Latin Emagazine editie juli-augustus 2015

Page 1


Van de hoofdredacteur: Zomer met veel latin

Op de cover: Deze maand is de cover voor Rolf Sanchez. In deze editie komt Rolf uitgebreid aan het woord.

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

www.latin-emagazine.com

Laten we lekker genieten van de warme dagen die we in het vooruitzicht hebben, want het kan zomaar weer omslaan. Wij hebben er zin in! De zomerfestivals zijn inmiddels begonnen en in deze editie speciale aandacht voor de Antilliaanse Feesten (augustus) en Hennes Latin Stage (Nijmegen). Een goede tip is ook het optreden van Juanes in Paradiso. Ook zetten we enkele artiesten uit de Lage Landen in het zonnetje, want ook het talent dat we hier hebben, moeten we koesteren. Een van die talenten is Rolf Sanchez, die in het buitenland bekender dreigt te worden dan in eigen land. Nog heel pril, maar wel veelbelovend is Lala Green. Een opkomend talent om in de gaten te houden. En natuurlijk spraken we met Maite HontelÊ in het kader van haar Te Voy A Querer-tour. In de vorige editie al aangekondigd: de samenwerking tussen Bustamante en Belle Perez. Na de drukbezochte persconferentie in Brussel namen ze nog de tijd om speciaal voor ons magazine nog wat vragen te beantwoorden. Verder in dit nummer: een leuk artikel over Bongomatik. Deze vreemde vogels gaan een dozijn heel speciale eieren leggen. En natuurlijk nemen we ook een kijkje over de grens, met artikelen over Cheyo Carrillo, Rebel Tumbao en de aanstekelijke zomerclip van Ricky Martin. Agnes heeft voor de trouwe boekenlezers weer een interessante recensie geschreven. Zuca heeft weer een lekker recept voor jullie en Most Wanted heeft weer veel nieuwe CD’s binnengekregen. We wensen jullie een fijne, warme zomer en veel lees- en luisterplezier.

2


CR Design

Contents 04 Rolf Sanchez, een sympathieke combinatie van talent en gedrevenheid 11 Septeto Trio Los Dos: Cuando el sueño se logra 12 David Bustamante & Belle Perez: La combinación perfecta 18 Cheyo Carrillo: genomineerd voor de Premios Juventud 20 Lala Green: Dans met mij 22 Cubadisco, de Cubaanse Grammy’s 24 Marbella, Spanje 28 Hennes Latin Stage: Cultuur met kleur! 30 Maite Hontelé: Te Voy a Querer 36 Summer Breeze: 20-jarig jubileum 40 Fernando isla del padres - Fernando Marías 42 Antilliaanse Feesten, programma compleet 44 Dubbel platina voor Kenny B 46 Bongomatik, vreemde vogels aan de leg 48 Bomba Estéreo, Amanecer 50 Rebel Tumbao, AfroLatinRootsReggae 55 La Mordidita, een bijtgrage Ricky Martin 56 El Cachivache, jong tangokwintet uit Buenos Aires 58 Jóvenes Clásicos del Son, heupwiegende dansmuziek uit Cuba 64 Wesly Tones y Franco “El Gorila” 69 Jow y Vinny, Libera el Amor 75 Colofon

Uitgaansagenda: Salsa.be

Organiseer je salsa, bachata en kizombafeesten in Zuid-Nederland en België?

Met meer dan 30.000 bezoekers elke maand is dit de plek om je feesten aan te melden. Voor Zuid-Nederland: klik hier Voor België: klik hier

www.salsa.be 3


Rolf Sanchez

Een sympathieke combinatie van talent en gedrevenheid Interview – 3 juni 2015 – Breda door Caroline Bergwerf

Velen herinneren zich hem nog als de sympathieke kandidaat met de brede glimlach in X-factor. Rolf Sanchez eindigde als derde in deze populaire talentenjacht, maar wandelde wel als enige niet-winnaar met een platencontract naar buiten. Zijn laatste single Por si no te vuelvo a ver nestelde zich in minder dan geen tijd in de hitlijsten van het toonaangevende Billboard magazine. Tijdens ons interview stond het nummer nog ‘slechts’ in de top 10, maar eind juni bezette het de eerste plaats in de Tropical Airplay lijst. Daarmee heeft Rolf zich aan de overkant van de Atlantische Oceaan serieus ‘in the picture’ gespeeld. Zelfs nog meer dan in eigen land, waar een latin repertoire nu eenmaal geen garantie voor airplay geeft. Ook is de jonge zanger genomineerd voor de Premios Juventud, in de categorie Revelación Juvenil (Beste nieuwe artiest). Kortom, het gaat goed met Rolf Sanchez. Vooral zijn buitenlandse carrière maakt een stormachtige ontwikkeling door. We treffen de zanger tussen twee reizen naar Amerika. Hij heeft pas een intensief programma van schrijven en opnames met verschillende tekstschrijvers en producers afgewerkt. Eind juni vertrekt hij opnieuw naar Miami voor de afronding van zijn album en zal hij een uitgebreide promotietour door onder meer Miami, New York, Washington en Puerto Rico gaan maken.

“Creativiteit laat zich echter niet altijd sturen”. www.latin-emagazine.com

4


Rolf en Marc

Zijn stem wordt vaak vergeleken met die van Marc Anthony. Wat hij daarvan vindt? Hij ziet het vooral als een groot compliment. Dat zijn nieuwe nummer daardoor heeft bijgedragen vindt hij wel begrijpelijk. Hij heeft namelijk gewerkt met producers en schrijvers die voor het merendeel afkomstig zijn uit het team van Marc Anthony. Tijdens de opnamen van de single in oktober van vorig jaar wees producer Guianko Gomez hem echter wel op de gevaren van deze gelijkenis. We waren al een paar dagen aan het schrijven en opnemen, toen hij zei: ‘Kom eens hier. Luister, je hebt meer talent dan Marc Anthony had op jouw leeftijd. Maar je doet hem alleen maar na.’ Vervolgens verwijderde hij de volledige sessie - echt alles wat we tot dan toe hadden gedaan - en zei: ‘Ik zie je morgen om 10 uur.’ Ik werd heel nerveus, want ik had nog maar drie dagen voordat ik weer zou vertrekken. De volgende ochtend bood ik mijn excuses aan, want hij was echt nogal teleurgesteld. Begrijpelijk, want hij sprak heel veel tijd en energie in mij. Hij zei: ‘Nu wil ik jouw stem horen’.

5


We begonnen dus helemaal opnieuw. En tot mijn verbazing was na één dag het hele lied opgenomen. Terwijl we er daarvoor 3 dagen over hadden gedaan om een couplet en een refrein op te nemen. Toen was hij tevreden: ‘Dit ben jij. Het maakt het niet uit dat jij dezelfde metaalklank in je stem hebt als Marc Anthony, want dat is alleen maar mooi. Maar je moet hem niet na gaan doen. Je moet je eigen ik vinden en je eigen gevoel’. Ik heb nog steeds vrijwel dagelijks contact met deze producer. Hij heeft me echt geholpen om in een heel korte tijd een eigen sound te vinden. Maar het is voor mij nog steeds een compliment om vergeleken te worden met een legende als Marc Anthony.

Eigen nummers, eigen teksten

Rolf schrijft mee aan zijn eigen teksten. Daarvoor werkt hij samen met niet de minsten. Onder meer met Andres Castro, Guianko Gomez, Jorge Villamizar, Jorge Luis Piloto, José Luis Pagan en Jorge Luis Chacin, schrijvers van hits als Yo no sé mañana, Darte un beso, Vivir mi vida en Valió la pena. Goede herinneringen heeft hij ook aan het schrijven met Luis Enrique. Creativiteit laat zich echter niet altijd sturen. Hij vertelt dat hij op de laatste dag van de schrijfsessies voor het nieuwe album helemaal opgebrand was. Ik had eigenlijk helemaal geen zin meer, maar ik moest nog één dag. Dus ik heb me maar opgekrikt en kwam in een enorme studio terecht. Ik ging zitten met José Luis Pagan en keek om me heen. Daar hing de albumhoes van Sin Mentiras van Marc Anthony aan de muur. En verderop die van Vivir mi Vida. Ik vroeg hem wat hij daarmee te maken had, en hij zei: ‘Ik heb alle liedjes van die albums geschreven.’ En dat gaf me zoveel energie, dat het liedje dat ik met hem heb geschreven, het beste is wat ik heb gemaakt. Ik had zo’n chemie met die man dat we in één uur een heel lied hadden geschreven. Terwijl dat soms wel een hele dag kan duren.

“Zodra hij aan me zag dat ik het voelde, was het: www.latin-emagazine.com

6


Om welk lied het nu precies gaat, wil Rolf nog niet kwijt. Wel dat er in totaal zeven nummers zijn gemaakt, die nu door Guianko Gomez en de producers worden uitgewerkt. Hieruit zal in eerste instantie een tweede single voortkomen én er zijn concrete plannen voor een album te lanceren rond oktober.

Method singing

Rolf vertelt ook dat de manier van werken in de Verenigde Staten erg methodisch is. Voor de opnames moest hij gaan zitten, zijn ogen sluiten en zich een bepaalde situatie of emotie inbeelden. Zodra hij aan me zag dat ik het voelde, was het: ‘En nu de studio in!’ Zo krijg je de emotie in je plaat, en zo werkten ze allemaal. Luister maar eens naar Rey Ruiz of Marc Anthony, dan hoor je hoeveel emotie daarin doorklinkt. En nu begrijp ik ook hoe dat komt.

Nooit klaar met ontwikkelen

Na elke trip naar de VS, komt hij thuis met huiswerk. Rolf was gewend om Spaans te spreken op zijn Dominicaans en sprak daardoor lang niet alle woorden helemaal uit. Hij kreeg het advies om aan zijn uitspraak te werken en moest daarvoor zingen met een potlood tussen zijn tanden geklemd. Soms kon hij tijdens het tekstschrijven het juiste woord niet vinden. Maar ook daar was wel iets aan te doen: lezen, lezen en nog eens lezen. In het Spaans natuurlijk.

Verder mocht hij ook nog wel wat werken aan het bewegen op het podium. Daaraan was wel wat te doen met performancelessen. Op een ding heeft hij echter nooit kritiek gehad: zijn zang. Guianko Gomez drukte hem zelfs op het hart hier niets aan te veranderen. ‘Zangles om je stem in conditie te houden is prima, maar je techniek is dik in orde. Daar moet je niets meer aan veranderen.’

