Page 1


Editie 55 mei 2014 jaargang 5

Een bewogen maand

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee!

Speciale aanbiedingen Het komt regelmatig voor dat er tussentijds een organisatie bij ons aanklopt met een speciale aanbieding of korting voor onze lezers en bezoekers. Als wij denken dat zo’n aanbieding/korting interessant genoeg is, geven we die graag aan je door. We verzenden echter geen mailings naar wie dat niet wil. Je moet je voor die speciale aanbiedingen dus wel even aanmelden. Ook als je al bent ingeschreven voor onze reguliere, maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in….en laat je verrassen! (Noot: in mei 2014 hopen we weer een speciale nieuwsbrief te versturen)

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

www.latin-emagazine.com

April was het maandje wel. De latin wereld kreeg een paar grote klappen te verwerken. Met het overlijden van Gabriel García Márquez verloor de wereld een groot schrijver en alsof dat niet genoeg was, moesten we ook definitief afscheid nemen van Cheo Feliciano en Juan Formell. Gelukkig laten zij ons alle drie een groot erfgoed na, dat het afscheid wat minder definitief maakt. Wat blijft zijn de boeken van Márquez en de muziek van Feliciano en Formell. En daar troosten we ons dan maar mee... Naar aanleiding van dit alles heeft Gerardo Rosales een mooi artikel over Cheo Feliciano geschreven. Een van de hoogtepunten uit deze goedgevulde editie met een zeer diverse inhoud. Zeer de moeite waard is ook het interview van Ginette Lavell met flamenco-ster Estrella Morente. Overige lezenswaardige interviews: het verhaal van Irene Miguel, danseres/docente met een missie (kijk ook bij de prijsvragen!), Live from Buena Vista: The Havana Lounge en Rolf Sanchez. De theaters zetten hun beste beentje voor met de laatste programmeringen voor het losbarsten van het festivalseizoen. Zoek dus snel nog iets leuks uit! De eerste festivals hebben intussen hun programmering rond. Music Meeting heeft nog een spectaculaire Braziliaanse act aan het maandagprogramma toegevoegd, Afro-Latino heeft ook het programma compleet (kijk ook bij de prijsvragen, er is weer een VIP-duoticket te winnen!) en Festival Mundial gaat op de Mexicaanse toer. Zoals gezegd: dit is een dikke editie. De beste manier om een overzicht van de inhoud te krijgen is dus, net zoals altijd: lekker bladeren!

02


04 06 08 12 20 22 25 32 38 40 46 52 54 56 60 70 72 74 75 78 83 88 92 100

Kiki Melendez Music of the Andes Salsafilm - Ciudad Delirio Afro-Latino, programma compleet Sunset Latin Grooves Irene Miguel heeft een missie Grenzeloos Estrella Morente Interview met Rolf Sanchez NSJ met veel toppers Chucho Valdéz, grenzeloos creatief Cheo Feliciano – Sentimiento, tú… Zomercarnaval Rotterdam Cádiz, de stad die glimlacht 30 jaar Music Meeting Summer Breeze in het Vondelpark Heerlen: Tango Brutal Festival Kan kunst de wereld beter maken? Stadsbal verbroedert dansers Maelo Ruiz, Quién te enamoró Verslag Live from Bueno Vista Spectaculaire Salsa bij BGT Mexicaans spektakel op Mundial Couleur Café - Zomerse kick-off Colofon

Latin Life Radio Cliptips Uitgaanstips Salsa-DVD

CD-tips Comida Latina Filmtips Films op DVD

03

www.latin-emagazine.com


Kiki Melendez’ Journey of a Female Comic

Kiki Melendez is actrice, schrijfster en televisiester. Ze is vooral bekend van haar shows Kiki Desde Hollywood en Hot Tamales Live! Daarnaast is ze een veelvuldig onderscheiden boegbeeld voor de (vrouwelijke) latinogemeenschap.

Journey of a Female Comic is een boeiende, vrolijke film voor iedereen. De hoofdpersoon, Kiki Melendez groeit op in de Dominicaanse Republiek. Ze wordt opgevoed door haar alleenstaande moeder en gaat op jacht naar de Amerikaanse droom in de VS. De film volgt haar ups en downs op haar weg naar de top, want ze is vastbesloten: zij gaat het helemaal maken als actrice/cabaretière in Hollywood. We krijgen een komisch verslag van wat er nodig is om succes te boeken in een stad waarin mensen roem verwarren met talent. De cast bestaat uit enkele van de belangrijkste latino-acteurs in Hollywood, waaronder Lupe Ontiveros, Esai Morales, Nadine Velazquez, Maria Conchita Alonso, Guy Ecker, Dyana Ortelli, Jacob Vargas, Edward James Olmos en vele anderen. www.journeyofafemalecomic.com

Spaans voor beginners Dit is een goede basiscursus voor iedereen die Spaans wil leren. U kunt er alle kanten mee op. Wilt u Spaans leren voor de vakantie, voor het werk of als hobby? Dan geeft deze cursus u een prima start. We gebruiken een interactieve lesmethode met veel oefenmateriaal. Tenslotte is een taal leren ook een kwestie van kilometers maken. In september starten de cursussen in Breda e.o. Voor meer info kijk op: www.quebueno.nl www.latin-emagazine.com

04


Tip: Gerardo Rosales & Combo Mundial - Síguelo

Gerardo Rosales en zijn Combo Mundial spelen de muziek van hun meest recente album Síguelo. Een album dat Gerardo zelf omschrijft als het meest dansbare, meest spontane dat hij ooit heeft geproduceerd. Het gevarieerde repertoire van salsa, pachanga, bolero en chachacha staat garant voor een boeiende avond. Als extraatje brengt het Combo deze avond ook een eerbetoon aan Kako, Rafael Cortijo en Ismael Rivera. Hiermee waren ze vorige zomer te zien op het prestigieuze festival Toros y Salsa in Frankrijk. Dit wordt de Nederlandse primeur. Er zijn 2 duotickets te winnen voor deze voorstelling met onze prijsvraag. Kijk op: www.latin-emagazine.nl/prijsvragen

Wil je deze heerlijke muziek na afloop mee naar huis nemen? Dat kan, want Síguelo is na afloop van de voorstelling ter plaatse verkrijgbaar.

Maar let op: deze sluit op 10 mei!

Zaterdag 17 mei 2014 | 20.30 uur - Locatie: RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht

05

www.latin-emagazine.com


Nieuw album van Putumayo: Music of the Andes Een muzikale trip door de Zuid-Amerikaanse Andes. Met autochtone muzikanten en moderne singer-songwriters die zich hebben laten inspireren door traditionele melodieën en instrumenten. Een nieuwe release in het kader van het 20-jarig bestaan van Putumayo: Music of the Andes. Dit album is een boeiende compilatie van nieuwe interpretaties van de oorspronkelijke muziek:

Win deze CD, kijk op: www.latin-emagazine.com De traditionele Andesmuziek stamt uit de periode vóór de komst van Columbus, waarin dit gebied uitsluitend werd bevolkt door de oorspronkelijke bewoners. Deze muziek was in de jaren 60 erg populair onder de sociaal en politiek bewogen Latijns-Amerikaanse intellectuelen. In 1970 zorgde het succes van Simon & Garfunkels hit El Condor Pasa voor een internationale verbreding van het publiek. De indiaanse muzikanten die in de periode daarna wegens politieke en economische problemen hun land verlieten, troffen in Noord-Amerika en Europa een gewillig gehoor. Ze verwierven zich al snel een vaste plaats in het straatbeeld van de grote steden. De tijd heeft echter niet stilgestaan en ook de Andesmuziek heeft zich verder ontwikkeld. De rijkdom aan instrumenten, ritmes en genres is een voedingsbodem voor nieuwe muziek, geworteld in oude tradities.

Putumayo doneert 1% van de opbrengst aan de Whole Planet Foundation. Deze organisatie verstrekt microkredieten in Peru, Colombia, Ecuador en andere landen. www.latin-emagazine.com

06

A la Huella - Suni Paz (Argentinië) Een nostalgisch eerbetoon aan de volksdansen uit Argentinië, Bolivia, Chili en Uruguay. Peregrino de tu Cielo - Alejo Garcia (Colombia) Ballade op het traditionele, verhalende ritme van de Ecuadoraanse sanjuanito, opgenomen met lokale muzikanten tijdens een rondreis door Zuid-Amerika. Hijos Del Viento – Tribus Futuras (Ecuador) Betoverende klanken van de panfluit onder begeleiding van klassieke gitaar. Compañero – Dueto Nocturnal (Colombia) Volksmuziek waarin de traditie van de romantische bolero doorklinkt. El Condor Pasa – Peña (Peru) Interpretatie door de Afro-Peruaanse groep Peña van deze bekende ‘klassieker’ uit 1913. Linda Boliviana – Punto Nazca (Bolivia) Vrolijk volksliedje met een hoofdrol voor instrumenten als de charango en quena. Diablo Rojo Diablo Verde - Pascuala Ilabaca & Fauna (Chili) Carnaval in de Andes Caballo Viejo - Viva Quetzal (Andesfusion uit New England) Uitvoering van een klassieker met muzikale elementen uit de bergen, vlaktes en kuststreken van Zuid-Amerika. Landino - La Populär (Colombia) Instrumentale compositie die het beeld van een zonsondergang in de Andes oproept. Carnavaliando - Marta Gómez Een lied over fluiten, panfluiten en percussie-instrumenten uit de Andes van een van Zuid-Amerika’s meest productieve singer-songwriters. El sicuri – Rumillajta (Bolivia) Een traditioneel Boliviaans lied met een hoofdrol voor de twee sicu-panfluiten, die naar verluidt door hun samenspel voor het leven met elkaar verbonden zijn.

Om het helemaal af te maken, bevat dit album ook nog een recept voor Mazamorra de Quinoa: quinoapudding met kaneel, limoen en vanille.

Meer informatie over Putumayo en dit album vind je op www.putumayo.com


Putumayo World Music - Wie kent ze niet? Die cd’s in een vrolijk gekleurd hoesje met muziek uit alle windstreken. Bijna iedereen heeft wel een exemplaar uit deze collectie in de kast staan (en haalt het er ook nog regelmatig uit). Enkele interessante weetjes: Het platenlabel is eigenlijk voortgekomen uit een kledingmerk De Putumayo clothing company werd in 1975 opgericht door Dan Storper en verkocht in 1997. Intussen was in 1993 al Putumayo World Music opgericht om mensen te laten kennismaken met de muziek van verschillende culturen onder het motto “guaranteed to make you feel good!” De vrolijke, herkenbare cd-hoesjes worden getekend door de Britse illustratrice Nicola Heindl. Haar kleurige, folkloristische stijl sluit perfect aan bij de bedrijfsdoelstellingen: een brug slaan tussen traditioneel en modern. Het resultaat: een unieke merkidentiteit. Putumayo heeft als een van de eerste bedrijven met succes een niet-traditionele markt aangeboord. Om de doelgroep van geïnteresseerden in wereldcultuur te bereiken, heeft het merk buiten de gebaande paden een eigen netwerk gecreëerd. De cd’s zijn niet alleen verkrijgbaar in de platenzaken, maar ook in boekenwinkels, kledingzaken, bepaalde horecalocaties enzovoort. Het merk is verkrijgbaar in meer 80 landen. Het bedrijf heeft vestigingen in 10 landen, waaronder Nederland. Hier is sinds 2000 Putumayo Europe gevestigd. De Putumayo Kids division is opgericht om kinderen via wereldmuziek kennis te laten maken met andere culturen. Met het album World Playground scoorde het kinderlabel in 1999 een regelrechte bestseller.

Dan Storper

Sindsdien geldt het als een van de belangrijkste platenlabels voor kinderen. In 2011 werd de collectie uitgebreid met kleurboeken en stickers. Sinds 2000 is Putumayo ook te vinden op de radio. Het Putumayo World Music Hour wordt vandaag de dag uitgezonden op meer dan 150 commerciële en publieke radiozenders. Regelmatig word een cd-release gecombineerd met een thema-tournee. Het bedrijf is betrokken bij de landen waar de muziek vandaan komt. Zo is er al ruim een miljoen dollar gedoneerd aan erkende non-profitorganisaties over de hele wereld. Putumayo blijft werken aan creatieve manieren om interessante, maar vaak onderbelichte wereldmuziek en culturele producten te introduceren.

Op www.putumayo.com vind je alle relevante informatie, nieuws en updates.

07

www.latin-emagazine.com


Film: Ciudad Delirio - De stad waar iedereen danst Op een mooie avond leert de Spaanse arts Javier in Colombia Angie kennen. Angie is danseres en eigenaresse van een salsadansschool. Ze droomt ervan deel mee te doen aan DELIRIO: de beroemdste salsashow ter wereld. Na zijn terugkeer in Madrid zit Javier niet goed meer in zijn vel. Hij is ontevreden over zijn werk en ook in zijn relatie gaat het niet lekker meer. Op aanraden van zijn beste vriendin besluit hij terug te gaan naar Cali, het voorportaal van de hemel, om zich daar een tijdje te vestigen. Het duurt niet lang voordat Javier en Angie elkaar weer tegenkomen.

Met vallen en opstaan, beleven ze een romance, die de cultuurverschillen vrijwel onmogelijk lijken te maken. Het decor is de wereld van de salsadansers in een stad waarin dansen ieders droom en ultieme levensdoel is. Trailer Ciudad Delirio:

www.latin-emagazine.com

08


De rollen van Angie en Javier worden vertolkt door:

Overige hoofdrolspelers: Jorge Herrera (Col) John Alex Castillo (Col) Ingrid Rubio (Esp) Margarita Ortega (Col) Vicky Hernández (Col) Alvaro Rodríguez (Col) Regisseur: Chus Gutiérrez (ES)

Carolina Ramirez Colombiaanse actrice, bekend in heel Latijns-Amerika dankzij verschillende televisieseries en de film Soñar no cuesta nada (2006). Tevens professioneel klassiek danseres. Voor Ciudad Delirio heeft Caroline 5 weken lang dagelijks getraind met Viviana Vargas, 12-voudig wereldkampioene salsadansen.

Cali en Delirio In Cali, de hoofdstad van de salsa, wordt een van de belangrijkste shows in Colombia opgevoerd onder de naam Delirio. Het is een uniek en bijzonder salsaspektakel, circus en orkest in één. Het wordt wel vergeleken met internationale spektakels als Cirque du Soleil en Moulin Rouge. Julián Villagrán Spaanse acteur met de nodige ervaring in theater, film en bioscoop. Kreeg in 2012 een Goya voor de film Grupo 7. Daarnaast bekend van Elsa y Fred (2005), Azul oscuro casi negro (2006), Extraterrestre (2011) en Quién mató a Bambi (2013). Julián is ook muzikant (gitarist). De productie van Ciudad Delirio moest het aantal salsalessen in Cali voor hem naar beneden bijstellen: Julián leerde te snel.

De Fundación Delirio maakt al 8 jaar deel uit van de cultuur van Cali, en doordrenkt het voorportaal van de hemel met een mix van dans en muziek. De show wordt opgevoerd in een circusdecor en creëert een magische, feestelijke sfeer in een kleurrijk spektakel dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een boegbeeld van Cali.

www.ciudaddelirio.com

09

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

10


Voor dit concert verloten wij onder onze lezers 2 duotickets. Zie onze website

11

www.latin-emagazine.com


AFRO-LATINO 2014 Nog een dikke maand en het is weer zover. Het Limburgse Bree maakt zich op om een keur van Afrikaanse en latin artiesten te ontvangen. Festivalliefhebbers blokken 20 t/m 22 juni alvast af in hun agenda, want Afro-Latino heeft dit jaar weer heel wat lekkers te bieden. De grote trekkers zijn Daddy Yankee, Fonseca en Busy Signal, maar er valt nog veel meer te genieten. De tweede reeks namen is inmiddels bekend. Hier zijn ze dan:

FARRUKO (Puerto Rico – reggaeton) Deze 23-jarige knaap uit Puerto Rico is ‘the new kid on the block’ in de bruisende reggaeton scene in de Caraïben. Op 15-jarige leeftijd bracht hij in eigen beheer het nummer “Sexo fuera del planeta” uit en er werd hem prompt een platendeal voor zijn neus geschoven! In 2010 verscheen zijn eerste album met de titel ‘El Talento del Bloque’, wat hem meteen ook zijn bijnaam opleverde. Daarna volgde snel nog 3 platen, die steeds meer aandacht en populariteit naar hem toe trokken. Farruko werkte al samen met reggaetongrootheden als Daddy Yankee, Jory en J Alvarez, maar ook met dancehall artiesten zoals Sean Paul. Afro-Latino wordt zijn eerste en enige concert in de Benelux!

Plaats: festivalterrein ’t Sjapooke – Bergstraat 19 – Opitter/Bree (B) www.latin-emagazine.com

12


BABYLON CIRCUS

KES THE BAND

(Frankrijk – ska/reggae/punk) Wij kennen niet veel Franse bands die populair zijn in Vlaanderen, Babylon Circus is er gelukkig wel zo één! Ze worden altijd in één adem genoemd met Manu Chao, Sergent Garcia, Les Négresses Vertes maar ook met de punkband The Clash. Afgelopen januari speelde ze een barstensvolle AB in Brussel nog totaal plat, wat ze eerder al deden op Lowlands, Pinkpop, Dour, Cactus, Sziget,… Ze staan dan ook al jaren op onze wishlist en dit jaar is het dan eindelijk gelukt om in hun druk toerschema te passen. De band werd in Lyon in 1995 opgericht door David Baruchel (leadzanger) en Manuel Nectoux (zang en gitaar). Ze startten als skaband maar lieten al snel ook punk, reggae en Franse volksmuziek insijpelen in hun eigen repertoire.

(Trinidad & Tobago – soca) Kes the Band is hét nieuwe fenomeen in hét socaland bij uitstek, Trinidad & Tobago, en inmiddels over het hele Caribisch gebied en de VS populair. 3 bandleden zijn broers met familienaam Dieffenthaler (dankzij hun Oostenrijkse roots). Kees, of Kes voor de vrienden, is de zanger, Hans drumt en Jon is de gitarist. Ze danken hun populariteit aan hun strakke songs, hun über-energetische liveshows en de soulvolle stem van zanger Kes. Sedert hun start in 2005 brachten ze al 6 albums uit en

Ze hebben intussen een 6-tal albums uitgebracht, met zowel Franse als Engelstalige songs. Hun meest recente worp dateert van 2013 en die heet ‘Never Stop’. Het is zo’n band die geen hits schrijft, maar wel klassiekers zoals La Cigarette, Nina, Not so Funny, Grants, De la Musique et du Bruit, J’aurais bien Voulu,… Midden jaren 2000 lag de band even stil toen de zanger in Moskou van het podium viel en een schedelbreuk opliep. Kortom, ze gaan ervoor! Live staan ze met 9 knettergekke artiesten op het podium om er altijd een gebald en energiek feestje van te maken. De ideale afsluiter van ons festival, zorg dus dat je nog wat energie overhoudt voor op het laatst!

13

scoorde ze hits met Wotless, Where Yuh From, My Love, Stress Away, Till the Morning en recent Play de Music. Kes the Band legt ook graag een muzikale brug tussen soca en reggae. Zo was hun song ‘Wet Fete’ samen met reggae-artiest Gyptian recentelijk een hit in Jamaica. Kes The Band doet als extraatje 2 concerten op het Afro-Latino Festival, dubbel feest dus! www.latin-emagazine.com


Los Rakas

BASSEKOU KOUYATE & NGONI BA

LOS RAKAS

(Mali - woestijnblues) In 2013 stond de beste Malinese zangeres van het moment, Fatoumata Diawara, op Afro-Latino, dit jaar halen we de beste mannelijke artiest uit Mali naar Bree: Bassekou Kouyaté, een fenomeen op de ngoni. Een Ngoni is de oer-banjo die hij elektrisch versterkt en vaak vervormd met een wahwah-pedaal. Bassekou is onafscheidelijk van zijn band Ngoni Ba, bestaande uit zijn vrouw Amy Sacko en andere familieleden. De songs van Bassekou zitten knap in elkaar, mooie melodieën, ritmisch met breaks, tegenritmes en onverwachte escapades. Bassekou is vriend aan huis bij Paul McCartney, Bono van U2, Damon Albarn van Blur, Taj Mahal,… met wie hij ook allemaal het podium deelde op de grootste festivals en podia zoals Glastonbury, North Sea Jazz, Africa Express, Royal Albert Hall,…

(Panama/VS – latin hiphop/reggaeton) Wat is zowat het enige dat u kan bedenken als u Panama hoort… Inderdaad het Panamakanaal. Maar uit dit Midden-Amerikaans landje komt één van de meest veelbelovende (latin) hiphop bands van het moment in de VS. Los Rakas, of vrij vertaald rebbels uit het getto, brengen hiphop met een boodschap. Geen bling-bling dus, maar eindelijk nog eens hiphop met inhoud!

Bassekou en zijn band namen hun meest recente plaat ‘Jama Ko’ (2013) op in Malinese hoofdstad Bamako toen er al een verbod op muziek afgekondigd was door de extremisten en de geweerschoten aan de rand van de stad te horen waren. Ze werkten onverstoord het album af… Voor World Music Chart Europe het beste album van 2013! www.latin-emagazine.com

14

Los Rakas zijn de recente jaren gevestigd in Californië, en de 2 neven, Raka Dun en Raka Rich, bezingen in een unieke stijl hiphop, zowel in het Spaans als Engels, over de ‘American dream’ en de keerzijde van de medaille zoals zij die zien rond hen en zelf beleven in de Afro-Amerikaanse en Latinogemeenschap in de VS. In de VS zijn de gasten van Los Rakas een mega hype. Het Afro-Latino Festival wordt hun eerste concert ooit in Europa… Eéntje om in de gaten te houden!


BE IGNACIO (Brazilië – bossanova/MPB) Bé Ignacio, als dochter van een Braziliaanse vader en Duitse moeder, is opgegroeid in Monteazul, Sao Paolo. Als tiener was ze vaak ziek, daarom ziet ze het uitbouwen van een geslaagde muzikale carrière als haar grootste verwezenlijking. Inmiddels heeft ze als singer-songwriter 4 albums op de markt gebracht. Op haar laatste plaat ‘India Urbana’ kruist ze de inheemse Indiaanse rituelen uit het Braziliaanse binnenland met de stedelijke context van Sao Paolo. De songs van Bé Ignacio voelen zomers aan en zijn lekker opgewekt, maar tekstueel bevatten ze gelaagdheid en zijn ze kritisch op wantoestanden in haar vaderland. Zo is Bé Ignacio, zoals vele Brazilianen een enorme voetbalfan, maar op ‘India Urbana’ neemt ze de zieke business die er rondhangt zwaar op de korrel. Dit wordt haar eerste en enige concert in België!

Foto: Bart Henseler

CHARANGA HABANERA (Cuba – timba/salsa) Samen met Los Van Van en NG La banda zijn Charanga Habanera de timba-pioniers van Cuba. Deze topband onder leiding van David Calzado vormde en hervormde de moderne Cubaanse popmuziek in de jaren negentig en nog steeds. Typisch voor Charanga Habanera zijn hun spectaculaire en explosieve shows met 5 zangers en een strakke band als ondersteuning. Als je ze live ziet, denk je meteen: was elke “boysband” maar gelijk Charanga Habanera. Verwacht je aan een resem Cubaanse meezingers, doe dus maar lekker mee! Eind 2013 verscheen hun 17e plaat met de naam ‘Se sufre pero se goza’ die ze graag op Afro-Latino komen voorstellen.

