Latin Emagazine, december 2012

Page 1


editie 38 | jaargang 3 | december 2012 | www.latin-emagazine.com

¡Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo! Alweer de laatste editie van 2012. We kunnen terugkijken op een productief jaar, waarin het magazine een hele evolutie heeft doorgemaakt. Met de nieuwe huisstijl en sinds kort onze eigen Latin Emagazine App timmeren we hard aan de weg. En dat doen we niet alleen. Onze reporters en fotografen hebben afgelopen jaar uitstekend materiaal aangeleverd, waar we erg trots op zijn. Ook 2013 ziet er erg veelbelovend uit. We verwelkomen Otto en Kati (terug van weggeweest), Luis (illustratie) en Ginette, die de artikelen over Flamenco onder haar hoede gaat nemen. In deze editie blikken we alvast vooruit op wat ons de komende maanden te wachten staat. Maar ook blikken we terug op de evenementen uit de maand november. Maak je eigen selectie uit de inhoudsopgave op pagina 4, of blader het allemaal rustig door. Er zit vast wel weer iets van je gading bij.

Prijsvragen: Op de website vind je weer nieuwe prijsvragen waar je aan mee kunt doen. Zo zijn er niet alleen gesigneerde cd’s van Calima & Mayimbe te winnen, maar ook duotickets voor de concerten van Estopa, Charanga Habanera, Locomondo en Adalberto Alvarez.

Fotoalbums: Keith (Airport Hilversum) & Jacco (Latin Dance Night) hebben ook deze maand weer mooi werk afgeleverd. Surf naar de Fotoalbums op onze website om het resultaat van hun inspanningen te bekijken.

Social Media: Help ons magazine te steunen door ons te “liken” op onze Facebookpagina. Als straks de lente weer in het land is, zullen we speciale prijsvragen organiseren voor degenen die ons op Facebook “geliked” hebben.

Dank! Wij bedanken de volgende personen die op verschillende manieren hebben bijgedragen aan het maandelijks verschijnen van het Latin Emagazine: Annetje, Javier, Luc, Stéphanie, Cherry, Silvia, Gustavo, Michele, Romy, Ginette, Zuca, Bart, Jacco, Keith, Hans, Michèle, Maarten.

PAGE 02


Š Luis Filella ilustracion PAGE 03


INHOUD 02 03 05 08 10 12 13 14 16 17 18 20 24 28 29 30 31 32 34 35 36 37 38 40 41 42 43 44 46 47 48 49 50 54 55 56 57 58 59 60

Voorwoord Illustratie Luis Filella Flamenco Biënnale Litin Life Charity Party Live in concert: Estopa + prijsvraag Film: Verliefd op Ibiza Film: Los Viajes Del Viento David Bisbal wint Latin Grammy Overige Latin Grammy’s winnaars María Núñez Ricky Martin Bruisende Latin Dance Night, Groningen Interview met Oscar D’Leon Comida Latina Broken Tango Lagos, Portugal met ViaLaRosa Global Battle of the Bands naar NL Programmering Zaal De Roma (BE) Cubaten Kerstmatinee Antilliaanse Feesten & De Roma presenteren… Tropentheater: Laatste voorstelling Oscarcito op 1 Live in concert: Adalberto Alvarez (Cuba) Quinteto Lisboa DVD: Jami Josephson & Jose DeCamps Salsa Club Weert Galafeest TenTemPiés lanceert nieuwe single Prince Royce, Phase II DVD: Carlos Saura - Fados CD Maná, Exiliados en la Bahia Dans- en muziekreis naar Cuba De Salsa App, erg handig Fotoreportage: Airport Hilversum Theatertour: Raíces Cubanas Film: West Side Story Geluksvogels Yandar & Yostin Theatertour: Ibérica de Danza CD+DVD: King Stays King Fiësta Macumba Colofon

PAGE 04


PAGE 05


Las Idas y las Vueltas: de reis van Flamenco Tekst: Ginette Lavell - http://nl.linkedin.com/in/ginettelavell De IV Flamenco Biënnale staat in het teken van las Idas y las Vueltas, de reis die flamenco heeft afgelegd langs continenten en culturen. Een reis die nog lang niet afgelopen is, zo blijkt. Het festival zal namelijk behalve traditie ook een aantal moderne flamenco experimenten tonen. Flamenco is onderweg. Al eeuwen. Dit muziekgenre heeft zijn wortels liggen in verschillende continenten en wordt beïnvloed door vele culturen. Wie voor het eerst kennis maakt met flamenco zal het opvallen dat klanken en tonen soms doen denken aan Arabische muziek, of hoort Indiaas klinkende ritmewisselingen of voelt een Zuid-Amerikaanse swing: het kan allemaal, want zo breed ligt het invloedsgebied van de flamenco.

Cubaanse invloeden Wie zich wat verder gaat verdiepen in flamenco, leert dat er veel verschillende flamencostijlen ('palos') zijn. Een van deze stijlen heet de 'Cantes de Ida y Vuelta', vrij vertaald: liederen van het gaan en terugkomen. Van de rondreis dus, het onderweg zijn. De Cantes de Ida y Vuelta heten zo omdat het de flamencostijlen zijn die beïnvloed werden door de muziek uit Latijns-Amerika. Dat gebeurde in de negentiende eeuw, toen flamenco als muziekgenre zijn eerste stapjes zette. De uitwisseling met de Latijns-Amerikaanse koloniën als Cuba brachten palos als rumbas en guajiras: het wat lichtere flamencowerk.

Muziek als exportproduct De aanzet voor deze vruchtbare kruisbestuiving van Afro-latino ritmes en Europese melodieën lag natuurlijk in de ontdekkingsreizen van Columbus en de daaropvolgende kolonisatie, lang voor er sprake was van flamenco. Marlies Janssen schrijft in Tablao Flamenco hierover: “Een van de eerste producten die Spanje naar Amerika exporteerde, was muziek: van de militaire fanfares die met de veroveringslegers meekwamen, van de minstrelen die het werkvolk moesten vermaken, en van de priesters die muziek gebruikten om volkeren te bekeren wier talen zij niet spraken.” Deze muziek mixte met die van de indianen en Afrikaanse slaven. Dit werd de wieg voor muziekstijlen als de Argentijnse milonga en de Colombiaanse Cumbia. En dus, later de Cantes de Ida y Vuelta. Flamenco en Tango, met “de Sinatra van de flamenco” Diego el Cigala

PAGE 06

Olga Pericet in Rosa Metal y Ceniza Foto: Peter Buitelaar (ook de cover)

Barok en Tango Een eerbetoon aan het prilste begin van de latino-Spaanse muziekuitwisseling is tijdens de Flamenco Biënnale te zien in de voorstelling Flamenco goes Baroque. Deze samenwerking tussen flamenco puro zanger Arcángel en muzikant Fahmi Alqhaí heeft als ondertitel, 'Las Idas y Vueltas'. De muziek uit de Spaanse Gouden Eeuw vindt hier de flamenco van nu waarbij de cirkel (en de reis) weer rond is. Latijns-Amerika en Andalusië vinden elkaar ook weer in de 21ste eeuw, wanneer Diego el Cigala naar Amsterdam komt. Deze pure zigeunerflamencozanger creëerde een ware hit met zijn CD Lágrimas Negras waarop hij samen met Bebo Valdés, de legendarische Cubaanse pianist en bandleider, zwoele Cubaanse ritmes combineerde met rauwe flamencozang. Dit keer zoekt El Cigala het in de Argentijnse tango en maakt hij van Carré een tango-club met zwaar flamenco accent.


Las Idas y Vueltas: Fahmi Alqhaí (viola da gamba) en Arcángel)

Foto: Volker Struh

Flamencovernieuwer Galván Meester van het experiment is de danser Israel Galván. Ook hij is telg van een traditionele flamencofamilie. Maar hij heeft een heel nieuwe stijl ontwikkeld. In het verleden vergruisd door de flamencopuristen, kan niemand meer ontkennen dat zijn compás (ritme)gevoel feilloos is en dat iedere voorstelling weet te boeien. Deze 'heruitvinder van de flamenco' is special guest tijdens dit festival. Galván danst dan ook twee verschillende voorstellingen tijdens de Flamenco Biennale. In Rotterdam brengt hij La Curva met onder meer jazzpianiste Sylvie Courvoisier. In Amsterdam komt Galván met Lo Real, een theater-dansstuk met als thema de zigeunervervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij danst deze indrukwekkende voorstelling samen met Belén Maya en Isabel Bayón.

Catalonië en Andalusië En andere reis die op het programma staat is de ontmoeting tussen Catalonië en Andalusië. Mayte Martín is een échte Catalaanse. 'Toch' heeft ze een flink stempel op de flamenco gedrukt. De tijd dat flamenco artiesten alleen maar uit Andalusië mochten komen, is lang voorbij. Martíns stem is stevig en voelt toch vaak heel kwetsbaar. Zij zal zingen voor de gevierde danseres Belén Maya. Als dochter van flamenco grootheden Carmen Mora en Mario Maya, kan ze rusten op een stevig flamencofundament. Met dat uitgangspunt heeft ze inmiddels een geheel eigen stijl ontwikkeld en ook zij schuwt het experiment niet. Bélen Maya treedt op met Mayte Martin en Israel Galván

Flamencovernieuwer Israel Galván zoekt de essentie in La Curva

Foto: Jean Louis Duzert Experiment en traditie, dicht bij huis of ver weg: de flamenco reis gaat voorlopig nog wel even door. Wat dacht je van de mix van balkanmuziek en flamenco ('Bratimene') of het Nederlands Blazersensemble met flamencodiva Carmen Linares? Op de site van het festival is het volledige programma te zien, inclusief kindervoorstellingen en workshops.

IV Nederlandse Flamenco Biënnale 19 januari 2013 – 3 februari 2013 in Amsterdam, Den Haag, Utrecht Rotterdam. Foto: Felix Vazquez

www.flamencobiennale.nl PAGE 07


Latin Life is een radio- en internetshow in Nederland voor liefhebbers van de latin en Caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, uitgaanstips en er worden veel vrijkaarten weggegeven voor feesten, congressen en concerten. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit het hart van de Randstad dankzij internet - een landelijke dekking. Latin Life is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers.

Latin Life is elke donderdag van 20.00-22.00 uur te beluisteren via www.latinliferadio.nl Op vrijdag 21 december 2012 vindt de 2e editie van de Latin Life Charity Party plaats bij de “Wet ‘n Wild Social Club” in Alphen aan den Rijn. Een dansavond met live artiesten die wordt gekoppeld aan de actie van het Alphense Glazen Huis om geld in te zamelen voor het goede doel: Terugdringen van babysterfte!

Het Alphense Glazen Huis Alphen Stad FM/TV organiseert dit jaar het landelijke Glazen Huisconcept voor de 2e keer op regionaal niveau. Parallel aan de landelijke actie van 3FM zamelt Alphen Stad FM/TV een week lang geld in voor het Rode Kruis. De vier bewoners van Het Alphense Glazen Huis leven van 18 t/m 24 december op water en brood. Zij maken non-stop live radio, die ook rechtstreeks wordt uitgezonden op televisie en internet, en draaien verzoekplaatjes. Het geld dat Alphen Stad FM/TV inzamelt, maakt onderdeel uit van het totaalbedrag dat op 24 december bekend wordt gemaakt door 3FM Serious Request in Enschede.

Meer info op www.alphenseglazenhuis.nl

Programmering: december 2012 06 dec: Teresa Echalatina, Francisco Bayon & Griss Acosta 13 dec: Alphense Glazen Huis 21 dec: Latin Life Charity Party 27 dec: Kerstvakantie (geen uitzending)

PAGE 08


Latin Life Charity Party Vorig jaar vond de 1e editie van de Latin Life Charity Party plaats in Alphen aan den Rijn en dat was een daverend succes. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe, sfeervolle locatie aan de Zegerplas en wordt het evenement gekoppeld aan Het Alphense Glazen Huis. Het wordt een avond voor liefhebbers van de latin en Caribbean muziek met de beste live artiesten om heerlijk te dansen op uiteenlopende latin muziek zoals salsa, bachata, merengue, zouk en kizomba.

Sfeervolle locatie De “Wet 'n Wild Social Club” aan de Zegerplas is een sfeervolle locatie in een natuurlijke omgeving met prachtig uitzicht over het water en hoogstaande gastvrijheid in een ontspannen ambiance. Je kunt er zelfs voor kiezen om voorafgaand eerst te dineren, want Wet ’n Wild beschikt over een prima keuken.

Entreegeld naar het goede doel

Internationale artiesten Naast de muziek van DJ Salsa Loco staan er 3 internationale artiesten geprogrammeerd die belangeloos hun medewerking verlenen: Francisco Bayon, Elvis Rodriguez, Julio Allendi en Ary Fortes.

Locatie: Wet ’n Wild Social Club, Sportlaan 5, Alphen a/d Rijn Datum: Vrijdag 21 december 2012 Tijd: 21.00-02.00 uur Entree: (slechts) 5 euro

Uiteraard hoopt Latin Life dat het feest druk bezocht wordt. Enerzijds om de opbrengst voor het goede doel (= entreegeld) zo hoog mogelijk te laten zijn, anderzijds om iedereen van de uiteenlopende en geweldige live optredens te kunnen laten genieten. Tevens zullen er op de Latin Life Charity Party CD’s te koop zijn van Griss Acosta (een in New York woonachtige Dominicaanse Bachata muzikant) waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het goede doel.

