Tbm 02 2014

Page 1

tbm

Speciale editie

ts

Verslag van de nieuwjaarseven

Jaargang 10 | nummer 2 | februari 2014

telecom business magazine

www.tbmnet.nl

Wat heeft deze vrouw voor ons in petto? Nieuw: 'In gesprek' Pieter van Opbergen

A l s

Hosted Voice?

Of toch IP-PBX op locatie?

t e l e c o m

u w

IP-PBX overzicht

Soft- en hardware op een rij

z a a k

i s !


Save the date 17 maart 2014!

entertainment

Yes Awards

Rijtuigenloods

Food Experience

Big, Black & Beautiful

Hét netwerkevent

Top

Fajah Lourens

Mobiel, Vastnet en ICT

Dé Yes Business Borrel 2014 Alexander Klöpping

maandag 17 maart a.s. 16.00 - 21.00 uur

Hét jaarlijks Netwerk Event voor de zakelijke dealer in Nederland! Met culinaire foodcourt, top entertainment & Yes Awarduitreiking • Netwerken met 400 zakelijke resellers/dealers uit de mobiele, vastnet en IT-sector • Kennismaken met de nieuwste zakelijke producten en diensten. • Gastvrouw van de avond is actrice, presentatrice en DJ: Fajah Lourens. Zij zal tevens de felbegeerde Yes Awards uitreiken. • Een inspirerend verhaal van de internetjournalist die we allemaal wel kennen van De Wereld Draait Door: Alexander Klöpping. Een ster in het signaleren van web- en technologietrends. • Culinair genieten van de meest uiteenlopende gerechten • Muzikaal genieten tijdens een spectaculaire live optreden van Big, Black & Beautiful

- Alleen toegankelijk voor genodigden -


7 interview tekst: Mirjam Adriaanse

10 vragen aan…

M.W.P. Omtzigt Functie: Algemeen directeur Bedrijf: Dia Telecom Nederland Bestaat sinds: 1998 Aantal medewerkers: 11

1 Wat is Dia Telecom voor een club? Wij zijn een full-service telecomprovider die zowel spraak- als datacommunicatie-oplossingen levert vanuit de cloud. Wij zijn begonnen met Voice-Response en nummerdiensten, maar nu leveren we complete enterprise-oplossingen. Deze oplossingen zijn modulair en schaalbaar in de cloud onder te brengen, waardoor ze ook betaalbaar zijn voor het MKB. 2 Wat maakt jullie anders dan anderen? Ondanks dat de term ‘cloud’ betrekkelijk nieuw is, hebben we al ruim 16 jaar ervaring in het leveren van cloud-based communicatiediensten. Als enige in Nederland bieden we cloud-based diensten aan gebaseerd op het Avaya-platform, doorgaans ingezet door grote bedrijven vanaf zo’n duizend gebruikers. Door juist Avaya in de cloud onder te brengen is Dia Telecom de enige aanbieder van enterprise-oplossingen geschikt voor de groot zakelijke markt. 3 Waar vragen jullie klanten om? Een belangrijk resultaat van de economische crisis is het ontbreken van investeringsruimte bij bedrijven. Om toch gebruik te kunnen maken van moderne communicatiemiddelen, zoeken ze naar een ander financieel model. De klant wenst een inzichtelijke kostenstructuur en een naadloze integratie van haar vaste- en mobiele telefonie. Daarnaast zijn betrouwbaarheid, ontzorging en kostenbesparing belangrijke eisen van onze klanten. 4 Welke trends volg je op de voet? De opkomst van ‘Telecom Expense Management’ is voor ons erg belangrijk, maar ook zaken als BYOD en ‘The Consumerization of IT’ zijn voor ons erg interessant. Nederland telt meer dan 5,5 miljoen tabletgebruikers, die hun speeltje ook meenemen naar het werk. Hoe zorg je er nu voor dat je die gebruikers op een veilige manier gebruik kan laten maken van de diensten en systemen die een onderneming heeft? De toonaangevende ‘Mobile Device Apps’ van Avaya spelen hier volgens mij handig op in. 5 En in welke trend geloof je absoluut niet? Wij geloven niet dat de mobiele telefoon het vaste toestel op

tbm |

kantoor volledig gaat vervangen. Wij integreren mobiele en vaste telefonie. De gebruiker heeft zo zelf de controle over bereikbaarheid buiten werktijden. Gesprekken gaan dan bijvoorbeeld automatisch door naar de voicemail of er vindt een VIP-screening plaats. 6 Schuiven telecom en IT inderdaad in elkaar? Jazeker. Door VOIP is de verantwoordelijkheid voor telecom naar de IT-afdeling verschoven. Hoewel alle ontwikkelingen binnen de telecom gestoeld zijn op de mogelijkheden van IT, blijft er een belangrijke rol weggelegd voor de telecombeheerder. Maatwerk voor individuele gebruikersprogrammering, call-flow- en distribution (ACD) blijven een specialisme. 7 Wat is jullie mooiste deal ooit? Een prachtige deal voor alle bedrijven een Avaya-centrale hebben is de migratie naar de cloud. De verouderde Avaya-licenties kunnen namelijk tegen een aantrekkelijke prijs worden geupgrade op het platform van Dia Telecom. De investering in Avaya licenties blijft dus zijn waarde behouden. Alleen de fysieke hardware kan de deur uit. 8 Voor wie of wat heb je bewondering in de branche? Voor de filosofie en visie van onze technology partner Avaya. De combinatie van zowel hard- als software leverancier levert mooie en robuust werkende producten en diensten op. 9 Wat is de grootste bedreiging voor de telecomdealer? De opkomst van partijen die van origine niet actief zijn in de telecom, maar wel een grote footprint hebben bij veel Nederlandse bedrijven. Telecom wordt er wel even bijgedaan en soms zelf gratis meegeleverd. De mooie beloften worden niet nagekomen en de continuïteit van bedrijven staat hierdoor op het spel. 10 Waar staat Diatelecom in 2020? Dia Telecom is dan een toonaangevende speler in de telecom branche en wij hebben 50% van alle Avaya centrales in Nederland naar onze cloud gemigreerd. Daarmee groeit ons marktaandeel in de gehele IP Telefonie branche tot minimaal 10%.

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

3


7 INHOUD

7 Colofon

Deze maand in tbm tbm

telecom business magazine

is een uitgave van

Nieuwe rubriek: In gesprek In de nieuwe rubriek ‘In gesprek’ gaan we met kopstukken uit de markt het gesprek aan over

Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.TBMnet.nl Twitter: @TBMnet LinkedIn: Dutch Telecom Channel Hoofdredacteur Joost Heessels (joost.heessels@magentapublishing.nl) Adjunct-hoofdredacteur Johan van Leeuwen (johan.van.leeuwen@magentapublishing.nl) Medewerkers Mirjam Adriaanse, Laurens van Aggelen, Raphaël Drent, Edwin Feldmann, Anne de Haan, Joost Heessels, Martijn Kregting, Teus Molenaar, Marc Rutten, Bram Semeijn, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Tim Wijkman Accountmanager Susanne Plank (susanne.plank@magentapublishing.nl) Advertentie-administratie Annet Poelen, Sandra Timmermans (advertentie@magentapublishing.nl) Vormgeving Beeldstorm.nl, Geert Roelofs

dingen die écht belangrijk zijn. Pieter van Opbergen is als eerste aan de beurt.

Pagina 10

Voorbeschouwing MWC Het thema van het Mobile World Congress 2014 is ‘Creating What’s NEXT’. Wat kunt u dit jaar allemaal verwachten in Barcelona?

Pagina 16

Wat heeft Kroes voor ons in petto? Europees Commissaris Neelie Kroes lanceerde vorig jaar het Telecoms Single market-pakket,

Druk BDUprint

regels en richtlijnen voor een uniforme EU-

Abonnementen abonnement@magentapublishing.nl

telecommarkt. Wat zijn de gevolgen waar we als

Abonnementsprijzen Abonnement € 85,- (exclusief 6% BTW)

zakelijke markt rekening mee moet houden?

Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr. 10041872.

© Copyright 2014 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

ISSN 1388-218X

Pagina 18

Hosted of IP-PBX op locatie? Nu de transitie naar IP-telefonie voor een belangrijk deel is afgerond, kan de telecomklant zich opmaken voor de volgende grote verandering: de stap naar hosted telefonie. Maar er blijkt nog erg vaak voor ‘op locatie’ te worden gekozen.

4

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Pagina 24


7 voorwoord

6 Nieuws

10 In gesprek 14 Mobiele devices

Eigenaar

16 Voorbeschouwing MWC 17 Voiceworks en Kremer Telematica

Mijn vader zei altijd; de wereld is van iedereen. Zo wandelde hij met mij onbekommerd door Schiphol tot we op het landingsplatform stonden, liepen we de meest sjieke hotels binnen en struinden we rond op een prachtig landgoed, de bordjes verboden toegang ten spijt. Ik doe nog dagelijks mijn voordeel met zijn levensmotto. En ik zie dat dit ook in de zakenwereld steeds meer opgeld doet. Zo zijn ook onze klanten steeds meer van iedereen, en hetzelfde lijkt trouwens ook al te gelden voor onze data, maar dat terzijde.

18 Neelie Kroes 21 Pellegrom Telecom Event

Is dat brutaal? Nee, eerder integendeel. In het verleden eigenden grote organisaties zich het eigendomsrecht toe van een markt of een groep klanten. Voor een nieuwe speler was er geen tussenkomen aan. Dat respect is verdwenen, het bestaansrecht van veel grote organisaties is daardoor aan het wankelen gebracht en het biedt nieuwe, dynamische aanbieders volop kansen.

24 Hosted voice of op locatie 26 IP-PBX Overzicht 28 Interview Alcadis

Zit je tussen de gevestigde orde, dan zie je natuurlijk de bedreigingen. Zo zijn resellers bang dat hun operators of andere leveranciers er met hun klanten vandoor gaan. Ja, eeuwige trouw en loyaliteit onder klanten is een stuk minder. Vasthouden is lastig. Het betekent dan ook dat het niet alleen meer gaat om het goed onderhouden van je installed base, maar ook steeds meer om goede sales en marketing skills. Is dat een beetje eng? Ja soms wel. Maar het is vooral reuze spannend ĂŠn biedt volop mogelijkheden. Klaag dus niet over oneerlijke concurrentie of loyaliteitsgebrek bij klanten. Maar zoek je nieuwe klant... Succes!

30 Productnieuws

Joost Heessels Hoofdredacteur TBM

32 Business Guide 34 Column Rex Vermeulen

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

5


7 Nieuws

IDC: smartphoneverkoop door grens miljard In 2013 zijn er voor het eerst meer dan een miljard smartphones verscheept. Dat zegt IDC in haar Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

H

et precieze aantal ligt rond de 1004 miljoen, een stijging van ruim 38 procent vergeleken met de 725 miljoen van 2012. Ruim 55 procent van alle verscheepte mobie-

le telefoons was een smartphone. Vorig jaar was dat nog 41 procent. “De grootste trends die verantwoordelijk zijn voor de groeiende smartphone-verkoop zijn grotere schermen en lagere kosten”, zegt Ryan Reith van IDC. “Van die twee is het dalen van de prijs de grootste factor. Markten als China en India bereiken het punt dat smartphones van onder de 150 dollar in de meerderheid zijn.” Samsung blijft net als in 2013 marktleider. Apple zag haar marktaandeel krimpen. De top-5 qua marktaandeel ziet er als volgt uit 1. Samsung 31,3% 2. Apple 15,3% 3. Huawei 4,9% 4. LG 4,8% 5. Lenovo 4,5%

Voiceworks reikt partnerawards uit

Liberty Global doet overnamebod op Ziggo

L

iberty Global, het moederbedrijf van UPC, heeft een bod van 34,50 euro per aandeel uitgebracht op Ziggo. In een gezamenlijke verklaring met Liberty Global maakt Ziggo bekend dat het bestuur en de raad van commissarissen unaniem achter het bod (waardering van Ziggo op in total circa 10 miljard euro) staan. Mocht de overname doorgang vinden, dan bereikt de combinatie van de twee kabelbedrijven circa zeven miljoen huishoudens (90 procent van de markt). Volgens de verklaring zal de overname leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen, waardoor meer ruimte ontstaat voor investeringen in nieuwe producten en diensten. Het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht wordt de plek van waaruit de Nederlandse activiteiten worden aangestuurd.

6

tbm |

Tijdens een uitstekend bezochte avond in het Van der Valk hotel in Almere heeft Voiceworks haar partnerawards uitgereikt. Het was pas voor het eerst dat de operator dat deed. Dealers, Wholesalers en MVNO’s werden in het zonnetje gezet.

