MGZINE #1 2020

Page 1

Ett magasin från Marks Gymnasieskola.

Kasper Janehag om rymden, AI och data science MG årets UF-skola Elever tipsar om poddar och träning Koshar Rasheed driver Skene Comedy Recept: Ge dig ut på en lyxig picknick MGZINE N° – 1 2020

Årets UF-företag: Måla Målen


REDAKTION

MGZINE N° – 1 2020

Vi vill bli fler! Vill du också vara med i redaktionen och jobba med MGZINE? Hör av dig till kommunikationkhus@mark.se

ANSVARIG UTGIVARE: Markus Ring

MGZINE N° – 1  2020 Ett magasin från Marks Gymnasieskola

REDAKTION: Amanda Grönbäck Olausson Hampus Richardsson Strålman Klara Hedberg Matilda Ryberg Naomi Daneberg Nicole Jarl Norea Boss Dalmases Tilde Johansson Markus Andersson Malin Ankarstrand Sofhie Wenström

MGZINE produceras tillsammans med estetiska programmet foto/media åk 3 FOTO FRAMSIDA: Markus Andersson FOTO REDAKTIONEN: Camilla Svensson GRAFISK FORM & FOTO BAKSIDA: Sofhie Wenström Läs MGZINE på webben: marksgymnasieskola.se

BESÖK OSS! Vill du ”skugga” ett program som verkar intressant? Kontakta gärna våra studieoch yrkesvägledare! BESÖKSADRESS: Varbergsvägen 6, Skene Telefon: 0320-21 73 70 marksgymnasieskola.se


LEDARE

Vad är din drivkraft? Denna text skrivs i en märklig tid. Normalt är vår skola fylld med människor och det är både glädje och spänning i luften. Påsken har passerat och det är bara upploppet till sommaren kvar. I år är det annorlunda, skolan är tom men det pågår en väldig verksamhet digitalt. Få hade nog trott att den omfattning av distansstudier som nu äger rum i vårt avlånga land var möjlig. Det visar på drivkraft, att vi har förmåga att anpassa oss efter nya förutsättningar och att ingenting är omöjligt.

Marks Gymnasieskola

I detta nummer av MGZINE lyfter vi olika exempel på vad som driver personer med anknytning till Marks Gymnasieskola. Dels för att visa upp all den kreativitet som finns på skolan men även för att ge tips och väcka tankar hos dig som ännu inte hittat just det som driver dig till att nå nya mål. Min drivkraft är att varje dag få möjligheten att samarbeta med intressanta och kreativa människor, att lösa problem och att hjälpa andra uppnå nya mål. Att dessutom få göra det i en miljö som genomsyras av den energi som finns hos ungdomar är en bonus som följer av att arbeta i skolan. Jag ser fram emot att möta dig som elev här på MG och vad gäller Corona så kommer skolan förr eller senare fyllas av er elever igen.

Markus Ring, rektor Marks Gymnasieskola


ENKÄT TEXT & FOTO: Amanda Grönbäck Olausson

Nils Wendt, teknikprogrammet

Rita Sandgren, naturvetenskapsprogrammet

Vad är ditt mål?

Vad är ditt mål?

Jag vill vara lycklig, få en fin familj och jag vill att alla i min omgivning ska må bra.”

Vad är din drivkraft?

Vad är din drivkraft?

Att jag vill komma in på något roligt efter gymnasiet, och att man tar det i små steg. För då når man dit man vill till slut.”

Människorna jag älskar – jag vill kunna vara där för dem och vara mitt bästa jag.”

Amilia Lidbom, samhällsvetenskapsprogrammet

Vincent Bovin, teknikprogrammet

Vad är ditt mål?

Vad är ditt mål?

Skaffa mig en bra karriär, trivas, uppleva världen och skaffa familj.”

Jag vill vara lycklig (som jag är nu med).”

Vad är din drivkraft?

Vad är din drivkraft?

Min drivkraft är att jag vill leva tills jag är hundra år.”

Tar det som det kommer. Försöker nå upp till den nivå som krävs för att kunna göra det jag vill.”

04

MGZINE N° – 1 2020

Vara glad. När man är död känner man ändå inga känslor så då kan man lika väl känna alla nu.”


ENKÄT

Gustav Rubesved, teknikprogrammet

Maja Hellgren, samhällsvetenskapsprogrammet

Vad är ditt mål?

Vad är ditt mål?

MARKS GYMNASIESKOLA

När jag är pensionär vill jag kunna se tillbaka på mitt liv och vara nöjd. Att känna att jag gjort allt jag vill. För man ångrar aldrig något man gjort, bara det man inte gjort.”

Jag vill hitta ett trivsamt och varierat jobb. För om det är för enformigt kommer jag nog att tröttna.”

Vad är din drivkraft?

Att jag vill ge mig själv de bästa förutsättningarna till senare i livet.”

Vad är din drivkraft?

Jag hatar att förlora. Oavsett om det är monopol, tennis eller i skolan.”

Shirbel Thani, teknikprogrammet

Felicia Muir, estetiska programmet

Vad är ditt mål?

Vad är ditt mål?

Jag vill starta företag och tjäna mycket pengar.”

Jag ska kunna göra vad jag vill, inte bli hindrad av rädsla eller att någon annan stoppar mig.”

Vad är din drivkraft?

Vad är din drivkraft?

Man vill ju få klart allting så man inte hamnar efter

(skolarbete).”

Det är lågt med driv, men man gör vad man måste.”

