Koseški glas št. 61

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

September 2014 Št. 61

Letnik XVII


22

September 2014 ▪ Št. 61

3

ČISTILNA AKCIJA 27. MARCA

ČISTILNA AKCIJA 3. APRILA

ČISTILNA AKCIJA 10. APRILA

Janez Vovko

Venčeslav Thaler

Venčeslav Thaler

Prve letošnje čistilne akcije, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2014, se je navkljub oblačnemu, vetrovnemu in hladnemu vremenu udeležilo 25 udeležencev, od tega večina članov Turističnega društva Koseze in Društva upokojencev Koseze. Zbrali smo se ob bajerju pri gostišču CVIČEK na Kmečki poti. Najprej smo pregledali in očistili obrežje Koseškega bajerja, nato smo se podali v Koseški boršt in še globlje v gozd(sega od bajerja do ceste, ki povezuje Večno pot in Brdo). Letos je bilo čiščenje precej težko zaradi številnih v žledu poškodovanih in podrtih dreves. Nabrali smo za 12 velikih črnih vreč odpadkov. V gozdu smo našli tudi WC školjko, dele fotelja in avtomobilskega sedeža, več delov pohištva in TV sprejemnik. Med udeležence akcije smo razdelili plastenke vode. Zbrane odpadke smo odložili na koncu Koseške ceste in o lokaciji po telefonu obvestili podjetje SNAGA

Druge letošnje čistilne akcije, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2014, se je udeležilo 31 članov Turističnega društva, Društva upokojencev Koseze in krajanov. Prvi so že pred 17. uro začeli čistiti gozd ob makadamski cesti, ki povezuje Koseze in Brdo. Čiščenje je bilo precej oteženo zaradi številnih v žledu poškodovanih in podrtih dreves, ki predstavljajo nevarnost pri gibanju po gozdu. Zato smo že pred akcijo tudi opozorili sodelujoče, naj dobro pogledajo, kje hodijo, in naj se izogibajo delno podrtim in nagnjenim drevesom. Skupaj smo nabrali 10 velikih črnih vreč za odpadke, ki smo jih brezplačno prejeli na sedežu podjetja Snaga. Iz gozda smo privlekli tudi večje kose aluminijaste ograje, plastične posode, zložljivo posteljo in stare zarjavele dele avtomobilov. S traktorjem se nam je danes pridružil tudi naš krajan g. Duh, ki je doslej že večkrat pomagal pri naših čistilnih akcijah. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev) in o lokaciji po telefonu obvestili podjetje SNAGA. Okoli pol osmih zvečer so delavci Snage na kamion naložili in odpeljali vso danes zbrano nesnago. Udeležence smo med akcijo pogostili s plastenkami vode Costella, po končani akciji pa smo se okrepčali s sveže pečenimi čevapčiči in kozarcem vina ali piva. Samo čistilno akcijo smo zaključili ob 19.15, druženje pa smo nadaljevali do 20. ure.

Druga čistilna

POMLADNI KONCERT Venčeslav Thaler

Četrtna skupnost Šiška in Mestna občina Ljubljana sta v četrtek, 24. aprila, ob 18.00 krajane Kosez povabili na pomladni koncert. Številne poslušalce v osrednjem delu naselja Ulica bratov Učakar je z dobro uro dolgim koncertom navduševal Pihalni orkester Litostroj.

Prva čistilna

NOVA KLOP ZA POČITEK Janez Vovko

Na betonskem zidu, ki je ostal od nekdanje fontane, so po naročilu Četrtne skupnosti Šiška namestili lično zeleno klop, naše društvo pa je poleg postavilo še koš za odpadke.

