Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN • PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM  GODINA XIII BROJ 153

ISSN 1331-7865

Nove e n t i ž o n i L kašice m o k i t o i b o r sp

NO

VO

 DOMAĆI PROIZVOĐAČI  NA INOZEMNIM SAJMOVIMA

Domaći proizvođači put do inozemnih potrošača i polica u trgovačkim lancima diljem Europe pronalaze i na međunarodnim sajmovima. Tako se PIK Vrbovec, u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore, predstavio na 33. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Anuga 2015, održanom u Kölnu dok je Podravka sudjelovala na 24. Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda World Food 2015 u Moskvi.

Čaj & Margarin

KRISTIJAN GREGORIĆ izvršni direktor marketinga i razvoja, Franck d.d.

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr

i n a r u g i Za s četak! sretan po


Nove Lino kašice

Nose osmjeh na lice! Kruška , jabuka, banana... Zdravo voće svakog dana! Plodo vi zreli, sočni i fini To su pravi vitamini !


ISSN 1331-7865

Nove e n t i ž o n i L kašice m o k i t o i b o r sp

NO

VO

i n a r u g i Za s četak! sretan po


TRANSPORT, SKLADIŠTENJE I DISTRIBUCIJA POD TEMPERATURNO KONTROLIRANIM UVJETIMA


Vodeća logistička kompanija u hladnom lancu na području jugoistočne Europe VIŠE OD 180 VLASTITIH KAMIONA HLADNJAČA

SKLADIŠTE POD TEMPERATURNO KONTROLIRANIM UVJETIMA U HRVATSKOJ (SRBIJA 2016)

300 + STRUČNIH I ISKUSNIH DJELATNIKA

TRANSPORT

SKLADIŠTENJE

DISTRIBUCIJA

Prijevoz pod kontroliranom temperaturom na sve

Skladištenje, komisioniranje, usluge s

Isporuka u regiji unutar 24/48 sati

dodanom vrijednošću, cross-dock platforma

adrese u Europi

USLUGA U SKLADU S NAJVIŠIM EUROPSKIM STANDARDIMA I MEĐUNARODNO PRIZNATIM NORMAMA ISO 9001:2008 sustav upravljanja kvalitetom I HACCP sustav kontrole sigurnosti hrane IFS međunarodni standard hrane I GDP Pharma

SKLADIŠTENJE U HRVATSKOJ

www.ralulogistics.com

SKLADIŠTE

USLUGE

TEMPERATURNI REŽIM

> 10.000 paletnih mjesta u komorama

> Skladištenje

> Hlađeno: 0ºC do + 8ºC

> Komisioniranje

> 3.000 m2 cross-dock zone

> Usluge s dodanom vrijednošću

> Duboko smrznuto: -18ºC do -25ºC

> 1.000 m zone za dodatne logističke usluge

> Cross-dock platforme

2

> WMS, EDI tehnologija

> Kontrolirana temperatura: 15ºC do 25ºC


Sadržaj

6

UVODNIK

18

3

42

U FOKUSU NEPREHRANA Margarin34

VIJESTI IZ ZEMLJE

6

PROGRESSIVE PREPORUČUJE

LJUDI I DOGAĐAJI

8

Prepoznatljiva Labello kvaliteta u novom ruhu

IZ REGIJE

10

IZ SVIJETA

12

38

DJEČJI KUTAK Nove Lino žitne i voćne kašice

40

FINANCIJE I POREZI Kome se ukida porezni nadzor?

14

SVE ZA KUĆNE LJUBIMCE Dizajnerski križanci

42

LJUDSKI RESURSI Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje

16

FMCG PLUS RALU Logistika otvorila LDC vrijedan 150 mil. kn

44

PROGRESSIVE KOŠARICA

46

TEMA BROJA Čaj18 INTERVJU MJESECA

SHOP FITTING

KRISTIJAN GREGORIĆ / FRANCK d.d. izvršni direktor marketinga i razvoja

26

 Sponzorirani članak DEKORIRANJE KOLAČA

6 progressive |

10: 2015

30Mali trgovci često ne shvaćaju važnost softvera

48

PROMOCIJE

50


Uvodnik

| 10:2015

Urednice

Širenje kapaciteta

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Suradnici Nataša Bagić, Beiersdorf d.o.o. Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert Nevena Gulin, Tecumviva d.o.o. Jasmina Kajtezović, Crowe Horwath Karla Kovač, Ipsos Puls Franciska Perković, Nielsen

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 429

Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Grafička priprema Progressive

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: Gospodarska 9, Sveta Nedjelja

ISSN 1331-7865 Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­ vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­ va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­ nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

U

posljednje vrijeme u blizini Zagreba otvorena su dva velika logističko-distributivna centra, financirana vlastitim kapitalom: RALU Logistika otvorila je u Rugvici centar koji se sastoji od najmodernijeg skladišta površine 11.500 m2 i pratećih objekata za održavanje vozila površine 1.500 m2, u koji je uložila 150 milijuna kuna. Lagermax je u Općini Luka izgradio centar koji se prostire na površini od 50.200 m², s ukupnim kapacitetom od 17.000 m² skladišnog prostora, vrijedan 90 milijuna kuna. I jedan i drugi logističar izdvajaju gradnju i otvaranje novih centara kao pozitivno iskustvo u kojemu su imali odličnu suradnju s lokalnom i državnom vlasti. Nije izostala ni podrška mještana, posebno zbog činjenice da je otvaranje logističko-distributivnih centara omogućilo nova radna mjesta za nekoliko stotina ljudi. O novim projektima, novoj marketinškoj strategiji, lansiranju novih brendova i novih kategorija, brojnim nagradama i priznanjima koje osvajaju Franck proizvodi i kampanje, u Intervjuu mjeseca razgovarali smo s Kristijanom Gregorićem, izvršnim direktorom marketinga i razvoja u Francku. Naglasivši važnost inovacija, Gregorić je najavio i širenje kapaciteta: „Franck je i dalje tržišni lider u Hrvatskoj, što je pozicija koju namjeravamo zadržati i ojačati te preslikati na ostala tržišta regije. Planovi uključuju i daljnju modernizaciju proizvodnih pogona te ulaganje u unapređenje i širenje kapaciteta na lokaciji u Zagrebu te našoj tvornici u Hercegovcu.“ Ova tri slučaja pozitivan su primjer ulaganja u domaće poduzetništvo i infrastrukturu te dobar zalog za buduća ulaganja i slične projekte.

Otvaranje logističkodistributivnih centara RALU Logistike i Lagermaxa predstavljaju pozitivan primjer ulaganja u domaće poduzetništvo i infrastrukturu te dobar zalog za buduća ulaganja i slične projekte.

Marija Sedlar marija@crier.hr

progressive |

10:2015

7


 VIJESTI

Iz zemlje Otvorena 20. trgovina Deliiicija u Šibeniku Tvrtka Dupin je otvaranjem jubilarne 20. trgovine Deliiicije proširila svoje specijalizirane maloprodajne delikatesne prodavaonice i na grad Šibenik. U novoj prodavaonici domaći i strani turisti mogu okusiti tradicionalne hrvatske proizvode pod Dupinovim brendom Adria te ponijeti sa sobom autohtone okuse Dalmacije i Hrvatske. Tu su i renomirani svjetski brendovi, kao što su Lindt, Goldkenn, La Perla di Torino, Jean Henaff, Davidoff, McVitie's i Mackays. U Deliiicijama se mogu pronaći Adria čokolada s lavandom ili rogačem, ručno rađeni domaći keksi, paprenjaci i najfiniji domaći džemovi s ekstra visokim udjelom voća. Osim u Šibeniku, prodajna mjesta Deliiicije mogu se pronaći u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Hvaru.

Otvoren novi LDC Lagermaxa u Općini Luka Tvrtka Lagermax AED Croatia d.o.o. otvorila je logističko-distributivni centar u neposrednoj blizini Zagreba, u Općini Luka, u čiju je izgradnju i opremanje uložila 90 milijuna kuna. Centar se prostire na površini od 50.200 m², s ukupnim kapacitetom od 17.000 m² skladišnog prostora, mogućnošću skladištenja 25.000 paleta, 37 utovarno/istovarnih rampi te 1300 m² uredskog prostora. Do sada je koncern u Hrvatskoj investirao gotovo 320 milijuna kuna, i to u logistički centar u Luki za prihvat, skladištenje, pripremu i otpremu novih automobila za RH i okolne zemlje, u logistički centar u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, ukupne površine 23.000 m², s cca. 10.000 m² skladišnog prostora i u novi logističko-distributivni centar u Gospodarskoj zoni Kukuzovac, nadomak Sinja, koji ujedno ima ulogu pretovarno-distributivne platforme za područje Dalmacije. Također, kupnjom zemljišta u Industrijskoj zoni Nemetin investirat će u gradnju cross-dock platforme za područje Slavonije i Baranje.

PIK Vrbovec na Anugi 2015.

Školarci ponovno dizajniraju pakiranje Dukatovog mlijeka Započelo je novo izdanje kreativnog likovnog natječaja Dukata Volim mlijeko! u kojem učenici prvih četiriju razreda osnovne škole ponovno imaju priliku dizajnirati pakiranje Dukat mlijeka. „U ubrzanoj svakodnevnici u kojoj nam često nedostaje vremena za kvalitetno druženje s najmilijima, zajednički obroci dragocjeni su ritual koji treba njegovati. Kako je upravo doručak najvažniji obrok u danu, ovogodišnjom temom natječaja Zajednički doručak nastojimo osvijestiti javnost o važnosti doručka te zajedničkih obiteljskih obroka“, poručila je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukata. 8 progressive |

10: 2015

PIK Vrbovec se, u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore, predstavio na 33. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Anuga 2015., održanom u Kölnu. „Najsuvremenija tehnologija, vrhunski stručnjaci, provjerene recepture, inovativnost, ali i tradicija duga preko 75 godina jamče povjerenje i kvalitetu PIK-ovih brendova za koje danas sa sigurnošću možemo potvrditi da su pronašli put do hrvatskih, ali i potrošača velikog tržišta Europske unije. Renomirani međunarodni sajmovi poput Anuge izvrsna su prilika za predstavljanje kompanije te pregled aktualnih trendova, no jednako tako i otvaranje vrata međunarodne suradnje, što je za PIK Vrbovec od neosporne važnosti, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da, nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, izvoz kompanije bilježi kontinuirani rast“, istaknula je Tihana Vujčić, direktorica marketinga PIK Vrbovca.

Podravka na sajmu World Food 2015 u Moskvi Na 24. Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda World Food 2015 u Moskvi, na kojem se predstavila i Podravka, sudjelovalo je više od 1500 kompanija iz 70 zemalja, a 37 zemalja su zastupale nacionalne grupe. Podravka je prvi put otkako posluje na tržištu Rusije na ovom sajmu nastupila kao samostalna kompanija koja se bavi uvozom, prodajom i distribucijom svih Podravkinih proizvoda u Rusiji i istodobno kao dobavljač velikih trgovačkih lanaca s kojima ima ugovore o direktnim isporukama. Ovaj sajam je ujedno iskorišten za proširenje kruga klijenata Podravke te kao idealno mjesto i prilika za pronalaženje novih partnera za distribuciju Podravkinih proizvoda diljem Rusije.


| 10:2015 Proglašen pobjednik natječaja Metro Zvijezda zajednice Metro Zvijezda zajednice, priznanje koje Metro Cash & Carry dodjeljuje poduzetniku za izniman doprinos zajednici, dodijeljeno je ove godine socijalnoj zadruzi Humana Nova, koja je ujedno osvojila 50.000 kuna za uspješan nastavak poslovanja. „Dugogodišnja suradnja s hrvatskim proizvođačima, dobavljačima i profesionalnim kupcima, ukazala je Metrou na važnost poduzetnika u razvoju zajednice. Natječaj Metro Zvijezda zajednice pokrenuli smo kako bismo nesebični angažman poduzetnika približili što većem broju ljudi i zajedno pokazali najbolju stranu poduzetništva“, izjavila je Nela Bučević, direktorica odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija tvrtke Metro Cash & Carry. Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca uz to što zapošljava osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene, bavi se i sakupljanjem i sortiranjem starog tekstila i odjeće te proizvodnjom i prodajom tekstilnih proizvoda od recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Nagradu je Ivanu Božiću, upravitelju zadruge, uručio Vladimir Gnjidić, član Uprave Metro Cash & Carry Hrvatska.

Franck obilježio Međunarodni dan kave Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kave, Franck je priredio ekskluzivnu promociju svog novog proizvoda - Franck Creme, prave turske kave koja se može pripremati na klasičan način u džezvi, ali i na jednostavan i brz način prelijevanjem vrućom vodom. „Franck Crema je prava mljevena, turska kava koja je rezultat preferencija naših potrošača te globalnih trendova koji definiraju tržište kave. Ova kava osvaja jednostavnošću brze pripreme, uz puno bogatstvo okusa prave turske kave, a Međunarodni dan kave idealna je prilika da sve ljubitelje kave iznenadimo nečim posebnim kao što je Franck Crema”, rekao je Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja u Francku. Međunarodni dan kave ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta.

Spar bilježi rast izvoza hrvatskih proizvođača izvan RH Nakon ulaska u Europsku uniju Spar Hrvatska je omogućio hrvatskim proizvođačima plasiranje proizvoda na tržišta Spar koncerna. „Rezultat uspješne suradnje s hrvatskim proizvođačima u 2014. godini bio je izvoz njihovih proizvoda u vrijednosti oko 50 milijuna eura prometa kroz Spar trgovine u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Italiji. Posebno nas veseli što je ove godine nastavljen rast izvoza i u prva tri kvartala povećan je za tržište Austrije 24,1%, Mađarske 24% i Slovenije 7,4%“, izjavio je predsjednik uprave Spar Hrvatska Helmut Fenzl. Osim velikih hrvatskih proizvođača koji su u prošloj godini plasirali svoje proizvode kroz Spar trgovine, kao što su: PIK Vrbovec, Gavrilović, Ledo, Podravka, Zvijezda, Dukat i Jamnica, posebno veseli uspjeh manjih hrvatskih proizvođača koji su ove godine svoje proizvode ponudili europskim kupcima uz potporu Spar Hrvatska.

Otvorena još jedna vinoteka Svijet vina Kutjevo je u zagrebačkim Gajnicama otvorio još jednu vinoteku Svijet vina. Nakon otvorenja vinoteke Svijet vina krajem svibnja na Jarunskoj tržnici, Kutjevo je novu otvorilo na tržnici Gajnice, uz objašnjenje zašto se lokacije vezuju baš uz tržnice: „Spoj tradicije i suvremenog, brzog načina života nastojali smo ostvariti odabirom tržnica kao primarnih lokacija za otvaranje vinoteka Svijet vina. Uz tržnice se oduvijek vežu i običaji degustacije, a pri samome posjetu tržnici osjetila su već potaknuta na uživanje okusa pa s obzirom da su to ujedno i mjesta susreta, nema boljeg mjesta za kupnju i uživanje u proizvodima vinoteke Svijet vina.“

RALU Logistika otvorila novi LDC vrijedan150 milijuna kuna RALU Logistika je u poslovnoj zoni Dragošićka u Rugvici kraj Zagreba otvorila novi logističko-distributivni centar te ujedno obilježila 25 godina uspješnog poslovanja. Novi centar, koji se sastoji od najmodernijeg skladišta površine 11.500 m2 i pratećih objekata za održavanje vozila površine 1.500 m2, osigurava tvrtki najsuvremeniju vlastitu infrastrukturu za pružanje najkvalitetnije logističke usluge u hladnom lancu u Hrvatskoj i šire. Investiciju vrijednu više od 150 milijuna kuna, u potpunosti financiranu privatnim kapitalom, poslovnim su partnerima, lokalnim i državnim dužnosnicima predstavili predsjednik Uprave RALU Logistike Zvonimir Šćurec i vlasnik RALU Logistike Luka Rajić.

progressive |

10:2015

9


 VIJESTI

Ljudi i događaji Zvonimir Nemet prelazi u Heineken Bugarska

Spar Hrvatska predstavio portal Dobar tek

Zvonimir Nemet, dosadašnji član Uprave i menadžment tima te direktor lanca opskrbe kompanije Heineken Hrvatska, prelazi u Heinekenovu bugarsku pivovaru Zagorka gdje će također biti član menadžment tima i direktor lanca opskrbe. Zvonimir je u Karlovačkoj pivovari radio 11 godina, od čega posljednjih sedam kao direktor lanca opskrbe. Poziciju direktorice lanca opskrbe preuzet će Valentina Belavić, rukovoditeljica Odjela proizvodnje piva i osiguranja kvalitete, koja je, između ostalog, zaslužna za razvoj receptura za brendove Karlovačko Natur Radler, Karlovačko crno i Karlovačko Royal 1854. Valentina će nastaviti raditi na beskompromisnom osiguranju vrhunske kvalitete Karlovačkog i ostalih proizvoda te će preuzeti odgovornost za rezultate i strategiju lanca opskrbe.

Spar Hrvatska, trgovački lanac koji ove godine slavi 10 godina uspješnog poslovanja, predstavio je najnoviji projekt – portal Dobartek.spar.hr, koji je uslijedio nakon lansiranja časopisa Dobar tek. Video recepti, preporuke najbolje vrste vina uz svaki recept, funkcionalna tražilica, dodatni sadržaji o kulinarskim trendovima, male kuharske tajne - na portalu Dobartek. spar.hr dostupni su svima. Portal donosi i zanimljive priče o namirnicama i novostima iz kulinarskog svijeta, a moguće je čak i pitati profesionalnog kuhara za savjet ako nešto ne uspije s receptom. „Želimo biti pouzdan savjetnik i kompetentan partner u odabiru namirnica i pripremi jela. Ovaj portal je mjesto na kojem možete pronaći rješenje svog problema, a osmišljen je kako bi bio jednostavan za korištenje, intuitivan i koristan,“ objasnio je predsjednik Uprave Spar Hrvatska Helmut Anton Fenzl.

PIK Vrbovec donirao socijalno ugrožene školarce

Gordan Rotkvić u Crowe Horwathu

Predstavnici tvrtke PIK Vrbovec u prostorijama Centra za socijalnu skrb grada Zagreba, uručili su ravnateljici Boženi Horvat Alajbegović donaciju za desetero zagrebačkih školaraca iz socijalno najugroženijih obitelji. Donaciju od 120 kilograma PIK mesnih prerađevina uručila je Martina Pavić, direktorica Sektora ljudskih potencijala, pravnih i općih poslova PIK Vrbovca. PIK Vrbovec odlučio je osigurati mesne prerađevine za prvo školsko polugodište zagrebačkim školarcima kojima je svaka pomoć i više nego dobro došla. Ovom donacijom PIK Vrbovec, osim pomaganja siromašnoj djeci, također želi potaknuti i ostale kompanije da djeluju humanitarno prema onima kojima je takva pomoć uistinu potrebna.

Revizorsko – konzultantska tvrtka Crowe Horwath osnažila je svoj tim poreznim profesionalcem Gordanom Rotkvićem koji je preuzeo funkciju Senior Managera. Tijekom svoje karijere, Gordan je radio na brojnim nacionalnim i internacionalnim projektima vezanim za Porezna planiranja i Strukturiranja, Transferne cijene, Pripajanja i akvizicije, Porezne nadzore itd. U kompaniji Crowe Horwath Gordan vodi tim poreznih konzultanata i upravlja širokim portfeljem klijenata iz raznih industrija uključujući energetiku, IT sektor i telekomunikacije, financije, farmaceutiku, turizam, transport, medije itd. Autor je brojnih stručnih članaka te iskusan predavač na poreznim seminarima.

