Arjen turvallisuus

Page 1

SU

U

ME

N

LA

ESTÖ ÄRJ

SUO

PE

KU

OSA

TURVA T I T R O K

SJ

I

LL

T U R VA L L I

S

ST

A AV

E STUSALAN K

S

OSALLISTAVA

TURVALLISUUS MAAHANMUUTTAJILLE


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Kodin turvallisuuden tarkistuslista


LL

Kodin turvallisuuden tarkistuslista

UU

I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Kodin turvallisuuden tarkistuslistan avulla tarkistat oman tai läheisesi kodin vaaranpaikat ja korjaat ne järjestelmällisesti.

Missä käytän? Omassa tai läheisen kodissa.

Miten käytän? Hanki tarkistuslista ja käy listan jokainen kohta läpi. Jos yksittäinen tarkistettava asia on kunnossa, merkitse rasti vihreään ruutuun. Jos asiassa on korjattavaa, merkitse rasti punaiseen ruutuun. Kirjoita tämän jälkeen tarpeelliset korjaustoimenpiteet. Arvioi, voitko tehdä korjauksen tai muutoksen itse, vai tarvitsetko siihen apua. Kirjaa listaan kuka korjaa ja milloin. Pidä huoli siitä, että korjaus tulee myös tehtyä.

Mitä maksaa? Tulostettavissa ilmaiseksi, verkkokaupasta hinta alle 1 € / kappale, www.spek.fi/ote

Mistä ostan? SPEKin verkkosivuilta tai verkkokaupasta. Huomaa, että vastaavia tarkistuslistoja on useita. Muun muassa pelastuslaitokset jakavat omalla alueellaan erilaisia tarkistuslistoja. Lisäksi vaihtoehtoisia listoja löytyy verkkosivuilta.

Mitä tulee tietää? Käy tarkistuslista läpi kaikessa rauhassa. Turvallisuuteen liittyvistä tarkistuskohteista ja niiden tilanteesta kannattaa keskustella koko perheen kanssa. On tärkeää, että kaikki ovat tietoisia mahdollisista turvallisuusheikkouksista ja niiden korjaustarpeesta. Muista, että tarkistuslista ei korvaa mahdollista pelastuslaitoksen lähettämää omavalvontalomaketta eikä palotarkastusta. Huomaa, että asukkaan kunto tai elämäntilanne voi muuttua. Mahdollisissa merkittävissä muutoksissa tarkistuslista pitää käydä uudelleen läpi ja päivittää se.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Suomi 112 -sovellus


LL

UU

I

S

JE

Suomi 112 -sovellus

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? 112 Suomi -sovellus on älypuhelimeen ladattava sovellus. Se nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Soittajan sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Hätäpuhelun käsittely nopeutuu ja apua osataan lähettää oikeaan kohteeseen.

Missä käytän? Hätätilanteessa, kun tarvitsen apua itselleni tai toiselle henkilölle.

Miten käytän? Etsi sovellus älypuhelimesi sovelluskaupasta nimellä ”112 Suomi”. Lataa sovellus sovelluskaupan ohjeiden mukaisesti. Aseta kuvake näkyvälle paikalle puhelimeesi. Salli sovelluksen käyttää puhelimesi sijaintietoja. Käynnistä sovellus ja syötä puhelinnumerosi. Tämän jälkeen sovellus on käyttövalmis. Hätätilanteessa valitse puhelimeltasi 112 Suomi -sovellus ja paina näytölle tulevaa SOITA 112 –painiketta ja paina luurin kuvaketta. Kerro nimesi ja tilanne, johon tarvitset apua. Älä sulje puhelinta ennen kuin hätäkeskuspäivystäjä antaa siihen luvan.

Mitä maksaa? Sovellus on maksuton. Hätänumeroon voi soittaa, vaikka puhelimessa ei olisi saldoa.

Mistä ostan? 112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi älypuhelimiin.

Mitä tulee tietää? 112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden välittäminen. Päivitä sovellus säännöllisesti. Voit vaihtaa sovelluksen käyttämän kielen ja puhelinnumerosi sovelluksen asetuksista. Puhelimen GPS paikannuksen pitää olla päällä, jos haluat, että mahdollisimman tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Kemikaalit


LL

UU

I

S

JE

Kemikaalit

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Kemikaaleja käytetään päivittäin. Niiden käyttö helpottaa arkea.

