Page 1

I D EO I TA

OH J E I TA

UUTUUKS I A

2013

Ota n! a muka

Iloa keittiöpuutarhasta 6 · Muotojen piha 26 Viihtyisä kesähuone 32 · Uutuuksia kotiin 42


Kesäterassin kasvien hoitaminen on rentouttavaa puuhaa. Kauneimpiin yhdistelmiin istutetaan sekä kukkivia että syötäviä kasveja.

6

32

Keittiöpuutarha on koko perheen keidas. Pienikin oma sato tuo aitoa iloa.

42 18 4

26

Pyöreän kaunis muoto tuo pehmeyttä puutarhaan.


ata Kasv e! its s. 46 Onnen tunne kasvamaan

52

Inspiroidu tuotteista ja ideoista.

Sisältö Iloa puutarhasta........................................................................6 Maukkaimmat tomaatit...................................................... 12 Viljelylaatikko oman näköiseksi...................................... 15 Palstalla.......................................................................... 16 Perennojen loistoa....................................................... 18 Muotoja puutarhassa..........................................................26 Harmoniaa ja kontrasteja.................................................. 32

Aika ajoin keittiöpuutarhuri meinaa lannistua ja huokaa, kun sadekesänä maa litisee märkyyttään ja vesiheinä valtaa sipulipenkin. Etanat ovat löytäneet tiensä rapeiden pensaspapujen luo eikä kaikkia salaatteja taaskaan ehtinyt käyttää. Onko tämä kaiken vaivan arvoista? Kyllä, sillä oman sadon arvoa ei mitata kiloissa tai euroissa. Kasvimaan punajuuria ja muita aterian aineksia kerätessäni havahdun onnentunteeseen, aivan kuin juurtuisin palstani multaan. Kokemus syvenee keittiössä mutta on tuskin ainutlaatuinen: kysymys on perusasioista, arkisesta ruuanlaitosta ja sen aineksista. Runsas sato tai virheettömän kaunis kuori ei ole tärkeintä. Se on, että olen itse kasvattanut nämä, luvalla sanoen pienehköt ja hieman jo maan matosillekin kelvanneet juurekset ja valmistan niistä nyt ruokaa. Vanhoja puutarhakirjoja selaamalla löytyy paitsi hyödyllisiä viljelyniksejä, myös tarkkoja suunnitelmia talven yli riittävästä, kellareihin säilöttävästä sadosta. Kaupunkitonteille on laadittu malleja siitä, miten hyöty ja kauneus, kasvimaa ja perennapenkki saadaan sovitettua pieneen pihaan. Nyt tilanne on usein toinen, sillä kaikkea pöytään tarvittavaa ei kasvateta aarin palstalla tai muutamassa viljelylaatikossa, eikä se ole tarkoituskaan. Kasvimaan pitäminen tuo hyvää oloa ja kokemusta ruoan alkuperästä – se myös nostaa harrastajan silmissä ammatikseen viljelevien arvoa. Maan möyrimisen, kastelun ja kitkemisen palkintona keittiössä valmistuu ruokaa, jossa on mausteena hyppysellinen lämmintä tunnetta. Kasvattaa kannattaa sen verran kuin intoa riittää ja jättää tulevaisuuden haaveita itämään. Yksikin versotusvati keittiön työtasolla tuo tyydyttävän tunteen omasta sadosta ja onnistumisesta.

mari kaartokallio puutarha-asiantuntija

Unelmoin kaikesta ja koko ajan.....................................40 Sisusta koti vihreäksi............................................................42 Herkkupottuja helposti......................................................46 Pia vastaa: Q&A......................................................... 50 Inspiroidu: vinkkejä ja ideoita................................... 52

Päätoimittaja: Mari Kaartokallio Toimitus: Otavamedia Asiakasviestintä Repro: Aste Helsinki Oy Paino: PunaMusta © Kekkilä

5


6


Iloa puutarhasta Vihannesten ja yrttien kasvattaminen on niin palkitsevaa, että mukaan kannattaa ottaa koko perhe. Oman sadon aineksista loihditaan herkkuja, jotka jäävät elämään perheen lempiresepteinä. Teksti: kirsi riipinen Kuvat: hanna-kaisa hämäläinen

K

un ensimmäiset hauraat merkit keväästä ilmestyvät, sormet on pakko saada multaan. Tätä on odotettu jo pitkään, ja uusilla keittiöpuutarhaunelmilla on hekumoitu viime syksystä asti. Puutarhakirjoja ja siemenluetteloja selaamalla moni selviää läpi pimeän talven kohti orastavaa kevättä. Miten viisaasti ihmisluonto onkaan intomme suunnitellut, sillä mitä enemmän viherharrastuksia tai ylipäätään käsillä tekemistä tutkitaan, sitä enemmän hyvää tekeviä vaikutuksia niistä löytyy. Puutarhanhoito pitää huolta henkisestä hyvinvoinnista sekä hoitaa myös vastustuskykyä, allergiatutkijat tietävät. – Puutarhaharrastus on loistava vastapaino nykyiselle työelämälle, toteaa puutarhan hyvinvointivaikutuksia tutkinut puutarhatieteen tohtori Erja Rappe. Hötkyily on pakko jättää sikseen, sillä siementen kasvattaminen taimiksi ja valmiiksi kasveiksi vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. On pakko hyväksyä, että kaikkea ei saa heti valmiiksi. Riemun tunne on valtava, kun satokausi alkaa ja pöytään saa kattaa niin lähellä tuo-

tettua ruokaa kuin mahdollista. Onnenhetkiä riittää koko vuodeksi, kun satoa säilöö ja kuivattaa. Pastakastike maustuu talvipakkasilla juhla-ateriaksi oman keittiön basilikalla ja oreganolla.

Aitoa leppoistamista

Puutarhanhoito on osa aitoa slow life -trendiä, elämän leppoistamista. Rentouttava viherterapia hoivaa mieltä kaupanpäälliseksi. Mikä olisi parempi tapa hidastaa arjen tahtia ja unohtaa työkiireet kuin kasvun ihmeen seuraaminen? – Luonto on kirjaimellisesti omissa käsissä kasveja hoitaessa. Aika pysähtyy, kun saa upottaa sormet multaan ja tuoksutella yrttejä. Arjen murheet unohtuvat, kun keskitytään siemenien kylvämiseen ja kasteluun, huomauttaa Rappe. Keittiöpuutarhan kasvattaminen on niin palkitsevaa, ettei sitä kannata omia vain itselleen. Lapset innostuvat yhtä lailla, kun saavat oman penkin tai ruukun ja siihen mullan ja siemenet. Samalla he näkevät, mistä ruoka tulee. Kärsivällisyys kasvaa omaa satoa odotellessa.

7


Lapset innostuvat helposti kokkailusta kesäkeittiössä.

Yrttivoi

250 g voita sormisuolaa (esim. Maldon) 2 rkl kuivattuja korianterin siemeniä 2 dl basilikan lehtiä vajaa 1 dl sitruunamelissan lehtiä keltaista chilipaprikaa ohuina renkaina maun mukaan Mausteet jauhetaan huhmareessa tahnaksi ja sekoitetaan lopuksi pehmeän voin joukkoon. Kääri valmis yrttivoi rullalle voipaperiin ja pakasta. Rullasta on helppo leikata paloja käyttöön.

8

Viherympäristöä on osattu käyttää terapeuttisesti jo kauan. Pitkään on tiedetty, että ihminen voi paremmin ympäristössä, jossa on kasveja. Viherpeukalot tietävät, että kasvit lisäävät myönteisiä tunteita ja vähentävät kielteisiä. Tämä on myös tutkimuksin todistettu, samoin kuin se, että mitä enemmän viheralueita on asuinympäristössä, sitä terveemmiksi ihmiset kokevat itsensä. Kaupunkiviljelyn suosio on nyt suurempi kuin koskaan, mutta mikään uusi ilmiö sekään ei ole. Vihersissitkin ovat olleet liikkeellä 1970-luvulta asti. Rappe on itse ollut aito multapeukalo koko ikänsä ja seurannut, miten valtavaksi trendiksi keittiöpuutarhan pitäminen on aivan viime vuosina noussut. Onko Suomessa kansalaisopistoa, jossa ei kurssitettaisi kaupunkiviljelystä innostuneita siemenien ja taimien saloihin? Kasvimaa on nyt karannut myös muotiin: Dolce & Gabbana ei ole ainoa muotitalo, joka pukee meitä kuoseihin, joita koristavat sipulit ja syötävät kukat. Nuorilla sukupolvilla puutarhaan liittyy toisenlainen tunne kuin vanhemmilla. Ensimmäiset aidosti urbaanit sukupolvet eivät ole kitkeneet pitkiä salaattipenkkejä tai harventaneet porkkanamaata. Heille hyötypuutarha on eksoottista makujen kokeilua, luomua, slow lifea, lähiruokaa ja osa ekologista elämäntapaa. Se on tietoa siitä, mistä ruokamme on peräisin.

Näitä kaikkia se merkitsee myös konkariviljelijöille, jotka voivat ehkä hieman huvittuneina, mutta iloisina toivottaa aloittelijat mukaan hyötytarhan hienoon maailmaan.

Hyvä syntyy hitaasti

Keittiöpuutarhan alku on usein kaupasta ostettu basilikaruukku, jota jatkokasvatetaan keittiön ikkunalaudalla, hieman isommassa, yrttimullalla täytetyssä ruukussa. Äkkiäkös tähän hurahtaa, ja yrttejä tulee lisää. Nyt niillä täytetään jo isot parvekeruukut ja vuoratut korit. Tässä vaiheessa mennään taimikauppaan ostamaan hyvät yrttien alut tai ne kasvatetaan siemenistä asti itse. Kun tila parvekkeella loppuu kesken, kerrostaloasuja lyöttäytyy yhteen taloyhtiön samanhenkisten kanssa ja hankkii kivipihalle viljelylaatikoita ja ruukkuja. Omalla pihalla hyötykasvien penkit kasvattavat kokoaan. Haaveena on oma soma kasvihuone, jonne saisi eri tomaattilajikkeita, kurkkua ja basilikaa. Siemen- ja taimikaupassa vastaan tulee runsaudenpula. Innostuksenkin keskellä kannattaa muistaa, että vähemmän on enemmän ja että myös keittiöpuutarha rakentuu kausi kaudelta. Ensi vuonna voi jälleen kokeilla jotakin aivan uutta. Kun hyötytarhan neliöt kasvavat hiljalleen, innostus pysyy tallella, mieli hyvänä eikä harrastus rasita. Niuhotus ja tiukkapipoisuus eivät sovi slow lifeen tai nykytarhurille.


Näin onnistut!

• Kun ostat taimia, valitse terhakkaimmat. Tarkista myös, että niiden juuret näyttävät terveiltä. • Kasvata yrtit hyvässä mullassa. Yrttimulta auttaa kasveja juurtumaan ja kasvattamaan runsaan sadon. Multa ei kuivahda liian helposti, kun ruukun tilavuus on riittävän iso, vähintään 10 litraa. Juurillekin jää silloin tilaa kasvaa. • Leikkaa yrttejä säännöllisesti. Kuivattamista varten useimpia kannattaa leikata jo ennen juhannusta. Satoa riittää leikatuistakin yrteistä vielä koko loppukesän tarpeisiin. • Kesä on salaattien aikaa. Noin metrin mittainen kylvös riittää koko perheelle kesän ajaksi. • Salaatit eivät idä liian lämpimässä, ja uusintakylvön voi tehdä kesään osuvalla viileämmällä jaksolla. • Valmista kesän paras makeuttaja näin: kuivata muutama laventelinkukka ja lisää se sokeripurkkiin. Aromikas sokeri sopii mainiosti jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Laventelia voi käyttää myös muiden makeutusaineiden maustajana. • Hurmaavantuoksuisen laventelin lehdet ja kukat käyvät muutenkin ruoanlaittoon. • Reissuun tai mökkilomalle voi lähteä huolettomin mielin, kun lähellä asuvat muodostavat hoitoringin. Minä hoidan sinun ruukkusi tällä viikolla, sinä saat minun kasvini kasteltavaksi sitä seuraavalla.

9


Salaateista löytyy runsaasti lajikkeita. Kylvä eri värejä ja makuja sekä vaihtele siemeniä tuttujen kesken. Yhdestä pussista riitttää useammallekin!

Kokeile uutta ja yhdistele

Taimikaupassa ja siemeniä valittaessa on hyvä pitää mielessä, mitä kokkaa usein ja millainen ruoka maistuu parhaiten. – Jos koko perhe on hurahtanut thaimaalaiseen ruokaan, korianteri, thaibasilika ja sitruunaruoho ovat hyviä valintoja, vinkkaa puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä. Ranskalaisesta keittiöstä viehättyneet kotikokit kasvattavat ainakin salviaa, joka tosin on tärkeä maustaja myös italialaisessa suosikissa, saltimboccassa. Ranskalainen rakuuna on monen kulinaristin suosikki, mutta rinnalla voisi kokeilla voimakkaamman makuista venäläistä rakuunaa. – Ruukkuun kannattaa istuttaa eri yrttejä, muistuttaa Kaartokallio. Silmä lepää kauniisti sommitellussa, erilaisia yrttejä täynnä olevassa ruukussa, jonka saa mahtumaan pienellekin parvekkeelle. Samaan ruukkuun voi valita yrttejä, joilla on suurin piirtein samat toivomukset kastelun suhteen. Auringonvaloa ja lämpöä useimmat yrtit tarvitsevat runsaasti.

10

Erikorkuisia yrttejä voi yhdistellä. Näin niillä on enemmän kasvutilaa. Hyvä yhdistelmä on vaikkapa ruukkua pitkin valuva timjami, terhakka pystykasvuinen rosmariini ja pensastava, puolikorkea oregano. Basilikaruukkuun voi sekoittaa eri lajikkeita, perinteisen lisäksi vaikka sitruuna- ja kanelibasilikaa. – Suosittelen suosikkiyrttien kasvattamista lähellä keittiötä, sillä silloin niitä tulee myös käytettyä, Kaartokallio huomauttaa. Kasvupaikkaa kannattaa muutenkin miettiä. Esimerkiksi basilika viihtyy parhaiten suojaisessa paikassa ja monivuotinen oregano lähes missä vain. Helppoja ja satoisia kasvatettavia ovat myös rucola, sitruunamelissa ja ruohosipuli. Monikäyttöiset mintut tarvitsevat oman ruukun tai laatikon, sillä ne kasvavat ja leviävät nopeasti. Kun kasvatettavia yrttejä valitsee, kannattaa mielessä pitää myös jälkiruoat ja -juomat. – Sitruunaverbenassa eli lippiassa on ihanan voimakas sitruunan aromi, ja se sopii hyvin mansikoiden seuraksi. Mainioita jälkiruokien maustajia ovat myös perinteinen piparminttu, suklaaminttu ja ananasminttu. Ne sopivat hyvin erilaisiin kesäjuomiin.


oman maan herkku Tomaattinen peruskastike

Ostoslista

Viljelylaatikko • Oman keittiöpuutarhan voi perustaa helposti lämpökäsitellystä puusta valmistetuilla Viljelylaatikoilla, joita löytyy kahta kokoa. Kohopenkissä multakerros pysyy lämpimänä ja kasvattaa runsasta satoa.

