Page 1


Contents o.a. 04 Zomerse videoclip: La Gozadera 06 De Jlo—sunkissed-look 08 Categorische dansers 10 Baila Bonita – Dancing in Style 12 Leven met een Latino 14 Het yin en yang van het dansen 16 NK Salsa 18 Estrella Shoes 20 In memoriam Leo Martina 24 Buiten dansen in Amsterdam 26 Alleen omdat je nog nooit van... 30 Ik dans en ik … ben masseur 34 Raphael Montes: Perfecte dagen 37 Recept: Mango Ceviche Gratis abonnement Ben je nog geen abonnee? Meld je dan aan op de website. Klik hier. Prijsvragen Er staan prijsvragen op de website. Doe mee!

Facebook Like ons op Facebook Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates. Adverteren: mail naar info@latinlifestyle-emagazine.com o.v.v. adverteren

2

41 Colofon


Wat heerlijk als de zon zich weer laat zien!

En in Nederland moeten we daar gebruik van maken, want het duurt altijd korter dan je zou willen. De derde editie van het LatinLifeStyle Emagazine ligt alweer voor je, met zonnige inspiratie: De hele zomer lang buiten (salsa)dansen in Amsterdam Noord, een recept voor warme dagen, tropisch getinte mode en een heerlijk boek voor onder de parasol. Verder onze columns door Mathilde, Eileen en Ludo, het populaire ‘Leven met een Latino’ en het nieuwe ‘Ik dans en ik…’ over mensen die je misschien wel kent van de dansvloer, en die daarnaast een interessante bezigheid hebben. Over dansen gesproken, we vertellen je over de IDO NK Salsa en laten je zien waar je prachtige dansschoenen kunt kopen. Voor het einde van de zomer: tips om je haar heel speciaal te kleuren en om je zomer te verlengen met een reis naar Ibiza. En last, maar zeker niet least, een In Memoriam voor de indrukwekkende Leo Martina, die onlangs op veel te jonge leeftijd is overleden. We kijken met ontzag terug op alles wat hij voor de latin scene in Nederland heeft betekend. Ga er lekker voor zitten, in de tuin, op vakantie of aan het strand. Pak je tablet of laptop en… bladeren maar!

3


La Gozadera De live première van ‘La Gozadera’ was natuurlijk tijdens de uitreikingsceremonie van de Billboard Awards, maar inmiddels is de videoclip ook vrijgegeven voor wereldwijde vertoning. Gente de Zona en Marc Anthony laten zien hoe autopech kan leiden tot een knallende street party.

De clip is geregisseerd door Alejandro Perez, die ook de prachtige clip van het nummer Bailando maakte. Ook de choreograaf van Bailando, Roclan Gonzalez, droeg opnieuw zijn steentje bij. Als dit geen zomerhit wordt…

4


(advertentie)

5


De Jlo - sunkissed-Look Ze is mega hot, ze kan zingen, dansen, acteren, is über stylish en heeft altijd een perfecte coupe! Door haar looks, persoonlijkheid maar ook zeker haar talent inspireert zij vrouwen over de hele wereld.

Met zo’n mega carrière kun je het je niet veroorloven om niet de nieuwste zomer trend te zetten, “The Bronde Effect”. Wat is Bronde? Het woord zegt het al, het is een combinatie van blond en brunette. Een haarkleur die, door het toevoegen van eindeloze kleurnuances en tonen, beide combineert. 'Bronde gaan' is een statement. "Going bronde is a way to make your mark and say no to society’s imposed norms. It’s the original, liberated “non-colour” for anybody not wanting to choose between the unbelievably sexy look of a beautiful blonde and the strength of character of a beautiful brunette. Hot and sexy – that’s a true #bronde!," legt L'Oréal Paris global hair colourist Christophe Robin uit. Bovendien is het een 'kleur' die over de hele wereld gedragen kan worden. Van stylish New York en Lond-

6

en tot in de hot en sexy salsaclubs van Latijns-Amerika (of ons eigen mooie landje) wordt de Bronde trend gespot. Met behulp van de Préference Glam Bronde lijn van L'Oréal Paris kun jij nu thuis heel makkelijk voor Bronde gaan. De kleuring heeft een speciale tripleaction expert highlights brush, geïnspireerd door professionele salontechnieken met een highlighting formule, die er samen voor zorgen dat je geen strepen in het haar krijgt.


Er zitten zes verschillende kleuren in het Glam Bronde assortiment van L'Oréal Paris Préference. Kies de kleur die het beste bij jouw haar past. De basis van het haar mag variëren van donkerblond tot aan donkerbruin, maar ook gouden koperbruin. Vervolgens zorgen stralende en glamorous highlights voor het Bronde effect.

Er zijn verschillende manieren om de Glam Bronde highlights aan te brengen.

1. Voor een Brazil surfer chick Bronde look á la Gisèle Bündchen kam je het borsteltje met het product in een vloeiende beweging van boven naar beneden door het haar, alsof je het haar aan het borstelen bent. Zo komen er ongelijke highlights in het haar, alsof het natuurlijk door de zon is opgelicht. 2. Voor een natuurlijk Jlo-effect gebruik je het borsteltje om het product alleen op de punten en rond het gezicht aan te brengen. Zo creëer je een intens donkerlicht effect. 3. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om het haar alleen aan de onderkant op te lichten voor een elegant en sophisticated effect à la Jessica Alba.