V

olgens Stijn Nijhuis, CEO van Voiceworks, was het niet meer dan logisch dat Voiceworks deze avond ging organiseren: “Onze partners zijn zeer belangrijk voor ons. Onze groei en innovatie zijn mede mogelijk dankzij hen.” Op het event wonnen SB Business Communicatie, Kremer Telematica en Voicedata respectievelijk de New Partner Award, Dealer Partner Award en Wholesale Partner Award. Daarnaast werden er nog zeven awards uitgereikt.

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Dennis Bonnes, de directeur Voicedata, was blij met de prijs: “Wij zijn vanaf het eerste uur partner van Voiceworks en geloven in Managed Voice en het gehele productportfolio van Voiceworks. Wij zijn daarom extra trots op het winnen van de Wholesale Partner Award.” Ook Walter te Brake, directeur Kremer Telematica, was een tevreden man: “Voiceworks bedankt voor het winnen van de meest prestigieuze Award, de Dealer Partner Award 2014, tijdens de eerste Voiceworks Partner Awards uitreiking. We hebben een top avond gehad.” Elders in deze TBM leest u een interview met Kremer Telematica. Ook presenteerde Voiceworks tijdens de awarduitreiking de roadmap voor 2014 van zijn productportfolio, waaronder vaste en mobiele diensten, Managed UC en EWAN.


7 Nieuws

Edwin Prinsen volgt Coks Stoffer op bij Cisco Cisco maakt bekend dat Edwin Prinsen is benoemd tot Managing Director in Nederland. Prinsen volgt per 15 maart 2014 Coks Stoffer op, die het bedrijf in 2013 verliet.

P

rinsen is sinds oktober 2009 managing director van Imtech ICT Nederland, een van de grootste Europese technische dienstverleners op het gebied van ICT, elektrotechniek en werktuigbouw. Eerder bekleedde Prinsen diverse managementfuncties bij Getronics. Prinsen wordt in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor Cisco Nederland. Daarnaast heeft hij als taak de relaties met de overheid, het bedrijfsleven en partners te onderhouden of. Prinsen zal rapporteren aan Peter Karlstromer, Cisco’s vice president voor Noord Europa. “Met de

benoeming van Edwin Prinsen gaat Cisco Nederland een nieuwe fase in”, zegt Karlstromer. “Met bewezen kwaliteiten als leider zal Prinsen een belangrijke bijdrage leveren aan het uitdragen van Cisco’s visie en strategie in de Nederlandse markt.” “Het is een geweldige nieuwe uitdaging om in Nederland leiding te mogen geven aan Cisco”, zegt Prinsen. “Cisco beschikt niet alleen over een zeer compleet en geïntegreerd portfolio van netwerk-, collaboration-, datacenter-, mobility- en security-oplossingen, maar heeft tevens een heldere en toekomstgerichte visie op het belang van technologische innovatie en op de centrale rol van Nederland als ‘Digital Mainport’ voor Europa. Dit bedrijf is als geen ander in staat om technologieën bij elkaar te brengen en zo klanten meer waarde te bieden.”

Solvocom draagt telecom over aan Accent automatisering

S

olvocom heeft besloten om de telecom activiteiten over te dragen aan Accent Automatisering. Door de verkoop van de telecomactiviteiten kan Solvocom zich verder concentreren op de kernactiviteiten: netwerkbekabeling, inbraaksignalering, branddetectie, toegangscontrole en camerasystemen. “De ontwikkelingen in telefonie gaan momenteel snel en telefonie wordt VoIP. VoIP

voegt twee werelden samen: telefonie en automatisering”, geeft Solvocom als motivering. Accent, opgericht in 1995, levert IToplossingen en telefonie. Sinds 2005 worden volledig zelf beheerde cloud-oplossingen aangeboden vanuit het eigen datacenter. De organisatie beheert ruim 2500 werkplekken in de cloud over heel Nederland. Harrie Wignand van Solvocom gaat vanaf deze maand zijn werkzaamheden voor Accent verrichten.

Voipro stelt Nick Verwoert aan Nick Verwoert is in dienst getreden als sales manager bij Voipro. Hij zal zich voornamelijk richten op het aantrekken van new business binnen het IT- en telecom kanaal.

V

erwoert was hiervoor onder andere werkzaam bij Teleservice, Tiptel en Motto Voip, waar hij als accountmanager werkzaam was in diverse salesfuncties. “Ik ken Voipro al geruime tijd. Ik kan me erg goed vinden in de strategie en werkwijze van het bedrijf. Door mijn ervaring en kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan kan ik meerwaarde bieden. Het aantrekken van new business is een uitdaging die mij op het lijf geschreven is”, zegt Verwoert.

tbm |

Interoute bekroond tot IaaS telecomprovider van het jaar

I

nteroute heeft de Frost & Sullivan Award voor Europees Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Telecomprovider van het Jaar in de wacht gesleept. De eigenaar en operator van een platform voor clouddiensten werd geprezen om de integratieservices op het gebied van digitale netwerken. Daarnaast werden enerzijds de product- en technologische innovatie en anderzijds het leveren van toegevoegde waarde aan klanten door de analisten goed gewaardeerd. De IaaS-oplossing die in de prijzen is gevallen, is Interoute Virtual Data Centre (VDC), waarmee bedrijven on-demand gebruik kunnen maken van cloud hosting en opslag vanuit verschillende Europese datacentra, waaronder het Nederlandse datacenter op Schiphol-Rijk.

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

7


Alles voor het thuisnetwerk

FRITZ!Box 7390 Topprestaties en comfort voor het thuisnetwerk en internet! Met een fantastische uitrusting en innovatieve techniek biedt FRITZ!Box een indrukwekkend aantal functies voor iedere DSL-aansluiting en laat op gebied van communicatie niets te wensen over. Meerdere malen onderscheiden en aanbevolen door de vakpers.

Via DSL met tot wel 100 MBit/s supersnel op internet Flexibele dual-WLAN N met 2 x 300 MBit/s tegelijkertijd Optimaal belcomfort met de telefooncentrale en de DECT-basis USB-printers en opslagmedia (NAS) in het gehele thuisnetwerk FRITZ!OS met mediaserver, MyFRITZ!, cloud-contacten en meer Meer weten? Kijk op fritzbox.eu

FRITZ!Box: Voor elke aansluiting – vermogen, comfort, veelzijdigheid, FRITZ!Fon: Telefoon, e-mail, webradio, FRITZ!Powerline: Thuisnetwerk via de stroomleiding, FRITZ!WLAN Repeater: Meer WLAN-reikwijdte, FRITZ!DECT 200: Intelligente contactdoos, FRITZ!Apps: Onderweg toegang krijgen tot de FRITZ!Box

13/021

En 69 andere uitzonderlijke onderscheidingen voor de FRITZ!Box 7390!

fritzbox.eu info@avm.de


7 Nieuws

‘Nederland hoogste aandeel snelle verbindingen’

A

kamai heeft zijn ‘State of the Internet’rapport over het derde kwartaal van 2013 gepubliceerd. Uit het rapport blijkt onder andere dat in Nederland met 39,6Mbps een van de hoogste pieksnelheden voor

breedbandinternet­verbindingen binnen EMEA werd gemeten. Als het gaat om het aandeel snelle verbindingen (>10Mbps), staat Nederland met 44% binnen EMEA zelfs op nummer 1. Hiermee heeft ons land

in Q3 de leiding overgenomen van Zwitserland, dat gedurende een aantal kwartalen de koppositie bezette.

“Tablet in 2013 doorgebroken in zakelijk Nederland” Afgelopen jaar was de grote doorbraak in de marktpenetratie van tablets in het bedrijfsleven. Dat concludeert onderzoeksbureau Keala Consultancy. Zij hebben de stand van zaken gemeten bij bedrijven en instellingen over het gebruik van tablets.

I

n vrijwel alle bedrijfssectoren is er sprake van een zeer duidelijke groei richting de helft of zelfs duidelijk meer dan de helft van

de vestigingen die tablets in gebruik hebben. Na een paar jaar van relatief bescheiden groei en zelfs hapering in sommige branches is 2013 dan toch het jaar gebleken waarin de tablet doorbreekt in zakelijk Nederland. Meer dan de helft van alle vestigingen met 10 of meer werknemers heeft tablets in huis. Dat is een drastische stijging ten opzichte van de 26% marktpenetratie in 2012. “Natuurlijk verandert het IT-landschap voortdurend. Maar ook in de basis

infrastructuur en hoe organisaties gebruik maken van IT-middelen is veel aan het veranderen. Zo is nu al een aantal jaar een duidelijke afname van het aantal desktop PC’s waarneembaar”, aldus Keala. Vooral onder de producerende en logistieke organisaties is een duidelijke stijging te zien. Onder invloed van het BYO fenomeen (Bring Your Own) is de tablet nog sneller verspreiding aan het krijgen in zakelijk Nederland.

“Mobiel werken kan 28 miljard opleveren” Nederland kan 28 miljard besparen door mobieler te werken. Dat zegt Firmtel in haar whitepaper ‘De mobiele werkrevolutie’.

C

ees Quirijns, CEO van FirmTel, lichtte het onderzoek toe op het podium van de Big Improvement Day. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse economie jaarlijks 4.6% van het BBP (28 miljard) aan

economische voordelen kan genieten. Deze besparing is te vinden in lagere kosten (minder files, leaseauto’s en kantoorruimtes) en de toename van productiviteit binnen het

land nog steeds achter bij de implementatie van het mobiele werken. Quirijns vindt dat dit moet veranderen: “Ik geloof in het ontwikkelen van nieuwe producten en dien-

bedrijfsleven. Dit wordt mogelijk gemaakt door mobieler te werken; de vaste werkplek wordt ingeruild voor een mobiele werkplek. Op dit moment vindt de mobiele werkrevolutie al plaats, waarbij mensen het principe steeds meer omarmen. Toch loopt Neder-

sten op het snijvlak van IT en telecom die ondernemingen en hun medewerkers helpen om beter en overal te kunnen werken. Overal kunnen werken betekent volgens mij een productiever en efficiënter MKB.”

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

9


7 In gesprek Tekst: Johan van Leeuwen

| Beeld: Toin Damen, Topshots

Pieter van Opbergen over belangrijke zaken

“ Op mijn zesde werd ik eigenlijk zelfstandig ondernemer” We praten met zijn allen graag over bijvoorbeeld routeringen, SIP-protocollen en Private GSM. In de nieuwe TBM-rubriek ‘In gesprek’ doen we dat niet, en gaan we het hebben over zaken die nog belangrijker zijn. Pieter van Opbergen is als eerste aan de beurt. Hij vertelt over zijn bijzondere levenspad, zijn liefde voor werken en zijn toekomstplannen.

Je hebt een mooi plekje gevonden voor de Telecom Personality Award die je twee maanden geleden won, zie ik. “Klopt. Ik ben er ook best trots op. Toen ik door jullie gevraagd werd om te komen had ik er niet op gerekend dat ik in het zonnetje gezet zou worden. Het was echt een verrassing.” Je hebt de prijs gewonnen omdat je succesvol bent, maar ook omdat je gewaardeerd wordt als persoon, zei de jury. “Dat is een reden dat ik er extra trots op ben. Of ik een personality ben? Ach, dat laat ik graag aan anderen over.” Je bent hoe dan ook één van de telecommensen van het eerste uur. Hoe is jouw carrière begonnen? “Toen ik zestien was kon ik, na de MAVO, terecht als kasmedewerker bij de Rabobank. Ik verdomde het om te leren, dus dat kwam goed uit. Omdat ik technisch was aangelegd kreeg ik er steeds vaker allerlei klusjes bij. Daarvoor moest ik vaak naar een winkel van Teurlings, naast het gebouw van de bank. Ik leerde die mensen steeds beter kennen en wist dat ze ook een bedrijf in installatietechniek hadden. Op een gegeven moment kon ik daar leerling monteur worden. Daarna werd ik monteur en later installateur. Elektrotechniek, kabeltelevisie en beveiliging en televisiemasten zetten, dat soort werk. Ik

‘Volgens mij kun je geen ondernemer worden maar wordt je als ondernemer geboren’

