Page 1

START OP Magasinet for den danske iværksætter Februar 2013

Kom godt fra start

Portræt af WorldPerfect

VEJLEDNING OG GODE RÅD - fra vores eksperter

BOOST

Læs om

dit budskab til iværksætterne

Markedsføringsregler – sådan finder du rundt!

Billy´s Billing ...Succesfuldt regnskabsprogram med vokseværk! Har du styr på hvad der bliver skrevet om dig og din forretning på nettet?

Portræt af Wellnessdeal.dk


Kolofon... Startopmagasinet CVR: 25696263 Info@startopmagasinet.dk www.startopmagasinet.dk Tlf.: 25 21 35 00 Annoncesalg: Startopmagasinet info@startopmagasinet.dk Lone Rørbæk lone@startopmagasinet.dk Annonceproduktion: Anette Lykke Ronni Larsen Grafisk design Ronni Larsen Fotograf: Ronni Larsen Forside foto: Billys Billing Skribenter i denne udgave: Ronni Larsen Brian Brandt Caroline Appleyard Mette Parlev Stine Skov Toke Allentoft

Annoncer indrykket i Startopmagasinet udtrykker ikke nødvendigvis bladets holdning.

2


Redaktørens ord...

Franchise i Danmark... I dette nummer har vi valgt, at lave en franchisesektion. Dette har vi gjort fordi vi mener, der skal sættes mere fokus på det at franchise i Danmark. Vi bringer artikler som forhåbentlig gør dig endnu klogere på hvad franchise er og, hvilke fordele der er ved disse koncepter.

”Vi er af den opfattelse, at road-shows vil afløse ønskerne om en franchisemesse, da de europæiske messer igennem de senere år har oplevet et vigende opbakning fra publikum, og vi forventer, at vores roadshows vil udgøre en fast tilbagevendende begivenhed, der finder sted både forår og efterår”. Du kan se oversigten over hvornår road-showet kommer til din by inde i magasinet.

Jeg vil derudover opfordre alle, som er interesseret i franchisekoncepter eller som overvejer måske, at lave forretning med franchise i at deltage i det store datingarrangement, som snart lanceres.

Rigtig god læsning

For første gang i Danmark har folk med iværksætterdrømme muligheden for, at møde franchisekæder til datingarrangementer over hele landet.

Ronni Larsen

Ronni Larsen Redaktør Startopmagasinet

Toke Allentoft, der som tidligere administrerende direktør i Dansk Franchise Forening har et godt personligt kendskab til international franchising.

3


Highlights i denne udgave... side 6...

Sådan finder du rundt i markedsføring...

Læs om hvordan du finder rundt i markedsføringsreglerne. Hvad må du og hvad må du ikke. Chef-jurist Caroline Appleyard gennemgår reglerne og guider dig så du kommer godt fra start.

side 10...

Portræt af Greenland Today...

Læs om hvordan Aviaq startede op og hvordan hun har fået kunder. Hvordan tjener man penge på magasin-produktion om Grønland. Hvilke udfordringer har der været og hvordan er det hele lykkes...

side 20...

Portræt af WorldPerfect...

Læs om Martin Thims opstart og alle de udfordringer der har været i forbindelse med etablering og opstart. Hvordan er det at drive virksomhed med nye tiltag. Læs det spændende interview.

side 28...

Holdingselskab – hvorfor det?

Vejledning om fordele ved et holdingselskab. Hvorfor skal du overveje at lave et holdingselskab og hvorfor skal du ikke lave et holdingselskab. Advokat Mette Parlev guider dig i denne artikel.

4


side 32...

Portræt af Wellnessdeal.dk...

Læs om Pernilles opstart. Hvordan får man ben under eget bord og hvordan er det at drive et niche website med wellnessdeals. Hvilke udfordringer har der været og hvilke har været de største.

side 38...

Har du mødt den administrative mur?

Læs om Stinne Petersens gode råd til dig som vil være effektiv og have overblikket. Undgå at blive bebyrdet med de tunge administrative opgaver og udnyt dit potientiale med din virksomhed.

side 40...

Portræt af Billys Billing...

Læs om hvordan Toke Kruse & Sebastian Seiluns væksteventyr med deres succesfulde regnskabsprogram blev til. Hvilke udfordringer har der været og hvilke gode råd har Toke Kruse i ærmet til dig.

side 48...

Franchise - Koncept & Regler...

Vil du være klogere på franchise og hvilke muligheder du har. Toke Allentoft gennemgår begrebet franchise. Hvad er franchise, for og imod og hvad skal man tænke over ved sådan et koncept.

5


Sådan finder du rundt i markedsføringsreglerne... Som nystartet virksomhed er der vel næppe noget vigtigere end at få kunderne lokket til, og netop denne opgave har gennem tiden inspireret erhvervsdrivende til, at give sig i kast med et utal af markedsføringstiltag. I denne måneds indspark fra e-mærket får du en hurtig gennemgang af de mest relevante markedsføringsregler, så du, som nystartet, har noget at navigere efter, når ideerne fra tid til anden bliver lidt for kreative.

Forkert brug af nyhedsbreve kan være dyrt

skal installeres eller anvendes. Din henvendelse skal kort sagt have direkte relevans for det En af de mest oplagte former for markedsføring specifikke produkt kunden har købt eller for dennes kundeforhold hos dig. er udsending af nyhedsbreve, eller elektronisk post, som det hedder i markedsføringsloven. Må dine kunder rekruttere for dig? Jo flere der modtager det, des flere kan du Hvem kunne være bedre til at hverve nye ramme med nem, billig og målrettet markedskunder end de glade kunder du i forvejen har? føring. Der er dog en række regler til denne form for kommunikation, og det kan være dyrt Det spørgsmål har mange erhvervsdrivende stillet sig selv, og har iværksat såkaldte venneikke at kende dem. Minimumstraffen for hvervningskampagner, hvor man som kunde udsending af spam er 10.000 kroner, og ligger f.eks. opfordres til at lokke venner, kollegaer derefter på 100 kroner per mail. eller familie til også at handle i en specifik netbutik. Her skal man træde rigtig varsomt, da Vil du hellere bruge dine penge på at drive virksomhed end på at betale bøder, skal du altid man meget hurtigt kan komme i klemme i forhold til lovgivningen. huske på følgende: 1. Dine modtagere skal selv tilmelde sig dit nyhedsbrev. Det er således ikke nok, at de har handlet i din netbutik.

2. Feltet hvor der takkes ja til nyhedsbreve må ikke være afkrydset på forhånd. Der kræves altså en aktiv handling fra den pågældende person.

3. Det skal være ligeså let at framelde sig dine nyhedsbreve, som det var at tilmelde sig.

Det er dog ikke altid ulovligt at skrive til kunder, der ikke har tilmeldt sig dit nyhedsbrev. Det afgørende i den forbindelse er, at det fremsendte ikke har salg for øje. Det kunne f.eks. være information om at din virksomhed flytter til ny adresse, eller at der er kommet nye miljøkrav til, hvordan en brændeovn du har solgt 6


Reglerne er skruet sådan sammen, at man ikke må opfordre sine kunder til at kontakte andre på en måde, man ikke selv har tilladelse til. Det er således ikke tilladt, at bede fru Jensen om at videresende et nyhedsbrev med et godt tilbud til hendes veninder, der ikke selv er tilmeldt din nyhedsbrevsliste. Til gengæld må du gerne skrive, at hvis fru Jensen er glad for at handle i din netbutik, ville du da blive glad, hvis hun anbefalede andre at gøre det samme.

Sådanne tilbud har du sikkert hørt masser af gange, men vidste du, at det faktisk er i strid med loven? Årsagen er, at noget ikke er gratis, hvis du for at opnå det skal købe noget andet. I ovenstående eksempel skal kunden jo betale for de to første kasser øl.

Til gengæld er der langt færre restriktioner hvad angår udtryk som uden beregning, få den 3. for 0 kroner eller tag 2 betal for 1, og du er i langt højere grad på den sikre side, hvis det er disse udtryk du anvender i din markedsføring.

I de fleste vennehvervningskampagner er der en eller anden form for betaling involveret. Reglerne er dog ret klare på dette punkt, og det er derfor ikke tilladt at præmiere forbrugere for at lokke andre til. Derimod er det tilladt at præmiere personen der bliver tippet, og således kan du, helt lovligt, skrive følgende til fru Jensen: ”Anbefaler du os til dine venner, og skriver de dit ordrenummer i kommentarfeltet, når de første gang handler på lirumlarum.com, får de 50 % på alle varer i butikken.”

Hvad angår fragt, må udtrykket gratis gerne benyttes. Selvom du for at få din gratis fragt skal betale for et produkt, er lige nøjagtig fragten undtaget af ovenstående regel. Derfor er det helt ok, når virksomheder reklamerer med ”Gratis fragt begge veje.”

Pas på med ordet garanti

Garanti er et ord som rigtig mange erhvervsdrivende anvender forkert i den tro, at det er det samme som reklamationsret. Ifølge loven skal kunden dog stilles væsentligt bedre end sin

Sådan bruger du ordet gratis korrekt Køb to kasser øl og få den tredje gratis!

7

Fortsættes næste side...


Hvornår er noget et tilbud?

reklamationsret, før udtrykket garanti kan anvendes, og man må således ikke reklamere med to års garanti, da man i forvejen er sikret dette som forbruger. Derimod ville fem års garanti være helt i tråd med reglerne, da kunden i dette tilfælde ville få tre år ekstra at reklamere i.

Bedre priser end konkurrenten, slagtilbud og vilde rabatter er noget der for alvor kan få kunder i butikken. For at sikre at forbrugerne kan gennemskue de priser de møder, når de handler på såvel nettet som i de fysiske butikker, er der en række regler man skal huske at følge. Husk derfor altid på at:

Hvordan begrebet væsentligt bedre skal tolkes, er et skønsspørgsmål fra sag til sag, og der kan ikke sættes en præcis grænse på.

1. En vare skal have kostet det samme i minimum seks uger, før det betragtes som en normalpris. Du må altså ikke skrive: Calvin Klein boxershorts, før 100,- nu 50,- , hvis de kun har kostet 100 kroner i en uge.

Et andet eksempel på forkert brug af udtrykket garanti er, når netbutikker reklamerer med prisgaranti. Det som mange erhvervsdrivende ofte mener, når de lover prisgaranti er, at kunden har krav på at få varen til samme billige pris, som han eller hun har fundet den til hos en konkurrerende butik. Dette er ikke korrekt, og udtrykket de i stedet skal anvende er prismatch.