7


Column: Mathilde Bloom Meestal blijf ik na de les nog even zitten en kijk ik naar de dansverrichtingen van de andere cursisten, die op een hoger of lager niveau dansen. Ik probeer ook van die lessen dan een graantje mee te pikken en de besten daarin te volgen. Tijdens deze observaties, maar ook als ik zelf meedans, valt me op dat sommige dansers in een bepaalde categorie te vatten zijn; de schoenenkijker, de smijter, de te-stevig-vasthouder, de weet-jij-nog-hoe-hetmoet-danser, de immer-uit-de-maat-danser, de ik-doe-maar-wat-want-ikleer-het-toch-nooit-danser en de sierlijke.

8


De schoenenkijker Ja, het woord zegt het al. Het zijn de dansers die, in plaats van naar hun partner te kijken, gefocust zijn op hun eigen schoenen en het maar moeilijk vinden om die schoenen een eigen dansleven te geven. Toch waren ze daar uiteindelijk toch voor meegekomen. Jaaaaaa...ook ik maakte die fout heel in het begin, totdat ik danste met een meneer die mij bij iedere move zegde in zijn ogen te kijken. Dat was op zich al een feest en maakte het salsadansen tot een waarlijk sexy aangelegenheid. De smijter In alle gevallen de man, maar ik geloof dat ik deze categorie in mijn vorige artikel al enigszins heb behandeld dus waak ik voor herhaling. Ik denk dat de smijter zich onmiddellijk zal herkennen en zijn leven in dezen zal beteren.

genoegzaam op. Dat ‘hij’ de leiding heeft, dat ik ‘hem’ héél graag volg en dat ik slechts mijn eigen passen probeer te onthouden. Eerlijk is eerlijk, mij zou het leiderschap in dezen boven het hoofd groeien. Arme mannen!

De immer-uit-de-maat-danser Eén, twee, drie rust vijf, zes, zeven rust. Meestal begint de ellende bij vijf. Of je partner is de tel kwijt of in het ergste geval telt hij helemaal niet meer, omdat hij/zij het wel denkt te weten. Tip: doe net of je het weet en tel in jezelf of luister goed naar de muziek. De ik-doe-maar-wat-want-ik-leer-hettoch-nooit-danser Nou, die moet gewoon tien keer het eerste blok salsa voor beginners doen, want de zelfkennis ontbreekt nogal eens bij deze categorie, waardoor deze dansers/ danseressen letterlijk steeds meehuppelen naar het volgende blok, terwijl ze daar eigenlijk nog niet rijp voor zijn.

De te-stevig-vasthouder De te-stevig-vasthouder heeft nog een subcategorie, te weten: de knijper. Beide categorieën doen weinig voor elkaar onder; ze houden je zo stevig vast dat het Maar...LAST BUT NOT LEAST vanzelf overgaat in knijpen. Een tussenweg De sierlijke is er niet. Die is dan ook werkelijk een lust voor het oog. Prachtig hoe elke move ten uitvoer De weet-jij-nog-hoe-het-moet danser wordt gebracht. Supermooi en verleidelijk. Ja, die hebben we ook. Regelmatig wordt Ooit hoop ik zover te komen. Er valt dus mij bij de volgende les gevraagd: “Weet jij nog veel te leren, want ook ik hou soms te nog hoe het moet?” Wat prijs ik me dan stevig vast, dans wel eens uit de maat, weer gelukkig dat ik een vrouw ben en niet vraag wel eens: “weet jij nog hoe het opgezadeld ben met dit leiderschap in de moet” en ook ik keek in het begin vaak salsa. Ik wijs ‘hem’ daar dan ook graag en naar mijn schoenen.

9


Exclusieve danskleding uit Brazilië

Baila Bonita Brasil is in 2013 opgericht door de Braziliaanse Glicia Simoes. Haar bedrijf is het antwoord op haar eigen zoektocht naar prettige danskleding: “In Nederland vond ik nergens wat ik zocht: mooie, vrouwelijke kleding, die goed blijft zitten én lekker ademt. Toen besloot ik zelf dans- en feestkleding te gaan ontwerpen. Ik liet bij wijze van proef één jurk maken in mijn geboorteland Brazilië, van een materiaal dat daar al jaren wordt gebruikt voor danskleding. Hij zat geweldig! De complimenten die ik kreeg op de salsafeesten die ik bezocht, stimuleerden me om hiermee door te gaan. Ik ging op zoek naar mooie accessoires die het plaatje compleet maken én er is nu ook een lijn voor mannen. Want ook zij zien er graag goed uit, zonder in te leveren op comfort. Met Baila Bonita Brasil kan dat! Baila Bonita heeft een uitgebreide collectie danskleding voor dames en heren. Al onze kleding ontwerpen en produceren we zelf. Wij zijn gespecialiseerd in dansjurken en tangojurken. Baila Bonita is gevestigd vlakbij Den Bosch Maak snel een afspraak op 06 – 52 79 51 87 De koffie staat klaar.