10

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


in gesprek specialiseerde me in hoogfrequent technieken. Uiteindelijk heb ik me opgewerkt tot commercieel directeur met negentig man personeel. In 1989, toen de telecommarkt werd geprivatiseerd en PTT haar

monopolie kwijtraakte, vond ik het een goed idee om bij Teurlings een telefonietak neer te zetten. Ik zag daar meteen kansen. Door mijn kennis van hoogfrequent technieken was die stap eigenlijk

niet zo groot. Technisch gezien was daar een groot raakvlak.” Technische mensen met ook commercieel inzicht komen niet heel vaak voor. Wanneer kreeg je door dat je ondernemersbloed had? “Daar heb ik nooit zo bij stil gestaan. Toen ik zes was zijn mijn beide ouders bij een ongeluk overleden. Ik stond in één keer alleen op de wereld. Qua werk deed ik gewoon dingen die ik leuk vond. Ik heb nooit de droom gehad om ondernemer te worden, maar het zit wel in mijn roots. Mijn ouders waren ondernemer en kwamen uit ondernemersgezinnen. Volgens mij kun je ook geen ondernemer worden maar wordt je als ondernemer geboren.” Na Teurlings heb je Televersal opgezet. “Dat klopt. Bij Teurlings verkochten we als dealer veel centrales van Siemens. Distributeurs bestonden nog niet, Siemens koos gewoon een aantal dealers uit. Richting andere dealers, die ook Siemens wilden verkopen, speelden we soms al wel de rol van distributeur. Ik zag daar altijd wel kansen liggen. Toen Siemens besloot om met distributeurs te gaan werken heb ik niet lang getwijfeld en ik ben met Televersal begonnen. Vanaf nul. Ik snapte het kunstje van distribueren al een beetje en kende zo ongeveer alle dealers. Met hen, tot die tijd dus concullega’s, had ik veel prachtige reisjes gemaakt. Ik wist wat zij wilden en waar de behoeftes lagen. Daardoor waren we al snel een distributeur met toegevoegde waarde.” Je had ineens een eigen bedrijf, was dat moeilijk? “Het moeilijkste was omgaan met banken. Dat is het ergste wat er is. Als je je sporen als ondernemer nog niet hebt verdiend, nemen ze je daar niet serieus. Ook al groei je met een miljoen per jaar, zoals

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

11


‘De vraag is: wat is werk? De hele dag in een sleuf staan om kabels te trekken, dát is werk’

ook de tegenpartij daar voordeel bij.Vaak hoor je van anderen, nadat je het hebt gedaan, dat je dat veel eerder had moeten doen. Er is alleen nooit iemand die dat van te voren tegen je zegt. Daar moet je gewoon achtergekomen. En dat leer je wel.”

toen gebeurde. Ik heb een aantal banken versleten voordat ik er één vond, Fortis, die het snapte.” Het aannemen van mensen was niet lastig? “Nee, daar had ik bij Teurlings al mee te maken gehad en een bepaald gevoel voor ontwikkeld. Maar voor alles geldt: soms gaan er dingen goed, en soms gaan ze fout. Daar heb ik nooit een slapeloze nacht over gehad.”

12

tbm |

Nooit? “Nee echt niet. Ik kan misschien makkelijk schakelen en heb ook wel het geluk gehad dat het eigenlijk vrijwel altijd goed ging met het bedrijf.” Ook niet over bijvoorbeeld het moeten ontslaan van iemand? “Dat is niet leuk natuurlijk, maar het zijn beslissingen die je moet nemen. Je neemt niet iemand aan om hem vervolgens te ontslaan. Dat ontslag heeft een gegronde reden, en als je daar duidelijk in bent heeft

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Kun je een goede directeur zijn en tegelijkertijd aardig gevonden worden door je werknemers? “Absoluut! Geen enkel probleem. Het gaat om wederzijds begrip. De man in het magazijn is écht net zo belangrijk als een manager, in- of verkoper. Want als er in het magazijn vier van de tien pakketen verkeerd worden ingepakt heb je ook een probleem. Dat groepsgevoel heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Bij het aannemen van mensen heb ik me altijd afgevraagd hoe ze in de groep passen. Dat vond ik belangrijker dan diploma’s. Dat zei mij nooit zoveel, misschien omdat ik ze zelf ook niet heb. En regelmatig met zijn allen op stap of een reisje, is heel belangrijk. De betrokkenheid was daardoor groot. We hebben nooit een prikklok nodig gehad. Iedereen kwam altijd ruim op tijd en werkte zonder mopperen door als het moest. Werk moet een onderdeel van je leven zijn dat je prettig door moet brengen. Als het dat niet meer is moet je stoppen, of iets anders gaan doen.” En jij zelf, dat zullen ook geen weken van 40 uur zijn geweest? “Het is moeilijk in uren uit te drukken. Maar het waren wel zeker altijd meer dan zestig uur per week. Nog steeds trouwens. Maar de vraag is: wat is werk? De hele dag


in gesprek

in een sleuf staan om kabels te trekken, dát is werk. Ik ben in mijn hele leven nog nooit een dag met tegenzin aan het werk gegaan. Ik vind het gewoon leuk. Dan is het ook niet erg dat je veel uren maakt. Ik doe als directeur en eigenaar ook graag veel dingen zelf. Hoe meer je zelf doet, hoe meer je weet en hoe beter je het proces kunt sturen. En dat is wel belangrijk als het om je eigen bedrijf gaat.” Het gevaar bestaat dat je dan een controlfreak wordt. “Op sommige punten ben ik dat misschien wel. Er zijn genoeg ondernemers die dingen aan andere overdragen, en als het dan niet goed gaat: ‘pech gehad’. Dat kan ik niet. Ik heb wel geleerd dat ik niet alles

Als ik dat verplicht zou moeten doen zou ik dat eerder als werk zien.” Je bent wel iemand die altijd bezig moet zijn? “Ja. Als ik om zes uur ‘s avonds op de bank kom zitten vragen ze of ik ziek ben.” Ik proef heel erg de mentaliteit van ‘mouwen opstropen’ en ‘niet lullen maar poetsen’. “Zeker. Maar ik kan niet zeggen dat ik dat van huis uit heb meegekregen, omdat ik mijn ouders al zo jong ben verloren.” Het kan natuurlijk niet anders dan dat dat een enorme invloed op je leven heeft gehad.

‘Ik heb nooit iemand gehad om mijn beslissingen bij te toetsen. Je leert dan heel snel om zelf keuzes te maken’

kan doen. Sommige dingen doe ik dus bewust niet, maar dan ook helemaal niet. Ik kan geen dingen half doen.” Wat doe je naast die volle werkweken als ontspanning. Heb je dat überhaupt nodig? Los van de reisjes in de telecom ga ik zelden op vakantie. Mijn dochter heeft hier een paardenhouderij annex africhtingsstal en mijn vrouw, die er ook een dagtaak aan heeft, gaat sowieso niet op vakantie. Soms ga ik met mijn jongste dochter naar de zon. En verder: echte hobby’s heb ik niet. Hier op stal is altijd wel iets dat moet gebeuren. Een kapotte waterbak of iets dat geregeld moet worden. Anderen zullen dat ook werken vinden, maar ik vind het leuk. Je hoeft mij niet op een golfbaan neer te zetten. Ik heb genoeg clinics gevolgd, maar ik heb er het geduld niet voor.

“Natuurlijk. Maar het is onmogelijk om te zeggen hoe alles anders zou zijn gelopen. Ik kan alleen zeggen dat het gemis heel erg lang duurt. Eigenlijk ben ik toen, op mijn zesde dus, zelfstandig ondernemer geworden. Ik heb nooit iemand gehad om mijn beslissingen bij te toetsen. Je leert dan heel snel om zelf keuzes te maken. Ik kan mij eigenlijk niets anders voorstellen dan de wereld waarin ik nu leef, maar misschien was alles dan wel heel anders gegaan.” Je hebt een kleine twee jaar geleden Televeral verkocht, was er nog een tijdje verantwoordelijk voor ‘New Business’, maar sinds 1 januari ben je er weg en ben je met nieuwe activiteiten bezig. Is dat ook omdat je het rustiger aan wil doen? “Nee, dat zit er niet achter. Ik heb Telever-

tbm |

sal verkocht omdat dit het ideale moment was. De kans dat ik zelf honderd jaar wordt acht ik niet zo groot en mijn dochters geven er niets om. Dus ik moest het een keer van de hand doen. Voice Access was een perfecte partij om het over te nemen. Zij zijn sterk op enterprise-niveau en wilden groeien in het MKB. Voor Televersal gold het andersom. Ik vind het goed zo. De druk van een bedrijf met de verantwoording over personeel is eraf. Maar ik sta nog steeds elke ochtend om kwart voor zeven op. Waarom zou ik dat niet doen? Ik ga met mijn eigen bedrijf anderen helpen als het om bijvoorbeeld Hosted Voice gaat. En ik was al de eigenaar van de Nederlandse tak van het Belgische bedrijf Fasttel, specialist in allerlei soorten intercoms. Dat ga ik nu ook verder uitbouwen. Maar ook mijn schoonzoon helpen met zijn evenementenbureau, als dat nodig is. Het lijkt me leuk om afwisseling in mijn werk te hebben. Verschillende projecten. Hoe dat er precies uit gaat zien, zien we vanzelf wel. Telecom helemaal verlaten ga ik in ieder geval zeker niet doen.” Het is me wel duidelijk dat jij over vijftien jaar niet op een hangmat in Spanje ligt met een cocktail in je hand. “Haha, alsjeblieft niet. Een huis in het buitenland met een zwembad in de tuin... dat is misschien even leuk, maar ik zou daar de lol al snel niet meer van inzien.” Naam: Pieter van Opbergen Bekend als: Voormalig eigenaar en directeur Televersal Momenteel: Eigen bedrijf (PVO Managed Services) en directeur/eigenaar van Fasttel Nederland Leeftijd: 57 Thuissituatie: Getrouwd, twee dochters (25 en 23) Geboorteplaats: Venray Woonplaats: Moergestel

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

13


7 Mobile devices tekst: Tim Wijkman – GSM Helpdesk Nederland

NIEUWE SMARTPHONES/TABLETS Sony Xperia Z1 Compact || SMARTPHONE Met de Sony Xperia Z1 Compact maakt Sony een duidelijk statement. In plaats van de ‘mini-versie’ van het paradepaardje ook ‘mini’ te noemen, heeft Sony gekozen voor de naam ‘compact’ omdat aan het woordje ‘mini’ volgens Sony een negatief imago kleeft. Bij andere fabrikanten zijn mini-versies van vlaggenschepen namelijk zeker geen alternatief en zowel op het gebied van prijs als functionaliteit behoorlijk uitgekleed. De Xperia Z1 Compact is de eerste ‘mini smartphone’ die een volwaardig alternatief vormt voor haar grote broer. Net als de grote Xperia Z1 biedt ook de Compact een snelle 2,3 GHz quad-core processor, 2 gigabyte werkgeheugen, 16 gigabyte opslagcapaciteit, de befaamde 20,7-megapixelcamera en zeer uitgebreide 2G, 3G en 4G connectiviteitsmogelijkheden. De enige verschillen ten opzichte van de grote Xperia Z1 zijn dan ook direct te herleiden naar het formaat, zoals het kleinere beeldscherm van 4,3 inch en de kleinere accu van 2300 mAh. De Xperia Z1 Compact belooft door haar goede combinatie tussen formaat en functionaliteit de hardloper van dit voorjaar te gaan worden.

Acer Iconia W4 || Tablet De Acer Iconia W4 is letterlijk een computer op zakformaat. De tablet draait op Windows 8.1 en kan derhalve op alle voor Windows geschikte software draaien. Standaard wordt bij de tablet Microsoft Office 2013 (Home & Student) meegeleverd, waarmee de tablet ook direct over de meest gebruikt functionaliteit beschikt. De Iconia W4 heeft een compact beeldscherm van 8 inch met een resolutie van 1280 x 800 pixels. De tablet wordt aangedreven door een Intel Atom quad-core processor met een rekenkracht van 1,3 GHz. Verder heeft de Iconia W4 2 gigabyte aan werkgeheugen en 32 gigabyte aan opslagcapaciteit, dat uitbreidbaar is middels MicroSD geheugenkaarten van maximaal 64 gigabyte. Wat verder opvalt is dat de tablet is voorzien van stereo speakers, wat de tablet uitermate geschikt maakt voor het bekijken van video’s of het spelen van games. Tot slot is de Iconia W4 voorzien van een 5-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2-megapixelcamera aan de voorzijde voor videogesprekken. Met een verkoopadviesprijs van nog geen 300 euro is de Iconia W4 een opvallend uitgebreide all-in-one tablet.

Motorola Moto X || SMARTPHONE In augustus vorig jaar wist Motorola de Verenigde Staten en Canada op zijn kop te zetten met de Motorola Moto X. Niet zozeer omdat de smartphone het meest uitgebreide en vooruitstrevende toestel was, maar vooral door de uitzonderlijk lage prijs in relatie tot de gebruikte hardware. Ook het feit dat toekomstige gebruikers het toestel helemaal zelf kunnen samenstellen, maakte de Moto X tot een veel besproken smartphone. Begin dit jaar is de Moto X ook voor Europa aangekondigd. Helaas zijn de personalisatieopties in Europa niet beschikbaar en krijgt het toestel hier een wat meer marktconforme prijs. Niet te min is de smartphone nog steeds een interessante ‘middenklasser’. Het toestel heeft een lekker groot beeldscherm van 4,7 inch en wordt aangedreven door een 1,7 GHz dual-core processor. Wat de Moto X vooral bijzonder maakt is haar 10-megapixelcamera. Omdat de mobiele divisie van Motorola in 2011 is overgenomen door Google, ontvangt de smartphone relatief snel updates naar nieuwe Android versies. Op dit moment draait de Moto X dan ook al op de nieuwste versie van Android, Android 4.4 Kitkat.