: ‘En nu de studio in!” 7


Visualiseren

Rolf heeft zijn ambities scherp voor ogen. Letterlijk, want ze hangen uitgeprint aan de muur. Dat visualiseren van zijn doelen heeft hij geleerd van zijn vader. Toen hij me dat uitlegde, zei ik dat ik graag een score van 547 voor mijn CITO-toets wilde halen. Ik zat toen in groep 8. Mijn vader heeft vervolgens mijn hele kamer volgeschilderd, getippext en beplakt met 547. Overal! Mijn moeder werd helemaal gek, maar hij zei: ‘Als je erin gelooft, dan haal je dat.’ En je zult het niet geloven, maar mijn uitslag was 547. Bij mijn deelname aan X-factor gebeurde eigenlijk precies hetzelfde. Hij vroeg me wat ik wilde bereiken. Ik zei: ‘Ik wil een platencontract.’ ‘Oké, zei hij, focus je er maar op en schrijf voor elk van de 10 liveshows op wat je wilt zingen.’ Halverwege de competitie besloot iemand echter dat er 11 liveshows zouden komen. Dat was er dus eentje extra. Ik voegde alsnog 1 show aan mijn lijstje toe, maar in de tiende liveshow ging ik eruit. Ik was als derde geëindigd en had er een platencontract aan overgehouden. Eigenlijk had ik dus precies mijn doel gehaald. Deze techniek pas ik nog steeds toe. Mijn missie en mijn doelen in het leven hangen thuis aan de muur. Mijn missie: Ik ben een Latijns-Amerikaanse zanger met een door God gegeven talent. Daar wil ik stadions mee vullen, van Zuid-Amerika tot China, en vooral dat iedereen mijn liedjes meezingt. Daar moet ik wel een aantal doelen voor bereiken: 

Ik wil werken met dezelfde muzikanten en schrijvers als mijn idolen. (Dat is gelukt.) Ik wil in de top 10 van de Latin Billboard staan en vervolgens natuurlijk een nummer 1 hit scoren.

[Redactie: ten tijde van het inter view wist Rolf het nog niet, maar ook dat is inmiddels gelukt.]

”Dit is latin, ik ben latin, ik adem latin, ik leef lat www.latin-emagazine.com

8


Die lijst hangt thuis naast de spiegel, en reist overal mee naartoe. Ik plak hem in elke hotelkamer aan de muur. Misschien raar, maar zo ben ik opgevoed. Ik geloof erin en tot nu toe heeft het voor mij gewerkt. Dat houdt echter niet in dat Rolf nu lui achterover kan leunen. Hij blijft hard werken, maar heeft het gevoel dat hij nu pas echt zijn draai heeft gevonden. In de afgelopen jaren heb ik soms verkeerde keuzes gemaakt, en daar heb ik veel van geleerd. Nu weet ik precies wat ik wil, en als ik mijn huidige single hoor en luister naar de andere liedjes die we nu geschreven hebben, dan denk ik: Ja, dit is goed. Dit is latin, ik ben latin, ik adem latin, ik leef latin, dit ben ik gewoon. En ik ben blij dat ik dat besef op tijd gekregen heb.

Die lijst hangt thuis naast de spiegel, en reist overal mee naartoe. Ik plak hem in elke hotelkamer aan de muur. Misschien raar, maar zo ben ik opgevoed. Ik geloof erin en tot nu toe heeft het voor mij gewerkt. Dat houdt echter niet in dat de jonge zanger nu lui achterover kan leunen. Hij blijft hard werken, maar heeft het gevoel dat hij nu pas echt zijn draai heeft gevonden.

Ondanks het Trans-Atlantische succes is Rolf ook in Nederland nog regelmatig te zien en horen, vakkundig begeleid door de muzikanten van Masalsa en/of Latin Society. Misschien moeten wij, in Nederland, België en de rest van Europa, daar nog maar snel van profiteren, voordat ze hem aan de overkant van de oceaan vasthouden… Heb je Por si no te vuelvo a ver nog steeds niet gehoord? Dat wordt dan de hoogste tijd!

Volg de avonturen van Rolf via Twitter, Instagram en Facebook. Website: www.rolf-music.com

tin, dit ben ik gewoon”. 9


advertentie

www.latin-emagazine.com

10


Cuando el sueño se logra Als de droom uitkomt

Door: Juan Alberto – Septeto Trio Los Dos Op zondag 9 augustus 2015 wordt Paradiso Amsterdam omgetoverd tot een ware Cubaanse Casa de La Trova! Septeto Santiaguero, de nummer 1 son-band ter wereld met 2 grammynominaties, geeft in het kader van hun tribuutalbum aan Los Compadres No quiero llanto een concert in de grote zaal van Paradiso te Amsterdam. Septeto Trio Los Dos opent de avond en daarmee gaat een langgekoesterde droom in vervulling. In Santiago de Cuba hebben wij verschillende optredens gedeeld met deze topband, maar in Nederland is het de afgelopen jaren steeds net niet gelukt om de agenda’s te combineren. Samen met Sones de Oriente speelt Septeto Santiaguero al sinds onze eerste reis naar Cuba in een belangrijke rol in ons muzikaal bestaan. De oplettende STLD-fan ziet ze dan ook regelmatig verschijnen in onze video’s, zoals Vivir la vida sin razón en Por ella vive. De band wordt in Cuba op handen gedragen en bij elk optreden in Santiago gaat het dak eraf (indien aanwezig). Gitarist Rudens is persoonlijk betrokken geweest bij de totstandkoming van ons nummer El biberón de Sofía. Trompetist Eddy geeft onze Chiel al jaren masterclasses op trompet. Percussionist Alberto werkte veel met Martin, Thierry en Glenn aan de breaks die zo kenmerkend zijn voor Cubaanse muziek en in geen enkele andere vorm van salsa voorkomen. Director Fernando vloog met ons van Santiago naar Havana in 2013 en liet ons de eerst opname van de nieuwste CD horen, waar hij als een kind zo enthousiast over was. Mijn mooiste herinnering is echter een avond in Amsterdam op de boot van Pepito Domingo. De heren waren ‘on tour’ door heel Europa, maar hadden nog geen lekkere Chinees gehad. Dat hebben wij dan maar geregeld en ik kan u zeggen dat de combinatie van nasi, tjia siew en loempia’s met een paar flessen Havana Club Añejo Especial tot een bijzondere avond leidde. “Compartiendo”, zoals dat alleen in Cuba en heel LatijnsAmerika gebeurt. Samen hebben we tot diep in de nacht oude sones gezongen, gelachen en anekdotes uitgewisseld.

Terug naar Paradiso. Wij mogen de avond openen als bekendste exponent van de Santiago-sound in de Benelux. Een bijzondere eer en teken van erkenning voor onze jarenlange inzet en promotie van deze prachtige muzieksoort. De kenners weten het al, maar als u Septeto Santiaguero nog nooit hebt gezien, neem dan echt de moeite om deze Cubaanse orkaan mee te maken. Laat u meevoeren naar Calle Heredia, het strand van Siboney, de straten van Tivoli of het wereldberoemde rummuseum. De son en zijn montuno staan aan de basis van alles wat zich later salsa is gaan noemen, een oervorm van muziek waarbij de danser direct voelt of het goed zit en kan dansen…”a contratiempo” natuurlijk. Zondag 9 aug 2015 -Paradiso, Amsterdam Vanaf 20.00 uur >>> tickets De schoonheid van de son wordt het beste uitgelegd door Ignacio Piñeiro (Septeto Nacional) Suavecito. "El son es lo más sublime/ para el alma divertir/ se debiera de morir/ quien por bueno no lo estime..." [Vrij vertaald: De son is het meest sublieme vermaak voor de ziel. Wie een goede son niet kan waarderen, is het leven niet waard (zou eigenlijk moeten sterven)] 11


David Bustamante en Belle Perez La combinación perfecta

Interview: Caroline Bergwerf | Fotografie persconferentie: Elke Briers Het is eigenlijk een natuurlijke combinatie: hij een grootheid in Spanje en een deel van Latijns-Amerika, maar daarbuiten vrijwel onbekend – zij overbekend in Nederland en België, maar voor veel Spanjaarden nog onbekend. Bij Universal Music zagen ze het potentieel van een samenwerking tussen de twee rasartiesten David Bustamante en Belle Perez. Dat idee viel bij beiden in goede aarde en leidde tot de in april uitgekomen duetsingle Castígame. Deze romantische ballad, geschreven door David Bustamante leende zich uitstekend voor de duetvorm en het resultaat mag er zijn.

www.latin-emagazine.com

12


Het project werd verder uitgebreid. Er werd een speciale internationale versie van Bustamantes recente album Vivir opgenomen met extra tracks en duetten met Belle Perez en Yannick Bovy. Eind juni 2015 werd in de Spaanse ambassade in Brussel de release van dit internationale album en de single Castígame gepresenteerd. De Spaanse ster en Belle Perez gaven beiden acte de présence en het was een drukte van jewelste. Ook op de Spaanse ambassade krijgen ze immers niet dagelijks een superster over de vloer. Want laten we wel wezen: David Bustamante behoort in Spanje tot de allergrootsten. Elk album dat hij uitbrengt eindigt steevast op nummer 1 en of hij nu in een kleine zaal of een stadion staat, de kaarten zijn altijd uitverkocht. En Belle Perez is zowel in België als Nederland een gevestigde naam, die haar Spaanse roots altijd hoog in het vaandel heeft gedragen. Beiden maakten in alle hectiek nog wat tijd vrij om telefonisch enkele korte vragen te beantwoorden. Vrienden voor het leven Zowel David als Belle zijn erg enthousiast over de samenwerking. Er was een enorme klik, zowel muzikaal als op het persoonlijke vlak. Ze hadden elkaar op voorhand nooit persoonlijk ontmoet, maar Belle vertelt dat ze Davids muzikale carrière al jaren volgt.

Toen Universal Music – waar ze sinds een half jaar een contract mee heeft – haar voorstelde met deze man een duet te zingen, kwam dat als een prettige verrassing.

Helemaal toen ze hoorde dat het om de powerballad Castígame ging. Enthousiast vertelt ze dat ze er een vriend voor het leven bij heeft gekregen. David is een heel positief ingestelde persoon en staat met beide voetjes op de grond. We hadden meteen een goede klik en voor ons is dit ook absoluut geen verplicht nummer. We zijn allebei emo-mensen en houden van diepgang in de muziek. Het was echt een groot plezier om met elkaar samen te werken. We zitten ook allebei al ruim 15 jaar in het vak en dat is prettig. Dan weet je inmiddels wat je wel en niet wil.

