Page 1

START OP Magasinet for den danske iværksætter Januar 2013

Kom godt fra start

VEJLEDNING OG GODE RÅD

Portræt af Carlend Copenhagen

Læs om

- fra vores eksperter

Hjernens behov for pauser

BOOST dit budskab til iværksætterne

Sebastian Dorset ...et firma mellem ørerne 7 råd til hvordan du sikrer din webshop! Hvordan bliver Danmark verdens bedste iværksætterland?

Portræt af Chokolade-Hex og Billigebutterfly.dk


Kolofon... Startopmagasinet CVR: 25696263 Info@startopmagasinet.dk www.startopmagasinet.dk Tlf.: 25 21 35 00 Annoncesalg: Startopmagasinet info@startopmagasinet.dk Lone Rørbæk lone@startopmagasinet.dk Annonceproduktion: Anette Lykke Ronni Larsen Grafisk design Ronni Larsen Online video Jens Dalsgaard Fotograf: Ronni Larsen Forside foto: Sebastian Dorset Skribenter i denne udgave: Ronni Larsen Gabriella Nagy Brian Brandt Caroline Appleyard Mette Parlev Stine Skov Claus Møller Christer Windeløv-Lidzélius Peter Schjøtt

Annoncer indrykket i Startopmagasinet udtrykker ikke nødvendigvis bladets holdning.

2


Redaktørens ord...

Nye tiltag i Danmark... Så kom vi godt ind i det nye år. 2013 vil byde på store forandringer og endnu bedre muligheder for at starte egen virksomhed i Danmark. Både EU men også den danske regering er for alvor ved at få øjnene op for nødvendigheden af nye virksomheder og arbejdspladser. Særlige fordele bliver forhandlet for iværksætterne, som skal være med til at skabe arbejdspladser og vækst.

og bruger hinandens kompetenser. Det skaber synagi og en endnu bedre grobund til at komme godt fra start.

Start Op Magasinet lancerer også nye produkter i 2013, som skal være med til at gavne iværksætteriet i Danmark. Der er mange barrierer, når man er startet op som selvstændig. Vi vil arbejde hårdt på at gøre det endnu nemmere at være iværksætter.

Flere og flere værktøjer, forums og netværks er blomstret op i 2012 og det er dejligt at se så mange nye netværksgrupper, der tager skeen i egen hånd og samles til udveksling af idéer, sparring og rådgivning. Jeg tror det er en styrke at iværksætterne står sammen, rådgiver sig med hinanden

Ronni Larsen

Ronni Larsen Redaktør Startopmagasinet

3


Highlights i denne udgave... side 10...

Italiensk sprogcoaching...

Læs om hvordan Laura startede op og hvordan hun har fået kunder. Hvordan tjener man penge på Opera og coaching. Hvilke udfordringer har der været og hvordan er det hele lykkes...

side 18...

Hjernens behov for pauser...

Læs om hvordan din hjerne fungerer og vilke behov den har. Hvorfor har hjernen brug for pauser og hvilket resultat kan man få ud af at holde pauser? Gabriella guider dig med denne artikel.

side 20...

Portræt af Carlend Copenhagen...

Læs om Gittes opstart og alle de udfordringer der har været i forbindelse med etablering og opstart. Hvordan er det at drive virksomhed i Afrika. Læs det spændende interview og bliv inspireret.

side 36...

Portræt af Billigebutterfly.dk...

Læs om hvor inspirationen til salg af butterfly og slips kom fra. Hvad fik de 2 drenge igang og hvordan er det at drive webbutik med salg af niche produkter. Bliv inspireret i dette interview.

4


side 42...

Portræt af Chokolade-Hex...

Læs om Tinas opstart. Hvordan får man ben under eget bord og hvordan er det at producere hjemmelavet chokolade. Hvilke udfordringer har der været og hvilke har været de største.

side 52...

Portræt af Sebastian Dorset...

Læs om hvordan Sebastian Dorset oplever det at være selvstændig. Hvilke udfordringer har der været i opstarten og hvilke udfordringer er der nu. Hvordan ser fremtiden ud og hvilke planer har han.

side 59...

Dalsgaards Corner – Nytårsforsætter...

Se den spændende video som giver dig råd og vejledning omkring nytårsforsætter. Optimer og find ud af hvordan du holder din virksomhed på toppen.

side 62...

Tilbageblik på Ivækstprisen 2012

Gik du glip af arrangementet Ivækstprisen 2012 kan du her se billeder fra arrangementet. Ivækstprisen 2012 blev afholdt hos Deloitte i KBH.

5


Gør lovgivning til cool business... Der er vel næppe noget, der kan få det til at løbe koldere ned af ryggen på en iværksætter, end når fokus bliver flyttet fra den idé, man brænder for, til alverdens regler, restriktioner og begrænsende lovgivning. Men vender man blikket på lovgivningen, kan aktivt brug af reglerne faktisk vise sig at være den afgørende faktor for, hvorvidt din netbutik bliver en succes eller ej. Hør her hvordan... Succes handler om at skabe værdi for kunden Driver du en nystartet netbutik, så har du garanteret hørt om prismarkedsføringsreglerne. Reglerne betyder, at den fulde pris, inklusiv fragt og gebyrer, skal oplyses første gang kunden præsenteres for en vare. Denne regel får rigtig mange netbutikker til at stejle, både fordi det rent teknisk kan være en udfordring, men også fordi, det bliver vanskeligere at konkurrere på pris, med de mange netbutikker, der ikke til fulde følger reglerne.

adgang til bedre kundeservice og flere penge. Den holdning deler vi hos e-mærket, og vi har statistikken på vores side.

En undersøgelse foretaget af webbureauet Dwarf fra 2011 viser, at 92 % af danskerne tillægger det stor eller afgørende betydning, at netbutikken er nem og overskuelig at handle i. Med gennemskuelige priser fra det øjeblik kunderne klikker ind i din netbutik, mindsker du altså chancen for at de forlader butikken igen.

Når netbutikker ikke viser den fulde pris med det samme, er det en tankegang, der udspringer fra den traditionelle detailhandelslogik. Her gælder det om at lokke kunden indenfor, hvorefter de dygtige ekspedienter kan bearbejde kunderne for derigennem at påvirke deres købsbeslutning. Men den går ikke på nettet, hvor man ikke på samme måde kan interagere med den besøgende.

Samtidig viser tal fra Dansk e-handelsanalyse (2011), at hele 34 % af dem som forlader netbutikken midt i købsflowet, kun var der for at undersøge prisen. Oplyser du om den fulde pris med det samme, påbegynder den gruppe aldrig købsflowet. Udover at give dig meget bedre købsflowsdata at arbejde med, når din nye netbutik skal optimeres, er der også en bedre chance for, at de besøgende, der blot ville tjekke prisen, vender tilbage, når de på et senere tidspunkt beslutter sig for at købe, mens de holder sig fra de butikker, hvor det var besværligt at finde den fulde pris.

Ofte er forskellen på succes og fiasko et spørgsmål om hvorvidt man som erhvervsdrivende har fokus på sig selv, eller på at skabe værdi for kunderne. Derfor er det mest reelle også at spille med åbne kort, og lægge den fulde pris på bordet fra start. På den måde ved dine kunder præcis, hvad de har at forholde sig til, og du ender ikke i en situation, hvor de føler sig taget ved næsen.

Derfor skal du være glad for at betale fragten... Ifølge lovgivningen skelnes der, i forhold til fragt, mellem henholdsvis reklamationer og fortrydelse. Ved reklamationer betaler netbutikken fragten begge veje, mens det ved fortrydelse er kunden selv, der betaler for at sende varen retur.

Hvad siger kunderne?

Ifølge Annette Falberg, administrerende direktør i FDIH, er de danske webshops nogle af verdens bedste. Hun mener dog, at de ofte forsømmer at bruge deres viden om kundernes adfærd, hvilket er ærgerligt, da den viden giver

At du som erhvervsdrivende overhovedet skal betale hele eller en del af fragten kan virke

6


uretfærdigt, da det jo ikke er en omkostning, man har i de fysiske butikker. Sagen er bare den, at når man driver en netbutik, så kan man ikke bruge den logik, der gælder i detailbutikkerne. Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, er der nemlig en række barrierer, som kunden tager stilling til, inden han eller hun vælger din netbutik fremfor en fysisk butik, og det at netbutikken betaler fragten tilbage fjerner en af disse barrierer.

Det du i stedet bør gøre, er at udnytte den viden, der allerede findes om danskere, der shopper online. Hver fjerde synes netbutikkernes leveringsomkostninger er for høje, og 85 % tillægger endda fragten stor eller afgørende betydning når de handler på nettet. Nogle netbutikker, som f.eks. skobutikken Brandos, er derfor gået skridtet videre og tilbyder fri fragt begge veje. Det er meget muligt, at man på den måde kommer til at tabe 7

Fortsættes næste side...


på enkelte kunder, men hvad enten man driver forretning på nettet eller i den fysiske verden, er det helheden og ikke det enkelte salg, man bør kigge på.

fortryde sit køb, hvad enten du har givet informationen eller ej, så hvorfor ikke gøre det så let som muligt. Bliver processen omkring fortrydelse lang og besværlig, og føler man sig dårligt informeret, så vælger kunden højst sandsynligt ikke dig, næste gang der skal købes.

Kort sagt, så handler det om at gøre det så let og problemfrit at handle i din netbutik. Det er også derfor at storcentre som Fields eller Fisketorvet ikke ligger lige midt i centrum af København, men i stedet finder et sted med gode tilkørselsforhold og masser af parkeringspladser til kunderne.

Vil du virkelig gøre det nemt for kunden, kan du gå skridtet videre og vedlægge en udfyldt returkuvert sammen med varen, når du sender den til kunden. Gør du det, kan du være helt sikker på, at kunden tænker positivt om din nye netbutiks kundeserviceniveau, og en af de bedste ting ved glade kunder er, at de som regel kommer igen.

Kunder der fortryder købet er ikke fjenden...

Ifølge dansk lov har alle forbrugere, der handler på en netbutik, krav på at modtage fyldestgørende oplysninger om deres fortrydelsesret. Dette skal oplyses, på et såkaldt blivende medie, du som erhvervsdrivende ikke sidenhen har mulighed for at ændre i. Det kunne f.eks. være et vedhæftet PDF dokument eller som en del af ordrebekræftelsen.

Færre nyhedsbrevsmodtagere er en god ide...

Dine kunder skal, ifølge loven, selv aktivt tilmelde sig dit nyhedsbrev, og selvom det måske vanskeliggør at få tilmeldingerne til at strømme ind, er det faktisk en fordel for dig ikke at have så mange læsere, så længe disse læsere har en reel interesse i dig, din netbutik og dine produkter.

Når man har solgt en vare, er det måske ikke det mest naturlige straks at fortælle kunden, hvordan han eller hun kan fortryde købet. Kunden ønsker dog med stor sandsynlighed at

Umiddelbart kunne det jo ellers lyde som en god idé med tusindvis af nyhedsbrevs-

8


modtagere, som du kan bombardere med alle dine gode tilbud og spændende nyheder. Især som nystartet kan det jo være en kamp at få en masse kunder i butikken og derfor er det let at lade sig friste af smutveje og lidt for fikse løsninger. Spamreglerne er desuden et af de områder, der hyppigst bliver givet bøde for overtrædelse af.

Sagen er bare den, at du ikke kan føre ordentlig statistik på åbnings- og clickrater, hvis 80 % af modtagerne egentlig ikke ønsker dit nyhedsbrev, og bare sletter det hver gang. Målrettet arbejde med effektmåling af de forskellige nyheder til lige nøjagtig dem, som reelt er interesserede, er til gengæld en sikker vej til flere salg.

Med et fokus på kvalitet fremfor kvantitet i dine modtagerlister undgår du også et problem,

Faktaboks om emærket:

som kan have en ret negativ konsekvens for dig. Yahoomail, Gmail og hvad de ellers hedder er nemlig rigtig hurtige til at rubricere dine nyhedsbreve som spam, hvis en stor del af dem alligevel aldrig bliver åbnet. e-mærkets anbefaling til dig er derfor, at bruge lidt tid på at sætte dig ind i de væsentligste regler og fokusere på hvordan reglerne skaber værdi for dine kunder, fremfor at fokusere på hvordan loven gør det sværere at drive netbutik.

