LatinLifeStyle eMagazine april-mei 2015

Page 1


Contents o.a. 04 Borstel maar raak 06 Leven met een latino 08 Column: Ludo Zijlma 10 Column: Mathilde Boom 12 Reportage Burlesque finale 18 Danswinkel.nl 22 Column: Eileen Torres 24 Boekrecensie: Al dat andere 26 Cocina Latina 28 CubaMovesYou 30 Dansen met gevoel Gratis abonnement Ben je nog geen abonnee? Meld je dan aan op de website. Klik hier. Prijsvragen Er staan prijsvragen op de website. Doe mee!

Facebook Like ons op Facebook Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates. Adverteren: mail naar info@latinlifestyle-emagazine.com o.v.v. adverteren

2

33 Latin Life Radio 35 Colofon


Ik moet eerlijk zeggen, ik was best trots op de eerste editie van het LatinLifeStyle Emagazine. Ik had niet verwacht dat de artikelen van de diverse schrijvers, de foto’s en de eerste columns onder de vaardige handen van de eindredactie zich zouden vormen tot zo’n fraaie online Glossy. Waar ik niet op had gerekend was het enthousiasme van jullie, de lezers! Na het uitkomen van de eerste LatinLifeStyle Emagazine in januari ging het als een lopend vuurtje, onder de lezers van het moederblad, het Latin Emagazine, via sociale media als Twitter en Facebook, en via de website. Leuk? Ja, fantastisch! Tot de deadline voor de tweede editie dichterbij kroop. Want de tweede editie moest minstens zo goed, liefst beter zijn dan de eerste. Ik voelde de druk, de schrijvers voelden de druk. Eén stukje schrijven is makkelijk, maar dan het volgende… Maar toen werd het beter weer, de zon ging schijnen en alles zag er ineens mooier uit. Hoopvol, een nieuwe lente. En het leek wel of iedereen uit de winterslaap ontwaakte. Ideeën stroomden binnen, mooie foto’s, interessante reportages, nieuwe columns.

En hier is hij dan! De tweede editie! Met columns van kleurrijke diva Mathilde, Ludo met zijn uitgesproken mening, nieuwe columniste Eileen Torres uit Washington die schrijft over dans en muziek, de nieuwe column ‘Leven met een Latino’, waarin we elke editie iemand aan het woord laten die het leven deelt met een Latino, een boekbespreking, beauty tips en een recept. Verder het interview met de winnares van de Queen of Burlesque finale in Club Rouge te Eindhoven, en een interview met een danseres die het moet hebben van haar gevoel. We laten je zien waar je moet zijn als je een (dans)vakantie naar Cuba wilt boeken, en waar je de meest prachtige dansschoenen kunt aanschaffen. Ik ben op onze tweede editie minstens zo trots als op de eerste. Veel leesplezier!

3


Borstel maar raak! Bijna iedereen herkent het wel, een la vol met haarborstels, maar er is er geen enkele die echt voldoet. We hebben een ronde borstel om meer volume te krijgen bij het föhnen, maar ons haar wil nooit hetzelfde doen als bij de kapper. We hebben een grove borstel voor het ontklitten, maar die geeft al heel snel gebroken puntjes. Verder een aantal andere borstels en kammen om ons haar te stylen en een borstel met ionentechniek om ons haar te laten glanzen en niet zo statisch te laten worden. En dan nog al die kinderborstels in de diverse kleuren, maten en printen! Want ja... zoonlief borstelt zijn haar alleen maar met een ‘Cars-borstel’!

Iso beauty heeft daar wat op gevonden. Zij hebben, naast goede, professionele en betaalbare stylingproducten, zoals föhns en stijltangen, nu twee borstels op de markt gebracht die geschikt zijn voor iedereen en voor diverse handelingen. De hartvormige Beauty Plonter en de Aqua Shine.

De hartvormige ISO Beauty Plonter is een haarborstel die zowel op droog als nat haar te gebruiken is. Door de slimme vormgeving ligt deze borstel goed in de hand. Het haar laat zich snel ontwarren. De Beauty Plonter is daarom ook uitermate geschikt voor haar dat snel in de klit zit - denk aan fijn haar of kinderhaar. En ook met nat haar heeft deze borstel geen enkel probleem. Het formaat is lekker klein, dus je kunt hem makkelijk meenemen in je tas. Ook is de borstel veilig te gebruiken voor hair extensions. De Beauty Plonter is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren: wit, zwart en roze.

4


De ISO Beauty Aqua Shine Brush is geschikt voor iedereen. De borstel is makkelijk te gebruiken en heeft een rubberen handvat. Dit zorgt voor extra grip en gebruiksgemak. De borstelhaartjes zijn dun, sterk en zeer flexibel. Daardoor glijden ze soepel door het haar. De borstel is te gebruiken op droog, maar ook op nat haar. De Aqua Shine Brush voorkomt bovendien gespleten haarpunten en vermindert haarverlies. Het haar krijgt een fraaie glans en ziet het er verzorgd uit. De borstel is handig om mee te nemen, zodat je hem altijd bij de hand hebt voor een extra borstelbeurt. De ISO Beauty Aqua Shine Brush is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren: roze, zwart, wit, blauw en geel en is geschikt voor alle haartypen.

Wil je zelf een van deze borstels uitproberen? Wij geven 1 Aqua Shine Brush en 1 Beauty Plonter weg. Doe mee met de prijsvraag! Wij geven 1 Aqua Shine Brush en 1 Beauty Plonter weg. Wat moet je doen? Surf naar onze website en beantwoord de volgende vraag: Welke borstel kun je veilig gebruiken voor extensions? Like de Facebookpagina van LatinLifestyle en deel deze met jouw vrienden.

