Page 1

Sinds 1918 hĂŠt vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

> jaargang 96 > nummer 3 > april 2014 www.kantoornet.nl

Erick Wuestman: compleet andere kijk op kantoorinrichting

Dynamisch zitten

Office Top Documentmanagement: meer dan alleen technologie


> inhoud

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

Verschijnt maandelijks Onderdeel van Magenta Publishing BV MAGENTA PUBLISHING Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel.te.walvaart@magentapublishing.nl REDACTIE Laurens van Aggelen, Yvonne Keijzers, Jaap van Ekeris, Martijn Kregting, Anne de Haan, Johan van Leeuwen en Peter Damman Vormgeving Beeldstorm Opmaak Van Groot tot Klein Grafische Vormgeving ADVERTENTIE-ACQUISITIE Laurens Atsma Telefoon: (024) 3434190 E-mail: laurens@magentapublishing.nl Advertentie-administratie Annet Poelen E-mail:advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen/administratie E-mail:abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 98,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, ­tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Druk BDU print

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

10 Erick Wuestman (Re:able): compleet andere kijk op kantoorinrichting Erick Wuestman werd in het verleden wel eens beschouwd als een hemelbestormer, maar hij bleek zijn tijd vooruit. Nu richt hij zich op innovaties in het zuinig omspringen met onze hulpbronnen. Hij staat een compleet andere manier van denken, ontwerpen en inrichten voor.

14 Dynamisch zitten De markt voor kantoormeubilair is een markt die volop in beweging is - letterlijk en figuurlijk. Vooral ‘zitten’ biedt kansen, nu de economie weer tekenen van herstel vertoont. Een verhaal over meer bewegen, slimme zit/sta-oplossingen en stoelen die je volgen.

22 Office top 10 Vele landgenoten hebben een grote invloed in de internationale office-industrie. Diverse global players hebben hun Europese hoofdkantoor in Nederland. Velen zitten ook in hoge functies in onze branche. De top 10 van de meest invloedrijke branchegenoten uit de Benelux.

30 Documentmanagement: meer dan alleen technologie Documentmanagement lijkt een nieuwe fase in te gaan, nu er technologisch gezien steeds meer mogelijk wordt. Wat kan het kanaal verwachten van leveranciers, zowel als het gaat om de producten en diensten zelf als de ondersteuning er omheen?

© Copyright 2014 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke ­toestemming van de uitgever.De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenig­vuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

COVER

2014 is bij tesa het jaar van de dispenser. Het aanbod is uitgebreid met fraai vormgegeven dispensers in modieuze kleuren als roze en blauw, waarmee de vakhandel zich kan onderscheiden. Lees verder op pag 24.

EN VERDER:

Sfeerimpressie eerste Officers-bijeenkomst in 2014... Het succes van Office Deals.nl... Bankroet ACI Supplies en de achtergronden... Benelux Office Products Awards 2014 komt eraan... tesa: het jaar van de dispenser... Papieren agenda blijft in beeld... OPI partnership event in Amsterdam... Digitale archivering belicht... Lezerspanel: de financiële mores in de branche... 9 holes met...Hans Smittenaar

BERICHTEN

4 KBM Kort 5 Quantore 6 Staples 42 Kantoorplein

RUBRIEKEN

5 Column Joost Heessels 6 Op de vrouw af

Reportage

8 Office Deals.nl

Interview

10 Erick Wuestman (Re:able)

Awards

14 Benelux Office Products Awards 2014

Achtergrond

15 ACI failliet

Thema

16 Kantoormeubilair 26 Agenda’s 30 Documentmanagement

Event

20 Officers 22 Office top 10 29 OPI partnership event

Coverstory

24 tesa

Lezerspanel

34 Financiële mores

9 holes met ... 36 Hans Smittenaar

Productnieuws

39 Laatste noviteiten

Brancheregister

40 KBM Kantoorwijzer


> NIEUWs

KBM KORT ⇢ Onlangs is het faillissement uitgesproken over Beleef Kembo en Brink Projectinrichters en de bijbehorende beheer BV´s, allen gevestigd in Oostzaan. De bedrijven beleefden afgelopen jaren zware tijden met een aantal faillissementen en doorstarts. Ook de samenvoeging onder de ‘Beleef’ -paraplu heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. ⇢ OKI Systems, specialist in innovatieve printoplossingen, introduceert een nieuw PartnerNet ter vervanging van de huidige Passion & Performance-omgeving. Deze sterk verbeterde portal biedt channelpartners van OKI snel en eenvoudig toegang tot (gepersonaliseerde) informatie en tools voor de ondersteuning van hun verkoop- en marketingactiviteiten. ⇢ BMA Ergonomics heeft de prestigieuze Red Dot Product Design Award 2014 gewonnen voor de slimme bureaustoel Axia 2.0. De jury kende de stoel in zijn categorie de hoogste waardering toe: Best of the Best. Deze classificatie wordt alleen toegekend aan producten met een ontwerp dat zo innovatief en grensverleggend is dat het mag worden beschouwd als een nieuwe standaard.

Stumpel neemt Polare Almere over

Stumpel Groep heeft Boekhandel Polare in Almere overgenomen. De Almeerse vestiging met een oppervlak van 1.200 vierkante meter gaat verder onder de naam Stumpel. Polare in Amsterdam (Scheltema), waarvoor het Noord-Hollandse bedrijf ook belangstelling had, gaat naar Novamedia. De nieuwe Stumpel-vestiging heeft zijn deuren eind maart geopend. De deal is uit eigen middelen gefinancierd. Steef Stumpel is verheugd over de nieuwe winkel. “In Almere zit eigenlijk niet zo veel op dat gebied, behalve een Bruna. De Polare-vestiging had nauwelijks kantoor- en schoolartikelen en die gaan we daar ook verkopen. Daar is in Almere zeker behoefte aan.” Jeroen Stumpel is de nieuwe eigenaar van de vestiging in de Schutterstraat.

Changemanager Bob de Haan heeft Manutan verlaten Bob de Haan, de Change Manager die Manutan in Nederland op de kaart moest zetten, heeft vorige maand in Den Dolder afscheid genomen. Volgens Managing Director Benelux Ghislaine Duymelings, die Bob persoonlijk ‘inhuurde’, heeft hij zijn werk uitstekend gedaan. “Zijn rol was om Manutan in Nederland bekendheid te geven en daarin is hij prima geslaagd.” Manutan introduceerde Bob de Haan, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, op 9 december 2013 bij het publiek. Op 13 december was de tv-commercial voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien in het programma RTL Late Night en vanaf 6 januari werd de spot meer dan 1400 keer uitgezonden. In zijn laatste sketch blikte Bob terug op de afgelopen maanden.

4 > kbm > april 2014

Neopost Benelux in zee met Innobind bindsystemen Neopost biedt vanaf nu de bindsystemen van Innobind aan in de hele Benelux. Benoît Berson, Managing Director van Neopost, en Arthur Anderegg, Managing Director van Innobind BV, hebben hiervoor een contract getekend. Neopost ziet in Innobind een waardevolle toevoeging aan hun bestaande assortiment van innovatieve oplossingen op het gebied van klantcommunicatie en het beheer van bedrijfsdocumenten. “Het feit dat een beursgenoteerde bedrijf als Neopost kiest voor Innobind, beschouwen we als een belangrijke mijlpaal om Innobind de standaard te laten worden voor het milieuvriendelijk inbinden van presentaties en rapporten”, aldus Jan De Meester, Business Development Director bij Innobind. Het Innobind systeem ontving diverse prijzen en certificaten, zoals recentelijk de Benelux Office Products Award 2013.

Xerox sluit partnership met Interoffice Interoffice, leverancier van kantoorinrichting, kantoorartikelen en print- en softwareoplossingen, heeft een partnership gesloten met Xerox. De multi-brand reseller uit Winschoten, met een sterke regionale functie, biedt vanaf nu een nieuw totaalconcept voor kantooromgevingen, waarbij meubels, printers, hard- en software en supplies als één pakket kunnen worden afgenomen. Interoffice zal het complete portfolio van Xerox voor de kantoormarkt als onderdeel van haar totaaloplossing gaan aanbieden. Daarnaast zal Interoffice zich toeleggen op het implementeren van workflow-toepassingen gebruikmakend van het Xerox softwareportfolio. Interoffice heeft grote plannen met de afdeling en hierdoor gekozen om Interoffice Document Solutions B.V. per 1 januari 2014 als separaat bedrijf onder de Interwinngroep te plaatsen.

Nieuwe schoolcatalogus Adveo

Traditiegetrouw brengt Adveo een schoolcatalogus uit om zijn klanten te ondersteunen in de verkoop naar scholen. De exemplaren werden reeds verdeeld om op tijd te kunnen inspelen op de behoeftes van de scholen. Naast A-merken bevat de schoolcatalogus ook goedkopere alternatieven en maken economische class packs deel uit van het assortiment. Met 3.430 referenties, 180 bladzijden en inclusief handig uitscheurbare bestelbonnen en een praktische schoolkalender, zorgt de schoolcatalogus naar eigen zeggen voor een goede start van een nieuw schooljaar.


Quantore introduceert samen met leden spoedbesteldienst Quantore heeft in nauwe samenwerking met leden een nieuwe dienst ontwikkeld. Via QuantoreXpress kunnen eindgebruikers kantoorartikelen die zij online bestellen nog dezelfde dag geleverd krijgen in heel Nederland. Ruim vijftig aangesloten zelfstandige kantoorvakhandels zorgen voor lokale afwikkeling van de spoedbestellingen. Via een gedeelde webshop www. quantorexpress.nl kunnen eindgebruikers kiezen voor bezorging op iedere gewenste locatie binnen Nederland, of afhalen bij een QuantoreXpress-punt naar keuze. Quantore levert met een assortiment van ruim 21.000 artikelen een grote keuze aan kantoorartikelen. Het aanbod op de QuantoreXpress bestelsite omvat het ‘urgente assortiment’ van de 200 meest gevraagde artikelen. Een projectteam selecteerde deze producten op basis van verkoopcijfers en ervaringen van winkeliers. Het aanbod betreft zaken waar bij bedrijven en instellingen op drie belangrijke momenten vaak een urgente behoefte aan blijkt te ontstaan. Ten eerste: tijdens de laatste voorbereidingen voor een evenement of presentatie. Ten tweede: tijdens het opruimen of verhuizen van werkplekken. En ten derde: tijdens het gereedmaken van een mailing (bijvoorbeeld voor een aanbesteding die op tijd de deur uit moet). Met QuantoreXpress bieden de in dit initiatief samenwerkende kantoorvakhandels meer dan alleen een uitkomst in de vorm van leveringssnelheid. Ze bieden eindgebruikers ook een zeer hoge mate van flexibiliteit ten aanzien van de plaats van levering.

Minder! Het faillissement van ACI Supplies kwam afgelopen maand als een donderslag aan in de markt. Niet bij heldere hemel overigens, want iedereen wist dat het al langer slecht ging met de leverancier uit Maastricht. Het deed me denken aan de teloorgang van Despec, een aantal jaren geleden. Een beursgang via de overname van Van Dorp en de opening van een nieuw distributiecentrum gingen daar toen aan vooraf. Ook nu ging het weer mis vlak na de ingebruikname van een nieuw en groot dc. Is dat toeval of is er een patroon te herkennen? Een nieuw dc kost je een paar jaar van je leven, minstens, en met een beetje pech je hele bedrijf dus... De teloorgang van ACI Supplies is vooral een klap voor de 125 mensen die er werkten én voor Ton Adam. Die als gedreven ondernemer het bedrijf groot heeft gemaakt. Voor zover mij bekend is aangestuurd op een zachte landing, waarbij zo min mogelijk debiteuren met lege handen achter bleven. ACI was een kleurrijk bedrijf. Ooit begonnen met parallele import, wat voor veel ophef zorgde in de markt. De afgelopen jaren is de onderneming in Europa sterk gegroeid. Ook in Nederland is geprobeerd naast supplies, ook de markt voor kantoorartikelen te ontginnen. In 2012 werkten er nog 250 mensen en bedroeg de omzet een kleine 800 miljoen euro.. De vraag is wat het gevolg is voor de markt in het algemeen. De spoeling wordt dunner, zoveel is duidelijk. Bestaande aanbieders als Alpha International, Adveo, Cartridge.net en ook Quantore zagen natuurlijk al de omzet die wegliep in Maastricht deels hun kant uitkomen. Voor de vakhandel betekent het verdwijnen van ACI Supplies in ieder geval een verkleining van het aantal relevante leveranciers. Of ze daar zo blij mee moeten zijn, is de vraag... Joost Heessels

Quantore Relatiedagen: zien en gezien worden Op maandag 14 en dinsdag 15 april aanstaande organiseert Quantore op eigen terrein de Quantore Relatiedagen 2014. Op beide dagen is de beurs geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Tijdens de netwerkborrel, op maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur, worden de Quantore Awards uitgereikt. Op dinsdag zijn, naast leveranciers en Quantoreleden, ook eindgebruikers welkom op de beurs. Het thema van de 18e editie van de Quantore Relatiedagen is ‘Zien en gezien worden’. De vele gezichten van de kantoorvakhandel ontmoeten elkaar op de beurs. Quantore vormt samen met haar leden een groot geheel, dat wil de coöperatie aan de markt laten

zien. Tijdens de Relatiedagen wordt het nieuwe Quantore beeldmerk onthuld, waarmee wordt ingezet op een grotere naamsbekendheid en betere zichtbaarheid in de markt. Op beide beursdagen laten de meest toonaangevende leveranciers in de branche zien wat zij in huis hebben. Daarnaast is er een gevarieerd aanbod aan workshops en speedcoaching. Op maandagavond worden tijdens de netwerkborrel de Quantore Awards uitgereikt aan leveranciers die het afgelopen jaar buitengewone inzet richting Quantore hebben getoond.

Uw eigen webomgeving/site met Quick Office Quick Office is een internet-applicatie, die het kopen, verkopen, wederverkopen en administreren van elk willekeurig product of productengroep bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt. Quick Office heeft onder andere voor de volgende leveranciers koppelingen ontwikkeld: www.quickoffice.nl

Abis, Aci Supplies, Copaco, Despec, ITS Officesupplies,Tech Data, Cartridge.net, Spicers, Intercambio en Quantore.

kbm > april 2014 > 5


> NIEUWs

OP DE vrouw AF Naam: Ghislaine Duymelings Functie Managing Director Benelux Bedrijf: Manutan

⇢ Waar en wanneer zag je het levenslicht? In Helmond, op 29 Juli 1969 ⇢ Met wie deel je de voordeur? Met mijn partner Jean-Marc en kinderen Julius & Tobias. ⇢ Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Conscious Business van Fred Kofman ⇢ Welke muziek luister je momenteel veel? Ilse de Lange, Guus Meeuwis en jazz. ⇢ Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Frankrijk of buiten Europa (vorig jaar waren we in Zuid-Afrika). En voor een lang weekend in Nederland: Vlieland! ⇢ Je grootste hobby? Werken -;) Daarnaast leuke dingen doen met de kids! ⇢ Wat is je favoriete sport? Boksen ⇢ Je grootste ergernis? Geen transparantie en oneerlijkheid. Niet oprecht zijn en een excuuscultuur.

Nieuwe weboplossing Quick Office voor Wink QuickOffice heeft een volledig nieuwe weboplossing voor de firma Wink & Supplying geleverd. Met name de Quick Office Google-module wordt goed gebruikt door Wink. Wanneer men bij Google intoetst ‘kantoorartikelen Doetinchem’, dan komt Wink boven aan te staan. Dit heeft Wink zelf ingeregeld. Ook is de webshop volledig gekoppeld aan Exact Globe. Kernwoorden voor succes voor deze website zijn dan ook: bestelgemak voor de klant in al zijn vormen en facetten. www.wink.nl

Fair Office steunt kansarme kinderen De nieuwe webshop Fair Office draagt bij aan onderwijsprojecten op de Filippijnen. Fair Office verkoopt kantoorartikelen die naar eigen snel en tegen concurrerende prijzen worden geleverd. Het grote assortiment bestaat uit dezelfde producten en merken die ook op andere plekken worden verkocht. Er is echter één groot verschil: Fair Office doneert 5% van de door de aankoop gegenereerde omzet aan onderwijsprojecten van Stichting Kalinga op de Filippijnen. www.fairoffice.nl

⇢ Levensmotto? Leren. Groeien. Altijd een stapje beter willen worden. Het verlangen om onze medewerkers en mezelf te ontwikkelen.

Staples werkt nauwer samen met Fortune

⇢ In welke auto rijd je? BMW 525

Staples heeft haar samenwerking met Fortune verder versterkt. De afgelopen weken namen zes vestigingen de nieuwste koffiemachine van Fortune in gebruik. De Passio is een designobject en serveert een smakelijke koffie. “Een kop smaakvolle koffie is een belangrijk onderdeel van onze service naar klanten toe. Daarom stellen wij hoge eisen aan de kwaliteit van de koffie, de uitstraling van de machine en de service van onze leverancier. Alleen topkwaliteit is goed genoeg voor onze klanten”, vertelt Nico van Schanke van Staples, die de koffieservice in alle 41 vestigingen in Nederland gaat uitbesteden aan Fortune.

