Kekkilä 1/2015 kesäopas - Suomi

Page 1

kesä 2015 / IDEOITA / OHJEITA / UUTUUKSIA

VAIN PARASTA PUUTARHAAN Uudet Erikoismullat tulivat IHANAN REHEVÄ keittiöpuutarha KESÄKUKKIEN loistoa pieneenkin pihaan


sisältö

2015

18

14

04 Palstalle ja puutarhaan

14 Kasvu käyntiin

06 Luomua puutarhasta suoraan omaan ruokapöytään

17 Pieni multaopas

Istuttaisinko tomaattia vai perustaisinko ruusutarhan? Piha on täynnä mahdollisuuksia!

Kekkilän puutarhuri Adrian Evansin vinkeillä.

12 Ihana sato!

Oma puutarha antaa herkkuja ruokalautaselle aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

katemullalla. Hemmottele pihan perennoja, pensaita ja puita heti alkukeväästä.

Oikea multa oikeaan paikkaan – nyt sen valinta on helppoa!

18 Piha kukkimaan

Mikä olisi ihanampaa kuin runsas, kukkiva piha? Se onnistuu, vaikka tilaa ei olisi paljon.

06

20 Sormet multaan

Istuttamiseen tarvitset vain hyvää multaa, elinvoimaisen taimen, sopivan kuopan ja vettä.

24 Inspiroidu!

Tuotteita, vinkkejä & ideoita: uudet erikoismullat, entistä monipuolisempi viljelylaatikko, aidat ja tuet puutarhan viimeistelyyn, uudet kuivakäymälät, kompostorit ja tuotteet luomuviljelyyn.

© Kekkilä 2015 Päätoimittaja: Mari Kaartokallio Toimituspäällikkö: Suvi Hämäläinen Toimitus: Otavamedia Asiakasviestintä Repro: Aste Helsinki Oy Paino: Hansaprint Oy

2

kesä ❦ 2015


pääkirjoitus Mari Kaartokallio

Hetki ennen pidättelemättömän kasvun aikaa KEVÄÄLLÄ VALON lisääntyessä puutarha on paljaimmillaan. Nurmimatto on vielä märkä, nuhjuinenkin, ja talven jäljiltä kukkapenkeistä ja pensaiden alta paljastuu lohduton näky, kuolleita lehtiä ja varsia. Versojen alut mullan alla ja silmut oksissa odottavat malttamattomasti lämpenevää säätä.

on oma viehätyksensä, vahva odotuksen tuntu, hetki ennen pidättelemättömän kasvun aikaa. Malttamaton pihatarhuri haluaisi tehdä jotain siistimmän pihan eteen, mielessä samettisen pehmeä nurmikko ja kukoistavat kasvit. KEVÄISESSÄ PIHASSA

KIINNOSTUS SYÖTÄVIEN kasvien kasvattamiseen näkyy pihoilla ja parvekkeilla. Monessa viljelylaatikossa ja ruukussa kasvaa yrttejä, pinaattia ja muita vihanneksia. Oman ruoan kasvattamisessa tärkeiksi asioiksi nousevat puhtaus ja luonnonmukaisuus. TAITOJEN KARTTUESSA lajivalikoimaa laajenee ja monet viljelyniksit alkavat avautua uudella tavalla. Esimerkiksi salaattien viljelyn voi aloittaa jo toukokuulla perinteisen kasvilavan avulla. Kannen alla satokautta voi jatkaa pidemmälle syksyyn.

Ravinteikas katemultakerros auttaa saamaan siistin ja kauniin kevätpuutarhan hetkessä.

Kekkilän puutarhuri Adrian Evans hoitaa omaa keittiöpuutarhaansa ja kasvata sinäkin runsasta satoa vinkkien ja video-ohjeiden avulla.

TUTUSTU, MITEN

ja keskeneräisyyden sietäminen kun ei tässä ajassa kuulu vahvuuksiimme. Saattaa vain olla hieman vaikeaa tietää milloin ja mistä pihatyöt aloittaisi.

VÄLITILASSA OLEMINEN

eteen voi keväällä tehdä paljonkin. Ja vieläpä varsin helposti, vaikkapa levittämällä katemultaa istutusalueille eli dressaamalla. Se on meillä Suomessa vielä melko tuntematon, mutta oiva tapa herättää pihan istutukset nopeaan kasvuun. Ravinteikas katemultakerros auttaa saamaan siistin ja kauniin kevätpuutarhan hetkessä. Lue ammattilaisten vinkit jutustamme. TULEVAN KESÄN

PIHAN MONIVUOTISTEN kasvien istuttamisessa on omat niksinsä. Kasvin tarpeisiin sopivalla mullalla pääse jo pitkälle, mutta myös istutuskuopan syvyydellä, muodolla ja sopivilla istutusväleillä on merkitystä. Kokosimme niksit erilaisille suosikkikasveille, kuten puille ja alppiruusuille. VALOISAA KEVÄTTÄ ja kukkeaa kesää kaikille pihoille ja parvekkeille! ❦

3


TEKSTI Heidi Haapalahti ja Kekkilä & KUVAT Kekkilä

palstalle & puutarhaan Istuta lahja

Raparperimehu

Ikivihreät havukasvit ilahduttavat ympäri vuoden. Hauska mökkituliainen tai lahja syntyy havukasvin taimesta sekä sille sopivasta mullasta ja lannoitteesta. Lahjasta tulee täydellinen, kun istutat kasvin ja annat uudelle omistajalle hoitoohjeet.

PUHDISTA JA PILKO teräskattilan täydeltä raparperinpaloja. Keitä vettä toisessa kattilassa, 2/3 osaa raparperipalojen määrästä. Lisää kiehuvaan veteen sokeria 0,75 dl vesilitraa kohden. Kaada kuuma vesi varoen raparperipalojen päälle. Anna jäähtyä. Ota sitruunoita, yksi kahta vesilitraa kohden. Pese ne ja kuori keltainen osa kuorimaveitsellä. Poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat. Lisää keltainen kuori ja viipaleet raparperipalojen sekaan, ja nosta jääkaappiin pariksi päiväksi. Siivilöi mehu pulloihin ja laimenna oman maun mukaan. Juoma säilyy jääkaapissa parin viikon ajan.

Lämpöä & valoa ja muilla lämpöä rakastavilla kasveilla on lokoisat olot Kekkilän Viljelylaatikossa. Uuden Viljelykannen alla ne saavat paljon valoa ja lämpöä, mutta säästyvät kevätkoleudelta ja tuulilta. Syvän kasvualustan tarvitseville kasveille viljelylaatikoita voi pinota kaksi päällekkäin. Tällä kikalla esimerkiksi meloni ja kurpitsa viihtyvät viljelylaatikossa.

MELONEILLA, KURPITSOILLA

4

kesä ❦ 2015

Pst! Tällä perusohjeella on helppo valmistaa raikasta raparperimehua juuri sinulle sopiva määrä. Tarvitset raparperinvarsia, vettä, sokeria ja sitruunoita.

Ikioma ruusutarha! hurmaavat jatkuvasti lisää ihailijoita pauloihinsa. Valitse omalle ruusutarhallesi aurinkoinen kasvupaikka. Ruusut viihtyvät runsasmultaisessa ja vettä pidättävässä maassa. Erikoismulta perennoille ja ruusuille varmistaa hyvään kasvuun lähdön ja näyttävän, pitkän kukinnan. Lopullinen kukkaloisto syntyy lannoittamalla. Lannoita köynnös- ja ryhmäruusuja sekä vaativimpia pensasruusuja vuosittain ruusuravinteella.

HERKÄT JA UPEAT RUUSUT

Näin se käy 1 Kastele taimet kunnolla ennen istutusta. Kaiva istutuskuoppa hieman juuripaakkua syvemmäksi. 2 Asettele taimi kuoppaan, lisää multa ja tiivistä se taimen ympärille. 3 Kastele huolellisesti. 4 Astiataimia voit istuttaa koko kasvu­ kauden ajan, paljasjuuriset ruusut istutetaan lepotilaisina keväällä tai syksyllä.


TUOT TEITA •

VI

34

N

KK

sivu

A AN

Ä

RH

Ä

KUVA Kekkilä

LI S

&

TEKSTI Paula Ritanen-Närhi

E JÄ P U UT

A

Istuta tomaatit itse 1

Kylvä tomaatinsiemenet kylvömultaan pikkuruukkuihin maaliskuussa tai hanki myöhemmin valmiit taimet. Ruukuta itse kasvatetut taimet ainakin kerran suurempiin ruukkuihin. Kirsikkatomaatit tuottavat runsaan sadon, mutta pensastomaatit ovat helppohoitoisempia. Kasvihuoneen lämmössä viihtyvät pihvitomaatitkin.

2

Karaise taimet ennen istuttamista viikon verran pitämällä ne päivisin ulkona ja tuomalla yöksi sisälle. Lämmitettävään kasvihuoneeseen taimet voit istuttaa jo toukokuussa, mutta avomaanistutukset on varminta jättää kesäkuun puolelle.

