__MAIN_TEXT__

Page 7

DOOD OP DE EVEREST Dit is Hans Achterbosch, bergbeklimmer en architect in Leeuwarden. Veel Friezen kennen hem van de houten bruggen bij Sneek. Maar hij is ook bekend van de prijswinnende Energiecampus Leeuwarden. Duurzaamheid is bij Achterbosch een centraal thema en daarom gebruikt hij graag hout. Opdrachtgevers van Leeuwarden tot en met China maken er graag gebruik van. Waar komt die drive van Achterbosch vandaan? Daarvoor moeten we zeker dertig jaar terug, zo vertelde Achterbosch. Als broekje van net twintig deed hij mee aan een beroemde expeditie op de Mount Everest. Hij maakte daar van nabij een dodelijk ongeluk mee met een andere groep klimmers, waarna hij - vlak onder de top - besloot af te dalen. Ook op de Everest zag hij wat de mens aan vervuiling kan aanrichten in tot voor kort maagdelijke natuur. Dat zette hem al aan het denken. In de filmserie ‘Duurzame Bouwers’ vertelt hij er uitvoerig over. Zo ook over zijn passie voor hout en circulariteit. De serie is een initiatief van de campagne ‘De bouw iets voor jou’, waarbij jongeren worden gemotiveerd een bouwopleiding te kiezen. Vanaf eind december zullen drie mini documentaires, gemaakt door NARVIC-media te zien zijn, met afleveringen van Jetze Lont (Lont), Ingrid Zeegers (Circulair Friesland) en Hans Achterbosch.

GRUTTE PIER IS JARIG EN KRIJGT NIEUW LUXE ZWAARD! Precies 500 jaar na zijn dood heeft Grutte Pier er een nieuw zwaard bij. Meestergoudsmid Watze van der Wal uit Joure vervaardigde een exacte kopie van het originele wapen, maar dan op schaal, van 18 karaat goud en bezet met 500 diamanten. Waarde: 37.000 euro. “Ik heb ‘m gewoon voor mezelf gemaakt, maar als een gek hem wil kopen dan kan dat.”

De documentaires bekijken? Houd het You Tube-kanaal OFTV n de gaten!

Het reusachtige originele zwaard heeft een houten handvat en blad van ijzer en oogt ruw. Van der Wal’s kopie heeft exact dezelfde verhoudingen, maar is tien keer kleiner: 21 cm. Het is een elegante vertaling, met een kling van witgoud en gevest van geelgoud. De greep is bezet met 500 champagnekleurige diamanten, voor ieder sterfjaar een diamant. 3,5 karaat in totaal. De edelsmid boorde 500 gaatjes en zette ieder diamantje met de hand. Precisiewerk. Monnikenwerk ook. Ook in de pommel plaatste hij twee diamanten. En nu, op de valreep van het 500ste sterfjaar van Grutte Pier is het gereed. “Grutte Pier is onlosmakelijk verbonden met Friesland”, zegt de edelsmid. “Alle Friezen kennen hem en toch wijdt het Fries Museum dit jaar geen tentoonstelling aan hem. Voor zover ik weet gebeurt er in de provincie verder ook niets. Dat is toch opmerkelijk. Ik ben blij dat ik op deze manier de misschien wel grootste Friese volksheld wel kan eren.” Van der Wal kwam eerder in het nieuws met zijn bijzondere manchetknopen in de vorm van het coronavirus. Deze maakte hij in opdracht voor een huisarts met passie voor mooie en aparte dingen. “Ik maak vooral mooie en persoonlijke sieraden, zoals ringen, oorbellen en kettingen. Maar voor uitzonderlijke opdrachten weten mensen mij ook geregeld te vinden.”

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

7

OF 2020-08

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 8 2020  

Lenigheid: ondernemers wringen zich dit jaar in vele bochten om 2020 positief af te kunnen sluiten, maar Steinfort Glas doet dat met bijna z...

Ondernemend Friesland editie 8 2020  

Lenigheid: ondernemers wringen zich dit jaar in vele bochten om 2020 positief af te kunnen sluiten, maar Steinfort Glas doet dat met bijna z...

Profile for ofbv