Page 1

6 430030 490207

1/2019

PRIS 5,60 € INKL. MOMS

KORSHOLM MÅNADSTIDNING

TRETTIOSJUNDE ÅRGÅNGEN

ISSN 0780-4555

WWW.KUSTMEDIA.FI

OM CANCER/ PALLIATIV VÅRD

Otto är verksamhetschef vid Kårkulla

Siv om hörseln och deras förening

För bra liv – så länge liv finns Nina Nystrand-Hammarström och Christer Fred berättar

TEMA HÄLSA&VÄLMÅENDE

Daniel gillar jobbet som ergoterapeut

Unga Julia vill arbeta inom vården

LÄS ÄVEN OM AFF

För Dig som vill köpa el. sälja bostad/fastighet. Även värderingar, köpebrev och offentligt köpevittne

HANDELSESPLANADEN 16 E 361 0444 D. ÖRNDAHL www.primafastigheter.fi 0400 210 335

Kvevlax Sparbank | tel 06-346 2111

ÖK donation till Novia  

Mikael Österberg är ny fritidschef _

Imponerande gäng fick pris   Nystart för butiken i Björköby _ Nystart i köket   

Kustmedias lotteri  

Korsholms första folkskola _

Träning för nyblivna mammor   Joakim Hästö jobbar med skogsbruk _


2 UTGIVARE Kustmedia Ab Oy, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM Tfn 010 311 1900 E-post: redaktionen@byanytt.fi

Olika slags möten

VD Tomas Bäck, tfn 010 311 1902 CHEFREDAKTÖR / ANSVARIG UTGIVARE Lisbeth Bäck, tfn 010 311 1901

LISBETH BÄCK lisbeth@kustmedia.fi www.kustmedia.fi

JAG HADE ANLEDNING att träffa Kjell. Och Kjell är förresten inget fingerat namn. Vi arbetade en gång i samma lokaliteter och vi har träffats några gånger de senaste tjugofem åren. Riktigt nyligen möttes vi i arbetsrelaterat sammanhang och utöver själva uppdraget hade vi tid att både äta mat och prata. Jag är så tacksam över de människor som korsar mig väg – där relationen är så okomplicerad och där man liksom fortsätter där man slutade senaste gång. Inga dåliga samveten över vem som hörde av sig sist och varför/varför inte. Inga försvarstal eller behövlig uppdatering av livet, inget tjafs utan bara trevligt och där det finns ett ömsesidigt och värdefullt förtroende sinsemellan. Jag har några Kjell i mitt liv och det har säkert ni också. Människor som man träffar sällan och när man gör det känns det ”som i går”. Till saken hör ju att jag inte går runt och saknar Kjell heller

däremellan. Men oj så trevligt att träffas. JAG TÄNKER PÅ andra slags möten. Jag är hemkommen från fina veckor på Zanzibar. Zanzibar är en ö utanför Tanzania som fungerar lite som Åland fungerar i förhållande till fastlandet Finland. Al Hapa Bungalows i byn Jambiani är ett litet hotell där stämningen är otvungen och familjär. Om man vill - umgås man och pratar med de andra hotellgästerna - och det vill man oftast. Men man börjar inte per automatik att prata om det som man i vanliga fall förknippar sin identitet med – yrke, jobb, familj och boende till exempel. Man pratar ofta om andra saker – om nu och det som är där och då.

den här gången inom den palliativa vården – där det handlar så mycket om att våga möta det som är. Våga möta människan. VÄL MÖTT OCH god fortsättning på det nya året alla läsare! Tio nya nummer av ByaNytt utkommer i år. Det här första numret med Hälsa och Välmående som tema. Nästa nummer med Bygga och Renovera i fokus. Tipsa oss gärna, bara att ringa eller skicka e-post. Jag önskar Er fina februariveckor!

REDAKTIONELLA MEDARBETARE Anna Sand, Monika Fröjdö, Joakim Snickars, Pia Backman-Nord ANNONSFÖRSÄLJNING Ramona Finnilä, tfn 010 311 1904 ramona@kustmedia.fi annons.byanytt.fi ANNONSOMBRYTNING Maria Lillås, tfn 010 311 1913 maria@kustmedia.fi SIDOMBRYTNING Maria Lillås, tfn 010 311 1913 PRENUMERATIONER / ADRESSÄNDRINGAR www.byanytt.fi Emma Friberg, tfn 010 311 1910 prenumeration@byanytt.fi TRYCKERI Botnia Print, 2019

Smedsby den 25 januari 2019 I DEN HÄR ByaNytt berättar vi också om möten. Om att våga möta det som är. Heder åt dessa duktiga vårdare som möter människor och deras anhöriga i livets slutskede,

UPPLAGA 2800 exemplar, 10 nr/år PRENUMERATIONSPRISER Finland 54 €, EU 59 € Övriga världen 61 € ANNONSPRISER 2019 ByaNytt: 1,49 € per sp.mm. KustNytt: 1,49 € per sp.mm. ”Kombiannons” (samma annons i KustNytt o. ByaNytt): 20 % rabatt Blickhörnan (50x50 mm): 125 € Faktureringstillägg: 3,5 € Moms 24 % tillkommer på samtliga priser. Upprepningsrabatt enligt överenskommelse. TIDNINGENS FORMAT Tryckyta: sidans bredd 254 mm, sidans höjd 374 mm, spaltantal 5. SPALTBREDD 1 sp. = 47 mm, 2 sp. = 99 mm 3 sp. = 150 mm, 4 sp. = 202 mm 5 sp. = 254 mm ANNONSMATERIAL Färdiga annonser i PDF-format, upplösning 200 dpi

Före jul fotade jag den här väggen vid Sale i Replot. De hade bett barnen i Vallgrund dagis rita teckningar och deras bilder var så fina i entrén. Mera sånt tycker jag.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. För felaktighet i annons uppgår tidningens ansvar högst till annonsens pris. Vid eventuell beskattning av tävlingsvinster står vinnaren själv för denna kostnad. Medlem i Tidskrifternas förbund

Zanzibar. Stranden som var min utsikt under denna jul, nyår och vinterledighet. Minst trettio grader varmt, supersällskap och mycket mat och vila.

KUSTMEDIA producerar tidning­ ar och reklam för print och webb. Under eget namn ger vi ut två lokal­ tidningar: ByaNytt och KustNytt. Vår styrka är mångsidighet, flexibilitet, uppriktighet och tillgång till ny och avancerad teknik. Kustmedia är delägare i webbyrån Eniti, som erbjuder lättanvända och förmånliga webbtjänster till småföretag.

Finaste hundvalpen Spike. Låt mig få presentera - Spike – en japansk spets som den här dagen var åtta veckor och som just flyttat till Österbotten. Matte heter Edda, husse heter Alexander och Spike fick vara på jobbet med mommo litegrann.

Smedsby centrum just nu, ungefär mitten av januari. Det händer och det spränger på torget. Men det blir bra när det blir färdigt!

Ännu en bild från Zanzibar. The Rock är ett landmärke på ön och syns ofta när man ser bilder därifrån. Vi besökte restaurangen och det var extra speciellt.

Du kan anlita oss för de flesta tjänster inom print, webb, grafisk design, innehåll och försäljning. Kustmedia har två kontor, huvudkontoret i Korsholm och ett kontor i Närpes. Vi är lokalt place­ rade men arbetar över hela Finland.


3

Yrkeshögskolan Novia får donation från Österbottens Kött ANDELSL AGET ÖSTERBOTTENS KÖTT donerar 10 000 euro till området naturbruk vid Yrkeshögskolan Novia. – Styrelsen för andelslaget Österbottens Kött vill med detta beslut bidra till att Yrkeshögskolan Novia får en möjlighet att stärka och utveckla naturbruksutbildningen och kunnandet inom husdjursproduktion. För att säkra en fortsatt konkurrenskraftig och högklassig köttproduktion krävs kompetenta lantbruksföretagare och företagsledare. Novia har i detta hänseende en ytterst betydelsefull uppgift, säger verkställande direktör Tom Åstrand vid Österbottens Kött. HÖGSKOLANS UTBILDNINGAR INOM naturbruk finns i Raseborg. Där utbildas agrologer och skogsbruksingenjörer på svenska,

samt miljöplanerare på engelska. Studerande kommer från hela Svenskfinland. Den engelskspråkiga utbildningen har för tillfället studerande av 15 olika nationaliteter. Vid enheten i Raseborg bedrivs därtill omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom området bioekonomi, med cirka 20 anställda. – Vi är mycket glada över donationen från Österbottens Kött. Målet är att höja kompetensen och utveckla undervisningen, utvecklingsverksamheten och samarbetet med näringslivet. Donationen kommer väl till pass i det sammanhanget. Vi hoppas också att satsningarna ska öka intresset för agrologstudier, konstaterar rektor Örjan Andersson.

text:

Rektor Örjan Andersson mottar donationen till Novia av ÖK:s verkställande direktör Tom Åstrand. Foto: Anna Sand

Lisbeth Bäck

I DEN HÄR TÄVLINGEN KAN ALLA DELTA Svaren finns nämligen i detta nummer av ByaNytt.

LJUSTAVLA

STAVMIXER de rätta tävlings­svaren:

Mixerstav i rostfritt stål, med visp och minihackare.

FRÅGA 1:

FRÅGA 2: 1, 9, 9 OCH 9

FYRKLÖVERNVINNARE

Grattis till Sol-Britt! Sol-Britt Bäck i Smedsby vann huvudvinsten i Fyrklövern, omgång 347. Tröstpriser fick BrittMarie Bränn i Nykarleby, Ingrid Salin i Smedsby, Majvor Ekblad i Vörå och Maj-len Vestergård i Norra Vallgrund. Gratulerar alla vinnare! Sol-Britt blir glatt överraskad och tackar för den röda ryggsäcken som hon vann i Fyrklövern. – Den här ser bra ut, har många fack och verkar stadig, säger hon. Sol-Britt bor i Smedsby. Hon arbetade ett trettiotal år som röntgenskötare på strålbehandlingen vid VCS. Hennes andra yrke kan man säga för allra först var hon textillärare. – Jag tycker om att handarbeta. Nu när jag är pensionär har jag mera tid för det. – Jag vill vara till hjälp för barnen och de sju barnbarnen mellan två och femton år. Dottern Camilla bor i Australien och sönerna Simon och Fredrik i Vörå, respektive Kvevlax. – Jag har också en nära kontakt till mina syskon. Det känns värdefullt. text och foto:

FRÅGA 3: 7, 11, 19 OCH 21

Meddelandetavla med LEDljus, innehåller 61 bokstäver och 3 symboler

Lisbeth Bäck

1

FRÅGA 4: 7, 9, 19 OCH 21 sammanställning:

2

Lisbeth Bäck

VI SÖKER STÖDPERSON De här fyra detaljbilderna har vi plockat

ur olika annonser i tidningen. Kan du inom palliativa vården i Korsholm och V lista ut på vilka sidor de finns? Elinstallationer & Eltillbehörsbutik

Ta kontakt Ulla Korpinen tel. 010 843 6002 eller läs mera på www.botniacancer.fi

Mjölnaregatan 26, 65100 Vasa 06 3177 900 kontaktor@kontaktor.fi Måndag - fredag kl. 8 - 16.30

öppna universitete

vid Åbo Akad

I den här bilden finns det fyra fel. Jämför med originalbilden som du hittar inne i tidningen och ringa in de fyra felen!

3

På vilka sidor kan man läsa följande fyra uttalanden: – Alla ska ha lika... – Vem som helst ska...

– Det är nära till...

4

I detta nummer har vi gömt fyra miniatyrbilder (samma storlek som den nedan) av Kustmedias logo. vilka Kurser kvällstid, på På veckoslut och på distans fö sidor finns de? (Räkna ej med denna.)

www.abo.fi/opu

Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia

– Det passade mig...

Namn............................................................Tel................................................. Adress................................................................................................................

Om jag vinner vill jag ha: Ljustavla Stavmixer Omgång 348, B119

Svaren vill vi ha på redaktionen senast den 13 februari 2019. Adressen är ByaNytt, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM Märk kuvertet "Fyrklövern". Du kan sända in alla bidrag till tidningen i samma kuvert. Det går också bra att kopiera kupongen.

ww


4

Korsholms nya fritidschef Mikael Österberg har varit aktiv dansmusiker i fyra decennier

Mikael Österberg gjorde sin första arbetsdag i ämbetshuset i Korsholm strax efter årsskiftet.

Ungdomsarbetet har en viktig förebyggande roll Mikael Österberg är Korsholms nya fritidschef. Han tar sig an sitt nya värv med tillförsikt efter åtta år på motsvarande post i Vörå. På den egna fritiden är det främst musik som gäller för honom.

P

Å LUCIADAGEN 2018 har Mikael Österberg gjort en liten tjuvstart inför det nya jobb som han ska inleda först ett par veckor senare. Eftermiddagsmörkret har redan gjort entré när ByaNytt träffar honom på det Vasa-hotell som i folkmun fortfarande kallas för Waskia. – Jag har flexat från jobbet i Vörå och haft en planeringsdag med Korsholms kommuns fritidsavdelning. Jag har träffat och diskuterat med mina blivande kollegor. Det har varit en nyttig dag och det har bland annat getts information om projekt under den kommande våren och sommaren, säger Mikael. – Jag är mycket glad för det stora förtroende som har visats

mig när jag valdes till posten i Korsholm. Men samtidigt känns det förstås vemodigt att lämna det gamla arbetet och kollegorna där. Jag har trivts bra som fritidsdirektör i Vörå, fortsätter han.