05


INNEHÅLL

4–5

18–19

Enkät Vad är ditt mål och din drivkraft?

Team TED Det framgångsrika futsallaget från Mark berättar sin historia.

07–09

20–21

Raketkarriär för Kasper Teknikeleven som blev civilingenjör inom flyg- och rymdteknik.

Skene Comedy Möt komikern från Skene som bokar standup i hela landet.

10–13

22–23

Unga företagare på MG Läs om UF-eleverna som blivit prisade för sin företagsamhet.

Träningstips Nå dina mål på gymmet i sommar!

14–17

24–25

Recept Elever bjuder på recept till picknicken och somriga godsaker.

Poddtips Njut av lediga stunder med spännande podcasts. 06

MGZINE N° – 1 2020

Innehåll MGZINE N° – 1 2020


REPORTAGE

Skaffa dig så mycket information du kan! MARKS GYMNASIESKOLA Kasper Janehag, tidigare elev på MG, under sin första tid på GKN i Trollhättan. Här bredvid en Vulcain 2-motor som sitter i Europeiska rymdorganisationens (ESA) Ariane 5-raket.

07


REPORTAGE

Raketkarriär för Kasper från Örby Med teknikprogrammet som bas har Kasper från Örby skaffat sig unik kompetens inom sina största intresseområden – rymdteknik, artificiell intelligens och data science. Han har bland annat jobbat med helikoptern som ska landa på Mars 2020.

Raketfart mot USA Men det gick fortare än så. Chalmers gav honom chansen att bli utbytesstudent i Seattle och betalade första året för honom på University of Washington. Kasper insåg att han ville ta sin examen i USA och för att kunna betala den dyra kostnaden var det bara att börja arbeta. Han fick jobb som lärarassistent på universitetet där han föreläste om mekanik. I gengäld betalade de skolavgiften för honom.   På University of Washington valde Kasper att gå Boeings program inom flygfarkostteknik – Master of Science in Aeronautics & Astronautics. Ett program som William E. Boeing själv startat.   Arbetade med marshelikoptern Efter att ha tagit sin examen i Seattle som civilingenjör inom flyg- och rymdteknik ville Kasper jobba i USA. Han fick kontakt med NASA, men det var svårt att få arbetstillstånd. Med hjälp av Svenska Rymdstyrelsen kunde han ändå 2017 flytta till Silicon Valley och börja arbeta på NASA’s Ames Research Center, vilket var otroligt spännande.   – Det absolut roligaste var att få vara med och ta fram marshelikoptern, som kommer att bli den första flygande farkosten på en annan planet, berättar han stolt.   Ett tekniskt krav var att den skulle klara marsvindar på tio meter i sekunden. Kasper fick då jobba med aerodynamiska praktiska tester, så kallade vindtunneltester, som utfördes i vakuumkammare för att få ner atmosfärtrycket till ”marsnivå”.

Som 28-åring har Kasper Janehag, tidigare elev på teknikprogrammet på Marks Gymnasieskola, redan hunnit skaffa sig ett mycket spännande CV. Han har tagit sig från hemorten Örby, via bland annat Chalmers, Boeing och NASA, till det jobb han har nu – som data scientist på Stockholm Exergi.   Jag ringer upp Kasper på telefon för att få höra om hans karriär och han är glad över att få dela med sig av den till sin gamla skola. Han jobbar i ett öppet kontorslandskap och får leta upp ett avskilt rum där han kan prata ostört. Intresse för teknik och rymden 2010 tog Kasper studenten och som så många andra visste han vid den tiden inte vad han ville göra efter gymnasiet. Men han hade ett stort intresse av teknik och rymden och var nyfiken på att ta sig utomlands så småningom. Något som inspirerade Kasper var ett studiebesök klassen gjorde under det tredje året på teknikprogrammet. De åkte då till Umeå universitet på något som kallades Student för en dag. Där fick han bo hos en student och vara med på en föreläsning. Kasper fick efter det upp ögonen för civilingenjörsyrket och började söka på nätet.   – Jag hittade utbildningen civilingenjör inom maskinteknik på Chalmers webbsida och jag tyckte det lät coolt. Men jag visste knappt vad ingenjör var för något, säger han och skrattar.   Han bestämde sig för att söka utbildningen på Chalmers. Eftersom USA lockade ville han maxa betygen för att sedan kunna söka högre utbildning där.

08

MGZINE N° – 1 2020

TEXT: Sofhie Wenström FOTO: Privat


REPORTAGE

Kasper med ett av hjulen till testversionen av NASA-JPL Mars 2020 Perseverance Rover. Bilden är tagen på Mars Yard i Los Angeles, ett grustag som används för att testa hur marsbilen klarar av marslika miljöer.

MARKS GYMNASIESKOLA

matte, och att programmera, men det var svårt att veta vad ett riktigt jobb är. Som trainee fick jag prova att jobba i olika länder och olika avdelningar på företag och det ger mycket erfarenhet, säger Kasper.   – För mig är det som är nytt alltid kul, men jag började tröttna på Trollhättan efter ett tag, säger Kasper.   Han hade vid det här laget bott på många olika ställen dit människor flyttade tillfälligt både för jobb och utbildning, vilket ofta innebär att alla vill lära känna varandra och skaffa vänner. Men i Trollhättan kände de flesta varandra redan och var upptagna med sina egna liv. För att få ett bättre privatliv bestämde han sig, tillsammans med tjejen som han träffade på traineeprogrammet, efter ett tag för att flytta till Stockholm. Där trivs han fortfarande med sitt arbete med att utveckla AI och maskininlärningsprodukter för energibranschen.