Valmistusaika: yli 60 min

200 g sipulia 4 valkosipulinkynttä 1,5 kg tomaatteja 2 rkl raastettua inkivääriä 1,5 dl valkoviinietikkaa 1 dl vettä 2 dl sokeria rouhittua mustapippuria

Kasvata Viljelylaatikossa Katso video

Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulin kynnet. Mittaa vesi, sokeri, etikka, raastettu, tuore inkivääri ja sipulit kattilaan. Kiehauta seos ja lisää joukkoon lohkotut tomaatit ja mausteet. Keitä kastiketta puolisen tuntia. Soseuta ainekset sauvasekoittimella. Kuumenna vielä ja kaada kuumiin, puhtaisiin tölkkeihin ja sulje kansilla. Säilytä peruskastike kylmässä. Voit käyttää sitä myös keiton pohjana.

yrttimulta • Yrttimullassa kasvavat lehtevät ja rehevät yrtit. Laadukas, luonnonmukainen multa sopii yrttien kasvattamiseen. Saatavana uusi reilumpi koko 30 l.

Kesäinen minttujuoma (2 annosta)

1 limetti lohkoina 10–15 mintun lehteä 2 rkl sokeria n. 3 dl jäämurskaa 16 cl sitruunalimonadia

kasvimaamulta • Täytä Viljelylaatikko luonnonmukaisesti lannoitetulla Kasvimaamullalla, joka sopii niin vihannesten kasvattamiseen kuin kasvihuoneviljelyyn. Kasvimaamulta pidättää hyvin kosteutta, ja sen ravinteet liukenevat tasaisesti kasvien käyttöön. Sisältää puhdasta kompostia.

Laita limetin lohkot ja minttu laseihin. Survo aineksia, jotta maku irtoaa limetistä ja mintusta. Lisää jäämurska laseihin ja kaada lopuksi joukkoon sitruunalimonadi. Nauti pillillä. Luonnonmukainen Puutarhalannoite • Luonnonmukainen Puutarhalannoite on koko puutarhan ja nurmikon kasviperäinen yleislannoite. Hidasliukoisessa muodossa olevat ravinteet lannoittavat kasveja pitkään.

11


Maukkaimmat tomaatit Moni haaveilee omista tomaateista, jotka maistuvat paljon makeammilta kuin kaupasta puoliraakana ostetut. Haave kannattaa toteuttaa tänä kesänä. Kekkilässä elämäntyönsä tehnyt Jorma Seppälä neuvoo, miten keittiöpuutarhuri onnistuu niin kasvihuoneessa kuin parvekkeella. Teksti: Kirsi Riipinen Kuvat: Pekka Holmström

12


Kirsikkatomaatit ovat makeimpia.

Tummia kaunottaria saa myös omista siemenistä.

Muhkea pihvitomaatti on ’Pantano Romanesco’.

Tämä italialainen salaattitomaatti on tarhurin ylpeys.

’Tigerella’ on paitsi hauskan näköinen myös ihanan makuinen.

T

urhan moni viherpeukalo arkailee omien tomaattien kasvatusta. Sitä pidetään työläänä – tai ehkä aiempi, epäonnistunut kasvatus on vienyt viljelyhalut. Jorma Seppälä kannustaa kaikkia hyvistä tomaateista pitäviä kokeiluun. Kun taimia hoitaa säännöllisesti, muistaa valon, kastelun ja lannoituksen tärkeyden, lopputulos palkitaan aidolla arjen luksuksella: ihanan makeilla omilla tomaateilla. Jos taimet haluaa kasvattaa itse siemenistä asti, ne kannattaa kylvää laatikkoon tai pieniin ruukkuihin jo maalis–huhtikuussa. Kaikkein parhaiten siemenet itävät, kun lämpötila on 20–25 celsiusastetta. Siemenkaupassa pää on mennä sekaisin lajikkeiden paljoudesta. Mitä aloittelijan kannattaisi valita? Seppälän mielestä uudet lajikkeet ovat varmempia kuin vanhat, sillä ne on kehitetty kestämään kasvitauteja entistä paremmin.

’Hundreds and Thousands’ -lajike sopii amppeliin.

Katso tomaatin hoito-ohjeet kekkila.fi Esimerkiksi erilaiset kirsikkatomaatit ovat hyvä valinta, samoin vaikka pihvitomaatit. Toki omat makumieltymykset pitää ottaa huomioon. Maukas punainen tomaatti on esimerkiksi ’Encore’. Keltaisen tomaatin ystävä viehättyy makeasta ’Goldene Königin’ -lajikkeesta. Pensasmaisista tomaateista kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi ohutkuorinen ja makea ’Maskotka’. Kirsikkatomaateista Seppälä kehottaa kokeilemaan ’Evitaa’. – Jos hankkii valmiit taimet, kannattaa valita mahdollisimmat isot. Ulkonäköä ei tarvitse silloin tuijottaa liikaa vaan varmistaa, että taimessa on kukkia. Taimien määrää on hyvä miettiä jo matkalla myymälään, koska helposti voi hankkia liikaa. Kasvi vaatii tilaa ja valoa. Jos taimia laittaa kasvualustalle liian tiheään, sato kärsii. – Kaiken A ja O on, että taimet saavat kasvaa niin harvassa kuin mahdollista ja että valoa on riittävästi.

Hyvä perussääntö on istuttaa pensastomaatit puolen metrin välein, runkotomaatteja pari tainta neliömetrille. Yksi keittiöpuutarhurin tyypillinen virhe on antaa taimien kasvaa liian reheviksi. Jos kasvua ei rajoiteta, kasvi tekee valtavasti lehtiä eikä voima riitä enää kukkiin. Tomaatin varkaat eli ylimääräiset sivuversot otetaan pois jo istutusvaiheessa ja kasvun edetessä kerran viikossa. Taimien viemisessä ulos ei myöskään sovi hötkyillä. Seppälä muistuttaa, että kesäkuun alussa yökylmät ovat yleensä ohi, mutta toki sitä ennen taimia voi viedä lasitetulle parvekkeelle tai lämmittimellä varustettuun kasvihuoneeseen. Taimista kannattaa silloin tarkistaa, että niissä on nuppuja valmiina. Säntillinen keittiöpuutarhuri karaiseekin taimia ulkoiluttamalla niitä päivisin viikon verran suojaisessa puolivarjoisessa paikassa.

13


Ostoslista

Vihervaja • Tomaatit kasvavat ja kypsyvät maukkaiksi Vihervajan kasvihuoneen lämmössä. Lisätietoa Vihervajasta kekkila.fi

Olkikate • Viljelylaatikkoon ja kasvimaalle sopii erinomaisesti Olkikate. Katekerros pitää mullan kuohkeana ja kosteana pintaan asti ja mahdollistaa juurten kasvun koko multakerrokseen. Hyvinvoiva juuristo kasvattaa maukasta satoa.

Näin kasvatat tomaatteja Katso video

14

Kevättalvella kylvetyt tomaatintaimet koulitaan isompaan ruukkuun kasvamaan.

Kun tomaatintaimia hoitaa säännöllisesti, muistaa valon, kastelun ja lannoituksen tärkeyden, voi odottaa ihanan makeita tomaatteja.

Kun kukkivat taimet on siirretty kasvihuoneeseen, on pölytyksen vuoro. Ammatikseen tomaatteja viljelevät käyttävät taimien pölyttämisessä apunaan kimalaisia. Pölyttämisen voi hoitaa myös tärisyttämällä kukkia niin, että siitepöly varisee kukinnoista. Tämä kannattaa tehdä iltapäivällä, sillä iltaa ja yötä myöten kasvihuoneen kosteus tiivistyy ja auttaa pölyttymisen onnistumisessa. Tuholaisten torjunnassa mainiona apuna ovat leppäkertut. Niiden kiinniottamisessa voi pyytää lasten apua.

– Ihanteellista tomaatin maun kannalta on käyttää kaksi kertaa enemmän kaliumia kuin typpeä sisältävää lannoitetta. Valmis, vihanneksille tarkoitettu, kastelulannoite käy myös hyvin. Seppälä investoisi myös kastelulaitteeseen, olivatpa taimet sitten parvekkeella tai kasvihuoneessa, sillä tomaatti vaatii säännöllisen kastelun. Kastelulaitteita myydään isoimmissa puutarhamyymälöissä ja rautakaupoissa. – Kesähelteillä hyvä nyrkkisääntö on, että neliömetrille tarvitaan viitisen litraa vettä.

Parvekkeen piristys

Ihana maku!

Tomaatti on yleinen kotikasvihuoneissa, mutta yhtä lailla sitä voi kasvattaa parvekkeella. Sinne Seppälä suosittelee hankkimaan taimia, joissa on jo pienet tomaatin alut. Hyvä valinta parvekkeelle ovat kirsikkatomaatit, sillä niiden sato kypsyy nopeasti, ja sadosta ehtii nauttia ennen kylmän tuloa. Hyvässä viljelyalustassa on paksu kerros multaa tai mullan ja turpeen sekoitusta. Tomaatin multa saa olla reippaasti lannoitettua. Kesän aikana multakerrosta on ehkä syytä vielä lisätä, sillä reilu määrä sitoo kosteutta ja varastoi vettä, jota tomaatti kuluttaa paljon. Keittiöpuutarhuri voi huoletta hankkia kasvualustasäkin tai satsata viljelylaatikkoon, joka käy osaksi parvekkeen sisustusta. Tomaatteja varten kannattaa valita hyvää multaa ja muistaa säännöllinen lannoitus, sillä se vaikuttaa ratkaisevasti makuun.

Tomaatti antaa satoa elokuulta, jolloin kukinnasta on kulunut noin kaksi kuukautta. Keittiöpuutarhuri on siitä onnellisessa asemassa, että hän voi antaa herkkunsa kasvaa kaikessa rauhassa aivan kypsäksi asti, jolloin maku on parhaimmillaan. Kesän ensimmäisistä tomaateista ei raaski laittaa ruokaa, vaan ne on nautittava sellaisenaan. Maku palkitsee viljelijänsä. – Kaikkein parasta on, kun niitä maistelee saman tien kasvihuoneessa. Kypsänä poimitussa tomaatissa on paljon sokeria ja happoja, ja silloin maku on kaikkein maukkain, Seppälä kehuu.

MMM Jorma Seppälä on lannoitteiden intohimoinen kehittäjä ja Kekkilän lannoitereseptien isä. Hän on myös innokas tomaattien kasvattaja, jonka ura alkoi tomaatin kasvatuskokeiluista.


TUUNATTUjA IDEOITA

Viljelylaatikko oman näköiseksi Kekkilän Viljelylaatikko harmaantuu kauniisti ja kestää sellaisenaankin. Voit kuitenkin pintakäsitellä sen entistä pitkäikäisemmäksi ja persoonalliseksi mielesi mukaan. Perinteiseen, itse tehtyyn puunsuoja-aineeseen tarvitset venetervaa, pellavaöljyä ja pihkatärpättiä. Kaikki tuotteet ovat luonnonmateriaaleja, joten voit käsitellä halutessasi myös laatikon sisäpinnat. Sekoita litra kutakin ainetta tasaiseksi seokseksi ja levitä sitä pensselillä puupinnoille. Jos käsittelet pinnan useamman kerran, saat väristä syvemmän. Anna laatikon kuivahtaa käsittelyjen välillä.

Kun maalaat osan sivusta liitutaulumaalilla, voit kirjoittaa laatikkoon viljeltävien kasvien nimet.

15


Palstalla

Ideoita ja vinkkejä

Ihana saippuakukka

Kuva: hanna-kaisa hämäläinen

Perinnekasvit ovat helmiä puutarhanostalgiaa kaipaavalle. Kotipihoja kaunistaneet vanhat koristekasvit ovat olennainen osa puutarhakulttuuriamme. Hennon vaaleanpunainen ja tuoksuva rohtosuopayrtti (Saponaria officinalis) on ikivanha hyöty- ja koristekasvi. Sen juurista ja varsista on keitetty miedosti vaahtoavaa pesuainetta, joka liuottaa rasvaa. Jo isoäitien pihoja koristanut suopayrtti on verraton lisä perennapenkkiin. Saippuakukaksikin kutsuttu perenna kukkii heinäkuussa ja houkuttelee perhosia medellään. Ellei suopayrttiä onnistu saamaan jakotaimena tutuilta tai taimivaihdossa, sitä pitää hieman metsästää kaupoista.

Kurkkaa kasvikirjastoamme

Tiesitkö, että saat laajasta kasvikirjastostamme tietoa eri kasveista? Hakusanojen avulla löydät helposti mieleisesi kasvit oikeisiin kasvupaikkoihin. kekkila.fi/kasvikirjasto

Kesäisen tuoretta nopeammin

Kuva: TAIMIMOISIO

Kevään odotus alkaa jo siemenestä. Siementen kylväminen ja kasvun seuraaminen on palkitsevaa, ja siemenhyllyistä löytyy kiinnostavia lajikkeita. Taimien esikasvattaminen aikaistaa satoa, joten kesäkeittiön herkut kannattaakin kylvää jo alkukeväällä.

Houkutuksia perhosille Kuva: hanna marttinen

Perhostalot eli perhospöntöt houkuttelevat perhosia pihapiiriin. Talon sisälle voi laittaa perhosille helppoa ruokaa, vaikka sammaleeseen imeytettyä hunajavettä. Syksyllä talon sisään tehdään perhosille talvimaja esimerkiksi puun kaarnasta ja kuivista lehdistä. Sijoita talo mieluimmin varjoisaan paikkaan, etteivät perhoset herää talvihorroksestaan liian aikaisin keväällä.

16


Ekologinen viherseinä

Kuormalavasta syntyy kätevästi viherTäytä sisus mullalla yläreunasta ja tee seinä. Pingota kuormalavan taakse ja kankaaseen istutusreiät. Istuta haluamasi kasvit etuseinän sisäpuolelle tukevaa maanja nosta pystyyn. Kiinnitä lava siten, ettei se rakennuskangasta ja kiinnitä niittaamalla. pääse kaatumaan. Ekoviherseinä on valmis!

Näppärä apu

Puutarhakaira on kätevä työkalu syksyn ja kevään kukkasipuleiden ja -mukuloiden istuttamiseen. Kairaa reiät nurmikkoon tai pensaiden alle, tupsauta kuopan pohjalle uutta multaa, istuta sipuli ja vapauta kairan sisältö takaisin kuoppaa peittämään. Useimmissa kairoissa on mitta-asteikko, jonka avulla voit arvioida istutussyvyyttä. Puutarhakaira sopii myös nurmikon ilmaamiseen.

Turvetaiteilua

it

us

tt

in

un

en

Rönsyily sallittua!

Mansikkamaataan voi kasvattaa helposti isommaksi mansikoiden rönsypistokkaista.

Kuva: jukka rapo

Kuva: seppo saarentola

Asuuko sinussa pieni muotoilija? Voit muotoilla turveharkoista eläviä veistoksia istuttamalla niihin mehitähtiä kasvamaan.

v Ku

n :a

ik

17


Teksti: Paula Ritanen-Närhi Kuvat: Mirva Kakko ja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Perennojen loistoa Kotipihan kukkapenkki ilahduttaa vuodesta toiseen, kun sen lajit ovat helppohoitoisia ja monivuotisia perennoja.

K

ukkia koko kesäksi ja vieläpä moneksi! Puutarhan helppohoitoisin kukkapenkki syntyy, kun istuttaa siihen perennoja. Ruohovartisten, monivuotisten kasvien maanpäällinen osa kuihtuu talveksi, mutta juurakosta nousevat uudet versot vuodesta toiseen. Talvenkestävyys ei yleensä ole ongelma, sillä perennat talvehtivat maan sisällä. Kukinta-aika on monella perennalajilla erittäin pitkä, ja jotkut kukkivat jopa useita kertoja kesässä. Lajeja riittää valosta varjoon ja matalista maanpeittoperennoista näyttäviin yksittäisperennoihin. Lisäkoristeena perennaistutuksessa voi käyttää pikkupensaita, kukkivia puita tai pulterikiviä. Suomalaisten suosikkeja ovat vanhat perennalajit. Rakastetuimpia perennojamme ovat muun muassa pionit, syysleimut, kurjenmiekat, ritarinkannukset ja ukonhatut. Maatiaisperennoiksi kutsutaan perinnelajien kantoja, jotka ovat kasvaneet meillä vuosikymmenet. Myös hyötykasvit ovat tulleet koristekasvien joukkoon, eli perennojen joukossa kasvatetaan yhä useammin yrttejä ja perhoskasveja. Kukkaloiston sijaan monissa moderneissa kaupunkipuutarhoissa kasvaa monivuotisia koristeheiniä ja lehtiperennoja, joiden hohdokkuus on lehtien muodoissa ja sävyissä.