Verksamheten har förebyggande effekter Som fritidschef i Korsholm får Mikael Österberg ett smalare fält än i Vörå där han även innehade funktionen som MI-rektor parallellt med sina övriga arbetsuppgifter. – I Korsholm kommer jag enbart att fokusera på idrotts- och ungdomssektorn. Det är en ny miljö att bekanta sig med. Jämfört med Vörå är Korsholm en klart större kommun med en större stab. Fritidsavdelningen i

Korsholm är liten men duktig och kompetent. – Jag är åtminstone tillsvidare bosatt i Vörå och kommer att pendla till Smedsby. Ibland försöker jag samåka med min fru Katarina Österberg som jobbar i Korsholm sedan ett och ett halvt år. Hon är ambulerande specialbarnträdgårdslärare till yrket, säger Mikael. Till den nya fritidschefens första åligganden hör bland annat att se över kommunens sportlovsprogram och göra projektskrivningar. Diskussionen glider in på ett bekymmersamt fenomen i dagens samhälle: det faktum att alltfler unga riskerar att bli isolerade och i värsta fall även marginaliserade med modern IT-teknik som huvudsakligt sällskap. – Vårt sätt att umgås har förändrats i och med den moderna tekniken. Det gäller också den vuxna befolkningen. Jag har förstås inte någon patentlösning på detta problem. Men varje fall av marginalisering som kan undvikas är samhället till gagn. Idrotts- och ungdomsarbetet har i bästa fall en

viktig och förebyggande roll i sammanhanget. – Det vore till exempel viktigt att kunna etablera en ungdomsgård eller någon sorts mötesplats inom Korsholms kommun. Helt enkelt att bygga upp ett tryggt ställe där ungdomar kan komma och gå och umgås under lätta former. – Var en sådan gård skulle kunna placeras är svårt att säga i det här skedet. Planeringen av Smedsby centrum pågår för närvarande. Samtidigt ska man också komma ihåg att det inte är bra om det geografiska avståndet blir alltför långt för en del ungdomars del. – Samtidigt kunde man också gå in för att försöka stärka och utveckla aktiviteter i befintliga ungdomslokaler runt om i kommunen, säger Mikael.

Diplomatisk vad gäller fusion Apropå den eventuellt stundande kommunfusionen mellan Vasa och Korsholm väljer Mikael på diplomatiskt vis att hålla låg profil. – Jag vill inte ta ställning eller uttala mig eftersom jag inte är

tillräckligt insatt. Om det blir en samgång kommer fritidsväsendet i Korsholm att höra till välfärdsnämndens område. – Det som står klart är att vi lever i ett samhälle som är i ständig förändring. Det gäller därför att kunna anpassa sig, säger Mikael.

Ledare för Vörås fritidsverksamhet Mikael Österberg har lett Vörås fritidsverksamhet sedan nuvarande Vörå kommuns födelse i januari 2011. Han har varit stationerad i Oravais. Det handlar för övrigt om en sektor som inrättades i samband att den nya kommunen bildades. – Orsaken till att jag sökte uppdraget i Korsholm var att jag vill hinna prova på något nytt i arbetslivet och ta mig an nya utmaningar, säger den 55-årige Mikael. Vid sidan av sommarens höjdpunkt Vörådagarna, vad kommer du att minnas bäst från tiden som fritidsdirektör i Vörå? – För mig som är patriot var Vörå krigsskolas 100-årsjubileum i januari 2018 en speciell upple-


5 velse. Det handlade om att hylla dem som stred för landet. Självständighetsfirandet i slutet av 2017, där lokala skolor medverkade, var också ett stort och minnesvärt evenemang. Före den aktuella karriären som fritidstjänsteman var det lågstadievärlden som var Mikael Österbergs yrkesmässiga gebit. – Jag var klasslärare och skolföreståndare i Vörå i 20 års tid- närmare bestämt vid Rejpelt skola och Vörå norra skola. Innan dess hann jag arbeta två år vid Risö skola i Larsmo i början av karriären. – Också lärarrollen var något som jag uppskattade och trivdes med. Men jag har som sagt ett behov att sadla om och söka nya vägar ibland, säger Mikael.

Imponerande gäng fick pris PREMIERADE

Musiken är intresse nummer ett Utanför sin yrkesroll är Mikael Österberg mest känd som rutinerad svenskösterbottnisk dansmusiker. – Jag kan faktiskt fira 40-årsjubileum på den fronten vid det här laget. Jag har varit verksam sedan 1977-78. Det allra första bandet som jag var med i hette Hope. Jag var 15 år på den tiden. Vi sjöng på engelska och tolkade dåtida popoch rocklåtar på ungdomsdanser. Under årens lopp har Mikael synts i en rad olika österbottniska dansband. På 1990-talet lirade han med grupper som Arnolds och Playboys. Den senare konstellationen var främst inriktad på partyrock. För ett antal år sedan var han involverad i det populära tributprojektet Silver Beatles som åkte runt i Österbotten och tolkade 60-talshits av de legendariska brittiska banbrytarna.

Musikalisk allätare Från 2007 och framåt är Mikael gitarrist och sångare i Dansdax. Gruppen spelar företrädesvis i Österbotten med undantag av några nyländska spelningar sommartid. – Vi har redan en del spelningar bokade för nästa vår och sommar. – Jag är själv musikalisk allätare. Jag kan exempelvis sitta och lyssna på hårdrock innan jag går upp på scenen och framför smäktande danslåtar, fortsätter Mikael. – Det är kontakten med publiken som är guld värd och som gör att man orkar hålla på med den många gånger slitsamma tillvaron som dansbandsmusiker. Man kanske får någon applåd emellanåt och så känns det bra, fortsätter han. Dans- och nöjesvärlden har ju centraliserats mycket under de senaste årtiondena. Hittar månne yngre generationer till dansgolven i dessa tidevarv? – Det varierar från ställe till ställe. På vissa ställen har faktiskt en del nya och yngre ansikten börjat dyka upp på golven. Men ofta tenderar medelåldern nog att vara på hög på dagens danstillställningar.

Text och foto: Joakim Snickars

Årets pristagare samlade vid Berny's.

Stormen rev i Replotbron när 57 idrottare, Årets Eldsjäl, och Årets Kulturperson premierades på Berny’s av Kultur- och fritidsavdelningen i Korsholm. Nytt för 2018 var ungdomsfullmäktiges utnämning av Årets Ungdom.

M

ÅNGFALDEN AV IDROTTSGRENAR och åldrar var stor då Korsholm premierade idrottare och delade ut andra utmärkelser. Korsholmare har under året kammat hem medaljer i FM, NM, EM och VM (alternativt representerat Finland i internationella mästerskap) i allt från bågskytte och orientering, till cheerleading och radiostyrda bilar. Utnämnd till Årets Eldsjäl blev Susanna Finskas, en mycket aktiv idrottare, tränare och drivande kraft inom bland annat IF Femman och SkiCupen, som är ett samarbete mellan flera idrottsföreningar. Ett namn som nämnts i många sammanhang under 2018 är Årets Kulturperson, Alicia Trezise-Segervall, som

Alicia Trezise-Segervall`och Susanna Finskas.

driver Koskö Mill ullspinneri. Hon fick priset för att på ett målmedvetet och entusiastiskt sätt vågat sig på ett gammalt hantverk, och samtidigt bidragit till Koskös utveckling. Utnämningen av Årets eldsjäl har ganska långa anor i kommunen, då den förstnämnda delades ut första gången i slutet av 1980-talet. Årets Kulturperson är ett aningen nyare fenomen, och har delats ut sedan 2002. En splitterny utnämning är däremot ungdomsfullmäktiges utnämning av Årets Ungdom. Nominera kandidater har kommuninvånarna själva fått göra bland alla i åldern 13-21 som under året har ”arbetat eller utfört en handling för ungdomars bästa”. Den första att få ta emot priset blev Joonatan Pöntinen, som nominerades för sitt vänliga sätt och sin politiska aktivitet.

Nytt pris för unga Patricia Granholm, ungdomsfullmäktiges ordförande, är glad att det nu inrättats ett speciellt pris för unga, och berättar att inspirationen kommer från Närpes. – Vi tog reda på om vi kunde införa motsvarande i Korsholm och det lyckades. Jag hoppas att det här blir en tradition som fortsätter varje år. För att utnämningen ska kunna fortsätta framöver säger Patricia att det är viktigt att det finns ett aktivt ungdomsfullmäktige också kommande år. I vår väljs nya fullmäktigemedlemmar och därför uppmanar hon alla intresserade i åldern 13-21 att ta kontakt.

Text och foto: Pia Backman-Nord

Idrottspremierade i Korsholm i bokstavsordning: Ahola Jimi Byman Jere Enlund Alexandra Forth Petter Fred Bodil Fred Christer Glasberg Madeleine Grims Börje Hahn Olivia Herrgård Bo-Eric Hiekkanen Benjamin Höstman Stefan Jakobsson Emilia Jantunen Juliana Järf Mats Järvinen Juha-Matti Kaas Jan Kallio Felix Keskinen Juha Ketelä Tapio Ketelä Tommi Ketelä Tuula Ketola Sofia Kivisaari Tomi Klemets Alva Klemets Elin Knif Joel Kvist Mathilda Källberg Elin Lahti Tommy Lehtomäki Hanna Linde Jan Lindström Emilia Lindström Ida Lindström Mathias Lundvik Jonas Manderbacka Jani Nikula Jouko Olli Benjamin Paavola Tuomas Paulin Kasper Piiroinen Markku Pouttu Jyri-Ville Pått Saga Rahko Mikko Riddar Harry Salo Rosanna Smeds Oskar Smeds Ylva Snickars Fia Strandholm Jessica Söderström Fanny Träskelin Joakim Tuohimaa Ines Åbrant Sebastian Österblad Cecilia Östman Peter


6 TEMA HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Nina Nystrand-Hammarström och Christer Fred är stolta över hemsjukhusets avdelning där både cancerpatienter och deras anhöriga kan vara vid behov. – Arbetet inom den palliativa cancervården är inget som lämnar oss oberörda. Vi kan inte bota cancer, men vi kan sköta symptomen. Och vi kan lyssna.

Om cancer/palliativ vård Under ett samtal med Nina NystrandHammarström och Christer Fred vid HVC i Korsholm pratar vi om cancer/palliativ vård och dess innehåll. Om hur det varit och om hur det blir. Om att Christer slutar och Nina tar över hans jobb i Korsholm tillsammans med ett team från hemsjukhuset. Om möjligheten av bli stödperson inom Österbottens Cancerförening rf.

V

I SKRIVER JANUARI 2019 och Christer Fred har åtta arbetspass kvar till pensionen efter många år som omtyckt cancer/ palliativ skötare i Vasa, Korsholm och Vörå. – Framöver tänker jag mig mycket tid för familjen och de sju barnbarnen, ler han. Sjukskötare Nina NystrandHammarström har varit cancer/ palliativ sjukskötare på deltid sedan 2013 inom Korsholm, på samma sätt som Bernice Suikkanen inom Vörå/Oravais/Maxmo HVC. Verksamheten riktar sig till cancerpatienter, deras anhöriga och personalen.

Nu utökas Ninas arbetstid för detta uppdrag samtidigt som hon till sin hjälp får ett team från nya hemsjukhuset, där Nina är ansvarig skötare. – Vi har också nära samarbete med hemservicen och hemsjukvården. Och från och med nu är det Korsholm som finansierar verksamheten i sin helhet. Österbottens Cancerförening kommer i stället att satsa på frivilliga stödpersoner och planerar inrätta en tjänst som koordinator för den verksamheten. I faktarutan här intill finns uppgifter om en ny skolning som arrangeras för blivande stödpersoner.

– Skolningen är väldigt bra uppbyggd, säger Christer Fred. – Det finns så många människor för vilka stöd, sällskap och någon som lyssnar betyder så mycket, tillägger han.

Livskvalitet – så länge liv finns Kontakten till cancerpatienter i olika skeden av sjukdomen är ett angeläget uppdrag och den palliativa vården är helhetsvård tillsammans med patienten och med anhöriga. Nina och Christer delar med sig av sina erfarenheter från jobbet. – I den här situationen får livet en speciell skärpa och det viktigaste vi kan göra är att våga möta det som är. Våga möta människan och våga säga att vi inte har svaren men gärna lyssnar. Att inte ge upp hoppet men inte heller dela ut några falska förhoppningar. – Vårt främsta mål är att upprätthålla bästa möjliga livskvalitet – så länge liv finns. – Vi finns där för den som är sjuk och för deras anhöriga – om de vill. Vi lindrar smärta och vi kan vara länk mellan patient och

Österbottens Cancerförening söker nya stödpersoner till palliativa vården. Skulle du ha tid och medkänsla att fungera som stöd åt en patient eller anhörig? Både män och kvinnor i olika åldrar behövs. Palliativa stödpersoner som jobbar som frivilliga ersätter inte yrkesmänniskor inom sjukvården eller anhörigas stöd utan kompletterar dem. Stödpersonen kan hjälpa med praktiska saker, eller vara som trygghet och sällskap. Anhöriga kan få en behövlig vilopaus, eller någon att prata med. Cancerföreningens anställda skolar frivilliga stödpersoner. Deltagarna väljs på basen av ansökan samt intervjuer. Svenskspråkig skolning ordnas i Vörå i mars 2019.


