Page 1

Progressive magazin • prvi specijalizirani časopis za trgovinu mješovitom robom  GODINA X  BROJ 122

ISSN 1331-7865

| 09:2012

10 GODINA S VAMA  AKTUALNO: FOURSQUARE Geolokacijski marketing spaja društvene mreže, digitalni marketing i lokaciju u koktel koji omogućava sasvim novi oblik interakcije brenda s potrošačem i to na mjestu gdje potrošača želimo - u našoj trgovini, restoranu ili baru. I u Hrvatskoj se polako počela stvarati klima za pokretanje, barem eksperimentalnih, kampanja na Foursqareu…

Kraj prodaje na crno?

MATE ŠTETIĆ

direktor društva PIK Vrbovec

www.progressive.com.hr

progressive |

09:2012

3


PROGRESSIVE M A G A Z I N

|

Uvodnik

09: 2012 CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb Tel.: + 385 1 4854 429 Fax: + 385 1 4854 432 + 385 1 6386 628 crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Ljudski faktor

ISSN 1331-7865 UREDNICE Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr

Moderne blagajne, skeneri za bržu kupnju, LCD ekrani i displejevi u svakom kutku trgovine, aktivnosti na društvenim mrežama… samo su neke od brojnih mogućnosti koje tehnologija danas nudi trgovcima radi poboljšanja poslovanja. Mora li privlačenje i zadržavanje kupaca zaista biti tako komplicirano? Ili je rješenje puno jednostavnije i ne zahtijeva prevelika novčana ulaganja?

Marija Kosor, 01 4854 279 marija.k@crier.hr SURADNICI Ana Bulaš, Andrija Frinčić, Diana Gluhak, Sebastian Hill, Željka Joinović, Tamara Jović, Jasmina Kajtezović, Dijana Klekar, Ana Marušić Lisac, Biljana Mašić, Antonio Zrilić

Naime, istraživanje o tome što kupci očekuju od zaposlenih u trgovinama, provedeno u 22 zemlje, pokazalo je da se očekuje ljubaznost, pomoć, podrška, savjet i kontakt. Ljubaznost je bila visoko pozicionirana u svim zemljama. Zanimljivo je da sve navedeno kupcima mogu pružiti ljudi i zato nije na odmet još jednom ponoviti da je važnost ulaganja u ljudski kadar neophodna za uspješno poslovanje.

PRODAJA/MARKETING Valentina Godler, 01 5391 546 valentina.g@crier.hr Danijela Lanović, 01 4854 278 danijela.l@crier.hr VODITELJICA UREDA Irena Šahman, 01 4854 431 i NAKLADE irena@crier.hr

Zaposlenici i tehnologija ne isključuju jedni druge, naprotiv, za postizanje najboljih rezultata trebaju se nadopunjavati. Dobar je primjer PIK Vrbovec, koji je ovaj mjesec obilježio investicijama vrijednima 250 milijuna kuna, a direktor društva Mate Štetić u Intervjuu mjeseca naglasio je da je od svih ulaganja najvažnije - ulaganje u ljude, kao najvažniju kariku. „Kontinuirana edukacija svih naših zaposlenika vrlo je važna radi praćenja najnovijih svjetskih trendova te implementacije istih u proizvodne procese PIK Vrbovca“, istaknuo je Štetić.

grafička urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr TISAK

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

GROUP MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

Nove tehnologije neizostavni su dio današnjeg poslovanja - od velike su koristi i trgovcima, i proizvođačima, i kupcima; brzo se razvijaju i olakšavaju svakodnevicu. No ne smijemo zaboraviti da kupac očekuje ljubaznost, pomoć, savjet i kontakt, a to mogu pružiti samo ljudi.

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj, Slo­ve­ni­ji i BiH. Iz­da­vač pri­drž­a­va pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­ du­ci­ra­nje, um­no­ža­va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek ­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

Marija Sedlar

sadržaj FINANCIJE I POREZI FISKALNE BLAGAJNE

12

AKTUALNO CERTIFIKATI

DRUŠTVENI MEDIJI FOURSQUARE

16

EKSKLUZIVNO NOVI ALATI OPTIMIZACIJE ASORTIMANA

18

4 progressive |

09: 2012

20

U FOKUSU NEPREHRANA BOJA ZA KOSU

32

U FOKUSU PREHRANA SIREVI

24

U VAŠOJ TRGOVINI DINOVA-DIONA D.O.O.

40

INTERVJU MJESECA MATE ŠTETIĆ, DIREKTOR DRUŠTVA PIK VRBOVEC

28

PROFIL ALEN JENJIĆ, AGROKOR KONCERN

50


| 09:2012

progressive |

09:2012

5


 AKTUALNO

Iz zemlje ABC sir nagrađen Velikim zlatnim medaljama Na Međunarodnom ocjenjivanju mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru 50. po redu Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA u Gornjoj Radgoni, Belje d.d. osvojilo je dvije Velike zlatne medalje za ABC svježi krem sir i za ABC svježi krem sir Mediteran. Ocjenjivanje se provodilo na 161 proizvodu, 29 međunarodnih tvrtki iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Njemačke, a predsjednik ocjenjivačkog suda bio je prof.dr. Bogdan Perko s Biotehničkog fakulteta, Instituta za mljekarstvo u Ljubljani.

Za kupnju Badel 1862 11 pisama namjere Tvrtka Badel 1862 zaprimila je 27. kolovoza dopis od strane Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u kojem se navodi kako je u prvom krugu javnog prikupljanja ponuda radi prodaje dionica društva Badel 1862 u vlasništvu RH, koji je započeo 2. srpnja 2012. godine. Badel 1862 je putem Zagrebačke burze izvijestio da je zaprimljeno 11 pisama namjere potencijalnih ponuditelja.

Kanditu kredit od 15 mil. eura Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio je Tvornici čokolade i bombona Kandit Osijek kredit u iznosu od 15 milijuna eura. Financijska sredstva tvrtka će iskoristiti za gradnju nove tvornice kod Nemetina i njezino cjelovito preseljenje iz sadašnjih pogona. Radovi na gradnji nove tvornice počet će najkasnije krajem ove godine. Gradnjom nove tvornice i instaliranjem najsuvremenije proizvodne opreme Kanditovi proizvodni kapaciteti povećat će se na mogućnost godišnje proizvodnje 14.000 tona različitih proizvoda.

Otvorene Billa Poreč i Billa Dugave

Billa je 27. srpnja u Poreču na obali Rade Končara 1a otvorila svoj 55. po redu supermarket (Robna kuća RIVA MALL). Radi se o supermarketu srednjeg formata sa 931 m2 prodajne površine, uređenog po najmodernijem konceptu prostora i prezentacije proizvoda. “Svježina proizvoda prezentiranih na poseban način već je postala zaštitni znak Bille te kupcima ponosno predstavljamo naše odjele svježeg mesa obrađenog i pripremljenog po najvišim standardima, svježe pečenog kruha i peciva, voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda”, priopćeno je iz Bille. Nakon preuređenja, u četvrtak 9. rujna Billa je u ulici SR Njemačke 3 u zagrebačkim Dugavama svoja vrata otvorila kupcima, kako u Billi kažu, “još ljepša i u potpuno novom ruhu”. Supermarket Billa u Dugavama počeo je s radom 2000., a ovim preuređenjem kupcima će ponuditi novi ugođaj kupovine.

Tisak otvorio novi distributivni centar U Zagrebu su početkom kolovoza svečano otvoreni novi distributivni centar i upravna zgrada Tiska, ukupne površine 13.555 metara kvadratnih. Ukupna vrijednost investicije iznosi 125 milijuna kuna, a u novom distributivnom centru objedinjeni su procesi tiražiranja, zaprimanja, komisioniranja i otpreme tiskovina, prikupljanja i obrade remitende te ostali logistički procesi nužni za osiguranje kvalitete svakodnevne distribucije na više od 8000 isporučnih mjesta.

Otvoreno prvo bioplinsko postrojenje Agrokor koncerna U Gradecu je krajem kolovoza svečano otvoreno prvo bioplinsko postrojenje koje predstavlja ulazak Agrokor koncerna u proizvodnju električne i toplinske energije na ekološki obnovljiv način. Bioplinsko postrojenje Gradec investicija je vrijedna 55 milijuna kuna koja je nastala u suradnji Agrokora i slovenske tvrtke GH Holding. U čitav kompleks Gradec, dvije farme i bioplinsko postrojenje uloženo je ukupno 170 milijuna kuna. Projekt izgradnje bioplinskog postrojenja podržala je i Europska banka za obnovu i razvoj.

Belju dodijeljena priznanja Uspješni stočar Mlinar povećao dobit Mlinsko pekarska industrija Mlinar u prvom je polugodištu ostvarila dobit od 749,15 tisuća kuna, što je rast od 24,6 posto prema istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Mlinara u prvoj polovici ove godine iznosili su 135,7 milijuna kuna i povećani su 12,3 posto.

6 progressive |

09: 2012

Prilikom otvorenja jubilarnog 20. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu, Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je priznanja “Uspješni Stočar” za najveća dostignuća u stočarskoj proizvodnji u 2011. Belje d.d. proglašeno je za najvećeg proizvođača junećeg mesa, svinjskog mesa i kravljeg mlijeka u Hrvatskoj u 2011. Priznanje Uspješni stočar, u ove tri kategorije, Belje je dobilo šestu godinu za redom i time potvrdilo kontinuitet uspješne stočarske proizvodnje.


| 09:2012 Otvoren prvi kvartovski Spar supermarket u Zagrebu

Rekordan rezultat Maraske

Nakon sedam Interspar hipermarketa u zagrebačkim trgovačkim centrima (King Cross, Emmezeta Stupnik, CCO West, Arena centar, Garden Mall, CCO East i Retkovec), Spar Hrvatska počeo je s otvaranjem manjih kvartovskih Spar supermarketa, površine nekoliko stotina kvadrata, koji su prvenstveno namijenjeni brzoj i svakodnevnoj kupovini. Prva takva Spar trgovina otvorena je u zagrebačkoj četvrti Sopot, a cijene i akcijski proizvodi u njoj jednaki su kao i u Interspar hipermarketima. U Spar supermarketima naglasak je na svježem asortimanu pa će se tako svakodnevno peći svježi kruh, a tijekom cijelog dana moći će se kupiti gotovi, topli obroci. Spar u Sopotu zapošljava 14 radnika. Na otvorenju u Sopotu prisustvovali su Helmut Fenzl, generalni direktor Spar Hrvatska, Danijel Vidiš, direktor trgovačkog lanca Spar te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Maraska d.d. u srpnju 2012. ostvarila je rekordni prodajni rezultat u posljednjih 10 godina. Srpanj je bio najuspješniji mjesec u tekućoj godini sa stopama rasta od 14% na domaćem tržištu i 77% na inozemnom tržištu, u odnosu na srpanj 2011. Ukupni rast prihoda u srpnju ove godine iznosi 18%.

U sklopu ZTC-a otvoren preuređeni Supermarket Plodine Početkom rujna, u novootvorenom Zapadnom trgovačkom centru u Rijeci, tvrtka Plodine svečano je otvorila svoj 70. po redu prodajni centar. Novi supermarket prostire se na 2500 četvornih metara prodajnog prostora i svojim, sada još modernijim pristupom raspodjele odjela i asortimana, potrošaču pruža funkcionalnu i ugodnu kupovinu. Dodatna povoljnost kupovine usmjerena je na veliki broj akcijskih proizvoda domaćih i stranih proizvođača i niske cijene. Zapadni Trgovački Centar (ZTC) otvoren je 6. rujna, a u izgradnju je uloženo oko 50 milijuna eura. Izgradnja centra, čiji je vlasnik tvrtka Universale International iz Beča, trajala je oko dvije godine. U novom trgovačkom centru nalazi se oko 70 prodavaonica i drugih sadržaja na tri etaže, u kojima će biti zaposleno ukupno oko 500 ljudi.

Dukat pristupio Global Compactu Najveća svjetska mreža društveno odgovornog poslovanja UN Global Compact dobila je novog člana, tvrtku Dukat. Inicijativa Ujedinjenih naroda koja povezuje poslovni sektor s agencijama UN-a, vladama i civilnim organizacijama temelji se na 10 osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije. Inicijativa UN Global Compact pokrenuta je 2000. i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja preko 8000 korporativnih dionika iz preko 135 zemalja diljem svijeta.

Novi članovi NO-a Konzuma Na glavnoj skupštini trgovačkog lanca Konzum, održanoj u kolovozu, usvojeni su godišnji financijski izvještaji za prošlu godinu te je donesena odluka da će se dobit ostvarena u prošloj godini u iznosu 345,2 milijuna kuna rasporediti u zadržanu dobit. No dioničarima će se isplatiti dividenda od 1,70 kuna po dionici iz dijela zadržane dobiti ostvarene u 2005., u ukupnom iznosu od 38,59 milijuna kuna. Uz to, predmet poslovanja društva nadopunjuje se novom djelatnošću - proizvodnja i popravak predmeta od drva. Skupština je opozvala Rudu Mikulića i Ivu Balent s mjesta članova Nadzornog odbora dok su za nove nadzornike izabrani Ante Todorić i Josip Zaher.

Potvrđena izvrsnost Jamnice Mineralna voda Jamnica postala je nositelj prestižne titule “Exceptional product”. Jamnica d.d. prijavila je svoju mineralnu vodu na “slijepo testiranje” koje provodi žiri sastavljen od glavnih kuhara i sommeliera, u toj branši vodećih u svijetu. Tako je mineralnoj vodi Jamnica na ovogodišnjem testiranju dodijeljen maksimalan broj zvjezdica.

Karlovačkoj pivovari okolišna dozvola Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za Karlovačku pivovaru, odnosno okolišnu dozvolu za rad postojećih postrojenja. Rješenje se može naći na adresi Ministarstva. Karlovačka pivovara prva je od postojećih većih industrijskih postrojenja u Hrvatskoj i prva hrvatska pivovara koja je dobila ovu dozvolu.

Snažno povećanje zarade Henkela “Henkel je nastavio dobro poslovanje u drugom kvartalu unatoč teškom tržišnom okruženju. Mi generiramo profitabilan rast u svim našim poslovnim sektorima i istaknuli smo znatno povećanje naše EBIT marže”, izvijestio je predsjednik Uprave tvrtke Henkel Kasper Rorsted. “Dobri rezultati ostvareni u drugom kvartalu odražavaju naš stalan fokus na naše strateške prioritete. Ovime smo napravili važan korak prema postizanju naših ciljeva za 2012. godinu”.

Metro ostvario dobit Njemački trgovački lanac Metro izvijestio je da je zahvaljujući rezanju troškova, snižavanju cijena i ulaganjima u usluge uspio ostvariti 2-postotni rast dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Metro grupa, koja objedinjuje gotovinsku prodaju, supermarkete, robne kuće i trgovine elektroničkom robom, u drugom tromjesečju ostvarila je rast prilagođenog EBIT-a za 2,5 posto, na 314 milijuna eura. progressive |

09:2012

7


 AKTUALNO

Iz zemlje Orbico d.o.o. preuzeo distribuciju robne marke Natureta Orbico d.o.o. je u potpunosti preuzeo distribuciju robne marke Natureta, slovenskog proizvođača Eta, živilska industrija d.d. Robna marka Natureta osobito je cijenjena zbog svoje kvalitete. Proizvodi su bez umjetnih bojila i aroma, bez konzervansa, bez dodanih sladila i GMO free. Natureta portfelj obuhvaća umake, namaze, ukiseljeno povrće, džemove, gotova jela.

Humanitarnom PIK Mortadelom prikupljeno 10.000 kuna Na 32. kulinarsko-turističkoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu, zahvaljujući inicijativi PIK Vrbovca, glavnog sponzora manifestacije prikupljeno je 10.000 kuna za udrugu NADA za djecu s posebnim potrebama za rehabilitacijsko jahanje, u dobrotvornoj akciji “Humanitarna PIK Mortadela”. U organizaciji PIK Vrbovca pripremale su se delicije od 200 kila teške PIK Mortadele.

Plodine povećale prihod Unatoč krizi, riječke Plodine, treći najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj nakon Konzuma i Tiska, u prvom su polugodištu 2012. u odnosu na isto razdoblje lani povećale ukupni prihod za 8,6 posto na 1,5 milijardi kuna dok je dobit narasla 6,3 posto na 20 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće tvrtke. Pritom je udio maloprodaje u ukupnim prihodima 84,8 posto, a ostalo se uglavnom odnosi na veleprodaju.

PIK Vrbovec otvorio novu tvornicu trajnih salama U PIK Vrbovcu, uz prisutnost brojnih uzvanika, predstavljene su tri nove investicije – tvornica za proizvodnju trajnih salama, novi pogon za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina te novo skladište gotove robe, ukupne vrijednosti više od 250 milijuna kuna. Riječ je o pogonima s najsuvremenijom tehnologijom, površine 17.500 kvadratnih metara, čijom je izgradnjom ukupna površina proizvodnog i skladišnog prostora ove vodeće hrvatske mesne industrije povećana na 80.000 kvadratnih metara. Novi kapaciteti će PIK Vrbovcu omogućiti jačanje pozicije na domaćem i regionalnom tržištu te u budućnosti otvoriti vrata novim stranim tržištima.

Otvoreno paletno skladište PIK Vinkovci U Lipovcu je početkom kolovoza svečano otvoreno novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća površine 2500 metara kvadratnih i kapaciteta 5000 tona. Sastoji se od šest najsuvremenije opremljenih komora koje osiguravaju očuvanje vrhunske kakvoće proizvoda, a sadrže ukupno 5000 box paletnih mjesta. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 17,5 milijuna kuna. Ukupni skladišni kapaciteti na lokaciji Lipovac imaju preko 12.000 tona, a do kraja godine u sklopu skladišnog centra planira se otvoriti linija za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, linija za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav za potrebe skladištenja luka ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna. Na ovoj se lokaciji također nalaze dvije hladnjače i podno skladište ukupnog kapaciteta 7000 tona.

Pet godina shopping centra Avenue Mall Zagreb Shopping centar Avenue Mall Zagreb obilježio je peti rođendan brojnim događanjima. Osim velike nagradne igre u vrijednosti 5000 kuna, rođendanski tjedan prošao je u znaku pomno odabranih poklona za posjetitelje – besplatnih kino ulaznica, ukusnih rođendanskih ručkova, osvježavajućih sladoleda, vesele igraonice za najmlađe te paketa za povratak u školu.

Imenovanja u Philip Morrisu Zagreb

Best Buy Award: Pohvale Vindiji

Branislav Bibić

Najnovije Best Buy Award istraživanje, koje je tijekom srpnja 2012. u Hrvatskoj proveo Centar za istraživanje tržišta GfK, i koje pokazuje kakvo je mišljenje i percepcija hrvatskih potrošača o tome tko im na tržištu nudi proizvode i usluge najboljeg omjera cijene i kvalitete, na prvo mjesto stavlja varaždinsku Vindiju. Drugo mjesto dijele K Plus i Dukat, a treći je Konzum.

Branislav Bibić imenovan je generalnim direktorom te predsjednikom Uprave društva Philip Morris Zagreb d.o.o. Bibić je karijeru u Philip Morrisu Zagreb započeo 2007., te je prije prelaska na novu funkciju bio direktor korporativnih poslova za regiju Središnja Europa – Jug. Na novoj funkciji zamijenit će Tomislava Vujčića, koji je od 1. svibnja preuzeo funkciju direktora trade marketinga za Rusku Federaciju u Philip Morrisu. Marijana Bubalo imenovana je direktoricom korporativnih poslova za regiju Središnja Europa – Jug. U Philip Morris Zagreb došla je 2007. kao rukovoditeljica opskrbnog lanca. Donedavna savjetnica Uprave za marketing i prodaju u Basler osiguranju Zagreb Marina Jurković prelazi u Philip Morris International u Moskvi.

8 progressive |

09: 2012

Tomislav Vujčić

Marijana Bubalo

Marina Jurković


| 09:2012

progressive |

09:2012

9


 AKTUALNO

Iz regije Prva Idea u Novoj Pazovi U ulici Kralja Petra I Karađorđevića otvorena je prva Idea prodavnica u Novoj Pazovi. Nova Idea u moderno uređenom prodajnom prostoru, površine od gotovo 700m2, nudi kupcima bogat asortiman od gotovo 12.000 artikala.

Dixy lansira privatne marke Ruski trgovac Dixy najavio je lansiranje linije proizvoda pod vlastitom robnom markom kako bi pojačao lojalnost među potrošačima na tržištima u nastajanju. Paleta proizvoda pod nazivom “D” nudi “proizvode visoke kvalitete” sa, u prosjeku, 20% nižim cijenama u odnosu na usporedive brendove.

Lidl gradi igrališta za djecu Diskontni lanac Lidl počeo je s projektom izgradnje igrališta u gradovima diljem Češke. Trgovački lanac u ovom se projektu udružio s Licence Merchandising Prague, kako bi mogli koristiti popularnu češku maskotu Rákosníčeka za naziv igrališta. Igrališta, brendirana Lidl logoom, mogu se i iznajmiti za proslave i posebne prilike.

Nestlé jača kapacitete Nestlé jača proizvodne kapacitete u Europi, investirajući više od 56,2 milijuna USD kako bi proširio kapacitet tvornice za proizvodnju hrane za kućne ljubimce Purina u Mađarskoj. Širenje tvornice u gradu Büku trebalo bi osigurati otvaranje novih 150 radnih mjesta do kraja 2012.

CBA otvara 7 novih trgovina Drugi najveći maloprodajni lanac u Mađarskoj, CBA, inače u domaćem vlasništvu, dobio je kredit od 1,17 milijuna eura iz EU fonda za regionalni razvoj za sufinanciranje ukupnog projekta, koji podrazumijeva investiciju u iznosu od 5,3 milijuna eura za otvaranje novih radnih mjesta u nekoliko gradova u Mađarskoj. Cijeli projekt podrazumijeva i otvaranje novih trgovina do kraja travnja 2013.

10 progressive |

09: 2012

U Bečeju pušten u radi novi pogon Sojaproteina Kompanija Victoria Group pustila je u rad novi pogon tvornice Sojaprotein u Bečeju, kapaciteta 70.000 tona, čime je omogućen ukupni godišnji kapacitet prerade od 250.000 tona sojinog zrna. Vrijednost investicije iznosi 30 milijuna eura, a novi pogon za proizvodnju tradicionalnih sojinih protenskih koncetrata čini ovu tvornicu jedinstvenim tvorničkim kompleksom u Europi s objedinjenim fazama prerade soje. Proizvodi novootvorenog pogona imaju najširu primjenu u prehrambenoj, ali i u farmaceutskoj industriji.

Novi Maxi supermarket u Rakovici

Mercator-S otvorio 10. Roda Centar

Mercator-S otvorio je novi Roda Centar u Kruševcu, površine 20.000 m² u čijem su sastavu i suvremeni megamarket, kao i Centar tehnike. U Roda Centru otvoreno je blizu 250 novih radnih mjesta dok je vrijednost investicije 16 milijuna eura, priopćeno je iz Mercatora. Megamarket, na površini od 3500m2, nudi asortiman od oko 17.000 artikala koji uključuje svježe meso, kruh i peciva, konditorski program, pića, asortiman egzotičnog i domaćeg voća, ponudu bio, eko i organskih proizvoda, školski pribor, kućni i kuhinjski tekstil, autokozmetiku i sezonske artikle. Objekt ima 300 parking mjesta.

Početkom rujna u Rakovici je otvoren novi Maxi supermarket. Prostire se na više od 600m² prodajnog prostora i nudi širok izbor proizvoda. Raspolaže odjelima pekare, tržnice s voćem i povrćem, gotovih jela, svježeg mesa i delikatesa i smrznute, rinfuzne ribe. Kako ističu iz Delhaizea, izbor je obogaćen i artiklima privatnih robnih marki Premia, 365, Delhaize, Care, Bio. Maxi u Rakovici zapošljava 37 radnika.