JTI organizirao koncert dueta HIDExHIDE U sklopu Japanske kulturne jeseni, JT International Zagreb d.o.o. početkom listopada ugostio je japanske glazbenike HIDExHIDE. Riječ je o duetu koji čine članovi Hideki Ishigaki (shakuhachi, japanska flauta) i Hideki Onoue (shamisen, žičani instrument). Od njihova susreta 2005. godine, ambicija im 10 progressive |

10: 2015

je stvarati glazbu novog doba uz očuvanje tradicije. Nastupaju po Japanu i inozemstvu, a izdali su i nekoliko CD albuma. U Hrvatskoj su nastupili uz klavirsku pratnju Junichija Wakimarua. Glazbenike HIDExHIDE ugostila je i Hrvatska Radiotelevizija koja je 7. listopada organizirala live prijenos.


 VIJESTI

Iz regije Penny se povlači iz Bugarske Njemačka grupa supermarketa Rewe priopćila je da će se potpuno povući iz diskontnog poslovanja u Bugarskoj, sa svim Penny trgovinama, do kraja sljedećeg mjeseca. Rewe grupa će se fokusirati na trgovine s punim asortimanom Billa Bulgaria preuzimajući od sestrinskog Pennyja logistički centar u Stolniku u blizini Sofije i, gdje je to moguće, neka od 49 Penny objekta u zemlji. "Gdje smo u mogućnosti, zaposlenima u Pennyju ćemo ponuditi da nastave s radom u Billi Bulgaria", stoji u izjavi Rewea. Trenutno Rewe posluje kroz 92 Billa supermarketa u Bugarskoj. U budućnosti, Grupa će se fokusirati na internacionalno diskontno poslovanje kroz Penny objekte u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji i Rumunjskoj. Penny je svoju prvu diskontnu trgovinu u Bugarskoj otvorio 2009. godine.

Nova pravila označavanja hrane u Makedoniji Proizvođači hrane u Makedoniji moraju se pridržavati novih pravila koja nameću striktno obilježavanje prehrambenih proizvoda. Od 13. studenog, između ostalog, bit će obavezno na etiketi navesti naziv proizvoda, nutritivnu tablicu, sastav, neto težinu, rok trajanja. Minimalna veličina slova treba biti 1,2 mm kako bi etiketa bila vidljiva potrošačima i kako bi oni bili informirani o proizvodima koje kupuju. Etiketa može sadržavati i informacije ima li proizvod određenih vitamina ili minerala, kao i listu zdravstvenih tvrdnji. Proizvođači hrane koji izvoze svoje proizvode imali su vremena do 13. prosinca 2014. implementirati ove odredbe i sada je vrijeme da to isto učine i oni koji distribuiraju hranu na domaćem tržištu. Ako se proizvođači ne budu pridržavali ovih pravila, protiv njih će biti poduzete odgovarajuće mjere. Kazne se kreću između 1.000 i 10.000 eura.

12 progressive |

10: 2015

Nestlé ulaže u razvoj objekta u Ukrajini Nestlé planira ove godine uložiti više od 4,5 milijuna dolara u razvoj svog objekta u Ukrajini. Investicija će značiti instalaciju proizvodne linije u tvornici Torchyn. Tvrtka je također nedavno instalirala novu klimatizacijsku opremu u svom distribucijskom centru u Smolyhiv, izvijestio je Interfax-Ukrajina. Prema riječima direktora Nestlé Ukrajina Moldova Ansgara Bornemanna, ukupna prodaja tvrtke u Ukrajini iznosila je 250 milijuna dolara. "U cjelini, prodaja nam je stabilna, što je rezultat fantastičnog rada svih naših zaposlenika“, rekao je Bornemann i dodao da su ruske sankcije utjecale na prodaju Nestléa u konditorskom i segmentu konzerviranog povrća.

Aman kupuje Interexove objekte u Srbiji Prema pisanju francuskog tiska, Intermarché je blizu sklapanja dogovora o prodaji svojih 9 Interex prodavaonica u Srbiji. Kako se navodi, ovaj trgovac čeka odobrenje komisije za zaštitu konkurencije kako bi prodao srpske supermarkete lokalnom trgovcu Amanu, koji je prethodno već preuzeo domaći trgovački lanac Višnjica. Intermarché je već izašao s Kosova i iz Bosne i Hecegovine u 2014. Sada će se koncentrirati uglavnom na zapadnu Europu, s Poljskom kao jedinim centralno europskim tržištem. U svom govoru ranije ove godine, predsjednik ITM Alimentaire Thierry Cotilllarda rekao je da imaju dobre šanse za ekspanziju u Francuskoj, gdje su mali hipermarketi i urbane prodavaonice ključni formati.

BAT u Poljskoj preuzima vodećeg proizvođača e-cigareta British American Tobacco potpisao je uvjetni ugovor o kupnji 100% CHIC Group, vodećeg poslovanja e-cigareta na tržištu u Poljskoj. CHIC Grupa ima 800 prodajnih mjesta u Poljskoj, proizvodni pogon e-tekućine, centar za istraživanje i razvoj i vodeće poljske marke e-cigareta, uključujući VOLISH, P1, Provog, Cottien, LiQueen i Aromativ. Komentirajući ugovor, Kingsley Wheaton, direktor Next Generation Products (NGP) u BAT-u, rekao je: “Preuzimanje CHIC Grupe značajno je strateški i komercijalno. Ono osigurava BAT-u da dosegne najveću europsku maloprodajnu mrežu e-cigareta." Kompanija nije otkrila koliko će platiti CHICU, ali je navedeno da akvizicija čeka odobrenje lokalnih vlasti za zaštitu tržišnog natjecanja.


| 10:2015 Bojana Morelj imenovana direktoricom Podravkinog poduzeća u Ljubljani

X5 se širi u središnjoj i južnoj Rusiji

Direktoricom društva Podravka d.o.o., Ljubljana, imenovana je Bojana Morelj. Prije dolaska na poziciju direktorice Podravkinog povezanog društva u Sloveniji, bila je direktorica izvoza u Atlantic Grupi - Droga Kolinska d.d., zadužena za izvoz robe široke potrošnje u više od 30 zemalja svijeta. U svojoj je poslovnoj karijeri, između ostaloga, bila i direktorica tvrtke Prodis d.o.o., ekskluzivnog distributera vodećih svjetskih marki robe široke potrošnje na slovenskom tržištu, a prije toga i komercijalna direktorica u društvu Jata-Emona d.d. jednoj od tada vodećih poljoprivrednih i prehrambenih tvrtki u Sloveniji. Tijekom bogate poslovne karijere, stekla je brojna iskustva u distribuciji i prodajnoj organizaciji, marketinškoj strategiji, upravljanju projektima, inovacijama i lansiranju proizvoda na tržište. Uz sva dosadašnja postignuća i visoku profesionalnost te poslovnu odgovornost, stekla je i titulu magistrice znanosti te završila MBA na IEDC-Bled School of Management.

X5 Retail Grupa je potpisala sporazum o suradnji s regionalnom upravom regija Rostov i Yaroslav u Rusiji. Prema sporazumu, trgovac će proširiti svoju prodajnu mrežu i promovirati domaće proizvode i lokalne proizvođače u tim regijama. U Rostov regiji trgovac će uložiti oko 3 milijarde rubalja u otvaranje 100 novih trgovina te će obnoviti 70 trgovina do kraja 2017. X5 trenutno u Rostovu posluje kroz 245 Pyaterochka supermarketa, 11 Perekrestok supermarketa i dva distribucijska centra. U Yaroslav regiji X5 će uložiti 1 milijardu rubalja i otvoriti 30 trgovina te ih isto toliko modernizirati do kraja 2017. Trgovac trenutno posluje kroz 78 Pyaterochka trgovina, četiri Perekrestok supermarketa i tri hipermarketa Karusel.

Bugarska raspravlja o povećanju trošarina na cigarete Bugarski parlamentarni odbor za proračun i financije raspravljat će o prijedlogu povećanja trošarina na cigarete. Mjera je predviđena u nizu izmjena i dopuna Zakona o trošarinama i poreznih skladišta, prema izvješćima Bugarskog državnog radija. Od 2016. godine, trošarine na cigarete bit će u porastu zbog čega će rasti cijene cigareta. Po prijedlogu Ministarstva financija, specifični dio trošarina na cigarete će se smanjiti, dok će se proporcionalna komponenta povećati postupno tijekom iduće tri godine. Stručnjaci kažu da će promjene omogućiti jeftinijim brendovima cigareta da postanu skuplje sporije nego skupi brendovi. Specifični dio trošarina na cigarete bit će postavljen na 70 leva za 1000 cigareta dok će se proporcionalna komponenta od 2016. povećati na 32% od prodajne cijene.

Zabrana uzgoja GM usjeva u Bugarskoj Bugarsko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da zemlja neće uzgajati genetski modificirane (GM) usjeve. Odluka je navedena u 10 pisama poslanih Europskoj komisiji kako bi se osiguralo da se GM proizvodi neće uzgajati u Bugarskoj, stoji u priopćenju ministarstva. Na temelju Direktive 2001/18 / EZ, svaka država članica imala je mogućnost proglasiti do 3. listopada 2015. želi li zabraniti uzgoj GM proizvoda. Zabrana u Bugarskoj obuhvaća osam sorti kukuruza, jednu vrstu soje i jednu vrstu karanfila.

Unatoč padu dobiti, Tesco može ostati u Mađarskoj Unatoč tome što dobit iz poslovanja Tesca na razini grupe iznosi 354 milijuna funti bez jednokratnih stavki u prvoj polovici godine, što je 54,6% manje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, Tesco može nastaviti poslovanje u Mađarskoj, otkriva privremeno izvješće tvrtke za prvu polovicu godine. Ranije su stizale vijesti da bi se Tesco mogao povući iz Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Tesco je zaključio preoblikovanje portfelja prodajom Homeplusa, svoje južnokorejske jedinice, stoji u izvještaju. Tvrtka očekuje nastavak poslovanja u srednjoj Europi, a navodi se da će se Tesco fokusirati na povećanje razine gotovine generirane iz zadržanih

Spar otvara prvu slovensku franšiznu trgovinu Trgovački lanac Spar Slovenia otvorio je svoju prvu franšiznu trgovinu u zemlji. Sparovom partneru Blatnik uskoro će se pridružiti ostale franšizne trgovine kojima će samostalno upravljati partneri koji će prodavati proizvode iz distribucijskog centra Spara. Franšizne trgovine nalazit će se na područjima Slovenije gdje trenutno nema prodajnih mjesta Spara. Prvi supermarket ove vrste nalazi se u Dolenjskoj ulici, Lavrica, ima 660 m2 i zapošljava 12 ljudi.

progressive |

10:2015

13


 VIJESTI

Iz svijeta Auchanov Simply Gourmand format Auchan će ponovno otvoriti i renovirati Simply Market trgovinu koja će biti rebrendirana u najnoviji format trgovca - Gourmand - u Francuskoj. Trgovac je unaprijedio ukupnu kvalitetu asortimana dok nastoji održati niske cijene pozicioniranja u tom objektu. Trgovina je proširena s 500 m² na 2.050 m², a njen asortiman je povećan za 1.200 SKU-ova, na ukupno 15.000 SKU-ova. Kategorija svježih proizvoda je unaprijeđena: na ovom odjelu je zaposleno dodatno osoblje i uvedeni su novi 'otoci' s proizvodima. U prodavaonici se također prodaju sendviči, pizza i svježa pasta.

Carrefour se fokusira na cijene Carrefour je u Francuskoj počeo naglašavati koliko kupci mogu uštedjeti kupujući u njihovim hipermarketima. Svakog mjeseca, Carrefour uspoređuje cijene košarica svojih kupaca s onima svojih konkurenata unutar radijusa od 30 kilometara. To onda mailom šalje kupcima pokazujući im koliko su uštedjeli tijekom mjeseca i koji proizvodi su bili jeftiniji. Carrefour je naporno radio na poboljšanju pozicioniranja cijena i imidžu svojih cijena u svom poslovanju na globalnoj razini, u svim formatima, iako s posebnim naglaskom u francuskom poslovanju hipermarketa. Ova najnovija inicijativa podiže strategiju na viši stupanj i pomaže razlikovati Carrefour od konkurenata.

Japan Tobacco kupuje premium brend Japan Tobacco Inc će za 5 milijardi dolara kupiti premium brend Natural American Spirit tobacco kompanije Reynolds American Inc, izvan SAD-a. Japan već čini oko polovice prodaje Natural American Spirit'sa izvan američkog tržišta i analitičari su optimistični glede izgleda da Japan Tobacco koristi svoje široke distribucijske kanale kako bi poboljšao prodaju visoko kvalitetnog brenda. Osim Japana, ključna tržišta ovog brenda koji bilježe brzi rast, su Njemačka, Švicarska i Italija.

14 progressive |

10: 2015

Profit Eroskija od 36,7 milijuna eura Španjolski lanac supermarketa Eroski priopćio je da je ostvario operativni profit od 36,7 milijuna eura u prvoj polovini godine, zaključno sa srpnjem 2015. Trgovac je također predstavio plan za poboljšanje interne efikasnosti i smanjenje operativnih troškova za 11 milijuna eura. Između veljače i srpnja ove godine, Eroski je otvorio 538 novih radnih mjesta kroz prilagođavanje svojih trgovina novom modelu poslovanja i kroz otvaranje novih franšiznih prodavaonica. Eroski je otvorio 52 nove franšizne trgovine u prvoj polovini 2015., a očekuje da će do kraja godine imati ukupno 100 novih franšiznih supermarketa. Eroski grupa posluje kroz ukupno 1.897 prodavaonica, uključujući hipermarkete, supermarkete, online i sportske trgovine.

Unilever preuzeo premium proizvođača sladoleda Unilever je izvršio akviziciju nad premium talijanskim proizvođačem sladoleda - kompanijom Grom, za šta vjeruje da će mu osnažiti portfolio sladoleda i u budućnosti pomoći kapitalizirati rast ovog premium proizvođača. Akvizicija, čiji detalji nisu objavljeni, upotpunit će postojeći Unileverov portfolio sladoleda, koji uključuje Magnum, Carte D’Or i Ben&Jerry’s. Također će dodatno učvrstiti snagu kompanije u premium segmentu sladoleda, nakon što je prošlog prosinca izvršila i akviziciju proizvođača sladoleda Talenti. Grom, koji ima više od 60 prodavaonica sladoleda u Italiji i u svijetu, nastavit će poslovati kao samostalna jedinica, a osnivači kompanije Federico Grom i Guido Martinetti nastavit će voditi poslovanje iz svoje centrale u Torinu.

Još bliža suradnja Metro Grupe i Auchana Novi sporazum o suradnji podrazumijeva pregovore o brendovima na lokalnoj razini, kombinirajući snagu dva trgovca - grupe Auchan i Metroa C&C. Nakon što su započeli suradnju na međunarodnoj razini u studenom 2014., dva partnera su se suočila s deflacijom i nedavnim promjenama europskog maloprodajnog pejzaža, što je dovelo do saveza i suradnji između trgovaca na globalnoj i lokalnoj razini. U skladu s važećim lokalnim propisima, Metro Grupa povjerava Auchanu organizaciju i pregovore o kupovini do 2016. u Francuskoj, preko mandatornog sistema, kada je riječ o selektivnim i reprezentativnim kategorijama proizvoda i dobavljača i glavnim brendovima u Francuskoj. Svaka strana će nastaviti nezavisno upravljati svojim komercijalnim i prodajnim strategijama, koje uključuju asortiman proizvoda, definiranje cjenovnih i promotivnih aktivnosti i slično.


| 10:2015 Rewe planira širenje te razvoj convenience kanala

Italija planira uvođenje novih pravila označavanja hrane

Rewe će investirati u svoju strategiju širenja, kao i u plan rasta convenience kanala te u razvoj svoje robne marke. U 2015., Rewe grupa će potrošiti oko 1,7 milijardi eura na izgradnju i konverziju 1.100 trgovina svih banera dok će biti izgrađeno oko 200 novih trgovina. Diskontni baner Penny, koji se suočavao s izazovima posljednjih godina, ponovo će otvoriti više od 80 trgovina nakon njihove modernizacije. Rewe se nastavlja širiti na domaćem i međunarodnim tržištima, investirajući u modernizaciju svojih prodavaonica i fokusirajući se na svježe proizvode. Rewe nastavlja i s otvaranjem convenience trgovina na benzinskim stanicama u Njemačkoj, a kojih trenutno ima deset. Billa je lansirala svoj PL brend 'Best of Romania' 2014. godine, a sada želi proširiti broj proizvoda u ovom asortimanu s obzirom da kod Rumunja raste interes za kupovinu proizvoda privatne robne marke i lokalnih proizvoda. Do kraja 2015., trgovac planira razviti PL asortiman osnovnih kategorija proizvoda, konzervirane robe i konditorskih proizvoda.

Italija planira ponovno uvesti obavezno označavanje tvornice u kojoj je određena hrana proizvedena. Na nedavnom sastanku, vijeće ministara je usvojilo nacrt zakona pozivajući se na amandman EU regulacije 1169/2011 o uvođenju europske oznake hrane. Odluka talijanske vlade je naišla na odobravanje kako poljoprivrednog sektora tako i velikih trgovaca. Prema talijanskom udruženju farmera Coldiretti, bez nacionalne regulatorne intervencije ne bi bilo moguće prepoznati porijeklo poljoprivrednih proizvoda, a također ni mjesto gdje je izvršena prerada i pakiranje što otvara mogućnost da se neki strani proizvodi 'podvale' kao talijanski. Ako Bruxelles da zeleno svjetlo, kao što se očekuje, mjeru će odobriti i talijanski parlament.

Lidl cilja na 8% tržišnog udjela Lidl Francuska je najavio da će uložiti između 400 i 450 milijuna eura u proširenje 900 od ukupno 1.500 svojih supermarketa između 800 i 1.200 četvornih metara, kao i planove o zatvaranju 130 trgovina kojima nedostaje profitabilnost, javlja Le Monde. Lidl u Francuskoj drži udio od 4,9 posto te se nada da će kroz ovu investiciju njegov udio na tržištu dosegnuti osam posto u sljedećih pet godina. Ukupno, otvaranje novih trgovina i širenje Lidla trajat će deset godina. Plan je tvrtke “postati stručnjak u privatnim markama.” Trgovac kaže da daje prednost francuskim proizvodima, i u svom odabiru proizvoda uvijek će tražiti "idealnu ravnotežu između cijene i kvalitete".

Britanski Aldi u 2016. pokreće online poslovanje Njemački diskonter Aldi iduće će godine u Velikoj Britaniji lansirati online shop, a ova odluka dolazi nakon objave godišnjih rezultata za 2014. koji su pokazali da je promet Aldija u Velikoj Britaniji rastao mnogo, ali je operativna dobit pala oko 4%. U početku će se online prodavati vino uz dodavanje neprehrambenih artikala u proljeće 2016. godine. Aldi Australija već je pokrenuo online prodaju vina i neprehrambenih proizvoda. Usluga se zove Posebne kupovine i takvo će ime nositi i u Velikoj Britaniji. Online narudžbe mogu biti isporučene na kućnu adresu ili ih korisnici mogu pokupiti na vanjskim pick-up lokacijama, no čini se malo vjerojatno da će Aldi koristiti svoje trgovine kao moguće lokacije za preuzimanje narudžbi. Ako se odluči na takvo rješenje, morat će prilagoditi svoje trgovine za isporuku online narudžbi, što će povećati složenost cijele usluge i protivi se poslovnom modelu Aldija. Tvrtka nastoji sve napraviti uz najmanje moguće operativne troškove.

Pad prodaje Louis Delhaizea u Francuskoj Belgijski Louis Delhaize zabilježio je pad prodaje u Francuskoj prošle godine. Investiranje u cijene u Cora hipermarketima i Match supermarketima utjecalo je na poslovanje trgovca tijekom 2014., dok se u 2015. nastavilo s kontinuiranim rezanjem cijena. Louis Delhaize je priopćio da je prodaja u Cora hipermarketima pala za 6,3%, na 4,57 milijardi eura iako se nije mijenjao broj trgovina kroz koje posluje. Investiranje u cijene u Cori također je pogodilo EBIT performanse, koje su pale za 17,3%, na 126 milijuna eura. Što se tiče Match supermarketa, prodaja je pala za 6,2%, na 1,15 milijardi eura dok je EBIT zabilježio gubitak od 7 milijuna eura. Pad prodaje u Matchu je izazvan i zatvaranjem triju prodavaonica iz lanca, ali je ipak investiranje u cijene i ovdje bilo glavni razlog pada prodaje.

