Nova 8 2022

Page 1

MEIRA NOVAN ASIAKASLEHTI FOODSERVICE-ALAN AMMATTILAISILLE 8 PINNALLA Millainen on ruokajärjestelmämme tulevaisuus? KUMPPANI Jepuan kotimainen peruna kypsyy biokaasulla pussitsäkitja 22 MONENKIRJAVAT JA -KOKOISET
UUTUUS UUTUUS

Palautumisen merkitys

Olemme perinteisesti tottuneet siihen ajatukseen, että vain fyysisesti kuormittava työ on sitä ”raskasta työtä”. Viimeistäänkin nyt yrityksissä on havahduttu siihen, että jonot työpsykologien vastaanotoille ovat kasvaneet. Työuupumus, jaksamisongelmat ja jopa loppuunpalaminen ovat aitoja uhkia, kun puhutaan tämän päivän työkyvystä ja hyvinvoinnista. Voidaan siis sanoa, että nykyisin myös tietotyö voi olla raskasta työtä. Vaikka uutisoinnit kovasta kasvusta, inflaation kiihtymisestä ja patoutuneiden kulutustarpeiden purkautumisesta saavat meidän uskomaan, että pandemian jälkeen taas elämä voittaa, niin samanaikaisesti työntekijöihin kohdistuvat odotukset eivät ainakaan ole vähenemässä. Työn määrä ja tekemisen tahti on useimmilla jopa kovempi kuin ennen pandemiaa. Lisäksi pitää innovoida, kommunikoida, oppia ja muistaa uutta. Kaikki tämä on tarpeellista ja jopa välttämätöntä, mutta se myös lisää taakkaa, joka meitä psyykkisesti kuormittaa. Ihmisen mieli tarvitsee lepoa myös tästä positiivisesta kuormituksesta. Palautumista tarvitaan ihan joka päivä, ei vain lomalla tai viikonloppuna. Tunnistatko, onko kolesterolisi koholla? Et varmaankaan. Sama asia on stressillä, se yleensä kroonistuu hitaasti ja ehdit sopeutumaan siihen ennen, kuin edes huomaat sairastuneesi. Vielä vaikeampaa on tunnistaa toisen ihmisen hitaasti kroonistuva stressi, ehkä kotona se onnistuu helpommin, mutta työelämässä se on toisinaan lähes mahdotonta. Esihenkilöt varmasti pyrkivät tätä kroonistumista estämään, mutta jokaisen täytyy myös itse pitää huolta riittävästä palautumisesta. Jollekin se tarkoittaa koiran ulkoilutusta, toiselle spinning tuntia ja kolmannelle vaikka takkatulen tai meren aaltojen katsomista ja osalle ihan vain riittävää ja tasokasta unta. Tarpeet ovat erilaisia, mutta on tärkeää tunnistaa, mikä juuri itselle tuo tätä palautumista ja varioida sitä tarpeen mukaan.

MaRa ja Foodservice liiketoiminnoissa työskentelevät ovat varmasti kaikki kokeneet stressiä enemmän kuin tarpeeksi viime vuosina. Työntekijäpulasta johtuen työntekemisen tahti on entisestään kiihtynyt ja myös asiakkaiden odotukset palvelun laadusta ja nopeudesta ovat yhä kasvaneet. Nämä muutokset eivät ainakaan helpota kuormitustilannetta, vaikka työ sinänsä koettaisiinkin merkityksellisenä ja innostavana. Me meiranovalaiset pyrimme omalta osaltamme tekemään kaikkemme, jottei ainakaan tuotteiden tai palveluidemme takia asiakkaillemme tule ylimääräisiä harmaita hiuksia. Olosuhteet ovat hinta ja saatavuusasioiden suhteen toisinaan erittäin haastavia, mutta hyvällä yhteistyöllä koko toimitusketjussa on haasteet pääsääntöisesti ratkottu.

Kristallipalloa minulla ei ole vieläkään, mutta ilmassa on tunnusmerkkejä, että kovasta inflaatiosta huolimatta odotettavissa on hyvä pikkujoulukausi. Sitä kiihdyttää tänä vuonna koronan väistyessä sekä yritysten mutta myös yksityisten järjestämät tilaisuudet.

Syksy saapuu ja illat pimenevät, mutta valo tunnelissa kuitenkin voimistuu. Pidetään siis huolta omasta ja lähimmäistemme jaksamisesta ja varmistetaan, että ihan kaikkien mieli ehtii myös palautua kuormituksesta, niin tänään kuin huomennakin.

Mukavia lukuhetkiä lehden parissa!

Nova on Meira Novan lehti foodservice-alan asiantuntijoille. Se antaa tietoa trendeistä, ajankohtaisista asioista ja tuotteiden käyttötavoista sekä tarjoaa vinkkejä ruokalistan suunnitteluun. Tervetuloa lukemaan!

UUTTA MEIRA NOVAN ASIAKASPALVELUSSA

Olemme ottaneet käyttöön uuden asiakaspalveluratkaisun. Lue sivulta 49 mitä uutta se tuo asiakaspalveluun!

Me meira novalaiset pyrimme tekemään kaikkemme, jotta tuotteiden tai palveluidemme osalta asiakkaillemme ei tulisi ylimääräisiä harmaita hiuksia.

Pasi Berggren, toimitusjohtaja

Lehdessä 9/22 esitellään joulun valikoimia. Lehti ilmestyy 26.10.

8
NOVA 8 • 2022 3

KUIN ITSE TEHTYÄ KERAVALTA.

KOKKIKARTANO

POSSUPEKONIKASTIKE, SOUS VIDE

Myyntierä: 2,5 kg Meira Nova: 36637

Lihakastike tykkää, kun sitä haudutellaan ajan kanssa ja meillä Keravallahan aikaa riittää.

Possupekonikastikkeessa on maatiaispossun ulkofileetä ja Kunnon pekonia Snellmanilta, suomalaiseen makumaailmaan sopivassa kermaisessa herkkusienikastikkeessa.

Pieni keravalainen ruokatehdas.

Lehti julkaistaan myös sähköisenä osoitteessa issuu.com/novalehti

JÄTEPUSSEISSA RIITTÄÄ

VAIHTO EHTOJA

Pusseja ja säkkejä valitessa pitää päättää ainakin koko, vahvuus ja väri.

TERMI

Polyfenoleja sisältävät marjat ovat luonnon tehopakkauksia.

FIKSU KEITTIÖ

Sähkönsäästö agendalle.

NÄIN MEILLÄ

Kappeli kutsuu viihtymään vuoden jokaisena päivänä.

JULKAISIJA: Meira Nova Oy

SOK-yhtymä

Palkkitie 10, 04300 Tuusula Puh. 010 76 86500

Meira Nova on vuonna 1991 perustettu foodservice-alan toimitustukku. Asiakkaitamme ovat ravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat ja julkisen sektorin suurkeittiöt. Meira Nova on SOK:n tytäryhtiö.

PÄÄTOIMITTAJA

Pasi Berggren, toimitusjohtaja

TOIMITUSNEUVOSTO

Pasi Berggren, Petri Kanerva, Kati Korhonen, Marika Koskimäki, Arja Liimatainen, Terhi Liukkonen, Jenni Naakka, Leena Honkaniemi

TOIMITUS JA ILMOITUSVARAUKSET Leena Honkaniemi Puh. 010 76 86507 leena.honkaniemi@meiranova.fi

KONSEPTI JA TAITTO Avidly

PAINOPAIKKA PunaMusta

OSOITTEENMUUTOKSET JA TILAUSTEN PERUUTUKSET Tiina Liimatainen, puh. 010 76 86586 tiina.liimatainen@meiranova.fi

ISSN 2323-9913 (Painettu) ISSN 2323-9921 (Verkkojulkaisu)

NOVA 8 • 2022 5
15 22 21 34
www.kiilto.fi EKOLOGINEN KESTÄVYYS on tulevaisuuden edellytys Jotta voisimme kääntää ympäristön kehityksen suunnan kohti puhtaampaa tulevaisuutta tarvitsemme tekoja, innovaatioita, näkemystä ja johtajuutta. 70 % pakkauksistamme on uudelleenkäytettäviä, kierrätysmateriaalia tai uusiutuvia vuoteen 2025 mennessä. Nyt uutta kierrätysmuovia sisältävät 5 l astiat ja käsihygieniatuotteiden 500 ml pumppupullot. RECYCLED PLASTIC PACKAGE CONTAINS

Uutisia ravintoloista, hotelleista, tuotteista, tutkimuksista ja kaikesta alaa kiinnostavasta.

Tiekartta vie kohti ruokahävikin puolittamista

Suomi on sitoutunut yhtenä EU-maana puolittamaan elintarvikejätteen määrän vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteen

saavuttaminen vaatii toimia elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa ja säännöllistä jätemäärien seurantaa. Luonnonvarakeskus (Luke) on rakentanut Suomeen elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajär jestelmän.

Kaikki EU-maat ovat velvollisia raportoimaan vuosittain elintar vikejätteen määrän komissiolle. Ensimmäinen raportointivuosi koskee vuotta 2020 ja jäsenmaat toimittivat ensimmäiset viralliset tiedot kesällä 2022. Tiedot Suomen elintarvikejät teen ja ruokahävikin määristä on nyt julkaistu Elintarvikeja ruokahävikkiseuranta -hankkeen sivustolla.

Elintarvikejätettä syntyy Suomessa yhteensä noin 640 miljoonaa kiloa, josta ruokahävikin osuus on noin puolet. Lähes puolet (46 %) Suomen elintarvikejätteestä syntyy ketjun loppupäässä eli kotitalouksissa ja toiseksi eniten (25 %) teollisuudessa. Ravitsemispalveluiden, kaupan ja alkutuotannon osuus on yhteensä noin kolmasosa.

Luke on laatinut yhteistyössä alan toimijoiden kanssa kansallisen ruokahävikkitiekartan, joka julkistettiin viime kesäkuussa. Tiekartta toimii oppaana alan toimijoille. Se auttaa tunnistamaan, levittämään ja soveltamaan tehokkaita ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi Suomessa. Luke kan nustaa yrityksiä ja kaikkia toimijoita ilmoittamaan ruokahävikin vähentämiseen liittyviä innovaatioita, ratkaisuja ja hankkeita, jotta ne voidaan liittää näkyväksi osaksi kansallista hävikkitiekarttaa.

Kaisaniemen

puiston ja Vuorikadun kulmaan Helsingissä avataan kesällä 2023 Suomen ensimmäinen Radisson RED -hotelli. Radisson RED on kansainvälisen Radisson Hotel Groupin uusi hotelli tyyppi, jonka mukaisia hotelleja on jo viisitoista eri puolilla maailmaa, ja rakenteilla on kymmeniä lisää. Radisson RED Helsingin toiminnasta vastaa S-ryhmän hotelliyhtiö Sokotel.

NOVA 8 • 2022 7 UUTISET
https://projects.luke.fi/ruokahavikkiseuranta Suomen ensimmäinen Radisson RED -hotelli avautuu 2023
32687

Itävallassa asuva kirjailija Kaarina Goldberg tarkastelee kolumnissaan Euroopan tapoja ja tuulahduksia.

