Porschist 76

Page 1

Magazine voor de Porschefanaat • jaargang 19 • driemaandelijks • november/december 2023 • 76

PORSCHIST IN GROENLAND NIEUWE PANAMERA
Nieuwe Porsche Panamera.

10

Digitaler, luxueuzer en krachtiger.

4

Porsche vernieuwt de Panamera: de derde generatie van de sportieve luxeberline wordt gekenmerkt door een breder scala aan digitale functies, een fris en expressief design en een breder bereik tussen dynamische prestaties en rijcomfort. Krachtigere E-Hybrid-aandrijflijnen en een nieuw hoogwaardig ophangingssysteem onderstrepen de claim om de meest dynamische berline in het segment aan te bieden.

Groenland.

18

De fragiele schoonheid.

Onze Groenlandreis bestaat uit twee delen. Het eerste deel brengt ons naar Nuuk, de hoofdstad van Groenland, waar we kennismaken met twee enthousiaste Porscherijders. Voor het tweede deel schepen we in op de Scenic Eclipse II, een nagelnieuw cruiseschip dat ons meeneemt langs de westkust van Groenland.

Verantwoordelijke uitgever: Sven Hoyaux Hoyaux bvba • Bergendreef 2 • 2970 Schilde  0475/66 40 41 • info@porschist.be • www.porschist.be • #porschist_magazine Indien u Porschist niet langer wenst te ontvangen, stuur dan een mail naar info@porschist.be

magazine


PORSCHIST INHOUD

Nieuwe Porsche Cayenne S E-Hybrid.

72

De Cayenne S E-Hybrid is een nieuwe telg in het gamma luxueuze SUV's.

Porsche breidt zijn hybride gamma voor de nieuwe Cayenne verder uit. De nieuwe Cayenne S E-Hybrid is het derde plug-inmodel van de luxueuze SUV-reeks die onlangs grondig werd herzien. Deze nieuwkomer maakt indruk met zijn comfort, efficiëntie en een fijn uitgebalanceerde rijdynamiek.

5

Interview met Julie Brown.

Porsche 911 GT3 R rennsport.

102

120

Julie Brown is de echtgenote van de bekende Belgische pool- en ontdekkingsreiziger Dixie Dansercoer die op 7 juni 2021 tijdens een expeditie in Groenland om het leven kwam. Nu de liefde van haar leven er niet meer is, zoekt ze naar manieren om zijn nalatenschap op een zinvolle manier in ere te houden.

De 911 GT3 R rennsport werd in beperkte oplage uitgebracht en is het resultaat van een designgerichte aanpak en haalt technisch voordeel uit vrijheden die voorbij gaan aan de beperkende reglementeringen in de motorsport.

De sterke vrouw achter wijlen Dixie Dansercoer.

Exclusief design, beste prestaties.PORSCHIST VOORWOORD

Erfgoed: tijdloze kracht. Het in ere houden van iemands nalatenschap is vaak van onschatbare waarde. Het is een blijk van respect en zorgt ervoor dat zijn of haar impact op de wereld blijft voortbestaan. Porsche doet dit al meer dan 75 jaar. Het ideeëngoed van Ferdinand Porsche wordt van generatie op generatie doorgegeven en is een vaste leidraad bij al wat het automerk doet. Porsche houdt consequent vast aan de initiële kernwaarden en ontwerpprincipes van zijn visionaire oprichter. De nieuwste realisaties waaronder de Cayenne S E-Hybrid - een nieuwe telg in het gamma van luxueuze SUV’s - en de zopas met veel luister gelanceerde derde generatie van de Panamera zijn daarvan nogmaals het bewijs. Beide vertegenwoordigen een perfect evenwicht tussen traditie, vakmanschap en innovatie. Hoe belangrijk erfgoed is weten ook de Groenlanders – of beter de Inuit. Ze koesteren als geen ander hun tradities en folklore zodat hun eeuwenoude cultuur en daarmee hun unieke identiteit behouden blijft. Respect voor de natuur staat daarbij centraal en die natuur is op dit grote eiland met zijn wondere witte wereld van majestueuze gletsjers en trotse ijsbergen van een ongeziene schoonheid. Ook Julie Brown, de echtgenote van wijlen poolreiziger en explorator Dixie Dansercoer, doet er alles aan om de nalatenschap van haar man vast te leggen. ‘Keeping Dixies legacy going is something that the world needs’, zegt ze in het interview dat we met haar hadden. En ze heeft gelijk. Dixies verwezenlijkingen en positieve persoonlijkheid zijn een bron van inspiratie en motivatie voor velen. Ook u kent wellicht mensen van wie u het gedachtegoed en de verdiensten graag levend wil houden. Doe het. Er bestaat geen betere en mooiere manier om de verbondenheid met het verleden te bewaren.

Sven Hoyaux, hoofdredacteur

7
NIEUWE PANAMERA PORSCHIST

De nieuwe Panamera

Digitaler, luxueuzer en krachtiger.

10

orsche vernieuwt de Panamera: de derde generatie van de sportieve luxeberline wordt gekenmerkt door een breder scala aan digitale functies, een fris en expressief design en een breder bereik tussen dynamische prestaties en rijcomfort. Krachtigere E-Hybrid-aandrijflijnen en een nieuw hoogwaardig ophangingssysteem onderstrepen de claim om de meest dynamische berline in het segment aan te bieden.

De Porsche Panamera gaat zijn derde modelgeneratie in. De luxeberline van de sportwagenconstructeur benadrukt zijn sportieve karakter met nog krachtigere aandrijfsystemen. Het profiel wordt versterkt door een fundamenteel gemoderniseerd bedieningsconcept en tal van innovatieve technologieën. Daartoe behoort het nieuwe Porsche Active Rideophangingssysteem, dat een aanzienlijk hoger comfortniveau combineert met de sportieve rijeigenschappen waarom Porsche bekendstaat. De integratie van het eigen digitale ecosysteem van de gebruiker in het Porsche Communication Management (PCM) biedt nieuwe manieren van interactie met de auto. Het technische maar elegante, dynamische design van de nieuwe Panamera geeft de aantrekkelijke proporties van de modellenreeks een frisse update. Een breed scala aan rijhulpsystemen en een fundamenteel hertekend, op de bestuurder gericht interieur verbeteren de rijervaring.NIEUWE PANAMERA PORSCHIST

12

SUPERIEUR GEVOEL MET ULTRAMODERNE OPHANGINGSSYSTEMEN De nieuwe Panamera is standaard al voorzien van luchtvering met tweekamer- en tweekleppentechnologie en Porsche Active Suspension Management (PASM). De tweekleppentechnologie scheidt de uit- en inveerfasen van de demperregeling en biedt daardoor een nog breder bereik tussen comfort en sportiviteit: het systeem zorgt voor een aanzienlijke demping van de impact van dwarsnaden in en beschadigingen aan het wegdek en staat tegelijkertijd garant voor meer koetswerkstabiliteit in dynamische rijsituaties. Het weggedrag van de auto kan nog verder worden verbeterd dankzij de optionele vierwielbesturing.

MEER E-PERFORMANCE EN GRONDIG VERNIEUWDE MOTOREN Porsche biedt in totaal vier efficiënte E-Hybrid-aandrijflijnen aan voor de nieuwe Panamera, als antwoord op de grote vraag naar dit type aandrijving. Alle E-Hybrid-varianten kunnen rekenen op betere prestaties, een groter rijbereik en meer efficiëntie. De Panamera Turbo E-Hybrid is klaar voor marktlancering. Het hart van zijn aandrijflijn is een grondig herziene 4.0-V8-turbomotor. Het vermogen van de nieuw ontwikkelde elektromotor bedraagt 140 kW (190 pk). Samen leveren ze een systeemvermogen van 500 kW (680 pk). Het systeemkoppel bereikt een indrukwekkende 930 Nm. Porsche integreert de elektromotor in de behuizing van de volledig vernieuwde PDK-versnellingsbak met dubbele koppeling en acht verhoudingen. Door het weglaten van een aparte E-motorbehuizing wordt ongeveer vijf kilogram bespaard. De integratie van de unit in het oliecircuit van de versnellingsbak optimaliseert ook de warmtebalans van het elektrische aandrijfaggregaat en maakt een hoger continu vermogen van de elektromotor mogelijk.


13

LUXUEUS EN SPORTIEF VANBINNEN EN VANBUITEN Het cockpitconcept Porsche Driver Experience biedt een ideale balans tussen digitale en analoge bedieningselementen en plaatst de in- en outputelementen die essentieel zijn voor het rijden, langs de as van de bestuurder. De versnellingshendel bevindt zich direct rechts van het stuurwiel. De modusschakelaar voor de rijprogramma’s Normal, Sport en Sport Plus en de bedieningshendels voor de rijhulpsystemen zijn ook direct toegankelijk voor de bestuurder. Dat betekent dat hij zijn ogen niet van de weg hoeft te halen om de rijprogramma’s en rijhulpsystemen in te stellen.

DIGITALE ERVARING EN NIEUWE RIJHULPSYSTEMEN Porsche rust de Panamera ook standaard uit met ledmatrixkoplampen. Het HD-ledmatrix­verlichtings­ systeem met hoge resolutie, met meer dan 32.000 pixels per koplamp, is optioneel verkrijgbaar. Het biedt compleet nieuwe verlichtingsfuncties, zoals speciale rijstrookverlichting. Het verlichtingsbereik bedraagt tot 600 meter. Porsche heeft het aanbod aan rijhulpsystemen in de nieuwe Panamera aanzienlijk uitgebreid. De standaard actieve snelheidsassistent werkt nu samen met verkeersbordenherkenning. Als het systeem actief is, zal de Panamera automatisch niet sneller rijden dan de geldende maximumsnelheid. Porsche InnoDrive inclusief adaptieve cruisecontrol omvat actieve rijstrookgeleiding en kruispuntassistentie. Een uitwijkassistent maakt nu eveneens deel uit van het functieaanbod. Ook nieuw is dat de bestuurder tijdens het automatisch parkeren niet meer in de auto hoeft te zitten, hoewel hij verantwoordelijk blijft voor het manoeuvre. Het parkeerproces kan met de nieuwe Remote ParkAssistfunctie gesuperviseerd worden vanop een smartphone.


NIEUWE PANAMERA PORSCHIST

14

De nieuwe Porsche Panamera kan nu besteld worden. In België, biedt Porsche de nieuwe Panamera aan vanaf 112.120,00 € (Panamera 4 vanaf 116.340,00 €) inclusief btw en landspecifieke uitrusting. De Panamera Turbo E-Hybrid begint vanaf 199.620,00 €. De eerste leveringen in België zullen plaatsvinden vanaf maart 2024.


BUITENPROJECTEN A-Z | BUITENMEUBILAIR | LAMELLENDAKEN | TERRASVERWARMING | SCHADUWMAKERS | BUITENKEUKENS | ZWEMBADPRODUCTEN | VERLICHTING | BARBECUES | DECORATIE

outdoor living concepts since 1955

BOURBON-SLEECKX SCHILDE | Turnhoutsebaan 217-221, 2970 Schilde BBQ ATELIER BRASSCHAAT | Bredabaan 948A, 2930 Brasschaat info@bourbon-sleeckx.com | 03 383 06 69STRATHMORE VALLEY, SCOTLAND RASPBERRIES

SPAIN ROSEMARY

MEXICO BITTER ORANGE

ENGLAND ELDERFLOWER

PROVENCE LEMON THYME

ALICANTE PINK GRAPEFRUIT

COCHIN WARM & SPICY GINGER

SICILY LEMON

IVORY COAST FRESH GREEN GINGER

NIGERIA

EARTHY GINGER

CONGO

QUININE


REIZEN PORSCHIST

18


De fragiele schoonheid van

Groenland. Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux Video: Graatje Weber, Juliette van Montfort

nze Groenlandreis bestaat uit twee delen. Het eerste deel brengt ons naar Nuuk, de hoofdstad van Groenland, waar we kennismaken met twee enthousiaste Porscherijders. Vervolgens schepen we in op de Scenic Eclipse II, een nagelnieuw cruiseschip dat ons meeneemt langs de westkust van Groenland.

19


REIZEN PORSCHIST Groenland - gelegen tussen 59° en 83° noorderbreedte en dus grotendeels boven de magische poolcirkel – is voor velen terra incognita, een grote onbekende vlek bovenaan de wereldbol. Het eiland ligt tussen de Noordelijke Ijszee en de Atlantische Oceaan. Groenland is op alle vlakken een land van contrasten. Maar liefst 80% van het eiland is bedekt met een ondoordringbare ijskap waardoor enkel de smalle kusstroken bewoonbaar zijn. Met een oppervlakte van een dikke twee miljoen vierkante kilometer (dat is vier keer zo groot als Frankrijk) is Groenland het grootste eiland ter wereld. Tegelijkertijd is het met slechts 56.000 inwoners het dunst bevolkte land ter wereld. Alhoewel Groenland geografisch gezien tot Noord-Amerika behoort, vormt het op politiek vlak een deel van Europa. En nog: Groenland is officieel een deel van Denemarken, maar heeft al sinds 1979 zelfbestuur. Om maar te zeggen: Groenland is een buitenbeentje, eentje dat elke bezoeker betovert door zijn onwerkelijk landschap met eindeloze ijsvelden, enorme gletjsjers en prachtige fjorden.

HOE GERAAK JE ER?

20

Op Groenland geraak je enkel met een vlucht vanuit Denemarken. IJsland kan eventueel ook nog, maar andere mogelijkheden zijn er niet. Wij stappen in Kopenhagen op een vliegtuig van Air Greenland met enorm veel zin in een nieuw avontuur en een ongeremde nieuwsgierigheid naar de magie van het Hoge Noorden. Vijf uur later zet het toestel de landing in. Vanuit het vliegtuigraampje zien we glanzend drijfijs op een blauw oceaanlaken en besneeuwde kusten als een onmetelijke slagroomtaart. We zijn al verkocht. Kangerlussuaq Airport – in WOII gebouwd door de Amerikanen om vliegtuigen bij te tanken - is de belangrijkste luchthaven van Groenland, al stelt ze weinig voor: één baan, één terminal en een kantoortje van Air Greenland. Het geeft meteen aan hoe afgelegen Groenland ligt. We reizen meteen door naar Nuuk, de hoofdstad van het land.

Alhoewel Groenland geografisch gezien tot Noord-Amerika behoort, vormt het op politiek vlak een deel van Europa. NEDERLANDSE REISGEZELLEN Wat deze reis ook nog bijzonder maakt, is dat er een Nederlands filmteam met ons meereist. We zijn Graatje en Juliette vorig jaar toevallig op het lijf gelopen toen we een rondreis maakten op de Faëroereilanden (Porschist nummer 73). Graatje is een gedreven dronefotograaf en- filmer, Juliette een getalenteerde producer. Het klikte meteen. Ze waren erbij toen we een knalrode Porsche 964 op de legendarische Norðadalsskarð-bergpas fotografeerden waarvan Graatje achteraf een prachtige filmmontage maakte. We hadden afgesproken dat we – als de kans zich zou voordoen – zeker eens zouden samenwerken. En die kans bood zich nu aan, want het jonge koppel woont de helft van het jaar in IJsland. Toen we hen de vraag stelden of ze interesse hadden om ons op onze Groenlandreis te vergezellen, waren ze meteen laaiend enthousiast. Het is heerlijk om hen weer te zien en ze zijn al even gemotiveerd als wij om er een fantastisch verhaal van te maken.

Graatje Weber en Juliette van Montfort, video producers.


21 De kleurrijke huisjes in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.

NUUK: DE HOOFDSTAD DIE OP GEEN ANDERE HOOFSTAD TER WERELD LIJKT Nuuk ligt aan de westkust van Groenland op 240 kilometer van de noordpoolcirkel. Er wonen ongeveer 18.000 inwoners, wat meteen goed is voor een derde van de totale Groenlandse bevolking. Nuuk is het hart van Groenland. Het is de enige Groenlandse stad met stedelijke faciliteiten zoals winkelcentra, modeboetieks, restaurants en hotels, kunstgalerijen en musea. De koloniale haven is het oudste gedeelte van Nuuk. Hier staan de typische kleurrijke huisjes die we ook in andere stadjes op Groenland zullen tegenkomen. In vroegere tijden gaven de kleuren de functies van de huizen aan volgens een coderingssysteem dat door de Denen was ingevoerd. Groene gebouwen hadden te maken met water en elektriciteit, gele met gezondheidszorg, blauwe met de visfabrieken en rode met onderwijs, kerkelijke zaken en handel. Een praktisch systeem dat nog lang in voege is gebleven, maar nu niet meer in gebruik is. Naast die lieflijke huizen zien we in Nuuk ook heel wat flatgebouwen. Nuuk staat al geruime tijd voor een grote demografische uitdaging. De laatste decennia trekken er steeds meer mensen naar de hoofdstad waardoor er een enorme behoefte aan woonruimte is. In Nuuk bevindt zich ook het enige grote ziekenhuis van Groenland. De medische voorzieningen in Groenland zijn beperkt. Veel dorpen en nederzettingen moeten het nog zonder arts of verpleegkundigen stellen. Bij een noodgeval wordt de patiënt per helikopter naar een plaatselijk ziekenhuis of indien het zeer ernstig is, meteen naar IJsland of Denemarken gevlogen.

De Deense Lene Klarlund is daarom de redding van vele vrouwen. Zij is verloskundige en vliegt naar alle uithoeken van Groenland om vrouwen bij te staan bij hun bevalling. ‘The flying midwife’ heeft al ontelbare Groenlandse baby’s op de wereld gezet.

Lene Klarlund, ‘the flying midwife’ bij een pasgeboren baby.


REIZEN PORSCHIST BIJ MORTEN NORDAHL EN IB FALCK: TWEE GEPASSIONEERDE PORSCHE-EIGENAARS De grootste troef van Nuuk is het alomtegenwoordig natuurschoon. In een paar minuten loop je van het stadscentrum naar de oevers van de Nuuk Fjord of naar de voet van de hoge bergen die de toegang vormen tot een uitgestrekt wit binnenland. Morten Nordahl – trotse eigenaar van een Porsche Taycan - kijkt vanuit zijn woonkamer pal op het grijsgroene water van de fjord. Zo’n imposant uitzicht zouden we ook wel willen. We praten met hem over het bijzondere leven op Groenland en zijn passie voor Porsche. Mooie foto’s nemen van zijn bolide is in deze prachtige omgeving een eitje. Onze andere Porscheliefhebber is Ib Falck. Hij rijdt met een Cayenne S en is piloot bij Air Greenland. We ontmoeten hem in zijn tweede thuis, de vlieghaven van Nuuk, meteen de ideale locatie voor een fotoshoot.

22

Morten Nordahl in zijn prachtige Taycan Cross Turismo 4S, Nuuk.


EEN LAND DOORDRONGEN VAN DE INUITCULTUUR

Inuit houden sterk vast aan hun tradities en folklore.

De Groenlandse bevolking bestaat voor 86% uit Inuit. Een 8% van de bevolking is Deens, de rest komt uit andere, voornamelijk Scandinavische, landen. Het woord ‘eskimo’ - wat ‘eter van rauw vlees’ betekent – is voor de Inuit een scheldwoord. De huidige Inuit stammen af van dappere voorouders. Zo’n 4.000 jaar geleden staken zij vanuit het huidige Canada in eenvoudige bootjes van hout en huiden de Beringzee over om zich in het onherbergzame en extreem koude Groenland te vestigen waar ze leefden van jacht en visvangst. Inuit hebben een sterk respect voor de natuur. Door de klimaatverandering staat hun traditionele leven vandaag zwaar onder druk. Het leven zoals ze het kenden is vaak niet meer mogelijk. Het behoud van hun unieke identiteit vinden ze dan ook belangrijker dan ooit. Een reden waarom ze sterk vasthouden aan tradities en folklore.

