PIVA brochure 2021-2022

Page 1

2021-2022


2

Koen & e li a h t a N , n o o T rte heten jou van ha welkom op PIVA!

isme? Dan ben je or voeding en toer do d er ne io ss pa graag hun Ben je ge leerkrachten delen e nz O . ek pl e ed bij PIVA op de go t eerste jaar geniet g met jou. Vanaf he rin va er e im ru en uishaven vakkennis or jou een veilige th vo l za VA PI . ing eid jij van een topopl een professionele oeien en waar jij gr n ka nt le ta je r nde en zijn waa bij ons op een boeie rt lee Je . at ga t oe toekomst tegem den te maken. Je is er ruimte om vrien t as na ar Da . ier an tstappen, leuke m ffe meerdaagse ui to s en tijd n zij f el kan helemaal jez e nemen je graag vele sportvelden. W ze on op of en ek projectw onze school. gstocht doorheen kin ek td on op ee m

Toon Veelaert, algemeen directeur Nathalie TrickĂŠ, pedagogisch directeur Koen Van Helden, technisch directeur


3


4

8 REDENEN OM VOOR PIVA TE KIEZEN 1

m je te taan klaar o s n te h c ra list te rk Onze lee n vakspecia e e u jo n a v en nge ervaring la n ontmoeten re ja l a lf e ebben z eel wat maken. Ze h wonnen al h n e d ie b e . g in hun vak wedstrijden le a n o ti a rn inte nationale en

2

Leren doe je best samen. Ee n onthaalweek, meerdaagse teambuildings, spelletjesm iddagen, ‌ Bij PIVA ben je goed omringd .

3

PIVA is jouw veilige thuishaven. Met een sterk antipestbeleid zetten we in op jouw welbevinden.


5

4

5

Jouw ouders zijn onze belan grijkste partners. Speciaal voor hen organise er jij bijvoorbeeld het peterschapsdiner en tover je de school om tot een restaurant voor je familie. En de sterrenchefs en maĂŽtres? Dat zijn jullie. Je ou ders zijn ook welkom op de ouderraad om samen school te maken.

Dankzij stages in binnen- en buitenland ben je prima voorbereid op op je toekomst als vakspecialist of eventuele hogere studies.

6

7

PIVA is een groene school. Vlak bij een gezellig park en dicht bij het openbaar vervoer kan jij veilig en gezond opgroeien.

uitgeruste Je krijgt les in goed praktijklokalen.

8

Kwalitatief onderwijs tegen de beste prijs: daar staat PIVA voor. Je we et op voorhand wat je schooljaar maximaal zal kosten.


6

LESSENTABEL VAN 1STE EN 2DE JAAR


7

B-stroom

A-stroom

Je start in de A-stroom wanneer je de lagere school succesvol hebt afgerond en een getuigschrift hebt behaald.

1A

2A

1B

2B

LEVENSBESCHOUWING

2

2

2

2

LICHAMELIJKE OPVOEDING

2

2

2

2

NEDERLANDS

4

4

4

3

FRANS

4

3

1

1

ENGELS

2

WISKUNDE

4

4

4

3

NATUURWETENSCHAPPEN

3

2

3

2

TECHNIEK

2

2

6

2

AARDRIJKSKUNDE

1

1

GESCHIEDENIS

2

1 2

2

MAATSCHAPPELIJKE VORMING ECONOMIE + ICT

1

1

1

1

ARTISTIEKE VORMING

2

1

2

1

LEESLABO

1

1

1

LABO VREEMDE TALEN

1

VOEDING EN HORECA (DIFFERENTIATIE)

4

6

4

12

TOTAAL AANTAL UREN

32

32

32

32


8

DE EERSTE GRAAD 1STE EN 2DE JAAR

de school vind ik p o e st k u le l t “He ert er allemaa le je t n a w n e praktijkless hten maken.� lekkere gerec - Des, 1Ab

Het slagersvak is een kunstvo rm. Je tovert een h eel karkas om in allemaal prach tige stukken v lees.


