Nr 2. 2022 - Møt modell og forfatter @adamartini

Page 1

MAT | TRENING | SØVN | SKJØNNHET | OPPSKRIFTER | NYHETER

LiveLife. Modell og forfatter Ada Martini Strøm:

« JEG ØNSKER Å GJØRE EN FORSKJELL FOR KLODEN, HELSA OG EGEN LOMMEBOK »

#2 2022

Om naturlig og helhetlig helse

KVINNEHELSE s. 31-33

Tren

smart under menssyklusen

Gravid

+

SOMMERENS

GUIDE l Myter og sannheter om solbeskyttelse l De beste sommerproduktene l Alt du trenger å vite om aloe vera l 7 tips til en rolig feriemage

i sommer? Dette skal du tenke på

DIY Lag din egen hudpleie

Oppskrifter på deilige sommerfrokosterEva Hildén

36

Sommartider

VELKOMMEN / LiveLife

Innhold

2 2022

S

om vi har ventet og lengtet etter sol, sommer og ferie! Nå er sommeren endelig her – og selvsagt byr vi på en stor sommerguide med alt du trenger å vite om solbeskyttelse, de smarteste produktene til toalettmappen og hvordan du holder feriemagen i sjakk.

Shutterstock

PÅ SIDE 9 kan du lese om damene bak den populære podkasten Femihelse, og på side 10 blir du bedre kjent med modell, forfatter og selvutnevnt greeenfluencer Ada Martini Strøm. Hun har tatt et aktivt valg for å stelle penere med både kloden, seg selv og lommeboka. I boka Green glam deler hun inspirasjon og gir tips til hvordan vi alle kan ta mer bevisste valg.

04_Helsesjekken

15

Nyheter fra helseverdenen

09_Pulsen på ... Damene bak podkasten Femihelse

10_Møtet Modell, forfatter og greenfluencer Ada Martini Strøm

15_Sommerens guide

42

• Lag din egen hudpleie • Mer aloe vera • Slik soler du deg trygt • En gladere feriemage • Sommerens produkter

SOMMEREN ER EN perfekt tid for å gi kroppen litt ekstra kjærlighet i form av trening. Kanskje har du erfart at mensen påvirker energien og velværet? På side 31 kan du lære mer om hvordan du kan optimalisere treningen ut i fra menssyklusen, og dermed få mer ut av treningen. Og vil du prøve en ny type trening i sommer, kan du teste trendy Lazy Training! VENTER DU BARN? Det er lite som slår følelsen av å gå og lengte etter et nytt, lite familiemedlem. På side 42 kan du lese om hva du skal tenke på hvis du er gravid i sommer. Husk å bruk solkrem i sommer, og nyt ferien!

31_Kvinnehelse Slik trener du smart under menssyklusen

35_Trening Trenden Lazy Training

36_Oppskrifter Herlig helgefrokost

42_Til sist | OPPSKRIFTER | NYHETER MAT | TRENING | SØVN | SKJØNNHET

LiveLife. Modell og forfatter Ada Martini Strøm:

« JEG ØNSKER Å GJØRE EN FORSKJELL FOR KLODEN, HELSA OG EGEN LOMMEBOK »

#2

2022

Om naturlig og helhetlig helse

Mens du venter ...

MARTE GLENDAY IVERSEN LIFE NORGE

KVINNEHELSE s. 31-33

Tren

smart under menssyklusen

Gravid i sommer? Dette skal du tenke på

+

DIY Lag din egen hudpleie

SOMMERENS

GUIDE

TIPS! Vil du lese Live Life digitalt? Gå inn på https://www.life.no/inspirasjon/kundemagasin-live-life. Papirutgaven kan du hente i din nærmeste Life-butikk.

Oppskrifter på deilige sommerfrokoster

l Myter og sannheter om solbeskyttelse l De beste sommerproduktene l Alt du trenger å vite om aloe vera l 7 tips til en rolig feriemage

4/5/2022 10:14:41 AM document3992940950749618454.indd

1

Magasinet Live Life gis ut av OTW i samarbeid med Life / Life kundekontakt: 22 40 53 00 / Ansvarlig utgiver: Gunnel Åkerman Sjefsredaktør: Karin Hedin Röös Art director: Karin Löwencrantz Coverbilde: Ida Bjørvik / Trykk: Walstead Kraków Sp. z o.o. Kraków, Polen Life Europe AB, hovedkontor: 22 40 53 00 Adresse: Life, Øvre Slottsgate 4, 0157 Oslo E-post: info@life.no / Produktinformasjon: www.life.no E-post redaksjonen: life@otw.se / Annonsesalg: Life AS, Julie Auråker, julie@life.no Redaksjonen påtar seg ikke ansvar for materiell som sendes inn uoppfordret. Siter oss gjerne, men oppgi kilde. For å kunne gi god service og korrekt administrasjon brukes moderne informasjonsteknologi i Life Europe AB, som eier og forvalter et oppdatert register over selskapets kunder. Det innebærer at informasjon gitt til Life Europe AB eller til magasinet Live Life, som navn, personnummer, adresse/telefon/e-postadresser, produkt-, leveranse- og betalingsinformasjon, lagres digitalt og kan benyttes av Life Europe AB, eller av Life Europe ABs nøye utvalgte samarbeidspartnere, for informasjon og tilbud.

2022_LiveLife FebruariMai 2020_LiveLife 3 3


HELSESJEKKEN / Tekst –– Sofia Zetterman, Sophie Ekman, Karin Hedin Röös og Gøril Emilie Hellen

Helsesjekken Shutterstock

NYHETER / FORSKNING / TRENDER / TIPS

Er du høysensitiv? 6 Blir du lett overstimulert og er særlig følsom for lyder, lys, lukter, følelser og inntrykk? Da er du kanskje høysensitiv. Høysensitive personer er gjerne ekstra oppmerksomme på andres følelser og stemninger, og de liker å trekke seg tilbake og ha alenetid. Det å være høysensitiv er verken en sykdom eller diagnose, men et personlighetstrekk som kan være både utfordrende og berikende.

Kilde: psykologvirke.no

TREN UNDER MENSEN På side 31 kan du lese om hvordan trening påvirkes av menssyklusen.

Plantebasert & lavkarbo proteinbar 6 Dette er den perfekte snack når du bare har lyst på noe godt eller trenger et mellommåltid i farta eller etter trening. Lavkarbo-barene fra Natur-Import er ikke tilsatt sukker og inneholder kun plantebaserte proteiner, fiber og aminosyrer. Velg mellom variantene Hunger Control, Fit & Vital og Sports Recovery. Alle er veganske og KETO lavkarbodiett-sertifiserte. Keto bar Pris 42,–/40 g.

Løft tungt! 6

En ny japansk studie viser at risikoen for tidlig død, uansett årsak, er 10–20 prosent lavere for dem som regelmessig trener styrke. Hvor mye skal du trene? Ifølge studien: mellom 40 og 140 minutter i uka. Kilde: Dagens Nyheter/ British Journal of Sports Medicine

Just T 6

Nå finner du en ny serie med økologisk te i hyllene hos Life: Just T. Ingrediensene er nøye utvalgt med fokus på god smak kombinert med omtanke for rettferdig produksjon og bærekraft.

Just T Pris 64,–/20 stk.

4 LiveLife_Mai 2022


Shutterstock

HELSESJEKKEN

Visste du at ... 6

... frokostegg slår grøten? I alle fall i metthetsfølelse. Forskning viser nemlig at egg metter bedre enn havregryn – med samme kalorimengde. Egg inneholder mye protein og fett, noe som gjør at maten hviler lenger i magen*. Men, du; grøtelsker! Tilsett gjerne kokosolje, nøtter og frø, så blir grøten mer mettende og balansert. *Kilde: US National Library og Medicine

«Det er et spesielt sted i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre.» Madeleine Albright, 1937-2022, USAs første kvinnelige utenriksminister.

Fiks fisken 6

Fet fisk, som laks, ørret, makrell, sild, sardiner og ansjos, er din beste kilde til omega-3-fettsyrer. Men hvordan du tilbereder den, utgjør en forskjell. Tilbered fisken på så lav temperatur som mulig, de flerumettede fettsyrene er nemlig varmefølsomme. Prøv å dampe fisken eller senk ovnstemperaturen til 70–80 grader. Det tar litt lenger tid, men blir mørt og godt. Kilde: Life

46 % ...

... av norske kvinner har ikke oversikt over alle fasene i menstruasjonssyklusen. En av hovedgrunnene er at de ikke synes de får nok opplæring i emnet.