5


Leven met een Latino Rhonda en Juan Garcia Tekst: Annetje Riel Fotografie: Theo Adriaansen

Achtergrond: Wonen waar? Amsterdam Noord Waar vandaan? Spaanse kolonie in Noord-Afrika en Malaga Hoelang samen? 37 jaar

6

J

uans vader was zeeman en kwam door een blindendarmontsteking in Nederland aan wal. Hij werd geopereerd, het schip vertrok en hij bleef achter. Hij besloot te blijven, woonde eerst in de barakken in Amsterdam op het ADM-terrein en vond uiteindelijk werk in de scheepsbouw bij de NDSM. Hij haalde zijn gezin naar Nederland, vond een huis, en zo werd Juan de overbuurjongen van Rhonda. Rhonda vond het wel spannend, mensen uit een vreemd land, een buitenlandse, donkere jongen die nog niet goed Nederlands sprak, een familie die heel druk deed en waar het altijd heel gezellig was. Het was geen grote familie, vader, moeder en 2 kinderen, maar in Rhonda’s beleving maakten ze kabaal voor 10! Juans moeder stond altijd in de keuken (en dat galmde ook nog zo lekker). Alles draaide om de keuken, alles draaide om eten. In het begin dacht ze altijd dat ze ruzie hadden, maar dat was helemaal niet zo. Zo kwam het rappe Spaans over op een Nederlands kind.


Wat vindt Rhonda Juans leukste eigenschap? ‘Dat Juan altijd vrolijk is en het leven niet heel serieus neemt. Nergens te lang over nadenken, gewoon doorgaan. Hij houdt van alles wat het leven leuk maakt: eten, drinken, roken, dansen, etc.’ Waar ergert ze zich het meest aan? ‘Dat hij altijd overal te laat komt.’ (Dus spreekt Rhonda altijd een half uur eerder af). Door hun relatie is Rhonda meer Latina geworden dan dat Juan vernederlandst is, juist doordat ze zijn levensopvatting zo leuk vindt. Waarom wonen ze dan hier en niet in Spanje? Dat is de eeuwige vraag…. Ze willen allebei dolgraag naar Spanje, maar omstandigheden houden hen toch in Nederland: werk, kind, ouders…

Eigenlijk hadden ze al veel eerder willen vertrekken. Rhonda weet wel zeker dat ze niet hier oud wil worden. Het is een droom voor als hun dochter wat ouder is. Maar in hun achterhoofd speelt het advies van Juans vader. Die zei altijd: ‘Droom je droom en wacht niet tot later’. Zelf wilde hij ook terug naar Spanje, maar hij werd ziek en heeft die droom niet meer waar kunnen maken.

Fotografie: Fuuze.nl

7


Waar zijn tot op heden die verrukkelijke dansavonden gebleven? Tekst: Ludo Zijlma Die avonden tot ver in de kleine uurtjes, waarop het zweet je uit alle poriën gutste. Waarna je met kramp tot in je oren, meer dood dan levend, maar volledig voldaan huiswaarts werd gedragen. De volgende middag wakker werd met het goddelijk besef: dit was ‘once in a lifetime’ en ‘it will never be better’. En dat elk weekend weer.

D

e gouden eeuw van de salsa. Toen een weekend salsadansen gelijk stond aan het lopen van een marathon. Of op zijn minst een dito conditie en uithoudingsvermogen vroeg. Dit soort dansfeesten lijkt vooralsnog voltooid verleden tijd geworden. Als nu een buitenstaander, zeg die treurtruus van Everybody Dance Now, ja goed geraden Lieke van Lexmond, mij zou vragen hoe het er voor staat met het salsadansen in dit land, dan zou mijn antwoord helaas moeten luiden: ‘IN EN IN TRIEST EN DIEP TREURIG’. Ik voel dat zo in alle oude botten van dit versleten danslichaam.

8

We hebben in dit land de mond vol van vrijheid. Zeker na de aanslagen in Parijs. Zoveel, soms onmogelijke, vrijheden die men zich meent te kunnen permitteren. Zoals men ook al te makkelijk dit begrip gebruikt zonder zich af te vragen in welke vorm het eigenlijk gegoten moet worden. Een vorm die, dat is de moeilijkheid, voor iedereen genietbaar en acceptabel moet zijn. Vrijheid schijnt tegenwoordig vooral te betekenen, dat alles op jouw manier geuit moet worden. Zeker als je er dan ook nog heilig van overtuigd bent dat alleen jij gelijk hebt. Maar vrijheid is eerder een wezenskenmerk, een eigenschap van een totale gemeenschap.


Veel meer dan een persoonlijk bezit of eigendom. Dat brengt mij op het onderwerp van deze column. De vrijheid van de diskjockey om alles maar te draaien wat er in zijn bolle hoofd opkomt. Die vrije wilsuiting ga ik hem hier niet betwisten, alleen de vorm waarin. Als salsadanser pur sang beleef ik mijn vrijheid op de dansvloer het liefst met de soort muziek waar ik al 25 jaar zelf voor kies. Pure onvervalste salsa. Geen draaikontenkizomba, geen volendammerklompenvariant van bachata, maar de echte, onbetwiste, onnavolgbare salsa uit de afgelopen 100 jaar. Vind je dat ik weer eens overdrijf? Ik dacht het niet. Sedert de ongevraagde invoering van de kizomba ben ik 10 kilo in lichaamsgewicht aangekomen. Bijna een soort van btw op het dansen. Deze belasting en gewichtsvermeerdering dank ik simpelweg aan het feit, dat ik niet meer echt op volle toeren kom. Een marathon salsadansen is er niet meer bij. Wat gaan we eraan doen? Laat ik het liefjes zeggen: zelfs een aap kun je nog wel kizomba leren dansen. Daar heb je niet zoveel lessen voor nodig. Beetje wellustig schuren met je heupen in het donker. Dat moet iedereen na een half uurtje les wel lukken? Ook kinderen maken gaat per slot van rekening vanzelf. Maar voor salsa moet je wel iets meer in huis hebben. Met alleen een kwartiertje draaien en showen kom je er niet. Voor salsa heb je naast je eigen ballen ook heel veel dansroutine en dus tijd nodig. Zelfs na 25 jaar ben je eigenlijk nog maar net begonnen. Maar dan moeten onze draaijochies zich natuurlijk wel de tijd en de vrijheid gunnen om die muziek ook te draaien. Zo niet, dan lijken we eerdaags wel bejaard, zo niet honderd. Net als al die kizombadansers dat nu al lijken, zo zonder enige moeite en zweet.

