Porschist 74

Page 1

PORSCHIST IN INDIA

Magazine voor de Porschefanaat • jaargang 19 • driemaandelijks • mei/juni 2023 • 74
'DRIVEN BY DREAMS'
PORSCHE CAYENNE 2023

Nieuwe Porsche Cayenne.

10

Uitgebreide doorontwikkeling van de succesvolle SUV. Porsche heeft zijn succesvolle luxe SUV grondig verfijnd. De nieuwe Cayenne debuteert met een in hoge mate gedigitaliseerd display- en bedieningsconcept, nieuwe ondersteltechnologie en innovatieve hightech voorzieningen. Hierdoor zijn niet alleen de prestaties op de weg en op het terrein verder uitgebreid, maar ook het luxueuze comfort van alledag.

22

De magie van een divers land. De grootste democratie ter wereld heeft een lange geschiedenis en unieke culturele identiteit. Het land is onmogelijk in één reis te ontdekken. We maken een weloverwogen keuze uit het rijke aanbod. We trekken naar het heilige centrum van de sikh-gelovigen in Amritsar, dompelen ons onder in de rust van het Amanbagh Resort in Rajasthan, gaan op zoek naar de Bengaalse tijger in Ranthambore en eindigen in de gonzende megastad Mumbai aan de Arabische Zee.

Verantwoordelijke uitgever: Sven Hoyaux

Hoyaux bvba

• Bergendreef 2

 0475/66 40 41

• 2970 Schilde

• info@porschist.be

• www.porschist.be

• #porschist_magazine

Indien u Porschist niet langer wenst te ontvangen, stuur dan een mail naar info@porschist.be

4
magazine
India.

Nieuwe Porsche 718 Spyder RS.

76

Openluchtgenot met hoogtoerige atmosferische motor. Dertig jaar na de presentatie van de conceptcar Boxster lanceert Porsche de krachtigste versie tot op heden van de populaire roadster met middenmotor: de nieuwe Porsche 718 Spyder RS. Voor het eerst wordt de hoogtoerige atmosferische motor van de 911 GT3 ingezet in een open sportwagen met middenmotorconcept.

Leonhard's Gallery presents .

116

Etiyé Dimma Poulsen en Hur Kyung-Ae.

Leonhard’s Gallery plaatst twee kunstenaars in de kijker: Etiyé Dimma Poulsen en Hur Kyung-Ae. De ene heeft Ethiopische roots en is keramiste, de andere komt uit Korea en schildert. Bij allebei staan kleuren en authenticiteit centraal in hun werk.

Benoît Ide.

122

Koning-schaakverzamelaar. Bordspelen bestaan al sinds mensenheugnis, maar geen enkel spel heeft zich ooit qua prestige kunnen meten met schaken, het spel der koningen. Benoît Ide is gebeten door schaken en heeft vanuit zijn grote passie voor het spel een uitzonderlijke collectie historische schaakstukken vergaard.

5
PORSCHIST INHOUD

Driven by Dreams

Porsche bestaat 75 jaar: een belangrijke mijlpaal in de roemrijke geschiedenis van het iconische automerk.

Het jubileumjaar wordt wereldwijd gevierd onder de slogan ‘Driven by Dreams’, drie woorden die perfect de essentie van Porsche definiëren.

Porsche is ontstaan uit de droom van één man. Een man die de auto waarvan hij droomde niet vond en dan maar besliste om hem zelf te bouwen. Eigenzinnig, gedurfd, geniaal. De realisatie van die droom markeerde een nieuw tijdperk in de autoindustrie en betekende het begin van een kleurrijk succesverhaal.

Want wat aanvankelijk de droomauto van zijn bedenker was, werd al snel de droomauto van velen. Na de Roadster 356 volgden er talloze andere Porschemodellen die de harten van liefhebbers over de hele wereld keer op keer in sneltempo veroverden en dat tot op de dag van vandaag blijven doen.

Het erfgoed van Ferdinand Porsche wordt dan ook nauwgezet in ere gehouden en het streven naar perfectie is bij elke verwezenlijking de eeuwige leidraad. Porsche drijft op traditie, innovatie en emotie. Porsche is zoveel meer dan een automerk. Porsche verleidt in Guards Red, prikkelt in Miami Blue en racet in Speed Yellow.

Het universum van Porsche is een plek waar ‘droom’ een werkwoord is, waar uit ongebreidelde inspiratie fantastische ideeën tot leven komen en waar passie en innovatie samensmelten tot een ijzersterk DNA. Het is een plek waar pioniers, visionairs en levensgenieters de handen in elkaar slaan.

Eén ding staat vast: Porsche zal ook de komende 75 jaar zijn dromen najagen en de autowereld op onnavolgbare wijze kleur geven.

7 PORSCHIST VOORWOORD

Nieuwe Porsche Cayenne

Uitgebreide doorontwikkeling van de succesvolle SUV.

orsche heeft de derde generatie van de Cayenne grondig herzien met ingrijpende wijzigingen aan de aandrijflijn, het onderstel, het design en de uitrusting. Hierdoor zijn niet alleen de prestaties op de weg en op het terrein verder uitgebreid, maar ook het luxueuze comfort van alledag.

Met zijn aangescherpt design en krachtigere motoren is en blijft de Cayenne wat hij altijd al was: de ultieme sportwagen binnen het SUV-segment.

11
PORSCHIST CAYENNE 2023

CAYENNE 2023 PORSCHIST

Porsche heeft zijn succesvolle luxe SUV grondig verfijnd. De nieuwe Cayenne debuteert met een in hoge mate gedigitaliseerd display- en bedieningsconcept, nieuwe ondersteltechnologie en innovatieve hightech voorzieningen. “Het is een van de meest uitgebreide productupgrades in de geschiedenis van Porsche”, zegt Michael Schätzle, Vice President Product Line Cayenne. High-definition ledmatrixkoplampen bieden wegverlichting op maat van elke rijsituatie, een luchtkwaliteitssysteem filtert schadelijke stoffen uit de lucht in het interieur, en voor het eerst in de Cayenne beschikt de voorste passagier over een eigen infotainmentdisplay, bijvoorbeeld voor het streamen van video’s tijdens de rit. Met zijn sterk opgewaardeerde design en krachtigere motorgamma benadrukt de Cayenne zijn claim om de sportiefste auto in zijn segment te zijn.

VERFIJND DESIGN, INNOVATIEVE VERLICHTINGSTECHNOLOGIE

De nieuwe Cayenne heeft nu een bijzonder expressieve uitstraling. Een nieuwe voorpartij in combinatie met sterker gewelfde spatborden, een nieuwe motorkap en technisch interessante koplampen benadrukken de breedte van het voertuig. Driedimensionaal vormgegeven achterlichten, strakke oppervlakken daaronder en een nieuwe achterbumper met geïntegreerde nummerplaathouder kenmerken het design van de achterzijde van de nieuwe Cayenne. Een uitgebreid kleurenpalet met drie nieuwe tinten, lichtgewicht sportpacks die tot 33 kilogram besparen voor de Cayenne Coupé, en een nieuw uitgebreid gamma van 20-, 21- en 22-duimsvelgen maken het mogelijk om de nieuwe Cayenne individueel en dynamisch te configureren.

Ledmatrixkoplampen zijn nu standaard op de nieuwe Cayenne. HD-ledmatrixkoplampen zijn een nieuwe optionele voorziening. Met twee high-definition modules en meer dan 32.000 pixels per koplamp herkent hun innovatieve technologie andere weggebruikers en om hen niet te verblinden wordt het licht van de grootlichtstand met pixelprecisie gedimd. De helderheid van de modules kan in meer dan 1.000 stappen worden geregeld, afhankelijk van de rijsituatie. Aangepaste lichtmodi verhogen de veiligheid en het comfort in verschillende rijsituaties.

Porsche heeft in de nieuwe Cayenne ook een luchtkwaliteitssysteem geïntroduceerd. Het voertuig gebruikt standaard predictieve navigatiegegevens om tunnelingangen verder op het traject te detecteren en activeert automatisch de luchtrecirculatie. Optioneel detecteert een sensor het niveau van fijnstofdeeltjes in de lucht om ze zo nodig meerdere keren door het fijnstoffilter te leiden. Bovendien verwijdert een ionisator veel ziektekiemen en verontreinigende stoffen uit de lucht, wat vooral heilzaam is voor mensen die lijden aan allergieën.

Bovendien kunnen klanten gebruikmaken van een uitgebreide reeks nieuwe en geoptimaliseerde rijhulpsystemen, met onder meer de actieve snelheidsbegrenzer en de uitwijkassistent, de bochtenassistent en het verbeterde Porsche InnoDrive als onderdeel van de adaptieve cruisecontrol. Dit betekent dat de nieuwe Cayenne nog beter in staat is zijn bestuurder te helpen in gevaarlijke situaties en in fileverkeer op snelwegen en hoofdwegen.

12
'Het is een van de meest uitgebreide productupgrades in de geschiedenis van Porsche.'
Michael Schätzle, Vice President Product Line Cayenne

GEDIGITALISEERD EN GERICHT OP DE BESTUURDER: PORSCHE DRIVER EXPERIENCE

Porsche heeft in de nieuwe Cayenne een volledig herzien display- en bedieningsconcept geïntegreerd. De nieuwe Porsche Driver Experience, voor het eerst geïntroduceerd in de Porsche Taycan, richt zich op de as van de bestuurder en optimaliseert de bediening. Functies die de bestuurder vaak gebruikt, bevinden zich pal op of onmiddellijk naast het stuurwiel. Zo heeft de hendel links achter het stuur nu extra functies voor de bediening van rijhulpsystemen. De selectiehendel voor de automatische versnellingsbak bevindt zich nu in de nieuwe Cayenne op het dashboard. Dat maakt op de nieuwe middenconsole plaats vrij voor opbergvakken en een grote bedieningsregelaar voor de klimaatregeling in een elegant zwart paneelontwerp. Grote, gemakkelijk toegankelijke bedieningselementen in combinatie met mechanische schakelaars voor de klimaatregeling en een haptische volumeregelaar staan garant voor optimale bedienbaarheid en een verfijnde look. Een belangrijk kenmerk van de nieuwe Porsche Driver Experience is de juiste balans tussen digitale en analoge elementen.

De vernieuwde cockpit van de Cayenne omvat voor het eerst een volledig digitaal instrumentenbord van 12,6 duim met een zogeheten gebogen en vrijstaand design en variabele weergavemogelijkheden. Een geoptimaliseerd head-updisplay is als optie beschikbaar. Het standaard centrale PCM-scherm (Porsche Communication Management) van 12,3 duim is harmonieus geïntegreerd in het nieuwe dashboard en biedt toegang tot alle relevante voertuigfuncties. Native apps zoals Spotify® en Apple Music® zijn voorzien om de connectiviteit in de nieuwe Cayenne te optimaliseren. Voor het eerst is nu ook een scherm van 10,9 duim beschikbaar aan passagierszijde. Dit verrijkt de rijervaring van de voorpassagier door prestatiegegevens weer te geven, aparte toegang te verschaffen tot de bedieningselementen van het infotainmentsysteem en, afhankelijk van de markt, de mogelijkheid te bieden om onderweg videocontent te streamen. Een speciale folie zorgt ervoor dat de bestuurder dit display niet kan zien.

15
PORSCHIST CAYENNE 2023
De nieuwe Porsche Driver Experience, voor het eerst geïntroduceerd in de Porsche Taycan, richt zich op de as van de bestuurder en optimaliseert de bediening.

GROTERE SPREIDING TUSSEN RIJCOMFORT EN PRESTATIES

Porsche rust de Cayenne nu af fabriek ook uit met een ophanging met stalen veren inclusief PASM (Porsche Active Suspension Management PASM). Nieuwe schokdempers met 2-kleppentechnologie en dus gescheiden in- en uitveerfasen maken nog betere prestaties in alle rijsituaties mogelijk. Met name het rijcomfort bij lage snelheden, de wegligging bij dynamisch bochtenwerk en de controle van duik-, steiger en rolbewegingen zijn merkbaar verbeterd. De rijervaring kan nog verder worden geoptimaliseerd met de nieuwe adaptieve luchtvering met 2 kamer-/2-kleppentechnologie. Die verbetert de rijervaring met een zacht veergedrag, stabiliseert het voertuig en vereenvoudigt het rijgedrag zowel op de weg als op het terrein, in vergelijking met de standaardvering en het vorige model. Tegelijkertijd verbetert de adaptieve luchtvering de rijprecisie en -prestaties en vermindert ze de koetswerkbewegingen in dynamische rijsituaties. De ophanging biedt ook een nog duidelijker onderscheid tussen de rijmodi Normal, Sport en Sport Plus.

HYBRIDE MODEL MET MEER VERMOGEN EN TOT 90 KILOMETER ELEKTRISCH RIJBEREIK

In Europa debuteert de nieuwe Cayenne met drie verschillende motorversies. Een uitgebreide verfijning van de door Porsche ontwikkelde 4.0-V8-biturbomotor vervangt de vroegere V6-motor in de nieuwe Cayenne S. Met een maximumvermogen van 349 kW (474 pk) en een koppel van 600 Nm – 25 kW (34 pk) en 50 Nm meer dan zijn voorganger – stuwt hij zowel de SUV als de SUV Coupé in 4,7 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 273 km/u. De instapversie van de Cayenne komt met een geoptimaliseerde 3.0-V6-turbomotor en beschikt nu over 260 kW (353 pk) en 500 Nm, wat 10 kW (13 pk) en 50 Nm meer is dan voorheen.

De zescilindermotor vormt ook de basis voor de aandrijflijn van de Cayenne E-Hybrid. In combinatie met een nieuwe elektromotor die 130 kW (176 pk) ontwikkelt, wat 30 kW meer is dan vroeger, stijgt het gecombineerde vermogen tot 346 kW (470 pk). Uitgerust met een hoogspanningsbatterij met een capaciteit die is toegenomen van 17,9 kWh tot 25,9 kWh, afhankelijk van het uitrustingsniveau, is nu een zuiver elektrisch WLTP-rijbereik tot 90 kilometer mogelijk. Een nieuwe geïntegreerde oplader van 11 kW verkort nu de oplaadtijd aan een geschikte stroombron tot minder dan tweeënhalf uur, ondanks de toegenomen batterijcapaciteit. Onderweg verhogen de geoptimaliseerde e-hybrid-rijmodi de efficiëntie van het voertuig.

16
CAYENNE 2023 PORSCHIST
Het is nu mogelijk om afhankelijk van de uitrusting tot 90 kilometer puur elektrisch te rijden.

CAYENNE 2023 PORSCHIST

Buiten de EU is de Turbo GT, die is ontworpen voor maximale prestaties op de weg, op de meeste Porsche-markten nog steeds het topmodel in het Cayenne-gamma. Hij is uitsluitend verkrijgbaar als coupé en maakt gebruik van alle optimalisaties en innovaties van de modellenreeks. Bovendien is het vermogen van de 4.0-V8-biturbomotor van de Turbo GT met 14 kW (19 pk) verhoogd tot 485 kW (659 pk). De Cayenne Turbo GT accele reert in 3,3 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 305 km/u.

VERKRIJGBAAR MET UITGEBREIDE STANDAARD UITRUSTING VOOR

PRIJZEN VANAF € 97.907,51 (INCL. BTW)

De standaarduitrusting van de Cayenne werd aanzienlijk uitgebreid, met onder meer ledmatrixkoplampen, Porsche Active Suspension Management, 20-duimsvelgen, Park Assist voor en achter inclusief achteruitrijcamera, en een smartphonebakje met inductieve oplaadfunctie tot 15 watt. In België biedt Porsche de nieuwe Cayenne aan voor prijzen vanaf € 97.907,51 (Coupé vanaf € 102.324,86) inclusief btw en landspecifieke uitrusting. De Cayenne E-Hybrid begint bij € 112.589,29 (Coupé vanaf € 115.836,93) en de Cayenne S bij € 117.057,82 (Coupé vanaf € 122.773,86). De nieuwe modellen zijn nu te bestellen, met leveringen in Europa vanaf juli 2023. ♦

JUWELIER HAESEVOETS WAREGEM Stormestraat 27, 8790 Waregem | T +32 (0)56 61 07 36 IWC BOUTIQUE ANTWERP Schuttershofstraat 9C, 2000 Antwerpen | T +32 (0)3 646 11 63
COCHIN WARM & SPICY GINGER SICILY LEMON I V O R Y COA S T FR E SH GR E E N GI N G E R ALICANTE PINK GRAPEFRUIT CONGO QUININE NIGERIA EARTHY GINGER ENGLAND ELDERFLOWER SPAIN ROSEMARY PROVENCE LEMON THYME MEXICO BITTER ORANGE STRATHMORE VALLEY, SCOTLAND RASPBERRIES
De Gouden Tempel in Amritsar.

INDIA

de magie van een divers land

tekst: kathleen van bremdt - foto's: sven hoyaux

PORSCHIST REIZEN

India is een intrigerend land. De grootste democratie ter wereld heeft een lange geschiedenis en unieke culturele identiteit. Het land is onmogelijk in één reis te ontdekken. We maken een weloverwogen keuze uit het rijke aanbod. We trekken naar het heilige centrum van de sikh-gelovigen in Amritsar, dompelen ons onder in de rust van het Amanbagh Resort in Rajasthan, gaan op zoek naar de Bengaalse tijger in Ranthambore en eindigen in de gonzende megastad Mumbai aan de Arabische Zee. Een boog van het noorden naar het westen van India. Zowel aan het begin als op het einde van onze reis maken we kennis met fervente Porscheliefhebbers.