5 supertips mot stress Finn din vei mot en mer balansert og harmonisk hverdag. 1. Planlegg realistisk. Legger du for mange planer hver dag, blir du skuffet når du ikke kommer i mål. Senk kravene til deg selv! 2. Sov i minst sju timer. Kroppen trenger hvile og innhenting. Når vi er trøtte, er vi dessuten mer sårbare for både infeksjoner og stress. 3. Gjør noe gøy. Jo visst, vi må alle ta oppvasken, men husk å prioritere morsomme ting som gir deg energi – det forebygger stress. 4. Ta fri i helga. Hvis du har fullt opp i hverdagen, unngå å fylle helgedagene med mange gjøremål. Ta en hviledag som er viet til bare å være – det lader batteriet til kommende uke. 5. Tren mindfullness. Når du er nærværende i nuet, reduseres uroen for alt du skal rekke. Ta tre minutter og bare fokuser på å puste helt ned i magen.

Kilde: Helsebarometeret 2022 – Lifes rapport om nordmenns kostholds- og helsevaner

Mai 2022_LiveLife 5


HELSESJEKKEN / Tekst –– Sofia Zetterman, Sophie Ekman, Karin Hedin Röös og Gøril Emilie Hellen

Sjekk UV-indeksen med app 6

NYHET

Bruk en app som måler UV-indeksen for å vite hvor sterk strålingen er der du er. Det er viktig med solbeskyttelse så snart UV-indeksen er over 2 på skalaen. Med appen UV Index Widget – Worldwide får du kontroll.

Lectinect L-serin Hjerne Pris 229,–/30 tbl.

Eva Hildén

For bedre hukommelse og konsentrasjon 6

Sliter du stadig oftere med å huske navn, gjøremål og avtaler? Da kan du ha nytte av L-Serin Hjerne. Produktet inneholder aminosyren L-Serin, som kan bidra til å dempe aldersrelaterte utfordringer knyttet til hukommelse og konsentrasjon. L-Serin Hjerne er utviklet i Norge og inneholder også sink, vitamin D3, folsyre og vitamin B12.

Vann i kroppen? 6 Aquaminum er et lett vanndrivende kosttilskudd som kan bidra til å dempe plagene ved hovne bein. Inneholder blant annet storborre, som kan fremme utskillelsen av vann i kroppen. Inneholder også hibiscus, som bidrar til urinveienes normale funksjon og som tradisjonelt er brukt til å fremme utskillelsen av vann i kroppen.

Kombuchadrink med ingefær, jordbær og mynte 2 porsjoner Ingredienser • Captain Kombucha Ginger Lemon • 1 dl jordbær • Mynte, frisk • Knust is

Slik gjør du Mos jordbær og 10–15 mynteblader med gaffel i en skål. Hell røren over i to glass. Tilsett knust is og fyll på med Kombucha.

Aquaminum 90 tabletter, 319,–

Bestill og hent Bestill produktene dine online hos oss – vi plukker varene dine slik at du raskt kan hente bestillingen i butikken. Klikk på "Bestill & hent i butikk" som leveringsmåte, og velg deretter butikken du vil hente i. Lokale avvik kan forekomme.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

6 LiveLife_Mai 2022


LIFE-EKSPERTEN / Tekst –– Gøril Emilie Hellen

Alder: 43 år. re Jobb: Life Foodsto ndnes. Amfi Kvadrat i Sa er: Life Favorittprodukt Oil og ill Kr e Solbrun, Lif Serum. ISUN Advanced

HELSESJEKKEN

Foto: Michael Kakakios

MADELEINE R HARALDSDATTE

Møt Lifeeksperten Madeleine Haraldsdatter

«Det er viktig å nyte livet»

– Gode hverdagsrutiner for meg handler om et sammensatt kosthold med sunne, ferske råvarer med fokus på god smak, sier Life-ekspert Madeleine Haraldsdatter.

Madeleines bananog jordbæris Denne isen er perfekt til varme sommerdager! Den er søt og god og gjør godt for kroppen – og den er vegansk. Slik gjør du: Frys bananbiter og jordbær. Kjør det i en blender sammen med plantemelk og litt kokosfett til konsistensen er som soft-is. Server med ønsket topping, for eksempel kakanonibs, kokosflak, nøtter, hakket mørk sjokolade eller friske bær. For en karamellaktig variant kan du tilsette noen dadler.

Hvordan prepper du deg for sommeren? – Det aller første jeg tenker på, er huden, den er mer eksponert om sommeren. I tillegg til å bruke solkrem for å beskytte huden, synes jeg det er lurt å forberede huden innenfra. Selv har jeg lys hud, og har erfart at huden min tåler sola bedre når jeg bruker betakaroten, som jeg tar hele året. Inntak av sunt fett i form av krillolje hører også med til forberedelsene mine innenfra, og så bruker jeg UDOs Choice i smoothie og bowls. Hva bør vi ha med når vi skal ut å reise? – Jeg anbefaler alle å ha tranebærkapsler tilgjengelig, ikke minst når du skal på ferie. Ta det så snart du merker ubehag i urinveiene, noe mange kan oppleve hvis de går med vått badetøy over tid. Skal du ut å reise, vil jeg også anbefale probiotika, det kan bidra til å dempe mageproblemer. Og solkrem, så klart. Hvordan tar du vare på deg selv i hverdagen? – Gode hverdagsrutiner for meg handler om et sammensatt kosthold med sunne, ferske råvarer med fokus på god smak. Jeg har to barn og er opptatt av å skape gode vaner, ikke minst når det gjelder mat – det er jo så mange fristelser der ute! Selv om jeg foretrekker å lage mat fra bunnen av, tyr jeg til kjappe løsninger når det trengs, for eksempel fiskepinner eller annen ferdigmat. Jeg er en livsnyter, og lager ofte god, sunn og mettende snacks, gjerne med havregryn, bokhvete og kokos. På varme dager, eller når vi bare skal ha noe godt som også er bra for kroppen, lager jeg bananis. Det er viktig å nyte livet!

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

Mai 2022_LiveLife 7


0/2021 202

2x ÅRETS LEVERANDØR MS

M NORGE

0/2021 202

3x ÅRETS PRODUKT EN

NI

N

F

LY T

D E M E L AT O

DOKUMENTERT

EFFEKT

SOV GODT:

FORDELER MED FLYTENDE MELATONIN:

• Bidrar til å redusere innsovningstiden • Bidrar til å redusere den subjektive opplevelsen av jetlag • Rask virkning, økt opptak og bedre effekt • Enkel dosering med målestrek på pipetten

Ved å innta melatonin i flytende form kan man merke en raskere og bedre effekt. Den tas opp direkte i munnen, i motsetning til tablettform, hvor melatoninet først går gjennom leveren før den når blodbanen.

Veil. pris: 199 kr

Produsert i Drøbak, Norge

Melatonin sørger for en stabil døgnrytme som gjør oss mer uthvilt, og gir oss bedre humør og mental helse. Kan også hjelpe ved forstyrret søvnmønster, som følge av skiftarbeid. Tas rett i munn ved leggetid, og la det trekke inn. God og mild søtsmak. Bruk flytende melatonin ved behov for en bedre innsovning. Kontakt: MSM Norge AS, www.renmsm.no


GRØNN INFLUENSER Helene Svabø og Sigrun Stenseth / Tekst –– Gøril Emilie Hellen Foto –– Selma Haaland

Boka Femihelse tar for seg 20 ulike temaer som de fleste kvinner på en eller annen måte møter i løpet av livet.

Helene Svabø: 37 år. Sigrun Stenseth : 29 år. Aktuell med: Po dkasten Femihe lse som vil knuse tabuer og bane vei for å snakke mer om kvinneh else. Har også git t ut boka Femihelse (2019) Instagram: @fem ihelse Podkast: Du finne r alle Femihelse-ep isodene der du vanligvis hører på podkas t.

– Vi får utallige meldinger fra lytterne og mange deler aha-opplevelser etter å ha hørt på Femihelse, forteller Helene Svabø (t.v.) og Sigrun Stenseth som sammen startet podkasten Femihelse høsten 2018.

«Vi skal male mensen på alles lepper» Hvorfor startet dere podkasten Femihelse? – Fordi vi skjønte hvor lite både vi og andre kvinner faktisk kan om egen kropp. Kvinnehelse er fremdeles ganske stigmatisert, og det er lite kompetanseoverføring mellom generasjonene. Hvorfor er det sånn? Er vi redde for å være for påtrengende? Snakke om noe som kan gjøre andre ukomfortable? Være udelikate? Vi vet ikke, men vi vet at vi må snakke mer om kvinnehelse, sier Helene Svabø og Sigrun Stenseth. Sammen driver de podkasten Femihelse, der de i tillegg til å dele raust fra egne erfaringer, snakker med leger, gynekologer, sexologer og terapeuter som gjør oss klokere på egen kropp. Også enkeltpersoner bidrar med personlige erfaringer. Håpet er at man skal føle seg mindre alene ved å vite at det er andre som opplever noe av det samme som en selv. – Vi stiller alle de dumme spørsmålene du typisk glemmer å stille når du for eksempel ligger og spriker med bena hos gynekologen. Vi skal ikke nødvendigvis snakke så sykt mye om mensen og utflod og soppinfeksjoner, men for dem som virkelig har problemer med dette, er det viktig at vi snakker om det, og deler kunnskap. Har det blitt mindre tabu å snakke om kvinnehelse de senere årene? – Til sommeren har vi drevet Femihelse i fire år. Det har vært en reise som begynte med den sjokkerende oppdagelsen av hvor lite vi kan om egen kropp, prevensjonen vi bruker, angrepiller, eggløsning og amming. I dag har kvinnehelse større plass i mediebildet, og politikerne begynner å se at det lønner seg å prioritere kvinnehelse. Stadig flere tabuer står for fall takket være enkeltpersoner som står på barrikadene, som krever endring og deler sine historier. Men vi må fortsette å snakke om det. Målet vårt er det samme som da vi startet: Vi skal male mensen på alles lepper, vi skal diskutere kjønnslepper og fødselsskader i riksmediene, snakke om underlivssmerter, mensen og utflod, orgasme og seksualitet i alle livets faser uten at det er flaut eller pinlig.