10


· · · · ·

exclusief eigen ontwerp exclusieve stoffen uit Brazilië unieke prints eigen atelier persoonlijk advies 11


Leven met een Latino In onze vaste rubriek ‘Leven met een Latino’ vragen we Nederlanders hoe hun relatie met een Latino/Latina hen beïnvloedt. Het begrip Latino/Latina nemen we ruim, we beperken ons niet tot mensen uit Zuid-Amerika, maar ook mensen uit bijvoorbeeld het Caribisch gebied, Spanje en Italië rekenen we mee. Dit keer leggen we onze vragen neer bij Astrid Van der Meer – Breeveld. Zij is getrouwd met Clarence Breeveld. Astrid is in Nederland geboren en getogen. Haar vader is Nederlands en haar moeder is Chinees- Indisch (uit Irian Jaya). Clarence is geboren in Amsterdam en Surinaams.

12


Waar wonen jullie? Wij wonen in Leidschendam en ik geef les in Leidschendam bij mijn dansschool Latina Dance Experience. In augustus 2015 bestaan we 10 jaar.

Waar viel je op? Zijn sprankelende persoonlijkheid, zijn humor, zijn zelfverzekerdheid en zijn doorzettingsvermogen (en zijn looks uiteraard). Daar ben ik in eerste instantie voor gevallen. Na een aantal jaren kan ik daar aan toevoegen: een geweldige vader, een lieve man, een gepassioneerde, gedreven man, een ‘recht voor zijn raap’ man. Waar erger jij je het meest aan? Uiteraard heeft hij ook mindere kanten. Sokken en onderbroeken naast de wasmand. En hij is een perfectionist, maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Kortom: na 15 jaar ben ik nog steeds innig verliefd op mijn Clarence. En ik hoop over 40 jaar nog steeds hand in hand te lopen en samen te dansen tot we niet meer kunnen. Waarom wonen jullie hier en niet in Suriname? Wij denken eraan om ooit naar Suriname te gaan verhuizen, als de kinderen wat

Wij zijn nu 15 jaar samen en 1 jaar gelukkig getrouwd. Wij hebben drie kinderen: twee zonen en een dochter. Hoe zijn jullie elkaar tegengekomen? Wij hebben elkaar 15 jaar geleden ontmoet op een groot evenement in Nijkerk, gepresenteerd door Robert ten Brink. Ik was daar voor een salsaworkshop met andere docenten, waaronder mijn vriend Leo Martina, en Clarence was daar om een workshop streetdance te geven. We deelden een kleedkamer en raakten daar aan de praat. Daarna hebben wij nog meerdere malen afgesproken in Amsterdam. Sindsdien zijn wij elkaars levenspartner.

groter zijn. Wij voelen ons zowel Surinaams als Indisch en Nederlands. Net als onze kinderen, die gemengd bloed hebben. Van elke cultuur wat moois. Passie, gevoel voor humor, een sterk geloof, een sterke familieband en nuchterheid.

13


door Ludo Zijlma Ons leven komt soms over als een aaneenschakeling van tegenstrijdigheden. Alles en iedereen lijkt met zichzelf in tegenspraak. Gebeurtenissen en ervaringen die ook nog worden gekleurd door een diepe tweeslachtigheid in onze eigen natuur. Op het eerste gezicht draait alles dus schijnbaar in tegengestelde richtingen met tegengestelde belangen. Onbestuurbaar en onbeheersbaar als de rit op een dol en op hol geslagen kermispaard.

14


O

p zich is deze dualiteit van het bestaan, deze polariteit, niet slecht. Al brengen ze veel onzekerheden met zich mee, diezelfde tegenstellingen maken het leven ook spannend. Al deze tegendelen en -polen zijn zo je wilt te herleiden tot ĂŠĂŠn fundamenteel verschil. Dat tussen het manlijke en het vrouwelijke principe. Wat de Chinezen al 20 eeuwen kennen als yin en yang. Yin is het vrouwelijke beginsel en yang het manlijke. (Dit principe lijkt me trouwens ontsproten aan het manlijk brein.) Zie hier de link met het dansen. De associaties die men gewoonlijk heeft bij het manlijke beginsel zijn: strijdvaardigheid, actief, ondernemend, competitief, individueel, oprijzend, verticaal, veroverend en leidinggevend. Denk voor het gemak maar aan het beeld van de grote blanke jager: ruwe bolster weinig pit. Met zijn favoriete wapen; een oh zo bot maar lang zwaard, zo hoog mogelijk opgestoken. Alles penetrerend wat zijn pad kruist. Voor het vrouwelijke beginsel geldt het tegendeel. Zij is warm en meevoelend, zachtmoedig en mededeelzaam, diplomatiek, verzorgend en speelt geen overdreven actieve rol noch dringt zij zich op de voorgrond. Een enkele uitzondering daargelaten. Vrouwen kunnen sterk zijn zonder elkaar meteen dood te hoeven concurreren. Als moeder hebben zij al leren delen. Je begrijpt het al, mijn voorkeur gaat uit naar het vrouwelijke in mij of alleen vrouwen op de dansvloer. Nu krijgen we allemaal in onze jeugd een overdreven eendimensionaal beeld van wat het betekent een echte man of vrouw te zijn. Een pasklare identiteit voor de naar zekerheid en acceptatie hunkerende puber. Een rolmodel waarin je moeiteloos wordt gerold. Voor velen van ons is de liefde vaak ook niet meer dan een vorm van wederzijdse acceptatie. Een aannemen in beide betekenissen van een in wezen onduidelijke en ongekende identiteit, al geloven wij graag anders. Wat heeft dit alles nu met salsadansen te maken, vraag je je nu niet geheel ten onrechte af? Ik zal het uitleggen. Ik was laatst bij de Westergasfabriek in