Projektet med marshelikoptern hade NASA jobbat med sedan 2002. Det är en 1,5 kilos drönare som ska placeras på den robot, eller rover, som ska skickas till Mars under 2020, för att skicka bilder till jorden tagna från hög punkt.  Men att bo i Silicon Valley var speciellt och ganska påfrestande och Kasper började fundera på vad han skulle göra i stället.   – Det jag insåg var att rymden är väldigt intressant, men projekten går långsamt, berättar han. Tjugo år för att utveckla en helikopter!   Trainee en bra start Han flyttade tillbaka till Sverige 2017 och hoppade på ett 1,5-års traineeprogram på GKN Aerospace i Trollhättan (tidigare Volvo Aero). Där fick han jobba som Data Scientist inom flygbranschen, som var en kombination av det han ville göra och det han jobbat med tidigare. Arbetet innebar även en hel del resor. Bland annat föreläste han om AI (artificiell intelligens) i USA, Nederländerna, Norge och Sverige och bodde ett halvår i Amsterdam.   På bilden på förra uppslaget står Kasper bredvid en motor som sitter i ESA:s (Europas motsvarighet tiill NASA) Ariane 5-raket. Under sin första tid på GKN jobbade han på avdelningen som utvecklar delar av den motorn. Utblåsningskonan, även kallad Nozzel, samt turbinerna tillverkas i Trollhättan.   – Jag kan absolut rekommendera att börja sin karriär med ett traineeprogram. Själv gillade jag att räkna, har ju läst mycket

Rekommenderar att tänka efter Till dem som är i färd med att välja gymnsieprogram vill Kasper framhålla vikten av att tänka efter lite extra på vad de är intresserade av.   – Ett tips till er som ska börja gymnasiet är att skaffa dig så mycket information du kan. Du kan alltid byta bana, men lägg lite tid på att fundera på det du väljer.   Att läsa mycket matematik är också något Kasper starkt rekommenderar.   – Har du studerat mycket matte kan du lätt byta mellan olika yrken och discipliner.

09


REPORTAGE

Prisregn över MG:s unga företagare 24 olika UF-företag drivs just nu på MG. Tack vare våra entreprenörer och deras lärare fick Marks Gymnasieskola i år utmärkelsen Årets UF-skola av Ung Företagsamhet i Älvsborg.

Den 29 januari i år höll Marks Gymnasieskola sin årliga lokala UF-mässa tillsammans med Företagarna i Mark. Den här gången i Kungsfors köpcentrum i Skene där hela 24 UF-företag ställde ut. I egenbyggda montrar såldes varor och tjänster till besökare och lokala företagare delade ut priser i sju olika kategorier. Årets UF-företag blev Måla Målen UF som har producerat en pysselbok riktad till elever i låg- och mellanstadiet. Boken utgår från de 17 globala målen och har stort fokus på hållbar utveckling. Måla Målen drivs av de fem eleverna Linnea Haraldsson, Stina Durling, Molly J. Caldwell, Wilma Söder och Gustav Rubesved.   – Vi blev jätteglada att vår produkt blev så uppskattad. Det är kul att få bekräftelse från fler än våra familjer och föräldrar, berättar Wilma.

som det var de fem från klassen som valt kursen kändes det lämpligt att göra projektet ihop. De pratade ihop sig och kom tillsammans på idén med pysselboken.   Boken har de formgivit själva och den har sålts till både företag och privatpersoner. Några exemplar har också skänkts till skolor i Mark, eftersom målet är att de ska användas av grundskoleelever.   – Vi vill på ett kreativt sätt berätta om och utbilda barn om de globala målen, berättar Linnea som är vd.   Boken innehåller små faktatexter om varje globalt mål samt utmaningar, pyssel och experiment som gör att barnen måste tänka till. Måla Målen anser att det är viktigt att utbilda barn i ung ålder för att de ska få en uppfattning om världen ser ut och kunna göra en förändring.

Valde entreprenörskap Kursen Entreprenörskap och företagande är en inriktningskurs på ekonomiprogrammet, men även elever som går andra program kan läsa den som individuellt val. Linnea, Stina, Molly, Wilma och Gustav går tredje året på teknikprogrammet och valde kursen för att få lära sig hur man startar eget. Efter-

Regional UF-mässa Varje år deltar våra UF-företag också i den regionala mässan på Åhaga i Borås, som anordnas av Ung Företagsamhet Älvsborg. I år kunde inte mässan genomföras på grund av coronapandemin, men priser delades ut i vanlig ordning, fast nu via webben. Det visade sig bli stora framgångar även här. Marks

10

MGZINE N° – 1 2020

TEXT: Sofhie Wenström FOTO: Markus Andersson


REPORTAGE

Vi har samma målbild, men ser ibland olika vägar dit.

MARKS GYMNASIESKOLA 11


REPORTAGE

Måla Målen UF:s pysselbok ska lära barn om de globala målen.

Lärdomar för livet En fördel tror de själva är att de inte har några konkurrenter. Men att de har en unik produkt innebär också att de inte har kunnat ta efter andra utan enbart fått utgå ifrån sina egna idéer. De är tacksamma för att ha fått så mycket hjälp av lärare och andra på skolan och är inte förvånade över de priser och nomineringar som skolan fått för sitt arbete med Ung företagsamhet.   – Det här är något vi kommer att ha med oss resten av livet, avslutar Wilma.