Mai 2022_LiveLife 9


MØTET –– Ada Martini Strøm / Tekst –– Alexandra Sætran Foto –– Ida Bjørvik

10 LiveLife_Mai 2022


Adas balansekunst Modell, forfatter og greenfluencer Ada Martini Strøm har skrevet boken Green glam, som handler om å ta klokere valg for både kloden, helsa og egen lommebok. – Jeg ønsker å bevise at man kan starte der man er, uansett hvor det måtte være.

ADA MARTINI STRØM Alder: 32 år. Bor: Oslo med samboer og hunden Panda. Yrke: Modell, forfatter og greenfluencer. Aktuell med: Boka Green glam – en slags klimaguide.

A ADA MARTINI STRØM rusler ned gata si mot søppeldunken mens hun knyter posen med emballasjen fra kveldens middag. Søppel, med andre ord. Rundt henne lyser skyskraperne som lyktestolper. På Manhattan er det aldri bekmørkt. New York er byen som aldri sover. På veien møter hun en venninne, og etter litt snakk spør hun hvorfor Ada ikke kildesorterer søpla. Kildesorterer? Ada tenker litt, og innser at hun ikke aner hva som skjer med søpla etter at hun har kastet den i dunken. Ikke klarer hun riktig å forklare hva å kildesortere betyr, heller. Spørsmålet venninnen stiller, fører til flere spørsmål Ada ikke vet svarene på. Her har jeg en jobb å gjøre, tenker hun.

DET PIPER FRA OVNEN. De nystekte croissantene er ferdige, og Ada legger dem på et fargerikt fat før hun serverer. Historien fra New York er på mange måter glemt,

Mai 2022_LiveLife 11


MØTET –– Ada Martini Strøm

Sjekkliste før du kjøper noe nytt

– Hvis man virkelig ønsker endring, klarer man det, mener Ada Martini Strøm. Selv har hun jobbet hardt for å skape endring i eget liv.

1. Spør deg selv: Trenger jeg virkelig noe nytt? Er svaret ja, kan du spørre: Kommer dette produktet til å leve så lenge som fem eller ti år? Eier du allerede noe som dekker det samme behovet? 2. Bli kjent med alt du allerede eier. Kanskje noe kan repareres eller sys om, eller få nytt liv hos noen i omgangskretsen? 3. Arranger byttekvelder med familie og venner eller bytt på nett, for eksempel via Facebook. 4. Kan du kjøpe produktet brukt? Studier viser at vi får like mye dopamin når vi tenker på å anskaffe oss en ny ting, som når vi faktisk kjøper det. 5. Lag konkrete sparemål. Hver gang du ikke kjøper noe nytt, setter du av det produktet koster. En super måte å spare på, og du når sannsynligvis sparemålet ditt raskere.

samtidig som det endret livsstilen til Ada. I dag er hjemmet hennes i Oslo, men små smakebiter fra livet i The Big Apple titter likevel frem i hyller, på veggen og i klesskapet hennes. Leiligheten er fylt til randen med et tiår som på mange måter er tilbragt på reisefot. Hun ble oppdaget som modell som 19-åring. Siden den gang har hun reist mellom verdens største motemetropoler, som Tokyo, London, Paris og New York. Sistnevnte by ble en slags base, men da koronaen inntraff, valgte hun å vende hjemover. I dag bor hun sammen med kjæresten og hunden Panda fra Missouri. – Vi fikk heldigvis sendt en kontainer hjem med alt, så det føltes hjemme med en gang. Hjemmet mitt er satt sammen av ting 12 LiveLife_Mai 2022

fra Finn, Tise, mye er arvet og noe har jeg fått fra venner, sier hun. At møblene er bruktkupp eller arveskatter er ikke tilfeldig. Ada endret på mange vaner etter at hun begynte å stille seg selv spørsmål. Det at hun jobber som modell i moteindustrien, en bransje som stadig produserer nye ting, var også med på å sette i gang tankeprosessen. – Da jeg begynte å jobbe for 12 år siden, besto en arbeidsdag av seks–syv ulike antrekk foran kamera. Noen år etter, da fast fashion inntok bransjen, kunne jeg fotograferes med opptil 70 antrekk. 70! Det var et rotterace – bildene av meg var allerede publisert på nettbutikkene før jeg kom hjem, forteller Ada. Hun sier at hun


«Se på endringen som noe positivt, og velg de vanene du har tro på å få til.»

Noen av Adas klimasnille mattips 1. Kutt matsvinn: Planlegg innkjøpene dine. 2. Ikke stol blindt på holdbarheten. Se, smak og lukt deg frem før du kaster mat. 3. Velg lokal mat og spis etter sesong.

kjente på kroppen at dette var feil. Klær var én ting, plasten de store kolleksjonene kom i, noe annet. Fra sidelinjen kom Donald Trump inn som president, og trakk USA ut av internasjonale forpliktende klimaavtaler. Ada skriver i boka Green glam at varsellampene begynte for alvor å blinke. – For min egen del, og med tanke på bransjen jeg jobber i, handler det om å kunne stå for det jeg fyller hverdagen min med. Jeg var lei av at kvantitet trumfet kvalitet. MODELLEN TOK EN helomvending, noe svært få faktisk tør. Hun bestemte seg for å gjøre mer research bak merkevarene hun jobber med, og har derfor luket ut mesteparten. For Ada er det viktig at merkevarene har mål, slik at fremtiden kan se lysere ut. – Enkelte butikker reklamerer kun med at de har resirkulerte materialer i visse deler av kolleksjonene, men resirkulering er bare en veldig liten del av hele kaken. Materialer og plagg i seg selv får alt for mye oppmerksomhet. Det er et interessant tema, og jeg har på mange måter forsvunnet ned i et slags rabbit hole for å forstå hvor mye som faktisk ligger bak et plagg. I dag består garderoben til Ada av mye brukt, klær hun har hatt i flere år, samt skatter hun har sydd om. Hun sier hun elsker å oppdage nye merker, som Pass Passé, Esperance og Envelope1976. Fellesnevneren er at de er norske merkevarer, med en grønn og åpen profil. – JEG HAR BLITT inspirert av modellvenninner som faktisk tør å snakke høyt om dette. Det å tørre å sette ord på ting, dele og observere uten å bruke pekefinge-

ren. Det er ikke snakk om å være bedreviter, men å åpne opp for det jeg vil kalle en lærerik diskusjon. Du har tidligere uttalt at det er godt å leve bærekraftig. Hva mener du med det? – For meg er det snakk om å finne en gyllen middelvei. Rett og slett tenke kvalitet foran kvantitet, både på tid, men også når det kommer til vaner. Tenk på hva som gjør livet ditt til det bedre. Det er faktisk mange likhetstrekk med hva som er bra for kloden vår. Ada forteller at hun er blitt mer bevisst på skjermtid, noe som faktisk gir rom for flere opplevelser i løpet av dagen. Nå tar hun oftere pennen fatt, noe greenfluenceren elsker. Resultatet er i første omgang blitt boka Green glam. – Jeg elsker å skrive, så skriveprosessen har vært helt gull for min del. Hva var grunnen til at du ønsket å skrive en bok? – Da jeg begynte å lese meg opp på klima, fant jeg ikke stoff som var rettet mot min målgruppe. Det manglet en del perspektiver som kunne gjøre det lettere for meg å lære, sier hun, og tilføyer at alle har ulikt utgangspunkt, men en hverdagskabal som skal gå opp – det gjelder alle. – Hvis man virkelig ønsker endring, klarer man det, men det handler om balanse, påpeker Ada, og sammenligner det med kondisjonstrening. – Gjør du det ved tvang, er det vanskeligere å få til. Se på endringen som noe positivt, og velg de vanene du har tro på å få til. Men du, hun venninna di som plantet et slags grønt frø på gata i New York. Har du fortalt henne om boka? – Det er klart! Da jeg leverte førsteutkastet, sendte jeg henne en melding. Hun er veldig stolt, sier Ada.

