Page 1

START OP Magasinet for den danske iværksætter Marts 2013

Kom godt fra start

VEJLEDNING OG GODE RÅD

Begå dig på de sociale medier - fra vores eksperter

- fra vores eksperter

BOOST

Portræt af Early Bird

dit budskab til iværksætterne

Bloggers Delight ...Danmarks største samlingsted for bloggere! Hvad må du og hvad må du ikke, når du sender emails. Undgå bøder!

Portræt af Delogue


Kolofon... Startopmagasinet CVR: 25696263 Info@startopmagasinet.dk www.startopmagasinet.dk Tlf.: 25 21 35 00 Annoncesalg: Startopmagasinet info@startopmagasinet.dk Lone Rørbæk lone@startopmagasinet.dk Annonceproduktion: Anette Lykke Ronni Larsen Grafisk design Ronni Larsen Fotograf: Ronni Larsen Forside foto: Bloggers Delight Skribenter i denne udgave: Ronni Larsen Brian Brandt Mette Parlev Stinne Petersen

Annoncer indrykket i Startopmagasinet udtrykker ikke nødvendigvis bladets holdning. 2


Redaktørens ord...

Iværksætter TV og messe... Vi har nu fået lavet de første optagelser til iværksætter tv, som vi lancerer i næste måned. Iværksætter tv er et af en række produkter, som vi lancerer i løbet af 2013. Har du nogle gode indslag og video, som du mener kan gavne iværksætterne så send os endeligt en mail.

På Workshoppen "Innovation og Networking LIVE" får du mulighed for at prøve dine netværksevner af og møde messens iværksætternetværk.

I udstillerområdet finder du en række forskellige udstillere, som står klar til at give dig gode råd med på vejen – kvit og frit. Start Op Magasinet er naturligvis med og er klar til at inspirere dig.

Også er det blevet tid til årets første store iværksættermesse. Iværksættermesse Køge kan igen i år tilbyde et spændende program målrettet spirende iværksættere og selvstændige, der allerede er i gang.

Iværksættermesse i Køge finder sted d. 6. april.

På Scenen "Just do it" kommer blandt andet Martin Thorborg, Kasi Jesper, Anna Thygesen og en række andre iværksætterprofiler, der går all in og giver stof til eftertanke.

Rigtig god læsning

Ronni Larsen

Ronni Larsen Redaktør Startopmagasinet

På Scenen "The Toolbox" får du inspiration og motivation til, hvordan du kommer videre.

3


Highlights i denne udgave... side 6...

Portræt af Early Bird...

Læs om hvordan man kommer på idéen at starte et last-minute koncept. Hvordan samler man de mest interessante restauranter i KBH og hvilke fremtidsplaner ligger der på bordet. Bliv inspireret.

side 18...

Succes med Google Adwords...

Læs om hvordan du får succes med Google Adword. Brian giver dig et indblik i vigtigheden af at forstå og sætte sig ind i programmet og ikke mindst bruge Google Adwords. Kom godt fra start.

side 20...

Portræt af Delogue...

Læs om Rikkes opstart. Hvordan er hun kommet igang og hvordan opstod idéen til Delogue. Hvilke udfordringer har der været og hvilke gode råd har hun til dig som skal til at starte op.

side 25...

E-mail markedsføring / Spam...

Vejledning om hvordan du manøvrere i den digitale jungle. Advokat Mette Parlev guider dig i denne artikel og giver dig gode råd til hvad du må og ikke må, når du sender email. Undgå bøderne.

4


side 26...

Begå dig på de sociale medier...

Læs om hvordan du begår dig på de sociale medier. Hvilke ting skal du være særlig opmærksom på og hvilke gode råd har Stinne til dig. Få overblikket og læs de gode råd og sæt fart på dine sociale medier.

side 30...

Portræt af Bloggers Delight

Læs om Martins opstart og om hvilke tanker han har haft før start. Hvordan kom det hele igang og hvilke udfordringer har der været. Hvilke gode råd har han til dig som overvejer at blive selvstændig.

side 36...

Nyheder fra CSE...

Læs om hvilke arrangementer du med fordel kan deltage i. Måske bliver du inspireret og måske hjælper det dig til at møde andre innovative sjæle. Mød op til fredagscafé og netværk.

side 38...

Iværksættermesse i Køge 2013...

Vil du være klogere og blive inspireret har du nu chancen ved iværksættermessen Køge, som afholdes d. 6. april i Ravnsborghallerne. Se programmet her og tilmeld dig til en dejlig innovativ dag.

5


Foto af Martin Aleth & Brian Kรถster 6


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Early Bird Placering / sted: København Grundlæggers navne: Martin Aleth & Brian Köster Grundlagt / start dato: September 2011

Baggrund:

Restauranterne kan hele dagen håndtere deres borde på sitet og evt. sætte flere borde på, hvis de f.eks. skulle få et afbud.

På bacheloren læste vi begge filosofi og erhvervsøkonomi sammen på Copenhagen Business School. Her var Brian Köster på udveksling i Berlin og Martin Aleth på udveksling i Hong Kong. Kandidaten blev også læst på CBS.

Som forbruger kan man på hjemmesiden se udbuddet af alle restauranter, der har valgt at udbyde deres ledige borde til samme aften på earlybird.dk. Forbrugeren køber bordet med en Brian Köster læste Management of Innovation fastlagt menu på den valgte restaurant, hvor& Business Development og Martin Aleth læste efter man modtager en sms og en mail, som blot skal vises på telefonen, når man ankommer Marketing Communication Management. til restauranten. På kandidaten var vi sammen på udveksling i Rio de Janeiro, Brasilien. Vi har bevidst forsøgt at holde vores koncept ret skarpt, sålede man altid får ⅓ skåret af Virksomhedens produkt: Early Bird er et last-minute koncept for Køben- prisen, bordene altid er til samme aften og at vi kun samarbejder med restauranter af høj kvalihavns bedste spisesteder, hvor der altid bliver tet. Ikke fordi det kun er meget dyre restauranskåret 1/3 af prisen. ter. Vi prøver at have et varieret udbud, hvor fællesnævneren er, at de har høj kvalitet og Earlybird.dk er et website, hvor Københavns noget særligt at tilbyde. Derfor samarbejder vi gode restauranter og forbrugerne mødes. Det med små hyggelige bistroer, der har menuer til fungerer sådan, at restauranterne har et log-in til EarlyBird.dk, så på selve dagen kan aktivere 200 kr. og Michelin-stjerne restauranter med menuer til 600 kr. deres sidste ledige borde på hjemmesiden.

7

Fortsættes næste side...


Når man køber et bord med en fastlagt menu på EarlyBird.dk, bliver der altid skåret 1/3 af prisen. Menuerne, der udbydes, er altid reelle menuer, der ikke er specialdesignet til Early Bird, men som findes på restaurantens normale menukort med ⅓ skåret af prisen.

styre deres borde på earlybird.dk i løbet af dagen.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Da vi kun arbejder med restauranter er vi et nicheprodukt, modsat andre dealsite, som sælger alt fra vinduespudsning til massage osv, derfor har vi også en skarpere målgruppe vi kan henvende os til.

Her har vi valgt at fokusere udelukkende på restauranter. Derudover har vi vendt modellen på hovedet, så når forbrugeren har lyst til at spise ude, kan de tjekke earlybird.dk og her vælge hvilken restaurant de vil spise på til den samme aften. Restauranterne har således mere kontrol med udbuddet, og kan styre hvilke dage de vil have fyldt restauranten op, ligesom de løbende kan

Derudover differentierer vi os også fra traditionelle dealsites ved at have et kontinuerligt langsigtet samarbejde med restauranterne, derfor er vi meget bevidste om at yde en høj service

De traditionelle dealsites som eks. Sweetdeal udsender mails ud til forbrugerne hver eneste dag med tilbud i vidt forskellige genre, og disse tilbud sælges i store mængder. Herefter skal forbrugeren og forretningen i fællesskab finde en dag, der passer dem.