Godba na pihala

Nova klop

Tretja letošnja čistilna akcija v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2014 je potekala ob potoku Pržanec in njegovih pritokih vse do sotočja Pržanca in Glinščice. Akcije se je udeležilo 25 članov Turističnega društva Koseze, DU Koseze in krajanov Kosez. Tokrat smo nabrali sedem vreč z mešanimi odpadki, našli alkaten cev, v potoku Pržanec pod mostom dve pnevmatiki za kamion in več kot deset pnevmatik za dvokolo. Poleg tega smo našli še velika steklena vrata od tuš kabine, več kosov pločevine in nekaj plastičnih posod. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev) in o lokaciji po telefonu obvestili podjetje SNAGA. Okoli pol osmih zvečer so delavci Snage na kamion naložili in odpeljali vso danes zbrano nesnago. Po končani čistilni akciji smo vsem udeležencem letošnjih čistilnih akcij razdelili majice, ki jih je prispeval TURIZEM LJUBLJANA. Udeležence smo med akcijo pogostili s plastenkami vode Costella, po končani akciji pa smo se zbrali v naravnem okolju blizu potoka Pržanec, kjer smo bili za današnje prizadevno čiščenje poplačani s sveže pečenimi čevapčiči. Ob prigrizku in pijači smo v prijetnem pomladnem večeru posedeli malo dlje in se dogovarjali za nove naloge.

zgodilo se je

zgodilo se je

September 2014 ▪ Št. 61


September 2014 ▪ Št. 61

44

September 2014 ▪ Št. 61

5

TABLE ZA PIONIRSKO PROGO

NARAVOSLOVNA UČNA POT

Venčeslav Thaler

Venčeslav Thaler

Lani spomladi postavljene spominske table ob trasi nekdanje pionirske proge so bile pozimi žal uničene oziroma odstranjene. Aprila je MOL namestila nove table na stebričke iz lesa, ki so zakonsko predpisanih dimenzij za krajinski park.

V začetku junija so odprli naravoslovno učno pot okoli Koseškega bajerja. Na petih informativnih tablah so opisane značilnosti bajerja in mokrišč nasploh.

Tretja čistilna

DELITEV SADIK CVETJA Janez Lončarič

Informativne table Napisne table

KOSOVNI ODPADKI

OTROCI SO ZRASLI IN PRERASLI VRTČEVSKE STOLE IN MIZE

Venčeslav Thaler

Tina in Anica

V začetku avgusta je neznanec sredi ceste, ki povezuje Koseze in Brdo, odložil večji kup kosovnih odpadkov, nekaj manjši kup pa v bližini v gozd. Kot ponavadi kršitelja niso odkrili, je pa podjetje Snaga po desetih dneh odpadke odstranilo.

Odpadki na cesti

Vabimo vas, da se naročite na Koseški glas na info@td-koseze.si. Letna naročnina le 8,00 EUR.

Otroci se poslavljajo od vrtca, poslavljajo se od naju, ki sva jih v štirih letih ob žalosti tolažili, ob bolečini in vročini poklicali starše, vzgajali v spoštljive, prijateljske, ustvarjalne otroke. Spodbujali sva jih, ko jim kaj ni šlo, včasih pa pomagali najti pot, kako rešiti spor, ki je nastal kar tako – mimogrede. Če je bilo potrebno, sva bili tudi hudi in glasni tako, kot so bili otroci. Ne da se povedati, koliko stvari smo skupaj doživeli, videli, se naučili, igrali, spoznali in drug drugega bogatili. Bilo nam je lepo tudi zato, ker so nam ob strani stali starši. Razumeli so, da se zgodi tudi buška, praska ali celo ugriz. Pogovarjali smo se, kaj se jim je v vrtcu zdelo zanimivo, lepo, pri čem so uživali. Povedali so: –– Dejan: Ko smo bili pri gasilcih. –– Urban: Ko smo se kopali na morju. –– Matic: Da sem lahko veliko risal. –– Tajda: Ko smo šli z vrtcem na počitnice, na morje. Ko smo delali različne stvari: ribice, zvončke, rožice, no, vse kar smo ustvarjali. –– Alen: Ko nas je Natalija povabila v Atlantis za rojstni dan, ko smo šli na Veliko planino. –– Brina: Da sem lahko risala. –– Sebastijan: Nogomet in policijska akademija. –– Ava Luna: Ko smo delali zmaje pa smreke. –– Lara: Ko smo šli pozimi na Pokljuko. Pa pletenje kitk. –– Natalija: Ko smo šli na kmetijo, pa smo molzli krave. –– Hana: Ko smo šli na morju na igrala. –– Maj: Da se z Maksom igram v kotičku. Želiva vam vse dobro.