23

Singer-songwriter Nive Nielsen in traditionele klederdracht, Nuuk.


REIZEN PORSCHIST KRALEN, TUPILAK EN ZANG Een goed voorbeeld daarvan is de typische Groenlandse klederdracht met broeken uit dierenhuid en lange witte harige laarzen. Vooral de outfit van de vrouwen is spectaculair met een brede schouderkraag van kralen in alle kleuren van de regenboog. Het kostuum wordt gedragen op alle hoogdagen, van verjaardagen, huwelijken, confirmaties in de kerk tot de nationale feestdag. Ook het kunstig bewerken van ivoor afkomstig van de tanden van walrussen, walvissen en narwals is een ambacht dat de Inuit uitmuntend beheersen. Op de vensterbank bij Morten hadden we prachtige, zeer precies uitgewerkte beeldjes zien staan. ‘Allemaal werken van Kim Kleist-Eriksen, een lokale kunstenaar’, had hij ons gezegd. ‘Zijn atelier is hier in Nuuk. Als je wil, kan je hem bezoeken.’ En dat doen we ook. De man heeft handen als kolenschoppen en we vragen ons af hoe het mogelijk is dat hij daarmee zo’n delicate creaties kan maken. Maar als we rondkijken in zijn atelier, lijkt hem dat wonderwel af te gaan. Zijn mythische figuren verwijzen naar de tupilak, kleine beeldjes waaraan de voorouderlijke Inuit magische krachten toeschreven.

En dan is er nog de Groenlandse muziek. Die heeft zich in vele verschillende richtingen ontwikkeld, al wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van de Groenlandse taal, nationale thema's en Inuit-symboliek. Sommige artiesten zijn erin geslaagd om internationaal door te breken, zoals de charmante singer-songwriter Nive Nielsen en haar band The Deer Children. We hebben het geluk dat ze net in Nuuk is en dat we haar kunnen ontmoeten. Ze daagt op in traditionele klederdracht. ‘Dat oogt mooi op een foto’, zegt ze met een onweerstaanbare glimlach. Terug in het hotel beluisteren we haar muziek. Nive heeft een prachtige, warme stem en haar melodieën zijn traag en heerlijk ongekunsteld. Muziek om bij weg te dromen.

24

Kim Kleist-Eriksen bewerkt ivoor van walrussen en walvissen tot prachtige kunstwerken, Nuuk.


Handgemaakte ring in 18kt witgoud met een unieke Tanzaniet van uitzonderlijke kwaliteit en natuurlijke diamanten. Ieder stuk uit de SLAETS Atelier collectie is uniek en wordt artisanaal vervaardigd in Antwerpen.

NIEUWE LOCATIE LEYSSTR AAT 1, 2000 ANTWERPEN - 03/213 50 80 SCHUTTERSHOFSTR AAT 30, 2000 ANTWERPEN - 03/226 41 44

WWW.SL AETS.EU


VISIT OUR DEALERS: ANTWERPEN BOURBON-SLEECKX - SCHILDE, 033 83 06 69 DE BOOMGAARD - LILLE, 014 55 45 17 HANOLUX - TURNHOUT, 014 41 76 74 BRUSSEL - BRUXELLES COMPAGNIE DES JARDINS - BRUXELLES, 023 75 72 39 PLAISIR DU JARDIN - BRUXELLES, 023 75 60 26

LIMBURG CARMETUM - KERMT-HASSELT, 011 25 46 55 CARMETUM - MAASMECHELEN, 089 23 78 37 NAMUR EST GILLOT - HANRET-EGHEZEE, 081 81 17 71 VLAAMS-BRABANT HOME & GARDEN - LEUVEN, 016 46 44 47 VANHIE - MEISE, 022 72 01 72

WEST-VLAANDEREN DRAFAB GREEN - POPERINGE, 057 30 00 41 DECOTUIN WOONDECO - MIDDELKERKE, 059 30 61 29 GHEQUIERE - KORTRIJK-AALBEKE, 056 41 29 65 MEUBILI - KNOKKE, 050 60 40 14 OOST-VLAANDEREN ‘T HOOFT - GENT (DRONGEN-BAARLE), 092 82 31 22 TUINMEUBELEN VAN MELE - HAMME, 052 47 90 14 VANDELLA LOCHRISTI - LOCHRISTI, 093 55 65 01 VAN PRAET – MOORSEL (AALST), 053 70 27 61REIZEN PORSCHIST WHALE WATCHING De ‘whale safari’ is echt de moeite, had Morten ons gezegd, dus boeken we een boottrip en gaan op zoek naar walvissen. Het noordpoolgebied biedt een thuis aan 17 walvissoorten: van potvissen, narwallen en beluga’s tot orka’s en blauwe vinvissen. Vele walvissoorten hebben een favoriete verblijfplaats. De fjord van Nuuk is vooral geliefd bij bultruggen. Jaar na jaar kiezen kiezen ze in de zomer deze fjord als thuisbasis. We moeten niet ver varen voor we de eerste exemplaren zien. We zien duidelijk hoe ze hun rug krommen zodat hun kleine rugvin boven water komt. Van bultruggen wordt gezegd dat ze de vrolijkste van alle walvissen zijn omwille van de spectaculaire buitelingen die ze boven water kunnen maken. Helaas zijn ze vandaag niet in de stemming. We zijn echter al blij dat we in hun nabijheid kunnen vertoeven. Wanneer we terugvaren zien we enkele staarten op het water kletsen. Is het een teken van afscheid? We geloven het graag.

De opwarming van de aarde is een tikkende tijdbom voor de Arctische ijskap en het voortbestaan van onze planeet.

28

De staartvin van een bultrug in de Fjord van Nuuk.


SHE’S A LEGEND

JUWELIER HAESEVOETS WAREGEM Stormestraat 27, 8790 Waregem | T +32 (0)56 61 07 36

IWC BOUTIQUE ANTWERP Schuttershofstraat 9C, 2000 Antwerpen | T +32 (0)3 646 11 63


REIZEN PORSCHIST

30


31

EEN CRUISE: DE IDEALE MANIER OM GROENLAND TE ONTDEKKEN Door de enorme ijskap die Groenland domineert, kent het land geen wegennet. Tussen de steden en dorpen lopen geen verbindingswegen, enkel dichte bergketens en lange fjorden. Wie van de ene naar de andere stad moet, doet dat per vliegtuig of boot, en in de winter met sledehonden of sneeuwscooters. Hoe fijn is het dan niet dat we het eiland met een cruiseschip kunnen ontdekken? We vliegen terug naar Kangerlussuaq waar de Scenic Eclipse II op ons ligt te wachten en stappen aan boord voor een veelbelovende veertiendaagse trip.

De imposante Scenic Eclipse II in Groenlandse wateren.


REIZEN PORSCHIST SCENIC ECLIPSE II: WEERGALOZE KLASSE

32

In 2019 schreef de Australische rederij Scenic geschiedenis met de lancering van de Scenic Eclipse, ‘s werelds eerste 6-sterren expeditiejacht. Het schip markeerde een nieuwe standaard op het gebied van technologie en luxe. Dankzij de allernieuwste veiligheidsvoorzieningen, lange stabilisatoren en een versterkte romp, geraakt het schip op bestemmingen die voorheen onbereikbaar waren zoals de poolgebieden. In april 2023 kreeg de Scenic Eclipse er een zusje bij: de Scenic Eclipse II. Dit is ons varend hotel voor de volgende dagen. Het schip ziet er fantastisch uit: een gestroomlijnd silhouet met 8 passagiersdekken en een roosterpatroon van kajuiten als permanente ogen op het water. Zowel van binnen als van buiten heeft het schip veel meer de allure van een megajacht dan van een standaard cruiseschip. Luxe krijgt hier duidelijk een nieuwe betekenis. We worden ontvangen in de grote centrale lounge waar we een deel van de crew en de andere gasten ontmoeten. Het schip biedt plaats aan 228 passagiers. Aan boord staan er welgeteld 209 bemanningsleden voor ons klaar. Nagenoeg een verhouding van 1 op 1 - een beloftevolle indicator voor de service die ons te wachten staat.

De Scenic Eclipse is ‘s werelds eerste 6-sterren expeditiejacht. We krijgen een rondleiding zodat we snel wegwijs worden in de vele gangen. We passeren een theaterzaal, een welnesscenter, een fitnessruimte en diverse restaurants en bars. De observatielounge op dek 5 met ramen van vloer tot plafond en comfortabele zithoeken wordt beslist onze favoriete plek. Elke ruimte op het schip is elegant en uiterst smaakvol ingericht. Zelfs de ‘mudroom’ oogt luxueus met handig zitmeubilair en individuele opberg­vakken voor de laarzen waarmee we aan land gaan. En onze kajuit? Die is het summum! De suite is uitzonderlijk ruim voor een schip, heeft een eigen balkon en een aparte zithoek. Op het king­sizebed ligt het fijnste linnengoed en in de badkamer staan exclusieve verzorgingsproducten klaar. In de kast hangen reeds onze ‘Scenic’expeditieparka’s - allebei perfect op maat.

Het luxueuze interieur van Scenic Eclipse II.


KANGERLUSSUAQ: EEN VAN DE LANGSTE FJORDEN TER WERELD Met een glas champagne in de hand staan we aan dek wanneer de Scenic Eclipse II het anker licht. We starten de reis al meteen met een mooi traject want om op open zee te geraken, moeten we eerst de 190 kilometer lange Kangerlussuaq Fjord uitvaren. Kangerlussuaq betekent letterlijk ‘groot fjord’ en doet zijn naam alle eer aan. De fjord wordt geflankeerd door lage heuvels die naarmate we vorderen steeds steiler worden. We varen de middernachtzon tegemoet die glinstert op het smaragdgroene water. Zo dicht bij de poolcirkel gaat de zon in de zomer niet onder. We krijgen er dus vele uren kijkplezier bij in een licht dat zacht en teer is.

GEBEELDHOUWD DOOR DE OCEAAN De volgende dag krijgen we net voor lunchtijd vanop de brug de melding dat de eerste ijsberg te zien is. We zullen er nog veel zien tijdens onze reis, maar die allereerste ijsberg is zoals je allereerste echte zoen, die vergeet je nooit meer. We krijgen meteen een stukje surrealisme voorgeschoteld. Vooraan lijkt de ijsformatie wel een sfinx, van opzij is het een leeuwenkop. Eens je een figuur ontdekt hebt, laat dat beeld je niet meer los. Net zoals die ambigue tekeningen waarin het gezicht van een jonge en een oude vrouw verwerkt zijn. Het schip houdt een veilige afstand tot de ijsberg. Driemaal de hoogte van de berg is doorgaans de regel. Slechts 10 à 20% van een ijsberg steekt boven water. Vanop een schip heeft men dus nooit een juist beeld van de totale omvang en vorm van een ijsberg want de brede basis ligt onder water. Hoe fout een aanvaring kan aflopen weet de RMS Titanic maar al te goed. De grootste verrassing wacht ons als we voorbij de ijsberg varen. Achteraan is hij open waardoor hij een amfitheater vormt met net ervoor nog een klein stukje ijs dat als de toren van een schaakspel de wacht houdt. De steward op de brug zegt dat het net een schip is. We horen iemand anders zeggen dat het een kroon lijkt. Zie je? Iedereen herkent een ander figuur in deze wonderen. Het startsein is gegeven. De ene na de andere ijsklomp daagt op.

IJsbergen zijn surrealistische figuren op het water.

33


sofa Obsession - design Cuno Frommherz

Designed for dynamic seating


jori.com


REIZEN PORSCHIST

Wanneer het cruiseschip naast de ijsberg ligt, zie je duidelijk hoe groot die is.

36 Wanneer er een prachtexemplaar in de vorm van een tafelberg opduikt, besluit de kapitein dat het tijd is om de zodiacs neer te laten. Het liefst zouden we het ijs even kunnen aanraken maar Leonie die de zodiac bestuurt kent haar les en houdt afstand. De Scenic Eclipse herpositioneert zich, verdwijnt even achter de muur van ijs om er aan de andere kant weer vanachter te voorschijn te komen. Een prachtig plaatje. Zo’n topmoment vraagt om iets extra’s en Leonie ontkurkt een fles champagne. We toosten op de pracht van dit wonderlijke deel van de wereld.

ILULISSAT FJORD: WAAR IJSBERGEN GEBOREN WORDEN Ilulissat is een van de hoogtepunten van de reis. De Ilulissat Fjord is de enige ijsfjord ter wereld. Hij wordt beschouwd als een van de grootste natuurwonderen en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De fjord, die maar liefst 40 kilometer lang en 7 kilometer breed is, wordt gevoed door de machtige Sermeq Kujalleq gletjser, de grootste gletsjer van het noordelijk halfrond. Elk jaar duwt hij 35 kubieke kilometer ijs de fjord in, recht van de Groenlandse ijskap, gegoten in de mal van de natuur in kleine, middelgrote en grote formaten. De ijsbergen drijven naar de monding van de fjord om dan vanuit Disko Bay koers te zetten naar de Noord-Atlantische Oceaan. Een zodiac brengt ons naar het gelijknamige stadje Ilulissat. Daar stappen we aan boord van een kleine sightseeingboot waarmee we tussen de talloze ijsbergen kunnen varen. We glijden door een adembenemend landschap vol imposante ijsreuzen in de meest prachtige tinten wit en blauw. Het eeuwenoude ijs sist en kreunt en vertelt verhalen over ver vervlogen tijden.


37 EQIP SERMIA: DE AFKALVENDE GLETSJER Ook het ijs van de Eqip Sermia - ook wel de 'Kalving Iceberg Glacier' genoemd - maakt geluid, maar dan van een heel andere orde. Met donderslagen breken tonnenzware stukken ijs van de wand en landen met een gigantische plons in de oceaan. De massieve gletsjer is bijna 4 kilometer breed en torent iets meer dan 200 meter boven het water uit. Zien hoe een gletsjer afkalft is een enorm fascinerend verschijnsel. Hier zijn oerkrachten aan het werk. De temperatuur die het wint van de massa. Nadat het ijs in het water is gedonderd volgt er nog een grommende echo. Daarna heerst er absolute stilte. Tot de volgende ijsklomp het begeeft.

De Ilulissat Fjord is de enige ijsfjord ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


REIZEN PORSCHIST

38

Spectaculaire helikoptervlucht met Air Greenland boven de immense Sermeq Kujalleq gletsjer.


39


REIZEN PORSCHIST DE SCHOONHEID VAN DE TOENDRA Van zodra het kan maken we wandelingen aan land. Het doet altijd deugd als de benen wat actie krijgen. In een schitterende rotslandschap met op de achtergrond miljoenen jaar oude basalten bergen ligt de pooltoendra. Door de permafrost kunnen er geen bomen groeien, maar kleine gewassen zoals grassen, mossen en dwergstruiken doen het hier heel goed. Felpaarse steenbreek, wilde klaprozen en poolboterbloempjes zorgen voor kleurrijke tapijten. De flora trekt insecten aan en die zijn op hun beurt voedsel voor vogels en andere dieren. Er is veel meer leven op de toendra dan we dachten. De leden van het expeditieteam die ons vergezellen delen graag hun kennis en zo leren we heel wat bij. In de verte zien we een poolvosje huppelen en bij de plassen tateren de rietganzen dat het een lieve lust is. Het meest indrukwekkende dier van de toendra is zonder meer de prehistorisch ogende muskusos, de enige grote grazer die in het koude Arctische gebied weet te overleven.

40

De prehistorische ogende muskusos is de enige grote grazer die in het koude Arctische gebied weet te overleven.REIZEN PORSCHIST EEN IJSBEER IN HET VIZIER Om 6 uur worden we via de intercom wakker gemaakt. Vroeg, maar het is met een goede reden. Er is een ijsbeer gespot en zo’n die kans mag je niet voorbij laten gaan want je weet niet of er zich nog een opportuniteit aanbiedt. Dus springen we uit bed, trekken snel iets warms aan en haasten ons naar het observatiedek, fototoestel en verrekijker in de hand. Na wat indicaties van het explorerteam krijgen we het dier in het vizier. De ijsbeer loopt doodgemoedereerd op het ijs, zich er wellicht niet van bewust dat wat verderop een aantal mensen zijn bewegingen vol interesse en ontzag volgen. Van alle zeezoogdieren blijft hij toch de meest bijzondere, de koning van de Arctis.

42

Eenzame ijsbeer op een bevroren zee.


Vanuit de helikopter is het zicht op de ijskap en de beauties van gletjsers die daaruit vertakken ronduit adembenemend.

43

Kathleen Van Bremdt en Pascal Fischer.

HOOG IN DE LUCHT De Scenic Eclipse II beschikt over twee helikopters die excursies letterlijk naar een nog hoger niveau brengen. Het is een absolute aanrader, want het zicht van bovenaf op de ijskap en de beauties van gletjsers die daaruit vertakken is ronduit adembenemend. Het lijkt wel een wit canyonlandschap. Vanuit de lucht zie je ook de ijsbergen in een ander perspectief. Sommige zijn bovenaan vlak met idyllische meren op het dak, andere vertonen vele spichtige uitsteeksels en nog andere vormen bogen en bruggen. Waar de ijskorrels het meest aangedrukt zijn, kleurt het ijs azuur, aquamarijn, turkoois tot zelfs Pruisisch blauw. Her en der lopen bruine zandaders. De helikoptervlucht is echter ook een wake-up call. Het gevaar van de klimaatcrisis is plots duidelijk zichtbaar. Die gigantische ijskap - 1.710.000 km² groot en gemiddeld 3 km dik – lijkt zo ongenaakbaar, zo onverzettelijk, maar niets is minder waar. Want ze smelt. En veel sneller dan wetenschappers hadden berekend. De opwarming van de aarde is een tikkende tijdbom voor de Arctische ijskap en het voortbestaan van onze planeet.


REIZEN PORSCHIST HET LEVEN AAN BOORD

44

Vandaag is het weer ronduit slecht met regen, een gure wind van zo’n 6 Beaufort en golven van 2 meter. En mist. Heel veel mist. Het schip vaart als het ware in het niets. De Scenic Eclipse II heeft een ‘open bridge policy’ wat betekent dat het commandocentrum van het schip, ‘de brug’, steeds toegankelijk is voor de passagiers (met enkele uitzonderingen zoals bij manoeuvres of extreem gevaarlijke situaties). Wij vertoeven er vaak omdat we graag de activiteiten van de bemanning gadeslaan. Chief officier Iryna voert het commando en we horen haar een update geven aan de kapitein: ‘visibility zero’. Er staan vijf bemanningsleden met verrekijkers op de uitkijk. Hoe meer ogen, hoe beter. De uitstappen van vandaag worden afgelast, maar dat laat niemand zich aan het hart komen. Er is aan boord genoeg te doen. Sommigen verdiepen zich in een boek, anderen laten zich verwennen in het wellnesscenter of trekken de sportkleren aan om de extra’s kilo’s door het overvloedig tafelen eraf te trainen. En er zijn natuurlijk de talloze lezingen en presentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen die de leden van het ‘Discovery Team’, dat bestaat uit biologen, botanisten, geologen en geschiedkundigen, dagelijks brengen. Verveling aan boord bestaat niet.

culinaire kookshows, maar ongezien op een cruiseschip. Wat dacht u van suikerspin die smelt in een lolly van foie gras door toevoeging van balsamicoazijn? Er is trouwens ook één Belg onder het horeca­ personeel: Björn Pattijn Hij heeft in sterrenrestaurants zoals de Hertog Jan in Zedelgem en The Jane in Antwerpen gewerkt en maakte enkele maanden geleden de overstap naar de cruisewereld . ‘Het is een heel nieuwe ervaring, die ik voor geen geld zou willen missen’, vertrouwt hij ons toe.

