Page 1

Volkswagen 1 · 2012 www.volkswagen.fi www.volkswagen-hyotyautot.fi

Tyylistään tietoinen Volkswagen CC BlueMotion Technology myös hyötyautoihin

up! Uusi

Hätäjarrutustoiminto vakiona

VW 1.2012.indd 1

27.2.2012 10:09:29


Sisältö

Volkswagen 1/2012

4

Lähivaloissa

7

Sharanit ja Sciroccot valmistuvat Portugalin Palmelassa.

8

Volkswagen up! otti ensituntumaa Suomen talveen.

12

Beetle – yksilöllinen klassikko.

16

Avustaja-Polot tuovat avun arjen askareisiin.

18

Volkswagen CC – tyylitietoisille.

20

Moneksi muuntuva Sharan.

21

Kuoppala auraa Amarokilla.

22

Ammattiin työn ohessa.

23

Taloudellista ajoa DSGautomaatilla.

24

BlueMotion Technology tulee myös hyötyautoihin.

26

Golf Cabriolet on auto ympärivuotiseen käyttöön.

28

Sébastian Ogier siirtyi Volkswagenin rallitalliin.

30

Direct Express -korjaamot nopeisiin korjauksiin.

31

Kiinteä hands free – laillista mukavuutta.

32

Uudistunut Touran myös maa-/biokaasuversiona.

33

ThinkBlue.Factory. – vähemmän ympäristökuormitusta.

34

Resumé

2

8

12

21

16

22

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 2

27.2.2012 10:09:40


Pääkirjoitus

Eteenpäin maltillisesti loikaten

18

Viime vuosi oli Volkswagenille monella mittarilla mitattuna menestysvuosi. Valmistajan näkökulmasta menestyksestä kertoo Volkswagen-konsernin kaikkien aikojen myyntiennätys – yli 8 miljoonan auton asiakastoimitusraja rikkoontui. Edellisestä vuodesta kasvua tuli 14,3 prosenttia (2010: 7,14 miljoonaa autoa). Volkswagen-henkilöautojen kasvu oli yli 13 prosenttia ylittäen ensimmäisen kerran viiden miljoonan auton rajan – 5,1 miljoonaa kirjattiin viime vuoden toimintakertomukseen. Volkswagen-hyötyautojen myynti nousi 21,4 prosentilla 528 800 autoon. Suomessa Volkswagen saavutti 2011 henkilöautoissa 13,8 prosentin markkinaosuuden ollen johtava merkki ensirekisteröintitilastossa. Kärkipaikan saavutti myös Volkswagen-hyötyautot 24,6 prosentillaan. Edellä mainitut edistysaskeleet, tai voisi sanoa -loikat, eivät ole tulleet tyhjästä. Kasvu merkitsee myös vastuun kasvamista. Vastuuta asiakkaiden tyytyväisyydestä heidän valinnoistaan merkkikirjavassa automaailmassa. Vastuuta ympäristöstä – vuoteen 2018 mennessä Volkswagenin tavoitteena on muuttaa tuotantolaitoksensa 25 prosenttia vähemmän ympäristöään kuormittaviksi Think Blue. -tehtaiksi. Maaliskuussa Volkswagen esittelee pienen suuren up!-mallinsa. Se on kiinnostava avaus Volkswagenilta, jolle kansanauto ei ole koskaan jäänyt ajatuksen asteelle, vaan on eri muodoissaan löytänyt ympäri maailmaa käyttäjänsä ja ystävänsä. *** Lehtemme nimi on muuttunut. Se on nyt lyhyesti Volkswagen. Seuraavan numeron päätoimittaja on Heikki Ahdekivi. Hän aloitti vuoden alussa Volkswagen-henkilöauto-osaston johtajana. Kiitän lehtemme lukijoita kehittävistä palautteista ja toivotan kiinnostavia lukuhetkiä Volkswagenin mielenkiintoisessa ja alati kehittyvässä brändi-maailmassa. Lauri Haapala

30

Autovero nousee 1.4. niillä autoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ylittävät 110 g/km ja vastaavasti laskevat tämän rajan alittavilla autoilla. Maaliskuun aikana rekisteröidyissä autoissa noudatetaan nykyistä autoveroa. Keskihintaisen ja keskipäästöisen auton autovero nousee noin 1 000 euroa.

Volkswagen-lehteä voi lukea myös netissä: www.volkswagen.fi Tämän lehden on kustantanut Volkswagen-jälleenmyyjäsi Päätoimittaja: Lauri Haapala Toimituspäällikkö: Riitta Hakkarainen, riitta.hakkarainen @vv-auto.fi Toimitus: Otavamedia Asiakasviestintä, tarja.vilhunen@otavamedia.fi Ulkoasu ja taitto: Jani Söderlund Julkaisija: VV-Auto Group Oy, PL 140, 01511 Vantaa, puh 010 533 8300 Painos: 255.000 kpl Painopaikka: PunaMusta Toimitusneuvosto: Lauri Haapala, Riitta Hakkarainen, Heikki Leskinen, Arto Manninen, Kirsti Palola, Jaakko Parm, Juha Toikkanen. Osoitelähde: Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi Tietojen tekninen toimitus: DirektMedia 121 Oy, PL 136, 00521 Helsinki.

Lehdessämme olevissa autokuvissa saattaa esiintyä varusteita, jotka ovat lisävarusteita eivätkä kuulu maahantuontiohjelman mukaisiin Volkswagen-lehti postitetaan VV-Auto Group Oy:n rekisteriin (osoitelipukkeessa***) ja TraFiin (numerotunnus) merkityllä osoitteella. autoihin.

facebook.com/ volkswagensuomi

Vo l k s w a g e n 3

VW 1.2012.indd 3

27.2.2012 10:09:48


Lähivaloissa

Uutisia meiltä ja maailmalta

Tulossa:

Passat Alltrack Passat-mallisto laajenee uudella Passat Alltrack -versiolla. Variantmallina loppukeväästä markkinoillemme tulevassa Passat Alltrackissa yhdistyvät hyvät tilat ja huonon tien ajo-ominaisuudet. Tavallisesta Passat Variantista Alltrack erottuu mm. korkeamman maavaransa, uusien maastoautomaisten puskureidensa ja pyöränkoteloidensa ansiosta. Autossa on myös suojattu alusta ja alamäkihidastin. Passat Alltrackin bensiinimoottoriksi on tarjolla 155-kilowattinen (210 hv) TSI-moottori. TDI-dieseleitä on kaksi, joiden tehot ovat 103 kW (140 hv) ja 125 kW (170 hv). TSI ja tehokkain TDI ovat aina nelivedolla varustettuja 4MOTION-versioita. Vaihteistona niissä on myös aina DSG-automaatti. 140-hevosvoimainen TDI-versio on mahdollista saada myös etuvetoisena.

Autostadtissa ennätysmäärä kävijöitä Wolfsburgissa sijaitseva Autostadt, autoilun elämysmaailma, on vetänyt puoleensa jo yhteensä 24 miljoonaa vierailijaa sitten avajaisten kesäkuussa 2000. Alueesta onkin tullut yksi Saksan vetovoimaisimmista turistikohteista. Yksin viime vuonna Autostadtissa vieraili 2,27 miljoonaa autoista ja autoilusta kiinnostunutta. Merkkipaviljonkien ja Zeithaus-automuseon lisäksi kävijä voi tutustua Autostadtissa myös erilaisiin näyttelyihin ja talvisaikaan vetää vaikka luistimet jalkaansa tai hypätä pulkan kyytiin talvimaaksi muutetulla keskusaukiolla. Alueelta löytyy myös mm. autokoulu lapsille sekä maastoautorata vähän isommille. Uutena merkkipaviljonkina keväällä Autostadtissa avautuu Porsche-paviljonki. Autostadtin keväinen kohokohta on nyt kymmenennen kerran järjestettävä suuri kulttuuritapahtuma Movimentos, joka tuo huhti–toukokuussa Autostadtiin mm. kuuluisia tanssiryhmiä ja muusikoita. Juhlaviikkojen kuten myös Autostadtin tämänvuotinen teema on viisaus, tieto ja informaatio. Maailmankuulu suomalaiskoreografi Ken-

4

neth Kvarnström ja Helsinki Dance Company nähdään KraftWerkin lavalla teoksellaan (play), joka on myös teoksen Saksan ensi-ilta. Kvarnström loistaa myös kuuluisan kuubalaisen tanssiryhmän Danza Contemporánea de Cuban Carmen-teoksen koreografina. www.autostadt.de www.movimentos.de Movimentos-juhlaviikot Autostadtissa 10.4.–20.5.2012 Kenneth Kvarnström ja Helsinki Dance Company: (play) 2.–4.5. klo 20.00 KraftWerk, Autostadt

Uusi nimi, uusi päätoimittaja Kädessäsi on Volkswagen-asiakaslehti, jonka nimi vuoden alusta on lyhyesti Volkswagen. Volkswagen-lehden päätoimittajana tämän vuoden toisesta numerosta alkaen starttaa Heikki Ahdekivi. Hän aloitti Volkswagen-henkilöauto-osaston johtajana vuoden alussa. Tämän numeron on päätoimittanut vielä lehden pitkäaikainen päätoimittaja Lauri Haapala, joka jäi eläkkeelle maaliskuun alussa.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 4

27.2.2012 10:09:51


Viiden tähden Volkswagenit

Viime kesän Apupoika Antero, Markus Uusitalo, työskenteli Stena Technoworldissä ja haki kierrätystävaraa kotitalouksista ja konttoreista Volkswagen Transporterilla.

Annukat ja Anterot taas haussa

Kaikki Euro NCAP:n puolueettomissa törmäystesteissä vuosina 2009–2011 testatut Volkswagenhenkilöautot ovat saaneet täydet viisi tähteä osoitukseksi siitä, että tuotekehityksessä panostetaan merkittävästi autojen turvallisuuden jatkuvaan parantamiseen. Vuonna 2009 kiristyneiden vaatimusten jälkeen on testattu kymmenen Volkswagen-henkilöautomallia: Scirocco, Golf, Polo, Touran, Sharan, Passat, Jetta, Golf Cabriolet, Beetle sekä uusi up!. Lisäksi on testattu Amarok-pick-up, joka sai luokkansa edustajaksi erinomaiset tulokset ja kokonaisarvosanaksi neljä tähteä. Erikoismainintoja ovat saaneet Beetle- ja up!-mallit. Beetle sai lap-

siturvallisuudesta tähän mennessä testatuista autoista parhaimman tuloksen (90 %). Uusi up! sai erikoismaininnan vakiovarusteisesta hätäjarrutustoiminnosta (City Emergency Braking), joka auttaa välttämään peräänajoja alle 30 km/h nopeuksissa. Testituloksiin voi tutustua Euro NCAP:n sivuilla www.euroncap. com tai Autoliiton sivuilla www. autoliitto.fi.

Volkswagen Hyötyautojen Kesätyöpaikka vailla vertaa -kampanja jatkuu myös tänä vuonna. Kampanja järjestetään nyt kolmannen kerran. Siinä Volkswagen Hyötyautot tarjoaa kahdelle suomalaiselle pienyritykselle nuoren työntekijän ja auton – Volkswagen Caddyn tai Transporterin – kesän ajaksi. Hyvän mielen kampanja on saavuttanut kahtena viime kesänä suuren suosion. Viime vuonna Aputyttö Annukaksi ja Apupoika Anteroksi haki lähdes 800 18–22-vuotiasta nuorta. Yrityshakemuksiakin lähetettiin 235 kappaletta. Ensi kesän Annukan, Anteron ja yhteistyöyrityksen paikkoja voi hakea maaliskuun loppupuolelta alkaen osoitteessa: www. volkswagen-hyotyautot.fi. Sivustolla voi seurata myös Annukan ja Anteron kesän kuulumisia. Annukkaa ja Anteroa voi fanittaa myös Facebookissa, josta löytyy lisätietoa kampanjasta.

Golf jälleen Euroopan ostetuin Volkswagen Golf oli vuonna 2011 neljättä vuotta peräkkäin Euroopan ostetuin henkilöautomalli. Saldoksi kirjattiin 484 547 uutta Golfia. Golf on ollut 2000-luvulla ostetuin malli seitsemänä vuonna. Volkswagen otti vuoden tilastossa kaksoisvoi-

ton, sillä toiseksi ostetuin malli oli Volkswagen Polo 354 490 kappaleella. Suomessa Volkswagen oli merkkinä rekisteröintitilastojen ykkönen, mallina Golfin edellisvuoden ykköstila vaihtui kakkoseksi.