prejeli smo

Štirinajstega maja popoldne smo na stojnici Turističnega društva Koseze v parku ob Koseškem bajerju – nasproti gostišča Avšič-brezplačno delili sadike balkonskega cvetja. Bili smo priča izjemnemu zanimanju ljudi. Zaradi številnih nestrpnih čakajočih smo morali cvetje začeti razdeljevati že pol ure pred napovedanim časom. V slabi uri smo nato med mimoidoče razdelili več kot 800 sadik cvetja. Del cvetja smo sami kupili v vrtnariji Berlič, del pa nam ga je poklonil lastnik gospod Berlič, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.


September 2014 ▪ Št. 61

OB PRELOMNICI V NEKEM MLADEM ŽIVLJENJU Vzgojiteljica: Andreja Andrejek Kancler

Pred očmi imam svojo skupino otrok, 24 pikapolonic iz vrtca Mojca, enote Rožle, ki to poletje zapuščajo vrtec, kajti na njih že čakajo šolske klopi. Ob pogledu na fotografije, ki smo jih naredili v zadnjih letih, se v meni prebudi veliko lepih spominov, doživetij in čustev. Skupina 24 nadobudnežev, ki so se v svojem mladem svetu vsak dan srečevali z novimi izzivi in novimi priložnostmi za krepitev svojega razvoja. Vsak dan smo se smejali »posrečenim« izjavam, radovednim otroškim vprašanjem, se skupaj crkljali in gojili lepe pristne vezi. Otroci, ki imajo razumevajoče in skrbne starše, stare starše, s katerimi smo se uspeli dopolnjevati in nadgrajevati. Že kmalu smo ugotovili, da se radi družimo, da smo veseli vsakega povabljenega obiska in pomoči staršev in starih staršev. Lahko bi rekli, da smo se uspešno medgeneracijsko povezovali. In kako nam je uspelo? V skupini smo se z otroki večkrat pripravili za nastop oz. predstavitev naših dejavnosti staršem ali starim staršem. Zaigrali smo jim dramatizacije, zapeli pesmice, zadnjikrat smo jih povabili na piknik. Skupaj smo tudi ustvarjali, pekli piškote, barvali pirhe, telovadili, skrbeli za čistočo naše soseske…, skratka, družili smo se ob različnih priložnostih. Stari starši so radi hodili k nam, pogosto so omenili, kako jim je »luštno« pri nas, da se dobro in sprejeto počutijo in veseli jih, da lahko spremljajo razvoj in dogajanje vnukov tudi v vrtcu. Vendar igra v vrtcu se je počasi iztekala in pred vrati je bilo zadnje zaključno srečanje za stare starše. Koseze nam ponujajo čudovito, zeleno okolico in bližnji gozdiček se nam je zdel prava priložnost za skupen piknik. Dobili smo se v vrtcu. Občutki so bili res prijetni, kajti soba se je napolnila vse do zadnjega kotička. Po nastopu otrok smo se skupaj odpravili mimo policijske postaje, levo do gozdička. Sonce in lepe misli so nas spremljale ves dopoldan. Pridne roke babic so nas postregle s slastnimi dobrotami, ki smo jih ponudili na razgrnjenih dekcah v gozdičku. To je bilo doživetje za vse nas, še posebej za otroke. Veliko smeha, petja, lepih misli, iskrenih pogledov ..., skratka, druženje, ki ga zlepa ne pozabiš. Vsak od nas je dal del

