Page 1

Henry Jenkins: Principles for transmedia storytelling – fortolket af TVM1014 1) Spreadability vs. Drillability - Spreadability er er et produkts evne til at blive delt på en letfordøjelig, lettilgængelig og snackagtig måde til et bredt publikum. - Drillability er muligheden for at engagerede brugere kan fordybe sig, involvere sig og gå på opdagelse i produktet. Begreberne er ikke modsætninger af hinanden, men de opererer i modsættende vektorer af kulturelt engagement. Spreadability appellerer til indhold der kan deles hurtigt, nemt og fængende. Det opfordrer ikke brugeren til aktivt at involvere sig. Drillability er relevant for indhold der er tungere, mere detaljeret og specialiseret. Det appelerer til de dedikerede brugere. Spreadability er ofte en forudsætning for drillability da også de engagerede brugere i første omgang skal vide at produktet eksisterer.

2) Continuity vs. Multiplicity Continuity kan forstås som en ensartet oplevelse af den originale fortælling – det kan vi også kalde universets DNA. Multiplicity er en genfortælling eller videreudvikling af den originale fortælling. Man fører altså universets DNA over i en ny fortælling. Eksempel: Star Wars er et gammelt univers, som har en original fortælling. Det er universets continuity. I nyere tid er filmen blevet genfortalt på mange platforme. Fx kan man se karaktererne eller universet gå igen i computerspil, tv-serier, tegnefilm, tie ins i form af legetøj, merchandise osv. Det er Star Warsuniversets multiplicity.

3) Immersion vs extractability Immersion er når brugeren træder ind i et univers/en historie. Eks. Biografer og forlystelsesparker forstærker totaloplevelsen ved fungere som redskaber for immersion. Extractability giver brugeren mulighed for at tage en del af universet/historien med hjem. Der kan være tale om merchandise, som varierer i grader. Eksempelvis er der forskel på om man køber en flaske vand med et Ringenes Herre label på og merchandise der udspringer direkte fra filmen – f.eks. en kopi af ringen eller figurer fra filmen. Immersion og Extractability handler tilsammen om, at det skal være en historie som brugeren både kan træde ind i og tage med hjem.

4) Wordlbuilding Worldbuilding er at skabe en verden, som kan rumme mange historier og karakterer. Til forskel fra tidligere, tager world building udgangspunkt i at skabe en verden, som brugeren kan gå på opdagelse i, hvor man før solgte en god historie eller en stærk karakter. World building giver mulighed for en meget stor brugerinddragelse, og skaber tryghed og genkendelsens glæde for brugeren. Brugerne har mulighed for selv at vælge hvor dybt de vil involvere sig, og det er muligt at skaffe sig baggrundsviden og udvide sin referenceramme i universet. Dette er dog ikke en nødvendighed for at forstå verdenen. World building giver loyale brugere, og har et godt potentiale for at skabe fællesskaber og fankulturer, hvor der er prestige i at have ekspertviden om universet. World building giver brugeren mulighed for selv at få indflydelse og digte videre på universet. I TV-regi kan det fortolkes som nogle spilleregler eller en præmis, der definerer nogle rammer for hvilket univers vi som seere befinder os i. Fx Ramasjang, Paradise Hotel og De Unge Mødre.


5) Serialitet At bryde en historie op i afsnit eller mindre dele og sætte dem i bevidst rækkefølge, så de tilsammen udgør en større sekvens. Hver enkelt afsnit har en dramatisk struktur - sammen udgør alle afsnittene en helstruktur - en storyline. Serialitet er en form. Continuity handler derimod om et fortløbende univers, der ikke er afgrænset eller en storyline, der ikke er afsluttet. Continuity indbyder til fortsættelser i forskellig form - også serialitet. Det er et begreb frem for en form. Et godt eksempel: - En avis udkommer hver dag - den er kontinuerlig. - Inde i avisen kører der en artikelserie om adoption, den strækker sig over den uge, den er seriel. At sammenligne de to direkte er som at stille spørgsmplet: Hvad er forskellen på at være trist og på at græde? Det ene udelukker sjældent det andet.

6) Subjectivity SUBJEKTIVITET Generelt: Begrebet dækker over at man indenfor et kendt univers ændre udsyn via en eller flere bi karakterer eller subjektiver, og dermed får mere viden og andre vinkler på universet. EKSEMPLER: Braking Bad:Karakteren Saul (advokat) – en bi karakter. Netop nu er der i gang med at blive produceret en serie og Saul, som følger ham op til ’Braking Bad’ starten (en spin-off serie). I Cross Media sammenhænge: Catfish: Efter dokumentaren har været vist, har hovedkarakteren besøgt kvinden på billedetAngela. Her hører man hvad kvinden på billedet føler omkring det hele. Klippet kan ses på youtube. Se klippet her:http://www.youtube.com/watch?v=s_Io-djZGkc Borgen: Efter hvert afsnit kan man få ind på nettet og læse nyheder inde fra borgen. Her kombineres en tvserie med internettet. Det giver brugeren merviden.

Opsamling jenkins principper  
Opsamling jenkins principper  
Advertisement