Meer info op: www.latinliferadio.nl PAGE 09


Zat 9 feb 2013: Rotterdam

Discografie Estopa (1999) Destrangis (2001) Más Destrangis (Reedición) (2002) ¿La calle es tuya? (2004) Voces de Ultrarumba (2005) Allenrok (2008) Estopa X Anniversarivm (2010) La primavera (single) (2011) Estopa 2.0 (2011) PAGE 10

Zat 23 feb 2013: Brussel


De vele fans hebben geen nadere uitleg meer nodig bij deze naam. Maar voor wie nog nooit van deze Spaanse band heeft gehoord, geven we een korte introductie. Estopa is opgericht in 1999 door twee muzikale broers uit Cornellà de Llobregat, een voorstad van Barcelona. David en José Manuel Muñoz brachten een combinatie van Spaanse popmuziek, rumba, flamenco en rock, maar wisten daar een heel eigen geluid aan te geven. Een geluid dat aansloeg, want met hun allereerste album Estopa maakten ze in 1999 meteen een grote klapper. Het werd een droomdebuut: er gingen ruim 1.300.000 exemplaren van dit album over de toonbank. Dat rechtvaardigde een internationale tournee en sindsdien zijn de broers niet meer weg te denken uit de Spaanstalige muziekscène. Hun indrukwekkende discografie bevat louter succesvolle albums. Het album Estopa X Anniversarivm, opgenomen ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan, spant daarbij de kroon. Het was in 2010 het meest verkochte iTunes album in Spanje. De single El Run Run (met Rosario) was de radiohit van het jaar, stond zeven weken lang op 1 en werd driemaal platina. Bovendien werd Estopa X Anniversarivm genomineerd voor de Latin Grammy’s 2010 in de categorie Best Pop Album By A Duo Or Group With Vocal. Er wordt wel gezegd dat Estopa een fundamenteel inzicht geeft in de Spaanse muziek van het afgelopen decennium. David en José Manuel blijven echter niet op hun lauweren rusten. Met hun album Estopa 2.0 zijn ze in 2011 weer een hele nieuwe weg ingeslagen. Met de titel willen ze aangeven dat het album met dezelfde rust is opgenomen als hun debuutalbum. Daar houdt de vergelijking echter op, want de inhoud van Estopa 2.0 verschilt nogal van alle eerdere albums. Natuurlijk is er nog het herkenbare, eigen geluid, maar naast de atypische, snelle rumba’s duiken er ook verrassingen op in de vorm van “rock cañero”, funk, swing, hard rock, Cubaanse invloeden… De broers zijn blij met het resultaat. “We hebben nummers geschreven die erg populair zijn geworden, maar dit is waarnaar we op zoek waren”. Voor de bijbehorende tournee hebben ze bewust gekozen voor een laag tempo van niet meer dan twee optredens per week. “Dat geeft ons wat meer rust en dan ziet het publiek je ook altijd voor de volle honderd procent in vorm”. En zo komt het dat Estopa in februari pas de beide lage landen aandoet. Op 9 februari treedt de band op in Rotterdam, en op 23 februari in Brussel.

Website: www.estopa.com Extra: Het Latin Emagazine heeft 2 x 2 duotickets beschikbaar voor de concerten in Rotterdam en Brussel. Geef dus het juiste antwoord op de prijsvraag en vermeld daarbij welk concert je graag wil bijwonen. Wie weet ben jij straks een van de gelukkige winnaars van zo’n felbegeerd duoticket! Kijk op www.latin-emagazine.com/prijsvragen

PAGE 11


Elf mensen, vier verhalen en ĂŠĂŠn eiland. Iedereen komt met een eigen plan naar Ibiza. Maar wat blijkt: in essentie staat iedereen voor dezelfde uitdaging. Op lichtvoetige en komische wijze ondervinden vier koppels het universele verlangen iets te zijn wat niet of niet langer haalbaar is en zullen ze moeten uitzoeken wat daar voor in de plaats komt. Een feel-good film voor alle leeftijden vol humor, avonturen en menselijke inzichten. Vanaf 31 januari 2012 in de bioscoop.

Meer info op: www.verliefdopibiza.nl

PAGE 12


Vandaag de dag kennen we in de westerse wereld de rap battle als voornaamste vorm van een direct muzikaal duel. Twee rappers proberen elkaar op een zo origineel mogelijke, scherpe manier te beledigen terwijl ze over zichzelf opscheppen. In het Colombia van de jaren zestig kenden ze daar hun eigen equivalent van en dit vormt een van de hoogtepunten van Los Viajes del Viento, een zeer geslaagde muzikale roadmovie over een man, een jongen en de accordeon van de duivel. Ignacio is een oude man die per ezel Colombia doorreist om zijn accordeon aan zijn vroegere leermeester en eigenaar van het instrument terug te geven. De trekharmonica is volgens hem namelijk vervloekt en wil hij ooit het leven van een juglar (minstreel, zanger van vallenatomuziek) achter zich laten, dan moet hij eerst van de accordeon af zien te geraken. Fermin is een jochie dat hem vergezelt omdat hij juist wél een juglar wil worden. Ignacio tolereert zijn aanwezigheid, maar echte vrienden worden het nooit en hun relatie blijft altijd enigszins ongemakkelijk. Dit is een van de manieren waarop regisseur-schrijver Ciro Guerra de clichés van de roadmovie en de muziekfilm veelal ontwijkt. Ook de ontwikkeling van Fermin is daar een goed voorbeeld van. De film kabbelt rustig voort zonder ooit saai of traag te worden. Naast de muziek valt er ook veel te genieten van de Colombiaanse landschappen waar de hoofdpersonen door trekken, van woestijnen tot bossen tot bergen. Een van de mooiste scènes van de film speelt zich op af op een bergtop, waar Ignacio zijn trekharmonica laat repareren. Ignacio heeft het bespelen van de accordeon aan het begin van de film afgezworen in verband met de vloek die er volgens hem op rust en het ongeluk dat hem daardoor overkwam. Uiteraard houdt hij dit niet vol en wordt hij meerdere malen gedwongen zijn kunsten ten gehore te brengen. Dit levert enkele sublieme scènes met prachtige vallenatomuziek op. Zo is er de scène waarin Ignacio een machetegevecht moet begeleiden of het klaaglied dat hij als improvisatie tijdens een festival laat horen. Het absolute hoogtepunt is echter het al genoemde accordeonduel waarin accordeonisten hun instrument bespelen terwijl ze beledigende rijmpjes verzinnen en naar het hoofd van hun opponent slingeren. Knap is hoe Guerra deze energieke momenten naadloos integreert in de lomere reisscènes en de broeierige sfeer weet vast te houden. Het levert een enerverende film op, die een blik geeft in een andere wereld zonder te vervallen in het exoticisme dat je regelmatig aantreft in films uit de tweede en derde wereld. Dit is mede te danken aan Marciano Martinez die niet alleen de hoofdrol speelt met zijn stoïcijnse kop, maar ook de muziek componeerde. Samen met de regisseur is hij de hoofdverantwoordelijken voor het feit dat Los Viajes del Viento een feest voor oog en oor is. Los Viajes del Viento is de tweede speelfilm van de jonge Colombiaanse regisseur Ciro Guerra. De internationale coproductie, met Nederlandse inbreng, werd geprezen om de adembenemende opnamen van de Colombiaanse natuur. Ook het naturel spel van Marciano Martínez, een van Colombia's bekendste liedjesschrijvers, was voor velen een verrassing. Voor de opnamen van de licht-surrealistische trektocht van de jongen en de accordeonist selecteerde Guerra meer dan tachtig locaties, vaak barre, onherbergzame plekken. Let op, deze Spaans gesproken film heeft op deze versie geen NL ondertiteling, wel Spaanse ondertitels . 117 minuten

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 13


PAGE 14


Latin Grammy voor David Bisbal In ons decembernummer van 2011 wijdden we al een artikel aan David Bisbal, momenteel de meest internationale Spaanse artiest. We besteedden toen aandacht aan de release van zijn album Una Noche en el Teatro Real. Dit album met adembenemende, akoestische versies van zijn hits en andere bekende Latijnse klassiekers brak niet alleen alle verkooprecords, maar overtrof ook de verwachtingen van de Spaanse zanger zelf. De aanhoudende belangstelling van het publiek voor dit album geven David zowel op het persoonlijke als professionele vlak veel voldoening en verlenen zijn 10-jarige jubileum extra glans. Het akoestische album Una Noche en el Teatro Real en de bijbehorende reeks akoestische concerten oogstten uitsluitend lovende recensies. De reeks omvatte meer dan honderd spectaculaire optredens in de belangrijkste theaters ter wereld, zoals het Teatro Real in Madrid, het Gran Liceo in Barcelona, de legendarische Royal Albert Hall in Londen, het Gran Rex in Buenos Aires en de Carnegie Hall in New York. De reeks was te zien in Spanje, Argentinië, Chili, Uruguay, Venezuela, Ecuador, Puerto Rico, Roemenië en Portugal. Op 15 november 2012 vond in het Mandalay Events Center in Las Vegas de 13e uitreiking van de Latin Grammy Awards plaats. Daarbij kreeg David Bisbal voor zijn album Una Noche en el Teatro Real de Latin Grammy voor “Best Traditional Pop Vocal Album” uitgereikt. Het is de derde Latin Grammy Award voor deze getalenteerde Spaanse artiest. De eerste won hij in 2003 voor “Best New Artist”. De tweede, voor “Best Song of het Year”, won hij in 2009 met het nummer Aquí estoy yo, samen met Luis Fonsi, Sinteck and Noel Schajris. Begin 2013 zal David Bisbal de akoestische Una Noche en el Teatro Real-tournee in Spanje afsluiten met 5 grote concerten in Sevilla, Valencia, Bilbao, Barcelona en Madrid. Daarna reist hij echter nog verder naar Verenigde Staten en Canada om ook daar het publiek te veroveren, alvorens de tournee definitief te beëindigen. Van 1 t/m 17 maart 2013 treed hij op in Washington, Boston, Toronto, Montreal, Chicago, Houston, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Miami en Orlando. David Bisbal is momenteel ook te zien als coach in de talentenshow La Voz (de Spaanse variant van The Voice). Dit programma won onlangs de Ondas Award voor het “Beste Entertainmentprogramma”. Daarnaast zingt David Bisbal de Spaanse versie van het kerstnummer van de nieuwe Coca Cola campagne. Voor meer informatie over recente tourdata en het laatste nieuws kun je terecht op www.davidbisbal.com.

Informatie over de officiële fanclub van David Bisbal in Nederland vind je op:

www.davidbisbalholland.nl

PAGE 15


Milly Quezada Voor de volledige lijst verwijzen we jullie naar de officiële Latin Grammy website op:

www.latingrammy.com Een aantal winnaars zijn echter in de afgelopen edities van het Latin Emagazine aan bod gekomen. Voor wie zich nog even wil “bijlezen”, geven we aan waar je ze kunt terugvinden.: Categorie:

Titel

Artiest

Best Salsa Album

Soy Y Seré

Luis Enrique [Top Stop Music]

Best Cumbia/Vallenato Album

Le Canta A San Jacinto

Juan Piña [Vibra Music Entertainment S.A.S.]

Best Contemporary Tropical Album

Aquí Estoy Yo

Milly Quezada [Venemusic/ Oktober 2012 Vecinos Enterprises/ Universal Music Latin Entertai]

Best Traditional Tropical Album

Un Bolero Para Ti

Eliades Ochoa [EGREM / ACDAM]

Best Tropical Song

Toma Mi Vida

Yoel Henríquez & Alex Oktober 2012 Puentes, songwriters (Milly Quezada Featuring Juan Luis Guerra) Track from: Aquí Estoy Yo [Venemusic/ Vecinos Enterprises/ Universal Music Latin Entertai]

Best Tropical Fusion Album

Ilusión+

Fonseca [Sony Music/10 Music/Proyecto Nash]

Album of the Year

MTV Unplugged

Juanes (Artist). Juan Luis Guerra, producer; Gustavo Borner, engineer/mixer; Gustavo Borner,mastering engineer [Universal Music Latino/Tr3s/MTV Network]

Best Traditional Pop Vocal Album

Una Noche En El Teatro Real David Bisbal [Universal Music Spain]

Best Urban Song

Hasta Que Salga El Sol

Ramón Enrique Casillas Ríos & Don Omar, songwriters (Don Omar) Track from: MTO2 New Generation [Machete Music]

Best Singer-Songwriter Album

20 Años

Gian Marco [Caracola Records/Apromas/Earth Town]

PAGE 16

Editie Latin Emagazine

November 2012

Juli 2012 September 2012

November 2011 April 2012 December 2012

Augustus 2012


Maria Nuñez: Gouden Eeuwse liefdesgeschiedenis met Latin flair Een geheime liefde, een vlucht naar de vrijheid en de koppigheid van een jonge vrouw vormen de hoofdingrediënten van Maria Nuñez. Deze 'wereldmuziekmusical' vertelt over Maria, van Joods-Spaanse oorsprong maar levend in Portugal als een onder dwang bekeerde Katholiek. Zo wil zij niet leven, dus ze besluit naar het tolerante Nederland te reizen en scheept zich in. Het Hollandse schip wordt echter gekaapt en ze komt uiteindelijk terecht aan het Engelse hof, waar ze iedereen verbluft met haar schoonheid en intelligentie. Maar Maria blijft niet in Engeland. Ze verkiest een bestaan in vrijheid in het Amsterdam van de Gouden Eeuw boven de gouden kooi van het Engelse hof.

Van lotgevallen tot libretto Het verhaal van Maria Nuñez, 400 jaar geleden opgetekend door Daniel Levi de Barrios, werd door Frans Lavell verwerkt in een libretto. Het stuk wordt vanaf februari opgevoerd in verschillende theaters in Nederland. Behalve op een spannend verhaal, wordt het publiek getrakteerd op een bijzondere mix van klanken: de Chileense componist Patricio Wang gaf eeuwenoude Jood-Spaanse (Sefardische) liederen een eigen Zuid-Amerikaanse swing. Sopraan Tamar Niamut vertolkt de hoofdrol van de eigenzinnige Maria Nuñez en de Braziliaanse tenor Augusto Valença die van haar geliefde. Het Chileense gezelschap Amankay en vooraanstaand flamenco gitarist Ricardo Mendeville en fluitist Renato Freyggang maken het gezelschap compleet.