6

September 2014 ▪ Št. 61

7 sebe in vsak od nas je naredil druženje polno in zabavno. Naši otroci bodo te spomine odnesli s sabo. Spominjajo se vseh prijetnih druženj, o njih z veseljem pripovedujejo. Pa čeprav bi nekdo pomisli, da bodo tako in tako vse pozabili, sem prepričana, da nekaj prijetnih vrtčevskih dni bodo ohranili. Spomnili se bodo prijetnih doživetij, prostorov in krajev, kamor smo hodili, prijateljev, s katerimi so se igrali, energije, ki smo jim jo dali, in spomnili se bodo vezi, odnosov, ki smo jih skupaj stkali. Fotografije nam vračajo spomine, ob pogledih na njih nam jih prebudijo, z energijo živimo in jo tudi delimo. Otroke bodo spomini ob fotografijah odnesli nekoč daleč, daleč nazaj v mavrični vrtčevski svet. Vredno je prijetne spomine deliti in sejati majhna semena za naprej. Veselimo se novih srečanj, druženj z našimi dedki in babicami ter starši otrok. Potrudili se bomo, da bodo k nam radi prihajali. Pri nas pa bodo dobili igrivost in prijetne trenutke …

Drevo mora v globino, da lahko zraste v nebo. (R.Kerševan)

Misli, ki jih je zapisala ga. Darinka, Gabrova babi: Da so otroci naše bogastvo, naša prihodnost, željni znanja, so pokazali ob nastopih, ki so jih pripravili za nas, babice in dedke. Oba z dedkom sva bila prisotna na vseh, saj prijaznemu povabilu obeh vzgojiteljic in še posebno najinemu vnuku Gabru nisva mogla reči NE. Vedno je z velikim veseljem pripovedoval, kaj so se danes naučili, kje so bili, kaj so ustvarjali, katero pesmico so se naučili. In še več, dovolili so nam, da skupaj z njimi pečemo piškote, barvamo pirhe, izdelujemo razne okraske, ki so jih nato uporabili za okrasitev svoje sobice in preddverja vrtca. Povabili so nas, da nam pokažejo, kako telovadijo, kaj so se naučili v šoli drsanja. Vse to je bilo za nas veliko doživetje, radost in veselje, ko smo opazovali naše vnuke, kako z velikim zanosom, samozavestno nastopajo pred nami. Njihove radovedne očke so vedno napeto iskale, ali smo prišli. Žal se nekateri zaradi oddaljenosti ali kakega drugega razloga niso mogli udeležiti vseh nastopov, a smo prisotni pridno bodrili celo skupinico. Ob zadnjem nastopu, ki so nam ga pripravili, pa je bila udeležba babic in dedkov izredno velika. S prisrčnim govorom ge. Andreje, z igrico »Kdo je Vidku napravil srajčico?«, z nekaj odpetimi pesmicami ter na koncu prijeten zaključek s piknikom v bližnjem gozdičku, se je marsikateremu med nami orosilo oko. Tako se je skupinica Pikapolonica poslovila od nas in od vrtca, saj bodo letos prvič sedli v šolske klopi in tkali nova prijateljstva. Vse dobro jim želiva, vzgojiteljicama ge. Andreji in ge. Mariji pa zahvala, da smo smeli babice in dedki pokukati v njihov svet in sodelovati pri njihovih aktivnostih.

Tudi g. Matija, Matičev dedi, se je od nas poslovil z nekaj lepimi mislimi: Dano mi je bilo, da sem zdaj, v jesenskem obdobju svojega življenja zadnja štiri leta lahko vsakodnevno spremljal svojega četrtega vnučka na poti v vrtec ali pa domov. Pri predhodnih treh, spričo raznoraznih okoliščin, take priložnosti nisem imel. Naš malček je bil svoj čas sprejet v VVZ Mojca v ljubljanskih Kosezah in končuje v oddelku Rožle. Več, kot prvi dobitek na tomboli, in to predvsem zaradi dveh gospa, vzgojiteljskega para (Andreje in Marije), ki svoje delo opravljata tako profesionalno in zavzeto, da rezultati praktično ne morejo izpasti in škoda bi jih bilo zamuditi. Njuna kar zajetna skupina (24) je bila poleg osnovnih vzgojno-varstvenih vsebin deležna številnih izobraževalnih dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije in različne delavnice, od peke piškotov z babicami, priprave pic v Kranjski Gori, ogledov znamenitosti glavnega mesta, galerij, spoznavanja pridobivanja medu pa celo osnove pridobivanja in uporabe električne energije. Zgodilo se je bivanje na kmetiji in zimovanje. Pa še bi lahko našteval. Skratka, spekter teh dejavnosti, ki širijo pogled na svet, je obširen. Kdaj pa kdaj je ta obširni program dejavnosti presegal zmožnosti ali pa standarde dvočlanskega vzgojiteljskega aktiva pa je bilo zato potrebno tudi priskočiti na pomoč. Z veseljem smo v okviru možnosti babice in dediji storili tudi to, saj gre vendar le za pomoč odlični vzgojiteljski dvojici pri njunem trudu za dobro naših malčkov. Zakaj v preteklost? Sredi aprila letos je ta mladi nadobudnež prišel na dan z vabilom: »Babica in dedi, ob koncu vrtca sta vabljena na zaključno prireditev za babice in dedke. Po predstavi bo piknik v gozdičku.« Torej, konec tako imenovanega predšolskega obdobja. Bilo je lepo, bilo je nepozabno. Otrokom iz te skupine ni potrebno imeti nobenega strahu pred šolo, ker so nanjo povsem pripravljeni.