15

Bé Ignacio www.latin-emagazine.com


Rootsriders

MACKA B (UK – reggae/ragga) Deze Britse Jamaicaan wordt beschouwd als één van de beste Britse reggae-artiesten. Typisch voor Macka B is dat hij de sociaal geëngageerde boodschap vaak grappig en met een kwinkslag kan brengen. Zijn bijnaam is dan ook “The Lyrics Teacher”. Sedert zijn eerst plaat in 1986 bracht hij in 2012 zijn 18e album uit! Als kleine jongen was hij al helemaal ‘into reggae’, maar hij leerde ook viool spelen en hij zong in een koor. Zijn concerten borrelen over van positieve energie.

ROOTSRIDERS feat. Mitchell Brunings (Nederland/Ned. Antillen – reggae) Tributebands bij de vleet tegenwoordig voor wat jolijt en nostalgie in de plaatselijke voetbalkantine, helaas altijd met zo’n cheesy bijsmaak van “tja, het is maar een coverbandje…”. Gelukkig zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen en daar is Rootsriders als tribute to Bob Marley een zeldzaam voorbeeld van. Bij de Rootsriders zingt ene Mitchell Brunings, tweede bij The Voice of Holland 2013. Het filmpje waarin hij Redemption Song bracht is inmiddels al meer dan 13 miljoen keer bekeken op Youtube. Hun concert op Afro-Latino spitst zich toe op 2 legendarische albums van Bob Marley, ‘Survivor’ en ‘Legend’, dit jaar respectievelijk 35 en 30 jaar geleden uitgebracht. Macka B

Plaats: festivalterrein ’t Sjapooke – Bergstraat 19 – Opitter/Bree (B) www.latin-emagazine.com

16


STAFF DES LEADERS (België/Congo – soukous) Een vingerknip en hup je bent in Kinshasa, dat is wat de gasten van Staff des Leaders met je doen. Ze laten je zo in de broeierige straten van de Congolese hoofdstad los waar uit elke steeg zonnige en zwoele soukous- en rumbaritmes weerklinken. Deze 10-koppige band werd in 1999 opgericht en zijn al jaren dé soukoustrots in ons land. Een wervelwind op het podium!

Al eerder bekendgemaakt: * Daddy Yankee (Puerto Rico) * Busy Signal (Jamaica) * Fonseca (Colombia) * The Garifuna Collective (Belize/Honduras) * Vena (Dominicaanse Rep.) * Orquesta SCC (VS/Cuba/P.R.) * DLG (VS) * Rocola Bacalao (Ecuador) * Jugglerz (Duitsland) * Pow Pow Movement (Duitsland)

YUNIEL JIMENEZ (Cuba/VS – son) Opgroeien op het Cubaanse platteland staat gelijk aan de pure son op elke hoek van de straat te horen krijgen. In 2008 verhuisde hij naar New York, een groter contrast is haast niet mogelijk. Dit resulteerde dan ook in een beklijvende debuutplaat ‘Un Guajiro en Nueva York’ in 2012.

Het complete programma kun je vinden op de website van het Afro-Latino Festival. www.afro-latino.be

LOS CALLEJEROS (België – cumbia/gypsy/ska) Zoals de beste straatmuzikanten (callejero in het Spaans) zijn deze gasten van meerdere markten thuis.

Win het VIP-duoticket Ook dit jaar is er weer zo’n felbegeerd VIP-duoticket voor dit fijne festival te winnen met onze prijsvraag! Wil jij je een weekend lang extra belangrijk voelen? Daar moet je dan wel wat voor doen. Kijk op onze website voor de instructies. Zie: www.latin-emagazine.com/prijsvragen

DEVENTER VIBES (Nederland – reggae/hiphop) In 2011 op mooie zomerdag zette Black Star producer Asher E in Deventer de deuren van zijn studio open. Enkele plaatselijke hiphoppers liepen bij hem binnen en gingen experimenteren met wat reggae riddims. Al snel werd dit een zondagse traditie in de studio van Asher E en zo ontstond Deventer Vibes. MAGA BO (Brazilië - brasilectro) Eén van de beste Braziliaanse DJ en tevens muzikant krijgt de eer om Afro-Latino dit jaar af te sluiten! Zijn plaat ‘Quilombo do Futuro’ uit 2012 is één van de beste meest recente platen uit Brazilië. MPS PILOT (Nederland/ worldbeats) SQUADRA BOSSA feat. BUSCEMI & ALINE LUA (België/Brazilië – bossa/MPB/worldbeats) GROOVALICIOUS (België/worldbeats)

Maga Bo

17

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

18


Grupo Niche

Izaline Calister

Vrijdag 4 juli 2014 - vanaf 19.00 deur open Melkweg, Lijnbaansgracht 234 /A, 1017 PH Amsterdam

in de Jazzkapel, ’s-Hertogenbosch

Amsterdam Roots Festival Tocando El Cielo Con Las Manos Tour 2014 support: Cache De Luxe Een van de meest bekende Colombiaanse salsa en cumbia groepen ter wereld is terug in de Melkweg en zal je wederom laten swingen! De groep, die is gevormd door de intussen overleden grootmeester van de salsa, Jairo Varela, werd na hun debuut in 1980 een van de grootste tropische acts in hun eigen land. Het succes breidde zich snel uit over de landsgrenzen. In de jaren ’90 richtte de band zich meer op romantische teksten en minder op traditionele nummers gebaseerd op maatschappelijke onderwerpen, met hits als ‘Ana Mil’, ‘La Canoa Rancha’ en ‘Cali Aji’. Intussen hebben ze maar liefst 23 albums op hun naam staan en is ook de nieuwe generatie van Grupo Niche immens populair.

Meer info: www.melkweg.nl

Foto: Michele van den Heuvel

Voor het tweede optreden in de concertcyclus van de Jazzkapel in ’s-Hertogenbosch staat op 27 mei 2014 een concert van Izaline Calister op het programma. Izaline Calister (Curaçao, 9 maart 1969) is een Curaçaos-Nederlandse zangeres, componiste en liedjesschrijfster. Ze bracht haar eerste achttien jaar door op Curaçao. Daarna studeerde ze aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze bleef wonen. Inmiddels is ze internationaal doorgebroken en geeft ze concerten over de hele wereld. Calister vermengt de muziekstijl van haar geboorteland Curaçao met jazz, waardoor een eigen sound ontstaat. Ze zingt in haar moedertaal, het Papiaments. Haar muziek bestaat uit Curaçaose ritmes, ballads en dance-songs, door haarzelf gecomponeerd of bewerkt. Bezetting Izaline Calister – zang Marc Bischoff – piano Enrique Firpi – drums Yerman Aponte - bas

19

Datum: 27 mei 2014 Tijd: 20.30 uur (zaal open 19.45 uur) Adres: Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4, ‘s-Hertogenbosch Entree: €17,50* Na afloop is de prachtige tuin van de Azijnfabriek geopend om nog na te borrelen. De organisatie zorgt voor iets lekkers!

*Er is een beperkt aantal losse kaarten verkrijgbaar via www.jazzkapel.nl, bij Pieter van Os (Snellestraat, ’s-Hertogenbosch) en bij Podium Azijnfabriek zelf. Daarnaast zijn er passe-partouts verkrijgbaar voor de complete cyclus. Kijk hiervoor op www.jazzkapel.nl. www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

20


31 mei 2014: SUNSET LATIN GROOVES PRESENTS: SUMMER TOUCH De dagen worden langer, de temperaturen stijgen, de zomer staat voor de deur...... Sunset Latin Grooves gives you: Summer Touch Sunset Latin Grooves feesten zijn gezellige dansavonden gecombineerd met een workshop door topdocenten. Utrecht gaat op zijn kop!

*ZAAL 2: 100% BACHATA - DJ Latin Mania (Bachata Mania) - DJ Jango (Viva Bachata Nijmegen) - Dj Jack (El Corazon/Salsa Breeze)

Wat kan je verwachten?

Extra live performing Lisa Li Voor de feminine touch: workshop kizomba ladystyling (gratis), verzorgd door Eliza Sala Aansluitend een knalfeest met 6 dj’s die in 2 zalen gaan draaien en zullen zorgen voor de juiste touch deze avond. Voel de warme klanken van de beste kizomba en bachata en beleef een zwoele zomerse avond. * ZAAL 1: 100% KIZOMBA - All the way from France: DJ Mestah (kizomba remixer van 'FORMIDABLE') - DJ Maximelody (Sunset Latin Grooves) - DJ Papi (Dutch Salsa Ball)

PROGRAMMA 22h:00 - 22h:50: Kizomba workshop lady styling met Eliza Sala 23h:00 - 04h:00 Party (2 zalen) Entree: € 12.50 Zaterdag 31 mei 2014 Number Four, FC Utrecht Stadium Herculesplein 281-283, Utrecht Voor meer info, check event, meld je aan op:

ALBERTO BARROS - Tributo a la Salsa Colombiana 5 (CD+DVD) Trombonist/arrangeur Alberto Barros met al weer deel 5 van zijn ode aan de salsamuziek uit Colombia. Hoewel, op dit nieuwste deel zijn bijna alle nummers van Puerto Ricaanse origine, maar wel erg populair in Colombia. Het bevat nummers die bekend zijn geworden in de uitvoering van o.a. Hector Lavoe, Jerry Rivera, Frankie Ruiz, Eddie Santiago, Lalo Rodriguez. De bijbehorende DVD met live concert is opgenomen in Vera Cruz, Mexico met goede geluid- en beeld kwaliteit. Tracklist: 1. Medley Tributo A La Salsa Colombiana 2. Pensando En Ti 3. Lluvia 4. Un Montón DE Estrellas 5. Ven Devórame Otra Vez 6. Nunca Voy A Olvidarte 7. Lágrimas 8. Juanito Alimaña 9. Compañera Mía 10. Estar Enamorado 11. Aprarentemente 12. La Cura 13. Aquel Viejo Motel 14. Como Te Hago Entender

Deze CD+DVD is verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

21

www.latin-emagazine.com


Irene Miguel is een bekende naam in de salsadanswereld. Deze Argentijnse danseres en docente heeft eigen, holistische lesmethodes ontwikkeld voor leerlingen én docenten. Haar Danzalifestye Systems zijn zelfs officieel erkend door de Britse United Kingdom Alliance, een organisatie voor professionele dansdocenten. In dit interview vertelt ze openhartig over haar ervaringen in de (salsa)danswereld, haar drijfveren en toekomstplannen. Als kers op de taart mogen we in een lezersprijsvraag een complete set van 5 dvd’s ter waarde van € 150,- verloten! Wanneer ben je begonnen met dansen? Voor zover ik me kan herinneren, heb ik altijd gedanst. Ik danste al voor mijn ouders toen ik een jaar of 3 was, dus mijn moeder stuurde me naar balletles. Toen ik elf was, ging ik naar de Escuela Nacional de Danzas in Argentinië om de opleiding voor balletdansers- en docenten te volgen. Daarna (9 jaar later) ben ik naar Londen verhuisd om verder te studeren en te dansen. Daar heb ik ook voor verschillende dansgezelschappen gewerkt en ben ik fitness-, Pilates- en Ashtanga Yoga-docente geworden. Ik had nooit gedacht dat ik ooit salsa of een ander latin genre zou gaan dansen. Ik was zo met ballet, hiphop en jazz bezig, dat ik nergens anders aan dacht. Maar in 1991 (ik was toen 21) was het de salsa, die mij vond! Ik ontmoette een Colombiaanse muzikant tegen die een bassist voor zijn salsaband ‘Sabor Latino’ zocht. Mijn toenmalige vriendje was bassist, dus ik stelde hen aan elkaar voor. Er volgden de nodige optredens en natuurlijk ging ik altijd mee om mijn vriendje te zien spelen. Terwijl hij speelde, danste ik met de latino’s in het publiek. Ik heb dus het geluk gehad om mijn eerste ervaring met salsadansen op te doen met live muziek en met latino’s! Dankzij mijn danservaring was het voor mij niet moeilijk om de passen op te pikken, en ik genoot van de vrijheid die salsa bood. Ik vond het meteen geweldig, maar het kwam niet in me op om er meer mee te doen.

“Ik wilde mensen helpen om zich zelfverzekerder en gezonder te voelen”. www.latin-emagazine.com

22


Niet lang daar vroeg Homero Gonzales, toen een van de belangrijkste salsadocenten in Londen, echter of ik bij zijn dansschool wilde komen en vanaf toen kwam ik in een stroomversnelling terecht! Ik werkte voor Homero en voor Elder Sanchez’s Salsoteca, een van de grootste salsadansscholen van London. Daar heb ik 5 jaar lesgegeven. Ik zag salsa nog steeds niet als mijn hoofdactiviteit, en bleef werken als professioneel danseres en sportinstructrice. Ik volgde een universitaire opleiding in sportwetenschap, fitness en gezondheid, want ik wilde mensen helpen om zich zelfverzekerder en gezonder te voelen. Daarnaast ging ik meedoen aan wedstrijden en in 1997 werd me gevraagd om de eerste salsa-instructievideo in Engeland te maken. Ik besefte toen inmiddels dat er voor mij wellicht een toekomst in de salsa was weggelegd, dus ik besloot er meer tijd in te steken. In 1998 was ik de tweede docente in Groot-Brittannië die zich officieel kwalificeerde als salsadocente. Ik werd jurylid bij de Britse Salsakampioenschappen, ontmoette Nelson Flores en zo maakte kennis met de New York style. Ik was er meteen verliefd op en ging daarna regelmatig naar New York. Ook nam ik les bij Eddie Torres, die nog steeds mijn belangrijkste leraar en mentor is. Voordat ik het besefte zat ik elk weekend in een ander land en was ik professioneel salsadanser en –docent! Doordat ik al mijn ervaring uit de professionele dans- en fitnesssector kon toepassen op salsa, begon ik zonder het te beseffen een lesmethode te ontwikkelen. Ik heb geluk gehad. Ik heb fantastische dansers als Seaon Stylist, Angel Ortis, Leon Rose als partners gehad, en lesgegeven en opgetreden op enkele van de beste salsacongressen ter wereld. In 2000 werd ik uitgenodigd voor een optreden op het Puerto Rico Salsa Congress en daarvoor heb ik toen Leon Rose, Susana Montero en Tamambo meegenomen. Dat was geweldig! In datzelfde jaar heb ik Edgard Del Rosario ontmoet (die ook was opgeleid door Eddie Torres), die in de 5 jaar daarna mijn danspartner zou worden. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan wat uiteindelijk het ‘Danzalifestyle Teaching System’ zou worden. Deze methode is “De eerste holistische benadering van de latin dans ter wereld”, met een sterk accent op het aanvoelen en begrijpen van de muziek en hoe je dat kunt uiten met je lichaam. Dat was een keerpunt in mijn danscarrière. We stopten al onze gezamenlijke ervaring op het gebied van dans, fitness en gezondheid in de ontwikkeling van de Danzalifestyle Systems: Mambolifestyle (On 2) en Salsalifestyle (ON 1). Deze methodes benaderen het leren salsadansen op een holistische manier.

23

Er is aandacht voor alle verschillende aspecten waarin een danser zich moet ontwikkelen om zo compleet mogelijk te worden en om zijn potentieel optimaal te benutten. www.danzalifestyle.com

www.latin-emagazine.com


We zijn de hele wereld over gereisd om te dansen en les te geven volgens onze methodes, en vervolgens naar respectievelijk Miami en Argentinië verhuisd om ons project af te ronden (daar heb ik toen mijn man Lucas ontmoet, die sindsdien mijn grote steun en toeverlaat is). In 2006 ging Edgard terug naar New York en ik naar Londen om mijn lesmethodes te presenteren. Ook mijn nieuwe project ‘Performance Courses’ was een groot succes en wordt nu overal ter wereld gebruikt door dansdocenten! Mijn doel was om een docentenopleiding voor mijn lesmethode te ontwikkelen en deze officieel te laten certificeren. Dat is inmiddels gebeurd. De UKA heeft mijn cursus goedgekeurd en voor de eerste keer een officieel keurmerk verleend aan een lesprogramma dat niet uit de eigen gelederen kwam. Ik heb tot nu toe docenten in opleiding in Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Spanje en zelfs in Mexico! En hopelijk zullen deze eerste Danzalifestyle Docenten zich voor het einde van het jaar kwalificeren! Nu woon ik in Valencia (Spanje), waar ik lesgeef aan mensen uit de hele wereld. Binnenkort zal ik mijn lesmethodes en docentenopleiding ook online aanbieden. Ik kan nog steeds niet geloven dat deze fantastische latin dans mijn werk is geworden en dat ik al mijn dansambities heb kunnen waarmaken in de salsa. Ik zeg altijd dat ik heel veel te danken heb aan de salsawereld, de leerlingen, promotors, andere dansers en mijn familie, die het allemaal mogelijk hebben gemaakt. En natuurlijk aan alle Puerto Ricanen, Cubanen, Colombianen, enz., die hun cultuur en muziek met ons hebben gedeeld! Heb je altijd dansdocent willen worden? Ja, ik wilde anderen altijd al helpen om zich als danser én als mens te ontwikkelen. Ik ben begonnen met lesgeven toen ik 17 was, nu alweer 26 jaar geleden.

“Lesgeven brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee…” www.latin-emagazine.com

24


Ik krijg er nooit genoeg van. Het is een grote eer om mensen meer zelfvertrouwen te geven en te helpen om hun dromen te verwezenlijken. Ik heb lesgegeven aan leerlingen van alle leeftijden en nationaliteiten, met veel of weinig aanleg. Het is altijd leuk om kennis te maken met nieuwe leerlingen en verder te blijven werken met de oudgedienden, van wie de meesten inmiddels goede vrienden zijn geworden. Lesgeven brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, en ik doe het met hart en ziel. Ik ben een geboren docente en ik hoop dat alle personen waarmee ik in aanraking ben geweest, hebben gemerkt hoeveel ik om hen geef en dat ik altijd het allerbeste voor hen wil.

“Ik ben een geboren docente…”

Welke stijl doceer je en waarom heb je voor die stijl gekozen? Ik geef les volgens mijn ‘Mambolifestyle System’. Dat is gebaseerd op New York style salsa (hoewel ik ook lesgeef ON 1). Ik heb gekozen voor NY style, omdat ik houd van de muzikaliteit en de bewegingen die erbij horen. Ook vind ik het leuk dat het zo anders is dan alles wat ik daarvoor had gedaan (ballet, jazz, enz.). Het zorgt ervoor dat ik mijn lichaam heel anders gebruik. Het was een grote uitdaging om NY Style te leren dansen. Ik neem ook nog steeds zo vaak mogelijk les, want hoe meer ik leer, des te meer besef ik dat ik nog heel veel moet leren! Ik respecteer en geniet echter van alle stijlen. Daarom stimuleer ik mijn leerlingen altijd om verschillende stijlen te leren dansen (ON 1, ON 2, Cubaans, NY, LA). Anders krijg je een hokjesmentaliteit die de sfeer van de dans en cultuur kapotmaakt. Geen enkele stijl is beter dan de andere. Het is gewoon een kwestie van persoonlijke smaak. De een houdt van vanille, de ander van chocola. Elke stijl heeft een eigen meerwaarde. In mijn ruim 23 jaar in de salsawereld heb ik gemerkt dat deze weliswaar groeit, maar ook steeds elitairder wordt en verder verdeeld raakt. Het is zelfs zo erg, dat de kizombaliefhebbers zich gaan afzetten tegen de liefhebbers van bachata… Uiteindelijk is dansen bedoeld om mensen bij elkaar te brengen, om te genieten van de muziek in een vrolijke ambiance. Egotripperij en concurrentie brengen onze mooie salsawereld alleen maar schade toe. We moeten ons dus allemaal inzetten om de scene te verenigen door samen te werken, elkaar te helpen en vooruit te denken met het oog op de toekomst. Ik ben verliefd geworden op salsa, omdat concurrentie en ego’s geen rol speelden, wat in de professionele danswereld wel het geval was. Maar als we toelaten dat in de salsawereld alles gaat draaien om wie er beroemder is of voor hoeveel congressen je wordt uitgenodigd, of hoeveel leerlingen je hebt, dan maken we de ziel van deze latin dans kapot. Ik hoop dat steeds meer mensen zullen beseffen dat ieder van ons een bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld, door mensen te helpen om blij te zijn met zichzelf en anderen. Hoe meer mensen dat beseffen, hoe meer we binnen de scene naar elkaar toe zullen groeien en hoe langer we er plezier aan zullen beleven!

25

www.latin-emagazine.com


Welk aspect van je werk vind je het leukst? Er zijn twee heel verschillende aspecten aan mijn werk, die ik allebei even leuk vind. Zien hoe mijn leerlingen en dansers groeien, zich ontwikkelen, meer zelfvertrouwen krijgen en hun dromen verwezenlijken. Als social danser, professionele danser, docent of gewoon iemand die met plezier op de dansvloer staat. Ik beleef veel plezier aan het opzetten en ontwikkelen van mijn lesmethodes, docentenopleidingen, muziek en shows. Ik kom elke dag tijd tekort om alles te doen wat ik leuk vind! Wat is jouw favoriete dansmuziek, of je favoriete artiest? Mijn favoriete muziek is New York style salsa. Ik heb veel favoriete artiesten, bijvoorbeeld Angel Canales, New Swing Sextet, Ray Barreto, Joe Pastrana, Cheo Feliciano en nog vele anderen. Er zijn zoveel fantastische artiesten! Ik hou van midtempo-muziek. Die geeft me de tijd om alle instrumenten in de muziek met mijn bewegingen te interpreteren. Wat is je leukste dans-/leservaring tot nu toe? Dat zijn er eigenlijk al te veel, na zoveel jaar in de salsawereld… In 2008 heb ik een heel belangrijke ervaring gehad, die ik nooit zal vergeten. In dat jaar overleed mijn vader én raakte ik mijn dansstudio in Londen kwijt. Ik had ruim 200 leerlingen toen ik het gebouw kwijtraakte aan een oplichter. Van de ene dag op de andere stond ik met mijn man en zoontje op straat, zonder baan en zonder leslocatie. De jaren daarna zijn ongelofelijk zwaar geweest voor mij en mijn gezin. Van de 200 leerlingen bleven er een stuk of 30 over, die bij mij lessen bleven volgen zodra ik ergens een studio vond. Zij bleven loyaal en toonden hun medeleven en vertrouwen in een tijd waarin veel mensen kwaad over mij spraken en allerlei leugens verzonnen over wat er gebeurd zou zijn. Sommigen hebben me zelfs hun huis aangeboden en geholpen op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik heb nog steeds contact met hen en sommigen zijn me zelfs hier in Valencia komen opzoeken. Ik ben hun enorm dankbaar, want het is gemakkelijk om iemand bij te staan die beroemd of succesvol is. Maar in moeilijke tijden komt de ware aard van mensen naar boven en deze leerlingen, deze vrienden stonden klaar toen alle anderen het hadden laten afweten. Ik ben hun dus eeuwig dankbaar en heb hen voor altijd in mijn hart gesloten. Het zijn fantastische mensen. Een andere mooie herinnering dateert van het Bacardi Salsa Congress in Argentinië (2000). Ik was gevraagd om daar een workshop Ladies Styling te geven. Dat was mijn eerste workshop op een internationaal congres. Mijn leraar Eddie Torres was erbij. Hij hielp me om mijn workshop in elkaar te zetten, keek hoe ik het deed, en zei na afloop dat hij had genoten. Dat ik erg goed lesgaf en dat het wel goed zou komen met mij. Dat was erg goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik koester zijn woorden en bij elke workshop of cursus die ik geef, is het altijd alsof hij naast me staat.