14

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


Nokia Lumia 525 || SMARTPHONE Recente cijfers van marktonderzoekers laten zien dat het marktaandeel van het Windows Phone besturingssysteem voor smartphones de afgelopen tijd wereldwijd naar bijna 4 procent is gestegen. Nokia verkoopt ondertussen meer dan 90 procent van alle Windows Phone smartphones. De Nokia Lumia 520 is binnen het portfolio van Nokia door haar lage prijs de absolute kartrekker. Om het succes voort te zetten heeft het bedrijf de Lumia 525 gepresenteerd. De Lumia 525 is letterlijk een kloon van de Lumia 520, met exact dezelfde afmetingen en gewicht, hetzelfde beeldscherm van 4 inch, dezelfde 1 GHz dualcore processor en zelfs de 5-megapixelcamera is hergebruikt. Het enige verschil is de verdubbelde hoeveelheid werkgeheugen. Doordat de Lumia 525 nu 1 gigabyte aan werkgeheugen heeft, kan het toestel met meer apps uit de Windows Phone Store overweg, waarmee het toestel weer klaar is voor de toekomst. Met haar lage verkoopprijs zal de Lumia 525 in de winkels komen te liggen met de opdracht het marktaandeel van zowel Nokia als Windows Phone weer een flinke impuls te geven.

Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 || TABLET Eind 2012 gingen al geruchten dat Samsung haar portfolio aan tablets flink wilde gaan uitbreiden, zowel aan de boven- als aan de onderkant. Die voorspellingen kwamen uit en Samsung presenteerde begin dit jaar de Galaxy Tab 3 Lite 7.0. Met deze tablet breidt Samsung haar portfolio aan de onderkant uit. De Galaxy Tab 3 Lite 7.0 wordt de meest betaalbare tablet in het tabletportfolio van Samsung. Zoals de naam al enigszins aangeeft, heeft de Galaxy Tab 3 7.0 een eenvoudig beeldscherm van 7 inch gekregen met een resolutie van 1024 x 600 pixels. De tablet wordt aangedreven door een eveneens eenvoudige doch ook relatief snelle 1,2 GHz dual-core processor. Zoals alle tablets van Samsung draait ook de Galaxy Tab 3 Lite 7.0 op Android. Samsung koos voor deze goedkope tablet voor Android 4.2 Jelly Bean. In de tablet heeft Samsung een accu met een capaciteit van 3600 mAh verwerkt, waarop de tablet 5 tot 10 uur onafgebroken gebruikt kan worden.

Alcatel One Touch Pop C3 || SMARTPHONE Al sinds jaar en dag staat Alcatel One Touch bekend om haar strategie betaalbare ‘no-nonsense’ telefoons en smartphones uit te brengen. Door (dure) functionaliteiten pas aan te gaan bieden wanneer de massa daar om vraagt, weet Alcatel One Touch als geen ander een erg goede prijskwaliteitverhouding te bereiken. De nieuwe Alcatel One Touch Pop C3 is hier weer een heel duidelijk voorbeeld van. De Pop C3 is een functionele smartphone met een eenvoudig beeldscherm van 4 inch aangedreven door toch een behoorlijk rappe 1,3 GHz dual-core processor. De Pop C3 draait op Android 4.2 waardoor nagenoeg alle Android apps op de smartphone gebruikt kunnen worden. Het toestel is verrassend uitgebreid op het gebied van connectiviteit, met uitgebreide 2G, 3G, WiFi en bluetooth 4.0 ondersteuning. Verder ontbreekt zelfs een uitgebreide muziekspeler en een FM-radio zelfs niet aan het lijstje specificaties. Daarmee geeft Alcatel One Touch wederom haar visitekaartje af en laat zien dat goede, functionele smartphones niet duur hoeven te zijn.

Tim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke Nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support. gsmhelpdesk.nl

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

15


7 Voorbeschouwing MWC Tekst: Tim Wijkman

Voorbeschouwing Mobile World Congress

Mobiele toekomst wordt gebracht én bepaald Het lijkt wel alsof iedereen die er maar enigszins toe doet in de mobiele telecomsector in de laatste week van februari afreist naar Barcelona voor het Mobile World Congress 2014. Ook u bent slechts twee vlieguren verwijderd van een reis door de toekomst.

S

inds 2007 wordt Barcelona ook wel de Mobile World Capital genoemd. De Spaanse wereldstad is jaarlijks gastheer van de grootste beurs- en congres op het gebied van mobiele telecom. Als Mobile World Capital herbergt Barcelona daarnaast vele gerelateerde bedrijven en projecten waar de toekomst van de mobiele telecom wordt vormgegeven en bepaald.

Thema Het thema van het Mobile World Congress 2014 is ‘Creating What’s NEXT’, verwijzend naar de belangrijke positie die het Mobile World Congress in de sector inneemt. Met ruim 72.000 bezoekers, waaronder 4.300 CEO’s van toonaangevende bedrijven wordt tijdens het Mobile World Congress de toekomst niet alleen in beeld gebracht maar ook bepaald. Tijdens het Mobile World Congress wordt vaak de basis gelegd voor nieuwe standaarden. Zo zal dit jaar de term ‘5G’ (opvolger voor de 4G-netwerken die momenteel worden uitgerold) vaker klinken dan ooit tevoren. Ook beveiliging, integratie van vaste-, mobiele alsmede Wi-Fi netwerken, mobiel betalen, applicaties, besturingssystemen, internet of things en

16

tbm |

machine-to-machine communicatie zullen hot-topics zijn.

Inspirerend Het Mobile World Congress is een beurs en congress in één. Bijna 1.700 bedrijven bezetten samen 94.000 vierkante meter aan beursoppervlakte in Fira de Gran Via aan de zuidkant van Barcelona. Gelijktijdig verzorgen dertig van de grootste CEO’s uit de industrie inspirerende keynotes en nemen ze bezoekers mee in de toekomst. Ook bedrijven zelf organiseren persconferenties en lezingen om bezoekers op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen en innovaties.

Zuckerberg Dit jaar zal het Mobile World Congress geopend worden met een keynote van Facebook CEO Mark Zuckerberg. In zijn keynote zal hij vooral aandacht besteden aan het ontsluiten van groepen mensen die momenteel nog geen toegang hebben tot internet. Voor Facebook en vele andere bedrijven zijn deze next billion internet gebruikers een gat in de markt. Naast Zuckerberg zullen ook onder andere Michel Combes (Alcatel-Lucent),

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Jon Matonis (Bitcoin Foundation), John Chambers (Cisco) en Virginia M. Rometty (IBM) keynotes verzorgen. Zij zullen onder meer thema’s als netwerkontwikkeling, mobiele mediaconsumptie, mobiel betalen en machine-to-machine (M2M) communicatie ter sprake brengen. Ook Stephen T. Odell, President Europa, Midden Oosten en Afrika bij Ford Motor Company zal een keynote verzorgen. In een wereld waarin steeds meer apparaten connected worden, zal ook de automotive industrie niet achterblijven, zo zal Odell uitleggen.

Onmisbaar Het Mobile World Congress is niet alleen interessant voor ‘beleidsmakers’ maar ook voor medewerkers ‘uit het veld’. Hardware fabrikanten grijpen jaarlijks het Mobile World Congress aan voor de introductie en demonstratie van de nieuwste producten. Daarnaast praten de circa 1.700 exposanten bezoekers graag bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening, beveiliging, applicaties, netwerk infrastructuur en connectiviteit.


7 Interview Tekst: Johan van Leeuwen

Prille maar hechte relatie tussen Kremer en Voiceworks

De relatie tussen Kremer Telematica en Voiceworks is nog redelijk pril maar daardoor niet minder hecht. Dat bleek toen de dienstverlener uit ‘s-Heerenberg half januari de Dealer Partner Award kreeg tijdens het eerste Partner Award Event van Voiceworks.

W

e zijn twee en een half jaar geleden met Voiceworks begonnen”, legt Twan Haenen, manager van Kremer’s vestiging in Venlo uit. “We waren op zoek naar een partij die thuis was in openbare data netwerken, SIP-trunking en onder andere Hosted Telefonie. Meerdere providers zijn hier toen geweest en de presentatie van Voiceworks maakte de meeste indruk.”

Breed Het familiebedrijf Kremer, dat volgend jaar vijftig jaar bestaat, heeft haar activiteiten onderverdeeld in vier businessunits: installatietechniek, industriële automatisering, duurzame techniek en telematica. Binnen die laatste categorie zijn de portfolio’s vaste en mobiele telefonie, ICT, maar ook beveiliging ondergebracht. “Dat brede scala aan activiteiten is onze kracht”, zegt Walter te Brake. Hij is eindverantwoordelijk voor de businessunit telematica en lid van het management team. “Zeker de laatste jaren zie je dat klanten graag één aanspreekpunt willen. We doen heel veel, maar alles wat we doen heeft een link met elkaar. Op sommige vlakken werken we samen met andere bedrijven, maar met

de brede kennis aan techniek die we in huis hebben, willen we zoveel mogelijk zelf doen. Bij projecten is altijd één iemand van ons aanspreekpunt voor de klant, maar er zijn meestal meerdere mensen vanuit verschillende businessunits bij betrokken.”

Voortraject “Onze visie is dat we in het voortraject al willen meedenken met de klant”, vervolgt Te Brake. “Bijvoorbeeld als een bedrijf gaat uitbreiden of een nieuw bedrijfspand gaat bouwen. We proberen met onze brede expertise voorafgaand al met de klant om tafel te zitten en gezamenlijk pro-actief mee te denken. Op die manier lukt het om klanten voor langere tijd aan ons te binden en kunnen we vaak meerdere diensten leveren. Het is voor beide partijen een win-win situatie. Zo zijn we binnen de telefonietak van ons bedrijf al in een vroeg stadium overgestapt op een verdienmodel met vooral veel terugkerende inkomsten. Dat is een heel goede keuze geweest.”

Gezicht

bewezen ervaring in zowel de mobiele en vaste telecommarkt”, zegt Stijn Nijhuis, de CEO van Voiceworks. “Zij zijn het gezicht naar de klant en wij ontwikkelen de technologie er achter. Wij zien het als onze missie om diensten te ontwikkelen die communicatiestromen regisseren voor en tussen bedrijven en gebruikers optimaliseren. Op deze manier willen we partners zoals Kremer ondersteunen in het bieden van een eigentijdse oplossing voor de eindklant.”

Vooruitstrevend Van de keuze voor Voiceworks twee en half jaar geleden heeft ook Kremer in ieder geval nog geen moment spijt gehad. Haenen: “De diensten die ze aanbieden zijn erg vooruitstrevend. Vooral met het FMC-portfolio dat ze vorig jaar hebben uitgerold waren ze toch wel een stuk verder dan anderen. Je merkt dat het een club is die door technische mensen is opgezet. De oplossingen kloppen gewoon. Het is echt knap hoe snel ze de afgelopen jaren zijn gegroeid. Dat is niet voor niets.”

De filosofie van Kremer matcht goed met Voiceworks. “Kremer Telematica heeft

Kremer Telematica neemt de Dealer Partner Award van Voiceworks in ontvangst. Vergezeld door twee dames staan van links naar rechts: Walter te Brake (Manager Kremer Telematica), Koen van Geffen (CEO Voiceworks), Twan Haenen (Vestigingsleider Kremer Telematica) en Stijn Nijhuis (CEO Voiceworks).

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

17


7 achtergrond Tekst: Martijn Kregting

Wat heeft Neelie Kroes voor de zakelijke markt in petto? Europees Commissaris Neelie Kroes lanceerde vorig jaar het Telecoms Single market-pakket, een blok regels en richtlijnen voor een uniforme EU-telecommarkt. Los van de vraag wat er in de praktijk van het pakket overblijft: zijn er potentiële gevolgen waar de zakelijke Nederlandse markt rekening mee moet houden?