3

Istuta taimet ensimmäisten kukkien avauduttua melko syvälle kasvualustaan. Venähtänyttä vartta voi upottaa maan sisään, sillä tomaatti muodostaa siihen jälkijuuria! Käytä kasvualustana ravinteikasta multa-

seosta tai valmista kasvatusalustaa. Kastele taimet istuttamisen jälkeen. Peittele hallaharsolla hallayön uhatessa.

4

Lannoita ja kastele tomaatteja säännöllisesti, sillä runsas sato kuluttaa paljon ravinteita. Amppelitomaatit ja pensastomaatit saavat kasvaa valtoimenaan, mutta runkotomaateista poistetaan viikoittain sivuversot eli ”varkaat” oksanhangoista. Köynnösmäiset runkotomaatit tarvitsevat myös tukilankoja tai -ristikoita.

5

Huolehdi pölytyksestä avaamalla aamuisin parvekelasitus tai kasvihuoneen tuuletusluukut niin, että ilma kiertää ja siitepöly irtoaa. Iltapäivällä sumuttaminen on sadolle hyväksi. Korjaa tomaatit täysin kypsinä, jolloin ne ovat makeimmillaan. Loppukesällä kannattaa katkaista runkotomaattien latvat, jolloin loppusato ehtii varmimmin kypsyä.

Katso video Näin kasvatat tomaatteja Vihervajasssa

5


Adrian Evans

Pohjoisen puutarhuri Pohjanmaalle Maalahdelle kotiutunut britti Adrian Evans viljelee keittiöpuutarhaansa luonnonmukaisesti. Puutarhanhoito on intohimoiselle puutarhurille työ ja harrastus. TEKSTI Paula Ritanen-Närhi

6

kesä ❦ 2015

&

KUVAT Katja Lösönen


Puutarhat ovat Adrian Evansille tuttuja jo lapsuudesta. Hänen vanhempansa olivat innokkaita hyötyviljelijöitä.

7


J

Keittiöpuutarhan hoitaminen on seikkailu, joka alkaa keväällä siemenpussien rapistelusta ja päättyy sadonkorjuuseen.

ättiläismäiset palmukaalit seisovat rivissä keittiöpuutarhan reunamilla. Niiden takana kurkkivat miestä korkeammat sokerimaissit ja taustalla papujen painamat salot. Varhaisperunaa on nostettu jo keskikesästä asti, ja palsternakat alkavat olla korjuukypsiä. Punajuuret ja porkkanat kasvavat vielä kokoa, mutta varhaissadosta on nautittu pitkin kesää. Salaatit ja yrtit eivät korjaamalla lopu. Keittiöpuutarha punaisen talon pihamaalla Vaasan eteläpuolella on täynnä tuoksuja ja tunnelmaa. Viljelylaatikoiden ryhdittämän hyötytarhan on suunnitellut ja rakentanut maisemasuunnittelija Adrian Evans, Kekkilän puutarhuri. – Rakastan kokkausta ja kasvimaan antimet käytämme heti, kun jotain syntyy. Ei ole mitään niin herkullista kuin tuoreena kerätty sato ikiomalta kasvimaalta, Adrian huokaa.

Luonnonmukaista viljelyä

Keittiöpuutarhasta ja sinne sijoitetusta kymmenestä viljelylaatikosta satoa syntyy

8

kesä ❦ 2015

kolmihenkisen perheen tarpeisiin kesäpöydän antimiksi, pakastettavaksi, kuivattavaksi ja kellariin. Perheen 6-vuotias Alexpoikakin tietää, mistä paras ruoka pöytään tulee. Usein puutarhurin jaloissa pyörivät myös perheen kaksi koiraa. Viisitoista vuotta sitten Englannista Suomeen muuttanut Adrian on jo tottunut havunvihreään maalaismaisemaan, eteläpohjanmaalaiseen elämään ja rannikkoalueen säänoikkuihin. Vaikka alkukesä oli kylmä, loppukesällä kasvimaalla ei ole enää merkkiäkään siitä. – Kasvit kärsivät keväällä ravinnepuutoksista, sillä ne eivät saaneet kylmästä maasta tarpeeksi fosforia. Levitin kastelukannulla lehdille lannoitetta, joka auttoi kasvit nopeaan kasvuun sään lämmettyä, puutarhuri kertoo. Päivisin Adrian Evans työskentelee läheisessä taimistossa, jossa hänet intohimonaan on monivuotisen kukkien lisäys. Niitä hän kasvattaa pistokkaista ja juurenpaloista myös omassa kasvihuoneessaan kurkkujen ja tomaattien seurana. Avaran pellon reunalla sijaitsevassa puutarhassa kasvit viihtyvät, vaikka merituulet joskus puhaltavatkin navakasti. Kasvien juuret versovat syvällä luonnonmukaisessa puutarhamullassa, ja lisää ravinteita ne saavat luonnonmukaisesta lannoitteesta. Karummissa oloissa viihtyvät yrtit on istutettu hiekkapitoiseen yrttimultaan. Kasvimaan luonnonmukaisuus on valinta, jonka Adrian on tehnyt täydestä sydämestään. Hän haluaa tuottaa perheelleen puhdasta, maukasta ruokaa ja elää sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Adrian kantaa myös vastuuta seuraavista sukupolvista tämän päivän työllään ja teoillaan. – En käytä torjunta-aineita lainkaan. Tarvittaessa voisin levittää kasvustoon laimennettua mäntysuopanestettä tai nokkosista uutettua liuosta, mutta tuholaiset ovat onneksi pysyneet poissa muutenkin.

Rehevässä kasvustossa lymyilevät etanat Adrian poimii pikkukoriin ja päästää ne takaisin luontoon vasta puutarhan laitamilla. Rikkaruohot hän kitkee käsin, ja kuivattaa juuret auringossa. Yksivuotiset rikkaruohot päätyvät kasvimaan ravinteiksi kompostin kautta. Puutarha on intohimoiselle puutarhurille kuin ystävä, jonka kanssa on nautinnollista viettää aikaa. Ystävästään hän haluaa pitää hyvää huolta. – Kun kylvän, istutan, kitken ja korjaan satoa, olen onnellinen jokaisesta hetkestä. Herään jokaiseen päivään tyytyväisenä siitä, että saan viettää sen puutarhassa työssä ja vapaa-aikana.

Sydän puhdasta multaa

Keittiöpuutarhat ovat tuttuja Adrian Evansille jo lapsuudesta, sillä vanhemmat, isoäiti ja tämän veli olivat innokkaita hyötyviljelijöitä. Oma innostus orasti, kun 14-vuotias Adrian pääsi kahdeksi viikoksi harjoittelijaksi yli 700-vuotiaaseen Ripleyn linnan puutarhaan Yorkshiressä. Englannin vuosinaan Adrian Evans suunnitteli isoja ja pieniä puutarhoja, myös osastoja Chelsea Flower Show -näyttelyyn Lontoossa. Hän opiskeli puutarha-alaa myös yliopistossa. Puutarhasuunnittelua hän jatkoi muutettuaan Suomeen. Nyt kokenut puutarhuri antaa kasvot Kekkilän pohjoisen puutarhalle. – Puutarha on rakkauteni, intohimoni. Haluan jakaa tietoni ja riemuni ihmisten kanssa, että hekin voisivat kokea sen, mitä itse olen puutarhalta saanut.

Suunnitelmallista satoa

Keittiöpuutarhan hoitaminen on Adrianille seikkailu. Keväällä alkanut matka ensimmäisten siemenpussien rapistelusta on päättymässä sadonkorjuuseen. Suurimman osan puutarhan kasveista hän on kasvattanut siemenestä satoon, vain kurkut hän osti taimina.


Adrian viljelee viljelylaatikoissaan salaatteja, yrttej채, persiljaa, mangoldia, kes채kurpitsaa sek채 kes채n aikana nautittavia juureksia.

9


Perheen koirat kirmaavat mielellään Adrianin ympärillä myös puutarhatöissä.

10 kesä ❦ 2015


A AN

26

N

KK

sivu

RH

Ä LI S

TUOT TEITA •

VI

Adrianin viljelyvinkit

Ä

E JÄ P U UT

A

PIDÄ HUOLTA MAASTA, ruoki sitä lisäämällä luonnonmukaista lannoitetta ja muokkaamalla joukkoon kompostia. Rikas maa tuottaa hyvän sadon.

ALOITA HYÖTYVILJELY viljelyvarmoista lajeista. Perunat, salaatit, pavut ja sipulit tuottavat runsaasti satoa ruokapöytään.

VILJELE KESÄN AIKANA syötävät kasvikset viljelylaatikoissa, joissa maa lämpenee aikaisin keväällä. Täytä laatikot ravinteikkaalla ja rikkaruohottomalla kasvualustalla.

