Page 1

UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL BEWAAREDITIE | JUNI 2018

De Rabobank komt bij u thuis Pagina 5 Perfect Mobiel door Scootmobielen Brabant Pagina 7

COR VAN DE HEIJDEN “Een Markant(e) persoonlijkheid”

Pagina 13 Rij impressie Suzuki Swift Pagina 15

Nationale Ebike Telegraaf test Pagina 7

ALLES WAT DE 50-PLUSSER BEWEEGT Volg de seniorenkrant ook op Facebook • www.facebook.com/seniorenkrant


Toe aan gemak en comfort in uw slaapkamer?

Tal van slimme opties:

In hoogte verstelbaar

Elektrisch verstelbaar

Zorgpakket (papegaai of bedhek)

Alles naar wens aanpasbaar

Hoogte volgens Arbowet

Bezoek nu ons

Een goede dag begint bij een uitstekende nachtrust.

aldenhuijsen slaapadviescentrum Leeuwenstein 3, Delft

Al 30 jaar de slaap(kamer)specialist van Nederland

Professioneel, persoonlijk en uitgebreid advies op maat

90 dagen omruilgarantie

Bel voor vrijblijvend advies bij u thuis of in ons slaapadviescentrum.

0800 - 400 1010 Kijk voor meer informatie op www.aldenhuijsenbedden.nl of kom naar een van onze showrooms.

Vraag gratis onze brochure aan via deze antwoordkaart of bel 0800 - 400 1010 Dhr.

Mevr.

Naam: Adres:

Bij levering nieuwe bed, terugname oude bed

Postcode & plaats: Telefoonnummer:

Boxsprings � Ledikanten � Lattenbodems Bijmeubelen � Matrassen � Accessoires

E-mailadres: Stuur de antwoordkaart in een envelop zonder postzegel naar: Aldenhuijsen � Antwoordnummer 10014 � 5400 VB Uden

coupon Seniorenkrant


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

Nieuw theaterseizoen Markant Uden boordevol muziek Op 15 april ging de officiële verkoop van theaterseizoen 2018-2019 van Markant Uden van start. Een seizoen boordevol cabaret, toneel, dans, klassieke muziek en vooral ook heel veel popmuziek. Muziek van de 60 en 70-er jaren tot nu en vele tribute bands die een ultieme ode brengen aan de allergrootste muziekhelden. Muziekliefhebbers zijn dit seizoen bij Markant Uden dus aan het juiste adres.

Directeur Jan Wouda vertelt: “Kent u Steve Harley & Cockney Rebel nog? Dit seizoen te zien op ons podium! En wat dacht u van mijn persoonlijke favoriet: The Alan Parsons Live Project. Of Gino Vannelli, de Golden Earring, Romy Monteiro, René Froger, Ellen ten Damme, de Edwin Evers Band, Tommie Christiaan en Frank Boeijen? En waar we ook bijzonder trots op zijn: Tania Kross komt naar Uden met de wereldberoemde opera Carmen. En dit is nog maar een kleine greep van de vele, klinkende namen die dit seizoen ons Udense podium zullen betreden. Wat een muzikaal seizoen!”

Tribute bands Ook komen de beste bands uit binnenén buitenland naar Markant Uden voor tributes aan de groten der aarden. Er is toch immers niets fijner dan te genieten van de muziek van jouw muzikale helden? Lekker samen met een volle zaal en de band terug naar het gevoel van toen. Er worden onder andere tributes gebracht aan Phil Collins, ​The Everly Brothers, Johnny Cash, Simon

& Garfunkel, George Michael, The Cats, Michael Jackson, Rammstein, en Fleetwood Mac. Voor iedere muziekliefhebber wat wils Hieronder zetten wij voor u alvast de muzikale optredens voor de maanden september en oktober van het nieuwe seizoen op een rijtje. De gehele agenda vindt u op markantuden.nl. Jan Wouda besluit: “Voor iedere muziekliefhebber is er wat wils. Kom vooral luisteren, kijken, beleven en genieten!”

Agenda September 23-09 25-09 28-09 29-09

Her Majesty - The very best of Crosby, Stills, Nash & Young Chris Jagger & The Rocking Kronies

december juni 2018 2017

Column De laatste zorg… Wilt u graag helpen met de verzorging van uw dierbare?’ Een vraag die voor ons heel normaal is. Wij vinden het belangrijk dat u op een prettige manier betrokken wordt bij de verzorging van uw dierbare. Het voor de laatste keer samen verzorgen van uw dierbare kan een waardevol moment zijn. Regelmatig zien we een terughoudende reactie bij nabestaanden. Achteraf blijkt dit in de meeste gevallen te komen doordat nabestaanden niet goed geïnformeerd zijn. Er doen behoorlijk wat “spookverhalen” de rondte. Zo wordt vaak gedacht dat overledenen worden volgestopt met watten, dit is tegenwoordig niet meer het geval. Ook groeien nagels en haren na het overlijden niet door, de huid trekt terug waardoor het lijkt alsof haren en nagels groeien. In de meeste gevallen is het ook niet nodig dat kleding kapot wordt geknipt zoals vaak wordt gedacht en worden er geen botten gebroken! Het kan soms zijn dat u een “knak” hoort bij het soepel maken van de gewrichten, dit komt door de spierspanning en het “stijf worden” van het lichaam. Om het lichaam te kunnen kleden worden deze gewrichten eerst weer soepel gemaakt. Met veel respect en uiterste precisie verzorgen wij in alle rust uw dierbare, wij luisteren naar uw wensen, ons uitgangspunt is dat uw dierbare er weer Anne den Otter uitziet zoals u hem of haar graag wilt Team postmortale zorg herinneren. Of u er nu bij bent of niet, wij behandelen overledenen alsof het onze eigen familie zou betreffen. We doen geen enge dingen of handelingen die u niet zou mogen zien. Een veel gehoorde reactie na afloop is dat nabestaanden een waardevolle herinnering overhouden aan de verzorging. Wij werken met een eigen, opgeleid, zorgteam, dat dag en nacht klaarstaat om uw dierbare te verzorgen. Of uw dierbare nu thuis, in (een 24-uurs kamer) in ons uitvaartcentrum of rouwkamer is opgebaard, dagelijks controleren wij de opbaring om deze zo goed mogelijk te laten verlopen. Thanatopraxie, tijdelijke balseming van het lichaam, komt steeds vaker voor. In de meeste gevallen vinden mensen dit prettig omdat er dan geen koelelement gebruikt hoeft te worden, ook kan het prima worden ingezet wanneer de overledene langere tijd opgebaard wordt, bij langdurige warmte, wanneer er flinke verkleuringen zijn opgetreden door bijvoorbeeld een hartstilstand of door veelvuldig medicijngebruik.

“Wilt u graag helpen met de verzorging van uw dierbare?”

Thanatopraxie is een ingrijpende behandeling voor het lichaam en niet in ieder geval aan te raden. Ook geeft thanatorpaxie geen garantie dat het lichaam ook daadwerkelijk mooi blijft. Een lichaam blijft tenslotte een natuurproduct. Per situatie adviseren wij u zo goed mogelijk over het gewenste resultaat en de mogelijkheden.

Peter Koelewijn - Peter Koelewijn & zijn Rockets Rachel Kramer, Jordyn Mallory e.a. - Nashville Night

Mocht u vragen hebben, wij staan u graag te woord.

Oktober 03-10 06-10 11-10 19-10 27-10 28-10

René Froger - Favourites in concert (Try-out) The Dublin Legends – Formerly the Dubliners Gino Vannelli Mirusia - An Enchanted Evening with Mirusia Bouke & ElvisMatters - Elvis, The Comeback 50 Years After Naturally 7 - On Tour

3

TON EN ALBÈR CLAASSEN Claassen Uitvaartzorg Claassen Uitvaartzorg is een familiebedrijf dat zich al sinds 1927 inzet voor een zorgvuldige begeleiding van nabestaanden en organisatie van een waardig afscheid. De komende edities van de seniorenkrant mogen wij de gastcolumns verzorgen.


4

UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

juni 2018

Geurbepalend Geuren ruiken die er niet zijn, je

muffe lucht, werden door de klanten ineens als schoon en fris en zelfs als nieuw ervaren.

werklust versterken met geur en zelfs je perfecte match vinden door

Ook supermarkten zijn zich bewust van de effecten van geur. Is het je ooit opgevallen dat de meeste supermarkten hun broodafdeling helemaal achteraan plaatsen? Door de geur van de verse broodjes krijgen we trek, waardoor we tegen de tijd dat we bij de broodafdeling zijn al zo veel lekkere producten zijn tegengekomen dat we het vaak niet kunnen laten tóch nog iets in ons winkelmandje te gooien. Zo gaan we vaak de supermarkt uit met meer producten dan we van plan waren te kopen.

middel van geur; we onderschatten nog wel eens wat een waarde onze neus eigenlijk wel niet heeft. Je geurgeheugen is na een jaar nog voor 65 procent intact, terwijl je visuele geheugen al na drie maanden met vijftig procent is afgenomen. Geur is het sterkste zintuig van de mens. De neus staat in directe verbinding met de hersenen en is gekoppeld aan ons lange termijngeheugen. Opvallend is dat je een geur niet eens bewust hoeft te beleven. Zolang je hersenen de geur signaleren, is dit voldoende om hier een emotie en/of actie aan te koppelen. Ben je nog niet overtuigd? Dan laten we je hieronder weten wat er allemaal beïnvloed wordt door onze neus.

Bepaalde geuren vergroten de aankoop van luxegoederen

Een paar jaar geleden liep bij Rolls-Royce de verkoop dramatisch terug. De oorzaak? Aspirant-kopers roken niet meer de bekende leerlucht in de nieuwe modellen, waarmee het gevoel van luxe dat bij het merk hoort, teniet werd gedaan. Dit was het gevolg van strenge veiligheidsnormen waardoor het leer dermate moet worden behandeld met middelen tegen brandbaarheid, dat het leer niet meer naar leer ruikt. De oplossing was simpel: ze brachten geurdispensers onder de stoelen aan die een kunstmatige leergeur verspreidden. De verkoop steeg significant.