Kokoa, näköä ja makua

Muistan,

kun lap sena säikähdin kurpitsapikkels sin väkevyyttä.

Luulin maistavani säilykepersik kaa, mutta hedelmä yllättikin etikkaisella kirpeydellään.

Pahaa!

Kului vuosia, ennen kuin uskaltauduin tarttumaan kurpitsaan uudestaan – ja ihastuin. Espanjalaiset maailmanvalloittajat toivat aikanaan ”pumpun” Amerikasta Eurooppaan. Jalostuksen seurauksena ovat ruokakurpitsat saaneet rinnalleen monenlaisia sisaruksia ja koko joukon ei-syömäkelpoisia koristeversioitakin.

Nyt on sadonkorjuun aika. Niinpä näitä kasvi tieteellisesti marjoiksi luokiteltuja jättiläisiä näkyy kin joka vihannestiskillä. Kurpitsareseptit täyttävät lehdet ja TV:n kokkausohjel mat. Ravintolatkin inspiroituvat sesongin vihannesjärkäleistä. Kermamainen kurpitsa keitto on pidetty syysherkku. Kun soppaan lorauttaa tilkkasen tummaa kurpitsansie menöljyä ja ripottelee sekaan vielä kouralli sen pumpun siemeniä, on satokauden (lähi)ruokanautinto lähes täydellinen. Tutun ravintoloitsijan jokasyksyinen bravuuri on tiramisu, jonka juju on mascarpone-juustomassaan lisätty kurpitsapyree. Hänen krouvissaan olen myös nauttinut ihania, curryliemessä haudutet tuja kurpitsalohkoja.

Täkäläinen erikoisuus on mustanvihreä kurpitsansie menöljy, jota puristetaan (öljy)kurpitsan paahdetuista siemenistä. Pähkinäisen aromikasta öljyä nautitaan muun muassa salaatin kanssa sellaisenaan. Öljyä tuotetaan maan kaakkoisosassa, Steiermarkin osavaltiossa, jossa muutenkin panostetaan kurpitsanviljelyyn. Öljykurpitsan kuivattuja, tummia siemeniä käytetään täysjyvätaikinoissa ja leipästen koristeena, jauhettuina myös myslisekoituksissa. Suolattuja siemeniä napostellaan välipalaksi. Vitamiineja ja hivenai neita sisältävistä siemenistä tislataan myös uutetta, jonka sanotaan auttavan ikäihmisen yöllisiin vaivoihin. Muutama tippa tinktuuraa päivässä ja seniori kuulemma nukkuu heräämättä aamuun asti.

Klassista Pumpkin Pie -piirakkaa joutuu etsimään täkäläi sistä konditorioista.

Uudempi muotivihannes on soikea, vihertävä spagetti kurpitsa, joka on saavuttanut suosiota etenkin kasvissyöjien keskuudessa. Koska kurpitsan hedelmäliha muuttuu kypsennettäessä spagettimaisen säikeiseksi, vannoutunut vegaanikin pääsee nauttimaan ohutta ”pastaa”. Syksyisin silmää ilahduttavat myymälöiden näy teikkunoihin somisteeksi asetetut koristekurpitsat, jotka saattavat olla muodoltaan ja väriltään niin hassun näköisiä, ettei niitä heti aidoiksi uskoisi kaan. Hyvää mieltä uhkuvat myös lukuisat hotel lien ja ravintoloiden auloihin, palvelutiskeille ja asiakaspöytiin kauniisti esille laitetut kurpitsa muodostelmat. Värikkään näyttäviä koriste kurpitsoja käytetään sisustuselementteinä jopa modernin pelkistetyissä tiloissa.

Ruokakurpitsa taipuu moneen. Oma suosikkini on kovakuorinen, hyvin säilyvä hokkaido, jota voi paahtaa, paistaa, höyryttää, muhentaa, soseuttaa. Lajike käy hyvin yhteen arkisten mausteiden kanssa ja maistuu jälkiruoissakin. Klassista Pump kin Pie -piirakkaa joutuu etsimään täkäläisistä konditorioista, mutta take away -donitseja myyvän ketjun vitriinikaapissa komeilivat jo taannoin Pumpkin Donut -rinkelit. Sokerikuorru tetut, kurpitsasoseella täytetyt ja tummin siemenin koristellut leivonnaiset taitavat hivellä Krapfen-munkkejaan rakastavien itävaltalaisten makuhermoja piirasta paremmin.

Maaseutupaikkakunnilla kurpitsoja kootaan somisteeksi julkisten raken nusten tai omakotitalojen portinpieliin. Jotkut viljelijät saattavat raapustaa nuoren jättikurpitsan kuoreen maa tilansa nimen, asiakkaalle tilauksesta merkkipäiväonnittelut tai vaikkapa firman logon. Arpeutuvat kirjaimet kasvavat kokoa möykyn mukana ja sadonkorjuun aikaan teksti on suurta ja kaukaakin luettavaa. Lokakuu on kurpitsankasvattajien sekä -kovertajien kulta-aikaa, kun halloween-ruljanssi on vilkkaimmillaan. Kaupat pursuavat kauhukrääsää. Täkäläisetkin tenavat innostuvat ja naami oituvat noidiksi ja zombeiksi. Kun hirviöt kiertävät ovelta ovellle vaatimassa namuja, he huutavat: Süßes oder Saures! Karkki vai kepponen!

NOVA 8 • 2022 9
KOLUMNI
Mestarin monipuolinen pakasteperunavalikoima Mestari Perunanuudeli 3x2KG 1006513 EAN6430028239108 Mestari tikkuperuna 4x2,5KG 1078205 EAN6430028239047 Mestari · ranskanperuna 4x2,5KG 1078206 EAN6430028239030 100% suomalaista perunaa Mestari Pannuperuna 4x3KG 1079118 EAN6430028239054 Mestari puikula maalaisranskanperuna 4x2,5KG 1078207 EAN6430028239450 Mestari lohkoperuna 4x3KG 1079003 EAN6430028239061 �estari MEIRANOIJ� Pakaste
SallaCarte® uutuus! Uusi Ratatouille À la Carte vastaa asiakkaiden toiveisiin reilumman palakoon tuotteesta. Perinteikäs ratatouille on osittain käsin leikattu, jolloin pystytään takaamaan erityisen tasalaatuinen ja laadukas tuote. SallaCarte® tuotteilla se on mahdollista – helppoa ja herkullista! Salico Oy Kivikonlaita 25, 00940 Helsinki myynti@salico.fi p. 044 321 5095 | salico.fi SallaCarte Ratatouille À la Carte 2 kg MN: 36730 Helppoa ja herkullista.

Kysymys on tärkeä, eikä siihen ole vain yhtä oikeaa vastausta. Ruokaa tulee tiloilta, pelloilta, laitumilta, navetoista, kanaloista, tehtaista, ravintoloista, kaukaa ja läheltä - Suomesta, Atrialta.

Tiesitkö, että Atria jäljittää kaikki tuotteensa aina maatiloille asti? Yhä useammassa tuotteessa merkitsemme tämän tarkan alkuperän myös pakkaukseen, jotta sinäkin tietäisit mistä valmistamamme ruoka tulee. Tämä Ylihuhtalan tila on nimittäin vain yksi yli viidestä tuhannesta Atrian perhetilasta ympäri Suomen.

Kun näet pakkauksessa tilan nimen, se kertoo paljon enemmän kuin paikan mistä ruoka on tullut. Se kertoo, että ruoan on tehnyt perhe, joka tekee päivittäin töitä sen eteen, että suomalaista ruokaa on saatavilla joka päivä. Ja sen, että siitä tulee parempi mieli. A TULEE?

Ylihuhtalan tila, Kauhava
HYVÄ RUOKA, PAREMPI MIELI
RUOK
MISTÄ –

Hävikistä tehdään hyvää

hyvinkin nopeita. Näin ollen tuotteita jää aika ajoin ylijäämänä varastoon.

”Kaikessa toiminnassa on varmistettava, ettei turhaa hävikkiä tule. Elintarvikkeita ei koskaan pidä heittää jätteeseen, jos se voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen”, laatupäällikkö Susanna Viitaniemi Meira Novalta sanoo.

Meira

Novalla on valikoi massaan noin 18 000 tuotetta. Valikoiman hallinnalla ja oikealla varaston kiertonopeu della varmistetaan logistiikkakeskuksen varastotilojen täyttöaste sekä tuotteiden riittävä säilyvyysaika asiakkaalle.

Tuotteiden menekkiin vaikuttavat kuitenkin markkinoilla tapahtuvat muutokset, jotka voivat olla

Meira Nova toimii yhteistyössä hyväntekeväisyys järjestöjen kanssa. Näitä ovat muun muassa Stadin Safka, Kirkon ulkomaanapu, Tuusulan hyvänteke väisyys, Avoin Ovi sekä Myllypuron hyväntekeväi syys.

Myös uusia kumppanimahdollisuuksia kartoite taan säännöllisesti. Viitaniemen mukaan yhteistyössä on etusijalle laitettu erityisesti isot, terminaalityyppi set toimijat, sillä toiminta niiden kanssa on kustan nustehokasta ja ympäristöystävällistä, kun vain yksi auto käy Meira Novalla. Toiminta ei myöskään sido liian paljoa työvoimaa, kun kerralla saadaan lähtemään isompi kuorma.

NOVA 8 • 2022 13 DOLORTI MAGNISMeiranovalaisia vastuullisuustekoja kohti parempaa paikkaa. PAREMPI PAIKKA
Yhteistyössä on etusijalle laitettu erityisesti isot, terminaalityyppiset toimijat. Meira Nova toimii yhteistyössä eri hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, jotta ylijäämätuotteet eivät päätyisi hävikkiin.

Polyfenolit

Polyfenolit ovat terveydelle hyödyllisiä tehoaineita, joita saa kasvikunnan tuotteista. Erityisen paljon polyfenoleja sisältävät marjat.

Polyfenolit ovat kasvikunnan tuotteista saata via yhdisteitä, joilla on terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia. Ne ovat kasvien omiin tarkoituksiinsa tuottamia suoja-aineita, jotka ihmiselimistössä toimivat esimerkiksi antioksi dantteina. Polyfenolit eivät ole ravintoaineita samaan tapaan kuin vitamiinit ja kivennäisaineet, mutta niiden saanti ruoasta on suositeltavaa juuri terveysvaikutusten takia.

Erityisen hyviä polyfenolien lähteitä ovat marjat. Mitä tummempi marjan väri on, sitä runsaammin siinä yleensä on polyfenoleja. Mustikka sisältää luonnon marjoista eniten polyfenoleja, varsinkin antosyaaneja, joita on runsaasti myös muissa tummissa marjoissa, kuten mustaherukoissa, variksenmarjoissa ja aroniassa. Marjoissa on enemmän polyfenoleja kuin muissa

tunnetuissa polyfenolien lähteissä, kuten kasviksissa, hedelmissä, kahvissa, teessä, punaviinissä, tummassa suklaassa tai viljavalmisteissa.

