Page 1

BroderΔ merΔ BroderΔ merΔ – Monica Zetterström

BroderΔ merΔ Här finns broderier med mönster till kuddar, dukar, löpare, gardiner, babytäcken, broscher m.m. Boken är komplett med anvisningar om garner och material. Mönster för korsstygn och ritade mönster för plattsöm och stjälkstygn gör boken lämplig för både nybörjaren och den som är mer erfaren. Instruktiva teckningar visar och förklarar stygn och broderisätt. Monica Zetterström är textildesigner och har ägnat hela sitt yrkesliv åt broderi. I den här boken presenterar hon några av sina finaste broderier.

Monica Zetterström Foto: Nisse Peterson

ISBN 978-91-534-3426-9

www.icabokforlag.se

3426-Brodera Mera_Omslag.indd 1

2010-12-23 08.15


Broder∆ mer∆ Monica Zetterström Foto: Nisse Peterson


www.icabokförlag.se

© 2010 Monica Zetterström, Nisse Petersson och ICA Bokförlag, Forma Books AB

Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc.

Forma Books AB är ett dotterbolag till Forma Publishing Group som är miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001

Text, mönster och teckningar: Monica Zetterström Foto Nisse Petersson Projektledning: Ingela Holm Redaktör: Gunilla Wagner Omslag och grafisk formgivning: Torgny Karlsson Kreativ konsult: Pelle Holm Layout och original: Anders Wahlberg Repro: Done Tryck: UAB BALTO print, 2011 Litauen

ISBN 978-91-534-3426-9


Innehåll Inledning...........................................................4 Rosenbroderier ................................................6 Rosenkudde med åkervindor .......................... 7 Kudde ”Apelsiner i låda” ............................... 10 Kudde ”Caramba” . .........................................15 Röd och vit kudde ”Spritt” ............................ 18 Åhuskudden . ................................................. 22 Kudde ”Stjärnor i stjärna” .............................26 Fräscha blåvita Kakelkuddar . ........................30 Monogramtavla med små blommor ............ 34 Bröllopskuddar .............................................. 37 Fönster med pelargoner ................................ 38 Märthas minnestavla med blomsterhjärta ... 41 Babytäcke med sagodjur och monogram . ...44 Romantiskt babytäcke med rosenknoppar ....51 Bomullsduk med sommarens smultron ...... 54 Farfars öronlappar med 1800-talsrosor ....... 60 Läckra handledsmuffar med broderade rosor ................................62 Liten väska med allmogestjärna ...................64 Tigermotiv, ett broderi med klös . .................66 Schal med Dala-Flodamönster .....................69

Bakduk med axkrans ..................................... 72 Gardinkappa med rönnbärsslingor i jugendstil ................................................. 75 Abborre, siklöja och gädda – broscher och tavlor . .................................. 78 Pensébroscher ............................................... 83 Tre glada påskägg .......................................... 87 Fyra små vepor ..............................................88 Tulpanduk och julrosduk . ............................ 90 Liten enkel hjärtduk för nybörjare .................94 Grytlappar med hjärta och tomte .................96 Musicerande änglar . .....................................98 Julgransmatta med julstjärnor .................... 103 Stor julduk med julstjärnor ......................... 104 Löpare med julstjärnor . ..............................109 Gardinlängder med julstjärnor ....................112 Adventskalender julparad ............................119 Sömnadsråd ................................................ 124 Montering .....................................................127 Verktyg ......................................................... 128 Köpråd ......................................................... 128


