KBM 01/2019

Page 1

powered by:

01

jaargang 101 januari 2019

Kantoor Business Magazine

Verslag Paperworld, Papershow en Facilitair

Vakhandel van de maand Hijdra.com

Veel ontwikkelingen in markt e-commerce

Ergonomie biedt volop kansen voor groei

Pritt-stift viert het gouden jubileum groots

Sinds 1918 hĂŠt vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

www.kantoornet.nl


Beweeg je mee in de toekomst van de kantoorbranche? Een toonaangevende rol in de branche? Een duidelijke mening? En een visie die u graag deelt en uitstraalt? Dan behoort u tot hét Officenetwerk van Nederland!

Bijeenkomst 1

Bijeenkomst 2

Bijeenkomst 3

Bijeenkomst 4

14 maart

13 juni

12 september

19 december

Meer info?

Ook deel uitmaken van dit toonaangevende netwerk? Mail naar simone@magentapubishing.nl of daphne@magentapublishing.nl

Officers wordt mede mogelijk gemaakt door

www.magentacommunicatie.nl

Onderdeel van:

www.magentacommunicatie.nl


Voorwoord

Colofon KBM is een uitgave van

Bijsterhuizen 3147, 6604 LV Wijchen Telefoon +31 (0)24 34 54 150 www.kantoornet.nl Twitter: @KBM_Magazine UITGEVER Joost Heessels HOOFDREDACTEUR Joost Heessels EINDREDACTEUR Antal Giesbers antal@magentacommunicatie.nl SALES & MARKETING Simone Brands, (024) 3454150, simone@magentacommunicatie.nl MEDEWERKERS Laurens van Aggelen, Martijn Kregting, Antal Giesbers, Peter Damman, Huug Duin, Hans Hooft, Hans-Erik de Kruijff, VORMGEVING Wendy van Cuijk Wendy@magentacommunicatie.nl DRUK Vellendrukkerij BDU Barneveld. ABONNEMENTEN & ADRESWIJZIGINGEN abonnement@magentacommunicatie.nl Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd. ADMINISTRATIE Silvia Wijers administratie@magentacommunicatie.nl ALGEMENE INFORMATIE info@magentacommunicatie.nl Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nummer 09109239.

Voorwoord KBM Januari is voor de gemiddelde redacteur van een vakblad in de kantoorbranche by far de drukste maand. Net bijgekomen van de feestdagen spoeden we ons van hot naar her. Met beurzen als Trendz, Papershow, Paperworld en Facilitair, een bijeenkomst van Novaka en zo nog wat bedrijfsbezoeken, is de agenda gauw gevuld. En KBM zelf ook trouwens. Want aangezien iedereen tegenwoordig alles snel, snel wil, worden we geacht al het nieuws van al die events zo snel mogelijk bij u te brengen. Zoals u in deze uitgave kunt lezen, is dat maar mooi weer gelukt. Iedereen vraagt dan altijd aan mij of ik nog wat nieuws gezien heb. Nee dus. De tijd dat bedrijven wachtten met de introductie van nieuwe producten op de jaarlijkse vakbeurs, ligt ver achter ons. Daarbij gaat het in onze industrie ook niet om baanbrekende producten, maar om mogelijkheden om met nieuwe producten, maar vooral productgroepen, relevant te blijven voor onze grootste doelgroep: (kantoor)werkend Nederland. Daarom is het erg jammer dat we op de meeste beurzen relatief weinig vakhandels zagen. Wie bijvoorbeeld de woensdag van de Vakbeurs Facilitair de Jaarbeurs binnenliep, had ook inspiratie kunnen opdoen in de andere hallen. Daar waren namelijk de NOT (onderwijsbeurs) en de Webwinkel Vakdagen aan de gang. Onderwijs is voor de vakhandel interessant, en de Webwinkel Vakdagen geven een mooi inzicht in e-commerce. U had het nog kunnen goedmaken overigens met een bezoekje aan de ISE. Een week later in Amsterdam. Een wereldbeurs over visuele communicatie, waarbij bedrijfscommunicatie, collaboration tools en de inrichting van boardrooms een steeds prominentere plek innemen. Niet dat ik u de slopende rooftocht door al die beurshallen gun, maar laat je wat vaker inspireren door zo’n event. Dan had ik het hier ook nog kunnen hebben over de serieuze problematiek in distributieland. Verderop in KBM leest u daar meer over. We blijven de ontwikkelingen rond de totaalleveranciers cq groothandels in onze industrie op de voet volgen. En we blijven u daarover informeren, ook via www.kantoornet.nl. Dat was het voor nu. Ik ga even bijkomen van deze drukke maand. En dan weer door, want voor de branche geldt: never a dull moment!

Joost Heessels

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. ISSN 13866648 © Copyright 2018

OFFICERS

KBM • FEBRUARI 2019

3


Goed geordend het nieuwe jaar in! Op kantoor of thuis, orde vergemakkelijkt het dagelijks leven in veel opzichten. Onze tip: orde scheppen met zelf opgemaakte ordneretiketten van HERMA. Nu meteen uitproberen en de etiketten helemaal naar eigen wens opmaken.

n? ukke bedr a.nl/ n e t t Etike ww.herm re Zie w is-softwa grat

www.herma.nl

Ergonomisch adviseur en leverancier

Herma_AZ_Ordner_1_4_KBM_2019.indd 1

Kom langs in onze showroom of bestel via www.backshop.nl

24.01.1


Inhoud

36

Ergonomie; de stand van zaken

Ergonomie is een interessante productgroep waar de komende jaren veel succes mee te halen is voor de branche. We vroegen enkele toonaangevende leveranciers naar hun visie, middels enkele prikkelende stellingen.

12

Vakhandel van de maand: Hijdra.com

Coverstory 50 jaar Pritt-stift

Beursverslag Paperworld

Verder in deze editie: 3

Colofon

3

Voorwoord

7

Nieuws

9

Column Quantore

11 Selfie: Fiona Zwinkels (Safescan) 12 Vakhandel van de maand 14 Pritt-stift 16 Verslag Commerce Event Cloudsuite 19 Visie 2020: Herma, MAUL, Propellor 22 Personeelsbeleid anno 2019 25 Verslag Paperworld 30 Impressie Papershow 32 Verslag Vakbeurs Facilitair 36 Ergonomie, de stand van zaken 38 Lunchen met‌ Martik Rasker (3M)

Papershow

40 Kantoorplein 42 Productnieuws 44 Kantoorwijzer 46 Column Jos van Dalfsen

25

30

Vakbeurs Facilitair

32

14

De Pritt-stift viert in 2019 zijn 50-jarige bestaan. Dat zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Tal van verrassende promoties en acties staan op stapel. Raymond Bourgonje, international key accountmanager bij Pritt, en Kim Bijsterbosch, brandmanager Pritt Benelux, over verleden, heden en toekomst van de Pritt-stift.

KBM • FEBRUARI 2019

5


Nieuws

Novaka ledenvergadering met bezoek Centraal Boekhuis Op 16 januari organiseerde Novaka haar ledenvergadering. Dit keer was gekozen voor de haven van Culemborg als locatie, omdat het zo kon worden gecombineerd met een boeiende rondleiding en presentatie bij Centraal Boekhuis. Een kleine dertig leden verzamelde zich bij Restaurant Op de Helling aan de haven in Culemborg. Tijdens de vergadering werden ook enkele wijzigingen in het bestuur voorgesteld en geaccordeerd door de ledenvergadering. • Ivm met drukke werkzaamheden, Office Centre in combinatie directie Novaka, legt Goswin Fijen het directeurschap van Novaka per 1 juli 2019 neer. Hij blijft wel aan als bestuurslid. • Fijen wikkelt lopende projecten af tot 1 juli , zoals de vitaliteitsprojecten. Bestuurslid Jan de Geus neem ad interim lopende zaken bij Novaka over (verenigingszaken, nieuwe projecten). Het bestuur van Novaka stelt een profiel op voor een nieuwe directeur, aan te stellen in de tweede helft van 2019. • In verband met de getalsmatige verhouding in het bestuur (2x vertegenwoordigers van Office Centre: Frans Davelaar en Goswin Fijen) stemt voorzitter Frans Davelaar tot nader order niet mee in de besluitvorming

Bedrijfsbezoek

Na de jaarvergadering toog het gezelschap, aangevuld met enkele geïnviteerde gasten, naar het Centraal Boekhuis. Voor een rondleiding en een presentatie van directeur Matthijs Suidman.

Hij vertelde dat CB op een oppervlak van 65.000 m2 zo’n 215.000 Nederlandstalige titels huisvest en voor 1.000 uitgevers zo 2500 winkels en daarnaast een groep consumenten bediend. Er gaan zo’n 54 miljoen boeken jaarlijks het magazijn uit, waarvan 10 miljoen via drop shipment direct naar de consument. Dat doet CB bijvoorbeeld voor een klant als Bol. Verder is er een complete pod-straat aanwezig in Culemborg, waar 600.000 boeken on demand worden gedrukt. Suidman verwacht dat het aandeel van pod in de toekomst zal groeien. De capaciteit voor de drukpersen is in ieder geval recent meer dan verdubbeld. Wat veel mensen niet weten, is dat CB sinds 2013 ook actief is in healthcare en dat het ook 50.000 e-books in voorraad heeft en verkoopt en uitleent voor de bibliotheken. Na zijn verhaal volgde nog een boeiende rondleiding door het indrukwekkende magazijn en ging het gezelschap terug naar het restaurant. Hier was aansluitend de nieuwjaarsborrel en een inspirerend verhaal van Jan van Setten, over het belang van taal en woordkeuze bij aquisitie en andere contacten met onze klanten. Aan de hand van hilarische voorbeelden werden leden en gasten “opgeleid” in de omgang met klanten.

Kosteloos toegang tot het Quantore assortiment! Dealershop.cib.nl is de online winkel van CIB Centraal InkoopBureau speciaal voor de kantoorvakhandel. Het CIB levert al sinds 1937 totaaloplossingen voor de kantooromgeving. In deze gebruiksvriendelijke webshop vindt u als dealer in kantoorartikelen alles wat u nodig heeft. U wilt uw kantoorartikelen snel kunnen bestellen en ontvangen, op het door u gewenste afleveradres. En u verwacht uiterst scherpe prijzen. Als lid van inkoopvereniging Quantore kunnen we u dit allemaal garanderen. Quantore B.V. is de grootste voorraadhoudende in- en verkooporganisatie van kantoorartikelen in de Benelux. Uw voordelen: • Geen lidmaatschapskosten • Ruim 23.000 artikelen uit voorraad leverbaar • Dropshipment mogelijkheden • Levering binnen 1 werkdag • Gratis verzending vanaf € 250,- ex BTW • Telefonisch bereikbaar voor al uw vragen

CIB Centraal InkoopBureau BV Postbus 330 2700 AH Zoetermeer dealershop.cib.nl

telefoon: 079 36 38 400 e-mail: dealershop@cib.nl


Nieuws

Het boek sluit voor Boekhandel De Waard

Zaterdag 30 maart 2019 sluit Boekhandel De Waard voorgoed de deuren. Na meer dan honderd jaar een prominente plek in de Kerk-

buurt te hebben ingenomen, zetten de huidige firmanten Gijs en Ad de Waard een punt achter de activiteiten van hun levenswerk. Gebrek aan opvolging en de leeftijd van beiden hebben tot deze beslissing geleid. In 1911 begon opa Arie Gijsbert met ‘een pakje schriften en een doosje potloden’ zijn bedrijfje. Van huis uit zelf typograaf verrichtte hij zijn werkzaam-

heden in de drukkerij en zijn vrouw nam de boekhandel voor haar rekening. Een hele stap voor die tijd en zeker op hun leeftijd, beiden waren nog maar 21. In 1925 streek het gezin neer op de huidige plaats, een woonhuis met bedrijfsruimte. In de loop der jaren is veel verbouwd aan de panden, die in 1979 werden samengetrokken tot de huidige boekwinkel en drukkerijruimte. Heel veel Sliedrechters en klanten uit de wijde omgeving hebben regelmatig de gang naar de boekhandel gemaakt voor een boek, een krant, een tijdschrift, een wenskaart, schrijfgerei, kantoorartikelen, enzovoorts. Gijs de Waard en zijn vrouw Pleunie

Lees het laatste nieuws en de volledige berichten op www.kantoornet.nl Hier kunt u zich ook aanmelden voor onze wekelijkse nieuwsbrief

stonden daar jarenlang voor de klanten klaar. Op dit moment lopen nog onderhandelingen met de Retail Development Company voor een overname en voortzetting van de boekhandelsactiviteiten onder de franchiseformule The Read Shop. Belangstellende franchisenemers kunnen zich melden via www.rdcgroup.nl/readshop.

Hameco en Soft Carrier sluiten samenwerkingsovereenkomst Inkoopvereniging Hameco en de Duitse groothandel Soft Carrier zijn per 1 januari 2019 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Hiertoe tekenden beide partijen recent een mantelovereenkomst. Peter Damman, non executive director van Soft Carrier, is zeer verheugd: “We zijn blij alle Hameco-leden te mogen bedienen met ons ruime assortiment. We zijn nu al een aantal jaren succesvol actief in de Benelux en de Hameco-leden zijn voor ons een zeer interessante groep van enthousiaste en professionele dealers. We kijken uit naar de

samenwerking. Robert Geurts, voorzitter van Hameco, ziet de samenwerking als een mooie uitbreiding van het aantal leveranciers dat met Hameco samenwerkt. “Met 55.000 artikelen op voorraad heeft Soft Carrier veruit het grootste producaanbod in de Benelux, zodat wij onze leden een nog ruimer assortiment kunnen aanbieden. Daarnaast kunnen wij nu profiteren van de Europese aanwezigheid van Soft Carrier omdat nu nog meer merken voor een aantrekkelijke prijs kunnen worden ingekocht.”

Peter Damman (Soft Carrier) en Robert Geurts (Hameco) bezegelen met een handdruk de nieuwe samenwerking.

De Projectinrichter terug bij Rimmer Stumpel De Projectinrichter B.V. is terug bij zijn oprichter Rimmer Stumpel. Vorig jaar werd gemeld dat het bedrijf was verkocht aan een nieuwe eigenaar, maar inmiddels is het bedrijf weer eigendom van de man die het in 2003 is gestart. Rimmer Stumpel: “De nieuwe eigenaar had, wegens gezondheidsredenen, moeite om het bedrijf de

toekomst te geven die hij voor ogen had..Uiteindelijk is besloten dat ik het bedrijf terug zou kopen. En, om heel eerlijk te zijn, het voelt goed om weer terug te zijn. Zeker nu ik met Peter Veer, voormalig directeur/aandeelhouder van Gispen, een geweldige partner heb kunnen vinden.” Peter Veer: “Rimmer en ik kennen elkaar al heel lang. Voor mij is De

Projectinrichter een bedrijf dat perfect aansluit bij de ontwikkelingen in onze branche: een brede adviestak, een groot assortiment en een uitgekiende internetstrategie. Toen hij mij vroeg om samen aandeelhouder te worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken.” Het landelijk werkende bedrijf De Projectinrichter (DPI) is één van de

grootste dealers van kantoor- en projectmeubilair, met een breed assortiment dat via professionele adviseurs als architecten, projectmanagementbureaus en interieuradviesbureaus wordt verkocht aan eindgebruikers. DPI heeft vestigingen in Purmerend en Rotterdam.

