Paloturvallisuus

Page 1

SU

U

ME

N

LA

ESTÖ ÄRJ

SUO

PE

KU

OSA

TURVA T I T R O K

SJ

I

LL

T U R VA L L I

S

ST

A AV

E STUSALAN K

S

OSALLISTAVA

TURVALLISUUS MAAHANMUUTTAJILLE


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Häkävaroitin


Häkävaroitin

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Häkävaroitin mittaa ja hälyttää, jos huonetilaan on päässyt häkäkaasua. Häkä on palamisessa syntyvä, nopeasti ja huomaamatta vaikuttava (hajuton ja mauton) vaarallinen kaasu. Se aiheuttaa jo pieninä pitoisuuksina huonoa oloa tai tajuttomuuden. Vakava häkämyrkytys voi johtaa kuolemaan.

Missä käytän? Häkävaroittimen voi hankkia kaikkiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin, joissa on käytössä puu- tai kaasuhella, takka, kamina tai muu avotuli.

Miten käytän? Häkä liikkuu asunnon ilmavirtauksien mukana, koska se on hieman ilmaa kevyempää. Häkävaroittimen paikka on seinällä, ei katossa. Noudata aina valmistajan laatimaa asennusohjetta. Häkävaroitin mittaa ja hälyttää, jos huonetilaan on päässyt vaarallinen määrä häkää. Osassa häkävaroittimia on pelkkä hälytysääni, osassa myös häkäpitoisuutta osoittava näyttö. Häkävaroittimen toiminta tulee testata säännöllisesti testipainikkeesta kuten PALOVAROITTIMEN toiminta.

Mitä maksaa? 15 – 40 € (halvin ei ole välttämättä paras).

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, marketit, rautakaupat, verkkokaupat

Mitä tulee tietää? Hankkiessasi häkävaroittimen, varmista, että siinä on CE- ja SFS-EN-merkintä. Joissakin häkävaroittimissa näyttö näyttää myös lämpötilaa. Ole tarkkana, kun katsot näyttöä. Häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta, vaan se toimii lisäsuojana. Erillisen häkävaroittimen lisäksi asunnossa tulee olla palovaroitin. Opettele käyttämään tulisijaa oikein.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Käsisammutin


Käsisammutin

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Sammutan tulipalon ennen kuin se ehtii levitä. Käsisammuttimilla voi myös rajoittaa paloa pelastuslaitoksen yksikön saapumiseen saakka.

Missä käytän? Sammuttimia voidaan käyttää niin sisällä kuin ulkona syttyneen palon sammuttamiseen. Sammutin voi olla kotona, mökillä, veneessä, autossa ja asuntovaunussa. Kaikissa julkisissa tiloissa on myös sammuttimet.

Miten käytän? Tulipalon syttyessä ota sammutin esille ja poista sokka. Ota letkun päästä kiinni, paina kahvasta ja suuntaa sammutusaine liekkien juureen. Jatka kunnes palo sammuu tai sammutusaine loppuu. Jos palo sammuu nopeasti, säästä loppu sammutusaine. Kuuma kohde voi syttyä ja voit tarvita sammutinta uudelleen.

Mitä maksaa? Alkaen 20 €.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, paloturvatuotteiden kaupat, rautakaupat, verkkokaupat.

Mitä tulee tietää? Hankkiessasi sammuttimen, varmista, että siinä on CE-merkintä ja SFS-EN -merkintä ja että se on käyttöpaikkaan soveltuva. Sammuttimen etiketti kertoo, millaisen palon sammuttamiseen se sopii. Jauhesammutin sammuttaa tulipalon tehokkaasti, mutta jauhe leviää kaikkialle. Nestesammutin soveltuu sisätiloihin. Neste on helpompi siivota kuin jauhe, mutta nestesammutin soveltuu vain tiloihin, jossa lämpötila ei laske alle 0-asteeseen. Sammuttimia on eri kokoisia. Kun hankit sammuttimen, varmista, että jaksat käsitellä sitä. Tarkistuta sammutin määräajoin. Hanki käytetyn sammuttimen tilalle uusi mahdollisimman pian.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Kynttilät ja ulkotulet


Kynttilät ja ulkotulet

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Kynttilä tuo tunnelmaa pimeyteen. Kynttilällä voi korvata valontarpeen esimerkiksi sähkökatkoksen aikana. Led-kynttilä vähentää tulipalon riskiä, koska siinä ei ole oikeaa tulta. Led-kynttilä näyttää samanlaiselta kuin aito kynttilä.

