MGZINE #1 2021

Page 1

Ett magasin från Marks Gymnasieskola.

Premiär för Salong MG! MG:s unga företagare på digital UF-mässa Vad tycker eleverna om distansundervisning? Film-, anime& musiktips Recept: Picknick

DE SIKTAR PÅ K ARRIÄ R I USA

MGZINE N° –1  2021


Vi vill bli fler! MGZINE N° – 1  2021 Ett magasin från Marks Gymnasieskola.

Vill du också vara med i redaktionen och jobba med MGZINE? Hör av dig till kommunikationkhus@mark.se

ANSVARIG UTGIVARE: Pernilla Vilumsons REDAKTION: Anjelina Carlsson Ignes Ida Johansson Cornelia Keller Stina Olsson Johanna Tikkanen Ellen Ysberg Emilia Åkerfeldt Elvira Nordling Camilla Svensson Sofhie Wenström

MGZINE N° – 1  2021

MGZINE produceras tillsammans med estetiska programmet foto/media åk 2. FOTO FRAMSIDA: Cornelia Keller FOTO BAKSIDA: Anjelina Carlsson Ignes Johanna Tikkanen BESÖK OSS! Varbergsvägen 6, Skene Telefon: 0320-21 73 70 marksgymnasieskola.se

Ovan: Anjelina Carlsson Ingnes & Johanna Tikkanen, ES2. Till vänster: Elvira Nordling SA1a, skribent. FOTO: Camilla Svensson


LEDARE

Hoppas vi ses i höst! Jag har nu arbetat drygt ett år som verksamhetschef i Marks kommun. Under det här året har jag fått lära känna många nya människor och nya verksamheter. Att få bli en del av Marks Gymnasieskola är fantastiskt roligt, inspirerande och lärorikt. I skolans värld har jag arbetat hela mitt yrkesliv. För mig är det en inspirerande miljö och det är fantastiskt att få vara en del av elevernas utvecklingsresa och skolans förändringsprocesser. Att få följa elever genom delar av skoltiden tillsammans med alla medarbetare har varit en av de faktorer som gjort att jag trivts och stannat kvar inom skolan. Det är en dynamisk arbetsplats där vi tillsammans kan påverka och bidra till framtiden.

Det har dock varit ett väldigt annorlunda år med den pandemi som pågått längre än vi kunde föreställa oss från början. Jag är väldigt imponerad av allas insatser i detta, alla snabba omställningar som krävts och den uppoffring som alla inblandade gjort för att få detta att fungera. Precis som vår utbildningsminister sagt vid ett flertal tillfällen så har ni gymnasieelever fått ta ett väldigt stort ansvar i denna pandemi. Jag längtar verkligen till det normala läget, att vi alla kan ses i korridorerna, att skolan återigen fylls med det liv och den kreativitet som ni elever bidrar med. Och till er som står inför ett gymnasieval så ser jag fram emot att träffa er alla på Marks Gymnasieskola till hösten.

Caroline Billing, verksamhetschef barn- och utbidlningsförvaltningen

FOTO: Ida Johansson

Marks Gymnasieskola

En framgångsrik skola symboliseras av samarbete, gemensamma mål, god undervisningskvalitet där elevernas lärande följs upp, familj- och samhällsengagemang, samarbete med näringslivet och andra aktörer och mycket mer. Alla spelar en viktig roll. Allt detta och mer därtill har jag fått upp­ leva under detta år.


ENKÄT

Emma Johansson, 19

Al-Zubair Al-Ameri, 17

Går: Språkintroduktion

Går: Samhöllsvetenskapsprogrammet Jag tycker det är skönt för då kan man jobba mer i sin egen takt och samtidigt få mer sömn och tid till annat.”

Det går bra för mig, vi har inte haft distansundervisning på Sprint.”

Odin Göransson, 17

TEXT & FOTO: Bahram Bahadori, Joel Keller Saint-Jean,

Går: Samhöllsvetenskapsprogrammet

Lana Yaser Naser Alden, Hakim Qurbani, Delaram Rad, Hiba Temsamani Morabet, Katarina Trivic, Harrieth Umutoni och Emina Uzonj.

Det är bra eftersom vi på distans förebygger smittspridning. Men det samtidigt dåligt eftersom det finns många saker i hemmet som kan få många att tappa fokus och koncentrationen, vilket kan vara dåligt för ditt skolarbete.”

Malin Bovin, 48

Gadi Akimana, 16

Caféägare

Mycket tråkigt. Jag saknar eleverna och jag saknar inkomst.”

Går: Språkintroduktion Det är inte bra för det är svårare att förstå.”

04

MGZINE N° – 1  2021

Vad tycker du om distansundervisning?


ENKÄT

Glenn Dower, 33

MARKS GYMNASIESKOLA

Alva Andersson, 18

Lärare på vård- och omsorgsprogrammet

Går: Ekonomiprogrammet

Det är tråkigt att inte träffa eleverna så ofta.”

Det har varit jobbigt för att man inte kan få den hjälpen man får i skolan. Och man träffar inte lika många, vilket är en av de roligaste delarna i skolan.”

Lily-Rose Josefsson, 16

Odunayo Adams, 19

Går: Samhällsvetenskapsprogrammet

Jag tycker att det är skönt då man får sova mer och slippa åka buss så långt som jag gör. Men det är också keligt då man inte får träffa folk.”