Amsterdam. Druk, druk, druk. Hectisch gedoe daar. Het begint daar een beetje op het dek van de Titanic te lijken vlak voordat dat schip ten onder ging. Op de dansvloer, die toch al niet veel groter was dan een te heet gewassen 2-persoons laken, stonden allemaal zelf gedroomde alfamannetjes in een verlate puberteitscrisis vreselijk yang te wezen. De ene cross body lead tegen de andere aanwezigen aan lancerend als was het een middeleeuws lansspel, daarbij de vrouwen gebruikend als waren zij sloopkogels. De dansvloer als een K1-kooi, een kinderspeelplaats voor verongelijkte en verdwaasde kleuters. Koesteren wij soms het waandenkbeeld dat de beste dansers de meeste ruimte nodig hebben, dat we een eigen onevenredig groot territorium willen veroveren? (Dat is strijdig met de democratische grondwet van de dansvloer). Natuurlijk zijn er altijd vrouwen die zich daarvoor laten gebruiken, zich willen laten draaien als in een mallemolen. Die zich overal voor laten spannen als karrenpaarden. Dat zijn dan waarschijnlijk ook de vrouwen die denken dat de essentie van het vrouw zijn betekent dat ze precies moeten doen wat een man zegt. Heb je mij opofferingsgezindheid horen roemen als de meest vrouwelijke eigenschap c.q. deugd? Geestelijke opblaaspoppen zijn het, die je inderdaad beter zo snel mogelijk door kunt draaien en leeg laten lopen. Dansen hoort een evenwichtige balans, zeg maar een volwassen samenspel tussen yin en yang te zijn. Ook in elke danser/es an sich. Of jullie je dat in het vervolg beter willen realiseren. Mannen, geef je yin meer de ruimte. Dan groei je uiteindelijk ook geestelijk als danser. Dat spaart, naast dat het veel voordelen oplevert in het dagelijks leven en je relatie, ook nog enkele goddelijk lange tenen, namelijk de mijne. Eigenlijk ben ik, blijkt maar weer, een vreselijke positivo. Ik geloof heilig, dat geen mens ooit oud genoeg is om hetzelfde van zichzelf niet ook af te leren. Een uitspraak, die weer met zichzelf in tegenspraak is. Mij ten dansvoeten uit.

15


16


Eerste voorronde IDO NK Salsa is een feit! Salsa Belang organiseert een officieel erkend Nederlands Kampioenschap Salsa. Een kampioenschap niet alleen voor de toppers, maar voor alle enthousiaste salsadansers, voor iedereen die verslaafd is geraakt aan deze prachtige dans. Op 27 juni jongstleden vond de eerste voorronde van het nieuwe IDO NK Salsa plaats. Dance Centre Omar Smids in

Wie kan er meedoen met de wedstrijden?

Leeuwarden opende de deuren voor Salsaschool Salsa Romos die daar een dag vol workshops, een feest en deze wedstrijd organiseerde. Paren streden voor het deskundig oog van juryleden Omar Smids, Robin Schuttel en Randolph Brion om de winst, fraaie bekers en doorplaatsing naar de finale van het NK in januari 2016. Op 20 augustus 2015 vindt bij Summer Breeze op het Westergasterrein in Amsterdam de tweede voorronde van het IDO NK Salsa plaats, in samenwerking met Mimo Argam. Word jij de volgende Nederlands Kampioen Salsa?

Bij een voorronde zijn minstens 3 juryleden aanwezig. In elke voorronde plaatst een aantal paren zich voor de NK Salsa in januari 2016. Als je je niet meteen plaatst, mag je het een volgende wedstrijd gewoon weer proberen. Reden temeer om nu mee te doen, de vroege vogel‌

Iedereen! Om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen hebben we onderscheid gemaakt tussen 2 groepen: de enthousiaste (amateur) danser, en de (semi) professional. Je kunt je dan ook inschrijven in 2 klassen: Master of Prechamp. Je hoort in de Master-klasse thuis als jij of je partner ooit wel eens bent betaald voor dansen of dansles geven, in welke vorm dan ook (dus ook onkostenvergoeding, reiskostenvergoeding etc). Je hoort bij de Prechamp-klasse als je gewoon gek bent van salsadansen, en er geen genoeg van kunt krijgen. In elke klasse zijn 3 categorieĂŤn: on1/LA Style, on2/NY Style en Cubaans.

Meer info over de wedstrijden vind je op www.salsabelang.nl (onder events/wedstrijden).

17


Estrella Shoes Mijn naam is Desiree Lindhout en ik ben de eigenaresse van dansschoenen webshop Estrella Shoes. Ik ben al jarenlang een grote liefhebber van Burju dansschoenen en kreeg in mijn eigen danslessen steeds vaker de vraag: Waar heb je die schoenen vandaan? Uiteindelijk heb ik in januari 2014 onze webshop Estrella Shoes opgericht met als doel deze prachtige dansschoenen aan te kunnen bieden bij de salsa- en latin danseressen in Nederland.