⇢ Met wie zou je graag een avondje stappen? Koningin Maxima. ⇢ Eet het liefst: Fondue ⇢ Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken? Een knuffel van mijn kinderen. ⇢ Zou graag een dag willen ruilen met: Neelie Kroes ⇢ Overtoom of Manutan? Nostalgie of vooruitgang? Manutan! En zeker vooruitgang. ⇢ Wat is er zo leuk aan de kantoorbranche? Het is een dynamische branche met zeker veel ontwikkelingsmogelijkheden, zolang je een echt onderscheidende visie hebt en natuurlijk echte toegevoegde waarde levert aan de klant.

6 > kbm > april 2014


“RightClick overtreft al onze verwachtingen.”

Rob Monseurs Directeur Wout Monseurs Breda

www.woutmonseurs.nl

#1 IN OFFICE SUPPLIES RightClick is dé webwinkel oplossing voor kantoorartikelen, inkt & toners, meubelen en machines. Meer dan 12,5 jaar ervaring in één handzaam pakket. RightClick herbergt talloze handige instrumenten om nieuwe markten te bereiken, efficiency te realiseren en simpelweg meer te verkopen. RightClick is voor en door klanten ontwikkeld. Niet voor niets is RightClick de #1 in de Office Supplies branche.

WebArchitects T: 020-6717171 E: info@webarchitects.nl I: www.webarchitects.nl / www.rightclick.nl

WebArchitects / RightClick is Business Partner van Thuiswinkel.org


> Reportage tekst: Emiel te Walvaart

Office Deals.nl: focus op samenwerking met leveranciers Ze wonnen een paar jaar geleden de FD Gazelle Award voor een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. En dat met een webshop voor kantoorartikelen, die volledig in eigen beheer is ontwikkeld. Vader en zoon, Cor en Carlo van IJsselmuide zijn de mensen achter Office Deals.nl en Office Totaal Hoeksche Waard. Samen met een team enthousiaste medewerkers vormen zij het hart van de organisatie. Een nauwe samenwerking met gerenommeerde leveranciers, is een van de sleutels van het succes. Office Totaal Hoeksche Waard is een echt familiebedrijf, dat wordt bestierd door vader Cor en zoon Carlo van IJsselmuide. Zij boeken veel succes met de webshop Office Deals.nl. Deze is helemaal zelf gebouwd. “We hadden tot 2008 een webshop via Office Team, de formule van Spicers, waar we destijds lid van waren. Toen Office Team ophield te bestaan, hebben we ons georiënteerd op derde partijen voor een webshop, maar dat was een lastig verhaal. In januari 2009 kocht ik een boek over webwinkels en binnen drie

het internet. Al snel kwam hiernaast de webshop Office Deals.nl. Ruim drie jaar na de lancering van Office Deals.nl wordt er vijftien keer meer omzet geboekt, aldus Cor. Glimmend van trots vertelt hij over de prijzen die inmiddels in de wacht zijn gesleept. “In 2011 hebben we de Gazelle Award gewonnen. Dit is een prijs van het Financieel Dagblad voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland. Wij waren 22ste van Nederland en vijfde in Zuid-Holland en Zeeland. En met zwarte cijfers, want dat is een voorwaarde

‘Klanten zijn via het web ook op zoek naar goede oplossingen; we gaan dan ook niet meer mee in de prijsspiraal’ maanden hadden we een eigen webshop. Die 30 euro was de beste investering die we hadden gedaan”, vertelt Carlo lachend.

> Gazelle Award

Eerst ging de webwinkel operationeel via de URL www.othw.nl, maar deze was meer gericht op het traditionele model en benutte niet alle mogelijkheden van

8 > kbm > april 2014

voor die prijs. We hebben een gezonde bedrijfsvoering.”

> Prijs geen hoofdmoot

Was aanvankelijk op internet de prijs het belangrijkste instrument, anno 2014 is dat een stuk minder, ervaart Carlo. “Je hoeft op internet niet meer de goedkoopste te zijn. Je moet natuurlijk ook niet de duurste zijn, maar je moet gewoon meer bieden op het gebied van service. Prijs is niet meer de hoofdmoot. Mensen die zich melden voor kantoorartikelen zijn op zoek naar goede oplossingen. We gaan dan ook niet meer mee in de prijsspiraal en we hoeven gelukkig niet meer de goedkoopste te zijn.” Het leeuwendeel van de producten worden geleverd uit het magazijn van Quantore. Daarnaast zoekt Office Deals.nl naar meer samenwerking met leveranciers. Dat is echt een speerpunt voor dit jaar. “We moeten het samendoen. We zijn er allebei

bij gebaat dat we meer verkopen. Als we een stapje harder met elkaar lopen, dan gaat de omzet omhoog. Dat is nodig want de marges in kantoorartikelen zijn ook niet meer zoals vroeger.”

> Drop shipments

Zij merken ook dat het verbruik van kantoorartikelen achteruit gaat. Er wordt dan ook gezocht naar alternatieven in het aanvullende facilitaire assortiment en andere kantoorondersteunende materialen. Maar nog steeds loopt het merendeel via Quantore. “Zij heeft op dit moment de beste voorraad, het assortiment is goed, evenals de logistiek. De rest halen we bij een breed scala leveranciers.” Het leeuwendeel komt via drop shipments bij de klant. De overige orders worden vanuit het eigen magazijn geleverd. In de regio heeft Office Totaal een eigen bestelbus op de weg. Daarnaast levert het bedrijf door het hele land via drop shipments. Cor: “Ook op de Waddeneilanden en in België. We dekken het hele land af. Ook komen er orders uit Zwitserland of Australië. Of Schotland, waar iets specifieks als een zesgaats perforator werd gevraagd. We berekenen dan wel de transportkosten door, maar daarna is het de keus van de klant.” Carlo stelt dat er op iedere klantaanvraag wordt ingegaan, zelfs een doosje paperclips. “Als het kan komen we de klant altijd tegemoet. En als het een keer niet lukt is ‘nee’ ook een antwoord. Maar doorgaans verkopen we geen nee. “

> Versie 2.0

Onlangs is Office Deals.nl versie 2.0 gelanceerd. Deze is volledig in eigen beheer ontwikkeld. “Er zitten veel verbeteringen in de nieuwe webshop. De webshop voldoet weer aan alle eisen van


Carlo (l) en Cor van IJsselmuide, vader en zoon achter Office Totaal Hoeksche Waard.

deze tijd. Tevens kunnen we toekomstige ontwikkelingen versneld doorvoeren. Bovendien is het shoppen voor de klant vereenvoudigd. Het is allemaal sneller en duidelijker. Ook besteden we meer aandacht aan extra productinformatie. Verder komen de acties van de leveranciers meer naar voren. Dit wordt allemaal gecoördineerd door Lars, onze marketing

> Denken in concepten

Office Deals.nl gaat in zee met alle klanten, hoe groot of klein dan ook. “Van de particuliere hobbyist tot aan Philips en Shell. Hoe die laatste klantengroep bij ons terecht komt? Gewoon omdat we heel goed vindbaar zijn op het web. Dergelijke grote bedrijven hebben naast hun vaste leverancier vaak ook andere behoeftes. Die

‘Een goed boek over webwinkels is de beste investering die we hebben gedaan’ manager. We hebben elke pagina opnieuw ontworpen, met een andere look & feel. “ Anders dan de stevige online-insteek doet vermoeden, wil Office Deals.nl wat directer contact met de klant. Carlo: “We hebben ons telefoonnummer wat prominenter op de site vermeld. dat is goed voor de klantenbinding. Als men vraagt naar een product A, dan kunnen we ook wat gemakkelijker product B verkopen. Verder hebben we vooral de nadruk op online marketing. Via print doen we wel wat in de plaatselijke blaadjes. Daar komt de gunfactor om de hoek kijken.”

kunnen we persoonlijk invullen. We kunnen ook grotere conceptmatige opdrachten aan, als je maar een goede samenwerking met de leveranciers hebt en in concepten denkt.” Ervaringen uit het recente verleden heeft Carlo geleerd om vooral de focus op de klant te houden. “Daarbij kijken we niet naar de concurrenten. We doen het op onze eigen manier en willen altijd een stap voor zijn. We worden al te veel gekopieerd en gaan uit van eigen kracht.” <

Office Totaal Cor van IJsselmuide zit al veertig jaar in het vak. Hij was nog geen 16 jaar toen hij het vakdiploma kantoorvakhandel, destijds via Novaka, haalde. “De jongste ooit”, zegt hij. Hij begon zijn loopbaan bij Peter Dijkstra, eigenaar van Officeland dat onlangs werd overgenomen door KantoorExpert. In 2003 begon hij voor zichzelf met Office Totaal vanaf de zolderkamer in Klaaswaal. Vijf jaar was hij met zijn bedrijf lid van Office Team, destijds een formule van Spicers. Toen dat werd gewijzigd in Calipage is Office Totaal zonder die formule verdergegaan en heeft op eigen kracht succesvol de webshop Office Deals.nl op de kaart gezet. Samen met zoon Carlo is Cor directeur-eigenaar van de onderneming. De andere zoon Lars is marketing manager.

kbm > april 2014 > 9


> interview tekst: Emiel te Walvaart

Erick Wuestman van Re:able

Compleet andere kijk op kantoorinrichting 10 > kbm > april 2014


Huisvestingsadviseur en organisatie veranderaar Erick Wuestman werd in het verleden wel eens beschouwd als een hemelbestormer, maar met terugwerkende kracht blijkt hij zijn tijd vooruit. Nu richt hij zich op innovaties in het zuinig omspringen met onze hulpbronnen. Met de Coöperatie Circulaire Economie en het concept Re:Able is er een doorbraak geforceerd. Een verhaal over een compleet andere manier van denken, ontwerpen en inrichten, die actueler is dan ooit. Erick Wuestman is een bevlogen pleitbezorger voor het duurzaam inrichten van kantoren en bedrijfspanden. Samen met een aantal ondernemers uit branches als meubilair en facility richtte hij de Coöperatie Circulaire Economie op. “Het zijn allemaal ondernemers die aan de slag willen met de circulaire economie. Zij kiezen voor toekomstgericht innoveren en structurele samenwerking binnen een keten, van grondstof tot eindproduct. De coöperatie nodigt producenten én consumenten uit tot een compleet nieuwe manier van denken over ontwerp, gebruik en financiering.”

> Innovatief en

kostenbesparend

Een van de initiatieven van de coöperatie is het label Re:Able, dat onlangs op de vakbeurs Facilitair werd gelanceerd. “Re:Able biedt facilitair managers een compleet nieuwe oplossing voor kantoorinrichting, die zowel innovatief als kostenbesparend is. Kantoormeubilair en/ of stoffering wordt niet ingekocht, maar beschikbaar gesteld door de producenten op basis van een gebruikstarief. Een vast bedrag per maand, per m2. De producent blijft eigenaar en zorgt voor het onderhoud met de garantie dat de inrichting schoon en heel blijft. Bovendien zijn de producten op een duurzame en eerlijke manier gemaakt. De producent houdt bij het ontwerp al rekening met hergebruik van onderdelen en grondstoffen.” Onder het label Re:Able werken verschillende producenten, kantoor-inrichters en adviseurs samen, zoals Interstuhl, Schaffenburg, Waldmann, BMA Ergonomics, Qbic, AtmR Kantoorverandering, Bruynzeel Storage Systems en Akoestiekfabriek. Naast een aantal interieurarchitecten, projectleiders en huisvestings-adviesbureaus. “Allemaal partners die goed passen bij onze filosofie. De ene partij is al heel ver met de circulaire economie in hun collectie, de andere heeft het streven naar nog meer duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het zijn allemaal partijen die beloofd hebben te werken aan een duurzame toekomst. “

> Verandermanagement

Al met al is er het streven om slimmer met grondstoffen om te gaan. “Je hebt natuurlijk ook al het fenomeen cradle-tocradle. Dat is ook een vorm van circulair doen, maar dan wat meer de technische kant ervan, gericht op goederen. Circulaire economie is mensenwerk; daarom kent de coöperatie ook leden die zich als sociale innovatie-adviseurs bezighouden met de psychologie van de mens. Circulaire economie is het proces van verandermanagement waarmee je de cradle-to-cradle idealen in de praktijk brengt.” Wuestman geeft een voorbeeld van hoe een van de Re:Able- partners te werk gaat. “Bij BMA Ergonomics hebben ze een speciale ‘lopende band’ waar stoelen uit elkaar worden gehaald. Hier worden goederen een tweede leven gegeven

zonder veel extra energie te gebruiken. Er kan gemakkelijk een nieuwe zitting op een stoel worden geplaatst. We spreken dan eigenlijk niet meer over een tweedehands stoel maar over vernieuwd eerste klas zitcomfort. Wisselende gebruikers is in onze branche geen alom bekend gedachtegoed, zoals we dat al wel kennen bij een hotelbed of een tweedehands auto. Om dat te kantelen moeten we met elkaar een keten vormen waarin de producent een grote rol vervult.”

> Design for re-use

Volgens Wuestman heeft de fabrikant er baat bij om duurzamer te produceren.”Hij kan dan kwalitatief het verschil maken. Hij moet slim zijn in het hergebruiken van zijn product. “Wuestman stelt dat de term afschrijving gaat

‘De klant kan een volledige werkomgeving gebruiken zonder meteen een groot bedrag op tafel te leggen’ Re:Able Re:Able is de interieuroplossing van de Coöperatie Circulaire Economie. Re:Able wil facilitair managers een compleet nieuwe oplossing voor kantoorinrichting bezorgen, die zowel innovatief als kostenbesparend is. De gebruiker betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van kantoormeubilair en/of stoffering en is van alle onderhoudszorgen af. Schoonmaak, reparatie en vervanging verzorgt de leverancier. De kantoorinrichting blijft eigendom van de producent. Voor de gebruiker geen grote investeringskosten en afschrijvingen maar een vast termijnbedrag. Met Re:Able heeft men maximale flexibiliteit én de contractuele garantie dat de kantoorinrichting schoon, heel en functioneel is. Kantoormeubilair en stoffering worden niet aangeschaft en hoeft dus niet in zeven tot tien jaar te worden afgeschreven. De producent maakt zich bovendien sterk voor een lange levensduur en hergebruik van meubilair: hoe kunnen de onderdelen opnieuw worden ingezet zodat de ecologische belasting minimaal is en de gebruikskosten laag blijven? Daarbij staat Life Cycli Costing centraal en worden de totale kosten voor het operationeel houden van een werkomgeving lager, stelt Wuestman.” Kantoorinrichting van Re:Able is dus een kostenbesparende en een duurzame keuze.” Ondanks dat Wuestman voorstander is van de gebruikstarief-variant, kunnen gebruikers die toch liever zelf eigenaar worden ook terecht bij Re:Able. In zulke gevallen wordt er met een terugnamegarantie en restwaarde-formule gewerkt. Net als de inrichting zelf, wordt ook het bekostigingsmodel dus volledig afgestemd op de gebruiker.

kbm > april 2014 > 11


> interview

Circulaire economie Circulaire economie is het antwoord op de huidige lineaire economie, waar bronnen voor grondstoffen raken uitgeput en natuur en mens onnodig zwaar worden belast. Ruim vijfentwintig jaar geleden werd de noodklok al geluid in het Brundtland-rapport: als we doorgaan op de ingeslagen weg, zijn er in de nabije toekomst geen grondstoffen genoeg. Daar moet een structurele oplossing voor komen. Circulaire economie is zo’n oplossing. In de lineaire economie worden de meeste producten na gebruik vernietigd; ze eindigen op de vuilnishoop of in de verbrandingsoven. Een oplossing, die we al langer kennen, is recycling; van glas, papier, kleding en plastic. De basisgedachte van de circulaire economie gaat verder, veel verder. Producten en productieprocessen hebben, net als in de natuur, een sluitende kringloop waarbij zo min mogelijk energie, menskracht en hulpbronnen verloren gaan. Hergebruik en ‘upcycling’ van grondstoffen en producten zonder afval en schadelijke uitstoot vormen het uitgangspunt. Zo’n economie heeft een lange adem en daarom een gezonde toekomst, stelt Erick Wuestman.

vervallen. “Producten blijven langer in leven en fabrikanten gaan bewuster om met grondstoffen, doordat ontwerpen duurzaam zijn. Design for re-use, dat moeten we bij toekomstige vormgevers in het DNA krijgen. We moeten ze triggeren voor een nieuwe manier van denken.” De fabrikant blijft verantwoordelijk voor de prestatie van het product. Wuestman: “We gaan werken met een productservice-systeem (PSS). Er wordt geen stoel verkocht maar de dienst die wordt verleend voor het eerste klas zitten. De fabrikant blijft verantwoordelijk voor het service-systeem. Die heeft vakkundige mensen om uitstraling en prestatie op niveau te houden. Die inspanning zal de fabrikant zich wel getroosten omdat hij verantwoordelijk blijft voor het product.”