7

anhöriga i sådant som kan vara svårt för dem att prata om – till exempel begravningen. – Vi är vårdare, vi är professionella. Och så är vi vanliga människor, uttrycker sig Nina. Vårt jobb är inget som lämnar oss oberörda.

bana när det gäller att stöda lokala producenter. – Jag vet ju själv hur det är att vara småföretagare. Text och foto: Pia Backman-Nord

RN

DETEKTIVBYRÅ

IE A

Text och foto: Lisbeth Bäck

De understryker vikten av att den palliativa vården ska vara

och kaffebjudning blir det första februari, och därefter är det full rulle. – Det är väldigt viktigt att vi har den här servicen kvar i byn, säger Camilla och lovar också att spinna vidare på tidigare ägarens

ER

Vi svarar alltid

Å fältets vägnar tackar jag Christer för det goda arbete han gjort, önskar honom ett bra pensionärsliv och önskar Nina och hennes team allt gott framöver i deras arbete inom den så viktiga cancer/palliativa vården.

NYÖPPNING AV BUTIKEN för allmänheten med erbjudanden

Camilla Storsjö hälsar välkommen till "Handlen".

T YS

Nina Nystrand-Hammarström har lång erfarenhet av vården och arbetade många år vid akuten och på smärtpolikliniken vid VCS. – Vi kan inte bota cancer men vi kan sköta symptomen. Utbudet av smärtlindring är stort. Det finns så många alternativ om vi jämför med förr i tiden. Hon tittar ut genom fönstret. – Hos den drabbade finns både frustration, rädsla och besvikelse. Vi gråter. Och vi skrattar. Ingen, fast hur det är, orkar hela tiden vara på botten. – Jo, fast man inte skulle kunna tro det så skrattar vi mycket. Minnen väcks till liv och berättas. Livet blir så märkligt tydligt och klart på slutet. – Sällan blir vi färdiga med livet, men den som i det här skedet tycker att det blev tillräckligt bra, att det blev som det blev och bra så – deras ångest lindras ofta av acceptansen och slutet blir på något sätt lättare för dem. Lugnare.

M

Deras arbete består av många olika delar. – Vi ger råd, information och vård. Den som tar kontakt med oss kan räkna med vår hjälp under hela vårdkedjan. – Det finns de som får diagnos, behandlas och blir friskförklarade. Det finns de som lever med sjukdomen under många år och så finns det de som har en aggressiv cancer och där det så kallade terminalskedet är ganska kort innan livet rycks bort. – Vi informerar, lyssnar, hjälper till i smått och i stort. Den som har fått ett cancerbesked och väntar på fortsatt behandling upplever ofta att det är en tung tid med många frågor, osäkerhet och tankar, berättar Nina. – Vi bistår hjälp med att läsa epikriser, att fylla i ansökningar om bidrag, skaffa intyg, diskutera med läkare, att informera om smärtlindring, om närståendevård, prata om döden och så vidare, fortsätter hon. – Att träffas hemma och att få ge helhetsvård är speciellt både för oss och för dem vi besöker. Besöken får ta den tid de tar och vår kutym är att patienterna eller deras anhöriga hör av sig till oss när de vill träffas. Inte tvärtom. Ogärna ringer vi upp och förstör en bra dag om de har en sådan, ogärna påminner vi om sjukdomen då, säger Christer.

EFTERSOM DEN TIDIGARE företagaren Ida Lönnbäck förnyade butiken när hon tog över blir det utseendemässigt inga stora förändringar. Nytt är en liten lekhörna för barnen, och att lösglassen och sommarblommorna återvänder. Sortimentet i betjäningsdisken kommer att breddas både gällande fiskprodukter och andra färskvaror. En annan förändring är stavningen i butikens officiella namn. Varje gång det har gjorts ett ägarbyte har namnet också ändrats, även om butiken i folkmun alltid kommer att ha dialektnamnet ”handlen”. På skylten ska det numera stå ”Björkö Handeln” för att utomstående ska hänga med.

AR

Vi både gråter och skrattar

E

TT NYTT KAPITEL börjar för ”Björkö Handlen” som från och med i vinter drivs av Björköbybon Camilla Storsjö. Företagandet är inget nytt för Camilla. Hon har sedan länge drivit Gunnels Fisk tillsammans med sin bror. Nu får hon väcka liv i den gamla drömmen om att jobba på butik, bara ett stenkast hemifrån dessutom, och som kock har hon också planer. – Jag ser fram emot att få baka till cafédelen, och bara köket har avskärmats ska jag börja tillreda lunchportioner där.

M

Stöd under hela vårdkedjan

Christer var föregångare

Nystart för butiken i Björköby

M SO

Christer Fred utbildade sig till sjukskötare och arbetade först vid Vasa centralsjukhus. I ett skede lyfte man upp begreppet cancer/palliativ vård och Christer tyckte att det skulle vara något som skulle passa honom. Den nationella cancerföreningen ordnade specialskolning inom smärtlindring och Christer Fred var en i gruppen. Året var 1992. Han anställdes efter det av Österbottens Cancerförening. – I detta nu finns mellan 60 och 70 personer i Korsholm, som är i olika skeden av sin sjukdom, och som vi har kontakt med, uppger Christer.

kontinuerlig. Att det alltid är någon som svarar när patienter eller anhöriga ringer, att hembesöken sker i den omfattning som behövs och att patienter och anhöriga ska känna trygghet. Cancerpatienter i palliativt skede som sköts i hemmet har en lovad plats på närsjukhuset i Korsholm. Det är en stor trygghet för anhöriga. När livet så nått sitt slut för patienten är cancer/palliativa sjukskötarna måna om att ta kontakt med anhöriga en tid efter begravningen. Fråga hur det går och diskutera så att de, utan att det gör alltför ont, kan mötas på stans gator senare. – Vi kallar detta efterlevnadssamtal. De konstaterar att det inte finns någon cancerklubb i Korsholm, som det finns i till exempel Vörå och i Malax-Korsnäs. – Det skulle vara en så bra sak om någon tog tag i det här i Korsholm. Inte minst för den sociala gemenskapens skull. Vöråborna sa att de gärna hjälper till vid starten, säger Christer.

PREMIÄR: 1.3.19 SMEDSBY UF

FÖRESTÄLLNINGAR FÖR HELA FAMILJEN: Onsdag 20.3 kl 18 Lördagar 16.3 kl 14 30.3 kl 14 6.4 kl 14 & 18 13.4 kl 14 27.4 kl 14

SPELPERIOD: 1.3.2019 – 10.5.2019 BILJETTKASSAN KYRKOESPLANADEN 16 | 06-3209330 | ÖPPEN TI–LÖ KL 12-14.30 & 15-17 BILJETTER OCKSÅ FRÅN NETTICKET.FI | WWW.WASATEATER.FI


8 STORKYRO KASSEN

TEMA HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Spara tid och klicka hem en kasse med närmat till flera middagar för enbart 34,50€.

Möt Kårkullas nya verksamhetschef Otto Domars

Råvaror och enkla recept till tre middagar och en efterrätt för 4 pers.

www.gards-smak.fi

B. Lax Rör AB

VVS- Installationer

0500-163468 Slompvägen 98, Karperö

Det är tidig januarimorgon och jag möter upp med Kårkullas nya verksamhetschef, Kvevlaxbon Otto Domars, på det lokala – til�lika landets bästa – bageri. Otto tillträder den nya tjänsten från och med månadsskiftet, och förberedelserna är i gång. Med tre års erfarenhet av samkommunen behöver Otto inte vara nervös, utan beskriver det som en spännande tid.

35 års erfarenhet i branschen!

ByaNytt & KustNytt – nu som e-tidning! Köp lösnummer eller prenumerera på ByaNytt & KustNytt som e-tidning. www.issuu.com/kustmedia

3/2018

PRIS 5,60 € INKL.

T

6 430030 490207

MOMS

KORSHOLM

MÅNADSTID

NING

TRETTIOSJÄ

TTE ÅRGÅNGEN

Inger guidar Hurtigruten

ISSN 0780-4555

TEMA BILAR &BÅTA

Låna, odla och skörda hemma

R

Håkan är speedwaylegen d

49020 7

0 6 43003

MEDIA.FI WWW.KUST

5

TRETTIOSJÄTTE

2/2018

PRIS 5,60

Alina blir domare kaninhoppning i

ISSN 0780-455

EN

ÅRGÅNG

LM MÅNADS KORSHO

€ INKL. MOMS

Vi bor på tmeter 37 kvadra – titta in!

Villa

nda Knappelu

BOKA TID FÖR VILJAN: SPARBANKEN .FI

Lärorik dag på

Även värderingar, köpebrev och offentligt köpevittne

www.primafasti

gheter.fi

E D. ÖRNDAHL 0400 210 335

Erica fixade barnen till drömrum

LÄS ÄVEN OM

isen med fiskare

Blänkande lack Seniorpunkten

LANADEN 16

☎ 361 0444

| www.sparbank en.fi

Kent jobbar med cirkulär ekenom i

För Dig som vill köpa el. sälja bostad/fast ighet.

AFF

HANDELSESP

tel 06-3462111

KORSORD I TIDNINGEN

– företagaAktiVera avlasta re som vill

Vill mera:

ETT HEM OCH SNABBT BESLUT OM BOSTADS LÅN FRÅN OSS.

med Britt-Lou

ise Granö _ e krom hos Arja och Leif Wester _ för äldre    Aktiva Folkhälsa n i Korsholm _ och Karleby – Henri Aksberg _

och gnistrand

– värdefull resurs

Hockeypendlare

Båtar och båtliv

mellan Karperö

1/201

8

PRIS

5,60

som bygByggteam och stort ger smått

€ INK L. MO MS

KOR SHO LM

Jag v tänk ågade a om Mxxöxx t

MÅNAD

STID

NIN

G TRE

SJÄ

TTE

Storvarvet

ISSN

HANDELS

DEN 16 E

ESPLANA D. ÖRNDAHL 335 0400 210

Kvevlax Sparbank

0444 ☎ 361 fastigheter.fi

|

078

0-45

LÄS ÄVEN

skyddkårer eöarna

e från Kanari

Resereportag

ar, köpebrev Även värderingköpevittne och offentligt

6 43 00

EN

Nylu nd

i Björköby

relse och

Dåtida jägarrö

el. vill köpa För Dig som astighet. sälja bostad/f

ÅRG

ÅNG

55

med stavgå Tjugo år

OM _

isor _

rskap i snapsv

mäste   Världs

llning i Kalifor

nutstä   Kvarke

Tid , grän kärlek och ser

nien _

Teater i vården

_

tel 06-346 2111

www.prima

För motio och sunt n, idrott liv

Eldsjä ning l med tid som hobb tagy

För Dig som sälja vill bos

AFF

köp tad/ Äve a fast n ighe el. och värderin t. offe ntlig gar, köp t köp ebre evitt v DEL ne

Kvev

lax Spar

bank

| tel 06-3

46 2111

Premie

rade

HAN

☎ 361 SESPLA 044 NAD

www .prim

afast

ighet

er.fi

4

EN D. ÖRN 16 E DAH 0400 L 210 335

Iselin Nya

inom

En his

toria

idrott från

i Ko

LÄS

rsholm

Scha till rken – Arke syste n r

ÄVE N

OM

Mi lda van r    n i Ku Fysio stm terap nd – edias uka ett i och lotter re mycke massa    Go i _  t vac ge i da och kert Kvevl land värma ax    Mo _ nde gärni ralen ngar s väk tare _ i Sm edsby _

Zeela

– en

talang

full

Vasso

återbr

30

49 02

07

WW W.KU STM EDIA. FI

ngsgruppen

AFF

Utmaningar och reformer

TTIO

r Gymnasiste café eget byggde

Mon ica

JÄNSTEN SOM VERKSAMHETSCHEF är nyinrättad på Kårkulla, och det finns därför inga naturliga, gamla spår att falla tillbaka i. – Tjänsten fanns även tidigare men har varit indragen under några års tid, förklarar Otto, som de senaste tre åren fungerat som regionchef för samma organisation.

WWW.KUSTMED IA.FI

- världens vackr aste sjöresa!

TIDNING

Otto Domars, numera Kvevlaxbo, tillträder som ny verksamhetschef för Kårkulla vid månadsskiftet. Kvällstid kan man hitta honom i skidspåret, på löparbanan eller med snowboarden under armen.

Skillnaden blir nu att han går från att vara ansvarig för verksamheten i den egna regionen till att leda tjänsteproduktionen i hela samkommunen, med verksamhet i så gott som hela Svenskfinland och omkring 1 000 anställda. Kårkulla samkommun ägs gemensamt av alla tvåspråkiga kommuner längs

kustremsan, med undantag av Åland. Utmaningen ligger därför i att bemöta och tillgodose alla regionernas olika behov och krav på verksamheten, som består av boende, sysselsättning och dagverksamhet samt rådgivning och andra stödfunktioner till personer med intellektuell funktionsnedsättning samt deras anhöriga.

