Nr.3 2022 - Møt lege Annette Dragland

Page 1

#3

MAT | TRENING | SØVN | SKJØNNHET | OPPSKRIFTER | NYHETER

LiveLife.

2022

Om naturlig og helhetlig helse

Lege Annette Dragland:

– DET ER SÆRLIG FEM FAKTORER SOM PÅVIRKER HELSEN VÅR

Oppskrifter som reduserer matsvinnet

+

DEILIG

HØST

l 7 tips til mer hverdagsenergi l Slik blir du mer fornøyd! Psykologens tips l Høstens beste hudpleierutiner

KVINNEHELSE s. 28-29

Trening Slik kommer du i gang

Smart mat i sesong

PMS Ernæringsfysiologens beste rådInnhold Eva Hildén

Er du fornøyd? ommeren er over, og ferien er slutt. Men høst trenger ikke å være ensbetydende med høstdepp – i dette nummeret gir vi deg tips til hvordan du isteden blir full av HØSTPEPP! Det er nemlig mye du kan gjøre for å øke energinivået ditt. Når dagene blir mørkere, kan det være vanskelig å se lyst på tilværelsen og være fornøyd med livet. Ofte handler det om at vi har for høye krav og forventninger til oss selv, til de rundt oss og til livet i sin alminnelighet.

S

36 28

04_Helsesjekken Nyheter fra helseverdenen.

09_Pulsen på ... Sara Lossius.

10_Møtet Annette Dragland og Leger om livet.

15_Tema Høstpepp.

26_Kost og ernæring Spis etter sesong. Life

VELKOMMEN / LiveLife

3 2022

28_Kvinnehelse

42

Slik takler du PMS.

ÅRETS HELSEBAROMETER, Lifes rapport om nordmenns mat- og helsevaner, viser at sosiale medier er en del av problemet. Vi sammenlikner oss alt for ofte med andre – eller rettere sagt: Med andres tilrettelagte og retusjerte bilder på Instagram. Da er det lett å føle seg mislykket. På side 20 får du psykolog Åsa Kruses beste tips til hvordan du kan bli mer fornøyd med livet. EN SOM OGSÅ har kjent på livets opp- og nedturer, er Annette Dragland, legen bak podkasten «Leger om livet». Her snakker hun om livet og hvor viktig de fem faktorene søvn, mat, bevegelse, ro og relasjoner er for den fysiske og psykiske helsen vår. Les mer på side 10 om erfaringene hennes og hvordan og hvorfor hun mener det er viktig å tenke mer helhetlig på helse. Prøv også oppskriftene våre på høstmat som bidrar til å redusere matsvinn. Hva med en deilig gresskarsuppe når høstvinden røsker i trærne? Ha en herlig høst!

33_Nytt hos Life For energi og balanse.

35_Nysgjerrig på ... Kryoterapi.

36_Oppskrifter Matsvinn – smart mat.

42_Til sist Helsebarometeret 2022. #3

| OPPSKRIFTER | NYHETER MAT | TRENING | SØVN | SKJØNNHET

LiveLife.

2022

Om naturlig og helhetlig helse

Lege Annette Dragland:

– DET ER SÆRLIG FEM FAKTORER SOM PÅVIRKER HELSEN VÅR

Oppskrifter som reduserer matsvinnet

+

MARTE GLENDAY IVERSEN LIFE NORGE

KVINNEHELSE s. 28–29

Trening Slik kommer du i gang

Smart mat i sesong

DEILIG

HØST

PMS Ernæringsfysiologens beste råd

l 7 tips til mer hverdagsenergi l Slik blir du mer fornøyd! Psykologens tips l Høstens beste hudpleierutiner

TIPS! Vil du lese Live Life digitalt? Gå inn på https://www.life.no/inspirasjon/kundemagasin-live-life. Papirutgaven kan du hente i din nærmeste Life-butikk.

6/29/2022 12:50:20 PM document1498988491613320247.indd

1

Magasinet Live Life gis ut av OTW i samarbeid med Life / Life kundekontakt: 22 40 53 00 / Ansvarlig utgiver: Wictoria Glans Sjefsredaktør: Karin Hedin Röös Art director: Karin Löwencrantz Coverbilde: Ida Bjørvik / Trykk: Walstead Kraków Sp. z o.o. Kraków, Polen Life Europe AB, hovedkontor: 22 40 53 00 Adresse: Life, Øvre Slottsgate 4, 0157 Oslo E-post: info@life.no / Produktinformasjon: www.life.no E-post redaksjonen: life@otw.se / Annonsesalg: Life AS, Julie Auråker, julie@life.no Redaksjonen påtar seg ikke ansvar for materiell som sendes inn uoppfordret. Siter oss gjerne, men oppgi kilde. For å kunne gi god service og korrekt administrasjon brukes moderne informasjonsteknologi i Life Europe AB, som eier og forvalter et oppdatert register over selskapets kunder. Det innebærer at informasjon gitt til Life Europe AB eller til magasinet Live Life, som navn, personnummer, adresse/telefon/e-postadresser, produkt-, leveranse- og betalingsinformasjon, lagres digitalt og kan benyttes av Life Europe AB, eller av Life Europe ABs nøye utvalgte samarbeidspartnere, for informasjon og tilbud.

September 2022_LiveLife Februari 2020_LiveLife 3 3


HELSESJEKKEN / Tekst –– Sofia Zetterman, Sophie Ekman, Karin Hedin Röös og Gøril Emilie Hellen

Helsesjekken NYHETER / FORSKNING / TRENDER / TIPS

Life har flere nyheter denne høsten – kanskje det er på tide med en titt i skapet for å se hva du trenger å supplere med? Kanskje både du og barna trenger en multivitamin? Plages du med smerter i leddene, kan tilskudd av kollagen bidra til å styrke bruskens normale funksjon. Og spiser du verken fisk, meieriprodukter eller egg, kan kaliumjodid gjerne finne veien til skapet ditt. Husk at du aldri skal overskride anbefalt dagsdose!

Pharma Helse Multivitamin Barn 279,–/500 ml

3 trinn til sterkere negler 6 Pharma Helse Komplett Multivitamin 369,–/500 ml

Pharma Helse Jod 399,–/30 ml

Pharma Helse Kollagen Ledd 399,–/500 ml

Pharma Helse Kollagen 10 000 Ren Peptide Hud,Hår/Negler 399,–/500 ml

Drømmer du om sterke, lange negler? Det kan være mange grunner til at neglene fliser seg og løsner, blant annet blir de skjørere i klimakteriet. Her er 3 trinn til sterkere negler: 1. Fil fint. Klipp aldri neglene, men fil dem isteden. Klipping kan faktisk gjøre at neglene fliser seg. Fil forsiktig med myke bevegelser i samme retning. 2. Olje neglene. Porøse, tørre neglebånd gir skjøre negler. Smør derfor både negler og neglebånd daglig med olje eller en fet fuktighetskrem. Masser godt inn for best mulig effekt. 3. Plei neglebåndet. Etter dusjen er det perfekt å pleie neglebåndene, som da er myke og medgjørlige. Trekk dem forsiktig tilbake med en neglefil for å få en fin form på neglene.

Podkasttips: Åpen journal 6

I podkasten Åpen journal snakker legeekteparet Harald Dobloug og Katarina Flatland om fysisk og psykisk helse, familie og hverdagsliv. Podkasten kombinerer solid kunnskap om kropp og helse, historier fra eget liv samt åpenhjertige intervjuer med gjester. Lærerikt om egen og andres helse. Lytt og lær!

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

4 LiveLife_September 2022

Shutterstock

Gode tilskudd i høst 6

NYTT HOS LIFE!


Shutterstock

HELSESJEKKEN

“Happiness is good health and a bad memory.” Ingrid Bergman, skuespiller og tre ganger Oscar-vinner (1915–1982)

Fiberfråtsing! 6

Det er mange gode grunner til å fråtse i fiber: Fiberrik mat holder magen i gang, forebygger diabetes, bidrar til lave kolesterolverdier og holder deg mett lengre. Anbefalt daglig inntak for voksne er 25–35 gram fiber. Chiafrø er svært rik på både fiber og omega-3, men fyll også gjerne på med hvite, brune og soyabønner, rugknekkebrød, havregryn og frukt, bær og grønnsaker. (Kilde: 1177, Det svenske Livsmedelsverket)

25-35 gram fiber per dag

Sommervarme året rundt med IR-bastu 6

Er du frossen av deg? Verker det i leddene? Da kan løsningen være en infrarød badstu som lar deg nyte sommervarme året rundt. Denne bærbare varianten har gjort suksess, og den monteres på bare ett minutt. Badstuen varmes raskt opp til 65 grader, og varmer muskler og ledd innenfra og ut.

3 trendy treningsformer 1. Baklengsløping Jepp, det føles bakvendt, men det er mange gode grunner til å prøve baklengsløping: Du blir raskere, bygger muskler rundt knærne og forebygger skader, får et mer eksplosivt steg og trener baksiden av lårene – i tillegg til koordinasjon og balanse. Ifølge en studie kan baklengsløping forbedre tiden din på en mil med hele 5 minutter! (Kilde: runacademy) 2. High tech-trening Pandemien fikk online-trening til å eksplodere, og trenden med høyteknologiske treningsdingser fortsetter. Listen over bærbar og gøyal teknologi, som pulsmålere, smartklokker, aktivitetsmålere og GPS-trackere, er lang. Aldri har muligheten til å trene digitalt og logge treningsdataene vært større. 3. Raseri-yoga Har du innestengt aggresjon? Sinne som må ut? Da er raseri-yoga treningsøkten for deg. Glem det tradisjonelle, rolige yogastudioet og den behagelige meditative musikken – i disse yogatimene er det hardrock og bannskap som gjelder. (Kilde: rageyoga.com)

Fås i Lifebutikken!

