Page 1

Oswf

Herfst 2019

Ondernemend Súdwest-Fryslân

Joris Hagting van Restaurant Aan de Gracht:

‘Wij gaan voor de wauw!’ Verder in dit nummer: 4 Uitreiking ondernemersprijs Bent u er bij? 12 Meedoen in de Champions League van de scheepsbouw 20 Als eerst ter plaatse

OSWF 0319.indd 1

25-09-19 11:43


Wilt u op de hoogte gehouden worden

Blijf op de hoogte! Download onze gratis app. Handig... privĂŠ en zakelijk.

van actueel nieuws op notarieel gebied? Download via de app store onze app. Wilt u persoonlijk contact? Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTA T RISKA TA ISK NTOOR ISKA ELLEMERS Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers.nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Zorgeloos uw VvE uit handen geven? Benedictus VvE Beheer

Luxe Jachtbetimmering 2D/3D Frezen 3D Scannen Blokroosters Hearekeunst 25

Persoonlijk Betrouwbaar Betrokken Deskundig Ontzorgen

8711 HE Workum 0515 - 542 148 info@visserjachtbouw.nl www.visserjachtbouw.nl

OSWF 0319.indd 2

Almastraat 14 8601 EW Sneek info@benedictus-vvebeheer.nl www.benedictus-vvebeheer.nl !

25-09-19 11:43


Inhoudsopgave 4

Uitreiking ondernemersprijs Bent u er bij?

9

Sociaal ondernemen: iets terug doen voor de maatschappij’.

10 Sociaal werkgeverschap Hoe doet de gemeente Súdwest-Fryslân dat? 12 Meedoen in de Champions League van de scheepsbouw 14 ‘Wij nemen VvE besturen alles uit handen’ 15

‘Wij gaan voor de wauw!’

19 Dividend: nu of niet? 20 Als eerst ter plaatse 22 Koningin Máxima maakt kennis met vakmanschap en innovatie tijdens werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma 23

Winnaarsdiner met Bouwgroep Dijkstra Draisma

24 Wij zijn hét adres voor bouwers” 25

Studenten helpen mkb’ers Súdwest-Fryslân met verduurzaming

26 Ik ga de BV in, maar hoeveel BV’s zijn handig?

Colofon Uitgeverij OF BV i.s.m. Gemeente SWF Bladmanagement Mirjam Brouwer mirjambrouwer@of.nl Advertentie-exploitatie/Administratie OF BV Tussendiepen 21, 9206 AA Drachten Tel.: 0512-366326 Contactpersoon: Jasper van der Sluis (06-46033589) Redactie Tine van Knijff (hoofdredacteur), Team Communicatie SWF, Accountmanagers gemeente Súdwest-Fryslân Fotografie Ed Klijnman Opmaak VDS Crossmedia, Emmen Druk Drukkerij van der Eems

9

12

24

© Copyright 2017. De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 3

3 25-09-19 11:43


Uitreiking ondernemersprijs Bent u er bij?

O

p woensdagavond 27 november reiken we de ondernemersprijs uit. Dit jaar is het thema ‘Sociaal Werkgeverschap’. Bedrijven die bewust bezig zijn met de impact van hun activiteiten op het welzijn van hun medewerkers of de omgeving willen we graag in het zonnetje zetten en een voorbeeld laten zijn voor andere bedrijven. Daarnaast willen we andere bedrijven stimuleren om ook na te denken over dit thema.

Taboe

De prijs

Vaak rust er nog een taboe op om mensen met een beperking aan werk te helpen. Zij hebben het lastig om een baan te vinden op de arbeidsmarkt. Er wordt vaak negatief over gedacht, extra begeleiding, veel ziekte, etc. terwijl dit niet altijd het geval is en het daarnaast ook veel voordelen kan hebben en een positieve werking op de arbeidscultuur en zelfs een positieve beeldvorming kan geven aan het imago van je bedrijf waardoor klanten je bedrijf meer gaan waarderen. Van de 3 P’s van Duurzaamheid wordt aan het onderdeel People de minste aandacht besteed. Terwijl dit zo belangrijk is, zeker ikv de huidige krappe arbeidsmarkt

We hebben inwoners, werknemers en werkgevers van Súdwest-Fryslân opgeroepen om bedrijven die bewust met dit thema bezig zijn aan te melden voor de ondernemersprijs. Dit kon tot 1 september. Een jury beoordeelt alle inschrijvingen en kiest de drie genomineerden. Op 27 november kiezen de ondernemers uit de zaal op basis van de jurycommentaren, de filmpjes en de pitches uit de drie genomineerden de winnaar. De winnaar ontvangt een kunstwerk ter waarde van €2500,- en een mediapakket. Ook de nummers twee en drie gaan niet met lege handen naar huis. De prijzen worden mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO en Ying Media.

Wat is sociaal werkgeverschap? Waar let de jury op bij het beoordelen van de deelnemende bedrijven? - Het bedrijf draagt bij aan een betere maatschappij gericht op het welzijn van mensen en medewerkers. De werkgever heeft oog voor de medewerkers en/of mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, gezondheid, scholing, participatie, schulden;

- Het bedrijf zet zich in om de leefomgeving van mensen te verbeteren.

4 OSWF 0319.indd 4

25-09-19 11:43


De Jury

Anja Kanters, Veel ervaring vanuit ruim 30 jaar DGA van Donkergroen, landelijke top 3 speler op het gebied van vormgeving, realisatie en beheer van binnen- en buitengroen. Met ruim 850 bevlogen vakmannen- en vrouwen actief vanuit 24 locaties in Nederland en Belgie. Bij Donkergroen doen mensen er toe en is inclusiviteit al heel lang onderdeel van onze familiecultuur en mentaliteit. Terug te zien in een groeiend aantal medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt tot 180 man/vrouw op dit moment die bij ons zijn opgebloeid. Grijze cellen en groene vingers en daarbij vinden wij vaak dat doen de beste manier is van denken’.

Ik ben Addy Burghgraef. Vanuit mijn beroep als loopbaancoach bij ‘Flow@Work Ontwikkeling en Mobiliteit’ help ik mensen met vraagstukken op het gebied van werk en loopbaan weer grip te krijgen op hun (werkzame) leven. In de praktijk zie ik dat wanneer er uitgegaan wordt van iemands mogelijkheden in combinatie met talenten, kwaliteiten en intrinsieke motivatie, de kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden. Indien werkgevers hier oog voor hebben en hun beleid hierop afstemmen, ontstaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden om aan het werk te gaan. Uiteindelijk geeft werk voldoening, structuur en een gevoel dat je ertoe doet. Als jurylid kan ik mijn ervaring inzetten om de genomineerde bedrijven te toetsen. Aspecten als het daadwerkelijk in gesprek gaan met medewerkers en het afstemmen op hun behoeftes zijn van essentieel belang om duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 5

5 25-09-19 11:43


BENIEUWD WAT MORGEN BRENGT?

De invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en big data in de toekomst is onvoorspelbaar. Daarom is een goed beeld van jouw ondernemersperspectief goud waard. Wij maken tijd en bieden inzicht. Want met een heldere kijk op morgen lacht de toekomst je toe.

BENTACERA.NL

Vuur

Als het startschot klinkt, duiken we in het diepe. We bijten ons vast in het doel. Water kan ons vuur niet blussen, want wij lopen letterlijk het vuur uit de sloffen om aan uw wensen te voldoen, omdat we vakidioten zijn. We houden van ons werk en laten het vuur in ons branden om van het vonkje een vlam te maken: van idee tot tastbaar product. Welkom bij Van der Eems.

VANDEREEMS.NL EASTEREIN / HEERENVEEN

OSWF 0319.indd 6

25-09-19 11:43


Renate Westdijk is eigenaar van Enwestdijk. Renate is zeer betrokken bij de thema’s arbeidsmarkt, diversiteit & impact ondernemen. Zij draagt bij aan deze onderwerpen in haar zakelijke opdrachten en maatschappelijke rollen. Zij is bestuurslid van bestuur VNO NCW MKB Noord regio Fryslân, lid van SER Noord Nederland namens MKB Noord en lid van Impact Noord. Haar motto ‘Nee is geen optie, anders mag’ is de rode draad door haar leven.’ ‘Iedereen heeft toegevoegde waarde en kan van toegevoegde waarde zijn! Daarom is het zo enorm belangrijk om sociale werkgevers in de schijnwerpers te plaatsen. Deze sociale werkgevers bieden mensen met bijzondere talenten kans op werk en bieden hun medewerkers kans op werkgeluk. En dit werkgeluk “betaalt” zich uit in onze samenleving.