18


19


Kukinta-aika on monella perennalajilla erittäin pitkä. Jotkut kukkivat jopa useita kertoja kesässä. Lajeja riittää valosta varjoon ja matalista korkeisiin perennoihin.

Perennapenkin hoitoa helpottaa, kun se erotetaan nurmikosta rajaamalla, kanttaamalla tai reunuskivillä.

20

Suunnittele huolellisesti

Perennapenkin suunnittelemiseen kannattaa käyttää aikaa. Ensin katsotaan sopiva paikka, sitten suunnitellaan penkille sopiva muoto ja lopuksi kasviryhmän korkeuden vaihtelut. Yksittäiset kasvilajit valitaan viimeiseksi kasvupaikan valoisuuden ja kukintatoiveiden mukaan. Myös värivalinnat ovat monille tärkeät. Kasveihin kannattaa perehtyä vierailemalla perennapuutarhoissa, joissa näkee kasvit kasvussa ja nimettyinä. Samaan paikkaan kannattaa poiketa monta kertaa kesässä, sillä näkymät muuttuvat eri lajien kukkiessa yksi toisensa jälkeen. Monilla taimitarhoilla ja puutarhamyymälöissä on myös näytepuutarhoja. Kasvit kaipaavat aina jonkin verran valoa, mutta eri lajien valontarve vaihtelee. Kivikkokasvit sietävät runsaasti aurinkoa, ja ohutlehtisten lehtiperennojen paikka on varjossa. Useimmille lajeille sopii parhaiten valoisa, paahteelta suojattu paikka. Perennapenkkiin istutetusta pikkupuusta on alla versoville taimille iloa, sillä se luo alleen kevyen, päivän mittaan siirtyvän varjon. Penkin hoitoa helpottaa, kun se erotetaan nurmikosta reunuskivillä, rajaamalla tai kanttaamalla eli kaivamalla penkin ja nurmikon väliin

kapea ojanne. Hoitoa helpottavat myös kasvustoon asetellut askelkivet, joita pitkin pääsee hoitamaan kasveja. Keskiosaltaan kohotetussa penkissä kasvuolot ovat paremmat kuin tasamaalla. Kohopenkissä maa lämpenee varhain keväällä ja kasvien juuristo ei kärsi liiasta kosteudesta. Sopiva korkeus penkille on keskikohdastaan 20–30 senttimetriä maanpinnan yläpuolella.

Kunnon multaa

Kasvualustaksi kannattaa hankkia uutta, puhdasta multaa säkissä tai irtotavarana. Se on peruslannoitettua ja -kalkittua sekä rikkaruohotonta. Perennoille on saatavissa oma erikoismultansa, jonka raaka-aineena on käytetty turvetta, kompostia, hiekkaa ja hietaa. Esilannoitukseen on käytetty runsaasti kaliumia ja fosforia, jotka parantavat talvenkestävyyttä ja kukintaa. Taimet voi hankkia kaupasta tai lisätä itse vaikka pyytämällä jakotaimia naapureilta. Monien lajien kasvattaminen siemenistä onnistuu helposti. Jos käyttää jakotaimia, hennot taimet on hyvä istuttaa ensin ruukkuihin ja antaa juurtua muutamia viikkoja ennen uudelleen istuttamista. Se parantaa juurtumista uuteen kasvupaikkaan.


Perhosten paratiisi

Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on upea perenna, joka houkuttelee aurinkoisena päivänä runsaasti päiväperhosia, puutarhan ”lentäviä kukkia”. Viihtyy parhaiten kohopenkissä.

Keltaiset ja purppuranpunaiset sävyt houkuttelevat perhoset mesikasvien äärelle kauempaakin. Tarhapunalatva Isohirvenjuuri Tarhapiisku Ukkolaukka Keltapäivänlilja

Keltapäivänlilja Kaunopunahattu

Rantalaukkaneilikka

Kevätvuohenjuuri

Hempeitä sinipunasävyjä

Iisoppi

Jaloritarinkannus

Vaaleita sinisen ja lilan sävyisiä kasveja yhdistelemällä saa ihanan perennapenkin, jossa silmä lepää myös illan hämyssä. Virginiantädyke Harmaamalvikki

Kultapiiskut (Solidago) kukkivat pitkään ja ovat helppohoitoisia. Niistä pitävät monet päivä- ja yöperhoset. Tarhapiiskuista löytyy näyttävästi kukkivia, matalampia lajikkeita. Maksaruohot (Sedum) tarjoavat ravintoa perhosille. Niistä löytyy kukkijoita alkukesästä myöhäiseen syksyyn, niin matalia kuivan paikan kasveja kuin näyttäviä komeamaksaruohoja.

Elokuunasterin (Aster amellus) kukinta ilahduttaa loppukesällä, kun salvioiden loisto on ohi. Lajikkeita löytyy sinisen sävyissä sekä vaaleanpunaisena. Perhosten suosiossa. Harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca) on rehevä ja helppo perinneperenna. Nimensä se on saanut hennosta nukasta, joka peittää lehdistöä ja saa sen näyttämään harmahtavalta.

Tulppaani

Loistosalvia ’Caradonna’

Pulloharjaheinä Mirrinminttu Syysleimu ’Andre’

Elokuunasteri

Loistosalvia ’Blauhügel’

Lisää reseptejä kekkila.fi/ perennakoulu

Jaloritarinkannuksen (Delphinium ’Summer Skies’) vaaleansininen sävy sopii penkkiin samoin kuin lila ’Astolat’. Tuettuna se kasvaa upeaksi taustakasviksi muille keskikesän kukkijoille.

21


rajaa reunalla

2

1

1. Rajausreunalla saa luotua kauniita muotoja puutarhaan, sillä se taipuu helposti haluttuun muotoon. Taipuisan ja kruunumaisen rakenteen ansiosta sen asentaminen on erittäin helppoa.

22

2. Rajausreuna asennetaan paikoilleen kumivasaralla kevyesti naputtelemalla. Tuotetta ei tarvitse lyhentää, vaan se voidaan liu’uttaa sisäkkäin ja kiinnittää pakkauksen mukana tulevilla paloilla.

3

3. Istutusalueet, nurmikko, katepinnat ja käytävät saa rajattua Rajausreunalla omiksi alueikseen. Näin pihasta tulee huolitellun näköinen ja helppohoitoinen.

Taimien istuttaminen onnistuu läpi kasvukauden. Taimivalikoimat ovat alkukesällä parhaimmillaan, mutta syksyllä istutusten kastelutarve on vähäisempää. Keskikesän hellepäivinä aurinko porottaa niin kovasti, että istutuksia täytyy kastella ahkerasti ja varjostaa – tai lykätä istuttaminen suosiolla tuonnemmaksi. Korkeaksi kasvaville lajeille täytyy jo istuttaessa asentaa taimituet, sillä myöhemmin se saattaa olla hankalaa kasvustoa vahingoittamatta. Tuiksi sopivat muovista, metallista tai pajusta punotut kaaret ja kehikot. Jos haluaa kasvustoon häviävät tuet, niin esimerkiksi ruoste patinoi harjaterästangot huomaamattomiksi. Kun taimet on istutettu, ne kastellaan perusteellisesti. Myös alkuviikkoina istutuksia tulee kastella muutamien päivien välein. Myöhemmin, kun taimet ovat juurtuneet kasvupaikalleen, ne pärjäävät luonnon armoilla kuivimpia paikkoja ja pahimpia helteitä lukuun ottamatta.


Ostoslista Monet perennapenkin korkeammat lajit pysyvät kauniina koko kukinta-ajan, kun ne on tuettu tarkoitukseen sopivalla pensastuella. Lisätietoa sivulla 63. Värillisillä katteilla voi tehdä erilaisia koristepintoja puutarhaan. Kasveihin sopiva värisävy antaa loistoa istutuksille.

Rajauskivi • Perennapenkit ja rakennusten lähelle tulevat istutusalueet huolitellaan siroilla Rajauskivillä. Kulkuväylille ja patioille niillä saa sileän ja kestävän kiveyspinnan tiiviisti asettuvan muodon ansiosta.

Helppoa hoitoa

Kun perennapenkki on perustettu rikkaruohottomaan maahan, sen hoito on jatkossa helppoa. Keväällä maata lannoitetaan tarpeen mukaan ja kyytipojaksi voi lisätä palanutta kompostimultaa. Kesälannoitus on tarpeen reheville jättiperennoille ja runsaasti ravinteita tarvitseville lajeille. Siemenistä perennapenkkiin levinneet rikkakasvit kannattaa kitkeä pieninä taimina, jotta ne eivät pääse voimistumaan. Alkuvuosiksi levitetty ohut koristekatekerros pidättää maahan kosteutta ja estää rikkaruohojen itämistä, muttei estä perennojen leviämistä. Kuihtuneiden kukkien poistaminen perennapenkistä ei ole yleensä tarpeen. Kun kasvit saavat siementää, ne lisääntyvät ympäristöön itsestään. Sormustinkukan ja tulikukan taimet ovat monille toivottuja yllätyksiä kauempanakin penkistä. Jotkut lajit, kuten lemmikit ja palavarakkaus, kukkivat

toistamiseen, jos vanhat kukat leikataan pois. Jos leviäminen halutaan estää, runsaasti siementävien lajien, kuten kellokukkien ja lupiinien, kukat poistetaan ennen siementen kypsymistä. Mikäli siemeniä ehtii syntyä, kasvinjäte kompostoidaan omalla tontilla. Naapuriin tai lähimetsiin ei puutarhakasveja saa levittää. Juurakoista lisääntyvien kasvien leviämistä estävät kivet taimien välissä. Syksyn saavuttua puutarhaan perennojen varret kuihtuvat. Jotkut leikkaavat ne silloin kompostin raaka-aineeksi. Jos kasvinjätettä syntyy paljon, se helpottaa kevätsiivousta. Luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon kuuluu ravinteiden kierrättäminen, jolloin perennojen varret saavat hajota talven aikana paikoillaan. Silloin niistä syntyy ensin talventörröttäjiä, jotka saavat talven tullen kauniin huurrevaipan koristeekseen. Siemenistä on paljon iloa myös pihan pikkulinnuille.

KUKOISTAVA PERENNAPENKKI • Ravinteikas Perenna- ja Ruusumulta sopii monivuotisille ruohovartisille kasveille, ruusuille ja muille viljavassa maassa viihtyville kasveille, kuten köynnöksille. Voit elvyttää perennapenkkisi levittämällä kerroksen uutta multaa maan pintaan keväisin. Luonnonmukainen Puutarhakalkki on murumainen ja kostea marmorirouhe. Se ei pölyä levitettäessä ja liukenee nopeasti kasvien käyttöön. Runsaasti kaliumia sisältävä Perennalannoite kasvattaa vahvat versot ja parantaa kasvien talvenkestävyyttä.

koristekatteet • Koristekatteilla korostetaan pihan muotoja ja katetaan pintoja, kuten istutusalueita, rakennusten reunuksia ja polkuja. Katteita käyttämällä kastelun ja kitkemisen tarve vähenee.

Käytä katteita Katso video

23


Teksti: mari kaartokallio

Perennakalenteri toukokuu

kesäkuu

heinäkuu

1

5

2

3

4

Perennat kukinta-ajan mukaan 1 Särkynyt sydän Lamprocapnos spectabilis ’Alba’. Valkoisena vieläkin herttaisempi perinneperenna sopii puolivarjoon. Lehdet kuihtuvat kukinnan jälkeen. Kasvukorkeus 60–80 cm.

24

2 Arovuokko Anemone sylvestris. Ihastuttava ja helppo alkukesän kukkija sopii reunakasviksi ja maanpeitteeksi, sillä lehdet säilyvät vihreänä syksyyn. Kasvukorkeus 30–40 cm.

3 Idänunikko Papaver pseudo-orientale. Istuta loistavat unikot perennapenkin väripilkuiksi tai puiden alustoille leviämään. Kuivahko ja valoisa paikka, kasvukorkeus 60–100 cm.

4 Loistokurjenmiekka Iris ’Cambridge’ (Sibiricaryhmä). Sinisävyiset siperiankurjenmiekat sopivat myös kosteille paikoille. Tuuhea lehdistö pitää rikkakasvit loitolla. Korkeus 70–90 cm.

5 Jaloritarinkannus Delphinium ’Galahad’. Komea perenna, joka on tutumpi sinisävyisenä. Viihtyy auringossa, ravinteikkaassa ja syvässä mullassa. Tuettava. Kasvukorkeus 150 cm.


syyskuu

KuvaT: hanna-kaisa Hämäläinen, mirva kakko, Seppo saarentola ja Väinö Teittinen

elokuu

9 6

6 Kiinanpioni Paeonia lactiflora. Pioneilla on tuhatvuotinen historia puutarhakasveina. Se ei hämmästytä, kun katsoo kukkia ja nuuhkii niiden tuoksua. Kasvukorkeus 80–120 cm.

7

7 Punapäivänkakkara Tanacetum coccineum ’Robinson’s Red’. Iloinen väri piristää aurinkoisen paikan istutukset ja kesäiset kukkakimput. Hiekkainen, ravinteikas multa. Korkeus 60–80 cm.

8

8 Kellopeippi Physostegia virginiana ’Snow Crown’. Kaunis, helppohoitoinen perenna, joka kukkii pitkälle syksyyn. Anna kasvutilaa ja ravinteikasta multaa. Kasvukorkeus 70–90 cm.

10

9 Päivänsilmä Heliopsis helianthoides ’Summer Sun’. Loppukesän näyttävä perenna sopii myös maljakkoon. Viihtyy ravinteikkaassa, jopa savisessa maassa. Kasvukorkeus 100–130 cm.

10 Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus. Perhoset rakastavat tätä kuivan ja aurinkoisen paikan sinistä, rehevälehtistä kukkijaa. Hyvin kalkittu multa. Kasvukorkeus 80–100 cm.

25


Muotoja puutarhassa Rivitalon piha uudistui kahden aikuisen viihtyisäksi oleskelupihaksi. Teksti: PAULA RITANEN-NÄRHI Kuvat: hanna-kaisa hämäläinen

Leena ja Jari Takalan lempipaikkoja on iso terassi, josta voi katsella näkymiä puutarhaan.