“En wat er ook gebeurt: geef nooit op”! www.latin-emagazine.com 26


Wat zijn je ambities? Ik wil graag een bijdrage blijven leveren aan de salsascene door dansers en docenten op te leiden met mijn Danzalifestyle Systems. Ik heb deze lesprogramma’s ontwikkeld om docenten een gestructureerd en compleet lesprogramma te bieden om mee te werken. Mijn droom is om wereldwijd gekwalificeerde docenten te hebben die dit lesprogramma gebruiken. Daarnaast zou ik graag mijn andere lesprogramma’s ontwikkelen met gastdocenten (daar wordt al aan gewerkt): Bachatalifestyle, Kizombalifestyle, Reggaelifestyle enz. Ook wil ik mijn programma’s graag naar plaatsen brengen waar ik nog niet ben geweest, zoals Australië en Japan. En shows en demonstraties blijven geven met mijn eigen dansschool. Heb je een goede raad voor beginnende en/of gevorderde salsadansers? Ik zou je allereerst aanraden om je docenten zorgvuldig uit te kiezen. Probeer goed opgeleide docenten te vinden die zichzelf blijven ontwikkelen als danser en docent. Docenten die echt om hun leerlingen geven, die je stimuleren en respecteren. Docenten die je kunnen helpen om het beste uit jezelf te halen! Volg je hart: geniet van het dansen, geniet van het leren, geniet van het uitgaan en laat je ego nooit de overhand krijgen. We blijven altijd leren, er is altijd iemand die beter is dan jij, en iemand die minder gevorderd is. Het enige wat ertoe doet, is je eigen groei en ontwikkeling. Vergelijk jezelf dus alleen met jezelf en maak je niet druk om wat anderen zeggen of doen. De salsawereld is fantastisch, maar kan ook veel stress opleveren als je je laat meeslepen door je eigen ego en dat van anderen. Wees gewoon jezelf, respecteer de cultuur waarvan je deel gaat uitmaken en probeer je dromen waar te maken. Social danser, docent of artiest, ga ervoor! Waardeer de kansen die je krijgt, want in deze salsawereld zijn we allemaal van elkaar afhankelijk: docenten, leerlingen, promotors, artiesten, dj’s, we hebben elkaar allemaal nodig. Zolang we elkaar helpen en samenwerken, hebben we allemaal succes. En wat er ook gebeurt: geef nooit op! Doorzettingsvermogen is alles. In alle jaren dat ik lesgeef, ben ik nooit iemand tegengekomen die niet kon leren dansen. Wel heb ik veel mensen ontmoet die het opgaven voordat ze hadden ontdekt hoever ze konden komen. Iedereen kan salsadansen!

Irene Miguel www.danzalifestyle.com www.irenemiguel.com

Facebook: www.facebook.comirene.miguel.1447

27

www.latin-emagazine.com


Heb je interesse in deze box met maar liefst 5 DVD’s (t.w.v. € 150,-) van Irene Miguel? Je kunt hem winnen! Doe mee aan de prijsvraag op: www.latin-emagazine.com.

Instructie-DVD Soy Latina: Irene Miguel, een de meest creatieve salsadansers, heeft een zeer ambitieuze zelfstudie-set voor dansers uitgebracht. Soy Latina is een cursus lady styling bestaande uit maar liefst 8 lesuren verdeeld over 5 dvd’s. In de eerste dvd komen de basisprincipes van de salsa styling voor dames aan bod: houding, Cubaanse bewegingen, druk, handenwerk en een groot aantal armposities worden uitgelegd zonder en met muziek. Op dvd 2 worden de basispatronen voor het voetenwerk On1 en On2 uitgelegd, en vervolgens gecombineerd met styling. Op dvd 3 komen de meer geavanceerde armstyling en shines aan bod, en introduceert Irene haar Danzalifestyle systeem. Hierin legt ze onder meer bijzondere nadruk op muzikaliteit. Op dvd 4 is het tijd voor verdieping. Hier komt een flink aantal shines aan bod voor verschillende muziekgenres. Irene demonstreert ze allemaal zonder en met muziek. Na al dat intensieve oefenen, komt de beloning op dvd 5. Hierop loopt Irene met de salseras het voetenwerk en de styling door tijdens het dansen met een partner. Het hoogtepunt is als ze laat zien hoe je houding, hand- en armstyling en Cubaanse bewegingen kunt combineren met partnerwerk. Het decor is de Irene’s studio en alle uitleg wordt door Irene zelf gegeven. Daarbij staat ze meestal voor een spiegelmuur, met haar rug naar de kijker gekeerd, zodat je elk detail goed kunt zien. Het geeft de indruk van een echte privéles: alleen jij en Irene, in haar studio. Beter kun je niet hebben voor een instructie-dvd. Dit is een goed gestructureerde kwaliteitsproductie. Elk onderdeel is goed opgebouwd met steeds een natuurlijke overgang naar het volgende deel. Het geheel is geschikt voor vrouwelijke salsa-/mambodansers van elk niveau, van beginners tot docenten. Deze dvd kan voor dansers een tweevoudig doel dienen, want hij kan ook aanleiding geven voor een nieuwe manier van lesgeven. Irene is op zoek naar dansers die uitblinken in dit basisprogramma en die een verdere training willen doorlopen om zich uiteindelijk te kwalificeren als docenten ‘Soy Latina Ladies' Salsa Styling’. Recensie van Lee Knights Dvd verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com www.latin-emagazine.com

28


RASA is een podium en festival- en tourorganisator voor muziek en dans uit de gehele wereld. Omdat wereldmuziek en werelddans grenzeloos zijn bestrijkt de programmering van RASA alle denkbare genres en stijlen: van klassiek en traditioneel tot dansbaar en populair, van ritueel tot hedendaags, geïmproviseerd, onderhoudend of avant-garde.

Astillero Tango-orkest uit Buenos Aires Datum: 08-05-2014 | Aanvang: 20:30 De ritmische nuances van tangolegende Osváldo Pugliese zijn zonder meer terug te horen in het werk van het Argentijnse Astillero. Tegelijkertijd voelt de muziek van dit orkest splinternieuw en geheel van deze tijd. Astillero bedient zich van een traditioneel akoestisch instrumentarium van zang, piano, bandoneons en strijkers, maar bespeelt deze instrumenten met de energie van een rockband. Hun tango is donker, heftig, zelfs dreigend, maar

van Mariam Makeba. Geen verkeerde vergelijking, maar iedereen die Dobet Gnahoré eerder zag optreden, weet dat de zangeres en danseres vooral als zichzelf klinkt.

Geraldo Rosales & Combo Mundial

tegelijkertijd zeer muzikaal, subtiel en vol poëzie. De moderne 21e eeuw versmelt moeiteloos met de laat 19e-eeuwse Argentijnse bordelen (de wieg van het genre) alsof er tussentijds geen hele eeuw is verstreken.

Tijdreis naar de gouden jaren van de salsa Datum: 17-05-2014 | Aanvang: 20:30 ‘La salsa es mi vida‘ is een cd die Geraldo Rosales in 2001 uitbracht. De titel is dertien jaar later nog altijd op hem van toepassing. De in 1964 in Venezuela geboren Rosales ademt salsa, en daar verandert zijn lange tijd in Nederland (sinds 1996) niets aan. Naast muzikant is Rosales vooral ook

Dobet Gnahoré Ivoriaanse diva presenteert haar jongste cd Datum: 09-05-2014 | Aanvang: 21:00 Bij veel bezoekers van RASA heeft Dobet Gnahoré een vast warm plekje in het hart. Omgekeerd misschien ook wel, want de Ivoriaanse zangeres staat regelmatig op RASA’s planken. Dit optreden staat in het teken van ‘Na Drê’, haar vierde album dat eerder dit jaar het licht zag. Volgens Dobet is dit album haar meest persoonlijke tot nu toe: zowel teksten als muziek schreef ze voor het eerst allemaal zelf. In Dobets muziek komen invloeden uit rumba congolaise, highlife en verschillende andere stijlen samen in een unieke, pan-Afrikaanse sound. Sommige critici bestempelen haar als de opvolgster

fan. Zo legde hij een collectie aan van meer dan 5000 cd’s en cassettes. Dat archief vormde de basis voor zijn laatste album ‘Síguelo’, een eerbetoon aan de grootheden van de latin-muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl

29

www.latin-emagazine.com


name konpa, dansmuziek die in de jaren 50 ontstond en waarin ondermeer de Cubaanse son doorklinkt. Maar ook Afrika is nooit ver weg. Leider van de band is Franckel Sifranc, die al zo’n 35 jaar meegaat en zichzelf als de grootvader van alle troubadour-groepen uit Port-au-Prince beschouwt. Met vijf jonge muzikanten creëerde hij in 2004 Boulpik en houdt als een van de weinigen de traditie van deze zwoel wiegende straatmuziek in stand.

Jupiter & Okwess International Bezwerende straat-grooves uit Kinshasa Datum: 29-05-2014 | Aanvang: 21:00 Beter laat dan nooit. Jupiter Bokondji is bijna vijftig, maar zijn internationale doorbraak lijkt aanstaande. In zijn eigen Congo is hij al jaren een bekende verschijning: een muzikant met een eigen geluid en een uitgesproken mening. Een talentscout bovendien, die veel jonge muzikanten (bijgenaamd ‘kleine Jupiters’) aan zich weet te binden. De grote Jupiter is de zelfverklaarde

Moksi Boom Boom Analog Africa Soundsystem Maandelijkse Tropical Vintage Dance Night Datum: 17-05-2014 | Aanvang: 22:00 Elke derde zaterdag van de maand: Uit je plaat op vintage plaatjes met vette grooves & strakke ritmes. Coole cumbia, amazing afrobeat, bronstige biguine, hemelse highlife, supersonische ska & crazy calypso. Host: DJ Tommi | Deze zaterdag: Analog Africa Soundsystem

Boulpik

Foto: La Bellekinoise

Zwoele dansmuziek uit Haïti Datum: 23-05-2014 | Aanvang: 21:00 We kunnen natuurlijk lekker flauw doen over de naam van de groep, maar de muziek van Boulpik beroert wel degelijk het heup- en bekkengebied. De naam verwijst overigens naar de precisie van een inslag van een kogel. Met behulp van twee banjo’s, een marimbula (soort bas-duimpiano), percussie en zang speelt deze groep uit Haïti met

uitvinder van de ‘bofenia rock’. Deze muziek is een explosief mengsel van de ritmes uit het Congolese binnenland en invloeden uit afrobeat, funk en rock. Muziek die ook Damon Albarn (Blur, Gorillaz, DRC Music) omver blies. Hij nodigde Jupiter uit om mee te gaan op de ‘Africa Express’, een tournee met Britse en Afrikaanse artiesten. Uiteraard nam Jupiter ook zijn vaste band Okwess International mee, een loeistrakke groovemachine die Utrecht voor één avond omtovert in een dampend Kinshasa.

Joaquín Diaz Vingervlugge merengue op de accordeon Datum: 30-05-2014 | Aanvang: 21:00 Iets na 1880 introduceerden Duitse kooplui de accordeon in de Dominicaanse Republiek. Het instrument werd een grote hit bij de lokale bevolking. Zo zeer, dat de bezetting met accordeon nu wordt gezien als de traditionele vorm om merengue te spelen. De hoogst dansbare merengue is natuurlijk de feestmuziek www.latin-emagazine.com

30


(advertentie) van de Dominicaanse Republiek. Joaquín Diaz mag dan al jaren in Canada wonen, maar de vingervlugge accordeonist is de ideale ceremoniemeester voor dit merenguefeest. Jaren aan ervaring klinken door in zijn indringende, soulvolle stem. Diaz stond al als negenjarig jongetje op straat te zingen voor geld, en

als tiener had hij al zijn eerste orkest geformeerd. Diaz wordt voor de show bijgestaan door Peter Barzey (percussie), Miguel Fenton (bongo’s, guira) en bassist Luis Adolfo Sánchez.

Pablo Reyes Trio - Molino de Viento + special guest Lilian Vieira Datum: 12-06-2014 | Aanvang: 20:30 Mexicaans-Braziliaans worldjazz trio. Gitarist, zanger en componist Pablo Reyes (1984) komt uit Mexico City. De muziek uit zijn moederland maar ook uit Brazilië, waar hij in zijn kindertijd heeft gewoond, zit in zijn DNA. Pablo is afgestudeerd aan

Codarts in Rotterdam en heeft in 2010 zijn trio opgericht. Samen met bassist “Bam Bam” Rodríguez uit Venezuela en drummer/percussionist Ulas Aksunger met Turkse roots uit Duitsland maakt hij een verfijnd vlechtwerk van latin, jazz, impro, rock en world. Het trio heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan, 'Hojarasca' en het onlangs uitgebrachte 'Molino de Viento'. Speciaal voor dit concert is de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103) uitgenodigd. Het stemgeluid van de ‘Queen of the Samba Soul’, pas nog in RASA te zien, zal prachtig samenvloeien met de Mexicaans-Braziliaanse worldjazz van het Pablo Reyes Trio.

31

www.latin-emagazine.com


Grenzeloos Estrella Morente Interview Ginette Lavell | Fotografie Annemiek Rooijmans Estrella Morente trad in april op in Carré in het kader van de wereldwijde tour 'Autorretrato'. Wat schuilt er achter deze grande dame van de cante flamenco die zo ontroerd kan raken van een blikje stroopwafels? Over de universele kunst van flamenco en de erfenis van haar beroemde vader.

Foto Annemiek Rooijmans

Een ster, dat is ze. En niet alleen in naam. In Spanje kan Estrella Morente niet onopgemerkt over straat. Haar jarenlange carrière, haar beroemde vader, haar glamourhuwelijk met een van de bekendste stierenvechters: als Estrella verschijnt, zijn de fans en paparazzi altijd wel ergens in de buurt. Ze heeft het voorkomen van een klassieke schoonheid en een enorme présence op het podium.

Foto Annemiek Rooijmans

www.latin-emagazine.com

Maar als ze tegenover je zit voor een interview, krijg je als snel het gevoel een goede vriendin te spreken. Ze bewondert het blikje stroopwafels dat ze net heeft gekregen. Het Delfts-blauwe motief doet haar denken aan de cadeaus die vader Enrique mee naar huis nam na zijn tournees in Nederland. “Ik ben opgegroeid in een huis vol Hollandse souvenirs.”

32


“Flamenco is universeel en drukt zich uit in emoties.” Onder andere door optredens te verzorgen met Enrique Morente, waar hij ook een LP mee opnam. Als klein meisje hoorde Estrella haar vader vaak over Holland vertellen, zegt ze. De beroemde tolerantie en vrijheid was een belangrijk onderwerp in huize Morente. En ja, ook de kaas.

Foto Annemiek Rooijmans

Nederlandse connectie De link tussen de familie Morente en Nederland gaat verder dan Delfts blauw en stroopwafels. Estrella groeide op als dochter van Enrique Morente. Deze veelzijdige flamencozanger geldt als een van de vernieuwers van de flamencokunst. Hij ging verbanden aan met

Foto Annemiek Rooijmans

ander muzieksoorten, van Bulgaarse keelzang tot snoeiharde punk, en met ander kunstvormen zoals beeldende kunst en literatuur. Picasso was een grote inspiratiebron en als een van de eerste flamencoartiesten gebruikte hij de teksten van de dichter Lorca voor zijn werk. Ook in geografische zin ging Morente de grenzen over. Zoals naar Nederland, samen met El Payo Humberto ('de niet-zigeuner Humberto', artiestennaam van Huib Wilkes). Deze Nederlandse gitarist maakte kennis met flamenco via een Spaanse gastarbeider die in de jaren zestig een kamer huurde van zijn moeder. 'Humberto' ging flamencogitaar studeren in Spanje bij onder andere de beroemde Niño Ricardo. Terug in Nederland wist hij veel Hollanders op te warmen voor de flamenco.

33

Net voor dit Nederlandse optreden is ze in de Verenigde Staten geweest als eerste flamencozangeres die een groot Amerikaans tournee deed. Hoe ging het optreden in de USA? “Het was voor mij als een droom, een groot voorrecht om de flamenco mee te nemen naar de Verenigde Staten. Hoewel je eigenlijk beter kunt zeggen dat de flamenco mij meegenomen heeft. Ik heb prachtige steden gezien zoals New York en Chicago. We wisten niet goed wat we konden verwachten: in Amerika zijn veel flamenco dans- en gitaaroptredens geweest, maar zang toch iets minder. Maar de reacties waren overal hartverwarmend. We hebben echte liefde voor de flamenco gevoeld. Soms letterlijk aangeraakt. Tijdens deze tournee heb ik al een paar keer de onbedwingbare behoefte gehad om contact te maken met het publiek. Dan móet ik gewoon het podium verlaten en mensen aankijken, aanraken als ik zing. Dan voel je alle grenzen van taal, land en cultuur wegvallen. Flamenco is universeel en drukt zich uit in emoties. Die emoties zijn voor iedereen gelijk, in welk werelddeel je ook bent. Het is een wonder om dat iedere keer weer te mogen delen.”

Vader Enrique Morente treedt op met de Nederlandse gitarist Humberto El Payo in het American Hotel Amsterdam, 1969. www.latin-emagazine.com


Graffiti ter nagedachtenis aan Enrique in Morente-thuishaven Granada. Foto Ginette Lavell

Muzikale nazaten Op de cd-omslag van Autorretrato is vader Enrique te zien. Een verstild moment vlak voor een optreden. Vader kijkt dochter aan door de kleedkamerspiegel. Enrique is ook aanwezig op een aantal nummers, die opgenomen werden voordat hij in 2010 overleed. Enrique Morente wordt nog volop herdacht in de flamencowereld. Het aanstaande flamencofestival Bienal de Sevilla opent met een hommage aan de maestro. Wat is de belangrijkste erfenis die Estrella van haar vader mee heeft gekregen? “Mijn vader heeft drie biologische kinderen. Maar hij heeft nog veel meer muzikale nazaten die iets van hem hebben meegekregen.

Foto Annemiek Rooijmans

Hij zag het als zijn persoonlijke missie om de muziek over te brengen aan de jongere generaties. En ik denk dat dat zijn belangrijkste nalatenschap is. Mijn persoonlijke erfenis die ik van hem koester is hoe hij was als mens. En wat hij ons bijbracht over respect: voor jezelf, voor anderen en voor de wereld.” Estrella treedt zelf al sinds haar tienerjaren op. Toch vraag ik me altijd af bij dit soort paplepelartiesten of ze niet ooit eens iets anders hebben willen doen. “Als ik geen flamenco was gaan zingen, dan was het iets anders artistieks geworden. www.latin-emagazine.com

34


“In Andalucia hebben we niet het alleenrecht op flamenco.” Danseres, schrijver, kunstschilder. Ik heb meegekregen dat alle kunsten samen gaan. Het is dan ook niet gek dat bij de vele hommages aan mijn vader ook exposities en andere kunstvormen horen. Hij bracht ons van jongs af aan bij dat de kunsten, net als flamenco, universeel zijn.” In februari overleed onverwachts Paco de Lucía. Deze gitarist was net zo vernieuwend voor de flamencogitaar als Enrique Morente was voor de flamencozang. Het overlijden sloeg in als een bom in de flamencowereld, die in korte tijd naast Morente en De Lucía ook zanger Fernando Terremoto en gitarist Moraito Chico verloor. Hoe ziet Estrella Morente de toekomst van de flamenco met al deze grote namen die opeens verdwijnen? “Er is een belangrijke pilaar onder de flamenco weggeslagen met het overlijden van deze artiesten. Maar al deze doden markeren ook een periode van verandering. We moeten blijven vechten voor datgene waar zij zo hard aan hebben gewerkt, de ontwikkeling van de flamencokunst. Ik zie dat er overal op de wereld nieuwe aficionados bij komen. Kijk, in Andalucia hebben we misschien de voorsprong, maar zeker niet het alleenrecht op flamenco.

Foto Annemiek Rooijmans

Overal waar gezongen en gedanst wordt, kan de flamenco zich verder ontwikkelen. Dus ook in Japan, of Holland.” Tekst Ginette Lavell Fotografie Annemiek Rooijmans

Foto Annemiek Rooijmans

Estrella zingt A Lola van Autroretatro.

Estrella Morente zingt het Andalusische volkslied, opgedragen Paco de Lucia.

35

Hommage aan Enrique Morente met beeldende kunst: www.latin-emagazine.com


Interview met Rolf Sanchez Het komt niet vaak voor dat we latin in de mainstream tegenkomen. In de populaire tv-show X-Factor kwam enkele jaren terug echter een vleugje latin binnenwaaien dankzij de deelname van Rolf Sanchez. Hij eindigde op een verdienstelijke derde plaats en heeft inmiddels zijn eigen traject uitgestippeld. De ambitieuze zanger heeft daarbij een duidelijke keuze gemaakt voor het latin circuit. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen en toekomstplannen. Veel mensen kennen je nog van je deelname aan X-Factor. Kun je kort vertellen hoe je carrière daarna is verlopen? Ik ben erg dankbaar ben voor het feit dat ik heb mogen deelnemen aan X-Factor. Mijn derde plek heeft me een platencontract opgeleverd en onder het label Sony Music heb ik al 4 singles mogen uitbrengen. Daarnaast heb ik de nodige podiumervaring opgedaan tijdens de vele optredens door het hele land, variërend van eetcafés tot grote festivals. Op muzikaal gebied heb ik veel geleerd in de studio’s met Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Ook heb ik de eer gehad om met twee grote Nederlandse artiesten een plaat op te nemen, namelijk Kempi en Yes-R. Uiteindelijk heb ik echter mijn eigen plan getrokken en ben ik doorgegaan met de Latijns-Amerikaanse muziek. Dat is een goede keuze geweest. Na 2 tournees in Latijns-Amerika heb ik op 18 maart 2014 een optreden gegeven op een van de belangrijkste podia in Latijn Amerika, namelijk de ‘Premios Soberano’. Samen met 3 andere getalenteerde zangers, onder wie Leslie Grace en Johny Sky, hebben we als ‘de stemmen van de nieuwe generatie’ een eerbetoon gebracht aan Rafael Solano. Momenteel zijn we aan het repeteren en werken we aan nieuw materiaal voor optredens voor de komende zomerperiode. Hoe is de eerste tournee door Latijns-Amerika verlopen? Welke landen heb je aangedaan? Boven verwachting. Wij zijn begonnen in de Dominicaanse Republiek. De Dominicanen staan bekend als een moeilijk publiek, dus als je door hen wordt geaccepteerd, dan ben je al een eind onderweg. Toen bekend werd dat ik voor driekwart Dominicaan ben, werd ik als het ware door het eiland omarmd. Toen wist ik het zeker: ik ga Latijns-Amerika veroveren. Ons doel was om mij als zanger te introduceren. In eerste instantie zouden we een stuk of 8 tv-programma’s en een handvol radiozenders aandoen. Daarvoor had ik een van mijn singles, www.latin-emagazine.com

36

‘Last Flight To Paris’ in het Spaans laten vertalen. Die versie 'Mi Ultimo Vuelo' werd wonderbaarlijk goed ontvangen. Zo goed, dat de ingeplande vrije dagen al snel geen vrije dagen meer waren. In totaal hebben we in 12 dagen 25 tv-shows en 13 radiozenders aangedaan. Het was zwaar, maar ook leerzaam en leuk. Een groot aantal van de shows die ik heb gedaan zijn trouwens ook uitgezonden in andere landen, zoals Venezuela, Colombia, Argentinië, Puerto Rico en de VS (New York en Miami). Hoe selecteer je je repertoire? Ik kies mijn repertoire uit op basis van gevoel! Daarbij houd ik natuurlijk wel rekening met wat het publiek graag hoort of wat ‘hot’ is op dat moment. Inmiddels heb ik genoeg ervaring opgedaan om te kunnen inschatten wat er ‘werkt’ voor een bepaald publiek. Want het mooiste is natuurlijk om te zien hoe mensen helemaal losgaan tijdens mijn optredens. Persoonlijk houd ik van liedjes met inhoud, dus daar ben ik altijd naar op zoek. Je zou kunnen zeggen dat mijn repertoire een combinatie is van romantische salsa, prachtige balads en uptempo dance muziek. Zijn er artiesten die voor jou een speciale bron van inspiratie zijn? Jazeker! Ik heb er drie. Allereerst Bruno Mars. Een geweldige zanger, die ook nog eens al zijn hits zelf heeft geschreven. Dat inspireert mij. Ik heb hem zien optreden in de Ziggodome en moet erkennen dat het de beste show was die ik tot dusver heb gezien. Wat een geoliede machine! Perfect op elkaar ingespeeld, geen valse noot te bekennen en een grandioos entertainmentgehalte. Michael Bublé is de tweede, vanwege zijn zwoele stem met zoveel gevoel. Grappig op het podium en altijd zichzelf gebleven, ongeacht zijn status van dienst. Ik heb hem al twee maal live zien optreden. En dan Marc Anthony, tja....Wat ik moet ik daarover zeggen? Hij is de beste.