K

roes wil dat zowel het Europees Parlement als de Europese Raad (de verantwoordelijke ministers van de 28 EUlidstaten) al in april 2014 het telecompakket behandelen. Tegen alle kritiek in blijft zij verbeten en optimistisch de noodzaak en de voordelen van het pakket verdedigen. Kritiek is er genoeg. Van lidstaten die de macht naar de Europese Commissie zien verdwijnen, van Berec, de toezichthouder op EU-niveau, die het pakket los zand vindt en van een reeks brancheorganisaties. Compromissen lijken onafwendbaar, maar tot die tijd moeten we uitgaan

18

tbm |

‘De doelstelling is niet eenduidig. Gaat het om verbeteren van innovatie, het vergroten van de concurrentie, meer bescherming van consumenten en bedrijven’

van de bestaande voorstellen. We zetten ze op een rijtje. • Meer zeggenschap van de Europese Commissie over nationaal spectrumbeleid, zodat dit niet langer gefragmenteerd plaatsvindt. • Netneutraliteit: verbod op blokkeren van diensten of applicaties zoals Skype of

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Whatsapp. Er moeten uitzonderingen mogelijk zijn, zodat operators ondernemingen zoals Google voor bepaalde data-intensieve diensten meer geld mogen rekenen. • Aparte retail-tarieven voor roaming moeten verdwijnen. Kroes bepleit ‘roaming alliances’ tussen operators,


een ‘roam-like-home’ tarief in elke EUlidstaat. • Investeringen in de uitbouw van volgende generatie mobiele en vaste netwerken om elk huishouden in 2020 toegang te geven tot breedband internet van minimaal 100 Mbps. • De EC wil geld in de vorm van investeringen en leningen uit infrastructuurfondsen beschikbaar stellen, om de investeringsdrempel voor vaste (glasvezel) en mobiele (4G) netwerken te verlagen. • Gebruikersbescherming: een einde aan vaste contracten en langdurige, complexe overstaptrajecten, zowel voor zakelijke gebruikers als consumenten.

Delen Het Telecoms Single Market pakket omvat een groot aantal uiteenlopende aspecten. Het was, meent algemeen directeur Florian Overkamp van zakelijke operator SpeakUp, beter geweest om het op te delen. “De doelstelling is niet eenduidig. Gaat het om verbeteren van innovatie, het vergroten van de concurrentie, meer bescherming van consumenten en bedrijven, lagere tarieven, verbetering van de infrastructuur? Losse regulering zou makkelijker te realiseren zijn, nu is het bijna onmogelijk om eenduidig ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen.”

Onduidelijk Onafhankelijk adviseur Rashid Niamat benadrukt dat die onduidelijkheid een grote makke is. “Het pakket wil alles omvatten dat met telecom te maken heeft. Daardoor is het ook niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de diverse groepen telecomaanbieders. Zo is nergens een aparte paragraaf gewijd aan concrete gevolgen voor kleinere telecomaanbieders. Dat zijn juist vaak de innovatieve aanbieders, die voor de meeste economische groei zorgen. Meer regelgeving, maar ook onduidelijkheid over wat die regelgeving betekent, kan er ook voor zorgen dat juist de kleinere, innovatieve aanbieders de handdoek in de ring gooien. Terwijl dat zeker niet is wat Kroes zal beogen.”

Krantenkoppen Overkamp denkt dat voor veel zakelijke aanbieders het telecompakket van de EC nog een ver-van-hun-bed-show is. Zelfs ambtenaren van Economische zaken ge-

ven er volgens Overkamp blijk van dat dit pakket voorlopig nog niet naar de praktijk per EU-lidstaat vertaald zal worden, of wat er van overblijft. Niamat merkt ook dat het onderwerp van het EC telecompakket niet of nauwelijks leeft bij aanbieders van zakelijk telecom, groot en klein. “Bij de BTW-aanpassing zat iedereen er bovenop. Bij het pakket van Kroes heb ik het idee dat de meeste medewerkers er niet veel meer over weten dan de inhoud van de krantenkoppen die er over gaan.”

Ambitieus Overkamp vindt verder dat Kroes het pakket te snel wil doordrukken. “Kroes wil dit pakket in april behandeld zien door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Maar er zijn uiteenlopende belangen. De onderhandelingen en het compromissen sluiten zijn net begonnen. Ik verwacht dat dit nog tot veel uitstel zal leiden.” Onduidelijk is daardoor op welk termijn het pakket vertaald zal worden naar lokale regelgeving. Niamat: “Tegen de tijd dat je vier, vijf slagen verder bent, is een deel van de beoogde doelen misschien achterhaald, door nieuwe technologie of maatschappelijke ontwikkelingen. Andere zaken zijn juist te ambitieus, zoals supersnel breedband voor elke EU-burger in 2020. Mede door de crisis denk ik dat we op dit punt een achterstand hebben opgelopen. Door dit one-size-fits-all pakket door te duwen in plaats van concrete deelpakketten, is de kans groot dat er een veel reparatie achteraf nodig is.”

spectrumlicenties zijn al achter de rug. Omdat licenties een lange looptijd hebben, zal het lang duren voordat regulering op dit gebied enig effect zal hebben.”

Afbakenen “De Commissie stelt dat twee aanbieders per netwerktechnologie genoeg is”, vervolgt Overkamp. “Er zijn in Nederland op zich genoeg partijen actief om een redelijke concurrentie mogelijk te maken. Maar op mobiel gebied zie je niet voor niets dat de Nederlandse regering nieuwe toetreders bevordert. Er zijn nu drie mobiele aanbieders, dat worden er vier. Dat maakt meer concurrentie mogelijk. Twee partijen kunnen onderling makkelijker de markt afbakenen. Je ziet nu al dat overal waar de markt niet gereguleerd is, de drempels behoorlijk hoog liggen voor toetreders.”

Nut Puur kijkend naar het voorstel dat er nu ligt, ziet Florian Overkamp van SpeakUp een aantal meer en minder zinvolle aspecten. “Telecompartijen moeten zich straks in één EU-land registreren en mogen toch in meer lidstaten actief zijn. Alleen voor grote aanbieders worden nog toezichtkosten gerekend. Dat betekent lagere toegangsdrempels. In Nederland is dit al acceptabel geregeld, dus ik twijfel aan het nut voor ons.” Dat geldt voor hem voor meer onderdelen. “Nu zijn spectrumveilingen een melkkoe voor overheden en hoge kostenposten voor aanbieders van mobiele diensten die MNO willen worden. Dat wordt beter geregeld. Maar veel veilingen voor 4G-

tbm |

De voorstellen over de roamingtarieven juicht hij wel toe: “Voor de EU-markt is een einde aan aparte roamingtarieven zinvol. Ik verwacht wel dat operators hun nationale tarieven zullen verhogen, want de omzet moet uit de lengte of de breedte komen, maar dit zorgt wel voor eenduidigheid en transparantie.” Ook van de gebruikersbescherming is hij voorstander: “Dit raakt zowel consumenten als zakelijke afnemers. Het wordt voor hen eenvoudiger om over te stappen. Geen langdurige contracten of overstapperiodes meer. Dat betekent dat er geconcurreerd kan worden op de inhoud van het aanbod, niet op de kleine letters in contracten. Dat vind ik een uitstekende ontwikkeling.”

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

19


P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

Al sinds 1987 heeft Magenta Publishing maar één doel: Professionals in IT, Telecom en de Office-branche beter maken in hun werk. Dit met behulp van doelgerichte communicatie, in de vorm van print, online en meetings. Niet alleen via eigen media maar ook steeds vaker in opdracht. Door nieuwe ontwikkelingen en de groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar een kandidaat voor de functie van:

Accountmanager (buitendienst) In deze functie ben je verantwoordelijk voor de verkoop van ons dienstenpakket. Je bezoekt bestaande en potentiële relaties en inventariseert de behoefte van de relaties. Door je inlevingsvermogen ben je in staat relaties te voorzien van een juist advies en dit uiteindelijk te concretiseren naar een opdracht. Wie zoeken wij? • Proactieve verkoper met commerciële en resultaatgerichte visie en drive • Klantgericht, communicatief sterk • Sterk gericht op new business • Commerciële (aantoonbare) werkervaring is een vereiste • • • •

Wat bieden wij? Enthousiast en gemotiveerd team Ruimte voor persoonlijke ontwikkelingen Uitdagende en veelzijdige functie Zeer ambitieuze, doch informele werksfeer Belangstelling:

Stuur een korte, krachtige sollicitatiemail met uitgebreide CV aan: Magenta Publishing Silvia Wijers, silvia.wijers@magentapublishing.nl Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen www.magentapublishing.nl


7 reportage Tekst: Johan van Leeuwen

Klanten en relaties kregen uitleg over de overname van Pellegrom

Pellegrom houdt haar eerste en laatste event “Het eerste en waarschijnlijk ook meteen mijn laatste Pellegrom Telecom Event.” Zo noemde Lijndert Pellegrom de middag die zijn bedrijf had georganiseerd en die een bijzonder karakter had. Pellegrom heeft zijn bedrijf twee maanden geleden namelijk verkocht aan Lagarde.

H

et event was bedoeld om klanten en relaties uitleg te geven over de nieuwe situatie en om terug te kijken op de historie van Pellegrom. En dus werd het een middag waarin het veel over ‘vroeger’ ging, maar waarin ook veel vooruit werd gekeken.

naar een goede partij met ICT-achtergrond die mijn bedrijf naar een hoger niveau kon tillen. Die zoektocht heeft niet lang geduurd, want met Lagarde hadden we ook al eerder heel prettig samengewerkt. We waren het dus ook snel eens.”

Semafoons

Jan Top, de directeur van Lagarde, kwam ook aan het woord. Hij benadrukte de toegevoegde waarde van Pellegrom binnen de organisatie van Lagarde. Verdwijnen gaat de naam Pellegrom overigens niet. Het bedrijf blijft actief binnen de Lagarde/Pellegrom-combinatie. Die tandem gaat vanuit twee locaties opereren, want het oude pand van Pellegrom in Waardenburg blijft gewoon naast het kantoor van Lagarde in Putten in gebruik. Het bestaande contact met de klanten zal absoluut niet lijden onder de overname, zo werd de bezoekers van de bijeenkomst op het hart gedrukt.

Actief Lijndert Pellegrom hield een mooi nostalgisch verhaal over de geschiedenis van zijn bedrijf waarin het onder andere over semafoons, greenpoints, 06-filters en serie-installaties ging. Het bedrijf Pellegrom, dat sinds 1984 actief is, is één van de oudste zelfstandige telecombedrijven in Nederland. “Telecom is de laatste jaren echt een onderdeel van IT geworden”, vertelde Pellegrom. “En zelf benader ik het het liefst als een zelfstandig vakgebied. Bij de nieuwe wereld voel ik me soms iets minder goed thuis. Ik ben op zoek gegaan

tbm |

Lijndert Pellegrom

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

21


advertorial

Nieuwjaarsbijeenkomst Nextel:

‘Hou de controle over je klantrelatie’ Behoudt de controle over je klantrelatie, luister naar die klant in plaats van zelf alleen aan het woord te zijn en maak volop gebruik van de betere marktomstandigheden in 2014. Dat waren de centrale boodschappen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van distributeur Nextel, 23 januari in Garderen. Een zestal partners verzilverde tijdens de bijeenkomst één van de 18 nominaties voor de Telecom Awards.

Hein Vergeer en Ed Jans (Nextel) openen het nieuwe Olympische jaar. 2013 was geen makkelijk jaar voor de telecombranche, realiseerde Ed Jans, directeur Nextel Nederland, zich terdege. “Ook Nextel heeft omzet moeten inleveren, al werd geen marktaandeel prijsgegeven. In de ICT-infrastructuur werd er zelfs terrein gewonnen.” Groeimarkten zoals WiFi en IP-communicatie bieden voor 2014 nieuwe groeikansen, denkt Jans. “De verwachtingen voor 2014 zijn sowieso beter. Men ziet de noodzaak om eerst te investeren om zo klanten optimaal te bedienen via een goede communicatie-infrastructuur. Ons doel voor 2014 is om het voorspelde herstel zo maximaal mogelijk te gebruiken. Met ons financieringsmodel helpen we onze partners waar nodig om het extra zetje naar dat herstel te geven.”

Klantbehoud Tijdens een paneldiscussie met Walter Killens (channel sales manager NEC Benelux),

22

tbm |

Gert Jonk (directeur Benelux Alcatel-Lucent Enterprise) en Gaby Kroet (regionaal sales manager Nederland Aerohive) werd vooruitkijkend naar 2014 vooral behoud van de klantrelatie benadrukt. “Zorg voor voldoende kennis van IT en data als telecomdealer en van telefonie als ITreseller. Dan hoef je ook niet stukken van een project uit te besteden en zo je klant wellicht niet meer in eigen handen te hebben,” meende Walter Killens. Customer ownership is inderdaad een must, benadrukte Gert Jonk. “Bij een klant op de mobiele markt is de levensduur van een relatie vaak maar vijf tot zes jaar. Zorg er voor dat je een hechte relatie met je klant opbouwt en vasthoudt, zodat je niet afzakt naar die termijn van de mobiele markt.” Gaby Kroet voegt daar aan toe dat onderscheidend vermogen nodig is om succes te blijven boeken. “Richt je op bepaalde verticals en bouw daar specialisme in op.