HAUTE CUISINE We zinspeelden er al even op maar inderdaad: het eten aan boord overtreft werkelijk al onze verwachtingen. Ontbijten en lunchen doen we in de ontspannen setting van de Yacht Club. ’s Avonds kunnen we terecht in diverse restaurants al naargelang onze voorkeur. Lumière staat voor Franse fine dining, in Elements heeft het eten een Italiaanse twist, in Koko's Asian Fusion staat de Aziatische keuken centraal en als we zin hebben in sushi dan zijn we bij Sushi @Koko's aan het juiste adres. De gemene deler is dat alle maaltijden van sublieme kwaliteit zijn en de service onberispelijk. Heel origineel vinden we Night Market, een soort teppanyakiervaring waarbij de chef à la minute op streetfood geïnspireerde gerechten bereid. Een beetje alsof je door de straten van Manilla of Bangkok dwaalt en hier en daar iets aan een kraampje bestelt. Na 8 gerechtjes zijn we helemaal voldaan. Als afsluiter krijgen we nog een kopje gemberthee met honing aangeboden, ideaal voor een goede spijsvertering. Dé topervaring aan boord is Chef’s Table, een eetfestijn dat achter gesloten deuren plaatsvindt voor een select publiek van tien gasten waarvoor je niet kan reserveren, maar uitgenodigd moet worden. Chef Ashish Dabre bezorgt ons het gegeerde ticket en we worden verwend met een 11-gangen­ degustatiemenu met aangepaste wijnen van een niveau dat je enkel in de allerbeste restaurants ter wereld vindt. Het diner bevat moleculaire technieken die gebruikelijk zijn in

Chef Ashish en zijn team.

Björn Pattijn, de enige Belg onder het cruisepersoneel.


WELKOM

AAN BOORD

Jouw snelle portaal naar meer dan 10.000 cruises!

Schrijf je in op onze Cruizy Newsletter en ontvang maandelijks een fijne selectie aan suggesties en aanbiedingen + uitnodigingen voor dinner-events en scheepsbezoeken.

cruizy.eu


REIZEN PORSCHIST

46


OP GLAD IJS Het wordt steeds kouder. Aan het begin van de cruise was het op het warmste moment van de dag nog zo’n 10 graden. Nu moeten we het stellen met een temperatuur rond de 2 graden. Door de poolwind voelt het nog kouder. Maar klagen doen we niet want in de winter daalt de temperatuur hier tot 50 graden onder nul. Het expeditieelement van de reis komt nu duidelijk aan bod. Het besturen van de zodiac is bijvoorbeeld een pak moeilijker. Het ijs is overal en het gaat erom een traject te vinden waar het zich nog maar tot een klein laagje gevormd. ‘Dikke stukken kan de zodiac niet aan’, legt Spencer uit die de boot bestuurt. ‘Daar krijgt de zodiac geen beweging in. Eerder het omgekeerde kan gebeuren: dat de schots de zodiac grijpt en omgooit.’ Het ijs is voortdurend in beweging en we moeten telkens een andere route kiezen om niet vast te raken. Het is spannend en fascinerend tegelijkertijd. Het ijs kraakt zoals de friscos in de Magnumreclames.

IJsbergen zijn surrealistische sculpturen op het water.

47


REIZEN PORSCHIST THULE: HET EINDE VAN DE WERELD En dan zijn we er; op het meest noordelijke punt van onze reis. Thule is een ongenaakbare plek in een oneindig landschap waar de zon vier maanden per jaar nooit boven de horizon uitkomt en gedurende vijf maanden per jaar nooit ondergaat. De Inuit die er wonen jagen nog met hondensleeën, kajaks en harpoenen. Het is een plaats die enkel geschikt is voor sterke, veerkrachtige mensen. Hondensleeën betekent ook husky’s. De dieren zijn prachtig, maar niet echt aaibaar. De Groenlandse husky heeft de kracht om twee maal zijn eigen gewicht met een snelheid van acht tot 12 km per uur te trekken. Het zijn dan ook echte werkhonden. Thule is trouwens nauw verbonden met de Deense ontdekkingsreiziger Knud Rasmussen (1879-1933) die er in 1910 een kleine basis vestigde die als vertrekpunt diende voor zijn poolexpedities. Rasmussen noemde de nederzetting ‘Thule’ naar de Grieks mythologische uitdrukking ‘ultima thule’, wat zoveel betekent als ‘het meest noordelijk gelegen bewoonde gebied’.

Thule verwijst naar de Grieks mythologische uitdrukking ‘ultima thule’, wat zoveel betekent als ‘het meest noordelijk gelegen bewoonde gebied’.

48

Op de huidige kaarten komt de ligging van de plaats Thule echter niet meer overeen met de oorspronkelijke. Dit komt omdat de Amerikanen er in 1953 een militaire vliegbasis, Thule Air Base, vestigden. Dat lapje grond is nu dus eigendom van de Verenigde Staten. De 130 Inuit die er toen woonden werden zonder pardon versast naar het 100 kilometer noordelijker gelegen ‘Nieuw Thule’ of Qanaaq, een stadje dat de Amerikanen er voor hen hadden gebouwd. Die verplichte verhuizing is bij de oude generatie Inuit nog steeds niet verteerd. En dan heb je nog wat bekend staat als het ‘Thule-incident’. Op 21 januari 1968 crashte een Amerikaanse B-52-bommenwerper met kernwapens aan boord nabij de basis van Thule. Gelukkig kwamen de bommen niet tot ontploffing, maar ze veroorzaakten wel een grote radioactieve vervuiling. Die is ondertussen opgeruimd, al is het gevaar nog niet geweken want een van de vier waterstofbommen is nog steeds spoorloos. Een bizar verhaal omgeven met militair geheim dat al aanleiding heeft gegeven tot heel wat speculaties.

Thule: het meest noordelijke punt van onze reis.


WHAT’S IN A NAME? Het houdt ons al heel de reis bezig: hoe komt dit land van ijs en sneeuw in godsnaam aan zijn naam? Groen is echt niet de kleur die in ons op komt als we het eiland verkennen. Een zekere Erik Thorvaldsson zou daar voor iets tussen zitten, leren we van Victoria, de historica aan boord. De Viking woonde op IJsland maar had het daar zo bont gemaakt (net iets te veel moorden gepleegd) dat hij werd verbannen. Hij belandde in 985 op een nog onbekend eiland waar hij zich gedurende drie jaar gedeisd hield. Toen zijn ballingschap erop zat, keerde hij terug naar IJsland met de bedoeling daar wat kolonisten te ronselen om mee te nemen naar zijn nieuwe heimat. Dus vertelde hij in geuren en kleuren hoe mooi het land was dat hij ontdekt had. Hij noemde het ‘Groenland, een naam die een beeld opriep van een land met malse, vruchtbare gronden, gunstige levensomstandigheden en eten in overvloed. Zijn pr-plan werkte en er gingen een 100-tal kolonisten met hem mee. Erik heeft zeker overdreven, maar er zijn aanwijzingen dat Groenland in Eriks tijd wel degelijk groener was dan nu. Groenland zou van de 15de tot de 19de eeuw een kleine ijstijd gekend hebben, waardoor er nu veel meer ijs op het eiland is. Er zijn ook andere theorieën waarom Groenland Groenland heet. Een van die theorieën luidt dat ‘groen’ een vertalingsfout is van ‘grunt’ en dat het eiland Grondland had moeten heten. Slotsom: het echte verhaal zullen we nooit kennen.

EEN TOEMAATJE De cruise is ten einde maar er ligt nog iets in het verschiet. Toevallig vernemen we de laatste dag van onze cruise dat de Scenic vier dagen later in Nuuk zal aanmeren. Daar woont Morten, onze Porscheman. Dat doet ons natuurlijk dromen. Wat zou het fantastisch zijn om een beeld te hebben van zijn Taycan naast de Scenic Eclipse II! Zowel de kapitein als Morten zijn meteen enthousiast. Omdat we dan zelf al terug in België zitten, betrekken we Rune bij het project. Hij is de dronefotograaf aan boord. Een week later vinden we de gegeerde foto in onze mailbox.

Taycan-eigenaar Morten Nordahl en kapitein Erwan Le Rouzic, Nuuk.

49


REIZEN PORSCHIST

50

NABESCHOUWING Groenland maakte op ons een verpletterende indruk. Het is een plek waar de natuur regeert en de mens slechts een toeschouwer is van haar grootsheid. Het afgelegen Groenland - meer wit dan groen, meer ijs dan land en veel meer land dan mensen - liet ons niet onberoerd. De zwijgzame landschappen, de ijsbergen als kathedralen, de koude als bondgenoot… zoals de kapitein het zo mooi verwoordde in zijn afscheidsspeech zijn we voortaan ambassadeurs van dit bijzondere land. Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat het land voor grote uitdagingen staat in het zoeken naar een evenwicht tussen traditie en de aanpassing aan de moderne wereld, maar we vertrouwen erop dat de komende generaties een passend antwoord zullen vinden. ♦

Met dank aan: - Idrissia Thestrup en Tanny Por, visitgreenland.com - Katja Vahl, marketing and communication manager Air Greenland - Hotel Aurora Nuuk, hotel-aurora.gl - Hotel Arctic Ilulissat, hotelarctic.com/en/ - Ivan, founder and lead guide, Greenland Backcountry, greenlandbackcountry.com - Graatje Weber en Juliette van Montfort, video producers - Eric Morren, marketeer, cruizy.eu - Kay Sion, head of sales continental Europe, Scenic Group - Erwan Le Rouzic, kapitein Scenic Eclipse II - Nathalie Wouters, travel designer bij Brasschaat Travel, brasschaattravel.be - Morten Nordahl en Ib Falck, Porsche-eigenaars De beste reistijd voor een cruise is van mei tot september. Wij waren aan boord in augustus 2023.


Welcome to

The extraordinary

51

A

ls Porsche-liefhebber weet u dat dromen beleven écht kan. Dat de keuze van elk detail een essentieel verschil maakt. Ultieme avonturen beleven naar afgelegen bestemmingen in alle elegantie en comfort, dat is onze specialiteit.

En aangezien sommige van de meest bijzondere uithoeken van onze wereld enkel per expeditieschip bereikbaar zijn, zijn we fan van luxe-expeditiecruises en Scenic ultra-luxurycruises. Net als Porsche, een klasse op zich. Welke unieke dieren, culturen of bestemmingen staan op uw bucketlist? Realiseer uw droomcruise met Scenic. • IJsberen spotten in Groenland, IJsland of Spitsbergen • Unieke diersoorten ontdekken in de Galapagoseilanden • Reuzenkrokodillen en Aboriginals ontmoeten in de Australische Kimberley • Keizerspinguïns observeren in Antarctica

Luxe Expeditie Cruises

www.luxeexpeditiecruises.be

Luxe Safari's

www.luxesafari.be

Buitengewoon Reizen www.brasschaattravel.be

Boek je volgende luxe-expeditiecruise, luxesafari of andere buitengewone reis bij Brasschaat Travel 03 653 43 23

info@brasschaattravel.be

Bredabaan 413, 2930 Brasschaat
INTERVIEW PORSCHIST

54

Interview Morten Nordahl:

een durver en een doorzetter.

orten Nordahl is niet voor één gat te vangen. Eerst kok, dan pedagoog, nu bedrijfsleider… zijn professioneel pad is op z’n minst interessant te noemen. De uit Noorwegen afkomstige vijftiger woont in Nuuk, de hoofdstad van Groenland, en heeft het er perfect naar zijn zin. Grote kans dat daar ook die prachtige Taycan Cross Turismo 4S die voor zijn deur staat iets mee te maken heeft. Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux

‘Voor mij is een Porsche de verwezenlijking van ultieme luxe.’ Morten Nordahl

Morten, hoe ben je in Groenland beland? Door Susanne, mijn echtgenote. Zij is afkomstig uit Groenland. Ik heb haar ontmoet in Denemarken toen ze er voor tandarts studeerde. Ik was op slag verliefd en wist van in het begin dat zij na haar studies van zodra het kon, terug naar Groenland wilde. Dat had ze me heel duidelijk gemaakt.


Toch is dat niet meteen gebeurd. Nee, daar is nog een tijdje overheen gegaan. Ik had in Noorwegen een koksopleiding gevolgd en heb daar eerst een tijd in de horeca gewerkt tot ik mijn horizon wat wou verruimen en naar Denemarken trok. Ik belandde er in Aarhus, de tweede grootste stad van Denemarken. Het is daar dat ik Susanne heb leren kennen. Omdat ik in Denemarken als chef geen job vond die me echt beviel, besloot ik het roer om te gooien en sociaal pedagoog te worden, een sector die me altijd al geboeid had. Toen ik mijn studie afgerond had, kreeg ik een aanbod om in Nuuk te gaan werken in een tehuis voor kinderen met gedragsproblemen. Dat was uiteraard een buiten­kans. Ik aarzelde niet, nam de job aan en zo verhuisden we tot grote vreugde van mijn echtgenote naar Groenland. Dat was in 2006. Dat moet toch een behoorlijke overgang geweest zijn. Eigenlijk niet. Ik heb me vrijwel meteen in Groenland thuis gevoeld. Dat zal wellicht ook te maken gehad hebben met het feit dat ik mijn werk heel graag deed. De kinderen die in het tehuis verbleven hadden vooral te kampen met agressief gedrag. Het tehuis werkte met een project om hen via extreme sporten een uitlaatklep te bieden. Ik trainde de kinderen voor marathons, deed met hen lange langlauftochten waarbij we drie nachten in tenten sliepen, nam hen mee op trektochten van een week in de bergen, enzovoort. Ik hou van sportieve uitdagingen en ben graag in de natuur, dus ik kan wel zeggen dat de job me echt op het lijf geschreven stond.

En toch doe je momenteel iets helemaal anders. Tja, het leven heeft zo zijn kronkels. Op een bepaald moment kreeg ik de vraag of ik een tehuis voor kinderen met autisme en ADHD wou opstarten, een uitdaging die ik wel zag zitten. Ik heb me helemaal gesmeten en iets op poten gezet waar ik met tevredenheid op kan terugblikken. De functie van directeur an sich ging me echter minder goed af. Die ging gepaard met veel administratie en laat dat nu net iets zijn waar ik een enorme hekel aan heb. Dus toen een vriend van me - die pas gescheiden was en terug naar Denemarken wilde - me vroeg of ik zijn kledingzaak wilde overnemen zag ik een nieuwe opportuniteit. Ik heb een opvolger voor mijn positie als directeur van het tehuis gezocht en heb het aanbod van mijn vriend aangenomen.

55


INTERVIEW PORSCHIST Alweer een hele verandering. Zo zit ik in elkaar. Ik kijk nooit achterom, altijd vooruit. Ik grijp nieuwe kansen met beide handen aan. Ondertussen is de kledingzaak een groot succes. Nu wel, maar de start in 2009 was moeilijk. Het heeft drie jaar geduurd vooraleer de zaak winst maakte. De winkel lag aan de rand van de stad en dat was geen goede locatie. Vanaf het moment dat ik de zaak naar het centrum van Nuuk overbracht, ging het de goede kant uit. Ik kocht een groot pand van 170 vierkante meter, breidde het assortiment uit met goede merken en startte naast de vrouwenafdeling ook een herenafdeling. Die aanpak sloeg aan. In Groenland moet je een winkel hebben met een breed aanbod waar zowel vrouwen als mannen, jong en oud hun gading vinden.

56

Hoe is het leven voor je in Groenland? Prima. Het weer speelt uiteraard een belangrijke rol. De temperaturen kunnen in de winter in Nuuk dalen tot -30 °C. In de zomermaanden is het in Nuuk zo’n 8 à 9 graden. Heel occasioneel wordt het op een windstille dag al eens 15 graden, maar dat is echt uitzonderlijk. Maar in Noorwegen heb je nu ook niet bepaald een tropisch klimaat. Dus het was voor mij niet moeilijk om me aan te passen aan het Groenlandse klimaat.

‘Ik kijk nooit achterom, altijd vooruit. Ik grijp nieuwe kansen met beide handen aan.’ Morten Nordahl

Ook niet aan de donkere wintermaanden wanneer er nauwelijks daglicht is? Nee. Ik maak altijd de vergelijking met Denemarken. In Denemarken is het in de winter grijs, nat, en somber. Als je ’s morgens gaat werken is het nog donker en als je ’s avonds rond 18 uur weer thuiskomt is het ook donker. Hier in Groenland is het ook donker, maar door de sneeuw lijkt het lichter. Ik vind het daarom in de winter hier aangenamer dan in Denemarken. De winterstormen, daar hou ik niet van. Nuuk is echt een stormgat. Als de wind recht van zee komt, kan je amper nog rechtop lopen. Gezien het weer verkoop je wellicht enkel winterkleding. Uiteraard is de meeste kleding geschikt voor koude buitentemperaturen, maar ik verkoop ook heel veel T-shirts. Die worden binnenskamers gedragen. Wat ik helemaal niet verkoop zijn shorts of zomerjurken. Daar is geen vraag naar. Ik koop dus nooit zomercollecties aan, enkel winter- en herfstcollecties.

Hoe duur is het leven in Groenland? Heel veel producten moeten ingevoerd worden waardoor ze een pak duurder zijn dan op het vasteland. Vooral vers fruit, groenten, alcohol en tabak zijn duur. Ook internet en gsm-verkeer zijn zeer duur. Lokale producten zoals vis en vlees zijn dan weer goedkoop. Wat ook goedkoop is, is benzine. We betalen momenteel 4,40 DKK per liter, dat is omgerekend nog geen 0,6 euro. De prijs is zo laag omdat we enkel de nettoprijs betalen. Polaroil – de Groenlandse oliemaatschappij die alle bewoonde plaatsen van Groenland van vloeibare brandstoffen voorziet – heeft vanwege de overheid de verplichting om te zorgen voor stabiele prijzen op de Groenlandse brandstofmarkt en het laagst mogelijke kosten­ niveau. Dat is om de visserij een handje te helpen. In Groenland leven veel mensen van de visvangst. Met kleine motorbootjes gaan ze het water op. Ze zouden het niet redden mocht benzine duur zijn. Stuurt Groenland aan op onafhankelijkheid? Vele Groenlanders zouden in elk geval graag onafhankelijk van Denemarken zijn. Maar kán het überhaupt? Kán Groenland op eigen benen staan zonder financiële ruggensteun van Denemarken? Moeilijk, denk ik. De visindustrie is de belangrijkste bron van inkomsten voor Groenland. Er is ook wat mijnbouw en er wordt wat geld gehaald uit toerisme maar dat zijn geen grote kapitalen. Groenland heeft 50 jaar lang de ambitie gehad om een olieproducerend land te worden, maar de overheid heeft twee jaar geleden besloten om de zoektocht naar olie voor onbepaalde duur te staken en geen exploratievergunningen meer te verlenen. Vanaf de jaren 1970 is er door grote bedrijven als Shell, Chevron, ExxonMobil en Eni naar olie gezocht, maar de boringen leverden niets op. Noch voor de oliemaatschappijen, noch voor Groenland, want omdat er niets gevonden werd, werd er ook niets aanINTERVIEW PORSCHIST Groenland betaald. De overheid vindt nu dat de boringen te veel impact hebben op het milieu. Het zoeken naar andere grondstoffen zoals goud en koper gaat wel gewoon door. Of daar iets zal uitkomen valt af te wachten. Aan de andere kant kan de opwarming van het klimaat voor veel veranderingen zorgen. Als het ijs blijft smelten zoals voorspeld, komen er veel delfstoffen vrij te liggen. Dan liggen de kaarten weer anders. Ondanks het feit dat benzine zo goedkoop is, heb jij een elektrische Porsche. Ja, maar dat is niet mijn eerste Porsche. De eerste was een Cayenne S die ik van een vriend had gekocht. Omdat we in Groenland geen taks hoeven te betalen op hybride en elektrische auto’s ruilde ik hem al snel in voor een plug-in versie. Ik was stapelgek op die auto. Wat vond je er zo bijzonder aan? De connectie die je met de auto voelt als je achter het stuur zit. Al je stuurbewegingen resulteren in vlotte manoeuvres. En het comfort binnenin, de zachtheid van het leer, de fantastische uitwerking van alle details… voor mij is een Porsche de verwezenlijking van ultieme luxe.