9


PUT ON YOUR RED SHOES AND DANCE SALSA Tekst: Mathilde Boom Inmiddels alweer drie maanden verder met mijn salsauitdaging. Alles bij elkaar heb ik nu ruim een jaar les en mag me thans scharen onder de Intermediates. Het wordt nog wat met mij. Zo snel gaat het dus. Toch bekruipt me nog wel eens het gevoel van ‘oh nee, die move leer ik nooit’. Helemaal wanneer ik sommige dansers zo mooi, zo makkelijk en zo gracieus zie dansen. Maar de meeste keren voel ik me echt die salsera in wording en ga ik na de les weer zoooooo voldaan naar huis.

D

e afgelopen drie maanden dus veel nieuwe dansmoves geleerd. Ik vraag me af hoeveel er nog gaan komen, of er eigenlijk wel een limiet aan die moves bestaat. Maar ik laat me iedere week opnieuw verrassen. Verder zijn er de afgelopen tijd weer veel leuke feestjes voorbijgekomen, waarbij iedereen altijd met iedereen danst. Of je nu wel of niet gevorderd bent, of je er nu wel of niet iets van bakt; jong/oud, dun/dik, met of zonder tattoos en piercings, die vreemde eend in de bijt waar men even aan moet wennen... ja, die laatste moet er even in, want die slaat duidelijk op mezelf! Het maakt niet uit. Het gaat om het plezier. Soms tref je natuurlijk wel eens een fanatiekeling die zich per se wil laten gelden. Zo iemand die er een bijna satanisch genoegen in schept om je heen en weer te smijten, maar over het algemeen gaat het er gemoedelijk aan toe en houdt iedereen rekening met elkaar. Zeker bij onze SalsaClub.

“Gezelligheid en laagdrempeligheid staan daar hoog in het vaandel”. Ik keek eens op internet naar het woord salsa. Iedereen weet natuurlijk dat salsa ‘saus’ betekent, maar wat ik niet wist, is dat het woord salsa ook te pas en te onpas wordt gebruikt. Ik vond onder andere salsafietsen en dacht...HUH...zit je dan dansend op de fiets? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Maar nee, het schijnen slechts avontuurlijke fietsen te zijn.

10

Muah...daar kan ik me wel in vinden. Niet in die salsafiets natuurlijk, maar wel in het avontuurlijke daarvan. Salsa is immers avontuur. Het daagt je uit en werkt bijna verslavend. Eigenlijk zou je, zodra je het een klein beetje beheerst, iedere avond wel willen dansen. Ik vind dit trouwens wel een goed pleidooi om de twijfelaars onder ons - zal ik wel, zal ik niet? – waarvan ik er in begin ook een was, over de streep te trekken en heb nog slechts één advies: “PUT ON YOUR RED SHOES AND DANCE SALSA.”


MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com tel: +31 6 4161 3334

De mode van MamboDiva is geschikt voor elegante vrouwen met kledingmaat 40 tot 60. Om het plaatje compleet te maken, biedt MamboDiva ook prachtige, handgemaakte sieraden van Nederlandse kunstenaars aan. Kies een sieraad in de kleuren van je zelfgekozen stof, óf maak een basisstuk in één klap opvallend met een exclusief sieraad. MamboDiva’s exclusieve handtassen (eigen ontwerp en fabricaat) hebben 2 aparte vakken en bieden plaats voor zowel een paar (dans) schoenen als je persoonlijke bezittingen. Eindelijk alles binnen bereik op een stijlvolle manier! De sprankelende mode van MamboDiva geeft jouw leefstijl, jouw carrière, jouw vrijheid, jouw leven extra glans! 11


Martijn van Grevenbroek HotShotz Fotografie

12


Elles de Graaff is het gezicht achter Dance Holland. Samen met Club Rouge Eindhoven heeft ze de voorrondes en de finale van Queen of Burlesque op touw gezet. Ook verzorgt zij Burlesque bootcamps voor amateurs en trainingen voor professionals. Ze geeft de deelnemers de tip om een Salsa Styling-cursus, -workshop of -bootcamp te volgen bij een salsadansschool. Je leert daar veel sierlijke Burlesque-bewegingen. In de Burlesque is het ‘Tease to Please’ met een knipoog naar het publiek. Tussen de bezoekers van de voorrondes van deze wedstrijd zijn veel toeschouwers die het Burlesque evenement keer op keer nauw volgen. Net als alle aanwezigen zijn ze benieuwd wie de finale zal gaan winnen.

En de winnares is...