26


27


V

aalea rivitalo Espoon Mankkaalla antaa myöten, he syövät ateriat pihalla rehevien kätkee taakseen hurmaavan pikku- perennojen katveessa. Pihanhoitokin on alkanut pihan, joka on uudistettu äskettäin. kiinnostaa, kun kasvien kehitystä on tullut seuJo portilta selviää, että tekijöillä on rattua enemmän. ollut taito hallussaan. – Kirja saattaa olla mukana Pieneen tilaan on saatu Suunnittelija rikkoi ulos lähdettäessä, mutta usein monta erilaista tilaa, jotka houpuuhastelu vie mukanaan. pihan yksioikoisen Pientä tekemistä löytyy aina: kuttelevat astumaan peremmullan rapsuttamista ja köynmälle. Tavanomainen suorasuorakaiteen nösten tukemista oikeaan kaiteen mallinen rivitalopiha muodon jakamalla suuntaan, Leena Takala paljason jaettu kodikkaiksi puutartaa. hahuoneiksi, jolloin on synpihan karkeasti tynyt vaikutelma isommasta kolmeen osaan. puutarhasta. Muotokieli hallussa Aiemmin pihaa peitti tasaiPihasuunnittelijan tavoitteena nen nurmikko, ja nyt pihan reunoille sijoitetuissa oli tehdä pihasta kaunis, toimiva ja monirunsaissa istutuksissa kukkivat siniset, vaalean- ilmeinen. Tilanjako muodostaa pihalle rungon, jota punaiset ja liilat perennat. Kellokukat, tädykkeet, istutukset, rakenteet ja kasvivalinnat täydentävät. mintut, salviat, malvikit ja kurjenpolvet kukkivat Suunnittelija rikkoi pihan yksioikoisen suolaji toisensa jälkeen. Kiinnostavaa seurattavaa rakaiteen muodon jakamalla pihan karkeasti riittää koko kesäksi. kolmeen osaan. Pihan keskiosaa kaventamalla – Asukkaat halusivat oleskelupaikkoja, joista syntyi vaikutelma, että pihan etu- ja takaosa vasvoi katsella puutarhaa. Pihan tilajaolla puutar- tapainoksi laajenivat. hasta tuli jännittävämpi, kun kaikki ei näy ker– Vaikutelma on sama kuin teatterinäyttäralla, pihasuunnitelman laatinut maisema-arkki- möllä, jossa lavastesermien avulla tila saadaan vaitehti Malin Blomqvist sanoo. kuttamaan syvemmältä ja suuremmalta. PerinteiUudistuksen myötä Takalat ovat alkaneet sissä japanilaisissa puutarhoissa hyödynnetään viettää pihalla yhä enemmän aikaa. Jos aikataulu samaa periaatetta. Niissä avataan ja kehystetään

28


5 pihan perennaa Komeamaksaruoho (Sedum ’Herbstfreude’) on pystykasvuinen, syyskesältä talveen komeimmillaan oleva maksaruoho. Kasvukorkeus 30–50 senttimetriä. Laji viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, läpäisevässä maassa. Loistosalvia (Salvia x sylvestris) on tuoksuvaversoinen ja pitkään kesä–elokuussa kukkiva perenna. Kasvukorkeus 40–60 senttimetriä. Laji viihtyy auringosta puolivarjoon läpäisevässä maassa.

rakenteilla ja kasvillisuudella näkymiä ympäristöön, jotka tulevat osaksi puutarhaa ja suurentavat sen tilavaikutelmaa, Malin Blomqvist selvittää. Pihalla polveilevat askelpolkulaatoista tehdyt kaarevat polut, jotka johtavat vuoroin nurmikon, rantakivikatteen ja ajuruohomaton poikki. Nurmikko ja kivillä päällystetyt oleskelualueet ovat muodoiltaan pyöreitä. – Pyöreä muoto on helppo asettaa kapeaan tilaan. Se kääntyy joka puolelle ja on joustava kaikissa tiloissa. Vapaalla kädellä piirretyt pehmeät muodot tekevät kutsuvan vaikutelman. Tila tuntuu helpolta liikkua, ikään kuin valuisi puutarhatilasta toiseen. Lähimmäksi taloa rakennettiin laaja aurinkoterassi, jossa voi loikoilla puutarhaa katsellen. Terassin terävät muodot on otettu modernista rakennuksesta, jonka kulmikkuus tuo pihan pyöreisiin muotoihin vastapainoa ja jännitettä. Kukkapenkkien pyöreät muodot puolestaan korostavat rehevyyttä. Kasvien vaihtelevat korkeudet ovat harkittuja, ja vaihtelua ryhmiin ei ole haettu kukkien kirjavuudella vaan leikkimällä erikorkuisilla perennoilla. Kasvit nousevat penkeistä tähtiosaan oman hetkensä koitettua. – Kasvien yhdistelyä pelätään aivan suotta. Ei nurmikkoa tarvita aina kaiken alustaksi, vaan yhtä hyvin pihan pintana voivat olla kasvit, kiveykset ja koristesorat, Malin Blomqvist muistuttaa.

Pienet pihapuuhat tuovat iloa, kun puutarha on perustettu helppohoitoiseksi.

Mirrinminttu (Nepeta x faassenii ’Six Hills Giant’) on pensasmainen maanpeittoperenna ja reunuskasvi. Kasvukorkeus 30–40 senttimetriä. Laji viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla läpäisevässä maassa. Hyvä perhoskasvi. Syysleimu (Phlox paniculata ’Andre’) on pystykukkainen loppukesän perenna, joka viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla läpäisevässä maassa. Kasvukorkeus lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen 40–100 senttimetriä. Virginiantädyke (Veronicastrum virginicum) on helppohoitoinen loppukesällä kukkiva 100–150 senttimetriä korkeaksi kasvava perenna. Laji viihtyy aurinkoisella lämpimällä paikalla läpäisevässä maassa.

29


Rajattu, pyöreämuotoinen nurmikko antaa ryhdikkään ja viimeistellyn ilmeen pihalle. Askelpolku-laatat rantakivikatteen keskellä houkuttelevat astumaan pidemmälle.

materiaalit • Pergolan seinämillä yhdistyvät kova ja pehmeä – metalli ja puu sekä köynnöskasvit.

mittasuhteet • Kasvien korkeuserot tuovat rytmiä ja vaihtelua perennaryhmiin.

muodot • Kasviryhmät rajaavat pihan pieniksi puutarhahuoneiksi.

pinnat • Puulla pinnoitettu terassi on lämmin vastakohta viileille kivipinnoille.

Kuvitus: antti nikunen

lattiat • Polut on pinnoitettu kestäviksi askelkivillä, ja tuuhea nurmikko on pihan pehmeä matto.

30


Ostoslista Rajausreuna • Maahan upotettava Rajausreuna rajaa pihan eri alueet omiksi kokonaisuuksikseen. Näin pihasta tulee huolitellun näköinen.

Vinkki! Reiällisen laatan keskelle voit laittaa kasvin, ulkotulen tai ulkovalon. Pihan takaosassa, kapeamman kohdan takana, avautuu pieni nurmikkoalue, jonka takareuna yhtyy vaivihkaa lähimetsään. Se tuo kuin taustakulissin puutarhanäyttämölle. Sinne pääsee perennaryhmän vierustaa seurailevaa askelpolkua pitkin. Jokaiseen puutarhan kolkkaan on rakennettu omanlaisensa reitti. Se innostaa poikkeamaan syvemmälle puutarhaan ja vilkaisemaan, mitä kulman takaa näkyy.

Helppo rakentaa

Pyöreämuotoinen pihanurmi tehtiin valmisnurmikosta, joka on kuin pehmeä vihreä matto istutusten välissä. Takaosan maisemapuutarhan pintana on myös nurmikkoa. Vihreä väri rauhoittaa näkymiä, kun kukkivia kasveja on paljon. Uusitussa puutarhassa on kolme oleskelupaikkaa: terassi, kahvipaikka ja pergola, jota verhoaa rusokukkainen koreanköynnöskuusama. Köynnössäleikköä ympäröivässä penkissä kukkivat Aspirin- ja Louise Odier -ruusut. Istutusalueilla kasvaa monia perennalajeja. Keväällä kukkivat sipulikukat ja kesällä kellokukat, kurjenpolvet, tädykkeet ja mintut. Loppukesän iloja ovat syysleimukukat ja komeamaksaruohot. Lehtevä säleikkövilliviini ja tuijat antavat näkösuojaa naapureihin ja rauhallisen taustan pihan kasveille. Penkinreunoja koristavat purppuraorvokit ja kuunliljat. Pihan rakensivat ammattilaiset, mutta yhtä hyvin sen olisivat voineet tehdä asukkaat itse. Vanhan pihan valmiiksi tiivistyneessä maassa ei kävellen asteltavia polkuja ja pihan oleskelualueita tarvinnut raskaasti perustaa. Nurmikko poistettiin ja humusmaan tilalle tuotiin kantavaa mursketta. Lisäksi murske kasteltiin ja tiivistettiin tärylevyllä. Kahvipaikan alustana ovat toisiinsa istuvat kehäkivet, joita voi asentaa erikokoisiksi ympyröiksi. Niiden avulla voi saada sopivan kokoisen tilan pinnoitettua

pihan lattiaksi. Takaloiden pihalla oleskelualueelle mahtuvat puutarhapöytä ja -tuolit. Pihan polut ja näyttävät kulkureitit sitovat tiloja yhteen. Polkujen pintoina ovat isot ja pienet, pyöreät askelpolkulaatat. Niiden väleihin on levitetty rantakiveä. Rajausreuna pitää ympäröivän nurmikon poissa polulta. Viherrakentaja muistuttaa rikkaruohojen torjunnasta. Jos rikkaruohoilta halutaan välttyä varmasti, kivien alle kannattaa laittaa kuitukangas. Silloin rantakiveä pitää olla vähintään kiven paksuudelta.

Näin asennat Rajausreunan Katso video

Askelpolku-laatta • Pyöreät Askelpolkulaatat luovat uutta eloa ja rytmiä kotipihan poluille ja kulkureiteille. Saatavana on kolme erilaista betonilaattaa, joita voi yhdistellä ennakkoluulottomasti. Värit: tumman- ja vaaleanharmaa.

Unelmien puutarha

Rivitalopihan kohokohta on upea pergola, joka kaunistuu vuosi vuodelta, kunhan köynnökset verhoavat sen kokonaan. Yksinkertainen rakenne puusta ja harjateräksestä sulautuu huomaamattomaksi kasvien joukkoon. Romanttisesta tilasta ja sitä ympäröivistä ruusuista tulee mieleen englantilainen puutarha. Lukuisat oleskelupaikat olivat asukkaiden toiveena, ja he saivat oikean unelmiensa puutarhan. Auringosta nauttivan Leena Takalan mieluisin paikka puutarhassa vaihtelee sen mukaan, minne aurinko paistaa. Jari Takala viihtyy parhaiten terassilla, josta voi katsella pihaa mahdollisimman laajalti. Isännän lempikasveja ovat ryhdikkäästi kukkivat kuunliljat, koristeheinät sekä villiviinit asuntojen välisessä aidassa. Emännälle mieluisimpia ovat kauniisti kukkivat syreenit, syysleimut, maksaruohot ja köynnösruusut. Pihan monet kasvilajit olivat heille uusia tuttavuuksia, mutta tulivat rakkaiksi tutustumisen myötä. – Pihaa jää nyt monasti vain tuijottelemaan ja ihastelemaan. Kasvit muuttuvat koko ajan, ja niitä on kiva seurata. Kukkien lisäksi pihalla on paljon katsetta miellyttäviä muotoja, jotka tekevät pihasta kauniin ympäri vuoden.

Rantakivi • Sileäksi hioutunut ja vaihtelevansävyinen Rantakivi on todella monikäyttöinen. Rantakivellä päällystetyt pinnat ja polut sopivat pihan kuin pihan rakenteiden ja kasvien kanssa.

Uutuus

Kehäkivi • Kehäkivellä luot kauniita ympyrän muotoisia pihakiveyksiä. Sillä voi reunustaa yrttitarhan tai pienen pihan nurmikon. Saatavana on kolme eri kokoa.

31


Harmoniaa ja kontrasteja Kesäkukat antavat iloa koko kesäksi yllättävän pienellä vaivalla. Hehkeistä istutuksista voi nauttia, vaikka niitä olisi vain muutamassa ruukussa tai isommassa laatikossa. Kun mukaan yhdistää syötäviä kasveja, myös makunystyrät saavat osansa. Teksti: susanna haanpää Kuvat: hanna marttinen ja hanna-kaisa hämäläinen

K

esäkukat viihtyvät hyvin ruukuissa parvekkeella, terassilla ja ikkunalaudalla. Kasvit saa helposti kukoistamaan, kun käyttää laadukasta multaa ja muistaa lannoituksen. Tärkeintä on, että omat istutukset tuovat iloa, olivatpa kasvit pelkästään silmänruokaa, maistuvaa naposteltavaa tai niiden yhdistelmiä. Erilaisia kasviryhmiä kannattaa kokeilla rohkeasti ja yllättyä, miten vaivattomasti voi loihtia ihanan kesähuoneen. Alkukesästä taimivalikoima on runsaimmillaan, ja kesäkasviostoksilla on varaa, mistä valita. Ruukkupuutarhaa varten tarvitaan tilavat kasvatusastiat, hyvää multaa, reippaita taimia ja intoa nauttia kasvun ihmeestä.

32


33


Koristeheinät näyttävät kauniilta valkoisissa ruukuissa terassilla.

Vinkki! Isoissa ulkoruukuissa kannattaa käyttää runsaasti Ruukkusoraa, jolloin ne ovat keveämpiä siirtää.

34

– Taimen tulee olla haaroittunut ja hyvin juurtunut. Kesäkukissa jokunen nuppu voisi olla jo auki, puutarhuri Henrika Arle neuvoo. Yhteen ruukkuun kannattaa istuttaa useampaa kuin yhtä lajia. Arle suosittelee yhdistämään korkeita, runsaita pensasmaisia ja valuvia kasveja samaan ruukkuun. Tämä pätee kesäkukkiin ja hyötykasveihin. Mielenkiintoisia yhdistelmiä voi sommitella, kun yhdistää kesäkukkia, kuten petunioita, kaunislehtisiä perennoita ja koristeheiniä. – Itse pidän erityisesti istutuksista,

joissa on värien harmoniaa tai harkittuja kontrasteja.

Rehevämpää kasvua

Kesäkukkamullassa on ravinteita peruskasvua varten, mutta runsaamman kukinnan ja rehevän kasvun saa lisälannoituksella. Näin kukat jaksavat kukoistaa koko kesän. – Kesäkukkien lannoitus on syytä aloittaa kahden viikon päästä istutuksesta, vaikka multa onkin uutta ja ravinteikasta, Arle opastaa. Kesän terassikasvit tarvitsevat myös säännöllistä kastelua. Mullan pinta saa


Raikkaan limenvihreät hopeakäpälät (Helichrysum petiolare ’Gold’) korostavat lempeästi hehkuvan punaisia hurmesilkkiheiniä (Imperata cylindrica ’Red Baron’) ja perennaosastolta löytyviä tarhakeijunkukkia (Heuchera ’Fire Chief’). Köynnöstuessa kiipeilee punakukkainen mustasilmäsusanna (Thunbergia alata ’African Sunset’).

Hyöty ja kauneus

hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Kastelutarpeen voi arvioida helposti. Käteen kostealta tuntuva multa kertoo, että vesivarasto on riittävä. Iso multatila suuremmissa istutuslaatikoissa tai ruukuissa pitää kosteuden paremmin kuin pikkuruisissa ruukuissa. – Kasveja kannattaa kastella kerralla runsaasti ja pitää sen jälkeen riittävä tauko. Oikein helteisinä jaksoina kasveja pitää kastella jopa päivittäin, Arle muistuttaa. Ruukkuihin istutetut kasvit tarvitsevat kastelua silloinkin, kun itse ei ole kotosalla. Viikonloppureissuilla riittää,

että ruukut siirretään varjoon ja kastellaan perusteellisesti. Viikon matkan aikana kannattaa jo turvautua kasteluapuun. Kesäterassin kasvien hoitaminen on rentouttavaa puuhaa. Kuihtuneet kukat nypitään aika ajoin pois, mikä innostaa kasveja tekemään uusia nuppuja. Muutenkin versoja voi leikellä, jotta kaikilla kasveilla on tilaa kasvaa. Syötävistä kasveista korjataan satoa nautittavaksi. Esimerkiksi yrtit kasvavat tuuheammaksi, kun niitä leikkaa ahkerasti, ja itse kasvatetuista minikurkuista saa maukasta salaattiainesta.

