Nr.1 2023 - Møt tidligere håndballspiller og mentaltrener Anja Hammerseng-Edin

Page 1

Live Life.

Vårens GLOW

Life-ekspertenes beste tips

OVERSKUDD + ENERGI &

l Livscoachens beste råd for mental styrke

l Slik fungerer det – kroppens signaler på stress

l Øvelse – analyser livshjulet ditt

l Tre kvinner forteller: Slik får jeg et liv i balanse

Tren mer ute

Lommebokvennlig utetrening

UTVIKLING HANDLER OM INNSIKTEN DU FÅR NÅR LIVET IKKE ER PERFEKT Anja Hammerseng-Edin:
#1 2023
ÅRETS
LIVSSTILSTRENDER
MAT | TRENING | SØVN | SKJØNNHET | OPPSKRIFTER | NYHETER
naturlig og helhetlig
Om
helse

SOLKYSSET HUD!

TINTED FACE SUN CREAM SPF 30

Fuktgivende, jevner ut og beskytter.

I ett enkelt trinn

100% naturlig og økologisk hudpleie med fokus på effektivitet

Innhold

Vår i sikte

Vi er atter på vei mot den lysere, varmere årstiden. Våren gir meg energi! Dagene blir lengre og det kan være verdt å reflektere over hvilke opplevelser og minner du vil fylle dem med.

KANSKJE KJENNER DU, som mange av oss, på en uro når vi etter pandemien går vi inn i nye og urolige tider, som merkes på lommeboken. En måte å møte uro på er å trene. Derfor gir vi deg noen øvelser du kan gjøre utendørs, helt gratis!

04_Helsesjekken Nyheter fra helseverdenen

09_Pulsen på Matinfluenser Linda Stuhaug

10_Møtet

Anja Hammerseng-Edin om mot til å følge hjertet.

15_Tema Energi og overskudd.

29_Trening

Lommebokvennlig utetrening.

33_Naturlig hudpleie

Finn vårens glød. Lifeekspertene gir deg tips.

36_Oppskrifter

Meal prep for hele uken.

42_Til sist

Vårens deilige produkter.

TIPS! Vil du lese Live Life digitalt? Gå inn på

VI HAR ULIKE måter å forholde oss til endringer på. Vi har snakket med tre kvinner som befinner seg i ulike faser av livet, om hvordan de bygger motstandskraft og møter stress. På side 16 får du stressekspert Eva Johanssons beste tips til bedre balanse i livet.

I DETTE NUMMERET møter du også Anja Hammerseng-Edin, tidligere langslagsspiller i håndball, i dag gründer, foredragsholder og mental coach. Hun driver blant annet podkasten Hva hvis det er mulig, da? der hun deler erfaringer og inspirerer til personlig utvikling som gjør oss sterkere på innsiden. Det gjelder å finne sitt gull.

Vi i Life ønsker deg en fantastisk vår.

https://www.life.no/inspirasjon/kundemagasin-live-life. Papirutgaven kan du hente i din nærmeste Life-butikk

Magasinet Live Life gis ut av OTW i samarbeid med Life / Life kundekontakt: 22 40 53 00 / Ansvarlig utgiver: Wictoria Glans

Sjefsredaktør: Karin Hedin Röös Art director: Karin Löwencrantz Coverbilde: Ida Bjørvik / Trykk: Walstead Kraków Sp. z o.o. Kraków, Polen

Life Europe AB, hovedkontor: 22 40 53 00 Adresse: Life, Øvre Slottsgate 4, 0157 Oslo E-post: info@life.no / Produktinformasjon: www.life.no

E-post redaksjonen: life@otw.se / Annonsesalg: Life AS, Julie Auråker, julie@life.no

Redaksjonen påtar seg ikke ansvar for materiell som sendes inn uoppfordret. Siter oss gjerne, men oppgi kilde. For å kunne gi god service og korrekt administrasjon brukes moderne informasjonsteknologi i Life Europe AB, som eier og forvalter et oppdatert register over selskapets kunder. Det innebærer at informasjon gitt til Life Europe AB eller til magasinet Live Life, som navn, personnummer, adresse/telefon/e-postadresser, produkt-, leveranse- og betalingsinformasjon, lagres digitalt og kan benyttes av Life Europe AB, eller av Life Europe ABs nøye utvalgte samarbeidspartnere, for informasjon og tilbud.

Februari 2020_LiveLife 3
1 2023
Mars 2023_LiveLife 3
29 15
Eva Hildén
LiveLife OVERSKUDD + ENERGI & Vårens GLOW ute 36
Magdalena Björnsdotter
VELKOMMEN / LiveLife
MARTE GLENDAY IVERSEN LIFE NORGE

Helsesjekken

NYHETER / FORSKNING / TRENDER / TIPS

PMS-plager? Se hit!

6Nå har vi et helt nytt produkt hos

Life: Balance PMS. Det inneholder blant annet urten dong quai, kjent for sin hormonbalanserende effekt, og vitamin B6 som bidrar til å regulere kroppens hormonaktivitet. Flere studier peker på at tilskudd av vitamin B6 kan hjelpe ved premenstruelle plager. Produktet inneholder også magnesium som bidrar til nervesystemets normale funksjon samt å redusere trøtthet og utmattelse.

Klar, ferdig, gå!

6 Hold oversikt over gåturene dine og øk forbrenningen med morsomme treningseffekter.

1. Staver – gjør at du kan øke pulsen mer enn om du går uten. Du får også raskere bedre kondisjon. Også holdningen blir bedre, ettersom overkroppen aktiveres mer.

2. Aktivitetsmålere – gjør det morsommere å holde seg i form og hjelper deg med å holde oversikt over både puls og antall skritt.

FLERE

SMARTE TIPS!

3. Vektmansjetter – festes rundt anklene eller håndleddene for å øke forbrenningen. Bruk en vektvest for ekstra utfordring.

Urten dong quai har blitt brukt i hundrevis av år for å balansere kvinnelige hormoner.

På side 29 får du smarte tips til mer utendørstrening.

Vektmansjetter kan du for eksempel feste rundt anklene.

4 LiveLife_Mars 2023 Shutterstock
Balance PMS 349,–/60 tabl. NYTT HOS LIFE!
HELSESJEKKEN / Tekst –– Sofia Zetterman, Sophie Ekman, Karin Hedin Röös og Gøril Emilie Hellen

Nyt kaffen! 6

En stor britisk studie viser at kaffedrikkere har lavere risiko for å rammes av hjerte- og karsykdommer – og de lever lenger. Bedre hukommelse, redusert risiko for type 2-diabetes, Parkinsons sykdom og tykktarmskreft er også positive effekter. Men pass på så du ikke får i deg for mye koffein. Se Folkehelseinstituttets hjemmeside for mer informasjon om anbefalingene:

6000 skritt er nok

Hallo, trendforsker Gunn-Helen Øye!

Hva er de største livsstilstrendene i 2023? – Ideologien i 2023 blir å finne det store i det lille. Krigen i Europa, rentehevinger, strøm- og matpriser tar mye av oppmerksomheten vår. Vi lever mer stillestående enn før og krymper litt i livsutfoldelsen, vi må drømme og lengte på andre måter enn vi kanskje er vant til.

Hva med kosthold og helse?

6

Anbefalingen om å gå 10 000 skritt om dagen ble lansert i Japan i 1964, men var ikke basert på vitenskapelige studier. Nå viser forskning fra Gymnastikoch idrottshögskolan i Stockholm at det holder med 6000 skritt om dagen for å oppnå effektiv vektkontroll og positive helseeffekter. Går du 3–4 kilometer til og fra jobb hver dag, utgjør det rundt 80 mil i året, som igjen tilsvarer en forbrenning på 6–8 kilo fettvev.

Kilde: Frontiers in Public Health

Vondt i halsen?

Ta en covid-test!

– Sunn mat og helse, det å ta vare på kroppen, er verdier flere etterlever – i alle aldre. Det er ingen aldersgrense på styrketrening eller det å spise og leve enkelt og sunt. Mikrofaste og fasteimiterende dietter er det store innen livsstil, og det er ingen skam lenger å si at du ikke spiser frokost.

Kommer vi til å reise?

– Vi krymper litt her også. Det blir færre store, men mer tradisjonelle reiser, som Legoland og Hellas. Pakketurenes tid er ikke over, og Sydenturen blir noe vi gleder oss mer til nå som vi ikke gjør det 2–3 ganger i året.

Hva med forbruk og mote?

6

Nye varianter av koronaviruset har ført til et nytt symptombilde. I følge en britisk studie har halsvondt blitt et mer vanlig symptom, fulgt av hodepine, tett nese og tørrhoste.

Kilde: BBC News

– Gjenbruk er normalen for mange unge. Klær resirkuleres og skifter eiere. Pris vil være avgjørende for flere, kanskje i konkurranse med bærekraftige kvalitetsplagg som koster mer. Nytelse handler mindre om materielle goder og mer om samvær med andre. Det er viktig for den mentale helsen vår.

Er det noen tydelige «ja» og «nei» i 2023?

– Vi vil vise at vi tar ansvar gjennom måten vi lever og forbruker på. Ideologier som før var motstrøms, som å gå med hullete genser og drikke melk som har gått ut på dato, har blitt mainstream.

Mars 2023_LiveLife 5 HELSESJEKKEN
Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

Kremet gurkemeielatte

1–2 kopper

Ingredienser

• 3 dl BeritTM havredrikk Barista

• 1,5 dl Helios kokosmelk

• 1 ts Helios gurkemeiepulver

• ½ ts Helios ingefærpulver

• 1 ts Helios vaniljepulver

• 1 krm Helios kanel

• 1 ss Kjartans honning

• 1 ss Life kokosolje

• 1 klype svart pepper

Slik gjør du Ha alle ingredienser i en kasserolle, og varm på middels varme. Visp opp skum.