– Sedan tillkommer SOTE-aspekten. Om reformen genomförs utgående från de riktlinjer som finns idag, ska all service ska ges inom landskapen. Det skulle i så fall betyda att samkommuner som Kårkulla som verkar över landskapsgränser inte längre kan fortsätta i samma form, utan att Kårkulla troligen måste bolagise-

ras. Men just nu är osäkerheten kring reformen stor och det är en spännande och utmanade tid vi har framför oss, anser Otto.

Utvecklingspsykolog med idrottsbakgrund Till utbildningen är Otto politice magister med utvecklingspsyko-


9 YourMama Karperö

OTTO DOMARS FÖDD: 1984 HEMORT: Jakobstad BOR: I Kvevlax FAMILJ: Frun Jenny och döttrarna Tilda och Fanny, 7 och 4 år UTBILDNING: Politice Magister i utvecklingspsykologi INTRESSEN: Skida, åka snowboard, löpning, kläder och film AKTUELL: Ny verksamhetschef på Kårkulla samkommun från och med 1.2.2019

Idrott och träning har varit och är fortfarande en viktig del av Ottos liv. Efter åtta års uppehåll återupptog han skidningen för ett par år sedan, och ifjol sprang han sitt första maratonlopp. Foto: privat

logi som huvudämne. Han studerade vid Åbo Akademi i Vasa efter att ha gått skidlinjen på Vörå idrottsgymnasium. – Jag har en bakgrund som tävlingsskidåkare, men lade den karriären åt sidan någon gång i 20-års åldern. Under studietiden jobbade jag på klädaffärerna Brothers och Dressman, och därefter ett år på Lagmansgården i Jakobstad. Sedan fungerade jag som familjearbetare på den privata barnskyddsorganisationen Tukeva i tre års tid, berättar Otto vidare. Han är gift med Jenny, som är hemma från Korsnäs och som jobbar som psykolog på Vasa Centralsjukhus. Tillsammans har de döttrarna Tilda och Fanny, sju respektive fyra år gamla.

Trivs i Kvevlax Sedan drygt tre år tillbaka är familjen bosatt i Kvevlax, där de trivs bra på det relativt nya bostadsområdet, trots att de saknar tidigare anknytning till orten. – Vi bodde tidigare i radhus i Smedsby, och sökte hus eller tomt där under några år. Då fanns ännu inga kommunala tomter lediga, och alla privata tomter på marknaden var förhållandevis dyra. Vi utvidgade därför vårt sökområde och det dök upp ett hus i Kvevlax som vi lade ett bud på, mest för skojs skull, ler Otto. Huset blev deras och de är i efterhand väldigt nöjda med valet. – Det är nära till det mesta och mentaliteten här är trevlig. Man hälsar fastän man kanske inte känner varandra, och det ordnas en hel del aktiviteter för barnen – vi har deltagit i bland annat ”Friidrottskul” sommartid, och nu i föräldrabarngympan i skolan, berättar Otto.

Skidar, springer och snowboardar

Tillsammans med familjen – hustrun Jenny och döttrarna Fanny och Tilda, brukar Otto göra skogsutflykter, åka snowboard och vara utomhus och leka. Foto: privat

– I Kvevlax är man också väldigt duktiga på att hålla skidspåret i skick, fortsätter Otto, som för några år sedan återupptog sitt gamla intresse igen. – Det började med att min pappa, som då träningsskidat en

hel del, utmanade mig i Fäbodaloppet, som är drygt 40 kilometer långt. Jag lyckades vinna honom, och idag är jag tacksam för utmaningen, som fick mig att komma igång igen. Det blir två, max tre pass i veckan, men sommartid springer jag också en hel del. I somras sprang jag mitt första maraton i Stockholm, och jag har även deltagit Ultra Vasan. En målsättning är viktig för Otto – om den inte finns, är det svårare att få träningen gjord. Tillsammans med barnen åker han också en hel del snowboard, oftast vid någon av de skidanläggningar som finns på närmare håll, men även i Himos, Jämsä, där hans syster är bosatt med sin familj – Jag har själv åkt sedan jag var i tio- eller tolvårsåldern, til�lägger han.

Vårt framgångsrika koncept för mammor som vill stärka kroppen efter graviditet kommer nu till Karperö! Genom fysioterapikollar, gruppträning och individuellt program lyckas du! Läs mer om konceptet, hur andra lyckats med mera på www.yourmama.fi Kursstart måndag 4.2 kl.10 vid Carpella. Högst 8 pers ryms med, anmäl dig snabbt via hemsidan eller elin@yourcoach.fi / 0443081811.

YourGroup Smedsby

Vi startar en YourGroup i OP-arenan i Smedsby på måndag 11.2 kl.18, välkommen med du som vill vara med i en omtyckt träningsgrupp med verkligen varierat program. Du kan komma med oavsett träningsbakgrund, programmet kan justeras enligt nivå. Priset för 10 tillfällen inklusive träningsråd är 95€, anmälning och mer information: info@yourcoach.fi / 0503408398.

VI SÖKER STÖDPERSONER inom palliativa vården i Korsholm och Vörå Ta kontakt Ulla Korpinen tel. 010 843 6002 eller läs mera på www.botniacancer.fi

Klädintresset Sommartid försöker familjen göra olika utfärder och gå på skogspromenader, och när barnen somnat kopplar Otto gärna av framför en film. – Jag är en kvällsmänniska, konstaterar han. Ett annat intresse, som numera mestadels kommer fram även kvällstid, är kläder. – Jag har nog alltid varit klädintresserad, men intresset växte genom mitt arbete på Brothers och Dressman. Det roligaste som fanns var när man fick plocka ihop en helt ny garderob åt en kund, minns Otto. – Numera är det sällan jag går i butikerna, i stället köper jag det mesta på nätet. Det är smidigt att sätta sig vid datorn sent på kvällen och göra inköp i lugn och ro. Men det blir inte så ofta – jag har lärt mig att bygga upp en fungerande garderob där det mesta går att kombinera. På så sätt går det snabbt och smidigt att göra klädvalen varje morgon, förklarar Otto.

Får vara med om mycket Nu återstår ett par arbetsveckor innan Otto är ledig en vecka före han tillträder den nya tjänsten. Han ser fram emot ett fortsatt socialt arbete, men med fler resor och fler videokonferenser. – Under studietiden föreställde jag mig kanske att jag skulle ha ett mer klientnära jobb, men jag trivs väldigt bra. Jag kommer fortsättningsvis att jobba i Vasa centrum, och det finns gott om utmaningar att ta tag i. Jag får vara med om mycket i mitt arbete, avslutar han.

Text och foto: Anna Sand

Sydmedi - Lokal omsorg Sydmedi erbjuder hälso- och sjukvårdstjänster till privatpersoner, företag och organisationer. Tel. 06 7812080 • Närpes, Närpesvägen 16 B Korsnäs, Silverbergsvägen 23 • Kristinestad, Östra Långgatan 51 B Lokal omsorg | Sydmedi | www.sydmedi.fi

JAG TAR HAND OM DINA FÖTTER

• Medicinsk fotvård • Även hembesök • Presentkort

Ann-Katrine 050-5946391

Marknadsvägen 1 bst. 2 b, 65610 KORSHOLM

Elinstallationer & Eltillbehörsbutik Mjölnaregatan 26, 65100 Vasa 06 3177 900 kontaktor@kontaktor.fi Måndag - fredag kl. 8 - 16.30

KRAFTIGT RABATTERADE PRISER PÅ AINA OCH EDEN SÄNGAR Det finns en Eden för alla! Byggd med kvalitet i alla led, en säng som inte gör någon besviken – din första riktiga säng.

AINA

EDEN

Eden-sängarna är tillverkade av Hilding Anders som är ledande inom sovkomfort och erbjuder de bästa sängar som finns att få inom varje prissegment.

Företag kan fråga offert vid större beställningar! Smedsby, Marknadsvägen 1 Öppet: to-fre 12-18, lö 11-16

Fri frakt och installation! (109 km radie)

www.bedinvest.fi bedinvest@gmail.com


10 TEMA HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Siw och hörselrådgivare Ancha Willför hjälper Viola Snickars med putsning av hörapparaten. – Att skaffa hörapparat i tid är jätteviktigt – risken är annars stor att man väljer att isolera sig, konstaterar Siw.

Olika typer av hörselnedsättning är betydligt mer vanligt än vad man kan tro – däremot är information kring problemen och vad man kan göra åt dem inte lika lätt att hitta. Bland annat det här jobbar man med att förbättra i föreningen Hörselskadade i Arbetslivet r.f., där Smedsbybon Siw Östman är ordförande.

Nedsatt hörsel – en gråzon för många S

IW ÖSTMAN, SOM själv är hörselskadad sedan barndomen, berättar om problematiken, den nya tekniken och jobbet hon brinner för. – Jag var med och grundade föreningen 2009, och då var vi endast några personer. Idag har vi över 400 medlemmar från hela Svenskfinland, men största delen kommer från Österbotten. Det tyder på att föreningen behövs, inleder Siw. Hela 15 procent av Finlands befolkning har någon form av hörselnedsättning. – Det är många, men det är ett dolt handikapp som är lätt att dölja. Vi är bra på att ”spela teater” och på att ”låtsas höra”, ler Siw.

Betraktades som konstig Själv har hon inget minne av hur det är ett leva med fullgod hörsel. Sedan hon hade påssjukan som fyraåring är hon döv på det enda örat.

– Jag är dessutom öronbarn, vilket gett mig en medelsvår hörselskada på det andra örat. Dessutom har jag troligtvis också åldersrelaterad hörselnedsättning, tillägger hon. När hörseln på det skadade örat försämrades ytterligare, blev hon, som hon själv uttrycker det, ”i bågan”, och hon har nu haft hörapparat i cirka 20 års tid. – Som ung betraktades jag ibland som högfärdig eller allmänt underlig, eftersom jag inte reagerade när folk pratade med mig, utan bara kunde gå iväg. Men det berodde på att jag helt enkelt inte hörde. Jag har därför lärt mig att vara väldigt öppen om min hörselnedsättning, och berättar gärna om den till nya bekantskaper.

Ny teknik gjorde skillnad Tekniken har gått framåt och samtidigt har forskningen visat

att det är mycket viktigt att man faktiskt hör med båda öronen. – Eftersom min hörselnerv är skadad är jag döv på mitt högra öra och då hjälper det inte med en vanlig hörapparat - jag behöver en crossapparat. Den fick jag för fem, sex år sedan, och det nya så kallade crossystemet blev en verklig aha-upplevelse. Crossapparaten fångar upp ljud från den döva sidan och för sedan över det med trådlös teknik till den andra apparaten. Det här gjorde väldigt stor skillnad för mig i vardagen, konstaterar Siw.

Intresset ledde till nytt jobb I 35 års tid har hon arbetat som laboratorieskötare på Vasa Centralsjukhus – ett jobb som hon nu i januari lämnade för nya utmaningar. – Jag har fått ett nytt jobb inom det området jag verkligen brinner för, och är nu evenemangskoor-

Siw Östman från Smedsby är ordförande i föreningen Hörselskadade i Arbetslivet r.f., som under året kommer att få ett nytt namn. Hon har själv hörselnedsättning sedan fyra års ålder, men kan idag leva ett helt vanligt liv tack vare den nya crosshörapparaten.


11

öppna universitetet vid Åbo Akademi

Kurser kvällstid, på veckoslut och på distans för alla www.abo.fi/opu Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia

www.abo.fi/opu

Ackulumatorer, bil- och däckservice, fyrhjulsinställning Mjölnaregatan 17, Vaasa 06-3170 508

Den så kallade Guldhelgen ordnas av föreningen varje höst, och senast deltog över 90 personer. Foto: privat

Läs mer på föreningens hemsida hia.horsel.fi

längre – eller ännu – vara verksam i arbetslivet, poängterar Siw. Föreningen riktar sig till alla som på något sätt berörs av en hörselnedsättning eller -skada – även de som lider av tinnitus, ljudöverkänslighet eller till exempel Menières sjukdom.

Viktigt att inte bli isolerad dinator på Svenska Hörselförbundet. De har sitt huvudkontor i Helsingfors och fungerar som takorganisation för landets nio svenskspråkiga medlemsföreningar. Jag ser fram emot det här med stor entusiasm, ler Siw, som i första hand kommer att jobba i Vasa.

Förening för alla berörda Vid sidan om det nya arbetet fortsätter hon även att fungera som ordförande i HiA r.f., något som är ett rent fritidsintresse. Föreningen kommer under året att byta namn, till vad är ännu oklart, men syftet är att namnet ska vara mer lämpligt med tanke på det stora åldersspannet bland medlemmarna. – Vem som helst ska kunna vara medlem, oavsett ålder, och vi har medlemmar som är över 90 år gamla. Man behöver alltså inte

Föreningen verkar för att underlätta vardagen på olika sätt för personer med hörselnedsättning, och även deras anhöriga. – Det är även bra att anhöriga är med i föreningen, eftersom hörselnedsättning ”drabbar” alla som är anhöriga eller god vän med någon person med hörselnedsättning. Rent allmänt är kunskapen om hörselskador låg, det är något av en gråzon, och det finns ganska dåligt med information tillgänglig. Vi vill arbeta för att öka mängden information och göra den mer tillgänglig, samtidigt som vi ordnar olika aktiviteter för medlemmarna. Just gemensamma aktiviteter och möjlighet att få umgås på samma villkor är speciellt viktigt, tror Siw. – Hörseln och hjärnans andra funktioner hänger ihop. Det är vanligt att man när hörseln försämras börjar välja bort umgänge och sociala aktiviteter, eftersom man känner sig utanför då man

inte hänger med i diskussionerna. Det i sin tur leder till allt större passivitet, och i slutändan försämras även minnet. Därför är det jätteviktigt att man får hörapparat i god tid.