AMRITSAR: DE HEILIGE STAD

De reis start in het noordwesten van India in de deelstaat Punjab, een van de welvarendste delen van het land. Wij richten onze aandacht op Amritsar , de heilige stad van de sikhs. We reserveren drie dagen om deze mythische stad te ontdekken en verblijven in het Taj Swarna , een fantastisch vijfsterrenhotel dat traditionele elegantie combineert met hedendaagse flair. Op onze kamer staat een schaal vol lokale zoetigheden met daarnaast een kader met vier afbeeldingen van de meest recente Porschist-covers. Dat iemand hiervoor de moeite heeft gedaan, vinden we uiterst attent. Om het helemaal af te maken staan er twee klokken: de ene geeft de lokale tijd aan en de andere die in Stuttgart. Dat is nog eens gastvriendelijkheid!

HET SIKHISME: DE LEER VAN TIEN GOEROES

In de lobby staat Jagroop Singh ons op te wachten. Hij zal ons de komende dagen door de stad gidsen. Met zijn donkergroene tulband, lange baard en rijzige gestalte is hij een opvallende verschijning. Hij maakt een kleine buiging en kijkt ons vriendelijk aan. We voelen meteen dat het met deze man zal klikken. De Punjabregio is de thuishaven van de sikhs. Met 26 miljoen aanhangers is het sikhisme de achtste grootste religie ter wereld. Het gros van de sikhs – zo’n twintig miljoen – woont in India, voornamelijk in de deelstaat Punjab, waar ze 60% van de bevolking uitmaken. Het sikhisme is een godsdienst waarvan we niet zo veel afweten. We hebben dan ook heel wat vragen. Met Jagroop aan onze zijde krijgen we beslist de antwoorden die we zoeken. We leren al meteen dat het sikhisme werd gevormd door een dynastie van tien goeroes, religieuze onderwijzers en predikers. Goeroe Nanak (1469 - 1539) was de grondlegger. Hij geloofde dat God één en dezelfde is in alle godsdiensten en richtte een nieuwe, progressieve religie op met als basisgedachten één God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid

24
REIZEN PORSCHIST
Het sikhisme telt 26 miljoen aanhangers en werd gevormd door een dynastie van tien goeroes.
Sikh met de typische dastar , de tulband waaraan alle sikhs ter wereld herkenbaar zijn.

REIZEN PORSCHIST

voor iedereen. Zijn volgelingen werden sikh genoemd, wat leerling of discipel betekent. ‘Het sikhisme is een levenshouding’, legt Jagroop uit. ‘Er wordt van ons verwacht dat we hard werken, nederig zijn en iedereen gelijk en met respect behandelen – ongeacht geloof, ras, leeftijd, sekse of sociale status. We hebben geen priesters, doen niet aan lege rituelen zoals het aanbidden van heiligen of het brengen van offers en verwerpen het kastenstelsel. We hebben ook geen heilige dag zoals de zondag bij de christenen of de sabbath bij de joden. Wel gaan we zo vaak mogelijk naar een van onze gurdwara’s , onze gebedshuizen. In ons geloof staat de gemeenschap centraal. God openbaart zich tussen de mensen. Dus daar moet je zijn.’

DE MAGIE VAN DE GOUDEN TEMPEL

Het heiligdom der heiligdommen is voor de sikhs de Gouden Tempel in Amritsar. Elk jaar trekken miljoenen bezoekers naar de tempel. De sereniteit die in het tempelcomplex heerst staat in schril contrast met de rest van de stad die luid en hektisch is. De bouw van de tempel werd gestart in 1604 onder leiding van de vijfde goeroe Arjan Sahib. Hij staat in het midden van het Sarovameer en is door middel van een witte brug met de oever verbonden. Op die brug staan honderden gelovigen geduldig aan te schuiven om een blik te kunnen werpen op het Granth Sahib – het heilige schrift van de sikhs dat een compilatie bevat van alle geschriften van alle goeroes. Op blote voeten en met het haar bedekt – de enige voorwaarden om binnen te mogen - lopen we door de prachtige marmeren gangen en gebouwen van de tempel. De ronde koepel is bedekt met maar liefst 100 kilo bladgoud en schittert in het zonlicht. We zijn onder de indruk van de grootsheid van het complex. Toen we voor het eerst de Taj Mahal in Agra zagen waren we enorm onder de indruk. Hier voelen we eenzelfde diep ontzag. Er gaat iets troostends en sacraals uit van deze plek. Het water van het meer zou bijzondere krachten hebben en we zien dan ook veel pelgrims zich onderdompelen in het heilige water.

26
Het heiligdom der heiligdommen is voor de sikhs de Gouden Tempel in Amritsar.

Sikh dompelt zich onder in het heilige water.

REIZEN PORSCHIST

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN

In een van de zijflanken van het tempelcomplex bevindt zich een van de grootste eetzalen ter wereld. Gemeenschappelijke keukens of langars hebben al sinds het ontstaan van het sikhgeloof een sleutelbetekenis in de religie, want volgens het credo van de eerste goeroe moet iedereen – ongeacht afkomst of religie – toegang kunnen hebben tot een volwaardige gratis maaltijd. Hier in de Gouden Tempel neemt dit altruïstisch denkgoed buitenproportionele vormen aan. Per dag worden hier maar liefst honderdduizend maaltijden geserveerd. In ellenlange rijen zitten de bezoekers naast elkaar op de grond. Jong en oud, blank en gekleurd, toerist en pelgrim… iedereen wacht tot zijn of haar bord gevuld wordt met roti, linzencurry, groenten en rijstpudding. De maaltijden worden ter plekke bereid met ingrediënten die gedoneerd zijn of gekocht met geld van donaties. We staan ervan versteld hoe rustig het in de hal is ondanks het grote aantal mensen.

Anders is het in de keukens zelf. Daar is het een drukte van jewelste. Hier wordt gewerkt, gezwoegd en gezweet. Grote kookwalmen komen ons tegemoet en de vloer is spiegelglad door de vele olie die gebruikt wordt.

28
In lange rijen doen tempelbezoekers zich te goed aan een gratis maaltijd.

Gemeenschappelijke keukens of langars hebben al sinds het ontstaan van het sikhgeloof een sleutelbetekenis in de religie.

Koks staan in overmaatse potten te roeren waarin 250 kilogram linzen liggen te pruttelen, vrouwen oliën in ijltempo chapati’s in die met 7.000 stuks per uur kraakvers uit de pletmachine rollen en dragers scheppen onvermoeibaar liters rijstpudding uit gietijzeren bassins. Ondanks het feit dat hier allemaal vrijwilligers aan het werk zijn die elkaar vaak van haar noch pluim kennen, loopt alles wonderbaarlijk vlot. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van wat hier gebeurt. De mooie Gouden Tempel is duidelijk niet alleen een spirituele plaats, maar ook een symbool van broederschap en gelijkheid, van eenheid en gastvrijheid. Jagroop verwoordt het nog mooier: ‘de Gouden Tempel is geen godshuis, maar een huis van de mensheid.’

In de keukens van de langar is het een drukte van jewelste.
30

EEN PORSCHE IN EEN MYSTIEKE GLOED

Al van voor ons vertrek naar India hadden we één beeld in gedachten: een Porsche met op de achtergrond de Gouden Tempel van Amritsar, naar het voorbeeld van de foto’s die we maakten op het Rode Plein in Moskou, voor het Potala Paleis in Tibet, voor het Vrijheidsmonument in Teheran en aan het Opera House in Sydney. ‘Daarvoor krijg je nooit toelating’, had de Porscheeigenaar ons gezegd, maar vragen staat vrij en na wat over en weer gepraat met de security mogen we de zwarte Macan even voor de hoofdingang van de tempel parkeren. Dat het weer niet meezit en er net een dichte mist hangt, nemen we voor lief want we hebben de foto die we wilden.

OP VISITE BIJ JAGROOP

De laatste dag in Amritsar nodigt Jagroop ons uit bij hem thuis. Hij woont in een eenvoudig, maar ruim huis op het platteland. Trots stelt hij zijn familie voor: zijn vrouw en twee kinderen, zijn broer en schoonzus, zijn neefje en zijn ouders. Ze wonen allemaal onder hetzelfde dak. ‘Zo hebben we het graag’, zegt Jagroop, ‘iedereen bij elkaar. Als de familie uitbreidt, bouwen we gewoon een extra verdieping.’ Cohousing op z’n Indiaas. De vrouwen hebben zich uitgesloofd om heel wat lekkers op tafel te brengen. We krijgen meteen chai (de typische zwarte thee met melk, suiker en kruiden) en pakora (gefrituurde hapjes). Sikhs eten vegetarisch en drinken geen alcohol. Jagroops broer is net bezig met het aanbrengen van zijn dastar , de tulband waaraan sikhs overal ter wereld herkenbaar zijn. Het ziet er geen eenvoudige klus uit. ‘Het vergt wat oefening, ja,’ lacht Jagroop. De sjaal is zo’n zes meter lang en één meter breed. Met draaiende bewegingen wikkelt de man het doek secuur om zijn hoofd. We vragen hoe belangrijk de tulband is. ‘Ik kan mij niet voorstellen ooit zonder dastar buiten te komen. De dastar bepaalt onze identiteit. Hij staat voor discipline, integriteit, nederigheid en spiritualiteit. De dastar houdt ook ons lange haar bij elkaar. We knippen ons haar nooit, want haar is heilig. Dat is een traditie die al teruggaat tot de eerste goeroes. Of de kleur van de tulband van belang is? willen we weten. ‘Nee,’ antwoordt Jagroop. Elke kleur mag. We kiezen gewoon de kleur die we mooi vinden.’

Naast de tulband toont Jagroop ons de vier andere attributen die een mannelijke sikh draagt: een kangha (houten kam), een kachhera (korte broek), een kara (stalen armband) en een kirpan (kleine dolk). ‘Die zaken krijgen jongens pas vanaf het moment dat ze gedoopt worden en dat is rond de leeftijd van dertien à veertien jaar. Ze moeten eerst begrijpen wat het inhoudt om sikh te zijn.’ Het is ons opgevallen hoeveel eerbied sikhs voor hun echtgenotes en vrouwen in het algemeen hebben. ‘Voor ons is een vrouw de bron van het fysieke bestaan van de mensheid. De eerste goeroe stelde dat mannen en vrouwen dezelfde ziel hebben en in alle opzichten gelijkwaardig zijn.’ Dat was een inzicht dat vijfhonderd jaar geleden behoorlijk vooruitstrevend was in een land waarin de geboorte van een dochter als tegenspoed werd beschouwd en het gemeengoed was dat een vrouw levend verbrand werd wanneer haar echtgenoot stierf. Als we bedenken dat dit inzicht al zolang in deze cultuur bestaat terwijl er nog zo veel plekken op de wereld zijn waar vrouwen nog volop gediscrimeerd worden, krijgen we alleen maar nog meer respect voor de wijsheid van de sikhs.

31
‘De Gouden Tempel is geen godshuis, maar een huis van de mensheid.’
PORSCHIST REIZEN
Jagroop, gids Amritsar

REIZEN PORSCHIST

DE BIZARRE GRENSCEREMONIE TUSSEN INDIA EN PAKISTAN

Tussen India en buurland Pakistan is er maar één echte grensovergang en die ligt op slechts 30 kilometer van Amritsar. Aan de Wagah-grenspost speelt zich al decennialang – sinds 1959 om precies te zijn – elke avond een haast surrealistisch schouwspel af. Net voor zonsondergang worden hier de vlaggen van beide landen ceremonieel neergehaald en de grenspoorten gesloten. Dit gaat gepaard met een militaire parade van de Indiase Border Security Force en de Pakistan Rangers. Aan beide zijden volgen duizenden uitgelaten toeschouwers de vertoning. We hebben het spektakel al enkele jaren geleden gezien, maar toen aan de andere kant, de Pakistaanse. Toen riepen we luidkeels ‘Pakistan, Zindabad!’ (Victorie aan Pakistan!). Nu scanderen we ‘Hindustan, Jai Hindi!’ (Victorie aan India). Het is nu eenmaal onmogelijk om je niet mee te laten slepen door het enthousiasme van de menigte. We stellen vast dat er niets veranderd is. De tribunes zitten aan beide kanten afgeladen vol, de muziek is nog steeds oorverdovend en het optreden van de militairen theatraal en semi-acrobatisch. De leden van de Indiase Border Security Force zien er fantastisch uit in hun rijkelijk gedecoreerde kaki uniformen en goud-roodkleurige waaier op het hoofddeksel. Na een half uur van onvervalst machogedrag staan de grenswachters recht tegenover elkaar met enkel een vavuüm als afscheiding. Na een bruuske handdruk worden de vlaggen neergehaald en minutieus opgeplooid waarna de metalen poort knarsend dichtschuift voor de nacht. India en Pakistan zijn buren, maar geen vrienden. De grensceremonie is dan ook een goede weergave van de realiteit. Het is een vertoning waar haat en liefde, feest en intimidatie, rivaliteit en broederschap door elkaar lopen.

32

De grensceremonie is een vertoning waar haat en liefde, feest en intimidatie, rivaliteit en broederschap door elkaar lopen.

33
Het optreden van de Indiase Border Security Force is theatraal en haast acrobatisch.
VISIT OUR DEALERS: ANTWERPEN BOURBON-SLEECKX - SCHILDE, 033 83 06 69 DE BOOMGAARD - LILLE, 014 55 45 17 HANOLUX - TURNHOUT, 014 41 76 74 BRUSSEL - BRUXELLES COMPAGNIE DES JARDINS - BRUXELLES, 023 75 72 39 PLAISIR DU JARDIN - BRUXELLES, 023 75 60 26 LIMBURG CARMETUM - KERMT-HASSELT, 011 25 46 55 CARMETUM - MAASMECHELEN, 089 23 78 37 NAMUR EST GILLOT - HANRET-EGHEZEE, 081 81 17 71 VLAAMS-BRABANT HOME & GARDEN - LEUVEN, 016 46 44 47 VANHIE - MEISE, 022 72 01 72 WEST-VLAANDEREN DRAFAB GREEN - POPERINGE, 057 30 00 41 DECOTUIN WOONDECO - MIDDELKERKE, 059 30 61 29 GHEQUIERE - KORTRIJK-AALBEKE, 056 41 29 65 MEUBILI - KNOKKE, 050 60 40 14 OOST-VLAANDEREN ‘T HOOFT - GENT (DRONGEN-BAARLE), 092 82 31 22 TUINMEUBELEN VAN MELE - HAMME, 052 47 90 14 VANDELLA LOCHRISTI - LOCHRISTI, 093 55 65 01 VAN PRAET – MOORSEL (AALST), 053 70 27 61

In Alwar ligt een van de mooiste resorts ter wereld: het Amanbagh, een Indiaas elysium ver weg van alles.

Hoofdgebouw van het Amanbagh Resort met zicht op het grote zwembad.

AMANBAGH: EEN ECHTE VREDESTUIN

We verlaten Amritsar en vliegen naar Delhi om vandaaruit naar onze volgende bestemming te rijden. Vanuit India’s hoofdstad staat ons nog een lange rit te wachten. Gelukkig hoeven we niet zelf te rijden en kunnen we rekenen op de diensten van een ervaren chauffeur. De rit verveelt geen seconde want we zijn al snel in het magische Rajasthan – de grootste deelstaat van India – bekend om zijn fascinerende cultuur en eeuwenoude geschiedenis. Overal in India is het straatbeeld kleurig en fleurig, maar hier in Rajasthan lijken de mensen er nog een schepje bovenop te doen. Dit is het land van de maharadja’s en rajputs met hun prachtige historische steden, spectaculaire forten en sprookjesachtige paleizen. De meeste mensen trekken naar de grote toeristische trekpleisters zoals Jaipur, Jodhpur en Udaipur maar wij zoeken doelbewust het platteland op. Daar, in het kleine dorpje Alwar, ligt een van de mooiste resorts ter wereld: het Amanbagh , een Indiaas elysium ver weg van alles. Amanbagh is een van de dertig resorts van de alom geprezen exclusieve luxehotelgroep Aman. De Amangroep staat bekend omwille van zijn keuze voor uitzonderlijk mooie locaties en een architectuur die afgestemd is op de lokale cultuur. Ook nu is het niet anders. Amanbagh ligt binnen een ommuurd terrein dat ooit door de maharadja van Alwar gebruikt werd als kamp voor jachtpartijen op herten, luipaarden en tijgers. We vergapen ons aan de pracht van het gebouwencomplex dat helemaal is opgetrokken in rozerode zandsteen en authentieke Mogolstijl. We zien lange gangen onder portaalbogen, bolvormige koepels op de daken en verborgen paviljoentjes, alles perfect symmetrisch, symbool voor goddelijke orde en harmonie. De fraai opengewerkte ramen en luiken zijn delicate blikvangers in een voor de rest eerder sober ontwerp. We ervaren een gevoel van absolute rust. De uitgestrekte tuinen met fruitbomen en ranke eucalyptusbomen vormen een prachtig contrast met de dorre schoonheid van het omliggende Aravali-gebergte. Het resort heeft slechts 24 suites – Aman houdt het altijd kleinschalig – maar die suites hebben wel de grootte van een huis. We openen de zware houten deur van ons Pool Pavilion en belanden in een zonovergrote ruimte met kingsizebed, zithoek en bureau. De badkamer in diepgroen Udaipur-marmer is zo groot dat we luid moeten praten om elkaar te verstaan. Het water in de ‘plunge pool’ in ons privétuintje heeft volgens de piccolo heel het jaar door de perfecte temperatuur.