Forbedre hjernehelsen og forebygg demens

6 Vil du unngå demens? Begynn å ta vare på hjernehelsen din tidlig. Det konstaterer den prisbelønte finske forskeren Miia Kivipelto i Fingerstudien, den første studien i verden som har kunnet påvise at hukommelsesproblemer og hukommelsessykdommer enkelt kan forebygges. For å gjøre en forskjell trenger vi å se både på kosthold og fysisk aktivitet, hjernetrim og sosiale aktiviteter – i tillegg til å ha en sunn balanse mellom aktivitet og hvile. Kilde: yle.fi

1,4

millioner single –ny singelrekord i Norge

6

Aldri før har så mange nordmenn vært single. I en ny statistisk undersøkelse kom det fram at hele 1,4 millioner nordmenn er single. Hver femte norske mann i aldersgruppen 30–44 år er singel uten barn.

Kilde: NRK

Frisk luft gjør en forskjell 6

Visste du at luftforurensing er den miljøfaktoren som forårsaker flest dødsfall? Forskerne har lenge hatt belegg for at luftforurensning ikke bare bidrar til astma, kols og lungekreft, men også kan føre til hjerte- og karsykdommer. Ny forskning viser også en sammenheng mellom luftforurensning og diabetes, demens, nyresvikt og lav fødselsvekt hos barn.

Kilde: FORTE

7 millioner …

… så mange dødsfall forårsakes globalt av luftforurensing hvert år, i følge WHO.

6 LiveLife_Mars 2023
HELSESJEKKEN / Tekst –– Sofia Zetterman, Karin Hedin Röös, Sophie Ekman, Gøril Emilie Hellen Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

Knebøy uten vekter

Stå med en skulderbreddes avstand mellom føttene. Løft brystet, se rett fram. Fold gjerne hendene bak nakken og press albuene lett bakover. Hold ryggen rett. Start bevegelsen med å skyve baken bakover, bøy så knærne og senk kroppen mot gulvet. Stopp når oversiden av lårene er parallelle med gulvet, eventuelt før. Knærne må ikke falle innover, de skal hele tiden peke i samme retning som tærne. Strekk beina tilbake til utgangsposisjon. Bruk 2–3 sekunder ned, 1 sekund opp.

«Life for hele kroppen»

Hvordan holder du deg frisk og energisk?

– Jeg har gode rutiner når det gjelder mat og aktivitet. Det innebærer blant annet et variert og balansert kjøttfritt kosthold og daglig tilskudd av B12, D- og C-vitaminer. En spiseskje moringapulver rørt ut i et glass appelsinjuice bidrar også til at jeg holder energien oppe. I tillegg drikker jeg mye vann og tar 100 knebøy hver dag.

100 knebøy?

– Ja! Når vi står i butikken, blir vi fort slitne i kroppen. Med knebøy trener vi de store musklene som bærer kroppen, som legger, lår og setemuskler – i tillegg til kjernemuskulatur og balanse. Jeg har gjort dette hver dag i flere år og har blitt sterkere i kroppen. Er jeg sliten og trøtt, hjelper det med noen knebøy for å booste energiflyten. Det er imidlertid viktig å gjøre det riktig, og å øke belastningen etter hvert. Jeg fordeler det ut over dagen, men det går aldri en dag uten 100 knebøy.

Hva gjør at du trives så godt i Life?

– Engasjementet mitt for helsekost startet da jeg jobbet i apotek i Australia. Jeg brenner virkelig for helsefaget og ser at mange ønsker og trenger råd for å finne den gode balansen når det gjelder naturlig helse og livsstil. Mange oppsøker Lifebutikkene fordi de kjenner seg slappe og slitne uten nevneverdig årsak. Her finner de gode produkter innen kosttilskudd, skjønnhet, velvære, mat og drikke. Life har et stort og bredt utvalg produkter for utvendig og innvendig velvære, kort sagt for hele kroppen!

JEANETTE GUSEVIK

Alder: 35. Jobb: Butikkleder Life Strømmen og Life Skedsmo. Favorittprodukter: Life B12, Life Sink og Purasana Moringa Powder.

Mars 2023_LiveLife 7 HELSESJEKKEN
Møt Life-eksperten
LIFE-EKSPERTEN / Tekst –– Gøril
Emilie Hellen
Morten Brakestad
– Jeg har et stort engasjement for helhetlig helse og stortrives med å jobbe i Life, sier Jeanette Gusevik som er utdannet hudpleier.

NYHET for deg som sliter med I BS Nå er hjelpen her

Forstoppelse?

Diaré?

Magesmerter?

Lectinect IBS Pro er et medisinsk utstyr som lindrer symptomene forbundet med irritabel tarm-syndrom (IBS).

Lindrer trykket fra overflødig gass i mage-tarm-kanalen

Letter magesmerter ved diaré

Normaliserer tarmens bevegelser, reduserer smerter og hindrer forstoppelse

Virkestoffene i produktet hindrer bakterier til å feste seg til tarmveggen, og til å bli kvitt gasser som forårsaker oppblåst mage.

<<< Her finner du nå Lectinect IBS PRO

Luft i magen?

lectinect.no

– Matglede er viktig for både den fysiske og psykiske helsen vår, sier matinfluenser og kokebokforfatter Linda Stuhaug.

«Matglede er livsglede»

Hvorfor er matglede viktig for deg?

– Matglede er viktig av mange grunner, blant annet fordi jeg selv har opplevd hvor viktig riktig mat er for kropp og sinn. Matglede handler blant annet om å bruke tid på å tilberede maten og glede seg over å spise den. På bloggen min og på kontoene mine på sosiale medier formidler jeg sunne oppskrifter, gode råd, tips og triks kombinert med matglede.

Hvor henter du inspirasjonen fra?

– Jeg prøver å formidle at vi kan bruke og utnytte de ingrediensene vi har tilgjengelig, og flere av oppskriftene mine blir til ut i fra hva jeg har i kjøleskapet akkurat den dagen. Jeg lar meg også inspirere av andre matinfluensere og matbloggere som lager spennende retter og er gode på formidling.

Hva er din matfilosofi?

– Mat er sunn fornuft – og vi både kan og bør spise litt av alt. En tommelfingerregel kan være 80–20, det vil si at vi spiser sunt og næringsrikt 80 prosent av tiden. Den siste prosentandelen er forbeholdt kosemat. Men også kaker og snacks kan ha en litt sunnere vri. Jeg er ingen motstander av sukker, men jeg liker å eksperimentere med godsaker laget med naturlig søtning. Nå er mange av disse oppskriftene samlet i kokeboka «Sunnare søtsaker».

LINDA STUHAUG

Gjør: Matinfluenser, forfatter og foredragsholder med bachelor i samfunnsernæring.

Alder: 28 år.

Aktuell: Ute med sin tredje kokebok, «Sunnare søtsaker».

Blogg: lindastuhaug.no

Instagram: @lindastuhaug

Facebook: lindastuhaug.no

Kjapp og digg yoghurtis

Prøv denne smakfulle og superkjappe isen fra «Sunnare søtsaker». Du trenger: 400 g fryste frukt eller bær, gjerne i kombinasjon. 250 g valgfri yoghurt eller kesam. 1–3 ss valgfri søtning. Ha alt sammen i en bolle, og kjør glatt med stavmikser eller blender. Topp med for eksempel sjokolade, nøtter, frukt og bær.

Hvis du skal gi ett konkret råd om mat, hva er det?

– Mitt beste råd er enkelt og lett å gjennomføre: Inkluder flere farger på tallerkenen. Da får du automatisk i deg mer frukt og grønt. Farger gjør i tillegg maten mer innbydende –det er en viktig del av matgleden.

«Sunnare søtsaker» inneholder over 80 oppskrifter på sukkerfri bakst, kaker, desserter og snacks.

PULSEN
Mars 2023_LiveLife 9
PÅ ... LINDA STUHAUG / Tekst –– Gøril Emilie Hellen Foto –– Jon Marius Nilsson

Da Anja Hammerseng-Edin sto på lærerværelset som nyutdannet lærer, føltes det helt feil. Hun kunne valgt å stå i det. Isteden tok hun mot til seg og valgte usikkerheten og frykten for det ukjente. Det har hun aldri angret på.

– 47 prosent av tiden er vi i den mentale verdenen, der tankene spretter rundt som en ping-pong-ball. Gjennom mental trening kan du i større grad fokusere på det du kan gjøre noe med, lære av det som har skjedd, se din egen verdi og være mer til stede her og nå, sier Anja.

MØTET ANJA HAMMERSENG-EDIN / Tekst –– Gøril Emilie Hellen Foto –– Ida Bjørvik, Getty Images

«Mental styrketrening gjør meg modigere»

D– Redsel for det ukjente er noe mange kjenner på – og kan være grunnen til at vi lar være å ta valg vi innerst inne vet er riktig. Å trene på meditasjon handler om å bli kjent med det som skjer på innsiden, oppi her, sier Anja og trommer et par fingre mot hodet.

FOR ANJAS DEL begynte den mentale styrketreningen med håndballen.

– Jeg har vokst opp med lærere og trenere som har prøvd å rope meg tilbake til fokus, men jeg visste ikke hvordan. I dag innser jeg at det gjorde ikke de heller. Det å holde fokus er et krav vi stiller til hverandre, men vi trener ikke på det, sier hun.