2. Når noget har været på tilbud i mere end to uger, må det ikke længere kaldes et tilbud.

3. De to uger kan forlænges, hvis man fra starten har defineret en afgrænset periode. Således er det helt i orden at skrive: Tilbuddet gælder hele december, selvom det er mere end 2 uger.

Det prisgaranti i virkeligheden betyder, er, at dine kunder, i helt op til 30 dage efter et køb, har krav på at få differencen tilbage, såfremt en af dine konkurrenter pludselig sænker sine priser. Så hvis flottesokker.dk pludselig sælger Mads Christensen sokker til fem kroner, skal du betale 15 kroner tilbage, til alle dem der tidligere har betalt 20 kroner i din netbutik.

Vær særlig opmærksom på børn og unge

Alle reglerne i markedsføringsloven gælder naturligvis også, når en virksomhed henvender sig til børn og unge. I forhold til salg til voksne,

8


er der dog den væsentlige forskel, at reglerne tolkes mere striks når det er en person under 18 år, der er kunde.

Både for nystartede og for mere etablerede virksomheder er det derfor vigtigt at være særlig opmærksom på sine markedsføringsfremstød, hvis de produkter man forhandler helt eller delvist er målrettet børn og unge. Så skru ned for aggressiviteten i nyhedsbrevene og i de knaldtilbud du sender ud, gør alle oplysninger mere tydelige, end du måske ellers ville have gjort og pas rigtig godt på med vennehvervningskampagner.

daglige arbejde godkender nye e-mærkede butikker. Vores råd til dig er at flytte penge fra markedsføringsbudgettet og i stedet bruge dem på at højne niveauet i kundeservice afdelingen. En beslutning, der på sigt kan være forskellen på succes og fiasko for dig som iværksætter.

Som en afslutning er det værd at nævne, at der naturligvis er et utal af undtagelser og detaljer til alle regler beskrevet ovenfor, og at det derfor altid er en god ide, at få e-mærkets jurister til at kigge tingene igennem, inden du giver dig i kast med nye tiltag.

God service er den bedste markedsføring

Når alt kommer til alt, er der ikke noget der sikrer en god forretning, som at yde den allerbedste service på markedet. Det er derfor, vi hos e-mærket gør rigtig meget ud af lige nøjagtig kundeservice elementet, når vi i vores

Faktaboks om emærket:

Af: Skribent & Chef-Jurist Caroline Appleyard www.emærket.dk Start Op ekspert i sikker nethandel

E-mærket er en uvildig og nonprofit organisation som arbejder for sikker nethandel. Bag e-mærket står Forbrugerrådet, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet.


wide

Magazine

Foto af Aviaq N. Mørch; Fotograf David Trood 10


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: greenland today - Worldwide Magazine Placering / sted: København Grundlæggers navn: Aviaq N. Mørch Grundlagt / start dato: November 2007

Baggrund:

I Danmark kan magasinet købes i shoppingcentret Magasin og som abonnement. Oplaget er på 20.000. Det er altså ikke udelukkende et grønlandsk magasin, men et magasin OM GRØNLAND til resten af verden.

Jeg er født i Grønland og uddannet indretningsarkitekt i Danmark. Siden 1990 har jeg arbejdet som grafiker, primært med bog- og magasinproduktion, og i ca. 8 år layoutede jeg et inflight magasin for Air Greenland. Siden 2007 har jeg udgivet mit eget magasin »greenland today« fordi jeg gerne vil vise mit syn på Grønland, end det ensidige billede mange andre medier giver.

Virksomhedens produkt:

Vores primære produkt er et magasin, men virksomheden har også to 'online-medier'; en hjemmeside og en facebook side som bruges meget aktivt.

Greenland today - Worldwide Magazine er først og fremmest et internationalt magasin om Grønlands Erhvervsliv, kultur, mad, mennesker og natur. Magasinet udkommer på dansk og engelsk tre gange om året i mere end 30 lande, på flere airlines og over 4.000 ventemiljøer.

I januar 2012 åbnede vi greenlandtoday.com der er magasinets internet side. Der er nye små online historier der ikke kommer i magasinet. Desuden forkortede versioner af historier fra magasinet med den fulde version som pdf. Her er også opskrifter, webshop og skoletjeneste, samt masser af fotos fra Grønland. Alt kan læses, downloades og printes helt gratis. Det lyder nemt, når man skal fortælle om det, men det er fast dagligt arbejde, og vi har allerede over 1000 siders historier på hjemmesiden nu efter kun et år.

Facebook.com/greenlandtoday er vores sociale medie, hvor vi viser nye billeder fra Grønland hver dag, med omkring 14.000 der følger os aktivt hver uge. Vi poster ca. fem helt nye fotos hver dag på facebook og ét på hjemmesiden, så

11

Fortsættes næste side...


det er ca. 35 nye fotos der skal findes hver uge i en rimelig kvalitet. Derfor har vi opbygget et kæmpe netværk i Grønland gennem de sidste mange år, som hjælper os med fotos.

Historien:

Magasinet greenland today er et niche produkt. Vi udfylder en niche for folk med interesse for Arktis, Grønland, klimaforandringer, kultur, mad, rejser med mere. Der findes ingen lignende magasiner, men i princippet konkurrerer vi med alle andre medier om læsernes tid.

Da jeg ønskede at blive selvstændig, kunne jeg som grafiker enten blive freelancer eller skabe mit eget produkt. Derfor var tanken om et magasin om Grønland, og dermed mine tidligere ønsker om at give folk mere information en fantastisk mulighed.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Tanker før opstart:

Jeg havde tænkt på at blive selvstændig og lave magasinet i mange år. Alternativt skulle jeg forsætte med at være ansat, men jeg havde meget lyst til, at skabe mit eget. Jeg synes chancen var der, fordi mine børn var flyttet hjemmefra, og jeg derfor ikke havde de samme forpligtigelser. På den måde kunne jeg afse al min tid til greenland today.

Ideen opstod allerede da jeg var på uddannelse i Danmark i 80'erne. Her syntes jeg ikke den reelle viden danskerne havde om Grønland var særlig stor.

Finansiering:

Greenland today har aldrig modtaget nogen former for offentlig støtte eller iværksætter hjælp. Vi havde sparet nogen hundrede tusinde op, men vigtigst af alt var, at både min mand og jeg indstillet på at satse alt for at lykkedes. Vi startede jo samtidig med den globale finanskrise, i november 2007. Da vi lagde budgetterne fik man f.eks. 10 kroner for et magasin om bord på et fly. I dag betaler vi selv en pris

12


pr. magasin, alle de steder hvor bladet distribueres. Vi lavede en aftale med en annoncesælger og en redaktør. Min mand havde fuldtidsjob, men hjalp til i fritiden. Vi vidste ingenting om magasin salg og troede en masse mennesker magasin der kun kommer tre gange om året er for lidt til at komme ud i kioskerne.

Efter de første tre-fire numre måtte vi sige farvel til både redaktør og annoncesælger. Min mand overtog ansvaret for reaktionen, og jeg begyndte selv at opsøge annoncører, noget jeg ikke var særlig god til i starten. Men efterhånden som vores magasin er blevet fem år, er jeg blevet rigtig glad for at snakke med vores faste kunder.

Vi var nødt til at tænke helt anderledes end hvad vi ellers vidste om magasinproduktion. Når vi ikke kunne have indtægt fra kundeabonnementer, men skulle leve 100% af annonce indtægter, skulle magasinet være stort nok og læses af rigtig mange, for at det ville være attraktivt for annoncørerne.

Vi solgte næsten ingen annoncer i de første år, og fik kun meget få abonnenter. Men vi nægtede at give op, og samtidig med at jeg søgte et job i en butik, solgte vi vores bil og skar alle ferier og unødvendige omkostninger væk i en årrække, for at have råd til at udgive magasinet. De første fire år var altså meget hårde, men vi er stolte af, at vi har skabt en virksomhed med foreløbig to arbejdspladser.

Udfordringer:

Den største udfordring for mig er at holde det høje tempo, som i de første år, da den eneste ressource vi har nok af er tid. Det har ofte betydet flere måneder uden en fri weekend og mange aftener og nætter med arbejde.

Der er intet loft over hvor meget vi kan lave med facebook og internet nyheder udover selve magasinet. Så kunsten er ikke at arbejde mere, men at tænke os mere om. Work smarter - not harder, siger vi, men kan på nuværende tidspunkt ikke efterleve det.

13

Fortsættes næste side...


FortsĂŚttes nĂŚste side...


Det var en stor udfordring i starten og mange annoncørere sagde de ville vente og se, til vi havde udgivet 3-4 numre. Netop i starten har man jo brug for opbakning. Heldigvis var der rigtig mange der troede på ideen, selvom vi måtte arbejde hårdt for hver annonce.

Men da det er Grønland det drejer sig om, og ikke os, håber vi på, at få råd til at øge oplaget endnu mere og nå længere ud i verden med magasinet, så flere og flere bliver klogere på verdens største Ø. Fremtiden byder også på udgivelse, som et e-magasin og måske på nogle flere sprog.

Største udfordringer:

Bedste iværksætteroplevelse:

Største udfordring har været at overholde udgivelsesdatoer, sidetal og oplag på det samme i perioder med svigtende annoncesalg og dårlig økonomi.

Det var lidt ligesom at vente på en fødegang, da det første nummer af magasinet blev trykt 1. november 2007. Vi var med til trykstart, og gik frem og tilbage udenfor trykkeriet, indtil vi fik de første magasiner i hænderne. Det må være det ultimative som iværksætter, når man efter lang tids planlægning og arbejde, står med sit første produkt i hænderne.

Vi har heller ikke været gode til at udvikle forretningen i de første år. Det hele drejede sig om at lave selve magasinet og få et godt produkt. At komme på internettet med en hjemmeside var også en længere proces end ventet. Men det er en jungle, som tager lang tid at finde igennem. Det system vi bruger i dag har til gengæld kun kostet 10% af det første tilbud vi fik.

Fremtiden:

De sidste fem år er interessen for Grønland bare vokset og vokset ude i verden. Det ser ikke ud til at blive mindre i de kommende år, med den store interesse der er for bl.a. olie- og mineral-efterforskning i Grønland. Vi håber i fremtiden at kunne give noget tilbage, og få nogen flere med i arbejdet. Især vil jeg gerne lære nogle grafiker-elever op. Så vi arbejder målrettet på at blive nogle flere i virksomheden.

