Latinemagazine mei juni 2015

Page 1


Van de hoofdredacteur:

Verrassende combinaties in de latin!

Op de cover: Deze maand is de cover voor een van de verrassende combinaties in de latin. Bustamante en Belle Perez! Op pagina 24 t/m 27 kun je er alles over lezen.

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee! Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates. Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

Natuurlijk is de samenwerking tussen artiesten iets van alle tijden. De laatste tijd zien we echter steeds meer verrassende combinaties opduiken. Wat dacht je van het Cubaanse Septeto Santiaguero met José Alberto ‘El Canario’? En dan hebben we het nog niet eens over de andere gastartiesten die een bijdrage hebben geleverd aan de indrukwekkende dubbel-cd ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van dit legendarische septet. We zien zelfs latin artiesten uit hun ‘comfort zone’ treden voor een gelegenheidscombi met collega’s uit een ander genre. In deze editie zul je er een aantal tegenkomen. Ook op de cover tref je een bijzondere combinatie: Bustamante en Belle Perez.

Festivals Het festivalseizoen staat voor de deur en de programmering voor de eerstkomende festivals is al bekend. Blader maar eens verder voor inspiratie en leg het festivalpakket maar alvast klaar: Zonnebrand, oordoppen en paraplu (je weet maar nooit).

Nieuw: videoclips Voortaan kun je de videoclips bij de artikelen rechtstreeks van uit het magazine afspelen! We wensen jullie weer veel lees- en luisterplezier met deze dikke editie van meer dan 100 pagina’s!

www.latin-emagazine.com

2


CR Design

Contents 04 Robert Armas y Los Conquistadores de la Salsa 08 Maite Hontelé live in Rasa 10 The Latin Tribute to Michael Jackson 18 Ulrique – La Gracia 24 Bustamante & Belle Perez 28 Verslag: La Yegros 32 Heredia, Costa Rica 34 Verslag: Cantate Cantoro 38 Boekrecensie: El héroe discreto 46 Flamenco agenda 48 El Café del Rincon 54 Ema Yazurlo & Quilombo Sonoro 56 Kenny B gaat naar “Parijs” 59 Rey Ruiz terug naar zijn roots… 60 Septeto Santiaguero & José Alberto El Canario 62 Word jij Nederlands Kampioen Salsa? 64 Music Meeting: Afro Latin Night 66 Festival Mundial 70 Couleur Café Festival 74 Amsterdam Roots 75 Robin Rotterdam Unlimited 81 Caetano Veloso & Gilberto Gil in Vorst (B) 82 Sfinks Mixed wordt gratis en feestelijk 83 Feria de Amsterdam 86 Antilliaanse Feesten: de eerste namen 90 Buena Vista: The New Generation 92 DVD: Fifty Shades of Grey 94 DVD: Trash (Brazilië) 96 DVD: O Apóstolo (Spanje) 99 Debuutsingle Alois 105 Colofon

3


Robert Armas y Los Conquistadores de la Salsa Cubaanse salsa uit Peru In 1996 richtte Robert Armas in het Cubaanse Havana Los Conquistadores de la Salsa op. De groep maakte een vliegende start met optredens op diverse festivals in de verschillende provincies. Na een half jaartje besloten ze echter af te reizen naar Lima voor een promotour van 6 maanden. En die promotour kreeg een staartje, want op dat moment was de Cubaanse muziek sterk in opkomst in Peru. Robert en zijn Conquistadores vielen in de smaak en besloten te blijven.

www.latin-emagazine.com

4


Discografie 1999 – Esto se pega 2006 – Vengo conquistando 2009 – Conquistando Continentes 2013 – Cubano Natural Binnenkort komt het vijfde album uit onder de titel Yo traigo mi tumbao 5


Uiteindelijk is Lima hun vaste basis geworden, van waaruit ze zich blijven vernieuwen zonder echter hun Cubaanse eigenheid te verliezen. Het resultaat mag er zijn, want de formatie heeft al vier succesvolle albums uitgebracht en het vijfde is op komst. De drijvende kracht achter de band is Robert Armas. Hij heeft niet alleen de muzikale leiding, maar schrijft, componeert en arrangeert alle originele nummers van het repertoire. Zijn opleiding aan de Escuela Nacional de Arte in Havanna komt hem daarbij goed van pas. Maar laten we wel zijn, zonder talent waren deze mannen nooit zover gekomen. Inmiddels gelden Los Conquistadores de la Salsa als degenen die de Salsa Timba Cubana in Peru hebben geïntroduceerd. Daar blijft het echter niet bij. Ze blijven hard werken aan een ‘eigen geluid’ en Robert Armas blijft doorgaan met het moderniseren van ritmes als de chachacha, de salsa en de son.

indrukwekkende loopbaan van deze formatie. De band heeft trouwens met heel wat grootheden het podium gedeeld, waaronder Los Van Van, Adalberto Álvarez, La Charanga Habanera, Manolito y su Trabuco, Paulo FG y su Elite, Tony Vega, Víctor Manuelle, Tito Nieves, Gilberto Santa Rosa. Ook hebben ze al diverse internationale tournees op hun conto staan, onder meer naar de Verenigde Staten, Argentinië, Dominicaanse Republiek en diverse landen in Europa. Ook België heeft al van deze Peruaans-Cubaanse timba mogen proeven. Nederland nog niet, maar dat zou dit najaar zomaar kunnen veranderen. Dan gaan Los Conquistadores de la Salsa weer op het veroveringspad mét hun nieuwe album Yo Het heeft de band al de onderscheiding voor traigo mi Tumbao. Voor juli staat een tour ‘Het beste salsaorkest van Peru’ opgeleverd door de Verenigde Staten gepland en in van het APDAYC, het Peruaanse genootseptember staat Europa op het programma. schap van schrijvers en componisten. En dit Dus wie weet… is slechts een van de hoogtepunten uit de www.latin-emagazine.com

6


www.losconquistadoresdelasalsa.com 7


Te Voy A Querer (ver wacht voor begin juni) Na de nominatie van haar vorige album Déjame A sí voor een Latin Grammy in de categorie “Beste Salsa Album” zijn de verwachtingen hooggespannen voor het nieuwe album van de Utrechtse trompettiste Maite Hontelé. Deze verwachtingen worden meer dan waargemaakt op Te Voy A Querer, dat op 1 juni zal verschijnen. Het nieuwe album dat geproduceerd wordt door Merlin Producciones is wederom opgenomen in Medellin in Colombia, met hulp van muzikanten uit de band Juan Luis Guerra (Dominicaanse Republiek), Herencia de Timbiquí + Diego Galé (Colombia), Jorge Glem (Venezuela) en Alain Pérez (Cuba), die voor dit album een nummer heeft geschreven en geproduceerd. Traditionele old school merengue, son cubano, gemixt met Colombiaanse folk, danzón, spetterende salsa, descarga en zelfs een Mexicaanse klassieker die is bewerkt en opgenomen met een strijkkwartet. In 2013 werd Maité door de Colombiaanse publieke radio uitgeroepen tot artiest van het jaar en in 2014 werd haar werk bekroond met een Latin Grammy nominatie in de categorie “Beste Salsa Album” naast grootheden als Marc Anthony en Tito Nieves, wat nog niet eerder was gebeurd bij een Nederlandse band of artiest. De afgelopen jaren heeft Maité, het podium gedeeld met o.a. Oscar d’Leon, Rubén Blades en Grupo Galé en kan ze in Colombia waar ze nu al weer een aantal jaren woont niet meer rustig over straat. CD voor €17,90 LP+CD voor € 21,90 release via V2-Benelux Verkrijgbaar via MostWanted (juni) www.latin-emagazine.com

8


Maite HontelĂŠ live in Rasa De Utrechtse latin-trompettiste Maite HontelĂŠ speelt dit jaar wederom in RASA! In haar geboortestad kan ze nog wel rustig over straat, in Colombia, waar ze al jaren woont, is dat niet meer mogelijk. Daar wordt ze gezien als een van de meest vooraanstaande muzikanten in de latin scene. Begin juni presenteert zij haar nieuwste album Te Voy a Querer en dat doet ze met een grote Nederlandse tour met haar Colombiaanse band. De plaat moet nog verschijnen, maar we kijken er al naar uit! Live wordt het natuurlijk weer, net als voorgaande jaren een dampend tropisch feestje! Zaterdag 6 juni 2015 Rasa, Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht Aanvang 21.00 uur Tickets: www.rasa.nl Tip: bestel je tickets op tijd!

Fotografie: Emanuel Zerbos 9


Tony Succar www.latin-emagazine.com

10


Interview met Tony Succar Tony Succar is de drijvende kracht achter het Unity project “The Latin Tribute to Michael Jackson”. Een bijzonder eerbetoon aan the King of Pop, dat heeft geleid tot een prachtig album. Er is vier jaar lang intensief aan gewerkt en sinds 14 april 2015 kan iedereen het resultaat van alle inspanningen bewonderen. Tony’s kindje is verkrijgbaar via alle reguliere verkoopkanalen en de bijbehorende tournee staat al in de steigers. Voor ons reden om een (telefonisch) interview aan te vragen met deze talentvolle percussionist/ arrangeur /bandleider. Het album is klaar, heb je nu even pauze? Dat had ik wel verwacht, maar ik heb het nog steeds erg druk. We willen dit project namelijk live op de planken zetten en daar komt ook nog heel veel werk en organisatie bij kijken. We hebben een 16-koppige band plus een aantal artiesten die aan het album hebben meegewerkt. Daarnaast zijn er enkele andere artiesten die niet mee konden doen op het album, maar dat wel graag hadden gedaan. Hen gaan we uitnodigen als gastartiesten. Het gaat heel bijzonder worden om dit live neer te zetten. Toch net weer anders en spannender dan op het album. Live is altijd beter.

Interview door: Caroline Bergwerf Fotografie: Eddie Garduno-Jon Zietz Ciprianlacob Julie Hunter 11


Wordt het een Amerikaanse of een wereldtournee? We beginnen in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Maar de muziek van Michael Jackson is wereldwijd erg populair en we willen dit project graag naar zoveel mogelijk verschillende culturen uitdragen. We denken dus ook wel voorzichtig aan een wereldtournee.

Je begon met je eigen band Mixtura? Ja, dat klopt. Die had ik in 2007 opgericht en vernoemd naar de gelijknamige band die mijn ouders in Peru hadden. We speelden veel latin jazz en salsa. De Unity band is anders, want die is veel groter, maar er zitten nog veel dezelfde mensen in.

Klopt het dat dit hele project eigenlijk is begonnen in je slaapkamer? Ja, dat is wel grappig. Ik zat nog op school en had nog nooit een album geproduceerd. Ik deed alleen maar projecten voor mijn opleiding en had geen studio tot mijn beschikking. De demotracks heb ik dus letterlijk in mijn slaapkamer opgenomen. Ik wilde in ieder geval een indruk krijgen van hoe het zou klinken. De geluidskwaliteit stelde niet veel voor, maar de groove was zo sterk en de energie en synergie tussen de latin ritmes en Michaels melodieën waren zo krachtig, dat het me enorm inspireerde.

Tito Nieves JR & Tito Nieves

Er zijn ook de nodige beroemdheden bij gekomen. Mede dankzij Tito Nieves, nietwaar? Tito is een beetje verliefd geworden op het project. Tenminste, toen hij de arrangementen had gehoord. Daarvoor wilde hij er eigenlijk niets van weten. Maar toen hij eenmaal om was, raakte hij steeds enthousiaster. Hij stelde toen voor om zijn vriendin La India te vragen om mee te doen en daarna breidde de cirkel zich steeds verder uit. Er waren steeds meer geïnteresseerden, omdat ze gecharmeerd waren van de arrangementen en de sound.

Ik bleef maar doorgaan met arrangeren. De berg met liedjes groeide en op een gegeven moment dacht ik:

“Ik zou er eigenlijk een heel album mee moeten maken.”

Hoe heb je een keuze gemaakt uit het enorme repertoire van Michael Jackson? Dat was lastig. Ik heb heel veel naar zijn liedjes geluisterd en gekeken welke er aansloten op de latin ritmes, zodat ze ook En zo is het gekomen. Het was niet gepland, met een latin arrangement nog natuurlijk zouden klinken. Er bleven een stuk 60 numhet gebeurde gewoon. Puur uit passie voor mers over, en daaruit heb ik mijn favorieten de muziek. Ik was helemaal niet bezig met geld, of een commercieel product, en dacht gekozen. Overigens niet alleen op basis van het muzikale aspect, maar ook vanwege de ook totaal niet aan opnames met beroemde emotionele lading. Ik wilde nummers kiezen artiesten. Ik dacht alleen maar: “Dit klinkt die mensen echt raken. Zoals Man in the goed, ik moet hiermee doorgaan want hier mirror, Black or white, They don’t care about moet wel iets moois uit voortkomen.” En nu, vier jaar later, zitten we bij Universal us. Nummers die mensen aan het denken zetten, een boodschap uitdragen, bijvoorbeeld en gaan we een hele tournee doen. zich uitspreken tegen discriminatie. www.latin-emagazine.com

12


Jean Rodriquez

13


Je hebt zelfs Bruce Swedien aan boord gekregen. Ja, Bruce Swedien is een van de groten op het gebied van engineering en productie in de muziekwereld. Een vriend van een vriend hoorde het album op het moment dat het net met Bruce samenwerkte. Hij stelde voor om het aan hem te laten horen, en te vragen wat hij ervan vond. En Bruce was erg te spreken over het concept. Hij wilde wel een paar van de nummers mixen. Ik wist niet wat me overkwam, want hij was (en is) een idool voor mij. Het was een bijzondere ervaring, want hij had nog nooit tropical music gemixt. Daardoor had hij bij het mixen een heel andere benadering dan engineers die daar wel aan gewend zijn. Dat gaf een fris geluid aan het eindproduct. Heel cool. Ik neem aan dat je contact hebt gehad met het management of de familie van Michael. Tony Succar Hoe reageerden zij? Dat is wel vreemd gelopen. Toen we probeerDus je had de tracklist eigenlijk al klaar den om de licenties voor de muziek te krijvoordat je de artiesten ging benaderen. Wist je al wie je zou willen hebben voor elk gen, werden onze verzoeken steeds afgewezen. Waarschijnlijk omdat niemand wist wat nummer? Ja, ik wilde dat elke artiest een nummer zou het was. Ik heb op een gegeven moment een hebben dat echt bij zijn of haar stembereik advocaat ingeschakeld om de licenties voor me aan te vragen. Maar ook hij kreeg nul op zou passen. Dat de arrangementen hun zangkwaliteiten zouden accentueren. Want het rekest. Dat was heel frustrerend. elke artiest heeft zijn eigen timbre en eigen stijl. Ik wilde dat de arrangementen daarbij zouden aansluiten. Ik schreef de arrangementen niet voor hun stem, maar ik wilde er wel zeker van zijn dat ze een lied zouden zingen dat bij hun kwaliteiten zou passen. Ik gaf ze dus geen lijstje om uit te kiezen. Uiteindelijk heb ik zelf een persoonlijke brief Ik koos een nummer uit en zei dan: “Ik geschreven naar de Estate van Michael Jackdenk dat dit het best bij jou past.� son, en daar heb ik uiteindelijk wel een heel Toen we echter klaar waren met de opnapositieve reactie op gekregen. Zij hebben mes, kwam Tito Nieves met een speciaal contact opgenomen met de tussenpersoon verzoek: hij wilde You are not alone met (publisher) en groen licht gegeven. En daarna zijn zoon Tito Nieves Jr. zingen. Daar heb heeft die publisher alle licenties geregeld. ik een arrangement op maat voor geschreMaar dat heeft wel bijna 2 jaar gekost. En het ven en dat is een speciaal moment op het is echt een enorme klus geweest. album geworden. Heel puur.

Ik had de plaat klaar, maar bleef maar afwijzingen krijgen.

www.latin-emagazine.com

14


Ik dacht toen eigenlijk dat ik heel graag ooit ergens op de achtergrond met ze zou willen meespelen, als ik mijn instrument goed zou beheersen, of een goede geluidstechnicus zou willen worden. Dus soms denk ik wel: “Hoe ben ik hier beland? Heb ik soms een paar stappen overgeslagen?”

Is dat de grootste hindernis geweest, die je hebt moeten nemen? Ja, ik denk dat ik in die periode zelf ook wel een paar extra jaartjes ouder ben geworden. Het gaf enorm veel stress. Zelfs mijn advocaat zag het op een zeker moment niet meer zitten. Maar ik geef nooit op. Ik was in staat geweest om zelf naar Beverly Hills te rijden en John Branca, de Estate Manager, aan te spreken. Ik geloofde echt in het project en in de kwaliteit ervan, dus ik kon me niet voorstellen dat het zou worden afgewezen.

Is het ook niet een mooie bevestiging van je kwaliteiten als arrangeur? Ja, ik denk ook dat arrangeren mijn sterke punt is. Mijn vermogen om arrangementen te schrijven die de essentie van de tropical music behouden, maar sommige elementen zo aan te passen dat het een frisse sound oplevert. Je hebt een balans nodig. Als de arrangementen voor dit project niet goed waren geweest, dan had niets ter wereld dit resultaat kunnen opleveren. Het ging niemand om geld. Het zijn echt de arrangementen geweest die iedereen over de streep hebben getrokken, die iedereen bij elkaar hebben gebracht voor dit eerbetoon aan de muziek van Michael Jackson. Ik ben heel dankbaar voor dat talent.