Kasviksista esimerkiksi sipuli, parsa- ja lehtikaali sekä paprika ovat polyfenolipitoisia. Hedelmistä muun muassa viinirypäleet, omenat ja sitrushedelmät tuovat ruokavalioon polyfenoleja.

Kuten terveydelle tärkeitä vitamiineja ja kivennäis aineita, myös polyfenoleja on monenlaisia. Parhaan hyödyn niistä saa syömällä vaihtelevasti kaikenlaisia marjoja ja muita kasvikunnan tuotteita.

Polyfenolien säännöllinen saanti näyttää vähentä vän muun sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään sairastumisen riskiä. Siitä on todennäköisesti hyötyä myös suoliston terveyden ja aivoterveyden edistämi sessä.

NOVA 8 • 2022 15 TERMIN SELITYS Teksti: Krista Korpela-Kosonen • Kuva: Shutterstock

Agroekologiaa vai sähköistä ruoantuotantoa?

Ruokajärjestelmän muoto eli ruokaregiimimme on mullistumassa: globalisaatioon ja fossiiliseen energiaan nojaava regiimi murtuu ennemmin tai myöhemmin. Siitä, millaiseksi ruokajärjestelmämme sen jälkeen muotoutuu, ei ole vielä kenelläkään tietoa.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tut kija Irene Kuhmonen on perehtynyt suomalai seen ruokajärjestelmän ja maatalouden kestä vyyssiirtymään.

Tällä hetkellä järjestäytymistapa kytkeytyy glo baaleihin toimitusketjuihin ja fossiilisiin energian lähteisiin. Se on organisoitunut suhteellisen edun ja skaalaekonomioitten varaan. Ruokajärjestelmän keskiössä ovat kulutus, jakelu ja kauppa. Kauppa ja elintarviketeollisuus ovat keskittyneitä ja ruoka ketjun osat puolestaan eriytyneitä. Tämän regiimin Kuhmonen on Ruokavarma hankkeen tutkimus ryhmän kanssa nimennyt globalisaatioregiimiksi.

”Ruokajärjestelmiä määrittelee muun muassa se, minkälaista energiaa ja teknologiaa on käytössä, millaiset arvot ohjaavat päätöksiä ja minkälaista politiikkaa harjoitetaan”, Kuhmonen kertoo.

Regiimien historiaa Globalisaatioregiimi on ollut vallalla EU jäsenyy den alusta. Regiimejä Kuhmosen tutkimuksessa on tunnistettu kuitenkin paljon pidemmälle his­

toriaan: laadullinen tutkimus ulottuu 700 vuoden päähän.

”Sisällissotaan saakka vaikuttanut karjatalous regiimin aika oli hyvin vapaakauppa orientoitu nut eli Suomesta vietiin voita ja tänne tuotiin viljaa. Ensimmäisen maailmansodan kuohut ja Suomen itsenäistyminen laittoivat tuontikanavat tukkoon, millä oli osansa sisällissodan syttymisessä. Haa voittuvuudet kävivät toteen, ja se mikä oli tuotta nut siihen asti vaurautta ja kasvua ja kaikkea hyvää, ei enää toiminutkaan”, Kuhmonen mainitsee.

”Kun sen jälkeen järjestelmä organisoitui uudel leen, vallalle tuli ajatus, että meidän täytyy olla omavaraisia. Sitä ajatusta kesti EU jäsenyyteen saakka. Aika usein siis näissä merkittävimmissä siirtymissä politiikka heilahtelee ääripäästä toi seen.”

Aika ennen EU:iin liittymistä oli modernisaa tioregiimin aikaa. Modernisaatioregiimissä tär kein moottori olivat fossiiliset polttoaineet, jotka mahdollistivat järjestelmän valtavan tuottavuuden kasvun. Ruokajärjestelmä ei enää tarvinnut isoa

16 NOVA 8 • 2022

määrää ihmisiä ruokkimaan kan salaisia, ja uusi energia ja ravin neperusta mahdollistivat tuotta vuuden kasvun.

”Se järjestelmä alkoi olla liian tuottava. Tuli ympäristöhaittoja ja vesistöjen rehevöitymistä. Mer kittävintä oli, että järjestelmä ajautui poliittisesti umpikujaan. Pyrittiin pitämään huolta tuotta vuudesta ja tehokkuudesta mak samalla maataloustukia, mutta samaan aikaan ruokaa tuotettiin liikaa. Sitä ei saatu ulos kansainvälisille markkinoille ilman vientitukia, ja tuotantoa piti vähentää. Tuli iso kasa erilaisia toimen piteitä, joiden tarkoitus oli suitsia tuotantoa. Lopulta järjestelmä oli niin umpikujassa, että kukaan ei tiennyt mitä pitäisi tehdä, jotta päästään eteenpäin.”

Modernisaatioregiimi alkoi jäykistyä 70-luvulla, ja 80-luvulle tultaessa ongelmat olivat jo ilmeisiä. Jos Suomi ei olisi liittynyt Euroopan Unioniin, olisi tullut jotain muuta, joka olisi murtanut vanhan järjestäyty mistavan, ja uuden regiimin perusta olisi valettu.

Nykyinen jäykistymisvaihe Regiimit ovat olleet hyvin eri pituisia, toiset ovat kestä neet satoja vuosia, toiset kymmeniä.

”50-luvulta lähtien ympäristövaikutukset ja resurs sien käyttö ovat kasvaneet valtavasti. Todennäköisesti se tarkoittaa, että emme puhu tämänhetkisen regiimin kestosta sadoissa vaan muutamissa kymmenissä vuo

sissa maksimissaan”, Kuhmonen arvioi.

Kuhmosen mukaan resurssit sitoutuvat tällä hetkellä jatkuvasti vähälukuisemmalle joukolle toi mijoita, mikä johtaa siihen, että resursseja on, mutta niitä on vai keampi liikutella: ne pysyvät siellä, missä ne ovat.

”Samalla fokus siirtyy hieno säätämiseen. Järjestelmästä halu taan paremmin toimiva mutta hallinnollinen taakka kasvaa. Järjestelmä käyttää siis yhä enemmän resursseja itsensä pystyssä pitämiseen ja rampauttaa toimintakykyä sisältäpäin. Tämä ei ole välttämättä kenenkään vika, näin siinä tyypillisesti käy – näin yhteiskunnalliset järjestelmät tahtovat toimia.”

Globalisaatioregiimin murtumisen ajankohtaa ei voi ennustaa.

”Olemme tilanteessa, jossa järjestelmä on sisäisesti haavoittuva. Mutta ei se tarkoita sitä, että se on heti romahtamassa. Paljon riippuu siitä, miten ulkoinen toimintaympäristö kehittyy. Jos Ukrainan sota leviäisi suursodaksi, se todennäköisesti johtaisi nykyisen regii min luhistumiseen aika nopeasti.”

Mikäli niin ei käy, tilanne voi olla tällainen vielä pit kään.

Geopoliittinen ympäristö ei ole ainoa, joka vaikut taa ruokaregiimeihin. Sisäiset haavoittuvuudet ja ulkoi set uhat horjuttavat regiimejä. Sisäisiä uhkia ovat tällä hetkellä muun muassa ruoantuotannon tukiriippuvuus,

Aika usein näissä merkittävimmissä siirtymissä politiikka heilahtelee ääripäästä toiseen.
NOVA 8 • 2022 17 PINNALLA

vallan keskittyminen, politiikan koherenssin puute ja ruoantuotannon kannattavuuden hei kentyminen.

Ulkoisista tekijöistä esimerkiksi ympäristö ja ilmasto sekä niissä tapahtuvat muutokset voivat ajaa tilanteen keikahduspisteen yli. Joka tapauksessa aikajänne on enimmäkseen arvailujen varassa.

Agroekologiaa vai teknologiaa?

Kaikissa regiimisiirtymissä historiassa on ollut jokin kriisi. Kriiseihin on aina valitettavasti liittynyt se, että jollekin on tullut nälkä.

Ruokavarma hankkeessa on tunnistettu kaksi toisistaan poikkeavaa mahdollista kehityskulkua seuraavaksi ruokare giimiksi.

Vihreän siirtymän nimissä sähköistetään yhteiskuntia. Sähköregiimi skenaariossa sähköistäminen siirtyisi myös ruoantuotantoon.

”Ruoan tuotannossa näkyisi robotisoituminen ja tekoälyn käyttö. Tuotanto siirtyisi laboratorioihin ja tuotantolaitok siin, ja näitä innovaatioitahan jo on olemassa. Jos tämä kas vaa, kehityskulku voi ruveta muuttamaan pelin henkeä ruo kajärjestelmässä”, Kuhmonen arvioi.

”Jos katsotaan nykyisiä kehityskulkuja ja nykyisen regii min sääntöjä, tämä on luonteva suunta. Talousjärjestelmän ei tarvitse kovin paljon muuttua, ja sähköregiimi toimisi myös skaalaekonomialla ja keskittyneessä järjestelmässä.”

Yhteiskuntien ja ruoantuotannon sähköistämiseen liit tyy toki paljon avoimia kysymyksiä ja ongelmia.

”Sähköistyminen voidaan kehystää ajatuksella teknolo giasta, joka ratkaisee kaiken. Samaan aikaan meillä on erit täin vakavasti otettavia huolia siitä, että mineraalivarannot eivät riitä sähköistämisen toteuttamiseen. Tästä seuraa, että meidän pitäisi miettiä koko yhteiskunnan organisoitumista paa uudelleen.”

Agroekologinen regiimi on mahdollinen tuleva ruoka järjestelmän muoto, jossa ruoka tuotetaan nykyistä paikalli semmin ja omavaraisemmin, jalostusta tehdään myös maa tiloilla ja paikallisesti ja fossiilipanoksista on luovuttu.

”Agroekologinen malli vaatisi kas vutaloudesta irrottautumiseen käänty vää organisoitumista. Se ei ole yhteenso piva nykyisen järjestelmän ja sääntöjen kanssa. Jos ajattelee, että meidän pitäisi irrottautua fossiilitaloudesta, se tarkoit taisi aivan yhtä suurta murrosta koko yhteiskunnallisen järjestelmän toimin taan kuin maailmansotien aikaan sijoit tunut myllerrys, jossa siirryttiin paikallisesta energiaperus tasta vapaaseen globaaliin fossiilikapitalismiin”, Kuhmonen huomauttaa.

Kuhmonen muistuttaa, kaikki yhteiskunnan osa alueet kytkeytyvät tällä hetkellä fossiilitalouteen.

”Jos se otetaan pois, minkälainen maailma voidaan sil loin rakentaa? Voidaanko nykyisenkaltaista hyvinvointia ylipäätään rakentaa sellaisessa maailmassa? Sen takia tämä agroekologia tuntuu utopistiselta! Ja sitähän se onkin, kun katsotaan nykyhetkestä ja siitä mihin trendit nykyhetkessä menevät. Mutta trendien katsominen ei riitä, koska trendit kuvaavat vain sitä mitä, nykyhetki on. Trendit tulevat jos sain kohti päätepisteeseensä. Silloin niiden on pakko vaih taa suuntaa.”