Vo l k s w a g e n 5

VW 1.2012.indd 5

27.2.2012 10:09:55


Lähivaloissa

Uutisia meiltä ja maailmalta

Tykkää!

issa yös Facebook Volkswagen m suomi en /volkswag facebook.com

Volkswagen-henkilöautot aloitti vuoden vakaasti

Espoon Volkswagen Centerin harjannostajaisia vietettiin helmikuussa.

Espoon uusi Volkswagen Center avataan keväällä Espoon Olariin Kuitinmäentien varteen avautuu huhti–toukokuussa uusi moderni Volkswagen-myymälä korjaamoineen. Kaksikerroksisen uudisrakennuksen koko on runsaat 11 500 kerrosneliömetriä ja se käsittää Volkswagen-myymälän, huolto- ja korjaamotilat sekä vaihtoautomyymälän. Uuden konseptin mukainen Volkswagen-myymälä on kooltaan noin 1 000 ja huolto- ja korjaamotilat 4 000 kerrosneliömetriä. Uusiin tiloihin tulee myös hyötyautomyymälä. Espoon uuden Volkswagen Centerin osoite on Piispantilantie 2. Volkswagen Centerin rakentamisesta on vastannut pääurakoitsijana rakennusyhtiö Skanska Oy.

Turun laajennus valmistuu toukokuussa Turun Volkswagen Centerissä viime vuoden keväällä alkaneet laajennus- ja uudistustyöt ovat loppusuoralla. Kokonaisurakan avajaisia päästään viettämään toukokuussa. Rieskalähteentielle on jo valmistunut uusi vaihtoautomyymälä ja oma maalaamo. Volkswagen-henkilöautojen näyttelytila laajenee ja ilme uudistuu. Samassa yhteydessä valmistuu myös erillinen hyötyautokorjaamo ja varaosavaraston laajennus.

6

Direct Express -korjaamot myös Ouluun ja Jyväskylään Nopeisiin korjauksiin ja yli viisivuotiaisiin Volkswagen-malleihin keskittyvä Direct Express -korjaamokonsepti on laajentunut. Uudet Direct Express -korjaamot on avattu Ouluun Pörhön Autoliikkeen yhteyteen ja Jyväskylään vaihtoautokeskukseen Seppälänkankaalle. Ensimmäinen Direct Express -korjaamo avattiin viime vuoden lopulla Kehä I:n varteen Espoon Otaniemeen. Direct Express -korjaamoissa mm. öljyt, jarrupalat, iskunvaimentimet, ajovalojen polttimot ja pakoputket vaihdetaan ja korjataan ilman ajanvarausta.

Poriin uusi Volkswagenautotalo, Oulu ja Rovaniemi laajentavat Eri kokoluokan uudistus- ja laajennustöitä on tänä vuonna meneillään myös Oulun ja Rovaniemen Volkswagen-autotaloissa. Poriin valmistuu Käyttöautolle uusi Volkswagen-autotalo loppuvuodesta.

Volkswagen toimitti tammikuussa asiakkailleen maailmanlaajuisesti 419 200 henkilöautoa, mikä on hivenen enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin (418 600). Myynti kehittyi hyvin eri tavalla eri markkina-alueilla. Pohjois-Amerikan markkinoilla autotoimitukset kasvoivat 30,2 prosenttia 39 600 autoon, joista USA:n markkinoille myytiin 27 200 Volkswagen-henkilöautoa (+ 47,9 %). Etelä-Amerikassa toimitukset nousivat 3,2 prosenttia 64 400 autoon. Kiinassa myynti laski 159 900 autoon (- 8,6 %). Suurin syy Kiinan markkinoiden laskuun oli Kiinalainen uusi vuosi, jota juhlittiin tänä vuonna aiempaa aikaisemmin. Euroopan markkinoilla Volkswagen-toimitukset kasvoivat hivenen edellisvuoden tammikuusta nousten 125 500 autoon (124 500). Saksassa Volkswagen toimitti asiakkailleen 39 600 henkilöautoa (43 300). Venäjällä toimitukset yli kaksinkertaistuivat ja kasvoivat 9 300 autoon (4 300). Suomessa rekisteröitiin tammikuussa 1 760 Volkswagen-henkilöautoa (1 889) markkinaosuuden ollessa 12,4 prosenttia.

Volkswagen-hyötyautoilla vahva aloitus Volkswagen-hyötyautot jatkoi tammikuussa viime vuoden vahvaa kasvuaan. Hyötyautot toimitti asiakkailleen maailmanlaajuisesti 39 500 autoa, 10,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän. Länsi-Euroopassa toimitukset kasvoivat 6,7 prosenttia 20 500 autoon. Saksassa toimitukset nousivat 8 800 autoon (+ 18,1 %) ja Itä-Euroopassa 2 800 autoon (+ 49,9 %). Euroopan lisäksi kasvu oli vahvaa myös EteläAmerikassa, missä Volkswagen-hyötyautotoimitukset kasvoivat 14,2 prosenttia 11 800 autoon. Myös meillä Volkswagen-hyötyautot aloitti vuoden vahvasti: Suomessa rekisteröitiin tammikuussa 423 Volkswagen-pakettiautoa markkinaosuuden noustessa 33,5 prosenttiin. Kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan kirjattiin 44,4 prosenttia.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 6

27.2.2012 10:09:57


Tehdaskierroksella: Palmela

Sharanista Sciroccoon

V

olkswagenin ison tila-auton Sharanin tuotantolinjat pyörivät Palmelassa, Portugalissa. Samalta Volkswagen Autoeuropan tehtaalta valmistuvat myös Scirocco- ja Eos-mallit maailman automarkkinoille. Autoeuropan tehdas perustettiin alun perin vuonna 1991 yhteisyrityksenä Fordin kanssa. Tehdas vietti viime joulukuussa 20-vuotissyntymäpäiviä. Ensimmäiset Sharanit valmistuivat tehtaalta vuonna 1995. Vuonna 1999 tehdas siirtyi kokonaan Volkswagenin omistukseen. Eos-mallin valmistus alkoi Palmelassa vuonna 2006 ja Scirocco-mallin vuonna 2008.

Syytä juhlaan

Sciroccoa juhlittiin vuonna 2010 Palmelassa.

Palmelan tehdasalue levittäytyy tänä päivänä kaiken kaikkiaan 2 miljoonan neliömetrin alueelle, josta 1,1 miljoonaa neliömetriä on tuotantotiloja ja loput teollisuuspuistoa. Volkswagen on investoinut yhteen Euroopan nykyaikaisimmista

Teräspeltirullat valmiina taipumaan korin osiksi prässäämössä.

autotehtaista yhteensä 3,2 miljardia euroa vuodesta 1991, mikä tekee siitä suurimman ulkomaisen investoinnin Portugalissa. Tehdas työllistää 3 200 työntekijää vuosituotannon noustessa runsaaseen 100 000 autoon. Jo ennen 20-vuotissyntymäpäiviä Palmelassa on ehditty juhlia 1 500 000. auton valmistumista 2008 ja 100 000. kolmannen sukupolven Sciroccon valmistumista 2010.

Volkswagen Autoeuropan tehdas sijaitsee Palmelassa Lissabonista kaakkoon. Alue on myös tunnettua viininviljelyseutua Portugalissa.

Vo l k s w a g e n 7

VW 1.2012.indd 7

27.2.2012 10:10:00


Volkswagen up!:n vetovoima on selkeissä, yksinkertaisissa sekä puhtaissa piirteissä, joita tukevat pirteät sekä persoonalliset yksityiskohdat. Sen muotoilu ja linjat puhuttelevat. up! on sympaattinen sekä tyylikäs ilmestys.

8

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 8

27.2.2012 10:10:01


! p u

Ainutla atu hätäjar inen rutus toiminto vakiona !

n e g a w s k l o V

a t r u u s n o i n e i p a s s i g n u kaup p! uilla. u d a k a mill kä aventa itekniikka se k n e aittaa. ttor n lum m o u o s o j k m a a np ntie inen tonaa s maa n tyksell o ö s k i y d n i m e u k a : up! o lla k ä n o n s t o s o i u j ! d a , p y o ö lä nkiaut agen u pienel ös palkintop oksi 2012. ä t t e , Volksw luvun kaupu y n Aut at sen ttu m e v a 0d a t 1 o m s i 0 u o l l 2 u h aV do on yys on ehdoll u mah s l i l n e l t t o e i s n a k j isty suun rän !:n ed uspyö p a u j h n o e en Uud Kultais o j t u saan

T

änä talvena lunta odoteltiin Suomeen pitkään, ja kun sitä saatiin, niin useimpien mielestä liikaa. Kaupunkien kadut kapenivat hetkessä kolmasosan, ja pysäköintiongelmat lisääntyivät samassa suhteessa. Isommissa kaupungeissa lumenkuormaus tapahtuu useiden päivien viiveellä, joten liikkuminen alueesta riippuen on useiden viikkojen ajan hankalaa: ylimääräistä tilaa kaduilla ei tunnu löytyvän mistään. Uusi Volkswagen up! white up! sulautuu jo värinsäkin puolesta talvisen kaupungin kiireiseen rytmiin. Auton ratin takana lumen aikaansaamat ongelmat toki huomioi, mutta ne eivät tuota lisäongelmia. Volkswagen up!:lle tuntuu aina löytyvän oma paikka, johon näppärästi väistää tai jonne pysäköidä.

Tilasuunnittelun mestari Volkswagen up!:n käytettävissä oleva tila on suunniteltu tehokkaasti ja taidokkaasti. Auton pituus on 3,54, leveys 1,64 ja korkeus

Vo l k s w a g e n 9

VW 1.2012.indd 9

27.2.2012 10:10:03


Volkswagen up!:n pituus on 3,54 metriä ja auton akselivälillä on mittaa 2,42 metriä.

1,48 metriä. up!:n pitkä 2,42 metrin akseliväli yhdistettynä edessä 1 428 mm ja takana 1 424 mm raideleveyksiin tuo poikkeuksellisen hyvät tilat auton ohjaamoon neljälle. up!:n istumakorkeus etuistuimilla on lähes metri (99,3 cm) ja takanakin 94,7 cm, joten jalka- ja pääntilaa on kuin luokkaa isommassa autossa. Myös tavaroille löytyy tilaa. Volkswagen up!:n perustavaratila on kokoluokkansa suurin, litroissa mitattuna 251 litraa. Kun takaistuimen selkänojat kaataa kahdessa osassa eteen, tila kasvaa peräti 951 litraan. Koeajoautomme on white up! -varustetasoinen, jonka mukana auton sisätiloja ilman lisähintaa piristää musta-harmaa Stripes-kangasverhoilu sekä kojelaudan musta-valkoinen väriyhdistelmä. up!:n ohjaamo on moderni, pirteä, selkeä sekä myös laadukas kokonaisuus. Hallintalaitteet ovat kätevästi käden ulottuvilla ja ajoasentoa voi säätää mieleisekseen muun muassa ohjauspyörän korkeussäädön avulla. up!:n ohjauspyörän sekä mittariston muotoilussa on samaa yksilöllistä suunnittelun ilottelua kuin uudessa Beetlessä. Kaksiovisissa versioissa kahden hengen takaistuimelle kuljetaan taittamalla ja siirtämällä jompikumpi etuistuin eteen. Nelioviset versiot tulevat myyntiin toukokuussa. Keskimittainen matkustaja viihtyy takaistuimella mukavasti.

10

Etenkin pääntilaa on riittävästi, ja kun istuin on suunniteltu vain kahdelle, niin tila ei käy sivuttaissuunnassakaan ahtaaksi. White up! -mallissa matkustusmukavuutta lisää vakiovarustukseen kuuluva ilmastointi sekä kosketusvärinäytöllinen maps + more -infojärjestelmä, joka käsittää irrotettavan navigointi-, media-, matkapuhelinvalmius- ja ajotietokonelaitteen. Järjestelmään kuuluu myös Think Blue.Trainer. -ohjelma, joka ohjaa kuljettajaa ajamaan taloudellisesti.

Perustavaratilaa on 251 litraa. Tavaratilan korkeutta voi säätää välipohjan avulla.