Missä käytän? Kynttilää voi polttaa sisällä tai ulkona. Led-kynttilää voi käyttää korvaamaan tavallisen kynttilän. Se soveltuu hyvin esimerkiksi lapsiperheisiin ja koteihin, joissa on lemmikkieläimiä. Ulkona voi polttaa myös ulkotulia.

Miten käytän? Kynttilä sytytetään tulitikuilla tai sytyttimellä. Huolehdi, että kynttilä on palamattomalla alustalla, turvallisessa paikassa. Sen lähellä ei saa olla mitään helposti syttyvää. Jos poistut tilasta, sammuta kynttilät. Led-kynttilä toimii paristoilla. Pohjassa on virtakytkin, josta kynttilän valon saa päälle ja pois. Joissakin led-kynttilöissä on myös ajastin tai kaukosäätömahdollisuus. Ulkotulia saa polttaa vain ulkona avoimessa tilassa. Parvekkeilla niiden käyttö on kielletty. Ulkotulen ympärillä tulee olla riittävän iso alue tyhjänä.

Mitä maksaa? Alkaen 1 €.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, marketit, verkkokaupat

Mitä tulee tietää? Suomessa syttyy kynttilöistä noin sata rakennuspaloa vuodessa. Tavallisimmin kynttilän loppuun palamisen tai kaatumisen seurauksena syttyy kynttilän alusta tai sen ympärillä olevat materiaalit tuleen ja palo leviää näistä edelleen. Myös liian lähelle toisiaan sytytetyt kynttilät tai tuikut voivat aiheuttaa sulavan steariinin roihahduksen. Harkitse led-kynttilän soveltuvuutta tilannekohtaisesti. Led-kynttilöitä käytettäessä on muistettava, että esimerkiksi muistisairas henkilö voi sekoittaa led-kynttilän tavalliseen kynttilään ja yrittää sytyttää sitä. Jos käytät pieniä led-kynttilöitä, valvo, ettei kynttilöissä oleva nappiparisto päädy lasten käsiin eikä suuhun. Kynttilää tai ulkotulta ei saa koskaan jättää palamaan ilman valvontaa.  © Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Palovaroittimen paristokotelo ja jatkojohto


Palovaroittimen paristokotelo ja jatkojohto

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Paristokotelo helpottaa palovaroittimen pariston vaihtoa. Pystyt vaihtamaan palovaroittimen paristot kiipeämättä.

Missä käytän? Palovaroittimen yhteydessä. Varmista, että paristokotelo on yhteensopiva palovaroittimen kanssa.

Miten käytän? Kytke palovaroittimen pariston paikalle paristokotelon johto. Laita palovaroitin paikalleen ja kiinnitä johto kattoon ja seinään. Kiinnitä paristokotelo seinälle sopivalle korkeudelle. Kytke paristo johdon toiseen päähän. Laita paristo koteloon ja sulje kotelon kansi. Testaa palovaroittimen toiminta.

Mitä maksaa? 12 – 35 €.

Mistä ostan? Apuvälineliikkeet, paloturvatuotteiden kaupat, rautakaupat, verkkokaupat

Mitä tulee tietää? Testaa PALOVAROITIN normaalisti kerran kuukaudessa. Vaihda paristo tarvittaessa. Paristo on helppo irrottaa pariston vaihtoa varten. Voit irrottaa pariston helposti myös väärän hälytyksen sattuessa esimerkiksi ruuanlaiton yhteydessä, mutta muista laittaa paristo tuulettamisen jälkeen takaisin paikalleen. Opasta lapsia, että koteloon ei saa koskea.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Tulipesät


Tulipesät

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Puulämmitteinen liesi on perinteinen ruoanlaitto- ja lämmitysväline. Takkaa voi käyttää lämmittämiseen, uunina tai tunnelman luomiseen. Puulämmitteinen liesi on uusissa asunnoissa korvattu sähköhellalla, vanhemmissa asunnoissa voi vielä olla perinteinen puuliesi.