Voor mij heeft hij een van de mooiste stemmen die er bestaan, en die beheerst hij dan ook nog perfect. Ik ben enorm onder de indruk van zijn stage performance, zijn mimiek. Wanneer je het geluid uitzet en alleen kijkt naar zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukking, dan kan je precies “lezen” waar hij over zingt. Je ‘ziet’ de pijn, de vreugde of het verdriet. Helaas heb ik hem nog niet live zien optreden. Bij het nummer Guárdame staat je naam vermeld onder de tekstschrijvers. Schrijf je aan alle nummers zelf mee? Ja, ik schrijf aan alle nummers mee, en sommige schrijf ik helemaal zelf. Het laatste jaar heb ik dat verder ontwikkeld. Het is het beste wat je als artiest kunt doen. Zelf je nummers schrijven... Er staat binnenkort weer een tour door Latijns-Amerika gepland? Wanneer, door welke landen en wat verwacht je ervan? Ik ben eigenlijk net weer terug. Na de promotour van mijn nieuwe single ‘Guardame’ in februari werd ik gebeld door de organisatie van ‘Premios Soberano’: of ik wilde optreden tijdens de uitreiking van de awards. Daar kon ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. En nu werken we aan mijn volgende tour. Ditmaal beginnen we in Miami. Vanuit daar gaan

we naar Mexico en Puerto Rico, en natuurlijk gaan we ook naar de Dominicaanse Republiek. Wanneer kunnen we je eerste album verwachten? Daar kan ik momenteel nog geen antwoord op geven. We focussen ons momenteel nog op losse singles om op die manier Latijns-Amerika te veroveren. Voor mijn eerste album wil ik echt de tijd nemen, want daar wil ik voor 100% achter staan. Maar dat er een album komt, is een feit. Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je muziekcarrière? Dat is het optreden geweest tijdens de uitreiking van ‘El Soberano’. Een evenement dat internationaal miljoenen kijkers trekt. In het publiek zaten grote artiesten zoals Juan Luis Guerra, Los Hermanos Rosario, Carlos Vives, El Canario, Johny Ventura en noem ze maar op. Een ander hoogtepunt was het optreden op het Museumplein in Amsterdam, voor honderden duizenden mensen. Wat is je ambitie voor de nabije toekomst? Eerst Latijns-Amerika veroveren en dan de rest van de wereld. Blijven leren, leren en nog eens leren...ik ben nooit uitgeleerd.

Wil je meer weten over Rolf Sanchez, surf dan naar www.rolf-music.com

37

www.latin-emagazine.com


North Sea Jazz presenteert programma 11, 12 & 13 juli 2014 www.northseajazz.com De organisatie van het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival heeft het complete programma van de komende editie op 11, 12 en 13 juli 2014 bekendgemaakt. De latin is dit jaar met een aantal grote namen (o.a. Oscar D’Leon, Orquesta Buena Vista Social Club, met Eliades Ochoa en Omara Portuondo en Chucho ValdÊs (op de volgende pagina een uitgebreid artikel) erg goed vertegenwoordigd. We stellen ze kort aan jullie voor. Het complete programma kun je trouwens ook op de website van North Sea Jazz vinden. Je kunt zelfs je eigen programma samenstellen. Vrijdag 11 juli Orq. Buena Vista Social Club (TM ) Latin Jazz - World Fusion 'Adios Tour' featuring Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Guajiro Mirabal, Barbarito Torres, Jesus "Aguaje" Ramos Het beste dat Cuba aan muzikanten te bieden heeft komt dit jaar naar Rotterdam: Orquesta Buena Vista Social Club. Hun door Ry Cooder geproduceerde titelloze album veroverde in 1997 de harten van muziekliefhebbers wereldwijd. Van het album, waarop bejaarde muzikanten uit Cuba samen te horen waren, werden bijna negen miljoen exemplaren verkocht. Ook Nederland was dol op de warme klanken van deze groep op leeftijd: in de hitlijsten stond het album hier maar liefst 241 weken genoteerd. Van alle zangers die op het album te horen zijn, leeft alleen Eliades Ochoa (67) nog. Hij komt mee naar Rotterdam, net als zangeres Omara Portuondo, destijds de enige vrouw in het illustere gezelschap.

www.latin-emagazine.com

38


Vrijdag 11 juli Balako (Latin Jazz) Een meeslepende trip langs verschillende culturen en muzikale genres. Zo kan de muziek van BaLaKo het best omschreven worden. Een duizelingwekkende mix van traditionele, folkloristische Balkan ritmes en catchy latin invloeden, met een verrassend instrumentarium en verrijkt met klassieke jazzinvloeden. Vrijdag 11 juli Sheila E. met "special guest" Candy Dulfer (Latin Jazz) Percussionist, singer-songwriter, veelzijdig sessiemuzikant, hitmaker en natuurlijk artistiek partner in crime van Prince, de multi-getalenteerde Sheila E. is het allemaal. De nu 56-jarige Amerikaanse kreeg als dochter van de beroemde jazz-percussionist Pete Escovedo de liefde voor drums en conga’s met de paplepel ingegoten.

Toch kwam ze pas echt tot muzikaal wasdom toen ‘His Royal Badness’ zich over haar ontfermde. Sheila E. scoorde megahits met The Glamorous Life en A Love Bizarre, waarop Prince zelfs meezong, en maakte tot begin jaren ’90 deel uit van zijn begeleidingsband. Daarna keerde ze terug naar haar latin roots en bracht vorig jaar met ICON alweer haar zevende soloplaat uit.

Zondag 13 juli Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca Met haar album Fatou werd de Malinese zangeres Fatoumata Diawara in 2011 in een klap een wereldster. In Mali en omringende landen was ze al langer bekend als actrice, danseres en achtergrondzangeres, maar Diawara is geboren om leadzangeres te zijn. Ze zingt in de Wassoulou traditie, net als haar voorbeeld, die andere sterke vrouw, zangeres Oumou Sangaré. Na het succes van Fatou werd ze gevraagd voor vele internationale samenwerkingen. De Cubaanse multi-instrumentalist Roberto Fonseca begon zijn carrière al in de vroege jaren negentig. Hij stamt uit een muzikale familie en speelt percussie, piano en leidt zijn eigen band. Hij put uit de rijke traditie van de Afro-Cubaanse muziek, maar haalt ook veel uit Amerikaanse jazz, funk en soul. Deze twee sterren uit muzikaal rijke landen gaan nu een samenwerking aan. Zondag 13 juli Oscar D'Leon with special guest Maite Hontelé (Salsa) Salsazanger Oscar D’Leon is met een carrière van meer dan veertig jaar een van ‘s werelds toonaangevende latin muzikanten. Hij combineerde in het begin zijn zangcarrière nog met een baan als taxi- en buschauffeur in Caracas, maar verruilde zijn passagiers al snel voor grote zalen. D’Leon leerde zichzelf bas spelen; hij richtte in 1973 zijn eerste band La Dimension Latina op en had snel erna zijn eerste hit. In de jaren tachtig verbleef hij lange tijd in Cuba, het land waaraan hij naar eigen zeggen al zijn muzikale invloeden en verdiensten dankt. Hij wordt wel de meest Cubaanse van alle niet-Cubaanse zangers genoemd. De charismatische Venezolaan zal ook in Rotterdam niet rusten totdat iedereen in de zaal het naar zijn zin heeft. Daarvoor brengt hij maar liefst zestien muzikanten mee: een stevige blazerssectie, enkele violisten, koorzangers en natuurlijk de onweerstaanbare percussie van salsero’s op topniveau.

Zaterdag 12 juli Children of The Light Trio: Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade Latin Jazz - Modern Creative Zaterdag 12 juli Lenine & Martin Fondse Orchestra: The Bridge Singer-songwriter - World Music Zondag 13 juli Chucho Valdés & The Afro-Cuban Messengers (op de volgende pagina kun je een uitgebreid artikel over Chucho Valdés lezen).

39

www.latin-emagazine.com


Chucho Valdés - grenzeloos creatief De Cubaanse meester Chucho Valdés is pianist, componist en arrangeur en geldt als een grootheid binnen de moderne, Afro-Cubaanse jazz. Er staan vijf GRAMMY® en drie Latin GRAMMY® Awards in zijn prijzenkast en daar komt er vast nog wel een bij. In juli 2014 is deze indrukwekkende artiest te zien op het North Sea Jazzfestival. Een goede reden voor een nadere kennismaking.

www.latin-emagazine.com

40


Dionisio Jesús "Chucho" Valdés Rodríguez is geboren in 1941 in Quivican, Cuba. Hij komt uit een muzikaal gezin. Vader Ramón "Bebo" Valdés was pianist en bandleider en moeder Pilar Rodríguez zong en speelde piano. Als driejarige peuter speelde Chucho de muziek van de radio al na op de piano. Tweehandig, wel te verstaan. Het verhaal gaat zelfs dat Bebo ooit zijn vriend Israel “Cachao” Lopez heeft gevraagd om eens, zonder te kijken, naar “een jonge Noord-Amerikaanse pianist” te luisteren.

Border-Free Het meest recente album Border-Free van Chucho Valdés is weer een bijzonder project. Van de acht tracks zijn er zeven nieuw, en zoals altijd neemt Valdés je mee op een reis waarin de conventionele grenzen van genres en tradities vervagen en verdwijnen. Valdés speelt samen met zijn Afro-Cuban Messengers composities met verwijzingen naar de flamenco, Marokkaanse gnawa-muziek en de rituele ritmes van de Orishas, de godheden uit de Afro-Cubaanse santería-religie.

Chucho was toen vier jaar. Als vijfjarige kleuter kreeg Chucho met piano- en muziekles bij ‘maestro’ Oscar Muñoz Boufartique. Vervolgens begon hij aan de muziekopleiding aan het Conservatorio Municipal de Música de la Habana. Daarnaast kreeg hij echter ook privéles van Zenaida Romeu, Rosario Franco, Federico Smith en Leo Brouwer. Thuis speelde hij jazz: de muziek van Ellington, “Ik was bevoorrecht. Omdat Bebo pianist was in het Tropicana, kreeg ik de legendarische jazz-artiesten zelf te zien. Hij heeft me meegenomen naar optredens van Nat King Cole, Errol Garner en Sarah Vaughan toen ik nog klein was. Dat heeft mijn leven enorm beïnvloed! Het was geweldig! Magisch!”

Naast vleugjes hard-bop en danzón komen er ook fragmenten voorbij die aan Bach, Rachmaninoff en Miles Davis doen denken. Maar het eindresultaat is een zeer persoonlijke, open sound. Typerend voor Chucho Valdés. “Sinds mijn studietijd speel ik al met het idee om uiteenlopende elementen met elkaar te vermengen om te kijken wat er zou gebeuren. En in de loop der tijd heb ik daar beetje bij beetje mijn weg in gevonden”, vertelt Chucho. “En ik geniet van de zoektocht, die je dwingt tot nader onderzoek. Niet alles draait om de Afro-Cubaanse muziek. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen.” Het idee van Border-Free “was veel verschillende dingen te doen, maar allemaal in mijn eigen stijl. Dat is erg moeilijk te realiseren.”

41

Als 15-jarige richtte Chucho zijn eerste jazztrio op, en daarna ging het snel. In 1958 kon hij aan de slag als pianist in verschillende hotels in Havana. In 1959 debuteerde hij met het orkest Sabor de Cuba, dat onder leiding stond van zijn vader. Die band begeleidde de beste zangers uit die tijd, zoals Rolando Laserie, Fernando Álvarez en Pío Leyva.

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

42


"Mijn vader leerde me alles over Cubaanse muziek, Zuid-Amerikaanse muziek en jazz, en over het werken met een orkest Hij liet mij pianospelen, maar bleef aan als bandleider, zodat ik kon leren hoe het was om onder leiding van een dirigent te spelen. Ik heb heel veel van hem geleerd. Hij was en is mijn idool, mijn leraar."

43

www.latin-emagazine.com


1960 was een dramatisch jaar voor het bezin Valdés. Chucho’s vader vertrok voor werk naar Mexico en vestigde zich vervolgens in Europa. Hij is nooit meer teruggekeerd naar Cuba. Achttien jaar later ontmoetten vader en zoon elkaar echter weer in Carnegie Hall, tijdens Chucho’s eerste optreden in de Verenigde Staten met zijn groep Irakere. In 2000 was de relatie tussen vader en zoon hersteld, en speelden ze samen een duet in Calle 54, een latin jazzfilm van Spaanse regisseur Fernando Trueba. Het muzikale hoogtepunt van de hereniging van vader en zoon was Juntos Para Siempre, een duo-album dat hen zowel een Grammy als een Latin Grammy opleverde. Bebo Valdés overleed op 94-jarige leeftijd, op 22 maart 2013. Begin jaren 60 werkte Chucho als pianist in het Teatro Martí (1961), de Salón Internacional del Hotel Habana Riviera (1963) en het orkest van het Teatro Musical de la Habana (1964-67). In 1967 richtte hij zijn eigen combo op, op aanraden van zijn vroegere leraar (gitarist, componist en bandleider) Leo Brouwer. In datzelfde jaar sloot hij zich ook aan bij het Orquesta Cubana de Música Moderna, dat toen onder leiding stond van de maestros Armando Romeu en Rafael Somavilla. Maar het idee van een kleinere band lied Chucho niet los en in 1970 maakte hij met zijn eigen kwintet zijn opwachting op de Jazz Jamboree in Polen. Voor het album Jazz Batá vormde Chucho een ongebruikelijk trio met bassist Carlos del Puerto en zanger/percussionist Oscar Valdés op batá (de traditionele trom die in de rituele muziek van de Orishas wordt gebruikt). In 1972 besloot hij de groep uit te breiden met blazers en drums en zo ontstond in 1973 Irakere: een kleine Cubaanse bigband die een explosieve mix van jazz, rock, klassieke muziek en traditionele Cubaanse muziek speelde, inclusief Afro-Cubaanse muziek en instrumenten. De inspiratie voor de blazerssectie stamde uit Chucho’s tijd bij het Orquesta Cubana de Música Moderna. Het was een hele uitdaging om met twee trompetten, een alt- en een tenorsaxofoon een bigbandgeluid neer te zetten, maar met spelers als Paquito D’Rivera, Arturo Sandoval, Jorge Varona en Carlos Averhoff waren de mogelijkheden vrijwel onbegrensd. In 1972 zette Irakere zich al internationaal op de kaart met een optreden in Finland. Maar toen Dizzy Gillespie de band het jaar daarna tijdens een bezoek aan Havana ontdekte, ging het balletje echt rollen. In 1978 kreeg Irakere een contract bij CBS en maakte de band een onaangekondigd debuut in Carnegie Hall met een gastoptreden tijdens het Newport Jazz Festival. www.latin-emagazine.com

44


Toevallig traden die avond ook twee artiesten op die voor Chucho erg belangrijk waren geweest in zijn ontwikkeling, namelijk Bill Evans en McCoy Tyner. Een selectie uit de optredens in Carnegie Hall en op het Montreux Jazz Festival werd opgenomen op het debuutalbum Irakere (CBS) de Verenigde Staten. Het album won een Grammy Award voor de Best Latin Recording in 1979. Er volgde een bijzonder oeuvre met fantastische dansmuziek zoals Homenaje a Beny Moré (Pimienta, 1989) en Indestructible (Sony, 1997); ontdekkingstochten door de Afro-Cubaanse religieuze muziek, zoals Babalú Ayé (Bembé, 1999) met de grote Orisha-zanger Lázaro Ros; maar ook ambitieuze projecten zoals Tierra En Trance (Areíto, 1983) en Misa Negra (Messidor, 1987). De bezetting van Irakere heeft in de loop der jaren de nodige veranderingen ondergaan. Chucho bleef de enige, belangrijke, constante factor. Het succes van deze formatie had echter wel zijn prijs. Met uitzondering van zijn opvallende soloproject Lucama (Mission, 1986), werd Chucho’s talent als pianist overschaduwd door zijn andere verplichtingen bij de band.

Intussen kreeg Chucho in 1997 een tweede Grammy voor zijn bijdrage aan Habana (Verve) als bandlid van Crisol, de band van trompettist Roy Hargrove. In het jaar daarna begon Chucho, naast Irakere een carrière als solist en leider van een kwartet, om ook de mogelijkheden van zijn eigen pianospel verder te verkennen.

45

Zelf zei hij hierover indertijd: “Vijfentwintig jaar bij dezelfde band is erg lang. Ik wil al een tijdje solo en in een kwartet spelen. Mijn werk als pianist en solist wordt als het ware verdund in Irakere. Mijn taak in de band is die van componist, arrangeur en dirigent, en dat is een heel andere rol.” Chucho is tot 2005 bij Irakere gebleven. Er volgde een zeer succesvolle periode, met vele hoogtepunten. Soloalbums: Solo Piano (Blue Note, 1991) Solo: Live in New York (Blue Note, 2001) New Conceptions (Blue Note, 2003) Albums met zijn kwartet: Bele Bele en La Habana (Blue Note, 1998), Briyumba Palo Congo (Blue Note, 1999) Live at the Village Vanguard (Blue Note, 2000), met zangeres Mayra Caridad Valdés, de zus van Chucho. Dit album kreeg een Grammy voor het Best Latin Jazz Album. Daarnaast waren er Grammy’s voor het al eerder genoemde Juntos Para Siempre (Calle 54, 2007), het album samen met Bebo, en voor Chucho’s Steps (Comanche, 2010) met zijn nieuwe formatie, de Afro-Cuban Messengers. Sinds 2012 bestaan de Afro-Cuban Messengers uit: Yaroldy Abreu – percussie, Dreiser Durruthy Bombalé batá drums en zang, Reinaldo Melián – trompet, Gastón Joya – bas, Rodney Barreto - drums. De meest recente productie van Chucho Valdés heet Border-Free en is opnieuw een uiting van zijn voortdurende muzikale zoektocht en ontwikkeling als pianist, componist, arrangeur en dirigent. Tekst: Caroline Bergwerf www.latin-emagazine.com


Cheo Feliciano – Sentimiento, tú…! Tekst: Gerardo Rosales - Redactie: Alicia Rondon Cheo Feliciano is van eenvoudige afkomst. Zijn wieg stond in Ponce, in Puerto Rico. Hij begon met percussie spelen en trok op zijn zeventiende naar New York. Daar begon het avontuur dat hem beroemd zou maken. Eind jaren 50 wist Cheo een baantje als ‘band boy’ te bemachtigen (degene die muziekstandaards opzet/afbreekt en de instrumenten versjouwt) bij het orkest van Tito Rodríguez. Dat was in de beroemde Palladiumtijd. Cheo, die gemakkelijk vrienden maakte, liet de muzikanten zien dat hij kon zingen. Op een avond vroeg Tito Rodríguez hem om mee te zingen en vanaf dat moment gingen alle deuren voor hem open. Foto: Cheo & Gerardo

Hij werd officieel zanger van het sextet van Joe Cuba, een New Yorkse congaspeler die sterk in opkomst was in de muziekwereld. In zijn sextet zaten Cheo Feliciano, meeslepende ‘sonero bravo’, Jimmy Sabater op drums en Joe Cuba als conguero en bandleider. Het sextet was mateloos populair in de latinobuurt van New York. Ze zongen niet alleen in het Spaans, maar ook Engelstalige bolero’s en waren verantwoordelijk voor het succes van de boogaloo in ‘Spanglish’. Met nummers als Bang! Bang! of El Pito (I'll Never go back to Georgia) scoorden ze hits bij de jeugd. De bigbands uit de tijd van de mambo en de chachacha verdwenen langzaam uit beeld en

maakten eind jaren 60, begin jaren 70 plaats voor de salsa. Cheo Feliciano werd beroemd met het sextet van Joe Cuba, en speelde ook mee op het album Champagne van Eddie Palmieri, in het legendarische nummer Busca lo Tuyo. Daarnaast speelde Cheo mee op de albums van Las Estrellas Alegres, onder leiding van Charlie Palmieri. Helaas had onze rijzende ster een groot probleem: heroïne. Dankzij de liefde van zijn vrouw Coco en zijn eigen wilskracht, kwam Cheo er echter weer bovenop. Ze vestigden zich in Puerto Rico en Cheo liet zich opnemen in Hogares Crea om af te kicken. Hij kwam er clean weer uit, klaar voor zijn comeback.

Foto: José “Cheo” Feliciano tijdens een concert in het New Yorkse Madison Square Garden, 20 juni 2008

www.latin-emagazine.com

46


El Ratón Het beroemdste nummer dat Cheo Feliciano ooit heeft geschreven, is El Ratón. Hij had dit nummer in de jaren 60 al eens opgenomen met Joe Cuba, maar het kreeg een tweede leven in de jaren 70, tijdens de legendarische Fania-concerten in het Yankie Stadium en in het Coliseo Roberto Clemente in Puerto Rico. El Ratón werd gespeeld door de Fania All Stars, en deze superband met een enorme blazerssectie en Jorge Malo Santana op elektrische gitaar wist de wereld van de rock en de blues te verenigen met die van de salsa. Cheo Feliciano en Fania gaven de salsa officieel een nieuw geluid.

Opnames en stijlen

Foto: Origineel tape album Anaconda

Anacaona (1972) Toen hij volledig hersteld was, kreeg Cheo Feliciano het aanbod van Jerry Masucci om toe te treden tot de Fania All Stars. Samen met de begaafde songwriter Tite Curet Alonso en Johnny Pacheco neemt hij het album Cheo op, dat hem na deze jarenlange stilte weer op de kaart zet. Dit album bevat onder meer de succesnummers Anacaona en Mi Triste Problema. Maar feitelijk waren alle nummers van deze plaat succesvol. Een interessant detail is dat Pacheco in dit album een vibrafoon wilde opnemen, opdat het publiek de link zou leggen met de sound van Joe Cuba, degene die Cheo in zijn begintijd bekendheid had gegeven. Op dit legendarische album zijn onder meer Orestes Vilató, Larry Harlow, Bobby Valentin en Louie Ramírez te horen en, tot verrassing van velen is Johnny Pacheco hier de man achter de conga’s. Sindsdien is Cheo non-stop platen blijven opnemen en is hij uitgegroeid tot een van de meest geliefde zangers. Busca lo Tuyo (Fania)

El Raton (Fania all Stars)

47

Cheo Feliciano heeft ruim 30 platen op zijn naam staan en daarnaast tal van albums opgenomen met andere artiesten, zoals Estrellas Alegres, Joe Cuba, Fania All Stars, RMM, Rondalla Venezolana, Rubén Blades, Sonora Ponceña, Orquesta Aragón, en zijn laatste opname was met Sergio George's Salsa Giants. Cheo Feliciano was een veelzijdige zanger. Hij zong met evenveel gemak een salsa als een guaguancó, een son of een romantische bolero. Hij had een perfecte taalbeheersing in zowel het Engels als het Spaans.