4. Spis bedre kjøtt: Bli bevisst over hvor mye kjøtt du spiser. På den måten er det lettere å legge om vaner, om du ønsker det. 5. Start i det små: Du trenger ikke bli veganer, men bli mer bevisst på dine matvaner. 6. Spis mer variert, og sjekk ut nye og spennende ingredienser du aldri har smakt. 7. Oppbevar rester smart i kjøleskapet.

Adas tips til mindre skjermtid 1. Skru av varsler. 2. Fritid: Start dagen uten skjerm. 3. Gi beskjed om at du har visse tider på døgnet du ikke bruker mobilen. 4. Ut på tur – uten mobilen. 5. Vær ærlig, og bli kjent med vanene dine før du endrer dem. 6. Legg mobilen i et annet rom.


NATURLIG MAGI New Nordic er lidenskapelige når det kommer til naturens helende krefter, og har 30 års erfaring med hvordan urter fungerer og hvilke fordeler de gir. Det er store fordeler med å bruke de samme aktive ur­ teekstraktene innen­ og utenfra, og du vil oppleve bedre resultater enn noe du har opplevd tidligere. BEAUTY IN Skjønnhetstilskudd jobber innenfra i harmoni med kroppen. De når inn til de dypere hudlagene og påvirker de levende hudcellene, hvor kosmetiske produkter ikke når fra utsiden. BEAUTY OUT De nye hudpleieproduktene fra New Nordic har en umiddelbar kosmetisk effekt, som gir et yngre og vakrere utseende. Produktene jobber i synergi med skjønnhetstilskuddene for å gi et optimalt resultat.

JEVNERE og STRAMMERE HUD?

Prøv den prisvinnende ansiktskremen Natural Magic™ Anti-Ageing Cream alene eller i kombinasjon med Firming serum, for et perfekt resultat. - Reduserer synligheten av rynker - Etterlater huden jevnere og strammere - Gir huden et mer ungdommelig utseende Beauty In & Out™ - serien fås kjøpt hos Life og direkte på newnordic.no. Ved spørsmål ta kontakt på tlf 69 25 73 00.

NYHET I NORGE!

Kan brukes av alle hudtyper


TEMA SOMMER

SOMMERENS

GUIDE Sommer og ferietid – endelig kan du ta dagene som de kommer, forberede kroppen på sommer & sol og unne deg noe som gjør ekstra godt for kroppen.

Lag din egen hudpleie

Gladere feriemage Sol deg trygt

s. 16-17

s. 26-27

s. 20-21

Mer aloe vera s. 19

Solbrun

Sommerprodukter

s. 23

s. 29

Maj 2022_LiveLife 15


TEMA SOMMER / Tekst –– Life og Karin Hedin Röös Foto –– Shutterstock

Lag din egen hudpleie

– enkle oppskrifter for hele kroppen

Med gode basisprodukter og en stor variasjon av velduftende eteriske oljer er det enkelt å lage egne hud- og hårpleieprodukter og skreddersy oppskriftene etter dine favorittdufter.

Velduftende ansiktskrem med eterisk olje Etter rengjøring – tilfør huden fukt med en velgjørende og mykgjørende ansiktskrem. Ingredienser • 2 dl parfymefri ansiktskrem • ca. 15-20 dråper eterisk olje Slik gjør du Tilsett og bland den eteriske oljen i ansiktskremen. Bland kremen og oppbevar i en glasskrukke med tett lokk.

16 LiveLife_Mai 2022


Ha det, pistrete hår!

LIFE ANBEFALER

Håret kan bli sprøtt og tørt i sommerhalvåret på grunn av påkjenningene fra bading og stekende sol. Gjenvinn glansen ved å tilføre håret regelmessig nærende balsam etter vask.

Gjenvinn gløden med en velgjørende kroppsskrubb

Ingredienser 1 ts Manna arganolje 1–2 dråper Aqua Oleum lavendelolje 1–2 dråper Aqua Oleum rosmarinolje 50–100 ml vann

Den gjenfuktende kroppsskrubben fjerner skitt, rester av hud- og solkrem samt døde hudceller. Den gjør huden din glatt og myk, og gjør at den får tilbake gløden.

Slik gjør du Tilsett alle ingrediensene i en flaske eller sprayflaske. Masser blandingen inn i håret som vanlig balsam etter hårvasken.

Ingredienser • 2 ½ dl Pink Himalayasalt • 1 dl Life Coconut Oil Virgin • 5-15 dråper eterisk olje, for eksempel appelsin, rosmarin eller jasmin Slik gjør du Varm kokosoljen slik at den blir lett å jobbe med. Tilsett himalayasalt og eterisk olje. Bland ingrediensene og hell blandingen over i en glasskrukke med tett lokk. Skrubb huden når den er litt fuktig og skyll av.

«Når det gjelder dosering av eteriske oljer, kan du ha som tommelfingerregel at et produkt som vaskes av huden, kan ha høyere innhold enn et som skal være på huden. Prøv deg alltid fram for å finne det som passer huden din best. Ha for vane å dryppe i litt eterisk olje om gangen. Ufortynnet er det svært konsentrert og kan irritere hud og slimhinner. Les alltid bruksanvisningen. En eterisk olje skal aldri brukes ufortynnet på huden.»

TIPS FRA LIFEEKSPERTEN

Karolina Andersson

Life Coconut oil Økologisk, kaldpresset jomfruolje. Pris 159,–/450 ml.

Aqua Oleum økolgisk lavendelolje Eterisk olje kjent for bl.a. sin kløestillende effekt. Pris 179,–/10 ml.

Skrem bort myggen med insektsspray Ikke la myggen ødelegge sommerkvelden! Med en hjemmelaget insektsspray rømmer de små plageåndene. Denne naturlige myggsprayen kan også lindre insektbitt og virke avkjølende.

Life Aloe Vera spray Gir huden en avkjølende følelse. Pris 99,–/150 ml.

Ingredienser • Life Aloe Vera spray eller baseolje Aqua Oleum Citronella eterisk olje Slik gjør du Bland 15 dråper Aqua Oleum Citronella eterisk olje til ½ dl aloe vera spray eller baseolje.

Pink Himalayan salt Naturlig steinsalt rikt på mineraler. Pris 69,–/500 g.

Mai 2022_LiveLife 17


EFFEKTIV HUDPLEIE FOR TØRR HUD

Nyhet! Skin Food Body Lotion Styrker hudbarrieren og gjør huden myk Gir langvarig fuktighetstilførsel Lettabsorberende formel 57 % økt fuktighetsnivå* * etter to uker ved påføring to ganger daglig.


TEMA SOMMER / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Getty Images Victoria Bee

Bruk mer aloe vera! Aloe Vera Gel kan lindre rød og solbrent hud og hører hjemme i ethvert ferieapotek. Aloe vera inneholder nemlig flere tusen stoffer som både beskytter og er mildt rengjørende. Vi tar en nærmere titt på planten som gjennom tusenvis av år er kjent for sin lindrende effekt. ALOE VERA ER en kortstammet, flerårig sukkulentplante som vokser i subtropisk klima. Navnet kommer fra «Aloë», et gammelt arabisk navn som referer til arter som brukes som medisinplanter, og «Vera» som er latin og betyr ekte. Planten inneholder polyfenoler, kraftfulle antioksidanter, som kan bidra til å hemme veksten av bakterier som kan forårsake infeksjoner hos mennesker. ALLEREDE FOR FLERE tusen år siden kjente de gamle egypterne til aloe vera-plantens helbredende effekt. De store aloe vera-bladene lagrer vann og inneholder et geléliknende fruktkjøtt – slimstoffer – som dannes av polysakkarider, som kan beskytte huden. Hvert blad inneholder rundt 200 aktive stoffer, blant annet 18 essensielle aminosyrer samt mineraler og vitaminer. Geleen består også av cirka tre prosent saponiner, som er mildt rengjørende, og garvestoffer som virker sammentrekkende. PLANTENS BRUKSOMRÅDER er mange. Aloe vera finnes i dag i alt fra hud- og hårpleieprodukter til legemidler og drikker. Kanskje er planten mest kjent for å gi en beroligende, svalende følelse ved hudirritasjon som rødhet, solbrenthet eller insektstikk. Da benyttes den i geléform, og trekker raskt inn i huden. I kremprodukter har den både beskyttende og fuktgivende effekt, og i sprayform kan den også benyttes for å fukte og friske opp ansiktet, fiksere makeup eller gjøre håret silkeglatt. Aloe-familien inkluderer hundrevis av arter, hvorav flere er utryddingstruet. Vær derfor nøye med alltid å kjøpe produkter som inneholder dyrket aloe vera. 6

TIPS! Aloe vera er også tilgjengelig som drikke.

Life Pure Aloe Vera Juice 189,–/500 ml.