Maria Nuñez, wereldmuziekmusical. Van 16 februari tot 14 april te zien in Amsterdam, Amstelveen, Bilthoven, Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Groningen en Baarn. Meer informatie: www.marianunez.nl

PAGE 17


Ricky Martin Met zowel een Grammy als meerdere Latin Grammy’s op zak is Ricky Martin een belangrijke figuur in de latin muziek. Zijn instinctieve ritmegevoel, gepassioneerde optredens en zijn drang om goed te doen, maken hem geliefd bij zijn fans over de hele wereld. Enrique Jose Martin Morales IV werd geboren in 1971 in San Juan, Puerto Rico. Hij was een fotogeniek kereltje, dat al vanaf zijn zesde levensjaar regelmatig opdook in reclamespotjes op de lokale televisiezenders. Maar het was vooral de muziek die hem trok. In 1984 verwierf hij een plekje in de line-up van tienerband Menudo, waarmee hij vijf jaar lang de wereld rond zou trekken. Op 18-jarige leeftijd overschreed hij de leeftijdsgrens voor deze “boy band”, en keerde terug naar Puerto Rico om zijn middelbare school af te maken. Meteen daarna vertrok hij echter naar New York om een eigen zang- en acteercarrière op te bouwen. Dat lukte wonderwel, want niet lang daarna verscheen zijn eerste soloalbum met de titel Ricky Martin, kort daarna gevolgd door Me Amarás. Met deze twee albums verwierf Ricky al snel een sterrenstatus onder het Spaanstalige publiek. Door zijn enthousiaste performance raakten echter ook niet-Spaanstaligen gecharmeerd van deze dynamische zanger. Uiteindelijk schaarde hij zich met de single Maria en het wereldberoemde WK-lied La Copa de la Vida onder de wereldsterren.

PAGE 18


Van latin naar mainstream Met datzelfde nummer La Copa de la Vida wist Ricky tijdens de uitreikingsceremonie van de Grammy Awards in 1999 een verpletterende indruk te maken. En toen hij voor het album Vuelve ook nog de Grammy voor de “Best Latin Pop Performance” binnenhaalde, was er ook voor het grote publiek geen ontkomen meer aan. Deze latin superstar was mainstream geworden. Veel andere latin artiesten zijn hem er dankbaar voor, want voor hen heeft hij min of meer een weg gebaand. Ricky Martin werd uitgeroepen tot “international popidool en wereldambassadeur van de latin muziek” door het toonaangevende Amerikaanse latin tijdschrift “The Billboard”. De zanger heeft nu ruim 60 miljoen albums verkocht en trekt nog steeds volle stadions. Zijn concerten overal ter wereld zijn steevast uitverkocht. Voor zowel zijn professionele carrière als zijn liefdadigheidsactiviteiten heeft hij tal van prestigieuze internationale onderscheidingen in ontvangst mogen nemen.

Liefdadigheid Net als zijn liefde voor de muziek is de drang om minderbedeelden te helpen diepgeworteld in het karakter van Ricky Martin. Zo heeft hij de Ricky Martin Foundation opgericht, een stichting die zich vooral richt op sociale rechtvaardigheid, scholing en gezondheid voor kinderen over de hele wereld. Hij heeft het Amerikaanse Congres en andere politieke instanties toegesproken over de gruwelen van kinderhandel, is wereldambassadeur voor UNICEF, werkt samen met Bill Gates en Microsoft aan de ontwikkeling van een online beveiligingsprogramma voor kinderen in Latijns-Amerika en heeft meerdere internationale opvanghuizen voor slachtoffers van kinderhandel bezocht. Daarnaast heeft de Ricky Martin Foundation een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw na de vernietigende aardbevingen in Haïti en Chili. In 2008 nam Ricky een time-out om tijd te besteden aan de opvoeding van zijn tweelingzonen Matteo and Valentino. In die periode schreef hij ook zijn autobiografie ME, die in 2010 regelrecht naar de top van de bestsellerlijst van de New York Times klom. Vlak daarop, in 2011 kwam er ook weer een nieuw album uit: Música + Alma + Sexo. En sindsdien lijkt de zanger actiever dan ooit. Sinds 5 april 2012 staat hij op de planken in de Broadway Musical Evita, waarin hij met verve de rol van Che vertolkt. De show is een laaiend succes en draait nog steeds, met Ricky Martin, Elena Roger en Michael Cerveris in de hoofdrollen (tot 26 januari 2013, daarna gaat de show verder met een andere sterrencast). Verder heeft hij een gastrol vervuld in de populaire tv-serie Glee en gaat hij in 2013 aan de slag als jurylid van de Australische versie van The Voice. Kortom, deze latin wereldster heeft ons nog heel veel te bieden! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, houd dan zijn website in de gaten.

www.rickymartinmusic.com

Discografie (Albums): Música + Alma + Sexo (2011) Ricky Martin Live: Black and White Tour (2007) MTV Unplugged (2006) Life (2005) Almas del Silencio (2003) Sound Loaded (2000) Ricky Martin (1999) Vuelve (1998) A Medio Vivir (1995) Me Amarás (1993) Ricky Martin (1991)

PAGE 19


De Oosterpoort, 10 november: De 19e editie van Latin Dance Night groot succes met ruim 1700 bezoekers. Ook dit jaar was de Oosterpoort weer omgetoverd tot een bruisende latin en salsalocatie met vele grote namen op het podium, zoals Oscar D’León, Toke D’Keda, Septeto Nabori, Maite Hontelé, Masalsa en anderen. Daarnaast werden er verschillende dansdemo’s gegeven, er was een silent workshop en diverse dj’s gaven acte de présence. Op El Mercado was er allerlei lekkers te eten en te drinken, je kon er nieuwe dansschoentjes passen, cd’s kopen en er waren verschillende dansscholen aanwezig.

We kwamen na achten aan in de Oosterpoort, die snel volliep. Bij de balie en de garderobe ging alles lekker soepel en zo konden we al snel de dansende menigte in de Caribbean Corner tegemoet treden. Daar stonden Edsel Juliet y La Banda Loca al een feestje te bouwen met hun conga’s, slagwerk en keyboard. Ondanks de kleine bezetting klonk het als een echt salsaorkest. Deze Antilianen weten als geen ander hoe ze hun gasten moeten verblijden met humor, salsa en een Caribische sound. In de ruimte daarachter waren meerder dj’s en geoefende dansers druk doende hun muziek te laten horen en passen te tonen. De kleine’ Sala Santo Domingo’, was soms wat moeilijk te bereiken door de menigte. Hier trad de zevenkoppige groep Aché Cubano op met traditionele Afro-Cubaanse muziek in de stijl van de Buena Vista Social Club.

PAGE 20

Fotografie: Jacco van Rossum


Een mix van son montuno, mambo en rumba kwam langs. Er was veel sfeer in de zaal, die vooral ook werd aangewakkerd door de show van danser Gaspar Hurtado van de plaatselijke dansschool. In zijn mooie rood- witte danstenue bleek hij een inspiratiebron voor velen. Al snel ontstond op de dansvloer een keten van dansers die timba- en traditionele Cubaanse danspassen uitvoerden. Rond 21.00 uur was bachata-gigant Toke D’Keda uit Miami aan de beurt in de grote zaal, de Habana Ballroom. De band bestond uit vier jonge muzikanten met slagwerk, elektrische (bas) gitaar en conga’s. Het geheel deed mij denken aan een popband. De leadzanger Eddie Blazquez, met zijn blitse rode leren jack, dasje en spijkerbroek, deed alle moeite het publiek te enthousiasmeren met de woorden “dance your butt off”. Speciaal voor de singles speelde de band het nummer Muchachita, om daarna door te gaan met een uptempo-nummer. Naast de bachata’s met natuurlijk hun grootste hit Borracho y Loco, werden er ook merengues, zoals Delicia gespeeld. De groep bracht een mix van bachata, pop en rap met vooral hard slagwerk. Het bleef naar mijn smaak echter allemaal wat vlakjes in de zaal en het beoogde hoogtepunt werd niet bereikt. We spoedden ons weer naar de Caribbean Corner voor de langst bestaande, 11-koppige Nederlandse salsaband Masalsa met zangers. Kennelijk waren ze al ingespeeld, want ze startten al direct met een enorm swingend nummer Hypocresía van hun nieuwe album Resurrección uit 2012, wat ‘wederopstanding’ betekent. Tijd om even in te zakken kreeg je hier niet. De leden van band kregen volop ruimte om te improviseren, de stevige blazerssectie en de spetterende percussie maakte het optreden erg levendig . Of het nu de toetsenist, de percussionist of trompettist was, ze leken er allemaal zin in te hebben. De mooie stem van Cachito Vaz in dit geweldige nummer maakte het tot een prachtig en swingend stuk. Maar ook de dynamische Kenrick Peterson liet zien waarom hij een vaste waarde is voor deze band.

Fotografie: Jacco van Rossum

PAGE 21


De stralende zangers wisselden elkaar af, soms lead dan weer meer achtergrond, in de diverse nummers. Ook de stem van zangeres Yumarya Gruit, inmiddels bij ons te boek staand als onze Antiliaanse-Nederlandse Celia Cruz, klonk weer even warm en diep als altijd. Vooral bij de nummers Rosa en Filosofando kon ze haar stemgeluid ten volle uitbuiten. Samen met de spontane choreografieën op het podium maakte dit optreden het onmogelijk om alleen maar toe te kijken. Met hun recent uitgebracht laatste album, na tien jaar van relatieve rust, wil Masalsa zich opnieuw laten gelden in de latin scene. Met dit album gaan ze terug naar de New York salsa van Fania all Stars uit de jaren zeventig, maar dan met een eigen sound en met invloeden uit de latin-jazz. Soeshil Sharma werkte samen met Oscar Hernández als producer en Jerry Canizales van Spanisch Harlem Orchestra. Met Resurrección zet Masalsa zich weer stevig op de kaart als salsa-latin-band van eigen bodem met een zeer gevarieerd repertoire. Een band waar we trots op kunnen zijn. Dan in de kleine zaal nog even een glimp van Septeto Nabori , die helaas op dezelfde tijd moesten spelen. Gelukkig had ik ze vorige maand al in Rasa gehoord en gesproken (zie het verslag in het magazine van november). Nabori stond weer garant voor vurige salsa, wat rustiger son en guaracha’s uit Santiago de Cuba. Bij binnenkomst in de Sala Santo Domingo leek ik dan ook in een warm bad te komen. Er was direct herkenning en de Cubanen hadden ook hier alweer alle harten veroverd met hun enthousiasme en hun traditionele Cubaanse muziek. Iets voor twaalven was het tijd voor de topper van de avond, Oscar D’León met zijn 18 -koppige band. Vol energie werd er ingezet, het ene na het andere nummer werd er in een razend tempo uitgeperst. Oscar had duidelijk de leiding en nam zowel de band als de zaal onder zijn armen. Wat een fans in de zaal! Iedereen was toegestroomd en ineens was het volle bak. Iedereen wilde D’León van dichtbij horen en zien. Oscar trad op zonder zijn bekende en geliefde bas. De reden hiervoor is een medische: vanwege een aantal hartinfarcten in het verleden moet hij op zijn gezondheid letten en zijn energie beter verdelen. Maar ook hier weer toonde hij zich een verbluffende zanger en entertainer, die vooral binding zoekt met zijn publiek. Daarnaast is hij de drijvende kracht van de band. Als gast stond Maite Hontelé met haar trompet aan zijn zijde en samen speelden ze de sterren van de hemel. Nummers als La Canto, Yo Quisiera, Llorarás, Ave María Lola maar ook Guantanamera kwamen langs. Vrouwen joelden en beklommen het podium, en allerlei billen, borsten en heupen probeerden Oscar te verleiden. De Cubaanse vlag werd omgebonden en het Venezolaanse petje opgezet; het is een beeld dat past bij de grootheid die D’León is.

Fotografie: Jacco van Rossum

PAGE 22


De Venezolaan laat zich weer zien als de koning van de salsa. Het was een geweldig concert en show, waarbij aan het einde ook Gerardo Rosales nog even de conga’s deelde met Christoffel Patit. Deze spontane actie zou tijdens het slotconcert van Maite Hontelé en haar 9-koppige band nog een gevolg krijgen. Voor het einde van het concert met Oscar maakte Maite zich al op voor haar eigen slotoptreden in de kleine zaal om 1.15 uur. Deze dame krijgt nu ook in ons land steeds meer erkenning, niet alleen als trompettiste, maar ook als bandleider. Zelfverzekerder dan ooit, met gesloten ogen en opgaand in haar muziek en melodieën stond ze daar. Met aan haar rechterzijde Marc Bischoff op piano, die weer heerlijk uit zijn dak ging met allerlei Latin-Jazz improvisaties. Yumarya had zich na haar optreden bij Masalsa omgekleed in een mooie witte jurk en liet haar warme stem weer horen in het heerlijke nummer Son al Son. Gerardo en Maite, inmiddels helemaal in de Latijns-Amerikaanse sfeer geraakt, trokken na een paar nummers de jongens van Oscars band omhoog het podium op. Nu gaan jullie meedoen! En toen ging het dak eraf. Met het nummer Descarga werd het één groot feest. Het podium en de instrumenten werden overgenomen en gedeeld. Marc stond zijn piano af aan Oscar Reyes, die een schitterende improvisatie ten gehore bracht. Gerardo gaf zijn plek af aan Christoffel Petit en Charles Penalver en daar ontstond een opzwepend gevecht tussen deze grote percussionisten. De trompettisten Andres Felipe Diaz en Josmer Jose Julien soleerden vrijuit. Freddy Sanchez gaf nog een bassolo weg. Maite moedigde iedereen aan en vroeg om applaus. Heerlijk al deze muzikanten zo te zien improviseren en soleren. Voor mij was dit hét hoogtepunt van de avond, zoveel geweldige muzikanten op één podium die met elkaar speelden als één grote familie. Na het spelen in een orkest met strakke schema’s hadden ze nu de vrijheid om een eigen invulling te geven aan dit grootse feest. Extase! En natuurlijk wilde niemand nog naar huis, eerst de adrenaline maar eens laten zakken en nog even nagenieten.