Af: Skribent Caroline Appleyard www.emærket.dk Start Op ekspert i sikker nethandel

E-mærket er en uvildig og nonprofit organisation som arbejder for sikker nethandel. Bag e-mærket står Forbrugerrådet, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet.


Foto af Laura Valesin 10


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Italiensk Sprogcoaching Grundlæggers navn: Laura Valesin

Placering / sted: København Grundlagt / start dato: Januar - 2009

Baggrund:

lære at forstå, hvad der synges på dette gamle, Jeg har en baggrund indenfor klassisk musik og poetisk-musikalske sprog. en uddannelse som statsautoriseret translatør og De ville også gerne introduceres til en italiensk opera, de skulle ind og se. Så det har udmøntet tolk i italiensk fra CBS (cand.ling.merc.). sig i adskillige ’operaitaliensk-hold’, som man Jeg startede med at spille klassisk musik som helt lille og kom senere på musikkonservatoriet kan læse mere om på min side. Jeg har også skrevet to eBøger om mit niche-arbejde, som i Venedig. Af arbejdserfaring efter endt forhåbentlig vækker en lyst i folk til at snuse uddannelse på CBS har jeg været i Handelskammeret på Den Danske Ambassade i Rom og lidt mere til dén verden og få indblik i, hvad man kan gå til hos mig. været artist manager i Tivoli Artists i Bøgerne kan downloades gratis på min side. København. Siden 2009 har jeg haft virksomheden Italiensk Sprogcoaching, der netop Hvor skiller virksomheden sig ud: beskæftiger sig med både klassisk musik og Rent faktisk er jeg den eneste i Danmark, der sprog. lever af at undervise i det lyriske italiensk. Da mine ydelser er resultatet af mine to Virksomhedens produkt: specialiseringer (musik og lingvistik), er det Virksomhedens produkt er først og fremmest ydelser inden for undervisning i operaitaliensk højst sansynligt ikke dét, der ligger lige for, for en anden italiensk translatør. Det kræver stor og foredrag om de italienske operaer. I starten underviste jeg kun de professionelle sangere og specialisering inden for begge fag. Men naturligvis er der konkurrence i udlandet, musikere og administrativt personale på idet de fleste operahuse, i modsætning til i Operaen, men efterhånden som jeg fortalte Danmark, budgetterer med sprogcoaches, og andre om arbejdet, fik jeg flere og flere dér kan det være svært at få foden inden for. henvendelser fra private. De ville også gerne

11

Fortsættes næste side...


Tanker før opstart:

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg aldrig før havde gjort mig tanker om at gå selvstændig. Jeg var nok lidt et ’CBS-produkt’, der gerne ville gøre karriere i store internationale firmaer. Omvendt mener jeg også, man skal følge sine ledestjerner, og når de her blinkede så klart, havde jeg stor lyst til at gå den vej og se, hvad jeg alene kunne føre ud i livet.

Historien:

Idéen om specialiseret sprogundervisning til operasangere kom til mig, mens jeg var i fast arbejde – i et klassisk kunstneragentur, hvor jeg arbejdede tæt med operasangere som deres agent. Dér gik det op for mig, at de ikke rigtig modtog målrettet sprogundervisning under studierne, og at der hér var noget, jeg kunne, der ikke allerede var at finde på markedet, hvis jeg kombinerede mine specialer. Tanken stod Jeg kendte ikke nogle selvstændige i min lysende klar for mig. Den fik lov at vokse lidt i omgangskreds, så der var ikke rigtig nogen at mig, og jeg begyndte så småt at lave markedsspørge til råds, hvad dét angik. På den måde har analyser og forskellige oversigter over fx jeg skullet undersøge og sætte mig ind i alting operahuse i verden og deres repertoire samt selv. Hvis alle selvstændige skal dét, er det jo granske mit netværk. virkelig både ressourcespild og tidsspilde, så forhåbentlig kommer der en dag en Jeg sagde mit fuldtidsjob op sidst i 2008 og ’iværksætterens ABC*. Indtil da deler jeg gerne registrerede virksomhed pr. 1. januar 2009. erfaringer og smutveje med de af mine venner, Jeg kan stadig huske, hvor forbløffende let, det der efterfølgende også er blevet selvstændige. var at udfylde registreringsskemaet på nettet. Jeg kan også huske følelsen af gerne at ville det Det er fedt at erfare, hvor hurtigt ting kan gå, hele på én gang men hurtigt indse vigtigheden i når man deler viden med hinanden. at tage udfordringerne, som de kommer. Opstart behøver i min bog slet ikke være hårdt og tungt.

12


Finansiering:

Jeg har ikke haft brug for de helt store investeringer til at starte mit kontor op. Jeg arbejder hjemmefra, og jeg var allerede i besiddelse af et temmelig stort bibliotek af faglitteratur og operamusik og –dvd’er, så jeg nemt kunne lave undervisningsmateriale til kursisterne. Jeg skulle dog erhverve mig en professionel printer, firmatelefon og få designet hjemmeside, visitkort og andet grafisk materiale (så som reklamepostkort, gavekort osv). Og så videreuddanner jeg mig jo løbende og deltager i alle arrangementer, der har faglig interesse for mig. Som i alle andre brancher gælder det naturligvis også her om at være de rigtige steder på det rigtige tidspunkt, så jeg har da også en stor post, der hedder koncerter og teaterbiletter i regnskabet.

Jeg havde sådan set arbejde fra første dag. Det Kongelige Teater var min første kunde og siden da, har der været et godt flow. Jeg oplevede dog hurtigt, hvordan kredit tider nemt kan kollidere med ens faste, månedlige udgifter. Det er jo et paradoks at have penge til gode for 100.000,- (fakturaens kredittid hedder måske løbende måned + 1 måned) og ikke kunne betale sin husleje. I den spæde opstart fik jeg mentoring hos KE (Københavns Erhvervs-

center), som hjalp mig med at sætte et møde op med banken og få en kassekredit på firmakontoen. Og det har fungeret rigtig fint for mig med det råderum, når ind-og udbetalinger ellers lapper ind over hinanden.

Udfordringer:

Udfordringen som selvstændig erhvervsdrivende i et enkeltmandsfirma oplever jeg (og hører jeg hos mange) er den manglende sparring. Derfor prioriterer jeg det også højt at have personer omkring mig, jeg ved, jeg altid kan spørge. Som en prioriteret strategi. Jeg brainstormer på og laver oversigter over, hvem jeg kan tale med om en given sag. Det er vigtigt at have et ’heppekor’, der hujer og roser én, når det går godt i virksomheden, og som kan opmuntre, når det går mindre godt. Det er vigtigt at fejre sine succeser.

Personligt har det aldrig været svært for mig at sidde alene og stadig bevare arbejdsdisciplinen, men det er altafgørende som egen chef at tage al ting alvorligt og gøre noget ved det. I enkeltmandsvirksomheden har man selv dén rolle at være den gode chef; at være god ved sig selv, udfordre sig selv, rose sig selv, videreuddanne sig selv osv.

13

Fortsættes næste side...


14

FortsĂŚttes nĂŚste side...


Største udfordringer:

Når jeg ser tilbage, har mine største udfordringer netop været relateret til dét at komme med noget nyt og nichet, som jeg selv har skullet forklare vigtigheden af, i et marked der jo hidtil har ’klaret sig fint uden’. Nogle afviste det helt automatisk, og andre tog imod det med kyshånd. Men deri lå for mig også en vigtig lektie: at man ikke skal arbejde med alle, men derimod bruge sin energi på dem, der vil.

klar på, hvad der virker bedst for én. Det er en del af processen, og det må man ikke lade sig slå ud af.

Fremtiden:

Jeg tror, det er et ’iværksættergen’ at få uendelig mange idéer hele tiden. Mit hoved føles af og til som en popcornmaskine, der sprøjter idéer ud. I starten var det næsten stressende, men jeg holder styr på idéerne ved at skrive dem ned, så snart de kommer. Så er de i det mindste samlet ét sted, og når I øvrigt kan det være udfordrende at lave pr for tiden er til det, og idéen er modnet lidt, handler jeg på dem. Det er lidt som at have en masse sig selv (det er bare altid mest troværdigt, når gryder over på samme gang: nogle gryder kan andre taler godt om én, end at man selv skal stå og simre lidt på lavt blus, andre er det meget sige, hvor god og spændende man er), så også her er et godt råd at alliere sig med andre, enten vigtigt at holde i kog og røre rundt i, så de ikke brænder på. Alt i mens man dog stadig har professionelle pr-folk eller netværket. overblikket over dem alle. Endelig har det også været udfordrende for mig Flere af mine fremtidsidéer omhandler fysiske at finde en rigtig god revisor, og jeg har været omkring flere på få år, før min nuværende, som produkter til salg i min webshop og undervisningsmateriale til de klassiske jeg er godt tilfreds med. Det er så vigtigt at musikere. Jeg er nok stadig alene i virksomhave en god kommunikation med ens heden om 3 år men samarbejder som nu samarbejdspartnere, og fungerer samarbejdet naturligvis med andre dygtige ildsjæle. ikke optimalt, skal man være i stand til at sige Friheden er min største luksus og motivation. det højt og være parat til at tage konsekvensen og finde nye leverandører. Man skal vide, hvad Derfor prioriterer jeg konstant at være omstillingsvillig og for alt i verden ikke låse man vil have og turde stille krav. Nogle gange kræver det bare lidt øvelse, før man bliver helt min kreativitet fast i årsplaner.

15

Fortsættes næste side...


Bedste iværksætteroplevelse:

Jeg har haft nogle ret vllde arbejdsdage på Operaen, hvor jeg mange gange har tænkt, om det virkelig kan passe at have så sjovt, kreativt og fantasifuldt et arbejde, som når jeg fx sidder i prøvesalen 2 meter fra et fuldt operakor, der synger for fulde kraft lige op i mit ansigt. Eller når jeg går rundt på bagscenen og møder nogle af de store verdensstjerner. Eller holder foredrag på Rosenborg Slot! Med så skønne og

variende omgivelser behøver jeg ikke et fast kontor. Men ellers vil jeg sige, at jeg løbende føler mig stolt, når mine kursister virkelig lykkes med deres opgave. Når det, vi har arbejdet på, virkelig falder i hak. Det gælder også, når jeg holder operaforedrag og oplever skeptikere blive operafans. Det rør mig dybt og gør mig taknemmelig over at bidrage med noget, der rent faktisk gør en forskel hos andre mennesker.

Foto af Laura Valesin 16


Hvor finder du ny energi:

Ja, her handler det jo virkelig om at kende sig selv og vide, hvad der lader én op. For mig handler det i hverdagen om alenetid og stilhed; at trække mig tilbage fra rampelyset, da jeg er så meget på. Jeg har brug for balancen mellem at være alene og være på. Ofte lader jeg op ved at være kreativ eller gå tur i ’baghaven’ (H.C. Ørsteds Parken).

3 gode råd til iværksætteren 1.

Jeg har netop været på et Atlanterhavs-cruise fra Kbh-Miami, og det kan jeg virkelig anbefale til at komme helt ned i gear. Intet internet... ingen telefonforbindelse...ingen ure ombord… Det er jo luksus i vores tidsalder og gav mig følelsen af at have været væk meget længere. Stilheden er vigtig, fordi man dér får svar på de mange spørgsmål, man stiller hver dag, uden ellers at stoppe op og lytte til svaret.

Tænk stort, tænkt op og ned og på hovedet og kombinér dine idéer på kryds og tværs for at komme op med unikke løsninger og produkter. Og alliér dig så med dygtige folk, der kan hjælpe dig. Vær aldrig for stolt eller genert til at spørge folk til råds. Følg dine impulser, definér din udfordring og spørg, spørg, spørg!

Favorit website:

www.Facebook.com

2.

Inspiration:

Vær bevist om, at god service er et konkurrenceparameter, og behandl alle venligt og loyalt. Man ved aldrig, hvem der lige kan hjælpe én eller forespørge på ens ydelser eller åbne døre, der syntes lukkede. Hvad du giver, får du (på et tidspunkt) igen. Pas dine kunder, leverandører og netværk med stor loyalitet!