Mai 2022_LiveLife 19


TEMA SOMMER / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Shutterstock

Slik soler du deg trygt myter og sannheter om solbeskyttelse Sommersola er etterlengtet, men solas varmende stråler kan gjøre mer skade enn nytte hvis vi ikke nyter med måte. Her er ni myter om soling, og tips til hvordan du kan forberede og beskytte huden for å få den beste – og tryggeste – brunfargen.

20 LiveLife_Mai 2022


LIFE ANBEFALER Huden har en naturlig solbeskyttelse. SANT! Er du lys, har huden din mindre beskyttende pigment. Jo mørkere hud, desto bedre er din naturlige beskyttelse. Men alle kan bli solbrent. Eksponer deg forsiktig for sola om våren, da utvikler du en viss beskyttelse, men beskyttelsen utgjør mindre enn SPF 6, så selv om du har fått farge, må du smøre deg med solkrem!

Du trenger ikke solbeskyttelse i skyggen. USANT! Opp mot 90 prosent av solas UV-stråling trenger gjennom lette skyer, og solstrålene reflekteres via sand, vann og snø, så du kan også bli eksponert for sola på en overskyet dag. På en overskyet dag merker du heller ikke varmen, og kanskje oppholder du deg ute over lenger tid.

Det holder å smøre seg én gang om dagen. USANT! Når du bader, soler deg og svetter, svekkes solbeskyttelsen raskt. Også «vannfast» solkrem holder bare i omtrent 40 minutter etter et bad. Påfør rikelig med solkrem hver tredje time, oftere hvis du bader eller svetter mye.

For mye soleksponering er hovedårsaken til hudkreft. SANT! De fleste vet at solas stråler kan forårsake hudkreft. Likevel er det mange som ikke beskytter seg tilstrekkelig, og blir solbrent. Gjentatte solskader kan føre til at cellene i huden begynner å dele seg, eller vokse ukontrollert i noen av hudens lag. Husk å beskytte barn ekstra godt ettersom huden deres er ekstra følsom for solas stråler.

Du får ingen farge hvis du bruker solkrem eller klær. USANT! Solas sterke UV-stråler går gjennom både solkrem og klær samt i overskyet vær. Derfor får du farge selv om du benytter effektiv solbeskyttelse. Mørke plagg beskytter litt bedre enn lyse, løse tykke plagg beskytter bedre enn tette. En tynn, hvit T-skjorte tilsvarer solfaktor på cirka 10. Fjorårets solkrem virker ikke. SANT! Solkremen holder i omtrent ett år når flasken er åpnet. Åpnet solkrem som har overvintret gir derfor ikke beskyttelsen den lover. Vær også oppmerksom på om farge, lukt eller konsistens har forandret seg, da kan kremen være gammel.

BRUK RIKELIG MED SOLKREM For å oppnå god beskyttelse på hele kroppen trenger du drøyt en håndfull solkrem, cirka 20–40 ml. Legg gjerne på doble lag og vent i 20 minutter mellom hver påføring. Ikke glem ørene!

Med solkrem kan du være i sola så lenge du vil. USANT! Solbeskyttelse gjør at du brenner deg mindre, men gjør ikke at du kan ligge en hel dag på stranda uten fare. En krem med SPF 15 beskytter mot 93,3 prosent av solas UVB-stråler, SPF 30 mot 97,6 prosent. Å doble solfaktoren gjør med andre ord liten forskjell. Bruk alltid høyeste grad av beskyttelse! Når været er dårlig, blir du ikke solbrent. USANT! En vanlig misforståelse er å droppe solbeskyttelse når det er kaldt og overskyet. Men det er vanskeligere for varmen å trenge gjennom skylaget enn UV-strålene, så beskytt deg selv om du ikke ser sola. La deg heller ikke lure av temperaturen! Du kan bli solbrent selv om det blåser og er kaldt. Alle solkremer er like bra. USANT! Forskjellen er stor mellom ulike type produkter. Det finnes fysiske solfilter som blir liggende på hudens overflate og gjør at skadelige UV-stråler reflekteres bort, og kjemiske filter som består av molekyler som tas opp av huden og beskytter mot UV-stråler. Sørg for at solkremen din beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. UVA-stråler fremskynder hudens aldring, UVB-stråler kan føre til ujevn pigmentering.

NYHET

Dr. Hauschka solkrem spf 30 Tinted Face Sun Cream SPF 30. Farget dagkrem med solbeskyttelse. Pris 370,–/40 ml.

Life Aloe vera gel Gir huden en svalende og lindrende følelse. Pris 89,–/125 ml.

Solaray Betakaroten Forbered huden din på sommer og sol. Kosttilskudd Pris 249,–/50 kaps.

Jason solkrem SPF 30 Allergivennlig for sensitiv hud. Pris 269,–/113 ml.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

Mai 2022_LiveLife 21


NYHET I LIFE!

Oppdag de nye hud- og hårpleieproduktene fra Urtekram Nordic Beauty. Naturlige ingredienser som blant annet Aloe Vera, Hyaluronsyre og Sheasmør virker pleiende på huden. Blir det Blown Away med duft av Wild Lemongrass, Start Over med energigivende Sweet Ginger Flower eller Dare to Dream med Soft Wild Rose som blir din nye favoritt?

Go with the flow. Stay in the feeling.

Gi sansene dine en duftopplevelse og gi naturlig pleie til hud og hår. Hver dag.

Våre produkter er veganske, med ingredienser av 99-100 % naturlig opprinnelse og sertifisert COSMOS ORGANIC av Ecocert i henhold til COSMOS Standard. Les mer på urtekrambeauty.no


TEMA SOMMER / Tekst –– Karin Hedin Röös Foto –– Shutterstock

Naturlige kilder til betakaroten: • Gulrot • Papaya • Mango • Grønnkål • Persille

Strålende sommerhud Hovednøkkelen til en sunn hud i sommer er å beskytte huden utenfra mot de sterke solstrålene. Men husk også at du kan støtte huden innenfra. Betakaroten er et stoff som ikke bare gir huden en gyllen tone, det kan også bidra til å styrke huden og gjøre den mer motstandsdyktig. BETAKAROTEN ER ET pigment som finnes i naturen, og som gir rød, gul, oransje og grønn farge til grønnsakene. Gulrot er kanskje den mest kjente kilden til pigmentet. STOFFET HAR EN lett brun tone, som når det lagres i hudens fettlager, forsterker hudens brunfarge. Betakaroten hjelper også kroppens hudceller med å produsere pigmentet melanin, som er kroppens naturlige beskyttelse mot sola, noe som også gjør at huden får en brunere nyanse når den eksponeres for sol. Nettopp derfor inngår betakaroten i mange solkremer for en beskyttende effekt. Men det er viktig å huske at selv om betakaroten hjelper hudens indre beskyttelse, så erstatter den ikke solkrem som beskyttelse mot solas farlige UV-stråler. Den beskyttende effekten av betakaroten kommer gradvis. Vil du komplettere kostholdet ditt med tilskudd, begynn i god tid slik at du best mulig kan nyte sola tidlig i sesongen. 6

Life Solbrun er et kosttilskudd som inneholder naturlig betakaroten i kombinasjon med vitaminer og mineraler, som vitamin B6, vitamin C, Vitamin E, sink og selen. Pris 199,–/60 tbl. Kosttilskudd

VISSTE DU AT … … betakaroten er et forstadium til vitamin A? Hvis kroppen trenger A-vitamin, omdannes betakaroten til den aktive formen for vitamin A. I tillegg til at betakaroten har en gunstig effekt på huden, bidrar vitamin A til at syn og slimhinner fungerer normalt.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

Mai 2022_LiveLife 23


6 TIPS

for å unngå urinveisinfeksjon.

Hvis du merker en sviende smerte når du tisser, kan det skyldes en urinveisinfeksjon. Mange kvinner får det flere ganger i livet og noen flere ganger i året. Derfor er forebygging viktig.

1

Drikk rikelig med vann

2

Gå regelmessig på toalettet

3

Etter samleie bør du tisse innen 15 minutter

4

Ha en god underlivshygiene, tørk forfra og bakover når du er på toalettet

5

Bytt til tørt tøy rett etter bading

6

Du kan også forebygge ved å bruke UrinCUR Utipro Plus, et nytt og unikt reseptfritt produkt fra RFSU.

UrinCUR Utipro Plus behandler og forebygger urinveisinfeksjon. Lindrer smerte og kan bidra til at infeksjonen går raskere over. Hvis symptomene vedvarer etter 5 dager, bør lege kontaktes. Gravide og ammende bør rådføre seg med lege. Les pakningsvedlegg før bruk.

Brukes ved nedre ukomplisert urinveisinfeksjon. Dersom symptomene vedvarer etter 5 dager bør lege kontaktes.