Geur en ons gedrag

Je staat liever niet naast iemand met een penetrante zweetgeur. Dat is logisch, maar dat een citrusgeur in de auto zorgt voor voorzichtiger rijgedrag, dat is minder bekend. Het is niet zo dat een roekeloze rijder bij het ruiken van citroen ineens een totaal andere bestuurder wordt. Geuren dwingen niet, maar nodigen uit. Ze kunnen invloed uitoefenen op ons gedrag, meer dan beelden dat kunnen.

Geur kan onze werklust verhogen

Veel Japanse ondernemingen verspreiden via de airconditioning luchtjes over de werkvloer om de stemming onder de werknemers optimaal te maken. Ze beginnen de dag met een opwekkende citrusgeur om wakker te worden. Naar de middag toe schakelen ze over op een bloemengeur ter bevordering van de concentratie en tegen vijven verspreiden ze een houtgeur tegen vermoeidheid. Geur kan ons een veilig gevoel geven Hoe creëer je een veilig gevoel in een bus? Simpel, zet een bakje met naar afwasmiddel ruikend spul in de bus en reizigers voelen zich meer op hun gemak en zelfs veiliger. Het idee komt van geurbedrijf SmartNose, marktleider op het gebied van geur- en smaaktoepassing. Het bedrijf heeft een speciale geur ontwikkeld, Refresh Voyage, en deze in bussen van Connexxion getest.

Geuren dwingen niet,

Feromonen: hoe je neus beter is dan welke dating app dan ook

maar nodigen uit

Met als resultaat een verhoogd gevoel van veiligheid en rust.

Orde

Geur kan ook ingezet worden ter bevordering van orde. Wederom heeft geurbedrijf SmartNose, in samenwerking met onder andere de Radboud Universiteit, een speciale sinaasappelachtige geur samengesteld en deze laten verspreiden in de gangen en cellen van het politiebureau in Rotterdam-Rijnmond. Het gevolg was dat arrestanten rustiger werden, minder kalmerende medicijnen nodig hadden (een besparing van vijf tot tien procent op jaarbasis), vaker wilden douchen en zich netter gedroegen.

Geur als marketingtool

Adverteerders maken graag gebruik van de zwakke punten van het men-

selijk koopgedrag. Heel slinks gebruiken ze op deze manier onze zintuigen. Wij geven vijf opmerkelijke manieren waarop bedrijven geur gebruiken als een marketingtool. Bepaalde geuren vergroten je kooplust Voor een koffiecorner in het UWV-gebouw in Groningen heeft SmartNose een chocolate-chip-cookiegeur in hun vestiging verspreid. Uit onderzoek bleek dat klanten niet alleen meer trek kregen in chocolade, maar ook de prijzen als lager ervoeren en het aanbod als gevarieerder beschouwden dan mensen die in een winkel hetzelfde beleefden, maar dan zonder geur. Ook bij filialen van kringloopwinkel Het Goed zorgde een speciaal ontwikkelde (bloemige en frisse) huisgeur voor extra omzet. De daar verkochte tweedehandsspullen en -kleding, die onbewust worden geassocieerd met een

Feromonen zijn stofjes die dieren uitstoten om op die manier met elkaar te communiceren. Mensen lijken dit soort stofjes ook in hun lichaam te hebben. Het lijkt zo te zijn dat feromonen zich bij mensen voornamelijk onder hun oksel bevinden en op die manier dus gemixt worden met iemands lichaamsgeur. Dan wordt het gek. Want wanneer wij iemands lichaamsgeur ruiken kan dat bepalen hoe aangetrokken we zijn tot die persoon. Oke, natuurlijk zijn we niet snel aangetrokken tot iemand die intens naar zweet ruikt, maar het gaat hier om een hele subtiele lichaamsgeur. Wat blijkt, we zijn aangetrokken tot de lichaamsgeur van iemand met een ander immuunsysteem. Raar, toch? Toch is het best logisch. Evolutionair gezien betekenen twee sets immuungenen namelijk een goede afweer van de kinderen. Zo ver gaat onze neus dus al bij een eerste ontmoeting! Bron: www.dokterdokter.nl


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

5

Hulp bij uw digitale bankzaken Ik hoor er weer bij!’ Niet alleen Jeanne had profijt van het bezoek. Leo leerde eveneens wat nieuws erbij. Danielle nam namelijk ook nog rustig de tijd om advies te geven over internetbankieren via de iPad. Leo zegt tevreden: ‘Ik vind het veel fijner om de iPad te gebruiken, want die kan ik overal mee naartoe nemen.’ Niet gek dus dat zowel Leo als Jeanne laaiend enthousiast zijn over de geboden service. En over internetbankieren zelf. Als je aan Leo vraagt wat hij er nog moeilijk aan vindt zegt hij vrolijk: ‘Niks meer!’ Ze voelen zich zeker over wat ze doen en dat geeft een veilig gevoel.

Veel dagelijkse bankzaken gaan digitaal. Dat is soms best lastig als u hier niet in thuis bent. De mobiele adviseurs van Rabobank Uden Veghel helpen u graag op weg. Van zoekende zijn in de digitale omgeving naar de rust voelen om online geld over te maken. Leo de Klein en zijn vrouw Jeanne uit Zeeland voelen zich inmiddels heel zeker als het over internetbankieren gaat. En dat allemaal dankzij de hulp van mobiele adviseur Danielle Siwaletti, die het echtpaar in de eigen vertrouwde omgeving mobiel advies gaf. Hoe ging dat precies?

Heldere uitleg Leo had de kunst van het internetbankieren al redelijk onder de knie, maar Jeanne vond het lastiger. Daarom kropen ze vaak samen achter de pc. Toch besloot Jeanne dat ze het ook zelf wilde kunnen. Tijdens een bezoek aan de Rabobank bood mobiele adviseur Danielle Siwaletti haar daarom aan om tekst en uitleg te geven. ‘Voor mijn gevoel stond ik overal buiten’, vertelt Jeanne. ‘Ik begrijp het allemaal wel, maar als het te vlug gaat dan kan ik het niet zo goed in me opnemen. Danielle gaf zo’n duidelijke uitleg over internetbankieren. Ze legde me heel rustig uit hoe ik een euro overmaak en weer terugboek. Nu heb ik al een aantal keer zelf geld overgemaakt. Dat maakt mij veel minder afhankelijk van anderen.

Persoonlijk Het mobiel advies is er niet zomaar: de Rabobank wil bereikbaar en dichtbij blijven voor klanten die, ondanks de digitale ontwikkelingen, behoefte hebben aan persoonlijk contact. Het Mobiel Adviesteam biedt klanten niet alleen persoonlijk contact, maar leert ze ook om gebruik te maken van de digitale omgeving die de bank aanbiedt. En daarbij richt de Rabobank zich niet alleen op oudere en hulpbehoevende mensen. Iedereen mag aankloppen. Danielle: ‘We willen de klant zo goed mogelijk op weg helpen om zelfstandig te gaan internetbankieren. Door persoonlijk contact kunnen we veel meer uitleg geven over wat de mogelijkheden zijn.’ Leo en Jeanne bevestigen dat het contact met de Rabobank persoonlijk was. Jeanne: ‘De Rabobank is gemoedelijk en de adviseurs nemen echt

Goeie Reis!

Mobiel adviesteam Rabobank Uden Veghel wil u helpen om zelfstandig uw digitale bankzaken te regelen. De mobiele adviseurs komen daarom graag bij u thuis langs voor praktische hulp, advies en service, wanneer u zelf niet naar een bankkantoor kunt komen. Meer weten? Bel de bank gerust voor een afspraak op (0413) 219 219. Of kom langs tijdens het spreekuur op een van de kantoren.

Informatie Zie onze website: www.rabobank.nl/udenveghel Vestiging Veghel: Rembrandtlaan 70 Vestiging Uden: Promenade 75 Vestiging Boekel: Sint Agathaplein 8

worden op het huisadres (in Uden en straal van 20 kilometer) opgehaald. Het is voor (echt)paren, alleen-gaanden en mantelzorgers maar ook voor familie- en vriendengroepen.

Georganiseerde vakanties en dagtochten voor senioren die geen aansluiting hebben bij een reguliere vakantie. Op middelbare leeftijd maken we allemaal wel eens een voorstelling over onze “oude dag”. Hoe gaat dat eruitzien? We zien onszelf actief, gelukkig, gezond en hebben eindelijk tijd voor allerlei uitgestelde klussen en hobby’s. Tijd om te sporten en om op vakantie te gaan en misschien die verre reis te maken. Helaas is de realiteit vaak anders. Soms valt een partner weg, soms is het de gezondheid van één of van beiden die te wensen over laat. Stichting Goeie Reis! organiseert vakanties en dagtochten voor senioren die geen aansluiting hebben bij een reguliere vakantie. We zetten ons in voor senioren die graag actief oud worden maar daarbij ondersteund, ontzorgd of geholpen willen worden zegt Teddy

de tijd voor je.’ Danielle: ‘We willen een verschil maken. Ondanks de digitale ontwikkelingen en het internet toch dicht bij onze klanten blijven staan, dat vinden we belangrijk.’ Klanten kunnen thuis mobiel advies krijgen, maar ook op een locatie in de buurt. Ondanks de gesloten kantoren, zijn klanten bij servicepunten in Zeeland, Erp, Keldonk, Venhorst en bij MuzeRijk in Uden van harte welkom om vragen te stellen.