Vi er også glade når nye annoncører kontakter os af sig selv, fordi de har set magasinet et sted ude i verden, eller når en læser skriver de har set magasinet i Kina eller Indien. Det synes jeg er en anerkendelse af Greenland Today, og det er vigtigt at glæde sig over de små ting, og ikke tage noget for givet selvom firmaet vokser. I 2011 var Greenland Today det magasin i Kastrup lufthavn der blev taget flest af. Det er ret vildt at tænke på, når konkurrenterne blandt andet er magasiner som Times Magazine.

15

Fortsættes næste side...


Hvor finder du ny energi:

Jeg elsker at rejse, både i Grønland og sydpå til varmere himmelstrøg. En strand og en god bog, så er jeg helt væk. I hverdagene må jeg nøjes med den gode bog om aftenen, især krimier. Jeg tror læsning er min måde at lade op på.

Favorit website:

www.Facebook.com

Inspiration:

Min mor har inspireret mig rigtig meget. Hun var selvstændig, og havde en stor købmandsbutik. Hun arbejdede meget, men Jeg løber også cirka hver anden dag året rundt. havde styr på familien. Hendes flid og evne til Bortset fra at holde formen, får jeg mange ideer at udtænke nye løsninger, var nok en stor del af når jeg løber. Det sker også tit, at jeg finder hendes succes, noget jeg selv føler, at jeg har løsningen på et problem mens jeg løber. fået med fra hende.

16


Men der er også mange andre jeg ser op til. F.eks. en tidligere borgmester i Narsaq gennem 26 år - Agnete Nielsen - der fik gennemført mange ting. Hun var en statelig dame, der bevarede roen og værdigheden uanset situationen.

3 gode råd til iværksætteren

Noget du ville gøre anderledes:

Vi brugte en masse penge i starten på ting som ikke var nødvendige. I dag er vi klogere og ved meget mere. Det hedder vist erfaring. Man skal ikke ærgre sig over noget, man ikke kan lave om på, men bare glæde sig over, at man er blevet klogere.

wide

1.

Spar op først. At basere en ny virksomhed på støtte er en sovepude, der ikke giver et korrekt billede af hvad man kan forvente. Man må godt være lidt ydmyg overfor den opgave man har stillet sig selv, og ikke lege direktør fra første dag, eller tro at tingene bare kommer af sig selv. Success kræver hårdt arbejde!

Magazine

2.

Undersøg mest muligt om emnet før du starter, men lad dig ikke stoppe af folk der siger, at det ikke kan lade sig gøre. Man skal tro på ideen, og aldrig give op. Det tager tid at bygge noget op. Man skal sikre sig, at man har baglandet i orden, også det faglige i forhold til at have nogle at sparre med om ideer uden at det koster noget. Gode gratis rådgivere i vennekredsen er guld værd!

3.

Indhent altid 2-3 tilbud uanset hvad du skal have lavet eller købe, og uanset hvor flinke folk er. Det er nemt at bruge penge, men meget sværere at tjene dem. Sats ikke mere end du kan holde til at miste. Aldrig så meget, at det truer din virksomheds eksistens!

17


Har du styr over, hvad der bliver skrevet om dig og din forretning på nettet? Et konstant stigende forbrug af internettet, har også drevet en stor varieret skare af mennesker på nettet – både positive og negative personligheder.

Det er også blevet væsentlig nemmere, at udtrykke sine følelser om en person eller forretning man har handlet i. Du kan nemt som ingenting skrive noget i et felt på Facebook, trykke send og så er det ude i offentligheden (næsten). De fleste tænker faktisk ikke over de konsekvenser, det kan have for den person eller forretning. I værste fald kan det lukke en forretning – og i senere tid, har der været talt om online mobning, hvor det i flere tilfælde er drevet til selvmord.

For mange år tilbage, var det ikke så nemt, og derfor er det ofte historien om ”Vordingborg Køkkener” der bliver bragt frem fra den tid. En utilfreds kunde oprettede en hjemmeside og viste billeder af alle deres mangler. Det er tilbage fra år 2000 og laver du en søgning på ”Vordingborg køkken”, så ligger

den stadig på side 1 med resultatet ”Brug aldrig Vordingborg køkken”.

I nyere tid er det både historier om teleselskabers utilfredse kunder der får 20.000 likes på Facebook, rejsebureauers dårlige service der bliver nævnt, bloggere der lukker online tøjshops pga høje priser - jeg kunne blive ved.

Fang det i opløbet

Tit skal der ikke mange timer til, før en historie eskalerer og måske ender på landsdækkende TV. Den anden dag, var der fx en pige på Facebook, der mente at det var groft, at Føtex smed alt deres bagværk ud – i stedet for at fx give det til de fattige og nødlidende. Kommentarene rullede og det var faktisk en Føtex medarbejder med sin personlige profil, der gik ind og pustede endnu mere til debatten ved at have lidt skarpe holdninger.

Først dagen efter kommer Føtexs kommunikationschef ind over og giver Føtex’ holdning til sagen. Der havde der allerede været over 200 kommentarer. Et slag i Føtex’ brandet.

18


Om end ovenstående kun er et lille bip på radaren, så viser det at tingene løber stærkt på de sociale medier – og du skal have en klar strategi for håndtering af den slags.

Medieovervågning

Du skal ikke sidde 24 timer i døgnet på Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn og alle de andre sociale medier – du har brug for medieovervågning.

Du har brug for væktøjer der kan give dig besked, når de brand eller produkt nævnes på nettet. Det giver dig mulighed for hurtigt at reagere på negative og positive kommentarer om dit brand.

Der findes en række forskellige værktøjer til at lave medieovervågning – og alle til hver deres behov. Nogle er gode til at holde øje med de sociale medier, andre gode til at kigge i forums, blog kommentarer, pressemeddelelser og den type indhold. Nogle værktøjer dækker så alle områder, der giver dig det fulde overblik.

Brug værktøjerne kreativt

Den type værktøjer kan også bruges endnu mere kreativt, fx at overvåge dine konkurrenter. En overvågning der kan give dig et billede af dine konkurrenters onine marketing indsats, såvel som give dig gode ideer til at skaffe links til dit website. Det er altid en god ide at blive inspireret fra både konkurrenter og meningsdannere. I ClickStarter arbejder vi meget med strategien omkring medieovervågning – en indsats der indgår i vores proaktive reputation management. Det er altid væsentlig nemmere at afvige en stor sag i opløbet, end når historien kører som en steppebrand.

Af: Skribent Brian Brandt www.brianbrandt.dk Start Op ekspert i online markedsføring

19


Foto af Martin Thim 20


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: WorldPerfect Placering / sted: Århus Grundlæggers navne: Grundlagt / start dato: August 2010 Martin Thim, Rasmus H. Jensen, Søren Stochholm & Jakob R. Baungaard. Interview med Martin Thim

Baggrund:

den vilde ekspertviden om bæredygtighed og andre projekter, som der skal til for faktisk at skabe et fedt produkt til vores kunder.

Jeg har været iværksætter, siden jeg var 16. Startede med at sælge metal CD’er & LP’er i gymnasiet, sådan lidt i frikvarteret og til folk til koncerter og den slags. Det var meget undergrund og blev senere til en lille postordredistribution, et magasin og et pladeselskab. Jeg købte ting hjem fra hele verden og solgte videre, men det var sgu en dårlig forretning. Jeg er selvlært grafiker og Ole-opfinder, og så har jeg fået papir på henholdsvis en Mediekoordinator og en Music Management uddannelse. Jeg har altid haft en skabertrang, og den holder mig stadig vågen om natten. Om det så var at skrive musik og turnere med mit daværende band, indspille et nyt album eller udgive noget for andre, lave en musikfestival, et magasin, bygge et træhus eller noget helt fjerde. Jeg har altid haft nogle forskellige mål foran mig, og det har jeg også i dag.

Virksomhedens produkt:

Vores ild brænder for at gøre ting på en ny måde, på en bæredygtig og kreativ måde, og vi har ikke brug for at sætte en label på os selv, der hedder designbureau, webbureau eller noget andet. Vi har placeret os strategisk smart i fødekæden mellem virksomhed og modtager, fordi vi er med til at udvikle, implementere og kommunikere virksomheders bæredygtighed.

Mine forældre var lidt nogle hippier, men kastede sig altid ud i en masse projekter, også som selvstændige med svingende succes. Jeg voksede op med 80’er økomad og i 97 tog jeg et år ud af kalenderen for at hjælpe med at bygge et kæmpe træhus i en lille skov uden for Aarhus (Ravnholt). Der var nok et par tanker om både iværksætteri og bæredygtighed som jeg tog med mig hjemmefra og da jeg i 2008 sagde op fra mit daværende job i et reklamebureau, så kastede jeg mig ind i et projekt om at skabe et hostingcenter på Samsø. Det blev ikke til noget, men bagefter var jeg klar over, at jeg på en eller anden måde skulle have smeltet de bæredygtige tanker sammen med det jeg er god til. Så siden da har jeg kæmpet for at skabe vores egen helt nye niche, at få tilegnet mig al

På den måde får vi en større indflydelse, end vi ville have haft, hvis vi var blevet hyret som et ”almindeligt” bureau, der ofte først bliver involveret, når der er et færdigt produkt eller budskab, der skal kommunikeres og skabes opbakning omkring. Det betyder, at vi på den fede måde er med til at rykke en masse mennesker helt fra den tidlige udviklingsfase og ud til slutbrugeren eller modtageren. Og vi gør det helt uden at bruge løftede pegefingre.

21

Fortsættes næste side...


Vi er drevet af en vision og et formål og ikke så meget af et produkt, vi har skabt. Vi arbejder på at udvikle verden i en mere bæredygtig retning. Et menneske af gangen, et projekt af gangen, en virksomhed af gangen, en kommune af gangen. Så er midlet mindre vigtigt.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Vi er det eneste bæredygtighedsbureau i Danmark lige nu og det eneste bureau med en specialviden på området, som går ind og hjælper både strategisk og med kommunikationen, så jeg føler vi står ret stærkt.

En af grundene til, at virksomheder i stigende grad kommer til os er, at vi tilbyder den tilbundsgående viden på bæredygtighedsområdet, et enormt netværk – og en oprigtig passion for det vi laver. Vi er specialister på netop det her felt. Det kan du ikke regne med at få, hvis du går til et normalt kommunikationsbureau. Det at vi brænder for det her og er opdateret på, hvad der sker rundt i verden, gør, at vi også bliver brugt som inspirationspartner i udviklingsafdelingerne. Det er nok også ret atypisk.

Tanker før opstart:

Vi har alle fire partnere haft selskaber før WorldPerfect, så det var egentlig ikke så svært at blive enige om at det her var noget, vi ville

starte. Men det at vi pludselig var flere om bordet, der skulle blive enige, var helt klart en ny situation for flere af os.