Ik ben Hendrik Anjema, 47 jaar en woon met mijn vrouw en dochter in Britsum. Ik werk sinds mei 2019 als HR Manager bij Ventura Systems C.V. in Bolsward. Ventura Systems is de beste busdeurleverancier van de wereld. Onze deursystemen verwelkomen elke dag miljoenen mensen in bussen over de hele wereld. Dit alles wordt geregisseerd vanuit onze hoofdvestiging in Bolsward. Het begon 25 jaar geleden allemaal aan de keukentafel, maar is inmiddels een bedrijf met circa 200 medewerkers en vestigingen in de UK, USA, Hong Kong en Australië. Voor Ventura Systems was ik werkzaam bij Empatec, een ambitieus sociaal werkbedrijf in onder andere de gemeente Súdwest-Fryslân. Ik heb daar van dichtbij meegekregen hoe mooi de samenwerking is tussen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en bedrijven. Vanuit dat sociale aspect kijk ik graag naar bedrijven.

Ik ben Bart Hakbijl, 55 jaar en werkzaam bij Holiday Ice te St. Nicolaasga als Directeur Operations. De Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân is het jaarlijkse podium waar bedrijven zich kunnen presenteren. Dit jaar op het thema “sociaal werkgeverschap”. Een belangrijk thema. Want bedrijven zijn onderdeel van de samenleving, dat zijn u, ik en “al die anderen”. Ik zet mij graag in om als jurylid een bijdrage te leveren om dié bedrijven het podium te geven die zich bovengemiddeld inspannen om ook “al die anderen” onderdeel van hun bedrijf te laten zijn.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 7

7 25-09-19 11:43


Aannemingsbedrijf Weg- en Waterbouw

Stienstra & Van der Wal-IJlst ISO en

Flexlocatie MiXL brengt ondernemers verder! Hoe we dat doen? Wij bouwen met elkaar aan een sterke ondernemers community in onze regio.

Ook kunt u bij ons terecht voor: • Remmings- en geleidewerken • Stalen damwanden • Haven aanleg en steigerwerk • Houtleverantie • Diverse typen walbeschoeiingen • Houten bruggen Voor informatie en/of een vrijblijvende offerte kunt u altijd contact met ons opnemen.

S&W

it

& kwalite iligheid Waar ve samengaan nauw

erd

certifice

VCA ge

Aannemingsbedrijf Weg- en Waterbouw Stienstra & Van der Wal Rogmolewei 6, 8651 EP IJlst Tel. 0515-533243, Fax 0515-531362 info@stienstra-vanderwal.nl www.stienstra-vanderwal.nl

MiXL biedt: • goede werk- en trainingsruimten • kennis- en inspiratiesessies MiXL • ontvangstruimte voor klanten • een groot netwerk in de regio

helpt ondernemers met de groei van hun bedrijf. Hoe wij dit doen? Wij hebben: Wil jij ook vooruit met je onderneming? • goede werkplekken en kantoorruimte Kom gratis proefdraaien en ervaar hoe wij werken. • En check onze activiteitenkalender op www.mixl.nl. •

• GROEI-trainingen

voor ondernemers MiXL - werken - leren - trainen - groeien

MiXL zit aan het Martiniplein in Sneek. rechts naast de Rabobank. • 8601 eg sneek t 06 2410 4162 e info@mixl.nl i mixl.nl @mixlsneek mixlsneek

J O N G E N E E L . N AT U U R L I J K G O E D.

VELGEN POEDERCOATEN EEN PERFECT EN DUURZAAM RESULTAAT De Marne 29d | 8701 PV Bolsward t 0515 – 57 46 47 | develgencoater.nl

W W W. JONGE NE E L .NL

Jongeneel corp adv 91x134-drw.indd 1 OSWF 0319.indd 8

26-11-15 10:27 25-09-19 11:43


Sociaal ondernemen: iets terug doen voor de maatschappij’. Ondernemers binnen onze gemeente zijn al goed bezig op het gebied van sociaal ondernemerschap. In de toekomst moeten we echter nog meer inzetten op de duurzame ontwikkelingsdoelen. Wereldwijd zijn we bezig met het beschermen van onze aarde. Dit houdt niet alleen in dat we moeten inzetten op nieuwe vormen van gebruik van onze aarde, maar uiteindelijk draait alles om de leefbaarheid van mensen op deze aarde. Geef mensen een kans en kijk niet naar wat ze niet kunnen, maar vooral naar wat ze wel kunnen en hoe kun je deze kwaliteiten benutten. ‘Social return’ betekent letterlijk “iets teruggeven aan de maatschappij”. De gemeente Súdwest-Fryslân wil bij het inkopen van goederen of diensten dat de leverancier of de opdrachtnemer een deel van de opdrachtwaarde investeert in het creëren van extra werkgelegenheid, werkervaringsplekken of het verbeteren van arbeidsparticipatie. “De gemeente heeft hierin een voorbeeldfunctie en dat nemen we erg serieus”, zegt wethouder Stella van Gent. “Want wij vinden het van groot belang om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen naar werk. Zo doen mensen relevante werkervaring op, waardoor de kansen op regulier werk worden vergroot.” Dankzij deze aanbestedingen konden het afgelopen jaar 28 mensen aan werk worden geholpen. De grootste aanbesteding met een social returnverplichting is de centrale huisvesting van de gemeente. “Dit wordt uitstekend opgepakt door Bouwgroep Dijkstra Draisma”, zegt Van Gent. “Het gaat om een bedrag van

210.000 euro. Het heeft al veel werkgelegenheid geboden aan mensen uit de doelgroep.” Hoe serieus de gemeente ‘sociaal ondernemen’ en ‘social return’ neemt, blijkt ook uit andere cijfers over het afgelopen jaar. Zo bood de gemeente zelf aan 154 mensen social return-activiteiten aan. De herkomst van deze mensen zijn heel divers. Van Wajongers (jonggehandicapten onder de dertig) tot WW’ers, en van bijstandsgerechtigden tot mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en hun weg terug zoeken in de maatschappij. Daarnaast zijn er bij de gemeente enkele tientallen mensen aan het werk dankzij de samenwerking met sociaal werkbedrijf Empatec. Daarbij gaat het om werknemers in de groenvoorziening, de schoonmaak en de brugbediening. “Al met al is het een hele groep mensen die we kansen hebben geboden, waardoor hun afstand tot de arbeidsmarkt is verkleind of zelfs opgeheven”, zegt Van Gent. “En dat blijven we doen. Het is goed om te zien dat in onze gemeente een groeiend aantal ondernemers die handschoen oppakt.”

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 9

9 25-09-19 11:44


Sociaal werkgeverschap Hoe doet de gemeente Súdwest-Fryslân dat? D

e gemeente Súdwest-Fryslân heeft ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Herre Hoekstra (60) en Martijn Otten (24) zijn twee van hen.

Herre Hoekstra Koffie en thee ‘in stijl’

Herre Hoekstra was al op achttienjarige leeftijd werkzaam bij het werkvoorzieningsschap Finkenburgh, het tegenwoordige Empatec. Hij heeft momenteel een jaarcontract bij ‘afdeling facilitair’ van de gemeente Súdwest-Fryslân, waar hij de koffie en thee verzorgt tijdens vergaderingen. Hij hoopt dat dat wordt omgezet in een vaste betrekking. “Met leren vlotte het niet zo bij mij” legt hij uit. “Ik wilde graag aan het werk, maar ik wist niet goed in welke richting en had bovendien geen enkel diploma. Via de sociale werkvoorziening heb ik veel kansen gekregen.”

Detachering bij bedrijven “Zo heb ik gewerkt op de facilitaire afdeling van de Rabobank, bij het Woudagemaal, bij het Fries Scheepvaart Museum. Daarna werd ik invaller bij het bedrijfsrestaurant van de gemeente Sneek. En ik dacht toen al stiekem bij me zelf: ‘Stel je voor dat ze daar iemand nodig zouden hebben voor de koffie en thee, zeg maar een soort hospitality medewerker. Dat vond ik mij eigenlijk op het lijf geschreven. Mijn kans kwam in het nieuwe gemeentehuis aan de Marktstraat 8, zodat ik daar nu de koffie en thee verzorg bij vergaderingen. Ik vind dat je dan een beetje representatief voor de dag moet komen, dus in pak, mooi gestreken overhemd en stropdas. Wanneer ik een vraag heb kan ik terecht bij mijn coördinator, Piet Klaaren van de gemeente.” Piet: “Herre is een waardevolle medewerker geworden, een visitekaartje voor de gemeente met zijn representatieve voorkomen. Hij is zelfbewust, weet dat hij grenzen heeft, maar weet daar heel goed mee om te gaan. Hij is nauwgezet, werkt zelfstandig en is een prettige collega.”