Goeie Reis! is géén commercieel bedrijf maar een stichting die werkt zonder winstoogmerk. Ze heeft een enthousiast team vrijwilligers dat zich zonder financiële vergoeding inzet. Bij alle reizen en dagtochten is een gediplomeerd verpleegkundige en/of gediplomeerd verzorgende aanwezig. Blijvende sociale contacten, een gesprek, veel informatie en een vakantieverslag met foto’s hoort bij het compleet verzorgd pakket. Elk jaar viert de stichting haar verjaardag samen met de deelnemers waarop iedereen elkaar nog eens ontmoet. Is uw interesse gewekt voor uzelf of voor iemand uit uw omgeving? Deze maand komt de nieuwe zomer/najaar brochure uit!

Thenu, initiatiefnemer van de stichting. Bij de meerdaagse reizen en dagtochten wordt rekening gehouden met de

toegankelijkheid, de energieboog en mogelijke zorg of ondersteuning. Er wordt kleinschalig georganiseerd zodat er ruimte is voor aandacht en persoonlijke wensen. De vakantiegangers

Vraag de brochure aan via www.goeiereis.nl of bel met 06 304 44 004. (ook voor meer informatie over Goeie Reis!)


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

SCOOTMOBIELENBRABANT VEGHEL

Topmerken /Top service ten willen graag thuis alle opgedane kennis op een rijtje zetten om de juiste aankoopbeslissing te nemen. Vele bezoekers zijn al langs gekomen voor informatie onder het genot van een kop koffie. Volgens onze klanten bieden wij een hoog service niveau aan”, aldus Hein.

Hein Seuntjens en Bertus van Berkel

“Twee maanden geleden zijn wij gestart met onze winkel in Veghel op de Noordkade”, vertellen Bertus van Berkel en Hein Seuntjens enthousiast. Na een gedegen marktonderzoek in samenwerking met toonaangevende fabrikanten was de conclusie helder, in de wijde omgeving van Veghel is geen

collega aanbieder. De dealers hebben ons geweldig ondersteund om deze winkel te starten. De winkel is optimaal bereikbaar en de klanten kunnen altijd ruimschoots gratis parkeren, vervolgt Hein. “Bij elke nieuwe klant voeren wij een diepgaand gesprek om de wensen goed in kaart te brengen, immers klan-

Nieuw in Nederland als beste getest verkrijgbaar in Uden: Ebike Das Original 2 Jaar geleden kwamen we dit merk tegen op de grootste internationale fietsbeurs ter wereld: EuroBike in het Duitse Friedrichshafen. We zijn dit merk blijven volgen op diverse beurzen en hebben daarna ook een bezoek gebracht aan hun eigen fietsfabriek nabij Osnabrück, op ongeveer 2 uur rijden vanaf Uden. Na diverse gesprekken met de leiding hebben we besloten dat wij de importeur voor de Nederlandse markt wilden worden. Ebike Das Original heeft erg veel potentie. We waren het wel eens dat we de fiets wat meer moesten vernederlandsen door o.a. een verende zadelpen toe te voegen. Deze zorgt voor meer comfort in de onderrug. In Duitsland is een klapveer ipv een snelbinder gebruikelijk. Dus ook een snelbinder kon niet achterblijven. En als belangrijkste toevoeging wilden we een volledig gesloten kettingkast op de fiets zodat de klant zelf zo min mogelijk onderhoud hoeft te plegen. Na deze specifieke toevoegingen aan de fiets is Ebike Das Original klaar voor de Nederlandse fietser. Het was anders dan anders. Geen mat zwarte frames maar mooie, kleurrijke

in hoogglans gespoten fietsen. Toen al met de nieuwste technieken zoals

Hein: “Onze mobiels bevinden zich in het midden-en top segment van de markt in de prijsrange van 1.000 euro tot 10.000 euro. Duitse-, Nederlandse-, Belgische- Deense –en merken uit het Verre Oosten zijn in onze winkel te koop. De mobiels kunnen aangepast worden op vele wensen en eisen van de klanten. In het dure segment zijn vele opties aanwezig zoals, schokdempers, ledverlichting, cruise control, krachtige motoren met LCD display etc. Plaatsing van de voetgas aan de linker- of aan de rechterzijde is allemaal samen te stellen. Is de voorkeur voor handgas, de klant zegt het maar, volgens Hein. Hein: ”De scootmobiels hebben een prima snelheid vanaf 6 tot 21 km per uur met een goede actieradius van 5060 km.

te gewichtsverdeling, de meest veilige balans en het natuurlijkste rijgedrag van een elektrische fiets. Ook dit jaar wordt er gebruik gemaakt van de uiterst betrouwbare middenmotor van het Duitse merk Bosch. Een extra voordeel: deze is inmiddels zo goed doorontwikkeld dat de motor geen geluid meer maakt. Dus geen naar bijgeluid

7

Klanten kunnen gerust even proefrijden in onze showroom. Indien mobiels voorradig zijn kunnen klanten ook tijdelijk huren voor de juiste beleving. Natuurlijk bieden wij ook een huis aan huis service aan, immers de wensen van onze klanten staan voorop. Inruil van scootmobiels is zeker mogelijk”. De Merken: Kymco, standaard mobiels met reeds vele jaren verkoopervaring uit Taiwan. Vermeiren uit België heeft een breed assortiment in hulpmiddelen voor het midden segment. Life & Mobility is de Rolls Royce onder de scootmobiels. De mobiels van dit merk worden in Nederland in elkaar gezet. Vele persoonlijke aanpassingen zijn uitvoerbaar. Overige merken zijn: BTC en Revamed. Medemagroup, Deense fabrikant, is de top leverancier uit Europa. Deze mobiels rijden zonder problemen de berg op.

Informatie Zie onze website: www.scootmobielenbrabant.nl Adres: Scootmobielen Brabant Noorkade 3b 5462 EC Veghel Email: info@scootmobielenbrabant.nl Telefoon: 0413 - 413 452

er een extra stevige anti-leklaag gebruikt wordt. Dat er al veel fietsers net zo overtuigd zijn als wijzelf blijkt uit het feit dat Ebike Das Original C004 Comfort de Nationale E-bike test 2018 heeft gewonnen. De Telegraaf heeft in samenwerking met de Fietsersbond en een heel testpanel onze Ebike Das Original bekroond als beste in zijn klasse en zelfs de beste van alle 26 geteste elektrische fietsen. Wilt u ook eens de beste elektrische fiets willen ervaren? Kom gerust een langs in onze winkel van John Vermeulen aan de Liessentstraat 2c in Uden of de Elckerlyclaan 93 in Eindhoven.

Informatie Zie onze website: www.johnvermeulenuden.nl

schijfremmen en de accu verborgen in het frame. De ontwikkeling van de fietsaccu’s is niet stil blijven staan. De positie van de accu ook niet. Ebike Das Original kiest voor de meest optimale motor en accu positie. De middenmotor mooi weggewerkt in het midden van de fiets, rechtstreeks op de trapas aangesloten. De accu zit in het frame, wat resulteert in een uiterst stabiele wegligging. Dit alles zorgt voor de bes-

wanneer je van de stille natuur geniet. En ook de accu zal u niet in de steek laten, fietsen van afstanden tot ruim 100 kilometer is geen enkel probleem. De eerder genoemde schijfremmen geven u een veilig gevoel. Hiermee staat u snel stil. Ook de wat bredere banden dragen mee aan een veiliger gevoel tijdens het fietsen. Er wordt wat meer comfort gecreëerd en lekrijden komt gelukkig bijna niet neer voor doordat

Adres Uden: Liessentstraat 2-C 5405 AG Uden Telefoon: 0413 - 25 01 67 Adres Eindhoven: Elckerlyclaan 93 5625 EP Eindhoven Telefoon: 040 – 241 67 77


8

UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december 2017

Zelfstandig en met vertrouwen uw bankzaken regelen

Gratis cursus Online Bankieren

Is internetbankieren iets voor u? Wij leren u graag om zelfstandig en met vertrouwen via internet uw bankzaken te regelen. Daarom organiseert Rabobank Uden Veghel regelmatig een gratis cursus Online Bankieren. Na afloop kunt u veel geldzaken zelf regelen via uw laptop, tablet of smartphone, waar en wanneer u maar wilt.

Houd onze website in de gaten voor actuele locaties en data. www.rabobank.nl/udenveghel

Kleinschalig gasthuis waar mensen op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun naasten en het leven. www.hospicededuinschehoeve.nl • T 073-5218881


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

9

Teun Arts al 45 jaar een begrip in de regio

“Ik leerde lopen tussen de relaxfauteuils” Flip Arts:

SINT HUBERT | Hij leerde lopen tussen de meubels en trad later in de voetsporen van zijn vader; Flip Arts staat al ruim veertien jaar aan het roer van meubelzaak Teun Arts in Sint Hubert. Met een showroom van ruim 2000 vierkante meter en een aanbod van zo’n 400 relaxfauteuils kan Flip met zekerheid zeggen: “Staar er niet bij, bestaat hier niet.” Het begon allemaal in 1973. Vader Teun moest dagelijks voor zijn werk een flink stuk rijden. “Hij stond elke dag in de file en dat vond hij maar niks. Dus besloot hij voor zichzelf te beginnen.” Zo gezegd, zo gedaan. Teun start met het produceren van meubels in Huisseling. Al snel groeit hij daar uit zijn jas en hij komt in Sint Hubert terecht. “Op deze locatie kon hij produceren, maar mocht daarnaast ook aan particulieren verkopen”, legt Flip uit. Familiebedrijf De hele familie helpt mee. “Mijn moeder deed de boekhouding en helpt mee bij stoffeer werkzaamheden. Ik bracht op mijn tiende al koffie rond in de showroom”, vertelt Flip enthousiast. “En ook mijn twee broers vonden het leuk om te helpen. Als kleine jongen vond ik het altijd gezellig. Er waren vaak veel mensen over de vloer en mijn vader was veel thuis. Mijn vader heeft mij altijd alle vrijheid gegeven. Hij zei altijd: ‘als je iets vindt dat je leuker vindt, ga dat doen!’ Maar ik heb altijd graag de zaak willen overnemen.” Na de middelbare school volgt Flip de opleidingen ‘Internationaal Groothandel’ en ‘Small Business and Retail Management’. De perfecte basis om het bedrijf uiteindelijk over te nemen. Dat

gaat in 2004 - Flip was toen pas 23 door ziekte van Teun sneller dan verwacht. “Ik studeerde nog, maar runde plotsklaps ook een winkel.” Zitcomfort Maar Flip houdt zich goed staande en rolt de zaak Teun Arts verder uit tot een ware speciaalzaak op het gebied van zitcomfort. “Mijn vader had meer een meubelzaak. Hij verkocht ook tafels en kasten en had toen al zo’n 100 relaxfauteuils. Toen ik het overnam heb ik mij echt gespecialiseerd in zitcomfort. Dus relaxfauteuils, (relax)banken en eetkamerstoelen.” Met de locatie in Sint Hubert is hij nog steeds dik tevreden. “Ik heb hier de ruimte. Verder lijkt het absoluut geen ideale locatie voor een winkel, want niemand komt hier zomaar voorbij. Aan de andere kant zijn de mensen die hier komen heel gericht op zoek en daar staan wij graag voor klaar.” Ruim assortiment Inmiddels is het assortiment reuze! Er staan bijna vierhonderd stoelen in de showroom. “Er is geen zaak in Nederland met zo’n breed aanbod als wij hebben”, licht Flip toe. “Dat vind ik heel belangrijk. Ik wil mensen laten voelen, zien en ervaren wat de verschillen zijn.” De producten worden grotendeels geproduceerd in Duitsland en Nederland. Wat betreft ontwerpen en produceren heeft Flip de kneepjes van zijn vader geleerd. “Ontwerpen doe ik nog steeds regelmatig. Er staan dus heel wat stoelen in onze showroom die naar mijn wensen zijn ontworpen. Produceren doe ik niet meer, daar heb ik gewoonweg geen tijd meer voor. Stof-

“Ik bracht op mijn tiende al koffie rond in de showroom feren doen we nog wel.” Service Service is voor Flip het allerbelangrijkste. “Als mensen hier binnenkomen en binnen een half uur een keuze hebben gemaakt, dan kunnen ze de stoel niet kopen. Dat kan niet. Je moet eerst veertig tot vijftig stoelen hebben geprobeerd om te weten wat je wil, en misschien nog wel belangrijker, wat je niet wil. Het is heel normaal in deze branche dat je twee of drie keer terugkomt naar de showroom. Stoel kan er fantastisch uitzien, maar het comfort is uiteindelijk het voornaamste. Een van de belangrijkste aspecten aan mijn werk is ervoor zorgen dat mensen niet de verkeerde keuze maken.” Op alle producten krijgen klanten tenminste vijf jaar garantie. Daarnaast worden alle producten thuis bij de mensen afgeleverd en zitklaar neergezet. “Concurrenten beweren wel eens dat ze de goedkoopste zijn. Dat lijkt tegenwoordig het allerbelangrijkste te zijn. Wij leveren géén goedkope producten, maar we zijn voor wat we aanbieden wel voordelig.” Verjonging In de toekomst wil Flip zijn zaak verder specialiseren. “Ik ga op deze voet verder. Daarnaast wil ik nog overzich-

telijker en duidelijker het verschil maken in het snelgroeiende oerwoud van relaxfauteuilaanbieders.” De ondernemer merkt op dat relaxfauteuils ook steeds meer in trek zijn bij de jongere generatie. “Vroeger werd het gezien als medisch hulpmiddel, nu is het veel meer een comfortproduct.” Opruiming Zo’n vier keer per jaar is er showroomopruiming bij Teun Arts. “Verder doe ik niet aan acties. Mensen kunnen hier altijd binnenlopen en hoeven niet binnen een weekend te beslissen, omdat de actie daarna niet meer geldt. Constante kwaliteit, daar gaat het hier om.” Koopzondag Teun Arts (Boersestraat 11 in Sint Hubert) is dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.30 uur geopend, vrijdagen van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.teunarts. nl.

Informatie Zie onze website: www.teunarts.nl Adres: Teun Arts Meubelen Boersestraat 11 5454 NG Sint Hubert Email: info@teunarts.nl Telefoon: 0485 - 45 29 86


 30 jaar frame garantie  Bosch Powertube Accu met 5 jaar garantie  Als beste getest in Nederland en Duitsland  Handgemaakt  Ebike gecertificeerde componenten

C004 COMFORT dutch

NU € 3249 met 5 jaar garantie

2018

E-BIKE CATEGORIE 3 TESTWINNAAR

Verkrijgbaar bij www.johnvermeuleneindhoven.nl www.johnvermeulenuden.nl

De allergrootste concerten, lekker dichtbij huis!

Golden Earring

Zo Tribute to Crosby, Stills, Nash & Young 23|09

Gino Vannelli

Do

Za Steve Harley & Cockney Rebel 26|01

Di The Alan Parsons Live Project 19|03

11|10

Vr

30|11

Tribute to Johnny Cash

Tickets: markantuden.nl

Za The Dublin Legends (The Dubliners) 06|10

Vr

02|11


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

11

Professioneel, persoonlijk en uitgebreid advies op maat AANGESLOTEN BIJ SENIOR OK Het Keurmerk Senior-OK garandeert een minimaal prestatieniveau voor wat betreft de kwaliteit van geleverde diensten door bedrijven. De bij het Keurmerk aangesloten bedrijven kenmerken zich door te voldoen aan de richtlijnen gebaseerd op de volgende kernwaarden: Betrouwbaarheid · Privacy · Veiligheid · Service · Professionaliteit · Duidelijkheid · Zekerheid · Eerlijkheid

Onze bedden worden gekenmerkt door een zeer hoge mate van comfort en maken het dagelijks leven nét iets makkelijker. Een bekend probleem is het in- en uitstappen van het bed door de relatief lage instaphoogte van een ledikant. Een Aldenhuijsen comfortbed heeft een instaphoogte die tot 10 cm hoger is dan een standaard ledikant. Hierdoor wordt het in- en uitstappen uit uw bed makkelijker, omdat u hierdoor minder druk uitoefent op uw benen. Daarnaast zijn onze comfortbedden in hoogte verstelbaar. Bij deze hoog-laag bedden is het mogelijk om de volledige bedbodem in hoogte te verstellen. Uw bed voldoet hiermee direct aan de eis die eventuele thuiszorg van u vraagt, voordat u daadwerkelijk zorg aan huis mag ontvangen.

Naast de mogelijkheid voor een hogere instap, zijn onze bedden ook verkrijgbaar in een deelbare en/of hoog-laag uitvoering. Een deelbaar bed wordt altijd geleverd in een tweepersoons uitvoering, waarbij u beide helften kunt splitsen. Daarnaast kan het bed ook als 1-persoonsbed verrijdbaar voor u gemaakt worden. Onder het bed schoonmaken en het bed opmaken is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

STAP 3:

resultaat op maat slaapcomfort

STAP 4: direct ervaren op het test

bed dat ingesteld wordt op uw persoonlijke slaapcomfort

Aldenhuijsen zet zich in om de kwaliteit van uw nachtrust te behouden of te verbeteren. Nu én in de toekomst. Wij bieden een geschikte oplossing voor uw slaap(kamer)vraag.

Maak zéér gemakkelijk uw bed op zonder uw rug te belasten. Ideaal wanneer u wat minder mobiel bent!

Ultiem slaapcomfort met de Aldenhuijsen Slaapscan Onze bedden hebben daarnaast ook elektrisch verstelbaar rug- en benendeel. Hierdoor is uw slimme comfortbed eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening en geeft u zo extra steun in onderrug/lenden en knieën. Ideaal bij onrustige benen, bedlegerigheid, ontlasting voor de luchtwegen en stimulering van doorbloeding, zodat u minder last hebt van koude voeten.

De unieke oplossing die bijdraagt aan uw ultieme slaapcomfort. In 4 stappen bepalen wij uw ideale slaaphouding.

STAP 1:

invullen persoonlijke gegevens

STAP 2:

scan van het lichaam

Professioneel en bekwaam advies Samen bepalen wij wat voor type slaapcomfort en gemak daadwerkelijk bij uw past. Ieder slaapadvies is geheel afgestemd op persoonlijke wensen en lichamelijke eisen. Geen enkel lichaam is immers hetzelfde. Wij nemen alle tijd om u van professioneel en bekwaam advies te voorzien. Op de manier zoals u dat wenst.