Herkullisen makuinen minikurkku (Cucumis sativus ’Iznik’) kasvattaa maukasta satoa terassipuutarhassa. Vaaleankeltainen patiopetunia (Petunia ’Potunia Plus Yellow’), keveä harsotyräkki (Euphorbia ’Diamond Frost’) ja ihanan limetinvihreä koristebataatti (Ipomoea ’Marquerite’) antavat puolestaan silmänruokaa. Jos auringonvaloa riittää noin puolet päivästä, niin satoa ja kukkia on luvassa.

Mitä tarvitset?

• 1 Jalallinen viljelylaatikko, valkoinen • 1 säkillinen Ruukkusoraa 25 l • 2 1/2 säkillistä Kesäkukkamultaa 30 l tai Yrttimultaa 30 l • 3 minikurkun taimea • 3 patiopetunian taimea • 3 harsotyräkin taimea • 3 koristebataatin taimea

35


Kukkia ja koristemaissia

Komea, raitalehtinen koristemaissi (Zea mays ’Fields of Dreams’ ) nauttii kesän lämmöstä ja kasvaa nopeasti. Kukkivan perustan sille tekevät patiopetunia (Petunia ’Potunia Plus Yellow’) ja harsotyräkki (Euphorbia ’Diamond Frost’). Valuvakasvuinen, keltalehtinen suikeroalpi (Lysimachia nummularia ’Goldilocks’ ) hipoo loppukesästä terassilautoja.

Mitä tarvitset? • • • • • • •

PUUTARHURIN OHJEET Puutarhuri Henrika Arle näyttää niksit helppohoitoisten ja näyttävien kesäkukkaistutusten tekemiseen. Aluksi arvioidaan tarvittavan mullan, ruukkusoran ja kasvien määrät.

1 korkea ruukku, halkaisijaltaan 40 cm* 1–1 1/2 säkillistä Ruukkusoraa 25 l 1 1/2 säkillistä Kesäkukkamultaa 30 l 1 iso koristemaissin taimi 2 patiopetunian taimea 2 harsotyräkin taimea 2 keltalehtisen suikeroalpin taimea

* Reilu kerros Ruukkusoraa tekee isoista ruukuista kevyempiä ja helpommin siirreltäviä.

1. Täytä ruukut ja laatikot

Laita astian pohjalle ruukkusoraa vähintään 10 senttimetrin kerros, jotta juuret saavat ilmaa. Isoihin terassiruukkuihin voit laittaa soraa enemmänkin, jotta niiden siirtäminen sujuisi vaivattomammin. Kaada ruukut täyteen uutta, puhdasta multaa.

3. Tiivistä multa

Peitä taimipaakku ohuelti ja tiivistä multa sen ympäriltä. Juurten ympärille ei saisi jäädä ilmataskuja.

36


Ostoslista

Uusi väri!

2. Kasteluvara helpottaa hoitoa

Valkoinen Viljelylaatikko • Jalallinen viljelylaatikko on ergonominen ratkaisu kasvien kasvattamiseen parvekkeella tai terassilla. Laatikko on maalattua puuta ja jalat sinkittyä terästä.

Tiivistä multa kevyesti. Näin multa ei painu, eivätkä kukat vajoa kovin syvälle. Jätä kasteluvaraa muutama sormenleveys multapinnan ja ruukun yläreunan väliin. Irrota kasvi taimiruukustaan. Jos juuristo on kovin tiukalla sykkyrällä, avaa sitä varovasti. Tee taimelle sopiva kuoppa ruukkuun.

KESÄKUKAT KUKOISTAMAAN • Riittoisalla, veteen sekoitettavalla Kesäkukkalannoitteella saa runsaan kukinnan. Ilmava, silti hyvin kosteutta pidättävä Kesäkukkamulta sopii erityisesti ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikoihin. Ruukkusoralla salaojitat ruukut ja parvekelaatikot helposti, eikä kasvien juuristo kärsi liikamärkyydestä. YRTTIMULTA • Yrttimulta on laadukas, luonnonmukainen multa, joka sopii ruukkupuutarhan yrteille ja muille syötäville kasveille. Nyt uusi koko 30 l.

4. Ohjaa kasvua

Jos istutat köynnöstäviä kasveja, ohjaa niiden kasvua haluamaasi suuntaan pujottamalla versot tukilankoihin.

5. Kastele lopuksi

Kastele istutus hiljalleen mutta perusteellisesti, jotta multa kastuu kokonaan.

Vinkkejä kesäkukkien istuttamiseen Katso video

37


Kesäkukkareseptit

Komea kanna huomataan.

Näyttävät kesäkukkaistutukset syntyvät helposti näillä resepteillä. Kokeile tänä kesänä mieleistäsi vaihtoehtoa.

Kannan hehku

Tummalehtinen ja oranssikukkainen tarhakanna (Canna ’Tali’) on näyttävä kasvi ja antaa eksoottista ilmettä terassiruukkuun. Värien hehkua ja lehtien leikkiä löytyy myös isokirjopeipistä (Solenostemon ’Skyfire’). Sirokasvuinen pikkupetunia (Calibrachoa ’Superbells® Orange’) tuo kaivattua keveyttä yhdistelmään. Tämä istutus kasvaa ja komistuu paikassa, jossa se saa ainakin puolet päivästä auringonvaloa.

Kanna

Mitä tarvitset? • • • • • •

1 korkea terassiruukku, halkaisijaltaan 35 cm* 1 säkillinen Ruukkusoraa 25 l 1 1/2 säkillistä Kesäkukkamultaa 30 l 1 iso kannan taimi 1 isokirjopeipin taimi 2 pikkupetunian taimea *Reilu kerros Ruukkusoraa tekee isoista ruukuista kevyempiä ja helpommin siirreltäviä.

Pikkupetunia

Isokirjopeippi

Varjon valopilkku

Tähkälilja Pronssisara

Kuningasbegonia

Harsotyräkki

38

Tyylikkäässä, kasvimaailman uusimpia virtauksia henkivässä yhdistelmässä on käytetty harkittuja kontrasteja. Tähkäliljan (Phormium ’Yellow Wave’) selkeämuotoiset lehdet piirtyvät hienolehtistä pronssisaraa (Carex ’Frosted Curls’) vasten. Kuningasbegonian (Begonia Rex-ryhmä ‘Morning Dew’) moni-ilmeisten lehtien värit korostuvat siron harsotyräkin (Euphorbia ’Diamond Frost’) parina. Vaalea, pintakuvioitu ruukku täydentää ilmeen. Tämä istutus viihtyy varjoisammallakin parvekkeella tai patiolla.

Mitä tarvitset? • • • • • • •

1 ruukku, halkaisijaltaan 35–40 cm 1/2 säkillistä Ruukkusoraa 25 l 1 säkillinen Kesäkukkamultaa 30 l 1 tähkäliljan taimi 1 pronssisaran taimi 1 kuningasbegonian taimi 1 harsotyräkin taimi

Vinkki! Varjoon sopivia kasveja löytyy myös monivuotisten perennoiden pöydästä.


Basilika

Riippaverbena

Väriharmoniaa ja tuoksua samassa ruukussa.

Riippapetunia Pikkupetunia

Purppuraa sävy sävyyn

Ihanasti tuoksuva, punertavalehtinen basilika (Ocimum basilicum ’Magic Blue’) nousee tämän istutuksen kruunuksi. Keskiosaa kaunistavat kaksivärinen riippapetunia (Petunia ’Sweetunia Purple Vein’) ja riippaverbena (Glandularia ‘Empress Purple Sky’). Alimpana suloinen pikkupetunia (Calibrachoa ‘Aloha Purple’) täydentää väriharmoniaa. Rakkaalla kasvilla on monta nimeä, ja saatat tuntea sen myös miljoonakellona.

Tämä yhdistelmä viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, jossa se saa vähintäänkin puolet päivästä auringonvaloa.

Mitä tarvitset? • • • • • • •

1 ruukku, halkaisijaltaan 40 cm 1/2 säkillistä Ruukkusoraa 25 l 1 säkillinen Kesäkukkamultaa 30 l 1 iso basilikan taimi 2 riippaverbenan taimea 2 riippapetunian taimea 2 pikkupetunian taimea

Lisää reseptejä kekkilä.fi/ kesäkukkakoulu

39


suunnittelija Linda Bergroth:

”Unelmoin kaikesta ja B Muotoilija Linda Bergroth innostuu helposti, unelmoi paljon eikä pelkää kovaa työtä. Jokainen projekti on samalla treeniä uusia toimeksiantoja varten. Teksti: Jaana Kalliokoski Kuvat: Kaapo Kamu

ergrothin Helsingin-työhuone sijaitsee Kruununhaassa keskellä urbaania ympäristöä. Valoisaa huonetta hallitsee kirjahyllyillä rajattu kennomainen työskentelytila, jota halkoo pitkä puinen työ- ja neuvottelupöytä, Bergrothin suunnittelemia nekin. Muotoilijasta kertoo paljon se, että hänen edessään on kaksi kannettavaa tietokonetta, joita hän naputtelee vuorotellen samalla, kun puhuu puhelimeen. Linda Bergroth on siinä mielessä poikkeuksellinen muotoilija, että hän ei ole halunnut keskittyä vain yhteen muotoilun saraan. Myös hänen koulutuksensa tukee tätä. Bergroth on opiskellut tila- ja kalustesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa sekä arkkitehtuuria École d’Architecture Paris-Malaquais’ssa. – Sekä tilat että käyttöesineet ovat aina olleet minulle elämyksiä. Olen saanut tehdä sitä, mikä minua elämässä kiinnostaa, Bergroth toteaa.

Vuoden nuori muotoilija

Bergroth on vasta 34-vuotias, mutta ehtinyt näyttää kyntensä alalla ja saavuttaa mainetta. Hänellä on ollut oma suunnittelutoimisto vuodesta 2006 sekä työhuone että koti niin Helsingissä kuin Pariisissa. Bergrothin mukaan työ muotoilun eri aloilla kehittää luovuutta ja ammattitaitoa. Hänestä tuotteiden, tilojen ja lavastusten suunnittelu sekä stailaukset tukevat toisiaan. – Esimerkiksi kaluste sijoitetaan aina tilaan, joten siihen vaikuttavat aina myös tyyli ja arkkitehtuuri. Lavastesuunnittelu on yhtä pitkälle vietyä kuin arkkitehtuuri, erona on vain väliaikaisuus. Tilasuunnittelussa minua ohjaa aina elämyksellisyys ja kokemus. Erityyppisiä töitä puoltavat myös projektien erilaiset kestot. Tuotesuunnitteluun täytyy varata tuotetestauksineen aina vähintään kaksi vuotta. Tilasuunnittelu kestää muutamasta kuukaudesta eteenpäin, ja rakentaminen voi viedä vuosiakin. Näiden ohella Bergroth haluaa tehdä lyhytkestoisia töitä, kuten lavastuksia ja stailauksia. Näin työt limittyvät mukavasti keskenään,

40

mutta mikä tärkeintä, Bergroth pystyy lavastusja stailaustöissään testaamaan ideoita, värejä, rakenteita ja materiaaleja sekä hyödyntämään niitä pitkissä työprojekteissaan. – Stailaukset ja lavastukset ovat minulle kuin treeni urheilijalle. Työn tekeminen ruokkii ja synnyttää uusia ideoita. Erityyppisten töiden monipuolinen yhdistäminen on Suomessa poikkeuksellista, sillä teolliset muotoilijat haluavat yleensä erikoistua. – Minusta juuri monipuolisuus kehittää suunnittelijaa. Koen, että mestari on sellainen, joka hallitsee mittakaavat pienestä yksityiskohdasta isoihin kokonaisuuksiin. Bergroth tekee paljon kokeellisia ja kaupallisia asioita, mutta myös taideprojekteja. Hän oli esimerkiksi mukana yhtenä suunnittelijana Hel Yes! -tapahtumassa Lontoossa vuonna 2010. Myös Design Forum Finland on kiinnittänyt huomiota Bergrothiin. Hän sai vuonna 2012 Vuoden nuori muotoilija -palkinnon yhdessä OK Don kanssa. Raati kiitteli Bergrothia ansioituneeksi tekijäksi, jolla on vahvoja näyttöjä muotoilun monilta aloilta. – Palkinto oli minulle suuri kunnia, koska se jaetaan kaikille muotoilun alueille. Se tuli täytenä yllätyksenä.

Kun työ ei tunnu työltä

Linda Bergroth tarjoilee pitkän puupöydän ääressä luomumehua. Muotoilijan olemus on rauhallinen, mutta kun hän juttelee työstään, hänen elämänsä vaikuttaa varsin kiireiseltä. Bergroth myöntää yhdistävänsä työn ja vapaa-ajan toisiinsa. Siinä on varmasti hänen menestyksensä salaisuus. – En lähde töistä illalla lopettaakseni työntekoa. Työ ei tunnu minusta työltä, ja olen aina suunnittelemassa uusia projekteja. Bergroth sukkuloi kahden kaupungin, Helsingin ja Pariisin, väliä ja poimii molempien maiden parhaat puolet. Talvisin hän on enemmän Pariisissa, kesäisin taas Suomessa. – Tuotesuunnittelua voin tehdä missä vain. Tilasuunnittelu taas määrittelee, missä olen, koska valvon työmaita.


koko ajan” Siinä missä Pariisissa Bergrothia inspiroi arkkitehtuuri, taide, muoti ja kulttuuri, Suomessa taas ihmiset. Bergroth matkustaa paljon ja nauttii siitä, että työ ei ole kieli- eikä kulttuurisidonnaista. Toimeksiannot tulevat ympäri maailman, ja prototyyppejä voi lennättää asiakkaille. – Unelmoin kaikesta ja koko ajan. Minulla on voimakas mielikuvitus ja unimaailma. En koskaan joudu hakemaan mitään ideoita, vaan ennemminkin joudun karsimaan niitä. Bergrothin läheisimmät ystävät työskentelevät tavalla tai toisella samalla alalla. Koska ystävinä on arkkitehtejä ja puuseppiä, taitelijat voivat jakaa tietoa ja auttaa toinen toistaan. – Kun teen itsenäisiä taideprojektejani, saatan tarvita toisen ammattilaisen, esimerkiksi hitsaajan, käsityötaitoja. Sisustaminen ja ruoanlaitto ovat muotoilijalle mieluisia asioita ja kasvit niin ruukuissa kuin lautasella olennainen osa elämää. – Pidän sisällä mustaherukkaa sen runollisen ilmeen ja ihanan tuoksun vuoksi. Kasveista voi nauttia jokapäiväisessä elämässä, sillä ne tuovat iloa niin kaupungissa kuin luonnon helmassakin. – Minua viehättää kasvun ihme. Parvekkeellani on pieni viljelylaatikko, mutta en ota viljelystä paineita. Teen paljon ruokaa ja pidän asioista, jotka liittyvät ruoanlaittoon. Bergroth kuuluu sukupolveen, joka on kiinnostunut laadusta. Esimerkiksi hänen suunnittelemansa Kekkilän Koti & Piha -tuotteet henkivät arvomaailmaa, joka on kertakäyttökulutusta vastaan. – Olen kriittinen kuluttaja ja arvostan laadukkaita, korjattavia materiaaleja, Bergroth kiteyttää.