Kaikissa regiimisiirtymissä historiassa on ollut jokin kriisi.

”Kriiseihin on aina valitettavasti liittynyt se, että jolle kin on tullut nälkä. Jopa 90-luvun lamassa tuli nälkä: sil loin Suomeen tulivat takaisin leipäjonot, joita ei ollut ollut moneen kymmeneen vuoteen.

Millainen kriisi murtaa tämänhetkisen ruokaregii mimme ja mitä sen jälkeen syntyy? Kehityskulkua ei voi nähdä muista länsimaista, koska olemme kaikki saman kaltaisissa yhteiskunnissa ja kuljemme samaa polkua käsi kädessä. Niinpä ruokajärjestelmän muotojen tulevaisuus jää viisaiden arvailujen varaan.”

18 NOVA 8 • 2022

Näissä pöydissä eletään, koetaan ja tunnetaan.

Lautasliina on paljon enemmän kuin pieni pala paperia. Se on yksityiskohta, osa kokemusta. Missä pöytä, tunteet ja ihmiset, siellä myös lautasliina.

Fiblon – Lautasliinatehdas on oman alansa muurahainen –kokoonsa suhteutettuna ylivoimaisen vahva tekijä.

Tuotteet valmistetaan Suomen Porissa vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Lähituotanto varmistaa läpinäkyvän tuotantoketjun ja vähentää hiilijalanjälkeä. Tarpeen mukaan mukautuvat valmistuserät ja personoinnin yksilöllisyys takaavat, että luonnon resursseja käytetään viisaasti ja asiakkaan rahoja kustannustehokkaasti.

www.fiblon.com puh. 020 123 6600

Omena-kauralevypiirakka x 1074376

Mansikka-raparperi x 1,25 Meira Nova 1074358

Kuningatarx 1,25 laktoositon Meira Nova 1074350

Porkkanalevypiirakka x 1,25 Meira Nova 1074361

Toscalevypiirakka x Meira Nova 1074351

Suklaalevypiirakka x Meira Nova 1074366

3
kg laktoositon
3
1,4 kg laktoositon
levypiirakka 3
kg
3
1,2 kg laktoositon
myllynparas.fi/foodservice Instagram @myllyn_paras_foodservice Facebook Myllyn Paras Food Service
3
1,25 kg laktoositon, kypsäpakaste Meira Nova
Gluteeniton Mustikka levypiirakka 3 x 1,35 kg gluteeniton, laktoositon Meira Nova 1074386
levypiirakka 3
kg laktoositon
Lisää helposti näyttävyyttä esillepanoon vain muutamalla raaka-aineella!

Fiksu keittiö -palstalla jaetaan vinkkejä paremman huomisen ja työkulttuurin puolesta.

Sähkönsäästö agendalle

Talvelle ennustetaan sähkön huippuhintoja ja kantaverkkoyhtiö Fingrid on varoitellut jopa sähkökatkoista.

Keittiöiden

päivittäinen työ ahmii sähköä ja siihen käytettyjä euroja valtavasti. Ener giaa kuluu muun muassa säilytykseen, valmistukseen, astioiden pesuun ja läm pöhauteisiin sekä tilojen lämmitykseen ja valaisemi seen. Monia työvaiheita voi onneksi säätää sähkö piheiksi.

Energian käyttöön voi vaikuttaa oikeanlaisilla laitteiden valinnoilla ja käytöllä. Siksi yksi tärkeä osa sähkönsäästötoimia on laitteiden toimintojen ymmär tämiseen ja oppimiseen tähtäävät laitekoulutukset ja yhdessä sovitut toimintatavat. Yksittäisenä tekona laitteiden vääränlainen käyttö tai päälle jäänyt uuni on pientä, mutta virrat voivat kasvaa vuoden aikana suuriksi.

Kylmäsäilytys käyttää helposti paljon ylimää räistä sähköä, jos mitoitus tai vaikka laitteiden ilman kierto on pielessä. Ennen talven kulutushuippuja kan nattaakin tarkistaa oikeanlainen mitoitus, huoltaa

Ruokahävikkiin on hyvä kääntää katse myös energian näkökulmasta.

laitteet kuntoon ja huolehtia oikeanlaisista säilytys lämpötiloista.

Ruokahävikkiin on hyvä kääntää katse myös energian näkökulmasta. Kun kylmäsäilytyksestä kyp sennykseen tai lämmitykseen, sen jälkeen lämpöhau teeseen ja ehkä vielä viilennykseen kiertänyt ruoka menee lopulta roskiin, päätyy sinne samalla komea määrä energiaeuroja.

Teksti: Mari Cadaut Kuva: Adobe Stock Photo
NOVA 8 • 2022 21 FIKSU KEITTIÖ
22 NOVA 8 • 2022 Roskat PUSSIIN

Teksti ja kuvausjärjestelyt: Sanna Maikkula Kuvat: Kristian Ahlroth

Roskapusseja ja jätesäkkejä sekä biojätepus seja ja säkkejä on monen kokoisia, väri siä ja vahvuisia. Roskapusseista puhutaan, kun tarkoitetaan muovisia 20–50 litrai sia pusseja. Jätesäkit taas ovat muovisia ja 75–240 litraisia. Biojätepusseihin ja -säkkeihin päte vät samat kokoluokat. Vakiintuneet pussien ja säk kien koot ovat 20, 30, 50, 75, 100, 150, 200 ja 240 litraa. Tarvittaessa niistä on saatavilla koot myös millimetrien mukaan.

”Valmistamme pusseja ja säkkejä myös asiak kaan haluamassa koossa, jos vain volyymia on tar peeksi”, kertoo Walki Plastirollin Sales Manager Jukka Lehtonen. Walki Plastiroll valmistaa roska ja biojätepusseja sekä jäte ja biojätesäkkejä.

Ravintolan kannattaa valita pussien ja säkkien koko käyttämänsä roska astian koon mukaan. Pus sit ja säkit on nimittäin tehty sopimaan tietyn kokoi siin astioihin.

”Tällöin on myös huomioitu, että pussi tai säkki on hieman astiaa isompi, jolloin reunat voi taittaa astian reunojen yli. Näin pussi tai säkki pysyy parem min paikallaan eikä astia likaannu”, Lehtonen ker too.

Moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että pussien ja säkkien tarkoituksena on myös suojata astiaa, johon roskat tai biojätteet kerätään. Erityisesti bio jätteen kohdalla pussi tai säkki suojaa astiaa lialta, hajuhaitoilta ja mahdollisesti myös bakteereilta.

Roskapussit ja jätesäkit sekä biojätepussit ja -säkit ovat välttämättömiä ravintolalle. Pusseja ja säkkejä valitessa pitää päättää ainakin koko, vahvuus ja väri.
NOVA 8 • 2022 23
TEEMA

Pussit ja säkit ovat kestäviä Roska ja biojätepusseja sekä jäte ja biojätesäkkejä tehdään monen vahvuisina. Pussit ja säkit on kuitenkin tehty niin, että ne kestävät niihin laitettavan jätteen painon. Pienten pussien vah vuuksissa on huomioitu myös se, että niitä usein nostellaan ja kuljetetaan isompaan jäteastiaan.

”Tukussa saattaa olla myynnissä esimerkiksi neljää saman kokoista, mutta eri vahvuista säkkiä, jotka kaikki kuitenkin kestä vät niihin laitettavan jätteen painon. Vahvuudella ei siis ole tässä mielessä merkitystä. Enemmän on kyse siitä, että johonkin vah vuuteen on vain totuttu”, Lehtonen sanoo.

Ravintoloille riittää hyvin normaalivahvuiset pussit ja säkit. Erikoisvahvoja säkkejä käyttävät esimerkiksi rakennustyömaat ja teollisuus, joista tuleva jäte saattaa rikkoa normaalivahvuisen säkin.

Värikoodit nopeuttavat lajittelua

Ravintola alalla ei ole määräyksiä siitä, minkä värisiä roska ja biojätepusseja tai säkkejä millekin jätteelle pitää käyttää. Jos ravintolan siivouksen hoitaa siivousliike, se on saattanut tehdä itselleen värikoodauksen, jota ravintolan tulee noudattaa.

Sekajätteelle yleisimmin käytettyjä värejä ovat musta, sininen ja harmaa. Energiajae laitetaan usein oranssiin, kierrätysmuovi läpinäkyvään säkkiin. Pyykille suositaan valkoista. Joskus siivous liike saattaa poiketa totutuimmista värikoodeista esimerkiksi esteettisistä syistä. Valkoinen roskapussi toimistossa voi näyttää kivemmalta kuin musta.

Biojätepussit ja -säkit ovat yleensä vaalean vihreitä. Walki Plastirollin Bioska-pusseissa on kuitenkin myös ruskea vaihto ehto, BioskaPlus, joka kompostoituu tavallista nopeammin.

”Värikoodit ovat mielestäni hyvä idea. Ne nopeuttavat lajitte lua, kun jäteastian kyljestä ei tarvitse tihrustaa jätelajin nimeä”, Lehtonen sanoo.

KUULUUKO RAVINTOLASI LAJITTELUVELVOITTEEN PIIRIIN?

Uuden jätelain mukaan ravintoloilla on heinäkuusta asti ollut velvollisuus lajitella jätteensä, jos niitä syntyy viikossa keskimäärin vähintään seuraavasti:

• biojätettä 10 kg

• muovipakkausjätettä 5 kg

• paperi- ja kartonkipakkausjätettä 5 kg

• lasipakkausjätettä 2 kg

• metallipakkausjätettä ja muuta pienikokoista metallijätettä yhteensä 2 kg

24 NOVA 8 • 2022
Valtaosa muovisista pusseista ja säkeistä pyritään nykyään teke mään kierrätysmuovista.
NOVA 8 • 2022 25 TEEMA

Kierrätysmuovi suosituin materiaali

Biojätepussit ja -säkit valmistetaan usein peruna- tai maissitärkkelyksestä. Roskapussit ja jätesäkit taas teh dään joko neitseellisestä tai kierrätetystä muovista. Val taosa muovisista pusseista ja säkeistä pyritään nykyään tekemään kierrätysmuovista. Neitseellistä eli ei kierrä tettyä muovia käytetään yleensä vain, jos siihen laitet tava tuote tai käyttöympäristö niin vaatii.

”Kierrätysmuovin tai uusiomuovin käyttö on kehit tynyt viime vuosikymmenten aikana todella paljon. Omasta tuotannostamme syntyvä ”hukkamuovi” palau tetaan samaan prosessiin, mistä se on tullutkin, eli siitä tehdään pusseja ja säkkejä”, Lehtonen kertoo.

Pussien ja säkkien valmistajat myös ostavat kierrä tysmuovia. Hyvälaatuisen kierrätetyn muovin hinta on kuitenkin noussut parin viime vuoden aikana todella korkealle, ja on jo lähellä neitseellisen muovin hintaa. Tämä johtuu suuresta maailman laajuisesta kysynnästä, ja siitä että hyvälaatuista kierrätysmuovia ei ole riittä västi.