Informatie Zie onze website: www.aldenhuijsenbedden.nl Telefoon algemeen: 0800 - 400 1010 Slaapadvies centrum: Leeuwenstein 3 2627 AM Delft Telefoon slaapadvies centrum: 0800 - 400 1010 Luxebeddenwinkel Uden: Industrielaan 10A 5405 AB Uden


TEST DE FUNFACTOR Nu bij Autobedrijf Verstegen

SWIFT SPORTLINE

€ 18.799,All-inclusive p.m. vanaf € 299,Rijklaar vanaf

SWIFT SPORT

€ 24.999,All-inclusive p.m. vanaf € 399,Rijklaar vanaf

Autobedrijf Verstegen

Loopkantstraat 12, Uden, Tel. 0413 – 25 04 44

www.verstegen-suzuki.nl

Gemiddeld brandstofverbruik volgens Euro 6 norm: EC 2016/646/ZA 4,0 - 5,0 l/100 km; 25,0 – 20,0 km/l; CO2-uitstoot: 90 - 114 g/km. *Suzuki Financial Services leasetarieven per maand o.b.v. Private (Flex)Lease, 48 mnd, 10.000 km/jaar, 12 schadevrije jaren, provincie Utrecht, incl. btw, excl. brandstof. Tarieven kunnen afwijken per provincie i.v.m. wegenbelasting en bij gekozen uitvoering, wijziging van opties, looptijd, kilometrage, schadevrije jaren en gewicht. Meerkilometerprijs varieert van € 0,03 tot € 0,14 per km, exacte prijs staat vermeld op de offerte. Aan de berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend. Onder voorbehoud van acceptatie. Toetsing en registratie bij BKR. Wijzigingen en typefouten voorbehouden. directsales@suzukifs.nl. © 03-18

ONTWERP | AANLEG | ONDERHOUD RIETDIJK 9 5476 VS VORSTENBOSCH 0413 31 92 87 | INFO@PAULHOEVENAARS.NL

WW.PAULHOEVENAARS.NL


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

13

Cor van der Heijden, Markant(e) ondernemer “Ik kom uit een boerengezin met 13 kinderen en ik ben nummer 12. Eén zus is vroeg gestorven. Mijn jongste broer en ik kregen de kans een opleiding te volgen. Mijn broer ging na de mavo naar de kunst academie en ik ben eerst naar het seminarie geweest twee jaar in België en daarna naar Beekvliet in St. Michelsgestel. Mijn vier kostschooljaren waren een soort cultuurschok. Als boerenzoon was je bezig met de natuur en in het dorp met allerlei mooie dingen. Maar op kostschool wordt klassieke muziek les gegeven en er wordt gevraagd welk instrument je wilt bespelen en er zijn lezingen en voordrachten, kortom, een wereld van verschil.”

Mede oprichter van 4 Uden Sportief Aan het woord is de 78-jarige Cor van der Heijden, de man die schoonmaakbedrijf CSU oprichtte, de man ook die uit zijn kostschooltijd liefde voor kunst en cultuur meenam, de man ook die zich het lot van schouwburg Markant aantrok en dat nog steeds doet, niet alleen als cultuurminnaar maar ook als ondernemer. Maar hoe wordt je van een kostschooljongen de oprichter van een bedrijf, dat nu 25.000 man in dienst, een bedrijf ook dat dit jaar het 50-jarig bestaan viert? Een bedrijf dat nu voor twee derde in handen is van de volgende generaties Van der Heijden en één derde bij 100 managers en directeuren. Dan moeten we even terug naar 1968. Van der Heijden herinnert zich: “Ik was 2,5 jaar bedrijfsleider, administrateur van een schoonmaakbedrijf in Den Bosch . Toen ik begon hadden wij 100 mensen en toen ik wegging 350 mensen. Ik heb veel geleerd van de eigenaar op het gebied van commercie, want dat was niet mijn sterkste punt. De eigenaar had mij nodig, want ik had een HBS-a opleiding en dat was in die tijd in de schoonmaakbranche al heel wat. Ik kon woorden als equipment en adequaat schrijven en dat was opvallend in de schoonmaakbranche toen. Maar ja, ik kreeg problemen met de eigenaar op het gebied van transparantie en fiscaliteit.” Dat opstarten van het eigen bedrijf ging niet vanzelf, want, aldus Van der Heijden: “Ik had een concurrentie beding voor een regio en begon dus buiten dit gebied in Uden een schoonmaakbedrijf. Met 100 man in

“CSU bestaat in 2018 50 jaar, feest voor de 25.000 medewerkers

“Grootste fout te lang vertrouwen in DAF gehad, wat 3 miljoen omzet verlies betekende dienst als droom want dan was het bedrijf overzichtelijk, kende ik iedereen en kon ik - rekende ik uit - voldoende verdienen voor mijn jonge gezin. Na drie jaar werd het bedrijf een bv. De glazenwasser verdiende meer dan ikzelf, maar ik kon er van leven, sober, maar het ging. Na 10 jaar hadden wij een omzet van 3,5 miljoen gulden.” Van der Heijden vertelt daarna hoe hij een raad van advies samenstelde en die ombouwde tot een raad van commissarissen met bevoegdheden, “één van de succesfactoren, want hun advies was steeds: bewijs ons bij elk plan dat je in het slechtste scenario nog goed blijft draaien.” Dat wil niet zeggen dat het allemaal zonder slag of stoot ging. Van der

Tekst: John F. Huisman Heijden: “Ik heb een aantal tegenslagen gekend. De eerste bleek de administratie, die ik pas in het zesde jaar zo op orde kreeg, dat deze goede sturingsmiddelen gaf. De tweede was toen DAF in zwaar weer kam.” Van der Heijden legt uit hoe hij steeds vaker en op steeds hoger niveau naar zijn geld vroeg en tenslotte van de directie te horen kreeg dat het echt wel goed kwam. Maar dat hij, toen DAF na het faillissement een doorstart maakte niet mee mocht dingen naar de nieuwe schoonmaakopdracht omdat diezelfde directie de afdeling Inkoop had opgedragen dat leveranciers van voor het faillissement geen offerte meer mochten uitbrengen. Maar, aldus Van der Heijden: “Ik was door het faillissement van DAF wel 3 miljoen gulden omzet kwijt en 1,5 miljoen gulden cash. Schandalig. Ik kan nu nog boos worden op die Directie”. Tegenslagen daargelaten is het volgens Van der Heijden van groot belang voor het welzijn van een onderneming, zeker in de schoonmaaksector, om er voor te zorgen dat de werknemers trots kunnen zijn op wat ze doen. En hij heeft ook bewondering voor hen: “Onze opdrachten zijn vaak tussen 18.00 tot 21.00 uur,” de drukste tijd in de dag van jonge gezinnen. Deze vrouwen doen dit,omdat ze centen nodig hebben. Geen uitkeringen trekken,

maar mouwen opstropen en schoonmaken. Dit zijn de betere mensen uit de samenleving. Ik vertelde overal en steeds weer dat ik trots op hen was, zodat zij ook trots waren op hun eigen inbreng. Vanaf het begin was ik druk bezig met opleiding voor ieder binnen het bedrijf”. Naast het groot maken en leiden van zijn onderneming was Van der Heijden ook op andere terreinen in Uden actief. Zo was hij een van de oprichters van 4 Uden Sportief en heeft zich 13 jaar lang ingezet voor de activiteiten van dit initiatief, dat Uden positief op de kaart zette. Ook werkte hij 12 jaar met groot plezier als voorzitter van Stichting Luangwa Vallei aan de toekomst van 50.000 inwoners van Zambia, die zeer geïsoleerd woonden. Een breed ontwikkelingsproject, waarbij we 120 km verbindingsweg, het lager onderwijs, het middelbare onderwijs, de landbouw, 40 waterputten en dus de sociale cohesie een sterke verbeter- impuls hebben kunnen geven. Pater Toon van Kessel Uit Nistelrode als initiatiefnemer/peetvader, een heerlijk bestuur, hele gulle sponsors en een goed plaatselijk management maakten dit tot een groots project. Daarnaast zet hij zich sinds 1998 in voor theater Markant, aanvankelijk met het doel de jaarlijkse kostenstijgingen te beteugelen. Van der Heijden: “Met drie mannen uit Uden hebben wij een plan bij de gemeente neergelegd, waarin geadviseerd werd om een tweede zaal neer te zetten. De broodnodige overhead wordt door een tweede zaal wel afgedekt, was onze stellige overtuiging. Maar ik moet eerlijk zeggen: ik zat wel fout, was te optimistisch over wanneer het resultaat ooit behaald kon worden.” Maar opgeven is er niet bij. Van der Heijden: “Ik heb de ondernemingsbeslissing genomen. Dus, ik maak het af. Eind dit jaar zitten we op het kantelpunt, waar we quitte beginnen te draaien. Dan de huur nog duurzaam maken”.


www.teunarts.nl

Aktiemodel Vetego B11

Aktiemodel Vetego 05

Aktiemodel Vetego B33

Handmatig: in stof vanaf € 945,- in leder vanaf € 995,-

3 motorig mét accu in leder uit voorraad € 1795,-

Handmatig: in stof vanaf € 945,- in leder vanaf € 995,-

Verder ruim 300 modellen relaxfauteuils

Verder ruim 170 modellen relaxfauteuils op draaivoet

Verder ruim 230 modellen relaxfauteuils met handmatige verstelling

Nu: Ruim

200 relaxfauteuils als weg = weg aanbieding. Enkele voorbeelden: (In onze showroom

vindt u ruim 90 modellen sta- op fauteuils, veelal uit voorraad leverbaar)

Ruim 300 modellen relaxfauteuils

-

Zitcomfortspeciaalzaak sinds 1973

-

Op onze 1e verdieping altijd zo'n 100 á 150 Weg = Weg aanbiedingen direct uit voorraad leverbaar.

Onze 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 in St.Hubert. Op rotonde 'Erica' richting Wanroij, dan 3e links, 1e rechts. Di-Wo-Do 10:00 - 17:30, Vr 10:00 - 21:00, Za 10:00 - 17:00 TEL. 0485 - 45 29 86 info@teunarts.nl www.teunarts.nl

DE SENIORENKRANT IS OOK TE VOLGEN OP FACEBOOK

DUURZAME MAN-VROUW RELATIES SINDS 1969 DE PERSOONLIJKE MATCHMAKER

Ik ben Ans Verhagen, consulente van Anneke en voor haar ben ik op zoek naar een fijne partner met levenslust en een brede belangstelling.

