Hrb No 32

Page 1

32 broj PROLJEĆE 2014.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI

AKTUALNO

Porezne obveze iznajmljivača’ smještaja PREDSTAVLJAMO

Stoljetna tradicija vinarije Jeruzalem

DIZAJNERSKA RJEŠENJA

Caffe & night bar Don Quijote INTERVJU

Branka Slaveska

Ne štedimo na kvaliteti!

3


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

4


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

3


LJETO 2014.

sadržaj 10 hrb turizam

S obje strane Baranje – bogatstvo doživljaja PRIPREMILA: IVANA JURIĆ

12 hrb aktualno

Porezne obveze 'iznajmljivača' smještaja PRIPREMILA: NIKA MILOLOŽA

14 hrb intervju

Ne štedimo na kvaliteti! RAZGOVARALA: MARIJA KOSOR

18 hrb projekti

Putevima vina u Međimurju PRIPREMIO: MIROSLAV MIRKOVIĆ

20 hrb reportaža

14

Stoljetna tradicija vinarije Jeruzalem PRIPREMILA: MARIJA KOSOR

22 hrb savjetnik

Dizajnerski hoteli - kreativnost bez granica PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

24 hrb dizajn

Caffe&night bar Don Quijote PRIPREMILA: MARIJA KOSOR

28 hrb natjecanje

Brugal Junior barmen Cup 2014. PRIPREMILA: MARIJA SEDLAR

34 hrb konferencija

Afirmacija Hrvatske kroz vinski turizam PRIPREMIO: G.E.T. REPORT

20 4


Turizam bez granica

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Bilo da dolaze na osunčanu Jadransku obalu i otoke ili u slavonsku ravnicu, turisti očekuju vrhunsku ponudu baš po njihovom ukusu: uz sunce, more i nepregledne ravnice, tu su i domaća hrana, autohtone vinske sorte, vinske ceste… za svakoga ponešto. Dok smo u Europi i svijetu najčešće prepoznati kao morska turistička destinacija, posljednjih se godina sve više okrećemo i ruralnom turizmu, koji je prisutan u svim dijelovima Hrvatske.

ISSN 1846-9361 UREDNICE Marija Kosor, 01 4854 428 marija.k@crier.hr Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr

I prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju turizam je obrisao granice sa zemljama u okruženju, što je došlo do izražaja i na Međunarodnoj konferenciji Selektivni oblici turizma kao prilika za razvoj turizma u regiji održanoj u Osijeku. Turističke destinacije Slavonija, Baranja i Srijem protežu se kroz Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, a turizam ruši granice. Bogatstvo ovih krajeva ogleda se u narodnim nošnjama, pjesmama, jelima, spomeničkoj i prirodnoj baštini, arhitekturi i odnosu domaćih ljudi prema gostu. Turizam bez granica donosi i 'nove turiste' koji su fizički aktivni te intelektualno i emotivno uključeni i zainteresirani za sredinu koju posjećuju.

SURADNICI Anica Đokić, Ivana Jurić, Nika Miloloža, Miroslav Mirković, Silvija Munda, Alma Radoš, Tomislav Stiplošek PRODAJA/MARKETING Danijela Lanović, 01 4854 278 danijela.l@crier.hr Valentina Godler Dobraš, 01 4854 429 valentina.g@crier.hr

VODITELJICA Irena Šahman, 01 4854 431 UREDA I NAKLADE irena@crier.hr

Na povezivanje sa susjedima u regiji pozvali su i sudionici i organizatori prve G.E.T. konferencije o vinskom turizmu, koja je okupila profesionalce iz vinskog i turističkog svijeta svih segmenata - vinare, trgovce, ugostitelje, touroperatore, turističke djelatnike, marketinške agencije, ulagače iz cijele regije. Kako svaki peti turist u Hrvatsku dolazi radi hrane i vina, zaključeno je da nam je potrebna strategija razvoja eno-gastro turizma te edukacija vinara i svih davatelja usluga u ruralnom turizmu. Naime, u eno-gastro turizam trebalo bi se više ulagati jer na njega možemo računati tijekom cijele godine.

GRAFIČKA UREDNICA Ivana Voloder ivana.v@crier.hr TISAK

Gospodarska 9, Sveta Nedjelja

GROUP MANAGER John Whitbread jwhitbread@crier.co.uk

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

LJETO 2014.

uvodnik

I turističkim projektom Putevima vina pokrenuta je inicijativa razvoja kulture vina u Hrvatskoj i popularizacije hrvatskih vina u svijetu. Pročitajte sve o ovoj jedinstvenoj manifestaciji u svijetu kojoj je cilj udružiti hrvatske vinare i srodne proizvođače koji na jednom mjestu mogu saznati trendove u proizvodnji vina te izvozne potencijale svakog proizvoda.

32

Marija Sedlar marija@crier.hr 5


vijesti: Otvoren ZIG ZAG - prvi integralni Meneghetti otvorio novu hotel u Hrvatskoj kušaonu vina i predstavio vina iz berbe 2013. Na Stanciji Meneghetti u prisustvu brojnih partnera, predstavnika medija i prijatelja krajem lipnja svečano je otvoren novi Tasting

Ministar turizma Darko Lorencin krajem lipnja svečano je uručio rješenje o kategorizaciji za hotel ZIG ZAG, prvi integralni hotel u Hrvatskoj, koji je smješten u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Integralni hotel nova je kategorija hotelskog smještaja koju je prije nekoliko mjeseci Ministarstvo turizma uvelo u kategorizaciju kako bi unaprijedili sustav obiteljskog smještaja, omogućili udruživanje i povećanje kvalitete te pridonijeli profesionalizaciji. Integralni hotel može se sastojati od tri i više građevina u jednom naselju, koji su prethodno kategorizirani ili razvrstani, a moraju imati zajednički prijemni hol s recepcijom, zajedničku prostoriju za boravak te druge ugostiteljsko-turističke sadržaje. Smještajne jedinice mogu biti sobe, apartmani, studio apartmani te kuće za odmor. Prvi integralni hotel ZIG ZAG sastoji se od 14 objekata za smještaj sa ukupno 37 kreveta.

Certifikat izvrsnosti TripAdvisor za Sedam Valamarovih hotela

TripAdvisor, najveći svjetski portal za putovanja i ocjenu kvalitete usluga u turizmu i ove je godine dodijelio certifikat izvrsnosti "Trip Advisor Certificate of Excellence 2014" najuspješnijim svjetskim hotelima za izvrsnost i kvalitetu usluge temeljem recenzija gostiju. Na portalu TripAdvisor nalazi se više od 60 milijuna mišljenja i ocjena korisnika turističkih usluga, a portal se može pohvaliti sa 50 milijuna individualnih posjetitelja. Prema ocjenama posjetitelja ovog portala, sedam Valamarovih hotela našlo se u uglednom društvu najboljih svjetskih hotela. To su Valamar Dubrovnik President 5* i Valamar Lacroma Dubrovnik 4* u Dubrovniku, Valamar Bellevue 4* i Miramar 3* u Rapcu te tri porečka hotela - Valamar Club Tamaris 4*, Valamar Diamant 4* i Valamar Crystal 4*.

6

Vipnet opremio i uredio kupališta u sedam gradova Uređenje kupališta u Dugoj Resi, Ogulinu, Ozlju, Slunju, Karlovcu, Sisku i Petrinji dio je inicijative "Čini pravu stvar" pokrenute u povodu obilježavanja Vipnetovog 15. rođendana. Kupalištima su dodani novi zabavni sadržaji i oprema koja će građanima uljepšati predstojeću kupališnu sezonu. Nova oprema i sadržaji Vipnetova su trajna donacija gradovima. Na navedena kupališta, a ovisno o pojedinač-

Martina Bienenfeld nova direktorica TZGZ-a Nova direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) je Martina Bienenfeld koja je na tu dužnost stupila 2.

Room vinarije Meneghetti, a predstavljena su i vina iz nove berbe iz 2013. Smješten unutar same vinarije, ovaj prostor je zamišljen kao mjesto gdje gosti mogu kušati i kupiti vina, dobiti sve potrebne informacije kao i razgledati vinograde i vinski podrum uz stručno vodstvo. Na taj način nadopunjena je i zaokružena ponuda ove vinske destinacije. Nastavljajući tradiciju Stancije Meneghetti, objekt odnedavno posluje kao luksuzni wine hotel sa 4 sobe pružajući gostima privatnost, luksuz i vrhunsku uslugu. U sklopu hotela nalazi se i restoran Meneghetti, otvoren i za van-hotelske goste, temeljen na lokalnim namirnicama i suvremenim tehnikama pripreme. Hotel je od prošle godine primljen i u članstvo ekskluzivnog svjetskog lanca malih hotela i restorana Relais&Chateaux.

nim potrebama, dodani su: tereni za odbojku na pijesku i tereni za badminton, velika jedra za hlad, drvena sunčališta, pontoni za kupanje i sunčanje pozicionirani usred rijeke ili jezera, roštilj parkovi, dječje sprave za igru s anitstres podlogama, trim parkovi za gimnastiku, mini parkovi s mrežama za sunčanje na kupalištima koja sadrže adekvatan drvni pokrov, golovi za vaterpolo, stalci za bicikle, koševi za reciklažu i odvajanje otpada, kabine za presvlačenje, suncobrani, klupe, sjedeće garniture itd.

lipnja. Odluku o izboru Martine Bienenfeld na tu poziciju donijelo je Turističko vijeće zagrebačke Turističke zajednice na sjednici održanoj 19. svibnja. Bienenfeld je za direktoricu izabrana slijedom prijave na natječaj kojeg je TZGZ provodio od 9. do 24. travnja. U tom roku su, kako se doznaje, za to mjesto primili ukupno sedam molbi. Martina Bienenfeld zadnjih nekoliko godina, odnosno od osnivanja tog ureda u Poglavarstvu grada Zagreba, radi kao voditeljica Odjela za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo koji obavlja poslove u vezi provođenja strategije razvoja turizma i brojne druge vezane za turizam Zagreba i Hrvatske. Na poziciji direktorice TZGZ-a naslijedit će Ameliu Tomašević, koja je na tom poslu radila sedam godina.


Otvoren wine bar Atrij

Zagrebačka turistička ponuda nedavno je dobila pojačanje. U središtu grada, u Teslinoj ulici, nekada kultno zagrebačko okupljalište Atrij osvanulo je u novom ruhu, a za njegovu preobrazbu zaslužna je dizajnerica interijera Mirjana Mikulec. U povodu otvorenja, autorica brojnih knjiga i urednica emisije In Dizajn objasnila je da se, uređujući ovaj prostor u samom središtu Zagreba, vodila idejom da se radi o mjestu u kojem su generacije Zagrepčana proživjele brojne ugodne trenutke druženja, zabave i veselja. Priznala je kako je nastojala zadržati duh tog legendarnog prostora koji je sada osvježen te odiše modernošću i stilom. Ono što će se posebno svidjeti ljubiteljima finih vina jest činjenica da je legendarni Atrij postao wine bar pa se tamo od sada može uživati u najfinijim domaćim i stranim vinima.

Maistra u osam godina investirala 2,2 milijarde kuna

Turistička kompanija Maistra, koja posluje u sastavu Adris grupe, u prošloj je godini investirala 219 milijuna kuna, a u zadnjih osam godina više od 2 milijarde kuna. Glavnina investicija usmjerena je u razvoj novih i podizanje kvalitete postojećih proizvoda te je već 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta Maistre podignuto na razinu 4 i 5 zvjezdica. Najznačajniji dio ulaganja u 2013. godini, kako je priopćeno, odnosi se na investiciju u turističko naselje Amarin, koje je u cijelosti podignuto na 4 zvjezdice. U 2014. godini planira se rast prihoda od 5 posto i nastavak politike relativno visokih cijena, koja je utemeljena na podizanju kvalitete usluga te zadržavanje i daljnje povećanje udjela direktne prodaje. Predviđena su ulaganja od 135 milijuna kuna, što se uglavnom odnosi na investicijske zahvate u kampove te rekonstrukciju hotela Adriatic.

Lorencin i Bandić na otvorenju Dinner in the Sky® Od 11. do 15. lipnja Zagreb je bio domaćin jedinstvenog projekta Dinner in the Sky®, a ugledni uzvanici podignuli su se na 65 metara visine iznad zagrebačkog hotela Westin. Otvorenju su nazočili ministar turizma Darko Lorencin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Turističke zajednice grada Zagreba i gradskog poglavarstva. Na stolu, koji se vinuo na visinu od 65 metara iznad tla, uživali su u panoramskom pogledu na Zagreb i u maštovitim menijima hotela The Westin Zagreb. HUP-Zagreb d.d., hotelska kompanija koja okuplja zagrebačke

Sanja Doležal i Gordan Kožulj ambasadori Terma Tuhelj Bivši hrvatski plivač Gordan Kožulj te TV voditeljica i pjevačica Sanja Doležal novi su ambasadori kvalitete i dobrog imidža za 2014. godinu, koji će predstavljati Terme Tuhelj i prenositi svoja iskustva i doživljaje javnosti i prijateljima. Ponosni na veliki broj stalnih gostiju, Terme Tuhelj i dalje nastavljaju kampanju Postani ambasador te tako i dalje daju mogućnost svim svojim gostima da postanu njihovi ambasadori dobre volje, i da šire po-

Poznati pobjednici Heinekenovog natjecanja DJ-a Heineken, sponzor i službeno pivo festivala Ultra Europe, i ove je godine organizirao natjecanje DJ-a, a ovogodišnji pobjednici su DJ LVNT (Turska), SandPokers (Poljska),

hotele: The Westin Zagreb, Sheraton Zagreb, Panorama Zagreb Hotel te hotele International i Jadran, među prvima u regiji predstavila je ovaj jedinstveni projekt, koji je dosad održan u brojnim svjetskim metropolama.

zitivne emocije, i to putem nekoliko kanala - web stranice Terma Tuhelj, Facebook stranice Terma Tuhelj ili putem online razglednice koja je dostupna tijekom boravka u hotelu Well****. Inače, Terme Tuhelj grade campping resort sa 150 parcela, započele su suradnju s velikim wellness majstorom Peđom Filipovićem, a i Terme Tuhelj i Terme Olimia uvele su nekoliko novih wellness tretmana, pri čemu bitnu prekretnicu čini vitalna hrana - novi koncept zdrave prehrane, označen od sada simbolom jabuke u ugostiteljskim objektima.