41


Teksti: Jaana Kalliokoski Kuvat: Kaapo Kamu

Sisusta koti vihreäksi Kekkilän uudet Koti & Piha -tuotteet tuovat kotiin ympärivuotisen vehreyden. Uusien tuotteiden ansiosta niin viherkasvit, pikkutaimet kuin keittiön yrtitkin on helppo tuoda osaksi kodin sisustusta. Vihervalo, Taimihylly ja Viherseinä ovat vuoden 2012 nuoren muotoilijan Linda Bergrothin suunnittelemia, Ruukkuporras taas Klaus Aallon käsialaa. Pienimuotoinen kaupunkiviljely on nyt erittäin suosittua. Moni haluaa kasvattaa syötävää itse, oli käytettävissä sitten piha, palsta tai ikkunalauta. Kasvit rikastuttavat elämää ja tuovat luonnon kotiin. Innokkaimmat aloittavat taimikasvatuksen jo kevättalvella kylvämällä siemeniä. Syksyllä, kun kasvukausi on jo ohi, viherpeukalo hellii huonekasvejaan. Keittiössä voi kasvattaa versoja vuoden ympäri. Kekkilän uudet Koti & Piha -tuotteet on suunniteltu pohjoismaisiin olosuhteisiin. Niiden avulla kasvit on helppo tuoda luontevaksi osaksi sisustusta, ja kasvien hoitotarpeista on

helppo huolehtia, myös talviaikaan. Tuotteet on valmistettu valkoiseksi maalatusta metallista ja lämpimän sävyisestä pyökistä, joten ne sopivat monenlaisiin tyyleihin. Uutuuksien avulla on entistä helpompaa kasvattaa syötävää sisällä pienessäkin tilassa. Siirreltävyyden ansiosta kasvit voi tuoda paikkaan, jossa ne saavat parhaiten luonnonvaloa. Lisävalolla luodaan hyvät edellytykset kasvuun myös pimeinä vuodenaikoina.

Taimihyllyssä kasvaa tuleva sato

Varhain keväällä multasormia alkaa syyhytä. On aika kylvää siemenet multaan ja ruukkumäärä saattaa kasvaa helposti yli äyräiden. Taimihyllyn avulla kasvutuspinta-alaa on helppo lisätä kotona paikassa, jossa on kasvun kannalta otollisin luonnonvalo. Kolme hyllyä pitää taimet ja ruukut järjestyksessä ja säästää pöytätilaa. Erillisiä alusvateja ei välttämättä tarvita, sillä kasteluvesi kertyy kaukaloon. Hyllyt voi helposti irrottaa ja puhdistaa. Omilla jaloillaan seisovaa Taimihyllyä on myös kätevä siirtää paikasta toiseen. Jos hyllylle ei ole käyttöä ympäri vuoden, varastotilaa ei paljoa tarvita. Haitarirakenteinen kehikko taittuu kasaan, ja hyllyt asettuvat sen sisälle.

Kolmikerroksinen Taimihylly pitää taimet ja ruukut järjestyksessä. Hylly on helppo siirtää paikasta toiseen, ja hyllyt voidaan irrottaa sekä runko taittaa kasaan säilytystä varten.

42


Valkoiseksi maalatusta metallista ja lämpimän värisestä pyökistä rakentuu Kekkilän uusi Koti & Piha -tuotteiden sisustuksellinen kokonaisuus. Taimihyllyn, Vihervalon ja Viherseinän avulla kasvit ja yrtit tulevat luontevaksi osaksi kodin sisustusta ja ruoanlaittoa. Sisustuksellinen Ruukkuporras kokoaa yhteen kodin viherkasvit. Porrasmainen rakenne on kasveille suotuisa, sillä siinä kasvit saavat tasaisesti valoa. Porras sopii sisätiloihin ja lasitetulle parvekkeelle.

43


Vihervalo mahdollistaa taimikasvatuksen jo varhain keväällä. Säädettävän varren ansiosta lamppua voi nostaa taimien kasvun mukaan.

44


Lindan ajatuksia suunnittelemistaan Koti & Piha -tuotteista

Viherseinä rakentuu kolmesta valkoiseksi maalatusta ja alumiinisesta ruukkupidikkeestä, joita voi sommitella monipuolisesti kodin seinälle.

– Suunnitteluni lähtökohtana on kasvien ja ihmisten hyvinvointi. Halusin suunnitella tuotteita, jotka helpottavat kasvien hoitamista sisällä ja näin ollen parantavat elämänlaatua. Pohjoismaissa kasvit saavat vain vähän valoa talvella, ja riittävä valonsaanti on huomioitu tuotteiden suunnittelussa. Valkoiseksi maalattu metalli ja puu sopivat moneen tyyliin, joten tuotteiden avulla viherkasvit ja keittiökasvatukset on helppo sijoittaa luontevaksi osaksi sisustusta. Tuotteet myös suojaavat taso- ja seinäpintoja, sillä ylimääräinen kasteluvesi valuu kaukaloon. Kätevästi kasattavat tuotteet sopivat pieneenkin tilaan.

Vihervalo tuo kesän

Taimikasvatus ja huonekasvit tarvitsevat valoa, jota keväällä on vielä niukasti. Vihervalo tuo yrteille ja huonekasveille kesän. Valon oikea taajuus tekee taimista vahvat ja saa keittiöyrtit tuottamaan satoa. Hyvinvoivat viherkasvit kukoistavat kasvilampun alla. Sisustuksellisen Vihervalon ansiosta niitä voi pitää muuallakin kuin ikkunan edessä. Rakkaimmat kasvit ja tärkeät esineet voi koota olohuoneen tai keittiön pöydälle silmää miellyttäväksi asetelmaksi. Lampun korkeutta voi säätää kasvien koon mukaan, ja tarjottimen puhdistaminen on helppoa. Vihervalopakkaukseen sisältyy kaksi kasvivalopolttimoa.

Ruukkuporras kokoaa huonekasvit

Viherkasvit sisustavat kotia ja luovat tunnelmaa. Ruukkuportaan avulla ne on helppo koota yhteen, jolloin kokonaisuus on samalla näyttävä sisustuselementti. Ruukkuporrasta voi

käyttää tilanjakajana ja myös ikkunan edessä. Porrasmaisen rakenteen ansiosta siinä olevat kasvit saavat tasaisesti valoa. Ruukkuportaassa voi myös esikasvattaa monenlaisia taimia, jotka kevään tullen istutetaan ulos kasvamaan.

Viherseinä hyödyntää valon

Viherseinä sisältää kolme valkoiseksi maalattua alumiinista ruukkupidikettä, joiden avulla voi sommitella kauniita viherasetelmia seinälle. Kasvattaa voi niin valuvia kuin pystykasvuisempia huonekasveja omien mieltymystensä mukaan. Ruukkupidikkeen voi asetella luonnonvalon kannalta parhaalle seinäpaikalle. Näin esteetön näkymä sisältä ulos säilyy, toisin kuin perinteisten amppeleiden kanssa. Tukevat mutta kevyet ruukkupidikkeet suojaavat seinää. Rakenne on keskeltä avoin, joten ruukku tulee siinä kauniisti esiin osaksi sisustusta.

45


Varastoitavaa satoa varten perunapenkkiin valitaan hitaammin kasvavia ja kunnon kuoren kehittäviä myöhäisiä lajikkeita. Teksti: Heidi Haapalahti Kuvat: Seppo Saarentola ja Pekka Nieminen

Kesälajikkeista saa parhaassa tapauksessa korjattua ensisatoa alkukesän juhliin.

Herkkupottuja helposti Kesän maistuvimmat perunat viljellään omalla pihalla tai patiolla. Satoa saa mukavasti jo muutamasta ämpäriin istutetusta siemenperunasta. 46

P

arhaimmat herkkuperunat ovat itse viljeltyjä ja vasta hetkeä ennen valmistusta maasta nostettuja. Perunoiden viljely on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Yrttitarhan laidalle tai perennapenkin kylkeen perustetusta, muutaman siemenperunan kokoisesta pienestä pottumaasta saa kattilallisen tai kaksi täyteen kullankeltaisia, makoisia mukuloita.

Perunan kasvatus alkaa siemenperunoiden hankkimisesta. Jos tarkoituksena on nautiskella heti noston jälkeen syötävää kesäperunaa, valitaan aikainen lajike. Kesälajikkeista saa parhaassa tapauksessa korjata kananmunan kokoista ensisatoa jo juhannusjuhliin. Varastoitavaa satoa varten hankitaan hitaammin kypsyviä ja kunnon kuoren kehittäviä myöhäisiä lajikkeita, jotka nostetaan syksyllä säilöön talven herkkuhetkiä varten.


47


Maukkaita perinneperunoita Vanhat perunalajikkeet ovat katoavia kasviaarteita. Ne säilyvät vain siten, että perunan kotiviljely siirtyy sukupolvelta toiselle. Karjalan Musta Siniviolettikuoristen mukuloiden malto on valkoinen. Melko myöhäistä lajiketta on viljelty erityisesti Itä-Suomessa. Parsaperuna Ikivanhan eurooppalaisen perunan mukulat ovat pitkulaisia ja herkullisuudestaan kuuluisia.

Pariisin tuliainen

Sininen Kongo Melko myöhäisen lajikkeen erikoisuus on syvän sinivioletin värinen malto. Puikula Lapissa viljelty pohjoisen herkkuperuna tunnetaan myös manteliperunana. Etelässä lajike kärsii usein taudeista.

Herkkuperunoiden viljelyllä on vuosikymmenten mittainen historia. 1940-luvulla tohtori Erik Adlercreutz toi Pariisista tuliaisena paperipussillisen perunoita. Kiinteää puikulanmuotoista Belle de Fontenay -ruokaperunaa on viljelty tohtorin suvussa siitä lähtien, ja se on menestynyt Suomen olosuhteissa erinomaisesti.

48

Siemenperunan valinta

Terveen sadon saamiseksi on varminta valita sertifioitua siemenperunaa, joka on käynyt läpi monivaiheisen tarkastuksen. Saman siemenperunan käyttö vuodesta toiseen heikentää satoa, sillä perunaa vaivaavat monet taudit. Hyvät siemenperunat ovat tasakokoisia ja virheettömiä. Niiden idätys sekä aikaistaa että lisää satoa. Idättäminen aloitetaan noin kuukausi ennen istutusta. Sopivissa oloissa iduista tulee lyhyitä ja terhakan tanakoita. Perunat asetellaan laakealle astialle valoisaan ja viileään paikkaan, esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle. Idätysastiaksi sopii myös munakenno, jossa on kullekin mukulalle oma kolo.

Perunan istutusaika koittaa toukokuussa, kun maa on kuivahtanut, lämmennyt ja peruslannoitettu. Tautien välttämiseksi perunamaan paikkaa vaihdetaan joka vuosi. Maahan vedetään kuokalla syvä vako, johon perunat asetellaan reilun parinkymmenen senttimetrin välein. Kumppanuuskasveihin perehtynyt kylvää perunarivin viereen härkäpapua, jonka juurinystyrät keräävät ilmasta typpeä perunoiden hyväksi. Mukulat peitellään vähintään kymmenen senttimetrin multakerroksella, sillä liian pinnassa kasvaneet perunat vihertyvät syömäkelvottomiksi.

Kukinta kertoo sadosta

Pieniä määriä perunoita voi viljellä mukavasti myös parvekkeella tai terassilla.


Ostoslista

Kasvimaalannoite • Luonnonmukainen ja rakeistettu Kasvimaalannoite soveltuu kasvimaan perustamiseen. Lannoitteen runsas orgaaninen typpi ja fosfori edistävät vihannesten ja juuresten elinvoimaista kasvua.

Tuoreella kasvimaamullalla täytetyssä kymmenen litran sinkkiämpärissä on tilaa yhdelle siemenperunalle. Suurempaan astiaan tai vaikkapa suoraan multasäkkiin niitä voi istuttaa useampia. Sadon jouduttamiseksi istutusten suojaksi levitetään alkuun harsoa. Se kerää lämpöä ja tasaa kosteutta. Pian mullasta alkaakin työntyä esiin pontevia, helakanvihreitä perunanvarsia. Kesän aikana avomaalla kasvavia perunoita mullataan muutamaan kertaan, jotta mukuloiden päällä säilyy koko kasvukauden ajan riittävä multakerros. Kuivina kausina perunaviljelmiä on hyvä kastella. Perunan kaunis, lajikkeen mukaan valkoinen, punertava tai sinertävä kukinta on perinteinen merkki siitä, että

Terassilla tai parvekkeella voi viljellä pieniä määriä perunoita. Ensimmäisiä perunoita pääsee maistelemaan parin kuukauden päästä istutuksesta.

herkkusuuta odottaa mullan alla joukko makoisia mukuloita. Jos perunoita riittää varastoitavaksi, perunanvarret katkaistaan pari viikkoa ennen nostoa. Näin perunoihin kehittyy kunnon kuori. Varhaisperunalajikkeet eivät välttämättä kuki lainkaan, mutta satoa on yleensä korjattavissa jo heinäkuussa. Kuopaisu kuohkeaan multaan nostaa esiin täydellisen muotoisia, suussa sulavia mukuloita. Parhaita maailmassa.

Kasvimaamulta • Kasvimaan perusta on luonnonmukainen Kasvimaamulta. Se soveltuu myös kasvihuonekäyttöön ja vihannesten ruukkukasvatukseen. Tiesitkö, että mullan orgaaniset raaka-aineet parantavat maan pieneliötoimintaa ja vähentävät ravinteiden huuhtoutumista? Puutarhamulta • Käyttövalmis Puutarhamulta soveltuu kukkaistutuksille, nurmikon paikkaukseen ja perustamiseen, maanparantamiseen, puiden ja pensaiden istutukseen, vihannesmaalle sekä kasvihuoneeseen. Multa on peruslannoitettu ja kalkittu sekä terästetty kompostilla.

49


q&a

be rg ,K ekk ilä G

Kesäkukkien hoitaminen ja rikkaruohojen vähentäminen ovat aiheita, joista moni toivoo lisää tietoa. Tässä kysymyksiä ja vastauksia kesäkukista ja katteiden käytöstä.

roup

pia vastaa

P uut arha-asiantu

Kysymys: Haluaisin, että kesäkukat kukkisivat ja voisivat hyvin koko kesän. Miten onnistun? Kesäkukiksi kannattaa valita lajeja, joilla on pitkä, koko kesän kestävä kukinta-aika. Runsaaseen kukintaan ja uusien nuppujen muodostamiseen kasvit tarvitsevat hyvää multaa, sopivasti vettä ja tarkoitukseen sopivaa lannoitetta.

Hyvää multaa

Rakenteeltaan ilmava ja pitkävaikutteista lannoitetta sisältävä Kesäkukkamulta on oikea multa kesäkukille. Kesäkukkamullan kastelukiteet imevät vettä ja vapauttavat sitä vähitellen kasvien käyttöön. Mullan ravinteet turvaavat peruskasvun. Sen lisäksi kesäkukille annetaan veteen sekoitettavaa lannoitetta pitkin kesää. Isommassa ruukussa kasvien juuristolla on tilaa kasvaa, mikä näkyy hyvinvoivina kasveina ja kukkaloistona.

Kastelu ja lannoittaminen

Säännöllisyys on tärkeää sekä kastelussa että lannoittamisessa. Kun ottaa tavaksi tarkistaa kastelutarpeen päivittäin, kasvit eivät pääse kuivahtamaan liikaa. Kuivuusstressi aiheuttaa nuppujen putoamista ja kasvu tyrehtyy. Ravinteet kulkeutuvat kasvien käyttöön veteen liuenneina. Kasteluveden mukana annettu lannoite on heti kasvien käytettävissä. Kesäkukkalannoitetta on hyvä antaa usein ja laimeana liuoksena, jopa joka kastelukerralla. Kun lannoitepurkkia säilyttää näkyvillä, sitä tulee käytettyä.