13


Cap Roig

Deze zomer staat het duo geprogrammeerd op het prestigieuze festival Cap Roig. Naast David Bustamante staan grote namen als Lady Gaga, Tony Bennett en Sting op het affiche. En David wilde Belle er absoluut bij hebben. Ze kijkt er erg naar uit. Gaat deze samenwerking nog een staartje krijgen? Dat zou zomaar eens kunnen. Zowel qua stem als persoonlijkheid ‘matchen’ ze goed, maar beiden hebben momenteel nogal wat op hun bordje liggen en er zijn nog geen vastomlijnde plannen. Belle is bezig met haar volgende eigen album. Misschien kan ik David ook eens uitnodigen om daarop een nummer te zingen, wie weet? De nieuwe single hiervoor kunnen we eind 2015 verwachten. Het album zelf zal begin 2016 uitkomen en Belle tilt alvast een tipje van de sluier op: Ik ga weer wat meer terug naar mijn roots. Ik ga de mensen meenemen naar de muziek waarmee ik ben opgegroeid. Het wordt in ieder geval een heel authentiek album, met de nadruk op live instrumenten. Wie nieuwsgierig is naar die roots, kan zich inschrijven voor een exclusieve reis met Belle Perez en haar band naar Jerez de la Frontera. We gaan paella maken op het strand, naar een hele mooie paardenmanege, lekker een week lang op pad daar. Het is een hele mooie streek en ook niet ver van mijn familie. David Bustamante is voor het eerst wat langer in België en is aangenaam verrast door de warme ontvangst. Het noorden van Europa is betrekkelijk onbekend terrein voor hem en hij is benieuwd naar de reacties op zijn muziek in deze contreien. Ook hij was al goed bekend met het repertoire van Belle voordat dit gezamenlijke project van de grond kwam. Hij vertelt al even enthousiast over de fijne samenwerking. A ls je qua persoonlijkheid zo goed op elkaar aansluit en dan ook nog dezelfde liefde voor de muziek hebt, dan ontstaat er iets magisch. Het leek ook alsof we elkaar al jaren kenden, alsof we als broer en zus waren opgegroeid. Hij is blij met de internationale versie van zijn album Vivir, dat ook een track met de Belgische zanger Yannick Bovy bevat. Een heel ander genre, maar ook dat pas weer prima in het concept van dit album, aldus Bustamante. www.latin-emagazine.com

14


15


Website: www.davidbustamante.es www.latin-emagazine.com

Website: www.belleperez.be 16


Na dit korte bezoek aan België moeten we het in de Lage Landen voorlopig zonder de Spaanse zanger doen. Er staat nog een uitgebreide tour van 80 concerten in Spanje op het programma, voordat hij eind dit jaar / begin volgend jaar weer deze kant op komt. Dan staan er al enkele concerten in de planning. En daarna volgt de grote oversteek naar Mexico, want ook in Latijns-Amerika is deze zanger al geen onbekende meer. Tot nu toe heeft hij zich enigszins terughoudend opgesteld wanneer er sprake was van tournees door dit continent. Mijn dochtertje was nog erg klein, maar inmiddels is ze wat ouder en kan ze wat gemakkelijker meereizen. Ik kijk er erg naar uit om de banden met mijn Latijns Amerikaanse publiek aan te halen. Wie eens rondsnuffelt op Yo Tube en Vivo komt nogal wat duetten van David Bustamante met andere grote artiesten tegen. Heeft hij nog collega’s op zijn verlanglijstje staan? Hij voelt zich al erg bevoorrecht met de huidige lijst, maar Marc Anthony zou hij er nog wel aan willen toevoegen. En ook Gloria Stefan. Die kent hij goed, want haar man Emilie heeft al eens een album van hem geproduceerd. Och, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik sta open voor elke artiest die echte liefde voor de muziek koestert. Voorlopig staat de agenda echter te vol voor nieuwe plannen. Wij informeren nog voorzichtig of er al concertdata en -locaties in België en Nederland bekend zijn, maar daarover kan David ons nog geen uitsluitsel geven. We houden het in de gaten! En voor wie Castígame nog steeds niet heeft gehoord, plaatsen we nog één keertje de videoclip.

17


Cheyo Carrillo

Genomineerd voor de Premios Juventud Premios Juventud… die naam had je toch al eerder gehoord? Inderdaad. Ook onze ‘eigen’ Rolf Sanchez is genomineerd voor deze onderscheiding en wel in dezelfde categorie: Revelación Juvenil (Nieuwe artiest). Deze talentvolle jonge zanger is een van zijn meest geduchte concurrenten. Xavier 'Cheyo' Carrillo is uit het bouwjaar 1998. Hij is weliswaar geboren in Los Angeles, maar zijn grootouders kwamen uit Mexico en zijn vader heeft zijn Mexicaanse afkomst nooit verloochend. Integendeel. Hij speelde in een zogeheten ‘banda sinolaense’. Dat is een formatie die qua samenstelling doet denken aan de Europese fanfare vanwege de vele blaasinstrumenten. Het repertoire is echter veel gevarieerder en kan zowel polka’s en mazurka’s als traditionele sones en rancheras bevatten, maar dan wel in Mexicaanse stijl. De kleine Cheyo vond het prachtig en miste geen enkel optreden van zijn vader. Zijn ouders merkten dat hij aanleg had en stuurden hem naar een mariachi-muziekschool toen hij zes jaar oud was. En zes jaar later veroverde de toen 12jarige Cheyo zich een plaatsje in de formatie Bukanas del Culiacón als accordeonspeler. Zo kwam het dat hij als ‘jonkie’ al op grote podia in de Verenigde Staten en Mexico stond. En blijkbaar heeft hij zich daarmee in de kijker gespeeld, want weer een jaartje later kreeg hij de kans om toe te treden tot de band van Alfredo Ríos “El Komander”. Inmiddels heeft Cheyo Carrillo ook als solist carrière gemaakt. Als 16-jarige trekt hij grote menigten met zijn optredens en scoort hij de ene hit na de andere. Gaat hij aan de haal met die Premio Juventud? Of toch ‘onze’ Rolf? Op 16 juli 2015 zullen we het weten. Dan is de officiële uitreiking in Miami. We houden het voor jullie in de gaten.

www.latin-emagazine.com

18


advertentie

19


Lala Green Dans met mij

Lala Green zong als kind al graag, maar de aspiraties waren nog ver te zoeken. Haar grote zus vond echter dat ze goed kon zingen en dat de wereld daar best van mocht meegenieten. En dus gaf ze haar 9-jarige zusje op voor het bekendste kinderkoor van Nederland: Kinderen voor Kinderen. Dat bleek precies de stimulans die Lala nodig had.

www.beemaentertainment.com

www.latin-emagazine.com

20


Ze werd wat zelfverzekerder, ging meer zingen en begon zelf liedjes te schrijven. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan. Ze stuurde een demo naar Beema Entertainment. Daar zagen ze wel iets in het frisse geluid van Lala. Het balletje ging rollen en sinds kort is haar single Dans Met Mij verkrijgbaar in de iTunes store. Een latin geluid met Nederlandse tekst is een zeldzaamheid, dus deze vrolijke clip willen we jullie niet onthouden! Lala Green - ‘Dans Met Mij’ musicvideo Lala Green is te volgen via:

21


CUBADISCO de Cubaanse Grammy’s

De jaarlijkse Feria Internacional Cubadisco 2015 vond dit jaar plaats van 15 tot 24 mei. Tijdens dit belangrijke evenement werden ook de felbegeerde Premios Cubadisco uitgereikt. Cuba mag dan qua vierkante kilometers geen wereldmacht zijn, maar het eiland telt misschien wel het grootste aantal professionele muzikanten per vierkante kilometer in vergelijking met andere landen. Een Premio Cubadisco is dus bepaald geen niemendalletje. Alexander Abreu & Havana D'Primera zullen dan ook in hun nopjes zijn. Zij gingen aan de haal met de prijzen in de categorie Bailable (dansmuziek) én de Gran Premio (grote prijs). De trotse bezitters van een exemplaar van het album La vuelta al mundo zullen het hier ongetwijfeld roerend mee eens zijn. Nieuwkomer Emilio Frias "El Niño y La Verdad" werd voor zijn album Llegó la verdad beloond met de prijs in de categorie Bailable novedades (beste dansalbum van een nieuwkomer). En het doorgewinterde, maar immer energieke Septeto Santiaguero kreeg de premio Son tradicional toegekend voor hun prachtige album No quiero llanto - Tributo a los Compadres met José Alberto "El Canario”. Tot slot werd Laritza Bacallao voor Solo se vive una vez beloond met de premio Opera prima (debuutalbum). Natuurlijk is de volledige lijst veel langer. De drie laatstgenoemde artiesten kun je echter deze zomer ‘live’ zien optreden in België en/of Nederland.

Emilio Frias "El Niño y La Verdad" 21, 22, 23 juli - Hennes Latin Stage, Nijmegen. 25 juli - Sfinks Mixed Festival, Boechout. Septeto Santiaguero met in het voorprogramma Septeto Trio Los Dos. Zondag 9 augustus – Paradiso, Amsterdam Laritza Bacallao Zaterdag 8 augustus - Antilliaanse Feesten, Hoogstraten (België). De Europese tournee van Alexander Abreu & Havana D'Primera zal volgens de planning pas starten in oktober 2015.

Nieuwsgierig naar de volledige Cubadisco-lijst? Die vind je op www.cubadisco.com

www.latin-emagazine.com

22


advertentie

23


www.latin-emagazine.com

24


Wie aan Marbella denkt, denkt al gauw aan de jetset, de luxe jachten, chique restaurants, dure boetiekjes en resorts met golfbanen. Marbella staat bekend als een vakantieoord voor de goed bemiddelde toerist, maar is veel meer dan dat. Vanwege de gunstige ligging van de stad is het misschien wel de beste vakantieplek van Spanje. Marbella ligt aan de kust van de Middellandse Zee in het zuiden van Spanje tussen Málaga en Gibraltar. De stad heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Dit is vooral te danken aan de berg ´La Concha´. Hierdoor wordt de stad ’s winters afgeschermd van de koude wind uit het noorden en ’s zomers van de warme zomerwind. De vele zonnige dagen en een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 19°C maken de stad tot een aangename verblijfplaats. Marbella heeft ongeveer 140.000 inwoners, is een van de belangrijkste badplaatsen van de Costa del Sol en is een zeer populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders.

”Een echte kuststad met een gezellige boulevard en een mooi strand” Vanwege haar geschiedenis kent Marbella verschillende culturen. In de tijd van de Romeinen heette de stad Salduba. Haar huidige naam dankt de stad aan de tijd dat de Islamieten de stad overheersten (Marbil-la). In die periode werd de stad ommuurd en werd er binnen de stadsmuren een groot kasteel gebouwd. Dat kasteel is vandaag de dag nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid. In 1485 werd de stad heroverd en kwam ze weer in Spaanse handen. Sindsdien heeft Marbella zich flink uitgebreid. Marbella is een echte kuststad met een gezellige boulevard en een mooi strand, waar altijd veel mensen te vinden zijn. Een van de grootste trekpleisters van Marbella ligt echter aan het einde van de boulevard, namelijk Puerto Banús. Dit is de haven van Marbella die bekend staat als de meest prestigieuze jachthaven van de Middellandse Zee. 25


Deze kerk is volledig gewijd aan de stichting van de stad en heeft de vorm van een basiliek. Buiten bevindt zich een prachtige windwijzer in de vorm van een engel en er zijn verschillende beelden in de muur van de kerk verwerkt. Delen van het oude centrum worden nog omringd door de oude stadsmuren, gebouwd in de tijd van de Arabieren. Ben je op zoek naar iets sportievere faciliteiten? Ook dan is Marbella een uitstekende bestemming. Zo zijn rondom de stad tal van unieke golfterreinen te vinden, maar zijn er ook vele andere sportfaciliteiten. Zeker op het gebied van watersport heeft Marbella veel te bieden.