10 OSWF 0319.indd 10

25-09-19 11:44


Martijn Otten ondersteunt de afdeling facilitair Martijn Otten is 24 jaar en al zes jaar werkzaam bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Hij heeft een vorm van autisme en heeft op het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) in Leeuwarden gezeten. Tijdens die periode kon hij stagelopen bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Vanuit die stageperiode en de begeleidende job coach van Detacheringsbureau Stam is Martijn uiteindelijk bij de afdeling Facilitair bij de gemeente in vaste dienst gekomen. “Ik doe de ‘externe postronde’. Daarbij breng ik de post, die op een centraal punt in Sneek

binnenkomt, naar de vestigingen in Bolsward, IJlst en het kantoor aan de Oude Oppenhuizerweg. Ik zet de containers buiten, ik teken de auto’s af. Als ik tijd over heb help ik nog even mee bij de interne postronde. Ik zorg dat de voorraad op kantoren wordt aangevuld. Kortom, ik doe een heleboel ondersteunende taken voor de facilitaire afdeling.” Zijn coördinator bij de gemeente is Karin Vermeeren. “Ik heb Martijn nu een jaar of vier meegemaakt” blikt ze terug, “En ik heb hem duidelijk zien groeien. Hij is autistisch en dat houdt in dat hij dingen op een hele gestructureerde manier voor zichzelf organiseert. Dat vergt zowel van hemzelf als ook van de medewerkers een stuk discipline. Ik heb hem de afgelopen jaren van een vrij in zichzelf gekeerde jongen zien groeien naar een gewaardeerde collega en leuke jongeman.”

Ook voor uw bedrijf? Sociaal werkgeverschap levert niet alleen winst op voor de samenleving, maar ook voor uw onderneming. Het is een kans om vacatures in te vullen, het verbetert het arbeidsethos bij de medewerkers en het verbetert uw imago. Daarnaast voldoet u aan uw verplichting afgesproken in het sociaal akkoord. En het kan financiële voordelen opleveren. Wilt u ook meer doen met sociaal ondernemerschap? U kunt gratis advies krijgen van het ‘Werkgevers-servicepunt’ van het UWV, Pastiel of ABN AMRO. Aanmelden kan via startpunt@sudwestfryslan.nl.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 11

11 25-09-19 11:44


Yacht Builders Academy timmert gestaag aan de weg

Meedoen in de Champions League van de scheepsbouw

S

inds 2017 is vanuit Sneek Yacht Builders Academy actief. Een initiatief van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Doel: meer jongeren en zij-instromers opleiden tot scheepsbouwer. En dat is belangrijk, want de economie kreunt onder het tekort aan technisch personeel en dat geldt zeker ook voor de maritieme techniek. Met Yacht Builders Academy heeft de gemeente Súdwest-Fryslân iets speciaals in huis, want alleen in Rotterdam is nog een soortgelijke opleiding te vinden. Jongeren van het vmbo, mbo en hbo worden met behulp van Yacht Builders Academy klaargestoomd voor een mooie baan in de scheeps- en jachtbouw. Maar Yacht Builders Academy doet méér, zo blijkt uit een klein rondje door de regio. “Het is voor de Nederlandse economie een uitdaging om jongeren te verleiden een technische opleiding te kiezen”, aldus Wietse Schuitema, die als directeur van ROC Friese Poort in Sneek een belangrijke rol heeft binnen Yacht Builders Academy. “En omdat dit probleem ook in de jachtbouw speelt hebben we in 2017 besloten om er een speciaal samenwerkingsverband voor op te richten. Doel: meer instroom, maar ook zorgen dat de kennis van de instromende jongeren beter aansluit bij wat de sector wil.” Collega en Programmamanager Meine Scheweer: “En dat is precies waarom het zo goed is dat het een gezamenlijk initiatief is van overheid, onderwijs, maar ook bedrijfsleven. De ondernemers vertellen ons waar behoefte aan is en ze voeden onze opleidingspakketten ook met informatie. De diverse opleidingen die je nu bij ons kunt doorlopen bieden zo een goede garantie op een soepele instroom naar een mooi beroep.”

Groei Over de resultaten tot nu zijn de heren tevreden, al kan het altijd beter. Scheweer: “Wij zien dit jaar een mooie groei. Inmiddels hebben zich 60 mbo-studenten bij ROC Friese Poort aangemeld en ook 41 hbo studenten bij NHL Stenden en dat zouden er meer mogen zijn. Dat is onze grootste uitdaging; kritische massa krijgen. Met meer volume wordt alles gemakkelijker, krijgen we meer spek op de botten, kunnen we het specialistische docententeam uitbreiden en meer samenwerkingen aangaan.” “Helemaal mee eens”, stelt Schuitema. “Meer instroom is welkom. Daar doen we dan ook alles aan. Niet alleen proberen we samen te werken met de Port of Amsterdam, waar toch veel scheepsbouw is geconcentreerd. Dat zou in het studiejaar 2020-2021 tot een concrete samenwerking kunnen leiden. Ook voeren we gesprekken met de marine in Den Helder om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Verder zijn we actief bezig bij evenementen, zoals het Werkfestival te Sneek en begin volgend jaar op Boot Holland.” Scheweer: “Het is wel fijn om te zien dat we op stoom komen met groei van het aantal studenten, maar ook steeds meer bedrijven die gaandeweg het proces mee zijn gaan doen.”

Computertechnieken Een van die bedrijven is Visser Jachtbouw in Workum. Een familiebedrijf, waar tegenwoordig Afke Visser, dochter van de oorspronkelijke oprichter samen met broer Daniel de scepter zwaait. De zaken gaan goed, zo stelt Visser, maar ook het bedrijf uit Workum kampt met de uitdaging om goed personeel te vinden. “Wat ons onderscheidt is dat wij de nieuwste computertechnieken, zoals 2D- en 3D-werk en computergestuurd frezen gebruiken bij het maken van mooie ambachtelijke producten. Wie bij ons aan het werk wil zou dus eigenlijk die

12 OSWF 0319.indd 12

25-09-19 11:44


affiniteit met het ambachtelijke moeten hebben, maar ook goed thuis zijn met de nieuwste computertechnieken. We hopen samen met Yacht Builders Academy de ambachtelijke kennis door te geven aan de volgende generatie en we zoeken naar mogelijkheden om dit te combineren met de technieken van deze tijd.”

Champions League Dat de aanwezigheid van Yacht Builders Academy voor een waterrijke gemeente als Súdwest-Fryslân een mooie parel is moge duidelijk zijn. Wethouder Maarten Offinga benadrukt dat Yacht Builders Academy niet alleen een defensieve, maar vooral ook offensieve motivatie kent. “Natuurlijk, dat tekort aan technisch personeel speelt breed. En als gemeente investeren we fors om dat op te lossen. Met Yacht Builders Academy, maar bijvoorbeeld ook door onze steun aan de Stichting Technolab SWF, waarmee kinderen al heel vroeg op de basisschool op een aantrekkelijke manier in aanraking worden gebracht met techniek. Maar we zien Yacht Builders Academy ook als een offensieve stap; een middel om in deze regio toptalent te kweken en vast te houden. Als het gaat om scheepsbouw willen we internationaal de Champions League spelen. En dan moet alles goed zijn; van doorvaarbare sluizen bij Kornwerderzand tot onderwijs en van een meewerkende gemeente tot bedrijven die kennis willen delen. Dat is waarom ik zo blij ben dat de drie O’s (onderwijs, overheid, ondernemers, red.) heel mooi in dit project vertegenwoordigd zijn.”