Når man er drevet af at ville gøre en forskel og har set potentialet i sin virksomhed, så er det ikke længere så meget tanker om for og imod, men mere et spørgsmål om, hvordan vi kom i gang. Vi famlede lidt i starten, og der var en del folk omkring os, som også var involveret i hele opstarten, som tog en del tid. Men set i bakspejlet var den tid godt givet ud, fordi den viste os, hvem der var klar til at gå hele vejen, så vi fik det rigtige hold sat fra starten.

Historien:

Vi startede mest som et mere normalt kommunikationsbureau - dog med de grønne briller på. Vi ville kun arbejde med kunder, der havde en profil, vi kunne stå inde for. Så vi tog, hvad vi kunne finde af småjobs, hvor vi lavede grafik, design og tekst. Det kunne være alt fra tryksager til websites. Vi havde ingen rigtig strategi for, hvordan vi skulle finde vores kunder, men vi havde et ganske godt netværk, og der kom de første fra. Vores første sådan større kunde må have været AffaldVarme, de står for alt affaldshåndtering og fjernvarme i Aarhus.

22


Jeg læste en artikel om, at de havde problemer med at nå de unge studerende i byen, og så ringede jeg til dem og sagde, at det kunne vi da godt hjælpe dem med. De er stadig en af vores rigtig gode kunder i dag. Men alligevel var vi allerede fra dag ét en anden størrelse end de traditionelle bureauer. Inden vi overhovedet havde oprettet firmaet, havde vi opfundet vores eget projekt GoGreenGlobe. Det går ud på at vise, hvad en by har af grønne og bæredygtige tilbud butikker, projekter, områder, virksomheder osv.. Vi ville simpelthen lave både et fysisk og et virtuelt kort over byen og vise folk, hvor de kunne finde de her steder. Så det gjorde vi – på et meget lille budget og uden nogen forretningsplan. Vi leder stadig efter netop forretningsplanen, men den skulle være på plads i løbet af i år, og så bliver GoGreenGlobe et selvstændigt projekt.

der er i det lige nu. Vi bruger de penge, vi har, the oldschool way. Vi har været i dialog med en mulig investor til GoGreen, og det er stadig planen at gå denne vej i år. Det har et kæmpe potentiale. Vi får ikke en tårnhøj løn, men den præmis købte vi alle ind til fra starten. Vi er en iværksættervirksomhed med to et halvt år på bagen, og i dag er vi syv medarbejdere og har vores eget kontor, så det er vi ganske tilfredse med. Derudover har vi foretaget investeringer i både GoGreen og i vores seneste skud på stammen, Stenpapir.dk.

Udfordringer:

Jeg sidder med en del administrativt arbejde, og jeg ser da frem til den dag, hvor vi kan ansætte en, der tager sig af den del. Vi har brugt en del tid på at finde vores WorldPerfect fokus, for vi lider nogle gange lidt under vores iværksættergén - pludselig har vi bare gang i en masse ting, som vi måske ikke burde bruge tid på. Men jeg syntes, at vores retning bliver mere og mere klar. Det har også hjulpet på flere planer, at vi har indkørt forskellige projektstyringsværktøjer i den daglige drift.

Måske er det en af de vigtigste ting, vi har gjort, for pludselig blev vi meget synlige både i og udenfor Aarhus, og vi blev inviteret med i netværk og projektgrupper – og endda skrevet Største udfordringer: ind i Aarhus’ Europæisk Kulturhovedstad i Likviditeten er nogle gange svær at styre, for så 2017 plan. Det er faktisk på den måde vi har fundet en ret stor del af vores kunder lige siden. meget af vores arbejde er projektorienteret. Samtidig har det her med at prissætte vores Finansiering: opgaver og styre tidsforbruget været noget, vi Jeg tror, man kan sige, at vi startede på den virkelig skulle arbejde på at blive gode til. gamle måde. Vi har ikke været ude og tage lån Så det har da været lidt udfordrende en gang imellem, men det er alt sammen typiske børneeller fundet investorer. Da vi startede, ville sygdomme, som vi er ved at få styr på, mens vi ingen bank have kunnet forstå, hvad et bæreså småt bliver voksne. dygtighedsbureau er, og krisen var vel nok på sit højeste. Så vi er bare fire partnere der hæfter for en eventuel kassekredit. Det er faktisk alt, 23

Fortsættes næste side...


24


Fremtiden:

Visionen for vores virksomhed er jo tæt knyttet sammen med den vision, vi har for både vores nærmiljø og vores omverden i mere bred forstand. Som jeg ser det, så bevæger udviklingen sig i en retning, hvor både bevidsthed og konkret handling på bæredygtighedsområdet bare vokser, og hvor Danmark og Norden har alt det, der skal til for at tage førertrøjen på på det her felt.

Om tre år arbejder WorldPerfect med langt mere vidtrækkende projekter end nogensinde før, og vi leverer vores ekspertise og innovative tilgang til formidling i både ind- og udland. Hvis jeg skal drømme stort, så er vi også i gang med at tegne stregerne til vores bæredygtige og arkitektoniske kickass domicil. Jeg gad så godt, at vi lavede det vildeste sted!

Bedste iværksætteroplevelse:

Jeg syntes, der har været rigtig mange med det her firma allerede. Vi rykker helt vildt på så mange måder og begynder virkelig at lykkes.

Vi får de kunder, vi gerne vil have, som f.eks. Vestforbrænding & Northside Festival. Vi betaler vores medarbejdere en ordentlig løn og har et mega lækkert hus, hvor folk elsker at være. Det var så fedt, at få vores eget sted og se hvordan alle, inkl. venner, hjalp til med at bygge alt inventar til det nye sted. Sådan får man noget personlighed med også, ikke et kedeligt kontormiljø. Det er en super fed følelse, at vi rykker ved folk og kan se, at vi virkelig gør en forskel. Jeg elsker at være ude og fortælle om det vi laver og inspirere andre.

Jeg arbejdede for et almindeligt bureau for nogle år tilbage, og mit lys var ved at gå fuldstændig ud. Der var ingen kreativitet eller noget som helst, og jeg syntes, at jeg havde valgt det helt forkerte at arbejde med. I dag føles det som om, at jeg sidder på en kæmpe rumraket og bare blæser af sted. At den så er lidt svær at styre og har sit eget liv, det vænner man sig til.

25

Fortsættes næste side...


Hvor finder du ny energi:

der ikke så mange der kender, men han har nogle ret vilde ideer og er meget inspireret af Mad er enormt vigtigt, og sammen med min kæreste bruger jeg hver måned masser af tid og hvordan naturen selv udvikler sig og har udviklet sig. På den måde hjælper han til at penge på at nyde netop det gode måltid både finde på nye løsninger, til problemstillinger ude og hjemme. Det er fundamentet for, hvor godt vores krop har det. Derudover forsøger jeg som vi mennesker kæmper med. at få trænet og holde mig aktiv, for ellers går Men det handler faktisk også bare om sund forjeg helt død. Eftersom jeg har ret svært ved at sidde stille, så er det rigtig fint at komme ud og nuft og stille de rigtige spørgsmål. Hvorfor er det, at vi tager vores afføring og blander med brænde af et par gange om ugen. drikkevand? Det er jo totalt gak, specielt i en Jeg må desværre tilstå, at kondition nok ikke er verden hvor drikkevand bliver en mere og mere min stærkeste side, jeg har voldsomt svært ved kostbar resurse. Sådan er der mange ting, vi at motivere mig selv til at løbe. Afslapning kan bare har vænnet os til, og derfor ikke sætter spørgsmålstegn ved. være mange ting, og jeg fravalgte TV for mange år siden, men er dog vild med at se film Jeg er i virkeligheden bare meget inspireret af og får også læst en del. Jo ældre jeg blevet, jo folk der kæmper for det de tror på og så er det mere er jeg blevet vild med at rejse, og har vildt, at se på de mekanismer der går i gang når senest været i USA og rundt i Caribien. Jeg kan ikke vælge et favoritsted, jeg vil opleve nogen går forrest og skaber hvad der kan blive en bevægelse. Tænk på hvor Danmark og det hele. Skandinavien var kulinarisk for bare ganske kort tid siden, det er jo helt vildt hvad der er Inspiration: sket. På samme måde med vindenergi, tænk at Jeg er meget inspireret af mennesker der ser vores lille land er førende på det område. nye måder at gøre tingene på. Men som også Ingen af de to eksempler er en mands værk, det ser det i det større perspektiv og som ikke kun er virkelig en masse menneskers dedikerede kan tænke i bundlinje. Dvs. det handler ikke bare om at opfinde en ny dims, det handler om arbejde i årevis, der har båret frugt. Det skal vi have meget mere af og der er at opfinde en ny dims som der er et formål med, en dims der gør en forskel. Det syntes jeg masser at tage fat på! er fedt. Tag en gut som Günther Pauli, ham er

Favorit websites:

www.Google.com www.Twitter.com www.NyTimes.com

Noget du ville gøre anderledes:

Ja, for på en eller anden måde fik vi rodet os ud i en ret lang opstartsproces. Det var en meget atypisk opstart tror jeg og kan lyde underligt ude fra. Men vi sad i et kontorfællesskab og da folk fra huset og netværket hørte om, hvad vi ville i gang med, var der pludselig flere der var interesseret, så inden vi havde fået set os om, havde vi inviteret op mod 10-12 personer med, det var helt tosset. Så sad vi der en kæmpe flok omkring bordet og fægtede med arme og ben og skulle finde ud af hvad det egentlig var vi ville. Det blev selvfølgelig alt for omfattende 26


og stak i alle mulige retninger og tog desværre også lidt for meget tid. Sådan ville jeg ikke gøre det igen, men vi lærte en masse ved det, og jeg har ikke noget imod at begå fejl undervejs. Men set i bakspejlet, så skulle vi bare være startet lidt mere simpelt ud og så have bygget på undervejs, som vi også endte med at gøre.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Find ud af, hvorfor du gerne vil være iværksætter. Det er langt mere spændende at arbejde med et formål, end bare at sælge så meget som muligt af et eller andet ligegyldigt produkt.

2.

Husk, at det ikke kun er det du selv syntes der er spændende ved dit produkt eller virksomhed, som sikrer dig din succes. Jeg har set ALT for mange stå og præsentere noget der måske kunne være meget cool, men som havde en mega ringe præsentation, der bare faldt helt til jorden.

3.

Test din forretningsmodel, kom udenfor dit lille kontor og få noget snavs på hænderne.