Vores mailmarketing er heller ikke så aggressiv som traditionelle dealsites, der har bygget deres forretningsmodel op omkring mailudsendelser og knaldtilbud. Vi sender kun mail ud ca. 1-2 gang om måneden omkring nye samarbejdsrestauranter og nye tiltag. Derimod bruger vi Facebook meget aktivt, da det primære for os, er at være i vores målgruppes top-of-mind, så de husker at tjekke Earlybird.dk, når de skal spontant ud og spise.

8


overfor vores restauranter og kunder, da det er det kontinuerlige samarbejde vi lever af.

Samtidig er der selvfølgelig overvejelser om hvorvidt man er villig til at dedikere meget af sin tid på at starte virksomheden op, hvilket Tanker før opstart: betyder, man må fravælge sociale arrangeVi kom direkte fra studiet på CBS og var vant menter i større grad end normalt. til at leve på SU, og derfor havde vi ikke bun- Vi konkluderede at spændingen og usikkerdet os op på store faste udgifter og vi havde heden ved at starte egen virksomhed tændte os, heller ikke kone og børn, hvilket gjorde bekym- og det var en udfordring vi begge havde lyst til ringer omkring økonomisk usikkerhed mindre, at prøve kræfter med. og dermed var springet til at blive selvstændig relativt nemt at tage. Derudover havde vi Efter vi begge var afklaret omkring worst-case studiejobs ved siden af, hvor vi tjente penge i og dedikationen til projektet, var det vigtigste opstarten. for os, at få undersøgt behovet på markedet ordentligt. Kunne vi udvikle et stringent koncept, En af tingene vi gjorde os meget klart, før vi som formåede at afdække andre behov end tog springet var at få afklaret: “Hvad er det vores konkurrenter og var der et forretningsværste som kan ske ved at starte egen virksom- mæssigt potentiale i det? Dette brugte vi meget hed?” Efter lange diskussioner kom vi frem til,, tid på at undersøge og udviklede på konceptet at vi selvfølgelig kunne miste de penge vi star- over længere tid for derefter at teste konceptets tede med at smide i projektet, men derudover udformning i små fokusgrupper af venner og var der langt større gevinster ved at kaste sig ud bekendte, der hver havde sin baggrund. i projektet. Uanset hvad, ville vi komme ud på Yderligere interviewede vi en række den anden side med en masse learnings og restauranter af forskellige karakterer, så vi fik erfaringer qua vi selv skulle tage alle belyst konceptets fordele og ulemper bedst beslutninger og stå på mål for dem. muligt fra alle tænkelige vinkler. 9

Fortsættes næste side...


Herefter indså vi, at med finpudsninger af konceptet, var der et udækket marked, som vi kunne forsøge at sætte os på. Herefter var beslutningen om at starte op som selvstændig langt nemmere for os at tage.

Historien:

Historien om Early Bird tager ret meget udgangspunkt i makkerskabet i mellem os. Det startede på studiet, hvor vi læste filosofi og erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School, men vi lærte først rigtigt hinanden at kende på vores udvekslingsophold i Rio de Janeiro, Brasilien på kandidaten. Her boede vi sammen og snakkede om at starte noget op sammen, når vi kom tilbage til Danmark, da vi begge var meget tændt på idéen om at være selvstændige.

Kort efter skiftede vi kurs væk fra take-away konceptet og begyndte at undersøge muligheden for at dække de behov, som umiddelbart ikke blev dækket. Derfor valgte vi at skrive vores speciale om dealsitesmarkedet i Danmark, som indbefattede en rigtig grundig markedsanalyse, og var ude at interviewe en masse restauratører for på den måde at identificere uafdækkede behov.

Således opstod ideen bag Early Bird på baggrund af lysten til at iværksætte noget sammen på et spændende nyt marked, hvor vi kunne se nogle sjove muligheder med at arbejde med restauranter og det københavnske byliv, hvilket tiltalte os, da vi selv bruger byen meget aktivt.

Som nævnt blev vores konceptudvikling baseret på en grundig undersøgelse af behovene hos Derfor brugte vi meget af tiden i Brasilien på at forbrugerne og restauratørerne. Efter konceptet diskutere forretningsidéer, og vi havde faktisk var fastlagt teoretisk, begyndte vi at få det besluttet os for at starte op med et take-away konkretiseret ved, at en designer udformede et koncept, som vi gik i gang med at arbejde på, unikt design og en visuel identitet, som da vi kom tilbage til Danmark. Alt i mens vi var formåede at indfange de værdier vi havde lagt i gang med forberedelserne til det her takeind i konceptet. Da den visuelle identitet og away koncept startede Downtown.dk i designet lå klar, blev det hele pludselig meget Danmark, og det var begge noget vi fuldte med håndgribeligt for os, og vi brændte for at få sat stor nysgerrighed. Ikke lang tid efter kom det hele i værk. Sweetdeal og vi så pludselig en tendens i dealsite markedet, hvor der var nogle behov, som vi Inden skulle det praktiske dog være helt på ikke syntes blev dækket, både for forbrugerne plads. Virksomheden skulle stiftets hos og restauratørerne. Erhvervs og Selskabsstyrelsen, hvilket betød vi skulle afklare virksomhedsformen og have helt styr på vores ejeraftale i tilfælde af, der skulle opstå stridigheder imellem os. Det var bestemt ikke det sjoveste i processen, men vi prioriterede, at bruge tiden og energien på at træffe de rigtige beslutninger fra starten af.

Samtidig med vi fik styr på det praktiske, begyndte vi at indhente tilbud på at få programmeret websitet, som vi jo allerede havde designoplægget til. Her fik vi vores største store overraskelse. De tilbud vi fik var 7-10 gange højere end vi havde budgetteret med, og vi havde lige pludselig svært ved at se, hvordan vi skulle skaffe finansieringen. Pludselig var vi dog heldige at få kontakt til nogle unge dygtige programmører igennem vores netværk, og de


viste sig som yderst kompetente til at kunne udvikle vores avancerede system. Tilmed var de kun en lille smule over vores budget, da de syntes projektet var en spændende udfordring. Mens programmørerne var i gang med deres 6 måneders lange arbejde, gik vi igang med at det næste store skridt: at lave samarbejdsaftaler med de rigtige restauranter.

At få lukket aftaler med restauranterne viste sig at være mere vanskeligt end vi overhovedet havde forestillet os,, og her skulle tænkes kreativt for at få restauranterne i tale. For det første fordi restauratørerne generelt er travlt beskæftiget med at holde restauranten kørende samtidig med de konstant skal afvise diverse sælgere, som kommer med nye smarte glas eller rengøringsmidler. Yderligere ramte vi en periode, hvor utrolig mange forsøgte at kopiere Downtown og Sweetdeals success med helt identiske websites.. Det betød, at restauranterne modtog blev kimet ned af sælgere fra diverse dealsites, og derfor var det utroligt svært at tilkæmpe sig taletid og forklare hvordan vores koncept var noget helt andet end alle de andre dealsites - specielt fordi vi heller ikke havde nogle referencer fra andre restauranter, ja faktisk havde vi ikke engang website, men blot et udprintet powerpoint show som vi sad og forklarede ud fra. Altså var vi tvunget til at gøre noget helt anderledes for få restauranterne i tale.