KBM • FEBRUARI 2019

7Estafette column

Turbulente tijden Toen ik ‘ja’ zei op de vraag of ik de aftrap wilde geven van de nieuwe estafettecolumn in KBM, had ik veel onderwerpen in gedachte. Wat toen nog geen issue was, waren de performanceproblemen bij Quantore waar we helaas eind januari mee geconfronteerd zijn. Het toont aan hoe cruciaal de continuïteit van de operatie is. En dat is nu precies waarom deze systeemmigratie en de nieuwbouw noodzakelijk zijn. Wat een paradox. We voelen elke dag onze verantwoordelijkheid, en in tijden van crisis zo mogelijk nog meer. Steeds meer ondernemers maken gebruik van het centrale magazijn in Beuningen en vertrouwen volledig op de logistieke dienstverlening van Quantore. Een belangrijke reden om het distributiecentrum uit te breiden is het verkleinen van de impact op de uitleveringen, in het geval van een calamiteit. Echter de kans op een calamiteit zit met name in de software. Vorig jaar hebben we een nieuw productinformatiemanagementsysteem en een nieuw bestelplatform geïmplementeerd. Hiermee hebben we een aantal risico’s kunnen elimineren. In de loop van 2019 gaan we ons ERP vervangen en daarvoor moet ook het warehousemanagementsysteem Locus op de nieuwe versie te draaien.

afgewogen of de progressie tot de gewenste resultaten zou leiden. Met de kennis van nu, hadden we eerder moeten terugschakelen naar de oude software. Maar gedane zaken nemen geen keer, hoe graag we het ook anders hadden willen zien. We kijken nu vooruit. Terug naar onze gebruikelijke servicelevels, vooruit naar de volgende stap. Ook de papierbranche heeft turbulente tijden gekend, met veel problemen. En er zijn partijen, zo ook Papyrus, die hier sterker uit zijn gekomen. Daarom draag ik de pen over aan mijn zeer gewaardeerde collega, Wouter Pijpers van Papyrus.

Geen enkele implementatie, van deze complexiteit, gaat zonder risico’s. Het voortraject van deze upgrade is twee jaar geleden gestart. De software-upgrade is voorbereid door onze softwareleverancier en daar is, gezien de bijzondere complexiteit, vele honderden uren aan gewerkt door een groot team van specialisten. Centric heeft de software, vanaf augustus 2018, in delen aan ons opgeleverd. Door Quantore specialisten zijn alle delen getest en zijn er meerdere procestesten en integrale testen uitgevoerd om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Daarnaast hebben we op meerdere testdagen, ook in de live omgeving, getest. Pas toen er voldoende vertrouwen was in de kwaliteit van de nieuwe software en de verwachte performance van het systeem, zijn we overgegaan op de nieuwe software. Toen we na de migratie geconfronteerd werden met problemen, bleven we vertrouwen hebben in een spoedige verbetering. Elke dag is zorgvuldig

KBM • FEBRUARI 2019

9


Benelux Office Products Awards 2019 Wie o wie‌ Wie worden dit jaar de winnaars van de Benelux Office Products? Het jaar is nog niet begonnen, of de spanning stijgt al. Want het winnen van een Benelux Office Products Awards is niet alleen een erkenning voor een product, maar ook een kans voor optimale marketing. Zet daarom 8 april vast in uw agenda: vanaf dat moment kunt u uw producten eenvoudig online aanmelden op www.bopawards.nl.

Praktische informatie Uitreikingen

De uitreiking vindt plaats op donderdag 10 oktober 2019 tijdens de speciale Benelux Office Night.

Releasedatum

De producten en concepten moesten tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019 zijn uitgebracht (geldt niet voor de categorie Best Performing Product).

Algemene informatie Inschrijving van 8 april t/m 31 mei 2019 Aanleveren van de producten, projecten en marketingconcepten uiterlijk tot en met 4 juni 2019 Uitreiking: 10 oktober 2019 Locatie: volgt

Voor wie?

De Benelux Office Products Awards zijn bedoeld voor fabrikanten, leveranciers en distributeurs in het office-kanaal.

powered by:

www.bopawards.nl


Selfie van... Waar en wanneer zag je het levenslicht? Port Elizabeth in Zuid- Afrika Met wie deel je de voordeur? Met mijn echtgenoot Pieter en twee jongens James (6) en Zachary (3) Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Shoe Dog, Phil Night (verhaal over de oprichting van Nike) Naar welke muziek luister je veel? Indie Rock Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Het liefst in de Zuid-Afrikaanse zon (Kaapstad) Je grootste hobby? In de zon een boekje lezen Wat is je favoriete sport? Zwemmen, pilates, hardlopen en alles om fit te blijven Je grootste ergernis? File, file en file Levensmotto? 'You are the only one that can change your situation; don’t leave it up to someone else…’ Wat was je eerste baan? Marketing Coordinator voor Bosch Do it yourself power tools in Zuid-Afrika. Superleuke carriërestart en bedrijf. In welke auto rijd je? Audi A4 Avante

Fiona Zwinkels

Functie: Sale s

Director EME A Bedrijf: Safes can

Met wie zou je graag een avondje stappen? Met een vrouw zoals Laurene Powell Jobs. Om twee redenen: haar werk voor de Emerson Collective, maar ook omdat zij getrouwd was met Steve Jobs. Wat zijn voor je de geneugten des levens? Buiten zijn met het hele gezin en genieten van een picknick op het strand of in het bos. Eet het liefst: Indiaas eten - Butter Chicken, echt lekker! Waar kunnen ze je’ s nachts voor wakker maken? Haha, heel veel dingen, maar ik vind slapen te lekker om wakker te blijven. Zou graag een dag willen ruilen met: Stella McCartney – een zeer succesvolle vrouw in haar eigen carrière. Maar ze is ook opgegroeid als de dochter van een Beatle. Dit lijkt mij een interessante combinatie. Er wordt steeds meer gepind en contactloos betaald. Zijn jullie verschillende geldmachineconcepten over 50 jaar niet overbodig? Hoe speelt Safescan daarop in? Dat is zeker een trend, maar eigenlijk is geldcirculatie alleen maar aan het groeien. Er zijn ook dit jaar nieuwe biljetten geintroduceerd in Europa, dus er wordt nog steeds heel veel aandacht aan contant betalen besteed. Wij zijn ook altijd bezig met nieuwe

ontwikkelingen. Dat zie je met ons nieuwe merk TimeMoto. Dit biedt hoogwaardige terminals in combinatie met aanwezigheidssoftware voor gebruik in de cloud. Wij zijn derhalve ook een innovatief bedrijf en dat zul jij zien in onze toekomstige ontwikkelingen. Wat is er zo leuk aan de kantoorbranche? Ik denk dat het zeker een interessante tijd is, niks staat stil en heel veel verandert. Leuk is verder de diversiteit van mensen en ook de producten. Dat houdt me zeker bezig.

KBM • FEBRUARI 2019

11


Vakhandel van de maand

Hijdra.com verrast zijn klanten al 25 jaar

Onze motor? Creativiteit en een constante dialoog In 1994 werd hijdra.com opgericht als dorpswinkel in Langeraar. Ondernemer Dirk-Jan Hijdra sliep vanwege ruimtegebrek zelfs letterlijk tussen de voorraad. Nu, 25 jaar later, biedt hijdra.com vanuit het moderne kantoor in Leimuiden een totaaloplossing voor bedrijven. Op weg naar dit zilveren jubileum is er volgens Dirk-Jan veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Persoonlijke aandacht, maatwerk en een geintje op zijn tijd zijn diep geworteld in de cultuur van hijdra.com. Zo is het ooit begonnen en zo werkt het vandaag de dag nog steeds. DirkJan staat dicht bij zijn klanten en is graag persoonlijk met hen in gesprek. Alleen op die manier kom je er achter wat er nou écht speelt en waar hijdra.com van toegevoegde waarde kan zijn. “Als het je lukt om relaties op een positieve manier te blijven verrassen, dan doe je het goed. Daar geloof ik al 25 jaar in." Creativiteit en constant contact met de klant zijn hiervoor de belangrijkste ingrediënten.

Het DNA van hijdra.com

Hijdra.com staat voor persoonlijk, betrokken, vakspecialisme en een proactieve, klantgerichte benadering. Elke dag opnieuw

12

KBM • FEBRUARI 2019

helpt het team de klant bij het creëren van een ideale werkomgeving. Dat is het streven én het concept dat als rode draad door de bedrijfsvoering van hijdra.com loopt. De vakhandel biedt producten aan, waarbij de logistieke functie en een transparante online omgeving centraal staan. Daarnaast biedt hijdra.com ook de juiste klantoplossingen. Daarbij kan de klant denken aan adviezen voor inrichting, zit/sta-oplossingen en aan het verduurzamen van goederen door reparatie en onderhoud. “In de toekomst willen we ons steeds verder positioneren als totaalleverancier. Als een verlengstuk van de organisatie van de klant. Op deze manier zijn en voelen we ons nauw betrokken bij hen en kunnen we optimaal van dienst zijn,” aldus Dirk-Jan.

Hoe ijsjes het hoofd koel houden

Ook in het creëren van de ideale werkomgeving staat het persoonlijke karakter centraal. “Vorig jaar hebben we tijdens de warme zomerdagen een leuke, ludieke actie gedaan. We lieten een vrieskist gevuld met waterijsjes op de accu van onze auto draaien. En daar gingen we, op weg naar een aantal klanten. Onder het mom van ‘hijdra.fit’ bezorgden we een deel van onze klanten de verkoeling die zij nodig hadden om ook


Vakhandel van de maand

in die extreme warmte een plezierige werkplek te hebben. En het verrassingselement zorgde voor veel positieve energie!” Tijdens deze actie deelde hijdra.com zo’n duizend ijsjes uit. Een leuke actie, waar zowel het team als de klanten van hijdra.com positief op terugkijken.

Verrassen met relatiegeschenken

Verrassen is een thema bij hijdra.com. De organisatie stelt zichzelf continu de vraag hoe zij de klant kunnen verrassen. Want hoe onderscheid je je van anderen, die dezelfde diensten en/of producten aanbieden? Het antwoord voor hijdra.com zit in het conceptueel denken. “Samen met interieurarchitecten richtten we werkplekken opnieuw in. Als onderdeel daarvan deelden we zuurstofrijke planten uit als relatiegeschenk. Planten zijn zo van belang in een ideale werkomgeving! Je ziet dat de grote bedrijven hier snel de voordelen van inzagen en meegingen in het traject. Maar ook vanuit het MKB volgde al snel een aantal ondernemers. In totaal deelden we ruim 1.300 planten uit,” vertelt Dirk-Jan trots.

Mee met de tijd

Als je al 25 jaar een rol vervult in de markt van kantoorartikelen, kun je je voorstellen dat je veel hebt zien gebeuren. De wereld om je heen verandert en daar moet je als vakhandel in mee. “Met de jaren is onze focus op het online-kanaal enorm toegenomen. We spelen in op nieuwe technologieën, waardoor we het bestelgemak voor de klant vergroten en een servicegerichte dienstverlening bieden.” Als we het hebben over de voordelen van online, denkt Dirk-Jan niet alleen aan harde conversie. “Harde conversie is uiteindelijk wel het doel, maar je mag de zachte kant niet vergeten. Door goed in te spelen op de online klantbeleving, vergroot je de kans op een aanvraag. Via de mail of via de telefoon. Zo ben ik vaker verrast door grote bedrijven waarvoor je ineens mag leveren. En dat door het tonen van de juiste online content en de juiste online uitstraling. Dat was 25 jaar geleden wel anders.”

Jubileumtour 2019

De komende jaren zet hijdra.com zijn strategie voort. Deze wordt verder ingebed in de werkwijze, dienstverlening, het assortiment en richting klanten en leveranciers. De komende maanden start hijdra.com met zijn jubileumtour, waarbij het zoveel mogelijk klanten bezoekt.“Tijdens de jubileumtour horen we graag de ontwikkelingen die spelen bij de klant en leggen we uit wat de nieuwe plannen van hijdra.com zijn. Ook vertellen we graag over de vier thema’s van hijdra.com: een gezonde werkplek, een efficiënte werkplek, een plezierige werkplek en een duurzame werkplek. Hijdra. fit is bijvoorbeeld onderdeel van het thema ‘gezonde werkplek’. We werken binnen dit thema ook samen met fysiotherapeuten, arbodiensten en vitaliteitscoaches. We creëren de ideale werkomgeving door onder andere gedrag te beïnvloeden, in plaats van enkel in middelen te voorzien. Bij het thema 'efficiëntie' helpen we de klant met digitalisering, slimme ICT en software oplossingen. Een plezierige werkomgeving bereiken we door samen met interieurarchitecten een complete customer journey aan te bieden, die richting het bedrijf wordt vertaald. En tot slot hebben we nog de duurzame werkplek. Daar geven we op mensniveau invulling aan via hijdra.fit en op milieuniveau via verschillende concepten. We verklappen nog niet te veel over onze plannen, maar in 2019 gaan we onze klanten zeker weer verrassen!”

KBM • FEBRUARI 2019

13


Coverstory

2019 in het teken van verrassende activiteiten

Pritt-stift viert het gouden jubileum groots De Pritt-stift viert in 2019 zijn 50-jarige bestaan. Dat zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Tal van verrassende promoties en acties staan op stapel. Raymond Bourgonje, international key accountmanager bij Pritt, en Kim Bijsterbosch, brandmanager Pritt Benelux, over het verleden, heden en toekomst van de Pritt-stift.

Het geboortejaar van de Pritt-stift is 1969. Het idee voor het innovatieve product komt van de Henkel-onderzoeker Wolfgang Dierichs, na het bestuderen van het gebruiksgemak van de lippenstift. Hij vond dat een dergelijke product ook heel handig toepasbaar was voor lijm. De Pritt-stift leek op een lippenstift: klein en handig, schoon aan te brengen en altijd klaar voor gebruik. Voor het eerst werd er niet-vloeibare lijm gebruikt. Sindsdien is de wereld van lijmen voorgoed veranderd.

Revolutionair

Daarna ging het snel en ontwikkelde Pritt voortdurend nieuwe lijm- en correctieproducten: van de Pritt Alleslijm (1972) tot de innovatieve Pritt Lijm- en Correctierollers (1989), de Pritt Plakband Zonder Schaar (2002), de Pritt Knutsellijm (2010) en de Eco Correctierollers en de vernieuwde Pritt Stick in 2011. Deze laatste was in die hele episode wel de meest revolutionaire. De samenstelling van de Pritt-stift ging naar 90 procent natuurlijke ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en suiker. De nieuwe stift is 100 procent veilig voor kids, de lijm is uitstekend uitwasbaar op een temperatuur van maar 20 graden en is oplosmiddelvrij. “De vier kernpunten van Pritt zijn dan ook sustainability, veiligheid, kindvriendelijkheid en milieuverantwoord”, legt Bourgonje uit.

14

KBM • FEBRUARI 2019

De ontwikkeling in de toepassingen van de Pritt Stick heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bourgonje: “Veertig jaar lang was er puur en alleen de Pritt-stift. Sinds een jaar of vijf hebben we allerlei nieuwe sticktoepassingen. In 2016 kwamen kleurensticks op de markt; goed voor de motoriek, je ziet waar je lijmt. Een jaar later kregen we de Glitter-sticks - gekleurde plakstiften met glitters. In 2018 introduceerden we de Neon-sticks.” In 2019 wordt er weer een nieuwe toepassing van de Pritt-stick gelanceerd: de Glow in the Dark-sticks. Bijsterbosch: “Hieromheen worden allerlei promotie-acties georganiseerd. Het thema van Back-to-School wordt Magic Moments, met karakters als tovenaars, goochelaars en feeën. Er komen speciale displays en blisterkaarten beschikbaar. Ook is er een limited edition en een winactie. Voor een groot deel van volgend jaar staat er een 1+1 actie op een blisterkaart gepland.”