Metro Grupa modernizira logističku mrežu u Njemačkoj Njemačka Metro Grupa najavila je planove za modernizaciju logistike u Njemačkoj kao potporu repozicioniranju svog cash & carry poslovanja i rada hipermarketa. Umjesto dosadašnjih 7 logističkih centara, bit će tri nova, veća i moderna. Zaposlenicima će, gdje je to moguće, biti ponuđena radna mjesta u novim centrima, koji će biti integrirani u logističku mrežu Metro Grupe u razdoblju od početka 2017. do sredine 2018. godine. Ukupna ulaganja očekivano će doseći visoku dvoznamenkastu milijunsku cifru.

progressive |

10:2015

15


 FINANCIJE I POREZI

Porezni nadzor

Kome se ukida porezni nadzor? Osim novina kojima Porezna uprava želi smanjiti administrativno porezno opterećenje poreznih nadzora, ali i potaknuti porezne obveznike da uredno i redovito podmiruju svoje porezne obveze, Porezna uprava je objavila i nove kriterije za određivanje velikih poreznih obveznika.

N

edavno su zabilježene dvije značajne porezne zanimljivosti. Prva se odnosi na ukidanje poreznog nadzora za poduzetnike s posebnim statusom koji dodjeljuje Porezna uprava, a druga na nove kriterije za određivanje velikih poreznih obveznika. Detaljnije o istima pišemo u nastavku.

UKIDANJE NADZORA S ciljem smanjenja administrativnog opterećenja te promicanja dobrovoljnog ispunjavanja poreznih obveza, Ministarstvo financija donijelo je poseban Pravilnik o načinu odobravanja i ukidanja posebnog statusa poreznom obvezniku u svrhu promicanja dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza, prema kojem se porezni nadzor neće pokretati nad onim poreznim obveznicima kojima Porezna uprava dodijeli posebni status dobrovoljnog ispunjavatelja poreznih obveza. 16 progressive |

10: 2015

Uvjeti za dobivanje posebnog statusa su da: •p  orezni obveznik ima pozitivno mišljenje revizora u zadnje tri godine, • porezni obveznik ima uspostavljen sustav unutarnje kontrole sukladno načelima korporativnog upravljanja i primjena provjerenih računalnih programa, • obveza obavještavanja Porezne uprave o svim poslovnim odlukama iz kojih bi mogli proizlaziti porezni rizici, • mora biti vidljivo da će porezni obveznik ispunjavati sve navedene kriterije (iz podataka kojima raspolaže Porezna uprava) te • članovi uprave u zadnje tri godine ne smiju biti pravomoćno osuđeni zbog kaznenog djela. Cilj odobravanja posebnog statusa je postizanje ciljeva u vidu pravovremenog smanjenja poreznih rizika te potica-


Za neke poduzetnike više nema poreznog nadzora, a uvedeni su i novi kriteriji za velike porezne obveznike.

| 10:2015

nje poreznih obveznika na ispunjavanje poreznih obveza sukladno poreznim propisima.

POSEBNI STATUS O namjeri stjecanja posebnog statusa porezni obveznik može pisanim putem obavijestiti Poreznu upravu, na temelju propisane izjave i priloga. Nakon podnesene izjave stvorit će se porezni profil poreznog obveznika koji za cilj ima procijeniti očekivanja hoće li porezni obveznik ispunjavati obveze iz odobrenog posebnog statusa. Nakon toga, Porezna uprava će pozvati poreznog obveznika na tzv. prethodni razgovor radi obostranog upoznavanja s očekivanjima od programa, ali i radi procjene opravdanosti, prikladnosti i svrsishodnosti odobravanja posebnog statusa. Ako su prethodni koraci uspješno provedeni, Porezna uprava će poreznom obvezniku dodijeliti posebni status sklapanjem „Sporazuma o dobrovoljnom ispunjavanju poreznih obveza“ kojim će se utvrditi međusobna prava i obveze. Sporazum, odnosno ispunjavanje obveza temeljem istog, bit će predmet provjere najmanje jedanput tijekom svakog poreznog razdoblja. Moguće je i otkazivanje posebnog statusa, i to obostrano. Ako Porezna uprava otkaže Sporazum, tada je dužna poreznom obvezniku objasniti razloge otkazivanja, koje porezni obveznik može tražiti i pismeno. Iznimno, Porezna uprava može raskinuti poseban status poreznog obveznika bez objašnjenja i s trenutnim učinkom, ako se pojave porezni rizici koji zahtijevaju provedbu poreznog nadzora. Sukladno predmetnom Pravilniku koji uređuje pravila za dobivanje posebnog statusa, tijekom 2015. godine Porezna uprava će sklopiti najviše 20 Sporazuma, i to prema redoslijedu zaprimanja izjava o namjeri stjecanja posebnog statusa, dok će svake sljedeće godine biti sklopljeno najviše 30 Sporazuma. Ovisno o kapacitetima Porezne uprave može biti sklopljen i veći broj Sporazuma, a odluku o najvećem godišnjem broju Sporazuma donosi ravnatelj Porezne uprave.

VELIKI POREZNI OBVEZNICI Osim spomenutih novina kojima Porezna uprava želi smanjiti administrativno porezno opterećenje poreznih nadzora, ali i potaknuti porezne obveznike da uredno i redo-

Veliki porezni obveznici su u nadležnosti „posebnog“ Ureda za velike porezne obveznike, a njihove porezne prijave i transakcije su predmet detaljnijih provjera. Dužni su i uz porezne prijave dostavljati i određenu dodatnu dokumentaciju, kao što je npr. u slučaju poslovanja s povezanim osobama dokumentacija o transfernim cijenama.

vito podmiruju svoje porezne obveze, Porezna uprava je objavila i nove kriterije za određivanje velikih poreznih obveznika. Naime, veliki porezni obveznici su u nadležnosti „posebnog“ Ureda za velike porezne obveznike, a njihove porezne prijave i transakcije su predmet detaljnijih provjera. Osim toga, dužni su uz porezne prijave dostavljati i određenu dodatnu dokumentaciju, kao što je npr. u slučaju poslovanja s povezanim osobama dokumentacija o transfernim cijenama. Tako je, u svjetlu novih Pravilnika, donesen još jedan pravilnik - Pravilnik o uvjetima za ispunjavanje kriterija za određivanje velikih poreznih obveznika prema kojem se velikim poreznim obveznikom smatraju oni porezni obveznici koji na godišnjoj osnovi: • ostvaruju prihod veći od 150.000.000 kuna, ili • obavljaju djelatnost osiguranja, leasinga i telekomunikacija s ostvarenim prihodom većim od 15.000.000 kuna, ili djelatnost banaka, bez obzira na visinu ostvarenog prihoda, ili • imaju velike projekte čija je očekivana visina prihoda veća od 150.000.000 kuna i koji na sebe veže veći broj poreznih obveznika. Osim velikih poreznih obveznika, odlukom ravnatelja Porezne uprave u nadležnost Ureda za velike porezne obveznike mogu potpasti oni porezni obveznici koji ne ispunjavaju gore navedene uvjete, i to na prijedlog samog Ureda. Možemo zaključiti da donošenjem ovih Pravilnika, odnosno klasifikacijom poreznih obveznika, Porezna uprava želi ne samo smanjiti administrativno opterećenje poreznih nadzora, već se fokusirati na one porezne obveznike koji ostvaruju veće transakcije, što bi u konačnici trebalo utjecati na pozitivno ponašanje poreznih obveznika pri ispunjavanja njihovih poreznih obveza.

Piše: Jasmina Kajtezović, Manager u poreznom odjelu, Crowe Horwath

progressive |

10:2015

17


 LJUDSKI RESURSI

Traženje posla

Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje

Mnogi se često pitaju zašto poslodavci posežu za testiranjem kada priloženi dokumenti i razgovor s kandidatom mogu dati potrebne informacije o kandidatu. Međutim, u razgovoru s kandidatom gotovo je nemoguće prikupiti baš sve potrebne informacije, a dojmovi o kandidatu čak i dobro istreniranih ispitivača mogu biti pod utjecajem njihovih osobnih stavova i vrijednosti.

P

rijavili ste se na željeni posao i sada nestrpljivo čekate poziv poslodavca. Mobitel vam zvoni, javljate se i čujete osobu s druge strane linije kako vam govori: „Pozvani ste na psihologijsko testiranje“. Nakon dobre vijesti i nekoliko trenutaka zadovoljstva obuzima vas blaga nelagoda. Što sad? Kako da se pripremim za testiranje? Kakve ću testove rješavati? Prvo prestanite trtariti jer je sama činjenica da ste pozvani na testiranje dobar znak. Poslodavac vas je prepoznao kao kandidata kojeg se isplati testirati i može vas zamisliti kao dio svog tima.

u razgovoru s kandidatom gotovo je nemoguće prikupiti baš sve potrebne informacije, a dojmovi o kandidatu čak i dobro istreniranih ispitivača mogu biti pod utjecajem njihovih osobnih stavova i vrijednosti. Testiranjem poslodavac želi dobiti što potpuniju sliku o vama, a koje će testove poslodavac upotrijebiti ovisi o radnom mjestu i njegovim zahtjevima.

PSIHOLOGIJSKI TESTOVI

SVRHA PSIHOLOGIJSKOG TESTIRANJA

Testovima se može mjeriti čitav niz ljudskih osobina, ali najčešće korišteni testovi su testovi kognitivnih sposobnosti i upitnici ličnosti. Samo vrijeme testiranja ovisi o broju testova, a najčešće varira između 45 min i 3 sata.

Mnogi se često pitaju zašto poslodavci posežu za testiranjem kada priloženi dokumenti i razgovor s kandidatom mogu dati potrebne informacije o kandidatu. Međutim,

Testovi kognitivnih sposobnosti imaju ograničeno vrijeme rješavanja, a neki od savjeta za njihovo rješavanje su:

18 progressive |

10: 2015


Bez obzira na to koji vas testovi dočekali na testiranju trudite se što je više biti svoji jer spoj idealnog kandidata i posla čini zadovoljnog radnika i poslodavca! • Pozorno slušajte i slijedite upute, a ukoliko vam nešto nije jasno slobodno pitajte voditelja testiranja. • Raspitajte se ima li test negativnih bodova. Ukoliko test nema negativnih bodova ostavite malo vremena na kraju pa se vratite na zadatke koje ste preskočili jer možete pogađati odgovore bez da išta gubite. • Rješavajte zadatke po redu jer su obično zadaci poredani po težini. Ako zapnete na nekom zadatku, ostavite ga za kasnije i idite dalje. • Ukoliko niste uspjeli riješiti sve zadatke, ne brinite jer je većina testova napravljena tako da kandidati ne stignu riješiti test do kraja. Upitnici ličnosti nemaju ograničeno vrijeme rješavanja, a savjeti za njihovo rješavanje su sljedeći: • Nemojte previše razmišljati na pitanjima, odgovor koji vam prvi padne na pamet obično je i najtočniji za vas. • Većina upitnika ličnosti ima skalu laži/skalu upravljanja dojmovima na osnovu kojih se vidi koliko ste iskreno odgovarali. Ukoliko su rezultati na tim skalama previsoki, psiholozi u svojoj procjeni ne mogu dati neki konačni zaključak o vama. Takav ishod poslodavcima nije prihvatljiv te se na taj način sami isključujete iz daljnjeg selekcijskog postupka. • Ako ste ipak bili uspješni u „uljepšavanju“ odgovora te prošli dalje i na kraju dobili posao, naći ćete se pred novim problemom, a to je da radno mjesto ne odgovara vašim osobinama ličnosti. U toj situaciji otežano izvršavate radne zadatke zbog čega ste pod stresom

Testovima se može mjeriti čitav niz ljudskih osobina, ali najčešće korišteni testovi su testovi kognitivnih sposobnosti i upitnici ličnosti. Samo vrijeme testiranja ovisi o broju testova, a najčešće varira između 45 min i 3 sata.

| 10:2015 i nezadovoljni poslom te ste opet na početku - tražite novi posao! • Kako ovi upitnici nemaju točnih i netočnih odgovora teško ćete pogoditi kakvog kandidata traži poslodavac i sukladno tome davati odgovore. Možda ste upravo vi idealan kandidat kakvog traži poslodavac što je još jedan razlog da budete iskreni. Osim upravo spomenutih testova, na testiranju možete naići i na testove pažnje, koncentracije, otpornosti na stres, testove specifičnih znanja i vještina i sl. Bez obzira na to koji vas testovi dočekali na testiranju trudite se što je više biti svoji jer spoj idealnog kandidata i posla čini zadovoljnog radnika i poslodavca!

A ŠTO PRIJE TESTIRANJA?

• Naspavajte se. • Moguću anksioznost i uznemirenost zbog testiranja možete pokušati smanjiti rješavanjem sličnih testova na brojim internet stranicama. • Dođite odmorni i dobro raspoloženi. • Ponesite sa sobom vodu jer testiranje može potrajati i nekoliko sati.

I ZA KRAJ... Ako na kraju ne dobijete posao, nemojte biti očajni. To ne znači da vi ne valjate i da nikad nećete dobiti posao, već da se neki drugi kandidat bolje uklopio u ono što je poslodavac tražio. Vjerujte u sebe i nemojte se obeshrabiti! Budite svoji.

Piše: Nevena Gulin, savjetnik za zapošljavanje Tecumviva d.o.o.

progressive |

10:2015

19


 TEMA BROJA

Čaj

Topli napitak za svako doba U analizi tržišta čaja uključen je tzv. originalni čaj nastao iz biljke čaja (npr. zeleni čaj, crni čaj, žuti čaj, Earl Grey čaj), voćni čajevi (borovnica, brusnica, jabuka) i biljni čajevi (šipak, kopriva, kamilica). Uključeni su i funkcionalni čajevi (namjenski, za ublažavanje određenih tegoba), u listićima, vrećicama te instant (u granulama).

Količinski udio segmenta - total Hrvatska (kolovoz 2014. - srpanj 2015.)

PREMA TIPOVIMA ČAJEVA

PREMA VELIČINI PAKIRANJA 61g - 100g

Originalni čaj (crni, zeleni, žuti...)

9%

15% Biljni čaj

>100g

12% 41g - 60g

50%

43%

7%

35% 29% Originalni čaj

20 progressive |

10: 2015

21g - 40g

<20g


Vodeća petorka nosi gotovo 83% količinskog udjela tržišta čaja dok trgovačke robne marke čine 9% (u odnosu na prošlogodišnjih 9,5%).

T

ijekom dugih zimskih mjeseci, pogotovo u sezoni prehlada, omiljeni napitak svima je čaj – topli napitak koji uz dodatak limuna i meda postaje lijek za sve. Iz bogate ponude raznih vrsta zaista svatko može pronaći okus uz koji će ujutro započeti dan, ispričati se s prijateljem, napraviti pauzu na poslu ili se ugrijati nakon cjelodnevnog izbivanja iz doma. U analizi tržišta čaja uključen je tzv. originalni čaj nastao iz biljke čaja (npr. zeleni čaj, crni čaj, žuti čaj, Earl Grey čaj, itd.), voćni čajevi (borovnica, brusnica, jabuka, itd.) i biljni čajevi (šipak, kopriva, kamilica, itd.) dok su ledeni čajevi i čajevi za djecu isključeni. Uključeni su i funkcionalni čajevi (namjenski, za ublažavanje određenih tegoba), u listićima, vrećicama te instant (u granulama).

NAJPRODAVANIJI BILJNI U zadnjih godinu dana (kolovoz’14 – srpanj’15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash&Carry trgovina, diskonata, ljekarni, specijaliziranih prodavaonica čajeva i ugostiteljstva) čajevi su ostvarili prodaju od 497 tona u vrijednosti od 111 milijuna kuna. Kategorija bilježi rast i količinske (2,1%) i vrijednosne prodaje (1,7%) u odnosu na isto razdoblje lani. Uvjerljivo najprodavaniji tip čaja je biljni čaj koji nosi čak polovicu količinske prodaje kategorije. Slijedi segment voćnog čaja s 35% količinske prodaje dok originalni čajevi (crni, zeleni, žuti, itd.) ostvaruju 15% prodaje svih čajeva na tržištu Hrvatske. Najveći dio čajeva prodaje se u pakiranjima težine između 41 gram i 60 grama (43%). U rasponu veličine pakiranja od 21 g do 40 g se prodaje 29% kategorije. Velika pakiranja od preko 100 grama čine 12% količinske prodaje, nešto manja (od 61 g do 100 g) čine 9% prodaje te najmanja pakiranja čaja (veličine do 20 g) odnose 7% prodaje čaja.

| 10:2015 Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Agristar (Agristar), Atlantic Grupa (Cedevita, Naturavita), Franck (Franck), Milford (Milford) i Podravka (Podravka).

Ukupno Hrvatska - čaj KOLIČINSKA PRODAJA / 1000 kg 497

0

200

400

600

VRIJEDNOSNA PRODAJA / 1000 KN 111.336

+1,7%

109.478 0

50.000

100.000

150.000

(Kolovoz 2014. - srpanj 2015.) (Kolovoz 2013. - srpanj 2014.)

VODEĆA PETORKA Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju čaja su supermarketi (301 – 2500 m2) koji nose 41% količinske prodaje kategorije dok hipermarketi (>2500 m2) čine 24% prodaje. Velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) ostvaruju 20%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) 11% prodaje, a male trgovine mješovitom robom ostvaruju preostalih 4% ukupne količinske prodaje kategorije čaja. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (kolovoz’14 – srpanj’15) su Agristar (Agristar), Atlantic Grupa (Cedevita, Naturavita), Franck (Franck), Milford (Milford) i Podravka (Podravka). Vodeća petorka nosi gotovo 83% količinskog udjela tržišta čaja dok trgovačke robne marke čine 9% (u odnosu na prošlogodišnjih 9,5%).

+2,1%

487

Važnost tipa prodajnog mjesta (količinska prodaja) - total Hrvatska (Kolovoz 2014. - srpanj 2015.)

41% 24%

20% 11% 4%

Hipermarketi (>2500m2)

Supermarketi (301-2500m2)

Velike trgovine mješovitom robom i drogerije (101-300m2)

Srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2)

Male trgovine mješovitom robom (<41m2)

Analizirala: Franciska Perković, mlađa voditeljica klijenata, Nielsen

progressive |

10:2015

21


 SPONZORIRANI ČLANAK

Čaj

Novi okusi čarobnih čajeva Goji-Nar i Brusnica-Marakuja Obogaćena linija neodoljivih Franck voćnih čajeva "Voćni + Moćni"

I

novacije i definiranje tržišnih trendova u kategoriji čaja smjernice su kojih se Franck pridržava od samog početka proizvodnje čajeva koja je započela davne 1968. godine. Franck je tako prvi na hrvatskom tržištu predstavio voćne čajeve u filter vrećicama i to lansiranjem tri voćna okusa. Ova dinamika poslovanja primjenjuje se i dan danas s mnoštvom noviteta u kategoriji čaja što je Francku na domaćem tržištu osiguralo lidersku poziciju. Nova linija Franck voćnih čajeva pod nazivom “Voćni+Moćni“ obogaćena je novim zanimljivim okusima neodoljivih sastojaka i bogatog voćnog mirisa. Uz već poznate okuse Malina-Mangosteen, Limeta-AcaiCimet te Crni ribiz, noviteti su Goji-Nar te BrusnicaMarakuja. Goji bobica porijeklom je s Himalaja i ponosno nosi naziv crveni dijamant. Ta bobičasta biljka sadrži anti-

22 progressive |

10: 2015

oksidativna svojstva koja predstavljaju idealan “booster“ u svakodnevnom životu. Marakuja je poznata i po nazivu “passion fruit“. Ovo egzotično voće bogato je vitaminom C, kalcijem i željezom. Bogati osvježavajući sastojci GojiNar oduševit će svakog čajoljupca. Franck “Voćni+Moćni“ čajevi spoj su dugogodišnjeg iskustva i najboljeg od prirode. Moćni okus i bogati miris čajeva iz ove linije rezultat su pažljivog odabira i kombinacije plodova crnog ribiza, maline, limete, nara i brusnice te egzotičnog mangostina, acai i goji bobica te marakuje. S ovom linijom Franck je ponudio jedinstven izbor čajeva i onim najizbirljivijim ljubiteljima čaja koji uvijek traže nove, neuobičajene okuse. Mnoštvo noviteta u kategoriji čaja potvrđuje da Franck i dalje probija led u razvoju novih proizvoda što mu je na domaćem tržištu osiguralo lidersku poziciju.