Gemensam drivkraft Att det gått så bra för Måla Målen är tack vare den gemensamma drivkraften och det goda samarbetet i gruppen. De beskriver arbetet som roligt men tidskrävande. Med fem åsikter har de lärt sig att kompromissa och dela på ansvaret.

VINNARE VID MARKS LOKALA UF-MÄSSA: Årets säljare

Emilia Svensson, Smart Rescue UF

Årets flitigaste Små myror UF Årets driv

Re:flex It UF

Årets hållbara UF Forast UF Årets monter

Equitem UF

Årets vara/tjänst Måla målen UF Årets UF-företag Måla målen UF

Se hela listan med andra- och tredjepristagare på marksgymnasieskola.se/om-mg

12

MGZINE N° – 1 2020

– Alla är drivna och vill få fram det bästa, säger Gustav.   – Vi har samma målbild, men ser samtidigt olika vägar dit. Vi har lite olika smak ibland, tillägger Linnea med ett skratt.

Gymnasieskola utsågs till Årets UF-skola, blev nominerade för Årets UF-lärare och Måla Målen kom på tredje plats i kategorin Årets affärsplan.   – Vi trodde nog aldrig att det skulle gå så här bra! Men det var synd att mässan i Åhaga inte blev av. Vi fick bra självförtroende från den första mässan och det hade varit en kul upplevelse att visa upp oss för fler, säger Wilma.


REPORTAGE

FYRA SNABBA FRÅGOR TILL RSTRAW UF Ett av UF-företagen på Marks Gymnasieskola är Rstraw UF, som drivs av Rebecka Thor, Julia Careberg, Clara Svensson, Nikolai Töråsen och Josh Walker. Deras produkt är återanvändbara och hållbara sugrör. MGZINE ställde fyra snabba frågor till dem: 1. Vilken klass går ni i? Vi går tillsammans på sista året av ekonomiprogrammet, i klassen Ek3b. 2. Vad har varit roligast med UF? Det roligaste med UF har varit gemenskapen i gruppen, att få ha kul tillsammans samtidigt som vi når nya mål inom företagandet.

Nikolai, Rebecka, Julia och Josh visar uppgsitt miljövänliga sugrör.

MARKS GYMNASIESKOLA

3. Vad har varit svårast? I år har det svåraste varit att fortfarande driva företaget trots alla motgångar som har kommit tillsammans med covid-19 och pandemin. Det har lett till att vi har fått färre säljtillfällen, vi förlorade chansen att sälja på den årliga UF-mässan helt. Det har även blivit svårare att driva företaget när vi inte har möjlighet att träffa varandra och arbeta gemensamt. Men vi har trots det försökt sköta vissa delar på distans och acceptera läget. 4. Vad är er drivkraft? Det som driver oss är framförallt den personliga utvecklingen som entreprenörskapet gett oss. Att ta lärdom från hur man kan växa som företag samt hur man kan skapa unika kontaktnät har varit lärorika medel som drivit oss framåt. Utöver all kunskap vi fått har även att tjäna pengar varit en drivkraft för oss. Det blir som ett mål inom företaget som vi tillsammans kan nå.

MOTIVERING: En inkluderande skola som framgångsrikt integrerat näringslivet på ett sätt som utvecklat både UF-företagandet och kommunen. Skolans positiva syn genomsyrar både lärare och skolledning och har lett till fler UF-elever, fler anordnade aktiviteter och en hög intygsnivå. Priset för Årets UF-skola går välförtjänt till Marks gymnasieskola. Källa: ungforetagsamhet.se/alvsborg

13


RECEPT

Lyxigt till picknicken! text

& foto: Klara Hedberg (sid. 14–15)

och Tilde Johansson (sid. 16–17)

SOMRIGA FETAOSTRULLAR INGREDIENSER: 150 g soltorkade tomater 150 g fetaost 200 g philadelphiaost 3 st mjuka tunnbröd GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att finhacka de soltorkade tomaterna. 2. Skär fetaosten i små bitar. 3. Blanda philadelphiaosten med fetaosten och tomaterna noggrant. Tillsätt salt och peppar. 4. Fördela sedan ut smeten jämnt på tre stycken tunnbröd. Rulla ihop och skär dem i ungefär fem centimeter breda bitar. 5. Toppa gärna med lite persilja eller basilika! 14

MGZINE N° – 1 2020

Att äta ute kan vara en fröjd för alla sinnen. Oavsett om solen skiner eller inte kan dessa recept göra din sommardag ännu bättre!


RECEPT

MARKS GYMNASIESKOLA

ISKALL JORDGUBBSDRINK INGREDIENSER: 2 dl frysta hackade jordgubbar 33 cl Sprite Zero 1 st lime GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda de frysta hackade jordgubbarna med Sprite Zero. 2. Mixa allt slätt med till exempel en stavmixer. 3. Pressa i lite limesaft, häll upp i fina glas och toppa med en limeskiva! 15


RECEPT

TWIX CHEESECAKE INGREDIENSER: SMET:

TOPPING:

1/2 paket digestivekex

Karamelliserad mjölk

30–50 g smör

4 msk ovispad vispgrädde

3 äggvitor 3 äggulor 1 dl socker 300 g philadelphiaost 1 msk vaniljsocker 4 dl grädde 12 st dubbel-twix Jordgubbar GÖR SÅ HÄR: BOTTEN:

MGZINE N° – 1 2020

1. Ta halva paketet med kex och mixa eller banka dem till smulor. 2. Smält smöret och rör ner kexsmulorna i kastrullen. Blanda väl. 3. Tryck ut kaksmeten i en smörad rund form med avtagbara kanter. 4. Grädda i ugnen på 175° i cirka 10 minuter. FYLLNING:

1. Använd dig av tre olika bunkar. Dela upp äggula och äggvita i varsin. I den tredje häller du grädden. 2. I bunken med äggulorna häller du socker, vaniljsocker och philadelphiaost. Blanda väl. 3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Därefter sköljer du av vispen noga för att använda den till att vispa grädden. 4. Vispa grädden fluffig. 5. Vänd ner äggulesmeten i äggvitan och tillsätt sedan grädden. Rör om med en slev eller slickepott. TOPPING:

1. Blanda ihop den karamelliserade mjölken med 4 msk ovispad grädde. 2. Fördela ut smeten i ett jämt lager på kakan. 3. Strö över hackade twixbitar och jordgubbar innan servering.

16


RECEPT

SOMRIGA MUNKAR INGREDIENSER: DEG:

FYLLNING:

25 g jäst

1 dl vaniljkräm

1 dl ljummen mjölk 6 dl vetemjöl 75 g smör

FRITERING:

5–6 dl rapsolja

0,5 dl socker

TOPPING:

2 ägg

1 dl socker

GÖR SÅ HÄR: DEG OCH FYLLNING:

1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken. Blanda cirka 2 dl av mjölet med jästblandningen. Låt jäsa i 20 minuter. 2. Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Blanda ner äggblandningen i den lösa jästa degen. MARKS GYMNASIESKOLA

3. Tillsätt resten av mjölet (spara dock 0,5 dl till utbakning). 4. Stjälp upp degen på en mjölig bakyta och kavla ut den cirka 0,5 cm tjock. Tillsätt mer mjöl om degen är svårarbetad. 5. Stansa ut rundlar, cirka 6 cm stora (ta hjälp av ett glas för rätt mått) 6. Lägg 1 tsk vaniljkräm i mitten på en rundel och lägg på en annan som lock. Var noga med att nypa ihop kanterna. 7. Placera munken på bakplåtspapper. Upprepa processen tills degen är slut. 8. Låt de fyllda munkarna jäsa under en bakduk i cirka 1 timme. FRITERING:

1. Värm olja i en kastrull med höga kanter. Sätt i en termometer och se till att oljan håller en jämn temperatur på 180°. 2. Fritera 2–3 munkar i taget. Ta hjälp av en hål­slev eller annat redskap i metall och fritera dem cirka 1 minut på varje sida. 3. Lyft upp munkarna försiktigt och lägg dem på ett grillgaller för att överflödig olja ska kunna rinna av. 4. Doppa sedan varje munk i socker och låt dem svalna på ett fat. 5. Avnjut tillsammans med jordgubbar och förslagsvis en iskall jordgubbsdrink (recept på föregående sida).

17


REPORTAGE

Team TED har spelglädje som mål Har du hört talas om Team TED – futsallaget från Mark som har rönt en hel del framgångar på sista tiden? Jag ville veta mer och träffade några av lagmedlemmarna för en intervju. Sofhie Wenström foto: Privat

– Vi blev snabbt en tajt grupp, det kändes som att alla kom in i gruppen direkt!

På en skolrast möter jag upp Wilhelm Nydén, Hugo Åstrand och Gustav Riemer som alla tre går NIU fotboll här på Marks Gymnasieskola. De berättar för mig om hur det framgångsrika kompislaget bildades.   Det var 2018 det började, då Wilhelm Nydén och David Mijatovic var väldigt sugna på att delta i Gothia Cup en sista gång medan de hade åldern inne. 18 är nämligen den högsta åldern för cupen. Problemet var bara att deras förening, Kinna IF, inte hade tillräckligt med spelare i rätt ålder för att kunna anmäla sig som ett lag.   För att få tips på hur de skulle lösa problemet vände de sig till sin fotbollslärare på skolan, Glenn Dower. Glenn ville gärna hjälpa till och erbjöd dem att anmäla sig i hans kompisklubbs namn. En klubb som har funnits ganska länge men som inte är så aktiv längre.   – Namnet kommer från Ted Gärdestad. De brukade tydligen lyssna mycket på honom tillsammans, berättar Wilhelm.

Förberedelser lönar sig För att förbereda sig inför vad som är världens största fotbollsturnering spelade de en hel del träningsmatcher utomhus. Bland annat mot Varbergs BoIS där de vann med 3–2, vilket blev en viktig seger för lagets självförtroende.   De hade nu ett tajt lag, men det behövdes också en hel del finansiering för att täcka anmälningsavgift och boende inför Gothia Cup. Genom att ringa runt för att skaffa sponsorer och sälja allt från toapapper till kakor, lyckades laget få ihop tillräckligt med pengar. Nu kunde de äntligen anmäla sig och dessutom köpa tröjor till hela laget.   Det hårda arbetet lönade sig. Taggade av den gemensamma drivkraften att det är skitkul att spela fotboll, tog de sig ända fram till åttondelsfinal i A-slutspel.   – Vi förlorade mot laget som kom tvåa i finalen, så det kändes riktigt bra, berättar Gustav med ett leende.

Blev en tajt grupp Det var inte svårt för dem att få ihop spelare och Glenn ställde upp som tränare, trots att det inte hade med skolan att göra. Många av kompisarna var lika taggade som Wilhelm och David och snart var de tillräckligt många för att kunna anmäla sig till Gothia Cup 2019. Laget fick en bra blandning med spelare från flera olika klubbar. Dels skolkompisar från andra klasser, men också spelare från Borås och Göteborg som kunde gå över till Team TED från sina ordinarie föreningar.