Evenemang och utflykter Regelbundna caféträffar är därför en verksamhetsform som föreningen erbjuder, liksom föreläsningar, teaterresor och dagskryssningar samt för barn utflykter till Power Park och ridläger. – För tredje året i rad ordnade vi i höstas vår så kallade Guldhelg, som riktar sig till alla medlemmar. Den yngsta deltagaren var en baby under ett år och den äldste 93. Totalt deltog 92 personer och det var en riktigt bra helg, minns Siw. Man har inom föreningen konstaterat att allt färre hinner med regelbundna småträffar, och nu siktar man därför på att satsa allt mer på större evenemang och professionella föreläsare. Föreningen har en egen hemsida och finns även på både Facebook och Instagram.

KVALITET • SÄKERHET • MILJÖ Byggnadsarbeten Timmermän, målare, murare, kakel- och mattläggare.

Markarbeten

Bandgrävmaskiner, dumpertraktor, teleskåplastare, lastbil.

Elarbeten m.m.

Nyinstallationer, renoveringar och försäljning av elmaterial.

Projekt

Vi har en gedigen erfarenhet att ta helhetsansvar för ditt projekt. Allt från kalkyl till slutstädning.

En adress, flera möjligheter KORSHOLM 0400 660 549

Ken-Trak Service utvid fr.o.m. 1.11.2016 kom NU FÅR DUoch SERVICE & RESERVDELAR PÅ SAMMA PLATS. BESÖKkunna OSS! ni även hitta Traktorer • Lantbruksmaskiner • Båtmotorer • Snöskotrar • Fyrhjulingar • Mopeder

Ken-Trak Par

Ken-Trak Parts Ken-Trak Service

Ken-Trak Service, 050-554 7907 • Ken-Trak Parts, 050-326 7575 Text och foto: Anna Sand

Eklunds Traktorservice, Djupsund 263, Maxmo Peter / parts@trakto Ken-Trak Service050-3267575 & Parts, Järvvägen 10, Vikby

www.traktorservice.fi www.traktorservice.fi

som kan erbjuda reserv


12 TEMA HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Nystart i köket NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN TILL EN HÄLSOSAM LIVSSTIL: BEGRÄNSA INTAGET AV SKRÄPMAT OCH SÖTSAKER Att undvika bakverk, chips, godis och energität skräpmat bör vara självklart. Du kan äta allt – men inte alltid. Att följa 90/10 regeln är en bra idé – det du äter 90 procent av tiden är avgörande – inte tvärtom. ÄT GRÖNSAKER TILL VARJE MÅLTID Grönsaker är fulla med mineraler, vitaminer och antioxidanter - livsviktiga byggstenar för kroppen. Ät dem så ofta som möjligt, gärna till varje måltid, inklusive frukost.

N

YSTART I KÖKET. Visst - är det en klyscha. Nytt år, nya mål. Bättre och hälsosam mat, mer motion och mindre godsaker. Låter det bekant? Men – ett nytt år med nya val och målsättningar är inte heller så konstigt. De allra flesta av oss äter mer under jul och de efterföljande helgerna, och med handen på hjärtat kanske det spårade ur redan i oktober eller november när höstmörkret kom. Hör du till dem som vill styra upp kosten nu i början av året – utan att för den sakens skull jaga kalorier – kommer här några tips på vägen. MÅNGA AV DE mindre goda valen vi gör i köket, vid kylskåpet och vid matbordet – beror ofta på bristande planering och eftertanke. Nyckeln till en hälsosam kost och livsstil är därför alltid knuten till ett nytt tankesätt och en medvetenhet om att alla val man gör är ens egna. En annan faktor är ofta brist på kunskap – vad innehåller egentligen det du äter i jämförelse med vad din kropp verkligen behöver?

TRENDER, EXEMPELVIS LCHF eller 5:2 dieten, kommer och går. Att många mår bättre när de minskar på kolhydraterna är ändå ett faktum, men istället för att ersätta dem helt och hållet med fett kan man välja en mer näringsrik och hälsosam väg och istället öka på proteinerna och grönsakerna och välja mer långsamma kolhydrater i en mindre mängd. Man behöver för den sakens skull inte öka sitt intag av kött – det finns många andra proteinrika livsmedel också. Hit hör fisk och skaldjur, ägg och ost, bönor och kikärter, för att nämna några exempel. Testa till exempel att rosta broccolibuketter blandat med kikärter i ugnen. Hur gott som helst – och hur enkelt som helst. Proteinerna ger dig dessutom fler fördelar än bara en gladare mage – de håller dig mätt betydligt längre – vilket per automatik gör att du äter mindre kalorier över tid – och sist men inte minst, de spelar en fullständigt avgörande roll om du vill bygga muskler och på så vis även minska din fettprocent.

TÄNK PROTEIN, FIBRER OCH NYTTIGA FETTER Treenigheten som ger mättnadskänsla och stabilt blodsocker. Välj magra proteiner, tänk fullkorn och baljväxter för fibrer. Avokado, nötter, frön och olivolja för nyttiga fetter. BYT UT ARTIFICIELLT MOT DET NATURLIGT Välj riktig mat och riktiga råvaror istället för färdiga produkter. Väljer du mat som inte har någon innehållsförteckning kommer du aldrig att behöva oroa dig för din vikt! 80 PROCENT MÄTT RÄCKER Lyssna på din kropp i stället för att alltid se till att tömma tallriken. Ät långsamt och känn efter under tiden. Sluta äta när du är nöjd - inte när du är proppmätt. PLANERA VECKAN För att kunna äta nyttigt behöver du skapa förutsättningarna för det. Välj en dag i veckan då du planerar veckans matlagning. Förbered och laga måltider för alla vardagar, gärna även mellanmål. Du sparar både tid och pengar samtidigt som du kommer att äta mer hälsosamt. UNDVIK FÖRBUD Att äta hälsosamt betyder inte att något är förbjudet. Du kan fortfarande unna dig något gott ibland. Kanske en bit mörk choklad då och då eller ett litet glas vin till maten.

RECEPT ATT INSPIRERAS AV Att äta nyttigt är inte samma sak som att äta tråkigt. Pröva dessa recept till exempel!

J

ENS, URSPRUNGLIGEN HEMMA från Tjöck i Kristinestad, har bott i Vasatrakten de senaste 16 åren, och sedan 2014 är familjen, som består av frun Sofia och tre barn i åldrarna ett till åtta år, bosatt i Kuni. Som restaurangkock jobbade Jens i flera år på lite olika restauranger i Vasatrakten, men valde på grund av arbetstiderna att övergå till försäljningsarbete på Fresh Servant 2011.

Tillbaka till mathantverket – Efter några år ville jag tillbaka till att jobba med händerna och mathantverk. Jag jobbade ett år på Köttdisken i Malax, men sade QUINOASALLAD MED ROSTADE GRÖNSAKER, upp mig för att jag ville testa mina LAX OCH RÖDLÖKSKVARG egna vingar, och jobbade istället 4 portioner en sommar med att frilansa med mitt egna företag som jag grundat • Sätt ugnen på 225°C. Skär zucchinin i centimetertjocka 1 zucchini 2015. Jag jobbade med recept,dela på mitten och skär varje del i skivor. Skala morötterna, 2 morötter matoch livsmedelkonsultering 4 stavar. Ansa, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala, dela 1 röd paprika och hade ochcateringverksamhet, skär löken i klyftor. Blanda grönsakerna med olivoljan 1 gul lök tillägger Jens. och krydda med salt och peppar. Häll ut på en plåt och rosta 2 msk olivolja mitt i2017 ugnen tillsJens morötterna På våren lade fram är mjuka, cirka 25 minuter. salt och svartpeppar • Kokaom quinoan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka 4 port quinoa (gärna trefärgad) sitt koncept en modern saldet yttersta skalet av citronen och pressa ur saffärsk bladpersilja ladsbarpersiljan. för takeRivaway-luncher 1/2 citron ten.–Blanda quinoa, rotsaker, på Aroma ett företag där han persilja, spenat och citronskal. 65 g babyspenat Smaka av med salt,augusti peppar och citronsaft. gärna ville jobba. Sedan 1 rödlök • Skala och hacka löken, blanda med kvargen och smaka av 2017 har han också gjort det – 250 g kvarg (0,2%) med salt. mestadels på Aromas café i GW4 port. laxfilé (à 150 g) • Krydda laxen med salt och peppar och lägg i en lätt smord gallerian, men ibland synssätt han ugnssäker form och in i nedre delen av ugnen tills laxens även påinnertemperatur Aroma i Vasa centrum. är 56°C, ca 15 minuter.


13

Text: Anna Sand Recept: Eget recept samt ICA Foto: Anna Sand samt ICA

TIPS PÅ SNABBA LUNCHER ELLER MELLANMÅL Om det inte finns barn i hushållet eller om tiden är knapp, kanske man inte alltid kan, vill eller hinner laga ”riktig mat” till lunch. För den sakens skull finns det ingen orsak att behöva fastna i plätt- eller smörgåsträsket. Det finns många alternativ, som är både nyttigare, mer näringsrika och lika snabba att tillreda: • Rökt lax med linser och keso • Omelett eller kokt ägg med frukt • Kvark med frukt, bär och nötter eller frön • Bönor med räkor, oliver och grönsaker • Makrill i tomatsås på rågbröd • Keso och avokado på surskorpor • Tonfisk och ägg på rågbröd • Sallad på ägg, tonfisk, keso och grönsaker • Grillad kyckling med quinoa och grönsaker

Leif Vilén i Taklax vann iPad i Kustmedias prenumerationslotteri. Grattis!

Leif vann iPaden i Kustmedias lotteri

Leif Vilén i Taklax hade tur. Han är prenumerant på KustNytt och vann iPaden i Kustmedias prenumerationslotteri. Vi Gratulerar!

V

FRUKOSTSMOOTHIE 2 portioner

1 skivad banan 1,5 dl frysta lingon 1 dl frysta mangotärningar 2 dl kokosmjölk 1 tsk honung 1 tsk citronsaft Mixa samman allt i en blender. Komplettera med ett par kokta ägg och frukosten är fixad!

INSTEN I LOTTERIET 2019, en iPad, kommer från företaget Itronic i Vasa. Lotteriet är en tradition. Alla som förnyar eller betalar en egen prenumeration eller gåvoprenumeration under tiden 1 januari till 30 november deltar i utlottningen.

– Men nu har i alla jag min julklapp klar. Gunilla, som kommer från Pörtom från början och Leif bor ett stenkast från Leifs föräldrahem. Deras hus är vid besökstillfället så otroligt vackert julbelyst. Gångarna är sopade och tomten är så städad. Snyggt!

Trodde det var ett skämt

Fryseriarbetare och spannmålsodlare

I år var det Leif Vilén som hade mest tur. Han berättar att han hade frågat sin sambo, Gunilla Bränn, vad hon vill ha i julklapp och hon hade önskat sig en ”platta”. Döm om hennes förvåning när han berättade att han fått ett telefonsamtal om att han vunnit en iPad. – Hon trodde först att det var ett skämt, skrattar han.

Leif arbetar vid Nyko, tidigare Korsnäs Frys. Det har han gjort i flera omgångar. Först några år på 1980-talet, varefter han prövade på att vara spannmålsbonde på heltid. – Det gick bra men arealen möjliggör inte full inkomst så jag började på fryseriet igen år 1996 och sedan dess har jag varit där. Jag brukar nu jorden på fritiden, säger han.

Nytt år – nytt pris Det här året, bästa läsare, har vi ett nytt pris. Bland alla som nu betalar en prenumeration, antingen en egen ordinarie sådan eller en gåvoprenumeration, under tiden 1 januari till 30 november 2019 har chans att vinna en resa. En resa med Wasaline tur-retur till Umeå som inkluderar personbild, hytt och skärgårdsbord under en resa. I Umeå ingår en övernattning i ett extra lyxigt rum och med frukost på hotell U&Me. Den som redan är prenumerant deltar automatiskt i utlottningen. Till er andra säger vi – prenumerera gärna!

Text och foto: Lisbeth Bäck


14 TEMA HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Problemlösning är Daniels vardag – Det är så roligt att se när en människa som varit i riktigt dåligt skick får tillbaka sin funktionsförmåga och klarar vardagsrutinerna själv. Det är mera värt än pengarna för mödan, anser ergoterapeut Daniel Geisor från Karperö.

D

ANIEL GEISORS ARBETSDAGAR består av att hjälpa människor, något han alltid har velat göra. Han drar sig till minnes när han i gymnasiet diskuterade framtida studier med studiehandledaren. – Då var jag först inne på att studera ämnet fysioterapi, men ju mera jag lärde mig om vad ergoterapi är, desto mera säker blev jag på valet av studier, berättar Daniel. – Ergoterapi handlar om att arbeta med hela människan, de fysiska, psykiska och sociala delarna utifrån de individuella förutsättningarna. Att hitta lösningar och strategier för att klienten ska klara av vardagliga sysslor så självständigt som möjligt, förklarar Daniel.