 TEMA BROJA

Čaj

Piće koje našem zdravlju donosi mnoge blagodati Heavy korisnika kategorije, koji ju konzumiraju 2-3 puta tjedno i češće, u populaciji Hrvatske je 31%. Medium korisnika (konzumiraju kategoriju 2-3 puta mjesečno) je 22%, a light korisnika (konzumiraju kategoriju rjeđe od jednom mjesečno) je 29%. Korisnici kategorije „Čaj”, CRO, I.2015.

Korisnici kategorije

82%

Heavy

Light

Medium

31%

29%

22%

BRANDscore 83 Franck

54

52

Podravka

Cedevita

Č

aj je u mnogim kulturama vrlo cijenjeno piće koje se gotovo svakodnevno konzumira. Svima nam je poznata engleska navika ispijanja čaja u poslijepodnevnim satima dok se u Japanu sama priprema čaja smatra umjetnošću. Kod nas je situacija malo drugačija jer nas se većina odlučuje za čaj samo u hladnim mjesecima i pri prvim znakovima prehlade. Još uvijek nismo prepoznali sve vrijednosti ovog pića koje je, uz to što okrepljuje i stvara osjećaj ugode, zapravo vrlo ljekovito piće koje donosi mnoge blagodati našem zdravlju. Trend se ipak nazire pa se sve više 24 progressive |

10: 2015

u medijima piše o utjecaju različitih vrsta čaja na razne zdravstvene tegobe, a paralelno s tim se i pojavljuje sve više čajeva na kojima je naglašen zdravstveni učinak. Možemo primijetiti i sve češću pojavu specijaliziranih trgovina za prodaju čaja.

VELIČINA KATEGORIJE Oko 80% građana Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine barem ponekad konzumira kategoriju. Za oko 35% korisnika kategorije prilikom odabira je jako važan brend, iz čega se može zaključiti da relativno lako prelaze s jednog na drugi


Na prvom mjestu BRANDscore ljestvice među potrošačima kategorije nalazi se Franck.

| 10:2015

BRANDpiramide - TOP 3 brenda; kategorija „Čaj”, CRO, I.2015., Target: Korisnici kategorije Loyal

17%

16%

47%

4,5% 27,8%

14%

37%

Primary usage

47%

Consideration

51%

Usage

71%

Experience

91%

Recognition

97%

93%

93%

Franck

Podravka

Cedevita

76%

76% 61%

3,8% 35,1%

37%

Korisnici kategorije

79,8%

brend. To i ne začuđuje, s obzirom na raznolikost čajeva koje nam proizvođači nude.

KORISNICI KATEGORIJE Heavy korisnika kategorije, koji ju konzumiraju 2-3 puta tjedno i češće, u populaciji Hrvatske je 31%. Medium korisnika (konzumiraju kategoriju 2-3 puta mjesečno) je 22%, a light korisnika (konzumiraju kategoriju rjeđe od jednom mjesečno) je 29%. Među korisnicima kategorije nešto je više žena nego muškaraca te su uglavnom u dobi od 30-59 godina. Najviše ih živi u Zagrebu i okolici i to u domaćinstvima s ukupnim primanjima od 3.000 do 9.000 kuna.

ŽIVOTNI STILOVI Što se tiče životnog stila, najveći postotak korisnika kategorije čaja prilikom kupovine se vodi osobinama proizvoda. Važna je kvaliteta i svrha samog proizvoda. Također, nešto su skloniji tradicionalizmu.

74,2%

32% 50,8%

78% 94,2%

94,2% 97%

51,7%

24%

39% 77,7%

77,7% 91%

50%

28% 86,5%

86,5% 71%

12%

45,5%

71% 83,3%

76,4%

STAVOVI O KATEGORIJI Čak 40% potrošača pije čaj samo kad su bolesni, i to isključivo zimi. S toga ne čudi da nemaju naviku piti ohlađeni čaj u ostatku godine te nisu baš skloni kupovati čaj s posebnim koristima za organizam. Uglavnom piju samo čajeve iz filtar vrećice, često mijenjaju okus čaja kojeg konzumiraju, a najviše vole voćne čajeve.

BRANDusage Osim općenitog praćenja kategorije čaja, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih mjesec dana. Među našim korisnicima kategorije čaja najviše je korisnika Franck čaja. Na drugom mjestu se nalazi Podravka, a na trećem Cedevita.

progressive |

10:2015

25


 TEMA BROJA

Čaj BRANDscore U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. Na prvom mjestu BRANDscore ljestvice među potrošačima kategorije nalazi se također Franck. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Na drugom mjestu je Podravka, a na trećem Cedevita. S obzirom da je u svijetu vrlo izražen trend porasta svijesti o zdravlju koji konzumaciju čaja smatra kao alternativu kavi i ostalim manje za zdravlje korisnim napitcima, i na našem tržištu možemo očekivati pozitivne pomake u ovoj kategoriji. Prostora za proširenje baze potrošača zasigurno ima.

BRANDpuls je Ipsos Puls alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za čaj i brendove unutar kategorije. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u prvoj polovici 2015. godine na području Hrvatske.

Što se tiče životnog stila, najveći postotak korisnika kategorije čaja prilikom kupovine se vodi osobinama proizvoda. Važna je kvaliteta i svrha samog proizvoda. Također, nešto su skloniji tradicionalizmu. Analizirala: Karla Kovač, Research Executive, Ipsos Puls

SLJEZOV ČAJ I UROSAL OBOGATILI PALETU PODRAVKA ČAJEVA

P

odravka u svom asortimanu ima široku paletu biljnih čajeva koju je nedavno obogatila novim čajem. To je Sljez čaj - mješavina biljnog čaja koji u pakiranju od 34 grama sadrži pomno odabranu mješavinu ljekovitih biljaka. Uz list bijelog sljeza, korijen bijelog sljeza te crni sljez sadrži i anis, majčinu dušicu i komorač koji pružaju prijatan miris i lovorov list koji daje poseban okus. Za dulje čuvanje svježine i mirisa svaka filtar vrećica zapakirana je u aroma omotač. Iz Podravke otkrivaju da se napitak lagano priprema: filtar vrećicu treba preliti s 2 dl vrele vode (100 °C) i poklopiti. Nakon 10 minuta filtar vrećicu treba izvaditi, a onda se prepustiti uživanju u pripremljenom napitku zlatno žute boje, ugodnog mirisa i okusa karakterističnog po bilju. Po želji, čaju se može dodati limun i med, a topao napitak može se piti više puta dnevno, naravno uvijek svježe pripremljen. Podravka je proizvela i Urosal Uvin čaj, mješavinu ljekovitog bilja koja pomaže kod ublažavanja tegoba s mokraćnim putovima. Sadrži list medvjetke, zelene zlatnice, breze i zelene koprive. Kao i na cijelom asortimanu Podravkinih voćnih čajeva i kod Urosal čaja svaka filtar vrećica zapakirana je u aroma omotač, posebnu foliju od polipropilena 26 progressive |

10: 2015

koja čuva svježinu čaja i nakon otvaranja kutijice te mu omogućava rok trajanja od dvije godine. Napitak se također lagano priprema: filtar vrećicu treba preliti s 2 dl vrele vode (100 °C) i poklopiti. Nakon 10 minuta treba izvaditi filtar vrećicu i čaj zasladiti po želji. Pripremljeni napitak je žute boje, blagog mirisa i okusa karakterističnog po bilju od kojeg se sastoji. Iz Podravke preporučuju da se topao, svježe pripremljeni čajni napitak pije četiri puta dnevno.


 INTERVJU MJESECA

Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja, Franck d.d.

Franck će zadržati i ojačati poziciju tržišnog lidera te je preslikati na regiju

28 progressive |

10: 2015


redizajn, SPONZORIRANI ČLANAK Logotip Francka je doživio a modernizirana je i brend ikona, naša "Francka" koja čini snažnu vizualnu poveznicu između brendova pod kapom Kuće toplih napitaka.

| 10:2015

Nova marketinška strategija, lansiranje novih brendova i novih kategorija, nagrade i priznanja koje osvajaju Franck proizvodi i kampanje, samo su dio tema o kojima smo u Intervjuu mjeseca razgovarali s Kristijanom Gregorićem, izvršnim direktorom marketinga i razvoja. Gregorić je u Franck Grupi odgovoran za upravljanje marketingom brendova svih proizvodnih kategorija kompanije, trade marketingom, korporativnim komunikacijama te razvojem strategije inovacija i razvoja proizvoda za tržišta Hrvatske i regije.

Razgovarala: Marija Sedlar Možete li nas za početak upoznati sa svojom marketinškom strategijom nastupa na tržištu? Za pripremu kvalitetnog, sveobuhvatnog marketinškog nastupa na tržištu, preduvjet je bio dobro razraditi pozicioniranje naših brendova i brend arhitekturu koja je bila prioritet s kojim smo se bavili zadnjih mjeseci. Franck je u kategoriji mljevene kave uvjerljivi lider s jakih 61% tržišnog udjela, a naša Jubilarna kava i dalje raste te je definirana kao iznimno jaki, strateški brend koji nastavljamo graditi kroz zadržavanje konzistentnosti u vizualima, kvaliteti i prepoznatljivosti. S druge strane, otvara se prostor za jedinstveno pozicioniranje Francka i modernizaciju imidža u okviru Kuće toplih napitaka koji ima za cilj edukaciju potrošača i jačanje kulture ispijanja kave i čaja na način da „svaka šalica ima svoju priču“, kako u kanalu trgovine tako i u HoReCi. Tako Kuća toplih napitaka iskorištava sinergije između toplih napitaka i koristi trenutnu percepciju Francka kao dominantno kuće toplih napitaka. S druge strane, posebno gradimo biznis snacka koji zahtijeva drugačiji marketinški i prodajni pristup kroz novoosnovanu kompaniju Adria Snack Company d.o.o., odnosno joint-venture model u partnerstvu s Intersnackom s ciljem jačanja našeg snack biznisa. Trenutno držimo 36% tržišta u kategoriji brendiranog snacka u Hrvatskoj i tu imamo još puno posla u smislu planiranih proizvodnih i tehnoloških inovacija te snažnog iskoraka na tržišta regije Adria. Franckov koncept Kuća toplih napitaka uspješno konsolidira portfelj koji ćemo strateški, na vrlo atraktivan način, prezentirati na policama naših kupaca uz jake BTL aktivnosti. Ukratko, naša strategija je više angažirati potrošače pružanjem jedinstvenog brend iskustva, ali i edukacijom koje ćemo postići kroz našu

Kroz naš koncept Kuća toplih napitaka želimo više angažirati potrošače pružanjem jedinstvenog brend iskustva, ali i edukacijom, koje ćemo postići kroz našu brend ikonu Francku, koja se trenutno nalazi na pakiranju Jubilarne kave, i to u ulozi pripovjedača i edukatora o čaju i kavi, a koja će se uskoro naći i na svim ostalim pakiranjima.

brend ikonu "Francku", koja se trenutno nalazi na pakiranju Jubilarne kave, i to u ulozi pripovjedača i edukatora o čaju i kavi, a koja će se uskoro naći i na svim ostalim pakiranjima. Našim kupcima stoga nudimo jedinstvenu poslovnu platformu koja uključuje mnogo više od samog proizvoda jer prenosi srž naših brendova kroz priče od plantaže do šalice kave ili čaja i zanimljive edukativne sadržaje. Razmišljamo regionalno i znamo da ovu pozitivnu priču i percepciju kvalitete i izvrsnosti koju uživamo među potrošačima u Hrvatskoj možemo učinkovito primijeniti i na ostala regionalna tržišta. Primjećujemo zaokret u Franckovom komuniciranju i promotivnim aktivnostima. Što radite u tom području? Kakvi su rezultati? Prema istraživanju reputacije tvrtki, odnosno percepcije tvrtki iz perspektive građana koje je krajem prošle godine proveo GfK, Franck je istaknut kao pobjednik u kategoriji „Najveći napredak“ među proizvođačima hrane. Franck je pozicioniran na visokom drugom mjestu po općoj ocjeni reputacije, a u velikom broju kategorija koje su se ocjenjivale, a koje utječu na ukupnu reputaciju kompanije, Franck je napredovao i za više od 10 mjesta. Ujedno, dobili smo najviše ocjena da smo kompanija s dobrom reputacijom kod muškaraca te među top tri kod žena. Kako je istaknuto, uz kvalitetu proizvoda koja je prema ocjenama u samome vrhu, Franck uspješnim čini i emocionalan odnos koji građani imaju prema ovome brendu. Ovo je rezultat novog, osvježenog pristupa u svim segmentima, ali i modernizacije cjelokupne kompanije koja uključuje veću otvorenost i prisutnost u javnome prostoru, otvoreni dijalog s našim interesnim skupinama i u konačnici izvrstan tim mladih ljudi s kojima svakodnevno radim i koji razvija naše brendove. Uz poticanje dijaloga i veću otvorenost općenito o kompaniji i našim brendovima, unapređenje imidža kategorija naših proizvoda te program DOP-a, u ovome rezultatu ključnu je ulogu imalo i definiranje naše cjelokupne brend arhitekture. U skladu s time, prilagodili smo i korporativni vizualni identitet koji jasno komunicira novu strategiju i pristup potrošaču po principu 360. Logotip Francka je doživio redizajn, a modernizirana je i brend ikona, naša "Francka koja čini snažnu vizualnu poveznicu između brendova pod kapom Kuće toplih napitaka. U procesu smo finaliziranja Brand Booka koji jasno definira sve važne elemente brendova te osigurava konzistentnost u komunikaciji, posebice na ambalaži koja je također u procesu redizajna, s čime izlazimo početkom sljedeće godine.

progressive |

10:2015

29


 INTERVJU MJESECA

Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja, Franck, d.d. Koji su trendovi u kategoriji kave? Kakve su navike potrošača i što radite u tom smislu? Jeste li zadovoljni poslovanjem u toj kategoriji? Aktivno pratimo trendove i u razvoju novih proizvoda pa tako i marketinškoj strategiji te primjenjujemo one koji su relevantni za naše potrošače. Naime, potrošači se mijenjaju - iz pasivnih promatrača postaju aktivni sudionici u procesu, više su informirani i traže najbolje za svoj novac. Da bismo zadržali njihovu pažnju te ih zainteresirali za kategoriju, moramo nuditi mnogo više - stoga nastojimo adresirati njihove potrebe, prilagoditi se njihovom načinu života i navikama koje se stalno mijenjaju. Upravo stoga u razvoju našeg portfelja primjenjujemo globalne potrošačke „mega“ trendove koji uključuju praktičnost, osjetilna iskustva, individualizam i konzistentnost. Sve smo to pretočili u naš novi proizvod koji smo upravo lansirali – Franck Cremu. U njenom razvoju pratili smo trend individualnosti prema kojem potrošačima dajemo na izbor način pripreme, ali i praktičnosti koja sve više dobiva na važnosti što se ogleda i u njenom sloganu „Prava kava na moj način“. Tako se Franck Crema može pripremati na brzi način u jednoj minuti jednostavnim prelijevanjem vrućom vodom, ali i na klasičan način u džezvi. Pruža puno bogatstvo okusa turske kave uz profil napitka kojim smo se približili rastućem trendu Creme, odnosno napitka, koji je po okusu mnogo nježniji i pitkiji i koji ujedno prati i tzv. „sensory“ trend koji aktivira sva osjetila i pruža jedinstveno potrošačko iskustvo. Rezultati istraživanja Franck Creme, koje smo upravo proveli, ukazuju da je jedna od glavnih karakteristika proizvoda koja pridonosi percepciji jedinstvenosti te podiže interes za kupnjom upravo mogućnost brzog, jednostavnog načina pripreme uz zadržavanje okusa, arome, mirisa i izgleda „prave turske“ kave. Ovime svakako širimo situacije konzumacije mljevenih kava i izvan kuće što je iznimno važno za ovu kategoriju dajući potrošačima dodatni razlog za kupnju. U skladu s time, uz standardna pakiranja Franck Creme od 175, 250 i 375 grama, uskoro lansiramo i pojedinačna pakiranja od 9 grama, čime dodatno naglašavamo praktičnost brze pripreme i konzumacije bilo kada i bilo gdje. Na netom održanom 8. Weekend Media Festivalu u Rovinju Franck je predstavio novitete u svojoj ponudi. Koji su noviteti u pitanju? Na Weekend Media Festivalu nastupili smo s konceptom Kuće toplih napitaka i to je bila jedinstvena prilika za predstavljanje noviteta i prikupljanje prvih reakcija potrošača s kojima smo iznimno zadovoljni. Dva su noviteta u kategoriji kave dok u kategoriji čajeva imamo cijelu novu liniju. Uz Franck Cremu koju sam spomenuo, tu je i novi Franck Café Cappucino Jaffa, a to je okus koji je u zadnje vrijeme itekako aktualan. Na hrvatskom tržištu, Franck Café uživa status inovatora koji opravdava vrhunskom kvalitetom proizvoda i stalnim razvojem. U posljednjih godinu dana predstavili smo nove proizvode koji su se pokazali uspješnima – poput Franck Café cappuccino kokosa i bijele čokolade te nove linije napitaka bez kave za najmlađe – Bananacino i Jagodaccino. Ujedno, u segmentu čajeva smo podjednako aktivni. S novim okusima širimo našu novu liniju čajeva „Voćni+Moćni“ koja prati globalne trendove

30 progressive |

10: 2015

iz područja novih saznanja o vrijednostima namirnica i hrane. Također, upravo smo lansirali i Franck Superiore čajeve, našu novu liniju premium čajeva namijenjenih HoReCa kanalu kojom upotpunjujemo priču Kuće toplih napitaka. Superiore čajevi imaju 11 okusa biljnih, voćnih, zelenih i crnih čajeva, a dolaze u posebnom, brendiranom posuđu namijenjenom za naše HoReCa partnere. Spomenuli ste novitete iz asortimana Franck Café, a tu su i mljevene Franck 100% Arabice te nova voćna linija čajeva. Nakon godinu dana od lansiranja, kako ocjenjujete njihov položaj i uspjeh na tržištu te jesu li ispunili očekivanja? Najpouzdaniji kriterij za ocjenu uvijek su prodajni rezultati, a oni svakako potvrđuju da su potrošači odlično prihvatili naše nove proizvode. Očekivanja su čak i nadmašena, posebno kod Franck Café capuccina kokos i bijela čokolada te Bananacina, kojim smo ušli u novu kategoriju napitaka za djecu. S Franck 100% Arabicom otvorili smo kategoriju premium proizvoda po vrlo pristupačnim cijenama, kako bismo vrhunsku kavu približili prosječnom potrošaču. Reakcije kupaca su iznimno dobre, zbog čega smo liniju i proširili s Franck 100% Arabicom s okusom lješnjaka i čokolade. Potvrdilo se da naši potrošači vole istraživati i kušati novitete, a kada su ti proizvodi vrhunske kvalitete, uspjeh na tržištu ne može izostati.


Ideje za nove proizvode dolaze sa svih strana: od tehnologa, preko marketinga i naših partnera, sve do samih potrošača, čije su želje i preferencije uvijek odlučujući kriterij.