Michael Stuart & Tony Succar Had je gedacht dat het zo groot zou worden? Nee. Ik ben een dromer. Een met grote dromen, maar ook wel nuchter. Zelfs toen er grote artiesten gingen meedoen, het project steeds verder groeide en we Universal als partner kregen. Op een gegeven moment toonde zelfs Sony interesse. Ineens hadden we te maken met grote spelers in de muziekwereld, we werkten samen met allemaal bekende artiesten, traden op in tv-programma’s, en nu gaan we er straks ook nog op tournee. Het is allemaal erg overweldigend. Ik besef het eigenlijk nog steeds niet. Het is nog onwerkelijk, als je nagaat waar we vandaan komen. Feitelijk begon het allemaal in mijn slaapkamer. In die tijd kende ik niemand van de artiesten waar ik nu mee werk persoonlijk. Ik had zelfs nog nooit het podium met ze gedeeld. 15

Heb je de afgelopen 4 jaar nog tijd gehad voor iets anders? Nee. Mijn persoonlijke leven heeft de nodige ups en downs gehad. Vaak werkte ik 16 uur per dag aan het project. Maar naast de muziek moest er nog zoveel gebeuren. We hebben heel veel videomateriaal opgenomen: de elektronische perskit, een documentaire van 1 uur, alle video’s, het merk, de logo’s, het ontwerp, de presentatie van het project... Ik heb alles in eigen beheer gedaan, samen met mijn team van vrienden. Maar ik begeleidde alles stap voor stap. Ik heb zelfs heel veel video’s zelf bewerkt. Dus het was geen kwestie van arrangeren en klaar. Alle administratie, alles aansturen, dat was een hele klus.


Kevin Caballo En nu? Gaan jullie op pad? We bereiden ons nu nog voor op de release party van 17 april. Verder werken we aan een PDS live concert special, we bereiden ons voor op een optreden in Mexico in juni, en dan weer iets in Connecticut in juli, dus er zit al het nodige in de planning. We werken samen met een agent om voor eind dit jaar een echte tournee in elkaar te zetten, maar het zwaartepunt van de activiteiten zal wel in 2016 liggen. En daar kijken we erg naar uit. Inmiddels is het album overal verkrijgbaar.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website http://unitylatintribute.com Of luister alvast via Spotify https://play.spotify.com

Tracklisting: 01: I Want You Back (featuring Tito Nieves) 02: Billie Jean (featuring Jean Rodriguez) 03: Man in the Mirror (featuring Kevin Ceballo) 04: Sera Que No Me Amas (featuring Michael Stuart) 05: Earth Song (featuring India) 06: Human Nature (featuring Jon Secada) 07: Todo Mi Amor Eres Tu (featuring Obie Bermúdez & Jennifer Peña) 08: Black or White (featuring Kevin Ceballo) 09: Smooth Criminal (featuring Jean Rodriguez) 10: They Don’t Care About Us (featuring Kevin Ceballo) 11: Thriller (featuring Kevin Ceballo) 12: You Are Not Alone (featuring Tito Nieves and Tito Nieves Jr.) Produced and Arranged by Tony Succar Mixed by: Carlos Alvarez, Bruce Swedien* & Nick Valentin* *track 5 and 9

www.latin-emagazine.com

16


Tony Succar & Jean Rodriquez

17


www.latin-emagazine.com

18


De Spaanse songs van Nederlandse bodem zijn niet zo dik gezaaid. Singer-songwriter Ulrique heeft al de nodige ervaring in de latin muziek. Liefhebbers van Caribische muziek zullen zich haar wellicht nog herinneren van de formatie Palante. Haar zelfgeschreven nummers waren echter tot voor kort uitsluitend Engelstalig.

M

et haar nieuwste single La Gracia heeft ze zich voor het eerst aan een Spaanstalige creatie gewaagd. Met La Gracia deelt zij een verhaal van een liefde die de ruimte geeft om het leven te ontdekken, te leren, fouten te maken, te vergeven en de mogelijkheid biedt om altijd terug te keren naar een plek van begrip en onvoorwaardelijke liefde. Een verhaal dat herkenbaar is voor elke generatie, tijd en cultuur. Voor Ulrique is dit eerste Spaanstalige nummer een droom die uitkomt. En daar blijft het niet bij, want er is een compleet album in de maak! Meer dan voldoende reden voor een hernieuwde kennismaking met deze zangeres. Biografie Singer-songwriter Ulrique (Ulrike Westfa) komt uit het Surinaamse Paramaribo. Daar groeit ze op en staat al van kleins af aan graag op het podium. Als tiener is zij jaren-

lang zangeres van de gospelrockband ‘Warrior’, waar ook haar broers deel van uitmaken. Daarnaast is ze lid van het Nationaal Jeugdkoor van Suriname, ze doet mee aan projecten van de Indonesische gemeenschap en is meerdere keren op televisie te zien. Ook begeeft zij zich een tijdje in de Country & Western scene en werkt mee aan tal van andere leuke muziekprojecten. 19


Op haar 19e vertrekt Ulrique naar Nederland om te studeren. Uiteraard duurt het niet lang voordat zij ook hier bij allerlei muziekprojecten betrokken raakt. Ze zingt in diverse bands, waaronder Orquesta Palante (latin band) en Solarband (een allround Caribische formatie). Zo doet ze ervaring op in diverse muziekgenres, waardoor ze een veelzijdig repertoire opbouwt. Vruchtbaar sabbatical Na 10 intensieve jaren in de muziekscene, met wekelijkse optredens, besluit zij een sabbatical te nemen om zich te storten op het schrijven van eigen songs, iets waar ze al vanaf haar tienertijd van droomt. Een aantal teksten ligt al een tijdje te wachten. Die worden nieuw leven ingeblazen en in korte tijd liggen 9 juweeltjes klaar om te worden opgenomen. Met haar echtgenoot Mark Westfa, die samen met haar de muziek heeft gecomponeerd, duikt Ulrique de studio in. NINE En zo komt in 2011 een lang gekoesterde

droom uit: de release van haar debuutalbum NINE! Een Engelstalig album dat bestaat uit een bijzondere variatie van ‘laidback music’ in de sfeer van latin jazz, pop maar ook gospel. Het album leidt tot een aantal leuke projecten, waaronder North Sea Round Town en enkele radio- en tv-optredens in Nederland, Suriname en Curaçao. NINE wordt tot ‘album van de week’ verkozen bij Radio 5, waarna nog twee van haar nummers ook tot ‘plaat van de week’ worden verkozen. In Suriname, maar ook elders in het Caribisch gebied is haar muziek te zien en te horen op tv en radio.

Videoclip Gracia

www.latin-emagazine.com

20


Spaanstalig album Ulrique leeft om haar muziek met de wereld te delen en zo heeft zij intussen ook een kerstsingle uitgebracht en werkt ze nu aan een Spaanstalig album, waarvan de eerste single zojuist is verschenen. Hoewel ze geen ‘native speaker’ Spaans is en de taal nog niet vloeiend spreekt, is een van haar dromen altijd geweest om eigen songs in het Spaans te schrijven en uit te brengen. De latin wereld, de mensen, de cultuur, de muziek, de taal, LatijnsAmerika, heeft haar hart veroverd en zij hoopt nu op haar beurt deze wereld met haar muziek te veroveren. Met het kleine mondje Spaans dat ze spreekt (en de hulp van een aantal native latino-vrienden), is het gelukt om een aantal prachtige songs te schrijven. Tussen de meestal rustige, ‘laidback’ muziek gooit zij af en toe een verrassende tropische uitsmijter. Een nieuwe uitsmijter is on the way, so stay tuned... Ulrique schrijft vanuit haar eigen ervaringen en het leven, herkenbaar voor velen. Ze hoopt haar publiek te inspireren met songs die het hart raken. It’s music from the heart...

Website: www.ulrique.info/Ulrique.html

21


Reggae/Rasta film- en muziekavond in Kriterion op 34e sterfdag van Bob Marley Op 10 mei aanstaande is reggaelegende Bob Marley precies 34 jaar geleden overleden. Marley was verantwoordelijk voor de verspreiding van Reggae en Rasta wereldwijd en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen mensen. In samenwerking met Each One Teach One organiseert Caribbean Creativity daarom op zaterdag 9 mei in filmtheater Kriterion een eerbetoon aan Marley met een avond met film, muziek en eten in Jamaicaanse Roots/Reggae/Rasta stijl. De avond begint om 21:30 uur in het bargedeelte van Kriterion met een Nyabinghi, een traditionele trommelsessie die in de Rastafaribeweging fungeert als een collectieve meditatie. Deze sessies zijn afgeleid van de drumceremonies die de tot slaaf gemaakte Afrikanen ten tijde van de koloniale overheersing met zich mee brachten naar Jamaica. www.latin-emagazine.com

22

Daarna, om 22.00 uur, wordt de film Akwantu: The Journey vertoond. Deze bijzondere documentaire van de JamaicaansAmerikaanse filmmaker Roy T. Anderson, toont de vrijheidsstrijd van de Jamaicaanse Maroons, de tot slaaf gemaakte Afrikanen die kans zagen te vluchten van de slavenschepen en –plantages en gemeenschappen oprichtten in de meest ruige delen van het eiland. Terwijl deze moedige strijders ver in de minderheid en zwaar onderbewapend waren, hielden ze meer dan 80 jaar stand tegen het machtige Britse Rijk – en overwonnen ze zelfs. In 1838-39 ondertekenden de Britten en de Maroons daarop een vredesverdrag dat voorzag in zelfbestuur voor de Maroons. Nergens anders in de Nieuwe Wereld hadden Afrikanen zo’n hoge mate van autonomie, bijna 60 jaar voor de Haïtiaanse Revolutie en meer dan 100 jaar voor de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Na de filmvoorstelling gaat de avond in het bargedeelte van Kriterion verder met een reggae afterparty. Eerst zal Young Flame een rootsy dancehall optreden verzorgen, waarna Rasta Int. Sound de avond zal volmaken met de beste reggae tunes. Ook zullen er de hele avond Jamaicaanse hapjes (Chef Journy!) en drankjes (Red Stripe!) beschikbaar zijn. Een filmkaartje kost € 9,50 en kan telefonisch worden gereserveerd bij Kriterion (020 623 1708). De afterparty is verder gratis.


Deze avond valt onder Rootical Vibrations, een gezamenlijk initiatief van Caribbean Creativity en Each One Teach One. Caribbean Creativity is een stichting die zich sinds 2008 inzet voor de promotie van Caribische cinema. Each One Teach One is een Nederlandse Rastafari bewustwordingsgroep. Dit eerbetoon aan Bob Marley markeert de elfde editie van Rootical Vibrations, dat om de vier maanden afwisselend in de Amsterdamse filmhuizen Kriterion en De Balie wordt gehouden. 23


Bustamante en Belle Perez delen affiche met wereldsterren op Spaans festival De Spaanse droom van Belle Perez lijkt almaar dichterbij te komen. Eind april 2015 is haar duet Castígame met de Spaanse superster David Bustamante in België en in Spanje uitgebracht. Bustamante is een van de populairste zangers in Spanje, met meer dan 2 miljoen verkochte albums op zijn naam. Maar liefst zeven van de acht albums die hij heeft uitgebracht, werden nummer 1 in de Spaanse hitlijst. Maar er is nog meer heugelijk nieuws: op 8 augustus zal Belle samen met David het podium delen tijdens het belangrijke Spaanse zomerfestival Cap Roig! Het festival vindt plaats vlakbij Barcelona en duurt van 10 juli t/m 16 augustus. Op de affiche staan dit jaar wereldsterren als Tony Bennett en Lady Gaga, Sting, Ben Harper en Spaanse toppers als Alejandro Sanz en Miguel Bosé. De videoclip van Castígame staat sinds maandag 27 april online. De clip is opgenomen in Hôtel de la Poste op het terrein van Tour & Taxis in Brussel. Ben je nog niet zo goed bekend met David Bustamante? Kijk in het volgende artikel voor een nadere kennismaking. www.latin-emagazine.com

24


“Wat een eer om met deze wereldsterren de affiche te mogen delen’, glundert Belle. “Ik kijk er geweldig naar uit de eerste reacties uit Spanje tegemoet te zien!”

Videoclip: Castígame

25


Bustamante, een muzikale koning Midas Sommige artiesten hebben het in de vingers: alles wat ze aanraken verandert in goud, net als bij de legendarische koning Midas. Voor deze mythologische vorst bleek dat uiteindelijk niet zo goed uit te pakken – goud kun je niet eten – maar de Spaanse zanger Bustamante heeft precies de juiste dosis te pakken.

I

n 2001 werd hij derde in de finale van de Spaanse talentenjacht ‘Operación Triunfo’. In die tijd werd er op televisie nog niet zo fanatiek op talent gejaagd als nu en de kijkcijfers waren dan ook huizenhoog. David Bustamante had aan zijn derde plaats meer dan voldoende. Met zijn artistieke gedrevenheid en zijn charmante, sympathieke uitstraling wist hij het Spaanse publiek snel voor zich te winnen. In eigen land is hij nu al ruim 2 decennia een van de best verkopende artiesten. Maar liefst 2 miljoen albums zijn er al over de toonbank gegaan, en het begint bijna een gewoonte te worden dat ze allemaal goud of platina worden. Daarnaast heeft hij een succesvolle eigen parfumlijn en zonnebrilontwerp op zijn naam staan. Spanje ligt aan zijn voeten, maar de sympathieke zanger weet zijn gedrevenheid te combineren met een nuchtere ongekunsteldheid, die hem bij zijn fans zo populair maakt. Een overzicht in vogelvlucht van een indrukwekkende carrière:

2006 – De teller staat al op 1 miljoen verkochte albums, als Pentimento verschijnt. Dit album is een persoonlijk eerbetoon aan de grote componisten aller tijden, met een nieuw zelfgeschreven nummer als bonustrack. Bustamante kan weer een platina album aan zijn collectie toevoegen. In datzelfde jaar trouwt hij met de Spaanse actrice Paula Echevarría.

2002 – Het debuutalbum Bustamante komt in de Spaanse hitlijsten binnen op nummer 1. Er worden ruim 700.000 exemplaren van verkocht. 2003 - Het tweede album A sí soy yo wordt opgenomen in Miami en geproduceerd door niemand minder dan Emilio Estefan. Ook dit schijfje nestelt zich meteen op nummer 1 van de hitlijsten. 2004 – Na een succesvolle tournee verschijnt het album Caricias al alma. Hierop verbreedt David zijn repertoire met onder meer het zeer dansbare nummer Devuélveme la vida. Het album wordt platina in Spanje en goud in Venezuela. www.latin-emagazine.com

2007 – Met Al filo de la irrealidad keert Bustamente terug naar de romantiek en latin invloeden. Het album wordt opgenomen in Miami en geproduceerd door Kike Santander. Meerdere topartiesten, waaronder Rayito verlenen hun medewerking aan deze productie, die niet alleen in Spanje, maar ook in de VS en Latijns-Amerika wordt gepresenteerd.

26


2010 – De samenwerking met Kike Santander is goed bevallen en ook het album A Contracorriente (met bijdragen van Daniel Betancourt, José Luis Arroyave, Rafa Vergara en Rayito) wordt door hem geproduceerd. Het wordt weer een bestseller in Spanje. Daarnaast leveren een lange tournee en duetten met Shaila Dúrcal en Marta Sánchez belangrijke successen op aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

2011 – Je zou zeggen dat het niet meer beter kan, maar het album Mío wordt niet alleen platina, maar blijft maar liefst 70 weken lang in de lijst van meest verkochte albums van Spanje staan. Verder werkt David voor de tweede keer in zijn carrière mee aan een talentenjacht op televisie, maar dit keer aan de andere kant van de tafel. Samen met een sterrencast bestaande uit Miguel Bosé, Natalia Jiménez, Sergio Dalma en Ana Torroja werkt hij mee aan het eerste seizoen van ‘El Número Uno’. Bovendien maakt hij deel uit van de sterrencast van de (mierzoete) campagne voor de Spaanse Nationale Loterij, samen met Montserrat Caballé, Marta Sánchez, Raphael en Niña Pastori. 2014 - Bustamantes meest recente album Vivir is opgenomen in Mexico City en zou wel eens de opmaat kunnen vormen voor zijn grote doorbraak in Latijns-Amerika. De single Feliz heeft in ieder geval een veelbelovende start gemaakt met een eerste plaats in de Spaanse iTunes-lijst.

Video Feliz:

Meer weten over deze Spaanse zanger? Neem een kijkje op zijn website:

www.davidbustamante.es

27


La Yegros

Optreden zaterdag 18 april 2015 in Rasa Utrecht. Tekst & fotografie: Michele van den Heuvel

Soms kan iets heel snel gaan. Dat geldt zeker voor de populariteit van de formatie La Yegros. In 2013 maakte ze hun debuut in Rasa met bonte ‘nueva cumbia’ uit Argentinië. Rasa was daarmee het eerste podium in Nederland dat deze veelbelovende band naar ons land haalde. Het Argentijnse label ZZK had bewust gekozen voor een vrouwelijke frontvrouw. Dit terwijl de wereld van de cumbia toch vooral door mannen wordt gedomineerd. Inmiddels wordt Mariana Yegros ook wel de ‘first lady van de elektronische cumbia’ genoemd. www.latin-emagazine.com

28


L

a Yegros brengt moderne en vrolijke dansmuziek: ‘nu-cumbia’ met elektronische conga’s maar ook met een folkloristische basis. Dat hun populariteit binnen twee jaar zo sterk zou stijgen, had in 2013 niemand kunnen voorspellen. Twee jaar later ben ik dan ook vooral geïnteresseerd hoe het de band vergaan is.