Foto: Joe Cuba Sextet

In zijn tijd met Joe Cuba scoorde hij samen met Jimmie Sabater de nodige hits in het Engels. Met zijn ritmegevoel en zijn beheersing van de syncope onderscheidde hij zich van andere, conventionele zangers. Cheo kon in zijn zang tederheid én karakter met elkaar verenigen. Hij was een geniale zanger. Bovendien wist hij met groot gemak het publiek voor zich te winnen. Hij was een sympathiek en liefdevol mens, zowel op het podium als erbuiten. www.latin-emagazine.com


Tite Curet en Cheo De Puerto Ricaanse songwriter Tite Curet Alonso is jarenlang de rechterhand van Cheo Feliciano geweest. Tite was professioneel journalist en zijn liederen gingen over wat er leefde onder het volk, moeilijke momenten in de geschiedenis of over de positieve en negatieve aspecten van de liefde. Tite zei dat hij, wanneer hij voor Cheo schreef, altijd wist dat elk lied perfect bij hem zou passen. Zoals een kleermaker weet dat het door hem gemaakte maatpak zijn klant als gegoten zal zitten.

Opnames en stijlen Cheo Feliciano heeft ruim 30 platen op zijn naam staan en daarnaast tal van albums opgenomen met andere artiesten, zoals Estrellas Alegres, Joe Cuba, Fania All Stars, RMM, Rondalla Venezolana, Rubén Blades, Sonora Ponceña, Orquesta Aragón, en zijn laatste opname was met Sergio George's Salsa Giants. Cheo Feliciano was een veelzijdige zanger. Hij zong met evenveel gemak een salsa als een guaguancó, een son of een romantische bolero. Hij had een perfecte taalbeheersing in zowel het Engels als het Spaans. In zijn tijd met Joe Cuba scoorde hij samen met Jimmie Sabater de nodige hits in het Engels. Met zijn ritmegevoel en zijn beheersing van de syncope onderscheidde hij zich van andere, conventionele zangers. Cheo kon in zijn zang tederheid én karakter met elkaar verenigen. Hij was een geniale zanger. Bovendien wist hij met groot gemak het publiek voor zich te winnen. Hij was een sympathiek en liefdevol mens, zowel op het podium als erbuiten.

Lo Bueno ya viene (Ruben Blades y Cheo Feliciano)

Foto: Fania All Stars

mensen in het hart heeft geraakt, zijn er teveel om op te noemen. Zijn publiek hield van hem. Velen zijn verliefd geworden, hebben gedanst, gehuild en gefeest op zijn muziek. Cheo praat over Tite:

Soneros De Bailadores RMM Combinacion Perfecta www.latin-emagazine.com

Tite gaf Cheo teksten, waarmee hij zijn menselijke kant kon laten zien: Anacaona, de indiaanse van een onderdrukt ras, martelares uit de tijd van de Spaanse conquista; Juan Abañil, de metselaar die aan een gebouw werkte, en toen het klaar was niet naar binnen mocht; Los Entierros de mi Gente Pobre, waarin hij bedenkt dat het lijden van degenen die achterblijven na het wegvallen van een dierbare het allerbelangrijkste is; Mi Triste Problema, het verhaal van een echtpaar dat net doet alsof alles goed gaat, terwijl de liefde is gedoofd. De nummers waarmee Cheo de

48


Persoonlijkheid Cheo had beroemde vaste uitdrukkingen en kreten, zoals "Familia (Familie)", "Sentimiento, tú (Dat voel je)", "Se soltaron los caballos (De paarden zijn losgebroken)"… Die gebruikte hij in verschillende van zijn nummers en uiteindelijk werden ze zijn ‘handelsmerk’. Hij vormde duo’s met figuren als Pete el Conde Rodríguez, Gilberto Santa Rosa, Rubén Blades, en zijn laatste opname was met Oscar D’León, La India, El Canario, Ismael Miranda, Andy Montañez en Tito Nieves. Vermeldenswaard is Quítate tú, samen met de Fania All Stars. Dit nummer was een soort afvalrace, waarbij hij altijd als winnaar uit de bus kwam. Dankzij de moderne technologie heeft hij een duo kunnen vormen met Tito Rodríguez en een album met bolero’s kunnen

49

opnemen met Rondalla Venezolana. Cheo leidde een intens leven. Hij reisde de wereld over en liet overal vrienden en fans achter. Samen met zijn vrouw Coco en zijn muzikaal leider Luis García heeft hij wereldtournees gemaakt. In Nederland heeft hij opgetreden in Amsterdam en Groningen. Wij waren erbij en hebben met hem kunnen praten en genoten van zijn kwaliteiten als muzikant en als mens. Voor ons en iedereen die erbij was, was het een voorrecht om dit unieke moment mee te maken. www.latin-emagazine.com


Eba Say Ajá Cheo Feliciano en Rubén Blades hebben er acht jaar over gedaan om hun droom om samen te zingen te laten uitkomen. Rubén Blades, vriend en bewonderaar van Cheo, die op zijn beurt fan en vriend van Rubén was, wilden beiden al heel lang een album maken waarop ze nummers van elkaar zouden zingen. Dus op dit album zingt Rubén nummers van Cheo, en Cheo zingt nummers van Rubén; een enorm rijk album met het zoete geluid van de vibrafoon en de onvergankelijke invloed van Cheo. We kunnen wel zeggen dat dit de laatste discografische gril was van Cheo Feliciano. Het mooie is dat Rubén nu de nummers van Cheo kan zingen, die op dit album prachtig uit de verf zijn gekomen, en dat Cheo de nummers van Rubén een extra dimensie heeft gegeven. Cheo Feliciano laat ons een enorme muzikaal oeuvre na. Hij zal ons bijblijven. Niet alleen als zanger, maar bovenal als een geweldig mens.

Salsa zal nooit sterven In Bajo la Tormenta van Sergio George's Salsa Giants is Cheo Feliciano te zien samen met de grote namen uit de salsa. We moeten niet treuren, maar blij zijn met dit soort initiatieven, die zich richten op het voortbestaan van dit genre, dat veel meer is dan salsadansmuziek. Het wordt erkend als een van de belangrijkste genres uit de muziekgeschiedenis, net als jazz, rock, pop, enz. Los Entierros – Eerbetoon van Cheo aan zijn tekstschrijvers en arrangeurs

Albums met Joe Cuba 1962: 1965: 1965: 1965: 1965: 1966:

Steppin' Out, Seeco Records (V.S.) Comin' at you, Seeco Records (V.S.) Diggin' The Most, Seeco Records (V.S.) We Must Be Doing Something Right, Seeco Records (V.S.) El orgullo del barrio, Seeco Records (V.S.) Wanted Dead Or Alive , Seeco Records (V.S.)

Verzamelalbums 2000: Salsa Caliente De Nu York!, Nascente Records (Groot-Brittannië) 2004: La Historia Musical de Cheo Feliciano, Discos Fuentes (Colombia) 2010: Cheo Feliciano: Historia de la Salsa, Fania Records - Codigo Music (V.S.) www.latin-emagazine.com

50


Bajo la tormenta Deze uitvoering van Bajo la tormenta door Sergio George’s Salsa Giants is het laatste project waaraan Cheo Feliciano nog heeft meegewerkt. Hierop is hij te zien met Oscar D'Leon, Tito Nieves, Jose Alberto "El Canario," India, Ismael Miranda, Andy Montañez en Willy Chirino.

Soloalbums 1972: 1973: 1973: 1974: 1976: 1976: 1978: 1979: 1980: 1982: 1985: 1987: 1987: 1988: 1990: 1991: 1992: 1993: 1994: 1995: 1997: 1997: 1999: 2002: 2012:

La Voz Sensual de Cheo,Vaya Records (V.S.) With A Little Help From My Friend Nota 1, Vaya Records (V.S.) Felicidades, Vaya Records (V.S.) Looking for Love, Vaya Records (V.S.) The Singer, Vaya Records (V.S.) Cheo’s Rainbow, Vaya Records (V.S.) Mi Tierra y Yo, Vaya Records (V.S.) Estampas, Vaya Records (V.S.) Sentimiento, Tú..., Vaya Records (V.S.) Profundo,Vaya Records (V.S.) Regresa El Amor, Coche Records (Puerto Rico) Sabor y Sentimiento, Coche Records (Puerto Rico) Te Regalo Mi Sabor Criollo, Coche Records (Puerto Rico) Como Tú Lo Pediste, Coche Records (Puerto Rico) Los Feelings de Cheo, RMM Records & Video (V.S.) Cantando, RMM Records & Video (V.S.) Motivos, RMM Records & Video (V.S.) Un solo beso, RMM Records & Video (V.S.) 25 Años de Sentimiento, RMM Records & Video (V.S.) Son Inolvidables Nota 2, Palacio de la Música (Venezuela) Le Cantan Al Amor Nota 2, Palacio de la Música (Venezuela) En Cuba, RMM Records & Video (V.S.) Una voz…mil recuerdos, RMM Records & Video (V.S.) En La Intimidad, RMM Records & Video (V.S.) Eba Say Ajá Nota 3, Ariel Rivas Music (V.S.)

51

Tekst: Gerardo Rosales Redactie: Alicia Rondon Vertaling: Caroline Bergwerf

www.latin-emagazine.com


Zomercarnaval viert 30-jarig bestaan in 2014 Zomercarnaval! De grootste Caribische happening van Nederland viert haar verjaardag in 2014 en dat moet gevierd worden. Met o.a. de Queen Election (12 juli), de Battle of Drums (18 juli) en natuurlijk de Zomercarnaval Straatparade (19 juli) die de gehele Rotterdamse binnenstad opzweept met de mooiste praalwagens, fleurigste kostuums en de lekkerste latin klanken, die het onmogelijk maken om stil te blijven staan. De Zomercarnaval Straatparade heeft geen uitleg nodig. De grootste tropische parade met meer dan 20 nationaliteiten is het kleurrijke hoogtepunt van Rotterdam en viert haar 30e verjaardag! Zoals elk jaar zal de parade door de binnenstad van de Rotterdam trekken en probeer dan maar eens stil te staan. Onmogelijk! Het 30-jarig jubileum van de Zomercarnaval Straatparade zal absoluut niet onopgemerkt voorbij gaan, dus reken maar dat het een speciale editie wordt. Ben je benieuwd?

12 juli 2014 Queen Election Wat is Zomercarnaval zonder de Queen Election? Juist! Ook in 2014 gaat de verkiezing van Queen Zomercarnaval weer helemaal los. Wie wordt de opvolger van Kim Geurtsen en laat zich kronen tot Queen Zomercarnaval 2014? Verschillende carnavalsgroepen schuiven een kandidaat naar voren om deze prestigieuze titel in de wacht te slepen. Queen Zomercarnaval is een jaar lang ambassadeur van het festival en vertegenwoordigt Zomercarnaval tijdens verschillende gelegenheden in binnen- en buitenland.

18 juli 2014 Battle of Drums Ratttatatt! Let's do some brass! De vrijdagavond voorafgaand aan de Zomercarnaval Straatparade staat traditiegetrouw in het teken van de Battle of Drums. De straten van de Rotterdamse binnenstad worden opgeschud door drie spectaculaire brassbands die strijden om de titel van “Beste Brassband “ van Nederland en de prestigieuze Golden Drum! Een absolute “must see”.

19 juli 2014 De Straatparade We krijgen er al weer veel zin in – Zomercarnaval! De deelnemers van de Straatparade zijn bekend en ook de volgorde. Door de straten van Rotterdam zullen de volgende groepen hun Caribische klanken paraderen. De parade start om 13.00 uur. De parade is ongeveer 2,5 km lang en de kop van de Parade is rond 17.30 uur weer terug op het eindpunt. De Zomercarnaval Straatparade is gratis te bekijken. Benieuwd naar de route? Check het plattegrondje op de website en zet het in je agenda, zaterdag 19 juli neemt het Zomercarnaval heel Rotterdam over!

Zomercarnaval 2014 Rotterdam | www.rotterdamunlimited.com www.latin-emagazine.com

52


Sergio Mendes Brasil 2014 Vrijdag 18 juli | 20.15 | De Doelen, Rotterdam Deze Braziliaanse grootheid startte zijn carrière in 1961 en nu, 53 jaar later is hij nog steeds niet klaar met de muziekwereld. Producer, componist, toetsenist en zanger, Sergio Mendes is een duizendpoot en blijft zichzelf vernieuwen. Hij werkt samen met de jonge garde (Justin Timberlake, John Legend en Black Eyes Peas bijvoorbeeld) en ook nog voor de jonge garde, met zijn soundtrack voor de animatie film “Rio”, waar hij dan ook een Oscar voor verdiende. Sergio Mendes is degene die verantwoordelijk is voor de globale aantrekkingskracht van de Braziliaanse ritmes. De mix van bossa nova, samba, pop en die allure en sexyness is waar Sergio Mendes bekend om staat en is niet voor niets een van de meest succesvolle Braziliaanse artiesten aller tijden. De Doelen zal barsten van de vele hits en aanstekelijke latin muziek! Tickets voor Sergio Mendes Brasil 2014 zijn nu verkrijgbaar vanaf € 25,-. Klik hier voor tickets!

53

www.latin-emagazine.com


Cádiz, de stad die glimlacht Door Tessa Schutte - Gelegen op een klein schiereiland in de regio Andalusië, aan de Costa de la Luz ligt de stad Cádiz. Deze fascinerende havenstad is de oudste bewoonde stad van West-Europa en is beroemd om zijn mooie ligging en prachtige zandstranden. De stad is een van de Andalusische havens die niet aan Middellandse Zee liggen maar aan de Golf van Cádiz. De sfeervolle, typisch Spaanse binnenstad met Moorse invloeden is bijna volledig omringd door water en de enige weg naar het vasteland is via de ‘Puente de la Pepa’, een iets meer dan 3 kilometer lange brug. Cádiz wordt ook wel ‘klein Havana’ of het ‘Havana van Europa’ genoemd vanwege de gelijkenis en de goede relatie met de havenstad Havana, de hoofdstad van Cuba. De stad is erg populair bij surfers en taalstudenten, die hier het leren van de Spaanse taal combineren met het relaxte strandleven.

Deze fascinerende stad is de oudste bewoonde stad van West-Europa en kreeg bij de stichting in 1100 voor Christus door de Feniciërs de naam ‘Gadir’. In de 18e eeuw vierde de stad zijn hoogtijdagen. Cádiz was het centrum van de Spaanse handel met de Nieuwe Wereld en groeide uit tot de rijkste en meest kosmopolitische stad van Spanje. Vandaag de dag is deze bloei nog steeds te zien in de oude binnenstad van Cádiz. Ook andere beschavingen die door de tijd heen in Cádiz hebben gewoond zoals de Romeinen, Visigoten, Moren en de Spanjaarden hebben allemaal hun sporen achtergelaten in de binnenstad. Vanwege de ligging dient Cádiz als in- en uitvoerhaven, maar ook als vissers- en passagiershaven. Cádiz heeft een veerdienst naar de Canarische Eilanden en Afrika. In vergelijking met andere havensteden heeft de stad een erg goed imago. Vaak wordt er beweerd dat havensteden niet veilig zijn, maar dat geldt zeker niet voor Cádiz. Het is juist heerlijk om ’s avonds een wandelingetje te maken over de boulevard zoals de ‘Gaditanos’ dat ook doen. Cádiz wordt ook wel ‘de stad die glimlacht’ genoemd vanwege de opgewektheid van de Gaditanos, de inwoners van de stad. www.latin-emagazine.com

54

De Gaditanos zijn vrolijk en genieten voluit van het leven. Voor hen is elke dag een nieuw begin. Daarnaast is de stad ook goed gevuld met vrolijke studenten die de Spaanse taal leren of leren surfen. Deze vrolijkheid ervaar je overal in de oude binnenstad. Op de Plaza de Mino, waar mensen elkaar begroeten met kussen en knuffels en spontaan flamenco beginnen te zingen, en op de boulevard, waar jong en oud genieten van de koele zeebries en de prachtige zonsondergang. Cádiz is opgedeeld in twee delen, het oude en nieuwe centrum. Het nieuwe gedeelte lijkt op andere Spaanse kuststeden zoals Barcelona en Valencia, met veel wegen en promenades met palmbomen, barretjes en restaurants. Een grappig detail is dat men beweert dat de palmbomen door Columbus zijn meegenomen vanuit de Nieuwe Wereld. In het oude centrum zijn erg veel invloeden van verschillende volken terug te vinden. Kleine kronkelstraatjes leiden naar de authentieke, historische gebouwen en de mooiste pleinen. Deze pleinen zoals San Juan de Dios, España, Mina en Mentidero hebben allemaal iets eigens en stralen een unieke sfeer uit. In een uurtje kun je om de kaap heen lopen en het oude centrum bezichtigen.


Natuurlijk mag je niet vergeten om te genieten van het prachtige uitzicht over de zee vanaf de boulevard. Vanwege de historische relatie met de Cubaanse hoofdstad staat Cádiz ook wel bekend als Habanita, het kleine Havana. Tijdens de hoogtijdagen van de Spaanse koloniale strijd was de zeeverbinding tussen Cádiz en Havana van groot belang. Daardoor lijken de twee steden erg op elkaar. Zoveel zelfs, dat Cádiz is gebruikt als ‘stand-in’ voor Havana in de beroemde James Bond-film Die Another Day. De beroemde scène waarin Halle Berry in haar oranje bikini uit zee komt en met Pierce Brosnan een mojito drinkt, is opgenomen aan het 'La Caleta' strand van Cádiz. Tijdens een bezoek aan Cádiz zal de ‘Catedral Barroca’ je zeker niet ontgaan. Deze grote kathedraal met een opvallende gouden koepel bevindt zich in het historische gedeelte van de stad. Dat is ook de plek voor kunstliefhebbers: daar vind je een aantal musea met indrukwekkende kunst en archeologische verzamelingen zoals el Museo Municipal de Historia, el Museo de Bellas Artes en el Museo Argueológico.

55

Ga voor nog meer indrukwekkende uitzichten over de stad en omringende zee naar de stadsmuren en bezoek de torens en de tuinen. Cádiz biedt een combinatie van een rijke geschiedenis, architectuur en een prachtig landschap. Geniet van de prachtige, lange stranden en de openhartige, altijd vrolijke inwoners. Voor velen is Cádiz een nog onbekende bestemming in Andalusië, maar is zeker de moeite waard. Een bezoek aan deze stad zal ook bij jou vast een glimlach op je gezicht toveren. De stad wordt tenslotte niet voor niets ‘la ciudad que sonríe’ genoemd! Tessa Schutte

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

56


30 jaar Music Meeting – latin programma Er is nog maar een maandje te gaan voor de jubileumeditie van de Nijmeegse Music Meeting. Zoals altijd biedt het programma weer louter kwaliteit. Dit jaar worden ook de liefhebbers van latin muziek extra verwend met een aantal klinkende namen. We stellen de sterren van de Afro-Latin night graag nog even aan jullie voor!

Los Van Van “El tren de la música cubana” – de trein van de Cubaanse muziek dendert al ruim veertig jaar door de Cubaanse hitlijsten. Ze staan al jaren aan de top in Cuba en ver daarbuiten. Veelvuldig bekroond met belangrijke prijzen, waaronder een Latin Grammy voor het complete oeuvre van bandleider Juan Formell. De band werd opgericht in 1969 en viert dit jaar haar 45-jarig jubileum. Los Van Van begon als eerste Cubaanse band gebruik te maken van trombones, synthesizers en drums. Ook introduceerden ze de driekoppige frontline van zangers, die inmiddels is uitgegroeid tot de norm. Dit nieuwe geluid, een fusie van Cubaanse son met rituele yoruba-ritmes en Amerikaanse pop, maakte furore als ‘songo’. De band én haar sound zijn zich altijd blijven ontwikkelen met de smaak van het Cubaanse publiek. De songo werd timba, maar toch is de ‘Van Van sound’ altijd herkenbaar gebleven. Onder leiding van Samuel Formell (de zoon van) komt de formatie de Afro-Latin Night spetterend afsluiten. Zorg dus voor comfortabele (dans)schoenen en een flinke dosis energie. Vlak voor het uitkomen van deze editie werd bekend dat oprichter Juan Formell is overleden. Daarmee krijgt dit 45-jarige jubileum een dikke rouwrand. Juan Formell is 71 jaar geworden. zondag 8 juni, 22:30 - 23:59, Apollo

Alexander Abreu y Havana d'Primera Sinds een jaar of vijf een naam om rekening mee te houden! Trompettist/zanger/bandleider Alexander Abreu had zijn sporen al verdiend in beroemde formaties als Irakere, Los Papines, Paulo FG, Los Van Van, Klimax en Issac Delgado, toen hij besloot zijn eigen weg te gaan. Samen met de crème de la crème uit de Cubaanse muziekscene formeerde hij een ware all-stars band. De combinatie van topmuzikanten en Alexanders eigen talent als trompettist, vocalist en songwriter bleek meer dan geslaagd. De formatie Alexander Abreu y Havana d'Primera is niet meer weg te denken uit het Cubaanse muzieklandschap. Hun muziek is een combinatie van salsa, jazz, funk en Afro-Cubaans. Het 14-koppige orkest maakt luisteraars, dansers én kijkers blij, want geen van allen komen ze ook maar iets te kort! zondag 8 juni, 21:15 - 22:30, Mondo

Wil je meer weten over Music Meeting? Surf dan naar www.musicmeeting.nl

57

www.latin-emagazine.com


Cheikh Lô Hij is weliswaar duidelijk verantwoordelijk voor de Afro-component van deze Afro-Latin Night, maar toch zullen we bij deze artiest af en toe wat latin elementen tegenkomen. Zanger Cheikh Lô (1955) werd geboren in Bobo Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso, maar verhuisde als tiener naar de Senegalese hoofdstad Dakar. Hier werd hij op sleeptouw genomen door Youssou N'Dour. In 1996 brak Lô internationaal door met Ne La Thiass en nu geldt hij als een van de bekendste zangers van Senegal. Cheikh Lô is een spiritueel mens met een brede interesse in muziekstijlen en culturen uit de hele wereld. Hij mengt zijn West-Afrikaanse mbalax zonder schroom met reggae, flamenco, Congolese rumba, Braziliaans, folk en jazz en geeft er zijn eigen draai aan. Het resultaat is niet te versmaden! zondag 8 juni, 20:15 - 21:15, Apollo

Boulpik Deze groep Haïtiaanse troubadours is in 2004 opgericht door Franckel Sifranc. Ze komen oorspronkelijk uit de plattelandsplaats Jerémie, waar ze al van oudsher troubadoursmuziek speelden. Troubadours spelen overal, op straat, op het strand, tijdens particuliere feesten, communies, bruiloften. De oorspronkelijke troubadourformatie bestaat uit bas, trom en tresgitaar. Boulpik heeft er echter een eigen draai aan gegeven. Zo is de tresgitaar vervangen door 2 banjo’s om een wat krachtiger geluid te produceren, en de marímbula (duimpiano) heeft de plaats ingenomen van de staande, driesnarige bas. De liederen van Boulpik zijn uit het leven gegrepen. Hun missie is de mensen op te vrolijken met hun Konpa Lakay, en is pas geslaagd als er lekker wordt gedanst! zondag 8 juni, 19:15 - 20:15, Mondo

P.S.: Ook op pinkstermaandag is er nog latin te beleven!

www.latin-emagazine.com

58


Letieres Leite e Orkestra Rumpilezz Dit bijzondere orkest onder leiding van Leteires Leite combineert traditionele Afro-Braziliaanse percussie met moderne blaasinstrumenten. Het resultaat is een dynamisch ensemble, dat een fraai afgestemde, maar explosieve fusie van percussie en blazers neerzet. Rumpilezz brengt ritmische muziek met duidelijke jazzinvloeden. De composities en arrangementen zijn gebaseerd op de Afro-Bahiaanse percussie, geworteld in de percussiegroepen als Olodum, Ile Aiye en Sambas Recôncavo, maar ook in de orixás en de candomblé-cultuur. De naam van de groep komt van de drie candomblé-drums, die elk hun eigen naam hebben: Rum, Rumpi en Le. De zz aan het einde komt van het woordje jazz. De 20 man zorgen voor een goed gevuld podium en een echt bigbandgeluid, maar dan wel met volop ruimte voor improvisatie. Bepaald geen statisch geheel dus. Bereid je voor op een energiek, verrassend en boeiend optreden! maandag 9 juni, 20:30 - 21:45, Apollo

Kijk voor het volledige programma op www.musicmeeting.nl

59

www.latin-emagazine.com


Kick-off Summer Breeze Latin Night Op donderdag 1 mei is de zomer gestart met de Summer Breeze Latin Night! Dat betekent meer dan 4 maanden lang elke donderdagavond swingende taferelen met de beste Latin muziek van de beste DJ’s, dansworkshops, dansacts en natuurlijk salsa-dansen in de openlucht.