Metro po mjeri u Požarevcu Kompanija Metro Cash & Carry Srbija otvorila je distributivni centar u Požarevcu, deseti po redu objekt ovog lanca u Srbiji. Centar formata ‘Metro po mjeri’ namijenjen je prije svega kupcima iz sektora trgovine i ugostiteljstva. Objekt u Požarevcu, u prodajnom prostoru od 2000m2, kupcima nudi asortiman od 3500 artikala, baziran prije svega na prehrambenim proizvodima. U otvaranje objekta u Požarevcu Metro je investirao 400.000 eura.


 AKTUALNO

Iz svijeta

| 09:2012

SuperValu zatvara 60 trgovina Američki prehrambeni trgovac SuperValu objavio je da planira zatvoriti 60 trgovina, boreći se s padom prodaje. Ova kompanija će zatvoriti 38 prehrambenih trgovina i 22 SaveA-Lot lokacije, pri čemu se očekuje da će većina objekata biti zatvorena do 1. prosinca. Ova zatvaranja uključuju 27 Albertsons trgovina, 4 Acme trgovine i jedan Jewel-Osco objekat. Iz SuperValua je rečeno da će zatvaranja generirati 80-90 milijuna dolara u kešu koji će u naredne tri godine biti iskorišteni da se smanje dugovanja i u druge svrhe.

Walmart isprobava iPhone za bržu naplatu

Albert Heijn stiže u Njemačku

Walmart je započeo s isprobavanjem novog “Scan & Go” sistema (‘Skeniraj & Idi) koji kupcima omogućava korištenje njihovih iPhonea, umjesto ručnih skenera koje mogu dobiti u trgovini. Ovaj potez je uslijedio nakon što je grupa ranije ove godine najavila da planira dodati više samouslužnih blagajni u Walmartu i Sam’s Clubu. Očekuje se da će novi sistem ubrzati proces naplate te Walmartu smanjiti troškove. Nizozemski Albert Heijn otvorio je svoju prvu trgovinu u Njemačkoj. Kako su iz lanca izvijestili ranije, “AH To Go” trgovina je smještena u Aachenu, tik do nizozemske granice. Nalazi se na mjestu bivše ljekarne Schlecker i obuhvaća 80m2 prodajnog prostora te nudi asortiman 650-700 SKU-a. Albert Heijn planira do kraja godine otvoriti još nekoliko “AH To Go” poslovnica u Njemačkoj, koje će slijediti nedavno lansirani novi koncept “food to go”.

Tesco uvodi police za američke proizvode Tesco je najavio da će lansirati posebne police unutar trgovina koje će biti rezervirane za uvozne proizvode iz SAD-a, javlja časopis The Grocer. Tesco će posebne police najprije uvesti u deset svojih trgovina diljem zemlje. U ponudi će se naći američki brendovi poput Hershey čokolade. Sličan je potez prošli mjesec napravila Asda, u vlasništvu Walmarta, koja je u gotovo 100 trgovina u Velikoj Britaniji postavila posebne police s američkim slasticama.

Carrefour zatvara trgovine u Singapuru Francuski trgovački lanac Carrefour do kraja će godine zatvoriti svoja dva hipermarketa u Singapuru zbog slabih dugoročnih izgleda za rast. Trgovac je 2010. pokušao prodati svoje jugoistočne azijske trgovine, no to mu nije uspjelo u Singapuru i Maleziji jer dražba nije uspjela privući vrijedne ponude.

Rekord Coca-Cole na Facebooku Coca-Cola je postala prvi brend koji je dostigao više od 50 milijuna “lajkova” na socijalnoj mreži Facebook, što se pripisuje autentičnosti njihove stranice i aktivnoj komunikaciji s fanovima. Coca-Colin najveći suparnik kada je riječ o brendovima je Disney, sa 38,2 milijuna fanova.

Campari kupuje Lascelles de Mercado Campari je objavio da kupuje Lascelles de Mercado, proizvođača ruma s Jamajke, u pogodbi vrijednoj 415 milijuna dolara. Pogodba, koja ojačava poziciju Camparija u njegovom najprofitabilnijem poslovnom segmentu, bit će zaključena u četvrtom kvartalu godine.

Tesco zatvara četiri hipermarketa Maloprodajni lanac Tesco zatvorit će četiri hipermarketa u Kini zbog, kako su istaknuli, nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji. “Ova odluka donesena je s ciljem osiguravanja dobre pozicije Tesca na kineskom tržištu, kako bi najbolje iskoristili mogućnosti kada dođe do poboljšanja ekonomskih prilika u Kini”, izjavio je glasnogovornik Tesca.

Migros se povezuje s Alnaturom Švicarski trgovac Migros surađivat će s njemačkim lancem supermarketa organske hrane Alnatura na lansiranju novih organskih supermarketa u Švicarskoj. Prva probna trgovina bit će otvorena u Zürich-Höngg, pod imenom AlnaturaMigros. Paleta proizvoda sastoji se isključivo od ekoloških proizvoda Alnature, Migrosa i drugih organskih brendova.

progressive |

09:2012

11


 FINANCIJE I POREZI

Zakon o fiskalizaciji

Fiskalne blagajne: kraj prodaje na crno ili samo skupi pokušaj?

Piše: Jasmina Kajtezović, Manager, TPA Horwath

U

nedostatku mjera poticanja (rasta) gospodarstva koje bi posljedično trebalo utjecati i na rast u državnoj blagajni, te uz isti takav nedostatak sredstava u državnom proračunu, u ovo doba recesije i krize hrvatska Vlada spas nalazi u čestim i brzim promjenama fiskalnog sustava države koje bi trebale popuniti “rupe” u državnom proračunu te ujedno stati na kraj sivoj ekonomiji. Tako je na osnovi analize godišnjih prijava poreza na dohodak obrtnika, Porezna uprava zaključila da su prikazivani nerealno mali prometi i dohotci te da je tome uzrok nekontrolirani tijek gotovine. Stoga se Ministarstvo financija odlučilo na uvođenje novog načina kontrole registriranog prometa kod svih poduzetnika koji naplaćuju dobra i usluge u gotovini. S obzirom na to, Vlada je u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (“Zakon o fiskalizaciji”), koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2013. godine. Zakon o fiskalizaciji predviđa fiskalizaciju blagajničkog poslovanja putem sustava IT komunikacija i softverskog rješenja koje osigurava povezanost poreznog obveznika i Porezne uprave te kontrolu izdavanja računa. Naime, uvođenjem fiskalnih blagajni poreznici žele kontrolirati svaki račun koji izdaju trgovci, ugostitelji, obrtnici, ali i odvjetnici. Na taj način se želi poboljšati naplata poreza i smanjiti siva ekonomija. Tako Vlada u 2013. godini u proračunu očekuje pola milijarde kuna više, a u svakoj idućoj godini i milijardu. Također, osim punjenja

12 progressive |

09: 2012

Zakon o fiskalizaciji predviđa fiskalizaciju blagajničkog poslovanja putem sustava IT komunikacija i softverskog rješenja koje osigurava povezanost poreznog obveznika i Porezne uprave te kontrolu izdavanja računa. Poreznici žele kontrolirati svaki račun koji izdaju trgovci, ugostitelji, obrtnici, ali i odvjetnici te time poboljšati naplatu poreza i smanjiti sivu ekonomiju. proračuna, Zakon o fiskalizaciji bi trebao omogućiti i kontrolu podataka o radnom vremenu osobe koja izdaje račun (radi li prekovremeno, u smjenama itd.), kao i o broju zaposlenih.

OBVEZNICI, PRIMJENA I TROŠKOVI Zakon o fiskalizaciji bi trebali primjenjivati obrtnici (fizičke osobe, obveznici poreza na dohodak) i poduzetnici (pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobitak). Obveznici koji ostvaruju promete poput prodaje na tržnicama, prodaje novina i dnevnog tiska, prodaje ulaznica itd., tj. trafike, prodavači ulaznica, kolodvori, banke, itd. nisu obveznici fiskalizacije dok je posebni postupak nadzora kod izdavanja računa predviđen za tzv. obrtnike paušalce tako da njima Porezna uprava ovjerava blokove uvezanih računa označenih rednim brojevima prije početka uporabe, tj. izdavanja računa.

Vlada u 2013. u proračunu očekuje pola milijarde kuna više, a u svakoj idućoj godini i milijardu. Također, Zakon o fiskalizaciji bi trebao omogućiti i kontrolu podataka o radnom vremenu osobe koja izdaje račun kao i o broju zaposlenih.

Početak primjene Zakona o fiskalizaciji se razlikuje po kategorijama poduzetnika, odnosno fiskalizacija će se uvoditi postupno u etapama kroz određeni vremenski period omogućavajući pojedinim kategorijama poduzetnika uspostavu i prilagodbu novom načinu poslovanja. Tako će od 1. siječnja 2013. godine u sustav tzv. fiskalne blagajne ući ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici. Nakon ugostitelja te velikih i srednjih poduzetnika, od 1. travnja 2013. godine u fiskalizaciju ulaze i trgovci i slobodna zanimanja, poput stomatologa, odvjetnika i svih onih koji svoje usluge naplaćuju u gotovini, a od 1. srpnja 2013. godine svi ostali koji izdaju račune - manji poduzetnici i obrtnici.

PROGRAMSKA PODRŠKA Uspostava fiskalizacije podrazumijeva nabavu (ili prilagodbu) uređaja za elektronsku naplatu, odgovarajuće programe koji će bilježiti svaki račun i podatke te digitalni certifikat koji će dodijeliti Financijska agencija, a koji će se koristiti za elektroničko potpisivanje elemenata računa te za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka. Obveznici fiskalizacije će prije ispisa svakog računa elektronički potpisati elemente računa te ih dostaviti Poreznoj upravi preko internetske veze. Tek kada se u Poreznoj upravi provjeri jesu li dostavljeni svi potrebni podaci, određuje se takozvani “Jedinstevni identifikator” računa te se internetskom vezom vraća pošiljatelju. Kako bi sustav funkcionirao, elek-


| 09:2012 tronički naplatni uređaji moraju omogućiti uporabu programske podrške za elektroničko potpisivanje elemenata računa te omogućiti vezu (Internet) za elektroničku razmjenu podataka s Poreznom upravom. U slučaju prekida uspostavljene internetske veze (npr. zbog kvara na uređaju), obveznik fiskalizacije izdaje račune sa sadržajem propisanim Zakonom o fiskalizaciji bez Jedinstvenog identifikatora računa. Međutim, obvezan je u roku od dva dana uspostaviti elektroničku vezu i dostaviti sve izdane račune Poreznoj upravi. Također, obveznik fiskalizacije obvezan je jednom dnevno po završetku radnog dana, a najkasnije prije početka sljedećeg radnog dana, Poreznoj upravi dostaviti zbrojne podatke o ostvarenom prometu tog radnog dana – dnevno izvješće čime poreznici vrše dodatnu kontrolu prometa u gotovini.

TROŠKOVI Uvođenje i primjena fiskalizacije predstavljat će određen trošak za obveznike iste. Tako bi poduzetnici za nabavu odnosno prilagodbu postojećih elektroničkih naplatnih uređaja mogli imati trošak i do 3000 kuna, Finini certifikati stajali bi 60 kuna godišnje, a telekomunikacijske veze oko 100 kuna. Međutim, Vlada smatra da izdaci za fiskalizaciju nisu veliki, te ih opravdava boljom učinkovitošću prikupljanja sredstava u državni proračun i smanjenju sive ekonomije. Za sada nije poznato koji će uređaji i programi biti ponuđeni poduzetnicima niti kolika će im biti cijena, ali je sigurno da će se mnogi žaliti na njihovu cijenu. Također se zna i da će država za centralizaciju cjelokupnog sustava u prvoj godini platiti 13 milijuna kuna te 15 milijuna kuna sljedeće dvije godine, odnosno ukupno 43 milijuna kuna.

ULOGA GRAĐANA U cijelom ovom procesu nije zanemarena ni uloga građana, kako u sudjelovanju jačanja općeg “poreznog morala” tako i kao dodatan izvor prikupljana sredstava državnog proračuna. Naime, građani su dužni uzeti račun, jer ako ih se uhvati bez računa mogu biti kažnjeni s 200 do 2000 kuna, ali će putem poreznog broja svakog računa moći provjeriti jesu li računi prijavljeni Poreznoj upravi i na taj će način imati kontrolu participiraju li u javnim troškovima ili u punjenju računa pojedinaca. Za tu će namjenu PU otvoriti web servis i SMS centar, od kojih će se dobiti odgovor o ispravnosti računa. Fiskalne blagajne uvele su gotovo sve zemlje u regiji. Međutim, proces fiskalizacije se u nekim zamljama (npr. BiH) pokazao neučinkovitim s obzirom da su poduzetnici prijavljivali samo dio prometa preko fiskalnih uređaja, dok su veći dio računa provodili kroz “stare” blagajne ili ih, kao kod nekih uslužnih djelatnosti - frizeri, kozmetičari, privatne liječničke prakse i sl. uopće ne izdaju, pa je ovakav način nadzora u potpunosti neučinkovit. Spektakularne najave o učinkovitosti sustava tako su se pokazale nerealnima i dokazale da takvo rješenje ipak ne može nadjačati učinkovitost terenskog nadzora poreznih inspektora, kao i to da visoke kazne nisu spriječile daljnju poreznu evaziju. Najveća propisana kazna u Hrvatskoj će prema novom zakonu iznositi pola milijuna kuna, a na poduzetnicima je da odluče isplati li im se riskirati s dvije blagajne ili ne. Ipak, važno je naglasiti da država kroz proces fiskalizacije pokušava utjecati na “porezni moral” poduzetnika i građana te proširiti bazu poreznih obveznika i na taj način ubrati prihode, iako treba imati na umu da provedba Zakona o fiskalizaciji neće biti nimalo jednostavna niti jeftina. n

progressive |

09:2012

13


 LJUDSKI RESURSI

Zakon o radu

Kako poslovati u moru propisa Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

N

ajvažniji propis kojim se uređuju prava i obaveze iz radnog odnosa je Zakon o radu. Za nepoštivanje odredbi ovog Zakona od strane Poslodavca određene su visoke novčane kazne, koje mogu ozbiljno ugroziti poslovanje kompanije. Postupa li Poslodavac u skladu sa Zakonom o radu provjerava inspekcija rada. Prema Izvješću o radu Državnog inspektorata RH u 2011., inspektori rada proveli su ukupno 17.970 nadzora u području radnih odnosa u kojima su utvrdili 24.903 povrede propisa.

Snalaženje u moru propisa i zakonskih odredbi prava je noćna mora za poslodavce. U nekoliko desetaka različitih zakona, pravilnika i procedura koje poslodavac mora poznavati i primjenjivati, krije se nekoliko tisuća različitih odredbi čije nepoštivanje može dovesti do velikih poteškoća u radu kompanije, pa čak i do njezinog zatvaranja. tu zdravlja i sigurnosti na radu ä radnicima na prikladan način učinite dostupnim sve propise o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, kolektivni ugovor i Pravilnik o radu ä sklopite pisani ugovor o radu prije početka rada i osigurajte da potvrda o sklapanju ugovora o radu sadrži sve uglavke propisane Zakonom, a o sklopljenom ugovoru o radu na izdvojenome mjestu rada u propisanom roku obavijestite inspekciju rada

KATEGORIJE PREKRŠAJA Prekršaji Poslodavca raspoređeni su u tri kategorije: lakši, teži i najteži prekršaji. Za lakši prekršaj poslodavac će morati izdvojiti od 10.000,00 do 30.000,00 kn, dok će za isti prekršaj odgovorna osoba poslodavca (poslodavac fizička osoba, direktor, rukovoditelj ili voditelj odjela) morati izdvojiti od 1000,00 do 3000,00 kn. Za teže i najteže prekršaje inspektor rada može poslodavcu na mjestu izvršenja prekršaja izreći novčanu kaznu u iznosu od 10.000,00 kn, odnosno 20.000,00 kn, a odgovornoj osobi poslodavca u iznosu od 3000,00 kn, odnosno 6000,00 kn.

KAKO POSLOVATI Evo nekoliko savjeta kojih se možete pridržavati kako biste osigurali poslovanje sukladno Zakonu o radu i izbjegli 20-ak najčešćih prekršaja: ä prije početka rada, omogućite radniku da se upozna sa svim propisima unutar kompanije koji se odnose na organizaciju rada i zašti-

14 progressive |

09: 2012

ä prijavite radnika na obavezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u roku od 8 dana od dana početka rada, odnosno prije upućivanja na rad u inozemstvo te radniku svakako uručite obrazac prijave ä ugovor o radu na određeno vrijeme sklapajte samo u slučajevima koji su predviđeni zakonom ili kolektivnim ugovorom ä vodite sve propisane evidencije o radnicima i o radnom vremenu te plaćama ä donesite odluku o radnom vremenu i iste se pridržavajte (radnik smije raditi prekovremeno najviše 8 sati tjedno uz ograničenje da prekovremeni rad ne smije trajati duže od 32 sata mjesečno ili 180 sati godišnje) ä ukoliko prekovremeni rad radnika traje duže od 4 tjedna neprekidno ili više od 12 tjedana tijekom godine, odnosno ako prekovre-

meni rad svih radnika prelazi mjesečno 10% ukupnog fonda radnih sati, dužni ste obavijestiti inspektora rada u roku od 8 dana ä vodite računa da trudnici, roditelju s djetetom do 3 godine starosti ili samohranom roditelju s djetetom do 6 godina starosti, te radniku koji radi u nepunom radnom vremenu, bez njegovog pristanka ne možete narediti prekovremeni rad ä o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed obavijestite radnika ä ako razmišljate o preraspodjeli radnog vremena, plan donesite u skladu s propisanom procedurom ä ako imate organizirani rad u smjenama koji uključuju i noćni rad, dužni ste osigurati izmjenu smjena tako da radnik u noćnoj smjeni radi uzastopce najduže 1 tjedan ä u postupku selekcije i zapošljavanja novog zaposlenika ne tražite od njega/nje podatke koji nisu u neposrednoj svezi s radnim odnosom (npr. je li trudna, hoće li imati djecu i sl.) ä imenujte osobu koja je osim Poslodavca ovlaštena prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama podatke radnika u skladu s odredbama Zakona o radu ä imenujete osobu koja je osim Poslodavca ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane


| 09:2012 za zaštitu dostojanstva radnika te sve podatke u ovim postupcima tretirajte kao poslovnu tajnu i iste ne otkrivajte neovlaštenim osobama ä donesite raspored korištenja godišnjeg odmora i u propisanom roku obavijestite radnika o trajanju i razdoblju korištenja godišnjeg odmora ä omogućite radniku korištenje godišnjeg odmora (najmanje 2 tjedna neprekidno u kalendarskoj godini za koju ostvaruje pravo) ä za svaku uskratu isplate plaće ili nekog njezinog dijela, odnosno naknade plaće ili dijela naknade plaće morate imati suglasnost radnika (pisana izjava radnika) ä radniku u propisanom roku dostavite obračun plaće, naknade plaće ili otpremnine propisanog sadržaja (bez obzira dali se radi o obračunu isplaćene ili obračunu dugovane, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine) ä otkaz ugovora o radu dužni ste obrazložiti i dostaviti radniku (u pisanom obliku)

ä ako otkazujete radniku zbog poslovno uvjetovanih razloga prije isteka roka od šest mjeseci ne možete zaposliti drugog radnika na istim poslovima za koje je utvrđeno da je prestala potreba za njihovim obavljanjem. Ukoliko to činite u roku od 6 mjeseci, onda prvo morate ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazan ugovor o radu ä otkaz ugovora radniku za vrijeme bolovanja (ozljeda na radu ili profesionalna bolest), trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od dana prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, nije dopušten ä radniku ste dužni vratiti radnu knjižicu na njegov pisani zahtjev i po prestanku ugovora o radu nakon što izvršite odjavu sa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u propisanom roku

ä ako zapošljavate 20 i više radnika, obavezno donesite i objavite Pravilnik o radu i istim uredite sva pitanja koja moraju biti uređena. Ako imate radničko vijeće obavezno se savjetujte s njima prije donošenja Pravilnika o radu Poslovanje u skladu sa Zakonom o radu pridonosi jačanju imidža dostojnog svakog uglednog poslodavca. n

progressive |

09:2012

15


 DIGITALNI MEDIJI

Foursquare

Komunikacija brendova s korisnicima Piše: Andrija Frinčić, rukovoditelj razvoja, Sagena informatički inženjering d.o.o.

D

igitalni marketing kao marketinški kanal danas je uvelike prihvaćen i eksploatiran. Gotovo da ne postoji brend bez kvalitetne web stranice i bez online marketinških kampanja putem neke od marketinških platformi. Svakim danom raste broj brendova koji kvalitetno komuniciraju s potrošačem putem društvenih mreža (prvenstveno Facebooka). U ovim okvirima stvara se okruženje za eksperimentiranje s novim oblikom oglašavanja i novim oblikom marketinga. Geolokacijski marketing spaja društvene mreže, digitalni marketing i lokaciju u koktel koji omogućava sasvim novi oblik interakcije brenda s potrošačem i to na mjestu gdje

16 progressive |

09: 2012

Geolokacijski marketing spaja društvene mreže, digitalni marketing i lokaciju u koktel koji omogućava sasvim novi oblik interakcije brenda s potrošačem i to na mjestu gdje potrošača želimo - u našoj trgovini, restoranu ili baru.

potrošača želimo - u našoj trgovini, restoranu ili baru.

FOURSQUARE Foursquare je geolokacijska društvena mreža izgrađena oko prijava korisnika na različitim lokacijama. Kroz prijave na fizičkim lokacijama, korisnici skupljaju korisne bodove koji im donose prestižnu titulu gradonačelnika (“mayor”), različite značke (“badges”) te, ovisno o vlasnicima lokacije, specijalne ponude i nagrade. Ova društvena mreža trenutno broji 20 milijuna korisnika koji su se do sada prijavili 2 milijarde puta. Što se tiče lokalne penetracije, prema zadnjim istraživanjima agencije

Drap, u Hrvatskoj Foursquare ima 6500 korisnika te su oni do sada napravili oko 800.000 prijava. Iako naočigled ovaj servis u Hrvatskoj koristi mali broj korisnika, pravi potencijal za marketinški nastup na ovom servisu leži u 12 milijuna turista koji godišnje posjete Hrvatsku. Dva su osnovna načina na koji brend može iskoristiti Foursquare platformu. Kreiranjem vlastite Foursqare stranice brend može korisnicima koji se prijave na lokacije, a koje su u vlasništvu brenda, ponuditi posebne ponude, akcije te razne poklone. Drugi način oslanja se na poticanje korisnika da ostave pozitivan komentar ili preporuku koji su vidljivi ostalim korisnicima u blizini lokacije. Pozitivni komentari i dobre preporuke privlače potencijalne korisnike i predstavljaju generator novih prodaja. Dakle, putem specijalnih ponuda brendovi mogu nagrađivati vjernost postojećih korisnika dok putem pozitivnih komentara i preporuka mogu privući nove korisnike.