Inmiddels hebben de bandleden heel wat optredens en interviews achter de rug. Ze zijn te zien geweest op vele gerenommeerde podia in 20 landen over de wereld, van de VS tot Europa en Afrika. Als groep hebben ze dan ook enorm kunnen groeien.

Mariana vertelt enthousiast: De hernieuwde begroeting in Rasa is weder- “Het is zo bijzonder om in een land als om warm en de mooie momenten van toen Marokko mee te maken dat het publiek proworden opgehaald. Mariana vertelt dat het beert mee te zingen zonder kennis van onze optreden in Rasa in 2013 een enorme indruk taal. Zo zie je maar dat je geen Spaans hoeft op hen had gemaakt, omdat dit het eerste op- te spreken om van onze muziek te genieten treden van hun toer in Nederland was. Ze en je er aan over te geven. In Parijs heeft waren nog wat onzeker en gaven zelfs een een onafhankelijke radiozender ons album toegift van 45 minuten omdat ze dachten dat gepromoot en toen we in Frankrijk optrahet hier zo hoorde. Het publiek vond dat na- den, bleek iedereen onze teksten mee te tuurlijk niet erg en had er erg van genoten. kunnen zingen. Daar word ik heel blij van. Dan weet ik waarvoor we onze muziek maken. Het is geweldig om de wereld rond te gaan en zoveel verschillende landen te bezoeken en mensen te ontmoeten. Het is fantastisch om, soms zo ver van huis, de verbondenheid met al die mensen te voelen. Ook als groep hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt.”

29


Jullie eerste album uit 2013 met de hit ‘Viene de Mí’ vraagt om een nieuw album. Hoe zit dat? Afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met het opnemen van dit nieuwe album. De titel wordt Magnetismo, naar het gelijknamige nummer, en de release is gepland voor eind dit jaar, begin volgend jaar. Dit album is meer op de wereld gericht. Ook ditmaal hebben we met meerdere mensen samengewerkt. Natuurlijk weer met producent en arrangeur King Coya en Daniel Martien, maar ook met Juancho Valencia de leider van de Colombiaanse groep ‘Puerto Candelaria’. Deze band is ook bekend met hun eigen muziek, maar Valencia schrijft ook de muziek voor Maite Hontelé. Verder werken mee de Italiaanse zangeres Sabina Sciubba, en de IJslandse zanger Olivier Araste. We hebben de nummers uitgetest tijdens enkele optredens. Zo konden we aan de reacties van het publiek zien of ze aansloegen. Daarna hebben we soms nog wat gepolijst en vervolgens is alles opgenomen. Gaan jullie vanavond ook al nummers van het nieuwe album spelen? Ja, we spelen een aantal nummers van het nieuwe album. Zoals A rde, geschreven door Juancho Valencia en Chicha Roja, geschreven door Daniel Martien. Dan tijd voor de muziek zelf. Zoals altijd is het optreden van La Yegros een hele belevenis. Vol enthousiasme speelt de band zowel bekende als minder bekende nummers, zoals Viene de mí, Bendito, Fragil en Magnetismo. Dansen is een must. De muziek is te aanstekelijk om stil te staan. Daarnaast zijn deze mensen zo fotogeniek dat je blijft fotograferen. We staan voor mooie, kleurrijke, energieke muzikanten, die inmiddels enorm op elkaar zijn ingespeeld en veel zelfvertrouwen uitstralen. Mariana heeft een unieke stem, die tegelijk vrolijk en teder klinkt. Prachtig uitgedost beweegt ze zich als een diva tussen haar bandleden en het publiek. Daarbij weet ze zich vakkundig ondersteund door haar bandleden. Gitarist David Martinez zorgt voor geweldige licks op zijn gitaar. Nicolâs Deluce beweegt enthousiast mee met zijn accordeon en wisselt af met fluit. Gabriel Ostertag levert energiek percussiewerk op zijn elektronische conga’s. In de toegift volgt zelfs een gezamenlijke percussiepartij waarbij de drie mannen laten zien wat ze muzikaal nog meer in huis hebben. Na het optreden zijn we allen zeer gemotiveerd een jaar te wachten op weer een nieuw optreden mét nieuw album. Meer weten over de achtergrond van deze band? Lees het uitgebreide interview uit 2013. La Yegros@layegros/twitter | La Yegros FB www.latin-emagazine.com

30


31


Heredia - Costa Rica Door Wendy Ros

Heredia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Heredia en ligt aan de voet van de vulkaan de Brava, ongeveer 10 kilometer ten noorden van de hoofdstad van Costa Rica, San José. Deze iets kleinere, maar zeer smaakvolle stad is minder groot en chaotisch dan de hoofdstad zelf en is daarom populair bij toeristen. De stad wordt ook wel liefkozend "De stad van de bloemen" genoemd, vanwege de vele mooie tuinen en prachtige flora en fauna in de omgeving. Toeristen gebruiken Heredia vaak als uitvalsbasis voor uitstapjes naar plekken in de bergachtige omgeving.

H

et gebied rondom Heredia werd vroeger bewoond door de Huetares stam. In 1706 streken hier voor het eerst kolonisten uit Cartago neer. Ze bouwden een kleine kerk, die "Alvirilla" werd genoemd en al snel kwamen er meer mensen wonen. Tussen 1716 en 1717 verplaatsten de kolonisten het dorp meer naar het noorden toe, naar een plek die de indianen "Cubujuquí" noemden. Vanaf 1736 werd de stad groot genoeg geacht om haar eigen parochie te krijgen en werd de eerste kerk, de Iglesia de la Inmaculada gebouwd. In 1751 zorgde de bisschop van Nicaragua en Costa Rica, Monseñor Pedro Agustín Morel de Santa Cruz, voor de bouw van de eerste school, die nu bekend is als het Liceo de Heredia. Pas vanaf 1763 kreeg de stad echt de status van stad en later werd de naam omgedoopt naar Heredia ter ere van de latere president van Guatemala, don Alonso Fernández de Heredia. In de 18e eeuw is het gebied rondom Heredia flink ontwikkeld, waardoor er nu in de omgeving ontzettend veel te zien en te doen is. Tegenwoordig is de stad het centrum van de technologische industrie binnen Costa Rica. www.latin-emagazine.com

32

Meerdere grote bedrijven zijn hier gevestigd en dit heeft gezorgd voor een versterking van de lokale economie en een stabiel aanbod van banen voor inwoners van de stad. Maar in Heredia is veel meer te zien dan technologische ontwikkelingen. Het centrum van Heredia is bezaaid met kleine parkjes, historische kerken en de mensen staan er bekend als bijzonder vriendelijk. Bij het centrale plein vind je de historische "La Inmaculada Concepción", een prachtige kerk met geïmporteerde klokken uit Cuzco in Peru. Bijzonder aan deze kerk zijn vooral de glas-in- loodramen, die de oudste van het land zijn. Rondom het vlakbij gelegen centrale park vind je meerdere mooie, koloniale gebouwen.


En in het park zelf staat "El Fortin", een prachtige koloniale toren van een oud Spaans Fort. Een andere interessante bezienswaardigheid is de Nationale Universiteit, die in het oosten van de stad ligt en een van de meest prestigieuze van het land is. Rondom deze universiteit vind je vele gezellige cafeetjes en restaurantjes. Daarnaast zijn er gerenommeerde Spaanstalige instituten gevestigd in Heredia, die Spaanse taalcursussen aanbieden in combinatie met leuke culturele activiteiten, zoals excursies in de omgeving en kookcursussen. Ook op straat is er veel te zien. Straatverkopers verkopen loten, verse groenten en fruit, kleine handelswaren en accessoires of "Copos". Deze Costa Ricaanse traktatie wordt gemaakt van geschaafd ijs, stroop, gecondenseerde melk en melkpoeder en staat bekend als de lokale lekkernij. Op zondag na de mis komt het centrale park tot leven en is hier van alles te beleven zoals muziek, clowns en familiefeesten, wat de vele honderden inwoners van de stad naar het park trekt. Tevens zijn er op vrijdag, zaterdag en zondag de zogeheten "ferias". Dit zijn marktjes waar lokale boeren hun tropische vruchten en lokale groenten aanbieden. Maar er is meer te zien dan alleen de markten in de binnenstad. Heredia heeft namelijk een prachtig groene, bergachtige omgeving, waar de bodem ideaal is om koffie te verbouwen. De stad is dan ook een van de grootste koffieproducenten. Leuk om in de regio te bezoeken is bijvoorbeeld de koffieboerderij Cafe Britt, waar rondleidingen en proeverijen worden aangeboden. Iets ten zuiden van Heredia ligt het INBioparque. Hier vind je een prachtig overzicht van de flora en fauna en diverse ecosystemen. Verder naar het noorden ligt het Braulio Carrillo National Park met schitterende, panoramische uitzichten. Hier kan je geweldig wandelen en de Barva-vulkaan beklimmen. Heredia's pracht ligt dus vooral in de diversiteit die deze stad te bieden heeft. 33

De combinatie van een levendige binnenstad en een rustige, groene omgeving maken van de stad een ideale bestemming. Heredia heeft een redelijk constant klimaat met een gemiddelde minimumtemperatuur van rond de 15 graden en een maximumtemperatuur van 27 graden. Toch kan de neerslag behoorlijk verschillen per seizoen. Zo zijn de maanden mei tot oktober vrij natte maanden, terwijl het in december tot februari veel droger kan zijn. Deze maanden zijn dan ook het meest geschikt om deze unieke stad te bezoeken.


Cantate Cantoro – De Meervaart, Amsterdam – 15 maart 2015 Onder leiding van Jorge Martínez Galán. Interview: Caroline Bergwerf

O

p 15 maart 2015 stond het Coro Cantoro onder de bezielende leiding van Jorge Martínez Galán op het podium van De Meervaart te Amsterdam. Hun eerste concert op een podium van dit formaat. Voor deze gelegenheid was de bezetting uitgebreid met Galan’s Latin Club Orkest plus gastartiesten. Ook het tropisch kinderkoor Olé verzorgde een klein gastoptreden. De zaal was goed gevuld met de nodige familie en vrienden van de koorleden en nieuwsgierige buitenstaanders. Er kwamen traditionele nummers voorbij, maar ook enkele klassieke stukken en eigen composities van Jorge Martínez Galán en Lisbeth Anker. Al met al een zeer uitgebreid en afwisselend programma. Na afloop hadden we een kort gesprek met Jorge, geestelijk vader, dirigent, pianist en componist van Coro Cantoro. Hoe heb je de eerste koorleden gerekruteerd? Via kleine advertenties in de lokale kranten. Daar kwamen in eerste instantie circa 20 personen op af. Na zes maanden waren er nog circa tien zeer gemotiveerde koorleden over. Maar inmiddels zijn het er wel wat meer geworden, nietwaar? Inderdaad, om precies te zijn 65. Maar daar zijn alweer de nodige jaren overheen gegaan. We hebben veel aan promotie gedaan en het niveau van de lessen opgeschroefd. In het begin deden we niet aan selectie, maar daarna zijn we gericht op zoek gegaan naar talent. Naar mensen die muziek konden lezen, die Spaans spraken, of die heel sterk gemotiveerd waren om in een koor als dit te komen zingen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want sindsdien hebben we al heel wat optredens gegeven. Ook zijn we al drie keer in Cuba geweest en hebben daar lessen gevolgd bij de grote meesters van de Cubaanse koormuziek. www.latin-emagazine.com

34


Wat is de grootste uitdaging geweest bij het vormen van dit interculturele koor? Het allermoeilijkste‌ dat zijn eigenlijk veel dingen. Voor mij was het erg moeilijk om de taal te leren en te begrijpen hoe alles hier werkt. Maar het allermoeilijkste was om hier te integreren zonder mijn eigen Cubaanse cultuur te verliezen.

Nederlanders zijn intelligente mensen en behoren naar mijn mening tot de best opgeleide mensen ter wereld.

Jullie hebben al heel wat bereikt. Waar ben je het meest trots op? Ik heb heel veel om trots op te zijn. Ik zou niet zo gauw weten wat het belangrijkste is. Het succesvolle concert van vandaag bijvoorbeeld. Naast het koor hebben er goede, professionele artiesten aan meegewerkt en de koorleden hebben kunnen zien dat dit project, waarmee we 14 jaar geleden begonnen zijn, kan leiden tot een optreden op een groot podium als dit, voor een zeer gemĂŞleerd publiek.

Ze zijn heel pragmatisch en hebben echt een doe-cultuur. Het was ook een grote uitdaging om aan hen te laten zien wat de Cubaanse muziek inhoudt, zonder al te belerend te zijn, maar dit samen te ontdekken. Het mooie is wel dat, naarmate we elkaar leerden kennen, er een speciale relatie ontstond. Niet zozeer van leraar en student, maar meer van vrienden onder elkaar. Met een balans van wederzijds respect, ongeacht waar iemand vandaan komt.

Maar er zijn nog veel meer mooie momenten. Zo hebben we kortgeleden een reis naar Cuba gemaakt, waar we met een aantal professionele koren hebben samengewerkt. Verder hebben we een dvd uitgebracht: De Cuba Traigo Un Cantar. Ook dat was een hoogtepunt. En op het persoonlijke vlak ben ik vreselijk gelukkig met de geboorte van mijn dochter, en met mijn vrouw Lisbeth Anker, die ook nog eens een fantastische zangeres is. 35


Wat zijn nu de plannen voor het koor? Dat zijn er heel veel. Een van mijn dromen is een aantal liederen met religieus karakter of in kerstsfeer te componeren. Maar dan totaal nieuwe composities. We hebben er al een paar, maar ik wil er een stuk of twintig maken om volgend jaar een serie kerstconcerten te kunnen geven. Maar ook wil ik het huidige koor Coro Cantoro promoten op de Nederlandse markt en het naar alle theaters van Nederland brengen. Zo wil ik deze muziek meer bekendheid geven.

De koorleden hoeven niet speciaal Spaans te spreken. Hoe weten ze wat ze zingen? Daar hebben we een didactisch systeem voor. Ze krijgen de partituren, de teksten in het Spaans en een vertaling in het Nederlands. We organiseren een soort workshop met meer informatie over de componist en Na Nederland zou ik deze muziek dan heel graag naar China brengen. En met ditzelfde de achtergronden. project een keer naar Cuba gaan. En eventu- En als de mensen het nummer eenmaal kennen, gaan we werken aan de dynamiek en eel een Amerikaanse tournee. Ik heb zoveel dromen en we gaan ze nog voor elkaar krij- waar de accenten liggen. Overigens telt het gen ook! Verder wil ik het technische niveau koor al veel leden die Spaans spreken en wie van het koor nog verder omhoog krijgen, een de taal niet machtig is, proberen we veel te laten herhalen, en dat werkt. nog meer doorvoelde beleving creĂŤren. Het mooie van dit koor is dat het mensen blij Jullie hebben nu meer dan 60 leden. Willen maakt. Dat het aanstekelijk werkt. jullie nog verder groeien? Dat effect wil ik versterken en daarvoor zou Jazeker, we groeien nog steeds, maar wel ik graag nog een keer naar Cuba gaan. Zodat voorzichtig aan. We willen graag behouden ze ons daarbij kunnen helpen. Tot slot wil ik wat we nu hebben, dus we moeten mensen hebben die al muziek kunnen lezen of erg de koormuziek hier nog meer promoten. Daarvoor heb ik iets heel speciaals in petto, snel kunnen leren. maar daarover kan ik nog niets vertellen. www.latin-emagazine.com

36


Ze moeten sterk gemotiveerd zijn en zich het huidige repertoire snel eigen kunnen maken. Voor wie nog nooit muziekles heeft gehad, geven we een speciale basiscursus van een jaar. En daaruit selecteren we onder de belangstellenden dan de beste voor het koor.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers? Ja, in deze moeilijke tijden voor de podiumkunsten wil ik graag oproepen tot bezinning, respect voor de artiesten, voor de mensen die hard werken om dingen tot stand te brengen. We hebben veel obstakels moeten nemen om dit optreden tot stand te brengen. Ik wil de NeKlopt het dat vandaag de eerste keer was dat derlandse en internationale muziekindustrie het koor met live muziek optrad? graag oproepen om dit soort initiatieven te Ja, en we konden alleen één generale repeti- steunen. Als het concert van vandaag daar tie doen, dus dat was erg krap. We hadden enigszins toe heeft kunnen bijdragen, dan is graag veel meer nummers met live muziek dat een mooi begin. willen doen, maar daar was de tijd echt te Line-up kort voor. Voor dit soort projecten zijn Coro Cantoro – Koorzang, Kinderkoor Olé – Tropisch eigenlijk veel meer repetities nodig, dus kinderkoor, Jorge Martínez Galán – Dirigent, pianist hierbij wil ik eigenlijk alle sponsors en en componist, Ariel Bridón – Zang, handpercussie en muziekliefhebbers oproepen om dit soort acteur, Lisbeth Anker – Zang, handpercussie en diriinitiatieven te steunen. gent, Alexander Rodríguez – Trompet, Adrian Correa Want repeteren, goede muzikanten, gastdocenten, het kost allemaal geld. Wij staan open voor alle voorstellen!