Går: Lärling Sådär, har svårt att koncentrera mig på uppgifterna.”

Nadia Holgersson, 16

Går: Samhöllsvetenskapsprogrammet Man har mycket tid till annat eftersom man inte behöver pendla och man kan lägga upp arbetet mer själv. Men det är tråkigt att inte kunna träffa sin vänner.”

Elliot Bovin, 16

Går: Samhöllsvetenskapsprogrammet Det var ganska kul. Men man får inte gjort så mycket hemma som i skolan.”

05


INNEHÅLL

07–11

22–26

12–13

27–29

14–17

30–31

Ny frisörsalong på MG Med egen salong kan Petras frisörelever utvecklas ännu bättre.

Hemma hos Alma Så fungerar distansundervisningen för esteteleven Alma.

Digitala konserter När publiken måste stanna hemma sändes musiken live.

18–21

Recept Elever tipsar om picknickmat.

Basket Flera av eleverna på RIG siktar på en karriär i USA.

Digital UF-mässa MG:s unga företagare fick i år tävla med sina produkter på nätet.

MG i världen Så jobbar internationella gruppen.

32–33

Tipssidor Ta del av elevernas musik-, film- och animetips.

MGZINE N° – 1  2021

Innehåll MGZINE N° – 1 2021


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

Det är svårt att hitta något som är lika kul! Petra Greenster och hennes elever har precis öppnat Salong MG, en riktig boost för frisörutbildningen.

07


REPORTAGE

Premiär för Salong MG Frisörutbildningen på Marks Gymnasieskola har nu öppnat en egen salong. Något som gett programmets lärlingar och deras lärare Petra Greenster helt nya förutsättningar och möjligheter. TEXT: Sofhie Wenström FOTO: Ellen Ysberg och Cornelia Keller

MGZINE N° –1  2021

Nu kan eleverna träna inte bara på dockor, utan även på varandra och riktiga kunder.

08


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA Cassandra Lundin, Maja Mossberg och Tinnie-Hennie Elzer är glada över att ha en egen salong på skolan.

Petra Greenster är frisörlärare och har själv ritat upp salongen som har fyra stolar placerade utmed väggarna, för att hon ska få en bättre överblick över eleverna. Inredningen kommer från Skene Järn och Ikea och allt ser väldigt proffsigt ut.   – Det är första gången jag ritar en salong, men jag har måttat och ritat om tills jag blev nöjd. Jag har ju byggt andra saker, hus, stall och badrum till exempel, skrattar Petra.   Som yrkesutövare har Petra stor erfarenhet. Innan hon blev frisörlärare 2010 har hon jobbat både som anställd och egen­ företagare i sammanlagt 16 år. Som lärare har Petra bra samarbeten med branschen, både med handledare på salongerna men även med fackförbund och Frisörföretagarna. Att vara lärare beskriver hon som utmanande på många sätt och hon gör allt för att stötta ungdomarna i deras val och utveckling.

Tidigt i år, 2021, byggde frisörprogrammet på Marks Gymnasie­ skola en egen salong. Med fönster ut mot Kunskapens gata, som löper genom hela den öppna byggnaden, ger salongen eleverna helt nya förutsättningar för att utvecklas och är ett välkommet lyft för hela skolan. Lärlingsutbildningen har funnits här sedan 2019 och två årskurser är alltså aktiva än så länge. Tinnie-Hennie Elzer och Maja Mossberg, som går första året och har en lektion i färgning när jag kommer in, har längtat efter att salongen ska bli klar.   – Nu när vi har en egen salong kan vi göra mer olika saker här på skolan. Tvätta och färga riktiga hår, och på varandra, berättar Tinnie.   – Vi kan göra roligare saker, som vi inte får göra på våra praktikplatser än, tillägger Maja.

09


REPORTAGE

berättar om hur det är på hennes praktikplats, Sheer Perfection i Skene.   – Att vara lärling är tufft men kul! Man får verkligen känna på det hårda arbetslivet, säger hon.   – Och jag är på en salong i Borås och jobbar från klockan 10 till 18. Man kan få ganska ont i ryggen när man arbetar hela dagar, säger Tinnie.

Som lärare gäller det till exempel att ha nytt material hela tiden för att kunna möta de elever man har just nu. Och den sociala biten är en utmaning som inte alla är beredda på, att man måste öva på att våga prata med alla kunder med olika typer av personligheter.   – Det är inte heller alltid så lätt att vara ung och just nu tror jag det är extra utmanande med alla valmöjligheter som finns.   – Men det är ett så positivt och kreativt arbete så det är svårt att hitta något som är lika kul, säger hon.