Kerää sadevettä

Sadevesi on ihanteellista kasteluvettä kesäkukille. Se on pehmeää, joten lannoite liukenee siihen helposti. Lämmin, astioissa seisonut ja hapettunut vesi sopii kasveille paremmin kuin kylmä vesi. Jos sadeveden keruu ei ole mahdollista, kannut on hyvä täyttää valmiiksi seuraavaa kastelukertaa varten. Kastele kukat kerralla reilusti niin, että multa kastuu läpikotaisin. Liian märässä mullassa juuret mätänevät. Ruukuissa on hyvä olla reikä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi valuisi pois.

50

Sadevesi on ihanteellista kasteluvettä kesäkukille.

ia aP ntij

lm Ho


Katteiden käyttäminen on ympäristöystävällinen tapa välttää rikkaruohoja.

Kysymys: Miksi kasvien juurelle levitetään katteita? Mitä etuja kivien ja katteiden käytöllä on? Katteiden käytölle puutarhassa on monta hyvää syytä. Katemateriaali valitaan käyttötarkoituksen mukaan pihan väreihin ja tyyliin sopivaksi. Kekkilän valikoimasta löytyy kuorikate, luonnonväreillä värjätyt puuhakkeet sekä erilaiset kivet ja murskeet.

Kaunista ja tyylikästä

Katteilla saa huolitellun ja siistin ilmeen istutusalueille sekä rakennusten seinustoille. Yhtenäiset katepinnat tuovat pihan muodot ja kasvit paremmin esille kuin pelkkä multapinta. Rakennukset ja rakenteet, kuten kiveykset ja terassit yhdistyvät luontevasti ympäröivään pihaan katereunuksen avulla. Katteet ovat luonnonmateriaaleja, ja niiden värit sopivat yhteen kasvien vihreyden kanssa. Huomioi pihan värit ja valitse joko hillityistä harmaista, mustista ja ruskeista sävyistä tai värikkäämmistä punaruskeista. Valkoinen on näyttävä korostusväri puutarhassa.

Vähemmän kitkemistä

Paljas multapinta on erinomainen kasvualusta vaikkapa ilmassa lentäville voikukan siemenille. Jollet erityisesti pidä kitkemisestä, katteiden käyttäminen on ympäristöystävällinen tapa välttää rikkaruohoja. Katepinnalla rikkakasvit itävät huonosti, ja ne on helppo napata pois, kun juuret eivät pääse kiinnittymään tukevasti karkeaan katteeseen. Monivuotisten rikkaruohojen juuret poistetaan maasta ennen katteen levittämistä.

Kuohkea maa

Katepinta pitää koko maakerroksen kuohkeana eikä liettynyttä pintaa tarvitse harata rankkasateen jäljiltä. Maan pieneliöt toimivat koko multakerroksessa, ja ne muuttavat ravinteita kasveille suotuisaan muotoon. Kastemadot viihtyvät ja parantavat maan rakennetta ja kasvien juuristo kasvaa koko multakerrokseen. Tavallisesti juuret eivät kasva kuivassa pintamaassa.

Säästä vettä

Kastelun tarve vähenee, kun maanpinnan kosteus ei pääse haihtumaan. Veden nousu katkeaa karkeaan katepintaan, ja maan vesitalous on paremmin hallinnassa. Kivikkoryhmissä ja kuivissa rinteissä kivikate parantaa matalajuuristen kasvien vedensaantia, sillä vesi tiivistyy niiden pintaan ja palautuu kasvien käyttöön.

KuvaT: laura Mendelin ja veer

Suojaa ja lämpöä

Katekerros hidastaa maan jäätymistä ja suojaa kasvien juuristoa roudalta. Keväisin vaikutus on päinvastainen ja maan sulamisen ajaksi onkin hyvä siirtää kate syrjään. Tummat kivet, kuten liuskekivi ja musta diabaasi, keräävät auringon lämpöä ja lämmittävät maata. Esimerkiksi hitaasti kasvun lähtevät perennat hyötyvät lämmöstä. Kivikate tasaa yön ja päivän välisiä lämpötilaeroja, mikä voi vähentää hallavaurioita. Vaalea kivipinta sopii paahteisille paikoille, sillä se tasaa auringon kuumuutta ja pitää maan viileämpänä. Katetta levitetään noin viiden sentin kerros. Kiviä riittää hieman ohuempi kerros. Katepinta helpottaa puutarhanhoitoa ja on kasveille mitä luonnollisin vaihtoehto.

Puutarha-asiantuntija Pia Holmberg, Kekkilä Group

51


Inspiroidu 54 56 58 60 62 52

Räätälöi Vihervaja

Kekkilän Vihervaja yhdistää kasvihuoneen ja puutarhavajan. Vajan modulaarisuuden ansiosta jokainen voi suunnitella siitä haluamansa kokonaisuuden. Valikoimista löytyy myös valmiita malleja ja lisävarusteita.

S.

Puutarhalle lattia

Pihakivillä ja katteilla luodaan puutarhaan kauniita pintoja ja huoliteltu ilme. Laajasta valikoimasta löytyy monia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin.

S.

Samettinen nurmikko

Kauniin ja käyttöä kestävän Valmisnurmikon voi rullata pihalle vaikka päivässä. Valmisnurmikko on nopea ja helppo tapa loihtia laadukas nurmikko myös vanhan nurmen tilalle. Katso myös nurmikon hoito-ohjeet!

S.

Omaa satoa keittiöön

Kesällä unelma oman keittiöpuutarhan maukkaasta sadosta kasvaa todeksi. Ravinteikkaassa mullassa ja lämpimässä kohopenkissä vihannekset ja yrtit viihtyvät. Hedelmäpuun istuttaja sijoittaa tulevaisuuteen.

Lannoitus & hoito

Keittiöpuutarha

Valmisnurmikko

Kivet & katteet

Koti & Piha

Vinkkejä & ideoita

S.

Lannoite joka paikkaan

Kastelulannoite sopii kaikille kotipihan ja parvekkeen kasveille. Ikivihreiden hoitoon on omat tuotteensa.

S.


4 6 8 0 2

Koko tuotevalikoima verkossa

Uutuudet parvekkeelle Vihervitriini ja Jalallinen viljelylaatikko

Suosittu kasvihuonekaappi Vihervitriini uuden kokoisena ja Jalallinen viljelylaatikko raikkaan valkoisena ovat Koti & Piha -tuoteperheen uutuuksia. Ne muodostavat harmonisen kokonaisuuden parvekkeelle, terassille tai pienelle pihalle. Puusta valmistettu ja valkoiseksi maalattu Vihervitriini sisältää kolme teräshyllyä, joiden paikkoja voi säätää vapaasti. Hyllyjä poistamalla saa tilaa korkeampien kasvien kasvattamiselle. Vitriinin lasit ovat karkaistua turvalasia, ja sen alaosaan voi hankkia pyörillä varustetun laatikon tykötarpeille. Helposti koottava Jalallinen viljelylaatikko sisältää viljelylaatikon, jalat, köynnöstuen, tarvikehyllyn ja kolme viljelytikkua. Viljelylaatikko on valmistettu kotimaisesta männystä, ja sen jalat on sinkitty. Viljelylaatikko sopii mainiosti tilanjakajaksi ja näkösuojaksi.

Nyt versottamaan

Versot ovat terveellistä ja tuoretta syötävää. Lisäksi niiden kasvattaminen on ihanan helppoa. Kokeile! Tee näin: 1. Levitä parin senttimetrin kerros multaa laakealle vadille. Tiivistä tasaiseksi sormilla kevyesti painellen. 2. Kylvä siemenet hajakylvönä ja peitä ohuella multakerroksella. Siemeniä voi liottaa yön yli, jolloin ne itävät varmemmin. Voit kylvää myös kahteen kerrokseen ja jatkaa näin satoa. 3. Pidä kylvös kosteana, mutta älä liian märkänä. Joskus pelkkä sumutuskin riittää. 4. Versotus kestää 1–2 viikkoa lajin, vuodenajan ja valon määrän mukaan. Kun teet uusia kylvöjä tasaisin välein, varmistat tuoreen sadon ruokapöytääsi. 5. Leikkaa satoa säännöllisesti. Versot ovat maukkaimmillaan, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat avautuneet. Siksi kannattaa kylvää pienehköjä määriä kerrallaan.

Vihervitriini 193 x 49,3 x 55,5 cm Sisältää kolme sinkittyä hyllyä. Myös kaksiovisena.

Vihervitriinin laatikko 50 x 41 x 28 cm Ostetaan erikseen.

Jalallinen viljelylaatikko 86,5 x 34,5 x 117 cm Myös puunvärisenä.

Kasvata Vihervitriinissä Katso video

53


Koti & piha

Räätälöi Vihervaja Kekkilä Vihervaja on kasvihuoneen ja puutarhavajan ainutlaatuinen yhdistelmä. Saman katon alla voi viljellä kasveja ja säilyttää puutarhanhoidossa tarvittavia välineitä. Moduuleista koostuva rakenne mahdollistaa Vihervajan räätälöimisen erilaisiin tarpeisiin. Valikoimista löytyy myös valmiiksi suunniteltuja kokonaisuuksia. Vihervaja viimeistellään maalaamalla. Materiaalit: mänty ja karkaistu lasi. Puuosat käsitelty puunsuoja-aineella.

Vihervaja Into (6 m2)

Vihervaja Lepo (10m2)

Vihervaja Oma

Tutustu Vihervajamallistoon ja lataa tarkat kokoamisohjeet sivuiltamme kekkila.fi

Puumoduuli

Lasimoduuli

Pergolamoduuli

12 Kekkilän Koti & Piha -konsepti sai Fennia Prize 2012 -palkinnon.

54

Vihervaja lasipääty

Vihervaja puuväliseinä

Vihervaja puupääty

Lasi- ja puumoduuleista voit koota juuri sellaisen Vihervajan kuin haluat. Ideoinnin apuna kannattaa käyttää valmiita mallejamme. Lasipäätyjen ja -moduulien avulla räätälöit itsellesi sopivan kokoisen kasvihuoneen, jos säilytystilaa on jo tarpeeksi. Puuväliseinän, puupäädyn ja puumoduulien avulla luot itsellesi monikäyttöisen ja tilavan säilytystilan. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, kun kasvihuone jo on, mutta tyylikäs pihavarasto puuttuu. Kaikki Vihervajan moduulit toimitetaan puunsuoja-aineella käsiteltyinä elementteinä erikoislavalla. Pystytyksessä tarvittavat ruuvit ja peltikatto sisältyvät toimitukseen.

Näin kokoat Vihervajan Katso video


Koko tuotevalikoima verkossa

Vihervajan varusteita

Vihervajan hyllyt 60 cm puuhylly, 1 kpl/pkt 30 cm puuhylly, 2 kpl/pkt 30 cm lasihylly, 2 kpl/pkt

Vihervajan mittoihin suunnitellut hyllyt kannattaa tilata samalla kertaa. Kasvihuoneen hyllyt ovat karkaistua lasia.

Viljelylaatikko

Viljelylaatikoilla perustat keittiöpuutarhan helposti. Lämpökäsitellystä puusta valmistetussa Viljelylaatikossa on turvallista kasvattaa syötäviä kasveja. Viljelylaatikko 117 x 80 x 23 cm

Rajauskivi lattiamateriaaliksi Rajauskivillä saat kauniin ja helppohoitoisen lattian Vihervajan kasvihuoneeseen. Rajauskivi on hyvä valinta myös pihakäytävien ja oleskelualueiden pinnaksi, ja muotoilunsa ansiosta sitä on helppo asentaa. Hyvin tasoitettu pohja on tärkeä!

Vihervajan viljelylaatikot

Vihervajaan sopivilla, lämpökäsitellyillä viljelylaatikoilla kasvihuoneen kasvatuspenkit ovat hetkessä valmiit. Pakkaus sisältää kaksi viljelylaatikkoa ja kiilakiinnikkeet. Vihervajan viljelylaatikko 80 x 59 x 23 cm Materiaali: lämpökäsitelty puu Tilaa lisävarusteet mukaan Vihervajan toimitukseen.

Rajauskivi 21 x 14 x 7 cm Materiaali: läpivärjätty betoni Värit: tummanharmaa, vaaleanharmaa ja tiilenpunainen.

55


Kivet & katteet

Puutarhalle lattia Kehäkivellä tyylikkäitä oleskelupaikkoja Kehäkivillä saa rakennettua kauniita ympyränmuotoisia oleskelualueita helposti. Kehäkivi sopii mainiosti yrttitarhan tai pienen pihan nurmikon reunustamiseen. Vesialtaan viimeistelyyn se on tyylikäs vaihtoehto. Näyttävä Kehäkivi auttaa luomaan pihaan selkeitä muotoja ja helppohoitoisia pintoja. Valittavana on kolme eri kokoa, ja materiaalina on tummanharmaa läpivärjätty betoni. Kolmen kehän suuruinen kiveys on halkaisijaltaan 2 840 mm. Tähän tarvitaan 12 kappaletta kutakin Kehäkiven kokoa. Keskikokoinen kiveys on halkaisijaltaan 2 020 mm ja pieni 1 200 mm. Ympyrän keskikiveksi sopii tummanharmaa Askelpolku-laatta. Kiveyksen alle on hyvä tehdä pohjamaan vaatimusten mukainen tasainen ja tiivistetty kiviainesperustus. Lisää ohjeita: kekkila.fi

Uutuus

Kehäkivi Väri: tummanharmaa Pieni: 39,8 x 29,9 x 5 cm Keskikoko: 39,8 x 51,2 x 5 cm Suuri: 39,8 x 72,3 x 5 cm

Askelpolku-laatoilla leikkisiä pintoja Askelpolku-laatoilla on helppo rakentaa eloa ja rytmiä pihalle. Pyöreä muoto mahdollistaa mitä moninaisimpien kuvioiden tekemisen, ja erilaisia laattoja voi yhdistellä luovasti kiveyspinnoiksi ja poluiksi. Laatoilla voi kattaa pihanurmea halkovat tavallisimmat kulkureitit, kuten reitin terassilta kasvimaalle. Luonnollisen näköinen ja elävä polku syntyy, kun yhdistää pieniä ja isoja laattoja. Pihagrillin alle niistä saa tehtyä tasaisen alustan vähällä vaivalla. Askelpolku-laatta on helppo asentaa itse, eikä vaadi suuria pohjatöitä. Materiaali on läpivärjättyä betonia.

Askelpolku Värit: tummanharmaa ja vaaleanharmaa Iso laatta: halkaisija 38 cm Pieni laatta: halkaisija 15,5 cm Reikälaatta: halkaisija 38 cm

Vinkki! Yhdistä Askelpolku-laattoihin Kekkilän Koristekiviä tai Liuskekiveä. 56


Koko tuotevalikoima verkossa

Koristekivet luovat näyttävyyttä Luo pihalle tyylikäs ilme ja korosta pihan muotoja, kasviryhmiä ja kiveyksiä koristekivipinnoilla. Koristekivet sopivat muun muassa kulkuväylien pinnoitteeksi, istutusalueiden katteeksi, kiveysten ja laatoitusten reuna-alueille sekä rakennusten seinustojen huolitteluun. Koristekivistä löytyy paljon vaihtoehtoja. Soinnuta koristekivet pihan värimaailmaan ja tyyliin sopiviksi. Yhdistele eri kiviä harkiten, sillä yhtenäiset, riittävän isot pinnat selkeyttävät pihan ilmettä. Koristekivipinnan alle kannattaa laittaa kivien väriin sopivaa katekangasta. Koristekivissä esiintyy luonnollista vaihtelua niin värisävyssä kuin kivien koossakin. Koristekivi Värit: punainen graniitti, valkoinen gabro, musta diabaasi Käyttö: pihan kulkuväylät, istutusalueet, laatoitusten ja kiveysten reuna-alueet, rakennuksien seinustat, japanilaiset puutarhat Iso Koristekivi Värit: pyöreähköt valkoinen kalsiitti ja harmaa graniitti, litteät grafiitinharmaa ja helmenvalkoinen Käyttö: ruukkuistutukset, kiveysten reunaalueet, puiden ja yksittäiskasvien alustat Liuskekivi Väri: grafiitinharmaa Käyttö: vesiaiheet, istutusalueet, rakennusten seinustat ja ruukkuistutukset Rantakivi Värit: monisävyisiä luonnonkiviä Käyttö: vesiaiheet, pihapolut, istutusalueet

Väripintoja Koristekatteilla Koristekatteet sointuvat kauniisti puutarhan kasvien, rakenteiden ja puupintojen kanssa. Luonnonvärein värjätty puuhake sopii poluille, leikkialueille, keittiöpuutarhaan sekä istutusalueiden kattamiseen. Katteiden käyttö helpottaa puutarhanhoitoa, sillä kitkemisen ja kastelun tarve vähenee. Korkealaatuinen koristekate antaa loistoa istutuksille ja luo pihalle siistin yleisilmeen. Valittavat värit ovat antiikinpunainen, hiilenmusta ja pähkinänruskea.