Vähäpäästöistä moottoritekniikkaa up!-malliston moottorina toimii uusi kuutiotilavuudeltaan 999 cm3 kokoinen kolmisylinterinen bensiinimoottori, jonka Volkswagen on kehittänyt erityisesti up!:ia varten. Valittavana on kaksi eri teholuokkaa, joita yhdistää sitkeä vääntö, terävä kaasuun vastattavuus sekä polttoainetalous. Moottorien yhdistetty keskikulutus on ainoastaan 4,1–4,2 l/100 km. Suomen moottorivalikoima käsittää vähäpäästöiset BlueMotion Technology -moottoriversiot, mikä merkitsee muun muassa Start-Stop-käynnistys- ja sammutusautomatiikkaa, matalan vierintävastuksen renkaita, jarrutusenergian talteenottoa, alhaista polttoaineenkulutusta sekä pientä hiilijalanjälkeä. Molempien moottorien CO2-päästöt jäävät alle 100 g/km ja ne molem-

Volkswagen up! Moottori:

3-sylinterinen bensiinimoottori, 4 venttiiliä/sylinteri Suurin teho: 44 kW (60 hv) ja 55 kW (75 hv) CO2-päästöt: 96 g/km ja 98 g/km. Vaihteisto: 5-vaihteinen käsivaihteisto Yhd. kulutus: 4,1 ja 4,2 l/100 km Tavaratila: 251–951 litraa. Hinnat alkaen: 1.4. jälkeen 12 811,76 €

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 10

27.2.2012 10:10:07


Volkswagen up! -mallien vakiovarusteita ovat muun muassa sähkötoimiset lasinnostimet, keskuslukituksen kaukosäätö sekä sähköisesti säädettävät ja lämmitettävät ulkopeilit.

hätäjArrutuSTOiMinTO VAKiOnA

Vakaata menoa myös maantiellä

Kojelaudan päälle asennettava ja tarpeen mukaan irrotettavissa oleva maps + more -mediapaketti sisältää muun muassa navigaattorin. Järjestelmä kuuluu white up! -mallin vakiovarustukseen.

mat ovat 1. huhtikuuta voimaanastuvan autoverouudistuksen voittajia. Pienen moottorin isot ominaisuudet helpottavat ajoa ja vähentävät vaihtamistarvetta. Moottori vääntää alakierroksilta lähtien hyvin, ja up! on kevyt ja näppärä auto ajaa. Kolmisylinterisen moottorin äänet jäävät kiihdyttäessä tehokkaasti ohjaamon ulkopuolelle, sillä auton kori on vaimennettu tehokkaasti.

up!:n 5-vaihteisen manuaalivaihteiston vaihteensiirto on täsmällinen: vaihteet napsahtavat terävästi päälle, ja vaihteiston välitykset suosivat yhdessä taloudelliseen ajotapaan ohjaavan vaihto-opastimen avulla isojen vaihteiden käyttöä. Alkukesästä 2012 myyntiin tulee myös 5-vaihteinen automatisoitu manuaalivaihteisto. up!:n pyörät sijaitsevat korin kulmissa, jotka on ratin takaa helposti hahmotettavissa. Etuvanteen keskeltä mitattuna matkaa puskurin etureunaan on vain 58,5 cm ja vastaavasti takavanteen keskeltä takapuskurin ulkoreunaan viisi senttiä vähemmän, siksi up! on ketterä auto käsitellä. Myös maantiellä meno on vakaata. Auton jousitus on mukavuuspainotteinen, mutta myös jämäkkä ja hiljainen. Ohjaus on tunnokas ja riittävästi tehostettu, jotta auton ohjauspyörää on tarpeen mukaan vaivatonta käännellä. Volkswagen up! saapui Suomeen maaliskuussa. Malliston hinnat alkavat 1. huhtikuuta tapahtuvan autoverouudistuksen jälkeen move up! -varustetason 12 811,76 eurosta ylöspäin. White up! -mallin hinta verouudistuksen jälkeen on 15 835,06 euroa.

VOLkSwAgEn UP!:n turvavarustus on erinomainen. Autossa on vakiona muun muassa ajonvakautusjärjestelmä, edessä etu- ja sivuturvatyynyt, ABS-jarrut sekä uutta teknologiaa edustava hätäjarrutustoiminto City Emergency Brake. Euro NCAP:n törmäystestissä up! saavutti täydet viisi tähteä ja hätäjarrutustoiminto palkittiin erikoismaininnalla. Merkittävin osa peltikolareista tapahtuu peräänajokolareina kaupungeissa tai isojen markettien pysäköintialueilla. Volkswagen up!:n lasermittaukseen perustuva järjestelmä pyrkii havaitsemaan uhkaavan yhteentörmäyksen vaaran 5–30 km/h nopeuksissa, jolloin järjestelmä automaattisesti vähentää ajonopeutta. Jos kuljettaja ei reagoi ajotilanteeseen jarruttamalla, järjestelmä pyrkii tekemään hätäjarrutuksen ja pysäyttämään auton. Järjestelmään kuuluu jarruassistentti, joka tehostaa jarrutusvoiman hätäjarrutustilanteessa maksimiin. Järjestelmä kuuluu Suomeen tuotavien up!-mallien vakiovarusteisiin.

Suomeen tuotava up!-mallisto käsittää white up!- (kuvassa) sekä move up! -varusteversiot.

Vo l k s w a g e n 11

VW 1.2012.indd 11

27.2.2012 10:10:19


BEETLE kestää aikaa

Beetle on Volkswagenille ja koko autoteollisuudelle merkittävä automalli, jonka tuotanto on jatkunut ennätyksellisesti lähes 70 vuotta. Uudistunut Beetle saapui Suomeen vahvempana ja yksilöllisempänä kuin koskaan.

12

V

uonna 1950 suomalaisissa elokuvateattereissa ihasteltiin Assi Nortiaa elokuvassa Kaunis Veera – Balladi Saimaalta tai naureskeltiin komedialle Orpopojan valssi. Samaisena vuonna Suomeen rantautuivat ensimmäiset Volkswagen Kuplat, joiden myötä liikkumisen vapaus sai meilläkin uudet mittasuhteet. Porvoon vanhan kaupungin idylli kestää aikaa siinä missä Kupla tai Beetle automallinakin. Kaupungin kapeilla ja mäkisillä kaduilla on vuosisatojen saatossa nähty jos jonkinlaisia menopelejä, ja todennäköisesti jokunen Kuplakin jo vuonna 1950, kun tätä nopeasti yleistynyttä pyöreän silhuetin omaavaa ajopeliä ihasteltiin laajasti. Tuohon aikaan autot olivat pääasiassa mustia, joten pitäydyimme perinteissä ja veimme uuden mustan Volkswagen Beetle 1.2 TSI:n Porvoon vanhaan kau-

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 12

27.2.2012 10:10:21


Uusi Volkswagen Beetle on vuonna 1998 markkinoille tullutta New Beetleä matalampi ja leveämpi. Konepelti on pidempi ja tuulilasi viettää jyrkemmin kohti kattokaarta.

punkiin, jossa se sai sympaattisella hymyllään ihmiset ihastumaan, kuten 62 vuotta sitten.

Uusinta tekniikkaa Porvoon vanha kaupunki ei ole 60 vuodessa menettänyt loistoaan niin kuin ei Beetlekään. Kapeat kadut ovat arkiaamuna lumisohjon peitossa ja alueen asukkaat lumitöissä, odottamassa kaupungin aurauskaluston saapumista. Uuden Beetlen ajovakauden hallintajärjestelmä tekee työtään ja auto etenee lumisohjoisessa idyllissä vakaasti ja varmasti. Suomen talvessa Beetle on kuin kotonaan. Uusi Beetle on tasapainoinen auto ajaa. Edelliseen vuonna 1998 markkinoille saapuneeseen New Beetleen verrattuna kyseessä on matalampi, leveämpi ja hieman pidempi automalli. Tasapainoisten ajo-ominaisuuksien taustalla ovat pidempi akseliväli ja leveämmät raideleveydet,

joiden ansiosta Beetle tarjoaa hyvät tilat myös ohjaamoon. Ja siinä missä vanhassa Kuplassa kurkistettiin moottoritilaan, uuden Beetlen takaluukusta löytyy tilava 310 litran kokoinen tavaratila, joka on takaistuimia kaatamalla mahdollista kasvattaa aina 905 litraan saakka. Vuosikymmeniä sitten Beetle oli kansanauto, ja vaikka alkuperäinen tunnelma ja ideologia ovat edelleen tallella, niin onneksi jokin on silti muuttunut: puolikuun muotoinen silhuetti yhdistetään tänä päivänä yksilölliseen tyyliin ja uusimpaan teknologiaan. Beetleä vauhdittavat huippumodernit, tehokkaat sekä polttoainetaloudelliset ja energiatehokkaat moottorit, ja ajamista helpottavat uusimman teknologian apuvälineet. Voimansiirrosta huolehtii 5-vaihteinen (1.6 TDI) tai 6-vaihteinen (1.2 TSI) käsivalintainen vaihteisto. 2.0 TSI:ssä on aina 6-vaihteinen DSG-automaattivaih-

Beetlen ajovalot ovat ainoana Volkswagen-mallistossa muodoltaan pyöreät.

teisto. Automaattivaihteistojen tarjonta laajentuu vuoden jälkipuoliskolla, kun tarjolle saadaan 7-vaihteinen DSG sekä 1.2 TSI:n, 1.4 TSI:n että 1.6 TDI:n yhteyteen.

Beetlessä viihtyy Beetlen ohjaamo on suunnittelultaan täysin omanlaisensa. Kojetaulua hallitsevat iso ohjauspyörä sekä nopeusmittari, jonka sivuille on asennettu kooltaan yhtä suuret moottorin käyntikierros- ja polttoainemittarit. Perinteinen ylösaukeava Kupla-mallinen hansikaslokero on

Vo l k s w a g e n 13

VW 1.2012.indd 13

27.2.2012 10:10:24


VOLKSWAGEn KUPLAn AJAnLASKU 1934–2011

’34

Ferdinand Porsche saa Saksan kansalliselta autoteollisuusyhdistykseltä toimeksiannon suunnit ella edullinen kansanauto ”Volkswage n”.

1945

Volkswagenin tehdas ava taan Wolfsburgiin. Volkswa gen Kuplan tuotanto käy nnistyy. Ensimmäisenä vuo nna valmistuu 55 autoa.

etumatkustajan edessä tutulla paikalla Design- ja Sport-varustelutasoissa. Kupla-mallisen hansikaslokeron alapuolella on isompi lukittava hansikaslokero. Uuden Kuplan ratin takana viihtyy. Kuljettajan istuimessa on korkeussäätö ja selkänojan kallistus sekä hyvä sivuttaistuki. Istuinosa antaa riittävästi tukea myös reisille. Ohjauspyörä säätyy pituus- ja korkeussuunnassa ja etuistuinten välissä on vakiovarusteena säädettävä keskikyynärnoja, jota vasten kättä voi ajon aikana kätevästi lepuuttaa. Takaistuin on suunniteltu ja muotoiltu kahdelle. Käynti taakse käy kätevästi isojen etuovien, eteen taitettavien ja siirrettävien etuistuinten kautta. Takaistuimelta nousemista auttavat B-pilareihin asennetut perinteiset käsilenkit.

Yksilöllinen klassikko Ennen Kupla oli kaikille, nyt Beetle on yksilöllisesti sinulle. Beetle-, Design- ja Sport-varustetasot sisältävät mukavuuteen, ulkonäköön ja urheilullisuuteen painottuvia kokonaisuuksia, jotka tarjoavat monia mahdollisuuksia personoida Beetle juuri sellaiseksi kuin sen haluaa. Beetlen värin voi valita kaiken kaikkiaan 11 eri värivaihtoehdosta ja sisustuksen neljästä eri tyylistä. Beetlen vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa manuaalinen ilmastointi, vakionopeudensäädin, mäkilähtöavustin, sähkötoimiset taustapeilit ja ikkunannostimet. Uutta tekniikkaa ja ajoturvallisuutta edustavat muun muassa Beetlen elektroninen ajonvakautusjärjestelmä, joka käsittää jarruassistentin, ABS-lukkiutumattomat jarrut, EDS-tasauspyörästön elektronisen luistonrajoituksen, MSRmoottorin jarrutusmomentin säätelyn sekä ASR-vetoluistonrajoituksen. Matkustajien turvallisuudesta huolehtivat myös etuturvatyynyt ja yhdistetyt pää- ja sivu-

14

turvatyynyt sekä ISOFIX-kiinnityslenkit kahdelle lastenistuimelle takapenkillä. Lisävarusteista voisi poimia Kuplapaketit: Ensimmäisessä paketissa ovat Bi-Xenon-valot LED-päivä- ja rekisterikilvenvaloin sekä sadetunnistin vain 560 euron hintaan. Toisessa paketissa on RNS 315 -navigaattori ja Bluetooth-matkapuhelinvalmius. Tämänkin paketin hinta on maltilliset 590 euroa. Lisää yksilöintimahdollisuuksia antavat mm. panoraamakattoluukku (1 250 euroa) tai avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä Keyless Access (350 euroa). Myös musiikin ystäviä hemmotellaan, sillä Beetleen saa toistaiseksi ainoana autona Fender Sound -äänentoistojärjestelmän. Tässä järjestelmässä äänentoistosta vastaa 400 watin vahvistin, kahdeksan kaiutinelementtiä ja tavaratilaan koteloitu bassoelementti. Järjestelmä vaatii radiojärjestelmäksi RCD 510:n tai navigointilaitteen RNS 315. Hintaa ääninautinnolla on 760 euroa. Mainitut lisävarustehinnat ovat autoverottomia hintoja.