Jeg kunne nævne mange dygtige mennesker, der inspirerer på mig forskellige planer, og jeg holder særligt øje med sådanne ’helte og heltinder’ i medierne og i hverdagen. De gør mig i godt humør, og så minder de mig om, at jeg ikke er alene med mine udfordringer eller alene om at have en drøm, jeg brænder for at realisere. Fælles for disse i øjenfaldende typer er, udover geisten, positiviten og kreativiteten, modet til at være dén, man er.

3.

Vær den bedste inden for dit felt. Bliv ved med at gå nysgerrigt til dit fag, stil spørgsmål, dygtiggør dig og hav en skarp onlineprofil. Man mister kunder på sjuskethed og vinder på professionalismen.

17


Hjernens behov for pauser... Pauser er ved at forsvinde fra mange arbejdspladser. Det går ud over produktivitet, fællesskab og sundhed.

Det nye år er over os! Som iværksætter er det for mange en udfordring at påbegynde et nyt år, hvor ordrebogen måske endnu ikke er fyldt helt op med bestillinger eller aftaler. Selvom dette skulle være tilfældet er det overordentlig vigtigt at bevare roen og på den måde skabe et overblik. Erfaringerne fra mine mange undervisningstimer i 2012 har desværre vist, at det er pauserne det kniber med på arbejdspladserne. På en del kurser, hvor fokus er trivsel og arbejdsglæde, har jeg oplevet voksne mænd som kvinder være triste, bekymrede og grædefærdige. Der er et stadig stigende tempo på arbejdspladserne, og forklaringen er, at mange ansatte som ledere, først kan slappe af, når de har afsluttet en opgave. Problemet er imidlertid, at man sagtens kan sidde med flere uafsluttede opgaver på samme tid, og ofte falder det ikke folk ind at holde en pause, før opgaverne er afsluttet. Hvis vi orienterer os i forskningen indenfor sundhed – bliver vi hurtigt gjort opmærksomme på, at der skal pauser til for at restituere den pressede hjerne. Når vi holder pauser, øges kreativiteten og det skaber overblik.

Igennem de seneste år har der været stor opmærksom på at dyrke pauser – gennem Mindfulness – meditation. Gennem fokus på vejrtrækningen opøves den enkeltes evne til at være fuldt opmærksom og være tilstede. På en bevidst måde – i det aktuelle øjeblik – uden at vurdere. Mindfulness kommer oprindelig fra Østen og er dybt forankret i buddhismen. Forskningen i Mindfulness har resulteret i en stadig større udbredelse af en europæisk udgave, uden tilknytning til det religiøse. Teknikkerne Foto af Lena Anderssonhar vist sig at være

særdeles effektive til at reducere stress, og skabe klarhed og overblik hos udøverne. Stadig flere virksomhedsledere benytter dagligt Mindfulness teknikker til at træne fokus og nærvær. Mental støj og for meget ”handle-modus” skaber fravær. Det er vigtigt med restitution indimellem for at undgå ”ruminering” der undertiden skaber angst og depression. Meditation er uanstrengt opmærksomhed. Under meditation aktiveres kroppens egen intelligens. Man går bagom tanker, handlinger, analyser og konklusioner. Nuet er kraftfuldt. De fire distraktioner, som forhindrer os i at være nærværende: Tanker om fortiden. Bekymringer om fremtiden. At dømme andre. At dømme sig selv.

Gennem at praktisere daglige pauser som ”pusterum” f.eks. 10-20 minutters Mindfulness øvelser, opøver du gradvist din egne til at skelne mellem hvad der er væsentlig og uvæsentlig. Du opnår en større evne til at lytte til din krop, gennem dine sanser og på denne måde kan du blive bedre til at holde pauser og få opbygget modstandskraft. Af: Skribent Gabriella Nagy www.gabriellanagy.dk Start Op ekspert i arbejdsmiljø & stress

18


19


Foto af Gitte Carlend 20


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Carlend Copenhagen Grundlæggers navn: Gitte Carlend

Placering / sted: Herlev Grundlagt / start dato: December 2006

Baggrund:

blive ligeså lang som en bus og varanerne op til et par meter. Gedeskindene er fra deres ”kød-kvæg” og krokodilleskindene fra godkendte farme.

Jeg har en helt enkel handelsskoleuddannelse, er konto-uddannet i et lille tysk handelsfirma, og har efterfølgende været ansat i en del forskellige administrative jobs i forsikringsselskab, Justitsministeriet, Chokoladefirma og kosmetikfirma. Har også haft nogle sjove sælger-jobs i medie-branchen og solgt reklamer til aviser, radio og TV. I 1990 var jeg med til at starte Langelandsfestivalen og var idekvinden bag familie-konceptet, som ikke fandtes på festivaler på daværende tidspunkt.

Hele bearbejdningen og processen med skindene er håndarbejde, til forskel fra store garverier, hvor der er maskiner til alle processer. Vores skind bliver vegetabilsk garvet med rødder og nødder og bliver skrabet rene med knive millimeter for millimeter. Skindene bliver vasket i baljer og huller i jorden, bliver trukket og strukket med hænder og fødder og hænger til tørre i træer eller på tøjsnore. Til sidst poleres hver millimeter med ibenholt stave, for at få blankheden frem.

Som lille pige, var jeg meget hos min mormor, som var syerske. Hun lærte mig at sy og brodere og min mor lærte mig at strikke og hækle. Det betød at jeg selv producerede dukketøj og tilbehør fra jeg var ret lille. Materialerne og håndværket har altid måttet være af god kvalitet – ellers var det ikke noget for mig.

Virksomhedens produkt:

Tasker og accessories er kerneprodukterne i Carlend Copenhagen. Tasker, punge, sleeves til Apple produkter m.m. i pyton, varan, gede- og krokodilleskind, produceret i Senegal i Vestafrika af ca. 25 mænd. Der udover har vi en mindre kollektion skindprodukter i Nicaragua i Mellemamerika og en lille kollektion silketørklæder i Kina. Vi lægger vægt at levere det bedste der overhovedet kan opdrives med de materialer og resoucer vi har til rådighed. Vi vil gerne have at produkterne skal være til glæde for både de der har produceret dem, og køberne.

Der er en tradition i landet for at lave tasker af de eksotiske og smukke skind, og det er vigtigt for os at bibeholde det særlige ”afrika” touch og ikke uddanne dem til at lave ”italienske tasker”, men derimod blot gøre dem dygtigere til finish og design så kvaliteten bliver løftet op på et højere niveau.

I afrika er pyton og varanskindene fra vilde dyr, der bliver nedlagt af jægere, som derefter sælger kødet og skindene. Klippepytonen kan

21

Fortsættes næste side...


Hvor skiller virksomheden sig ud:

Man kan sige at vi har både mange og ingen konkurrenter. Der findes jo et utal af taskebrands, så på den måde har vi rigtig mange konkurrenter. Omvendt er vores tasker unikke og så vidt vi ved findes der ingen lignende på markedet. Vores tasker er unikke ved at være meget klassiske, funktionelle, praktiske og smukke. Det vil sige, at man køber en taske, som man kan have i mange år, selvfølgelig afhængig af hvor ofte den bliver brugt og til hvad. Vi differentierer os væsentligt fra andre med historien bag Carend Copenhagen. Hvor andre på lignende pris niveau tilbyder fabriksfremstillede tasker i alm. Skind, kan vi tilbyde 100% håndværk og ”luksus-skind ”.

Tanker før opstart:

Jeg vidste ikke at jeg skulle være selvstændig med det her. Begyndte egentlig bare på ”hobby-plan” og havde ”pludselig” rodet mig ud i en frygtelig masse arbejde og en hel masse udgifter.

Projektet dumpede ned foran mig i en periode, hvor jeg havde et par freelance-job, så måske var der en mening med det hele. Måske lå det i kortene, jeg nåede bare aldrig at lægge kabalen. Så det betyder også at jeg aldrig hverken fik lavet en business plan eller et budget. Til gengæld har jeg gjort mig rigtig mange tanker undervejs, og er nu i gang med meget store planer.

Historien:

Midt i at jeg gik og drømte om at lave sko i Italien, blev jeg spurgt om jeg ville hjælpe en dansk pige i Afrika med at sælge nogle afrikanske souvenir-tasker. Taskerne faldt absolut ikke i min smag, og jeg takkede pænt nej tak. Jeg ville ikke sælge noget, som jeg ikke selv kunne lide. Jeg fik at vide, at afrikanerne var mega pressede, det var umuligt for dem at sælge noget. Et kæmpe vejarbejde forhindrede turisterne i at komme ind til dem. SÅ begyndte mit hjerte at bløde, og jeg tænkte at så blev jeg nødt til at hjælpe dem.

22


Jeg behøvede ikke ret meget tænketid for at beslutte mig. Jeg MÅTTE gøre noget! Men for at hjælpe dem, måtte jeg få dem til at levere nogle tasker, som var til at sælge – altså i en helt anden kaliber end de souvenirs de var vant til. Min danske kontakt, mente dog at det ville være umuligt at få afrikanerne til at lave andet end de var vant til – og at stort set intet kunne lade sig gøre. Det er jo Afrika, fik jeg hele tiden at vide. Men så er det jo at mit motto træder i kraft. ”Alt kan lade sig gøre – det umulige tager bare lidt længere tid” og min mands motto ”hvor svært kan det være”. Det betyder ikke at det har været let og jeg har da været ved at give op nogle gange. Har jo nærmest været iværksætter i både Danmark og Senegal på en gang og uden kendskab til noget som helst. Men jeg hoppede ud i de. Troede på at jeg kunne gøre en forskel og sendte min første ”ordre” og kr. 100.000,- til Afrika. Uden at have været i Senegal, uden at kende hverken danskeren eller en eneste af afrikanerne og uden kendskab til skind, reptilskind, design, lynlåse, import, ansøgningsprocesser eller lign.

mine skind, og der blev eksporteret tonsvis til Brasilien, Japan, Italien og Frankrig. Efter 6 måneder, hvor vores varer var opmagasineret i lufthavnen, og Skov og Naturstyrelsen havde undersøgt bæredygtigheden af Jeg var klar over at der var noget med skindene, blev vores varer frigivet – og jeg reptilskind og noget ansøgningshalløj, og havde kunne komme i gang med salgsarbejdet. udtrykkeligt givet udtryk for at jeg ikke ville have noget som helst med truede dyrearter, Næste overraskelse var så alle de fejl, der var børnearbejde, slaveri eller lign. at gøre, og på produkterne. Skævheder, rustne spænder, danskeren overbeviste mig om, at det havde lynlåse der ikke kunne lyne eller var syet så hun 100% styr på. stramt i at de ikke kunne åbne og en masse andre ting. Så begyndte arbejdet med at få Da min første forsendelse ankom, viste det sig løftet hele kvaliteten op i en højere liga. desværre at danskeren kun havde styr på den ene halvdel af ansøgningen, nemlig den del, Jeg var i Afrika og fortælle hvordan hvor man søger Afrika om lov til at udføre produkterne skulle se ud – og hvordan de i reptilskindene. Det vi ikke vidste var at man hvert fald ikke skulle se ud. Og i Afrika kom så inden man får varerne hjem, skal bruge nye udfordringer, som f.eks. sproget! tilladelserne (Cites) til at søge om danske Cites De taler wolof – og de der taler andet kan hos Skov og Naturstyrelsen, så man også har fransk. Jeg kan ingen af delene – og bruger ret til at indføre varerne. Det var et kæmpe rigtig meget tegn og fagter. Jeg er hvid og chok – og jeg blev politianmeldt. kvinde, og i Senegal, er det manden der Jeg havde fat i myndighederne i Afrika, som arbejder (hvis nogen arbejder), og kvinden der bedyrede mig at der ingen problemer var med passer børn og hjem. 23

Fortsættes næste side...


24


Jeg skulle besøge en gammel onkel, for at blive godkendt, som var meget uhyggelig og lige havde dyrket noget woodoo inden jeg kom – så han var meget mistroisk, fjendsk og afvisende. Men jeg endte da heldigvis med at blive godkendt.