Naamsbekendheid

Pritt heeft in zijn 50-jarige historie een grote naamsbekendheid opgebouwd. “In de belangrijkste markten is de brand awareness meer dan 90 procent Pritt is in de Benelux absoluut marktleider." Er zijn astronomische aantallen van


Coverstory

en n mak t met Pritt e r e d n Ki ch ptervlu in heliko svraag

een prij n elie e an een h ame a deren ln in e k e oln o d e h kond Door te sc n eers gazine u a h ars lm a a o n n scho e win innen rden d cht w e lu anv w r K r te kop tembe e Rijk 8 sep t in d k p ars a a a O n . m dag e win d ge beken wen. D u e jk opli e k L li te e s fee een h neden e r o B o in v op cher dwertoorsh ze daa en vou e n e r e g d in ie ber g kregen 27 okto ht. Op c lu v r te t in. e luch kelijk d

de lijmstift verkocht. “Henkel heeft tot op heden meer dan een biljoen lijmstiften afgezet in 121 landen”, zegt Bourgonje vol trots. Een leuke wetenswaardigheid in de markante levensloop van de Pritt-stift is dat deze ook in de ruimte is getest. Op 17 maart 2001 werd een Soyuz raket vanuit de Baikonor Cosmodome in Kazachstan gelanceerd, met een lading Pritt-producten voor het International Space Station (ISS). Aan boord testte de Russische kosmonaut Yuri Usachev, bevelhebber in het ISS, persoonlijk de Pritt-producten. Na veelvuldig dagelijks gebruik onder gewichtloosheid en andere extreme omstandigheden in de ruimte, kreeg Pritt officieel het exclusieve ‘Space Proof Quality’ kenmerk.

Make-A-Wish

zijn belangrijk voor Pritt. We verkopen de artikelen en promoten tevens het Make-A-Wishverhaal bij de dealer. Je ziet het overal terugkomen en in 2019 krijgt het een vervolg.”

Support

De vakhandel krijgt in het jubileumjaar volop ondersteuning van Pritt. Zo komt er 3600 POS-materiaal beschikbaar voor de winkelvloer. Ook zijn er vele uitingen op social media. Daarnaast krijgt de dealer een-op-eenondersteuning. “Daar zet Henkel heel sterk op in. We leveren zo veel mogelijk maatwerk.” Al met al zal 2019 niet onopgemerkt voorbijgaan voor Pritt. “In het jubileumjaar zullen er vele aantrekkelijke activiteiten plaatsvinden en hebben we mooie verrassingen in petto.”

Traditiegetrouw staat MVO hoog in het vaandel van Henkel en natuurlijk ook Pritt. Sinds 2018 ondersteunt Pritt Make-A-Wish Nederland. Deze organisatie vervult de allerliefste wensen van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte. Bijsterbosch: “De samenwerking bestaat eruit dat per verkochte Pritt Value-Pack wij een mooi bedrag overmaken aan Make-A-Wish. Zo helpen we elkaar. De grote naamsbekendheid van Pritt draagt daar flink aan bij. Dergelijke samenwerkingen met goede doelen

KBM • FEBRUARI 2019

15


Event

Volop inzichten tijdens jaarlijks Commerce Event georganiseerd door CloudSuite

E commerce ontwikkelt zich nog steeds razendsnel

Op 28 november organiseerde e-commerceleverancier CloudSuite alweer voor de vierde keer het Commerce Event. Meer dan 120 etailers, retailers en e-commerce specialisten uit de mid-market e-commerce waren op het event afgekomen om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen rondom Amazon, Artificial Intelligence en Mobile.

16

KBM • FEBRUARI 2019


Event

CEO Okko Huisman van CloudSuite trapte de middag af. Hij wees op de ontwikkeling van de klantverwachting in het tijdperk van Amazon, Bol.com en Alibaba. “De klant verwacht vandaag de dag snelheid, service en snelle informatie. Het aanbod moet gepersonaliseerd zijn en de betaling moet probleemloos verlopen. E-commerce anno 2019 draait om het wegnemen van drempels. Amazon is daar een goed voorbeeld van. De overname van een grote supermarktketen leidde tot het aanbieden van een bezorgservice binnen een uur, en dat gekoppeld aan de spraakassistent Alexa, ook van Amazon. Je spreekt je boodschappenlijstje in en binnen het uur staan de boodschappen voor de deur. Om het verkoopproces nóg beter te laten verlopen, zijn goede klantgegevens cruciaal. Data mining speelt dan een rol: zoveel mogelijk gegevens van de klant verzamelen, daar algoritmes op loslaten om maatwerk te kunnen leveren.” Huismans advies: investeer in eigen kracht, merk en propositie, omarm innovatie. Cloudsuite zelf werkt ondertussen ook voortdurend aan het verbeteren van zijn e-commerceplatform. Afgelopen jaar kwamen er maar liefst 16 nieuwe medewerkers bij en klanten als Charlie Temple, Folat, Wegter, MyMicro, Beko, Advion en Drabbe. Tot slot kondigde de gastheer van het event aan dat CloudSuite de samenwerking met partners gaat intensiveren en een headless-variant zal aanbieden. Klanten en derde partijen zijn hierdoor volledig in staat zelf hun front-end te ontwikkelen op het CloudSuite platform.

Bezorging

Paazl levert logistieke software voor e-commerce. Het bedrijf is ooit begonnen uit frustratie van de oprichters over de thuisbezorging van online bestelde producten. Nu noemen ze zich de logistieke motor achter e-commerce. CEO Bernard Schreiner sprak met name over het personaliseren van de bezorging onder het motto: “delivery disrupts the experience.’ Een van de belangrijkste redenen voor het niet doorzetten van de aankoop zijn de hoge bezorgkosten. 92 Procent van de

Belangrijk is dat er zo min mogelijk discrepantie bestaat tussen wat de klant verwacht en wat de leverancier biedt.

benoemde met name enkele aspecten waardoor het opzetten van een online salesplatform fout kan lopen. 'Het digitaliseren van het verkooppproces vereist een andere samenwerking van de verschillende onderdelen van de onderneming. Het ERP verandert, er komen meer kanalen bij en de integratie daarvan moet een hoge prioriteit krijgen. Een van de belangrijkste faalfactoren is de te grote focus op het technische aspect. Ontwikkel als eerste een visie, bepaal vervolgens de strategie, dan komt de technologie. De artikeldata neemt een centrale positie in het proces in, creëer daar een wendbare omgeving omheen,' zo stelde hij.

Mobile consumenten haakt wel eens af terwijl de producten al in het digitale winkelmandje zitten. Als de bezorgkosten nul zijn, neemt de conversie toe. Belangrijk is dat er zo min mogelijk discrepantie bestaat tussen wat de klant verwacht en wat de leverancier biedt. Zo zorgen minder betaalopties voor minder omzet. De klant is verwend, wil het bestelde direct en is hyperconnected. Daar moet je je service op aansluiten en daar valt nog veel te halen. De manier en snelheid van bezorgen sluiten nog altijd te weinig aan bij de behoefte van de consument.'

Thomas Boogert, ERP&ICT manager van SECRID vertelde over de digitalisering van de van oorsprong Nederlandse producent van portemonnees en inmiddels ook card protectors en mini-wallets, ofwel ‘innovatieve producten voor in de broekzak’. Dankzij een enorme groei heeft SECRID nu wereldwijd zo’n 6.000 retailers. Veel daarvan bevinden zich in landen rond de Middellandse Zee, en daar communiceert men vooral via smartphones. Daarom besloot men

Integratie

Co-owner Jeroen Philippi van Wholesale Consulting praatte de deelnemers bij over de koppeling tussen ERP- en ecommerce software. Integratie van die twee is nog niet zo eenvoudig, waarschuwt hij, en komt vaak laat aan bod. Vanuit de historie stond ERP vaak centraal in het bedrijfsproces, maar in de platformeconomie is die centrale rol vervaagd. “Organisaties creëren hun geïntegreerde platformen. En data vormt het fundament om nieuwe toegevoegde waarde te bouwen”, zo stelde Philippi. Hij

KBM • FEBRUARI 2019

17


Event

de hele orderflow te automatiseren en dat qua design vooral toegankelijk te maken voor mobiel. Boogert: “Bij B2B denk je vaak aan een stoffige desktopcomputer in een magazijn. Maar veel van onze klanten wonen aan de Middellandse zee of hebben even niks te doen in een lege winkel. Dan koop je veel gemakkelijker in met een paar swipes op je telefoon. De webshop voor resellers is mobile only. Dus als je een order wilt invoeren, gaat dat het makkelijkst op je mobiel. We hebben zelf een custom ontwerp gemaakt en dat is helemaal geïmplementeerd in Cloudsuite. Er waren geen limits. Dat hele platform breiden we nu uit naar alle landen en als dat werkt, gaan we kijken of Cloudsuite voor ons ook de storefront voor de b-to-c kan doen. Wij zijn offline heel sterk, ook als productontwerpers. Online wordt steeds meer de werkelijkheid en daar is Cloudsuite heel goed in. Verder geloven we heel erg in partnership en flexibiliteit. En Cloudsuite past zowel technologisch als qua cultuur heel sterk bij ons.”

Bot

Michiel Gaasterland is Chief Brand Officer van RobinHQ . Zijn thema betrof de inzet van chatbots binnen de context van de opkomende Artificial Inteligence, voor het klantcontact. Chatbots oftewel live chats in customer service zijn in veel gevallen nuttig, maar zeker niet altijd, zo waarschuwt hij. Bots oftwel virtual assistants kunnen van grote waarde zijn. Bij Booking bijvoorbeeld kunnen ze binnen 5 minuten de helft van de vragen van klanten oplossen. Dat lijkt lang, maar

18

KBM • FEBRUARI 2019

reisvragen zijn vaak complex. Daarbij: het gaat om de beleving van de klant, het kan frustrerend zijn om een vraag niet of niet volledig beantwoord te krijgen omdat deze (nog) niet in het bot-systeem is opgenomen. En (antwoorden op) vragen zijn ‘make or break points’ voor de loyaliteit van de klant. Menselijke interactie wordt schaarser, dus daarmee kun je je onderscheiden! Voor Gaasterland is er een eenvoudige formule voor de inzet van bots:* Groot assortiment met producten + Up/Cross-sell mogelijkheden = Virtual Assistant* Beperkt aantal vragen + Beperkt aantal mogelijke vragen = Chatbot

Bij B2B denk je vaak aan een stoffige desktopcomputer in een magazijn.

Gebroken beloften

User Experience Designer Eelco de Vaal, co-fouder van Okapion, legde uit dat de ‘user experience’, UX, een samenstel is van kleine ‘journeys’. Helaas blijken er nogal vaak fouten te zitten in het ontwerp van een online shop, ten nadele van het verwachtingspatroon van de gebruiker. ‘Broken promises are the easiest way to destroy the Customer Experience’. Dus: eerst ontwerpen, dan bouwen. De Vaal toonde een pyramide waarbij de basis werd gevormd door ‘functional’, gevolgd door ‘reliable, usable, convenient, pleasurable en meaningful’. Des te hoger de beleving van de klant in de pyramide plaatsvindt, des te beter je kunt onderscheiden als leverancier. Het gaat er dus om waarde te creëren voor de eindgebruiker, want dat leidt tot waarde voor de business. Senior Consultant Davi van Zaanen van Smart Internet Media benadrukte tot slot het belang van customer journey en de touchpoints met de klant. Een beweging die bijna een wetenschap is geworden. Vindbaarheid is key, daarom is het belangrijk om de zoekintenties van de klant te kennen. Om

die vindbaarheid te vergroten, moet je je kunnen verplaatsen in de wereld van de klant. Van Zaanen noemde het voorbeeld van een refurbished smartphone: die kon ook gevonden worden via zoekwoorden als ‘gebruikt’ en ‘tweedehands’. ‘Wees voor optimale SEO en SEA dus net zo creatief als je klant. Sterker nog, als het merendeel van je klanten bij elkaar. En het is daarbij veel werk om zo optimaal mogelijk in beeld te komen op het juiste moment.’ COO Siebe van Ineveld van CloudSuite sloot de middag af met een overzicht van de activiteiten van het bedrijf in het afgelopen jaar, en de plannen voor de toekomst. Waarna het tijd was voor de de netwerkborrel. ‘Ik merk dat iedereen geïnspireerd is en vol ideeën en verhalen naar huis gaat’, concludeert CEO Okko Huisman tot slot. Missie geslaagd en op naar het volgend event eind 2019.


Visie

HERMA 2019 HERMA heeft in het algemeen wederom weer goed gepresteerd in 2018. Ook HERMA Benelux kent zeer positieve resultaten in het afgelopen jaar. Om die reden zullen we onze HERMA strategie voort zetten, ook in 2019. Het jaar 2019 is pas begonnen, maar HERMA heeft inmiddels al een aantal succesvolle beurzen achter de rug. De beurzen hebben voor HERMA diverse doeleinden. Zo kunnen we bijvoorbeeld in een relatief kort tijdsbestek een hoop bestaande én nieuwe klanten op de beursvloer spreken over de gang van zaken (in de branche). Op deze manier blijven we up to date en kunnen we, indien gewenst, een afspraak inplannen om op locatie het een en ander te verzorgen voor de klant. Juist offline winkels kunnen flink profiteren van de voordelen van een beursbezoek. De beurzen kennen verschillende functionaliteiten en daar spelen we dan ook op in met ons team. Zo kunnen we nieuwe producten presenteren en mogelijk lopende acties onder de aandacht brengen. De beurzen zijn voor HERMA succesvol en dragen bij aan een goed jaarresultaat. Om deze reden zal HERMA zich blijven beraden aan welke komende beurzen het dan wel of niet deelneemt.

business. Maar ook op lokaal vlak zijn er een aantal ontwikkelingen die we goed dienen te volgen. Het is voor de meeste fabrikanten duidelijk zichtbaar dat het 'distributielandschap” in beweging is. Het is dan ook spannend wat er in 2019 allemaal gaat gebeuren op dit vlak, in zowel de Benelux als daarbuiten. We merken overigens op dat veranderingen in het distributielandschap ook voor competitie zorgt tussen de overige spelers en mogelijk ook weer kansen biedt. Het is echter altijd te betreuren als een distributiepartij omvalt en vervolgens niet meer opstaat. We hebben dit inmiddels al eerder meegemaakt. Met name de kennis van mensen en salesactiviteiten gaat hiermee vaak verloren. Ondanks de uitdagingen verwachten we bij HERMA een goed jaar te kunnen realiseren. Middels diverse tools die we kunnen inzetten, zullen we onze klanten voorzien van de nodige ondersteuning. Zowel de groothandel als de dealer blijven belangrijke partners voor HERMA. Samen met onze partners blijven we de etiketten-business ten goede brengen aan de eindklant. We zullen dus samen met hen de nodige inspanningen verrichten om ook dit jaar voor zowel hen als ons succesvol te laten zijn!

Ook zal HERMA in 2019 deelnemen aan events die worden georganiseerd binnen de branche. HERMA hecht veel waarde aan samenwerking met collega’s uit de branche. Door deze bijeenkomsten wordt kennis en ervaring met elkaar gedeeld en kunnen zelfs samenwerkingsverbanden ontstaan tussen partijen. Het is dan ook voor HERMA om belangrijk aanwezig te zijn op dit soort bijeenkomsten en op de hoogte blijven over wat er zoal gaande is in de markt. Op dit moment wordt gewerkt aan de uitbreiding van de nieuwe HERMA-fabriek. De planning is dat we eind van dit jaar full-operationeel zijn met de nieuwe fabriek. Dit betekent dat onze (productie)capaciteit flink omhoog zal gaan om aan de vraag naar etiketten te kunnen blijven voldoen. Ook de voorraden en snelheid van leveringen staan hoog in het vaandel bij HERMA. Via een nieuwe vervoerder hebben we nu bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om op zaterdag te kunnen leveren. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt, waardoor binnenkort tweemaal per dag de HERMA goederen worden opgehaald en verzonden voor een nog snellere levering in binnen- en buitenland aan onze klanten. 2019 kent ook een aantal uitdagingen voor HERMA. Zo zijn we benieuwd naar ontwikkelingen op een aantal vraagstukken in de wereld van de economie en/of de politiek. Deze kunnen mogelijk direct en indirect gevolgen hebben op onze dagelijkse

KBM • FEBRUARI 2019

19


Visie

MAUL, op weg naar 2020 Via de A 2019 is MAUL afgelopen maand op weg gegaan naar 2020 tijdens de Papershow en Paperworld. Op beide beurzen waren we aanwezig om geĂŻnteresseerden te ontmoeten en, waar mogelijk, zo een juiste weg te bepalen met onder meer een aanbod aan nieuwe artikelen richting 2020. De afgelopen jaren hebben we jaarlijks meer dan 80-90 nieuwe artikelen gepresenteerd. Samen met actieve merkenpromotie, meer online mogelijkheden en 'scherpe afslagen te nemen' houdt MAUL stevig koers richting 2020. MAUL zal tijdens de A 2019-route de onlinemogelijkheden alleen maar verbeteren; het aanbieden van het gehele of gedeeltelijke MAULassortiment biedt veel groeikansen voor elke dealer. De nieuwe regionale logistiek voor de Benelux wordt verder geoptimaliseert door zorg te dragen voor kortere levertijden en een hogere kwaliteit van logistieke performance. Complete data, content van de MAULartikelen, dit ook van de nieuwe artikelen, zijn aanwezig en kunnen we atijd makkelijk bij iedere dealer implementeren, dit gebeurt voornamelijk via de distributeur In2brands.