37
PORSCHIST REIZEN

REIZEN PORSCHIST

EEN TOCHT DOOR DE INDIASE VELDEN

Hoe verleidelijk het ook is om een hele dag in het resort te vertoeven, de uitnodiging op onze kamer voor een ‘Sunset Cow Dust Tour’ lokt. In een open jeep verkennen we de omgeving buiten de muren van het domein. We rijden door eindeloze valleien met schitterende landschappen. De vele velden met mosterdbloemen kleuren diepgeel. Her en der staan er nog goed bewaarde hindoetempels als exotisch merkteken. Als de tempel nog in gebruik is, wappert er een vlag. Is die er niet, dan is de tempel ontheiligd en mag hij gebruikt worden voor een gezellige picknick met vrienden en familie, een amoureus rendez-vous’tje of een bruiloft. Rond vier uur, wanneer de zon langzaam ondergaat, trekken de koeien op eigen houtje huiswaarts. We komen ze tegen langs de weg, in grote kuddes, sjokkend in een rustig tempo. Niemand die hen begeleidt. De naam van de uitstap is naar dit fenomeen vernoemd. ‘Dust’ verwijst naar het stof dat de dieren opwerpen wanneer ze op de zandwegen lopen.

38
Bij een hindoetempel die nog in gebruik is wappert er een vlag.

REIZEN PORSCHIST

HET SPOOKT IN BHANGARH

Heel Rajasthan is gezegend met overblijfselen uit een rijk verleden, maar terwijl vele forten en paleizen geroemd worden om hun sublieme schoonheid en grandeur is er eentje dat om iets helemaal anders bekend staat. Het Bhangarh Fort staat te boek als The most Haunted Fort van India. Een griezelfort dus. Bhangarh ligt slechts op een half uurtje rijden van het Amanbagh resort. In de 17de eeuw was het een welvarend stadje met steegjes, marktpleintjes, tempels, huizen en hoog op de heuvel een prachtig paleis. Een fort, drie dikke vestigingsmuren en vijf massieve poorten beschermden de stad tegen indringers. Het ging de 10.000 bewoners voor de wind en de stad floreerde. Daar kwam in 1720 abrupt een einde aan toen alle bewoners in het niets verdwenen. Hoe en waarom, dat weet niemand. Dat is natuurlijk uitgelezen voer voor een hele resem legenden en verhalen, de ene al angstaanjagender en gruwelijker dan de andere. Eén ding staat volgens de plaatstelijke bevolking als een paal boven water: het gebied is vervloekt. ’s Nachts zouden er angstaanjagende geluiden te horen zijn, vreemde schimmen opduiken en bizarre ongelukken gebeuren. Het gaat zelfs zo ver dat de Archaelogical Survey of India besloot dat het Bhangarh Fort tussen 6 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends verboden terrein is en niemand het domein mag betreden.

40
Sommige delen van het Bhangarh Fort zijn nog volledig intact.

Maar nu is het dag en lopen we dus geen gevaar. Het complex is veel groter dan we verwacht hadden. De gebouwen mogen dan wel na 400 jaar verwaarlozing vervallen zijn, het geheel ziet er nog steeds majestueus uit en vooral in de tempels zien we nog de sporen van vroeger vakmanschap. De vele ruïnes worden nu bewoond door grote groepen resusaapjes die het er reuze naar hun zin hebben. Zeker als ze af en toe een nootje of een stukje fruit van een bezoeker kunnen jatten. Immense banyanbomen strekken hun wortels uit over de gebarsten stenen wat ons aan Angkor Wat in Cambodja doet denken.

Tussen de bezoekers zijn er vele vrouwen van de Meena, een lokale stam. Ze zijn prachtig uitgedost in alle kleuren van de regenboog en beladen met een overvloed aan juwelen. Ze laten zich maar al te graag fotograferen. Hun gulle lach krijgen we er gratis bij. Het is een hele klim naar het paleis zelf maar op de top hebben we een fenomenaal uitzicht over de hele site. Nu pas zien we hoe weelderig groen en bebost de omgeving is. We proberen ons voor te stellen hoe het geweest moet zijn om als maharadja bij het ochtendgloren naar buiten te kijken en te weten dat je heer en meester bent over een terrein dat zich uitstrekt tot aan de horizon. Vervloekt of niet? Wie zal het zeggen? Voor ons is Bhangarh Fort een wondermooie, mysterieuze schim van een raadselachtig verleden.

41
Bhangarh Fort is een wondermooie, mysterieuze schim van een raadselachtig verleden.
44
Een familie Bengaalse tijgers.
45

OP SAFARI IN RANTHAMBORE

Rajasthan kan ook uitpakken met prachtige natuurgebieden met een gevarieerde dierenwereld. Je kan er zelfs op safari gaan, want er leven olifanten, wolven, neushoorns, panters en tijgers. Veel van deze dieren zijn met uitsterven bedreigd wat de Indiase overheid deed beslissen om het wildleven te beschermen met een netwerk van nationale parken en reservaten. Een van die reservaten is het Ranthambore National Park waar zo’n 80 Bengaalse tijgers leven. Van de 40.000 exemplaren die aan het begin van de 20ste eeuw in India leefden, zijn er nu nog een schamele 1.000 over. Het park - ooit het jachtgebied van de maharadja van Jaipur - is sinds 1955 een wildreservaat en is een van de beste plaatsen ter wereld om tijgers in het wild te zien. Het park voert een strikt beleid. Je moet op voorhand een ticket boeken want het aantal bezoekers per dag is beperkt en je moet gebruik maken van een jeep, chauffeur en ranger van het park.

We merken al gauw dat het niet makkelijk is om dieren te spotten. Dit is geen weidse Afrikaanse savanne, maar een heuvelig, dichtbebost gebied met her en der een open vlakte of een waterpartij. We zijn aangewezen op de expertise van onze gids. Gelukkig kent hij het park en zijn bewoners op zijn duimpje en leidt hij onze blik naar het moois dat ons omringt. Sambharherten, impala’s, everzwijnen, makaken, stokstaartjes en zwarte bokken passeren de revue. Aan de waterkant ligt een krokodil te soezen. Op de rots voor haar strijkt een grote cormorant neer. Zijn zwarte veren glanzen in de zon. Wat verderop ligt een dode stierantilope met een grote hap uit het achterlichaam. ‘Dit is het werk van een tijger’, weet onze ranger met zekerheid. ‘Waarschijnlijk ligt de tijger nu ergens onder een boom zijn maaltijd te verteren.’ Of hij nog terugkomt? willen we weten. ‘O ja, die komt zeker terug,’ zegt de ranger, ‘de vraag is alleen wanneer.’ We besluiten verder te rijden in de hoop het dier ergens te ontdekken, maar na twee uur hebben we nog steeds geen tijger gezien. Net wanneer we het voor bekeken willen houden, steekt de ranger zijn hand op en maant ons tot stilte.. Zou het dan toch zo ver zijn? En jawel hoor, alsof hij een podium betreedt, wandelt de tijger vanuit het struikgewas naar ons toe. Een gestroomlijnd silhouet met een geelbruine vacht, atletisch en gespierd, een en al gratie en kracht. Zijn amberkleurige ogen kijken ons indringend aan. De tijger is veel groter en imposanter dan we ons hadden voorgesteld. Ongewild maakt een primaire angst zich van ons meester. Eén uithaal en we kunnen onze ontmoeting niet maar navertellen. We hopen dat deze Shere Khan nog weet dat de rest van zijn maaltijd ergens anders in het park op hem ligt te wachten. Na enkele minuten verdwijnt het dier weer. Wat een belevenis! De volgende dag rijden we meteen terug naar dezelfde plek. Een perfect idee, zo blijkt, want we arriveren er net op het moment dat een groep van vijf tijgers hun dorst lest. De ranger kijkt ons lachend aan: ‘Jullie reizen onder een goed gesternte.

46
REIZEN PORSCHIST

AMAN-I-KHAS: ULTIEME LUXE IN VOLLE NATUUR

Wanneer je op safari gaat hoort het er zo’n beetje bij dat je in een tent slaapt. Laat nu de Amangroep nog een tweede accommodatie in India hebben: Aman-i-Khas, op drie uurtjes rijden van Amanbagh en perfect gelegen op de drempel van het Ranthambore reservaat. De tenten-enclave van Amani-Khas is gebouwd naar het voorbeeld van de keizerlijke mogoltenten die heuse mobiele paleizen waren. Dat geeft al een beetje aan hoe dit resort eruit ziet. Er zijn slechts tien gastententen, maar wat voor tenten! Met een oppervlakte van 120 m² en een hoogte van 6 meter heb je een zee van ruimte. De tenten zijn verdeeld in een zit-, woon- en slaapgedeelte van elkaar afgescheiden door roomwitte gordijnen die van de luifel van de tent afdalen. Een elegant interieur met koloniale meubelen en exotische details voorziet in alle luxe. Dit is glamping in overtreffende trap. In het kamp leidt een kleine binnenplaats naar een verhoogd terras. Hier bevinden zich de dining – en wellnesstenten. Ze kijken uit op een verzonken patio met vuurplaats, de ideale plek om te verpozen of na het avondeten de heldere sterrenhemel te bewonderen. Om het helemaal af te maken, staat er een persoonlijke butler voor ons klaar die hier ‘batman’ wordt genoemd, een term uit de Britse cavalerie (niet te verwarren met de fictieve superheld dus). Wij kunnen rekenen op de diensten van Kuldeep. Binnen de kortste keren weet de jongeman alles over onze gewoontes en voorliefdes. Eigenlijk hoeven we met Kuldeep aan onze zijde aan niets meer te denken.

48
REIZEN PORSCHIST
De tenten-enclave van Aman-i-Khas is gebouwd naar het voorbeeld van de keizerlijke mogoltenten.
De luxe van het Aman-i-Khas tentenkamp.

EEUWENOUD FORT

India zou India niet zijn als er ook in dit gebied geen historisch erfgoed te vinden zou zijn. Het Ranthambore Fort , gelegen in het nationaal park, is een van de oudste forten in India en UNESCOwerelderfgoed. Een breed pad met 250 treden leidt naar de uitgestrekte site op de top van de Thambore-berg. Aan de kant van de weg verkoopt een oude man met indrukwekkende snor zelfgemaakte reukwaters van rozen, frangipanibloemen, citroengras en hibiscus. De zachte aroma’s zweven ons tegemoet. Het panorama op de top is adembenemend. We zien eeuwenoude muren, massieve poorten en restanten van paleizen en tempels verspreid over grote grasvlakten tegen een achtergrond van ruige bergen. Het complex dateert van de tiende eeuw. In de overblijfselen schuilt een millenium aan geschiedenis: hoofdstad van een hindu-rijk, verblijfplaats van een sultan, gevangenisfort van een mogol en paleis van een maharadja … Ranthambore heeft een bewogen verleden, heeft volkeren en heersers zien komen en gaan en was het toneel van vele veldslagen en belegeringen.

49
Een kaart toont de uitgestrektheid van het domein van het Ranthambore Fort.

DESIGN VILLA MET ZEEZICHT

BENISSA | COSTA BLANCA NOORD | SPANJE

PRACHTIGE MODERNE ARCHITECTUUR 3 SLAAPKAMERS | 3 BADKAMERS INFINITY POOL AAN HET STRAND VAN LA FUSTERA

INFODAGEN SPAANS VASTGOED

ZATERDAG 10 & ZONDAG 11 JUNI

MAAK UW AFSPRAAK VIA 03/283.87.87

TURNHOUTSEBAAN 72 TE 2970 SCHILDE | TEL: 03/283.87.87 | MAIL: INFO@HIPESTATES.COM WWW.HIPESTATES.COM
BIV 504.093

MUMBAI: EEN OVERWELDIGENDE MEGAPOLIS

Van het liefelijke Indiase platteland naar het hektische Mumbai is een overgang om u tegen te zeggen. Met bijna 23 miljoen inwoners is Mumbai een stad van superlatieven, paradoxen en contrasten. Mumbai is één brok energie en een aanslag op al onze zintuigen. We gunnen ons even de tijd om te wennen aan het meedogenloze ritme van deze megastad. De grote immigratie doorheen de eeuwen heeft ertoe geleid dat Mumbai een enorm gemêleerde bevolking heeft. Mumbai is zowat India in een – weliswaar grote - notendop waar bijna alle bevolkingsgroepen, talen en religies van het land vertegenwoordigd zijn. Het is opmerkelijk hoe makkelijk al die verschillende culturen met elkaar weten om te gaan. Maar verschillen zijn dan ook de standaard in de stad. Een kleine bovenlaag van superrijken woont naast een verpauperd proletariaat. In de bebouwing zien we zowel moderne wolkenkrabbers met veel glas en staal als Victoriaanse gebouwen uit de koloniale tijd, prachtige tempels en historische gebouwen als eindeloze krottenwijken en huurkazernes. De informele economie op straat is in Mumbai even groot en belangrijk als de formele in de gebouwen.

TAJ MAHAL PALACE: HISTORISCHE GRANDEUR

Een van de meest iconische gebouwen van de stad is het prestigieuze Taj Mahal Palace Hotel. Het imposante, in koloniale stijl opgetrokken hotel met de markante centrale rode koepel, opende haar deuren in 1903. De bouw van dit legendarische hotel werd gefinancierd door de Tata’s, een schatrijke familie die nog steeds een dominerende positie in de stad en het land inneemt. Het was een van de eerste zogeheten ‘grand hotels’ ter wereld en maakt onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis van de stad. In de beginjaren was het Taj waarschijnlijk de enige plaats ter wereld waar een Britse onderkoning en een Indiase maharadja elkaar informeel konden ontmoeten. Naarmate de decennia verstreken en de goede reputatie van het hotel zich verspreidde, werd de lijst van eminente gasten steeds langer. Zowat iedereen met naam en faam sliep (of slaapt) bij zijn of haar bezoek aan India in dit hotel: alle Amerikaanse presidenten van de laatste vijftig jaar, zo goed

52
REIZEN PORSCHIST
Het Taj Mahal Palace was een van de eerste zogeheten ‘grand hotels’ ter wereld.
De façade van het Taj Mahal Palace in een gouden gloed, Mumbai.

REIZEN PORSCHIST

als elk koninklijk huis ter wereld, internationale filmsterren, muzikanten, rocksterren, noem maar op, plaatsten al hun naam in het gastenboek. Een verblijf hier is dan ook meer dan louter een overnachting. Het is een ervaring, een duik in een rijk historisch verleden. Het hotel is binnenin even indrukwekkend als aan de buitenkant met gewelfde albasten plafonds, onyx zuilen, handgeweven zijden tapijten, kristallen kroonluchters en een eclectische collectie meubels. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag werd het hotel volledig onder handen genomen en met veel zorg gerenoveerd zodat het klaar is voor de volgende honderd jaar.

‘WIJ BUIGEN NIET VOOR TERREUR.’

Op 26 november 2008 werd Mumbai getroffen door een reeks gelijktijdig gepleegde terroristische aanslagen. Een van de doelwitten was het Taj Mahal Palace waar de aanslag uitmondde in een driedaagse gijzeling. Gedurende 68 uur zaten ongeveer 450 mensen gevangen in het hotel. Tijdens die belegering kwamen 31 mensen om het leven. Dat er niet meer slachtoffers vielen is te danken aan het heldhaftig optreden van het hotelpersoneel dat niettegenstaande het meedogenloze optreden van de terroristen de veiligheid van de gasten bleef vooropstellen. Verschillende brandhaarden vernielden delen van de historische vleugel. Toch heropende het luxehotel amper een maand na het drama opnieuw de deuren. Het was een overduidelijk statement: terreur krijgt ons niet klein. Alle medewerkers die in het hotel aanwezig waren tijdens de aanslag dachten er precies hetzelfde over. Velen van hen werken vandaag nog steeds in ‘hun Taj’.

54
De grandeur van het interieur van het Taj Mahal Palace.

GATEWAY OF INDIA ALS PRACHTIG DECOR

Vanuit onze hotelkamer op de vierde verdieping van het Taj Mahal Palace kijken we recht op de Arabische Zee en de Gateway of India . De 26 meter hoge majestueuze triomfboog is een van de bekenste bezienswaardigheden in Mumbai, gebouwd ter ere van het bezoek van koning George V van Engeland in 1911. Op de plek waar hij staat kwamen alle schepen uit alle delen van de wereld aan waardoor de Gateway letterlijk de toegangspoort tot India was. Samen met het Taj Mahal Palace Hotel was dit het eerste wat de bezoekers zagen. Toen de laatste Britse soldaten op 28 februari 1948 India verlieten, liepen ze symbolisch onder de boog door.

Het grote plein voor de poort lijkt ons de ideale plek voor enkele foto’s van de prachtige Taycan die Porsche Centre India ons ter beschikking heeft gesteld. Eén klein probleem: het plein is enkel toegankelijk voor voetgangers. Maar we hebben al wel meer klaargespeeld en wenden ons tot de Mumbai Police die de plaats bewaakt. Voor we het goed en wel beseffen zitten we hopeloos verstrikt in het web van de slome Indiase bureaucratie. We worden van het kastje naar de muur gestuurd en kloppen zowat bij alle havenautoriteiten, politiekantoren en veiligheidsdiensten aan. Na vier uur palaveren en héél veel geduld krijgen we groen licht. We mogen de volgende dag gedurende een half uur met de Porsche op het plein. Halleluja. Bij het ochtendgloren rijden we naar het plein. Zo vroeg op de dag is het er nog rustig. Wanneer de zon haar eerste stralen op de triomfboog werpt en de façade van het Taj Mahal Palace Hotel in een gouden gloed zet, laten we onze camera’s klikken.