Teamworx (Izrael), DropChronics (Slovenija), Bruno Calderon (Čile) i Danilo Orsini (Italija). U natječaju organiziranom na Facebook stranici festivala Ultra Europe od 5. svibnja do 18. lipnja sudjelovalo je više od 800 DJ-a iz više od 80 zemalja, a poslali su prijave s miksevima ukupnog trajanja od 45.000 minuta. Natjecanje se odvijalo u tri faze – u prve dvije je preko 310.000 prijatelja i obožavatelja glasalo za svoje favorite, a u posljednjoj fazi stručni žiri je odabrao šest najboljih DJ-a. Oni su tako osigurali 90-minutni nastup na pozornici UMF Radio pred desecima tisuća obožavatelja elektronske glazbe, a ostali DJ-i su dobili dvije ulaznice za festival Ultra Europe u Splitu i Heinekenove festivalske pakete.

7


vijesti: Novi vizualni identitet Bola

Bol i turistička zajednica općine Bol dobili su novi vizualni identitet. Kreiranjem suvremenog verbalnog i vizualnog identiteta, Bol je prepoznao važnost brendiranja destinacije s posebnim naglaskom na jedinstvenu plažu Zlatni rat, kao jedan od simbola Jadrana i hrvatskog turizma. Novi vizualni identitet predstavlja iskorak u procesu pozicironiranja destinacije na međunarodnoj turističkoj mapi. “Ideja je bila definirati jedinstveni vizualni identitet za cijelu destinaciju i s njime uskladiti vizualne identitete turističkih usluga koje im ova destinacija pruža, koji do ovog trenutka nisu imali jasnu međusobnu poveznicu i bili jedinstvena priča destinacije”, kazao je Markito Marinković, direktor TZ općine Bol.

EBRD izlazi iz suvlasništva Jadranka hotela

Otvoren prvi hrvatski vodeni park – Istralandia Hrvatska turistička ponuda iz godine u godinu sve je bogatija, a javnosti je nedavno postao dostupan i prvi hrvatski vodeni park ''Istralandia'', smješten u općini Brtonigla, zelenoj oazi s prekrasnim pogledom na ušće rijeke Mirne i Jadransko more. U nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, vodeni park presijecanjem vrpce otvorili su vlasnik Branko Kovačić, ministar turizma Darko Lorencin i istarski župan Valter Flego. ''Istralandia" zauzima 80 tisuća četvornih metara i nudi veliki broj atrakcija namijenjenih djeci i odraslima, poput najvišeg tobogana Free fall, s kojega spuštanje započinje s visine od 27 metara,

Održan 5. Liburnia classic oldtimer rally

Na ovogodišnjem ocjenjivanju vina u organizaciji Decantera, najznačajnijeg svjetskog vinskog časopisa i vinskog portala sa sjedištem u Londonu, graševina Goldberg, berbe 2006., osvojila je zlatnu medalju i regionalni trofej. Ove godine prijavljeno je više od 15.000 uzoraka vina iz svih krajeva svijeta.

8

je imao i sportski karakter s obzirom da su u Boljunu održane vožnje spretnosti i točnosti.

Jubilarni 5. Liburnia Classic Oldtimer Rally održan je sredinom lipnja sa startom na opatijskom mulu. Više od trideset starodobnih automobila plijenilo je pažnju prolaznika koji su došli ispratiti sudionike iz Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske. Ruta ovogodišnjeg rallya, koji je održan u organizaciji Liburnija klasik kluba, prolazila je kroz Lovran, Mošćeničku Dragu, Brseč, Plomin, Voziliće, Boljun, Velu Učku, Veprinac s ciljem u Bregima u Istarskoj hiži. Osim panoramske vožnje i druženja, rally

Graševini Goldberg Decanterov regionalni trofej!

Turistička tvrtka Jadranka iz Malog Lošinja i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) sklopili su ugovor o kupnji 31,64 posto udjela u tvrtki Jadranka hoteli, čime EBRD izlazi iz suvlasništva, a Jadranka postaje vlasnik 100 posto udjela u Jadranka hotelima, priopćeno je iz lošinjske tvrtke. Ugovor je sklopljen 20. lipnja, objavili su iz Jadranke putem Zagrebačke burze. Kako se navodi u priopćenju, predsjednik Uprave Jadranke Sanjin Šolić zahvalio je EBRD-u na podršci koju su u proteklih šest godina pružili razvoju poslovanja tvrtke te napomenuo kako je ta banka pružila ključnu podršku u započinjanju procesa transformacije Jadranke i Malog Lošinja u vodeću vitality destinaciju.

i najvećeg bazena na valove na Sredozemlju, površine čak 2 500 m2. Zanimljivost je i činjenica kako se koristi voda isključivo iz podzemne bušotine slatke vode te se 90 posto nakon upotrebe reciklira dok 10 posto ide u biološki pročistač.

Vina su ocjenjivali najeminentniji vinski stručnjaci među kojima i Steven Spurrier, vrstan poznavatelj graševine, koji je i ranije isticao kako je hrvatsko Podunavlje benchmark za graševine u svijetu. Ovogodišnja zlatna medalja i regionalni trofej ima posebnu važnost za Vina Belje jer je riječ o graševini, najvažnijoj hrvatskoj vinskoj sorti koja na ovaj način stvara najbolje preduvjete za plasman na izvozna tržišta.


Booking.com dosegnuo pola milijuna smještajnih objekata

Booking.com, svjetski lider u online rezervacijama hotelskog i ostalih vrsta smještaja dodao je 500.000. po redu smještajni objekt u svoju ponudu - hotel Leonardo u Berlinu. Ova važna prekretnica pruža svim korisnicima Booking.coma još veću raznolikost i više mogućnosti prilikom odabira smještaja. "Dostizanje ove prekretnice demonstrira našu posvećenost da korisnicima pružimo širok izbor smještajnih objekata gdje god u svijetu žele odsjesti", izjavila je Gilian Tans, operativni direktor Booking.coma. "Putnici iz Hrvatske i ostatka svijeta traže lokalna i autentična iskustva. Ponudom različitih tipova smještaja - od tradicionalnih do onih neočekivanih - dajemo im mogućnost da budu slobodni i fleksibilni u svojem izboru", izjavio je Tans.

Markica u povodu 170 godina turizma u Opatiji U znamenitoj opatijskoj Vili Angiolina predstavljena je prigodna poštanska marka "170 godina turizma u Opatiji", izrađena u suradnji Hrvatske pošte i Turističke zajednice grada Opatije, a čiji dizajn potpisuje zagrebačka dizajnerica Dubravka Zglavnik Horvat. Poštansku marku predstavila je dr. sc. Stela Prislan-Fujs, članica Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske, istaknuvši pritom kako ima posebno zadovoljstvo promovirati najnoviju turističku marku upravo u Vili Angiolina, mjestu na kojem je započeo opatijski i hrvatski turizam. Nominalna vrijednost marke iznosi 2,80 kuna, a tiskana je

Ana Kovačić-Popov impresionirala Rudolpha Zahvaljujući generalnom pokroviteljstvu Zvijezde, sredinom svibnja u City Centru one West održan je kulinarski show "Impresioniraj Rudolpha". Pet finalista pokušalo je impresionirati poznatog nizozemskog chefa i popular-

u arcima od 8 maraka, s jednim privjeskom i u nakladi od 100.000 primjeraka, a može se nabaviti u poštanskim uredima prilikom slanja razglednica Opatije.

no lice 24Kitchena Rudolpha van Veena, a Ana Kovačić-Popov u tome je i uspjela. Njezino jelo "Sezame otkokodači" slavni je Rudolph izabrao kao najbolje te joj je u društvu Ane Štebih, direktorice marketinga i razvoja Zvijezde, uručio glavnu nagradu - hladnjak prepun Zvijezdinih proizvoda.

Predstavljena kuharica 'Sva lica batata'

Poznata gastro novinarka i kuharica Željka Klemenčić u virovitičkom restoranu Škola predstavila je kuharicu "Sva lica batata" koja kroz obilje zdravih recepata promiče ovu nutritivno vrijednu i ukusnu namirnicu, ali i eko-proizvodnju te gastronomiju Virovitičkopodravske županije. Kuharica je izrađena u sklopu projekta "SWEET – jačanje ženskog poduzetništva" koji provodi VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima PZ Ergela Višnjica, Centar Balog d.o.o. i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Prednost batata leži u njegovom niskom glikemijskom indeksu, zbog čega je osobito odlična namirnica za sportaše, djecu i osobe s dijabetesom. Najveći proizvođač batata u Hrvatskoj upravo je Poljoprivredna zadruga Ergela Višnjica iz Virovitičko-podravske županije, čije je proizvode koristila i Željka Klemenčić prilikom osmišljavanja recepata.

Najtraženiji konobari i kuhari U prvih šest mjeseci 2014. godine kategorija Turizam i ugostiteljstvo bila je prva po redu kategorija po broju oglasa. Naime, čak više od petine (22%) oglasa od ukupnog broja oglasa na portalu MojPosao otpada upravo na tu ka-

tegoriju. Također, iako nije možda najpopularnija kategorija među posloprimcima, svakako se nalazi među popularnijima, pa tako 21% posloprimaca želi posao upravo u turizmu. Osim toga među pet najtraženijih zanimanja (konobar, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, programer) čak dva su upravo iz te kategorije. Gledajući samo kategoriju Turizam i ugostiteljstvo, najtraženija zanimanja su: konobar, kuhar, recepcioner, pizza majstor te pomoćni radnik u kuhinji. Prema zadnjim podacima servisa MojaPlaća. hr, konobar u prosjeku zarađuje 3.648 kuna dok kuhar prima plaću od 4.406 kuna. Inače plaće u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo su 14% niže od prosječne plaće.

9


turizam:

S obje strane Baranje – bogatstvo doživljaja Slavonija i Baranja kao regija nalazi se na odličnoj lokaciji, u neposrednoj blizini vrlo važnih domaćih i inozemnih turističkih emitivnih tržišta. Lako je dostupna, sa sve većom ponudom usluge smještaja, u smislu vrste i kvalitete. A što je najvažnije, to je mjesto osobitih prirodnih i kulturnih atrakcija, to jest raznolikih i izvornih krajobraza. Pripremila: Ivana Jurić, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

P

oznato je da turizam ne poznaje administrativne granice, kako one lokalne i regionalne, tako i državne. Osim ako niste na putu iz Izraela za Iran. Tada već prijelaz granice može postati ozbiljan izazov! U Europi to nije ni blizu tako avanturističko iskustvo. Glavni stup zajedničkog tržišta Europske zajednice jest sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i robe. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju značio je ujedno i manje prepreke u putovanju. Turist doživljava destinaciju u svojoj punini kroz upoznavanje kulturoloških i prirodnih atrakcija. U slučaju Baranje to nije moguće bez prijelaza državne granice. BOGATSTVO KRAJEVA Slavonija, Baranja i Srijem kao zemljopisno definirane regije nalaze se u području koje je okruženo trima zemljama – Mađarskom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Baranja se nadalje prostire Mađarskom, a Srijem vojvođanskim dijelom Srbije. Bogatstvo ovih krajeva ogleda se u narodnim nošnjama,

10

pjesmama, jelima, spomeničkoj i prirodnoj baštini, arhitekturi, i ne manje bitno - u odnosu domaćih ljudi prema gostu. Tko god je posjetio ove krajeve vraća se upravo radi tople dobrodošlice i još uvijek autentičnog doživljaja života na selu, ali i neočekivanih otkrića. Ono što sve više mami posjetitelje u ove krajeve je tradicija proizvodnje vina, kvaliteta domaćih proizvoda i očuvanost prirodnog prostora u kojem se spajaju dvije važne europske rijeke Dunav i Drava. Bogatstvo doživljaja koji se nudi ovom trokutu u pravilu prelazi sva očekivanja posjetitelja, pogotovo domaćeg. I tako "vrijednost za novac" i neočekivana razina ponude i atraktivnosti područja postaje vrlo važan razlog ponovnog posjeta. 'NOVI TURIST' Tržišni trendovi pružaju okvir za razvoj turizma. Izuzetno su važni suptilni, sporo evoluirajući društveni trendovi koji utječu na ponašanje potrošača. Starenje populacije, promjenjivost radnih obrazaca, veća ekološ-

ka svijest, pomak ka post-materijalističkim društvenim vrijednostima i brzi razvoj tehnologije stvaraju "nove turiste". Novi turist je aktivan u smislu fizičke aktivnosti, on je intelektualno i emotivno uključen i zainteresiran za sredinu koju posjećuje. Razvoj turističke destinacije mora odgovoriti na izazov udovoljavanja potrebama "novog turista" za sadržajnim iskustvima. Neka od iskustava koje može pružiti ovaj kraj su sudjelovanje u berbi grožđa ili pak slušanje jazz koncerta uz čašu vrhunskog vina u Osijeku ili Pečuhu. Slavonija i Baranja kao regija nalazi se na odličnoj lokaciji, u neposrednoj blizini vrlo važnih domaćih i inozemnih turističkih emitivnih tržišta. Lako je dostupna, sa sve većom ponudom usluge smještaja, u smislu vrste i kvalitete. A što je najvažnije, to je mjesto osobitih prirodnih i kulturnih atrakcija, to jest raznolikih i izvornih krajobraza. Netaknuta priroda, brojni kulturno-povijesni spomenici i bogatstvo gastronomske ponude, čine je nezaobilaznim odredištem turista željnih istinskog odmora i malo mirnijeg ritma.