Ben jij 50+ of wil je gewoon niets missen op het gebied van de senior, ga dan naar onze pagina druk op VIND IK LEUK en blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor senioren. Zijn er onderwerpen of zaken die je graag met andere delen wilt? Plaats deze dan op onze tijdlijn of stuur een privé bericht.

www.facebook.com/seniorenkrant

Op de grens van Brabant en Limburg woont Anneke, 72 jaar, een jong en charmant uitziende, verzorgde dame. Anneke is 1.68 m. lang, heeft een slank postuur, bruine ogen en blond haar. Ze is gescheiden en heeft een dochter en een zoon en 4 kleinkinderen. Ze heeft altijd meegewerkt in het familiebedrijf en is nog passief lid van de directie. Anneke is een warme, gevoelige en intelligente vrouw die zich kan verliezen in beeldhouwen, creativiteit, koken en tuinieren. Natuur speelt een grote rol. Ze leest, heeft een brede belangstelling voor muziek, kunst en cultuur. Huiselijke gezelligheid is heel belangrijk maar daarnaast ook de wereld om je heen ontdekken. Ze heeft veel gereisd, vakanties zijn vooral doe-vakanties. Anneke rookt niet en wil ook graag een niet rokende partner. De man die in haar leven past is iemand waarmee ze geestelijk iets kan delen, iemand die kan luisteren, waar ze zich veilig en geborgen voelt. Hij is ongeveer van haar leeftijd en voelt zich jong, is oprecht en eerlijk, gaat graag mee reizen of overwinteren en deelt haar culturele belangstelling. Pas jij een beetje in dit plaatje? Bel ons dan even. Dan gaat ze graag eens een kopje koffie met je drinken.

Heeft deze profielschets bij u een gevoelige snaar geraakt? En bent u single? Dan nodig ik u van harte uit om contact op te nemen, zodat wij een ontmoeting kunnen regelen. U kunt ons bellen op maandag t/m donderdag 09.00-17.00 uur of mailen buiten kantoortijden. Zoekt u zelf ook een partner? Wij kunnen u daarbij helpen. Contact met Stichting Date, tel. 0413-216152 of info@stichtingdate.nl


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

Rij impressie Suzuki Swift Sport (€ 24.999)

Altijd lekker De hot hatch is terug en veel fabrikanten verliezen zich dan meteen in compromisloze rijijzers met een plankharde vering. Zoniet Suzuki, dat met de Swift Sport de gulden middenweg bewandelt. Wij mochten een uurtje stoeien met een zwarte van Autobedrijf R. Verstegen in Uden.

Sport’ heet hij en moeilijker wordt het niet, wat geenszins wil zeggen dat Suzuki zich er bij dit vinnige topmodel van de Swift-reeks met een Jantje van Leiden van af heeft gemaakt. Je herkent hem meteen aan zijn 17-inch lichtmetalen wielen, dorpelverbreders en dikke bumpers met achterin twee grote stortkokers om de uitlaatgassen af te voeren. Dankzij een sportonderstel met verlagingsveren en Monroeschokdempers ligt hij bovendien anderhalve centimeter dichter bij het asfalt. Omdat je ook aan boord niet wilt

Of uw tuin nu groot of klein, landelijk of modern is: wij pakken elk project vol passie en enthousiasme aan. U krijgt bij ons het totaalplaatje - van ontwerp tot aanleg en onderhoud - of alleen dat gedeelte dat u nodig hebt. Persoonlijk contact en heldere afspraken staan bij ons voorop. Het realiseren van uw droomtuin kan een flinke puzzel zijn. Het is een samenspel tussen wensen, ideeën en mogelijkheden. Deskundig advies is daarbij voor veel mensen zeer welkom. Wij komen daarom eerst bij u langs om deze aspecten voor uw nieuwe “buitenkamer” te inventariseren. Dit is geheel vrijblijvend, dus u zit nog nergens aan vast. Wij hechten aan het persoonlijk contact en wij vinden het belangrijk dat u een klik heeft met uw hovenier. De basis van uw tuin is een professioneel ontwerp. U kunt een uitgebreide schets krijgen, maar ook een complete 3D-visualisatie, waardoor u virtueel alvast in uw nieuwe tuin kunt rondwandelen.

vergeten dat je zuurverdiende spaarcenten in iets speciaals zitten, trakteert de cockpit je op een sportstuur met een dikke lederen rand, rode panelen met een uniek dessin en als klap op de vuurpijl twee serieuze kuipstoelen, die het lichaam bijna té enthousiast omklemmen. Al te brede lieden moeten eerst maar even gaan proefzitten. De rode stiksels komen ook in het stuur en de pookhoes terug.

Als enige der Swifts weet de Sport zich gezegend met een 1.4 Boosterjetmotor, wat Suzuki-terminologie is voor turbotechniek, die in dit geval 140 pk en 230 Nm genereert. Daarmee bekleedt deze versie de onderste trede van de prijslijst, waar een bedrag van € 24.999 genoteerd staat. Je betaalt voor de prestaties, maar zeker ook voor een heel arsenaal aan standaardvoorzieningen, zoals adaptieve cruise control met een automatisch noodremsysteem,

rijstrookbewaking, climate control, stoelverwarming en multimedia met DAB+, bluetooth, navigatie en een achteruitrijcamera. Mochten sportieve looks en de eenvoudiger Select-uitrusting de wensen al vervullen, dan valt de Swift Sportline te overwegen, verkrijgbaar vanaf € 18.799. In dat geval bestaat de keuze uit de twee lichtere motoren, te weten de 1.2 Dualjet (90 pk) en de 1.0 Boosterjet.

15

hoewel de krachtontwikkeling na het opschakelen vanuit het middengebied kortstondig dipt. Daarna is het echter direct weer van ‘grote stappen, snel thuis’. Bak en koppeling werken vlotjes mee om alles uit de kast te halen, zoals een 0-100-sprintje in slechts 8,1 seconden. De Sport piekt trouwens op 210 km/h. Als rijmachine laat hij zich met zijn extra dynamische onderstel gewillig bij zijn nekvel pakken, om pas in een laat stadium met onderstuur te protesteren. Je raakt er al gauw verslaafd aan, zo verzot blijkt deze Swift op bochtjes pikken. Toch heeft Suzuki niet de fout begaan om hem snoeihard te laten veren, integendeel. Hij moffelt oneffenheden gemakkelijk weg en dat maakt hem uitstekend dagelijks inzetbaar, waarbij het tevens vermelding verdient dat de motor nooit een te luide keel opzet. In dat allroundkarakter schuilt de kracht van deze Sport. Hij is eigenlijk altijd lekker.

Informatie Echter, Autobedrijf R. Verstegen stelt ons in de gelegenheid om het échte werk te proberen. Al tijdens de eerste meters steekt de Suzuki Swift Sport zijn wilde bedoelingen niet onder stoelen of banken, want hij hangt aan het gas als een roofdier dat zijn prooi onder geen beding nog afstaat. Een felle rakker, dat laat zich direct voelen. De turbo stampt vanaf lage toeren lekker mee,

WELKOM BIJ

Paul Hoevenaars Hoveniersbedrijf

Zie onze website: www.verstegen-suzuki.nl Adres: Autobedrijf Verstegen Loopkantstraat 12 5405 NB Uden Email: verkoop@verstegen-suzuki.nl Telefoon: 0413 - 250 444 nooit voor ongewenste verrassingen komt te staan. Wij verrassen u liever met onze expertise en de mogelijkheden om uw tuin in uw eigen stijl aan te leggen. Natuurlijk blijft het altijd nog mogelijk om tijdens de aanleg kleine aanpassingen te doen. Een zorgvuldig aangelegde tuin moet ook goed onderhouden worden om zijn schoonheid te behouden. Dit is een arbeidsintensieve klus. Paul Hoevenaars hoveniersbedrijf neemt u deze zorgen graag uit handen, zodat u kunt doen wat u wilt: Genieten van uw droomtuin. U kunt ons inschakelen voor incidenteel onderhoud, maar ook bieden wij u onderhoudscontracten aan, waardoor u altijd verzekerd blijft van periodieken stipt onderhoud van uw tuin.

Informatie Zie onze website: www.paulhoevenaars.nl Adres: Paul Hoevenaars Hoveniersbedrijf Rietdijk 9 5476 VS Vorstenbosch Wilt u iets met een pergola en of een waterpartij, maar heeft u nog geen specifiek plan? Onze tuinarchitect vertaalt uw wensen naar een ontwerp

dat precies bij u past. Wanneer u het ontwerp goedgekeurd heeft gaan wij aan de slag, maar eerst maken wij heldere afspraken, waardoor u bij ons

Email: info@paulhoevenaars.nl Telefoon: 0413 - 319 287


16

UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

Werken in de tuin

Een rustgevende bezigheid is werken in de tuin. Ook zonder groene vingers is werken in de tuin een ontspannende bezigheid waaruit veel plezier valt te halen. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren. Wij delen graag tips over het starten met tuinieren. Houd het klein en overzichtelijk Wellicht droom je van een grote (volks) tuin vol planten, maar wanneer je begint met tuinieren kan het zo zijn dat dit behoorlijk veel werk zal opleveren. Of stel dat de hobby tuinieren eigenlijk toch niet zo bevalt? Begin met een klein hoekje, dit kan gemakkelijk in de tuin of op een balkon. Tevens kan je met het beginnen

van tuinieren meteen zien wat de beste locatie is voor het planten van planten Waar komt de zon? Staan de planten niet onder een afdak zodat regenwater er ook gemakkelijk bij kan? Safety first Denk goed aan jezelf tijdens het tuinieren. Zorg voor goed materiaal om overbelasting te voorkomen, maar ook voor de juiste kleding en bescherming. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een goede werkbroek/schort en aan handschoenen die goed passen. Hierdoor voorkom je blaren of zere knieën en beleef je langer plezier van de tuin, jezelf en het tuinieren! Het gebruik van goed materiaal is een

vereiste om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een slechte snoeischaar kost meer energie om te gebruiken, maar denk ook aan een hark of schep die je kunt gebruiken terwijl je rechtop staat. Alles om je lichaam zo gezond mogelijk te houden en op ergonomische wijze te kunnen werken! Kies planten die makkelijk zijn in onderhoud In opvolging van de vorige tip: begin klein. Kies voor een plant die gemakkelijk is in onderhoud om mee te beginnen. Makkelijke vaste planten zijn bijvoorbeeld de ooievaarsbek, de kerstroos, de duizendknoop of salie. Er zijn nog veel meer planten die makkelijk zijn in onderhoud voor de echte beginner.

moeite met het wortelen in de grond in de zomermaanden. In de zomer verdampt er veel water door de warmte en is de grond droger. Om de natuur een handje te helpen moet je bereid zijn om de planten in de tuin drie weken lang dagelijks te besproeien. Op deze manier houdt je de grond vochtig en geef je de wortels de kans om goed te kunnen wortelen in de grond. Let dus bij het aanschaffen van bollen en zaadjes goed op de geadviseerde periode om te planten. Overige tips: • Zorg dat de grond niet helemaal vlak is, maar juist iets afloopt. Op deze manier kan regenwater altijd weglopen.