HANKI TIETOA

PARANNA VANHAA kasvualustaa lisäämällä siihen luonnonmukaista lannoitetta ja puutarhakalkkia. Näin maa pysyy hyvässä kasvukunnossa.

NOUDATA VILJELYKIERTOA

Erityinen ilonaihe ovat olleet aurinkoisesta kesästä nauttineet sokerimaissit, jotka Adrian esikasvatti kasvihuoneessa ja istutti ulos kesän alussa. Satoisa mangoldi on opettanut perheen valmistamaan ruokaa monin uusin tavoin. Viljelylaatikoissa kasvavat salaatit, monet yrtit, persilja, mangoldi, kesäkurpitsa ja kesän aikana nautittavat juurekset. Perunat, porkkanat, punajuuret, kaalit, sipulit, palsternakka ja pensaspavut kasvavat viljavaksi parannetulla savisella pellolla. Perunanmukuloita on elokuun loppuun mennessä nostettu jo kymmeniä kiloja. Palsternakan- ja porkkananjuuria on kerätty korillinen. Yrteistä ahkerassa käytössä ovat olleet timjami, sitruunamelissa, mintut, rakuuna korianteri ja aaprotti. Sadon lisäksi niissä viehättävät tuoksut tai kukinta. – Viljelykasvien lehdet ovat värikkäitä, mutta keittiöpuutarhassa pitää olla myös kukkia. Kukat houkuttelevat paikalle pölyttäjät, Adrian muistuttaa. Keittiökasvimaalla vallitsee järjestys niin, että kasvit viihtyvät ja näyttävät hyvältä. Adrian on tarkka ja huolellinen puutarhuri, joka laskee ja suunnittelee taimivälit tarkkaan. Kasvit pysyvät terveinä ja eivätkä rikkaruohot saa yliotetta. Suunnitelmat pitävät, eikä yllätyksiä satu. Tai ehkä sentään, kun kesän lämmössä kasvit päättivät taitavien käsien

lajikkeista siemenluetteloista ja kysele vinkkejä tottuneilta viljelijöiltä. Lisää vuosittain pari uutta kasvia viljelmällesi.

pienessäkin puutarhassa. Se auttaa pitämään huolta maasta ja kasvien terveydestä.

hoitamina loppukesällä rehevöityä yli odotusten! – Ensi vuodeksi aion kerätä siemeniä lajeista, jotka ovat kasvaneet terveinä ja tuottaneet erityisen hyvän sadon. Jatkossa kasvatan yhä enemmän taimia kasvihuoneessa itse, Adrian suunnittelee.

Kierrätä kasvimaalla

Puutarhassa noudatetaan viljelykiertoa. Se estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä ja auttaa ravinteiden hyödyntämisessä. Viljelykierto on tärkeä keittiöpuutarhassa, jossa ei käytetä torjunta-aineita. Alue on jaettu neljään lohkoon, joissa kasvien paikkoja kierrätetään hallitusti. Ensimmäisenä vuonna viljellään maahan typpeä tuovat herneet, seuraavana vuonna ravinteikkaan maan lajit, kuten kaalit, kurpitsat ja sipulit. Kolmantena vuorossa ovat juurekset, peruna, porkkana ja punajuuri. Viimeisenä kierrossa ovat vähään tyytyvät salaatit ja yrtit. Vaikka viljelykiertoa noudatetaankin, ensi keväänä koko puutarha myös lannoitetaan luonnonmukaisella lannoitteilla. Kesän sato on verottanut kasvualustan ravinnevaroja, mutta hyvä sato innostaa puutarhuria jatkamaan. – Haaveissani on vielä laajentaakin keittiökasvimaata. Yrttitarhan suunnitteleminen tuo valoa syys- ja talvi-iltoihin, kun kasvimaa on enää kesämuisto. ❦

Luonnonmukaiseen keittiöpuutarhaan LUONNONMUKAINEN PUUTARHAMULTA

on eri turvelaaduista, hiekasta ja kompostista tehty peruslannoitettu ja -kalkittu yleismulta. LUONNONMUKAINEN KASVUALUSTA

sopii keittiöpuutarhoihin parvekkeilla, terasseilla tai kasvihuoneissa. Kasvit voi istuttaa suoraan pakkaukseen. on valmistettu karkeasta ja hienosta hiedasta, hiekasta, eri turvelaaduista ja hietasavesta. Lisänä juurtumista edistävää humusyhdistettä.

YRTTIMULTA

LUONNONTURVE on lannoittamatonta ja kalkitsematonta vaaleaa rahkaturvetta. Sitä voi käyttää kasvualustan raakaaineena ja juuresten säilöntään. LUONNONMUKAINEN LANNOITE on nestemäinen ja kasviperäinen lannoite, joka annostellaan vihanneksille, yrteille ja pikkutaimille kasteluveden joukossa. LUONNONMUKAINEN PUUTARHALANNOITE on kasvimaan rakeinen kasviperäinen ja pitkäkestoinen peruslannoite. KANANKAKKA sopii lannoitteeksi ja kompostoitumisen nopeuttajaksi. Se on kompostoitu, kuivattu ja rakeistettu.

on puhdas luonnontuote kasvualustan perus- ja ylläpitokalkitukseen. Se vähentää maan happamuutta ja parantaa monien ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille.

PUUTARHAKALKKI

Katso video Luonnonmukainen keittiöpuutarha

Katso video Taimikasvatus viljelykannen alla

11


TEKSTI Mari Kaartokallio

&

KUVA Kekkilä

Satokalenteri toukokuu

Aspargus officinalis. Hienostuneen maun lisäksi parsa on ravinnepitoinen herkku. Leikkaa, kun versot ovat vaaksan mittaiset versot. Keitä heti kuorimatta!

1 PARSA

12

kesä ❦ 2015

kesäkuu

2 LEHTISALAATTI

Lactuca sativa. Tee kylvöjä kolmen viikon välein, niin saat tuoretta satoa pitkin kesää. Siemenet itävät paremmin viileämmillä säillä.

Keittiöpuutarhan heinäkuu

Allium cepa. Poimi sipuleita pitkin kesää ja hyödynnä vihreät varret ruoan­ laitossa. Kypsät sipulit nostetaan elokuussa kui­ vumaan pariksi viikoksi.

3 KELTASIPULI

4 YRTIT.

Moniin eri tarkoituksiin sopivia yrttejä kannattaa leikata ja kuivata talteen alku­ kesällä ennen kukintaa, jolloin niiden maut ovat parhaimmillaan.

5 AVOMAANKURKKU

Cucumis sativus. Korja­ taan hieman kesken­ kasvuisina, jolloin ne ovat vihreitä ja napakoita. Yhdestä kasvista voi saada jopa 40 kurkkua.


satoa korjataan keväästä syksyyn. elokuu

Solanum tuberosum. Idätetyt siemenperunat voit panna maahan jo toukokuussa ja peittää kasvuharsolla. Näin saat uusia perunoita jo juhannukseksi.

6 UUDET PERUNAT

7 TOMAATIT Solanum lycopersicum. Lämpöä ja valoa rakastavien tomaattien makeus ja mehukkuus ovat parhaimmillaan kun ne poimitaan täysin kypsinä.

syyskuu

8 PUNAJUURIKAS Beta vulgaris var. conditiva. Mehevät juurimukulat on korjattava ennen hallaöitä. Kesän aikana voi napsia nuoria lehtiä salaatteihin ja paistoksiin.

Allium sativum. Sadonkorjuun aika on syksyllä kun varret kellastuvat. Osan kynsistä voi istuttaa jo syksyllä parannettuun maahan ensi vuodeksi.

9 VALKOSIPULI

10 LEHTIKAALI Brassica oleracea Sabellica. Paljon rautaa ja C-vita­ miinia sisältävä lehtikaali kestää kylmää, joten sadon voi korjata vielä myöhään syksyllä.

13


Katemullalla vauhtia kasvuun Pihan pensaat ja perennat saavat lisäpotkua kasvuun, kun niiden juurelle haravoi jo aikaisin keväällä Kekkilän uutta katemultaa, Erikoismultaa kevätpuutarhaan. Se parantaa versokasvua, edistää kasvien juurtumista ja herättää pihan monivuotiset kasvit kukoistamaan. TEKSTI Lars Österlind

14 kesä ❦ 2015

&

KUVAT Kekkilä


Keväinen kasvu käynnistyy nopeasti katemullan ravinteiden ansiosta. Tumma multa viimeistelee istutukset hetkessä ja vähällä vaivalla.