ŽIVOT JE IGRA Za razliku od klasičnih društvenih mreža, gdje zapravo brend nema ideju o lokaciji klijenta s kojim komunicira i gdje je naglasak na sadržaju koji mora biti takav da zainteresira korisnika, Foursquare omogućava brendovima interakciju s klijentom na mjestu kupovine. Lokacijska komponenta omogućava kreativnim marketinškim agencijama osmišljanje zabavnih marketinških igara čiji je cilj s jedne strane


| 09:2012

Foursquare je geolokacijska društvena mreža izgrađena oko prijava korisnika na različitim lokacijama. Kroz prijave, korisnici skupljaju korisne bodove koji im donose razne nagrade. privlačenje novih kupaca, a s druge - nagrađivanje lojalnosti postojećih klijenata. Najčešći oblik igre na koju se kreativne agencije odlučuju je lov na blago i to u jednom od dva oblika. U prvoj varijanti korisnik, koji sudjeluje u igri, mora kroz zagonetke koje nalazi na raznim lokacijama pronaći skriveno blago. Lokacije zagonetaka objavljuju se u obliku prijave na Foursqareu. Svaka pronađena zagonetka vodi do sljedeće i tako do kraja. Cilj igre je pronaći skriveno blago. U drugoj varijanti na Foursqareu se objavljuju lokacije skrivenih predmeta. Na temelju tih objava i zadanog vremena, korisnici koji sudjeluju u igri moraju pronaći što više skrivenih predmeta. Pobjednik je korisnik s najviše pronađenih skrivenih predmeta. Naravno, u obje varijante lokacija i sve bitne informacije, osim na Forsquareu, objavljuju se i na drugim društvenim mrežama. Krajnji rezultat je zabavna igra koja je popraćena osebujnom komunikacijom na svim društvenim kanalima. Lov na blago predstavlja najjednostavniji i najčešći oblik igara (marke-

tinških kampanja) na Foursquareu, no uz kreativnu agenciju moguće je osmisliti još otkačenije i zabavnije kampanje. Jednu od otkačenijih i agresivnijih kampanja na Foursquareu osmislila je Belgijska agencija Euro RSCG. U jednom trenutku Euro RSCG si je za cilj zadao postati vodeća digitalna agencija u Belgiji. Plan je bio zaposliti vodeće marketinške stručnjake u regiji, no kako Euro RSCG nije bila percipirana kao digitalna marketinška agencija, potraga za zaposlenicima nije bila uspješna. Kako bi promijenili percepciju i probudili interes potencijalnih zaposlenika, osmisli su kampanju na Foursquareu. Cilj kampanje bio je prijavama u uredima konkurencije dostići status gradonačelnika (preuzeti mayorship) na tim lokacijama. Jednom kada je postignut prvi cilj, objavljena je preporuka na lokacijama na kojima se nalaze uredi konkurentnih agencija s ponudom za posao. Kao krajnji rezultat, na 43 lokacije konkurentnih agencija objavljena je preporuka (tip) s ponudom na posao koja je bila povezana s ponudom posla na web stranicama Euro RSCG-a. Sličnih primjera je svakim danom sve više i više.

DIGITAL SIGNAGE Jedan od izazova s kojim se brend koji želi iskoristiti Foursquare kao platformu za komunikaciju mora suočiti je informiranje i privlačenje korisnika. Postojeće korisnike koji se nalaze na lokaciji potrebno je motivirati da se počnu prijavljivati te da počnu ostavljati preporuke. Sustav digitalnog oglašavanja i informiranja (digital signange) koji je integriran sa Foursquareom te ostalim društvenim mrežama idealna je platforma za ovu komunikaciju. Digitalni ekrani na lokacijama prikazuju informacije o angažmanu brenda na društvenim mrežama, prikazuje nagradne

Lokacijska komponenta omogućava kreativnim marketinškim agencijama osmišljanje zabavnih marketinških igara čiji cilj je s jedne strane privlačenje novih kupaca, a s druge - nagrađivanje lojalnosti postojećih klijenata.

igre i specijalne ponude koje su trenutno aktivne te pozivaju korisnike da izvrše prijavu putem Foursquare servisa. Geolokacijske prijave prikazuju se na ekranima u realnom vremenu, a sustav je moguće postaviti na način da se na ekranima prikazuju preporuke korisnika, te da se posebno ističe korisnik sa statusom gradonačelnika. Ovakva komunikacija na lokaciji s korisnicima ostavlja jasnu poruku da brend želi s korisnicima komunicirati i putem Foursquarea. Digital signage u ovom se slučaju koristi u sklopu integriranog marketinškog nastupa koji obuhvaća mobilne telefone, društvene mreže i digital signange.

GEOLOKACIJA U Hrvatskoj se polako stvara klima za pokretanje, barem eksperimentalnih, kampanja na Foursqareu. Iz mjeseca u mjesec raste broj domaćih korisnika ove mreže, a s druge strane, svake godine državu nam pohodi veliki broj turista koji također predstavljaju potencijalne klijente odnosno kupce. Brend koji se odluči na ovakav oblik komunikacije, prvo mora postati vlasnik svojih lokacija. Osmišljanjem specijalnih ponuda kao načina zadržavanja vjernih klijenata moguće je proširiti doseg programa lojalnosti na korisnike Foursquare servisa. S druge pak strane poticanjem pozitivnih preporuka i komentara brend može privući nove korisnike i na taj način može Foursquare pretvoriti u generator dodatnog rasta. Integracija društvenih mreža i Foursqarea sa sustavima digital signaga omogućava brendu da na lokaciji potakne korisnike na akciju. U konačnici se svodi na komunikaciju, maštu i kreativnost brenda i agencije. Tehnologija je tu i čeka vas. n

progressive |

09:2012

17


 EKSKLUZIVNO

Planet Retail

Novi alati optimizacije asortimana Trgovci su shvatili da danas više ne mogu opstati s 'one fits all' asortimanom. Ono što im može pomoći u suočavanju s izazovima, kao i pri kreiranju asortimana koji ne samo da će ih izdvojiti od konkurencije, već im može pomoći ostvariti rast ukupnog profita, je nova generacija softvera za sofisticiranu optimizaciju asortimana. Ipak, najvažnije je da tehnologija može pomoći u prepoznavanju i zadržavanju lojalnih kupaca koji dosta troše. Pripremio: Sebastian Hill, Customer Development Director nova. Trgovci već dugo rade na poboljšanju i obogaćivanju svoje ponude. Međutim, ono što je inovativno kada je riječ o novoj generaciji rješenja za optimizaciju asortimana je da oni ne uzimaju u obzir samo metriku jednog artikla, već utjecaj koji odluke o ulistavanju i delistiranju određenih proizvoda imaju na čitavu kategoriju. Obraćajući pozornost samo na aspekte na nivou SKU-ova, trgovci mogu propustiti korelacije između određenih proizvoda i na taj način, na primjer, riskiraju da donesu pogrešnu odluku o delistiranju nekog artikla. Nove tehnologije za optimizaciju asortimana daju uvid u to koliko će ili neće biti apsorbirana prodaja nekog delistiranog proizvoda od strane drugih artikala iz te kategorije.

T

rgovcima u posljednje vrijeme postaje sve teže donijeti prave odluke o ulistavanju i delistiranju proizvoda s ciljem povećanja raznovrsnosti ponude, a da bi istovremeno izbjegli nepotrebna ponavljanja u svom asortimanu. S druge strane, izazov im predstavljaju promjene u željama i ponašanju potrošača. Uz sve to, moraju se 'boriti' s konstantnim priljevom novih proizvoda, ukusa i proširenja brend portfolija, koje im donose njihovi dobavljači. Nekada su maloprodavači mogli povećati prodaju i profit jednostavno proširujući asortiman. Međutim, ti dani su daleko za nama. Iako na zapadnoj hemisferi situacija varira od tržišta do tržišta, zajednička

18 progressive |

09: 2012

im je prezasićenost asortimana. Trgovci su shvatili da u ovakvim okolnostima više ne mogu opstati s 'one fits all' asortimanom. Ono što im može pomoći u suočavanju sa spomenutim izazovima, kao i pri kreiranju asortimana koji ne samo da će ih izdvojiti od konkurencije, već im može pomoći ostvariti rast ukupnog profita, je nova generacija softvera za sofisticiranu optimizaciju asortimana. Ipak, najvažnije je da tehnologija može pomoći u prepoznavanju i zadržavanju lojalnih kupaca koji dosta troše.

ŠIRI PRISTUP Naravno, ideja softverski potpomognute optimizacije asortimana nije potpuno

OPTIMIZACIJA POSTAJE MANJE NAPORNA Inovacija kod nove generacije softverskih rješenja je da imaju puno razrađeniji i znanstveniji pristup čitavom procesu. Dok je ranije optimizacija asortimana bila poprilično naporan i dug posao, nove tehnologije su taj proces učinile mnogo bržim i lakšim. Pri tome, dodatni bonus je i to što danas trgovci pri optimizaciji asortimana mogu uzeti u obzir ogroman broj podataka. Više se ne moraju oslanjati samo na POS podatke, već mogu koristiti i podatke dobivene na osnovi analize korištenja kartica lojalnosti i istraživanja tržišta, kao i podatke dobivene od dobavljača. FMCG tvrtke dobar su izvor informacija za trgovce kada je riječ o potrošačima, kao


| 09:2012

Dok je ranije optimizacija asortimana bila poprilično naporan i dug posao, nove tehnologije su taj proces učinile mnogo bržim i lakšim. Pri tome, dodatni bonus je i to što danas trgovci pri optimizaciji asortimana mogu uzeti u obzir ogroman broj podataka. Više se ne moraju oslanjati samo na POS podatke, već mogu koristiti i podatke dobivene na osnovi analize korištenja kartica lojalnosti i istraživanja tržišta, kao i podatke dobivene od dobavljača. i informacijama na nivou kategorija. Trgovci danas ne koriste ta saznanja samo za proces optimizacije, nego i aktivno surađuju s dobavljačima putem on-line aplikacija.

POTENCIJALI Trenutno, tehnologiju za optimizaciju asortimana najviše koriste menadžeri kategorija u cilju optimizacije određene kategorije. Ipak, neki trgovci su već počeli koristiti tehnologije u svrhu optimizacije između različitih kategorija proizvoda (cross-category optimisation). Ovo ima dosta smisla, naročito kada se razmišlja hoće li doći do kanibalizacije. Također, postoji značajan potencijal ovih tehnologija za optimizaciju između različitih kanala prodaje (cross-channel optimisation), s obzirom da sve veći broj trgovaca uvodi opciju e-trgovine i samim time pokušava istovremeno definirati najbolju ponudu kroz oba kanala. Gledajući u budućnost, upotreba integriranih rješenja također će igrati sve veću ulogu. Na primjer, povezivanjem optimizacije asortimana i optimizacije cijena, trgovci mogu uskladiti ciljeve oba segmenta i steći još jasniju sliku o tome što se događa na policama.

DEFINIRANJE STRATEGIJE Nije lak zadatak trgovcima imati prave proizvode u pravoj trgovini za prave kupce. Postizanje optimalnog balansa između ponude svih artikala koje bi potrošači željeli kupiti s jedne strane i izbjegavanje dupliranja i nagomilavanja asortimana s druge strane - postala je naročito teška misija u posljednjih nekoliko godina. Prošla su vremena kada je ogroman asortiman automatski značio veću prodaju. Neki trgovci su čak naučili na teži način da pretjerano široka ponuda može imati i negativne efekte jer se investicije u prostor i u inventar povećavaju brže nego promet i profit.

ASORTIMAN ‘PO MJERI’ Donedavno su trgovci donosili odluke o svom asortimanu, prvenstveno odlučujući o proizvodima s financijskog aspekta. Uzimali su u obzir profit, troškove, skladištenje, prostor na polici... Međutim, kako su postajali svjesni činjenice da ‘one fits all’ asortiman više ne funkcionira, počeli su uzimati u obzir i manje ‘opipljive’ karakteristike proizvoda, kao što je lojalnost potrošača određenom brendu. Naravno, to nije jednostavno jer se mora razmišljati o različitim segmentima kupaca, kanalima, regijama, ekonomskom okruženju. Na zapadnoeuropskim tržištima trgovci se nose i s izuzetno snažnom konkurencijom ‘tvrdih’ diskonata kao što su Aldi ili Lidl, koji nastoje obraniti status trgovca s najnižim cijenama, što su postigli držeći se vrlo limitiranog asortimana. Novi softver za optimizaciju ne samo da omogućuje da se asortiman kreira baš ‘po mjeri’ trgovine i konkretnih kupaca, već također onemogućava dupliranje i identificira proizvode kojima su kupci odani. Tako se povećava lojalnost potrošača, ali i ukupna prodaja određene kategorije

Svaki trgovac utvrđuje ciljeve u skladu s prodajnim kanalima, ciljnom grupom i cjenovnom politikom – definira što je to što želi postići i podržati svojim novim tehnološkim rješenjima, prije nego što napravi sljedeći korak.

proizvoda. Eliminirajući robu koja ‘ne ide’, trgovci čine prodajni prostor u svojim trgovinama daleko produktivnijim, ali i ukidaju troškove koje ‘gomilaju’ oni artikli koji leže na policama trgovine ili distributivnih centara neprodani. Također, optimizacija asortimana pomaže trgovcima postaviti više ciljeve i nametnuti se kao netko tko nudi proizvode iz cijele regije, proizvode s lokalnih farmi i slično.

STRATEGIJA JE KLJUČNA Sve ovo omogućava stvaranje znatne prednosti u odnosu na konkurenciju. Međutim, ni najrazvijeniji alat neće biti od koristi ukoliko trgovac nema jasno definirane ciljeve poslovanja - što je to što želi postići i podržati svojim novim tehnološkim rješenjima, prije nego što napravi sljedeći korak. Svaki trgovac definira ciljeve koje želi postići u skladu s prodajnim kanalima, ciljnom grupom i cjenovnom politikom. Jedan će koristiti optimizaciju asortimana da bi povećao prodaju, drugi da bi efikasno smanjio broj SKU-a. Manje ‘opipljivi’ ciljevi, kao što je povećanje lojalnosti kupaca ili nastojanje da se proizvod svidi određenoj ciljnoj grupi, su također važni kod optimizacije asortimana. Ako trgovac, na primjer, želi privući više kupaca ka polici s organskim proizvodima, softver za optimizaciju asortimana će mu pomoći identificirati kako će dodavanje većeg broja organskih proizvoda asortimanu utjecati na prodaju već prisutnih proizvoda iz ove kategorije. Trgovac također može razvijati optimizaciju asortimana da bi ispunio ciljeve koji se tiču upotrebe inventara ili optimalnijeg korištenja raspoloživog prostora u trgovini.

POSEBNO ZA SVAKU KATEGORIJU Trgovcima nije potrebna samo ukupna strategija za optimizaciju asortimana, već im je neophodna i strategija za svaku kategoriju ili segment posebno. Uzmimo primjer kategorije organskih proizvoda: jedan trgovac će željeti da njegove robne marke organskih proizvoda ‘zablistaju’ na polici i da baš njih iskoristi kako bi se bolje pozicionirao na tržištu. Drugi će se fokusirati na cijene organskih proizvoda u trgovini. Ovisno o namjeri, uspoređujući različite ‘što - ako’ scenarije, trgovac postavlja pravila u procesu optimizacije asortimana. Kada je temelj, tj. strategija postavljena, sljedeći korak je prikupljanje podataka. Što više, to bolje. n

progressive |

09:2012

19


 AKTUALNO  tendinţe

Certifikati

Sustavi upravljanja u prehrambenoj industriji Osim zakonskih obaveza, koje su usklađene sa zakonima EU, pred hrvatske proizvođače i distributere postavljeni su određeni dodatni zahtjevi, najčešće od strane velikih trgovačkih lanaca, ali i od strane potrošača, kao zadnje karike u lancu hrane. Ti su zahtjevi naznačeni normama koje obuhvaćaju pravila, smjernice i definicije sustava koje u konačnici osiguravaju kvalitetu, sigurnost i sljedivost proizvoda, zaštitu zdravlja ljudi itd. Pripremila: Ana Marušić Lisac, dipl. ing., Biotechnicon poduzetnički centar

Z

dravstveno ispravna hrana je ona koja svojom kvalitetom, uvjetima čuvanja i distribucije zadovoljava zakonske propise te kao takva neće prouzročiti štetu, ozljedu ili bolest. Sva hrana koja se stavlja na tržište mora biti zdravstveno ispravna, a svaki čovjek ima pravo očekivati da konzumira upravo takvu hranu. Na zdravstvenu ispravnost može direktno utjecati svaki subjekt u kontaktu s hranom kroz cijeli lanac od proizvodnje, prerade i distribucije. Kako bi se osiguralo da svaki subjekt u poslovanju bude odgovoran za svoj dio lanca te da bi se uspostavila i održala kvaliteta, a time sigurnost i zadovoljstvo potrošača, u poslovnu su praksu uvedeni, osim zakonskih obaveza, i drugi zahtjevi na poslovanje, koji nadilaze zakonske obaveze.

SUSTAV SAMOKONTROLE 1. siječnja 2009. stupila je na snagu odredba u hrvatskoj nacionalnoj regulativi koja najviše utječe na sustav kontrole sigurnosti hrane, a to je obaveza uvođenja sustava samo-

20 progressive |

09: 2012

kontrole utemeljene na načelima sustava analize opasnosti i kritičih kontrolnih točaka (eng. Hazard Analysis and Critical Control Points - HACCP). Iako je implementiranje HACCP sustava po zakonu obavezno, njegova certifikacija je isključivo dobrovoljna. Osim zakonskih obaveza, koje su usklađene sa zakonima EU, pred hrvatske proizvođače i distributere postavljeni su određeni dodatni zahtjevi, najčešće od strane velikih trgovačkih lanaca, ali i od strane potrošača, kao zadnje karike u lancu hrane. Takvi dodatni zahtjevi naznačeni su normama, a one osim

Na zdravstvenu ispravnost može direktno utjecati svaki subjekt u kontaktu s hranom kroz cijeli lanac od proizvodnje, prerade i distribucije. Kako bi se osiguralo da svaki subjekt u poslovanju bude odgovoran za svoj dio lanca te da bi se uspostavila i održala kvaliteta, a time sigurnost i zadovoljstvo potrošača, u poslovnu su praksu uvedeni, osim zakonskih obaveza, i drugi zahtjevi na poslovanje, koji nadilaze zakonske obaveze.

zahtjeva obuhvaćaju pravila, smjernice i definicije sustava koje u konačnici osiguravaju kvalitetu, sigurnost i sljedivost proizvoda, zaštitu zdravlja ljudi itd.

PRIMARNA PROIZVODNJA I PRERADA Danas su razvijeni standardi koji se odnose na primarnu proizvodnju te oni koji se odnose na preradu hrane. Osiguranje kvalitete i sigurnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ublažavanje štetnih učinaka poljoprivrede na okoliš, osiguravanje odgovornog odnosa prema stanovništvu i zaposlenicima te poštovanje dobrobiti životinja objedinjeno je u GlobalGAP normi. Taj sustav odnosi se na primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, kao osnovu za proizvodnju sirovina za proizvodnju hrane i propisuje odrednice dobre poljoprivredne prakse. U proizvodnji hrane i preradi traži se proizvodnja zdravstveno ispravne hrane, s kontrolom ulaznih materijala i sirovina (dobavljača), praćenjem higijenskih uvjeta proizvodnih prostora te jasnim definiranjem odgovornosti. Implementacijom HACCP sustava osigurava se proizvodnja zdravstveno ispravne hrane kroz kontinuirano vođenje dnevnika proizvodnje jer se njime prepoznaju moguće opasnosti u proizvodnji hrane i predviđaju koraci i mjere za kontrolu tih opasnosti i standardiziraju proizvodni postupci. IFS International Food Standard norma je trgovačkih lanaca pri odabiru dobavljača za sve prehrambene proizvode. Norma kombinira načela HACCP sustava sa zahtjevima sustava upravljanja kvalitetom te ispunjava-


| 09:2012 IFS i BRC dobrovoljne su i uglavnom se uvode na zahtjev kupca.

ISO - MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA ZA NORMIZACIJU

nje higijenskih zahtjeva. Britansko udruženje trgovaca na malo (British Retail Consortiucm - BRC) razvilo je tehničku normu kako bi se trgovcima pomoglo da ispune svoje zakonske obaveze s obzirom na zaštitu potrošača i pružajući zajedničku osnovu za provjeru svih proizvođača njihovih robnih marki. Norme GlobalGAP,

ISO norme su međunarodni standardi razvijeni sa svrhom postizanja jednakosti te sprječavanja tehničkih poteškoća poslovanja širom svijeta, a Međunarodna organizacija za normizaciju (ISO) objavila je još 1987. niz normi za upravljanje kvalitetom, u koje danas spada ISO 9001 norma. Implementacijom ISO 9001 norme, bez obzira na djelatnost ili veličinu tvrtke, stvara se organizacija u kojoj se u svakom trenutku zna što se radi, kako se radi, tko radi, i sve se to na pravilan način dokumentira. Uslijed povećanja osviještenosti potrošača i pojave novih opasnosti vezanih za hranu, ISO organizacija je razvila i objavila niz normi ISO 22000, koji regulira upravljanje sustavom sigurnosti hrane. Norma ISO 22000 kombinira zahtjeve zdravstvene ispravnosti i upravljanja kvalitetom i primjenjiva je na sve organizacije uključene u lanac hrane, a obuhvaća sustave upravljanja, uzajamnu komunikaciju, preduvjetne programe i HACCP načela. Norma ISO 22005 unutar su-

bjekata u poslovanju s hranom ili unutar lanaca hrane odnosi se na sustav sljedivosti i mogućnost efikasnog praćenja svih točaka u lancu proizvodnje, njegovih ulaznih i izlaznih elemenata pa omogućava dodavanje vrijednosti proizvodu, radi jasno utvrđenih svojstava proizvoda i razloga za njih u proizvodnji. n

Category Management

Prijavite se na Nielsenovu radionicu ‘Step by step’ Nielsen Merchandising Service odjel poziva Vas na radionicu “Category Management” koja će biti održana 15. i 16. listopada 2012. godine u Zagrebu. Na ovakvim radionicama dosad je sudjelovalo više od 200 kompanija i više od 2400 profesionalaca u Europi. Zadnji tržišni trendovi, sve intenzivnija konkurencija i sve zahtjevnije ponašanje potrošača, podvlače važnost suradnje izmedu trgovaca i proizvođača. “Category Management” je posebno prilagođena radionica (predavanje na engleskom jeziku) za iskusne i one malo manje iskusne profesionalce, koji su aktivno uključeni u različite projekte upravljanja kategorijama, a žele povećati svoje teoretsko i praktično znanje te lakše donositi odluke. Riječ je o profesionalcima s područja: Prodaje, Nabave, Trade Marketinga, Account Managementa, Category Managementa, Business Developmenta, Brand i Product Managementa, Upravljanja prostorom, Merchandisinga, Customer Marketing itd. Na radionici se prolazi proces od osam koraka Category Managementa, koristeći projektni materijal iz izvršenih projekata između trgovca i proizvođača, te na taj način automatski demonstrira upravljanje na nivou svakog koraka. Cilj radionice je upoznati sudionike sa svim aspektima upravljanja kategorija te ih osposobiti za primjenu upravljanja Category Managementom kroz svih pet studija slučaja. Kao zadatak sudionici prolaze upravljanje i stvaranje plana za kategoriju kroz definiciju i segmentaciju za kategoriju, definiciju uloge, analizu kategorije i određivanja taktika za kategoriju. U ponudi su i In house radionice sa dodatnim popustom od 20%. Voditelji radionice su specijalizirani za poslovno savjetovanje za područje upravljanja kategorijama.

Trajanje: 15. i 16. listopada, od 9:00–17:00h Cijena radionice: *1000 € cijena za prvog sudionika; *800 € cijena za svakog sljedećeg sudionika iz iste kompanije; - za više od 3 sudionika dodatni popust od 10% na ukupni iznos; *Cijene s posebnim popustom primjenjivat će se do 1.10.2012.

Kontakt za detaljnije informacije: Krešimir Štivičić Merchandising Services Manager for Adriatics Telefon. +385 1 6690 444, fax. +385 1 6690 401

progressive | Svarog (V. Padovan)

09:2012

21


 KULTURA PREHRANE  tendinţe

Antioksidansi

Važan atribut zdravlja Piše: Diana Gluhak, mag. nutricionizma, foodieCro

U

zadnje vrijeme teme o antioksidansima često zaokupljaju pažnju, naročito tijekom ljeta kad je voće i povrće češće prisutno na našim tanjurima. Međutim, jesen ne mora biti razlog da smanjimo unos zdrave hrane bogate prijeko potrebnim nutrijentima. Antioksidansi, o kojima se tako često govori imaju razne uloge u našem organizmu. Neće nas pomladiti ili nam dati krila, ali su itekako važan atribut zdravlju. O čemu se zapravo radi, što su to antioksidansi?