Rosenbroderier Vid mitten av 1800-talet kom de så kallade anilinfärgerna att färga garn och textil med. Tidigare var man hänvisad till växtfärger som gav en vacker men begränsad färgskala. Nu kunde man få fram vilka färger som helst och modet exploderade i starka klara färger. Handarbets­ lusten tilltog enormt med de nya granna garnerna och broderi blev högmodernt. I Berlin, Wien och Paris fanns stora ateljéer där kvinnor satt i rader vid skrivbord med varsin färgnyans i gouachefärg framför sig och målade med pensel. Broderimönster i korsstygn handmålades på det viset, med färg efter färg, eftersom varje färg måste vara helt oblandad och lätt att identifiera. Underbart vackra mönster kom fram på detta sätt, mest med rosor och andra vackra blommor men också med djur, barn och orientaliska motiv. Allt som kunde broderas pryddes med maffiga broderier – kuddar, tavlor, mattor, stolsitsar, ja hela möblemang med soffa och fåtöljer. Hängslen, skärp, västar, och tofflor, allt blomstrade med dessa fantastiska rika mönster. I de ovan nämnda städerna fanns exklusiva butiker som sålde mönstren. Till Sverige kom de också och fanns att köpa eller hyra i de finaste handarbetsaffärerna. Man kunde till och med få köpa eller hyra ett motiv som man särskilt fäst sig vid, utklippt från ett ark med flera motiv. Ullgarner på dockor i alla dessa fantastiska färger levererades bl.a. från franska DMC och från skotska Anchor. Mönstret på rosenkudden är ett sådant mönster liksom det på handledsmuffarna på s. 62 och på öronlapparna på s. 60.

6


Rosenkudde med åkervindor Detta är ett mönster från mitten av 1800-talet. Mönstret visar lite drygt en rapport. Det går också utmärkt att göra ett mindre broderi – en mindre kudde eller en kasse. Börja t.ex. med rosen mitt på tyget och fyll sedan på med mönstret runtom tills önskad storlek uppnås. Brodera på aidaväv eller stramalj med en grovlek av ca tre stygn per cm. Kudden täcks helt med korsstygn och sys med tre av fyra deltrådar av DMC Laine Colbert ullbrodergarn.

7


Åhuskudden Mönstret till denna mycket vackra kudde kommer från Nordiska museets mönstersamlingar. Det var den fantastiska Lilli Zickerman, som var initiativtagare till bildandet av Föreningen för Svensk Hemslöjd 1899. Hon reste omkring i Sverige och dokumenterade textilier av hög teknisk och konstnärlig kvalité. Varje bild är prydligt uppsatt på hård papp och där står vad det är för material, storlek, teknik och färger samt varifrån textilen kommer. Hennes insats för svensk textil är ovärderlig, dels allt hon dokumenterade som annars hade varit borta nu, dels för sin bok ”Sveriges folkliga textilkonst: Rölakan”. Kudden här kommer just från ett sådant blad och med noteringen att den kommer från Villands härad, Åhus socken i Skåne. Det är en så kallad bröllopskudde från mitten av 1800-talet. Bröllopskuddarna bars fram av stiliga förridare, iklädda folkdräkter, vid välsituerade bönders bröllop och lades vid altarringen för brudparet att knäböja på. Man broderar på svart eller vitt rent ulltyg med fint ullgarn så kallat moragarn samt med lite moulinégarn från DMC. Dessa garner finns i hemslöjdsbutiker och i handarbetsaffärer. Det går också med delad tråd ullbrodergarn Laine Colbert från DMC. Rita av mönstret på ett genomskinligt papper, till exempel smörpapper, och upprepa det fyra gånger runtom så att hela mönstret träder fram. Det finns speciella kopieringspapper till broderi i välsorterade butiker som gör det ganska lätt att kopiera över på vitt tygunderlag. På svart botten är det lite krångligare. Rita över hela mönstret på smörpapper och tråckla genom pappret och tyget med en ljus vanlig sytråd. När tråcklandet är klart tar man försiktigt bort pappret och får mönstret på det svarta tyget genom tråckellinjen. Man behöver inte ta med alla detaljer när man tråcklar, ta med huvudlinjerna och improvisera resten med en vit överföringspenna. Arbeta med en fjärdedel i taget. Om du väljer vitt bottentyg så byts det vita garnet ut mot en mörkare gråblå färg. Sömsätten är plattsöm, schattersöm, stjälkstygn samt lite knutar. Det är en kudde som är rolig att brodera. Du kan också ta den lilla kransen i mitten eller någon enstaka blomma och sätta på en tavla, kudde eller förslagsvis på en tröja.