’48

25 000. Volkswagen Kupla rullaa linjalta ulos toukokuussa.

1950

Kuplan maahantuonti Suo meen käynnistyy.

1951

Volkswagen Kuplaa vied ään jo 29 maahan. 250 000. auto valmistuu lokakuussa.

1953

Kaksiosainen takaikkuna korvataan isolla ovaalin muotoisella takaikkunall a. 500 000. Kupla rullaa ulos heinäkuussa.

’55

Elokuussa valmistuu miljoonas Kupla. Suomessa rikotaan 5 000 Kuplan myyntiraja.

1958

10 000. Kupla saapuu Suo

meen.

1964

50 000. Suomeen tuotu Kupla – kullattu Kupla – avaa joulukadun Helsingissä. Volkswagen Kuplan tuot anto käynnistyy Meksikossa. Kup lan sarjatuotanto käynnis tetään myös Emdenin teht ailla Saksassa.

1967

10 miljoonan Kuplan raja

1968

rikkoutuu.

100 000. Kupla tulee Suo

meen.

1969

Heinolassa valmistuu 48

Volkswagen Beetle Moottorit: Suurin teho: Vaihteistot: Yhd. kulutus: CO2-päästöt: Mitat:

1.2 TSi, 2.0 TSi ja 1.6 TDi 77 kW (105 hv), 147 kW (200 hv) ja 77 kW (105 hv) 6-vaihteinen käsi-, 6-vaihteinen DSG- ja 5-vaiht. käsivaihteisto 5,9, 7,7 ja 4,5 l/100 km 137, 179 ja 119 g/km (Pit./lev./kork.) 4 278/ 1 808/1 486 mm 2 537 mm. 310–905 litraa.

Akseliväli: Tavaratila: Ennakkohinnat alkaen: 1.4. jälkeen 21 636,93 €

1987

Kuplaa.

Helmikuun 17. päivä Kup la rikkoo Ford Model T -ma llin tuotantoennätyksen, kun 15 007 034. Kupla rulla a linjalta ulos.

Viimeiset Kuplat myydää n Suomessa. Autoja myy tiin Suomessa yhteensä lähe s 128 000 kappaletta.

1998

Volkswagen new Beetlen

2011

sarjatuotanto käynnistyy.

Volkswagen Beetle esite llään ja sen maahantuon ti Suomeen käynnistyy joul ukuussa 2011.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 14

27.2.2012 10:10:28


VW 1.2012.indd 15

27.2.2012 10:10:28


Kaisa Laurila (oik.) auttaa Mirja Plantingia raskaimmissa kotitöissä.

Apua ArJEn

ASkArEiSiin

Sotainvalidien avustajatoiminnan ansiosta sotainvalidin leski Mirja Planting saa kerran kuukaudessa puhtaat matot ja tuuletetut täkit – juttuseuraa unohtamatta.

16

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 16

27.2.2012 10:10:31


J

äinen ja kapea tie kaartelee pimeän metsän keskellä. Tornion Sairaskotisäätiön työllistämä avustaja Kaisa Laurila ohjaa Volkswagen Poloaan kieli keskellä suuta. Kello on kahdeksan aamulla, ja Tornion Lautamaassa asuva Mirja Planting odottelee jo kahvipöytä katettuna Kaisaa siivousavukseen. Mirja Plantingin vuonna 2008 kuollut mies oli 75 prosentin sotainvalidi ja vietti viimeiset kuukautensa pyörätuolissa. Mirja hoiti hänet pitkälti kotona. Vielä 87-vuotiaanakin hän on hyväkuntoinen ja toimelias, ajaa itse autoakin. Avun hän ottaa kuitenkin kiitollisena vastaan. – Minulla asuu lähistöllä myös lapsia, mutta he auttavat jo nyt niin paljon, etten halua pyytää enempää.

Ensin juodaan kahvit ja vasta sitten aletaan töihin.

Työtä toiveiden mukaan Auton kaartaessa valkoisen talon pihaan Mirja napsauttaa kahvinkeittimen päälle. – Kyllä minä aina ensin tarjoan kahvit ja vasta sitten aletaan töihin, Mirja Planting kertoo iloisesti. – Nyt leivoin tällaista kuivakakkua sekä omenapiirakkaa. Istumme alas ja jutustelemme tovin. Sitten kerron Kaisalle, mitä haluan hänen tällä kertaa tekevän. Tänään Mirjalla on toiveena perussiivous. Sappikivileikkauksesta toipuminen on vienyt voimia, eikä leikatulla olkapäällä voi puistella petivaatteita ja mattoja. Kahvin jälkeen Kaisa kääräiseekin ripeästi matot rullalle ja pistää imurin laulamaan. Kaisa on tottunut tekemään töitä toisten kodeissa, vaikka hän aloitti Sairaskotisäätiöllä vasta kuukausi sitten. Pikku hiljaa kunkin asiakkaan tottumukset ja toiveet ovat käyneet tutuiksi.

Tärkeät kohtaamiset Laurila kertoo tekevänsä enimmäkseen siivoustöitä, mutta joissakin kodeissa hän laittaa myös ruokaa, kolaa lumet tai käy asiakkaan kanssa asioilla. Ehkä töitäkin tärkeämpää on kuitenkin jutustelu. – Moni asiakkaista asuu yksin, ja lapset saattavat asua kaukana. He kaipaavat juttuseuraa, ja mukavahan se on jutustella kotiaskareiden ohessa. Parasta tässä työssä ovatkin kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Laurilan kantaessa mattoja takaisin sisälle, Mirja huhuilee häntä keittiön puolelle, tällä kertaa syömään. Perunalaatikon äärellä on jälleen hetki aikaa keskustella. Hevosista, jatkosodasta, lapsenlapsista, lomamatkoista, tietokoneista. Menetyksistä ja toivosta. Ikkunan takana aurinko nousee jo puidenlatvojen yläpuolelle. Ruuan jälkeen Kaisa voisi vaihtaa jouluverhot keväisempiin. Jos aikaa jää.

POLOLLA ASiAKKAAn LUO SOTiEMME VETErAAnEJA on elossa vajaa 40 000. Heistä sotainvalideja on noin 6 200. Veteraanien keski-ikä on 89 vuotta, leskistä moni on alle 80-vuotias. Avustajatoiminnalla helpotetaan sotiemme veteraanien ja heidän leskiensä itsenäistä kotona asumista. Avustajat eivät tee hoitotyötä, mutta auttavat erilaisissa kotiaskareissa. Sotainvalidien Veljesliitto koordinoi avustajatoimintaa valtakunnallisesti. Lapin aluehanketta hallinnoi Tornion Sairaskotisäätiö. Pääosin pohjoissuomalaisista yrityksistä koostuva ryhmä, joukossa Pörhön Autoliike, luovutti viime syksynä yhdeksän ja alkuvuonna 2010 yksitoista Volkswagen Poloa sotainvalidien ja -veteraanien avustajatoiminnan käyttöön. Autoilla yritykset halusivat helpottaa avustajien käymistä asiakkaiden luona joskus pitkienkin matkojen takana. – Avustajat ovat työttömiä, jotka on palkattu palkkatuen avulla. Monella ei ole omaa autoa käytössä, joten lahjoitetut autot ovat tulleet todella tarpeeseen, avustajatoiminnassa projektipäällikkönä toimiva Maija Saarenpää kiittelee.

Vo l k s w a g e n 17

VW 1.2012.indd 17

27.2.2012 10:10:35


Tuttu keulailme on entistä terävämpi ja tyylikkäämpi.

Linjat

kOHdALLAAn Volkswagenin edustavin coupé on nyt yksinkertaisesti CC.

18

3

20 000 – se on Passat CC:n neljän mallivuoden aikana ostaneiden ihmisten määrä. Numerot puhuvat puolestaan. Volkswagen toi neliovisen coupén tyylikkyyden entistä useamman intohimoisesti autoihin suhtautuvan ulottuville. Passat putosi mallinimestä pois, kun uusi CC esiteltiin Los Angelesin autonäyttelyssä viime vuoden marraskuussa – mallin kohderyhmä huomioiden aivan Beverly Hillsin ja Hollywoodin kupeessa.

Auton käytännöllisyyttä parantavat takaovet ovat tallella, sen etu- ja takasilhuetti sekä valot ovat saaneet uuden ilmeen – ja muotoja on veistelty entistä sulavammiksi.

Tyyliä ja turvallisuutta Tyylikkyyden lisäksi auton turvallisuus- ja mukavuusvarustelista on kasvanut. Etenkin valoihin on panostettu. Vakiovarusteisiin kuuluvat nyt Bi-Xenon-ajovalot, kulmavalo sekä LED-takavalot. Tarjolla on myös

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 18

27.2.2012 10:10:39


CC on helppo tunnistaa sen takavaloista.

kaukovalojärjestelmä Dynaminc Light Assist. Turvallisuusvarusteista saatavilla ovat mm. kaistanvaihtoavustin, kaistanpitoavustin sekä liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä. Mukavuutta – mutta osittain myös turvallisuutta – ovat hyvät istuimet. Lisävarustelistalla on tuuletetut, ristiselän hierontatoiminnolla varustetut penkit. Kuljettajan vireystilaa seuraava väsymyksentunnistin kuuluu Suomessa vakiovarusteisiin.

Tiesitkö, mistä CC-kirjainyhdistelmä tulee? Sanoista Comfort Coupé. Aivan.

hv) ja tehokkaammassa 125 kW (170 hv). Ensimainittu päästelee käsivaihteistolla hyvin vähän CO2:ta – vain 125 g/km. Oli moottorivalinta mikä hyvänsä, asiat ratin ja kuljettajan penkin välissä ovat kohdallaan. Auton kulku on hienostunutta, hiljaista ja höyhenenkevyttä. Voimaa piisaa hienosti läpi kierrosalueen. Suomessa uuden CC:n myynti on jo alkanut. Malliston hinnat alkavat reilusta 40 000 eurosta.

Hillittyä voimaa Suomen moottorivalikoimaan kuuluu kolme bensiini- ja kaksi dieselmoottoria. Edullisin vaihtoehto on E85-korkeaseosetanolia ja bensiiniä joustavasti käyttävä 1,4-litrainen TSI MultiFuel. Muut bensaversiot ovat kaksilitrainen TSI sekä 3,6-litrainen V6. Jälkimmäinen on aina nelivetoinen. Molemmat dieselit ovat kaksilitraisia ja varustettu BlueMotion Technology -tekniikalla, eli niissä on StartStop-käynnistys-sammutusautomatiikka sekä jarrutusenergian talteenotto. Maltillisemmassa versiossa tehoa on 103 kW (140

Mallisto (ennakkohinnat 1.4. jälkeen) Bensiinimoottorit 1.4 TSi Multifuel 1.4 TSi Multifuel 2.0 TSi 3.6 V6 FSi 4MOTiOn

Teho 118 kW/160 hv 118 kW/160 hv 155 kW/210 hv 220 kW/300 hv

Vaihteisto käsivaihteisto 7-vaiht. DSG 6-vaiht. DSG 6-vaiht. DSG

CO2-päästöt 153 g/km 150 g/km 182 g/km 215 g/km

Hinta € 40 695,02 42 693,50 51 861,95 63 175,12

dieselmoottorit 2.0 TDi 2.0 TDi 2.0 TDi 4MOTiOn 2.0 TDi 2.0 TDi 4MOTiOn

103 kW/140 hv 103 kW/140 hv 103 kW/140 hv 125 kW/170 hv 125 kW/170 hv

käsivaihteisto 6-vaiht. DSG käsivaihteisto 6-vaiht. DSG 6-vaiht. DSG

125 g/km 139 g/km 143 g/km, 144 g/km 154 g/km

41 435,75 44 173,93 46 403,12 48 286,65 52 815,82

Ohjaamossa asiat ovat oikeilla paikoillaan. Valinnaisvarusteeksi saa tuuletetut istuimet ristiselän hierontatoiminnolla.