9

Kan jij al pann enkoeken in d e lucht gooien weer opvange en n zoals Jolien van 2A?

In de le s techn vogelhu iek leer je een isje mak en.

en als chocolatier sam “Ik zie mezelf later n Ward en Luuk.� met mijn klasgenote - Sabian, 1Ab


keuken eft een eigen e h d a ra g te st De eers st en aangepa ru e g it u is l a . die specia ste leerlingen g n jo e z n o n aa

Het sc hoolj voor aar start m onze nieuw et onthaal d e leer lingen agen .

onze meer­ t a d r e m m “Ja uurt.” ar 1 week d a m e s g a a d , 2B - Gabriëlla


11

een van 2B steken De leerlingen oel. r het goede d o o v e to ’ je d ‘han

“Het gaat een p we hebbe rachtige dag word n vandaag en want praktijkle s in de broodjesz aak!” - Liam, 2B


12


13

VERKENNING VAN ONZE VERSCHILLENDE AFDELINGEN 2de GRAAD TSO

SLAGERIJTECHNIEKEN

3de GRAAD TSO

SLAGERIJ- EN TRAITEURTECHNIEKEN

BAKKERIJTECHNIEKEN

BAKKERIJTECHNIEKEN

HORECA

HORECA

SPECIALISATIEJAREN

SLAGERIJ EN FIJNKOSTTRAITEUR

BANKETBAKKERIJ EN CHOCOLADEBEWERKING

TOERISME

2de GRAAD BSO

TOERISME

3de GRAAD BSO

SPECIALITEITEN RESTAURANT RESTAURANTBEDRIJF EN DRANKENKENNIS

SLAGERIJ

SLAGERIJ

BAKKERIJ

BAKKERIJ

BANKETAANNEMER TRAITEUR

HOTELRECEPTIONIST DUAAL

RESTAURANT EN KEUKEN RESTAURANT EN KEUKEN


14

TOERISME BEN JIJ DE REISLEIDER VAN DE TOEKOMST? Je bent een creatieve en flexibele ontdekkingsreiziger. Je weet mensen enthousiast te maken voor een evenement of uitstap. Je kan geen museum voorbij lopen zonder er even in te duiken. Je hebt een talent voor taal. De opleiding Toerisme bij PIVA geeft je een basisvorming in talen, toeristische bestemmingen, kunst en cultuur. Praktische oefeningen en stages in binnen- en buitenland trainen je communicatieve vaardigheden en je reisorganisatietalent. Samen­ werkingen met verschillende Europese scholen en uitwisselings­ projecten met China verruimen jouw blik op de wereld.

“PIVA organiseert elk jaar een buitenlandse stage voor 6 toerisme, een once in a lifetime-ervaring.” - Phaedra “Toerisme is reizen in tijd en ruimte, want je leert niet enkel over geschiedenis of innovatie, maar je ontdekt een heleboel onbekende plaatsen.” - Jolanda


15

X VERDER SPECIALISEREN? Onze leerlingen kunnen onder andere verder studeren aan de hogeschool richting toerisme of intercultural relations. PIVA-leerlingen werken nu als HR assistent voor Sportpaleis Antwerpen en als flight attendant bij Tui Fly.


16

HORECA TOVER JIJ ALS CHEF DE LEKKERSTE GERECHTEN OP TAFEL? Je houdt van lekker eten. Je bent vlot in de omgang en gaat voor een verzorgde service. Je wil in de keuken creatieve nieuwe gerechten leren maken en je gasten hiervan laten genieten. In de zaal wil je een aanspreekpunt zijn voor je gasten en hen een tot in de puntjes verzorgde service bieden. De didactische restaurants van PIVA bieden een schat aan praktijkervaring. Onze opleiding Horeca is veelzijdig met internationale allure die je de kans biedt om uit te groeien tot een toekomstige chef-kok, hotelbediende, wijnkelner, traiteur ... Aan jou de keuze!