13


Wendy Verwoord stelt voor het Latinlifestyle Emagazine vragen aan de winnares van Queen of Burlesque 2015: (2e van links)

MissTerious

Hoe ben jij in aanraking gekomen met Burlesque? Ik was op zoek naar een leuke hobby. Voor mij was het erg belangrijk dat ik niet iets ging doen waar ik me voor een lange tijd aan zou binden, zoals bijv. een jaarabonnement op een dansschool. Op internet kwam ik een Burlesque workshop van 7 weken tegen. Ik had nog nooit van Burlesque gehoord. Dus het leek me wel leuk om eens iets nieuws te ervaren. Hoe oud was je toen je deelnam? Ik was 26 toen ik startte met Burlesque. Wel heb ik van kleins af aan al verschillende dansvormen gedaan. Zoals ballet, streetdance, lapdance, cheerleading, hiphop. Wat was de reactie van je familie, toen je vertelde dat je Burlesque ging doen? Niemand om mij heen wist eigenlijk wat Burlesque inhield. Toen ik filmpjes liet zien van bekende Burlesque danseressen reageerde iedereen hetzelfde. ‘Dat is echt iets voor jou’, zeiden ze. Blijkbaar sta ik bekend als iemand die graag andere dingen doet en met name dingen die kunnen choqueren of dingen die niet ’standaard’ zijn.

14

Wie was je steun en toeverlaat toen je deelnam aan de finale? Tijdens de finale heb ik ontzettend veel gehad aan een handjevol mensen die iedere ronde kwamen kijken. Zij zorgen ervoor dat ik het beste uit mezelf wil halen. Was je zenuwachtig tijdens de finale van Queen of Burlesque? Tijdens de finale was ik minder zenuwachtig dan tijdens de 1e voorronde. Ik wist wie er allemaal in de finale zaten en wist daarmee wie mijn concurrenten waren. Ergens was dat een rustgevend gevoel. Waar ik tijdens de finale het meeste last van had, was dat ik 1 dag ervoor erg ziek was geworden.


Ik wist dat een griepje mij er niet van mocht weerhouden om de titel te winnen. Dus met koorts, griep, misselijkheid en een draaierig gevoel heb ik de finale gedaan. Ik was dus eerder zenuwachtig om misselijk van het podium te vallen. Hoeveel weken voorbereiding heb je aan je acts besteed? Aan de acts voor de wedstrijd zijn ongeveer 2 à 3 weken besteed. Dit voornamelijk omdat er tussen de voorrondes, halve finale en finale maar 2 à 3 weken zaten. Dus de tijd was erg kort. Van die weken heb ik 1 week besteed aan het bedenken van de act en het samenstellen van de muziek. De andere 2 weken had ik nodig om een outfit te maken. Waar haal je de inspiratie en de creativiteit vandaan? Toen ik met Burlesque begon wist ik dat ik in iedere act een verhaallijn wilde neerzetten. Ik ben een ontzettende Disney-fan. Dus als ik aan verhaallijnen denk, dan ken ik alleen maar sprookjesverhalen. Een combinatie van een sprookje en Burlesque… Dat was iets wat mij ontzettend leuk leek om te doen. En het is onderhand ook mijn handelsmerk geworden. Wat raad jij de dames aan die Burlesque willen gaan doen? Hoe makkelijk dit ook klinkt… zet je onzekerheden opzij! Je bent een vrouw en je bent mooi. Iedereen kan gaan starten met Burlesque en er een eigen draai aan geven. Je komt in contact met de vrouw in je, hoe je er ook uit ziet en hoe je ook over jezelf denkt. Wat raad jij ze absoluut af? Er is in deze tijden geen taboe meer op naaktheid en seksualiteit. Daardoor is ook de grens tussen stripper en Burlesque heel erg dun. Wees dus vooral geen stripper. Iedere vrouw kan sexy dansen en haar kleren uit trekken. Maar je wilt juist dat het er meer geraffineerd uitziet. Daag het publiek uit. Burlesque is niet voor niets ‘de kunst van de verleiding’.

Martijn van Grevenbroek HotShotz Fotografie

15


Voor mij is humor erg belangrijk. Ik vind dat je als artiest je publiek moet kunnen entertainen. En als het publiek lacht, betekent dit dat ze je leuk vinden en dat ze langer naar je willen blijven kijken. Burlesque is ooit begonnen als een grapje, als cabaret. Zou jij een act met een mannelijke Burlesque-artiest kunnen doen? Ik denk niet dat ik een act met een man zou doen. Wat ik zelf zo mooi vind aan Burlesque is dat er een afstand wordt gecreëerd. Je mag wel kijken, maar er niet aan komen. Een man op het podium haalt dat idee voor de kijker al weg. Wanneer bereik je de absolute top? Wil je die top ook bereiken? Zoals ik al eerder zei ben ik een grote dromer. Mijn top zou zijn als ik wereldwijd bekend werd binnen de Burlesque. Dat mensen speciaal mij willen hebben, dat lijkt me een heerlijk gevoel. En ja, ik ga er zeker alles aan doen om die top te bereiken.

Hoe ga je om met podiumvrees? Ik sta al van jongs af aan op podia. Ik was zangeres in de schoolband en zat op amateurtoneel. Ik hoor op het podium. Dus echte podiumvrees heb ik (gelukkig) niet. Wat wil je met de titel Queen of Burlesque bereiken? Ik ben een grote dromer. Ik hoop dat de titel voor mij deuren zal openen binnen de Burlesque-wereld. Grotere optredens, grotere evenementen, en deelname aan wereldwijde wedstrijden. Mijn naam is nu op de kaart gezet door het winnen van deze titel. En nu kan ik deze hopelijk nog groter gaan maken. Jouw acts bevatten een aantal hilarische momenten. Wat betekent humor voor jou? 16

Wie is jouw grote voorbeeld in de Burlesque? Xarah von den Vielenregen is een vrouw naar wie ik erg opkijk. Het is een vrouw met een visie. Zij wil Burlesque groter maken in Nederland. Ze heeft de top bereikt en geeft nu anderen de kans om dat ook te doen. Qua performance vind ik LouLou D’Ville echt prachtig. Zij is anno 2015 het toonbeeld van de klassieke Burlesque. Wat betekent Burlesque voor jou in één woord? Zelfvertrouwen. Laten zien dat je vrouw bent, dat je weet wat je wilt en dat je de kracht hebt om je vrouwelijkheid en je zekerheden te kunnen combineren. Een vrouw met zelfvertrouwen is een sterke vrouw! Ga jij volgend jaar in 2016 jouw titel verdedigen? Ik hoop dat ik het komende jaar hogere titels kan behalen tijdens verschillende Europese wedstrijden.