Funderar på vårdvetenskap – Efter gymnasiet gjorde jag min militärtjänstgöring, jobbade ett tag och sedan påbörjade jag mina treåriga studier till ergoterapeut vid Umeå universitet. I Finland ges utbildningen på yrkeshögskolenivå och studietiden är 3,5 år. Eventuellt kommer han ytterligare att förstärka sin kompetens i ämnet och vidareutbilda mig inom ämnet vårdvetenskap eller inom rehabilitering på masternivå i Umeå, funderar Daniel. Den möjligheten finns även på svenska i Helsingfors. – Enligt mig är både utbildningen och ergoterapeutens roll i samhället mera utvecklat i Sverige än i Finland, anser Daniel. Men visst, nog går det åt rätt håll här också, ler Daniel. Efterfrågan på arbetsterapeuter ökar nog mera än tillgången, anser han.

– Jag ser många möjligheter till utveckling av yrkesrollen inom många områden i samhället, säger Daniel Geisor. Att arbeta som ergoterapeut är väldigt intressant och givande.

Krävande rehabilitering Efter examen jobbade han först inom K5 området, Kust-Österbottens samkommun för social och primärhälsovård, men sedan ett år tillbaka finns han vid Vasa centralsjukhus, som har hand om hela sjukvårdsdistriktet. – Min primära arbetsplats är på den avdelning som kallas krävande rehabilitering. Här rehabiliteras neurologiska, ortopediska samt traumapatienter. Det kan handla om patienter med stroke, hjärnblödning, tumörer och olika typer av frakturer, förklarar Daniel. Det handlar om människor i olika åldrar från 18 år och uppåt med olika förutsättningar.

Tränar vardagsaktiviteter Ergoterapeuter arbetar med att möjliggöra aktiviteter för att klara vardagen så självständigt som möjligt. Att hjälpa personer som efter sjukdom eller skada har en begränsad kapacitet eller aktivitetsutförande att klara av att göra sådant som behövs och sådant som personen själv vill göra, det kan handla både om kognitiva och fysiska förmågor. – Vi sporrar och stöder även människor att själva utveckla sina förmågor, fysiska, kognitiva såväl som sociala, säger Daniel. Grundläggande delar av känslan av välbefinnande är att aktiviteter är betydelsefulla och meningsfulla för utföraren. För en känsla av välbefinnande behöver personen också uppleva att den är delaktig i aktiviteten. Inom krävande rehabilitering arbetar vi i ett multiprofessionellt team där vi strävar mot

Ergoterapi är fokus på människan ur en helhetssyn samma mål som patienten själv satt upp. Det görs hembesök för att se att miljön är möjlig och att anpassa den utifrån det individuella behov som finns, berättar Daniel.

– En stor del av arbetet handlar om att träna och anpassa aktiviteter så det är möjligt att klara av vardagen i sin hemmiljö. Då patienten skrivs ut från avdelningen ordnas fortsatta tera-

pier, hjälpmedel och stöd som behövs för att patienten ska klara av vardagen i sitt hem. Med stöd menar han att det exempelvis kan vara hemsjukvård, personlig assistent eller hemvård.

Hjälpmedelsutlåning Det finns oändligt mycket olika hjälpmedel att tillgå för att få vardagen att fungera, anser Daniel Geisor. Inom de primära hälsovårdstjänsterna tar man kontakt till den egna kommunens hjälpmedelsutlåning, som fungerar i anslutning till den egna kommunens hälsovårdscentral. Man kan


15

YourMama-grupperna har varit populära i Vörå och nu startar en ny kurs i Karperö. Instruktör är Elin Nordling, fysioterapeut, massör och personlig tränare samt själv trebarnsmor. Foto: privat

själv, som anhörig eller ens vårdande instans ta kontakt med utlåningen. – Alla ska ha lika stora möjligheter till att få de hjälpmedel man behöver, berättar Daniel. Hela sjukvårdsdistriktet har tillgång till samma sortiment. När det handlar om specialsjukvård och specialanpassade hjälpmedel är det regionala hjälpmedelscentralen vid Vasa Centralsjukhus som har ansvar för barns och vuxnas hjälpmedel.

Brett arbetsfält Ergoterapeuter har ett brett arbetsfält och det mångprofessionella arbetssättet de har i samarbete med exempelvis fysioterapeuter, talterapeuter, läkare, sjukskötare, närvårdare, neuropsykologer, socialarbetare och rehabiliteringshandledare gör det möjligt för klienter att få de absolut bästa möjlighet att utvecklas. – Ser man på utvecklingen inom yrket i till exempel England och Sverige finns det stora möjligheter att även i Finland utveckla ergoterapin, anser Daniel. Idag arbetar ergoterapeuter inom kommuner, sjukvårdsdistrikt men även privata aktörer av vilka många jobbar i dagis-, skol- och hemmiljöer samt även på arbetsplatser. – Jag ser många möjligheter till utveckling av yrkesrollen inom många områden i samhället, säger Daniel. Att arbeta som ergoterapeut är väldigt intressant och givande. Ingen dag är den andra lik och att se framstegen som klienterna gör känns väldigt givande. Möjligheten att stärka min kompetens inom området och delta i utvecklingen av yrket gör det ännu mera motiverande.

YourMama startar i Karperö

Individuell träning för nyblivna mammor ”Bygg mammakroppen inifrån och ut”, är vad träningskonceptet YourMama går ut på. Kurserna har blivit populära i Vörå, där företaget YourCoach dragit grupper i snart två år, och nu startar den första kursen i Korsholm.

E

LIN NORDLING, FYSIOTERAPEUT, massör och personlig tränare, fungerar som YourMamainstruktör för grupperna som består av max åtta personer. Kursen riktar sig till nyblivna mammor som vill bygga upp grundstyrkan i kroppen igen efter graviditeten. – Det är ett tio veckors program som inleds med en föreläsning. Därefter görs en individuell fysioterapiundersökning. Jag tittar på hållning, eventuell magmuskeldelning och dylikt, berättar Elin. Under tio veckors tid träffas gruppen en gång i veckan för gemensam gruppträning, och där-

Vill du ha egna fasta tänder?

Tänder som tål att tugga med, som är lätta att sköta, som inte ger smärtor eller skavsår. Tänder Du vågar skratta och le med. Tänder som fungerar som tänder ska. Om Du förlorar en eller flera tänder, eller vill att Din helprotes skall sitta bättre är implantatet en utmärkt lösning. Behandligen görs med implantatmetoden.

NobelBiocare

Vi utför även vid behov övriga tandkirurgiska ingrepp, bentransplantat, kron- och broterapi, ortodontisk behandling (tandreglering) och estetisk tandbehandling (tandblekning). Även tandbehandling under narkos. Vill Du veta mer om Dina möjligheter att få egna fasta tänder? Kontakta oss:

Text och foto: Monika Fröjdö

Tel. 06-312 7114 / 0400-669434

E-post christel.jafs@netikka.fi Vasaesplanaden 15 A, Vasa Leg. tandläkare Christel Jåfs Leg. tandläkare, implantolog Alireza Hajitaheri

emellan får deltagarna ”hemläxor” i form av olika övningar. – Alla deltagare jobbar utifrån ett individuellt uppgjort träningsprogram, vilket är det unika för konceptet. Individuella program ger alltid bättre resultat, och efter avslutad kurs görs en fysioterapikontroll för att se vilka resultat träningen gett, fortsätter Elin. Den 4 februari drar en ny kurs igång på Carpella i Karperö. skrivandets stund finns ännu ett fåtal platser kvar, och det är först till kvarn som gäller. – Efter kursen ska man känna att man återfått kontrollen över sin kropp. De som vill kan sedan gå en

fortsättningskurs, YourMama 2.0, och efter den ska kroppen hålla för i princip vilken träningsform som helst, tillägger Elin, som själv också är mamma till tre och tävlar i extremsporten OCR, hinderbanelöpning. – Jag har själv erfarenhet av att gå från en svag nyförlöst kropp som fött tre barn inom loppet av fem år, till att ha en stark kropp som klarar av allt jag vill.

Text: Anna Sand

DAM & HERRFRISERING Heidi Helena Nina Jenny Välkommen in till oss!

Tel. 06 - 3222 732 Marknadsv. 3 Smedsby


16

Lantdagsmannen Johan Erik Keto mannen bakom

KORSHOLMS FÖRSTA FOLKSKOLA Hembygds- och släktforskaren Kaj Holm plockar fram ett brev som hans mormors farfar Jakob Martola skrev 1878. På den tiden tog det flera dagar att ta sig ner till Helsingfors.

Året var 1874 då Korsholm fick sin första folkskola tack vare dåvarande lantdagsmannen och byaprofilen Johan Erik Ketos gedigna insatser. Drygt 145 år senare kommer Veikars skola att stänga dörrarna för gott efter vårterminen 2019, åtminstone i dess nuvarande form.

K

O R S H O L M S KO M MUN KONCENTRER AR lågstadieundervisningen till Kvevlax lärcenter och fyra byskolor läggs ner i vår. Även om hembygdsoch släktforskaren Kaj Holm från Voitby har viss förståelse för det ofta framkastade argumentet om att allt för små klasser inte är nyttigt för eleverna tar han inte emot förändringen med öppna armar. – Som ättling till den person som grundade folkskolan i Veikars i tiderna känns det dock naturligtvis inte så bra att en 145 år lång epok går i graven, säger Kaj kort och gott. Därmed är det inte sagt att Veikars står helt utan skola i framtiden. Det finns nämligen seriösa planer på att grunda en privatägd språkbadsskola i byn i de lokala föreningarna Älvbyarnas och föräldraföreningen Veikids regi. I skrivande stund är det ännu inte klart om verksamheten kan inledas redan hösten 2019. Kaj Holm har själv gått sina fyra första skolår i Voitby skola som i

likhet med Vallvik skola lades ner 1966. Därefter har Veikars skola varit den enda kvarvarande skolan i älvbygden. Skolan i Veikars har gamla rötter. Vi pratar om den allra äldsta folkskolan i Korsholm. – Den gamla folkskolan var belägen på det område där Veikars Karosseri verkar nuförtiden. Den nuvarande skolfastigheten invigdes och togs i bruk i mars 1958, säger Kaj.

Keto arbetade för kommunala folkskolor En betydande samhällsprofil i Veikarsbygden på 1800-talet var jordbrukaren, hemmansägaren, nämndemannen, kommunpolitikern och lantdagsmannen JohanErik Keto (1826–1882). Johan Erik Keto var den pådrivande kraften bakom Veikars skola som blev den första distriktsfolkskolan i Korsholm 1874. Keto var före sin tid i det här avseendet. I egenskap av kommunalnämndens första ordförande i Korsholm hade han talat för grun-

Folkombudet Johan Erik Ketos runstensformade gravsten som avtäcktes 1886 sticker ut på den gamla begravningsplanen på Kapellbacken. ”Medborgare reste stenen” står det på monumentet.


17

Hopp om ny skola lever i Veikars I det här huset invid vägen till Flemmingsbacken i Anixor bodde Johan Erik Keto i tiderna. Huset härstammar från 1700-talet.

dandet av kommunala folkskolor i ett tidigt skede. Men till att börja med fick han inte understöd för sitt förslag vid kommunalstämman. Istället började han fokusera på att grunda en skola i den egna hembyn, framgår det av byahistoriken ”Östra Korsholm - byarna vid älven” från 1984. Före 1870-talet hade det visserligen funnits en del barnskolor i byar i Korsholmstrakten. Så också i Veikars. På en lokal byastämma i mitten av 1850-talet beslöts det en annan sådan skola skulle inrättas för Veikars, Anixor och Martois. Även om barn från mindre bemedlade familjer erbjöds gratis skolgång fanns det ofta en allmänt skeptisk inställning till skolgång och utbildning i det gamla agrara samhället. Under 1860-talet var elevuppslutningen vid Veikars barnskola av ett svajigt slag. ”Skolan kunde ibland ha över 60 elever. Senare svalnade intresset så att 1863 var endast 20 elever inskrivna varav sex, sju stycken fullföljde undervisningen hela läsåret.”, upplyser historiken.

Söndagar var lediga Undervisningen vid Veikars distriktsfolkskola omfattade inledningsvis 28 veckor per läsår. Skoldagens längd var sex timmar och endast söndagarna var lediga dagar. Skolan riktade sig till barn i åldern 8-15. En av de första mera långvariga folkskollärarna i Veikars var Alex Petterson som innehade sin tjänst mellan 1879 och 1894. När skolan firade 50-årsjubileum 1924 utgav läraren August Kuni en historik. Johan Erik Ketos son Edvard Keto, sedermera apotekare och ägare av nya apoteket i Vasa, höll ett tal under jubileumsfesten. Veikars skola var som sagt en föregångare i Korsholmstrakten. Det var först under 1880- och 1890-talen och in på 1900-talet som de flesta byar började inrätta folkskolor. Därmed hade ett betydande steg mot det moderna, demokratiska samhället tagits. – Jag är släkt med Johan Erik Keto. Han var gift med min mormors farfar Jakob Martolas (18331892) syster Maria Kristina, berättar Kaj Holm.