P

ihan monivuotisten kasvien hyvinvointiin voi vaikuttaa jo aikaisin keväällä kasvukauden käynnistyessä. Pitkään lannoittamatta olleissa istutuksissa maa painuu ja kovettuu, eikä siinä ole kasvien kasvuun tarvitsemia ravinteita. On aika antaa kasveille uutta multaa, jota ne kunnon kasvuvauhtiin päästäkseen tarvitsevat. Katemulta onkin tarkoitettu monivuotisten kasvien kasvupaikan helppoon ja nopeaan parantamiseen. Se levitetään haravoimalla kasvien juurelle. Talven jäljiltä maahan jääneet lehdet ja muut kasvinosat voi jättää maatumaan tumman ja kuohkean katemullan alle. Katemullan kaunis tumma väri myös näyttää upealta aikaisin keväällä, kun puutarha on vielä ankean harmaa lumien sulettua. Tumma multa viimeistelee istutukset hetkessä ja vähällä vaivalla. Katemullan levittäminen estää siemenrikkakasvien itämistä ja kasvua, ja sitkeimmät yrittäjät on helppo erottaa tuoreen mullan pinnalta heti tuoreeltaan ja kitkeä saman tien pois.

Ravinteita koko kasvukauden ajan

Kekkilän katemulta on tumman turpeen, maatuneen kuoren ja hienon hiekan seos. Sen sisältämistä ravinteista typpi auttaa kasvun käynnistymisessä. Biotiitin sisältämä kalium puolestaan parantaa versokasvua ja kukintaa. Osa katemullan ravinteista vaikuttaa kasvun käynnistymiseen heti, osa luovuttaa ravinteita hitaasti koko kasvukauden ajan. Katemullan joukkoon on sekoitettu myös hieman kalkkia, jonka ansiosta maan pH-arvo pysyy monivuoti-

sille perennoille, pensaille ja puille suotuisana. Multaan lisätty luonnollinen humusyhdiste taas parantaa juurtumista ja versokasvua.

Asiantuntijoiden valinta

Puutarhakonsultit Mona Holmberg ja Ulf Strindberg ovat puutarha-alan ammattilaisia, jotka työskentelivät pitkään muun muassa Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa. 15 vuotta sitten he päättivät perustaa oman yrityksen. Holmbergin ja Strindbergin ideoista on syntynyt monenlaisia puutarhasuunnitelmia, pienistä kerrostalojen sisäpihoista kokonaisiin puistoihin. Tyypillisiä asiakkaita ovat taloyhtiöt ja kunnat. Ammatissaan yrittäjinä he huomasivat, että markkinoilta puuttui tuote, joka sekä parantaa maan rakennetta että antaa monivuotisille kasveille uutta elinvoimaa.

Helppoutta kevätpuutarhaan! ja pihamaalla riittää monenlaista puuhaa. Mielessä pyörii ideoita ja loputtomalta tuntuvia työlistoja – mistä sitä aloittaisi? Puutarhan valmistelu uuteen kasvukauteen ei ole koskaan ollut näin vaivatonta, sillä lumen alta paljastuvat istutukset on helppo hoitaa siistiin kuntoon uuden katemullan avulla. Kevään raikas vihreys tulee hyvin esille tummaa multapintaa vasten ja kasvu käynnistyy kohisten. Elävä maa on kuohkeaa ja ravitsee kasveja, ja siistin multakerroksen alla tapahtuu – pieneliöt jatkavat tärkeää työtään ja hajottavat lehtiä ja varsia humukseksi. Nauti lopputuloksesta ja kuuntele heräävän kevään ääniä, linnunlaulun lomassa voi melkein kuulla kasvien kasvavan!

KEVÄT ETENEE VAUHDILLA,

15


Katemulta

1

Käytä katemultaa varhain keväällä huhti–touko­ kuussa lumien sulamisesta ja kevään alkamisesta riippuen.

2

Levitä 3–5 cm katemultaa koko perenna­ penkkiin, myös kasvien väliin. Matala­­kasvuisille perennoille riittää puolet tästä määrästä.

3

Myös vanhat tai heikosti kasvavat pensaat saattavat tarvita katemultaa. Levitä sitä 5–10 cm:n paksuinen kerros pensaiden juurelle niin, että kasvien tyvellä on ainoastaan ohut kerros.

4

Jätä kuivuneet lehdet ja varrenpätkät kasvien juurelle ja levitä katemulta niiden päälle hara­ valla. Tästä on hyötyä maaperän pieneliöstölle.

– Kasvitieteellisessä puutarhassa meillä oli riittävästi komposteja, joista saatiin sopivaa ravinteikasta kasvualustaa koko puutarhan tarpeisiin. Arkielämässä näin ei ollut. Aloimme jo varhain käyttää katemultaa palauttaaksemme väsähtäneiden perennojen, puiden ja pensaiden elonkipinän. Katemulta myös ehkäisee istutusten nuupahtamista, Holmberg sanoo. – Katemulta lisää väsyneen maaperän multavuutta ja sopii hyvin myös kohottamaan maanpinnan tasoa sellaisten kasvien juurella, jossa multa on vuosien varrella kovettunut ja painunut kasaan. Lisäksi se auttaa rikka-

Näin onnistut

16

kesä ❦ 2015

ruohojen torjunnassa, mikä on esimerkiksi perennapenkkien helppohoitoisuuden kannalta erittäin tärkeää, Strindberg lisää. 40 litran säkkeihin pakattu Kekkilän Erikoismulta kevätpuutarhaan on helppo käyttää. Se vain haravoidaan tasaiseksi kerrokseksi entisen mullan päälle. – Suurehkoille perennoille, kuten syysleimulle ja päivänliljoille, suosittelemme yleensä noin neljän senttimetrin kerrosta katemultaa. Hieman matalammille kasveille, esimerkiksi mirrinmintulle ja keijunkukille, riittää 1–2 senttimetrin kerros, Strindberg määrittelee. Täysikasvuisille pensaille voi levittää jopa 10 senttimetriä katemultaa, kunhan pitää huolen, ettei multaa joudu pensaiden rungoille. Matalat kivikkokasvit pärjäävät tavallisesti ilman uutta multaa, mutta ne saattavat kaivata lannoitusta. Ulf neuvoo myös hyödyntämään perennoiden leikkaamisesta jääneitä kasvinosia. – Jätä mahdollisimman suuri osa leikkausjätteestä silputtuna kasvien ympärille. Levitä sen jälkeen päällimmäiseksi kerros katemultaa. Tällä tavoin pieneliöille tulee paljon työtä ja kasveille syntyy runsaasti ravintoa. Samalla perennapenkki siistiytyy. Joidenkin kasvien kanssa on katemullan käytössä oltava varovainen. Esimerkiksi happamasta maasta pitävälle alppiruusulle ja varjoyrtille kannattaa mieluummin käyttää kalkitonta turvetta tai rodomultaa. Vaikka katemulta toimii parhaiten keväisin, sitä voi käyttää elokuuhun asti. Tätä myöhemmin kasvit eivät enää kaipaa katemullasta saatavaa ravintoa, vaan niiden on valmistauduttava talvehtimiseen. Ravinteet myös huuhtoutuvat helposti pois syyssateiden mukana. ❦

Katemultaa on kätevä levittää kukkapenkkeihin vaikka rautaharavan avulla.


Pieni multaopas 1

ERIKOISMULTA PERENNOLLE JA RUUSUILLE

sisältää tummaa turvetta ja puhdasta kypsää kompostia. Kivennäismaa, kuten hieno hietasavi parantaa kosteuden pidätyskykyä ja antaa mullalle kestävän rakenteen. Tässä mullassa viihtyvät monivuotiset kukkivat kasvit, kuten kärhöt ja pionit.

1

2

2

ERIKOISMULTA KOKO PUUTARHAAN

3

ERIKOISMULTA KESÄKUKILLE

4

ERIKOISMULTA KEVÄTPUUTARHANHOITOON

5

ERIKOISMULTA HAVUILLE- JA RODOILLE

6

ERIKOISMULTA PUIDEN JA PENSAIDEN ISTUTUKSEEN

Huippuyleismulta, joka sisältää runsaasti sekä nopeaa kasvuunlähtöä edistävää että hitaasti liukenevaa lannoitetta koko kaudeksi. Kasvit saadaan kukoistamaan vähällä vaivalla, ja niiden juuristo kehittyy vahvaksi.

Kevytrakenteinen ja ilmava multa, joka sisältää vaaleaa turvetta, hienoa ja karkeaa hietaa, hiekkaa sekä pitkävaikutteista lannoitetta. Kastelukiteet pidentävät kesäkukkaistutusten kasteluväliä.

3

4

Hyvin ravinteikas katemulta herättää talven jälkeen puutarhan kasvit kukoistamaan. Siistii kukkapenkit hetkessä ja säilyttää maan kevätkosteuden.

Happamassa maassa viihtyvien kasvien istutusalusta, sopii esimerkiksi havuille ja alppiruusuille. Raakaaineina käytetään tummaa turvetta, kompostoitua kuorta, hietaa ja hienoa hiekkaa.

5

6

Kaikkien puiden ja pensaiden istutukseen kehitetty erikoismulta. Ilmavassa mullassa puun juuristo kasvaa laajemmalla ja ankkuroi kasvin tukevasti paikoilleen.