Werken met makkelijke planten als beginner zorgt voor langdurig plezier, zodat je zeker weer dat je eerst jaar als tuinwerker een groot succes zal worden! Start op een vierkante meter en het liefst in de grond, dat werkt gemakkelijker dan in een pot. In een pot is de kans op uitdroging een stuk groter.

• Houdt ruimte tussen de planten, op deze manier hebben ze de vrijheid om te groeien. Aan het begin van je tuin zal het er misschien niet zo mooi uitzien, maar hierdoor krijgen de planten wel de kans om uit te bloeien tot een prachtexemplaar.

Timing van het tuinieren Afhankelijk van het type plant dat je wilt plaatsen in de tuin kies je een juist moment in het jaar. Planten en bomen in potten kunnen gerust het hele jaar in de tuin geplaatst worden, echter hebben grote planten en bomen wel

• Laat de natuur zijn gang gaan en laat dus ook beestjes lopen! Insecten zijn nuttige dieren die de groei van jouw tuin alleen maar versnellen! Bron: Senioren.nl

SCOOTMOBIELEN BRABANT HEEFT EEN GROTE COLLECTIE SCOOTMOBIELEN EN HULPMIDDELEN De scootmobiel is voor veel mensen een uitkomst. Voor de boodschappen of gewoon om van punt A naar B te komen. Met de scootmobiel bent u natuurlijk een stuk minder afhankelijk. Wilt u eens vrijblijvend komen kijken of een scootmobiel iets voor u is dan bent u van harte welkom. Samen met onze deskundige medewerkers en een lekkere bak koffie, kunnen we kijken wat voor u een geschikt model is. Maatwerk en advies aan huis is ook een van de mogelijkheden. In de showroom is ook een testbaan aanwezig.

Bezoekadres : Noordkade 3B, 5462 EC Veghel Telefoonnummer : 0413 - 413452 Facebook : Scootmobielen Brabant

In de showroom is ook een testbaan aanwezig

W W W. SCO OT M O BIE LE NBRA BA NT.NL


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

Praat op tijd over uw levenseinde Vaak wordt bij een goede dood onmiddellijk aan euthanasie gedacht. Bij euthanasie dient een arts dodelijke medicijnen toe aan een patiënt om een eind te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Euthanasie is in Nederland nog steeds strafbaar, tenzij de arts voldoet aan zes zorgvuldigheidseisen en zijn handelen meldt. De eisen houden in dat de arts:

1. De overtuiging heeft dat er

sprake is van een vrijwillig en weloverwogen verzoek van de patiënt;

2. De overtuiging heeft dat er

sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt;

3. De patiënt heeft voorgelicht over diens huidige situatie en vooruitzichten;

4. Met de patiënt tot de overtuiging is gekomen dat er geen redelijke andere oplossing is;

5. Ten minste één andere onaf-

hankelijke arts raadpleegt, die de patiënt ziet en oordeelt over genoemde zorgvuldigheidseisen;

6. De levensbeëindiging medisch zorgvuldig uitvoert.

In ons hospice worden jaarlijks gemiddeld 100 mensen opgenomen. Veel van hen overhandigen bij opname een euthanasieverklaring. Vaak wordt gedacht dat de verklaring op zichzelf voldoende is om op enig moment tot euthanasie over te gaan. Maar deze verklaring is een aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan om de situatie van de patiënt aan de zorgvul-

Column Knieklachten Jaarlijks vinden er in Nederland 860.000 knieblessures plaats tijdens het sporten, dit is 20% van alle sportblessures. Dit kan door een acuut moment komen , bijvoorbeeld het verdraaien van de knie tijdens sport, maar kan ook ontstaan bij normale bewegingen in het dagelijks leven. De bekendste acute knieletsels zijn de meniscus, kruisbanden (voor en achter) en collateraalbanden (kniebanden). Daarnaast zijn er (langdurige) klachten die niet acuut ontstaan, maar vaak in de tijd toenemen qua pijn. De

digheidseisen te toetsen. Euthanasie is levensbeëindiging op een afgesproken datum en tijdstip. De middelen die worden toegediend zorgen voor een vrijwel direct overlijden. Voor de duidelijkheid, en niet om te shockeren, zeg ik wel eens: “U zult aan de naald overlijden”. Euthanasie wordt in Nederland weinig toegepast, in ongeveer 5% van de sterfgevallen. In ons hospice is het aantal gevallen van euthanasie per jaar op één hand te tellen. Veel mensen denken dat er verschillende vormen van euthanasie zijn, maar dat is niet zo. Men denkt vaak dat starten met morfine, of verhoging van de dosis, al een “soort van euthanasie” is. Het idee dat je door morfine, op de juiste manier toegediend, eerder overlijdt klopt niet. Hetzelfde idee hoor ik terug als we praten over palliatieve sedatie. Dat is een medische behandeling die soms wordt toegepast als klachten niet goed te verlichten zijn. Mensen denken dat door palliatieve sedatie het leven bekort wordt. Ook dit klopt niet.

oorzaak is dan vaak een onderliggende aandoening. Dit kan relatief onschuldig zijn, zoals het niet goed bewegen van de knieschijf of veranderde spierspanning in het been, maar kan ook ontstaan doordat er bijvoorbeeld slijtage aanwezig is in de knie. Zowel de acute- als de langdurige knieklacht kunnen veel hinder en beperkingen geven in de dagelijkse activiteiten of in sport. In onze praktijk is de sportfysiotherapeut gespecialiseerd in knieklachten. Dit is een therapeut die zich extra heeft verdiept in het kniegewricht om erachter te komen wat er in uw knie zorgt voor de pijnklachten. In de meeste gevallen kan de fysiotherapeut samen met u een plan opstellen om u van uw knieklachten af te helpen. Indien dit niet zo blijkt te zijn is er nauwe samenwerking met de sportarts of orthopeed om het verdere beleid af

Bovenstaande voorbeelden illustreren misverstanden die ik in de praktijk ervaar en de onbekendheid met het begrip palliatieve zorg. Onbekend is wat er gedaan kan worden om te zorgen voor een goede kwaliteit van leven en sterven. Ik vind het belangrijk meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die deze zorg biedt en het is essentieel om al in een vroeg stadium over dit soort zaken in gesprek te gaan. Het gaat dan om onderwerpen als: Wat vindt iemand belangrijk in het laatste stuk van zijn leven? Welke medische behandelingen zijn nog zinvol en wenselijk? Is reanimatie nu nog zinvol? Heeft insturen naar het ziekenhuis nog meerwaarde voor de kwaliteit van leven? Is het verstandig te starten met kunstmatige voeding of veroorzaak je hierdoor juist extra klachten zoals bijvoorbeeld misselijkheid? Welke behandelingen kunnen klachten verlichten? Wat is nog te verwachten? Hoe gaat dat trouwens, “gewoon sterven”? En waar wil iemand overlijden? Goede uitleg en afspraken over dit

17

soort zaken geeft houvast en rust. Laatst vroeg een familielid mij of het mogelijk is om zonder euthanasie rustig te sterven. Het antwoord is: ja, met de juiste verzorging en behandeling sterven de meeste mensen in rust. De mogelijkheden van palliatieve zorg zijn onvoldoende bekend. De laatste jaren zijn deze mogelijkheden echter enorm toegenomen. We hebben meer kennis over verlichting van klachten. Er is betere begeleiding van mensen in de laatste fase met meer aandacht voor zingeving. En we weten nu zoveel beter hoe we mensen kunnen helpen “gewoon” te sterven. Deze informatie en ook het vertrouwen in deze palliatieve zorg bereikt mijns inziens echter nog onvoldoende de mensen die het aangaat, namelijk ons allemaal. Ooit zullen we allemaal sterven. Laten we samen tijdig in gesprek gaan over palliatieve zorg en het levenseinde! Margot Verkuylen, medisch directeur/ specialist ouderengeneeskunde Hospice de Duinsche Hoeve, Rosmalen

Informatie

“In onze praktijk is de sportfysiotherapeut gespecialiseerd in knieklachten”

STEPHANIE VAN KEMPEN Wolbert Fysiotherapie Nistelrode Stephanie van Kempen en haar team staan tot uw beschikking voor uiteenlopende specialismen zoals, sportfysiotherapie, (top) sportrevalidatie, fysiotherapie voor ouderen, manuele therapie en ergotherapie zijn vanzelfsprekend aanwezig.

Zie onze website: hospicededuinschehoeve.nl Adres: Hospice de Duinsche Hoeve Vliertwijksestraat 65 5244 NH Rosmalen Email: info@hospicededuinschehoeve.nl Telefoon: 073 - 521 8881

te stemmen. Het kan namelijk zijn dat er eerst een specialistische ingreep dient plaats te vinden voordat de fysiotherapeut zijn werk kan doen. Zo zult u altijd bij de juiste persoon uitkomen om u te helpen pijnvrij uw dagelijkse activiteiten of sport uit te kunnen voeren. Herkent u zich in dit verhaal? Neem dan contact met ons op. Locatie Uden: 0413 - 264 879, Locatie Boekel: 0492 - 714590, Locatie Nistelrode: 0412 - 782500.