Efter et par år vandt min ”manager” en pris som ”best business beginder” i en konkurrence udstukket af den canadiske ambassade, målt på kvalitet og behandling af medarbejdere. Det var jeg super stolt over – og ville fejre det sammen med teamet, på deres traditionelle måde. Vi fik slagtet et par geder, og jeg fik hæderslpladsen, på gulvet i soveværelset med et kæmpe kødben og en dåse guava saft.

og stirrede ned i gulvet, men pludselig fandt de ud af at jeg ville hjælpe dem og at det kun blev en succes hvis vi samarbejdede. Det var en kæmpe oplevelse for både dem og mig. Det havde en gunstig virkning på de næste leverancer, men dog ikke sådan at vi kun fik leveret fejlfri varer. Vi blev ved med at få ting, som ikke levede op til mit kvalitets-nåleøje. En enkelt gang fik vi også en leverance, der havde fået vandskade pga. oversvømmelse.

Jeg havde ikke tegnet forsikring – og min mand spurgte mig hvor meget energi og hvor mange penge jeg egentlig havde tænkt mig at skyde i ”mit velgørenhedsprojekt” som han kaldte det. Men helt ærligt. Oversvømmelse er ikke lige det første man tænker som isue i Afrika – vel?

Vi holdt ”personalemøde”, hvilket de aldrig tidligere havde prøvet – og fandt sammen ud af Jeg troede fuldt og fast på projektet – og hvordan vi ville hæve kvaliteten af vores knoklede videre og en dag, da en eller anden produkter. Først sagde ingen noget. De sad bare rynkede på næsen over ”stilen” hørte jeg mig 25

Fortsættes næste side...


selv sige ”bare vent – en dag går Mary med en af taskerne”. Min næste indskydelse var ”gisp” sagde jeg virkelig det? Der er jo noget med, at når man siger noget højt, så bliver man nødt til at handle på det. Jeg var dog ikke et sekund i tvivl, den dag jeg stod med krokodille tasken ”Aicha” i hånden. Der stod Kronprinsesse Mary på den. Hun måtte have den. Så jeg sendte den til hendes 40 års fødselsdagsgave, med forklaring om projektet og avisartikler. Og lykkeligvis har Kronprinsessen båret tasken rigtig mange gange. Så jeg er super stolt! Kan ikke rigtig tænke en smukkere ambassadør for vores tasker. Det betyder jo også, at man ikke skal være bange for noget – man kan allerhøjst få et nej tak.

Vi har netop lavet aftaler med nogle af de bedste butikker i Danmark og så arbejder vi lidt på nogle kontakter i N.Y. og Australien. Så nu giver vi den gas!

Finansiering:

Jeg er så heldig at være gift med en serieiværksætter, der støttede projektet via vores holding-selskab, som heldigvis også havde et ApS liggende klar fra et projekt, som aldrig rigtig kom i gang. I starten arbejdede jeg hjemme fra privaten. Det blev dog hurtigt for uprofessionelt at arbejde hjemmefra, og svært for mig at fokusere på arbejdsopgaver og ikke på vasketøj og nullermænd.

Så flyttede jeg ind i mandens virksomhed i et lille bitte kontor. Det var smart og gratis og samtidig fik jeg ”involveret” min mands Nu efter 6 år er taskerne så smukke og så god økonomichef så meget i projektet, at det i dag en kvalitet, at vi ”tør” at sælge dem i forretninger. Så det er det der er på tegnebrættet er hende, der har totalt styr på min økonomi. Vi har løbende haft diskussioner omkring mit nu. Vi skal ikke have mange butikker – men projekt, for min mand, som er god til at lave nogle der kan matche vores kvalitet og priser i forretning, kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke det produktudvalg de har i øvrigt.

26


gik mere op i omsætning end i farven på lynlåsene. Men for mig, var det jo ikke en forretning men et projekt, som gik ud på at løfte en hel flok afrikanere til at levere bedre varer – som ”nogen” ville købe. Under disse diskusioner har jeg ofte ønsket mig at have ”mine egne” investorer, men vidste også godt at det er op ad bakke, at indhente investorer, så længe man ikke har lavet en forretningsplan eller et budget. Det har selvfølgelig været rimelig problematisk, at der kun har været mig til at betale for alle de fejl, der er lavet undervejs. Der er mange der har ment at jeg kunne få støtte, men helt ærligt – når man er alene om sådan et projekt, så er der simpelthen ikke overskud eller tid til at finde ud af hvor der evt. er støtte at få. Og der kommer ikke noget af sig selv. Måske har der været en meningen med, at jeg selv har stået for det hele, for så har jeg helt selv kunnet bestemme. Og det kan jeg godt lide. Jeg har løbende overvejet at få en partner ind, som kan nogle af de ting som jeg ikke selv kan – og den mulighed er da ikke begravet. En sleeping partner kunne også være en idé. En som kan sætte hele butikken i system og lægge en langsigtet plan.

Udfordringer:

Min helt store udfordring er helt klart manglende tid! Jeg har så mange ideer til flere projekter og har så mange ting, jeg gerne vil iværksætte – men kan simpelthen ikke nå det. Jeg mangler arbejdskraft og hjælp til at få min webshop til at spille, til at få fotograferet alle produkter (om igen) så alle foto’s bliver ”ens”. Mangler hjælp til PR og til at sende foto’s rundt til blade og magasiner og især til at lægge en strategi. Jeg kører sideløbende en anden virksomhed som tager ret meget af min tid. Wib-danmark er et netværk for kvinder og er ikke interesseret i, at lukke noget af det ned. Begge virksomheder er super gode ideer – og begge tager socialt ansvar, hvilket jeg er ret vild med. Derfor er tid min helt store udfordring. 27

Fortsættes næste side...


Største udfordringer:

Min allerstørste udfordring i hele forløbet, har nok været ”manglende overblik” og manglende indsigt i hvor stort og unikt projektet jeg startede op egentlig havde.

Fremtiden:

Præcis det spørgsmål ”hvor ser du dig selv” om 3-5-10 år – har altid været mit hadespørgsmål nr. 1, for jeg har aldrig kunnet svare på det. Det kommer jo helt an på hvad der sker, hvem man møder, hvilke muligheder der pludselig opstår osv. Mht. til selve projektet i Senegal, har jeg dog en drøm om at samle alle vores små atalierer til et stort sted, hvor alle vores ”medarbejdere” kan samles og arbejde. Hvis de er interesserede må de gerne bo der. Det ville betyde en masse sparret tid for vores manager, som bruger rigtig meget tid på transport mellem de små atelierer. Det ville også betyde at vi let kunne organisere og optimere produktionen, og at vi kunne købe en transformator, til når strømmen bliver afbrudt.

Mht. til forretningen Carend Copenhagen vil jeg gerne have opbygget et mindre men velfungerende forretningsnetværk og gode salgsplatforme via. E-shops og evt. have nogle B2B kunder. Jeg har som sagt nye produkter i tankerne, som jeg glæder mig helt vildt til at sætte i gang, for det betyder at vi kan udvide medarbejder-staben betydeligt.

I dag beskæftiger vi ca. 25 unge mænd, på en ”god” ordre. Det ville være fantastisk at fordoble det antal. Samtidig lægger vi ordrer hos en lille gruppe mænd, som laver de fragtkasser, som vi fragter taskerne hjem i. De laver trækasser, som de beklæder indvendigt med aviser og ugeblade, og udvendigt med tinplader fra mispasninger ved trykning af konservesdåser. Mht. medarbejdere i DK er mit ønske at vi om 3 år har 3-4 fuldtidsbeskæftiget.

Bedste iværksætteroplevelse:

Der har været mange skønne oplevelser. Hver eneste gang noget er lykkedes. Jeg tudede faktisk af lykke første gang jeg fik en fejlfri sending hjem - med de smukkeste

28


tasker. Deriblandt den som der stod ”Mary” på. Jeg tudede også af glæde, da jeg så på TV at Kronprinsesse Mary bar min taske til åbningen af modeverdenens topmøde i København i foråret. Det var også stort da min manager vandt konkurrencen, som best businessbeginner på min foranledning,

jorden med hans ”hvor svært kan det være”. Jeg har lært rigtig meget af ham om salg / indkøb / forhandlinger og at alt kan lade sig gøre. Der er jo ikke noget at være bange for, man kan højst få et nej tak.

I WiB Danmark møder jeg også rigtig mange inspirerende kvinder, men mit forbillede er Største pålevelse var dog da jeg var i Dubai i Michelle Hviid, som er totalt sin egen. foråret 2012 for at holde foredrag for 50 danske Så meget tro mod sine egne meninger og som expats/businesskvinder. ”går til højre hvis vejen til venstre ikke virker”. En af dem kom hen til mig i pausen og fortalte Hun får ting til at ske og der er absolut ingen at hun havde boet i Senegal i 4 år og var Jante i Michelles univers. kommet hver eneste dag i det turistområde, Favorit websites: som jeg fortalte om og at hun kunne genkende www.Facebook.com min historie. Hun havde dengang hørt om en Dansk kvinde som lagde ordrer og hun var dybt www.Linkedin.com www.Nyhederne.tv2.dk imponeret over mit engagement og over hvor højt jeg havde løftet standarden, samt hvilke tasker vi leverer nu. Det er det største!

Hvor finder i ny energi:

Jeg elsker at rejse i de lande jeg arbejder i. Elsker altid at være på udkig efter lokale specialiteter inden for håndværk. Er vild med at være i Senegal, Nicaragua (hvor jeg har et mindre projekt og Kina hvor jeg har et mindre tørklæde-projekt). Min udfordring er dog at jeg er lidt en kylling, og er ikke vild med at være alene, der hvor de ikke taler engelsk. Synes at jeg er i ”gul” zone både i Senegal og Nicaragua – og må have nogen med mig.

Jeg elsker om sommeren, at være med familien i Toscana. Leje et hus langt ude på landet med pool, børn, gode venner, masser af bøger, hvidvin og tomater. I efteråret slapper jeg af ved at være på storbyferie og indsnuse atmosfære og shoppe. Vinterferien på ski i Østrig eller Italien og weekender hos familien i Svendborg. Jeg får altid energi af at ”arrangere” alverdens ting og sager, strikke, hækle, hygge med mand, venner, veninder og mine 3 piger og barnebarn.

Inspiration:

Det er jo så både privat og erhvervsmæssigt, for min mand er en super inspirator i forhold til at kæmpe for noget, og så alligevel holde det på 29

3 gode råd til iværksætteren 1.

Sørg for at få dig et godt businessnetværk. Et netværk, hvor du kan stille alle de ”dumme” spørgsmål. Et netværk hvor du kan sparre med folk på alle niveauer. Det er vigtigt at kunne spørge i forum med leverandør-synspunkter, kunde-synspunkter, specialister, fagpersoner m.m. Brug netværket til at finde nye veje – for du skal tænke ud af boksen! WiB Danmark er selvfølgelig mit bud til alle kvinder – der vil noget!

2.

Tro på det! Hvis ikke du selv tror på det – hvem skal så?

3.

Tag arbejdshandskerne på – det er hårdt arbejde og sjældent at træerne vokser ind i himlen.


Ejeraftaler... At drive en virksomhed sammen med andre er, på mange måder som et ægteskab. Men hvor man med et ægteskab har rimelige klare regler for, hvordan man skal forholde sig, hvis det ikke længere er ”så yndigt at følges ad”, er man ikke så heldig hvis samarbejdet om virksomheden skal ophøre. Når man er to eller flere, der driver en virksomhed sammen, er det derfor en god ide på forhånd, at have aftalt, hvad der skal ske, hvis samarbejdet af en eller anden grund skal ophøre.

O

gså hvis man får en investor ind og investere i selskabet er det en god ide – for ikke at sige nødvendigt – at lave en aftale om hver af jeres rettigheder, en såkaldt ejeraftale – eller i interessentskaber; en interessentskabskontrakt.

Hvad skal reguleres i ejeraftalen?

Følgende forhold bør som absolut minimum medtages eller i det mindste overvejes i forbindelse med indgåelse af ejeraftalen:

Hvad der skal ske, hvis en kapitalejer vil skille sig af med sine kapitalandele? Skal de øvrige have en forkøbsret?

Må kapitalandelene sælges til en tredjemand, evt. efter denne er godkendt af de øvrige kapitalejere? Skal der være medsalgsret/pligt? Hvordan beregnes prisen?

