Koseški glas, št. 80

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XXIII

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Avgust 2020 Št. 80

Jutro na Koseškem bajerju


22

Avgust 2020 ▪ Št. 80

3

OBNOVA OTROŠKEGA IGRIŠČA

ODLAGANJE ODPADKOV POLEG ZABOJNIKOV

Janez Lončarič

Razveseljiva novica za naše malčke in njihove starše. Mestna občina Ljubljana (MOL) se je odločila, da obnovi otroško igrišče ob Brajnikovi ulici, ki ga domačini poznamo tudi kot Gozdiček. Delavci bodo v dveh tednih odstranili dotrajana igrala in jih nadomestili z novimi. Po prenovi se bodo otroci lahko igrali na spiralnem toboganu, dvodelni gugalnici, vrtiljaku in kletki. Seveda pa ne bo manjkala tudi klasična gugalnica. MOL je pred kratkim že obnovila otroško igrišče ob Linhartovi ulici, letos pa nameravajo poleg igrišča na Brajnikovi ulici obnoviti še igrišča v Stanežičah, Osojah in Zajčji Dobravi. V prihodnje pa pride v program tudi igrišče ob Zelenovi ulici v Polju. Dotrajana igrala so nevarna otrokom, saj ne vedo kako z njimi ravnati. Nove naprave bodo tako povečale varnost in zmanjšale skrb staršev zaradi morebitnih poškodb. Seveda pa je pri igri še vedno potrebna prisotnost odraslih, da ne bi razigranost malčkov vseeno odšla predaleč. Mestni občini Ljubljana pa gre zahvala tudi zato, ker vidi potrebe majhnih prebivalcev, ki bodo postali čez nekaj let ponosni meščani našega lepega mesta. V Kosezah imamo tako kar dva nova igrišča, enega v Tönniesovem parku ob bajerju in najnovejšega ob Brajnikovi ulici. Za malčke je MOL dobro poskrbel, sedaj pa upamo, da smo na vrsti starejši s kakšnim novim pločnikom, klopco ali košem za smeti.

Venčeslav Thaler

Žal se iz tedna v teden ponavlja zgodba z odlaganjem vseh mogočih odpadkov poleg zabojnikov na ekološkem otoku na križišču Ulice Draga in Ulice bratov Bezlajev. Komaj dobro delavci podjetja SNAGA odpeljejo odloženo navlako, že neodgovorni, nesramni, nevzgojeni in brezbrižni posamezniki prično z odlaganjem kosovnih odpadkov, prenapolnjenih vreč in kartonskih škatel ob zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov. Sram me je, da živim skupaj s tako nevzgojenimi ljudmi v sicer lepo urejenem naselju. Ali obstaja način in institucija, da se tem nepridipravom končno stopi na prste in se jih ustrezno kaznuje?

VANDALIZEM NA KAPELICI SVETE MARJETE Janez Lončarič

V noči iz sobote na nedeljo, 19. 7.2020, se je zgodil neverjeten vandalski izpad neznanca ali več oseb na kapelico svete Marjete. Kapelica stoji levo od mostička , ki vodi iz parkirišča pred Mercatorjem do terasastih blokov. Neznanec je vlomil steklena vrata in iz kapelice prevrnil kip sv. Marjete, zavetnice pred poplavami in ga razbil. Legenda pravi, da je sv. Marjeta rešila ljudstvo pred velikim zmajem, ki je prebival v okoliških močvirjih. Povzročal je velike povodnji z razlitjem potoka Pržanec in poplavljal velike površine tedanjih »Kasses«. Tej svetnici je poleg kapelice posvečena tudi stara koseška cerkev, ki se prvič omenja že okoli leta 1414. Se pa kot krajan sprašujem, kaj se je dogajalo v glavi tega človeka, da se je znesel nad sakralnim objektom, ki je tudi naša kulturna in krajevna zgodovinska dediščina. V bolnem in nerazumnem dejanju je čutiti nestrpen odnos do verskih simbolov, ki marsikomu veliko pomenijo. Lahko, da je šlo samo za pijanski vandalizem, pa vendar vsi vemo, da je toliko drugih načinov za sproščanje odvečne energije ali pa tudi jeze in nezadovoljstva s samim seboj, kot pa je ravno razbijanje kipov svetnic. Če pa gre pri tem dejanju za nestrpen in sovražen odnos do Cerkve, potem pa je to večja težava, ki pa se jo na tak način ne rešuje, saj obstajajo drugačne poti, poti dialoga in odkritega pogovora. Spustiti se na raven primitivnega vandalizma pa mislim, da je zadnja stvar, ki si jo pošten in široko misleč človek lahko privošči.

