Page 1


.e

COMMUNICATING IN DIVING

The Most Common Handsigns PART6

1. Ok? OK

2. Panic!

3. Godown.

1)

4. Danger!

7. Stop. Stay there. MOOEL

SUUNTO

VYT

5. Which way?

8. I'm running out of air. BENEFITS I FUNCTIONS

Separate AIR. NITROX AND GAUGE MODES. Possibilily for GAS SWITCHING befween up ta three breathing mixes conroining 21-99% oxygen. OptionaI WIRELESS PRESSURE TRANSMISSION gives you the benefits of air integration and the freedom of a wrist-<omputer. Adjustable SUUNTO RGBM model. Built-in DIVE PLANNER AND SIMULATOR. Reliable and easy-to-use PUSH BUTTONS. Extensive MEMORY FUNCTlONS and profile bookmarking. PC-INTERFACE allowing you ta download your dives to a PC Also check Suunfosports.com. an extensive communily for Suunto computer owners.

6. I'm freezing.


Etelä-Alrikka Tuhannet pikkukalat, suuret hait ja viidakkorumpujen pärinä tekevät Etelä-Afrikan Umkomaasista ikimuistoisen elämyksen.

Räpyläuinti Räpyläuinti on sekä sukellusta että uintia, mutta vauhtia lajissa on aina.

08 10 12 14 22 30 32 34

Ulapalla Kirja-arvostelussa Darknes Beckons.

Seurassa Nuori on haastava ja lahjakas opetettava.

Kuvassa Vedenalainen kuvaus, Pohjoismaiden mestaruuskilpailu 2003.

Kaupassa Tutustu tuotteisiin.

Kurssilla Tasapainotusliivin kiinnittäminen.

Liitossa Kimmo Korja korjaa ensimmäisenä räpyläuimarina urheilijapalkkaa.

Norppa Seikkailu vedenalaisessa kaupungissa.

Hvlvssä Punaisen meren suurin hylky.


~m~l1i1u~~IIDI1i1~~~W@'IWb~IlJJI1i1O'i1ilIYl~Iiil. ~1I1Ml fc!lI1J1@<11m~11i1 'ii'@D!!lISJllil fc!l~Dtdlm 0'i1il1lJJ1lt.M1I'il ~ti~~tdIWl1i1u ~~~~nMlI1i1 IruI~WlIl'ilHI1il.

Sukella Kaatialassa - yövy Aholankankaan leirintäalueella! - 11 mökkiä, osassa WC, 49 petiä - retkeilymaja, 7 huonetta, 31 petiä - 50 vaunupaikkaa sähköllä - 2 rantasaunaa, hiekkaranta - siisti WC-suihkurakennus, N I M - kysy kompressoripalvelusta lisää! Camping Aholankangas, Kirkkotie 25, 63100 Kuortane, 06-5254104

Sukella turvallisesti Lisenssivakuutus korvaa tapaturmat, jotka sattuvat sukellusharjoituksissa, -näytöksissä, -kilpailussa ja niihin liittyvillä matkoilla. Vakuutus on voimassa kaikilla vesillä kotimaassa ja ulkomailla. Lisenssivakuutuksen saavat Suomen Urheilusukeltajain Liittoon kuuluvat henkilö- ja seurajäsenet. Edullinen ja kattava lisenssi koskee urheilusukelIusta, räpyläuintia, uppopalloa, sukellus-kalastusta, suunnistusta ja -kuvausta. Tapaturmien hoitokulujen lisäksi lisenssiin sisältyy kertakorvaus pysyvästä haitasta ja kuolemasta. Turvaa tulevat sukelluksesi - ota lisenssi. Saat sen liittosi ja seurasi kautta. Lisenssi on voimassa missä päin maailmaa tahansa samoin edellytyksin kuin Suomessa (kork. 3 kk:n pituisilla matkoilla). Myös sukeltajantaudin vaatima painekamrniohoito kuuluu korvattaviin vahinkoihin.


Julkaisija Suomen Urheilusukeltajain Uitto ry. Radiokatu 20, 00093 SLU puhelin (09) 3481 2258 faksi (09) 3481 2516 office@Susl.fi www.susl.fi Päätoimittaja Jouko Laitinen jouko,laitinen@susl.fi

Muutoksen tuulet

lJ }>: }>:

A Toimitussihteeri Leena Koivumäki leena.koivumaki@pp.inet.fi Ilmoitusmyynti Veli-Matti Korpp~Tommola puhelin (09) 2751 306 gsm 050 5840 156 vm.kt@kolumbus.fi Tilaukset ja osoitteenmuutokset kestotilaus 12 kk/35 eur puhelin (09) 3481 2258 office@susl.fi

Toimitus ja ulkoasu Mel Press Oy Mikonkatu 18 B, 00100 Helsinki puhelin (09) 2525 0250 faksi (09) 2525 0251 info@mcipress.fi www.mcipress.fi Toimituskunta Mika Rautiainen, Vesa Niemi, Minna Gustavsson, Stig Gustavsson, Hanna Saarinen, Roosa Hyrske, Hanna Mietsamo, Erkki Siirilä Kannen kuva Vesa Niemi Ilmoitusaineistot ilmoitukset@mcipress.fi Painatus Forssan Kirjapaino Oy

Syksy ja varsinkin kevät ovat olleet muutoksen aikaa. Uitolle luotiin strategia, jo kolmas perättäinen, jOka johdattelee meidät aina vuoteen 2008. Strategia on tärkeä työkalu, kun eri toiminta-alueiden suunnitelmat ja toteutus linjataan siten, että purjehditaan muutoksen tuulissa samaan suuntaan. Strategiasta poiki myös tarve uudistaa liiton sääntöjä. Sääntötyöhön paneuduttiin intensiivisesti; haluttiin, että vuosikokoukselle esitettävät säännöt ovat varmasti loppuun asti mietitty. Viimein, johtokunta hyväksyi 12:n version vuosikokoukselle esitettäväksi. Uusissa säännöissä otetaan entistä paremmin huomioon muun muassa sitoutuminen tasa-arvoon ja antidoping-toimintaan sekä selkeytetään menettelytapoja eri tilanteissa. Seurojen jäsenilleen esittämät ja liiton myöntämät huomionosoitukset ovat lisääntyneet ilahduttavasti. Kolmas merkittävä työ, joka saatiin kevään aikana tehtyä oli palkitsemissääntöjen uusiminen. Ansiomerkkien ja muiden huomionosoitusten myöntämisperusteita selkeytettiin ja otettiin samalla käyttöön myös uusia tapoja palkita ansioituneita sukeltajia. Vaikka mittava uudistyö tuntuikin välillä raskaalta, oli mukava huomata, että liitosamme vallitsee innostunut ja muutosmyönteinen ilmapiiri. Kiitos kaikille työhön osallistuneille, ja erityisesti toimiston väelle, jotka silmät sikkkarassa jaksoivat lukea ja korjata tekstejä aina uudelleen ja uudelleen. Kaikki edellämainitut dokumentit ovat luettavissa liiton sivuilta www.sukeltaja.fi kevätkokouksen 25.4 jälkeen.

ISSN 1237-1688

Hyvää kevättä,

43. vuosikerta

Jouko Laitinen Päätoimittaja

Copyright © MCI Press oy Lehden sisllltöä ei saa osittainkaan jäljentää ilman toimituksen kirjallista lupaa. Toimitus ei vastaa tilaamatta lähetetyistä materiaaleista.

Sukeltaja ilmestyy 5 kertaa vuodessa.

:rJ c......

o -j

c (J)

7 • 1\)

o o .t:. (J)

C

A

m r

-j

}>

c...... }>


« ..J ..J

« (L « ..J ::)

8 "<t

o o N

• N

« J

« 1..J

W ~

::) (J)

Sukelluskohteita Phuketissa

Darkness Beckons - The History and Development of Cave Diving

Koh Yawabon Monien mielenkiintoisten tunnelien ja luolien ympäröimä saari tarjoaa sukeltajalIe nähtäväksi leijonakaloja, papukaijakaloja, klounikaloja sekä leopardihaita. Virrat voivat välillä yllättää, joten ylimääräinen varovaisuus ei ole pahitteeksi.

Nimestään huolimatta kyse ei ole vampyyritarinoista, vaan yhdestä parhaasta koskaan ki~oitetusta sukelluski~asta , josta vastikään on ilmestynyt 3. painos. Ki~an ki~oittaja on aikanaan kuulunut luolissa sukeltavan joukon ehdottomaan eliittiin, joka näkyy myös tekstien asiantuntemuksesta. Ki~an reilu 300 sivua koostuvat Iyhyistä, vedentäyttämien luolastojen valloituksista kertovista tarinoista. Tarinat paljastavat muun muassa kuinka luolasukelluksen tunnetut rajat kaatuivat - monesti su.keltajien hengen tai terveyden kustannuksella . Kirja keskittyy Eurooppaan, vaikka kuvauksia on paljon [TfYös Euroopan rajojen ulkopuolelta. Ensimmäiset kirjassa kuvatut valloitukset tehtiin'18oo~luvun lopulla pintailmalaittein jatkuen toisen maailmansodan ja paineilmalaiteiden kautta kUltai~elle 70- ja 80-luvuille, jolloin luotiin vankka pohja nykyisille luolasukellustekniikoille. Viimeisimmät kuvaukset on 9O-luvun trimix ja skootterisukelluksista. , Ki~assa esitellään tunnettuja luolasukeltajia sekä heidän projektejaan aina Jaques ~~(".,. Cousteausta. Jochen Hasenmeyerin ja Sheck Exleyn kautta George Irvineen. Elävästi ki~oitettuja tarinoita ryyditetään yli kahdellasadalla valokuvalla ja yhteensä yli kuudellakymmenellä kattalla ja piirrokSeIla. joiden avulla on helppo tempautua ki~an maailmaan. Kannattaa kuitenkin varata hyvin alkaa ki~an lukemiselle, sillä aloitettuaan sitä ei hevin malta keskeyttää.• Ki~an voi'tilata Oopa omistuski~oituksella varustettuna) osoitteesta http://www.farrworld . cO.uk/books.html

KohSi Tämän saaren ympäriltä löytyy kovaa korallia sekä kalaparvia. Satunnaisesti myöskin riuttahaita voi näkyä sukelluspaikan matalissa osissa. Sopii kaikille peruskurssia suorittavilIe oppilaille. Koh Yung South Saaren pohjoisosissa oleva korallin peittämättä matala riutta on hyvä vaihtoehto kokemattomilIe sukeltajille. Pieniä kalaparvia uiskentelee riutan ympärillä, eikä hiekkapohjalla makoileva leopardihaikaan ole tavaton näky. Myös delfiinejä nähdään alueella usein. Lähde: Osoitteessa kohteista myös lisää tietoa.

Hurghada - Egypti Egyptissä sijaitseva Hurghada tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet liikunnalliseen lomaan. Hurghadassa on kymmeniä sukelluskeskuksia. Punaisenmeren rannat ovat loistava paikka surffata tai osallistua kalastusretkilIe. Hurghada sopii aktiivisille liikkujille ja ulkoilmaurheilun ystäville. Sää on yleensä suosinut Hurghadaan matkaavia: maaliskuun puolivälissä lämpötila oli kohonnut jo kolmeenkymmeneen asteeseen, paikalla olleet sukeltajat kertoivat.