Er der visse ting, f.eks. væsentlige dispositioner, der kun skal kunne vedtages i enighed?

Skal kapitalejerne være underlagt konkurrenceklausuler? Skal der være en begrænsning i retten til, at pantsætte en ejerandel? Skal der være adgang til, at lade kapitalandelene indgå i et holdingselskab?

Er der særlige vilkår pga. branche eller andet, der er særligt for virksomheden?

Særligt om 50/50-ejerskab

Når man er to, der ejer en virksomhed sammen, er der en vis risiko for, at ende i en dead-lock situation, der kan gå temmelig hårdt ud over selskabet. Da de fleste beslutninger vedtages med stemmeflerhed – og dette i princippet betyder enighed i 50/50 procent ejede selskaber, kan man havne i en situation, hvor intet bliver vedtaget. Da det er en meget uheldig situation, bør ejerne i en ejeraftale regulere, hvad man gør i en sådan situation.

Er der et krav til en vis arbejdsindsats i selskabet?

Af: Skribent Mette Parlev www.parlev.dk Start Op ekspert i jura & kontrakter

Har nogle kapitalejere flere beføjelser end andre? 30


BOOST din annonce i Start Op... Interviews... Organisationer...

STAR T OP

Blogs...

Maga sinet for de n

BOOS T

dansk e ivæ rksætt er

Juni 2

dit budsk ab til iværk sætte rne

Sociale netværks...

012

M ån e dens fede gadg ets Er we

Tips o g god e råd netvæ fra vores rksek spert

bsho ps at ov ertag ved e det hele?

MED D FÅ SUCCES IT NET VÆRK

Partnere...

Marti

histo n Thor rien o b m Amorg ino

12 iv æ du ba rksætterb ø re sk al læ ger se... Kom godt fra

start VEJL OG GO EDNING DE RÅ D

Nyheder...

Danm a i entr rksmeste rs epren ørska kabet b 201 2 SE VIDEO E

Podcast / Video...

N

...og få fuld udnyttelse af din annonceindrykning! Annoncer er tilgængelige 24:7 — 365 dage om året... I Start Op Magasinet bliver annoncer ikke forældet... Nye læsere læser også de gamle udgivelser...

ER DU KLAR TIL AT

BLIVE SET? START OP Magasinet for den danske iværksætter

START OP Magasinet for den danske iværksætter

dit budskab til iværksætterne

Er webshops ved at overtage det hele? Magasinet for den danske iværksætter

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

BOOST dit budskab til iværksætterne

Magasinet for den danske iværksætter

Juni 2012

dit budskab til iværksætterne

Er webshops ved at overtage det hele?

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

VEJLEDNING OG GODE RÅD

Martin Thorborg historien om Amino

Martin Thorborg 12 iværksætterbøger

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

Kom godt fra start

Er webshops ved at overtage det hele?

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

historien om Amino historien om Amino Kom godt fra start

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Martin Thorborg Martin Thorborg VEJLEDNING OG GODE RÅD

Juni 2012

Månedens FÅ SUCCES fede MED DIT NETVÆRK gadgets

BOOST

Månedens fede gadgets

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

Er webshops ved at overtage det hele?

START OP

START OP

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

dit budskab til iværksætterne

KLIK HER

Månedens fede gadgets

BOOST

Månedens fede gadgets

BOOST

Juni 2012

Juni 2012

du bare skal læse... historien om Amino

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

SE VIDEOEN

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

Kom godt fra start

VEJLEDNING OG GODE RÅD

SE VIDEOEN

31

Kom godt fra start Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

VEJLEDNING OG GODE RÅD

SE VIDEOEN

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012 SE VIDEOEN


7 råd til hvordan du sikrer din webshop!

1

Af it-sikkerhedsekspert Peter Schjøtt, Symantec.

6

: Tænk backup ind i dit it-miljø. : Husk, at det er muligt at teste sikkerDet gælder både backup af eventuelle heden på din web-server. servere, website og din desktop/laptop-PC Hvis du ikke har mulighed eller viden til eller Mac. Test at backuppen virker, og at den at gøre det selv, kan du købe sig til det. kan retableres. Fokusér på din start-up forretning i stedet for at slås med en kikset backup. : Sørg for at beskytte din desktop eller laptop-pc med en internet-sikkerheds: Overvej outsourcing af f.eks. din webpakke – det er ikke nok med antivirus. server, men husk at checke din kontrakt Det gælder også hvis du bruger Macs, som også for, hvem der er ansvarlig for hvad med kan være usikre. Overvej, at købe dig til mailhensyn til sikkerhed og backup. og web-skanning i skyen, det giver typisk bedre Hvis din outsouring-udbyder ikke også laver og nemmere administration og sikkerhed end, dine websider, hvem har så ansvaret for at hvad du har tid til selv. sikkerheden er i orden, og hvem har testet den? Start Op Magasinet var med ved Symantec webshop seminar 2012. Se eksperternes råd på denne video: : Hvis du får nogen til at kode dine websider så stil krav om, at vedkommende ved noget om sikkerhed. ( KLIK HER & Hvis dine websider ikke er kodet hensigtsAFSPIL VIDEO ) mæssigt, når det kommer til sikkerhed, er det svært at rette op på bagefter.

7

2 3 4

: Tro ikke at dine websider er sikre fordi din shop er lille og ukendt. Hackerne bruger værktøjer til at finde sårbare webservere på Internettet, de er ligeglade med, hvem du er eller hvor du er.

5

: Sikre dig, at dine data ikke falder i de gale hænder. Beskyt adgangen til din tablet eller smartphone med password eller lignende. Implementer mulighed for at slette telefonen på afstand ved f.eks. tyveri eller for mange log-in forsøg. Overvej kraftigt yderligere beskyttelse til din telefon. F.eks. sikring mod at surfe til fjendtlige websites samt sikring mod malware og andet skadeligt på telefonen. 32

Foto af Peter Schjøtt, Symantec


INVESTORER TIL NETVÆRK SØGES! Er du en erfaren iværksætter og har du et pænt overskud i din virksomhed? Vil du gerne investere dine penge i nye og innovative idéer / virksomheder? Vil du sparre sammen med andre investorer?

Start Op Magasinet er igang med at samle investorer til nyt koncept som snart starter op! Læs mere på Amino på denne tråd:

(KLIK HER) eller send en mail til: info@startopmagasinet.dk

VIL DU VÆRE MED!

33


Udnyt de tomme butikslokaler! Især i provinsen står der mange tomme butikslokaler. De tomme lokaler er ikke pæne hvis man driver forretning ved siden af. Det kan faktisk have en uheldig virkning på de handlende. Signalet om butiksdød i en gågade kan få de handlende til at søge hen i de store indkøbscentre! Her er et eksempel på hvordan du kan skabe ekstra opmærksomhed på netop din butik ved at udstille i de tomme butikslokaler omkring dig.

34


Hold fast i den gode medarbejder! Den dygtige og talentfulde medarbejder er en vigtig ressource for virksomheden. At holde fast i netop denne medarbejder er en af de vigtigste ledelsesopgaver og kan til tider vise sig at være noget af en udfordring. Motivation er nøgleordet. Alle har behov for at blive motiveret – både medarbejdere og ledere, og har man som leder evnen til at motivere sine ansatte, kan det være med til at udvikle virksomheden og skabe vækst.

Foto af Bjarke Bekhøj, Compell

Hvad motivere dig?

pauser. Fejr jeres successer, om det er med et Hvor kommer arbejdsglæden og lysten til at stå stykke marcipanbrød eller et High Five. For at op om morgenen fra? medarbejderne kan føle de opnår selvudvikling Er det de gode kollegaer, de udfordrende og respekt, er man som leder også nødt til at arbejdsopgaver, den imødekommende chef eller give dem ansvar. Når de får ansvar føler de noget helt andet? Man kan som leder med også en vis form for ejeskab over opgaverne og fordel sætte sig ind i nogle af de ting, der tillægger mere engagement i opgaven. motivere de gode medarbejdere, og på den måde være på forkant med eventuelle kriser og Kommunikation er nøglen Det er vigtigt, at man som leder kommunikerer situationer, hvor medarbejderen føler sig åbent og frit med sine medarbejdere. demotiveret. Men måske endnu vigtigere Medarbejderne skal føle, at de altid kan komme endnu, dyrke de positive faktorer som og snakke med lederen, og at lederen også motiverer. lytter til deres forslag og ideer. Det vil også Vigtige motivationsfaktorer medvirke, at medarbejderne føler sig som en Det er dog muligt at pege imod nogle af de del af virksomheden, og kan være med til at vigtigste faktorer, som kan være med til at motivere dem endnu mere. motivere medarbejderne: Inkluder medarbejderen Støtte, tillid, anerkendelse, selvudvikling, For at få det optimale ud alle sine medarbejdere respekt, ejerskab, resultater, klart definerede kan en virksomhed overveje medarbejderskab. opgaver og mål. Det er dog ikke alle faktorer, Hvor man simpelt og enkelt inkluderer der gælder alle medarbejdere, og det er vigtigt som leder at huske på, at medarbejderne også er medarbejderne i udviklingen af virksomheden. individuelle mennesker med forskellige behov. Dette skal ikke forstås så alle medarbejdere får Der udover er det vigtigt at rose sine medarbej- medbestemmelse, men nærmere forstås som, at dere og give dem god og konstruktiv feedback. de medvirker til virksomhedens udvikling. Gennem ros får man som medarbejder anerkendelse og det er opmuntrende.

Vær selv det gode eksempel

Man skal som leder selv være det gode eksempel og sprede en god stemning i arbejdsdagen, sørg også for at opmuntre til pauser, for ingen kan arbejde effektivt en hel dag uden små

Af: Skribent Stine Skov www.compell.dk Start Op ekspert i motivation & ledelse

35


Foto af Mathias & Rasmus Nielsen 36


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Trendyslips I/S Grundlæggers navne: Mathias & Rasmus Nielsen

Baggrund:

Mathias Bjørch Nielsen er 20 år gammel, opvokset og bor i Odense. Har en 3 årig hhx uddannelse. Rasmus Bjørch Nielsen er 23 år gammel, opvokset og bor i Odense. Har en uddannelse som handelsøkonom.

Placering / sted: Odense C Grundlagt / start dato: Marts 2011

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Vi forsøger at differentiere os fra konkurrenterne ved at udbyde slips og butterfly, som ikke sælges hos konkurrenterne. Her har vi specielt haft fokus på, at sælge til en helt ny målgruppe. Vi har for nyligt indført slips og butterfly til børn. Disse produktkategorier ses endnu ikke Vi begge har altid haft en stor interesse hos vores konkurrenter. Det handler om at være indenfor tøj og mode og har selv stået bag kniv skarpe på et marked, hvor flere og flere disken i tøjbutikker. Vi er opvokset i en familie, virksomheden trænger ind på markedet. hvor handel og salg altid har været et centralt Vi har allerede opnået stor succes ved at sælge samtaleemne. Dette skyldes, at vi er børnebørn børneslips og børnebutterfly til de danske til grundlæggeren af den fynske tøj forbrugere. virksomheden Nielsens. Tanker før opstart: Tidligere navn "Jørgen og Jørgine. Da vi startede som selvstændig, kan man godt Virksomhedens produkt: sige at vi var på bar bund med hensyn til skat, Vi sælger slips og butterfly til konkurrencemoms og andre regnskabsmæssige tal som man dygtige priser. Vi startede med at sælge skal have styr på som selvstændig. ensfarvede slips og butterfly. Disse produkter Vi tog udfordringerne op og oprettede et har vist sig at være særdeles succesfulde. interessentselskab ved navn Trendyslips I/S. Senere hen har vi udvidet vores sortiment til salg af specielle produkter herunder strikkede slips, strikkede butterfly, selvbinder butterfly, børnebutterfly og børneslips. Vi kan i dag tilbyde mere end 230 forskellige varianter indenfor slips og butterfly. Dette gør os til Danmarks største webshop med salg af slips og butterfly.

Vi har mange planer for fremtidig udvidelse af vores sortiment, men vi er blevet enige om, at vi vil forsøge at fastholde vores position som Danmarks største webshop med salg af slips og butterfly. Dette betyder også, at vi ikke ønsker at udvide vores sortiment med helt nye produktkategorier, men derimod have fuld fokus på at sælge slips og butterfly. Vi ønsker at have et dybt sortiment indenfor hver produktkategori!