Las Vegas nästa Laget hade nu fått en så stark gemenskap att alla blivit bästa vänner och de hade inte lust att sluta spela tillsammans. En bekant som sett deras framgångar visade sig ha de rätta kontakterna för att bjuda in laget att spela i ännu en stor turnering – i Las Vegas. De nappade direkt och det var nu återigen dags att börja det viktiga arbetet med att samla in pengar.

18

MGZINE N° – 1 2020

text:


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

Team TED i gläderus efter att ha vunnit guld i Las Vegas Majors Cup 2020.

Laget har tillsammans tagit fram ett antal ledord som visar på vad som är viktigt för sammanhållningen: lagkänsla, peppande, gemenskap, proffsighet, inkluderande, vinnarkänsla, ödmjukhet, positivitet och trygghet.   Och de vill gärna att andra tar efter.   – Ett tips är att våga ta tag i det! Det är en del jobb men om man hjälps åt går det bra. Och det lönar sig i slutändan, vi har fått minnen för livet, berättar lagkamraterna.

– Hundra tusen behövde vi ha in, så det var bara att börja jobba, säger Hugo.   Förutom att åka runt och skaffa sponsorer satt de utanför affärer och sålde julklapps- och toapapper, städade och startade även en insamling. Återigen lyckades de få in pengar så att det räckte.   I februari 2020 gick så resan till USA och Las Vegas Majors Cup. Spelarna fick bo hos olika värdfamiljer som tog väl hand om dem, ordnade pizzakvällar tillsammans och körde dem till matcherna. De som satt hemma i Sverige och hejade kunde följa matcherna via livesändningar på nätterna svensk tid. Trots att några spelare hade fått bytas ut på grund av skador släppte Team TED bara in ett mål under hela turneringen och vann slutligen hela cupen.

Från Marks Gymnasieskola har följande medverkat i Team TED: Nikolai Tøråsen, Samuel Martinez, Arvid Schultz, Carl Kern, Gustav Riemer, Hugo Åstrand, George Ashour, Rasmus Jonsson, Wilhelm Nydén, David Mijatovic, Adrian Arnell, Benjamin Warnerfelt, Malte Nydén, Mohamed Abdiasis, Oliver Josefsson, Anton Selin och Glenn Dower (tränare).

Framgångsreceptet Så vad är det då som gör att det går så bra för Team TED?   – Något av det viktigaste är att alla kämpar för varandra, det finns ingen rivalitet i laget, berättar Wilhelm.

19


REPORTAGE

Mer skrattfest åt folket Visste du att det finns en klubb i Skene som arrangerar stand-up med Sveriges största komiker? Koshar Rasheed, som ligger bakom Skene Comedy, är före detta elev på Marks Gymnasieskola. Sofhie Wenström foto: Privat (nedan) och Amanda Grönbäck Olausson (t.h.)

Sin första standup gjorde han 2015 på The Avenue i Göteborg.   – Min bror tog med mig till klubben och det blev en impulsgrej att jag uppträdde, berättar Koshar.

Sedan Koshar Rasheed startade Skene Comedy har han bokat komiker som Magnus Betner, Robin Paulsson, Özz Nûjen och Ann Westin. Ibland äger eventen rum på Kulturhuset i Skene, men även på arenor över hela landet.   Koshar gick ut handels- och administrationsprogrammet på Marks Gymnasieskola 2011. Han testade därefter flera olika typer av jobb, men han visste hela tiden vad han var bra på – att sälja och att skoja.

Började arrangera Koshar hade nu fått in en fot branschen och lärt känna flera duktiga komiker. Samtidigt som han fortsatte utveckla sin egen talang ville han testa att arrangera events åt andra. I februari

Koshar med komikerna Hasse Brontén, Kadir Meral och youtubern Viktor Klemming under ett event arrangerat i Skövde.

Komikerkollegerna Özz Nûjen, Koshar Rasheed och Måns Möller.

20

MGZINE N° – 1 2020

text:


REPORTAGE

Gå till skott och vänta inte!

MARKS GYMNASIESKOLA

Koshar Rasheed besöker sin gamla skola för en intervju med MGZINE.

tycker om det, eftersom det i stort sett alltid är fullsatt, säger Koshar.   Som standup-komiker improviserar Koshar för det mesta och drar skämt om sin vardag och hemtrakten, ofta på olika klubbar i Göteborg och Stockholm. Flera gånger har han uppträtt tillsammans med Özz Nûjen som har blivit både en god vän och förebild.

2019 började han gå runt till mindre ställen och restauranger för att erbjuda standup gratis. Det första halvåret var en intensiv tid. Ekonomiskt gick han plus minus noll men lärde sig väldigt mycket.   – Jag har själv fått lära mig hur allting funkar. Jag har också haft mycket nytta av det jag lärde mig på handels- och administrationsprogrammet. Till exempel service, kundbemötande och entreprenörskap.   Den första föreställningen han bokade i Kulturhuset i Skene var med Özz Nûjen i november 2019 och då blev biljetterna slutsålda. Sedan dess har det rullat på och i februari startade han eget företag och bokar större arenor och teatrar, som till exempel Borås Kongress. Till hösten har Skene Comedy femton event bokade runt om i landet – Alingsås, Trollhättan, Skövde, Linköping, Norrköping, Lidköping och kanske också Luleå. Han kommer även att satsa på att nå ut till företag som vill boka komiker till olika evenemang.   – Jag älskar mitt jobb - att arrangera skrattfester med flera av landets roligaste komiker. Markborna visar också att de

Föreläser om att starta eget Förutom jobbet som komiker och event manager pluggar Koshar ekonomi i Skövde och föreläser om att starta eget. Han tycker att den som funderar på att starta ett företag ska gå från idé till verklighet utan att tveka allt för mycket.   – Mitt tips till andra som vill dra igång något eget är att börja tidigt och testa sig fram. Gör man det man är bra på och tycker är roligt så kan det gå riktigt bra, säger Koshar. Gå till skott och vänta inte!   Hans mål är att bli Sveriges största arrangör och en riktigt duktig komiker.