Derfor går du ikke ned i vekt! Forskning viser at fett i leveren, såkalt fettlever, kan være årsak til at det er vanskelig. Overraskende viser det seg at opp i mot 9 av 10 overvektige plages av dette. Fett i leveren minsker leverens aktivitet og effektivitet, og det går ut over forbrenningen din. I motsetning til mengden av slankeprodukter på markedet, virker Active Liver™ spesifikt ved å støtte lever- og gallefunksjonen. Normalt skyldes fettlever opphopning av fett i leverens celler på grunn av usunn livsstil. Det er gjerne en ond sirkel, fordi sukkerstoffer har lettere for å hope seg opp i leveren når man er overvektig. Fett i leveren betyr at man blir dårligere på å forbrenne maten som man spiser. Det er ganske logisk at det er vanskelig å gå ned i vekt når fettet hoper seg opp i leveren pga.

usunne mat-, drikke- og levevaner. Derfor er Active Liver™ en fantastisk daglig “vitamin-tablett” til deg som lever litt for godt og som gjerne vil gå ned i vekt. Man merker ikke umiddelbart at man har fett i leveren, men det påvirker leverens funksjon og effektivitet. Tretthet og mangel på overskudd hos overvektige, kan være et typisk tegn på at leveren er overbelastet. Ofte kan man faktisk se det på området rundt livet og på huden, som ofte blir litt hoven. Leveren er

Test deg selv! Har du en overbelastet lever? Hodepine eller hjernetåke

ja nei

Vanskeligheter for å gå ned i vekt Fordøyelsesproblemer Tretthet Kløe i huden Belegg på tungen Sensitiv mot sterke lukter Høres dette ut som deg? Prøv Active Liver - kun en tablett daglig, støtter leverfunksjonen og nedbrytelse av fett

det mest energikrevende organet du bærer på, bortsett fra musklene. Derfor er den også viktig for fettforbrenning, og vektkontroll. Når leveren er overbelastet, kan det være vanskelig å gå ned i vekt. Den gir hjelp til en velfungerende lever. Prøv – det er enkelt! Det er kun snakk om en tablett daglig. Active Liver kan kjøpes hos Life og direkte på newnordic.no. Ved spørsmål ta kontakt på tlf 69 25 73 00 eller se newnordic.no


TEMA SOMMER / Tekst – Sofia Zetterman

Lifes undersøkelse Helsebarometeret 2020 viser at 6 av 10 har problem med magen på ferie. Likevel svarer 31 prosent at de aldri har gjort noe med problemet. Her er noen tips til en roligere og gladere mage i sommer.

Feriemage i balanse I FERIEN UNNER mange seg litt mer av det gode, som godteri, is, vin, pølser og øl. Ofte spiser vi både senere på dagen og mer sjenerøse middager enn vanlig. Magen trives dessuten best med rutiner: faste måltider, passe mengde mat, variert kosthold og hvile mellom måltidene. Mange har nok opplevd at magen kommer ut av balanse i ferien. Også når vi har

26 LiveLife_Mai 2022

hjemmeferie påvirkes tarmfloraen av forandringer i kostholdet. En kranglete mage påvirker hele kroppen – ja, hele livet. Du trenger ikke å plages av IBS eller såkalt «turistmage», det holder med en vond, knurrende, gassete og oppblåst mage, forstoppelse eller diaré for at ferien skal lide. Her er tipsene til en roligere og gladere mage i sommer.


LIFE ANBEFALER

Hold fast på måltidene

Spis skikkelig frokost, lunsj og middag. Dropp småspisingen og la magen hvile mellom måltidene. Det er først 3–4 timer etter måltidet at magens viktige fordøyelsesprosesser begynner.

Sats på fiber

Fiber er gunstig for fordøyelsen og tarmfunksjonen. Fiber gir større metthetsfølelse, noe som kan redusere småspisingen. Helsedirektoratet anbefaler 25 gram fiber daglig for kvinner, 35 gram for menn. Dagens nivå ligger i snitt på henholdsvis 20 og 25 gram. Fråts gjerne i sesongens frukt og grønt – da får du dessuten næring på kjøpet! Trenger du hjelp for å øke inntaket, fås fibertilskudd i både tablettog pulverform.

Unngå fet mat

I ferien unner vi oss gjerne litt ekstra, men fritert og grillet mat samt lyst bakverk er matvarer som kan inneholde skadelig fett. Fet fisk, derimot, og fete meieriprodukter, nøtter, frø og avokado er eksempler på fett som gjør godt, og som vi trenger å få i oss.

Natulax Bidrar til normal tarmfunksjon og hyppigere avføring. Kosttilskudd Pris 269,–/360 g.

Lifebiotic Inneholder 5 milliarder levende melkesyrebakterier. Kosttilskudd Pris 199,–/60 kap.

Tygg, tygg, tygg

Spis sakte, og husk å tygge hver bit godt – det er første steg mot en god fordøyelse.

Beveg deg

Det er lett å bli sittende i solstolen. Men husk at alt fra en spasertur til harde treningsøkter er bra for mage- og tarmfunksjonen. Beveg deg – magen din kommer til å takke deg.

Drikk vann

Skyll gjennom fordøyelsessystemet ved å drikke rikelig med vann – gjerne varmt eller kroppstemperert … mellom måltidene. Mye vann i forbindelse med måltid kan spe ut magesyren. Det er lett å glemme å drikke vann. Bruk gjerne en app for å holde oversikt og bli minnet på å drikke i løpet av dagen.

Shift Zym Bredspektret Enzymtilskudd som kan bedre fordøyelse. Kosttilskudd Pris 319,–/60 kap.

Hjelp magens flora

Melkesyrebakterier får mage- og tarmfloraen i balanse. I kostholdet finnes det melkesyrebakterier først og fremst i matvarer med naturlig bakteriekultur, for eksempel yoghurt og fermenterte grønnsaker. Melkesyrebakterier kan også inntas som kosttilskudd. Fiber er bra for tarmfloraen ettersom de mater de gode tarmbakteriene.

A. Vogel Molkosan Med naturlig melkesyre for bedre tarmflora. Kosttilskudd Pris 149,–/200 ml.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.

Mai 2022_LiveLife 27


HENT KRAFT FRA HAVET MED OMEGA-3

ESKIO-3 MED OMEGA-3 FOR:

HJERNEN*

HJERTET*

SYNET*

For langsiktig helse, hver dag

Omega-3 inneholder livsviktige fettsyrer, blant annet EPA og DHA, som kroppen behøver, men ikke kan produsere på egen hånd. Det er derfor vi er så stolte over vår fiskeolje ESKIO-3 PURE® som har tilsvarende sammensetning av fettsyrer som finnes i fersk makrell, sardiner og ansjos. Eskio-3 Pure & Natural. Finnes som kapsler og flytende, for både voksne og barn. Nyheten Eskio-3 Vegan er kapsler med omega-3 fra alger, tilsatt vitamin D3 og B12. *EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA. DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og normalt syn. Den gunstige effekten oppnås ved et daglig inntak på 250 mg DHA.


TEMA SOMMER / Foto –– Eva Hildén

Klar, ferdig – SOMMER! På tide å lade deg selv – og toalettmappen – med produkter for en avslappende vår og sommer.

2

3

1

4

8 5

7

6

1. Life Vitamin C + Berries, pris 199,–/90 tab. 2. Life Lip Balm, pris 49,–/st. 3. Life Aloe Vera spray, pris 99,–/150 ml. 4. Life Silica+B vitaminer, pris 179,–/60 tab. 5. Lifebiotic, pris 199,–/60 kapsl. 6. Life Solbrun, pris 199,–/60 tab. 7. Life håndkrem, pris 89,–/100 ml. 8. Life fotkrem, pris 89,–/100 ml. Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.

Mai 2022_LiveLife 29KVINNEHELSE / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Getty Images Adam Hester

Den ene dagen føler du deg uovervinnelig og sterk, den neste tiltaksløs og nedstemt. Vi kvinner påvirkes kontinuerlig av kroppens hormoner. Ved å optimalisere treningen basert på menssyklusen blir humøret og treningsresultatene bedre, og skaderisikoen blir lavere.

Slik planlegger du treningen etter menssyklusen Mai 2022_LiveLife 31


KVINNEHELSE / Tekst –– Sofia Zetterman Foto –– Getty Images Mike Harrington

et er velkjent at menssyklusen kan forstyrres, eller helt utebli, av knallhard trening. Derimot er det ikke like kjent hvordan menssyklusen påvirker treningen din. Menstruasjon har lenge vært et tabubelagt område innen idretten, og den idrettsmedisinske forskningen har i all hovedsak fokusert på menn og testosteron. Først de senere årene har forskere begynt å interessere seg for hvordan østrogen og menstruasjonssyklusen påvirker trening og prestasjon. Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) satser nå 75 millioner kroner på forskning om hvordan kvinnelige langdistanseløperes utholdenhet og kvinnelige elitefotballspilleres prestasjoner påvirkes av menstruasjonssyklus og prevensjonsmiddel. I Finland har man i noen år fulgt med på hvordan prestasjonen til spillerne på fotball-landslaget Helmarit påvirkes av menssyklusen. – Forskningen går fremover i takt med at kvinner tar plass på arenaene og seierspallene. Jeg vil vise at det er fordeler ved å ha en menssyklus hvis du utnytter hormonene på riktig måte, sier Lisbeth WikströmFrisén, doktor i idrettsmedisin ved Umeå universitet og forsker.