Mjesto je to koje karakterizira široki pojas prirodnih zelenih površina i prirodnih riječnih krajobraza, velika lovišta, raznolikost prirodnih krajobraza uključujući rijeke, ravnice i brda. Tu je i Nacionalni park Dunav-Drava, Park prirode Kopački rit, kao i važna vinogradarska područja poput Baranje ili Villány-Siklósi kao jedne od najstarijih vinskih staza u Mađarskoj. Pronaći ćete tu još uvijek autentičan ruralni stil života vidljiv u tradicionalnim narodnim proslavama, gastronomiji, obrtima, odjeći, arhitekturi, a dočekat će vas topli, srdačni, jednostavni i izrazito gostoljubivi ljudi. Uz Hrvate i Mađare, nacionalne manjine, najvećim dijelom Srbi, Slovaci, Nijemci i Romi, dio su regionalne kulturne raznolikosti. Sa svojim slikovitim baroknim urbanim objektima, arheološkim lokalitetima, utvrdama i dvorcima, svetištima i spomenicima, kulturna baština područja na jedinstven način svjedoči o postojanju društvenih zajednica iz vremena i do 3000 godina prije nove ere (u Vučedolu), od vremena Rimljana, srednjeg vijeka i feudalizma sve do danas. EU FONDOVI I RAZVOJ TURIZMA U razvoju i promociji turizma veliku ulogu mogu imati i fondovi Europske unije, pogotovo u kontekstu razvoja ruralnog, prekograničnog i transnacionalnog turizma. PIADER, jedan od takvih projekata, rezultat je prekogranične suradnje Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i Regionalnog resursnog centra Južnog Zadunavlja. Cilj mu je identificirati turističke potencijale u prekograničnom području nazvanom "povijesna Baranja", s obje strane granice, te u široj prekograničnoj regiji definirati mogućnost razvoja različitih oblika turizma, s konačnim ciljem valorizacije, promocije i realizacije turističkog potencijala prekograničnog područja. Jedna od najznačajnijih aktivnosti projekta bila je organizacija međunarodne konferencije pod nazivom "Selektivni oblici turizma kao prilika za razvoj turizma u regiji"

održane 17. lipnja u Osijeku i studijskog obilaska cijele prekogranične regije. Program konferencije obuhvatio je najaktualnije teme iz segmenta turizma kroz predavanja poduzetnika i stručnjaka, kao i kroz nekoliko izvrsnih panel diskusija o trendovima u kontinentalnom turizmu, event managementu, agencijskom poslu i potražnji za turističkim proizvodima regije, ponudi regije, ulozi jela i pića u turističkoj ponudi, inovacijama i baštini. Konferencija je završila izvrsnim video prikazima poznatog osječkog dvojca Romulić & Stojčić gdje su prikazali svoja četiri tzv. time-lapse video uratka: Osijek – Slow city, Motovun, Lighthouses i Slavonija. Ovim izvrsnim video prikazima Romulić & Stojčić su pokazali kako vizualni mediji zaista imaju važnu ulogu u promoviranju turističke destinacije. Razgovaralo se o potrebi većeg povezivanja hrvatskog i mađarskog dijela Baranje, većem angažmanu profesionalaca u promociji turizma, integriranju ponude, upravljanju destinacijom i korištenju Dunava kao jedne od najznačajnijih atrakcija područja. Neki od sudionika konferencije bili su prof. Zoran Klarić, hotelijer Berislav Mlinarević, vlasnik hotela Waldinger koji je 2008. godine proglašen najboljim malim hotelom na kontinentu u svijetu, Đurđa Protić, predsjednica Hrvatskog festivala hrane i vina, Lada Radin, gastro blogerica, Zrinka Šesto iz Danubiumtoursa, Helena Bulaja, Zoltan Gyorffy, urednik časopisa Pécsi Borozó i drugi. STUDIJSKI OBILAZAK Drugi dio programa, studijski obilazak, započeo je posjetom Erdutskom vinogorju. Prva postaja na putu bilo je mjesto Aljmaš, poznato hodočasničko mjesto sa suvremenim i simboličnim arhitektonskim rješenjem novoizgrađene crkve. Divan pogled na Dunav koji se pruža iz Vinarije Brzica u Erdut planini pratila je odlična graševina i cabernet sauvignon dok su večeru na izletištu Stojčić pratili sauvignon blanc Vinarije Iuris i vina Brzica. Dan poslije obilazak se nastavio obilaskom grada Pečuha, europske kulturne prijestolnice 2010. godine, Kulturne četvrti Zsolnay

(preuređen tvornički park poznate keramike Zsolnay) i posjetom vinarijama Bock i Gere u najznačajnijoj mađarskoj vinskoj regiji Villany Siklos. Pečuh sa UNESCO-vom baštinom ranokršćanskih podzemnih grobova, "ulicom muzeja" i središnjim gradskim trgom Istvána Széchenyija na malom prostoru oduševljava snagom povijesnog naslijeđa cijele regije, a Zsolnay pruža doživljaj nove dimenzije korištenja baštine, pričajući puno slojevitiju priču od priče jedne tvornice. Posjet vinarijama dokazao je razliku koju čini sinergija i sustavan rad na brendiranju regije naspram regija u kojima sporadične inicijative ne mogu postići takav učinak, kao i razliku koju čini prezentacija vinarija i vina od strane vrhunskog i educiranog osoblja u turističkoj djelatnosti. Nakon nezaboravnog Villanyja ekipa se vratila u hrvatski dio Baranje, u Karanac, uživajući u idiličnom ambijentu seoskog turizma "Ivice i Marice" i jednostavnim lokalnim jelima živopisne Baranjske kuće i njezine ulice zaboravljenog vremena. Baranjsko jutro je započelo obilaskom mlina – keramičke radionice Asztalos, a nastavilo se degustacijom vina Kalazić uz nezaboravni batinski pogled na Dunav, vina obiteljske vinarije Kolar iz Suze i vina Josić u tradicionalnom okruženju zmajevačkog surduka uz slast domaće patke. Postoji riječ koja bi mogla opisati "zen" koji možete doživjeti u ovom kraju, a to je riječ "taman" ili "baš po mjeri" u slobodnom doživljajnom prijevodu. Stanovnici ovoga kraja koriste je često jer označava mir i zadovoljstvo onim što ih okružuje.

11


aktualno:

Porezne obveze 'iznajmljivača' smještaja

Piše: Nika Miloloža, konzultant u Poreznom odjelu Crowe Horwath

Pružanje usluga smještaja gostiju u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima (uključujući i pripremanje hrane gostima) definirano je kao pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu te su pravila o pružanju tih usluga određena Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

O

bjekti za smještaj građana koji pružaju usluge smještaja u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima čine gotovo polovicu svih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Njihove porezne obveze, odnosno način oporezivanja, dijelom ovise o vlastitom izboru, a dijelom o veličini smještajnih kapaciteta i prihodima od iznajmljivanja. Pružanje usluga smještaja gostiju u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima (uključujući i pripremanje hrane gostima) definirano je kao pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu te su pravila o pružanju tih usluga određena Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Njihov porezni tretman određen je propisima o porezu na dohodak. POREZNE OBVEZE Porezne obveze građana koji pružaju usluge smještaja gostiju (tzv. iznajmljivači) ovise o tome jesu li iznajmljivači obveznici plaćanja PDV-a te obavljaju li usluge smještaja kao "građani" ili putem registrirane djelatnosti (obrta ili

12

trgovačkog društva). Usluge smještaja oporezuju se na jedan od sljedećih načina: - paušalnim plaćanjem poreza; - na način propisan za samostalne djelatnosti (npr. obrtnike) pri čemu se porez na dohodak

Iznajmljivači imaju pravo izbora načina oporezivanja, osim u slučaju kada prijeđu prag za ulazak u sustav PDV-a (godišnje isporuke u vrijednosti većoj od 230.000,00 kn) pri čemu postaju obveznici PDV-a te ne mogu primjenjivati paušalno oporezivanje.

plaća prema podacima iz poslovnih knjiga; - plaćanjem poreza na dobit. Iznajmljivači imaju pravo izbora načina oporezivanja, osim u slučaju kada prijeđu prag za ulazak u sustav PDV-a (godišnje isporuke u vrijednosti većoj od 230.000,00 kn) pri čemu postaju obveznici PDV-a te ne mogu primjenjivati paušalno oporezivanje. S obzirom na veliki broj malih iznajmljivača, upravo je paušalni način oporezivanja usluga smještaja gostiju i najčešći. PAUŠALISTI Paušalno plaćanje poreza omogućeno je iznajmljivačima ("paušalisti") koji nisu u sustavu PDV-a te iznajmljuju najviše 20 kreveta i/ili 10 smještajnih jedinica u kampu (koje primaju do 30 gostiju istodobno). Maksimalan godišnji paušalni porez iznosi 300,00 kn po krevetu i 350,00 kn po smještajnoj jedinici u kampu i to za iznajmljivače koji se nalaze u turističkom mjestu koje pripada najvišem razredu A (gotovo sva turistička mjesta na obali). Visinu godišnjeg


paušalnog poreza utvrđuje Porezna uprava po rješenju, a porez se plaća tromjesečno (u visini 1/4 godišnjeg poreza). Paušalisti nisu obveznici fiskalizacije, ali obvezni su izdavati račune za usluge smještaja. Paušalisti mogu birati hoće li pružati usluge gostima direktno ili putem agencije. Ugovorom je potrebno odrediti način poslovanja s agencijom s obzirom na razne modele poslovanja agencija. Agencije mogu nastupati kao posrednici (pri čemu naplaćuju proviziju iznajmljivaču) ili mogu obavljati turističke usluge u svoje ime, pri čemu iznajmljivač "prodaje" uslugu smještaja agenciji. U praksi se kod paušalista najčešće primjenjuje način u kojem agencija nastupa kao posrednik, pri čemu često i izdaje račune u ime iznajmljivača (navodeći podatke o iznajmljivaču). STRANE AGENCIJE Paušalisti koji posluju sa stranim agencijama (ovdje ubrajamo i internetske servise za oglašavanje i rezervaciju smještaja kao što je primjerice Booking.com) imaju dodatne obveze koje se tiču PDV-a. Naime, ulaskom Hrvatske u EU došlo je do promjene u oporezivanju usluga posredovanja koje strane agencije zaračunavaju iznajmljivačima. Rezultat toga je da paušalisti, iako nisu obveznici PDV-a, moraju sami platiti PDV na uslugu posredovanja koju će im zaračunati strana agencija. Za to će trebati pribaviti PDV identifikacijski broj (ako posluju s

agencijama iz EU) te će obračunavati, plaćati i evidentirati PDV po računima primljenima od agencija. Pritom nemaju pravo na povrat tog PDV-a budući da nisu u sustavu PDV-a. Isto vrijedi i za one koji posluju s agencijama izvan EU, osim što im za obračun i plaćanje PDV-a nije potreban PDV identifikacijski broj. Na paušalistima je da odaberu hoće li poslovati putem agencije ili će pružati usluge smještaja direktno gostima. Iz prakse proizlazi da se većina paušalista odlučuje na poslovanje putem agencija pri čemu agencija djeluje kao

posrednik te paušalistu naplaćuje proviziju. Osim toga, agencije mogu pružati još neke usluge paušalistima (npr. podmirivati zakonske obveze kao što je plaćanje paušalnog poreza, prijava i odjava gostiju i sl.). O obuhvatu usluga koje će pružati agencija, paušalisti će odlučiti sami. Oni paušalisti koji posluju sa stranim agencijama i internetskim servisima za oglašavanje i rezervaciju smještaja, moraju pripaziti na dodatne obveze koje se tiču PDV-a, a što u konačnici može imati utjecaja na izbor načina oporezivanja.

13


intervju:

Ne štedimo na kvaliteti! Na poziciju predsjednice Uprave Karlovačke pivovare došli ste u prosincu prošle godine, s mjesta direktorice prodaje Heineken Rusija. Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli u Hrvatskoj?

Razgovarala: Marija Kosor

Karlovačka pivovara, koja ove godine slavi veliki jubilej, 160. rođendan, članica je istaknute svjetske pivarske kompanije Heineken. Držeći čvrsto drugo mjesto na hrvatskom pivskom tržištu, proizvode izvozi u Australiju, Austriju, BiH, Kanadu, Njemačku, SAD, Švedsku, Švicarsku i Mađarsku. O aktualnostima u poslovanju Karlovačke pivovare razgovaramo s predsjednicom Uprave Brankom Slaveskom. 14

Već šestu godinu zaredom Hrvatska je suočena s gospodarskom krizom i oslabljenom kupovnom moći građana. No fokus treba staviti na budućnost, a ne na negativne signale koji vuku natrag. U tom kontekstu mi je jedan od najvećih izazova i ciljeva nastaviti tradiciju Karlovačke pivovare, ali je i dodatno ojačati i učiniti još konkurentnijom i inovativnijom te zanimljivom potrošačima. U današnje vrijeme ono što pokreće tržište je - inovacija. Pivo je varijabilna kategorija koja može biti vrlo inovativna, i usprkos činjenici da potrošači, pogođeni krizom, smanjuju potrošnju, oni u pivu mogu pronaći veliki užitak. S druge strane, veliki fokus stavljam na ljude, tj. na kreativnost i efikasnost. Potrebno je maksimalno iskoristiti svaku ćeliju, sekundu i svaki atom kako bismo se pravilno nosili s krizom i uvjetima na tržištu. U pitanju je balans između potrošnje i štednje. Tako da je mojih prvih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj prošlo u kreiranju tog balansa te planiranju kako napraviti dobru pripremu da bismo krenuli dalje. U tom kontekstu, mi smo već u prvom kvartalu lansirali tri velika proizvoda koji imaju za cilj ojačati naš portfolio: krenuli smo s Amstel Premium Pilsenerom, izvrsnim nizozemskim pivom koje ima tradiciju dugu više od 140 godina. To je profil lager piva kojim smo uspjeli privući nove odrasle potrošače i one koji su željeli probati malo drugačiji, specifičniji okus lagera. Posljednjih nekoliko godina Heineken kompanija radila je na razvijanju recepta za potpuno bezalkoholno pivo, ali koje bi potrošaču u potpunosti dalo užitak 'pravog' piva. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je, u prvom kvartalu ove godine, lansirala taj proizvod i mogu vam reći da su naši potrošači bili vrlo ugodno iznenađeni. Nedavno je tim lanca opskrbe Heinekenove regije srednje i istočne Europe, u sklopu koje je i Karlovačka pivovara, dobio prestižno priznanje za izvrsnost u implementaciji inovacije ovog bezalkoholnog piva. To je veliko priznanje za Karlovačku pivovaru, i time pokazujemo da možemo i više kotirati u Heineken svijetu na razini kvalitete proizvodnje piva. U međuvremenu smo plasirali na tržište još jedan proizvod – Karlovačko Laganini Radler - u koji smo, osim voćnog soka s okusom limete, dodali korijander i mirtu. Kroz mediteranske začine htjeli smo prenijeti mediteranski stil života i miris Mediterana. Hrvatska je, a osobito njezin dalmatinski dio, u tom smislu vrlo inspirativna.