,,

,1 •

Polarsukellus avaa uuden Dive Rite - sukelluskeskuksen Hankoon 15. toukokuuta. Uusi sukelluskeskus avataan vanhaan graniittikiviveistämön tiloihin Itäsatamassa, Satamakatu 4:ään. Vuonna 1886 Kuningattaren vuoren juurelle perustetun rakennuksen historiassa tilat ovat toimineet muun muassa varastona ja maalitehtaana. Viimeiset 30 vuotta tilat ovat toimineet puolustusvoimien kasarmirakennuksena. Dive Rite -keskuksessa tullaan järjestämään PADI , IANTD, NAUI ja CMAS -sukelluskursseja.

Kurssikeskuksesta tiedotetaan, että luvassa on muun muassa lukuisia sukellusretkiä Hangon edustan parhaisiin sukelluskohteisiin. Polarsukellus avaa uuden Dive Rite sukelluskeskuksen Hankoon 15. toukokuuta.

POLAASUKELLUS

~e IR;~e


Silja Linen eril(oishinnal urheilusul(ellajille

Finn -SUli" :: Poseidon UUTUUS Xstream Dive Nyt esittelyta~ouksessa 561 € sis . regulaukku

Silja Line tarjoaa Suomen UrheilusUkeltajain Liiton seurojen jäsenille seuraavat erikoishinnat vuonna 2004: Helsinki - Tukholma - Helsinki ja Turku - Tukholma/Kapellskär - Turku - reitit. • henkilöliput kategoria-alennuksella (esim . Turisti I-I uokan hytti Turisti II-luokan hinnalla) • kansipaikat (päivävuoroilla) 50%:n alennuksel la • ajoneuvot 50% alennuksella (ei kuorma-autot)

:: Poseidon Jetstream Ta~ous 379,95 € sis. regulaukku

Helsinki - Tallinna - Helsinki (SuperSeaCat Four) • henkilöliput normaalihinnoin • ajoneuvot 50%:n alennuksella (ei kuorma-autot) Alennusliput tilataan Silja Linen puhelinmyynnistä, puh. 0203 -74552 ja varattaessa on mainittava Suomen Urhei lusukeltajain Li iton alennuksesta, sopimus-/tuotenumero 526 sekä Suomen Urheilusukeltajain Liiton asiakasnumero 12395703. Alennukset ovat voimassa jäsenseurojen jäsenille seuran järj estämillä sukellusmatkoi lla. Alennusmatkojen yhteydessä ei voi käyttää omaa Siljan kanta-asiakasnumeroaan . Alennusli put on varattava ja lunastettava Suomessa.

:: Poseidon Cyklon €

Tarjous 399,50 sis. regulaukku

Tarjoukset voimassa 31.5. asti

Poseidon huoltopisteet - katso www.finnsuiUi WWW . FINNSUIT . FI

SILJA llNEil

Helsinki Pajalahdentie 9 Puh: 09·692 2358 e-mail: myynti@finnsuitJi

Turku Läntinen pitkä katu 20 Puh: 02-251 8747 e-mail: myynti@finnsuitJi


Nuori on haastava ja lahjakas opetettava Nuorten kouluttaminen laitesukeltajiksi herättää paljon kysymyksiä. Onko teini-ikäinen nuori riittävän kypsä sukeltaakseen turvallisesti ja pelastamaan tarvittaessa sukellusparinsa? Voiko lasta altistaa harrastukselle, johon liittyy erilaisia vaaroja?

« (J) (J)

« a:

::J

w (J)

10 "<:j-

O

o N

• N

« «

J

1-

-.J W ~

::J (J)

Olin itse alussa sitä mieltä, ettei teini-ikäisiä nuoria voi opettaa sukeltamaan. Monen vuoden snorkkeliohjaamisen ja omien lasteni laitesukelluskokeilujen jälkeen olen kuitenkin huomannut, kuinka helposti nuoret oppivatkaan taitaviksi sukeltajiksi. Nuorten laitesukellus Junior Scuba -kurssi on kouluttajalIe vaativampi kuin aikuisten laitesukelluksen kurssit. Kouluttajan on otettava selkeästi vanhemman rooli, kun opetettavana on nuori. Nuori antautuu estoitta kouluttajan oppilaaksi ja paljastaa itsensä ja heikkoutensa luottaen kouluttajaansa. Maailmalta on kuulunut jo pitkään hyviä uutisia nuorten sukeltamisesta. Dive Training -lehdessä 32 vuotta sukeltajia kouluttanut Alex Brylske kertoo, että hänen kaksi oppilastaan, jotka olivat 11-vuotiaita ja jaksoivat hädin tuskin nostaa itse sukelluspullonsa, osoittautuivat parhaiksi sukeltajiksi, jotka hän on ikinä kouluttanut. Kuitenkin hän huomauttaa, että sukellustoiminta nuorten kanssa on erilaista, koska nuorta ei voida pitää tasavertoisena sukellusparina. Aikuisella on aikuisen vastuu, jonka vuoksi lapsen parina on aikuisen sukellettava erityisen turvallisesti. Myös paikka on valittava tuolloin huolellisesti. Ilmeisesti usein myös toimitaan näin, sillä lapsille ei ole juuri tapahtunut sukellusonnettomuuksia.

KouluttajalIe lasten ja nuorten sukeltamaan opettaminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Nuoret ovat motivoituneita ja uteliaita oppimaan. He luottavat opettajaansa eivätkä edes oleta pärjäävänsä kaiken tekniikan kanssa heti yksin. Lapset kysyvät, kun eivät tiedä ja ovat avoimia myös silloin kun osaavat asian. Vedessä he ovat kuin kaloja. Teoriatunneilla heistä näkyy heti, kun mielenkiinto häviää. Kouluttajan on syytä huomioida tämä opetuksessaan. Nuorten kouluttamisessa elinehto on, että kouluttaja haluaa tehdä juuri nuorten kanssa töitä ja että, kouluttajalla on myös kokemusta nuorten kanssa toimimisesta.

Calypson Junior Scuba -kurssi Järjestimme tammi-helmikuun aikana jo toisen laitesukelluskurssin 12-14 -vuotiaille nuorille. Oppilaita oli kuusi ja kouluttajia saman verran. Teoriatunnit ja allastunnit pidettiin eri päivinä. Teoriatunnit olivat sunnuntaisin ja allastunnit perjantaisin. Molempia oli kaksi tuntia kerrallaan . Jaoimme teoriatunnit eri kouluttajille niin, että jokainen piti yhden teoriatunnin. Jokaisella kouluttajalla oli oma oppilas lähikouluttaja-periaatteella koko kurssin ajan. Koska laitteet ovat painavia ja niiden kokoaminen lapsille hankalaa, päästiin nopeammin veteen, kun yhdellä kouluttajalla oli vain yksi oppilas. Vedessä kouluttaja voisi hyvin kouluttaa myös yhtä paria. Mukana olevista oppilaista osa oli ollut mukana myös norppatoiminnassamme. Järjestimme kurssin uimahallissa, jonka läheisyydessä on pullojen täyttöpiste. Emme opettaneet lapsille pullojen täyttöä. Laitteiden huolto, pullojen täyttö ja laitteiden kuljetus hoidettiin kouluttajien kesken. Näin kouluttajille tuli melko paljon töitä. Koska aikataulu oli kovin tiivis, olisi laitteiden huoltoon ja kuljetukseen voinut pyytää apua myös lasten vanhemmilta. Seuralla on omat laitteet, ja hankimme tälle kurssille lisää vielä pieniä nostoliivejä ja 10 litran alumiinipulloja. Teoriatunneilla pyrimme antamaan tiedon siten, että oppilaat osallistuivat kaikkeen opetukseen myös muilla tavoilla kuin vain kuuntelemalla. Viimeisellä tunnilla oli teoriakoe, jonka kaikki oppilaat läpäisivät reilusti (yli 80 % oikein). Neljä oppilasta saivat jopa täydet pisteet. Oppikirjaa emme käyttäneet emmekä tehneet muistiinpanoja. Ryhmä muodostui nopeasti avoimeksi ja uteliaaksi.


ERI JÄRJESTÖJEN IKÄRAJASUOSITUKSET 8 vuotta CMAS on jo BO-luvulta lähtien pitänyt B vuoden ikää alimpana suositeltavana laitesukelluksen aloitusikänä. Etenkin Belgiassa, Ranskassa ja Italiassa onkin jo paljon kokemusta 8-14 -vuotiaiden laitesukelluksesta. Pohjoismaisista sukellusliitoista kuitenkin Tanskan liitto on ainoa joka noudattaa CMAS:n standardia tältä osin. B-12 -vuotiaan sUkeltajan suurin sallittu sukellussyvyys avovedessä on 5 metriä, 12-15 -vuotiaan 15 metriä. 10 vuotta PAOI, SOI, SSI ja ACUC pitävät sopivana laitesukelluksen aloittamisen alaikärajana 10 vuoden ikää. 12 vuotta Suomen Urheilusukeltajain Liitto, NAUI ja YMCA suosittelevat laitesukelluksen aloitusikärajaksi 12 vuotta. Mika Rautiainen Alkujännityksen jälkeen ujoimmatkin tulivat rohkeammiksi. Kiinnostus sukeltamista kohtaan oli kaikilla niin suuri, ettei eroja snorkkelisukeltajilla (S2) ja vasta-alkajilla ollut juuri ollenkaan . Aloitimme allastunnin opettelemalla hengittämään annostimesta. Sen jälkeen etenimme jokaisen oppilaan oman oppimisen mukaisesti. Jo ensimmäisen tunnin jälkeen nuoret kokelaat olivat oppineet paljon: he osasivat tyhjentää maskin, etsiä nostimen ja tyhjentää sen sekä sukeltamaan altaan syvässä päässä. Viimeisellä tunnilla oppilaat suorittivat taitoradan, Joka sisälsi kuusi haastavaa rastia. Oppilaat sukelsivat pareittain rastilta toiselle ja suorittivat tehtävän yksin tai ryhmässä.

Kohti korttia Vuoden alusta koulutusuudistus mahdollistaa P1 ja P2 -tason sukeltajaluokituksen 12 vuotta täytläneelle. Calypsossa jatkokoulutuksesta on jo sovittu niin, että halukkaat Junior Scuban suorittaneet saavat P1-kortin suoritettuaan lisätunteja teoriaa, teoriakokeen ja avovesikokeet ja saatuaan lääkärintodistuksen. Nyt on kevään P1-kurssin yhteyteen järjestettävälIe täydennyskoulutukselle ilmoittautunut jo viisi Junior Scubalaista. Teorian oppimisessa on vielä tehtävää eikä taulukoita käsitelty Junior Scuba -kurssilla. Oppilaiden ei tarvitse osallistua allasharjoituksiin, mutta

heidän kanssaan käydään vielä kerran läpi kaikki allassuoritukset. Ennen avovesikoetta oppilas kokeilee altaassa avovesivarustusta. Lopuksi suoritetaan avovesikokeet meriolosuhteissa. Tulevaisuudessa koulutamme Calypsossa todennäköisesti Junior Scuban sijasta suoraan P1 ja P2 -sukeltajia 12 vuotta täytläneistä. Ennen P2-kurssien aloittamista alle 15-vuotiaille on tosin seurattava tarkkaan nuorten P1-sukeltajien edesottamuksia ja tehtävä johtopäätökset näiden kokemusten perusteella. On todennäköistä, että P2-luokitus soveltuu vain harvoille alle 15-vuotiaille.