“Wat is er mooier dan mensen gelukkig maken met lekker eten en een glaasje wijn?” - Alex “Mede dankzij PIVA was Antwerp Diner 2020 een groot succes. Velen vonden het de beste editie ooit. De inzet van de 7de jaars heeft daar absoluut aan bijgedragen.” - Antwerp Diner organiseert een benefietdiner voor 600 gasten


17

X VERDER SPECIALISEREN? Kies voor een 7de jaar. In de richting horeca biedt PIVA drie opties: » Specialiteiten restaurant » Banketaannemer traiteur » Restaurantbedrijf en drankenkennis


18

BAKKERIJ BAK JIJ STRAKS DE VERRUKKELIJKSTE KOFFIEKOEKEN? Je wil creëren en iets bijzonders maken van een beperkt aantal ingrediënten. Ook het fijnere werk en decoreren van banketproducten intrigeert je. Je ziet bakken als een ambacht dat je met veel passie en creativiteit uitvoert. Je werkt in modern uitgeruste werkplaatsen. Bovendien heeft PIVA aparte lokalen voor specifieke bereidingen zoals een chocoladelokaal, suikerwerkplaats, ijsroomatelier … Na deze opleiding kan je aan de slag in een sector waar er steeds vraag is naar gemotiveerde arbeidskrachten en heb je een stevige basis om later een zelfstandige carrière uit te bouwen.

“Na een opleiding bakkerij kan je ook terecht bij een chocoladebedrijf, waar je als productontwikkelaar pralines maakt op vraag van de klant.” - oud-leerling Vincent Geeraerts “Alles begint vanuit passie en vakkennis, deze twee heb ik echt wel meegekregen in mijn opleiding bij PIVA.” - Jens Van Bouwel van Pastry Solutions, Unizo Starter van het jaar 2019


19

X VERDER SPECIALISEREN? Kies voor een 7de jaar Banketbakkerij en chocoladebewerking. De opleiding bestaat vooral uit praktijk - van gelegenheidsgebak tot chocoladesculpturen - en is de kers op de taart voor elke bakkerijstudent.


20

SLAGERIJ VERWERK JIJ EEN KARKAS TOT PRACHTIGE STUKKEN VLEES? Van het uitbenen van een koe tot het maken van vleeswaren, vlees staat centraal in de opleiding slagerij. Je bereidt de heerlijkste meeneemgerechten en panklare producten. Slager is een knelpuntberoep, er zijn duizenden openstaande jobs in loondienst. Je kan als zelfstandig slager aan de slag of in een leidinggevende functie in de vleeswarenindustrie of warenhuisketens.

“Wij, slagers, zijn een ras apart. Aan de vooravond van de Guldensporenslag was het een slager die de soldaten voorzag van voedsel varkensvlees met warmoes. Slager, een essentieel beroep in 1302 en opnieuw in 2020 tijdens de lockdown.” - Chef Vogels “Het is gewoon de gezelligste afdeling!” - Lise


21

X VERDER SPECIALISEREN? Kies voor een 7de jaar Slagerij en fijnkosttraiteur. Hier krijg je een mooi overzicht van de koude keuken en kant-enklare gerechten. Dit mag in geen enkele moderne slagerij ontbreken.


22

PIVA IN DE PRAKTIJK: ZES STERREN BROODJESZAAK De leerlingen van het tweede jaar maken elke dag verse broodjes voor de hele school. Het broodje brie met honing en het broodje met ei en spek zijn de toppers van de Broodjeszaak.

FREE FLOW In Free flow, het zelfbedienings– restaurant van PIVA, kunnen leerlingen, leerkrachten en schoolpersoneel genieten van een warme maaltijd bereid door leerlingen van de tweede graad.

BISTRO VERMEERSCH In deze ‘Bistro’ doen de leerlingen van de 5de-jaren kookervaring op en leren ze een echt publiek te bedienen.