58

Ondertussen ben je overgestapt naar een Taycan Cross Turismo 4S. Voldoet die auto ook aan jouw verwachtingen? Absoluut. Het is een droomauto. Groenland is hét land bij uitstek voor elektrische auto’s. Omdat alle steden en dorpen ver uit elkaar liggen zijn er geen verbindingswegen. Je kan er enkel geraken per boot, vliegtuig of helikopter. Dat betekent dus dat je enkel waar je woont kan rondrijden. De afstanden zijn daardoor altijd kort. Ideaal voor wie elektrisch rijdt. En er zijn meer dan genoeg laadstations. Maar dat benzine zo goedkoop is, is natuurlijk geen goede stimulans voor de verkoop van elektrische wagens. Bovendien is een elektrische auto, ondanks het feit dat je er geen taks op hoeft te betalen, doorgaans tweemaal zo duur als een gewone auto. Niet verwonderlijk dus dat de meeste mensen nog steeds voor een auto gaan die op fossiele brandstof rijdt. ♦ Bedankt voor het gesprek, Morten.

Morten Nordahl en familie.


Bang & Olufsen Antwerpen

Unwrap the sound of the season with Beolab 8.

Riemstraat 22B • Antwerpen • 03/288.91.08

Bang & Olufsen Kapellen

Essenhoutstraat 52 • Kapellen • 03/664.75.68


Foto's: Ohnest / Steven Geys

NIEUWBOUW & RENOVATIE & TOTAALINRICHTING Meivuurstraat 34, B-2200 Herentals I T +32 14 55 23 10 I M +32 477 709 645 info@studioanjavissers.be I studioanjavissers.be62

Maak kennis met Erwan Le Rouzic:

kapitein op de SCENIC ECLIPSE II.

apitein Erwan Le Rouzic staat al 17 jaar aan het roer van luxueuze expeditieschepen en deelt dagelijks zijn passie voor de zee en de wonderen van de wereld met zijn passagiers. Sinds 2019 is hij kapitein op het enige 6-sterren cruiseschip ter wereld. Een taak met veel verantwoordelijkheid die hem past als een handschoen. Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux

Waar begon het allemaal voor u? Ik kom van Bretagne en heb altijd een sterke band met de zee gehad. Ik zeilde met mijn ouders en grootouders en bracht veel tijd door op het water. De keuze om naar de Zeevaartacademie te gaan lag voor de hand. Eens ik begon te varen heb ik behoorlijk snel carrière gemaakt. Ik heb op verschillende soorten schepen gevaren - van tankers tot autoveerboten - tot ik ontdekte dat mijn echte roeping bij cruise- en expeditieschepen lag. Ik hou enorm van reizen de wereld is mijn thuis – en aan boord van een cruiseschip kan ik mijn twee passies combineren. In 2006 startte ik bij een Franse rederij met uitsluitend high-end cruiseschepen. Vanaf dan leidde ik cruises en expedities naar alle continenten.


PORSCHIST INTERVIEW Hoe ben je daarna bij de Australische cruisemaatschappij Scenic beland? Zo’n tien jaar geleden charterde Scenic een schip om ermee naar Antarctica te varen, een route die nieuw voor hen was. Ik had het geluk dat ik kapitein op dat schip was. Voor mij was het trouwens ook de eerste keer dat ik ten zuiden van de poolcirkel kwam. Het werd een van mijn mooiste reizen ooit. Ik was meteen enorm onder de indruk van de professionele manier van werken van mijn Australische collega’s. Na de reis kwamen ze met feedback en een lijst met elementen die in hun ogen nog verbeterd konden worden: grotere kajuiten, meer restaurants, nóg exclusievere excursies, enzovoort. Het was duidelijk dat het management van Scenic nog een trapje hoger wilde gaan in de cruisewereld. Toen ik vernam dat de rederij in 2019 het eerste 6-sterren cruiseschip ter wereld ging lanceren, heb ik mij meteen kandidaat gesteld. Ze kenden me al, dus ik zorgde ervoor dat ik deel kon uitmaken van dit geweldige project. Scenic Eclipse was the next level.

‘De Scenic Eclipse schepen zijn echte gamechangers in de wereld van expeditiecruises. Nog nooit eerder werd expeditiecruisen zo succesvol gekoppeld aan ultraluxe.’ Erwan Le Rouzic

63 Wat maakt de Scenic Eclipse zo bijzonder? De Scenic Eclipse schepen – in 2019 werd de eerste Eclipse gelanceerd, in april 2023 de Eclipse II – zijn echte gamechangers in de wereld van expeditiecruises. Nog nooit eerder werd expeditie­ cruisen zo succesvol gekoppeld aan ultraluxe. Het zijn in wezen megajachten, veel meer lijkend op jachten dan op een traditioneel cruiseschip. Technologisch behoren ze tot de meest geavanceerde schepen die er vandaag op de wereld te vinden zijn. Ze hebben de allernieuwste veiligheidsvoorzieningen en stabilisatoren die 50% groter zijn dan op andere boten. Door de versterkte romp en het eerder kleine formaat kunnen de schepen op moeilijk bevaarbare wateren varen zoals de Noordpool en Antarctica en op plaatsen komen waar grotere schepen niet geraken. Voor onze gasten betekent cruisen met de Scenic Eclipse topservice van a tot z. Het aantal gasten op deze expeditieschepen is beperkt tot maximaal 200 personen. Voor hen staan nagenoeg evenveel bemanningsleden klaar. De service is dan ook heel persoonlijk en onberispelijk. De suites aan boord zijn veel ruimer dan op andere luxeschepen en uiterst elegant ingericht. Ook wie graag culinair verwend wordt, is bij Scenic op het juiste adres. Gasten kunnen kiezen uit tien restaurants, elk met hun eigen karakteristieken gaande van een klassieke Franse keuken tot authentiek Japans. En dan zijn er nog de fantastische buitenactiviteiten die uiteraard even belangrijk zijn als het leven aan boord. Een team van 20 deskundigen begeleiden de gasten bij wandelingen, zodiactochten en kajakvaren. De schepen beschikken ook over twee helikopters en een kleine onderzeeër wat zeer uniek is. Die staan garant voor onevenaarbare ervaringen. U bent enorm gepassioneerd door de poolgebieden. Vanwaar die fascinatie? Aanvankelijk ging mijn voorliefde uit naar warme en zonnige bestemmingen: Centraal-Amerika, de Caraïben, tropische eilanden… Tot ik in 2005 mijn eerste trip naar Spitsbergen en Groenland maakte. Het was een openbaring. De onvergelijkbare schoonheid en immense uitgestrektheid van de natuur trof me diep en ik verloor op slag mijn hart aan dit fantastische deel van de wereld. Groenland heeft zo veel te bieden: spectaculaire fjorden, enorme ijsbergen, fantastische dieren en dorpjes waar de Inuit nog grotendeels leven zoals hun voorouders deden.


INTERVIEW PORSCHIST

64

Wat is jouw meest memorabele ervaring met de Scenic Eclipse? Dat is een moeilijke vraag. Uiteraard is elke reis een opeenstapeling van vele bijzondere herinneringen. Het is niet makkelijk om daar één bepaald moment uit te kiezen, maar als het dan toch moet, kies ik voor de dag toen we tot vlak aan de ijskap voeren. Dat was twee jaar geleden in Antarctica. Het was een uitzonderlijk mooie dag: staalblauwe hemel, een stralende zon en ideale ijscondities. We voelden dat we heel dicht tot aan de rand van de ijsmassa konden varen. We stuurden de helikopter vooruit om de situatie van bovenaf te beoordelen en vonden de perfecte plaats om het schip pal aan de rand van het ijs te positioneren. Het was zo’n moment waarop de champagneflessen voor de gasten ontkurkt werden. We stonden allemaal al klaar op dek toen de hotel director zei: ‘Niet hier, we gaan op het ijs.’ En dat deden we ook. Die foto staat nu op de cover van de Scenicbrochure. Dat is iets wat uiteraard enkel in uitzonderlijk ideale omstandigheden kan, maar net daarom is het een belevenis die zo veel indruk maakte. Het moet toch een enorme uitdaging voor u als kapitein zijn, om te varen in een gebied dat nog vrij onbekend is. Ja, dat maakt het enorm boeiend. Nog niet alles is gedocumenteerd. Als je op de Middellandse Zee vaart, staat elke centimeter op kaart. Dat is in de poolregio’s niet het geval. Groenland heeft ontelbare fjorden. Slechts 200 daarvan hebben een naam en vele zijn nog niet in kaart gebracht. En dan zijn er de ijsbergen. Uiteraard beschikt het schip over gesofisticeerde radar- en gps-systemen, maar ijsbergen zijn onberekenbaar. Er staan continu drie officiers met een verrekijker op de uitkijk. Bij mistig weer zoals begin deze week, worden dat er vijf. Je kan dan geen ogen genoeg hebben. We zijn op deze reis slechts één ander schip tegengekomen, dat van National Geographic. We moeten flexibel zijn en onze vaarroute regelmatig aanpassen. Het comfort van onze passagiers is belangrijk. Als er veel deining en golven zijn is dat voor hen niet aangenaam. Dan sturen we bij. Ook de toestand van het ijs bepaalt of we een geplande bestemming al dan niet kunnen bereiken. Maar, zoals we altijd zeggen in poolgebieden: er bestaat niet zoiets als een plan B of een plan C, alleen maar een nieuw plan A!


Toen we de ijsbeer zagen is het ons opgevallen dat het schip op een ruime afstand van het dier bleef. Hadden we niet dichter gekund? We zijn tot op een afstand van 800 meter genaderd. Omwille van het ijs op het water was het onmogelijk om er met de zodiacs naartoe te varen en ook voor het schip zelf begon het ijs al behoorlijk dik te worden. We zijn ook niet dichter gevaren uit respect voor het dier. Dit is zijn terrein. Wij zijn de ongenodigde bezoekers. We weten dat de beer ons kan ruiken. Het expeditieteam hield het gedrag van het dier nauwlettend in de gaten. In het begin zat hij rustig op het ijs, maar na een tijdje begon hij (of misschien was het een zij) wat onrustig heen en weer te lopen. Dat was voor ons het sein om te vertrekken. Kijk, als het dier op het ijs zit en op zijn rug krabt, dan weet je dat hij relaxed is. Maar van het moment dat zijn gedrag verandert, stoppen we. We zijn hier niet om te storen. Hetzelfde geldt voor walvissen of dolfijnen. We varen zo dicht als de dieren toelaten. Als je ziet dat ze zich verwijderen, dan gaan we er niet achteraan. Als ze echter zelf dichterbij komen dan is het oké. Het zijn de dieren die bepalen wat er wel en niet kan. Ik leer veel van de wetenschappers aan boord. Hoe meer je weet, hoe meer respect je krijgt voor de omgeving. Dat is een enorme verrijking. Het is een element dat buiten mijn werkdomein van kapitein ligt, maar mijn job extra boeiend maakt. Uit voorgaande gesprekken die we met u hadden is duidelijk geworden dat u erg met het milieu begaan bent. Absoluut. Ik kom op zo veel plaatsen in de wereld en zie wat klimaatverandering overal teweegbrengt. Ik ben een grote voorvechter van zonne-energie. Ik maakte deel uit van het team van de PlanetSolar, het eerste schip dat een reis rond de wereld maakte uitsluitend aangedreven door zonne-energie. Een van de doelen van het project was om het publiek bewust te maken van het belang van hernieuwbare energie voor de bescherming van het milieu. Het schip vertrok op 27 september 2010 vanuit Monaco. Via de Atlantische Oceaan, het Panamakanaal, de Stille Oceaan, de Indische Oceaan en het Suezkanaal arriveerde het terug in de Middellandse Zee in mei 2012. In totaal deed het schip er 584 dagen over om het lange traject van 50.000 km af te leggen aan een gemiddelde snelheid van 8 knopen. Ik was kapitein op het tweede stuk van de reis, van Nouméa naar Monaco, een hele eer. Het schip zag er trouwens heel futuristisch uit. De PlanetSolar was een soort catamaran met een lengte van 35 meter, een breedte van 26 meter en een oppervlakte van 536 km² bedekt met 38.000 zonnecellen.

‘Ik leer veel van de wetenschappers aan boord. Hoe meer je weet, hoe meer respect je krijgt voor de omgeving.’ Erwan Le Rouzic

Bestaat er nog zoiets als een volgende uitdaging voor u? U vaart al met het beste cruiseschip ter wereld. Een beter cruiseschip bestaat er op dit moment inderdaad niet. Wat wel nog een nieuwe uitdaging voor me is, is de trip naar Antarctica vanuit Australië in plaats van vanuit Patagonië. Langs de oostkust dus in plaats van via de westkant. Dat staat voor volgend jaar op het programma. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb. Dan ben je vier volle dagen op zee, ver van alles verwijderd en volledig op jezelf aangewezen. De Rosszee kan onverbiddelijk zijn en is in veel opzichten nog erg onbekend. Best spannend. Het landschap zal in elk geval spectaculair zijn met enorme ijsmassa's en fantastisch wildlife. Ik kijk er al naar uit. ♦ De toekomst lacht u toe, kapitein.

65
INTERVIEW PORSCHIST

Interview Ib Falck:

piloot bij Air Greenland.

I

b Falck is piloot bij Air Greenland en verzorgt er dagelijks binnenlandse vluchten. Geen doorsneepilotenjob, want vliegen in het onherbergzame Groenland is niet te vergelijken met een Europese vlucht van Brussel naar Berlijn, om maar iets te noemen. Daarnaast is Ib een grote liefhebber van Porsche. Als hij niet in de lucht hangt, zit hij het liefst achter het stuur van zijn Cayenne S-E Hybrid. Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux

68 Was piloot worden een jeugddroom? Absoluut. Het theoretische luik van de studie deed ik in Denemarken. Voor de praktijk­ lessen ging ik naar Arizona. Daar is het weer goed en stabiel zodat je sneller aan je vluchturen komt. Na vier maanden ben ik teruggekeerd en kon ik bij Air Greenland aan de slag. Mocht je dan meteen als gezagvoerder de cockpit in? Nee. Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond en in het bezit bent van een CPLbrevet (Commercial Pilot License), word je verder getraind bij de vliegmaatschappij waarvoor je gaat werken. Lijntraining houdt in dat je met een ervaren piloot meevliegt zodat je de verschillende toestellen, landingspistes en vliegomstandigheden leert kennen. Het heeft enkele jaren geduurd vooraleer ik gezagvoerder werd. Air Greenland is nu eenmaal een kleine luchtvaartmaatschappij en ik moest wachten tot er een plaats vrijkwam. Hoe belangrijk is Air Greenland voor Groenland? Zeer belangrijk. Air Greenland is werkelijk de levensader van het land en onze enige connectie met het vaste land. Air Greenland zorgt voor de aanvoer van vracht en vervoer van personen. De vliegmaatschappij is in handen van de overheid en exploiteert een vloot van 28 toestellen, waaronder 1 Airbus A330-800 die wordt gebruikt voor internationale vluchten, 8 Dash-8-vliegtuigjes die voornamelijk de binnenlandse vluchten uitvoeren, een Beechcraft B200 die gebruikt wordt als ambulance en 19 helikopters die ingezet worden om passagiers naar kleinere nederzettingen of wetenschappelijke onderzoekscentras te brengen en daarnaast nog een heel scala van andere opdrachten uitvoeren. Al de toestellen van Air Greenland zijn rood. Dat is om twee redenen: rood en wit zijn de kleuren van de Groenlandse vlag en bij een crash is een rood toestel makkelijker te spotten in de sneeuw.


Is vliegen in Groenland niet ontzettend moeilijk? De binnenlandse vluchten zijn inderdaad uitdagend. De weersomstandigheden zijn vaak zeer moeilijk met vorst, sneeuwstormen en donker weer. Ook de wind is een belangrijke factor. Opstijgen kunnen we nog bij windsnelheden van 50 knopen, maar om te kunnen landen is 40 knopen het absolute maximum. Als de wind harder blaast, vliegen we niet. Het leuke aan vliegen in Groenland is dan ook dat het nog echt pilotenwerk is. Het is nooit saai. Wie bepaalt of er al dan niet gevlogen wordt? Dat gebeurt in overleg tussen de verkeersleiding en de gezagvoerder. Daarbij wordt met een hele lijst van factoren rekening gehouden: de zichtbaarheid, de sterkte van de zijwind, de gladheid van de startbaan, het type toestel waarmee gevlogen wordt, de route, enzovoort. Hoeveel vliegvelden zijn er in Groenland? Dat zijn er 18 waarvan Kangerlussuaq Airport de grootste is. Meestal ligt het internationale vliegveld van een land in of nabij de hoofdstad, maar dat is in Groenland dus niet het geval. Al wordt de luchthaven van Nuuk op dit moment wel uitgebreid. Als die werkzaamheden klaar zijn, zal Nuuk Airport de rol van internationale luchthaven van Kangerlussuaq Airport overnemen.

‘Het leuke aan vliegen in Groenland is dat het nog echt pilotenwerk is. Het is nooit saai.’ Ib Falck

Sven Hoyaux en Ib Falck.

69


70 Vliegreizen zijn vaak de enige optie om van de ene stad naar de andere te geraken. Kunnen inwoners van Groenland aan een gunstiger tarief vliegen dan buitenlanders? Nee, toch niet. De prijzen zijn voor iedereen hetzelfde. Groenland is nu eenmaal een duur land. Je bent een grote Porschefan. Wat trekt je zo aan in het merk? Porsche is een exclusief merk. Ik ken geen enkel ander automerk dat nog maar aan Porsche kan tippen. Ik hou van de manier waarop Porsche veiligheid, design en comfort weet te combineren.

‘In Groenland heb je een auto nodig waarop je in alle weersomstandigheden kan rekenen.’ Ib Falck

Op welk model is jouw oog gevallen? Ik rij met een Porsche Cayenne S E-hybrid Platinum uit 2017. Ik kocht de auto bij Porsche Prestige in Montreal. Het is elke keer weer genieten als ik achter het stuur zit. De auto is baanvast, soepel en heel betrouwbaar. In Groenland heb je een auto nodig waarop je in alle weersomstandigheden kan rekenen. De Platinum-uitvoering geeft net dat extraatje met bijzondere carrosserie-elementen in zijdeglans platina en een interieur met accenten in geborsteld aluminium. Wat vind je van de elektrische Porsche, de Taycan? Ik ben een grote voorstander van elektrische auto’s en de Taycan is een prachtmodel. Vooral de Taycan Turbo S. Als het enigszins kan, wordt dat mijn volgende Porsche. ♦ Bedankt, Ib. Hou het het veilig in de lucht!


www.airgreenland.com

Discover the uncharted beauty with air greenland! Embark on a lifetime journey with Air Greenland, your gateway to Arctic wonders! With stunning scenery and untouched wilderness, Greenland awaits you to explore its pristine beauty. Don’t let the magic slip away! Dive into the extraordinary charm of Greenland – book your tickets now at www.airgreenland.com and set off on a journey that elevates the ordinary into the exceptional!