NITROX Tuotteet

C

Sukeltaminen on koko perheelle

]J

Nuoret ovat tulleet jäädäkseen sukellusseuroihin ja kursseille. Pitääkö nuorille sitten järjestää oma kurssi vai voidaanko heidät ottaa samalle kurssille kuin aikuiset? Kurssin vastuukouluttaja voi päättää sen itse. On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon suunniteltaessa kurssia. Opetus on erilaista koulutettaessa eri-ikäisiä ihmisiä. Nuoret ujostelevat vanhempia ihmisiä eivätkä avaa suutaan niin helposti, kuin jos paikalla on vain muita nuoria. Aikuisille ei välttämättä tarvitse konkretisoida asioita niin selkeästi kuin nuorille. Kurssin onnistumiselle on tärkeää myös ryhmän muodostuminen riittävän homogeeniseksi. Nuorten kurssin järjestäminen on järjestäjille rankempaa kuin aikuisten kurssin järjestäminen, koska nuoret tarvitsevat enemmän apua laitteiden ja varusteiden kanssa kuin aikuiset. Leireillä ruoan valmistus ja ylläpidosta huolehtiminen ovat järjestäjien vastuulla. Nuorten parissa toimiminen vaatii ohjaajalta myös kasvatuksellista ja holhoavaa otetta. Vaikka laitevalmistajat ovat jo huomioineet naisten tarpeet varusteissa, on vielä hankalaa löytää sopivia varusteita lapsille. Pullot ovat panavia, liivit eivät ole sopivia ja laitteiden kallis hinta rasittaa kukkaroa lapsen kasvaessa. Sukeltaminen on nykyisin perhekeskeisempää kuin aikaisemmin. Naisten lisääntynyt kiinnostus lajia kohtaan tuo sukelluksen pariin myös perheen lapset. Norppa -koulutuksen tulokset ja yhteiskunnan panostus nuorisoon näkyy sukellusseuroissakin. Tulevaisuuden suunta on selvästi se, että yhä nuorempi sukeltaja kiinnostuu lajista. Se, kuinka nämä innokkaat nuoret otetaan mukaan toimintaan, on mielenkiintoinen haaste seuran jäsenille. Keskustelua kannatta jo herätellä.

Dlvetec~ I NTERNATI 0 NAL DIVECOMPRESSORS ENGINEERING

(J)

m

RATASKUJA 1 03100 NUMMELA PUH (09) 222 4700 FAX (09) 222 2571 GSM 040- 505 1146 E-MAIL jouko.askola@divetech. www.ide.de

Minna Gustavsson

» (J) (J)

»

11 • J\)

o o .j:;.

(J)

C

A

m

r

-1

» » L


l' Sarja A Makro, Pohjoismaat Kultaa: "Lobster" , Espen Rekdal , Norja

<C -:>

<C f-

..J W ~

:::l (/)

Hienot värit, teknisesti täydellinen . Sommittelu huippuluokkaa.

Vedenalainen kuvaus,

Pohjoismaiden mestaruuskilpailu 2003 f- Sarja D, Maailma

l' Sarja B Laajakulma, Pohjoismaat Hopeaa: "W Heidkampf", Joakim Tenklin, Ruotsi Hieno, jännittävä kuva. Teknisesti huippuluokkaa. Hylkykuva on otettu erikoisesta kulmasta.

.J.. Sarja B Laajakulma, Pohjoismaat

Kultaa: "Scotty 2",

Kultaa: "Gold Valley",

Magnus Lundgren , Ruotsi

John Butler, Norja

Jännittävästi rakennettu ja hyvin sommiteltu

Hieno syvyysvaikutelma ja valo-

kuva , jossa auringonsäteet antavat dra-

tus. Auringonvaloa käytetty hy-

maattisen vaikutelman.

vin taustalla. Hieno sommittelu .


A C

< ~

(J) (J)

~

13 • 1\)

o o

..,..

(J)

C

A

m

r

-1 ~

'~

Kilpailukutsu

Vedenalaisen valokuvauksen PM-kilpailut 2004

"'" Sarja C Luovuus, Pohjoismaat Kultaa: "Sunrise", Ingvald Arne Meland, Norja Yksinkertainen ja tehokas kuva. Hyvä valonkäyttö.

Suomen Urheilusukeltajain Liitto järjestää vuoden 2004

'" Sarja E, Kalat, Pohjoismaat

vedenalaisen valokuvauksen pohjoismaiset

Kultaa: "Banded in Blue", Magnus Lungren; Ruotsi

mestaruuskilpailut.

Jännittävä, epätavanomainen muotokuva uivasta kalasta.

• Kilpailut ovat avoimet kaikkien neljän pohjoismaisen sukel-

Hyvä syvyysvaikutelma.

lusJiiton jäsenille. • Kilpailusäännöt ovat saatavissa SUSL:n internetsivujen lomakkeet ja julkaisut -osiossa osoitteessa www.susl.fi. • Kilpailukuvien on oltava perillä kilpailusihteerillä viimeistään 1. marraskuuta 2004.

l' Sarja G, Allaskuvat Hopeaa: "Angel", Espen Rekdal, Norja Hieno vaikutelma yksinkertaisin keinoin. Täydellinen valotus.

Diakuvat ja VHS-kasetit lähetetään osoitteeseen: AnssiVilla Kappalaisenkatu 4 D 19 50170 Mikkeli Digikuvat lähetään sähköpostitse 20. - 30. lokakuuta 2004 osoitteeseen: anssi.villa@sicom.fi.

Vedenalaisen valokuvauksen SM-kilpailut 2004 Vuoden 2004 vedenalaisen valokuvauksen Suomen mestaruuskilpailu järjestetään PM-kilpailun yhteydessä. PM-kilpailuun osallistuneiden suomalaisten kuvaajien saarnat pisteet ratkaisevat SM-sijoituksen.


OÄlä pitkästy, vaan nauti musiikista! Aqua FM-uutuussnorkelissa on sisäänrakennettu radio, jota voidaan kuunnella uidessa. Snorkelia käytettäessä ei tarvita kuulokkeita, vaan ääni johdetaan korviin pään luita pitkin samaan tapaan kuin sukeltajan puhelinta käytettäessä.

« (f)

URSUK OY, www.ursuk.fi

(f)

« 0..

::>

« ;;(

14 <;t

o o C\I

• C\I

« J « f-

-.J W ;;(

::> (f)

f.JTiivis regulaattori Tiiveys paineenalentajassa on ratkaiseva ominaisuus. Xstream-regulaattoreissa välilevyjen ja O-renkaiden määrä on supistettu minimiin. Paineenalentajan sydämessä on ruostumaton kuula, joka poistaa tavallisen ongelman eli vuotavan paineenalentajan . Xtream-regulaattorin paineenalentaja on itsesäätyvä, ja antaa saman toisiopaineen ensiöpaineesta riippumatta. Uutuusregulaattori Xstream Dive on täysin samanlainen ja toimii kuten edeltäjänsä. Matalapaineliitäntöjä lisäämällä on kuitenkin saavutettu alentaja, joka mukautuu käyttäjänsä toiveiden mukaisesti. Matalapaineliitäntöjä on yhteensä viisi ja korkeapaineliitäntöjä yhteensä kaksi. Paineenalentajassa on sisäänrakennettu jäätymissuoja. Annostajan tunnusvärinä on harmaa ja vara-annostajan tunnusväri on keltainen. Xtream Dive on CE ja EN250 hyväksymä. Finn-Suit Ky. www.finnsuiUi


OAtmosphere - sukella omassa ilmatilassasi

OFinnlight Navy 80/90 ja Finnlight 208/209 -sukellusvalaisimet

Poseidon Atmosphere-kokokasvonaamari on varustettu yhdellä maailman parhaimmista regulaattoreista - Poseidon Jetstream PP:llä. Jetstream ja Atmosphere -yhdistelmässä on ainutlaatuinen ja tehokas huurteenestoloiminto, joka pitää naamarin lasin kirkkaana silloinkin, kun veden lämpötila on lähellä jäätymispistettä. Kokokasvonaamarin visiirissä on hiotut sivut, jotka estävät näkö kentän vääristymät ja heijastumat. Atmosphere-kokokasvonaamaria voi käyttää sekä ylipainetoiminnolla, että hengitysrytmin mukaan säätyvänä. Kokokasvonaamarin ylipainemekanismi aktivoidaan kytkimellä, jonka löytää helposti paksut käsineetkin käsissä. Kaikki yleiset kommunikaatiolaitteet sopivat Atmosphere kokokasvonaamariin. Naamarissa on painot, joilla saadaan aikaan neutraali noste ja, joita voidaan käyttää alustana esim. lamppujen kiinnitykseen. Finn-Suit Ky. www.finnsuit.fi

Suunnon Finnlight Navy 80/90 ja Finnlight 208/209 -sukellusvalaisimet on varustettu elektronisella tehonsäädöllä, joka mahdollistaa sukellusvalaisimen tehon valinnan. Valittavana on 100%, 50% ja 25% teho. SOS-toiminto voidaan valita hätätilanteissa: sukeltajan valaisin vilkkuu toistuvasti lähettäen Morse-koodin signaaleja. Valaisimen mikroprosessorilla ohjattu valvontajärjestelmä mahdollistaa saman valotehon koko valaisimen paloajan. URSUK OY, www.ursuk.fi

A

» c

-0

»

(fJ (fJ

»

15 • 1\)

o o

.p.. (fJ

C A

Matkamittari kuntouimareille Markkinoilla on ollut jo pitkään pyöriin suunniteltuja matkamittareita sekä kävelijöille ja retkeilijöille suunniteltuja askelmittareita. Enää ei tarvitse kuntouimareidenkaan pinnistellä muistaakseen, kuinka monta kertaa altaan päässä on kääntynyt. Uintimatkamittarin sähkökompassi rekisteröi ui marin tekemät käännökset ja tallentaa uidun matkan automaattisesti kertomalla altaan mitan käännösten luku määrällä. Mittariin on asennettu oletuksena 25 metrin allaspituus, mutta sen voi muuttaa myös 50 metriksi. Uimarin tarvitsee vain kiinnittää mittari uima-asuunsa. Mittari tallentaa kyseisen uinti kerran lisäksi viisi edellistä tulosta. Mukana on myös nollattavissa oleva kertyvä matkamittari, jonka avulla uimari voi päättää, tallentaako laitteelle esimerkiksi viikon tai kauden uinnit. Lisäksi uintimatkamittari tallentaa mittarilla uidun kokonaismatkan . Clothing+. www.clothingplus.fi

m r

--i

» » '-


·alka SllkellllSPalkalle laltbll kumlleneelll ,

· P ~

1

,

. ..