September 2022_LiveLife 5


HELSESJEKKEN / Tekst –– Sofia Zetterman, Karin Hedin Röös, Sophie Ekman

Eva Hildén

Visste du at ... 6

... CDB blir mer og mer vanlig i hudpleieprodukter? CDB er en forkortelse av cannabidiol og er et stoff som kan utvinnes av hampplanten, men kan også fremstilles syntetisk. Kan med fordel brukes ved ømme og stive muskler eller før trening.

Shift CBD-olje Et oljeliknende produkt til påføring på hud og muskler. Pris 429,–/75 ml.

Hjemmelaget Nutella 1 glass Ingredienser • 200 g hasselnøtter • 2 ss Supernature kakaopulver økologisk • 2 ss Life kokosolje • 2 ss agavesirup økologisk

Slik gjør du: Varm ovnen til 200 grader. Rist hasselnøttene i ovnen i ca. 5 minutter. Avkjøl og rull dem deretter i et håndkle for å fjerne skallet. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Ha nøttepålegget over i en glasskrukke. Holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

Covid reduserer hjernevolumet 6

Opplever du at hukommelsen er svekket? En forklaring kan være at du har hatt covid. Ny forskning viser nemlig at selv personer som har hatt en mild variant av covid-19, får redusert hjernevolum i områdene i hjernen som er koblet til hukommelsen. Det viser en stor studie publisert i det vitenskapelige ukestidsskriftet Nature. I studien sammenliknet britiske forskere hjernen til totalt 785 personer som fikk foretatt magnetkameraundersøkelse før og under pandemien. Også de delene i hjernen som påvirker luktesansen, ble redusert.

Bestill og hent Bestill produktene dine online hos oss – vi plukker varene dine slik at du raskt kan hente bestillingen i butikken. Klikk på «Bestill & hent i butikk» som leveringsmåte, og velg deretter butikken du vil hente i. Lokale avvik kan forekomme.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

6 LiveLife_September 2022


LIFE-EKSPERTEN / Tekst –– Gøril Emilie Hellen

Møt Lifeeksperten Beathe Fonn Sandnes

HELSESJEKKEN

Foto: Camilla Moe

– Jeg er opptatt av livskvalitet og balanse og prøver å ta valg som gjør at jeg har krefter til å leve det livet jeg ønsker, sier Beathe Fonn Sandnes.

«Små valg gjør en forskjell» Hvordan tar du vare på den gode sommerenergien? – De fleste går høsten i møte full av energi etter ferie og lange, lyse dager. Når høsten kommer med travel hverdag, kan det være lurt å holde stressnivået på et minimum, det er bra både for den fysisk og mentale helsen. Hvis du ikke har opprettholdt faste rutiner gjennom sommeren, er det viktig å finne tilbake til, eller etablere nye, gode rutiner for kosthold, søvn og fysisk aktivitet. Da får du mer ork i hverdagen.

BEATHE FONN SANDNES

Alder: 43. en. Jobb: Life Solsid er: Favorittprodukt og Shift Magnesium n. ge lla Co he Jabus

Beathes lune høstkakao Deilig og næringsrik kosedrikk når vinden uler og høstregnet pisker mot ruten – eller når du bare har lyst på noe godt. Ingredienser: 2 ss råkakaopulver, ½ ts kanel, ½ ts vaniljepulver, 2–3 ts kokosblomstsukker, ca. 2 dl melk eller plantebasert melkedrikk, en klype himalayasalt. Slik gjør du: Varm opp alle ingrediensene i en kasserolle mens du rører. Hell over i en kopp, og nyt.

Høsttid er typisk forkjølelsestid. Hva er dine beste tips for å holde seg frisk? – En god balanse mellom kosthold, aktivitet og hvile er viktige nøkler til god helse. Nå som dagene er mørkere, får vi ikke tilstrekkelig med D-vitamin fra lyset og sola. Tilskudd av D-vitamin, som blant annet bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem, er et må-haprodukt for hele familien gjennom høsten og vinteren. Minst mulig stress er også et godt bidrag til den fysiske og psykiske helsen – i tillegg til generell sunn livsstil og et balansert kosthold. Hvordan tar du vare på deg selv i hverdagen? – Jeg er opptatt av livskvalitet og balanse, og prøver å ta valg som gjør at jeg har krefter til å leve det livet jeg ønsker. God og nok søvn er viktig, det samme er daglig fysisk aktivitet. Jeg er opptatt av treningsglede. Aktiviteten må være lystbetont, enten det er å sanke sopp og bær i skogen, ta en løpetur, gå tur med en venn, danse deg svett på en aerobic- eller zumbatime, gjøre yoga eller meditere. Kosthold er også viktig. Selv spiser jeg det meste, men dropper fastfood og brus. Et så enkelt og overkommelig valg kan faktisk gjøre mye for helsen.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

September 2022_LiveLife 7


100% KRAFT FRA NATUREN

GJØR SOM OVER 126 000 NORDMENN! MEDOX® er et kvalitetsprodukt, utviklet og produsert i Norge. Vi har patentert en prosess som ivaretar antocyanene som finnes i viltvoksende blåbær og solbær. Hver kapsel inneholder 210 mg bærekstrakt, hvorav hele 80 mg antocyaner. • Kosttilskudd med høykonsentrert blåbærog solbærekstrakt • Viltvoksende blåbær i Medox bidrar til blodkarens normale funksjon • Vegansk, laktosefri, glutenfri

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil - Medox.no


PULSEN PÅ ... Sara Lossius / Tekst –– Gøril Emilie Hellen Foto –– Åsmund Holien Mo/Cappelen Damm

SARA LOSSIUS

giver og mmunikasjonsråd redragsholder, ko morgen: d Go t ne an Aktuell med: Fo nt . Forfatter av bla ter as rter. dk sta po n nt ge prisbelø et ditt før da kan forandre liv Enkle vaner som Alder: 41 år. r. rgen og Ingefæ Podkast: God mo

«Smått er godt» – Enten du har mye tid, lite tid eller ingen tid, kan du gi deg selv en bedre start på dagen. Små handlinger kan gi store resultater – det handler om å etablere enkle rutiner som ikke trenger å ta mer enn et minutt eller to, knapt det. Når høsttravelheten kommer over oss, er det ekstra viktig med rutiner som gir litt lys inn i høstmørket. Som psykolog Carina Carl skriver i forordet i den siste boken min «God morgen»: Rutiner er viktig generelt, og i utfordrende perioder spesielt. Mange tenker: Jeg har ikke tid til noe ekstra om morgenen. – Det handler først og fremst om å være bevisst på hvordan du møter dagen. Hva med å utsette eksterne inntrykk i 10 minutter, vente med å sjekke sosiale medier, mail og nettaviser? For meg bidrar slike enkle grep til å dempe mikrostress. Når jeg unngår eksterne inntrykk om morgenen, er jeg en mye mer tålmodig mamma og vi har det koseligere sammen. Jeg klarer det ikke hver dag, men oftere enn før jeg begynte å fokusere på morgenrutiner. Koppen med god kaffe, som jeg er avhengig av, drikker jeg ofte med familiekaos rundt meg. Likevel nyter jeg den. Og de gode morgenrutinene starter med planlegging dagen før. Vi smører for eksempel matpakker mens vi spiser kveldsmat, og jeg legger fram klær mens jeg pusser tenner. Hvorfor er måten vi møter dagen på, så viktig? – Starten setter et fotavtrykk som – Å dusje kaldt er ubehagelig, vi tar med oss videre inn i dagen. Det men herlig utfordrende – og det handler på ingen måte om å bli best kan bygge mental robusthet og på å stå opp tidlig eller bli best på karakter. Det samme kan det å gjøre noe kjedelig hver dag, morgenrutiner, men om å skape en å gjennomføre selv om du god morgen når du står opp. Må du egentlig ikke har lyst. rydde huset før du drar på jobb, eller skal du heller ta tre dype pust og se på utsikten? Gjør vi noe godt for oss selv før dagen er i gang, har vi allerede opplevd noe bra. Det trenger ikke ta lang tid – derfor er boken min full av korte tips.

TA EN KALD DUSJ!

Det handler ikke om å bli best på morgenrutiner, men om å skape en god morgen når du står opp, sier Sara Lossius, forfatter av boken God morgen: Enkle vaner som kan forandre livet ditt før dagen starter.

Og det korteste tipset ditt? – Pust inn på 4 og ut av nesa på 6 eller 8. Gjør det mens du ligger i senga, står i dusjen, venter på at kaffen skal bli ferdig, når som helst. Det gjør underverk!

September 2022_LiveLife 9


MØTET – ANNETTE DRAGLAND / Tekst og styling –– Elen Kristvik / Hår og makeup –– Enora Olsen / Foto –– Ida Bjørvik

– Søvn, mat, bevegelse, ro og relasjoner er fem faktorer som har stor innvirkning på både den fysiske og psykiske helsen vår, mener Annette Dragland, legen bak podkasten Leger om livet.

10 LiveLife_


Annettes fem faktorer I podkasten Leger om livet ønsker Annette Dragland å gi oss verktøyene til et bedre liv og bedre helse. – Du kommer et godt stykke på veien med en god natts søvn, en pustepause i køen på Kiwi – eller ved å myse mot sola i sjøkanten, sier hun.