Missä käytän? Liesi tai takka voi olla kotona tai kesämökillä. Saunassa voi olla puulämmitteinen kiuas tai pata (pieni kuva). Takka voi olla missä huoneessa tahansa. Ulkona voi olla kiinteä grilli, jossa on tulipesä. Myynnissä on myös kertakäyttöisiä grillejä. Ne on tarkoitettu ainoastaan ulkokäyttöön.

Miten käytän? Opettele käyttämään tulisijaa valmistajan ohjeiden mukaan. Takassa poltetaan puuta. Puut sytytetään tulitikuilla tai sytyttimellä. Ennen sytyttämistä avaa savupelti ja mahdolliset tulipesän ilmansäätimet. Pellin saa sulkea vasta, kun tuli on kunnolla sammunut ja hiillos tummunut. Jos suljet pellin liian aikaisin, voi huoneilmaan kulkeutua palokaasuja. Jos tunnet olosi huonovointiseksi takan lämmittämisen jälkeen, ilmassa voi olla häkää. Avaa ovet ja ikkunat, jotta huone tuulettuu ja poistu ulos. Hanki HÄKÄVAROITIN. Varoitin hälyttää mahdollisesta häkäkaasusta. Takan edustan tulee olla palamatonta materiaalia ja se tulee pitää puhtaana tavarasta. Poista tuhka tulipesästä säännöllisesti. Kerää jäähtynyt tuhka palamattomaan astiaan.

Mitä tulee tietää? Takka voi olla avonainen tai luukuilla oleva tulipesä. Avonaisen takan edessä on hyvä käyttää suojusta(kuva), jotta kipinät eivät lennä asuntoon. Tulisijat ja savuhormit pitää nuohota ja niiden kunto tarkistaa kerran vuodessa. Mökillä 2-3 vuoden välein.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Sauna


Sauna

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Sauna kuuluu suomalaiseen peseytymiskulttuuriin. Saunan lämmössä voi myös rentoutua.

Missä käytän? Sauna voi olla kotona omassa asunnossa, taloyhtiön yhteinen sauna, kesämökillä tai julkinen sauna esimerkiksi uimahallissa.

Miten käytän? Saunassa on kiuas, joka lämmitetään sekä lauteet, joilla istutaan. Sauna voi olla puulämmitteinen tai sähkölämmitteinen. Katso puulämmitteisen saunan turvallisesta lämmittämisestä TULIPESÄT-kortista. Sähkösaunassa on sähkövastuksilla lämpiävä kiuas. Kiuas lämmitetään kääntämällä käynnistyskytkimestä virta päälle. Lämpötila asetetaan omalla säätimellään. Säädä ajastimesta tarpeellinen saunomisaika. Sauna lämpenee noin 15-30 minuutissa. Kiukaan ohjausjärjestelmä pitää lämpötilan vakiona, kunnes kiuas sammutetaan tai ajastin sammuttaa sen. Saunomaan mennessä otetaan vaatteet pois, käydään pesulla ja mennään istumaan lauteille laudeliinan päälle. Kuumalle kiukaalle heitetään vettä ja nautitaan löylystä. Löylyn jälkeen käydään uudelleen pesulla. Laudeliinat pestään käytön jälkeen. Voit käyttää myös kertakäyttöisiä paperilaudeliinoja.