"\

~ätimme lähteä sukeltamaan Etelä. Afrikkaan hetken mielijohteesta. Perustelumme oli kuulemamme huhu, että Etelä-Afrikassa näkee haita melkein joka sukelluksella. Jostain syystä meistä oli tullut isojen kalojen pongaajia, joten haiden näkeminen houkutteli. Reissumme suunnittelu lähti käyntiin ja pian huomasimme, että matkakin oli jo varattu. Kohteemme oli mielenkiintoinen, Durban, jonka tiesimme olevan melko suuri kaupunki, joka ei yksinäiselle seikkailijalle ole järin turvallinen. I

ruokapaikkoja. Itse nautin siitä, että pitkillä hiekkarannoilla ei ollut ainuttakaan aurinkotuolia eikä varjoa. Rantapimut eivät paikassa viihtyneet. Olimme valinneet asuinpaikaksemme Saa Fever -nimisen keskuksen. Paikan huoneet olivat siistejä. Ne sijaitsivat vanbassa hotellissa. Majoitus oli kahden hengen huoneissa, suihkut toimivat ja iso yhteisparveke lisäsi viihtyvyyttä. Sukelluskamat, regulaattoreita ja kameroita lukuun ottamatta, säilytimme keskuksen tiloissa, joka sijaitsi muutaman sadan metrin päässä majapaikastamme.

, I

Syrjäinen Umkomaas I Siinyimme paikallisen sukelluskeskusväen kanssa suoraan kentältä syrjäiseen pikkukylään nimeltä Um,komaas, Paikallinen väki oli pääasiassa mustia. U~komaasissa meille kerrottiin, ettei valkoisen miehen ole kovinkaan turvallista liikkua yksin määrätyillä kaduilla. Tästä oli osoituksena, että eräänä aamuna tullessamme sukelluskeskukselle, ovi oli lyöty sisään. Kassa ja televisio oli vaihtanut omistajaa. Umkomaas 011 erittäin vehreää seutua ja maasto vaihtelevaa. Paikassa muutama sukelluskeskus, joiden yhteyd~ 011 majoitustiloja ja

Sähkölampun valoa ja viidakkorumpuja Muutamana päivänä aurinkokin näyttäytyi. Yöllä lämpötila laski lähellä + 1O"c:ta, joten pitkähihaisille paidoille oli käyttöä. Sateita tuli silloin tällöin ja tuuli oli kovaa. Matkaamme maustoimme sukelluksen lisäksi vierailulla luonnonpuistoon. Villieläinten näkeminen vapaina suuressa luonnonpuistossa, oli elämys. Luonnonpuisto sijaitsi noin 400 km päässä majapaikastamme. Matka luonnon puistoon taittui 12-hengen "bussilla" . Neljäsataa kilometriä vanhassa Hiace-pakettiautossa koetteli miestä.

Törmäsimme päivän aikana useaan sarvikuonoon, kirahviin, antilooppiin ja villisikaan. Metsässä kävely oli selkäpiitä karmivaa, kun kukaan ei tiennyt mitä vastaan tulisi. Tätä temppua emme olisi saanet sääntöjen mukaan tehdä, mutta paikallinen sukellusoppaamme, joka oli toiminut myös savannioppaana, ja sai meidät houkuteitua ulos Hiace-bussistamme. Usäksi vierailimme aidon Zulu-kylän läheisyydessä. Kun kuulimme viidakkorumpujen kumun sähkövaloin varusteItua polkua kulkiessamme, tiesimme, että olimme paljastuneet. Poistuimme takavasemmalle ennen kuin poppamies tuli ke~äämään vaatimatonta 20 euron maksua.

Aamuvirkun paratiisi Sukellukset tapahtuivat isoja kumiveneitä käyttäen. Niihin mahtui noin neljätoista henkilöä. Ensimmäinen sukelluspäivä oli melkoinen kokemus kaikille. Uikkeelle lähdettiin paikalliselta joelta. Ajoimme veneellä läpi rantatyrskyjen Luovimme matkaamme isojen 3--4 metristen aaltojen välissä. Laskuveden aikaan lähdimme matalalta hiekkarannalta aaltojen sekaan. Paluu tapahtui täysvauhti päällä, veneitä säälimättä, suoraan pitkälle rantahietikolle.


ISOJA HAITA NÄKYI JOKA SUKEllUKSElLA!


Sukellus aikataulu oli mielenkiintoinen. Se oli aamuvir1<un unelma, sillä päivän ensimmäinen sukellus aloitettiin yleensä kello 5.30. Teimme enintään kaksi sukellusta päivässä, joista viimeinen yleensä puolen päivän aikaan. Sukelluskohteessa oli suhteellisen vähän ihmisiä. Toisiin ryhmiin emme veden alla törmänneet kertaakaan. Sukellus tapahtui seuraten divemasteria, jolla oli pintapoiju, jota pitkin laskeuduttiin pohjaan ja noustiin ylös sitä mukaan, kuin ilmat vähenivät. Vene seurasi poijua lähietäisyydellä ja noukki sukeltajat kyytiin. Sukellusolosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Erittäin voimakas aallokko vaikutti jopa 15 - 20 metrin syvyyteen keinuttaen sukeltajia edestakaisin, etenkin matalalla sukellettaessa. Joskus heitot olivat vaarallisen voimakkaita, aiheuttaen kapeissa onkaloissa ja hylyissä voimakkaita virtauksia. Näkyvyydet vaihtelivat 3-15 metriä, planktonia oli runsaasti vedessä. Aaltojen voimasta leijuva pohjahiekka teki kuvausolosuhteista todella huonot. Huono näkyvyys lisäsi jännitystä. Kun näkyvyys oli huono, jäi arvailujen varaan, mitä kaikkea sumusta eteemme tupsahtaa. Veden lämpötila oli alle 20"c, joten 5 mm kokomär1<äpuku hu pulla varustettuna oli tarpeen.

Kaloja parvin pimein Aliwal Soa! riutta oli kaJastoltaan erittäin runsas, ja toden totta - isoja haita näkyi joka sukelluksella! Hait olivat melko uteliaita. Kun jäimme paikalleen, ne pyörähtivät välillä vain puolen metrin päässä meistä. Vedessä piti varoa, ettei aaJlokko paiskannut meitä päin haita. Manta- ja kotkarauskuja liikkui suurina parvina lähellä pintaa. Unelmakuvat rauskuparvista


,ALIWAL SATA KILOMETRIÄ.... SHOALISTA ETElAAN ON TOI~~.N RIUTTA NIMElTAAN PROTEA BANKS.

jäivät suureksi harmikseni ottamatta huonon näkyvyyden vuoksi. Isoja kilpikonnia näimme myös runsaasti. Pieniä kaloja oli lukemattomasti; etenkin hylkyjä ympäröivät suuret kalaparvet, jotka suorastaan sulkivat sukeltajan sisäänsä. Koralleja ei järin runsaasti riutalla näkynyt, mikä johtui kai paikan maantieteellisestä sijainnista. Pinnalla näimme myös komeita ryhävalaita sekä delfiinejä. Riutan lähistölle on uponnut pari hylkyä, joissa kävimme myös sukeltamassa. Yksi tällainen oli Nebo-hylky. Se uposi 20.5.1884 syvyys n.27 m. Laivan peräosa suhteellisen hyvässä kunnossa. Produce-hylky, jossa myös vierailimme, oli uponnut 11.8.1974. Hylyn ympärillä valtava kalaparvi oli silmiä hivelevän upean näköinen. Sata kilometriä Aliwal Shoalista etelään on toinen riutta nimeltään Protea banks. Siellä voi nähdä tiikeri- ja valkohaita. Eläimistöltään sen pitäisi olla huomattavasti rikkaampi kuin Aliwal Shoal. Kuulimme no~alaiselta kaverilta, joka saapui juuri kyseiseltä riutalta, että näkyvyydet olivat vain parin metrin luokkaa, jonka vuoksi emme vaivautuneet lähtemään riutalle. Kokonaisuutena matkamme oli onnistunut. Sukelluspäivät olivat rentoja. Moskiitot hieman rokottivat hyvinvointiamme yöaikaan. Alue ei kuitenkaan ollut malaria aluetta, joten moskiitoistakin selvisimme kutinalla. Lennot olivat hieman puuduttavia, matkapäMlle tuli mittaa hieman yhteensä hieman yli kaksi vuorokautta.


Tasapainotusliivin kiinnittäminen «

2. Liivi on sijoitettu liian alas

Sukellusmukavuuden ja sukellusturvallisuuden vuoksi taito kiinnittää tasapainotusliivi pulloon oikealla tavalla on hyvin tärkeä. Oikein kiinnitetty liivi pitää pullon tukevasti paikallaan selässä oikeassa asennossa .

....J ....J

Kuvassa liivi on sijoitettu liian alas pulloon . Pullo istuu epätasapainossa selässä ja pulloventtiili ja paineenalentaja pääse-

Teksti Mika Rautiainen • Kuvat Timo Vikman

(j)

vät kolhimaan sukeltajan takaraivoa.

(j)

cc :J ~

22 '<t

o o N

3. Liivi on sijoitettu

liian ylös

N

Kun liivi on liian ylhäällä

« J «

pitkä takareisiin hakkaava

....J

painopiste häiritsee myös

W

oikeaa tasapainottamista.

pullo häiritsee sukeltajan uimista. Liian alas sijoittuva

1~

Sukeltajan on myös

:J

mahdotonta tarvittaessa

(j)

ylettyä pääsemään käsiksi

1. Liivin hihnan pujottaminen solkeen

pulloventtiiliin . Liivin hihna on pujotettava solkeen oikein, muuten se pääsee löystymään ja pullo joko putoaa kokonaan selästä tai ainakin luisuu hankalasti alas. Usein liivin soljessa on kuva oikeasta pujotustavasta. Ohje saattaa myös tulla erillisen käyttöohjeen muodossa liivin mukana. Hihna on kiristettävä riittävän lujasti, että pullo varmasti pysyy paikallaan. Koska nailoni venyy jonkin verran kastuessaan hihna kannattaa kastella ennen kiristämistä. Muuten voi käydä niin, että pullo valuu karkuun kun veteen joutunut hihna venyy sukelluksen aikana.

