Page 1

Jul på MONSTERHOTELLET

ANNA HANSSON & ANDRÉ HÖGBOM


I samma serie: Halloweenfesten (2015) Storstädningen (2015) Dubbelbokningen (2015) Loppinvasionen (2016) Den objudna gästen (2016) Jul på Monsterhotellet (2016) Den nya soffan (2017) Småtomtar och troll (2017) Den stora påskmiddagen (2018)

Jul igen på Monsterhotellet Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge tel. 0340-355 05 info@betapedagog.se www.betapedagog.se Copyright © Anna Hansson, André Högbom och Beta Pedagog AB, 2018 Författare: Anna Hansson Illustratör: André Högbom Redaktör: Isac Carlsson Läsbarhetsindex: 23 Art. nr beta-1280 ISBN 978-91-88009-79-1 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2018

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Anna Hansson

Jul på MONSTERHOTELLET Illustrationer: André Högbom


Högt uppe på ett berg i Lappland ligger ett hotell. Men det är inget vanligt hotell. Det är ett monsterhotell. På Monsterhotellet bor och jobbar varulven Bosse och hans barn Ulv och Ylva. När Bosse tog över hotellet från de förra ägarna följde inte bara alla möbler med, utan också ett spöke. Det så kallade farmorspöket. 4


1 december – Post! ropar Ylva högt. Hon står i fönstret i matsalen med en kikare i handen, och spanar efter brevskatan. Ulv skyndar sig att slicka upp det sista av frukosten, friterade småkryp med strösocker på, och springer sedan och tar på sig skorna. Han och Ylva pulsar tillsammans genom snön med sikte på postlådan. – Borde inte pappa ha skottat? säger Ulv. Det här är ju olidligt!

6


– Jag håller med! säger Ylva. Och var det inte i dag tandtrollen hade bokat ett rum? De kommer aldrig att kunna ta sig fram i den här höga snön. – Jag säger till pappa att han måste gå ut och skotta så fort vi kommer hem igen, säger Ulv. Ylva skakar på huvudet. – Gör inte det! Han kommer bara att säga att det är vår tur. – Men tandtrollen då? säger Ulv. Ylva stannar till och funderar, sedan börjar hon gå tillbaka mot hotellet. – Jag har en idé! säger hon. Vänta vid postlådan!

7


Ulv går vidare, och hinner precis fram till lådan när brevskatan tar fram några kuvert ur sin väska. – Sikta! ropar Ulv och lyfter på postlådans lock.

8


Brevskatan kastar breven i huvudet på honom och skrattar högt innan hon flyger sin väg. Ulv tänker precis ropa några väl valda ord efter henne, när Ylva kommer med en pulka och ett långt snöre. – Vi lämnar pulkan här vid vägen och tar med snöret hem, säger hon. Då kan vi dra tandtrollen hela vägen till hotellet. – Smart! säger Ulv. Ylva har lagt en skunkpäls i pulkan, och skrivit Välkomna till Monsterhotellet på en bit kartong. Den ställer hon i snön bredvid pulkan.

9


Ulv bläddrar igenom posten. – Räkning till pappa, räkning till pappa, räkning till farmorspöket. Det sista brevet håller han upp framför Ylvas nos. – Och ett brev till oss! säger han glatt. Han sliter upp kuvertet. – Det är från kusin Felix! Han kommer och hälsar på i jul! – Vad roligt, säger Ylva. När kommer han? – Den andra december. – Den andra december? Det är ju i morgon! Ylva tar tag i snöret som sitter fast

10


i pulkan och börjar gå mot hotellet så fort att snön yr runt henne. – Kom igen nu, Ulv! ropar hon. Vi måste fixa ett rum till kusin Felix. Jag tänker då inte dela med honom, så mycket som han snarkar! – Inte jag heller, säger Ulv och skyndar efter.

11


2 december – God morgon! säger Ylva till tandtrollen, som är så små att de måste sitta på bordet för att kunna äta sin frukost. Har ni sovit gott? – God morgon! säger det äldsta av trollen. Vi har aldrig sovit så gott tidigare. Vi tog med pulkan till vårt rum och sov i den. Hur mysigt som helst! Ylva ler och går in i köket för att hämta en stor tillbringare med iskallt vatten. Den bär hon försiktigt, för att inte spilla något, ända till Ulvs rum. Hon trycker försiktigt ner handtaget och smyger in. 12


Hon hade inte behövt anstränga sig för att vara tyst. Ulv har öronen fulla med kottar och sover som en stock. Ylva håller tillbringaren högt ovanför hans huvud och låter det kalla vattnet rinna ner i hans ansikte.

13


Ulv sätter sig upp och ruskar på sig så att Ylva nästan blir lika blöt som honom. – Vad håller du på med? säger han argt. – Kusin Felix kommer snart, och vi har fortfarande inte fixat ett rum till honom! säger Ylva. – Just ja! säger Ulv, och drar på sig en morgonrock. Påminn mig igen varför vi inte gjorde det i går? – Därför att du hela tiden sa att vi skulle göra det om en stund, och sen blev du så trött efter middagen att du gick och la dig, säger Ylva. – Och varför fixade du inte det själv? frågar Ulv. 14


Ylva tar Ulvs kudde och slår honom i huvudet med den så hårt att påskfjädrarna den är stoppad med flyger runt i rummet. Ulv håller händerna för ansiktet, och tar kudden ifrån Ylva så fort han får chansen. – Kom nu, säger han och går före ner till receptionen. De tittar i boken där alla bokningar står nedskrivna. – Fullt överallt, säger Ylva och suckar. – Källaren, då? frågar Ulv. – Fullt där också, säger Ylva. Stor­ trollen kommer i kväll och ska sova där i två nätter.

15


– Vinden, då? föreslår Ulv. – Så taskiga kan vi inte vara! säger Ylva. Ingen vill väl dela rum med farmorspöket. Hon är alltid sur och dessutom uppe hela nätterna och skramlar med sina kedjor. – Då väcker han i alla fall inte henne med sina snarkningar! säger Ulv. Ylva slår igen boken. – Han får dela rum med pappa, säger hon. Kom så går vi och bäddar! De tar fram en stor luftmadrass ur garderoben i pappas rum, och bäddar till kusin Felix med de finaste påslakanen de kan hitta.

16


– Så, nu kommer i alla fall han att sova gott! säger Ylva när de är klara. Ulv går iväg till förrådet i korridoren utanför pappas rum och kommer snart tillbaka med ett par hörselkåpor. – Förhoppningsvis pappa också! säger han, och lägger hörselkåporna på pappa Bosses kudde.

17


Snart är det jul igen på Monsterhotellet. Förutom de vanliga gästerna får de i år besök av en väldigt speciell gäst, kusin Felix. Tillsammans med honom förbereder Ulv och Ylva allt från luciatåg till julfester, och så gör de ett nytt försök att fånga jultrollet.

Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga. André Högbom är en kreativ mångsysslare och illustratör. Hans bilder är välgjorda, humoristiska och detaljrika.

Art. nr beta-1280

9 789188 009791

www.betapedagog.se

9789188009791  
9789188009791