18


Burju is in 2009 opgericht door Burju Perez, professioneel danseres/choreografe uit Amerika. Zij is tevens de ontwerper van alle modellen en voor elke collectie laat zij zich inspireren door haar creatieve intuïtie en de wereld om haar heen. Doordat zij zelf erg veel, en ook op hoog niveau heeft gedanst in binnen- en buitenland weet zij als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste schoenen te dragen tijdens het dansen. Wat ons erg aanspreekt is dat alle modellen met zorg en oog voor detail zijn gemaakt. Elk seizoen komen er weer nieuwe verassende modellen uit. Mede dankzij bekende danseressen als Jorjet Alcocer, Shani Talmor en Griselle Ponce zijn er modellen aan de collectie toegevoegd die mede door hen zijn ontworpen en vernoemd zijn naar hen. Inmiddels worden de schoenen in meer dan 18 landen gedragen. En wij zijn super trots dat Nederland hier ook één van is. Nieuwsgierig geworden naar de collectie dansschoenen? Neem dan een kijkje op onze website:

www.estrella-shoes.nl

19


In memoriam Leo Martina 1 januari 1958 - 22 mei 2015 - “The king of salsa” Leo wordt geboren op 1 januari 1958 in Amsterdam, als zoon van politicus Jossi Martina en Olga Plantijn, en groeit op Curaçao op. Als klein kind krijgt hij dans met de paplepel ingegoten. Zijn eerste stapjes zet hij op de voeten van zijn moeder. Op 16jarige leeftijd vertrekt Leo naar Nederland om te gaan studeren. Kenmerkend is zijn pioniersgeest. Het bruist bij Leo dan al van de ideeën. Tijdens het Leidens Ontzet op 2 oktober 1992 danst hij bij café de Bonte Koe, waar het idee voor een salsadansschool gestalte krijgt. En in november 1992 zijn de eerste lessen een feit. Als volledig autodidact probeert Leo vanaf dag 1 mensen niet mechanisch te leren bewegen, maar te laten voelen. Zijn enthousiasme en charisma maken menigeen vrij en blij. In diezelfde maand ontmoet hij Monique Struch op een salsa-avond bij het Leidse Café de Tregter. Anderhalf jaar later zetten zij samen Dos Bailadores voort. Met de dansschool wil Leo een ‘thuis’ creëren voor iedereen die geïnteresseerd is in Caribische cultuur en dans. Na een opstartfase in verschillende Leidse horecagelegenheden, krijgt Dos Bailadores op de Middelstegracht 8 definitief gestalte als een van de eerste gerenommeerde salsadansscholen in Nederland.

Leo Martina

Leo & Monique, Middelstegracht 8, Leiden

Begin jaren negentig is salsa in Nederland nog redelijk onbekend. De stijl die dan gedanst wordt, is beïnvloed door de Antilianen en Leo en Monique dragen een belangrijk steentje bij aan de verdere ontwikkeling van salsa in Nederland. Zij kunnen met recht tot de pioniers worden gerekend. Leo Martina, gekenmerkt door zijn hoed, begint in Leiden en omstreken een bekend gezicht te worden.

20

Wat er ook te doen is, hij is er bij. Maar zelf neemt hij ook initiatief tot allerlei evenementen, waardoor Leiden op de kaart wordt gezet als salsastad van Nederland. Zo weet hij salsa uit het circuit van de “achterafcafé ’s” te halen en op een hoger plan te brengen. In danssalon In Casa organiseert hij matinees, waarvoor zelfs bussen met dansliefhebbers uit Groningen komen. Dat voor kinderen bewegen en dans essentieel is, bewijst hij door de dansmiddagen ook voor hen toegankelijk te maken. In 1994 bezoekt hij samen met Monique voor het eerst Cuba.


Hier wordt hij nog meer geïnspireerd door het feit dat culturele rijkdom, dans en muziek, een grotere rijkdom is dan welvaart. In 1996 doen Leo en Monique voor de grap mee aan een danswedstrijd in Brussel en winnen zowaar de eerste prijs: een reis naar Cuba. Ook dit tweede bezoek draagt bij aan zijn inspiratie en liefde voor salsa. Tevens is dit het begin van een reeks reizen naar het Caribische gebied om te performen en zijn salsahorizon te verbreden. Met de dansgroep Crema Exotica treedt hij met Monique op met salsagrootheden als Oscar d’Leon.

1999 in Puerto Rico: Leo, Monique & Joshi

1996: Optreden bij Oscar D’Leon

Het is deze groep die de deur opent tot een wereldpodium. In 1997 besluit journalist Eli Elizarry het eerste wereldcongres salsa te organiseren in Puerto Rico. De Nederlandse groep Crema Exotica wordt uitgenodigd, maar durft het eigen financiële risico niet aan. Leo besluit alleen met Monique te gaan en zo vertegenwoordigen zij als enige en eerste Nederlanders ons land. Daar ontdekken zij dat Nederland een heel eigen salsastijl heeft ontwikkeld ten opzichte van de rest van de wereld. In 1999 treden Leo en Monique op in Puerto Rico met Leo’s getalenteerde 7-jarige zoon Joshi. Met enthousiasme ontvangt het publiek de dan unieke show van vader en zoon. De jaren die volgen staan bol van de optredens in binnen- en buitenland. Leo en Monique betreden het podium met wereldsterren als José Alberto en Victor Manuelle. Ze komen steeds meer in

de publiciteit en staan regelmatig in kranten en tijdschriften. Ze verschijnen in tvprogramma’s in Miami, Puerto Rico en Curaçao. Maar ook in Nederland bij onder meer Nederland in Beweging, All you need is love, Man bijt hond, TV-West en RTL4. Bij het bezoek van het koningshuis aan Leiden in 2000, dansen zij samen met de Dos Bailadores kindergroep voor de Koninklijke familie. Ook dansen zij in allerlei videoclips.