Missä käytän? Kemikaaleja käytetään siivoukseen, pyykin- ja astioiden pesuun, sekä henkilökohtaisen hygienian hoitoon. Kemikaaleja käytetään auton ja koneiden poltto- ja voiteluaineena. Lannoitteet, myös kukkalannoitteet, hyönteismyrkyt, rotanmyrkyt ja grillinesteet, samoin kuin ilotulitteet ovat vaarallisia aineita. Tarpeettomat kemikaalit ovat ongelmajätettä. Hävitä ne asianmukaisesti.

Miten käytän? Tuotteissa on käyttöohje. Noudata sitä. Huomioi varoitusmerkit:

räjähtävä

syövyttävä

hapettava

myrkyllinen

terveysvaara/ vaarallinen otsonikerrokselle

terveydelle ympäristölle paineen alainen syttyvä vaarallinen vaarallinen kaasu Säilytä kemikaalit niiden alkuperäisessä pakkauksessa. Varo kemikaalien joutumista suuhun, iholle, silmiin tai keuhkoihin. Säilytä kemikaalit aina lasten ja kotieläinten ulottumattomissa. Käytä suojavälineitä (suojakäsineet ja –lasit) ja suojaa tarvittaessa hengitys ja huolehdi tilan tuuletuksesta.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, marketit, verkkokaupat. Osta kemikaalit aina luotettavalta myyjältä.

Mitä tulee tietää? Kemikaalit voivat olla haitallisia sekä ihmisen terveydelle että ympäristölle. Terveydelle vaaralliset kemikaalit saattavat esimerkiksi ärsyttää ihoa tai silmiä, aiheuttaa herkistymistä tai myrkytyksen, tai niillä voi olla vakavia pitkäaikaisvaikutuksia. Ota huomioon ympäristövaikutukset kemikaalien käytössä ja hävittämisessä. Hävitä tarpeettomat kemikaalit aina asianmukaisesti. Mahdollisissa kemikaalionnettomuuksissa soita hätänumeroon 112. © Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Tietoturvallisuus


LL

Tietoturvallisuus

UU

I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Tietoturvallisuudesta huolehtiminen auttaa suojautumaan sekä yksityisyyden loukkauksilta että taloudelliselta hyväksikäytöltä. Lisäksi se lisää turvallisuudentunnetta. Varoitustarra auttaa muistamaan, ettei poliisi tai pankkitoimihenkilö koskaan kysy puhelimessa, kadulla eikä kotiovella verkkopankkitunnuksia eikä pankkikortin tunnuslukua. Jos kuitenkin joudut huijatuksi, oman pankin päivystävä puhelinnumero ja hätänumero 112 nopeuttavat mahdollisista rikoksista ilmoittamista.

Missä käytän? Huolehdi tietoturvasta kaikessa arjen toiminnassa.Ota tarra käyttöön kotona ja läheistesi kotona.

Miten käytän? Älä anna pankkitunnuksia, sähköpostin salasanaa eikä sähköisien yhteyksien tunnuslukuja toiselle henkilölle. Lisää tarraan oman pankkisi puhelinnumero, johon voit hätätilanteessa ilmoittaa mahdollisesta pankkitietojen urkinnasta tai vastaavasta. Laita tarra kotona näkyvälle paikalle.Tarra muistuttaa siitä, että et saa luovuttaa verkkopankkitunnuksia kenellekään. Älä myöskään kerro pankkikorttisi tunnuslukua. Jos kuitenkin erehdyt antamaan tietosi, soita välittömästi omaan pankkiisi ja ilmoita tilanteesta. Pankki suojaa tilisi. Ilmoita tietoturvarikoksista myös poliisille.

Mitä maksaa? Maksuton.

Mistä ostan? Jakelussa poliisilaitoksilla ja useilla yhteistyöjärjestöillä. Tarroja on saatavissa suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä.