27

Fortsættes næste side...


Holdingselskab – hvorfor det? Som advokat ser jeg ofte ny-startede virksomheder, der er stiftet med en hel koncernstruktur – en såkaldt holdingstruktur – med både et moderselskab og et driftsselskab.

For mig, virker det i mange tilfælde som ”over-kill” og som om, virksomhedsejeren er blevet prakket en standardløsning på, uden nærmere overvejelser om, det hensigtsmæssige i en sådan struktur. I denne artikel vil jeg forsøge, at give et kort - og dermed forenklet – overblik over, hvornår stiftelsen af struktur med etablering af et holdingselskab mellem ejeren og driftsselskabet er en god ide.

Hvad er et holdingselskab?

1. Omkostninger i forbindelse med etablering af holdingstrukturen.

Et holdingselskab er i og for sig bare et moderselskab, der ejer aktier eller anparter i et driftsselskab. Det stiftes som regel via apportindskud 2. af anparterne i driftsselskabet. Revisionspligt og dermed forøgede årlige omFordele ved en holdingstruktur kostninger til revisor. Der skal evt. også indleMeget forenklet kan man sige, at en holdingsveres koncernregnskab. truktur har følgende fordele: 3. 1. Øgede omkostninger i forbindelse med en Mulighed for skattefrit, at overføre udbytte fra eventuel afvikling. driftsselskabet til holdingselskabet og dermed mulighed for, at holde midler og risici adskilt. 2. Mulighed for skattefrit frasalg, herunder ved generationsskifte. Holdingselskabet kan modtage avancen fra salget skattefrit og ejeren kan (med skattepligt) trække pengene ud af holdingselskabet, når behovet herfor opstår.

Som det fremgår, er fordelene ved holdingstrukturen, ikke nødvendigvis fordele, man som iværksætter umiddelbart kan drage nytte af. Selvfølgelig er det målet, at få et stort overskud og måske også at sælge virksomheden, men ofte er det noget der ligger langt ude i fremtiden.

Ulemper ved en holdingstruktur

Ulemperne ved holdingstrukturen er mest af omkostningsmæssig art. Disse omkostninger skal naturligvis afvejes i forhold til de ovenfor nævnte fordele, herunder sandsynligheden for, om man overhovedet kan gøre brug af fordelene.

Efterfølgende oprettelse af en holdingstruktur 28


Hvis man i opstartsfasen blot har oprettet et 2. driftsselskab og senere kan se, at man kan Hvis du skal sælge virksomheden og vil have drage fordel af holdingstrukturen, kan man godt en udskudt beskatning af avancen. efterfølgende lave en holdingstruktur. 3. Hvis man efterfølgende skal lave en holdingsHvis du skal lave generationsskifte. truktur, er proceduren dog lidt mere omstændig end ved den samtidige stiftelse, idet der skal 4. ske en såkaldt aktieombytning. Hvis du har flere driftsselskaber. Derfor er omkostningerne ved den senere oprettelse naturligvis også højere end ved den 5. samtidige stiftelse. Hvis du har behov for, at indkapsle risiko, men ikke vil trække alt overskud ud til personlig Hvornår skal holdingstrukturen beskatning.

overvejes?

I følgende situationer bør en holdingstruktur overvejes (enten i opstartsfasen eller efterfølgende (men husk altid, at være i god tid)):

Af: Skribent & Advokat Mette Parlev www.parlev.dk Start Op ekspert i jura & kontrakter

1. Hvis du skal have eksterne investorer i selskabet.

29


INVESTORER TIL NETVÆRK SØGES! Er du en erfaren iværksætter og har du et pænt overskud i din virksomhed? Vil du gerne investere dine penge i nye og innovative idéer / virksomheder? Vil du sparre sammen med andre investorer? Start Op Magasinet er igang med at samle investorer til nyt koncept som snart starter op! Er du investor så send os en mail på: info@startopmagasinet.dk

VIL DU VÆRE MED!

30


D

Led, og lær – når din start-up vækster...

et er en skøn følelse, når kundelisten begynder at vokse og virksomheden kan tage nye ansatte ind, men hvad sker der på ledelsesfronten, når din start-up får luft under vingerne? Dét at være iværksætter og leder i en virksomhed i vækst betyder en stejl læringskurve, men det repræsenterer også muligheden for at høste essentielle erfaringer inden for relativt kort tid. Og selvom der ikke findes et endeligt facit, når det kommer til god ledelse, er det interessant for alle iværksættere, der vækster derudaf, at få et indblik i, hvordan andre start-ups går til ledelsesopgaven.

Større arbejdsbyrde og læring på alle områder

Compell er en online marketing start-up, der har små to år på bagen. Særligt i det seneste år har virksomheden taget fart. Det har betydet flere opgaver og nye ansatte - en positiv udfordring på ledelsesfronten for virksomhedens stiftere, Bjarke Bekhøj og Michael Perry. Her fortæller Bjarke om Compells erfaringer. ”Vækst giver flere opgaver, og som leder og medejer lander alle problemer på mit bord. Herfra har jeg kun begrænsede muligheder for at sende dem videre”, forklarer Bjarke, der understreger, at det både er hårdt, men at det samtidigt giver mulighed for en masse læring på alle områder.

Bjarke mener, at vækst først og fremmest presser en ejer og leder til at blive bedre til at prioritere og løse flere opgaver. Det kræver løbende overvejelser i forhold til ansvars- og opgavefordeling ledere og medarbejdere imellem. Desuden kræver det tid til at opbygge den fornødne erfaring og tillid. Og tillid skal der til i en vækstsituation, for når opgaverne tårner sig op, bliver det før eller siden nødvendigt at afgive en del ansvar og styring til de ansatte.

Hvad sker der med lederstilen?

Med et stigende antal nye kunder og flere nye ansatte, kan det være fristende at komme til den konklusion, at der også er behov for en ny lederstil. Det er dog ikke nødvendigvis vejen frem. ”Jeg har ikke ændret de grundlæggende værdier i min lederstil, men det er også vigtigt at understrege, at vi er midt i en proces, hvor vi hele tiden lærer og udvikler os”, fortæller Bjarke: ”Vi har ikke opskriften på, hvordan man skal lede i den og den situation, men vi deler gerne ud af vores erfaringer”. For Bjarke var det naturligt at holde fast i sin naturlige tilgang til ledelse, da virksomheden begyndte at vækste, ikke mindst for at bevare en kontinuitet og integritet i ledelsen.

Et godt råd til at slutte af på

Bjarkes bedste råd til andre iværksættere, der står over for en ny ledelsessituation er at være tro mod egne værdier og lytte til deres mavefornemmelse. ”Så længe du har styr på dig selv, kan du ikke gøre andet. I alle henseender kan du, så længe du er ærlig, forsvare alle dine beslutninger som leder – uanset om det er overfor medarbejdere, kunder, partnere eller andre”.

Af: Skribent Stinne Petersen www.compell.dk Start Op ekspert i motivation & ledelse

31


Foto af Pernille Caroline Lotus 32


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Wellnessdeal.dk Grundlæggers navn: Pernille Caroline Lotus

Baggrund:

dealsite der udelukkende havde velværetilbud så vi kunne forkæle os selv med lækre forkælende tilbud og så til 50%. Ud af disse overvejelser kom ideen med Wellnessdeal.dk.

Matematisk student fra 2000. Multimediedesign udd. fra 2004 / MIK.

Virksomhedens produkt:

Jeg havde opsparet over 100.000 kr. til at starte op med. Programmeringen var first step. Jeg fik et tilbud der tidsmæssigt ville tage 3 måneder, det tog så 11 måneder! Under disse måneder og den længe ventetid var jeg enormt nervøs og irriteret, for hver dag der gik, kom der endnu et dealsite til!

Wellnessdeal.dk er et dealsite der sælger wellness- produkter, behandlinger, ophold, m.m. som massage, ansigtsbehandlinger, spa ophold, zoneterapi, yoga, osv. til min. 50% i Storkøbenhavn.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Der findes ca. 43 dealsites i lille Danmark og Wellnessdeal.dk er stadig det eneste dealsite der tilbyder deals med kun wellnesstilbud. Mine konkurrenter tilbyder også wellness, men i en sammenblanding af restaurantdeals, produkter, rejser, oplevelser, m.m.

Placering / sted: København Grundlagt: September 2010

De fleste dealsites sender en eller flere tilbud ud hver eneste dag, jeg har valgt at holde mig til at sende 3 wellnesstilbud ud om ugen. Mine leverandører, fx klinikken der tilbyder wellnessbehandlingen, foretrækker at tilbyde mellem 25 og 50 værdibeviser til salg til 50%, således de kun får imellem 25 til 50 nye kunder ind pr. dealkampagne. De store dealsites kræver oftest at en leverandør skal tilbyde min. 300 værdibeviser til salg, dermed sorterer de automatisk de mindre kvalitetsbevidste leverandører fra, hvilket betyder jeg kan tilbyde kvalitet frem for kvantitet på Wellnessdeal.dk.

Mine tanker var ofte ”Er der mon nogle der vil tilmelde sig Wellnessdeal.dk, er der allerede for mange dealsites i lille Danmark, hvordan får jeg mit budskab og Wellnessdeal.dk ud til danskerne?”. Alligevel synes jeg jo selv der manglede et niche-dealsite med lækre velvære tilbud til mig og mine veninder.

Tanker før opstart:

Da dealbusiness startede for en 3 år siden tænkte jeg hurtigt at det var et super fantastisk koncept, netop det at vi forbrugere nu kunne få minimum 50% i rabat på hverdagsprodukter, services og ydelser. Qua mit køn tænkte jeg at det ville være fantastisk hvis der fandtes et 33

Fortsættes næste side...


Historien:

Jeg har været selvstændig siden jeg var 23 år, så det lå mig helt naturligt at starte endnu et firma op. Jeg gik konkurs med mit første ApS selskab da jeg var omkring 25-26 år. Vi havde brugt over 500.000 kr. og 2-3 års arbejde på et projekt der var et mix mellem facebook og myspace for børnefamilier og velgørenhedsorganisationer. Det fik en flyvende start og jeg havde hul igennem til velgørenhedsorganisationerne og forskellige institutioner, men vi havde lavet det på engelsk og til sidst havde vi ikke flere penge at programmere for, så vi måtte give op.

der betalte mig et fast honorar. Det var i denne periode med flere ”jobs” jeg fik sparet sammen og gik i gang med Wellnessdeal.dk.