Inte bara hantverk Ergonomi är en viktig del av utbildningen och Petra passar på att betona för eleverna vikten av att träna och ta hand om sin kropp för att orka.   – Det är bäst att man hänger med i matten också. Att kunna räkna är också en förutsättning inom yrket när man till exempel ska blanda blonderingstvätt, som Tinnie gör just nu, berättar Petra.   Frisörprogrammet på Marks Gymnasieskola har plats för fyra elever per årskurs i nuläget. Med den nya salongen på skolan får eleverna allt de behöver för att utvecklas. I utbildningen använder sig Petra och eleverna av en digital plattform som heter Learning About Beauty, eller LAB. Genom skolans licens har de tillgång till fakta, filmer och instruktioner som används av frisörer i hela världen.   – Att MG har en frisörutbildning är det kanske inte alla som vet, flikar Maja in. Men alla elever marknadsför sig själva på programmets och sina egna instagramkonton.   Efter en tävling som utlystes redan i december förra året har salongen fått namnet ”Salong MG”. Om du är nyfiken, håll utkik på sociala medier!

Allt som behövs I salongen finns allt en frisör behöver för att ta emot kunder. På hyllorna finns produkter från GHD och Schwartskopf, leverantörer som kommer att ha utbildningsdagar med eleverna på salongen framöver.   Inom kort kommer salongen öppna upp för kunder, både försäljning av produkter och behandlingar. Intäkterna ska gå till att köpa in material. Frisörelever som går i ettan kommer att få göra modellpass och när de går i tvåan kan de ta emot betalande kunder. Fram till salongen öppnar övar eleverna på dockor.   – Dockorna fungerar jättebra, det är ju riktigt hår. Men det blir ännu bättre när vi får in modeller som har olika kvalitet på sitt hår, berättar Petra.   Fast de har redan smygstartat med en riktig modell. En elev på skolan ville ha en permanent och de fixade eleverna galant. Mycket praktik som lärling På måndagar och fredagar är ettorna ute på apl, arbetsplatsförlagt lärande, medan årskurs två är ute tre dagar i veckan. Maja

10

MGZINE N° –1  2021

Frisörläraren Petra har ett samarbete med Schwartzkopf och produkterna finns till försäljning i salongen.


REPORTAGE

Salong MG har plats för fyra elever och är utrustat med allt som behövs.

MARKS GYMNASIESKOLA salongmg

11


REPORTAGE

Distansundervisning: HEMMA HOS ALMA I över ett år har elever och lärare på gymnasiet behövt anpassa sig efter coronapandemins restriktioner. Distansundervisning har blivit vardagsmat. Men hur funkar det egentligen för eleverna? Här berättar esteteleven Alma hur hon har det. TEXT: Sofhie Wenström FOTO: Alma Gustafsson Kvorning

MGZINE N° –1  2021

Alma Gustafsson Kvorning går andra året på estetprogrammet med inriktning musik. Jag ringer upp henne för att höra hur hon har det när det är distansundervisning.   Hon sitter i sitt rum, vid sitt skrivbord. I rummet intill sitter hennes storebror som också är hemma och har lektioner, vilket Alma berättar kan störa vissa dagar när de pratar via videolänk med sina lärare och klasskamrater. Ordning och rutiner är viktigt För Alma är det viktigt att ha ordning på sitt skrivbord när hon studerar hemma. Hon har sin dator och ett anteckningsblock framme. En byrålåda har tömts för att ha plats i närheten för allt skolmaterial. Något hon saknar är bättre hörlurar med mikrofon som sållar bort störande ljud och som gör att hon bara hör det hon ska under lektionerna. Alma har haft distans­undervisning från och till i ungefär ett år och märker en positiv utveckling på grund av att rutinerna har blivit bättre, även hos lärarna.   – Jag går numera upp samma tid varje dag så att jag kommer igång innan lektionerna börjar, berättar hon.   – Lärarna har också fått bättre rutiner, alla lär sig av situationen och anpassar sig. Det senaste läsåret har jag märkt en jättestor förbättring, det är mer strukturerat och ibland ringer lärarna under lektionen och kollar hur det går. Påverkar hälsan Även om både lärare och elever kämpar för att få skolgången att fungera på distans är det mycket som är sämre än vanligt.

Digitala lektioner hemma har blivit rutin för Alma det senaste året.

12


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

Jag tycker så bra om min klass och inriktning. Och lärarna är så bra. Det är tufft att plugga hemifrån!

Sömnen är det som är värst. Alma tror själv att det beror på att hon sitter stilla nästan hela dagarna och tittar på datorn, som gör att hon får svårt att sova på nätterna. Trots att hon haft kontakt med skolläkaren som gav henne melatonin, så har det inte blivit bättre.   Normalt sett, när det inte är distansundervisning, får Alma vardagsmotion när hon går till bussen, vilket är en fem till tio minuters promenad. Nu när hon inte måste gå ut är det svårare att hitta motivationen att röra på sig och då får man vara påhittig.   – Jag och en kompis pratar i telefon ibland när vi har rast och då kan vi peppa varandra till att röra oss samtidigt. Det kan bli en två och en halv kilometers promenad. Är det dåligt väder kan man köra ett yogapass på Youtube, berättar hon.   Idrotten kan tyckas vara extra viktig under rådande omständigheter, men det blir mer teori på de lektionerna nu än annars. Har man dessutom dåligt med energi och känner sig bekväm är det lätt att fuska.   – Vi hade jultabata i vintras och det var kul! Men det är lätt att komma undan när de fysiska aktiviteterna är på egen hand.    I början av distansundervisningen hämtade Alma matlådor i matsalen på Fritslaskolan. Att beställa mat från närmsta skola är något som alla elever har möjlighet att göra. Men matvanorna har inte blivit det de borde vara. Frukosten hoppas ofta över helt och lunchen missar Alma ibland.   – Det var ganska krångligt att ringa och beställa mat tidigt på morgonen, så nu blir det att jag i stället tar det som finns i frysen, då blir det ofta samma varje dag.