Kippenvel Een goede opleiding, prima carrièrekansen. En toch lukt het alleen in kleine stapjes om jongeren te interesseren voor een technische opleiding. Volgens Afke Visser schuilt daarin ook een maatschappelijke uitdaging. “Dienstverlening, dikwijls volop geautomatiseerd, heeft de afgelopen decennia een enorme groei doorgemaakt. Daarmee is het creëren van mooie dingen een beetje naar de achtergrond geraakt. Maar ik zie daar wel een revival komen. In deze drukke tijden van stress en burn-outs zullen mensen denk ik in toenemende mate

weer ambachtelijke beroepen leren waarderen, zeker wanneer die maak-industrie tegelijkertijd wél met de tijd mee gaat. Het is gewoon heel mooi om iets tastbaars te maken.” Scheweer beaamt deze woorden volmondig: “Dat is precies wat ik zo mooi vind aan Yacht Builders Academy. We werken aan bijzondere projecten; van een volledig duurzame sloep, tot een Vikingschip, op basis van originele bouwtekeningen. Ik krijg er soms kippenvel van als ik zie wat dit met jongeren doet, op het gebied van inspiratie en zelfrespect.”

yachtbuildersacademy.com sudwestfryslan.nl visserjachtbouw.nl Herfst 2019

OSWF 0319.indd 13

13 25-09-19 11:44


Benedictus VvE Beheer:

‘Wij nemen VvE besturen alles uit handen’

V

an een aannemer laten komen voor kapotgemaakte postkasten, tot de juiste stukken aanleveren bij een notaris: een VvE beheerder ontfermt zich over allerhande zaken. Robert Benedictus heeft het er zelfs zo druk mee, dat hij er wel een professionele beheerder bij zou willen hebben. Benedictus VvE Beheer is een jong bedrijf, dat acteert naast het bouwkundig adviesbureau dat Benedictus eveneens bestiert.

“In 2012 startte ik Benedictus Bouwkundig Adviesbureau. Het VvE Beheer kwam erbij omdat ik steeds vaker door besturen van VvE’s van appartementencomplexen gevraagd werd technische ondersteuning te bieden. Ik besloot dit technisch beheer professioneel aan te bieden. Door iemand in de arm te nemen voor de administratie en financiën, kon ik twee bedrijven laten groeien en zelf het technische deel voor mijn rekening nemen.”

Maar wat houdt het in, VvE Beheer? “Wij verzorgen, naast de administratie en financiën, ook het technisch beheer en onderhoud van appartementencomplexen. Elke VvE heeft een onderhoudsfonds en een meerjarenplanning waarin bijvoorbeeld schilderwerk is opgenomen. De VvE zet elk jaar geld opzij voor groot

onderhoud en van dit geld in het onderhoudsfonds organiseren wij dat het periodieke onderhoud wordt gedaan. Daarnaast zorgen we er ook voor dat de energiekosten betaald worden en bijvoorbeeld liftcontracten vernieuwd worden. Eens in de vijf jaar actualiseren we deze onderhoudsplanning.”

Kunnen VvE besturen dit zelf niet regelen? “Vve besturen hebben vaak geen tijd, maar ontberen ook vaak de benodigde expertise. Zij willen dat het onderhoud goed gebeurt, zodat zij er geen omkijken naar hebben. Wij nemen hen dit graag uit handen.”

Ben je hier dagelijks druk mee? “Vaak wel. Het werk is heel divers en varieert van ingepland onderhoud regelen tot calamiteiten oplossen: zo zijn er laatst door vandalisme postkasten kapotgemaakt op één van onze complexen. Wij handelen dan alles af met de verzekering en zorgen dat er een aannemer komt.” Bij reguliere klussen zoals schilderwerk maakt Benedictus het bestek, zorgt hij voor de aanbesteding en houdt hij de startbespreking met de aannemer. “Dankzij mijn technische achtergrond kan ik de werkzaamheden ook goed beoordelen en de eindoplevering verzorgen.”

Maar Benedictus zorgt er ook voor dat het ledenbestand actueel is, dat alle stukken actueel blijven, dat de VvE bijdrage geïnd wordt bij de bewoners, dat betalingen gedaan worden, storingen opgelost worden… Benedictus lacht: “Ja, het is veel werk. Het zou fijn zijn als we er een parttime VvE beheerder bij kunnen krijgen, dan kunnen we de werkzaamheden verdelen. We beheren inmiddels zestien VvE’s.” Beschikbaarheid is één van de belangrijkste zaken voor een beheerder. “Persoonlijk benaderbaar zijn is van groot belang en wil ik zelf ook graag bieden. Er zijn nu eenmaal weleens calamiteiten, dan moet je er gewoon zijn en zaken regelen.”

Hoe weten bestuur en bewoners wat er gebeurt? “De VvE’s betalen per jaar een beheervergoeding en kunnen – naast persoonlijk contact – ook online alles bijhouden. Daarvoor loggen ze in bij een online portaal, waarin alle gegevens van het complex en de appartementen staan en ook meldingen kunnen worden gedaan. Bij bijvoorbeeld verkoop of aankoop van een appartement zorgen wij er bovendien voor dat vanuit dat systeem de notaris of makelaar alle benodigde stukken krijgt. Ja, ook dat hoort bij het beheer. Die diversiteit maakt het juist ontzettend leuk.”

14 OSWF 0319.indd 14

25-09-19 11:44


Joris Hagting van Restaurant Aan de Gracht:

‘Wij gaan voor de wauw!’ T

erwijl we met eigenaar Joris Hagting in een ‘smûk hoekje’ van onze koffie genieten en vragen naar het geheim van zijn succesvolle onderneming, gebeurt er om ons heen van alles. Volop bedrijvigheid in en om Restaurant Aan de Gracht aan het Grootzand in Sneek. Én gezelligheid. “Wij passen graag goed op onze gasten: we bieden goed eten en drinken in een gezellige sfeer”, aldus Hagting.

“Toen we drie jaar geleden begonnen was het een kwestie van heel hard werken en iets moois opbouwen. Nu weten we heel goed wat we

doen”, glimlacht de trotse eigenaar. ”Van een romantische avond voor twee met een zesgangendiner tot een winterbarbecue voor zeventig mensen, van een buffet voor een feest op locatie tot een professionele zakenlunch: regelen we graag, en alles daar tussenin.” Hagting en zijn vaste kern van tien werknemers draaien hun hand er niet voor om. De Sneekweek, en eigenlijk de hele zomerperiode, daar moeten veel horecaondernemers in Sneek het van hebben. “Maar ook in de drukte maken we nog zelf onze mayonaise, ook al verklaren collega’s me soms voor gek.” Het is Hagtings stokpaardje: liefst alles vers serveren, en graag met een twist. “Lokale producten gebruiken wij niet omdat het hip is: er zijn gewoon ontzettend goede producten te krijgen. Een mooi gerecht met vlees van het Fries weiderund, of een schnitzel van Gaasterlands varken, met groente van onze eigen tuin bij Sibrandabuorren, dat is toch ontzettend leuk? Vasthouden aan kwaliteit is nummer één, of het nu druk of rustig is.” Kwaliteit zit ook in gastvrijheid. “Ik heb een team van vakidioten: wij genieten ervan om het mensen naar de zin te maken.” De zaak is niet groot en dat maakt de sfeer intiem en persoonlijk:

je voelt je er snel thuis, dat merken wij ook tijdens ons gesprek. Door de open keuken zien we de kok verse groenten snijden en één van de gastheren een bestelling klaarzetten. “Iedereen voelt zich hier welkom, zowel gasten uit de regio als toeristen die op zoek zijn naar een kwalitatief goede maaltijd voor een eerlijke prijs.” Hagting heeft zich moeten bewijzen in Sneek. “Maar nu hebben we één van de betere zaken, met een naam waar je niet meer omheen kunt.” Hij durft dat te zeggen omdat hij de beoordelingen van zijn gasten kent: die volgen vaak meteen na de maaltijd. “Daar kan ik echt van genieten. Als we leuke dingen serveren zoals biefstukpuntjes gemaakt van de allerbeste biefstuk, met een zelfgemaakte saus van eigen receptuur, en bietjes en salade van onze eigen tuin: dan hoor ik heel graag die ‘wauw!’. Dan weet ik: dit is next level, hier doen we het voor. Genieten, toch?” Dat kunnen we alleen maar beamen. Terwijl we het gesprek afsluiten en via het zonovergoten terras de zaak verlaten, zien we dat de net vers gesneden groenten op de borden van een paar vroege lunchgasten zijn beland. Het is goed toeven, hier Aan de Gracht.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 15

15 25-09-19 11:44


Verkeersmaatregel Gemeente Súdwest-Fryslân op bedrijventerrein Houkesloot. Verkeersmaatregel Gemeente Súdwest-Fryslân op bedrijventerrein Houkesloot.

Als VOS willen wij u graag informeren over de verkeersmaatregel die de Gemeente Súdwest-Fryslân neemt op bedrijventerrein Houkesloot. De verkeersmaatregel is bedoeld om het verkeer vanaf de A7 uit richting Joure te ontlasten. De korte afrit kan in de spits het verkeer niet verwerken.