55
Taycan met de imposante Gateway of India als achtergrond.

REIZEN PORSCHIST

EN… ACTIE!

Mumbai is naast zovele andere dingen ook het epicentrum van de Indiase filmindustrie, in de volksmond bekend als Bollywood . Bollywood levert per jaar meer films dan zijn Amerikaanse tegenhanger. In Mumbai worden de populaire Hindi-films gemaakt, spektakelstukken met veel drama, romantiek en actie afgewisseld met zang en dans. De muzikale scènes zijn zeker zo belangrijk als de verhaallijn. Meestal zijn ze al op voorhand opgenomen zodat de acteurs ze playbacken. Die acteurs worden stuk voor stuk gekozen op basis van hun knappe looks. Als je een Miss-verkiezing hebt gewonnen is de kans groot dat je een veelgevraagde Bollywood-actrice wordt. De filmsterren zijn bij de bevolking razendpopulair. Een Bollywood-film ziet er altijd heel kleurrijk, exotisch en sprookjesachtig uit. De ideale formule om bij weg te dromen. En dat is precies de reden waarom er per dag tienduizenden bezoekers naar de bioscoop trekken. Het is voor velen de enige manier om even te ontsnappen aan de harde realiteit van elke dag. Dat een Bollywood-film gemiddeld drie tot vier uur duurt vindt elke bioscoopganger dan ook prima.

56
In Mumbai worden de populaire Hindi-films gemaakt. De felrode sari van Rani past perfect bij de Porsche Taycan.

Sinds 1975 is VERSANI gepassioneerd door Italiaans sanitair en bouwden we onafgebroken een exclusief gamma uit van badkamermeubelen op maat en duurzaam kraanwerk.

VERSANI is select dealer voor de Italiaanse topmerken CASABATH, FANTINI en HOTBATH.

VRAAG ONLINE UW AFSPRAAK: WWW.VERSANI.BE

V ersa n i n v l A te a l aan 1 1 l 2 2 7 0 Herentho u t
FANTINI – Icona Classic – design Vincent Van Duysen

DE WASMANNEN VAN DHOBI GHAT

Hoe die realiteit van een gewone Indiër eruit ziet, zien we op de terugweg. We stoppen aan Dhobi Ghat , ’s werelds grootste menselijke wasmachine. Hier zien we hoe hard de leden van de lage kasten moeten werken om brood op de plank te brengen. Elke dag wassen hier meer dan tweeduizend mannen enorme bergen kleding, lakens en handdoeken. Ze staan in betonnen bakken en slaan het vuil met de hand uit het wasgoed. De dhobi’s halen het wasgoed op van hotels, ziekenhuizen, restaurants en kledingfabrieken en leveren het de dag erop netjes gewassen en gedroogd terug af. Voor een kleine meerprijs wordt de was ook gestreken. Ook gewone Indiase gezinnen maken gebruik van hun diensten. De was laten doen is in India goedkoper dan de aanschaf van een wasmachine. Je zou denken dat er tussen de miljoenen stukken wasgoed weleens een kledingstuk zoek raakt, maar gek genoeg is dit in de ruim 140 jaar dat de wasplaats bestaat nog nooit gebeurd. Juist omdat het systeem van de dhobi’s al decennialang zo goed werkt, geven ze hun geheimen niet prijs.

59
PORSCHIST REIZEN
Dhobi Ghat is ’s werelds grootste menselijke wasmachine.
Talloze waslijnen in Dhobi Ghat.

EEN REIS VOL AFWISSELING

Zoals verwacht keren we terug met een overdaad aan indrukken. Dat is nu eenmaal wat India met je doet. De reis was een perfecte mix van geschiedenis, cultuur en natuur met als fijne constante de diepgewortelde hartelijkheid van de Indiërs die een extra dimensie toevoegt aan alles wat je in het land doet of beleeft. ♦

Met dank aan:

- Cristina Clerici, PR director Aman-resorts (Amanbagh & Aman-i-Khas)

- Nisha Dgage, Public Relations & Marketing Communications Taj Mahal Palace, Mumbai.

- Inge Van Lysebeth, Manager Amazing Destinations

- Carmen Polfliet, Travel Designer Amazing Destinations

- Vikas Solanki, General Manager Sita Travel Company

- Manolito Vujicic, Brand Director van Porsche India

- Harkirat Singh, Marketing and PR Porsche India

- Dr. Uma Shanker Singh, Porsche-eigenaar Amritsar

- Jagroop, gids Amritsar

- Kuldeep, onze ‘batman’ in Aman-i-Khas

- Yed, gids Bollywood

60
REIZEN PORSCHIST
esigned for dynamic seating
D
sofa Tigra Divanbase - design Verhaert New Products
jori.com

Manolito Vujicic, Brand Director van Porsche India: boordevol ideeën en doordrongen van Porsche

orsche bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt overal ter wereld uitvoerig gevierd.

Porsche India pakte in januari uit met het Festival of Dreams, een groots opgezet tweedaags event waarop alle Porscheliefhebbers welkom waren. De hoofdrol was weggelegd voor de 718 Cayman GT4 RS die met veel spektakel voor het eerst aan het Indiaas publiek werd voorgesteld. We konden er praten met Manolito Vujicic, sinds twee jaar Brand Director van Porsche India. Een sympathieke jonge vijftiger die bruist van energie en vastberaden is om Porsche India naar – zoals hij het zelf noemt –the next level te brengen.

Jouw naam doet ons vermoeden dat je niet uit India afkomstig bent.

Nee, ik heb de Duitse nationaliteit. Mijn ouders komen uit ex-Yoegoslavië en zijn naar Duitsland geëmigreerd. Ik ben opgegroeid in Ravensburg, in het zuiden van Duitsland. In India kan niemand mijn naam uitspreken. Iedereen zegt gewoon Mano. (lacht)

Hoe ben je bij Porsche beland?

Ik werk ondertussen al 19 jaar voor Porsche. Ik ben gestart als Brand Manager in Belgrado (Servië) en ben daar behoorlijk snel doorgegroeid tot Managing Director. Het was voor mij heel fijn om enkele jaren te wonen en te werken in het land waar mijn roots liggen. Ik ontmoette er mijn vrouw en we kregen er onze eerste zoon. In 2017 kreeg ik de kans om Porsche Brand President in Hangzhou (China) voor de Porsche Holding te worden. We verhuisden naar China waar ons gezin werd uitgebreid met twee dochters. Na Porsche China kwam Porsche India op mijn pad. Sinds 2 jaar ben ik Brand Director hier in Mumbai.

64 INTERVIEW PORSCHIST
tekst: kathleen van bremdt - foto's: sven hoyaux
‘Keeping the dreamers dreaming: dat is hier mijn job.’
Manolito Vujicic
Kathleen Van Bremdt en Manolito Vujicic.

Hoe bevalt het leven in Mumbai je?

Mumbai is een ontzettend vibrerende stad waar elke dag iets nieuws te ontdekken valt. Wat mij echter het meeste bekoort, ziijn de mensen. Indiërs zijn ontzettend positief ingesteld en hebben altijd een lach op het gezicht. Ze zijn bovendien ruimdenkend en nieuwsgierig en staan altijd open voor nieuwe ideeën. Ik ben enorm dankbaar voor het fantastische team waarmee ik mag samenwerken. We trekken allemaal aan hetzelfde zeel en ik ben ervan overtuigd dat we samen nog veel zullen bereiken. Het helpt wellicht dat Indiërs echte autofreaks zijn. Ze kunnen van ’s morgens tot ’s avonds over auto’s praten, vooral over sportauto’s. Dat is het grote verschil met de markt in China. In China kopen mensen een Porsche omwille van het imago. In India omdat ze gek zijn op Porsche en er altijd van gedroomd hebben.

Hoe loopt de verkoop van Porsche in India?

Die zit helemaal in de lift. De laatste twee jaar verhoogden we onze verkoop met 64 %. Porsche was de afgelopen jaren het snelst groeiende luxeautomerk in India. Met een verkoopcijfer van 779 auto’s was 2022 ons beste verkoopjaar ooit. Porsche heeft momenteel 8 showrooms in India en 1 Porsche Studio en er liggen al plannen voor verdere uitbreiding op tafel. Het hoofdkantoor van Porsche India is hier in Mumbai.

65
‘Durf zit in het DNA van Porsche.’ Manolito Vujicic

INTERVIEW PORSCHIST

Je bent een bevlogen ondernemer. Wat is voor jou als Brand Manager het belangrijkste?

We weten dat Porsche overal succesvol is zolang de klant centraal staat. Het verkopen van een Porsche is gemakkelijk en moeilijk tegelijkertijd. Gemakkelijk omdat het in se gewoon draait om het tevredenstellen van de klant, moeilijk omdat iedereen anders is. Iedereen heeft een eigen relatie met zijn auto. We moeten aanvoelen wat voor de klant belangrijk is. Sommigen zijn op zoek naar opwinding, naar puur rijplezier, anderen vinden snelheid belangrijk, weer anderen willen een mooie en comfortabele gezinsauto… iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om het verschil te maken. Ik heb de voorbije twee jaar heel hard gewerkt aan het verstevigen van onze contacten met dealers en klanten. Vorig jaar organiseerden we een van de grootste circuitevenementen in India, de 'Porsche Experience', die gedurende 30 dagen plaatsvond op 2 circuits (1 in het noorden van India en 1 in het zuiden) en waaraan meer dan 450 deelnemers deelnamen. De deelnemers kregen de kans om het hele gamma te ervaren. Het draait allemaal om de beleving van een droomauto. Keeping the dreamers dreaming: dat is hier mijn job.

Welk model verkoopt het beste in India?

Dat zijn de SUV’s – de Cayenne en de Macan. Samen zijn ze goed voor 60% van onze verkoop waarbij de Cayenne met stip onze bestseller is. Daarnaast is er veel interesse voor de sportwagenmodellen.

Hoe doet de Taycan, de elektrische Porsche, het in India?

Verbazend goed. Als je bedenkt dat de Taycan pas anderhalf jaar geleden in India op de markt is gebracht en ondertussen al 10% van ons verkoopcijfer vertegenwoordigt, dan kan ik dat gerust een enorm succes noemen. Zeker als je bedenkt dat het om een elektrische auto gaat – een heel nieuw concept dus – en dat er aan de auto een stevig prijskaartje hangt. Heel belangrijk is nu hoe het land zich verder ontwikkelt wat infrastructuur betreft en hoe het zal inspelen op de veranderende transportcultuur. Voor een land als India is dat een hele uitdaging. Privé-laadpalen die thuis geïnstalleerd worden zijn een deel van de oplossing, maar zijn uiteraard niet voldoende.

Wat de Taycan betreft heb je trouwens een onwaarschijnlijke stunt gerealiseerd: een roadtrip van 4.500 kilometer dwars door India. Wat was de bedoeling van die trip? Zoals alles in het leven is het gestart vanuit een idee. De elektrische auto is een relatief nieuw vervoermiddel en de grootste zorg van mensen is nog steeds de actieradius. We wilden bewijzen dat een Taycan wel degelijk geschikt is voor een lange rit. En die lange rit werd steeds langer tot we uiteindelijk beslisten om er een K2K van te maken.

Wat is de K2K precies?

De K2K is een rit van Kasjmir in het noorden van India naar Kanyakumari in het zuiden van India over gevarieerd en lastig terrein in onvoorspelbare omstandigheden. De route behoort tot het rijtje van spraakmakende roadtrips die bij autoliefhebbers op hun bucketlist staan zoals de North Coast 500 in Schotland, de Nurburgring Nordschleife in Duitsland of de Tail of the Dragon in de VS. Vanuit het idee ontstond een concept en dat hebben we omgezet in realiteit. Een team van vier journalisten legde de rit in augustus 2022 af. Ze deden er twee weken over. De reis werd in realtime gedocumenteerd via sociale media.

Toch associeer je zo’n trip eerder met een Cayenne Turbo dan met een elektrische Porsche. Zeker gezien de toestand van de wegen in India.

Dat is net het hele punt. Met een Cayenne 4.500 kilometer rijden is nauwelijks een prestatie, maar met een standaard Taycan hetzelfde doen is heel andere koek. Dat dit gelukt is, bewijst dat de Taycan heel wat aankan en dat je met wat planning en een vooruitziende blik ook lange trips kan maken. Natuurlijk hadden we om dat laatste duidelijk te maken ook een makkelijker traject kunnen kiezen, maar je moet ervoor durven gaan. Als je niets doet, kan je geen fouten maken. Maar als je niets doet, kan je ook niet evolueren. Het is zoals het verhaal van Porsche zelf: een man die een duidelijk idee had van de auto die hij wilde, maar hem niet vond en dan maar besloot om hem zelf te maken. Durf zit in het DNA van Porsche. Mijn team en ik hebben nog grootse plannen voor Porsche in India. Ik hoop dat ik hier nog een hele tijd mag blijven om zoveel mogelijk te realiseren. ♦

We zijn ervan overtuigd dat jou dat zal lukken, Manolito.

66

Upgrade to perfection

Ontvang tot € 1.500 als u uw oude tv of speakers inruilt voor de nieuwe Bang & Olufsen. Ga naar www.vanhavere.be voor meer informatie en ontdek hoe u uw home-entertainment naar een hoger niveau kunt tillen.*

Bang & Olufsen Antwerpen

Riemstraat 22B • Antwerpen • 03/288.91.08

Bang & Olufsen Kapellen

Essenhoutstraat 52 • Kapellen • 03/664.75.68

www.vanhavere.be

*actie geldig tot 31 augustus’ 23, voorwaarden verkrijgbaar in onze winkels of op www.vanhavere.be
architecturale
Bezoek onze CONCEPT STORE. Ontdek hoe je het hele jaar door van je tuin of terras geniet in stijl. UMBRIS.BE | Brandstraat 26, 9160 Lokeren Maak een afspraak via de website of bel naar +32 9 353 73 73
terras overkapping

Dr. Uma Shanker Singh: een man in balans.

ls CEO van één van de grootste producenten van Ayurvedische medicijnen en aanverwante producten in India is Dr. Uma Shanker Singh een drukbezet man. We mochten zijn prachtige Macan Turbo fotograferen voor de Gouden Tempel in Amritsar. Later op de dag ontmoeten we de Porscheliefhebber in het Taj Swarna Hotel in Amritsar voor een gesprek over zijn werk en over zijn liefde voor Porsche.

tekst: kathleen van bremdt - fotoss: sven hoyaux

Kunt u uw bedrijf even voorstellen?

Shree Dhanwantri Herbals – afgekort SDH – is een van de oudste bedrijven in India die Ayurvedische medicijnen en producten produceert. Het is een familiebedrijf, opgericht door mijn grootvader Vaidya Din Dyal Singh Ji in 1952. Mijn grootvader was een zeer wijs man die enorm veel wist van Ayurvedische geneeskunde. Toen het voor mijn grootvader te zwaar werd om het dagelijks beleid te voeren, nam mijn vader de leiding over. En nu sta ik aan het roer als de derde generatie. Mijn vader werkt nog altijd in het bedrijf. Samen met hem en mijn broer vormen we de directie. SDH is heel bescheiden gestart, maar ondertussen zijn we een onderneming die in heel India vertegenwoordigd is. We leveren zowel aan particulieren, apothekers en ziekenhuizen als aan overheidsinstellingen.

Wat is Ayurveda precies?

Ayurveda is een wetenschap die meer dan 5.000 jaar geleden in India is ontstaan en die beschouwd wordt als het oudste gezondheidssysteem van de wereld. Het woord Ayurveda stamt uit het Sanskriet en bestaat uit de woorden ‘Ayus’ voor leven en ‘Veda’ voor wetenschap. Ayurveda betekent dus eigenlijk ‘de wetenschap van het leven’. Ayurveda is een holistische gezondheidsleer waarin de zogeheten drie dosha’s centraal staan.

70 INTERVIEW PORSCHIST
Dr. Uma Shanker Singh.

Wat zijn dosha’s?

Volgens het Ayurvedische gedachtengoed bestaan er in de natuur drie basiskrachten die ook in elke mens voorkomen: Vata, Pitta en Kapha waarbij Vata staat voor beweging, Pitta voor stofwisseling en Kapha voor structuur. Dat zijn de dosha’s. Elke persoon is een individu met een unieke combinatie van die drie dosha's. Ons Ayurveda-type of dosha-type ligt vast vanaf de geboorte en bepaalt zowel onze lichamelijke, geestelijke als spirituele gesteldheid. Als de drie basisenergieën in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties ongehinderd kunnen verlopen, dat we gezond zijn en dat we ons prettig in ons vel voelen. Is het evenwicht verstoord – en dat kan door ontzettend veel factoren veroorzaakt worden – dan kunnen er problemen opduiken.

Hoe vertaalt dat inzicht zich in geneeskunde?