NA ZABAVO V NARAVO Barbara Nagode, Vrtec Mojca

V šolskem letu 2013/2014 so bile tri skupine otrok, starih 3-5 let, iz Vrtca Mojca vključene v projekt Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV pod okriljem Turistične zveze Slovenije. Namen projekta je skozi igro in z zabavo opazovati, prepoznavati in spoznavati kraj, kjer stoji naš vrtec, in njegovo okolico. Poleg tega spodbuja promocijo turističnih vsebin in širjenje gostoljubne turistične zavesti med najmlajšimi. Letošnja rdeča nit projekta je bila Na zabavo v naravo. V ta namen smo preko celega leta v času bivanja na prostem vključevali različne aktivnosti v okolici vrtca, ki nam za to nudi številne priložnosti. Opazovali in raziskovali smo okolico vrtca v vseh letnih časih, prepoznavali in poimenovali ustanove v okolici vrtca; obujali zgodovino našega kraja (pohod Ob žici); učili smo se ob igri, opazovanju, raziskovanju in zabavi v naravnem okolju, spoznavali rastline in živali v gozdičku, na travniku in ob Koseškem bajerju. Na travnatih površinah ali pod krošnjami dreves smo brali pravljice, prepevali, praznovali rojstne dni, se igrali z naravnimi materiali ali pa preprosto počivali med daljšim sprehodom. V okviru projekta smo spoznavali naravna in kulturna okolja v naši okolici (park Tivoli, Mostec, gozdiček, Koseški bajer, Pot spominov in tovarištva). Skupini otrok, starih 4-5 let, sta v maju za tri dni obiskali tudi Turistično kmetijo Mulej. Tam so otroci spoznavali različna okolja v okolici kmetije; spoznali so, kaj vse lahko počnejo v naravi in kako se lahko zabavajo v naravi, ob tem pa so spoznavali razliko med okoljem na podeželju in mestnim okoljem. Kot zaključek so izvedli orientacijski pohod, kjer so označili pot do ''Čarobne jase'' otrokom iz vrtca, ki poti niso poznali. Iskali so skriti zaklad, na koncu pa so pripravili piknik in v brezskrbni igri uživali na jasi. Za konec pa smo na skupnem zaključku vrtčevskega leta preživeli prijetno popoldne na našem igrišču ob različnih dejavnostih, ob tej priložnosti pa je bila predstavljena naša nova drevesna učna pot.


September 2014 ▪ Št. 61

DREVESNA UČNA POT Marinka Andromako, vrtec Mojca

Na vseh igriščih naših enot rastejo raznolika drevesa, ki nam v poletnih mesecih omogočajo varno zavetje: –– v enoti TINKARA 17 različnih vrst, –– v enoti KEKEC 10 različnih vrst, –– v enoti MUCA 12 različnih vrst, –– v enoti MOJCA 18 različnih vrst. Vzgojitelji so v zadnjih dveh letih v vseh oddelkih našega vrtca izvajali različne raziskovalne aktivnosti, ki so otrokom omogočile aktivno vlogo pri spoznavanju različnih vrst dreves. Vsaka skupina si je izbrala svoje drevo, ki ga je opazovala v vseh letnih časih. Izdelali so drevesne tablice, na katerih so sami zapisali zbrane informacije in značilnosti, ki so jih opazili. Naredili smo tudi likovni natečaj in med izdelki otrok izbrali drevo, ki predstavlja znak naše drevesne učne poti. K drevesom smo postavili tablice z imenom drevesa in znakom DUP.