17


TEKSTI Heidi Haapalahti

&

vinkki

KUVAT Kekkilä

Jos istutat kesä­ kukkia isoon ja painavaan ruukkuun, täytä sen pohja paksulla kerroksella ruukkusoraa. Näin ruukkua on helpompi liikutella.

Kukkarunsaus ei vaadi isoa tilaa. Pienikin terassi tai ulko-oven edusta voi toivottaa vieraat tervetulleeksi upealla kukkapaljoudella.

Nauti kesäkukkien loistosta!

K

esäkukilla tuot ympärillesi väriä ja tunnelmaa, oli käytössäsi sitten piha tai parveke, suuri tai pieni tila. Kun kasvatat kesäkukkia ruukussa, voit koristaa niillä millaisen ulkoalueen hyvänsä oman makusi mukaan. Ruukuksi kelpaa lähes mikä tahansa astia, ja toisin kuin moni luulee, reikä astian pohjassa ei ole mitenkään must. Kesä­kukka-amppeleilla saat kukkarunsauteen lisää elävyyttä ja kerroksia. Amppeleita voi ripustaa eri korkeuksiin vaikka niin, että tila kukkii katosta lattiaan asti.

18

kesä ❦ 2015

Leiki ja kokeile

Yksivuotiset kesäkukat antavat loistavan mahdollisuuden kokeilla vuosi vuoden perään erilaisia kasveja. Tyylejä on monia: auringossa viihtyvät pelargonit ovat lähellä nostalgikon sydäntä ja tuovat ihanaa mummonmökin tunnelmaa pikku pihoille. Riippapetuniat koreilevat syvän värisillä kukillaan, ja ne kasvavatkin kesän mittaan upeiksi kukkaryöpyiksi. Moderniin makuun sopivat tuulessa keinuvat koristeheinät. Niitä voi yhdistellä kukkiviin kasveihin, kuten tähtisilmiin tai

Juuret multaan 1 Valitse kesäkukkataimi, joka on terve, tuuhea ja hyvässä kasvussa. Kurkkaa ruukkuun: juuriston tulisi olla vaalea ja taimipaakun pysyä koossa. 2 Kaiva kesäkukkamultaan hieman taimen juuripaakkua suurempi kolo. Asettele paakku multakoloon ja levitä sen päälle ohut kerros multaa. 3 Kastele valmis istutus niin, että multa kastuu läpikotaisin. Vesi imeytyy multaan parhaiten hitaasti imeyttämällä.


Näin onnistut Kaiken takana on multa

vinkki

Portin pieleen tai kuistin kupeeseen asetettu rehevä kukkaastia ilahduttaa mieltä ja kutsuu astumaan peremmälle.

istuttaa yksinään ruukkuun uljaiksi katseenvangitsijoiksi. Rehevyyttä kesäkukkaruukkujen lomaan saa istuttamalla kaunislehtisiä kasveja kuten isokirjopeippiä. Todella näyttävän kesäkukkakokonaisuuden saat aikaan istuttamalla taimet tiiviisti. Pystykasvuiset ja pienikokoiset taimet voi istuttaa noin kämmenen etäisyydelle toisistaan, rehevä- ja rentokasvuisten taimien sopiva istutusväli voi olla useita kymmeniä senttejä.

Varmista koko kesän kukinta

Kun istutat kesäkukkia ruukkuun tai muuhun astiaan, tee aluksi sen pohjalle salaoja. Levitä asitan pohjalle reilu kerros ruukkusoraa ja täytä se sitten kesäkukkamullalla. Ruukkusora varmistaa, etteivät kasvin juuret seiso vedessä.

Kesäkukat voivat parhaiten, kun ne istuttaa tuoreeseen, laadukkaaseen multaan. Erikoismulta kesäkukille on kuohkea ja ravinteikas kasvualusta, jossa kesäkukat viihtyvät ja jaksavat kukoistaa. Se sisältää pitkävaikutteista lannoitetta ja kastelukiteitä. Hiljalleen kasvien käyttöön liukeneva lannoite tukee tervettä kasvua, ja vettä itseensä imevät kastelukiteet ehkäisevät kukkia nuupahtamasta, vaikka kastelukertojen väli välillä venähtäisi. Upein kasvu saadaan aikaan, kun tuoreen mullan lisäksi kasveja hemmotellaan veteen sekoitettavalla kesäkukkaravinteella.

Kesäkukat eivät jaksa kukkia läpi kesän ilman lannoitetta. Kesäkukkamullan sisältämät ravinteet riittävät taimien lannoitukseksi muutaman viikon ajan istutuksesta, sitten lisälannoitukselle on tarvetta. Helpointa on antaa lannoi­tus kasteluveden mukana. Veteen liuenneena lannoite on myös heti kasvien käytettävissä. Lisää kesäkukkalannoitetta kasveille jokaisen kastelun yhteydessä. Ja sitten se vaikeimmin noudatettava neuvo. Vaikka keväällä sormet syyhyävät päästä istutuspuuhiin, seuraa silti säätä. Kylmiä öitä voi olla kesäkuun puolellakin. Suojaa kasveja tarvittaessa kylmyydeltä tai nosta sisälle. ❦

Juurtumista auttaa, kun kastelee sekä kesäkukan taimet ja mullan ennen istutusta! 19


TEKSTI Paula Ritanen-Närhi

& KUVITUS Sanna Mander

Hyvää multaa, elinvoimainen taimi, kuoppa ja vettä – paljon muuta ei istutuspuuhissa tarvita. Kokosimme yhteen helpot ja selkeät istutus­ohjeet, joiden avulla takaat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet uudelle taimelle.

Istuttamaan!

20 kesä ❦ 2015


1

Perennat

ENNEN KUIN ISTUTAT valitsemasi perennan, tutustu lajin ja lajikkeen valo- ja ravinnevaatimuksiin, kukintaaikaan, kasvukorkeuteen ja leviämisvoimakkuuteen. Valitse kasvupaikka näiden tietojen perusteella. Luonnostele perennapenkki ennakolta paperille ennen taimiostoksia. Kasvualustan syvyyden tulee olla matalille perennoille 30–40 senttimetriä ja isoille ryhmä- tai yksittäisperennoille 40–60 senttimetriä. Perkaa kasvupaikalta rikkaruohot pois ennen taimien istuttamista, ja paranna maata sekoittamalla siihen runsaasti perennoille ja ruusuille tarkoitettua erikoismultaa. Eristä perennapenkki nurmikosta ja muista istutuksista juurimatolla tai rajausreunalla. Istuta matalat kivikko- ja reunusperennat noin 20–30 senttimetrin välein ja voimakaskasvuiset, korkeat lajit 40–50 senttimetrin välein. Istuta taimet samaan syvyyteen kuin ne ovat ruukuissa kasvaneet. Kastele taimet ennen istuttamista ja vielä uudelleen, kun taimet on istutettu penkkiin. Levitä perennojen juurelle keväisin kerros ravinteikasta katemultaa. Multakerros auttaa säilyttämään kevätkosteuden ja vähentää rikkaruohojen kasvua. Katemullan alle voi myös huoleti jättää maatumaan kasvinosia talven jäljiltä.

Katso video

Perennapenkin perustaminen

2

Jaloruusut aurinkoiselle, suojaisalle kasvupaikalle, jossa niiden näyttävä kukinta ilahduttaa pihan oleskelupaikoilla tai kulkureiteillä. Astiataimet voit istuttaa kesälläkin, myös kukkivina. Kaiva ruusuntaimelle 60–80 senttiä syvä istutuskuoppa. Kuopan tulee olla syvä, mutta se voi olla kapeahkokin. Paranna maata sekoittamalla siihen vähintään puolet perennoille ja ruusuille tarkoitettua erikoismultaa. Lisää seokseen myös rakeista puutarhakalkkia. Tarkastele tainta ennen istuttamista.

ISTUTA JALORUUSUT

Lajikkeen jalontamiskohta erottuu paksunnoksena juuren ja varren välissä. Jotta ruusu talvehtisi hyvin, jalontamiskohta tulee upottaa 10–20 senttiä mullan sisään. Täytä istutuskuoppa aluksi vain puolilleen ja tiivistä istutus kaata­ malla kuoppa täyteen vettä. Kun vesi on imeytynyt, täytä kuoppa loppuun. Muotoile ruusupenkistä loiva harju, jolloin ruusut eivät kärsi talvimärkyydestä. Levitä istutuksille kuorikatetta tai koristekiviä, jotka kesällä pidättävät maahan kosteutta ja ehkäisevät rikkaruohojen kasvua.