Mitä tulee tietää? Lue kiukaan käyttöohjeet ja opettele käyttämään kiuasta. Kiuas pitää olla suojattu kaiteella. Kiuas on kuuma, varo osumasta siihen. Myös höyry voi polttaa. Saunaa saa käyttää vain aikuisen valvonnassa. Lapset eivät saa koskea sähkökiukaan kytkimiin. Saunassa ei saa myöskään säilyttää tavaraa eikä kuivata pyykkiä. TULIPALOVAARA! Jos asunnossa on sähkölämmitteinen sauna, mutta et käytä sitä saunomiseen, irrota saunan kiukaan sulakkeet sulaketaulusta tai käännä automaattisulakkeen vipu OFF-asentoon (alas). Merkitse irrotetut tai pois kytketyt sulakkeet selvästi näkyvällä tekstillä ”Poistettu käytöstä”.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Sytytin


Sytytin

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Sytytin helpottaa pitkän vartensa ansiosta sytyttämistä ja estää sormien palamisen. Se löytyy helposti ja se toimii ulkona paremmin kuin tulitikut.

Missä käytän? Kun sytytät esimerkiksi tulipesän tai kynttilän.

Miten käytän? Avaa sytyttimen varmistin. Paina liipaisinta. Liekki syttyy palamaan. Sytytin sammuu, kun lopetat liipaisimen painamisen. Muista lukita sytytin käytön jälkeen. Jos sytytintä ei lukita, voi sytyttimen kaasu vuotaa esimerkiksi repussa ja aiheuttaa palovaaran.

Mitä maksaa? Alkaen 2 €.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, marketit.

Mitä tulee tietää? Sytyttimissä käytetään propaania tai butaania. Muista paloturvallisuus! Halvimmat sytyttimet ovat muovista valmistettuja kertakäyttösytyttimiä, kun taas kalliimmat sytyttimet ovat kestävämpiä uudelleen täytettäviä sytyttimiä. Muista huolehtia paloturvallisuudesta myös täytön yhteydessä.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Palopakohuppu (Pelastautumishuppu)


Palopakohuppu (Pelastautumishuppu)

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Palopakohuppu on tarkoitettu henkilön hengityksen ja silmien suojaamiseen, jos joudutaan poistumaan savuisesta asunnosta tai tilasta. Se suojaa hengitystä palokaasuilta, höyryiltä ja hiukkasilta.

Missä käytän? Asuntopalojen yhteydessä. Tilasta poistuttaessa tai auttaessasi toista henkilöä poistumaan. Huppua voidaan käyttää asuntopalon yhteydessä, jos joudutaan suojautumaan sisälle huoneeseen odottamaan pelastajia ja huoneilmaan tulee savua.

Miten käytän? Palopakohuppu otetaan pakkauksestaan, avataan ja pujotetaan päähän. Eri valmistajien mallit ja käyttöohje vaihtelevat, katso käyttöohje mahdollisen käytön varalta tai kokeile palopakohupun käyttöä koulutustilaisuuksissa. Palopakohupussa on huppuosa ja suodatinosa. Osassa huppuja on kiristysmekanismi hupun alareunassa, osa kiristyy rakenteensa ansiosta itsestään. Palopakohuppu säilytetään suojakotelossa, josta se otetaan tarvittaessa käyttöön.

Mitä maksaa? Hinta ostopaikasta riippuen alkaen 200 €.

Mistä ostan? Palosuojainliikkeet, maahantuojat, verkkokauppa

Mitä tulee tietää? Säilytä palopakohuppua näkyvällä paikalla, jotta se on helposti saatavilla. Palopakohuppu ei suojaa liekeiltä. Sitä käytettäessä on harkittava tarkoin, onko palosta poistuttava ulos vai suojauduttava sopivaan tilaan sisällä. Käytä asuntopalon varalta vain asuntopaloon tarkoitettuja huppuja, jotka suojaavat myös häkäkaasulta. Huppu säilyy käyttökelpoisena avaamattomassa pakkauksessa noin 8 vuotta. Käyttämättömän hupun suodatinosa voidaan vaihtaa uuteen, jolloin huppu on käyttövalmiina edelleen 8 vuotta. Käytetty huppu uusitaan. Jos autat toista henkilöä pois palavasta asunnosta, suojaa ensin oma hengityksesi, sen jälkeen autettavan hengitys palopakohupulla.   © Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Palovaroitin