Det er lett å finne gode argumenter for å styre unna det ukjente, det som vekker ubehag og en følelse av fravær av kontroll. Vi går i vante baner, gjør stort sett de samme tingene, ofte uten å reflektere noe særlig over det. Har du det bra med det? Topp! Eller kjenner du på en murrende følelse av å gå på akkord med deg selv? Av å gjøre ting eller være på en måte som ikke kjennes ekte? Det gjorde Anja da hun som nyutdannet lærer sto på lærerværelset og fikk en erkjennelse av at dette er feil for meg. Skulle hun bare slutte? Hva med boliglånet? Forventningene fra de rundt? Hva ville familien si?

Anja har en lang og suksessrik håndballkarriere bak seg med 59 landskamper, 143 landslagsmål, VM-bronse (2009) og EM-sølv (2012). Under EM ble hun kåret til turneringens viktigste spiller. Da hadde hun tatt i bruk de mentale verktøyene hun nå har gjort til levevei, verktøy hun mener er så virkningsfulle at hun føler et ansvar for å gi dem videre.

Da hun valgte å lytte til hjertet og slutte som lærer, startet hun firmaet Fearless, senere også Heart Mentality. Gjennom foredrag, podkast, mental trening og coaching inspirerer hun og makkerne Gro Hammerseng-Edin, Marius Sørlie og Tim Rudi Veiteberg andre til å se sitt potensiale, og faktisk bruke det. For én ting er å tenke, føle og ville endring. Noe annet er å gjennomføre.

Mars 2023_LiveLife 11

Anja har hatt en spennende og innholdsrik proffkarriere som håndballspiller, det aller fineste er imidlertid det at hun møtte Gro –og sønnene Mio (10) og Leo (4).

ANJA HAMMERSENG-EDIN

Alder: 40 år.

Bor: Larvik.

Familie: Gift med Gro Hammerseng-Edin. Sammen har de barna Mio (10) og Leo (4).

Gjør: Gründer, foredragsholder, forfatter, daglig leder og mentaltrener i Heart Mentality, en app for mindset og meditasjon. Driver også podkasten Hva hvis det er mulig, da?

Livsmotto: Hva hvis det er mulig, da?

– Livet ditt er en refleksjon av valgene du har tatt opp til nå. Vil du ha et bedre liv, må du trene på å ta bedre valg. Det er som med all annen trening: Når vi øver på mental tilstedeværelse og intuisjon, blant annet gjennom meditasjon, blir vi bedre på det.

Privatpersoner, næringslivet, idrettsutøvere, lag og foreninger – mange har fått øynene opp for det Anja formidler. Vi har et stort potensial til å vokse som mennesker, mener hun, ikke minst ved å bli mer bevisst egne tankemønstre og hvordan vi møblerer og har det i vår mentale verden, der vi i følge forskning oppholder oss 47 prosent av den våkne tiden.

– Sanseinntrykkene fra alt vi omgir oss med har en tendens til å tårne seg opp, og vi kan føle oss overveldet. Da kan det være til hjelp å lære seg å kjenne kroppen: Hvor spenner du deg? Hvordan er pusten? Hvor er tankene dine? Kjenner jeg på entusiasme?

Frykt, kanskje? Eller kjærlighet og takknemlighet? Ved å observere det som skjer, hvordan fokuset vandrer mellom fortid, nåtid og fremtid, ting som har skjedd, som skal skje ... Gjennom meditasjon kan jeg registrere det som skjer – og plassere det. Meditasjon, for meg, er en tilstandsendring som gir meg større ro, gjør meg mindre reaktiv og gjør at jeg får tilgang til flere ressurser, ikke minst intuisjonen, poengterer hun.

EN VIPASSANA-RETREAT i 2017 er noe av det modigste Anja har gjort på reisen mot økt mental bevissthet. Hun hadde akkurat lagt opp som profesjonell håndballspiller og ønsket å fordype seg ytterligere i meditasjon. – Det var ti døgn i total stillhet sammen med de andre kursdeltakere, uten blikkontakt, uten ordveksling, og med ti timer daglig meditasjon. Det var helt unaturlig for meg og ett av de modigste grepene jeg har

12 LiveLife_Mars 2023
«En ting er å tenke, føle og ville endring. Noe annet er å gjennomføre.»
MØTET ANJA HAMMERSENG-EDIN

tatt i meditasjonen, kanskje også i livet. Det å møte meg selv, våge å gå inn i stillheten, ta imot det som kommer av tanker og følelser framfor å fylle på med det som distraherer meg fra meg selv. Det krevde mot, og jeg innså at stillheten virkelig bærer med seg gull hvis vi våger oss inn i den.

I podkasten Hva hvis det er mulig, da? deler hun tanker og erfaringer fra eget liv. Grensesetting er at av temaene.

– Når noen spør deg hva du vil, svarer du sant, eller det du tror den andre ønsker å høre? spør hun retorisk.

Bør vi si mer ja til nei?

– Det viktigste er å bli kjent med seg selv. Hvordan er det egentlig på innsiden? Hvordan sover du? Hvordan har du det når du er alene med deg selv? Fokuserer du mer på det du ikke er, enn det du er? Setter du på radioen eller noe annet for å distrahere for tankene dine, eller er du faktisk alene med deg selv og har det godt med det? Hva er årsaken til at du gjør de tingene du gjør? Hvordan lander du på kvelden, er det alltid med et glass rødvin, TV eller mobilen? Eller er det med en god samtale med kjæresten din eller en venn?

Hva er mønsteret ditt – og ikke minst: Hva velger du å fortsette å trene på?

Spørsmålene Anja ramser opp, som hun mener flere bør stille seg, munner ut i historien om Golden Buddha. Kort fortalt er det fortellingen om en buddhafigur i leire som skulle flyttes fra ett kloster til et annet i Thailand i 1957. En sprekk i leiren avdekket at det var gull under leiren. Gullskulpturen var angivelig blitt dekket av leire flere hundre år tidligere da den burmesiske hæren gikk til angrep. Før munkene ble drept, rakk de å skjule gullstatuen under tykke lag med leire. Anja fortsetter tankerekken:

– Gjennom tankesett og vaner har vi dekket oss til med leire, men der inne et sted, i hver og en av oss, finnes gull bak lagene med leire.

Hvordan skal vi finne gullet?

– Veldig mange tror at de må reise til den andre siden av jorden, eller hente inn mer

informasjon og kunnskap. Så de fyller på mer. Jeg mener den viktigste jobben vi gjør er å ta bort. Alt vi ikke er. All leiren. Vi kan finne mange og gode svar gjennom meditasjon, i stillheten, den bærer i seg gull. Det viktigste er uansett å stoppe opp og kjenne etter i hvilke situasjoner du føler deg oppriktig levende og glad. Det kan være et fint kompass, mener hun.

Skummelt, da, hvis kompasset peker i en ny og annen retning ...

– Sant nok, men hva er konsekvensen av å leve et liv der du konstant undertrykker deg selv og dine grenser? Et liv der kroppen din er i en mer eller mindre kronisk stresset tilstand? For mange er det en normaltilstand. I mine øyne er det en merkelig normal, sier Anja.

Heldigvis er det noe vi bevisst kan ta action på, for å bruke Anjas uttrykk. Framfor å hele tiden fylle på med inntrykk, lyd og støy, kan vi bruke mellomrommene til å samle oss og finne ro, enten det er på bussen eller i bilen, når du sykler eller går til jobb, eller tar noen dype pust ved kaffemaskinen. Det er summen av de små valgene som skaper endring.

Hva er det viktigste du har lært av å meditere?

– Takknemlighet og kjærlighet. Ser du på hendelser i livet med takknemlighet, blir du mer fornøyd og lykkelig. Det å øve på det kan ha mye å si for livskvaliteten. Jeg har også lært å bedømme andre mindre, meg selv inkludert. Det betyr at jeg kan se på meg selv med kjærlighet. Det er en stor transformasjon. Gjennom meditasjonen har jeg erkjent at alt er i endring, smerte, lykke, ingenting er konstant, heller ikke livet. Hvis jeg har tenkt å gjøre det jeg har lyst til i livet, må jeg gjøre det nå, for alt som kommer, går over, enten jeg liker det eller ei. Jeg kan velge ikke å forholde meg til det, men plutselig en dag er det for sent å leve det livet du egentlig vil ... Så: Hva er ditt gull?

Gjør deg klar for dagen med hjertefokusert pust, en øvelse for å finne fokus, ro og gode følelser.

Sett deg med rett rygg, lukk øynene hvis du vil. Legg merke til hvor fokuset ditt er. Hvor vandrer det? Hva er du opptatt av akkurat nå? Ta et dypt pust inn, et godt pust ut. Plasser fokuset på hjertet og området rundt. Pust litt roligere og dypere enn vanlig. Gjør et ærlig forsøk på å se for deg at du kan puste ut og inn gjennom hjertet. Plasser fokuset rundt spørsmålet: hva vil du gjøre i dag som du vet du blir stolt av i kveld? Hvis du merker at fokuset vandrer, smil og plasser det på brystet og området rundt hjertet en gang til. Hva ønsker du å ha med deg inn i de ulike situasjonene i dag? Hvilken tilstand vil du være i? Hvordan kan du få det til å skje? Hvordan kan du skape rom for det? Ta et godt pust inn og et godt pust ut. Smil, åpne øynene, nyt dagen.