Verslag: Michele van den Heuvel Fotografie: Jacco van Rossum Met dank aan: De Oosterpoort, Groningen

Fotografie: Jacco van Rossum

PAGE 23


Optreden van Oscar D’León & interview Latin Dance Night, Groningen - 11 november 2012 Oscar D’León werd op 11 juli 1943 geboren in Caracas, Venezuela en wordt beschouwd als een der grootste salsamuzikanten aller tijden. Aanvankelijk had hij nog niet echt muzikale ambities. Hij werkte als taxichauffeur en fabrieksarbeider, maar voor zijn hobby speelde hij bas in nachtclubs. Na een ongeval ontwikkelde hij zich als autodidact tot bassist en later tot zanger. Samen met een aantal vrienden richtte hij in 1973 zijn eigen salsaband op met de naam ‘Dimensión Latina’. Met deze band nam hij zes albums op, voordat hij in 1977 met zijn eigen orkest ‘La Salsa Mayor’ begon, dat hij 1978 inruilde voor ‘La Crítica‘. Ook dat duurde niet lang, want in 1979 ging Oscar verder onder zijn eigen naam en met zijn eigen orkest. Hij was buitengewoon succesvol in de jaren 80 en 90 en scoorde hit na hit. Hij ontwikkelde zich als zanger, bassist, danser en onderhoudend showman die alles soepel dirigeert, niet alleen de muzikanten op het podium, maar ook zijn publiek. Dit alles met een tomeloos enthousiasme en charismatische uitstraling. Hij liet zich vooral inspireren door de klassieke Cubaanse salsa en grootheden als Celia Cruz, Tito Puente en Benny Moré, maar ook door de “New York sound” uit de jaren 60 van onder meer Eddie Palmieri. Oscar D’León wordt wel gezien als de meest Cubaanse niet-Cubaanse artiest. Inmiddels heeft hij meer dan 60 albums op zijn naam staan, waarvan er in totaal 8 zijn bekroond met een Grammy. Zelf heeft hij slechts een aantal nummers gecomponeerd, zoals de hit Llorarás, die is uitgegroeid tot een klassieker. Zijn grootste kwaliteit is dat hij in staat is composities van anderen tot iets geheel eigens te maken, waardoor ze de kracht van een origineel krijgen. Oscar gaat als geen ander voor kwaliteit en streeft naar een traditionele benadering van de salsa met Caribische invloeden. Hij leeft voor de muziek en voor zijn publiek, en wordt op handen gedragen door zijn eigen Venezolaanse volk én de rest van de wereld. Als professionele, doorgewinterde muzikant reist hij elk jaar weer de wereld over om zijn fans een prachtige show met geniale dansmuziek te geven. Het concert in de Groningse Oosterpoort viel meteen op vanwege het goedgevulde podium vol muzikanten. Oscars band bestond hier uit totaal 18 muzikanten: zes koperblazers, drie trombonisten en trompettisten, twee violisten, percussionisten, bassist en gitarist, keyboard- en pianospelers. Opvallend was het grote aantal jonge muzikanten in de band. Oscar zelf had duidelijk de leiding, strak en professioneel; hij leek hiermee boven de band uit te stijgen. De nummers werden energiek ingezet en volgden elkaar zonder pauzes op, wat de spanningsboog hoog hield. Oscar danste, alles overziend, over het podium zonder zijn bekende bas. Met zijn perfecte gevoel voor ritme en timing zong hij alsof het hem geen enkele moeite kostte. Daarbij wist hij zich bijgestaan door Maite Hontelé, die al dansend haar trompet bespeelde. Dat leidde tot enkele aandoenlijke duetten, waarin de stem van Oscar fraai combineerde met de trompetsound van Maite. Deze Utrechtse dame, die tegenwoordig in Colombia woont, draaide zo soepel mee met deze wereldband dat ze volledig werd opgenomen in het geheel. Fotografie: Jacco van Rossum

PAGE 24


Ze kon soms opgaan in haar eigen sound met een melodieuze solo, maar trad vervolgens direct weer in contact met de andere bandleden. Ook zij kregen trouwens voldoende ruimte voor solo’s en improvisaties. Pianist Oscar Reyes, die ook over een geweldige stem beschikt, maakte er dankbaar gebruik van, evenals de violiste Yanet Trejo. Ook bij de virtuoze trompettisten en swingende trombonisten spatten de vonken er vanaf. Hetzelfde gold voor ‘onze’ Gerardo Rosales (ook een Venezolaan) die de ruimte kreeg om een solo op de conga’s weg te geven. Ook enkele danskoppels mochten hun kunsten op het podium vertonen, en daarna ging de show gewoon weer verder. Oscar zelf nam het stokje energiek weer over en zong met rollende ‘r’ en zijn warme, volle stem nog veel bekende nummers. De spontane improvisaties waren talrijk evenals de uitstapjes naar andere muziekstromingen, zoals de Colombiaanse cumbia, de chachacha, mambo en merengue komen aan bod. Ook bekende nummers als Llorarás, Ave María Lola, La Canto en Guantanamera kwamen voorbij. De enthousiaste salseros zongen mee, dansten en genoten met volle teugen van deze grootheid op het podium. Sommigen hadden ook nog het geluk dat ze zijn toegereikte hand even konden aanraken. Het was schitterend om deze passie mee te mogen beleven. Na afloop van het optreden werd Oscar naar zijn kleedkamer gebracht om even op adem te komen. Daarna mochten Minou van Latinnet, Jacco en ik naar zijn kleedkamer om enkele vragen te stellen en een paar foto’s te maken. Voor het twintigtal vragen, dat ik had opgesteld, ontbrak helaas de tijd. Maar we waren blij en vereerd, dat hij ons voor het Latin Emagazine te woord wilde staan. Redelijk ontspannen en al bijgekomen van het optreden zat Oscar met een dasje om zijn nek op de rode bank. Zijn manager bleek bereid om de vragen van het Engels in het Spaans te vertalen, en we konden losbranden.

Fotografie: Jacco van Rossum

PAGE 25


Fotografie: Jacco van Rossum Middels uw orkest wilt u ook plek bieden voor nieuwe muzikanten, is dit juist? Bent u op zoek naar nieuw talent? Ja, dat is juist. Er zijn genoeg jonge, talentvolle muzikanten, ook in Venezuela. Het is altijd boeiend om te zien hoe muzikanten zich ontwikkelen en ik geef hun graag een plek in mijn orkest, zodat ze zich verder kunnen ontplooien. In een groot orkest ervaring opdoen, is speciaal. We doen elk jaar meerdere tournees, zodat ze verzekerd zijn van vele optredens over de hele wereld. Ikzelf ga niet zozeer op zoek naar nieuw talent omdat ik het veel te druk heb met mijn eigen muziek en de tournees. Het is dan ook vaak andersom: ze zoeken mij op en laten zien wat ze kunnen. Soms ontmoet ik ook andere bands tijdens zo’n tournee. Vindt u het interessant om muzikanten te coachen? En waar legt u de nadruk op? Zeer interessant! Ik leer hun iets en zij leren mij iets. Zo blijf ik ook op de hoogte van wat er allemaal speelt en leeft. Ik stel me open voor andere muzikanten, maar ook voor andere stromingen. Hoe komt het dat Maite Hontelé meespeelt tijdens deze tournee? Hoe kent u haar? Maite kende ik niet, maar ik heb haar in oktober ontmoet tijdens het Caribbean Jazz Festival op Aruba. Toen ik haar hoorde, was ik verkocht. Ik heb contact opgenomen met haar manager en haar uitgenodigd om met mij op te treden. Maite heeft een mooie trompetsound en daarnaast heeft ze veel muzikale talenten en timmert ze stevig aan de weg. Beseffen jullie wel hoe goed deze dame is? Naar ik begrijp, is zij in Colombia populairder dan in jullie eigen land? Dat begrijp ik niet en ik denk dat jullie haar talent nog niet voldoende op waarde hebben geschat. Persoonlijk heb ik veel waardering voor haar muzikale kwaliteiten en heb ik haar graag uitgenodigd om mij te vergezellen tijdens mijn Europese tournee. Hoe speciaal is het voor u om met uw kinderen samen te werken? Met Yorman (bas en zang), Omslig en Irosca (piano en dans) heb ik in mijn band samengewerkt. Ik heb ze gecoacht en we hebben samen veel muziek gemaakt. Maar ik heb mijn eigen ideeën en stijl, net als zij dat hebben. Soms botst dat wel eens, dat is normaal. Het is voor kinderen niet altijd leuk om van hun vader dingen te moeten aannemen. Er komt dan een moment dat ik ze los moet laten en dat ze hun eigen weg moeten gaan. Dat moment is aangebroken en dat is prima. Er is wederzijds respect en ik sta hen graag bij met mijn kennis en ervaring. U heeft vele bijnamen zoals El Sonero del Mundo (de sonzanger van de wereld), El Sonero Mayor (de grootste sonzanger), El Leon de la salsa (de leeuw van de salsa), El Diablo de la salsa (de duivel van de salsa) El Rey de la salsa (de koning van de salsa), El Faraón de la salsa (de farao van de salsa). Welke bijnaam spreekt u het meeste aan? Weet je, eigenlijk heeft elke naam wel iets bijzonders en vooral veel mooie herinneringen. Elk land heeft voor mij zo een eigen naam gekozen. Zo noemen ze me in Venezuela (waar ik vandaan kom) ‘El Faraón de la salsa’. In New York ’El Sonero del Mundo’, in Panama ‘El Diablo de la salsa’ en ‘El Rey de la salsa’ als tegenhanger van Celia Cruz, of ’the Living Pentagram’, maar ik voel me met elke bijnaam wel vereerd.

PAGE 26


U heeft elk jaar opnieuw vele tournees. U treedt op in meer dan honderd landen over heel de wereld en reist van Europa naar Noord- en Zuid Amerika en naar Azië. Waar haalt u keer op keer de energie vandaan? Mijn energie haal ik uit een gezonde leefstijl. Zo eet ik gezond en sport ik dagelijks. In mijn vrije tijd speel ik graag golf. Daarnaast geven de muziek, musici en de mensen voor wie ik optreed mij veel energie. U heeft met vele grote artiesten op het podium gestaan, zoals Celia Cruz, Tito Puente, Luis Enrique, La India en vele anderen. Met wie zou u nog eens graag het podium delen? Weet je, eigenlijk sta ik open voor vele muzikanten en ook voor andere muziekstijlen, dus wie weet wat er nog op mijn pad komt.

Ik las in de Havana Times dat Los Van Van bezig is met het produceren van een nieuw album en dat u hier nauw bij betrokken bent. Welke plannen heeft u hiermee? Nou, dat is juist, ik ga meewerken aan hun komende album en zal mijn bijdrage leveren. Ik verheug me erop. Het komende jaar 2013 is een kroonjaar voor u, omdat u dan 70 wordt. Heeft u plannen om volgend jaar terug te komen? En gaat u iets speciaals doen? (Lachend) Nou, een kroonjaar? Het is wel een speciaal jaar, maar ik wil 120 worden dus ik heb nog een hele toekomst voor me! Of we weer op tournee gaan, dat weten we nog niet, dat moet nog allemaal uitgewerkt worden. Als we op pad gaan, zal ik zeer zeker ook Nederland aandoen. Het zal dan wel een speciale tournee worden. Zo zijn we al ver met het maken van een nieuw album. Ik verwacht dat dit nieuwe album eind dit jaar of begin 2013 zal uitkomen. We danken Oscar D’León voor dit gesprek en Minou en ik gaan nog even samen met deze grootheid op de foto.