Gdje je lakše poslovati - u Rusiji ili u Hrvatskoj? Rusija je jako inovativna i dinamična zemlja. Tamo doslovno svaki tjedan iziđe nešto novo na tržište i stvari se odvijaju nevjerojatno brzo i kvalitetno. Tamošnji sistem u potpunosti je neusporediv s nekim zemljama u našoj široj regiji. U Rusiji postoji strogo definirana ljestvica odnosa cijene i kvalitete. Ono što je dobro i kvalitetno, istovremeno je i skupo. I općenito, cijeli je sustav tako posložen. Postoji određena društvena hijerarhija


Globalna kriza dodatno nas stimulira da sve više obraćamo pažnju na resurse i okoliš. Borimo se da ostanemo stabilni na tržištu i, uz sve mjere koje poduzimamo, to nam zasad dobro ide. I to je na neki način dobra strana kako se borimo protiv krize. Jedino na čemu ne želimo štedjeti je kvaliteta, i to nam je imperativ! To ostaje glavni prioritet i tu nema kompromisa. koja ne ostavlja nikakvu mogućnost konfuzije, a to se odražava i na klimu rada u nekoj kompaniji. Tržište je jako konkurentno, ali tamo to nije problem jer je i razina nezaposlenosti gotovo na nuli. Ljudi tamo prihvaćaju izazove na drugačiji način. U pitanju je zdrava konkurencija. Prije Rusije, bila sam u Bjelorusiji, a došla sam iz Makedonije gdje vlada totalna panika ukoliko želite napustiti neki posao. Velika je razlika i u pristupu konkurenciji… Nije da ljudi u Rusiji ne brinu i da im je lako. Ali Rusija je ogromna, to je kontinent, i česta je fluktuacija ljudi koji se kreću iz regije u regiju. Ja nisam srela u Rusiji, čak ni u Bjelorusiji, nekoga tko se nije barem jednom selio. I to im daje određenu čvrstoću, znanje i iskustvo. Svako od tržišta u Rusiji međusobno se razlikuje. Kad govorimo o ruskom tržištu, tamo smo imali skoro 30 različitih poslovnih strategija. Tako da, kad me pitate gdje je lakše poslovati, mogu reći da Rusija definitivno jest vrlo teška i kompleksna, ali je s druge strane izuzetno kreativna i daje vam mnogo osobnog zadovoljstva jer imate dobar feedback. Kad ste jednom radili u Rusiji, sve ostalo vam izgleda potpuno jednostavnije. A rad u Hrvatskoj nosi svoje izazove. Zanimljivo je da mi je šef, prije nego što sam došla ovdje, rekao: 'Branka, sad kad si radila u Rusiji, nije mi te problem nigdje poslati!'

Prva ste pivovara u Hrvatskoj koja je dobila okolišnu dozvolu. Koje je sve projekte pokrenula Karlovačka pivovara u tom kontekstu? Globalna kriza dodatno nas stimulira da sve više obraćamo pažnju na resurse i okoliš. Borimo se da ostanemo stabilni na tržištu i, uz sve mjere koje poduzimamo, to nam zasad dobro ide. I to je na neki način dobra strana kako se borimo protiv krize. Jedino na čemu ne želimo štedjeti je kvaliteta, i to nam je imperativ! To ostaje glavni prioritet i tu nema kompromisa. Kako bismo održali vrhunsku kvalitetu proizvoda, kontinuirano ulažemo u tehnologiju i ono što su nam ciljevi – npr. smanjenje otpadnih voda ili korištenje energije. S jedne strane pazimo na okoliš, dok istovremeno i štedimo. Točno je da je Karlovačka pivovara jedna od prvih većih firmi u Hrvatskoj koja je dobila okolišnu dozvolu. Imamo certifikate za upravljanje kvalitetom i za zaštitu okoliša. Mi smo 2012. na 2011. godinu smanjili ukupnu specifičnu energiju za 2,6%; direktna i indirektna emisija CO2 bila je niža za 2%; toplinska energija manja za 5%... Sve to ukupno pozitivno djeluje na zaštitu okoliša, a s druge strane i nama generira uštedu. Imamo veliki broj projekata i programa za zaštitu i smanjenje potrošnje vode, i tome posvećujemo veliku pažnju. Heinekenu su na globalnoj razini, a samim time i Karlovačkoj pivovari, zaštita okoliša, odgovorno poslovanje i održivost među top prioritetima. A to nam je i jedan od osobnih ključnih ciljeva. Sigurnost i održivost pitanja su o kojima osobno podnosimo izvješća ispred uprave Heinekena. Važan nam je ekološki pristup. Primjerice, sve sirovine koje kupujemo moraju biti bez GMO-a. To je veoma jasna korporativna strategija i tu nema pregovaranja. Posljednjih godi-

na radimo na razvijanju modela kako bismo bili još više ekološki prihvatljivi. Primjerice, kupujemo isključivo hladnjake koji rade na principu zelene tehnologije.

S koliko dobavljača surađujete? Jeste li zadovoljni tim dijelom poslovanja? Mi imamo više od 1500 partnera, dobavljača s kojima poslujemo. Dobavljači od kojih nabavljamo materijale i koji nam pružaju usluge, obavezno potpisuju poslovni kodeks koji, među ostalim, obuhvaća integritet, okoliš i ljudska prava. Tržište je danas vrlo konkurentno i ako neki dobavljač ne može ispuniti uvjete koje tražimo, ugovor sklapamo s drugim. Kad imamo određene potrebe, objavljujemo natječaj i potom na osnovu ponuda biramo one najkvalitetnije, tj. one koji mogu zadovoljiti naše standarde i kvalitetu. Jako nam je stalo da potičemo domaće proizvođače i poljoprivredu, ali jedino ako to zadovoljava standarde i kvalitetu. Sve to se u poslovanju mora dobro izbalansirati. Jer cijena i kvaliteta moraju biti u ravnoteži.

Osim što podupirete lokalnu nabavu sirovina, financirate i lokalne projekte. Kakvi su planovi za ovu godinu? Karlovačka pivovara jedna je od najznačajnijih tvrtki u Karlovačkoj županiji, ali i u Hrvatskoj. Mi smo veliki subjekt. Imamo više od 350 zaposlenih i više od 1500 partnera, dobavljača, ljudi koji su vezani za Karlovačku pivovaru. U tom kontekstu naravno da u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji vidimo svojevrsnog partnera i za neke malo šire projekte. Također provodimo i donacijski natječaj, kojim smo dosad podržali 137 lokalnih projekata, od čega prošle godine 16 vrijednih aktivnosti. Izvan toga, inicirali smo volontersku akciju čišćenja Kupe u kojoj su sudjelovali naši zaposlenici, gradske četvrti, udruge ribiča i ronilaca te udruga Eko pan. Nastojimo podržavati projekte koji pridonose kvaliteti života u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, pa tako sponzoriramo Međunarodni festival folklora, Riječno kino uz Karlovačko, Dane piva, Ivanjski krijes i druge projekte... Globalna kriza dodatno nas stimulira da sve više obraćamo pažnju na resurse i okoliš. I to je na neki način dobra strana kako se borimo protiv krize. Jedino na čemu ne želimo štedjeti, to je kvaliteta, i to nam je imperativ! To ostaje glavni prioritet i tu nema kompromisa.

Vaša će tvrtka i ove godine biti sponzor Dana piva Karlovac. Hoćete li se uključiti i u organizaciju manifestacije? Teško je uopće i zamisliti karlovačke Dane piva bez nas. Oni su primarno nastali zbog Karlovačke pivovare i grada Karlovca, pivskoga grada, no sudjelovale su i druge pivovare, čak i one iz drugih zemalja. Cilj festivala je približiti ljudima pivsku tradiciju i napraviti taj festival malo širim od lokalnog događaja. Grad Karlovac se trudi ne

Zanimljivost je da je Karlovačko bilo prvo pivo u Hrvatskoj koje se prodavalo u flašama i da je prvo pivo koje je imalo etiketu. Stoga smo napravili i retrospektivu povijesnih etiketa. Organizirali smo i nagradnu igru – svaki tjedan 160 nagrada za potrošače, pri čemu smo podijelili i mnogo kolekcionarskih paketa. 15


intervju: Tradicija proizvodnje piva u Karlovačkoj pivovari seže u davnu 1854., a ove godine kompanija slavi 160. rođendan. Na koje sve načine obilježavate ovaj veliki jubilej? Mi slavimo cijelu godinu. Proslavu smo počeli snimanjem TV spota u pivovari, u kojem je sudjelovalo više od stotinu Karlovčana. Htjeli smo taj spot na neki način pokloniti za uspomenu Karlovcu i Karlovčanima. Zanimljivost je da je Karlovačko bilo prvo pivo u Hrvatskoj koje se prodavalo u flašama i da je prvo pivo koje je imalo etiketu. Stoga smo napravili i retrospektivu povijesnih etiketa. Organizirali smo i nagradnu igru – svaki tjedan 160 nagrada za potrošače, pri čemu smo podijelili i mnogo kolekcionarskih paketa. Za potrošače smo napravili i personalizirane čaše, u kombinaciji s retro etiketama. Imali smo i pakiranja za Radler koja su u znaku 1854. godine. Našu veliku obljetnicu obilježavamo na razne načine, a odradili smo i Karlovačko Korner. Naravno, planiramo još projekata. Interesantno je da i Heineken ove godine slavi veliki jubilej – 150. godišnjicu!

Koji su daljnji strateški i poslovni planovi Karlovačke pivovare u narednih godinudvije? Postoje tri glavna strateška cilja za budućnost: kvaliteta, ljudi i održivost. Jedan od naših ciljeva je privući najtalentiranije mlade ljude i dati im šansu da rade u jednoj internacionalnoj tvrtki poput Heinekena. A mogućnosti su zaista velike. Svim ćemo se silama truditi da potrošač uvijek dobije vrhunsku kvalitetu. To su ciljevi kojima moramo težiti i postojano ih održavati. Pored tehnoloških inovacija koje trebaju smanjiti potrošnju vode i energije, imamo i ogroman dijapazon aktivnosti, pogotovo u domeni društvene odgovornosti. Rad s alkoholom daje nam nevjerojatno veliku odgovornost i mnogo pažnje i vremena ulažemo u to da se sve što radimo odnosi na populaciju stariju od 18 godina. Radimo na raznim inicijativama kako bismo poticali odgovorno konzumiranje alkohola te pridonijeli podizanju svijesti. Primjerice, na Danima piva pokrenuli smo inicijativu 'Ja sam 18+', gdje smo, u suradnji s ugostiteljima, odraslim potrošačima dijelili posebne narukvice kojima je cilj bio osigurati da isključivo odrasli potrošači uživaju u pivu. Također, u partnerstvu s Psihološkim centrom Tesa i portalom zena.hr pokrenuli smo projekt pod nazivom 'Za odgovorno odrastanje mladih', u kojem nas je podržala i poznata TV voditeljica Daniela Trbović. U sklopu tog projekta pokrenuto je i online savjetovalište za roditelje tinejdžera putem kojeg mogu dobiti savjete, primjerice kako razgovarati sa svojim tinejdžerom kada je riječ o konzumiranju alkohola.

Sigurnost i održivost pitanja su o kojima osobno podnosimo izvješća ispred Uprave Heinekena. Važan nam je ekološki pristup. Primjerice, sve sirovine koje kupujemo moraju biti bez GMO-a. To je veoma jasna korporativna strategija i tu nema pregovaranja. Posljednjih godina radimo na razvijanju modela kako bismo bili još više ekološki prihvatljivi. Primjerice, kupujemo isključivo hladnjake koji rade na principu zelene tehnologije. favorizirati samo lokalne pivovare te želi dati šansu i drugima da se predstave sa svojim proizvodima. Prošle godine je zemlja partner bila Makedonija. Ove godine smo već razgovarali o nekoj dugoročnijoj strategiji za karlovačke Dane piva jer bismo htjeli da to zaista preraste u veći regionalni događaj gdje bi potrošači mogli probati nešto novo i različito. I što je još važnije, trebalo bi im se omogućiti da na neki način bolje razumiju što to znači dobra kombinacija hrane i piva. Naravno da ćemo mi biti neizostavan dio tog događaja.

16


17


projekti:

Putevima vina u Međimurju

Piše: Miroslav Mirković, predsjednik udruge Mediterra

Hrvatski vinari posjetili su Međimurje i oduševili se prekrasnom međimurskom regijom i bregima koja daju originalna, voćna i svježa vina koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. "Brežuljkasta Toscana" postaje nova top turistička destinacija koja plijeni svojom ljepotom, netaknutom prirodom, finim vinima i detaljima koji ostaju dugo u sjećanju.

Š

to je ove godine novo i in u moru hrvatskih vina otkrila je manifestacija "Putevima vina" koja je ove godine održana u Vinariji obitelji Dvanajščak-Kozol, koja danas obrađuje 8 ha vinograda smještenih na odličnim, osunčanim i povišenim položajima u okolici naselja Dragoslavec, pod nazivima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos. Vrh Mohokos nalazi se na 344,40 m iznad mora kao najviša točka Međimurja. Moslavac, graševina, rajski rizling, pinot bijeli i crni, sauvignon, chardonnay, traminac sorte su grožđa koje dozrijevaju u vinogradima obitelji Dvanajščak, a poslije berbe i u podrumima. Također, obitelj se može pohvaliti i prvim proizvedenim crnim pinotom u Međimurju. DK Grofovo cuvee mješavina je sorti vina, a ime je dobilo po istoimenom vrhu na kojem se uzgaja i čiji su nekadašnji vlasnici bili grofovi Celjski. Anthony Rose, jedan od vodećih svjetskih kušača i predsjednik ocjenjivačke komisije na Decanterovom panelu, graševinu vinarije Dvanajščak iz 2006. ocijenio je sa 93 boda od 100 što vino postavlja u ravnopravni položaj s najboljim vinima u svijetu. JEDINSTVEN VINARSKI DOGAĐAJ Manifestacija "Putevima vina" jedinstven je i prestižni vinarski event u čitavoj regiji, u organizaciji najveće regionalne udruge vinara

18

i srodnih proizvođača Mediterra koja broji više od 50 regionalnih članova. Mediterra je do sada održala po svijetu desetine B2B vinarskih komercijalnih evenata, tako da su do sada Hrvatska vina upoznali vinoljupci iz Japana, Skandinavije, Belgije, Poljske, BiH, Crne Gore i Amerike, a posebnost ovoga ogleda se u činjenici da ne predstavlja manifestaciju sajamskog, otvorenog tipa već ekskluzivni event na kojem se može sudjelovati samo na poziv organizatora. Svake godine domaćin manifestacije je jedna Hrvatska vinarija koja je uz udrugu Mediterra suorganizator ovog tradicionalnog događaja, a do sada su manifestacije realizirane u Iločkim podrumima (2009.), Podrumima Belje (2010.), Vinariji Zdjelarević (2011.), Vinariji Grabovac (2012.) i Vinariji Degrassi (2013.). Turističkim projektom "Putevima vina" pokrenuta je inicijativa razvoja kulture vina u Hrvatskoj i popularizacije hrvatskih vina u svijetu. Manifestacija je jedinstvena u svijetu s ciljem udruženja hrvatskih vinara i srodnih proizvođača i idealno je mjesto na kojem se mogu saznati trendovi u proizvodnji vina te izvozni potencijali svakog proizvoda, odnosno omjer cijene i kvalitete. MEĐUNARODNI ŽIRI Ove godine, šestu godinu zaredom, u sred-

njovjekovnom ambijentu dvorca Terbotz u Štrigovi, ponajbolji vinari Hrvatske ogledali su se sa svojim vinima prema pravilima profesionalne degustacije uz probrani međunarodni žiri. Domaćin drugog dijela manifestacije bio je poznati međimurski vinar i vlasnik dvorca Terbotz, Branimir Jakopić, koji je hrvatske vinare oduševio svojim novim vinima, posebice graševinom, zelenim silvancem i rajnskim rizlingom. Međunarodni žiri bio je u sastavu: Franjo Francem, potpredsjednik Hrvatskog sommelier kluba i enolog (Hrvatska), Iztok Klenar, potpredsjednik međunarodnog Saveza enologa (Slovenija), Marijan Čižmešija, licencirani ocjenjivač i predstavnik za SZ Hrvatsku (Hrvatska), Dušan Jelić, Wines of Balkans (Srbija) i Ivo Kozarčanin, vinski novinar (Hrvatska), a ocjenjivao se izvozni potencijal vina, najbolje bijelo vino do 7 eura i preko 7 eura, najbolje crveno vino do 10 eura i preko 10 eura, najbolje predikat vino i najbolje rose vino. Osim toga posebnost ovogodišnjih Puteva vina je posebna kategorija CRO Winemakers choice ili vina po preporuci vinara. Ove godine zemlja partner je bila Belgija. Iduće, 2015. godine manifestacija "Putevima vina" bit će organizirana u znamenitoj vinariji Erdut na krajnjem istoku Hrvatske.