D

MENS OG STYRKETRENING Lisbeth Wikström-Friséns studie rundt hvordan kvinnelige kjønnshormoner påvirker effekten av styrketrening, viser at kvinner som trener intensivt de første to ukene av menstruasjonssyklusen, får bedre effekt når det gjelder økt muskelstyrke og økt muskelmasse. Kvinnene opplevde også treningen som mer positiv disse ukene. – Det skyldes at kroppen har litt mer østrogen og mindre progesteron. Østrogen anses som et anabolt hormon, forklarer Lisbeth.

Det samme gjelder ved p-pillesyklusen hvis man bruker trifasiske p-piller som etterlikner normal hormonvariasjon. – Det betyr at hvis du som kvinne vil ha maksiLisbeth Wikströmmal effekt av treningen på Frisén kort tid, kan du periodisere treningen og trene mer styrke de to første ukene av menstruasjonssyklusen.

KONDISJONSTRENING UNDER MENSSYKLUSEN Lisbeths siste studie handler om menstruasjonssyklusens effekten på kondisjonstrening. Mye tyder på at når progesteronnivået er som høyest ukene etter eggløsningen – i lutealfasen – kan fettforbrenningen være mer effektiv. Det kan med andre ord være smart å øke mengden kondisjonstrening de to siste ukene av menssyklusen. Dette er imidlertid ennå ikke bekreftet av forskningen. Studiene er utført på kvinner i alderen 18–35 år ettersom denne gruppen har mest regelmessig menstruasjon. Det trengs imidlertid flere studier som viser hvilken rolle det spiller når i menssyklusen det er kamper og konkurranser, samt hvordan kvinner påvirkes av hormoner før, under og etter klimakteriet.

NEGATIV PÅVIRKNING AV MENS Hele 75 prosent av alle kvinner i fertil alder opplever en eller annen form for premenstruelle symptom (PMS). Det er derfor ikke til å unngå at PMS også påvirker kvinners idrettsprestasjoner. – Det må bli mer legitimt for kvinnelige idrettsutøvere å snakke om mensplager og få hjelp, mener Lisbeth. Kvinner med PMS kan for eksempel ha dårligere balanse de to siste ukene av menstruasjonssyklusen. Forskning viser dess-

«Enten hensikten med treningen er å føle seg bedre eller prestere bedre, er det smart å trene effektivt slik at tiden brukt på treningen gir maksimal gevinst og minimal skaderisiko.» 32 LiveLife_Mai 2022


TIPS: Før treningsdagbok! Skriv ned hva du trener, graden av intensitet og din egen opplevelse av treningen, samt menstruasjonssyklusdag, kroppsvekt og eventuelle plager eller sykdommer. Da ser du snart om kroppen er i balanse, og om du får tilstrekkelig innhenting. Anbefalingen er å planlegge perioder med hvile eller alternativ trening. (Kilder:: svenska.yle.fi, idrottsforskning.se)

uten at skaderisikoen er høyere i enkelte perioder. En oversiktsstudie av Herzberg med flere (2017) antyder at risikoen for fremre korsbåndskade i knærne er høyest under eggløsningen, da er også bevegeligheten i leddene størst. Risikoen er ekstra stor ved idretter med raske stopp og vendinger, som padel og innebandy. Kvinner har også mindre blodvolum, færre røde blodlegemer og dårligere oksygentransport i blodet sammenliknet med menn, noe som påvirker kvinners prestasjonsevne. Blodmangel, eller lavt jern, som ikke er uvanlig blant menstruerende kvinner, kan også ha negativ innvirkning på muligheten til å nyttiggjøre seg treningen.

TRENING OG MENSFORSTYRRELSER Forstyrrelser i menssyklusen, og helt uteblitt mens, kan oppstå når energiinntaket er for lavt i forhold til forbruket. Det kalles den kvinnelige utøvertriaden – kroppen reagerer på stresset som utgjøres av kombinasjonen hard trening og lavt energiinntak. Bortfall av mensen kan blant annet skyldes mangel på østrogen, og kan føre til tap av beinmasse allerede etter ett år. Men tilpasning til menssyklusen din kan hjelpe, mener Lisbeth: – Ligger du på det høyeste nivået i treningen din og risikerer å bli overtrent, flytt flere styrkeøkter til de to første ukene av menssyklusen (dag 1–14) så oppnår du bedre resultat, avslutter Lisbeth.


For den bevisste forbruker. En optimal blanding av proteiner fra brun ris, erter og hamp. Resultatet er et rent, plantebasert proteinpulver som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Synergy kommer i 4 smaker: Natural, vanilje, sjokolade og berry; en deilig smak av bringebær, jordbær og blåbær. Alle aromaer er 100% naturlige. Synergy er produsert i Danmark og tilfredsstiller de høyeste krav til kvalitet, smak og konsistens. Berry, vanilje og sjokolade er søtet med stevia. Inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer. Fritt for allergener som melk, soya, hvete, egg og gluten. Tåles godt av personer med sensitive mager.

400g og 800g poser.

Markedsføres av: Arnika as, Teglverksveien 47 - 3057 Solbergelva - Telefon: 32 24 05 50


NYSGJERRIG PÅ / Lazy Training Tekst – Sofia Zetterman Foto –– Shutterstock

Lat? Tren i senga

Tidsklemme og trøtt? Vi har hørt alle unnskyldningene – her er løsningen: Trenden Lazy Training viser nemlig at 3–5 minutter med trening gjør underverk for helsa. Du trenger ikke en gang å gå ut av senga ... ER DET NOE koronapandemien har lært oss, er det hvor viktig det er å ta vare på helsa. Trening er noe av det beste du kan gjøre for både kropp og sjel. Dessverre skylder alt for mange av oss på tidsnød. Derfor har treningsformen «lat trening» blitt trendy, da trenger du ikke en gang å gå ut av senga for å trene! Det er en av grunnene til at «Lazy workout in bed» har vært blant de mest populære søkene på Pinterest (+135 %!) den siste tiden. En annen grunn til populariteten er at du kun trenger å trene 3–5 minutter om gangen. Det klarer du alltids å klemme inn før du står opp om morgenen. Lazy trening er en form for mikrotrening der du med liten innsats oppnår bra resultat. Du trenger nemlig ikke å bli svett, rolige styrke- og strekkøvelser får likevel kroppen i bedre form. Øvelsene, som gjøres liggende i senga, styrker musklene samtidig som du trener både konsentrasjonen, motorikken og bevegeligheten. Klarer du å komme deg ut av senga, kan du også benytte anledningen til å nyte en tur i det deilige sommerværet. Hvorfor ikke krydre turen med å ta noen dips på parkbenken, noen raske jumping jacks, 10 armhevinger eller sitte i 90-grader’n mot et tre? Husk at all trening er bedre enn ingen trening – og all trening gjør en forskjell for kropp og sinn.

4 late treningstips! Prøv treningstrenden Lazy training – trening uten at du trenger å stå opp av senga! Gjør disse 5 øvelsene om morgenen, og kroppen kommer til å takke deg. 1. Morgenstrekk. Finnes det noe deiligere enn å begynne dagen med en sidestrekk? Trekk det ene kneet mot deg. La det falle til siden over det andre beinet uten å løfte skuldrene fra senga. Pust deg gjennom øvelsen. Bytt side. 2. Rette beinløft. Ligg i senga og gjør 15 beinløft med rette bein. Press bekkenet mot madrassen og koble på magemusklene. Plasser hendene under setemusklene for økt stabilitet. For ekstra vekt – ligg under dyna. Du kan også skrive alfabetet med føttene. 3. Høye hofteløft. Plasser hælene nærme rumpa, stram rumpemusklene og løft opp hoftene. Løft og strekk deretter ut ett bein om gangen mot taket uten å bevege på hoftene. 10 ganger per side brenner deilig på baksiden av lårene! 4. Store armsirkler. Også armene skal trimmes! Strekk armene ut til hver side og lag så store sirkler du kan med pekefingrene. 20 sekunder i én retning, 20 sekunder i motsatt retning.

Xxxxxxxxx 2021_LiveLife 35


OPPSKRIFTER Helgefrokost / Tekst – Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén

Herlig helgefrokost Nyt late morgener og helgefrokoster med smak av sommer, sprø granola, deilige smoothies og frisk chiapudding – for en fin start på dagen.