Att vara isolerad och instängd hemma gör att orken sviktar, men även saknaden efter klasskompisarna är påtaglig.   – Jag tycker så bra om min klass och inriktning, och lärarna är så bra. Det är tufft att plugga hemifrån! För- och nackdelar De ämnen Alma tycker fungerar bäst på distans är musiklära och gehör. När det handlar om noter och bygga ackord tycker hon att det går bra att sitta hemma för sig själv och fokusera på sitt eget lärande. Almas instrument är sång, gitarr och piano, vilket hon har tillgång till hemma. Hon tycker att en fördel med distansundervisningen är att slippa jämföra sig med klasskompisarna, vilket man lätt gör.   Men hon är ändå orolig över sina betyg.   – Jag oroar mig mycket. Jag kan så mycket bättre men jag orkar inte och kan inte få samma hjälp som när man träffar lärarna, säger hon uppgivet.   Stötta varandra! Till hösten önskar nog alla att pandemin har släppt sitt grepp över samhället och att elever och lärare kan träffas som vanligt i skolan. Digitala lektioner kanske ändå kommer att användas vid behov i framtiden. Så jag frågar Alma om hon har några tips att dela med sig av till elever som ska ha distansundervisning.   – Hitta en kompis som du kan plugga med - motivera varandra och plugga tillsammans via telefon!

13


BILDREPORTAGE

DIGITALA KONSERTER På grund av uteblivna möjligheter till vårkonsert med publik filmades esteternas musikaliska redovisningar. Skanna koden här intill med kameran på din mobil för att se konserterna på skolans youtubekanal! FOTO: Anjelina Carlsson Ignes och Johanna Tikkanen

MGZINE N° – 1  2021

14


BILDREPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

15


BILDREPORTAGE

MGZINE N° – 1  2021

16


BILDREPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

Följ oss!

esteterimark

marksgymnasieskola

17

Marks Gymnasieskola


RECEPT

MGZINE N° – 1  2021

18


RECEPT

SOLIG PICKNICK! MARKS GYMNASIESKOLA

Vill du ha tips på en coronasäker aktivitet? Ordna picknick med dina vänner! Här ger vi några goda exempel på vad man kan ha med sig ut. text

& foto: Anjelina Carlsson Ignes och Ida Johansson

19


RECEPT

SMOOTHIE INGREDIENSER: Banan Frysta hallon och blåbär Yoghurt Juice TILL SERVERING: Valfria bär GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa ihop alla ingredienser. 2. Toppa med något bär för en mer lyxig känsla.

LEMONAD INGREDIENSER: Citroner Socker Vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Koka vatten med saften från pressad citron. 2. Häll i socker efter smak. 3. Skiva citronen och lägg i. 4. Sila lemonaden och blanda med önskad mängd vatten.

Servera kyld!

20

MGZINE N° – 1  2021

Klart!


RECEPT

CHOKLADDOPPADE JORDGUBBAR INGREDIENSER: Mörk choklad Färska jordgubbar GÖR SÅ HÄR: 1. Smält chokladen i ett vattenbad

– ej på för hög värme! 2. Doppa jordgubbarna i chokladen och lägg dem för att stelna på ett bakplåtspapper. Njut!

MARKS GYMNASIESKOLA

frukt h c o t s o , x Ke tt att ä l å s k c o är gott! h c o d e ta m

SCONES INGREDIENSER:

GÖR SÅ HÄR:

4 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen 250 grader.

2 tsk bakpulver

2. Blanda alla torra ingredienser.

2 krm salt

3. Finfördela smöret i mjölblandningen.

50 gram smör

TILL SERVERING:

4. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg. 5. Klicka ut några bullar på bakplåtspapper och grädda 10 till 12 minuter i ugnen.

Ost och marmelad

Servera med ost och marmelad!

2 dl mjölk

21


REPORTAGE

Basketkarriärer hägrar i USA Att gräva guld i USA är det många som drömt om genom tiderna. För flera av Marks Gymnasieskolas duktiga RIG-elever är guldet en basketkarriär på andra sidan Atlanten.

Medan Romeo fick flytta hemifrån när han började på RIG i Mark har Sebastian, som kommer från Göteborg, kunnat fortsätta bo hemma.   – Jag kommer inte från en toppklubb som Romeo gör. Jag kom oerfaren som en oslipad diamant, skrattar Sebastian.   – Det var nog svårt i början att få igång mig, fortsätter han, men jag är en ganska glad person och tar emot utmaningar bra.   Han beskriver att under första året på RIG kämpar man för sin plats i laget, i tvåan får man visa vad man verkligen kan globalt och i trean får man träna på att leda laget.