In deze haven vind je de meest luxe en exclusieve jachten en boten, die zeker het bekijken waard zijn. Daarnaast is het ook erg gezellig om door de haven zelf te lopen, want hier zitten een aantal luxe boetiekjes van bekende merken als Gucci en Prada, maar ook andere leuke kleine winkeltjes. Naast de verschillende winkelmogelijkheden is er ook plek om heerlijk te dineren of lekker te borrelen terwijl je geniet van een prachtig uitzicht.

Ook wie zich meer thuis voelt in een natuurlijke omgeving, kan in Marbella goed terecht. Bij het centrum ligt het Parque de la Alameda, een groen park met vele bloemen en bomen. Dit bijna 20.000 m² grote park stond rond de 18e eeuw vol met botanische planten maar is in de loop der jaren een groot deel van haar ruimte verloren aan de bouw van huizen en appartementen. In de botanische tuinen is echter nog steeds het bronzen beeld van Salvador Dalí te bekijken en staat nog altijd een mooie oude, keramische fontein.

Ook in de stad zelf zijn genoeg mooie dingen te zien. Zo is er het oude stadscentrum genaamd ´casco antiguo´, met de vele witte huizen, pleinen, historische kerken en verschillende winkels. Op het ´Plaza de los Naranjos´ komen overdag en ´s avonds vele mensen samen en aan dit plein ligt tevens het 16e-eeuwse stadhuis. Wanneer je de stad bezoekt, vergeet dan zeker niet om een kijkje te gaan nemen bij ´La Iglesia de la Encarnación´, de kerk van Sta. Maria. www.latin-emagazine.com

26


Wie van lekker eten houdt, hoeft in Marbella niets tekort te komen. Zoals te verwachten bestaat de keuken vooral uit vers bereide visgerechten en vele andere schaal- en schelpdieren en zijn er vele restaurants te vinden die dit serveren. Een veelvoorkomende lokale specialiteit is een gerecht met gebakken vis, veelal ansjovis, makreel of inktvis, en daarnaast vind je er veel gazpacho en knoflooksoep. Maar Marbella heeft ook genoeg restaurants die internationale gerechten of fusion gerechten serveren. Kortom, er is voor elk wat wils.

Marbella is gemakkelijk te bereiken. Het vliegveld van Mรกlaga is dichtbij en er zijn vluchten vanuit uit verschillende steden in Europa. Langs de kust loopt een buslijn, waardoor andere steden in de omgeving ook gemakkelijk te bezichtigen zijn. Dit in combinatie met de vele faciliteiten en de aangename temperatuur, maakt Marbella tot de perfecte zonbestemming. 27


www.latin-emagazine.com

28


Hennes Latin Stage: Cultuur met kleur! Het aftellen is reeds gestart voor de alweer negende editie van Hennes Latin Stage. Wat heeft Hennes voor u in petto? De Nijmeegse Cubaan zet dit jaar de bloemetjes buiten en hoe! Met Orquesta Salsabor en Tomi & su Timbalight wordt er in het startweekend al een flinke aanslag op de dansspieren gedaan. In het verleden stonden deze 2 bands al garant voor salsa op topniveau.

Deze band staat garant voor een fantastische finale van Hennes Latin Stage 2015. DJ Joost & friends gaan er ook dit jaar weer voor zorgen dat afkoelen dan wel uitrusten geen optie is. Nieuw dit jaar: Hennes Latin Foodcourt, waar kwaliteit en beleving voorop staan. Vanaf 16.00 uur genieten van heerlijke hapjes, drankjes en comfortabel zitten rondom het prachtige Bloemenplein. De rood wit blauwe vlag zal weer nadrukkelijk op het Bloemenplein wapperen en de bijpassende

Nieuwkomer van vorig jaar Barbara y Vai Ven Cubano heeft de smaak te pakken en zal opnieuw het publiek volop laten genieten en bewegen! Tevens zullen zij samen met Pedro and his Cuban Experience het voorprogramma verzorgen voor headliner Emilio Frias “El Nino” y la Verdad, Cubadisco Award Winner 2015 voor Best Dance Album by a new group.

Cubaanse klanken zullen van ver te horen zijn. Rood wit blauw, de kleuren van zowel de Nederlandse als de Cubaanse vlag, 2 nationaliteiten verbonden in dans en muziek. Hennes latin Stage inmiddels een gevestigde naam in Nijmegen en ver daarbuiten. Een podium dat alle kleuren, alle nationaliteiten en alle leeftijden verbindt in dans en muziek. Cultuur met kleur, dat is Hennes Latin Stage.

Emilio Frias doet in zijn “ back to Europe summer tour” Nijmegen aan, iets waar we bijzonder trots op zijn. Zij spelen maar liefst 3 dagen en zullen zorgen voor het geliefde Cubaanse vuurwerk waar Hennes Latin Stage Voor alle informatie: om bekend staat. Last but not least: Nils Fiwww.henneslatinstage.nl scher & Timbazo. Reeds te zien bij de Wereld draait door en onlangs bij de Music Meeting. 29


Maite Hontelé - Te Voy a Querer Optreden - Rasa Utrecht - 6 juni 2015 (door Michele van den Heuvel)

Deze zomer tourt Maite Hontelé met haar band uit Colombia door Nederland voor de promotie haar nieuwe album Te voy a querer. Inmiddels kent half Nederland deze trompettiste, die haar hart verloren heeft aan Colombia. Een energieke, ambitieuze en vooral muzikale dame. Haar wieg stond in Utrecht, maar ze verhuisde primeur van Maites nieuwe album, dat in juni naar Haaften toen ze negen jaar was. Daar is uitgebracht door Merlin Studios Producbegon ze bij de fanfare ‘Nieuw leven’ met ciones. Het is alweer haar vierde album. De titel Te Yoy a Querer zegt het al: dit album is gewijd aan de liefde. Het is analoog opgenomen en daardoor ook bijzonder geschikt voor vinyl. Tijdens het optreden zal de band veel stukken van dit nieuwe album spelen. Maar natuurlijk bevat de playlist ook nummers van Maites vorige album Dejame A sí, dat in 2014 werd genomineerd voor een Latin Grammy voor het beste salsa-album. De bezetting bestaat uit haar volledige Colombiaanse band met Yumarya trompet spelen. Als 14-jarige vond ze haar draai in een Utrechtse salsaband en uiteindelijk koos ze voor een opleiding aan het conservatorium. In 2003 trad ze voor het eerst op in Medellín met de band Rumbatá. Zes jaar later besloot ze haar liefde achterna te gaan en zich te vestigen in Colombia. Daar vond ze niet alleen de liefde en de muziek, ook maakte ze er carrière. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een salsagrootheid. Ze speelde met vele groten uit deze wereld, zoals Oscar d’León en Issac Delgado. Volgens haar Colombiaanse collega’s is ze de meest Latina vrouw uit Nederland. Dat moet wel als een heel groot compliment in de oren klinken bij de vrouw die idolaat is van salsamuziek. Dat ze inmiddels veel fans heeft, mag duidelijk zijn. De Utrechtse zaal Rasa is weer eens uitverkocht. Iedereen is benieuwd naar de www.latin-emagazine.com

Grijt als Nederlandse gast en natuurlijk staat Bulu Viloria garant voor de techniek. 30


Het optreden kan beginnen! Het eerste nummer is Mambo City met een mooie solo van Maite. Daarna is er vooral aandacht voor de mooie stem van Diego King in het romantische nummer Nochecita, een prachtig lied over het verlangen naar een mooie avond met zijn geliefde. Dan volgt het titelnummer Te Voy a Querer met accent op zang en trompet, gevolgd door Me Da Igual.

uit. Diego neemt het initiatief om samen met de percussionisten te laten zien hoe er gedanst kan worden. Het lukt prima de fans aan het bewegen te krijgen. In het nummer Quizás, over de twijfels van de man of hij terug zal komen, schittert Yumarya met haar warme Celia Cruz voice

Voor dit laatste nummer is overigens een mooie clip opgenomen, waarin het hele gezelschap door de stad Medellín fietst. Beide zijn zeer goed in het gehoor liggende Colombiaanse salsanummers. De daarop volgende gevoelige bolero Perdone wordt zeer mooi en overtuigend gezongen door Diego. Hij maakt indruk mede door zijn knieval en smeekbede aan de verongelijkte Maite. en prachtige uitstraling. Het concert wordt na ruim 1,5 uur afgesloten met Hello my friend dat enige uitleg behoeft. Maite vertelt dat haar vriend Juancho Valencia, niet zo goed is met zijn Engels. Hij begint dapper met: “Hello my friend, how are you.. “ om vervolgens niet veel verder te komen dan “Ah, okay, goodbye”. Zo ontstond de titel van het laatste lied. Met deze uitleg is het wel een aandoenlijk slotnummer. Het optreden biedt volop variatie, want het volgende nummer is de son cubano Camínalo. Ook spelen ze een bewerking van het oude, traditionele nummer Merengue, Piano y Trompeta en de Mexicaanse klassieker La Bikina, dat wel iets weg heeft van een wals.

Tussendoor neemt Maite de tijd om enige uitleg te geven, anekdotes te vertellen en haar album te promoten. Als een vakvrouw neemt ze duidelijk de leiding, zoekt ze steeds het contact met de bandleden en haar publiek. Ze straalt in alles professionaliteit en overgave

Na het enerverende optreden is er tijd en aandacht voor de vele fans en vrienden in de vorm van plaatverkoop, bijpraten en foto’s maken. Akke, de broer van Maite is gebombardeerd tot haar rechterhand, wat hem goed blijkt af te gaan. Het wordt een lang en gezellig samenzijn en ons interview zal verplaatst moeten worden naar Eindhoven. We genieten nog even na met een praatje en dansje tijdens de afterparty met de goed gekozen muziek van dj Maarten onder het genot van een verse cocktail van Abdel. 31


Interview Muziekcentrum Eindhoven Hallo Maite, graag wil ik met je terugkijken op het afgelopen jaar. Het kost veel organisatietalent om zoveel mensen uit Colombia naar Nederland over te laten komen. Hoe is het je weer gelukt? Met hard werken. Je hebt een bepaalde continuïteit nodig voor je tours, zodat mensen ernaar uitkijken en zich afvragen: “Wanneer komt ze weer?” We wilden in een periode komen, waarin we nog in de theaters terecht konden, maar waarbij ook een zomers sfeertje kon ontstaan. Daarvoor moest echter wel mijn album klaar zijn. We moesten er dus echt aan trekken. Ik heb net als vorig jaar subsidie aangevraagd bij de Colombiaanse ambassade en daarna moest ik zorgen dat ik voldoende optredens zou krijgen. Samen met mijn agency Radar en mijn platenlabel V2 hebben we aan dit enorme productieproces gewerkt. Mijn focus lag op het afronden en de distributie van het nieuwe album. Dat wordt trouwens als

www.latin-emagazine.com

32

eerste in Nederland uitgebracht en daarna pas in de rest van de wereld. De Colombianen waren zelfs een beetje jaloers. Overigens is het album hier goed ontvangen en is het al bijna in de top honderd van Nederlandse albums beland, wat super is voor een latin album. Welke veranderingen hebben zich voorgedaan in de samenstelling van je band? Zo zie ik een vrouwelijke tresgitarist? Ja, ik heb nu een Cubaanse tresera, Taymi Nordarse, die in Colombia woont. Ze had echter nog geen visum toen we vertrokken, dus ze kon er helaas niet bij zijn. Maar daarvoor in plaats heb ik de geweldige Yumarya kunnen uitnodigen.