De maatregel

Verkeer komend vanuit het centrum (Oppenhuizerweg) richting Leeuwarden en Industrieterrein Houkesloot, Lorentzstraat moet omrijden via de rotonde richting Van der Valk Hotel. De directe afslag op de rotonde wordt door de gemeente. In eerste instantie betrof het een tijdelijke maatregel van 28 augustus t/m 11 september. Het is een reëel gevaar dat de tijdelijke maatregel wordt omgezet in afsluiting die mogelijk jaren gaat duren. Het valt ernstig te betwijfelen of de maatregel effectief is. Immers het verkeer kruist nu niet alleen de afslag vanuit Bolsward/Amsterdam maar ook het verkeer vanaf de A7.

Mening VOS

De VOS heeft aangegeven te pleiten voor een proef met flexibele matrix-waarschuwingsborden direct na het aquaduct in combinatie met toevoerdosering op de rotonde en een verlaging van de maximumsnelheid op de rotonde. Dit zal de verkeersveiligheid significant kunnen verbeteren en de doorstroming bevorderen, zonder de nadelen van het afsluiten van de rotonde. Voor een structurele oplossing zal de afrit vanuit richting Joure in ieder geval verlengd moeten worden. Eventueel zou een extra afrit vanaf de A7 ter hoogte van de kruising van de Lorenzstraat met de Edisonstraat een oplossing bieden voor (vracht) verkeer dat Industrieterrein Houkesloot als bestemming heeft of richting Oppenhuizen moet. Hiermee kunnen de beide rotondes, waar het nu allemaal om gaat, sterk ontlast worden. Het effect zal waarschijnlijk vele malen effectiever zijn dan de nu voorgestelde maatregel. Als bestuur van de VOS hebben wij de gemeente verzocht ons te informeren over de resultaten van deze test en ons als direct belanghebbende te betrekken bij de te nemen verkeersmaatregelen.

OSWF 0319.indd 16

25-09-19 11:44


Enquête keurmerk voor veilig ondernemen Dankzij de samenwerking tussen de gemeente, politie, brandweer en Vereniging Ondernemend Sneek verbeteren wij de veiligheid op de bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen ’t Ges, Houkesloot en De Hemmen zijn daarom sinds 2007 in het bezit van het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen.

Vul de enquête in

Om het keurmerk te mogen behouden worden wij eind 2019 getoetst door de KIWA. Hier hoort onder andere een enquête bij. Door het invullen ervan draagt u dus rechtstreeks bij aan het behalen van het certificaat voor uw bedrijventerrein! De uitkomsten van de vragenlijst zijn van invloed zijn op de maatregelen die genomen gaan worden in de komende drie jaar. De enquêtegegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Wij roepen daarvoor de ondernemers van bedrijventerreinen ’t Ges, Houkesloot en De Hemmen op de enquête in te vullen. Deze enquête kunt u terugvinden op www.ondernemendsneek.nl.

Flessenlabel nieuwe leden Vereniging Ondernemend Sneek is blij met alle leden. Bestaande en nieuwe. Maar om onze nieuwe leden zich extra welkom te laten voelen ontwikkelde onze communicatiecommissie een eigen flessenlabel. Op de foto zien we Ferry Redschaad van de V.O.S. het eerste exemplaar overhandigen aan Petrus van der Pol van Van der Pol industriële automatisering.

Waarom lid worden van Ondernemend Sneek?

Petrus over zijn motivatie om zich aan te melden bij V.O.S.: ‘Ik ben lid geworden van Ondernemend Sneek, omdat ik overtuigd ben dat je als collectief sterker staat en meer voor elkaar krijgt. Daarnaast vind ik het contact met je medeondernemers belangrijk, omdat dit kan leiden tot nieuwe ideeën en samenwerkingen.’

‘Ik ben lid geworden van Ondernemend Sneek, omdat ik overtuigd ben dat je als collectief sterker staat en meer voor elkaar krijgt.’ Andere nieuwe leden: Schildersbedrijf Fa R. Silvius & Zn., SW Base Systems, Overwijk Metaalbewerking, The Imagineers, Meubelfabriek de Valk, vanNienke sieraden, Original Stroopwafel, Marijke huizenga Tuinontwerp & Advies en Wierda Design.

Nog geen lid? Meld je dan snel aan via ondernemendsneek.nl of scan de QR code.

Volg ons op Social Media!

www.ondernemendsneek.nl

OSWF 0319.indd 17

25-09-19 11:44


BETROKKEN, GEDREVEN EN DOORTASTEND

MIDDELZEE MOTOREN

Bedient zowel de zakelijke, als de particuliere markt op verschillende rechtsgebieden:

Officieel Volvo Penta Center • In- en verkoop scheepsmotoren • Verkoop originele Volvo Penta delen • Reparatie en revisie van motoren, keerkoppelingen, staartstukken en IPS’en • Eigen draaierij en frezerij • Verhuur van ligplaatsen • Mobiele jachtservice en onderhoud

• Ondernemingsrecht • Vastgoedrecht en Bouwrecht • Huurrecht • Beslag- en executierecht • Insolventierecht • Contractenrecht en algemene voorwaarden • Incasso’s • Aansprakelijkheidsrecht en Letselschades

• Compleet vernieuwde website met webshop voor onderhoudsdelen • Middelzee staat nu op Facebook • Webshop met de meest gangbare Volvo Penta onderdelen • Compleet nieuwe winkel • Trainingsruimte (ook te huur) Watersportboulevard “’t Ges” Hendrik Bulthuisweg 26-28 8606 KB Sneek t 0515-559543 f 0515-559676 www.middelzee.nl info@middelzee.nl

SKILWYK 37, 8701 KM BOLSWARD T. 0515-209001 | INFO@BROUWERADVOCATUUR.NL

NULLAST Periodieke keuringen volgens Nen-normen van: - Elektrische gereedschappen NEN 3140 - Trappen en ladders NEN 2484 - Rolsteigers NEN 2718 Reparatie en onderhoud van - elektrische gereedschappen - tuinmachines Kalibratie, onderhoud en reparatie van lasers

Wytze Veenstra

DE FUNDATIE VOOR ELK BOUWPROJE CT “Van eerste steen tot nok! Tot in de kleinste details volledig in 3D getekent. Met Revit kunnen we het eind resultaat presenteren, maar zijn we ook in staat om tot in detail te laten zien, hoe we het bouwkundig bedacht hebben”. Ing. Anton Kramer | BIM modelleur en Bouwfysica

Houtdraaiersstraat 6b 8601 VG Sneek info@nullast.nl 0515 - 42 69 23 06 - 10 07 32 52

W W W. N U L L A S T. N L

OSWF 0319.indd 18

BLEEKSTRAAT 5 8754 CK MAKKUM 0515 233 406 INFO@MARKDEWITTE.NL BOUWADVIES EN ONTWERP

MARKDEWITTE.NL

25-09-19 11:44


COLUMN Willem Spoelstra, accountant-administratieconsulent en vennoot bij Bentacera te Sneek. Bentacera heeft tevens vestigingen in Bolsward, Dokkum, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden.

Dividend: nu of niet? R

ecent is een wetsvoorstel gepubliceerd voor een extra heffing van inkomstenbelasting indien een DGA voor meer dan € 500.000 schulden aan zijn eigen vennootschap heeft. Het jaar 2022 klinkt nog ver weg, maar omdat het aanmerkelijkbelangtarief in 2020 en 2021 verhoogd wordt, kan het aantrekkelijk zijn om nog in 2019 de rekening-courant af te bouwen. Voorstel In het wetsvoorstel wordt voorgesteld dat elke DGA die meer dan € 500.000 aan zichzelf heeft uitgeleend, te maken krijgt met een extra heffing van inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt geheven over het bedrag aan schulden aan de eigen vennootschap voor zover deze hoger zijn dan € 500.000. De schulden van de DGA bij de eigen vennootschap die kwalificeren als eigenwoningschulden voor box 1, tellen niet mee bij de berekening van het bovenmatige deel van de schuld. (Hypothecaire) leningen voor ander onroerend goed vallen wel onder de regeling. Het gaat in het wetsvoorstel om alle schulden van de DGA, zijn partner en zijn kinderen aan zijn eigen vennootschap.

Verhoging tarief Dividenduitkeringen worden momenteel belast met 25% inkomstenbelasting. Het tarief wordt in 2020 verhoogd naar 26,25% en in 2021 naar 26,9%. Voorbeeld: De heer Jansen is enig aandeelhouder van BV J. De DGA heeft per ultimo 2022 een schuld aan BV J van € 1,5 miljoen. Het

bovenmatige deel van de schulden bedraagt na aftrek van het maximumbedrag € 1 miljoen en wordt belast met 26,9% inkomstenbelasting. De in 2022 hierover verschuldigde inkomstenbelasting bedraagt € 269.000. Indien de heer Jansen al in 2019 overgaat tot een dividenduitkering van € 1 miljoen, bespaart hij maar liefst € 19.000 aan inkomstenbelasting. Hier staat echter tegenover dat de liquide middelen niet meer in de vennootschap aanwezig zijn en dus niet voor een ander doel gebruikt kunnen worden. Eerder dividend uitkeren dan gepland hoeft niet voordelig te zijn.

