Koseški glas, št. 79

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

April 2020 Št. 79

Letnik XXIII


22

KOSEŠKI TRAVNIKI

PREPOLN KOŠ ZA ODPADKE

Janez Lončarič

Venčeslav Thaler

V sredini meseca aprila sem neki torek popoldan v res lepem vremenu naštel na travniku za bajerjem štiriindvajset ljudi in devet psov. Ljudje so se popoldan sončili na dekicah, spuščali zmaja in se žogali. Psom so metali palice, ki so jih veselo prinašali nazaj in čakali na ponovljen met. Vse lepo in prav. Sedaj, ko jih iz Tivolija preganjajo in se ne smejo združevati, so pač našli koseške travnike, kjer ni toliko kontrole, za svojo sprostitev. To je do neke mere razumljivo, vendar je pa tudi res, da ima ta travnik lastnika, ki spomladi travnik gnoji, ga z brano prezrači in po potrebi tudi doseje s travo. Ne mislim pametovati in ocenjevati koliko krme bo zaradi tlačenja mlade trave manj, bolj me skrbi nespoštovanje do kmetovega dela. Najlepše se je pripeljati iz mesta, parkirati nekje blizu in si privoščiti poležavanje ali sprehajanje po cvetočih travnikih. Razumem stanovalce blokov, da je nemogoče zdržati v stanovanju ves čas korona krize, vseeno pa mislim, da je tako ravnanje milo rečeno neodgovorno. Prepričan sem, da bi se z malo dobre volje dalo sprehajati po urejenih poteh Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ne pa po kmetijskih površinah, ki temu niso namenjene. Prazne ulice mesta, ta isti torek opoldne, nam dajo vedeti, da ljudje morajo nekam v naravo, vendar ne v skupinah, pa tudi ne kamorkoli, kjer je lepo in se da prijetno izkoristiti prosti čas. Mislim pa, da bo po sprostitvi omejitev, ko bo zopet možno obiskati bližnja turistična mesta, zanimanje za obisk bajerja in okolice močno upadlo. Tako se bo življenje v našem okolišu vrnilo v normalne vsakdanje meje.

Maj 2020 ▪ Št. 79

3

Koš za odpadke, ki sta ga namestili Četrtna skupnost Šiška in Mestna občina Ljubljana je stalno prepoln. Koš bi moralo redno prazniti podjetje SNAGA, ki pa to izvaja zgolj enkrat tedensko. Posledice vsakodnevno lahko opazujemo pred blokom UBU 46.

trebna že zahtevnejša logistična rešitev. Edina mogoča rešitev trenutne parkirne zagate bi bila v izgradnji večjega parkirišča, ki je predvideno v gozdu trikotnika med Večno potjo, kolesarsko stezo in Žabjo ulico, ki se je nedolgo nazaj zopet preimenovala tudi v Koseško cesto. Projekti so bili narejeni že takrat, ko se je gradila soseska Mostec. Uporabniki naj bi bili obiskovalci rekreacijskega centra Mostec in skakalnic, stanovalci soseske, sprehajalci okoli bajerja in Poti okoli Ljubljane. Soseska Mostec je zgrajena in vseljena že devetnajst let. O kakšnih parkirnih prostorih pa do sedaj še ni videti, da bi se mestna občina želela lotiti prepotrebne izgradnje.

ENOTNO KOMUNALNO UREJANJE NASELJA Janez Vovko

Slab teden dni pozneje kot lansko leto, se je izvajala prva letošnja košnja trave v naselju tearsastih blokov, ki ga ureja naše društvo.

ČISTILNE AKCIJE Janez Vovko

ENOTNO KOMUNALNO UREJANJE NASELJA Janez Vovko

V okviru Enotnega komunalnega urejanja Kosez se še naprej redno izvaja praznjenje košev za odpadke. Končano je spomladansko pospravljanje in čiščenje zelenic, ki jih vzdržujemo v naselju terasastih blokov. Sredi aprila je bila izvedena prva letošnja košnja trave. Zaradi širjenja koronavirusa, razglašene epidemije in ukrepov ter priporočil pristojnih inštitucij, je Upravni odbor TD Koseze na dopisni seji 31. marca sklenil, da se do nadaljnega odstrani vseh klopi za počitek, ki jih vzdržujemo v okviru enotnega komunalnega urejanja Kosez. Klopi se prebarva in shrani do ponovne namestitve, ko bodo razmere to dopuščale. O tem smo po elektronski pošti obvestili ČS Šiška.