D

DET ER EN herlig dag. Blikkstille hav og blå himmel spettet med duse bomullsskyer – en perfekt dag å tilbringe sammen med Annette Dragland, legen bak den populære podkasten, som akkurat nå sitter på en brygge og myser utover fjorden. Fra en photoshoot i sjøkanten i 2022 til en dag i midten av november for halvannet år siden: Annette ser mot dataskjermen og trykker publiser for aller første gang. Første episode av podkasten Leger om livet heter «Kan søvn gjøre at du lever lengre?». Søvn er én av fem faktorer som best betegnes som Annettes lidenskap. Mat, bevegelse, ro og relasjoner er de andre. Alle faktorene er sentrale i podkasten. I skrivende stund har legen nettopp sluppet sin 67. episode. – Jeg var syv år da jeg bestemte meg for å bli lege, et mål jeg har jobbet mot hele livet, sier Annette. EN VESENTLIG ÅRSAK til valget var at hun så hvordan sykdom preget moren. – Moren min hadde ofte smerter. Som barn tenkte jeg at når jeg ble stor, skulle jeg finne en kur mot smerter så mamma kunne få det bedre. Syvåringen Annette ble ungdom, reiste til USA for å gå videregående skole før ferden gikk til medisinstudier i Krakow i Polen. Hun var i gang. Målet var nådd. Men livet blir sjelden helt som planlagt.

September 2022_LiveLife 11


MØTET – ANNETTE DRAGLAND

«Det snakkes mye om mat og trening for å bevare og styrke helsen – og for lite om relasjoner.» FOR SÅ KOM smellen. Femte året på studiet ble plutselig alt mørkt og vondt. Det var et realt møte med veggen, men smellen bar også med seg frukter og livsvisdom. – Jeg ble opptatt av å se helheten når det kommer til helse, helt konkret de ulike faktorene som i stor grad bidrar til god fysisk og mental helse. Selv fikk jeg både fysiske og psykiske symptomer, og syntes ikke at jeg fant gode nok svar i bøkene jeg leste. Annette bestemte seg for å forske på akkurat dette. – Jeg kastet meg over bøker og studier og tok med meg kunnskapen da jeg begynte som lege. Det ga grobunn til tanken om en podkast. Jeg så jo hvor friske pasientene mine ble, og hvor bra de fikk det. Da Annette var rundt ti år, endret moren livsstil. Annette så endringen med egne øyne – moren som før måtte bruke krykker, kunne nå gå fjelltur. – Vi kan få det så mye bedre! Faktorene mat, bevegelse, søvn, ro og relasjoner har stor innvirkning, sier Annette. Hun utdyper: Alle sykdommer er multifaktorelle. Kort forklart innebærer det at leger ser på flere faktorer for at pasienten skal bli friskere. – Mange tenker at med en diagnose vil de gradvis få det verre. Men det er viktig å vite at vi kan få det bedre, til tross for sykdom og diagnoser. Forebyggende medisin er spennende nettopp fordi vi kan forebygge – og faktisk få det bedre når vi først har fått en sykdom.

ANNETTE DRAGLAND Alder: 35 år. Familie: Mann og to barn, to år gamle Anton og syv år gamle Olav. Aktuell med: Podkasten Leger om livet som hun startet i 2020. Sammen med kunnskapsrike gjester tar hun opp tema knyttet helse og medisin med hovedfokus på fem faktorer: søvn, mat, bevegelse, ro og relasjoner. Hun har jobbet som fastlege og lege i spesialisering i hudsykdommer. Skriver for tiden bok om helse.

12 LiveLife_September 2022

PODKASTEN SÅ DAGENS lys i 2020. Siden har det gått slag i slag. Cirka 25 000 lytter hver uke på en fersk episode av Leger om livet, der søvn, mat, bevegelse, ro og relasjoner er gjentakende tema som tas opp med gjester. – Forskning støtter opp om disse fem faktorene som viktige for et friskt og godt liv, sier Annette. Hver faktor er viktig i seg selv, og fokus på disse områdene gir en god buffer for helsen vår. Sover du bra, vil du få bedre utbytte av treningen din, stressnivået reduseres, du blir i stand til å ta bedre valg

og du blir mer robust mot sykdom. Også tarmfloraen påvirkes positivt. Hver faktor påvirker en annen faktor. Nok søvn vil dermed ha stor innvirkning på alle de andre fire faktorene. Dette er det viktig for Annette å formidle. Vi har robuste kropper og trenger ikke å leve perfekte liv. Litt innsats på hvert av de fem områdene vil gi en sterk og robust kjerne. Annette forkynner ikke en omveltning av livsstilen, men det at små endringer monner mye. – 20 prosent fokus på disse områdene er nok. La oss tenke slik på det: 20 prosent innsats gir 80 prosent resultat, sier Annette, som er opptatt av at det hun formidler i podkasten, er forskningsbasert. – Et helhetlig syn på helse har gjort seg gjeldende de ti siste årene. Medisin har sin funksjon og er uhyre viktig, men også det å gi pasienter ro og ansvar for eget liv. Å gi håp er noe av det viktigste jeg gjør. Får hun en pasient med mageproblemer, forsøker hun å finne ut hvordan pasienten har det. Kanskje er det ikke kostholdet som er problemet, men stress. God balanse i livet – hva er oppskriften? – Finn det som gjør at du føler deg bra. Dersom jeg får le noen ganger om dagen, føler jeg meg friskere, sier Annette. Selv setter hun av tid til enkel meditasjon hver dag, puster med magen mens sønnen sover. Det ligger mye mellom linjene i Annettes lidenskap, som det å være til stede, kjenne på hvordan du har det og gi følelser en fin og faktisk erkjennelse. For eksempel: «Det er godt for meg å gå opp denne tunge bakken», i stedet for «det er tungt å gå opp denne bakken». – Følelsene våre har stor innvirkning på helsen. Det er gull verdt å finne noe som gir mestring og glede! sier hun – og understreker at hun aldri oppfordrer til øyeblikkelig helomvending, da kan man fort føle at man mister kontroll. DET SNAKKES MYE om mat og trening for å bevare og styrke helsen – og for lite om


– Følelsene våre har stor innvirkning på helsen, understreker Annette Dragland.

5 råd til et bedre liv 1. Prioriter søvn, det er bra både for den fysiske og mentale helsen. Sliter du med å sove, søk hjelp, det er mye som kan gjøres med riktig veiledning. 2. Gi kroppen næringen den trenger. Både du, cellene dine og tarmbakteriene trenger påfyll med fiber og gode råvarer. 3. Gå en kort tur hver dag. Helst om morgenen, da blir du eksponert for det gode lyset som nullstiller 24-timers klokken din, og du får ekstra energi til dagen. 4. Finn noe som gir deg ro. Lege Audun Myskja beskriver det godt: Slå av kokeplata til tider, ikke ha den konstant på styrke 1–2.

relasjoner. Annette blir entusiastisk og forteller om en studie gjort ved Harvard over 60 år. – Studien fulgte menn over et tidsspenn på 60 år. Faktoren som viste seg å være viktigst for helsen, var relasjoner. Relasjoner er viktige for å leve friske og sunne liv, noe vi har for lite fokus på fordi vi stresser med å trene og spise bra. Har du solide relasjoner og kjenner tilhørighet, er det lettere å ta gode valg på andre områder, sier hun. Relasjoner senker også stresshormoner. WHO har definert stress som den nye folkesykdommen. Annette oppmuntrer til å ta pauser. – Mange i dag lever hektiske liv. Prøv å ta pauser og hvile ut, en tur i skogen er godt på mange måter. Hun ler. – Mye av det jeg sier, føler jeg er klisjé, men det er så viktig! Hvordan du ser på eget stress, har mye å si for hvor skadelig det er. – Jeg liker å leve travelt, noe jeg deler

med mange. Men det å slippe det evige jaget bidrar til balanse og bedre helse. Råd som gjør hverdagen håndterlig, er gull verdt. Er jeg nervøs, stressa eller lignende, stopper jeg opp og fokuserer enkelt og greit på å puste med magen. En så enkel ting gjør at stresshormonene roer seg. Alt fra tjue minutters meditasjon til det å bruke tiden i køen på Kiwi til å kjenne på det å være til stede, eller bare myse mot sola en dag som denne, er med på å skape ro og tilfredshet. – Tiden eier deg ikke, du bestemmer over egen tid. Husk å unne deg pauser. Det er ingen vits i verken å være eller prøve å være perfekt! Men hvor fint er det ikke å vite at en god natts søvn styrker tarmfloraen? Jeg er kjempegod på å sove! Annette ler. – Det er ikke så mye som skal til for å få bedre helse. Det vil jeg dele med så mange som mulig.

5. Prioriter næringsrike relasjoner. Finn de menneskene i livet ditt som gjør deg glad og gir deg god energi. Prioriter tid med dem.

November 2020_LiveLife 13


Aktiv hudpleie på den naturlige måten. Innfør aktive ingredienser i hudpleierutinen på en trygg og naturlig måte. Mad Hippie er viden kjent for sine kultprodukter som er dypvirkende og gir resultater, tilsatt naturens beste antioksidanter. Innfør Vitam C serum på dagtid og Vitamin A serum i kveldsrutinen og få merkbare resultater; hud som gløder av sunnhet.


TEMA ENERGIFULL HØST / Tekst –– Karin Hedin Röös Foto –– Getty Images

Energifull høst Luften blir klarere, fokuset skjerpes og vi står foran noe nytt. Høsten er en fin tid for omstart. Her er tips til hvordan du kan møte høsten med ny energi.

September 2022_LiveLife 15


TEMA ENERGIFULL HØST / Tekst –– Sofia Zetterman, Gøril Emilie Hellen Foto –– Shutterstock

7 tips for mer energi i høst Sommarsemestern är över och många blir tröttare och deppigare i takt med att dagarna blir mörkare. Men det finns mycket du kan göra för att höja din energinivå i höst! Här k Sommerferien er over, og mange blir trøttere og daffere i takt med at dagene blir mørkere. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å få opp energinivået i høst. Her er 7 tips som booster høstenergien! ommer 7 peppiga tips som boostar din höstenergi!