> Geen hemelbestormer

Wuestman constateert dat het concept van Re:Able echt de status van ‘hemelbestormen’ voorbij is. “Er is veel

12 > kbm > april 2014

‘Door duurzaam ontwerpen blijven producten langer in leven en gaan fabrikanten bewuster om met grondstoffen’ belangstelling voor. We zijn nog met gerenommeerde producenten in gesprek, evenals met interessante opdrachtgevers. Een goed voorbeeld is het NSPOHgebouw in Utrecht, waar vele producten van Re:Able zijn toegepast. Ook is er bijvoorbeeld een circulaire loungebank in ontwikkeling.” Hij stelt dat de crisis voordelig is voor het circulaire model. “De klant kan een volledige werkomgeving gebruiken zonder meteen een groot bedrag op tafel te leggen. Voor de fabrikant is er het voordeel dat hij voorraad bij de klant heeft die geld oplevert en op termijn grondstof vormt voor nieuwe producten. En daarmee waardevol is als besparing op zijn

inkoop, voor zijn MVO-doelstellingen én zijn duurzame koplopers uitstraling.” Wuestman gaat gestaag door met het verder uitbouwen van het concept. “De klant moet wat te kiezen hebben. We willen alternatieven bieden door per specialisme drie spelers in Re:Able onder te brengen. Er is ook interesse van kantoorinrichters, ook grotere. We willen in alles diversiteit hebben; ‘meer van hetzelfde’ zitten we niet op te wachten. We zullen bovendien de Coöperatie opschalen met nieuwe disciplines als installatie en bouwen/renoveren. Ook kantoormachines zijn een mogelijkheid. Het uiteindelijke doel is dat heel Nederland circulair gaat handelen.” <


> awards tekst: Emiel te Walvaart

Benelux Office Products Awards 2014

Platform om uit de schaduw te treden

OFFICE PRODUCTS AWARD

De Benelux Office Products Awards is elk jaar weer een prachtig podium om je product, concept of campagne over het voetlicht te brengen. Een branche die vooruit wil, kan niet zonder innovatie en vernieuwing, dat blijkt wel weer. Een aantal winnaars van vorig jaar aan het woord over wat de award hen gebracht heeft. Europese producten mede daardoor met open armen ontvangen door vele relaties, en het helpt ons enorm.

> edding: de award versterkte

ons verhaal richting onze handelspartners

Het winnen van de award in de categorie Best Marketing Concept kwam voor edding precies op het juiste moment, aangezien edding net de volledige campagne voor de creatieve producten aan het uitrollen was. De creatieve producten van edding hebben een complete metamorfose ondergaan en zijn volledig afgestemd op de wensen en behoeften van de doelgroep. Dit ondersteund met een duidelijke communicatiecampagne zorgde voor veel enthousiaste reactie vanuit de handel. Het winnen van de award voor ‘Beste Marketing concept’ is een mooie waardering voor het geleverde werk en tevens versterkte het ons verhaal richting onze handelspartners. De award heeft een mooie plaats gekregen op onze marketingafdeling en daar is nog genoeg ruimte voor andere prijzen...

Stabilo: grote waardering voor ons werk

Voor ons was het winnen van de BOPA award voor ´Beste Marketing campagne 2013´ vooral een hele grote waardering voor al het werk dat we er in hebben gestoken. De Stripe up your life campagne is een campagne die twee jaar duurt en het is een hele opgave om dat steeds weer een nieuwe impuls te geven, zodat het een aansprekende, opvallende en vooral ook

14 > kbm > april 2014

boeiende campagne blijft. De award bevestigde dat het ons in elk geval in 2013 goed is gelukt. In 2014 gaan we daarom weer vol enthousiasme verder met deze zeer succesvolle mediacampagne. De campagne heeft dit jaar een ander uiterlijk met de flitsende neon strepen op een zwarte achtergrond en valt daardoor nóg meer op. Dus we gaan er weer voor dit jaar.

> Score: met award opvallen

in Azië

Office Products Award winnaar met de Balansa. Voor Score een Award om trots op te zijn, en een mooi initiatief van KBM, dat je de kans en een platform geeft uit de schaduw te treden. De stijlvolle uitreiking op Nijenrode was een mooi en spannend feest, waar je tevens op informele wijze contacten legt met collega’s in de branche. Naast het feit dat het een waardering is voor het product zelf, is het ook een erkenning voor de ontwerpers en bedenkers van de Balansa die aan de wieg van het product hebben gestaan. Ook biedt het je een mooie gelegenheid je in promotie te onderscheiden; we hebben de award in allerlei uitingen meegenomen. Wij ervaren dat ook nu nog dagelijks in binnen- en buitenland, we hebben een vestiging geopend in Azië, en de onderscheiding helpt ons met dit mooie etiket ‘Office Product Award winner’ ook in Azië meer op te vallen. We worden met onze

> Van Randwijk:

belangrijke erkenning van inspanningen

De meerwaarde een Product Office Award is drieledig, aldus Paul Korremans. “Producenten ervaren het als een belangrijke erkenning van hun inspanningen. Distributeurs zijn trots op het feit dat zij deze producten verkopen in hun markt en tot slot de klanten ervaren het predicaat als een zekerheid”. Wij proberen elk jaar deel te nemen aan de Office Award activiteiten omdat het een stimulans geeft in je organisatie, exposure geeft in de markt en omdat fabrikanten het enorm op prijs stellen. Voor de branche is dit jaarlijkse terugkerend event een moment waar we stil staan bij de verschillende excellente producten en marketingideeën. Het is een meerwaarde die de organisatoren ons geven om de branche in het zonnetje te zetten.” “Onze partner dealers reageren positief op het initiatief en het feit dat we meedoen. Ook de eindklanten geven positieve signalen over het behalen van een award. Wij kunnen iedere fabrikant en importeur van harte aanbevelen om deel te nemen.” < Inschrijven via www.officeinspirience.nl.


> Agenda’s

ACI Supplies failliet ACI Supplies in Maastricht is door de rechtbank failliet verklaard, waardoor er 125 mensen op straat staan. De verhuizing naar een groot distributiecentrum en problemen met leveranciers koste het roemruchte Limburgse bedrijf de kop. Er komt geen doorstart. Enkele reacties uit de branche. De directie van het bedrijf, Ton Adam, heeft zelf het faillissement aangevraagd. Het Europees distributiecentrum en het hoofdkantoor zijn gevestigd in Maastricht en ACI heeft daarnaast vestigingen in Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Zwitserland, Italië en Griekenland.

> Nieuw distributiecentrum

Het bedrijf behaalde in 2012 nog een omzet van 770 miljoen euro en telde in het verleden 250 medewerkers. ACI Supplies is de afgelopen jaren hard gegroeid. In 2009 bedroeg de omzet nog 460 miljoen euro. Tot 2012 werd er nog winst gerealiseerd, maar wel marginaal. Begin vorig jaar betrok ACI Supplies nog een fors nieuw distributiecentrum in Maastricht, waarna het in de problemen raakte. De verhuizing had een negatieve invloed op de omzet. Bovendien kwam

ACI zocht ook nog naar aanvullende financiering of een overnamekandidaat. Volgens onbevestigde berichten ging het hierbij om de Britse distributeur Westcoast . Dit ketste af, waarna crediteuren achter onbetaald gebleven leveringen aangingen. Daartoe zijn ook beslagen gelegd. Uiteindelijk kon de directie niet anders dan het faillissementaanvragen.

> Gemengde gevoelens

Het bankroet van deze grote speler in de office en IT-branche heeft belangrijke gevolgen voor het distributielandschap. Arnold Theuws, algemeen directeur van Quantore: “Voor de medewerkers van ACI vind ik dit heel vervelend. De kans dat een groot deel van deze mensen voor onze branche verloren gaat is groot en dat is jammer. Voor Nederland BV is het ook jammer omdat ACI een groot

‘Onze eerste indruk is dat ACI de impact van de begin 2013 gerealiseerde verhuizing onderschat heeft’ ACI Supplies naar verluidt in aanvaring met de grootste leverancier. De curator, mr. Pieter Scholtes uit Heerlen, is nog volop verwikkeld in aanvullend onderzoek naar het faillissement. “Onze eerste indruk is dat ACI de impact van de eind 2012 en begin 2013 gerealiseerde verhuizing onderschat heeft. Vastgesteld is dat gedurende een bepaalde periode er substantieel minder omzet gerealiseerd is. Financieringsmiddelen om deze periode afdoende te kunnen overbruggen waren niet beschikbaar.” Scholtes vervolgt: “ In totaliteit worden 125 werknemers door het faillissement getroffen. Een doorstart komt er niet en in het bijzonder niet op de betreffende locatie. De schaalgrootte van de onderneming en de activiteiten zouden een voor voortzetting onaanvaardbaar risico vormen.”

deel van haar omzet exporteert. Vanuit het perspectief van Quantore heb ik meer gemengde gevoelens. ACI was op het gebied van kantoorartikelen een concurrent. Aan de andere kant was ACI ook een oplossing voor onze leden voor het echte longtail EOS assortiment. Wij zullen het gaatje dat ontstaat zo snel mogelijk invullen zodat onze dealers daar zo min mogelijk last van ondervinden.” Frans Davelaar, voorzitter van Novaka: “Ik vind het altijd triest als er bedrijven failliet gaan. Achter elk faillissement zit een persoonlijk drama, voor de eigenaar maar ook voor de werknemers. ACI heeft in de loop der jaren toch een positie in de kantoorvakhandel ingenomen. Vele kantoorvakhandelaren kochten bij ACI hun producten. Het zij een compleet scala, het zij specifieke producten. Met het

wegvallen van ACI is er mijns inziens op dit moment een leemte als het gaat om specifieke producten. Het is natuurlijk aan de markt om dit weer in te vullen, maar de leemte is er op dit moment wel.”

> Ruimte voor nieuwe spelers

Cees van Manen (voorzitter Office World): “Jammer, dat we een grote, bekende speler op deze manier kwijt moeten raken. Het is nooit leuk om faillissementen mee te maken, los van alle persoonlijke leed van eigenaren en medewerkers. Dit is niet goed voor de marktontwikkeling. We hebben al niet zoveel actieve groothandels in Nederland en hiermee verliezen we wel een heel toonaangevend bedrijf. Dat we al jaren kennen en juist de nodige reuring in onze markt kon geven. Op hetzelfde moment dat zoiets gebeurd ontstaat er natuurlijk wel weer ruimte voor andere, nieuwe spelers. Laten we ons daarop concentreren en misschien biedt dit faillissement ook weer ruimte voor de toekomst.” Ook Eddy Priem, managing director Benelux van Adveo, betreurt dat ‘in een jaar tijd ruim 250 mensen hun baan hebben verloren en dat ACI als omvangrijke speler het bijltje er bij neer heeft moeten neerleggen’. “Als professional naar het business model kijkende denk ik dat er in het metier van de kantoorvakhandel geen ruimte is voor een discountmodel, waarbij de drang naar omzet zo groot is en de prijs het enige argument wordt, ten koste van alles, zelfs van het voortbestaan van een onderneming. De bijdrage dat zo’n model kan leveren aan de gehele waardeketen ontgaat mij, is onbestaand volgens mijn eigen mening. Het is bovendien gevaarlijk om als vakhandel je eigen businessmodel daarop te enten. Wij staan voor een value added model waarbij commodity omringd wordt door een set van diensten en prestaties waardoor waardecreatie een evidentie wordt.” <

kbm > februari 2014 > 15


> kantoormeubilair tekst: Jaap van Ekeris

Dynamisch zitten De markt voor kantoormeubilair is een markt die volop in beweging is – letterlijk en figuurlijk. Vooral ‘zitten’ biedt kansen, nu de economie weer tekenen van herstel vertoont. Vier inrichters en leveranciers over meer bewegen, slimme zit/sta-oplossingen en stoelen die je volgen. ´Zitten is dodelijk.´ Het klinkt misschien overdreven maar dat zitten slecht voor je is, daar zijn de geleerden het wel over eens. Met die wetenschap zouden kantoorinrichters en -meubelleveranciers meer kunnen doen, vindt Richard Breijer, directeur van Roodbeen in Nijkerk. Om zijn woorden kracht bij te zetten stuurt hij KBM uitgebreide documentatie over het onderwerp: verslagen van tv-uitzendingen, Youtubefilmpjes, krantenartikelen. Kern van het verhaal: een zittend bestaan is veel schadelijker dan we al dachten.

> Meer bewegen

Bij Roodbeen zetten ze vol in op deze ontwikkeling. “Nog meer dan vroeger vervullen we de rol van adviseur. Dat deden we eigenlijk al, maar op een andere manier”, zegt Breijer. In plaats van de klant de beste zitoplossing te verkopen, bedenkt het bedrijf ideeën voor (meer) beweging op de werkvloer. Dit sluit aan bij de trend die dynamisch werken wordt genoemd. Breijer: “Iedere werknemer zou na maximaal twee uur werken tien minuten moeten staan, of beter nog, even bewegen. Je mag het niet hardop zeggen maar als je kijkt naar zitten, is een slechte stoel helemaal zo gek nog niet. Hoe slechter de stoel, hoe eerder iemand opstaat om te lopen of iets anders te doen.” Uiteraard is dat laatste als grapje bedoeld. Er zijn immers uitstekende stoelen en zit/sta-oplossingen beschikbaar die je, in combinatie met tips om meer te bewegen, aan kunt bieden. “Wij werken veel met het merk Håg dat zijn zitfilosofie koppelt aan de stelling dat zitten dodelijk is. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. De techniek van Hag draait vooral om sturing van de enkels; je benen vormen namelijk de grootste pomp voor het hart. Veel mensen weten dat niet.”

16 > kbm > april 2014

Nu de economie weer aantrekt kun je als meubelleverancier prima zaken doen, meent Breijer – mits je de rol van adviseur vervult en klanten oprecht advies geeft. Het gaat niet om de hoogste marge, maar om de beste oplossing. “Je onderscheidend vermogen zit-em naar mijn mening in het persoonlijke. Daarnaast moet de prijs/kwaliteit van je producten uiteraard in orde zijn.”

> Pure passie

De markt is volop in beweging, constateert Jur van Rietschoten, mede-eigenaar van Van Rietschoten Office Point. Hij kan het weten, want hij zit al 47 jaar in het vak. ‘Sneller’ (de ontwikkelingen) en ‘breder’ (het aanbod) zijn kwalificaties die hij gebruikt om de veranderingen te duiden. Tegelijkertijd is ook veel hetzelfde gebleven, meent Van Rietschoten, één van de vijf Van Rietschotens in het Barendrechtse familiebedrijf. ‘Nog meer meedenken met- en luisteren naar de klant’ is volgens hem een trend.

“Je moet je altijd afvragen: wat wil een klant.” Lachend: “Ik heb ooit eens stalen kasten aangeboden aan de directeur van een houtfabriek. Zo’n fout maak je maar één keer...” Kantoorinrichting gaat tegenwoordig over een andere manier van werken: loungeplekken, overlegcorners, open werkruimtes. Hij vertelt over een project waarbij hij de volledige inrichting mag verzorgen van een bedrijf dat wereldwijd opereert. “Uitstraling is de rode draad. Akoestiek is ook een thema. Tevens gaan we videoconferencing aanbrengen.” De onderneming werkt altijd op basis van ethiek, respect en vertrouwen en streeft naar langetermijnrelaties. Samen optrekken en samen groeien, noemen ze dat bij Van Rietschoten. “Bijzonder? Misschien. Pure passie is wat ons drijft, dat zit in onze genen.” Dat zitten dodelijk kan zijn, vindt hij wat te stellig uitgedrukt. Wel signaleert hij een toenemende aandacht voor bewegend zitten. “Daar moeten we als leverancier oplossingen voor bedenken.

‘Een bureaustoel moet onze natuurlijke behoefte om te bewegen ondersteunen’


‘In plaats van de beste zitoplossing, bedenken we ideeën voor (meer) beweging op de werkvloer’ Maar eigenlijk deden we dat al. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van oude waarden in een nieuw jasje.” Over nieuw jasje gesproken: Van Rietschoten is sinds kort businesspoint van PostNL. “Een leuke aanvulling op je bedrijf en goed voor de traffic. Daar kun je als kantoormeubelleverancier van profiteren. Om een voorbeeld te geven: ik beheer zo’n 500 postbussen van bedrijven uit de regio en op die manier heb ik verschillende bedrijven waaronder een grote transportonderneming als meubelklant kunnen binnenhalen.”

ondersteunen. Een stoel die dát doet, zorgt voor dynamisch zitten en minimale belasting van de rug.”

> Meebewegen

Bij Velto Interstuhl hanteren ze de term dynamisch zitten. Annemarie van der Velde (marketing) legt uit: “Mensen zijn door hun lichaamsbouw niet geschikt om passief uren achter elkaar te zitten. En ook al werk je keihard achter je bureau, in je lichaam is er op dat moment weinig actie. Actief of dynamisch zitten betekent een continue verandering van werkhouding. Op die manier neemt de druk van je spieren en andere delen in je lijf af.” Een bureaustoel moet onze natuurlijke behoefte om te bewegen ondersteunen, stelt ze. “Als we ons willen concentreren en naar voren buigen, dan moet de stoel met ons meebewegen. De volgende houding is tenslotte altijd de beste. Als we willen ontspannen en achteroverleunen moet de stoel ook die beweging

Als je vaak van houding wilt veranderen heb je een stoel nodig die dat mogelijk maakt. “Een stoel die je volgt. Die je de ruimte en de vrijheid geeft om te doen wat jij wilt. Die je onbezorgd laat uitblinken in de dingen waar jij goed in bent. Of dat nou achter de laptop, je bureau of de spelcomputer is. Een goede stoel nodigt je uit jezelf te overtreffen. Omdat het uiteindelijk helemaal niet om die stoel gaat. Het gaat om jou. Interstuhl gebruikt daarom de pay-off Interstuhl. I follow.” Interstuhl heeft de Body-float synchroontechniek uitgevonden. Dankzij een vloeiend en glijdend bewegingsverloop zorgt deze techniek voor een natuurlijke

beweging en comfortabele ondersteuning tijdens het zitten. “Hij combineert een vloeiende achterwaartse beweging van de rugleuning met een zwevende zitting die naar achteren beweegt én naar onderen wegzakt. De gebruiker blijft met de voeten ontspannen steunen op de grond, waardoor achillespees en bovenbeen spieren aanzienlijk ontlast worden. Body-float is onder andere toegepast in de AirPad draaistoel.”