23

HOF VAN LEYSEN In het restaurant Hof van Leysen verwelkomen de leerlingen van de derde graad externe gasten. Ze leren er creatieve gerechten bereiden en serveren die volgens de regels van de etiquette aan de gasten.

DE SLAGERIJWINKEL De slagerijwinkel is de motor van de slagerijafdeling. Zo goed als alles wat uitgebeend, afgepeld, versneden, gemalen, gecutterd, bereid en afgewerkt wordt, wordt hier te koop aangeboden.

WINKEL BAKKERIJ In de winkel bakkerij kan je de producten kopen die de leerlingen in de werkplaatsen gemaakt hebben. Je vindt er altijd iets lekkers als je op zoek bent naar een tussendoortje.


24

PIVA GAAT INTERNATIONAAL Een buitenlandse stage werkt blikverruimend. Voor onze leerlingen is het een manier om hun taal- en sociale vaardigheden te vergroten. Je maakt niet alleen kennis met nieuwe technieken en producten, je leert ook werken in een internationaal team. In de derde graad organiseert PIVA zowel klassikale stages van twee tot vier weken, als

individuele stages van vier tot zeven weken. Pas afgestudeerde leerlingen kunnen kiezen voor een stage van vijf maanden. PIVA maakt al meer dan 20 jaar deel uit van een netwerk dat 18 scholen in 16 Europese landen verbindt.

Leerlingen van het 6de jaar Toerisme trokken voor vier weken naar IJsland.


25

PIVA organiseert sinds 2008 een uitwisseling met de 55th High School in Beijing, China.


26

OUD-LEERLINGEN Jens Patisserie

JENS VAN BOUWEL Oud-leerling Jens Van Bouwel heeft een eigen zaak in Oelegem, Jens Patisserie, en heeft de UNIZO-prijs voor Starter van het Jaar 2019 ontvangen samen met Serge Lamoral van Pastry Solutions. OUD-LEERLING BAKKERIJ

“PIVA heeft een zeer grote rol gespeeld in mijn leven. Ik heb er mijn passie ontdekt, een zeer goede opleiding genoten, vrienden en mijn vrouw leren kennen ... Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds veel aan PIVA. ‘Respect geven, is respect krijgen’, dat is één van de zaken die ik ontdekt heb tijdens mijn opleiding. Leerkrachten zijn zelfs na de uren bereid - en nu nog steeds - om vragen te beantwoorden over alles wat met bakkerij te maken heeft.” X Lees het verhaal van Jens op www.piva.be/oudleerlingen

Butcher’s Store

KIRSTEN GRASMICHEL Kirsten Grasmichel volgde in PIVA de opleiding slagerij. Na stages in binnen- en buitenland kon ze meteen aan de slag in Butcher’s Store in Berchem. Ze is nu slager in de nieuwe Butcher’s Store South in Antwerpen-centrum.

OUD-LEERLING SLAGERIJ

“In het 7de specialisatiejaar slagerij heb ik dankzij PIVA en Erasmus+ stage gelopen in Zweden. Een fantastische ervaring waarbij ik veel verantwoordelijkheid leerde nemen en ondervond hoe ze daar te werk gaan.” X Lees het verhaal van Kirsten op www.piva.be/oudleerlingen


27

De Koolputten

RUBEN LAMIROY Ruben Lamiroy, sous-chef in restaurant en feestzaal De Koolputten in Waasmunster, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2021’ in de wacht op het culinair topconcours De Prijs Prosper Montagné. Hij heeft al een mooi traject afgelegd bij verschillende toprestaurants, te beginnen met stages in sterrenrestaurants, in het 6de jaar in De Pastorale en in het 7de jaar in Nuance.