Kako se izbor šarenog voća i povrća sužava približavanjem jeseni, potrebno se okrenuti sezonskoj hrani u kojoj također možemo pronaći i više nego dovoljan izvor antioksidansa. Hrana koja se preporuča za hladnije dane je šipak, đumbir, orašasti plodovi, grah (crveni), suhe šljive, češnjak i jabuke s korom. kala u organizmu ovisit će i o okolišu u kojem se živi i o načinu života. Slobodni radikali su neizostavan dio metabolizma i ne uzrokuju probleme sve dok su u ravnoteži s antioksidansima. Neravnoteža u organizmu u korist slobodnih radikala predstavlja problem, a svaki spoj koji neutralizira slobodne radikale nazivamo antioksidansom. Ukratko, antioksidansi su tvari koje sprječavaju oksidaciju, a u biološkim sustavima služe za neutralizaciju slobodnih radikala, a da sami ne postanu reaktivni.

SLOBODNI RADIKALI Da bismo shvatili priču o antioksidansima, potrebno je spomenuti i slobodne radikale, vjerne suparnike. Slobodni radikali su štetni spojevi koji nastaju tijekom života u organizmu i nanose štetu stanicama u kojima nastaju. Količina slobodnih radi-

22 progressive |

09: 2012

ORAC Kako znamo koja hrana ima više a koja manje antioksidanata? Mjera kojom označavamo antioksidativni kapacitet je ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Što je ORAC viši, smatra se da je

antioksidativni kapacitet određene hrane izraženiji. Organizam može sam proizvesti antioksidanse ili ih može unijeti hranom. Antioksidanse možemo dobiti na dva načina: organizam ih može proizvesti sam uz pomoć vitamina i minerala iz hrane, i drugo - antioksidanse možemo unijeti direktno putem hrane. Na taj način, naš organizam može iskoristiti vitamin C, vitamin A (beta karoten), vitamin E te mineral poput selena kao antioksidanse. Osim vitamina i minerala, postoje i biljni antioksidansi pod zajedničkim nazivom bioflavonoida ili polifenola.

PIGMENTI JARKE BOJE Od toliko antioksidansa, pitamo se treba li ih uopće tražiti ili se nalaze svugdje u velikim količinama. Neke antioksidanse je relativno jednostavno prepoznati u hrani – to su poglavito pigmenti, jarke boje u voću i povrću. Kako se izbor šarenog voća i povrća sužava približavanjem jeseni, potrebno se okrenuti sezonskoj hrani u kojoj također možemo pronaći i više nego dovoljan izvor antioksidansa. Hrana koja se zasigurno preporuča za hladnije dane je prvenstveno šipak, zatim đumbir, orašasti plodovi, grah (crveni), suhe šljive, češnjak, jabuke s korom (Crveni delišes i Granny smith). Šipak (Nar) ima i preko 24 puta jači antioksidativni kapacitet od jabuke. Iako se uzgaja na svim kontinentima, šipak je najrašireniji u zemljama oko Sredozemnog mora, zatim na području Azije i


| 09:2012 Azerbajdžana. Šipak iznimno bogat vitaminom C, sadrži nešto manje vitamina A te zadovoljavajući udio vlakana (6.7g vlakana / 28g porcija). To su vrijedne informacije s obzirom da nam uskoro dolazi sezona prehlada, a vitamin C nam tada igra glavnu ulogu. Većina antioksidansa iz šipka se uglavnom nalazi u njegovim sjemenkama. Istraživanja nam govore da prehrana koja je bogata antioksidansima može imati pozitivan utjecaj na smanjen rizik od raka, krvožilnih bolesti te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti (Izvor: Mayo Clinic). Gotovo da bismo mogli reći “šipak za svaki dan”, jer dokazano je da šipak pomaže i kod smanjene oksidacije LDL kolesterola. Prisjetimo se, oksidirani LDL kolesterol predstavlja mogućnost za nastanak arterioskleroze.

KAKAO UZ BOK ŠIPKU Gotovo uz bok šipku može se svrstati i jedna, sezonski nama neovisna namirnica. Radi se o kakao prahu, namirnici koja ima veći ORAC kapacitet od većine voća i povrća. Iako vitaminima nešto siromašniji, kakao prah ima odličan izvor čitavog spektra minerala te sadrži i prehrambena

vlakna. Kakao prah je jedan od glavnih sastojaka čokolade gdje možemo naći epikatehin, snažan antioksidans. S količinama čokolade treba pažljivo jer su bogate zasićenim masnim kiselinama. Birajte tamne čokolade i konzumirajte ih

umjereno, guštajte. Ako još niste uvjereni u moć antioksidansa, hrana koja je njima bogata uglavnom sadrži visok udio prehrambenih vlakana, niske udjele zasićenih masnih kiselina i kolesterola te su dobar izvor vitamina i minerala. n

progressive |

09:2012

23


 U FOKUSU prehrana

Sirevi

Najviše se prodaje polutvrdi sir U zadnjih godinu dana (lipanj 2011. - svibanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih trgovina) kategorija sireva ostvarila je prodaju od 18,6 milijuna kilograma u vrijednosti od 967 milijuna kuna. Analizirala: Ana Bulaš, mlađi voditelj klijenata, Nielsen

K

ategorija uključuje sve vrste sireva koji se prodaju prema težini i one koji su već prepakirani u blokove (fiksne težine), naribane sireve namijenjene čuvanju u hladnjaku i one koji se mogu držati na polici, ne-mliječne sireve u bloku na kojima je jasno naznačeno da su zamjena za sir te svježe sireve. U zadnjih godinu dana (lipanj 2011. - svibanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih trgovina) kategorija sireva ostvarila je prodaju od 18,6 milijuna kilograma u vrijednosti od 967 milijuna kuna. Na hrvatskom tržištu sireva vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu su Dukat (Sirela, Dukat, President), Vindija (Z'Bregov, Vindija), Zdenka (Zdenka), Biber-

24 progressive |

09: 2012

taler (Bibertaler), Belje (Belje) te Meggle (Meggle). Trgovačke robne marke čine 26% količinskog udjela. Prema vrsti sira, na hrvatskom tržištu se najviše prodaje polutvrdi sir (53%). Bijeli sir čini 36% ukupne prodaje kategorije, dok tvrdi sir čini 10% prodaje kategorije. Najvažniji kanal za prodaju kategorije su supermarketi (3012500m2) koji ostvaruju 42% ukupne količinske prodaje kategorije. Slijede ih hipermarketi (>2500m2) s 23%, velike trgovine mješovitom robom (101-300m2) s 19% i srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2) s 12% količinske prodaje kategorije. Male trgovine mješovitom robom (<41m2) ostvaruju preostalih 4% prodaje kategorije. n


| 09:2012

progressive |

09:2012

25


 U FOKUSU PREHRANA

Sirevi

Zdrava gurmanska delicija Na hrvatskom tržištu sireva vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu su Dukat (Sirela, Dukat, President), Vindija (Z'Bregov, Vindija), Zdenka (Zdenka), Bibertaler (Bibertaler), Belje (Belje) te Meggle (Meggle). Trgovačke robne marke čine 26% količinskog udjela. Pripremila: Marija Kosor

VINDIJA

BELJE

“Vindija ima sedam različitih kategorija sireva u kojima nudi pregršt odličnih proizvoda. Najpopularnija pakiranja su ona namijenjena za rezanje u trgovačkim kućama, gdje je i prisutna najveća fluktuacija kupaca. To su velika pakiranja, koja ovisno o vrsti sira variraju od 2,5 kg (tvrdi sirevi) do 4,8 kg (plemeniti sirevi). Također, veoma su popularne sve vrste pakiranja Vindijinih polutvrdih sireva – od manjih, 200–gramskih pakiranja u modificiranoj atmosferi, do cijelih sireva namijenjenih za rezanje u trgovinama”, kaže Petra Košćak Hopwood, voditeljica marketinga Vindije. Vindija prati sve veći trend potražnje za upakiranim narezanim sirevima pa u tim izdanjima nudi polutvrde sireve (Varaždinec, Edamac, Tilzit, Gauda i Dimek), plemenite sireve (Bovizola) te nagrađivane tvrde sireve (Caprodur, Ovidur, Bovidur). “Iako je na tržištu osjetan rast privatnih robnih marki, Vindija uspijeva sa svojim snažnim brendom ‘Vindija sirevi’ te širinom asortimana zadržati te još i povećati učešće u ukupnoj prodaji sireva. Dodatna je prednost u odnosu na takvu vrstu konkurencije kontinuiran razvoj novih proizvoda, te proizvodnja u skladu s najvišim svjetskim standardima”, naglasila je voditeljica marketinga Vindije. Novitete u kolekciji Vindijinih najcjenjenijih proizvoda predstavljaju mladi sirevi, koji u svoje dvije varijante donose kombinacije kravljeg i ovčjeg te kravljeg i kozjeg mlijeka. Nedavno je Vindija lansirala na tržište i plemeniti sir Bovizolu u MAP pakiranju od 150 grama, koji je u bogatoj kolekciji sireva svojim nazivom zamijenio nekadašnju gorgonzolu. U istoj kategoriji Vindija je obnovila dizajn pakiranja Camemberta i Caprila, sireva s bijelom plemenitom plijesni. Brend Vindija sirevi od ove je godine bogatiji i za luksuzna 250-gramska pakiranja tvrdih sireva od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka (Bovidur, Caprodur i Ovidur), a tu je i velika inovacija na hrvatskom tržištu – panirani sirevi Edamac i Camembert, uz koje je Vindija otvorila novo poglavlje po pitanju proizvodnje i ponude sireva.

26 progressive |

09: 2012

Tvornica mliječnih proizvoda Belje u Belom Manastiru proizvodi Abc svježe krem sireve, mliječne namaze, svježi sir, polutvrde sireve Baranjac i Gaudu, te topljene sireve Buco. “Baranjac je naš brend u segmentu polutvrdih sireva. To je autohtoni sir visoke kvalitete koji se dobiva od domaćeg mlijeka s beljskih farmi. Razdoblje zrenja na kontroliranoj temperaturi i vlazi daje mu posebnu aromu i punoću okusa. Baranjac je sir koji se lako reže, a posebno je prikladan za kulinarstvo: pripremu pizza, salata, sendviča te za serviranje uz mesne delicije. Pakiranje od 800 g je obiteljsko pakiranje, a Baranjac je prisutan i na odjelima delikatesa u pakiranjima od 2400 g koji prodavači režu prema željama kupaca”, kaže Blaženka Razumović, rukovoditeljica službe marketinga Belja. Govoreći o važnosti praćenja trendova, smatra kako je to danas nužnost: “Svjetski trendovi pokazuju važnost porijekla sirovine, te orijentiranost na domaće proizvode. Belje je orijentirano na proizvodnju sireva od vlastitog mlijeka koje stiže s naših farmi smještenih u Baranji. Upravo zbog te činjenice, svi sirevi nositelji su oznake Mlijeko hrvatskih farmi koje garantira porijeklo sirovine”.

Komentirajući zamjetan rast privatnih robnih marki, Razumović kaže kako su polutvrdi sirevi kategorija u kojoj je uloga privatnih marki vrlo značajna. “Iako je cijena važna, danas je ipak potrošačima najvažniji omjer cijene i kvalitete, ali i već spomenuto, porijeklo proizvoda. Uz kontinuitet kvalitete, dodatna prednost Baranjca je da se proizvodi od domaćeg mlijeka, a te dvije karakteristike će još više dobiti na važnosti i s obzirom na ulazak Hrvatske u EU”, naglasila je. Preporuka trgovcima je da sireve pozicioniraju na odjelima vinoteka, jer se vino i sir savršeno sljubljuju, “a neutralni sirevi poput Baranjca su i odlični neutralizatori prilikom degustacije vina”. n


| 09:2012

progressive |

09:2012

27


 INTERVJU MJESECA

Mate Štetić, direktor društva PIK Vrbovec

Novim investicijama stali uz bok Europi Mjesec rujan obilježile su tri nove investicije PIK Vrbovca kojima je zaokružen dosadašnji investicijski ciklus, započet ulaskom PIK-a u Agrokor koncern 2005. godine. Nove će investicije omogućiti dodatni zamah razvoju kompanije na domaćem i na inozemnim tržištima, a direktor društva PIK Vrbovec Mate Štetić u Intervjuu mjeseca nam je otkrio da je vrhunska tehnologija koja se koristi u novosagrađenim objektima – tvornici trajnih salama, pogonu za narezivanje i skladištu gotovih proizvoda – jedna od najsuvremenijih takve vrste te omogućava maksimalnu standardizaciju i kvalitetu proizvoda. Razgovarala: Marija Sedlar

Početak rujna bio je iznimno važan u povijesti PIK Vrbovca zbog otvaranja novih tvorničkih prostora – o kakvim se prostorima radi? Najveća nova investicija - nova tvornica za trajne salame - ima tehnologiju kakva je prisutna u još samo tri zapadnoeuropske države te smo posebno ponosni što je upravo Hrvatska, zahvaljujući PIK Vrbovcu, četvrta po redu država koja se može pohvaliti ovakvim pogonom. Najsuvremenija oprema omogućava proizvodnju na zavidnoj razini kvalitete uz visoko kon-

28 progressive |

09: 2012

trolirane uvjete. Pogon za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina jedini je takve vrste u regiji te svojom najmodernijom tehnologijom prati svjetske trendove u mesnoj industriji. Naime, PIK Vrbovec je među prvima prepoznao novi trend i na tržište plasirao program pakiranih narezaka te je istoimenom inovacijom potrošačima pružio nove pogodnosti. Treća investicija je novo skladište gotovih proizvoda ukupnog kapaciteta od 1000 tona. Povećanje skladišnog kapaciteta


| 09:2012 prati kretanja prodaje PIK Vrbovca, koja iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast. Kolika je vrijednost investicije te što ona donosi PIK-u u odnosu na domaće, a što u odnosu na inozemna tržišta? Ukupna vrijednost ovih triju investicija iznosi preko 250 milijuna kuna te je jedna od najvećih investicija privatnog sektora u hrvatskom gospodarstvu ove godine. Površina novootvorenih objekata iznosi 17.500 kvadratnih metara, čime je ukupna površina proizvodnog i skladišnog prostora PIK Vrbovca povećana na 80.000 kvadratnih metara. PIK Vrbovec je najveća mesna industrija u Hrvatskoj s preko 40 posto tržišnog udjela. Povećani kapaciteti PIK Vrbovca utjecat će na jačanje pozicije na postojećim tržištima – domaćem i tržištu regije, a istovremeno će osnažiti i nastup na konkurentnim inozemnim tržištima te otvoriti nove mogućnosti poslovanja u više sfera istovremeno. Proizvodi PIK Vrbovca mogu se pohvaliti vrhunskom kvalitetom, inovativnim dizajnom i ambalažom, širokim asortimanom i visokim brand awernessom, što će nam zasigurno osigurati dodatne konkurentne prednosti. Jednako tako, veliki broj inozemnih potrošača susreće se s PIK-ovom ponudom za vrijeme turističke sezone u Hrvatskoj, što je jedan od najboljih načina za inicijalnu kvalitetnu prezentaciju našeg asortimana budućim potencijalnim potrošačima na novim tržištima. Koliki su danas kapaciteti tvornica u Vrbovcu? Trenutni kapaciteti za proizvodnju svježeg mesa su 100.000 tona godišnje, a za preradu mesa iznose preko 30.000 tona godišnje. Ukupni kapaciteti ovise o strukturi proizvodnje i prodaje, koja opet ovisi o potrebama tržišta. Plan prodaje za 2012. godinu je otprilike 27.000 tona mesnih prerađevina i 48.000 tona svježeg mesa.

Ulazak na tržište Europske unije donijet će, naravno, domaćim proizvođačima veću konkurenciju, što je u osnovi dobro za potrošače jer će se svi subjekti natjecati u efikasnosti poslovanja, inovativnosti proizvoda i zadovoljavanju želja kupaca. PIK Vrbovec ne boji se konkurencije, već će novu situaciju prihvatiti kao izazov. Mi smo danas konkurentni i spremni za budućnost upravo zahvaljujući velikim ulaganjima u nove tehnologije, kvalitetu, razvoj novih proizvoda, marketing i ljudske potencijale. zadovoljiti sve potrebe postojećih, ali i potencijalnih budućih kupaca. Ulazak na tržište Europske unije donijet će, naravno, domaćim proizvođačima veću konkurenciju, što je u osnovi dobro za potrošače jer će se svi subjekti natjecati u efikasnosti poslovanja, inovativnosti proizvoda i zadovoljavanju želja kupaca. PIK Vrbovec ne boji se konkurencije, već će novu situaciju prihvatiti kao izazov. Mi smo danas konkurentni i spremni za budućnost upravo zahvaljujući velikim ulaganjima u nove tehnologije, kvalitetu, razvoj novih proizvoda, marketing i ljudske potencijale.

Sljedeće godine Hrvatska ulazi u EU – je li PIK Vrbovec napravio potrebne pripreme, prilagodio se propisima i zahtjevima europskog tržišta? Što će ulazak donijeti PIK-u? Mogu ponosno reći kako je PIK Vrbovec spreman za ulazak u Europsku uniju te da smo na vrijeme obavili sve potrebne prilagodbe uvjetovane propisima i zahtjevima Europske unije. Ulazak na tržište Europske unije je prilika za PIK Vrbovec da pronađe nove prodajne kanale, na čemu trenutno intenzivno radimo, kako bismo povećali izvoz i prihode od inozemne prodaje. PIK proizvodi široki asortiman proizvoda, među kojima se nalaze i premium delicije za poseban gurmanski užitak, što će nam omogućiti ispunjavanje visokih očekivanja i najzahtjevnijih kupaca.

Prijelomna godina za PIK je 2005. kada ga kupuje Agrokor koncern – kako je to utjecalo na poslovanje i razvoj PIK Vrbovca? Od 2005. godine kreće veliki investicijski ciklus koji traje još i danas. Od ulaska PIK Vrbovca u Agrokor koncern uloženo je preko jedne milijarde kuna u infrastrukturu, proizvodnju, opremu, tehnologiju, logistiku, zaštitu okoliša i, naravno, u ljude, kao najvažniju kariku u uspješnom poslovanju. Kontinuirana edukacija svih naših zaposlenika vrlo je važna radi praćenja najnovijih svjetskih trendova te implementacije istih u proizvodne procese PIK Vrbovca. Osim toga, posebno bih naglasio da velika sredstva već godinama ulažemo u marketing, tj. u istraživanje potreba potrošača i u izgradnju naših brendova. PIK Vrbovec je 2005. godine ostvarivao 220 milijuna kuna

Kako ocjenjujete trenutno stanje na tržištu mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj te što mislite kako će na njega utjecati ulazak u EU? Trenutno stanje u mesnoj industriji pokazuje kako poslujemo na relativno stabilnom tržištu. Najveće promjene se događaju u strukturi potrošnje jer dolazi do promjena preferencija potrošača. U PIK-u ulažemo značajna sredstva u istraživanje tržišta, pratimo potrebe i želje naših potrošača i prilagođavamo se promjenama. U našem proizvodnom asortimanu imamo uistinu velik i raznolik spektar proizvoda, spremni smo

PIK Vrbovec je 2005. godine ostvarivao 220 milijuna kuna prihoda i prodavao 8000 tona proizvoda godišnje. Danas PIK prodaje gotovo deset puta više - 75.000 tona proizvoda godišnje – odnosno ostvaruje prihod od oko 2 milijarde kuna. progressive |

09:2012

29


 INTERVJU MJESECA

prihoda i prodavao 8000 tona proizvoda godišnje. Danas PIK prodaje gotovo deset puta više - 75.000 tona proizvoda godišnje – odnosno ostvaruje prihod od oko 2 milijarde kuna. Je li ciklus investicija u PIK Vrbovcu završen otvaranjem novih postrojenja ili su u planu nove investicije? Može li se uopće uspješno poslovati i biti lider bez konstantnih ulaganja? Bez kontinuiranih ulaganja ne bi bio moguć rast i razvoj kompanije. Investicije su stoga nužne i s njima nećemo stati. Naša je strateška odrednica da i dalje moderniziramo proizvodnju, povećavamo kvalitetu proizvoda i radimo na poboljšanju efikasnosti poslovanja. Naravno, i dalje ćemo ulagati i u jačanje naših brendova i u razvoj novih proizvoda. Želimo dodatno ojačati poziciju lidera na domaćem tržištu, ali i etablirati PIK Vrbovec na stranim tržištima. Uz investicije, ključ uspjeha su i inovacije. Koliko u PIK-u držite do inovacija – pratite li svjetske trendove, stvarate li nove? Koji su trenutno trendovi u pakiranju svježeg mesa i trajnih salama? Pažljivo pratimo svjetske trendove, znamo što se događa na svim tržištima u regiji, a mnoge od tih trendova i sami uvodimo na hrvatsko tržište. Mogli bismo reći kako je PIK na hrvatskom tržištu benchmark za inovacije u mesnoj industriji. Mogu navesti nekoliko primjera. Kod svježeg mesa, PIK je prvi na tržište plasirao široku lepezu pakiranog svježeg mesa i tako se prilagodio tržištu. Možemo slobodno reći kako smo s pakiranim svježim mesom pokrenuli promjenu u ponašanju potrošača, koji su vrlo brzo prepoznali našu kvalitetu i prednosti pakiranja te prihvatili proizvode. Drugi je trend isticanje porijekla i sljedivosti sirovine. PIK je jedina velika mesna industrija koja ima osiguranu domaću sirovinu, a to smo potvrdili i ulaskom u projekt „Meso hrvatskih farmi“. Upravo će nam to biti velika konkurentska prednost u budućnosti. Kod prerađevina najznačajniji je trend porasta segmenta unaprijed narezanih i zapakiranih narezaka: trajnih salama, šunki, mortadele, itd. Upravo je PIK među prvima otkrio promjene u ponašanju potrošača i želju za novim proizvodom te lansirao na tržište širok asortiman PIK narezaka. Potez se pokazao odličnim jer prodaja u segmentu narezanih proizvoda svakim danom pokazuje sve bolje rezultate. Treći primjer je razvoj tržišta kobasica za kuhanje i pečenje. Ove smo godine na tržište plasirali nekoliko novih proizvoda:

Bez kontinuiranih ulaganja ne bi bio moguć rast i razvoj kompanije. Investicije su stoga nužne i s njima nećemo stati. Naša je strateška odrednica da i dalje moderniziramo proizvodnju, povećavamo kvalitetu proizvoda i radimo na poboljšanju efikasnosti poslovanja. Naravno, i dalje ćemo ulagati i u jačanje naših brendova i u razvoj novih proizvoda. Želimo dodatno ojačati poziciju lidera na domaćem tržištu, ali i etablirati PIK Vrbovec na stranim tržištima.

30 progressive |

09: 2012

Kranjsku kobasicu sa sirom, Roštiljsku kobasicu, Bavarsku kobasicu i Pivsku kobasicu koju smo na tržište plasirali u cobrandingu sa Zagrebačkom pivovarom. Tim smo potezom obogatili do sada relativno slabu ponudu proizvoda u segmentu polutrajnih kobasica te kreirali nove navike kod potrošača, koji su s veseljem dočekali nove gurmanske delicije, naših „7 veličanstvenih“. Osim u inovacijama, pri razvoju novih proizvoda, PIK Vrbovec je prvi uveo i novu flow pack ambalažu za trajne salame. Prednosti su bolje očuvanje svježine i okusa proizvoda, ali i bolja prezentacija na prodajnom mjestu. To je prepoznala i naša konkurencija, koja je nakon nas počela koristiti slična pakiranja. n


| 09:2012

progressive |

09:2012

31


 U FOKUSU neprehrana

Boje za kosu

Drogerije drže primat U zadnjih godinu dana (srpanj 2011. - lipanj 2012.) kategorija boja za kosu ostvarila je prodaju od 4,9 milijuna komada s padom komadne prodaje od -0,1% dok je vrijednosna prodaja iznosila 144 milijuna kuna s rastom vrijednosne prodaje od +3,0% u odnosu na prošlu godinu. Pripremila: Ana Bulaš, mlađi voditelj klijenata, Nielsen

K

ategorija boja za kosu uključuje sve vrste boja za kosu u različitim formama: tekućoj, kremi, gelu, prašku i spreju te kanu. U kategoriju nisu uključeni peroksidi/oxigen/hidrogen (6%, 9%, 12%). U zadnjih godinu dana (srpanj 2011. - lipanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih trgovina) kategorija boja za kosu ostvarila je prodaju od 4,9 milijuna komada s padom komadne prodaje od -0,1% dok je vrijednosna prodaja iznosila 144 milijuna kuna s rastom vrijednosne prodaje od +3,0% u odnosu na prošlu godinu.