Vo l k s w a g e n 19

VW 1.2012.indd 19

27.2.2012 10:10:48


Sulavalinjainen

SHArAn Volkswagenin muunneltava tila-auto Sharan uudistui hiljattain.

S

Sharan muuntuu todella helposti 7 hengen tilaautosta isoksi pakettiautoksi.

20

haran tunnetaan mainioista ajoominaisuuksistaan – ja ennen kaikkea – kätevästi ja monipuolisesti muunneltavista tiloistaan. Kaikki Suomeen tuotavat Sharanit ovat seitsemänpaikkaisia. Sharanissa erillisille keski-istuimille mahtuu kolme isoakin matkustajaa, sillä pituussäätö mahdollistaa hartioiden limittämisen. Penkeissä on vartaloa tu-

keva muotoilu. Integroidun lastenistuimen saa molemmille reunoille. Kun pituussuunnassa peräti 16 senttiä säätyvät keski-istuimet ovat takimmaisessa asennossa, jalkatilaa on ruhtinaallisesti. Tila riittää keskellä jopa silloin, kun penkit ovat etuasennossa, joten takarivin matkustajille on helppo säätää hyvät oltavat. Tilojen muunteleminen ja istuinten käyttö onnistuu yhden käden otteella. Reunimmaiset keski-istuimet kippaavat reilusti, joten erillisille takaistuimille on helppo kulkea. Myös takana on riittävästi pääntilaa.

Isot liukuovet helpottavat Sharanin lastausta ahtaissa paikoissa.

kätevä kuljetuksiin Sharanin penkkijärjestys muuntuu helposti erilaisiin kuljetustarpeisiin, ja tilaa löytyy tarvittaessa isommallekin määrälle tavaraa. Takimmaiset penkit taittuvat kätevästi lattian alle. Lisää tavaratilaa saadaan taittamalla keski-istuinten nojat vaakatasoon. Tarvittaessa jopa apukuskin penkin saa käännettyä tasaiseksi lattiaksi, jolloin tavaratilalla on mittaa lähes kolme metriä. Sulavalinjainen Sharan kasvoi uudistuessaan 22 senttiä. Isot, muita autoja kolhimattomat liukuovet helpottavat sisään- ja uloskäyntiä. Takaluukku avautuu reilusti, ja lisävarusteena Sharaniin saa sähkötoimisen luukun ja liukuovet. Vaikka Sharan on 4,85 metriä pitkä,

se ei tunnu ajossa erityisen isolta, ja ajoominaisuudet ovat taattua Volkswagentasoa. Kulku on vakaata, pehmeää ja äänetöntä. Sharanissa löytää helposti hyvän ajoasennon, ja sen hallintalaitteet toimivat kätevästi. Kaksilitraisen BlueMotion Technology -dieselmoottorin teho on 103 kW (140 hv) tai 125 kW (170 hv). Ison tila-auton yhdistelmäkulutus on mallista riippuen vain 5,5–6,0 l/100 km, vastaavat CO2-päästöt ovat 143–162 g/km. Manuaalivaihteiston lisäksi Sharanin saa DSG-automaattina. Sharan soveltuu sekä tilojen että taloudellisten moottoreiden ja automaattivaihteistojen ansiosta hyvin myös taksikäyttöön.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 20

27.2.2012 10:10:54


Amarokilla

LUMi LEnTää

Kuoppala kehitti pick-upin eteen uudenlaisen auran, jolla se on putsannut katuja ja teitä Keski-Suomessa.

M

uuramen ja Säynätsalon seudulla on voinut bongata tänä talvena varsin vikkelästi liikkuvan lumiauran. Alueella lumitöitä tekevä Kuoppala Finland Oy on nimittäin siivonnut katuja, jalkakäytäviä ja teitä Volkswagen Amarokin eteen asennetulla auralla. – Amarokilla voi parhaimmillaan aurata jopa normaalin kaupunkiliikenteen nopeudella, joten sillä ei tarvitse jäädä muun liikenteen jalkoihin, kertoo yrityksen työnjohtaja Johannes Laitinen. – Tuossa vauhdissa pitää toki olla varovainen ja tuntea hyvin sekä laite että aurattava alue, hän lisää. Kuoppala kehitti yhteistyökumppaninsa Sepekon kanssa Volkswagenin pick-upiin aivan uudenlaisen heittäväsiipisen auramallin. – Amarok jaksaa viedä isompaakin auraa mainiosti. Olemme testeissä auranneet metsäautoteitä umpihankeen,

ja yhdistelmä on toiminut vaativissakin olosuhteissa erinomaisesti.

Viherrakentamista ja -suunnittelua Lumen auraus kuuluu Kuoppalan talvikauteen. Kesällä yritys keskittyy laadukkaaseen viherrakentamiseen, josta se paremmin tunnetaan. – Kiteyttäen voisi sanoa, että yrityksemme suunnittelee, toteuttaa ja hoitaa pihoja. Kuoppala toimii aktiivisesti Jyväskylän lähialueilla, Seinäjoella ja pääkaupunkiseudulla. Päämaja löytyy Jyväskylän kupeesta Vaajakoskelta. Vuonna 1996 perustetussa perheyrityksessä työskentelee vakituisesti seitsemän ihmistä: hortonomeja, puutarhureita ja työnjohtoa. Kesän kiireisinä kuukausina palveluksessa on enemmänkin väkeä. Yrityksen asiakaskunta on varsin kirjavaa: perheitä, taloyhtiöitä, firmoja, kaupunkeja ja kuntia.

– Ehkä tyypillisimpiä asiakkaitamme ovat ihmiset, jotka ovat rakentamassa uutta taloa tai haluavat uudistaa pihaansa.

Volkswagenit kovassa käytössä

Kuoppalan työnjohtajan Johannes Laitisen mukaan Amarok sopii mainiosti auraushommiin.

Kuoppala kuljettaa paljon tavaraa ja tarvitsee liikkumiseen luotettavia autoja. Yrityksellä on kolme Volkswagenin hyötyautoa, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Caddyllä kulkevat pääasiassa suunnittelijat ja työnjohtajat, jotka liikkuvat laajalla alueella pitkin Suomea. Transporterilla taas kuljetetaan tavaraa ja kalustoa ympäri vuoden. Amarok on puolestaan vahva työjuhta niin kesäisellä työmaalla kuin lumihommissakin.

Vo l k s w a g e n 21

VW 1.2012.indd 21

27.2.2012 10:10:59


L rJA LA-SA AidOL iT T T A AMM

Konkarin OHJAUkSESSA

Tuomas Lakanen osallistui VV-Auton trainee-ohjelmaan ja sai myyntipäällikkö Mika Juntuselta tukevat eväät autokauppaan.

T

Tuomas Lakanen (oik.) valmistui automyyjäksi VV-Auton trainee-ohjelmasta. Mika Juntunen toimi hänen ohjaajanaan.

22

uomas Lakanen valmistui viime kuussa automyyjäksi VV-Auton trainee-ohjelmasta. Hän on juuri sellainen ihminen, jollaisia trainee-ohjelmaan etsitään: opintonsa hiljattain päättänyt nuori, jolla ei ole aiempaa kokemusta autokaupasta. Lakanen on 26-vuotias tradenomi. – Innostuin heti, kun näin lehdessä ilmoituksen trainee-ohjelmasta. Olen tehnyt aiemminkin myyntihommia, mutten autoalalla, hän kertoo. VV-Auto järjestää trainee-ohjelman yhdessä TTS-koulutuksen kanssa. Ohjelma kestää puolitoista vuotta, ja se toteutetaan oppisopimuksella. Koulutukseen kuuluu oppitunteja, etätehtäviä – ja ennen kaikkea käytännön toimintaa myymälöissä. – Parasta ohjelmassa on se, että asioita opiskellaan työn ohessa. Silloin niitä pystyy viemään heti käytäntöön. Lakanen suoritti trainee-ohjelman Turun Volkswagen Centerissä. Hänen ohjaajanaan toimi myyntipäällikkö Mika Juntunen, joka on myynyt autoja neljällä eri vuosikymmenellä. – Mika on ohjannut minua ja antanut työkalut, joilla pystyn toimimaan itsenäisesti, Lakanen suitsuttaa.

Oikealle ladulle Myyntipäällikkö Juntunen on ollut aiemminkin ohjaamassa traineita. Hänen mielestään se on erinomainen tapa opastaa uusia ihmisiä talon tapoihin. – Näin saamme myyjän alusta asti oikealle ladulle eli tekemään asioita meidän tavallamme, Juntunen kertoo. – Persoonaa emme kuitenkaan halua hävittää. Se pitää aina olla pelissä myyntityössä, hän lisää. Lakanen on onnellinen, että hänet valittiin kymmenien hakijoiden joukosta mukaan trainee-ohjelmaan. – Tämä antoi alan ulkopuolelta tulevalle vankan perustan autokauppaan. Hän sai valmistuttuaan vakituisen työpaikan Turun Volkswagen Centeristä, jossa hän myy uusia Volkswagen-henkilöautoja. Koulutukset eivät kuitenkaan loppuneet siihen, vaan hän suorittaa parhaillaan Volkswagenin kansainvälistä myyjätutkintoa. Sen jälkeen on vuorossa tuotekoulutusta ja muita kursseja. VV-Autossa panostetaan koulutukseen, mikä miellyttää tuoretta automyyjää. – Koulutus on aina hyödyllistä.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 22

27.2.2012 10:11:02


V

olkswagenin DSG-vaihteiston nimi tulee sanoista Direct Shift Gearbox. DSG-vaihteistossa ei ole perinteisistä automaattivaihteistoista tuttua nestekytkintä, vaan kytkeminen hoidetaan mekaanisten kytkimien avulla. Mekaanisten kytkimien ansiosta DSG-vaihteiston polttoaineen kulutus on alhaisempi kuin nestekytkimellä varustetun vaihteiston. Kulutusta on lisäksi alennettu älykkäällä vaihteiston ohjauksella sekä lisäämällä vaihteiden lukumäärää, jolloin välityssuhde saadaan optimoitua entistä tarkemmin ajotilanteen mukaan. Myös vaihteiden välityssuhteita on suurennettu kulutuksen ja päästöjen alentamiseksi. Vaihteiden vaihtaminen on DSG-vaihteistossa toteutettu erillisillä kytkin- ja pääakselipareilla, joita käytetään vuorotellen. Yhden akseliparin välittäessä voimaa eteenpäin toinen akselipari on irtikytkettynä, mutta seuraava vaihde valmiiksi valittuna. Vaihtamishetken tullessa vetävän akseliparin kytkin vapautetaan ja toisen akseliparin kytkin lukitaan, jolloin vaihde vaihtuu vedon katkeamatta nopeasti ja mukavasti. Volkswagenin seitsenvaihteisissa kaksoiskytkinvaihteistoissa kytkimet ovat entistä pienemmän kitkahäviön aikaansaamiseksi kuivia yksilevykytkimiä aiempien märkien monilevykytkimien sijaan. DSG-vaihteistoissa on vaihteistoa ohjaavaa sähköhydraulista mekatroniikkayksikköä kehitetty siten, että sille on oma mekaanisen vaihteiston öljystä erotettu öljynkierto. Erillisellä öljynkierrolla mekatroniikan toimintavarmuutta on voitu entisestään parantaa. Vaihteiston edistyksellisyydestä kertoo Saksan suurimman autoilijajärjestön ADAC:in vuoden 2008 Gelber Engel -palkinto sarjassa ”Innovaatiot ja Ympäristö”.

Taloudellisuus ja vähäpäästöisyys Mekaanisen kytkimen ansiosta DSG-vaihteistossa on erittäin alhaiset kitkahäviöt, mikä alentaa polttoaineen kulutusta sekä pakokaasupäästöjä. Erityisesti uuden sukupolven kuivilla yksilevykytkimillä toteutetut seitsenvaihteiset DSG-vaihteistot mahdollistavat jopa manuaalivaihteistoa alhaisemmat päästö- ja kulutuslukemat.

käyttömukavuus Nerokkaan vaihtamisperiaatteen ansiosta DSGvaihteisto tarjoaa erinomaisen ajomukavuuden. Vaihteen vaihtuminen tapahtuu silmänräpäyk-

dSg

TALOUdELLiSUUTTA JA MUkAVUUTTA Volkswagenin DSG-vaihteisto eroaa perinteisistä automaattivaihteistoista erityisesti kytkimen sekä vaihtamisperiaatteen osalta.

sessä vedon katkeamatta. Perinteisten automaattivaihteistojen vaihtamisnykäys on historiaa, ja vaihteistossa on aina ajotilanteeseen optimaalinen vaihde.