Interview: Michele van den Heuvel Fotografie: Jacco van Rossum Met dank aan: De Oosterpoort, Richard & Minou (Latinnet)

Fotografie: Jacco van Rossum

PAGE 27


Empanadas deeg 1 kg bloem 350 bakboter 2 tl zout 1 tl paprikapoeder (zoet) In steelpan bakboter smelten. Boven grote kom zeven: Bloem, zout, paprikapoeder. Kuiltje in het midden maken, bakboter erin schenken en mengen. Dan beetje bij beetje 3 dl lauwwarm water erbij schenken (steeds doorkneden). In ongeveer 10 minuten kneden tot soepel deeg. Deeg in plastic folie verpakken en minstens een uur laten rusten (wat langer mag ook). Gehaktvulling: 3 eieren 50 g bakboter 2 uien 1 vleestomaat 1 paprika 50 g rozijnen 300 g rundergehakt 2 takjes peterselie ½ tl komijnpoeder 1 tl oregano (blad, eerst een beetje fijnwrijven als het erg grof is) ¾ el paprikapoeder (scherp) ½ tl cayennepoeder ½ tl chilivlokken (of gesnipperde rode peper) ongeveer 13 olijven Eieren hard koken, laten schrikken en af laten koelen. Uien pellen en snipperen, tomaat ontvellen, pitjes eruit en in blokjes snijden, paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Rozijnen even laten wellen in heet water. In pan bakboter smelten, uien fruiten, gehakt erbij, rul bakken, peterselie erboven fijnknippen. Dan erdoor: stukjes tomaat en paprika, komijnpoeder, oregano, paprikapoeder, cayenne, chilivlokken en rozijnen. Nog 15 min. zachtjes bakken tot vocht is verdampt. LATEN AFKOELEN! Eieren elk in 8 partjes snijden. Kaasvulling 2 bolletjes mozzarella 50 g feta

PAGE 28

2 sneden wit brood, ontkorst, beetje oud, in kleine stukjes scheuren ¼ ui, heel fijn snipperen ½ teentje knoflook, uitgeperst snuf zout ½ tl paprika ½ tl cayenne of chilipoeder Mozzarella en feta in kleine stukjes snijden, ingrediënten mengen. Het gehaktmengsel moet echt koud zijn voordat je gaat vullen. Ik maak het daarom altijd als eerste. Een dag van tevoren kan ook. Er gaan zo’n 50 empanadas uit deze hoeveelheid deeg. De helft vul je met gehakt, de andere helft met kaas. Telkens klein stukje deeg pakken, even doorkneden, uitrollen of uitdrukken met je hand tot een ovaal op licht bestoven aanrechtblad. 1 el vulling erop. (Bij gehakt ook partje ei en ½ olijf (zonder pit), dichtvouwen en randen omvouwen (klein stukje bij hoek tussen vingers, omvouwen, volgende stukje, zodat geschubd randje, kabeltje, ontstaat). Als het niet lukt kun je het ook omvouwen en met een vork goed dichtdrukken. De empanadas mogen niet lekken! Frituren met een paar tegelijk in olie van 175 graden, ongeveer 4 minuten totdat ze bruin zijn aan beide kanten. Je kunt ze ongefrituurd invriezen, zorg dat ze niet tegen elkaar aankomen bij het vriezen!


BROKEN TANGO is te zien in België: Forum van Luik: 7 december (20u) Cirque Royal van Brussel: 11 en 12 december (20u) Théâtre Royal van Namen: 13 december (20u30)

BROKEN TANGO vindt zijn inspiratie in de duistere wereld van nachtclubs en bordelen van het Argentijnse Buenos Aires, in het begin van de 20ste eeuw. De naam ‘gebroken tango’ weerspiegelt de vurige sfeer en de stormachtige relaties van toen, gedomineerd door een misdadig milieu van gokken, drugs, prostitutie en bloedige afrekeningen. De dansers, muzikanten, zangers en acteurs van Compañia R.E.A DANZA slagen erin deze passionele en obscure sfeer nieuw leven in te blazen, en zij gebruiken hiertoe zowel oude klassieke als moderne tango danstechnieken. De kostuums, de belichting en de audiovisuele elementen zijn zeer speciaal ontworpen en uitgezocht om de toeschouwer opnieuw onder te dompelen in de atmosfeer van dit tijdloze drama.

Laat u meeslepen naar deze onderwereld, waar ontsnappen de zoveelste illusie is. Of niet? PAGE 29


De winter moet nog beginnen, maar het is heerlijk om je alvast op het voorjaar te verheugen en je vakantie te plannen. Tot 2 maanden voor de vertrekdatum krijg je ook nog eens € 100.- vroegboekkorting!

Salsa, bachata, kizomba dansvakantie in Lagos Hou je van dansen, gezelligheid, zon, zee, strand en lekker eten? Dan is dit dé vakantie voor jou in het fantastische Lagos in Portugal! Deze reis is voor alle nivo’s, dus ook voor beginners. 13 april - 20 april 2013 18 mei - 25 mei 2013

Kizomba / bachata dansvakantie, midweek in Lagos Kizomba houdt Europa in de greep, lekker een midweek om deze dans echt onder de knie te krijgen. Deze reis is voor alle nivo’s. 3 juni - 7 juni 2013

Cultuur / natuur singlevakantie Lagos Wandelen, wijnproeven, zeilen, genieten van de zon, zee en strand. 27 april - 4 mei 2013 8 juni - 15 juni 2013

NIEUW! Braziliaanse percussievakantie Ontdek de ritmes van Brazilië en de energie van de Braziliaanse samba. Deze Braziliaanse percussie vakantie o.l.v. Edson Gomes, is geschikt voor iedereen; oud, jong, beginner of gevorderd. Het is een fantastische kennismaking (of verdieping ) met Braziliaanse ritmes en biedt de mogelijkheid om lekker muziek te maken en ook nog vakantie te hebben in de prachtige Algarve. 4 mei - 11 mei 2013

Waarom boeken bij ViaLaRosa? De activiteiten zijn bij de reissom inbegrepen. De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk (er wordt rekening gehouden met je dans- of muzikale nivo). Een goede mix van aktiviteiten, cultuur snuiven en ontspanning. Professionele begeleiding.

Kijk op de site voor de uitgebreide informatie van dag tot dag.

www.vialarosa.nl PAGE 30


Global Battle of the Bands naar Nederland Het Haagse popfestival Parkpop lanceert in 2013 een nationale primeur met de komst van het internationale gerenommeerde talententraject Global Battle of the Bands. DUCOS Productions, de evenementenorganisatie achter onder meer Parkpop en Rotterdam Unlimited, haalt de legendarische bandcontest volgend jaar naar de popstad van ons land, Music City The Hague. Daarmee maakt Global Battle of the Bands (GBOB) na jaren van afwezigheid z’n rentree op Nederlandse bodem in navolging van meer dan 37 deelnemende landen. Onder meer Parkpop zelf en het Bevrijdingsfestival Den Haag fungeren als gastheren van de talentenjacht der talentenjachten.

Wat is GBOB? Global Battle of the Bands is een live muziekwedstrijd voor bands vanuit de hele wereld. De contest staat open voor zowel amateur- als professionele bands van alle muziekgenres en leeftijden. Sinds de oprichting in 2004 is GBOB uitgegroeid tot de grootste bandwedstrijd ter wereld en gaat verder waar diverse talentenjachten ophouden. Of zoals Bob Geldof zegt over GBOB: “GBOB is not a competition, it’s a movement”. Deelname aan GBOB geeft bands een enorme kickstart: de winnaar mag zich een jaar lang ‘de beste band ter wereld’ noemen en wint naast een geldprijs van maar liefst 100.000USD een platencontract bij een internationaal platenlabel. Daarnaast gaat de internationale winnaar op wereldtournee. Inmiddels nemen 37 landen deel aan GBOB en vanaf 2013 wordt Nederland daar aan toe gevoegd.

GBOB in Nederland GBOB is eenmaal eerder in Nederland georganiseerd (2005), maar dat werd door GBOB oprichter Tore Lande zelf gedaan en bleek moeilijk zonder gedegen partners in Nederland. Die zijn nu wel gevonden in de vorm van organisator DUCOS Productions. DUCOS tekent jaarlijks voor de organisatie van het Haagse popfestival Parkpop en koppelt de bandcontest aan het evenement op 30 juni 2013 en het Bevrijdingsfestival Den Haag (5 mei 2013). Als popstad van Nederland is Den Haag een logische standplaats voor GBOB in Nederland. Met de komst van GBOB naar Nederland krijgen Nederlandse bands de kans zich te profileren in de internationale muziekindustrie en gaat Nederlands copyright de grenzen over.

Deelnemen Vanaf 2013 kunnen uitsluitend Nederlandse bands deelnemen aan GBOB Netherlands en de Nederlandse winnaar dingt mee naar de grote internationale finale naast de 37 overige internationale bands. Aanmelden kan vanaf begin 2013, meer informatie over GBOB Netherlands op www.parkpop.nl. De Global Battle of the Bands gaat verder waar veel andere talentenjachten in Nederland op houden en biedt winnaars van talentenjachten een kans op een internationale carrière. Zo krijgen de winnaars van onder meer de Grote Prijs van Nederland wildcards voor GBOB Netherlands. De internationale finale van GBOB vindt in 2013 plaats in Bangkok.

Meer informatie over Global Battle of The Bands is te vinden op www.gbob.com. GBOB Netherlands is te volgens via www.parkpop.nl en de Facebook en Twitter pagina’s van GBOB Netherlands. GBOB Netherlands wordt georganiseerd door DUCOS Productions in samenwerking met Music City The Hague. GBOB Netherlands is officieel partner van GBOB International.

PAGE 31


De Roma | Vrijdag 7 december 2012 20u30 - € 18/16 - zittend Fernando Lameirinhas is een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Hij mengt in zijn geheel eigen stijl de fado met muziek uit andere genres en culturen. Zangeres Maria de Fátima deelde in Portugal het podium met de grootste fadoartiesten, zoals Amália Rodrigues, Jorge Fernando en Camané. In 2002 maakte ze samen met haar groep Rosário de cd ‘Foi Deus’, die een verrassende combinatie bevat van traditionele fado met folk- en new age-elementen. Maria de Fátima en Fernando Lameirinhas leven met hun eigen fado en heimwee al jaren in Amsterdam. Beide tedere (terno/a) zielen hebben nog nooit met mekaar gespeeld. Nu maken ze een uniek fadoprogramma met het beste van de Portugese blues.

De Roma | Zondag 16 december 2012 20u30 - € 16/14 - club zittend Een van ‘s werelds grootste flamencogitaristen (het Amerikaanse tijdschrift Guitar Player Magazine rekent hem tot de top drie) brengt, samen met muzikanten en dansers, een moderne flamencoshow die toch aansluit bij de traditie. Juan Martín is afkomstig uit Andalusië en heeft daar nog steeds een huis, ook al is hij heel vaak op tournee én zit hij regelmatig in Londen waar hij met zijn bedrijf Flamencovision de flamenco uit zijn thuisland wil promoten. Hij heeft inmiddels al veertien albums opgenomen. Zijn ensemble staat voor moderne flamenco met een unieke muziekstijl die zich laat omarmen door klassieke, jazzy en moderne invloeden, maar die tegelijkertijd ook de grote flamencotraditie in stand houdt.

Zuidcafé: Bolivia en Latijns-Amerika De Roma | Dinsdag 18 december 2012 20u30 - € 4 - foyer zittend Bolivië bouwt aan een eigen weg naar duurzame ontwikkeling. Op een vaak originele en soms verrassende manier zoekt het land een evenwicht tussen ecologie en economie. We maken kennis met deze boeiende ontwikkelingen en leggen de link met de situatie in andere Latijns-Amerikaanse landen. De drie gasten zijn gespecialiseerd in Latijns-Amerika: Alma De Walsche (journaliste bij Mo*), Walter Lotens (auteur en wereldreiziger) en An Vranckx (gastprofessor aan de UGent). De groep Ajhayus (Los Andes Bolivia) zorgt voor de muzikale omlijsting. Gastheer is Paul Schrijvers. Dit Zuidcafé is een Mo*-debat.

De Roma | Turnhoutsebaan 286 | B-2140 Borgerhout (BE) | www.deroma.be PAGE 32


De Jueves a Domingo (film) | Woensdag 23 januari 2013 20u30 - â‚Ź 5 - balkon zittend We tuffen van donderdag tot zondag mee in een aftandse Mazda. Vooraan zitten vader en moeder, op de achterbank hun twee kinderen. Het gezin trekt er enkele dagen op uit. Maar het wordt een hobbelige rit. Dominga Sotomayor brengt in haar sensitieve debuutfilm de kroniek van een uiteenspattend huwelijk. Tegenover het brute verdriet waarmee de ouders worden geconfronteerd, contrasteert de film de vrolijkheid waarmee de kinderen door het leven gaan. Maar kinderen zijn niet dom. Ze beseffen maar al te goed wat er zich voor hun ogen afspeelt.

De Roma | Turnhoutsebaan 286 | B-2140 Borgerhout (BE) | www.deroma.be PAGE 33


PAGE 34


Foto: Bart Henseler

Met de gepaste trots stellen wij twee concerten voor in zaal De Roma in Antwerpen (Borgerhout). Concertzaal De Roma is nu al - 10 jaar na zijn wederopstanding legendarisch. Een samenwerking AF-Roma kon niet uitblijven! De zaal leent zich tot allerlei cultureel genot, van op een stoel of op de dansvloer! En op die dansvloer set-up ontvangen wij twee toppers. Het jaar 2013 kan onder een gelukkig gesternte beginnen.

Zaterdag 16 februari 2013 La Charanga Habanera is de absolutue top uit Havana, Cuba! David Calzado en zijn band waren de wegbereiders van de timba, de moderne popmuziek in Cuba van de jaren 1990. Samen met Los Van Van en NG La Banda vormen zij de top-3 van het genre. Met hun spectaculaire shows bouwde La Charanga een wereldreputatie op, met talloze tournees als gevolg. Live kan je een explosief concert verwachten,met vijf zangers in de frontlinie en sublieme muzikanten zoals ze alleen in Cuba worden gevormd! De band was te bewonderen op de Antilliaanse Feesten in 1996 en 2007!