32 progressive |

09: 2012

Na hrvatskom tržištu boja za kosu vodeći proizvođači prema vrijednosnom udjelu su Henkel&Schwarzkopf (Palette, Schwarzkopf, Syoss Color), L’Oreal (L’Oreal, Garnier), Keune (Keune), Ilirija (Trio Color, Subrina, Ilirija) te Annyer (Annyer). Prema formi boje za kosu, na hrvatskom tržištu se najviše prodaju kreme (85%). Gelovi čine 5% ukupne prodaje kategorije, zatim slijede prašci (3%), pjene (2%), gel pjene (2%), tekućine (1%) i losioni (1%). Najvažniji kanal za prodaju kategorije su drogerije koje ostvaruju 64% vrijednosne prodaje. Slijede supermarketi (301-2500m2) koji ostvaruju 18% ukupne vrijednosne prodaje kategorije, hipermarketi (>2500m2) 9%, velike trgovine mješovitom robom (101-300m2) 4% i srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2) koje čine 3% vrijednosne prodaje kategorije. Male trgovine mješovitom robom (<41m2) ostvaruju preostalih 1% prodaje kategorije. n


 SPONZORIRANI ČLANAK

| 09:2012

Green line je harmonija prirode za ljepotu lica

NOVA GENERACIJA KREMA GREEN LINE NATURA ZA POTPUNO PRIRODNU NJEGU KOŽE Prirodno je trend koji je vrlo jak i u kozmetici. Prirodu se povezuje sa zdravljem, povećava se sklonost zdravom načinu života i poštovanje te briga za okoliš. Žene su sve osvještenije. Slijede suvremene trendove, kakav je i trend uporabe prirodne kozmetike. Zanimaju se za stvarne sastojke u proizvodima i svjesne su da novodobni sintetički sastojci mogu uzrokovati alergije te štete zdravlju. Green line Natura je odgovor na suvremene trendove i korak bliže prirodi. Nova generacija krema Natura u liniji Green line nudi potpuno prirodnu njegu kože. Dragocjeno bogatstvo prirodnih sastojaka organske proizvodnje nova je raskoš koju odsad možete priuštiti svojoj koži svaki dan. Plod višegodišnjeg razvoja u laboratorijima Green line iznimna je kombinacija prirodnih sastojaka za njegu kože koja ne treba umjetne parabene, mineralna ulja, silikone i bojila. To znanje je sada udruženo u tri čudesne kreme koje su namijenjene njezi pojedinih tipova kože. Sve kreme Green line Natura sadrže više od 95% sastojaka prirodnog podrijetla i dermatološki su testirane. Koriste ga žene koje povjeravaju njegu lica prirodnim sastojcima. To su osviještene žene koje traže sve prirodnije proizvode i mlade djevojke koje traže prvu kremu te žele nježnu prirodnu njegu bez umjetnih primjesa. S obzirom na svoj tip kože možete izabrati jednu od triju novih krema Green line Natura: Krema s maslinovim uljem za normalnu kožu sadržava prirodno maslinovo ulje organske proizvodnje. Koži daje mekoću i svilenu glatkoću. Bogata je vitaminom E koji učinkovito sprječava starenje kože. Izvrsno se upija u kožu i ne ostavlja mastan sjaj. Uravnotežuje količinu masti u koži i djeluje protuupalno. Krema od badema za suhu kožu sadržava prirodno bademovo ulje organske proizvodnje. Hranjiva krema kožu dugotrajno hrani, vlaži je i daruje joj mladenačku elastičnost. Ujedno je bogat izvor vitamina E koji učinkovito sprječava starenje kože. Također uravnotežuje količinu masti u koži i djeluje protuupalno. Karite krema za vrlo suhu kožu sadržava prirodni karite maslac organske proizvodnje divljeg podrijetla. Izdašno hrani kožu i koži daruje dugotrajan osjećaj baršunaste mekoće. Dubinski vlaži i njeguje. Primjerena je i za njegu osjetljive kože. Sprječava starenje kože i nastanak bora. Linija Green line Natura uskoro će biti obogaćena novim proizvodima za čišćenje kože, mlijekom i tonikom. S tim će biti Green line Natura još bliže potpunoj harmoniji prirode za njegu lica.

progressive |

09:2012

33


 U FOKUSU NEPREHRANA

Boje za kosu

Potrošačice vjeruju isprobanim brendovima Na hrvatskom tržištu boja za kosu vodeći proizvođači prema vrijednosnom udjelu su Henkel & Schwarzkopf (Palette, Schwarzkopf, Syoss Color), L'Oreal (L'Oreal, Garnier), Keune (Keune), Ilirija (Trio Color, Subrina, Ilirija) te Annyer (Annyer). Pripremila: Marija Sedlar

SCHWARZKOPF & HENKEL stavno bojenje kod kuće. „Kod boja za kosu je iznimno važno da se polica u trgovini dobro organizira kako bi potrošačica jednostavno našla nijansu koja joj odgovara. Schwarzkopf & Henkel svim svojim kupcima nudi mogućnost slaganja layouta polica koji se bazira na psihološkim analizama i prodajnim rezultatima. Postoje mnogi kriteriji koji se uzimaju u obzir kod slaganja police boja za kosu, ali dobro složena polica je prvi preduvjet da će se potrošačica vratiti po boju za kosu u baš tu trgovinu“, poručuje trgovcima Bašić Novak.

ILIRIJA Kao vodeći proizvođač boja za kosu, Schwarzkopf & Henkel ima vodeći brend boja za kosu, Palette Intensive Color Creme, koje se od ovog mjeseca na policama mogu naći u novom ruhu, s dodatnom zaštitom protiv blijeđenja boje i tekućim keratinom za dubinsku njegu kose, otkriva Maša Bašić Novak iz Henkel Croatia. Syoss boje za kosu otvorile su kategoriju boja za kosu profesionalne kvalitete, s kojima je moguće dobiti boju kose kao iz salona, i to u udobnosti svog doma. „Kod kategorije boja za kosu odanost brendu je među najvišim kod kozmetičkih kategorija, iako postoje i potrošačice koje vole isprobavati nove brendove, nove nijanse… Hrvatice najviše odabiru nijanse koje prirodno izgledaju, iako neke odabiru trenutne trendy nijanse, poput bež plave i jagoda crvene. Hrvatice najčešće boje kosu prije božićnih i uskršnjih praznika te po završetku ljetovanja, tako da je u tim periodima i tržište boja za kosu najveće“, napominje Bašić Novak. U Henkelu primjećuju da je u trendu okretanje potrošačica prema bojama nižeg i srednjeg cjenovnog razreda, na uštrb skupljih, premium brendova, što je logičan rezultat pada kupovne moći u Hrvatskoj. Bašić Novak ističe da je u tijeku kampanja povodom 3. rođendana Syossa te se tom prigodom potrošači nagrađuju s 20% popusta na sve Syoss proizvode. Krajem prošle godine na tržište je lansiran Palette Mousse Color, koji je svojim drugačijim izgledom i načinom miješanja sastojaka da bi se dobila bogata pjena za bojenje, osvojio mlađe potrošačice koje žele jedno-

34 progressive |

09: 2012

Najpopularniji proizvodi slovenske tvrtke Ilirija na hrvatskom tržištu su Subrina Charm i Subrina Crème Color. Prvo je osnovni set za bojenje, a drugo krema za bojenje gdje potrošačica mora sama odabrati postotak razvijača koji će upotrijebiti, otkriva Irena Filipović iz Ilirije. „U primjeru Subrine Charm to nam govori da hrvatska potrošačica bira odličnu kvalitetu boje za povoljnu cijenu uz bojenje s kistom, a u primjeru Subrina Creme Color, osim toga, i da ima dovoljno znanja o bojenju jer zna sama izmiješati boju s pravim razvijačem. Inače, na hrvatskom tržištu prisutna je još Subrina Saten, potpuni set za bojenje kod kuće. U kategoriji boja za kosu trendovi jesu bitni, ali u postotku manje nego u drugim kategorijama kozmetike i to stoga što se ne mijenjaju zahtjevi kakva boja mora biti: postojana, sjajna i da odlično prekrije sijedu kosu. Ima razlika između boja po pakiranju, sastavu (primjerice bez amonijaka) ili konzistenciji (kre-


| 09:2012 ma, gel ili pjena), ali na kraju uvijek potrošačica želi efektivan proizvod, a to znači sve nabrojano“, ističe Filipović. U Iliriji primjećuju da privatne marke ne utječu na prodaju jer su potrošači u toj kategoriji vjerniji kupci nego u ostaloj kozmetici i nisu skloni tome da uzmu najjeftiniji proizvod, nego onaj koji im se najviše sviđa, i unutar robne marke kojoj vjeruju. Filipović najavljuje da početkom druge godine na police stiže redizajniran Subrina Saten s novom formulacijom, a u jesen će predstaviti novu boju bez amonijaka. „Kada je u pitanju pozicioniranje proizvoda, na polici mora biti dovoljno nijansi da potrošači stvarno mogu odabrati najbolju za sebe. Asortiman bi trebao sadržavati pravi omjer prirodnih i modnih nijansi, dovoljno plavih, smeđih, crvenih, zlatnih i ljubičastih tonova te, naravno, crnu. Ako je na polici premalo nijansi i samo ograničena paleta boja, onda potrošačica ne primijeti robnu marku ili dođe do zaključka da nema prave nijanse koja joj treba“, zaključuje Filipović.

ANNYER Najpopularnija trajna boja za kosu iz linije proizvoda Annyer je Complete Color Crème dostupna u 20 prirodnih i modnih nijansi.“Paleta boja Complete Color Crème je savršeno prilagođena zahtjevima i potrebama tržišta jer ispunjava najvažnije kriterije prilikom kupnje trajne boje za kosu, a to su postojanost i intenzitet boje, njega i zaštita kose prilikom bojenja i savršeno prekrivanje sijede kose. Činjenica da je Complete Color Crème već 10 godina naša najprodavanija boja za kosu potvrđuje visoku kvalitetu proizvoda koji je dostupan po popularnoj

cijeni“, otkriva Marinela Šmrček iz tvrtke Wachem. Šmrček napominje da su trenutno u porastu crvene nijanse - od plameno crvene do tamnocrvenih nijansi. Topli klasični smeđi tonovi su uvijek aktualni, uključujući kestenjaste i čokoladne nijanse - posebno za svjetlije ili tamnije pramenove. Također su dosta tražene svijetle i plave nijanse. „Novitet u našoj ponudi je nova linija trajnih boja za kosu koje objedinjuju profesionalnu kvalitetu i vrlo jednostavnu kućnu uporabu. Avantgarde Color Crème je jedinstvena trajna boja za kosu jer dolazi u 14-dijelnom setu koji sadrži sav pribor potreban za jednostavnu i sigurnu uporabu (boja za kosu Avantgarde Color Crème, emulzija za razvijanje boje, zaštitna krema za kožu, Color Fixer, krema za uklanjanje boje, šampon za obojenu kosu, ogrtač za zaštitu odjeće, zaštitne rukavice, štitnici za uši, češalj/ četka za nanošenje boje, zaštitna kapa, špatula za miješanje boje, zdjelica za miješanje boje i uputa za uporabu)“, napominje Šmrček. n

progressive |

09:2012

35


 POD POVEĆALOM

Ukiseljeno povrće

Vitamini i minerali sačuvani u staklenci Nakon branja povrća broj mikroorganizama koji uzrokuju njegovo kvarenje povećava se iz sata u sat. Trajnost povrća može se produžiti kiseljenjem. Na taj način povrće se može transportirati i ponuditi daleko od mjesta uzgoja i prerade. Tehnološkom preradom sačuvani su aroma, bogati okus i konzistencija. Pripremio: Marketing za voće i povrće, Podravka d.d.

Z

reli i zdravi plodovi povrća već se tisuću godina pripremaju u razrijeđenom octu. Ukiseljavanje, odnosno konzerviranje povrća alkoholnim octom, najstarija je metoda kojom se produljuje upotrebljivost pojedinih namirnica. Kiseljenje povrća način je konzerviranja koji se očuvao do danas, a usavršili su ih suvremeni tehnolozi. Oduvijek je postojala potreba čuvanja povrća te njegovog konzumiranja što duže nakon berbe. Tijekom povijesti ljudi nisu znali uzroke kvarenja povrća,

ali je napretkom znanstvenih disciplina došlo do rasvjetljavanja uzroka kvarenja. Tako je danas poznato da je svježe povrće podložno kvarenju zbog utjecaja vanjskih i unutrašnjih faktora.

TERMIČKA OBRADA Tradicionalni postupci prerade poznati su čovječanstvu od davnina i tradicionalno su se koristili u preradi i konzerviranju povrća. Poboljšani tradicionalni postupci su alternative tradicionalnim postupcima prerade. Razvijali su se u prvoj polovici 20. stoljeća, a ekspanziju

su doživjeli u drugoj polovici. Temelje se na znanstvenim i tehničkim otkrićima iz vremena agro-industrijskog doba. Nove metode konzerviranja povrća i postupci koji se istražuju razvijali su se u posljednjim desetljećima dvadesetog stoljeća. Kod kiseljenja povrća najviše se koristi klasičan postupak prerade i to je termička obrada, što podrazumijeva korištenje topline, tj. povišenih temperatura u kiseljenju. Metode termičke obrade su sterilizacija, pasterizacija i blanširanje te se pri tome koristi hermetički zatvorena ambalaža. Početkom 19. stoljeća započinje istraživanje metoda dugotrajnijeg čuvanja prerađevina povrća. Godine 1978. Nicolas Appert započeo je pokuse s konzerviranjem povrća u hermetički zatvorenoj ambalaži. Appert je uspio uspješno konzervirati hranu te ga je 1802. godine nagradio Napoleon. Tada se još nije znalo kako mikroorganizmi utječu na kvarenje hrane. Tek je 1848. Louis Pasteur dokazao da kvarenje hrane uzrokuju mikroorganizmi i objasnio je da se učinkovito konzerviranje temelji na činjenici da toplina uništava mikroorganizme. U dvadesetom stoljeću počinje razvoj mehanizacije i automatizacije kod prerade i kiseljenja povrća.

BLAGODATI UKISELJENOG POVRĆA Veliki prostor u preporukama pravilne prehrane posvećen je povrću i prerađevinama od povrća koje su izvrstan

36 progressive |

09: 2012


| 09:2012

Kod kiseljenja povrća najviše se koristi klasičan postupak prerade i to je termička obrada, što podrazumijeva korištenje topline, tj. povišenih temperatura u kiseljenju. Metode termičke obrade su sterilizacija, pasterizacija i blanširanje te se pri tome koristi hermetički zatvorena ambalaža. izvor vlakana, enzima, vitamina i minerala, koje u organizam trebamo unositi tijekom cijele godine. Povrće konzervirano u octu svježe je i ugodne arome, a sadrži i dovoljne količine potrebnih vitamina i minerala. Kiseliti se mogu krastavci, paprike, cikla, feferoni, zatim razne miješane salate i drugo povrće. Ukiseljeno povrće dostupno je tijekom cijele godine. U probranom ukiseljenom povrću nesmetano mogu uživati i djeca. Važno je da se i tijekom zimskih mjeseci uživa u kiselkastim salatama koje jamče dobar nutritivan unos. Alkoholni ocat daje svojstven okus i aromu povrću te dugo čuva njegovu svježinu. Ukiseljeno povrće je idealno kao salata, za dodavanje u razne druge salate i ukras uz brojna jela.

INDUSTRIJSKO KISELJENJE POVRĆA Povrće je najukusnije i najbogatije kada je svježe. Stajanjem se gube dragocjeni sastojci, ali nakon branja započinju i fiziološki procesi koji ograničavaju upotrebljivost svježeg proizvoda. Nakon branja, broj mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane povećava se iz sata u sat. Trajnost povrća može se produžiti kiseljenjem. Na taj način povrće se može transportirati i ponuditi daleko od mjesta uzgoja i prerade. Tehnološkom preradom sačuvani su aroma, bogati okus i konzistencija. Kiseljenjem povrća pokušavaju se smanjiti gubici vitamina, a namirnica učiniti trajnom i ukusnom. Namirnice koje su industrijski pripremljene standardizirane su, a proizvodnja se odvija u kontroliranim uvjetima, uz redovite mikrobiološke i druge analize tijekom svake faze proizvodnje. Stoga su takvi proizvodi vrlo postojanog okusa i boja te se mogu očuvati predviđeno vrijeme. Visoki standardi i zdravstvena ispravnost industrijski proizvedenih proizvoda jamče višu nutritivnu vrijednost industrijski ukiseljenog povrća u odnosu na povrće pripremljeno u domaćinstvu.

POZICIONIRANJE Poznato je da se ukiseljeno povrće nalazi u kategoriji prerađevina povrća. Ukiseljeno povrće potrebno je pozicionirati uz konzervirano povrće kao što je grašak, mahune, grah, kukuruz šećerac i sl. te u blizini polica s ponudom svježeg povrća. Preporučljivo je da se manje gramature pakiranja ukiseljenog povrća pozicioniraju u visini očiju dok je veće gramature potrebno pozicionirati u donji dio regala. Kako bi kupcima asortiman ukiseljenog povrća bio što pregledniji, odnosno jednostavniji za snalaženje i odabir, potrebno je povrće na polici poredati prema vrstama. n

progressive |

09:2012

37


 Logistika  tendinţe

www.logiko.hr

Izvoz i proizvodnja čekaju kreativne profesionalce Piše: Antonio Zrilić, član Uprave za strategiju i razvoj

K

ažu, Njemačka je prva izišla iz recesije jer je imala razvijenu industriju i proizvodnju; Amerika se vraća proizvodnji, odnosno vraća svoju proizvodnju, koju je u jednom trenutku prebacila u dalekoistočne zemlje. Isto tako i 20% proizvodnje iz Europske Unije sa Istoka se vraća u domicilne zemlje. Pitanje je što Hrvatska čeka?! Može li se i Hrvatska okrenuti proizvodnji? Na 9. Progressive retail konferenciji održanoj u lipnju, gospođa Ljerka Puljić je naglasila: „…da bi održavali bilo koji brend, vi morate inovirati proizvod svake ili barem svake druge godine. Morate promijeniti recepturu, ambalažu ili morate pronaći neki novi način korištenja." Sjetimo se, npr. Cedevite Go – mislili smo da je s Cedevitom sve rečeno i onda se pojavio novi proizvod na jedan drugi način i to u jeku recesije, koji je doživio veliki uspjeh na tržištu. Još jedan primjer: Tvrtka Apple je 1984. godine investirala 20 milijuna dolara u najmoderniju tvornicu za proizvodnju računala u Americi i - zatvorili su je nakon dvije godine i prebacili proizvodnju u tvrtku Foxconn u Kini. Što je pošlo krivo u najinovativnijoj tvrtki na svijetu? Neovisna analiza tog događaja pokazala je da nije stvar u jeftinoj radnoj snazi, stvar je u fleksibilnosti, efikasnosti, troškovnoj strukturi i kvaliteti. Ta ista proizvodnja, da je ostala u Americi, mogla je opstati.

38 progressive |

09: 2012

Svako jutro na afričkoj ravnici gazela se budi i misli: “Moram trčati brže od lava ili će me pojesti.” Svako jutro lav se budi i misli: “Moram trčati bar malo brže od najsporije gazele ili ću umrijeti od gladi.” Zbog toga na afričkoj ravnici nije važno jesi li lav ili gazela. Kad izađe Sunce, važno je trčati… POTRAŽITE KREATIVNE LJUDE Ako trebamo fleksibilnost i kvalitetu, ako trebamo inovirati proizvod, i ako nije stvar u jeftinoj radnoj snazi - u čemu je onda stvar? Stvar je u tome da treba uložiti u resurs koji će nam najviše vratiti - u radnu snagu, u ljude - ljudi su ključ. Danas se dosta govori o potrebi industrijske proizvodnje i izvozu… Ako želite kvalitetan proizvod, a svi koji su uspjeli u izvozu, u proizvodnji i prodaji, rekli su da su imali vrhunsku kvalitetu, onda morate inovirati! Kako to postići? Trebaju vam kreativni i inovativni ljudi, treba vam moderna tehnologija i metodologija. Koji je zajednički nazivnik svega nabrojanog? Odgovor je opet - ljudi. Ali ne bilo kakvi

Ljudi rastu kroz učenje i edukaciju, a kada imaju osjećaj da rastu, ljudi su inspirirani, kreativni, puni energije i raspoloženi za suradnju. To je jedan od razloga zašto ulaganje u ljude daje bolje rezultate od ulaganja u tehnologiju, a povećava efikasnost i konkurentnost za poduzeća u kojima oni rade.

ljudi, već kreativni ljudi, a da bi bili kreativni, njima treba rast. Ljudi rastu kroz učenje i edukaciju, a kada imaju osjećaj da rastu, ljudi su inspirirani, kreativni, puni energije i raspoloženi za suradnju. To je jedan od razloga zašto ulaganje u ljude daje bolje rezultate od ulaganja u tehnologiju, a povećava efikasnost i konkurentnost za poduzeća u kojima oni rade. Neki kažu da ‘lean’ metode i alati koje poučavamo na Logiko Akademiji, kao što su 20 ključeva, Balanced scorecard, Six sigma ili kaizen u proizvodnji koje koriste sve uspješne svjetske kompanije „nisu primjenjive u našoj branši“ ili „mi smo drukčiji od Amerikanaca, Japanaca ili Nijemaca to kod nas ne bi uspjelo“. Ali neke stvari su neovisne o branši ili državi. Primjerice Zara – lider u tekstilnoj industriji – kombinira koncepte Toyote i Benettona. Zašto i domaći profesionalci u proizvodnji ne bi mogli nešto naučiti od Toyote, Applea, Wal-Marta ili Zare i postati efikasni i konkurentni. Ali ne samo da možemo naučiti, nego ne možemo ni primirisati, a kamoli preživjeti na svjetskom tržištu ako ne vladamo ili bar poznajemo gore spomenute metodologije.

PROIZVODITI PO POTREBI Koji su temeljni principi uspješnih proizvodnih organizacija? Rekli smo kvaliteta je važna, ali ne bilo koja kvaliteta - već kvaliteta koju kupac definira i koju je spreman platiti. Sljedeća stvar je uravnotežen


| 09:2012

Jedan od principa uspješnosti proizvodnje je kako iskoristiti najveći gubitak svih poduzeća - neiskorišten ljudski potencijal. Jedan od načina kako to učiniti je koristiti se vizualnim menadžmentom - sustavom ploča, grafova i drugih pomagala izloženih na vidljivim mjestima, koji i nadređene i podređene drži u dodiru s realnošću svakodnevnog poslovanja. tijek materijala i informacija bez viškova zaliha - treba proizvoditi onoliko koliko je potrebno (proizvodnja bazirana na potražnji). Ovo se postiže pull principom (pull - eng. povlačiti) koji kaže: „Kada je materijal potreban onda ga povlačimo....”Jedan od alata koji se zasnivaju na ovom principu je sustav kanbana. Kao malu digresiju spominjem nedavni razgovor koji me malo rastužio. Nazvao me djelatnik jedne naše proizvodne tvrtke jer je našao da se u programu Logiko Akademije spominje kanban sustav i pitao prodaje li naša tvrtka kanban ploču. U kratkom razgovoru shvatio

sam da on zapravo ne razumije što je to kanban i ne želi naučiti na kojem principu se zasniva. On iz nekog pomodnog razloga želi kupiti nešto što se zove kanban i traži brz način kako doći do njega, ne znajući da se kanban ne može uvesti, a da ga se ne razumije - da ga se ne nauči.