Marks Gymnasieskola är ett av två riksidrottsgymnasier för basket i Sverige. Det innebär att många talanger från hela landet påbörjar sin karriär just här i Skene. Via videolänk pratade jag med Romeo Myrthil och Sebastian Forsling, som går tredje året på RIG, om hur deras planer ser ut.   Romeo kommer från Stockholm och det är där han och Sebastian befinner sig när jag intervjuar dem. De sitter hemma hos Romeos föräldrar där de bott tillfälligt de senaste veckorna. För ett tag sedan fick de nämligen chansen via Romeos gamla coach att spela i Fryshusets ligalag.   – Anledningen till att vi kan vara i Stockholm och spela är för att vi ändå har mycket distansundervisning. Vi har bara missat en skolförlagd vecka, berättar Romeo.   Men ingen av killarna verkar oroliga över att klara kurserna i skolan.   – Visst är det lite svårare att hänga med, halva vår gymnasietid har varit på distans. Men vi är vana att ta eget ansvar så läget är under kontroll, säger Sebastian.   Skolans RIG-lag beskriver Romeo som helt annorlunda från sin förra klubb i Stockholm. Han upplever det som väldigt proffsigt och att man är en del av hela lagets utveckling.   – Det är så häftigt att se hur alla – och man själv – förändras under gymnasietiden!

Olika målsättning På frågan vad de har för mål med basketen svarar Romeo att han vill spela basket så länge han kan och se vart det leder honom. Han vill definitivt bli basketproffs i USA.   Sebastian vill inte ha för stora mål, utan har satt upp lite mindre delmål för sig själv. Först var det att spela i landslaget och gå på RIG.   – Sedan kan jag sikta på att spela i ligalag, bli proffs i Europa och sedan att spela i NBA.   Efter studenten om bara några månader har båda alltså siktet inställt på USA. För Romeo är det redan klart att han ska gå på ett basketcollege, Darthmouth College i New Hampshire. En

22

MGZINE N° – 1  2021

TEXT: Sofhie Wenström FOTO: Cornelia Keller och Stina Olsson


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

Målet är att spela i ligalag, bli proffs och sedan spela i NBA.

Romeo Myrthil och Sebastian Forsling tar studenten i år och tänker fortsätta med basket i USA.

23


REPORTAGE

berättar Romeo, men alla lärare är förstående och ställer upp, även om vi försvinner och reser iväg ofta.   – Det bästa med lärarna är att… ja, de förstår inte hur mycket de betyder för oss! Tack vare dem är vi där vi är, utan att de vet det, fortsätter Sebastian.   Eleverna är också viktiga för varandra. En av Romeos förebilder heter Alan, en elev som gick på RIG året före och hjälpte honom att hitta en kontaktperson. Även sedan Alan flyttade till Örebro har han varit ett viktigt stöd.   Sebastians största förebild är Black Panther-stjärnan Chadwick Boseman som så tragiskt gick bort i cancer 2020 och beskrivs av många som den allra största svarta superhjälten.   – Han har gjort jättemycket trots en massa hinder, till exempel cancern. Han är en stor kulturell person.   – Annars är mamma min förebild också, ler Sebastian.

kontaktperson skickade videoklipp till skolan på hur Romeo spelar och de gillade det.   – De bedömde att jag var bra nog så jag fick en plats.   Sebastian vill också till ett basketcollege men har inte bestämt vilket än. Han berättar att det har varit svårt att hitta en skola som passar hans spelstil. Två kontaktpersoner har hjälpt honom att hitta skolor och han har nu flera valmöjligheter. Kanske lutar det åt Saint Mary’s i San Francisco eller Utah. Tack vare RIG Att gå på RIG i Mark är något Romeo och Sebastian är väldigt nöjda med. Tränaren Michael Bree har varit väldigt viktig för båda. Romeo lärde känna honom som landslagscoach redan sommaren innan gymnasiet började.   – Mike har alltid sett min potential när jag själv inte ser den och utan honom hade jag inte varit i den situationen jag är i. Han har kämpat med mig varje dag och är en stor förebild och hjälp, berättar Sebastian.   Men det är inte bara Michael Bree som varit viktig. Båda killarna utstrålar stor tacksamhet när de pratar om RIG i Mark.   – Alla coacher har gett oss chansen att utvecklas och träna extra. Det är tufft att flytta hemifrån vid femton års ålder,

Extraträning viktigt Hur håller man sig vältränad när man går på ett riksidrottsgymnasium då, undrade jag. Enligt Sebastian är all extraträning, alltså det man gör mellan basketträningarna, viktigast. Tre till fyra gånger per dag behöver man hålla igång för att bibehålla det man har byggt upp.

24

MGZINE N° – 1  2021

Alla coacher har gett oss chansen att utvecklas och träna extra.


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

mark_rig

– Första året på RIG är man inte så stor och stark, berättar han, så då får man träna mycket styrka. Vi har lärt oss att hålla koll på kroppen, att vila ordentligt, stretcha och köra rehab är viktigt. Jag har växt fort och blir lätt stel och då skadar man sig lätt, förklarar han.   Snart kommer Romeo och Sebastian tillbaka till Skene för en vecka i skolan. De ska göra några prov och sedan är det bara tre veckor kvar av säsongen.   – Det känns lite konstigt att vi ska ta studenten snart, när man knappt träffat sina klasskompisar, säger Romeo.   – Det blir ju bara mer och mer restriktioner på grund av corona, så man vet ju inte hur det kommer bli, säger Sebastian.   Det vi vet är att både Romeo och Sebastian kommer att befinna sig i USA och ”gräva efter guld” innan året är slut.