Duoticket winnen? Onder onze lezers verloten wij 2 duotickets voor beide concerten. Kijk op onze website (prijsvragen):

WWW.LATIN-EMAGAZINE.COM Vrijdag 5 april 2013 Locomondo trok in 2005 de aandacht met hun album “12 days in Jamaica”, opgenomen in Kingston: de band is ondertussen na 6 CD's veel meer dan een Griekse reggae- en ska-band. In eigen land trekken ze volle zalen en massa’s naar hun openluchtconcerten. Zanger, componist en bandleader Markos Koumaris heeft het allemaal: prachtige looks, goeie stem, een gitaar, een bouzouki... en dreadlocks! De band straalt alles uit wat de mensheid nodig heeft: hoop, levensvreugde, poëzie, ritme. “Den Kani Krio stin Ellada” (“het is nooit koud in Griekenland”) is hun grootste hit en tegelijk een boodschap van solidariteit en trots. Op de Antilliaanse Feesten 2012 bewees Locomondo dat deze Griekse tegenhanger van Manu Chao klaar is voor de wereld! Ticketbalie De Roma + 32 3 292 9740 | Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout (BE)

PAGE 35


Apocalyps Weekend Vier de ondergang in het Tropentheater! In dit weekend van december eindigt de Maya-kalender én het bestaan van het Tropentheater. Het Tropentheater gaat niet geruisloos ten onder en heeft als afsluiting van zijn 40-jarig bestaan twee avontuurlijke projecten op het programma, één waarin accordeons en strijkers de confrontatie aangaan, een ander waarin professionals en amateurs met vocale composities van Merlijn Twaalfhoven het einde verwelkomen.

STRACC: 13.0.0.0.0 Het einde der tijden Vrijdag 21 december | 20.30 u | Grote Zaal Maya-thema's inspireren multimediaconcert Florian Maier, Kate Moore, Reza Namavar en Ana Mihajlovic componeerden voor dit multimediaproject van STRACC over het einde der tijden nieuw werk voor strijkers en accordeon, geïnspireerd op de Maya-thema's tijd, ratio, emotie en geloof.

MERLIJN TWAALFHOVEN Zaterdag 22 december | 20.30 u | Grote Zaal De Laatste Adem – the air we breathe Een bijzonder gemeenschapskunstproject met muziek van componist Merlijn Twaalfhoven. Professionals en amateurs uit Amsterdam en omstreken verbinden teksten gebaseerd op de ondergangsmythen uit verschillende culturen: de Noordse Ragnarok, de Arabische Gilgamesj, het christelijke Armageddon. Een geweldig slotakkoord voor de apocalyps!

Tropentheater, Amsterdam | www.tropentheater.nl

PAGE 36


Venezuela is een kweekvijver voor muzikaal talent en Oscarcito (Oscar Hernández) is er een om in de gaten te houden! Dit multitalent schrijft, componeert, produceert en zingt. En het zijn niet de minsten die naast hem op het podium klimmen voor een duet. Met Omar Enrique zong hij Corazón Fracturado, met Potro Álvarez Me Gusta, en voor zijn laatste hit is niemand minder dan Victor Manuelle aangetreden. Samen zongen zij Si tu me besas naar de top van maar liefst 3 Venezolaanse radiohitlijsten. Oscarcito schreef dit lied voor de Puerto-Ricaanse zanger, die het in verschillende Amerikaanse hitlijsten al stevig op 1 wist te zetten. Samen deden ze het vervolgens nog een keertje over in Venezuela. Maar Oscarcito kan het ook prima af zonder versterking. Zijn eerste soloalbum komt eraan, en “kleine Oscar” maakt zich op om de internationale markten te bestormen. En dat zou zomaar eens kunnen lukken…

www.oscarcitomundo.com PAGE 37


Adalberto Álvarez - "El Caballero del Son" | In februari 2013 te zien in Antwerpen! Adalberto Cecilio Álvarez Zayas werd geboren in Havana, maar groeide op in Camagüey, waar hij als 3-jarig jongetje al blijk gaf van zijn bijzondere muzikaliteit. Dat kleine jongetje is uitgegroeid tot een begenadigd pianist, componist en arrangeur met zijn eigen orkest. Een orkest dat overloopt van traditie. Adalberto brengt al 40 jaar traditionele Cubaanse muziek met een hedendaagse klankkleur, die jong en oud kippenvel bezorgt. Zijn composities hebben een heel herkenbare luchtigheid en een logische eenvoud. Als een van de eersten gaf hij de backing vocals (coros) een bijzondere rol. Alexander Abreu van Havana d’ Primera zal niet kunnen ontkennen dat dit mede zijn klankkleur heeft bepaald. Adalberto Alvarez stond aan de basis van de legendarische formatie Son 14, die met alle grote namen heeft samengewerkt. Na Son 14 evolueerde zijn stijl zodanig, dat men kan stellen dat hij, samen met Irakere, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Timba in de jaren 80. Op YouTube voeren Cubaanse muzikanten hevige discussies over de vraag of dit nu son, salsa of timba is. De algemene conclusie luidt echter: zijn muziek is geen salsa of timba, het is son. Daarmee wil menig liefhebber aangeven dat het hier gaat om muziek die onmogelijk kan worden losgekoppeld van de rijke Cubaanse muziekcultuur uit de periode Benny Moré, Arsenio Rodríguez, Miguelito Cuni, Felix Chappotín. Muziek die behoort tot het nationale patrimonium. Adalberto Alvarez is een monument, zoals ook Juan Formell van Los Van Van dat is. Hij is "El Caballero del Son" en bereikt met zijn muziek ook een jonge generatie muzikanten, dansers en muziekliefhebbers.

PAGE 38

In 1984 richtte hij zijn eigen orkest op: Adalberto Alvarez y su Son. Samen brengen zij sprankelende muziek met een ongekend heldere en scherpe klankkleur. De cadans is opvallend en versnelt vaak in de loop van een compositie, maar is altijd pittig en opzwepend. Een rustig begin garandeert niets. Let vooral op de piano, de blazers en de baslijn, en het gemak waarmee de muziek groeit! Heel bijzonder! Opvallend is dat Adalberto zijn zangers nooit tot megasterren bombardeert, maar het orkest in zijn geheel laat gelden. Ze hebben echter wel allemaal die gevoeligheid, die lichtheid, die stemmen die zweven boven het orkest en een wondermooie harmonie vormen zowel met de bass-lijn (bas, percussie) als met de vaak pittige hoge blazers. Adalberto is kieskeurig. Zijn zangers door de jaren heen waren o.a. Felix Baloy, Narcioso Guanche, Jorge Luis Rojas, Aramis Galindo, Donaldo Flores, Yasser Fernández. Voor het concert in Antwerpen brengt hij mee: Jennifer Álvarez Espinosa , Michel González Poli , Jusvier Iznaga Walter en Aldo Isidro Miranda. Pure klasse.


El Caballero heeft een enorme discografie bijeen gecomponeerd. Zowel solo als met Son 14 en met o.a. Issac Delgado en Omara Portuondo. De eerste geregistreerde sporen van Adalberto’s nummers zijn opgenomen door zijn mentor Joseíto González met de groep Rumbavana. Zijn allerbekendste compositie ¿Y qué tú quieres que te den? is een religieus nummer, waarin alle Orishas (goden) worden bezongen. De grote meester zelf kenmerkt zijn muziek als volgt: "Admiro y respeto grandemente la música de los Soneros y trovadores del ayer. Ellos son mi inspiración, sin embargo, mi música (el Son) está modificada y refleja estilos modernos y populares" Hij is een grote bewonderaar van de grote muzikanten van de vorige generaties. Zij vormen zijn inspiratie, maar zijn muziek is hedendaags, modern en doorweven met populaire elementen. Adalberto Alvarez y su Son is pure Cubaanse son in een moderne saus! Het orkest is op tournee door Europa en speelt op uitnodiging van Las Noches de la Farándula vzw in Antwerpen. Maar liefst 15 man sterk rukken ze uit om hun bijzondere concertreputatie waar te maken. Zij brengen niets minder dan “Cultura de pura cepa”: pure, hoogstaande kwaliteit. Extra: Door de jaren heen is de muziek van Adalberto Alvarez uitgegroeid tot de absolute “ Rueda de Casino muziek”. Daarom wordt op de avond van het concert in Antwerpen een “rueda de casino competitie” georganiseerd. Iets wat in Cuba reeds een jarenlange traditie is.

Line-up: Adalberto Cecilio Álvarez Zayas Luis Orlando Álvarez Artola Yunier Pons González Abel Gutiérrez Soto Adán Francy Gómez Portuondo Jorge Oliva González Eddy de Armas Camejo Leiser Tito Quesada Jennifer Álvarez Espinosa Michel González Poli Jusvier Iznaga Walter Aldo Isidro Miranda Dhayane Rivera Lazaga Raúl Solorzano Renté San Miguel Pérez Rodríguez

Bandleider-zang Drums Conga’s Bongo’s Trompet Trombone Trompet Trombone Zang Zang Zang Zang Piano Bas Tres-gitaar

Prijsvraag: Voor het concert in Zaal Zappa, te Antwerpen op 23 februari zijn er twee duotickets te winnen! Doe dus mee aan de prijsvraag.

Kijk op www.latin-emagazine.com/prijsvragen

PAGE 39


Quinteto Lisboa bestaat uit voormalige leden van Madredeus en Ala Dos Namorados, twee groepen die in de jaren 1980 de fado een vernieuwd elan gaven. Gedurende een poosje schreven ze alleen songs voor anderen, maar daarna begon het weer te kriebelen. Toen ze zangers Helder Moutinho en Maria Berasarte tegen het lijf liepen, was de beslissing snel genomen. Het nieuwe vijftal breekt een lans voor authentieke fado gevoed door de traditie, maar kijkt tegelijk resoluut naar de toekomst. HĂŠlder Moutinho zang - Maria Berasarte zang - JoĂŁo Gil gitaar - Jose Peixoto gitaar - Fernando Judice basgitaar - Pedro Leston belichting - Carlos Vales geluid

VRIJDAG 1 FEB 2013 | Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel | www.bozar.be

Nu gratis te downloaden in de App Store & Android Store (Google Play)

PAGE 40


Jami Josephson & Jose DeCamps: Syllabus-dvd’s Bronze, Silver, Gold

Met hun Syllabus-serie hebben Jami en Jose feitelijk een fraaie, eigentijdse “Encyclopedie van het latin dansen” gecreëerd. Een vrijwel onmisbaar naslagwerk voor dansers en docenten. Daarnaast verdient Dancevision een compliment voor de schitterend uitgevoerde dvd’s. Of je nu “on 1” of “on 2” wilt dansen, er is een ruime keuze aan (goede) instructievideo’s van uitstekende docenten verkrijgbaar. Met deze dvd-serie scheppen Jami en Jose echter orde in de overvloed van fraaie figuren. Bovendien is hun uitleg buitengewoon helder en duidelijk. Jami en Jose hebben de salsafiguren onderverdeeld in verschillende niveaus, namelijk brons, zilver en goud. Zo kan elke danser zich op zijn eigen niveau verbeteren. De eerste dvd (brons) begint met een heldere uitleg van de timing. Zelfs de absolute beginner krijgt inzicht in het verschil tussen dansen op de 1 en op de 2. Daarbij kiezen Jami en Jose voor de beste instructiemethode: ze laten het zien op de dansvloer. Ook de verdere inleiding op basistechnieken en –figuren is overduidelijk. Vooral de uitleg over de cross body lead is de moeite waard. Zelfs als je denkt, dat je dit onderdeel wel beheerst, is het de moeite waard om dit gedeelte nog eens te bekijken. Let vooral op de uitleg van het leiden door José en van het volgen door Jami. Verder komen er lastige zaken als spotting en draaitechnieken aan bod en ook hierbij zal menigeen merken dat er aan zijn/haar eigen techniek nog wel wat te schaven valt. Op de zilveren dvd wordt veel aandacht besteed aan figuren die beginnen met of gebaseerd zijn op de cross body lead. Ook krijg je een duidelijke uitleg van de copa en nog een combinatie die je nog vaak van pas zal komen: de overturned cross body lead. En daarnaast volgen er nog tal van verschillende figuren, met inspirerende namen als de “titanic of crucifix”, “the ballerina” en de “catch the back variation”. Ook is er aandacht voor de styling van de man, onder het motto dat je alleen een styling move gebruikt als daar een reden voor is. Op de gouden dvd ligt de nadruk op copa- en hammerlockfiguren. Je ziet hoe je vol vertrouwen drie- en viervoudige draaien kunt uitvoeren tijdens het “on 2” dansen. En Jami geeft ook nog verschillende opties aan voor de social danser, die niet aan een bepaalde choreografie gebonden is. Ook hier weer veel aandacht voor leiden en volgen, waarbij de leider op het juiste moment aangeeft wat er moet gebeuren. Kortom een fraaie syllabus, die in geen enkele salsavideotheek mag ontbreken. De perfecte combinatie van instructie en naslagwerk.