Sterke support

De diversiteit aan assortiment, economische ontwikkelingen, logisitieke kracht en mogelijkheden van Adveo, Prios en Quantore zijn al jaren sterk bepalend in de Benelux voor zowel dealers als leveranciers. Kwaliteit, merk, kennis en innovatie worden steeds meer de norm die groothandels hanteren. De groei bij deze partijen van de afgelopen jaren wordt door MAUL voortgezet richting 2020 met de door hen nieuw opgenomen artikelen als magazijnassortiment. Support, in meerdere opzichten, vanuit de leveranciers richting de groothandels, is zeer belangrijk voor de BeNeLuxmarkt. Het landschap van groothandels behoort niet verder te krimpen. Zowel voor de dealers als de leveranciers is het goed om een keuze te hebben en of te bieden, dat houdt iedereen scherp en het versterkt ook de branche.

20

KBM • FEBRUARI 2019

Goede focus

MAUL zal komende jaren inzetten op een nog intensievere samenwerking met en streven naar groei via de bestaande kanalen. Maar de route richting 2020 en verder zal in de BeNeLux sterk gericht zijn op de markten die de afgelopen jaren onderbelicht zijn geweest of waar gewoon omzet verloren is gegaan door welke omstandigheid dan ook. Vanuit de historie zijn er diverse samenwerkingen met grote Europese spelers in andere landen, echter het inzetten hiervan op lokaal niveau heeft te weinig of niet plaats gevonden. Hier zien wij duidelijk groeikansen en daar zal de komende jaren dan ook prioriteit liggen. Het resultaat in de Benelux van 2018: een groei van 24.6 procent, bevestigt onze mening dat de weg naar 2020 voldoende mogelijkheden biedt. De combinatie van kwaliteit, kennis, aanbod ten aanzien van de producten met de juiste digitale content en fysieke ondersteuning, zal richting 2020 absoluut bijdragen aan groei voor MAUL, maar ook voor eenieder die met MAULproducten actief zal zijn. MAUL GmbH Kees Broekman International key account manager


Visie

Customer intimacy. Voor tevreden en terugkerende klanten We praten vaak over trends in digital commerce. Mobiel blijft belangrijk en het percentage mobiele aankopen zal alleen maar stijgen. Verder zullen webshops met ook een fysieke winkel hun omnichannel-strategie verder moeten ontwikkelen. Consumenten verwachten nu eenmaal een steeds beter afgestemde ervaring en bovendien kunnen shops hun voordeel halen door de data vanuit de webshop en fysieke winkel samen te brengen in één omgeving, om dan optimaal in te spelen op het gedrag van hun klanten. Mede met het oog op deze omnichannel strategie zullen we bij Propellor in 2019 veel aandacht schenken aan customer intimacy. Voor onszelf richting onze klanten, maar ook als advies naar de Propellor webshops. In 1995 introduceerden Treacy en Wiersma de term 'Customer Intimacy” als discipline in hun boek 'The Discipline of Marketing Leaders'. Voor dit boek deden zij vijf jaar lang onderzoek naar bedrijven als Wal-Mart, Dell en Sony. In het boek geven zij een businessmodel dat is opgebouwd uit de dimensies Customer Intimacy, Product Leadership en Operational Excellence. Hoe relevant is de term Customer Intimacy nu dan nog in 2019? In een online wereld waar het bijna normaal is dat klanten hun bestelling binnen twee uur geleverd krijgen en de beste

prijs voor een product binnen enkele seconden wordt gevonden via Google, is customer intimacy vrijwel nog de ENIGE manier om je te onderscheiden van de massa! Terwijl de klant gerust de concurrent boven jou verkiest voor een paar euro verschil, worden zij hier niet altijd blijer van! Uiteindelijk willen zij namelijk gewoon goed en persoonlijk geholpen worden. We willen begrepen worden: customer intimacy. Door gemak te bieden en mee te denken, voelt de klant zich welkom bij jouw bedrijf! Albert Heijn is bijvoorbeeld per definitie duurder dan de Lidl, maar toch komen klanten altijd nog graag bij de Albert Heijn. Dit komt door het gemak en de service die het bedrijf biedt, met een A-locatie, de Allerhande en goedgetraind personeel. De AH biedt binding met zijn bonuskaart en betaalgemak met het zelf scannen en betalen. Vooral door de Bonuskaart leert Albert Heijn zijn klanten kennen en kan dus echt persoonlijke aanbiedingen doen! Nog een mooi voorbeeld van een winstgevend loyaliteitsprogramma is de klantenpas van de Hema: zij zagen hun online omzet met 11 procent stijgen, nadat twee miljoen(!) klanten zich als lid hadden geregistreerd. Customer intimacy betaalt zich dus terug. Maar het biedt ook een kans om op een prettige manier te ‘helpen kopen’ in plaats van ‘verkopen’, met je klanten in contact te blijven. Wij doen dit door content te creëren die hulpvaardig is voor onze klanten en prospects, zoals tutorials, content curatie, het bespreken van trends en hun relevantie. We proberen de vragen die we vanuit support ontvangen om te zetten in marketingwaardige stukken. We moedigen onze klanten aan dit ook te doen en zo hun klanten dicht tegen zich aan te houden. Een duurzame klantrelatie opbouwen is veel kostenefficiënter dan eenmalige verkopen. Het kost meer geld om een nieuwe klant enthousiast te maken voor je product of dienst, dan om een tevreden klant te laten terugkomen. Je bouwt een klantrelatie onder meer op door te laten zien hoeveel kennis je in huis hebt en deze kennis toe te passen op de situatie van de klant. Online kan dit zelfs geautomatiseerd met een marketing automation tool. De klant merkt dan op dat het bedrijf echt meedenkt en niet alleen maar wil verkopen. Wie alleen op prijs concurreert, wordt inwisselbaar. Zet net even dat extra stapje door echte service te bieden en doordring iedere afdeling van het bedrijf hiervan. Geef cadeautjes en doe persoonlijke aanbiedingen waar klanten echt iets aan hebben! Bouw een persoonlijke band op met je klant en ze komen met plezier bij jou terug!

KBM • FEBRUARI 2019

21


Interview

Via teamgerichtheid naar klantgerichtheid

Bedrijfsgroei? Zo kom je aan de juiste mensen én behoud je ze “De economie trekt aan, dus bedrijven investeren weer in telecom- en ICT-oplossingen. Dat stelt resellers voor een probleem”, betoogt Jan Holsappel van Moventium. “Ze hebben niet voldoende medewerkers om aan de stijgende vraag te voldoen. Dit komt vaak doordat er de afgelopen jaren onvoldoende is geïnvesteerd in het opbouwen en onderhouden van een goed team.” Holsappel is ervan overtuigd dat succesvol klantbeheer start met een succesvol team. Oftewel: teamgerichtheid leidt tot klantgerichtheid.

Ook ondernemers in andere branches zitten met dit probleem. Veel branches kampen met een medewerkerstekort. En de medewerkers die ze hebben, zijn ook aantrekkelijk voor andere werkgevers. Holsappel legt uit dat teamgerichtheid resulteert in tevreden en gemotiveerde medewerkers: “Betrokken medewerkers trekken nieuwe klanten en nieuwe medewerkers aan, want betrokkenheid leidt tot een gevoel van trots over het bedrijf en zorgt voor enthousiasme: dat werkt als een magneet!”

Hoe vertaalt dit zich in winstgevendheid?

Holsappel is bedrijfskundige. Naast de opdrachten die hij met zijn eigen bedrijf uitvoert, geeft hij parttime les in bedrijfskunde, ondernemerschap en marketing. Holsappel: “Ik ben sterk in het vanuit een passende marketingstrategie op de

22

KBM • FEBRUARI 2019

kaart zetten van bedrijven en ervoor te zorgen dat bedrijven zich blijven onderscheiden door praktische innovatie en extreme klantgerichtheidblijven onderscheiden. Maar het succes van een onderneming staat of valt met de visie en aanpak op betrokken medewerkers.”

echt binden, dan zul je je moeten onderscheiden in service, bereikbaarheid, het enthousiasme van medewerkers, hun oplossingsgerichtheid en het niveau van advisering, enzovoort. Het draait om beleving en die beleving komt uit jouw team.”

Het draait om beleving

Simpel gezegd bepaalt de mate waarin een bedrijf zijn medewerkers serieus neemt en in ze investeert de mate van succes van de onderneming. Holsappel: “Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Ik zie in de praktijk bijvoorbeeld vaak dat bedrijven dit uitdrukken in een hoog salaris. Dat is niet de manier, want dit leidt niet tot betrokkenheid. Leuk werk en opleidingsmogelijkheden doen dat wel.” Medewerkers blijven net zoals klanten niet alleen bij een bedrijf vanwege de prijs. “Salarissen moeten uiteraard wel marktconform zijn”, vult Holsappel aan.

Holsappel begon zijn carrière in de retail en bij fabrikanten van consumentenelektronica. In 2008 startte hij Moventium. “Het spel van het van binnen met buiten, intrigeert mij enorm.” In de afgelopen tien jaar hielp hij veel bedrijven uit diverse sectoren met hun ontwikkeling en het realiseren van groei. “Uit onderzoeken in onder andere de ICT-branche en uit vakliteratuur blijkt dat klanten bij een bedrijf blijven vanwege alles wat niet op de factuur staat. Een goed product voor de juiste prijs is een basisvoorwaarde. Maar wil je klanten

Een hoog salaris is niet de manier


Interview Tekst en beeld: Sara Terburg

Acht voorwaarden voor succes

Holsappel werkt volgens een schema met acht voorwaarden. De mate waarin een bedrijf hieraan voldoet, bepaalt de team- en dus de klantgerichtheid. De reputatie en basis van een onderneming vormen het uitgangspunt. Holsappel: “De reputatie van een bedrijf moet goed zijn. Medewerkers moeten de cultuur, kernwaarden en de historie, dus hoe het bedrijf ooit begonnen is, kennen. De wijze van communiceren, zowel in- als extern, is hierbij van belang. De basis, oftewel de financiële situatie, moet solide zijn en iedereen moet snappen hoe bijvoorbeeld een aankooptraject verloopt.”

In de derde en vierde voorwaarden staan de inhoud van functies en samenstelling van teams centraal. “Dus hoe beloon je medewerkers en hoe zorg je voor balans binnen teams. Daarnaast moet iedereen zijn taken en die van collega’s kennen. Er moet voldoende variatie in taken zitten en ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Ook moet je zorgen dat medewerkers over de juiste competenties beschikken voor hun taken.”

>>>

Jan Holsappel

KBM • FEBRUARI 2019

23


Interview

Lager ziekteverzuim

Holsappel verwijst naar onderzoek van Hackmann en Oldman: “Hieruit blijkt dat als je aan deze voorwaarden voldoet, dit leidt tot een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim.” De vijfde en zesde voorwaarde gaan over de mate van feedback en verbinding. Holsappel: “Veel medewerkers hebben de behoefte te horen dat ze het goed doen. Ook opbouwende kritiek is van belang, zowel op individueel als teamniveau. En zowel vanuit leidinggevenden als onderling tussen collega’s. Ik kom vaak bij bedrijven waar geen functioneringsgesprekken gehouden worden. Dat is onverstandig, want hoe weet je dan of iemand nog blij is met zijn functie?” Zijn advies is om hier structuur in aan te brengen, zodat medewerkers weten wanneer er gesprekken zijn. Medewerkers die zich serieus genomen voelen, werken harder. “Deze medewerkers zijn trots op hun werk en werkgever en dragen dat ook uit”, zegt Holsappel. Verbinding draait om communicatie, zowel intern als extern richting klanten. Holsappel: “Tijdens teambuildingsessies en kennissessies bijvoorbeeld kun je die verbinding stimuleren”, aldus Holsappel.

Hoe scoor je op dit moment?

Dan de voorwaarden zeven en acht visie en strategie, en educatie en ontwikkeling. “Het is van belang dat medewerkers het product of de dienst van hun werkgever goed kennen en weten wat hun rol hierin is. Ze moeten weten wat de klant beweegt, wat hij of zij verwacht en hoe je die verwachtingen meet. Dit zijn cruciale factoren in klantgerichtheid. Ook raad ik aan om je visie en strategie te delen met medewerkers. Leg uit waar je naartoe wilt en hoe je dit wilt doen.” Een horizontale as verdeelt de voorwaarden in exploreren en exploiteren. Holsappel: “Het eerste gaat om de vraag: hoe scoor je op dit moment, dus hoe run je je organisatie nu. Exploreren draait om waar je naartoe wilt.” De verticale as verdeelt de voorwaarden tussen die op organisatievlak en op medewerkersvlak.

Concurrenten komen met een vernieuwend aanbod en de markt verandert. En als jij pas gaat innoveren als jouw omzet terugloopt doordat jouw klant ook verandert, dan ben je te laat.”

Gratis Quick Scan ‘Hoe teamgericht is jouw organisatie?’

Wil je weten hoe teamgericht jouw organisatie is? Moventium geeft een aantal Quick Scans weg aan onze lezers. Voorwaarde is dat er minimaal vier medewerkers deelnemen aan dit organisatieonderzoek. Nadat iedereen het onderzoek heeft afgerond, ontvangt de initiator een gratis rapport. Stuur een e-mail naar: info@moventium.nl, met de namen en e-mailadressen van mensen die in jouw organisatie input geven voor dit onderzoek en zij ontvangen een link naar het digitale onderzoek.

Dan ben jij te laat

Holsappel beseft maar al te goed dat wat hij aanraadt preventief is: “Het is als het dak repareren terwijl de zon schijnt. Het voelt meestal niet als een noodzaak. Maar als ondernemer ben je verplicht om ook te werken aan straks.

De acht voorwaarden voor een succesvol team 1. Zorg voor een solide reputatie. 2. Werk aan een gezonde basis. 3. Streef naar de ideale teamsamenstelling. 4. Eensgezind en praktijkgericht door duidelijke taakinhoud. 5. Creëer ruimte voor mensgerichte feedback. 6. We maken constructieve verbindingen met elkaar en de klant. 7. Toekomstgericht bouwen met praktijkgerichte educatie. 8. Werk maken van een inspirerende visie. Wil je meer weten over Teamgerichtheid of over de Organisatiescan, neem contact op met Jan Holsappel, 06 - 212 86 932

24

KBM • FEBRUARI 2019

Deze stappen zijn niet per se volgordelijk, sterker nog: vaak begint het bij stap acht. En... een succesvolle organisatie is nooit klaar met het optimaliseren van de verschillende stappen.


Event

Paperworld blijft internationaal meeting point Volop nieuws, dynamiek en ook roddels. Kortom, Paperworld 2019 was weer een editie zoals we die kennen. De stemming was positief, maar wie goed luistert, hoort ook wel de zorgen over de economie in het algemeen en de kantoorbranche in het bijzonder. Een verslag vanaf de beursvloer.