U kategoriji čaja smo također lider koji definira trendove i visoko postavlja ljestvicu standarda kvalitete proizvoda po vrlo pristupačnoj cijeni, što potrošači itekako prepoznaju. U kategoriji čaja također predvodimo tržište s bogatim asortimanom od preko 30 različitih okusa biljnih, pravih i voćnih čajeva te 51% udjela u vrijednosti. Da bi jedna tvrtka uspješno poslovala više od 120 godina, poput Francka, mora stalno ulagati u inovacije i razvijanje proizvoda. Kako u Francku teku ti procesi, kako nastaju novi proizvodi? Kako funkcionirate kao tim u razvoju? Franck ima dugu tradiciju inovacija, a naš odjel istraživanja i razvoja spada pod moj sektor marketinga i razvoja. Ideje za nove proizvode dolaze sa svih strana: od tehnologa, preko marketinga i naših partnera, sve do samih potrošača, čije su želje i preferencije uvijek odlučujući kriterij. Odličan primjer takvog razvoja je naš Franck Café cappuccino s okusom kokosa i bijele čokolade, okus koji su izabrali upravo sami potrošači. Od ideje do proizvoda dug je put, a da bismo ga prešli potrebna je dobra organizacija i suradnja različitih odjela. Kada pokrenemo neki projekt, okupljamo projektni tim iz različitih službi, od nabave koja osigurava sirovinu, preko marketinga i dizajna do logistike i prodaje. Paralelno s razvojem proizvoda ide i razvoj ambalaže, a konačnu odluku o plasmanu određene inovacije donosimo sukladno rezultatima istraživanja tržišta i marketinškim planovima. U timu marketinga djelujemo kao cjelina u kojoj potičemo otvoreni dijalog, kreativnost, poduzetnost i inicijativu. Realizacija mnoštva razvojnih projekata i aktivnosti pod ingerencijom odjela marketinga ne bi bila moguća bez mog uigranog tima ljudi koji uključuje marketing menadžere Ivicu Srakočića i Dinu Bijača, Ladu Gumhalter koja vodi cjelokupni razvoj, Ivanu Tavra koja upravlja korporativnim komunikacijama, Ivana Jurkovića koji vodi istraživanje tržišta te Martina Valeka koji je odgovoran za trade marketing oba kanala.

Franckovi proizvodi i kampanje osvajaju brojne nagrade i priznanja. Koje biste nagrade posebno izdvojili? Iznimno smo zadovoljni rezultatima kampanje „CROmpiri“ za brend Čipi Čips. Riječ je o našem vrlo jakom brendu koji je postao i sinonim za cijelu kategoriju proizvoda, ali ovom smo kampanjom htjeli dodatno naglasiti da naš čips nastaje od sirovine domaćeg porijekla, što ga diferencira na tržištu. Posebno smo ponosni što je vrijednost kampanje prepoznala i struka, pa smo na ovogodišnjim Danima komunikacija osvojili zlatnu Effie nagradu, kao i Effie Grand Prix za najučinkovitiju kampanju. Osvojili smo i srebro za Franck Café cappuccino kampanju, što nam također potvrđuje dobro strateško usmjerenje. Kako biste opisali trenutnu situaciju u HoReCa sektoru? Koji su aktualni trendovi i koliko su tu važne inovacije? U HoReCa segmentu, Franck je uvjerljivi lider na tržištu, a ov-

| 10:2015

dje također bilježimo rast u odnosu na prošlu godinu. Aktivno radimo na cijelom HoReCa segmentu uz novi, sveobuhvatni pristup gdje je iznimno važna dobra egzekucija na terenu. Naime, vrhunska sirovina samo je jedan od preduvjeta za odličan espresso dok je drugi, jednako važan preduvjet, kvalitetna aparatura i što je najvažnije, umjetnost pripreme espresso kave. Tu je ključno znanje i iskustvo barista. Upravo stoga Franck jako puno ulaže u edukaciju ugostiteljskog osoblja. U sklopu Franck Akademije svojim partnerima iz ugostiteljstva osiguravamo posebne edukacije za njihove konobare, a naši voditelji razvoja HoReCa usluga uvode ih u sve tajne pripreme savršene šalice espressa. I taj dio je uistinu prava umjetnost, ali i vrlo ozbiljan dio posla kojeg mi u Francku tako i shvaćamo. I ovdje radimo na promociji kulture ispijanja kave. Uz espresso, potrošačima želimo približiti bogatstvo okusa koje pruža kava pripremljena na različite načine. Tako su gosti u Johannu Francku mogli kušati mljevenu kavu pripremljenu u french pressu, džezvi ili pak moka aparatu, a ovo ćemo u prilagođenom formatu primijeniti i kod naših ostalih partnera. S razvojem novih tehnologija i sveprisutne digitalizacije, tvrtke danas moraju biti prisutne i na tim platformama. Slijedi li Franck te trendove i što nudi tehnološki naprednim potrošačima? Potrošači su velik dio međusobne komunikacije preselili u digitalni svijet, na društvene mreže, zbog čega je Franck stvorio razvijenu mrežu komunikacije na društvenim mrežama - kroz kvalitetan sadržaj animiramo i educiramo potrošače o benefitima proizvoda, gradimo kulturu ispijanja kave i čaja. Aktivno komuniciramo na Facebooku kroz stranice brendova (Franck Café, Franck čajevi, Franck Ciglica, Gloria kava), na LinkedInu (korporativno), YouTubeu, Instagramu, a odnedavno i na Twitteru. Također, nastojimo kreirati dodanu vrijednost za retail potrošače kroz Franck loyalty program i za Horeca potrošače kroz Kava&Kava loyalty platformu. Riječ je o jedinstvenoj promotivno-komunikacijskoj platformi koja, pomoću aplikacije za pametne telefone, integrira društvene mreže, ugostiteljske objekte i mobilne uređaje. Kakvi su planovi Francka u narednom razdoblju? Planiramo i dalje jačati svoje strateško usmjerenje na inovacije kao temelj rasta u Hrvatskoj i regiji. Zajedno s potrošačima aktivno ćemo nastaviti raditi na izgradnji i jačanju rituala pripreme i kulture ispijanja kave i čaja te pozicioniranja Francka kao Kuće toplih napitaka. Franck je i dalje tržišni lider u Hrvatskoj, što je pozicija koju namjeravamo zadržati i ojačati te preslikati na ostala tržišta regije. Planovi uključuju i daljnju modernizaciju proizvodnih pogona te ulaganje u unapređenje i širenje kapaciteta na lokaciji u Zagrebu te našoj tvornici u Hercegovcu. Intenziviramo i naše aktivnosti na izvoznim tržištima, posebno u Sloveniji, gdje smo kupili brendove mljevene kave Santana i Loka. Puno ulažemo u distribuciju i marketinške aktivnosti na našem najvažnijem izvoznom tržištu, Bosni i Hercegovini, kao i u Makedoniji i Kosovu, gdje je Franckov potencijal također značajan. Inovacije su za nas apsolutni fokus, pa i u narednom razdoblju planiramo lansiranje noviteta u svim kategorijama proizvoda.

progressive |

10:2015

31


 SPONZORIRANI ČLANAK

Dekoriranje kolača

Omiljeni kolačići u Hrvata Blagdansko doba bez kolačića je poput božićnog drvca bez ukrasa. Miris domaćih kolača jednostavno pripada sezoni koja nam je pred vratima. Koje kolačiće Hrvati najradije pripremaju za blagdane? Anketa koju je proveo Hendal na zahtjev Dr. Oetkera otkriva prije svega popularnost tradicionalnih kolača.

P

rema istraživanju koje je za tvrtku Dr. Oetker izradila agencija Hendal, građanima Hrvatske najvažniji su tradicionalni kolači, jer čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema omiljene mađarice, vanilin kifle i orahnjače, odnosno makovnjače!

Mađarice, vanilin kifle i orahnjače su obavezne! Tradicionalni kolači su najbitniji: jer čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema omiljene nam mađarice, vanilin kifle i orahnjače, odnosno makovnjače! Zanimljivo je da vanilin kifle podjednako pripremaju sva domaćinstva – i mlađa i starija, dok su makovnjače i orahnjače ipak djelo iskusnih domaćica – dakle populacije od 55 godina na više i to prije svega u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu. U Slavoniji odmah poslije mađarica ovdje ipak iskaču tradicionalne medvjeđe šape.

Slijede kremaste pite, kuglice i prhki kolačići U drugoj grupi po važnosti u Hrvatskoj su raznorazni kolačići poput bijele i medene pite, te raznih kuglica i kiflica, dok šarene prhke keksiće i klasične medenjake u razne oblike izreže

Bilo koja torta može postati ukras blagdanskog stola! Odmotajte Dr. Oetker Fondant deku i položite na sredinu torte. Najprije gornju stranu lagano utisnite. Potom pokrov lagano pritisnite uz rub (sl. 1) te eventualni višak odrežite. Za ”jelku“ od oko 3/4 Dr. Oetker zelene Fondant mase oblikujte čunj, postavite ga i škarama urežite ”grančice“ (sl. 2). Za ”poklončiće“ izrežite male kocke ili komadiće. Za ”ukrasne mašne“ izvaljajte fondant u razrezanoj vrećici za zamrzavanje, narežite na tanke trakice i od njih napravite „mašnice“. Neposredno prije posluživanja ukrasite pokrov torte ”jelkom“ i ”poklončićima“.

32 progressive |

10: 2015

čak 12% Hrvata i to najčešće obitelji s djecom – jer dekoriranje istih je najzabavniji dio blagdanskih priprema! Fritule su već tradicionalno od posebne važnosti u čak 25% domaćinstava u Dalmaciji.

Osobito su omiljeni obiteljski recepti Nikakvo iznenađenje: kod Hrvata visoko kotira specijalni obiteljski recept. Čak visokih 58% ispitanika koji rade kolačiće kažu da pri izradi slastica posežu za obiteljskim tradicijama. Odmah zatim, njih 44% ponosi se iskušanim maminim ili bakinim receptima. Skoro 1/3 svih koji peku kolače posluže se svojom omiljenom knjigom recepata, a oni mlađi (od 15 do 34) receptima na internetu. Časopisima s receptima ostali su najvjerniji oni u dobi od 55-64 godine.

Uvijek se rado peče – i dekorira Kolačiće barem povremeno izrađuje 59% Hrvata: čak 91% žena i tek 24% muškaraca – od kojih ih najviše zasuče rukave u Slavoniji (30%) i Dalmaciji (32%)! Mlađa populacija češće peče kolačiće “s guštom“: oni jedva dočekaju ovo razdoblje kako bi ispekli nekoliko vrsta i poklonili ih najmilijima. No, kad se prime valjka i lima za kolače, svi se slažu da im je pri vrhu omiljenih zadataka maštovito dekoriranje – jer to je najzanimljiviji i najvedriji dio


 SPONZORIRANI ČLANAK

Dekoriranje kolača

Ovi šareni keksići na štapiću oduševit će i male i velike sladokusce! Pripremite prhke kekse prema omiljenom receptu pa u jednu polovicu umiješajte žlicu Dr. Oetker Kakaa za kolače i 1 žličicu mlijeka. Svijetlu polovicu tijesta izvaljajte na pobrašnjenoj radnoj ploči na debljinu od oko 3 mm i kalupima izrežite božićne motive po vlastitoj želji (Ø oko 5,5 cm). Kekse posložite na lim za pečenje te na njih položite drvene štapiće najmanje 2 cm u tijesto. U sredinu svakog keksa stavite jedan komadić čokolade za kuhanje (sl. 1). Tamnu polovicu tijesta također izvaljajte te izrežite jednaki broj keksa istih oblika. Položite ih na prethodno pripremljene kekse na štapićima, te nježno pritisnite da se spoje (sl. 2). Ispecite kekse. Gotove kekse na štapiću umočite u otopljenu čokoladnu glazuru. Svijetlu ili tamnu stranu keksa ukrasite šarenim mrvicama i konfetima. Preostale štapiće ukrasite šećernim pismom.

Tradicija duga 125 godina Ne čudi da je Dr. Oetker, kao tvrtka s tradicijom dugom 125 godina u stvaranju proizvoda i provjerenih recepata za kolače, vodeći i na tržištu jestivih dekora za kolače. Od šećernih i kakao mrvica, šećernih perlica i dekorića raznih oblika, visokovrijedne čokoladne kuvertire i badem listića do sofisticirane nove Fondant deke i obojanih gotovih Fondant masa – Dr. Oetker je specijalist za pečenje i dekoriranje kolača s najbogatijim asortimanom čiju kvalitetu potrošači svih generacija prepoznaju i cijene. Recepti za omiljene kolačiće, dekoriranje i mnoge savjete i trikove za savršen uspjeh mogu se naći na www.oetker.hr.

Prijavite se za besplatni mjesečni newsletter s novitetima i uvijek provjerenim tematskim receptima!

34 progressive |

10: 2015

Kako dodati atraktivne šarene motive na već gotove keksiće? Šećer u prahu pomiješajte s vodom ili limunovim sokom dok ne dobijete gust preljev. Jednu žlicu preljeva obojite Dr. Oetker zelenom bojom za kolače, jednu žlicu preljeva Dr. Oetker crvenom bojom za kolače te ih stavite u jednokratne vrećice za ukrašavanje ili vrećice za zamrzavanje kojima odrežite mali dio kuta. Ostatak preljeva nanesite na kolačiće i razmažite nožem. Odmah zatim nanesite preljev u boji i drvenim štapićem nacrtajte motiv. Za izradu motiva vjenčića nanesite točkice i spojite ih potezima štapićem. Drvce naslikajte tako što ćete nanijeti zelenu crticu i izvući “grane”. Za motiv božikovine naštrcajte 3 ovalne mrlje zelenom bojom i izvucite štapićem te dodajte 3 točkice za bobice. Preljev se treba sušiti barem 3 sata.


 U FOKUSU

Margarin

Zvijezda - lider na hrvatskom tržištu u kategoriji margarina U analizu tržišta margarina uključeni su proizvodi koji se proizvode od biljnih ulja i masnoća (suncokretovo, maslinovo, sojino ulje, itd.) a koji se drže na hladnom. Mazivi i stolni margarin ulaze u ovu grupu proizvoda dok su maslac i biljna ulja koja se drže na sobnoj temperaturi isključeni.

I

ako tržište margarina bilježi pad, i dalje je atraktivno za inovacije i lansiranje novih proizvoda. U analizu tržišta margarina uključeni su proizvodi koji se proizvode od biljnih ulja i masnoća (suncokretovo, maslinovo, sojino ulje, itd.) a koji se drže na hladnom. Mazivi i stolni margarin ulaze u ovu grupu proizvoda dok su maslac i biljna ulja koja se drže na sobnoj temperaturi isključeni. Mješavine maslaca i margarina su uključene.

MAZIVI I STOLNI U zadnjih godinu dana (kolovoz '14 – srpanj '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina i diskonata) prodaja margarina je dosegla razinu od gotovo 5,7 milijuna kilograma u vrijednosti od 135,3 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad i količinske (-11,4%) i vrijednosne prodaje (-13,8%) u odnosu na isto razdoblje lani. Udio mazivog i stolnog margarina je podjednak, uz blagu prevagu na strani mazivog margarina (51,2%) dok stolni odnosi 48,8% količinskog udjela na razini Hrvatske u zadnjih godinu dana.

U pakiranju plastičnih kadica ostvareno je 51,2% količinske prodaje margarina dok je udio margarina u foliji 48,6%. Dominiraju manja pakiranja od 126 g do 250 g sa 63,7% količinskog udjela dok 36,1% prodaje ostvaruju pakiranja veličine od 251 g do 500 g.

APSOLUTNI LIDER Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju margarina su supermarketi (301 - 2500 m2), koji nose 40% količinske prodaje kategorije, dok hipermarketi (>2500 m2) čine 19%

Apsolutni tržišni lider u ovoj kategoriji je Zvijezda, koja sa svoja TOP 3 brenda drži gotovo 90% tržišta, a to su Zvijezda (tvrdi margarini), Margo i Omegol (mazivi margarini).

Ukupno Hrvatska - margarin KOLIČINSKA PRODAJA / 1000 kg 5.682 6.411 0

5.000

-11,4%

10.000

VRIJEDNOSNA PRODAJA / 1000 KN 135.346 157.084 0

100.000

-13,8%

200.000

(Kolovoz 2014. - srpanj 2015.) (Kolovoz 2013. - srpanj 2014.)

36 progressive |

10: 2015


 U FOKUSU

Margarin Količinski udio segmenta - total Hrvatska

U pakiranju plastičnih kadica ostvareno je 51,2% količinske prodaje margarina dok je udio margarina u foliji 48,6%. Dominiraju manja pakiranja od 126 g do 250 g sa 63,7% količinskog udjela dok 36,1% prodaje ostvaruju pakiranja veličine od 251 g do 500 g.

(kolovoz 2014. - srpanj 2015.)

PREMA VRSTI MARGARINA

Stolni

48,8%

prodaje. Velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) ostvaruju 18%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) 16% prodaje, a male trgovine mješovitom robom ostvaruju preostalih 6% ukupne količinske prodaje kategorije margarina. Apsolutni tržišni lider u ovoj kategoriji je Zvijezda, koja sa svoja TOP 3 brenda drži gotovo 90% tržišta, a to su Zvijezda (tvrdi margarini), Margo i Omegol (mazivi margarini). Trgovačke robne marke čine 2,5% količinskog udjela (u odnosu na prošlogodišnjih 3%).

51,2%

Mazivi

PREMA VELIČINI PAKIRANJA preko 500 g

0,2%

215 - 500 g

48,6% 51,2%

126 - 250 g

PREMA VRSTI PAKIRANJA Kutija

0,2%

Važnost tipa prodajnog mjesta (količinska prodaja) - total Hrvatska (Kolovoz 2014. - srpanj 2015.)

48,6%

40% 19%

18%

Supermarketi (301-2500m2)

38 progressive |

10: 2015

Velike trgovine mješovitom robom i drogerije (101-300m2)

51,2%

16% 6%

Hipermarketi (>2500m2)

U foliji

Srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2)

Male trgovine mješovitom robom (<41m2)

Plastična kadica

Analizirala: Franciska Perković mlađa voditeljica klijenata, Nielsen


| 09:2015

ULOGA DORUČKA I NAVIKE DORUČKOVANJA U istraživanju agencije Ipsos Puls (Kvalitativno istraživanje 'Navike korištenja i kupnje margarina', srpanj 2014.) identificirana su dva tipična obrasca po pitanju navika doručkovanja – segment koji smatra kako je doručak najvažniji obrok u danu te ga se trude ne preskakati i segment koji učestalo preskače doručak te ga konzumira na brzinu „po putu”.

P

rvi segment shvaća važnost doručka te u rijetkim situacijama preskaču taj obrok – izostavljanje doručka povezuju s nervozom, nemogućnosti da se koncentriraju te dugoročno, s održavanjem zdravlja. Stoga doručak za ovaj segment predstavlja izvor energije koji im pomaže da se optimalno nose sa zadaćama i obavezama koje imaju planirano za taj dan. Za ovaj segment doručak je obrok koji „vuku” iz djetinjstva, na kojem se inzistiralo u obitelji te se ta navika zadržala u odrasloj dobi i prerasla u ritual s kojim se započinje svaki dan. S obzirom na važnost doručka, najveći broj dana se doručkuje kod kuće prije polaska na posao ili odmah po dolasku na posao. Za ovaj segment doručak je pripremljen i planirani obrok, stoga se u rijetkim slučajevima jede nešto „uz put” – kako bi imali kvalitetan doručak na poslu ovi sudionici ponesu hranu sa sobom i/ili ju drže na radnom mjestu. Kod drugog segmenta, ubrzani tempo života te obaveze povezane s djecom odrazili su se na navike doručkovanja – ovi sudionici prvo pripremaju doručak svojoj djeci kako bi bila sita prije odlaska u vrtić ili školu dok oni sami dolaze tek na drugom mjestu. Time je uloga doručka i njegova važnost u njihovim živo-

tima smanjena. Stoga ovi sudionici, ako konzumiraju doručak, tijekom radnog tjedna dominantno ga doživljavaju kao zadovoljavanje fizičke potrebe gladi, bez mogućeg dobrog raspoloženja ili uživanja u tom obroku. Doručak za njih predstavlja strku i užurbanost te se ne posvećuje previše vremena vlastitom odabiru namirnica. Oni koji ne jedu doma s djecom, doručkuju na brzinu po putu ili za radnim stolom, a često ga i preskaču ili zamijene s kavom. Iako se načelno shvaća važnost doručka kao obroka za koji je potrebno odabrati nutritivno vrijedne namirnice, primjetan je i značajan trend zanemarivanja njegove važnosti i preskakanja ovog obroka tijekom radnog tjedna, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Puls, u kojem stoji da se tradicionalni tip doručka ponekad zamjenjuje s drugim tipovima koji bolje odgovaraju brzom tempu života. Kruh i namaz predstavljaju tradicionalni tip doručka koji je i dalje vrlo popularan. No u usporedbi s prošlim vremenima, ponuda namaza postaje sve raznolikija, a tradicionalni tip doručka se ponekad zamjenjuje s drugim tipovima koji bolje odgovaraju brzom tempu života ili potrazi za zdravijim obrocima.