Jeg brugte et par måneder til at tænke over livet, men vidste hurtigt jeg ”ikke passer ind i rollen” som ansat. Jeg oprettede derfor en enkeltmandsvirksomhed og kastede mig over at sælge bannerannoncering for Billetlugen.dk, eb.dk m.fl. Nogle måneder senere fik jeg en deltids konsulent stilling for et konferencehotel,

Jeg var så heldig at få en aftale i hus med den digitale chef på Politiken. Han gik med til at vi skulle afprøve om Wellnessdeal.dk kunne appellere og sælge lækre tilbud, til deres kvindelige læsere, over en periode på 3 måneder. Jeg fik bannerplads under forskellige passende sektioner på deres online avis. Det var selvfølgelig en fin opstart da det betød jeg ikke behøvede at have penge op af lommen til markedsføring, men selvfølgelig skulle aflevere x% af omsætningen til denne mediepartner. Samarbejdet var dog ikke så lukrativt som vi havde håbet på, og dette samarbejde ophørte 3 måneder senere. Siden har jeg kun brugt markedsføring via de sociale medier og via mund til mund anbefalinger.

34


Finansiering:

jeg tilbyder geotargeting via app’s, perfekt topplacering på google eller andet, så længe Jeg havde flere jobs/konsulentstillinger i en platformen tilbyder en købsproces der fungerer årrække hvor jeg knoklede hverdage og og en levering af et gyldigt værdibevis i weekender, morgen og aften. Jeg synes alle mine projekter og ”jobs” var spændende og gav indbakken 30 sek senere, så er kunden glad. mig alsidigt arbejde. I en periode på 10 En anden udfordring er manglen på en optimal måneder var jeg i stand til at spare lidt over samarbejdspartner i form af et stort medie. 100.000 kr. sammen, hvilket betød jeg kunne starte virksomheden alene. Jeg startede et ApS Jeg har flere gange forsøgt et samarbejde med de større dealsites, online medier med mange for de penge, fik designet og programmeret kvindelige læsere, m.fl. og ingen af disse har sitet, oprettet en konto hos Nets/PB og kom i kunne levere et opsving i salget og omsætgang for de penge. ningen. Min egen ”lille” wellness database er så stærk at den løfter samme salg, som hvis Udfordringer: Eftersom der findes 43 dealsites på markedet er 1000 gange flere bliver eksponeret overfor mine tilbud. Men jeg giver selvfølgelig ikke op. konkurrencen enorm stor, både når det gælder Jagten på udvidelse og evt. aktuel og succesforbrugerne/køberne af mine tilbud der skal tilmelde sig nyhedsbrevet og ligeledes i forhold fuld samarbejdspartner fortsætter. til at få lukrative leverandører på Wellnessdeal.dk med deres lækre wellnesstilbud. Jeg er stadig alene om virksomheden og foretager mig alt fra opsøgende salg, test og anmeldelse af behandlinger, regnskab, tilskæring af billeder og opsætning og udsendelse af mine tilbud via MailChimp og de sociale medier. Jeg kunne selvfølgelig godt bruge en ekstra hånd til alle de praktiske opgaver, men jeg vil for altid foretrække min personlige kontakt med leverandør og køber, da det er essensen af virksomheden, modsat mine konkurrenter der har ansatte til praktiske opgaver og kundeservice.

Største udfordringer:

Jeg synes en af de største udfordringer med sitet har været programmeringsfasen der pludselig blev 8 måneder længere end forventet, jeg tror det har haft (har) stor en betydning for min placering i et konkurrencepræget marked og på min omsætning.

Da jeg stadig ikke har en millionforretning er det svært at leve op til de store konkurrenters konstante optimering, indenfor fremtidens mere tekniske løsninger, og enorme markedsføringsbudgetter bl.a. når det gælder placering af deres tilbud på fx google. Heldigvis er mine tilbud så gode at mine kunder bliver hos mig uanset om 35


36


Fremtiden:

Jeg har et par skud i bøssen endnu. Virksomheden har været i gang over 2 år og jeg ønsker et øget salg med 30-40%. Jeg forventer at få startet et samarbejde med et stort kvindemedie, både online og print, indenfor et par måneder. Vi starter selvfølgelig med et testsamarbejde og hvis det viser sig at være en succes, samarbejder vi selvfølgelig stadig om 3 år. Dette betyder en udvidelse og den geografiske dækning lanceres i de andre større byer i Danmark.

Inspiration:

Jeg ser enormt meget op til de iværksættere der har opnået stor succes såsom Jesper Buch (just-eat), Martin Thorborg, Robert Hintze (BeautifulPeople) og Janus Friis.

I det private ser jeg op til min kæreste, han inspirerer og udfordrer mig i alle ideer jeg får. Ydermere støtter han mig i de fleste ideer og han beder mig være modig og det betyder jeg er klar på nye business eventyr any time!

Som selvstændig og iværksætter har jeg mindst 1 ny ide om ugen og jeg skal virkelig begrænse mig for ikke at kaste mig over nye forretningskoncepter. Så fremtiden er jeg bestemt ikke bange for! Jeg skal nok opnå min ønskede succes, uanset om det bliver med Wellnessdeal.dk og eller indenfor en ny branche og et helt andet koncept. Markedet er stort og der er huller alle vegne. Hvis man i øvrigt er en god sælger er der ALTID arbejde af få!

Bedste iværksætteroplevelse:

Det at se min virksomhed live på selveste Politiken var en stor oplevelse. For hver gang der tikker en mail ind fra betaling@epay.dk smiler jeg. Jeg har kun haft et par dage i hele min levetid med virksomheden, hvor der ikke har været salg igennem og det beviser vel et eller andet sted at jeg har ramt rigtigt!?

Favorit websites:

www.Facebook.com www.MailChimp.com www.Mediawatch.dk

Noget du ville gøre anderledes:

Måske ville jeg have sparet flere penge op således jeg kunne have fået programmeringsprocessen overstået på 3 måneder i stedet for 11 måneder. Ellers ville jeg ikke gøre noget anderledes. Man lærer af alt man kommer igennem og bliver oftest klogere når man begår fejl.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Hvor finder du ny energi:

Vær modig!

Jeg dyrker Bikram Yoga (90 min benhård yoga i 40 grader) 2-3 gange om ugen og går til meditation hos en lære på Christianshavn. Begge disse ting får mig ned på jorden og giver mig energi. Da jeg selv bestemmer over min arbejdstid vælger jeg ofte at gå til Yoga midt på dagen, det giver mig et godt break. Det betyder så at jeg arbejder om aftenen eller fra sommerhuset i weekenden, men jeg elsker jo mit arbejde så det er ikke noget problem for mig.

2.

Tal med en som allerede har en succesfuld forretning, brug ham eller hende som sparringspartner og mentor.

3.

Du kan hvad du vil, det er din passion for dit projekt der har størst betydning for om det bliver en succes! Work hard and smart.

Jeg ynder ligeledes at tage til Goa i Indien et par gange om året, hvor jeg dyrker yoga og meditation. Dette får mig ned på jorden og gør at jeg kan se klart i den kommercielle verden.

37


L

Har du mødt den administrative mur?

angt de fleste iværksættere starter egen virksomhed, fordi de brænder inderligt for noget - for at realisere en ide, for at leve efter egne regler, for at arbejde med præcis det, de finder allermest interessant, dagen lang. Men når ideen går fra tankespind til realitet, kan en anden virkelighed nemt indfinde sig. Den inspirerede iværksætter, der var fyldt med gå-på-mod, kan føle sig begravet i papirarbejde, formularer og mere papirarbejde. Fortvivl ikke, hvis du har mødt den administrative mur – hjælpen er her.

Der er mange veje over en mur

Den administrative mur består af usikkerhed og tvivl, når du bliver konfronteret med rudekuvert efter rudekuvert fra det offentlige, og du pludselig skal forholde dig meget konkret til moms, skattebetaling, bogføring, kassekladde, indbetalingskort, ATP, debit og kredit, kontoplaner, løn og meget mere. Er det de rigtige tal, du har udfyldt formularens felter med? Og hvad sker der, hvis du misforstår et lovpligtigt krav?

Hvis du ikke synes, det giver mening at udlicitere de administrative opgaver, er det vigtigt, at du tager et skridt tilbage for at danne dig et overblik over den store mur, der tårner sig op foran dig. Overvej, hvordan du kan bryde den ned i mindre dele, så den ikke virker så uoverkommelig. Sæt system i det administrative.

Administrativ mur

Med mindre du har startet en bogføringsvirksomhed, er sandsynligheden for, at du brænder for det administrative arbejde, der pludselig vælter ind på dit bord, meget lille. Og hvad gør du så for at holde gejsten oppe og komme over muren?

Det kan godt være, at den administrative mur ser stor og truende ud, men der er grund til optimisme. Det første, du skal overveje, er, om det overhovedet kan betale sig, at du sidder med alt det administrative arbejde selv. Alt efter din virksomheds størrelse, vil det sandsynligvis ikke koste alverden at betale sig fra at lægge en del af ansvaret for bogføring m.m. fra dig. Hvad er din tid værd, hvis du investerer den i forretningsudvikling, kundekontakt og effektiv ledelse fremfor at rode med administrativt bøvl?

Kom over muren og få udsyn

Som iværksætter er det vigtigt, at du ikke glemmer, hvor du vil hen med din virksomhed. Hvis du lader den administrative mur stå i vejen for dit udsyn, vil du hurtigt se dit forretningsgrundlag skrumpe ind. Husk, at administrationen er en forudsætning og ikke et mål i sig selv – langt størstedelen af din energi bør gå til at definere et konkurrencedygtigt produkt, identificere dine kunder og komme i kontakt med dem samt at finde ud af, hvor stor efterspørgslen er på dit produkt. Så lad være med at ignorere muren – vælg din strategi og overvind den, så du kan fokusere på det, der virkeligt flytter din virksomhed.

Af: Skribent Stinne Petersen www.compell.dk Start Op ekspert i motivation & ledelse

38


39


Foto af Sebastian Seilun & Toke Kruse 40


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Billy’s Billing Grundlæggers navne: Toke Kruse & Sebastian Seilun

Placering / sted: San Francisco & København Grundlagt / start dato: 1. okt. 2010

Interview med Toke Kruse

Baggrund:

met og i bogføring. Der er 30 dages gratis prøveperiode og prisen er kun 89 kr. pr. md.

Jeg har bachelor i kommunikation og erhvervsøkonomi fra Copenhagen Business School (CBS) og min kandidatoverbygning Cand.IT. fra IT Universitet i E-business. Jeg fik det næsthøjeste snit i gymnasiet og startede min første officielle virksomhed da jeg blev 18. Siden da har jeg startet over 10 virksomheder.