Romeo Myrthil

25

Sebastian Forsling


REPORTAGE

En tjej som redan tagit sig till USA efter sina tre år på RIG i Mark är Precious Johnsson från Helsingborg i Skåne. Hon befinner sig just nu i USA, närmare bestämt på Duquesne University i Pittsburgh, Pennsylvania. foto:

Sofhie Wenström foto: Privat

Hur länge har du spelat basket? – Jag började spela basket när jag var runt tolv och ett halvt år, då min pappa startade ett basketlag i vårt område för unga tjejer. Min pappa spelade som proffs när han var yngre vilket har gjort att basket blivit en stor del av mitt liv. Hur kom det sig att du började RIG på Marks Gymnasieskola? – Jag visste att jag ville satsa på basket och kände att MG kunde ge mig möjligheten att kombinera skolan och målen för min basketutveckling.

Vilka förebilder har du? – Som liten har jag alltid sett upp till min mamma då hon alltid varit en väldigt kärleksfull person. Jag har alltid sett upp till min pappa också, speciellt basketmässigt, för han är en väldigt inspirerande person som hjälpt mig en hel del genom min karriär. Sedan så finns det basketspelare som Candace Parker och Maya Moore som jag ser upp till. Hur hamnade du i USA? – Jag hamnade i USA på grund av att jag ville följa min dröm att spela collegebasket. Hur ser din vardag ut i USA? – Jag har oftast träning tidigt på morgonen, sedan brukar jag äta frukost med laget innan lektionerna börjar. Efter mina lektioner äter jag lunch och sen har jag oftast ett konditions- eller lyftpass med min ”strength and conditioning-coach”. På kvällen brukar jag och min rumskamrat äta middag tillsammans någonstans på campus. Sedan gör vi läxor ute om det är fint väder, eller i biblioteket på campus. – När det är off-season ser dock min vardag väldigt annorlunda ut, då vi har många ”individual workouts” som vi gör lite när som helst på dagarna när vi inte har lektioner. Jag och mina lagkamrater brukar hitta på fler saker utanför campus, som att testa nya restauranger och shoppa, vilket vi inte har tid att göra under säsongen. Vilken är din position i laget? – Jag spelar power forward och center. Vad har du för planer för framtiden? – Att fortsätta spela basket - förhoppningsvis på proffsnivå. Jag älskar att resa och ser basket som en bra möjlighet att göra det samtidigt som jag får spela.

26

MGZINE N° – 1  2021

Vad hade du för mål när du började gymnasiet? – Mina mål var att utvecklas både som person och som basket­spelare. Jag hoppades på att utvecklas tillräckligt mycket för att få uppmärksamhet från collegelag i USA.


REPORTAGE

Ung Företagsamhet Varje år arrangerar UF Älvsborg en mässa för regionens gymnasieentreprenörer. Många tyckte att det var tråkigt att årets UF-mässa skulle hållas digitalt eftersom man inte skulle träffas som vanligt. De flesta tyckte ändå det var kul att mässan blev av trots allt. TEXT: Elvira Nordling FOTO: Ida Johansson, Stina Olsson och Camilla Svensson (Produktbilderna är UF-företagens egna.)

Viola UF Nora Nilsson, Emilia Johansson, Clara Müllerström och Alva Pilquist driver Viola UF som säljer ekologiska handgjorda hårdtvålar. Tanken bakom företaget är att bidra till en hållbar och ekologisk produktion av hygienartiklar.   Nora berättade att hon och de andra i UF-företaget tycker att det är roligt med mässor och de såg fram emot det. Förväntningarna på årets UF-mässa var att det skulle bli roligt och att Viola UF skulle få möjligheten att kunna sälja sin produkt. De hoppades även på att kunna ta hem några priser då alla medlemmar i UF-företaget har jobbat väldigt hårt.

För Ellen Ljunggren, Nora Nilsson, Emilia Johansson, Clara Müllerström och Alva Pilquist är miljötänket viktigt när de tar fram sina tvålar i Viola UF.

27


REPORTAGE

Hito UF Oscar Furby driver tillsammans med Emil Norbelie, Zackarias Wallin, Reza Amini och Daniel Gustafsson företaget Hito UF som säljer hoodies. För varje hoodie som köps donerar företaget pengar till en måltid för barn i nöd. Pengarna skickas till FN:s World Food Programme som bidrar till att uppnå en värld utan hunger.   Oscar valde kursen entreprenörskap och före­tagande som individuellt val för att han tyckte det lät kul att få reda på hur det är att driva ett eget företag. Hito UF har inte fått vara med i några tävlingar eller mässor på grund av covid-19.   – Det var kul att en UF-mässa blev av och hoppas på att mässan i efterhand kommer motivera UF-företaget i framtiden, berättade Oscar.   De hoppades även på att vinna några priser inom de kategorierna de anmälde sig till, bland andra årets logotyp och grafiska profil.

Emil Norbelie, Zackarias Wallin, Daniel Gustafsson och Oscar Furby från Hito UF donerar pengar för måltider till barn i nöd.

28


REPORTAGE

Samantha Richardson, Annika Jonsson, Emma Magnusson, Elin Larsson och Stina Eriksson Flykt sprider viktiga budskap med sin produkt i företaget Memo UF.