– Också Jakob Martola var lantdagsman. Han deltog i lantdagen 1885 som medlem av bondeståndet. Hemma i Martois var han aktiv som jordbrukare. Han drev också ett lokalt brännvinsbränneri i Martois på sin tid, tillägger Kaj. Kaj plockar i samma veva ett välbevarat fotografi av Johan-Erik Keto ur sin privata samling. – Årtal saknas på fotografiet. Men antagligen har bilden tagits i slutet av hans liv, säger Kaj.

Startade första mejeriet Johan Erik Keto var född den 1 januari 1826 och son till häradsdomaren Mickel Andersson Keto i Veikars och hans hustru Maria Johansdotter Herrgård från Kvevlax. I unga år förvärvade J.E. Keto goda färdigheter i skrivning, räkning, lantbruk och finska språket genom skolgång i Kvevlax samt vid Mustiala lantbruksinstitut i Egentliga Tavastland. J.E. Keto började tidigt förrätta bouppteckningar och andra slags juridiska dokument i hembygden. År 1849 avled hans far och han övertog då, vid endast 23 års ålder, dennes roll som nämndeman i häradsrätten. Keto skötte lantbruket på framgångsrikt vis på ett stort område som omfattade 145 hektar och två hemman (Keto och Lalle hemman).1859 var han engagerad som direktionsmedlem i nygrundade Korsholm jordbruksskola. Sex år senare, 1865, startade Johan Erik Keto, det första mejeriet i Österbotten. Han praktiserade den så kallade Schwartzka metoden som gick ut på att kyla mjölken i djupa plåtkärl som placerades i iskallt vatten. Separatorn uppfanns för övrigt först tretton år senare, 1878, och detta ledde till att mejerihanteringen i Österbotten fick ett kraftigt uppsving.

Frisinnad påverkare Johan Erik Keto engagerade sig inom kommunalpolitiken på 1860-talet. Som den första ordföranden för kommunalnämnden i Korsholm fick han bland annat ansvara för de nödhjälpsarbeten som arrangerades under svältåren

1867-1868. Det handlade om byggen av vägsträckningarna MartoisToby och Smedsby-Kvevlax. Arbetslönerna bestod främst av mjöl av ryskt ursprung. På riksplanet var J.E. Keto profilerad som österbottnisk lantdagsman fyra gånger: 1863–64, 1867, 1877–78 och 1882. Innan dess var han också medlem av det så kallade Januariutskottet som beredde 52 kommande lantdagsärenden mellan 20 januari och 6 mars 1852. Keto blev känd som en frisinnad 1800-talspolitiker inom bondeståndet. Han tog parti för svagare samhällsgrupper och flaggade bland annat för rösträtt för drängar och pigor långt innan den allmänna rösträtten aktualiserades.

”En man vid sitt ord…” Bland de ledande skikten i landet gjorde han sig impopulär som medlem i den värnpliktskommitté som tillsattes 1872. Han motsatte sig nämligen kommitténs förslag om att adelsmän och präster skulle vara befriade från värnplikt. Värnplikten är till för alla män oberoende av vilket stånd man hör till, hävdade han. Detta ledde till att adeln och prästerna på brutalt vis såg till att han frihetsberövades tillfälligt. Keto vägrade dock att byta åsikt i frågan. Hans korta och koncisa svar var ”en man vid sitt ord och en oxe vid sina horn.” Kaj Holm har i sin ägo brev ett par 1800-talsbrev från sin förfader Jakob Martola. – I ett brev från 1878 skriver Jakob Martola om en resa till Helsingfors där han skulle träffa och njuta av storstadens rika kulturliv med sin svåger Johan Erik Keto. – Det var en mycket omständlig färd på den tiden. Resan ner till bangården i Tammerfors via Östermyra och Virdois tog två och ett halvt dygn i anspråk. Ibland gällde det att promenera bredvid häst och släde. Tågresan till Helsingfors tog i sin tur nästan sju timmar, säger Kaj.

Text och foto: Joakim Snickars

Byaföreningen Älvbyarna i Östra Korsholm och föräldraföreningen Veikids hoppas kunna starta en ny skola i Veikars med språkbad som specialitet. Ett finansieringsbesked från ministeriehåll väntas i april.

V

EIKARS SKOLA ÄR inne på sin sista termin. Men invånarna i Östra Korsholm hyser förhoppningar om att istället starta privatskolan Älvbyarnas skola i den nuvarande skolfastigheten redan hösten 2019. – Med tanke på den gamla lokala skoltraditionen känns det inte bra att avsluta ett sådant kapitel. Tanken på en ersättande skola har funnits i flera år. Det har lagts ner mycket jobb och energi på projektet, säger Pia Smeds, ordförande för Älvbyarna i Östra Korsholm. DEN NYA SKOLAN riktar sig till svenskspråkiga elever som vill språkbada på finska. Den så kallade Freinetpedagogiken hör också till skolans specialiteter. Kapaciteten är sextio elever plus tio förskoleelever. Skolgången ska följa nationella läroplaner och vara kostnadsfri. Finansieringen av verksamheten ska i huvudsak baseras på statsandelar. NÄRHETEN TILL NATUR och levande landsbygd vilket bland annat inspirerar till en rörlig livsstil - ses som en fördel i sammanhanget. Eleverna ska serveras hälsosam mat baserad på lokala råvaror. – Vad gäller språkbadandet är det ännu inte möjligt att under samma tak erbjuda finskspråkiga barn svenskt språkbad. Endast finskt språkbad för svenskspråkiga barn kan komma ifråga. Men lagstiftningen kan eventuellt komma att ändras, säger Pia Smeds. DET ÄR TÄNKT att Älvbyarnas skola ska kunna ha ett stort rekryteringsområde som överskrider Östra Korsholm med råge. – Vi har fått förfrågningar från området mellan Vörå och Malax. Föräldrarna har meddelat att de är intresserade att sätta sina barn i vår skola om den blir av. – I det här skedet hoppas vi på ett avgörande besked angående undervisningstillståndet från Undervisningsoch Kulturministeriet i april, säger Smeds. Text: Joakim Snickars

Veikars skola läggs ner i juni 2019. Därmed försvinner en 145 år lång lokal skoltradition åtminstone i den här formen.


18

Jag vill satsa på jord- och skogsbruk Primärnäringarna har inte precis medvind i dessa dagar. Men åtminstone vid skogsmaskinförarutbildningen i Gamla Vasa är rekryteringsläget skapligt för närvarande. Vikbybon Joakim Hästö hör till den grupp som utexaminerades förra våren.

D

ET ÄR EN grå och mycket blåsig eftermiddag. Klockan är halv tre på eftermiddagen och skogsmaskinföraren Joakim Hästö har just avslutat sin arbetsdag. – Sedan slutet av förra månaden har jag varit sysselsatt med skogsarbete i Solftrakten. Vi arbetar i två skiften. Morgonskiftet börjar klockan sex och slutar klockan två. Eftermiddagsskiftet börjar klockan två och tar slut tio på kvällen, säger Joakim.

Självständigt arbete Joakim framhåller att han allmänt taget trivs utmärkt med det självständiga arbetet i skogen. Han har samtidigt en yrkesexamen i bagaget. Han har gått den treåriga skogsmaskinsförarutbildningen vid Yrkesakademin i Gamla Vasa och blev klar med studierna våren 2018. – Alternativt hade jag kunnat tänka mig att studera till lantbruksföretagare, säger Joakim. Är du nöjd med skogsmaskinförarutbildningen och dess innehåll? – I princip är jag nöjd med utbildningen. Vissa förbättringar kunde dock göras. Temat för det andra studieåret är skogsmaskinskörning samt maskinservice. Det skulle kunna fokuseras ännu mera på den här biten så att man vore ännu bättre förberedd när man börjar praktisera. Under det första studieåret förvärvar de blivande skogsmaskinsförarna grundkunskaper och konkreta planteringsarbeten i skogen finns också på schemat. Under det avslutande året ”Inlärning i arbete” handlar det om ett par långa praktikperioder. – Själv gjorde jag min praktik på Syketec på Replot och Bröderna

Joakim Hästö arbetade för fullt i Rimalskogen några dagar före jul.

Bergfors i Västerhankmo, säger Joakim.

rangerat Öppet hus-tillfällen, säger han.

Lärorik resa till Frankrike

Kan tänka sig en yrkeskombination

Vi lever i ett internationellt tidevarv. Har den här utbildningen några kontakter till andra länder? – I våras var jag med på en veckolång resa till en motsvarande utbildning i Normandie i norra Frankrike. Studerande från olika länder- bland annat Sverige och Luxemburg- deltog i resan. Det var intressant och lärorikt. Det franska skogsbruket är annorlunda jämfört med det finländska. Framför allt är skogarna annorlunda och träden större. – Vi skulle också ha haft möjlighet att göra en praktikperiod i Sverige. Men det blev inte av för min del, fortsätter Joakim. Tidigare har skogsmaskinsförare varit en bristvara på arbetsmarknaden. Joakim säger dock att rekryteringen till YA-linjen har varit mera framgångsrik på sistone. På hans klass fanns det tretton studerande. – Yrkesakademin har försökt öka intresset för utbildningen på olika sätt och bland annat ar-

Joakim Hästö tvekar inte att svara kort och koncist på frågan om vad han vill arbeta med i framtiden. – Jag brinner verkligen för skogsarbete och jordbruk. En viktig inspirationskälla är den verksamhet som min morbror LeifErik Viklund länge har drivit här i hembyn. Jag har hjälpt till i det arbetet sedan jag var liten. – Jag är också mycket intresserad av traktorer och andra slags maskiner. Även om jag inte är utbildad mekaniker kan jag utföra en del reparationsarbeten på egen hand. – När min morbror småningom går i pension skulle jag kunna tänka mig att ta över både den spannmålsodling och det skogsarbete som han är inriktad på. Han har dessutom en egen skogsmaskin och han har utfört arbete åt Vasa stad under lång tid. Vilken typ av spannmålsodling handlar det om? – Dels traditionella sädesslag som korn och havre men också

– Jag bodde i Lappfjärd under arbetsveckorna och åkte hem till Vikby till helgerna. Jag stannade där till slutet av oktober. Det var en rolig period och jag lärde mig mycket. Det blev långa arbetsdagar. Jag körde traktor och medverkade till exempel i gräs- och vallskördearbetet. Lite rutinarbete i fähuset gjorde jag också mellan varven, säger Joakim.

Vikby är ett bra ställe

Skogsmaskinföraren Joakim Hästö från Vikby tillbringar mycket tid i förarhytten. Han trivs utmärkt med det självständiga arbetet i skogen, framhåller han. specialgrödan kummin har funnits med i bilden i ett par år. Den senaste kumminskörden blev hyfsad trots de exceptionella väderhållandena ifjol. Vi odlar på både egen och arrenderad mark i fyra byar; Vikby, Tölby, Höstves och Malax. Efter utexamineringen blev Joakim för övrigt erbjuden arbete hos en spannmåls- och mjölkproducerande gård i Lappfjärd.

Från och med början av januari blir det ett avbrott i det vanliga förvärvsarbetet då Joakim rycker in i armén. – Jag är stadigt förankrad i landsbygden och kan absolut inte tänka mig att bo i någon större stad. Jag är en landsbygdsmänniska som föredrar öppna landskap, säger Joakim. – Vikby är ett bra ställe att leva på. Lugn miljö, trevligt folk och snabba vägförbindelser in till Vasa är några av de fördelar som finns här, tillägger han.

Text och Foto: Joakim Snickars


19

Korsordsvinnare

WWW.BYANYTT.FI

Gunvor Bäck i Singsby vann överraskningspresenten i ByaNytts julkryss i nummer 10-2018. Grattis Gunvor, vinsten kommer på posten. Här den rätta krysslösningen:

UPPVÄXTTID

S

U

N

FÖRFÖNUNNERISKE KLÄDSEL CASANOVA

G

VITLÖKSMAJONNÄS

A

I

BARBERARSALONG MM

R

A

E

T

C

SVAR

E

K

O

ÄGG

R

O

SKREK SÅ IN I VASSEN

M M

LOCKFÅGEL

V

E

M O REPETERAS TÄVLAR I MÅNGA GRENAR

T

D

S O

R

I

S

N G

O

L

I

K

S

T

U

RESA INKL. ÅTERGÅNG MURREN

S O T A

Å

Y S T E M

T E R S T

E

BOSTÄDER FÖR FRAMTIDA SKINKOR

T

VASAS VÄNORT I ESTLAND

L

A

M

L

GEOLOGISK PERIOD

J

DEKLINERA

U

LÖVTRÄDSÄNDE

A

S

S

T

P

Ä

AREOR

Y

DE SISTA FÖRSTRÖ FRUSNA ÄR NOG TILL FÖR SIDENSVANSARNA?