Mitä tulee tietää? Hanki tietotekniikkaosaamista ja pidä se ajan tasalla. Päivitä tietokoneen ja älypuhelimen ohjelmat säännöllisesti. Käytä virustentorjuntaohjelmaa. Pidä huoli sähköpostin ja muiden sähköisten palveluiden salasanoista. Ole varovainen sähköpostin liitteiden avaamisessa. Kaikki hyvä, mitä sähköposti lupaa, ei pidä paikkaansa! Älä luovuta pankkitunnuksiasi tai pankkikortin pin-koodia kenellekään, myöskään perheenjäsenille. Pidä pankkitunnukset poissa näkyvistä. © Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Paikannuslaite


LL

Paikannuslaite

UU

I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Paikannuslaitetta käytetään henkilöturvallisuuden parantamiseksi. Henkilö voidaan paikantaa useilla eri laitteilla, älypuhelimen, älykellon tai erillisen paikannuslaitteen avulla.

Missä käytän? Paikannuslaitetta voidaan käyttää ulkoiltaessa tai eksymisen varalta (lapset ja muistisairaat henkilöt). Paikannuslaitetta käytetään, kun halutaan selvittää, missä avun tarvitsija on. Se soveltuu paikantamiseen ulkona. Osa paikannustekniikasta pystyy paikantamaan henkilön (laitteen) myös sisätiloissa. Osassa paikannuslaitteita on käytettävissä myös erillinen hälytysmahdollisuus tai puhelinyhteys.

Miten käytän? Jos käytät erillistä paikannuslaitetta, sen pariksi tarvitaan älypuhelin. Lataa paikannuslaitteen sovellus älypuhelimelle. Parita laite ja vastaanottava älypuhelin. Tämän jälkeen voidaan paikkatieto tarkistaa tarvittaessa. Muista ladata molemmat laitteet säännöllisesti! Paikannukseen voidaan käyttää myös älypuhelinta, jossa on paikannusmahdollisuus. Tällöin paikannukseen tarvitaan toinen älypuhelin.

Mitä maksaa? Erilliset paikannuslaitteet alkaen 90€ + käyttökustannukset kulutuksen mukaan (datamaksu n. 50€ /vuosi)

Mistä ostan? Verkkokaupat, kodintarvikeliikkeet, puhelinliikkeet.

Mitä tulee tietää? Paikannuslaitteen virran loppuminen estää laitteen paikannuksen. Paikannuslaite voi kuitenkin näyttää viimeisen todetun sijainnin myös siinä tapauksessa, että laite on sammunut. Osa laitteista on roiskeveden kestäviä. Laitteet on suunniteltu käytettäväksi -10 - +40 °C lämpötiloissa. Kylmyys heikentää akun kestoa. Suora auringonpaiste voi haitata laitteen toimintaa.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Ovisilmä


LL

Ovisilmä

UU

I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Ovisilmä lisää asukkaan turvallisuutta ja turvallisuudentunnetta. Sen avulla voidaan suojautua kaupustelulta ja rikollisuudelta. Ovisilmän avulla näet oven ulkopuolelle ja voit päättää avaatko oven.

Missä käytän? Ulko-ovessa.

Miten käytän? Ovisilmä asennetaan oveen asennusohjeen mukaan. Asenna sopivalle korkeudelle. Ovisilmä näyttää laajakulmalinssinsä ansiosta oven ulkopuolen ympäristön.

Mitä maksaa? Mekaaninen ovisilmä alkaen 10 €, elektroniset alkaen 40 €.

Mistä ostan? Kodintarvikeliikkeet, rautakaupat, lukkoliikkeet, verkkokaupat.

Mitä tulee tietää? Markkinoilla on mekaanisen ovisilmän ohella elektronisia ovisilmiä. Yksinkertaisimmillaan laitteet voivat olla paristokäyttöisiä. Paristoja tulee olla varalla. Elektroninen ovisilmä sopii asennettavaksi mekaanisen ovisilmän tilalle. Laitteen asentaminen on melko helppoa, mutta pyydä tarvittaessa apua asentamiseen. Elektronisen ovisilmän näyttö helpottaa tulijan tunnistamista ison näyttöruutunsa ansiosta.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Vesi


LL

Vesi

UU

I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Vesi on hapen, ruuan ja lämmön ohella tärkeä elinehto. Puhdasta vettä pitää olla aina saatavana.

Missä käytän? Pidä vettä aina saatavilla ja varastossa. Vettä kannattaa varastoida mahdollisen vedenjakeluhäiriön varalta.