– Timbales, cajón en percussie, José Cerozo – Congas, bongo en percussie, Leslie López – Bas, Alvaro Pinto – Gitaar, Cubaanse tres, charango en zang, Alberto ‘Molote’ Muñoz – Trombone (speciale gast), Eduardo Alfonso – Zang (speciale gast)

37


www.latin-emagazine.com

38


El héroe discreto Mario Vargas Llosa Uitgever: Alfaguara, 2013 ISBN: 978-84-204-1489-8 Recensie door Agnes de Jong De Boom Mario Vargas Llosa is één van de grote schrijvers uit de zogenaamde Boomgeneratie, waarvan de bekendste Julio Cortázar (Argentinië), José Donoso (Chili), Gabriel García Márquez (Colombia), Carlos Fuentes (Mexico), Manuel Puig (Argentinië) en Mario Vargas Llosa (Peru) zijn. Deze literaire vernieuwers zetten in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw de Latijns-Amerikaanse literatuur wereldwijd op de kaart. Het was de tijd van dictaturen en revoluties en de Cubaanse revolutie luidde niet alleen een nieuw tijdperk in op het continent, maar hield de hele wereld in zijn ban. De schrijvers zochten nieuwe manieren om deze complexe werkelijkheid te beschrijven. Nobelprijs Na het overlijden van Gabriel García Márquez vorig jaar is Vargas Llosa de enige van deze auteurs die nog leeft en ondanks zijn 79 jaar is hij productiever dan ooit. Hoewel geen vernieuwer meer - volgens sommigen is hij over zijn hoogtepunt heen, won hij ironisch genoeg pas voor zijn laatste romans twee keer de Nobelprijs voor de Literatuur: in 2010 voor ‘Travesuras de la niña mala’ (Het ongrijpbare meisje) en in 2013 voor zijn laatste roman ‘El héroe discreto’ (De bescheiden held). Misschien wel juist daarom. De soms ingewikkelde literaire experimenten (spelen met tijd, ruimte, structuur) bereikten vooral een elitair publiek, maar waren voor veel lezers te hoogdrempelig. Vargas Llosa’s laatste romans zijn universeler, menselijker, apolitiek, herkenbaarder en dus aantrekkelijk voor een groter publiek. Persoonlijk vind ik hem beter als de ‘epische dichter’: “Het werk van Mario Vargas Llosa heeft ons beeld van Zuid-Amerika gevormd en heeft zijn eigen hoofdstuk in de hedendaagse literatuurgeschiedenis. In zijn beginjaren was hij een vernieuwer van de roman, nu een epische dichter. Hij heeft alle literaire genres omhelst.” Per Wästberg, president Nobelcomité.

Twee kleine helden In ‘El héroe discreto’ worden twee verhalen naast elkaar verteld. In afwisselende hoofdstukken volgen we Felícito Yanaqué, eigenaar van een goedlopend transportbedrijf in Piura, en Ismael Carrera, die een succesvolle verzekeringsmaatschappij heeft in Lima. Al op de eerste pagina vindt Felícito een dreigbrief op zijn deur, waarin hem ’ bescherming’ van zijn bedrijf wordt aangeboden. Het briefje is ondertekend met een spinnetje. Felícito weigert principieel te betalen, ook niet als zijn bedrijf in brand wordt gestoken en zijn minnares Mabel wordt ontvoerd. Hij houdt vast aan het principe van zijn vader, die krom heeft gelegen om hem een opleiding te kunnen geven: “Laat nooit iemand over je heenlopen. Deze raad is de enige erfenis die je krijgt.” Na de eerste brief stapt hij dan ook gelijk naar de politie en na de brand zet hij zelfs een advertentie in de krant met een duidelijke boodschap aan de afpersers dat hij nooit zal betalen. Hierdoor wordt hij de held van Piura. Ismael Carrera heeft ook een probleem. In zijn geval zijn het zijn zoons die hem het leven zuur maken. Een tot op het bot verwende, psychopathische tweeling die nergens voor wil deugen, behalve voor een gemakkelijk luxe leventje.

39


Hoewel ze hun erfdeel al hebben gehad, zijn ze maar op één ding uit; de hele erfenis. Ze worden dan ook aangeduid als ‘de hyena’s’. Maar Ismael neemt wraak. Zonder hen iets te vertellen trouwt hij met zijn veel jongere dienstmeisje en vertrekt naar Europa voor een lange huwelijksreis. Het leeftijds- en klassenverschil veroorzaakt een schandaal in de media, aangewakkerd door de tweeling die er alles aan doet om het huwelijk - en daarmee de nieuwe erfgename - ongeldig te laten verklaren. Misdaadroman? De twee verhalen lijken aanvankelijk los van elkaar te staan. Twee mannen, de een in Lima, de ander in Piura, die allebei rebelleren tegen de situatie en daardoor ongewild hun ‘two minutes of fame’ meemaken. Op het eerste gezicht zou je ‘El héroe discreto’ een misdaadroman kunnen noemen. In het verhaal van Felícito staat de vraag centraal wie de geheimzinnige ‘arañita’ (spinnetje) is en naarmate het politieonderzoek vordert, krijgen we daar langzaam een onverwacht antwoord op. Maar Vargas Llosa zou Vargas Llosa niet zijn als er niet meer in zat. In het verhaal van Ismael is geen sprake van een misdrijf. Dit verhaal wordt verteld door zijn trouwe vriend en bedrijfsleider Don Rigoberto, die de klappen voor zijn vriend opvangt en daarvoor zijn eigen reisplannen moet uitstellen. Tegelijkertijd worstelt hij met zijn puberzoon die steeds de mysterieuze Edilberto Torres ziet, maar waarvan niet duidelijk wordt of de man echt bestaat of alleen in de fantasie van Fonchito. Dit is in feite een 3e verhaallijn en via deze lijn komen ook de andere twee uiteindelijk samen. Generatiekloof Als we de drie verhalen vergelijken, valt op dat het om drie oudere mannen gaat die alle drie hebben geprofiteerd van de toenemende welvaart in Peru.

In tegenstelling tot hun zoons, zijn zij er op eigen kracht en met hard werken gekomen en hebben normen en waarden die de jongere generatie vergeten lijkt te zijn, zoals integriteit, eerlijkheid en trouw. Vargas Llosa plaatst hiermee een kritische noot bij de bijproducten van de ‘vooruitgang’, een wereld waarin eigenbelang en opportunisme overheersen. De (sociale) media spelen hier een bedenkelijke rol in: “De functie van de journalistiek in deze tijd, of tenminste in deze maatschappij, was niet informeren, maar elke vorm van onderscheid tussen leugen en waarheid te laten verdwijnen, de werkelijkheid vervangen door fictie, waarin een oceaan van complexen, frustraties, haat en trauma’s zichtbaar werd van een publiek dat is verteerd door wrok en afgunst.” Deze woorden worden in de mond van Don Rigoberto gelegd, een kunstliefhebber die zichzelf afvraagt: “Wat heeft deze kleine schuilplaats van boeken, platen, opnames je nu opgeleverd? Al deze mooie, verfijnde, subtiele, intelligente dingen, zo vurig verzameld, denkend dat je in dit piepkleine stukje beschaving immuun zou zijn voor de onwetendheid, frivoliteit, stompzinnigheid en leegte?” Don Rigoberto zou Vargas Llosa zelf kunnen zijn; een oudere man die de wereld ziet veranderen, in zijn ogen niet ten goede. Het is ook het enige verhaal waarin Vargas Llosa zijn stilistische trukendoos nog een keer opentrekt door het perspectief en de tijd steeds te laten verspringen als het over Edilberto Torres gaat. Of hij een (bescherm) engel, een hersenspinsel of iets anders is, wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten. Met ‘El héroe discreto’ laat Vargas Llosa zien dat hij nog steeds een meesterlijk verteller is, die ons tegelijk een spiegel voorhoudt van de wereld waarin we leven. Een universeel verhaal over de kleine helden die wij allemaal kunnen zijn.

Agnes de Jong studeerde Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie Latijns-Amerika Studies. Na haar studie werkte ze 16 jaar in de communicatie bij Slot Loevestein. Momenteel heeft ze haar eigen bureau voor tekst, communicatie en fondsenwerving.

Website: www.fiftyfiftytekst.nl LinkedIn: www.linkedin.com/in/agnesdejong1 www.latin-emagazine.com

40


41


VIOLENTANGO: TANGO MET EEN NIEUW ELAN

Op donderdag 21 mei 2015 ontvangt BOZAR de groep Violentango. Sinds bijna tien jaar staat de Argentijnse groep bekend om zijn tango gekleurd met jazz en rock. De tango is niet alleen een wervelende en sensuele dans, het is ook een volwaardig muziekgenre. De groep Violentango nam het genre grondig onder handen. De muzikanten uit Buenos Aires experimenteerden al volop met jazz en rock, nu geven ze dit legendarische genre een nieuw elan door het een nieuw jasje aan te meten. Al bijna tien jaar lang spelen ze op de grote internationale festivals en elke keer weer weten ze het publiek in vuur en vlam te zetten.

Coproductie: BOZAR MUSIC Ambassade van Argentinië www.latin-emagazine.com

Violentango haalde zijn naam bij het beroemde nummer van Astor Piazzolla en brengt een heel persoonlijk concert, een kruising van een eerbetoon aan de ‘koning van de bandoneon’ en eigen nummers van hun laatste album, Escape. Line-up: Adrián Ruggiero bandoneon, Camilo Córdoba gitaar, Juan Manuel López gitaar, Ricardo Jusid contrabas, Santiago Córdoba percussie

Praktische informatie Datum: Donderdag 21.05.2015 – 20:00 Prijs: € 18,Plaats: Paleis voor Schone Kunsten Zaal M, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel 42


43


www.latin-emagazine.com

44


Club Caribe: Tipiko Juliet

Sexteto Visceral

Zorgeloze dansmuziek uit Curaçao

Hommage aan het gouden tijdperk van de tango zaterdag 30 mei 2015 Aanvang: 20:30 uur Tickets: www.rasa.nl

vrijdag 22 mei 2015 Aanvang: 20:30 uur Tickets: www.rasa.nl Paradijselijk, dat is kortgezegd waar de gemiddelde Nederlander aan denkt bij de Caraïben. Naast strand, zon en zee bieden de Antillen ons natuurlijk ook muziek en dans. Tipiko Juliet vertolkt traditionele Antilliaanse muziek met instrumenten als de wiri (rasp), mandoline en quarta (snaarinstrument). Die muziek is een mengeling van Caraïbische, West-Europese, Afrikaanse en LatijnsAmerikaanse invloeden. Van tambú tot mazurka, van danza tot merengue, Tipiko Juliet weet van ieder optreden een zorgeloos feest te maken. Zet de cocktails maar vast koud! Deze voorstelling is onderdeel van de CLUB-serie: vijf avonden in verschillende thema’s met een concert van een bijzondere band, hapjes en drankjes in de foyer en een dj na afloop.

De kritieken en de milongas (danssalons) in Buenos Aires zijn razend enthousiast over Sexteto Visceral en hun nieuwe, tweede album ‘Champagne Tango’. De plaat is een hommage aan bandoneonspeler, componist en arrangeur Anibal Troilo (1914 – 1975) en de orkesten uit de jaren veertig. Dit jonge sextet – alleen violist Luis Alberto Simó is van een ouder bouwjaar – is in 2011 opgericht. In het prille begin waren de tango’s puur instrumentaal, maar zanger Hernán Fernández benaderde de groep na een aantal optredens en stelde een samenwerking voor. Sindsdien maakt hij deel uit van de groep. De muzikanten, Francisco Ferrero (piano), Nicolás Maceratesi (bandoneon), Mauro Paternoster (gitaar), Alejandro Abbonizio (contrabas), Cecilia Barrales (cello) en Luis Alberto (viool), willen de tangotraditie in stand houden met hun eigen frisse ideeën en interpretaties. Na afloop tangosalon met dj. Toegang gratis met concertticket, losse kaarten € 5,-

Rasa, Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht 45


Flamencoagenda.nl mei en juni 2015 Een beknopt overzicht van concerten en optredens in Nederland en België. Kijk voor alle details en de meest recente informatie op www.flamencoagenda.nl Mei Vr 1 – Amsterdam: flamenco in tapasbar. Za 2 – Boom: Elena la Grulla en Martine Haesen (dans); Amsterdam: Conchita Boon (dans). Zo 3 – Amsterdam: John Fillmore (gitaar); Open flamencopodium. Vr 8 – Nijmegen: flamencoshow El Cafe del Rincon; Amsterdam: live flamenco twee tapasbars; Brussel: flamencoshow Antonio Martinez Za 9 – Den Haag: flamencoshow El Cafe del Rincon; Rotterdam: flamencoshow Tiempos Nuevos; Brussel: flamencoshow Antonio Martinez; Antwerpen: tapas www.latin-emagazine.com

en flamenco. Zo 10 – Amsterdam: flamencoshow El Cafe del Rincon; Flamencoshow Tiempos Nuevos; Enkhuizen: concert Trio Mañanitas; Utrecht: open flamencopodium. Di 12 – Oosterzele: flamencoshow Saïdjah Galo. Do 14 – Amsterdam: concert BVR Flamenco Big Band. Vr 15 – Amsterdam: flamenco in tapasbar Za 16 – Maastricht: flamencoshow Tiempos Nuevos; Amsterdam: flamencofeest Feria de Amsterdam; Concert Tino van der Sman (gitaar); Utrecht: Concert Tino vd Sman (gitaar). Zo 17 – Den Bosch: flamencoshow Tiempos Nuevos; 46

Jisp: Concert Trio Mañanitas; Rotterdam, Concert Tino van der Sman (gitaar); Utrecht: Concert Flamenco de Huelva; Enschede: flamencoshow Tiempos Nuevos. Wo 20 – Hoofddorp: Concert Johan Frauenfelder (gitaar); Vr 22 – Flamenco in tapasbar. Za 23 – Leiden: flamencoshow Cristina Hall, Maria Marín, Tino van der Sman; Merendree: Elena la Grulla (dans); Antwerpen: tapas en flamenco. Zo 24 – Leiden: flamencoshow Cristina Hall, Maria Marín, Tino van der Sman. Ma 25 – Leiden: flamencoshow Cristina Hall, Maria Marín, Tino van der Sman.


Flamenco In Beeld Begin april trad Luis de Luis op in Amsterdam. De Granadese flamencodanser bracht een stevige set pure zigeunerflamenco in een uitverkochte zaal van Paradiso. Zang: Rudi Fernandez, gitaar: Vicente Santiago Santiago. Foto’s door Ginette Lavell – flamencoagenda.nl. Vr 29 – Amsterdam: live flamenco in tapasbar; Stabroek: Flamencoshow Federico Ordoñez. Za 30 – Gent: flamencoshow Elena la Grulla; Antwerpen: tapas & flamenco; Haarlemmermeer: concert BVR Flamenco Big Band. Zo 31 – Amsterdam: live flamenco in tapasbar. Juni Vr 5 – Amsterdam: live flamenco in tapasbar. Za 6 – Amsterdam: concert Kambiz Afshari & Manuel Espinoza, Live flamenco in tapasbar; Brussel: flamencoshow Recuerdos Flamencos. Zo 7 – Amsterdam: concert John Fillmore (gitaar); Open flamencopodium. Vr 12 – Amsterdam: live flamenco in tapasbar. Za 13 – Den Haag: concert De Regahs. Zo 14 – Utrecht: Open flamencopodium. Vr 19 – Amsterdam: live flamenco in tapasbar. Za 20 – Ridderkerk: flamencofeest Feria Andaluza. Vr 26 – Amsterdam: live flamenco in tapasbar. Za 27 – Antwerpen: flamencofeest. Zo 29 – Amsterdam: flamencoshow Adela Campallo; Concert John Fillmore Quartet (gitaar). 47


El Café del Rincón: De flamenco van Barcelona Tekst Ginette Lavell (www.flamencoagenda.nl) De liefde bracht de Nederlandse Anna Horbach naar Barcelona. Ze stichtte daar een gezin en bouwde er aan haar carrière als professioneel flamencodanseres. Zo ontstond er als vanzelf een sterke band tussen haar en de Catalaanse hoofdstad. Een stad die zelf weer een bijzondere relatie heeft met flamenco. Dat gegeven, Barcelona en flamenco, vormt de rode draad in de voorstelling El Café del Rincón (het café op de hoek).

Bailaoras gitanas

Ze had niet verwacht veel flamenco te vinden in Barcelona toen ze zich er vestigde. Horbach leerde haar man Carles Denia in Nederland kennen. De Valenciaan Denia was “Eerlijk gezegd had ik nooit zo de link geal een aantal jaar succesvol flamencozanger legd tussen Barcelona en flamenco. Maar toen ik op zoek ging naar lessen, was ik aanin de Nederlandse flamencoscene. Maar op een zeker moment besloot hij dat het tijd was genaam verrast door het hoge niveau hier. voor hem om terug te keren naar Spanje. In de les trof ik allemaal Spaanse meiden en een enkele jongen, en het niveau deed zeker niet onder voor de lessen die ik in Sevilla en Jerez had gevolgd. Ook was ik verrast door het aantal barretjes en gelegenheden waar flamenco geprogrammeerd werd.” Het fenomeen 'Flamenco in Barcelona' ging Horbach steeds meer interesseren. “Ik begon me meer in de historie te verdiepen. Dan kom je natuurlijk eerst bij flamencodanseres Carmen Amaya (Barcelona, 1913 – 1963 red.) terecht. Zij is echt waanzinnig: haar tijd zo ver vooruit, uniek. Ze is nog steeds een inspiratiebron voor heel veel hedendaagse flamencodansers. Daarnaast is er natuurlijk de gitaristenfamilie Borrull, zij waren van enorme invloed op de ontwikkeling van de flamencogitaar begin vorige eeuw.