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Investeer in je mensen op technisch en commercieel vlak, zorg dat ze bijblijven met de ontwikkelingen.”

Strategie Over de strategie en de introducties voor 2014 lichtten de panelleden een tipje van de sluier op. Zo gaat Alcatel-Lucent komend jaar meer inzetten op het cloudfenomeen. In Q1 komt er een Open Touch personal Cloud, waarmee medewerkers hun eigen applicatie-omgeving in de cloud kunnen samenstellen. Aerohive gaat zich het komende jaar meer richten op de grootzakelijke markt. Ook zet het bedrijf cloudtechnologie in om updates eerder en sneller uit te rollen. Gaby Kroet: “Via ons Cloud 3.0 concept willen we voortaan elke maand een update uitrollen. ” NEC innoveert door technologieën te koppelen. Zo lanceert de vendor dit jaar een platform dat zowel met DECT als met


WiFi kan werken voor telefonie, inclusief Android-gebaseerde touch screen toestellen waarmee het hele Android-ecosysteem te gebruiken is.

Winnaars 18 genomineerde partners waren er voor één van de zes Telecom Awards van Nextel. De winnaars waren:

NEC Challenge Award Flevo ICT, Arend-Jan te Velde “De klant is super content, er was sprake van een mooie samenwerking tussen Nextel en Flevo ICT. We hebben van begin tot einde goed gecommuniceerd en bovenop het project gezeten.”

Alcatel-Lucent Challenge Award Paree, Sjaak Blok. “Het was een complex project, maar dat was ook de uitdaging. We hebben laten zien dat je ook zo’n project voor elkaar kunt krijgen wanneer je er echt voor gaat.”

Aerohive Challenge Award Wentzo Wireless, Martijn Wentzel: “Het was een behoorlijk omvangrijk project voor het Ministerie van Verkeer & Waterstaat. We rollen geleidelijk aan in alle Nederlandse havens een netwerk uit om binnenschepen die in de haven liggen, toegang tot internet

Hein Vergeer: sport is net zakelijke markt Schaatskampioen Hein Vergeer, auteur van het boek ‘De wil om te winnen’, vertelde vanuit zijn ervaring in de sportwereld inspirerend over de valkuilen bij het mee veranderen met veranderende marktomstandigheden. “Jullie zijn bedrijfsmatig bezig met communicatie, maar communiceren jullie zelf ook echt met jullie klant en binnen het bedrijf? Luisteren jullie zelf ook, of wordt er vooral verteld? Want goed luisteren is de sleutel tot succes.” Vergeer stelde dat er vaak genoeg signalen zijn die aangeven dat er verandering nodig is, maar dat ze vaak genegeerd worden. Zo worden vaak nieuwe marktkansen gemist. “Dat zal iedereen overkomen. Soms moet je ook gewoon goed op je gezicht gaan. Dat is niet erg, wanneer je er maar van leert en niet alleen in een hoekje gaat treuren.”

Walter Killens (NEC), Gaby Kroet (Aerohive) en Gert Jonk (Alcatel-Lucent) te bieden. Wij hebben dit project vooral binnengehaald omdat we ook aanvullende diensten boden, zoals een 24/7 eigen helpdesk en diverse koppelingen met systemen van het ministerie.”

maar gewoon is onze cultuur. We hebben ook een hekel aan verliezen, al gebeurt dat natuurlijk ook af en toe. Maar als we zeggen ‘we gaan er voor’, dan gaan we ook tot het gaatje om een project binnen te halen en met succes uit te rollen.”

NEC Champion Award Jojo Electronics, Raf Janssen: “Het was het afgelopen jaar vrij lastig in de telecomsector. Door te blijven innoveren en echt goed te luisteren naar klantbehoeften, hebben we toch groei weten te realiseren.”

Alcatel-Lucent Champion Award Telecom Service Groep, Sjoerd Reitsma: “Niet lullen maar poetsen, dat is de houding van de mensen in onze organisatie. We zijn echte noorderlingen wat dat betreft, doe

Aerohive Champion Award Lantech, Hans Willem Verwoerd: “Wij bekijken netwerkinfrastructuur vanuit een security-oogpunt. Dat is onderscheidend, want dat is een vraagstuk waar bijna elke organisatie mee zit. We werken goed samen binnen Lantech, vormen een goed team. Dezelfde samenwerking zoeken we ook met collega-bedrijven: laten we samenwerken om zo klanten beter te bedienen.”

Naast Hein Vergeer staan Sjaak Blok (Paree), Sjoerd Reitsma (Telecom Service Groep), Arend-Jan te Velde (Flevo ICT), Hans-Willem Verwoerd (Lantech). Onder: Raf Janssen (JoJo) en Martijn Wentzel (Wentzo).

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

23


7 Achtergrond Tekst: Bram Semeijn

De keuze blijft: hosted voice of IP-PBX op locatie? Nu de transitie naar IP-telefonie voor een belangrijk deel is afgerond, kan de telecomklant zich opmaken voor de volgende grote verandering: de stap naar hosted telefonie. Leveranciers en dealers kijken voor de toekomst echter vooral naar de collaboration en integratiemogelijkheden van de IP-PBX.

H

osted Voice is natuurlijk al lang geen futuristische dienst meer. Maar is er al een echte doorbraak geweest? Volgens channelmanager Ronald Hoeijenbos van Avaya, ondermeer leverancier van PBX’en, gaat het gros van de bedrijven nog altijd voor een PBX op locatie en ligt de doorbraak van hosted voice nog in de toekomst. “Door veel partijen werd over 2014 geroepen dat dat het doorbraakjaar van hosted telefonie zou zijn. We kunnen echter constateren dat dat niet zo is. Er blijft voorlopig een grote on premise PBXmarkt en een echte doorbraak ligt zeker nog wel twee jaar weg. Vergelijk het met de overgang van analoge telefonie naar VoIP. In eerste instantie werd daar ook van voorspeld dat de transitie zich in een snel tempo zou voltrekken. Uiteindelijk werd dat ook geleidelijk ingevoerd.”

portfolio geschikt te maken voor clouddiensten. “Tegenwoordig kunnen we voice als gevirtualiseerde dienst in een datacenter aanbieden. We stellen business

We bieden nu ook voice- en videocommunicatie en document sharing aan in één applicatie. Met name video staat daarbij hoog op de agenda. En al die nieuwe

partners zo in staat telefonie zowel hosted als on premise aan te bieden. Wat de klant

functionaliteiten komen bovenop ons PBXplatform, waardoor die door onze klanten

daarbij kiest maakt ons eigenlijk niet uit”, zegt Hoeijenbos. “De volgende grote stap voor ons is collaboration. Met de Unified Communications ontwikkeling zag je al dat presence en chat functionaliteit aan de telefonie applicatie werden toegevoegd.

eenvoudig kunnen worden toegevoegd.”

Overstap De reden dat de on premise PBX voorlopig niet verdwijnt heeft volgens Hoeijenbos vooral te maken met klanteisen. Met name bedrijven uit het grootzakelijk en midmarket segment willen tegenwoordig meer van een telefooncentrale dan telefonie alleen. “Ze willen contactcenterfunctionaliteit of een integratie met hun CRM of ERP systeem”, zegt hij. “En dat soort functies wordt nog nauwelijks uit de cloud geleverd.” Voor het MKB (tot vijftig medewerkers) is hosted telefonie echter prima geschikt. Voor hen is uitbesteden van de telefooncentrale een stuk gebruikersgemak. Daar gaat de overstap naar hosted telefonie momenteel het snelst. Overigens is die transitie van traditionele telefonie naar VoIP ondertussen bijna voltooid. Zo’n 70 procent van de markt belt met VoIP en slechts in een enkel geval wordt er nog een hybride PBX of een VoIP-gateway geplaatst.

Toevoegen Avaya richt zich voor de verdere ontwikkeling van de PBX in eerste instantie op virtualisatie en is parallel bezig het

24

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Issue Ook Arthur van den Ende, directeur van telefooncentrale leverancier Xelion, vindt het niet zo’n belangrijk issue waar de PBX


staat, of dat nu bij de klant is of bij een telecomprovider. De softwarecentrales van Xelion zijn voor beide scenario’s geschikt. Het marktaandeel hosted is bij hen echter een stuk groter als bij Avaya. “Tegenwoordig gebruikt zo’n 80 procent van onze dealers onze telefooncentrale voor hosted telefonie”, zegt hij. “Onze klanten vragen

centrale. “We werken bijvoorbeeld samen met Afas, een grote leverancier van ERP en CRM systemen. Dat lijkt op zichzelf geen logische match, maar door die samenwerking kunnen we wel hun software integreren met onze telefooncentrale in één centrale omgeving. Op die manier kun je bijvoorbeeld relatiegegevens centraal laten beheren en delen door het bedrijf. Ik zie dat de intregratie van de VoIP centrale

‘Een echte doorbraak van Hosted Voice ligt zeker nog wel twee jaar weg’

met bedrijfsapllicaties ook in het MKB pijlsnel aan belangstelling wint. De PBX wordt een bereikbaarheidsplatform waarbij verschillende vormen van communicatie zoals chat, sms en presence naast elkaar staan. De nadruk ligt niet meer alleen op vaste telefonie.“

Limieten Dennis Molendijk, directeur van telecom dienstverlener Syntrex solutions, merkt dat er limieten zijn in hoeverre hij als partner invloed heeft op de gekozen telefonie-oplossingen bij de klant. “Bij de keuze tussen een hosted of on premise PBX hangt het wel erg af van wie het praatje bij de klant doet. Als de telecomverkoper een voorkeur heeft voor een PBX op locatie, zal de klant dat ook sneller willen. Voor hem is het ook prettig wanneer zijn beheerpartij zich prettig voelt bij de gekozen oplossing.” Wanneer het aankomt op de verkoop van rijkere IP-PBX’en, bijvoorbeeld met Unified Communications functionaliteit, is het echter een stuk lastiger. “Unified Communications moet het je echt laten zien. Dan heb je een goede kans dat ze geïnteresseerd zijn. Maar stel nu dat je het gaat hebben over complexe software integraties, bijvoorbeeld Exact software, dan zie je dat veel klanten dat toch niet zien zitten. Ik denk dat tachtig procent van onze klanten zich daar nu nog niet zeker bij voelt.”

Relatie Aanschaf Door al die extra functionaliteit van de PBX, is de rol van de telecomdealer ook complexer geworden. Hij moet zich nu immers gaan verdiepen in de werkprocessen bij de klant om uit te zoeken welke functies voor hem nuttig zijn. “Hier ligt echt de toegevoegde waarde van het dealerkanaal”, meent van den Ende. “Zij kunnen een gesprek aangaan over de business. Wat doet het bedrijf precies en welke behoeftes hebben ze? En belangrijk

om functies en hebben helemaal geen interesse in de techniek. Het maakt ze niet uit waar die server precies staat.”

Centraal Net als Avaya richt Xelion zich bij de verdere ontwikkeling van de IP-PBX vooral op de integratiemogelijkeden van de

De veranderingen in de telefoniemarkt (van ISDN naar VoIP en van VoIP naar cloud) worden volgens Molendijk niet zozeer ingegeven door klanten, maar door de fabrikanten. Die bedenken steeds nieuwe mogelijkheden waar de klanten en dealers in mee moeten gaan. Dat vraagt een flexibele instelling. Toch heeft de hele VoIP-ontwikkeling Syntrex geen windeieren opgeleverd. “We hebben als bedrijf de laatste jaren een behoorlijke omzetgroei gerealiseerd.”, vertelt hij. “Door het abon-

‘Bij de keuze tussen een hosted of on premise PBX hangt het wel erg af van wie het praatje bij de klant doet’

ook: wat hebben ze in de toekomst nodig? Een PBX schaf je meestal voor een jaar of zeven aan. Als je die nu aanschaft, welke functionaliteit ga je nu gebruiken? En is dat hetzelfde als over een paar jaar?”

tbm |

nementenmodel dat we tegenwoordig hanteren heb je een vaste relatie met de klant. Daardoor komen ze sneller bij je terug als ze ook een andere netwerkdienst willen.”