Bij droog weer wordt er een dansvloer buiten opgesteld. Inmiddels zijn we beland bij de 19de jaargang. Negen jaar geleden is Summer Breeze begonnen met het organiseren van de Summer Breeze Latin Night op de donderdagavond op de huidige locatie: het Westergastterras. Het open karakter van de feesten in de openlucht en de relaxte sfeer hebben ervoor gezorgd dat de Summer Breeze Latin Nights een groot succes zijn. Het is dan ook het 9e achtereenvolgende jaar dat de locatie van de Summer Breeze Latin Night plaatsvindt op het WestergasTerras, KlĂśnneplein 4-6 in Amsterdam. Deze avonden werden voorheen 10 jaar lang georganiseerd op de donderdagavond in het Vondelpark Openluchttheater.

Wij zijn er klaar voor, jij ook? www.latin-emagazine.com

60


Kom je ook salsadansen in het Vondelpark?

Zondag 18 mei 2014

Summer Breeze Latin Festival in het Vondelpark Na jaren is Summer Breeze even terug in het Vondelpark en neemt alvast de zwoele zomerse sfeer voor je mee. Met dansworkshops, dansacts en swingende live muziek. Zoek je dansschoenen alvast op en mis deze unieke gelegenheid niet. Uiteraard draaien DJ Mimo en DJ Bas ook de beste Bachata-, Kizomba- en Salsanummers. Live muziek Met trots presenteert Summer Breeze de live band Latin Society, een nieuw initiatief van bassist en componist Leslie L贸pez en percussionist en producer Adriaan Joaqu铆n Correa. In deze formatie verenigen zij de beste musici van o.a. het Metropole Orkest in combinatie met nieuw talent met als missie` het showcasen van Latin muziek van hoog niveau en internationale allure, die geproduceerd is op Nederlandse bodem. Dansworkshops De dansworkshops en dansacts worden verzorgd door de gepassioneerde dansleraren van de bekende dansscholen: Aisa Lafour, BraSazouk, Club Fiera, Extremos, Guateque, Na Passada en Swing Latino. Ben je er ook bij?

Meer info: www.mysummerbreeze.nl

61

www.latin-emagazine.com


Juan Formell is niet meer Cuba rouwt. Op 1 mei 2014 heeft de muziekwereld weer een groot musicus verloren. Juan Formell, oprichter van Los Van Van, is onverwachts ziek geworden en in het ziekenhuis van Havana overleden. Te vroeg. Hij was nog volop bezig met de voorbereidingen voor het 45-jarige jubileumfeest van Los Van Van. Helaas, hij zal er niet meer bij zijn. Juan Formell is 71 geworden. Zijn verdiensten voor de muziek worden misschien wel het beste samengevat door de Latin Grammy a la Excelencia, die hij in 2013 kreeg toegekend voor zijn gehele oeuvre. Een oeuvre, dat de herinnering aan hem levend zal houden en waarvan ongetwijfeld de nodige onderdelen de geschiedenis in zullen gaan als ‘klassiekers’. Wij blijven in die zin ‘goed voorzien’ achter. Zijn zoon Samuel is enkele jaren terug al in zijn voetsporen van bandleider getreden en zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de ‘Tren de la Salsa’ zal blijven rijden. Maar de lat ligt hoog en het verlies is groot. We wensen hem, de overige familieleden en alle collegamuzikanten veel sterkte.

Festtroni-k Elektronisch festejo-feestje van La Fabri-k La Fabri-k (uitspraak: la-fa-bri-ka) is een Peruaanse urban formatie onder leiding van de in New Jersey gevestigde producent Arturo Barrientos. De jongens hebben al bewezen geen eendagsvliegen te zijn. Ze hebben hun sporen al zo’n beetje verdiend met hits als K Rico Lomo, Cuál’s 2 kau kau, Tócame que soy realidad en Habla Kausa. Deze keer komen ze met een mix van Peruaanse festejo en elektronische urban-elementen. Traditionele percussie-instrumenten als de cajón, conga, bongo, cencerro*, quijada de burro **en cajita worden gecombineerd met synthesizers, elektronische drums en samples. En het resultaat heet Festtroni-K! Ook de Puerto Ricaanse rapper Jay El Revelde heeft een duit in het zakje gedaan en met de gloednieuwe videoclip erbij zijn ze nu klaar om de wereld te veroveren! www.latin-emagazine.com

De teller stond binnen een paar dagen al op ruim 5 miljoen. Ook kijken?

Website: www.lafabri-k.com * soort koebel **de onderkaak van een ezel, waarop met een stokje een raspend geluid wordt gemaakt

62


Toch fysieke release Multiviral – Calle 13 Het album Multiviral, dat Calle 13 dit jaar opnam, is in eerste instantie uitsluitend in digitale vorm uitgebracht. Dat was een heel bewuste keuze van Visitante en Residente. Het album werd op 1 maart 2014 uitgebracht, gelijktijdig met het eerste optreden van de Zuid-Amerikaanse tournee van de band. Elke bezoeker van het concert in Buenos Aires kreeg een digitale downloadkaart voor het album.

Dit in het kader van het ‘multivirale’ concept van het album. De band ging ervan uit dat de bezoekers het album zouden downloaden en vast en zeker ook wel weer ergens zouden uploaden. En dat was nu precies de bedoeling. Hoewel het concept geslaagd is, bleek er toch behoefte te zijn aan een fysiek album. Eind april 2014 is er dan ook alsnog een cd/dvd-set uitgebracht.

Tracklist Disc 1 1 Intro: El Viaje (2:00) 2 Respira El Momento (5:29) 3 Interludio: Un Buen Día Para Morir (0:40) 4 El Aguante (4:48) 5 Ojos Color Sol (3:37) 6 Multi_viral (4:23) 7 Cuando Los Pies Besen El Piso (3:54) 8 Adentro (4:52) 9 Interludio: Stupid is As Stupid Does (0:59) 10 Los Idiotas (4:30) 11 Fuera De La Atmósfera Del Cráneo (3:55) 12 Perseguido (4:44) 13 Gato Que Avanza, Perro Que Ladra (5:08) 14 Me Vieron Cruzar (3:54) 15 Así De Grandes Son Las Ideas (5:10)

Disc 2 1 Introducción: "Llégale a Mi Guardia" 2 Perú I 3 México 4 Perú II 5 Lima, Perú 6 Venezuala (Amazonas) 7 Puerto Rico I 8 Venezuela II 9 Colombia I (Maicao) 10 Puerto Rico II 11 Colombia II (Sierra Nevada) 12 Puerto Rico III 13 Conclusión 14 Créditos 15 La Perla /" La Perla"

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

63

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

64


Andar La Habana - Eerste album van Ache Cubano Het debuutalbum van Ache Cubano is uit! De Cubaanse formatie met thuisbasis in Groningen is niet over één nacht ijs gegaan. Ze heeft de tijd genomen om een eigen stijl te ontwikkelen. Zo begon Ache Cubano in 2007 als charanga-formatie (met violen). Na twee jaar besloten ze echter om de strijkinstrumenten te vervangen door de metalen klank van een trompet. Dit beviel zo goed dat een jaar later zelfs een tweede trompet werd toegevoegd. Inmiddels is de formatie uitgegroeid tot een ervaren band met een mooie, internationale bezetting en een breed repertoire. Dat brede repertoire omvat meer dan alleen de son en andere traditionele Cubaanse ritmes, zoals de guaguancó, mambo, guaracha en de chachacha. De band weet ook prima raad met moderne genres, zoals de timba en salsa romántica. Vooral in dat laatste genre komt de stem van Ommis Bonet fraai tot zijn recht. Na zeven jaar is nu de eerste cd van deze multiculturele formatie verschenen. Andar La Habana bevat naast enkele covers ook eigen materiaal. Zo is bijvoorbeeld de titelsong geschreven door bandleider Ommis Bonet Diaz. Vermeldenswaard is ook de gastrol van de Cubaanse trompettist Alberto Martinez in de tracks Adonde Vas en Andar La Habana.

Bezetting: Ommis Bonet (Cuba) – zang Ranphrey Domitilia (Curaçao) – piano Hans Lass (Duitsland) – bas Majo Lacevic (Bosnië) – conga’s Gert Deters (Nederland) bongo en campana Eddy Tokromo (Suriname) - maracas en achtergrondzang Tim Kotnik (Slowenië) – trompet Libbe Oosterman (Nederland) – trompet Deveney Elizabeth (Curaçao) – geluid

Tracklist: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Adonde Vas Andar La Habana Bandida De Amor Esta Vida Tu Tesoro El Bacalao El Beso loco La Mas Bella

Titelsong:

Meer informatie: www.achecubano.nl

65

www.latin-emagazine.com


Programma in mei 2014 Donderdag 08 mei 2014 * Summer Salsa, een nieuw festival in Nijkerk Donderdag 15 mei 2014 * Latin Dance Makelaar Donderdag 22 mei 2014 * Bongomatik Donderdag 29 mei 2014 * Hemelvaart, een uitzending met “hemelse muziek� om je goed voor te bereiden op het weekend.

Latin Life is elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur landelijk te beluisteren. www.latinliferadio.nl www.latin-emagazine.com

66


Latin Life is een radioprogramma op Radio West voor liefhebbers van de latin & caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, interessante gasten, de beste uitgaanstips én er worden veel vrijkaarten weggegeven voor leuke evenementen. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Hofstad met een

landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Latin Life Radio is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. Regelmatig verstrekt Latin Life vrijkaarten voor leuke evenementen aan luisteraars. Het aantal beschikbare vrijkaarten staat op de website www.latinliferadio.nl tussen haakjes vermeld. Als je interesse hebt in de beschikbare vrijkaarten, kun je tijdens de uitzending een mailbericht sturen naar info@latinliferadio.nl o.v.v. voor- en achternaam en telefoonnummer waarop je te

Latin Life organiseert - naast haar wekelijkse radioprogramma op Radio West – ook elke maand een gratis toegankelijk en gezellig dansfeest in Alphen aan den Rijn. Om dit feest voor een grote doelgroep toegankelijk te maken, is de entree én het parkeren geheel GRATIS! Alphen a/d Rijn, Wet ‘n Wild: Dresscode white Op zaterdag 10 mei 2014 start het dansfeest om 21:00 uur en vanaf dat moment zal de dansvloer de hele avond gevuld worden door latinliefhebbers die tot 02:00 uur ’s nachts heerlijk kunnen dansen op de beste salsa, bachata, merengue, kizomba en reggeaton muziek verzorgd door DJ Loco. Alle bezoekers zijn in het wit gekleed en dat geeft de dansavond een extra zomers accent.

bereiken bent. Je kunt ook tijdens de uitzending bellen naar 070-390 54 54.

67

www.latin-emagazine.com


TENTEMPIÉS NIEUWE RELEASE ‘REBELUCIONARIO’ Na net terug te zijn gekomen van hun tour in China presenteert de Amsterdamse rock-mestizo formatie TenTemPiés vandaag een gloednieuw nummer. ‘Rebelucionario’ is de eerste track van hun aankomend album dat TenTemPiés ten gehore brengt. Het nummer kan vanaf nu gratis worden gedownload via Bandcamp. TenTemPiés debuuteerde in 2011 met de plaat ‘Canto Para Gritar’, een mix van up-beat latin rock, reggae en ska (of Damsko Mestizo zoals ze het zelf noemen) die door de Nederlandse muziekpers met zeer positieve recensies werd ontvangen. Sindsdien is de band, vooral bekend vanwege hun energieke live shows, volop aan het toeren in binnen- en buitenland. Na Duitsland, Frankrijk en Spanje stak de band vorig jaar de oceaan over voor een uitgebreide tour door Chili. Afgelopen week toerde TenTemPiés in China waar ze onder andere waren uitgenodigd om op te treden op showcasefestival Sound of the Xity in Beijing. Nieuw album in 2014 Na de release van hun EP ‘A Casa Tierra’ in 2013 is TenTemPiés voor hun aankomende album een intensieve samenwerking aangegaan met Pieter Both (BEEF!, Jah6), die het album produceert. De release hiervan wordt in de tweede helft van 2014 verwacht. Download ‘Rebelucionario’ via Bandcamp Web: www.tentempies.com Santana - Corazon Carlos Santana komt voor het eerst in zijn carrière met een volledig latin album. Op het album met de titel Corazón (releasedatum 6 mei) zijn verschillende muzikale genres vertegenwoordigd, waaronder pop, rock, salsa, hiphop, folk, reggae en traditionele bachata. De line-up van collega-artiesten mag er zijn: Juanes, Chocquibtown, Gloria Estefan, Los Fabulosos Cadillacs, Ziggy Marley, Michael, Niña Pastori, Pitbull, Samuel Rosa van Skank, Cindy Blackman Santana, Romeo Santos, Wayne Shorter, Soledad en Diego Torres hebben hun medewerking aan dit album verleend.

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl www.latin-emagazine.com

TRACKLISTING: 1. “Saideira (Spanish Version)” feat. Samuel Rosa 2. “La Flaca” feat. Juanes 3. “Mal Bicho” feat. Los Fabulosos Cadillacs 4. “Oye 2014” feat. Pitbull 5. “Iron, Lion, Zion” feat. Ziggy Marley & Choc Quib Town 6. “Una Noche en Napoles” feat. Lila Downs, Niña Pastori & Soledad 7. “Besos de Lejos” feat. Gloria Estefan 8. “Margarita” feat. Romeo Santos 9. “Indy” feat. Miguel 10. “Feel It Coming Back” feat. Diego Torres 11. “Yo Soy La Luz” feat. Wayne Shorter & Cindy Blackman Santana 12. “I See Your Face” Bonus Track (Deluxe Edition) 13. “Saideira” feat. Samuel Rosa 14. “Beijo de Longe” feat. Gloria Estefan 15. “Amor Correspondido” feat. Diego Torres DVD: 30 minutes ‘Making Of’

68


(advertentie)

Spaans voor beginners Dit is een goede basiscursus voor iedereen die Spaans wil leren. U kunt er alle kanten mee op. Wilt u Spaans leren voor de vakantie, voor het werk of als hobby? Dan geeft deze cursus u een prima start. We gebruiken een interactieve lesmethode met veel oefenmateriaal. Tenslotte is een taal leren ook een kwestie van kilometers maken. In september starten de cursussen. Voor meer info kijk op: www.quebueno.nl

69

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

70


71

www.latin-emagazine.com


Kan kunst de wereld beter maken? Liesbeth Oudshoorn bewijst van wel. Door kleurige, heldere en sfeervolle werken te maken waar mensen blij van worden, maar ook door een groot deel van de verkoopopbrengst aan goede doelen te doneren. Liesbeth schildert onder de kunstenaarsnaam Lbetho, meer een merk dan een naam… Dat het een sterk merk is, en dat het concept van goede doelen werkt, dat heeft ze de afgelopen jaren laten zien. Lbetho exposeert zowel in binnen- als buitenland. De komende maanden staan er een paar bijzondere exposities in de planning. De werken van Lbetho zijn dan te zien op grote internationale evenementen, zoals de wereldvermaarde Keukenhof en de komende WK voetbal. Deze evenementen trekken honderdduizenden bezoekers, die van dichtbij de werken van Lbetho kunnen bewonderen. Daarnaast is Lbetho aanwezig op wat minder bekende exposities, die echter de potentie hebben om uit te groeien tot zeer aansprekende gebeurtenissen. Heel plaatselijk is er een expositie bij het Hospice De Markies in Bergen op Zoom. 50% van de opbrengst is voor de Stichting Vrienden van het Hospice.

Brazilië

São Paulo: http://www.unimep.br/ccmw Centro Cultural martha Watts - Piracicaba Rua Rangel Pestana, nº. 762, Centro, CEP 13.400-901 Opening reception on June 06th, 2014 from 7-9pm Exhibition dates June 06- 27, 2014 São Paulo: http://www.prefeitura.sp.gov.br Opening reception June 14 from 7-9pm Dates: June 14 to July 14, 2014 Address: Av. João Dias, 822 - Santo Amaro, São Paulo - SP, 04723-000, Brazil Rio de Janeiro: http://www.ccjf.trf2.gov.br/espac Centro Cultural Justiça Federal Av. Rio Branco 241, Center of Rio opening reception on June 10th at 7-9pm Dates: June 11th through July 13, 2014 www.latin-emagazine.com

72

Van 1 juni tot 15 juli is er de expositie in Brazilië (Sao Paulo en Rio de Janeiro) tijdens de WK Voetbal. De schilderijen zijn in het formaat van een hexagon. De schilderijen worden getoond in een grote platte voetbal van 3 meter hoog. Het thema voor deze expositie was “Show me something about your country”. Er is gekozen voor Oudhollandse thema's en verwijzing naar bekende Nederlandse liedjes, zoals “Daar bij die molen”, “Hup Holland Hup” en “Tulpen uit Amsterdam”. De schilderijen zijn groot, 120x105 cm. Uit alle deelnemende landen is één kunstenaar uitgenodigd. Lbetho Art is de vertegenwoordiger uit Nederland. Zie ook: www.showdebola2014.net Voor meer informatie over de diverse exposities: www.lbetho.com


Nelson Freire Zaterdag 17.05.2014 - 20:00 uur Herinnert u zich het laatste recital van Nelson Freire in het Paleis voor Schone Kunsten, in het voorjaar van 2011? Het was een moment van pure magie, waarna je de concertzaal verliet met een lichtere tred, als gedragen door de schoonheid van de muziek. De Braziliaanse pianist gaat naar de essentie van de muziek, naar de kern van de werken die hij heeft uitgekozen. Op het programma van het nieuwe recital staat Beethovens laatste sonate, maar ook romantisch werk van Chopin en Rachmaninov als ook 2 korte impressionistische schetsen van Debussy.

Quinteto El Después Vrijdag 23.05.2014 - 20:00 Al tien jaar verrast het tangokwintet El Después liefhebbers van het genre met nieuwe composities en bewerkingen van traditionele tangomuziek. Wereldwijd bouwde de groep een ijzersterke live reputatie uit, wat resulteerde in originele samenwerkingen met de beste dansers en zangers, en een hele reeks uitverkochte concerten met Piazzolla’s María de Buenos Aires met fado-ster Misia. Met hun nieuwe show Effecto Tango Live brengen ze sublieme arrangementen en veelgeprezen eigen composities die zich kenmerken door hun originele geluid. Passionele muziek die in de kleren blijft hangen!

Paleis voor Schone Kunsten Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel Info & tickets: + 32 (0)2 507 82 00 – www.bozar.be

73

Foto: Eric Dahan

www.latin-emagazine.com


Stadsbal 2014 verbroedert dansers Verslag Annetje Riel - Fotografie Niels van Zonneveld Eén keer per jaar opent het Atrium van het Stadhuis in Den Haag de deuren voor het dansende publiek. Op 5 april jongstleden vond dit unieke evenement alweer voor de 17e keer plaats. Met de dansstijlen ballroom, salsa, merengue, bachata, Argentijnse tango, kizomba en samba de gafieira was het dansfestijn dit jaar completer dan ooit. Bezoekers konden genieten van live muziek, dj’s, dansdemonstraties en workshops door vele prominenten uit de Nederlandse danswereld. Aan het begin van de avond was de grote vloer het domein van de ballroomdansers, die alle ruimte hadden en rondzwierden op live muziek van de Woodstreet Big Band. Een klein minpuntje was dat de grote groep salsa-/ bachata-/merengue-/kizombaliefhebbers zich tot een uur of elf tevreden moest stellen met een heel klein hoekje dansvloer naast de

ingang. Het studententeam SoSalsa gaf daar moedig een ruedashow en er was ook nog ruimte voor een Jack ‘n’ Jill salsawedstrijd. Gelukkig kregen na elven alle dansers vrij baan op de grote vloer in het midden van het Atrium. Rond die tijd was het showtime: een latin demo,

www.latin-emagazine.com

74

een Argentijnse tangoshow door Tango Centro en een weergaloze samba de gafieira-show door Carlos & Mirella. Daarna namen de broers Anil en Soeshiel Sharma (Masalsa) bezit van het podium en zette Rolf Sanchez, met percussiebegeleiding van de gebroeders Sharma, een waardige imitatie van Marc Anthony neer. Vervolgens nam internationale top-salsa-dj Mauri het over. Op de aparte Tangovloer werd de hele avond vol overgave Argentijnse tango, milonga en wals gedanst. De verschillende dansstijlen bleken heel goed samen te gaan. Zo zagen we salsadansers een quickstepje wagen, tangodansers zich uitleven op salsa, en ballroomdansers zich ook op andere muziek uitleven. Vele dansscholen, dj’s, presentatoren en dansers verleenden hun medewerking aan dit unieke evenement voor dansers van alle stijlen en leeftijden. We kijken alweer uit naar de 18e editie!


De single Quién Te Enamoró is geschreven door collega-zanger Edgar Daniel. Carlos “Cuto” Soto heeft het arrangement voor zijn rekening genomen en de productie is verzorgd door Carlos García. Dit voorproefje is in ieder geval goed ontvangen. De YouTube-teller loopt al lekker op en de fans kunnen eigenlijk al niet meer wachten.

Maelo Ruiz – Quién Te Enamoró

Ook even voorproeven?

De Puerto-Ricaanse zanger Maelo Ruiz laat weer eens van zich horen met zijn nieuwe single Quién Te Enamoró. Hiermee geeft hij ons een voorproefje op het album Romántico y Boricua dat in mei 2014 zal verschijnen. Het wordt een spannende release voor hem. Na 10 succesvolle jaren bij het Colombiaanse label Codiscos S.A. brengt hij dit nieuwe album onder zijn eigen label uit. Het album is volledig opgenomen in Puerto Rico en bevat composities en arrangementen van een heel scala aan grote en minder bekende namen. Dit zal zonder twijfel zorgen voor een gevarieerd repertoire.

75

www.latin-emagazine.com


Taco’s met vis Bierbeslag: 125 gr bloem 1 tl zout 1/2 tl gemalen zwarte peper 250 ml donker bier Roomsaus 85 gr mayonaise 150 ml zure room 1 tl geraspte citroen schil 2 el vers citroensap 2 el water zout en versgemalen zwarte peper Taco’s met vis Olie, om te frituren 125 gr bloem 1 tl zout 1 kg verse kabeljauw in repen van +/- 10 bij 2 cm versgemalen zwarte peper mais- of bloemtortilla’s fijngesneden witte kool salsa, zelfgemaakt of kant-en-klaar indien gewenst jalapeños uit een pot, naar smaak koriander, naar smaak Voor het bierbeslag: Meng bloem, zout en peper in een middelgrote kom. Voeg beetje bij beetje, onder voortdurend kloppen, het bier toe. Laat 15 min rusten voor gebruik. www.latin-emagazine.com

Voor de roomsaus: Doe de mayonaise en zure room in een middelgrote kom. Klop er de citroenrasp, het citroensap en water door. Breng op smaak met zout en peper (kan tot 3 dagen van tevoren gemaakt worden, afgedekt in koelkast bewaren.) Voor de vis: Giet een laagje olie van +/- 2,5 cm in een grote pan en verhit deze op middelmatig vuur tot 175 graden. De olie is heet genoeg wanneer het uiteinde van een houten lepel bruist als je het erin steekt. Meng bloem en zout op een groot bord. Bestrooi de visrepen met zout en peper en wentel ze door het bloemmengsel. Doop de repen in het bierbeslag, zodat ze helemaal bedekt zijn. Frituur in de hete olie tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 5 minuten (niet alles tegelijk!). Laat op papier (keukenrol) uitlekken. Vouw taco’s van de tortilla’s met de vis en doe er de saus op. Voeg gesneden kool en salsa toe, en koriander en jalapeño naar smaak.