1

Invester i immunsystemet Maten vi spiser påvirker tarmfloraen, som igjen har stor betydning for immunsystemet – opptil 80 prosent av immunsystem vårt sitter nemlig i tarmen, der også rundt 90 prosent av lykkehormonet serotonin dannes. Gi de gode bakteriene dine mer plass i tarmen ved å spise fiberrik, fargeglad og variert mat. Da gir du samtidig de dårlige bakteriene mindre plass, noe som gir immunsystemet bedre forutsetninger. I tillegg føler du deg gladere og mer opplagt.

2 Tren deg pigg Kun 30 minutter med mosjon og bevegelse hver dag kommer til å gi deg mer energi i høst. Legen Anders Hansen kaller det den gylne halvtimen, og det er den totale mengden bevegelse som regnes. Når du beveger deg, frigjøres dopamin, serotonin og endorfiner, hormoner som gjør deg gladere og mer opplagt. (Kilde: Helse på resept: tren smartere, få det bedre, lev lengre av Anders Hansen)

16 LiveLife_September 2022


Annema Refsnes

3 Annema Refsnes, PT og gründer av Naardic Training

Slik kommer du i gang med treningen etter sommeren

Tren takknemlighet Forskning viser at takknemlighet er veien til et lykkeligere liv. For å få en herlig og energifylt dag: Begynn med å skrive ned tre ting du er takknemlig for – smått og stort. Lukk øynene og kjenn på takknemlighet, la følelsen fylle deg – og ta med deg denne energien resten av dagen.

4 Sov bedre Mange sliter med søvn i perioder, noe som på mange måter påvirker livet, ikke minst energinivået påfølgende dag. Heldigvis finnes det gode råd for deg som vil sove bedre: Sov i et mørkt rom, unngå skjerm noen timer før du skal sove, innfør et kveldsrituale med avslapning og nedstressing, eller få hjelp i form av beroligende urte-te og næringsstoffer.

Heisann, Annema Refsnes, PT og gründer av Naardic Training. Hva er dine beste tips for å finne motivasjon til å komme gang med trening etter sommeren? – Hva som motiverer oss til å trene er individuelt, men det kan hjelpe å ha et mål å jobbe mot. Et løp, for eksempel, eller at du bestemmer deg for å klare å ta pull-ups. Kanskje målet er å kunne trene uten å bli støl? Det beste er å holde litt aktivitet året gjennom, også i sommerferien. Hvis ikke kan det være tøft å komme i gang igjen. Forutsatt at du ellers er frisk, er trening i seg selv god medisin mot det meste. Og minn deg selv på den gode følelsen etterpå! Et godt tips hvis terskelen er høy for å komme i gang? – Bestem deg for faste dager og tider, gjør treningsavtaler med andre, da er terskelen for å avlyse høyere. Og hvis du er medlem på et treningsstudio: Book deg inn på treningstimer, gjerne med en PT. Gjør det vanskelig for deg selv å avlyse. Nå skal jeg trene HVER DAG! Er det lurt? – Begynner du for hardt og for mye, orker du ikke å stå i det over tid. Det er bedre å gjennomføre to økter i uken og føle mestring, enn å overdrive fra start. Øk treningsbelastningen gradvis og gjør det til en del av hverdagen og livsstilen din. Da holder du ut i det lange løp. Er det treningsformer som er særlig populære i høst? – Virtuell onlinetrening er en trend som har fortsatt etter pandemien. Peloton, onlineøkter på spinningsykkel der du er en del av en gjeng, er en av de store trendene nå. Det kommer stadig nye innovative tech-løsninger for trening, klokker og apper som teller repetisjoner og overvåker om du gjør en øvelse riktig. Styrketrening er også populært både for kvinner og menn. Det blir du aldri for gammel til – og jo eldre, desto viktigere.

September 2022_LiveLife 17


Derfor går du ikke ned i vekt! Forskning viser at fett i leveren, såkalt fettlever, kan være årsak til at det er vanskelig. Overraskende viser det seg at opp i mot 9 av 10 overvektige plages av dette. Fett i leveren minsker leverens aktivitet og effektivitet, og det går ut over forbrenningen din. I motsetning til mengden av slankeprodukter på markedet, virker Active Liver™ spesifikt ved å støtte lever- og gallefunksjonen. Normalt skyldes fettlever opphopning av fett i leverens celler på grunn av usunn livsstil. Det er gjerne en ond sirkel, fordi sukkerstoffer har lettere for å hope seg opp i leveren når man er overvektig. Fett i leveren betyr at man blir dårligere på å forbrenne maten som man spiser. Det er ganske logisk at det er vanskelig å gå ned i vekt når fettet hoper seg opp i leveren pga.

usunne mat-, drikke- og levevaner. Derfor er Active Liver™ en fantastisk daglig “vitamin-tablett” til deg som lever litt for godt og som gjerne vil gå ned i vekt. Man merker ikke umiddelbart at man har fett i leveren, men det påvirker leverens funksjon og effektivitet. Tretthet og mangel på overskudd hos overvektige, kan være et typisk tegn på at leveren er overbelastet. Ofte kan man faktisk se det på området rundt livet og på huden, som ofte blir litt hoven. Leveren er

Test deg selv! Har du en overbelastet lever? Hodepine eller hjernetåke

ja nei

Vanskeligheter for å gå ned i vekt Fordøyelsesproblemer Tretthet Kløe i huden Belegg på tungen Sensitiv mot sterke lukter Høres dette ut som deg? Prøv Active Liver - kun en tablett daglig, støtter leverfunksjonen og nedbrytelse av fett

det mest energikrevende organet du bærer på, bortsett fra musklene. Derfor er den også viktig for fettforbrenning, og vektkontroll. Når leveren er overbelastet, kan det være vanskelig å gå ned i vekt. Den gir hjelp til en velfungerende lever. Prøv – det er enkelt! Det er kun snakk om en tablett daglig. Active Liver kan kjøpes hos Life og direkte på newnordic.no. Ved spørsmål ta kontakt på 69 25 73 00 eller se newnordic.no


TEMA ENERGIFULL HØST

6

LIFE ANBEFALER

5

Energi

På tide med D-vitamin Bruk dagen – utendørs! I det mørke halvåret er det viktig å få dagslys og sollys så ofte som mulig. Ta en spasertur i lunsjen – selv et kvarter gjør forskjell for energinivået. Du får både bevegelse og mosjon, men også avveksling og nye inntrykk, som er bra for hjernens restitusjon. Har du ytterligere behov for lys i de mørke månedene, kan en lysterapilampe kompensere for manglende dagslys.

Kjenner du deg trøtt, deppet og lav på energi? Det kan være symptom på D-vitaminmangel. Nå som mørket kryper nærmere og sola forsvinner mer og mer, forsvinner også vår desidert største kilde til vitaminet. Da er det på tide å fylle reservene med D-vitamin for å opprettholde et sterkt immunsystem, sterke tenner og normal beinstruktur og muskelfunksjon. Husk at D-vitamin er fettløselig og må tas sammen med mat som inneholder fett for at vitaminet skal tas opp i kroppen.

Life Magnesium Boost For å redusere trøtthet og utmattelse. Kosttilskudd Pris 159,–/90 tbl. Immunforsvaret

Kyolic one a day Hvitløk bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Kosttilskudd Pris 419,–/90 tbl.

(Kilde: SVD og Puls & Trening)

Søvn

Mer muskler = mer energi Å trene styrketrening forebygger en rekke sykdommer, som artrose, artritt, ryggproblemer, hjerte- og karsykdommer. Muskeltrening forbedrer også den kognitive evnen, og livskvaliteten og livsenergien øker. Mer muskler gjør deg ikke bare sterkere, men også mer opplagt!

7 Melissa Dream Bidrar til å opprettholde normal søvn. Kosttilskudd Pris 269,–/60 tbl.

Energi

Life D vitamin 80 µg Husk D-vitamin i alle måneder med r! Kosttilskudd Pris 169,–/90 kpsl.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

September 2022_LiveLife 19


TEMA ENERGIFULL HØST / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Getty Images

V

Slik blir du mer fornøyd

Vi lever i en kultur der vi belønnes for å være «sultne» og stadig hige etter nye ting, finere hus, høyere lønn, finere kropp – et bedre liv, helt enkelt. Men stadig å sammenlikne seg med et uoppnåelig og urealistisk ideal gir en følelse av å være mislykket. For hva er vel en ferie på hytta når andre reiser til Bali? Urealistiske forventinger til oss selv og hvor lykkelig vi skal være, kan bli en felle som tærer på selvfølelsen og skaper stress og uro, mener psykolog Åsa Kruse, forfatter av flere bøker om stress, grensesetting og forventninger til livet. – Tidligere var utgangspunktet at livet kunne være tungt og vanskelig i perioder, at alle hadde sine mangler og begrensninger. Vi aksepterte virkeligheten, sier Åsa Kruse. De senere årene har oppfatningen vår av virkeligheten endret seg. Sosiale medier er en viktig grunn. – I dag lever vi i en kultur som oppmuntrer oss til å jage etter fremgang og lykke, og får oss til å tro at det er mulig for alle å få alt, bare de satser. Vi sammenlikner oss hele tiden med andre, og livet blir en kamp for å oppnå urealistiske mål, noe som gjør at vi blir frustrerte og skuffet over oss selv – og livet.

Hvorfor er det så vanskelig å være fornøyd med seg selv og livet man lever? Ifølge psykolog Åsa Kruse skyldes det ofte våre egne urimelige krav og forventninger til virkeligheten. Her gir hun noen tips til hvordan du kan bli mer fornøyd med tilværelsen.