Bij de Ayurvedische geneeskunde staat niet de ziekte centraal, maar de mens. De Ayurvedische geneeskunde brengt de uit balans geraakte dosha’s op een zachte manier terug in evenwicht. Daarvoor gebruiken we uitsluitend natuurlijke preparaten die gemaakt zijn uit planten, kruiden, mineralen en metalen. Vaak gaat het om eeuwenoude recepten. Omdat iedereen uniek is, heeft iedereen nood aan een gepersonaliseerde behandeling. Bij Ayurveda gaat het echter niet alleen om het genezen of verlichten van aandoeningen, maar nog meer om het voorkomen ervan. Daarvoor zijn voedingssupplementen, reinigingskuren en kruidensamenstellingen die het immuunsysteem versterken heel geschikt. In ons assortiment zitten ook producten voor uitwendig gebruik waaronder hoogwaardige oliën die aangewend worden bij massages.

Is de Ayurvedische geneeskunde een alternatieve geneeskunde?

Absoluut niet. Ayurveda is een eeuwenoude wetenschap. De werking van alle formules zijn wetenschappelijk onderbouwd. De WHO accepteert Ayurveda volledig als een officiële geneeswijze. Het is trouwens de enige niet-reguliere geneeskunde die door de WHO is geaccepteerd. In India is Ayurvedische geneeskunde een universitaire opleiding. Ikzelf ben een gediplomeerd Ayurvedisch arts.

Wat is de sterkte van uw bedrijf?

We zijn altijd sterk gefocust gebleven op de basisprincipes van Ayurveda. Bij SDH zijn we echt gepassioneerd door de mogelijkheden die deze eeuwenoude geneeskunde met zich meebrengt. Alles start bij de kwaliteit van de grondstoffen. We maken enkel gebruik van de zuiverste ingrediënten. 80% van onze grondstoffen komt van lokale producenten. We bestaan ondertussen al zeventig jaar en hebben in die zeven decennia een enorme kennis opgedaan. Bovendien zijn we steeds mee geëvolueerd met de tijd. Onze fabrieken zijn ultramodern en onze R&D-afdelingen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe samenstellingen of mogelijke optimalisaties van onze producten.

Hoeveel mensen werken er bij SDH?

Dat zijn er momenteel 1.200. We hebben twee productiesites – één in Amritsar en één in Chandigarh – en twee R&D-centra.

71
‘Shree Dhanwantri Herbals – afgekort SDH – is een van de oudste bedrijven in India die Ayurvedische medicijnen en producten produceert.’
Dr. Uma Shanker Singh

INTERVIEW PORSCHIST

Bevordert het rijden met een Porsche ook het Ayurvedisch welzijn? In mijn geval wel. (lacht)

Waar komt uw liefde voor Porsche vandaan?

Porsche heeft me altijd aangesproken, vooral omwille van het design. Die mooie lijn die je in alle Porschemodellen terugvindt, is heel kenmerkend en vind ik bij geen enkel ander automerk terug. In India is status nog altijd heel belangrijk. Ik heb ook wel voor een Porsche gekozen, omdat ik me ermee kan identificeren. De Macan Turbo is voor mij de ideale auto: comfortabel en met een prachtige lijn. Ik heb hem in 2022 gekocht. Ik kocht een zwarte en mijn broer een witte. Porsche is weliswaar een fabrikant van sportauto’s, maar snelheid vind ik niet zo belangrijk. Er is sowieso een snelheidsbeperking van 120 kilometer per uur op de snelwegen, maar meestal rij je in India niet sneller dan 90 kilometer per uur.

Hoe komt dat?

Het verkeer is chaotisch en druk. De wegen zelf worden wel steeds beter, maar het blijft India. In de steden is het haast onmogelijk om te rijden. Er wonen te veel mensen en er zijn te veel voertuigen op de weg met eindeloze files als gevolg. Hier in Amritsar kom ik zelden met mijn Porsche. Buiten de stad wel. Voor een rit van Amritsar naar Chandigarh neem ik graag de Macan.

Waar heeft u uw Macan gekocht?

Er is een dealer in Chandigarh. Omdat ik in Chandigarh ook een productiesite heb, kom ik er geregeld. Het was voor mij het meest praktische om de auto daar te kopen.

Wat is uw idee over de elektrische auto?

Het idee op zich is goed, maar de infrastructuur in India is nog helemaal niet klaar voor elektrische voertuigen. In Amritsar zijn er slechts twee laadstations. In Delhi en Mumbai zijn er meer, maar buiten de grote steden zal je er geen vinden. Een Taycan is voor mij dan ook voorlopig nog geen optie. Misschien in de toekomst. ♦

Bedankt voor dit gesprek.

72

Healing and Ease

Ondergebracht in de historische gebouwen, en het monastieke erfgoed van het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary Antwerp bevindt zich een wellnesscentrum zonder weerga. De aanpalende botanische tuin maakt integraal deel uit van de cultuur van de Botanic Health Spa: een toekomstgericht gezondheidsconcept dat een holistische focus het leven weerspiegelt. Omvattend natuurgeneeskunde, fytotherapie, traditionele Chinese geneeskunde, traditionele Europese geneeskunde en oude genees- en preventiemethoden.

Het innovatieve huidverzorgingsconcept is gebaseerd op twee pijlers: exclusieve, eco-gecertificeerde biologische huidverzorging geïnspireerd door de botanische tuin, en revolutionaire medische huidverzorging die oplossingen biedt voor veroudering en huidverbetering met luxe schoonheidsbehandelingen en The3CureMethod op basis van morfologische analyse.

Dompel u onder in de infinity pool en geniet van verschillende soorten belevingsmassages, hoogwaardige diagnostiek en detoxprogramma's.

Breng na uw dag in de Spa een bezoek aan de Saint Charles store, onze historische klooster apotheek waar u terecht kan voor onze producten van Physiodermie, Clinical Swiss Organics, Chrono Repair Homme, Saint Charles, Jane Iredale en KOH.

Binnen de Botanic Health Spa bevindt zich een exclusieve en uitzonderlijke health club onder leiding van Ingmar Harthoorn, voormalig professioneel atleet en topcoach. U kan er terecht voor persoonlijke training, voedingsadvies op maat en groepslessen.

De ingetogen architectuur en het harmonieus gebruik van authentieke materialen zoals natuursteen, warme houtsoorten en fijne stoffen creëren een verfijnde setting waar rust en sereniteit centraal staan. Bevrijd je zintuigen, verruim je geest, laat je verwennen en voel je herboren. "Healing and Ease.“

The Botanic Health Spa & Health Club is ook toegankelijk voor niet-hotelgasten.

“Nothing is so healing as the human touch.”
spa@botanicantwerp.com • Tel +32 3 269 00 10 • www.botanicantwerp.com
Bobby Fischer
Botanic Health Spa Treatments Elke dag: 09:00 – 18:00

Nieuwe Porsche 718 Spyder RS

wordt topmodel van middenmotorgamma.

ertig jaar na de presentatie van de conceptcar Boxster lanceert Porsche de krachtigste versie tot op heden van de populaire roadster met middenmotor: de nieuwe Porsche 718 Spyder RS. Voor het eerst wordt de hoogtoerige atmosferische motor van de 911 GT3 ingezet in een open sportwagen met middenmotorconcept.

Porsche bekroont het 718-gamma met middenmotorconcept met een sportmodel dat is ontworpen voor maximaal rijplezier: de nieuwe 718 Spyder RS is de open tegenhanger van de 718 Cayman GT4 RS. Voor het eerst wordt de 368 kW (500 pk) sterke atmosferische zescilinder-boxermotor van de 911 GT3 gebruikt in een open sportwagen met middenmotorconcept. Deze lichtgewicht krachtbron met zijn hoogtoerige ontwerp drijft ook de Porsche 911 GT3 Cupracewagen aan. Het uitzonderlijk lichte en puristische softtopdak met handbediening van de 718 Spyder RS maakt zijn zeer suggestieve motorgeluid nog onweerstaanbaarder. Het effect wordt nog extra versterkt door het standaard lichtgewicht roestvrijstalen sportuitlaatsysteem en de kenmerkende luchtinlaten aan de zijkanten achter de hoofdsteunen.

76
718 SPYDER RS PORSCHIST
'De 718 Spyder RS tilt rijplezier naar een nieuw niveau voor open auto’s.'
Andreas Preuninger, hoofd van GT Cars

HOOGTOERIGE ATMOSFERISCHE MOTOR EN RESOLUUT LICHTE CONSTRUCTIE

De aandrijflijn van de nieuwe 718 Spyder RS is identiek aan die van de coupé 718 Cayman GT4 RS. De zescilinder-boxermotor met een cilinderinhoud van 4 liter haalt toerentallen tot 9.000 t/min en genereert een vermogen van 368 kW (500 pk) en een maximumkoppel van 450 newtonmeter. In combinatie met een korte zeventraps PDK-bak katapulteert de zescilindermotor de tweezits cabrio van 0-100 km/u in 3,4 seconden. De auto tikt de 200 km/u aan na amper 10,9 seconden. In vergelijking met de 718 Spyder zonder de aanduiding 'RS' kan de nieuwe topversie niet alleen rekenen op 59 kW (80 pk) extra, maar accelereert hij ook een halve seconde sneller naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt nu 308 km/u in plaats van 300 km/u. Zoals elk modern RS-model is de nieuwe 718 Spyder RS uitsluitend leverbaar met de Porsche-versnellingsbak met dubbele koppeling (PDK). Deze versnellingsbak schakelt bliksemsnel door zijn zeven verhoudingen en garandeert maximale prestaties. Met de schakelpaddles kan de bestuurder zijn handen altijd aan het stuur houden, ook als hij manueel schakelt. Als alternatief kan de bestuurder de ergonomisch ontworpen selectiehendel op de middenconsole gebruiken.

Naast de krachtigere motor draagt ook het lagere gewicht van het nieuwe model bij tot betere prestaties: met zijn 1.410 kilogram weegt de Spyder RS 40 kg minder dan de 718 Spyder met PDK en is hij ook 5 kilogram lichter dan de gesloten 718 Cayman GT4 RS. De Spyder RS is het nieuwste hoogtepunt van de in 2016 gestarte modellijn.

UITGEBALANCEERDE AERODYNAMICA

De voorkant van de nieuwe Porsche 718 Spyder RS is vrijwel identiek aan de voorkant van de 718 Cayman GT4 RS. De standaard kofferklep vooraan is gemaakt van koolstofvezelversterkte kunststof (CFRP) en heeft een brede luchtuitlaat boven de bumper. De twee NACA-inlaten verbeteren de koeling van de remmen zonder de Cx-waarde negatief te beïnvloeden. Sideblades aan beide uiteinden van de bumper verhogen de downforce. De lip van de voorspoiler is iets korter dan bij de 718 Cayman GT4 RS. In combinatie met zijn grote achtervleugel zorgt die in totaal voor meer downforce op de Cayman,

718 SPYDER RS PORSCHIST

die daarom een grotere spoilerlip nodig heeft om aerodynamisch in balans te zijn. In plaats van een vleugel heeft de Spyder RS een opvallende ducktail-spoiler. Alle aerodynamische componenten zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Ze houden de aerodynamische balans van de auto in stand en staan garant voor maximale rijstabiliteit bij hoge snelheden.

PURISTISCH SOFTTOPONTWERP

De nieuwe 718 Spyder RS heeft een handbediende lichtgewicht softtop. Het ontwerp is verbazingwekkend compact en bestaat uit twee delen: een zonnezeil en een weerdeflector. Beide zijn volledig afneembaar en kunnen samen of apart in het voertuig worden opgeborgen. Het zonnezeil kan ook alleen worden gebruikt als ‘biminitop’, waardoor de bestuurder en voorpassagier worden beschermd tegen intens zonlicht. In dat geval blijft het passagierscompartiment grotendeels open aan de zijkant en achter de inzittenden. Samen met de weerdeflector vormt het zonnezeil een complete kap die doeltreffende bescherming biedt tegen regen wanneer de zijruiten gesloten zijn. De hele kap, inclusief mechanische onderdelen, weegt slechts 18,3 kg. Dat is 7,6 kg minder dan bij de 718 Spyder en 16,5 kg minder dan bij de 718 Boxster. Bestuurders die nog eens acht kilo aan voertuiggewicht willen besparen, kunnen het dak bij mooi weer ook helemaal thuislaten.

79

718 SPYDER RS PORSCHIST

OP PRESTATIES GERICHT INTERIEUR

Een sportief karakter bepaalt ook het interieur van de auto: de cockpit is teruggebracht tot de functionele en ergonomische essentie. Het gripvaste RS-sportstuur is bekleed met Race-Tex en voorzien van een gele 12-uurmarkering. De standaard kuipstoelen zijn gemaakt van lichtgewicht CFRP met carbonafwerking en bieden een bijzonder indrukwekkende zijdelingse steun.

De stoelbekleding is van zwart leder, terwijl het geperforeerde zitgedeelte van Race-Tex een contrasterende kleur heeft met een zwarte achtergrond. De contrastkleuren zijn Arctic Grey of Carmine Red. Een ‘Spyder RS’-logo in de corresponderende kleur is op de hoofdsteunen geborduurd. Het dashboard en andere aankledingselementen zijn overtrokken met leder. Het koetswerkkleurenpalet omvat vier effen en drie metallic lakken, waaronder het nieuwe Vanadium Grey Metallic en de speciale kleuren Arctic Grey, Shark Blue en Ruby Star Neo.

OPTIONEEL WEISSACH PACK

Voor de Spyder RS is optioneel ook een Weissach Pack leverbaar. De uitzonderlijk lichte optionele velgen van gesmeed magnesium kunnen worden besteld in combinatie met dit bijzonder prestatiegerichte uitrustingspakket. De eindpijpen van het sportuitlaatsysteem zijn hier gemaakt van titanium. De look is geïnspireerd op de gelimiteerde heruitgave van de 935 uit 2018. Een blikvanger in de auto is het bovenste deel van het dashboard, dat bekleed is met antiverblindings-Race-Tex.

De nieuwe Porsche 718 Spyder RS begint bij 177.982,76 euro BTW incl. De nieuwe Porsche 718 Spyder RS viert zijn publieke première in juni, tijdens de festiviteiten rond 75 jaar Porschesportwagens in Stuttgart-Zuffenhausen. ♦

80

Bij PIERRE WITHAECKX lichtadvies

weten we als geen ander dat juiste verlichting verder gaat dan het uitzoeken van een mooi design. Graag ontvangen wij u in onze nieuwe showroom in Wilrijk waar onze adviseurs klaarstaan om samen met u een lichtplan op te stellen dat perfect aansluit bij uw wensen en elke ruimte de juiste sfeer geeft.

NIEUW ADRES Kernenergiestraat 63 • 2610 Wilrijk Tel. 03 231 90 81 • info@pierre-withaeckx.be • www.pierre-withaeckx.be

reinigen & behandelen van natuursteen

Realisatie: Vlassak Verhulst

Lepage Floorcare is een familiebedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in natuursteenrenovatie. Wij zijn de ideale partner om uw natuursteen terug te laten schitteren. Behalve op vloeren passen we onze technieken ook toe op natuursteen trappen, dorpels, werkbladen, meubilair, enz ...

Lepage Floorcare is een familiebedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in natuursteenrenovatie. Wij zijn de ideale partner om uw natuursteen terug te laten schitteren. Behalve op vloeren passen we onze technieken ook toe op natuursteen trappen, dorpels, werkbladen, meubilair, enz ...

Vraag vrijblijvend ons advies! info@lepagefloorcare.be

Vraag vrijblijvend ons advies! info@lepagefloorcare.be

AKEMI onze preferred partner. Chemisch-technische producten voor natuursteen - Lijmen – Onderhoudsproducten – Siliconen Service producten

AKEMI onze preferred partner. Chemisch-technische producten voor natuursteen - Lijmen – Onderhoudsproducten – Siliconen Service producten

- lepagefloorcare.be
- lepagefloorcare.be

Bij het binnenrijden van Schilde schittert het prachtige Art Deco pand van Ago’s. Hier kan u genieten van een aperitief met hapjes, een lekkere lunch op het terras of een uitgebreider diner. Er worden enkel kwaliteitsgerechten geserveerd. Een charmant onthaal en een bijzonder warm en gezellig interieur sluit aan op het prachtige terras.

Het vertrouwde team van Ago's doet er zoals steeds alles aan om u een lekkere maaltijd te bezorgen in een gezellige sfeer. Pure keuken met een heerlijk glaasje wijn. Dat is Ago’s Apero / Bistro / Resto.

De Rooftop bar van Ago’s biedt een fantastisch uitzicht en is de ideale plek voor private dining of een andere privégelegenheid. Onze wijnkaart is een uitstekende selectie van de betere Franse en Italiaanse wijnen, speciaal voor u geselecteerd.

Turnhoutsebaan 627 2110 Wijnegem Reservaties: Tel: +32 468 00 61 60 info@ago-schilde.be www.ago-schilde.be
Uilenbaan 200 B • B-2160 Wommelgem • +32 (0)3 22 41 911 • info@pca.porsche.be Laat het ons samen vieren. Het is ons feest. Al 75 jaar kan alles worden teruggevoerd naar één enkele droom. Hij bracht ons een kleurrijk verhaal als geen ander.

Antwerp Classic Car Event

6 & 7 mei 2023

Ook dit jaar was Porsche Centre Antwerpen weer present op het jaarlijkse Antwerp Classic Car Event, een tweedaagse happening die de start markeert van de bekende Tour Amical-rally voor Classic & GT Cars. Op 6 en 7 mei 2023 trokken 10.000 liefhebbers naar het Park van Brasschaat om er de de meer dan 1.000 klasbakken te bewonderen.

Porsche Centre Antwerpen ontving de bezoekers op een ruime stand: 550 m² waar de nieuwste modellen stonden te blinken.