Vi besluttede derfor at hoppe op på cyklen og køre ud til alle de restauranter, vi kunne tænke os at samarbejde med. Tit måtte vi cykle forgæves, fordi den ansvarlige ikke var til stede, mødeaftalerne ikke blev overholdt, eller de slet ikke gad at snakke med os, selvom vi troppede pænt om i deres restaurant med en beskeden præsentation og et lille goodiebag med Summerbird chokolade. Dette var selvsagt en meget langsommelig process, og det tog os 4-5 måneder på cyklen i regn og blæst samt adskillige afvisninger, før vi havde indgået aftaler med nok restauranter til at vi vurderede, at der var nok restauranter til at udgøre et interessant udbud på websitet. På trods af modgangen var vi enige om, at vi ikke ville på kompromis

med kvaliteten af restauranter, og den beslutning er vi rigtig glade for i dag.

Den næste udfordring var at skaffe trafik til når websitet var klar til at blive lanceret. Dette var selvfølgelig nødvendigt for at få solgt borde, men bestemt også fordi vi skulle overbevise restauranterne om, at vores koncept var værd at satse på for dem. Derfor lavede vi et pre-launch site en måned før vi tiltænkte at lancere websitet. Her stod lidt om konceptet og så opfordrede vi til følge os på Facebook. Det spredte sig hurtigt viralt på Facebook pga. vi fik aktiverede hele vores netværk på diverse sociale medier og en uge senere, var der allerede flere tusinder af likes på Facebook - vel at mærke før vi overhovedet var gået live. Den 20. september 2011 gik vi live, og der røg en del salg igennem allerede på åbningsdagen. Det var en surrealistisk oplevelse, at det hele faktisk kørte nu, og at der sad folk og spiste på de restauranter, vi havde indgået samarbejde med. Den første tid efter vi lancerede gik med at rette for børnesygdomme. Herefter var vi klar til at pushe nyheden om Early Bird ud til diverse medier. Heldigvis var der mange medier, som tog historien op, og det løftede vores salg gevaldigt. Dvs. ret hurtigt efter vi lancerede fik vi bekræftet, at vi havde fat i noget rigtigt, som ikke blot var en god idé på tegnebrættet. Derfra kom starten på en lang proces om at vokse stille og roligt og hele tiden bygge på med nye restauranter og sprede kendskabet blandt københavnerne om Early Bird.

11

Fortsættes næste side...


Finansiering:

Det er klart en økonomisk udfordring at starte egen virksomhed. Men vores virksomhedsidé krævede ikke dyre lokaler eller et stort og dyrt lager. Til gengæld var der en større etableringsudgift til IT-systemet, da det skulle udvikles helt fra bunden. Derudover skulle vi bruge et mindre beløb på at markedsføre earlybird.dk for at skabe salg. Til at finansiere opstarten havde vi hver en lille opsparing som vi skød ind i projektet, og yderligere fik vi en beskeden kassekredit fra banken, som gjorde, at vi havde råd til at få sat tingene i gang. Det var en hård finansiel udfordring at stå med små beløb, der skulle etablere hele virksomheden, men vi var heldige at finde nogle gode udviklere, som blev tiltalt af projektet og derfor udviklede det til en pris, vi kunne være med på.

andel af virksomheden. Vi tog et møde med dem, og det gav et fagligt indblik i en forhandlingssituation, men vi takkede pænt nej, da vi hellere selv ville prøve en masse ting af med Early Bird.

Senere hen er vi blevet kontaktet af flere investorer og potentielle opkøbere, hvor vi har taget møder med nogle af dem. Havde vi sagt ja, kunne vi sikkert være vokset hurtigere i starten, men i dag, hvor vi står nu, har vi forhandlet en større kassekredit med banken og vurderer, at vi har den finansiering, som er nødvendig for at løfte earlybird.dk til det næste niveau.

Udfordringer:

Vi har fra starten været fast besluttet på, at vi ikke ønskede investerer ind omkring projektet, fordi det er vores første virksomhed, hvor vi gerne ville have friheden til at træffe alle beslutninger selv og stå på mål for dem. Ligesom vi gerne ville bevise overfor os selv, at vi kunne skabe en virksomhed. Ikke særlig lang tid efter vi havde lanceret earlybird.dk fik vi faktisk en henvendelse fra en investor, der ville gå ind og lave et samarbejde med os og købe en

Der er altid mange ting man gerne vil have implementeret og vi får hele tiden nye ideer til forbedringer. Når man er en lille virksomhed med få ansatte, kan det være svært omfavne det hele på engang, så vi bliver konstant nødt til at prioritere vores fokusområder. Vi står heldigvis snart klar med version 2 af vores website, hvor en masse af vores nye tiltag er med, og det glæder vi os helt vildt til.

Der er selvfølgelig finansielle udfordringer, i og med vi ikke står med et markedsføringsbudget på størrelse med Cola Colas, kan vi ikke vokse i helt samme tempo. Men vi vurderer, at vi

12


vokser i et godt tempo, hvor vi bevarer kvaliteten i det vi laver. Vi har også bevidst ventet med at markedsføre intensivt indtil lanceringen af version 2 af websitet, da markedsførings kronerne er bedre investeret efter vi har lavet forbedringerne på websitet.

En anden udfordring er at få ansatte ind over. Vi er to, som kender alle aspekter i virksomheden og har vores helt egen måde at gøre tingene på. Derfor har vi skulle lære at afgive og overdrage opgaver til andre, så de forstår vores arbejdsgange og måde at håndtere dagligdagen på, som ellers før har været meget indforstået. Heldigvis bliver vi også hele tiden bedre og bedre til det.

Største udfordringer:

De største udfordringer vi har haft tidligere i kronologisk rækkefølge var: - At få udarbejdet vores IT system til en pris som vi kunne være med på. - At få restauranterne med i starten, det var svært da det var en nyt koncept som ingen kendte og vi havde ikke et færdigt produkt at præsentere. Samtidig kom vi også som helt ukendt og havde kun vores glatte ansigt og powerpoint show som vi skulle overbevise og sælge vores idé ud fra.

Fremtiden:

byerne, som er vores overordnet mission. Derudover arbejder vi løbender på at få automatiseret så mange processer som muligt, og dermed frigive energi til at fokusere på mere værdiskabende arbejdsopgaver.

Bedste iværksætteroplevelse:

Vores bedste iværksætteroplevelse var klart da Om 3 år ser vi os selv i udlandet med Early vi, efter virkelig lang forberedelsestid og Bird. Vi kunne godt tænke os at få udvidet det perioder med meget tvivl, gik i luften, fik trafik til andre store spændende byer og ser det oplagt på websitet og fik solgt de første spiseat bruge vores netværk fra steder, hvor vi har oplevelser. Med det kom også de første brugerboet, bl.a. Rio de Janeiro, Hong Kong, London, anmeldelser, der bekræftede os i, at konceptet Berlin og Barcelona. Men på kortere sigt, er det fungerede, da feedbacken var positiv, og selvfølgelig i Danmark vi ønsker at udvide, og heldigvis er feedbacken stadig meget positiv. er nu i gang med en geografisk udvidelse til At vinde IVÆKSTprisen for Årets Vovehals Nordsjælland og Århus og indenfor en overskuelig tidsramme andre større byer i Danmark. 2012. Mest fordi vi var i et skarpt felt og oppe imod nogle super fede iværksættere, så det var Det er vores helt klare vision for virksomheden en super anerkendelse at få. at bibeholde vores stramme koncept med fokus Selvfølgelig var det også en stort øjeblik, da vi på kvalitet, og ikke begynde at gå på nåede vores første målsætning, som var at kompromis for at vokse hurtigere og på den måde udvande Early Bird brandet. Vi vil bevare kunne udbetale løn til os selv. En fed følelse af den oprindelige idé, om at give folk gode spise- at være uafhængig og leve af sin egen oplevelser og få skabt mere spontanitet og liv i virksomhed man selv havde skabt fra bunden. 13


Hvor finder i ny energi:

Vi har ikke fået holdt så meget ferie, siden vi startede med Early Bird.