Å VÆRE FORNØYD med tilværelsen sidestilles med mangelfulle ambisjoner. – Ofte forbinder vi det å være fornøyd med mangel på vilje til utvikling, at personen har stagnert, sier Åsa Kruse. Men det er en fordel å synes at man lever et godt liv. – Alle må selv avgjøre hva de verdsetter, hvor ubetydelig det enn synes for andre. Oppskriften på å bli mer fornøyd er i følge

20 LiveLife_September 2022


Kruse å bli bevisst gapet mellom hvordan vi oppfatter livet vårt – og hvordan virkeligheten egentlig ser ut. – Det handler om å kunne, og våge, å se både livet og egne evner som de er. Da må vi verken overvurdere oss selv og streve mot et umulig ideal, eller undervurdere og redusere oss selv, noe som kan føre til at vi begrenser oss, og på forhånd gir opp realistiske planer av redsel for mislykkes, mener Åsa.

Det handler i bunn og grunn om selvbevissthet. Hva synes jeg, hva vurderer jeg, og hvorfor? Åsa tar et eksempel fra arbeidslivet: – Har du fått for deg at du skal klatre på karrierestigen, er det viktig at du spør deg selv «hvorfor prioriterer jeg dette?» Tilfører det mening til livet mitt? Er det innen rekkevidde? Innebærer det at jeg må forsake noe annet?

ALT FOR MANGE kobler selvfølelsen til prestasjon. Lykkes du ikke, dømmer du deg selv som «mislykket». Men husk, stabil selvfølelse kommer av at du ser og aksepterer både dine sterke og svake sider. – Ikke alle er perfekte, og skal heller ikke være det, og det er greit. Hvis du ikke aksepterer manglene dine, kommer du alltid til å føle deg mislykket.

DET ER VIKTIG Å aksepterer at livet, akkurat som tiden vår, evnene og ressursene våre, er begrenset. Hennes tips er å fokusere mer på det vi har, framfor det vi ikke har. – Går du stadig rundt med skuffelse over at livet ikke leverer, stiller du nok for høye krav til deg selv eller andre, eller til hvordan relasjonene dine eller livet skal se ut, og hva det skal inneholde. Da er det umulig å bli fornøyd.

Nøkkelen til å bli mer fornøyd er å se livet som det er, ikke som du synes det burde være, mener psykolog og forfatter Åsa Kruse.

Psykologens tips

« Alle må selv avgjøre hva de verdsetter – hvor ubetydelig det enn synes for andre. » Slik blir du mer fornøyd med livet Kartlegg hvilke forventninger og sammenlikninger som ødelegger for deg. Gå gjennom deler av livet ditt, som relasjoner, arbeid, fritid, økonomi. Hva betyr for eksempel jobben for deg? Hvilke krav og forventninger har du til jobben? Hvorfor? Vurder konsekvensene av krav og forventninger: Hva gjør det med deg? Hva har det kostet? Hva har det tilført? Hva skaper stress og er vanskelig å oppnå? Er det forsømte områder? Stiller du urimelig høye krav? Hvilke krav kommer fra deg, og hvilke kommer utenfra?

Identifiser hva du er god til, og hva som gjør deg godt. Hva er det realistisk at du klarer?

Først når du ser din egen medvirkning, kan du akseptere skjebnen – eller gjøre noe med det.

Aksepter motgang og mangler. Livet består av vanskelige perioder, skuffelser og tilbakeslag for alle. Planer for livet må legges på nytt og mål må omdefineres – det er helt normalt. Se på det som livsveivisere til det som er viktig for akkurat deg, og innse at det ikke påvirker verdien din som menneske.

Øv deg på å ta imot kritikk og håndtere negative erfaringer. Se på det som normalt, som noe du kan lære av, istedenfor som en katastrofe. Din egen verdi trues ikke av at noe har gått skeis.

Unngå å bli bitter. Legger du årsakene til motgang utenfor deg selv og skylder på andre, eller noe annet, fortrenger du hvordan du selv har bidratt.

Vurder det du faktisk har, hvor ubetydelig det enn ser ut. Tenk «dette setter jeg pris på». Vi må ikke være fornøyd med alt i livet, men heller sette pris på de små delene i helheten, selv om resten kanskje har sine mangler. Gi deg hen til takknemlighet!

September 2022_LiveLife 21


I’m walking on sunshine! Det kalles ikke solskinnsvitaminet for ingenting. Når det går mot mørkere og kaldere tider, er det ekstra viktig å fylle opp lageret med D-vitamin. Se vårt brede utvalg av produkter med D-vitamin – der du finner alt fra kapsler til brusetabletter og velsmakende gummies til de minste. Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.


TEMA HÖSTPEPP / Text –– Gøril Emilie Hellen Foto –– Siren Gabrail Demloj

Lifeekspertens hudtips

Gi høsthuden

fukt

1. Rens ansiktet morgen og kveld med en rens som tilfører fuktighet for å fjerne rester av krem, sminke, støv og forurensning. 2. Invester i et godt serum og en god ansiktsolje eller krem. Høst og vinter vil serum med hyaluronsyre tilføre ekstra fukt.

Overgangen fra solfylte sommerdager til kaldere høstdager og tørt inneklima kan være tøft for huden. – Da er rens, fukt og pleie ekstra viktig, sier Lifes hudpleieekspert Siren Gabrail Demloj. Her deler hun sine beste tips.

3. Nok søvn er gull for huden. Bruk gjerne en fet nattkrem eller tilsett noen dråper olje i den vanlige kremen din. Sirens favoritt er Weleda Skin Food som natt- og kuldekrem.

TØRR LUFT OG kaldere vær gjør at huden raskere blir dehydrert og tørr – da øker behovet for fuktighet og pleie. Huden trenger å tilføres fukt utenfra, men vel så viktig er det å tilføre kroppen gode fettsyrer innenfra i form av tilskudd av omega-3 eller omega-6. Siren Gabrail Demlojs beste tips er Udo’s Choice, som har en god kombinasjon av omega-3, -6 og -9. – Jeg opplever ofte at kunder sier de har prøvd «alt» for tørr hud, men så har de glemt å smøre kroppen innenfra. En sunn, sterk og frisk hud trenger næring både utenfra og innenfra. Det vi spiser og drikker, og andre livsstilsfaktorer som stress og lite søvn, påvirker hudens spenst og glød, understreker Siren. Det er også en rekke faktorer vi ikke får gjort noe med, som genetikk, hormoner, naturlig aldring og hudens påvirkning fra sykdom og medisiner. – En del av de ytre faktorene kan du muligens gjøre noe med, som røyking, hva du spiser og drikker, søvn og stress. Og kanskje den viktigste enkeltfaktoren: Antall soltimer, som er den faktoren som gjør mest skade på huden, særlig i ansiktet, påpeker Siren.

4. En peeling/skrubb et par ganger i uken fjerner døde hudceller og gir huden fornyet friskhet og glød. Det er særlig viktig etter mye sol og varme. Att använda solskyddskräm även under hösten är ett av hudvårdsexperten Siren Garbrail Demlojs råd för en välmående hud.

SOMMERSTID PRODUSERER kroppen mer

Er huden din dehydrert, kan en ansiktsolje være bedre enn ansiktskrem ettersom oljen lettere trekker inn i huden Også rens er viktig, påpeker Siren. – Det er fint med fantastiske produkter, men hvis huden ikke er tilgjengelig for å nyttiggjøre seg produktet, eller det bare legger seg utenpå en barriere av skitt og støv, er det til liten nytte. Rens er derfor avgjørende i en god hudpleierutine, understreker Siren, som også anbefaler kuldekrem til voksne høst og vinter. – Det er redningen når huden trenger ekstra pleie.

talg enn resten av året. Da er det en fordel å velge lette produkter som ikke tetter hudporene. Når høsten kommer, er det imidlertid lurt å bytte ut de sommerlette hudpleieproduktene med mer næring og fukt, gjerne et fuktgivende serum og en fetere ansiktskrem, eventuelt en olje som passer din hudtype. – For lite fukt og fett kan føre til sprukken, rød og irritert hud – i tillegg til eksem og utbrudd av uren hud. Invester i en god kroppsolje- eller -krem. Påfør den gjerne rett etter dusjen mens huden har god blodgjennomstrømming – da trekker det lettere inn, råder Siren.

FORTSETT MED SOLKREM! Mange tenker at solkrem ikke er nødvendig når sommer blir til høst, men Siren har et klart budskap: – Selv om sola ikke er like kraftig i høst- og vinterhalvåret, utsettes huden for UVA-stråling. Det er denne strålingen som trenger dypt i hudlagene og påvirker aldring, solintoleranse og pigmentflekker. Gå gjerne ned på solfaktor, men bruk alltid solkrem når du er ute, selv om sola ikke er så kraftig at du blir brent. Solfaktor handler ikke bare om å redusere risikoen for å bli solbrent, men demper også hudens aldringsprosess.

5. Tilfør huden næring i form av en fuktgivende ansiktsmaske, for eksempel med koksnøtt, avokado, E-vitamin og andre pleiende oljer.

Hyaluronic Active Serum™ En intens fuktforsterker som trenger godt inn i huden og bidrar til å redusere rynker og fine linjer. Parfymefri. Passer alle hudtyper. Pris 724,–/30 ml.

Everyday for Future Ansiktsmaskene med serum fra Everyday for Future er en herlig serie med ulike ansiktsmasker, blant annet fuktgivende, kokos, avokado, pleiende oljer og vitamin E. Pris 49,–/stk.

September 2022_LiveLife 23


SHIFT CBD ™

Magnesiumolje For stive muskler og ledd. Med syntetisk CBD og magnesium fra havvann.