22


Färger, nummer och garnåtgång: Moragarn

DMC moulinégarn

DMC Laine colbert

1) Gul 2044, 1/2 hg

8) Oliv 3819, 1 docka

1) Gul 7504, 2 dockor

2) Ljusblå 2016, 1/2 hg

9) Vit Blanc, 1 docka

2) Ljublå 7027, 3 dockor

3) Ljusgrön 2013, 1/2 hg

3) Ljusgrön 7323, 2 dockor

4) Mörkröd 2024, 1/2 hg

4) Mörkröd 7138, 5 dockor

5) Rosa 2051, 1/2 hg

5) Rosa 7605, 2 dockor

6) Grön 2010, 1/2 hg

6) Grön 7769, 4 dockor

7) Vit 2001, 1/2 hg

7) Vit Ecru, 5 dockor

Färdigt mått 40 ∞ 40 cm. Klippmått 50 ∞ 50 cm. Montering: Kudden monteras som vanligt, se s 127, med tillägg för banden i hörnen, se s. 126.

23


Märt±as minnestavla   med blomsterhjärta Mönstret till denna fina minnestavla med blomsterhjärta till dop eller bröllop är ritat av textildesigner Märtha Gustafson. Brodera med korsstygn och efterstygn på offwhite räknelinne med en grovlek av ca 10 trådar per cm eller på aidaväv med fem rutor per cm. Korsstygnen sys med moulinégarn, två av sex deltrådar, och efterstygnen sys med en av sex deltrådar. Både korsstygn och efterstygn sys över två trådar i väven. Efterstygnen i bladen högst upp och i blommorna närmast sys med grågrön 3813. Efterstygnen runt prästkragar och åkervindor sys med grålila 3042. Efterstygnen längst ner vid förgätmigejen sys med ljusgrön 733. Texten broderas med efterstygn med moulinégarn, två deltrådar av sex. Använd ett rutpapper, till exempel 5-millimeter, och gör ett litet mönster på de namn och datum du vill brodera in i hjärtat. Bokstäver och siffror hittar du på s. 42. Börja från mitten av mönstret mitt på tyget så att namn och datum hamnar mitt i hjärtat.

Färger, nummer och garnåtgång, DMC moulinégarn: Vit Blanc, 1/2 docka

Ljusgul 744, 2 meter

Mörkgrön 937, 2 meter

Lila 210, 2 meter

Blå 798, 1/2 docka

Rosa 957, 1/2 docka

Röd 309, 1 meter

Ljusrosa 818, 1 meter.

Mild rosa 962, 1/2 docka

Grågrön 3813, 1/2 docka

Grön 905, 2 meter

Klargul 973, 2 meter

Ljusblå 519, 2 meter

Ljusgrön 733, 1/2 docka

Beige 977, 1 meter

Mörkgul 725, 1 meter

Mörk rost 920, 1 meter

Grålila 3042, 1/2 docka

Färdigt mått 28 ∞ 28 cm. Klippmått 35 ∞ 35 cm. Montering: se tavelmonteringar s. 127.