Hjertefokusert pust WIN

Merker du at fokuset ditt vandrer? WIN – What’s Important Now – kan hjelpe deg med å komme tilbake til øyeblikket. Minn deg selv på hva som er viktig nå, hvor du ønsker å ha fokuset ditt – og plasser det der. Jo mer du trener på det, desto lettere blir det å flytte fokuset dit du ønsker det. Det vi mater fokuset vårt med, blir vi bedre på. Og i likhet med muskler er også mentalt fokus ferskvare.

«Livet ditt er en refleksjon av valgene du har tatt opp til nå. Vil du ha et bedre liv, må du trene på å ta bedre valg.»
Mars 2023_LiveLife 13

LUV IT. Jeg har denne kremen ved siden av meg på jobben. Sliter med en såkalt «musearm» som jeg smører 1 til 2 ganger om dagen. Den virker raskt og roer ned murrende smerte slik at jeg kan jobbe videre. (Om NY START)

God fuktighetskrem med en frisk duft. Genialt å ha magnesium i en fuktighetskrem. Effekten av melatoninen kan jeg ikke si noe om da jeg generelt sover godt. (Om GOD NATT)

– Therese – Marte

Den smarteste formen for magnesium

UrMagnesium er en helt ny produktserie med konsentrert magnesium fra Zechsteinhavet og OptiMSM® til å smøre på huden. Magnesium er et mineral som kroppen trenger for å fungere optimalt. Opptak gjennom huden kan bidra til rask effekt der du trenger det, uten å belaste magen eller fordøyelsessystemet.

Reduserer tretthet og slapphet Bidrar til å opprettholde normal muskel- og nervefunksjon og viktig for energiproduksjonen.

Bedre søvn Mykgjørende og avslappende egenskaper, i tillegg til de gunstige effektene av magnesium.

Lokal virkning der du trenger det Påføres huden, treffer muskler og ledd direkte. Kan bidra til rask effekt, uten å plage magen.

14 LiveLife_Mars 2023
www.urmagnesium.no
Leverandør: Nesco International AS, Storgata 47, 3182 Horten, Norge. Tlf. 330 45 100 www.nesco.no

Ta steget mot en sterk vår

Det kommer dager da livet utfordrer deg, da ytre faktorer som krevende jobb, relasjonsproblemer, sykdom eller en urolig omverden påvirker hvordan du har det. Rust deg ved å lære hvordan kroppen din reagerer på stress, og hvordan du kan identifisere, håndtere og forebygge.

TEMA ENERGI OG OVERSKUDD /
––
Tekst
Sofia Zetterman Illustrasjoner –– Hanna Albrektson

Se for deg en dag da du er i balanse – uthvilt, jordet, sterk og klar til å møte hva det skulle være. Hvordan kom du dit? Og hva gjør du for å bli der? Livscoach Eva Johansson hjelper deg med å identifisere utfordringene dine og gir deg verktøy for en hverdag i balanse.

DE SISTE 30 ÅRENE har coach og foreleser Eva Johansson hjulpet andre til å håndtere stress. Hun har skrevet flere bøker om emnet og vet at nøkkelen til å ha det bedre er gjennom avslapning og mental trening.

– Ved å gi deg selv 15 minutter med avslapning hver dag kan du forandre livet ditt. Men du må jobbe med det! Det tar minst to måneder å tilegne seg nye ferdigheter og endre tankemønster, men med øvelse kan du bygge opp den mentale motstandskraften mot stress og negative tanker, mener Eva.

Grunnlaget for å kunne håndtere stress er å bli mer bevisst på hvordan du tenker, først da kan du gjøre noe med tankene. Men først må du redusere grunnspenningen i kroppen.

– Avslapning er det absolutt beste verktøyet mot stress. Det er gratis, krever ikke utstyr og du kan trene over alt, når du vil, sier Eva.

Hvis du føler deg hektisk, kan det være vanskelig å sitte stille og høre på noen som

snakker i vei om at du skal slappe av.

– Men DU – og bare DU – har makt til å påvirke eget stressnivå, påpeker Eva.

Symptomene ved stress er alt fra hodepine og kort lunte til søvnproblemer og smerter i kroppen. Du må lære deg å kjenne dine spesifikke symptomer på stress.

– Kroppen snakker med deg hele tiden. Bli bevisst hva som er dine psykiske og fysiske varsellamper på stress. Hodepinen kan være en måte å fortelle deg at «Hallo, du må gjøre noe med dette!» Tar du en tablett og ber kroppen tie i stedet for å lytte, må kroppen snakke høyere. Det kan føre til verre ting, for til slutt legger livet oss ned hvis vi ikke lytter til kroppens signaler, advarer Eva.

Første steg mot bedre balanse i livet er å sette deg selv øverst på prioriteringslisten.

– Ta vare på deg selv. Først da får du tid, ork og mulighet til å bry deg om andre. Akkurat som når du flyr, skal du sette oksy genmasken på deg selv før du hjelper andre, poengterer Eva.

TEMA ENERGI OG OVERSKUDD / Tekst –– Sofia Zetterman
«Ta vare på deg selv. Først da får du tid, ork og mulighet til å bry deg om andre.»

ØVELSE: Tegn ditt eget livshjul og gjenvinn balansen

Analyser livet ditt for å se hvilken del av livet – ditt livshjul – som får deg i balanse.

5 enkle styrkeøvelser i hverdagen

1. Lær deg avspenning

For å dempe grunnspenningen må du først slappe av rent fysisk. Lær deg forskjellen på en anspent og en avslappet muskel. Denne 2-minuttersøvelsen kan du gjøre overalt: Sett deg ned og knytt hendene, press føttene mot gulvet, trekk skuldrene opp mot ørene og ta en dyp innpust. Hold pusten og hold spenningen i 30 sekunder, pust deretter ut og slipp skuldrene og slapp av. Gjenta tre ganger.

2. Tell gullkorn

En måte å tenke mer positivt på er å bli bevisst på – og samle på – dagens gullkorn. Det vil si små, fine hverdagslige ting i livet ditt, som at du rakk barnehagen i tide og at solen skinner. Tell gullkornene dine før du sovner om kvelden. Da sovner du med en mer positiv energi enn om du tenker på alt som gikk skeis i dag, og bekymringer for morgendagen.

3. Se over tiden din

Mangel på struktur er en vanlig stressfaktor. Det kan stresse både deg og omgivelsene dine hvis du tar på deg for mye. Døgnet har 24 timer, du skal sove i 8, i 8 timer er du på jobb. Da gjenstår rundt 8 timer – hva er det rimelig at du skal rekke? Beregn gjøremålene ut i fra tiden du har til rådighet. Ikke stjel fra sovetiden, og ikke gjør fritid til arbeidstid. Ta også høyde for uforutsette ting.

1

Tegn en sirkel på et ark og del den i åtte kakebiter som hver representerer en del av livet ditt: Jobb/sysselsetting/ studier, økonomi, sosialt liv, familiesituasjon, kjærlighetsrelasjon, helse, egentid, hjemmet.

2 Gi hver kakebit poeng. Midten av sirkelen er null, lengst ut er ti poeng. For at livshjulet ditt skal rulle lett må bitene være like store, ellers blir hjulet ujevnt. Kanskje familielivet ditt er åtte og jobben bare tre?

3 Del opp den ujevne delen til et annet hjul med kakebiter som lønn, arbeidstid, arbeidsoppgaver, ledere, kolleger, utvikling etc. Det vil synliggjøre hva som stresser deg mest. Kanskje jobben er morsom, men lønnen for lav? Eller sjefen ubehagelig?

4 Når du har identifisert det som gnager aller mest, er det på tide å gjøre noe med det. Handle for endring.

4. Tren på å si nei Er det noe du verken har tid eller lyst til å gjøre, tillat deg å si nei! Tren på å si «jeg må tenke på det» som et første steg mot et nei. Senere kan du helt enkelt si «Nei, det går ikke» uten å forklare eller finne på en unnskyldning. Det er din personlige rett.

5. Ta egentid

Tid er ikke noe du får, men noe du tar deg. Hvis du skal vente med å hvile eller trene til det blir litt tid til overs, vil det aldri skje. Du er verdt en stund for deg selv hver dag – som du bruker til hva du vil. Prioriter det som er viktig for deg. Fyll opp din egen ha det bra-konto.

Mars 2023_LiveLife 17
ØKONOMI SOSIALT LIV FAMILIESITUASJON KJÆRLIGHETSFORHOLD HELSE EGENTID HJEMMET JOBB, STUDIER Inntekt Arbeidstider Arbeidsoppgaver Sjefer Kollegaer Utvikling
JOBB, STUDIER

NATURLIG MAGI

New Nordic er lidenskapelige når det kommer til naturens helende krefter, og har 30 års erfaring med hvordan urter fungerer og hvilke fordeler de gir. Det er store fordeler med å bruke de samme aktive urteekstraktene innen­ og utenfra, og du vil oppleve bedre resultater enn noe du har opplevd tidligere.

BEAUTY IN

Skjønnhetstilskudd jobber innenfra i harmoni med kroppen. De når inn til de dypere hudlagene og påvirker de levende hudcellene, hvor kosmetiske produkter ikke når fra utsiden.

BEAUTY OUT

De nye hudpleieproduktene fra New Nordic har en umiddelbar kosmetisk effekt, som gir et yngre og vakrere utseende. Produktene jobber i synergi med skjønnhetstilskuddene

og STRAMMERE JEVNERE HUD ?

Prøv den prisvinnende ansiktskremen Natural Magic™ Anti-Ageing Cream alene eller i kombinasjon med Firming serum, for et perfekt resultat.