Zaradi širjenja korona virusa in sprejetih ukrepov v zvezi s tem, je Upravni odbor TD Koseze na dopisni seji 17. marca sklenil, da se do nadaljnega zamrzne vse aktivnosti glede čistilnih akcij predvidenih v marcu in aprilu. O tem smo po elektronski poti obvestili Turizem Ljubljana in ČS Šiška. Mnenja smo, da bo po prenehanju rigoroznih ukrepov v zvezi s korona virusom oziroma preklicu epidemije, še dovolj časa za izvedbo predvidenih čistilnih akcij v letu 2020. O vseh spremembah in morebitnih termnih boste tako kot do sedaj redno obveščeni na spletni strani TD Koseze - https://www. td-koseze.si/.

PARKIRANJE V ŽABJI ULICI

NEDELJSKO JUTRO

Janez Lončarič

Janez Lončarič

V lepih spomladanskih in poletnih dnevih se bo zopet pojavil že nekaj let star problem parkiranja pri Koseškem bajerju. Parkiranja na Žabji ulici kljub mojim skoraj petdesetletnim vozniškim izkušnjam žal še vedno ne razumem. Ko so avtomobili parkirani na obeh straneh ceste je popolnoma nemogoče srečanje avtomobilov , ki bi želeli oditi in tistih, ki prihajajo. Zato prihaja do skoraj komičnih situacij, ko se avta srečata. Nekaterim voznikom povzroča problem vzvratna vožnja s katero je edino mogoče rešiti takšno zagato. Težava nastopi tudi takrat, ko se voznika ne moreta sporazumeti kdo naj bi se umaknil drugemu. Še večji problem pa nastane takrat, ko se z vsake strani naniza več avtomobilov in je po-

Odkar je narejen otroški park ob Koseškem bajerju se še ni zgodilo, da bi bil v sončnem nedeljskem jutru tako neobiskan. Korona virus je tako tudi na lepo Cvetno nedeljo pokazal svoje zobe in izpraznil priljubljeno zbirališče otrok iz Kosez in bližnjega mesta. Obenem ta podoba praznega parka kaže tudi dobro ozaveščenost ljudi, da se držijo bolj doma in s tem pripomorejo k zmanjšani možnosti širitve tega virusa. Običajna gneča pri otroških igralih kar kliče prenašanju okuženosti med otroci in posledično njihovimi starši. Ko vidimo prazna igrala na tako lep dan se šele zavemo, da je zadeva resnejša kot si jo lahko predstavljamo. Žal pa ni povsod tako. Na bližnji Poti spominov je bilo opaziti večje gruče spre-

zgodilo se je

zgodilo se je

April 2020 ▪ Št. 79


Maj 2020 ▪ Št. 79

5

JUŽNI BREG BAJERJA

KOSEZE SKOZI ČAS

Janez Lončarič

Janez Vovko

Sprehajalci opažamo kako erozija načenja južni breg Koseškega bajerja. Valovi na vodi počasi najedajo zemljino na brežini tako, da ima že nekaj dreves korenine v vodi. S tem se ruši statika že precej visokih dreves, ki se bodo slej ko prej prevrnila v vodo. Še bolj nevarno pa je plezanje na lesene podije s klopmi, ki so že v vodi. Upravljalci bajerja so sicer napeli obarvan opozorilni trak, ki pa še zdaleč ni dovolj za zagotovitev varnosti. Malo starejši otroci zelo radi preizkušajo svoje sposobnosti pri plezanju na ta lesena počivališča. Lansko leto je MOL uredila del zahodne brežine s lesenimi piloti in večjimi skalami, ki so zaustavili propadanje brežine. Verjetno se bodo lotili tudi južne strani, kjer pa bo nastal problem, ker zaradi dreves ne bodo mogli zabiti pilotov. Vsekakor pa bo potrebno najti neko rešitev saj stanje tako kot je ne ustreza potrebni varnosti za obiskovalce, ki jih je vsak dan več.