MARGARIN: NAMIRNICA KOJA SADRŽI “DOBRE” MASNOĆE

G

Dobre masti nužne su za normalno funkcioniranje organizma

otovo sva hrana sadrži masti, no iako postoji uvjerenje kako su one štetne za ljudsko tijelo, postoje i “dobre” masti koje su korisne za organizam. Nezasićene masne kiseline se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa. Nezasićene masnoće uglavnom se nalaze u namirnicama biljnog porijekla kao što su biljna ulja, sjemenke i orašasti plodovi. Margarin je jedna od namirnica koja se proizvodi od biljnih ulja te je bogata nezasićenim masnim kiselinama. Također, ne sadrži kolesterol te zbog toga nije opasan za zdravlje srca i krvožilnog sustava te je pun vitamina A, D i E, i zbog toga jedna od poželjnih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos. Kao najkoncentriraniji oblik energije za normalno funkcioniranje organizma, masti su vrlo bitan faktor u uravnotežnoj prehrani. Osim toga, imaju važnu ulogu zaštitne funkcije za

određene vitalne organe i zglobove, štite ljudski organizam od naglih promjena temperature i prekomjernog gubitka topline.

Darija Vranešić Bender, dr.sc. progressive |

09:2015

39


 PROGRESSIVE PREPORUČUJE

Labello

Prepoznatljiva Labello kvaliteta u novom ruhu Novi dizajn i logo naslanjaju se na bogato naslijeđe brenda, a posebna je pozornost posvećena njegovom najuspješnijem proizvodu - Labellu Original, donedavno poznatom kao Labello Classic Care. Nakon preimenovanja prvog proizvoda, Labello je unaprijedio formulu i sada pruža još više njege zbog dodatne doze pantenola.

L

abello, najpoznatiji brend za njegu i hidrataciju usana, predstavlja novi logo i dizajn svojeg cjelokupnog asortimana koji je istovremeno jednostavan, klasičan i moderan. Od svojeg je izuma, davne 1909. godine, Labello broj jedan stručnjak za njegu usana u Europi i neizostavan dodatak brojnim torbicama. Radi se o brendu koji je prvi u Europi predstavio balzam u formi stika i tako postao svojevrsni sinonim za njegu usana. Novi dizajn i logo naslanjaju se na bogato naslijeđe brenda, a posebna je pozornost posvećena njegovom najuspješnijem proizvodu - Labellu Original, donedavno poznatom kao Labello Classic Care. Nakon preimenovanja prvog proizvoda, Labello je unaprijedio formulu ovog heroja za njegu usana, koji sad pruža još više njege zbog dodatne doze pantenola. Upravo taj sastojak je poznat po svojim svojstvima regeneracije i hidratizacije zbog kojih Labello Original dokazano pruža 12-satnu njegu i usne ostavlja glatkim i njegovanim.

KAKO JE SVE POČELO? Farmaceut Oscar Troplowitz razvio je ovaj inovativni balzam za njegu usana i nazvao ga Labello (lat. labium-usna i bellus-lijepo). Lansirao ga

je 1909. u Njemačkoj, Švicarskoj i Austro-Ugarskoj. Tvrtka Beiersdorf s Labellom je na tržište uvela proizvod koji je bio potpuno nov u svakom pogledu - njegova učinkovitost pri njezi usana bila je dotad neviđena, a praktično pakiranje u stiku olakšalo je samo nanošenje proizvoda i izazvalo pravu senzaciju među potrošačima. Labello kutijica 1922. godine zamijenjena je novom aluminijskom koja je omogućavala još jednostavnije nanošenje, a iste je godine Labello postao dostupan u dvije nijanse, bijeloj i crvenoj, što mu je donijelo titulu prvog proizvoda koji istovremeno njeguje usne i pruža im željenu boju. Klasični plavi Labello stik izašao je na tržište 1973. godine, a njegov jednostavan i svjež dizajn te visoka učinkovitost do danas su mu osigurali titulu ikone za njegu i hidrataciju usana. Labello je od tada nastavio razvijati nove formule i nove proizvode u skladu s potrebama potrošača koji danas mogu izabrati između 20-ak različitih proizvoda.

AUTENTIČNE AROME Za njegovane, glatke i meke usne s daškom boje ove jeseni Labello nam predstavlja novi 2-u-1 Labello Care & Colour. Unutrašnji sloj sadrži formulu s pantenolom koja usnama pruža potrebnu njegu, a vanjski sloj formulu s bojom koja usnama daje prelijepe nijanse. Prepoznatljivi Labello miris oduševit će vaša osjetila, a intenzivna hidratacija koju pruža zaštititi vaše usne tijekom hladnih mjeseci. Labello Care & Colour dolazi u tri nijanse. Zavodljiva crvena za pobornice vječne elegancije, nježna i chic ružičasta za romantičarke i neutralna boja kože za neodoljivi prirodni look. Labello se u 2015. godini, nakon više od 100 godina stručnosti u njezi usana, prisjeća svojih korijena, a istovremeno donosi i novo ruho svojim proizvodima koje će oduševiti sve postojeće i buduće korisnike ovog istinski čudesnog “oružja” za besprijekorno njegovane, zdrave i lijepe usne!

Posebnu je pozornost 2013. godine izazvao kremasti Lip Butter s iznimno autentičnim aromama sačuvanim u praktičnom limenom pakiranju koji je označio prekretnicu u načinu nanošenja proizvoda. Novi Lip Butter Original, baš kao i njegov dvojnik u stiku, uz pomoć prirodnog ulja badema i shea maslaca usnama pruža intenzivnu i dugotrajnu hidrataciju. Pripremila: Nataša Bagić Brand Manager, Beiersdorf d.o.o. 40 progressive |

10: 2015


E DJ

IK ČJ

AK UT

 SPONZORIRANI ČLANAK

Nove Lino žitne i voćne kašice za siguran i sretan početak Dohrana je značajno dojenačko doba jer dijete postepeno počinje prihvaćati hranu drugačijeg okusa, konzistencije, boje i mirisa od majčinog ili adaptiranog mlijeka. Zbog toga prvoj dohrani djeteta treba dati posebnu pozornost. Nove Lino kašice zadovoljavaju nutritivne zahtjeve najnježnijeg uzrasta djece.

LINO ŽITNE KAŠICE

Ž

itarice čine temelj uravnoteženog obroka te se, prema novijim preporukama, upravo one prve uvode u dohranu i sve češće postaju prvi odabir prilikom uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu. Linija Lino žitnih kašica razvijena je u suradnji s pedijatrima i nutricionistima, a sastoji se od tri proizvoda: 3 žitarice (riža, proso, heljda), Riža s bananom i Riža s jabukom i mrkvom. Sadrže kulturu Bifidobacterium lactis – bifidobakteriju nađenu u probavnom traktu dojene djece koja ima povoljan učinak na imunitet. Ne sadrže gluten, lako su probavljive i idealne za uvođenje prve hrane za dojenčad. Sadrže samo prirodno prisutne šećere, izvor su 42 progressive |

10: 2015

vitamina i minerala neophodnih za normalan rast i razvoj djeteta, a bitno je naglasiti i da se pripremaju s vodom. Lino asortimanu prilagođenom uzrastu djece od 4. mjeseca od sada pripada i Lino Rižolino. Priprema se s mlijekom koje dijete uobičajeno jede, nema dodanog šećera, izvor je 7 vitamina i željeza koji pridonosi normalnom kognitivnom razvoju djece. Uz novi asortiman Lino kašica od navršenog 4. mjeseca života možete biti mirni da ste svojem djetetu dali siguran, hranjiv i kvalitetan obrok, a mogu se preporučiti i svima koji imaju problema s probavom te koji žele lagan, hranjiv i zdrav obrok.


| 10:2015

NO

i n a r u g i Za s ! k a t e č o p sretan

VO

LINO VOĆNE KAŠICE

L

ino voćne kašice sigurne su i praktične za prve obroke vaših beba, čak i izvan kuće. Sadrže visok udio voća, nježnog su i ugodnog okusa te stoga primjerene za prvu dohranu vaših najmilijih. U asortimanu se nalaze voćne kašice, voćno žitne kašice te voćne kašice sa sirom, ukupno 13 različitih okusa koje mališani obožavaju, a roditelji rado odabiru zbog izvrsnog nutritivnog sastava i provjerene kvalitete.

Lino voćne kašice

Lino voćno žitne kašice

su bez glutena i nude najraznovrsniji asortiman okusa od jabuke, koja je često jedan od najučestalijih izbora u dohrani dojenčadi, do banane, breskve, marelice, kruške, jabuke i šljive, jabuke i banane te jabuke i kruške. U ovom asortimanu možete pronaći i breskvu u jabuci s komadićima breskve, kašicu s najfinijim komadićima breskve idealnih za nježno bebino nepce.

dobro su izbalansirana kombinacija voća i žitarica, prirodnog i blagog okusa te idealan izbor za početak dohrane od 6. odnosno 7. mjeseca djetetovog života. Dolaze u 2 okusa: jabuka i keks – slasna kašica koju maleni provjereno obožavaju, bez glutena i ne sadrži mlijeko te voće s rižom - fini voćni pire u koji su dodani maleni komadići riže kako bi dijete što prije naučilo pravilno žvakati, bez glutena, lako probavljiv i hranjiv.

Lino voćne kašice sa sirom punovrijedan su obrok bez glutena, s visokim udjelom sira, prirodno su slatkog i nježnog, djeci privlačnog okusa, a namijenjene su dojenčadi već od 8. mjeseca života. Dolaze u 2 okusa: marelica s jabukom i sirom i banana s jabukom i sirom, a neodoljive su kako bebama, tako i nešto većoj djeci i odraslima. Mogu se jesti kao samostalan obrok, kao desert poslije obroka ili se jednostavno mogu koristiti kao zdrav, voćni obrok.

progressive |

10:2015

43


SV

EZ

U AK

CN

E

B L JU

IM

CE

Dizajnerski križanci

Modno motiviran fenomen ili korak dalje? Dizajnerske pse danas traže i jednostavni ljubitelji pasa koji su ranije željeli biti sigurni da će njihovo štene izrasti u tipičan primjerak pasmine čiji naziv piše u rodovnici.

Š

to će nastati križanjem koker španijela i pudla? Ili mopsa i bigla? Ili pudla s labradorom? Ne, nije riječ o još jednoj šali. Naprotiv. Uzgajivači križanaca, među kojima su najpoznatiji puggli i labradoodli, našli su se u centru bjesomučnog režanja čistokrvne pseće populacije i njihovih vlasnika. S jedne strane nalaze se uzgajivači rasnih pasa, okupljeni oko svojih kinoloških udruga, a na drugoj uzgajivači križanaca – vlasnici čistokrvnih pasa koji su uočili zahtjeve tržišta i odlučili zadovoljiti potražnju. Velika Britanija, SAD, Australija… Ima ih posvuda! Pomama za križancima u posljednje tri godine postala je toliko bjesomučna da se štenci danas prodaju po cijeni većoj od 2.000 eura. Ali nemojte sada pomisliti kako je ovo dobra ideja za vaš novi posao...

SCHNOODLE, LJUBIMAC STVOREN U SAD-U Šnaucer i pudl, dvije vrlo popularne pasmine, izdvojene su iz svoje pseće obitelji da bi se stvorila nova pasmina – schnoodl, pas koji se odlikuje živahnošću gubičara i eksterijerom pudla. Ideja o stvaranju pasmine koju će karakterizirati privr-

ženost prema svojim vlasnicima nastala je u SAD-u – zemlji čija je kinološka organizacija (AKC) prva u svijetu s obzirom na 900.000 rodovnica koje izdaje svake godine, a vrlo zahtjevna i spora u ionako dugotrajnom procesu priznavanja novih pasmina. I dok berger de beauce, cane corso ili francuski španijel još uvijek nisu priznati od AKC-a i nemaju pravo sudjelovati na izložbama, Amerikanci su prvi u pokušajima kreiranja novih pasmina poput labradoodla, maliboksa (križanca belgijskog ovčara malinoa i boksera) ili shiloškog ovčara selekcioniranog na osnovi velikog, dugodlakog njemačkog ovčara. A kada ih poznate osobe iz svijeta showbizza zaspu zvjezdanom prašinom, tada i ostali smrtnici uspijevaju otkriti nježnu narav malih križanaca, kao što je recimo Noodles – štene Schnoodla u naručju Natalie Portman.

ZABRANJEN PRISTUP Prema pisanju Independenta, britanska kinološka organizacija Kennel Club ne gleda blagonaklono na taj trend. Ni organiziranje Scrufftsa, paralelne izložbe koja služi kao pandan popularnom Cruftsu, a namijenjena je mješancima, nije otupila njihov prijezir. „Pojava brojnih križanaca samo je modni hir, a mi to ne možemo prihvatiti“, kaže glasnogovornik Kennel Cluba i objašnjava: „U svojoj sredini ne želimo bezobzirne uzgajivače koji žele steći brzi novac kompromitirajući dobrobit pasa iz komercijalnih razloga.“ Nakon što je završio ovogodišnji Crufts, nikada nije bilo više prijekora, ali ni nastojanja da se ponude križanci u ovoj zemlji. Otkako je se kraljičina kujica velškog korgija sparila s jazavčarom princeze Margaret oštenivši četiri 'dorgija', njezino veličanstvo postalo je stjegonoša ljubiteljima križanaca cijeloga svijeta. Dizajnerske pse danas žele i jednostavni ljubitelji pasa koji su ranije htjeli biti sigurni da će njihovo štene izrasti u tipičan primjerak pasmine čiji naziv piše u rodovnici.

DVOJBE I RAZMIRICE U SVIJETU PASA Prije godinu dana Britanka Shelley Hargreaves postavila je internetsku stranicu za ljubitelje pugglea, križanca mopsa i bigla. Zamišljena je kao izvor informacija i forum za vlasnike. No čim se web site pojavio, počeli su stizati mailovi puni mržnje. „Ja nisam čak ni uzgajivač, ali rekli su mi da sam vrlo zla osoba’, pripovijeda Hargreaves britanskim medijima. ‘Optužuju me da sam neodgovorna i da predstavljam nešto najgore što se dogodilo psećoj zajednici.“ 44 progressive |

10: 2015


Pomama za križancima u posljednje tri godine postala je toliko bjesomučna da se štenci danas prodaju po cijeni većoj od 2.000 eura.

Gotovo sve mailove poslali su uzgajivači mopsova i bigla. Ističu kako su takva parenja štetna za zdravlje pasa, ali prema mišljenju ljubitelja pugglea na području pseće genetike njihovi se križanci čine puno zdravijima od mopsova. „Imam osjećaj da se uzrujavaju samo zato što je puggle bitno skuplji od mopsa ili bigla“, zaključuje Hargreaves. Uzgajivači rasnih pasa ne smatraju da je stvar u novcu. Dianna Spavin, čija obitelj uzgaja bigleove još od daleke 1950. godine i može se pohvaliti s mnogobrojnim uspješnim izložbenim psima nipošto se ne slaže s uzgojem križanaca. „Sve je to vrlo uznemirujuće i nije na korist pasa. Ako je otac bigl, tada je parnjak puno veći od kujice mopsa. To dovodi do raznih teškoća pri parenju i štenjenju. Ženka će najvjerojatnije biti podvrgnuta carskom rezu.“

'DIZAJNERSKI' KRIŽANCI ILI NAPUŠTENI MJEŠANCI Glavni veterinar Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), udruženja koje je i Hrvatskoj doniralo financijska sredstva za kupnju vozila u svrhu hitne pomoći za ranjene životinje, smatra da upravo parenje čistokrvnih pasa u srodstvu vodi k zdravstvenim problemima. „Dok god križanje pasa ne rezultira grotesknim psima, s nogama prekratkim da podupiru veliko tijelo, do tada veterinari imaju vrlo malo razloga za brigu“, objašnjava David McDowell, ali ističe i to kako se uzgajanje križanaca može činiti neodgovornim dok istovremeno postoji nepojmljivo velik broj pasa koji čekaju na udomitelje.

OD LABRADOODLA DO PUGGLEA Labradoodle je postao najtraženiji križanac na tržištu. Populariziran je u Australiji 1970-tih i 80-tih godina, kao vodič slijepih ljudi koji imaju problema s alergijama. Živi dulje, ima manje teškoća sa zglobovima i posjeduje dlaku koja ne uzrokuje probleme kod astmatičara. Australski uzgajivači križanaca kraljevskih pudla s labradorima usmjeravaju svoj uzgoj natrag prema pudlima jer je u većini slučajeva ono što prodaje labradoodlea upravo dlaka pudla, ali ni nakon tri desetljeća nisu uspjeli stvoriti ujednačenost jedinki.

| 10:2015

Puggle spaja srdačnost mopsa s atletskom građom bigla, a nema problema s organima za disanje koji su svojstveni mopsovima. Ali što se događa s prvom generacijom križanaca? Da li se puggle pari s puggleom ili se jedan od križanaca ponovno pari s mopsom ili biglom? Kako god bilo, upozoravaju genetičari, parenje križanaca s križancima dovodi do stvaranja ekstrema i naposljetku do povratka na izvorne pasmine.

KRŠENJE ETIČKOG KODEKSA Svi psi koje danas smatramo rasnim psima, na neki su način križani. Parenje žutog labrador retrivera kovrčave dlake s tweed water španijelkom davne 1865. godine nakon pet desetljeća rezultiralo je oficijelnom pasminom. Danas ne možeš zaviriti u nečiji vrt, a da ne ugledaš zlatnog retrivera. Tweed water španiel u međuvremenu je prestao postojati. Pristaše uzgoja rasnih pasa boje se da će ista sudbina zadesiti mnoge današnje pasmine. Jesu li uzgajivači križanaca prekršili etički kodeks? Zašto se sve veća brojnost populacije križanaca čini neizbježnom? Dorgiji, labrodoodli, spoodli – križanci nikada nisu bili toliko popularni, ali zasigurno neće tako skoro doći vrijeme kada će se i oni moći popeti na postolje Best in Showa. I dok svijet psećih izložbi nastavlja uobičajenim smjerom, tenzije i razmirice među ljubiteljima pasa sve su veće. Pitanja koja se postavljaju isprva su se činila nebitnima, no s vremenom su potakla rasprave koje se ne mogu otjerati tek jednim zamahom repa. U sredini u kojoj pseći prijatelj nije samo ljubimac, nego i jasan socijalni pokazatelj, nameću se šire konotacije. Ne žele ih samo glumci ili pop zvijezde. Riječ je o ljubiteljima pasa, ljudima koji su sve do sada uživali u ljubimcima s rodovnicom. Stoga slobodno zavirite u torbice što ih nose atraktivne djevojke na špici. Činjenice su nepobitne: ONI DOLAZE!