ČISTILNA AKCIJA 24. JUNIJA 2020 Janez Vovko

Tretja in zadnja letošnja čistilna akcija v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2020 je potekala v sredo, 24.junija 2020 s pričetkom ob 17.00. Na akciji je sodelovalo 12 članov Turističnega društva Koseze. Čistili smo brežine potoka Pržanec in njegove pritoke. Skupaj smo nabrali pet velikih vreč z mešanimi odpadki. Ob potoku Pržanec smo našli tudi zavrženo WC školjko in del fotelja. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev) in o lokaciji po mailu obvestili podjetje SNAGA. Udeležence akcije smo po končani akciji pogostili s skromnim prigrizkom in pijačo. Čistilno akcijo smo zaključili ob 19.00 uri.

zgodilo se je

zgodilo se je

Avgust 2020 ▪ Št. 80


Avgust 2020 ▪ Št. 80

44

5

zgodilo se je

zgodilo se je

pa smo v nasprotju s prejšnjim tednom, našli in pobrali bistveno manj odpadkov kot minulo leto. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev) in o lokaciji po mailu obvestili podjetje SNAGA. Udeležencem akcije smo zagotovili ustekleničeno vodo. Udeležencem akcije smo razdelili majice z logotipom Turističnega društva Koseze, da le ti ne bi ostali brez njih, saj Turizem Ljubljana majic za udeležence čistilnih akcij letos žal ni pripravil. Čistilno akcijo smo zaključili ob 18.25 uri.

POČEČKANE TABLE PIONIRSKE PROGE Venčeslav Thaler

Žal je v naši družbi vse več vandalizma in tako so se neznani anarhisti tokrat znesli nad eno od tabel, ki so postavljene ob trasi nekdanje Pionirske proge. Za razliko od avtorja pa mimoidoči nismo niti najmanj navdušeni nad tem »umetniškim« početjem in poškodovanjem tuje lastnine, za kar seveda spet ne bo nihče odgovarjal!

KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA LITOSTROJ

ČISTILNA AKCIJA 11. JUNIJA 2020

Venčeslav Thaler

Janez Vovko

V petek, 12. junija je Turistično društvo Koseze v sodelovanju s četrtno skupnostjo Šiška organiziralo koncert Pihalnega orkestra LITOSTROJ ob lesenem pomolu na Koseškem bajerju. Prijetno vreme in prava naravna kulisa ob Koseškem bajerju je na zadovoljstvo tako nastopajočih kot številnih poslušalcev ponudil prijetno glasbeno popoldne.

ČISTILNA AKCIJA 18. JUNIJA 2020 Janez Lončarič

Druge letošnje čistilne akcije, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2020, se je v lepem, sončnem vremenu v četrtek, 18.6.2020 udeležilo 22 udeležencev iz Kosez. Vreče in rokavice smo tako kot za prvo akcijo nabavili sami. Ob 17.00 smo od zbirališča odšli v gozd levo in desno ob makadamski cesti, ki povezuje Koseze in Brdo. Skupaj smo nabrali 3 velike vreče mešanih odpadkov. Iz gozda smo prinesli tudi avtomobilsko gumo, nekaj kovinske galanterije in 5 komadov odbijačev za avtomobile ali kombije. Vsekakor

Avgust 2020 ▪ Št. 80

Po odpovedi oziroma prestavitvi čistilnih akcij spomladi zaradi epidemije koronavirusa, smo po koncu epidemije in blažitvi ukrepov v TD Koseze v nasprotju z ostalimi društvi v Ljubljani sklenili izvesti za letos predvidene čistilne akcije na našem področju. Prve čistilne akcije v letu 2020, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije »ZA LEPŠO LJUBLJANO 2020«, se je v četrtek, 11.junija 2020 udeležilo skupno 23 udeležencev. Zbrali smo se ob 17.00 na zbirnem mestu ob iztoku iz Koseškega bajerja na Kmečki poti. Del udeležencev je pregledal in očistil obrežje Koseškega bajerja, ostali smo se podali v Koseški boršt in še globlje v gozd, ki sega od bajerja do ceste Roberta Blinca. Skupaj smo nabrali 5 vreč mešanih odpadkov. Zbrane odpadke smo odložili na koncu Žabje ulice (včasih Koseška cesta) poleg motela v gradnji in o lokaciji po mailu obvestili podjetje SNAGA, ki je po posredovanju Javnega zavoda Turizem Ljubljana po nekaj dneh le poskrbelo za odvoz. Na to mesto smo prestavili tudi tri nakupovalne vozičke in nekaj dvokoles, ki so jih nekaj dni pred tem iz Koseškega bajerja potegnili potapljači in odložili poleg lesenega pomola na bajerju. Udeležencem akcije smo razdelili majice z logotipom Turističnega društva Koseze, da le ti ne bi ostali brez njih, saj Turizem Ljubljana majic za udeležence čistilnih akcij letos žal ni pripravil. Po končani akciji smo vsem udeležencem akcije razdelili sladko okrepčilo. Akcija je bila končana ob 18.35.