”Suomessakin paljon muovia laitetaan sekajättee seen, joka poltetaan. Muovia pitäisi kierrättää enem män”, Lehtonen sanoo.

Roskapusseja ja jätesäkkejä on tehty jo pitkään uuden jätelain mukaisesti. Ravintoloihin uusi jätelaki pyrkii vaikuttamaan lajittelua lisäävästi.

POIMINTA MEIRA NOVAN VALIKOIMASTA:

Tarkemmat tuotetiedot valmistajilta ja nettikaupastamme.

33309

Suojasäkki vihreä 80l 12 x 20kpl

BioBag

842702

Jätesäkki musta 150l 15 x 10kpl Walki Plastiroll

717310

Jätepussi musta 30l 20 x 50kpl Walki Plastiroll

4976169

Biopussi vihreä 150l 5 x 5kpl BioBag

497601

Bioska ruokanäytepussi 10 x 50kpl Walki Plastiroll

4976166

Biopussi vihreä 30l 40 x 20kpl BioBag

497655

Bioska säkki 75l 20 x 10kpl Walki Plastiroll

497690

Jätesäkki musta 240l 12 x 5kpl Walki Plastiroll

497645

Bioska jätepussi 20l 30 x 15kpl Walki Plastiroll

Bioska säkki 140l 15 x 7kpl Walki Plastiroll

497662 Jätesäkki oranssi 150l 15 x 10kpl Walki Plastiroll 497657 Bioska säkki 150l 20 x 5kpl Walki Plastiroll 497656

497652

Bioska suojasäkki 240l 10 x 7kpl Walki Plastiroll

210222

Jätepussi valkoinen 28l 20 x 50kpl Walki Plastiroll

497692

Jätesäkki musta 75l 10 x 20kpl Walki Plastiroll

497630

Bioska+ ruskea 140l 25 x 7kpl Walki Plastiroll

497698

Jätesäkki kirkas 150l 15 x 10kpl Walki Plastiroll

717313

Energiajätesäkki oranssi 240l 10 x 10kpl Walki Plastiroll

26 NOVA 8 • 2022

TIESITKÖ?

Jätelain ja sitä täydentävien asetuksien tavoitteena on vähentää jät teen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Lajiltaan ja laadultaan erilaiset jätteet on lajiteltava ja kerättävä erikseen kierrä tystä varten. Erilliskerättyä jätettä ei enää saa viedä kaatopaikalle eikä poltettavaksi.

Jätelain laaja uudistus sekä lait ympäristönsuojelulain, kemikaalilain, rikoslain ja elintarvikelain muuttamiseksi tulivat voimaan 19.7.2021. Jäteasetus, pakkausjäteasetus ja muut jätelakia täydentä vät asetusmuutokset tulivat voimaan 1.12.2021.

ym.fi/jatteet/jatelaki -sivut kertovat, mitä muutoksia uusi jätelaki ja sitä täydentävät asetukset tuovat.

TEEMA NOVA 8 • 2022 27

KOTIMAINEN

28 NOVA 8 • 2022 Viljelijöiden omistama Jepuan Peruna tuottaa ympäristöystävällisesti miljoonia kiloja kotimaista lähiherkkua. Kypsät tuotteet valmistuvat höyryssä, joka tuotetaan biokaasulla. Teksti: Minna Takkunen• Kuvat: Jepuan Peruna
SE PYÖREÄ

Tätä tekstiä lukiessasi Jepuan Perunan 50 sopimusviljelijää huhkivat Pohjanmaan pel loilla nostamassa mullasta kotimaista perunaa.

”Noin kuusi viikkoa syys kuun alkupuolelta eteenpäin on perunanviljelijöille vuo den kiireisintä aikaa”, yrityksen toimitusjohtaja Markus Jussila kertoo.

Kriittisintä nostosesongin aikana ovat otolliset säät – ei liian kosteaa, ei liian kuumaa, ei hallaa, ei liian varhaista talvea. ”Lainehtivat pellot ovat huonompi juttu”, toimitusjohtaja toteaa.

Lähtökohtaisesti juuri nuo Pohjanmaan tasai set pellot, jotka toisinaan pakkaavat jäämään veden alle, ovat otolliset perunanviljelylle. Lapuan jokilaakso on vanhaa merenpohjaa. Tuossa joki laaksossa joukko perunanviljelijöitä yhdisti voi mansa vuonna 1976 ja päätti perustaa yhteisen varaston. Tavallisesti viljelijöillä on oma varasto. 1990-luvulla varastoinnista siirryttiin perunan jalostamiseen. Jussila arvioi, että yritys oli tuolloin edellä aikaansa.

”Viljelijät seurasivat trendejä ja kävivät tutustu mismatkalla esimerkiksi Tanskassa.”

Aivan heti eivät valmiit perunatuotteet huven neet kuumille kiville, mutta nyt yritys on kyp sien perunatuotteiden markkinajohtaja Suomessa. Perunatuotteiden kysyntä on muuttunut ammat tikeittiöissä itse asiassa jo niin paljon, että Jepuan Perunassa toteutettiin äskettäin iso muutos.

”Luovuimme raakojen, kokonaisten, kuorittu jen perunoiden tuottamisesta. Alalla oli niiden yli tarjontaa. Jalostusasteen nostaminen on nyt yksi tavoitteemme.”

Sopimusviljelyn tuottelias symbioosi Jepuan Peruna on osakeyhtiö, jonka toiminta on osuuskuntatyyppistä. Viljelijät omistavat yhtiön. Hallituksen jäsenistä puolet on viljelijöitä, puolet muita asiantuntijoita.

Jussila kuvaa sopimusviljelijöiden ja yrityksen suhdetta symbioosiksi. ”Emme mieti asioita vain yrityksen kannalta. Ymmärrämme alkutuotannon ja viljelijöiden merkityksen. Meillä on näkemys koko tuotantoketjusta.”

Pitkä ja tiivis suhde myös vahvistaa osapuolten sitoutumista. Joillakin sopimustiloilla on jo kolmas sukupolvi viljelemässä perunaa.

Kotimaisuus, vastuullisuus ja jäljitettävyys ovat asiakkaille tärkeitä, ja juuri niistä Jepuan Perunan liiketoiminta on rakennettu.

Sopimusviljely takaa tuotteiden täyden jäljitet tävyyden, hyvän toimitusvarmuuden ja erinomaisen laadun. Tuotteet on pystytään jäljittämään pakkauksissa olevan viljelijäkoodin avulla aina pel tolohkoon asti. Viljelijätiedon kautta voi kätevästi kertoa aterioiville asiakkaille raaka aineen suoma laisesta alkuperästä.

Osaltaan toimitusvarmuutta lisää myös tilojen maantieteellinen hajauttaminen.

Uudet viljelysopimukset laaditaan viljelijöiden kanssa keväisin tulevaan satokauteen perustuvien tarpeiden ja viljelijöiden toiveiden mukaan.

Perunaa kuluu, mutta kulut huolettavat 11 miljoonan kilon perunavaraston antimista val mistetaan ammattikeittiö ja teollisuusasiakkaiden tarpeisiin perunaa monessa muodossa, kuten kuu tioina, paloina, viipaleina, halkaistuina ja pikkupe runoina.

”Vaivattomat tuotteet paikkaavat ravintoloiden henkilöstövajetta”, Jussila sanoo.

Asiakkaat ovat niin julkisen kuin yksityisen puolen eri kokoisia ravintoloita ja toimijoita, kesä ravintoloista sairaaloihin. Teollisuusasiakkaiden osuus on noin neljännes.

Jussila toteaa, että tuotteille on kysyntää, mutta tällä hetkellä energian ja lannoitteiden kasvavat kulut sekä epävarmuus tulevasta kehi tyksestä yleisen tilanteen vuoksi kalvavat alaa. ”Erityisesti viljelijät joutuvat ottamaan isoja ris kejä.”

NOVA 8 • 2022 29 KUMPPANI

Kotimaisuus, vastuullisuus ja jäljitettävyys ovat asiakkaille tärkeitä.

Laatu syyniin ja kiertotalous kunniaan Perunaeriä analysoidaan kasvattamisen, varastoimisen ja tuotannon eri vaiheissa Jepuan Perunan omassa laborato riossa. Vuodessa tuotetestejä ja analyysejä kertyy yli 6600.

Laadukkaiden perunoiden varmistaminen on istu tettu sopimusten perustuksiin, viljelijöille nimittäin mak setaan laadun mukaan.

Laatuun ja ympäristöasioihin satsaamisesta kertovat myös Jepualla sijaitsevalle tuotantolaitokselle myönnetty ISO 22 000 -laatusertifikaatti ja ISO 14001-ympäristöser tifikaatti.

Kypsät perunatuotteet höyrytetään lempeässä läm pötilassa. Höyryn tuottamiseen käytetään kotimaista bio kaasua, joka tuotetaan läheisessä Jepuan Biokaasulaitok sessa. Sivuvirrat eli kuorimassa ja perunoiden soluneste hyödynnetään kypsien tuotteiden valmistuksessa tarvit tavan höyryn tuotannossa.

Tuotannossa käytetään vesivoimaan perustuvaa, poh joismaista sähköä. Hiilijalanjälki pidetään pienenä myös lastaamalla yhteistilauksia kuljettavat autot mahdolli simman täyteen.

Suomalainen peruna parrasvaloihin Sopimusviljeljöiden tiloilla viljellään reilua kymmentä lajiketta. Niistä monikäyttöinen ja hyvin säilyvä Melody on yleisin. Jussila kertoo, että perunalajikkeilla on oma

elinkaarensa, minkä vuoksi uusien lajikkeiden kehittämi nen on hyvin tärkeää.

Perunasadot ovat eri vuosina erilaisia, samaan tapaan kuin viinin viljelemisessä. Viljelijöiden ja muiden kump panien, kuten Perunantutkimuslaitos Petlan kanssa teh dään kokeilu ja kehittämistyötä juuri esimerkiksi lajik keiden parissa.

Peruna on maukas, ympäristöystävällinen, suoma lainen peruselintarvike. Sillä on kuitenkin kilpailijansa. Jepuan Perunan yksi tehtävistä onkin saada perunasta entistä kiinnostavampi. Se tehdään esimerkiksi resep tiikkaa kehittämällä ja esittelemällä messuilla asiakkaille, miten monenlaista perunasta saa. Miltä kuulostavat esi merkiksi feta pinaattiperunat, peruna nachot tai parme saaniperunat?

Nyt, kun ruuan hinnat kasvavat, perunan huokeus on sen yksi valtti. Jussila muistuttaa, että vaikka hinta tup laantuisi, se on silti edullinen.

Myös huoltovarmuus, työllistäminen, maaseudun elävänä pitäminen sekä perunanviljelyn kulttuuriperinteestä huolehtiminen painavat vaakakupissa. ”Haluamme taata, että kotimaista perunaa riittää.”