Virksomhedens produkt:

Tanker før opstart:

Billy’s Billing er Danmarks letteste regnskabsprogram, fordi vi har valgt at udvikle og designe produktet til slutbrugerne, som er iværksættere. Alt fra freelancere, designere, håndværkere, onlinevirksomheder til konsulentfirmaer. Vi har alt hvad den mindre virksomhed skal bruge og i stedet for kringlede bogføringsbegreber bruger vi hverdagssprog. Samtidig bruger vi enormt meget tid på design og brugervenlighed, så alle – uanset baggrund – kan komme let og hurtig i gang.

Lige siden jeg startede min første virksomhed, har jeg vidst, at jeg skulle være iværksætter. Der er så meget frihed gemt i denne form for erhverv og hvis man tør at tage springet, så er det den største betaling man kan få for sin arbejdskraft. Det er klart, at man bruger tid og energi på at vurdere om man kan få det til at løbe rundt, men netop fordi jeg startede mens studierne buldrede frem havde jeg både min SU, men også relativt lave faste udgifter.

Billy’s Billing er med andre ord regnskabsprogrammet for iværksættere, som gerne vil spare op til 10.000 kr. på bogføring om året og få god økonomisk indsigt i deres egen virksomhed.

I starten tænkte jeg ikke så meget over, hvad jeg kastede mig ud i og derfor startede jeg også mange forskellige virksomheder. Mange af dem var fiaskoer, men set på den lange bane, er det også dem, som jeg har lært mest af, som jeg nu bruger i Billy’s Billing til gavn for vores mange Hvor skiller virksomheden sig ud: tusinde brugere. Da jeg oprindeligt startede Der er mere end 20 forskellige regnskabshavde jeg også en deltidsstilling hos Coca-Cola programmer i Danmark. Så vi har masser af Nordic, som var god inspiration, selvom det konkurrenter. Vi er dog de eneste, som har målrettet regnskabsprogrammet til iværksættere også tog min værdifulde tid. Da jeg kunne se, at og mindre virksomheder med det formål, at de virksomheden begyndte at kunne betale min løn, sagde jeg jobbet op. Den usikkerhed, som kan spare mange penge på bogføring. iværksætteriet følger med sig, er det hele værd Vi har en brugervenlighed på et ekstremt højt plan, så alle kan komme i gang uden besvær og – men det kræver bestemt en bestemt personlighed for at kunne gøre det. samtidig har vi gratis support i både program41

Fortsættes næste side...


Foto af Toke Kruse i San Francisco

Historien:

Den spædestart er altid svær – man siger at den første million er den sværeste – og det er det også. Det er i startfasen man lærer, hvad der er vigtigt og ikke vigtigt omkring ens produkt. Her lærer man at prioritere og ikke mindst at få hul på markedet. Jeg startede, fordi jeg simpelthen ikke kunne lade være. Jeg var dybt afhængig af at skabe noget. Det at tjene mange penge, var ikke en motivation i sig selv – faktisk har det aldrig være det afgørende for mig. Det er nok mere anerkendelsen i, at det man laver hjælper andre eller at man har bygget en virksomhed med kollegaer, som er glade for at komme på arbejde hver dag.

Det hele startede med et onlinefirma, jeg stadigvæk har i dag. Firmaet hedder Relation Technology og udvikler websider, webshops og online-markedsføring. Selvom jeg ikke længere er aktiv deltager, så er jeg bestyrelsesformand og følger altid med på sidelinjen. De bedste idéer udspringer af ens interesse, hobby eller et konkret problem, som generer en. Man lærer med tiden, hvordan man kan bygge virksomheder i forlængelse på disse problemer. Samtidig lærer man også at sortere i sine idéer og sætte ind, der hvor det giver mening.

Den største motivation for mig, er den frihed, som følger med ved at være iværksætter –

uanset om man tjener mange penge eller lidt, så længe man kan få det til at løbe rundt, har du mere frihed end den bedst betalte direktør. Du kan arbejde, hvor det skal være og du bestemmer selv hvor meget. Jamen er det ikke skønt!?

Finansiering:

Først startede jeg med at få kunder ved kanvassalg. Da de første kunder var i hus, kunne jeg låne lidt flere penge. Første gang jeg lånte penge var 30.000 kr. Jeg fik op til flere afslag, men endte med at få det godkendt. Samtidig havde jeg en hjælpsom sjæl fra familien, som jeg startede en anden virksomhed med sideløbende, han kom med først 30.000 kr. og et halvt år efter 30.000 kr, mere. Ellers har jeg ikke fået hjælp fra andre. For 4-5 år siden var det lettere at låne penge end det er i dag, men når man først har bevist sit værd, så er det dog lettere at øge sin kassekredit. Et godt råd er altid at vise, at din virksomhed klarer sig godt, at du har ordrer,

42


som venter. Men selv efter det, er der ingen garanti for at låne penge.

Største udfordringer:

De største udfordringer er at få samlet det rette team og finde formlen på, og hvad den gode Den seneste virksomhed, Billy’s Billing, har virksomhed består af. Verden er så kompleks og jeg finansieret igennem mine it-virksomheder, det tager tid at finde ind til kernen. hvor jeg har tjent fine penge. Sammen med min Undervejs begår man mange fejl og fejlbusinesspartner Sebastian har vi kunne rejse investeringer – dem skal man være klar til at nogle millioner til gavn for brugerne af Billy’s komme over. De sværeste beslutninger Billing. Samtidig har vi sagt nej til en række kommer, når det handler om at opsige en investorer, som gerne har ville skyde penge ind medarbejder. Det får en konsekvens for dem og i virksomheden senere end vi ønskede, men det skal man være klar til. Man bliver bedre dem har vi takket nej til, fordi de ville udvande med tiden, men det er aldrig nemt. os i en sådan grad, at det gjorde ondt. Dernæst er der stor forskel på at have en Udfordringer: virksomhed på 10 mand og 2 mand. Udfordringer med at drive en virksomhed inden Når virksomheden kommer over 10 personer, for IT er at finde kvalificeret arbejdskraft og sker der noget: man bruger mere tid på at ikke mindst finde de rette marketingskanaler. koordinere, administrere og lede. Vi har mange konkurrenter, så det handler bare Det skal man lige vende sig til! om at have det bedste produkt og den bedste marketingsstrategi. Dernæst er det altid en udfordring at få finansieret ens virksomhed, især i disse tider. Jeg kæmper ind i mellem også med administration – det kræver sit at have 20 kolleager, som alle skal koordineres, så de arbejder i den samme retning og går efter det samme mål. Der er kun 24 timer i døgnet, så det handler om at udnytte timerne optimalt!

Foto af Sebastian Seilun i San Francisco

43

Fortsættes næste side...


Fremtiden:

Om 3 år er vi blandt de største regnskabsprogrammer i Danmark og vi har slået igennem på det amerikanske marked. Mit fokus er fuldt ud på Billy’s Billing – så der er jeg nok også om 3 år. Det er en spændende rejse, jeg går i møde.

Bedste iværksætteroplevelse:

De bedste oplevelser er når man når sine mål, når man kan se, at det ikke kun er en selv, som synes ens virksomhed er fed, men også ens medarbejdere og ikke mindst kunderne. Basalt set er det en kæmpe anerkendelse man ikke kan købe for penge, men kræver hårdt arbejde.

44


Hvor finder du ny energi:

Jeg holder fri og rejser, når der er tid. Læser en bog eller surfer rundt på YouTube for sjove film. Være sammen med min kæreste, dyrke sport og være sammen med mine venner – som fx at gå i byen og lave løjre.

Inspiration:

Steve Jobs har gjort et godt, men ellers er Seth Godin også en god inspirationskilde, hvis man kan lide at læse bøger. Derudover har andre iværksættere, som har gjort det godt været den største inspirationskilde.

Favorit websites:

www.Amazon.com www.Facebook.com www.Cars.com

Foto af Toke Kruse; Fotograf Mark Thyrring

3 gode råd til iværksætteren 1.

Tro på dig selv og gør dit forarbejde, så du sikrer dig, at du arbejder med en god virksomhedsidé.

2.

Kend dit marked, som du kæmper i, det vil spare dig for meget tid og ikke mindst penge.

3.

Sørg for at have et godt produkt, som stemmer overens med kundernes forventninger og gerne lidt til.

45


Nyheder fra... Talent Network Kick Off Event – En stor succes! I november sidste år afholdte Stardust CBS Entrepreneurship Management Konference, hvor over 300 studerende og andre interesserede mødte op. Her kunne de hørte gæste speaker Martin Thorborgs mange interessante erfaringer om at være iværksætter, hvor Martin bl.a. fortalte om, hvordan han gik fra en fiasko på skolebænken til founder af bl.a. de succesfuld virksomheder Jubii og SPAMfighter.

Aften blev sluttet af med en interessant paneldebat om iværksættermiljøet i Danmark, der bl.a. fastslog, at folk der har modtaget iværksætteriundervisning har udsigt til en gennemsnitlig højere lønindkomst på arbejdsmarkedet.

Aktuelle og kommende events:

RUC Krebitat afholder Entrepreneurs Frokostsessions på Roskilde Universitet d. 12. & 26. februar samt d. 20. marts og d. 16. april.

Open Mic - for Entrepreneurs: Republikken d. 26. februar kl. 19. Et samarbejde mellem Gate to Creates medlemsorganisationer i hovedstadsregionen: RUC Krebitat, Startdust DTU, Startdust CBS, ITU Innovation, AAU CPH og UCEC. Fakta: Gate to Create er en studentdreven non-profit NGO der søger at skabe en verdensledende entreprenant kultur på danske videregående uddannelser, igennem ekstra-curriculære studenterdrevne aktiviteter. Gate to Create styrker studerendes indflydelse på det entreprenante økosystem ved at bygge bro imellem de studenterdrevne aktiviteter og andre interessenter, igennem en stabil, kontinuerlig og støttende gateway. Klik ind og læs mere på: www.gatetocreate.dk

46


Start Op Magasinet lancerer nye produkter til gavn for dig!

1. April 2013

47


Franchise... For de fleste er franchising et lidt utydeligt begreb, og mange forbinder det med så tæt med burgersalg, at det er en overvejende opfattelse, at franchising alene anvendes i fastfood industrien, men det er jo så langt fra rigtigt, for Franchising benyttes i driften af næsten alle typer virksomhed. Franchising er handel, restauration, dyrefoder, autohjælp, biludlejning, sko og mode, undervisning, konsulentvirksomhed, software, rekruttering og alt mulig andet, du kan forestille dig.