OUD-LEERLING HOTEL

“De basistechnieken leer je op PIVA. Een goede saus maak je nog steeds met de beste fond. En de mooiste garnituren heb je enkel met een perfecte snijtechniek. In de wedstrijd ’Eerste Kok van België’ kreeg ik de hoogste score van de keukenjury, dit zijn de punten op handvaardigheid en techniek – met dank aan PIVA.” X Lees het verhaal van Ruben op www.piva.be/oudleerlingen

Hotel Van der Valk

ASHLEY ANTONISSEN In 2010 studeerde Ashley Antonissen af in de richting Toerisme. Ze ging aan de slag in het toenmalige Scandic Hotel aan de receptie. Binnen het hotel heeft ze verschillende functies doorlopen. Sinds 2017 is Ashley hotelmanager van Hotel Van der Valk, “een bijzondere functie met veel uitdagingen en mijns inziens een van de leukste jobs die er zijn!”

OUD-LEERLING TOERISME

“Bij Van der Valk Antwerpen zijn we zeer hands-on, dit wil zeggen dat je overal een beetje moet kunnen meedraaien zodat we onze service level hoog kunnen houden. De basis die ik heb meegekregen tijdens mijn opleiding op PIVA en meer bepaald de combinatie van de theorie en praktijk, helpt me zeker bij mijn dagelijkse werkzaamheden.” “Als je een uitdagende richting wilt volgen waar je enorm veel van mee krijgt en ook nog een leuke tijd kan beleven, zou ik zeker voor Toerisme kiezen. Wat mij vooral aantrok was de variatie in de lessen.” X Lees het verhaal van Ashley op www.piva.be/oudleerlingen


28

Paniflower

TOM HELLEMANS Tom Hellemans volgde in PIVA Hotel en aan de hogeschool professionele bachelor voedings- en dieetkunde. Na een schakeljaar ging hij voor een masteropleiding Industrieel ingenieur, toegepaste bio­wetenschappen: voedingsindustrie aan de UGent. Zijn onderzoek leidde vervolgens tot een job in Research en Development bij Paniflower.

OUD-LEERLING HOTEL

“Als je jouw passie wil ontwikkelen is PIVA een omgeving waarin je dat ten volle kan. Een opleiding aan PIVA biedt een absolute meerwaarde voor eender welke vervolgopleiding in het voedings­ gebeuren. Met de nodige wilskracht is niets onmogelijk en heb je meteen een mooie bagage mee!” X Lees het verhaal van Tom op www.piva.be/oudleerlingen


UNIFORM PIVA is een uniformschool; geen saai uniform, maar met een leuke hoody in zwart of felblauw. Neem een kijkje op de website van Veys Bedrijfskleding: www.veysbedrijfskleding.be/product-categorie/schooluniformen/

BEREIKBAARHEID PIVA is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation Antwerpen Zuid ligt vlak bij de school. Er zijn tramhaltes op wandelafstand in de Jan van Rijswijcklaan en in de Brederodestraat/Montignystraat. Voor de schoolpoort is een Velo-station. De school heeft zelf ook een ruime bewaakte fietsenstalling.

DAGINDELING

Aanvang Einde

1ste lesuur

08.30 uur

09.20 uur

2de lesuur

09.20 uur

10.10 uur

Voormiddagpauze

10.10 uur

10.20 uur

3de lesuur

10.20 uur

11.10 uur

4de lesuur

11.10 uur

12.00 uur

Middagpauze

12.00 uur

12.50 uur

6de lesuur

12.50 uur

13.40 uur

7de lesuur

13.40 uur

14.30 uur

Namiddagpauze

14.30 uur

14.40 uur

8ste lesuur

14.40 uur

15.30 uur


30

NOTITIES ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������Praktische info Opendeurdag: 24 april 2021 Vanwege corona willen we je informeren via individuele rondleidingen. Meer info op www.piva.be

Contactgegevens PIVA Desguinlei 244 2018 Antwerpen Telefoon: 03 242 26 00 E-mail: info.piva@provincieantwerpen.be K www.piva.be G PIVAAntweren

Q piva.antwerpen piva_antwerpen


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.