VIZUALNI MENADŽMENT Daljnji princip uspješnosti proizvodnje je kako iskoristiti najveći gubitak svih poduzeća - neiskorišten ljudski potencijal. Jedan od načina kako to učiniti je koristiti se vizualnim menadžmentom - sustavom

ploča, grafova i drugih pomagala izloženih na vidljivim mjestima, koji i nadređene i podređene drži u dodiru s realnošću svakodnevnog poslovanja. I na kraju, kao što to vrijedi za sve metodologije, najvažniji je princip kontinuiranog poboljšanja jer svijet se nije zaustavio samo zato što smo mi nešto naučili. Moramo „trčati“ svako jutro da bismo preživjeli. Znači, kada postignemo određeni uspjeh i preživimo jedan dan ili godinu, ne smijemo stati nego moramo dozvoliti da nam ovi principi, metode i alati koje možemo naučiti postanu svakodnevicom. n

progressive |

09:2012

39


 U VAŠOJ TRGOVINI  tendinţe

Dinova-Diona d.o.o.

Uvijek pri ruci Dinova-Diona d.o.o. ima više od 200 prodavaonica, većinom u Zagrebu, Splitu, diljem Istre i na Rabu. Jedan je od najstarijih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, i ima više od 60 godina iskustva u maloprodaji. U trgovinama Dinova-Dione, koja je članica Narodnog trgovačkog lanca (NTL) zaposleno je ukupno 1800 ljudi. Posjetili smo trgovinu Dione u Bijeničkoj ulici u Zagrebu, koju nam je predstavila poslovotkinja Julija Volarević. Pripremila: Marija Kosor da je dobrodošao te da su trgovci tu da mu olakšaju odabir. Naši trgovci redovito prolaze edukacije na kojima se upoznaju s proizvodima kako bi mogli kupcima pružiti valjanu informaciju i savjet prilikom odabira proizvoda”, kaže poslovotkinja Julija Volarević.

LOJALNOST KUPACA Govoreći o opsegu lojalnosti kupaca i zadovoljstvu kvalitetom usluge, Volarević kaže kako većina njihovih kupaca spada u skupinu lojalnih. “Naše trgovine su mahom kvartovske i mi kupce često oslovljavamo po imenu, znamo njihove svakodnevne navike i unaprijed prepoznajemo njihove potrebe. Upravo u trgovini na Bijeničkoj smo imali pilot projekt tijekom kojeg smo anketirali naše stalne kupce ne bi li od njih dobili sugestije za poboljšanje usluge. Uz to redovito provodimo istraživanja uz pomoć tajnih kupaca i na temelju i jednih i drugih rezultata donosimo odluke o poboljšanju usluge. Dionina trgovina u Bijeničkoj je tijekom istraživanja u srpnju ove godine ostvarila zavidan rezultat, 97% kupaca bilo je zadovoljno iskustvom kupovine”.

ATRAKTIVNE POLICE

T

rgovina Dinova-Dione d.o.o. u Bijeničkoj ulici u Zagrebu otvorena je krajem 1970-ih godina. To je tipična “kvartovska trgovina”, uvijek pri ruci. U blizini je vrtića, osnovne škole, gimnazije, Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta i bolnice na Šalati. Ta je trgovina mjesto

40 progressive |

09: 2012

kupnje, ali i mjesto susreta. Prodajna površina trgovine je 230m2. “Jedna od osobitosti Dione je razina usluge koju pružamo našim kupcima. Naš je slogan ‘Uvijek pri ruci’, što znači da se u svakom trenutku trudimo da se kupac u trgovini osjeća ugodno, da se osjeća

Diona 215 Bijenička kao urbana gradska trgovina uređena je prema najvišim Dioninim standardima. Sa svojih 230m2 nudi širok i kvalitetan asortiman koji čini 60007000 proizvoda. Unutar toga odlikuje se širokom i kvalitetnom ponudom delikatesnih proizvoda, gastro linije, te mesnice i svježih salata. “Svakodnevno topli i friški pekarski proizvodi kruha i peciva te kvalitetna ponuda svježega voća i povrća zadovoljit će i najzahtijevnijeg kupca”, kaže


| 09:2012 gospođa Volarević. Budući da je ovo prodajno mjesto uređeno prema najvišim Dioninim standardima, atraktivnost polica ogleda se u kvalitetnom asortimanu i dobroj komunikaciji prema potrošačima koji mogu u svakoj prilici prepoznati najatraktivnije proizvode koji su u projektima unapređenja prodaje. Kvalitetna suradnja sa dobavljačima tj. partnerima vidi se u dobrim ko-marketing projektima i loyality projektima s ciljem pružanja najbolje vrijednosti kupcima za njihov novac. “Lakoća kupovanja u Dioni prilagođena je svim našim vjernim potrošačima kojima preko naših layouta, rasporeda robnih grupa i pozicioniranja pokušavamo maksimalno olakšati snalaženje u prodajnom mjestu, kako bi imali pravu robu, na pravome mjestu, u pravo vrijeme”, kaže Volarević te dodaje: “Unapređenje učinkovitosti upravljanja ponudom i potražnjom u našoj trgovini ne bismo mogli postići bez kvalitetne suradnje s dobavljačima i bez njihove podrške”. Kvalitetna suradnja s dobavljačima tj. partnerima vidi se u dobrim ko-marketing projektima i loyality projektima s ciljem pružanja najbolje vrijednosti kupcima za njihov novac.

SVJEŽI ASORTIMAN Iz dana u dan u Dioni prate potrošačke navike kupaca s posebnim fokusom na dnevno svježi asortiman. “Svjesni smo prednosti kvartovske urbane gradske prodavaonice i vrlo brzo se prilagođavamo potrebama i specifičnim zahtjevima naših kupaca ‘iz susjedstva’. Ono što želimo je pružiti im atmosferu i ugodu klasičnog kvartovskog dućana, ali sa svim prednostima velikog sustava. Osluškujemo njihove potrebe, te nastojimo da naši kupci znaju i prije ulaska u samu prodavaonicu da ih tamo čeka baš sve što oni žele i trebaju, i to uz osmijeh dobrodošlice”. Prodavaonica u Bijeničkoj ulici, osim standardnog asortimana za ovaj profil prodajnog mjesta, ima i odjel pekarskih proizvoda na kojem se tijekom cijelog dana mogu kupiti svježe pečeni pekarski proizvodi, odjel gastro programa koji kupcima nudi dnevno pečeno meso i gotove salate kao i odjel svježeg mesa.

EDUKACIJA ZAPOSLENIKA Govoreći o edukaciji zaposlenika i rezultatima kada su u pitanju: stručnost, diskrecija, ljubaznost, kompetentnost i

uslužnost, te o tome koliko prodavači poznaju proizvode koje prodaju, Julija Volarević kaže da su djelatnici u prodavaonici u Bijeničkoj uključeni u projekt DE LUXE USLUGE, koji je započeo prošle godine. “Tim projektom obuhvaćeno je 10 prodavaonica u Zagrebu. Svi djelatnici tih prodavaonica prolazili su posebno krojene interne edukacije i treninge. Jedan od prvih treninga je bilo upoznavanje sa standardom usluge u Dioni, nakon toga su slijedile radionice na kojima se govorilo o novim trendovima u maloprodaji i o novim navikama potrošača. Naglasak je bio i na poznavanju proizvoda te su stekli znanja o suvremenim načinima označavanja prehramenih proizvoda (GDA, prehrambene tvrdnje) te kako, koristeći sva ta znanja i informacije, mogu individualizirati pristup prema svakom pojedinom kupcu i stvoriti s njime partnerski odnos”. Na pitanje koliko pažnje posvećuju osvjetljenju i čistoći prostora, gospođa Volarević kaže kako Dionin tim zadužen za uređenje prati svjetske trendove u opremi trgovina, pa tako i osvjetljenja koje je vrlo bitno i za atmosferu, ali i za dobru prezentaciju proizvoda. “Čistoća nam je vrlo bitna, svi djelatnici prolaze edukacije i jako dobro znaju i razumiju važnost svih pravila i procedure čišćenja”.

Poslovotkinja Julija Volarević

MARKETING, AKCIJE Kako bi kupcima olakšala pristup informacijama i novostima, Diona izdaje tjedne kataloge u kojima su izdvojeni artikli koji taj tjedan imaju posebno povoljnu cijenu. “Distribuiramo ih po kućanstvima i, naravno, u samoj prodavaonici. Naši djelatnici dodatno upozoravaju kupce na proizvode koji su na akciji. Uz to, u katalogu imamo posebnu ponudu sniženih artikala (‘Iz dana u dan’) za svaki pojedini dan u tjednu. Dva puta tijekom tjedna snizujemo za 20 ili više posto cijenu jedne cijele kategorije proizvoda (npr. 20% sniženja na svježe voće i povrće ili 20% sniženja na obiteljske sladolede). Naravno da to nije sve: tu je i program lojalnosti kojim posebno nagrađujemo naše vjerne kupce. Upravo nam završava izrazito uspješan program lojalnosti u kojem smo nudili Svilanitove proizvode i koji je, zbog velikog interesa kupaca, produžen do kraja mjeseca rujna. Redovito organiziramo i nagradne igre, npr. zajedno s Ožujskim pivom dijelili smo ulaznice za RujanFest. Jedan veliki projekt koji je

ispred nas, i koji nas jako veseli, je sponzorstvo druge sezone kulinarskog showa MasterChefa. Ove godine ćemo biti još bolje pripremljeni nego lani i osigurali smo niz popusta, akcija i nagradnih igara”, zaključuje poslovotkinja Julija Volarević. n

progressive |

09:2012

41


MALE

TRGOVINE

MT

KuTAK

Ljubaznost: prednost i potreba Piše: Biljana Mašić, rukovoditeljica za odnose s trgovinama, Metro C&C Srbija

Najvažnija osoba u trgovini jest kupac - bez njega nema ni posla. Razmislite oko čega se vrti sve što radite u vašoj trgovini - naravno, oko kupca!

Ž

ivimo u vremenu u kojem se promjene događaju svakodnevno, bilo da se radi o navikama potrošača, potrebama ili novim artiklima. Ove konstantne promjene zahtijevaju naše prilagođavanje. U teoriji prihvaćanja promjena postoje dva načina na koja ljudi reagiraju na promjene – slika 1. Razumijevanje načina na koji svatko od nas reagira na promjene može biti ključno u poslovnom životu i imati veliki utjecaj na poslovni rezultat. Važno je znati da svaka osoba može iskazati svaki od stavova sa slike 1, ovisno od situacije u kojoj se nalazi. Također, razumijevanje načina na koji vaš zaposlenik reagira na promjene koje uvodite može biti ključno za vaše poslovanje i broj kupaca koji će se vratiti u vašu trgovinu. Ne postoji točan i pogrešan način reagiranja, već ovisno od situacije moramo biti svjesni radi li način na koji reagiramo u našu korist ili protiv nas.

KUPCI SU CILJ VAŠEG POSLA Svi vaši zaposlenici trebaju razumjeti da je kupac najvažnija osoba i da su kupci potrebniji njima nego oni kupcima. Također, kupac vas ne ometa u poslu, već je on cilj vašeg posla i vaš je zadatak poslužiti ga na najbolji mogući način. Svaki kupac koji uđe u vašu trgovinu ima određena očekivanja i potrebe, a vaš je zadatak na njih odgovoriti na ljubazan i profesionalan način kako bi vam kupac ostao lojalan. Najvažnija osoba u trgovini jest kupac bez njega nema ni posla. Razmislite oko čega se vrti sve što radite u vašoj trgovini - naravno, oko kupca! Ukoliko vaši zaposlenici razumiju važnost kupaca, imat ćete

42 progressive |

09: 2012

OKVIR: JESTE LI ŽABA ILI ORAO? A VAŠI ZAPOSLENICI? Orao: ima dobre oči, dobar je lovac, može predvidjeti promjene i dostići ciljeve bez obzira na proces promjene. Vrste orla: • Pionir: inovativan, teži modernim rješenjima; • Entuzijast: prihvaća i istinski vjeruje u nove prijedloge, lojalan; • Natjecatelj: voli nove izazove, uživa u dokazivanju i novinama.

više zadovoljnih i lojalnih kupaca koji će se vraćati baš u vašu trgovinu. Jeste li ikada obratili pažnju na to kako vaši zaposlenici poslužuju kupce? Kakvu uslugu vi očekujete kada idete u nabavku?

OČEKIVANJA KUPACA Kupci imaju različita očekivanja od vaše trgovine i od vaših zaposlenika. Važno je

Žaba: krekeće po cijeli dan sjedeći na lopoču. Vrste žaba su: • Sljedbenik: smatra da nema izbora, već mora raditi što se traži; • Dosljedan/nepromjenljiv: ‘Ponovo nešto novo? O Bože, što li je sljedeće?’ • Siguran: ‘Dok god imam siguran posao, shvaćam da je ovo dobra budućnost’ • Bojažljiv: ne zna što će se sada dogoditi niti je li spreman/a za to. znati ta očekivanja kako bi ih mogli ispuniti i zadržati postojeće kupce u trgovini. Kupci od vaše trgovine očekuju: asortiman, dostupnost, kvalitetu artikala koje kupuju (npr. rokovi trajanja proizvoda), adekvatnu veličinu pakiranja i cijenu. Ovo su neka od očekivanja koja se mogu pronaći u gotovo svim istraživanjima na ovu temu, kako u svijetu, tako i kod nas. Naravno, poredak


ovih očekivanja je drugačiji za svakog kupca, a neki kupci mogu očekivati i neke druge stvari, kao što su inovacije i slično. U 22 zemlje je 2010. godine provođeno istraživanje o tome što kupci očekuju od zaposlenih u trgovinama. Rezultati su pokazali da se očekuje ljubaznost, pomoć, podrška, savjet i kontakt. Ljubaznost je bila visoko pozicionirana u svim zemljama. Pa, kako je pokazati kupcima?

KAKO BITI LJUBAZAN Na ljubaznost utječe način na koji se komunicira s kupcima. Postoje jednostavne tehnike koje možete svladati da bi vas kupci doživljavali kao ljubazne. Ljubaznost se postiže verbalnom i neverbalnom komunikacijom. Nije važno samo ono što ste rekli, već i način na koji to činite. Ponekad radnici nisu svjesni svojih neverbalnih reakcija i dojma koji ostavljaju na kupce. U ovom broju ćemo govoriti o verbalnoj komunikaciji vezanoj za ljubaznost.

VERBALNA KOMUNIKACIJA Na slici gore možete vidjeti što sve čini verbalnu komunikaciju vezanu za ljubaznost. Naravno, važnu ulogu u onome što govorimo imaju intonacija, jačina i boja glasa, pauze u govoru, dijalekt itd. Dakle, osim riječi koje koristimo važni su: ä SLUŠANJE: važan dio verbalne komu-

nikacije u kombinaciji s klimanjem glave i kontaktom očima. Tijekom slušanja, važno je isključiti vaš ‘unutarnji glas’ i zaista slušati sugovornika kako biste zaista razumjeli poruku koja vam je upućena. Tijekom slušanja trebalo bi postavljati pitanja kako biste razjasnili eventualna nerazumijevanja i sumirati ono što vam je kupac rekao te ga ohrabriti da vam iznese svoje mišljenje; ä POSTAVLJANJE PITANJA: s ciljem da se pronađu istinske potrebe kupca sugovornika. Možete koristiti otvorena ili zatvorena pitanja. Otvorena pitanja se koriste kada želimo dobiti više informacija od našeg sugovornika. Ovakva pitanja često počinju sa tko, što, gdje, kada, zašto i kako. Sugovornik često nema alternativu nego vam objasniti i pružiti više informacija jer ne može odgovoriti sa DA ili NE. Zatvorena pitanja često počinju sa ‘Da li’ i pružaju mogućnost sugovorniku da odgovori samo sa DA ili NE. Ovakva pitanja se koriste kada želite održati kontrolu nad razgovorom ili brzo prikupiti činjenice i razjasniti neke detalje. ä ODGOVARANJE NA PITANJA: koristite emotivnu inteligenciju. Ukoliko se ne slažete s kupcem, nemojte reagirati emotivno i ne prekidajte ga da biste iznijeli svoje neslaganje. Važno je znati da svaka izjava koja dolazi od vašeg kupca ima četiri značenja za vas. Ta četiri dijela svake poruke su:

KuTAK 09:2012

ä Sadržaj poruke: ono što je rečeno, činjenice; ä Samootkrivanje: ‘ja’ poruke; ä Žalba: uvjeravanje, razjašnjavanje; ä Uzajamni odnos: osjećaji, ‘ti’ poruke.

PRAKTIČAN PRIMJER Uvijek je teško razumjeti teoriju pa ćemo dati jedan praktičan primjer. Sigurno vam se svima dogodilo da vam uđe kupac u trgovinu i već na ulazu pogleda vašu policu s voćem i povrćem i razočarano kaže: “Nemate rajčicu?!“. Četiri dijela ove poruke su: ä Sadržaj: nema rajčice na zalihama; ä Samootkrivanje: hitno mi je potrebna rajčica; ä Žalba: nije dovoljno naručeno ili nije redovna nabavka; ä Uzajamni odnos: “Ne mogu se pouzdati u dostupnost proizvoda u ovoj trgovini. Kada zaista nešto želim, ne trebam ovdje dolaziti ”. Sigurno vam je poznata navika nekih trgovaca koji odmah nakon upita kupca o nekom artiklu koji trenutno nemaju na polici isti zapisuju u bilježnicu i kažu: “Susjed, bit će sutra!“ Može li to nadomjestiti trenutnu potrebu i može li se takva ljubaznost usporediti s odnosom kakav prema vašim kupcima imaju u velikim supermarketima? Vaša ljubaznost i vaša usluga su vaše najveće prednosti! n

progressive |

09:2012

43

PITANJA I PRIJEDLOGE MOŽETE SLATI NA crier@crier.hr

MALE

TRGOVINE

MT|


MALE

TRGOVINE

MT

KuTAK

Kupci se ne odriču malih trgovina Više od 55% kupaca svakodnevno ili nekoliko puta tjedno kupovinu obavlja u malim i srednjim trgovinama, pokazala je anketa koju je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana starijih od 15 godina u kolovozu provela agencija Hendal. Telefonska anketa pokazala je da građani u kvartovskim dućanima u najvećem postotku (33%) troše do 50 kuna, a najčešće kupuju kruh i pekarske proizvode, mlijeko i mliječne proizvode te voće i povrće.

44 progressive |

09: 2012


 ISTRAŽIVANJE

Centar za istraživanje tržišta GfK

| 09:2012

Presudni cijena i kvaliteta

I

straživanje na nacionalno reprezentativnom uzorku za Republiku Hrvatsku, koje je za naručitelja, tvrtku Axios proveo Centar za istraživanje tržišta GfK, pokazuje da većina hrvatskih građana prilikom kupovine proizvoda i usluga danas ponajviše gleda i vrednuje "omjer cijene i kvalitete" (čak 39 posto ispitanika). Prvenstveno "kvaliteta" bitna je za 22,5 posto ispitanih građana Hrvatske: "zdravlje", odnosno "koliko je proizvod ili usluga dobra za moje zdravlje" ističe 17 posto naših sugrađana. S obzirom na trenutačnu recesiju i krizu u Hrvatskoj, zanimljivo je da je stavka "cijene" tek na četvrtome mjestu sa svega 8,3 posto.

LOŠA ISKUSTVA Komentirajući podatke, u Axiosu kažu kako razlog velike promjene u potrošačkim navikama leži u činjenici da su građani Hrvatske danas "bombardirani"

ponudama s niskim cijenama, ali i prečesto preniskom kvalitetom. "Građani su se očito tijekom nekoliko zadnjih godina nerijetko 'opekli' inzistirajući na najnižoj cijeni", smatraju u Axiosu.

NOVE NAVIKE Nakon "cijene", naši sugrađani na peto mjesto po važnosti smjestili su "naviku kupovanja" (7 posto ispitanika), zatim "ekologiju" (koliko je proizvod ili usluga štetna za prirodu i okoliš) 2,8 posto, potom "tradiciju" - 2,3 posto, i naposlijetku "brend/marku" sa svega 1,3 posto. "Upravo je šokantan nalaz ovog istraživanja - da su tradicija, navika kupovanja, kao i brend, odnosno marka, koji su prema brojnim istraživanjima prije sadašnje recesije (prije 2008. godine) bili primarni razlog odluke o kupnji kod brojnih hrvatskih građana, danas na samom dnu ljestvice", smatraju u GfK.