Palovaroitin

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Palovaroitin on lakisääteinen varuste tiloissa, joissa asutaan tai yövytään. Palovaroitin reagoi savuun. Se varoittaa asukasta mahdollisesta asuntopalosta ja antaa aikaa alkusammutukseen tai poistumiseen. Pelastuslaki velvoittaa asukasta hankkimaan palovaroittimen, asentamaan sen ja pitämään sen kunnossa. Jokaisessa asuinkerroksessa on oltava palovaroitin, jokaista 60 m² kohti. Jos asunnon koko on yli 60 m², tarvitaan vähintään kaksi palovaroitinta.

Missä käytän? Palovaroittimen voi asentaa eteisen, käytävän, makuuhuoneen, olohuoneen tai vastaavien tilojen kattoon.

Miten käytän? Palovaroitin kiinnitetään kattoon. Noudata asennusohjetta. Jos varoitin hälyttää, tarkista onko asunnossa syttynyt palo. Sammuta, jos alkusammutus on mahdollista. Muussa tapauksessa poistu asunnosta, varoita muita ihmisiä ja soita hätäkeskukseen. Jos hälytys on erheellinen, irrota palovaroittimen paristo ja tuuleta tilat. Laita paristo takaisin paikoilleen. Jos palohälytin antaa vääriä hälytyksiä ilman näkyvää syytä (esim. ruuanlaiton aiheuttama käry), se pitää vaihtaa uuteen. Testaa varoittimen toiminta kerran kuukaudessa painamalla testinapista. Palovaroittimen tulee hälyttää nappia painettaessa. Jos hälytys ei toimi, tarkasta tai vaihda paristot tai hanki uusi varoitin.

Mitä maksaa? alkaen 5-10 €.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, rautakaupat, verkkokaupat

Mitä tulee tietää? Hankkiessasi palovaroittimen, varmista että siinä on CE- ja SFS-EN -merkintä. Palovaroittimen käyttöikä on 5 – 10 vuotta. Palovaroitin ilmoittaa lyhyellä hälytysäänellä, jos paristo on loppumassa. Varmista pariston toimintakunto ja vaihda palovaroittimen paristo kerran vuodessa, mielellään joka vuosi samaan aikaan. (Palovaroittimessa voi olla myös 10 vuoden paristo, jolloin pariston loppuessa vaihdetaan koko varoitin uuteen.) Palovaroitin voi olla myös verkkovirtaan kytketty, jolloin taloyhtiö vastaa laitteen huollosta.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Lukitus ja turvallinen poistuminen


Lukitus ja turvallinen poistuminen

US

TURVA KORTIT LO

IS

U

IS

LL

S

OSALL

TU RVA

UU

P

A

VA

IS

TA

TURVALL

Miksi käytän? Kulkemisen pitää olla esteetöntä. Vaikka lukituksella suojataan henkilöitä ja omaisuutta, lukitus ei saa estää asunnosta poistumista. Uloskäytävien ja niihin johtavien tilojen ovien pitää olla hätätilanteessa sisältä päin helposti avattavissa. Sisällä liikkumisen esteettömyys sekä poistumisturvallisuus ovat osa paloturvallisuutta. Lukituksen tarpeen ja poistumisturvallisuuden yhteensovittaminen on tärkeä osa asumisen turvallisuutta. Ikkunoiden ja parvekelasien lukitseminen suojaa putoamiselta.

Missä käytän? Lukitusta käytetään ovissa ja ikkunoissa. Poistumismahdollisuus sisältä ulos pitää varmistaa sekä varsinaisen uloskäynnin että varauloskäynnin osalta.