Piše: Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert, ayaba.kennel@gmail.com

progressive |

10:2015

45


 FMCG PLUS

Logistika

RALU Logistika otvorila LDC vrijedan 150 milijuna kuna S novim centrom RALU Logistika najavljuje i otvorenje 200 novih radnih mjesta uz postojećih 350, kao i pružanje novih dodatnih usluga, poput promotivnih pakiranja proizvoda, pakiranja više proizvoda u folije, kartone i limenu ambalažu, vaganja neegaliziranih proizvoda s lijepljenjem cijene i mase za određene kupce, pružanja usluga carinskog i trošarinskog skladišta i drugih.

R

ALU Logistika je u poslovnoj zoni Dragošićka u Rugvici, nadomak Zagreba, otvorila novi logističko-distributivni centar, čime je potvrdila poziciju vodećeg nezavisnog dobavljača integrirane logističke usluge u Hrvatskoj i regiji te ujedno obilježila 25 godina uspješnog poslovanja. Novi centar, koji se sastoji od najmodernijeg skladišta površine 11.500 m2 i pratećih objekata za održavanje vozila površine 1.500 m2, tvrtki osigurava najsuvremeniju vlastitu infrastrukturu za pružanje najkvalitetnije logističke usluge u hladnom lancu u Hrvatskoj i šire. Investiciju vrijednu više od 150 milijuna kuna, u potpunosti financiranu privatnim kapitalom, poslovnim su partnerima, lokalnim i državnim dužnosnicima predstavili predsjednik Uprave RALU Logistike Zvonimir Šćurec i vlasnik RALU Logistike Luka Rajić. „Otvorenje novog logističko-distributivnog centra predstavlja prekretnicu u razvoju RALU Logistike i značajan iskorak 46 progressive |

10: 2015

prema ostvarenju naše vizije – biti vodeći nezavisni dobavljač integrirane logističke usluge u hladnom lancu u jugoistočnoj Europi. Naša nastojanja da uvijek ponudimo najbolje logističko rješenje prepoznata su daleko izvan hrvatskih granica, što je vidljivo i iz činjenice da više od 60 posto prihoda ostvarujemo na inozemnim tržištima. Zahvaljujući ovom jedinstvenom objektu koji objedinjuje najsuvremenije tehnologije, u mogućnosti smo pružiti svakom klijentu vrhunsko logističko rješenje, a dodamo li tome implementirane sustave kvalitete te više od 350 predanih i stručnih zaposlenika, jasno je da je RALU Logistika pravo rješenje za sve one koji traže cjelovitu, kvalitetnu i pouzdanu logističku uslugu“, istaknuo je Zvonimir Šćurec, predsjednik Uprave RALU Logistike.

SINONIM ZA POUZDANOST I KVALITETU „RALU Logistika tvrtka je s jasnom vizijom iza koje stoje svi njeni zaposlenici, a svi zajedno dijelimo iste ciljeve – nasta-


Gradnja centra financirana je u potpunosti privatnim kapitalom, a investicijom od 150 milijuna kuna ukupan iznos dosadašnjih ulaganja u tvrtku premašuje 400 milijuna kuna. viti graditi dugoročno održivu i društveno odgovornu tvrtku koja će u prvi plan uvijek stavljati zadovoljstvo svojih partnera, klijenata i djelatnika te biti sinonim za pouzdanost i kvalitetu. S ovom investicijom od preko 150 milijuna kuna ukupan iznos mojih ulaganja u RALU Logistiku premašuje 400 milijuna kuna, a marljivost i trud koji naši zaposlenici svakodnevno ulažu u svoj posao najbolji su mi pokazatelj opravdanosti tih ulaganja. Koristim ovu prigodu da im zahvalim na tome što su svakodnevno najbolji veleposlanici našeg brenda i najzaslužnija karika u lancu uspjeha koji obilježava proteklih 25 godina, a vjerujem i sve godine koje su pred nama. Ponosan sam i sretan što sam dosadašnjim investicijama u RALU Logistiku stvorio priliku za zapošljavanje više od 550 djelatnika i uvjeren sam kako će RALU Logistika nastaviti biti uspješna i prepoznatljiva tvrtka. Veselim se novim izazovima koji nas očekuju“, naglasio je Luka Rajić, vlasnik RALU Logistike. Gradnja logističko-distributivnog centra RALU Logistike započela je u listopadu 2014. godine, a centar je započeo s poslovanjem u srpnju ove godine. Sastoji se od najmo-

| 10:2015 Cjelovito logističko rješenje RALU Logistika vodeća je nezavisna regionalna logistička kompanija u segmentu hladnog lanca koja na jednom mjestu pruža cjelovito logističko rješenje od preuzimanja robe do isporuke na prodajno mjesto. RALU Grupa ima tvrtke u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj te više od 350 zaposlenih, a s više od 170 najmodernijih vozila u mogućnosti je pružiti usluge transporta u kontroliranim temperaturnim uvjetima na cijelom području Europe i Rusije. RALU Logistika članica je LURA Grupe, holdinga u okviru kojeg posluju i kompanije PharmaS, Favarger, LURA ulaganja i LURA nekretnine. dernijeg skladišta površine 11.500 m2 pod kontroliranim temperaturnim uvjetima za robu u smrznutom i svježem režimu, od -25 do 25 °C, te pratećih objekata za održavanje vozila površine 1.500 m2. Skladište kapaciteta preko 10.000 paleta obuhvaća 16 utovarno-istovarnih rampi te prostor za komisioniranje (cross-docking) površine veće od 3.000 m2. Prateću infrastrukturu za transport čine interni servis i praonica kamiona, stanica za točenje goriva te parkiralište za kamione transporta i distribucije iz flote koja broji više od 170 suvremenih kamiona hladnjača, od kojih preko 50 posto nije starije od godinu dana.

OBJEDINJAVANJE AKTIVNOSTI S novim centrom RALU Logistika najavljuje i otvorenje 200 novih radnih mjesta uz postojećih 350, kao i pružanje novih dodatnih usluga, poput promotivnih pakiranja proizvoda, pakiranja više proizvoda u folije, kartone i limenu ambalažu, vaganja neegaliziranih proizvoda s lijepljenjem cijene i mase za određene kupce, pružanja usluga carinskog i trošarinskog skladišta i drugih. U centru je implementirana vrhunska tehnologija za skladišno poslovanje SAP WMS (Warehouse Management System), a uvodi se i sustav komisioniranja pick-by-voice koji omogućava visoku produktivnost i poštivanje zahtjeva najvećih klijenata iz Hrvatske i inozemstva. Suvremeno uređenje cjelokupnog kompleksa dopunjeno je ugradnjom najmodernijih rashladnih uređaja eminentnih svjetskih proizvođača. Novi centar tvrtki uvelike olakšava poslovanje, s obzirom na to da na jednom mjestu objedinjuje sve aktivnosti i funkcije koje su se dosad odvijale na nekoliko lokacija. Jamstvo je kvalitete usluga i implementacija certifikata kvalitete pri čemu je RALU Logistika prva tvrtka u segmentu transporta u Hrvatskoj koja je cijelo poslovanje, sustav kontrole i sigurnosti hrane uskladila s međunarodnim normama ISO 9001 i HACCP. Uz to, prva je tvrtka u logističkom sektoru u Hrvatskoj kojoj je dodijeljen prestižni certifikat IFS Logistics, koji obuhvaća sve komponente bitne za klijenta, poput razine kvalitete rada i detaljne kontrole svih procesa, osobito onih koji se odnose na sigurnost prehrambenih proizvoda. Kao jedna od sedam članica udruge PLAN Europe (Pharma Logistics Alliance Network Europe), RALU Logistika pruža i potpunu logističku podršku farmaceutskoj industriji u regiji jugoistočne Europe u skladu s najnovijim standardima GDP Pharma.

progressive |

10:2015

47


 PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

INTERSPAR

KAUFLAND

KONZUM

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

1 kg

5,99

6,29

5,99

5,95

6,06

1l

KOLIČINA

PREHRANA 1

Glatko brašno T-550, Podravka

2

Omegol ulje, Zvijezda

11,99

11,99

12,49

11,99

12,12

3

Barcaffe, Droga Kolinska

500 g

24,99

34,99

34,99

34,99

34,99

4

Vegeta, Podravka

500 g

24,89

24,89

24,99

24,89

24,92

5

Dukat tekući jogurt 3,2% m.m.

1 kg

10,99

10,99

11,29

n

11,09

6

Maslac, Dukat

250 g

17,49

17,49

17,99

17,49

17,62

7

ABC sir Belje Šunka, Belje

200 g

10,99

10,49

9,99

9,79

10,32

8

Salama panona mini, PIK Vrbovec

350 g

34,99

27,99

39,99

36,99

34,99

9

Tunj maslinovo ulje Rio Mare

2x80 g

26,99

27,99

27,99

26,98

27,49

10

Barilla Fusilli

500 g

8,49

n

8,49

8,48

8,49

11

Rajčica pasirana Podravka

680 g

10,99

10,98

10,99

11,39

11,09

12

Pureće mljeveno meso, Vindija

500 g

19,99

19,49

27,99

27,99

27,99

13

Njoki, Zvijezda

500 g

8,99

8,99

9,99

8,99

9,24

14

Smrznuti Tuna odrezak, Ledo

500 g

54,99

54,99

53,99

52,99

54,24

15

Smrznuta Cvjetača, Ledo

450 g

11,79

11,99

11,79

11,38

11,74

16

Deterdžent Ariel Sensitive, P&G

1,3L

39,99

39,99

39,99

29,99

39,99

17

Omekšivač Ornel Babysoft, Saponia

1l

16,99

16,89

7,99

16,89

16,92

18

Paloma toaletni papir Green Tea

3-slojni

23,99

24,99

24,99

24,99

24,74

19

Zubna pasta 15 sekundi, Plidenta

75 ml

29,99

n

29,99

29,89

29,96

20

Schauma šampon za kosu 7 ljekovitih trava, Henkel

400 ml

n

17,89

15,99

19,99

18,94

NEPREHRANA

395,91

379,31

427,90

412,04

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

UKUPNO

1

2

0

2

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

413,87

417,76

427,90

423,13

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U listopadu su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine.

Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi.

Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod.

Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima.

48 progressive |

10: 2015

Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


 SPONZORIRANI ČLANAK

| 10:2015

NOVO:

Perwoll Care & Repair protiv stvaranja čvorića i paperja na tkanini

NOVI PERWOLL CARE & REPAIR SMANJUJE STVARANJE ČVORIĆA I PAPERJA NA TKANINI ZA DO 80% Odjednom, oni su tamo. Ružni čvorići i paperje na tvojoj omiljenoj odjeći koji je čine neprivlačnom i naizgled starom. Do 90% potrošača je imalo problema s ružnim čvorićima i paperjem na svojim omiljenim tkaninama.1 No nema razloga gurnuti svoj omiljeni pulover i drugu dragu Vam odjeću na stražnji dio ormara. Perwoll Care & Repair smanjuje čvoriće i paperje na tkanini za do 80%.

Z

bog učestalog pranja, na odjeći se s vremenom mogu stvoriti čvorići, što uzrokuje da se labava vlakna pretvore u male loptice ili kvržice od vlakana. Nema veće boli od slomljenog srca kada nađete čvoriće na svom najdražem puloveru. Na sreću, pomoć stiže iz Perwolla. Perwoll Care & Repair formula s Repairzymeom ® čisti i njeguje odjeću pri svakom pranju, sprječava stvaranje čvorića i paperja na novim tkaninama. Čak i ako su prvi znakovi stvaranja čvorića već vidljivi, Perwoll Care & Repair uklanja vidljive znakove za do 80%, nakon nekoliko pranja. Rezultat: čista, glatka odjeća koja izgleda kao nova.

1

Perwoll Care & Repair formula može se koristiti za sve tipove tkanina. S jedinstvenim mirisom, Perwoll već pronalazi naklonost potrošača u regiji. Lansiran u cijeloj regiji u privlačnim zlatnim bočicama od listopada 2015., novi Perwoll Care & Repair nudi rješenje za iznošenu i onu odjeću koja izgleda istrošeno – dajući joj još dulji životni vijek. Zahvaljujući novom Perwollu Care & Repair, budućnost Vaše omiljene odjeće je zlatna! Perwoll Care & Repair najnoviji je dodatak popularnoj Perwoll liniji proizvoda iz Henkela, koji se već godinama brine o Vašim najfinijim tkaninama sa svojim sjajnim izborom proizvoda, prigodnim za svaku priliku.

Izvor: Omnibus istraživanje u Njemačkoj 2014.

progressive |

10:2015

49


 SHOP FITTING

Informacijske tehnologije

Mali trgovci često ne shvaćaju važnost softvera Ono što se danas, u 21. stoljeću, već podrazumijeva je da više ne postoji aspekt života u koji nisu prodrle informacijske tehnologije, ili skraćeno IT. Usprkos tome, čini se da veliki broj vlasnika malih trgovina ovu činjenicu još uvijek ne shvaća dovoljno ozbiljno, iako je upravo IT često 'karika koja nedostaje' u njihovom poslovanju. PRVA TRI KORAKA U trenutku kada vlasnik trgovine odluči zakoračiti u svijet informacijskih tehnologija, otvaraju se mnoga pitanja. Tri pitanja se svakako mogu izdvojiti: izbor nositelja implementacije/uvođenja informacijskog sustava, izbor softvera/aplikacije i izbor hardvera/opreme. Pitanja su poredana onim redoslijedom kojim ih treba rješavati i treba znati da je svaki korak podjednako važan i da je neke korake moguće raditi paralelno, ali da se ne smiju preskakati. Savjetujem da kada odlučite zakoračiti u za vas novi svijet, učinite to s entuzijazmom jer će vam biti neophodan cijelo vrijeme. Također, budite spremni učiti.

CILJEVI Imajte u vidu da je uvođenje informacijskih tehnologija/ sustava investicija, a ne trošak. Najvažniji ciljevi su, pritom, omogućiti rast poslovanja, rast prihoda (veća prodaja, marža) i smanjiti troškove. Rast prihoda i smanjenje troškova postiže se boljim upravljanjem cjelokupnim poslovanjem koje informacijske tehnologije omogućavaju. Ukoliko vam se ovo dogodi nakon njihovog uvođenja - uspjeli ste cijeli proces 'odraditi' kako treba.

UČENJE TIJEKOM PROCESA

U

ovom tekstu ćemo opisati kako bi trebao izgledati ispravan odnos vlasnika jedne male trgovine prema informacijskim tehnologijama i njihovom uvođenju. Pomoć pri pisanju ovog teksta pružio nam je Branislav Pajić, stručni konzultant za implementaciju i rad na uvođenju, edukaciji i dogradnji IT solucija za maloprodaju, koji ima veliko iskustvo u implementaciji različitih maloprodajnih softvera u velikim internacionalnim i malim maloprodajnim sustavima. U našoj regiji postoje i rade brojni maloprodajni objekti koji ne koriste računala i softver za maloprodaju. Opremljeni su fiskalnom blagajnom koju sami pune ili to netko radi za njih. Najčešće su to mali trgovci. Svi koji kojima posao raste, pa i oni kod kojih to nije slučaj, u jednom trenutku shvate da je uvođenje informacijskih sustava neophodno kako bi se mogli razvijati i optimizirati, jer rade s velikim brojem artikala, većim brojem dobavljača, ili možda imaju ili planiraju više maloprodajnih objekata... 50 progressive |

10: 2015

Implementacija je ozbiljan i skup proces, pa razmislite tko bi za nju trebao biti zadužen i odgovoran. Ako je riječ o maloj tvrtki, to ćete svakako biti vi - vlasnik. Ovaj posao nikako ne biste trebali u potpunosti prepustiti rođaku, blagajnici ili slično! Ukoliko niste 'bliski' s računalima, postat ćete. To može svatko. Samo je potrebno da sve prihvatite s već spomenutim entuzijazmom. Ključ uspjeha cijelog procesa je u vašim rukama. Neophodno je da učite tijekom uvođenja informacijske tehnologije kako biste do puštanja u rad ovladali neophodnim znanjima za njezinu upotrebu. Naoružajte se strpljenjem, jer postali ste projekt menadžer, uvodite IT u vašu tvrtku.

ODABIR APLIKACIJE Sad kad ste postali vođa projekta, trebate se odlučiti za aplikaciju. Sigurno ste u kontaktu s kolegama - vlasnicima drugih malih trgovina, vašim knjigovođom, dobavljačima, veleprodajama itd. Oni su vam izvor informacija. Koristite njihova iskustva, ali se trudite razumjeti i ne izgubiti iz vida što je to što baš vama treba. Posjetite i internet stranice domaćih isporučitelja softvera (strana rješenja nisu najbolja opcija za male trgovine) i pročitajte što nude. Ukoliko imate neku veleprodaju kao


Implementacija je ozbiljan i skup proces, pa razmislite tko bi za nju trebao biti zadužen i odgovoran.

Uvođenje informacijskih tehnologija/ sustava je investicija, a ne trošak. Najvažniji ciljevi su, pritom, omogućiti rast poslovanja, rast prihoda (veća prodaja, marža) i smanjiti troškove. Rast prihoda i smanjenje troškova postiže se boljim upravljanjem cjelokupnim poslovanjem koje informacijske tehnologije omogućavaju.

| 10:2015 blagajne u više objekata tako što ćete ih obići, za što vam ne treba spomenuta integracija. Ovo je moguće ako radite u jednom gradu ili u mjestima koja su blizu. Ukoliko imate zaposlene u centrali, tada server mora biti jače konfiguracije, srazmjerno broju korisnika koji rade na njemu. Raspitajte se oko baze podataka i zahtijeva li rješenje koje vam nude softver za baze podataka i koji. U objektu, hardverska konfiguracija ovisi o tome što želite. Ukoliko hoćete iz centrale upravljati objektima, potrebne su vam internetske veze do objekata, lokalne mreže na koje se povezuje minimalno jedno računalo i uređaji kojima on upravlja, kao što su jedna ili više fiskalnih blagajni, vage, printer i drugo. Ustanovite da li su fiskalne blagajne koje koristite podržane od strane softvera koji nabavljate.

DRUGI MODULI? dominantnog dobavljača možda bi bilo pametno usvojiti njihovo rješenje. To će vam omogućiti laku razmjenu podataka. Moći ćete razmjenjivati datateke (podatke o artiklima, narudžbenice, fakture i dr.) i na taj način ubrzati i pojeftiniti cijeli proces. Slično je i s eksternim knjigovodstvom ako nemate svoje, ukoliko koristite istu aplikaciju, moći ćete lako razmjenjivati informacije, što je važno za obje strane.

OSNOVNI MODULI Vama kao vlasniku i vjerojatno najzaposlenijem radniku koji je zadužen i odgovoran za nabavu, prodaju, financije, zapošljavanje i još mnogo toga, treba alat koji može ubrzati stvari, olakšati rad i omogućiti da još posla prihvatite na svoja pleća. U softverskom jeziku svako područje spomenuto u prethodnoj rečenici opisuje se kao modul. Svi softveri ili EPR (Enterprise resource planning) što znači planiranje resursa u korporacijama (zamislite da ste korporacija), kako će vam prodavači softvera često njihov proizvod nuditi, sastoje se od modula. Osnovni modul, modul za maloprodaju, modul za financije, modul za knjigovodstvo, modul za analizu itd. Ovo je važno razumjeti jer na taj način dimenzionirate investiciju. Opredijelite se za softver koji vam nudi mogućnost dogradnje sustava. Kupite module u kojima zaista nameravate raditi. Za upravljanjemalom trgovinom neophodni su osnovni modul i modul maloprodaja. U osnovnom modulu definiraju se artikli, porezi, partneri, cjenovnici i drugo neophodno za funkcioniranje sustava. Ovaj modul obično obuhvaća veleprodaju. Maloprodaja je najčešće poseban modul i neophodna je. Ukoliko imate više trgovina ili planirate širenje, obratite pažnju na to na koji način razmjenjuje podatke sa centralom. Ovi procesi trebali bi biti automatizirani (skuplja opcija) ili poluautomatizirani (paketi podataka idu internetom ili na nekoj memorijskoj jedinici, a netko mora nešto kliknuti da bi poslao ili dobio podatke) i omogućavaju upravljanje cijenama, asortimanom, a prate ulaze, prodaju sa centralne lokacije. Sve o čemu smo do sada govorili, naravno, podrazumijeva postojanje računala i računalne mreže u objektu.