SUDIONICI Na manifestaciji su sudjelovali: DvanajščakKozol winery (Međimurje), Cmrečnjak winery (Međimurje), Štampar winery (Međimurje), Jakopić winery (Međimurje), Matočec winery (Đurđevac), Topolovčan winery (Đurđevac), Iločki podrumi (Podunavlje), Feravino winery (Slavonija), Erdutski vinogradi winery (Srijem), Misna Vina winery (Slavonija), Daruvar Badel1862 winery (Slavonija), Kalazić winery (Baranja), PZ Gospoja (Hrvatsko primorje, otok Krk), Korta Katarina winery

(Dalmacija-Pelješac), Degrassi winery (Istra), Trapan winery (Istra), Bodren winery (Zagorje), Zdjelarević winery (Slavonija), PZ Svirče (Dalmacija-otok Hvar), Benkovac Badel1862 winery (Dalmacija), Zlatan Otok winery (Dalmacija-otok Hvar), Vina Grgurević (Dalmacija-Pelješac), Vinogradi Volarević (Dalmacija-Komarna), PZ Dingač winery (Dalmacija-Pelješac), Škegro winery (Hercegovina), Crvik winery (Dalmacija-okolica Dubrovnika), G&J winery (Dalmacija-Zadar) i Enjingi winery (Slavonija).

Pobjednici ovogodišnje manifestacije - Najbolje bijelo vino ispod 7 eura: Graševina Premium 2013 (Iločki podrumi) - Najbolje bijelo vino iznad 7 eura: Malvazija Uroboros sur lie 2012 (Vinarija Trapan) - Predikatna vina: Rajnski rizling izborna berba prosušenih bobica 2011 (Vinarija Bodren) - Rose vina: Pinot crni rose 2013 (Erdutski vinogradi) - Najbolje crveno vino ispod 10 eura: Ivan Dolac Selection 2007 (Vinarija PZ Svirče) - Najbolje crveno vino iznad 10 eura: Tvoja krv i moja 2009 (G&J vinarija, Zadar). U kategoriji najboljeg pušipela međimurja (autohtone međimurske sorte) titulu je osvojio Pušipel 2013, vinarije Cmrečnjak. U kategoriji CRO Winemakers choice ili najbolja Hrvatska vina prema preporuci vinara su: Sauvignon 2013 (Vinarija Cmrečnjak), Rajnski rizling izborna berba prosušenih bobica 2011 (Vinarija Bodren), Pinot bijeli 2012 (Vinarija Topolovčan) i Tvoja krv i moja 2009 (G&J vinarija, Zadar). Nove vinarije na hrvatskom tržištu koje su u usponu: Vinarija Volarević, Vinarija Grgurević, Vinarija Topolovčan, Vinarija Matočec i G&J vinarija, Zadar.

19


predstavlja:

Stoljetna tradicija vinarije Jeruzalem Kako s ponosom ističu vlasnici vinarije Jeruzalem, obitelj Puklavec, njihovo je vino nadaleko poznato po osobitom okusu. Glas o njegovoj kvaliteti došao je i do Buckinghamske palače u Londonu, a Kraljica Majka jedna je od ljubiteljica ovih vina. Za kreiranje izvrsnih vina zaduženi su glavni enolog, vinar Mitja Herga i njegov nekadašnji student Rok Jamnik. Pripremila: Marija Kosor

iz 1963, jedan od najboljih svjetskih sauvignona", ponosno ističu u obitelji Puklavec.

V

inarija Jeruzalem, u vlasništvu obitelji Puklavec, smještena je u Ljutomersko-ormoškom vinogorju, jednom od najboljih položaja za aromatična bijela vina na svijetu. Osim bogate i stoljetne vinarske tradicije, vinarija mnogo ulaže u najnovije tehnologije kako bi radila u najboljim uvjetima. No njezino najveće bogatstvo su ljudi koji još uvijek ručno ubiru svaki pojedini grozd. Povijest vinarije Jeruzalem ne razlikuje se bitno od povijesti njezinih vlasnika, obitelji Puklavec. Još 1930. godine Martin Puklavec imenovan je tajnikom vinarske zadruge u Jeruzalem Ormožu, a ubrzo postaje direktor i glavni nositelj ideje izgradnje podruma koji poznajemo danas. Zahvaljujući inovativnom 20

vodstvu, Martin Puklavec je odigrao ključnu ulogu u stvaranju ove regije jednom od najboljih, ali još nedovoljno otkrivenih vinarskih zona na svijetu. Godine 2009. povijest se ponovila: član obitelji Puklavec ponovno zauzima poziciju direktora u kompaniji. Zajedno s obitelji te kooperantima, Vladimir Puklavec je odlučan ispuniti viziju svog oca – ponovno napraviti najbolje moguće vino. Kako s ponosom ističu vlasnici vinarije, njihovo je vino nadaleko poznato po osobitom okusu. Glas o njegovoj kvaliteti došao je i do Buckinghamske palače u Londonu, a Kraljica Majka jedna je od ljubiteljica ovih vina. "Nije naodmet reći da se smatra da je jedna od najstarijih boca u našem arhivu, Sauvignon blanc

VINOGORJE U PRLEKIJI Prlekija je smještena na sjeverozapadu Slovenije, između Drave i Mure. Riječ je o regiji čudesnih krajolika u kojoj se sastaju bregovito slovensko vinogorje i pomurska ravnica. Prlekija je najpoznatija po gostoljubivosti domaćina, prleškoj gastronomiji te vrhunskim vinima. Biser regije predstavlja seoce Jeruzalem, koji svojim posjetiteljima pruža zadivljujuće poglede na okolne vinograde. U tom dijelu Slovenije vinarstvom su se bavili još prije dolaska starih Rimljana. Ljutomersko-ormoško vinogorje osigurava idealne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnih bijelih vina. Znajući to, lakše je razumjeti zašto su vina iz ove regije dobila toliko međunarodnih nagrada i priznanja. Vinarija Jeruzalem uzgaja grožđe na površini


od 1100 hektara, od čega je 650 hektara u vlasništvu obitelji Puklavec. Vinogradi leže na nadmorskoj visini od 250-350 metara i prostiru se preko više brežuljaka. Zahvaljujući prikladnoj klimi, izvrsnom tlu i nepresušnoj strasti obitelji Puklavec, u stanju su, kako naglašavaju, proizvesti doista jedinstvena vina s uvjerljivo voćnom aromom. RUČNA BERBA Ljutomersko-ormoško vinogorje ima prirodan potencijal postati jedna od najboljih vinogradarskih zona u svijetu, posebice za bijela vina. Pomno oblikovane terase koje se protežu s jednog brežuljka na drugi osiguravaju grožđu maksimalnu insolaciju, a svježe noći čuvaju osvježavajuću voćnost. Zahvaljujući mineralnom tlu koje je nastalo geološkim procesom povlačenja mora prije deset milijuna godina, vino ima osobito bogat okus. I danas, prilikom obrade vinograda, uz trsove se često može naići na školjke! U današnje doba najveći broj vinarija berbu obavlja strojno. Međutim, ovi se strojevi ne mogu koristiti na terasastim vinogradima pa stoga u ovoj vinariji i danas grožđe beru ručno, kao nekad, što pridonosi kvaliteti vina. U vinariji su posebno ponosni na lokalni furmint, vino izražene voćnosti s aromama jabuke i kruške. Riječ je o relativno rijetkoj sorti koja je ponos regije. Za kreiranje izvrsnih vina zaduženi su glavni enolog, vinar Mitja Herga i njegov nekadašnji student Rok Jamnik. Savjetuju se u vezi grožđa, berbe, pravovremenosti postupaka u vinogradu i podrumu te stilskog izričaja, ima-

jući na umu samo jedan cilj – stvoriti iskreno i jedinstveno vino te postići osjetljivu ravnotežu između kiselosti i slatkoće. "Budući da je ovaj kraj blagoslovljen prikladnom klimom i pravim geološkim uvjetima za uzgoj loze, izvrsnim vinskim podrumom s najmodernijom opremom i talentiranim vinarima, nema nijedne isprike da ne radimo najbolja vina na svijetu", kažu vlasnici vinarije Jeruzalem. BOGATA ARHIVA I NOVA VINA Kao vinari, obitelj Puklavec teže stvaranju vina dostojnih njihova vrijednog arhiva koji čuva vina ponajboljih berbi, uključujući i legendarni Sauvignon blanc iz 1963. Među vinima koja počivaju pod finim slojem prašine nalaze se najrazličitija godišta koja vjerno odražavaju povijest vinarije i rukopis nekoliko generacija vinara. Ambicija vlasnika je da svake godine nadmaše onu prethodnu, poštujući pritom naslijeđe prethodnika i tradiciju vinogorja. Vinarija Jeruzalem jedna je od rijetkih vinarija s vlastitim rasadnikom. Vlasnici su uvjereni da je za postizanje vrhunskih rezultata potrebno imati kontrolu nad cijelim procesom od samog njegovog začetka, odnosno od sadnica. Usko surađuju s Agronomskim institutom Slovenije i svake godine uzgoje 240.000 novih trsova.

Vina Ljutomerčan proizvode se na terasastim vinogradima Ljutomersko-Ormoških gorica. Uz ova tradicionalna vina, popularna kod mnogih generacija, moguće je opustiti se nakon napornog radnog dana ili si uljepšati druženje s prijateljima. Izrazito su pitka i svježa. Vina Jeruzalem Ormož su svježa, voćna i živahna. Uz pomoć najsuvremenije tehnologije, kojom je opremljen njihov podrum, obitelj Puklavec stvara vina u kojima pohranjuju najbolje od prirode. Kako naglašavaju, njihov je cilj napraviti vino uz koje može uživati što veći broj ljudi. Svoja vina najradije opisuju kao svježa, lagana, sortna i voćna, ili drugim riječima – pristupačna!

21


savjetnik:

Dizajnerski hoteli kreativnost bez granica

Piše: Mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

U nedostatku prirodnih bogatstava ili okolnih građevina, zanimljivi mogu postati i hoteli, čak toliko da su sami po sebi atrakcija i cilj boravka. Treba samo imati originalnu ideju i potruditi se da se o njoj čuje, a to u današnje vrijeme globalnog pristupa internetu nije teško. zidovima zaista zlatni, kupaonice mramorne, a tepisi perzijski - sve u cilju uživanja u apsolutnom luksuzu. Nemate dovoljno novca za boravak, ali biste ga htjeli pogledati? Ni to nije tek tako - razgledavanje se također naplaćuje! Zar to nije dobra biznis ideja? Dizajn hotela ne znači samo luksuz, nego i originalnost i dosljednost do posljednjeg detalja. Hotel Royal u Kopenhagenu je davne 1960. godine otvoren kao prvi dizajn hotel na svijetu – cijeli nacrtan i dizajniran slavnim Arne Jackobsenom i do danas je atrakcija sam po sebi. Jedino ovdje možete čekati u lobiju sjedeći u originalnim "jaje" foteljama ili proučavati i diviti se funkcionalističkom stilu. Hotel je od tada prošao nekoliko rekonstrukcija, ali soba 606 je ostala originalno funkcionalistička te je i dalje zanimljiva svima, a ne samo ljubiteljima arhitekture i umjetnosti.