Les mer på supershift.no


TEMA ENERGIFULL HØST / Tekst –– Karin Hedin Röös Foto –– Eva Hildén

1

4

3

2

1. Life D-vitamin 80 µg Vitamin D løst i olje for best mulig opptak. Kosttilskudd Pris 169,–/90 kpsl.

2. Life Vitamin C + Berries Høydosert og syrenøytralt skånsomt for magen. Kosttilskudd Pris 199,–/90 tbl.

3. Life Magnesium Boost Høykonsentrert tilskudd som kan redusere trøtthet og utmattelse. Kosttilskudd Pris 159,–/90 tbl.

4. Lifebiotic Melkesyrebakterier og kostfiber for en tarm i balanse. Kosttilskudd Pris 139,–/60 kpsl.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

September 2022_LiveLife 25


KOST OG ERNÆRING / Text – Karin Hedin Röös Foto – Shutterstock

Matkalenderen – spis etter sesong Spis kortreist og etter sesong. Det gjør godt for kroppen og planeten. Her er noe av det du kan speide etter i grønnsaksdisken fra september og utover høsten.

GRESSKAR KÅL Rød, hvit, svart og grønn? Eller krusete, stort som et hode eller liten som en golfball? Hvilken type kål er din favoritt? Det er mange typer kål å velge mellom, en grønnsak som har en sentral plass i mange matkulturer. Ikke bare ser de forskjellige ut, også smak og særpreg varierer i nærmest det uendelige. Fellesnevneren for alle typer kål er at de er rike på fiber, mineraler og vitaminer, for eksempel C-vitamin og kalsium, og at de som regel er like gode rå som kokt. Kål inneholder også antioksidanter i form av de bioaktive stoffene flavonoider og antocyaniner. Rasp og strimle kålfavorittene dine til noen dagers forbruk, og oppbevar i kjøleskapet. Da er det lettvint å ta fram og servere til middagen, gjerne med en vinaigrette. En enkel måte for å få i deg din daglige råkost!

26 LiveLife_September 2022

Gresskar har snart en like selvsagt plass på matbordet som den har som uthulet dekorasjon til Halloween. Felles for de fleste matgresskar er at de er næringsrike, gir god metthetsfølelse og har en søt, nøtteaktig smak. Matgresskarenes variasjonsmuligheter er stor. Fruktkjøttet kan ovnsbakes, rives rått eller kokes til suppe eller chutney. Anvendelige typer gresskar er for eksempel Butternut og Muskat. Fruktkjøttet inneholder blant annet folat, vitamin A og C, betakaroten og kalium. Folat, et naturlig B9-vitamin som når det er kunstig fremstilt kalles folsyre, er viktig for å danne røde blodlegemer og for normal celledeling. Gresskar byr også på herlig snacks – ta vare på frøene og rist dem i ovnen!


SNACKS AV RISTEDE GRESSKARKJERNER Skyll gresskarkjernene i vann. Bland kjernene med litt olje og salt. Strø utover en stekeplate dekket med bakepapir. Rist i ovnen i 20–30 minutter på 175 grader til kjernene har fått gyllenbrun farge.

GRESSKARSUPPE Prøv en gresskarsuppe. Se oppskrift på side 41.

FLERE KORTREISTE HELTER I GRØNNSAKSDISKEN Gulrot • Potet • Selleri • Kålrot • Jordskokk • Løk • Pastinakk

TIPS! Frys!

Grønnsaker er like sunne fryste som friske. Fyll fryseren når grønnsakene er på sitt billigste.

September 2022_LiveLife 27


KVINNEHELSE / Tekst –– Sofia Zetterman

Slik håndterer du PMS

Nedstemt, irritert, ømme bryster, magesmerter ... Nærmere 85 prosent av alle kvinner har opplevd symptomer på PMS – premenstruelt syndrom. Det er mye du kan gjøre for å håndtere plagene, ifølge Linda Granquist, ernæringsfysiolog i Life. en kobling til lave nivåer av PMS HENGER SAMMEN med kjønnshormonet progesteron hormonsyklusen og oppstår samt de viktige signalsubstanmellom eggløsning og mensene GABA og serotonin hos struasjon. Majoriteten av kvinkvinner som lider av PMS, ner i fertil alder opplever en sammenliknet med dem som eller annen form for premenLinda Granquist ikke lider av PMS. Med normastruelle plager. Men det er ikke le nivåer av serotonin og GABA kroppen det er noe i veien føler man seg rolig og harmonisk. med, problemet er snarere hvordan vi lever i dag, mener Linda Granquist, VANLIGE PMS-SYMPTOMER ER ømme ernæringsfysiolog i Life: bryster, hodepine, oppblåst mage, – Hormonsystemet vårt er følsomt søtsug, økt sultfølelse og søvnprobleog påvirkes negativt av faktorer som mer. Men også psykiske symptomer forstyrret døgnrytme, stress, usunt som humørsvingninger, angst, uro, kosthold, overtrening, betennelser sinne og nedstemthet kjenner de fleste samt hormonforstyrrende stoffer igjen. i omgivelsene. – Har du disse plagene hele tiden, handler det ikke om PMS. PMS-sympÅRSAKEN TIL PMS er ennå ikke fasttomene er sykliske og forsvinner når slått, men det vises ofte til hormonell mensen kommer, forklarer Linda. ubalanse. Flere studier viser at det er

28 LiveLife_September 2022

CIRKA 3–5 PROSENT av kvinner rammes av en mer alvorlig PMS, så kalt PMDD: premenstruell dysforisk forstyrrelse. PMDD kjennetegnes av mentale og humørrelaterte symptomer som påtakelig påvirker relasjoner, sosial funksjon og arbeidslivet. Føler du deg skikkelig dårlig – søk hjelp! Innen helsetjenesten behandles PMS først og fremst med hormonprevensjon eller antidepressiva, mens man innen ernæringsterapi og funksjonell medisin jobber mer med kosthold og livsstilsforandringer, samt individuelt tilpasset kosttilskudd. – Menssyklusen kan ses som et speilbilde på allmenntilstanden din. Symptomene ved PMS eller PMDD kan variere fra syklus til syklus og påvirkes av hvordan du sover, trener, stresser og spiser. Det betyr at det er mye du selv kan gjøre for å redusere symptomene på en naturlig måte ved å gi kroppen de rette forutsetningene, sier Linda.


8 TIPS VED PMS 1. Kartlegg menssyklusen din. Mange går rundt med diffuse symptomer. Bruk en kalender eller app (f.eks. Min menstruasjon, Cycles, Clue eller Flow) for å følge med på formen din under menssyklusen. Når du har kontroll på hva som skjer i kroppen, er det lettere å tilpasse livet deretter.

2. Reduser stress. Stress er den største årsaken til hormonell ubalanse. Pri én er derfor mer hvile og innhenting. Stress kan også skyldes indre faktorer som infeksjoner, betennelser, ubalanse i tarmfloraen og næringsmangel. Hva stresser deg akkurat nå?

3. Fokuser på døgnrytmen. Dagslyset styrer nemlig produksjonen av kortisol, melatonin og serotonin, og er derfor avgjørende for den hormonelle balansen. Legg deg til samme tid, dropp skjerm om kvelden og få dagslys om morgenen for å hjelpe kroppen med å danne kortisol og serotonin, stoffer som gjør deg opplagt og glad. 4. Lindre med varme. Få ting er så effektivt for å lindre menssmerter som en varm hvetepute på magen. Et varmt bad kan også gjøre underverk.

Bruker du hormonprevensjon? Da blir den naturlige menssyklusen din slått ut. Får du likevel PMS-symptomer, handler det ikke om PMS, men en underliggende ubalanse eller en bivirkning av prevensjonsmiddelet.

5. Reduser kaffedrikkingen. Mange kvinner forteller at plager med menssyklusen blir mindre når de unngå koffein. Koffein stimulerer binyrene og øker produksjonen av stresshormonene kortisol og adrenalin, som også kan forverre nedbrytingen av østrogen i leveren samt redusere produksjonen av progesteron.

6. Sats på kostholdet. For å produsere hormoner trengs det riktige byggesteiner i form av sunne fettstoffer (nøtter, frø, fisk, avokado), protein (egg, kjøtt, belgvekster) og langsomme karbohydrater (grønnsaker, avkjølte rotgrønnsaker, fullkorn). Sats på grønnsaker og prøv anti-inflammatorisk kosthold for å styrke den hormonelle helsen. Sunn fordøyelse og en balansert tarmflora er også viktig for at kroppen skal kunne ta opp næringen. 7. Styrk med kosttilskudd. Utarmede jorder, prosessert mat, stress, enkelte medisiner, koffein og alkohol er faktorer som bidrar til at behovet for visse næringsstoffer øker. Eksempel på kosttilskudd er fettsyrene omega-3 (fiskeolje) og GLA (nattlysolje), D-vitamin, sink, magnesium, B-kompleks (særlig B6) samt urter som ashwagandha og safran. 8. Regelmessig mosjon. Fysisk aktivitet hjelper den hormonelle balansen og gir deg mer energi ettersom det bidrar til å frigjøre endorfiner i hjernen som bidrar til å redusere uro, angst og nedstemthet.

LIFE ANBEFALER

Solaray Mega B Stress Ekstra Sterk Bidrar til å regulere hormo- nell aktivitet. Kan også dempe trøtthet og utmattelse. Kosttilskudd Pris 329,–/120 kpsl.

Solaray Ashwaghanda For fysisk og mentalt overskudd. Kan bidra til å dempe stress. Kosttilskudd Pris 312,–/60 kpsl.

Life Nattlysolje Med omega-6 fettsyrorna linolsyra och gammalinolensyra (GLA). För hormonell balans. Kosttilskudd Pris 229,–/120 kpsl.

Yogi Tea Womans Balance Med bringebær, sitronverbena og kanel. Pris 64,–/17 stk.