KBM • FEBRUARI 2019

25


Event

Frankfurt blijft het jaarlijkse meeting point voor de internationale kantoorbranche. Tenminste, de traditionele. Want dat je op de Nederlandse markt als vakhandel nauwelijks kunt overleven met het b-to-b assortiment dat hier aangeboden wordt, moge duidelijk zijn. Wie verder kijkt, moet zich dan ook richten op beurzen als Orgatec, Facilitair en ISE om zijn assortiment te kunnen verbreden.

Inspiratie

Toch blijft Paperworld een belangrijk event voor de gemiddelde kantoorvakhandel, vooral als je naar het aandeel voor de b-to-c markt kijkt. Veel hallen met leuke, innovatieve producten, die een mooie aanvulling kunnen vormen op het assortiment. Jammer wel dat er nauwelijks vakhandels zijn die de moeite nemen om de reis van pakweg vier uur naar Frankfurt te ondernemen. Niet alleen om nieuwe producten en productgroepen te ontdekken, maar ook om je te laten inspireren door de themapleinen rondom Future Office, Future Learning en Paperworld Trends en Mr Book & Mrs Paper. Vooral de laatste waren zijn een aanrader voor alle bezoekers die snel de leukste noviteiten en de trends in materialen, kleuren en producten willen zien. "Flexibel kantoorontwerp, zoneconcepten, clean

26

KBM • FEBRUARI 2019

desk en mobiele apparaten zijn antwoorden op flexibele werkvereisten. Daarom investeren bedrijven steeds meer in nieuwe concepten, kantoorapparatuur en mobiele apparaten", vertelde Michael Reichhold,directeur van Paperworld. " Future Office laat zien hoe dit op de werkplek kan worden geïmplementeerd." Future Office omvatte thema's als flexibele werktijden, mobiele werkruimten en flexibele kantoorconcepten - zoals zones voor individueel en gericht werk, vergaderruimten en gebieden voor sociale uitwisselingen. Future Learning liet bezoekers kennismaken met actuele en toekomstgerichte leerconcepten. De nadruk lag hier sterk op levenslang leren. Wat zijn de nieuwe mogelijkheden? Hoe ondersteunen virtual reality-brillen het leren? En wat is nieuw in de sector papier, kantoorartikelen en schrijfwaren?

Ruim aanbod

Ruim 1.600 standhouders uit zo’n 60 landen stonden er op Paperworld en Creativeworld. Toch is het aandeel office gerelateerde leveranciers aan het dalen. In het office supplies productgebied in hal 3.0 waren exposanten als Exacompta-Clarefontaine,


Event

Herma, HSM, Krug & Priester (Ideal), Durable, Jakob Maul, Novus Dahle, Schneider Schreibgeräte, Sigel, Tesa, Tarifold/3L en Trodat nadrukkelijk aanwezig. Nederlandse deelnemers in deze hal waren onder meer Jalema, Desq, Safescan, Vermes en Moorman. Hal 4.0 was bezet door schrijf- en tekeninstrumenten in het office-gebied en schoolartikelen in het stationery-gedeelte. Hier zagen we ook aanverwante productgroepen als schooltassen- en rugzakken, etuis, notitieboekjes, pads, folders en licenties. En verder schrijfwaren-exposanten als Adel, Carioca, Kum, Möbius & Ruppert en Scrikss. The Remanexpo de productgroep met OEM en printer consumables, aangevuld met gerelateerde componenten, hard- en software en gerecyclede

Grafik Werkstatt. Andere namen waren Paper + Design, Francesco Brizzolari, Saul Sadoch, Zöllner-Wiethoff, Leuchtturm, Artoz Papier, Rössler Papier , Caran d'Ache (schrijfgerei voor tablets) en Kaweco H & M Gutberlet. Hal 4.0 was onderverdeeld in twee gebieden: schrijfinstrumenten en schoolbenodigdheden. Onder andere Gabol, Lyc Sac, Sportande, Zipit en Lannoo Graphics gaven er acte de presence. In deze editie van KBM alvast de eerste noviteiten, vers van de beurs. In de komende editie melden we u meer nieuws. En houdt de website www.kantoornet.nl hiervoor in de gaten.

printermaterialen, was van hal 6.0 naar hal 5.1 verhuisd. Met partijen als Axro, Clover, Integral, Imcopex, Pedro Schöller, SAS Armor, Static Control, Winterholdt & Hering, WTA Carsten Weser en KMP.

De belangrijkste beurs werd ook dit jaar gebruikt door HSM om de nieuwigheden en het bestaande assortiment te presenteren – maar ook om de Europese dag van de databescherming met een informatief kaderprogramma te vieren. De Europese dag van de databescherming is een initiatief van de Raad van Europa. Dit wordt sinds 2007 jaarlijks op 28 januari gevierd. Toevallig de maandag van Paperworld. Gebaseerd op de actualiteit rondom het thema wordt de succesvolle en opvallende databescher-

In hal 3.1 stonden de uitgeverijen van wenskaarten, zoals Hallmark Cards en UK Greetings, alsmede leveranciers van cadeauartikelen en wenskaarten, zoals bsb-obpacher, Depesche, Becker & Becker Vertrieb, beter bekend als

HSM viert de Europese dag van de databescherming

Polaroid onthult gloednieuwe 3D-printer Polaroid onthult op Paperworld de gloednieuwe Polaroid PlaySmart 3D-printer. Een betaalbare, 5 kilo lichte desktop 3D-printer met Wi-Fi printtechnologie, via een gebruiksvriendelijke mobiele app die gemakkelijk in elke huis-, klas- of kantooromgeving past. Belangrijkste kenmerken van de Polaroid PlaySmart 3D-printer: Afdrukformaat 120 x 120 x 120 mm, 5-inch LCD-aanraakscherm, laaghoogte van 50 tot 300 micron, afdrukken via SD-kaart, USB, mobiele app en Wi-Fi, 2GB ROM. De software stelt gebruikers in staat om eenvoudig modellen (inclusief bestaande ontwerpen die gratis beschikbaar zijn) eenvoudig te downloaden en te importeren en ze met slechts twee klikken te drukken. Hoewel de Polaroid PlaySmart 3D-printer slechts één extruder heeft, kunt u eenvoudig modellen in meerdere kleuren afdrukken.

KBM • FEBRUARI 2019

27


Redactie

MAUL Met meer dan 40 nieuwe artikelen is MAUL er ook dit jaar weer in geslaagd om veel innovatieve producten te presenteren. De meeste nieuwe artikelen zijn gericht rondom de werkplek, visuele communicatie en LEDverlichting, naast een aantal bureauaccessoires. De kantoorinrichter wordt verrast met een unieke combinatie van kwaliteit, opties en prijs bij de nieuwe LED-vloerlampen Maulsirius, - javal en - juvis. De Sirius en Javal zijn beide dimbaar, maar ook uitgevoerd met bewegingen daglichtsensor. Beide vloerlampen zijn design gestyled, waarbij de Javal reeds leverbaar is met een dealerprijs van € 390,00, waarbij deze lampen ook met een sterke tafelklem, 9 cm, leverbaar zijn vanaf € 350,00. Voor op het bureau presenteert MAUL o.a. de LED MAULrubia, finja en jazzy, naast een complete lijn LED-plafondpanels en pendellampen. MAUL heeft met de introductie van 6 modellen garderobestandaards een

28

KBM • FEBRUARI 2019

nieuw kwaliteitsniveau geïntroduceerd, met een zeer stabiele en zware voet, en een betere coating ten aanzien van het lakwerk. Meetings worden door MAUL nu ondersteund met de Easy2Move, professionele mobiele presentatie whitebordwanden, dubbelzijdig met een sterk onderstel, uiteraard in meerdere breedtes beschikbaar, maar ook als flipchart in te zetten. MAUL levert reeds meer dan 90 klemborden en -mappen, het assortiment aluminium is nu uitgebreid met A4 met boog, staand en dwars. Uniek in de markt is de RVS-papierklem die hierop gemonteerd is. De klemborden zijn nu ook inzetbaar in ziekenhuizen/zorg. Nieuwe artikelen zijn verder aluminium folderhouders, magneten en magnetische accessoires, akkulampen, papierklemmen en buroaccessoires.


Redactie

mingscampagne ook in 2019 voortgezet. De campagne, met de indringende slogan 'Maak nou niet weer dezelfde fout! Vernietigen in plaats van weggooien” werd verder uitgebreid en aangescherpt. Voor de kantoorvakhandel staat omvangrijk marketingmateriaal ter beschikking. De in het jaar 2018 gestarte actie met reisinkooptegoedbonnen voor de vakhandel en haar eindgebruikers verheugde zich het afgelopen jaar over een dusdanig grote populariteit dat deze tot en met eind 2019 verlengd is.

Sigel: nieuwe strategie, merkidentiteit en productoplossingen Sigel presenteert zijn nieuwe strategische bedrijfsoriëntatie onder het motto 'Work Inspired'. Een nieuwe merkidentiteit en een reeks nieuwe

producten.. De Sigel Next-strategie is gericht op duurzaam succes en groei",zegt Dr Joachim Roth, managing director van Sigel: "In de toekomst zal het werk flexibeler, meer teamgericht en meer experimenteel zijn. En nieuwe, behendige werkmethoden zullen hier een integraal onderdeel van uitmaken. We zijn goed voorbereid op deze grote ontwikkelingen."

ce - maakt deel uit van de sector Work:Space. De akoestische elementen van de geluidsbalans uit het Sigel-assortiment zijn zeer effectieve geluidsabsorbers. Kangaro-KTC is exclusief leverancier van Sigel in de Benelux en kan de Meet up producten standaard uit voorraad leveren.

In de sector Work:mode presenteert Sigel het Meet up bordsysteem, dat is afgestemd op de eisen van moderne werkmethoden. De whiteboards en prikborden maken spontane, probleemloze vergaderingen mogelijk, zelfs als er geen ruimte beschikbaar is. Ze zijn stevig en van hoge kwaliteit, maar toch licht en flexibel in gebruik. De nieuwste ontwikkeling bij Sigel - Sound Balan-

Beursnieuws kort Trodat introduceerde twee nieuwe varianten op de Pocket Printy, de 9511 en 9512. Een handige en compacte stempel die je zo in je zak kunt meenemen. De stempel en de inkt zijn makkelijk te plaatsen en te vervangen. Hij is er in acht kleuren. Een leuke, ingenieuze en handzame stempel. Durable pakt ook altijd flink uit op Paperworld. Dit jaar onder meer met producten rond cable management onder de merknaam Cavoline. Daarnaast breidt de Duitse onderneming het assortiment rond signage uit met het infoframe Wallpaper, wat zich goed houdt op een lastige ondergrond. En natuurlijk een uitbreiding in het succesvolle Varicolor assortiment opbergboxen, met

nieuw de Mix met een mooi kleurenschema. Edding maakte bekend een start-up te beginnen in München onder de naam edding Tech Solutions. Het bedrijf gaat zich richten op de ontwikkeling en distributie van digitale technologie rond marketing en printing. Het portfolio is gebouwd rondom twee technologieen: edding Code and edding Compact Printer. edding Code is een disruptieve nieuwe technologie die onzichtbare inkt gebruikt voor interactive packaging, brand protection, document verification and marketing. edding Compact Printer is een innovatieve, next-generation oplossing voor industrial marking. Edding kennende gaan we hier zeker nog meer van horen!

KBM • FEBRUARI 2019

29


Event

Geslaagde 23ste editie van de Paper Show in Mechelen Op 20 en 21 januari vond weer de traditionele Paper Show plaats in Mechelen in België. Met deze keer meer dan honderd leveranciers, dus het aanbod was zeer groot te noemen. Alle grote namen waren op de show aanwezig. En de beurs was weer perfect georganiseerd. Voor de inwendige mens werd voor de bezoekers een uitgebreid buffet geserveerd, en de leveranciers toonden vol enthousiasme hun noviteiten. Er waren ook weer veel Nederlanders onder de bezoekers en leveranciers. Veelbesproken thema in de wandelgangen was de toekomst van de branche en de mogelijke gevolgen van de te verwachten consolidatie. Met een goed bezoekersaantal en een geanimeerde sfeer was de Paper Show wederom het bezoek meer dan waard.

Winnaars Paper Show 2019 Awards Op de zondag van de Paper Show werden de winnaars van de Paper Show 2019 Awards. Er vielen in totaal zeven leveranciers in de prijzen, waaronder Despec die twee awards ontving.

Categorie 6: Hobby & Crea

Categorie 1: Kantoormachines

Acco Brands Esselte Kensington Secure Trek 15.6” Laptop Backpack

Despec Benelux & France Olympia ProHome Smart Home Alarm System

Categorie 2: Kantoormateriaal Legamaster Space-Up writing collection

Categorie 3: Papierwaren

Despec Benelux & France Kodak Magnetic Photo Paper

Categorie 7: Lederwaren, schooltassen

Categorie 8: Responsible Office Award Exaclair Digital Colour Printing Green Clairefontaine 100% recycled

Herma Benelux Herma Weatherproof film labels A4, white, extremely strong adhesion, removable

Categorie 4: Schrijfwaren BIC BIC 4 Colours Velours

Categorie 5: Wenskaarten Paperclip Paper Lace

One-stop-shop Adveo Ook Adveo, de ‘one stop shop’, gaf zoals gewoonlijk acte de présence met veel nieuwigheden en acties. Bezoekers konden profiteren van een unieke actie met Pergamy-papier. Bij aankoop van een pallet Pergamy-papier ontving de dealer tijdens de Paper Show eenmalig een back-to-schoolpakket van Pergamy. Bovendien was er kans op een ‘Digital Audio Broadcasting Radio’, geschonken door Bosta, de organisator van de Paper Show. Ook was er veel aandacht voor de nieuwe Adveo-catalogus (zie verder elders in dit nummer bij Kantoorplein).

30

KBM • FEBRUARI 2019


Event

KBM • FEBRUARI 2019

31


Event

Facilitair 2019; Inspirerend en innovatief Woensdag 23 januari en de Jaarbeurs barst uit zijn voegen. De Webwinkel Vakdagen, de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) én de Vakbeurs Facilitair vinden plaats. Ideaal voor de redactie van KBM, maar onze aandacht gaat toch vooral uit naar de Vakbeurs Facilitair. Ontspannen werken aan statafels met voetsteunen

Een van de genomineerden voor de FGNoviteitenprijs was NJOJ Dutch Design. Het bedrijf uit Vught lanceert een multifunctionele en stijlvolle statafel om ontspannen staand aan te werken. Daarmee komt NJOJ tegemoet aan de trend om gedurende de werkdag minder te zitten en vaker staand te werken, te vergaderen of te lunchen. We zitten te veel en bewegen te weinig. Vanuit dit oogpunt heeft NJOJ demontabele statafels ontworpen, voorzien van voetsteunen. Door de toepassing van voetsteunen sta je zeer ontspannen en kan de lichaamshouding eenvoudig afgewisseld worden. Al staande blijf je fit door het wisselen van je houding en het kantelen van je bekken, je staat zeer stabiel en comfortabel. De statafel is demontabel en bestaat uit een aluminium onderstel en een lichtgewicht tafelblad. Naast voetsteunen heeft de statafel haken onder het tafelblad voor het ophangen van een jas of tas. De tafel is leverbaar in verschillende formaten en met verschillende tafelbladen. Facilitair is altijd een leuke, inspirerende beurs voor iedereen in onze sector die wat verder wil kijken. Werd de beurs lange tijd gedomineerd door enorme stands van leveranciers van koffie en meubilair inmiddels is dat een stuk ingetogener. Inmiddels is er ook een groeiende groep bedrijven op het gebied van ergonomie, afvalverwerking, beveiliging en toegang, klimaatregeling en dergelijke. De breedte van het aanbod maakt de beurs in mijn ogen een must om te bezoeken. Wij waren dan ook van de partij en signaleerden een aantal nieuwtjes en bijzondere producten. Doe er uw voordeel mee.