Dubbele belastingheffing De betaalde inkomstenbelasting wordt in het huidige wetsvoorstel niet in mindering gebracht wanneer op een later moment alsnog de schuld aan de aanmerkelijk belanghouder wordt afgelost. Dit betekent dat dan nogmaals 26,9% belasting dient te worden afgedragen. Per saldo wordt er dan 53,80% belasting geheven over de dividenduitkering!

Afbouwen rekening-courant Om de rekening-courant af te bouwen dient de vennootschap wel over voldoende

liquiditeiten te beschikken. De belasting moet immers worden betaald. Ook dient de onderneming genoeg vermogen te behouden om aan haar kortlopende verplichtingen te blijven voldoen. Andere mogelijkheid is de schulden te herfinancieren bij de bank zodat er per saldo geen liquide middelen hoeven te worden aangewend om de rekening-courant te verminderen.

Hoe nu verder? Het is zinvol om te inventariseren in hoeverre het wetsvoorstel jouw situatie raakt en hoe hier mee om te gaan. Gelet op de tariefstijging in box 2 kan het een overweging zijn nog in 2019 dividend uit te keren tegen het momenteel geldende tarief van 25%. Door de verhoging van het aanmerkelijk belang-tarief en de aankomende maatregel om rekening-couranten en leningen boven de € 500.000 te belasten in 2022 kan het verstandig zijn om nog in 2019 (een deel van) de rekening-courant af te bouwen door middel van een dividenduitkering. Wil je weten wat voor jou de gevolgen zijn? Neem dan contact op met één van de belastingadviseurs van Bentacera.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 19

19 25-09-19 11:44


Als eerst ter plaatse

M

eewerkend voorman, noemt Herman van der Zee van ZSecurity zichzelf terecht. Ondanks dat hij personeel in dienst heeft, stuurt hij niet aan vanuit zijn kantoor. Nee, hij vindt het belangrijk en veel te leuk om zelf aan het werk te zijn als beveiliger. Zo weet ‘de directeur’ wat er daadwerkelijk op de werkvloer speelt. Samen met zijn vrouw en het team zorgt hij voor veiligheid en preventie in de regio.

Klappen vangen Herman van der Zee begint in 2006 als beveiliger en werkt voor verschillende werkgevers. Toch kriebelt het: “Al van jongs af aan had ik de drang om voor mijzelf te beginnen. Ik werkte met plezier voor de verschillende werkgevers, maar ik zag ook dat het anders kan. Dit deed mij besluiten om in 2011 ZSecurity te starten”, legt hij uit. Met zijn eigen bedrijf specialiseert hij zich in drie takken van beveiliging: alarmopvolging, surveillance en sluitbegeleiding. “Vooral alarmopvolging vind ik erg mooi om te doen. Ik doe het al jaren en de diensten zijn onvoorspelbaar. Je reageert op een alarmmelding bij een bedrijf en je vangt de eerste klap op. Vroeger was dit werkt van de politie, maar ze komen alleen bij een reële inbraak. Het komt niet vaak voor dat

er nog een inbreker is, maar we zorgen er altijd voor dat het pand weer afgesloten wordt en de beveiligingssystemen gecontroleerd en gereset zijn.” Vervolgens rapporteert hij aan het bedrijf; de ondernemer hoeft zich geen zorgen te maken en kan rustig blijven slapen.

Log lichaam Naast de drie specialisaties zie je Herman en zijn team ook op verschillende evenementen. “Ik zeg altijd dat we daar gastheren en gastvrouwen zijn, in plaats van beveiligers. We zijn er om de sfeer te bewaken, het gaat vooral om de-escaleren.” De ondernemer richt zich op de omgeving Joure, Sneek en Heerenveen: zo kunnen ze een absurd snelle aanrijtijd garanderen, gemiddeld onder de tien minuten. Binnenkort

komt er een specialisatie bij. “Vanaf september gaan we trainingen geven op het gebied van agressie, de-escalatie, EHBO en BHV. Nederland verhardt, vooral winkel- en baliemedewerkers merken dit. Wij willen bedrijven en medewerkers de middelen geven om zelfverzekerd en weerbaar aan het werk te kunnen.” Een negatieve ontwikkeling, waar Van der Zee met ZSecurityopleidingen positief op in wil spelen. Het is een prachtige toevoeging aan zijn bedrijf, maar hij wil niet te snel groeien: “Natuurlijk kan ik het niet alleen, dus ik ben heel dankbaar voor mijn team en mijn samenwerkingspartners, maar ik wil het klein houden. Persoonlijk contact met de opdrachtgevers vind ik belangrijk. Ik zeg altijd: het enige logge lichaam dat zich in het bedrijf bevindt, dat ben ik zelf.”

20 OSWF 0319.indd 20

25-09-19 11:44


Herfst 2019

OSWF 0319.indd 21

21 25-09-19 11:44


Koningin Máxima maakt kennis met vakmanschap en innovatie tijdens werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma H

are Majesteit Koningin Máxima bracht begin juli een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Als winnaar van de Koning Willem I prijs mocht het Bolswarder/Dokkumer bedrijf aan de erevoorzitter van de Koning Willem I stichting laten zien waarom zij deze prijs hebben gewonnen. Er was een zorgvuldig programma samengesteld waarmee Hare Majesteit een indruk wed gegeven van het bedrijf. Zo maakte ze kennis met digitalisering, vakmanschap, duurzaamheid en sociale innovatie. Diverse medewerkers vertelden over hun specifieke werkzaamheden, partners vertelden over hun samenwerking met ons en er werd afgesloten met opdrachtgever Linda Terpstra van Fier. Zij liet weten waarom de duurzame ambities van Fier en Bouwgroep Dijkstra Draisma goed bij elkaar passen. Biense Dijkstra besprak onder andere met de Koningin dat het bedrijf een grote opgave voor de boeg heeft en dat zij hopen de sector te inspireren om met ons mee te doen. Uiteraard waren alle medewerkers apetrots op het bezoek van ‘onze’ Koningin. Voordat Koningin Máxima de oranje loper betrad, werd ze begroet door twee meisjes die voor haar bezoek een speciaal geschenk hadden gemaakt. Dit nam ze met plezier in ontvangst.

Familiebedrijf Biense Dijkstra, zijn vrouw en twee dochters

wachtten Koningin Máxima op bij de ingang en begeleidden haar naar de ontvangstruimte, waar de Friese oranjekoek klaarstond. Nadat Biense de rest van het team had voorgesteld, presenteerde Biense trots ‘zijn’ familiebedrijf. Vervolgens nam hij ze mee in een rondleiding door het bedrijf.

wijken. Koningin Máxima heeft de woning bekeken en hierbij ook kennis gemaakt met de nieuwste innovaties op het gebied van woningbouw. Uiteraard mochten de ontwikkelingen op het gebied van energie, zoals geothermie, niet ontbreken.

De rondleiding begon bij de start van het bouwproces, de afdeling calculatie en werkvoorbereiding. Het gezelschap ging daarna naar de timmerfabriek waar het ging over de uitvoering van een bouwwerk en het ambacht wat nog steeds aanwezig is. Buiten stond de Foodtruck Van Keet waarbij bewonersconsulenten vertelden over bewonerscommunicatie en de sociale innovatie binnen de sector. Hierna was het tijd voor de gerobotiseerde fabriek, de robots worden geprogrammeerd door een automatiseerder. Hij liet zien hoe alle onderdelen van een bouwwerk tegenwoordig tot in de kleinste details digitaal zijn vastgelegd.

Linda Terpstra van Fier, het landelijk expertiseen behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, gaf aan waarom haar organisatie zo’n goede match is met Bouwgroep Dijkstra Draisma. Overeenkomsten tussen de twee organisatie waren onder andere dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om echt naar de lange termijn te kijken en dat ze vooral houden van daden en niet teveel woorden. Voor Fier bouwden we de Veilige Veste en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel in Leeuwarden.

Na de fabriek was de beurt aan de Droogstapelwoning, een Dijkstra-Draisma oplossing voor het verduurzamen van complete

Als erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting bracht Hare Majesteit Koningin Máxima een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma en ging ze in gesprek met een aantal medewerkers.