Je hebt nu je vierde album uitgebracht met de titel Te Voy a Querer (Laat me je liefhebben!). Mooi vormgegeven, helemaal in de kleur geel, met hakjes en je charmante glimlach! Daar is zeker wel over nagedacht?


Ja, ik ben nogal positief ingesteld en het is vrolijke muziek, dus dat moest ook de uitstraling worden, samen met een retro tintje passend bij mijn muziek. Ik ben blij met het resultaat. Het titelnummer is tekenend voor het album. Het is een salsanummer met accordeon in een toch wel typische Maite-stijl.

Je hebt weer veel variatie in het album? Ja, we hebben ons afgevraagd hoe we ons publiek konden verbreden en onze eigen lijn voortzetten zonder dat die gaat vervelen. We hebben 11 tracks, waarvan de meeste zijn geschreven door Juancho Valencia. Deze zijn zeer gevarieerd en gaan van salsa en son cubano tot meer romantische stukken. Hiervan is het bekende Mexicaanse nummer La Bikina een mooi voorbeeld. Een bewerking met arrangementen voor een strijkorkest. Maar ook het nummer Nochechita, dat we hebben opgenomen met Herencia de Timbiquí, een folklo-

ristische groep uit Colombia met een mix van stijlen uit de Pacific. Ook de samenwerking met Alain Perez uit Cuba was zeer speciaal. Hij heeft het nummer Camínalo geschreven en daarnaast de zang-, bas- en trespartijen opgenomen en ingespeeld in Medellín. Nog een speciaal aspect: in dit nummer speelt Diego Galé, de bandleider van Grupo Galé, mee op zijn conga’s. Het nummer Merengue, Piano y Trompeta is opgenomen met een aantal percussionisten van de band van Luis Guerra. Verder bevat het album bijdragen van de Venezolaan Jorge Glem, die een Grammy heeft gewonnen met zijn cuatro, een soort gitaar met een eigen, speciale sound. En Juancho speelt piano en accordeon bij enkele stukken. Alles is opgenomen met mijn eigen band, maar er zijn veel gasten aan toegevoegd. Daardoor is het een plaat met veel variatie en een (reis)verhaal geworden.

Met je vorige album ‘Déjame Así’ kreeg je in 2014 een nominatie voor de Latin Grammy voor het beste salsa-album. Dat is een hele eer. Waar hoop je op voor dit nieuwe album? Een Grammy is geen doel op zich. Het doel is vooral een goed album te maken dat grijsgedraaid gaat worden. Daar werken we voor. Graag willen we ook ons publiek verbreden, zodat nog meer mensen onze muziek mooi gaan vinden. En verder hoop ik dat ik na deze vier albums nu wat langer mag doen over het volgende album. 33


Er zijn een aantal vrolijke clips opgenomen zoals bij het nummer ‘ Me Da Igual’, waarin jullie door Medellín fietsen. Ik fiets veel in Medellín en promoot het fietsen ook graag. Ik ben zelfs ambassadrice geworden voor een fietsmerk. Hoe mooi kan het zijn? Een beetje Nederland in Colombia. Wat waren je hoogtepunten in het afgelopen jaar? Het afgelopen half jaar heb ik me vooral geconcentreerd op mijn album. In 2014 hebben we zeker wel 40 optredens gehad, waaronder veel in het buitenland. Het ultieme hoogtepunt was toch wel Las Vegas, waar ik genomineerd werd voor de Latin Grammy award. Dat is een grote eer, omdat de prijs wordt toegekend door collega’s. Daar kom je normaal niet tussen, en nu mocht ik over de rode loper, samen met Juancho. Dat was heel speciaal. Verder heeft Alain Perez tijdens een groot salsafestival in Bogota live meegespeeld in mijn band. Perez was de arrangeur van Celia Cruz en werkt ook voor Issac Delgado. Bovendien was hij de gitarist van Paco de Lucía, die helaas Me da igual

www.latin-emagazine.com

34

kortgeleden is overleden. En tot slot ben ik uitgenodigd om voor de Colombiaan Juan Piña een trompetpartij in te spelen op zijn nieuwe album. Dat was leuk om te doen en dat cumbianummer heeft een mooie clip opgeleverd. Waar werk je naar toe voor het komend jaar? Dit jaar treed ik op tijdens het North Sea Jazz Festival op Aruba. Voor volgend jaar wil ik me graag richten op festivals en op Europa. En natuurlijk hoop ik jullie allemaal dan weer te zien. Bezetting: Maite Hontelé - trompet, zang, leider Diego King - zang Christian Valderrama – bongo’s Yulian Castro - timbales José Juvinao - bas Guillermo Lozano Maturana - percussie David Fernando Moná Cardona – conga’s Jesús David Garces - piano Yumarya Grijt - zang, percussie


advertentie

35


Donderdag 3 september

Summer Breeze viert haar 20-jarig jubileum Celebrating Happiness

Hiep hiep hoera Summer Breeze is jarig en viert haar 20-jarige jubileum op donderdag 3 september! Het wordt een te gekke party met o.a. een battle van de drie beste percussionisten uit Nederland, DJ Willy viert zijn 35-jarige jubileum als DJ en er zijn spectaculaire shows. Summer Breeze staat voor Celebrating Happiness en daarom mag je meebeslissen welke muziekstijl er in de Westerliefde gedraaid zal worden.

www.latin-emagazine.com

36


Alwin Slomp Photography

BATTLE OF THE 3 TITANS:

SOESHIEL, NILS EN GERARDO

Tijd dus voor een serieus feestje met een uniek en spectaculair live optreden van de drie beste percussionisten uit Nederland: Nils Fisher, Soeshiel Sharma, en Gerardo Rosales. Dat wordt dus weer een 'once in a lifetime' concert in de WesterUnie. We doen ons best om ook Rolf Sanchez en Cachito Vaz erbij te hebben voor de nodige muzikale stemmen. De muziek van dit unieke concert wordt op cd uitgebracht. En ook maken we deze avond opnames voor de speciale jubileum-dvd.

35-JARIGE JUBILEUM DJ WILLY

DJ Willy viert samen met Summer Breeze zijn 35-jarige jubileum als DJ en dat doen we o.a. met DJ Cisco (België) en DJ Sezar (Noorwegen).

DUTCH MOST WANTED SHOWS

Na het live optreden volgen er spectaculaire shows in de WesterUnie. De allerbeste showgroepen en showkoppels van Nederland zijn aanwezig. It's showtime met o.a.: - Lá Diferencia - Salsaddiction - eStilo-Dance - Guateque Dance Company - Vip Dance - Rodolfo Navarrete met Janneke Bexkens - Catch the Mix - Richie Richard Umejei - Aisa Lafour 37


DESIGN YOUR PARTY

Bepaal zelf wat de programmering zal worden in de WesterLiefde (grote zaal beneden). Dat doe je door mee te doen aan twee stemrondes. In de eerste ronde bepalen we de muziekstijl. In de tweede stemronde bepalen we de line-up voor de gewonnen muziekstijl. De meeste stemmen gelden. Doe mee en volg de stemming via het Facebookevent.

VJ-SHOW

Onze vertrouwde VJ's Ariel (TopSelect) en Danny (best@Media) hebben de hele zomer goed geoefend en verrassen je deze avond met spectaculaire videobeelden en foto's van de afgelopen 20 jaar in zowel de WesterUnie als in de WesterLiefde.

www.latin-emagazine.com

38


Summer Breeze Celebrating Happiness

Het verhaal van Summer Breeze begint in de zomer van 1995 als organisator Mimo Argam en Oslin Boekhoudt, gewapend met een megablaster vol salsa-muziek, samen met een aantal vrienden in het Vondelpark een plek zoeken om een danschoreografie te oefenen. Na het oefenen bleven ze nog wat vrijdansen en dat bleek een groot succes te zijn. Sindsdien werden de zomerse donderdagavonden populair onder het salsapubliek. In de zomer van 2005 verkaste Summer Breeze naar het populaire WestergasTerras. Dit bleek een schot in de roos. De populariteit van de wekelijkse Summer Breeze Latin Night werd groter en op deze ruim opgezette locatie hadden de bezoekers voldoende ruimte om te dansen, zowel binnen als buiten. De ongedwongen sfeer, het buiten dansen en de mogelijkheid om op deze plek lekker te kunnen eten, gezellig een drankje doen of gewoon chillen, maakt dat iedereen zich er happy voelt. Dat is precies wat Summer Breeze wil: Celebrating Happiness ! Wat | Summer Breeze End of Season Party Wanneer | donderdag 3 september 2015 Locaties | WestergasTerras, WesterUnie en WesterLiefde, KlÜnneplein 4-6, A’dam Website | www.mysummerbreeze.nl

Alwin Slomp Photography 39


La isla del padre Fernando Marías

Uitgever: Seix Barral Biblioteca Breve, 2015 ISBN: 978-84-322-2465-2

Recensie door Agnes de Jong

Na een slepende ziekte van 4 jaar sterft de vader van Fernando Marías (Bilbao, 1958) op 3 juni 2013 op 94-jarige leeftijd. De volgende dag begint hij met het schrijven van ‘La isla del padre’, beloond met de Premio Biblioteca Breve 2015 en volgens Marías zelf ‘het boek van zijn leven’. Het is dan ook zijn eigen geschiedenis; een verhaal over zijn vader, zichzelf en de moeizame relatie tussen vader en zoon. Fernando groeide op in Bilbao met zijn moeder, oma, broer en zus. Zijn vader, zeeman op de grote vaart, zag hij op 2-jarige leeftijd voor het eerst. “Wie is die man?”, vraagt de peuter zich hardop af. Het is het begin van een ‘wederzijdse angst’, een afstand die door de afwijzing van de zoon en de maandenlange afwezigheid van de vader maar langzaam overbrugd wordt en plaats maakt voor bewondering, respect en liefde.