32

KBM • FEBRUARI 2019

De tafel is ook ideaal als ontvangsttafel bij de receptie, als statafel in het bedrijfsrestaurant of voor beursdeelnames. Met de optionele korte poten is de statafel in een handomdraai in te zetten als werktafel met een hoogte van 78 cm. Met zwenkwielen is de tafel verrijdbaar.

Openr lanceert intercom app voor kantoorgebouwen

Met de komst van slimme deurbellen kun je steeds vaker op je telefoon zien wie er voor de deur staat, behalve in kantoorgebouwen. Openr brengt hier verandering in met hun nieuwe intercom-app. Met de app kun je, ook onderweg, zien wie er voor de deur staat en opendoen. Het is uniek dat je met één intercom alle bewoners kunt bereiken op hun telefoon. De voordelen: • Een app op je telefoon of tablet in plaats van een binnenpost • Besparen doordat bekabeling door het gebouw niet meer nodig is • Online dashboard om mutaties op afstand door te voeren • Toekomstbestendig door gratis updates en software intercom

Binc: gemaakt ván afval vóór afval

Deze afvalbak is functioneel, gemakkelijk te gebruiken en schoon te houden. Maar wat Binc écht onderscheidt, is de ingebouwde circulariteit. Kortom: een duurzame oplossing voor afvalscheiding op je kantoor! De voordelen op een rij: • Functionaliteit: afval scheiden in één systeem (geen losse afvalbakken). • Gemak: herkenbare fracties, eenvoudig te legen en schoon te houden – óók voor de schoonmakers. • Schaalbaarheid: makkelijk zelf uit te breiden van 3 naar 4 fracties. • Duurzaamheid: degelijke constructie en hoogwaardige kwaliteit. • Circulariteit: afvalbak is gemaakt van inge-


Event

zamelde grondstof (VANG: Van Afval Naar Grondstof) die vervolgens weer afval inzamelt. Bedrijfshygiëne: centrale afvalunit vervangt losse prullenbakken op de werkplek. Verkrijgbaar met een open of gesloten deksel Gemaakt van gerecycled staal

Handige monitorarm

M/Connect2 is een monitorarm waarbij in de voet een USB-C 3.1 docking station is geïntegreerd. Dit betekent voor de hedendaagse kantoorwerker dat hij/zij 's morgens op kantoor komt, op een willekeurige werkplek kan aanlanden en de laptop met één simpel kabeltje kan aansluiten op de reeds aanwezige externe apparatuur (beeldscherm, muis, toetsenbord). De nieuwste USB-C 3.1 technologie zorgt er niet alleen voor dat alle data van de laptop probleemloos via het dock wordt doorgegeven aan de externe apparatuur, maar ook dat de laptop wordt opgeladen. Onder het tafelblad, dus aan het oog onttrokken, zijn alle permanente aansluitingen doorverbonden en een simpele hub op het werkblad zorgt voor directe toegang tot data-, audio- en oplaadpunten.

Zachte oplossing voor een akoestisch probleem

60 cm. Op verzoek te ontwerpen en in elke samenstelling te leveren. Een modulair systeem dat in een handomdraai is te bevestigen en eventueel te wisselen.

Non-food automaten met slim assortiment

SchoolSupply en 24HoursSupply faciliteren de specifieke behoeftes van de mensen op locatie in een non-food vending automaat. Doordat de automaten gekoppeld zijn aan de cloud, worden de storingen sneller opgelost en wordt er een stuk efficiënter bijgevuld. Dit assortiment wordt maandelijks geoptimaliseerd op basis van big data, waardoor het aanbod continu verbeterd wordt en dus aantrekkelijk blijft. Elk lade in de automaat heeft een eigen categorie aan bestsellers (bv: verzorging, gadgets, drogisterij, schoolartikelen, seizoensgebonden artikelen, on the go, bedrijfsgerelateerde artikelen en overige artikelen). Op basis van deze verdeling zullen de minst interessante producten per categorie/lade vervangen worden door nieuwe producten op basis van big data, feedback, enquêtezuilen en ervaringen. Zo realiseer je een continu strak interessant assortiment in plaats van een standaardindeling waar de automaten voor meer problemen zorgen dan service.

Ergonomie stond centraal op de Facilitair. Logisch dat ook de Standupbox, waar we al eerder over schreven, van de partij was.

Kenmerk van het akoestisch paneel Acoustic Stix is dat het functionaliteit koppelt aan uitstraling. Met de ontwikkeling van het product is uitgegaan van een inclusieve benadering. Niet alleen het oplossen van een hinderlijk probleem, maar het zoeken naar de connectie tussen absorptiewaarde, materiaalkwaliteiten en vormgeving. De vormgeving van de panelen zorgt ervoor dat geluidsreductie ook tot een mooi element in de ruimte kan leiden. Zacht in geluid vraagt om zacht en aaibaar materiaal. En zacht in geluid is het: met een score van 0.91 op een schaal van 0,0 – 1,0 zit het goed. Verkrijgbaar in 26 kleuren in de afmetingen 60 x

KBM • FEBRUARI 2019

33


Redactie

ken en momenten het meeste afval vrijkomt. Daarmee kan de interne inzameling en het gedrag van medewerkers worden bijgehouden. Het systeem is modulair: losse prullenbakken worden aan elkaar gekoppeld waardoor het systeem eenvoudig op een specifieke situatie kan worden aangepast.

Flexibele prullenbak

De IQubic slimme prullenbak

Met de IQubic introduceert Renewi de eerste slimme prullenbak voor inpandig gebruik. Aan de inzamelmiddelen van EcoSmart is een sensor toegevoegd die meldt hoe vol of hoe leeg de bak is en wanneer deze geleegd moet worden. De voordelen zijn legio. Prullenbakken worden nooit te vol, er is geen onnodige interne logistiek én het afval wordt optimaal gescheiden. De IQubic is te koppelen aan andere slimme apparaten en past dus perfect in een smart building. De IQubic wordt geleverd met een webapplicatie waarmee kan worden bijgehouden op welke plek-

34

KBM • FEBRUARI 2019

Flextrash introduceert de nieuwe, flexibele prullenbak. Gemaakt van gerecyclede plastic flessen en gemakkelijk te bevestigen aan je bureau, dus lekker dichtbij. Kies je eigen maat en kleur, en combineer meerdere bins. Met het modulaire systeem ontwerp jij in een handomdraai je eigen recyclestation. STRUTS - Design Bord van Studiovix.nl. Een magnetisch emaille whiteboard, flip-over en A0 papierrol-houder in één die er ook nog eens mooi uitziet. Met papier op rol, dat niet per vel afgescheurd hoeft te worden. Papier dat voor brainstormsessies over de tafel te trekken is. Een papierrol die onder het whiteboard is geplaatst en niet het whiteboard continue bedekt, zoals een flipover-block. Het designbord is vrijstaand in de ruimte of tegen de muur aan te zetten, dankzij zijn inklapbare poten (een hoogwaardig industrieel ontwerp mechanisme). Bovendien met een mobiele uitvoering, voorzien van 4 zwenkwielen.

Natuur als scheidingswand

Ben je op zoek naar een bijzondere manier als afscheiding tussen werkplekken? Florapanel is een stukje natuur tussen transparante platen die als een blok in systeemwanden geplaatst kunnen worden. Planten groeien en leven uitstekend in een micro-ecosysteem en voeden zichzelf met CO2 en de blaadjes die afsterven. Ze moeten uiteraard wel genoeg licht krijgen voor hun fotosynthese. De geproduceerde zuurstof gebruikt de plant in het donker zelf. Het overschot is voor de bacteriën, die de dode blaadjes afbreken. Het water heeft zijn eigen kringloop; wordt opgenomen, verdampt en druppelt weer op de wortels. Het is een totaal zelfstandig klein (parallel) wereldje binnen een blok, die gasdicht is gescheiden van de buitenwereld.

Toch een papierloos kantoor?

Bambook brengt met Stick-On weer een offline product op de markt, met een online koppeling. Uitwisbare vellen, die lang meegaan. Wanneer je creatieve sessie voorbij is, ben je je aantekeningen niet kwijt. Met de handige gratis Bambook-app scan je je aantekeningen en stuur je het direct naar je Drive, Dropbox of Onedrive. • -Met Bambook-tas om je Stick-On op te rollen en mee te nemen.


Redactie

De vellen worden geleverd met bamboe-kokers, bedoeld om de kwaliteit van je vellen te waarborgen. Ook leverbaar met uitwisbare, magnetische Post-Its.

Superman met een Exoskelet

Je bent bijna een Avatar met zo’n constructie. De Exoskeletten van Skelex stellen werknemers van productiebedrijven in staat om productiever te zijn en het risico op klachten te minimaliseren. Dit niet-aangedreven exoskelet voor het bovenlichaam verlicht werkzaamheden, waarbij armen intensief gebruikt worden. De Skelex-technologie biedt de gebruiker een gewichtloos gevoel in de armen, waardoor spieractiviteit en vermoeidheid verminderen. Het ondersteunt de biologische beweging van gewrichten en draagt het gewicht over aan het onderlichaam. De Skelex gebruikt energie uit spieren in het lichaam die normaal niet belast worden tijdens het werk.

FNG Noviteitenprijs voor Saval Welk bedrijf in Nederland heeft dé noviteit op het gebied van facilitair management en gebouwbeheer voor het jaar 2019? Uit 38 inzendingen werden vijf genomineerden gekozen. De winnaar van de negende FGNoviteitenprijs, de Saval Kitchenflex werd bekend gemaakt en uitgereikt door door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen op de beursvloer. De genomineerden waren Kitchenflex, K6 en K9 detectie- en blussysteem voor professionele keukens, modulair brandbeveiligingssysteem Het Energiedak, voor verduurzaming van de warmtebehoefte Moodus Mirror, feedback met interactieve spiegel Beagle Bed Mover, voor verplaatsen van bedden zonder fysieke belasting Statafel met voetsteunen, ontspannen werken met afwisseling van lichaamshouding

KBM • FEBRUARI 2019

35


Redactie

Ergonomie: de stand van zaken Is ergonomie nog top-of-mind bij mensen, of is het ondergesneeuwd door wellbeing en duurzaamheid? We legden enkele prominente spelers in de markt een paar vragen voor. Hun reacties zijn verwerkt in dit artikel.

Deelnemers: • Vincent Bons, R-Go Tools • Roelof Langius, In2brands • Annick van Mil, OfficeAthletes/ErgoDirect • Alex Rodi, Backshop Healthy Computing

36

KBM • FEBRUARI 2019


Redactie

1. Wat is de meest voorkomende klacht die u tegenkomt in de praktijk? Bons en Rodi noemen beiden klachten over de nek en schouders, Bons meldt ook de pols/hand, ofwel RSI- klachten, Rodi noemt ook lage-rugklachten. Bons: ‘Cijfers wijzen er zelfs op dat de klachten in de toekomst alleen maar zullen toenemen, als gevolg van meer beeldschermgebruik en steeds kleinere devices. Zelfs kinderen ervaren pijnklachten na beeldschermgebruik.’ Langius noemt slechte inventarisatie per werkplek of werknemer. Van Mil merkt andere zaken: • het gebrek aan audio- & visuele privacy; • het gemis van een comfortabele werkplek anytime anywhere; • het gebrek aan beweging, zowel fysiek als mentaal. 2. Merkt u dat ondernemingen tegenwoordig meer proactief dan reactief zijn op het gebied van ergonomie? Bons merkt dat er steeds meer aandacht is voor gezondheid en comfort op de kantoorwerkplek. ‘Uit studies blijkt dat 70% van de werkgevers vindt dat de gezondheid op de werkplek proactief moet worden aangepakt.’ Hij streeft ook naar het vergroten van het bewustzijn van mensen als het gaat om gezond werken en de preventie van klachten. Langius ziet ook proactieve aandacht: ‘Met name bij een verbouwing of nieuwbouw, maar ook om op deze manier het voor de werknemers aantrekkelijk te maken om juist hier te gaan of blijven werken.’ Van Mil: ‘Ondernemingen zijn op het gebied van de werkomgeving, -beleving en -sfeer zeker proactiever dan tien jaar geleden. Vooruitstrevende organisaties gaan de uitdaging aan en nemen in hun nieuwe werkomgevingen ook het aspect werkgedrag mee, door een multidisciplinaire Facilitair-ICT-HRMaanpak.’ Rodi merkt eveneens een toename in het proactief benaderen van medewerkers. ‘Zowel mentaal (hou de sfeer gezellig) als lichamelijk (bijvoorbeeld met beweegeilanden) en goede communicatie worden medewerkers bewust gemaakt van hun acteren achter de computer.’

3. Wordt u vaak teruggevraagd bij een klant om een update/opfriscursus te geven? Bons: ‘Onze account managers houden resellers/ dealers up to date. Daarnaast delen we ergonomische kennis, zoals blogs en whitepapers, via onze website en via social media.’ Langius antwoordt dat er steeds vaker gevraagd wordt naar up-to-date oplossingen voor de nieuwe werkplekken, in combinatie met de vernieuwende technieken. Van Mil geeft aan dat ErgoDirect zelden gevraagd wordt een update/opfriscursus te geven. Maar zij verwerken nieuwe inzichten, informatie en tips continu in de permanente WORK & MOVE coach, waarin ook een ingebouwde ‘Training on the job’ -optie wordt aangeboden. Rodi en zijn team worden in toenemende mate gevraagd als bedrijven er achterkomen dat de stoelen en/of bureaus die ze in bulk gekocht hebben niet geschikt zijn voor de medewerkers. ‘Wij kunnen dan de put dempen met voorlichting en het goed instellen van de werkplekken.’ 4. Stelling: er zijn teveel ergonomische hulpmiddelen en voorschriften. Zelfs de specialist ziet door de bomen het bos niet meer. Bons nuanceert: ‘Juist als het gaat om ergonomische hulpmiddelen zoals toetsenbord en muis bestaan er weinig voorschriften/richtlijnen. Er zijn echter veel verschillende ergonomische invoermiddelen op de markt. Vaak wordt er gesproken over “ergonomisch”, terwijl het in de praktijk niet ergonomisch is. Het is dan de kunst om de hulpmiddelen eruit te halen die echt ergonomisch zijn.’ Langius is kort maar krachtig: ‘Dan is het goed dat ze ons om advies vragen.’ Van Mil is het met Bons eens: er zijn zeker teveel hulpmiddelen die zich het predicaat ergonomisch toedichten. ‘Hulpmiddelen als bijvoorbeeld loopbanden en deskbikes dichten zichzelf te snel het stempel ergonomisch toe, terwijl ze niet meer doen dan inspelen op een ongefundeerd (marketing)beeld dat ze beeldschermwerk ergonomisch zouden maken.’ Wat volgens haar ontbreekt, is de samenhang tussen de vele voorschriften. Wat ook vaak ontbreekt, is een beschrijving op basis van werkgedrag. Op dit fundament kunnen dan vervolgens werkomgeving, werksfeer, werkverlichting,

werkplek, werkklimaat en vele andere primaire en secundaire zaken worden verankerd, die uiteindelijk leiden tot optimale werkomgevingen. Rodi ziet als distribuerend specialist door de bomen het bos nog wel. ‘Wij selecteren het aanbod uit de wereld op basis van werkzaamheid, fysiek rendement en onze specifieke markt. Wij willen dat onze assortiment bijdraagt aan comfort, afwisselend werken en lagere spierspanning zowel preventief als curatief.’ 5. Stelling: ergonomie heeft niets te maken met duurzaamheid. Al die hulpmiddelen kosten alleen maar energie en grondstoffen. Bons is het hier niet mee eens: ‘Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Reeds in de ontwerpfase wordt rekening gehouden met duurzaamheid (circular product design).’ Langius: ‘Ergonomie moet ervoor zorgen dat de gezondheid en veiligheid van de medewerker gewaarborgd is. Als hiervoor ergonomische hulpmiddelen nodig zijn dan is het tegenwoordig steeds beter mogelijk om hiervoor circulair gecertificeerde producten te selecteren. Dat betekent niet dat het duurder hoeft te zijn.’ Van Mil is helder: ‘Ergonomie kan wel degelijk een significante bijdrage leveren aan duurzame inzetbaarheid van mensen. Een optimale interactie tussen mens en apparaat draagt bij aan een gezonde manier van werken. Hulpmiddelen zouden dan ook alleen het predicaat ergonomisch mogen dragen als deze bewezen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en comfort van het werk, met als resultaat een verbetering in prestaties (concentratie, creativiteit, energie, kwaliteit, kwantiteit) voor werknemer en werkgever. Rodi ziet ‘gelukkig ontwikkelingen die duurzaamheid, ook bij ergonomische producten, stoelen en bureaus, garanderen.’