21


TRÄNING

TRÄNINGSTIPS Träning är något som många av oss håller på med och det finns så klart många sorters former av träning. Är du ny på gymmet och är lite osäker på hur du ska göra, då kan dessa tips hjälpa dig att utvecklas mot dina mål. text:

Hampus Richardsson Strålman

ÖVNING NR 1: MILITÄRPRESS Detta är en axelövning med skivstång som tränar större partiet av axeln.

GÖR SÅ HÄR: Ligg på rygg på en bänk och håll hantlarna vilande mot bröstet. Fäll ut armbågarna och pressa hantlarna upp mot taket tills armarna är sträckta. Sänk sedan tillbaka ner mot bröstkorgen.

GÖR SÅ HÄR: Du börjar stående med skivstången vilande mot övre delen av bröstet. Häv skivstången rakt upp över huvudet tills armarna är helt sträckta. Sänk sedan ner mot bröstet igen.

ÖVNING NR 4: SQUATS Många har säkert hört talas om den här benövningen, dock är det många (särskilt killar) som struntar i den trots att starka ben ger en jämn fysik, vilket de flesta vill ha. För squats gäller, precis som för marklyft, att så länge du har kontroll och inte har för tunga vikter så kommer du inte att skada dig. Lägger du på för mycket vikt är det lätt att tappa balans, styrka och koncentration och det blir svårt att utföra övningen rätt.

ÖVNING NR 2: MARKLYFT Det här är en övning för ländryggen. Det kan vara lätt att skada sig om du inte är försiktig, så tänk på att ha en stabil bål när du gör denna övning. GÖR SÅ HÄR: Börja med skivstången på marken, böj benen och lyft sedan stången samtidigt som du ställer dig upp med rak rygg och sträcker ut ben och höft. Sänk tillbaka på samma sätt.

GÖR SÅ HÄR: Andas in och spänn magen. Sänk långsamt rumpan bakåt, som om du ska sätta dig på en stol. Kom snabbt upp igen, sträck på benen och spänn skinkorna. Om du pressar ifrån med hälarna aktiverar du rumpmusklerna på rätt sätt.

22

MGZINE N° – 1 2020

ÖVNING NR. 3: HANTELPRESS Hantelpress är en övning som kan utföras på tre olika sätt: incline (uppåtlutande, övre delen av bröstet), decline (bakåtlutande, underdelen av bröstet) och rak (mitten av bröstet). Övningen tar även en del på triceps. Den kommer få din styrka att utvecklas väldigt fort så länge den utförs kontrollerat.

När du går till gymmet finns det en uppsjö av olika maskiner, stänger och övningar. Det är lätt att bli vilsen i det och tänka att det inte är något för dig. Jag hoppas att dessa basövningar kommer att få dig mer säker och stabil i din träning.


TRÄNING

– TOP 5 –

BÄSTA LÅTARNA ATT TRÄNA TILL:

MARKS GYMNASIESKOLA

The Mass

Work It Out

ERA

Party Favor, Good Times Ahead

Push It

Mike Candys

Oh Lord

Julian Jordan, Daijo

23

Pressure

Seth Hills, Whats Gud


TIPS

PODDTIPS När varmare vindar omsluter dig, solens strålar skiner längre om dagarna, doften av nyvakna blommor når näshålorna. Eller när fåglarna börjar sjunga visor i träden igen. Eller när det regnar och du ligger och njuter i soffan en sen vårkväll. Varför då inte njuta av vårkänslorna och lyssna på en podcast? Vi har samlat några poddtips som i första hand kommer sätta skräcken och de kalla kårarna på spel! text

& foto: Nicole Jarl & Matilda Ryberg

MGZINE N° – 1 2020

24


TIPS

SPÖKTIMMEN Podcasten Spöktimmen berättar inte endast spökhistorier. Den har en hel del varierat material såsom konspirationsteorier, kidnappningar, creepypastor, olösta mysterier, stalkers, experiment och mycket mer. Så det finns definitivt ämnen du kommer dra dig lite extra för.

CREEPYPODDEN Jack Werner som är ledare för denna podcast besökte faktiskt Marks Gymnasieskola förra året och pratade om källkritik. Creepypodden och Spöktimmen är relativt lika i sina ämnen men Creepypodden sticker ut med sina långa mystiska, kusliga historier som ibland kan vara flera avsnitt långa. Så är du ute efter detaljerade, kusliga historier är definitivt Creepypodden något för dig.

MARKS GYMNASIESKOLA

P3 DOKUMENTÄR Detta är en podd för den som inte är mycket för det andliga. Här kan du lyssna på allt från ’’P-pillerskräcken’’ till ’’Nätpedofilen i Anarisfjällen’’. Istället för de andliga och mer påhittiga historierna som Creepypodden och Spöktimmen har, så har P3 Dokumentär poddavsnitt om saker som faktiskt hänt.