Highlights:

• Van virtueel naar echt achter het stuur van de 718 Cayman GT4 Clubsport in de Porsche Experience corner

• Expertise over onderhoud en restauratie bij Porsche Classic - de perfecte mix van traditie & innovatie

• 75Y Porsche, een kleurrijk verhaal als geen ander

Porsche Centre Antwerpen Fotografie: Jan Van Gelder Info@photo-vision.be photovision.janvangelder

Petrolhead Track Days @ Circuit Zolder

Schrijf u in op een sensationele Petrolhead Track Day

De openbare weg is geen plek om G-krachten te testen of de volle acceleratie van uw auto te voelen. Gelukkig kan dat wel tijdens onze Petrolhead Days. Dan zorgen we ervoor dat u volop kunt genieten van uw sportwagen. Geen verkeersborden, geen verkeersdrempels, geen voetgangers, geen geluids limieten en het belangrijkste: geen flitspalen.

Gewoon uw helm opzetten en RIJDEN! De keuze is aan u: u kan leren van onze instructeurs door hun briefings te volgen en de follow-car in de Warming-up Group te volgen of u kunt in uw eigen tempo in onze Sport Group rijden. De prijzen zijn gelijk en een deelname is altijd inclusief een ticket voor de Petrolhead Lounge waar u kan genieten van een volledig cateringarrangement terwijl u netwerkt met gelijkgestemden.

Geen licentie nodig, geen geluidsbeperking, maximum 25 wagens op de track.

Planning Petrolhead After-Work 24h: Veiligheidsbriefing digitaal toegestuurd

16.00u Ontvangst

17.00u Circuit sessies

18.00u Diner in Martini Racing Club

20.00u Circuit Sessies

21.00u Dessert en open bar

17.00u Einde

24.00u Einde

88
PORSCHE 27/07 • Thursday // 24/08 • After Work 28/09 • Thursday // 19/10 • Thursday // 16/11 • Thursday
Planning Petrolhead Thursday: 08.00u Ontvangst & ontbijt 08.30u Veiligheidsbriefing
sessies
min)
PETROLHEAD
Datums:
09.00u Circuit
(2 x 20
12.00u Lunch 13.00u Circuit sessies (3 x 20 min) 16.20u Cocktail

Prijzen Petrolhead Thursday (8u - 17u) :

€ 585 Warming-Up met eigen wagen: rijstage (5 sessies van ‘20 min) onder begeleiding van een instructeur. Geen of weinig ervaring vereist.

€ 1.250 Warming-Up met huurwagen: Huurwagen opties: Porsche Boxster/ Cayman. (Afhankelijk van beschikbaarheid.)

€ 585 Sport met eigen wagen: (5 sessies van ‘20 min) Enige circuitervaring vereist.

€ 85 Co-piloot of toeschouwer: van een betalende piloot.

*Prijzen zijn inclusief BTW en catering.

Prijzen Petrolhead Afterwork (16u - 00u) :

€ 385 Warming-Up met eigen wagen: rijstage (3 sessies van ‘20 min) onder begeleiding van een instructeur. Geen of weinig ervaring vereist.

€ 1.000 Warming-Up met huurwagen

€ 385 Sport met eigen wagen

€ 60 Co-piloot of toeschouwer

*Prijzen zijn inclusief BTW en catering.

Inschrijven online: www.porsche-centre-antwerpen.be/petrolhead-days-inschrijven-4/ Porsche Centre Antwerpen

89
Foto's: Ivan Tarantsov

PORSCHE EXPERIENCE DAYS

24 & 25 juni 2023 • Circuit Zolder

Enkele weken geleden kondigden we trots onze Experience Days aan. Dit event vindt plaats op en rond het Circuit van Zolder op zaterdag 24 & zondag 25 juni. Scheur zelf met uw bolide over het circuit, neem deel aan onze Classic & GT Rally of geniet van extra activiteiten zoals SIM-racing, karting, blind parkeren, 4x4 initiatie en nog veel meer, waaraan u ter plaatse kan deelnemen.

Maak hieronder uw keuze uit Circuit Rijden, Classic & GT Rally, Racetaxi Hot Laps en/of de Porsche Cars & Coffee.

Zaterdag 24 juni

Porsche Circuit rijden € 795 – € 995

• Lead & Follow € 795

• Sport € 795

• Race / RS € 995

Porsche Classic & GT rally € 495

Porsche Race Taxi Hotlaps € 195

Porsche Cars & Coffee gratis

Zondag 25 juni

Porsche Circuit rijden € 795 – € 995

• Lead & Follow € 795

• Sport € 795

• Race / RS € 995

Porsche Classic & GT rally € 495

Porsche Race Taxi Hotlaps € 195

Porsche Cars & Coffee gratis

Inschrijven online: www.experience-days.be/porsche/

Porsche Centre Antwerpen

90
EXPERIENCE PORSCHE

De gedeelde droom.

De gloednieuwe Cayenne is de sportiefste van alle SUV’s, en zelfs meer dan dat. Meer innovatie. Meer verfijning. Meer plaats voor het gezin en de vrienden, voor meer gedeelde dromen. Bovenop zijn design biedt de nieuwe Cayenne E-Hybrid u fiscale voordelen om van te dromen. Maar dan enkel als u hem bestelt voor 30 juni 2023.

PORSCHE DRIVER EXPERIENCE

De nieuwe Cayenne is uitgerust met een baanbrekend vernieuwende cockpit. Het volledig digitale instrumentenbord zit harmonieus in de glooiingen van het dashboard verwerkt. U kan kiezen uit verschillende weergavestijlen en persolaliseringsmogelijkheden. Ook de passagier wordt verwend, met onder meer een 10,9’’ screen. Daarop kan hij een multimediadienst selecteren en de navigatie beheren. Zo kan de bestuurder al zijn aandacht op de weg richten. Een speciale film maakt het scherm onzichtbaar voor de bestuurder, om veilig rijden te verzekeren.

CAYENNE E-HYBRID. MEER PRESTATIES EN MEER RIJBEREIK.

Met zijn nieuwe, elektrische motor, waarvan het vermogen van 30 kW tot 130 kW (176 pk) is gebracht, krijgt u een gecombineerd vermogen van 346 kW (470 pk). In zuiver elektrische modus kan u tot 90 km afleggen. Ook de laadtijd is geoptimaliseerd.

Ontdek de nieuwe Cayenne E-Hybrid zo gauw mogelijk in uw Porsche Centre Antwerpen. Profiteer nog tot en met 30 juni 2023 van zijn voordelige fiscaliteit voor plug-in hybrides.

92
Porsche Centre Antwerpen

Dit garanderen we:

Dit garanderen we:

Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance

Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance

Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd

Dit garanderen we:

Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen

Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd

Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen

Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance

Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd

Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen

Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Bekijk onze Porsche Approved wagens op: finder.porsche.com/be/nl-BE/dealer/search?dealership=1500000780

Porsche Centre Antwerpen Porsche Centre Antwerpen Porsche Centre Antwerpen
Advertentie Porsche Approved - PCA - A4.indd 1 26/08/2022 14:08

The new Loewe iconic

A sculpture for your eyes and ears.

Verander uw woonkamer in een kunstgalerij. Het sculpturale design van de nieuwe Loewe iconic combineert de nieuwste OLED-technologie met een ruimtevullende geluidservaring en een buitengewone opstellingsoplossing van syno-stone. Zo wordt uw huis meer dan een kamer om in te wonen: het wordt een plek waar u kunt genieten van kunst, vakmanschap en cultuur - met de Loewe iconic als krachtig vormgegeven, centraal designstatement van Beierse makelij.

Made in Germany.

Ontdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl

In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. Uw logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan het Loewe-logo en dient binnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjes mogen echter niet mee afgedrukt worden: u moet ze verwijderen. Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert, mogen geen logo‘s gebruikt worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd worden.

Hoevensebaan 95/99 I Essenhoutstraat 52 I 2950 Kapellen www.vanhavere.be

MANUFACTURE

Classic Tourbillon

BEYOND CONVENTIONS

Antwerpen : TenSen Juwelier - Geel : Huybrechts Juweliers Lanaken : Caenen Juwelier - Zoersel : Juwelier Christiaan Picard

Droomt u ervan om te wonen tussen de bossen van ’s-Gravenwezel met zicht op grote velden omringd door eeuwenoude eiken? Dit op wandelafstand van het pittoreske dorp van ’s-Gravenwezel, de parel der voorkempen? Goed nieuws, dan kan u vandaag uw droom realiseren in het project ‘s-Gravensicht.

’s-Gravensicht wordt een woonerf van 19 nieuwbouwwoningen rondom een gezamenlijk binnenplein. De woningen beschikken over 3 à 4 slaapkamers en 1 à 2 badkamers. De meeste hebben een tuin en elke woning heeft een terras waar je in alle privacy kan ontsnappen aan de alledaagse drukte. AHBR zal de woningen bouwen volgens de regels van de kunst, onder toeziend oog van hun klantenbegeleiding zal u dus uw droomwoning kunnen personaliseren binnen het traject van de werf.

De nieuwbouwwoningen worden gebouwd met de laatste aanbevolen technieken, dat wil zeggen verwarmen met een warmtepomp in combinatie met zonne-energie. Het resultaat? Een E-peil van maximaal E30 komt niet enkel het milieu ten goede, maar is ook voordelig voor u en uw woning. Dit zorgt er immers voor dat u in aanmerking kan komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing voor de eerste vijf jaar dat u eigenaar bent. Vg, Wg, Gmo, Gvkr, Gvv.

IMMO POINT VASTGOED

Turnhoutsebaan 75 2970 Schilde

+32 (0)3 383 50 60

www.immopoint.be

Prijzen vanaf ¤ 499 000 (excl. kosten, reg. en BTW)
‘S-GRAVENSICHT ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUWWONINGEN MET ZICHT OP WEILANDEN.

NATIONAAL NETWERK MET 20 KANTOREN

ERVARING & EXPERTISE SINDS 1996

GROOT GEVARIEERD AANBOD

IMMOPOINT.BE

IMMO POINT DE SPECIALIST IN UW LUXE VASTGOED !

BRASSCHAAT

Ref. 5290860

MODERN RIETGEDEKTE VILLA OP 4.360 M² AAN NATUURGEBIED.

Bew. opp. 453m²: bureel/Tv kamer, leefruimte met gashaard met zicht op parktuin. Keuken met coffee corner met toegang tot terras, wasplaats. 5 Slaapkamers en 3 badkamers. Garage 2 automat. poorten. Zwembad en poolhouse met keuken, openhaard, technische ruimte, infrarood sauna en buitendouche. Guesthouse: leefruimte, slaapkamer en badkamer.

Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wp, EPC: 130,66 KWh/m², UC: 11008-G-2011/B/189/ EP14170/A001/D01/SD001.

ANTWERPEN

UNIEKE DUPLEX PENTHOUSE 180M² MET ADEMBENEMEND ZICHT OP DE STAD.

20 – 21ste VERD. inkomhal, toilet, leefruimte met bar, eetkeuken en salon met trap. Via kamer-hoge ramen toegang tot terrassen. 3 Slaapkamers, 2 badkamers, kelderberging, 2 ondergrondse staanplaatsen. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Gso, EPC: 188,35 KWh/m², UC: 11002-G-2011_47921/EP02996/A001/D01/SD027.

SCHILDE Ref. 4535940

RUIME, TIJDLOZE VILLA MET VEEL LICHTINVAL.

Opp. 2255m², bew. opp. 370m² Inkomhal met lift, bureel, living met tuinzicht, veranda, keuken, bijkeuken, wasplaats, garage. 4 slaapkamers, 2 badkamers. Overdekt terras met ingebouwde BBQ. Volledig omheinde ZW tuin, tuinhuis m carport. Vg, Gmo, Gvkr, Vv, Wp, EPC: 175 KWh/m², UC: 2868755.

'S GRAVENWEZEL

Ref.

VILLA APPARTEMENT MET ZUIDWEST GEORIËNTEERD TERRAS .

Bew. opp. 317m²: leefruimte met gashaard, keuken met kookeiland en ontbijthoek, bijkeuken/wasplaats met toegang tot terras, bureel met bibliotheek kasten, audio - visuele kamer. 4 Slaapkamers, 2 badkamers. Het appartement is volledig omringd door een zonnig terras, mooi uitzicht op de prachtig aangelegde tuin. Kelder en dubbele garage. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wg, EPC: 112 KWh/m², UC: 2813387.

4488363 Ref. 5254055

PORSCHE DESIGN

50Y P' 8928 SUNGLASSES

De Weven 6 • B-3583 Paal-Beringen • +32 (0)11 911 911 • info@pcp.porsche.be Laat het ons samen vieren. Het is ons feest. Al 75 jaar kan alles worden teruggevoerd naar één enkele droom. Hij bracht ons een kleurrijk verhaal als geen ander.

7 juli 2023 • Royal Limburg Golf Club.

www.porschegolfcup.be

Porsche Centre Paal nodigt u uit voor de Porsche Golf Club op vrijdag 7 juli 2023 op Royal Limburg Golf Club.

Deze golfdag vormt één van de negen kwalificatiewedstrijden waarmee u een plaatsje kan veroveren op de nationale finale.

Of beter nog: op de Porsche Golf Cup World Final 2024!

PCP-GOLF PORSCHIST
Porsche Golf Cup 2023

Programma van de dag:

Vanaf 8.00 u: Check-in, welcome coffee & practice

8.00 u - 13.00 u: 18 holes, afhankelijk van uw tee time

18.00 u: Cocktail en prijsuitreiking

Golf formule: Single Stableford

(Belangrijk: deelnemers moeten een licentie hebben bij een erkende federatie en een geldige handicap - max.36)

Er wordt gewerkt met een first come first served principe. Opgepast beperkt aantal plaatsen.

Wenst u deel te nemen aan de Porsche Golf Cup?

Inschrijven kan via michelle.elen@pcp.porsche.be

107
Porsche Centre Paal

Waarom uw droom nog langer parkeren?

Een nieuwe Porsche wordt geleverd met een wereldwijde garantie voor een periode van twee jaar.

Na afloop van de fabrieksgarantie kunt u het zorgeloze gevoel vasthouden met de Porsche Approved Garantie.

Porsche Approved garantie

Met een Porsche rijden betekent met passie genieten van prestaties in de zekerheid dat alles altijd klopt. Met de Porsche Approved garantie kunt u vanaf dag één blijvend genieten van deze gemoedsrust. Alle reparaties aan onderdelen worden gedekt, inclusief arbeid.

Hebt u vragen over de Porsche Approved garantie, dan beantwoordt uw Porsche Centre Paal deze graag op een moment dat u uitkomt. Kom gerust langs!

Contacteer Porsche Centre Paal om een afspraak te maken: tel: 011/911 911 - De Weven 6 - B-3583 Paal-Beringen

Porsche Centre Paal

Porsche 911 Carrera GTS (992) € 176.000

Porsche Panamera 4 € 72.000

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 353 kW / 480 PK 2.664 km 2022

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Dolomite Silver Metallic Interieurpakket in zwart Race-Tex

Motor Transmissie Aandrijving Benzine PDK (automaat) Achterwielaandrijving

Porsche Taycan 4 Cross Turismo € 117.000*

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 243 kW / 330 PK 89.971 km 2018

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Dolomite Silver Metallic Standaardinterieur Zwart

Motor Transmissie Aandrijving Benzine PDK (automaat) Vierwielaandrijving

Porsche Taycan 4 Cross Turismo € 117.000*

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 350 kW / 476 PK 12.563 km 2022

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Cherry Metallic Standaardinterieur in Zwart

Motor Transmissie Aandrijving Elektrisch Automaat Vierwielaandrijving

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 350 kW / 476 PK 12.611 km 2022

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Crayon Standaardinterieur in Zwart

Motor Transmissie Aandrijving Elektrisch Automaat Vierwielaandrijving

109
APPROVED PORSCHE * BTW aftrekbaar

EXPERIENCE

E-Warm-Up – Track Training

Porsche Experience Center Hockenheim (Duitsland)

Taycan, de 911 onder de elektrische wagens.

De wereld evolueert en het rijden op circuit evolueert mee. Dankzij de uitzonderlijke troeven van onze E-Porsche konden enkele van onze klanten ervaren wat zuiver elektrisch rijden met hen deed. Ze beleefden het plezier van het circuit rijden zoals ze het zich nooit hadden kunnen inbeelden op het circuit van Hockenheim.

110
PORSCHE
Porsche Centre Paal
SCHILDE Turnhoutsebaan 234 2970 Schilde PELT Houtmolenstraat 26 3900 Pelt www.club-exphair.be RETIE Sint-Paulusstraat 21 2470 Retie BOOK ONLINE OUD-TURNHOUT Steenweg op Turnhout 68 2360 Oud-turnhout

Spa Francorchamps

Het mythische circuit van Spa-Francorchamps doet mensen dromen.

Enkele van onze klanten hadden het genoegen om op 7 april te mogen rijden op dit prachtige circuit tijdens de “Porsche Experience Track Day”. De haarspeldbocht van Source, de indrukwekkende

Raidillon, de Comber op volle toeren en de Blanchimont-ketting: een onvergetelijke ervaring !