36 LiveLife_Xxxxxxxx 2021


Banana splitgranola Ca. 10 porsjoner Ingredienser • 1 dl pekannøtter • 5 dl Helios havregryn • 1 dl Life coconut chips • ½ ts Pink himalayasalt • 2 ss rå kakaopulver Supernature • 2 ss Life kokosolje • ½ dl Helios peanøttsmør • 2 eggehviter • 1 dl Helios lønnesirup • 1 dl vann • banan

Slik gjør du Sett ovnen på 160 grader. Finn fram en stekeplate med bakepapir. Bland pekannøtter, havregryn, kokosflak, bananchips og flaksalt i en bolle. Bland kakaopulver, kokosolje, peanøttsmør, eggehviter, lønnesirup og vann til en røre. Bland røren sammen med alle de tørre ingrediensene. Fordel granolaen jevnt på stekeplaten. Stek midt i ovnen i 15–20 minutter. Rør rundt hvert femte minutt. Oppbevar granolaen i en tett beholder, gjerne i kjøleskapet. Del en banan og stek den i noen minutter i kokosfett og 1 ts lønnesirup. Server granolaen med kokosmelk og topp med stekt banan og Life kokoschips.

Xxxxxxxxx 2021_LiveLife 37


Når hormonene begynner å svinge Femarelle er et godt dokumentert kosttilskudd som kan bidra til å redusere plager i alle fasene av overgangsalderen.

40+

50+

Femarelle Rejuvenate

Femarelle Recharge

brukes når de første symptomene dukker opp og kan bidra til mer stabilt humør, bedre søvn, økt energi og bedring av PMS.

kan bidra til lindring av mange av de vanligste plagene som bla hetetokter og nattesvette.

for deg i 40 årene

Les mer på

www.femarelle.no

for deg i 50 årene

60+

Femarelle Unstoppable for deg i 60 årene kan bidra til å redusere plager som bentap, tørr skjede og muskel- og leddplager etter endt overgangsalder.


OPPSKRIFTER Helgefrokost

Jordbær- og rabarbrasmoothie med Açaí 2 porsjoner Ingredienser • 3 dl Havre & mandelmylk BeritTM • 1 dl yoghurt • 225 g jordbær • 1 dl rabarbra, skrellet og hakket i biter • 1 banan • 2 ss manukahonning, Kjartans honning

Slik gjør du Bland alle ingrediensene til en glatt smoothie. Topp med Açaípulver fra Purasana.

Mai 2022_LiveLife 39


Kollagen fra villfanget torsk

Kollagen er et naturlig protein i kroppen som finnes i bindevev og hud, og er en stor del av ledd og sener. Fra midten av tjueårene begynner den naturlige kollagenmengden i kroppen å reduseres. Seagarden Marine Collagen er et rent kollagentilskudd fra nordatlantisk, villfanget torsk. Vi bruker råvarer fra bærekraftig fiske og er stolt av å være Norges eneste produsent av kollagen.

Boksen dekker to måneders forbruk. En daglig dose inneholder 5 000 mg kollagenpeptider, type I & III. www.seagarden.no


OPPSKRIFTER Helgefrokost

Chiapudding med mango og bringebær 2 porsjoner Ingredienser • 2 dl Havre & mandelmylk fra Berit TM • 2 ½ dl biter av mango, fryst • 2 ss Manna chiafrø • 1 ss manukahonning/ Kjartans honning • Bringebær, Life kokoschips til dekorasjon Slik gjør du Bland Havre & mandelmylk og 1 ½ dl mango. Bland i chiafrø og honning. Hell opp i to glass og sett i kjøleskapet i minst en time. Ved servering: Topp med resten av mangoen, bringebær og Life kokoschips.

Life Coconut oil Pris 159,–/450 ml.

Manna Chiafrø Økol. Pris 109,–/600 g.

Kjartan Dahl Skogshonning Pris 145,–/350 g.

Life Coconut chips Pris 39,–/150 g.

Mai 2022_LiveLife 41


TIL SIST / Tekst –– Karin Cedronius Foto –– Shutterstock

Sommertips for

gravide Venter du barn senere i år? Sommer, sol og varme er herlig, men kan også være litt av en utfordring når du er gravid. Her får du gode tips til en bedre gravidsommer.

HVIL OG AVKJØL DEG I takt med at magen vokser og kroppen blir tyngre, er det ikke uvanlig at føttene hovner opp. Da kan en svalende hvetepute være deilig. Legg puten i fryseren i noen minutter og legg deg med beina høyt og puten på føttene for litt behagelig avkjøling. Et par støttestrømper eller et iskaldt fotbad kan også gjøre godt for hovne bein.

ER DU KVALM? Den økte mengden hormoner i kroppen gjør at mange blir kvalme under svangerskapet, spesielt første trimester. Det er ikke farlig verken for deg eller fosteret, men veldig slitsomt. For å dempe kvalmen kan du prøve å spise litt før du står opp om morgenen. Spis gjerne små, hyppige måltider, unngå sterkt krydret og fet mat, ta det rolig og prøv å unngå stress.

TA VARE PÅ HUDEN Når svangerskapshormonene øker i kroppen, øker også risikoen for pigmentflekker. Derfor er det viktig å være varsom med å sole seg, og sørge for god beskyttelse med solfaktor, solhatt og helst holde seg i skyggen. Det er også deilig å smøre den voksende magen, brystene og lårene med en mild mandelolje.

HALSBRANN? Halsbrann er en annen vanlig plage når du venter barn. Dette skyldes økt trykk på øvre del av magen. Også her er det viktig å unngå store måltider, sterk og fet mat samt kaffe og te. For noen hjelper det å drikke melk eller yoghurt ettersom kalsium kan nøytralisere magesyre.

VISSTE DU AT ... ... i Norge fødes det omtrent 56 600 barn hvert år? Kilde: SSB

SPIS SUNT Kostholdet er et hett og viktig tema under svangerskapet. Rådene er mange, og noen ganger vanskelige å forstå. Rådfør deg derfor alltid med jordmor eller lege vedrørende eventuelle tilskudd som du måtte trenge. Mange gravide trenger for eksempel ekstra jern på grunn av den økte blodmengden i kroppen. Også folsyre, kalsium, jod og vitamin B12 er viktige for fosterets normale utvikling. Men husk at et allsidig kosthold er det aller viktigste.

LIFEEKSPERTEN TIPSER

«Planlegger du å bli gravid – jeg understreker – og har lang tidshorisont, pleier jeg å anbefale en detox. En detox skal du nemlig aldri gjøre når du er gravid, og den bør helst avsluttes minst tre måneder før du blir gravid. En detox kan gjøres på ulike måter. Målet er først og fremst å støtte og styrke kroppens renseorgan, hjelpe kroppen med å skille ut giftstoffer samt redusere eksponeringen for kjemikalier og hormonforstyrrende stoffer.» Linda Granquist, ernæringsterapeut

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.

42 LiveLife_Maj 2022

Life Multi Pregnant Tilpasset gravide og ammende. Kosttilskudd Pris 199,–/90 kpsl.


OPPGRADER HUDPLEIEN MED SERUMER SOM GIR RESULTATER! Serumene fra Mad Hippie er kjent for å levere resultater og har oppnådd kultstatus. Et balansert formulær, fullpakket med antioksidanter og aktive ingredienser, setter fart på kollagenproduksjonen i huden uten å irritere. Vitamin C gir glød og jevnere hudtone, mens vitamin A brukes som en del av kveldsrutinen for å fornye huden, reparere og korrigere fine linjer. AHA Exfoliating Peel, bedre kjent som “prinsesse serumet” lar deg våkne opp med glød og hud som stråler av sunnhet. Naturlig eksfoliering!


Lectinect Mage:  NYHET: Med kalsium som bidrar til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt

 Med hyllebær som kan støtte immunforsvaret

 Utviklet sammen med professor Ian F. Pryme, Bergen

 På markedet siden 2007, og er

Slik fikk Camilla mindre luft i magen

en bestselger både på nett og i helsekostbutikker.

Camilla Øverby fra Arneberg fikk god og viktig hjelp mot sine mageplager. Her er hennes erfaring: Jeg hadde problemer med luft og ubehag i magen i mange år. Det var frustrerende for en relativt slank kvinne som meg å se ut som jeg var gravid i 4-5 måned. Jeg fortalte svigermor om plagene mine og hun anbefalte meg å prøve Lectinect Mage.

bidrar til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt.

Brukere forteller at Lectinect Mage nå er blitt enda bedre og virker raskere. Hyllebær kan støtte immunforsvaret, og det er like mye hyllebær i produktet som det alltid har vært. • Enda bedre for magen • Virker enda raskere

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var skeptisk til produktet, men jeg tok sjansen. Det angrer jeg ikke på! Magen ble bedre allerede etter to dager, og jeg har fått en ny hverdag. Lectinect Mage er nå oppgradert ved at det er tilsatt kalsium som

Hyllebær

Du får Lectinect Mage hos:

www.lectinect.no

Professor i Bergen står bak Lectinect Mage ble utviklet i Bergen sammen med Ian F. Pryme, da han var professor i biokjemi og molekylærbiologi. Ian F. Pryme har arbeidet i Norge siden 1967, og bor i Bergen. I perioden 1992-2014 var han professor i biokjemi og molekylærbiologi. Fra 2014 er han professor emeritus.