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

25


IP-PBX overzicht 2014

7 overzicht

Appliances Axeos Cloud & AOX Soft en Hard PBX uikers 10 tot 2.500 gebr

USP’s • Zowel Cloud, Private Cloud en Appliance • Eenvoudig in beheer en gebruik • Veilig en hackerproof • Vol met krachtige features • Inclusief UC, ACD en rapportage

innovaphone PB X Soft en Hard PBX SoHo/MKB/Ent erprise

USP’s • Schaalbaar, van 2 tot 20.000 gebruikers • Geïntegreerde UC-oplossing, incl. video & mobility • Geen server nodig - ook niet voor UC • Ondersteunt alle gangbare internationale standaarden • Eenvoudig beheer en optimale beschikbaarheid

Clearvox Small Bu si & Enterprise Edit ness ion Hard PBX SoHo/MKB/Enterpr is

e

USP’s • Bewezen betrouwbare zakelijke communicatieoplossing • Geen extra kosten of opties voor functionaliteiten • Incl. nieuwste software upgrades/functionaliteiten • Ondersteund Open Standaarden en SIP Endpoints • Flexibel, mogelijkheid van maatwerk

gigaset t3 00/t500

Soft VoIP PBX MKB

USP’s • Licentie per gebruiker, inclusief alle features • Gebruikersinterface • Eenvoudige configuratie (webGUI en autoprovisioning) • Eigen apps maken voor systemen op maat • Networking, meerdere sites

26

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Business MiVoice ) l a u t r i Mitel (V X Hard PB Soft en 000 gebruikers . 0 5 tot 5

USP’s • Volledig cloud & VMware ready • Een oplossing voor elk type klant • Private GSM naadloos te integreren • Te koppelen aan bedrijfsapplicaties • Diverse video-opties


IP-PBX overzicht 2014

FirmTel SENS rise Soft PBX small enterp SoHO, MKB en

Business enScape p O y f i n U Hard PBX rs) Soft en 1.000 gebruike t o t MKB (

USP’s • Echte vast-mobiel integratie • Volledig mobiele telefooncentrale • Mobiele data geforceerd op bedrijfsnetwerk • Geen contracttermijnen • Open technologie: integratie met o.a. CRM

USP’s • All-in-one Unified Communications (UC) oplossing • Web collaboration geïntegreerd • IP, SIP, digitale, analoge, DECT, WLAN en softphones aansluitbaar • Multimedia Contact Center • Multisite oplossing

Tiptel Yeastar MyPBX Embedded PBX SoHo/MKB

Unify OpenScape Ent erprise

Soft PBX Tot 100.000 gebr uikers per systeem

USP’s • All-in-one Hybride IP PBX • Max. 300 users, geen licenties • O.a. IVR, Voicemail, conference room • Music on hold, Call recording • Optioneel: GSM, ISDN, Analoog

USP’s • UC-platform, gebaseerd op open standaarden • UC en web collaboration geïntegreerd • Carrier-grade betrouwbaarheid, 99,999% beschikbaarheid • Secure voice communicatie • Latest Software Version Assurance

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

27


IP-PBX overzicht 2014

h for SMB nt OpenTouc

Alcatel-Luce

X ) en hard PB Soft (cloud SoHo/MKB

for penTouch Lucent O Alcatel- e s Enterpri PBX n hard loud) e Soft (c e is Enterpr

USP’s • All-in-one-oplossing voor telefonie, mobiliteit en samenwerken • Eenvoudig installeren, configureren en beheren • Social Netwerk Connector, voor integratie social media • Eenvoudige in gebruik, eenduidige gebruikerservaring • Multi-party, multi-device, multi-media

Alcatel-Lucent OmniPCXEnter prise Soft (cloud) en hard PBX Enterprise

USP’s • All-in-one-oplossing voor telefonie, mobiliteit en samenwerken inclusief video • Eenvoudig installeren, configureren en beheren • OpenTouch Conversation, award winning gebruikerssoftware • Eenvoudig in gebruik, eenduidige gebruikerservaring • Multi-party, multi-device, multi-media, multi-standard

Xelion 6 X Soft PB KB M SoHo en USP’s • IJzersterk communicatieplatform • Eenvoudig installeren, configureren en beheren • My Instant Communicator, voor mobile devices • Open standaarden • Hybride platform voor conventioneel en IP

28

tbm |

USP’s •C omplete VoIP telefooncentrale • I nclusief SMS en chat •G ratis mobiele app en softphone •U it de cloud of op locatie •O novertroffen gebruikersgemak

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


Snel groeiende vraag naar Wi-Fi in het MKB

Alcadis ziet volop mogelijkheden voor resellers Het gaat erg hard in de wereld die Wi-Fi heet. Volgens Jeroen Lettinck en Joop Ausma van Alcadis liggen er vanwege recente en toekomstige ontwikkelingen enorm veel kansen voor resellers. Ook voor degene die hun eerste stappen op dat vlak nog moeten gaan zetten.

Alcadis uit Houten laat zich het best omschrijven als Value Add Distributeur. Een echte kennispartij op het gebied van networking, met name Wi-Fi, die ook trainingen geeft in samenwerking met bedrijven zoals onder andere Alcatel-Lucent. Jeroen Lettinck, pre-sales engineer en Alcatel-Lucent trainer, en Joop Ausma, sales manager, zien veel dingen gebeuren. Jeroen: “Het gaat heel snel met Wi-Fi. Je ziet dat zowel operators als resellers heel actief zijn met het uitrollen van draadloze netwerken. En die verschillende netwerken werken steeds beter met elkaar samen. De kwaliteit groeit, net als de vraag.”

WaaS Op het niveau van eindgebruikers in het MKB zijn er ook allerlei ontwikkelingen die kansen bieden voor dealers en resellers. Jeroen: “Je ziet cloud-based Wi-Fi opkomen. Met name voor het MKB zijn dat soort WaaS-oplossingen erg interessant. Voor dealers en resellers biedt dat kansen. Je kunt het aanbieden in veel smaakjes... in combinatie met verschillende fabrikanten van Wi-Fi accesspoints. Er zijn geen dure controllers nodig, het is relatief eenvoudig, en betalen op abonnementsbasis is voor veel bedrijen aantrekkelijk. Wij houden goed in de gaten wat er op dat vlak allemaal gebeurt en kunnen een belangrijke adviesrol richting onze partners vervullen.”

Social Wi-Fi Een tweede belangrijke trend die Jeroen en Joop zien is de integratie met social media. Zoals het inloggen op een Wi-Fi-netwerk met behulp van bijvoorbeeld je Facebook-account. Joop: “Voor gasten in bijvoorbeeld een hotel is het makkelijk, en bedrijven kunnen er enorm veel informatie uithalen.” Jeroen: “Neem een winkel als de V&D als voorbeeld. Als zij Wi-Fi in hun restaurant integreren met Facebook kunnen ze zien dat van hun bezoekers een groot deel de pagina van bijvoorbeeld kledingmerk Diesel leuk vindt. Dat is waardevolle informatie!” Een beetje in het verlengde daarvan ligt een andere trend: ‘location analytics’. Joop: “Zodat je kunt zien of er nog mensen in een pand aanwezig zijn bij een calamiteit bijvoorbeeld. Of op welke kamer in een ziekenhuis iemand ligt. Via Wi-Fi kan er waardevolle informatie verzameld worden voor de locatiehouder.”

Kennis van Wi-Fi Op al die gebieden liggen er kansen voor resellers. De ontwikkelingen van de Wi-Fi technologie zorgt ervoor dat zij verschillende diensten kunnen gaan aanbieden. En dat klinkt ingewikkelder dan dat het is. Joop: “Je hebt zeker wel kennis nodig, maar het is absoluut haalbaar voor partijen die zich nog niet eerder in Wi-Fi hebben verdiept. Wij kunnen ze bij de hand nemen, met trainingen onder andere. Maar we gaan ook mee bij een project als partners dat graag willen.”

tbm |

Joop Ausma (links) en Jeroen Lettinck

Kwaliteit Dat de vraag naar Wi-Fi-netwerken met name in het MKB snel groeit is niet zo raar. Jeroen: “De kwaliteit is enorm snel gestegen. Nu is het mogelijk om relatief eenvoudig en betaalbaar een netwerk aan te leggen dat vrijwel hetzelfde biedt als een netwerk op enterprise niveau. Een bedrijf als Alcatel-Lucent speelt daar heel goed op in. Van oudsher lag hun focus bij grote bedrijven, maar zij gaan zich steeds sterker op het MKB richten. Hun oplossingen en producten werken heel eenvoudig, maar hebben wel features die je tot voorkort alleen op enterprise en carrier-niveau tegenkwam. Met zaken als location analytics en WaaS, waar we het net over hadden, houden zij zich ook heel goed bezig.”

Voortvarend Hoe gaat de reseller in het MKB met Wi-Fi om? Joop: “Je ziet sommige resellers het heel voortvarend oppakken en er echt een bedrijfsstrategie van maken. Anderen zijn voorzichtiger. We merken over het algemeen zeer veel belangstelling. Wij organiseren om de maand het gratis Wi-Fi Seminar en altijd zitten er zeker 25 a 30 resellers die zich voor het eerst met Wi-Fi bezig gaan houden. Het is ook heel interessant, omdat de ontwikkelingen snel gaan. Hotels begonnen er vijf jaar geleden mee, maar willen nu bijvoorbeeld integratie met social media. Op die manier kun je als reseller dus weer opnieuw bij je klanten langs gaan.”

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

29


7 productnieuws

AVM lanceert nieuwe T-Mobile komt met zakelijke cloudoplossing versie OS

T

-Mobile lanceert Mobiel & Vast Cloud. Volgens T-Mobile profiteren ondernemers daarmee van sterk verbeterde bereikbaarheid, zonder de hoge investerings- en onderhoudskosten van een telefooncentrale. Bovendien zouden ondernemers beschermd zijn tegen onverwachte kosten, ze betalen maandelijks een vast bedrag per medewerker. T-Mobile Mobiel & Vast Cloud is nu beschikbaar via geselecteerde business partners. Brian Stout, B2B-directeur bij T-Mobile zegt: “Ondernemers willen altijd en overal bereikbaar zijn voor klanten en leveranciers. En ook voor medewerkers onderling is goede bereikbaarheid cruciaal. Voorheen waren ondernemers aangewezen op dure telefooncentrales. Onze geselecteerde business partners bieden vanaf nu T-Mobile Mobiel & Vast Cloud aan. Daarmee krijgen ondernemers de voordelen van vaste en mobiele bereikbaarheid, zonder het gedoe en de kosten van ouderwetse telefooncentrales.”

A

VM komt met een nieuwe versie van het FRITZ!OS. Release 6.01 maakt de FRITZ!Box volgens AVM slimmer en voegt innovatieve functies toe. “De gasttoegang voor het WLAN wordt getransformeerd tot een private WiFi-hotspot, zodat gebruikers van tablets en smartphones via een QR-code verbinding kunnen maken met het thuisnetwerk”, zo laat AVM weten. “De nieuwe versie maakt de FRITZ!Box bovendien volledig gereed voor DSL-vectoringtechnologie en voegt daarnaast nieuwe functies toe voor MyFRITZ!, ouderlijk toezicht en de Smart Home.” “FRITZ!OS versie 6.01 breidt de draadloze gasttoegang tot de FRITZ!Box uit, waardoor de terminal tot een private hotspot wordt getransformeerd”, vervolgt de producent. “Gasten kunnen zo profiteren van snellere, gratis internettoegang via de FRITZ!Box. De hotspot is kant-en-klaar geconfigureerd voor mail en internet. Gebruikers kunnen filters voor ouderlijk toezicht activeren en een tijdsprofiel instellen om de private hotspot automatisch in en uit te schakelen. Via de gebruikslogs kan de eigenaar van de FRITZ!Box precies zien welke activiteiten er binnen de private hotspot hebben plaatsgevonden.”

Product voor analyseren Wi-Fi netwerk

M

et SmartCell Insight heeft Ruckus Wireless een product ontwikkeld waarmee operators grootschalige hun WiFi-netwerk kunnen monitoren en analyseren. Het is volgens de fabrikant een volgende stap in het complementeren van haar carrier-class Wi-Fi oplossingen. “Ruckus SmartCell Insight is het eerste carrier-class Wi-Fi analytics platform dat in staat is om op deze schaal te opereren”, aldus Ruckus. “Door gebruik te maken van Big Data technologie kan historische data over meerdere jaren verzameld worden en is het software platform in staat om data van honderdduizenden access points en miljoenen gebruikerssessies te analyseren. SmartCell Insight ondersteunt network operators met essentiële gegevens over het Wi-Fi netwerk om hen in staat te stellen prestaties te optimaliseren en de duurzaamheid van het netwerk te waarborgen.”

30

tbm |

Jabra integreert met Cisco

D

e belangrijkste headset- en speakerphones van Jabra hebben nu volledig geïntegreerd gespreksbeheer met de laatste versie van Cisco Jabber voor Windows. Jabra is daarnaast de eerste headsetleverancier die het Cisco certificeringsproces met succes heeft doorlopen, waardoor Jabra een compleet USB-, Bluetooth- en DECT-aanbod op haar belangrijkste producten kan voeren. “Het volledig geïntegreerde gespreksbeheer van Jabra met Cisco Jabber is de meest recente stap in de verdere integratie van Jabra’s audioproducten met Cisco oplossingen”, zo laat het bedrijf weten. “Dit stelt bedrijven in staat de communicatie-infrastructuur te vergemakkelijken en tegelijkertijd de productiviteit van hun eindgebruikers te verhogen.”