September 2022_LiveLife 29


Når hormonene begynner å svinge FemarelleFemarelle er et godt dokumentert kosttilskudd er et godt dokumentert kosttilskudd som kan bidra som kan bidra til å redusere plager i alle fasene av til å redusere plager i alle fasene av overgangsalderen. overgangsalderen. 40+

Femarelle Rejuvenate for deg i 40 årene

brukes når de første symptomene dukker opp og kan bidra til mer stabilt humør, bedre søvn, økt energi og bedring av PMS.

Les mer på

www.femarelle.no

50+

Femarelle Recharge for deg i 50 årene

kan bidra til lindring av mange av de vanligste plagene som bla hetetokter og nattesvette.

60+

Femarelle Unstoppable for deg i 60 årene kan bidra til å redusere plager som bentap, tørr skjede og muskel- og leddplager etter endt overgangsalder.


Hjelp kroppen din gjennom livet Velkommen til din Life-butikk og life.no for gode tips og råd.


PURE OILS, PURE PLEASURE, PURE CARE

Naturlige kroppsoljer – for en myk og smidig hud Les mer på weleda.no


NYTT HOS LIFE / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Shutterstock

2

Lav energi? Prøv Life Balance Energy! Har du høst-blues, er tom for energi eller kjenner deg nedstemt? Da trenger du et realt energikick. Det nye kosttilskuddet Life Balance Energy bidrar til økt energi og utholdenhet, men også bedre fokus og konsentrasjon. MANGE KJENNER SEG trøtt og nedstemt i vinterhalvåret. Det nye kosttilskuddet Life Energy, enten du skal prestere fysisk eller mentalt, kan være en måte å løfte energinivået på. – Life Balance Energy er en skikkelig energiboost som gir deg et kick allerede fra dag én. Det er perfekt hvis du føler deg trøtt og tiltaksløs og trenger rask effekt, eller når du vet at du burde dra for å trene, men ikke orker, sier Jan Wiberg, produktsjef i Life. Suksessoppskriften er en blanding av Q10, chaga og ginseng, kjent for å høyne både fysisk og mental prestasjonsevne, koffein, som bidrar til økt utholdenhet, våkenhet og konsentrasjon samt ekstrakt av grønn te.

GODE NYHETER FOR ENERGI OG BALANSE

Life Balance Menopause – for deg i klimakteriet I overgangsalderen rammes mange kvinner av symptomer som hetetokter og trøtthet. Derfor har Life utviklet et eksklusivt produkt med tanke på å fremme kvinners helse og hormonelle balanse både før, under og etter klimakteriet: Life Balance Menopause. SÅ MANGE SOM 75 prosent av alle kvinner rammes av kroppslige og psykologiske plager når østrogenproduksjonen avtar. Derfor lanserer vi nå Life Menopause – et 100 prosent vegansk produkt bestående av blant annet trippelpollenekstrakt, som kan bidra til mer energi og bedre mental balanse, omega-6-rik nattlysolje, hormonregulerende vitamin B6 og sink samt magnesium som bidrar til å minske trøtthet og utmattelse. – Life Balance Menopause er basert på en spesielt utvalgt blanding av tre ulike pollenekstrakter som til sammen balanserer de kvinnelige hormonene. Produktet har en gunstig effekt på hetetokter og bidrar til økt velvære under overgangsalderen. Life Energy er for deg som nærmer deg eller befinner deg i klimakteriet, sier Jan Wiberg, produktsjef i Life.

NYHET! Life Balance Energy Kosttilskudd 269,–/60 tbl.

NYHET! Life Balance Menopause Kosttilskudd Jan Wiberg

269,–/60 tbl.

September 2022_LiveLife 33


Derfor bruker vi C-vitaminer for å styrke immunforsvaret vårt. Viktigheten av et sterkt immunforsvar viser seg stadig oftere og mange gjør det de kan for å holde seg friske. C-vitamin har vært et av de mest brukte tiltakene for å bedre forsvarssystemet gjennom flere tiår. Ester-C har vært på det norske markedet i over 30 år og er i dag et av verdens mest solgte Cvitamintilskudd. I de mørke månedene er det enda vanskeligere å tilføre nok vitamin-C gjennom kosten. Da er tilgangen til sitrusfrukter og andre c-vitamin holdige grønnsaker lavere. Uansett bør vi tilføre C-vitaminer via tilskudd hele året. 500 mg. per dag på sommerhalvåret, og 1000 mg. per dag i de mørkeste månedene.

C-vitamin en viktig støttespiller C-vitamin bidrar til å styrke immunforsvaret vårt ved å støtte ulike cellulære funksjoner, og er en støttespiller for mange av kroppens byggeklosser. Ester-C jobber i de hvite blodlegemene, hvor det største forsvaret mot virus og bakterier foregår. Det har også vist seg at Ester-C gir de hviteblodlegemene en bedre styring på hvor de spesifikt skal jobbe, slik at ikke kroppen angriper sine egne friske celler, men går etter inntrengerne. Ester-C er unikt ved at det holder seg i de hvite blodcellene i 24 timer, noe som gir ekstra beskyttelse mot skadelige angrep. Vi vet at hvite blodlegemer med et høyt nivå av C-vitaminer er mer motstandsdyktige enn de med et lavt nivå, og vet med det hvor viktig det er å tilføre nok c-vitamin til kroppen.

Mangel på C-vitamin Mangel på C-vitaminer kan resultere i et nedsatt immunsystem og man blir da enda mer mottagelig for smittestoffer. Samtidig påvirker disse infeksjonene nivået av Cvitamin i kroppen vår og kan rett og slett bli brukt opp, ved hyppige angrep. Derfor er det så viktig at vi tilfører dette gjennom kosttilskudd. Et jevnt fungerende immunforsvar er en god forsikring mot infeksjoner og annen sykdom.

www.esterc.no

For hele familien Ester-C er verdens mest solgte C-vitamin, og finnes i tre ulike styrker; 200 mg, 500 mg og 1000 mg. Tablettene er syre-nøytrale og skånsomme for magen. Finnes også i pulver og brusetablett med en frisk smak av sitrus. Ester-C kan brukes av hele familien, og anbefales spesielt til voksne med ulike hverdagsplager som gir et høyere behov for antioksidanter; gjennom utsatte årstider eller ved stress, mye trening og andre belastninger.


NYSGJERRIG PÅ ... KRYOTERAPI / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Shutterstock

Kickstart kroppen med kryoterapi Kuldebehandling har blir brukt i hundrevis av år for å dempe smerter, lege skader og for rask restitusjon av muskulaturen. Kulden setter dessuten fart på hele kroppen. Kryoterapi gir samme effekt på kun tre minutter i kryokammerets -87 grader som 25 minutter i en isråk.

Kryokammer, kuldebadstue eller kryosauna. Navnet, i likhet med badstuens utforming, kan variere.

DU HAR VEL ikke gått glipp av trenden med iskalde vinterbad? Om du omfavner et helhetlig syn på helse, kan du ta det til neste nivå – i minus 87 grader! Mange har blitt helsebevisste under pandemien, og dette er en effektiv kuldebehandling som beviselig bidrar til raskere muskelrestitusjon, redusert inflammasjon i kroppen og økt velvære – på bare tre minutter. Ved helkroppskryoterapi går du inn i et elektrisk kjølekammer med -87 grader tørr kulde, kun iført undertøy, tøfler, votter og lue. – Mange forteller at de får økt dypsøvn, og kommer flere ganger i uken for best mulig effekt. For å oppnå den positive helseeffekten anbefaler vi et opphold på 3–5 minutter for å kjøle ned kroppen til hudtemperaturen er pluss 5 grader, sier Daniel Luthman, en av dem som tilbyr denne behandlingen. Resultatet er at kroppen umiddelbart begynner å varme seg opp innen-

fra, noe som angivelig har en antiinflammatorisk effekt: Blodsirkulasjonen øker, hormoner og endorfiner frigjøres og restitusjonen går raskere fordi kroppens naturlige evne til å leges settes i gang. Kroppen renser ut gift- og slaggstoffer, og både kollagenproduksjonen i huden og forbrenningen øker. METODEN ER OGSÅ effektiv ved behandling av idrettsskader samt ved smerter i skuldre, knær og rygg ettersom melkesyren i musklene reduseres, og kulden demper smerte, hevelse og skader. En tilleggseffekt er at behandlingen gir bedre restitusjon etter trening. – Normalt trenger kroppen 72 timer restitusjon etter en hard treningsøkt, men med kryoterapi reduseres den til 24 timer. Derfor er det populært blant idrettsutøvere, blant annet har fotballspilleren Christiano Ronaldo kjøpt sitt eget kryokammer, sier Daniel.

4 grunner til å prøve kryoterapi • Raskere restitusjon etter trening • Reduserer stressnivået • Øker hudens kollagenproduksjon • Endorfinkicket kan hjelpe mot depresjon og angst Kilde: http://biologicsweden.se/

September 2022_LiveLife 35

Kuldebadstuen på bildet er et eksempel.


OPPSKRIFTER Smart restemat / Tekst –– Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén

Mindre svinn ...

