Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 62

Woudagemaal, Lemmer

Iconische stoomreus biedt unieke en inspirerende vergaderruimtes Op de grens van Friesland en het water van het IJsselmeer, bij Lemmer staat het grootste stoomgemaal ter wereld, dat er in perioden met extreme neerslag voor zorgt dat de Friezen droge voeten houden. Kortom: het meer dan honderd jaar oude Woudagemaal. Sinds 1998 maakt de iconische stoomreus, eigendom van Wetterskip Fryslân, onderdeel uit van de UNESCO-Werelderfgoedlijst en staat het in de landelijke top 100 van Rijksmonumenten.

Tot 1966 werd het gemaal gebruikt om het waterpeil van de Friese boezem onder controle te houden. Deze functie werd in 1967 overgenomen door het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren. Sindsdien wordt de stoomreus nog gemiddeld enkele dagen per jaar ‘gewekt’ om bij te springen als het Hooglandgemaal door buitensporige neerslag te weinig capaciteit heeft om het waterpeil binnen de perken te houden.

62

OF 2021-07

Door onder andere klimaatverandering echter is de inzet van het gemaal nog steeds van belang voor het handhaven van het peil van de Friese boezem. Dan komt het indrukwekkende machinepark tot leven en draait het gemaal, na zes uur opstarten en opwarmen, wolken stoom spuwend, op volle toeren.

met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen vormen een imposant geheel. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde pompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen. Ter illustratie: het Woudagemaal zou het Sneekermeer in twee dagen leegpompen.

Een fantastisch gezicht dat elke keer weer hordes bezoekers op de been brengt. Begrijpelijk want de vier stoommachines

Het gemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud het gemaal kunnen zien, voelen en beleven. Naast