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


7 productnieuws

Samsung kondigt ‘Smart Home’ aan

S

amsung Electronics kondigt Samsung Smart Home aan. Dit is een service die Smart TV’s, huishoudelijke apparatuur en

smartphones onderling verbindt zodat ze te bedienen zijn vanaf één enkel geïntegreerd platform. Zo kun je onder andere met een speciale app op je smartphone de apparatuur in huis bedienen, waar ter wereld je ook bent. Samsung Smart Home maakte zijn debuut op CES 2014 in Las Vegas. In de eerste helft van 2014 komt de service op de markt. Samsung gaat samenwerkingsverbanden met andere partijen aan om de Samsung

Telfort van vier naar twee Alles-in-1-pakketten

Smart Home service uit te breiden naar andere producten en diensten. “Als marktleider in smart devices kunnen wij een ‘connected home’ voor mensen werkelijkheid maken”, zegt Menno van den Berg, Managing Director van Samsung Nederland. “Door partnerships aan te gaan met andere partijen leggen we de basis voor een nieuw ecosysteem, de basis voor een heel nieuwe manier van leven in en rondom ons huis.”

Versie 5.5 van Ringmaster/ Optimiser

S

T

elfort biedt in plaats van vier Alles-in1-pakketten, nog maar twee pakketten aan: het Alles-in-1 basispakket en het Allesin-1 Glasvezelpakket. Het complete Glasvezelpakket bevat naast glasvezel internet (50 Mb/s down- en upload) en bellen, zowel interactieve tv als analoge tv, voor 45 euro per maand. “Hierdoor krijgt elke nieuwe klant standaard ook de voordelen van Interactieve TV voor de prijs van het vorige basispakket. Daarnaast biedt het klanten de

mogelijkheid het pakket aan te vullen met diensten naar wens”, aldus Telfort. Door het aanbod van de verschillende pakketten terug te brengen, hoopt Telfort het aanbod completer en eenvoudiger te maken terwijl tegelijkertijd rekening gehouden wordt met persoonlijke wensen. Het Alles-in-1 Glasvezel pakket kan naar wens worden aangevuld met verschillende diensten, waaronder bel- en zenderpakketten die maandelijks aan- en uit te zetten zijn.

oft-ex lanceert de nieuwe versie van haar Ringmaster en Optimiser oplossing. Het gaat om versie 5.5. Ringmaster/ Optimiser stelt bedrijven in staat om centraal hun mobiele en vaste lijn telecom gebruik te beheren en controleren, wat volgens de makers leidt tot meer controle, efficiëntie en kostenbesparingen op hun telecom uitgaven. Optimiser versie 5.5 is beschikbaar als een cloud-service of een on-site oplossing. “Ringmaster en Optimiser levert informatie rechtstreeks naar de desktop van de gebruiker via een nieuw dynamisch dashboard die één een oogopslag zichtbaarheid van telecom -gebruik, kosten, prestaties en de infrastructuur in het hele bedrijf geeft”, aldus Soft-ex. “Het kan geautomatiseerde rapportages van telecom gebruik en kosten genereren en versturen, analyseren, classificeren en kosten toekennen tot een afdeling of specifiek gebruikersniveau.”

Cloud ERP voor mobiele generatie

U

NIT4 presenteert met Agresso Milestone 4 een ERP-systeem dat via de cloud is af te nemen. Bij deze nieuwe generatie ERP-software staan sociale en mobiele technologieën centraal. De nieuwe versie is verkrijgbaar via de publieke en private cloud. Deze manier van distributie is volgens UNIT4 nieuw in de markt

en geeft gebruikers de mogelijkheid om een cloud-oplossing te kiezen die het beste past bij hun behoefte. “Het platform is ontwikkeld voor organisaties die de mens centraal stellen”, zegt UNIT4. “Dit soort organisaties kenmerken zich vaak door grote aantallen mobiele werknemers die opereren in snel veranderende omgevingen.”

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

31


TBM TeLeCOm buSineSS guiDe | De beLangriJKSTe beDriJven in HeT TeLeCOm KanaaL

TELEVERSAL

INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE

SPECIALTIES f VoIP/Telefonie f Unified Communications f Switches f Routers f Security f Voice over WLAN f Service en support f Showroom (gratis voor onze dealers) f Leveranciers gecertificeerd Trainingscenter f Professionele Pre-Sales Support

ALL-IP SPECIALIST IN: f Bedrijfstelefonie f Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) f Datacommunicatie f VPN f Betalingsverkeer f Alarm f Internet access f Managed Firewall f Co-locatie f Sales & Support voor resellers

Televersal kenmerkt zich door het leveren van een totaaloplossing en u volledig te supporteren om deze succesvol in de markt te zetten. Merken: Advitronics, Audiocodes, Avaya, Boxit, Corebridge, Chronicall, Doro, Emotion, Estos, Fasttel, Gigaset, Gigaset pro, Jabra, Key-Link, Konftel, MCS, Microsof Lync, NETGEAR, OAK, Patton, Plantronics, Polycom, Powerware, Pridis, Siemens, Tiptel en Voicegear.

Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit.

Televersal Nedervonder 19, 5061 JP Oisterwijk telefoon: (013) 523 11 77 fax: (013) 523 11 88 www.televersal.com

Master Distributor van:

Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

ALCADIS IP SOLUTIONS Alcadis is Wi-Fi specialist met een focus op kennis en techniek. Met professional services en geavanceerde netwerkapparatuur zijn wij een waardevolle partner voor Internet Service Providers en een breed resellerkanaal. Wij ondersteunen partners met professional services en een innovatief productportfolio om geavanceerde en betrouwbare verbindingen te realiseren in de zakelijke en particuliere markt. Veldzigt 26 3454 PW De Meern telefoon: 030 - 65 85 125 e-mail: info@alcadis.nl

Meer weten? www.nextel.nl 0318 - 66 52 00

32

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


WESTCON CONVERGENCE

INTERCONNECT

Westcon Convergence is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toegevoegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Network Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Het team van Westcon Convergence levert unieke programma’s en uitstekende support waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen. Van logistiek en financieel tot pre-sales, sales, technisch en marketing werkt Westcon met partners, waarmee wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt. Westcon Convergence Meidoornkade 12 3992 AE Houten telefoon: +31 (0)30 248 94 55 fax: +31 (0)30 248 92 00 e-mail: sales@westcon.nl www.westcon.nl

UW PARTNER VOOR: f Cloud hosting f Hosted Telecom f Glasvezel f Zakelijk DSL f Datacenter Hosting - Breedband - Datacenter Steenbok 1, 5215 MG ‘s-Hertogenbosch Park Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven telefoon: 073 - 88 000 00 www.interconnect.nl

Leveranciers: Acme Packet, Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Plantronics, Polycom, PowerDsine, SNOM en Transition Networks.

Onze dienst, Uw business Voiceworks BV, Oplagestraat 1, 1321 NK Almere Tel: 036 – 760 67 00 | Fax: 036 – 760 66 02 info@voiceworks.com | www.voiceworks.com

tbm |

f e b r u a r i 2 0 1 4 | VA K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

33


7 column Rex vermeulen

En dan nog even dit…

Bonus

Plastische chirurgieapp verwijderd uit appstores

Ik heb hier op een metertje of 200 afstand een Hoogvliet supermarkt zitten. Met name door de afstand kom ik er best vaak! Zo’n supermarkt op rij-met-je-kar-naar-huis-afstand is natuurlijk best handig. Bijkomend (zou je denken) voordeel van de Hoogvliet om de hoek: ze zeggen echt super goedkoop te zijn! Nou heb ik niet echt een idee van de prijzen per artikel in de supermarkt dus ze kunnen me alles wijsmaken. Maar laat ik u dit vertellen: als ze boven het gemiddelde qua prijsniveau zouden zitten zouden ze rijp zijn voor een boodschappenwagen vol met rechtzaken en claims. Per dag! Waarom? Omdat het buiten de veilige keus van de A-merken gewoon baggerslecht is. Spullen net tegen of over de datum, fruit en groente met bruine plekken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nee, geen zorgen: u kunt gerust een keer bij me komen eten, want bij eters ga ik naar de AH of ik sleep u naar een zaak waar u een menukaart in handen gedrukt krijgt. Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor ‘mijn’ Hoogvliet. U kunt de voorbeelden zelf ook wel bedenken waar ‘goedkoop’ en ‘laagste prijs’ met rode neonletters op het netvlies wordt gebrand. De associatie die inmiddels ontstaan is: ‘Kost niks, maar is ook niks’. Herkenbaar? Mooi! Dan wordt het eens tijd om het over uw supermarkt te hebben! En laten we wel wezen: als u een supermarkt zou hebben zouden Dirk, Aldi en Lidl zicht te pletter schamen voor hun enorm hoge prijsniveau. U zou dat vast lager kunnen en de neon letters zouden 3 x 3 meter zijn. Moet ik u weer hebben? Ja klopt! Want ik ben 2014 weer een partij moedeloos ingestapt! We hebben namenlijk een nieuw pareltje: hosted of managed voice! Wat een prachtdienst is dat. Met enorme toegevoegde waarde en voordelen voor zowel u als dealer als voor uw klant. Mijn ruimte hier staat het niet toe om ze allemaal op te sommen. Maar u weet ze (mag ik toch hopen) zelf wel te bedenken. En ja hoor, op wat voor manier wordt deze dienst nu weer in de markt gedumpt? Je krijgt er nog net geen hamster bij. Is dat dan geen voordeel voor de klant? Uiteraard wel! Maar laat prijs nou eens een keer niet het eerste (en soms ook enige) argument zijn. Het is een prachtdienst: en verkoop dat dan ook zo! We zijn anders weer bezig om de marge op droog brood niveau te brengen met zijn allen. Ik hoop dat de brache nog eens zover komt dat de dienst, en het hele overige portfolio, wordt verkocht op basis van toegevoegde waarde voor de afnemer. En dan op een dusdanige manier dat de toekomstige afnemer zegt: ‘Goh, dit klinkt haast te mooi om waar te zijn: schaalbaarheid, flexibiliteit, koppelingen, altijd upto-date, efficiency. Dat zal dan wel een enorme extra investering zijn?’ En dat u dan kunt zeggen: ‘Nou, ik heb het mooiste voor het laatst bewaard... want...’ Dan, beste telecomdealer, bent u echt een man of vrouw in bonus... Rex Vermeulen is directeur van Mantor Marketing & Communicatie. Zijn bedrijf richt zich op de marketing, professionalisering en kennisontwikkeling van de telecommunicatie- en ICT-branche. Op brancheniveau door het organiseren van bijeenkomsten, kennisplatforms en trainingen; op opdrachtgeversniveau door het bedenken en uitvoeren van strategische en tactische marketingactiviteiten.

tbm

Apple en Google hebben, na hevige protesten, de app ‘Plastic Surgery’ verwijderd uit de Apple App Store en Google Play Store. In de app, die geschikt werd geacht voor kinderen vanaf 9 jaar, moest liposuctie worden uitgevoerd. De app was beschikbaar in de Apple App Store onder de naam ‘Plastic Surgery for Barbie’ en in de Google Play Store als ‘Plastic Surgery’. In het spel moesten kinderen plastische chirurgie op een obesitas Barbie-achtig figuur uitvoeren, zoals het maken incisies met een scalpel en het wegzuigen van vet middels liposuctie. bron: portablegear.nl

Android achter het stuur Android-maker Google gaat samenwerken met autofabrikanten Audi, General Motors en Honda om Android-toepassingen voor in de auto te ontwikkelen. Eind 2014 moeten de eerste auto’s op de markt komen met een ingebouwde Android-integratie. Google wil auto’s laten samenwerken met smartphones, tablets en pc’s. Het samenwerkingsverbond tussen Google en de autofabrikanten, Open Automotive Alliance (OAA), doet sterk denken aan de Open Handset Alliance, het verbond achter Android voor smartphones en tablets. De OAA wil Android beter laten werken in auto’s, omdat de schermen in deze voertuigen nog niet verbonden zijn met andere schermen die gebruikt worden in het dagelijks leven. Het is de bedoeling dat OAA applicaties en (online-)diensten gaat ontwikkelen die gemakkelijk en veilig gebruikt kunnen worden in de auto. bron: www.computeridee.nl

De volgende verschijnt half maart met daarin alles over Hosted Voice


Donderdag 13 maart 2014 Kick Off meeting met de honderd belangrijkste personen uit de branche

www.ambassadorsoftelecom.nl Meer informatie of lid worden? Neem contact op met Nathalie Thomassen nathalie.thomassen@magentapublishing.nl T 024-3434191

Sponsor worden? Neem contact op met Susanne Plank susanne.plank@magentapublishing.nl T 024-3454155Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.