HARDVER Ovdje dolazimo do pitanja kakav hardver nam treba. Da bi funkcionirala centrala i objekti koji nisu integrirani u sustav, potrebno vam je jedno računalo ako ste vlasnik i sami radite. On je i server i radna stanica i iz njega možete puniti fiskalne

Ostali moduli su opcija i treba ih birati u skladu sa stvarnim potrebama, planovima, kadrovskom strukturom i slično. Ako imate ili planirate zaposliti svoje knjigovodstvo, nabavu, ili možda pokreneti veleprodaju, trebat će vam odgovarajući moduli. Napomenuo bih da svaki modul najčešće u sebi ima određen broj izvještaja koji su za početnike dovoljni. Izvještavanje složenijeg tipa se nudi uglavnom kao poseban modul (čut ćete izraz kocke, BI, što znači business intelligence itd.) Ako imate pristup elektronskoj banci i sami vršite plaćanje, softver vam i tu može pomoći u finacijskom modulu pa ćete ga odlučiti kupiti.Rješenje koje je jednostavno, ne košta mnogo i ne traži skup hardver, može se prilagođavati i ima podršku koja bi trebala ostvariti planirane ciljeve prosječne male trgovine ili malog lanca malih trgovina.

OPERACIJA OVISI O STAVU Svaki vlasnik trebao bi biti svjestan da je sastavni dio rješenja jer njegov stav, znanje i spremnost da proširi stečeno znanje određuju hoće li ishod biti dobar. Ne zaboravite ni da je posao projekt menadžera vođenje brige o moralu tijekom implementacije. Vi određujete svojim stavom i izborima hoće li proces biti uspješan ili ne, ugodan ili bolan. U praksi sam vidio različite primjere. Najuspješniji su oni gdje su vlasnici i njihovi suradnici bili posvećeni i željeli naučiti i primijeniti nešto novo. Tamo gdje se otpor zaposlenih prelio i na vlasnike, proces nije davao željene rezultate.

KOLIKO KOŠTA Cijene implementacija mogu varirati u velikim rasponima. Ako promatramo primjer jedne male trgovine s jednom fiskalnom blagajnom, smatram da cijena početnog rješenja može biti od 1.000 eura i iznad toga. U cijenu implementacije je uračunato: • S oftver s početnim modulima (osnovni modul, maloprodaja modul, upravljanje fiskalnim uređajem) s minimalnom obukom; • Hardver (računalo, fiskalna blagajna podržana od strane softvera).

Pripremio: Vlado Janjić Managing Director, Elf machine

progressive |

10:2015

51


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Dolcela šareni mix 100 g U asortimanu Dolcela nove kategorije – dekoracijama za kolače – nalazi se i šareni mix 100 g. Šareni mix 100 g je pakiranje koje sadrži 4 vrste različitih kombinacija dekora koji su pakirani u zasebne tubice: roza kristal šećer, šarene mrvice, zeleno-žutonarančaste perlice i šarene sitne kuglice. Bez umjetnih bojila. Vesela i zahvalna dekoracija sa 4 vrste dekora pruža mogućnost kombiniranja i kreativnosti koja čini sve slastice posebnima. Mogu se koristiti za dekoraciju raznih vrsta kolača, keksiča, sladoleda ..., ali i kao jedan od sastojaka kolača. Dolcela dekori za kolače bit će izvor neiscrpne inspiracije i mašte za svaku slasticu, za svaku priliku. Ne morate biti profesionalci u izradi slastica da biste dobili savršeno ukrašenu slasticu ili desert, dajte si slobodu i kreirajte svoje vlastito remek djelo. Marketinška podrška: web, ATL, BTL Logističke informacije: Komercijalno pakiranje: Šareni mix 100 g, Komada u kartonu 10, Kartona na paleti 112, Redova na paleti: 7 Proizvođač: Za Podravku d.d., Hrvatska proizvodi: Slatke Stvari d.o.o., Dolačka 16 Podi, Šibenik, Hrvatska. Adresa uvoznika/distributera: Ante Starčevića 32, Koprivnica; Telefon: 0800 08 08; Web site: www.podravka.com

Novi Podravka XXL čajevi Svi ljubitelji popularnih Podravka čajeva od sada mogu svoje omiljene čajeve pronaći u dvostruko većem, ekonomičnom pakiranju sa 40 filtar vrećica u kutiji. Asortiman novih obiteljskih pakiranja čine: Podravka XXL pakiranja čaja kamilice 40 g i Podravka XXL čaja okus brusnice 80 g. Podravka čaj kamilica proizveden je od zlatno-bijelih cvjetova kamilice, bez stranih primjesa. Najbolji je topao, kada eterična ulja kamilice, koja mu daju blagotvorna svojstva, optimalno djeluju. Za trenutke opuštanja, šalica čaja od kamilice je pravi izbor. Podravka čaj brusnica uz komadiće brusnice sadrži i mnoštvo fino mljevenog bilja i voća, u omjeru koji daje nezaboravnu aromu. Zbog sadržanih dijelova bobičastog voća ovaj čaj ima slatkasto-kiselkast okus pa se može piti topao ili rashlađen, kao zamjena za uobičajena pića. Logističke informacije: Komercijalno pakiranje: 40 filtar vrećica; Komada u kartonu: 14 kom; Kartona na paleti: 48 kom. Proizvođač: Za Podravku d.d. Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska proizvodi: Herbarium d.o.o. Petra Preradovića 183, 33405 Pitomača, Hrvatska Besplatni telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Dolcela dekori za kolače Asortiman Dolcela proizvoda širimo novom kategorijom – dekoracijama za kolače. Dolcela u kategoriju dekora za kolače ulazi sa 6 proizvoda koji se nalaze u top 10 najprodavanijih proizvoda u toj kategoriji. U asortimanu možete pronaći bademe u listićima 100 g, kakao mrvice 80 g, šarene mrvice 80 g, šareni mix 100 g (mix 4 vrste dekora), čokoladne krispi kuglice 20 g i perlice srebrne boje 20 g. Kakao mrvice 80 g su među lider proizvodima u asortimanu dekora. Sadrže 12% kakaovog praha. Šarene mrvice 80 g su bez umjetnih bojila, za kreiranje nezaboravnih poslastica, uz kakao mrvice lider u kategoriji. Bademi u listićima 100 g su među top 5 proizvoda iz asortimana dekora. Izvor su vitamina E i vitamina B kompleksa. Čokoladne krispi kuglice 20 g pakirane su u malu vrećicu, dovoljnu za jednu upotrebu, cjenovno vrlo prihvatljive. Dolcela dekori za kolače bit će izvor neiscrpne inspiracije

52 progressive |

10: 2015

i mašte za svaku slasticu, za svaku priliku. Ne morate biti profesionalci u izradi slastica da bi dobili savršeno ukrašenu slasticu ili desert, dajte si slobodu i kreirajte svoje vlastito remek djelo. Marketinška podrška: web, ATL, BTL Logističke informacije: Kakao mrvice 80 g, Komada u kartonu 12, Kartona na paleti 90, Redova na paleti: 5; Šarene mrvice 80 g, Komada u kartonu 12, Kartona na paleti 90, Redova na paleti: 5; Bademi u listićima 100 g, Komada u kartonu 12, Kartona na paleti 90, Redova na paleti: 5; Čokoladne krispi kuglice 20 g, Komada u kartonu 20, Kartona na paleti 432, Redova na paleti: 9 Proizvođač: Za Podravku d.d., Hrvatska proizvodi: Slatke Stvari d.o.o., Dolačka 16 Podi, Šibenik, Hrvatska Adresa uvoznika/distributera: Ante Starčevića 32, Koprivnica; Telefon: 0800 08 08; Web site: www.podravka.com


Nove Lino žitne kašice 4+ s probiotikom Nove Lino žitne kašice s dodatkom probiotika namijenjene su dohrani beba od 4. mjeseca života: Lino 3 žitarice – riža, proso, heljda, Lino riža i banana i Lino riža s jabukom i mrkvom. Razvijene su u suradnji s pedijatrima i nutricionistima te su obogaćene kulturom Bifidobacterium lactis poput bifidobakterije u probavnom sustavu dojenčadi, a koja blagotvorno djeluje na ravnotežu crijevne flore i jača imunitet. Obogaćene su vitaminima i mineralima u omjerima prilagođenim dojenčadi, a ne sadržavaju gluten ni dodani šećer. Upravo su zato savršen odabir za uvođenje prve dohrane beba. Marketinška podrška: ATL, BTL, WEB; Logističke informacije: Neto težina: 210 g; Komada u kartonu 14. Komada paleti 630; Telefon: 0800 08 08; Web site: www.podravka.com, www.lino.eu

Nove Lino voćne kašice – za siguran i sretan početak! Nove Lino voćne kašice predstavljaju siguran, kvalitetan i praktičan izbor za prve ne mliječne obroke beba s 4 navršenih mjeseci. Lako su probavljive i hranjive, blagog i prirodnog okusa, s visokim udjelom voća kontroliranog podrijetla i kvalitete, a bez umjetnih sladila, dodanog šećera (sadrže samo prirodne šećere), glutena, konzervansa, boja i aroma. Dolaze u 13 različitih izdanja, od voćnih, voćno žitnih kombinacija ili voćnih kašica sa sirom te su prilagođene potrebama i ukusu beba. Marketinška podrška: ATL, BTL, WEB; Logističke informacije: Komercijalno pakiranje: 130g, 190 g i 260 g; Komada u kartonu: 6 (za svaku gramaturu); Kartona na paleti 2952, 2160, 648; Telefon: 0800 08 08; Web site: www.lino.eu, www.podravka.com

PIK Mortadela s crnim maslinama Mortadela je dobro poznata tradicionalna mesna delicija podrijetlom iz Bolonje koja svoj prepoznatljiv okus i glatku teksturu njeguje već godinama. Tradicionalnom okusu PIK mortadele pripremljene od vrhunskih komada mesa teško je odoljeti, a pogotovo kada se u nju dodaju bogati začini poput crnog papra i maslina koji joj daju jednostavnu, posve drugačiju notu, u potpunosti pogodnu za naš organizam. U mediteranskim podnebljima poput našeg, masline i njene prerađevine bitan su sastojak svakodnevne prehrane. Plod masline sadrži brojne zaštitne antioksidativne i protuupalne sastojke, a prehrambenu sliku maslina dopunjava i obilje vitamina i minerala. Upravo zahvaljujući prisutnim vitaminima, plod masline iznimno je cijenjen zbog svojih pozitivnih djelovanja na zdravlje. Ne čudi zato da je upravo maslina odabrana kao partnerica izvrsnog okusa PIK mortadele. Ova mesna delicija obogaćena crnim maslinama odličan je izbor kojim ćete pridonijeti potrebnom dnevnom unosu proteina, vitamina, željeza, cinka, selena, tijamina i bakra, koji su neophodni za neometano funkcioniranje organizma.

Gold Barista, mješavina instant i mljevene Arabica kave NESCAFÉ je proširio svoj asortiman premium kava s još jednom inovacijom, NESCAFÉ Gold Barista, mješavinom topive kave i sitno mljevenih zrna Arabike. Posebnost ove kave je u inovativnoj tehnologiji mljevenja cijelih zrna kave do mikro čestica kako bi se dobila kava snažnije arome i intenzivnog mirisa s espresso kremom na vrhu. Upravo je aroma kave odgovorna za ukupni doživljaj okusa, a NESCAFÉ Gold Baristu karakterizira intenzivna aroma pržene kave. Kava ima sastojke koji su odgovorni za stimulaciju okusnih pupoljaka, a brojna istraživanja su potvrdila kako snažno potiče budnost. NESCAFÉ Gold Barista će stoga posebno razveseliti prave znalce i izbirljive kavoljupce koji vole isprobavati nove stvari i uživati u životu te će im učiniti posebnima one trenutke u danu kada se žele nagraditi.

Kombinacija Franck Café Cappuccina i Jaffe zvuči jaffastično! Franck café Cappuccino bogatiji je za još jedan okus inspiracije - Franck Café Cappuccino okus Jaffa! Mnogima dobro poznata i omiljena kombinacija bogatog okusa čokolade, biskvita i fine naranče od sada je dostupna i u šalici Franck Café toplog, kremastog cappuccino napitka. Franck Café Cappuccino Jaffa idealan je u trenucima prijeko potrebne pauze nakon napornog radnog dana ili uz druženje s prijateljima i predstavlja idealan spoj za sve ljubitelje čokolade i kave. Na hrvatskom tržištu, Franck Café svoj status inovatora opravdava vrhunskom kvalitetom proizvoda i stalnim razvo-

jem noviteta u skladu sa željama hrvatskih potrošača. Franck Café cappuccino u svojoj paleti okusa ima Classic, Čokoladu, Vaniliju, Irish Cream, Cappuccino s manje šećera, Cappuccino bez kofeina te Zimski cappuccino s aromatičnim okusom i mirisom cimeta, klinčića i đumbira. Linija je obogaćena i vrlo uspješnim Capuccinom Kokos i bijela čokolada te napitcima bez kave za najmlađe - Bananacino i Jagodaccino. Franck Café Cappuccino okus Jaffa dolazi u kutiji sa 10 stickova (185 g) uz preporučenu cijenu od 17,99 kn.

progressive |

10:2015

53


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Perwoll Care & Repair Novi Perwoll Care & Repair smanjuje stvaranje čvorića i paperja na tkanini za do 80%. Zbog učestalog pranja, na odjeći se s vremenom mogu stvoriti čvorići, što uzrokuje da se labava vlakna pretvore u male loptice ili kvržice od vlakana. Perwoll Care & Repair formula s Repairzymeom® čisti i njeguje odjeću te sprječava stvaranje čvorića i paperja na novim tkaninama pri svakom pranju. Čak i ako su prvi znakovi stvaranja čvorića već vidljivi, Perwoll Care & Repair uklanja vidljive znakove za do 80%, nakon nekoliko pranja. Rezultat: čista, glatka odjeća koja izgleda kao nova! Perwoll Care & Repair formula može se koristiti za sve tipove tkanina. S jedinstvenim mirisom, Perwoll već pro-

Dr. Oetker Čokoladno pismo za kreativce U asortimanu Dr. Oetker šećernih dekora, šećerno pismo za dekoriranje slastica jedno je od potrošačima omiljenih Dr. Oetker dekor artikala. Od sada mu se pridružuje i neodoljiva čokoladna varijanta koja će razveseliti sve čokoljupce – Dr. Oetker Čokoladno pismo. Novo šećerno pismo s okusom čokolade dolazi kao pakiranje s tri tubice (3x25 g). Kreativnost i radost u dekoriranju keksića, muffina, torti i kolača u nadolazećoj blagdanskoj sezoni bit će još slađa, a svaki zalogaj nadopunit će okusi kvalitetne tamne, mliječne i bijele čokolade. Ovih blagdana, za naše najdraže možemo napisati najljepše poruke na kolačima za slatko i kreativno iznenađenje. Marketinška podrška: online podrška na oetker.hr i Facebooku; oglasi u odabranim časopisima; Logističke informacije: neto težina 75 g, 8 kom/kart, 434 kart/paleta; Proizvođač: Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, 33547 Bielefeld, Njemačka; Uvoznik: Dr. Oetker d.o.o.; Adresa uvoznika: Josipa Lončara 9a, 10090 Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax: +385 1 3438 299; Web site: www.oetker.hr

54 progressive |

10: 2015

nalazi naklonost potrošača u regiji. Lansiran u cijeloj regiji u privlačnim zlatnim bočicama od listopada 2015., novi Perwoll Care & Repair nudi rješenje za iznošenu i onu odjeću koja izgleda istrošeno – dajući joj još dulji životni vijek. Zahvaljujući novom Perwollu Care & Repair, budućnost Vaše omiljene odjeće je zlatna! Marketinška podrška: TV kampanja, POSM, print; Logističke informacije: 1L, EAN kod artikla: 9000100996266; broj komada u kartonu: 8; 2L, EAN kod artikla: 9000100996303; broj komada u kartonu: 8; 3L, EAN kod artikla: 9000100996341; broj komada u kartonu: 6; 4L, EAN kod artikla: 9000100996389; broj komada u kartonu: 4; Proizvođač: Henkel Central Eastern Europe GmbH, Austrija; Uvoznik/distributer: Henkel Croatia d.o.o.; Adresa uvoznika/distributera: Budmanijeva 1, 10 000 Zagreb; Telefon i fax: tel: 01 6008 222, fax: 01 6008 242; Web site: www.perwoll.com.hr

Inovacija od Dr. Oetkera - Fondant deka za torte Izuzetno dobro prihvaćenom segmentu gotovih fondant masa, Dr. Oetker pridružuje praktičnu inovaciju – bijela Fondant deka već izvaljana i spremna za prekrivanje torte. Fondant deka je dovoljna za prekrivanje cijele torte Ø 26-28 cm. Fondant deka je savršeno rješenje za sve koji nemaju iskustva ili dovoljno prakse u pripremi i valjanju fondant mase. Osim toga, vrijeme pripreme torte se tako bitno skraćuje, a straha od pucanja fondanta kojeg treba izvaljati više nema. Torta prekrivena već izvaljanom Fondant dekom uvijek će izgledati elegantno i besprijekorno. Fondant deka je pogodna i za rezanje i izradu ukrasa što dodatno daje prostora za kreativnost. S ovom praktičnom, već izvaljanom dekom od bijele fondant mase, ukrašavanje torte fondant masom zaista nikada nije bilo lakše. Marketinška podrška: online podrška na oetker.hr, Facebooku i YouTubeu; oglasi u odabranim časopisima; Logističke informacije: neto težina 450 g, 6 kom/kart, 88 kart/paleta; Proizvođač: Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, 33547 Bielefeld, Njemačka; Uvoznik : Dr. Oetker d.o.o.; Adresa uvoznika: Josipa Lončara 9a, 10090 Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax: +385 1 3438 299; Web site: www.oetker.hr

Dr. Oetker Mug Cake

Svoju bogatu ponudu mješavina za kolače Dr. Oetker je dopunio novom poslasticom – Mug Cake mješavinom za pripremu sočnog i mekanog kolača u šalici. Priprema je jednostavna, brza i garantirano uspješna, a zahtijeva tek 1 minutu vremena. Jedna vrećica dovoljna je za pripremu 1 kolača u šalici – još samo treba dodati 5 žlica mlijeka i dobro promiješati. Kolač u šalici se priprema u mikrovalnoj pećnici što ga čini izuzetno praktičnim za pripremu kod kuće ili na poslu. Dolazi u dva primamljiva okusa – mliječna čokolada i vanilija s listićima čokolade. Svi ljubitelji kolača koji nemaju dovoljno vremena na raspolaganju napokon će doći na svoje - Mug Cake je gotov dok kažeš kolač! Marketinška podrška: online podrška na oetker.hr i Facebooku; POS; Logističke informacije: neto težina 60 g, 12 kom/kart, 294 kart/paleta; Proizvođač: Dr. Oetker Kft, Franck u. 38-40, Jánossomorja, Mađarska; Uvoznik: Dr. Oetker d.o.o.; Adresa uvoznika: Josipa Lončara 9a, 10090 Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax: +385 1 3438 299; Web site: www.oetker.hr


10° ZAGREB VINOCOM Pridružite nam se

27.11.2015. i 28.11.2015. u luksuznom ambijentu hotela Esplanade Zagreb www.vino.com.hr festival@vino.com.hr MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA

INTERNATIONAL FESTIVAL OF WINE AND CULINARY ART

Progressive 153 - Listopad 2015.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 13 years experie...