37

Fortsættes næste side...


Alting var meget uoverskueligt i opstartfasen. Det var svært at finde ud af, hvor vi skulle starte. Vi fik alligevel hurtigt styr på de nødvendige ting og kunne introducere vores slips og butterfly på markedet efter 2 måneders intens forberedelsesarbejde. Vi har siden da, lært ufatteligt meget og har derfor været inde og ændre nogle generelle og vigtige ting i virksomhedens drift. Vi har blandt andet skiftet webshop og fundet nye leverandører af slips og butterfly, som har sikret en høj kvalitet på alle vores produkter vi har i sortiment.

Historien:

ønsker man ikke at give 300-400 for et slips, som man muligvis kun skal bruge til den årlige skolefest.

Vi havde en stærk tro på, at vi har fat i noget af det rigtige og dette kunne vi hurtigt mærke på den progressive omsætning allerede de første måneder.

Finansiering:

Alt finansieren er kommet fra egen lomme. Vi oprettede en fællespulje, hvor vi skød samme beløb i. Siden opstartsfasen har det ikke været nødvendigt at indskyde flere penge fra privatforbruget. Den progressive omsætning har i fornuftig grad dækket omkostningerne, samt været med til at udvide virksomhedens størrelse med flere varer på lager.

Hele konceptet omkring billigebutterfly.dk opstod på baggrund af vores store interesse indenfor tøj og mode. Vores ide om at åbne en webshop med salg af slips og butterfly opstod på baggrund af en Vi har endnu ikke trukket penge ud af problemerkendelse i hverdagen. Vi fandt det svært at finde et traditionelt slips til virksomheden, dette skyldes rent og skær en fælles intension om at billigebutterfly.dk skal en god pris. Når man er ung og studerende 38


være forbrugernes fortrukne webshop, når man står og mangler slips og butterfly til en fornuftig pris. Vi ønsker derfor at omsætte indtjeningen til udvidelse af webshoppen. Derudover har vi et mål om at ekspandere til nye markeder indenfor det næste halve år. Vi vil være en international virksomhed og vi føler allerede, at vi har styrken og de rigtige produkter til at blive en anerkendt webshop på det internationale marked

Inspiration:

Martin Thorborg som er medstifter af Jubii og som har startet Amino, samt Jesper buch, som står bag just Eat.

Udfordringer:

Vi har haft store udfordringer med det rent tekniske ved drift af webshop. Ingen af os har tekniske kompetencer indenfor ombygning af webshop. Dette har helt klart været den største udfordring for os.

Fremtiden:

Vi har store forventninger til os selv og ikke mindst billigebutterfly.dk´s størrelse om 3 år. Om 3 år er vi med sikkerhed repræsenteret på flere markeder i Europa, hvor vi vil være konkurrencedygtige på priser. Derudover har vi intentioner om, at blive dansk forhandler af slips og butterfly på B2B markedet.

Bedste iværksætteroplevelse:

Vi har haft rigtig mange gode oplevelser med billigebutterfly.dk. Vi er blevet mødt med stor opbakning fra forbrugerne på det danske marked. De har virkelig haft interesse for vores koncept og ikke mindst vores måde at yde service på. Vi forsøger at få den nære kontakt med vores kunder og derfor er vi altid til at få fat på! Kunderne kan ringe til os eller kontakte os igennem vores onlinesupport, hvor vi flere gange om dagen sider klar til at besvare spørgsmål.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Invester tiden og mål det ikke op i timeløn.

2.

Vi har også haft flere gode salgsmæssige oplevelser. Herunder flere henvendelser fra virksomheder om skal bruge store mængder butterfly og slips. Det er virkelig en dejlig fornemmelse, når man modtaget en af disse store ordre. Disse fantastiske oplevelser er med til at give os ekstra energi og håb om at vi har fat i det rigtige!

Fokus på kostprisen.

3.

Sæt kunden i fokus. Der er ikke uendelige kunder.

39


Hvordan bliver Danmark verdens bedste iværksætterland?

Af Christer Windeløv-Lidzélius, Kaospiloterne

De fleste lande har indset, at det at hjælpe små forretninger til at vokse og få folk til at kaste sig ud i en karriere som iværksætter, er en vigtig strategi for økonomisk vækst. OECD har i dette henseende en model til at vurdere landes tilstand, som ser på barrierer for entreprenørskab. Her finder vi Danmark på en 8. plads og for eksempel Slovenien på en 4. plads, Sverige på 3. pladsen og Storbritannien som nr. 1. Så overordnet går det rigtigt godt for Danmark, men måske ikke fremragende.

Taksonomien og de kriterier som er anvendt, kan naturligvis diskuteres. Verdensbankens rapport om hvor det er nemmest at starte forretning placerer Singapore som nummer 1, USA som nummer 4, Danmark som nummer 5 og Storbritannien som nummer 7. Sverige og Slovenien er ikke med i top 10. Ved at sammenfatte ovenstående kan man (og bær over med at jeg simplificerer og generaliserer) gøre følgende for at rangerer højere på den internationale liste:

Mindske den administrative byrde forårsaget af rapportering og revision. Skattefritagelse.

Det set-up, som vi normalt imødekommer med nye love og initiativer, er uden tvivl vigtig, men i virkeligheden er der også brug for kulturel forandring. Vores værdisystem må ændres til et, hvor entreprenørskab er mere normaliteten frem for afvigelsen og hvor det at vælge at blive iværksætter er en levedygtig karrierevej for de mange og ikke kun for de få. Det kræver samtidig at vi gennemgår vores uddannelsessystem; Vi skal favne bredere - også dem, der ikke passer ind i systemerne – og vi skal opmuntre til at drømme og vove. I den forbindelse har vi brug for støtte fra dygtige undervisere og ikoner (iværksættere) som kan løfte vores blik mod horisonten. Bare det at lette barriererne vil sikkert give os flere iværksættere. Men vi har også brug for bedre, eller sagt på en anden måde, bedre rustede, bedre positionerede og bedre støttede iværksættere for at få bæredygtig vækst.

Som den tidligere fodboldspiller Glenn Hysén sagde mens han kommenterede en kamp i TV: ”Det handler ikke kun om at have bolden mest muligt. Det handler også om, hvad du gør med den.”

Gøre adgangen til kapital nemmere.

Tilbyde bedre informationssystemer.

Støtte forretningsudvikling.

Dette (og mere) skulle så give os flere (og mere succesrige) iværksættere. Men jeg tvivler på at det er nok. Ud over dette er der fra mit perspektiv også brug for at skabe en kultur for entreprenørskab.

Foto af Christer Eindeløv-Lidzélius

40


41


Foto af Tina Møller 42


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Chokolade-Hex Grundlæggers navn: Tina Møller

Placering / sted: Brønshøj Grundlagt / start dato: Marts 2011

Baggrund:

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Jeg startede med at arbejde med chokolade i 1996, hvor jeg kom ind fra gaden på Agnethe Chokolade i Bredgade hvor jeg blev lært op, og har arbejdet i chokoladeproduktioner flere forskellige steder men fik skubbet til at starte som selvstændig i 2007. Jeg har produktudviklet og lagt fundamentet til min virksomhed i de tre år der er gået indtil åbningen i 2010.

Jeg importerer selv min chokolade fra en producent i Tyskland, og sammensætter råvarer og ingredienser på en måde som de andre chokoladeproducenter ikke gør. Jeg laver både de helt klassiske chokoladestykker, og stykker med smagssammensætninger man kun kan få hos mig!

Jeg er uddannet som tegner fra skolen for brugskunst i 1982, men kom via et gæsteår på scenografilinien til at arbejde indenfor teatret som dukkemager. Efter det tog jeg en BA i filosofi og kunsthistorie, (jeg mangler kun at skrive speciale for at have en cand. mag), og har siden arbejdet som ufaglært mange forskellige steder.

Jeg føler ikke at jeg har så meget tilfælles med den øvrige verden af chokoladeproducenter. Jeg har min egen måde at gøre tingene på, er startet op og har lært at håndtere de forskellige materialer uden en egentlig uddannelse og er egentlig mere fokuseret på at takle udfordringerne med mine kreative evner. Jeg er mere kunsthåndværker end konditor.

Virksomhedens produkt:

Jeg producerer eksklusiv, håndlavet chokolade i mit eget værksted, hvor jeg også har udsalg. Jeg har gjort mig lidt umage for at finde nogle råvarer som de andre ikke bruger, og får dem hjem fra flere forskellige steder. Jeg laver selvfølgelig de klassiske fyldte chokolader, men har også udviklet en del som man ikke kan få andre steder.

Jeg har besluttet mig for at rygraden i mit værksted skal være en rigtig god 85% mørk chokolade, og har fundet en lys og en hvid chokolade der matcher i intensitet.

Jeg har fra start af brugt økologiske produkter, men må ikke reklamere med det før jeg har en autorisation som økologisk producent! Jeg mangler lige at få de sidste råvarer på plads, så ryger ansøgningen af sted! 43

Fortsættes næste side...


Jeg vil gerne fremhæve mine flødeboller, hvor jeg bager flødebollebundene selv, og hvor de selvfølgelig også er overtrukket med den mørke 85% chokolade. De fås i flere forskellige smagsvariationer og bliver lavet hver uge! Der er ikke så mange som laver deres chokolader 100% i hånden, de fleste producenter har selvom de er mindre overtræksmaskiner eller en større produktionsenhed der ligger lidt udenfor byen.

Når kunderne kommer ind fra gaden møder de en individuel service som de større chokoladeproducenter ikke har. Man kan vælge mellem produkterne og selv sammensætte indholdet i gaveæsker og poser. Man kan også bestille produkter der ikke umiddelbart ligger på hylderne, komme med individuelle støbeforme, eller smagsvariationer. Jeg lægger vægt på at procucere små hurtige partier, så varerne altid er så friske som muligt,

mange gange pakkes direkte fra produktionen når kunderne kommer og køber.

Indtil videre laver jeg også æsker, visitkort og foldere selv, så jeg har nogle velafprøvede prototyper, når jeg vil sætte dem i produktion. Det er vigtigt for mig at jeg har styr på alle aspekter af mine produkter, så de bliver nøjagtigt som jeg vil have dem. Jeg har trukket på alle mine færdigheder indenfor tegning og modellering, mit lille firma har en stram og benhård æstetik, og en ligeså klar holdning til kvaliteten af mine råvarer og det færdige produkt!

Tanker før opstart:

Mange begyndelser starter med en fyring! Også mit firma er startet i vrede! Jeg var ikke i tvivl om at jeg ville arbejde med chokolade, og at jeg var færdig med at arbejde for andre hvis jeg kunne få det til at lykkes. Jeg søgte alt arbejde jeg kunne få for at have til mine faste

44


udgifter, og startede firmaet op mens jeg løb med aviser om natten. Min mand har altid været selvstændig, så jeg vidste til en vis grad hvad jeg gik ind til, men der var ligesom ingen vej tilbage, hvis jeg skulle have chancen for at leve af det jeg brænder for var det nu og her den skulle gribes, koste hvad det ville. På et tidspunkt var jeg så langt i processen at det var klart at jeg ikke kunne overkomme at starte et firma op med et arbejde ved siden af, så pr. 1/1- 2012 har jeg prioriteret mit firma og har kun haft det at tage mig af.

Historien:

Som jeg skrev tidligere er mit firma startet i vrede, og det giver både en altoverskyggende motivation og en helt utrolig effektiv form for energi! Men allerstørst er kærligheden til arbejdet med chokoladen, som har gjort at jeg har kunnet tåle hvad som helst, for at blive ved med at arbejde med den.

Jeg startede med at produktudvikle hjemme på mit køkkenbord, byggede selv mit grej og havde en meget tilfreds familie og omgangskreds i den periode. Jeg troede at jeg kunne starte en lille chokoladeproduktion op på min hjemmeadresse, og brugte en del tid og energi på at sætte lokaler i stand. Men da jeg så kontaktede min kommune sagde de blankt nej!