Hyvä suorituskyky Nopean ja älykkään vaihteiston ohjauksen ansiosta DSG-vaihteisto reagoi välittömästi kuljettajan toiveisiin valiten juuri sopivan välityssuhteen kuhunkin ajotilanteeseen.

Oppiva vaihtamisohjelma Kuljettajan ajotavasta riippuen DSG-vaihteisto säätää automaattisesti vaihtamisohjelmaa. Urheilullisemmassa ajossa vaihteisto käyttää moottoria korkeammilla kierroksilla ja vaihtaa herkästi pienemmälle. Rauhallisessa ajossa vaihteisto käyttää mahdollisimman suuria vaihteita ja alhaista moottorin kierroslukua.

S-asento urheilullisuudesta pitävälle Urheilullisuudesta pitävälle löytyy DSG-vaihteistosta sport-asento, jolla vaihteiston saa kytkettyä urheilulliselle vaihtamisohjelmalle.

Vaihteenvalitsimet myös ohjauspyörässä Useimpiin automalleihin on DSG-vaihteiston yhteydessä saatavana vaihteenvalitsimet myös ohjauspyörään. Näin kuljettaja voi halutessaan vaihtaa vaihdetta manuaalisesti irrottamatta otetta ohjauspyörästä.

Vo l k s w a g e n 23

VW 1.2012.indd 23

27.2.2012 10:11:07


Multivan

MUkAVUUTTA MATkAAn Monikäyttöiset Volkswagen Multivanit ovat tila-autojen huippua muunneltavuutensa ja ominaisuuksiensa puolesta. nyt Multivan Highline ja Comfortline mallit ovat saaneet rinnalleen Multivan BlueMotionin.

M

ultivan BlueMotion on tehokkaampi, taloudellisempi ja entistä edullisempi hankkia – eikä matkustusmukavuudesta tarvitse tinkiä. Multivan BlueMotion on ihanteellinen kulkuväline sekä työssä että vapaaajalla. Tässä erinomaisen muunneltavassa 5-paikkaisessa tilahenkilöautossa otettiin Volkswagen-hyötyautoista ensimmäisenä käyttöön muun muassa CO2-päästöjä merkittävästi vähentävä BlueMotionteknologia. Modernia yhteispaineruiskutustekniikkaa hyödyntävä nelisylinterinen 2,0 litran TDI-dieselmoottori on taloudellinen sekä tehokas (84 kW/115 hv) voimanlähde. BlueMotion-teknologian avulla moottorin CO2-päästöarvo on ainoastaan 169 g/km ja sen yhdistetty polttoaineenkulutus vain 6,4 l/100 km.

Volkswagen Multivan BlueMotion Moottori: CO2-päästö: Vaihteisto: Vetotapa: Mittoja:

2.0 TDi 84 kW (115 hv) 169 g/km 5-vaihteinen manuaali. Etuveto Kokonaismassa 2 700 kg, akseliväli 3 000 mm Ennakkohinta alk.: 1.4. jälkeen 53 047,12 euroa

24

2.0 TDI -moottori on hiljainen ja tarjoaa tukevan alaväännön ja hyvän kaasuun vastaavuuden tyhjäkäynnistä alkaen. Moottorin jatkeena on 5-portainen manuaalivaihteisto, jonka joystick-tyylinen vaihteenvalitsin sijaitsee kätevästi kojetaulun etuosassa.

Monipuolinen matkustamo Volkswagen Multivanissa on jo muutaman vuoden ajan ollut nähtävissä henkilöautoista tuttu keulan ilme – vahvan särmikkäät ajovalot ja vaakasuora etusäleikkö. Tyylikkään ulkonäön ohella muotoillut korinväriset sivupeilit parantavat auton aerodynaamisuutta sekä näkyvyyttä taakse. Auton antennijärjestelmä on integroitu peilien sisälle. Multivan BlueMotionin selkeä kojetaulu, monitoiminäyttö MFD+ ja kolmipuolainen ohjauspyörä tuovat sisätiloille henkilöautomaisen ilmeen ja ergonomian. Multivanin matkustamossa kaikki on kohdallaan. Korkealaatuista ja tyylikästä tilaa on tarjolla entiseen tapaan. Multivanien ainutlaatuinen muunneltavuus perustuu lattiaan kiinnitettyihin liukukiskoihin joiden avulla, vakiona oleva, kolmen istuttava takapenkki on liikuteltavissa pituussuunnassa tai tarvittaessa poistettavissa. Lisähintaan on saatavissa matkustamon kaksi istuinta, jotka ovat liikuteltavissa, käännettävissä tai irrotettavissa kokonaan. Näin auton

istuinpaikkojen määrä nousee seitsemään. Kulku matkustamoon tapahtuu sivuliukuovesta, joka on varustettu lapsilukolla. Multivanin vakiovarustukseen sisältyy monia yksityiskohtia aina käytännöllisistä tavaralokeroista, säädettävistä lukulampuista ja monipuolisesta turvallisuusvarustuksesta lähtien. Turvallisuuden takaavat muun muassa uusimman sukupolven ajonvakautusjärjestelmä yhdistettynä mäkilähtöavustimeen, lukkiutumattomat ABS-jarrut, ohjaustehostus, elektroninen tasauspyörästönlukitus, ISOFIXturvaistuinkiinnikkeet takaistuimilla ja kolmipisteturvavyöt kaikilla istuinpaikoilla.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 24

27.2.2012 10:11:09


SininEn TEKnOLOGiA SääSTää

Multivan kuljettaa mukavasti seitsemää Henkilöautomaisessa ohjaamossa on hyvin tilaa. RCD310 matkustajaa. Matkustamossa tilaa on jo- radio- ja soitinjärjestelmä sekä puoliautomaattinen Climaticpa viidelle. ilmastointi kuuluvat vakiovarusteisiin.

BLUEMOTiOn TECHnOLOgiES on kattonimitys kaikille Volkswagen-tuotteille ja -teknologioille, jotka tekevät autoista ympäristötehokkaampia. BlueMotion Technologies -kattokäsitteen alla automallit jaetaan BlueMotion Technology ja BlueMotion -malleihin. BlueMotion-mallit ovat autoja, joiden kulutus- ja päästöarvot ovat mallisarjansa pienimmät. Hyötyautoissa ensimmäisenä BlueMotion-mallimerkintä kiinnitettiin 84 kW Multivan 2.0 TDI -malliin, jonka CO2-päästöarvo on 169 g/km. BlueMotion Technology -mallit ovat tulossa hyötyautotarjontaan niin Caddy-, Transporter-, Crafter- kuin Amarok-mallistoonkin. BlueMotion Technology -mallit pitävät sisällään suuren joukon päästöjä ja kulutusta alentavia innovaatioita, kuten jarrutusenergian talteenoton ja Start-Stopautomatiikan. Merkittävä osa kaupunkiajon kulutuksesta ja päästöistä syntyy auton seistessä tyhjäkäynnillä liikennevaloissa tai jonossa. Start-Stop-järjestelmässä moottori sammuu pysähdyttäessä ja käynnistyy automaattisesti liikkeelle lähdettäessä. Olennainen osa päästöjen ja kulutuksen alentamisesta on myös ajovastuksien alentaminen. Keinoina ajovastuksien alentamisessa on auton aerodynamiikan optimointi ilmanvastuksen pienentämiseksi sekä alhaisen vierintävastuksen renkaat. BlueMotion Technology -malleissa on myös vaihteen vaihtamistarpeen ilmaisin, joka opastaa kuljettajaa taloudelliseen ajotapaan. Suomessa CO2-päästöihin perustuva autovero kiristyy 1. huhtikuuta alkaen. BlueMotion Technology -mallien veron korotus on maltillinen.

Vo l k s w a g e n 25

VW 1.2012.indd 25

27.2.2012 10:11:14


Enemmän

kUin PELkkä AUTO

Avoauto on intohimoa, tyyliä, asennetta ja nautiskelua – eli paljon enemmän kuin pelkkä auto. Tältä tuntuu, kun istuu koeajamaan uutta Golf Cabriolet’ta.

26

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 26

27.2.2012 10:11:17


Katto avautuu 9,5 ja nousee 11,8 sekunnissa. Katon painike sijaitsee keskikonsolissa.

Lisävarusteena saatavat Alcantaraverhoillut urheilulliset istuimet takaavat hyvän sivuttaistuen.

k

esäinen päivä on lähes yhtä kaunis kuin koeajoon saatu Golf Cabriolet. Avoautossa aurinkoinen sää tarkoittaa sitä, että on syytä avata katto. Se tapahtuu automaattisesti nappia painamalla 9,5 sekunnissa. Ajamiseen tulee heti fiilistä, ja vauhti tuntuu mukavana suhinana hiuksissa. Ja mikäli vauhti nousee kovaksi, voi tarvittaessa nostaa tuulisuojan suojaamaan tuulenpyörteiltä. Golf Cabriolet’n ajo-ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Vaikka katto puuttuu, kori on äärimmäisen jäykkä ja vakaa ajettava. Sen ansiosta autoa on nautinnollista ajaa tiellä kuin tiellä.

Turvallinen ja taloudellinen Koeajoauton moottorina on 1.4 TSI. Hevosvoimia löytyy 160 – ja auto kiihtyy ärhäkkäästi. Moderni tekniikka ihastuttaa, sillä Golf Cabriolet on myös turvallinen, taloudellinen ja vähäpäästöinen perheauto. Golf Cabriolet’ssa kuljettajaa turvaa viimeisen tekniikan mukainen varustus. Matala korilinja kätkee sisäänsä automaattiset ympäripyörähdyssuojat, jotka suojaavat matkustamoa, jos auto pyörähtää katolleen. Etuturvatynyjen lisäksi edessä on yhdistetyt sivu- ja pääturvatyynyt ja kuljettajalla lisäksi polviturvatyyny. Kolmipisteturvavyöt on varustettu kiristimillä, ja autossa on mm. turvallisuusoptimoidut pääntuet. Mistään ei siis tingitä turvallisuudessa. Golf Cabriolet saikin Euro NCAP -törmäystestissä täydet viisi tähteä.

Vaikka katto puuttuu, kori on äärimmäisen jäykkä ja vakaa ajettava. Ei pelkästään kesäkeleihin Katto ja ikkunat alhaalla Golf Cabriolet on linjaltaan äärimmäisen matala ja virtaviivainen. Kun ajaa Helsingin Kaivopuistossa, tuntuu, että ihmiset mielessään ajattelevat: ”Hieno, mutta Suomen kesä on niin lyhyt!” Väärin. Golf Cabriolet on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu auto. Puheet rättikatosta ovat halventavia, sillä kangaskaton materiaali on huippuluokkaa. Se on ääntä eristävä, vesitiivis ja lämmin. Erikoista on se, että alas laskettu katto ei nipistä tavaratilaa, vaan sille on oma paikkansa. Tavaratilan koko on 250 litraa, ja tarvittaessa takaselkänojat voidaan kaataa, jolloin tilaa löytyy myös pitkille tavaroille. Golf Cabriolet poikkeaa monesta muusta avoautosta myös siinä, että kyse on todellakin neljän hengen autosta, jossa takanakin riittää jalkatilaa aikuisille. Kulku takapenkille on helppoa Easy Entry -toiminnon ansiosta. Aluksi autoon on tarjolla kaksi moottorivaihtoehtoa: joko koeajossa ollut 1.4 TSI 118 kW (160 hv) DSG-automaatti tai pienempi 1.2 TSI 77 kW (105 hv) BlueMotion Technology. Myöhemmin valikoima täydentyy 1.4 TSI 90 kW (122 hv) DSGautomaatilla.

Vo l k s w a g e n 27

VW 1.2012.indd 27

27.2.2012 10:11:23


vv-auto_

V

olkswagen teki viime vuonna uuden avauksen moottoriurheilussa vahvistamalla osanottonsa rallin MM-sarjaan vuodesta 2013 alkaen. Autoksi kehitetään Polo R WRC. Ensimmäiseksi tehdaskuljettajaksi Volkswagen palkkasi ranskalaisen Sébastian Ogierin, joka yhdessä kartanlukijansa Julien Ingrassian kanssa osallistuu Polo R WRC -auton kehittämiseen. Rallin MM-sarja on uusi aluevaltaus Volkswagenille. Viime vuosina Volkswagen on osallistunut Race Touaregeilla Dakar-ralliin – tuloksena kolme peräkkäistä voittoa.