2000: dansen voor de Koninklijke familie

21


werken met andere dansscholen, professionalisering van de salsa…

2000: Leo & Monique op receptie bij Beatrix

Eind jaren negentig neemt Leo wederom als een van de eersten het initiatief om docenten uit het buitenland uit te nodigen (o.a. Stacey Lopez en Angel Ortiz) om zo zijn ervaringen uit Puerto Rico te delen met dansend Nederland. Zijn motto luidt “salsa unites the world” en “the fun of dancing.”

Midden jaren 90 breiden Leo en Monique hun lessen uit naar Schiedam, Rotterdam en de Vrije Akademie in Delft. En in 1999 wagen zij de sprong en nemen ze de dansscholen van de Braziliaan Claudio Gomez in Den Haag en Amsterdam over. Het cursuspakket wordt daardoor uitgebreid van salsa naar Braziliaanse dansen. Aan Leo’s brein ontspruiten steeds meer ideeën en initiatieven, die later naarstig opgevolgd worden door nieuwe dansscholen: een nieuw soort feesten zoals bootfeesten, grote buitenevenementen, nieuwe cursussen zoals ladystyling, samen-

2005: Dos Bailadores, Perzikweg, Leiden

2013: opnames videoclip

22

Begin 2005 vestigt Leo Dos Bailadores op de huidige locatie aan de Perzikweg 2 in Leiden die hij van een badkamerzaak in een oude veilinghal in 3 weken weet om te toveren tot een waar danspaleis. Eind 2000 besluit hij alle activiteiten van Dos Bailadores te concentreren op deze nieuwe locatie. Als een van de oudste dansscholen in Nederland, biedt Dos Bailadores dan inmiddels naast Caribische en Braziliaanse, ook Argentijnse dansen, buikdansen, kinderlessen, conditiedansen en lessen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ook ontwikkelt hij met Monique workshops communicatie en teambuilding voor bedrijven onder de naam “Baila, bedrijf in beweging”.


Naast performer, docent en creatief brein is Leo een bestuursman. Hij heeft zich diverse jaren ingezet voor de fusie en samenwerking op het gebied van dans als onder andere voorzitter van de Nederlandse Salsabond Salsa United. Op 27 april 2015 verwezenlijkt Leo, inmiddels getroffen door kanker, zijn slotproject “Caribbean Kingsday” in Leiden. Met zijn laatste beetje energie vraagt hij Monique nog één keer ten dans, hij straalt en is weer even de King of Salsa Leo Martina was salsa in zijn hele wezen. Dit wilde hij delen tot zijn laatste snik.

2015: Caribbean Kingsday, Leo vraagt Monique nog één keertje ten dans….

“Ik neem mijn “hoedje” af voor deze man die voor de danswereld meer betekend heeft dan de man “met de hoed”,” Monique Struch

23


Buiten (Salsa) dansen in Amsterdam Al vele jaren kun je in de zomermaanden ook buiten dansen in Amsterdam. Denk maar aan het bekende SummerBreeze op het terrein van de oude Westergasfabriek, dat dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert. Ook op de Noordermarkt is er een paar keer per jaar wat te beleven, onlangs nog met Live Septeto Trio los Dos. Zelfs het Vondelpark biedt incidenteel ruimte aan het salsapubliek. Dit jaar doet voor het eerst ook het trendy Amsterdam Noord van zich spreken. Gedurende de hele zomer kan daar 2x per maand op zondag in de buitenlucht gedanst worden. Elke laatste zondag van de maand speelt in het Noorderpark (bij de Noorderparkkamer) om 15.30 uur een live band, gevolgd door een korte workshop en dansen met verschillende DJ’s en thema’s tot 21.00 uur. Elke 2e zondag van de maand verplaatsen de dansers zich naar de Roze Tanker, een in onbruik geraakt tankstation, nu cultureel centrum aan de Nieuwe Leeuwarderweg. Daar wordt Salsa, Merengue en Bachata gedanst van 16.00-22.00 uur. Beide locaties zijn overdekt, als het weer niet meewerkt. Toegang is gratis, parkeren is gratis en de drankjes zijn sympathiek geprijsd.

Alle info vind je op www.salsaclubadamnoord.nl

Fotografie: Ziad Chawkat 2015

34


35


door EILEEN TORRES Dat je nog nooit van een bepaalde groep of artiest gehoord hebt, betekent niet dat ze geen enorm talent hebben. Dat je nog nooit van ze gehoord hebt, betekent niet dat ze niet helemaal te gek zijn. Dat je nog nooit van ze gehoord hebt, betekent niet dat ze je niet zullen verrassen met echt geweldige muziek.

26


Dat je een bepaalde artiest nou toevallig vaak op de radio of andere media hoort, betekent nog niet dat hij tot de besten behoort. Tegenwoordig hebben platenmaatschappijen liever een kleiner aantal goed verkopende artiesten onder contract, dan dat ze nieuwe artiesten presenteren die zichzelf nog moeten bewijzen. Soms krijgen zelfs de grootste talenten weinig of geen zendtijd, omdat ze geen grote platenlabels achter zich hebben staan, die hun product promoten.

zelf een plezier en neem de gok! Vertrouw de organisatoren. Negen van de tien keer zul je blij zijn dat je bent gegaan. Je zult natuurlijk niet automatisch fan zijn

De keerzijde is dat een deel van de slechtste muziek die ooit gemaakt is afkomstig is van artiesten die op dit moment erg populair zijn. Ze nemen muziek van vroeger en geven daar een draai aan. Laat de platenmaatschappijen en radiostations dus niet bepalen naar welke muziek jij luistert. Als je alleen naar hun selectie luistert, beperk je niet alleen je muziekkennis, maar ook je luisterplezier en je plezier in de salsa.