- Reduserer synligheten av rynker

- Etterlater huden jevnere og strammere

- Gir huden et mer ungdommelig utseende

Beauty In & Out™ - serien fås kjøpt hos Life og direkte på newnordic.no. Ved spørsmål ta kontakt på tlf 69 25 73 00.

Her er 4 vanlige tankefeller –og hvordan du unngår dem

1. UNØDIG BEKYMRING

Mange har påtatt seg å være andres tankeleser, det er en stressende og energikrevende jobb. Når du går ut i fra at du vet hvordan andre tenker og handler, er det gjerne basert på det mest negative utfallet, som sjelden blir virkelighet.

2. FORSTØRRE ELLER FORMINSKE

Mange lager stor ståhei av negative bagateller og reduserer og diskvalifiserer det positive så mye at de knapt legger merke det som er bra. Det fører ikke til noe godt.

ØVELSE: Hvordan er du programmert?

Se deg rundt og legg merke til alle de røde tingene du ser. Lukk øynene og gjenta stille for deg selv alle de blå tingene i rommet. Sannsynligvis kommer du ikke på en eneste en – for vi ser bare det vi fokuserer på. Det samme gjelder synet ditt på livet. Ser du verden som et urettferdig sted og relasjonene dine som dårlige, kommer du til å betrakte tilværelsen din gjennom det filteret. Med mental trening kan du bytte briller og betrakte verden gjennom et nytt filter.

3. BEFEST NEGATIVE MØNSTER

Når du har gjort noe du ikke er fornøyd med, et feilgrep, er det vanlig å tolke det å mislykkes som ditt «mønster» og tenke «jeg klarer aldri å gjøre noe riktig» – en usann og stressende tanke som reduserer selvbildet.

4. Å STÅ FAST I KATASTROFETENKING

Det å hele tiden forvente at alt skal gå skeis og bli en katastrofe, er ekstremt stressende. Bli bevisst egne katastrofetanker og ta en prat med deg selv: Hva er sannsynligheten for at det skjer? Er det i det hele tatt rimelig?

Slik unngår du tankefeller

Første steg for å unngå tankefeller er å bli bevisst egne tanker og reaksjoner. Øv deretter på avslapning og styrk selvfølelsen ved å si til deg selv hvor verdifull og viktig du er, i stedet for å påpeke hvor håpløs og mislykket du er. Tren på å snakke til deg selv på en ny måte! Snubler du, så bytt ut «Typisk meg» med «Det var ulikt meg» – og le!

Mars 2023_LiveLife 19

Forstå kroppens signaler

Selv når du er godt rustet til å forebygge stress, kan det være greit å kjenne til kroppens stressymptomer –som kan ta mange ulike former. Lær deg derfor å tolke kroppens signaler slik at du ligger ett steg foran.

KROPPEN ER PROGRAMMERT til å reagere med økt adrenalin når hjernen oppfatter en ytre trussel, som et overlevelsesinstinkt fra den tiden vi var jegere og brått kunne stå ansikt til ansikt med et farlig dyr. I dag trenger vi sjelden å flykte eller slåss for å håndtere en stressende situasjon. Likevel reagerer fremdeles hjernen med en såkalt kjemp- eller flyktrespons som hjelper kroppen med å mobilisere ekstra kraft og energi.

Lynraskt mobiliseres det sympatiske nervesystemet, som styrer pust, blodtrykk og puls. Stresshormoner som kortisol, noradrenalin og adrenalin utsondres fra binyrene slik at pulsen og blodtrykket øker og kroppen blir klar for kamp. Stressreaksjonen er ikke farlig i seg selv, tvert imot har den hjulpet oss å overleve som rase.

Det er først når vi stresser over tid uten at vi henter oss inn, at stresset kan påvirke oss negativt. Symptomene er mange og individuelle og kommer ofte snikende over tid. Derfor er det bra å lære seg å kjenne igjen hvordan akkurat din kropp reagerer når det har vært for mye, for lenge.

Hvis du lærer deg å forstå hvordan kroppen og hjernen påvirkes av stress, kan du lettere unngå stressfellen. Vær oppmerksom på følgende symptomer:

HODET – Hodepine, svimmelhet og trøtthet som ikke kan hviles bort. Søvnforstyrrelser og innsovningsproblemer er vanlig.

NESEN – Følsomhet for enkelte lukter kan oppstå når kroppen er i ubalanse.

NAKKEN – Stiv nakke, kink, muskelverk og spenninger som ofte forplanter seg til hodepine.

RYGGEN – Smerte og stølhet. For mye tid sittende foran datamaskinen kan gi kortere hofteleddsbøyere og verk i korsryggen.

TARMEN – Immunsystemet som sitter i tarmen påvirkes negativt av stress og gjør deg mer mottakelig for infeksjoner.

MAGEN – Urolig mage, forstoppelse, mageknip, diaré og følsom tarm.

KROPPEN – Lav energi og betydelig dårligere evne til restitusjon.

20 LiveLife_Mars 2023
TEMA ENERGI OG OVERSKUDD / Tekst –– Sofia Zetterman

HJERNEN – Hjernetåke, hjernetrøtthet, konsentrasjonsproblemer og økt følsomhet for sanseinntrykk samt depresjon.

ØRENE – Lydømfintlighet og tinnitus forekommer ofte.

Kjenn igjen stressformene

ØYNENE – Tørre, irriterte, grumsete øyne eller økt lysømfintlighet.

HÅRET – Tørt hår eller ekstra mye håravfall kan være en reaksjon på stress.

Akutt stress – en grunnleggende reaksjon som oppstår når du blir redd. Stresshormonene får hjertet til å slå kraftigere, pulsen øker og blodtrykket stiger. Kroppen – og forsvarssystemet – innstiller seg på å kunne forsvare seg mot ytre, fysiske trusler.

HJERTET – Hjertebank, uregelmessig hjerterytme og høyt blodtrykk. Den ytterste konsekvensen av stress er hjerteinfarkt.

BINYRENE – Stress fører til å begynne med til økt produksjon av kortisol, men ved langvarig stress reduseres produksjonen av det livsviktige kortisolet.

Lavgradig stress – den vanligste stressformen der vi ubevisst og over lang tid ser trusler som gjør at kroppen går i beredskap. Det kan for eksempel være jobbrelatert stress, eller stress av følelsesrelaterte årsaker. Ofte setter vi opp tempoet for å rekke alt, og restitusjon nedprioriteres, noe som kan føre til sykdom og utbrenthet.

Kilde: Torbjörn Åkerstedt, professor, Stressforskningsinstitutet, Hjärt-Lungfonden, Stockholms universitet

HUDEN – Utslett og eksem kan være tegn på at kroppen er i ubalanse.

MUSKLENE – Dårlig oksygenopptak og anspente muskler fører til stivhet og smerte.

KJØNN – Redusert sexlyst og sosial isolasjon.

Kilde: Det svenske hjerte- og lungefondets rundskriv om stress, Hjärnfonden og LäkemedelsVärlden (tilsvarer Statens legemiddelverk)

Mars 2023_LiveLife 21

TRE KVINNER FORTELLER:

«Slik gjorde vi for å skape balanse i livet»

SIDAN 22-–25

«Prioriter, og bli kvitt dritten» Anna

Runberg:

Å overleve som restauranteier gjennom en pandemi som stengte ned bransjen har mildt sagt vært krevende. Men gründer Anna Runberg har prioritert og ryddet seg gjennom stresset –og hver dag gjør hun en ”Omstart av Anna”.

22 LiveLife_Mars 2023
TEMA ENERGI OG OVERSKUDD / Tekst –– Sofia Zetterman
Foto –– Gustav Kaiser

SAMMEN MED KJØKKENSJEF Andreas Stenberg har hun drevet Bistro Gustavsberg siden 2018. Mye av tiden har vært preget av pandemien, som har gått hardt ut over bransjen.

– Jeg har kjent på en konstant bekymring for økonomien og frustrasjon over ikke å ha kontroll over min egen virksomhet. Vi har måttet kjempe for å overleve.

Det er ingen tilfeldighet at Annas juridiske selskap heter «Ingenting er umulig AB».

– Holdningen min er at det alltid finnes løsninger. Når vi møter utfordringer, må vi finne nye kreative måter å løse dem på, sier den svenske gründeren.

Hun har vært gründer siden hun var 19 år og har drevet alt fra fotoatelier og merkevarebyrå til kafé og konferansesenter.

– For meg finnes det ikke «problemer», kun situasjoner jeg må akseptere og gjøre noe med. Noen ganger er det mer, andre ganger mindre som må fikses, men jeg tar ikke stilling til om det er krevende, sier Anna.

Når det er mye, og det er det som regel, har Anna verktøy for å håndtere stresset.

– Jeg jobber først og fremst med å ha et «rent sinn». Det høres vagt ut, men det er viktig for meg å ha et rent og åpent sinn i alle mine relasjoner, til familien, i en spesifikk situasjon eller i møte med utfordringene livet gir meg. Ikke la deg frustrere over andre menneskers ord eller handling. Ta heller tak i friksjonen umiddelbart, eller planlegg når du skal gjøre det.

ANNA SAMMENLIKNER NEGATIV energi med gamle matrester; hvis du ikke kvitter deg med det, begynner det å lukte vondt.

– Undertrykte problemer setter seg i lymfesystemet, gir muskelspenninger og formørker sinnet.

Selv starter hun hver dag med å skaffe seg oversikt over dagen: Hvordan har jeg det inni meg? Hva trenger jeg å ta tak i?

– Når du våkner med angst for noe, gjelder det å stole på at du er klar for å ta tak i det som tynger deg. Kanskje er det noe noen

Annas 5 tips

1

Aksepter situasjonen. Innse at du verken kan påvirke andre eller bestemme hvor dan verden skal se ut. Selv om vi ser ut gjennom samme vindu, oppfatter vi utsikten ulikt.