Men vi har brugt Assistens Kirkegården på Nørrebro rigtigt meget til at gå og brainstorme på ideer og få skabt ny energi, og vi gør det stadig, når vi skal træffe større beslutninger, da det virker godt til at bryde rammerne og skabe luftforandring.

Vi går også en del på cafeer som et lille afbræk til rammerne på kontoret, for få ny inspiration.

HBO serier fungerer super godt når der bare skal slappes af og samles ny energi.

Favorit website: Brian Köster: 1. Facebook 2. Mashable 3. Reddit

Martin Aleth: 1. Facebook 2. Videnskab.dk 3. Vice.com

14


Inspiration:

Martin Thorborg. Hans energiniveau og ligefremhed er meget motiverende, og kan altid løfte en, hvis man har mødt lidt modgang eller står med nogle større udfordringer. Derfor kan vi kun anbefale at begynde at lytte til Thorborgs podcast.

3 gode råd til iværksætteren

Nikolaj Sonne. Han formår at gøre tech news meget underholdende, og han har en meget nem forståelig og troværdig måde at kommunikere på.

1.

Find ud af om du virkelig vil være iværksætter og om du er parat til at giv den fuld skrue og gå på kompromis med din fritid og økonomi.

Noget i ville gøre anderledes:

Hvis vi skulle starte Early Bird op igen, ville vi anbefale at gennemtænke webarkitekturen, så den er nem at optimere til søgemaskineoptimering (SEO).

Derudover vil vi nok tænke mere som e-købmænd fra starten af. Vi har været meget fokuseret på at bygge et stærkt brand op og tilsidesat købmandskabet en smule. Vi kunne godt have haft mere fokus på at købe billige konverteringer ved at søgemaskineoptimere, købe Adwords, Facebook annoncer osv.

2.

Lav en grundig analyse af din idé og dit marked, og find ud af om der er et reelt behov som du kan dække anderledes eller bedre end de eksisterende spillere. Hvis der er det, så kast dig ud i det 100% og bliv ved, også selvom der opstår modgang. Tag det lange seje træk og husk på, at det er en lang proces, som kræver hårdt arbejde.

3.

Team up med en partner, som du har god kemi med. Det er svært at dække alle aspekter i en virksomhed alene. Og det er super fedt at have en at dele op og nedture med. Det hele bliver sjovere og i sidste ende handler det om at have det sjovt i hele processen.

15


Dit udtryk er EN ANDENS indtryk 0KLÅLZ[L[PSM¤SKLLYKLUNYHÄZRLWY¤ZLU[H[PVUKL[ M¥YZ[LPUK[Y`RLUR\UKLMrYHMKPU]PYRZVTOLK HARTVIG tilbyder løsninger indenfor visuel identitet, logo, visitkort, brevpapir, rentegning og billedebehandling.

michaelhartvig.dk 16


17


Succes med Google Adwords! Jeg vil give dig den påstand, at Google Adwords altid kan blive en succes for dig – hvor stor en succes kommer helt an på dit website.

Er du stadig ikke helt med på hvad Google Adwords er, så læs lige denne artikel først: http://clickstarter.dk/google-adwords

som det eneste. Det vil sige, du byder på dit virksomheds navn. Hedder din webshop ”UtopiaProduktet”, så skal du bare oprette en annonce og kun smide søgeordet ”utopiaproduktet” i annoncegruppen – så kan jeg også garantere succes.

Jeg har endnu ikke arbejdet med en Google Adwords konto, som ikke kunne blive til en succes. Det sker dog, at det i starten er en dårlig forretning, men efterhånden som vi får justeret ind, bliver overskuddet bedre og bedre. Sådan er Google Adwords, der skal testes og eksperimenteres med søgeord, annoncetekster, landingssider og annonceudvidelser. Der findes ikke den Google Adwords konsulent, som kan garantere dig succes i første hug – i så fald er de ligeså slemme, som de SEO konsulenter der garanterer dig 1. pladser i Googles søgemaskine.

100% garanteret succes

Ok – der er en måde, hvor jeg også vil garantere dig succes. Opsæt en ”brand” kampagne

Vejen til succes i Google Adwords

Jeg lovede dig i overskriften, at fortælle hvordan du får succes, så her er min opskrift. Start med at at gennemtænke hele din Google Adwords konto. Du skal have din strategi på plads inden du overhovedet går i gang. Den rigtige forberedelse kommer til at spare dig rigtig meget tid på den lange bane – så sørg for at gøre det. Den rigtige struktur fra start er super vigtig, når du efterfølgende skal til at optimere – så sørg for at du kan finde rundt i alle dine annoncegrupper. Du skal nemlig have MANGE annoncegrupper på sigt.

Lad os tage udgangspunkt i en tøjshop – det er så enkelt at forstå. Mit forslag til opdeling er, at du tager udgangspunkt i brands. Start med at

18


forskellige værktøjer i Google Adwords, som de fleste ikke kender til.

Det er her du finder værktøjer som ”retargeting” – et værktøj der gør det muligt, kun at vise annoncer til dem der allerede har besøgt dit website, men som ikke købte. Du finder også ”sitelinks” – et værktøj der giver dig lov til at indsætte flere links ind under dine annoncetekster. ”Telefonudvidelse” – hvor du kan vise dit telefonnummer i annonceteksten og smartphones får et link de kan klikke på, så ringer den op til dig.

oprette kampagner for alle dine brandnavne. Diesel – Jack&Jones – Levis – Hugo Boss.

Ved at bruge den slags annonceudvidelser, kan du hæve din CTR (klik igennem rate) betydeligt, hvilket betyder flere besøgende på dine annoncer.

Under de kampagner, opretter du en række annonecgrupper, hvor det er tøjdelene der er i fokus. Under Diesel laver du fx Jakker – Bukser – Trøjer. Dette gør dig i stand til at skrive annoncetekster der har fokus på ”Diesel jakker”, ”Diesel bukser” og ”Diesel trøjer”.

Optimering er nøglen

Ved at have ovenstående struktur på din Google Adwords konto, har du meget nemmere ved at analysere på dine data. Du kan gå ind og se, om annoncegruppen ”Diesel jakker” har performet. Du kan dykke direkte ned og se hvilke søgeord der rent faktisk har skabt salg og hvilke der ikke har skabt salg. Det gør dig også i stand til at se, om det et Diesel bukser eller Levis bukser, som er dine guldæg.

Du kan også stoppe annoncer der ikke har haft en god CTR rate, og optimere på dem, og fortsætte med at fokusere på ”Diesel jakker”. Jeg har set adskillige Google Adwords konti, hvor der bare var lavet 1 kampagne med 1 annoncegruppe – og så proppet hundredevis af søgeord ned i den annoncegruppe. Det er den direkte vej til at skylle penge ud i toilettet. Stop det.

Dit website skal kunne konvertere

Din succes bliver kun så stor, som dit website kan håndtere. Har du et website der konverterer ad H til, så kan det blive en meget dyr affære for dig at køre Google Adwords. Jeg hører meget ofte, at folk har afprøvet Google Adwords, og det ikke virkede overhovedet. Kigger jeg efterfølgende på detaljerne, så har de lavet 1 kampagne og 1 annoncegruppe, samtidig med, at deres website ligner lort og helt tydeligt ikke har tænkt på konverteringsoptimering. Det er vejen direkte ned i toilettet – stop det.

Adwords kan blive en succes, hvis du spiller på alle parametre. Gode relevante annoncertekster, søgeord og et relevant og velfungerende website.