TIPS ! Varier fyllet med annen mat som er til overs, for eksempel: Potet og purreløk Sopp og gressløk

36 LiveLife_September 2022


Omelettmuffins 8 stk. 4 porsjoner

... er vinn-vinn – enkle retter for en god sak

Ingredienser • 10 egg • 2 dl melk • 1 ts Herbamare urtesalt • Nymalt svart pepper • 1 ts Supernature spirulina • 100 g brokkoli • ½ potte gressløk • 150 g fetaost • 2 ss Helios solsikkekjerner Slik gjør du: Varm ovnen til 150 grader, varmluft. Sett åtte store muffinsformer på et stekebrett. Visp sammen egg og melk. Ha i salt, pepper og tilsett spirulina. Visp godt. Skjær brokkolien i mindre biter. Hakk gressløken. Legg brokkoli og gressløk i formene. Smuldre fetaost i hver form. Hell over omelettblandingen, men ikke fyll helt fullt. Strø over solsikkekjerner. Stek i ca. 20 minutter. Varier fyllet med andre ingredienser du har til overs: Sopp og gressløk Potet og purreløk

September 2022_LiveLife 37


Kolesterolet mitt er normalt igjen med Kyolic Age

Kari-Anne Kristiansen (49) har i 10 år driftet flere helsekostbutikker, og har derfor bred erfaring med forskjellige kosttilskudd. Der ble hun kjent med Kyolic AGE sine mange helseeffekter. – Det aller viktigste for meg når det kommer til Kyolic Age er kolesterolet mitt, selv om dette produktet har flere viktige egenskaper. Jeg har i en lengre periode ligget i grenseland når det kommer til forhøyet kolesterol, og legen min har ønsket at jeg skulle begynne på statiner, noe jeg ikke ville. Kyolic Age har hjulpet meg til å få kolesterolet ned på et akseptabelt nivå, og også hjulpet meg med å holde det stabilt over tid. Det gjelder også for min mor. I vår familie er vi belastet med arvelig forhøyet kolesterol, og vi har begge slitt med dette i store deler av vårt voksne liv. Kari-Anne sine kolesterolverdier er i dag innenfor referanserammene. "Kyolic Age tør jeg rett og slett ikke å slutte med", sier Kari-Anne.

www.kyolic.no

Kyolic Age er det mest veldokumenterte hvitløksproduktet på markedet, og har over 860 publikasjoner og studier i ryggen. Kyolic Age er lagret på en måte som gjør at sjenerende lukt og andre avgasser blir borte. De irriterende og illeluktende svovelforbindelsene blir gjort om til vannløselige forbindelser. Dette gjør at du ikke vil føle ubehag i mage/tarm, eller kjenne på sjenerende lukt. Kyolic Age er bygget på vitenskap, og samarbeider med flere store universitetssykehus. Det ble gjort en stor studie på Kyolic Age i 20161, hvor fokuset lå på hjerte/kar. Resultatene viste markant lavere nivåer på både blodtrykk og kolesterol, i tillegg til mer fleksible årer og mindre plakk. 1. Matsumo S, Nakanishi R, et al. 2016. J:Nutr.146:427S-432S


OPPSKRIFTER Smart restemat / Tekst –– Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén

MAT I SESONG Fråts i høstens grønnsaker. Les mer på side 26-27.

Gresskarsuppe 4 porsjoner Ingredienser • 2 sjalottløk • 1 fedd hvitløk • 500 g gresskar (uten kjerner og skall, gjerne butternut) • 1 ss Life kokosolje • 5 dl Herbamare urtebuljong • 2 ½ dl matfløte • salt og pepper • 1 sitron • 1 ss Helios linfrø

Slik gjør du: Skrell og finhakk løk og hvitløk. Skjær gresskar i biter. Fres alt i kokosolje på lav varme i en stor kasserolle. Tilsett buljong og la putre i 15 minutter. Bruk en stavmikser for å lage en glatt suppe. Tilsett fløte og kok opp. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Strø linfrø over før servering.

September 2022_LiveLife 39


Uansett hva dagen bringer, er det godt å være forberedt. Vår nye veganske serie med ansiktsprodukter for normal til kombinert hud gjør huden din klar for en ny dag. Revitaliserende aloe vera og fuktighetsgivende hyaluronsyre i kombinasjon med jojoba- og mandelolje hjelper huden å bevare fuktighetsbalanse og elastisitet.

Face the day. Med aktive ingredienser fra 100 % naturlig opprinnelse

Resultatet er en sunn og fresh hud som er klar for å takle dagen.

Alle produktene er veganske, med ingredienser av naturlig opprinnelse og sertifisert Cosmos Organic av Ecocert i henhold til COSMOS Standard. Les mer på urtekrambeauty.no


OPPSKRIFTER Smart restemat / Tekst –– Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén

Bananmuffins 12 stk. Ingredienser • 3 modne bananer • 4 ss Helios kokosblomstsukker • 2 egg • 1 dl Life kokosolje • 1 dl fullkorn speltmel • 1 dl hvetemel • 2 ts bakepulver • 2 krm salt • 1 ts Helios Ceylon kanelpulver økologisk • ½ ts Urtekram malt ingefær økologisk • 1 dl salte Helios peanøtter, hakket

Slik gjør du: Varm ovnen til 200 grader, varmluft. Sett 12 muffinsformer på et stekebrett. Skrell bananene og bland dem til mos. Tilsett sukker, egg og kokosolje. Bland til en glatt røre. Bland mel, bakepulver, salt og krydder i en bolle. Tilsett bananblandingen og halvparten av de hakkede peanøttene.

Fordel røren i muffinsformene og strø over resten av peanøttene. Stek i ovnen i ca. 15 minutter til muffinsene har fin farge.

Tips! Modne bananer gir både sødme og fyldighet i myke kaker og bananpannekaker.

Manna chiafrø Pris 159,–/600 g.

Helios ingefær Pris 30,–/15 g.

Life kokosolje Pris 159,–/450 ml.

Helios bakepulver Pris 69,–/110 g.

Xxxxxxxxx 2021_LiveLife 41


TIL SIST / Tekst –– Karin Hedin Röös, Life Foto –– Life

Slik påvirkes relasjoner av sosiale medier Sosiale medier er en stor del av manges hverdag – så stor at det påvirker relasjonen til andre. Det viser årets Helsebarometer, Lifes rapport og kartlegging om nordmenns helse- og kostholdsvaner. NYTT I ÅRETS Helsebarometer, den fjerde i rekken, er en undersøkelse av nordmenns forhold til sosiale medier. Det viser seg at over halvparten av de spurte opplever at sosiale medier har negativ innvirkning på relasjoner. Ungdom og kvinner blir mest negativt påvirket – særlig personer i alderen 18 til 30 år rapporterer at de opplever økt stress av sosiale medier. Resultatet av undersøkelsen viser også at brukernes selvfølelse påvirkes negativt, noe som gjelder langt flere kvinner enn menn. 13 prosent av mennene oppgir at de ikke bruker sosiale medier, mot 4 prosent av kvinnene. Til tross for at mange, først og fremst kvinner, føler seg stresset

og negativt påvirket av sosiale medier, mener halvparten så mange kvinner som menn at sosiale medieplattformer bør reguleres. De fleste i undersøkelsen mener imidlertid at sosiale medier på en eller annen måte bør reguleres, for eksempel ved at retusjerte bilder merkes, eller at det innføres aldersgrense for visse typer innhold. Årets utgave inneholder også fersk statistikk knyttet til søvn og restitusjon, mental helse, sex og relasjoner samt kvinnehelse, menstruasjon og overgangsalder. Vil du vite mer? Les hele rapporten på https://issuu.com/ lifehelsekost6/docs/h_lsobarometern_2022_no_v2

Så mange kvinner og menn blir negativt påvirket og opplever stress av sosiale medier Kvinner

Menn

25%

18%

Så mange kvinner og menn benytter ikke sosiale medier Kvinner

Menn

9%

17%

OM UNDERSØKELSEN Helsebarometeret 2022 er basert på undersøkelser gjennomført av IPSOS Norm på vegne av Life. Undersøkelsen ble gjennomført i februar 2022 i form av en nettbasert spørreundersøkelse. Totalt har 4 541 personer i Norge, Sverige og Finland i alderen 18–65 år deltatt i undersøkelsen. Resultatet er statistisk sikkert og landsrepresentativt.

42 LiveLife_September 2022


EKSKLUSIVT FOR DEG Bli med i Life sin kundeklubb og få

20 % rabatt på et helt kjøp*

Som medlem i vår kundeklubb, vil du opparbeide deg bonus som du kan handle for. Meld deg inn i LifeClub for eksklusive tilbud og gode fordeler. * Gjelder ikke naturlegemidler. Rabatten kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter.

Meld deg inn ved å scanne QR-koden

Velkommen til LifeClub.


15 år som bestselger! år! Vi feirer Lectinect Mage:  NYHET: Med kalsium som

bidrar til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt

 Med hyllebær som kan støtte immunforsvaret

 Utviklet sammen med professor

ANNONS

Ian F. Pryme, Bergen

 På markedet siden 2007, og er

Slik fikk Camilla mindre luft i magen

en bestselger både på nett og i helsekostbutikker.

Camilla Øverby fra Arneberg fikk god og viktig hjelp mot sine mageplager. Her er hennes erfaring: Jeg hadde problemer med luft og ubehag i magen i mange år. Det var frustrerende for en relativt slank kvinne som meg å se ut som jeg var gravid i 4-5 måned. Jeg fortalte svigermor om plagene mine og hun anbefalte meg å prøve Lectinect Mage.

til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt.

Brukere forteller at Lectinect Mage nå er blitt enda bedre og virker raskere. Hyllebær kan støtte immunforsvaret, og det er like mye hyllebær i produktet som det alltid har vært. • Enda bedre for magen • Virker enda raskere

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var skeptisk til produktet, men jeg tok sjansen. Det angrer jeg ikke på! Magen ble bedre allerede etter to dager, og jeg har fått en ny hverdag.

Lectinect Mage er nå oppgradert ved at det er tilsatt kalsium som bidrar Du får Lectinect Mage hos:

Hyllebær www.lectinect.no

Professor i Bergen står bak Lectinect Mage ble utviklet i Bergen sammen med Ian F. Pryme, da han var professor i biokjemi og molekylærbiologi. Ian F. Pryme har arbeidet i Norge siden 1967, og bor i Bergen. I perioden 19922014 var han professor i biokjemi og molekylærbiologi. Fra 2014 er han professor emeritus.