En volgend jaar zal ik misschien (net als de winnares 2014) in de jury mogen zitten. Ik wil graag anderen een kans geven om de titel te behalen. Ze daarbij helpen door te jureren lijkt me geweldig. In de Burlesque-wereld hangt gelukkig geen competitieve sfeer. Iedereen gunt het elkaar. Ben je ooit teleurgesteld geweest door een opdracht? Ik ben ooit eens geboekt voor een Moulin Rouge Party in een dorpje. Toen ik daar aankwam was het ontzettend druk en er was geen podium. Toen ik eenmaal opkwam kon dus niemand mij zien. Met mijn 1.63 was ik door de drukte haast onzichtbaar. De mensen die mij wel konden zien, zagen niets meer dan een stripper en wisten totaal niet wat er gebeurde. Teleurgesteld is een groot woord. Maar als je ver moet reizen en dan zo’n avond moet meemaken, dan baal je wel. 'Met de kijk op toen en op nu': wat is er in de Burlesque op het podium veranderd? De muziek is meer gevarieerd. De kostuums zijn groter en imposanter. Maar vooral de acts worden steeds interessanter om naar te kijken. Zo zijn er circusartiesten die Burlesque en circus met elkaar verweven. Danseressen worden steeds leniger. Paaldansen wordt tegenwoordig veel in de acts opgenomen. Iedereen houdt het bij het klassieke Burlesque, maar probeert het zelf anno 2015 te maken. Kijk je met je ervaring kritischer naar een act? Absoluut! Ik let meer op gezichtsuitdrukkingen. Ik kijk naar de opbouw van een act, of er bijvoorbeeld een verhaal in zint, en naar hoe iemand met het publiek omgaat. Heb je nog andere toekomstperspectieven? Welke zijn dat? ‘Always Think Big’ heb ik van thuis meegekregen. Ik wil heel graag internationale wedstrijden gaan doen. En uiteindelijk de titel Miss Viva Las Vegas in ontvangst nemen!

Martijn van Grevenbroek HotShotz Fotografie

17


18


Service op maat bij Danswinkel.nl in Hilversum en online Danswinkel.nl begon in 2011 als online danssportwinkel en heeft daarnaast sinds een aantal jaar een fysieke winkel in Hilversum. Je vindt de Danswinkel op een steenworp afstand van station Hilversum. Zodra je de winkel binnenloopt, voel je je als een kind in een snoepwinkel. In de ruime, lichte winkel van ruim 100m2 vind je danskleding, dansschoenen en accessoires waar elke danser blij van wordt. Of je nu kleding zoekt voor streetdance of op zoek bent naar een salsa, stijldans of tango schoen, de collectie is erg uitgebreid.

Honderden modellen Ook als salsero of salsera ben je bij deze winkel zeker aan het juiste adres. Voor je gehele salsa outfit kun je bij Danswinkel terecht, of je nou kleding nodig hebt of schoenen. Door de hele winkel heen staan vele schoenen van diverse merken gepresenteerd. Zo zie je direct wat de verschillende mogelijkheden aan hakhoogtes, materialen en kleuren zijn. De verkoopsters nemen graag de tijd voor je om je kennis te laten maken met het assortiment. En uiteraard zijn er altijd diverse opties om te passen. Het gehele online assortiment, dat honderden verschillende modellen telt, vind je uiteraard niet terug in de winkel. Wel vind je een selectie van de meest verkochte en populaire modellen. Wanneer je een specifiek model wilt passen, is het verstandig om van tevoren even te bellen of mailen om te kijken of het model in jouw maat op voorraad is. Natuurlijk kun je alles wat online te vinden is ook in de winkel bestellen. Daarbij biedt Danswinkel de service dat de schoenen ook bij je thuis kunnen worden bezorgd. Makkelijker kan bijna niet.

19


Wie de schoen past‌ Elke schoen voorziet in een andere behoefte, waardoor een sneaker voor salsa aan andere eisen voldoet dan bijvoorbeeld een streetdance sneaker. Ook kan een half maatje kleiner of groter veel verschil uitmaken. Uiteindelijk is het altijd zoeken naar de perfecte match tussen danser en schoen. Omdat dansschoenen het gereedschap van de danser zijn, is het belangrijk dat een schoen goed en fijn aansluit. De dames en heer die bij Danswinkel werken kijken dan ook graag met je mee bij het passen en geven advies vanuit hun ervaring als danser. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kunnen zij een merk of model aanraden.

Bezoek Danswinkel Danswinkel is online 24/7 geopend op www.danswinkel.nl. De winkel in Hilversum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:30 uur tot 17:00 uur. Op de donderdagavond is er koopavond tot 21:00 uur.

20


21


ÉÉN DANSJE MAAR….. Tekst: Eileen Torres Dames, het is niet anders… We zullen allemaal wel eens gevraagd worden door iemand met wie we liever niet zouden dansen. En natuurlijk is het ons goed recht om te dansen met wie we willen. Niemand verwacht van ons dat we dansen met iemand die dronken is, stinkt of zich opdringerig gedraagt. Maar als dat nou allemaal niet van toepassing is, waar maken we ons dan eigenlijk druk om? Het is tenslotte maar één dansje. Bekijk het eens vanuit het oogpunt van de man. Niet veel vrouwen ervaren wat mannen al moeten doorstaan zolang de partnerdans bestaat. Stel je eens voor (of herinner je) dat je op een party bent waar je niemand kent. Je bent daar omdat je dol bent op de muziek, je wilt dansen en het is leuker dan thuis zitten. Niemand kent je, dus niemand weet dat je kan dansen. Je hebt de mannen op de dansvloer bekeken, en ingeschat wie er wel en wie er niet met een partner is gekomen.