41


Babytäcke med sagodjur   och monogram Brodera med korsstygn och efterstygn på hardangerväv eller aidaväv. Det ska gå fyra stygn per cm. Sy korsstygnen med tre av sex deltrådar moulinégarn och efterstygnen med två av sex deltrådar. Börja brodera mitt på tyget mitt i mönstret. Katternas och grisens ögon är gröna med svarta konturer och pupill. De övriga djuren har svarta ögon. Katterna, fåret och övre hunden har rosa nosar med svarta konturer. Nallen och tuffa hunden med gröna byxor har bruna nosar. Morrhåren är svarta. Grisens tryne sys med svart. Texten sys med knallrosa eller blå färg. Ta ut de bokstäver och siffror ur monogrammet (s. 48–49) som önskas och sätt ihop barnets förnamn, efternamn och månad/år för födseln. Det går lätt på rutigt femmillimeterspapper. Det kan vara en bra hjälp att hitta rätt mellan figurerna om man tråcklar mellan dem med en avvikande färg som sedan dras bort. Djurfigurerna kan också användas till små tavlor eller kuddar. Mono­ grammet är trevligt att märka handdukar eller servetter med.

Färger, nummer och garnåtgång, DMC moulinégarn: Knallrosa 605, 1 docka

Gul 444, 3 meter

Blå 813, 1 docka

Beige 738, 1 docka

Grisrosa 761, 1/2 docka

Brun 400, 1/2 docka

Grå 415, 1 docka

Svart 310, 3 meter

Grön 966, 1 docka

Vit Blanc, 3 meter

Till monogram ta ytterligare 2 dockor av den färg du väljer. Färdigt mått 60 ∞ 75 cm. Klippmått 75 ∞ 85 cm. Foder av vit flanell, klippmått 75 ∞ 90 cm. Det räcker till en ficka nedtill som håller istoppstäcket på plats. Montering: När broderiet är färdigt pressas det från avigsidan. Sicksacka eller kasta längs sidorna. Därefter lägger man rätsidan uppåt och fodret ovanpå med ficka för istoppstäcket vikt utåt. Nåla och sy ihop översta kortsidan samt de två långsidorna. Pressa ut sömmarna och klipp bort eventuellt överflödigt tyg. Vänd sedan täcket ut och in så att broderiet kommer på framsidan. Fålla nederkanten med smygstygn. Pressa därefter lätt och täcket är färdigt.

44


Gardinkappa med   rönnbärsslingor i jugendstil Mönstret är omarbetat från en jugendduk daterad till 1910. Det går lätt att göra både duk och gardinkappa av detta mönster. Brodera på bomull eller linne med tre av sex deltrådar moulinégarn. Bär och blad broderas med plattsöm och alla stjälkar med stjälkstygn. Stjälkarna och bladen sys med grönt och bären varieras efter önskemål med två färger rött.

Färger, nummer och garnåtgång, DMC moulinégarn: Grön 3348, 5 dockor.

Röd 349, 1 docka

Mildröd 351, 2 dockor

Gardinkappan på bilden 55 ∞ 180 cm. Klippmått 75 ∞ 190 cm. Montering: När broderiet är klart pressas det, därefter fållas nederkanten och kortsidorna som vanligt. Överkanten monteras så att den passar din gardinstång.

75


Schal med Dala-Flodamönster Härlig schal med Dala-Flodablommor. Schalens mönster är hämtat från de älskade gamla mönstren från Floda i Dalarna. De har inspirerat till många olika broderade textilier. Jag har ritat mönstret till den här schalen med utgångspunkt från det klassiska pensémönstret. Schalen är broderad på ullkläde med ullbrodergarnet Laine Colbert. Sömsätten är plattsöm, stjälkstygn, schattersöm och knutar. Sy på vitt eller svart rent ulltyg med lila/grönt mönster. Rita av mönstret på genomskinligt papper med svart tuschpenna. För över det på tyget med hjälp av textilkopiepapper. På den lilla skissen framgår ungefär hur mönstren fördelas på schalen. Väljer du svart tyg så är det knepigare att föra över mönstret. Ett tips är att tråckla över mönstret med vit sytråd. Du syr då genom pappret och tyget, inte alla detaljer utan de stora dragen, resten ritas dit på fri hand med vit överföringspenna. Brodera med delad tråd av garnet, ta inte för lång tråd då går den lätt av.