KBM • FEBRUARI 2019

37


Lunchen met...

Culinair lunchen met... Martin Rasker

Peter Damman mag graag lunchen. Deze keer werd hij uitgenodigd door Martin Rasker, senior corporate accountmanager bij 3M Benelux. Rasker is een echte verkoopveteraan en heeft vele functies vervuld in de branche. Sinds 2017 heeft hij de specifieke taak om nieuwe klanten binnen te halen buiten de traditionele kantoorbranche waar hij altijd werkzaam was. Op zijn verlanglijstje staan nu namen als Action, Kruidvat, Jumbo, et cetera. Een interessante taakstelling vanuit 3M, dus alle reden om met hem te gaan lunchen. Locatie was het recent verbouwde restaurant in den Zevende Hemel in Den Bosch. Sinds kort is het gezellige restaurant ook een Art Gallery, dus de heren aten in een inspirerende omgeving.

1. Wat is je huidige verantwoordelijkheid bij 3M? “Mijn taak is om voor de consumer business group nieuwe klanten binnen te halen. Dat gaat dus verder dan de kantoorbranche. In deze laatste zijn de kaarten wel geschud. De echte grote klanten zijn op de vingers van een hand te tellen, en dat heeft ook gevolgen gehad voor ons salesteam, dat is nu aanmerkelijk kleiner. In andere branches zien wij veel mogelijkheden. Maar niet tegen elke prijs. We houden de markt graag in balans. Een mooi voorbeeld is Ahold, die ik recentelijk heb binnengehaald. Het is een perfecte en veelbelovende samenwerking.” 2. Wat zijn de laatste productinnovaties van 3M? “Post- it Dry Erase is ons laatste nieuwe product. Het is beschrijfbare whitebordfolie, voorzien van een klevende achterzijde. Ideaal voor meeting rooms met brainstormsessies. De vellen zijn steeds opnieuw te gebruiken en de teksten uitwisbaar. Daarnaast hebben we Command geïntroduceerd: een nieuwe productgroep met oplossingen voor het ophangen van schilderijen, haken, versieringen en dergelijke. We staan zeker niet stil bij 3M. Overigens misschien nog een leuk detail: onze omzet in de traditionele Post-it Notes groeit nog steeds.” 3. Hoe zie jij de toekomst van de zelfstandige dealer? “Je hebt twee groepen: zij die het snappen, en zij die het niet snappen. Er is maar een groep die je succesvol kan maken, en dat is de eindklant. Onbegrijpelijk dat er nog dealers achter hun toonbank blijven staan. Ga erop uit, en los problemen van je klanten op. Zorg voor een goede webshop en werk samen met je leverancier. Dus ik geloof dat er best veel zullen verdwijnen, maar de professionele zelfstandige dealer heeft nog steeds een goed toekomst." 4. Hoe verloopt de distributie van jullie producten? “We werken voornamelijk met distributeurs die de hele markt voor ons afdekken. Ons Europese magazijn staat in Duitsland en vanuit daar kunnen we uiteraard geen kleine verpakkingen versturen. We hebben een goede relatie met onze distributeurs die de dealers bevoorraden. Natuurlijk werken we ook direct met de grote drie: Staples, Lyreco en Office Depot.” 5. Zijn jullie actief op Amazon en Bol.com en wat is de ervaring hiermee? “Uiteraard hebben deze partijen een enorme power en een fantastisch groot klantenbestand. We zijn op beide platforms actief en soms hebben we zelfs een eigen 3M-omgeving gecreëerd binnen hun sites. Ook qua data-analyse bieden deze twee enorme mogelijkheden. Dit betekent niet dat we niet geloven in de kleine webshop. Deze heeft ook zeker bestaansrecht.”

38

KBM • FEBRUARI 2019


Tekst: Peter Damman

6. Bestaat de kantoorartikelen-divisie van 3M nog over 10 jaar? “Nou en of, Peter! Waarom niet? Het papierloze kantoor is er ook nooit gekomen en daar waren we in de jaren ‘80 van de vorige eeuw toch echt van overtuigd. Onze producten zijn handig en op vele manieren toepasbaar, dus dat gaat echt nog wel een tijdje door.” 7. Welke beurzen bezoek je en waar zijn jullie actief? “In Frankfurt staan we al jaren niet meer. We geloven nog wel in bedrijvencontactdagen, open deurdagen, en de relatiedagen van onze distributeurs en dealers. Ook staan we op de Paper Show in België. Zelf ben ik ook veel bij eindverbruikers, vaak op verzoek van een van onze klanten. Daarnaast ben ik bijvoorbeeld lid van netwerkclubs in de branche.” 8. Wat is je advies voor de Nederlandse markt voor kantoorartikelen? “Ik heb daar geen pasklaar antwoord op. Maar als ik het zou weten, zou ik het direct met iedereen delen. Ik blijf er wel bij dat persoonlijk contact met klanten niet mag worden onderschat. Je hoort en ziet veel en kunt dan een oplossing bieden. Prijs is dan van ondergeschikt belang.” 9. Wie beschouw je momenteel als de beste online aanbieder? “Discount Office en 123Inkt zijn natuurlijk inmiddels partijen waar je niet omheen kunt. Ze groeien razendsnel, hebben hun content perfect op orde en zijn altijd actueel met prijzen en producten. Wij kunnen bij 3M nog een paar stappen maken als het gaat om het beschikbaar maken van content. Maar ik wil niet voorbijgaan aan al die andere tientallen webshops, die het ook heel goed doen.” 10. Als ik dit niet zou doen, dan…… “Dat is een lastige vraag. Ik ben verzot op het verkoopvak, dus ik zal altijd iets in de sales willen doen. Ik ben nu al meer dan 30 jaar actief in de kantoorartikelen, dus misschien wordt het tijd voor een andere branche. Ze zeggen tenslotte dat een goede accountmanager alles kan verkopen, als hij maar achter zijn product staat. Daarnaast ben ik een echte familieman, maar dat is in Nederland helaas geen betaalde baan, dus blijf ik voorlopig nog wel bij 3M. Dat bevalt prima!”

Rasker is een rasverkoper. Hij ziet overal mogelijkheden, en is daarom bij 3M de juiste man op de juiste plaats. Zijn bezoeken en productdemonstraties bij eindgebruikers leveren altijd wel iets op en dat is dan ook weer goed voor de resellers. De firma 3M kiest er bewust voor om nieuwe paden te bewandelen en dat past perfect bij Rasker. De filosofie van nieuwe kanalen zoeken is ook een exponent van deze tijd. Fabrikanten zoeken alle wegen om hun product bij de eindverbruiker onder de aandacht te brengen en te verkopen. Mede ingegeven door de enorme successen van Amazon die het gehele landschap van retail en online bestellen heeft veranderd. En zolang de omzet in Post-It notes nog groeit, is het papierloze kantoor er voorlopig ook nog niet.. .En dat is voor velen in de branche een prettige gedachte.

KBM • FEBRUARI 2019

39


Kantoorplein

Mensen Veel mensen wisselden van functie, hieronder langrijkste op een rij.

even de be-

Manager Na 6 jaar bij Quantore gewerkt te hebben als algemeen nu laar Tigge Verkoop Binnendienst, is Heiko . Groep ert orExp directeur geworden bij de Kanto orKanto isaties organ de De KantoorExpert Groep, die Geen Ven der van andel Expert, MaritiemExpert, Boekh ingen vestig 16 nteel mome broeders Winter omvat, telt en 150 medewerkers in Nederland. ore, waar hij Dennis Albers heeft Adveo verruild voor Quant & Category asing Purch hoofd begin dit jaar is aangesteld als Management. bij Adveo Albers was de afgelopen zeven jaar werkzaam Europe, or Direct ory Categ sinds 2015 als Purchasing & ie voor trateg merks de voor waar hij verantwoordelijk was aan dat e zorgd r ervoo geselecteerde categorieën en voldaan. commerciële en strategische doelstellingen werd . Depot Office en ch Logite Daarvoor was hij actief voor & business Per 1 januari is Martijn van der Heide als sales van Armor or kanto landse Neder development manager bij het ke zakelij de in verder OWA begonnen. Martijn zal het merk . maken d beken r brede markt gaan introduceren en cartridges, maar OWA is een merk dat zich niet enkel richt op elijk verchapp maats voor een unieke printoplossing biedt circulaire de van vormt deel antwoord ondernemen en onder op de liggen hierbij zal Heide der economie.De focus van Van ek specifi e servic print OWA print service (managed nge van OWA). Van der Heide zal hiervoor zijn jarenla aan opged heeft hij die n, ervaring en expertise inzette bij s functie r anage in diverse account- en salesm Canon.

or binnen Marc van den Oever, international sales direct aster, zo Legam bij weg ber Legamaster, is per eind decem d. beken ericht persb maakt de organisatie in een werkten, "Gedurende de bijna 13 jaar dat we met hem welovertig, krach een als n hebben we Marc leren kenne iteit en sional profes van mate wogen persoon met een hoge vereen met n werke te toewijding, die in staat is om nden scheidenheid aan interne en externe belanghebbe ntiële substa een heeft op verschillende niveaus. Marc atiobijdrage geleverd aan de oprichting van de intern keling ontwik de en tuur nale Legamaster-verkoopstruc ging van de International Key Accounts", aldus mana hele Het aster. Legam director Danielle Bazuin van bericht lees je op www.kantoornet.nl

40

KBM • FEBRUARI 2019

The Navigator Company scoort hoog op lijst klimaatverandering The Navigator Company is beoordeeld als een wereldwijde leider op het gebied van milieu-impact door CDP en is genoteerd op de CDP le Climate Change A List. CDP is een internationa eden overh en en bedrijv die non-profit organisatie

stimuleert om hun uitstoot van broeikasgassen en te verminderen, waterbronnen te beschermen . bossen te beschermen aDiogo da Silveira, CEO van The Navigator Comp ning erken le ationa intern ny: "We zijn trots op deze van CDP en ons doel is om nog verder te gaan: " een CO2-neutrale onderneming zijn rond 2035. zijn voor d erken is De Navigator Company te acties in het afgelopen boekjaar om emissies de en ken beper te 's verminderen, klimaatrisico CO2-arme economie te ontwikkelen, op basis van de gegevens over 2018 die aan CDP zijn doorgegeven.

aan Elk jaar maken duizenden bedrijven gegevens en s risico' n, effecte milieu CDP bekend over hun de kansen voor onafhankelijke beoordeling tegen scoremethodologie.

Loek van Rhee wint Office World Business Award 2018

Tijdens een bijee nkomst van Office World in de Jalema-vestiging in Reuver werd de de Office World Business Aw ard 2018 toegeke nd. Loek van Rhee, al 25 jaa r in dienst van Ja lema, viel de eer te beurt . Van Rhee, voorm alig bestuurslid van Offi ce World, gaat in mei 2019 met pensioen.. Eind vorig jaar wa ren bestuur en led en van Office World uitge nodigd voor een ron dleiding in de fabrieken va n Jalema BV te Re uver. Tijdens de gezellig e borrel werd de winnaar van de Office Wo rld Business Award 2018 bekend gemaakt. De prijs voor Van Rhee werd uitgereikt door Jo an Westendorff, ce o van Jalema. Cees van Manen, voorzitter va n Office World, complimen teerde vervolgens Joan Westendorff met de succesvolle ge schiedenis van Jalema.


Kantoorplein

oor srecord v r e k e o z e Nieuw b orjaar TrendZ Vo

amaand beurzen. P De januaribol van de he nc ra dZ. b en e onz natuurlijk Tr staat voor erworld en ap P r, ai co lit re rd ci t door een pershow, Fa i is bezoch ar nu ja in tallen eg oekersaan De beurs b 43. De bez .4 2 1 s: p rij, er ek erde jaar o aantal bezo voor het vi al nu en ijg st van TrendZ anisatie. rg o e d us ald rder endZ zag ve team van Tr rs eu b re d ve ruim 450 Het vernieuw osanten en p ex 0 en 5 E 2 . an rdigd waren dat meer d rtegenwoo ve het n as ke w er m n TrendZ schillende eze editie va d p o n l va ee d s er ngen plaat nieuw ond vonden lezi lling, een trum. Hier en sc ni ine storyte en K rkshop onl o w n ee s workal nds en een experts, zo ste retailtre w eu ni e d lezing over . ken volgen shop inpak eurwerd het b dZ Voorjaar en Tr ar e Hanter ld na et Nikki O In aanloop versterkt m en d et team uw H ie arketing). steam vern de Brand (m an rn Event), Fe f o en ruin (Head (adviseur) ascha de B M t ui Letty er en rd ten Hove bestaat ve ur) en Krijn se vi d . (a s) nk nt Trade Eve Linda Holli mens Dutch na 25, 26 en p d o ei Kamps (b dZ Najaar editie is Tren e d rino en G lg o De eerstv mentenhal 9 in Evene p 1 0 2 s tu te r us ee rug o en 27 aug Voorjaar w . ert TrendZ w ke w 0 w 2 : 0 ie 2 rmat chem. In or meer info 4 januari. Vo 12, 13 en 1 ar.nl. trendz-naja

Nieuwe Adveo ca

talogus 2019

De gloednieuwe catalogus van Ad veo ligt er weer. resultaat van maan Het den hard werken om de resellers va Benelux én hun kla n Adveo nten het allerbeste aanbod te garande ren.

De catalogus telt 836 pagina’s en is één van de vele se Adveo aanbiedt ter rvices die ondersteuning va n retailers en zelfs handelaars in kanto tandige ormateriaal. Vier Category Manage het assortiment en rs volgen de evoluerende co nsumentenbehoeft lijks op. “In deze en dagesnel veranderende markt is het belan hebben naar de we grijk oor te nsen van de klant” , vertelt Erwin Sn Director Benelux. oeker, Sales “Zo is er ieder jaa r meer vraag naar producten, een pro facilitaire ductgroep die ins taat voor efficiënti werktevredenheid ewinst, en professionalism e. Producten als frisdranken, koffie sn acks, , thee, water, hygië ne en meubilair zijn onmisbaar gewo dan ook rden in het assortim ent van de mode verdeler”, zegt Pu rne rchase & Merchan dising Director An Biebuyck. n Verspreid over 12 categorieën, gaan de van traditionee kantoormateriaal l over kantoormac hin es tot facilitaire producten, we rden dit jaar 1.450 referenties toegevoegd. De vo rmgevers van Ad ve o goten maar liefst 14.500 produ cten in een mooie , hedendaagse lay-out.

Italiaanse Estel sluit overeenko mst met Friends in Furnit ure De Italiaanse kanto orinrichter Estel Uffi cio is het eerste me dat een overeenko rk mst gesloten heeft met ‘Friends in Fu Friends in Furnitur niture’. e is het bedrijf da t door de vriende Kaptein en Peter n Roberto Veer is opgericht om , op de Nederland interessante merke se markt, n te gaan verkope n aan dealers, int wers en vergelijkba erieurboure marktpartijen. Kaptein was direc teur dealer sales bij Assenburg en voor kort voor MF werkte tot O in Oldenzaal. Ve er was jarenlang directeur van Gisp algemeen en International en tot voor kort werkz Koninklijke Ahren aam voor d. Het internationaa l opererende bedri jf Estel is naast ee grootste Italiaans n van de e producenten va n kantoormeubelen dingswanden ook en scheiproducent van inn ovatieve oplossin gebied van loung gen op het ing en hospitality. Onder de concep Smart Office’ wo tnaam ‘Italian rden kantoren en we rkomgevingen ing topkwaliteit en fun ericht met ctionaliteit in Italiaa nse esthetiek en design.