Koristekate tuo kasvit esille. Koristekate 45 l

Käytä katteita Katso video

57


valmisnurmikko

Samettinen nurmikko Näin asennat Valmisnurmikon Valmisnurmikolla loihdit pihalle samettinurmen päivässä. Se on nopea ja helppo tapa saada laadukas nurmikko uudelle pihalle tai vanhan nurmen tilalle. Tasaisen ja kestävän Valmisnurmikon viljelyssä on käytetty vain parhaita siemenseoksia. Valmisnurmikko pitää asentaa mahdollisimman pian saapumisen jälkeen, koska se ei kestä varastointia. Ennen asennusta on hyvä varata tarvittavat työvälineet ja kastelutarvikkeet. Myös uusi kasvualusta levitetään ja tasoitetaan valmiiksi ja tiivistetään nurmikkojyrällä. Asennus aloitetaan aina pihan perältä, jotta nurmelle ei tulisi turhaa liikennettä. Nurmikko kastellaan perusteellisesti asennuksen yhteydessä. Jatkokastelu on tärkeää nurmikon juurtumiselle. Aluksi kastellaan usein ja vähän kerrallaan. Kastelukertoja harvennetaan ja veden määrää lisätään vähitellen, jotta juurten kasvu suuntautuisi syvemmälle.

Laadukasta multaa

Levitä nurmimatto

Viimeistely

Alkukastelu

Hyvin tasatulle pohjamaalle levitetään reilu kerros laadukasta multaa. Kasvualusta tasataan ja tiivistetään huolellisesti.

Valmisnurmikkorullat rullataan auki niin, ettei synny välejä.

Valmisnurmikon asennus Katso video

Lapset mukaan kasteluun

Ota lapset mukaan hoitamaan puutarhan kastelua. Lapset tykkäävät juosta sadettimen tai vesisuihkun läpi helteellä nurmikolla, ja samalla kastelupuuhat hoituvat kuin leikiten.

58

Nurmikko viimeistellään terävällä veitsellä. Lopuksi Valmisnumikko jyrätään kiinni multapintaan.

Nurmikko kastellaan niin, että pohjamaa on kauttaaltaan märkä, aluksi kolmekin kertaa päivässä. On tärkeää, että nurmikko ei pääse kuivahtamaan.


Koko tuotevalikoima verkossa

Nurmikon hoitotuotteet Hyvin hoidettu nurmikko kestää kulutusta ja on pihan kaunistus. Nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa siinä missä kasvitkin. Kekkilän tuotevalikoimassa on tarvittavat tuotteet nurmikon hoitoon. Nurmikon kalkitseminen on yhtä tärkeää kuin lannoittaminen. Kalkitseminen vähentää maan happamuutta ja parantaa nurmikon kasvua. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla. Nurmikon kalkitsemiseen käytetään Puutarhakalkkia. Helposti levitettävä kalkki on rakenteeltaan murumainen ja kostea, ja se liukenee nopeasti ja vaikuttaa pitkään. Nurmikkoa lannoitetaan säännöllisesti. Nurmikkolannoite on runsaasti typpeä ja kaliumia sisältävä nurmikon erikoislannoite. Typpi turvaa tasaisen kasvun, ja kalium kasvattaa nurmen vahvaksi ja terveeksi. Rautaa sisältävä lannoite parantaa nurmikon väriä. Nurmikkolannoite levitetään nurmikolle mahdollisimman tasaisesti ja kastellaan heti lannoittamisen jälkeen. Kesällä voi tehdä lisälannoituksen, ja kauden lopuksi nurmikko lannoitetaan Syyslannoitteella. Jos nurmikko on sammaloitunut, niin avuksi käy Nurmikon Sammalsyöjä. Se on erikoislannoite, joka hävittää sammaleen ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Levittämisen jälkeen nurmikko kastellaan, tai työ tehdään juuri ennen sadetta. Kuivahtanut sammal haravoidaan ja tarvittaessa tehdään paikkauskylvö. Tiivistynyttä pintamaata voi rikkoa talikolla tai ilmastaa siihen tarkoitetulla laitteella. Näin juuristo saa ilmaa ja ravinteita, ja nurmikko voi paremmin. Ilmastetun nurmikon pintaan voi haravoida Leikkihiekkaa.

Nurmikon hoitaminen Katso video

Puutarhakalkki 7,5 kg, 25 kg Puhdas ja luonnonmukainen marmorirouhe

Nurmikkolannoite 10 kg, 20 kg Rakeinen erikoislannoite nurmikoille

Nurmikon Sammalsyöjä 5 kg Rakeinen erikoislannoite sammaloituneelle nurmikolle

59


keittiöpuutarha

Omaa satoa keittiöön Keittiöpuutarha kasvattaa yhä suosiotaan. Itse viljellyt vihannekset ovat varsinaista lähiruokaa, jonka antimista nauttii koko perhe. Oman maan tuotteissa maku on maukkaimmillaan. Puutarhan perustamisen voi aloittaa vähällä vaivalla. Esimerkiksi yrtit ovat helppoa kasvatettavaa, ja valikoimaa voi lisätä innostuksen kasvaessa. Kekkilän Kasvimaamulta ja Luonnonmukainen Puutarhalannoite ovat parhaita tuotteita keittiöpuutarhan perustamiseen ja hoitoon. Kasvimaamulta on luonnonmukaisesti lannoitettu käyttövalmis multa. Se sopii viljelylaatikoihin, kasvimaan kunnostukseen ja kasvihuoneisiin. Luonnonmukainen Puutarhalannoite on kasviperäinen koko puutarhan riittoisa yleislannoite. Hidasliukoisessa muodossa olevat ravinteet takaavat keittiöputarhan kasveille pitkäaikaisen lannoitevaikutuksen.

Kasvimaamulta 45 l

Luonnonmukainen Puutarhalannoite 10 l

LÄMPÖÄ YRTEILLE Rajauskivistä tehty kohopenkki sopii mainiosti yrttitarhaan. Multa pysyy lämpimänä ja saa kasvit viihtymään. Monet aremmatkin yrtit talvehtivat kohopenkissä hyvin, kun juuristo ei kärsi talvimärkyydestä. Tee kivien alle tasainen perustus, niin onnistut kerralla. Säilö luonnonturpeeseen Kasvimaan sato säilyy kellareissa, parvekkeilla ja kylmiöissä Luonnonturpeessa. Lannoittamaton ja kalkitsematon turve pitää kosteuden tasaisena, joten porkkanat ja lantut sekä muut juurekset säilyvät pitkään mehevinä. Luonnonturpeella on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka estävät varastosairauksien muodostumista. Käyttö: Lado turvetta ja juureksia kerroksittain laatikkoon. Kellarin ilma on usein liian kuivaa juureksille, mutta kannellisessa säilytyslaatikossa oikea kosteus säilyy turpeen avulla. Talvisäilytyksen lisäksi sitä voi käyttää maan happamuuden säätelyyn sekä omien multasekoitusten raaka-aineena. Luonnonturve 65 l

60


Koko tuotevalikoima verkossa

Istuta hedelmäpuu

Puun varusteet -setti sisältää kaikki osat puun suojaukseen.

Laadukkaaseen multaan istutettu sekä oikein tuettu ja suojattu puu saa hyvän alun kasvulleen. Puuta istuttaessa on tärkeää kaivaa tarpeeksi iso kuoppa, perustaa hyvä kasvualusta ja kastella riittävästi. Istutuksen jälkeen puun juuristoalueelle voi levittää Koristekatetta tasaamaan kastelun tarvetta ja estämään rikkaruohojen kasvua.

Puun varusteet

Puu tarvitsee juurtuakseen ja kasvaakseen suojaa ja tukea. Puun varusteet -setissä on kaksi tukikeppiä, sidontaan sopiva tervanauha ja kaksi suojaverkkoa. Pohjamaahan asti lyötyihin tukikeppeihin sidottu puu pysyy tukevasti paikoillaan juurtumisvaiheen ajan. Sidos kannattaa tarkistaa vuosittain, kunnes puu on lähtenyt kunnolla kasvuun. Jänisverkko ja myyräsuoja suojaavat puuta jyrsijöiltä. Istutustyön kruunaa puun nimikyltti, johon voi tallentaa tärkeimmät perustiedot: lajikkeen, istutusajankohdan ja puun istuttajan.

Yleismulta moneen tarpeeseen

Luonnonmukainen Puutarhamulta on yleismulta, joka sopii syötävien kasvien viljelyyn, nurmikon perustamiseen sekä marjapensaiden ja hedelmäpuiden istuttamiseen. Multa on lannoitettu kasviperäisellä luomulannoitteella.

Hedelmäpuun istutus Katso video

Luonnomukainen Puutarhamulta 45 l

Vinkki: Koristekate puun rungon ympärillä suojaa ruohonleikkurilta.

Kekkilä Tehokompostori Kekkilän Tehokompostorilla keittiön biojätteiden kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Tyylikäs tummanharmaa kompostori sopii kotipihalle ja jätekatokseen. Leveä täyttökansi, matala käyttökorkeus ja kätevä, suurikokoinen tyhjennysluukku tekevät Tehokompostorista helppokäyttöisen. Paksu lämpöeristys ja ainutlaatuinen ilmanvaihtojärjestelmä pitävät kompostoitumista yllä kylminäkin vuodenaikoina. Tilavuus 225 l, lisävarusteena 100 litran korotusosa.

Korotusosalla lisää tilavuutta!

Kekkilä Tehokompostori Mitat: 800 x 860 x 740 mm (l x k x s) Rungon materiaali: UV-suojattu polyeteeni Väri: tummanharmaa

61


lannoitus ja hoito

Lannoite joka paikkaan Kastelulannoite sopii kaikille puutarhan ja parvekkeen kasveille. Jauhemaisena se liukenee nopeasti veteen, joten lannoittaminen esimerkiksi kastelukannulla käy vaivattomasti. Veden mukana ravinteet tulevat heti kasvien käyttöön. Pihan kasvit tarvitsevat Kastelulannoitetta touko–elokuussa, jolloin ravinteiden ja kastelun tarve on suurimmillaan. Kesäkukkien lannoitusta kannattaa jatkaa syksyyn saakka, jotta näyttävä ja värikäs kukinta jatkuisi mahdollisimman kauan. Jos lannoite kuivahtaa kovaksi, lisää pieni loraus vettä, anna seisoa yön yli ja sekoita.

Kastelulannoite 0,8 kg ja 2,5 kg Lannoitteen käyttöohje: Lannoite liukenee parhaiten, kun kastelukannu täytetään ensin puoliksi vedellä, lisätään lannoite ja sekoitetaan. Tämän jälkeen kannu täytetään kokonaan vedellä. Kastelulannoitepakkauksissa on mittalusikka ja yksityiskohtaiset ohjeet puutarhakasvien lannoitukseen.

Vinkki! Jos lannoittaminen tuntuu haastavalta, Kastelulannoite auttaa alkuun.

Rakenna Turveharkoilla Turveharkko on helposti muotoiltava, kevyt ja luonnollinen rakennusmateriaali. Se sulautuu kauniisti ympäristöönsä ja sopii hyvin erilaisten muurien ja pengerrysten rakentamiseen. Esimerkikisi pihan rakennetun ja luonnontilaisen osan rajalle harkosta saa tehtyä luontevan rajauksen. Puhdas luonnontuote on valmistettu kuivatusta sararuskosammaleesta. Turveharkko 3 kpl

Rakenna Turveharkoilla Katso video

62


Koko tuotevalikoima verkossa

Havu- ja Rodomulta 45 l

Havu- ja Rodolannoite 0,8 kg Ikivihreiden keväthuolto Alkukevät on usein kuivaa aikaa, joten ikivihreät havut ja kasvit tarvitsevat keväisin huoltoa. Alppiruusut eli rodot ovat pintajuurisia kasveja, joiden alle kannattaa lisätä keväisin kerros Havu- ja Rodomultaa. Ennen mullan levitystä alppiruusujen juuret kannattaa kastella reilusti. Hyvinvoiva juuristo antaa kasvuun uutta puhtia ja saa kasvit kukoistamaan. Lisäksi hyvin alkanutta kasvua voi tukea antamalla kasteluveden mukana Havu- ja Rodolannoitetta.

Myös ikivihreät tuijat ja muut havukasvit kärsivät keväisin kuivuudesta. Reilu kastelu auttaa usein kasveja toipumaan talven rasituksista. Vettä annetaan 20–30 litraa puuta kohden vähitellen imeyttämällä siten, että kasveja kastellaan vähän kerrallaan mutta useamman kerran. Näin vesi varmasti imeytyy juuristoalueelle. Kauniin vihreän värin ikivihreät saavat, kun hyvin kastelluille kasveille annetaan Havu-ja Rodolannoitetta.

Ikivihreät kasvit saa keväällä raikkaan värisiksi kastelulla sekä Havu- ja Rodolannoitteella. Tue perennat

Marjapensastuki sopii mainiosti myös isojen perennojen tukemiseen. Pysyvä tuki perennapenkin kookkaille kasveille, kuten jaloritarikannuksille, säästää vaivaa. Kun keväällä solmii tukeen puutarhanarusta ristikon, kasvien versot kasvavat sen läpi ja pysyvät tukevasti pystyssä kukinnan alkaessa. Tuettuina jalopionien upeat kukat eivät painu maahan, ja kasvusto säilyy ilmavana. Materiaali: Mustaksi petsattua mäntyä.

Marjapensastuki 86 x 86 cm

Perennalannoite 1 kg

63


Juurevaa kasvua K

ekkilän juuret johtavat Karjalaan Sakkolan pitäjän Kekkilän kartanoon, jossa agronomi Mikko Jortikka alkoi viljellä laaja­mittaisesti hyötykasveja. Hyvän sadon varmistamiseksi hän aloitti vuonna 1918 puutarhakasvien lannoituskokeet. Tarkalla tuotekehityksellä Jortikka halusi varmistaa, että kasvit saavat tarvitsevansa ravintoaineet mutta ympäristö ei kuormitu. Poikkeuksellisen runsaat hedelmäsadot herättivät kiinnostusta, ja niin lähtivät Kekkilän lannoitteet ensi kertaa maailmalle vuonna 1924. Kekkilän tuotevalikoima on vuosien saatossa laajentunut, mutta intohimo puutarhanhoitoon on entisellään. Luotamme vankkaan ammattitaitoon ja ennakkoluulottomaan uusien ratkaisujen etsimiseen. Johtavana periaatteenamme on valmistaa korkealaatuisia tuotteita, joilla jokaisen on helppo toteuttaa unelmiensa kodikas piha ja satoisa keittiöpuutarha.

kekkila.fi

Kekkilä kesäopas 1/2013 -Suomi  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you