Miten käytän? Poistumistiet pitää olla avoinna, eikä niiden kautta kulkemista saa vaikeuttaa tai estää lukituksella eikä tavaroilla. Asuntojen ovien lukitus pitää olla sellainen, että asunnosta pääsee tarvittaessa poistumaan nopeasti ulos. Ovien lukot pitää olla avattavissa (sisältä ulos) ilman avainta. Avainta käytetään vain ulkoa sisälle tulemiseen. Jos ikkunaa käytetään hätäpoistumistienä, myös siinä pitää olla avausmahdollisuus, kuten ikkunan kahva paikoillaan. Riippulukkoa voi käyttää varastojen ovissa.

Mitä maksaa? Hinta lukkotyypin mukaan + asennuskustannukset.

Mistä ostan? Lukkoliikkeet. Kerros- ja rivitaloissa asunnon oven lukkojen uusiminen hoidetaan aina taloyhtiön tai isännöitsijän kautta.

Mitä tulee tietää? Jokaisessa taloyhtiössä, samoin kuin perheessä tulisi arvioida poistumisturvallisuutta ja harjoitella poistumista tulipalon varalta. Pelastustoimessa on arvioitu turvalliseksi poistumisajaksi noin 2-3 minuuttia mahdollisen palon syttymisestä. Jos poistumisaika on selkeästi sitä pidempi, pitää poistumisturvallisuutta parantaa. Poistumisturvallisuuden varmistaminen on taloyhtiöissä yhteinen asia. Varmista, että jokainen perheenjäsen, myös lapset osaavat avata lukot hätätilanteessa. Säilytä avaimet huolellisesti. Esimerkiksi kerrostaloasunnon avaimen kadottaminen voi johtaa useiden ovien lukkojen uudelleensarjoittamiseen ja kustannukset voidaan veloittaa asunnon haltijalta.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


S

LI

TURVA PA

US

KORTIT

IS

U

LI

T U RVAL

US

OSAL

VA

SU

TA

LO

TURVALL

Sammutuspeite


S

LI

TURVA

Sammutuspeite

US

KORTIT

PA

IS

U

LI

T U RVAL

US

OSAL

VA

SU

TA

LO

TURVALL

Miksi käytän? Sammutuspeite soveltuu pienten palojen, kuten vaate-, huonekalu-, TV- tai keittiön hellapalojen alkusammutukseen. Sammutuspeite soveltuu myös sähkölaitepalon ja rasvapalon alkusammutukseen. Sammutuspeite on palamattomasta materiaalista valmistettu peite, jonka käyttö perustuu siihen, että se estää hapen pääsyn palavaan kohteeseen ja tukahduttaa palon.

Missä käytän? Sammutuspeite kannattaa hankkia kaikkialle, missä on vähäinenkin palovaara. Tyypillisiä palon aiheuttajia ovat lieden käyttö, sähkölaitteiden viat, tupakointi, kynttilät ja avotulet. Peite kannattaa olla kotona, mökillä, veneessä ja asuntovaunussa.

Miten käytän? Sammutuspeite kiinnitetään seinälle tilaan, jossa tulipalon syttymisvaara on suuri. Perehdy sammutuspeitteen käyttöön. Harjoittele peitteen avulla sammuttamista. Näin osaat toimia vaaratilanteessa. Tartu sammutuspeitteen nauhoihin ja vedä peite ulos pussista. Ota peitteen nauhoista tai nurkista kiinni, ja suojaa kätesi peitteen taakse. Ojenna kädet suoraan eteenpäin. Levitä peite rauhallisesti palavan kohteen päälle ja tiiviistä se kohteen ympärille, jotta palo ei saa happea vaan se tukahtuu. Jätä peite paikoilleen. Liesipalossa katkaise virta/ kaasu laitteesta. Ota liesituuletin pois päältä. Ilmoita palosta hätänumeroon 112. Jos tapahtumapaikka on ulkona, lähesty paloa tuulen suunnasta peitteen suojassa. Pidä tarvittaessa myös jalalla peitettä paikoillaan ja sammuta.

Mitä maksaa? Alkaen 10 €.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, rautakaupat, verkkokaupat

Mitä tulee tietää? Ostaessasi sammutuspeitteen, varmista että se on kooltaan 120 cm x 180 cm ja siinä on CE- ja SFS-EN -merkintä.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019