Je verzamelt moed en vraagt een heer ten dans. Hij zegt beleefd: ‘Nee, bedankt.’

Je vat het niet persoonlijk op, tenslotte heb je zelf ook vaak genoeg mannen afgewezen. En dan, niet veel mannen zullen het verzoek van een vrouw om een dansje afwijzen, toch? Waarschijnlijk zal de volgende man wel ‘ja’ zeggen. Stel je eens voor hoe het zou zijn om meerdere, of zelfs vele keren, op een avond geweigerd te worden. Zou je je rot gaan voelen? Afgewezen? Onzeker? Misschien wel. Waarschijnlijk wel.

22

En hoe zou je je voelen als de man die jou afwees direct daarna met een andere vrouw de vloer op ging? Toch wel iets om aan te denken, de volgende keer dat je een heer wil afwijzen, waar eigenlijk niet veel op aan te merken valt. Moet een man boeten voor het feit dat je hem niet kent, hij niet knap is of niet zo goed kan dansen als jij? Wat zou er gebeuren als je die man 4 à 5 minuten van je tijd gunt? Misschien maakt het zijn dag wel mooier. Misschien geeft het hem wat meer zelfvertrouwen, een goed gevoel. En als bonus is het goed voor je eigen karma. Uiteindelijk oogst je altijd wat je zaait. Heren, niet elke vrouw die je ontmoet zal spiritueel aangelegd zijn. Om je succespercentage te verhogen, zijn hier een paar tips. Als je een onbekend fenomeen bent voor het vrouwelijke publiek in een bepaalde club, zorg dan dat je de dansvloer op gaat, zodat de dames je danskwaliteiten kunnen zien (min of meer als een auditie). Soms betekent dit dat je een dame moet vragen die niet je eerste, tweede of zelfs derde keus is. Het doel is om gezien te worden. Als je, na een succesvolle ‘demonstratie’, van plan bent om met de beste danseres in de zaal te dansen, dan moet je haar dansniveau wél aankunnen, of het in elk geval benaderen.


Wacht op een nummer dat je echt goed vindt, zodat het je dansen inspireert. Zorg dat je een paar goede combinaties paraat hebt en blijf vooral in de maat. Dames vinden het prettig als heren niet van het ritme afdwalen. Geef de dame wat ‘eigen tijd’ door haar even los te laten, zodat ze haar eigen gevoel kan uitdrukken. Misschien heb je het wel eens gezien: vrouwen die in de rij staan om met een bepaalde man te dansen. Die man wil jij zijn. Doe wat je kunt om een zo goed mogelijke danser te worden. Dat betekent dat je tijd en geld in je lessen moet steken. Het betekent ook dat je veel moet oefenen.

Ga thuis voor de spiegel staan en kijk hoe je beweegt.

Lijkt het een beetje op wat de mannen doen die je bewondert? Bestudeer je favoriete dansers en probeer je een paar elementen eigen te maken. Salsa is de grote gelijkmaker. Je hoeft echt niet de knapste man in de zaal te zijn. Je hoeft ook geen directeur van een groot bedrijf te zijn, een dikke auto te hebben, of andere dure dingen waar vrouwen van dromen. Het enige dat in ‘el mundo de la salsa’ telt, is hoe goed je kunt dansen. Hoe beter een man danst, hoe aantrekkelijker hij wordt. Misschien denken mannen wel hetzelfde over vrouwen (laat even weten, heren, dat wordt een prachtig artikel!). En of je nu man of vrouw bent, met een partner dansen vergroot het plezier in het bewegen op opwindende salsaritmes. Contact maken met een partner op de dansvloer, elkaar aanvoelen en samen iets moois creëren en je laten inspireren door de muziek, dat is een fantastisch gevoel. Een gevoel dat je met veel verschillende partners kunt bereiken, ook al lukt het niet met iedereen. Maar doe eens extra je best. Het is zeker de moeite waard!

23


Boekrecensie door Angelique Jansem - foto: Bruna

Martha Rojals: Al dat andere

Op 14 april komt er een heel mooi boek uit van Martha Rojals - Al dat andere. Het originele boek L'Altra, is nu al een bestseller met ruim 30.000 verkochte exemplaren en wordt wereldwijd geroemd als DE grote belofte van de Catalaanse literatuur. Ik kan ook niet wachten tot ik de Nederlandse vertaling op de deurmat heb liggen. Alleen de prachtige omslag al, maakt mij enorm nieuwsgierig naar het boek. Het boek gaat over Anna. Ze is eind dertig en woont samen in Barcelona met haar jeugdliefde Nel. Alles loopt volgens plan tot plots de economische crisis ook haar leven kruist en alle zekerheden beginnen te wankelen. Nel verliest zijn baan, de rekeningen stapelen zich op en zijn zus komt bij hen inwonen om de huur te betalen. Opeens werkt Anna’s interne kompas niet meer. Anna zoekt haar toevlucht in een affaire met een veel jongere man en verliest steeds meer de grip op haar leven. Maar nu niets meer is zoals het was, is er plots ook een wereld aan mogelijkheden. Al dat andere, de dromen en spoken uit haar verleden, de andere Anna die haar maakt tot wie ze echt is, komt langzamerhand naar boven.