> Zit/sta

Jurgen Joosten van fabrikant Markant vestigt de aandacht op handige zit/staoplossingen. “In de kantooromgeving van de toekomst kun je gebruikmaken van dynamisch kantoormeubilair. Denk daarbij aan bureaus die je kunt transformeren van een zit- naar een stameubel of aan statafels waaraan gewerkt kan worden. Een combinatie van zittend en staand werken aan een dynamische stawerkplek vermindert de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.” De lijn MAX speelt in op de behoefte van het moderne kantoor: een gezonde en actieve werkomgeving. Joosten: “MAX faciliteert gezond en dynamisch werken. Het belang van de werkgever én dat van de werknemer staan bij Markant op de eerste plaats. Een bureau uit deze serie is eenvoudig te veranderen van comfortabele zitwerkplek in actieve stawerkplek. De snelle verstelbaarheid van het werkblad en de eenvoudige bediening maakt afwisselend zittend en staand werken aantrekkelijk.” Met het meubilair uit deze lijn kan het aantal zituren per dag flink worden beperkt. En daarmee wordt de kans op gezondheidsproblemen aanzienlijk verkleind. “Gezonde medewerkers zijn productiever en efficiënter”, stelt Joosten. “MAX is dus een investering in vitaliteit, productiviteit, creativiteit en werknemerstevredenheid. De range biedt een scala aan opstellingen en een ongelimiteerd aantal mogelijkheden voor het toepassen van houtdecoren, stofkleuren en patronen.” <

kbm > april 2014 > 17


P

U

B

L

I

S

H

I

Doe mee in het Best-of-Brands magazine Neem contact op met Nathalie Thomassen 024-3434191 / nathalie@magentapublishing.nl

N

G


> Kantoormeubilair

Kineticis5: werken op een hoger niveau Zitten is ongezond. Steeds meer onderzoekers beweren dat de hele dag zitten net zo slecht voor je is als niet sporten. Maar in de praktijk van het leven op kantoor zijn er weinig alternatieven; de uren achter het bureau, de vergadermomenten en zelfs de lunchpauzes brengen we zittend door. Interstuhl komt met een lijn producten die (half) staand vergaderen stimuleren. En dan ook nog eens in stijl. KINETICis5 bestaat uit een inklapbare statafel en een -in hoogte verstelbare- stahulp en barkruk. Stuk voor stuk afgewerkt met hoogwaardige materialen als leer, wol en hoogwaardig aluminium in drie kleuren. Milieuvriendelijk geproduceerd en met zo’n opvallend ontwerp, dat de lijn nu al bekroond is met een Red Dot Design Award en genomineerd is voor de German Design Award en de FX Award in 2014. Met KINETICis5 tilt u flexibel werken tot een ander niveau. Een hoger niveau.

Markant MAX speelt in op behoefte moderne kantoor MAX speelt in op de behoefte van het moderne kantoor: een gezonde en actieve werkomgeving. Zodat medewerkers zo productief, efficiënt en plezierig mogelijk functioneren, faciliteert MAX gezond en dynamisch werken. Het belang van de werkgever én dat van de werknemer staan bij Markant op de eerste plaats. Een MAX bureau is eenvoudig te transformeren van comfortabele zitwerkplek naar actieve stawerkplek. De razendsnelle verstelbaarheid van het werkblad en de eenvoudige bediening maakt afwisselend zittend en staand werken erg aantrekkelijk. Met MAX kan het aantal zituren per dag flink worden beperkt. En daarmee verkleint de kans op grote gezondheidsproblemen aanzienlijk. Gezonde medewerkers zijn productiever en efficiënter. Gezonde medewerkers steken graag de handen uit de mouwen. MAX is dus een investering in vitaliteit, productiviteit, creativiteit en werknemerstevredenheid. Met een scala aan verschillende opstellingen en een ongelimiteerd aantal mogelijkheden voor het toepassen van houtdecoren, stofkleuren en patronen past MAX zich aan iedere organisatie aan.

www.interstuhl.nl

www.markantoffice.com

Zadelkrukken van Score

MOVYis3: goede en moderne stoelen, overal voor iedereen

Zadelkrukken van Score, de paradepaardjes onder de zadelkrukken. Verkrijgbaar in twee zitvormen, de Amazone, een iets smaller model, en de Jumper, een iets breder model. De zadelvorm garandeert een zeer ontspannen zithouding die de ruggenwervel ontlast. Met het optionele Balance mechaniek beweegt de zadel licht mee met het lichaam, hierdoor wordt een dynamische zit gecreëerd die de rug helpt te ontspannen. Sinds kort zijn de Score zadelkrukken ook verkrijgbaar in een fraaie bicolor uitvoering, waarbij de gebruiker zelf de gewenste kleurvariatie kan bepalen. Grote zwenkwielen en een kleine kruispoot waarborgen optimale bewegingsvrijheid. De zadelkruk is inzetbaar op allerlei werkplekken waarbij je dicht op je werk moet komen te zitten, zoals kappers, tandartsen en laboratoria. Maar volgens Score kun je ook denken aan werkbanken waarachter je veel heen en weer moet bewegen. De Score zadelkrukken maken dat allemaal mogelijk. www.zitten.nl

Net als elke andere Interstuhl-stoel, zijn de vorm, functie en ergonomie allen gericht op het verstrekken van een echt ‘goed zittenervaring’. Deze bureaustoel verhoogt synchroontechniek op een echt premium niveau - dit is wat we het Body-float effect noemen. Het gevoel is zwevend en gewichtloos. MOVYis3 is hierdoor voor vrijwel ieder lijf geschikt: klein of groot, zwaar of licht. Voor mensen die een uurtje per dag hun e-mail beantwoorden en voor mensen die de hele dag achter de computer zitten. Dus ook voor projecten waar voor veel verschillende mensen een passende stoel moet worden gevonden. Door de frisse en onconventionele look van MOVYis3 past deze stoel in de directiekamer en in de postkamer, in de ontvangsthal en in de kantine. Ergonomics Excellence Award ‘Producten die de Ergonomics Excellence Award krijgen, stijgen uit boven het standaard niveau’, zegt de Furniture Research Association (FIRA) over haar award. Met deze onderscheiding onderstreept het onderzoeksbureau de kwaliteiten van MOVY. www.interstuhl.nl

kbm > april 2014 > 19


> OFFICERS tekst: Emiel te Walvaart

Officers geven nieuw elan aan de branche De Officers kwamen onlangs in Landgoed Groenhoven in Bruchem voor de eerste keer dit jaar bij elkaar. Het werd een zeer succesvolle, inspirerende bijeenkomst met boeiende inleidingen van Frans Davelaar en Ghislaine Duijmelings. Ook werd op de sfeervolle, landelijke locatie de Office top 60 gepresenteerd. De Officers brengen nieuw elan in de branche. Frans Davelaar (KantoorExpert, voorzitter van Novaka) gaf een interessante presentatie over hoe hij uitgroeide tot een succesvol ondernemer in de officebranche. “Daarbij zijn inspiratie en motivatie de belangrijkste gereedschappen om verder te komen. Deze kun je volledig uit je zelf halen, natuurlijk samen met je team of bedrijf. Geen crisis die dat kan dwarsbomen.”

> Sligro

Davelaar heeft vernieuwing hoog in het vaandel staan. “Zo waren wij een van de eersten in de branche die facilitaire producten verkochten. Hoe deden we dat? Door met een kar door de Sligro heen te rijden en de goederen te halen. Net zo lang totdat de omzet zo hoog was dat de Sligro aanbood om de goederen maar te brengen. Wij waren daarnaast een van

20 > kbm > april 2014

de eerste kantoorvakhandelaren die zelf kontact hebben gezocht met PostNL om te bespreken of wij de dienstverlening niet konden overnemen. En dan gaat het vooral om de traffic.” Davelaar stelt dan ook dat we meer naar beleving toe moeten, zowel op het web als in de winkel. “Hoewel het in deze tijden verleidelijk is, moet je niet alleen consolidatie en besparing benadrukken. Je moet het met elkaar doen, en daar heb ik nu een kleine zestig personeelsleden voor.”

> Stofjas

Hij vervolgt: “We hebben elkaar nodig en moeten meer en meer samenwerken. Daarbij zullen we keuzes moeten maken. Keuzes gebaseerd op wat het best bij ons past en waar wij en onze klanten ons het meest senang bij voelen. Dan mogen we,

mijns inziens, ook meer van elkaar verwachten.” De kantoorvakhandel blijft veranderen, volgens hem. “De man met stofjas en sigaar in zijn rechter- en een Parker-pen in zijn linkerborstzakje is niet meer. Bedrijven met een winkel/showroom zullen het nu van een beleving moeten hebben. Niet alleen leveren wat een klant vraagt, maar ook de vraag creëren. Creatief zijn, weer echt verkopen, up selling. Maar ook traffic genereren zowel in de winkel als op het web zijn vraagstukken waar wij anno 2014 voor staan.” Er is zeker nog plek voor de kleine vakhandel, meent Davelaar. “Maar de insteek moet niet overleven zijn. “ Hij erkent dat er nu een sanering aan de gang is, daarna is er weer een gezonde boterham te verdienen.


> Vingerafdruk

Ghislaine Duijmelings (managing director Manutan Benenlux) ging in op de recente naamswijziging van Overtoom naar Manutan en de filosofie achter het bedrijf. “Het nieuwe Overtoom is Manutan, heet de campagne. We willen met ons bedrijf een Europese uitstraling, vandaar de naamsverandering. We willen met Manutan een rol vervullen zoals vroeger de kerk in een dorpsgemeenschap. De nieuwe slogan luidt dan ook: All you need. With love.” Zij gaat nader in op het nieuwe kleurrijke logo, in de vorm van een vingerafdruk . “De kleuren weerspiegelen alle bedrijven in ons Europese netwerk. De kleuren staan ook voor de diversiteit van ons aanbod. De lijnen vormen de hechte band die we smeden. Met onze klanten, onze

leveranciers en, niet te vergeten, onze eigen medewerkers.” Dat laatste loopt als een rode draad door de onderneming. “We ondernemen voor een betere wereld. We stellen de eigen verantwoordelijkheid van de mensen voorop. Maar ook de verantwoordelijkheid voor de natuur is belangrijk, zo hebben we bijvoorbeeld een eigen tuin. We hebben verder een persoonlijk ontwikkelingsprogramma voor alle medewerkers, tot aan een eigen universiteit aan toe. We streven naar minder managers en een grotere autonomie binnen het bedrijf. Ten slotte hebben we ook eigen sportfaciliteiten om dit proces te ondersteunen.” Ethiek is een belangrijk begrip in de bedrijfsvoering van Manutan. “Onze visie moet ervoor zorgen dat mensen bewust kiezen om zaken met ons te doen. Goede

winstcijfers zijn niet meteen ons doel, maar een gezonde bedrijfsvoering.” De spraakmakende campagne met change manager Bob de Haan, die inmiddels ‘ontslag heeft genomen’, is volgens Duijmelings succesvol verlopen. Bob is de enige die ingehuurd is voor de campagne, de rest waren allemaal eigen mensen. Dat past in onze filosofie. De naamsbekendheid was eind maart meer dan 50 procent, beter dan verwacht.” Tussen de bedrijven door werd de Office Top 60 bekendgemaakt. De top 10 ervan krijgt uitgebreid aandacht op pag 21 en 22. Na afloop van het officiële gedeelte konden de Officers zich tegoed doen aan een gevarieerd walking dinner. En er was gespreksstof genoeg, waardoor er nog lang werd nagepraat. <

kbm > april 2014 > 21


> Officers

Office Top Vele landgenoten hebben een grote invloed in de internationale handel in kantoorartikelen en electronic office supplies. Grootmachten als Staples en Office Depot hebben hun hoofdkantoor voor Europa, in respectievelijk Amsterdam en Venlo. Daarnaast kom je veel Nederlanders tegen in hoge functies in onze branche. Dit blijkt ook uit de top 10 van de meest invloedrijke landgenoten uit de Benelux. Bij de samenstelling van de top 10 is gekeken naar diverse criteria. Uiteraard de omvang van de organisatie waar de persoon werkt, daarnaast het tonen van visie en zichtbaarheid in de markt. Belangrijk is ook of de persoon slechts nationaal of ook internationaal actief is, en daar ook erkend wordt als invloedrijk. Het hebben en onderhouden van een goed netwerk is ook meegenomen. Na maandenlang desk- en fieldresearch te hebben gedaan is dit de lijst geworden. De namen staan in alfabetische volgorde. Philip Becker (Hedera) Philip Becker is succesvol voorzitter van EOSA, de internationale inkoopcombinatie die blijft groeien. Daarnaast weet hij zijn eigen bedrijf continu te innoveren, met nieuwe concepten en de toevoeging van een Apple store. Becker heeft een uitgesproken mening en spreekt met passie en toewijding over producten, marketing en klanten. Als innovatieve grote zelfstandige dealer is hij in staat om zijn bedrijf door economisch lastige tijden te loodsen en is hij nog steeds in staat om met zijn bedrijf te groeien.

22 > kbm > april 2014

Michel van Beek (Fellowes) Michel van Beek draait al jaren mee in onze branche. Als President Europe staat hij aan het hoofd van een van de toonaangevende fabrikanten waarvan je de producten bij vrijwel elke reseller terugvindt. Op een knappe manier wist van Beek het shredder debacle van de afgelopen jaren om te draaien tot een nieuwe succesvolle introductie van innovatieve shredders en wist de Amerikaanse fabrikant zelfs weer marktaandeel te winnen. Van Beek staat bekend als commercieel krachtig en heeft een heldere strategische visie op de positie van de fabrikant in onze branche. Hij beschikt over een goed netwerk en heeft een sterke binding met zijn klanten.

Ewoud Bosch (edding) Ewoud Bosch is een belangrijk gezicht geworden bij Edding. Zeer actief met klanten en producten en in hart en nieren een Edding man. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk . Heeft een heldere visie waar de markt van schrijfwaren naar toegaat en zorgt ervoor altijd als eerste iets nieuws naar de markt te brengen. Heeft een stabiel team om zich heen verzameld wat nationale en internationale klanten op uitstekende wijze bedient. Binnen de internationale Edding groep heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend.

Peter Damman (Soft Carrier) Als oprichter van Viking Direct en functies als Vice President Office Depot, President Europe Staples/Corporate Express, CEO Spicers Europe , is Damman een van de meest internationaal bekende personen uit onze branche met een fraai en succesvol track record. Zeer zichtbaar in de markt en bekend om zijn uitgesproken visie . Zijn wereldwijde netwerk in de industrie is groot, bij zowel fabrikanten, distributeurs als resellers. De laatste jaren concentreert hij zich op fusies en overnames in onze branche, en wordt zijn naam genoemd bij vele transacties.


dankzij Hoogenboom al jaren een van de grotere leveranciers is bij de wederverkopers in onze branche.

Arnold Theuws (Quantore)

Jaap van Selm (Esselte) Met als fraai voorbeeld de verkoop van Spicers aan het Spaanse Adveo.

Ghislaine Duymelings (Manutan)

De naamsovergang van Overtoom naar Manutan is zeker niet onopgemerkt voorbij gegaan. Duymelings heeft daar een actieve rol in gespeeld. Als hoofd van Manutan Benelux is zij verantwoordelijk voor een grote organisatie die al jarenlang een dominante positie inneemt als BtB leverancier aan het bedrijfsleven. Duymelings is een krachtige leider van de organisatie en inspireert en transformeert de organisatie en deelt de daarbij horende visie ook extern. <foto opgestuurd>

Marko Hoogenboom (ACCO Brands) Binnen Acco Brands hebben zich de laatste jaren nogal wat strategische veranderingen voorgedaan. Hoogenboom was hierbij een stabiele factor die ervoor zorgde dat in de regio waarvoor hij verantwoordelijk is, dit geruisloos verliep voor zijn afnemers. Hoogenboom is zeer verbonden met zijn afnemers en spendeert veel tijd om zijn klanten succesvoller te maken. Acco blijft een invloedrijke fabrikant in onze branche, die mede

Van Selm is al jaren het gezicht van Esselte. Onder zijn stabiele leiding bouwt Esselte verder aan een heldere product/ marketing strategie waarbij iedereen in de keten meer waarde kan toevoegen . Een inspirerende spreker die graag zijn mening deelt

met branchegenoten. Heeft als fabrikant van traditionele kantoorartikelen een unieke en stevige positie te verworven die door afnemers gewaardeerd wordt. Goede strategische denker met een uitstekend netwerk.

Ronny Van Rossem (Staples Europe) Als Belgische Nederlander werkt van Rossem al jaren in Nederland. Na de overname van Corporate Express door Staples is hij de grote commerciĂŤle man voor Staples Europa. Van Rossem is zeer verbonden met de internationale fabrikantenwereld en beschikt over gedetailleerde kennis van producten en markten. Van Rossem staat bekend als een harde werker en strategische denker die vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam succesvol is met het internationaal harmoniseren en strategisch uitbouwen van het assortiment van Staples.