D

estinacije privlače posjetitelje prirodnim ljepotama, ponekad neobičnim i unikatnim, ili lijepim i neobičnim građevinama stvorenim ljudskom rukom. Koliko je posjetitelja samo došlo diviti se Nijagarinim slapovima, Velikom Kanjonu, vrhovima planina ili gejzirima. A koliko tek Eiffelovom tornju, Big Benu, Machu Picchu, Kipu Slobode ili Golden Gateu! Kreativnost je zanimljiva i privlačna u svakom obliku. A kada nedostaje prirodnih bogatstava ili okolnih građevina, zanimljivi mogu postati i hoteli, toliko da su sami po sebi atrakcija i cilj boravka. Treba samo imati originalnu ideju i potruditi se da se o njoj čuje, a to u današnje vrijeme globalnog pristupa internetu nije teško. Evo nekoliko primjera vrlo kreativnih hotelijera, koji su od boravka u hotelu stvorili izuzetan doživljaj i atrakciju. LUKSUZ I ATRAKCIJA Dubai je grad koji je stvoren da bude atrakcija, tako da moram početi s hotelom koji se zbog svoje jedinstvenosti nalazi u udžbenicima hotel Burj Al Arab. Hotel se nalazi na umjetno

22

stvorenom otočiću i ima oblik jedrenjaka tako da još izdaleka nudi originalan doživljaj. Drugo ime ovog hotela je 'luksuz' koji je izražen ne samo u arhitekturi koja imitira dvorac Luja XIV, jer to mogu imati i ostali luksuzni hoteli, nego su u ovom hotelu zlatni ukrasi na stupovima ili

KREATIVNOST Dizajn hoteli su posljednjih nekoliko desetljeća sve popularniji, arhitekti sve kreativniji: crno/ crvene kombinacije, igra svjetlom i bijelom bojom, ili kupatilo nasred sobe sa staklenim zidovima, jarke boje ili neobični oblici soba - sve to može privlačiti goste. Ovakvi hoteli jasno pokazuju da su konkurentni i da žele konkurirati prije svega originalnošću, a uglavnom privla-


če mlađe generacije. Kada se uz ime hotela pridoda i ime arhitekta ili dizajnera, to onda još dodaje glamur. Gosti se mogu pohvaliti ne samo da su odsjeli u neobičnom hotelu, nego mogu reći da su bili gosti hotela Armani ili Bulgari te se i sami identificirati s glamurom. Na primjer, hoteli Bulgari svoj luksuz i specifičnost izražavaju crnom bojom, prirodnim materijalima i izuzetno tihim i decentnim servisom. Hotel i sobe su dizajnirane za specifičnu klijentelu - slavne i poznate osobe koje žele i očekuju ne samo luksuz, nego i apsolutnu anonimnost. Tako da je i obrok donesen u sobu serviran kroz anonimni prozorčić, posebno ugrađen za te svrhe. ORIGINALNOST Naravno, nisu zanimljivi samo boravci u luksuzu. Boravak u hotelu od leda može biti izuzetan, iako vrlo skroman i s mnogim ograničenjima. Ice hotel u Švedskoj nudi boravak koji je svaki put originalan i ako se odlučite u njemu boraviti više puta - hotel se svake godine iznova dizajnira i gradi od leda i snijega. Istina, materijala ima u izobilju, ali poštujem izuzetan trud svake godine kretati gotovo ispočetka. Prespavati u takvom hotelu, u posebnim krevetima od leda, u posebnim odijelima i vrećama za spavanje, mora biti doživljaj koji se ne zaboravlja. Gotovo da je i šteta u tim trenucima spavati! ZANIMLJIV PRISTUP Zanimljiv doživljaj nudi hotel u Otawi, koji zapravo spada u kategoriju hostela. Vjerujem da je interesantan i zbog prirode zgrade - hostel je renovirani zatvor. Nudi jedinstveni doživljaj boravka u zatvorskoj ćeliji sa svim komforom koji bi takva ćelija mogla ponuditi: uski kreveti, na kat, mali ormarići za stvari, sivi pod, ulaz kroz vrata od rešetki... jedino što mi se čini da ga je približilo ugostiteljstvu jest restoran-bar koji nudi ugodnu atmosferu. Osjećaj koji budi ovaj hotel mogao bi biti sličan boravku u hotelu Capsule-Inn, kojeg bih ponovno prije nazvala hostelom. Smještaj je u kapsulama koje su poredane kao košnice,

tu su praktične postelje koje imaju (kako uopće bez toga?) bežični internet, TV i radio, a ormarići su u svlačionicama zajedničkih kupaonica. U Japanu je prostor skup, a ovi hoteli nude jeftin smještaj na jednu noć u centru grada. Ne morate putovati tako daleko da vidite sličan hotel - Yotel na Gatwicku u Londonu baziran je na sličnom principu - možete prespavati u slučaju hitnosti. Hotel ima male

sobe, samoposlužni check-in, mini-kupaonicu. Pa što više treba između letova?! Kreativnosti nema granica - hotelske sobe se daju napraviti i od bunkera, autobusa, kućica na drvetu ili podmornica - bitno je imati dobru ideju i hotel do detalja osmisliti i opremiti. Vjerujem da se može naći zanimljvost u svakom kraju te da se na taj način mogu privući posjetitelji.

23


predstavlja:

Restoran Preženca sve na jednom mjestu Otvaranjem raskošno uređenog restorana Prežence, dalmatinska tvrtka Procaffe proširila je primarnu djelatnost proizvodnje i distribucije kave i na gastro ponudu. Pripremila: Alma Radoš, PR i marketing ekspert Foto: Arhiva Procaffe maicu Blue Mountain uzgojenu na 1676 metara nadmorske visine, poznatu po savršenim karakteristikama arome i kiselosti te visokoj tržišnoj cijeni. Pitate se što je zajedničko kavani Procaffe i restoranu Preženca i kako smo od restorana došli do kavane u njegovom susjedstvu? Osim raskošnog interijera dijele i zajedničkog vlasnika, tvrtku Kongo – zastupnika Procaffe brenda, koja je otvaranjem Prežence zaokružila cjelokupan proces od proizvodnje do nepca potrošača, započet prije 20 godina. Danas je u njezinom "backstageu" tridesetak ljudi koji se brinu da svi kotačići u lancu, od proizvodnje preko distribucije i ugostiteljstva, dobro funkcioniraju.

A

ko je Split vaš izbor za godišnji odmor, ne propustite posjetiti restoran "Prežencu", otvoren krajem prošlog ljeta. Za razliku od minimalističkih trendova s tradicionalnim elementima u većini novootvorenih dalmatinskih restorana, Preženca nudi drugačiji, za Split posve neočekivani barokni interijer u stilu raskošnih talijanskih ili francuskih dvoraca iz 16. ili 17. stoljeća. S dominantnom bordo crvenom bojom i zlatnim detaljima, restoran bi vam se naoko mogao učini skupim. Posve suprotno - cijene su primjerene trenutku i okruženju, iako od samog početka Preženca slijedi filozofiju gurmanskog hrama u kojem ćete jednako uživati u mesnim, ribljim ili vegetarijanskim jelima uz odličan salad bar ili bar s hladnim predjelima. U restoranu se često organiziraju tematske kuhinje poput francuske, talijanske, njemačke, ali i tradicijske, karakteristične za naše podneblje kao što je bila neretvanska kuhinja koja je privukla brojne Splićane i goste ovoga grada. Na vinskoj karti prevladavaju hrvatska vina, a sladokusci će biti oduševljeni izborom više od 40 vrsta slastica,

24

među kojima su zdrave torte s pahuljicama i kolači za dijabetičare. ODMAH DO KAVANE Za razliku od središta Splita, koje je s toplijim vremenom prepuno turista, u ovom dijelu grada jednostavno ćete pronaći parkirno mjesto odmah ispred restorana. Naime, Preženca je smještena na sjevernoj strani Marjana, u splitskom kvartu Spinut, odmah do Procaffea, omiljene kavane zaljubljenika u vrhunski espresso. Tamo su jutarnje kave neprocjenjivo iskustvo zahvaljujući kvaliteti toplog napitka, ali i položaju zgrade te marjanskom zelenilu koje vas štiti od sunca čitavo jutro. Stoga vam jedino preostaje da pronađete svoj kutak na prostranoj terasi na dvije razine koja je doslovno ponton u moru i da opušteno prolistate novine, osladite se vrhunskim kolačima ili pecivom i naručite svoj omiljeni espresso iz bogatog asortimana kvalitetnih linija kava iz vlastite proizvodnje. Osim toga, u Procaffeu možete kušati kraljicu svih kava, iznimno cijenjenu sortnu kavu Ja-

ZA SVAČIJI UKUS Sirova kava prži se u pogonu smještenom u poduzetničkoj zoni u Dugopolju u kojem se rade mješavine prilagođene svakom okusu i budžetu. Procaffe espresso ujedinjuje četiri osnovne linije proizvoda predstavljene različitim bojama pakiranja. Zelena linija mješavina je šest različitih vrsta zrna s vrlo niskim postotkom kiselosti te blagog i punog okusa. Crvena, mješavina sedam različitih vrsta zrna iznimne kakvoće, namijenjena je ljubiteljima pitkijeg i nešto slađeg espressa. Pravi gurmani uživat će u punom i kremastom okusu zlatne linije, mješavine osam vrsta probranih zrna, dok će poklonici jačeg espressa uživati u punom okusu i aromi crne linije, nastale posebnim postupkom prženja. U distribucijskoj mreži Procaffea već nekoliko godina nalazi se premium espresso kava – CONGO caffe. Diamond selection dodatak je njezinom nazivu koji govori da je riječ o kavi od probranih zrna najboljih sorti kave te je balansiranjem u idealnim omjerima postignut vrhunski rezultat. Jednako je i sa Zlatnim zrnom ili Chicco D'Oro, još jednom premium espreso kavom, koju odnedavno možete naći u ponudi Procaffea. Bilo da ste ljubitelj kave, slastica, vrhunskih vina ili dobre kuhinje, vegetarijanac ili pazite na svoju liniju, splitska Preženca vas neće razočarati.


zaèini u kuhinji:

Osebujan i vrijedan dodatak jelima Pripremila: Marija Kosor

J

oš od davnina mnogi su narodi začinsko ljekovito bilje koristili na različite načine, upoznavajući postupno njihova osebujna svojstva. Najstariji način korištenja začina veže se za konzerviranje i mumificiranje, jer eterična ulja začinskog bilja onemogućavaju razvoj mikroorganizama i raspadanje hrane. Povijest začina je raznolika i široka, a pokriva više tisućljeća, počevši od šake klinčića pronađene u nagorjeloj keramičkoj posudi pod vrućim sirijskim pijeskom, gdje se iz glinenih pločica moglo isčitati o postojanju tog začina otprilike 1720. prije Krista (arheološko nalazište Terqa u Mezopotamiji, današnja Sirija). Prema današnjim definicijama, kategorija začina obuhvaća sve pojedinačne začine, mješavine začina te dodatke jelima, dok isključuje kuhinjsku i začinsku sol, tekuće dodatke jelima i gotove smjese za pripremu umaka. Začini su, zapravo, biljke ili dijelovi biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja primarno arome i okusa jela, ali i za prevenciju liječenja. Pojedini začini djeluju protuupalno te smirujuće na cijeli organizam, sadrže važne vitamine i Omega 3 masne kiseline…, a znanstvena istraživanja pokazala su da imaju antioksidativna, antiviralna i antimikrobna svojstva te da su učinkoviti protiv žgaravice, mučnina i povraćanja, a pospješuju i probavu. Uporaba začina i začinskog bilja u kuhanju i pripremanju hrane ima dugu povijest, a i danas je teško zamisliti kuhanje bez njih. Danas se začini upotrebljavaju uz sva jela – slatka, slana, ljuta; dodaju se u svim kulinarskim oblicima pripreme hrane – u salate (bosiljak, origano, mažuran, češnjak, luk), variva (kopar, lovor, kim, origano), tijesta (bosiljak, majčina dušica, sezam), krumpir (kopar, vlasac, peršin, paprika), slastice svih vrsta (cimet, anis, kim, muškatni oraščić, metvica, kadulja, lavanda), pića i čajeve (metvica, cimet, anis, kim, vanilija), mliječne prerađevine (kopar, luk), mesa i mesne prerađevine (lovor, ružmarin, majčina dušica, timijan, brusnica, papar, čili, curry, kurkuma, pimet)… Gotovo da i nema jela koje ne završi dodatkom nekog od začina, ili neke mješavine koju odabiremo prema nama prilagodljivom i interesantnom okusu, prehrambenim navikama i sklonostima. Znanje o biljkama daje nam danas mogućnost da kontrolom i njihovim odabirom pomičemo granice njihove upotrebe.

25


chef preporuèuje:

Šaran na bijelo Chefica Ivana Janković i hotelijerka Dragica Domjanić trude se uvrstiti u menu restorana Panorama što više autohtonih međimurskih jela koja s nešto modernijim pristupom mogu biti iznimno atraktivna. Posebno treba izdvojiti šarana na bijelo jer u Međimurju, iako je omeđeno s dvije rijeke, riba nije baš uobičajena namirnica… Pripremio: Tomislav Stiplošek

I

vana Janković kuharstvom se bavi neprekidno od dana kad je završila Gospodarsku školu Čakovec. Okušala se, dakako uspješno, u svim kulinarskim disciplinama, a kao svoj veliki uzor navodi legendarnog Stevu Karapandžu. Prije godinu dana njezin potencijal prepoznaje hotelijerka Dragica Domjanić pa Ivana postaje chef restorana u preloškom hotelu Panorama. MEĐIMURSKA KUHINJA Hotel Panorama, na adresi Matije Gupca 102 u Prelogu (http://panorama.dg-sport.com), relativno je malen, s nešto manje od 20 soba, i okrenut prvenstveno poslovnim ljudima, ali i sportašima - zbog svojih sportsko-rekreacijskih sadržaja (bike-hotel, stijena za penjanje, unutarnji i vanjski sportski tereni...) te je tako i usluga izrazito personalizirana što, naravno, zahtijeva velike napore kada je riječ o pripremi jela. Od Ivane se tako traži poznavanje internacionalnih jela, ali i mogućnost prilagodbe kuhinje prehrani sportaša. Ipak, ona je učinila i više - toj situaciji je uspjela prilagoditi i međimursku kuhinju, koja je poznata kao kuhinja s kaloričnijim jelima, s više vrhnja i masnoća. OMILJENE FAZE Ivana Janković i Dragica Domjanić trude se uvrstiti u menu restorana što više autohtonih međimurskih jela koja s nešto modernijim pristupom mogu biti iznimno atraktivna. Posebno treba izdvojiti šarana na bijelo jer u Međimurju, iako je omeđeno s dvije rijeke, riba nije baš uobičajena namirnica. To što su nam odlučile prezentirati

26

ovo jelo kao dio ponude pokazuje da su u ovom hotelu prepoznali prednost svoje lokacije. Naime, hotel se nalazi tik uz veliko Dubravsko jezero koje je poznato i po sportskom ribolovu. Kao što svi umjetnici, a posebice slikari, imaju svoje crne, crvene, zelene i ine faze, tako i Ivana, kao umjetnica u kulinarstvu ima faze omiljenih namirnica. Trenutno se u skoro svakom jelu mogu na ovaj ili onaj način naći bučine koštice. Kako je Ivana još relativno mlada na svom kuharskom putu, bitna je činjenica da je u šefici pronašla ono što priželjkuje svaki mladi kuhar, a to je da ima dovoljno slobode i kreativnosti. Možemo stoga reći da se, zahvaljujući Ivani, Dragici i njihovim zajedničkim jelima, restoran Panorama razvija u odličnu gastro destinaciju.


Šaran na bijelo SASTOJCI:

200 g šarana 20 g kukuruznog brašna 1 dcl kiselog vrhnja začinsko bilje češnjak sol papar

PRIPREMA: Šarana mariniramo i ostavimo 20 minuta da se okusi prožmu. Uvaljamo šarana u kukuruzno brašno i pečemo s jedne i druge strane. Pred kraj ga zalijemo vrhnjem i ostavimo nekoliko minuta da odstoji kako bi se vrhnje stisnulo.