CAYENNE S E-HYBRID PORSCHIST

Nieuwe Porsche E-Hybrid variant van de Cayenne. De Cayenne S E-Hybrid is een nieuwe telg in het gamma luxueuze SUV's.

72

orsche breidt zijn hybride gamma voor de nieuwe Cayenne verder uit. De nieuwe Cayenne S E-Hybrid is het derde plug-inmodel van de luxueuze SUV-reeks die onlangs grondig werd herzien. Deze nieuwkomer maakt indruk met zijn comfort, efficiëntie en een fijn uitgebalanceerde rijdynamiek.

Ook visueel past de Cayenne S E-Hybrid naadloos in de bestaande modellenreeks.


73


74


PORSCHIST CAYENNE S E-HYBRID

ELEKTRISCH RIJBEREIK TOT 90 KILOMETER EN 11 KW OPLAADCAPACITEIT De nieuwe Cayenne S E-Hybrid is de derde variant met een elektromotor binnen de modelreeks. Hij positioneert zich tussen de Cayenne E-Hybrid en de Cayenne Turbo E-Hybrid. De S E-Hybrid is verkrijgbaar in de koetswerkvarianten SUV en SUV Coupé. Hij vindt de juiste balans tussen alledaagse bruikbaarheid en prestaties en is een uitstekende aanvulling op de reeks aandrijflijnen. De hybridetechnologie van de nieuwe Cayenne, die eerder dit jaar grondig onder de loep werd genomen, geeft deze modelvariant een nog groter elektrisch rijbereik. Het slimme energiebeheer weet de oplaadtijden bovendien kort te houden. In de Cayenne S E-Hybrid wordt een herziene drie liter V6-turbomotor met 260 kW/353 pk gecombineerd met een 130 kW (176 pk) elektromotor. Samen leveren ze een systeemvermogen van 382 kW (519 pk) en een maximaal systeemkoppel van 750 Nm. Het hoge vermogenspotentieel wordt weerspiegeld in de rijprestaties. De Cayenne S E-Hybrid sprint in 4,7 seconden van 0 naar 100 en haalt een topsnelheid van 263 km/u.

75 STANDAARD ADAPTIEVE LUCHTVERING MET INNOVATIEVE TECHNOLOGIE In de Cayenne S E-Hybrid draagt de standaard adaptieve luchtvering bij tot een combinatie van straffere prestaties en meer rijcomfort. De innovatieve tweekamer-tweekleppentechnologie zorgt voor een uitzonderlijk breed spectrum veerafstellingen, van bijzonder comfortabel tot krachtig en dynamisch. Tegelijk profiteren de nieuwe S E-Hybrid-modellen van het geoptimaliseerde hybridesysteem van de huidige Cayenne-generatie. Met een zuiver elektrisch rijbereik (EAER City) tot 90 kilometer wordt het grootste deel van de dagelijkse, lokale trajecten emissievrij afgelegd. Porsche maakt dit rijbereik mogelijk met een batterijcapaciteit van 25,9 kWh. De nieuwe ingebouwde wisselstroomlader laadt de Cayenne S E-Hybrid volledig op in minder dan tweeënhalf uur aan een geschikte stroombron met een laadvermogen tot 11 kW. Ook visueel past de Cayenne S E-Hybrid naadloos in de bestaande modellenreeks. Hij is standaard voorzien van de 20-duims Cayenne S-wielen en kreeg een uitlaatsysteem met twee uitlaatpijpen in geborsteld roestvrij staal. Als SUV heeft de Cayenne S E-Hybrid het Silver-koetswerkpakket, en als Coupé het Blackkoetswerkpakket. In het donker staan de standaard ledmatrixkoplampen garant voor veiligheid en comfort. De nieuwe, innovatieve HD-ledmatrixkoplampen zijn verkrijgbaar als optioneel extraatje.


CAYENNE S E-HYBRID PORSCHIST

76

De standaard interieurfuncties waar de bestuurder zich op mag verheugen? Dat zijn onder meer de achtvoudig verstelbare stoelen, het Sport Chrono pack met een modusschakelaar om het rijprogramma te kiezen, pedaalcovers in roestvrij staal en het in Silvershade gelakte Diamar-interieurpakket. De bestuurder geniet ook van extra functies in de My Porsche-app, waaronder nieuwe functies in Apple CarPlay®. Porsche is de eerste autofabrikant die de toegang tot autofuncties in CarPlay® vereenvoudigt. De nieuwe Cayenne S E-Hybrid belooft extra comfort met zijn nieuwe, optio­ nele passagiersscherm met videofuncties, maar ook met het nieuwe luchtkwaliteitssysteem dat partikels en schadelijke stoffen tegenhoudt. De nieuwe Cayenne S E-Hybrid-modellen kunnen meteen besteld worden. In België, biedt Porsche het model aan voor prijzen vanaf € 125.025,32 (Coupé vanaf € 129.664,47), inclusief btw. ♦CUBA

CUR AÇAO

Surf naar onze website. U vindt er exclusief filmmateriaal over onderwerpen die in Porschist aan bod komen.

www.porschist.be #porschist_magazine


VENEZUEL A

PHILIPPINES

PORSCHIST WORLDWIDE Mauritius • French Guiana • Uruguay • Cayman Islands • Marquesas Islands • Seychelles • Panama • Dubai • Kenya • Rio de Janeiro India • Buenos Aires • Namibia • Vietnam • La Réunion • Iceland • Cambodia • Sydney • Mali • Costa Rica • Botswana • Hong Kong Maldives • Bhutan • Vanuatu • Peru • Beijing • Las Vegas • Bolivia • Tanzania • Indonesia • Moscow • Myanmar • Congo • Caribbean Colombia • Singapore • Mongolia • Iran • Cuba • Japan • New Zealand • Malawi • Oman • Chile & Easter Island • New Caledonia South Africa • Svalbard • Ecuador & Galapagos • Tahiti • Ethiopia • Canada • Pakistan • Brunei & Borneo • Zimbabwe • Tibet • Mekong Falklands • Nepal • Nicaragua • Sao Tome & Principe • Taiwan & Philippines • Outer Seychelles • Azores • Venice • Curaçao • Namibia Jamaica • Jordan • Fiji • New York • Venezuela • Faroe Islands • Amritsar & Mumbai • Israel • Greenland COMING UP NEXT: Zambia


KUNST PORSCHIST

L E O N H A R D ’ S

G A L L E R Y

P R E S E N T E E R T

80


Met groot enthousiasme nodigt Leonhard’s Gallery u uit om u onder te dompelen in de retrospectieve tentoonstelling van Marc Lagrange, een meesterlijke expositie die niet alleen de diepgaande en iconische werken van een kunstenaar par excellence tentoonstelt, maar ook viert. Deze tentoonstelling is een reis door de tijd en omvat een uitgelezen selectie van donkere kamer vervaardigde analoge barietprints uit de periode van 2000 tot 2014. Elke afdruk in deze collectie getuigt van Lagranges evoluerend genie en legt de diepte en complexiteit van zijn artistieke verkenning vast. Verder duikt de tentoonstelling dieper in de creatieve ziel van de kunste­ naar, waarbij een zeldzame verzameling originele 8×10 Polaroids en contactvellen worden getoond. Deze stukken, rauw en ongefilterd, bieden een zeldzame inkijk in het artistieke proces van Lagrange en onthullen het minutieuze vakmanschap en de visionaire essentie die door elk van zijn werken pulseren. De inclusie van eerder ongeziene stukken voegt een sfeer van exclusiviteit en intrige toe, waardoor de kijker intiem betrokken wordt bij de stadia van creativiteit die voorafgaan aan de uiteindelijke, adem­ benemende kunstwerken.

Breakfast At Tiffany’s (60 x 90 cm) - Cover: Roversi (180 x 150 cm)

81


KUNST PORSCHIST

D AV I D

YA R R O W

David Yarrow, geboren in Glasgow, Schotland in 1966, is een gerenommeerde fotograaf met een indrukwekkende carrière die zijn roots heeft in de journalistiek en sportfotografie. Op zijn twintigste fotografeerde hij de legendarische afbeelding van Diego Maradona met de Wereldbeker tijdens de Wereldbekerfinale in Mexico City, wat leidde tot opdrachten voor de Olympische Spelen en andere sportevenementen. De laatste negen jaar heeft hij zich echter vooral toegelegd op het vastleggen van de natuur vanuit unieke perspectieven. Yarrow onderscheidt zich met zijn evocatieve en meeslepende fotografie, vooral bekend door zijn grootschalige zwart-witbeelden die in vooraanstaande galeries en musea in Europa en Noord-Amerika te bewonderen zijn. Als een van 's werelds best verkopende fotografen vinden zijn beperkte edities regelmatig hun weg naar veilinghuizen zoals Sotheby's. Zijn connectie met Groenland voegt een bijzonder element toe aan zijn werk, waarbij sommige van zijn meest gedenkwaardige foto's daar zijn genomen. Naast zijn fotografische prestaties heeft Yarrow ook zijn stempel gedrukt als auteur, met meerdere boeken die zijn indrukwekkende portfolio en unieke perspectieven op de natuur presenteren.

82

Yarrows toewijding aan natuurbescherming blijkt ook uit zijn samenwerkingen en ambassadeurschappen voor organisaties als WildArk, The Kevin Richardson Foundation, en Best Buddies, waarbij de opbrengsten van zijn boeken en projecten regelmatig worden gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen voor natuurbehoud. Kortom, David Yarrow blijft niet alleen een visuele verhalenverteller van wereldklasse, maar ook een gepassioneerde pleitbezorger voor het behoud van de natuur.

The Killers (139 x 294 cm) / Nog slechts twee exemplaren beschikbaar in de galerij.


78 Degrees North (180 x 260 cm) - allerlaatste exemplaar

Diamonds In The Sky (standard: 132 x 175 cm / large: 180 x 246 cm)

83


KUNST PORSCHIST

A H R Y U N

L E E

Ahryun Lee, onlangs afgestudeerd aan het Royal College of Art, VK (2016), brengt een frisse blik met zich mee. Met een achtergrond in keramiek uit zowel Zuid-Korea als het VK, verkent Lee de intersectie tussen Oost en West in haar zoektocht naar creatieve mogelijkheden. Haar werk wordt gekenmerkt door levendige kleuren en intrigerende texturen, waarbij ze een fusie van traditioneel vakmanschap met eigentijdse flair laat zien. De unieke objecten van Lee zijn visueel opvallend en weerspiegelen haar streven om de grenzen van keramiek te verleggen en het onderscheid tussen Ambacht, Design en Kunst uit te dagen. Haar praktijk, geworteld in zowel professionele vaardigheden als fundamentele materiaalkennis, streeft ernaar nieuwe wegen te ontdekken voor de evolutie van keramiek.

84

Volg ons op Instagram

Voor alle info en contact:

LEONHARD’S GALLERY Leopoldstraat 45 - 2000 Antwerpen Godefriduskaai 50 - 2000 Antwerpen

#leonhardsgallery / www.leonhardsgallery.com / info@leonhardsgallery.comGelegen aan de Botermelkbaan in Schoten, vindt u Café-restaurant De Linde. In het vernieuwde interieur zetten warme hoogwaardige materialen in combinatie met de strakke lijnen de sfeer voor stijlvol tafelen. Een uitgebreide drankenkaart behoort evenzeer bij uw lunch of diner. Ook ’s namiddags is Café-restaurant De Linde de plaats om gezellig even halt te houden.

Prachtig tuinterras

De Linde, op de grens van Schoten en ’s Gravenwezel, is een heerlijke oase vol verrassende hoeken en plekjes, waar u even aan de drukte kunt ontsnappen. In dit heerlijke decor geniet u van een gezellige sfeer bij een tapa, een lunch, een diner of gewoon een wijntje.

Open binnen- en buitenbar

Neem plaats in ons restaurant of aan de bar, elk plekje is uniek en gezellig. Een hapje eten of een fris biertje drinken? Wij zorgen op ons terras voor de nodige verkoeling tijdens zomerdagen en verwarming tijdens winterdagen.

Private Dining Room

Naast ons restaurant stellen we ook een Private Dining Room ter beschikking, waar we kleinere groepen kunnen ontvangen. Deze ruimte biedt vele mogelijkheden, zowel voor de zakelijke ontmoetingen als voor privébijeenkomsten.

Alice Nahonlei 92 2900 Schoten Reservaties: Tel: +32 3 658 47 43 info@delinde-schoten.be www.delinde-schoten.be


Porsche Centre Antwerpen Uilenbaan 200 B B-2160 Wommelgem +32 (0)3 22 41 911 info@pca.porsche.be

Choose boldly. De nieuwe Panamera.

G eef voorrang aan veiligheid . Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): www.porsche.be / Afbeelding enkel ter illustratie en voertuig uitgerust met betalende opties.

Brandstofverbruik gecombineerd 1,2 l/100 km / Elektriciteitsverbruik gecombineerd (WLTP) 27,5 kWh/100 km / CO2 uitstoot - gecombineerd (WLTP): 38 - 26 g/km.

Porsche Centre Antwerpen


88


89

Geslaagde editie van de Interclassics Classic Car show. Op 17, 18 en 19 november 2023 vond in Brussels Expo de Classic Car Show plaats. Het evenement kon rekenen op maar liefst 26.000 bezoekers. Porsche pakte uit met zowel klassieke modellen als recente tweedehandswagens, uiteraard Porsche Approved. Modellen die nog niet verkocht zijn, vindt u terug op onze website. Dit garanderen we: Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Bekijk onze Porsche Approved via deze QR-code Advertentie Porsche Approved - PCA - A4.indd 1

Porsche Centre Antwerpen

Porsche Centre Antwerpen 26/08/2022 14:08


90

PCA Hospitality team Maak kennis met onze Hospitality Managers, Anja & Chelsea. Zij zorgen ervoor dat jouw bezoek een onvergetelijke ervaring wordt vanaf het moment dat je binnenstapt in onze concessie. Kom je langs voor een nieuwe of tweedehands Porsche? Breng je jouw wagen voor een onderhoud of herstelling? Of wil je simpelweg een bezoek brengen aan onze showroom? Anja en Chelsea helpen je meteen met veel plezier verder. Hun toewijding aan uitstekende klantenservice en gastvrijheid zal ervoor zorgen dat je je meteen thuis voelt bij ons. We blijven ons elke dag inzetten om je de best mogelijke Porscheervaring te bieden. Tot snel bij Porsche Centre Antwerpen.

Porsche Centre Antwerpen


M A N U FAC T U R E Classic Power Reserve Big Date

BE YON D CON V EN T I ON S

Antwerpen : TenSen Juweliers - Geel : Huybrechts Juweliers Lanaken : Caenen Juwelier - Zoersel : Juwelier Christiaan Picard


Waarom uw droom nog langer parkeren?

Bezoek de nieuwe Porsche Approved showroom bij Porsche Centre Antwerpen

92

Porsche Approved occassiewagens Gegarandeerde passie. Een Porsche blijft altijd een Porsche. Onze Porsche Approved occasievoertuigen zijn nog net zo opwindend als op de eerste dag. Ze ademen de passie waarmee we ze op 111 punten hebben getest. Ze laten uw hart sneller kloppen omdat we er met hart en ziel aan gewerkt hebben. En met onze Porsche Approved Garantie hoeft u zich geen zorgen te maken.

Porsche E-Performance. Porsche Approved omvat zowel volledig elektrische als plug-in hybride modellen. De speciaal aangepaste 111-puntencontrole omvat onder meer een controle van de hoogspanningsaccu. Uw Porsche Centre biedt ook advies en ondersteuning bij de installatie van de laadaccessoires thuis.

Porsche Financial Services. Maak uw droom van een sportwagen waar met op maat gemaakte financierings- en lease­ aanbiedingen van Porsche Financial Services. Bovendien kunt u zich met onze verzekeringsproducten volledig verzekeren tegen schade en met de Porsche Card S profiteren van de Dit garanderen we: voordelen van onze creditcard. Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Bekijk onze Porsche Approved wagens via deze QR-code. Porsche Centre Antwerpen

Advertentie Porsche Approved - PCA - A4.indd 1

26/08/2022 14:08

Porsche Centre Antwerpen


PORSCHE APPROVED 718 Boxster (982)

Vermogen 220 kW / 300 PK

Kilometerstand 9.725 km

Buitenkleur Carmine Red Motor Benzine

€ 74.718*

€ 119.999*

Vermogen 350 kW / 476 PK

Kilometerstand 4.337 km

Binnenkleuren en materiaal Standaardinterieur Zwart

Buitenkleur Ice Grey Metallic

Binnenkleuren en materiaal Volleder interieur Zwart

Transmissie PDK (automaat)

Aandrijving Achterwielaandrijving

Motor Elektrisch

Transmissie Automaat

718 Cayman GT4 RS (982)

€ 224.718*

Vermogen 368 kW / 500 PK

Kilometerstand 5.912 km

Buitenkleur Underberg Green Motor Benzine

Modeljaar 2021

Taycan Sport Turismo

Modeljaar 2022

911 Carrera 4S (992)

Modeljaar 2023

Aandrijving Achterwielaandrijving

€ 154.911*

Vermogen 331 kW / 450 PK

Kilometerstand 19.576 km

Binnenkleuren en materiaal Weissach interieurpakket met elementen in leder en Race-Tex, Zwart/Arctic Grey

Buitenkleur Jet Black Metallic

Binnenkleuren en materiaal Lederpakket in Zwart

Transmissie PDK (automaat)

Motor Benzine

Transmissie PDK (automaat)

Aandrijving Achterwielaandrijving

Modeljaar 2022

Aandrijving Vierwielaandrijving * BTW aftrekbaar

93


/ anywaydoors

BYE BYE VERFDEUR ANYWAY binnendeuren kunnen zelfs de meest nieuwsgierige kleine handjes aan. Zeg vaarwel tegen (her)schilderen en ga voor een betrouwbare investering in uw woning. Voor de productie van haar maatwerk deuren gebruikt ANYWAY uitsluitend duurzame en krasbestendige materialen zoals volkern (3 mm, Resopal). Zo produceren we deuren die niet alleen mooi zijn, maar dat ook blijven. Meer weten? Bezoek onze website en configureer vandaag nog uw ideale deur www.anywaydoors.be


TWO LEGENDS. 60 ICONIC YEARS. THE RACE NEVER STOPS 3 - 11 - 2023


PORSCHE PETROLHEAD

96

Petrolhead Track Days @ Circuit Zolder onvervalst rijplezier.

Het voorbije Petrolhead-seizoen was alweer een schot in de roos: onvergetelijke dagen vol actie, rijplezier en dromen die uitkwamen. De liefhebbers van snelheid en een stevige dosis adrenaline konden hun hart ophalen op het Circuit van Zolder en dit zonder geluidsbeperkingen. Wil u er volgend jaar graag bij zijn? Inschrijven kan via marketing@pca.porsche.be


97

Datums voor 2024 Donderdag 28 maart

Petrolhead Thursday

Donderdag 11 april

Petrolhead Thursday

Donderdag 16 mei

Petrolhead Thursday

Zondag

Petrolhead Sunday

16 juni

Donderdag 27 juni

Petrolhead Thursday

Donderdag 22 augustus

Petrolhead After Work

Donderdag 26 september

Petrolhead Thursday

Donderdag 17 oktober

Petrolhead Thursday

Donderdag 7 november

Petrolhead Thursday

Porsche Centre Antwerpen


PORSCHE EXCLUSIVE MANUFAKTUR PARTNER

PORSCHE CENTRE ANTWERPEN

98

De Porsche van uw dromen op maat gemaakt.