2

Påvirk det du kan. Aksept betyr ikke å lene seg tilbake og gi opp – men å gjøre noe med det du kan påvirke.

3

Prioriter hardt. Bruk tid på de rette tingene! Ikke dunk hodet i veggen når noe ikke funker, våg å endre kurs.

4

Stå opp for deg selv i alle situasjoner. Også tilbakevir kende. Slutt å gjøre alle til lags. Å sette grenser gir integritet.

Ta en daglig omstart. Gå inn i et mørkt rom, uten telefon, og lukk øynene. Slapp av i 20 minutter og la tankene fly forbi.

5

har sagt, kanskje er det en gammel relasjon? Se på «dritten» og velg aktivt å gi slipp på det som ikke lenger gir deg noe. Som høysensitiv er hun ekstra vâr for stress og inntrykk. Derfor har hun valgt bort tv, og hun slår av mobiltelefonen når hun er sammen med barna. For å klare det fyller hun kroppen med god energi og beveger seg hver dag. Noen ganger blir det treningssenteret, andre ganger kløyving av ved – fordi mentalt og fysisk velvære henger sammen. Anna har lært seg å prioritere hardt, og hun unngår ordet «må».

– Du må egentlig ingenting – men du vil mange ting. Det er forskjell på må trene og vil trene. Gjennom krisen har jeg prioritert meg selv og helsen min, det har ikke vært plass til sosialt samvær og aktiviteter. Jeg har fokusert på å overleve, ha tid med barna – og sørge for at bistroen overlever.

– Men husk at du også noen ganger må skravle, nyte øyeblikket og drikke vin på en tirsdag. Si JA til livet!

utfordringer har vi?

Kan vi gjøre noe med dem? Når skal vi gjøre det? Hvem er berørt?

Hva er fristen?

Planlegg viktige ting, lag en timeplan –og vær tydelig overfor andre med planen din! Ofte ryker planen, da er det bare å være fleksibel og tenke nytt.

ANNA RUNBERG

Alder: 50.

Lever med: Døtrene Lina og Ronja, hunden Bianca.

Bor: Gustavsberg, Sverige.

Gjør: Driver Bistro Gustavsberg.

Motto: Se mulighetene –det finnes ALLTID en vei å gå. Life anbefaler: Magnesium og Rosenrot.

Mars 2023_LiveLife 23

Når hormonene begynner å svinge

Femarelle er et godt dokumentert kosttilskudd som kan bidra til å redusere plager i alle fasene av overgangsalderen.

Femarelle Rejuvenate for deg i 40 årene

brukes når de første symptomene dukker opp og kan bidra til mer stabilt humør, bedre søvn, økt energi og bedring av PMS.

Femarelle Recharge for deg i 50 årene

kan bidra til lindring av mange av de vanligste plagene som bla hetetokter og nattesvette.

Femarelle Unstoppable for deg i 60 årene

kan bidra til å redusere plager som bentap, tørr skjede og muskel- og leddplager etter endt overgangsalder.

40+ 60+ 50+ Les mer på www.femarelle.no

CHARLOTTA JAAKKOLA

Alder: 58.

Bor: Korsnäs, Finland.

Familie: To voksne barn, Anna og Espen.

Gjør: Lærer.

Motto: Ny dag, nye muligheter! Er det vanskelig i dag, blir det bedre i morgen. Life anbefaler: Omega-3 og D-vitamin.

Charlotta Jaakkola:

”Trening ble redningen min”

En stressende lærerjobb og stadig mer smerter i hoften tappet Charlotta Jaakkola for krefter.

Nå har hun lært seg å holde både stress og smerter i sjakk – med treningsformen Garuda.

I 2016 HADDE læreren Charlotta så vondt i hoften at hun måtte rulle seg ut av sengen og krabbe til toalettet. Medisinering og operasjon var det som måtte til, i følge legene. Smerter kombinert med stadig mer jobbstress ble overveldende.

– Men jeg er typen som prøver alt før jeg tar medisin, jeg er løsningsorientert: Skal jeg klage – eller gjøre noe med det? Jeg begynte å trene, trene, trene og utdannet meg til PT og pilatesinstruktør.

Møtet med yogaformen Garuda, en kombinasjon av yoga, pilates og dans i en myk bevegelsesflyt, ble vendepunktet. Garuda inneholder rotasjoner og tøyninger for bindevevet samt pusteøvelser. Å stenge alt ute og fokusere innover på pusten er hennes beste tips.

– Tenk: «Ok, det er slik akkurat nå, men jeg gjør så godt jeg kan, og så dette vil ta slutt.» Sett deg ned og finn ut hva som er viktigst. Hvor skal

Nardos Tekle:

”Å skrive lister gir meg kontroll”

Med karriere i mediebransjen og jobb som DJ er det vanskelig å finne balansen mellom jobb og privatliv. 26 år gamle Nardos Tekle jobber med å ta kontroll over stresset. Å skrive lister er hennes viktigste verktøy.

I DAG VISES det ikke på Nardos Tekle at hun er stresset. Som barn ble hun sittende fast i fight- or flight-responsen, og hun har øvd på å navigerer gjennom det indre stresset som oppstår når hun for eksempel snakker foran folk.

– Jeg har utsatt meg for vanskelige følelser for at ikke angsten skal få makt over meg. For hver gang blir det litt lettere.

I tillegg til en krevende lederjobb i mediebransjen er Nardos også DJ. Det er en utfordring å få tiden til å strekke til og å skape balanse mellom jobb og privatliv.

– Mange på min alder er i samme situasjon, vi vil gjøre mye samtidig som det er vanskelig å prioritere. Det er lett å presse seg for hardt. For å rekke alt stjeler vi tid fra andre ting, for eksempel søvn, som egentlig er viktigere.

du begynne? Hvis ikke går bare tankene rundt og rundt i hodet, mener Charlotta, som også mener vi må innse at i perioder av livet, som når barna er små, rekker vi kanskje ikke alt vi har lyst til.

– Prøv å gjøre en ting hver dag som er viktig for deg, det trenger ikke å være noe stort. Det kan være å gå en tur – og være fornøyd med det. Alle hav består av mange små dråper ...

For Charlotta ble også mobilens skjermtidsrapport en vekker.

– Er det verdt å bruke flere timer av mitt liv på å ha oversikt over andres liv? Mindre tid på sosiale medier gjør det lettere å slutte og sammenlikne seg med hvor flinke alle andre er. Vær snill mot deg selv, er Charlottas råd.

I dag er Charlottas lykkepille turer i naturen, å spille i brassband og yogaen.

– Hadde det ikke vært for Garuda og et aktivt liv, vet jeg ikke hvor jeg ville vært i dag.

Nardos måte å håndtere stress på er å skrive ned alt som stresser henne.

– Det gir meg oversikt så jeg kan identifisere og prioritere det som gjør meg mest stresset. Da kan jeg gjøre en ting om gangen for å få kontroll over situasjonen, iste denfor at situasjonen styrer meg.

I fremtiden vil jeg prioritere eget velvære fremfor det å gjøre mange ting.

Alder: 26.

Familie: Mamma, pappa, søsknene Miriam og Filmon.

Bor: Stockholm, Sverige.

Gjør: Driftsleder kommunikasjon i Creed Media, DJ og musikkskribent.

Motto: Alt ordner seg!

Life anbefaler: Magnesium.

Mars 2023_LiveLife 25
TEMA ENERGI OG OVERSKUDD / Tekst ––
Sofia Zetterman

Riiik på fiber!

Ingen vil snakke om det……, men vi finnes her når du trenger oss”

Ortis Frukt & Fiber virker mildt og effektivt. Inneholder blant annet rabarbra og fiken som bidrar til å beholde en normal tarmfunksjon

ROO’BAR Supermat! Økologisk raw snackbar med chia og kokosnøtt. Pris 30,–/50 g.

Alcea Himalaya Saltlampe

Av 100 % himalayasalt som hjelper til med å bedre inneklimaet. Pris ½ kg 259,–⅔ kg 329,–

Life Balance Energy Med ginseng og koffein som bidrar til å opprettholde energien.

Kosttilskudd Pris 269,–/60 kpsl.

Solaray PQQ 10 mg Antioksidant som støtter hjertehelse og kognitiv helse.

Kosttilskudd Pris 399,–/30 kpsl.

Life Balance

Melatonin

Bidrar til å fremme søvn og søvnkvalitet samt redusere innsovningstiden.

Pris 159,–/30 ml.

Få mer energi

Ta vare på deg selv – lad opp med positiv energi og fyll på med gode tanker. Veien til balanse er unik for akkurat deg.

Tempur Pute Original

Puten følger kroppens naturlige kurver og gir god ergonomisk sovestilling.

Pris 1 249,–

Massasjepistol Flow Mini Reduserer muskelspenninger og stive muskler. Fire ulike massasjehoder til ulike muskelområder.

Pris 1 950,–

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil. ENERGI OG OVERSKUDD
TEMA

1 kopp kaffe (2-3dl)

1ss Cocosa EV kokosolje /smør

1ss Cocosa MCT olje

MCT Kaffe For rask & langvarig energi

Tilsett alle ingrediensene i en blender og blend til det dannes et tykt lag med skum på toppen av kaffen.

Tren bærekraftig hjemme

RUMPE OG LÅR

Knebøy med stein

Still deg litt bredere enn en hoftebreddes avstand og hold steinen mot brystet. Bøy knærne og skyv hoften bakover, knærne over tærne og hele fotsålen i bakken. Ryggen strak og blikket rett frem. Strekk beina til utgangspunktet mens du strammer kjernemuskulaturen.