4. Oikein kiinnitetty tasapainotusliivi Oikein kiinnitetty liivi on sopivalla korkeudella:

I

I I I I

I I I I I

I I

I

I I

,,

I

\ \

\ \

,, ,

,,

, ,,

,,

,,' """'"

,,' "

~~~

I

sukeltaja ylettyy hyvin käsiksi pulloventtiiliin, mutta paineenalentaja ei silti hakkaa päähän. Oikealla korkeudella selässä oleva liivi on tasapainoinen kokonaisuus, ja sukeltajan on helpompi saavuttaa oikea uintiasento ja tasa-

~',

painottaa itsensä oikein.


Sukellusreissut Porvoon saaristossa M/Y Wellmerillä

KAIKKI VARUSTEET SNORKLAAMISESTA TEKNIIKKASUKELTAMISEEN Esim. Halcyon Wings-setti 420€

Meiltä saat ilma-, nitrox-, trimix-, happi- ja argontäytöt

Lue lisää

WWW.X-DIVING.COM tai poikkea sisään!

.. Ta~i,ouksia ,kauna lDaan!

laitepake itariou

- Seae Diamond lee, jäätymissuojattu huippuregu - Seae Sorius oeto - ProLift uutuusliivi. Suuri noste! Painotaskuja lisävarusteena. - Seae paine-/syvyysmittari - 12/200 t. 10/300 säiliö - oetonpidin Laite koottuna ja tarkistettu ennen toimitusta! Vaihtoehtoisesti

PR02000-liivillä 1.060,·

IdlV

ra

7 mm neopreeni. Uusi lämmin "Firedry"-sisäpinta. T-Zip vedenpitävä vetoketju. Neopreenimansetit. Huppu mukana.

-Mestarintie 30. Porvoo p. 0400·557631 micke@X-diving.com

5 mm kompressoitu "mieroeell" neopreeni. Neopreenisaappaat, -välikaulus ja -mansetit. Irtohuppu. SI-Teeh venttii

Vettenalaiset Vehkeet Joensuusta Kevät saapuu ...on aika huollattaa sukelluslaitteet ennen seuraavaa kautta. ettei jää viime tinkaan ... Lähes kaikkien sukellusvälineiden huollot: Regulaattorihuollot. Happipuhdistukset. Säiliäiden pesut ja puhdistukset. Kuivapukuhuollot. vetoketjujenja mansettien huollot/vaihdot. Kompressorien happi puhdistukset. Kaasunsekoituslaitteiden suunnitteluja valmistus ... proudly designed & made in carelia. Finland

ERÄRMTEOY

Ukkolantie 4 80130 Joensuu 013 - 285240. 050 - 5722690

ili Optifocus Oy

u

Pit. 17 Voidaan kiinnittää liivin letkuun!

t.....--"

OIvmpus kamerat ja VA-kotelot Erimalliset kamerat ja kotelot meiltä.

TSD-tuotteita m.m: - TSD-kuivapuku, TSD-valaisimet,FIAMM-akut, ANSMANN-Iaturit

Nikonos ja SEA&SEA • Kamerahuolto kaikille kameroille ja painekoteloille • Käytetyt ja perushuolletut kamerat • Uudet tuotteet edullisesti kauttamme.

Peltoniementie 4, 36600 Pälkäne Puh, 0208 300 030

E-Mail optifocus@dlc,fl

www.optifocus.fl

Närpesvägen 9, 64200 Närpiö Puh. (06) 2243590. Fax (06) 2243670 e-mail: sales@divepoint.fi www.divepoint.fi Eräraate Oy, Joensuu Puh. (013) 285240 Subaqua Finland, Helsinki Puh. 09-6926040, 040-5613 123 Lahden SukeUuskeskus Underwater Actions Puh. 03-733 1181 T:mi Kari Back, Rovaniemi Puh. 0400-396 712 MMI-Service Matti Harila, Raahe Puh. 040-5013365


V .

.

aikka räpyläuinti on nuori laji, sen epävirallinen historia alkoi jo aikaa sitten. Legendan mukaan laji syntyi vahingos-

sa, kun sukeltajat tarvitsivat itselleen sopivan

harjoittelumuodon kunnon kohentamiseksi. Snorkkelissa, sukellus puvussa ja räpylöissä uimiseen oli sukeltamisesta lyhyt matka.

I

Ratkaiseva edistysaskel lajin kehityksessä oli räpyläuinnin tuominen sisätiloihin. Uimahalleissa harjoittelumuodosta kehittyi pian itsenäinen laji. Keskustelut räpyläuinnin mahdollisuuksista päästä olympialajiksi alkoivat lajin harrastajien parissa 19S0-luvulla. Lajin maailmanliitto CMAS hyväksyttiin KOK:n jäsen liitoksi vuonna 19S7. Tästä huolimatta räpyläuintia ei vielä ole hyväksytty olympialaisiin, mutta Maailman kisojen ohjelmaan räpyläuinti on kuulunut kisojen alusta vuodesta 1993 alkaen. Kehitys avovesillä harrastettavasta kuntoharjoittelusta kilpalajiksi tapahtui 1960-luvun aikana. Vielä 1960-luvun alussa laji tunnettiin Suomessa nimellä pintauinti, mutta vuosikymmenen loppuun tultaessa puhuttiin yleisesti jo räpyläuinnista. Suurelle urheiluyleisölIe räpyläuinti tuli tutuksi Ari Palveen ja Sami Sorrin kansainvälisen me-

nestymisen myötä 1990-luvulla. Lajin ensimmäiset EM-kilpailut järjestettiin Italiassa vuonna 1967 ja ensimmäiset MM-kilpailut yhdeksän vuotta myöhemmin Saksassa. Suomeen laji tuli entisestä Neuvostoliitosta 70luvulla, ja ensimmäiset viralliset SM-kilpailut käytiin Turussa vuonna 1975.

Vauhti vie mukanaan Kirkkonummen ja Upinniemen uimahallissa päivittäin räpyläuintia harrastava Sami Sorri esittelee, kuinka räpyläuidaan. - Potkiminen tapahtuu delfiinipotkuin. Kädet on ojennettu suoraan eteenpäin niin, että kämmenet on päällekkäin, lajin MM-pronssimies opastaa. Sami Sorri on harrastanut räpyläuintia jo lähes kaksikymmentä vuotta. Muutaman uinnin parissa vietetyn vuoden jälkeen Sorri kiinnostui räpyläuinnista. Syykin on vielä tuoreessa muistissa. - Lajissa kiehtoo vauhti. Parhaimmillaan etenee vedessä yli kolme metriä sekunnissa eli hyvää hölkkävauhtia, Sami Sorri kuvaa. Vauhdin lajiin tuo monoräpylä. Noin 70 cm halkaisijaltaan oleva räpylä muistuttaa maallikon silmissä delfiinin pyrstöä. Sen levyosa on valmistuttu lasikuidusta ja kenkäosa kumista. Räpylä saa olla leveydeltään ja pituudeltaan enintään 76 cm. - Räpyläuinnissa saisi sääntöjen mukaan käyttää myös stereoräpylöitä, mutta se on kilpailuissa hyvin harvinaista, Sorri lisää. Räpyläuinti on turvallinen laji, mutta se vaatii harrastajaltaan voimaa. Monoräpylän vuoksi keskivartalon ja jalkojen lihaksilta vaaditaan kestä-


vyyttä enemmän kuin sukeltamisessa tai uinnissao Tästä huolimatta laji sopii kaikille.

lineistä, halli maksuista ja seurojen jäsenmaksuista riippuen. Sukelluslajiksi se ei ole kovinkaan paljon, Sorri summaa.

Räpyläuinti on uintia ja sukellusta Räpyläuinti on siitä erityinen laji, että sitä voidaan harrastaa sekä vedenpinnalla että vedenpinnan alapuolella. - Pintalajeina kilpaillaan 50, 100, 200, 400, 800, 1500 ja 1850 metrin matkoissa sekä viestit 4x1 00 ja 4x200 metriä. Tämän ohella on 50 metrin sukellus henkeä pidättäen sekä 100, 400 ja 800 metrin laitesukellus, Sorri kertoo. Varustus vaihtelee jonkin verran matkan ja tyylin mukaan. Kilpailuvarustukseen kuuluvat monoräpylä tai stereoräpyfät, uimalasit ja otsasnorkkeli. Laitesukelluksessa snorkkelin tilalla on paineilmapullo hengityslaitteineen. Paineilmapullo on tilavuudeltaan vähintään 0,4 litraa sukellettavan matkan pituudesta riippuen. - Useilla seuroilla on aloittelijoille tarkoitettuja varusteita lajin kokeilua varten, mutta taitojen kehittyessä on suositeltavaa hankkia omat varusteet. Pakollisista hankinnoista huolimatta räpyläuinti ei ole kovinkaan kallis harrastus. Monoräpyfä maksaa sadasta kolmeensataan euroon ja paineilmapullo alle kaksisataa euroa. Kun kerran ostaa laatua, se kestää kauan. - Veikkaan, että lajin harrastaminen maksaa noin kahdesta viiteensataan euroa vuodessa vä-

Harrastamaan! Räpyläuintiin pääsee parhaiten mukaan ottamalla yhteyttä lähimpään sukellusseuraan. Räpyläuinnin harrastaminen alkaa usein siitä, että näkee ja pääsee kokeilemaan lajia. - Harjoittelu tulisi aloittaa delfiinipotkun opettelulla tavallisilla räpylöillä. Myös lyhyiden sukellusten harjoittelu kannattaa aloittaa tavallisilla räpylöillä, ja siitä voi pikkuhiljaa edetä monoräpylään, Sorri kertoo. Räpyläuimarit tarvitsevat halleissa aina omat heille varatut radat. Sen vuoksi lajiharjoittelun on keskityttävä seuran vuoroille. Vaikka räpyläuintiseuroja on Suomessa kautta maan, lajin tunnettuus on vielä melko pientä. Sorri povaa tästä huolimatta lajille hyvää tulevaisuutta. - Suomalaiset huiput ovat myös kansainvälistä huippua. Kimmo Korja sai kaksi EM-hopeaa viime vuonna ja on loistava nuori esimerkki tästä. Hän on sitä paitsi ensimmäinen räpyläuimari, jolle valtio maksaa opetusministeriön myöntämää verotonta urheilijapalkkaa, Sorri iloitsee ennen kuin pulahtaa takaisin Kirkkonummen hallin altaaseen.


taa 11elposti kaclota. Kokemattoman sllkeltalan ei

[Iran näkyvyys on yleensä 11yvä. vaikka sy-

Sukelluksen VOI aioittaa joko poukalnasta eli

kannata valita kollteekseen Eggoa. ei ainakaan

väll~i

illllan 11ylyn 11)l\Iin tuntevaa paria. Sukeltamista

elljä. mikä tekee Siitä poikkeuksellisen kielltovan

11elpottavat köysI 121 rc-lIJllallinen etenellllJlell.

kollteel) Jo piippu Ilerättää kunnioituksen tun-

Puistovuorelta tai Länsisatamasta. Lagliuni lie-

teen. aiempana pääsee kurl"stamaan 111lHH1mU-

nee näistä 11elpoin. koska viereen pääsee autolla

maston kautta. Vasemn1cH1 kyljen kesklllyttejä

assa konehuoneeseen ja racllstin IlYtt!in. Keulaan

ja pOhja 011 kova; IlyppylaitUl!n rantaall taas kan-

pääsee katselemaan 11elpoiten. koska kyljessä

ja perään on