“De flamenco van Barcelona is heel gitano”

Anna Horbach ( foto Lluna Juvé)

Als je op zoek gaat naar de grote namen in de flamencowereld valt op dat je vanaf begin vorige eeuw tot de jaren tachtig in de twintigste eeuw vooral bailaoras gitanas (flamencodanseressen van zigeunerafkomst red.) tegenkomt. Dat zijn naast Carmen Amaya ook bijvoorbeeld La Singla, La

Horbach: “Barcelona kende ik niet zo goed, in tegenstelling tot Andalusië waar ik vaker was geweest voor de flamenco. In Barcelona had ik tot dan toe alleen zo af en toe een weekendje doorgebracht. Maar ja, ik was verliefd, hield van Spanje, dus ging mee.” www.latin-emagazine.com

48


Barcelona zoals Miguel Poveda, Chicuelo, Mayte Martín, Montse Cortés en Cañizares die internationale bekendheid genieten. In de stad zelf vind je een soort tweedeling van flamenco: aan de ene kant zie je heel traditionele flamenco, vaak uitgevoerd door zigeuners, maar aan de andere kant zie je juist veel heel vernieuwende fusie-projecten. Het is het één of het ander, lijkt wel.” Al is Barcelona de verbindende factor van de voorstelling, er wordt geen verhaaltje uitgebeeld zegt Horbach: “In de voorstelling is het thema Barcelona op subtiele wijze verweven, niet ontzettend expliciet. Ik heb het vooral gebruikt om de verschillende delen met elkaar te verbinden. Als een soort hints tussen de stukken door.” Carmen Amaya

“Met de cafés cantantes kreeg flamenco een breder publiek”

Chunga, La Chana en iets later La Tolea. Daardoor was de flamenco in Barcelona lang voornamelijk iets van de zigeuners. En dat is interessant, want in Andalusië is flamenco van een veel gevarieerder afkomst. De reden De titel 'El café del Rincón' slaat op de is de grote binnenlandse migratie. Eind ne- begintijd van de flamenco. Het moment dat gentiende, begin twintigste eeuw kwamen de flamenco zich verplaatste van de straat en zigeuners uit het Zuiden naar Barcelona om werk te zoeken en vestigden zich er. En zij namen flamenco mee. Zo werd Barcelonaflamenco dus veel meer 'gitano' dan de stijlen uit de andere regio’s.”

Café cantante Van alle grote namen staat Carmen Amaya natuurlijk aan de top, zegt Horbach. “Zij heeft echt een erfenis nagelaten: flamencodans uit Barcelona wordt gekenmerkt door heftig voetenwerk, virtuositeit en felheid, net zoals Carmen Amaya zelf danste.” Waren het voorheen de danseressen die internationale faam verkregen (Amaya danste zelfs voor de Amerikaanse president Roosevelt), tegenwoordig zijn het de gitaristen en zangers uit Barcelona die het bekendst zijn. “Nu zijn het juist de zangers en gitaristen uit 49

José Manuel Álvarez ( foto Lluna Juvé)


Anna Horbach & José Manuel Álvarez (foto Lluna Juvé)

familiefeesten naar de podia van buurtcafé's (de 'cafe cantante'), zo midden en eind negentiende eeuw, wordt door historici gezien als een bepalend moment. Flamenco kreeg hiermee namelijk een nieuw publiek buiten de kring waarin het gemaakt werd. El Café del Rincón was de naam van een van deze ‘cafés cantantes’, gelegen aan de beroemde Ramblas in Barcelona. Het gezelschap, bestaande uit twee dansers, twee zangers en een gitarist, ontmoet elkaar in dit café en gaat de dialoog aan in zang, dans en muziek. www.latin-emagazine.com

50


El Café del Rincón

Anna Colom (1985) – zang Colom studeerde flamencozang en –gitaar in Granada bij grootmeesters als Emilio Maya en Antonio Gómez “el Colorao”, en in Cádiz bij o.a. Ezequiel Benítez en Encarna Anillo. Ze vervolgde haar studie flamencozang in Barcelona aan het ESMUC bij Chiqui de la Línea. Nu woont ze in Sevilla waar ze studeert aan de academie Fundación Cristina Heeren.

Jóse Manuel Álvarez (1985) – dans Álvarez staat bekend om zijn muzikale en loepzuivere voetenwerk. Met een ijzersterke basis in de traditionele flamenco, is hij niet bang om nieuwe wegen te bewandelen en staat hij open voor het experiment.

El Café del Rincón

José Manuel Álvarez begon zijn studie flamencodans op achtjarige leeftijd in de flamencowijk Cornellá in Barcelona. Op zijn zestiende debuteerde hij als professioneel danser op toonaangevende podia in Barcelona als El Cordobés, El Palacio del Flamenco en El tablao de Carmen.

Manuel Castilla (1967) – gitaar Castilla, zoon van een flamencozanger, raakt op jonge leeftijd in de ban van de flamencogitaar. Al gauw speelt hij op de belangrijkste festivals, peñas en tablaos in Barcelona. Hij speelt als eerste gitarist in het gerenommeerde Tablao Cordobés Barceloan, waar hij o.a. werkt met Rocío Molina, Rafaela Carrasco en Israel Galván.

Anna Horbach (1976) – dans Horbach is flamencodanseres en -docent in Barcelona waar ze haar eigen school runt. Ze trad op in Spanje en daarbuiten met traditionele flamencovoorstellingen, maar ook met cross-overprojecten. Haar studie flamencodans volgde ze in Nederland, Sevilla en Barcelona bij dansers als La Tani, Yolanda Cortés, Rocío Molina en Marco Flores. Carles Denia (1971) – zang Carles Denia is zanger, gitarist en componist. Cum laude afgestudeerd als jazzgitarist, richt hij zich als zanger hoofdzakelijk op flamenco en cant d´estil valencià. Voor zijn laatste twee cd´s "Tan alta com va la lluna" en "El paradís de les paraules" ontving hij verschillende prestigieuze prijzen en onderscheidingen. 51

El Café del Rincón


Carmen Amaya

De revolutie van Carmen Amaya V贸贸r Carmen Amaya was voetenwerk voor vrouwen in flamenco eigenlijk 'not done'. Vrouwen dansten vooral met sierlijke armbewegingen en lieten het zo kenmerkende ritmische 'gestamp' over aan de mannen. Maar Amaya bracht hier verandering in. Geboren in 1913 in de krottenwijk El Sommorostro, bleek Amaya al gauw een uitzonderlijk talent en groeide uit tot een wereldfenomeen. Ze danste voor de Spaanse koning en de Amerikaanse president en stond op de cover van Life magazine. Behalve dat ze voetenwerk in de vrouwendans bracht, was ze ook de eerste danseres die in broek danste. Amaya zong ook en trad ook op in verschillende Hollywoodfilms. Amaya overleed op 50-jarige leeftijd. www.latin-emagazine.com

52


El Caf茅 del Rinc贸n (foto Jan Stege)

El Cafe del Rincon Vrijdag 8 mei 20.30 uur, Lux Marienburg, Nijmegen Zaterdag 9 mei 20.30 uur, Korzo, Den Haag Zondag 10 mei 20.30 uur, Paradiso, Amsterdam Kijk op www.flamencoagenda.nl voor alle details. 53


Ema Yazurlo & Quilombo Sonoro (Argentinië) Liefde en muziek Ema Yazurlo, muzikant, componist en leider van de band La Zurda Argentina, presenteert zijn eerste album getiteld Musika y Amor: een verbazingwekkende mix van latin, funk, rap, reggae, hiphop, elektro-swing met inheemse Zuid- Amerikaanse folk en urban. In de drie eerder uitgebrachte albums door de band La Zurda zijn verschillende muziekstijlen te horen met een brede mix van cultuur in een elektro-jasje. Hun muziek klinkt modern, maar komt altijd recht uit het hart en is stevig geworteld in hun vaderland. Ema heeft gewerkt met producenten zoals Gustavo Santaolalla, Paul Guyot, Alfredo Toht, Pablo Romero, Mono Morello, Pepe Cespedes, Oscar Righi, Fabrizio Barbacci en Negrita. Tijdens zijn diverse muzikale reizen heeft hij het podium gedeeld met bekende artiesten uit de scene als Paralamas, Emir Kusturica, Amadou & Marian, Mad Professor, Molotov, Fishbone, Fabulous Thunderbirds, Bersuit, Autenticos Decline, Cafe Tacuba, NTVG, Negrita. Op het nieuwe album Musika y A mor is een indrukwekkend arsenaal aan instrumenten te horen, zoals ronroco, cuatro, charango, trompet, trombone, cazu, armonicas, samplers, drum & bass en diverse etnische percussie-instrumenten en drums zoals de darbuka, tambora, cuica, riqq, timbal, legüero en cajón peruano. Dit juweeltje van een album bevat sterke melodieën en harmonieën, maar staat vooral voor “Liefde en Muziek”. www.latin-emagazine.com

54


Optredens in juli 2015: 03-7 Melkweg (Amsterdam) 05-7 Roots festival (Amsterdam) 17-7 PolĂŠ PolĂŠ festival (Gent). 12-7 Big Rivers festival (Dordrecht) 19-7 Goudse Concerten (Gouda)

Isabel Elena Tirado +31 6 19037803 www.tiradomusic.nl 55


Kenny B gaat naar ‘Parijs’ Album ‘Kenny B’ verschijnt op 15 mei 2015 Eind maart verscheen de nieuwe single ‘Parijs’ van de Surinaamse sensatie Kenny B. De videoclip, uiteraard geschoten in de stad van de liefde, is vanaf nu te zien. Met deze tweede Nederlandstalige single maakt Kenny B tevens de release van zijn album bekend. Op 15 mei 2015 verschijnt bij Top Notch het album ‘Kenny B’ met daarop zowel ‘Parijs’ als vorige single ‘Als Je Gaat’. Kenneth Bron, oftewel Kenny B, ofwel de hoeken en de thematiek van de liedjes vroeg Surinaamse zanger met de meeste nummer De Koning de zanger om een aantal van zijn één hits in eigen land heeft zijn nieuwe alteksten te vertalen in het Nederlands. “Zes bum af. Na diverse succesvolle albums in het Engels, Aucaans en Sranantongo stapt Kenny B over op het Nederlands. Kenny B zingt al vanaf zijn achtste. Een tijd voerde hij de band ‘Fransisco’ aan en maakte hij muziek in de toneelgroep van het Surinaamse leger, ‘Mofo'. Op zijn 28e kwam Kenny B naar Nederland. Maar zijn succesvolle carrière zorgde ervoor dat hij regelmatig in het buitenland en nog veel vaker in Suriname te vinden was. Toch mag Kenny een muzikale laatbloeier genoemd worden. Pas sinds 2006 heeft de muziek zijn volledige aandacht. Het ging gelijk als een speer en twee van zijn albums werden overzees zelfs tot het beste van dat jaar gekroond. “Ik wilde mezelf eerst in het Engels en Surinaams in de spotlight zetten”, aldus Kenny B. “De overstap naar Nederlandstalig heeft altijd in mijn hoofd gespeeld, maar dat heb ik lang afgehouden. Kom je in het Engels niet beter weg met bepaalde woorden en uitdrukkingen?”

weken lang hoorde ik niets meer van hem en toen stuurde hij ineens twee gloednieuwe liedjes. Ik werd helemaal weggeblazen en een week later hadden we een deal.” “Het was een uitdaging”, erkent Kenny. “Nederlands is geen makkelijke taal voor muziekteksten. Je zult moeten spelen met klanken en intonaties. Uiteindelijk raakte ik helemaal in de ban en ben ik gek op de nummers.” Ondanks de nieuwe koers is Kenny zijn moederland niet vergeten. Kenny B stond al op de radar van Top Notch “Nee joh, dit album is absoluut ook voor baas Kees de Koning. Op vakantie in Suri- Suriname. Zij zullen dit zeker diggen. Ik zie name, was er helemaal geen ontkomen meer het zelf als een mooie toevoeging aan de aan. “Je hoorde bijna niets anders in ParaSurinaamse muziek. maribo. Uit elke auto en bar klonken zijn Kenny B - Kenny B en krijg ‘Parijs’ hits. Ik raakte geïntrigeerd en ben naar de bekende platenzaak Disco Amigo gegaan en iTunes: http://bit.ly/kennyalbum heb er zijn cd’s gekocht. Toen ik terug was Bol.com: http://bit.ly/kennyalbumbol in Nederland heb ik gelijk met Kenny afge- Parijs los op iTunes: http://bit.ly/parijsnu sproken.” Onder de indruk van zijn invals- Parijs op Spotify: http://bit.ly/parijspotify www.latin-emagazine.com

56


TRACKLIST ‘KENNY B’: 1. Alleen Jij 2. Als Je Gaat 3. So Yu Ben Taigi Mi 4. Een Man Mag Niet Huilen ft. Jayh 5. Tjaipi Lobi ft. Tekisha 6. Zij Is De Duivel 7. Na Regen Komt Zonneschijn 8. Yamba ft. ND 9. Parijs 10. Neks Ne Tai ft. Tekisha 11. Vrienden 12. Jij Bent De Liefde 13. Paramaribo ft. Jeffrey Spalburg 57


Ram贸n Valle Hallelujah In zijn laatste interview met onze reporter Michele van de Heuvel vertelde Ram贸n Valle al over de grote uitdaging die zijn nieuwe producer en manager Suzi Reynolds hem had voorgelegd: een eigen interpretatie van het nummer Hallelujah van Leonard Cohen. Een ogenschijnlijk eenvoudig lied, met een krachtige tekst. Maar Ram贸n moet de lading overbrengen met de toetsen van zijn piano. In deze video vertelt hij hierover (in het Engels) 茅n laat hij met de leden van zijn trio horen wat het resultaat is.

Geen hap-slik-weg-clipje. Het is echt de moeite waard om even te gaan zitten voor deze prachtige uitvoering!

www.latin-emagazine.com

58


Rey Ruiz terug naar zijn roots voor Amor Bonito Toen de Cubaanse singer-songwriter Leoni Torres het nummer A mor Bonito schreef, had hij geen idee wat hij daarmee in gang zou zetten. Zijn uitvoering met Descemer Bueno werd in eigen land een stevige hit, die echter bij de bovenburen op het vasteland nauwelijks doordrong. Maar het nummer bereikte wel Rey Ruiz. Deze zanger is ook afkomstig uit Cuba, maar woont al jaren in de Verenigde Staten en heeft van daaruit een solide internationale reputatie opgebouwd.

Rey Ruiz was erg gecharmeerd van het nummer en verkreeg toestemming om een cover op te nemen. En dat niet alleen: hij mocht dat ook nog eens doen in zijn geboortestad Havana. En zo krijgt ook deze Cubaanse hit een nieuw leven op het vasteland. Leoni Torres is vereerd. Aan de videoclip wordt nog hard gewerkt, maar we kunnen jullie wel al een kijkje achter de schermen geven...

En uiteraard willen we jullie ook het origineel niet onthouden! Amor Bonito Leoni Torres Ft Descemer Bueno 59


Videoclip Hay un Runrun

www.latin-emagazine.com

60


Septeto Santiaguero en José Alberto El Canario Tributo a Los Compadres In het kader van de bijzondere samenwerkingen mag deze niet ontbreken! Septeto Santiaguero en José Alberto El Canario met een prachtige uitvoering van Hay un Runrun. We hebben al eerder aangekondigd dat Septeto Santiaguero met een eerbetoon aan het legendarische duo Los Compadres zou komen. (Zie ook het interview van vorige zomer met bandleider Fernando Dewar. Deze maand is het zover. Vanaf 12 mei is de dubbel-cd No quiero llanto - Tributo a Los Compadres verkrijgbaar op de internationale markt. Overigens hebben aan dit eerbetoon naast José Alberto nog een hele rits grote artiesten meegewerkt, waaronder Oscar D´ León, Andy Montañez, Ismael Miranda, Aymee Nuviola, Tiburón Morales, Eliades Ochoa, Grupo Esencia, Edwin Bonilla, La Conga de Los Hoyos, het koor Orfeón Santiago…. In een interview beschrijft Fernando Dewar het als “een cadeautje aan ons publiek, maar ook aan onszelf”. En een cadeautje verdienen ze zeker, want dit jaar viert het Septeto Santiaguero ook nog eens zijn twintigste verjaardag. 61

Met een beetje geluk kun je ze deze zomer zelf nog feliciteren, want voor juni/juli 2015 staat er een Europese tournee op het programma.