21


Kastele taimet ennen istuttamista ja tiivistä istutus kastelemalla. Kastele

3 Puut

VALITSE PUULLE paikka, jossa sen latvus mahtuu kasvamaan luonnolliseen muotoonsa. Paikan tulee olla aurinkoinen, puolivarjoisa tai varjoisa puulajin vaatimusten mukaan. Varmimmin menestyvät alueella talvenkestävät lajit. Kaiva maahan kuoppa, joka on 60–80 senttimetriä syvä ja hiukan syvyyttä leveämpi juuripaakun koosta riippuen. Lapioi kuopasta nouseva ylimääräinen maa-aines kottikärryihin tai pressun päälle, jotta ympäristö säilyy siistinä. Tyhjennä kuopan pohjalle 3–5 säkkiä puille ja pensaille tarkoitettua erikoismultaa ja sekoita siihen saman verran kasvupaikan alkuperäistä maa-ainesta. Riittävän karkea, sekä uutta multaa että pohjamaata sisältävä multaseos varmistaa juurtumisen istutuskuopan ympäristöön. Jätä kuoppa hieman vajaaksi ja sovita tainta kuoppaan. Taimi tulee oikeaan syvyyteen, kun taimipaakun yläreuna jää hieman maanpintaa korkeammalle. Lisää tai poista multaa tarpeen mukaan. Poista taimiruukku ja asettele taimi kasvupaikalleen siten, että runko kasvaa suorassa ja oksat osoittavat haluttuihin suuntiin. Avaa kiertyneitä juuria hellävaroen ja lisää juuripaakun ympärille multaseosta niin, että taimi pysyy pystyssä. Tiivistä multaa juuripaakun sivuilta jalalla painamalla. Paina taimen molemmin puolin tukitolpat pohjamaahan saakka. Kaada kuoppaan pari kastelukannullista vettä. Viimeistele istutus

22 kesä ❦ 2015

täyttämällä kuoppa ja muotoilemalla multa loivaksi kumpareeksi. Juuripaakun pinnalle ja puun tyvelle tulee vain ohuelti multaa. Asenna tukisidos latvuksen alle niin, että puun runko saa tukitolpista tukea mutta sidokset eivät kiristä. Tarkkaile sidoksia parin vuoden ajan. Puun juurruttua tukipaalut ja sidokset poistetaan.

Katso video Hedelmäpuun istuttaminen


uudet istutukset kerran viikossa juurtumisajan.

4

Näin onnistut

Alppiruusut

ISTUTA AINAVIHANNAT alppiruusut eli rodot suojaisaan paikkaan puolivarjoon tai varjoon. Varjosta taimet talvella, jos paikkaan paistaa kevätaurinko. Kaiva alppiruusulle 30–40 senttimetriä syvä ja 50–60 senttiä leveä kuoppa. Sekoita alppiruusun kasvualustaan havujen ja rodojen erikoismultaa. Sopiva maan pH alppiruusuille on 4,5–5,5, joten kalkitusta ei tarvita.

Istuta taimi niin, ettei juuristo joudu syvemmälle kuin taimiruukussa kasvaessaan. Kastele istutus kaatamalla kuoppaan vettä, kun se on vasta puoliksi täytetty. Savimaalla alppiruusut kannattaa istuttaa kohopenkkiin, jolle voi rakentaa reunukset turveharkoista. Alppiruusu viihtyy kosteassa kasvualustassa, joten lisäkastelu on tarpeen kuivina kausina, myös keväällä ja syksyllä. ❦

23


ONNIST U ERIK OISM ULLALLA

Luo täydellinen perusta elinvoimaiselle puutarhalle.

Erikoismullilla puutarhasi kukoistaa!

Onnistuminen on helppoa ammattilaisten käyttötarkoitukseen kehittämän mullan avulla. Hyvinvoiva pihapuu, tuuhea havuaita, perennapenkki ja unelmien kesäkukkaistutukset ammentavat kasvuvoimansa erikoismullasta. Nauti kauniista pihasta nyt ja tulevaisuudessa – ilman ylimääräistä vaivannäköä.

24 kesä ❦ 2015


!

det Uutuu

Erikoismulta koko puutarhaan

Erikoismulta puiden ja Erikoismulta kevätpensaiden istutukseen puutarhahoitoon

UUSI, KORKEALAATUINEN yleismulta kaikille pihan kasveille ja nurmikon perustamiseen. Sen avulla saavutetaan parempi lopputulos vähemmällä vaivalla. Lisälannoitusta ei tarvita ensimmäisenä vuonna sekä nopea- että pitkävaikutteisten ravinteiden ansiosta. Mullan rakenne on erityisen kestävä ja ilmava, näin kasvi juurtuu hyvin ja kasvattaa tukevia versoja. Erikoismultaan on lisätty luonnollista humusyhdistettä, joka tutkitusti vahvistaa juuristoa.

UUDENLAINEN, PUIDEN ja pensaiden istutuksen kehitetty multa. Ihanteellinen rakenne tukee kasvua: terve juuristo levittäytyy karkeita aineksia sisältävässä, ilmavassa mullassa vaivatta laajemmalle ja ankkuroi kasvin paikoilleen. Näin kasvi kasvattaa nopeammin latvustaan ja uusia versoja. Erikoismultaan on lisätty nopeasti liukenevia ravinteita, maata parantavaa kompostia sekä luonnollista humusyhdistettä, jonka avulla juuristo kasvaa vahvaksi.

UUSI, HELPPOKÄYTTÖINEN multa koko pihan kevätkunnostukseen. Istutusten siistiminen on helppoa ja vaivatonta: tumma ja kuohkea katemulta herättää kasvit kukoistamaan talven jäljiltä. Runsas typpi antaa kasvuvoimaa ja kalium parantaa versokasvua ja kukintaa. Multaa levitetään istutusalueille ja kukkapenkkeihin: lehtiä ja varsia voi jättää maatumaan ravinteikkaan katemullan alle. Multakerros pitää maan kosteana pidempään ja estää rikkakasvien itämistä.

Erikoismulta perennoille ja ruusuille

Erikoismulta havuille ja rodoille

Erikoismulta kesäkukille

LAADUKAS, TUMMA multa perennojen, ruusujen ja muiden ravinteikkaassa maassa viihtyvien kasvien istuttamiseen ja uusien istutusalueiden perustamiseen. Mullan rakenne on kestävä ja ilmava, veden ja ravinteiden pidätyskykyä parantaa hieno, savinen hieta. Erikoismulta on reilusti kalkittu ja lannoitettu runsaasti kaliumia ja fosforia, mutta kohtuullisesti typpeä sisältävällä lannoitteella. Multaan on lisätty juurtumista edistävää humusyhdistettä.

LAADUKAS MULTA hapanta maata suosivien kasvien istuttamiseen. Se sopii alppiruusuille, atsaleoille, pensasmustikoille, havupuille ja hortensioille. Erikoismulta on reilusti lannoitettu mutta niukasti kalkittu happaman maan kasvien tarpeisiin sopivaksi. Multaan on lisätty hivenravinteita, jotka syventävät etenkin ikivihreiden kasvien lehtien väriä. Juurtumista edistävä luonnollinen humusyhdiste edistää juurtumista ja parantaa siten talvehtimista.

LAADUKAS, ILMAVA multa ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikoihin istutettaville kesäkukille. Kastelun ja kasvien vedensaannin helpottamiseksi multaan on lisätty kastelukiteitä. Erikoismullan pitkävaikutteisen lannoitteen ravinteet turvaavat peruskasvua koko kesän ajan normaalin lannoituksen lisänä. Multaan on lisätty humusyhdistettä, joka auttaa kasvin juuristoa kehittymään vahvaksi ja näin kesäkukat kasvavat tuuheiksi ja kukkivat runsaasti.

25


MONIPUOLI NEN VILJELYLAAT IKKO

Kohopenkkien luominen on hauskempaa kuin koskaan.

26 kesä ❦ 2015


Kohopenkissä kasvattaminen

Uudistettu Viljelylaatikko on nyt helppo sovittaa oman keittiöpuutarhan tyyliin ja pihan rakenteisiin. Yhdessä Laajennushelojen kanssa omannäköisten ja käytettä­ vissä olevaan tilaan sopivien kohopenkkien luominen on hauskempaa kuin koskaan! Viljelylaatikon päälle asen­ nettava Viljelykansi mahdol­ listaa viljelyn aloittamisen aikaisemmin – ja suojaa kasveja myös loppusyksyn kylmyydeltä, tuhoeläimiltä ja pölyltä.

Kasvata kerroksittain

Luo eri muotoisia koho­ penkkejä suuremmalla multatilavuudella, isompia Viljelylaatikoita palsta­ viljelmille – vain taivas on rajana! Laajennushelat an­ tavat mahdollisuuden oman näköisiin kokonaisuuksiin, jotka sopivat sinun pihaasi.

Viljelylaatikko

Reunusta!