on useita reikiä. Laival1 takaosassa on erilaisia

on mietittävä tarkkaan. missä haluaa ja ehtii käy-

11Iukkuja ja ovia. ja myös katkennut piippu ja

dä. Sukelluksen ajailOn 11yvä pysytellä nousu-

KUl1ll1gattarellVuoron eclestä tai sataman päastä

keul2111 muoto kallllattaa käydä katsomassa.

koyelen lähelsyyclessä. koska pienikin vil1aus VOI

Illuurll1 ylI. Jä!kimmälsessä vähemlllän sukelta-

Eg~Joa

vleda tylllän päälle

noel1 pitää kUitenkin olla tarkkana. lottel cllcHlclu

Alas mennään loko laivan kesklkol1dalta tai

on purettu paljon. 121 eSimerkiksi sen pot

ollaankin. Valtavan kokoinen 11ylky on lähes

enemlll~ill

matkaa. joten etukäteen

Valokuvaaminen onnistuu Eiraila Egqoa pa-

kun 011 nostettu ylös Finnairin sukeltajat ovat nostaneet Eggosta mULlIlll1UaSSa !lOSlllllla. kompassllllalan. ruorin.

remlllill. Näkyvyys 011 monesti useita metrejä. parllaimmillaall jopa 12 metriä. Kokeneet sukel-

ns. Hangon laguullista. kaupungin POlljOISPUOlelta i1yppylaiturin rannasta. ItäsataIllasta.

mttaa mennä mista.

keväall~i

L~illsisatalllasta

ennen uilllarien saapupääsee veteen joko

laivaväylälie. Syvyys on Hangon l.antakol1teissa 5-10 Inetrin luokkaa. näkyvyys muutamasta metristä jopa

al1kkureita. 11uonekaluja ja arvokka'.ta kOlljakki-

tajat saclttavat käyelä t:lraila useita kenojCl kesäs-

15 llletrl;l1. Vastaan voi tulla esimerkiksi laitunll

pulloja. SL;urln osa :oyclölstä tehtllll Iletl laivan

sä. llHltta 11ylyn salalsuuelet avautuvclt myös vä-

tai sOutuveneen läcinteltä tynnyreltä tai klvrlou

paikantamisen lalkeen 1980-luVL1I1 lopulla ja

11emmän syväsukellusta 11arrastaneille

11:kkoa. F"1annassa

1990-luvun alussa. Kalvamalla löytöjä voi kuiten-

opastettujen retkiell kautta. Sään 121 laivareittien

parviln ja kalllpeloillll1. 11yvällä tuurilla rclsvaka-

kin tellClä edelleen. Aarteenetsijäksl 11amuavan

IHlomioiminen on EIralie kuten muillekin avol1leri-

laanklll Sukeltajan lippu kannattaa jättää

kohteille matkatossa olennaisen tärkeää.

11äkyvilie. Länsisatalnassa ja laguunissa 011 Ilyvä

pitää tosin olla sekä kokelOut että

kärsiv~illillen.

kcllVamlsen a:lleuttallla mutapi'vl vie llelpost koko näkyvyyclel'.

törmä~i

11elposti allVeniin. srlll-

myös IImo:ttautua. jos vartjat sattuvat olemaan palkalla

Hangon rantakohteet

Teksti: Hanna Mlestamo

Eira Ylltellä Suomen pal ilalsta 11ylkysukelluskol1telsta

Han~Josta

pääsee nopeasti veneellä monille lähi-

kolltellle. esimerkikSI kuuiuisille tykkilaveteille. Aivan kaupungill rannassakin voi silti sukel-

Hangon edustan kohteista lisätietoa mm. osoit1eista WWW.llylyLllet

picletty Eira UPPOSI vuonna 1969 kalkkikivrlastis-

taa. Ja Vieläpä saacia SIitä paljon Ini. Va,vclttolllai

sa AI21xin la Längclenln välille. Yli satilllletrinen

rantakollteet sopivat valipalaksi kokeneemmalie-

www.flllllairlllslIkeltajaLllet

11ylky makaa avol11(-:!rellä noin 45 metrin syvyy-

kin sukoltajalle. ja elinomaisia ne ovat kurssi- ja

WWw.sllkelllls.illfo

clessä pohja maassa. Aluksen piippu tulee vas-

11cHlolttelutarkoituksessa.

www.vesillrheilll.COIll

taal1 27 metrissä.

KorsmatlitlkatU

Länsisatama (muurin yli)

o

Puistovuori


TAPAHTUMAKALENTERI

<t: (j) (j)

0

r-1

30 '<t

0 0 C\J

• C\J

<t: ""'J

<t:

r-1 w y: ::J (j)

HUHTIKUU 10.4. 10-11.4. 25.4. kevät kevät

Uppopallo, SM-loppuottelut Räpyläuinti, PM-kilpailut SUSL:n Kevätkokous Vapaasukellus, kouluttajakurssi Vapaasukellus, SM-allaskilpailut

TOUKOKUU 8-9.5. 14-16.5. 15.5. 15.5.

Uppopallo, Turku-Cup Turku Norppaohjaajakurssi Varalan urheiluopisto Uppopallo, nuorten ja naisten SM-sarja Räpyläuinti, Nuori Suomi Cup Pori

KESÄKUU 5.6. 10-13.6. 11-13.6. 12.-13.6.

Turku Göteborg, Ruotsi Rauma Kuortane Helsinki

kesäkuu kesä kesä kesä kesä

Sukelluskalastus, Dödörens Cup Kouluttajien täydennyskoulutus Vesiluontokurssi Sukelluskalastus, Viron tasavallan mest.kilp. Uppopallo, Susiraja-Cup Sukelluskalastus Porkkala-Cup Kansainvälinen nuorten snorkkelisukellusleiri7 Freediver Open classic 2004 Vapaasukelluskurssi Vapaasukelluskurssi Vapaasukelluskurssi Vapaasukelluskurssi

Tanska Kypros Helsinki Tampere Lahti Jyväskylä

HEINÄKUU 3.7. 19-26.7. 22-25.7. 24.7. 24-25.7. 25.7.

Sukelluskalastus, Saaristomeri Open Räpyläuinti, nuorten EM-kilpailut Valtakunnallinen Norppaleiri Sukelluskalastus, Jaskan muistokisa Sukelluskalastus, SM-kilpailut Räpyläuinti, Kaukajärven yliuinti

Eger, Unkari Rauma Rauma Rauma Tampere

ELOKUU 6-7.8. 7.8. 14.8. 23-29.8. 27-29.8. 28.8. loppukesä

Sukelluskalastus, Kristiansund Cup Sukelluskalastus, Rauma Open Räpyläuinti, Töölönlahden uinti Laitesukelluskouluttajakurssi Vesiluontokurssi Sukelluskalastus, Hanko Cup Vapaasukellus, SM-avovesikilpailut

Norja Rauma Helsinki Eerikkälän urheiluopisto Helsingin edusta Hanko Asikkala

Sukelluskalastus, Silver Ambhora Sukelluskalastus, MM-kilpailut Nuorten ja naisten SM-sarja II-osa Lähikouluttajakurssi I-osa Sukelluskalastus, PM ja Itämeren mestaruus Lähikouluttajakurssi II-osa Norppaohjaajakurssi Sukelluskalastus Silver Amphora Vapepa-sukeltajakurssl Valokuvauksen SM Vapaasukelluksen MM-kilpailut

Bulgaria Chile

19.6. 20.6. 27.6-3.7

SYYSKUU 3-4.9. 4-7.9. 4.9. 10-12.9. 17-18.9. 24-26.9. 24-26.9. syyskuu syyskuu syksy syksy

Hanko Eerikkälän urheiluopisto Saaristomeri Paldiskin lähistö Joensuu Kirkkonummi

Kimmo Korja on ensimmäinen urheilijapalkkaa saava räpyläuimari Vuodesta 1999 alkaen on kilpaurheilijoiden ollut mahdollista saada opetusministeriön urheilijaapurahaa. Kimmo Korja saa ensimmäisenä räpyläuimarina ei-olympialajeille myönnettävä opetusministeriön apurahaa. Hänelle myönnetty, niin sanottu puolikas apuraha, on suuruudeltaan 6 000 euroa, ja se maksetaan kuukausittaisena tasaeränä vuoden ajan. Kimmo Korja on nauttinut urheilijapalkkaa vuoden 2004 alkaen. Kimmon ammattikouluopinnot päättyivät helmikuussa, jonka jälkeen hän on täysin keskitytty entistä täysipainoisempaan ja ammattimaisempaan ha~oitteluun. Valmentaja, isä Juha Korja tähdensi kuitenkin, että harjoittelussa ei liioitella vaan edetään terveissä rajoissa. Kimmon seuraava suuri tavoite on lokakuun alussa pidettävät räpyläuinnin MM-kilpailut Kiinassa, Shanghaissa. Nyt apurahan myötä hän voi valmistautua MM-koitokseen uimalla useita kovatasoisia, kansainvälisiä kisoja niin Ruotsissa kuin muuallakin Euroopassa. Kimmon päämatkoja ovat pintalajit 50 ja 100 metrin räpyläuinnit. Ei-olympialajien urheilija-apurahojen myöntämiskriteerit ovat todella tiukat. Pelkät pistesijat eivät riitä, vaan edellytyksenä on mitalisija arvokilpailuissa. Kimmo saavutti räpyläuinnin EM-kisoissa 2003 kaksi henkilökohtaista hopeasijaa sekä viestipronssin. Kimmo sai myös olympiakomitean 2000 euron suuruisen apurahan. Näiden tunnustusten arvo ei rajoitu pelkästään Kimmon urakehityksen hyödyksi, vaan ne ovat osoitus siitä, että räpyläuintia arvostetaan lajina.

SUSL:n uusi yhteistyökeskus Helsingin Jollaksessa, Sarvaston venesatamassa toimiva SubAqua Finland solmi vuoden 2004 alusta yhteistyökeskussopimuksen SUSL:n kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys noudattaa koulutustoiminnassaan sekä SUSL:n koulutus- ja turvaohjeita että eettisiä sääntöjä. SubAqua Finland käyttää Liiton koulutus- ja oppilasmateriaaleja, ja oppilaat liittyvät liittoon henkilöjäseniksi, mikäli eivät jo ole jäseniä jonkin sukellusseuran kautta.

Pekka on poissa Eerikkälän urheiluopisto Korppoo Eerikkälän urheiluopisto Varalan urheiluopisto Bulgaria avoin avoin EI Gouna Egypti tai Vancouver Kanada

Sukelluskuvauksen uranuurtaja Pekka Perätalo ennätti ikuistaa kameran linssille veden alta ja pinnalta tuhansia kuvia, joista myös Sukeltaja-lehden lukijat saivat usein nauttia. Ikävuosia Pekalle ehti juuri ja juuri kertyä 50, joista 30 oli aktiivisia sukeltamisen ja parikymmentä kouluttamisen vuotta. Myös koulutustarkastajana ja Suomen Urheilusukeltajain Uiton johtokunnan jäsenenä hän ehti vaikuttaa ollen liiton kokouksissa ja kouluttajapäivillä tuttu näky. Sukelsin hänen kanssaan 30 vuotta. Paljon ehdimme meriä ja maita kiertää. Luotettavampaa sukellusparia ja kaveria ei olisi voinut olla. Hän nukkui pois vakavan sairauden murtamana 19.2.2004. Jäljelle jäi suuri suru ja tyhjyys. Moni ystävä jäi kaipaamaan. Pekkaa muistaen, Vesku Niemi