22 OSWF 0319.indd 22

25-09-19 11:44


Winnaarsdiner met Bouwgroep Dijkstra Draisma De winnaars van voorgaande editie bieden traditiegetrouw het Winnaarsdiner van de opvolgende editie aan. Zodoende slaan AFAS Software B.V., Bouwgroep Dijkstra Draisma en Eosta B.V. dit jaar de handen ineen. Dijkstra Draisma vertelt over deze unieke ervaring. Algemeen directeur/CEO Biense Dijkstra: “Het winnen van de Koning Willem I Prijs in 2018 was een fantastische gebeurtenis voor Bouwgroep Dijkstra Draisma. De impact van de prijs hebben we eerlijk gezegd onderschat. We zijn ontzettend trots dat we de Koning Willem I Prijs in ontvangst mochten nemen. Enkele jaren geleden hebben we besloten om een andere route te kiezen dan het merendeel van de bouwsector. Het winnen van de Koning Willem I Prijs ervaren wij als een stukje erkenning en waardering voor deze ingeslagen

weg. De aandacht voor deze prestigieuze prijs, zowel regionaal als landelijk, is ongekend, met natuurlijk als hoogtepunt het werkbezoek van Hare Majesteit Koningin Máxima aan ons bedrijf. En dan mogen we nu ook nog een bijdrage leveren aan de organisatie van het winnaarsdiner: ook het jaar 2019 kan voor ons al niet meer stuk.” Maar een winnaarsdiner organiseren, hoe doe je dat eigenlijk? “We hebben bij Bouwgroep Dijkstra Draisma natuurlijk al wel de nodige evenementen georganiseerd, maar een diner voor zoveel bijzondere gasten, waarbij ook nog eens het merendeel winnaar is geweest van de Koning Willem I Prijs of Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, dat is andere koek. Dat maakt het juist zo ontzettend leuk. Daarnaast zorgt de samenwerking met de andere partijen, zoals bijvoorbeeld

‘collega-winnaars’ AFAS Software, Eosta en de Koning Willem I Stichting, juist weer voor nieuwe inzichten.” Het winnaarsdiner vindt dit jaar plaats bij AFAS Software te Leusden. “Een prachtige en unieke locatie, waar ontzettend veel aspecten ‘in huis’ te vinden zijn voor het diner. Zo heeft AFAS’ eigen chefkok, die dagelijks de meest heerlijke gerechten bereidt, een speciaal menu voor onze gasten samengesteld. Daarnaast hebben we samen met de KWI Stichting een gevarieerd programma met inspirerende sprekers en topartiesten samengesteld. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang en vanaf begin volgende week start de opbouw voor het evenement. Het belooft een prachtige avond te worden. Wij hebben er ontzettend veel zin in!”

Súdwest-Fryslân omarmt onderzoek aquaduct A7 Bolsward Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Fryslân steekt 100.000 euro in onderzoek naar de effecten en de haalbaarheid van een aquaduct in de autosnelweg A7 bij Bolsward. “Wij doen van harte mee aan dit onderzoek en trekken graag samen met de provincie op”, zegt wethouder Mark de Man van Súdwest-Fryslân, die bereid is ook financieel aan het onderzoek bij te dragen. Een aquaduct - ter vervanging van de huidige brug over het Krúswetter – is al jarenlang een grote wens van Bolsward. “We hebben niet voor

niets in ons akkoord voor deze bestuursperiode 2018-2022 aangegeven nadrukkelijk te willen kijken naar mogelijkheden voor een aquaduct”, zegt De Man. Nu leidt de brug tot veel oponthoud van het verkeer, vooral in de zomerperiode. De wens de verkeerssituatie bij Bolsward te verbeteren is onlangs onder de aandacht gebracht van de formateur van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Ook de ‘Stuurgroep aquaduct A7 Bolsward’ trok bij de formateur aan de bel. “Deze acties hebben effect gehad”, stelt De Man vast.

Naast de effecten voor verkeer en leefbaarheid moet het onderzoek onder andere ook antwoorden geven op vragen over de technische haalbaarheid en de kansen voor woningbouw en recreatieve ontwikkelingen. De Man: “Wat ons betreft moet het een heel breed onderzoek worden. We willen antwoorden op zo veel mogelijk vragen. Want die zijn het fundament om dit vraagstuk goed op de agenda te kunnen krijgen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.”

Nieuwe wijk aan oostkant van Bolsward Aan de oostkant van Bolsward komt een nieuw woongebied. Om ‘Bolsward Oost’ te kunnen realiseren koopt de gemeente Súdwest-Fryslân 14,5 hectare landbouwgrond, gelegen tussen de Snekerweg, de Ugolaan en de Hartwerter Feart. Het gemeentelijk woononderzoek van 2018 naar de ontwikkelingen op de woningmarkt laat zien dat in Bolsward behoefte is aan zo’n 200 tot 260 nieuwe woningen tot en met het jaar 2028. In

de stad zelf is geen ruimte om deze aantallen te realiseren. De huidige nieuwbouw blijft beperkt tot de Franekerstraat en enkele kleinere initiatieven. Ook de provincie Fryslân erkent dat Bolsward daarmee de komende jaren niet uit de voeten kan. “Woningbouw aan de oostkant van Bolsward is voor de gemeente de meest geschikte locatie”, zegt wethouder Maarten

Offinga van grondzaken. “Deze plek is al in 2010 aangewezen als toekomstig woongebied.” Er is ruimte voor zo’n 150 woningen. Met de eigenaar van de grond is al overeenstemming bereikt over de verkoop. Van de 14,5 hectare is zo’n 9,5 hectare bestemd voor woningbouw. Het resterende deel krijgt een groene bestemming.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 23

23 25-09-19 11:44


Bert Zijlstra van hout- en bouwgroothandel Jongeneel:

Wij zijn hét adres voor bouwers” “

Aannemers, bouwbedrijven en zzp-ers in de bouw willen op één adres al hun benodigdheden kunnen krijgen. Van oudsher zijn wij een groothandel in hout- en plaatmateriaal, maar inmiddels bieden we ook een compleet assortiment bouwmaterialen en leveren we allerhande services om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn.” Aan het woord is Bert Zijlstra, manager van de vestigingen van Jongeneel in Sneek en Steenwijk.

Jongeneel is een groothandel in hout-, plaat- en bouwmaterialen met 47 vestigingen door het hele land. “De particulier is bij ons ook welkom, maar we bedienen voornamelijk bedrijven. Wel bestaan die ondernemingen steeds vaker uit één man: de markt is getransformeerd en in de bouwsector zijn vele zzp-ers aan het werk.” Op de vestigingen van Jongeneel – elke dag om zeven uur open - is in de bouwshops een groot deel van het assortiment te zien. Handig voor bouwers die zelf hun bestellingen ophalen: gereedschap en andere materialen worden gemakkelijk ter

plekke aangeschaft. “De meeste bestellingen worden echter bezorgd: ook dan is het contact met de klant van het grootste belang”, weet Zijlstra. “Wij hebben een grote vaste klantenkring en doen er veel aan om onze klanten te behouden en tevreden te houden.” Wie de vele services van Jongeneel tegen het licht houdt, kan niet anders dan deze stelling beamen.

Vakkennis en services “Wij weten wat bouwers nodig hebben om hun klus zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. We hebben ons gespecialiseerd in bouwlogistiek: we zorgen ervoor dat alle materialen op de juiste tijd op de juiste locatie staan. Op hoogte lossen is ook geen probleem en hout wordt al exact op maat gezaagd en gefreesd bij onze Platerij in Utrecht. We richten zelfs hubs in op bouwlocaties of één van onze vestigingen, waar we alle producten voor het bouwproject van de klant klaarzetten.” Die klant kan zijn bestelling als hij dat wil overigens eenvoudig via een bestelapp doorgeven. “De één weet precies wat hij nodig heeft, de ander klopt juist aan voor persoonlijk

contact én advisering. Zo werken wij als enige groothandel in de hout en bouw ook met het Bouw Informatie Model (BIM).” Deze vakkennis zorgt voor vruchtbare samenwerkingen. “Daar investeren wij in. Landelijk, maar ook hier in de vestigingen in Sneek en Steenwijk.” Zijlstra is enthousiast over zijn klanten. “Vanuit de vestiging in Sneek werken we bijvoorbeeld samen met een aantal prachtige ondernemers. In Friesland zitten hele mooie bouwbedrijven. We werken er hard aan om nog meer van die ondernemingen aan ons te binden.” Tijdens het gesprek met de enthousiaste manager komt de ene na de andere klant de bouwshop binnen. Snel en adequaat worden zij door Zijlstra en zijn collega’s geholpen. “De één staat open voor een praatje, een kop koffie en zelfs een bal gehakt. De ander wil gewoon zo snel mogelijk naar zijn klus, mét al het benodigde materiaal. Wat de klant ook wenst, wij staan voor ze klaar.”