Nuorempi sukupolvi on ottanut haltuunsa sosiaali sen median kanavat ja esimerkiksi drooneilla kuvaamisen. Perunoihin on siis kirjaimellisestikin tullut uusia näkökul mia.

30 NOVA 8 • 2022

Kaikille hyvä hiilineutraali kahvi

Kaikille hyvä kahvi, Paulig Mundo on nyt entistäkin parempi. Se on hiili neutraali kahvi, joka jättää hyvän jälkimaun. Luonteikkaan paahteinen ja pähkinäinen hiilineutraali Paulig Mundo Kolumbia & Honduras on uutuus, josta jää hyvä jälkimaku! Tämän tummapaahtoisen kahvin mausta voit löytää vaahterasiirappista makeutta ja paahdettuja pähkinöiden vivahteita. Erityisesti jälkimaussa korostuvat pähkinän vivahteet; esim. pistaasi.

Oy Paulig Finland Ab +358 (0)20 737 0007 professional.fi@paulig.com shop.pauligpro.com

Paulig PRO helps professionals to create flavourful, sustainable and profitable businesses.

NOVA 8 • 2022 31 Tee kahvilla jälkivalinta.

“MSC-sertifioidusta silakkafileestä valmistettava silakkapihvi tekee hyvää sekä ihmisille että Itämerelle, sillä silakanpyynnin myötä vesistöstä poistuu rehevöitymistä lisääviä ravinteita ja levää.”

Kotimainen Itämeren kalapihvi MSC ME 4 kg (100 x 40 g) Tuotenro: 3965144 Gtin: 6430103965144 Meira Nova tuotenro: 1007008 GLUTEENITON | LAKTOOSITON | SOIJATON | RUNSASPROTEIININEN www.apetitammattilaiset.fi KOTIMAINEN ITÄMEREN KALAPIHVI MSC Valmistettu kotimaisesta MSC sertifioidusta nahattomasta silakkafileestä. Pihvin päällä rapea kikhernepaneeraus. Kypsät, miedon makuiset kalapihvit sopivat erinomaisesti myös lasten makuun. Helppo ja herkullinen keino lisätä kotimaista lähikalaa lautaselle.

Esplanadin helmi

loistaa taas

Ravintola Kappeli on ollut kiinteä osa Helsingin kaupunkikuvaa jo 155 vuotta. Uudistuksen läpikäynyt Esplanadin helmi kutsuu kahville, ruokailemaan ja viihtymään vuoden jokaisena päivänä.

34 NOVA 8 • 2022

Ruokasalin ikkunan vieressä on pöytä, jossa runoilija Eino Leinolla oli tapana istua. Salin suuren kristallikruunun alla kylpee valossa kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen Muusa patsas. Ravintolan seinillä on arvotaidetta kuin pienessä taidemuseossa. Jopa keittiössä voi ihailla Albert Edelfeltin maalausta. Helsingin Esp lanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli huo kuu historiaa ja kiinnostavia tarinoita.

”Tällä rakennuksella on sielu. Tämä ei ole vain rakennus, vaan jotain suurempaa”, sanoo Kappelin ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo.

NOVA 8 • 2022 35 NÄIN MEILLÄ
Teksti: Krista Korpela-Kosonen • Kuvat: Juha Lindvall

Kappelin 155 vuotta

Kappeli valmistui vuonna 1867 arkkitehti Axel Hampus Dahlströmin suunnittelemana. Jo aikaisemmin samalla paikalla oli sijainnut sokerileipuri Johan Daniel Jerngre nin koju, josta myytiin leivoksia ja limonadia. Sitä ennen puistossa piti pientä maitokojuaan paimenpoika. Arvel laan, että tuolta ajalta on peräisin Kappelin nimi. Latinaksi paimen on nimittäin pastor, ja siksi kaupunkilaiset alkoi vat kutsua kojua kappeliksi.

Kappelin 155-vuotisen historian aikana ravintola on käynyt läpi monenlaisia vaiheita. Eräänlaista kultakautta elettiin 1800–1900-lukujen taitteessa, jolloin Kappelissa nähtiin Eino Leinon lisäksi säännöllisesti lukuisia muitakin suomalaisen kulttuurielämän vaikuttajia. Vuodesta 1916

lähtien Kappeli toimi lähes 60 vuotta kesäravintolana, kun nes Osuusliike Elanto vuokrasi ravintolan vuonna 1975 ja remontoi sen ympärivuotiseen käyttöön. Elokuussa 2020 HOK Elanto osti Kappelin Helsingin kaupungilta.

”Me todellakin halusimme tämän, sillä tällaisia kiinteis töjä ei ole Suomessa muita. Samalla alkoi Kappelin remon tin suunnittelu, sillä sen tarve oli ollut tiedossa jo pitkään”, Uusitalo kertoo.

Klassisuus saa näkyä

Marraskuussa 2021 Kappeli sulki ovensa puoleksi vuo deksi ja avasi ne uudistuksen jälkeen vapuksi 2022. Uusi talon mukaan remontin kantavana ajatuksena oli klassi suus, joka Kappelissa haluttiin säilyttää.

36 NOVA 8 • 2022

”Pitää näkyä, että olemme olleet tässä 155 vuotta.”

Miltä remontoidussa Kappelissa sitten näyttää? Se huokuu samanaikaisesti sekä historiallista arvokkuutta että uudenlaista raikkautta. Kaikki näkyvät pinnat on uudistettu. Ruokasali ja kahvila ovat saaneet uudet kalus teet, ja tilaan on tuotu viherkasveja sekä kutsuvia sohvia. Värimaailma perustuu ravintolan alkuperäisiin sävyihin.

Ravintolan lukuisat taideteokset tuodaan nyt entistä paremmin esille muun muassa valaistuksen avulla. Tun netuimpia teoksia ovat Albert Edelfeltin keittiön seinään maalaama Gambrinus, Oskar Kleinehin Rouenin kadut ja Hjalmar Munsterhjelmin Merimaisema. Ne päätyivät Kappeliin 1870-luvulla taiteilijoiden kiitoksena sunnun taiaamujen aamiaistarjoilusta.

Oman leipomon leivonnaisia

Yksi suurimmista remontin myötä tulleista uudistuksista on alakerran leipomo, jossa leivotaan nyt valtaosa kahvi lassa ja ravintolassa tarjottavista leivistä ja leivonnaisista. Myös alakerran tilausravintolan juhlaleivonnaiset, kuten hääkakut, tehdään talon omassa leipomossa.

Kahvilan hittituote on bostonkakku, joka on Kappelin vastine perinteisille korvapuusteille. Katkarapu­ ja lohileivät ovat olleet kautta aikojen suosittuja. Myös piirakat ja salaatit maistuvat, samoin päivän keitto, jonka kanssa tar jotaan leipomon omaa leipää. Se leivotaan keittiöpäällikkö Kimmo Martiskaisen suvun vuosikymmeniä vanhasta lei päjuuresta.

”Juuri on tuotu hänen sukunsa mukana Karjalasta sodan jaloista”, Uusitalo mainitsee.

Suomalaisia makuja Kappelin ruokafilosofia pohjaa hyvistä raaka-aineista val mistettuihin suomalaisiin ja skandinaavisiin makuihin. Ruokalistan klassikkoannoksiin lukeutuu kermainen lohi keitto, joka on Uusitalon mukaan mainittu monessa ulko maisessa matkailuoppaassakin.

Muita aina listalta löytyviä klassikoita ovat esimerkiksi savustettu merilohi ja paistettu maksa kauden lisukkei

Santeri Uusitalo

Ravintolanjohtaja, Ravintola Kappeli

”Olen työskennellyt Kappelissa reilu kymmenen vuotta. Olen rakastunut tähän taloon ja haluan pitää siitä huolta. Parasta Kappelissa on ammattitaitoinen henkilökuntamme ja laaja asiakaskuntamme. Kaikki ovat aina Kappeliin tullessaan innoissaan siitä, miten kaunista ja hienoa täällä on. Saan olla Kappelista ylpeä joka päivä.”

NOVA 8 • 2022 37

den kera. Takuuvarma jälkiruokavalinta on crème brûlée.

”Ravintolassamme kaikki elementit ovat kohdallaan: kappale kauneinta Helsin kiä ja suomalaista ruokaa. Tänne voi ylpey dellä tuoda myös ulkomaiset vieraat syö mään.”

Olohuone keskellä kaupunkia Uusitalo uskoo, että saman katon alta löytyvät erilaiset toiminnot ovat yksi syy Kappelin vetovoimaan. Hyvän ruoka ravintolan ja viihtyisän kahvilan lisäksi asiakkaita palvelevat 250-paikkainen kesäterassi ja tyylikäs cocktailbaari pöy tiintarjoiluineen. Alakerran tilausravinto lassa eli Kappelin Kellarissa järjestetään runsaasti perhejuhlia ja yritystilaisuuksia.

”Eikä sijaintia voi unohtaa. Tämä on varmasti Helsingin keskeisin paikka ja yksi Helsingin kauneimpia rakennuksia. Kiin teistö on kuin karamelli.”

Kappelin viihtyisä terassi vetää kesäi sin asiakkaita magneetin lailla. Erityisesti

Uusitalo puhuu Kappelista mielellään helsinkiläisten olohuoneena, jonne on aina helppo tulla. Ovet ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä.

kansainväliset matkailijat ovat Uusitalon mukaan tärkeä osa Kappelin kesää. Mutta terassin ilmapiiristä hakeutuvat nautti maan myös helsinkiläiset ja kotimaiset matkailijat. Vieressä oleva Espan lava esi tyksineen tuo oman erityisen lisänsä teras sin kesään.

Uusitalo puhuu Kappelista mielellään helsinkiläisten olohuoneena, jonne on aina helppo tulla. Ovet ovat avoinna vuo den jokaisena päivänä, myös jouluna ja juhannuksena.

”Tänne voi tulla koska tahansa luke maan lehden, juomaan kupin kahvia tai

syömään illallista perheen kanssa. Olipa tarve mikä tahansa, se tulee täällä täyte tyksi. Meillä on paljon kanta asiakkaita, joista osa käy joka päivä.”

Monenlaisia muistoja Uusitalo mainitsee, että Kappelin 155 vuoteen mahtuu monenlaisia liikeideoita. Lähes jokaisella helsinkiläisellä on muis toja jostakin Kappelin aikakaudesta. Esimerkiksi 1990-luvulla Kappelissa toimi Suomen ensimmäinen ravintola panimo.

”Yllättävän moni muistaa panimon vieläkin. Saamme viikoittain kysymyksiä, onko se edelleen täällä”, Uusitalo kertoo.

Uusitalo uskoo, että nyt tehdyn remontin turvin Kappeli kukoistaa seuraavat 10–15 vuotta. Sen jälkeen on todennä köisesti aika kiillottaa Esplanadin helmi taas uuteen loistoonsa.

”Kappeli on niin kiinteästi osa Helsin kiä, että olisi vaikea kuvitella kaupunki ilman sitä.”