76


(advertentie)

Vakantiehuizen in Spanje

Quantic Zondag 11 mei 2014 | Bird Rotterdam Will Holland, a.k.a. Quantic, is een Britse multi-instrumentalist, bandleider, producer, dj en verzamelaar, die inmiddels al zeven jaar in Colombia woont. Zijn verhuizing naar de hooglanden van Bogotá wakkerde een hernieuwde interesse aan in de meer psychedelische en experimentele kant van de ritmische muziek uit de Caraïben, Latijns-Amerika en Afrika. Quantic veelzijdig noemen zou een understatement zijn. Zo is er DJ Quantic, maar ook het Quantic Soul Orchestra, Quantic and his Combo Bárbaro (Colombiaanse folklore), Flowering Inferno (reggae-fusion), The Limp Twins (folk-funk) en de begeleiding en productie van onder meer soulzangeres Spanky Wilson. In mei verschijnt alweer zijn vijftiende studioplaat, Magnetica, met daarop een mix van Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Caribische invloeden en Quantics groovy en soulvolle, elektronische clubsound. Live uit zich dat in een stomend feest met een zomers tintje, waarbij stilstaan een onmogelijke taak wordt…

Zondag 11 mei vanaf 19.30 uur Toegang: € 17,- (vvk) / € 20,- (deur) CJP: € 14,- (vvk) / € 16,- (deur)

Bird Rotterdam Raampoortstraat 26 3032 AH Rotterdam Meer info: www.bird-rotterdam.nl

www.vakantiehuizen-spanje.nl

77

www.latin-emagazine.com


Live from Buena Vista: The Havana Lounge Locatie: Theater Heerlen - Interview: Caroline Bergwerf Op 23 april deed de voorstelling Live from Buena Vista: Havana Lounge het theater Heerlen aan. Wij hadden vooraf een interview met bandleider Alberto ‘Molote’ Muñoz en trompettist Amik Guerra. Het verhaal van de Buena Vista Social Club is bekend, maar hoe is de Havana Lounge ontstaan? Molote: De muzikanten die nu de Havana Lounge vormen, hebben allemaal een tijdlang bij de Buena Vista Social Club en Afro Cuban All Stars gespeeld. Ze hebben dus allemaal met de grote sterren van toen gespeeld, maar hebben inmiddels buiten dit project een eigen carrière opgebouwd. In 2005 is vervolgens het project Havana Lounge opgestart. Hier stromen artiesten in, die deel hebben uitgemaakt van de Buena Vista Social Club en Afro Cuban All Stars. Vervolgens stromen ze weer door naar andere projecten, maar allemaal laten ze hun sporen achter in de Havana Lounge. Guerra: Eigenlijk is dit een vervolg op het begin. Veel van de artiesten van de oorspronkelijke Buena Vista Social Club zijn helaas niet meer onder ons. Wij willen hun ‘stempel’ graag in stand houden. Ik ben als een van de laatsten toegetreden tot dit project, maar voor mij is dit in zekere zin een leerschool geweest. Terug naar de oorsprong. Het mooie van deze tournee is trouwens ook dat we heel intensief met elkaar www.latin-emagazine.com

78

optrekken. Dat heeft een band gesmeed, waardoor de groep tijdens de tournee in alle opzichten is gegroeid. Ik denk dat Molote bij het selecteren van de muzikanten dan ook heeft gekeken of ze zowel in muzikaal als menselijk opzicht bij elkaar pasten. Molote: Dat klopt. Ik kreeg de kans om een nieuwe Havana Lounge samen te stellen en had keuze uit heel veel muzikanten. De criteria voor mij waren inderdaad dat ze met elkaar zouden kunnen opschieten, maar vooral ook dat ze veel kwaliteit zouden inbrengen. Ik ben heel blij met deze formatie.


In hoeverre is dit een vaste formatie? Kan die volgend jaar weer anders zijn? Molote: Ik hoop van niet. Waarschijnlijk zullen we zo’n 2 à 3 jaar doorgaan in de huidige opzet, totdat we voelen dat de tijd rijp is voor verandering. Dat hoeft echter niet meteen te leiden tot een wisseling van muzikanten. Guerra: In deze voorstelling krijgt elke muzikant de gelegenheid om een stukje van zichzelf te laten zien. Dat is mooi. Niemand wordt achtergesteld. We vormen echt een collectief. Iedereen draagt zijn steentje bij en iedereen is even belangrijk voor het eindresultaat. Zo vormen we een organisch geheel, in de wetenschap dat we allemaal de kans krijgen om te schitteren. De uitdaging is dan ook om dat moment optimaal te benutten en het allerbeste van jezelf te laten zien. Voor ons als band is de reactie van het publiek ook heel belangrijk. We hebben dan ook hard gewerkt aan een goede communicatie met het publiek.

dan bereik je daarmee het publiek. Tot nu toe zijn de reacties van het publiek echt fantastisch geweest.

En hoe hebben jullie dat gedaan? Molote: Dat moet je straks maar komen zien. Maar een belangrijk punt is dat we iedereen de gelegenheid om zijn gevoelens te uiten op het podium. Als iedere persoon op het podium zich goed voelt en dat kan uiten, en als dat leidt tot een gezamenlijke expressie van al die gevoelens,

Kun je een voorbeeld geven? Molote: Eigenlijk moet je daarvoor eerst de voorstelling zien. Ik kan wel verklappen dat we een bolero spelen, waarvan de dynamiek langzaam verandert. Dat geeft een speciaal effect. Je zult het wel zien. Ook spelen we bijvoorbeeld La mujer de Antonio.

79

Jullie zouden niet alleen bekende nummers spelen, maar ook nieuwe. Klopt dat? Guerra: Niet helemaal. We hebben nummers genomen die heel beroemd waren in de jaren 50, maar sindsdien in de vergetelheid zijn geraakt. Het zijn traditionele Cubaanse composities, die voor veel mensen nieuw klinken, maar dat in feite niet zijn. Natuurlijk spelen we ook nummers die iedereen associeert met Buena Vista en Afro Cuban All Stars. Maar de Cubaanse muziekschatkist is zo rijk gevuld, dat we alleen al maanden nodig zouden hebben om de volledige inhoud door te nemen. Molote heeft een goede selectie gemaakt, want we zien hoe het publiek reageert op de ‘onbekende’ nummers. Deze komen echter stuk voor stuk wel voort uit de Cubaanse muziektraditie.

www.latin-emagazine.com


Dat is een bekend nummer, maar ik heb geprobeerd om er iets van onszelf in te stoppen, zonder er een compleet ander lied van te maken. En dat is gelukt. Dan heb je nog el Cumbanchero. Hierin krijgen de percussionisten de gelegenheid om zich uit te leven. Maar meer vertel ik nu even niet, anders is het geen verrassing meer. Ik hoor je over een bolero praten. Je hebt ooit gezegd dat je die liever niet speelde in Europa, omdat veel mensen hier de tekst niet verstaan. Molote: Dat klopt, maar Cubaanse bolero’s hebben vaak een heel mooie, aanstekelijke melodie. En we hebben er veel succes mee. Guerra: Ik denk dat dit ook de verdienste is van onze zangers, die zoveel uitdrukkingskracht hebben. Die slepen de luisteraars mee. De bolero die we na de pauze spelen, doet dat letterlijk. Het begin is rustig, zacht, maar het lied ontwikkelt zich naar een climax, waarbij niemand meer stil kan blijven zitten.

op een andere manier te spelen. Dat geldt trouwens ook voor Guantanamera. We stoppen veel van onszelf in de muziek die we spelen en dat pikken de mensen op. Guerra: Inderdaad, ik denk dat het komt door onze interpretatie. Er is niet echt een logische verklaring. Het is echt een kwestie van gevoel. We spelen met hart en ziel, en dat komt over. Het mooiste is trouwens dat er geen twee optredens hetzelfde zijn. Het is elke avond weer anders, omdat elk van ons zijn gevoelens omzet in muziek en die deelt met het publiek.

Molote: Ik wil nog graag even benadrukken dat deze formatie bestaat uit topmuzikanten, die stuk Hoe verklaar je het succes van deze muziek? voor stuk als bandleider hadden kunnen Molote: Ik denk dat Amik en ik het op dit punt fungeren. Daarom wil ik graag onze twee met elkaar eens zijn. Het is het gevoel dat we zangers, Evelio Galán en José Gil Piñeira noemen, met deze muziek overbrengen. Het authentieke, van Afro Cuban All Stars, Tony Moreaux op drums het originele ervan. Nummers als Chan Chan zijn en Pacha Portuondo op conga, Lazara Cachao op heel bekend en worden door heel veel artiesten piano, Lazaro Issaqui op bas en Amik Guerra op gespeeld. Ik ben niet chauvinistisch, maar trompet. Cubanen zijn in staat om dit nummer 200 keer Guerra: En Alberto Molote! www.latin-emagazine.com

80


Molote: We hebben echt een heel sterke formatie en we kunnen goed met elkaar opschieten. Guerra: Inderdaad. Overigens zijn we ook veel dank verschuldigd aan de mensen achter de schermen, zoals Caron, de vrouw van Molote die veel tijd en energie in deze tour heeft gestoken, evenals onze tourmanager en chauffeur, de mensen van Mojo en onze eigen manager. Het is belangrijk om deze mensen te noemen. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Voorstelling Live from Buena Vista: The Havana Lounge Klokslag acht uur klinkt de overbekende intro van Chan Chan door de Heerlense schouwburgzaal. Er gaat een zucht van blije herkenning door het publiek. Zonder deze klassieker van Compay Segundo zou dit concert immers niet compleet zijn. De Cubaanse muzikanten van de Havana Lounge laten horen dat ook zij in staat zijn om een eigen versie te brengen. De toon is gezet en er volgt een afwisselend repertoire met wisselende hoofdrollen voor de verschillende muzikanten. Pianiste Lázara Cachao maakt indruk met haar soepele spel in een instrumentaal eerbetoon aan meesterpianist

Ruben González. De kwieke zeventiger Evelio Galán verrast met zijn heldere en krachtige stem en zijn collega José Gil Piñera gooit al zijn charme in de strijd. Hij heeft overduidelijk wel zin in een feestje en betrekt het publiek zoveel mogelijk bij het concert. Tijdens El Cuarto de Tula wordt er enthousiast meegedanst, vooral op de balkons, die hiervoor iets meer ruimte bieden. Alberto ‘Molote’ Muñoz praat het geheel met overduidelijk respect voor de overige muzikanten aan elkaar. Die krijgen, zoals aangegeven in het interview, inderdaad allemaal de ruimte om te schitteren. Zeer terecht, maar soms is de aaneenschakeling van solo’s wat te veel van het goede en zakt de opgebouwde stemming even in. Gelukkig wordt die vervolgens weer vakkundig opgekrikt. Na de pauze komen er zelfs nog onverwachte talenten bovendrijven. Zo toont bassist Lázaro Issaqui zich een verdienstelijk danser en blijkt er in drummer Tony Moreaux een vleugje Michael Jackson te schuilen. Met een vrolijk Guantanamera neemt The Havana Lounge afscheid. ¡Hasta la próxima! Met dank aan Theater Heerlen.

Bezetting: Lázara Cachao Lopez- piano, José Gil Piñera- zang, Evelio Galán- zang, Tony Moreaux- drums, timbales, Pacha Portondo– conga’s, Lázaro Issaqui- bas, tres, gitaar en achtergrondzang, Amik Guerra– trompet, flugelhorn en achtergrondzang, Alberto Muñoz - bandleider, trombone, achtergrondzang

81

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

82


16th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FILM BY THE SEA hét festival voor boek en film * DORSVLOER VOL CONFETTI openingsfilm Film by the Sea 2014 * Adriaan van Dis voorzitter vakjury Film by the Sea * vrijdag 12 t/m zondag 21 september 2014 in Vlissingen Vrijdagavond 12 september opent Film by the Sea met de wereldpremière van ‘Dorsvloer vol confetti’ van regisseur Tallulah Schwab en scenarist Chris Westendorp naar de gelijknamige bestseller van Franca Treur. Dorsvloer vol confetti Uitverkoren zijn, dat is het belangrijkste levensdoel in het strenggelovige milieu van

de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekerings-geschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze geeft daarmee blijk van een sterke drang om het dagelijkse bestaan te ontstijgen. Voor haar is lezen, en leren, dé manier om haar leven op de boerderij achter zich te kunnen laten. Katelijne moet haar eigen weg gaan om te worden wie ze wil zijn. Het verhaal speelt zich af in Zeeland en daar is de film ook opgenomen op uiteenlopende locaties.

Katelijne. Maar voor haar zijn lezen en verhalen nog veel belangrijker. Zet ze daarmee haar ‘genadetijd’ op het spel? Katelijne (12), groeit eind jaren tachtig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook

1 september is het complete festivalprogramma bekend. Die datum start ook de verkoop van toegangskaarten. Voor een aantal speciale evenementen zoals de Publiekspremière gaat de verkoop eerder van start. Meer info op: filmbythesea.nl

Spectaculaire salsa bij “Britain’s Got Talent” De dansende dame op leeftijd Sara “Paddy” Jones verraste een tijdje terug jury en publiek van Britain's Got Talent. Bij Guinness World Records hadden ze dit bijzondere talent echter allang gespot. In 2009 kenden ze Sara al de titel van ‘Oudste acrobatische salsadanseres’ toe. De 79-jarige Engelse dame uit Stourbridge overdonderde die bewuste zaterdagavond alle kijkers, toen haar 40 jaar jongere Spaanse danspartner Nico Espinosa haar zo de lucht in slingerde. Het optreden leverde het danspaar een rechtstreeks ticket naar de halve finale van Britain’s Got Talent. Jurylid David Walliams zei tegen Paddy: "U bent een geweldig voorbeeld voor ouderen. U hebt laten zien dat leeftijd geen rol hoeft te spelen, dat iedereen mooi en bijzonder kan zijn en spectaculair voor de dag kan komen."

83

www.latin-emagazine.com


Sena presenteert jong talent op Amersfoort Jazz Van 15 tot en met 18 mei 2014 is de 35e editie van Rabobank Amersfoort Jazz. Deze lustrumeditie wordt geprogrammeerd op zes buitenpodia en twee binnenlocaties. Op zaterdag 17 mei sluit Tim Wes af op de Groenmarkt. De nu 19-jarige Wes groeide op in een hechte, muzikale familie. Zijn muzikale carrière begon ooit met de blokfluit. Vervolgens kwam hij via klarinet en sopraansax bij de tenorsaxofoon uit. Jazz voert bij hem de boventoon, maar ook hip hop, soul, funk en pop zijn belangrijke ingrediënten. Met zijn eigen sound en interpretatie van het vintagegevoel slaat hij een brug tussen traditie en vernieuwing.

Miguel Rodríguez solo Zondag 18 mei - 14.30 uur Miguel Rodríguez is in 1983 geboren in Madrid, maar na zijn studie aan het Rotterdams en Amsterdams conservatorium besloot hij in Nederland te blijven. In zijn eigen ‘jazz’ hoor je zijn Spaanse roots duidelijk terug, maar ook voor wat oudere jazzstandards draait hij zijn hand niet om.

Hans Dulfer (foto: Nico Brons)

Een aantal concerten tijdens het festival is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van rechtenorganisatie Sena. Anita Verheggen is bestuurslid van Sena. “Amersfoort Jazz is een laagdrempelig festival met veel ruimte voor talentontwikkeling. Bezoekers komen oog in oog te staan met verrassende optredens van jonge, aanstormende artiesten”. Op vrijdag trapt BRUUT! af op de Groenmarkt. Deze band staat voor een vierkoppig jazzbeest waar het spelplezier vanaf spat. Strak in het pak en in een traditionele bezetting maken deze jonge honden onorthodoxe jazz: in een hoog tempo en zo vuig en vunzig mogelijk. Elk jaar kiezen programmeurs van jazz clubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar zijn dat saxofonist Floris van der Vlugt, met zijn band Windkracht 7, en pianist Miguel Rodríguez. In het kader van de Young VIP Tour staan beiden dit jaar op zaterdag op het Lieve Vrouwekerkhof. www.latin-emagazine.com

84

Jazz for kids tijdens Amersfoort Jazz Op zondag 18 mei staat de Observant volledig in het teken van kinderen. Zij kunnen met hun ouders, opa’s en oma’s de hele dag meedoen aan workshops en genieten van voorstellingen. De entree bedraagt € 5,00. Hiervoor krijgen ze een polsbandje waarmee ze de hele dag in en uit kunnen lopen.

De complete programmering is nu bekend en te bekijken op www.amersfoortjazz.nl.


Miguel RodrĂ­guez 85

www.latin-emagazine.com


Nieuw bij SON, de Nederlandse opleiding voor salsadocenten In februari jongstleden werd de vernieuwde opleiding van de Stichting Salsa Onderwijs Nederland gepresenteerd, en de eerste certificaten zijn al behaald door enthousiaste aspirant-salsadocenten. De opleiding van de SON is de enige onafhankelijke en erkende opleiding Salsadocent in Nederland. En vanaf nu kun je bij de SON ook je Certificaat Assistent Salsadocent behalen! Je kunt daarbij kiezen uit de meest gedanste salsastijlen in Nederland, elk onderwezen door gespecialiseerde topdocenten op dat gebied: Salsa on1 (LA Style), Salsa on2 (NY Style) en Cubaanse Salsa. Om het Certificaat Assistent Salsadocent te behalen volg je een drietal modules: Basis Technieken Salsa in de stijl die jouw voorkeur heeft, Ritme, Percussie en Geschiedenis van de Salsa, en als laatste Basis Didactiek en Organisatie. Door de unieke formule van de SON kun je zelf helpen bepalen wanneer je deze modules wilt volgen, waardoor de opleiding van de SON uitermate flexibel en budgetvriendelijk is. Na het behalen van Certificaat Assistent Salsadocent heb je al een deel van de modules voor het Certificaat Basisvaardigheden Salsadocent op zak. Je kiest een aantal aanvullende modules om ook dit certificaat te behalen. Door deze keuzevrijheid leer je alleen wat je interesseert.

Zij stimuleren je en geven je handvatten mee om je EIGEN weg te vinden in salsaland en geen kopie of kloon van iemand anders te worden. Alle docenten behoren tot de absolute top in Nederland, en doen zeker niet voor elkaar onder!

Je leert van de crème de la crème van de Nederlandse salsa community die jou bijstaan met hands-on modules en die hun eigen ervaringen uit de praktijk graag met je delen. Alle docenten hebben hun strepen in de scène verdiend en hebben hun eigen methodes ontwikkeld. Zij geven allen les in iets waarin zij specifiek uitblinken, en binnen de opleiding kun je kennismaken met diverse topdocenten met allemaal hun eigen ‘best practices’, tips & tricks uit de praktijk.

Daarna kun je je kennis verder verdiepen door het volgen van B- en C-Modules. Ook voor mensen die een opleiding ergens anders hebben gevolgd of al werkzaam zijn als dansdocent dé mogelijkheid om hun kennis uit te breiden. Als je al ervaring hebt ,kun je namelijk vaak vrijstelling krijgen voor (een deel van, of zelfs alle) A-Modules, en je meteen inschrijven voor de vervolgmodules (B en C). Dit is je kans om binnen je budget te leren van the best of the best!

www.latin-emagazine.com

86


Waarom volgen aspirant docenten bij de SON de opleiding SalsaDocent? * Erkend door Stichting DEN (Dans Educatie Nederland), je behaalt dus een erkend Diploma en erkende Certificaten. * Onafhankelijk. De SON verbindt zich niet aan een dansschool. * Veelzijdig: Modules voor Salsa On1 (LA Style), Salsa On2 (NY Style), Cubaanse Salsa. Je kunt ĂŠĂŠn richting selecteren, of ervoor kiezen om meerdere stijlen te volgen. * Lesmateriaal uit de praktijk, met hands-on tools, tips & tricks aangereikt door topdocenten die hun ervaring met je delen. Zowel basisinformatie als specialisatie modules, voor verdieping of andere dansen. * Waardevolle bedrijfs Modules: Administratie, Social Media, Marketing, Didactiek, Schrijven voor publicaties en meer. * Maximum aan individuele aandacht in een groepsopleiding, online hulp en advies. * Video opnames van jezelf in lessituaties, feedback van docent en medecursisten. * Elke module wordt afgesloten met een eindopdracht/examen. Bij voldoende resultaat krijg je je deelcertificaat uitgereikt. * Met de opleiding van SON heb je voldoende handvatten om goed voorbereid aan de slag te kunnen als Salsadocent, welke vorm van Salsa je ook kiest.

Alle informatie vind je op www.salsaopleiding.nl. Dagelijks wordt nieuwe informatie toegevoegd, dus check de site vaak.

87

www.latin-emagazine.com


Mexicaans spektakel op Festival Mundial Spektakel keert terug naar Festival Mundial. Dit keer afkomstig uit Mexico in de vorm van The Ritual Ceremony of the Voladores. Een 20-meter hoge paal en een windmolen torenen in juni boven het festivalterrein uit waaraan Mexicaanse acrobaten een rituele dans zullen opvoeren.

In november 2013 reist creatief directeur Erwin Schellekens af naar de Mexicaanse hoofdstad om acts te spotten voor Festival Mundial. In samenwerking met Carlos Becerra (Independent Recordings), een Mexicaanse festivalorganisator en eigenaar van een platenlabel, is een spectaculair programma samengesteld. Denk niet aan sombrero’s en sambaballen, maar aan puike Mexicaanse surfy, rockabilly en de op punk geïnspireerde muziek van Los Elasticos. Deze band brengt niet alleen muzikaal maar ook visueel geweld met zich mee met hun op Lucha Libre gevechten geïnspireerde outfits. Singer-songwriter en Grammy winnares Carla Morrison (foto rechts) zorgt met gevoelige nummers voor een rustiger tegenwicht. DJ Klang laat je niet onbezweet met de Latin sound en groove van zijn unieke elektronische muziek. www.latin-emagazine.com

88

Kleurrijk stunt- en vliegwerk wordt tentoongesteld door de groep Voladores. In de lucht aan een enorme mast en aan de wieken van een houten windmolen. De rituelen van de Voladores zijn van pre-Spaanse origine. Dance of the Voladores is een dans opgevoerd in de top van een 20-meter hoge mast.


(advertentie)

De vier elementen en de vier windstreken spelen een belangrijke rol in deze dans. De dansers worden gedurende het complete optreden ondersteunt door het rituele nummer waardoor ze een dialoog voeren met de elementen van de groene wereld en de bovennatuurlijke wezens. Dance of the Guaguas kent een vrolijke climax en komt voort uit het moment waar de vier dansers, gelokt door de fluit en de drums van Caporal, in de lucht draaien terwijl ze vastgebonden zijn aan de wieken van de houten windmolen volgens traditionele technieken. De vrijdagavond in de Wagenmakerij staat geheel in het teken van Mexico. Onze Mexicaanse vrienden trekken daarnaast ook de stad in en zullen zowel daar als tijdens het festival hun kunsten laten zien. Niet alleen op het festivalterrein besteed Festival Mundial extra aandacht aan Mexico. De Mexicaans-Duitse kunstenares Talissa Mehringer gaat als Artist in Recidence gedurende de hele maand juni grote muurschilderingen maken in de binnenstad. Het vrijdagavondprogramma More Mexico! vindt op 27 juni van 20:30 – 01:00 uur plaats in de Wagenmakerij en kost 7,50 euro. Festival Mundial vindt plaats op 27, 28 & 29 juni 2014 in de Spoorzone Tilburg. Een 3-dagen kaartje voor Festival Mundial kost 30,00 euro, 2-dagen Festival Mundial kost € 27,50 en je betaalt € 17,50 euro voor één dag. Drie overnachtingen op de Mundial City Camping kost € 37,50 p.p.p.n.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Ben je van plan om naar Festival Mundial te komen, koop dan op tijd je kaarten. Er is een beperkte capaciteit en Festival Mundial 2013 was volledig uitverkocht.