BOKTIPS!

Råsterk hjemme med Jørgine Vasstrand, også kjent som Funkygine, er til inspirasjon for deg som vil bli sterkere, smidigere og sprekere hjemmefra. Boka inneholder treningsprogrammer på 10, 20 og 30 minutter som du kan gjøre når som helst og hvor som helst. Øvelsene krever ikke utstyr.

deler den svenske treningsprofilen Mia Rodhborn noen av sine beste tips for enkel hverdagstrening.

IKKE ALLE DRØMMER om å løpe maraton eller løfte vekter på treningssenteret. De fleste vil bare føle seg vel og opprettholde bevegeligheten, er Mia Rodhborns erfaring.

– Vi trenger å vedlikeholde kroppen, og jeg er tilhenger av å gjøre det så enkelt og ujålete som mulig. Jeg har jobbet med trening i drøyt 30 år og har sett mange som setter i gang med høye ambisjoner. De holder det gående kanskje i et par uker, men så kommer livet i veien, tiden blir knapp, motivasjonen og interessen dabber av. Jeg vil gjøre

Mars 2023_LiveLife 29
TRENING / Tekst –– Rickard Lindholm Foto –– Magdalena Björnsdotter
Livet blir stadig mer stillesittende – desto viktigere er det med bevegelse i hverdagen. Her

trening enkelt og tilgjengelig slik at du klarer å opprettholde aktiviteten, sier Mia Rodhborn.

Trening trenger verken være synonymt med dyrt medlemskap på treningssenter eller kostbare kurs. Du kan like gjerne gjøre øvelsene hjemme – eller ute i naturen hvis det passer bedre.

– Jeg får et utrolig kick av å kjenne vinden i ansiktet, det gir treningen en ekstra dimensjon. Det oppdaget jeg under pandemien. Jeg trener like mye inne, men jeg anbefaler varmt å trene ute i naturen og samtidig få lys og frisk luft.

DU TRENGER HELLER ikke dyrt utstyr, det holder med egen kroppsvekt.

– Egentlig trenger du ingenting, men hvis du vil investere i noe, er en treningsstrikk utrolig anvendelig – og dessuten lett å ta med. For å opprettholde og styrke musklene

HELE KROPPEN

Bjørnegang

Still deg med hender og føtter i bakken og baken mot himmelen. Stram kjernemuskulaturen og ”sprett” fremover på alle fire.

må de bli slitne. Hvordan du gjør det, spiller mindre rolle, mener hun.

Hver tirsdag legger Mia ut et innlegg på sin svenske Instagram under vignetten Tisdagspeppen. Her gir hun tips til øvelser for hele kroppen.

– Jeg tror at alle trenger å finne sitt hvorfor. Kanskje handler det om at du skal ha ork til å danse på fest? En kvinne jeg trente, hadde problemer med å leke med barnebarnet på gulvet fordi det var krevende for henne å komme seg ned og opp. Hennes motivasjon var å klare det.

Enkelte dager er det vanskelig å finne motivasjon til å trene, men også da har Mia et tips.

– Du kan gjøre mye med utgangspunkt i egne forutsetninger. Vær snill mot deg selv og jobb der du er. Tenk at litt alltid er bedre enn ingenting, avslutter Mia.

30 LiveLife_Mars 2023 TRENING /
––
Tekst
Rickard Lindholm Foto –– Magdalena Björnsdotter
«Jeg får et utrolig kick av å kjenne vinden i ansiktet, det gir treningen en ekstra dimensjon.»

RUMPE OG BEIN

Bulgarsk utfall

Sett bakerste fot på en stein eller liknende, stå med litt avstand mellom føttene slik at de ikke er på rett linje. Hold overkroppen så loddrett som mulig, stram kjernen, bøy og strekk det fremste beinet, pass på at det fremre kneet ikke faller innover. Bytt bein for annet hvert intervall.

KJERNE OG RUMPE

Ettbeins markløft

Stå med en hoftebreddes avstand. Hold steinen med begge hender, len deg frem. Ikke gå lenger frem enn at du beholder stabiliteten i kjernen, at skuldrene er på plass og at hoftene er så parallelle med bakken som mulig. Tipp frem og tilbake til strak posisjon, bytt fot annen hver gang.

MAGE

Kjerneøvelse

Sitt på kanten av en benk, trekk navlen inn mot ryggraden og aktiver kjernemuskulaturen. Strekk beina frem så langt du kan uten å miste kontroll, bøy knærne og gjenta. Får du vondt i ryggen, hvil!

HELE KROPPEN

Utfall i ulike retninger

Stå med en hoftebreddes avstand med en stein i høyre hånd. Ta et steg frem med venstre bein og bøy armen med steinen mot venstre fot. Gå tilbake med venstre bein og strekk armen over hodet før du gjentar.

ARMER OG BRYSTKASSE

Armheving mot benk

Len deg mot benken og prøv å være så rett og stram som mulig i kroppen. Stram kjernemuskulaturen når du senker brystet mot benken. Bøy albuene bakover langs siden av kroppen.

«Du kan gjøre mye med utgangspunkt i egne forutsetninger. Vær snill mot deg selv og jobb der du er. Tenk at litt alltid er bedre enn ingenting.»
Mars 2023_LiveLife 31
32 LiveLife_Mars 2023

Finn din vårglød

Nå er det tid for å stråle om kapp med sola! Her kommer Life-ekspertenes beste tips for energitørst vinterhud som trenger å finne sin naturlige glød.

Siren Gabrail Demloj

Butikk: Life Foodstore Grünerløkka, Oslo.

Mine beste tips for glød:

Tørr og matt hud kommer ofte av at cellene våre mangler de essensielle fettstoffene, så omega 3 + 6 er et must. Invester så i et godt C-vitamin serum. C-vitamin jevner ut hudtonen, reduserer aldringstegn og inneholder masse antioksidanter, alle kvaliteter som bidrar til at huden ser freshere og glødende ut.

Min hudpleiefavoritt:

Mad Hippie C-serum. Pris 479,–/30 ml.

Angelica Lindblad

Butikk: Life Asecs, Jönköping, Sverige.

Mine beste tips for glød:

All hudpleie begynner innenfra. Life Collagen-Hyaluron er et tilskudd med kollagen, hyaluronsyre, sink og vitaminer som binder fukt, holder huden fyldig, spenstig, elastisk og gir jevn struktur.

Min hudpleiefavoritt:

Weleda Pomegranate Firming Facial Oil. Pris 499,–/30 ml.

3 Life-eksperter svarer

Butikk: Life Kempele Zeppeliini og Life Oulu Ritaharju, Finland.

Mitt beste tips for glød:

Det er viktig at du velger hudpleieprodukter som passer din hudtype ettersom behovet er individuelt. Riktig rengjøring og fukting av huden er grunnlaget for en god hudpleierutine. Husk å spise sunt, sove godt og drikk rikelig med vann. Det gjør underverker for huden.

Min hudpleiefavoritt:

Everyday for Future Face Mask. Pris 49,–/40 ml.

Mars 2023_LiveLife 33
NATURLIG HUDPLEIE Vårglød / Tekst –– Life
Tiina Montonen

Derfor går du ikke ned i vekt!

Dersom kroppen har for lite kolin, kan det lettere hope seg opp med fett i leveren. Leverens funksjon er viktig for en sunn og velfungerende kropp. Leveren har en viktig rolle i reguleringen av kroppens metabolisme og i utskillelsen av avfallsstoffer.

Lever du livet til det fulle? Oppsamling av fett i leveren forekommer hos mange. Det er normalt med litt fett i leveren, selv om det kan påvirke leverens normale funksjon. Ubehag og manglende overskudd kan være tegn på at leveren er belastet og at forbrenningen ikke fungerer som normalt.

Nyter du livet litt for mye? Det er lett å både se og merke det når man lever litt for godt. Nå er det imidlertid hjelp å få. Active Liver™ inneholder ekstrakt av mariatistel og artisjokk, som støtter leverens

funksjon. Artisjokk kan bidra til en bedre fordøyelse. Tabletten inneholder også kolin, som kan bidra til at leveren fungerer som normalt.

Til daglig tenker du sikkert ikke over at du har en lever, men leveren er av avgjørende betydning for stoffskiftet. For mange karbohydrater samt for mye alkohol og fet mat fører til at lever og galle må jobbe ekstra hardt. En annen viktig faktor er at leveren stimuleres av proteinrik kost. I kostholdet til forfedrene våre kom 33 % av kaloriinntaket fra proteiner, mens i

Test deg selv! Har du en overbelastet lever?

ja nei

Hodepine eller hjernetåke

Vanskeligheter for å gå ned i vekt Fordøyelsesproblemer

Tretthet

Kløe i huden

Belegg på tungen

Sensitiv mot sterke lukter

Høres dette ut som deg? Prøv Active Liver - kun en tablett daglig, støtter leverfunksjonen og nedbrytelse av fett

dag er dette redusert til 15 %.

Daglig helsekosttilskudd til leveren Det er New Nordic som står bak Active Liver™, som er basert på naturlige urteekstrakter. Mange vil kunne ha nytte av denne som en «daglig vitaminpille» til leveren. Det er nok med 1 tablett om dagen.

Active Liver kan kjøpes hos Life og direkte på newnordic.no. Ved spørsmål ta kontakt på 69 25 73 00 eller se newnordic.no

KUN DE BESTE RÅVARENE

NATURLIG SKJØNNHET

Naturlig skjønnhetsserie både innenfra og utenfra. Eksklusive skjønnhetsprodukter bygd opp med kun naturlige, aktive og foryngende ingredienser.