Memo UF Stina Eriksson Flykt och Samantha Richardsson är med i Memo UF, tillsammans med Annika Jonsson, Emma Magnusson, Elin Larsson. De har gjort ett memory­spel med budskapet att alla är lika värda.   Både Stina och Samantha går på ekonomiprogrammet med ekonomi som inriktning, där företagande och entreprenörskap ingår. På grund av coronapandemin har UF-företaget inte sålt lika mycket som tidigare. De hoppades därför på att UF-mässan skulle bli ett tillfälle då de fick möjligt att sälja mer och kunna sprida sitt budskap. Memo UF hamnade på en tredje plats i kategorin Årets affärsplan.

29


REPORTAGE

Samarbeten världen runt Marks Gymnasieskola håller inte bara till i Skene. MG har samarbeten med skolor världen runt och öppnar dörrar för både personal och elever som får möjligheter till utbyten utomlands. TEXT: Elvira Nordstrand FOTO: Camilla Svensson

EU-parlamentets ambassadörskola MG är en partnerskola till Europaparlamentet och är även en EU-ambassadörskola. Det innebär egentligen inget fysiskt utbyte utan ger möjlighet att utbilda elever mer inom europa­kunskap. Skolan har valt två elever ur varje klass i årskurs två, som utbildas till juniorambassadörer och lär sig mer kring institutionerna, Europaparlamentet, Europakommissionen och hur man arbetar inom EU. Dessa ambassadörer får i uppdrag att uppmärksamma Europadagen den 9 maj till minneav freden efter andra världskrig et 1945.   Juniorambassadörerna får även åka på studiebesök till Europaparlamentet i Bryssel för att träffa europa­ parlamentariker. De får även besöka Europeiska kommissionen och det europeiska rådet. Det har även

30

MGZINE N° –1  2021

Den internationella gruppen På Marks Gymnasieskola finns det en internationell grupp som ansvarar för projekt utomlands och även partnerskap med skolor i andra länder. Gruppen består av lärare och personal som helt enkelt är intresserade av att arbeta internationellt och med utbyte av elever utomlands. Bland annat sitter Jessika Jarold och Anders Strömhäll med i gruppen och är även utbildade skol­ ambassadörer för EU.   Ett pågående samarbete är ett EU-finansierat projekt som ekonomiprogrammet håller på med. Det är ett utbytesprojekt med skolor i bland annat Tyskland, Slovenien och Litauen. Projektet är för tillfället pausat på grund av coronapandemin.


REPORTAGE

MARKS GYMNASIESKOLA

Jessika Jarold och Anders Strömhäll vill att eleverna ska få möjligheter att förbereda sig för ett liv någonstans i världen.

Erasmus-ackreditering Marks Gymnasieskola har 2020 beviljats Erasmus-ackreditering, vilket innebär att skolan är garanterad finansiering för elev- och personalutbyten utomlands de kommande sju åren. I programmet uppmuntras skolor till att utföra utbyten och samarbeta med skolor i andra länder inom Europa. MG har ansökt om och beviljats ett certifikat som innebär att varje ansökningsprocess förenklas och gör att elever lättare kan utföra praktik utomlands. Om till exempel tio elever vill bygga hus i Spanien i tre veckor kan skolan få pengar till boende och resor tack vare certifikatet. Det är många EU-länder som är med i dessa utbyten, bland annat Norge, Schweiz och Turkiet.   MG har utbyten med bland annat en skola i Askim i Norge där de utbildar folk inom vård- och omsorgsprogrammet. Elever från Sverige har möjlighet att utföra sin praktik i Norge och tvärtom. MG har även haft ett utbyte med en skola i Rom och samhällsvetenskapsprogrammet har haft ett FN-rollspel i Leiden som ligger i Holland. Vanligtvis har programmet också ett lokalt FN-rollspel och det finns en möjlighet till att utföra rollspelet i Leiden på engelska, vilket Magnus Nyman från samhällsprogrammet ansvarar för.

hänt att det gjorts studiebesök på ett transitläger. Detta läger i Belgien, som byggdes efter första världskriget 1919, användes senare under andra världskriget av nazisterna för att hålla fångar innan de skickades österut för avrättning.   Ambassadörerna får även uppleva en del stadsvandring och de får även äta våfflor, vilket är väldigt populärt i Belgien. Anders Strömhäll tror att allt detta är möjligt att uppleva när man väl får resa igen. Som det ser ut nu kommer årets tvåor att få åka på ett sådant studiebesök under tredje året istället. Det är lärarna Ida Wilson och Susanne Telkkonen som har hand om det projektet. Partnerskap med Amnesty Skolan har ett pågående samarbete med Amnesty som inne­ bär att några lärare skickas på utbildning varje år och sedan besöker Amnestyskolor för att berätta om sin verksamhet. De bedriver även en kampanj varje år om exempelvis mänskliga rättigheter och kampen för att fria människor som sitter fängslade för sina åsikter. Tanken med samarbetet är att det ska startas ungdomsgrupper på skolor som driver sådana frågor som Amnesty förespråkar.