Zakaj smo jo tako poimenovali? Omogočila nam bo, da bodo otroci v stiku z naravo v neposrednem okolju začutili povezanost in odvisnost človeka od narave. Izkoristili bomo priložnosti za učenje in igro v naravnem učnem okolju, kjer bodo imeli otroci poleg možnosti za raziskovanje tudi veliko priložnosti za čutni in čustveni razvoj, za navezovanje stikov (obiski med enotami in skupinami) in aktivno igro.

predstavljamo vam

Pomembno je, da otroci odnos do narave vidijo tudi pri nas – vzgojiteljih in starših. Potrebna sta čas in veliko truda, da otroke skozi proces vzgoje naučimo naravo spoštovati in ohranjati. Tako bomo tudi postavili temelje ekološke ozaveščenosti, ki je ena od vrednot današnjega časa in tudi naša prihodnost.

SPOPADANJE Z JAPONSKIM DRESNIKOM NA KOSEŠKEM BAJERJU

8

9 rekah, potokih, železnicah, novogradnjah, na novo urejenih parkih (primer našega bajerja), novih cestah in na poljih. Zakaj ravno ob novogradnjah in na novo urejenih parkih? Odgovor je pravzaprav preprost: živimo v časih neoliberalizma, kjer vse deluje po principu “hitro in poceni”. V primerih novogradenj in urejevanja parkov pa je ta metoda popolnoma zgrešena. Za ureditev Koseškega bajerja in tudi Severnega parka Navje za Bežigradom je bila uporabljena poceni zemlja, ki je okužena z japonskim dresnikom. Japonski dresnik se je hitro razširil na precej veliko območje in sedaj je potrebno ta razrast zajeziti, za kar je potrebno veliko dela in denarja. Problem japonskega dresnika je v tem, da je tako prilagojen na naše razmere in tako sposoben razmoževanja in širjenja, da preprosto “ubije” večino ostalih rastlin v svoji okolici, in posledično s tem tudi odžira prostor in hrano živalim, ki se prehranjujejo ali domujejo na rastlinah, ki jih preraste japonski dresnik. Pri koreninah japonskega dresnika je potrebno biti zelo previden, ker že iz drobne koreninice lahko zraste nova rastlina. Korenin zato nikakor ne dajajte v biosmeti ali jih ne puščajte na kaki površini. Nujno je, da se korenine spravi v vreče in se jih nato odnese v sežig ali se jih posuši. Prvo leto naše prisotnosti in udejstvovanja na Koseškem bajerju smo japonski dresnik le trgali in kosili. To je bilo mučno in dolgotrajno sizifovo delo. Videli smo, da ta pristop ne bo učinkovit, tako da smo naslednje leto začeli s prekrivanjem te rastline. Prekrili smo jo z navadno folijo, tako da rastlina ne dobi svetlobe. A kljub temu je japonski dresnik prvo leto prekrivanja rasel še naprej; sicer precej manj kot prejšnje leto, a še zmeraj je našel kakšno luknjico, kjer je pogledal skozi. Zato smo tedensko hodili na bajer pulit poganjke, vsak izpuljen poganjek pa smo vrgli na folijo, da se je tam tudi posušil. Korenine smo odnesli na sežig. Letos smo opazili, da je rastline na lokaciji precej manj kot prejšnja leta. To smo lahko videli, ko smo celotno površino prekopali in nabrali slabe tri vreče korenin in poganjkov, medtem ko smo jih leto poprej ob približno istem času napolnili preko deset. Prekrivanje bomo razširili še na eno lokacijo ob bajerju, prav tako kot lansko leto bomo tudi v letošnjem letu tedensko hodili na bajer ter trgali poganjke. Do naslednjega leta pričakujemo, da na lokaciji, kjer smo že prekrivali s folijo, japonskega dresnika skorajda ne bo več. Razmišljamo, da bi na površini nasadili kakšno avtohtono rastlino, ki bi lahko tam kasneje tudi uspevala. Za vse, ki jih zanima sodelovanje pri tem projektu ali kakršnakoli informacija v zvezi z japonskim dresnikom, sem dosegljiv na email naslov bor.kirn@gmail.com in telefon 040812-477.