Trobojna salata SASTOJCI:

100 g kuhanog krumpira 50 g rajčice 50 g slani sir (grabancijaš) 10 g bučinih koštica 1 dcl bučina ulja listići mladog luka papar

PRIPREMA: Kuhani krumpir i rajčicu narežemo na kockice. Posložimo na tanjur i dodamo kockice slanog sira namočenog u bučino ulje. Pospemo nasjeckanim perima mladog luka te pečenim bučinim košticama. Salatu lagano začinimo bučinim uljem.

Bela zlevanka SASTOJCI:

1 jaje 2 dcl mlijeka 4 žlice brašna malo soli Premaz : 2 dcl kiselog vrhnja 3 žlice šećera

PRIPREMA: Od navedenih sastojaka napraviti lijevano tijesto koje se zapeče 15 minuta na 200 stupnjeva. Pomiješanim premazom od vrhnja i šećera namažemo 1. dio te ostavimo u pećnici da se osuši. Zlevanku možemo poslužiti s različitim preljevima kao što su čokolada, preljev od šumskog voća i sl.

Janjeći kotleti s punjenim šampinjonima i mariniranom rajčicom SASTOJCI:

200 g janjećih kotleta 50 g začinskog bilja – metvice maslinovo ulje češnjak sol papar 4 kom rajčica 3 veće gljive (šampinjoni) 1 dcl kiselog vrhnja 20 g sira (topivog) sol, papar kopar

PRIPREMA: Kotlete i rajčice začinimo metvicom, maslinovim uljem, češnjakom, paprom i soli. Ostavimo da se odmori i da se okusi prožmu. Gljive kratko prepržimo te ih napunimo smjesom sira, kiselog vrhnja i začina kopra. Zapečemo u krušnoj peći.

27


dizajnerska rješenja:

Interijer koji odiše hollywoodskim glamurom Posebnosti funkcionalno i skladno iskorištenog prostora caffe&night bara Don Quijote daju veliko, razgranato bijelo drvo od stirodura koje dominira središnjim dijelom prostora te rasvjeta koja dopire sa svih strana i čini prostor dinamičnim, toplim i ugodnim. Unikatni i impresivan interijer potpisuju autori iz Studija za dizajn i arhitekturu Domenico Leonardi iz Zagreba. Pripremila: Marija Kosor Joelom Sandersom, jednim od najcjenjenijih arhitekata Istočne obale SAD-a, s kojim je radio na projektu interijera zrakoplova Toma Cruisea, penthousea Miloša Formana, uređenju klubova Duvet i Hudson Terrace, hotela President... Prvi dućan cipela Stuart Weitzman osmislio je tim Domenico Leonardi, a na temelju toga je nastavila raditi čuvena britanska arhitektica Zaha Hadid.

S

večanim otvorenjem novog caffe&night bara Don Quijote, na adresi Florijana Andrašeca 18a, Zagreb je dobio novo mjesto u kojem se može odraditi neformalniji poslovni sastanak i istovremeno se provesti uz bogati izbor vina i pića u okruženju poslovnih ljudi željnih opuštanja i zabave nakon napornog radnog dana. Kontinuirana after work druženja u ponudi su Don Quijotea kao i niz sadržaja koji će interesirati poslovno aktivne ljude grada kao i njihove goste. Osim mjesta za ispijanje dnevnih kava na prekrasnoj terasi u obliku palube broda, Don Quijote je i novo mjesto za dobar noćni izlazak. Vlasnici bara najavljuju pregršt urbanih tematskih događanja, dobru glazbu i nastupe brojnih izvođača i DJ-a iz Hrvatske i svijeta, interesantne goste iz svijeta kulture i novih trendova te pripadnike različitih nacija i rasa. Don Quijote će tako postati svojevrsni Club Diplomatique u srcu Zagreba.

28

UNIKATAN DIZAJN Interesantni sadržaji još će više doći do izražaja zbog unikatnog i impresivnog interijera kojeg potpisuju autori iz Studija za dizajn i arhitekturu Domenico Leonardi iz Zagreba. Posebnosti ovog vrlo funkcionalno i skladno iskorištenog prostora daju veliko, razgranato bijelo drvo od stirodura koje dominira središnjim dijelom prostora i rasvjeta koja dopire sa svih strana i čini prostor dinamičnim, toplim i ugodnim. Prostor pun estetike stvara vjernu publiku i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. I kroz ovaj projekt očito je da je Studio Domenico Leonardi dizajn interijera u Hrvatskoj digao na višu razinu, kako vizualnu, tako i marketinšku. Prijenos je to internacionalnih iskustava koje je Domenico Leonardi donio u Hrvatsku. Nakon što je diplomirao na Sveučilištu Berkley, smjer dizajn interijera i vizualne komunikacije, Alan Domenico Leonardi surađivao je s poznatim newyorškim arhitektima, među ostalima i s

SURADNJA S FORMANOM I CRUISEOM Studio Alana Domenica Leonardija dizajnirao je više od 250 rezidencijalnih i komercijalnih prostora u SAD-u i Europi – u Amsterdamu, Budimpešti, Zagrebu... "Što se tiče velikih projekata na kojima smo radili, možda je najzanimljiviji penthouse Miloša Formana. Riječ je o open spaceu, prostranom stanu od 260 metara četvornih, s velikom terasom uređenom kao prekrasan vrt na krovu zgrade iz koje se proteže pogled na New York... Sama suradnja s gospodinom Formanom je bila fascinantna jer su dogovori i na kraju sam čin predaje projekta bili više nego ugodni, a jedan od najvećih svjetskih redatelja, dobitnik tri Oscara, pokazao se kao iznimno jednostavan čovjek. Imao je samo dva zahtjeva: što manje zidova i puno zelenila i drva u prostoru. Nekoliko mjeseci kasnije radili smo i interijer zrakoplova Toma Cruisea. Surađivali smo s projektantima iz tvrtke 'Wilson Construction' koja je radila na izradi zrakoplova. Cijeli projekt je bio izazov zbog specifičnih pravila koja se u dizajniranju interijera zrakoplova moraju poštivati", kaže Domenico Leonardi. NAJDRAŽI PROJEKTI Na pitanje da izdvoji najdraže projekte, Domenico Leonardi je istaknuo hotel President u New Yorku i prvu trgovinu cipela Stuart Weitzman. "To su bila dva projekta gdje smo imali potpunu slobodu u dizajnu i praktično neograničen


budžet. Hotel President je dobio nekoliko nagrada za unutarnje uređenje, a i danas ga smatraju jednim od najinovativnijih hotela u SAD-u. Trgovina cipela Stuart Weitzman je bila zanimljiva jer je po našoj prvoj ideji koju smo imali za unutarnje uređenje, kasnije, ostale trgovine uređivala jedna od najpoznatijih svjetskih arhitektica – Zaha Hadid. Trenutno pregovaramo o uređenju jednog hotelskog kompleksa u Omanu te dvije trgovine u shopping-centru u Miamiju. Bit će to novi veliki izazovi za naš tim". ZNAČAJ UREĐENJA INTERIJERA Govoreći o dizajnu interijera u Hrvatskoj, Domenico Leonardi smatra da se vidi napredak i da ljudi postupno počinju shvaćati značenje uređenja. "Naš savjet bi bio da se prigodom uređenja što više prepuste stručnim rukama dizajnera ili arhitekata. Možda bi bilo dobro i objasniti cijeli postupak. Svakom novom projektu pristupamo na individualan način, stavljajući posebni naglasak na ciljanu skupinu ljudi koja će taj prostor posjećivati. Prije samog početka izrade projekta, na temelju analize tržišta, lokacije objekta i ostalih parametara, određujemo i početne točke i smjer kojim ćemo dizajnirati

sam prostor. U dogovoru s klijentom definiramo osnovne smjernice uređenja. Zanimaju nas stilovi, boje, afiniteti klijenata… Želimo dobiti interijer koji će naručitelju u potpunosti odgovarati, ali s našim idejama, zamislima i dizajnom. Nakon završetka 3D vizualizacija u kojima klijent može vidjeti kako će izgledati njegov interijer, radimo troškovnike kompletnih radova, marketing-listu sa svim komadima namještaja, aparatima, predmetima i dekoracijama koje smo postavili u interijer, paletu boja, stolarske nacrte dizajniranog namještaja, arhitektonske nacrte za samu izvedbu... Na kraju, klijent dobije apsolutno sve informacije o uređenju, a mi možemo sve to izvesti po sistemu 'ključ u ruke'. Doslovno, trebate samo doći kad smo gotovi, i započeti s poslovanjem u prostoru koji plijeni estetikom i funkcionalnošću", kaže Domenico Leonardi.

"Potrebe gostiju sve više se mijenjaju, očekivanja su velika, ponuda je sve raznolikija... dizajnom prostora ostavljate prvi dojam, a njegov značaj je u većini slučajeva presudan. I samo je jedna prilika da se ostavi dobar prvi dojam. Nemojte je propustiti!"

FUNKCIONALNOST Na pitanje – koliki je značaj dizajna interijera za uspjeh u poslovanju ugostiteljskih objekata i na što treba posebno obratiti pozornost, Domenico Leonardi kaže da prilikom izrade projekata dizajna interijera hotela i ugostiteljskih objekata, uz vizualni identitet i dizajn, posebnu pažnju treba usmjeriti i na funkcionalnost, koristeći alate merchandisinga. "Postoje pravila, ona pisana, ali i nepisana, koja koristimo prilikom uređenja komercijalnih interijera. Iskustva stečena u našim najvećim projektima – hotel President (New York), Club Duvet (New York), Hudson Terrace (New York), danas uspješno primjenjujemo i u Hrvatskoj. Naš cilj nije samo stvoriti unikatan i posebno dizajnirani prostor, već interijer u kojem će se i zaposlenici i gosti osjećati ugodno. U skladu s ekološkim načelima, stvaramo interijere u kojima nema štetnih materijala i boja. Specifičnost našeg rada ogleda se u originalnim vizualnim rješenjima čime postižemo da naši interijeri bivaju potpuno drugačiji od ostalih. U prilog toj tvrdnji idu i značajne nagrade koje smo za naše radove - trgovina Stuart Weitzman (Milano) i hotel President (New York) dobili na globalnoj razini". Alan Domenico Leonardi ističe da su funkcionalnost i estetika oblikovanja prostora pola puta do uspjeha, posebice u poslovanju ugostiteljskih objekata. "Potrebe gostiju sve više se mijenjaju, očekivanja su velika, ponuda je sve raznolikija…dizajnom prostora ostavljate prvi dojam, a njegov značaj je u većini slučajeva presudan. I samo je jedna prilika da se ostavi dobar prvi dojam. Nemojte je propustiti!"

29


natjecanje:

Brugal Junior barmen Cup 2014. U sklopu natjecanja održana je jednosatna radionica 'Kuhajte kavu kao profesionalac' pod vodstvom Sergeja Dedića, a svi zainteresirani mogli su naučiti i sami se okušati u izradi savršenog espressa. Nakon toga je uslijedila Flair radionica, namijenjena svim barmenima ili onima koji će to tek postati, a obilovala je atraktivnim potezima vještih ruku trenera i profesora u školi barmena Siniše Novkovića. Pripremila: Marija Sedlar

U

poznatom riječkom caffe baru Mali Café na Korzu, u organizaciji Udruge konobara i barmena Hrvatske i pod medijskim pokroviteljstvom hrb-a, održano je 4. po redu učeničko natjecanje barmena pod nazivom 'Brugal Junior barmen Cup 2014.'. Za glazbeni show i support natjecateljima bio je zadužen DJ Alex Sabattini, uz voditelje

30

„Jedan od osnovnih ciljeva natjecanja bio je poticanje natjecateljskog duha u navedenoj struci te stvaranje većeg kruga konkurencije koja bi poticala na daljnji napredak i usavršavanje naših članova te svih onih koji su povezani s turizmom i ugostiteljstvom općenito“, naglašava Zoran Lukić, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske.

Zorana Lukića i Anu Jajalo. „Program natjecanja bio je podijeljen na working i exhibition flair gdje su natjecatelji kroz pet minuta showa pokušali izboriti pobjedu. Jedan od osnovnih ciljeva natjecanja bio je poticanje natjecateljskog duha u navedenoj struci te stvaranje većeg kruga konkurencije koja bi poticala na daljnji napredak i usavršavanje naših članova te svih onih koji su povezani s turizmom i ugostiteljstvom općenito“, naglašava Zoran Lukić, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske. EDUKATIVNE RADIONICE U sklopu natjecanja održana je jednosatna radionica 'Kuhajte kavu kao profesionalac' pod vodstvom Sergeja Dedića, a svi zainteresirani mogli su naučiti i sami se okušati u izradi savršenog espressa. Nakon toga je uslijedila Flair radionica, namijenjena svim barmenima ili onima koji će to tek postati, a obilovala je atraktivnim potezima vještih ruku trenera i profesora u školi barmena Siniše Novkovića.


Prije početka natjecateljskog dijela brojnu publiku su zabavili, a neke i rasplesali, cure i dečki iz MeGusta Studia pod vodstvom dvoje licenciranih instruktora - Tea Linića i Vedrana Spevana; Zumba® instruktora i prvih muških licenciranih Bokwa® fitness instruktora u ovom dijelu Europe. Bokwa je intenzivan kardio trening koji kombinira elemente afričkog plesa, capoeire, kickboxinga i plesnih koraka, a izdvaja se od ostalih ple-

snih fitness programa jer svojim pokretima ispisujemo slova i brojeve po podu. ČETRNAEST NATJECATELJA Na Brugal Junior barmen Cupu 2014. sudjelovalo je 14 barmena iz cijele Hrvatske: Armando Kuduzović, Dajana Brajković, Dalibor Curkić, Daniel Bukvić, Denis Horvat, Dominik Bečvardi, Filip Ribarić, Ivan Tomas, Ivan Vrbanac, Luka Benaković, Marino Karinja, Patrik Vuzem, Veronika Major i Tihomil Trbović. Natjecatelji su u pet minuta showa morali svojim vještinama i znanjem zadiviti publiku, posjetitelje i, najvažnije, – suce: Marka Benkovića, Denisa Memedovskog, Marijana Maksana, Sergeja Dedića i Sinišu Novkovića te na taj način skupiti bodove za pobjedu. U pauzama između natjecatelja publiku su zabavljale Maja Kereš i Kristina Paunovski iz plesnog centra K2K s polaznicama, dečki i cure iz plesne skupine Porto Ri te Vatrene riječke mažoretkinje s atraktivnim nastupom s vatrenim palicama. POBJEDNICI Natjecanje je suđeno po pravilima WFA (World Flair Association), za čiju je organizaciju predsjednik Udruge Zoran Lukić, ambasador za Hrvatsku. Prije proglašenja pobjednika, naši dragi gosti, a ujedno i jedni od najboljih barmena Hrvatske, izveli su fire show – spektakularne akrobatske poteze uz zapaljene boce. Poredak je bio sljedeći:

Kroz 11 godina aktivnog rada Udruga konobara i barmena Hrvatske ostvarila je zavidne rezultate te u svojoj školi educirala barmene koji imaju prilike raditi u najboljim cocktail barovima duž obale, pa i šire. Nakon ljetne sezone, u kojoj su educirani barmeni i članovi Udruge 'rasprodani' na brojnim turističkim destinacijama, edukacije će se nastaviti u rujnu i listopadu. Detaljne informacije potražite na www.barmen.hr.