De salsa kent een rijke geschiedenis die zo’n 80 jaar geleden begon. Je kunt je wel voorstellen dat in die periode heel veel prachtige muziek, vele getalenteerde artiesten, en ontelbare mooie opnames hebben bijgedragen aan die rijke geschiedenis van de salsa. De meeste nieuwe salsaliefhebbers zijn echter hoogstens een jaar of tien fan van deze muziek. Ze kennen dus maar een beperkt deel van de vele artiesten die tot dit genre behoren. Je kunt niet van ze verwachten dat ze alle grote meesters kennen. Maar ze kunnen zich wel openstellen en zich realiseren dat er veel muziek van toen en van nu is, die ze enorm zullen waarderen als ze ernaar luisteren. Staat er ergens een live optreden geprogrammeerd van een band die je niet kent? Ga dan toch eens luisteren. Doe je-

van elke band waaraan waar je je geld hebt uitgegeven, maar vaak zul je concluderen dat het de investering meer dan waard is geweest. Je zult vaak weer nieuwe groepen aan je favorieten kunnen toevoegen. Heb je behoefte aan extra bevestiging? Praat eens met de DJ’s. Vraag ze wat nummers te spelen van de band die binnenkort komt. De beste manier om je eigen kennis op salsagebied te vergroten is door uit te gaan en te luisteren naar wat de DJ’s op de feesten draaien. De beste DJ’s draaien muziek van verschillende artiesten, groepen en stijlen.

27


Ga naar optredens van verschillende groepen, vooral die waarvan je nog nooit hebt gehoord. Misschien vind je de ‘minder bekende’ zelfs wel beter dan de ‘bekende’. Wie weet begrijp je na zo’n optreden waarom de huidige ‘Salsa Moderna’ stijl door salsa ‘puristen’ inferieur wordt gevonden in vergelijking met de muziek van eind jaren 40, 50 en 70. En misschien hoor je tot je verbazing wel de originele versie van een van je huidige favorieten. Dan begrijp je ineens waarom de klassiekers zo vaak opnieuw worden bewerkt. Het zou goed kunnen dat je zo onder de indruk bent van deze artiesten, dat je hun muziek meteen wilt aanschaffen; of eigenlijk liefst gisteren al in huis had gehad. Een live optreden geeft de muzikanten creatieve vrijheid. Een nummer van vijf minuten hoeft dan niet per se

maar vijf minuten te duren. Ze kunnen het uitbreiden met solo’s en variaties. Als danser word je dan zo geïnspireerd dat je waarschijnlijk nog fanatieker danst dan normaal. Als je ook maar het vermoeden hebt dat salsa de liefde van je leven is, zorg dan dat je zo veel mogelijk live optredens bezoekt. Je zult dan vaak historische salsamomenten beleven. Er is niets opwindender dan een live optreden van ervaren muzikanten met een passie voor hun beroep. Denk even niet aan wat het kost. Geld komt en gaat. Herinneringen blijven je een leven lang bij. Ontzeg jezelf niet die onvergetelijke herinnering en die fantastische muzikale belevenis ALLEEN OMDAT JE NOG NOOIT VAN ZE GEHOORD HEBT.

Naschrift redactie: Het LatinLifeStyle Emagazine wil deze column graag opdragen aan Johnny Polanco, bandleider uit Los Angeles die helaas onlangs veel te jong is overleden. De favoriete CD van de redactie: Johnny Polanco y su Conjunto Amistad.

28


(advertentie)

29


Ik dans en ik … ben masseur Als je je in de Latin dans-scene beweegt, ontmoet je veel mensen. Je danst met ze, je lacht, je drinkt wat, en dan scheiden jullie wegen zich weer. Wat weet je nou eigenlijk van ze, buiten het dansen? Weinig… Terwijl veel van die mensen ook buiten het dansen vaak een interessant leven leiden. In deze rubriek stellen we ze graag aan je voor. Brenda Lammertse is enthousiast salsadanseres en houdt ook van bachata. Kizomba leren staat nog op haar verlanglijstje. Naast haar baan overdag runt ze ’s avonds een massagepraktijk.

We gunnen jullie graag een kijkje in haar leven: ‘Ik ben masseur in Amsterdam Nieuw Sloten. In 2000 ben ik de opleiding voetreflexologie bij de BER (Bond van Europese Reflexologen) gaan doen. Daarna ben ik mij gaan verdiepen in massage. Ik ben begonnen met ontspanningsmassage bij Touch Amsterdam. Vervolgens heb ik de opleiding sportmassage bij Leffelaar te Amsterdam gevolgd en nog verschillende andere massagecursussen. Daarnaast heb ik nog Reiki 1 & 2 gedaan.’ Nieuwsgierig? Brenda’s website is: www.brenda-sportmassage.nl

30


31


(advertentie)

MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com tel: +31 6 4161 3334

De mode van MamboDiva is geschikt voor elegante vrouwen met kledingmaat 40 tot 60. Om het plaatje compleet te maken, biedt MamboDiva ook prachtige, handgemaakte sieraden van Nederlandse kunstenaars aan. Kies een sieraad in de kleuren van je zelfgekozen stof, óf maak een basisstuk in één klap opvallend met een exclusief sieraad. MamboDiva’s exclusieve handtassen (eigen ontwerp en fabricaat) hebben 2 aparte vakken en bieden plaats voor zowel een paar (dans)schoenen als je persoonlijke bezittingen. Eindelijk alles binnen bereik op een stijlvolle manier! De sprankelende mode van MamboDiva geeft jouw leefstijl, jouw carrière, jouw vrijheid, jouw leven extra glans!