Miten käytän? Suomessa vesijohtovesi on pääsääntöisesti juomakelpoista. Kaupasta ja kioskeilta voi ostaa juomavettä pulloissa. Vettä tulee varastoida erillisiin puhtaisiin kannellisiin vesiämpäreihin tai isoihin puhtaisiin ja kannellisiin astioihin, jossa vettä voi säilyttää ja kuljettaa.

Mitä maksaa? Alkaen noin 1 euro/pullo.

Mistä ostan? Elintarvikeliikkeet, kioskit, marketit, huoltoasemat.

Mitä tulee tietää? Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruuan laittoon ja hygieniaan. Muista, että vesi säilyy erillisessä astiassa juomakelpoisena muutamia päiviä. Veden jakelussa voi olla häiriöitä. Mahdollisen vesijohtoverkoston veden pilaantumisen seurauksena voidaan asettaa veden käyttökielto tai veden keittokehotus. Mahdollisista veden laatuongelmista tiedotetaan tiedotusvälineissä. Pidempikestoisessa veden jakelun häiriöissä kunta järjestää varavedenjakelun. Muista, että myös lemmikkieläimet tarvitsevat vettä.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Kotivara


LL

UU

I

S

JE

Kotivara

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Erilaiset luonnonilmiöt, kuten myrskyt, sähkökatkot tai voimakas lumisade tai voivat estää kaupassa asioinnin. Sama tilanne voi syntyä esimerkiksi sairastumisen tai tapaturman yhteydessä. Tälläisten tilanteiden varalta tarvitaan kotivaraa, hyvin säilyviä, omaan ruokavalioon ja omiin ruokailutottumuksiin soveltuvia elintarvikkeita.

Missä käytän? Kotona, matkustaessa tai mökillä.

Miten käytän? Kotona on hyvä olla säilykkeitä, joista saadaan helposti ruokaa myös poikkeustilanteissa, kuten sähkökatkon aikana. Säilykkeiden tulee olla ravitsevia ja täyttäviä. Hyviä esimerkkejä ovat purkkisäilykkeet, kuivahedelmät, pikapuurot, couscous, nuudelit, juurekset, kuivatut elintarvikkeet, kuten näkkileivät ja korput.

Mistä ostan? Marketit, ruokakaupat, kioskit.

Mitä tulee tietää? Häiriötilanteessa ensimmäisenä käytetään tuoretuotteet ja jääkaappitavara. Jos sähköä ei ole, kannattaa välttää pakastimen avaamista ruokien sulamisen estämiseksi. Jos sähkökatkos kestää pitkään, pakastimessa olevat elintarvikkeet kannattaa kypsentää ja käyttää ruuaksi. Sähkönjakeluhäiriön aikana ruokaa voi laittaa esimerkiksi retkikeittimellä. Huomaathan, että sähkökatkos voi estää sekä jakeluasemalla tankkaamisen että ruuan ostamisen mutta myös häiritä puhelinliikennettä. Polttoainepumput, maksujärjestelmät ja matkapuhelinlinkit toimivat sähköllä. Yksinkertaisimmillaan säilyke voi olla purkkihernekeitto (kasvis-), josta saat valmiin ruuan helposti tai jota voit hätätilassa syödä vaikka kylmänä. Lisätietoa: www.72tuntia.fi

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Ensiapulaukku


LL

Ensiapulaukku

UU

I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Ensiapulaukun sisältö antaa perustarvikkeet pienten haavojen ja tapaturmien ensiapuun. Vakavammissa tapaturmissa toimi tilanteen mukaan: soita hätänumeroon 112 tai mene ensiavun jälkeen lääkäriin.

Missä käytän? Ensiapuna haavoihin ja tapaturmiin. Kotona, matkalla, retkellä ja mökillä.

Miten käytän? Opettele ensiavun perusteet. Ylläpidä osaamista. Hanki ensiaputarvikkeet: ainakin laastareita, sidontatarpeita ja sakset sekä kipulääkettä. Tapaturman sattuessa etsi laukusta vamman ensiapuun sopivat välineet. Hoida vamma. Muista suojakäsineet ja haavojen desinfiointi.

Mitä maksaa? Alkaen 15 €.