De vilde tal på bundlinjen

Skal du have superoptimeret din Google Adwords konto, skal du dykke helt ned i detaljen – det er her guldet gemmer sig. Der er et hav af 19

Af: Skribent Brian Brandt www.brianbrandt.dk Start Op ekspert i online markedsføring


Foto af teamet bag Delogue 20


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Delogue.com ApS Placering / sted: Århus N Grundlæggers navne: Grundlagt / start dato: November 2011 Rikke Biehl, Mikkel Thormod, Bianca Hegedüs, Østjysk Innovation (investor) Interview med Rikke Biehl

Baggrund:

Tanker før opstart:

Jeg har arbejdet som indkøber i tøjbranchen og sideløbende med dette har jeg taget en HD på CBS i forandringsledelse og innovation.

Stort set alle i min familie er selvstændige og derfor var det også naturligt for mig at starte som selvstændig. Jeg er altid blevet opdraget med ”Hvad er det værste, der kan ske?” Det gav mig modet til at kaste mig ud i det. Selvom det kan være en rutschebane-tur med mange op- og nedture, så har jeg aldrig fortrudt det.

Det var i forbindelse med mit job som indkøber, at jeg fik inspiration til Delogue. Mine kollegaer og jeg selv var frustrerede over at bruge tid på opsamling, skabe overblik og administration frem for produktudvikling og prisforhandling – det vil sige at bruge tiden på noget værdiskabende frem for blot brandslukning.

Historien:

Til start var det lidt et hobby-projekt ved siden af mit fuldtidsjob og HD-studie. Min bror, som er datalog, og jeg selv skitserede på hvordan Virksomhedens produkt: man kunne strukturere data og lige så stille My.delogue.com er en online platform, hvor livsstilsvirksomheder og deres leverandører kan begyndte konceptet at stå mere tydeligt frem. samle al produktinformation og kommuniNæste store bump på vejen blev at skaffe kation i forbindelse med produktudvikling. finansiering. Året var 2009 og bankerne stod ikke ligefrem i kø til at låne penge ud til softMed ét klik kan alle parter få et overblik på wareudvikling. status og se hvor der skal tages action. Vi sikrer videndeling på tværs i organisationen og gør det muligt for andre at tage over ved rejser, sygdom eller andet fravær, således at virksomheden ikke mister væsentlig tid. Alle parter er informerede om hvad der er aftalt og dermed kan fejl undgås, der ellers havde kostet på bundlinjen.

My.delogue.com er skabt af livsstilsbranchen til livsstilsbranchen med en enkel og visuel brugergrænseflade, der dækker branchens og de kreatives behov.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Der findes pt. ikke tilsvarende skræddersyede løsninger på markedet, hvor produktdata, kommunikation og processtyring er samlet online. 21

Fortsættes næste side...


Til mit store held mødte jeg gennem netværk min partner Mikkel Thormod i starten af 2010. Han troede på konceptet og ville investere ressourcer i at udvikle softwaren. Mikkel ejer Headfitted i Århus, som til daglig lever af innovativ softwareudvikling for store virksomheder som f.eks. TDC, Vestas osv.

Finansiering:

Til start finansierede jeg det ved at have sideløbende konsulentopgaver. Da vi nåede til et niveau, hvor vi kunne vise potentialet i produktet blev det muligt at skaffe kapital fra innovationsmiljøet.

Midt 2012 stod vi klar med en demo af my.delogue.com, som vi kunne fremvise for investorer. Oktober 2012 valgte Østjysk Innovation at investere i en kommercialisering af Delogue.com. Bianca Hegedüs blev ansat med ansvar for globalt salg og i maj 2012 lancerede vi ved et stort event i Dansk Design Center. Under hele udviklingsforløbet har brugerne været en væsentlig del af at definere løsningen, ligesom deres behov også fremadrettet vil danne grundlag for hvilke funktioner, der bliver udviklet. I dag har vi mere end 100 brugere på platformen i henholdsvis Danmark, Norge, Belgien, Portugal, Litauen, Tyrkiet, Indien og Kina.

Udfordringer:

Delogue har været tænkt globalt skalerbart fra start. Efter nu at have bevist konceptet i DK arbejder vi på en strategi for internationalisering. I den forbindelse arbejder vi lige nu på at skaffe kapital til denne globalisering.

Største udfordringer:

Jeg vil nødig kalde det udfordringer, men vi har brugt rigtig mange ressourcer på at analysere brugernes behov, inddrage dem i dialog omkring produktudvikling, samle op på feedback og efterfølgende effektuerer det feedback, der er kommet ind. Jeg tror på vejen frem er brugerdreven innovation. Det kræver en stor investering af ressourcer fra start, at lytte til sine brugere/kunder, men dette betaler sig i det lange løb. Det kræver store investeringer, at udvikle software – og derfor skal man gøre forarbejdet ordentligt, så det der bliver udviklet matcher brugernes egentlige behov.

Fremtiden:

Delogue.com er globalt anerkendt om tre år – vi er allerede godt på vej med brugere rundt om i verdenen. Vi tror meget på en viral spredning fra virksomhed til leverandør, som igen kan sprede budskabet til sine kunder.

Da markedskendskabet vil sprede sig viralt, ved vi ikke på forhånd hvilke markeder, som vi kommer til at entrere på. Men vi bearbejder data løbende for at kunne agere hurtigt… Vi ved dog allerede nu at Sverige, Holland og UK er oplagte nærmarkeder, som skal udvikles i 2013.

22


Bedste iværksætteroplevelse:

Da vores brugere begyndte at anbefale os til andre i verden og vi fik henvendelser online fra markeder vi ikke selv havde opsøgt.

3 gode råd til iværksætteren

Hvor finder du ny energi:

1.

Jeg slapper bedst af for mig selv. En god lur på sofaen i ro og fred. Eller en gåtur i skoven.

Hvad er det værste, der kan ske? Kast dig ud i det – du kan altid komme tilbage som lønmodtager.

Inspiration:

Tommy Ahlers – medstifter af Podio og en vanvittig visionær iværksætter…

2.

Tro på din idé .

Favorit websites: Fashionforum.dk Textile.dk Politiken.dk

3.

Hold fast i konceptet, acceptér nedturen – der kommer en optur lige efter Find de rigtige partnere, der er lige så passionerede som du.

Noget du ville gøre anderledes:

Hvis man kunne bruge bagklogskab til noget, så var der sikkert noget der kunne være gjort anderledes – måske tænkt endnu større? Men i situationen har vi alle gjort vores bedste og forsøgt at lytte til de rigtige – og andet kan man egentlig ikke forlange.

23


24


E-mail markedsføring/Spam Du kender det godt. Du åbner din mailboks, og i nattens løb, er der kommet diverse mails med tilbud og nyhedsbreve. Denne konstante strøm af markedsførings e-mails kan give en, den tro, at markedsføring via e-mail er lovligt, men det er det som udgangspunkt ikke. Reglerne om markedsføring via e-mail – såkaldt spam – finder man i Markedsføringslovens § 6.

Reglerne er meget klare: Som udgangspunkt er e-mail markedsføring forbudt.

hensigt, at reklamere for produkter eller at skabe opmærksomhed omkring ens navn, såkaldt branding.

Forbuddet gælder uanset om modtageren er forbruger eller erhvervsdrivende.

Man kan dog komme udenom forbuddet ved, at få modtagerens samtykke inden man rundsender sin markedsføring via e-mail. Derudover er det lovligt for erhvervsdrivende, at sende reklame for deres egne – tilsvarende – produkter via e-mail, hvis kunden i forbindelse med en tidligere handel med den erhvervsdrivende, har oplyst sin e-mail adresse. Det er dog en betingelse, for at benytte denne undtagelse, at kunden, da denne videregav sin e-mailadresse, havde mulighed for, at takke nej til at få reklame tilsendt via e-mail.