32


(advertentie)

33


34


Raphael Montes: Perfecte Dagen Recensie: Angelique Jansen

Het is voor je eigen bestwil, ik ga je gelukkig maken.

Rio de Janeiro Geneeskundestudent Téo leidt een teruggetrokken leven samen met zijn bedlegerige moeder. Hij voelt zich het meest op zijn gemak wanneer hij tijdens de anatomie-les lijken mag ontleden. Dan ontmoet hij op een feestje Clarice, een jonge, vrije geest die ervan droomt ooit haar eigen roadmovie te kunnen maken. Téo raakt geobsedeerd door Clarice en als zij hem negeert, komt hij uit liefde voor haar tot een extreme daad. Hij leest haar scenario voor zover Clarice dat al afgerond had en besluit de daarin beschreven route met haar te volgen. Téo dwingt Clarice met hem mee te gaan. Daarbij komen ze regelmatig in het nauw, maar Téo weet er lange tijd mee weg te komen. Hij behandelt haar voorkomend, maar bereidt intussen zijn volgende stappen zorgvuldig voor. Zijn daden motiveert hij met dreigende, maar onweerlegbare logica. Tot Clarice volledig in zijn macht is en wel van hem móet houden.

Het boek leest prettig weg, hoewel ik het achteraf geen “puntje-op-mijn-stoel”thriller vond. Echter was ik zeer geïntrigeerd en nieuwsgierig naar iedere volgende pagina. Dat maakt het wat mij betreft een aanrader voor de komende vakantieperiode. Perfecte dagen is het tweede boek van schrijver en advocaat Raphael Montes (Rio de Janeiro, 1990) Zijn debuut, nog niet vertaald in het Nederlands, trok direct de aandacht van de Braziliaanse critici en werd genomineerd voor verschillende prijzen. Perfecte dagen is zijn tweede thriller en belooft zijn internationale doorbraak te worden.

Boektrailer:

35


(advertentie)

36


Mango Ceviche Het is zomer en dat betekent warme, lange avonden, met eindeloze bbq’s. En dan is het wel zo lekker als je er een fijne, frisse salade bij kunt serveren. Of je kunt er een heerlijke Ceviche bij maken. Een Latijns-Amerikaans gerecht met rauwe vis dat gegarandeerd complimenten oplevert. Je kunt er iedere soort vis voor gebruiken.

Ingrediënten 15 cocktail jumbogarnalen (rauw, maar gekookt mag ook). 1 mango, in blokjes gesneden. 1 sinaasappel, in blokjes gesneden. 1 avocado, in blokjes gesneden. 1/2 rode ui, klein gesneden. 3 tomaten, in blokjes gesneden (of 150 gram minitomaatjes, door de helft). 30 ml limoensap. Flinke hand verse koriander. 2 verse teentjes knoflook, fijngeperst. Instructies In een grote kom doe je de gesneden mango, sinaasappel, avocado, rode ui, tomaten, limoensap, koriander en geperste knoflook en vervolgens meng je alles door elkaar. Daarna zet je het apart. Was de garnalen en haal de staarten eraf. Wanneer gewenst, snij je de garnalen in stukken. Haal het mengsel er weer bij en voeg de garnalen toe (het sap van de limoen ‘kookt’ de garnalen of andere vis). Roer goed door en voeg naar smaak nog een beetje zout toe. Je bent ready to serve! Serveer de ceviche met tortillachips in aparte kommetjes. Voor een echte tropische tint, serveer je de chevice in een champagneglas met een stukje bananenchips.

37


38


39


40


Colofon Hoofdredactie: Annetje Riel Eindredactie: André Lambeck Fotografie: Angelique Jansen Theo Adriaansen Ziad Chawkat

Redactionele bijdragen van: Annetje Riel Angelique Jansen Ludo Zijlma Mathilde Boom Monique Struch Eileen Torres

LatinLifeStyle eMagazine Friends Latin-Emagazine www.latin-emagazine.com Salsa-DVDs.com www.salsa-dvds.com SalsaSupply www.salsasupply.com QueBueno www.quebueno.nl CR Design www.crdesign.nl Media: Latin Life Radio www.latinliferadio.nl

Met dank aan: Uitgeverij Cargo Burju Shoes Dimelo Records L’Óréal Adverteren: mail naar info@latinlifestyle-emagazine.com o.v.v. adverteren

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

41

LatinLifeStyle magazine 2015 3ekwartaal  
LatinLifeStyle magazine 2015 3ekwartaal  

Een kleine greep uit de inhoud van de derde editie van het LatinLifeStyle Emagazine: met buiten (salsa)dansen in Amsterdam Noord, recept, mo...

Advertisement