Nadaljujemo z objavo starih fotografij in razglednic Kosez. Dela na trasi Pionirske proge med Kosezami in Podutikom 6.6.1948 - foto Mahovič Zvone, original hrani Muzej novejše zgodovine

Merjenje višinske razlike položenih tirov med Kosezami in Podutikom 6.6.1948 - foto Mahovič Zvone, original hrani Muzej novejše zgodovine

hajalcev, ki se niso kaj dosti ozirali na opozorila naših zdravniških služb. Res je, da se je videlo, da ljudje v veliki večini upoštevajo medsebojno razdaljo in ne rinejo v gnečo, pa vendar tudi nekaterim posameznim skupinam ne bi bilo treba izzivati okužbe. Samo s skupnim izvajanjem zdravniških navodil nam bo uspelo obvladati to neprijetno širjenje bolezni. Vem, da je v teh lepih dneh, ki smo jih tako nestrpno čakali, težko biti doma v hiši ali stanovanju. Sprijazniti se moramo, da je to edini način, da preprečimo širjenje tega virusa. Lepih sončnih dni pa bo zagotovo še dovolj v prihodnje, ko ne bo nevarnosti te hude okužbe.

PODRT DROG Z OZNAKAMI Venčeslav Thaler

Že več kot pol leta leži v travi blizu križišča ulice Draga in Marjekove poti podrt drog z oznakami za hidrante. Le kje je in kaj dela nadzorna služba upravljalca javne infrastrukture MOL.

Dela na trasi med Kosezami in Podutikom 6.6.1948 - foto Nahovič Zvone, original hrani Muzej novejše zgodovine

predstavljamo vam

44

zgodilo se je

April 2020 ▪ Št. 79


Gradnja tirov na postaji Jelenov žleb 13.6.1948 - foto Nahovič Zvone, original hrani Muzej novejše zgodovine

6

Maj 2020 ▪ Št. 79

7

obvestila

predstavljamo vam

April 2020 ▪ Št. 79

VREMENSKI PODATKI ZIMA 2019/2020 Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki zimi (december, januar in februar) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

Vlak na postaji Jelenov žleb 7.5.1950 - foto Jere Leon, original hrani Muzej novejše zgodovine

– – – – – – – – – –

maksimalna temperatura: 36,3°C inimalna temperatura: 8,3°C m padavine: 307,02 litra število dni s padavinami: 33 število dni z nevihto: 9 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 0 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 0 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 79 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 33 maksimalna hitrost vetra: 39,24 km/h

PREGLED VREMENA V KOSEZAH Venčeslav Thaler

V nadaljevanju nekaj vremenskih podatkov, izmerjenih v letu 2019 na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze: povprečna letna temperatura: 11,59°C absolutna maksimalna temperatura: 36,6°C (27.junij) absolutna minimalna temperatura: -8,6°C (26.januar) občutek mraza: -14,0°C (23.febuar) število ledenih dni (Tmax. <0°C): 2 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 74 število mrzlih dni(Tmin=<-10°C): 0 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 89 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 34 število dni s padavinami: 133 število dni s snežno odejo: 19 maksimalna višina snežne odeje: 8 cm (24.januar) višina novozapadlega snega: 26 cm maksimalno padavin v 1 uri: 25,38 mm (2.avgust) maksimalno padavin v 24 urah: 92,82 mm (2.avgust) maksimalno padavin v 1 mesecu: 204,24 mm (maj) letna količina padavin: 1275,44 mm maksimalna hitrost vetra: 42,48 km/h (14.januar)

Če razpolagate s starimi razglednicami Kosez ali Zgornje Šiške, vas prosimo, da nam to sporočite na info@td-koseze.si

minimalni zračni tlak: 985,9 hPa (22.december) maksimalni zračni tlak: 1038,5 hPa (24.februar) Za več informacij obiščite spletno stran www.vreme.zajcek.org/koseze

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma poleti 2020 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: časopis ni lektoriran Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Naklada: 300 izvodov


obvestila

April 2020 ▪ Št. 79

8

Vrtnarstvo BERLIČ, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališču telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišča

Vsak kupec prejme bon za popust


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.