Promovideo volledig album:


www.latin-emagazine.com

62


Word jij Nederlands Kampioen Salsa? Begin dit jaar was er ineens Salsa Belang, de organisatie die zich inzet voor salsadansers, dansscholen, - dj’s en de salsabranche in het algemeen. Salsa Belang is ambitieus en loopt over van de plannen en ideeën, en er wordt hard gewerkt om die te realiseren. Een van de speerpunten is het organiseren van een officieel erkend Nederlands Kampioenschap Salsa. Een kampioenschap niet alleen voor de toppers, maar juist voor alle enthousiaste salsadansers, voor iedereen die verslaafd geraakt is aan deze prachtige dans. Salsa Belang is hiervoor een samenwerking aangegaan met IDO Holland, onderdeel van IDO, een grote internationale dansorganisatie. Hierdoor wordt ook uitzending naar een EK en WK mogelijk. Onder auspiciën van IDO Holland wordt begin 2016 het eerste NK Salsa georganiseerd. Je kunt je plaatsen via een van de voorrondes die dit jaar gehouden worden in verschillende regio’s in Nederland. Uit elke voorronde worden een aantal paren geselecteerd voor het NK. Je kunt je inschrijven in 2 klassen:

Master en Prechamp. Je hoort in de Master klasse thuis als jij of je partner ooit wel eens bent betaald voor dansen of dansles geven, in welke vorm dan ook (dus ook onkostenvergoeding, reiskostenvergoeding, enz.). Je hoort bij de Prechamp klasse als je gewoon gek bent van salsadansen en er geen genoeg van kunt krijgen. Bij voldoende deelname wordt er een onderverdeling gemaakt in Salsa on1, on2 en Cubaanse Salsa. Leeuwarden heeft de première; daar zal de eerste voorronde voor het NK Salsa op 27 juni 2015 plaatsvinden bij het gerenommeerde dance centre Omar Smits. Omar zelf, ervaren jurylid en bekend van o.a. Dancing with the Stars, zal het jurypanel komen versterken. 63

Binnenkort worden de overige data en locaties bekendgemaakt, maar we kunnen vast verklappen dat er ook voorrondes plaatsvinden in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Het worden er in totaal minstens 6, dus je vindt er altijd één bij jou in de buurt. Mocht jij je niet plaatsen in de ene voorronde, dan mag je in de volgende gewoon weer meedoen. Oh ja, om deel te kunnen nemen moet je wel even lid worden van Salsa Belang. Gelukkig is dat lidmaatschap (nu nog) gratis voor het eerste jaar. Lid worden kun je hier: www.salsabelang.nl/lid-worden Nadere informatie over de Nederlandse Kampioenschappen Salsa vind je op de website: www.salsabelang.nl

Get ready, get your dance on!


www.latin-emagazine.com

64


‘Pupy’ en Timbazo op MM’s Afro-Latin Night Op zondagavond 24 mei van de 31st Music Meeting is het Afro-Latin Night in Park Brakkenstein. Een avond vol bijzondere Afro-Latin acts voor de dans- en muziekliefhebbers. Met vier feestelijke bands is het gevarieerde avondprogramma compleet: Havana-Paris-Dakar: De twee leerden elkaar per toeval kennen, maar toen was het ook meteen raak. Kort na hun ontmoeting vertrokken de Cubaanse pianist Harold López Nussa en de Senegalese bassist Alune Wade op een muzikaal avontuur. Havana-Paris-Dakar is tevens de titel van hun nieuwe album dat ruimte geeft voor latin jazz, salsa, chachacha en zelfs Noord-Afrikaanse chaabi.

Pupy y Los Que Son Son: Toetsenist Cesar “Pupy” Pedroso uit Havana geldt als een van de grondleggers van de moderne Cubaanse dansmuziek.

De voorverkoop van de tickets voor de AfroLatin Night is gestart: www.musicmeeting.nl Hiermee krijg je toegang tot het park op zondag én vanaf 20.15 uur tot de concerten in Apollo.

Timbazo: Salsa Dura en de Cubaanse timba versmelten in een wervelend latin-feest. Bamba Wassoulou Groove (primeur): De gouden jaren van de Malinese muziek 'revisited': ritme, funk en hypnotiserende gitaren. Havana-Paris-Dakar (primeur): Gloednieuwe samenwerking van de Cubaanse pianist Harold Lopez- Nussa en Alune Wade, die furore maakte bij het legendarische Joe Zawinul's Syndicate.

De 31ste editie van Music Meeting telt een weldadige overvloed aan onbekende, hoogwaardige muziek uit alle delen van de wereld. In het Pinksterweekend van 23, 24 en 25 mei 2015 valt er in het Nijmeegse Park Brakkenstein genoeg te ontdekken voor alleseters en fijnproevers.

Het programma kent een grote diversiteit aan stijlen en genres: brass-house, gospel, salsa, impro-jazz, funk, afropop en veel crossovers. Naast concerten biedt Music Voor het eerst in Nederland, bij Music Meeting tijdens het festival interviews, Meeting: Bamba Wassoulou Groove: akoestische sessies, Movie Meeting, Mini De songs van Bamba Wassoulou Groove, deels eigen composities, deels covers van de Meeting, workshops, masterclasses, lekker Super Djata Band- stralen een grote intensi- eten, festivalmarkt en meer. Music Meeting is ook te vinden op: teit en zeggingskracht uit. Stilzitten is dan ook geen optie bij deze broeierige Malinese Facebook en Twitter. dansmuziek.

65


La Pegatina, Gabriel Ríos, Xavier Rudd en Dub FX op Festival Mundial Meer dan 40 nieuwe namen maken line-up compleet

La Pegatina, Will and The People, Gabriel Ríos en Jungle By Night. En dat zijn nog maar een paar van de bijna 70 namen die deze zomer op 27 en 28 juni zullen optreden tijdens Festival Mundial in de Tilburgse Spoorzone. Dat Festival Mundial de titel “Het meest kleurrijke festival van Nederland” waar maakt blijkt wel uit deze line-up.

Kenny B

Er zullen heel wat Nederlandse artiesten optreden. Wat te denken van de nummer 1 van het moment, Kenny B, of het bijzondere www.latin-emagazine.com

Gabriel Rios

geluid van Jungle By Night. Zij spelen een mix van afrobeat, funk en rock. Verder nog namen als SKIP&DIE, Broken Brass Ensemble, Amsterdam Klezmer Band XL en TenTemPiés. Maar ook de vernieuwende hiphop van Mr. Polska en de Limburgse garagerock van de Afterpartees, door 3voor12 al 'de leukste gitaarband van Nederland' genoemd! Ook uit de rest van de wereld komen bijzondere artiesten naar Tilburg. Wat te denken van Xavier Rudd & The United Nations die Festival Mundial hebben opgenomen in hun wereldwijde tournee. Of de Australische Pierce Brothers. Deze broers begonnen met het verkopen van hun muziek op straat en staan nu met hun aanstekelijke muziek en de typisch Australische didgeridoo op de grootste podia te spelen. Maar denk ook aan Dub FX, de Songhoy Blues uit Mali, of Che Sudaka, de Argentijnen en Colombianen die garant staan voor een groot feest. Festivaldirecteur Erwin Schellekens is erg tevreden over de line-up van dit jaar: "Ieder jaar is het een lastige puzzel om een divers, kwalitatief en attractief programma te creëren vooral omdat er zoveel talent wereldwijd rondloopt waaruit wij een keuze moeten maken. Wij hebben vast weer wat over het hoofd gezien, een stroming vergeten maar ik ben er van overtuigd dat deze 28ste Festival Mundial als legendarisch de boeken in zal gaan: Viva La Fiesta!” 66


TenTemPiés

En dan hier voor de volledigheid alle namen Een dagticket voor Festival Mundial kost in die het laatste weekend van juni tijdens de voorverkoop € 22,50, een weekendticket Festival Mundial zullen optreden; slechts € 32,50. Yakumo Orchestra, Che Sudaka, Mr. Polska, Jungle by Night, Will and the People, SKIP&DIE, Friends of the Family, Kenny B, Gabriel Ríos, Kasba & Gerard van Maasakker & Friends, Songhoy Blues, TenTemPiés, Mocambo, Afterpartees, Long Shen Dao, Condor Gruppe, TOO MANY ZOOZ, Kuddedieren, Zanillya, De Tropen, Fauna, Débruit, BANGANA INVITES: MAD ZACH, Broken Brass Ensemble, YaSkip&Die ma Yama, Noura Mint Seymali, The Slick & Suited, Matroesjka’s, Lieve Louise en de Fanfare, Guy Fox, Bastaard Platen presents: Meer informatie over tickets, alle artiesten Marco Martens, Jeroen Kant & De Sheriff, en meer is te vinden op: Flip Noorman en Duijf, Méta Méta, Xavier Rudd & the United Nations, Amsterdam www.festivalmundial.nl Klezmer Band XL, Dub FX, La Pegatina, Aziza Brahim, Pierce Brothers, La Chiva Gantiva, La Sra. Tomasa, Le Peuple de l’Herbe, Da Cruz, Acollective, Meridian Brothers, The Black Marble Selection, Klischée, Mulu, Cookachoo, Idiotape, Brain Damage meets Vibronics, Akua Naru, Gallowstreet, Nomadic Orchestra, Gallowstreet, Scarecrow, Afera & Ruins en Ernst Jansz. 67


La Pegatina www.latin-emagazine.com

68


69


Couleur Café is een urban muziekfestival dat aandacht heeft voor alle muziek waaronder hiphop, soul, world, ska, reggae, ragga, dub, dancehall, reggaeton maar ook blues, r&b, dubstep, funk, latin, salsa, rock, electro enz. Het festival is opgericht in 1990 en groeide uit van een klein indoor festival naar een driedaags openluchtfestival. Dit jaar gaat het festival door van 3 tot en met 5 juli 2015. Couleur Café ligt in hartje Brussel, op de impressionante industriële site van Tour & Taxis. Met zijn unieke gebouwen, is het de perfecte locatie voor dit festival. Het weerspiegelt de diversiteit van de bevolking en de culturele mix van de Europese hoofdstad. Couleur Café is een festival dat je doet reizen zonder de stad te verlaten. www.latin-emagazine.com

Het festival bestaat uit 4 podia, een kunsttentoonstelling, 52 standjes met wereldkeuken, een markt om te snuisteren, danslessen, fanfares en ook het Solidarity Village waar een tiental ngo’s centraal staan. Couleur Café = de juiste muziek gemixt met het verzamelen van een groot publiek (meer dan 75.000 festivalgangers gedurende 3 dagen) rond verdraagzaamheid in een vrolijke, kleurrijke en positieve omgeving. 70


Wyclef Jean Goede wijn behoeft geen krans maar sta ons toch toe even het belang van Wyclef Jean voor de muziekwereld te schetsen.

Te beginnen in 1987, wanneer Clef, Pras en Lauryn Hill een bandje oprichtten dat zou uitgroeien tot de legendarische Fugees. Ook solo bewees de Haïtiaan later zijn waarde met succesalbum The Carnival en samenwerkingen met Michael Jackson, Nora Jones, Bono, Mick Jagger, Tom Jones, Eric Clapton, The Black Eyed Peas and Mary J. Blige. Zijn onnavolgbare stijl van rap en reggae-pop met een geëngageerde boodschap is na al die jaren nog even herkenbaar en vooral onweerstaanbaar.

na in de muziek van Flavia Coelho. De zalig zomerse bossa muziek gecombineerd met even vaak harde als opgewekte teksten bezorgden de jonge Carioca faam in haar geboorteland en huidige thuisbasis Frankrijk. Flavia’s nomadenbestaan liet door de jaren heen talloze muziekgenres zoals funk, baile, hiphop, samba, ragga en reggae in haar muziek sijpelen tot de volmaakte muzikale caipirinha. Of zoals The Guardian het zo mooi verwoordde: “one of the most joyful, easygoing fusion sets of the year”. Gentleman & The Evolution Vorig jaar verscheen Gentlemans album MTV Unplugged. De Duitser werd zo de allereerste reggaeartiest in de geschiedenis van de legendarische concertreeks die dit privilege te beurt viel.

Een magnifieke bekroning van 20 jaar carrière, waarin hij van bijzonder melodische roots-reggae en dancehall altijd weer catchy popsongs wist te maken. De vele reizen naar Jamaïca hebben overduidelijk hun sporen nagelaten in de ziel die hij in zijn muziek steekt. Na absolute superconcerten in 2008 en 2011 mag Gentleman zijn Couleur Café-hattrick komen vervolledigen met zijn band The Evolution.

Het is het begin van een wereldveroverende funky Latin band, gespecialiseerd in explosieve cocktails van rock, rap en afrobeat. Na hun eerste verschijning als Wanted!-revelatie in 2010 is het nu al de derde keer dat La Chiva Gantiva ons festival komt omtoveren in een Colombiaans punkfeest met hun onstuitbare energie en charisma. Ongetwijfeld effectiever dan gelijk wel antidepressivum. Bailemos! Pucho Diaz Na zijn verblijf in Barcelona belandt de Cubaanse zanger-gitarist

Pucho Diaz in Brussel, maar zijn muzikale inspiratie komt voornamelijk uit zijn geboortestad Havana. Dankzij vele reizen tussen Cuba en Europa is zijn sound doorspekt met Afro-Cubaanse ritmes, Arabische grooves en Spaanse tradities. Voor zijn debuut album Coincidencia werkt hij onder meer samen met Leki, La Chiva Gantiva Flavia Coelho Billie Kawende en vele anderen Drie Colombianen, een VietnaBrazilië is een land van contrasmees, twee Belgen en een Frans- maar op het podium is hij op zijn ten: zowel de prachtige warme man beginnen een muziekgroep in best. Zijn warme stem, opwindenmensen en overweldigende natuur Brussel. Het zou het begin van de podiumprestaties en opzweals de harde realiteit van armoede een grap kunnen zijn maar dat is pende Latin ritmes laten geen en criminaliteit lieten hun sporen het allerminst. enkel publiek onbewogen. 71


Line-up per dag (bijna compleet)

Vrijdag 3 juli: Wu-Tang Clan Wyclef Jean Gentleman & The Evolution Dub Inc Kavinsky DJ-set Crystal Fighters The Magician Arsenal Tarrus Riley ft. Dean Fraser & Alaine Shantel & Bucovina Club Orkestar Hiatus Kaiyote Bigflo & Oli Ester Rada L’Or du Commun & Roméo Elvis AKS STIKSTOF

Zaterdag 4 juli: (bijna compleet) Caravan Palace Étienne de Crécy Israel Vibration Modestep Live 1995 Starflam Collie Buddz G-Eazy Palenke Soultribe La Fine Equipe Flavia Coelho Kasai Allstars La Chiva Gantiva GLÜ Fùgù Mango meets Binti

www.latin-emagazine.com

72


Line-up per dag (bijna compleet)

Zondag 5 juli: Cypress Hill Milky Chance SOJA Joey Bada$$ Xavier Rudd and The United Nations Buraka Som Sistema Groundation Naâman Branko Jupiter & Okwess International Sergent Garcia Oddisee Jah9 LeFtO La Smala STUFF. Pucho Diaz Ticketinfo De verlaagde en ongewijzigde prijzen voor respectievelijk dag- en combitickets hebben hun effect niet gemist want onze ticketverkoop verloopt vlot. Tickets zijn te koop via www.couleurcafe.be 1 day Ticket: € 39 * 1 day Ticket aan de kassa: € 49 Combi 3 days: € 95 * De kampeerders kunnen dit jaar kiezen tussen een outdoor- en een indoorcamping (die bovendien toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit). Combi 3 days + Camping: € 110 * (enkel online te bestellen, voor +16jarigen die buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen) * + reservatiekosten Praktische Info Couleur Café: 3 tot 5 juli 2015 Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel 73


Amsterdam Roots Festival

Tunesische Bargou 08 en de opzwepende mestizo van het Argentijnse Ema Yazurio & Quilombo Sorono.

maakt programma bekend

De programmering van het Amsterdam Roots Festival krijgt vorm en begint op dinsdag 30 juni met een kick-off party in de North Sea Jazz Club. Op 3 en 4 juli vervolgt het programma in Bimhuis, Melkweg en Paradiso, met op zondag 5 juli de dit jaar gratis toegankelijke afsluiter Roots Open Air in Park Frankendael! Roots Open Air in Park Frankendael Een festival dag vol muziek, workshops, een speciaal programma voor kids en de Roots Bazaar. De 12-koppige Colombiaanse La-33 zorgt voor de ultieme afsluiting van het festival. Andere highlights zijn Mbongwana Star, de nieuwe rolstoelrockers uit Kinshasa, hypnotiserende Haïtiaanse voodoo van Chouk Bwa Libète, de swingende funaná van de Kaapverdiaanse Tabanka, de reizende festivalpackage Caravane Culturelle de la Paix met desertblues uit de Sahara, het www.latin-emagazine.com

74

Roots Indoor concerten

Voor de meer intieme concertbeleving organiseert Amsterdam Roots in de week voor Roots Open Air een zeer gevarieerd Roots Indoor programma in samenwerking met onze Amsterdamse partners Melkweg, Paradiso, Bimhuis en North Sea Jazz Club. Voor de worldjazz liefhebbers met Oosterse oren treedt op dinsdag 30 juni Japanse Soil & Pimp Sessions op in North Sea Jazz Club. Authentieke reggae van Black Uhuru is in Paradiso te horen en de beruchte Braziliaanse rockers van O Rappa zijn in de Melkweg te zien. Het Bimhuis presenteert BKO Quintet, een groep jonge Malinezen die een eigentijdse draai geven aan de aloude Mandinka muziektradities. Bekijk voor meer informatie de website van Amsterdam Roots Festival. www.amsterdamroots.nl


Robin Rotterdam Unlimited 2015

George Clinton, één van de meest toonaangevende funk artiesten uit de jaren '70, zal op 25 juli het Hofplein laten zinderen tijdens Rotterdam Unlimited met zijn Funkadelic band. George Clinton & the Funkadelic zullen hits zoals (Not just) Knee Deep en vele andere funky tracks ten gehore brengen. Naast George Clinton zal ook de Duitse reggae superster Gentleman & the Evolution optreden op het Hofplein. Gentleman geldt als één van de meest succesvolle reggae artiesten in de scene van niet- Jamaicaanse afkomst. Ook de Spaanse party animals La Sra. Tomasa zijn tijdens Rotterdam Unlimited te bewonderen.

van de internationale reggae community. De teksten van Gentleman kaarten vaak sociaal gevoelige onderwerpen aan en zijn altijd recht uit het hart. Tijdens een live optreden van Gentleman en zijn band The Evolution wordt er altijd een golf van positieve vibes en energie losgelaten op het publiek.