Spam

Uanmodede markedsføringshenvendelser på email, bliver ofte - med et negativt ladet ord kaldet ”spam”.

Folk definerer ofte spam som useriøse henvendelser eller sågar fup e-mails, men i virkeligheden omfatter udtrykket spam – i hvert fald i markedsføringslovens forstand - meget mere. Det er således alle uanmodede henvendelser på e-mail i markedsføringsmæssig henseende, der er omfattet, uanset hvor seriøse, de end måtte fremstå. Det kan være gode tilbud, men det kan også være mere seriøse nyhedsbreve. Det afgørende for, om e-mailen bliver karakteriseret som spam er, om henvendelsen havde til

Straf

Det kan være dyrt, at overtræde forbuddet mod, at sende markedsføringsmateriale via e-mail. Ifølge Forbrugerombudsmandens spamvejledning, ligger bøderne ligger typisk på kr. 10.000,00 for op til 100 afsendte e-mails. Har man sendt mere end 100 e-mail er bødestraffen typisk på kr. 100,00 pr. e-mail, dvs. har man sendt 300 e-mails er bødestraffen på kr. 30.000,00. Der er dog mulighed for, at fravige beregningsmodellen både i op- og nedafgående retning, alt efter hvor grov overtrædelsen er.

Af: Skribent & Advokat Mette Parlev www.parlev.dk Start Op ekspert i jura & kontrakter

25


Hvordan begår du dig på de sociale medier? Når du starter som iværksætter, er det selvfølgelig utrolig vigtigt at gøre opmærksom på din virksomhed, og hvad den står for. Det kræver et stort arbejde at markedsføre sig over for sin målgruppe gennem de mest hensigtsmæssige kanaler, og der er ofte store omkostninger forbundet hermed.

4. Integrer de sociale medier med de traditionelle medier. 5. Adgang for alle.

Det afgørende er således, at man vælger en platform, der passer til éns målgruppe og sørger for, at der er overensstemmelse mellem alle de Som iværksætter har man som regel ikke vold- aktiviteter, der foregår i virksomheden. somt store summer penge at bruge af, hvorfor Endelig er det vigtig, at alle medarbejdere har man gør sig klogt i at udvælge sine kanaler med adgang til platformen, så de kan følge med i, omhu. hvad der foregår i virksomheden. Der er dog hjælp at hente for iværksætteren, idet der findes mange billige måder at nå ud til sin målgruppe på.

Udnyt de sociale medier

Inden for de seneste år har de sociale medier som bekendt vundet indpas verden over. Flere og flere får eksempelvis en profil på Facebook, og mange virksomheder udnytter muligheden for at interagere med deres kunder gennem sådanne kanaler. Det er en billig måde at nå ud til så stor en gruppe med få ressourcer, og hvis man som virksomhed formår at begå sig på de sociale medier, har man gode muligheder for at skabe relationer til sine kunder.

5 råd om at bruge sociale medier

I en artikel fra 2010 kommer marketingprofessorerne, Andreas M. Kapland og Michael Haenlein med en række gode råd til, hvordan virksomheder begår sig på de sociale medier.

1. Vælg med omhu.

5 råd om at være social

Udover disse anbefalinger er det samtidig vigtigt at være: 1. Aktiv

2. Interessant 3. Ydmyg

4. Professionel

2. Vælg en eksisterende platform, eller skab din 5. Ærlig egen. Hvis man vælger at oprette en Facebook-side, skal man være opmærksom på, hvordan man 3. Integrer aktiviteter på de forskellige sociale agerer, når man repræsenterer en virksomhed medier. og ikke blot sig selv. Man skal være aktiv og 26


interessant samtidig med, at man ikke bombarderer medlemmerne med alt for megen information. Derudover er det essentielt, at man indgår på samme niveau som kunderne og ikke forsøger at promovere sin virksomhed alt for meget – det gider medlemmerne nemlig ikke.

og der er en risiko for, at man mister kontrollen på siden. Endeligt er der den fare, at medlemmerne ikke engagerer sig på det sociale medie, ligesom det er svært og tidskrævende at påvise return on investement.

Inden du går på de sociale medier

De sociale mediers muligheder

Det kan altså konstateres, at der for dig som Hvis man formår at udnytte de sociale medier iværksætter er store muligheder for at udnytte optimalt, er der en række fordele at drage nytte de sociale medier, hvis du er opmærksom på de af. Først og fremmest er det billigt, hurtigt og nævnte råd og udfordringer. Inden du opretter nemt samtidig med, at det giver mulighed for at en Facebook-side, skal du blot have gjort dig overvejelser om, hvad det egentlig er, siden nå ud til en stor gruppe af mennesker med få skal bruges til og hvor meget tid, du er villig til klik. Dernæst kommer man i kontakt med sine at investere i at vedligeholde den. kunder og får en masse data, som man kan Formår du at leve op til rådene, vil du også se, bruge i sin fremtidige markedsføring. Man får på den måde feedback fra medlemmerne og har at det kan betale sig at engagere dig i dine gode muligheder for at skabe stærke relationer kunder, så du har mulighed for at skabe stærkere relationer til dem. med sine kunder.

De sociale mediers udfordringer

Selvom det er billigt at bruge de sociale medier, skal man være opmærksom på, at det kræver tid og penge at vedligeholde sådanne sider, idet en person skal være ansvarlig for, at siden fungerer. Ligeledes udsætter man sig selv for kritik, 27

Af: Skribent Stinne Petersen www.compell.dk Start Op ekspert i motivation & ledelse


Illustration Animation Storyboarding Animatic

Stor

tor

tor

Illustration

kontakt:

Katja Feier / kfeier@hotmail.com

ktartblog.blogspot.com artblog.blogspot ar

Animation

Animation

Animation

Katja Feier / kfeier@hotmail.com / ktartblog.blogspot.com


Er du iværksætter og har en god idé, men mangler finansiering? www.idepitch.dk

For investor: Er du en erfaren iværksætter og har du et pænt overskud i din virksomhed? Vil du gerne investere dine penge i nye og innovative idéer / virksomheder? Vil du sparre sammen med andre investorer? Send os en mail på: info@idepitch.dk 29


Foto af Henrik Akselbo 30


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Bloggers Delight Placering / sted: København Grundlæggers navne: Grundlagt / start dato: Marts 2011 Henrik Akselbo, sammen med en række partnere Interview med Henrik Akselbo

Baggrund:

måned. Dette gør os til en attraktiv markedsHar tidligere arbejdet i Freeway-koncernen (der føringskanal for mange brands, og vi har derfor et godt samarbejde både med brands direkte, og står bag bl.a. Dating.dk, Spigo og Trendsales). Her var jeg med til at drive Danmark By Night med deres mediebureauer, hvor vi via banner(dkbn.dk), og flyttede senere til Miami, Florida annoncering, ejerskaber og ikke mindst ambassadøraftaler hjælper firmaerne med at få hvor jeg som medstifter lancerede konceptet i markedsført deres produkt i blogsfæren. USA under navnet US By Night. Jeg kom tilbage til Danmark i 2009, hvor jeg sammen med en række partnere stiftede event- Derudover har vi nu givet vores læsere i netværket muligheden for at oprette deres helt og billetplatformen billetto.dk, som ultimo egen gratis basis blog. Her tilbyder vi så en 2012 rejste kapital fra Vækstfonden, og nu netop har åbnet kontorer i London, og er i gang PLUS-pakke, der giver en række ekstra funkmed en international udrulning. De første par år tioner og fordele. PLUS-pakken koster 49,- om måneden, og er en ny forretningsmodel vi har arbejdede jeg som driftsdirektør i Billetto, lanceret i beta i ultimo 2012, men som allerede inden vi med, mere eller mindre, samme vækster rigtig flot. Under vores beta-periode partnerkreds stiftede Bloggers Delight. har mere end 10.000 oprettet en gratis basis blog, og der er så en %-del af disse der Har en bachelor i Business, Language & konverterer til PLUS bloggere. Culture (BLC) fra Copenhagen Business School, hvor jeg efterfølgende læste en Master Hvor skiller virksomheden sig ud: i Management of Innovation & Business Development (MIB), hvor jeg dog ikke har fået I Danmark har vi ikke den store lokale konkurrence, men det er klart at vi har indirekte skrevet mit afsluttende speciale grundet konkurrence fra international blogsoftwarearbejdet. firmaer som Wordpress og Blogspot, som bloggerne alternativt kan vælge at bruge. Virksomhedens produkt: Bloggers Delight er Danmarks største blognetværk. Vi har samlet 140 af Danmarks største Vi differentierer os dog i høj grad ved at have dansk kontor med danske medarbejdere, en og dygtigste bloggere i et netværk, hvor vi dansk salgsafdeling, dansk bruger-support mv. hjælper dem at øge deres trafiktal og ikke Derudover er der den markante forskel at vi mindst kommercialisere deres blog, således at rent faktisk aktivt går ind og arbejder med bloggen kan generere en indtjening til dem – vores premium bloggere og hjælper til dem at noget den ikke har gjort tidligere. få flere læsere, samt tjene penge på deres blog. Dette er ikke noget som de udenlandske firmaer Ved at have samlet disse blogs er Bloggers tilbyder, og det er klart et væsentlig parameter Delight nu et af Danmarks største online hvor vi adskiller os. Vores salgsafdeling har kvindemedier med næsten 500.000 unikke ligeledes bygget gode relationer op med alle besøgende og ca. 14 mio. sidevisninger per 31

Fortsættes næste side...


Foto fra vildekaniner

mediebureauerne, og en række store direkte kunder, som gør vi fra dansk hold kan sørge for at få del af nogle marketingsbudgetter som en udenlandsk spiller ikke umiddelbart byder ind på. Ved vi allerede har etableret os så stærkt i markedet som vi har, vil det være en udfordring for en evt. lokal konkurrent at gå ind og kunne tilbyde bloggerne bedre forhold end hos os.

Tanker før opstart:

Både mig selv, og flere af mine partnere, var inden etableringen af Bloggers Delight allerede selvstændige. Flere af os havde sammen stiftet Billetto 2 års tid før. Jeg havde også tidligere rejst med masser af drømme og to kufferter under armen til Miami, Florida og stiftet Us By Night, hvor jeg et år senere måtte vende hjem til Danmark igen da investeringskassen hos det danske firma bag løb tør.

Så fordelen var selvfølgelig vi allerede havde lavet en række begynderfejl tidligere, og prøvet at brænde nallerne lidt. Det betyder man dels finder ud af at verden går ikke under selv det ikke går som man regner med, og dels at vi formentlig er blevet lidt klogere og derved kan bruge vores erfaringer konstruktivt. Derfor virkede det ikke som et stor spring for os at stifte Bloggers Delight, da vi kunne se et åbenlyst forretningspotentiale i idéen.

Historien:

I forbindelse med markedsføring af lancering af et af vores øvrige websites, fandt vi ud af at bloggere var en stærk PR- og marketingskanal. Vi prøvede forskellige marketingskanaler af, men fandt ud af at det som faktisk generere allerflest brugere og kunder var hvis en blog omtalte os. På den måde fik vi øjnene op for blogs. Vi fandt ud af at mange af bloggerne havde læsertal per måned i titusinder, men at de ikke tjente nogle penge på deres blog, og heller ikke selv havde den store forståelse for hvordan de kunne gøre det. Vi kunne derfor se der var et åbenlyst potentiale at dels hjælpe firmaer med at få glæde af denne yderst effektive marketingskanal, og dels i at hjælpe disse bloggere med at kommercialisere deres blog. Vi stiftede derfor Bloggers Delight, og fik 7-8 af de største danske mode og livsstilblogs om bord fra begyndelsen, og lancerede derfor med et par millioner sidevisninger per måned, og derfra gik det stærkt.

Finansiering:

Opstarten af Bloggers Delight blev finansieret af os stiftere, og efter kort tid fik vi en mindre investering ind fra en ekstern investor. På baggrund af dette formåede vi ret hurtigt at gå i månedligt break-even, og derefter har selskabet 32


vækstet organisk uden yderligere kapital-tilførelse. Hvis vi f.eks. ønsker at udrulle konceptet internationalt, eller skal foretage større investeringer, så ville vores fremgangsmåde på nuværende tidspunkt nok være at søge ekstern kapital i form af angel investment eller venture kapital. Lige nu har vi dog fokus på fortsat øge vores salg af de marketingsløsningerne vi tilbyder, og så samtidig vækste vores base af betalende PLUS-abonnenter.

Udfordringer:

Tidligere har vi haft en del udfordringer med at vores serversetup. At gå fra 0 til 10 mio sidevisninger på meget kort tid, har givet nogle luksusproblemer i forhold til hvordan vores serversetup har skulle skalere. Vi fik dog heldigvis en rigtig dygtig systemadministrator om bord, som fik løst udfordringen. Lige nu bakser vi en del med videreudviklingen af brugerbetalingsløsningen i forbindelse med vores PLUS abonnementer, hvor vi lancerede beta-versionen med en Paypal løsning for at komme hurtigt i gang, men hvor vi pt. skal til at igangsætte et skift til en lokal gateway og udbyder for derigennem at gøre vores købsflow mere brugervenligt, og derved øge vores At man er en ung virksomhed gør også man konverteringer yderligt. skal satse på talenter i alle afdelinger, da man ikke bare kan gå ud og matche lønningerne til Derudover er det altid en udfordring at budget- en 40 årig med 10 års erfaring. Det er både tere den månedlige omsætning i salgsafdelinspændende, og motiverende, at finde et talent gen, da det er udenfor vores hænder hvornår og se dem blomstre i organisationen, men det er mediebureauerne får frigivet budgetter fra deres også en udfordrende rekrutteringsopgave, hvor kunder. Derfor kan nogle måneder være marman også nogle gange får valgt forkert, og så kant bedre end andre. Det vigtigste er dog vi har investeret i en medarbejder hvor man har kan se en klart stigende omsætningstendens i måtte slutte samarbejdet efter få måneder pga. forhold til året før. manglende performance.

Største udfordringer:

Det har klart været en udfordring at rekruttere sælgere til vores salgsafdelingen, som rimelig hurtigt kan gå ind og bygge en pipeline og et månedligt salg op, som gør de kan tjene sig selv hjem. Det er normalt man skal investere i en ny medarbejder i de første måneder, men for en ung virksomhed som vores som ikke har en stor likviditetsreserve, så er det utrolig vigtigt at en key account manager ret hurtigt kommer op i gear og performer.

Fremtiden:

Vi har forhåbentlig etableret os yderligere som en af de væsentligste danske online medier for kvinder, og hjulpet en masse kunder med værdiskabende marketingsløsninger i blogsfæren.

Vi har hjulpet vores nuværende bloggere + nye bloggere med at vækste deres trafiktal og omsætning yderligere, og en række af dem kan forhåbentlig leve af at fuldtidsblogge.

33

Fortsættes næste side...


Vi er ikke kun Danmarks største blognetværk, men også Danmarks største blogplatform i forhold til antal blogs, med adskillige hundredetusinde blogs online. Vores base af PLUS-abonnenter er vokset støt, og vil på det tidspunkt udgøre en betydelig del af vores omsætning og overskud.

Vi har etableret forskellige e-commerce forretningsmodeller, hvor vi via strategiske samarbejder med leverandører, formår at konvertere vores besøgende/læsere til handlende i en webshop som vi har helt eller delvis ejerskab af. Vi vil være lanceret i en række øvrige markeder, hvor vi ligeledes indtager en positivt som markedsleder indenfor vores niche.