24 OSWF 0319.indd 24

25-09-19 11:44


Studenten helpen mkb’ers Súdwest-Fryslân met verduurzaming

O

p donderdag 11 juli 2019 bezochten mkb’ers uit Súdwest-Fryslân het Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. De bezoekers waren uitgenodigd door studenten Commercie van de onderwijsinstelling.

In samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân, Vereniging Ondernemend Sneek en Centrum Duurzaam bezochten studenten junior Accountmanager uit Sneek de afgelopen tijd bedrijven om hen uit te nodigen voor een duurzame expeditie. ‘Ondernemers onderzoeken vervolgens bij ROC Friese Poort hoe zij hun geld het meest rendabel in kunnen zetten om hun eigen bedrijf te verduurzamen’, aldus docent Roelof Frankena. ‘De workshop Duurzame technieken MKB helpt hen hierbij. Door een investering van slechts 4 uur ontvangen mkb’ers alle benodigde informatie om het verduurzamingsproces te starten. De bedrijven worden desgewenst ook ondersteund in het vervolgtraject, zoals bij het opstellen van een energie-advies, financiering en een uitgewerkt plan. Studenten junior Accountmanager zijn tijdens dit traject de casemanagers, het aanspreekpunt voor bedrijven in Súdwest-Fryslân.’

Ellen Boswinkel coacht mensen en organisaties in ontwikkeling Ellen Boswinkel is een ervaren NLP-coach, trainer en teamcoach. Zij ondersteunt graag mensen en organisaties die in ontwikkeling zijn. “Vanuit oprechte betrokkenheid sluit ik steeds aan bij de behoefte van een team of organisatie, met het uiteindelijke doel duidelijk voor ogen. Dat kenmerkt mijn aanpak”, aldus Boswinkel. Zij heeft als coach veel ervaring opgedaan binnen verschillende organisaties en werkt vanuit meerdere invalshoeken. Ellen Boswinkel is professioneel NLP-opgeleid. Ook is zij communicatietrainer en richt ze zich op persoonlijk leiderschap en talentontwikkeling binnen bedrijven. Daarnaast heeft ze veel ervaring met procesbegeleiding vanuit de Deep Democracy methode.

Samenwerking Ellen Boswinkel is bovendien onlangs een samenwerking aangegaan met Ymkje de Vries van NLP-instituut Kies Koers. “Het bundelen van onze expertise geeft ons beiden veel plezier en energie. Ook kunnen we dankzij onze samenwerking nog flexibeler inspelen op diverse bedrijfsvraagstukken.”

De coachingspraktijk van Ellen Boswinkel is gevestigd in IJlst. “Ik ben van oorsprong een nuchtere Twentenaar, maar ik voel me helemaal thuis in het mooie weidse Friesland.” Meer info: www.ellenboswinkelcoaching.nl.

Herfst 2019

OSWF 0319.indd 25

25 25-09-19 11:44


COLUMN Deze column wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris-mediator te Sneek, Stationsstraat 66. Kijk voor deze en vorige kennispagina’s van Karin Rientjes op http://www.of.nl/specialisten

Ik ga de BV in, maar hoeveel BV’s zijn handig? Er zijn diverse redenen om jouw onderneming door middel van een BV uit te oefenen. Vaak spelen fiscale motieven een rol. Afhankelijk van de eigen situatie, kan grofweg bij een winst op jaarbasis van € 150.000 een BV fiscaal “uit”. Ook risicobeperking of het kiezen van een eenvoudige en fiscaal vriendelijke wijze van bedrijfsoverdracht en/of een mooi vehikel voor samenwerking, maken de BV een aantrekkelijk instrument voor de ondernemer.

Eén BV is geen BV! Om meerdere redenen is het beter om minimaal twee BV’s op te richten: een holding en een werkmaatschappij. Je hoort dan ook vaak zeggen “één BV is geen BV”. Richt je één BV op en breng je daarin alle bedrijfsactiviteiten en -activa onder, zoals het bedrijfspand, banktegoeden en dure machines e.d. dan is dit wel mooi overzichtelijk, maar bij zwaar weer niet zo fijn, want schuldeisers kunnen zich dan ook verhalen op al dit soort goederen. Beter is het om de waardevolle spullen en liquiditeiten in een holding onder te brengen. Dit is “de spaarpot” van de ondernemer. Die wil je beschermen. In de afgelopen crisisjaren is een dergelijke constructie zeer waardevol gebleken.

Gaat het mis met de onderneming, dan heb je in de meeste gevallen nog altijd je spaarpot veilig in handen. Ook voor een (gefaseerde) bedrijfsoverdracht is het handig om meerdere BV’s te hebben. Het maakt de overdracht van een onderneming goedkoper voor de overnemer. Hoe dit gaat leg ik je graag uit, bel mij hier gerust over.

Holdingstructuur In een holdingstructuur houd je zelf de aandelen in de holding. De holding kan weer aandelen in een tussenholding hebben, waarin bijvoorbeeld het pand en andere waardevolle bedrijfsactiva zitten. De tussenholding heeft op haar beurt weer de aandelen in de werkmaatschappij, waarin meestal bedrijfsrisico wordt gelopen. Vanuit de werkmaatschappij neem je je personeel aan, sluit je overeenkomsten en vindt de productie plaats. Bij bovenstaande structuur is de deelnemingsvrijstelling van toepassing als een BV tenminste 5% van de aandelen in de onderliggende BV heeft; dan wordt voorkomen dat meerdere malen belasting wordt betaald over dezelfde winst. Heeft de holding ten minste 95% van de aandelen in de andere BV, dan kan je een fiscale eenheid aangaan. Fiscaal wordt alles dan als één onderneming belast. Nadeel kan zijn dat je maar één keer kunt profiteren

van het lagere tarief voor de vennootschapsbelasting over de eerste schijf. De tussenholding is met name handig als je wilt gaan samenwerken of als je je bedrijf wilt verkopen, terwijl de koper nog onvoldoende middelen heeft om alle waardevolle zaken van het bedrijf over te nemen. Deze blijven dan in de tussenholding hangen. De fiscale wenselijkheid hiervan is iets om met je accountant of fiscalist te bespreken. Het optuigen van de BV-constructie gaat altijd in nauw overleg met deze deskundigen.

Het oprichten van een digitale BV Het oprichten van een BV gaat via een notariële akte. Ik denk zelfs dat het niet lang meer zal duren voordat de BV via een digitale akte kan worden opgericht! Dit wordt vanuit Europa gepropageerd. Bottleneck is de veiligheid en het voorkomen van gesjoemel. Onze beroepsorganisatie KNB is er druk mee bezig om op dit gebied waarborgen te creëren, bijvoorbeeld via de in ontwikkeling zijnde “NotarisID”. Wij zijn een moderne beroepsgroep en omarmen de verdergaande digitalisering. Ik hoop spoedig hierover meer te mogen vertellen!

Meer weten: bel of mail ons gerust: 0515-435600 / info@rientjesnotariaat.nl

26 OSWF 0319.indd 26

25-09-19 11:44


KEN JE ONS NIEUWE PROEVERIJMENU AL? 4-gangen voor maar

€ 29.50 p.p. VRIJE KEUZE VAN DE KAART! Beginnend met een lekkere broodplank, voorgerecht en een heerlijke soep. Daarna een geweldig hoofdgerecht en een smakelijk dessert. Nog een klein gaatje over? Vullen we die met een bonbon van Limburgia - Zoet & Zo met een kop koffie of thee.

WWW.RESTAURANTAANDEGRACHT.NL OSWF 0319.indd 27

25-09-19 11:44


Ook investeren in vernieuwing? Ondernemen = vernieuwen. Heb je al plannen? We denken graag met je mee, met vernieuwende financieringsmogelijkheden.

Bekijk hoe op Rabobank.nl/groei

OSWF 0319.indd 28

25-09-19 11:44

Profile for OF BV

Ondernemend Súdwest-Fryslân oktober 2019  

Ondernemend Friesland (OF) verzorgt in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân het eigen ondernemers orgaan Ondernemend Súdwest-Fryslân...

Ondernemend Súdwest-Fryslân oktober 2019  

Ondernemend Friesland (OF) verzorgt in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân het eigen ondernemers orgaan Ondernemend Súdwest-Fryslân...

Profile for ofbv