Herinneringen die blijven

“Herinneringen zijn als boeken. Alleen degenen die blijven, doen ertoe.” Het is de eerste zin van ‘La isla del padre’ en in zekere zin ook de conclusie. Marías merkt al snel hoe weinig hij eigenlijk weet van zijn vader en hoeveel gaten er in zijn levensverhaal zitten. Tijdens zijn reizen over de hele wereld hield zijn vader een ‘historial’ bij; op welk schip hij voer, wanneer het vertrok en aankwam en welke havens ze aandeden. Maar wat gebeurde er nadat hij in de Burgeroorlog als krijgsgevangene werd ingelijfd bij de nationalisten? En wat deed hij in Madrid voordat hij zeeman werd? Zijn vader sprak er nooit over en Fernando heeft het hem nooit gevraagd. Uiteindelijk doet dat er ook niet toe, wat telt zijn de momenten die ze samen hebben gedeeld en de herinneringen die zijn gebleven. ‘La isla del padre’ is een verzameling herinneringen aan en anekdotes over zijn vader, aangevuld met fictie. Waar het geheugen faalt, neemt de fantasie het over. En die heeft Marías in ruime mate. Al van jongs af aan is hij gek op films, vooral actiefilms en westerns.

www.latin-emagazine.com

40


Van hele gewone gebeurtenissen maakt zijn kinderlijke fantasie filmscènes, vaak met zijn vader in de hoofdrol als dappere held, geheim agent of avonturier. Op zijn 17e vertrekt hij dan ook naar Madrid om een groot cineast te worden, een carrière die niet echt van de grond is gekomen. Maar zijn fascinatie voor film leidt uiteindelijk wel tot toenadering tussen vader en zoon. Als zijn vader hem als 14jarige puber moeiteloos binnenloodst bij een film voor volwassenen, is hij in zijn ogen niet minder dan een held. Ook hun gezamenlijke zondagse wandelingen op de berg Pagasarri brengen hen dichter bij elkaar.

Gedachtensprongen

volgende veertig jaar te zien, zouden we dan durven te kijken?” Interessante vraag, maar al die zijsprongetjes halen er wel een beetje de vaart uit, waardoor het af en toe wat langdradig wordt. Al met al is ‘La isla del padre’ een warm en persoonlijk boek over een vaderzoonrelatie die zich in ruim 50 jaar ontwikkelt van kinderlijke vijandigheid en puberale onverschilligheid tot volwassen liefde en respect. Op zijn 50e verjaardag kijkt Marías terug op wie hij was als kind, puber en jong volwassene en velt een hard oordeel over

zichzelf: “onverantwoordelijk, slordig, morele zelfmoordenaar”. Pas op latere leeftijd realiseert hij zich ten volle wat zijn vader voor hem gedaan en betekend heeft; zonder hem zou hij waarschijnlijk niet de succesvolle schrijver zijn die hij nu is.

Marías presenteert zijn herinneringen niet chronologisch, maar ‘vloeiend’, zoals ze in hem opkomen. Hij schreef het boek ook in het ouderlijk huis in Bilbao, dat na de dood van zijn vader leeg stond en waar hij de Wil je Fernando Marías zelf horen over ‘La herinneringen bijna letterlijk op zich af liet komen. Marías beschrijft dit proces expliciet isla del padre’, bekijk dan het interview met en neemt de lezer mee in zijn eigen gedach- hem tijdens de Feria del Libro: ten en filosofische bespiegelingen. Als hij de fotoalbums van de afgelopen veertig jaar bekijkt, vraagt hij zich af: “Als iemand ons de mogelijkheid zou bieden om zonder haast, tot in de details, het fotoalbum van onze

Agnes de Jong studeerde Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie Latijns-Amerika Studies. Na haar studie werkte ze 16 jaar in de communicatie bij Slot Loevestein. Momenteel heeft ze haar eigen bureau voor tekst, communicatie en fondsenwerving.

Website: www.fiftyfiftytekst.nl LinkedIn: www.linkedin.com/in/agnesdejong1 41


www.latin-emagazine.com

42


Antilliaanse Feesten (Hoogstraten, België) 33ste editie op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus 2015

Het grootste Caribbean festival ter wereld biedt een weekend vol opzwepende muziek in een fabelachtig festivaldecor. De nachten zijn er zwoel, de cocktails vloeien rijkelijk en er wordt gedanst tot in de vroege uurtjes… Met de zon in de ogen maken wij graag de gehele line-up van de Antilliaanse Feesten 2015 bekend. Niet minder dan 11 nieuwe klinkende namen vervolledigen het programma. Een overzicht per dag vind je op onze website. Afspraak op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus 2015 in Hoogstraten!

Festivalterrein

Festivaldorp in de ‘Blauwbossen’ in Hoogstraten (België) in grote tenten en in openlucht. Zet je GPS uit en volg de bewegwijzering naar het terrein. Parkeren is gratis en in de onmiddellijke nabijheid van het terrein.

Pendelbus

Het festival voorziet een gratis pendelbusverbinding tussen Hoogstraten (Stadhuis) en het festivalterrein, vanaf 18u30 tot het einde van het festival.

Line-up vrijdag 7 augustus Grupo Niche Popcaan Merengue All Stars Haila Henry Mendez Tizzy & El A Kru Chacal y Yakarta Bazurto All Stars Rebels Band Hollie Cook Ghetto Flow

Line-up zaterdag 8 augustus Farruko Mr. Vegas Silvestre Dangond Kes The Band Adolescent’s El Reencuentro Toby Love Laritza Bacallao Kankantrie Cache Royale La Dame Blanche Napalma Gato Preto Satisfaction 43


Dubbel platina voor Kenny B tijdens albumpresentatie

Persbericht: Zondag 17 mei jl. kreeg zanger Kenny B in een uitverkochte Amsterdamse Melkweg uit handen van Jörgen Raymann een dubbel platina plaat voor zijn superhit Parijs. Minder dan twee maanden geleden verscheen dit nummer bij Top Notch en vanaf heden is zijn album Kenny B verkrijgbaar. Parijs staat nu al vijf weken op 1 in de Single Top 100, Top 50 en Top 40. Ook in Suriname hebben Parijs en voorganger A ls Je Gaat de eerste positie in de singles chart bereikt. 4. Een Man Mag Niet Huilen ft. Jayh 5. Tjaipi Lobi ft. Tekisha 6. Zij Is De Duivel 7. Na Regen Komt Zonneschijn 8. Yamba ft. ND 9. Parijs 10. Neks Ne Tai ft. Tekisha 11. Vrienden 12. Jij Bent De Liefde 13. Paramaribo ft. Jeffrey Spalburg Na dertien nummer 1 hits in Suriname is nu ook Nederland massaal gevallen voor de zanger en zijn hit Parijs. Kenny B is de eerste Nederlandse artiest die meer dan een miljoen Spotify streams in één week tijd wist te behalen. Hij verscheen zelfs in de Wereldwijde Viral Top 50 van het streaming platform. Inmiddels heeft Kenny daar meer dan zeven miljoen streams behaald. Op Youtube is de video ruim over de vijf miljoen views heen. Parijs staat op alle playlist van de landelijke radiostations. Het nummer is al geparodieerd in het Amsterdams, Rotterdams, Tilburgs, Haags en in het Antwerps. In België staat het nu ook te beginnen voor Kenny B. Daar hebben MNM en Q Music Parijs toegevoegd aan hun playlist. Kenny B was zondag met zijn band in de Melkweg voor de presentatie van zijn nieuwe album Kenny B. Op dit album staat tevens het nummer Jij Bent de Liefde dat in de versie van Guus Meeuwis in de top 10 staat van de iTunes Singles Chart. Op 15 mei verscheen bij Top Notch het album Kenny B met daarop zowel Parijs als de vorige single A ls Je Gaat. TRACKLIST ‘KENNY B’: 1. Alleen Jij 2. Als Je Gaat 3. So Yu Ben Taigi Mi www.latin-emagazine.com

Juanes - ”hotter dan ooit”

De Colombiaanse popster Juanes is hotter dan ooit, nadat hij bij de Grammy Awards zijn nieuwe single Juntos zong. Juanes schreef het nummer speciaal voor de Disneyfilm McFarland USA een feel-good verhaal over hardlopers en hun coach op een Latinoschool in Californië, waarin Kevin Costner de hoofdrol speelt. Bij iTunes stond het nummer meteen bovenaan de Latin chart. Juanes zong het nummer onlangs ook tijdens de "Victoria's Secret Swimsuit Special" op CBS, omringd door topmodellen als Adriana Lima, Behati Prinsloo, Alessandra Ambrosio, en anderen. Zijn komende 'Loco de Amor' tournee is vernoemd naar zijn schitterende laatste album van vorig jaar. Juanes komt eerst naar Europa, daarna begint hij een uitgebreide toernee door Amerika. Juanes’solo-debuutalbum Fíjate bien leverde hem in het jaar 2000 drie Latin Grammy’s op, drie jaar later verwierf hij voor het eerst bekendheid in Nederland, met de single A Dios le pido, die een bescheiden hit werd. Het nummer kwam van zijn 2e album Un día normal. De meeste Nederlanders kennen Juanes van de single La camisa negra, die in 2006 zeventien weken in de top 10 stond. Zondag 12 juli, Paradiso, Amsterdam

44


advertentie

45


Bongomatik

vreemde vogels aan de leg

Als er één formatie onder de noemer ‘een beetje vreemd, maar wel lekker’ valt, is het Bongomatik. Elk album, elk optreden is een verrassing, want deze band laat zich niet in een strak keurslijf steken. Jazz, pop, latin, funk, het is er allemaal in terug te vinden, op eigen wijze gemixt met wisselende accenten. De naam Bongomatik is ontleend aan het gelijknamige bedrijf dat in de jaren 50 furore maakte met originele gadgets met hippe, swingende designs. Een concept dat prima aansluit bij de muziek van dit collectief. De vrolijke presentatie met retro-outfits maakt het plaatje compleet. Deze topmuzikanten en dito zangers/zangeressen kunnen in Bongomatik hun ei kwijt, en dat is te zien. Ze beleven overduidelijk net zoveel plezier aan de optredens als hun publiek. Het tweede album Bongomatik Your Life is vorig jaar verschewww.latin-emagazine.com

nen en dit voorjaar (2015) hebben de vreemde vogels van deze formatie een bijzonder ei gelegd, het eerste van een dozijn. Happiness Factory was de eerste single in een reeks van 12 maandelijks uit te brengen tracks. Een jaar lang elke maand een nieuwe single. En bij Bongomatik betekent dat: elke maand een verrassing, want ook hierbij weet je nooit precies wat je kunt verwachten. Inmiddels is het derde ei al gelegd. Nog eentje dan over het genot van een ijskoud drankje. Lekker toepasselijk voor de zomer. 46


En omdat wij ‘van de latin zijn’, brengen we ook eitje nummer twee nog even onder de aandacht. Espanderland is een ode aan alle latino’s in Nederland, speciaal opgedragen aan de bekendste latina van allemaal: Koningin Maxima. Na een jaar wordt het dozijn singles gebundeld in een album en in een ongetwijfeld weer fraai Bongomatik-

hoesje gestoken. Maar tot dan hebben we elke maand iets om naar uit te kijken! Espanderlands:

Website: www.bongomatik.com

Fotografie: Monique Baan 47


Bomba Estéreo Amanecer

Het Colombiaanse soundsystem van Bomba Estéreo draait al 10 jaar op volle toeren en heeft deze maand weer een nieuw album afgeleverd. Amanecer is een liefdevol album geworden, waarin alle ervaringen van het afgelopen decennium hun plaats vinden. Het is ook het eerste album dat is gemaakt met een externe producent. En dan nog niet eens een Colombiaan, maar de Amerikaan Ricky Reed. Dat Bomba Estéreo inmiddels getekend heeft bij Sony Music Latin zal daar zeker iets mee te maken hebben. De eerste single Fiesta is overal enthousiast ontvangen en zal deze zomer ongetwijfeld veel gedraaid worden. Begin juni is ook het volledige album uitgekomen. Een letterlijk liefdevol album, want alles omvattende liefde loopt als een rode draad door A manecer. Van de meeste tracks zijn al audioclips op YouTube te vinden, maar wij trakteren jullie graag nog eens op het feestelijke Fiesta. Fiesta: www.bombaestereo.com

www.latin-emagazine.com

48


advertentie

Open Air Salsa Club Weert (13e editie) - Donderdag 6 augustus 2015

Deze inmiddels tot in de vĂŠrre omtrek bekende jaarlijks terugkerende feestavond vindt plaats tijdens de zomerkoopavond op donderdag 6 augustus op de Oude markt in Weert, bij de St. Martinuskerk. Zeer dansbare salsa, bachata, kizomba, merengue en zoukmuziek wordt verzorgd door diverse bekende DJ's. Voorgaande jaren mocht Salsa Club Weert zich steeds verheugen op vele bezoekers. Niet alleen uit Weert maar ook uit verre omstreken zoals Dordrecht, Nijmegen, Maastricht, Venlo, Eindhoven en Belgisch Limburg gaven salsaliefhebbers acte de prĂŠsence en werd er doorgedanst tot middernacht. Zowel op de druk bezochte terrasjes aan de Oude Markt, als ook er om heen, bleven de bezoekers tot de late uurtjes genieten. 49


Rebel Tumbao AfroLatinRootsReggae

Muziek is kracht en emotie. Muziek laat onuitwisbare indrukken achter in ons brein en ons hart. Maar de mooiste muziek heeft iets spiritueels. Die raakt ons in de ziel en kan mensen op onnavolgbare wijze verenigen. En dat is precies wat Rebel Tumbao voor elkaar krijgt met dit gelijknamige debuutalbum. Het komt speels, swingend en zo spontaan over, dat je bijna zou vergeten hoeveel liefde, passie en inspanning er in deze tweetalige stoofpot van Cubaanse, Jamaicaanse en Amerikaanse roots-muziek is gaan zitten. Want de voorbereidingen voor dit album hebben maar liefst elf jaar geduurd! Maar zo lang als de aanloop was, zo kort was de eindsprint. Voor de opnamen hadden ze aan 2 dagen en 2 sessies voldoende. In de lange aanloopperiode was de groep een organisch geheel geworden. Een organisch geheel met een energie die vooral voelbaar is tijdens de live optredens. Die live optredens zijn een hele belevenis, want de band betrekt het publiek actief bij het optreden. Ze bespreken sociale problemen, het milieu en andere zaken die onder de mensen leven. Want Rebel Tumbao wordt gedreven door een grote bezorgdheid om de toestand van de wereld en frustratie vanwege het gebrek aan authentieke groove in de hedendaagse muziek. In 2002 sloegen José Claussell, voormalig

www.latin-emagazine.com

50

drummer van Eddie Palmieri, en pianist Matt Jenson de handen ineen om een eigen sound te creëren. Mat Jenson was op het idee gekomen om reggae en son met elkaar te combineren. José Claussell was meteen enthousiast en stelde voor om samen te werken. Sindsdien zijn ze gelijkgestemde muzikanten en zangers gaan zoeken om hun unieke mix van roots reggae en moderne son om te vormen tot wat zij AfroLatinRootsReggae noemen.


“Roots reggae en Cubaanse son syncoperen de bas en de percussie. Daardoor hebben deze twee genres die grooves die de ziel raken en zowel luisteraars als dansers boeien,” legt Claussell uit. “Het zijn volle neven van elkaar; ze hebben allebei Afrikaanse roots. Het was eigenlijk heel natuurlijk om ze samen te voegen. Ook zijn ze beide ontstaan als reactie op grote problemen, net als de jazz, soul en andere belangrijke muziekstromingen die zijn voortgekomen uit lijden.”

en Scott Flynn, gitaristen Cyril Lance en Woody Allen (nee, niet die Woody Allen!) en zangers Manolo Mairena, Catherine Russell en Cleveland Jones. Daarnaast leveren topsalsazanger Herman Olivera en Marcos Bermudez fraaie bijdragen als gastzangers.

Daarmee sluit de muziek van Bob Marley perfect aan bij de filosofie van Rebel Tumbao. Claussell specificeert echter dat geen nummers van Bob Marley coveren. “Wij gaan een stapje verder. We hebben enorm veel respect voor deze man. We benaderen zijn songs vanaf een andere invalshoek, en trekken zijn visie van vrede, vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid nog verder door.” Het resultaat mag er zijn en, of ze nu eigen repertoire spelen of een bewerking van een nummer van een artiest die ze bewonderen, het klinkt altijd onmiskenbaar als Rebel Tumbao.

Het album Rebel Tumbao is sinds half mei verkrijgbaar en heeft tot nu toe uitsluitend zeer lovende recensies gekregen. We nodigen jullie graag uit om je eigen oordeel te vormen.

Ze wilden doordringen tot hun publiek en een nieuw geluid laten horen in de strijd voor maatschappelijke en economische gerechtig- Tracklist 1. The Story (6:42) heid. En dat doen ze! Zoals Claussell zegt: 2. Natural Mystic (5:09) Love Supreme/Exodus (6:09) “Wij hebben interactie met 3.4. AThem Belly Full/El Refugio/La Protesta (7:11) het publiek, we brengen 5. Masters of Greed (5:52) een boodschap van liefde 6. Spar A Nickel (3:48) 7. Turn Your Lights Down Low (4:48) en gerechtigheid.” 8. Your First Million (3:17) En het blijft niet bij woorden alleen. Regel- 9. Muse (5:18) matig doen ze vrijwilligerswerk met kinderen 10. Sun Is Shinning (5:41) 11. Rebel Music (5:43) in arme wijken. Rebel Tumbao is een band met een missie en handelt daarnaar. Meer informatie kun je vinden op: Hun boodschap wordt overgebracht door de www.rebeltumbao.com personificatie van de ‘soul’, zanger Toussaint “The Liberator” Yeshua. Die weet zich in het goede gezelschap van uitzonderlijke muzikanten, onder wie bassist Ruben Rodriguez, percussionisten Anthony Carrillo en Orlando Vega, trombonisten Angel Subero, Squantch 51


Verkrijgbaar via Most Wanted

Soca Gold 2015 Soca Gold presenteert de bekroonde songs van carnavalseizoen 2015, zoals Raze van Fay-Ann Lyons, Party Done van Angela Hunte met Machel Montano, A h Feeling van Lead Pipe & Saddis en meer. De Soca Gold 2015 Bonus-dvd bevat videoclips en registraties van live optredens tijdens de wildste party van het jaar: het carnaval van Trinidad en Tobago! Soca Gold 2015 is de vetste socacompilatie die nu verkrijgbaar is! 1. Raze – Fay-Ann Lyons 2. Ah Feeling – Lead Pipe & Saddis 3. Party Done – Angela Hunte & Machel Montano 4. Cloud 9 – Lyrikal 5. Our Time – Bunji Garlin 6. Soak It – Skinny Banton 7. Come Out To Win (Who Drinking Rum?) King Bubba FM 8. No Gyal Again – Ki & 3Veni 9. CSM 20 – Rikki Jai & Ravi B 10. Partyak “Party People Anthem” – King www.latin-emagazine.com

Bubba FM &Kerwin Dubois featuring Jah Cure & Lil Rick 11. Pankatang – Biggie Irie 12. Shake It – Shurwayne Winchester 13. How Ah Like It – Edwin Yearwood 14. Next Man Wife (Remix) – Mater Saleem & Shal Marshall 15. Red – Iwer George 16. Push Up On It – Patrice Roberts 17. Badness – Blaxx 18. Saga Boy – Chow Chow 52


advertentie

53


www.latin-emagazine.com

54


La Mordidita

Een bijtgrage Ricky Martin Een prettige bijkomstigheid van de zomer is de overvloed aan vrolijke feestnummers. De nieuwste single van Ricky Martin La Mordidita heeft alles wat nodig heeft voor een stevige zomerhit. Een aanstekelijk ritme, een pakkende clip en een origineel thema. Een leuke variant op het zombie-principe: met een speelse beet (mordidita) wordt een instant werkend dansvirus doorgegeven. Dat leidt natuurlijk tot vrolijke taferelen. Yotuel Omar Manzanarez Romero, voormalig lid van Orishas, brengt hier en daar nog een Cubaans accent in en het fotogenieke Cartagena en een bataljon dansers maken het geheel af. Zou deze clip nog een staartje krijgen? Zou dit thema leiden tot bijtincidenten op of rondom de dansvloer? We zullen het zien, deze zomer. www.rickymartinmusic.com

55


El Cachivache

Jong tangokwintet uit Buenos Aires Zaterdag 12 september 2015 | 20:30 uur

Hanenkammen en een met graffiti beschilderde piano? Het zijn niet bepaald beelden die je associeert met tango, maar als het om muziek gaat willen de ogen nog wel eens bedriegen. Het jonge Argentijnse kwintet El Cachivache kleedt zich als een punkband, maar hun klassieke tango’s en milonga’s zijn diep doorvoeld. Ook de eigen composities, waaronder een hommage aan de legendarische tangozanger Enrique Montán, zijn schatplichtig aan de traditie. Het vijftal excelleert in zwoele melodieën en een slepende, bijna ruwe ritmiek die het lichaam dwingt om te bewegen. Hun optredens zijn een waar genot voor de tangodanser. El Cachivache bestaat uit: gitarist Vito Venturino pianist Pablo Montanelli violiste Anne Larue bandoneonist Negro de la Fuente bassist Pacha Mendes

Pauwstraat 13-A 3512 TG Utrecht www.rasa.nl

www.latin-emagazine.com

56


57


Jóvenes Clásicos del Son Heupwiegende dansmuziek uit Cuba Zaterdag 26 september 2015 | 21:00 uur

De Cubaanse son ontstond toen meeslepende Spaanse liederen en gitaarmuziek zich mengden met bezwerende dansritmes uit WestAfrika. De stijl veroverde eind vorige eeuw de wereld onder aanvoering van de Buena Vista Social Club. Jóvenes Clásicos del Son geldt als hun troonopvolger. Onder leiding www.latin-emagazine.com

58

van bassist Ernesto Reyes Proenza maakt het septet sinds 1994 furore met een innovatieve en energieke mix van son, rumba, bolero en latin jazz. Jóvenes Clásicos del Son bestaat verder uit Pedro Lugo Martínez "El Nene" (zang, percussie), Raudel Marzal Torres (trompet), Sergio Lago Ortega (gitaar, zang),


Los Pirañas

Tropical noise & psychedelica uit Colombia Zaterdag 5 september 2015 | 21:00 uur

Stel je een surrealistische ontmoeting voor tussen Andres Landero’s donkere cumbia, Konono’s vervormde trance, Ceramic Dog’s geraffineerde ruwheid, een dosis tropical afrobeat en een op hol geslagen computer. Zo opent de bio van het Colombiaanse trio Los Pirañas en er is eigenlijk niet zoveel aan toe te voegen.