TYYLIKÄS LISÄYS PIHAAN: kauniiden sormiliitosten ansiosta laatikossa ei ole ulospäin näkyviä metalliosia. Kasvit viihtyvät isossa multatilassa, satoa saadaan aikaisemmin ja esimerkiksi yrtit talvehtivat paremmin. Laatikossa ei ole pohjaa, joten kasvit hyötyvät maasta nousevasta kosteudesta. Viljelylaatikko on valmistettu käsittelemättömästä männystä, joka viimeistel­lään halutulla tavalla. Siihen mahtuu kuusi säkkiä Puutarhamultaa.

Monikäyttöisten laajennus­ helojen avulla viljelylaatikon voi muuntaa tyylikkääksi reu­ nukseksi. Metallisia heloja on helppo taivuttaa haluttuihin kulmiin sormiliitosten tueksi, jolloin reunuksesta saa pihan muotoja myötäilevän, puisen rajauksen.

Laajennushelat viljelylaatikolle

Viljelykansi

HELAT MAHDOLLISTAVAT viljelylaatikoiden päällekkäin asettelun sekä yhdistelyn erimuotoisiksi kokonaisuuksiksi. Kerroksittain kohoavat viljelylaatikkoyhdistelmät ovat näyttävä lisäys pihalle, ja ne tarjoavat kasveille isomman multatilan. Pakkauksessa on neljä metallista helaa, ruuvit sekä selkeät ohjeet, joiden avulla rakennat oman kokonaisuutesi helposti. Ohjeet yhdelle pakkaukselle ja kahdelle Kekkilä Viljelylaatikolle.

HELPPO KOOTA, käyttää ja siirtää tarpeen mukaan. Sen avulla viljelylaatikot muuntuvat kasvatuslavoiksi. Viljelykansi on valmistettu käsittelemättömästä männystä, ja sen voi viimeistellä mieleisekseen öljyämällä, maalaamalla tai petsaamalla. Ikkunat ovat turvallista pleksilasia. Mukana tulevien koukkujen avulla kannen saa nostettua joko toisesta tai molemmista päistä. Viljelykansi sopii Viljelylaatikkoon ja muihin yleisiin viljelylaatikkomalleihin.

27


VIIMEIST ELE PU UTARH ASI

Pihaan viimeistelty ilme!

Puutarha-aita on tyylikäs ja moneen paikkaan sopiva uutuus. Pihan ilme säilyy yhtenäisenä, kun viimeistelyssä ja kasvien tukemisessa käytetyt tuotteet ovat muotokieleltään ja väriltään yhteensopivia. Kate- ja koristekivipinnat täyden­ tävät kokonaisuuden.

Katso video Käytä katteita

Puun varusteet

-setissä saat kaiken tarvittavan tuen ja suojan, jonka nuori puu tarvitsee juurtuakseen ja kasvaakseen. Mustaksi petsatut tukitolpat ovat mäntyä; suojaverkot antavat suojaa niin myyriä kuin jäniksiäkin vastaan. Nimikyltti viimeistelee istutustyön.

28 kesä ❦ 2015

Rajausreuna AINUTLAATUINEN TUOTE pihan eri alueiden rajaamiseen. Tyylikäs ja taipuisa Rajausreuna on helppo asentaa kaareviin muotoihin. Yhdestä pakkauksesta tulee 3,85 m valmista reunaa. Käytä Rajausreunaa istutusalueiden ympärillä, nurmikon, pihakäytävän ja katealueiden rajaamiseen tai muihin puutarhan osiin, jotka haluat erottaa helppohoitoiseksi kokonaisuudeksi.

Koristekate Hiilenmusta

KORISTEKIVI MUSTA DIABAASI sopii istutusalueille, polkujen pinnoiksi sekä rakennusten huolitteluun.

KORISTEKATTEELLA LUOT puutarhaasi uudenlaisia väripintoja. Hiilenmustan koristekatteen tummat värisävyt sointuvat kauniisti yhteen erilaisten kasvien, puupintojen ja luonnonmateriaalien kanssa. Koristekate sopii koristepinnaksi ja katteeksi istutusalueille. Katteen avulla luot pihaan siistin yleisvaikutelman, sillä puuhake on tasakokoista ja -väristä. Koristekate tasaa maan kosteutta ja vähentää näin kastelutarvetta. Se estää myös rikkaruohojen kasvua.

Puutarha-aita

Marjapensastuki

TYYLIKÄS UUTUUS pihan eri alueiden, kuten oleskelualueiden, keittiöpuutarhan ja istutusalueiden rajaamiseen. Se sopii myös kookkaiden perennoiden tukemiseen ja sen avulla voi ohjata kulkua ja korostaa kulkuväyliä. Mustaksi petsatut tolpat ovat mäntyä, laadukas ja kestävä musta köysi viimeistelee ilmeen. Puutarha-aita on helppo asentaa haluttuun muotoon; aitoja voi yhdistää toisiinsa. Yhdestä pakkauksesta tulee noin 3,6 m valmista aitaa.

PENSAIDEN TUKEMINEN auttaa kasvia kantamaan painavan sadon. Tuettu ja ilmava kasvusto pysyy myös terveempänä ja marjoja on helpompi poimia. Marjapensastuki on valmistettu mustaksi petsatusta männystä, ja se sopii esimerkiksi herukoiden, karviaisten ja pensasmustikoiden tukemiseen. Tyylikäs tuote on helppo koota ja se muuntuu kasvin koon mukaan. Myös runsaasti kukkivat, kookkaat perennat, kuten jalopionit voi tukea Marjapensastuella.


Värit ja muodot luovat yhtenäisen ilmeen.

29


UUDET KUI VAK ÄYM ÄLÄT

Uudenlaista helppoutta ja käyttömukavuutta huusseihin.

30 kesä ❦ 2015


Kekkilän kuivakäymälä­ valikoima laajentuu kahdella uudenlaisella ja laadukkaalla tuotteella, kätevällä 50 litrai­ sella ja tilavalla 100 litraisella kuivikekäymälällä.

Hajusieppo HAJUSIEPPO on kuivasta rahkaturpeesta ja kutterilastusta valmistettu seosaine kuivaja kompostikäymälöihin. Hajusieppo imee nesteen tehokkaasti, jolloin jäte pysyy ilmavana ja hajuttomana. Lisää joka käyntikerralla tasainen, ohut kerros kuiviketta. Säilytä pakkaus kuivassa, sateelta suojattuna.

Kompostoiva kuivikekäymälä 100 L ODOTETTU UUTUUS, jossa hyvä muotoilu ja käyttömukavuus kohtaavat. Kuivikekäymälä on tyylikäs valinta niin ulkohuussiin kuin lämpimään tilaan vapaa-ajan asunnolle. Kompostoiva kuivikekäymälä asennetaan suoraan lattiapinnalle, ja tuotteessa on paikka ilmastointiputkelle. Viimeistelty ulkokuori kätkee kolme sisäastiaa, joiden patentoitu kierrätysmekanismi pidentää tyhjennysväliä ja helpottaa hoitoa, sillä jäte tyhjennetään esikompostoituneena. Mitat: 800 x 460 x 800 mm.

Huussikompostoija RIITTOISA ja helppokäyttöinen mineraalija hivenainevalmiste tehostaa käymäläjätteen kompostoitumista. Koostumus perustuu patentoituun, ammattimaisessa kompostoinnissa käytettyyn tuotteeseen. Säännöllisesti käytettynä se nopeuttaa kompostin hygienisoitumista ja kypsymistä sekä vähentää hajuhaittoja. Näin tyhjentäminen on miellyttävämpää ja komposti on nopeammin valmista maanparannusaineena käytettäväksi.

s!

Uutuu

Kuivikekäymälä 50 L TYYLIKÄS, TEHOKAS ja näppärän kokoinen uutuus, joka sopii pienempäänkin tilaan. Monikäyttöisen kuivikekäymälän voi asentaa niin huussiin kuin lämpimään sisätilaan. Käymälän voi ottaa mukaan retkelle tai veneeseen – missä vain sitä tarvitaan.

31


KOMPOST OI – K IERRÄTÄ

Komposti tuottaa puutarhaasi arvotavaraa

Kahdella kompostorilla valmista BIOJÄTTEIDEN kompostoituminen alkaa lämpökompostorissa nopeasti, varsinkin jos pieneliöt saavat jatkuvasti uutta ravinteikasta hajotettavaa. Ahkerasti käytettynä kompostori täyttyy nopeasti. Puolivalmista massaa on hyvä jälkikompostoida Puutarha- ja mökkikompostorissa. Anna kompostin pieneliöiden tehdä työ loppuun kaikessa rauhassa, näin ravinteet ovat muuttuneet hitaammin vapautuvaan muotoon ja humus valmista puutarhassa käytettäväksi.