Deze dvd’s zijn verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com PAGE 41


PAGE 42


Vorige maand lanceerde de Amsterdamse rock-mestizoformatie TenTemPiés de nieuwe single ‘Que Sera’, tevens het afsluitende nummer van debuutalbum ‘Canto Para Gritar’ (2011). Met deze tweede en laatste single van het album markeert de Spaanstalige band het eind van een jaar vol clubshows, festivals, twee buitenlandse tours, en het vooruitzicht op een nieuwe release begin 2013. De bijbehorende videoclip van ‘Que Sera’ is afgelopen zomer opgenomen op Terschelling tijdens Oerol. Perquisite maakte een officiële remix van het nummer, nu gratis te downloaden. Bekendstaand als ‘echte festivalband’ koos TenTemPiés voor Oerol als het scenario voor de nieuwe videoclip. Videomakers Ruben Wiegerinck en Derek van Egmond, ook verantwoordelijk voor de clip van de single ‘Leon’, schoten de video afgelopen juni op het zonnige Terschelling. Samen met de single en videoclip presenteert TenTemPiés een officiële remix gemaakt door Perquisite. Na een eerdere samenwerking van frontman Maurino Alarcón met Perquisite op de single ‘Me Despido’ (Unexpected Records, 2011) besloot de producer ‘Que Sera’ onder handen te nemen. Geïnspireerd door de Zuid-Amerikaanse muzikale wortels van TenTemPiés en traditionele muziek uit de Andes componeerde Perquisite zijn eigen unieke interpretatie. Deze remix is vanaf vandaag gratis te downloaden. Bekijk de videoclip: YouTube Koop de single: iTunes | Bandcamp Download Perquisite’s Remix: Bandcamp | Soundcloud Stream album ‘Canto Para Gritar’: Spotify

Meer informatie: www.tentempies.com

PAGE 43


Toen Prince Royce in 2011 zijn debuutalbum uitbracht, droomde hij van een zeer specifiek succes. "Ik hoopte dat er 5.000 exemplaren van verkocht zouden worden", vertelt de 22-jarige zanger vrolijk. "En dan belde ik mijn familie op met de vraag: Wat denken jullie? Zou ik zelfs nog over de 5.000 heen kunnen gaan? Want dat zou wel heel gaaf zijn." Uiteindelijk ging Prince Royce ver over dat aantal van 5.000 exemplaren heen. Het album werd drievoudig platina en werd bedolven onder de onderscheidingen. In 2011 was Prince Royce was de artiest met de meeste nummer 1-hits op de eindejaars-hitlijst van het bekende Amerikaanse magazine “The Billboard”. Hij heeft samengewerkt met de Mexicaanse superband Maná en reggaeton-ster Daddy Yankee, en heeft getourd met Enrique Iglesias en Pitbull. Na twee uitverkochte tournees door Europa en de VS, geldt de zanger nu als een van de grootste sterren van de hedendaagse latin muziek. Dat succes was geen toeval. Prince Royce betrad de muziekwereld met een krachtig wapen: een heerlijke bachataversie van de popklassieker Stand By Me. De authentieke bachatastyling (met dank aan de Dominicaanse achtergrond van Royce) en de soulkwaliteit van zijn stem bezorgden hem al snel een sterrenstatus.

De single werd het allereerste bachatanummer dat ooit op de mainstreamradio in de Verenigde Staten werd gedraaid, en bracht de latin ritmes nóg dichterbij de Amerikaanse cultuur. En ook in de overige tracks van zijn eerste album gaf Royce duidelijk blijk van zijn talent als songwriter. Daarnaast stuurt hij met natuurlijk gemak de invloed van zijn latin afkomst de Amerikaanse mainstream in. De zanger is er nu klaar voor om zijn reputatie te versterken met Phase II, een tweede album met schitterende “bachata soundscapes”, doorvoelde latin ballads, en een vleugje mariachi. Dit album was echter wel een zware bevalling. "Het was de lastigste opgave in mijn carrière tot nu toe", geeft hij toe. "Toen ik het eerste album schreef, was ik gewoon een jochie met een droom. Muziek was een hobby en ik schreef die liedjes zonder te weten hoeveel impact ze uiteindelijk zouden hebben, en hoeveel mensen ze zouden raken. Hoe kun je dat dan later herhalen? Ik was niet meer dat jongetje in de Bronx, dat alle tijd van de wereld had. En iedereen had hoge verwachtingen van mijn tweede album." Royce besloot terug te gaan naar zijn roots. Hij bracht tijd door in New York, en zocht zijn familie zo vaak mogelijk op. Net als in het begin, koos hij ervoor voor een aanpak van dag tot dag.

CD Prince Royce - Number 1's Verzamel CD met alle Prince Royce hits op 1 CD en als extra 4 meezingversies

Tracks : 1. Corazon Sin Cara 2. Stand By Me 3. Te me vas 4. Las Cosas Pequenas 5. Rechazame 6. El Verdadero Amor Perdona (with Maná) 7. Incondicional 8. Addicted 9. Mi Ultima Carta 10. Tu Y Yo 11. El Amor Que Perdimos 12. Sabes (with Luis Enrique) 13. Corazon Sin Cara (Sing-Along) 14. Stand by Me (Sing-Along) 15. Las Cosas Pequenas (Sing-Along) 16. Incondicional (Sing-Along) (2012)

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

PAGE 44


"Toen kwamen de creatieve kriebels snel weer opzetten”, vertelt hij enthousiast. "Ik voelde me weer mezelf. Ik had vertrouwen in het nieuwe materiaal." Het schrijven en opnemen van Phase II nam een heel jaar in beslag, zodat de nieuwe nummers rustig konden rijpen. Elk refrein, en elk stukje tekst werd zorgvuldig bijgeschaafd. "Een mooi lied ontstaat nooit in een keer", vertelt hij. "Ik heb veel melodieën geschreven die ik uiteindelijk niet heb gebruikt. Ook hebben we het album uiteindelijk op allerlei verschillende locaties opgenomen: New York, Miami, Dominicaanse Republiek." Het project heeft overduidelijk een verhalend karakter. De belangrijkste single Las Cosas Pequeñas is een heerlijk popnummer met bachatastyling. Zo vinden we hierin de authentieke bongoritmes terug, die typerend zijn voor dit Dominicaanse genre, evenals het twinkelende gitaarspel dat de bachata zo’n romantische uitstraling geeft. "Het is een lied over kleine dingen, die erg belangrijk zijn", legt Royce uit. "Geen materiële zaken, maar dingen die niets kosten, zoals een wandeling door het park of een telefoontje van iemand die je dierbaar is." Het majestueuze Incondicional gaat voor een gedurfde combinatie van mariachi en bachata. "Het was niet gemakkelijk, maar ik denk echt dat we het voor elkaar hebben gekregen", lacht hij. "Dit is een lied over onvoorwaardelijke liefde, niet alleen tussen man en vrouw, maar ook tussen broers en zussen, moeders en vaders, ouders en hun kinderen. De soort liefde die altijd blijft bestaan."

De persoonlijke favoriet van Royce is waarschijnlijk Dulce. Van dit nummer zijn twee verschillende versies in het album opgenomen: een bachata en een uitgeklede versie met alleen piano en zang. "Het gaat over tienerzwangerschappen", zegt de zanger. "Er zijn heel veel meisjes die zwanger raken terwijl ze nog op de middelbare school zitten. Hun ouders worden boos op hen en uiteindelijk laten ze alle hoop varen. Met dit lied wil ik die meisjes aansporen om hun tranen te drogen en hun school af te maken. Het komt uiteindelijk wel goed." Met Phase II zal Prince Royce ongetwijfeld zijn reputatie als een van de meest talentvolle jonge stemmen van dit millennium versterken. Vooral interessant is het feit dat de zanger dit succes heeft bereikt door trouw te blijven aan zijn culturele achtergrond en de verleidelijke elementen van de bachata. "Toen ik opgroeide, ging ik elke zomer naar mijn grootouders in de Dominicaanse Republiek", zegt Royce met een vleugje heimwee in zijn stem. "En dan hoorde ik de hele zomer lang niets anders dan old-school bachata. Toen ik begon te dromen van een carrière als zanger, wilde ik bijdragen aan de verbreiding van bachata in dit land. Het is mijn cultuur en ik ben blij dat ik die door middel van de muziek levend kan houden." Meer informatie over deze sympathieke zanger vind je op:

www.princeroyce.com PAGE 45


DVD Carlos Saura - Fados

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

Regisseur Carlos Saura (Tango, Flamenco Flamenco, Carmen) is bezeten van muziek en dans. In Fados legt hij de ziel van Portugal bloot. Met muziek, dans en film vertelt hij de rijke geschiedenis van de fado. Hierbij ligt de nadruk op de relatie tussen muziek en de stad Lissabon en de evolutie van de fadomuziek Met zijn kleurrijke omgeving, constant transformerende decors en dynamische cameravoering, laat Fados de warme klanken van de fadistas tot hun recht komen. Deze spetterende cinematografie, met ondersteuning van grote namen als Mariza, Carlos Do Carmo, CamanĂŠ, Lila Downs, Lura, Caetano Veloso, Chico Buarque en Miguel Poveda, zorgt voor een film die voelt als een audiovisueel gedicht. Taal: Portugees. Ondertiteling: Nederlands, Frans / 93:00 minuten | Regio 2

PAGE 46


CD Maná - Exiliados En La Bahia: Lo Mejor De Maná Deze “Best of Maná” is een mooie verzamelaar als je Maná te gek vindt, maar niet weet met welke cd te beginnen. Vrijwel alle klassiekers staan erop, inclusief een cover van het nummer Hasta Que Te Conocí (Until I met you) van Juan Gabriel. Exiliados en la Bahía: Lo Mejor de Maná Deze verzamelaar voorziet in een behoefte. Het is de eerste grote set "best-of" nummers van Maná sinds het album Esencials uit 2003. Dat was toen een grote, conceptuele serie, waarin het werk van deze pioniers van de Spaanstalige rock was verdeeld in drie themadiscs, waarin ook zeldzame tracks waren opgenomen.

Deze dubbel-cd bevat twee nieuwe selecties: Album 1 begint met een prachtige opname van Juan Gabriels gevoelige Hasta Que te Conocí. Album 2 gaat van start met het opbeurende Un Nuevo Amanecer een echte kampvuur-meezinger, die uitgroeit tot een stevige ‘power ballad’. En verder staan de albums vol met hits en carrièrehoogtepunten. Met het trio Labios Compartidos (favoriet bij de fans), Bendita Tu Luz (heerlijke bachata met Juan Luis Guerra) en Mariposa Traicionera (een pittig, sexy nummer met de tere vlinder als metafoor voor liefde en verlies) geeft de band blijk van grote veelzijdigheid, om vervolgens helemaal los te gaan met punkachtige reggae-rock (Clavado en un Bar). Ook mogen we nog even proeven van hun milde maar grootste jaren 80-geluid (Rayando el Sol) uit de tijd dat ze afscheid namen van de ‘new wave’ sound, het platenlabel Polygram en hun oorspronkelijke naam: Sombrero Verde. Enkele oude hits ontbreken en of dat al of niet terecht is, valt te betwisten. Maná kan echter kiezen uit twee decennia aan met Grammy’s en platina bekroonde albums. De fans kunnen dus eindeloos bekvechten over wat er allemaal is weggelaten, maar ze zullen moeite hebben om deze selectie te overtreffen. Exiliados en la Bahía is een eenvoudige introductie voor nieuwkomers of een handige meeneemset voor de doorgewinterde fans, die recht doet aan de kwalificatie "best-of".

DISC 1: 1. Hasta Que Te Conoci 2. Lluvia Al Corazon 3. Amor Clandestino 4. El Verdadero Amor Perdona 5. Mi Reina Del Dolor 6. Arde el Cielo 7. Si No Te Hubieras Ido 8. El Rey Tiburon 9. Bendita Tu Luz 10. Ojala Pudiera Borrarte 11. Labios Compartidos 12. Manda Una Senal 13. Angel De Amor 14. Eres Mi Religion 15. Mariposa Traicionera 16. Corazon Espinado

DISC 2: 1. Un Nuevo Amanecer 2. Clavado En Un Bar 3. Hechicera 4. En El Muelle De San Blas 5. No Ha Parado de Llover 6. Cuando los Angeles Lloran 7. Dejame Entrar 8. Oye Mi Amor 9. Me Vale 10. Como Te Deseo 11. Vivir Sin Aire 12. Te Llore Un Rio 13. Rayando El Sol 14. Perdido en un Barco 15. Lluvia al corazón (En Vivo desde Buenos Aires, Argentina 2011) 16. El verdadero amor perdona (En Vivo desde Buenos Aires, Argentina 2011) (2012)

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 47


DVD Victor Manuelle - Navidad en mi Barrio

Al sinds 2003 organiseert Cuban Rhythm op maat gemaakte individuele dans- en muzieklessen in Santiago de Cuba, waarbij je de Cubaanse cultuur volop ervaart. Volgend jaar vieren we het 10-jarig jubileum met een bijzondere dans- en muziekreis. Waar kun je beter salsa leren of aan je danstechniek werken dan op Cuba? Verruil de Hollandse winter voor het tropische Cuba en ga van 4 tot 17 januari 2013 mee met onze groepsreis!

Kenner van Cuba Bij organisator Desiree Moonen van Cuban Rhythm staat voorop dat je Cuba beleeft met en tussen de Cubanen. Zo organiseert ze met een vaste groep mensen in Santiago de Cuba alles zorgvuldig vooraf. De danslessen variërend van salsa tot rueda, son, reggaeton, rumba en Afro-Cubaans worden gegeven door lokale professionals. Het verblijf in gastvrije casas particulares (bed & breakfast) dompelt je onder in de Cubaanse cultuur. Onze vaste gids kent de goede plekken voor het uitgaan en vertelt waar je heerlijk kunt eten.

Wil je meer weten, kijk dan op

Let op: Dit is een dvd voor regio 1. Alleen afspeelbaar op een regiovrije dvd-speler! In de ambitieuze musical Navidad en Mi Barrio (Kerst in mijn buurt) combineert productieve salsagrootheid Víctor Manuelle oorspronkelijke kerstmuziek met levendige scènes uit zijn buurt in Puerto Rico. Deze dvd bevat een registratie van een fantastische uitvoering van deze musical in het Centro de Bellas Artes van San Juan. De cast telt maar liefst 50 man, waaronder een 15-koppig orkest. De muziek is gebaseerd op Victor Manuelles kerstalbum Navidad a Mi Estilo, in combinatie met traditionele kerstliederen. Het is echter een door en door tropische musical geworden met veel dans onder leiding van de grote choreograaf Tito Ortos. 1. Intro: Navidad En Mi Barrio 2. Barrio Querido 3. Navidad En Mi Barrio 4. Lechon, Lechon, Lechon 5. Medley Exitos Nvideño: Aires De Navidad, Bomba En Navidad, La Fiesta De Pilito 6. Yo Me Voy Para Mi Tierra 7. La Cama Cortita 8. Amarren Al Puerco 9. Toma Pa Ti 10. Los Polvos Del Sahara 11. Nostalgia De Barrio 12. Medley Exitos Victor Manuelle: Dile A Ella, Que Habria Sido De Mi, Asi Es La Mujer 13. Daria Mi Vida Por Ella 14. Dame La Mano Paloma 15. Yo Traigo La Parranda 16. End Credits (2012)

www.cubanrhythm.com Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 48


Erg handig! De Salsa App van Latinnet Vanaf nu ben je altijd en overal op de hoogte van de leukste feesten bij jou in de buurt met de Salsa App. Deze gratis app voor iPhone en Android is verkrijgbaar in de App Store en Google Play Store. Leuker en interactiever dan een mobiele website Met deze app heb je de agenda van Latinnet altijd bij de hand via je smartphone of iPad. Ook ander latin lifestyle nieuws wordt gepresenteerd in een prettig leesbaar formaat.