CONSPIRACY THEORIES Till skillnad från poddarna ovan är denna på engelska, med avsnitt som endast tar upp konspirationsteorier. Så du borde verkligen plocka fram foliehatten om du ska sätta dig ner och sträcklyssna på denna podcast. Men… skedde verkligen månlandningen?

UFOPODDEN Sorgligt nog har denna podcast inte uppdaterats sen 2019. Men man blir ändå lite nyfiken på vad världen och NASA har att säga gällande ufon eller varelser som besöker vår planet. Det som är extra kusligt med Ufopodden är att den främst tar upp svenska fall, vilket gör att de genast kommer en mycket närmre.

25


Saknar du

BEHÖRIGHET? Har du inte tillräckliga poäng för att söka det gymnasieprogram du vill gå? Då kan ett introduktionsprogram vara lösningen för dig.

Programinriktat val (IMV) Programinriktat val är en utbildning som är inriktad mot ett specifikt nationellt program. Det innebär att du läser in det kärnämne som du saknar, samtidigt som du går det valda gymnasieprogrammet.

Om du inte är behörig till ett nationellt program på gymnasiet så kan du antas till ett av våra fyra introduktionsprogram (IM). Här kan du i din egen takt läsa in de kurser från grundskolan som du behöver för att kunna söka till det gymnasieprogram du vill.

Språkintroduktion (IMS) Språkintroduktion är till för dig som är nyanländ. Här läser du grundskoleämnen på gymnasiet och i vissa fall kan du kombinera det med språkpraktik. I dagsläget kan du inte söka till våra introduktionsprogram. I stället åker vi ut och besöker de elever som är aktuella för dessa utbildningar någon gång under mars och april månad. Om du bor i Marks kommun och inte kommer in på ett nationellt program erbjuds du en plats på något av våra introduktionsprogram. Vi bokar då en tid så vi kan planera din utbildning tillsammans.

Yrkesintroduktion (IMY) På inriktningen IMY studerar du skolförlagt två dagar i veckan och är ute på APL tre dagar i veckan. Detta är en lärlingsliknande utbildning som ger möjlighet till ett högre studiestöd. Vi erbjuder även truckkörkort samt en byggutbildning där du får lära dig grunderna i snickeri, om du har behov av det.

HAR DU FRÅGOR? Kontakta gärna Daniel Janevski, samordnare för introduktionsprogrammen: 0320-21 77 73 eller daniel.janevski@mark.se Du kan också höra av dig till våra studie- och yrkesvägledare om du vill ha information och rådgivning om studier och yrkesval: Carin Ljungblad, SYV introduktionsprogram: 0320-21 74 51 eller carin.ljungblad@mark.se Pia Struxsjö, SYV nationella program: 0320-21 73 97 eller pia.struxsjo@mark.se

26

MGZINE N° – 1 2020

Individuellt alternativ (IMA) IMA är en inriktning där du enbart läser upp de betyg du saknar från grundskolan. Du har då möjlighet att läsa gymnasiekurser som du har förutsättningar för att klara. All utbildning inom denna inriktning är vanligtvis skolförlagd men kan kompletteras med enstaka dagar arbetsplatsförlagt lärande (APL).


UTBILDNINGAR PÅ MARKS GYMNASIESKOLA Du kan läsa mer om våra utbildningar och vad det innebär att läsa som lärling på webben marksgymnasieskola.se YRKESFÖRBEREDANDE PROGRAM

HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM

Barn- och fritidsprogrammet

Ekonomiprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Estetiska programmet

Fritid och hälsa L Pedagogiskt arbete L

Ekonomi Juridik

MARKS GYMNASIESKOLA

Husbyggnad - byggnadssnickare S Husbyggnad - betongarbetare L Mark och anläggning L Måleri L

Foto/media Musik

Naturvetenskapsprogrammet

Life science - Naturvetenskap Modern society - Naturvetenskap och samhälle

El- och energiprogrammet Automationsteknik LS Elteknik LS

Samhällsvetenskapsprogrammet

Human behaviour - Beteendevetenskap International relations - Samhällsvetenskap

Fordonsprogrammet Personbil L

Teknikprogrammet

Hantverksprogrammet

Design och produktutveckling Produktionsteknik Informations- och medieteknik

Frisör L

Handels- och administrationsprogrammet Handel och service L

INTRODUKTIONSPROGRAM

Industritekniska programmet

Individuellt alternativ - IMA

Produkt- och maskinteknik LS Svetsteknik LS

Programinriktat val - IMR/IMP

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Språkintroduktion - IMS

Kök och servering L

VVS- och fastighetsprogrammet

Yrkesintroduktion - IMY

Vård- och omsorgsprogrammet

IDROTTSGYMNASIET

VVS L

Räddningsmedicin LS Internationellt arbete LS

Basket RIG

Riksidrottsgymnasium

Basket NIU

GYMNASIESÄRSKOLAN

Nationellt godkänd idrottsutbildning

Individuellt program

Fotboll LIU

Lokal idrottsutbildning

Yrkesinriktade nationella program

Individuella idrotter LIU

Administration, handel och varuhantering Fastighet, anläggning och byggnation Restaurang och bageri

Lokal idrottsutbildning

L = Endast lärlingsutbildning | S = Endast skolförlagd utbildning | LS = Både skolförlagd och lärlingsutbildning

27

Du söker genom att göra en intresseanmälan till den idrott du vill kombinera dina studier med.


Ha en underbar sommar! marksgymnasieskola.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.