38 NOVA 8 • 2022
Juhlakauden kauneimmat kattaukset Kaunis kuosi saatavilla kahdessa eri värissä Punainen Graniitinharmaa Meira Nova Duni tuote 1 36665 20 x 50 Tissue lautasliina 24 x 24 cm 3-krs 1 /4 Star Shine punainen 2 36666 10 x 50 Tissue lautasliina 33 x 33 cm 3-krs 1 /4 Star Shine punainen 3 36668 5 x 45 Dunilin® lautasliina 40 x 40 cm 1/4 Star Shine punainen 4 36669 4 x 1 Dunicel® poikkiliina 0,4 x 24 m Star Shine punainen 5 36667 5 x 20 Dunisilk+® kateliina 84 x 84 cm Star Shine punainen 6 36670 6 x 60 Dunisoft® lautasliina 40 x 40 cm 1/4 Star Shine graniitinharmaa 7 36671 4 x 1 Dunicel® poikkiliina 0,4 x 24 m Star Shine graniitinharmaa

Kuvat: on nyt somekansan suosikki

Juuri nyt meksikolaiset maut ovat trendilistojen kärjessä, kun TikTok nosti birria-tacot somekansan huulille. Birria-tacovideoita levisi niin, että lihaisista tacoista tuli somemaailman viidenneksi suosituin ruoka. Australiassa ja Yhdysvalloissa meksikolaiset ravintolat nousivat Googlessa haetuimpien listalle, kun asiakkaat etsivät sopivaa ruokapaikkaa.

1SALSA

Pico de gallo ja salsa verde – raikkaat meksi kolaiset kastikkeet edustavat kaikille tuttuja Meksikon makuja. Tomaattisalsaa eli pico de galloa pidetäänkin tärkeimpänä meksikolai sena salsana. Jopa sen värit ovat samat kuin Meksikon lipussa. Salsa verden tärkein aines osa on tomatillo. Molempien salsojen herkullisuus perustuu tuoreisiin ainesosiin. Ne sopivat myös erilai siin salaattipöytiin mukavina mausteisina salaattivaihtoehtoina.

2MEKSIKON MAUSTEET

Chili, valkosipuli, tuore korianteri, kaneli, kaakao…. Meksikolainen ruoka maistuu ja mausteet ovat ruoan juttu. Tulisuusastetta säädetään eri laisten chililaatujen avulla. Tuore korianteri tuo raikkautta ruokaan kuin ruokaan. Kaneli taas korostaa chilin lämpimiä makuja. Samat maku yhdistelmät tuovat ryhtiä myös useisiin tex mex ruokiin, kuten tuttuun chili con carneen.

40 NOVA 8 • 2022
Shutterstock

Googlaa birria taco tai katso videot TikTokissa. Erilaisia meksikolaiseen lihapataan perustuvia tacoreseptejä löytyy valtavasti. Birria on meksikolainen lihapata, jota syödään perinteisesti tortillojen kanssa. Rasvaista, mehevää lihaa, chilejä ja mausteita sisältävän padan juju on abodo marinadissa, johon voi myös dipata kuivahtanutta tortillaa.

MOLE

Mole poblanoa on saavuttanut Meksikon kansallisruoan epävirallisen aseman. Itse sana ”mole” tarkoittaa yksinkertaisesti kas tiketta. Mole poblanon makuyhdistelmä perustuu chilin ja suklaan upeaan liittoon. Maukkaan kastikkeen kruunaa suussa sulava liha, joka tavallisesti on kanaa tai

KAAKAO

Uusimpien tutkimusten mukaan suklaa on keksitty Mek sikossa jo ainakin 2500 vuotta sitten. Tämä saatiin selville muutama vuosi sitten, kun hautalöydöistä paljastui suk laatahroja lautasen paloista. Se on tiedetty jo pitkään, että kaakaota juotiin jo mayojen yläluokan seremonioissa.

Nyky Meksikossa juodaan kaakaota edelleen paljon. Erityisen suosittua on maissikaakao eli champurrado, jota juodaan jopa ruokajuomana. Maissikaakaota kannattaa kokeilla aamiaisella yhdessä churrojen kanssa.

Tomaattisalsaa eli pico de galloa pidetään tärkeimpänä meksikolaisena salsana.
NOVA 8 • 2022 41
Varmista käsipapereiden sujuva annostelu Suuren kapasiteetin Tork PeakServe® -käsipyyhejärjestelmä – hygieeninen ja riittoisa Täydennä hyvä käsihygienia antimikrobisella saippualla sekä käsihuuhteella Lue lisää: tork.fi/peakserve Tork PeakServe® Continuous -käsipyyhejärjestelmän kapasitetti1 on markkinoiden suurin: jopa 250 % enemmän pyyhkeitä2 Kun annostelija lisäksi annostelee yhden arkin kerrallaan, käsipaperit eivät helposti lopu kiireessäkään kesken ja käsihygienia pysyy korkealla kun käyttäjä koskee vain ottamaansa pyyhkeeseen. Tork PeakServe® Mini annostelija, musta, MN 33758 Tork Antimikrobinen vaahtosaippua S4, MN 33557 Tork PeakServe® Mini annostelija, valkoinen, MN 33759 Tork Geelimäinen käsihuuhde S4, MN 35329 1 Verrattuna kilpailijoiden pisimpään rullapyyhkeeseen Euroopassa 2 Verrattuna Tork H2 Universal -täyttötuotteisiin 150299 ja annostelijaan 552000

Miten koet ruokahävikin ravintolassa?

Koitan aina tilata ravintolassa vain sen verran, minkä jaksan syödä. Aloin kiinnittää ruokahävikkiin enemmän huomiota työskennellessäni aiemmin ravintola-alalla. Varsinkin cocktailbaa reissa tuli mietittyä, miten raaka-aineet voidaan käyttää mahdolli simman kokonaisvaltaisesti.

Hävikin määrää on hyvä seurata, jotta siihen voidaan rea goida. Jos ruokailun jälkeen lautanen aina lilluu kastikkeessa, sitä voidaan vähentää. Joissain ravintoloissa on supistettu ranskalaisten osuutta, ja lisää saa pyydettäessä. Annoskokoa pienentäessä pitää osata viestiä, miksi se on tehty.

Kotiin ostettavien ylijäämälounaiden tarjoaminen halvem malla hinnalla on mielestäni nerokas tapa vähentää hävikkiä. Ravintolalle on kannattavaa, kun saadaan maksimihyöty irti raaka-aineista.

Antero Semi

Olen aina ollut tarkka siitä, että en jätä ruokaa syömättä.

Lapsena jo on pitänyt syödä lautanen puhtaaksi. Mutta ehkä olen nykyään vielä tarkempi siitä. Tähän on vaikuttanut ehdottomasti se, että ruokahävikki on ollut enemmän esillä. Koen tärkeäksi, että ravintolat viestivät toimistaan hävikin vähentämi seksi.

Erityisiä vaaran paikkoja hävikin syntymiselle ovat hotelliaa miaiset ja buffetit, joissa kahmitaan kaikkea mahdollista lauta selle ja suuri osa jää syömättä. Siinäkin yritän itse olla tarkka: otan alkuun pienesti ja haen sitten lisää.

Ravintoloiden puolelta taas voi välillä olla ongelmana se, että annokset ovat liian suuria. Juuri viime viikolla oikein harmitti, kun tilaamani annos oli selkeästi tarkoitettu jollekin rakennus työmiehelle, eikä minulla ollut mitään mahdollisuutta syödä sitä loppuun. Henkilökunta tietää, minkä kokoisia annokset ovat: voi taisiin aktiivisemmin ehdottaa, että sinulle sopisi puolikas annos.

Se, jääkö minulta ravintolassa ruokaa syömättä, riippuu ensisijaisesti annoskoosta. Tilaan sitä, mistä uskoisin naut tivani. Jos se maistuu, syön annoksen tietysti loppuun. Mutta jos annos on liian suuri, jätän loput.

Annoskoko vaihtelee paljon maittain. Jos vertaa esimer kiksi Skandinavian maita Kreikkaan, on annoskoko siellä aivan valtava. Olen matkustellut paljon, joten tunnen eri kult tuureita, ja siksi on luontevaa saada suuri annos Kreikassa ja pienempi Pohjoismaissa.

On osa markkinointia kertoa omista vahvuuksista, ja ravin tolalle se voi olla hävikin vähentäminen. Jokaisen yrityksen tulisi hyödyntää näitä asioita. Olen itse yrittäjä ja käyttäisin mielelläni tätä näkökulmaa markkinoinnissa. Nöyryys on kuitenkin myös tärkeää.

Pia Mikkonen
Nova-lehden
Kysyimme Helsingissä, miten hävikkiä voisi vähentää.
NOVA 8 • 2022 43 Teksti ja kuvat: Laura Hujanen
Olga Zaitseva
gallupissa tiedustellaan ravintola-alaan littyviä mielipiteitä ja mieltymyksiä.
GALLUP

RAIKKAAT KALAFILEET JA -PALAT

AMMATTIKEITTIÖILLE

KIRJOLOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

n. 750 g vak Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3916

KIRJOLOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

n. 900 g Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3936

n. 900 g Myyntierä n. 10 kg Tuotenro 3935

KIRJOLOHIFILEE, pala tuore, ruodittu

25 x 150 g Myyntierä 3,75 kg Tuotenro 3917

LOHIFILEE, pala tuore, ruodittu

25 x 150 g vak Myyntierä 3,75 kg Tuotenro 3918

LOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

n. 0,8 –1,8 kg vak Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3915

LOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

n. 0,8 –1,8 kg Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3934

n. 0,8 –1,8 kg Myyntierä n. 10 kg Tuotenro 3904

LOHIFILEE, pala nahaton, ruodittu

25 x 150 g Myyntierä 3,75 kg Tuotenro 3928

LOHIFILEE, neliö

Myyntierä 5 kg Tuotenro 1006653

KIRJOLOHIFILEE, pala

80 g nahaton Myyntierä 5 kg Tuotenro 1025912

140 g Myyntierä 5 kg Tuotenro 1025131

120 g nahaton Myyntierä 5 kg Tuotenro 1025926

150 g Myyntierä 5 kg Tuotenro 1025915

140 g nahaton Myyntierä 5 kg Tuotenro 1025135

NOVA 8 HKSCAN FINLAND OY FOOD SERVICE Asiakaspalvelu 010 570 130 hkscanpro.fi hkscan.com NÄILLÄ TUOTTEILLA SAAT KIITOSTA! 2051 HK Viljaporsaan ulkofileeleike, nuijittu, n. 120 g 10 kpl/vac. (HK 1962) 2511 HK Rypsiporsas® Ylikypsä kylki n. 2,5 kg/vac. (HK 7475) 5606 HK Maakarit® Bratwursti n. 2 kg/vuoka (HK 5606) 16826 HK Amerikan Pekoni® Original, viipaloitu n. 2 kg/vuoka (HK 4626) 36561 HK Nuudelisalaattipohja 3 kg (HK 7584) POTRASTI PUREKSITTAVAA SADONKORJUUSESONKIIN! Valikoimistamme löydät aina parasta possua eri käyttötarkoituksiin. Lisukkeeksi sopivat satokauden ruokaisat raaka-aineet.