14 dage efter fandt jeg de mest fantastiske lokaler til leje på Islevhusvej, fik skaffet penge til indskud og husleje, og havde dermed et sted at starte op. Det var i november 2010, og da havde jeg to jobs samt så istandsættelsen at tage mig af! Det var først efter nytår at jeg for alvor kunne koncentrere mig om at få lokalerne sat rigtig i stand, jeg har gjort det hele selv, og selvom det er et tidligere bageri var der meget at lave, de tidligere lejere havde forladt stedet i vrede og nogle steder havde de revet inventaret ned af væggene!

45

Fortsættes næste side...


46


Så jeg var færdig og klar til godkendelse i marts 2011 og har prøvet at løbe firmaet i gang siden da.

Finansiering:

Jeg startede op næsten fra dag til dag på fire bukseknapper! Jeg fik mine produktionslokaler mens effekterne af finanskrisen kunne mærkes på både banker og kreditforeninger, så jeg har klaret mig indtil nu med at låne penge hos min familie, der bakker mig 100% op. Uden deres hjælp havde det ikke kunnet lade sig gøre. Og så har jeg puttet alle mine egne likvide midler i foretagenet, solgt mine samlinger, alle de penge jeg før har brugt til tant og fjas er blevet brugt til at købe grej og chokolade, hvilet har været mindst lige så sjovt! Mine ferierejser har været de forskellige messer jeg har taget til i Jylland og på øerne, og det har været helt fint!

og med at jeg har en fysisk produktion som både kæver råvarer og industrimaskiner udover den nødvendige markedsføring og synliggørelse.

Udfordringer:

I dag står jeg stadig med et firma der endnu ikke giver overskud. Jeg har et rimelig trofast lille kundegrundlag i mit lokalområde, men skal kæmpe for at nå en størrelse som jeg kan overleve på. Jeg har et produkt som folk skal lære at kende, chokolade kan man jo købe allevegne, god chokolade kan fås rimelig mange steder efterhånden, og håndlavet chokolade kan købes en del steder i hovedstadsområdet.

Butikken og produktionen er udbygget til en god kapacitet, men jeg skal stadig ud og lede efter kunderne så der kommer tilstrækkeligt mange ind. Jeg vil gerne have opbygget et sted Det som har været den største overraskelse eller som folk gider tage hen til, men har skullet lære hele købmandsskabet og markedsføringsdelen, overrumpling, om man vil, er at det i og der er jeg ikke kompetent overhovedet. virkligheden har været relativt billigt at starte Der har jeg skudt med spredehagl indtil nu og op, men at det så bliver virkelig dyrt når man mangler den samme grad af focus som jeg har skal til at vokse til en fornuftig størrelse. haft på udførelsen af mine produkter. Nu har jeg nok nogle ret specifikke udgifter i

47

Fortsættes næste side...


Største udfordringer:

Den største udfordring har været, og er stadig at kunne markedsføre sig i en verden, hvor de fleste reklamer giver en kvalme. Jeg har et sobert produkt, og vil gerne sælge det på en sober måde. Hvis jeg henvender mig til en potentiel kunde, og de siger ”nej tak”, så bliver jeg ikke ved med at plage dem! Jeg er simpelhen så træt af folk man ikke kan børste af sig, når de ringer én op midt i noget og mennesker, som næsten løber efter én på gaden. Skrigende skilte og jingler der forstyrrer én uanset om man ser fjernsyn eller hører radio, er på nettet eller bare går sig en tur. Det er nok mit allerstørste handikap som selvstændig. Det er svært at synliggøre sig på en acceptabel måde i en verden med så meget larm.

Fremtiden:

Jeg er startet op som enkeltmandsfirma, og håber på ikke bare selv at kunne leve af det, men at kunne oppebære en 3-4 ansatte. Jeg vil gerne have et sted som folk gider valfarte til og som har en fuldt udbygget nethandelsdel.

Bedste iværksætteroplevelse:

Den første kunde som kom ind i min butik og købte noget, som jeg IKKE kendte og som ikke var sendt af nogen jeg kendte. Den første ”like” på facebook, som jeg ikke vidste hvem var fra gav mig også en god oplevelse. Og ellers så er det at bare gå i mit eget produktionslokale og sige for sig selv, det her er MIT, her er mit kongerige.

Hvor finder du ny energi:

Når jeg står med chokoladen, og alle de administrative og udadvendte opgaver er klaret, og jeg bare skal arbejde i mit køkken, får jeg en ro i sjælen som er nærmest meditativ. Ellers har jeg en stor sofa foran TV´et som jeg som regel falder i søvn i, når jeg kommer hjem, med en eller flere katte på skødet. Jeg har svært ved at finde tid til at foretage mig noget udenfor hjemmets fire vægge, når jeg ikke lige arbejder. Jeg har løbetrænet før, men holder pause fra det indtil videre, men er begyndt at savne det. Især de lange ture hvor man kommer ud og får luft og nogle gode naturoplevelser.

48


Favorit websites: www.facebook.com www.dmi.dk www.ebay.com

Inspiration:

Jeg er inspireret af alt hvad jeg finder smukt, og rigtigt, og ærligt. Og hvad jeg finder anderledes, ukonventionelt og nyt.

Jeg burde have haft en startkapital. Jeg er startet op på ”humlebiprincippet”: Jeg ved ikke, at jeg ikke kan så derfor gør jeg det! Hvis jeg havde haft et større beløb var der jo en vis sandsynlighed for, at man brugte nogle penge på ting som slår fejl. Jeg har måttet disponere knivskarpt og har ikke klattet mere væk end højst nødvendigt.

Noget du ville have gjort anderledes:

Jeg ærger mig over, at jeg ikke vidste at det var det her jeg ville da jeg var 20. Jeg ville ønske jeg havde den energi og gå-på-mod, men håber på at mine mange efaringer kompenserer for dette.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Man skal brænde for sagen i en sådan grad at man kan leve med at al energi, kapital og at evt. overskud bruges i firmaet.

2.

Man skal have sin families opbakning.

3.

Man skal have sindssygt meget is i maven.

49


Det rigtige nyhedsbrev... ...mail system er vigtigere end du tror! Du kan få meget mere ud af dine nyhedsbreve end du aner! De fleste eksperter i nyhedsbreve koncentrerer sig som regel kun om emnefelt og indhold. Det er selvfølgelig også vigtigt – men ligeså vigtigt er det mail system du sender med.

S

om introen starter ud med, så ligger der rigtig meget information gemt i de nyhedsbreve du sender ud - for du sender nyhedsbreve (mails) ud til dine kunder og potentielle kunder - IK? Det er i nyhedsbreve den direkte kontakt med potentielle kunder ligger. Resten af artiklen tager udgangspunkt i, at du har et nyhedsbrev.

mine nyhedsbreve. Et stort rungende NEJ! Det er faktisk langt fra alle. Åbner 50% af de tilmeldte dit nyhedsbrev, så begynder det at ligne noget - ofte står det meget værre til. Det rigtige mail system kan fortælle dig din åbningsrate.

Hvad gemmer sig af informationer

Det kan også fortælle dig, hvor mange der Det rigtige mail system kan gøre en række ting klikker på links i indholdet, hvor mange der for dig, som du formentlig ikke tænkte muligt. åbnede flere gange, hvem der har åbnet alle dine email, eller hvem der ingen mails har Splitteste emnefelter åbnet, lade dig sende mailen igen til dem der Et af mine yndlingsting når jeg sender mails ud, ikke åbnede første gang, flette navn ind i er at teste emnefeltet. En simpel splittest, hvor teksten, hvor mange bouncede, hvor i landet de jeg laver to forskellige emnefelter - og den der sidder, etc. Mon ikke du kunne finde et eller får flest åbninger af min email vinder. andet at bruge de informationer til – jeg ved Vent, hvad sagde du. Er det ikke alle der åbner med sikkerhed at jeg kan.

50


Spamfiltre er din værste fjende

Når du sender dine emails, har du en meget grum fjende, og den hedder ”Spamfilter”. Alle de mest benyttede mailtjenester, som gmail, hotmail, livemail etc., de har et meget aggressivt spamfilter.

Det betyder at du skal skrive dine mails uden alt for meget ”snusk”. Undgå fx kun at sende en pdf fil afsted, bruge en svarmail der ikke eksisterer, alt for mange tunge billeder, etc. Den slags øger risikoen for, at din email ryger i et spamfilter.

Bruger du et indbygget nyhedsbrevmodul i dit CMS, vil du ofte være afhængig af dit webhotels mailserver. Hvis den mailserver er blevet blacklistet hos de store spamfiltre, så vil du have meget svært ved at komme igennem til folks indbakke.

Et godt mailsystem sørger for, at du altid sender fra en whitelistet mailserver. En funktion der bliver uhyre vigtig, når du kommer op i flere tusinde tilmeldte.

Hvad venter du på?

Du skal i gang med at bruge et ordentligt mail system - de indbyggede i dit CMS er sjældent tilstrækkeligt. Du har simpelthen ikke de funktioner og data, som bør være tilgængelig.

Af: Skribent Brian Brandt www.brianbrandt.dk Start Op ekspert i online markedsføring

51


Foto af Sebastian Dorset 52


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Sebastian Dorset Grundlæggers navn: Sebastian Dorset

Baggrund:

Jeg er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus.

Virksomhedens produkt:

Skatteteknisk set er det vel ”Foredragsvirksomhed”, men jeg optræder med stand-up, eller historiefortælling og er ofte konferencier eller toastmaster. Og så skriver jeg for alle, der skal have tilført deres ”produkt” noget humor.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Mine konkurrenter er jo alle de andre sjove mennesker, der tager ud og underholder, så jeg adsklller mig negativt ved ikke at kunne spille, synge eller trylle, og positivt ved at være villig til at tilpasse det, jeg kommer med, til situationen og publikummet. Jeg undgår også at tale alt for meget om sex, men holder mig til mine kernekompetencer. Som bestemt ikke er sex.

Placering / sted: Århus Grundlagt / start dato: År 2000

Historien:

Da jeg begyndte som stand-up komiker var der 25-30 danskere, der optrådte med det. Mange af dem er stoppet i dag og meget få af dem levede decideret af det. Så i mange år var det en hobby, der udviklede sig til et bijob og så endte med at være min hovedindtægt. I princippet kunne jeg jo sagtens – som en del gør – gå på arbejde om dagen som tømrer eller skolelærer eller noget helt tredje, og så optræde om aftenen, men efter et par års optræden begyndte min optræden at kaste jobs som tekstforfatter til tv-programmer af sig. Først på det klassiske ”Ugen der Gak” og så i DR2s satirehold med Jan Gintberg som vært. Den slags jobs varer sjældent mere end et par måneder ad gangen, så det gav egentligt sig selv at det eneste faste i mit arbejdsliv var mig selv og så humoren, der var et fuldtidsjob.

Tanker før opstart:

Da jeg blev færdig på journalisthøjskolen var jeg klar over at jeg var en meget dårlig journalist og at det nok aldrig ville blive bedre med det, men det dér ”Stand-up” havde jeg det både rart med at lave og kunne se en fremtid i.

Jeg har altid gjort det, der virkede rigtigt for mig, så det var mere min familie, der var bekymrede over at jeg ikke forsøgte at finde et ”rigtigt job”, men når man har studeret i 6 år er alt jo et fremskridt, selvom det er usikkert.

Fordelen ved at arbejde i sit eget firma er jo at selvom chefen er idiot, så har han ikke mulighed for at komme af med en.

Sebastian Dorset; Foto fra kanalen ”6eren”

53

Fortsættes næste side...


Foto af Sebastian Dorset 54


De første år savnede jeg sikkerheden i at vide hvad man skal året efter, men bortset fra at min bank har svært ved at forholde sig til mit erhvervsvalg så har jeg vænnet mig til at fokusere på freelance-livets fordele: Man er ikke afhængig af en enkelt chefs luner (udover sine egne) og ens arbejdsliv står og falder ikke med om et enkelt firma klarer sig.

At være freelancer og dermed sin egen herre gør at man hele tiden har friheden til at gå, hvis opgaven bliver for fjollet – eller i mit tilfælde: Ikke fjollet nok!