Begrebet franchising

uddelegere den kundeorienterede del af systemet til en samarbejdspartner, der må bruge Ordet franchising er internationalt på samme systemets handelsnavn i sin markedsføring og måde som for eksempel ”leasing”, "outsourskal drive forretningen efter aftalte retningscing" mv. er det. Den sproglige oldfranske oprindelse af ordet kan henføres til betydningen linjer i sit eget navn i et bestemt område i en klart aftalt periode. frihed, ret, privilegium, koncession og tilsvarende betegnelser. Franchise eller Arbejdsdelingen franchising har ikke noget anerkendt dansk I franchising gør begge parter det, de er bedst erstatningsord. Mærkværdigvis falder ordet til. Franchisegiver udvikler koncept og kæde, er franchising lidt skævt på dansk og mange finder det meget fremmedartet, og det endda på kædeleder, undervisere, træner, hjælper og servicerer sine franchisetagere, mens franchisetrods af, at de fleste danskere efterhånden tagerne koncentrerer sig om markedsføring, anvender masser af engelske ord som en indkøb, salg, personaleledelse og kundeservice. naturlig del af deres ordforråd.

Metoden

Populært kan franchising beskrives som den måde, hvorpå den franchisegiver, der ejer forretningssystemet, kan outsource eller

Konceptet

Franchisekonceptet er betegnelsen for det samlede sæt af beskrivelser, aftaler og instruktioner, der angiver de vilkår, som begge parter

48


samarbejder på. Det er kendetegnende for franchising, at parterne, før samarbejdet indledes, i detaljer har aftalt, hvordan enhver tænkelig situation, der kan opstå skal håndteres, og hvilke konsekvenser den skal have. Det er også kendetegnende for god franchising, at franchisegiver har udarbejdet en detaljeret beskrivelse af den måde, som franchisen skal udføres på og har trænet og undervist sin franchisetager, inden denne etableres.

Franchiseaftalen

Det juridiske dokument, der regulerer forholdet mellem parterne, er franchiseaftalen eller franchisekontrakten. Det er for det meste et omfattende dokument, der i detaljer beskriver de forhold, der gælder for samarbejdet og de forhold, som måtte blive aktuelle i fremtiden herunder for eksempel de vilkår, der skal være gældende, hvis franchisetager ønsker at hæve aftalen eller på anden måde ikke mere kan opfylde sine forpligtelser. Franchiseaftalen er ens i sin udformning for alle franchisetagere men kan have individuelle tillæg, der vedrører specielle forhold, der relaterer sig til lejemål eller lignende.

Rekruttering

Forudsætningen for succes i et vel udviklet franchisesys en omhyggelig rekruttering af franchisetagere. Det er afgørende, at franchisegiver nøje har overvejet, hvilke persontyper, der egner sig til netop den aktuelle franchise, og at selve rekrutteringsprocessen er rolig og omhyggeligt, så begge parter er sikre på, at de passer sammen i det system, de skal samarbejde om de næste mange år.

For franchisetager, er det afgørende at gøre sig klart, om lange arbejdsdage, få ferier og risiko for tab er en tilværelse som både personen selv og dennes familie kan holde til.

Succes

Franchising er nok verdens mest succesfulde forretningsform for virksomheder, der søger vækst på den mest sikre, rationelle, effektive og driftsøkonomiske måde. Det er også en af de mest stabile metoder til forretningsudvikling, blandt andet fordi metoden bygger på det bedste fra begge parter i samarbejdet og på en delt finansieringsmodel og risiko. For en dygtigt og arbejdsom person er perioden som franchisetager en værdifuld læreproces i selvstændighed på et fundament af et færdigt forretningskoncept og franchisegivers rådgivning.

Vækst

Franchising er i vækst over hele verden. Siden årtusind skiftet har franchising i Danmark derfor også udviklet sig, og der opstår hele tiden nye franchisekoncepter af varierende kvalitet. Som i alle andre forretningsforhold er det tydeligt, at det som regel går godt for de koncepter, der er ordentligt udviklet med respekt for de rammebetingelser, der er gældende, og at det går dårligt for resten. På www.ChainIndex.dk kan du gøre dig bekendt med nogle af de mest kendte franchisesystemer i Danmark og der kan du se de betingelser, der er gældende for at blive franchisetager i systemerne. Af Toke Allentoft Partner i www.ChainIndex.dk Indehaver af Franchise-Consult.dk

49


Franchise...

F

Flere burde interessere sig for franchising Manglende viden er årsagen til inerti i udviklingen af franchising ranchising er en af de mest dynamiske forretningsformer i verden. Denne måde at markedsføre et produkt eller en ydelse på udvikler sig derfor hastigt på globalt plan, for også udviklingslandene har set mulighederne i franchising. Politikerne i de nye vækstøkonomier har indset, at franchising medfører innovation og eksport og sender landets produkter og kultur ud i verden, men ikke mindst motiveres iværksættelse og det flytter mennesker op ad den sociale samfundsstige. Derfor støtter regeringer på mange udviklingsmarkeder udviklingen af franchising.

Franchising i Danmark følger desværre ikke helt med. Det ser ud som om det politiske miljø har overset en væsentlig årsag til den succes, som mange virksomheder herunder virksomheder indenfor dansk mode og indretning har opnået på eksportmarkederne. Men heller ikke de succesfulde franchise har haft fokus på at støtte udviklingen af franchising i Danmark i tilstrækkelig grad. På trods af dette anvender omkring 200 danske virksomheder dog franchising som distributionsform her hjemme og mange vil følge i de kommende år.

Den faktor, der gør franchising så effektiv, er det samarbejde, som etableres mellem henholdsvis franchisegiver, der ejer et dokumenteret succesfuldt forretningskoncept, og på den anden side franchisetagerne, der hver i sær på individuel basis men på ensartede vilkår indgår en aftale med franchisegiver om at få retten til at udnytte konceptet i et bestemt område for en bestemt periode.

Samarbejde mellem parterne er udtryk for, at de arbejder mod det samme mål, nemlig at få succes med deres virksomhed. Samarbejdet mod det fælles mål og den arbejdsdeling, som etableres, tilfører effektivitet og energi til fællesskabet. På lokalt plan varetager franchisetager indkøb, personaleledelse, lokal markedsføring, kundesalg og service. Franchisegiver støtter franchisetager i arbejdet og varetager typisk de kædestyringen og de administrative og udviklende funktioner, som er de ting, der sædvanligvis ikke interesserer franchisetagere særligt meget Den dynamik, som kommer til udtryk i en selvejet virksomhed, er afgørende for succesen i franchising. Intet er så motiverende for arbejdslysten som at have investeret kapital i egen virksomhed. Muligheden for at få en større gevinst og risikoen for at tabe sin indskudte kapital er faktorer, der får mennesket til at arbejde hårdere og længere og med større arbejdsglæde, for det er godt og givende at være ansvarshavende bygmester i sit eget erhvervsliv. Franchisetager har langt større mulighed for succes end den iværksætter, der etablerer en virksomhed helt alene, fordi franchisetager etablerer sin virksomhed på et fundament af den viden, erfaring og succes, som franchisegiver og hans øvre franchisetagere kan dokumentere, at de allerede besidder.

Forudsætningen for succes i franchising er den samme som i alle andre aftaleforhold. Man skal

50


være dygtig, arbejdsom, omhyggelig og reel, og de oplysninger, som skal udveksles mellem parterne, før samarbejdet indgås, skal være fyldestgørende. Franchisegiver bør detaljeret oplyse om sin virksomheds opbygning og resultater herunder organisation, ledelse, kapital, indtjening. Den kommende franchisetager bør også forsynes med en total oversigt over kædens eksisterende francisetagere, så han eller hun kan undersøge, om samarbejdet i netværket fungerer tilfredsstillende, og at driften udviser de lovede resultater. Desværre falder mange mennesker for gyldne løfter og indlader sig ukritisk i et samarbejde med virksomheder, der kalder deres aktiviteter for franchising med den konsekvens, at de indbetaler store summer for at få retten til at få retten til at drive en virksomhed efter et koncept, der ofte viser sig at være ikke eksisterende.

Rigtig franchising følger de europæiske etiske regler for franchising, som de europæiske franchiseorganisationer varetager igennem de enkelte landes franchise foreninger. I Danmark af Dansk Franchise, der drives af danske franchsiegivere, franchisetagere og rådgivere med speciale i franchising. Søg oplysning om de forhold, som du bør have undersøgt, inden du skriver under på en franchiseaftale. Når du gør dit hjemmearbejde, før du går i gang, er der store muligheder for dig i et franchisekoncept. Du får placeret dine penge i en virksomhed, der kan få dem til at yngle, når du gør et godt arbejde, du får kolleger, som har de samme udfordringer og interesser som du selv, og du får den daglige glæde ved at være den, der bestemmere over dit eget liv. Franchising er ganske enkelt en måde at tilføre dit liv merværdi på.

Af Toke Allentoft, www.ChaIndex.dk

Annonce

knytter franchise forbindelser

Road-Show w med franchise dating Få en fremtid emtid som selvstændig indehaver indehav i en franchisekæde Nu kan du møde franchisegiverne franchisegiv personligt og få en direkte dir dialog om dine muligheder som franchisetager. franchisetager En buket af kendte franchise brands rejser ejser ud for at møde deres mulige nye samarbejdspartnere i den region, hvor de bor. Det giver dig alle tiders mulighed for at få et første hånds kendskab til både person og virksomhed, så du kan fornemme, om det er noget for dig at blive franchisetager i en af de virksomheder, virksomheder, du kan møde.

Road-showet et finder sted:

Slagelse 27. februar 2013 Kl. 15:00- 18:00

København 28. februar 2013 Kl. 15:00- 18:00

Herning 5. marts 2013 Kl. 15:00- 18:00

Odense 6. marts 2013 Kl. 15:00- 18:00

Vejle V ejle 7. marts 2013 Kl. 15:00- 18:00

ogram og info på

og flere...


TAK fordi du gav dig tid til

at læse denne udgave af iværksættermagasinet Start Op...

Har du en god iværksætterhistorie eller en artikel til magasinet så kontakt Start Op redaktionen på: info@startopmagasinet.dk

Næste udgave udkommer Marts 2013. PÅ GENSYN

Februar2013  

Iværksættermagasin fyldt med inspiration og hjælp til dig som skal starte virksomhed.

Februar2013  

Iværksættermagasin fyldt med inspiration og hjælp til dig som skal starte virksomhed.

Advertisement