18

UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

juni 2018

Telefoonnummers Alarmlijn 112 Blokkeren Giro 058 2126000

Recepten Voorgerecht: Salade caprese

Hoofdgerecht: Andijviestamppot met gerookte kip

Nagerecht: Gezonde appel trifle

Blokkeren Bank 0800 0313 Blokkeren OV-chipkaart 0900 0980 Huisartsenpost Uden 0900 - 88 60 Huisartsenpost - SPOED 0413 - 25 14 32

2 personen Bereidingstijd 10 min

Gemeente Uden 14 0413

2 personen Bereidingstijd 15 min

Steunpunt Mantelzorg 06 - 14 04 12 12

2 personen Bereidingstijd 30 min

Wijkagent en Politiebureau 0900 - 88 44

Ingrediënten: Ingrediënten:

COLOFON

400 gr fijngesneden andijvie

1 mozzarella maxi à 200 gr

200 gr gerookte kip

of 2 bolletjes mozzarella

john@senioren-krant.nl www.senioren-krant.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever acht zich niet verantwoordelijk voor de juistheid van de door derden verstrekte gegevens en is niet aansprakelijk voor de gevolgen die voortvloeien uit onvolledige of foutieve informatie. Aan de redactionele inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Materialen: 2 potjes of glaasjes

1 eetl pijnboompitten, geroosterd Bereidingswijze

1

Neem een schaal en roer de olijfolie en de balsamicoazijn door elkaar. Snijd de mozzarella en de tomaten in plakken en leg ze dakpansgewijs op een bord. Besprenkel met het balsamicomengsel en bestrooi met een beetje zwarte peper.

4

Rooster de pijnboompitten in een droge pan iets bruin.

5

Verdeel de basilicum en de pijnboompitten over het gerecht en serveer direct.

Bereidingswijze

1

Kook de aardappels in 15 minuten gaar.

2

Stamp de aardappels fijn met een stamper.

3

Giet een flinke scheut warme melk er bij, snuf peper en zout.

4

Voeg de andijvie toe en roer goed door tot alles goed gemengd is.

2

Meng ook de yoghurt met een flinke snuf kaneel en 1 eetlepel agave of honing.

5

Laat nog een paar min zachtjes door verwarmen zodat de andijvie wat slinkt.

3

Schep wat granola op de bodem van een potje of glaasje.

6

Snijd de tomaatjes en gerookte kip in stukjes.

4

Schep wat van de kaneel yoghurt er op.

7

Schep deze door de andijviestamppot.

5

Verdeel dan wat granola en appel en walnoten stukjes er op.

8

Rooster de pijnboompitten in een droge pan iets bruin en garneer de stamppot hiermee.

6

Maak daarna weer een laag van yoghurt en appel.

7

Garneer de gezonde toetjes met wat kaneel.

Bereidingswijze

3

ALGEMENE VOORWAARDEN

4 eetlepels granola

peper en zout

snufje zwarte peper

2

UW ADVISEUR Dhr. John Huisman 06 - 23 87 51 32

2 eetlepels walnoten (grof gehakt)

Handje pijnboompitten

1 eetl balsamicoazijn

verse blaadjes basilicum UITGEVER Jong Media Drs. F. Bijlweg 45 1784 MC Den Helder 085 - 760 99 88

2 eetlepels agavesiroop of honing

8 gedroogde tomaatjes

1 eetl olijfolie

Oplage: 20.000 exemplaren

snuf kaneel

Scheut warme melk

3 trostomaten

Deze Seniorenkrant wordt HUIS-AAN-HUIS verspreid in de regio Uden.

200 tot 250 ml Griekse yoghurt (0%)

600 gr aardappels (kruimig)

Ingrediënten:

DE SENIORENKRANT Editie juni 2018 Uden, Volkel & Odiliapeel

1 appel

1

Hak de noten grof en snijd de appel in blokjes en bak in een pannetje met de grofgehakte noten, 1 eetlepel agave of honing en een snufje kaneel.


UDEN, VOLKEL & ODILIAPEEL

december juni 2018 2017

19

Moppentrommel

Schrijf het nou maar op...

Twee tachtigers, Ben en Simon zitten op een bank in het park. Zegt Ben opeens: Ik heb zin in een ijsje! Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. Dehalen, letters Simon: “ Ik zal ze gaan wat wil je voor smaak?” mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen van “2 bollen chocolade en jij?” boven naar beneden gelezen de oplossing. “Voor mij twee vanille?” Antwoordt Ben: “ Je kan het VEEARTS NASTUREN beter opschrijven, DRAAITOL AANSLAG want je gaat dat zeker vergeten!” NAZITTEN ERERONDE BADZEEP Wel nee, VINDING de ijskar staat hier vlak voor ons”! VOORTOUW POOLS “Schrijf het op, want je gaat het ETAGERE BATALJON vergeten, zeg ik je “

Woordzoeker

BETRAPT

KAMPIOEN

POSTDUIF

VROEGRIJP

BRANDVRIJ

KNEDEN

STRESSEN

WEERGAVE

TALISMAN

ZANGERIG

Woordzoeker LIBEL DEELBAAR

Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. MASTWORP DERHALVE De overgebleven letters vormen van boven naar beneden gelezenVACHT de oplossing.

T

D

K

N

E

D

E

N

V

B

S

V

V

L

G

F

K

L

A

A

E

V

A

G

R

E

E W R

A

T

O

I

K

I

A

I

A

L

E

E

Z

U

R

E

R

T

C

O

T

R

O

N

U M B

N

I

L

K

I

U

A

E

R

H

A

I

E

A

E

R

D

P

E

S

S

B

E

T

R

A

P

T

O

A

G

N

G

L

S

T

I

L

L

M A

S

T W O

R

P

A

N

L

E

Z

R

J

S

O

N

A

A

A

S

E

O

U

B

R

A

N

D

V

R IJ IJ O

E

U

G

N

R

T

N

B

A

D

Z

E

E

P

E

E

N

N W

E

P

P

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

“Nee, nee ik vergeet niets. Simon staat grommelend recht: “Twee chocola, twee vanille... twee ch?” Na een kwartier komt Simon terug met twee braadworsten en twee bakjes patat. Zegt Ben: “ En waar is de mosterd ? “ “Potverdikkie, vergeten !” “Zie de wel dat je dat moest opschrijven !”

AANSLAG BADZEEP BATALJON BETRAPT BRANDVRIJ DEELBAAR DERHALVE DRAAITOL ERERONDE ETAGERE KAMPIOEN KNEDEN LIBEL MASTWORP NASTUREN NAZITTEN POOLS POSTDUIF STRESSEN TALISMAN VACHT VEEARTS

VINDING VOORTOUW VROEGRIJP WEERGAVE ZANGERIG

Prijswinnaars maart 2018 Antwoord: MODELBOUW Theo van Erp Uit: Uden

Cravt Brouwlokaal

Marij Pijnappels Uit: Odiliapeel

Prijsvraag Win een cadeaubon van Cravt Brouwlokaal Wij verloten 2x een cadeaubon van Cravt Brouwlokaal t.w.v. € 25,-. Vul de letters van de betreffende vakjes uit de kruiswoordpuzzel hier­onder in. Stuur ons uw uitkomst met naam, adres én telefoonnummer voor 31 juli 2018 toe, o.v.v. Prijsvraag Seniorenkrant juni 2018.

Seniorenkrant t.a.v. John F. Huisman Pastoor Spieringsstraat 271 5401 GV Uden Of per e-mail naar: john@senioren-krant.nl

Cravt Brouwlokaal staat voor het beleven en proeven van dranken waarbij de mooie verhalen hierachter verteld worden. We reisden het afgelopen jaar door het land van de dranken op zoek naar prachtige bieren, wijnen, gins en whiskeys. Jullie lieten je inspireren door nieuwe smaken en dranken, passende borrelhapjes en de warme en knusse sfeer die Cravt biedt.

Al bijna 365 dagen lang, meer dan 365 verschillende speciaalbieren verder. Uden, wat hebben jullie ons afgelopen jaar fijn en met open armen ontvangen! We kijken terug op een jaar met heel veel gezellige, bourgondische en grappige momenten met jullie en hopen hier nog heel veel van dit soort momenten aan toe te kunnen voegen de komende jaren. Markt 28, 5401 GP Uden 06 45 67 34 57


Dé meest gekochte traplift van Nederland

4 t/m 31-07-2 018

1 2 3

Voordelen van de Otolift Modul-Air

Slechts 48 uur levertijd!

1

Dunste enkele rail ter wereld

Dankzij onze unieke technologie kunnen wij zowel rechte als gebogen trappen binnen 48 uur van een traplift voorzien!

2

Brede kant van de trap blijft vrij

3

Volledig opklapbaar

4

Uw trapleuning blijft zitten

• Marktleider in Nederland

• Alle keuze in trapliften, nieuw en gebruikt

Niet goed = geld terug Bent u niet tevreden met uw Otolift? Geen probleem. Wij bieden u een unieke niet-goed-geld-terug-garantie aan op de Otolift Modul-Air.

• Huren al vanaf één maand mogelijk

Bel gratis 0800 444 777 2

Ja, stuur mij de gratis brochure

voor een gratis thuisadvies of om onze gratis brochure te bestellen.

Naam

Dé meest gekochte traplift van Nederland

Postcode/plaats Telefoon Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Otolift Trapliften, Antwoordnummer 17014, 2810 VK Bergambacht

SENIORENKRANT 2018

Voor meer informatie kunt u terecht op www.otolift.nl

Adres

Seniorenkrant Uden - editie 2 - 2018  
Seniorenkrant Uden - editie 2 - 2018  
Advertisement