Als officiële Porsche Exclusive Manufaktur Partner biedt Porsche Centre Antwerpen u de mogelijkheid gepersonaliseerde Porsche-modellen te creëren. Onze deskundige adviseurs begeleiden u bij het samenstellen van een Porsche die volledig voldoet aan al uw individuele wensen. Elk model biedt een uitgebreid scala aan uitzonderlijke Porsche Exclusive Manufaktur-opties waarbij zelfs de meest bijzondere verzoeken vervuld kunnen worden. Ontdek de Porsche van uw dromen in onze showroom in Antwerpen.

Porsche Centre Antwerpen


Ontdek de limited edition KLAFS S11 Designed by Studio F.A. Porsche

SAUNA’S

INFRAROOD

KLAFS/HETKI INFRAWORLD

JACUZZI’S

SWIMSPA’S

HOTSPRING

ENDLESS POOLS

Rijksweg 539 Maasmechelen WELLNESS Rijksweg 543 Maasmechelen OUTDOOR Herkenrodesingel 35 Hasselt Aarschotsesteenweg 584 Leuven (Wilsele) Vosveld 11a Antwerpen (Wijnegem) Gent (Sint-Martens-Latem) Kortrijksesteenweg 200 Oostendsebaan 24 Gistel Industriestraße 38 Eupen

089 760 536 089 770 855 011 230 860 016 447 034 038 274 962 092 314 431 059 510 392 0475 76 14 26

gervi.be

gervi_wellness

gervi-outdoor.be

gervigivesyoumore


NATIONAAL NETWERK MET 20 KANTOREN ERVARING & EXPERTISE SINDS 1996 GROOT GEVARIEERD AANBOD IMMOPOINT.BE

SCHILDE

REF: 4632941

LANDELIJKE WONING MET ZUIDWEST TUIN.

Opp. 1.865m² - 410m²: living met gashaard en prachtig zicht op de tuin. Volledig uitgeruste leefeetkeuken met gezellige ontbijthoek, 6 slaapkamers, 2 badkamers, wasplaats. Volledig aangelegde en omheinde tuin met tuinverlichting, overdekt terras, garage voor 2 wagens en carport met 2 staanplaatsen. Wandelafstand van het centrum van Schilde, winkels, scholen en openbaar vervoer. Vg, Wg, Gmo, Gvkr, Gvv. EPC: 94 KWh/m², UC: 2375147.

SCHILDE

REF: 5548710

LUXUEUS AFGEWERKTE STIJLVILLA OP ABSOLUTE TOPLOCATIE.

Opp. 3.857m², bew. opp. 788m²: leefruimte met gashaard, veel lichtinval en een prachtig zicht op de tuin, bureel, ontvangstsalon met gashaard en bargedeelte, leefkeuken met toegang nr terras, ontspanningsruimte en wellness. 5 Slaapkamers, 4 badkamers. Garage, kelder en tuin met overloop zwembad. Deze unieke villa is gelegen in een rustige straat in het residentiële Hof ter Linden en afgewerkt met topmaterialen. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wp. EPC: 130 KWh/m², UC: 2499902.

SCHILDE

REF: 4979633

ELEGANTE EN TIJDLOZE VILLA OP PREMIUM LOCATIE VOOR HET DORP VAN SCHILDE.

Opp 3.948m², bew. opp. 613m²: bureel met aparte ingang, living met mezzanine, leefkeuken. 4 Slaapkamers, 2 badkamers, wasplaats, zolder mogelijkheid tot het bijmaken van meerdere slaapkamers, Zw parktuin, overdekt en open terras met siervijver, garage voor 2 wagens. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv. Wp. EPC: 182 KWh/m², UC: 2660140.

MALLE

REF: 5540260

VOLLEDIG GERENOVEERDE VILLA MET ZICHT OP WEILAND.

Opp. 3.510m², bew. opp. 205m²: lichte l-vormige leefruimte met schuifraam en toegang tot terras, Strakke luxe keuken met groot kookeiland en ontbijtbar, bureel, wasplaats, 4 slaapkamers, 2 badkamers, garage. Prachtig aangelegde zuidwest tuin met achteraan gedeelte bos en zicht op weilanden. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wg. EPC: 84 KWh/m², UC: 2957818.


ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUWWONINGEN MET ZICHT OP WEILANDEN. 'S Gravensicht wordt een woonerf van 19 nieuwbouwwoningen rondom een gezamenlijk binnenplein. De woningen beschikken over 3 à 4 slaapkamers en 1 à 2 badkamers. De meeste hebben een tuin en elke woning heeft een terras waar je in alle privacy kan ontsnappen aan de alledaagse drukte. Maak een afspraak op het kantoor van Immo Point Vastgoed te Schilde voor meer informatie, voorwaarden, lastenboeken, plannen en prijzen via 03 383 50 60 of schilde@immopoint.be Vg, Wg, Gmo, Gvkr, Gvv. E-peil: 30.

5 a p L a at s p a r t te eme n

NIEUWBOUWPROJECT THB 209 IN HET CENTRUM VAN SCHILDE De ligging van THB209 is er één om u tegen te zeggen. Hier woon je te midden van het charmante centrum van Schilde, met alle voorzieningen binnen handbereik. Kwalitatieve appartementen met 2-3 slaapkamers met ruime terrassen waar je met volle teugen kan genieten van de groene omgeving. Mogelijkheid tot aankoop onder 6% registratierechten mits te voldoen aan de voorwaarden. Maak een afspraak op het kantoor van Immo Point Vastgoed te Schilde voor meer informatie, voorwaarden, lastenboeken, plannen en prijzen via 03 383 50 60 of schilde@immopoint.be Vg, Wg, Gmo, Gvkr, Gvv. E-peil: 20.

te n


INTERVIEW PORSCHIST

Julie Brown:

de sterke vrouw achter wijlen Dixie Dansercoer.

102

ulie Brown is de echtgenote van de bekende Belgische pool- en ontdekkingsreiziger Dixie Dansercoer die op 7 juni 2021 tijdens een expeditie in Groenland om het leven kwam. Julie heeft zelf aan poolexpedities meegedaan vooral als project manager en heeft met haar man het bedrijf Polar Circles/Polar Experience opgericht. Daarnaast schrijft ze en geeft ze lezingen. Nu de liefde van haar leven er niet meer is, zoekt ze naar manieren om zijn nalatenschap op een zinvolle manier in ere te houden.

Julie Brown

‘Avontuur en ontdekking doen ons als mens groeien. De maatschappij heeft dat nodig.’ Julie Brown

We trekken naar het glooiende Huldenberg voor een ontmoeting die ons steeds zal bijblijven. Julie is ontwapenend in al haar openheid. Tijdens het gesprek schakelt ze tussen het Nederlands en het Engels. Haar Nederlands is voortreffelijk, maar ze is iemand die haar woorden wikt en weegt en de taal kiest die haar gedachten en gevoelens het best uitdrukt.

Tekst: Kathleen Van Bremdt Foto's: Henk Van Rensbergen Herman Vanaerschot Polar Circles

Je bent Amerikaanse, maar woont al lang in België. Ik woon al 26 jaar in Huldenberg en heb ondertussen de dubbele nationaliteit. Ik ben in 1964 geboren in Detroit, maar woonde sinds mijn 9de in Perrysburg, Ohio. Dat is voor mij mijn hometown. We waren een typisch, traditioneel Amerikaans gezin: mijn vader verkocht autoonderdelen en mijn moeder beredderde een huishouden met vijf kinderen. Ik heb voor leerkacht gestudeerd en heb drie jaar voor de klas gestaan. Ik gaf Engels en geschiedenis in het eerste middelbaar. Ik vond het lesgeven en de kinderen fantastisch, maar kon niet wennen aan het systeem. Via een vriendin die bij Delta Airlines werkte, kreeg ik een job als stewardess te pakken, iets wat veel beter bij me paste. Ik heb tien jaar bij Delta Airlines gewerkt en daarna drie jaar bij Sabena.


103 Dixie Dansercoer en Julie Brown.

Bij Sabena heb je Dixie leren kennen. Klopt. Hij was steward. We hebben elkaar voor het eerst gezien in 1997 tijdens een briefing. We hadden meteen een klik. Hij was pas gescheiden, ik was pas gescheiden, we zaten dus min of meer in hetzelfde schuitje. Uit die vriendschap is liefde gegroeid. Anderhalve maand na onze eerste ontmoeting waren we een koppel. Ik wist toen nog niet dat Dixie zo’n avonturier was. Hij had mij tussen neus en lippen wel verteld dat hij een reis naar Antarctica ging maken, maar ik heb mij toen niet echt gerealiseerd wat die precies inhield. Pas toen ik Alain Hubert en hem een persconferentie zag geven en hen hoorde praten over hun South through the Pole Expedition realiseerde ik me dat het wel heel wat meer was dan een tripje. Beiden waren op slag beroemd. Vanaf toen werd duidelijk dat Dixie zich verder ging toespitsen op expedities. Hij nam vijf jaar loopbaanonderbreking die inging op 1 september 2001. Ik ging dezelfde dag in zwangerschapsverlof. Twee maanden later was Sabena failliet. Een spijtige zaak, maar het gaf ons de ruimte om het expeditieverhaal verder vorm te geven. Zijn avontuurlijke geest schrok jou dus niet af? Nee, integendeel. Ik bewonderde hem voor zijn geestdrift, zijn durf, zijn pure levensvreugde en tomeloze energie. We stonden allebei heel nieuwsgierig in het leven, zij het op een iets andere manier. Bij Dixie was het natuurlijk allemaal veel extremer. In 1999 ben ik met hem mee geweest op expeditie naar Antarctica. Ik wilde die witte wereld van hem leren kennen. Die reis was een lifechanger voor me. Het was de uitdaging van mijn leven, voor Dixie was het gewoon vakantie. (lacht) Dat geeft zo’n beetje aan hoe de verhoudingen op dat vlak tussen ons lagen. De reis was voor mij ook belangrijk omdat ik een manier wilde vinden om Dixie bij te staan, om een toegevoegde waarde in zijn leven te zijn. Gewoon ‘de vrouw van’… that’s not my thing. Ik had wel meer ambitie dan dat. Ik was ontzettend trots op hem,


INTERVIEW PORSCHIST maar we waren partners. Ik ontdekte dat ik een natuurlijke aanleg had om anderen uit te leggen dat Dixies expedities een meerwaarde hadden voor de hele maatschappij. Avontuur en ontdekking doen ons als mens groeien. We hebben dat nodig. Maar niet iedereen is in de wieg gelegd om in barre omstandigheden onbekend terrein te verkennen en telkens grenzen te verleggen. Maar Dixie had die passie en dat talent wel. Zo iemand moet je zijn ding laten doen. Samen zochten we naar sponsors om zijn exploratietochten te financieren. Jullie hebben samen ook een bedrijf opgericht. Ja, Polar Circles. Daarmee richtten we ons op twee elementen: de organisatie van expedities, zowel die van Dixie zelf als die waarbij Dixie klanten meenam, uiteraard nadat ze goed getraind waren en er zowel mentaal als fysiek klaar voor waren. Daarnaast gaven we lezingen en interactieve workshops. We kregen vooral vanuit de bedrijfswereld de vraag om te komen praten over thema’s zoals motivatie, doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid.

104

Dixie leek onoverwinnelijk, iemand die het eeuwige leven had. Het was voor iedereen een donderslag bij heldere hemel. De pers en sommige mensen zeiden harde dingen zoals: ‘Ja, maar het moest er toch wel eens van komen’ of ‘Hij heeft het zelf gezocht’. Dat deed me enorm pijn, want dat klopte niet. Iedereen die hem kende, wist hoe goed hij altijd voorbereid was en dat dit een ongeluk was, zoals ongelukken nu eenmaal gebeuren. Dit was niemands fout. Ik heb echt geprobeerd om me niet door die woorden te laten kwetsen. Anderzijds heb ik ook duizenden berichten ontvangen van mensen van over de hele wereld die treurden om zijn overlijden en die me schreven wat Dixie voor hen had betekend. De dozen staan er nog. Ik kan onmogelijk alle berichten beantwoorden, maar ze hebben me veel deugd gedaan.

‘Dixie zei altijd: ‘Het zijn de dagen waarop het zwaar was die tot het welslagen van de expeditie hebben geleid.’ Die woorden zijn nu voor mij een soort mantra.’ Julie Brown

En toen gebeurde het drama dat niemand had zien aankomen. Op maandag 7 juni 2021 rinkelde rond half negen ’s avonds de satelliettelefoon. Een totaal ontredderde Seb Audy, Dixies expeditiepartner op dat moment, vertelde me dat Dixie in een gletsjerspleet was gevallen, een zogeheten crevasse. Dat is een diepe holte in een gletsjer verborgen onder een dun laagje ijs. Ik dacht geen moment dat het fout zou aflopen, want Dixie was erop getraind om daaruit te geraken. Die eerste nacht volgde ik de reddingsoperatie op. Enkele uren later kreeg ik te horen dat de reddingswerkers stukken van Dixies slee op zo’n 45 meter diepte hadden gevonden, maar dat hij zelf nog dieper was gevallen. De kloof was naar schatting 100 tot 300 meter diep en ze konden onmogelijk verder afdalen zonder zichzelf in gevaar te brengen omdat de doorgang steeds smaller werd. Internationale reddingsteams stelden voor om het de dag erna opnieuw te proberen, maar ik wist dat ze al tot het uiterste waren gegaan en dat er geen hoop meer was. Niemand kon het vatten. Het was zo onwezenlijk. Het moeilijkste was dat ik het de kinderen en zijn ouders moest vertellen. (Dixie had drie kinderen uit zijn eerste huwelijk en een dochter met Julie, nvdr.)


Dixie stond erom bekend dat hij zijn reizen altijd zo goed voorbereidde. Absoluut! Tot in de kleinste details. Hij trainde zomer en winter en was altijd in topconditie. Soms ging hij ergens in een grote diepvriezer zitten om te wennen aan een temperatuur van -25 graden. Die meticuleuze voorbereiding behelsde ook zijn materiaal. Dat moest steeds perfect zijn en hij bedacht systemen waar anderen niet opkwamen. Soms noemden mensen hem MacGyver. MacGyver was een Amerikaanse televisieserie uit de jaren 90 met een man die alles kon maken en oplossen. Dixie was ook zo iemand. Hij had altijd van alles en nog wat bij zodat expeditieleden zich afvroegen: waar komt dat in godsnaam vandaan? Wat hij altijd uit z’n zakken toverde was ongelofelijk. Dixie had een aanstekelijk lachje, een soort giechel. Ik vond dat geweldig. Dat was zo in contrast met zijn diepe, mannelijke stem. En dat lachje kwam steeds naar boven als mensen hem MacGyver noemden. Zat er niet ergens altijd de angst dat het fout zou lopen? Geen angst, wel besef. Dixie had een diep ontzag voor de krachten van de natuur. Hij prees zich gelukkig dat hij al zoveel ervaringen had mogen opdoen, maar wist ook dat elke trip een zeker risico inhield. Hij zocht nooit het gevaar op. Dixie was in zekere zin altijd op de dood voorbereid en was niet bang om te sterven. Alles was tussen ons besproken. Maar dan nog… (Julie heft gelaten de schouders op). Dixie hield zo veel van het leven in al zijn facetten. Hij keek er zo naar uit om grootvader te worden, hij had nog zo veel plannen en wou nog zoveel beleven en met ons delen. Bij veel mensen wekte wat Dixie allemaal verwezenlijkte zoveel ontzag op dat ze hem een held vonden. Dat is zo, maar Dixie hield niet van dat woord. Zo zag hij zichzelf niet. Ik vind dat mentor veel beter bij hem past. Want dat was hij voor vele mensen. Een voorbeeld dat je, als je het echt wil, je dromen kan waarmaken. Wat is volgens jou zijn grootste verwezenlijking? (Denkt even na) Vroeger zou ik geantwoord hebben: zijn Arctische expeditie in 2007, toen hij samen met Alain Hubert van Siberië over de Noordpool tot Groenland stapte, een tocht van 1.800 kilometer die ze in 106 dagen aflegden.

105


INTERVIEW PORSCHIST Maar nu ik weet hoeveel impact hij op andere mensen heeft gehad, vind ik dat zijn ongelofelijke bekwaamheid om authentiek te zijn en oprecht om anderen te geven zijn grootste verdienste is. Hij heeft zo veel mensen echt geraakt en geïnspireerd gewoon door te zijn wie hij was. Hij was niet perfect, dat is niemand, maar hij was wel altijd zichzelf: puur, gul en altijd positief. Dat vind ik knap. Hoe heb je het plotse verlies van Dixie tot hiertoe verwerkt? Dat is al een lang en intens proces geweest. Ik kom eigenlijk nu pas terug tot leven. De eerste twee jaar na Dixies overlijden zat ik in een overlevingsmodus. Letterlijk overleven. De eerste weken kwam ik zelden buiten. De eerste maanden deed ik zelfs geen boodschappen hier in de buurt. Ik vermeed plaatsen waar mensen me kenden. Tot ik op een dag inzag dat dat absurd was. Ik was me ook hyperbewust van mijn verantwoordelijkheid voor de kinderen. Ik moest er zijn voor hen. Ik kon me niet verbergen, ik moest doorgaan. Het was zoals op expeditie: wakker worden in een koude tent, weten dat je die rits moet opendoen en naar buitengaan op weg naar het onbekende. Elke dag is trouwens onbekend. Ik heb me dat vroeger nooit zo duidelijk gerealiseerd, maar nu wel. Natuurlijk heb ik dagen dat het moeilijk gaat, dat het verdriet doorweegt, maar dan denk ik aan Dixie. Ook tijdens zijn expedities waren er dagen dat het niet vooruitging en dat alles tegenzat. Maar Dixie zei altijd: ‘Het zijn de dagen waarop het zwaar was die tot het welslagen van de expeditie hebben geleid.’ Die woorden zijn nu voor mij een soort mantra.

106

‘Als ik geluk heb en gezond blijf, dan heb ik de rest van mijn leven de tijd om Dixie eer aan te doen.’ Julie Brown

Is Dixie er nog steeds voor je? Zeker. Hij is nog dagelijks in ons leven. Zowel bij mij als de kinderen en zijn ouders. Fysiek is hij weg, maar ik voel dat zijn energie er nog steeds is. Ik ben niet religieus, maar wel spiritueel. Men spreekt zo categoriek over leven en dood, maar de energie van een mens, die kan volgens mij niet zo maar verdwijnen. Er bestaat een continuïeteit van energie die wij op dit moment als mens nog niet kunnen vatten en volgens mij is liefde de sleutel. In het Nederlands klinkt het zo mooi: de liefde blijft. Dat stond op sommige kaarten die ik na Dixies dood ontving en ik vond die boodschap heel treffend. Waar ben je nu mee bezig? Ik blijf Polar Circles/Polar Experience voortzetten. Ik kan rekenen op een fantastisch team van getalen­teerde en ervaren gidsen. Het voelt goed om opnieuw reizen en expedities te organiseren. Daarnaast werk ik samen met Expeditions Unlimited. Dat is een Frans bedrijf dat eveneens gespecialiseerd is in poolreizen en expedities in het hooggebergte. Ik geef ook nog steeds lezingen. Ik merk dat er op dit moment meer dan ooit nood is aan positiviteit en dat mensen erg geïnteresseerd zijn in resilience, veerkacht, hoe ga je verder na een tegenslag? De laatste twee jaar heb ik voor een verzekeringsmaatschappij gewerkt die haar medewerkers opleidingen gaven in het omgaan met mensen die trauma’s te verwerken hadden. Is dat niet heel persoonlijk? Gaat niet iedereen op een andere manier met het verwerken van een trauma om? Ja, maar ik kan wel op een zo authentiek mogelijke manier mijn eigen verhaal vertellen. Het is niet dat ik mijn ziel verkoop, sommige dingen blijven privé, maar er is wel een algemene lijn in het leven van alle mensen. Iedereen leeft, bemint en verliest. Ik realiseerde me al direct na Dixies ongeval: we zijn niet de enigen die getroffen worden door een tragedie. Veel mensen moeten daar doorheen. Ik zei dat ook tegen de kinderen. Niet om te verhullen wat er was gebeurd, maar om het in een breder perspectief te plaatsen. ‘Dit is verschrikkelijk, maar er zijn nog zoveel goede dingen om ons heen die ons gaan helpen om er door te spartelen.