32 kesä ❦ 2015

KOMPOSTISSA eloperäinen jäte muuttaa muotonsa ravinteikkaaksi, muhkeaksi humukseksi, jota jokainen puutarhuri himoitsee. Kompostoimalla ja kierrättämällä tuet ja jatkat oman puutarhasi kestävää kehitystä, myös mökillä. Toimiva humustehdas on monin tavoin arvokas puutarhalle. Lopputulos – valmis komposti – on muhevaa maanparannusainetta, se sopii sellaisenaan lannoitteeksi pensaille, puille ja kasvimaalle tai oman mullan raaka-aineeksi. Käyttötarkoitukseen sopivan kompostorin avulla maatuvan jätteen käsittely on vaivatonta. Hyvin toimiva kompostori on siisti ja hajuton, ja olosuhteet ovat jätettä hajottaville pieneliöille suotuisat. Hoito on helppoa sopivan kuivikkeen ja kompostoitumista nopeutta­ vien valmisteiden avulla.

Omaa multaa KÄYTÄ KOMPOSTIA oman mullan

valmistukseen. Sekoita kypsää kompostia, turvetta ja hiekkaa, yhtä paljon kutakin raaka-ainetta. Lisää muutama lapiollinen puutarhakalkkia ja halutessasi hieman lannoitetta. Oma istutusmulta on valmista!

Katso video Komposti


Kompostikuivike

Puutarha- ja mökkikompostori 310 L

Tehokompostori 225 L

on erittäin imukykyinen ja kuohkea seosaine, joka pitää kompostin hajuttomana ja ilmavana. Puhtaista luonnon raaka-aineista valmistettu kuivike sopii varsinkin kosteampien talousjätteiden kompostointiin.

MONIKÄYTTÖINEN yleiskompostori kaikkien maatuvien jätteiden tehokkaaseen kompostointiin. Pyöreä muoto sulautuu ympäristöön ja tekee rakenteesta kestävän. Kevyen eristyksen ansiosta kompostoituminen käynnistyy varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Soveltuu erityisesti puutarhajätteen kompostointiin ja kaikkeen jälkikompostointiin. Erikseen myytävällä korotusosalla saa 160 litraa lisätilavuutta.

TYYLIKÄS JA TILAVA lämpökompostori keittiön ja puutarhan biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin. Käyttömukavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota: täyttökorkeus on ihanteellinen ja valmiin kompostin tyhjentäminen on helppoa suuren luukun ansiosta. Teräksinen massankannatuslevy estää tuoreemman kompostin putoamisen tyhjennettäessä. Lämpömittari helpottaa kompostoitumisen seuraamista. Soveltuu 1–6 hengen talouksille. Lisää tilavuutta saa 100 l korotusosalla.

Sijoita kompostori

Kierrätä puutarhassa

Kompostivirkiste

LÄHES KAIKKI puutarhan maatuvat jätteet niin kotona kuin mökillä voi kierrättää kompostoimalla. Puiden ja pensaiden leikkaamisesta jäävät oksat ovat pienittynä oiva lisä; kosteamman aineksen välissä ne toimivat ilmavuutta lisäävänä kerroksena. Kukkapenkeistä ja kasvimaalta kitketyt monivuotiset rikkaruohot on hyvä kuivattaa auringossa ennen kompostiin viemistä. Kompostoituminen on tehokkainta, kun kuivempaa ja ravinteikkaampaa ainesta lisätään kerroksittain.

RIITTOISA, luonnonmukainen mineraalija hivenainevalmiste kodin maatuvien jätteiden kompostoinnin tehostamiseen ja nopeuttamiseen. Vähentää hajuhaittoja, ehkäisee ravinnehävikkiä ja parantaa kypsän kompostin laatua. Kompostivirkistettä ripotellaan täytön yhteydessä, kosteammalle keittiöjätteelle yhdessä kuivikkeen kanssa. Kuivempi, vähäravinteisempi puutarhajäte kompostoituu nopeammin virkisteen ravinteiden ansiosta.

päivittäisten reittien varrelle, niin että sen täyttäminen onnistuu samalla kertaa roskapussia viedessä. Luonteva paikka on esimerkiksi katoksessa muiden jäteastioiden kanssa, jolloin lumestakaan ei ole haittaa.

33


KOTONA K A SVAT ETT UA

Oman sadon iloa

Lyhyin mahdollinen matka keittiöön on omalta pihalta, parvekkeelta tai palstalla kasvatetuilla vihanneksilla. Valitse omia lempikasviksiasi ja poimi ahkerasti satoa, sillä tuoreet, vastapoimitut vihannekset ja yrtit maistuvat parhaimmilta – lisämausteena aimo annos onnistumisen iloa.

34 kesä ❦ 2015

Luonnonmukainen keittiöpuutarha Mullan eloperäiset raaka-aineet parantavat maan pieneliötoimintaa ja vähentävät ravinteiden huuhtoutumista. Hyvinvoiva maa säilyttää kuohkeutensa ja kasvuvoimansa vuodesta toiseen.

Katso video Keittiöpuutarhan perustaminen


Luonnonmukainen puutarhamulta

Yrttimulta

Luonnonmukainen kasvatusalusta

YLEISMULTA luonnonmukaiseen puutarhaan. Sopii käytettäväksi viljelylaatikoissa ja kasvimaalla, mansikkamaan ja marjatarhan perustamiseen sekä nurmikon paikkaamiseen ja koristekasvien istuttamiseen. Multa on lannoitettu kasviperäisellä luomulannoitteella ja siihen on lisätty kasvuvoimaa antavaa luomukompostia. Lannoita keväällä istutettuja kasveja ja kasvimaata luonnonmukaisilla lannoitteilla, hyvin ravitut kasvit saavat hyvän alun kasvulleen ja tuottavat satoa.

LUONNONMUKAINEN multa yrteille, maustekasveille ja muille syötäville kasveille niin sisällä, parvekkeella kuin yrttitarhassa. Erikoismulta on ominaisuuksiltaan yrteille sopiva; hiekkapitoinen ja ilmava, toisaalta kosteutta hyvin pidättävä. Yrttimulta on lannoitettu kasvipohjaisella luonnonmukaisella lannoitteella ja siihen lisätty juuriston kasvua edistävää luonnollista humusyhdistettä. Jalalliseen viljelylaatikkoon mahtuu kolme 30 l säkkiä Yrttimultaa.

ISTUTUSVALMIS käytännöllisen kokoinen viljelyalusta parvekkeelle, pihalle ja kasvihuoneisiin. Luonnonmukaista lannoitetta ja kompostia sisältävä kasvualusta sopii vihanneksille ja yrteille. Pakkaukseen on merkitty istutuspaikat kasveille, kylvöjä varten avataan isompi alue. Kasvualusta on hyvä kastella ennen taimien istutusta tai siementen kylvöä. Paljon ravinteita tarvitsevien vihannesten, kuten tomaattien lannoittaminen kannattaa aloittaa heti.

Luonnonmukainen puutarhalannoite

Luonnonmukainen lannoite

Kanankakka

LUONNONMUKAINEN yleislannoite koko puutarhaan. Riittoisa ja runsasravinteinen lannoite sopii niin keittiöpuutahaan kuin nurmikolle ja koristekasveille; sen sisältämät hitaasti liukenevat orgaaniset ravinteet vaikuttavat pitkään. Kuivattu, raemainen lannoite on helppo levittää, ei aiheuta hajuhaittoja eikä sen luonnollinen väri erotu maan pinnalla. Paranna maata kasvimaalla ja viljelylaatikoissa sekoittamalla reilusti lannoitetta vanhan mullan sekaan.

NESTEMÄINEN YLEISLANNOITE kaikille kasveille sisällä ja ulkona. Pikkutaimet, yrtit, vihannekset, kesäkukat ja viherkasvit saavat voimaa kasvuunsa luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvasta, täysin kasviperäisestä lannoitteesta. Tasapainoinen ravinnekoostumus ja luontaiset hivenravinteet varmistavat sopusuhtaisen kasvun sekä runsaan kukinnan ja sadon. Lannoite annetaan kasteluveden mukana, ja se sopii myös lehtilannoitukseen kasvimaalla. Uusi riittoisa koko 1,5 l.

PERINTEINEN monitoimilannoite kasvimaalle ja kaikille pihan kasveille. Kompostoituja ja kuivattuja rakeita on helppo levittää ja halutessaan ne voi haravoida pintamullan sekaan. Kanankakkaa voi sekoittaa kasvualustaan niin kasvihuoneissa kuin parvekkeella kesän aikaiseksi ravinnevarastoksi. Lannoitteen luonnolliset ravinteet vapautuvat tasaisesti kasvien käyttöön. Sopii myös kompostoriin vähäravinteisemman puutarhajätteen sekaan kompostoitumista edistämään.

35


Istutatko puita, pensaita, kukkia tai jotain muuta?

Puiden ja pensaiden istuttamiseen

Kesäkukille

Kevätpuutarhanhoitoon

Havuille ja rhodoille

Koko puutarhaan

Perennoille ja ruusuille

Luo kasvulle paras mahdollinen perusta ja valitse multa aina käyttötarpeen mukaan. Kekkilä Erikoismulta -tuoteperheestä löytyy täsmätuote joka tilanteeseen.

Tiedät mitä tarvitset.