Bedste iværksætteroplevelse:

Ligesom der er mange nederlag, og ting som desværre ikke flasker sig som man håber, så er der også rigtige mange små sejre hele tiden. Det kan være en ny kunde, en besøgstalsrekord eller et kvartalsregnskab som var bedre end man regnede med. Det gælder om at huske at fejre de små sejre, og lige give hinanden en high five. På vores kontor har vi en lille abe som vi trykker på når der er lavet et nyt salg i salgsafdelingen, og så hopper og danser den.

Da vi rundede 10 mio sidevisninger fik vi lavet en stor flot lagkage med en tekst på om vores milepæl – vi spiste en på kontoret, og sendte så også et eksemplar ud til en række af vores største kunder. Under modeugen holdte vi en fest med fri bar for samarbejdsparter og medarbejdere, hvor hele teamet var ude og spise middag inden for at fejre en god januar måned.

I december måned vandt jeg, som frontfigur for Bloggers Delight, en pris som Årets Kriseknuser til Ivæksprisen. Det var også en rigtig positiv oplevelse, at der pludselig var nogen som havde nomineret os, og vi så rent faktisk vandt. Det er fint vi går og klapper hinanden på skuldrene til dagligt, men det var også opløftende at få en anerkendelse fra andre når nu man har arbejdet hårdt for et projekt.

Hvor finder du ny energi:

I vinterhalvåret er en tur til varmere himmelstrøg utrolig kærkommen. Lige fået tanket batterierne op med sol og varme, og koble helt af fra hverdagens stress. Det er vigtigt afbræk for mig at tage 1-2 af den slags ture hver vinter, når det er koldt og mørkt hjerhjemme. Om sommeren er København skøn, og der er det måske bare en time på ryggen i Frederiksberg Have med en god bog der skal til for at

Foto fra mango

34


koble af. Derudover spiller jeg fodbold min. 2 gange om ugen – det er på ren hyggeplan, men er en god måde at lave noget helt andet, samtidig få noget motion og komme af med nogle aggressioner på en konstruktiv måde. Som konkurrencemenneske, er det dog ikke mere hygge, end at man rigtig gerne vil vinde!

3 gode råd til iværksætteren 1.

Hvis du går i gang, så gør det helhjertet. De fleste virksomheder der starter op, lukker hurtigt igen, så hvis man skal lykkedes skal man gøre det fuldt ud.

Inspiration:

Alle iværksættere som er lykkedes fordi de har knoklet, og troet på deres idé i modgang, og som samtidig har været reelle og ærlige, og derfor fortjener deres succes.

2.

Find nogle dygtige partnere. Det er svært at kunne alting selv, og der er mange vidt forskellige ting en virksomhed skal kunne mestre for at lykkedes – så find nogle som har kompetencer som komplimenterer dine.

Favorit websites: Facebook Podio LinkedIn

3.

En god idé er det mindste – eksekvering og hårdt arbejde er alt. Det kommer helt sikkert til at tage længere tid end du regner med at gå break-even, og der bliver masser af tidspunkter hvor det er hårdt. Men bid i det sure æble, dem som lykkedes er dem som er vedholdende.

35


Nyheder fra... Aktuelle og kommende Events / Kalender:

Onsdag d. 27 marts – Copenhagen Wednesday event med fokus på social entreprenørskab Onsdag d. 12. april – Friday Networking

Tidligere events:

Copenhagen School of Entrepreneuship konferencen ”Entrepreneurship in society – Join us” blev afholdt 12.12.12 og havde til formål at inspirere og tilskynde til samarbejde på tværs af universiteter, erhvervsliv og innovative ildsjæle. Teamet var ”En iværksætterkultur i samfundet” og der var mulighed for at høre en række hovedtalere og Paneldebatter som omhandlede Danmarks innovations strategi. Som deltager kunne man selv vælge, hvilke aktiviteter man ville deltage i, og på den måde skræddersy sit helt eget program. Derudover fik folk muligheden for at netværke over forfriskninger. Hold dig opdateret om CSEs mange, spændende events på vores facebook side: www.facebook.com/csenews

Fakta: CSE er det samlende sted for studerende, undervisere, forskere samt erhvervsliv, der har en reel interesse i tværfaglig, praktisk og vidensbaseret entreprenørskab. Her arbejder vi på at fremme iværksætteri i samfundet ved at: Styrke og udvikle studenteriværksættere, Gøre entreprenørskab til en integreret del af universitetsundervisningen, Bygge bro mellem erhvervsliv og forskning. For mere information om CSE og vores mange initiativer, besøg www.cse.cbs.dk

36


Start Op Magasinet lancerer nye produkter til gavn for dig!

10. April 2013

37


KOM GODT I GANG ELLER STÆRKT VIDERE

Indlæg - Workshops - Netværk - 60 Udstillere - 1000 Iværksættere Mød Anna Thygesen, Kasi Jesper & Martin Thorborg på Iværksættermesse Køge, hvor de vil inspirere med deres indlæg på Scenen "Just Do It"

Bliv inspireret

Kom og bliv inspireret af de danske iværksættere, som har været med til at sætte Danmark på verdenskortet. Du kan blandt andre møde Martin Thorborg, som skabte Jubii og iværksætterportalen Amino med flere. Martin er forfatter til to succesfulde bøger og desuden en kendt og flittigt benyttet foredragsholder. Du kan også møde Kasi Jesper, som på 6 år skabte en milliardomsætning med smykker fra Pandora og skabte håndboldeventyret AG København, og førte klubben frem til at blive verdens tredjebedste.

Hvor og hvornår

Det foregår i Ravnsborghallen i Køge d. 6. april kl. 9-16

Se program HER.

38


HELLERE LILLE OG VÅGEN...

6 gange Gazellevirksomhed, 10 dobling af omsætningen fra 2002 til 2008, 100 medarbejdere og nr. 1 i sin branche. Det er den korte beskrivelse af stifter og direktør Kåre Danielsen fra Jobindex.

Kom og hør om Kåres iværksætterrejse fra den spæde start i 1999 til i dag at være ejer af Danmarks største online jobmarked, der har udfoldet sit potentiale gennem selvfinansieret vækst. Hvordan navigerer man i et hajfuldt farvand, hvor man selv er en lille fisk og hvordan lykkes det at lægge sig i førerfeltet, når konkurrenterne er mange gange større og stærkere end én selv?

Foto; Kåre Danielsen

Vi har spurgt Kåre Danielsen om hans bedste råd til andre iværksættere og svaret kom prompte: "Det skal være at udnytte, at man er et lille firma, ved at opbygge et personligt forhold til sine kunder. Det kan godt være, at et stort firma har råd til at lave TV-kampagner, men et lille firma kan sende personlige julekort til alle sine kunder, og det virker meget bedre!". Mød Kåre Danielsen på Store Scene på Iværksættermessen Køge d. 6. april.

BOOK DIN GRATIS ADGANGSBILLET TIL IVÆRKSÆTTERMESSEN KØGE HER Glæd dig til at skabe nye uvurderlige kontakter, til at møde iværksættere, der rykker og til at få fyldt både batterierne og værktøjskassen op!

Iværksættermessen Køge arrangeres af Expo Viva i samarbejde med Køge Erhvervsservice 39


TAK fordi du gav dig tid til

at læse denne udgave af iværksættermagasinet Start Op...

Har du en god iværksætterhistorie eller en artikel til magasinet så kontakt Start Op redaktionen på: info@startopmagasinet.dk

Næste udgave udkommer April 2013. PÅ GENSYN

Marts2013  

Iværksættermagasinet Start Op 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you