En er is nog meer: de Salsa App is handiger, leuker en interactiever dan een mobiele website. De app beschikt over een automatische locatiebepaling en kan je daardoor een compleet overzicht van Salsa, Bachata, Zouk en andere latin events bij jou in de buurt laten zien. Bij elk evenement in de agenda vind je een Routeknop om in je routeplanner automatisch de route naar het feest in te stellen. Met de Salsa App kun je events zoeken op plaats of postcode. Daarbij bepaal je zelf hoe ver je wilt reizen om er te komen door in de app een maximale afstand in te stellen. Naast een 4 wekelijks overzicht kun je ook per dag bladeren door de agenda. Favoriete feesten kun je delen met je vrienden via Facebook, Twitter of e-mail. Ook kun je ze opslaan onder je eigen agenda-favorieten. En ben je ge誰nteresseerd in de nieuwsbrief van Latinnet, dan kun je deze via de app aanvragen.

Voordelen voor organisatoren Feesten die voor de agenda van Latinnet worden aangemeld, worden automatisch ook in de Salsa App geplaatst. Wil je als organisator een feest aanmelden dan kun je dit gratis doen via http://salsa.latinnet.nl/meldagenda.php. Aanmeldingen worden doorgaans binnen 24 uur verwerkt en zijn daarna zowel op de agenda van Latinnet.nl als in de Salsa App te vinden. Uiteraard zijn er mogelijkheden om je feesten extra onder de aandacht te brengen. Neem hiervoor contact op via latinnet@gmail.com. Leuk voordeel voor organisatoren: wanneer je een feest aanmeldt via de website, kun je gratis de bijbehorende flyers uploaden.

Nieuwsgierig? Ga naar http://www.salsa-app.nl, download de gratis Salsa App via de App Store of Google Play Store en ontdek welke interessante mogelijkheden deze handige app je nog meer te bieden heeft!

PAGE 49


Fotografie: Keith Dasiman 24 november 2012 | Fotoreportage Airport Hilversum Na weken van voorbereiding (flyers, promofilm en andere promotieacties) en heel veel regelwerk, is het eindelijk zover. De band Porque No is aan het opbouwen en ook Brassband La Negra heeft alles al klaarstaan. De dansvloer is gelegd, de zaal is aangekleed en de snoepjes staan op de tafels. Er is exotisch eten en vers fruit voor wie wat extra vitamientjes zou kunnen gebruiken. De muziek draait en de “Welcome Prosecco” staat klaar. De eerste gasten stromen langzaam binnen. Caroline van C-Flexion staat klaar voor de gasten die een massage kunnen gebruiken en de bazaar met schoenen en kleding van Brijoux uit Den Haag staat uitgestald. De muzikale omlijsting is deze avond in de bekwame handen van Dj Sandro, Dj Latin Mania en Dj Incognito. De muziek gaat spelen in de Bachata en Salsa/LatinMix cockpit en de eerste dansparen komen al de dansvloer op. Dan begint de workshop Bachata Fusion door Sandra Maugeri. Er komen wat aarzelende dames en heren de vloer op, maar er volgen er meer en ze hebben veel plezier met zijn allen. Brassband La Negra beleeft vanavond een première. Dit wordt hun eerste bachata live optreden in Nederland. Steve The Orga kondigt ze op zijn eigen manier aan, zoals gewoonlijk met veel fun en gekke streken. Gelukkig blijkt er over deze brassband geen woord te veel gezegd. De band veroorzaakt kippenvel bij de bezoekers en oogst verbazing, plezier, veel applaus en bewondering! Vervolgens kan ook Porque No zich niet onbetuigd laten. Ze spelen weer de sterren van de hemel. De zanger duikt het publiek in en laat enkele mensen wat zingen, tot grote hilariteit van de aanwezigen.

PAGE 50


Fotografie: Keith Dasiman

PAGE 51


Fotografie: Keith Dasiman

PAGE 52


Fotografie: Keith Dasiman

Showtime! Adam & Claudia zetten een geweldige show neer. Wederom veel applaus. Vervolgens laten de leerlingen van Adam en Claudia in de demoshow Zoukmotion zien wat met veel enthousiasme en toewijding bereikt kan worden. Aan het einde van de avond kan de organisatie terugkijken op een geslaagd feest met een prima sfeer. Helaas zijn er ondanks alle voorbereidingen toch nog een paar dingen misgegaan. Doordat de verbouwing van de locatie is uitgelopen, waren er problemen met de garderobe en ontstond er een misverstand over het gebruik van de toiletten. Dat viel de organisator niet te verwijten, maar Steve vond en vindt het erg vervelend en biedt hierbij zijn excuses aan voor het ondervonden ongemak. Maar ondanks dit ongemak was het erg gezellig, met dank aan de 432 gasten, alle vrienden en relaties die hebben bijgedragen aan de promotie, collega-organisatoren uit BelgiĂŤ en Duitsland en iedereen die heeft geholpen om van deze avond een succes te maken. Volgend jaar weer!

Verslag Annetje Riel Fotografie: Keith Dasiman Meer foto’s vind je op: www.latin-emagazine.com/fotoalbums

PAGE 53


PAGE 54


De New Yorkse buurtbendes The Jets en The Sharks bestrijden elkaar op leven en dood. Wanneer een ex-lid van de Jets verliefd wordt op de zus (Natalie Wood) van de Sharks-aanvoerder, zijn de rapen gaar. Een van de grote Hollywood-musicals, vooral door de songs van Stephen Sondheim en de muziek van Leonard Bernstein. West Side Story sleepte maar liefst tien Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste bijrollen en beste camerawerk. De choreografie van Jerome Robbins kreeg een speciale Oscar voor beste choreografie. Regisseur Robert Wise gebruikte niet al te opwindende dialogen voor zijn adaptatie van Shakesepares beroemde ‘Romeo en Julia’, maar niemand die dat bezwaarlijk vond. De strijd tussen de Puerto Ricaanse immigrantenjongeren van The Sharks en hun ‘oorspronkelijke’ New Yorkse rivalen The Jets wordt voornamelijk via zang en dans in beeld gebracht zoals het een musical betaamt. Actrices Rita Moreno en Natalie Wood schitteren als elkaar rivalen en de muziek van Leonard Bernstein - gedeeltelijk geschreven in een afwijkende vijfkwartsmaat - geeft de film een opwindende vaart. Songs als ‘Maria’, ‘Tonight’, ‘America’ en ‘I Feel Pretty’ werden wereldhits. West Side Story is opgenomen in de Top 100 (nr. 41) van allerbeste films aller tijden van het American Film Institute. De film is onlangs gerestaureerd, waardoor de indrukwekkende breedbeeldopnamen (70mm) en felle kleuren weer tot hun recht komen. Meer info: http://www.facebook.com/eyefilm

PAGE 55


Rupa & the April Fishes Voer voor muzikale ontdekkingsreizigers en liefhebbers van o.a. Manu Chao, Amparanoia en Oi va Voi! Op zaterdag 8 december leidt Rupa & The April Fishes je met hun duizelingwekkend eclectische mix gegarandeerd naar warmere oorden. De van oorsprong Indiase singer/songwriter Rupa Marya brengt met haar groep een charmante melting pot van Franse chanson, zigeunermuziek, tango, alternatieve Latin en Indiase muziek.. Onlangs bracht de band hun nieuwe album ‘Build’ uit; hun derde album waaraan o.a. Todd Sikafoose (Anie Difranco, Andrew Bird) heeft meegewerkt.

Zaal Sugar Factory Lijnbaansgracht 238, Amsterdam Zaterdag 8 december 2012 Tijd: 20.30 uur

Meer info: www.melkweg.nl

Geluksvogels Yandar & Yostin Het is weer zo’n onverklaarbaar YouTube-fenomeen. Het duo Yandar & Yostin haalt samen met gastzanger Andy Rivera miljoenen kijkers op YouTube met het nummer Te Pintaron Pajaritos. Het elektronische nummer gaat over een vrouw die zich laat verblinden door de gouden bergen die ze krijgt voorgespiegeld, maar bedrogen uitkomt. De meningen over de kwaliteit van het nummer zijn sterk verdeeld, maar de teller YouTube staat inmiddels op ruim 42 miljoen views. In de Spaanse iTunes lijst stonden ze tot voor kort zelfs nog op de tweede plaats, dus de fans hebben toch wel de overhand. Terecht?

Oordeel zelf maar.

PAGE 56


Ibérica Mágica (Spanje) Het dansgezelschap Ibérica de Danza weet als geen ander het traditionele Spaanse cultuurgoed te gebruiken voor hun moderne dansen. Ibérica staat bekend om hun sterk beeldende danstaal die ontstaat door een unieke vermenging van klassiek Spaans ballet, flamenco, folk en modern ballet. Met succes, want wie Ibérica ziet, sluit de groep in het hart. De allernieuwste productie Ibérica Mágicais is wederom een reis naar vele uiteenlopende dansculturen van het Iberisch Schiereiland. In het eerste deel van de voorstelling gebeurt dit op muziek van Spanje’s grote klassieke componist Albéniz. De muziek van de in Spanje waanzinnig populaire groep Radio Tarifa vormt met zijn etnische invloeden de inspiratiebron van de kleurrijke choreografieën in het tweede deel. Ibérica Mágica is een levendige en unieke dansvoorstelling waarbij schitterende projecties een indrukwekkende dimensie toevoegen aan het toneelbeeld en daardoor de magie compleet maken.

Vanaf maart 2013 te zien in de theaters

Meer info op: www.wereldtheater.com

Foto: Peter Buitelaar

PAGE 57


CD+DVD King Stays King: Sold Out At Madison Square Garden Het aura van Romeo Santos blijft groeien. In 2012 gaf hij drie concerten in het legendarische Madison Square Garden in New York City; ze waren alledrie uitverkocht. Dit cd + dvd-pakket bevat een volledige registratie van het tweede concert met alle 18 nummers, plus bonusopnames van de repetities en ander materiaal van achter de schermen. Onder de speciale gasten bevinden zich Wisin y Yandel, P. Diddy, Usher en anderen. De setlist bevat onder meer: Malevo, Soberbio en Vale La Pena El Placer.

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

Het eerste gratis online latin bladermagazine in Nederland en BelgiĂŤ! Word ook (gratis) lid en ontvang 1 keer per maand het Latin Emagazine in je mailbox. Schrijf je in op:

WWW.LATIN-EMAGAZINE.COM PAGE 58


Dans tot in de vroege uurtjes op het allerbeste wat Latijns-Amerika aan muziek te bieden heeft. Mestizo, pachanga, cumbia, reggaeton, baile funk, latin hiphop, merengue‌ alles komt langs! De plaatjes worden gedraaid door DJ Rodrigo & vrienden en de avond wordt gehost door MC Mauro. Zoals gewoonlijk wordt er weer getrakteerd op 2-for-1 Cuba Libre specials (Havana Club 3 aùos, coke & lime) aan de bar, Chileense empanadas vers uit de oven en verkoelende ijsjes. En er is gratis entree voor de Sombrero-dragers. Kortom, party latino style!

Meer info: www.facebook.com/FiestaMacumba

PAGE 59


AGENDAPARTNERS

FESTIVALPARTNERS

Salsa Info www.salsainfo.nl Latin Music www.latinmusic.be Salsa.be www.salsa.be Salsagids www.salsagids.info Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Salsa Nieuwsbrief www.salsanieuwsbrief.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

Afro-Latino Festival www.afro-latino.be Antilliaanse Feesten www.antilliaansefeesten.be Festival Mundial www.festivalmundial.nl Haarlem Festival www.salsafestival.nl

LATIN E-MAG FRIENDS Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl SalsArte www.salsarte.com Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsa-dvd’s www.salsa-dvds.com La Grande Salsa www.stevetheorga.com

THEATERPARTNERS RASA Utrecht www.rasa.nl Paleis voor Schone Kunsten, Brussel www.bozar.be Zaal De Roma, Borgerhout www.deroma.be Zuiderpershuis, Antwerpen www.zuiderpershuis.be

MEDIAPARTNERS Latin Life radio www.latinliferadio.nl

Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

PAGE 60


WWW.LATIN-EMAGAZINE.COM Prijsvragen & twitter Vorig jaar kwam je als vaste lezer automatisch in aanmerking voor leuke prijzen. Ook dit jaar bieden we weer regelmatig aantrekkelijke prijzen aan, maar je moet er wel wat voor doen: het juiste antwoord op de prijsvraag doorgeven. De prijsvragen worden geplaatst op de website en aangekondigd via Facebook en Twitter. Volg ons via: Facebook en/of Twitter

COLOFON Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Illustratie: Luis Filella Fotografie & film Bart Henseler Annelies Himpens Stéphanie Van Vlimmeren Jacco van Rossum Hans Gorissen Keith Dasiman Michèle Demeyer Redactionele bijdragen van Javier Arenas Annetje Riel Stéphanie Van Vlimmeren Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Romy Donk Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa

PAGE 61


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.