Kijk voor meer informatie op: www.festivalmundial.nl

www.mambodiva.com 89

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

90


20 jaar vrijheid en democratie in Zuid-Afrika met Hugh Masekela BOZAR MUSIC viert 20 jaar vrijheid en democratie in Zuid-Afrika en nodigt de mythische jazzman Hugh Masekela uit voor een exclusief concert op donderdag 22 mei 2014 in Europa. Met als special guest de afro-soul sensatie Nomfusi. Nelson Mandela had een geheim wapen in zijn levenslange strijd voor vrijheid: de muziek. Een van de meesters van deze muziek was jazzlegende Hugh Masekela, de vertolker van de waarden van de revolutie, van vreugde en geluk en van de overwinning op de verdrukking. Net als Miriam Makeba leefde hij een tijd lang in ballingschap. Met hun muziek verspreidden ze wereldwijd een politieke boodschap en gaven ze hun land een eigen klank. Legendarische liederen zoals To Those We Love en Free Nelson Mandela werden vrijheidshymnes en een belangrijke katalysator voor de weg naar de vrijheid van Zuid-Afrika. Hugh Masekela verklankt de rijke politieke en muzikale geschiedenis tijdens zijn concert voor de 20e verjaardag van vrijheid en democratie in Zuid-Afrika. Hij nodigde een bijzondere gaste uit: de jonge ‘princess of soul’ Nomfusi Gotyana, die de rol van Miriam Makeba speelt in Long Walk to Freedom, de nieuwe film over Mandela. Ze is een schitterende ambassadrice van het moderne Zuid-Afrika. Hugh Masekela - “Hoe muziek een instrument voor verandering werd in Nelson Mandela's strijd voor vrijheid”: video

Foto: Hugh Masekela © Brett Rubin

Line-up: Hugh Masekela flugelhorn, vocals Fana Zulu bas Cameron Ward gitaar Randal Skippers keyboards Lee-Roy Sauls drums Francis Manneh Fuster slagwerk Nomfusi (guest) voice Bekijk hier een video over Hugh Masekela Bekijk hier een video van Nomfusi of surf naar www.nomfusi.com

Een concert in exclusiviteit voor Europa Basistekst en inspiratie: Wynton Marsalis

Donderdag 22.05.2014 – 20:00 uur Paleis voor Schone Kunsten – Henri Le Bœufzaal - Brussel (B) - www.bozar.be

91

www.latin-emagazine.com


Alpha Blondy reggae Alpha Blondy mag dan al tientallen jaren de wereld rond toeren als een van de grootmeesters van de hedendaagse reggae, de Ivoriaan heeft nog niets ingeboet aan punch

Couleur Café: uw zomerse kick off! Couleur Café is een urban muziekfestival dat aandacht heeft voor alle muziek waaronder hiphop, soul, world, ska, reggae, ragga, dub, dancehall, reggaeton maar ook blues, r&b, dubstep, funk, latin, salsa, rock, electro enz. Het festival is opgericht in 1990 en groeide uit van een klein indoor festival naar een driedaags openluchtfestival. Couleur Café ligt in hartje Brussel, op de impressionante industriële site van Tour & Taxis. Met zijn unieke gebouwen, is het de perfecte locatie voor dit festival. Het weerspiegelt de diversiteit van de bevolking en de culturele mix van de Europese hoofdstad. Couleur Café is een festival dat je doet reizen zonder de stad te verlaten. Het festival bestaat uit 4 podia, en kunsttentoonstelling , 52 standjes met wereldkeuken, een markt om te snuisteren, danslessen, fanfares en ook het Solidarity Village waar een tiental ngo’s centraal staan.

wanneer hij op een podium staat. Dé Afrikaanse reggaester bij uitstek scoorde ook goede punten bij pers en publiek met zijn laatste album Mystic Power, waarop hij als vanouds tolerantie, vrede en rechtvaardigheid predikt. Geniet zondag mee van zijn jongste pareltjes maar ook van reggaeklassiekers als Jérusalem, Apartheid is Nazism en Brigadier Sabari. Basement Jaxx dance, funk, house, salsa Met grote trots verwelkomen we deze Britse grootmeesters van de house op Couleur Café.

Couleur Café = de juiste muziek gemixt met het verzamelen van een groot publiek (meer dan 75.000 festivalgangers gedurende 3 dagen) rond verdraagzaamheid in een vrolijke, kleurrijke en positieve omgeving.

Festivaldata- en adres: 27- 28- 29 juni 2014, Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel

Met wereldhits als Where’s your head at, Rendez-vous, Good Luck en meer dan 3 miljoen verkochte platen hoort het duo Buxton-Ratcliffe al meer dan 15 jaar bij de absolute top van de dancescene. Een muziekgenre dat Basement Jaxx maar al te graag opfleurt met funky bassen, Salsa, latin, flamenco en vooral véél ritme.

Ticketverkoop verloopt via: www.couleurcafe.be

www.latin-emagazine.com

92


Ook live zijn ze met sterke muzikanten, topzangeressen en verbluffende visuals een ware lust voor ogen en oren. Na een lange afwezigheid op Belgische bodem is er maar één ding zeker: vrijdagavond zal er gedanst worden. Burning Spear reggae, roots Exclusief Europees concert op Couleur Café! Een naam die binnen de reggaewereld en ver daarbuiten klinkt als een klok, een klok die bovendien al 40 jaar even gepassioneerd tikt. Muzikaal gooit Burning Spear aka Winston Rodney het meestal over een klassieke

reggaeboeg: catchy, zacht, doorspekt met blazers en groovy. Met meer dan 30 studioalbums, letterlijk duizenden optredens over de hele wereld, twee Grammy Awards en 6 keer zoveel Grammy nominaties, kunnen we hem zonder blozen een levende legende noemen. Burning Spear kwam al een paar jaar niet meer naar België en heeft Couleur Café gekozen als enig Europees festival komende zomer!

invloeden. Veel mooie woorden om maar te zeggen dat de All Stars garant staan voor het meest zuiderse en dansbare concert van uw festivalzomer. Gabriel Rios folk, pop, salsa, singer-songwriter Gabriel Rios speelde zijn eerste keer op Couleur

Café in 2004, voor een overvolle tent. Na 3 jaar New York is onze favoriete latin folkheld terug, met twee nieuwe kompanen - Ruben op de bas en Amber aan de cello - en een mooi plan. Sinds oktober 2013 lost hij elke maand een nieuwe single, die in het najaar op zijn nieuw album terecht komt. Hoog tijd dus voor een terugkeer naar Couleur Café, mét extra blazers om het geheel zo mogelijk nog zonniger te maken. Iron Ites reggae, rock, roots Iron Ites zijn door hun straffe optredens en catchy eigen nummers al lang geen onbekenden meer voor reggaeliefhebbers. Deze gedreven Antwerpenaren zijn duidelijk bezeten door de

Cuban Beats All Stars hip hop, rap, rumba, salsa Toen het fantastische Orishas in 2009 splitte, besloten Ruzzo en drie andere bandleden om de chemie die er tussen hen hing niet verloren te laten gaan. Ze richtten de Cuban Beats All Stars op, waarmee ze de Cubaanse rap van Orishas naar een hoger niveau tillen met nog meer urban, elektronische en authentiek Cubaanse

roots reggaemuziek. Met opzwepende trompetten, een zwoele sax en een fantastische frontvrouw verspreiden ze nu al een viertal jaar positive vibrations in de Lage Landen. Dat leverde hen trouwens winst op in de prestigieuze Benelux Reggae Contest.

93

www.latin-emagazine.com


Seun Kuti afrobeat, funk, jazz De jongste zoon van de mythische Nigeriaanse muzikant Fela Kuti erfde sinds zijn vaders dood diens even legendarische groep Egypt 80, een veertienkoppige big band waarmee hij nu ook Couleur Café komt verblijden. Seun Kuti is een van de vaandeldragers van de door zijn vader

La Yegros cumbia, electronic Deze Argentijnse parel met Colombiaanse roots is het schoolvoorbeeld van de spannende métissage waar we bij Couleur Café van houden. Cumbiamuziek en accordeons, typisch voor de Noord-Argentijnse chamamé, op een moderne elektronische flow gezet. Haar meeslepende single Viene de Mi werd een ware zomerhit in Frankrijk en kreeg hier ook aardig wat airplay. Indien dit allemaal nog wat abstract is voor u, zal de flamboyante La Yegros u live wel overtuigen met haar ongepolijste stem en haar straffe band. Ook live ziet het er allemaal prachtig uit…

uitgevonden afrobeat, een genre waarin invloeden van Amerikaanse jazz en funk vakkundig gemixt worden met complexe Afrikaanse ritmes en blazersecties. Live spelen de Nigerianen een energieke mix van vader Fela’s hits en eigen nummers, onder andere van het net verschenen album A Long Way to the Beginning. Protoje & The Indiggnation reggae Laat u verbazen door Protoje, een getalenteerde jongeman die vorig jaar nog maar zijn tweede album uitbracht. Wie hem vorig jaar aan het werk zag op Reggae Geel of in de VK, weet dat het heilige vuur hevig brandt in deze Jamaicaan en zijn straffe band The Indiggnation. www.latin-emagazine.com

94

Skip & Die bass, cumbia, electronic, hip hop, tropical Toen de Zuid-Afrikaanse Catha.Pirata en Nederlander Jori elkaar ontmoetten, sloeg er een muzikale vonk over. Hun gedeelde passie voor reizen en de meest verscheiden muziekstijlen resulteerde in de georchestreerde maar ongehoorzame gekte van Skip & Die.


Aandacht voor Kunst

Denk elektronische hiphop à la M.I.A en Die Antwoord met cumbia, kuduro en klezmer invloeden, in 6 verschillende talen! Gooi daar nog eens stevige live reputatie bij en u weet dat u dit moet gezien hebben. Tiken Jah Fakoly reggae Tiken Jah Fakoly is samen met Alpha Blondy ontegensprekelijk het uithangbord van de Afrikaanse reggae en staat dan ook terecht voor de vierde keer te pronken op onze affiche. Begin juni brengt de geëngageerde Ivoriaan een nieuw album uit waarin hij naar goede traditie het

Couleur Café is meer dan muziek alleen, met Cool Art Café vormen ook beeldende kunsten een onontbeerlijk onderdeel van het festival. Cool Art Café is de thematische tentoonstelling van Couleur Café die sinds 1998 door curator en kunstenaar Herman Bertiau wordt georganiseerd. Ondertussen is Cool Art Café al meer dan 15 jaar een van de essentiële trekpleisters van het m uziekfestival. Een rustige oase te midden van de drukte en het feestgedruis, waar de bezoeker even kan stilstaan om zijn gedachten en geest te herbronnen. Uit onze enquête blijkt dat een derde van de festivalbezoekers, of 25.000 mensen deze tentoonstelling bezoeken. De voorbije 16 jaar hebben 200 artiesten uit het Noorden en het Zuiden zichzelf kunnen voorstellen op de expo. Sinds vorig jaar hebben we naast onze Wanted!-oproep voor onbekend Belgisch muziektalent, een gelijkaardig platform voor beeldende kunstenaars. Dit jaar komen 5 Belgische Wanted!-kunstenaars hun werken rond het centrale thema voorstellen op Cool Art Café: Régis Poncin, Werner Pans, Sara Verhoeven, Dominique Lairin en Jean-Paul Kensier. Het Thema van 2014 Herman Bertiau werkt dit jaar rond het thema ‘La Grande Bouffe’. Hij prepareert een verrassende culinaire trip rond de complexe relatie tussen de mens en voedsel. De kunstenaars benaderen dit breed onderwerp vanuit verschillende invalshoeken: overvloed en verspilling, schaarste en honger, junkfood, genot en walging. Na twee jaar in openlucht keren de sculpturen, schilderijen, foto’s, video’s en installaties terug naar een indoor setting.

immense onrecht aankaart dat Afrikanen nog steeds moeten ondergaan. Tiken Jah Fakoly neemt nooit een blad voor de mond en is voor velen dan ook de woordvoerder van een heel continent. Zijn fantastische liveshows zijn spirituele gebeurtenissen die in het geheugen gegrift staan van zowat elke reggaefan.

95

Uiteraard is deze tijdelijke Cool Art Café tentoonstelling gratis voor de Couleur Café-bezoeker. Tickets voor het festival kan men kopen via www.couleurcafe.be, waar men ook de praktische info en meer details over al de geprogrammeerde artiesten vindt. www.latin-emagazine.com


Films (binnenkort) in de bioscoop In het Latin Emagazine besteden we geregeld aandacht aan nieuwe films die in de filmhuizen of reguliere bioscopen worden verwacht. Elke maand maken we een selectie van het aanbod van films, waarvan wij denken dat het voor onze lezers interessant zou kunnen zijn. Heksen bestaan niet Ergens tussen hemel en aarde komt bij volle maan een geheime heksenraad bijeen. Deze raad bestaat uit vijf Sterrenheksen die de wereld behoedt tegen het kwaad. Concuela, één van de vijf sterrenheksen,

heeft echter slechte bedoelingen. Zij wil chaos creëren door eeuwige duisternis op aarde. De heksenraad verbant Concuela naar een spiegelgevangenis. Dit zorgt voor een groot probleem bij de overige heksen, want doordat de cirkel van vijf is verbroken, zijn hun magische krachten niet compleet en kunnen zij de aarde niet beschermen tegen Concuela’s kwade plannen. Daarom wordt een magisch amulet geactiveerd om zo op zoek te gaan naar een nieuwe vijfde sterrenheks. De mysterieuze Grimbeck krijgt de taak om dit amulet te volgen naar zijn nieuwe eigenares. Katie, een vrolijk getalenteerd meisje, blijkt haar hele leven al speciale gaven te bezitten, maar is zich daar zelf niet bewust van. Van jongs af aan gebeuren onverklaarbare dingen als Katie in de buurt is. Op haar dertiende verjaardag krijgt ze een mooi amulet cadeau, dat haar magische krachten versterkt. Samen met haar beste vriend Roy ontdekt ze hoe ver haar krachten gaan, maar wat ze niet weet is dat zowel Concuela als Grimbeck wanhopig naar haar op zoek zijn…Bioscoop: 18-06-2014

zorgeloze toekomst. Maar dan ontdekt hij tot zijn ontzetting dat er fraude is gepleegd bij de bedrijfsovername. Zijn bedrijf is failliet en alle pensioengelden, inclusief de zijne, zijn gestolen. Met zijn ex-vrouw Kate gaat Richard op zoek naar de verantwoordelijke dubieuze zakenman. Tijdens de achtervolging door Europa, van Londen via Parijs naar de Riviera, krijgen Richard en Kate te maken met vele intriges en een juwelenroof en ontdekken ze dat de oude liefde nog niet geheel gedoofd is. Pierce Brosnan (Love Is All You Need) en Emma Thompson (Saving Mr. Banks) spelen de hoofdrollen in de misdaadkomedie The Love Punch van regisseur en scenarioschrijver Joel Hopkins (Last Chance Harvey). Verder spelen onder anderen Timothy Spall (The King’s Speech), Celia Imrie (The Best Exotic Marigold Hotel), Louise Bourgoin (Un heureux événement), Laurent Lafitte (Les petits mouchoirs) en Tuppence Middleton (Trance). Bioscoop: 19-06-2014 Bad Neighbours In deze nieuwe hilarische komedie wordt de rust van een jong stel met een pasgeboren baby, Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne), verstoord wanneer er

The Love Punch Richard Jones, een gescheiden bedrijfseigenaar van middelbare leeftijd, besluit met pensioen te gaan. Op zijn laatste werkdag verheugt hij zich al op een

een dispuut bestaande uit 50 wilde studenten naast hen komt wonen. Onder leiding van Teddy (Zac Efron) worden er heftige feesten gegeven met veel drank, drugs, seks en lawaai waardoor er al snel een burenruzie ontstaat die steeds verder uit de hand loopt. Bioscoop: 08-05-2014 www.latin-emagazine.com

96


The Two Faces of January Met de thriller The Two Faces of January maakt scenarioschrijver (Drive) Hossein Amini zijn regiedebuut. De film is gebaseerd op de in 1964 verschenen roman van Patricia Highsmith. In de hoofdrollen schitteren Viggo Mortensen, Kirsten Dunst en Oscar Isaac. 1962. Het stijlvolle

Amerikaanse koppel Chester en Colette MacFarland (Viggo Mortensen en Kirsten Dunst) vertoeft in Athene waar ze tijdens een uitstapje naar de Akropolis de jonge Grieks sprekende Amerikaan Rydal (Oscar Isaac) tegenkomen. Hij werkt als gids en probeert tegelijkertijd toeristen op te lichten. Als het echtpaar hem voor een diner uitnodigt in hun exclusieve hotel, wordt hij ingezet om te helpen het lichaam van een schijnbaar bewusteloze man te verplaatsen. Rydal raakt hiermee ongewild verstrikt in het grimmige web van het duo en probeert hier uit te geraken. Maar dat wordt bemoeilijkt door de liefde die hij voelt voor Colette. Bioscoop: 26-06-2014 Casse-tête chinois Het leven lijkt zo simpel, maar dat van Xavier neemt plotselinge wendingen als hij van Parijs naar New York verhuist om bij zijn twee kinderen te zijn.

Scheiding, immigratie, illegale arbeid en globalisering, in de vrolijke chaos van Chinatown probeert hij zijn plek te vinden en een boek te schrijven. Maar het leven van Xavier is een hersenkraker, alles lijkt steeds ingewikkelder te geworden, tekenend voor de huidige tijd, voeding voor zijn verhaal. Bioscoop: 08-05-2014

97

Supercondriaque Het grappige duo uit de succesfilm ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ is terug! Dany Boon en Kad Merad bundelen hun humoristische talent opnieuw in een ’besmettelijke’ leuke komedie over Romain (Boon), een eenzame fotograaf met een allesoverheersende angst voor ziektes en bacteriën. Zijn huisarts en beste vriend Dimitri (Merad) is zijn jarenlange gezeur over elk pijntje meer dan zat. Hij staat op het punt Romain voor altijd de deur te wijzen want hij begint zelfs zijn privéleven te infiltreren met zijn opdringerige en obsessieve gedrag. Dimitri besluit hem echter nog één laatste kans te geven door op zoek te gaan naar de perfecte vrouw voor zijn vriend, die hem hopelijk genoeg afleiding weet te geven om zijn angstige leven op een beter spoor te zetten. Maar een lidmaatschap voor een datingsite, wat bezoekjes aan de sportschool en enkele

verleidingstechnieken maken van Romain absoluut nog geen Don Juan, en al snel blijkt op hilarische wijze dat Dimitri’s plan nog wel eens het uiterste van hun vriendschap kan gaan eisen… Bioscoop: 15-05-2014 The Face of Love Nikki heeft een druk leven met haar kinderen, kleinkinderen en werk. Maar dan wordt ze op slag verliefd op Tom. Hij is een knappe kunstleraar met een groot hart, gevoel voor humor en een prachtige lach. En hij lijkt toevallig precies op Nikki’s overleden echtgenoot Garret. Verleid door de mogelijkheid haar eerste grote liefde opnieuw te beleven, raakt Nikki verzeild in een fantasiewereld.

Wanneer de relatie tussen Tom en Nikki serieuzer dreigt te worden, is ze gedwongen de realiteit onder ogen te zien. Houdt ze echt van Tom of ligt haar hart nog bij Garret? Bioscoop: 08-05-2014 www.latin-emagazine.com


Nieuwe films op DVD en Blu-ray

Walking with Dinosaurs The Movie familie/avontuur vanaf 16 mei 2014 Het grootste spektakel van de laatste 70 miljoen jaar is nu ook thuis te bewonderen in 2D en 3D! De tijd dat dinosaurussen over de aarde liepen en de jonge Pachyrhinosaurus Patchi het grootste avontuur van zijn leven beleeft. Nederlandse stemmencast met o.a. Freek Vonk, Johnny Kraaijkamp jr. en Georgina Verbaan. Vlaamse stemmencast met o.a. Chris Dusauchoit, Charlotte Vandermeersch en Alex Agnew.

The Wolf of Wall Street komedie/satire Vanaf 30 mei 2014 Martin Scorsese’s succesvolle meesterwerk over buitensporige decadentie, tomeloze hebzucht, totale gekte en de meest notoire geldwolf van de jaren ’90. Gebaseerd op de autobiografische bestseller van voormalig multimiljonair Jordan Belfort. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Kyle Chandler en Joanna Lumley. www.latin-emagazine.com

98


Nieuwe series op DVD en Blu-ray 02-05: Divorce seizoen 2, komische dramaserie waarin drie totaal verschillende mannen die midden in een scheiding zitten noodgedwongen bij elkaar zijn ingetrokken. In het tweede seizoen verwerkt Joris dat hij (ongewild) vader wordt van een tweeling en krijgt hij een minnares. Sophie wordt van haar stuk gebracht door de plotseling

30-05: Aspe seizoen 10, het laatste seizoen van de populairste Vlaamse misdaadserie aller tijden. Commissaris De Kee probeert het hoofd koel te houden na de bloedstollende climax van seizoen 9 en moet op zoek naar nieuwe speurders voor zijn team.

opduikende broer van Boudewijn. En David probeert om te gaan met Desiree’s aseksualiteit. 23-05: Celblok H. Het complete eerste seizoen van de populaire Nederlandse dramaserie over Susanne Kramer, een moeder en kapster die moet leren omgaan met het ruige leven in een vrouwengevangenis. Ondanks de rivaliteit en machtsspelletjes zullen de dames onwaarschijnlijke vriendschappen sluiten en allianties aangaan om in deze helse bak te overleven.

30-05: BBC Earth: Hidden Kingdoms Opnieuw een baanbrekende natuurdocumentaire van de BBC. De fantastische verborgen werelden van kleine beestjes worden in al hun pracht getoond in deze documentaire in drie delen. Gefilmd in adembenemende landschappen – van savanne en woestijn tot jungle en bos – en in de betonnen wildernis van de grote stad, waar de diertjes voortdurend vechten om te overleven. Een uniek perspectief op werelden die doorgaans verborgen blijven.

30-05: Deadline 25/5, misdaadserie die speelt tegen de achtergrond van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 25 mei 2014. Het leven van journaliste Marianne Smidt wordt door elkaar geschud door een dramatisch CO-ongeluk op de shool van haar zoon. Marianne is vastbesloten de waarheid over de oorzaak aan het licht te brengen.

99

www.latin-emagazine.com


Hoofdredactie: AndrĂŠ Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Kati van Helden Hans Gorissen Michele Demeyer Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

www.latin-emagazine.com

Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Tessa Schutte Javier Arenas Annetje Riel Wil Strik Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

100


Latin Emagazine friends Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl

Festivals Afro-Latino Festival Antilliaanse Feesten Festival Afrique-Carib Sundown Festival Eindhoven Music Meeting

Theaters en podia

SalsArte www.salsarte.com

RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel De Oosterpoort, Groningen Korzo, Den Haag Parkstad Limburgtheaters Melkweg, Amsterdam Paradiso, Amsterdam

Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsasol Breda www.salsasol.nl Salsa-DVD’s www.salsa-dvds.com

Media

La Grande Salsa www.stevetheorga.com

Agendapartners

Latin Life Radio

Salsa Info NL & BE www.salsainfo.nl

conSentido www.consentido.nl

Latin Music www.latinmusic.be

World Connection Agency www.conneccionagency.nl

Salsa.be www.salsa.be Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

101

www.latin-emagazine.com

Latinemagazinemei2014  

In deze editie: interviews met Estrella Morente, Irene Miguel, Havana Lounge, Rolf Sanchez. Afscheid van Cheo Feliciano. Toppers die de Lage...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you