Arnold Theuws, hoofd van inkoopcombinatie Quantore , is het gezicht van de vakhandel in Nederland en besteed veel tijd aan het onderhouden van contacten met zijn leden. Onder zijn leiding zijn succesvol nieuwe kanalen en klanten buiten de traditionele vakhandel toegevoegd aan het logistieke concept in Beuningen. En is gestart met het direct leveren aan eindverbruikers door deelname aan tender projecten. Theuws beschikt over uitstekende verbindende kwaliteiten en is de stabiele factor die ervoor zorgt dat Quantore ook in de economisch wat lastige jaren goede resultaten boekte.

Ralph Wouters (Saphin/ Alpha International) De opmars van Alpha International en de andere Saphin bedrijven was ook in 2013 niet te stoppen. Onder leiding van Wouters (CEO Saphin Groep) wist het bedrijf zijn succesvolle concept voort te zetten. Dit ging niet onopgemerkt voorbij. Inmiddels weten we dat ALSO zijn oog heeft laten vallen op Alpha. Een mooie bekroning voor jarenlang hard werken in Nijmegen en met toewijding en innovatie de klant bedienen. Samen met de vier andere Saphin-partners creĂŤerde Wouters een winnende bedrijfscultuur die internationaal respect afdwingt. <

kbm > april 2014 > 23


> COVERSTORY

tesa 2014

het jaar van de dispenser Bureaudispensers staan de komende tijd centraal in de marketing bij tesa. Het aanbod is uitgebreid met fraai vormgegeven dispensers in modieuze kleuren als roze en blauw, naast zwart en wit. Een aanwinst voor het kantoor of thuis. tesa vult hiermee een behoefte in voor de klant, waarmee de vakhandel zich kan onderscheiden. In 2014 ligt bij tesa de focus op de tapedispensers. De Duitse fabrikant brengt een heel scala aan dispensers uit, in allerlei modieuze kleuren. “Waarom we zo inzetten op de dispenser?”, stelt Jitske Riemersma. “Het is echt een gat in de markt. Er is momenteel niet veel keuze. We willen de klant meerdere opties bieden. De trend is steeds meer kleur op kantoor, vandaar ook roze en blauwe dispensers. Ook hebben we twee witte met een Apple-achtige uitstraling.” <tk>Compact ook in roze en blauw Een van de highligts in de vernieuwde collectie tape-dispensers is wel de Compact dispenser die nu ook verkrijgbaar is in de

kleuren roze en blauw, naast zwart en wit. “Deze nieuwe kleuren maakt de Compactcollectie nog aantrekkelijker. Bovendien zit de dispenser in een pakket met zes rolletjes invisible tape. De prijs van het hele pakket is gelijk aan zes rolletjes tape, dus je krijgt de dispenser er gratis bij.” Het belangrijkste kenmerk van de nieuwe tesa- dispensers is dat deze uitgevoerd zijn met de exclusieve Stop-pad technologie van tesa. “Dit is een echte innovatie om verschillende redenen. Zo kun je door de zelfklevende onderkant van de dispenser heel eenvoudig met een hand de tape afscheuren. Bovendien is de dispenser ge-

makkelijk herplaatsbaar. De herkleefbare onderkant kan ook gewoon onder de kraan worden schoongespoeld, waarna de kleefkracht weer wordt geactiveerd. Verder is de dispenser door die Stop-pad technologie heel licht. Dat scheelt in logistieke kosten en is goed voor het milieu. Nog een aardige bijkomstigheid is dat de dispenser niet verzwaard is met zand en je, als hij op de grond valt, geen zand op de vloer hebt.” Riemersma is trots op de Compact-dispensers. “ Ze zijn heel functioneel, maar ook

Wit is het nieuwe zwart De tesa desk dispensers Easy Cut Frame en Easy Cut Compact met de anti-slip tesa® Stop Pad zijn ook verkrijgbaar in de mooie, nieuwe trend kleur wit. Deze trend zag men al beginnen in de automobiel sector beginnen en terugkomen in elektronica: Wit is het nieuwe zwart. Wit staat voor modern, elegant en stijlvol. De dispensers zijn nu verkrijgbaar in de brilliant white editie naast de zwarte variant. Wie zijn huis of kantoor stijlvol wenst in te richten, kan dit nu aanvullen met tesa’s desk dispensers. Deze zijn absoluut slip-bestendig met de tesa® Stop Pad

Stop-pad • Zelfklevende ‘Stop-pad’ op het gehele oppervlak van de bodem • De dispenser blijft op z’n plek bij het afsnijden van het plakbandje (dus met één hand mogelijk) • De Stop Pad is afwasbaar met water, zo vaak als nodig • Mooi design • Verbeterde logistieke condities vanwege het lichte gewicht

24 > kbm > april 2014


Multifunctionele lijm tesa heeft een nieuwe Multifunctionele lijm uitgebracht. Voorheen was dit de Juniorlijm, maar deze is helemaal vernieuwd. De lijm voert het ecoLogo® en is helemaal ecologisch. En dan gaat het niet alleen om de lijm zelf, maar ook de flacon. Die is namelijk van gerecycled plastic, en bovendien navulbaar. “De Multifunctionele lijm is de enige lijmflacon op de markt in de Benelux die van 100 procent gerecycled plastic is. De specs op een rijtje • Geschikt voor verlijming van papier, karton, vilt, stof, hout, kurk, foto’s en leer • Ideaal voor kinderen, met koud water uitwasbaar uit kleding • Te verkrijgen in handige flacon met klik- tuimelsluiting voor het punt- en vlaklijmen, flesje inclusief dop, vervaardigd uit 80% recycled plastic. • Zonder oplosmiddelen, lijm op waterbasis.

heel mooi op het bureau. De combinatie tussen de mat en glanzende kleur maakt het af. Zo maak je van een commodity een design-product.”

Frame

Daarnaast biedt tesa de Frame-deskdispenser. Deze is nu ook verkrijgbaar in het wit, naast het oorspronkelijke zwart. De desk dispenser Frame sluit aan bij de trends op kantoorgebied en heeft een mooi glossy oppervlak. De geintegreerde innovatieve Stop-pad garandeert een stevige bevestiging op het bureau. De gemakkelijk te hervullen dispenser is geschikt voor rollen tot 33m:19mm.

Smart

Een ander nieuw product dat Riemersma onder de aandacht wil brengen is de Smart-tapedispenser. “Deze is heel klein, ruimtebesparend en duurzaam. De Smart valt onder ons label Ecologo. De dispenser is van 100 procent gerecycled plastic en is betaalbaar met een consumentenadviesprijs van 3,99 euro. Een goedkope dispenser, die ontbrak nog in de markt.”

Limited edition

In 2014 brengt tesa ook voor het eerst een speciale Limited Edition uit. Het gaat om een blikje met acht rolletjes plakband. Deze is uitgevoerd in zwart-wit zebraprint. Deze zal alleen dit jaar verkrijgbaar zijn.

Online

tesa legt de komende tijd veel nadruk op online marketing-activiteiten. “We schenken veel aandacht aan Search Engine Optimalisation (SEO), Search Engine Advertising (SEA) en Google Adverts. Ook zijn we op Facebook actief. We geven bijvoorbeeld tips hoe je een leuk cadeautje inpakt. Of wat je allemaal kunt doen met plakband, knutseltips en zo. Ook op de website tesa. nl is die informatie te vinden.”

tesa en MVO tesa heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Elk jaar ondersteunt tesa een goed doel. Jitske Riemersma: “Dit jaar steunt tesa een stichting gericht op kansarme kinderen en hebben we op de laatste Papershow in België nog de speelhoek van SOS Kinderdorp gesponsord.”

kbm > april 2014 > 25


> AGENDA’s tekst: Anne de Haan

Papieren agenda blijft De agenda maakt een aantal veranderingen door, maar blijft toch een vertrouwd item bij velen. De functie ervan verschuift van planner naar dagboek en notitieblok. Drie leveranciers en een vakhandel over de ontwikkelingen. Bij Stationery Team Europe merken ze dat veel scholieren nog steeds een agenda gebruiken. Sandie de Wildt, senior product manager: “Ondanks het feit dat scholen zich meer digitaliseren, merken wij dat scholieren nog steeds een agenda kopen, en dit zelfs vanaf een jongere leeftijd. Steeds vaker zien we dat kinderen in groep 7 en 8, soms zelfs in groep 6, al een agenda aanschaffen.” Ook vakhandel De Rijk Kantoorshop & Drukwerk mag niet klagen, aldus eigenaar Chris Kolvenbach. “Wij verkopen meer dan 1500 schoolagenda’s, dat is niet slecht voor een dorp met 7500 inwoners. Het komt doordat wij de Back2school-campagne groots aanpakken met ieder jaar weer een verschillend thema en diverse acties. Bij de jaarkalenders en agenda’s zien wij de laatste jaren ook weer een toename! Dit komt met name doordat er door bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen door de recessie bijna geen kalenders en agenda’s cadeau gegeven worden, met als gevolg dat de consument er zelf weer een moet aanschaffen.”

> Retail

Aurora ziet wel dat de markt van de B2Bagenda onder druk staat. Marketing manager Michel Avonds: “Enerzijds wegens een economische realiteit met verminderde publicitaire budgetten, waarbij omzichtiger wordt omgesprongen met geschenken met publicitaire agenda’s in het bijzonder. Anderzijds nemen ICTfunctionaliteiten meer hun plaats in de algemene kantooromgeving.” Ook Brepols merkt dat bedrijven minder agenda’s uitdelen, maar kent nog steeds een goede verkoop van agenda’s en kalenders. Product manager Thais Lauwers vertelt: “Vele consumenten zijn gewend aan hun papieren agenda en dienen er nu zelf een aan te schaffen. Dit komt onze retailverkopen ten goede. De consument

26 > kbm > april 2014

is namelijk vertrouwd met de Brepolsproducten en -lay-out en gaat deze nu ook opzoeken.”

> Trends

“Kalenders en agenda’s met grote letters en hardcovers gaan prima”, zegt Kolvenbach van De Rijk. Bij Aurora zijn fellere kleuren en moderne omslagmaterialen in trek. Brepols ziet de digitalisering als trend, maar niet ten koste van alle papier. Lauwers: “Steeds bereikbaar zijn werkt stresserend en velen willen dan ook teruggaan naar de basis. Tegenwoordig bestaan er naast de smartphones ook ‘dumbphones’, die enkel geschikt zijn om te bellen en te sms’en. Duurzaamheid en familiekalenders zijn andere trends.” De Wildt van Stationery Team vult aan: “Met name meiden vinden het leuk om van hun agenda een soort dag-/logboek te maken, en hier spelen wij op in door daar in de agenda ook ruimte voor te bieden. Verder vind je hypes veelal op online gebied en hier hebben wij in ons aanbod ruimte voor gemaakt door titels op te nemen als MakeThatTheCatWise, NSMBL en Kakhiel.”

> Functies

De agenda heeft vandaag de dag verschillende functies. Avonds van Aurora: “Dagplanning, zowel van het gezin als persoonlijk. Ook is er de dagboekfunctie.” De Wildt vult aan: “Naast het kalendarium biedt de schoolagenda ruimte voor het noteren van cijfers en lesroosters. Verder zit een aantal van onze agenda’s vol met redactie, quizzen, spelletjes, scribble-pagina’s – bedoeld voor jongeren die zich vervelen en zich alleen of met klasgenoten op een andere manier willen vermaken.” Brepols constateert: “We merken dat een agenda ook gebruikt wordt om notities te maken, als dagboek, om info zoals restauranttips te verzamelen en voor het bewaren van contactgegevens.” Kolvenbach ziet dat de agenda steeds vaker als back-up voor de smartphone wordt gebruikt.

> Ommekeer

Hoewel het eerst vaak andersom was, zien gebruikers nu ook steeds meer de voordelen van papier ten opzichte van digitaal. De Wildt: “Met name voor jongeren, die toch vaak nog wat moeite hebben met plannen en overzicht bewaren, is een papieren agenda een uitkomst. Het helpt ze duidelijk overzicht te zien – en te bewaren.” Avonds vult aan: “De elektronische agenda wordt bij voorkeur gebruikt wanneer de agenda zichtbaar moet zijn voor meerdere gebruikers en heeft daar een functioneel voordeel. Voor

‘We merken dat gebruikers van een papieren agenda zeer trouw blijven’


in beeld

privégebruik echter is een geschreven notitie een persoonlijkere en emotionele waarde. De gebruikers van papieren agenda’s blijken dikwijls milieubewuster en creatiever te zijn.” Lauwers van Brepols ziet de agendagebruiker als een zeer trouwe gebruiker. “Redenen waarom ze de agenda blijven gebruiken zijn: gemak, voorkeur voor papier, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. De papieren agenda gebruikers schermen zich niet af van de digitale evolutie, integendeel, velen van hen gebruiken ook digitale middelen als planningstool, maar blijven parallel een papieren agenda gebruiken.”

> Ondersteuning

Als vakhandelaar heeft Kolvenbach een duidelijk beeld van hoe leveranciers de dealer kunnen ondersteunen bij de agendaverkoop. “Meer inspelen op de behoefte van de eindgebruiker, dus bijvoorbeeld voor de zakelijke gebruiker meer notitieruimte creëren. Voor de particuliere gebruiker wat meer creativiteit in de agenda’s.” Bij Aurora zijn ze daar druk mee bezig. Avonds: “Een variatie van modellen met de nadruk op verschillende omslagmaterialen dient een aanbod te bieden voor verschillende doelgroepen.”

‘Een agenda moet passen bij de persoonlijkheid van zijn eigenaar’ “Door onze lokale productie kunnen wij niet alleen de hoogstaande kwaliteit verzekeren, maar vooral ook flexibel inspelen op de wensen van de markt, zoals leveringen later in het seizoen”, zegt Lauwers van Brepols. “Een agenda moet bovendien passen bij de persoonlijkheid van zijn eigenaar. Daarom blijven we bij Brepols steeds de laatste nieuwe trends volgen, zodat we deze kunnen vertalen naar onze producten.”

> Feestje

Als tip voor de vakhandel noemt De Wildt: “Maak er een feestje van! Presenteer de agenda’s bij elkaar, stal ze aantrekkelijk uit – en nodig jongeren daarna uit op een manier die ze aanspreekt.” Ook Lauwers benadrukt dat de presentatie belangrijk is. “Het oog van de consument wil ook wat en het is dus nodig de producten op gepaste wijze voor te stellen. Zorg dat de producten zoveel mogelijk op ooghoogte staan en dat het geheel uitnodigt om te kopen.” Avonds heeft nog een aanvulling: “Kies voor meerdere aanbieders zodat de klant een keuze heeft. Is uw doelgroep zeer gevarieerd, dan zal ook uw aanbod deze uitstraling moeten hebben.” Kolvenbach

heeft een advies voor zijn collega’s: “Probeer in te spelen op de behoeften van uw consumenten, stel hieruit uw assortiment samen.”