Mestareiden mestari

VAUHDiLLA HUiPULLE

Volkswagen osallistuu ensi vuonna rallin MMsarjaan ja pestasi kuljettajakseen huippunopean Sébastian Ogierin. Sébastian Ogier saavutti ensimmäisen MM-tittelinsä rallin junioriluokassa vuonna 2008.

Sébastian Ogier on syntynyt vuonna 1983 Gapissa Ranskassa. Liekö kotikaupunkia viistänyt Monte Carlon rallireitti vaikuttanut nuoren miehen ammatinvalintaan, kun hän vaihtoi hiihdonopettajan työn

Polo R WRC:n 1,6-litrainen turboahdettu TSi-moottori kehittää huimat 300 hevosvoimaa.

28

rallikuljettajan pestiin. Ranskalainen saavutti ensimmäisen MM-tittelinsä rallin junioriluokassa 2008. Kaksi vuotta myöhemmin hän sijoittui ensimmäisen kerran ykköseksi Portugalin MM-rallissa ja viime vuonna tuloksena oli kolmas tila rallin MM-sarjassa. Kaiken kaikkiaan Ogierilla on tilillään seitsemän voittoa ja 14 palkintopallipaikkaa 45 rallista. Viime autourheilukauden päätteeksi Düsseldorfissa ajetussa Race of Champions -kisassa Sébastian Ogier osoitti, että Volkswagen Motorsportin vetäjällä Kris Nissenillä on tallissaan todella nopea kuljettaja: Ogier ajoi mestareiden mestariksi jättäen taakseen mm. hallitsevan F1-maailmanmestarin Sebastian Vettelin ja aiemman F1-kuninkaan Michael Schumacherin sekä kahdeksankertaisen Le Mans -voittajan Tom Kristensenin. Kartanlukijana Sébastian Ogierilla on tulevissa MM-ralleissa Aix-en-Provencessa Ranskassa vuonna 1979 syntynyt Julien

Ingrassia. Ennen kartanlukijaksi ryhtymistään Ingrassia on toiminut kaupan alalla.

Tuliterä ralliohjus Sébastian Ogier ja Julien Ingrassia saavat kaudelle 2013 alleen upouuden ralliohjuksen, Polo R WRC:n. 1,6-litraisen turboahdetun TSI-moottorin ja nelivedon yhdistelmä kuljettaa Poloa 300 hevosvoiman voimin. Moottorin suurin vääntömomentti on n. 350 Nm. Uusien sääntöjen mukaan auton omamassan on oltava vähintään 1 200 kg. – Rallin MM-sarjan uudet tekniset säännöt istuvat erinomaisesti Volkswagenin filosofiaan, Volkswagenin teknisestä kehityksestä vastaava Ulrich Hackenberg toteaa. – Downsizing, moottorikokojen pienentäminen tehokkuudesta ja urheilullisuudesta tinkimättä, on ilman muuta meidän juttumme, johon panostamme myös uutta rallitulokasta kehittäessämme, autourheilusta innostunut kehitysjohtaja hehkuttaa.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 28

27.2.2012 10:11:26


vv-auto_HYA_vw_lehti 21.2.2012 11:06 Page 1

VW 1.2012.indd 29

27.2.2012 10:11:27


Mekaanikko Yassin Rezai huoltaa Volkswageneita Otaniemen Direct Express -korjaamossa.

Edullista

HUiPPUHUOLTOA direct Express on Volkswagenin uusi korjaamokonsepti, joka on suunnattu hieman vanhempien automallien omistajille. 30

E

spoon Otaniemessä avattiin marraskuussa aivan uudenlainen Volkswagen-huoltamo: Direct Express. Korjaamokonsepti on suunnattu asiakkaille, jotka omistavat yli viisivuotiaan Volkswagen-henkilöauton. Direct Expressissä tehdään laadukkaasti

nopeita korjauksia ja huoltoja – edulliseen hintaan. Otaniemen korjaamolla työskentelee joka arkipäivä työnjohtaja ja kolme mekaanikkoa. – Tämä on erittäin asiakaslähtöinen konsepti. Asiakkaat näkevät korjauksen, mikä on ollut heille selvästi positiivinen asia, työnjohtaja Jani Valli kertoo. Vierailijat ovatkin olleet harvinaisen tyytyväisiä, sillä korjaamo on saanut asiakastutkimuksessa huippuarvosanat. Keskiarvo on reilusti yli yhdeksän – asteikolla yhdestä kymmeneen. – Oma tavoitteeni on se, että asiakkaitamme palvellaan samalla tavalla kuin haluaisin itseäni palveltavan, Valli kertoo.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 30

27.2.2012 10:11:29


rJA Sä-SA kYYdiS

LAiLLiSTA MUKAVUUTTA Matkapuhelimen hands free -laite on autoilijalle sekä käytännöllinen että pakollinen.

Otaniemen Direct Express -korjaamon työnjohtaja Jani Valli.

Laadukasta merkkihuoltoa Työnjohtaja Valli on työskennellyt eri huoltamoilla 90-luvun puolivälistä lähtien. Myös korjaamossa työskentelevät mekaanikot ovat kokeneita ja Volkswagenin kouluttamia. Volkswagenilla on myös yli viisivuotiaille autoille suunniteltu edullinen Economy Parts -varaosavalikoima, johon kuuluu pääasiassa kuluvia osia, kuten jarrupaloja. Direct Express -korjaamoilla on tarjolla sekä Economy Parts -valikoima että Volkswagen-alkuperäisosat. – Tarjoamme Economy Parts -osia aina, kun sen on mahdollista, Valli sanoo. Direct Express -korjaamoja on hiljattain avattu myös Ouluun ja Jyväskylään. – Direct Express -korjaamolta asiakas saa edulliseen hintaan juuri sitä, mitä tarvitsee. Merkkihuoltamolla autoon tehdään myös kaikki mahdolliset päivitykset, Valli kertoo.

V

olkswagenin autoihin on saatavilla kiinteitä hands free -järjestelmiä, joiden avulla kännykällä voi soittaa tai vastata puheluihin auton laitteiden välityksellä. Myös kännykän muistissa olevaa musiikkia voi kuunnella näppärästi auton kaiuttimista. Kiinteä hands free -järjestelmä on autoilijalle korvanappia mukavampi ja kätevämpi – eikä se unohdu kotiin tai vaimene patterin loppuessa, vaan on aina kuljettajan käden ulottuvilla.

Suoraan tehtaalta Volkswagenin oma Matkapuhelinvalmius Bluetooth asennetaan autoon jo tehtaalla. Se pelaa yhteen lähes kaikkien modernien matkapuhelinten kanssa ja käyttää kännykän omaa antennia. Järjestelmän avulla voi soittaa musiikkia puhelimen muistista auton kaiutinjärjestelmän kautta. Järjestelmän käyttäminen on helppoa, sillä se etsii auton käynnistämisen jälkeen

RESS DiRECT Ex:P TARJOAA t yli viisi-

huollo rjaukset ja s • Nopeat ko eihin, myö en ag Volksw vuotiaisiin rausta. ilman ajanva dun uksen ja -laa -asiantuntem en ag . sw n lk u • Vo noittel n pakettihin sekä selkeä t t ja edullise uperäisosa lk -a en ag • Volksw rts -osat. Economy Pa

VW 1.2012.indd 31

automaattisesti yhteyden kännykkään. Auton radio- ja navigointijärjestelmä, mittaristo sekä rattimalli vaikuttavat sii- Volkswagenin Matkapuhehen, kuinka jär- linvalmius Bluetoothin sekä radio- ja navigointijärjesjestelmää lopulta telmä RNS 315:n avulla käytetään. Kän- voi soittaa puhelimen munykkää voi esi- siikkia auton kaiuttimista. merkiksi ohjata kosketusnäytön ja monitoimiratin kautta. Jo yli puolet uusista Passat-malleista varustetaan tehtaalla Matkapuhelinvalmius Bluetoothilla. Useimpiin muihinkin Volkswagen-malleihin sen saa lisävarusteena.

Jälkeenpäin asennettava Volkswagen Touch Phone Kit on bluetooth-järjestelmä, jonka voi asentaa autoon jälkeenpäin. Se toimii lähes kaikkien Volkswagenin automallien ja modernien kännyköiden kanssa. Järjestelmä käyttää puhelimen omaa antennia. Tässä järjestelmässä puheluita ohjataan kojelautaan asennettavan pienen kosketusnäytön kautta. Laitteen ominaisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus puheohjaukseen. Sen asennussarjoja saa myös lähes kaikkiin Volkswagenin radioihin. Järjestelmää on helppo käyttää. Se muodostaa automaattisesti yhteyden kännykän kanssa, kun auto käynnistetään. Puhelimen osoitekirjan voi siirtää käytettäväksi kosketusnäytöltä.

Touch Phone Kit -kosketusnäyttö asennetaan kojelautaan haluttuun paikkaan.

27.2.2012 10:11:33


TiLAA MOnESSA MUODOSSA Volkswagen Touran uudistui. Suositun tila-auton saa myös maa-/biokaasuversiona.

V

olkswagenin tila-auto Touran on saanut uuden ilmeen. Sen puskureissa, etusäleikössä, konepellissä ja ajovaloissa on vahvaa sukunäköä muiden Volkswagenin uutuusmallien kanssa. Uusi Touran vakuuttaa puhtailla linjoillaan sekä ulko- että sisäpuolelta. Ulkoisesti Golfia hieman suurempi Touran on 5- tai 7-paikkainen. Family-varustepakettiin kuuluvat kaksi erillistä takaistuinta on helppo kääntää esiin tavaratilan pohjalta. Takimmaisten penkkien lisäksi varustepakettiin kuuluu panoraamakattoluukku. Lapsiperheet osaavat arvostaa myös sähkökäyttöisiä lapsilukkoja takaovissa.

Varustelutasoja on kolme – Trendline, Comfortline ja Highline – ja kattavan vakiovarustelun lisäksi tarjolla on melkoisesti erilaisia lisävarusteita.

Mukavaa muunneltavuutta Touranin hyvin vartaloa tukevissa etuistuimissa on reilu pituussäätö. Penkit säätyvät korkeussuunnassa ja ohjauspyörä molempiin suuntiin, joten hyvinkin erikokoiset kuljettajat löytävät hyvän ajoasennon. Isojen takaovien ansiosta etuistuinten takana oleville penkeille on helppo istuutua. Toinen penkkirivi muodostuu kolmesta erillisestä, mo-

nipuolisesti säädettävästä istuimesta. Pituus- ja korkeussuunnassa on mukavasti tilaa, ja kengät mahtuvat etuistuinten alle. Penkit säätyvät pituussuunnassa, ja keskimmäisen selkänojan kaadolla syntyy kätevä pöytä. Tavaratilaa voidaan puolestaan kasvattaa miltei kahteen kuutioon paketoimalla penkit etuistuinten taakse pystyyn tai irrottamalla ne kokonaan. Penkkejä voidaan siirtää myös sivusuunnassa.

Myös maa-/biokaasulla Monipuolisesti muunneltava Touran sopii mainiosti myös taksiksi, sillä siihen on tarjolla taloudelliset moottorit ja DSG-automaattivaihteisto.

Touran on bensaa, dieseliä tai maakaasua ja bensaa käyttävä näppärä tila-auto.

32

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 32

27.2.2012 10:11:36


Think Blue.Factory. Maa-/biokaasutankit ovat Touranin tavaratilan alla. 5-paikkaisessa versiossa säiliöihin mahtuu 24 kiloa ja 7-paikkaisessa 18 kiloa maa-/biokaasua.

Lukuisten energiatehokkaiden bensiini- ja dieselmoottorivaihtoehtojen lisäksi Touranin saa myös maa-/biokaasuversiona. Ajaminen 1.4 TSI EcoFuel -mallilla ei poikkea tavanomaisesta – ratin takana ollessa eroa ei huomaa kuin näytön kahdesta polttoainemittarista.