Over de auteur: Marta Rojals is in 1975 geboren in Catalonië. Ze is architecte en heeft een master in Theory, History and Criticus. Ze werkt als vertaler en redacteur, schrijft fictie voor verschillende tijdschriften en post haar opinies op haar blog Vilaweb.

Al dat andere Datum van verschijnen: 14 april 2015 circa 352 pagina’s. Prijs: € 19,99 ISBN: 9789056725242

24


25


Sinds ik kinderen heb, probeer ik iedere avond iets lekkers en gezonds op tafel te zetten. Verse ingrediënten zijn daarin een must. Zo weinig mogelijk uit een pakje en zo weinig mogelijke toevoegingen, maar het moet wel binnen 45 minuten op tafel staan. En mijn publiek is lastig! Geen liefhebbers van aardappelen, groente en vlees. Het is dus iedere dag een uitdaging om iets lekkers te maken. Wat ik het lastigste vond, was het toevoegen van een beetje smaak, waardoor de optie van een kruidenmixje in een pakje wel erg aantrekkelijk was. Maar ja, die had ik nu net afgezworen! Dus experimenteerde ik er lustig op los met (veelal) verse kruiden en specerijen, tot ik de smaak te pakken had! Een van de favoriete gerechten op de vrijdagavond is taco’s. Vaak maken we daar een heerlijk feestje van met allerlei toppings en sauzen. Maar de basis blijft hetzelfde: kip! Geplozen kip van wat over is van de vorige dag, of gewoon lekker kipgehakt. Ben je vegetarisch? Dan vervang je alle kip door vegetarisch gehakt of tofu. De ingrediënten de je nodig hebt: Een pakje kipgehakt Een klein potje bruine bonen of kidneybonen 1 kleine ui 2 teentjes knoflook 125 gram mais (korrels) Een pak taco’s 1 theelepel chilipoeder 1,5 eetlepel paprikapoeder ½ eetlepel oregano ½ theelepel cayennepeper (of zwarte peper, als je het niet te spicy wilt) Een klein bosje (4/6 takjes) gesneden koriander ½ maggiblokje of een ½ theelepel zout Voor de topping kun je o.a. gebruiken: Gefrituurde uitjes of lente-uitjes

26

Sla Rucola Tomaatjes Salsa Guacamole Mango Chutney Roomkaas of crème fraîche Wortelchips (of als je in een luie bui bent: groentechips uit het chipsvak bij de Albert Heijn) En geraspte kaas!


Bereiding: Verwarm de oven even voor, voor de taco’s. Snipper de uitjes en de knoflook en doe een klein beetje olie in een hapjespan. Fruit de uitjes en de knoflook, totdat de uitjes licht glazig zijn en voeg dan de kipgehakt toe. Bak het gehakt rul en voeg er, wanneer het gehakt nog niet helemaal gaar is, de chilipoeder, paprikapoeder, oregano en de cayennepeper toe en roer dit goed door. Wanneer de kruiden en de kip goed door elkaar geroerd zijn, kun je de bonen en de mais toevoegen. Mocht je het idee hebben dat het gehakt erg droog wordt, voeg dan een heel klein beetje water toe. Niet meer dan 3 eetlepels. Intussen zal de oven warm genoeg zijn en kun je de tacoschelpen erin doen. Roer het gehaktmengsel nog eens goed door elkaar en verpulver het halve maggiblokje voordat je het er aan toevoegt. Als allerlaatste voeg je de verse koriander toe en roer je alles nog een keer snel door elkaar. Haal het mengsel nu van het vuur en leg een deksel op de hapjespan. Deze kun je nu even opzij zetten. Haal de tacoschelpen uit de oven en vullen maar!

Ik vind het altijd heel fijn om uitgebreid de tafel te dekken. Alle sausjes en toppings allemaal in een bakje op tafel bij de vulling en de taco’s, zodat iedereen zelf zijn taco kan vullen en zijn eigen feestje kan bouwen op zijn bord. Een wijntje of biertje erbij en laat het weekend maar beginnen!

¡Buen provecho! Angelique Jansen

27


CubaMovesYou Veel Nederlanders hebben een ondernemersgeest, dat is bekend, maar soms leiden omstandigheden naar een bestemming die je nooit had kunnen vermoeden. Dit keer een interview met Clarissa en Martin van Cubamovesyou. Kunnen jullie iets over jezelf vertellen? Wij zijn Clarissa, een jonge Cubaanse uit Santiago de Cuba, en Martin, uit Breda. Wij hebben elkaar eind 2010 in Cuba tijdens een dansvakantie in Santiago de Cuba leren kennen. Clarissa was toen de danslerares van Martin. Na de eerste kennismaking is er een heftige liefde opgebloeid. We hebben een aantal keer een periode samen doorgebracht in Cuba en Nederland en zijn op 12-12-12 getrouwd. Voor de gasten op ons feest in Cuba hebben we een entertainmentprogramma georganiseerd, en daaruit is Cubamovesyou ontstaan. Meer info op: www.cubamovesyou.nl

28


‘Cubamovesyou’, wat houdt dat in? Cubamovesyou is een organisatie die speciale reizen naar Cuba organiseert. Voor ons heeft de naam drie dimensies: Cuba is onze bestemming, duidelijk en behoeft geen verdere uitleg. Moves you staat voor dansen = bewegen en (rond)reizen = bewegen. Maar de uitdrukking ‘moves you’ in het Engels geeft ook aan: 'raakt je’, 'laat je niet onberoerd’, 'beweegt je'. Dat merken bij heel veel mensen die naar Cuba op reis zijn geweest en dat brengt de naam tot uitdrukking. You is voor ons heel belangrijk. Als wij een reis organiseren, dan gaat het om jou! Jij staat centraal en binnen onze mogelijkheden gaan we dan ver om in overleg met jou een droomvakantie te organiseren.