> Focus

Hoe ziet de toekomst van de agenda eruit? Lauwers van Brepols reageert: “We merken dat gebruikers van een papieren agenda zeer trouw blijven. Zo vermeldt maar liefst 92 procent in een recent onderzoek dat ze ook in de toekomst gebruik zullen blijven maken van een papieren agenda.” Kolvenbach denkt dat de agenda op den duur toch grotendeels zal verdwijnen, hoewel er altijd mensen zullen zijn die een agenda blijven gebruiken. Avonds zegt: “Agenda’s zullen aangepast worden aan leefwereld van de gebruiker. Er zullen minder papieren agenda’s in het straatbeeld komen, maar met een grotere variatie in uitstraling en kwaliteit.” Tot slot verwacht Stationery Team het volgende: “Binnen nu en vijf jaar zal de focus qua schoolagenda’s verschuiven naar een iets jongere doelgroep. Binnenin de agenda’s zal de nadruk naast het functionele aspect, ook liggen op het creëren van een logboek.” <

kbm > april 2014 > 27


> Agenda’s

Aurora: nieuwe, opvallende designs Aurora stelt ook dit jaar nieuwe en opvallende designs voor in haar agendacollectie. De Twin-serie is verkrijgbaar in handtas- en bureelformaat. De covers in vintage-stijl, beschikbaar in drie verschillende designs, zal weinigen onberoerd laten. Volg de seizoenen. Naast de klassieke 12-maandagenda’s heeft Aurora ook 14 en zelfs 16-maandedities in de collectie. Reeds vanaf september kan je plannen met de Visuplan16 en Timplan16. In handig pocketformaat en met spiraalbinding garanderen ze trouwens een optimaal schrijfgemak. Aurora heeft ook de ADOC-agenda in de collectie, een handige organizer, waarin je makkelijk pagina’s kan verwijderen, toevoegen of verplaatsen. Opvallend zijn verder de nieuwe Impulse-covers. Naast een prachtig gevoel, net stof, voorzien van zeer mooie moderne kleuren. www.aurora-productions.be

Stationery Team: aansprekende jaaragenda-titels Stationery Team brengt dit jaar een sterk pakket met aansprekende jaaragenda titels. Voor ieder wat wils. Voor het gezin een praktische ‘Ik Hou Van Holland’ (van de televisiehit) agenda en family planner, boordevol leuke spelletjes om met het hele gezin te doen. Ook is er een ‘Vroege Vogels’-jaaragenda, met handige weekplanner en elke maand leuke en interessante dingen om buiten te doen, te ontdekken en te zien. Voor degenen onder ons die het liefst wegdromen naar verre bestemmingen en exotische locaties is er de 3 op Reis agenda en maandkalender. Mooie beelden, tips en inspirerende reisverhalen sieren deze twee titels. De rij wordt gesloten met kleurrijke agenda’s en notitieboeken van Oilily, fijn geprijsde agenda’s van het eigen merk Candy 100% sugar en een mooie kunstlederen agenda van succesvol modeblog NSMBL. www.stationeryteam.com

Leendert Jan Vis kiest voor Lannoo Graphics Met ingang van dit nieuwe agendaseizoen heeft Leendert Jan Vis ervoor gekozen zijn agenda’s en kalenders in vervolg uit te brengen bij Lannoo Graphics. De klant mag erop vertrouwen dat Lannoo de bekende kwaliteit en verkoopkracht van dit assortiment blijft garanderen. Hiernaast brengt Lannoo Graphics tal van nieuwe agenda’s en kalenders in eigen design en onder licentie. De aandacht gaat dan uit naar bekende titels als Me To You, Smiley en Babette. Voor 2015 biedt de collectie een zeer ruime en gevarieerde keuze, stelt Lannoo. www.lannoo.be

28 > kbm > april 2014


> EVENT

Europese leveranciers en resellers bijeen in Amsterdam Vorige maand kwamen leveranciers, fabrikanten en resellers uit heel Europa bijeen in het Okura Hotel te Amsterdam voor het Partnership event van OPI. Tijdens het event werden ook de European Office Products Awards 2014 uitgereikt. Het event was georganiseerd door Office Products International (OPI) met de intentie om de topmensen in de industrie de tijd, ruimte en ondersteuning te geven die ze anders niet kunnen veroorloven, om bestaande partners te ontmoeten en hun samenwerking een ‘boost’ te geven. Tijdens een-op-een meetings werden de zakelijke banden aangehaald. De opzet, fabrikant ontmoet groothandel, is goed aangeslagen, bleek uit de reacties van aanwezigen. Er waren zelfs vertegenwoordigers van Amazon aanwezig. De winnaars van de dertiende European Office Products Awards (EOPA) werden aangekondigd tijdens een presentatie-diner in het Okura Hotel. Het is de eerste keer in jaren dat de Awards niet tijdens Paperworld zijn georganiseerd. De 2014 EOPA winnaars zijn: Facilities Management Product of the Year: Smart Wall Paint - Dry Erase Whiteboard Paint Technology Product of the Year: HP - HP Officejet Pro-x series Traditional Product of Year: Newell Rubbermaid DYMO LabelManager Wireless PnP Marketing Initiative: 3M - Post-it Brand ‘Ideas That Stick’ 2013 campaign Dealer Group of the Year: Advantia Professional of the Year: Christian Langvad, OTTO Office Wholesaler/Distributor of the Year: VOW Vendor of the Year: Fellowes Reseller of the Year: Amazon Industry Achievement: Jamie Fellowes

kbm > april 2014 > 29


> DOCUMENTMANAGEMENT tekst: Martijn Kregting

Documentmanagement: meer Documentmanagement lijkt een nieuwe fase in te gaan, nu er technologisch gezien steeds meer mogelijk wordt. Wat kan het kanaal verwachten van leveranciers, zowel als het gaat om de producten en diensten zelf als de ondersteuning er omheen? Vijftien jaar geleden werd er al gesproken over hoe document management voor een papierloos kantoor zou zorgen, hoe papier en documentstromen gedigitaliseerd zouden worden. Uiteindelijk werden er vooral kleinere stappen gezet, op gebieden, zoals het scannen van documenten, digitaliseren en het toevoegen van metadata. De afgelopen twee, drie jaar zijn er dankzij technologische ontwikkelingen grotere stappen gezet, waardoor veel zaken mogelijk werden die voorheen niet konden of alleen met veel maatwerk en dure integratieprojecten. Veel puzzelstukken vallen nu op hun plek, meent Paul de Haan van Lexmark, een voormalige IBMdochter, die meer keek naar de hele keten van documenten dan alleen het printstuk. Inmiddels zijn er meer mogelijkheden om die bredere blik naar de praktijk te vertalen: hoe komen documenten tot stand, hoe kunnen ze verwerkt worden en via intelligent scannen zo eenvoudig mogelijk naar de juiste plek of plekken gedirigeerd worden (bijvoorbeeld toewijzen aan een ERP-systeem) en de toegankelijkheid zo eenvoudig mogelijk.

> DM: containerbegrip

Documentmanagement is een containerbegrip, waar volgens Erwin Bader, country manager Nederland, OKI Systems, twee segmenten onder vallen: managed print services (mps) en document solutions. In beide gevallen is er een trend te zien naar de wens voor meer flexibele contracten, vergelijkbaar met de ontwikkeling in vaste en mobiele telefonie. Managed print services omvatten daarbij vooral de kostenbeheersing van afdrukken, beheer en het slimmer inrichten van de printerparken en het proces van fulfillment (zoals leveren van supplies).

30 > kbm > april 2014

Document solutions richten zich meer op de indirecte kosten van documentstromen, zoals het efficiënt en toegankelijk inrichten van deze stromen (van papier naar digitaal, opslag, beveiliging, samenwerking tussen printing- en backofficesoftware).

> Adoptie van technologie

Technologische mogelijkheden betekenen nog niet meteen dat oplossingen ook geaccepteerd worden, door eindklanten of door kanaalpartijen. Door de economisch moeilijke omstandigheden van de afgelopen jaren zijn veel organisaties in de Benelux wel meer open gaan staan voor een beter beheer van printoplossingen en voor het inzetten van document solutions, als het tenminste leidt tot snelle en concrete kostenbesparingen. Kanaalpartners krijgen volgens Paul de Haan dan ook steeds meer vraag van eindklanten, die wel met bepaalde uitdagingen zitten op documentgebied maar niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. “Met onze kennis op het aanbodgebied kunnen we deze partners voorlichten, hen trainen, hen bewust maken van de mogelijke toegevoegde waarde die nieuwe DM-oplossingen klanten en hen als partner bieden.”

> Wel lasten, geen lusten

Veel resellers en kantoorvakhandelaren merken echter dat ze wel de lasten (zoals voorraden, technici en account managers in dienst) maar niet altijd de bijbehorende lusten dragen als het gaat om printing. Advies over het soort printers en het leveren van de hardware, daarvoor wordt vaak bij hen als specialist aangeklopt. Maar voor het vervolgtraject, het kunnen leveren van de supplies, gaan klanten vaak op zoek naar de goedkoop-

ste (online) leverancier. Erwin Bader: “De margedruk op hardware groeit en de verdiensten dalen, iets wat niet meer vanzelfsprekend gecompenseerd wordt met verdiensten uit een lange-termijnrelatie op het gebied van de vaak margerijkere supplies. Zeker als de reseller advies geeft en vervolgens voor de herhaalaankopen van consumables minder vaak gevonden wordt, is dat vervelend.”

> Nieuwe verdienmodellen

Daarom bieden leveranciers zoals OKI de mogelijkheid voor nieuwe businessen verdienmodellen, voor elke soort reseller en kantoorspecialist, waarbij de leverancier op modulaire basis ondersteuning biedt op gebieden als presales, kennis, onderhoud, beheer tot en met de mogelijkheid om zelf DM-software voor eindklanten te ontwikkelen. Bij OKI valt dit onder de propositie SMART Managed Document Solutions, een schaalbaar model dat voor elke partner en voor klanten van elke omvang in te zetten is. Van het eenvoudige Managed Page Services (beheersen afdrukkosten) via Managed Print Services (managen en beheren van printoplossingen) tot Managed Document Services (het beheersen van documentprocessen en –stromen). “Dat begint met een laagdrempelige oplossing voor resellers met beperkte ervaring op het gebied van document solutions die zich bezighouden met de losse verkoop van hardware. We bieden hen de mogelijkheid om daar losse abonnementen bij te leveren voor supplies, tegen een vaste marge. Zo heeft de reseller een vast inkomen voor een langere termijn, terwijl zijn klant supplies krijgt tegen een lagere prijs. Wij verzorgen alles van marketing tot distributie, de


dan alleen technologie reseller heeft de klantrelatie. We kunnen partners verder ondersteunen als de klant meer specialistische informatie wil over het gebruik van document management en document solutions-software. Een soort extended sales.”

> Van maatwerk naar

standaardoplossing

Belangrijke voordelen van veel van de huidige oplossingen is volgens De Haan, Lexmark, dat er veel gestandaardiseerd kan worden. “Maatwerk was al langer mogelijk, maar een stuk duurder. Nu kunnen wij bijvoorbeeld oplossingen hosten in onze eigen cloud, wanneer een klant dat niet op locatie wil. Ook kun je kleinschaliger beginnen, zodat een klant een deel van de documentstroom kan aanpakken. Dat kost minder qua investering en maakt een leerproces mogelijk.” Je kunt volgens De Haan als partner ook toegevoegde waarde bieden door als adviseur op te treden, de vertaalslag te maken van de klantvraag naar het aanbod. “Het heeft minder zin om alleen als doorgeefluik te dienen van bouwblokken die een leverancier aanbiedt en daar wat marge op te krijgen. Dat kan wel, maar dan ben je inwisselbaar. Bovendien beperk je jezelf in wat je aan kunt bieden. Want ook standaard bouwblokken moeten in elke organisatie geïntegreerd worden met andere onderdelen van het netwerk en de IT-systemen. Ook daar kun je als partner het onderscheid bieden. Dat leidt tot een langduriger klantrelatie.”

> Groei in gebruik, minder

in afzet

Directeur Mark Leferink van Leferink Office Works ziet bij afnemers een groei in de stroom van digitale documenten. “Documenten worden steeds meer vanaf

het begin digitaal geproduceerd en opgeslagen. Papier wordt steeds meer gebruikt om even iets uit te printen – op het kantoor of onderweg – en het daarna weg te gooien.” Volgens Leferink valt de groei van de afzet in document solutions overigens tegen. “Ik krijg van leveranciers terug

dat ze de groei langzamer vinden gaan dan eerst verwacht. Deels is dat ook zo omdat er niet altijd aparte document solutions nodig zijn voor digitaal verwerken en beheren van documenten. De meeste organisaties werken al met Sharepoint, wat goed gebruikt kan worden voor veel basiszaken bij documentbeheer.” <

Ontwikkelingen in document solutions Op het gebied van document solutions zijn er momenteel diverse ontwikkelingen: a) Vastleggen en distributie (digitalisering, routering van documentstromen, zoals van facturen die aan boekhoudsoftware gelinkt wordt). b) Documentbeheer (efficiënt mogelijk opslaan en toegankelijk maken van gedigitaliseerde documenten, al dan niet gekoppeld aan gebruikersrechten en toegang op afstand of voor mobiele gebruikers). c) Beveiliging en mobiliteit (follow me systemen, beveiligd printen, gebruikersrechten zoals leerlingen– wel of niet in kleur mogen printen). d) Contractbeheer (op afstand beheren en onderhouden van printerparken en DMoplossingen – zodat bijvoorbeeld supplies automatisch bijbesteld worden en energieverbruik gemonitord wordt). Scanning technieken bestaan al 20 jaar, maar volgens DDI software kan capturing (vastleggen) van documenten meer inhouden dan alleen het digitaliseren van documenten met een scanner. DDi Document Software, aanbieder van Document Software, schetst vijf fasen op het gebied van document capturing & processing: • Scannen, indexeren en opslaan van fysieke documenten. Dit is voor sommige organisaties (in eerste instantie) voldoende. • Voor meer efficiency en effectiviteit is het toevoegen van Optical Character Recognition (OCR) de volgende fase. • Is er aanvullend handwerk nodig en gaat er nog tijd verloren met het vinden van documenten die ‘fout’ herkend zijn, dan helpt Intelligente Data Extractie. Hierbij herkent het systeem de gegevens die op verschillende plaatsen en/of op variërende documenten staan, zoals handgeschreven data. • De vierde fase is decentrale capturing. Dit stelt een organisatie in staat vanaf meerdere locaties relevante informatie vanaf documenten via de capturing applicatie naar belangrijke backoffice applicaties te exporteren. • In de vijfde en laatste fase van het proces, Enterprise Capturing (bedrijfsbrede capturing) wordt niet alleen informatie vanaf gedigitaliseerde documenten herkend en gehaald, maar haalt de capturing app relevante informatie uit álle digitale documentformaten voor herkennen, valideren en opname in de juiste backoffice applicaties van alle relevante gegevens.

kbm > april 2014 > 31


> Documentmanagement tekst: Mirjam Adriaanse

Steeds grotere dataverzameling vraagt om moderne oplossingen

Een kast met mappen gevuld met geprinte facturen is hopeloos ouderwets. Tegenwoordig kunnen alle documentprocessen in een organisatie relatief eenvoudig worden gedigitaliseerd, stellen drie partijen die zich hierin specialiseren. Bovendien levert een digitaal archief veel voordelen op, die verder gaan dan alleen ruimtebesparing. “Vroeger had je achttien meter archief en een meneer met een stofjas, die de belangrijke stukken in de juiste hangmap plaatste. Tegenwoordig heeft een organisatie achttien terrabyte aan informatie. Dat vraagt om andere vormen van beheer”, zegt Niek van der Donk, Senior marketeer document management solutions bij Ricoh. Ook Carl Latka, algemeen directeur bij eDocs, erkent de verandering: “In de jaren negentig trok ik op beurzen veel bekijks met het inscannen van stukken, maar nu is iedereen gewend aan het werken met digitale bestanden.” Tim Leenders, Marketing manager Benelux bij OKI Systems, denkt dat het papieren archief in de toekomst helemaal zal verdwijnen: “Een digitaal archief is veel efficiënter en bovendien steeds toegankelijker ook voor het midden- en kleinbedrijf.”

> Paperclip

“Met digitaal archiveren proberen we alle informatie met elkaar te verbinden en er zinnige informatie uit te halen”, legt Latka uit. “eDocs indexeert op documentenniveau, dus alles wat met tekst te maken heeft. E-mails, gescande documenten in pdf, maar ook afbeeldingen en binnenkort ook telefoongesprekken.” Hij geeft het voorbeeld van een ‘paperclip’. “In een ogenblik vind je met ons systeem alle bestanden waar ‘paperclip’ in voorkomt. Tenzij de beheerder deze mappen heeft afgeschermd. Zo komt de gebruiker direct bij de juiste bestanden, zonder daarvoor eerst een applicatie te openen. Bijvoorbeeld Outlook voor een e-mail,

32 > kbm > april 2014

Word voor een document of een map op de server voor een afbeelding. Dit levert natuurlijk een grote tijdsbesparing op.”

> Beleid

Maar een digitaal archief is meer dan een collectie bedrijfsgegevens, stelt Martin van Zomeren, Principal architect business solutions bij Ricoh. “Het verzamelen van data is geen doel op zich, je moet er ook iets mee kunnen. Een organisatie moet zich de vraag stellen: ‘welke informatie wil ik verzamelen zodat ik efficiënter kan werken?’” Er is volgens hem

‘Het verzamelen van data is geen doel op zich, je moet er ook iets mee kunnen.’ duidelijk beleid nodig om dit proces in goede banen te kunnen leiden. “Hierbij komt een belangrijk ‘governance vraagstuk’: wie is er verantwoordelijk voor welke informatie? Een organisatie moet dus niet alleen de juiste technologie in huis hebben, maar zeker ook duidelijk beleid over het informatiebeheer. Anders eindig je met wat wel we ook wel ‘black data’ noemen: informatie waar je niets aan hebt of een enorme hoeveelheid digitale documenten die je eigenlijk helemaal niet had hoeven bewaren.”

> Grijs gebied

“Het is niet altijd duidelijk wanneer een organisatie de originele documenten moet bewaren of dat een scan in het

digitale archief voldoende is. Dit komt vooral omdat er geen directe wetgeving voor is”, legt Latka uit. “Zelf bewaren we ook nog wel wat zaken op papier. Maar de archiefkast gaat alleen open als de Belastingsdienst langskomt”, vervolgt hij lachend. Ook Van Zomeren stelt dat de juridische aspecten soms een grijs gebied zijn: “Wel zijn steeds meer digitale documenten ook rechtsgeldig. Vooral bij de overheid zien we een substitutietrend. Documenten worden zo opgesteld en bewaard dat ze aan de geldende wet- en regelgeving voldoen.” Leenders gaat er vanuit dat organisaties zelf weten waaraan het fysieke archief moet voldoen: “Maar we adviseren ook altijd om de overstap te maken naar digitaal, omdat


Aan dit artikel werkten mee… Carl Latka – eDocs Een klant van eDocs krijgt ‘rust, ruimte en efficiency’ door gebruik te maken van de archiveringsoplossing die documenten indexeert op documentniveau. Niek van der Donk en Martin van Zomeren – Ricoh Digitale archivering is voor Ricoh vaak onderdeel van een groter project, voor verbetering van bedrijfsprocessen. Ricoh maakt daarbij gebruik van de technologie van onder andere Easy Archive, Basware en Readsoft. Tim Leenders – OKI Systems De multifunctionals van OKI kunnen onder andere met een digitale archiveringsoplossing worden voorzien van partners Drivve en RetSoft.

het fysieke archief nu al tekort komt op veel gebieden.”