La Sra. Tomasa

De band bestaat uit zeven party-animals uit Barcelona die Latijns-Amerikaanse stijlen als timba en salsa vermengen met rumba Gentleman & the Evolution catalana en reggae, funk en rap. Als 20 jarige jongeman zette Tillman Otto, Nu zijn er meer Spaanse bands die dat doen, geboren en getogen in Keulen, voor het eerst maar La Sra. Tomasa gooit er een drum ‘n’ voet op Jamaicaanse bodem en werd gegre- bass- en dubstepsausje overheen dat voor een pen door de kracht van reggae. Onder de verrassend en dansbaar effect zorgt. naam Gentleman tourt de Duitser de hele we- De fusie van al deze stijlen zorgt voor een reld rond als reggae superster en heeft het repertoire dat altijd onconventioneel, creatief respect en de geloofwaardigheid verdiend én dansbaar is. Gentleman & the Evolution

Robin Rotterdam Unlimited viert de culturele diversiteit

Robin Rotterdam Unlimited vind plaats van 21 t/m 25 juli 2015 en is een van de grootste evenementen van Nederland waarin culturele diversiteit centraal staat. Het festival trekt ruim 900.000 bezoekers uit binnen– en buitenland naar het centrum van Rotterdam voor een vijfdaagse beleving op het gebied van muziek, zang, dans poetry, Zomercarnaval en alles wat de stad Rotterdam te bieden heeft. Voor meer informatie over Rotterdam Unlimited zie www.rotterdamunlimited.com 75


La Sra. Tomasa Barcelona blijft maar leuke bands produceren. De bruisende stad is blijkbaar een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei muzikale initiatieven. La Sra. Tomasa is zo’n initiatief. De band mengt naar hartenlust de nieuwste elektronische snufjes met latin, reggae, funk en zelfs hiphop. De formatie kwalificeert zichzelf dan ook als een band zonder taboes. Maar La Sra. Tomasa is bepaald geen ongeleid projectiel.

Video La fusión

Jarenlang sluiten ze zich op in hun repetitieruimte voordat ze naar buiten durven treden. Uiteindelijk zijn ze echter wel erg nieuwsgierig hoe het zal zijn om hun experiment buiten de vier muren van hun oefenruimte te presenteren. Zo komt het dat ze in april 2013 hun eerste optreden geven in zaal Apolo 1. Ze knopen er meteen maar een tournee met een dertigtal optredens door heel Cataluña. En van het een komt het ander. Tijd om hun muziek vast te leggen, dus ze duiken de studio in om hun eerste album te produceren. www.latin-emagazine.com

76

Begin 2014 verschijnt Corazón, bombo y son onder het label Kasba Music. In maart start vervolgens de tweede tour in … Londen. Het wordt een druk jaar, met concerten door heel Cataluña en in diverse andere steden van het Iberisch schiereiland en Frankrijk. Festivalprogrammeurs ontdekken de band en het publiek van festivals als Porto Latino (Corsica), Meruts Festival (Valencia,) festival Esperanzah! en Womex (Galicië) maakt kennis met La Sra. Tomasa.


Inmiddels staat de band te popelen om te beginnen aan weer een nieuwe fase. Hun nieuwe tournee draagt de titel ‘No dejes que te lo cuenten’ (Laat het je niet door een ander vertellen). Met andere woorden: Kom het zelf beleven! En dat kan, want La Sra. Tomasa is de komende maanden meerdere keren in Nederland en België te zien.

Het volledige tourschema vind je op hun website www.lasratomasa.com En wil je straks kunnen meezingen? Dan kun je onder het tabblad Descargas het album Corazón, Bombo y Son gratis downloaden.

77


78


(advertentie)

79


Kenny B verrast met een optreden in woonzorgcentrum Tilburg en geeft een reis cadeau. Festival Mundial heeft op woensdagmiddag 1 april tijdens het lunchuur nietsvermoedende senioren verrast met een intiem en akoestisch optreden door Kenny B. In woonzorgcentrum Padua in de Tilburgse wijk Oud-Noord werd de lunch op 1 april plotseling afgesloten met live muziek. De artiest in kwestie is Kenny B, een reggaepop muzikant die zijn hit “Als je gaat” en zijn nieuwe single “Parijs” akoestisch voor de senioren speelde. De bewoners waren stuk voor stuk verrast, een actie als deze hadden ze op 1 april niet verwacht. Er worden in het seniorenhuis wel vaker vernieuwende activiteiten georganiseerd, maar zelden was een activiteit zo onverwacht als deze. Na zijn optreden liep Kenny naar Mevrouw Otten, een bewoner van het centrum, toe met een bos bloemen en een cheque. Deze dame had volgens het personeel van Padua wel een extraatje verdiend en daarom werd ze, in de lijn van Kenny B’s nieuwe single “Parijs”, verrast met een reisje naar Parijs www.latin-emagazine.com

80

voor twee personen. Op de vraag wie ze mee zou nemen, antwoordde ze lachend ‘mijn dochter!’ Voor mevrouw Otten is het de eerste keer dat ze naar de stad gaat en ze kan niet wachten om te gaan, ‘dit had ik nooit verwacht, ik ga eindelijk naar Parijs!’ Deze actie maakt deel uit van een lijn verrassingen bedacht door Festival Mundial. Dit jaar is de 28e editie van het festival en het thema is “Viva la Fiesta!”. Festival Mundial wil aan iedereen laten zien dat elke dag een feestje kan zijn en laat dit zien door regelmatig (groepen) mensen te verrassen met een spontaan etentje, een festivalticket of, zoals nu, een onverwachte reis naar Parijs. De tickets voor het festival zijn beschikbaar op de website. www.festivalmundial.nl


Caetano Veloso And Gilberto Gil Een niet te missen avond voor alle fans van Braziliaanse muziek: Gilberto Gil en Caetano Veloso verenigen hun krachten en brengen op 29 juni 2015 een exclusief concert in Vorst Nationaal Club (België). Liefhebbers van het Braziliaanse levenslied dragen de godfather Gilberto Gil al meer dan veertig jaar op handen. Met zijn vernieuwende mix van Braziliaanse muziek (bossa nova, samba en forró) met blues, reggae, pop en rock, slaagt hij er nog altijd in om zijn publiek wereldwijd te ontroeren. Ook Caetano Veloso is een van de populairste en invloedrijkste Braziliaanse componisten en zangers. Vanaf de jaren 80 groeide Je leest het goed: op 29 juni 2015 spelen zijn populariteit ook buiten Brazilië. In 2004 Gilberto Gil en Caetano Veloso samen een bracht hij ‘A Foreign Sound’ uit, zijn eerste exclusief concert in Vorst Nationaal Club. volledig Engelstalige cd met covers van zoHun hechte kameraadschap dateert al van de wel Bob Dylan, Cole Porter als Nirvana. jaren zestig, toen ze als populaire vaandelNaast muziek voor zijn talloze studio- en lidragers van de Tropicalismo-beweging in ve-albums (o.a. ‘Live at Carnegie Hall’ met ballingschap leefden. Ze jamden samen in David Byrne) leverde hij ook liedjes voor Londense clubs en drukten een onuitwisbare soundtracks van films als ‘Hable con Ella’ stempel op de Europese en Braziliaanse en ‘Frida’ van Pedro Almodovar. muziek. Beide artiesten kunnen solo nog al- Het belooft een boeiend concert te worden, tijd zalen doen vollopen, maar besloten om waar beide protagonisten via innig samentijdens deze korte tournee hun krachten te spel zullen proberen om tot de kern van hun bundelen. Naast hun gezamenlijke geschie- muzikaal universum door te dringen. De denis en sociaal engagement delen ze vooral groep is al met de songselectie en repetities hun blijvende honger naar het maken van gestart. Om teleurstellingen aan de kassa te eerlijke muziek die rechtstreeks met de ziel vermijden, raden we je aan om nu al je zitje communiceert. te reserveren. Maandag 29 juni 2015 - 20.00 uur | Vorst Nationaal, 1190 Vorst (BE) | Tickets bestellen

Uitgaansagenda: Salsa.be

Organiseer je salsa, bachata en kizombafeesten in Zuid-Nederland en België? Met meer dan 30.000 bezoekers elke maand is dit de plek om je feesten aan te melden. Voor Zuid-Nederland: klik hier Voor België: klik hier

www.salsa.be 81


40e Sfinks Mixed wordt gratis én feestelijk! Sfinks Mixed is één van de meest toonaangevende festivals van Europa. Voor heel wat artiesten zoas Cheb Khaled, Cesaria Evora, Youssou N'Dour, Salif Keita was Sfinks hun allereerste buitenlandse podiumervaring voor ze wereldberoemd werden. Daarnaast passeerden er de afgelopen 40 jaar vermaarde artiesten op de Sfinkspodia zoals Gilberto Gil, Buena Vista Social Club en Goran Bregovic,... Als er één artiest onlosmakelijk verbonden is met Sfinks Mixed, dan is het toch Bart Peeters. Hij groeide op in de schaduw van het festival, en dat hoor je in zijn muziek. Hij mag dan ook niet ontbreken op deze feestelijke verjaardagseditie. Een andere artiest die dit jaar zijn opwachting maakt is Cheikh Lô, één van de grootste sterren van de Senegalese muziek. Ook de populairste Sambazanger van het moment, Diogo Nogueira (foto onder) is van de partij.

is Radio Oorwoud. Na het succesvolle optreden van vorig jaar openen ze het concertpodium op zaterdag. Meer artiesten worden de komende weken aangekondigd. Sfinks Mixed is op: 23 t/m 26 juli 2015 Donderdag en vrijdag vanaf 15 uur, zaterdag en zondag vanaf 11 uur. Locatie: Molenveld, tussen de Welvaartstraat en Oude Steenweg, 2530 Boechout.

Sfinks Mundial Op donderdag 14 mei vindt Sfinks Mundial plaats, het kleine broertje van Sfinks Mixed. Sfinks Mundial is genieten van diverse streetfood, een kidz area met circusinitiatie, verschillende workshops, een wereldse markt en onvergetelijke concerten. Bambou Negro brengt een ode aan de Congolese grootheden die ook in de rest van Afrika populair werden. The Skadillacs gaan een stap verder, en brengen de ska classics van de jaren 80 terug tot leven. Chicos Y Mendez spelen dan weer alterlatino muziek. Benieuwd? Kom dan zeker langs!

Les Bandits de Belleville. Borokov, El Bacha en Mensch erger je Niet vervolledigen Hij vormt samen met muzikant Hamilton de de line-up. Ook voor Sfinks Mundial is de Holanda het duo Bossa Negra. Voor de jong- toegang gratis! sten onder ons is er een uitgebreid program- Meer info op www.sfinks.be ma. De eerste artiest die bevestigd heeft www.latin-emagazine.com

82


Feria de Amsterdam

Zaterdag 16 mei 2015: Spanje in Nederland! En als we het over paradepaardjes van La Casa Sevillana hebben: één keer per jaar pakken wij echt groots uit! Met de organisatie van de Feria de Amsterdam, oftewel Het grootste Spanjefeest van Nederland. Drie zeer succesvolle Ferias hebben we al gehad (2012, 2013, 2014) en voor de lente van 2015 staat er weer veel fraais op het programma. De poort gaat op zaterdag 16 mei om 14:00 uur open. En dan barst het Andalusië spektakel van Nederland los! Van leuke kinderactiviteiten, authentieke Feria klanken, super Sevillanas, Spaans bier, paarden, een vette loterij, de Nederlandse Kampioenschappen Sevillanasdansen, een Spaanse productenen infomarkt, via flamenco en latino live muziek, de heerlijkste tapas én broodjes, een jubileumfeestje, heeel veel dans én heel veel passie, zakken we rond zonsondergang de sfeer van Huelva in, ontsteken we het kampvuur en eren we de Virgen del Rocío! Olé, olé y olé!

Artiesten:

Gaspar de Holanda & Virginia Gómez: Flamenco puro y Fandangos de Huelva con arte!

Los Bomberos:

musica Latina, Power Salsa uit Groningen

Coro del Campo:

El Coro más valiente de Holanda Naast, dus, een heerlijk en compleet Spaans/ Flamenco/Latin hoofdprogramma kan er op de Feria de Amsterdam ook naar hartenlust

de Loterij El Gordo kunt u kennismaken met heel veel leuks, leerzaams én lekkers! Locatie: De buur tboer der ij, aan de rand van het Westerpark in Amsterdam. Toegangskaarten voor de Feria de Amsterdam 2015 kosten € 10,- in de online voorverkoop en € 15,- aan de poort op 16 mei. Bij alle toegangskaarten is deelname aan de Loterij El Gordo inbegrepen. Deelname aan Sevillanas The Battle is gratis.

geshopt, geproefd, genetwerkt, gesnuffeld en Meer info op: geïnformeerd worden. Dankzij onze inforwww.casasevillana.nl/feria-de-amsterdam matie- en productenmarkt en de vele verschillende bijdragen van onze partners aan 83


Videoclip Nota de Amor Wisin, Carlos Vives - Nota de Amor ft. Daddy Yankee De wereld lijkt een stuk kleiner dan vroeger. We reizen meer dan vroeger (al of niet virtueel) en komen met veel verschillende stromingen in aanraking. Vermenging daarvan in de vorm van fusion is vrijwel onvermijdelijk. Steeds vaker zien we dat artiesten nog een stapje verder gaan en zich wagen aan duetten, trio’s of andere gezamenlijke producties met collega’s. Wisin heeft de smaak goed te pakken en wist dit keer Carlos Vives én Daddy Yankee te strikken. www.latin-emagazine.com

84


Videoclip El Perdón Nicky Jam y Enrique Iglesias Nog zo’n lekkere combi. Reggaetonster Nicky Jam en alleskunner Enrique Iglesias maakten samen El Perdón en haalden de top 50 van de YouTube Music Awards.

85


De eerste namen voor onze 33e editie Leun rustig achterover en geniet van dit sterrenensemble van gevestigde waarden en ander lekkers uit de soca, salsa, reggaeton en andere CaraĂŻbische wateren. Wij kondigen graag de eerste namen aan voor onze 33ste editie op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus 2015!

SILVESTRE DANGOND

Popcaan is de hippe, jonge prins van de dancehall. Hij brak door in 2010 - 19 jaar jong vallenato uit Colombia Silvestre Dangond is afkomstig uit Urumita, dankzij zijn samenwerking met Vybz Kartel. Zijn eerste full album "Where we come in de buurt van Valledupar, het hart van de vallenato muziek. Hij wordt beschouwd als from" dateert van juni vorig jaar. de belangrijkste vertegenwoordiger van de LARITZA BACALLAO new wave in het genre, met veel nieuwe en jonge zangers. timba, cubaton uit Cuba Laritza is een van de weinige vrouwenstemmen in de cubaton en is bovendien heel poGRUPO NICHE pulair buiten het genre en in de clubs van salsa uit Colombia Een muzikaal icoon in de latin music! Grupo Havana. Met haar geweldige album "Se Niche is naast Guayacan en Grupo GalĂŠ de Vive Una Vez" brengt Laritza Bacallao zeer frisse, dansbare cubaton-nummers. belangrijkste salsa groep van Colombia en bij uitbreiding van heel Zuid-Amerika. Gesticht in Cali begin jaren 1980 door Jairo MR VEGAS dancehall uit Jamaica Varela en Alexis Lozano kende de groep al heel vlug groot succes met talrijke hits van Mr Vegas, aka Clifford Smith, is van een de hand van Jairo Varela. vroegere generatie dan Popcaan en kende zijn eerste successen eind jaren 1990 met zijn debuut album "Heads High". In 2007 KES THE BAND scoorde hij grote hits met "Hot Wuk" en soca uit Trinidad Na zijn overweldigende show in 2013 moch- "Tek Weh Yuhself". Mr Vegas stond eerder op AF in 2010 met veel succes. ten zanger Kes en de zijnen niet lang wegblijven uit Hoogstraten: die show was een mijlpaal in de geschiedenis van het festival. BAZURTO ALL STARS champeta uit Cartagena, Colombia Champeta mag niet ontbreken in HoogstraPOPCAAN ten: de grote namen uit het genre doen er dancehall uit Jamaica www.latin-emagazine.com

86


dan ook alles aan om op ons podium te kunnen staan. Na Mr Black (AF 2014) en Kevin Florez (AF 2013) is dit jaar de beurt aan de Bazurto All Stars: de meest succesrijke band uit Cartagena, die zijn inspiratie haalt uit de Congolese soukous.

punk scene in Londen... het kan gewoon niet misgaan als je je met die bagage op de reggae en tropical pop werpt.