Färger, nummer och garnåtgång, DMC Laine Colbert: Gul 7725, 1 docka

Lila 7255, 2 dockor

Vit Blanc, 1 docka

Mörklila 7016, 1/2 docka

Grön 7542, 3 dockor

Mörkröd 7108, 1 docka

Beigegrön 7362, 2 dockor

Rosa 7151, 2 1/2 docka

Ljuslila 7251, 3 dockor

Färdigt mått triangel 150 ∞ 150cm. Montering: Fransen görs sist så som skissen visar. En linjal eller en tunn trästicka ca 4 cm hög och 1/2 m lång (beroende på hur lång du vill att fransen ska vara), är lämplig att sy över, längre blir bylsigt att arbeta med. Passande garn är Klippans tunagarn ca 1/2 hg eller något annat helyllegarn. Använd offwhite till vita schalen och svart till svarta schalen.

Så här görs fransen.

69


82


Pensébroscher När de vackra penséerna dyker upp i blomsteraffärerna som en förtrupp till våren och vi sätter ut dem i krukor och njuter av dem – då vet vi att värmen snart kommer. Här är förslag till broscher med blommorna eller en liten tavla med en enda pensé i all enkelhet. Penséer i härliga färger broderas på aidaväv eller stramalj med en grovlek av ca tre stygn per cm. Sy med med DMC ullbrodergarn Laine Colbert. Sömsättet är korsstygn med hel tråd av garnet. Börja sy från mitten av mönstret mitt på tyget. Med på mönstret finns ytterligare två penséer som ej syns på bilden.

83


Tulpanduk och julrosduk Här är två små fina dukar, den ena med tulpaner och den andra med vita julrosor. Brodera med korsstygn på räknelinne grovlek ca 10 trådar per cm. Sy över två trådar på väven med moulinégarn, tre deltrådar av sex. (Julrosdukens knopp kontureras med två deltrådar efterstygn med guld­ oliv.) Det går också bra med aidaväv grovlek fem stygn per cm. Mönstren upprepas likadant runtom. Börja gärna räkna från mitten, vik tyget två gånger och få fram mitten. Räkna därifrån fram till mönstret och börja sy där.

Färger, nummer och garnåtgång, DMC-moulinégarn: Tulpanduken

Julrosduken

Ljusröd 351, 1 docka

Guldoliv 733, 2 dockor

Röd 309, 1 docka

Klargul 307, 2 meter

Mörkgrön 986, 1/2 docka

Grön 3347, 2 dockor

Svartgrå 844 (till ståndarna),

Vit Blanc, 1 1/2 docka

  1 meter Grön 3347, 1/2 docka Oliv 581, 1 docka Gröngul 165, 1/2 meter Färdigt mått 26 ∞ 26 cm. Klippmått 35 ∞ 35 cm. Montering: När broderierna är färdiga pressas dukarna på avigsidan mot mjukt underlag och fållas ca 1 1/2 cm från yttersta korsstygnraden.

90


91


BroderΔ merΔ BroderΔ merΔ – Monica Zetterström

BroderΔ merΔ Här finns broderier med mönster till kuddar, dukar, löpare, gardiner, babytäcken, broscher m.m. Boken är komplett med anvisningar om garner och material. Mönster för korsstygn och ritade mönster för plattsöm och stjälkstygn gör boken lämplig för både nybörjaren och den som är mer erfaren. Instruktiva teckningar visar och förklarar stygn och broderisätt. Monica Zetterström är textildesigner och har ägnat hela sitt yrkesliv åt broderi. I den här boken presenterar hon några av sina finaste broderier.

Monica Zetterström Foto: Nisse Peterson

ISBN 978-91-534-3426-9

www.icabokforlag.se

3426-Brodera Mera_Omslag.indd 1

2010-12-23 08.15

9789153434269  

BroderΔ merΔ Monica Zetterström Foto: Nisse Peterson Broder∆ mer∆ Monica Zetterström Foto: Nisse Peterson Mångfaldigande av innehållet i den...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you