KBM • FEBRUARI 2019

41


Productnieuws

Swiss Wood-cadeauset: potloden uit Zwitsers hout van Caran d’Ache Als symbool voor zowel Zwitserland en uit respect voor het milieu, komt Caran d’Ache met een exclusieve cadeauset bestaande uit drie potloden, gemaakt uit verschillende soorten Zwitsers hout. De Swiss Wood-cadeauset bestaat uit drie grafietpotloden gemaakt van Zwitsers dennenhout, beukenhout en grove den. De set is een ode aan de bossen die het Zwitserse platteland sieren. De potloden zijn gemaakt door de ambachtsmannen van Caran d’Ache. Ze voldoen door gebruik van lokaal Zwitsers hout – geleverd door een zaagmolen in Fribourg – aan de hoogste kwaliteitseisen. Het Zwitserse dennenhout komt uit de bossen van Trin in het kanton Graubünden, het beukenhout uit de bossen van Glovelier in de Jura, en het grove dennenhout werd uit verschillende Zwitserse bossen gewonnen. Het zijn de enige potloden ter wereld met een COBS-certificaat (Certificate Origine Bois Suisse). De productie van Zwitsers hout speelt een belangrijke rol in het behoud en het onderhoud van Zwitserse bossen. Het bevordert de knowhow en de lokale economie. Bovendien blijven de transportafstanden beperkt. Deze aanpak past bij het milieubeleid van Caran d’Ache. Het respect voor natuurlijke grondstoffen is een belangrijk onderdeel van het productieproces. www.carandache.com

Plantronics introduceert nieuwe VVX x50 Series Obi Edition-telefoons Plantronics brengt de nieuwe Polycom VVX x50 Series Obi Edition-telefoons op de markt, speciaal ontworpen voor mkb-bedrijven. De serie bestaat uit zakelijke IP-desktoptelefoons die de legendarische Polycom-audio en het eenvoudig design combineren. Ook bieden de VVX x50 Series Obi Edition-telefoons serviceproviders flexibiliteit en op maat gemaakte mogelijkheden voor het beheer van de telefoons voor mkb-bedrijven. Een onderscheidende feature voor serviceproviders is volgens Plantronics dat de VVX x50 Series Obi Edition-telefoons worden beheerd

42

KBM • FEBRUARI 2019

via de Polycom-cloudservice – Polycom Device Management Services for Service Providers (PDMS-SP) –, een web-based configuratietool. Deze cloudservice vereenvoudigt het beheer, biedt bruikbare analytics en stroomlijnt de technische support van Polycom-desktoptelefoons. Als multitenant-platform ondersteunen PDMS-SP en VVX x50 Series Obi Edition-telefoons meerdere installaties. Ook is het platform schaalbaar tot een miljoen UCS-devices, allemaal te beheren vanuit de cloudportal. www.plantronics.nl

Voorraadbeheer met Easystock van Antalis Antalis heeft Easystock gelanceerd, een voorraadmanagementmethode speciaal ontwikkeld voor gebruikers van papier, visuele communicatie producten en verpakkingsmaterialen. Easystock garandeert dat de voorraad op de juiste plaats is op het juiste moment, aldus Antalis. Packaging, Print & Sign-producten zijn onmisbaar binnen een grafisch bedrijf. De logistiek eromheen wordt steeds belangrijker. Alle schakels in de keten zijn erbij gebaat dat bestellingen op tijd binnen komen en dat er genoeg voorraad is. Antalis speelt hierop in en biedt nu een innovatieve service die ontwikkeld is ten behoeve van het optimaliseren en beheren van de voorraad. Easystock is ontworpen om het voorraadbeheer van artikelen met een hoge omloopsnelheid te automatiseren, de zogenaamde hardlopers. Deze producten worden bij de klant opgeslagen maar zijn nog eigendom van Antalis. www.antalis.nl


Productnieuws

Sharp lanceert nieuwe generatie kleuren-MFP's

Sharp Electronics Benelux voegt een nieuwe generatie multifunctionele kleurenprinters (MFP’s) toe aan zijn A3 Advanced en Essentials Series. Speciaal ontworpen voor werkomgevingen waar meer gevraagd wordt dan alleen printen of kopiëren. De veertien nieuwe multifunctionele printers (MFP’s) zijn nog beter beveiligd, hebben meer mogelijkheden voor cloudintegratie en bieden printsnelheden van 30 tot 60 pagina’s per minuut. Net als de andere MFP’s in de MX-serie is de nieuwe generatie uitgerust met Sharp’s bekroonde en gebruiksvriendelijke touchscreendisplay. De kleuren-MFP’s uit de nieuwe Advances en Essentials Series bieden robuuste beveiligingsfuncties, waaronder een nog betere bescherming tegen firmware-aanvallen. Dankzij deze functies worden indringers tijdig opgemerkt en wordt de firmware van het apparaat automatisch naar zijn originele staat hersteld. Sharp zal in mei 2019 nog vier modellen toevoegen aan de line-up. In de Advanced Series vervangen de MX-5071 en de MX-6071 de MX-5070V en de MX-6070V. In de Essentials Series vervangen de MX-5051 en de MX-6051 de MX-5050V en de MX-6050V. www.sharp.nl

Gispen lanceert TEAM: slim en flexibel tafelsysteem Gispen heeft tijdens de afgelopen Vakbeurs Facilitair het tafelsysteem TEAM gelanceerd tijdens de afgelopen Vakbeurs Facilitair. Uitgangspunt van dit modulaire tafelsysteem is dat het verschillende vormen van gebruik mogelijk maakt: vergaderen, ontmoeten, even kort werken. De verschillende onderdelen zijn eenvoudig te mixen tot de tafel die in elke ruimte het best past. Dankzij het flexibele, modulaire systeem komt TEAM tegemoet aan alle wensen binnen organisaties, óók eventuele toekomstige behoeftes, stelt Gispen. In de kern blijft TEAM gelijk, maar de tafellijn is eenvoudig aan te passen aan nieuwe behoeftes in functie of uiterlijk. Ook na enkele jaren gebruik, gewoon ter plekke op locatie. Dit is mogelijk dankzij de modulaire verbindingen van TEAM: Gispen monteert alles met een schroef-, magneet- of kliksysteem. Er is geen speciaal gereedschap nodig om te (de-)monteren. Zo is een vergadertafel aan te passen naar een leestafel, of andersom. Maar denk ook aan nieuwe manieren van werken: van

individueel werken naar samenwerken. Van concentreren naar overleggen. Een andere vorm poot, een andere kleur blad, extra accessoires die meer functionaliteit toevoegen – het is in een handomdraai geregeld. Het programma past dan ook prima bij een 'agile' manier van werken, zoals Scrum, stelt Gispen. Al bij het ontwerp van TEAM heeft Gispen rekening gehouden met retourname en hergebruik van de onderdelen en materialen. www.gispen.nl

AUDAC: nieuwe serie plafondluidsprekers voor kantoor AUDAC, de Belgische fabrikant van omroep-, multizone- en geluidssystemen, introduceert een nieuwe serie plafondluidsprekers. De AUDAC CIRA serie is speciaal ontworpen voor situaties waarin langdurig achter elkaar naar muziek geluisterd wordt. Door het gebruik van een twee-weg luidsprekersysteem is de klank voor kantooromgevingen geoptimaliseerd, rumoerige geluiden worden hierdoor beter gemaskeerd. Door middel van een verwisselbare grille biedt de AUDAC CIRA een aantal voordelen, die normaal alleen in het duurdere segment te vinden zijn. Zo heeft deze een randloos design en de grille is verkrijgbaar in zwart, wit of een overspuitbare versie waardoor de plafondluidspreker perfect opgaat in ieder plafond of interieur. Met de gepatenteerde QuickFit klemmen zijn de luidsprekers eenvoudig te plaatsen en is het zelfs mogelijk om bestaande plafondluidsprekers te vervangen door AUDAC CIRA luidsprekers. www.audac.eu

KBM • FEBRUARI 2019

43


Kantoorwijzer Dienstverlening Brancheorganisatie

Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Schrijfwaren Pilot pen

Valk Solutions B.V.

Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksolutions.nl www.valksolutions.nl

Groothandel Adveo Nederland BV Victorialaan 15 5213 JG – ’s Hertogenbosch tel.: +31 (0)36 54 91 030 fax: +31 (0)36 54 91 039 e-mail: info.nl@adveo.com www.adveo.com

Prios BV Prios biedt u een uitgebalanceerd assortiment kantoorartikelen. U treft uiteraard de bekende A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen. Bij Prios betaalt u geen lidmaatschap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip. Prios BV Valkenburgerlaan 21 2103 AK Heemstede T: 023-7436175 E: info@prios.nl W: www.prios.nl

44

KBM • FEBRUARI 2019

Winkelautomatisering

Bureau-accessoires

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum T: +31 35 62 50 200 F: +31 35 62 50 240 E: tesa.operations@tesa.com

Opberg- en archiverings-middelen

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Valk Solutions is de exclusieve huisleverancier van Primera, Bruna, Readshop, Boekenvoordeel, Cigo en Vivant. Digitale uitwisseling van artikelgegevens, bestellingen en pakbonnen met alle gangbare leveranciers. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. Gecertificeerd voor ISAE 3402 (saas outsourcing), ISO 27001 (informatiebeveiliging), ITO (klantvriendelijke telefonische dienstverlening) en Keurmerk betrouwbaar afrekenen van de Belastingdienst.

Inkooporganisatie

Archiefsystemen

Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalema.com.

Quantore Quantore Kantoorartikelen voor iedereen www.quantore.com


Kantoorwijzer Etiketten

Kantoor- en werkplekartikelen MAUL GmbH J.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D) Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl www.maul.nl Producent van MAUL , Hebel • Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau • Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires • Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun • Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires • Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Avery Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print (werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/cadeau. Avery Benelux De Bouw 107, 3991 SZ Houten Tel.: +31 (0)30 263 21 21 e-mail: service@avery.nl www.avery.eu

ICT & Ergonomie Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux. Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl Avery produceert voor

the label company

Papier Double A International Network B.V. Oostplein 423 3061CH Rotterdam Tel. + 31 - (0)10 222 9090 Fax + 31 - (0)10 222 9080 info@DoubleApaper.nl www.DoubleApaper.nl

Herma Benelux B.V.

in2brands

Gildeweg 11, 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nl

In2Brands is specialist in de ontwikkeling en distributie van ergonomische producten en gerelateerde kantoorartikelen. De focus hierbij ligt vooral op monitorarmen, elektrificatie en werkplekinrichting. Het totaalpakket kan worden aangeboden afgestemd op de wensen van de eindgebruiker. Dankzij de nieuwste technieken blijft het aanbod up-to-date en sluit dit aan op de eisen van de moderne eindgebruiker. In2Brands levert alleen aan dealers en projectinrichters. Door het efficiënt inrichten van haar eigen bedrijfsprocessen kan In2Brands snel en eenvoudig leveren aan klanten, maar ook direct aan diens klanten, via dropshipment. In2Brands B.V. Gotenweg 11 5342 PP Oss Nederland Tel: +31 (0)85-4883660 info@in2brands.nl

KBM • FEBRUARI 2019

45


Column

Wake up call De kantoorbranche werd in de loop van januari jl. ernstig ontregeld door software-aanpassingen van Locus, het warehousemanagementsysteem dat Quantore gebruikt voor zijn logistieke proces. Het logistieke centrum van ‘s lands grootste inkooporganisatie in onze branche werd ruim een week lamgelegd door fouten in de nieuwe software, ondanks het uitvoerig testen.. Over het nut en noodzaak van een update van een programma dat niet meer wordt ondersteund is iedereen het wel eens. Uiteraard is een grote aanpassing en implementatie bijna niet zonder beperkte storingen door te voeren. Het betekende dat de ruim 400 aangesloten leden en de klanten van Quantore, zoals Bruna, Sligro en Readshop, geen orders kregen geleverd. Veel leden zijn de laatste jaren overgestapt op dropshipment bij de eindklant, en kunnen niet terugvallen op eigen voorraden. Het werd nu pijnlijk duidelijk dat printers, copiers ophouden te printen, doordat supplies niet tijdig worden geleverd en dat schappen in de winkels leeg raken. Gevolg: ontevreden klanten, die elders gingen kopen. Hoewel ergens anders kopen vaak ook vertraging betekent, omdat de meeste kantoorvakhandels of webshops afhankelijk zijn van de performance van Quantore. Sommige klanten kunnen wel even wachten na overleg, maar onduidelijkheid over wanneer er geleverd wordt, stuit op onbegrip. De mens houdt niet van onzekerheid. Alternatieven voor de leden zijn er bijna niet. Een mogelijkheid is rechtstreeks kopen bij fabrikanten of groothandels om het magazijn van Quantore te omzeilen. Dit is alleen een optie voor voorraadhoudende leden en deze fabrikanten zijn ook niet meer ingericht op kleine orders. Dropshipment-leden zouden eventueel naar Adveo kunnen, maar die kampte in betreffende periode met zijn eigen problemen. Ook geen

46

KBM • FEBRUARI 2019

werkbare

oplossing. Wat resteerde, was geduld en hoop. De goederen kwamen niet uit het magazijn, maar ook binnenkomende goederen konden niet worden verwerkt, met als gevolg dat oplopende backorders inefficiënt werden geleverd tegen hogere kosten. De directeur van Quantore zal wel slapeloze nachten hebben gehad, logistieke medewerkers die telkens teleurgesteld werden door een sprankje hoop op verbetering, en medewerkers van verkoopbinnendienst werden wanhopig door platbellende leden met vragen, ondanks de dagelijkse updates van Quantore. Ondertussen had menig kantoorvakhandel voor chauffeurs en medewerkers weinig of geen werk. Zonder transport staat alles stil. Dan maar klusjes doen die normaal wat blijven liggen of geen directe prioriteit hebben, of vragen om wat uren vrij te nemen. Begrip is er wel voor de afhankelijk beloofde 48 uur vertraging. Oké, 72 uur wordt in deze situatie ook nog met de nodige tegenzin en chagrijn geaccepteerd, maar in de dagelijkse updates werd de pijn steeds groter omdat de verwachte datum steeds verder doorgeschoven werd na ruim een week aanmodderen werd besloten de implementatie terug te draaien en terug te gaan naar de oude situatie, om in een later stadium alsnog een nieuwe implementatie te moeten doorvoeren. Na ruim een week was de achterstand bijna 100.000 orderregels. Ik neem aan dat er een pittig gesprek is geweest tussen directie, RvC en softwareleverancier, met als uitkomst: eens maar nooit weer! Overigens wel de complimenten aan de medewerkers van Quantore, die alles hebben gedaan om de situatie onder controle te krijgen en de achterstand binnen een paar dagen hebben weggewerkt. De nederige excuses van de directie zijn bij deze aanvaard. Nu maar hopen dat de volgende poging van implementatie wel goed gaat. Met argusogen kijken we uit naar de ingebruikname van het nieuwe ERP die in de zomer moet plaatsvinden.

Jos van Dalfsen Vestigingsmanager VWC Kampen


Magenta Communicatie: DĂŠ contentspecialist voor de branche Wist u dat Magenta naast vakbladen, websites en meetings ook steeds vaker actief is als contentprovider van leveranciers en vakhandels. Wilt u uw (online) zichtbaarheid vergroten? Een betere SEO? Wij leveren op regelmatige basis kwalitatieve content in de vorm van artikelen en berichten. En zorgen dat deze via uw en onze kanalen optimaal onder de aandacht van uw doelgroep komen.

www.magentacommunicatie.nl


De uitwisbare Fineliner

SCHRIJF

WIS !

HERBEGIN

NIEUW! FriXion Fineliner Nu beschikbaar in 12 kleuren


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.