Mistä ostan? Apteekit, marketit, verkkokaupat

Mitä tulee tietää? Ensiapulaukku on hyvä löytyä jokaisesta kodista. Autoilu-, matka- ja mökkikäyttöön on myynnissä pienempiä ensiapupakkauksia. Ensiapulaukun sisällön voi koota myös itse. Kotona ensiapulaukun sijasta on hyvä olla kiinteä lääkekaappi ja siinä laajempi valikoima ensiapuvälineitä. Säilytä ensiapulaukkua tai ensiaputarvikkeita aina samassa paikassa, jotta ne on helppo löytää tarvittaessa. Harjoittele säännöllisesti ensiavun antamista. Ensiapulaukun sisältö vaihtelee valmistajan ja tarkemman käyttötarkoituksen mukaan. Tarkista ensiapulaukun sisältö säännöllisesti. Huomaa, että pitkä säilytysaika heikentää joidenkin tuotteiden laatua. Niissä voi olla viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Hävitä vanhentuneet tuotteet ja hanki vanhentuneiden ja käytettyjen tuotteiden tilalle uudet. Ensiaputarvikkeita saa apteekista.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Lääkedosetti


LL

UU

I

S

JE

Lääkedosetti

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Dosetti on lääkelokerikko. Se auttaa pitämään lääkkeitä tarvitsevan ihmisen lääkkeet järjestyksessä, helpottaa annostelua ja lääkkeiden ottamista. Dosetista on helppo katsoa, onko lääkkeet otettu.

Missä käytän? Dosettia käytetään kotona, mutta se on pienen kokonsa ansiosta helppo ottaa myös mukaan.

Miten käytän? Viikon dosettiin voi lajitella valmiiksi koko viikon lääkkeet eri vuorokaudenajoille (aamulääkkeet, päivälääkkeet, iltalääkkeet, yölääkkeet).

Mitä maksaa? Alkaen 10€.

Mistä ostan? Apteekit, kodintarvikekaupat, verkkokaupat.

Mitä tulee tietää? Varmista, että lääkkeet annostellaan dosettiin oikein! Markkinoilla on myös erilaisia lääkkeiden annosteluautomaatteja tai lääkkeet voivat olla valmiiksi pakattuna annospusseihin. Molemmat voivat olla hyvä apu esimerkiksi muistisairaan henkilön lääkityksen jaksottamisessa. Huomaa, että dosetti ei sinällään takaa, että lääkkeet tulee otettua, tai että ne otetaan oikeaan aikaan. Varmista oikea jaksotus ja annostus tilannekohtaisesti.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019


LL

UU I

S

JE

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Tukevat A-tikkaat


LL

UU

I

S

JE

Tukevat A-tikkaat

S

TURVA KORTIT

S

S

LI

T U RVA

UU

OSAL

VA

IS

A

R

TA

N T LL URVA

Miksi käytän? Tukevia A-tikkaita käytetään turvallisuuden varmistamiseksi kaikissa niissä huolto-, korjaus- ja kodinhoidon tehtävissä, jotka edellyttävät kiipeämistä.

Missä käytän? Kaikissa kodin tehtävissä, jotka edellyttävät kiipeämistä tai kurkottamista: esimerkiksi palovaroittimen asennus kattoon, valaisinten tai verhojen vaihto.

Miten käytän? Hanki asuntosi huonekorkeus huomioon ottaen riittävän korkeat A-tikkaat. Aseta tikkaat aina tasaiselle alustalle siten, että ne eivät pääse kaatumaan tai liikkumaan.

Mitä maksaa? Alumiinitikkaiden hinta 30-50 eurosta alkaen.

Mistä ostan? Rakennustarvikeliikkeet, marketit.

Mitä tulee tietää? Kaatumiset ja putoamiset ovat Suomessa yleisin tapaturmaisen kuoleman syy. Ne aiheuttavat myös merkittäviä kustannuksia terveydenhuollossa. Vältä putoamisia hankkimalla kunnon tikkaat ja käyttämällä niitä kaikissa kiipeämistä edellyttävissä tehtävissä. Varmista, että tikkaiden jaloissa on liukueste ja tikkaiden alusta on kiinteä, eikä luista. Huomaa, että taloyhtiöissä voidaan hankkia yhtiölle yhteiset tikkaat, joita asukkaat voivat lainata. Jos toimintakyky on alentunut, älä kiipeä, vaan pyydä apua.

© Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 2019