EDITORIAL Introducing The Oris X Bracenet, A Special Edition Of The Aquis Date

Oris omarmt al jaren duurzame materialen. In samenwerking met de onderneming Bracenet pakt Oris uit met een speciale editie van de Aquis Date. De opvallende wijzerplaat is gemaakt van gerecycleerde visnetten. De draden van de visnetten worden herwerkt tot een nieuw materiaal met caleidoscopisch effect. Door het uitzonderlijk productieproces is elk horloge even uniek als een vingerafdruk.PORSCHIST INTERVIEW We hebben onderdak, eten en ontzettend lieve mensen om ons heen.’ Veel van wat ons overkomt is zo overweldigend, maar uiteindelijk behoort het gewoon tot het leven. Je moet verder, en je moet blijven dromen, doelen hebben en wat avontuur in je leven brengen want wat is dat leven nog als je dat niet doet? In alles wat je nu doet vind je het heel belangrijk om de nalatenschap van Dixie vorm te geven. Keeping Dixies legacy going is in my opinion something that the world needs. Het is belangrijk om te ondervinden dat Dixie niet vergeten is en dat zijn leven inspirerend is geweest. Er staan enkele mooie projecten op stapel. Er komt o.a. een televisieprogramma ‘De Expeditie’ waarin 8 BV’s zich aan de Arctic Circle Trail wagen, een tocht in Groenland van 160 km van Kangerlussuaq naar Sissimut. Het is geen wedstrijd of een spelprogramma, maar het gaat echt over exploratie waarbij zowel lichaam als geest worden uitgedaagd. In dat concept konden de kinderen en ik ons wel vinden. Ik beslis nooit iets zonder overleg met de kinderen en de ouders van Dixie. Er is ook al wat gebrainstormd rond een documentaire over Dixie. Maar ik vind dat ik me voor die zaken de tijd mag geven. Het moet echt niet in zeven haasten gebeuren. Het moet relevant zijn. Ik draag daarin een grote verantwoordelijkheid want Dixie zelf kan niet meer zeggen wat hij wel of niet goed vindt. Als ik geluk heb en gezond blijf, dan heb ik de rest van mijn leven de tijd om Dixie eer aan te doen. Zo ga ik het aanpakken. ♦ Dat vinden we een heel mooie gedachte. Bedankt voor dit gesprek, Julie. www.polarexperience.com • www.expeditions-unlimited.com

109

Dixie Dansercoer
porsche design sunglasses

P’ 8951

LIMITED EDITION TE VERKRIJGEN BIJ


Porsche Centre Paal De Weven 6 B-3583 Paal-Beringen +32 (0)11 911 911 info@pcp.porsche.be www.porschecentrepaal.be

Choose boldly. De nieuwe Panamera.

G eef voorrang aan veiligheid . Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): www.porsche.be / Afbeelding enkel ter illustratie en voertuig uitgerust met betalende opties.

Brandstofverbruik gecombineerd 1,2 l/100 km / Elektriciteitsverbruik gecombineerd (WLTP) 27,5 kWh/100 km / CO2 uitstoot - gecombineerd (WLTP): 38 - 26 g/km.

Porsche Centre Antwerpen


114


115

Très Chic - Trixxo Arena Hasselt 24, 25 en 26 november 2023

Très Chic is het grootste ‘luxury lifestyle event’ in België en vond dit jaar voor de 15de keer plaats. Het is dé hotspot voor iedereen die houdt van mooie en exclusieve dingen. Très Chic is een prikkeling van alle zintuigen. Een keur aan luxe-producten, culinaire verwennerijen, rijkelijk vloeiende champagne en livemuziek zorgen voor een unieke sfeer. Uiteraard was Porsche Centre Paal prominent aanwezig op dit bijzonder event. Gasten die de prachtig ingerichte Porsche-stand binnenliepen keken hun ogen uit op de bolides die er stonden te pronken. Zonder meer een geslaagde editie!

Porsche Centre Paal


PCPAAL NEWS PORSCHIST

Leerlingen van Campus Hast bij het zelfbouwpakket overhandigd door Porsche Paal voor deelname aan de Greenpower Challenge in 2024. ©Campus Hast

116

Campus Hast krijgt bouwpakket overhandigd van Porsche Centre Paal voor deelname aan Greenpower Challenge 2024 Op 24 oktober kregen ze van Campus Hast een bouwpakket overhandigd van Porsche Centre Paal om deel te nemen aan de Green Power Challenge in 2024. Ondertussen zal er nog stevig gesleuteld moeten worden om dat bouwpakket te transformeren naar een volwaardig e-vehicle klaar voor het racecircuit. Daarom krijgen ze bij Campus Hast bij­ komend 15.000 € om hun e-racebolide tot de beste te maken. Uiteindelijke bedoeling is naast winnen vooral jonge mensen inspireren om hun potentieel te ontdekken in STEM-domeinen.

Porsche Centre Paal


DE PERFECTE KEUKEN

117

EXPERT SCHROEYEN Everselkiezel 120 - 3550 Heusden-Zolder Tel: 011/42 55 48 - schroeyen@gmail.com

www.schroeyen.be


118

Waarom uw droom nog langer parkeren? Porsche Approved occassiewagens Gegarandeerde passie.

Porsche Approved Garantie.

Een Porsche blijft altijd een Porsche. Onze Porsche Approved occasievoertuigen zijn nog net zo opwindend als op de eerste dag. Ze ademen de passie waarmee we ze op 111 punten hebben getest. Ze laten uw hart sneller kloppen omdat we er met hart en ziel aan gewerkt hebben. En met onze Porsche Approved Garantie hoeft u zich geen zorgen te maken.

Elke gecertificeerde tweedehands wagen krijgt ten minste 12 maanden Porsche Approved Garantie en/of de bestaande garantie voor nieuwe auto's, alsmede Porsche Assistance. De Porsche Approved Garantie dekt alle onderdelen en biedt hetzelfde niveau van betrouwbaarheid als onze garantie voor nieuwe voertuigen. Porsche Assistance garandeert ondersteuning en mobiliteit in geval van pech, een ongeval of diefstal.

111-punten check up. Dat maakt het verschil. Voor onze Porsche Approved occassievoertuigen gaan we een stap verder. Onze technici controleren aan de hand van een 111-punten checklist nauwgezet de staat en functionaliteit van het complete voertuig, alsmede de volledige documentatie en historie. Dit creëert meer dan alleen een bewijs van kwaliteit, het creëert vertrouwen en blijvende waarden.

Contacteer Porsche Centre Paal om een afspraak te maken: tel: 011/911 911 - De Weven 6 - B-3583 Paal-Beringen

Porsche Centre Paal


PORSCHE APPROVED Porsche Taycan 4 Cross Turismo

Vermogen 350 kW / 476 PK

Kilometerstand 9.000 km

€ 121.000*

€ 162.000

Vermogen 368 kW / 500 PK

Kilometerstand 14.974 km

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Dolomite Silver Metallic Standaardinterieur Zwart

Buitenkleur Wit

Binnenkleuren en materiaal Stand. inter. Zwart, stoelen leder/Alcantara

Motor Elektrisch

Motor Benzine

Transmissie PDK (automaat)

Transmissie Automaat

Modeljaar 2023

Porsche 911 GT3 (991 II)

Aandrijving Vierwielaandrijving

Porsche 718 Cayman GT4 (982)

Vermogen 309 kW / 420 PK

Kilometerstand 7.750 km

Buitenkleur GT Silver Metallic Motor Benzine

€ 109.000

Modeljaar 2020

Porsche Taycan GTS

Modeljaar 2017

Aandrijving Achterwielaandrijving

€ 185.000*

Vermogen 440 kW / 598 PK

Kilometerstand Modeljaar 5.000 km 2023

Binnenkleuren en materiaal Standaardinterieur met zwart Alcantara

Buitenkleur Stone Grey

Binnenkleuren en materiaal Volleder interieur Zwart

Transmissie Manueel

Motor Elektrisch

Transmissie Automaat

Aandrijving Achterwielaandrijving

Aandrijving Vierwielaandrijving * BTW aftrekbaar

119


PORSCHE CLASSIC

120

Van 1/12/23 tot en met 31/03/2024 geniet u bij Porsche Centre Paal van 25% korting op het uurloon voor herstellingen en onderhoudswerken aan uw Porsche Classic. (Geldig voor alle classics tot en met type 993)

Porsche Centre Paal

Contacteer Porsche Centre Paal om een afspraak te maken: tel: 011/911 911 - De Weven 6 - B-3583 Paal-Beringen


PORSCHE PCP TEAM

Meet the team • Porsche Centre Paal

Porsche Centre Paal

Bert – Technieker Werkzaam bij PCP sinds: 2003 Leeftijd: 44 Favoriete Porsche: 964 RS Hobby’s: Windsport/Zeilen

John – Customer Advisor Werkzaam bij PCP sinds: 2013 Leeftijd: 48 Favoriete Porsche: 911 GT3 Touring Hobby’s: Hengelsport, familie, traditionele carnaval met vrienden

Jens – Boekhouding Werkzaam bij PCP sinds: 2014 Leeftijd: 38 Favoriete Porsche: GT3 RS Hobby’s: Voetbal, Motors

Rob – Hoofdtechnieker Werkzaam bij PCP sinds: 2003 Leeftijd: 44 Favoriete Porsche: 911 991 Turbo S MK2 Hobby’s: Fietsen, wandelen, wintersport

121


PAUL MUYS PORSCHIST

Truman, Trump en Groenland.

I 122

In het laatste jaar van zijn presidentschap gaf Donald Trump de Deense regering te verstaan dat hij Groenland best wilde kopen. Hij bevestigde hiermee het bekende en wat karikaturale imago van de rijke Amerikaan die vindt dat voor geld alles te koop is. “Denemarken is een bevriend land en een bondgenoot die kan rekenen op onze bescherming. Maar goed ook”, vond Trump, “want als NAVO-partner schiet het land schromelijk tekort. En wat hébben de Denen nu helemaal aan Groenland?

OVER PAUL MUYS • geboren in Antwerpen op 21/11/1945 • germanist • gewezen anchor en reportagemaker voor BRT-Panorama • gewezen woordvoerder Solvay • sinds 2005 zelfstandig communicatieconsulent • occasioneel reisleider (vooral Azië)

Tekst: Paul Muys

"Elk jaar kost het hen zo’n 0,7 miljard dollar om Groenland met zijn 60.000 inwoners overeind te houden, een last waarvan we ze best willen bevrijden”, zo verklaarde de toenmalige president. Het voorstel werd door velen weggelachen. De Deense regering wees het meteen af, de Groenlanders waren verontwaardigd. Trump reageerde gepikeerd. Toch was zijn aanbod nog niet zo gek. Lang niet alle Groenlanders voelen zich meer Amerikanen dan Europeanen, maar etnisch en cultureel zijn zij nauwer verwant met de eskimo’s (of beter: de Inuit) in Canada dan met de Denen en de andere Europese volkeren. Een blik op de wereldkaart maakt veel duidelijk. Kopenhagen ligt letterlijk veel verder weg dan New York of Washington. Groenland vormt geografisch haast één geheel met Noord-Amerika en is voor Washington dan ook van grote strategische waarde, dat besefte Trump maar al te goed. Ook de eerste naoorlogse Amerikaanse president, Harry Truman, een Democraat, had oog voor het belang van wat toen nog een Deense kolonie was. In de late jaren ‘40 verslechterden de relaties met de Sovjet-Unie zienderogen en gingen Truman en zijn staf nadenken over manieren om van dat onmetelijke Groenland een doeltreffend schild te maken tegen de Sovjetrussische strategische bommenwerpers die via de Noordpool vrij snel Noord-Amerika konden bereiken. Het eerste bod op een overname van Groenland kwam er al in 1946 onder strikte geheimhouding. Op een gegeven moment boden de Amerikanen Denemarken in ruil 100 miljoen dollar in goud aan en een deel van de opbrengst van de olie die ooit in Alaska zou worden aangeboord. Het voorstel zou pas na de val van de Sovjet-Unie in 1991 uitlekken, toen de Koude Oorlog voorbij was.


STOCKHOLM, Italiaans vakmanschap met Scandinavische eenvoud. Maatje XL is mooi bij VERSANI!

Onze nieuwe serie voor 2024:

In diverse afwerkingen en elke RAL kleur bieden wij wastablets - zowel met standaard afmetingen als maatwerk - tot 4m lang, douchebakken tot 2,5m en doucheramen tot plafondhoogte.

Deze nieuwe productie van partner CASABATH is in kleur en design een eerbetoon aan het uniek project WOOD CITY, een volledig houten en energie neutrale stad vanaf 2024 in opbouw in het Zweedse SICKLA, nabij STOCKHOLM. De serie in massief hout en in combinatie met diverse marmers is exclusief verkrijgbaar in België via VERSANI.

BEKIJK ONZE WEBSITE: WWW.VERSANI.BE VRAAG ONLINE UW AFSPRAAK: AFSPRAAK@VERSANI.BE SHOWROOM: ATEALAAN 11 - 2270 HERENTHOUT

Versani nv l Atealaan 11 l 2270 Herenthout


BARBAS • SPARTHERM JID É • FABER GA ZC O • STÛV BODART & GONAY X AR ALYN • D IMP LE X B ELLFIRE S • BIO - O! WELLSTR ALE R D RU • K ALFIRE DOV RE • TRIMLINE FIRES DI K GEURTS • SAE Y


PORSCHIST PAUL MUYS Ook destijds, in 1946, waren de weinige Denen die van het overnamebod wisten behoorlijk geschokt. Maar de bondgenoten bereikten toch een compromis: Groenland bleef een autonoom gebied onder Deens bestuur en ondertussen - in 1949 - was de NAVO in het leven geroepen, één militair front tegen de Sovjet-Unie, waarvan ook Denemarken deel uitmaakt. Het maakte de Amerikaanse overname van Groenland minder dringend. Toch verdween Groenland niet helemaal uit beeld, want de Amerikanen slaagden erin het eiland in hun defensieplannen te integreren. Al in de jaren ‘60 overwoog het Amerikaanse leger even om op de ijsvlakten van Groenland strategische raketten op te stellen die het Sovjetgrondgebied konden bereiken.

Groenland vormt geografisch haast één geheel met Noord-Amerika en is voor Washington dan ook van grote strategische waarde. 125 In het grootste geheim wilden de Amerikanen ook een netwerk van mobiele lanceerbases voor nucleaire raketten aanleggen onder de Groenlandse ijskap. Aan spiedende ogen onttrokken en slechts in te zetten na een eventuele aanval, een ‘first strike’ van de Sovjets. Uiteindelijk kwamen die raketten er niet, iets waar wel geen Groenlander zal om getreurd hebben. Het Amerikaanse leger had wel, en als onderdeel van dit plan, Camp Century gebouwd, in het noordwesten van het eiland, een basis die gebruik maakte van kernenergie. Een groots opgezet project met ongeveer 3 kilometer gangen gehouwen uit het eeuwige ijs. Gebouwd in 1959 bleef de basis geen tien jaar in gebruik. Raketten, laat staan kernraketten, zijn er nooit geplaatst. Het ijs bleek ook minder eeuwig dan verhoopt. Camp Century werd opgeheven toen duidelijk werd dat de ijskap minder stabiel was dan oorspronkelijk gedacht. De basis verdween, met inbegrip van de kernreactor maar met achterlating van het kernafval dat bij het verder smelten van het poolijs wel een risico zou kunnen opleveren. Wel stortte in 1968 een Amerikaanse bommenwerper met vier kernbommen neer op Groenland. Een van die bommen werd zelfs nooit teruggevonden! Bovendien lekte uit dat de Amerikanen stiekem jarenlang permanent en zonder onderbreking vluchten boven Groenland hadden uitgevoerd met toestellen die kernbommen aan boord hadden. Dat gebeurde zonder medeweten van de Deense autoriteiten. Voor hun defensie rekenen de VS nu op de luchtmachtbasis Thule in het noordwesten van het eiland op een paar honderd kilometer van het verdwenen Camp Century. Het zal u en mij benieuwen wat er met Groenland gebeurt nu het zich richting onafhankelijkheid beweegt. Het is zeer waarschijnlijk dat de Groenlanders de Amerikanen blijven verwelkomen, uiteraard als dat geld in het laatje brengt nu andere inkomsten onder andere door de klimaatwisseling bedreigd zijn. Alvast een hele uitdaging voor Trump II of voor wie ook vanaf 1 januari 2025 zijn intrek neemt in het Witte Huis. ♦


126


PORSCHE TEQUIPMENT

Porsche complete wintersets. De wintermaanden vergen aangepast schoeisel, ook voor uw Porsche. U stapt toch ook niet door herfst- en winterweer met uw zomerschoenen?

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Nee, ze hebben ook nut bij regen en koude. Zodra de temperatuur onder zeven graden zakt, is het verstandig om winterbanden te monteren. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het hoofd te bieden aan winterse omstandigheden. Terwijl het rubber van zomerbanden harder wordt bij een lage temperatuur en zo de optimale grip verliest, is de rubbersamenstelling van winterbanden anders en zorgt die voor een betere wegligging. Ze hebben ook een ander profiel, waardoor ze water beter afvoeren. Bij regen zorgen ze voor een kortere remafstand van 4 meter (gemiddeld bij 100 km/u). Voorts zijn winterbanden voorzien van lamellen of fijne inkepingen in het bandoppervlak, waarmee de band zich kan vastklampen aan een besneeuwde ondergrond. Bij sneeuw zorgen ze voor een kortere remafstand van 31 meter (gemiddeld bij 50 km/u).

Moet je je rijstijl aanpassen met winterbanden?

Absoluut. Ze zorgen dan wel voor een betere wegligging, dat maakt ze nog geen wondermiddeltje. De banden zorgen er gewoon voor dat je een betere grip hebt en dus minder snel zult slippen. In combinatie met een aangepaste rijstijl zorgt dat ervoor dat de kans op een ongeval heel wat kleiner wordt.

Heb je wel winterbanden nodig op een auto met ABS en ESP?

Zelfs wie beide systemen heeft, doet er goed aan om met winterbanden te rijden. Zowel ABS als ESP kan pas behoorlijk werken als ook het contact met het wegdek goed is.

127


PORSCHE TEQUIPMENT

718 Boxster 18" Boxster* Lichtmetalen wielen met puristisch 5-spaaks design. Prijs btw inb. € 3.086**

718 Cayman 19" Boxster S* Lichtmetalen wielen in dynamisch 5-spaaks design met dubbele open spaken. Prijs btw inb. € 4.296**

128 911 Carrera 19"/20" Carrera* Lichtmetalen wielen met filigraan 5-spaaks ontwerp en dubbele spaken. Prijs btw inb. € 4.538**

Panamera

Prijs btw inb. € 7.986**

Panamera Sport Turismo 21" Panamera Exclusive Design Sport* Lichtmetalen velgen met Exclusive Design Sport. Zwart gespoten (hoogglans), inclusief glans­ gedraaide delen en gespoten velgbed. Prijs btw inb. € 9.722**

*Complete winterwielenset. **Montage en accessoires niet inbegrepen.