EKSPERIMENTIRANJE Potaknuti krizom, ali i dolaskom nekih posve novih proizvoda i usluga kao i trgovačkih marki na domaće tržište, potrošači su očito u proteklih nekoliko godina "eksperimentirali", kupovali i konzumirali dotad nekorištene proizvode i usluge i u brojnim kategorijama, te zaključili da proizvodi i usluge kojima su tradicionalno davali povjerenje više ne zaslužuju njihov novac - ne daju im najbolji omjer cijene i kvalitete koji im je očito sada najbitniji, naglašavaju stručnjaci Axiosa. Recesija u Hrvatskoj, očito je za domaće potrošače bila iznimno brz edukator. Dok su kupci na razvijenim tržištima već prije 2008. godine u pravilu isticali da se prilikom kupovine ponajviše rukovode kvalitetom, naši su sugrađani tada prvenstveno naglašavali: tradiciju, naviku kupovanja, vjernost robnoj marki i sl. n

progressive |

09:2012

45


 PROGRESSIVE KOŠARICA

Heraklea

U Čakovcu ima mjesta unapređenju usluge Pripremila: Željka Joinović, voditeljica projekata, Heraklea

U

svim posjećenim prodavaonicama u Čakovcu - Konzumu, Mercatoru, Metssu, Tini i Lajtmanu, djelatnici su kupce uputili na traženi proizvod te se to područje istaknulo kao najbolja kategorija. Samo je u Lajtmanu djelatnik ponudio zamjenski proizvod te prezentirao njegove karakteristike dok u Konzumu i Mercatoru kupcu nije ponuđen zamjenski proizvod. U Metssu i marketu Tina kupcima je ponuđen zamjenski proizvod, ali djelatnici nisu znali argumentirati zašto bi taj proizvod bio dobar umjesto traženog. U Lajtmanu i Mercatoru blagajnice su uspostavile očni kontakt s kupcem i pri dolasku i pri odlasku kupca s blagajne. U Konzumu je blagajnica to učinila samo prilikom dolaska kupca na blagajnu, a u marketu Tina pri kupčevom odlasku dok u Metssu blagajnica nije uspostavila očni kontakt s kupcem tijekom njegovog boravka na blagajni. Kupce su ljubazno pozdravile blagajnice u Konzumu, Lajtmanu i Mercatoru dok su rutinski pozdrav dobili kupci u Metssu i marketu Tina. Zahvala na kupnji izostala je samo kupcu koji je posjetio Metss. NAJBOLJA USLUGA U LAJTMANU Nakon posjeta malim prodavaonicama u Čakovcu, možemo utvrditi da je najbolja razina kvalitete usluge zabilježena u Lajtmanu gdje su poštivani svi zadani standardi. Lajtman slijede Mercator s rezultatom od 83,33%, Tina s 70% te Konzum s 66,67% dok se Metss pokazao najlošijim, s rezultatom od svega 36,67%. Konačni rezultat nakon 11 valova istraživanja gdje je u 11 gradova u Hrvatskoj posjećeno po pet različitih prodavaonica, ukazuje na to da je usluga u malim kvartovskim prodavaonicama najbolja u Zadru gdje je ukupan ostvareni rezultat 78,62%,

46 progressive |

09: 2012

a slijede Osijek (77,93%), Vukovar (76,67%) te Šibenik (76%). S druge strane ljestvice i s najviše područja za unapređenje, istaknule su se male prodavaonice u Dubrovniku s rezultatom od samo 46%. Po nezavidnoj usluzi, dubrovačke prodavaonice slijede prodavaonice u Varaždinu (62%) i Zagrebu (64,83%). Završen je još jedan krug istraživanja kvalitete usluge u Hrvatskoj, ali budite spremni

i na sljedeći. Trgovci, ne zaboravite da se svaki zadovoljan kupac vraća, a kvaliteta usluge je glavni razlog zadovoljstva vaših kupaca. Budući da povećanjem svijesti o važnosti kvalitete odnosa i komunikacije s kupcima rastu i očekivanja kupaca, vjerujemo da ćete rasti i vi kako biste se prilagodili i istaknuli na tržištu sa sve oštrijom konkurencijom. n


 PROGRESSIVE KOŠARICA

Hendal

| 09:2012

Zadovoljstvo cijenama bilježi pad Pripremila: Tamara Jović, Research Executive, Hendal

U

kategoriji trgovačkih lanaca i kategoriji hipermarketa prosječno zadovoljstvo za srpanj na istoj je razini kao i u prethodnom mjesecu, 4,1 – odnosno kupci su većinom zadovoljni. Pregled indeksa po lancima u srpnju pokazuje da su najzadovoljniji kupci Kauflanda (4,2) te Interspara (4,2). Posjetitelji Kauflanda su manje zadovoljni u usporedbi s prošlim mjesecom dok je zadovoljstvo kupaca Interspara na istoj razini kao i u lipnju. Posjetitelji Konzuma su u srpnju nešto zadovoljniji u odnosu na lipanj, kao i kupci Getroa, dok posjetitelji Mercatora iskazuju nešto nižu razinu zadovoljstva u usporedbi s lipnjem. Kada analiziramo pojedine osobine trgovačkih lanaca i hipermarketa, najvišu ocjenu zadovoljstva kupaca ima element radnog vremena (4,4) – na istoj je razini kao i lipnju, a zatim urednost prodajnog mjesta (4,2) i pristupačnost lokacije (4,2). Posjetitelji su u srpnju iskazali nižu razinu zadovoljstva na elementima ljubaznost osoblja, cijene, pristupačnost lokacije i dodatni sadržaji u odnosu na prethodni mjesec, dok je zadovoljstvo izborom robe i urednošću prodajnog mjesta na istoj razini. Trgovački lanci imaju različit imidž među posjetiteljima te se Billa najviše percipira kao lanac u kojem su djelatnici ljubazni i uslužni, s dobrim radnim vremenom i urednim prostorom. Interspar se najviše percipira kao lanac koji ima široki asortiman proizvoda, uredan je te nudi dodatne sadržaje. Konzum ima sličan imidž kao i Interspar i najčešće se percipira kao lanac sa širokim asortimanom proizvoda. Kaufland i Lidl se najčešće povezuju s povoljnim cijenama. n

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju zadovoljstvo trgovačkim lancem varira na mjesečnoj bazi. Grafički prikazi kontinuirano sadrže trgovačke lance, zbog usporedivosti i praćenja rezultata; no interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/ hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljene na N<30 procjena.

progressive |

09:2012

47


 PROGRESSIVE KOŠARICA

SUPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA OSIJEK

PREHRANA

KAUFLAND - PULA

PLODINE VARAŽDIN

TOMMY RIJEKA

  

1

Brašno glatko T-550, Podravka

1 kg

5,49

5,99

5,49

4,59

5,39

5,79

2

Biljno ulje, Zvijezda

1l

10,99

10,99

10,99

10,95

10,95

10,99

3

Sitna sol, Solana Pag

1 kg

4,29

4,29

5,49

4,19

4,28

4,29

4

Šećer kristal, Premijer

1 kg

7,09

6,29

6,99

6,99

6,99

6,79

5

Franck kava Gloria mljevena vakumirana, Franck

175 g

14,29

11,99

14,49

13,98

13,98

15,29

6

Maslac I klasa, Dukat

250 g

12,99

16,29

14,89

15,89

15,89

15,99

7

Sir svježi zagrebački 25% m.m., Dukat

375 g

n

14,49

13,29

14,38

14,38

15,99

8

Poli Perutnina Ptuj Čakovec

500 g

25,99

26,99

27,99

25,89

25,89

n

9

Namaz Nutella

400 g

20,99

21,99

20,99

20,98

19,98

22,49

10

Musli voćni, Dr.Oetker

375 g

19,99

22,99

22,49

20,98

19,98

17,99

11

Barilla Fusilli

500 g

9,99

7,99

7,99

n

7,98

10,39

12

Pommes frites Podravka, smrznuti proizvod

1 kg

11,99

12,99

14,99

10,99

13,98

15,19

13

Svinjski but

1 kg

42,23

32,99

32,99

n

36,99

n

14

Cedevita Naranča, Atlantic Grupa

200 g

12,49

12,49

12,49

12,39

12,39

12,29

15

Mineralna voda Donat Mg Rogaška, Droga Kolinska

1l

9,49

9,49

9,49

9,49

9,49

10,39

8+2 gratis

16,99

18,99

18,99

18,89

17,99

19,99

NEPREHRANA 1

Toaletni papir rola 3-slojni, Paloma

2

Fa gel za tuširanje Nutri Skin acaiberry, sa 7 sastojaka

250 ml

14,99

12,39

14,99

n

14,89

16,49

3

Zubna pasta Plidenta extra white, Neva

100 ml

19,49

16,49

n

15,89

15,89

17,99

4

Sanitar strong, Labud

650 ml

17,99

15,99

16,99

n

15,98

17,49

5

Persil deterdžent sensitive, 20 pr

1,6 kg

47,99

39,99

44,99

48,99

49,99

40,99

6

Omekšivač Silan Mediterranean

1l

17,99

16,89

15,99

16,89

15,99

15,99

7

Dezodorans Dove Silk dry

150 ml

18,99

22,89

23,99

22,89

22,89

25,49

362,73

361,88

356,99

295,24

372,16

318,30

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

1

0

1

4

0

2

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

377,22

361,88

374,33

372,17

372,16

382,00

UKUPNO

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA - OSIJEK

KAUFLAND PULA

PLODINE VARAŽDIN

12:00 - 13:05

15:40 - 16:40

14:45 - 15:40

9:40 - 10:50

16:30 - 17:25

TOMMY RIJEKA 12:25 - 13:10

da

da

da

da

da

da

čisto

čisto

čisto

djelomično čisto

čisto

čisto

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

Koliko blagajni ima u supermarketu?

16

16

10

14

10

4

Koliko je blagajni bilo otvoreno dok ste vi obavljali kupovinu?

8

5

1

5

1

1

Koliko je kupaca bilo ispred vas u redu za kupovinu?

5

2

2

5

0

2

Blagajnik je pozdravio kupca?

da

da

ne

da

da

da

PITANJA Vrijeme provedeno u trgovini? Je li na ulazu u trgovinu bilo kolica/košara? Stupanj čistoće u trgovini? Stupanj *potpore prodaji robe u trgovini?

48 progressive |

09: 2012


| 09:2012

HIPeRMARKeTI INTERSPAR

KONZUM

MERCATOR

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

5,49

5,99

5,99

5,58

10,99

10,99

10,99

10,99

4,29

4,29

3,99

4,38

7,09

6,29

6,99

6,83

14,29

11,99

13,99

13,81

12,99

16,29

16,99

15,36

14,39

14,49

14,49

14,49

25,99

n

29,99

26,96

20,99

21,99

20,99

21,26

19,99

22,99

22,49

21,10

9,99

7,99

n

8,90

11,99

n

n

13,16

39,99

32,99

38,99

36,74

12,49

12,49

12,49

12,45

9,49

9,49

9,49

9,59

16,99

18,99

18,99

18,53

n

12,39

13,99

14,30

19,49

16,49

16,99

17,34

17,99

15,99

17,49

16,99

47,99

39,99

49,99

45,66

17,99

16,89

14,39

16,56

18,99

22,89

24,99

22,67

359,89

321,90

364,70

1

2

2

374,19

362,02

386,76

akcije/sniženja/promocije

METODOLOGIJA Datum kupovine 01.09.2012. Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. Naši tajni kupci obilaze i analiziraju trgovine u šest supermarketa u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu te tri hipermarketa u Zagrebu. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka "n" znači da na polici nije pronađen određeni proizvod. Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim formatima u kojima pratimo: kretanje cijena određenih kategorija hrane i neprehrane; kvalitetu uslug; stupanj potpore prodaji proizvoda (merchandising); razinu čistoće trgovina. U potrošačkoj košarici, u dijelu kvalitativnih istraživanja, razinu čistoće prikazujemo na sljedeći način: n prljavo: u čak 40% prostora, trgovina je prljava ili su vidljivi tragovi prljavštine n djelomično čisto: u 20% prostora vidljiva je prljavština ili tragovi prljavštine n čisto: trgovina bez vidljivih tragova prljavštine. Pri određivanju potpore prodaji robe, slijedili smo ove kriterije: n dostupnost proizvoda na polici n način slaganja/aranžiranja proizvoda na polici n čistoća, tj. zaštita integriteta proizvoda.

n - nema

INTERSPAR

KONZUM

MERCATOR

11:00 - 12:00

12:30 - 13:15

12:20 - 13:30

da

da

da

djelomično čisto

čisto

čisto

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

24

22

28

13

6

19

3

6

4

da

da

da

Ako dva od tri kriterija nisu u potpunosti ispunjena, izvješće o potpori prodaji robe na razini trgovine ocijenjeno je ocjenom “nedovoljno”. Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.

progressive |

09:2012

49


 PROFIL

Alen Jenjić, Voditelj Odjela za istraživanje tržišta, Agrokor

Istraživanje tržišta nije trošak, nego investicija “Odjel za istraživanje tržišta u Agrokor koncernu kontinuirano i pomno prati vlastite i konkurentske tržišne pozicije, kretanje pojedinih tržišta, ali i globalne trendove. Prava je sreća i zadovoljstvo raditi u kompaniji koja surađuje s renomiranim svjetskim agencijama za istraživanje tržišta i konzultantskim kućama, što nam omogućuje stalni uvid i monitoring aktualnih zbivanja, globalnih i regionalnih trendova u našim industrijama”. Razgovarala: Marija Kosor

A

len Jenjić, Voditelj Odjela za istraživanje tržišta u Agrokor koncernu, rođen je 1976. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije, 1995. godine seli u Zagreb gdje upisuje, i nakon šest godina završava studij Psihologije na Filozofskom fakultetu. Već tijekom studiranja Alen je imao sklonost prema matematici, naprednim statističkim metodama i psihometriji. “I neki drugi kolegiji bili su mi dobra smjernica za nastavak karijere, a već na trećoj, četvrtoj godini studija radio sam kao vanjski suradnik agencija za istraživanje tržišta Puls i GfK. Za njih sam radio obrade podataka, analize, interpretacije rezultata itd.”

svijet uvela mnoge inovacije. Tamo sam praktički prošao sve: od junior do senior istraživača, voditelja odjela, sve do partnera”. Sudjelujući i vodeći na desetine projekata u suradnji sa srednjim i visokim menadžmentom kako naših kompanija, tako i multinacionalki, Alen je dobio uvide u mnoga poslovna područja i razne poslovne probleme. “Između ostalog, radili smo istraživanja kako za naše velike kompanije poput Dukata, Podravke, Kraša, FINA-e, Plive, tako i za multinacionalne kompanije kao što su Reckitt Benckiser, Nestlé, Danone, T-com ili Volkswagen“.

DOLAZAK U LEDO ISTRAŽIVAČKI POČECI Nekoliko mjeseci prije diplome Alen Jenjić zaposlio se u privatnoj agenciji Prizma istraživanja. “To je tada bila mala agencija od četvero ljudi. Jako brzo smo napredovali i stasali u agenciju od 15 stalno zaposlenih. U 5 godina, koliko sam bio tamo, razvili smo se u poznatu agenciju koja je u domaći istraživački 50 progressive |

09: 2012

Surađujući s mladim, ambicioznim timom u agenciji, i s druge strane s istraživačima u velikim kompanijama, Alen je stekao dragocjena znanja i iskustva koja su bila dobar temelj za nastavak karijere. “Cijelo vrijeme jako me zanimalo što se s podacima događa nakon istraživanja, kad ih dobije klijent. To je bio i glavni razlog zašto sam se odlučio napustiti

agenciju i prijeći na ‘drugu stranu’. Priliku da to i ostvarim dobio sam u Ledu, koji je sastavni dio Agrokor koncerna. U prekrasnih četiri godine, koliko sam tamo proveo, otvorio mi se novi svijet, a rezultati istraživanja dobili su sasvim novu dimenziju. Uz Marketing, tu su bili i sektori Nabave, Prodaje, Izvoza, Financija…i svaki od njih je također imao potrebu za istraživačkim podacima. Radom u Marketingu Leda i surađujući sa svim drugim važnim sektorima, stekao sam jako dobar uvid u to kako se podaci upotrebljavaju u praksi i kako imaju velike implikacije na poslovno odlučivanje. Imao sam veliku sreću raditi u Ledu, jer je Ledo jedan od domaćih istraživačkih pionira. Ledo, koji je nekad bio u sustavu Zagrebačke mljekare zajedno sa današnjim Dukatom, praktički je i dobio svoje ime nakon provedenog istraživanja na Zagrebačkom velesajmu gdje su svojedobno potrošači dali prijedlog za naziv nove tvornice sladoleda”. Prije oformljivanja Odjela za istraživanje tržišta u Agrokoru, svaka kompanija


| 09:2012 DINAMIČAN POSAO

unutar koncerna je to radila samostalno. Još dok je radio u Ledu, Alen je postao koordinator istraživanja unutar Agrokora. “Kako sam imao jako puno iskustva u istraživanju tržišta, dobio sam otvorene ruke i mogućnost ‘posložiti’ model koordinacije istraživačkih aktivnosti različitih kompanija unutar koncerna. Bilo je jako zanimljivo i izazovno iskoristiti sinergijske efekte i, nakon provedenih kvalitetnih istraživanja, slične modele primjenjivati u više kompanija unutar koncerna. Jer, ako neko dobro istraživanje napravi npr. Jamnica, ne postoji razlog da primjenu tog modela ne napravi i Zvijezda, ili Dijamant u Srbiji ili Makedoniji”.

OFORMLJEN ODJEL U AGROKORU Odjel za istraživanje tržišta oformljen je prije dvije godine, kada je Alen Jenjić iz Leda prešao u Centralni marketing Agrokor koncerna. Troje iskusnih kolega iz Agrokora i on dobili su zaduženje od Uprave da naprave koncept i viziju Odjela. Nakon nekoliko mjeseci pripreme, u Centralni marketing je, osim Alena, zaposleno još dvoje ljudi koji zajedno s istraživačima u kompanijama upravljaju svim istraživačkim aktivnostima i procesima unutar grupe. “Odjel za istraživanje tržišta u Agrokor koncernu kontinuirano i pomno prati vlastite i konkurentske tržišne pozicije, kretanje pojedinih tržišta, ali i globalne trendove u industrijama naših kompanija, jer u današnjem globaliziranom svijetu trendovi sa zapada jako brzo dolaze i u našu regiju. Prava je sreća i zadovoljstvo raditi u kompaniji koja surađuje s renomiranim svjetskim agencijama za istraživanje tržišta i konzultantskim kućama, što nam omogućuje stalni uvid i monitoring aktualnih zbivanja, globalnih i regionalnih trendova u našim industrijama. Ako ćemo biti konkretniji, zajedno s timom razrađujemo poslovne probleme i potrebe, te na osnovu toga odabiremo odgovarajuće metodologije i usluge istraživačkih agencija. Neke istraživačke projekte provodimo vlastitim resursima. Nadalje, uključeni smo u sve faze istraživačkog procesa, a posebice u završnoj kada se pripremaju izvještaji rezultata, sažeci i preporuke za daljnje aktivnosti. Izrazito sam ponosan svaki put kada vidim kako naše kompanije donose prave poslovne odluke na osnovu onoga što im kupci/potrošači poručuju! Tu je tako-

Uključeni smo u sve faze istraživačkog procesa, a posebice u završnoj kada se pripremaju preporuke za daljnje aktivnosti. Izrazito sam ponosan svaki put kada vidim kako naše kompanije donose prave poslovne odluke na osnovu onoga što im kupci/potrošači poručuju! đer i planiranje, odnosno budžetiranje i praćenje troškova, praćenje trendova u istraživačkoj branši i uvođenje inovacija, savjetodavna funkcija i edukacija tima, dijeljenje znanja, iskustva, informacija među članovima našeg istraživačkog tima, brend menadžment timovima, ali i drugim sektorima u našim kompanijama. Istaknuo bih i još jednu važnu funkciju Agrokorova Odjela za istraživanja tržišta: svi podaci, rezultati istraživanja, materijali i novosti se u što kraćoj i informativnijoj formi predstavljaju i komentiraju zajedno s izvršnom direktoricom marketinga Agrokora, gospođom Ivom Balent i njezinim timom, ali i s Upravom, a jako često i s nekim drugim sektorima kao što su Strategija, Razvoj proizvoda i Financije. Multidisciplinarni timski rad, različita mišljenja i viđenja oplemenjuju rezultate istraživanja i daju im dodatnu vrijednost”.

“Radim izazovan, dinamičan i kompleksan posao i niti jedan radni dan mi nije ni približno isti: danas sam recimo okupiran sladoledima i smrznutom hranom, sutra sam u Konzumu u Prijedoru ili Idei u Beogradu, prekosutra u kečapima u Makedoniji, neki drugi dan u izvorskim vodama u BiH… Kao Voditelj Odjela istraživanja ne možeš nikada biti stručan kao kolege koje rade u pojedinim industrijama, ali moraš imati saznanja, iskustva i što bolji uvid u događanja u industriji. Samo tako možeš pridonijeti u zaključcima i preporukama za daljnje aktivnosti koje svako istraživanje donosi. Suradnja je mnogostruka u ovom našem području, kako interno, tako i eksterno”. Odjel izvrsno surađuje s mnogim agencijama za istraživanje tržišta, kako domicilnim, tako i internacionalnim koje pripadaju samom vrhu na svjetskom nivou. “Uz klasične istraživačke projekte, imamo jako dobre uvide i u razne baze podataka, relevantne izvještaje, case studyje i druge korisne materijale. Pravi je izazov, ali i vrijednost sve te informacije obuhvatiti i sažeti, te predstaviti Upravi. Imam sreću raditi u kompaniji koja zaista cijeni istraživanje tržišta i koja ga ne percipira kao trošak nego kao dobru investiciju. Istraživanje tržišta jedno je od ekskluzivnih i povlaštenih odjela unutar neke kompanije jer je u pitanju dvosmjerna komunikacija s potrošačima. Mislim da istraživanje tržišta u Hrvatskoj nije na razini onog na razvijenim zapadnim tržištima, počevši od daleko manjih budžeta, preko daleko rjeđeg korištenja, do prilično lošije pozicije koju ima u našim domicilnim kompanijama. Ali ja radim u kompaniji koja prepoznaje pravu vrijednost istraživanja, i to me ispunjava posebnim zadovoljstvom. Mislim da je san svakog imalo ambicioznijeg istraživača raditi u jednoj velikoj, praktički multinacionalnoj kompaniji kao što je Agrokor, koja izrazito cijeni i daje na važnosti istraživanju tržišta”.

OBITELJ, PUTOVANJA I SPORT Slobodne trenutke Alen ponajviše posvećuje svojoj obitelji – supruzi i dvoje troipolgodišnjih blizanaca. “Volimo planirati i odlaziti na naša obiteljska putovanja, skijanje, ljetovanje, posjećujemo različite krajeve Lijepe naše i susjednih zemalja. Inače sam veliki zaljubljenik u nogomet, koji sam trenirao šest godina. Sad se trudim barem jednom do dva puta tjedno rekreativno u dvorani se istrčati i ‘ispuhati’... Kad stignem, tu je i rolanje, badminton, a volim pogledati i neki dobar film”. n

progressive |

09:2012

51


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Novi b.Aktiv LGG voće & povrće – savršeni spoj voća i povrća iz vrta zdravlja! Ljeto je idealno vrijeme za uživanje i odmor, no iznimno vrući ljetni dani predstavljaju pravi izazov za organizam. Zato je tu novi b.Aktiv LGG jabuka-dinjamrkva, zdravi spoj najpopularnijeg probiotičkog jogurta i voća i povrća. b.Aktiv LGG klinički dokazano jača prirodni imunitet, a zdrava kombinacija voća i povrća, jabuke, dinje i mrkve, čini novi b.Aktiv LGG savršenim, zdravim ljetnim osvježenjem. Ovoga ljeta jačajte prirodni imunitet uz b.Aktiv LGG i jedinstvenu kombinaciju jabuke, dinje i mrkve, potpuno novom iskustvu okusa! Logističke informacije: b.Aktiv LGG jabuka-dinja-mrkva potražite u drink pakiranju u bočici od 330 grama. Preporučena cijena: 7,29 kn

Gradsko osvježenje Ivane Roščić i Mislava Čavajde uz novi Beck’s Green Lemon Novi okus Beck’s Green Lemon pokazao se kao idealno osvježavajuće piće za ljetnih vrućina u kojem uživaju mnogobrojni ljubitelji omiljenog piva Beck’s. Tako su Mislav Čavajda i Ivana Roščić na užarenom zagrebačkom asfaltu predahnuli uz osvježavajuće Beck’sovo izdanje s reskim okusom zelenog limuna. Poznati glumci i prijatelji koji su netom doputovali u Zagreb proveli su ugodno poslijepodne razmjenjujući iskustva o aktualnim kazališnim i filmskim projektima te nadoknađujući propuštene doživljaje, posebice s Ivanina putovanja Indijom. Uz Beck’sov osvježavajući hit okus Green Lemon, kratak ljetni predah Mislava i Ivane proletio je u ugodnom i veselom razgovoru te otkrivanju planova za ostatak ljeta. Novo Becks’ovo izdanje jedinstven je spoj vrhunskog hmelja, ječma, arome limuna i svježih pivarskih ideja te pruža gorkast okus piva s osvježavajućim daškom zelenog limuna. Svjetski prepoznatljiv reski okus savršenog svijetlog piva uz smanjeni postotak alkohola od samo 2,5% idealan je kao vrhunsko osvježenje za sve ljubitelje beskompromisne zabave ili za opušteno poslijepodnevno uživanje na terasi, za što su se odlučili Mislav Čavajda i Ivana Roščić. Beck’s Green Lemon dostupan je u dva pakiranja – u nepovratnoj prozirnoj boci od 0,33 l te limenci od 0,5 l. 52 progressive |

09: 2012

Romana, nova Gavrilovićeva premium salama Salama Romana predstavnik je nove linije Gavrilovićevih premium proizvoda, Di Giusto. Zahvaljujući kraćem vremenu sušenja, laganog je i blagog okusa, sočna i mekana po uzoru na premium salame sjeverne Italije. Lako se prepoznaje po rustikalnom ovitku obavijenom plemenitim plijesnima u duhu tradicionalnih Gavrilovićevih delikatesa. Egalizirano pakiranje Romane od 330 grama namijenjeno je za pozicioniranje u hladnom zidu, dok je veće neegalizirano pakiranje od 640 grama predviđeno za delikatese. Di Giusto linija premium trajnih salama dobila je ime po obitelji Di Giusto čije su generacije, od druge polovice 19. stoljeća, zime provodile u Petrinji pripremajući fine salame u tvornici Gavrilović. Članovi te obitelji bili su poznati mesarski majstori te su, radeći uz bok Gavrilovićevim majstorima, ostavili duboki trag u povijesti tvornice i hrvatske gastronomije. Dokaz čvrstih veza talijanske obitelji s Petrinjom je činjenica da potomci obitelji Di Giusto još i danas rade u Gavriloviću te im ovom linijom trajnih salama odajemo zasluženo priznanje. U pozadini etikete se nalazi originalna fotografija iz 1906. godine na kojoj su prikazani petrinjski i talijanski majstori iz Gavrilovića. Proizvođač: Gavrilović d.o.o., Gavrilovićev trg 1, 44250 Petrinja Besplatni potrošački telefon: 0800 1690 Web site: www.gavrilovic.hr, www.facebook.com/Gavrilovic1690, http://twitter.com/Gavrilovic1690 E-mail: jelica@gavrilovic.hr