31


TIPS

FILMTIPS TEXT: Ida Johansson

I AM LEGEND

WHAT MEN WANT

DRAMA/THRILLER. Handlar om en enastående veten­ skapsman som gör sitt bästa för att hitta botemedlet mot ett virus som verkar ha tagit kål på hela mänskligheten.

ROMANTIK/KOMEDI. Handlar om sportagenten Ali som blir knockad under en incident på ett dansgolv. När hon vaknar har hon fått en ny förmåga - att höra vad män tänker. Hon ser det som en unik chans att ändra på makt­ obalansen. Samtidigt måste Ali göra allt hon kan för att signa NBA:s nästa superstjärna.

EN DEL AV MITT HJÄRTA ROMANTIK/KOMEDI/MUSIKAL. Handlar om den fram­gångsrika affärskvinnan Isabella som återvänder till hem­staden för att fira sin pappas sextioårsdag. Hon känner sig som vinnaren i det forna kompisgänget, men självförtroendet får en törn när hon upptäcker att ton­årsförälskelsen Simon ska gifta sig med barndoms­ kompisen Molly.

GOOD BOYS

ANIMETIPS TEXT & BILD: Ellen Ysberg och Johanna Tikkanen

32

MGZINE N° – 1  2021

KOMEDI. Handlar om tre naiva sjätteklassare som tvingas skolka från skolan för att hinna ersätta en trasig drönare och lära sig kyssas innan årets stora fest. Men inget går som planerat.


TIPS

MARKS GYMNASIESKOLA

33


ENKÄT

Tinnie-Hennie Elzer, 16

Kerstin Persson, 63

Går: Hantverksprogrammet, frisör

Vill hellre vara i skolan, blir uttråkad hemma.”

Lärare språkintroduktion Det är svårt att undervisa nyanlända eftersom de inte har svenskan. Man behöver vara på plats för den här undervisningen. Jag vill också träffa eleverna för att man behöver bygga en bra relation!”

Maja Mossberg, 17

TEXT & FOTO: Bahram Bahadori, Joel Keller Saint-Jean,

Går: Hantverksprogrammet, frisör

Lana Yaser Naser Alden, Hakim Qurbani, Delaram Rad, Hiba Temsamani Morabet, Katarina Trivic, Harrieth Umutoni och Emina Uzonj.

Jag tycker de är tråkigt då man inte har så mycket att göra hemma och man träffar inte sina kompisar.”

Nora Abrahamsson, 17

Mustafa Zafari, 19

Går: Språkintroduktion

Går: Barn- och fritidsprogrammet Jag tycker att distansundervisning är väldigt tråkigt, men att det funkar.”

Jag tycker inte att det är bra för att man kan inte lära sig bra.”

34

MGZINE N° –1  2021

Vad tycker du om distansundervisning?


UTBILDNINGAR PÅ MARKS GYMNASIESKOLA Du kan läsa mer om våra utbildningar och vad det innebär att läsa som lärling på webben marksgymnasieskola.se YRKESPROGRAM

HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM

Barn- och fritidsprogrammet

Ekonomiprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Estetiska programmet

Fritid och hälsa L Pedagogiskt och socialt arbete L

Ekonomi Juridik

MARKS GYMNASIESKOLA

Husbyggnad - byggnadssnickare S MG erbjuder de flesta inriktningar inom bygg och anläggning som lärlingsutbildning, beroende på tillgång till apl-platser. Läs mer på vår webbplats.

Foto/media Musik

Naturvetenskapsprogrammet

Life Science - Naturvetenskap Modern Society - Naturvetenskap och samhälle

El- och energiprogrammet Automationsteknik LS Elteknik LS

Samhällsvetenskapsprogrammet

Human Behaviour - Beteendevetenskap International Relations - Samhällsvetenskap

Fordons- och transportprogrammet Personbil L

Teknikprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet

Informationsteknik Produktionsteknik Design

Handel och service L

Hantverksprogrammet

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist L

INTRODUKTIONSPROGRAM

Industritekniska programmet

Individuellt alternativ - IMA

Produkt- och maskinteknik LS Svetsteknik LS

Programinriktat val - IMV

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Språkintroduktion - IMS

Kök och servering L

VVS- och fastighetsprogrammet

Yrkesintroduktion - IMY

Vård- och omsorgsprogrammet

IDROTTSGYMNASIET

VVS L

Vård utan gränser LS Vård inom räddningsmedicin LS

Basket RIG

Riksidrottsgymnasium

Basket NIU

GYMNASIESÄRSKOLAN

Nationellt godkänd idrottsutbildning

Individuellt program

Fotboll LIU

Lokal idrottsutbildning

Yrkesinriktade nationella program

Individuella idrotter LIU

Administration, handel och varuhantering Fastighet, anläggning och byggnation Hotell, restaurang och bageri

Lokal idrottsutbildning

L = Endast lärlingsutbildning | S = Endast skolförlagd utbildning | LS = Både skolförlagd och lärlingsutbildning

35

Du söker genom att göra en intresseanmälan till den idrott du vill kombinera dina studier med.


r future. Walk the MG Road to a brighte

Se elever berätta om våra program.

HÄLSA PÅ OSS DIGITALT! Du är alltid välkommen att besöka oss! Vill du göra det digitalt hittar du filmer om alla våra utbildningar på vår webbplats. Välkommen! marksgymnasieskola.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.