112
PORSCHE
Porsche Centre Paal EXPERIENCE

Nieuwe werknemers • Porsche Centre Paal

Michèlle Elen - april 2023

Functie: Marketing Coördinator/gastvrouw

Leeftijd: 21

Favoriete Porsche: 911 Turbo S

Hobby’s: Yoga - Padel

Tom Valckx - december 2022

Service Advisor

Leeftijd: 37

Favoriete Porsche: GT3 RS

Hobby’s: Mountainbiken - Gitaar Spelen

Niels Mangelschots - augustus 2022

Technieker

Leeftijd: 31

Favoriete Porsche: 964 turbo 1991

Hobby’s: Voetbal

Jorre Gijsen - nieuwe functie Magazijnier

sinds maart 2023

Leeftijd: 25

Favoriete Porsche: 930

Hobby’s: Mountainbike sleutelen aan een Porsche

Porsche Centre Paal

113
UPDATE PORSCHE

Warm Up Training • Nijvel

Van 9 tot 17/09/2023

De eerste stap in uw opleiding.

Bij ons is één aspect belangrijker dan al de andere: de piloot. Daarom draait het bij de Porsche Experience om oefenen, van bij de start. Het basisprincipe is duidelijk: al doende leert men, op alle niveaus van de trainings oefeningen. Zo kan u uw rijvaardigheden stap voor stap bijschaven, van de basisoefeningen tot wagencontrole en zelfs tot het behalen van uw eigen race-licentie.

Inhoud:

• Correcte zit- en stuurpositie, verbetering van de kijktechniek

• Efficiënt remmen

• Verschillende scenario’s van massaverplaatsing

• Onder- en overstuur

• Slalom en wagenbeheersing

• Efficiënt gebruik van alle hulpsystemen

• Het begrijpen van het typische Porsche DNA 'weggedrag'

• Voertuigen door de organisatie geleverd

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op via michelle.elen@pcp.porsche.be

114
Porsche Centre Paal
EXPERIENCE
PORSCHE
EXPERT SCHROEYEN Everselkiezel 120 - 3550 Heusden-Zolder Tel: 011/42 55 48 - schroeyen@gmail.com www.schroeyen.be DE PERFECTE KEUKEN

LEONHARD ’ S GALLERY PRESENTS

ETIYE DIMMA POULSEN BEELDHOUWER - ETHIOPIË

BETOVERENDE KERAMISCHE BEELDEN

Etiyé Dimma Poulsen werd geboren in Ethiopië. Na de vroegtijdige dood van haar moeder verliet ze het land en kwam uiteindelijk in Denemarken terecht, waar ze door haar pleegouders werd geadopteerd, vandaar de naam "Poulsen". Etiyé heeft nooit een formele opleiding als kunstenaar gehad, in plaats daarvan studeerde ze kunstgeschiedenis. Bij toeval kwam ze in aanraking met keramiek, een materiaal dat haar onmiddellijk fascineerde.

Etiyé gebruikt metaaldraad om de basisvorm van haar onderwerp te creëren, waarna ze er met fijne klei overheen beeldhouwt, een langzaam, rustgevend proces. Met natuurlijke pigmenten brengt de kunstenares haar werken tot leven. Zodra de figuur zijn definitieve vorm

116
KUNST PORSCHIST
tekst: kathleen van bremdt Bleu Crête, Grand Bleu & Bleu aux trois Cauris, ceramic 1/1
117

heeft, bakt ze deze in de oven. Voor Etiyé is dit een cruciale stap in het creatieve proces. Daar, in dat mysterieuze vuur, komen haar beelden tot leven. Etiyé benut de vernietigende kracht van het vuur en maakt er een creatief element van. In het vuur krijgen haar figuren hun uiteindelijke kleur en ware karakter. De belangrijkste onderwerpen van Etiyé Dimma Poulsen's kunst zijn mensen. Haar beelden zijn zeer kleurrijk en schilderachtig en stralen natuurlijkheid en authenticiteit uit. De vaak langgerekte vormen en de ruwe, gebarsten huid maken van de vrouwen, mannen en kinderen van Etiyé Dimma Poulsen mooie, kwetsbare mensen die bij iedere kijker krachtige emoties losmaken.

118 KUNST PORSCHIST
Peacock Spirit, ceramic 1/1 Orange du Japon, ceramic 1/1 Femme du Nile bleu & Jaune Mièle femme & Axoumit au cartouche orange, ceramic 1/1

HUR KYUNG-AE

SCHILDER-KOREA

KLEURRIJKE VISUELE EFFECTEN

Hur Kyung-Ae werd in 1977 geboren in Gwangju, Zuid-Korea. Sinds haar jeugd gebruikt ze kunst en kleur om haar gevoelens uit te drukken, en ze kreeg al vroeg erkenning voor haar talent. Ze behaalde verschillende diploma's in visuele kunsten in Korea. De liefde voor de Franse taal en cultuur bracht haar in 2003 naar Parijs waar ze haar opleiding verderzette. Door te experimenteren met nieuwe artistieke media ontdekte ze haar voorkeur voor de schilderkunst.

Hur Kyung-Ae bouwt haar schilderijen op door talloze lagen verf boven elkaar te leggen. Het aantal varieert tussen de dertig en zeventig lagen. De volgorde van de kleuren houdt ze nauwgezet bij en bepaalt de volgende penseelstreek. Vervolgens draait ze het proces om en schraapt ze

119
Hur Kyung-Ae - VP0622P1 - 162 x 130 cm
Detail - VP0622P1

KUNST PORSCHIST

met een mes of een spatel in de opgedroogde verflagen waardoor de vele kleuren die ze heeft aangebracht opnieuw worden blootgelegd. Dit schrapen in het oppervlak van het doek laat een hoop pigment resten achter. Hur Kyung-Ae gooit deze stukjes droge verf niet weg maar plakt ze zorgvuldig terug op het doek. De schilderijen van Hur Kyung-Ae zijn het resultaat van hard labeur en komen enigszins paradoxaal tot stand door de ontmanteling van een eerder aangebrachte orde en een bijzondere combinatie van planning en toeval. De tegenstelling tussen veelkleurige en monochrome oppervlakken creeëren een sfeervolle wereld.

Voor alle info en aanvragen contact:

LEONHARD’S GALLERY

Leopoldstraat 45 - 2000 Antwerpen

Godefriduskaai 50 - 2000 Antwerpen

#leonhardsgallery / www.leonhardsgallery.com / info@leonhardsgallery.com

120
JUNI

Benoît Ide: koning-schaakverzamelaar.

ordspelen bestaan al sinds mensenheugnis, maar geen enkel spel heeft zich ooit qua prestige kunnen meten met schaken, het spel der koningen. Benoît Ide is gebeten door schaken en heeft vanuit zijn grote passie voor het spel een uitzonderlijke collectie historische schaakstukken vergaard. Om al het moois dat hij doorheen de jaren met veel kennis van zaken, zorg en geduld bij elkaar zocht met het brede publiek te delen, heeft hij recent een prachtig geïllustreerd boek uitgegeven.

tekst: kathleen van bremdt

Wanneer we bij de man binnenstappen valt meteen de grote wand op die volledig in beslag wordt genomen door schaakstukken. Delicate figuren in ivoor, brons, buxushout, jade, gietijzer en andere kostbare materialen. Wit versus zwart, lichtbruin versus donkerbruin, roomwit versus rood. Dat dit geen gewone collectie is, is overduidelijk. ‘Normaal zitten alle stukken onder een plexibeschermhuls, maar speciaal voor jullie heb ik die er vanmorgen afgehaald’, zegt de heer des huizes.

GROOT LIEFHEBBER VAN HET SPEL

Benoît Ide is een begenadigd schaakspeler. ‘Ik vind schaken fantastisch. Schaken is zo uniek omdat het puur om kennis en inzicht gaat. Het is geen kansspel. Mijn vader heeft me leren schaken toen ik vijf jaar was. Ik heb heel mijn leven geschaakt, zowel puur recreatief als in competitieverband. Ik heb de kans gehad om tweemaal tegen Kasparov te spelen, wat een hele ervaring was. Ik heb ook gespeeld tegen de Nederlandse schaakgrootmeester Jan Timman die in de jaren zeventig en tachtig tot de wereldtop behoorde. ‘The Best of the West’ werd hij genoemd. Ook nu nog schaak ik bijna dagelijks. Ik heb twee vriendengroepen waarmee ik op regelmatige basis schaak. Ik schaak ook zeer veel online. Meestal is dat snelschaken: partijen die 5 tot 10 minuten duren. Dat betekent dat je alle openingen moet kennen.’

122 INTERVIEW PORSCHIST
Benoît Ide

OP SCHATTENJACHT

Het verzamelen van schaakstukken is bij Benoît spontaan gegroeid. Sommige stukken zijn als bij toeval op zijn pad gekomen, naar andere is hij meticuleus op zoek gegaan. ‘Door mijn passie voor schaken is ook mijn liefde voor schaakstukken ontstaan. Rond mijn dertigste ben ik gestart met het verzamelen van schaaksets. Ik wou eigenlijk elk jaar één bijzondere set kopen. Maar volledige sets vind je niet zo makkelijk, dus kocht en koop ik ook losse stukken. Mijn interesse gaat uit naar historische stukken, van de beginjaren van het schaken in de zesde eeuw tot de tweede helft van de 19 de eeuw. Recentere stukken interesseren mij minder. Elementen die daarnaast voor mij belangrijk zijn, zijn de plaats van afkomst, de hoogwaardigheid van de gebruikte materialen, het vakmanschap van de maker en de zeldzaamheid. Vaak is het zoekproces naar een bepaald object even leuk als het uiteindelijk bezitten ervan. Ik zoek zowel op nationale als internationale markten en onderhoud goede contacten met veilinghuizen. Je moet ook wat geluk hebben. Als je op Sotheby’s of Christie’s biedt, dan weet je dat je een van de velen bent. Maar als je gaat zoeken in de kleinere veilingzalen, heb je meer kans om een bijzonder stuk te pakken te krijgen. Ik zag vorige week bij een antiquair in Parijs een exclusief stuk uit de 12 de eeuw. Vraagprijs: 375.000 euro. Dat is veel geld, maar het gaat dan ook om een uniek kunstobject.

ALLE STUKKEN VERTELLEN EEN VERHAAL

Alle schaakstukken die Benoît in zijn bezit heeft zijn pareltjes. Benoît Ide heeft echter niet enkel oog voor de schoonheid van de stukken, maar is ook op de hoogte van hun herkomst, hun geschiedenis, hun makers en hun betekenis. Zijn collectie vertegenwoordigt een sublieme reis in tijd en ruimte. Hij toont ons de oudste stukken uit zijn collectie: oerstukken uit de 7 de eeuw afkomstig uit Iran en gemaakt uit verschillende soorten gesteente. Het lijken eerder knikkers met convexe en conische vormen. Zijn verzameling Arabische schaakstukken uit de periode tussen de 9 de en de 12 de eeuw zijn al iets meer uitgewerkt. Ze zijn cilindrisch en versierd met bolletjes, circels en kleine stipjes. ‘Tot de 12 de eeuw waren de stukken waarmee gespeeld werd allemaal virtueel abstract’, licht Benoît toe. ‘De islam verbood namelijk de voorstelling van menselijke figuren. Vaak hebben de versieringen wel een symboliek. Het abstracte oog was bijvoorbeeld een bescherming voor het kwade oog .’

Het is pas vanaf het moment dat het schaken ingeburgerd geraakte in Europa dat er figuratieve stukken kwamen. Soms stelden ze echt een bepaalde persoon voor, zoals Maximilaan I van Oostenrijk , keizer van het Heilige Roomse Rijk (1459 tot 1519). Benoît laat ons een wit ivoren stuk uit de 18 de eeuw zien dat uitzonderlijk mooi en gedetailleerd uitgewerkt is. Schaaksets stelden ook vaak historische oorlogen voor waarbij de stukken de verschillende legers die tegenover elkaar stonden vertegenwoordigden.

123
Arabische Stukken uit de 9 de -12 de eeuw Afmetingen: 2,4 cm tot 4,5 cm

INTERVIEW PORSCHIST

De Régence-Schaakstukken uit 1785 verwijzen bijvoorbeeld naar de veldslagen van Napoleon. Napoleon had zijn veldslagen nooit kunnen winnen zonder zijn sterke cavalerie. Daarom zijn in deze set de paarden groter dan de lopers. Het Zimmerman-Schaakset uit 1850 heeft dan weer de Dertigjarige Oorlog als thema: het lange Europese conflict tussen de katholieke en protestantse staten. De set bestaat uit zilverkleurige en zwarte gietijzeren stukken uitmuntend vervaardigd door zeer getalenteerde Duitse ambachtslui. Ook de Russische tsaren waren verwoede schakers. Bij hen stond de aanhoudende strijd tegen de Turken centraal. Benoît heeft een prachtig stuk uit de 18 de eeuw gemaakt uit walrusivoor. Een vriendelijk kijkende tsaar op een kunstig uitgewerkte ivoren troon.

Het is verbazingwekkend hoe de schaakstukken telkens de tijdsgeest waarin ze gemaakt werden reflecteren. Al zijn het stuk voor stuk prestigieuze en decoratieve kunstwerken, er werd in vervlogen tijden wel degelijk mee gespeeld door koningen, veldheren en adellijken, wat ze des te specialer maakt.

124
De collectie schaakstukken van Benoît Ide vertegenwoordigt een sublieme reis in tijd en ruimte.
Koning op zijn troon, 18 de eeuw, ivoor, Rusland Hoogte: 10,5 cm Maximilliaan I van Oostenrijk, 18 de eeuw, ivoor, Duitsland Hoogte: 19,5 cm

ZIJN FAVORIET

Uiteraard vindt Benoît alles uit zijn verzameling prachtig, maar als hij dan toch één set als zijn favoriet moet bestempelen, dan kiest hij voor de Hollandse Stukken . ‘Het is een volledige set uit 1780. De stukken zijn uiterst verfijnd en gemaakt uit buxushout. Bij de donkere stukken zijn de koning, de koningin, de loper en de toren met ivoor afgewerkt; bij de lichte stukken met graniet. Wat de stukken zo zeldzaam maakt, is hun gewicht. De koning is 11 cm hoog en weegt slechts 6,29 gram; het kleinste stuk, de pion, is 6 cm hoog en weegt een luttele 4,2 gram.’ We mogen de stukken even vasthouden. Ze zijn inderdaad vederlicht. Hoe wonderlijk dat dit drie eeuwen oude delicate schaakspel nog steeds in perfecte staat verkeert.

125
Hollandse Stukken, volledige set uit 1780, buxushout

INTERVIEW PORSCHIST

EN TOEN KWAM ER EEN BOEK

‘Ik heb het boek geschreven op aanraden van een medewerkster van Christie’s. Ze was zo onder de indruk van de omvang en de zeldzaamheid van mijn collectie dat ze vond dat ik er een boek over moest maken. Tegelijkertijd verhoogt het boek de waarde van mijn verzameling. Het maken van het boek was een grote uitdaging. Ik heb er een jaar aan gewerkt. Uiteraard wist ik al veel over de stukken die ik in huis had, maar ik heb alle informatie die over de stukken te vinden was voor alle zekerheid nogmaals tot in de kleinste details uitgeplozen. Mijn vrouw heeft op basis van mijn opzoekwerk alle teksten geschreven. Zij heeft er een fantastische synthese van gemaakt.’

Het prachtige boek ‘Een verzameling koningen’ is nu te koop in de boekhandel. Voor iedere schaak- en kunstliefhebber biedt het boek een heerlijke ontdekkingstocht door een unieke verzameling eeuwenoude schaakstukken die niets van hun pracht en glorie verloren hebben. Waardevolle artefacten die de tand des tijds hebben doorstaan en getuigen van oude beschavingen, culturen en ambachtelijke klasse. ♦

Hardcover - 168 pagina's

126
China, 'puzzle ball chess' set uit de 19 de eeuw, ivoor Uitgegeven door Snoeck Publishers

ANYWAY binnendeuren kunnen zelfs de meest nieuwsgierige kleine handjes aan. Zeg vaarwel tegen (her)schilderen en ga voor een betrouwbare investering in uw woning.

Voor de productie van haar maatwerk deuren gebruikt ANYWAY uitsluitend duurzame en krasbestendige materialen zoals volkern (3 mm, Resopal). Zo produceren we deuren die niet alleen mooi zijn, maar dat ook blijven.

Meer weten? Bezoek onze website en configureer vandaag nog uw ideale deur www.anywaydoors.be

/ anywaydoors

Het wonder India

e wonderen zijn de wereld – en zeker India – nog niet uit. Dat de republiek India een blijvertje was hielden velen bij de onafhankelijkheid in 1947 voor onmogelijk. Ondanks de onzalige en pijnlijke afsplitsing van West- en Oost-Pakistan (sedert 1971 Bangladesj) heeft de republiek India zijn eenheid weten te bewaren.

Min of meer toch, want in het noorden blijft het probleem Kasjmir onopgelost en ook aan de noordoostgrens rommelt het wel eens. Toch staat de Indiase republiek als een huis, een enorm huis voor 1,4 miljard bewoners. Bij de onafhankelijkheid zijn dat er nog maar 340 miljoen. Een huis met vele kamers: de Britten laten de eerste Indiase premier Nehroe immers een land na dat bestaat uit meer dan 500 vorstendommen, princely states . Enkele grote (Haiderabad bijvoorbeeld is driemaal groter dan België) en natuurlijk vele kleine die samen in oppervlakte zowat de helft van Brits-Indië beslaan met ruim een kwart van de bevolking. De vorsten of maharajahs (de pauwentronen!, de tijgerjacht!, de Kohi-Noor!...) zijn vaak kleurrijke en veelal welmenende figuren die met hun bevolking het beste voor hebben. De vorsten zijn voor Londen nuttige (en vaak fabelachtig rijke) bondgenoten bij hun pogingen om het opkomend nationalisme in te tomen. De maharajahs doen wat ze willen, maar de Britten benoemen wel hun regeringen en verlenen desgewenst militaire bijstand. Bij de onafhankelijkheid verandert dat: India doet een beroep op het patriotisme van de prinsen en laat hen verstaan dat integratie van de vorstendommen in het grote India de enige optie is, in ruil waarvoor de adellijke families een financiële vergoeding, in elk geval een zéér royaal pensioen krijgen en sommige privileges mogen behouden (tot Indira Gandhi, Nehroe’s dochter, daar in 1971 komaf mee maakt). Zo ontstaat dan toch het huidige India, zonder al te veel horten en stoten. Een mirakel.