SPEEDWAY DANES IN NIKOLI VEČ V KOSEZAH Venčeslav Thaler

Speedway stadion v Ljubljani se je nahajal v okviru športnega parka Ilirija v Zgornji Šiški v Ljubljani. Zgrajen je bil leta 1963, nato pa večkrat prenovljen in posodobljen. Dolžina ovalne tekmovalne steze je znašala 398 metrov, širina steze na ravnini 11,1 m in v ovinkih 15,5 m. Že 9. junija 1963, ko je Ludvik Starič - legendarni Leteči Kranjec, odpeljal prve tri kroge, se je na tej otvoritveni dirki zbralo blizu 10000 gledalcev. Po slabih dveh letih 9. maja 1965, si je kvalifikacijsko dirko posameznikov za SP(svetovno prvenstvo) ogledalo 15000 gledalcev. Od tedanjih dni do bridkega konca leta 2020, je dirkališče gostilo preko 180 domačih in mednarodnih speedway dirk, od tega 20 dirk za SP. Na stezi stadiona v športnem parku Ilirija, so tako 28. maja 2020 zadnjič zahrumeli speedway motocikli – z iztekom najemne pogodbe za uporabo stadiona se ta atraktivna motošportna panoga po 57 letih poslavlja od Zgornje Šiške v Ljubljani. Avto-moto touring klub Ljubljana, ki je 57 let vzgajal mlade speedwayiste in skrbel za treninge in organizacijo dirk v prestolnici, je na tem zadnjem uradnem treningu na stezi stadiona v športnem parku Ilirija predstavil razloge za trenutno stanje. Kot je pojasnil predsednik AMTK Ljubljana Rado Stojanovič, so AMTK Ljubljana in njegovi zagnani športni delavci 57 let investirali ter s prostovoljnim delom gradili in vzdrževali stezo in spremljajoče objekte, a žal na tuji zemlji. Ta je bila v prejšnjem sistemu družbena, kasneje pa se je o lastništvu odločalo med Mestno občino Ljubljana(MOL) in Zvezo športnih društev Ilirija, ki je na koncu zmagala. Vsa leta je AMTK Ljubljana korektno plačeval najemnino za stadion, ob koncu sezone 2019 pa so od lastnika športnega parka Ilirija - ZŠD Ilirija dobili odpoved najemne pogodbe za stadion, kar pomeni, da speedway steze in drugih spremljajočih objektov, ki so jih nedvoumno zgradili sami in so speedwayu služili 57 let, ne morejo več uporabljati. AMTK Ljubljana in speedway sta se bila že zadnjih deset let primorana prilagajati – prebivalcem v soseščini, ki jih je motil hrup speedway motociklov, Zavodu Tivoli oziroma MOL, nogometnemu klubu Ilirija. To je privedlo do zmanjševanja aktivnosti kluba tako pri treningih kot tudi pri organizaciji speedway prireditev in na koncu do zmanjšanja interesa za speedway v Ljubljani ter posledično do upada števila voznikov. Žal sta kapitalizem in svetost zasebne lastnine neusmiljena, to pa je privedlo do konca vrhunske športne discipline – speedwaya v Ljubljani. Vir:

spletna stran AMZTK Ljubljana - http://www.amtk.si/sport/speedway/ spletna stran AMZS - www.amzs.si/sport/aktualno

Če razpolagate s starimi razglednicami Kosez ali Zgornje Šiške, vas prosimo, da nam to sporočite na info@td-koseze.si

6

7

Avgust 2020 ▪ Št. 80

KOSEZE SKOZI ČAS

obvestila

predstavljamo vam

Avgust 2020 ▪ Št. 80

Venčeslav Thaler

Nadaljujemo z objavo starih fotografij in razglednic Kosez. Stara Nograškova hiša s kapelico Sv. Marjete v ozadju original hrani Jaka Novak

Vrtnarstvo BERLIČ, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališču telefon: 01 5074 214

Vlak prihaja na postajo Trnovski gozd 13.6.1948 - foto Mahovič Zvone, original hrani Muzej novejše zgodovine

VREMENSKI PODATKI POMLAD 2020

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišča

Vsak kupec prejme bon za popust

Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki pomladi (marec, april in maj) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: – – – – – – – – – – –

aksimalna temperatura: 26,1°C m minimalna temperatura: -5,1°C padavine: 236,58 litra število dni s padavinami: 28 število dni z nevihto: 0 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 0 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 22 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 2 maksimalna hitrost vetra: 40,62 km/k dnevi s snežno odejo: 0 skupaj padlo snega(cm): 0


8

obvestila

Avgust 2020 ▪ Št. 80

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma novembra 2020 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: časopis ni lektoriran Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Fotografija na naslovnici: Bojan Logar Naklada: 300 izvodov


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.