V

olkswagen-konserni julkisti viime vuoden lopulla investointisuunnitelmansa vuosille 2012–2016. Suunnitelman mukaan konserni investoi ennätykselliset 62 miljardia euroa erilaisten teknologioiden kehittämiseen, uusiin malleihin ja tuotantolaitoksiin. Tuotantolaitoksiin kohdistuvista investoinneista yksi tärkeimpiä on autotehtaiden ympäristökuormituksen vähentäminen osana kokonaisvaltaista Think Blue -ajattelua. Vuoteen 2018 mennessä ympäristökuormitusta on tarkoitus vähentää 25 prosenttia vuoden 2010 tasosta konsernin yhteensä 62 tuotantolaitoksessa. Kuormituksen vähentäminen koskee niin CO2-päästöjä, jätteiden määrää, autonvalmistuksessa kulutettavaa energiaa per tuotettu auto kuin valmistuksen yhteydessä kulutettavaa vettäkin.

Esimerkkinä Chattanoogan tehdas Volkswagenin uusin autotehdas, Chattanoogassa Tennesseen osavaltiossa USA:ssa viime vuonna avattu Passat-tehdas on jo suunniteltu ja rakennettu ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavaksi ns. Think Blue.Factoryksi, jolla on ISO 14001 -standardi. Päästöjen ja jätteiden vähentämiseen sekä energian ja vedenkulutukseen on uudessa tehdas-

konseptissa voitu vaikuttaa jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä maalausprosessissa syntyviä CO2-päästöjä on voitu alentaa 20 prosenttia vuoden 2010 tasosta. Nykyaikaisten sähkömoottoreiden avulla sähköä säästyy kolme miljoonaa kilowattituntia ja uusi valaistusjärjestelmä pienentää energian kulutusta 20 prosenttia aiempiin valaistusjärjestelmiin verrattuna. Jätevesien ja jätteiden käsittely on suunniteltu LEED-säännösten mukaan (Leadership in Energy and Environmental Design, yhdysvaltalainen kiinteistöjen luokitusjärjestelmä) ympäristökuormituksen pienentämiseksi. Tehdasalue on erotettu ympäröivästä luonnosta myös suojavyöhykkeellä.

Virtuaalinen energianeuvoja Volkswagenin työntekijöitä kannustetaan myös työssä energian säästöön ja päästöjen vähentämiseen. Tässä auttaa mm. Wolfsburgin tehtaalle ideoitu intranetissä toimiva virtuaalinen energianeuvoja, josta työntekijä voi klikata haluamansa kohteen – sijaitsipa se sitten suunnittelussa, tuotannossa tai lopputarkastuksessa – ja tarkistaa kyseisen kohteen tyypillisen energian kulutuksen. Energianeuvoja antaa myös vinkkejä energian säästämiseksi.

Chattanoogassa tehdasalue on erotettu ympäröivästä luonnosta suojavyöhykkeellä.

Vo l k s w a g e n 33

VW 1.2012.indd 33

27.2.2012 10:11:41


resumé

kuoppala Finland Oy utvecklade en ny slags plog att monteras fram på Amarok. Med den har de plogat gator och vägar i mellersta Finland.

Volkswagen Sharan är känd för sina utomordentliga köregenskaper och utrymmen som det är lätt att omvandla. Alla Sharan som importeras till Finland är 7-sitsiga.

Volkswagen up! är 2010-talets stadsbil, vars avancerade motorteknik och konstruktion innebär att även landsvägskörning smakar fast bilen är liten. Även vid belöningsborden har man lagt märke till up!:s framstegsvänlighet och up! har redan fått den Gyllene Ratten och är kandidat för titeln Årets Bil 2012. up!:s utrymmen är effektivt och skickligt planerade, i kupén finns gott om utrymme för fyra personer. Reglagen är väl inom räckhåll och körställningen kan man justera enligt sin egen smak bl.a. med hjälp av den höjdinställbara ratten. Det finns också utrymme för bagage då baksätets ryggstöd kan fällas framåt i två delar. Som motor i up!-modellerna fungerar en ny trecylindrig bensinmotor med en volym på 999 cm3 som Volkswagen utvecklat speciellt för up!-modellurvalet. Det finländska motorurvalet består av BlueMotion Technology -motorversioner med låga utsläpp. Båda motorernas CO2-utsläpp är under 100 g/km och båda är vinnare i den nya bilskattereformen som träder i kraft 1. april.

Beetle är för Volkswagen och hela bilindustrin en betydelsefull modell vars produktion har fortsatt i nästan 70 år. Förnyade Beetle anlände till Finland starkare och mer individuell än någonsin. Beetle drivs av toppmoderna, effektiva och bränsle-ekonomiska motorer och själva körningen lättas med hjälpmedel enligt den senaste teknologin. Tidigare var Bubblan för alla, nu är Beetle individuellt för dig. Beetle-, Design- och Sport-utrustningsnivåerna inne-

34

Tuomas Lakanen blev färdig bilsäljare från VV-Autos trainee-program där man studerar vid sidan av arbetet. Nu säljer han nya Volkswagen personbilar i Volkswagen Center i Åbo. Han fick en gedigen vägkost till sitt bilsäljaryrke av sin instruktör, säljchef Mika Juntunen.

håller helheter med tyngdpunkt på komfort, utseende eller sportighet som ger många möjligheter att personifiera Beetle just såsom du vill ha den.

En grupp, främst bestående av företag i norra Finland, bland dem Pörhön Autoliike, överlät förra hösten nio och i början av 2010 elva Volkswagen Polo till krigsinvalidernas och veteranernas hjälpverksamhets förfogande. Med hjälpverksamheten underlättar man våra krigsveteraners och deras änkors självständiga hemmaboende. Krigsinvalidernas Brödraförbund koordinerar hjälpverksamheten landsomfattande.

Med taket och fönstren nere är Volkswagen Cabriolet till sina linjer extremt låg och strömlinjeformad. Golf Cabriolet är dock avsedd för bruk året runt. Tygtakets material är av toppkvalitet, det är ljudisolerande, vattentätt och varmt.

Volkswagens stiliga coupé är nu helt enkelt

Volkswagen deltar nästa år i VM-serien i

CC. Både främre och bakre sihuetten har förnyats och CC har fått en mängd ny utrustning som förbättrar säkerheten och körkomforten. Tll standardutrustningen hör nu BI-Xenonstrålkastare, kurvljus och LED-bakljus. Trötthetsvarnaren följer med hur pigg föraren är.

rally och som förare anställdes toppsnabba Sébastian Ogier.

direct Express är Volkswagens nya verkstadskoncept som är avsett för ägare till lite äldre modeller.

Vo l k s w a g e n

VW 1.2012.indd 34

27.2.2012 10:11:48


Verkosto Volkswagen-myynti- ja huoltoverkosto M = myynti H = huolto V = välittäjä Alajärvi Alavus Espoo Espoo Espoo Forssa Helsinki Helsinki Helsinki Helsinki Helsinki Huittinen Hyvinkää Hämeenlinna iisalmi ikaalinen imatra Joensuu Jyväskylä Jämsä kajaani kauhajoki keminmaa kerava kitee kokkola kotka kouvola kuopio kuusamo Lahti Laitila Lappeenranta Lieksa Lohja Maarianhamina Mikkeli Mikkeli Oulu Oulu Pieksämäki Pietarsaari Pori Porvoo raahe rauma rovaniemi Salo Savonlinna Seinäjoki Suolahti Tammisaari Tammisaari Tampere Tampere Tampere Turku Turku Turku Vaasa Vantaa Vantaa Varkaus Viitasaari Ylivieska

V V/H M/H H M/H (hyat) M/H M/H H H H H M/H M/H M/H M/H V/H M/H M/H M/H V M/H V/H M/H M/H V/H M/H M/H M/H M/H M/H M/H H M/H V/H M/H M/H M H M/H H V/H M/H M/H M/H M/H M/H M/H M/H V/H M/H V H M M/H H (hyat) H M/H H H M/H M/H H M/H M/H M/H

Käyttöauto Oy Käyttöauto Oy Volkswagen Center Espoo Metroauto Oy Konekesko Oy, MAn-Center Forssan Laatuauto Volkswagen Center Helsinki Alppilan Autohuolto Oy Metroauto Oy Alppilan Autohuolto, Takkatie Veho Autotalot Oy Huittisten Laatuauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy niskan Auto Oy Autotalo Laakkonen Oy Jyväskylän Autotarvike Oy Ramppiauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Käyttöauto Oy Pörhön Autoliike Oy Autotalo Laakkonen Oy Veljekset Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Lehtoauto Ky Auto-Berner Autotalo Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Autotalo Laakkonen Oy KK-Autoteam Oy Auto-Berner Veljekset Laakkonen Oy Autotalo Lohja Oy, Lohja Bifa Ab Bilfirma Savilahden Auto Oy Savilahden Auto Oy Pörhön Autoliike Oy Suomen Autohuolto Oy Veljekset Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Käyttöauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Käyttöauto Oy Pörhön Autoliike Oy Traktoauto Oy Savilahden Auto Oy, Savonlinna Käyttöauto Oy Paatelan Autokanava Oy Oy Bn Bilservice Ab Autotalo Lohja Oy, Tammisaari Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy LMS Service Tampere Turun VV-Auto Oy LMS Service Turku Raskone Oy Käyttöauto Oy Volkswagen Center Airport Länsiauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Drake Oy Autotalo Antti-Roiko Oy

Teollisuustie 6 Telekuja 3 isonniitynkuja 2 Koskelontie 19, Kehä iii Kartanoherrantie 5 Haisiontie 172 Mekaanikonkatu 10 Karjalankatu 2 neljäs Linja 3–5 Takkatie 7 Kutomotie 1 A Korkeakoskentie 75 Veikkarinkatu 7 Tampereent. 169 Marjahaankierto 9 Kortteenkatu 1 Vuoksenniskantie 111 Voimatie 4-6 Aholaidantie 2 Manulankatu 1 Tikkapurontie 2 Katsastustie 1 Kauppakuja 6 Sarviniitynkatu 10 Kiteentie 48 Vaunumiehenkatu 4 Jylpyntie 6 Kymenlaaksontie Leväsentie 33 Huoparintie 8 Ajokatu 261 Kaukolantie 18 Myllymäenkatu 6 Pielisentie 82 Tammirinteentie 1 Vikingagränd Kalustekuja 1 Kaapelikatu 1 nuottasaarentie 6 Visiolinja 4 Vilhontie 2 Permonkaarre 117 Korjuuntie 18 Ruiskumestarink. 4 Antinkankaantie 35 Kairakatu 13 Teollisuustie 25 Joensuunkatu 6 Mertajärventie 3 Pohjankaari 2 äänekoskentie 771 Västanbyntie 1 Västanbyntie Hatanpään valtatie 42 Lokomonkatu 8 Paasikiventie 16 C Rieskalähteentie 89 Helsinginkatu 25 Uhrilähteenkatu 2 Rantamaantie 35 Kiitoradantie 2 Pakkalantie 15 Harjulantie 6 Hakkarilantie 2 Ratakatu 26

06-5572202 06-5150800 0105333400 010 6150 0105323179 03-4249300 0105333200 0753265510 0106150 0753265515 010569624 02-5601670 0103092800 0103092700 0102277200 03-2888400 05-4333733 0103092500 0207751500 014-715250 0103096400 06-2313577 020 76244 09-875860 0108362000 02076244 05-2103900 020791011 0103096000 02076244 03-8832200 02-8576500 02079100 0103097500 019-33271 018-23300 015-320100 015-320100 020 76244 08-5540233 015-348480 02076244 02-6307300 0102277300 020 76244 044-5341800 02076244 02-7273000 015-51840 06-4185111 014-515511 019-2210200 019-2210210 03-2888111 03-2888111 0207431666 02-338881 0207431661 0102320100 06-3156300 0105333600 0467146000 0103096900 014-5772255 08-4112400

Vo l k s w a g e n 35

VW 1.2012.indd 35

27.2.2012 10:11:48


vv-auto_group_hinnasto_4-siv 24.2.2012 11:21 Page 1

VW 1.2012.indd 36

vv-auto_

27.2.2012 10:11:49


vv-auto_group_hinnasto_4-siv 24.2.2012 11:21 Page 2

VW 1.2012.indd 37

27.2.2012 10:11:50


vv-auto_group_hinnasto_4-siv 24.2.2012 11:21 Page 3

VW 1.2012.indd 38

27.2.2012 10:11:51


vv-auto_group_hinnasto_4-siv 24.2.2012 11:21 Page 4

VW 1.2012.indd 39

27.2.2012 10:11:52


TEST 2011

VW 1.2012.indd 40

27.2.2012 10:11:52

Volkswagen 1/2012  
Volkswagen 1/2012  

VV-Auto Groupin asiakaslehti