> Kernactiviteit

Digitaal archiveren biedt vooral voor het MKB kansen, vervolgt Leenders: “Door de hoge investeringskosten in software was tot voor kort een archiveringsoplossing niet weggelegd voor organisaties tot vijftig werkplekken. Maar nu zijn er multifunctionals op de markt, die qua formaat en kosten geschikt zijn voor dit soort bedrijven en daarbij dezelfde functionaliteiten leveren als hun grotere voorgangers.” Ook de archiveringssoftware van eDocs is volgens Latka bijzonder geschikt voor het MKB. “We werken met modules, een organisatie schaft per gebruiker aan wat er op welk moment nodig is. Bovendien kunnen we snel leveren en onze oplossing integreren met allerlei andere systemen.”

Van Zomeren stipt daarnaast aan dat archivering bij kleinere organisaties vaak geen kernactiviteit is. Hij geeft een voorbeeld van een autodealer, waarbij Ricoh hielp bij de digitalisering van het archief. “De productieruimte werd voor een groot deel in beslag genomen door het archief. Voor de continuïteit van het bedrijf moest deze informatie worden bewaard, maar dat hoeft natuurlijk niet fysiek. De documenten konden we digitaliseren en zo ruimte vrijmaken voor andere bedrijfsactiviteiten. Daarnaast was de informatie nu gemakkelijk doorzoekbaar en bovendien plaatsonafhankelijk te benaderen.”

> Hart

Een digitaal archief kan op locatie worden opgeslagen, maar ook in de cloud. Latka is kritisch over deze ontwikkeling: “De documenten die wij archiveren, vormen vaak het hart van een bedrijf. En ik vind dat een cloudoplossing niet altijd de zekerheid kan bieden waar mijn klanten om vragen. We worden steeds vaker gezien als consultant op het gebied van documentbeheer en geven dus ook kritisch advies over cloudapplicaties.” Van der Donk breekt juist een lans voor gegevensbeheer in de cloud. Hij stelt dat dit een logische opvolger is van organisaties die fysieke archieven op een externe locatie beheerden: “Je kunt veiligheid op verschillende manieren uitleggen. Alle bedrijfsgegevens in een cloudoplossing lijkt gevoelsmatig misschien niet veilig,

maar veiligheid heeft meerdere aspecten. Als je de gegevens op locatie hebt liggen en het pand brandt af, dan ben je ook alles kwijt,” legt hij uit. Van Zomeren vult aan dat een organisatie waarschijnlijk eerder zal kiezen om gegevens bij een datacenter van erkende partij Ricoh onder te brengen, dan bij een aanbieder zoals Dropbox. “Ricoh heeft daarnaast een Europees datacenter, dus je gegevens staan niet op een onbekende plek ergens heel ver weg. De capaciteit van dit centrum zetten we ook zeker in voor archiveringstoepassingen.”

> Toekomst

Cloud of geen cloud, alle partijen zijn het over eens dat digitale archivering de toekomst heeft. En dat is natuurlijk niet zo gek. Latka stelt dat vooral het koppelen aan allerlei ERP-systemen een belangrijke rol gaat spelen. Op deze manier kunnen steeds meer verschillende documenten met elkaar verbonden worden. Leenders verwacht dat alle serieuze spelers in de markt de aandacht zullen verschuiven van enterprise-niveau naar het MKB, omdat daar volgens hem de echte kansen liggen. En Van Zomeren sluit af met de opmerking dat het steeds meer zal gaan over het beheren en ontsluiten van de digitale documenten en minder op het verhuizen van papier naar digitaal: “We hebben veel klanten waarvoor we de documentprocessen beheren en daarvoor moeten we ook de technologische mogelijkheden van de nieuwe wereld toepassen.” <

kbm > april 2014 > 33


> Lezerspanel tekst: Martijn Kregting

Lossere financiële mores, strakkere teugels Hoe staat het na vijf jaar crisis met de financiële mores in de kantoorbranche? 2014 moet het begin van herstel inluiden, maar de afgelopen jaren hebben financieel sporen achtergelaten die niet opeens verdwijnen. Wat voor gevolgen zijn er geweest als het op betalen aankomt? Door klanten, door uzelf aan leveranciers? Ard Smulders, HAVL

“We zitten precies in de verkeerde schakel van de keten. Aan de ene kant moeten we slikken dat onze klanten later betalen, aan de andere kant krijgen we bij onze leveranciers geen enkele medewerking. We zitten dus inderdaad vast tussen twee vuren. Door goede debiteuren screening en heel kort op het geld te zitten, voorkomen we gelukkig dat we veel faillissementen hebben. in feite maken we elkaar allemaal gek. Klanten gaan slechter betalen, wij proberen dat weer bij onze leveranciers en zij op hun beurt

34 > kbm > februari 2014

proberen dat weer bij hun producenten…. we zitten in een negatieve spiraal!”

Frans Davelaar, Kantoorexpert

“Over de hele linie is binnen ons bedrijf de betalingstermijn niet verslechterd, maar je moet veel strakker op de betalingen zitten dan voorheen. Doe je dit en maak je goede afspraken dan is onze ervaring dat de meeste relaties zich ook aan de betalingstermijn / afspraken houden.

De inspanningen die je hier voor moet verrichten zijn echter vele malen groter dan een paar jaar geleden. Hier staat wel tegenover dat veel leveranciers hun betalingstermijn terugdringen, wat een spanning geeft op de liquiditeit. Onze ervaring leert dat er met een aantal leveranciers prima afspraken zijn te maken. Communicatie is van uitermate groot belang in deze. Met een aantal leveranciers zijn ook geen afspraken te maken, een keuze. Wij zullen bij een keuze van de leverancier alle voorwaarden laten meetellen: inkoopprijs, logistieke kosten en betalingstermijn.”


Paul Kuperus, Kantoor and More

“Veel meer wanbetalers aan de ene kant en steeds strengere betalingsregels aan de kant van de leverancier. We zaten wat dat betreft tussen twee vuren in. Maar gelukkig was “openkaart” spelen bij verschillende leveranciers een reden voor meer begrip en daardoor heeft het geleid tot een vaak een veel bredere en sterkere samenwerking.”

Jos van Dalfsen, VWC Kampen

“De betalingsmoraal is erg verslechterd de laatste paar jaren, bij veel bedrijven worden de kredieten ingeperkt en ook bij leveranciers worden de klanten vervolgens gekort. Het is een vicieuze cirkel, waarmee we met zijn allen mee te maken hebben. Als de banken weer wat ruimhartiger met de kredietverstrekking omgaan komt er weer lucht in de keten, maar de laatste paar jaar zijn de banken vooral bezig geweest met hun eigen huishouding vanwege de kredietcrisis. Voorlopig verwacht ik nog geen verbetering.”

Jeffrey van Rietschoten, Van Rietschoten Office Point

“We zitten tussen twee vuren in. Aan de ene kant rekken klanten vaker de betalingstermijn op, aan de andere kant zijn leveranciers steeds strikter geworden met hun betalingstermijnen. Dat betekent dat wij ook anders moeten handelen. Tot een paar jaar geleden maakten de meeste leveranciers er niet zo’n probleem van wanneer je door drukte of financiële krapte een keer wat later was met betalen. Dat kan nu eigenlijk niet meer. Het is ook wel te begrijpen, ze hebben de afgelopen tijd toch met vrij veel faillissementen te maken gehad. Van dat laatste hebben wij minder last gehad. Wij zitten er ook iets minder strak op dan de leveranciers, maar we letten wel meer op. Er zijn klanten die zelf een langere betalingstermijn hanteren dan die van ons, maar wel altijd betalen. Er zijn veel kleinere klanten die de afgelopen jaren onze termijn steeds verder opgerekt hebben. Over het algemeen proberen we daar samen uit te komen als het structureel is, een enkele keer blokkeren we verdere leveringen. Ook dat hoeft niet het einde van een klantrelatie te betekenen, als je het goed uitlegt.”

Wim Bouman, KantoorTotaal

“We hebben tegenwoordig een dame in dienst die twee tot drie dagen per week nabelt over facturen. Dat werkt goed. Dat was een jaar of drie, vier geleden niet nodig. We maken dus extra kosten om ons geld te krijgen. Leveringen blokkeren doen we zelden. Zeker bij goede klanten proberen we er uit te komen wanneer er een betalingsachterstand is. We merken het wel als een klant bepaalde trucjes uitprobeert, zoals zeggen dat de factuur nooit is aangekomen. Dan sturen we da factuur nog één keer, maar daarna is het klaar. Een enkele keer geven we een vordering uit handen aan een incassobureau, maar alleen wanneer duidelijk wordt dat een klant echt niet bereid is om te betalen. Je moet het ook niet erger maken dan het is. Het hoort gewoon bij deze periode, dat is een gegeven. Met de meeste leveranciers kunnen we ook goede afspraken maken, soms zelfs in ons veerdeel. Iedereen wil graag cash, dus als we eerder betalen, kun je bijvoorbeeld korting bedingen. We hebben het één keer meegemaakt bij een leverancier dat we een factuur niet tijdig betaald hadden. Toen werden meteen de leveringen geblokkeerd. Dat was echter een uitzondering.” <

Antibacteriële bescherming. In het dagelijks leven worden stempels gebruikt door allerlei mensen. Microban antibacteriële bescherming remt de groei van schadelijke bacteriën! Na 2 uur

Na 24 uur

PRODUCTOPPERVLAK - ONBESCHERMD

Na 2 uur

Na 24 uur

PRODUCTOPPERVLAK MET Microban® antibacteriële bescherming

COLOP maakt gebruik van Microban 3G SilverTM METAL TOOLS INDUSTRIES PROOFED QUALITY

TM

uitgebreide onafhankelijke laboratoriumtesten

www.colop.nl

Microban ® is een geregistreerd handelsmerk van Microban Products Company.


> 9 holes met... tekst: Peter Damman

9 Holes met... Hans Smittenaar Peter Damman mag graag een rondje golfen. Zeker nu het voorjaarszonnetje zich volop laat zien en de banen er al aardig goed bij liggen. Te gast deze keer is Hans Smittenaar, Marketing Director Consumer Imaging en al jaren het gezicht van Canon in Nederland. Canon is altijd nauw verbonden geweest met de golfsport. Middels sponsoring, zoals bijvoorbeeld dit jaar zelfs de Ryder Cup , maar ook vanwege het feit dat vele directieleden fanatiek spelen. Ook Smittenaar, die al 26 jaar bij Canon wekt, staat bekend als een technisch goede golfer. Strijdtoneel was de in bloei staande golfbaan van de Batouwe in Tiel. 1. Je bent een druk bezet man als Directeur Marketing, heb je nog wel tijd om te golfen? “Wat sport betreft ben ik mijn hele leven actief geweest als hockeyer en speelde tot voor kort nog iedere zondag een wedstrijd. Ik ben een aantal jaren geleden in de gelegenheid gekomen om lid te worden van de Noordwijkse golfclub en dit was een kans die ik natuurlijk niet voorbij heb laten gaan. Ik ben daarom inmiddels gestopt met hockeyen Ik probeer naast de zakelijke golfrondjes nu ook in het weekend meer tijd te besteden aan golf.” 2. De markt en producten veranderen. Welke producten verkoopt Canon nu minder en waar zie je wel een stijgende lijn? “Het is helaas een feit dat sommige marktsegmenten waarin wij actief zijn enorm onder druk staan momenteel. Vooral 2013 was een heel lastig jaar en gelukkig zien we dit jaar in de eerste twee maanden al weer een voorzichtig herstel. Opmerkelijk is dat we de laatste vier maanden een groei zien in afzet op de Inkjet multifunctionals markt, waar wij een belangrijke positie hebben verworven met onze Pixma modellen. We zien een duidelijke tendens dat consumenten kiezen voor zogenaamde multifunctionele thuisprinters met wifi-connectiviteit en de mogelijkheid te printen vanaf apps. De traditionele single function thuisprinter is niet meer de standaard. Consumenten willen de mogelijkheid hebben om te kunnen printen, scannen en kopiëren en dan liefst draadloos vanaf de bank. Kijkend naar de SoHo enMKBmarkt zien we vooral dat de verkoop van

36 > kbm > april 2014

(zwart-wit) laserproducten terugloopt en dat er vaker wordt gekozen voor (kleuren) inkjetprinters. Ook in deze markt zien wij een stijgende vraag naar laserproducten met de wifi-functionaliteit.” 3. Consumentenelectronica staat continu onder druk. Veel resellers hebben het lastig. Hoe gaat Canon daar mee om? “Wij proberen zo goed mogelijk te luisteren naar onze resellers en partners om vervolgens die activiteiten te ontwikkelen waar ze in geloven en waar behoefte aan is. Wij investeren heel veel marketinggeld in de ondersteuning van onze partners om gezamenlijk vraag genererende activiteiten te doen. Het gezamenlijke doel hierin is nog steeds om de conversie te verhogen, zowel online als offline. Maar voor de komende periode zullen wij veel meer focus gaan leggen op de nieuwe Customer Journey

waarin we de verschillende fases als acquisitie, conversie en retentie beter zullen ondersteunen met veel content en materialen. Ook zullen we de mate van investering in deze drie fases beter gaan balanceren. Wist jij bijvoorbeeld dat inmiddels meer dan 70% van de kopers zich eerst online oriënteert en we er dus voor moeten zorgen dat we op het juiste moment met de juiste info zichtbaar zullen moeten zijn? Daarnaast zullen we veel meer aandacht moeten geven aan de uiteindelijke gebruikers van onze producten en ze vervolgens helpen om het maximale uit het aangeschafte product te halen zodat de retentie zal verbeteren. Wij zullen de komende periode ook veel aandacht gaan geven aan Digital Marketing vooral ook om onszelf hierin verder te ontwikkelen, om vervolgens aan onze partners hier een adequate expertise en ondersteuning in te kunnen geven.”

Peter Damman (l) en Hans Smittenaar op De Batouwe in Tiel.


geleverd vanuit het hoofdkantoor en dat scheelt lokaal een hoop tijd, energie en investering. Uiteindelijk zijn wij als lokaal marketing team natuurlijk verantwoordelijk voor de juiste materialen, acties, promoties en events die optimaal passend zijn voor de Nederlandse markt. Ik probeer hier samen met het team dan ook veel nadruk op te leggen en dit resulteert dan in veel lokaal ontwikkelde acties, promoties en events.”

Hans Smittenaar in volle actie 4. Wat zie je als trend in de markt van printers? “Belangrijkste trend is dat cloud en connectivity steeds belangrijker worden. De consument wil nu op elk moment van de dag de mogelijkheid hebben om snel een afdruk te maken. Het liefst rechtstreeks vanaf de social media platforms. Gezien de exponentiele groei van het aantal tablets en smartphones in Nederland is dit een ‘must have’ functionaliteit. De gemeenschappelijke deler van veel social media-platforms is natuurlijk het delen van informatie en in het bijzonder foto’s. De consument van vandaag is het afdrukken van foto’s aan het herontdekken en wil dan ook eenvoudig hoge kwaliteit foto’s afdrukken op de thuisprinter. Daarnaast zien we als trend dat de kosten per afdruk steeds belangrijker worden voor de consument.” 5. Canon staat bekend als een centraal gestuurde onderneming. Hoe slaag jij erin om toch specifiek marketing acties te ontwikkelen voor de lokale markt? “Jaren geleden is er gekozen voor een min of meer gecentraliseerde marketingaanpak binnen Europa, met gelukkig alle voordelen die daar bijkomen. Zo worden alle merk- en product campagnes centraal ontwikkeld en zijn wij lokaal wel zelf verantwoordelijk voor de invulling van het mediaplan. Daarnaast krijgen we heel veel content aan-

6. Via welke kanalen loopt de verkoop van jullie producten. Zie je daar een verschuiving plaatsvinden naar bijvoorbeeld online? “In de basis distribueren en verkopen we alles gebaseerd op het indirecte model. Hierbij benutten we vele kanalen, zoals fotoretail, consumer electronics, office equipment resellers, systeemhuizen en het IT/Office kanaal. Als we naar het online aandeel kijken dan zien we het belang hiervan toenemen het afgelopen jaar: bij camera’s overall een percentage van 25 procent en bij printers/multifunctionals een percentage van 26 procent. Bij inkjet multifunctionals valt verder op dat het belang van consumer electronics stores aan het toenemen is.” 7. Canon investeert veel tijd, geld en moeite in sportmarketing. Hoe belangrijk is dit in deze moeilijke tijden? “Canon is inderdaad altijd heel actief geweest in de sportmarketing en zal dit zeker blijven doen. In de loop der jaren heb je wel een verschuiving kunnen zien, zo doen we bijvoorbeeld geen Formule 1 meer en zijn we het laatste jaar actief geworden in de mondiale atletiek. Voetbal blijft natuurlijk altijd effectief, waarbij we vooral op de EK’s focussen. En dan natuurlijk de Canon Pro Golf series, al jaren een zeer gewild evenement om voor uitgenodigd te worden.”