Kouluttajakoulutus 2004 Suomi murskasi Norjan uppopallon PM-kisojen finaalissa Uppopallon PM-kisat järjestettiin 28.- 29.22004 Oslossa. Suomi voitti PM-kultaa jo kolmannen kerran peräkkäin. Hallitseva maailmanmestari Ruotsi jätettiin kolmanneksi. Tanska sai tyytyä neljänteen sijaan. Suomi pelasi suvereenisti koko turnauksen ajan. Alkulohkossa Suomi voitti kaikki kolme otteluaan nollapelillä ja kukisti finaalissa Norjan selkein luvuin 5 -1 (3-1). Pronssiottelu Ruotsi - Tanska ratkesi luvuin 6-2 (2-2). Naisten finaalissa Norja voitti Ruotsin luvuin 5-1 (2-0). Pronssiottelua ei pelattu, koska kisoihin osallistui vain kolme naisjoukkuetta. Suomen naisjoukkue ei osallistunut turnaukseen pelaajamäärän vähyyden takia. Finaali alkoi Suomen kannalta loistavasti. Suomen Janne Salonen teki maalin, kun peliaikaa oli kulunut alle minuutti. Tämän jälkeen No~a tasoitti pelin, mutta ensimmäisen erän lopussa Suomen tekemät kaksi maalia ratkaisivat käytännössä pelin. Toisessa erässä Suomi pyöritti Norjaa, ja teki vielä kaksi maalia lisää. Tuore PM-kulta vahvistaa Suomen asemaa yhtenä maailman parhaista uppopallomaista. Viime vuoden MM-kisoissa Suomi saavutti pronssia, ja edellisissa EM-kisoissa 2001 oli tuloksena hopeaa. Vuoden 2005 uppopallon EM-kilpailut järjestetään Suomessa, ja Suomelta odotetaan kisoissa kovaa menestystä. Myös naisten maajoukkue yritetään saada kasaan kevääksi 2005.

Lähikouluttajakurssi Aika: I-jakso 10.-12.9., II-jakso 24.-26.9. Palkka: Eerikkilän urheiluopisto Hinta: 625 euroa Laitesukelluskouluttajakurssi Aika: 23.- 29.8. Paikka: Eerikkilän urheiluopisto Hinta: 935 euroa Laitesukelluskouluttajakurssi Aika: I-jakso 1.-3.10., II-jakso 7.-10.10.,III-jakso 15.-17.10. Paikka: Eerikkilän urheiluopisto Hinta: 935 euroa Täydennyskoulutus Kohderyhmä: CMAS M2- ja M3 -kouluttajat Aika: 10.- 13.6. Paikka: Eerikkilän urheiluopisto Hinta: 495 euroa Täydennyskoulutus Kohderyhmä: CMAS M2- ja M3 -kouluttajat Aika: I-jakso 5.-7.11. , II-jakso 19.-21.11 . Paikka: Eerikkilän urheiluopisto Hinta: 495 euroa ILMOITTAUTUMINEN Kaikkiin kouluttajakoulutuksiin kirjallisesti: office@susl.fi tai fax 09-34812516. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

r --l

o (J) (J)

»

31 1\)

• 1\)

o o ./>. (J)

Lopullinen sarjataulukko:

Miehet 1. Suomi 2. Norja 3. Ruotsi 4. Tanska

Tanskan pelaaJa nousee vaIhtoon.

Naiset 1. Norja 2. Ruotsi 3. Tanska

SITOVUUS Ilmoittautumisen liitteenä tulee olla seuran kirjallinen esitys osallistumisesta. Osallistumismaksu laskutetaan heti ilmoittautumisen jälkeen, vasta maksettu lasku vahvistaa osallistujapaikan. PERUUTUSEHDOT Mikäli osallistuminen tapahtumaan perutaan viimeistään 30 päivää ennen tapahtuman alkua, osallistumismaksu palautetaan vähennettynä toimistokulujen (8,50 euroa) osuudella. Lääkärintodistuksella vahvistettavassa sairastapauksessa toimistokuluilla vähennetty osallistumismaksu voidaan palauttaa peruutuksen tapahtuessa myöhemminkin. SUSL:lle varataan oikeus tehdä aikatauluihin muutoksia, ja peruuttaa tapahtumia tarvittaessa, mm. vähäisten ilmoittautumismäärien vuoksi.

Kutsu Suomen Urheilusukeltajaln liitto ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Aika: sunnuntai 25.4.2004 klo 11 .00. Paikka: Rauman Meri museo, Kalliokatu 34, Rauma Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat SEKÄ LIITON UUDET SÄÄNNÖT JA STRATEGIA. Tarvittaessa vanhat säännöt voi pyytää liiton toimistosta. Kokouksessa ovat äänivaltaisia liittoon kuuluvat rekisteröidyt yhdistykset. jotka ovat maksaneet jäsenmaksun. Kokousedustajalla tulee olla asianmukaisesti täytetty valtakirja. tarkistus klo 10.00 - 10.45.

Valtaki~ojen

Tervetuloa! Johtokunta

C A

m r --l

» L »


Norppaohjaajakurssi 14. -16.5.2004 Urheiluopisto Varalassa Tampereella Kurssi on tarkoitettu yli 15-vuotiaille snorkkeli- tai laitesukeltajille tai uimaopettajille, jotka ovat kiinnostuneet 7- 15 -vuotiaiden ohjaamisesta ja norppatoiminnasta snorkkelisukelluksen parissa. Kurssi antaa tietoa lasten urheilun lähtökohdista, ohjaajan roolista, harjoituskertojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä taidon opettamisesta ja oppimisesta. Kurssiin kuuluvat myös sukellustaidot sekä uintitekniikat sekä pelit ja leikit vedessä. Kurssi antaa valmiudet toimia

«

Q.. Q..

a:

o

seurassasi norppatoiminnan ja norpan taitoradan ohjaajana. Hinta: 210 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin, majoituksen ja ruokailun.

z

Usätietoja saat Sari Häkkiseltä (09) 3481 3190 tai sari.hakkinen@susl.fi .

32

sähköpostilla fax (09) 3481 2516. Kerro ilmoittautumisten yhteydessä

IImoittautumiset 13.4.2004 mennessä kirjallisena seuroittain joko nimi, yhteystiedot, seura sekä mahdolliset allergiaVlääkitys.

C\I

• C\I

Jo perinteeksi muodostunut kevään norpparalli järjestettiin tällä kertaa Pirkkolan lapsi- ja sukeltajaystävällisen uimahallin sekä Pohjois-Haagan alaasteen koulun , joka muuntautui ketterästi leikkiluolaksi ja majoituspaikaksi. Järjestävänä seurana puuhaillut Urheilusukeltajat oli ottanut teemakseen mereen uponneen kaupungin, eikä idea rallin ympärillä ainakaan latistanut lasten intoa liikkua. Ralli aloitettiin koululla lauantaina yhden aikaan, jolloin norppia ohjaajineen alkoi virrata. Kun vatsaan oli saatu hieman ruokaa, pääsi ilo kunnolla irti. Tutustuminen toisiin mukana olijoihin alkoi. Hallilie lähtivät ensin kaikkein nuorimmat kisaajat. Päivän alku hieman venyi kun yleisöuinnin takia ei rataa oltu saatu laitettua vielä kuntoon. Lasten ja ohjaajienkin parissa vallitsi leppoisan jännittynyt tunnelma. Ensikertalaisen olivat innoissaan, ja muutkin odottivat kovasti kisaamaan

pääsemistä. Miltei jokainen ehti vuorollaan kysyä, koska päästään altailIe ja

Kansainvälinen nuorten snorkkelisukellusleiri 2004

nut. Vi lkkaimmat ehtivät tehdä tämän pariinkin otteeseen . Alkuhässäkän jälkeen lapsien ilmeistä näki, että kivaa ol i. Kaupungin tarina tempaisi mukaansa. Aloitettuaan kisansa syöksymällä läpi vesiliukumäen ja pujottelemalla uimapatjan kanssa este viidakon läpi säännöllisesti

Kansainvälinen nuorten snorkkelisukellusleiri järjestetään

oikealta ja vasemmalta, pääsivät norpat kaupungin portille. Itse kaupunkiin

27.6 - 3 .7 .2004 Tanskassa. Leirille ovat tervetulleita kaikki 15-vuo-

tuli sukeltaa salaisten tunnelien läpi ja siitä sitten alkoi matka läpi upon-

« J «

tiaat S2-snorkkelisukeltajat, ohjaajat sekä snorkkelisukelluskoulut-

neen kaupungin . Pujottelut renkaiden läpi, vedenalaisen kuusen mittaami-

tajat. Leirin hinta on 300 euroa ja lisäksi tulevat matkakulut.

set räpylää apuna käyttäen , palapelien tekem inen sekä pohjassa käsillä

..J

Enemmän tietoa leiristä saat www.sportdykning.dk.

käveleminen saivat hymyjä ja onnistumisen huudahduksia aikaan . Norpat

f--

W

/

Helsingissä. Maaliskuun alussa järjestetty tapahtuma sai puitteikseen

mitä tehdä, kun ei muista omaa kilpailunumeroaan, jonka ohjaaja oli kerto-

'<t

o o

Norpparallin seikkailu vedenalaisessa kaupungissa

~

Usätietoja ja ilmoittautumiset viimeistään 19.4.2004 mennessä:

::J

Sari Häkkinen (09) 3481 3 190 tai sari.hakkinen@susl.fi

U)

olivat itse tyytyväisiä tuloksiinsa, mutta silti he kävivät vielä omalta ohjaajalta tai tuomareilta varmistamassa menestyksensä. Hienosti jokainen pari suorittikin kaikki tehtävät. Jokainen sai sukeltaa itselleen vielä lopuksi

Peruutusehdot

muiston altaan pohjalta. Sankoon oli laitettu simpukoita, joista norpat sai-

Nuorisovaliokunnan järjestämien koulutusten, tapahtumien ja

vat sukeltaa itselleen omansa.

leirien yleiset peruutusehdot: • Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitetaan 30% kurssin hinnasta. • Peruutuksista tulee aina ilmoittaa. Ilman peruutusta kurssilta poisjääneiltä veloitetaan koko kurssin hinta. • Sairastapauksissa palautamme kurssimaksun lääkärintodistusta vastaan vähennettynä toimistokulut (8,5 euroa). • Kurssi voidaan peruuttaa järjestäjien taholta, mikäli ilmoittautuneita ei ole riittävästi. • SUSL pidättää oikeudet muutoksiin.

TIEDEVALlOKUNTA JÄRJESTÄÄ yhdessä Biosukeltajat ry:n kanssa kaksi VESI LUONTO KURSSIA ensi kesänä. Kurssit on tarkoitettu kaikille SUSL:n jäsenille ja niillä tutkitaan minkälaisia eläimiä ja kasveja Suomen rannikolta löytyy.

Alkukesästä (11.-13 .6 .04) jä~estetään kurssi Saaaristomerellä. Kurssin yhteyshenkilönä toimii Anne Muola (anmamu@utu.fi, 040582 2982).

Loppukesällä (27. -29.8 .04) järjestetään kurssi Helsingin edustalla ja kurssin yhteishenkilönä toimii Kirsi Kostamo (kimkost@hotmail.com, 040-7272 797).