• geboren in Antwerpen op 21/11/1945

• germanist

• gewezen anchor en reportagemaker voor BRT-Panorama

• gewezen woordvoerder Solvay

• sinds 2005 zelfstandig communicatieconsulent

• occasioneel reisleider (vooral Azië)

128
PAUL MUYS PORSCHIST
OVER PAUL MUYS

Een tweede wonder: India wordt een democratie met stemrecht voor iedere meerderjarige en dat is het nog altijd. Zeker, een onvolmaakte democratie, maar zijn er wel andere? Een democratie ook die in meer dan een opzicht bedreigd wordt, denk maar aan de spanningen tussen de hindoe-meerderheid en de islamitische “minderheid” van tegen de 175 miljoen. Er dient vooral nog veel ellende te worden uitgebannen, maar in de strijd tegen armoede en onderontwikkeling is het land toch goed bezig.

Moet India de vroegere Britse heersers dankbaar zijn? Groot-Brittannie heeft op zijn voornaamste kolonie onmiskenbaar een stempel gedrukt. Bij de onafhankelijkheid erft het land instellingen die sterk op de Britse gelijken. Het Engels blijft een onmisbare lingua franca in dit land met 30 talen die elk door tenminste 1 miljoen mensen worden gesproken. Grote diensten blijft het dichte spoorwegnet bewijzen, waarin het hedendaagse India ook fors investeert. En ja: het verkeer houdt links in India...

Maar de kolonisering is niet bepaald een zegen geweest voor de Indiërs. In 1700, flink voor de komst van de Britten, is Indië één van de grootste economieën ter wereld, hoegenaamd geen achterlijke negorij en goed voor 27% van de toenmalige wereldwijde industriële productie. Indië wordt pas in 1858 een Britse kroonkolonie na het bloedig neerslaan van een grote rebellie. In de 18e en de eerste helft van de 19e eeuw is het namelijk niet de regering in Londen, maar de East India Company , een privébedrijf, die er de lakens uitdeelt en er tot de tanden bewapend de orde, hààr orde handhaaft. De Company dient alleen aan haar aandeelhouders rekenschap te geven. Hoe zeer dit uit de hand kan lopen blijk bij de beruchte Bengaalse hongersnood in 1770-71, lang niet de enige hongersnood, waarbij miljoenen Indiërs sterven. Critici spreken van de Britse koloniale holocaust... In 1771 kan de East India Company de aandeelhouders in haar jaarverslag melden dat spijts de erge hongersnood haar inkomsten nog licht zijn toegenomen.

Met de industriële revolutie wordt Brits-Indië een gretige afnemer van Britse producten, staal voor de uitbouw van het spoorwegnet en het rollend materieel en textiel, terwijl de Indiërs honderd jaar eerder zelf massaal textiel uitvoerden. In 1928, wanneer de onafhankelijkheidsbeweging de wind in de zeilen heeft, geeft de regering in Londen letterlijk toe dat de beschavingsmissie in India nogal bijkomstig was en dat het subcontinent vooral een enorm afzetgebied is geworden voor Britse producten.

Maar dat is geschiedenis. Laat het er u niet van weerhouden het wonderlijke India beter te leren kennen. ♦

tekst: paul muys

Ondanks de onzalige en pijnlijke afsplitsing van West- en Oost-Pakistan heeft de republiek India zijn eenheid weten te bewaren.

Oosterweel:

het project van de toekomst.

osterweel is het project van de eeuw voor Antwerpen, dat de kans grijpt om aan te tonen dat levenskwaliteit en economie elkaar

kunnen versterken. Dit wordt een geweldige uitdaging voor infrastructuur van de metropool die de volgende jaren gerealiseerd zal worden.

130
OOSTERWEEL
tekst: alain de jong - foto's: lantis / sven hoyaux
PORSCHIST
Antwerpen West-Flywel 09-01-23

OOSTERWEEL PORSCHIST

Oosterweel is een deel van het Toekomstverbond, waar ook het aanleggen van een ring rond de stad deel van uitmaakt. Aangezien de stad Antwerpen en de haven een belangrijk knooppunt zijn in Vlaanderen en Europa, is het essentieel dat de stad en haar omgeving goed bereikbaar blijft en dat verplaatsingen slim en vlot kunnen gebeuren. Daarnaast trekt de stad ook vele bewoners, bezoekers en werknemers aan. Voor hen is een leefbare en gezonde stad erg belangrijk.

Daarom wil men met dit project op grote schaal ademruimte creëren. Zowel voor de omwonenden, dankzij een leefomgeving dat die aangenamer, luchtiger, rustiger, en ruimer zal worden, maar ook voor de automobilist, die dankzij de Scheldekruising minder zal moeten dringen voor zijn plaats op de weg.

Oosterweel is ook een onvoorstelbaar complex project. Er bestaan nog overkappingen van snelwegen, maar op zulke schaal en met zulke verkeersstromen en dwarsverbindingen wordt het heel uniek. Er komt zoveel in samen, zoveel dimensies, zoveel kennisdomeinen en zoveel stakeholders. Dat maakt het ongelooflijk boeiend en impactvol op alle domeinen van de maatschappij.

Oosterweel is eveneens een project dat leeft. Het project dat vandaag op tafel ligt, lijkt in de verste verte niet meer op het plan dat twee decennia geleden bedacht werd om de Ring te sluiten. De infrastructuurwerken zijn de aanleiding geworden om Antwerpen heruit te vinden. Om van mobiliteit de sleutel te maken tot een leefbare en welvarende regio. En ook de toekomst brengt zonder twijfel nieuwe kansen en uitdagingen.

132
Linkeroever Sint-Anna 09-01-23

BOUWSTENEN VAN OOSTERWEEL

Het Oosterweelproject is niet alleen groot en complex, het werd de voorbije jaren stelselmatig verbeterd om zo tot een ambitieus, maar tegelijk haalbaar en betaalbaar project te komen. Een veelgestelde vraag is dan ook: “wat wordt het nu eigenlijk?” Oosterweel streeft naar een betere mobiliteit én meer leefbaarheid in en rond Antwerpen. Het is veel meer dan een bouwproject, maar de infrastructuur vormt inderdaad een belangrijke basis. De bouwstenen van Oosterweel zijn een voltooide Ring, een Ringpark, een fietsinfrastructuur en knooppunten.

De Ring van Antwerpen wordt fundamenteel hertekend door drie ingrepen: ondertunneling, overkapping en inbedding. Een extra ondertunneling van de Schelde maakt de Ring rond, en er komen tunnels onder het Amerikadok en Albertkanaal. Op andere plaatsen wordt de Ring overkapt of overkapbaar gemaakt door het verdiepen van de Ring. Op verschillende plaatsen krijgt de Ring een ‘dak’, dat mogelijkheden biedt voor groen en stedelijke ontwikkeling. Waar de overkapping vandaag nog niet gepland is, wordt er gezorgd voor een zachte inbedding. Er komen groene bermen die het geluid bufferen en de Ring uit het zicht houden.

Daarnaast transformeren tal van leefbaarheidsprojecten de bredere omgeving en dragen bij aan meer levenskwaliteit voor omwonenden. Langs de Ring worden daarvoor een reeks Ringparken aangelegd. Naast de ingrepen aan de Ring, helpt het Oosterweelproject ook mee de modal shift realiseren. De voorbije jaren werd er al heel wat gerealiseerd, de komende maanden en jaren wordt er verder geïnvesteerd in fietspaden, Park & Rides en overstappunten die reizigers toestaan om vlot van het ene vervoersmiddel op het andere over te stappen (combimobiliteit).

GROOTSTE EN DUURSTE BOUWPROJECT

Oosterweel is het allergrootste, maar meteen ook het duurste project dat ooit in ons land werd gerealiseerd. Sterker nog: met zijn circa 4,5 miljard euro is het 3 keer zo duur als het grootste bouwproject tot nu toe in België, de Josafatspoortunnel in Brussel.

Een vraag die, terecht, vaak wordt gesteld is: “wie gaat dat allemaal betalen?” Vaak volgt dan ook meteen de grootste misvatting, namelijk dat het zou betaald worden door de overheid en dus met ons belastinggeld. Maar aan de bouw van de nieuwe Oosterweelverbinding zal geen euro belastinggeld worden gespendeerd. Wel aan de leefbaarheidsprojecten die gelijktijdig mee worden gebouwd.

133
Met het Oosterweelproject wil men op grote schaal ruimte creëren zowel voor de omwonenden als voor de automobilist.

OOSTERWEEL PORSCHIST

Vanwaar komt het geld dan wel? Lantis gaat voor 3,6 miljard euro lenen. Net zoals iemand die zijn huis bouwt en gaat lenen bij een bank. Dat bedrag wordt volledig, dus voor 100%, terugbetaald door middel van de tolgelden die de komende 35 tot 40 jaar zullen geïnd worden bij de weggebruikers. Men heeft er enkele jaren geleden bewust voor gekozen om geen geld te lenen bij banken, maar wel bij de Vlaamse overheid. De reden hiervoor is simpel: lenen bij een overheid is veel goedkoper dan lenen bij een bank. Op die manier kan Lantis veel kosten besparen en dat uitgespaarde geld bijkomend investeren in een sterk verbeterd project. Een absolute win-win situatie dus.

De Vlaamse regering leent aan Lantis 2,6 miljard euro, via de uitgifte van een soort obligaties. Aanvullend leent ook de Europese Investeringsbank 1 miljard euro. Dit laatste is een absoluut teken van vertrouwen van de Europese Investeringsbank in het project.

OOSTERWEEL IS BELANGRIJK VOOR HEEL VLAANDEREN

In Vlaanderen wordt Oosterweel nog te veel gepercipieerd als een puur Antwerps verhaal; er is nog te weinig geweten over de omvang van dit project. Dit project zal tewerkstelling genereren in andere regio’s. Bovendien kan Oosterweel als proefstuk dienen om ook op andere plaatsen toe te passen. Maar vooral: Oosterweel brengt een verandering op gang die zal uitdeinen en veel grotere proporties aannemen. Op die manier wordt Vlaanderen welvarender.

Oosterweel nodigt ons ook uit om na te denken over vraagstukken waar we als samenleving al lang mee worstelen. Hoe vinden we bijvoorbeeld een juiste balans tussen onze welvaartseconomie en de zorg voor onze gezondheid en het leefmilieu? Hoe zorgen we ervoor dat werknemers een evenwicht vinden tussen werk en privé, als het woon-werkverkeer alsmaar meer privétijd lijkt te absorberen? Werknemers plaats- en tijdsonafhankelijk laten werken, opent bijvoorbeeld nieuwe perspectieven. Iedereen zal dankzij of omwille van de Oosterweelwerken moeten nadenken over hoe men zich voortaan verplaatst. ♦

134

Oosterweel nodigt ons ook uit om na te denken over vraagstukken waar we als samenleving al lang mee worstelen.

135

MYANMAR FAEROER

Surf naar onze nieuwe website. U vindt er exclusief filmmateriaal over onderwerpen die in deze Porschist aan bod komen.

www.porschist.be

JAPAN IRAN

PORSCHIST WORLDWIDE

Bhutan • Mali • Sydney • Vanuatu • Livingstone • Lima • Bolivia • Cambodia • Kenya • Argentina • India • Mauritius La Réunion • Hong Kong • Uruguay • Tahiti • Cayman Islands • Panama • Rio De Janeiro • Timbuktu • Indonesia • Vietnam Las Vegas • Iceland • French Guyana • Tanzania • Beijing • Costa Rica • Dubai • Maldives • Seychelles Moscow • Yangon • Kinshasa • Barbados • Colombia • Singapore • Iran • Mongolia • Cuba • Japan • Nicaragua New Zealand • Malawi • Oman • Chili/Easter Island • Nouméa • South Africa • Spitsbergen • Ecuador/Galapagos Tetiaroa/Bora Bora • Ethiopia • Canada • Pakistan • Brunei/Borneo • Zimbabwe • Tibet • Nepal • Falkland Islands Sao Tomé & Principe • Philippines • Outer Seychelles • Azores • Venice • Curaçao • Namibia • Jamaica • Jordan • Fiji New York • Venezuela • Faroe Islands • India
Israël
COMING UP NEXT:
Log Homes - 0473 26 08 26 - info@loghomes.be - www.loghomes.be
Exclusieve eikenhouten 'Oakframed Buildings' • Stapel- en skeletbouwwoningen en aanbouw Houten bijgebouwen • Rieten daken • Smeedijzer • Thermolog

GET READY FOR SUMMER SEASON

REISTAS, URBAN COLLECTIE

WAP0352010NUEX

Prijs btw incl. € 171,84

BACKPACK URBAN REISTAS

WAP0355110PUTR

Prijs btw incl. € 161,67

140
PORSCHE
DRIVER'S SELECTION

DRIVER'S SELECTION

PTS MULTIWHEEL ULTRALIGHT EDITION 2.0 XL

WAP0354000LR01

Prijs btw incl. € 940,55

PTS MULTIWHEEL ULTRALIGHT EDITION 2.0 M

WAP0354010L84A

Prijs btw incl. € 757,52

141
PORSCHE

THERMOSBEKER 917 SALZBURG

WAP0506170P917

Prijs btw incl. € 55,93

WATER FLES, MOTORSPORT COLLECTIE

WAP0501270NFMS

Prijs btw incl. € 19,32

718 RS 60 SPYDER CHRONOGRAAF

WAP0700020M718

Prijs btw incl. € 710,74

BASEBALL CAP, MOTORSPORT COLLECTIE

WAP8000010LFMS (ZWART)

WAP8000010LFMS ROOD)

Prijs btw incl. € 29,49

142
DRIVER'S SELECTION PORSCHE

SOFTSHELL, DAMES, MOTORSPORT COLLECTIE

WAP12100M0NFMS

Prijs btw incl. € 147,00

DRIVER'S SELECTION

POLOSHIRT, HEREN, MOTORSPORT COLLECTIE

WAP12500L0NFMS

Prijs btw incl. € 68,10

POLOSHIRT, DAMES, MOTORSPORT COLLECTIE

WAP12600M0NFMS

Prijs btw incl. € 68,10

143
PORSCHE

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Sven Hoyaux • Bergendreef 2a • 2970 Schilde •  0475/66 40 41

HOOFDREDACTIE - CONCEPT - REALISATIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be

REDACTEURS: Kathleen Van Bremdt, Paul Muys, Alain De Jong

VORMGEVING: Patrick Cortois, patrick@porschist.be

FOTOGRAFIE: Kathleen Van Bremdt, Sven Hoyaux, AWAKE productions

RECLAMEREGIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be I DRUK: EVM print I WEBSITE: Taurus & Eagle

ABONNEMENTEN: info@porschist.be

144
• 
40 41 • E 50 voor 4 nummers • IBAN:
733045795750 • BIC:
0475/66
BE86
KREDBEBB
Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever overgenomen worden. De uitgever is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor aangeleverd advertentiemateriaal.
VOLGENDE PORSCHIST
NIEUWE LOCATIE LEYSSTRAAT 1, 2000 ANTWERPEN - 03/213 50 80 SCHUTTERSHOFSTRAAT 30, 2000 ANTWERPEN - 03/226 41 44 WWW.SLAETS.EU
Een prachtige roze morganiet en twee witte diamanten in een 18kt witgouden ring. Ontworpen en handgemaakt door Slaets in Antwerpen.

Articles inside

OOSTERWEEL PORSCHIST

4min
pages 132-136

Het wonder India

1min
page 128

INTERVIEW PORSCHIST

1min
pages 126-127

INTERVIEW PORSCHIST

1min
pages 124-125

HUR KYUNG-AE

4min
pages 119-123

ETIYE DIMMA POULSEN BEELDHOUWER - ETHIOPIË

1min
pages 116-118

Warm Up Training • Nijvel

1min
pages 114-116

PORSCHE DESIGN

1min
pages 104-111

The new Loewe iconic

2min
pages 95-103

De gedeelde droom.

1min
pages 92-94

Schrijf u in op een sensationele Petrolhead Track Day

1min
pages 88-89

Antwerp Classic Car Event

1min
page 87

718 SPYDER RS PORSCHIST

2min
pages 80-86

wordt topmodel van middenmotorgamma.

2min
pages 76-79

Healing and Ease

1min
pages 75-76

INTERVIEW PORSCHIST

1min
pages 72-74

Upgrade to perfection

3min
pages 67-71

INTERVIEW PORSCHIST

3min
page 66

REIZEN PORSCHIST

4min
pages 56-65

REIZEN PORSCHIST

9min
pages 40-55

REIZEN PORSCHIST

1min
pages 38-39

REIZEN PORSCHIST

8min
pages 26-37

INDIA

1min
pages 23-25

CAYENNE 2023 PORSCHIST

5min
pages 12-22
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.