R

REBUSAR

DOLK

L

E

R PÅ BIL I TEHERAN

I R &

B

Ä

R

E

N

I

G

BIBLISKT SKRI DEN LIGGER PÅ GOLVET

R

A

M

A

V

E

R

E

R

A

T

T

Y

N

A

D

E

A

S

AAA VINDSKYDDSJACKAN

A

N

N

ÖVERLÄMNAT

R

N

Ö

A

U

ÄMNET FÖR MÖTE VÅTARVEN

R

L

A

T

I

D

R

BEHAGLIGA

K

R

SLÄNGS 70-TALSPUNKARE

H

HUMLEDRICKAN

O

G

MAGNUS, LEDDE JEOPARDY

O

OXDJUR

GILJAT

F

M

FRÅN POLARTRAKTER EINSTEINSTAD

ÄRGEN ÄR DET ÖVERSTA … PÅ KOPPARN RUNT FRUKOSTBRÖD

M

CENTRAPLANETHELHETEN LAST

E

SKRUMPNADE

T

SAMARIUM KORT

BÖRJAN

K

A

S

T

A

TYSK BÖRJAN PÅ VECKAN

M

O

N

T

A

G

RASPEN

GÅR DET ENLIGT ALMQVIST

A

N

FLYTTKARL

F

O

M

O

B

I

STO

DEN LÄMNADE RALLARNA EFTER SIG

R

Ä

L

A

R

T

BEFALLNING

M

M

FORDONET FÖRR LEKFÄRG

A

U

T

R

EN SORTS TVÄTT

U

ÄR ÖRNEN OCKSÅ EN

A

S

Ä

T

A

R

E

E

T

KANSKE ÄR DEN BLÅ?

S

K

R

I

K

A

N

R

T

E

R

SMÅSJUNGER

A

N

E

N

O N

K

E

GIGANT

T

O

R

EN BOKRIDDARE

A

R

N

B

O

K

E

N

SANNOLIKHETEN

O

D

D

S

E

T

AMMUN. I BLÅSRÖR

Ä

LEJONPRYDNAD

M

A

N

EN CELL I ÖGAT VINDA

S

T

A

V

DÄGGAT

R

ÄR EKERN EN SORTS

HÖGTIDSTRÄDET

G

D

DEN HAR MAN I RYGGEN? HUSHÖRN

PYSSLINGEN

M

LUNTAN

EN FORM AV MEDITATION

TIDEVARV

MITTPUNKT NEDERBÖRDSHÖGEN SKUTTA IVÄG

T E

M P

INTE ALLS SLUG

O

S



K

KONCENTRERA NR. TVÅ I USA

S

A

U

G

A

N

D

SPANNMÅL

N

Ä R

I

K

Gilla oss också på

Har ni fått barn? Vill ni vara med på bild i ByaNytt? Kontakta mig så kommer vi överens om fotografering. Mina kontakt­uppgifter är: lisbeth@kustmedia.fi eller 0500 267 119.

VAJA

R

Å

A

HALVT KORSORD ELEKTRONIKFTG

R

G

URSPRUNGLIGA I ISTRISSA SYDAMERIKA

E

N

I

N

BÅDE MED KIV OCH KOD DOMESTICERAD

A

Å

VATTNIG EFTER FROST

A

V

E

L

FD IDILAND STÖD F. NARKOMANER

D

R

I

V

A

N

DOSOR

E

T

U

I

E

R

T

K

E

S

A

BETE

A

G

N

ÅKERSTYCKE

T

E

G

KÄNNER MED

Ö

N

prenumerera köpa lösnummer göra adressändring tipsa oss - vad vill du läsa om gratulera nära och kära skicka in läsarnas bidrag

Y

P

I

N

T

U

N

N

A

C

K!

A

M

K

A

R

Det går också bra att ta eget foto och skicka in, men det är viktigt att ni kontaktar mig först så jag får uppgifter och kan skicka fotorekommendationer. Alla som sänder in eget foto belönas med en gåva från oss. Gratulerar till babyn!

DANMARK

Konstruktion: Jan H. Eriksson

GRATTIS!

Prenumerera

Skicka in gratulationer, gärna med foto, till ByaNytt, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM. Märk kuvertet ”Klang & Jubel”. Sänd med ett frankerat kuvert om Du vill ha fotot i retur. Du kan också skicka in hälsningen per e-post till adressen grattis@byanytt.fi.

– och vinn!

Bland alla som betalar en prenumeration under tiden 1 januari-30 november 2019 lottas följande fina vinst ut:

EN RESA

Bidrag till nästa nummer av ByaNytt bör vara på redaktionen senast den 13 februari 2019.

med Wasaline - Vasa-Umeå-Vasa för två personer. Inkluderar även personbil, hytt och skärgårdsbord på antingen tur eller returresan. I Umeå ingår en övernattning i Large-rum inklusive frukost på hotell U&Me. Du som redan är prenumerant deltar automatiskt i utlottningen. 3/2018

PRIS 5,60 €

INKL. MOMS

KORSHOLM

6 430030 490207 MÅNADSTIDNING

TRETTIOSJÄTTE

ÅRGÅNGEN

Inger guidar Hurtigruten

Prenumerera:

030 6 430

- världens vack

raste sjöresa!

Låna, odla och skörda hemma

&BÅTAR

5

-455

0780

WWW.KUSTMED IA.FI

490 207

.FI MEDIA W.KUST TEMA WW BILAR ISSN

ISSN 0780-4555

EN

ÅNG

• på hemsidan www.byanytt.fi • via e-post: prenumeration@byanytt.fi • per telefon till Emma, tel. 010 311 1910 Årsprenumeration 10 nummer Pris: Inom Finland: 54 € Inom Europa: 59 € Världen: 61 €

E ÅRG

JÄTT

TIOS

TRET ING

TIDN

ADS

LM MÅN SHO KOR

PRIS

1/2018

5,60

S . MOM € INKL

e ågad Jag v om a k n tä ica Nylund

och

k kärle Tid, r gränse

Håkan är speedwaylegen d

idrott tion, För mo t liv sun och

xxMon xxöt M

Alina blir domare i kaninhoppnin g

KORSORD I TIDNINGEN

tagd tid l me hobby Eldsjä som ning

Kent jobbar med cirkulär ekenom i

Vill mera:

ETT HEM OCH SNABBT BESLUT OM BOSTADS LÅN FRÅN OSS. BOKA TID FÖR VILJAN: SPARBANKEN .FI

tel 06-3462111

AFF

För Dig som vill sälja bostad/fas köpa el. tighet.

HANDELSES

ken.fi

www.primafas

tigheter.fi

brev ar, köpe värderingköpevittne Även tligt E N 16 och offen

sälja

AFF

ank |

Sparb

6 2111

tel 06-34

NADE DAHL D. ÖRN 335 210 fi 0400

SPLA

heter.

fastig

prima

www.

Kvevlax

ELSE

4 361 044

HAND

inom

idrott

oria

En hist

Isel Nya

Zeeland

– ett

sholm

i Kor

från

ngfull

tala in – en

Vassor

da Mil

da   Go

land kert

t vac

mycke

vann

rapi

iote   Fys

ukare

återbr

LÄS ÄVEN

fiskare Båtar och båtliv

Blänkande lack

och

OM

med Britt-Lo

uise Granö

_

gnistrande ter krom hos Arja 16 E – sysSeniorpunkten – värdefu och Leif Wester D. ÖRNDAHLen _ ll resurs för ark 0400 210 335 Sch äldre   Aktiva en Folkhälsan till Ark i Korsholm Hockeyp

N OM

L rade

Premie

på isen med

PLANADEN

☎ 361 0444

| www.sparban

Lärorik dag

Även värderingar, köpebrev och offentligt köpevittne

VE ÄS Ä

el. vill köpa . som ghet För Dig ad/fasti bost

Välkommen att skicka in bidrag till ”Läsarnas sida”!

eri

lott dias

tme

i Kus

ssage

och ma

vlax

_

gar

gärnin

tare

ns väk

_

i Kve

mande

och vär

rale   Mo

endlare mellan

edsby

i Sm

_ _

Karperö och

_

Karleby – Henri

Aksberg _

Fotografier, texter och varför inte teckningar. Bilder av barn, djur och vuxna människor. Gratulationer, hälsningar, naturbilder, generationsfotografier och så vidare. Roliga foton och allvarliga foton. Bland alla insända bidrag lottar vi ut en överraskning. Uppge därför namn och adress. Adressen till redaktionen är: ByaNytt, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM. E-postadressen är: lasarbidrag@byanytt.fi


20

Julia – en stjärna på att hjälpa äldre Att hjälpa de som behöver hjälp och få glädje och tacksamhet tillbaka, är något som 16-åriga Julia Sand tycker om att göra. Det styrde också hennes val av utbildning efter högstadiet, och bidrog å till att hon redan nu som första års studerande på YA, jobbar extra på Lingonbackens boende i Smedsby.

E

GENTLIGEN HAR JAG alltid velat jobba med barn, ända sedan jag var liten. Under högstadietiden blev också kockyrket lockande, eftersom min äldre syster Fanny är kock och har lagat mycket mat här hemma. Intresset smittade av sig, så när jag skulle göra mitt studieval i årskurs nio, velade jag mellan närvårdarstudier och kockstudier, berättar Julia Sand.

Praon på Solgård överraskade Det blev det förstnämnda, och som närvårdare kan Julia jobba både med barn och äldre. I årskurs nio väcktes nämligen även intresset för äldrevård. – Jag hade svårt att hitta en lämplig praktikplats i nian och valde något motvilligt Solgård. Jag trivdes överraskande bra och tyckte jättemycket om det. Glädjen man får tillbaka som tack när man gjort något för att hjälpa en klient betyder så mycket, konstaterar Julia. Det dröjde inte länge så fick Julia ett uppdrag från Arbetspoolen, som då lydde under Korsholms kommun men numera hör till 4Hverksamheten, om hon ville ha regelbundna arbetsuppdrag i form av att fungera som sällskap åt en äldre dam med en minnesjukdom.

Roligt uppdrag åt Arbetspoolen – Det passade mig perfekt. Hon bodde här i Smedsby och jag besökte henne ett par gånger i veckan, ungefär två timmar åt gången, och fick sedan betalt för det av henne. Det var jätteroligt, och alltid lika kul att fara på jobb. Hon var änka och bodde ensam, så jag

höll henne sällskap, vi pysslade och bakade, gick på loppis och på promenader och dylikt, berättar Julia. Efter ungefär ett halvt år fick Julias klient plats på ett boende, och uppdraget fick ett naturligt slut. Men Julia behövde inte vara utan jobb någon längre tid. – Från YA gjorde vi i höstas två studiebesök vid Lingonbackens boende här i vid Folkhälsanhuset Smedsby. Efteråt fick jag från personalen höra att jag, citat, var ”en stjärna” och att de som fick hjälp av mig har det riktigt lyxigt. Jag fick frågan om jag kunde tänka mig att fungera som inhoppare där vid behov, och jag tackade glatt ja.

Vikarie på Lingonbacke Julia fungerar som vikarie allt enligt behov och jobbar allt från inga alls till åtta pass i månaden, helt beroende på. Till sommaren kan hon för första gången söka ett riktigt sommarjobb, och hoppas få en plats antingen på just Lingonbacken eller Solgård. – Jag trivs jättebra även på Lingonbacken, även om klienterna inte kommer ihåg mig från gång till gång. Men visst är det också psykiskt jobbigt ibland, att se äldre som mår dåligt och är sjuka, då livet tar slut, tillägger Julia.

Utomlandspraktik och fortsatta studier Skolarbetet ligger ändå i fokus just nu och den första praktikperioden på sex veckor kommer Julia att göra på ett daghem, av förklarliga skäl. – I tvåan ska vi välja inriktning på de fortsatta studierna – om vi vill jobba med barn eller med äldre – så det här är sista chansen att pröva på barndagvård, förklarar Julia.

ARBETSPOOLEN - HUR FUNGERAR DET? – Kunderna ringer till oss och vi försöker hitta en lämplig ungdom för uppdraget, berättar Kati Källman, verksamhetsledare för 4H Korsholm, som numera administrerar Arbetspoolen. • Kommunens arbetspool sammanslogs ifjol med den tidigare 4Hjälpen och all arbetsförmedlingsverksamhet går numera under namnet 4H Arbetspoolen-Työrinki. • Ungdomarnas lön betalas av 4H enligt respektive branschs kollektivavtal och ges inte längre kontant åt ungdomarna. 4H fakturerar beställaren enligt den timlista som beställaren undertecknat och ungdomarna lämnat in. Lönen, semesterersättning samt sociala kostnader utbetalas av 4H enligt samma timlista. Timtaxan för beställare är 15€. • Ungdomarna följer arbetstidslagen samt respektive branschkollektivavtal. Detta betyder alltså att arbetstiden inte längre är begränsad till maximalt tre timmar per gång. Under skoldagar gäller dock högst två timmar/dag för personer under 18 år. • Läs mer på https://korsholm.fs4h.f

Julia Sand, 16 år och bosatt i Smedsby men med ena foten också i Petsmo, har alltid tyckt om att hjälpa andra – både barn och äldre. Hon studerar nu till närvårdare och jobbar samtidigt som inhoppare på Lingonbackens boende, efter att ha fått en del erfarenhet från Arbetspoolen och Solgård.

Siktet ligger sedan på fortsatta studier till sjukskötare, och innan dess förhoppningsvis också en period med praktik utomlands, vilket är möjligt i årskurs tre på YA. – Fanny gjorde sin sista praktik på Malta, och det lockar även mig. Men vi får se, ler Julia.

Text och foto: Anna Sand

Profile for Kustmedia

ByaNytt 1/2019 Tema: Hälsa & Välmående  

New