Miniko – mini kobasice stvorene za zabavu Miniko – made4fun, novi je Gavrilovićev hit proizvod stvoren za super zabavu! Tri različita okusa – Classic, Spicy i uskoro, Winter – na izboru su svima koji žele novi i originalni partysnack. Sva tri okusa pakirana su u praktičnim vrećicama od 80 grama. Pakiranje sadrži četiri mini kobasice koje nije potrebno guliti prije konzumiranja. Jednostavno otvorite vrećicu i u trenu servirajte Miniko u čaši. Ili narežite na simpatične kolutiće i stavite u salatu. Ili narežite na tanke ploškice i stavite na pizzu. Pustite mašti na volju, bezbroj je kombinacija! Svojim modernim dizajnom u plavoj, narančastoj i bijeloj boji etikete, Miniko se ističe na policama i privlačan je svim dobnim skupinama potrošača, ponajprije mladima i djeci. Proizvođač: Gavrilović d.o.o., Gavrilovićev trg 1, 44250 Petrinja. Besplatni potrošački telefon: 0800 1690 Web site: www.gavrilovic.hr, www.facebook.com/Gavrilovic1690, twitter.com/Gavrilovic1690 E-mail: jelica@gavrilovic.hr


| 09:2012 Pattex TOTAL: Prvo svestrano ljepilo jedinstvene učinkovitosti Posljednja inovacija iz Henkela - ljepilo Pattex TOTAL - idealno je ljepilo za svaku primjenu, prikladno za gotovo sve materijale i površine, kao i za različite vrste popravaka u različitim uvjetima. Posebnosti ovog ljepila su vodootpornost, fleksibilnost, prozirnost, univerzalnost, izuzetna snaga lijepljenja, kao i otpornost na temperature od -50 C° do +80 C°. Pattex TOTAL ne sadrži otapala pa nije štetan za ljudsko zdravlje i okoliš. Pattex TOTAL se može koristiti u vanjskim i unutarnjim prostorima. S obzirom na svoju izdržljivost i u najekstremnijim uvjetima, Pattex TOTAL osigurava maksimalan rezultat lijepljenja, te se pokazao iznimno efikasnim. Vrlo je praktičan, primjerice, u popravcima roštilja…Upotreba roštilja ljeti, te njegovo čuvanje zimi, ostavljaju oštećenja na roštilju koja treba popraviti. Sada, zahvaljujući ljepilu Pattex TOTAL, popravak roštilja, kao i mnogi drugi, manji i veći popravci u kući i oko nje, postaju jednostavniji nego ikada. Pattex TOTAL omogućava visoku fleksibilnost, dobro se raspoređuje na površinu, te ostavlja vrijeme za ispravke. Karakterizira ga jaka snaga lijepljenja, dok je sama bočica jedinstvena i praktična za jednostavno nanošenje ljepila. Također, Pattex TOTAL pruža optimalno prianjanje na sve površine i materijale (osim na PE, PP i Teflon). Kako bi se popratilo predstavljanje Pattex TOTAL-a na hrvatskom tržištu, za sve potrošače osmišljen je atraktivan nagradni natječaj koji traje do 30. rujna 2012. godine. Sve što potrošači trebaju napraviti kako bi sudjelovali u natječaju, je izraditi svoju maketu kuće Pattex ljepilom i poslati sliku poštom ili putem interneta. Najbolja maketa po izboru hrvatskog žirija ulazi u regionalno finale u kojem sudjeluju pobjednici ostalih zemalja regije. Međunarodni žiri će odabrati regionalnog pobjednika koji osvaja kuću u okvirnoj vrijednosti od 700 tisuća kuna! Više informacija o natječaju dostupno je na: www.pattexpower.com/hr. Univerzalnu primjenu i karakteristike Pattex TOTAL-a priznala je i certificirala jedna od vodećih svjetskih tehničkih uslužnih organizacija, TÜV Süd, a sam proizvod izabran je kao proizvod godine u Njemačkoj i Francuskoj u 2012. godini. Anketirani potrošači iz obje zemlje svrstali su ovo ljepilo u najvišu razinu u kategorijama inovacija, atraktivnosti i zadovoljstva.

Clean&Clear – nezaobilazni „pribor“ adolescenata tijekom i ove školske godine Clean&Clear linija proizvoda melem je za kožu koja vodi rat protiv omraženih prištića. Koža se polako osvećuje za sva kupanja i sunčanja bez prikladne zaštite. Također, imate osjećaj da vam koža intenzivno reagira na stresne situacije s kojima se susrećete na početku školske godine. Clean&Clear linija kozmetičkih preparata je odgovor za sve one koji žele ukloniti višak masnoće, nečistoće i mrtve stanice s lica, a uz to i spriječiti ponovnu pojavu prištića. Ljepota je u samouvjerenosti, a čista koža je jedan od činitelja kojim se to postiže. Osjećajte se ugodno u svojoj koži. Započnite dan mirisnom svježinom koju pruža Clean&Clear. Zlatno pravilo za njegu mladenačkog lica je svakodnevna njega kože, a borba protiv mitesera i „običnih“ prištića u svega tri koraka može početi s Clean&Clear proizvodima koji predivno mirišu te nježno djeluju na osjetljivu kožu. Prvi korak u njezi kože je pranje lica s Clean&Clear gelom za pranje lica, za nježno odstranjivanje nečistoća. Clean&Clear tonik je tajno ime za borbu protiv nečistoće. Hidratantna krema je kraljica njege, a glavni razlog tome je njena moć dubinskog hranjenja i regeneracije. Bez obzira koji tip kože imali, normalan, mješovit ili suh, Clean&Clear ima u paleti kozmetičkih preparata onaj koji može pružiti odgovarajuću njegu za sve tipove kože. Na vama je samo da odredite koji Clean&Clear preparat je idealan izbor za vas.

Zvijezda salate

Air Max® Ambiance. 100% protiv vlage Air Max® Ambiance je nova linija Air Max sakupljača vlage, atraktivnog dizajna prikladnim za svaki prostor. Zahvaljujući privlačnom izgledu, odsada se napokon može smjestiti na vidljiva mjesta u dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju, kupaonicu; bez potrebe za skrivanjem iza fotelja, trosjeda, ormarića... Air Max® Ambiance, zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji cirkulacije zraka, brzo absorbira vlagu te optimizira razinu vlage zraka u domu. Dostupan je u pakiranju kao baza od 500g za veće prostore (40m3 ) te 100g za manje. Važno je napomenuti da Air Max® Ambiance baza u sebi već sadrži punjenje - jednu tabletu. Punjenja u obliku tablete dostupna su u 3 mirisa: Neutral, Blue Sky te Spring Blossom (2x500 g i 2x100g). U Air Max® Ambiance bazu se osim tablete, mogu postaviti i punjenja u obliku granula. 100% PROTIV VLAGE. AIR MAX. Naučite više o štetnosti vlage te Air Max asortimanu na www.airmax.hr Marketinška podrška: ATL podrška, trade aktivnosti, nagradne igre… Proizvođač: Bison International, NL – 4460 AD Goes Uvoznik: Bolton Croatia d.o.o. Adresa uvoznika: Šarengradska 9, 10000 Zagreb Telefon: 01 333 67 55 E-mail: mail@boltoncroatia.hr

Zvijezda salate gurmanske su poslastice na bazi lagane majoneze i najkvalitetnijeg povrća. Probajte nove okuse, Zvijezda salatu s ciklom i hrenom i Zvijezda salatu s gljivama i povrćem. Brz, kvalitetan i praktičan obrok bogatog okusa, u atraktivnoj ambalaži sa žličicom u poklopcu prigodne su baš u svakoj prilici.

progressive |

09:2012

53


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Mladi sirevi – nova vrsta Vindijinih specijaliteta

Fortia – dobar okus imuniteta

Spajanjem inovativne tehnologije, kreativnih ideja i poštivanja bogate varaždinske sirarske tradicije, Vindija je proizvela i za tržište pripremila svoj mladi sir. Sam proizvod dolazi u dvije izvrsne varijante, koja će svakog gurmana oduševiti svojom strukturom i originalnim spojem različitih vrsta mlijeka. I dok prvi predstavnik mladog sira donosi kombinaciju kravljeg i kozjeg mlijeka, u drugom su odlično spojeni okusi kravljeg i ovčjeg mlijeka. Vindija sirevi – pola stoljeća sirarskog umijeća. Logističke informacije: cijeli sir u kolutu (cca 1500 g) - 2 kom/ karton, polovica (cca 750 g) - 4 kom/karton, cijeli sir u bloku (cca 1600 g) - 4 kom/karton. Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

Fortia ‘z bregov, omiljeni funkcionalni mliječni proizvod iz Vindije, od nedavno dolazi u praktičnom i atraktivno dizajniranom zbirnom pakiranju koje sadržava četiri čašice od 125 grama. Osim inovacije u smislu ambalaže, Fortia donosi kombinaciju dva nova okusa - ŽITARICE i ŠLJIVA – ŽITARICE. Tu je i kupcima dobro poznata Fortia natur, koja za razliku od spoja dva nova neodoljiva okusa u jednom pakiranju dolazi u zasebnom pakiranju i pruža četverostruki užitak u klasičnom izdanju Fortije. Logističke informacije: 6 kom/karton (jedinična težina proizvoda – 500 g) Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

OŽIVITE UZ RADOX

SPONZORIRANI ČLANAK

Radox je od 1908. godine vrlo poznato ime širom svijeta i dio je svakodnevnog života mnogih generacija. Već više od 100 godina ubiremo moćne plodove prirode i njihovim vještim spajanjem stvaramo kombinaciju koja snažno utječe na naše tijelo i mijenja ga na bolje. Prirodni sastojci, u suradnji s Radox umijećem, dubinski revitaliziraju. Otkrijte Radox gelove za tuširanje, kupke i tekuće sapune te nevjerojatnim mirisima i zanimljivim kombinacijama sastojaka oživite tijelo i um! Upoznajte Radox, kombinaciju nevjerojatnih mirisa i sastojaka. Ponuda se sastoji od gelova za tuširanje za žene, muških 2u1 gelova za tuširanje, kupki i tekućih sapuna. Wellness serija Radox gelova za tuširanje svidjet će se i muškarcima i ženama zbog svojeg svježeg mirisa i sočnih sastojaka. Kod Radox linije For Men 2u1 muškarcima će se svidjeti atraktivan miris koji stimulira sva osjetila, a sve varijante mogu se koristiti kao gel za tuširanje i kao šampon. Radox kupke imaju provjereni opuštajući učinak. U njihovom razvoju korištena su znanja aromakologije (znanost koja se bavi utjecajem mirisa na ljudsko raspoloženje i ponašanje). Pjenušava kupka s mješavinom bilja i minerala oporavlja umorne mišiće, a miris ima opuštajući učinak. Radox biljni tekući sapuni namijenjeni su upotrebi u kupaonici i u kuhinji. Oživite uz Radox!

54 progressive |

09: 2012

Uvoznik i distributer: PRODIS d.o.o. Savska opatovina 36, 10 090 Zagreb info@prodis.hr


| 09:2012 Green Line Natural Clear

Eva tuna u umaku od rajčice

Nova linija Green Line Natural Clear s prirodnim aktivnim sastojcima nudi idealno rješenje za problematičnu kožu. Ti sastojci su prirodna glina, ekstrakti limunske trave, grejpa, meda, kamilice, krastavaca i nevena te prirodni bademov piling. Linija Green Line Natural Clear nudi cjelovitu njegu od čišćenja, preko njege do prekrivanja. Za čišćenje odlična je 4u1 krema za čišćenje s pilingom i maskom te antibakterijskim učinkom. Tu je još gel za dubinsko čišćenje kože, pjena za čišćenje i osvježavajući tonik. Za njegu može se birati između antibakterijske aktivne kreme i hidratantne matirajuće kreme. Savršen izgled kože na kraju daje hidratantna tonirana krema i antibakterijski korektor u dvije nijansi. Marketinška podrška: tisak Logističke informacije: GREEN LINE NATURAL CLEAR 4u1 KREMA ZA ČIŠĆENJE + PILING + MASKA + ANTIBAKTERIJSKI UČINAK, volumen 75 ml, EAN 3838980804113, komercijalno pakiranje 3 komada, a transportno 36; GREEN LINE NATURAL CLEAR PJENA ZA ČIŠĆENJE, volumen 150 ml, EAN 3838980804120, komercijalno pakiranje 6 komada, također transportno; GREEN LINE NATURAL CLEAR GEL ZA DUBINSKO ČIŠĆENJE KOŽE, volumen 150 ml, EAN 3838980804137, komercijalno pakiranje 6 komada, također transportno; GREEN LINE NATURAL CLEAR OSVJEŽAVAJUĆI TONIK, volumen 200 ml, EAN 3838980804151, komercijalno pakiranje 3 komada, a transportno 42. Proizvođač: Ilirija d. d., Tržaška 40, Ljubljana, Slovenija Uvoznik / distributer: Prodis d. o. o. Adresa uvoznika/distributera: Savska Opatovina 36, Zagreb Telefon i fax: +385 1 6312 000, +385 1 6176 141 Web site, e-mail: www.prodis.hr, info@prodis.hr

Eva tuna u umaku od rajčice sastoji se od pažljivo odabranih komadića tune i mediteranskih začina koji su sljubljeni u ukusnom umaku od rajčice. Umak od rajčice daje posebnu sočnost tuna komadićima, a mediteranski začini zaokružuju okus i miris ovog gotovog jela koje će Vas oduševiti prilikom svakog zalogaja. Proizvod se može upotrijebiti kao ukusan samostalan obrok ili za pripremu složenijih jela. Logističke informacije: Eva tuna u umaku od rajčice 115g – 30 komada u kartonu, 135 kartona na paleti. Proizvođač: Za Podravku d.d., A.Starčevića 32, Koprivnica proizvodi: Adria d.d., Gaženička cesta 32, 23000 Zadar, Hrvatska. Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Green Line Natural Clear Nova linija Green Line Natural Clear s prirodnim aktivnim sastojcima nudi idealno rješenje za problematičnu kožu. Ti sastojci su prirodna glina, ekstrakti limunske trave, grejpa, meda, kamilice, krastavaca i nevena te prirodni bademov piling. Linija Green Line Natural Clear nudi cjelovitu njegu od čišćenja, preko njege do prekrivanja. Za njegu može se birati između antibakterijske aktivne kreme i hidratantne matirajuće kreme. Savršen izgled kože na kraju daje hidratantna tonirana krema i antibakterijski korektor u dvije nijansi. Marketinška podrška: tisak Logističke informacije: GREEN LINE NATURAL CLEAR HIDRATANTNA MATIRAJUČA KREMA, volumen 50 ml, EAN 3838980804168, komercijalno pakiranje 3 komada, a transportno 45; GREEN LINE NATURAL CLEAR HIDRATANTNA TONIRANA KREMA, volumen 50 ml, EAN 3838980804175, komercijalno pakiranje 3 komada, a transportno 45; GREEN LINE NATURAL CLEAR ANTIBAKTERIJSKA AKTIVNA KREMA, volumen 10 ml, EAN 3838980804182, komercijalno pakiranje 3 komada, a transportno 60; GREEN LINE NATURAL CLEAR ANTIBAKTERIJSKI KOREKTOR light ili medium, volumen 5 g, EAN 3838980804199 ili 3838980804205, komercijalno pakiranje 3 komada, a transportno 60. Proizvođač: Ilirija d. d., Tržaška 40, Ljubljana, Slovenija Uvoznik/ distributer: Prodis d. o. o. Adresa uvoznika/distributera: Savska Opatovina 36, Zagreb Telefon i fax: +385 1 6312 000, +385 1 6176 141 Web site, e-mail: www.prodis.hr, info@prodis.hr

NOVO iz HiPP-a

Kašice od grisa 4x50g

Proizvodi od grisa u dva okusa – keks i vanilija iz organskog uzgoja. S kalcijem i vitaminom B2 iz mlijeka. Idealno za put, 50g proizvoda zadovoljava 13% preporučene dnevne količine za kalcijem. Proizvodi spadaju u kategoriju ‘’Dječja hrana’’ s PDV-om 10%. Preporučena MPC: 12,99 Kn Uvoznik: Vivera d.o.o., XIII Podbrežje 26, 10020 Zagreb Tel: 01/6593-784 Distributer: AWT International d.o.o., Slavonska avenija bb, Zagreb Tel: 01/2481-500 Internetska stranica: www.hipp.hr

NOVO iz HiPP-a! Jogurt&Voće 4x50g

Proizvodi od jogurta s dodatkom voća iz organskog uzgoja. S kalcijem i vitaminom B2 iz mlijeka. Hladni lanac nije potreban. Ukupan rok trajanja 9 mjeseci. U ponudi su dva okusa: banana i malina. Proizvodi spadaju u kategoriju ‘’Dječja hrana’’ s PDV-om 10%. Preporučena MPC: 12,99 Kn Uvoznik: Vivera d.o.o., XIII Podbrežje 26, 10020 Zagreb Tel: 01/6593-784 Distributer: AWT International d.o.o., Slavonska avenija bb, Zagreb Tel: 01/2481-500 Internetska stranica: www.hipp.hr progressive |

09:2012

55


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Nagradna igra „Uz Lina uči bolje i igraj se do mile volje“

NOVO: Super Jon Super dezinficijens

Nagradna igra „Uz Lina uči bolje i igraj se do mile volje“ započinje 10.09. i traje do 31.10.2012. Za sudjelovanje je potrebno prikupiti lentice s proizvoda u vrijednosti od 2kg i zajedno s kopijom računa i osobnim podacima (ime, prezime, adresa i broj telefona) poslati na: LINO NAGRADNA IGRA, P.P. 160, 48000 KOPRIVNICA. Nagradni fond čini 1.111 nagrada. Glavna nagrada je vrhunsko računalo HP All-in-One Omni 27-1001eu, koju će dobiti 10 najsretnijih sudionika, a ostale nagrade su: 20 igraćih konzola NINTENDO Wii, 30 Media playera Mini, 251 Lino poklon paket i 800 Lino plišanih medvjedića. Izvlačenje imena dobitnika je 16.11.2012., a objava imena dobitnika je 30.11.2012. Imena dobitnika biti će objavljena na www.podravka.hr i www. lino.eu. U nagradnoj igri sudjeluju svi Lino proizvodi. Marketinška podrška: POS materijali, print, TV, radio, dodatna izlaganja (otoci) na prodajnim mjestima. Proizvođač: Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48 000 Koprivnica Telefon i fax: 048 651 379; 048 220 546 Web site: www.podravka.hr, www.lino.eu

Želite li potpunu dezinfekciju i čistoću svih površina u kućanstvu, vrijeme je da isprobate novi Super Jon – super dezinficijens. Labud je razvio sredstvo za dezinfekciju na bazi prirodnog alkohola, s pažljivo biranim sastojcima koji svojim djelovanjem dokazano uništavaju 99,99 posto svih bakterija, a pri tome je proizvod ugodan za upotrebu i blag prema površinama koje se čiste. Dovoljno ga je samo raspršiti po površini i prebrisati ili pričekati da se osuši. Idealan je za dezinfekciju svih površina, a posebice onih s kojima često dolaze u dodir najmlađi članovi vašeg kućanstva, poput prematalica, stolaca za hranjenje, podova, plastičnih igračaka i sl. SUPER JON Super dezinficijens 650 ml - ekološki proizvod za dezinfekciju na bazi prirodnog alkohola. Logističke informacije: Jedinični ean kod: 3850111-503726, transportno pakiranje 6 komada Preporučena MP cijena (opcionalno): 29,99 kn Proizvođač: Labud d.o.o., Radnička cesta 173 r, Zagreb Telefon i fax: 01 24 24 100; 01 24 06 028 Web site: www.labud.hr

Franck FREEZE TEASE –osvježenje bez kalorija

NOVO: NIVEA aqua effect pjenice za umivanje

Znate li da gotovo 20 posto svakodnevno konzumiranih kalorija dolazi iz pića? Nova Franckova inovacija omogućuje da tijelu osiguramo potrebno osvježenje i hidrataciju, a da ga pri tom ne opteretimo dodatnim kalorijama. FREEZE TEASE prvi je i jedini prirodni hladni čaj, koji nudi čisto osvježenje bez dodatka šećera ili umjetnih sladila, bez umjetnih boja, sa samo sedam kalorija. Pravi čaj koji se priprema u hladnoj vodi, u tri ponuđena okusa: Breskva kao omiljeni ljetni okus, neodoljiva Crvena naranča te Limun sa listićima zelenog čaja koji je uz osvježavajuć, citrusni okus, bogat antioksidansima i polifenolima. FREEZE TEASE hladni čaj može se pronaći na policama trgovina u ekonomičnom pakiranju od kojeg se može napraviti čak do 4 litre ovog savršenog osvježavajućeg napitka. Za sladak okus čaja zaslužna je isključivo biljka stevia, poznata po svojoj blagotvornosti. Pretjerano konzumiranje šećera povezano je s nizom zdravstvenih tegoba. Prema preporukama, unos zašećerenih napitaka trebao bi biti manji od 1 litre tjedno, tj. oko 450 kalorija, dok istraživanja pokazuju da putem gaziranih sokova, energetskih napitaka, voćnih napitaka te voda s okusom u organizam prosječno unosimo i do 336 kalorija dnevno. Takve je napitke zapravo poželjno u potpunosti izbjegavati te ih zamijeniti vodom i nezašećerenim napitcima, posebice čajem.

Nove NIVEA aqua effect pjenice za umivanje čiste lice dubinski, ali nježno. Formula koja sadrži aqua effect Hydra IQ tehnologiju koži pruža vitalizirajuću hidrataciju i održava prirodnu vlažnost do 24 sata - savršeno za duge i suhe ljetne dane! NIVEA aqua effect pjenica za umivanje - za normalnu i mješovitu kožu Aqua effect pjenica za normalu i mješovitu kožu obogaćena vitaminom E i Hydra IQ tehnologijom dubinski čisti kožu lica, ali i održava njezinu prirodnu ravnotežu vlage. Iznimno nježna, mekana pjena osvježavajućeg mirisa čini ritual umivanja još ugodnijim. Formula s vitaminom E ima njegujuće djelovanje pa koža nakon umivanja izgleda zdrava, osvježena i glatka. NIVEA aqua effect pjenica za umivanje - za suhu i osjetljivu kožu Aqua effect pjenica za suhu i osjetljivu kožu obogaćena prirodnim bademovim uljem i Hydra IQ tehnologijom idealna je za posebno blago čišćenje lica, nakon kojega će koža zadržati svoju prirodnu ravnotežu vlage. Iskustvo umivanja još je ugodnije zahvaljujući iznimno mekanoj pjeni nježnog mirisa. Blaga formula s njegujućim bademovim uljem oživljava suhu kožu tijekom umivanja i vraća joj prirodnu svježinu i zdravi sjaj. Preporučena maloprodajna cijena (200 ml): 39,50 kn Za više informacija o NIVEA proizvodima posjetite www.nivea.hr. Najnovije vijesti i arhivu priopćenja za javnost, možete pronaći na www.beiersdorf.com.hr. Pratite nas i na facebooku http://www.facebook.com/NIVEAHrvatska.

56 progressive |

09: 2012

Progressive No 122  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...