Bor Kirn

Kot vas je večina verjetno že opazila, se v Združenju mladih, staršev in otrok Sezam ob podpori RD Dolomiti, Biotehniškega izobraževalnega centra in oddelka za okolje MOL na Koseškem bajerju že tri leta spopadamo z izjemno invazivnim japonskim dresnikom. Japonski dresnik je tujerodna invazivna vrsta, ki se je v Sloveniji začela razraščati v 80-ih letih prejšnjega stoletja. V teh nekaj desetletjih se je tako močno razširila, da je pravzaprav del našega vsakdana. Zelo pogosto jo namreč srečamo ob

Prva intervencija na Koseškem bajerju

Tako zgleda nepokrita parcela 3 leta kasneje

Prekrita ista parcela

NEKAJ DEJSTEV O PRISPEVKU ZA ENOTNO KOMUNALNO UREJANJE NASELJA(EKUN) Janez Vovko

Prispevek je bil uveden s strani tedanje Krajevne skupnosti Koseze v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja v naselju Koseze na prostovoljni osnovi. Želelo se je zagotoviti sredstva za urejanje zelenih površin, ki jih sicer MOL ne ureja in vzdržuje. Danes sodeluje v financiranju 1000 lastnikov stanovanj v terasastih blokih(UBU 4-70), približno 150 lastnikov individualnih stanovanjskih hiš in del lastnikov lokalov v naZačeli smo tudi s čiščenjem ostalih parcel okoli Koseškega bajerja

September 2014 ▪ Št. 61

selju Koseze. Poleg funkcionalnih površin samih objektov-blokov, zelenic ob Podutiški cesti in zelenic v individualnem delu naselja urejamo v veliki večini zelenice, ki do dandanes še niso opredeljene kot funkcionalne ali skupne funkcionalne površine objektov in kot take sodijo med površine v javni rabi. Glede na poznavanje situacije v MOL si upamo trditi, da tudi zaradi EKUN sodi soseska Koseze med bolje urejene soseske v Ljubljani. V okviru EKUN izvajamo redno košnjo trave na več kot 40.000 m2 zelenic(6-8 krat letno), spomladi pograbimo in uredimo zelenice, jeseni pograbimo in odvažamo odpadlo listje iz zelenic in s pešpoti, na pešpoteh, določenih s programom zimske službe, plužimo sneg in poti posipamo. V naselju smo namestili 50 košev za odpadke, ki se jih prazni najmanj trikrat tedensko, vsakodnevno se pobirajo odpadki(papir, pločevinke in plastenke). V teh letih smo po naselju namestili in redno vzdržujemo 29 klopi za počitek, namestili smo sedem lesenih kozolcev za obvestila, ki jih tudi vzdržujemo, sproti popravljamo poškodovane zelenice in obnavljamo količke, ki preprečujejo vožnjo po zelenicah. Vsak mesec večkrat poskrbimo za odvoz polomljenega vejevja in tistega vejevja ter zelenih odpadkov(pokošena trava, odpadki, nastali pri obrezovanju živih mej in grmovja), ki jih lastniki atrijev, stanovanj in stanovanjskih hiš v naselju mirne vesti odlagajo na javne površine. Predvsem pa je smisel prispevka EKUN in del, ki jih izvajamo, namenjen urejanju nikogaršnjih-tudi javnih površin, ki bi sicer ostale neurejene in zanemarjene, ne pa prvenstveno okolici hiš in objektov tistih, ki plačujejo ta prispevek ! Žal ne vemo, kako se počutijo tisti krajani in lastniki lokalov v naselju, ki ne prispevajo ničesar, a kljub temu hodijo po spluženih poteh, sedijo na urejenih klopcah, mečejo smeti v koške ali pa kar na tla in na sprehodu opazujejo lepo pokošene zelenice. Ker zlonamerni posamezniki zadnje čase ponovno širijo lažne informacije o nenamenski porabi zbranega denarja za EKUN, smo se odločili, da vam tukaj predstavimo dejstva, kako se je v zadnjih letih zbiralo in porabljalo denar za EKUN. Da bi se izognili očitkom o nepreglednem delovanju, ima TD Koseze odprta dva transakcijska računa - enega za prispevek EKUN in drugega za redno delovanje društva. Ker v določenih letih ni bilo na voljo dovolj sredstev na računu za EKUN, smo za poplačilo stroškov, nastalih v zvezi z izvajanjem EKUN, prenašali sredstva z računa za redno dejavnost na račun za EKUN. To se je zgodilo v letih 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 in 2013. Tako je bilo prenakazano 21492,46 EUR. V letih 2011 in 2012 pa je bilo z računa EKUN na račun za redno dejavnost prenakazano 848,00 EUR. Iz tega izhaja, da je bilo v zadnjih 17 letih z računa redne dejavnosti na račun EKUN prenakazano in porabljeno 20644,46 EUR za nemoteno opravljanje dejavnosti enotnega komunalnega urejanja naselja. Torej so bila sredstva za redno dejavnost društva(zbrana s članarino, prostovoljnimi prispevki, donacijami, oddajo miz in klopi, prodajo razglednic, ….) porabljena za urejanje, čiščenje, košnjo in pluženje Kosez. Če posamezniki, katerih imena delno poznamo, ne bodo prenehali s širjenjem neresničnih novic, bomo prisiljeni sprožiti ustrezne sodne postopke, v katerih pa bodo morali svoje navedbe potrditi z dejstvi, ne le s klevetami!