rijke rol spelen door aanwezig te zijn in het volledige digital imaging ecosysteem, dus niet alleen door het bieden van hardware maar vooral ook door het ontwikkelen van nieuwe services en oplossingen. Wij willen naast de sterke positie die we hebben op het gebied van het vastleggen van beelden en het printen bijvoorbeeld ook een sterke rol gaan spelen met foto album printing, opslag, back-up en image-management. Uiteraard zullen we ook dit jaar weer veel nieuwe hardware producten introduceren op het gebied van camera’s en inkjet- en laserprinters die onze leidende posities op de markt zullen versterken.” 9. Ten slotte, je speelde een vrijwel foutloze ronde en hebt je handicap zelfs verbeterd. Heb je veel talent, veel tijd of train je veel? “Mijn goede spel was vooral het gevolg van een inspirerende baan maar vooral het gevolg van een inspirerende tegenspeler. Ik speel vooral voor de gezelligheid en ontspanning en ik moet eerlijk toegeven dat dat bij jou wel goed zit.” < Naschrift: Het regenachtige weer maakte dat het spelen extra moeilijk was. Met name het korte spel had hier onder te lijden. De strijd ging lang gelijk op, maar uiteindelijk gaf de routine van Smittenaar toch de doorslag. Damman wint 3 holes, Smittenaar wint 5 holes, 1 hole blijft onbeslist. Hans Smittenaar is de terechte winnaar. Peter Damman relaxed achter het stuur

8. Wat voor innovaties kunnen we in de nabije toekomst verwachten van Canon? “Helaas kan ik hier geen concrete informatie over geven maar alles wat we doen zal moeten aansluiten op onze ambitie om de ‘Lifetime Imaging Partner’ te worden van onze consumenten. Wij willen dus in iedere fase van jouw imaging leven een belang-

kbm > april 2014 > 37


Uw product op

nr1? Inschrijven voor de Benelux Office Products Awards 2014 kan tot en met 30 mei 2014

OFFICE PRODUCTS AWARD

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

www.officeinspirience.nl


> PRODUCTNIEUWS

HP lanceert nieuwe Officejet Pro printers HP lanceert een nieuwe serie Officejet Pro inkjet printers die het printen voor het midden- en klein bedrijf (MKB) makkelijker moeten maken. MKB’ers zijn op zoek naar een inkttechnologie die aansluit bij hun zakelijke behoefte om kosten te besparen, sneller te printen en die toegevoegde functionaliteiten levert, aldus HP. Om te voldoen aan deze behoefte bevatten HP’s nieuwste Officejet Pro printers functies als mobiel printen en print management oplossingen die ondernemers helpen tijd en geld te besparen, waardoor zij zich kunnen richten op hun werk. De Officejet Pro-lijn wordt uitgebreid met HP Officejet Pro 8620 e-All-in-One en HP Officejet Pro 8610 e-All-in-One. Dit zijn naar eigen zeggen goed voor hoge kwaliteit kleurenprints met een kostenbesparing per pagina van meer dan 50 procent ten opzichte van color laser printers. De veelzijdige HP Officejet Pro 8610 e-All-in-One is te verkrijgen vanaf €199,99- inclusief BTW. De HP Officejet Pro 8620 e-All-in-One met NFC touch-to-print technologie en een groot kleurendisplay van 4,3 inch is verkrijgbaar vanaf €279,99- inclusief BTW.

Down Force: de stoere balpen die altijd en overal schrijft De Down Force is de jongste innovatie van Pilot Pen. Het gaat hier om een robuuste balpen die ook onder de lastigste omstandigheden zijn werk blijft doen alsof er niets aan de hand is, stelt de fabrikant. Zo heeft de Down Force geen enkele moeite met natte, vuile of koude ondergronden. En dankzij een speciaal luchtdrukmechanisme trotseert deze stoere balpen zelfs de zwaartekracht: ook als je hem op zijn kop houdt, kun je ermee schrijven. De Down Force is voorzien van een slimme clip met veer, zodat hij in borst- of binnenzak stevig op zijn plek blijft zitten. In de clip zit bovendien een kleine opening, waardoor de pen ook aan een koordje kan worden gehangen. Verder is de Down Force volledig berekend op zwaar gebruik. De pen is vrijwel onbreekbaar, een echte alleskunner. De nieuwe Down Force is verkrijgbaar in twee houderkleuren: geel en zwart. De pen is navulbaar, de schrijfkleur is zwart en de schrijfbreedte M(edium). www.pilotpen.nl

www.hp.nl

Sharp breidt A4-kleurenprinterassortiment uit

HERMA: etiketten met signaalfunctie

Sharp voegt een nieuwe netwerk A4-kleurenprinter toe aan haar document solutions-assortiment, de MX-C300P. Deze snelle printer is met zijn mobiele printopties en energiebesparende functies ideaal voor kleine kantoren of afdelingen en voor bedrijven aan huis, aldus Sharp. De MX-C300P print met een snelheid van dertig pagina’s per minuut. Het model wordt standaard met draadloze LAN-connectie geleverd. Gebruikers kunnen daardoor vanaf ieder LAN-ondersteunend mobiel apparaat verbinding maken met de printer en hebben hiervoor geen toegang nodig tot het bedrijfsnetwerk. Met behulp van de gratis Sharpdesk Mobile-app (voor iOS en Android) kunnen zowel werknemers als bezoekers via een draadloos toegangspunt eenvoudig printopdrachten versturen vanaf hun smartphones en tablets. De MX-C300P bevat diverse energie- en geldbesparende functies en is gecertificeerd met het Energy Star®-label. De MX-C300P is bovendien een lichtgewicht printer, die weinig ruimte inneemt op het bureau.

‘Kleren uittrekken alvorens ze te strijken!’, waarschuwt een strijkijzerfabrikant, Deze tip is weliswaar vermakelijk, maar is verder zinloos. Om op werkelijke gevaren te wijzen, om de aandacht voor een product of actie te trekken, of om orde en overzicht te scheppen, biedt HERMA een omvangrijk assortiment etiketten in neon- en signaalkleuren. De handel bereikt met gekleurde etiketten een brede doelgroep. Omdat de etiketten op alle oppervlakken uitstekend hechten en in talloze kleuren, vormen en afmetingen leverbaar zijn, bieden ze veelzijdige toepassingen op kantoor, bij de productie, in de logistiek en in het magazijn. Nog een toegevoegde waarde voor de gebruiker: voor het beschrijven van de etiketten staat op de site www.herma.nl/software gratis software klaar. De gebruiker kan daarmee etiketten naar eigen wens vormgeven en op alle gangbare printers en copiers afdrukken. De neonetiketten zijn leverbaar in verpakking van 20 vel, de gekleurde etiketten in verpakkingen van 20 en 100 vel.

www.sharp.nl

www.herma.nl

kbm > april 2014 > 39


> Kantoorwijzer

Artikelen

Documentmanagement

Stempelen

Hobbyartikelen

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

OKI Systems (Holland) Neptunusstraat, 29 2131 JA Hoofddorp telefoon: +31 (0) 235563740 fax:+31 (0) 235563750

Belettering/bewegwijzering

Draagtassen

Pickup B.V. telefoon: (0523) 625 480 fax: (0523) 625 499

De Geus Verpakking telefoon: (070) 364 07 57

Computerbenodigheden

Service Parts International B.V. Distributeur Server en Printer Spares, options en componenten. Hoogste SLA Paterstraat 47A 5331 EB Kerkdriel telefoon: (0418) 63 54 20 fax:(0418) 63 54 33 info@serviceparts.nl www.serviceparts.nl Opbergmiddelen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58 Dienstverlening Brancheorganisatie Novaka telefoon: (020) 664 55 21 Internet service providers Kantoornet telefoon: (024) 397 80 81 info@kantoornet.nl

Franchise Multi-Office Franchise Postbus 2251, 2400 CG Alphen a/d Rijn telefoon: (0172) 24 49 99 fax: (0172) 24 49 80 franchise@multi-office.nl Aangesloten bij NVF.

Persoonlijk,Gemakkelijk,Snel GeĂŻnteresseerd? Surf naar www.paperpoint.nl

Inkooporganisatie hameco www.hameco.nl

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum telefoon: +31 35 62 50 200 Correctiemiddelen

Pritt Correct-It Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20

Bureau-accessoires

Trodat Benelux BV telefoon: (0252) 62 21 66 e-mail sylvia.vanbeusekom@ trodat.net

Kon. Fabr. Posthumus b.v. telefoon: (020) 587 27 85 fax: (020) 611 44 03 e-mail: info@royalposthumus.nl

Maatwerk in stempels Maatwerk in stempels T. 013 523 98 telefoon: (013) 52307 07 98 retail@stempelmakers.nl retail@stempelmakers.nl Kleurproducten

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

Opberg-, en archiverings middelen Pritt, Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11

Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58

voor alle commerciĂŤle activiteiten kunt u contact opnemen met Nathalie Thomassen. Tel. (024) 3434191, e-mail: nathalie@magentapublishing.nl

40 > kbm > april 2014

verkoop@kantoorstempels.nl

Hechtmaterialen

Quantore Europe BV Groot in kantoorartikelen www.quantore.com

Kantoorartikelen

telefoon: (040) 290 99 10 verkoop@kantoorstempels.nl

Archiefinrichting Bruynzeel Storage Systems B.V. telefoon: (077) 306 90 00 fax: (077) 307 81 33 info@bruynzeel.org www.bruynzeel.org Kardex Archiefsystemen bv Telefoon (0348) 49 40 40


Meer actueel nieuws kunt u lezen op www.kantoornet.nl Archiefsystemen

Software Avery Office Products telefoon: (030) 263 21 21

Visuele communicatie

Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58 Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@ hamelinbrands.com www.hamelin.nl

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax:(0573) 253783

Ringbanden

Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalemaoffice.com

Papier

Multo telefoon: (0573) 454017 fax: 0573 453160 email: info@multo.nl

Schrijfwaren PaperlinX Pollaan 1, 7202 BV Zutphen Postbus 33, 7200 AA Zutphen telefoon (0575) 59 85 98 fax (0575) 59 85 97 gos.vkoffice.nl@paperlinx.com www.paperlinx.com/nl Etiketten

Avery Dennison Office & Consumer Products telefoon: (030) 263 21 21 Service@avery.nl

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11, 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nlP

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

Winkelinrichting

Nina Modulaire alles-in-een software en e-commerce voor úw kantoorvakhandel. Nina onderscheidt zich binnen de kantoorvakhandel met innovatieve integratie tussen kassa, webshop, CRM, boekhouding, facturatie en meer. Logic4 B.V. Enschede Tel. 053-4361408 Email nina@logic4.nl www.ontdeknina.nl

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20

Pilot Pen Nederland Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Shop Interiors & de Shop Sprinter b.v. Bedrijventerrein “Delta” De Dinkel 3 - 5 8253 PK Dronten - Holland telefoon: 00(31) 321 333686 321 337877 fax: 00(31) 321 333564 KvK nr: 39069974 Flevoland www.shopinteriors.nl / www.shopsprinter.nl

Winkelautomatisering

Quick Office b.v. Draaikom 13 1274 NK Huizen tel: +31 (0)35 887 1 886 www.quickoffice.nl helpdesk@quickoffice.nl Transport Centraal Boekhuis tel 0345-475888 fax 0345-475898 e-mail vcklantcontacten@ centraal.boekhuis.nl Werkplekergonomie

Viltschrijvers en markers

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax: (0573) 713 101

Klinkers Interieurproducties BV telefoon: (043) 3 64 42 42 info@klinkers.nl www.klinkers.nl

Dataflex Benelux BV van Nassauweg 2-6 2921 LX Krimpen a/d IJssel telefoon: (0180) 53 07 50 fax: (0180) 51 85 40 info@dataflex.nl www.dataflex.nl

Valk Software B.V. Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksoftware.nl www.valksoftware.nl Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van: Scholtens, CB, Timmermans, Quantore en EBUZZ. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen uw branche. Van één winkel tot complete filiaaladministratie. ProPOSS is het meest rendabele en complete retail-systeem op de markt, vergelijk alles goed en overtuig u zelf!

Volg ons op twitter @KBM_Magazine kbm > april 2014 > 41


> KANTOORPLEIN

Mensen Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Office World zijn Rob Lenderink van Lexmark International en Wim de Goei van Schäfer Shop onlangs toegetreden tot het bestuur. Lenderink en De Goei volgen hiermee Jaap van Selm (Esselte), Loek van Rhee (Jalema) en Johan Hereijgers (Fellowes) op. Lenderink is werkzaam voor Rob Lenderink Lexmark International, Inc. als manager Supplies Benelux. Lenderink: “Ik kijk er naar uit mij in te zetten voor de verdere profilering van Office World als onafhankelijke merken marktgerichte organisatie. Mijn voornaamste doel is mee te helpen Office World verder uit te bouwen tot de brancheorganisatie waar leden terecht kunnen voor relevante kennis.” Wim de Goei Nieuw bestuurslid Wim de Goei is algemeen directeur Benelux bij Schäfer Shop, dat sinds 1 januari als lid tot Office World is toegetreden. Schäfer Shop maakt deel uit van de Schäfer Groep. In 75 jaar zijn ze uitgegroeid tot een belangrijke totaalinrichter voor bedrijven in Europa. De Goei: “Ik draai vanuit mijn vorige functie al wat langer mee en heb gemerkt dat er vanuit de leden veel behoefte is aan een sterk professioneel platform voor de hele kantoorbranche. Office World verbindt, informeert en organiseert. En ik zet mij er graag voor in dit voor en met onze leden waar te maken.” Het complete bestuur van Office World bestaat nu uit Cees van Manen (voorzitter), Harald Nuij (Alpha International), Willem Oosterbeek, Rob Lenderink (Lexmark International) en Wim de Goei (Schäfer Shop).

Maped passer winnaar in nationale passertest Vrijdag 14 maart 2014 was het internationale Pi-dag. Op het Lyceum Sancta Maria in Haarlem vierden leerlingen deze dag met een passertest. Ruim 120 leerlingen verkozen de passer van Maped tot winnaar van deze test. In de test werden zes verschillende merken passers getest, die in Nederland algemeen verkrijgbaar zijn in kantoorboekhandels, warenhuizen of via internet. De prijs van de geteste passers ligt onder de tien euro. Bijna 120 leerlingen waren er uitgekozen om de passers te testen. Zij gaven scores voor onder andere de volgende punten: de passer houdt prettig vast, de onderdelen van de passer zitten goed vast, met deze passer kun je duidelijke lijnen tekenen en het potloodje van deze passer is makkelijk te vervangen.

Veenman ondersteunt Team Brunel in Volvo Ocean Race Veenman, specialist op het gebied van geïntegreerd documentbeheer, ondersteunt Team Brunel in de Volvo Ocean Race met print- en scanfaciliteiten en de bijbehorende service en supplies. Veenman en Sailing Holland, een samenwerkingsverband van enkele bekende Nederlandse zeilers, zijn overeengekomen dat Veenman een bijdrage levert aan het enige Nederlandse team in de Volvo Ocean Race. Voor Veenman is dit de eerste keer dat het op deze manier zijn naam verbindt aan deze beroemde zeilrace.

Lyreco breidt assortiment uit In lijn met de strategie van Lyreco om een complete aanbieder te zijn van producten voor op de werkplek, lanceert Lyreco dit jaar naast haar algemene catalogus met het volledige aanbod van werkplekoplossingen, nog twee nieuwe catalogi. In de Facility Management catalogus legt Lyreco de focus op benodigdheden voor de werkomgeving waar arbeiders actief zijn: van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helmen, mondmaskers en veiligheidsschoenen tot schoonmaakmateriaal en industriële markeerstiften. Al deze producten worden volgens Lyreco gegarandeerd de volgende dag geleverd en voldoen aan de Europese standaarden. Daarnaast geeft Lyreco met haar ‘Give-Aways’ catalogus een overzicht van het uitgebreide assortiment van gepersonaliseerde producten. Lyreco biedt een totaal assortiment van promotie- en kantoorartikelen aan die de klant via de webshop helemaal online kan personaliseren met eigen ontwerp.

PaperlinX brengt kleuren bij elkaar PaperlinX heeft het assortiment gekleurd papier, karton en enveloppen samengevat in twee merken: Fastprint®Color en Butterfly. Het assortiment is uitgebreid met nieuwe kleuren, plano papierformaten en bijpassende enveloppen. Een uitgebreid kleurenscala van 32 kleuren: zacht, fris, donker en intensief. Ook bevat deze range fluo papier, assorti-verpakkingen en diverse retailproducten. Voor nog meer keuze in gekleurd biedt Butterfly een regenboog aan mogelijkheden. Deze kleurenrange heeft een uniek mat oppervlak en is ook verkrijgbaar met vier soorten oppervlaktepersingen. Zowel voor Fastprint®Color als Butterfly zijn nieuwe kleurenwaaiers beschikbaar. Fastprint® Color waaier

Agenda April 2014 14-15 Quantore Relatiedagen Beuningen

Mei 2014 42 > kbm > februari 2014

12 Hamecodag Slot Zeist


RECHTSTREEKS INKOPEN officepapershop.com Resellers kunnen pallets Data Copy nu rechtstreeks bij de fabrikant inkopen.

50% KORTING

1/2e prijs

OP DE 2E PALLET Koop één pallet... krijg de tweede voor de halve prijs! Eén actiepallet per klant.

Actie loopt tot en met 30/04/2014

Van onze deur tot de uwe.

PAPER. SUPPORT. SERVICE. RECHTSTREEKS VAN DE FABRIKANT.


G R OT E K E U Z E KLEINE PRIJZEN

s* ogu l a t ™ ca Star

5 ratis g g uw a a r V m via

.n

ode enc lant k / s logu cata

info *1

o

eo.c

dv l@a

5 Star™ is het huismerk van Adveo met meer dan 1.500 producten aan kleine prijzen

Kbm 2014 03  
Advertisement