Speelt Salsa een grote rol voor jullie? Ja, Salsa speelt een hele grote rol voor ons. Wij houden veel van die muziek. Clarissa kan goed dansen en Martin danst enorm graag. Daarnaast houden wij van de energie en groepsdynamiek die er bij groepsdansvakantie ontstaan. Dat heeft ons al zoveel leuke contacten en vriendschappen gebracht, dat is onbetaalbaar. Maar naast de Salsa is er veel meer waarmee wij mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld paardrijden, wandelen, duiken, bezoek van mooie natuurgebieden, strand en nog veel meer. Wij hebben al de nodige individuele rondreizen georganiseerd voor mensen van verschillende leeftijden en met verschillende interesses. Wij genieten ook van die activiteit. We stoppen daar veel tijd en energie in, maar wij krijgen ook veel terug in de vorm van warme reacties van onze klanten. Hebben jullie nog meer toekomstplannen? Ja, wij hebben een huis gekocht in Santiago de Cuba. Het huidige huis gaan we afbreken en we gaan een nieuw huis bouwen. Een familie- en gasthuis. Er komen kamers die verhuurd worden aan onze gasten in de vorm van een bed & breakfast (casa particular). Er komt een groot terras waarop we allerlei activiteiten kunnen organiseren en een tuin om te relaxen. En wij gaan enthousiast verder om onze service, diensten en producten voor Cubamovesyou uit te breiden en te genieten van alles wat dat ons brengt.

29


Dansen op gevoel Tekst: Annetje Riel, fotografie: Minou Spits Judith Telgt is geboren met een visuele handicap. Een duidelijke diagnose kon in haar jeugd niet gesteld worden. Haar moeder kreeg te horen dat ze binnen een paar jaar volledig blind zou zijn. Die voorspelling kwam gelukkig niet uit, maar wel wordt Judiths gezichtsveld steeds beperkter. Het meeste dat ze ooit heeft gezien is circa 25% en vooral de laatste 8 jaar neemt dit sterk af. Het is voor haar steeds weer wennen als haar zicht beperkter wordt. Ze kijkt als het ware door een koker recht voor zich uit (maar ook niet zo ver). De zijkanten zijn weg. LatinLifeStyle Emagazine was benieuwd naar haar leven dat, ondanks haar beperking, rijker is dan dat van menig ziende, en vroeg haar hoe ze haar leven invult. Haar beperking weerhoudt haar er geenszins van het leven vol enthousiasme tegemoet te treden. Al 26 jaar is ze samen met Ruud, met wie ze twee prachtige dochters heeft. Judith ging ooit in een vakantie met een schoolvriendin mee naar het vakantiehuisje van de ouders van die vriendin. Toevallig had die vriendin een oudere broer, die toen al op zichzelf woonde. Die broer kwam op de fiets ook naar het huisje en viel als een blok voor de sprankelende Judith (en zij voor hem). Judith vindt Ruud vooral lief; Ruud zegt dat ze meestal op één lijn zitten. Judith vult haar leven met sportieve hobby’s zoals Showdown, dansen (country linedance, salsa) en wandelen. Ze houdt van boeken luisteren en kijkt graag TV.

30


Showdown is het beste te omschrijven als ‘een kruising tussen tafeltennis en airhockey voor mensen met een visuele handicap’, waarbij het (rinkelende) balletje op een tafel met opstaande randen onder een plank door in het doelgat van de tegenstander moet worden geschoten. Het wordt gespeeld met een afgeplakte skibril, handbescherming en speciale batjes.

Ben je een dansprofessional of werk je met visueel gehandicapten en wil je meer weten over Latin Voeldansen? De SON (Stichting Salsa Onderwijs Nederland) leidt mensen op om lessen te kunnen geven. Kijk op www.salsaopleiding.nl

Omdat Ruud in 3 ploegendienst werkt is het moeilijk om structureel dingen samen te ondernemen, maar dansen en wandelen doen ze graag. Samen volgden ze een cursus Latin Voeldansen bij de Blinden Penning in Amsterdam. Ruud was degene die er bij de Blinden Penning op aandrong om een cursus Voeldansen op het programma te zetten. En zo geschiede. Inmiddels is het Latin Voeldansen daar een vast item op de agenda geworden en wekelijks leert een groep mensen met een visuele handicap Salsa, Bachata en Merengue.

31


Beschrijving: De jonge Melody besluit draagmoeder moeder te worden voor een rijke Engelse dame (Emily) in ruil voor een grote som geld. Emily dwingt de wat onstabiele Melody bij haar in te trekken. Op het eerste gezicht lijken de werelden van de twee vrouwen ver van elkaar verwijderd, maar tot hun verbazing groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Totdat het noodlot toeslaat en de geschiedenis zich dreigt te herhalen. Vanaf 14 mei 2015 in de bioscoop.

32


33


34


Colofon Hoofdredactie: Annetje Riel Eindredactie: AndrĂŠ Lambeck Fotografie: Angelique Jansen Minou Spits Theo Adriaansen Fuuze Martijn van Grevenbroek Redactionele bijdragen van: Annetje Riel Angelique Jansen Ludo Zijlma Mathilde Boom Wendy Verwoord Eileen Torres Met dank aan: Uitgeverij Bruna CubaMovesYou Judith Telgt Danswinkel.nl Adverteren: mail naar info@latinlifestyle-emagazine.com o.v.v. adverteren

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

LatinLifeStyle eMagazine Friends Latin-Emagazine www.latin-emagazine.com Salsa-DVDs.com www.salsa-dvds.com SalsaSupply www.salsasupply.com QueBueno www.quebueno.nl CR Design www.crdesign.nl Media: Latin Life Radio www.latinliferadio.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.