21" Panamera SportDesign* Lichtmetalen wielen met motorsportlook. Zilver gespoten.SCHILDE

Turnhoutsebaan 234 2970 Schilde

PELT

Houtmolenstraat 26 3900 Pelt

www.club-exphair.be

BOOK ONLINE

RETIE

Sint-Paulusstraat 21 2470 Retie

OUD-TURNHOUT Steenweg op Turnhout 68 2360 Oud-turnhout


PORSCHE TEQUIPMENT

Macan 20" Macan S* Eendelige lichtmetalen velgen in 5-dubbelspaaks design in zwart (zijdeglans). Prijs btw inb. € 5.911**

Cayenne (SUV - Coupé) 20" Cayenne Sport Classic* Eendelige lichtmetalen velgen, eendelig in het 5-spaaks Sport Classic ontwerp, gespoten in platina (zijdeglans). Prijs btw inb. € 7.079**

131

Taycan 20" Taycan Tequipment Design* Aerodynamisch geoptimaliseerde lichtmetalen wielen in Tequipment Design. Zwart (hoogglans) gespoten, met glansgedraaid voorvlak. Prijs btw inb. € 7.726**

Taycan Sport Turismo 20" Taycan Turbo Aero* Aerodynamisch geoptimaliseerde lichtmetalen wielen in 5-spaaks design met racelook, zwart (hoogglans) gespoten, met glansgedraaid voorvlak. *Complete winterwielenset. **Montage en accessoires niet inbegrepen.

Prijs btw inb. € 6.353**

Taycan 4 Cross Turismo 20" Taycan Turbo Aero Design* Aerodynamisch geoptimaliseerde lichtmetalen wielen in sportief 5-spaaks design zwart (hoogglans) gespoten, met glansgedraaid voorvlak. Prijs btw inb. € 6.353** Meer info over de wintersets neem dan contact op met uw Porsche Centre.


911 GT3 RR PORSCHIST

Porsche 911 GT3 R rennsport exclusief design, beste prestaties.

132

orsche heeft een spectaculaire circuitwagen voor sportwagenliefhebbers en verzamelaars voorgesteld op de Rennsport Reunion 7 die gehouden werd op de WeatherTech Raceway in Laguna Seca. De 911 GT3 R rennsport levert een vermogen van 456 kW (620 pk) en is gebaseerd op de 911 GT3 R van de huidige 992-generatie. Het in beperkte oplage uitgebrachte racemonster is het resultaat van een designgerichte aanpak en haalt technisch voordeel uit vrijheden die voorbij gaan aan de beperkende reglementeringen in de motorsport.

'De nieuwe Porsche 911 GT3 R rennsport biedt de ervaring van met een op de 911 gebaseerde racewagen te rijden in zijn meest uitgepuurde vorm.' Thomas Laudenbach, Vice President Motorsport


133


911 GT3 RR PORSCHIST DE 911 GT3 R RENNSPORT SCHUIFT ALLE RESTRICTIES VAN DE FIA GT3-REGLEMENTERINGEN AAN DE KANT Een van de speciale kenmerken van dit unieke verzamelstuk, waarvan slechts 77 exemplaren worden gebouwd, is het opvallend vormgegeven koetswerk. De Porsche 911 GT3 R rennsport combineert het krachtige uiterlijk van een high-performance competitieracewagen met moderne design­elementen. Tegelijkertijd wordt met een knipoog gerefereerd aan het motorsportverleden van de fabrikant, zonder dat men hierbij de retrotoer op gaat. De elementaire prestatiefactoren van de originele GT3, zoals de lage luchtweerstand en de aerodynamische downforce, blijven grotendeels onaangetast. Als volbloed racewagen dicteren de prestaties helemaal de vorm van de 911 GT3 R rennsport – maar dit gebeurt op een uitzonderlijk emotionele en aantrekkelijke manier.

134

'De nieuwe Porsche 911 GT3 R rennsport biedt de ervaring van met een op de 911 gebaseerde racewagen te rijden in wat zijn meest uitgepuurde vorm is', benadrukt Thomas Laudenbach, Vice President Motorsport. 'Je krijgt er kippenvel van telkens als je ernaar kijkt en de wagen combineert het allerbeste van motorsporttechnologie met de designtaal die zo typisch is voor Porsche. Met zijn uitzonderlijke pres-

taties brengt de 911 GT3 R rennsport de geschiedenis van ons merk weer tot leven. Het spreekt voor zich dat we de wagen voorstellen aan de grote community Porsche-fans op de Rennsport Reunion 7 in Laguna Seca. Dit is een uitzonderlijk klantenaanbod met werkelijk maar één limiet: het feit dat de serie gelimiteerd is op 77 exemplaren.' Deze buitengewone sportwagen is ontworpen door Grant Larson en Thorsten Klein van het Style Porsche-team. 'The 911 GT3 R rennsport zal zijn plaats innemen als de logische opvolger van de moderne Porsche 935. Terwijl de 935 technisch gebaseerd was op een bijna standaard 911 GT2 RS Clubsport, heeft de 911 GT3 R rennsport de huidige 911 GT3 R van de 992-generatie als basis. Onder het uitgebreid hertekende koetswerk van koolstofvezel gaat een volbloed racewagen schuil', benadrukt Larson. De Amerikaan was gedurende 14 jaar Director Special Projects


De Porsche 911 GT3 R rennsport combineert het krachtige uiterlijk van een high-performance competitieracewagen met moderne design­elementen.

voor Style Porsche. Samen met Thorsten Klein is hij verantwoordelijk voor de individuele, unieke wagens van Porsche Exclusive Manufaktur. Thorsten Klein voegt hier nog het volgende aan toe: 'We hebben het Limited Edition-model iets verbreed en de lengte visueel vergroot, terwijl de wagen tegelijkertijd erg laag bij de grond ligt en is uitgerust met prachtig ontworpen velgen. Dit geeft de wagen de perfecte proporties en zorgt ervoor dat hij nog spectaculairder oogt.'

OPVALLEND DESIGN MET EEN KRACHTIG CHARISMA EN EEN BREDE ACHTERPARTIJ In het algemeen zijn alleen de motorkap en het dak overgenomen van de standaard GT3 R. Alle andere koetswerk­ elementen werden aangepast. Larson en zijn team hebben de meeste elementen van de aerodynamisch geoptimaliseerde geometrie van de snuit van de wagen aangepast, waaronder de luchtinlaten en -kanalen. De designers hebben ook visuele accenten aangebracht ter hoogte van de zijvinnen en flappen. Deze worden nu geflankeerd door een zijschutbord en zo beschermd tegen schade bij een impact van buitenaf. De radicaal gewijzigde vorm van de luchtinlaat- en luchtuitlaatpanelen van de voorwielkasten onderstreept het uiterlijk dat nu nog meer zelfvertrouwen uitstraalt. Gewone buitenspiegels werden vervangen door digitale versies. Een systeem bestaande uit drie in het koetswerk geïntegreerde camera's en schermen in de cockpit verzorgen nu deze taak.

135


911 GT3 RR PORSCHIST

NOG KRACHTIGERE RACEMOTOR In principe is de 911 GT3 R rennsport gebaseerd op Porsche's huidige GT3-racewagen. In tegenstelling tot de 911 GT3 R van de 992-generatie gaat het Limited Edition-model echter voorbij aan de strenge eisen van de motorsporthomologatie of de restricties opgelegd door het ‘Balance of Performance’reglement’ (BoP). Het ontwikkelingsteam rond Dr.-Ing. Andreas Singer heeft deze bijkomende vrijheden omgezet in een nog meer tot de verbeelding sprekende circuitwagen, met talloze technische verfijningen. Deze combineert nog meer motorvermogen met een verlaagd gewicht, een spectaculair ontwerp en een fantastisch geluid, dat doet denken aan dat van de 911 RSR. Het resultaat is waarschijnlijk het meest begerenswaardige racemonster dat Porsche ooit beschikbaar heeft gemaakt als collector's item.

136

De 4.2-liter zescilinderboxermotor van de 911 GT3 R, een krachtbron die een toerental tot 9400 t/min aankan, haalt vooral voordeel uit het mogen afwijken van de door de reglementen opgelegde restricties: de motor realiseert nu een piekvermogen van 620 pk (456 kW). Dit komt overeen met een vermogensafgifte van niet minder dan 148 pk per liter motorinhoud – wat waarschijnlijk een record is voor een natuurlijk aangezogen motor in een GT-racewagen. Hij is dus aanzienlijk krachtiger dan de originele motor, die tot 565 pk (416 kW) ontwikkelt in de 911 GT3 R, afhankelijk van de BoP-specificatie. De watergekoelde motor met vier kleppen per cilinder en rechtstreekse benzine-inspuiting is ontworpen voor gebruik met E25-brandstof. Deze omvatten bio-ethanolbrandstoffen en zogenaamde reFuel, naast regeneratief geproduceerde e-brandstoffen, die een bijna koolstofneutrale werking mogelijk maken. Met hun lagere neiging tot kloppen, banen deze de weg naar vroegere ontstekingstijdstippen en hogere compressieverhoudingen in de zes verbrandingskamers. De speciaal voor de motor van de GT3 R rennsport ontwikkelde zuigers en nokken­assen zorgen voor betere prestaties, met name wanneer met E25-brandstoffen wordt gereden. De motor kan echter ook op conventionele brandstoffen draaien. ♦


Loewe radio.frequency. CADEAUTIP Ons verjaardagsgeluidswonder. Loewe radio.frequency.

Loewe radio.frequency.

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de oprichting van RadioFrequenz GmbH in Berlijn door de gebroeders Loewe

Ons verjaardagsgeluidswonder.

en als herinnering aan hun eerste radio, legendarische Loewe ontvanger OE 333 met drievoudige buis, biedt de Loewe Onsdeverjaardagsgeluidswonder. techniek en eenvoudigsteRadioFrequenz bediening. De DAB+ en stereo radio met Bluetooth Ter radio.frequency gelegenheid vande demodernste 100e verjaardag vanvan dede oprichting GmbH in FM Berlijn door de gebroeders Ter gelegenheid van de 100e verjaardag de oprichtingvan van RadioFrequenz GmbH in Berlijn door de gebroeders Loewe Loewe functie biedt tijdloze designtaal met zorgvuldig geselecteerde materialen zoals de speciaal door Loewe ontwikkelde en als herinnering aan hun eerste radio, de legendarische Loewe ontvanger 333 drievoudige buis, de Loewe en alseen herinnering aan hun eerste radio, de legendarische Loewe ontvanger OEOE 333 metmet drievoudige buis, biedt debiedt Loewe akoestische stof in de systeemkleur basalt grey. De natuurlijke verweving van het echte Canadees eiken hout zorgt radio.frequency de modernste techniek eenvoudigste bediening. DeDe DAB+ en FM stereo radio met Bluetooth radio.frequency deLoewe modernste techniek enen dede eenvoudigste bediening. DAB+ en FM stereo radio met Bluetooth functie biedt een tijdloze designtaal met zorgvuldig geselecteerde materialen zoals de speciaal doorheb Loewe ontwikkelde voor een uniek design. Met 5 directe kiestoetsen voor 10 voorkeurzenders (5 zoals DAB+ enspeciaal 5 FM) je snel toegang tot je functie biedt een tijdloze designtaal met zorgvuldig geselecteerde materialen de door Loewe ontwikkelde akoestische stof in de Loewe systeemkleur basalt grey. De natuurlijke verweving van het echte Canadees eiken hout zorgt favoriete programma. Onafhankelijk radio-basalt of geluidsplezier altijd en verweving overal dankzij wattCanadees muziekvermogen met 3 akoestische stof in de Loewe systeemkleur grey. De natuurlijke vanhet het28 echte eiken hout zorgt voor een uniek design. Met 5 directe kiestoetsen voor 10 voorkeurzenders (5 DAB+ en 5 FM) heb je snel toegang tot je

drivers en de ingebouwde Li-Ion batterij met tot 14 voor uur afspeeltijd. Dankzij de(5geïntegreerde alarmensnel snoozefunctie voor een uniek design. Met 5 directe kiestoetsen 10 voorkeurzenders DAB+ en 5 FM) heb je toegang totisjede favoriete programma. Onafhankelijk radio- of geluidsplezier altijd en overal dankzij het 28 watt muziekvermogen met 3

radio ookofideaal te gebruiken als wekker.het 28 watt muziekvermogen met 3 favoriete programma. Onafhankelijk radioaltijdDankzij enhandige overal dankzij drivers en de ingebouwde Li-Ion batterij met geluidsplezier tot 14 uur afspeeltijd. de geïntegreerde alarm- en snoozefunctie is de ideaal gebruiken als handigede wekker. drivers en de ingebouwde Li-Ion batterijradio met ook tot 14 uurteafspeeltijd. Dankzij geïntegreerde alarm- en snoozefunctie is de

Ontdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl radio ookbij ideaal te gebruiken als handige wekker. Ontdek meer uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl

In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. Uw logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan het LoeOntdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl ruimte kuntde u uw dealerlogo plaatsen. Uw te logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan Loewe-logo In endeze dientbinnen stippellijntjes geplaatst worden. De stippellijntjes mogen echter niethet mee afgedrukt de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjesadverteert, mogen echter niet mee afgedrukt worden: we-logo u moeten zedientbinnen verwijderen.Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars mogen geen logo‘s gebruworden: u moet ze verwijderen.Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert, mogen geen logo‘s gebruikt wordenplaatsen. én moet eenzelfde lettertype gehanteerd In deze ruimte kunt u uw dealerlogo Uw logo dient in zwart/wit te worden. zijn,worden. mag niet groter zijn dan het LoeiktHoevensebaan worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd 95/99 52 I 2950 Kapellen I Essenhoutstraat we-logo en dientbinnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjes mogen echter niet mee afgedrukt www.vanhavere.be worden: u moet ze verwijderen.Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert, mogen geen logo‘s gebruikt worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd worden.


PORSCHE DRIVER'S SELECTION

138

PORSCHE 7 SERIES TURBO / PISTE PERFORMANCE Lengte: 156 cm • WAP062H700S156 Lengte: 163 cm • WAP062H700S163 Lengte: 170 cm • WAP062H700S170 Lengte: 177 cm • WAP062H700S177

Prijs btw incl.

€ 1.428,57

PORSCHE 8 SERIES TURBO / ALL MOUNTAIN Lengte: 163 cm • WAP062H880S163 Lengte: 170 cm • WAP062H880S170 Lengte: 177 cm • WAP062H880S177

Prijs btw incl.

€ 1.428,57


TURBO PULLOVER DAMES Maten: 34, 36, 38, 40, 42, 44 WAP6280340SHD4

Prijs btw incl.

€ 294,12

TURBO SKI JACKET DAMES Maten: 34, 36, 38, 40, 42, 44 WAP6250340SHD1

Prijs btw incl.

€ 831,93

TURBO MIDLAYER DAMES Maten: 34, 36, 38, 40, 42, 44 WAP6240340SHD3

Prijs btw incl.

€ 336,13

139 TURBO SKI BROEK DAMES Maten: 34, 36, 38, 40, 42, 44 WAP6260340RHD2

Prijs btw incl.

€ 588,24

PORSCHE TURBO 7 DAMES / ALL MOUNTAIN Lengte: 153 cm • WAP062T900S153 Lengte: 158 cm • WAP062T900S158 Lengte: 163 cm • WAP062T900S163 Lengte: 168 cm • WAP062T900S168 Lengte: 173 cm • WAP062T900S173

Prijs btw incl.

€ 1.428,57

PORSCHE SKISTOKKEN TURBO / ALL MOUNTAIN / PISTE PERFORMANCE Lengte: 105 cm • WAP062T910S105 Lengte: 110 cm • WAP062T910S110 Lengte: 115 cm • WAP062T910S115 Lengte: 120 cm • WAP062T910S120 Lengte: 125 cm • WAP062T910S125 Lengte: 130 cm • WAP062T910S130 Lengte: 135 cm • WAP062T910S135 Lengte: 140 cm • WAP062T910S140

Prijs btw incl.

€ 126,05


PORSCHE DRIVER'S SELECTION TURBO PULLOVER HEREN Maten: S, M, M/L, L, XL, XXL, XXXL WAP62700S0SHD4

Prijs btw incl.

€ 294,12

TURBO SKI JACKET HEREN Maten: S, M, M/L, L, XL, XXL, XXXL WAP62000S0SHD1

Prijs btw incl.

€ 831,93

TURBO MIDLAYER HEREN Maten: S, M, M/L, L, XL, XXL, XXXL WAP62200S0SHD3

Prijs btw incl.

€ 336,13

140 TURBO SKI BROEK HEREN Maten: S, M, M/L, L, XL, XXL, XXXL WAP62100S0SHD2

Prijs btw incl.

€ 588,24

SKIHELM TURBO Maten: XS/S (52-55 cm) M/L (56-59 cm) XL/XXL (60-63 cm) WAP0620020S0XS

Prijs btw incl.

€ 243,70

SKIBRIL TURBO SKIHELM TURBO VISOR Maten: XS/S (52-55 cm) M/L (56-59 cm) XL/XXL (60-63 cm) WAP0620010S0XS

Prijs btw incl.

€ 403,36

WAP0620030SGOG

Prijs btw incl.

€ 184,87


ROADSTER HARDCASE BUSINESS TROLLEY S 38 x 55 x 23/27 cm | 45 liter | 3,9 kg Guards Red | Black Metallic | Grey Metallic WAP0350210RRHC

Prijs btw incl.

€ 542,02

ROADSTER HARDCASE TROLLEY M 48 x 69 x 28/32 cm | 83 liter | 4,1 kg Guards Red | Black Metallic | Grey Metallic WAP0350240RRHC

Prijs btw incl.

€ 542,02

ROADSTER HARDCASE TROLLEY L 53 x 78 x 31/35 cm | 115 liter | 5,3 kg Guards Red | Black Metallic | Grey Metallic WAP0350270RRHC

Prijs btw incl.

€ 584,03

MARTINI RACING TROLLEY M 46 x 68 x 27 cm | 83 liter | 3,6 kg WAP0354020R00M

Prijs btw incl.

€ 293,28

MARTINI RACING TROLLEY S 38 x 56 x 23 cm | 45 liter | 2,8 kg WAP0354010R00S

Prijs btw incl.

€ 251,26

MARTINI RACING TROLLEY L 53 x 79 x 31 cm | 83 liters | 3,6 kg WAP0354030R00L

Prijs btw incl.

€ 318,49

141


VOLGENDE PORSCHIST

142

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Sven Hoyaux • Bergendreef 2a • 2970 Schilde •  0475/66 40 41 HOOFDREDACTIE - CONCEPT - REALISATIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be REDACTEURS: Kathleen Van Bremdt, Paul Muys VORMGEVING: Patrick Cortois, patrick@porschist.be FOTOGRAFIE: Kathleen Van Bremdt, Sven Hoyaux, Awake Productions, Rob van Loock VIDEO: Graatje Weber en Juliette van Montfort RECLAMEREGIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be I DRUK: EVM print I WEBSITE: Taurus & Eagle ABONNEMENTEN: info@porschist.be •  0475/66 40 41 • E 50 voor 4 nummers • IBAN: BE86 733045795750 • BIC: KREDBEBB Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever overgenomen worden. De uitgever is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor aangeleverd advertentiemateriaal.


Ontzorgen is hét kenmerk van Vandelanotte. Hoewel het allemaal begon met accountancy, groeiden we uit tot dé vertrouwenspersoon van onze klanten. Door een sterk geïntegreerde samenwerking van onze experts, ondersteunen we onze ondernemers op elk moment in de levenscyclus van hun onderneming. Zo kan u volledig focussen op uw core-activiteit. ACCOUNTANCY & AUDIT

vandelanotte.be | contact@vdl.be

TAX & LEGAL

FAMILY & COMPANY

BUSINESS SOLUTIONSIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.