obvestila

September 2014 ▪ Št. 61

10 10

11

ANKETA MED UDELEŽENCI AKCIJE Olga Lončarič

Med akcijo brezplačnega deljenja sadik balkonskega cvetja smo izvedli anketo. Za mnenje smo povprašali 23 naključno izbranih; sodelovali so Ivan,Mirjana, Ivana, Slavica,Nataša, Matjaž, Terika, Peter, Tomaž, Mateja in Polonca iz Kosez ter Stanka, Simona, Sonja, Vera, Jože, Majda, Ana Marija, Janez, Maja, Koviljka in Dijana iz Šiške ter Kristjan in Tina iz Most. Vsem smo se za sodelovanje oddolžili s kuponom za kavo v bližnjem lokalu Bistro Avšič. Dobili pa smo naslednje odgovore: Kje ste izvedeli za današnjo prireditev? –– slučajno sem na sprehodu tu mimo - 11 odgovorov –– prebrali smo na plakatih - 6 odgovorov –– povedali so mi znanci - 6 odgovorov Doma ste: –– Koseze - 11 odgovorov –– Šiška - 11 odgovorov –– drugje v Ljubljani - 1 odgovor Ali vam je današnja akcija všeč? –– DA - 23 odgovorov –– NE - 0 odgovorov Ali je v Ljubljani dovolj takšnih akcij? –– premalo - 13 odgovorov –– jih sploh ni - 7 odgovorov –– dovolj - 1 odgovor

RAZSTAVE ZASEBNE MODULNE �ELEZNIŠKE MAKETE KOSEZE Roman Thaler Termini razstav v letu 2014, vedno med 15.00 in 18.00:

v soboto, 20. septembra v soboto, 18. oktobra v soboto, 15. novembra v soboto, 13. decembra Razstava je na ogled v kletnih prostorih Osnovne šole Koseze, Ledarska 23. Vstopnine ni. Za več informacij obiščite spletno stran www.zeleznica.net.

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma decembra 2014 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 300 izvodov

September 2014 ▪ Št. 61


September 2014 ▪ Št. 61

12 12

Vrtnarstvo BERLIČ, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališču telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišča

Vsak kupec prejme bon za popust


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.