Finansiering:

Min spæde opstart faldt sammen med min studietid, så jeg brugte indledningsvis stand-up komik som et spinkelt bidrag til S.U.’en. Da jeg så blev færdiguddannet forsøgte jeg at undgå at mine faste udgifter steg alt for meget, så lige fra starten satte jeg en lille smule til side, så jeg vidste, jeg kunne klare en måned hvor telefonen ikke ringede. Der gik 3-4 år før jeg gik fra lejet værelse til fremlejet lejlighed. Ulempen er jo at mange banker er forbeholdne overfor at låne ud til os

uden ”fast job”, selvom ingen ansættelser er mere sikre end at de kan blive opsagt med få måneders varsel. Men det er vel for meget forlangt at bankverdenen kommer ind i det 21. århundrede.

Når man ikke kan være sikker på at låne til selv det, man ved man kan betale eller bare til det, en ”almindelig” lønmodtager med samme årsindtægt som en selv får lov til, så må man jo spare op på forhånd. (Lige nu har jeg 11 kr og 75 øre).

Udfordringer:

De største problemer ved at være i gøglerbranchen er at der er mange konkurrenter, og at Danmark er et lille sprogområde.

I USA kan en stand-up komiker rejse rundt med det samme show stort set hele sin karriere. Det lyder ikke særlig tillokkende, men til gengæld noget nemmere. Herhjemme er det nødvendigt at forny sig løbende, fordi publikum er så meget mindre. (Jeg har prøvet at optræde i Norge en enkelt gang, hvilket til en vis grad blev vanskeliggjort af at jeg ikke taler norsk).

Jan Gintberg & Sebastian Dorset; Foto fra DR

55

Fortsættes næste side...


Samtidig er der mange unge der meget gerne vil optræde, og det kan man ikke fortænke dem i. Risikoen er bare at eftersom stand-up komik som festunderholdning ikke kun er i intern konkurrence, men også er oppe mod trylleri, musik, ”optrædende tjenere” og så videre, så risikerer man at en dårlig oplevelse får et firma til at afskrive komik som fremtidig firmaunderholdning. Så hvis man skal være grov så er min virksomheds største problemer at stand-up komiker ikke er en beskyttet titel, og at valget af komiker ikke er 100% meritbaseret.

Det giver mig det problem at jeg skal markedsføre mit firma. Det er jo lidt specielt, eftersom mit firma er mig selv. Så jeg er altså tvunget til at finde på lejligheder til at komme i fjernsynet eller radioen, uden at blive en af dem, der viser mit klædeskab frem i bladene eller sender mine ”nuttede” julefotos til Go’ Aften Danmark.

Største udfordringer:

For et par år siden kæmpede jeg med at det var meget populært at hyre ”de nye” til de fleste

opgaver: Både, når der skulle skrives sjovt til TV og radio, men også som festunderholdning. Men det synes jeg faktisk finanskrisen hjalp lidt på. Programmer som ”Live fra Bremen” insisterer stadig på, at man helst ikke skal have optrådt alt for længe, hvis man skal skrive for dem, men ellers er efterspørgslen efter en komiker, der er villig til at målrette sin optræden, blevet god igen.

Jeg opdagede i den sammenhæng at jeg i for høj grad havde stolet på at mit daværende bookingbureau ville ”sælge mig” til de opgaver, jeg ville egne mig til, men jeg skulle nok tidligere have opdaget at de i meget høj grad prioriterede nogle af mine (dygtige og sympatiske!) kolleger. Så det var et godt og indbringende skridt at skifte til en mindre og mere alsidigt bureau.

Fremtiden:

Om tre år skulle jeg meget gerne være eksponeret ”af egen kraft”. Altså ved en fast klumme i radio eller avis, eller en regelmæssig ”gæsteoptræden” på tv. Det kunne nemlig være en stor hjælp i at markedsføre nye shows eller 56


de bogprojekter, jeg arbejder på. Jeg skulle også gerne have lavet mit første one man-show, som jeg arbejder på i øjeblikket. (Det skal ikke hedde ”mit første one man show”, selvfølgelig).

Bedste iværksætteroplevelse:

Jeg havde en rigtig god oplevelse i efteråret hvor jeg var konferencier på et arrangement for Dana – A-kassen for selvstændige, og virkelig følte at jeg kunne forholde mig til de problemstillinger, de stod overfor. Også selvom min måde at ”have firma” på ikke er helt typisk.

Hvor finder i ny energi:

Jeg slapper bedst af når jeg har lavet det jeg skal, så for mig er det meget afslappende at kunne bruge en aften eller (oh luksus!) en weekend på at få lukket nogle løse ender som netbank, fakturaer eller finpudse opgaver jeg ikke har fået skrevet færdig.

Når jeg har ferie kan jeg bedst lide kombinationen af by og pool, så jeg kan blive solskoldet om dagen og skade min lever om natten.

Inspiration:

Jeg har fået meget støtte af Jan Gintberg, der dels har hyret mig som skribent og ”underleverandør” på forskellige opgaver, og dels har prøvet alt indenfor dansk underholdning, og er giver gode råd om det.

3 gode råd til iværksætteren 1.

For nu at kaste sig hovedkulds ud i en flok afdankede klichéer, så er det vigtigt at finde noget, man er god til at lave. Vælg, så du ikke satser på alt for meget forskelligt på samme tid.

Favorit websites:

www.twitter.com www.endomondo.com (+ Danske aviser).

2.

Arbejd på det du vil være god til og ikke på det, der er afsætning på ”lige nu”.

Noget du ville have gjort anderledes:

Hvis jeg skulle starte forfra ville jeg nok være mere proaktiv og kende min besøgelsestd i stedet for pænt at sidde og vente på at folk fik øje på mig og mine talenter. Jeg burde hurtigere have luret at beskedenhed ikke er en dyd indenfor underholdning.

57

3.

Sørg for at spare lidt op så du har råd til at sige nej ind imellem.


N

Hvorfor er virksomhedsformen vigtig!

år du starter din egen virksomhed er det en god ide at give virksomhedsformen en tanke. Der findes mange former med fordele og ulemper ved dem alle sammen.

Enkeltmandsvirksomhed

Denne form er for kun 1 person og er nem at starte. Alle beslutninger træffes af ejeren. Hæftelsen er personlig og ubegrænset. Der er ingen krav til start kapitalen men der kan være behov for arbejdskapital som absolut ikke bør undervurderes.

Interessantskabet (I/S)

Er for minimum 2 ejere. Beslutninger kræver derfor enighed og man har lidt mindre kontrol end enkeltmandsvirksomheden. Man hæfter for gælden personlig, ubegrænset og solidarisk. Det kan startes med bare en symbolsk kapital.

Selskab med begrænset ansvar (S.M.B.A)

Dette er en mellemting mellem et selskab og en forening. Der skal være mindst 2 ejere. Der er ingen krav til kapital men det er nødvendigt at være enige hele vejen da alle ejere har samme stemmerettighed.

Anpartselskabet (Aps)

Skat og love

Enkeltmandsvirksomheden og I/S anvender personskattereglerne og generelle love og regler. Aps og A/S går under selskabsskattereglerne og selskabsloven. Det er muligt at indskyde kapitalen i form af værdier. Sådan et indskud kaldes apportindskud og værdierne skal verificeres af en revisor.

Det er også muligt at opgradere fra en form til en anden. I nogle tilfælde kan man lave en skattefri virksomhedsomdannelse og i andre tilfælde er det bedre at lukke den gamle vrksomhed ned og starte en ny. Man kan så sælge værdierne fra den eksisterende konstruktion over i den nye.

Der er visse fordele ved at have et Aps eller A/S fremfor de personligt ejede virksomheder. For eksempel er det meget lettere at sælge anparterne eller aktierne end det er at overdrage en virksomhed der er drevet som en enkeltmandsvirksomhed.

Kan have en enkelt ejer. Ejeren kan være direktør og bestyrelse og træffe alle beslutninger. Man hæfter kun med den indskudte kapital som Rettigheder, patenter, websider, kunder og så er minimum 80.000 kr. videre er meget nemmere at overdrage sammen Aktieselskabet (A/S) med et selskab. Kun store Aps og A/S former Dette er den største og dyreste form. Kan ejes har pligt til at blive revideret. af kun 1 person og man hæfter kun for den Små virksomheder kan fravælge denne og behøver derfor ikke anvende en godkendt inskudte kapital som er minimum 500.000 kr. revisor. Fælles for alle formerne er at der skal Kommanditselskabet (K/S) føres regnskab. Denne form er lidt speciel og anvendes mest til investering i for eksempel solcelle anlæg, vindmøller, skibe eller lignenede. Man hæfter personligt og solidarisk. Af: Skribent Typisk består en konstruktion af 10 personer. Claus Møller Start Op ekspert i drift & økonomi

58


Dalsgaard´s corner... Nytårsforsætter er meget andet end om sundhed! Men har du nogensinde overholdt et nytårsforsæt? Det er svært - nogen vil ligefrem sige umuligt. Der er forskel på at kende vejen og gå vejen.

Lige som dine mål med din forretning har du brug for konkrete mål for hvordan du holder dig og forretningen på toppen - for uden en plan bliver dit fortsæt kun til et vagt ønske. Se tre ideer til nytårsforsætter og tips til, hvordan du kan få dem til at blive til virkelighed. Rigtig god fornøjelse med videoen...

Afspil Video

59


Nyheder fra... En mentor er GULD værd

Som iværksætter kan man brænde inde med mange spørgsmål. Er man på rette kurs? Har man kundegrundlag til sit projekt? Vil banken købe ideen?

Men nu skal iværksætterne i CSEs netværk ikke brænde inde længere! Vi har netop søsat et nyt mentorprogram, bestående af 6 erfarne erhvervsledere, som giver mulighed for at ny inspiration eller drøfte de mange problemer og opgaver, man løbende støder på som iværksætter. Lær her 3 gode grunde til at anskaffe sig en mentor fortalt af en af CSEs mentorer, Tine Gaihede.

Se Video

Aktuelle og kommende Events / Kalender:

Onsdag d. 13.02.12 – Copenhagen Wednesday event; Build and run your business in the human cloud.

Onsdag d. 20.02.12 – Copenhagen Wednesday event i samarbejde med udenrigsministeriet.

Tidligere events:

Onsdag d. 12. december afsluttede CSE sin 2012-eventkalender med en stor praksisorienteret iværksætterkonference, hvor forskellige ildsjæle fra både universitetsverden og erhvervslivet mødtes for at sætte iværksætteri i øjenhøjde. Dagen bød på en lang række inspirerende indslag fra flere prominente aktører fra iværksættermiljøet og sluttede af med en flot award-reception, ”The Best of the Best 2012”, hvor årets tre bedste af de bedste entreprenører blev hyldet og belønnet med 40.000 kr. hver. Se stemningsbilleder fra dagen her: www.facebook.com/CseConference

Hold dig opdateret om CSEs mange, spændende events på vores facebook side: www.facebook.com/csenews Se også stemningsfotos på næste side... 60


Nyheder fra...

Stemningsfotos

Fakta: CSE er det samlende sted for studerende, undervisere, forskere samt erhvervsliv, der har en reel interesse i tværfaglig, praktisk og vidensbaseret entreprenørskab. Her arbejder vi på at fremme iværksætteri i samfundet ved at: Styrke og udvikle studenteriværksættere, Gøre entreprenørskab til en integreret del af universitetsundervisningen, Bygge bro mellem erhvervsliv og forskning. For mere information om CSE og vores mange initiativer, besøg www.cse.cbs.dk

61


Tilbageblik... Start Op Magasinet var med da arrangementet ivĂŚkstprisen 2012 blev afholdt hos Deloitte i KBH. Gik du glip af arrangementet kan du her se et foto-sammendrag:

62


Tilbageblik...

Udplug af vinderne 2012

63


TAK fordi du gav dig tid til

at læse denne udgave af iværksættermagasinet Start Op...

Har du en god iværksætterhistorie eller en artikel til magasinet så kontakt Start Op redaktionen på: info@startopmagasinet.dk

Næste udgave udkommer Februar 2013. PÅ GENSYN

Startopmagasinet-Januar2013  
Startopmagasinet-Januar2013  

Danmarks førende iværksættermagasin. Find inspiration og læs om iværksætternes udfordringer og om hvordan de har startet op. Lær af andres f...

Advertisement