Juan Hernandez Jimenez (conga), Andres Gonzalo Gavilan (bongo) en Cesar Lozada Labrada (très). In Cuba wordt het zevental liefkozend de Magnificent Seven genoemd. Sterren als Compay Segundo, Winston Marsalis en Peter Gabriel werkten met hen samen.

De Colombiaanse muziek scene raakt de laatste jaren oververhit en Eblis Álvarez (Meridian Brothers), Mario Galeano (Frente Cumbiero, Ondatropica) en Pedro Ojeda (Sidestepper) zijn drie van haar meest creatieve exponenten. In hun muziek wringen afrobeat, rock, dub, cumbia, vallenato, champeta en chicha zich langs elkaar heen, soms gitzwart en tergend, dan weer hilarisch en uitzinnig. Met Los Pirañas zet het drietal de toon voor Zuid-Amerika’s psychedelische sound van de 21e eeuw!

Pauwstraat 13-A 3512 TG Utrecht www.rasa.nl

59


advertentie

MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com tel: +31 6 4161 3334

De mode van MamboDiva is geschikt voor elegante vrouwen met kledingmaat 40 tot 60. Om het plaatje compleet te maken, biedt MamboDiva ook prachtige, handgemaakte sieraden van Nederlandse kunstenaars aan. Kies een sieraad in de kleuren van je zelfgekozen stof, óf maak een basisstuk in één klap opvallend met een exclusief sieraad. MamboDiva’s exclusieve handtassen (eigen ontwerp en fabricaat) hebben 2 aparte vakken en bieden plaats voor zowel een paar (dans) schoenen als je persoonlijke bezittingen. Eindelijk alles binnen bereik op een stijlvolle manier! De sprankelende mode van MamboDiva geeft jouw leefstijl, jouw carrière, jouw vrijheid, jouw leven extra glans! www.latin-emagazine.com

60


Charlie Aponte Una Nueva Historia

Tracklist:

Debuutalbum van voormalig Gran Combo zanger Charlie Aponte op (hitmaker) Sergio George's Top Stop Music label, titel: Una Nueva Historia (18 euro). Aponte zong, als vervanger van Pellin Rodriguez, meer dan 40 jaar bij El Gran Combo (1973-2014). En vanaf nu gaat ie ook deel uitmaken van (Segio George's) Salsa Giants.

1. Para Festejar 2. Sabes una Cosa 3. Asi Es Puerto Rico 4. Cuando No Estes 5. Buscare 6. Amor Bonito 7. Gracias Salsero 8. El Que No Miente 9. Nuestro Amor 10. Sin Condicion Alguna

Verkrijgbaar via Most Wanted 61


advertentie

www.latin-emagazine.com

62


Afgelopen maand heeft Most Wanted onderstaande (nieuwe) verzamelaars binnen gekregen. Deze Kizomba CD’s kun je bestellen via:

Best of Kizomba 2015

Kizomba das Estrelas vol. 2

Kizomba All Stars vol. 3

Kizomba das Estrelas

Kizomba Mix vol. 2

Mais Kizomba Hits vol. 2

63


Calor al cuerpo

Wesly Tones y Franco “El Gorila” Het wordt letterlijk én figuurlijk een hete zomer, als we deze heren mogen geloven. Voor deze single klommen de Puerto Ricaanse reggaetonzangers samen in de pen. Franco “El Gorilla” komt uit de stal van Wisin & Yandel en leverde onder meer enkele bijdragen aan het bekende album Los Vaqueros. Wesly Tones is een snel opkomende singersongwriter in de reggaetonscene. Met het nummer Calor al Cuerpo bestormt het duo nu de hitlijsten in Puerto Rico, Verenigde Staten en Venezuela. De vurige videoclip met het in de reggaeton broodnodige vrouwelijk schoon zal daartoe zeker hebben bijgedragen. Wie ondanks de zomerse hitte behoefte heeft aan nóg meer Calor al Cuerpo kan altijd nog de clip bekijken.

www.latin-emagazine.com

64


advertentie

65


www.latin-emagazine.com

66


Yuccafrietjes

Het is warm, en niemand wil lang in de keuken staan. Deze yuccafrietjes kun je voorbereiden en vallen zeker in de smaak! 1,5 kilo verse of 1 kilo bevroren yucca 1tl citroensap Olie om te frituren Zout Als je verse yucca gebruikt: snij de yucca in stukken van 7-10 cm lang. Maak met een scherp mesje een snee in de lengte door de schors en de roze laag onder de schors. Plaats het mes onder de roze laag, maak hem los en verwijder zo de schors en onderlaag. Spoel de yucca af en doe in koud water zodat het niet verkleurt. Doe de verse of diepgevroren yucca in een steelpan. Voeg zout koud water toe totdat de yucca ongeveer 5 cm onder water staat, en voeg het citroensap toe. Breng aan de kook boven middelhoog vuur, zet het vuur laag, doe er een deksel op, en laat 20 minuten sudderen. Prik er dan in met een vork, als de vork er makkelijk in gaat is de yucca gaar. Het kan zijn dat het ene stuk sneller gaar is dan het andere. Verwijder de gare stukken (niet té gaar!) en laat ze uitlekken in een vergiet. Als ze wat afgekoeld zijn, snij je ze voorzichtig in dikke frieten. Verwijder het ‘koord’ dat midden door de yucca loopt. Leg bakpapier op een bakblik, en verdeel de yucca frietjes erover (enkele laag). Dek losjes af met plastic folie of bakpapier, en leg ze in de koelkast tot ze koud en stevig zijn (bij voorkeur een hele nacht, je kunt ze 2-3 dagen in de koelkast bewaren voor je ze frituurt). Verhit de frituurolie en frituur de frieten tot ze goudbruin zijn, en bestrooi met zout naar smaak. 67


www.latin-emagazine.com

68


Jow y Vinny – Libera el amor Latin Urban Merengue

Johan Solis (Jow) en Victor Rivera (Vinny) zijn beiden opgegroeid met merengue, bachata, salsa, reggaeton en bolero’s, ook al stond hun wieg in Boston. Toen ze zelf aan het schrijven gingen, twijfelden ze dan ook niet welke kant ze op wilden. Het werd een mix van urban en latin, die wat melodieuzer aandoet dan de gangbare reggaeton. Na een redelijk succesvolle samenwerking met verschillende urban producers, trok het duo de aandacht van het platenlabel Cojeloto Music. Met een platencontract op zak verhuisden ze naar Miami, het kloppend hart van de latin muziekindustrie in de Verenigde Staten. De huidige single Libera El Amor is hun eerste product ‘Made in Miami’. Het nummer kreeg het etiket ‘latin urban merengue’ opgeplakt, maar lijkt ook een vleugje kizomba te hebben meegekregen. De boodschap: geef de liefde zonder vooroordelen de vrije hand.

69


La Isla Minima (Spanje) Regisseur: Alberto RodrĂ­guez

Spanje, 1980. Twee tienerzussen verdwijnen onder verdachte omstandigheden in een verlaten dorp in de diepe moeraslanden van Zuid-Spanje. Twee politieagenten die elkaars tegenpolen zijn vertrekken vanuit Madrid naar de getroffen regio.

Wanneer ze op twee lijken stuiten, moeten de agenten hun verschillen opzij zetten om de moordenaar onder ogen te komen die al jaren het dorp in de ban houdt. In de bioscoop: 9 juli 2015

www.latin-emagazine.com

70


71


Güeros

stad, verraden dat de twee zich toch wel af en toe voortbewegen door de stad. Zo beginnen ze een zoektocht naar de golden-oldie zanger Epigmenio Cruz, en jaagt Federico op Ana, een van de leiders van de studentenprotesten. De film, geheel in zwart-wit geschoten, op het ouderwetse 4:3 beeldformaat, wisselt tussen hommage en zelfbewuste parodie; in een scène stapt de regisseur zelf de film in om aan de personages te vragen wat zij van het scenario vinden. De cameraman probeert voortdurend interessante invalshoeken of tegenstellingen te vinden, zoals in de scène waarin een bendelid op de achterbank van de auto lijkt te veranderen in Jezus zodra hij onscherp wordt gesteld. Ook het geluidsontwerp is een bron van humor. De Mexicaanse ster Gael García Bernal trad op als associate producer. De film is niet eerder in Nederland uitgebracht en nu te zien in EYE.

Regie: Alonso Ruiz Palacios Speelse hommage aan de nouvelle vague, over een groepje lapzwanzerige studenten in Mexico-Stad, vol charmante, semigeïmproviseerde scènes, humor en onverwachte wendingen. Speelfilmdebuut van de Mexicaan Alonso Ruiz Palacios, die eerder documentaires maakte. Ondanks de goede ontvangst op de filmfestivals vond Güeros geen distributeur in Nederland – in EYE is de film nu toch te zien. Een moeder stuurt haar lastige tienerzoon naar Mexico-Stad, waar zijn broer de student uithangt, zonder veel met zijn neus in de boeken te zitten. Deze Federico blijkt in een vervallen appartement te wonen zonder elektriciteit, met zijn studentenmaatje Santos, die, net als hij, vooral thuis zit omdat de universiteit is gesloten vanwege de massale studentenprotesten van 1999. Maar de hoofdstuktitels van de film die zijn vernoemd naar verschillende wijken in de www.latin-emagazine.com

In de bioscoop: 23 juli 2015.

72


73


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

74


Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE)

PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Kati van Helden Hans Gorissen Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Javier Arenas Annetje Riel Cherry Taylor Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Juan Alberto Gaylord Pieters Melanie Osman Wendy Ros Agnes de Jong CR Design

Latin Emagazine friends Salsa Supply, www.salsasupply.nl Salsa Club Weert, www.salsaclubweert.nl SalsArte, www.salsarte.com Salsasol Breda, www.salsasol.nl Salsa-DVD’s, www.salsa-dvds.com conSentido, www.consentido.nl Theaters en podia RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Parkstad Limburgtheaters

Adverteren:

Media Latin Life Radio Salsa Info NL & BE, www.salsainfo.nl Latin Music, www.latinmusic.be Salsa.be, www.salsa.be Cuban Salsa, www.cubansalsa.be

mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website. 75