Sunnuntaina vuorossa ollut palkintojen jako oli varmasti tapahtuman jännittävin hetki. Tuloksia ei tietenkään ollut paljastettu etukäteen, ja kaikki miettivät oman sarjansa voittajia ja muiden tuloksia. Jännitystä pidettiin vielä hetken yllä, kun Urheilusukeltajien puheenjohtaja Roy Nurmi jakoi diplomit kaikille mukana olleille. Voittajille jaetut tasokkaat palkinnot, muun muassa maskit, snorkkelit ja painovyöt, oli saatu lahjoituksena sukellusliikkeiItä. Tapahtuman lopuksi jaettiin vielä jokaiselle evääksi pillimehut ja karkkipussit. Energiapakkaukset tulivat varmasti hyvään käyttöön . Koululta poispäin alkoi virrata onnellisen mutta väsähtäneen näköisiä sukeltajia. Uekö edellisen yön valvominen uusien kavereiden kanssa hieman ramaissut nuoria sukeltajia?


r

-

:j

Arktinen sukeltaminen

:Nörja-Lovund

Saimaan Norpat on Hyvä Seura Saimaan Norpat sai tunnustusta laadukkaasta seuratyöstään. Suomen Liikunta ja Urheilu käynnisti vuonna 2003 Hyvä Seura -hankkeen, jolla tuetaan eri tavoin laadukkaaseen seuratoimintaan panostamista. Wihuri halusi palkita ansioituneita seuroja, yhtenä Saimaan Norpat, joka sai 1000 euron tunnustuksen . 'Saimaan Norppien puheenjohtaja Terhi Ellonen kertoi tunnustuksen tulleen sikäli yllätyksenä, että sitä ei seura edes anonut. Sen verran vihiä asiasta etukäteen tuli, että SLU:n Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu kertoi ilmoittaneensa alueelta Hyvä Seura -€hdokkaiksi kaksi seuraa, joista toinen oli Saimaan Norpat. - Vuonna 1971 perustettu Saimaan Norpat ei ole mitenkään tiiviisti ollut mukana alueen toiminnassa, on joissakin yhteyksissä kuitenkin tullut kerrottua seuran toiminnan periaatteet, kertoi Terhi Ellonen. , Hän arveli seuran saaneen tunnustuksen erityisesti toiminnan perhekeskeisyyden vuoksi. Perinteisen laitesukelluksen lisäksi lasten ja nuorten toimintaan on otettu mukaan koko perheet järjestämällä toimintaa myös ei-sukeltaville norppien vanhemmille. Myös seuran eri toimintasektoreiden jakaminen selkeiksi jaoksiksi omine budjetteineen on osoittautunut hyväksi tavaksi johtaa seuraa.

Hengitätkö hyvää ilmaa? Seurojen kompressorien ilmanlaatumittaukset

33

Hinnat • liiton jäsenseuroille å 70 euroa. • ulkopuolisille å 100 euroa . Lisäksi näytteenottosäiliöiden rahtikulut.

• 1\)

o o

Seppo Salonen 02-6370 141, 050-589038 seppo.salonen@susl.fi

~

(f)

Hyvä Seura -hanke Hyvä Seura on määritelty tavoitetilaksi, jossa on seuraavia piirteitä ja joiden suunnassa yhteistyötä tehdään: • Seuralla on innostava ja palkitseva toiminta- ja johtamiskulttuuri. Yhteisöllisyys ja ihmisten välinen vuorovaikutus ovat liikunnan ja urheilun ohella tärkeä osa toimintaa. • Toiminta perustuu jäsenistön valintoihin ja toiminnan ohjaus tulee toimintaympäristön moniarvoisista tarpeista. • Seura edistää liikunnan ja urheilun myönteisiä arvoja ja sillä on jäsentensä määrittelemät eettiset periaatteet. • Toiminnassa noudatetaan yhdistystoiminnan pelisääntöjä. • Seura innostaa uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Hyviä Seuroja on monenlaisia. Toiminta voi painottua kilpa- ja huippuurheiluun, lasten ja nuorten toimintaan, aikuisten kunto- ja terveysliikuntaan tai vaikkapa perheliikuntaan. Hyvä Seura - hanke jatkuu, ja siitä lisätietoa SLU:n internetsivulla: http://wvvw.slu.fi/slu-esittely/slu_n_tehtavatlosaaminen-koulutus/ seurakoulutus/

Lasten ja nuorten sukellustoiminnan eettiset säännöt Lasten ja nuorten sukellustoiminnan eettiset säännöt ovat hyväksytty liiton johtokunnassa 17.1.2004 otettavaksi sukellusseuroissa käyttöön välittömästi. Eettiset säännöt määrittelevät lasten ja nuorten oikeudet sukellustoirninnassa, kun mukana on alle 18-vuotiaitC!. Nämä löytyvät liiton kotisivuilta wvvw.sukeltaja.fi.

C NORPAT

Tule viettämään leirielämää Rauman saaristoon

MEREN AALLOILLA

o

Valtakunnallinen Norppaleiri 22 .• 2S.7.2004 Raumalla Kuuskajaskarin linnakesaarella. Leiri alkaa to 22.7. klo 12 .00 kuljetuksella linnakesaarelle ja päättyy su n. klo 12.00. Leiri on tarkoitettu 7 - 15 v norpille, hinta 125 eUloa/henkilö. IImoittautumiset kirjallisena SUSLin toimistoon seuroittain joko sari.hakkinen@susl.fi tai fax 09-348 1 2516 viimeistään 18.6.2004. IImoittautumisten yhteydessä tulee ilmoittaa nimi. syntymäaika, yhteystiedot, seura, norppa vai ohjaaja sekä mahdolliset allergiat. lääkehoidot, ruokavalio yms. IImoittautumisissa noudatetaan liiton peruutusehtoja. Leirin järjestää: Rauman Laitesukeltajat ry Lisätietoja: Kai" Nökö" Backman, puh. 050-3284601 tai noko@raumanlaitesukeltajat.net

lt i1 •

.

A

m I

-1

» L »


Suomalainen löysi

Punaisenmeren suurimman hylyn

:« (f) (f)

>.....J >I

"<j-

o o C\J

• C\J

« J «

f-

.....J W

::L ::J (f)

Maidan upposi vuonna 1920. Pitkään oli epäselvää, missä suuri matkustaja-alus Maidan haaksirikkoutui. Hylky löytyi vasta kun sitä etsimään osui Egyptissä asuva suomalainen VAvalokuvaaja ja Hurghada Colona -sukelluskeskuksen johtaja Kimmo Hagman. Hylky löytyi noin sadan metrin syvyydestä. S/s Maidan oli saanut olla rauhassa vuosikymmeniä ennen kuin Kimmo osui paikalle. Kymmenes kesäkuuta 1923 haaksirikkoutunutta liverpoolilaista valtamerilaivaa olivat sukeltajat etsineet Egyptin eteläisiltä vesiltä, läheltä Sudanin rajaa enemmän tai vähemmän järjestelmällisesti vuosikausia. Englantilainen sukelluskuvaaja oli jopa väittänyt nähneensä hylyn, ilmeisesti vain kunnian löydöstä saadakseen. Kimmo oli kuitenkin hän, joka sukellusparinsa kanssa Maidanin erään pikkusaaren läheisyydestä oikeasti löysi. Laiva oli päätynyt merenpohjan hiekkatasanteelle. Sen kohdalle ei ollut helppo osua, sillä pääriutta oli etäällä. Syvällä ilmasukelluksella vastaan tulleet kaapelit ja irrallinen savupiippu olivat lopulta opastaneet sukeltajat oikeaan pisteeseen. Maidanin kapteeni Nicholas Breen oli onnistunut täräyttämään aluksensa avoimen ulapan keskellä kohoavaan 300 metriä pitkään ja 50 metriä leveään maakaistaleeseen. Pahaa ounastelleen perämiehen kerrotaan etukäteen varoittaneen kapteenia navigointivirheestä. Kapteeni piti kuitenkin valitsemansa kurssin ja pohjakosketus sattui yöllä kello 1.39. Sadan miehistön jäsenen sekä seitsemän matkustajan kauhuksi Rocky Islandin -korallit repivät pohjan rikki muutamassa tunnissa. Matka Intiasta ja Ceylonilta Eurooppaan loppui siihen. Rocky Islandin haveriin päättyi myös 51-vuotiaan meri kapteenin ura. Lastiruumien kangaspakat ja Port Sudanissa vuorokautta aiemmin bunkrattu kivihiili menivät huono-onnisen matkustaja-aluksen mukana syvyyksiin. Kaikki läsnäolleet pelastuivat, sillä alus upposi vasta karilleajopäivän iltana kello 19.10. Rocky-saaren vesille sattunut S/S Warwickshire pelasti haaksirikkoutuneet. Teksti ja kuvat Erkki Siirilä

Kimmo kertoo lunlemlSlaan hylylSlä. Kolme löytämälönlä kohdeHa houkUHaval uusille lulklmusmalkollle Punaisenmeren pinnan alle.


Soita ja tilaa! 050-517 8351 Hinnat arvolisäverollisia. Voimassa kun tavaraa riittää. Pidämme oikeuden muutoksiin. Toimitus matkahuolto. Maksu käteinen, pankki- tai luottokortit.

Perusväli neet OmerSub Asia Technisuc look ZOOM sncrkkeli Umpikanta setti . Avokgntasetti 1ST Excel Omer Igarus avok. Idea avok. Sratos avok. AroPec (Jetfin) 1ST halkaistu Märkäpuvut 1ST 6,5 mm Omer6,5 Bare 7 mm Seemann 7 mm Short 3mm Pitkä 3 mm Mares5mm Kuivapuvut PursuitX3 Viking Extreme Ursuk A1 Ursuk A2 Bare neop.purist 2/4 mm Kysy tarjous DUI!!! Säiliöt 10/200 bar 10/300 bar 121200 bar 121300 bar 2x10/200 bar 2x121200 bar 8/300 bar 1,5 argon 71 alu

Hinta

30 35 10 75 120 40 40

60 60

ZJJ. ZJJ.

1.1JJ. 220 250 250 70 150

2M

MH2 nJl 600 600

MH2

220 250 220 250 540 540 220 170 ' 220

Hengitysssätimet Apex ATX 50 + octo ApexATX100 ApexATX200 Apex100ITeno MaresAbyss Mares octo Procean Extreme jäät. sis.octo Instrumentit Suunto 3 compo Seemann 3-compo Seemann 2-compo Suunto rannekomp. Tietokoneet Suunto Vvper Suunto Vytec Vytec lähetin Suunto Cobra Suunto PC. linkki Suunto Mosquito Suunto Stinger Suunto 03 Oceanic P100 Oceanic P150 Halcyon Pioneer Wings 36 Explorer Wings 40, 55, 70 Patfinder 400 reel 18 W HID, Helios 9 10 w HIO, Helios 4,5 Kysy myös rruita! EXTRA Tarjoukset Omer50W

$.[- r~,-b.

11u.iY.ab.au~. ~ac.ia

$.u.u.ato valo Omer moouligtrt Auaå1K. b.al2l2ii1.ua Lv, Aualf2K. rrimix aual.. rowedo $.,-ooter

Hinta kysyI!!

350 350

lli kvsvl!l kysy!!!

280

kysy!!!

Wl 90 50

2iQ kysy!!! kysyIII kysyI!!

70 kysyI!! kysy!!!

250

1M 200 550 465 140 kysy/II kysy!!1

2M. ~

J1l J1l 2I1J. lli

MH2


SUOf'1Et·~ lIRHE.T LUK.T R... IO... IEt·~ K.T R...IAST

l:Juden myymälän avajaistarjouksena.

MCH161SH

5695€

Sukeltaja 2004 2