– PAKKAUS MYÖS ANNOSTELEE

Laadukas kolminkertainen Katrin Plus Easy Pick on todella kätevä uutuus. Tuotepakkaus toimii samalla annostelijana, josta on helppo ottaa paperia yhdellä kädellä arkki kerral laan. Aina siinä, missä tarvitaan.

Tehokas ja monikäyttöinen pyyhe imee, kuivaa ja puhdis taa. Se sopii hyvin myös talouspaperiksi. Yhdessä Katrin Easy Pick -pakkauksessa on saman verran arkkeja kuin kahdessa talouspaperirullassa.

KATRIN ON CLEAN & GREEN. LUE LISÄÄ KATRIN.COM.

46 NOVA 8 • 2022 UUSI KATRIN PLUS EASY PICK
36040 73177 Katrin Plus Hand Towel Non Stop M3, Easy Pick 3-kertainen, valkoinen, arkin koko 20,3 x 25,5 cm, 120 ark / pkt, 8 pkt / säkki, 50 säkkiä / lava

Tequilaa, appelsiininmakuista likööriä ja limeä – sekä tietysti suolaa. Yksinkertainen on kau nista ja hyvää. Jos itse drinkki koostuu yksin kertaisista aineksista, sen historiaosuus onkin sitten monimutkaisempi, edes drinkin syntymämaasta ei ole varmaa tietoa, saatikka vuodesta, jolloin se kek sittiin.

Mielenkiintoisin tarina vie meidät vuoteen 1938 ja Meksikoon. Siellä tijuanalainen ravintolanomistaja kehitti nimikkodrinkin tanssijatar Marjorie Kingille. Hän tarvitsi oman tequilapohjaisen drinkin, sillä hän oli allerginen useille muille alkoholeille – vain tequila kelpasi.

Toinen tarina kertoo, että drinkki keksittiin Irlan nissa. Siellä nautittiin Daisy nimisiä drinkkejä.

Vuonna 1936 irlantilaismies nimeltä Madden oli ollut tekemässä Daisy drinkkiä, mutta olikin vahin gossa ottanut tequilapullon käteensä ja käyttänyt sitä. Drinkkiä kutsuttiin ensin nimellä tequila Daisy, mutta pian drinkille keksittiin nimi Margarita.

Kolmas kertomus drinkin historiasta vie 1940-luvulle. Sen mukaan näyttelijä Rita Hayworth olisi ihastunut juuri tähän tequilapohjaiseen Dai sy­drinkkiin. Rita Hayworthin alkuperäinen nimi oli Margarita Carmen Cansino, ja näin drinkin nimi olisi perustunut hänen nimeensä.

Olipa mikä tahansa näistä tarinoista tosi, Mar garita on paikkansa ansainnut klassikkodrinkkien joukossa. Margarita on edelleen suosittu ja maku yhdistelmänsä ansiosta se sopii erinomaisesti nautit tavaksi meksikolaisten ruokien kanssa.

NOVA 8 • 2022 47 RUOKATARINATiesitkö miten perinteikäs ruoka-annos on kehitetty tai mistä se on saanut nimensä? Nova-lehti selvittää ruokaklassikoiden taustoja.
kaunotar Alkoholiallergia vai yksinkertaisesti inhimillinen virhe? Margarita-drinkin syntyhistoriasta on useita tarinoita. MARGARITA 3 cl tequilaa 1,5 cl appelsiinilikööriä 3 cl limemehua hyppysellinen merisuolaa jäitä Klassikkodrinkkien
valio.fi Tuttu Valio A+™ luonnonjogurtti rasvaton nyt luomuna. Täyteläinen maku ja pehmeä, paksu rakenne pysyvät ennallaan. Laktoosittomalla tuotteella on myös Sydänmerkki. Tuttu tuote nyt luomuna Valio A+™ Luomu™ luonnonjogurtti 5 kg rasvaton laktoositon Meira tnro 36810

Entistä asiakaspalveluasujuvampaa

Meira Novalla otetaan käyttöön uusi asiakaspalveluratkaisu. Kaikki yhteydenpito tallentuu nyt keskitetysti yhteen paikkaan ja asiakkaiden palvelu sujuvoituu entisestään.

Mikä on Salesforce?

Salesforce on pilvipohjainen CRM-järjestelmä, jossa kaikki asiakkuuteen liittyvä tieto on yhdessä paikassa. Meira Nova on ottanut käyttöön kyseisen asiakaspalve luratkaisun tänä syksynä. Järjestelmä on aluksi asiakas palvelun käytössä ja laajenee myöhemmin asiakaspääl liköiden käyttöön, jolloin myös asiakkuuksien hoitoon liittyvä tieto on sinne keskitettynä.

Miksi se on otettu käyttöön Meira Novalla?

Palvelulle on ollut tarvetta jo pitkään. Asiakassuhteen hoitamiseen liittyvät kontaktoinnit ja yhteydenpito saadaan nyt keskitetysti yhteen paikkaan. Salesforcejärjestelmään kootaan kaikki asiakkaiden lähettämät sähköpostit, puhelinsoitot ja chatit. Kun yhteydenotot on tallennettu samaan paikkaan, tiedetään esimerkiksi, miksi asiakasta on yritetty tavoittaa ja milloin, ja kuka Meira Novalla on asiaa aiemmin hoitanut. Tämä nopeuttaa ja sujuvoittaa asiakaspalvelua huomattavasti.

Kun asiakas soittaa meille, lähettää sähköpostia tai chattia, järjestelmä tunnistaa hänet mikäli perustiedot, kuten puhelinnumero, ovat meillä oikein. Saamme siis heti oikean asiakkaan tiedot näkyviin ja pääsemme heti hoitamaan varsinaista asiaa.

Asiakaspalvelupäällikkö Meira Nova

Miten uusi järjestelmä näkyy asiakkaan suuntaan ja muuttuuko jokin? Asiakas saa meiltä entistä nopeampaa palvelua. Päivit täisten asioiden hoito on entistä selkeämpää, kun kaikki tieto on keskitetty. Jotta järjestelmä toimisi mahdollisim man hyvin, on tärkeää, että asiakkaan perustiedot kuten puhelinnumero ja sähköposti ovat meillä oikein.

Ottaessamme käyttöön uuden järjestelmän, puhelin numeromme muuttuvat. Uudet numerot on koottu alla olevaan laatikkoon. Vanhaan numeroon soitettaessa puhelu kääntyy uuteen, joten ei hätää, jos ei heti muista uutta numeroa. Se kannattaa kuitenkin tallentaa jo nyt muistiin.

Oltaessa asiakaspalveluumme yhteydessä sähköpos tilla, on hyvä käyttää yhteistä sähköpostiosoitettamme asiakaspalvelu@meiranova.fi. Näin viestit menevät heti uuteen asiakaspalvelujärjestelmään eivätkä jää meillä kenenkään henkilökohtaiseen sähköpostiin.

MEIRA NOVAN ASIAKASPALVELUN YHTEYSTIEDOT

• Etelä , Itä ja Pohjois Suomen myynti ja asiakaspalvelu 09 424 54984

• Länsi Suomen myynti, asiakaspalvelu ja -palautteet 09 424 54974

• Etelä , Itä ja Pohjois Suomen asiakaspalautteet 09 424 54959

• Sähköposti: asiakaspalvelu@meiranova.fi

• Chat palvelu verkkokaupassa

• Asiakaspalvelu on avoinna arkipäivisin klo 8.00 – 16.00

Miksi? Miten? Milloin? Meira Novan asiantuntijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.
Jaana Suomalainen
NOVA 8 • 2022 49 VASTAUS
UUDET PUHELINNUMEROT

Hyvän mielen korvapuusti

Korvapuusti on ylivoimaisesti suomalaisten suosik kipulla Lantmännen Unibaken useampana vuotena toteutetun kyselytutkimuksen mukaan. Samaisen tutki muksen mukaan jopa yhdeksän kymmenestä vastaa jasta tulee pullasta paremmalle tuulelle aina tai vähintäänkin joskus.

Mehevä ja hyvin säilyvä Perinteisen korvapuustin täytteenä on voita, sokeria ja kanelia. Voi takaa pullan mehevyyden ja korvapuusti pysyy sen takia mehevämpänä pidempään kuin taval linen pulla. Kardemumma kuuluu mausteena pullatai kinaan, mutta sitä voi ripotella myös täytteen mukaan. Fariinisokerilla voi varioida täytettä ja esimerkiksi mantelijauheella täydentää jauhoja taikinassa.

Pullataikina voi olla perinteinen tai juureen leivottu. Juurileivonnassa hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään, annetaan seistä lämpimässä 10–15 minuutta, kunnes seos kuplii. Taikina on valmis heti leivottavaksi. Leivonnaiset kohotetaan vielä ennen paistamista.

Täytteellä uusia makuja Täytteen varioiminen antaa mahdollisuuden monenlaisiin makuelämyksiin. Nutella tai keksitahna, marjat ja hedel mät maustavat pullan uudestaan – onko se enää korva puusti, se jääköön kahvipöytien keskustelun aiheeksi.

Muodon kanssa leikittelyyn voi ottaa mallia ruotsalaisista koristeellisesti solmituista kanelipullista. Korvapuustipitko ja -kranssi ovat näyttäviä tarjotta via. Amerikan malliin korvapuustit ladotaan vuokaan leikkauspinta ylöspäin ja päälle valutetaan tomusoke ri-tuorejuusto-kuorrute.

Miksi korvapuusti on nimeltään korvapuusti?

Korvapuustin historiasta ei ole yksiselitteistä tarinaa, kuten ei korvapuusti-nimestäkään. Korvapuusti on käännös ruotsin sanasta örfil, ”korvatillikka”. Örfill on suomenruotsalaisten käyttämä nimi, Ruotsissa leivon naisesta käytetään nimeä kanelbulle ja kanelsnäcka. Yhden teorian mukaan korvapuusti-nimi on vakiintunut, koska leivonnaisen ulkonäkö muistuttaa ihmisen korvaa. 1800-luvulla vehnäleivonnaisia on maustettu sokerilla ja kanelilla, mutta silloin pulla oli vielä kallis herkku, jota leivottiin pääasiassa ostojauhoista. Kane lipullia ja korvapuusteja on ryhdytty leipomaan vasta 1900-luvun alkupuoliskolla. Korvapuustit yleistyivät Suomessa vasta toisen maailmansodan jälkeen, jolloin vehnäjauhot, voi, sokeri ja mausteet olivat saatavilla kaikille.

Esittelyssä sesonkituotteita ja poimintoja Meira Novan valikoimasta sekä tuotteiden uudenlaisia käyttötapoja.
NOVA 8 • 2022 51 TUOTE
Korvapuustipäivää vietetään tiistaina 4. lokakuuta Lokakuussa merkkipäiväänsä viettävä pulla on suomalaisten suosikki. Teksti: Taija Kivimäki Kuva: Shutterstock
Laktoositon
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.