1. 2. 3. 4.

Patrik Vuzem Ivan Vrbanac Dominik Bečvardi Najbolji show - Daniel Bukvić

Nakon uručenja zahvalnica i pehara, za sve natjecatelje, uzvanike i goste uslijedio je after party u caffe bar-night baru Karolini, gdje se za dobru atmosferu pobrinuo saksofonist Feđa Little L. Sponzori natjecanja bili su: Brugal, Mali Café, Scorpio d.o.o., Fabbri, Pizzeria Maslina, Troter d.o.o., Bols, Caffe bar-night bar Karolina, Filicori Zecchini, WFA. Pokrovitelji natjecanja bili su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica grada Rijeke.

31


G.E.T. Report:

Prva G.E.T. konferencija o vinskom turizmu

Pišu: Silvija Munda & Tomislav Stiplošek

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore, a u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T., 16. lipnja 2014. godine održana je prva G.E.T. konferencija o vinskom turizmu s međunarodnim karakterom. 2. Zoltán Győrffy, glavni urednik vinskog magazina Pécsi Borozó, osim mađarskih vinskih i gastro tema već više od desetljeća piše za časopise Decanter, VinCE, Gusto, Magyar Konyha o vinima i gastronomiji Hrvatske. Jedan je od osnivača Klastera za Vinski turizam Južnog zadunavlja (Panonske vinske regije), organizator je više vinskih natjecanja.

K

onferencija namijenjena profesionalcima iz vinskog i turističkog svijeta svih segmenata - vinarima, trgovcima, ugostiteljima, touroperatorima, turističkim djelatnicima, marketinškim agencijama, ulagačima iz cijele regije, okupila je kvalitetne predavače koji su iz prve ruke sa sudionicima podijelili svoja iskustva i razmišljanja. Predavači Saša Špiranec, Dijana Katica i Rudi Grula iz Hrvatske, Matjaž Pavlin iz Slovenije, Zoltán Győrffy iz Mađarske, Dušan Jelić i Savo Kesar iz Srbije, redom su priznati stručnjaci u području vinskog i ruralnog turizma, a kako je ovo bila prva takva konferencija, tema je bila općenito vinski turizam, s ciljem pronalaženja zaključaka i smjernica za razvoj ove vrste turizma. Nakon predavanja svi sudionici imali su priliku uključiti se u raspravu na okruglom stolu gdje su se mogli čuti različiti primjeri iz prakse. Rasprava o pokrenutim temama nastavljena je i uz neformalnu degustaciju vina i maslinovih ulja.

32

Konferenciju i okrugli stol moderirao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i Centra za razvoj vinskog turizma. 1. Saša Špiranec, uvaženi vinski konzultant (Vinart d.o.o.) i vinski publicist, autor nekoliko eno-gastro turističkih vodiča ("Vinski Putevi") te suorganizator Dalmacija Wine Expoa. Aktivan je u promidžbi vinskog turizma i afirmaciji Hrvatske kao renomirane svjetske vinske regije s visoko kvalitetnim i unikatnim vinima. VINSKI PUTEVI HRVATSKE Vinske regije Hrvatske su riznica raznolikosti stilova i sorti vina. Špiranec je istaknuo važnost odnosa prema vinskim turistima i predložio provedbu ankete među našim vinarima kako bi se dobila prava slika i profil turista koji nam dolaze te provedbu "registracije posjetitelja" u svrhu stvaranje baze posjetitelja kao osnove buduće suradnje, pozivanja, informiranja i ostvarivanja dugogodišnjeg gostovanja.

VINSKI TURIZAM I POVEZIVANJE Zoltán Győrffy je istaknuo da se turizam u Hrvatskoj mijenja na bolje, mada bi promjene mogle biti brže i efikasnije. Objasnio je važnost međusobne suradnje svih vinskih subjekata na nekom području - između vinarija među kojima ne smije biti nelojalne konkurencije, ali i vinarija s ugostiteljskim objektima u okruženju. Kao pozitivan primjer naveo je vinsku cestu Villány, gdje u malom naselju sa svega 3000 stanovnika za vrijeme manifestacija dođe oko 30 tisuća gostiju. 3. Mr.sc. Dijana Katica, dr.vet.med., predsjednica Uprave HF Eko Etno Grupa d.o.o., više od dva desetljeća posvećena je razvoju ruralnog turizma, autorica je brojnih domaćih i međunarodnih projekata i akcija. Proglašena je osobom godine ruralnog turizma jugoistočne Europe u okviru projekta Sacen Internationala "Birajmo najuspješnije u turizmu Jugoistočne Europe 2013." POVEZIVANJE I PREZENTACIJA U RURALNOM TURIZMU Dijana Katica je istaknula važnost ulaganja u razvoj ruralne Hrvatske, važnost djelovanja i ulogu turističkih zajednica u promidžbi istog razvoja, važnost donošenja pravilnih strategija razvoja turizma i programa ruralnog razvoja, primjenu Pravilnika za Vinske Ceste te istinsko povezivanje i zajedničke promidžbe svih sudionika. Isto tako, poslovanje s turističkom industrijom je potrebno zbog proširene prodaje i marketinga proizvoda vinskog turizma, povećane promocije


uz minimalna ulaganja te ostalih benefita u poslovanju. 4. Matjaž Pavlin, direktor turističke agencije Kompas Novo Mesto, autor je mnogih turističkih akcija, među kojima i nagrađivanih projekata "Turizem v zidanicah" i "Priča o cvičku na Matjaževom domaćinstvu". VINO KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE PONUDE I BRENDA NEKE REGIJE Njegova prezentacija se naslanjala na odličan primjer dobre prakse iz Dolenjske i sastojala se od nekoliko dijelova. Priča o cvičku – kako iz prosječnog vina napraviti više nego dobar brend. Turizam u zidanicama – vinske kuće usred vinograda unikatan su oblik turističkog smještaja. Vino u funkciji turizma – organizacija izleta s vinskom tematikom po Sloveniji, Hrvatskoj i Europi za široke mase i posebnih stručnih ekskurzija za vinogradare. Razglednice kao zanimljiv promotivan materijal. Redom primjeri iz kojih možemo mnogo naučiti. 5. Dušan Jelić, vinski novinar i promotor vinske kulture, osnivač projekta Wines of Balkans, nositelj priznanja za poseban doprinos promicanju vinskog turizma, koje mu je dodijelio Centar za razvoj vinskog turizma u Zagrebu. Prema klout.com, jedan od najutjecajnijih vinskih profesionalaca na socijalnim mrežama. VINSKI TURIZAM I DRUŠTVENE MREŽE U JUGOISTOČNOJ EUROPI Njegovo izlaganje baziralo se na potrebi brendiranja jugoistočnih vina u kontekstu europskog vinskog turizma te povezivanja regionalne proizvodnje vina s vinskim turizmom, uz isticanje autohtonog i lokalnog na

globalnoj sceni. Vinski turizam bi trebao biti marketinški prioritet. Inače, Dušan Jelić je veliki ljubitelj Dalmatinskih vina, a posebno Plavca malog, te stoga i promotor i hrvatskih vina. Aktivan je na društvenim mrežama koje smatra najvažnijim oblikom moguće promocije vinara ili događanja, ali ističe: morate mnogo raditi, objavljivati i biti interaktivni sa čitaocima i pratiteljima. 6. Rudi Grula, voditelj ureda turističke zajednice Međimurja, vrlo je aktivan turistički djelatnik koji podržava mnoge manifestacije i razvio je odličnu suradnju s proizvođačima, ugostiteljima i ostalim turističkim i neturističkim subjektima na području Međimurske županije. RAZVOJ VINSKOG TURIZMA DESTINACIJE I ULOGA TZ U POVEZIVANJU U Međimurju se često održavaju događanja za turiste, domaće i strane. Rudi Grula ističe potencijal za turizam činjenicom da imaju u Hrvatskoj najrazvijeniju infrastrukturu "u brdima"; asfaltirane ceste, voda, struja i čak plin u svakoj kleti. Razvoj brenda "Pušipel" kojeg su Međimurci tako dobro prihvatili, uzgojili i rade kvalitetna vina, a još više priču o istom. Istaknuo je važnost organiziranja Vinske Ceste i suradnju s Europskim udruženjem vinskih cesta http://visegradwineroute. eu/, te isto tako web promociju, koju imaju ažurnu na čak tri adrese. 7. Savo Kesar, organizator Mediteraneo festivala u Beogradu, ovaj put nije predstavio svoj festival, nego se osvrnuo na projekte koje Srbija priprema i koji samo čekaju ulazak države u EU i natječaje, tako da će vrlo brzo izgraditi sve preduvjete za kvalitetan vinski turizam uz već tradicionalni gastro i vrlo značajan segment jakih alkoholnih pića kroz proizvodnju poznatih šljivovica. BLUE DANUBE ROUTE PROJEKT Jedan od tih projekata, koji je već dobrim dijelom zaživio, jest Blue Danube Route, projekt koji povezuje Put rimskih Imperatora i Vinski put Dunava, a spaja 10 država regije - što brodom, što automobilom, što vlakom, što motorom i biciklom... i u velikoj mjeri utječe na prekogranični vinski turizam. ZAKLJUČCI KONFERENCIJE Eno-gastro turizam je svakako u porastu. Činjenice govore da trenutno svaki peti turist dolazi zbog ponude hrane i vina. S obzirom na raznolikost autohtonih vina i jela, turistima možemo ponuditi puno na vrlom malom prostoru. Međutim, potrebna je strategija razvoja eno-gastro turizma, marketinška strategija te edukacija vinara, vlasnika OPGova i ostalih davatelja usluga u ruralnom turizmu. Najbitnije je to da treba brendirati Hrvatsku kao eno-gastro destinaciju, što trenutno ne radimo. I naravno, bitno je povezivanje sa susjednim zemljama u regiji.

Što se tiče zakonodavstva, postoje određeni pravilnici, prijedlozi i materijali koji su pripremljeni, ali nisu uvršteni u zakone, a to je osnovni preduvjet da bismo mogli provesti sve ostalo navedeno. Jedan od zaključaka je i taj da bi zemlja kao što je Hrvatska, kojoj je turizam jedna od osnovnih, ako ne i najjača privredna grana, morala imati ministra turizma za potpredsjednika vlade zbog jednostavnije koordinacije između svih ostalih ministarstava koji na bilo koji način dodatno utječu na ponudu i realizaciju u ruralnom turizmu uopće. Primjerice, sad postoje određeni projekti koji stoje zbog neusuglašenosti poljoprivrednog, gospodarskog i turističkog sektora. U eno-gastro turizam trebalo bi se više ulagati, prvenstveno kroz marketing i edukaciju jer se on odvija kroz cijelu godinu, ne samo nekoliko mjeseci ljetne sezone i, kao što je zaključeno na 1. G.E.T. konferenciji, ne treba nam nužno more.

33


promocije: NOVI DOŽIVLJAJ CEDEVITE! Ovog ljeta Cedevita stiže u kafiće s novim pakiranjem! Novo, inovativno pakiranje omogućava jedinstveni način serviranja Cedevite. Naručeno u vašem omiljenom kafiću podiže na novu razinu doživljaj vašeg najdražeg osvježenja. Svako novo pakiranje u sebi sadrži više Cedevite za istu staru cijenu. U novom pakiranju Cedevita će i ovog ljeta biti hit osvježenje svih kafića!

VIP BLAGAJNA – FISKALIZACIJA BEZ KOMPLIKACIJA Vip blagajna obveznicima Zakona o fiskalizaciji omogućava najjednostavnije i najbrže izdavanje fiskalnih računa, a sve što trebate za njeno korištenje je mobilni uređaj s ekranom na dodir (možete koristiti i postojeći), mobilni pisač za ispis računa i pristup internetu. Vip blagajna korisnicima omogućava izradu računa za različite načine plaćanja, evidenciju artikala i usluga te pregled i ispis računa. Aplikaciju je moguće koristiti na PC računalima i Android pametnim telefonima ili tablet uređajima uz instalirani mobilni printer i pristup internetu dok cijena licence za Vip blagajnu, koja uključuje i održavanje aplikacije, mjesečno iznosi 60 kuna + PDV bez ugovorne obveze. U slučaju da nemate uređaj adekvatan za korištenje aplikacije, Vipnet je za vas pripremio posebno povoljnu ponudu u svim Vip centrima. Korisnik na otplatu na 24 mjeseca može odabrati tablet ili smartphone i mobilni printer za samo 75 kuna + PDV mjesečno, te prijenosno računalo i statični printer za 140 kuna + PDV. Također, korisnici mogu odabrati samo mobilni printer po cijeni od 45 kuna + PDV mjesečno, odnosno žičani printer po cijeni od 25 kuna + PDV mjesečno. Više informacija i probnu verziju rješenja potražite na www.vipnet.hr ili na tel. broj: 091 77 00.

Želite hrb?

Ukoliko želite primati izdanje HRB-a, molimo da ispunite obrazac i pošaljete ga poštom na našu adresu ili nam podatke pošaljite e-mailom na adresu crier@crier.hr Naziv tvrtke................................................................................................................................................................................................... Adresa................................................................................................................................................................................................................... Poštanski broj............................................................................................................................................................................................ Grad.......................................................................................................................................................................................................................... Država................................................................................................................................................................................................................... Kontakt osoba........................................................................................................................................................................................... E-mail...................................................................................................................................................................................................................... Web stranica................................................................................................................................................................................................ Telefon/fax...................................................................................................................................................................................................... Sektor (hoteli, restorani, barovi, proizvodnja…).....................................................................................

34


33


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

34


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.