Nyhet!

SKJØNNHET KROPP

Multi kollagen complex med hyaluronsyre og nordiske blåbær. Balansert med vitaminer og mineraler, samt en unik urtesammensetning for sirkulasjon. Ovoderm®

SKJØNNHET INNENFRA

Nyhet!

KOLLAGEN ANSIKTSKREM

SKJØNNHET SERUM

Naturlig oppstrammende ansiktskrem og et effektivt anti-age serum basert på naturens egne botox, Bakuchiol, samt pleiende og vitaliserende ingredienser.

CAVIAR & CERAMID COMPLEX

HÅR COMPLEX

Kosttilskudd som fremmer hudfornyelsen med ceramider og norsk kaviar. Hår complex med keratin, nærende vitaminer og mineraler som bidrar til vakkert hår.

SKJØNNHET MAGE

Vårt ikoniske alt-i-ett greens pulver med 36 utvalgte ingredienser. Naturlig næring, energi og balanse for hele kroppen. Veggiecollagen®

Premium 5000mg marint kollagen fra norsk villfanget fisk, beriket med hyaluronsyre, melkesyrebakterier, vitaminer og mineraler. Få med en Beautyshot-flaske på kjøpet. HUD • CELLULITT • BALANSE HUD • HÅR • NEGLER BALANSE • MAGE • ENERGI

Næringsrikt, raskt å lage og lommebokvennlig. Med store porsjoner, som du kan nyte både til hverdags og på en utflukt i vårsola – sparer du tid og penger.

Meal prep for en stressfri hverdag

Søtpotetgryte med kokosris

4 porsjoner

Ingredienser

• 1 ss Life kokosolje

• 1 ss rød currypaste

• 1 liten gul løk

• 3 fedd hvitløk

• 2 store søtpoteter

• 2½ dl kokosmelk

• 2 dl knuste, hermetiske tomater

• 1 dl vann

• 1 ss Helios økologisk grønnsaksbuljong

• 1 ts Helios økologisk ingefærpulver

• 2 ss Helios peanøttsmør

• 1 dl røde linser, tørre

• Salt og pepper

• 1 lime, saft og båter

Risen

• 3 dl Jasminris

• 1 dl Life kokoschips

• 4 dl vann

• 2½ dl kokosmelk

Til servering Frisk koriander og lime

Slik gjør du Bland kokosolje med currypaste og stek i en gryte i noen minutter. Finhakk løk og hvitløk, ha det i gryten og stek i noen minutter til. Skrell og skjær søtpoteten i biter, ha i gryten sammen med kokosmelk, knuste tomater, vann, grønnsaksbuljong, ingefærpulver, peanøttsmør og linser. La småkoke i 30 minutter. Rør om av og til og spe eventuelt med mer vann hvis gryten blir for tykk. Smak til med salt, pepper og limejuice av en halv lime.

Mens gryten koker: Kok ris med kokoschips, vann og kokosmelk. Server i dype skåler, topp med revet limeskall, koriander og en limebåt.

OPPSKRIFTER Meal prep / Tekst –– Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén
36 LiveLife_Mars 2023
Mars 2023_LiveLife 37

Førstehjelp ved PMS

NYHET!

60 tab. 349 kr

Føler du deg trett, oppblåst og har humørsvingninger i dagene før mensen?

Ved hormonell ubalanse kan flere fysiske eller psykiske symptomer oppstå i dagene før menstruasjonen. Life Balance PMS er et kosttilskudd som kombinerer planteekstrakter, vitaminer og mineraler som er gunstige for den hormonelle balansen og bidrar til økt velvære under menstruasjonssyklusen.

Dong quai bidrar til å opprettholde kvinners helse. Pollenekstrakt bidrar til økt energi ved tretthet samt til å støtte kroppens vitalitet og motstandskraft. Vitamin B6 bidrar til å regulere hormonaktiviteten. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse samt til normal psykologisk funksjon. Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.

LIFE BALANCE ER LIFE SIN EGEN PRODUKTSERIE SOM HJELPER DEG MED Å FINNE FYSISK OG MENTAL BALANSE I ALLE FASER I LIVET.

Potet- og blomkålsuppe

4 porsjoner

Ingredienser

• 3 store poteter

• 1 blomkål

• 1 gul løk

• 3 dl fløte

• 1 liter vann

• 2 ss Helios økologisk grønnsaksbuljong

• 1 sitron, saft og revet skall

• Salt og pepper

• 100 g fetaost

• Supernature hampfrø

Slik gjør du Sett ovnen på 225 grader. Del potet, blomkål og løk grovt og legg i en ildfast form. Hell over fløten. Gratiner i ovnen i cirka 30 minutter. Kok opp vann og buljong i en stor kasserolle. Ta kasserollen av varmen og tilsett de gratinerte grønnsakene i det varme vannet. Bland til en glatt suppe. Smak til med salt og pepper samt sitronsaft fra halve sitronen. Topp med smuldret fetaost, revet sitronskall og hampfrø.

OPPSKRIFTER Meal prep / Tekst –– Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén
Mars 2023_LiveLife 39

Vanskelig å sovne?

NYHET

EN GOD NATTS SØVN MED

SHIFT ™ SLEEP SPRAY

Med et aktivt innhold av melatonin og andre søvnfremmende urter

Med kun et par spray i munnen før leggetid kan SHIFT™ Sleep spray bidra til lettere innsovning og en god natts søvn. De aktive ingrediensene absorberes gjennom munnslimhinnen for en raskt effekt.

SHIFT™ Sleep Spray kan bidra til å redusere innsovningstiden og gi en avslappet følelse i kropp og sinn.

Les mer på supershift.no

Supernature

Premium matcha Pris 294,–/30 g.

Matchakaker med sjokolade og rosiner

12–16 biter

Ingredienser

• 3 dl mandelmel

• 2 ss kokosmel

• 1 ss Supernature matchapulver

• ½ ts salt

• ½ ts Helios bakepulver

• 1 ts Helios Ceylon kanel

• 1 egg

• 1 ss Helios vaniljepulver

• 1 dl Helios agavesirup

• 2 ss Life kokosolje, smeltet

• 1 dl BeritTM havre- og mandelmylk

• ½ dl rosiner

• ½ dl Supernature kakaonibs

Topping:

• 80 g Ichoc hvit sjokolade med vanilje

• 1 ss Supernature matchapulver

Slik gjør du Sett ovnen på 175 grader. Bland mandelmel, kokosmel, matchapulver, salt, bakepulver og kanel i en stor skål.

I en annen skål visper du sammen egg, vaniljepulver, lønnesirup, kokosolje og mandelmelk.

Tilsett de tørre ingrediensene og rør sammen. Vend inn sjokoladebitene og rosinene.

Kle en 20x20 cm stor form med bakepapir. Hell røren i formen. Stek i 25 minutter, eller til kantene er faste. Smelt hvit sjokolade og bland med matchapulver. Risle matchasjokoladen over kaken. Del opp i biter.

Life Coconut Oil Pris 159,–/450 ml.

BeritTM havre- og mandelmylk Pris 52,–/1 l.

Helios agavesirup Pris 64,–/180 ml.

OPPSKRIFTER Meal prep / Tekst –– Sophie Ekman Foto –– Eva Hildén
Mars 2023_LiveLife 41

GJØR DEG VÅRKLAR

Våren er endelig på vei! Gi deg selv en boost og gå våren i møte med energi og overskudd både på utsiden og innsiden.

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.

42 LiveLife_Mars 2023
2 3 1 6 8 4 5
1. Weleda Skin Food Light. Pris 159,–/75 ml. 2. Life Immune Support brus. Kosttilskudd. Pris 79,–/20 tabl. 3. Shift CBD Magnesiumolje. Pris 429,–/75 ml. 4. Life Aloe Vera Spray. Pris 99,–/150 ml. 5. Solaray Enzymway. Kosttilskudd. 6. Medicine Garden KSM 66. Kosttilskudd. Pris 259,–/120 kpsl. 7. Life Solbrun. Kosttilskudd. Pris 215,–/60 tabletter. 8. Utrolig Universalsalve. Pris 289,–/50 ml. 9. Life Collagen–Hyaluron. Kosttilskudd. Pris 399,–/30 doseposer.

THE PERFECT DUO FOR STRETCHING SKIN

Anbefalt av jordmødre

Weleda Stretch Mark Care forbedrer naturlig hudens elastisitet og forebygger dermed strekkmerker.

Naturlig graviditetspleie du kan stole på.

Weledas Stretch Mark produkter med 100 % naturlige ingredienser gir deg riktig pleie under hele graviditeten. Laget med rike naturlige oljer gir produktene næring og etterlater huden myk og komfortabel.

Gjennom daglig massasje kan du knytte kontakt med babyen i magen din.

BEVIST EFFEKTIVITET, NATURLIGE FORMLER:

Forebygger og reduserer strekkmerker

Merkbart mykere hud

Utviklet med jordmødre og farmasøyter

Dermatologisk testet for hudtoleranse

Les mer på weleda.no
WELEDA. YOU ARE NATURE.
F E R M E N T E R T Ø K O L O G I S K U P A S T E U R I S E R T U F I L T R E R T B I O D Y N A M I S K H E L T N A T U R L I G KLIMANØYTRAL B E S T S E L G E R Rå eplecidereddik med moder P R Ø V I E N N Y D E L I G D R E S S I N G , O P P S K R I F T P Å F L A S K E N !