KANKANTRIE

kaseko uit Suriname/NL Kaseko is al vele jaren een vaste waarde op TIZZY AF. We doen maar wat graag eer aan deze soca uit Antigua & Barbuda wat vergeten, ondergewaardeerde muziekTizzy Sebastian is de indrukwekkende zan- stijl: het pure Centraal-Afrikaanse ritme, geres van de soca-band El A Kru uit vertaald naar het Surinaamse binnenland Antigua. Haar dubbelconcert in Hoogstraten door de lokale zwarte bevolking. Bezwerend 2010 deed De Standaard-journalist PV naar bovendien met mooie samenzang en typisuperlatieven grijpen als "waanzinnige sche instrumentatie. percussieve stijl" en "harde rockenergie en hitsige danspassen". Welcome back, Tizzy. GATO PRETO kuduro, favela house uit Mozambique/ CHACAL Y YAKARTA Ghana cubaton uit Cuba Ze houden van harde elektronische muziek Ramòn Lavado Martìnez (CHACAL) en en geïnspireerd door hun roots in Afrika Luis Javier Prieto Cedeño (YAKARTA) is brengen rapster Gata Misteriosa en producer een duo reggaeton-zangers uit Cuba. Ze Lee Bass donkere kuduro met Afrikaanse brengen een stevige mix van reggaeton en ritmes/sounds. Ze zullen ons podium in het meer melodieuze cubaton. Na Los 4, brand zetten: "Pirao"! Gente de Zona, Desiguales en Osmani Garcia is dit het nieuwe succesvolle cubaton NAPALMA -duo op het AF-podium! electro beatz uit Mozambique/Brasil Dit trio werkt vanuit Zuid-Afrika en produHOLLIE COOK ceert een hoogst persoonlijke sound die ze reggae uit London/UK zelf typeren als een "hot, exotic, original Young and good looking Hollie, dochter van electro percussive project”. Sex Pistols drummer Paul Cook en Jeni Cook (background vocalist Culture Club, Meer info: www.antilliaansefeesten.be Boy George); en bovendien gelouterd in de Grupo Niche (Colombia)

87


Over Sol y Lluvia Sol y Lluvia vormt een essentieel onderdeel van de Chileense muziekgeschiedenis. Opgericht in 1978 in Santiago, kort na de militaire coup in Chili, vertolkte Sol y Lluvia al snel de stem van het volk. Hun albums Desatando Esperanza" (1987) and "MĂĄs Personas" (1988) werden klassiekers. De muziek is vrolijk en eenvoudig, maar de zeer politieke songs zijn anthems van verzet en sociale rechtvaardigheid geworden, in Chili en over de hele wereld. De band beExclusief concert Sol y Lluvia staat uit 9 leden onder leiding van Amaro Op 26 mei 2015 presenteert Fiesta Macumba Labra, componist en oprichter van Sol y Lluvia. Ze hebben door de jaren heen voor een uniek concert van de legendarische Chileense folk-rock band Sol y Lluvia in de vele duizenden mensen in Latijns-Amerika Melkweg Amsterdam. Het inmiddels 37 jaar en Europa gespeeld en zijn met een bestaande gezelschap is in mei 2015 op tour- discografie van 14 albums en een dvd nog nee in Europa, waarbij dit het enige concert altijd erg relevant. in Nederland wordt. Dinsdag 26 mei 2015 - 19:30 uur | Melkweg Lijnbaansgracht 234a | Amsterdam

ESTRELLA & ESQUINA 25 vrijdag 8 mei Deventer Schouwburg vrijdag 29 mei Meer Jazz Festival, Hoofddorp 'Esquina 25' is genoemd naar een straathoek in Havana, waar veel kunstenaars woonden, elkaar ontmoetten en inspireerden - ook de band is een ontmoetingsplaats, tussen musici uit diverse culturen, Latin en jazz, tradities en inventiviteit. De band brengt vijf internationale topsolisten samen uit diverse landen (Cuba, Venezuela, Duitsland en Nederland). Samen creĂŤren zij een originele kijk op de Cubaanse muziek in een breed spectrum aan stijlen: son, bolero, rumba, guajira, trova en Afro-Cubaanse jazz, gespeeld met veel creativiteit maar ook met respect voor de traditie. Hun recente cd werd door de pers enthousiast ontvangen: "One of the best recordings of Cuban music realized in Europe" (Luis Tamargo) www.latin-emagazine.com

88


OMI op Afro-Latino 2015 Vrijdag 10 juli 2015 geeft OMI een exclusief Belgisch concert op het Afro-Latino Festival in Bree. OMI heeft met ‘Cheerleader’ de grootste hit van 2015 tot dusver beet en het wordt gegarandeerd dé zomerhit van het jaar! Het is een oorwurm zoals ‘Happy’ van Pharrell Williams er 2 jaar geleden ééntje was! Op Youtube is de videoclip al meer dan 60 miljoen keer bekeken op enkele weken tijd. ‘Cheerleader’ staat momenteel al 3 maanden in meer dan 15 Europese landen op nummer 1 in de hitlijsten! Hij is slechts de derde Jamaicaanse artiest ooit, na grootheden Sean Paul en Shaggy, die hierin slaagt. Andere headliners op Afro-Latino zijn dit jaar onder meer: Juanes, Juan Luis Guerra, Inner Circle en Chambao.

Afro-Latino Festival Beerselerdijk 19, Bree (België) 10, 11 & 12 juli 2015 www.afro-latino.be

89


Buena Vista - The New Generation Het is alweer jaren geleden dat het project Buena Vista Social Club de hele wereld liet kennismaken met Cubaanse klassiekers. Vergeten sterren werden weer voor het voetlicht gehaald en veroverden de harten van miljoenen mensen. Ze gaven legendarische concerten voor uitverkochte zalen op toplocaties en hun albums hebben inmiddels zelf ook een plaatsje gekregen tussen de ‘klassiekers’ in de cd-kast. Ook de bijbehorende documentaire is een regelrechte wereldhit geworden. De Cubaanse muziek is zich intussen verder blijven ontwikkelen. Maar op welke manier heeft het plotselinge succes van de Buena Vista Social Club deze ontwikkeling beïnvloed? Het team van ‘Buena Vista - The New Generation’ wil dat onderzoeken, samen met een aantal toonaangevende artiesten van de hedendaagse

www.latin-emagazine.com

90

Cubaanse muziek. Het initiatief kan onder meer rekenen op de medewerking van filmregisseur Willy Lindwer en artiesten als Los Van Van, Raúl Paz, Manolito y su Trabuco, Elito Revé y su Charangón. Lijkt het je wel wat? Je kunt een bijdrage leveren via de crowdfundingcampagne! http://igg.me/at/newbuenavista/x


Kokossoep met garnalen en bakbanaan 2 el zonnebloemolie 1 ui, fijngehakt 2 bosuitjes, fijngehakt 3 teentjes knoflook, fijngesneden 1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden ½ - 1 rood pepertje, fijngehakt, naar smaak 400 gr. tomaten, in stukjes 2 grote wortelen, geschrapt en in kleine stukjes gesneden 2 groene bakbananen, zonder schil, in plakjes ½ tl gemalen komijn ž liter water 1 pond grote rauwe garnalen, ongepeld 3 blikjes kokosmelk Verse fijngehakte koriander Zout en versgemalen peper, naar smaak Verwarm een middelgrote pan, doe de olie in de pan. Wacht tot de olie heet is, voeg de ui en bosui toe, en bak boven middelhoog vuur tot ze doorzichtig zijn (ongeveer 2 minuten). Roer de knoflook en paprika erdoor en voeg dan het pepertje, de tomaten, wortelen, bakbanaan en gemalen komijn toe. Laat ongeveer 8 minuten garen of tot de groenten zacht zijn. Maak intussen de garnalen schoon, en haal het darmkanaal eruit. Doe de schalen met het water in een klein pannetje. Breng aan de kook, temper de temperatuur en laat 10 minuten sudderen, zonder deksel. Zeef het vocht en gooi de schalen weg. Voeg het garnalenvocht bij de groenten, roer goed en laat 12 minuten koken. Doe de kokosmelk erbij, en laat nog ongeveer 10 minuten koken, voeg dan de garnalen toe en kook tot de garnalen roze worden (ongeveer 3 minuten). Breng op smaak met zout en zwarte peper. Strooi de verse koriander erover en schep de soep in kommen.

Eet smakelijk! 91


www.latin-emagazine.com

92


Benieuwd naar meer?

Fifty Shades of Grey Vanaf 10 juni 2015 op Digital HD, Blu-Ray™ & DVD Inclusief een exclusieve vooruitblik op Fifty Shades Darker, en meer dan twee uur bonusmateriaal, waaronder de unrated edition van de film en een alternatief einde. Universal pictures Benelux releast deze kaskraker. Vrouwen plannen nu al een knus avondje voor de buis om de release van Fifty Shades of Grey een warme thuiskomst te geven. Het provocerende verhaal van de zinderende romance tussen een naïeve universiteitsstudente en een steenrijke zakenman verschijnt immers voor het allereerst op DVD, Blu-ray™ en Digital HD(EST en VOD). Fans van Christian Grey en Anastasia Steele zullen vanaf nu gezellig thuis kunnen genieten van de ultieme filmervaring met Fifty Shades of Grey, een wereldwijd fenomeen dat over de hele wereld al meer dan 500 miljoen dollar in het laatje bracht. Universal Pictures Benelux releast de film op 10 juni 2015, op deze platformen. De Blu-ray™ en Digital HD versies van de film naar de bestseller van E. L. James, bevatten een exclusieve unrated version met een nooit eerder vertoond alternatief einde en bijna twee uur gloednieuw bonusmateriaal dat de kijker meeneemt achter de schermen van de meest passionele romance van het jaar. Ook de DVD bevat de unrated version. Bovendien bevatten de Blu-ray en de digitale versies een exclusief voorproefje van de volgende film inde reeks, Fifty Shades Darker. Wanneer de schuchtere, bescheiden literatuurstudente Anastasia Steele (Dakota Johnson)de enigmatische Christian Grey (Jamie Dornan) moet interviewen, wordt haar leven op zijn kop gezet. Verblind door de charismatische ondernemer en zijn extravagante levensstijl, laat Anazich meeslepen in een passionele affaire. 93

Gaandeweg ontdekt ze echter dat Grey duistere geheimen en verlangens koestert die haar eigen verbeeldingskracht tot het uiterste –en verder –zullen drijven. Naast hoofdrolspelers Jamie Dornan (bekend van de tvseries The Fall, Once Upon a Time) en Dakota Johnson (The Social Network, 21 Jump Street) bestaat de getalenteerde cast van de langverwachte filmbewerking van een van de snelstverkopende boekenreeksen aller tijden uit Eloise Mumford (tv-serie The River), Max Martini (Captain Phillips), Marcia Gay Harden (Into the Wild), Luke Grimes (HBOserie True Blood), Jennifer Ehle (Zero Dark Thirty), Victor Rasuk (tv-serie Stalker) en Rita Ora (Southpaw, nog niet verschenen).


Trash (BraziliĂŤ) nu op DVD en Blu-ray verkrijgbaar De speelfilm Trash speelt zich af in de straten van BraziliĂŤ of beter gezegd op de vuilnisbelt in Rio de Janeiro. De film volgt drie jongens, Raphael, Gardo en Rato, die hun tijd spenderen op een vuilnisbelt in de hoop bruikbaar afval te vinden. Als ze op een dag een portemonnee vinden, raken ze plotseling betrokken bij een belangrijke misdaadzaak. Ze belanden in een wereld vol corruptie en misdaad. Regisseur Stephen Daldry (Billy Elliot, Extremely Loud and Incredibly Close) brengt een avontuurlijk jongensverhaal met dramatische en komische noten. De jeugdige hoofrolspelers worden bijgestaan door Amerikaanse sterren Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo) en winnaar van diverse Emmy Awards en een Golden Globe, Martin Sheen (Apocalypse Now). www.latin-emagazine.com

94


95


O Apóstolo (Spanje) Stopmotion animatiefilm over de Spaanse legende "Santa Compaña" op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ramón is ontsnapt uit de gevangenis en op weg naar een bergdorpje waar een schat begraven ligt. De weg daarnaar voert over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en daarom vermomt hij zich als pelgrim.

Regie: Fernando Cortizo

In het dorpje lijkt alles verlaten op een paar oudere mensen na. Als hij daar overnacht merkt hij dat er een eeuwenlange vloek rust op het dorpje, de Santa Compaña. De ouderlingen zijn telkens op zoek naar nieuwe mensen om een spookprocessie van zielen in eeuwige pijn te leiden en de pelgrims die gestaag langskomen vormen een weerloze prooi. Zozeer zelfs dat de aartsbisschop van Santiago de Compostela ook op onderzoek uitgaat. Ramón en de prelaat stuiten op het geheim van de Santa Compaña en moeten levend weg zien te komen..

www.latin-emagazine.com

96


97


MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com tel: +31 6 4161 3334

De mode van MamboDiva is geschikt voor elegante vrouwen met kledingmaat 40 tot 60. Om het plaatje compleet te maken, biedt MamboDiva ook prachtige, handgemaakte sieraden van Nederlandse kunstenaars aan. Kies een sieraad in de kleuren van je zelfgekozen stof, óf maak een basisstuk in één klap opvallend met een exclusief sieraad. MamboDiva’s exclusieve handtassen (eigen ontwerp en fabricaat) hebben 2 aparte vakken en bieden plaats voor zowel een paar (dans) schoenen als je persoonlijke bezittingen. Eindelijk alles binnen bereik op een stijlvolle manier! De sprankelende mode van MamboDiva geeft jouw leefstijl, jouw carrière, jouw vrijheid, jouw leven extra glans! www.latin-emagazine.com

98


Debuutsingle Alois Luis Martínez, beter bekend als Alois, presenteert zich als de nieuwe belofte van de urban music in Venezuela. De 21-jarige zanger schrijft zijn eigen nummers en legt momenteel de laatste hand aan zijn eerste album. Daarmee pakt hij meteen flink uit. Het debuutalbum bevat maar liefst 13 nummers, voornamelijk in urban genres als reggaeton, R&B en elektromerengue, plus nog wat verrassingen. Die laatste worden echter nog streng geheim gehouden. Met Te Deseo geeft hij zijn visitekaartje af. Het zelfgeschreven nummer bevat dancehall- en reggae-elementen en is in Venezuela al een bescheiden hit. De officiële video is nog in productie, maar de Lyrics-versie doet het prima als ‘opwarmer’. Wordt dit zijn grote doorbraak? De tijd zal het leren. Voor alle zekerheid maakt hij voorlopig ook zijn opleiding boekhouden aan de Universidad de Carabobo nog maar af. Benieuwd hoe het hem vergaat? Alois is te volgen via zijn facebookpagina: www.facebook.com/AloisOficial 99


Victor Manuelle ¡Que suenen los tambores! Víctor Manuelle was op slag verkocht toen hij de Cubaanse hit ¡Que suenen los tambores! hoorde.

Hij wist meteen dat hij met dit lied aan de slag wilde. De Cubaanse componist Osmany Espinosa was blij verrast en gaf graag zijn toestemming. En zo komt het dat dit nummer in zijn jonge bestaan al aan een tweede leven bezig is. De single van Víctor Manuelle bivakkeert in de hogere regionen van de hitlijsten en trekt volle dansvloeren. Sinds kort is ook de officiële videoclip te bewonderen. Wie hier niet vrolijk van wordt… We zullen dit nummer nog veel horen, deze zomer. Tip: De Cubaanse zangeres Laritza Bacallao, die als eerste een hit scoorde met dit nummer, is in augustus te zien op de Antilliaanse Feesten! www.latin-emagazine.com

100


101


Latin Weekender Zomercarnaval presenteert een driedaags Carribean Experience in Center Parcs De Kempervennen. Op 27, 28 en 29 november 2015 strijkt Zomercarnaval, het grootste Carribean festival van Nederland, neer in bungalowpark De Kempervennen van Center Parcs met de nieuwste ervaring op dansgebied: Latin Weekender.

Gedurende drie dagen wordt Center Parcs De Kempervennen omgetoverd tot een tropisch zomerparadijs. Een unieke experience met de lekkerste salsa, kizomba-, bachata- en carribean party’s, live artiesten en acts, workshops en bootcamps, heerlijk eten en nog véél meer. Het ultieme 'weekendje weg' voor groepen vrienden, latin lovers en jonge gezinnen die vanuit de luxe van een warme cottage kunnen genieten van de caribbean lifestyle en alles wat dat met zich meebrengt.

Weekendje uit met vrienden Latin Weekender laat geen mogelijkheid onbenut om Center Parcs De Kempervennen te laten swingen, Carribean style! Latin Dance Party in subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo, genieten van spectaculaire live-acts en vele verrassende carribean pop-up parties. Kan je geen salsa dansen maar je wilt het wel leren? Geen probleem: doe mee aan de bootcamp of workshops, dan leer je in één weekeinde de fijne kneepjes van het latin dansen.

Zomercarnaval in: Center Parcs De Kempervennen Zomercarnaval trekt jaarlijks ruim 750.000 bezoekers naar het centrum van Rotterdam. Met Latin Weekender verruilt het festival de Randstad voor Center Parcs De Kempervennen en creëert met de combinatie van omgeving en beleving het ultieme vakantiegevoel. Bezoekers van Latin Weekender boeken een cottage van 2 tot maximaal 16 personen en genieten drie dagen lang van een unieke Carribean experience.

Cottage huren Cottages tijdens Latin Weekender zijn te huur voor groepen van 2 tot 16 personen. Alle cottages zijn volledig voorzien van comfortabele bedden, een keuken en badkamer, TV, open haard en meer: alles wat er nodig is om een weekend lang te kunnen genieten. De reserveringen voor Latin Weekender kunnen worden gemaakt op:

www.latin-emagazine.com

www.zomercarnaval.com/latinweekender 102


103


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

104


Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE)

PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Kati van Helden Hans Gorissen Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Javier Arenas Annetje Riel Cherry Taylor Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Melanie Osman Wendy Ros Agnes de Jong CR Design

Latin Emagazine friends Salsa Supply, www.salsasupply.nl Salsa Club Weert, www.salsaclubweert.nl SalsArte, www.salsarte.com Salsasol Breda, www.salsasol.nl Salsa-DVD’s, www.salsa-dvds.com conSentido, www.consentido.nl Theaters en podia RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Parkstad Limburgtheaters

Adverteren:

mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

Media Latin Life Radio Salsa Info NL & BE, www.salsainfo.nl Latin Music, www.latinmusic.be Salsa.be, www.salsa.be Cuban Salsa, www.cubansalsa.be

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website. 105


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.