Списание Кенгуру, брой 205/Декември, 2023 г.

Page 1#Oт редактора ИЗДАТЕЛ

ЕКИП

ЕЛ КРЕАТИВ ООД office@kenguru.bg

Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Редакция: Нели Христова, Ива Лалова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Гарибска design@kenguru.bg Снимки: Dreamstime.com и Shutterstock.com Разпространение и абонамент: Бойко Бонев 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Марти Минев

Автори в броя: Димитрина Бунова, Елица Лукова, Стоян Стойчев – Лари, д-р Борис Стоилов, д-р Олга Такева, Таня Лисичкова, д-р Николета Парпулова, Веселина Панайотова, Виолета Костова, Вероника Томова

Консултанти: д-р Ина Генева, д-р Анелия Гоцева, д-р Иван Диков, Тони Калушкова, проф. Петър Петров Печат: Spektar.bg Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон: 02/868 82 95. Списание „Кенгуру” е запазена марка на фирма „Ел Креатив ООД”. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

СНЕЖИНКИТЕ Една снежинка, кацнала на върха на малкото носле. Лов на снежинки с изплезен език. В стъкленото кълбо облак от снежинки, които плавно се сипят върху миниатюрния модел на Дядо Коледа и шейната му или върху приказно украсената елха и подаръците под нея. Има нещо вълшебно в снежинките. Може би се дължи на невероятните им форми. Или на празничното настроение, което носят. Или пък на свежия полъх на детски спомени за безгрижни снежни игри – много мокри и много забавни. Възрастните невинаги обичат снега. Децата обаче винаги го харесват. Еуфорията не им позволява да усещат студа, докато играят. Чистенето на затрупаната кола, улица или двор е забавно, а не досадно. Заснежените пътища може и да затрудняват движението, но пък улесняват пристигането на любимите детски празници. И точно те ни превръщат отново в деца, поне за малко. И ни връщат радостта от танца на снежинките. Не харесвам зимата. Харесвам снежинките, които превръщат опустелия късно есенен пейзаж в приказна бяла картина с дъх на празник и много усмивки. Пожелавам ви весели празници и забавни снежни игри с мъниците!

ДЕКЕМВРИ 2023 І

1


#Съдържание [брой 205]

СЪ ДЪР ЖА НИЕ

[18]

[30]

[14]

[34]

8 Новини

13 Бъдете информирани

12 Очаквайте в Кенгуру LIVE

с „Кенгуру“

Рубрика на Центъра по МайчиноФетална Медицина в гр. Пловдив. В броя: Какво представлява „дирижираното раждане”?

16 Опасните оплаквания

MAMA #раждане

28 Съветите на Таня Лисичкова

Рубрика на акушер-гинеколога д-р Олга Такева. В броя: Вирусни инфекции.

30 В чантата на мама

18 Особености на зимната бременност

32 Родилният туризъм

20 Ох, тази млечница! 22 Мечтани подаръци С какво да зарадвате бъдещата майка.

24 Бременна на Нова година Къде да празнувате?

26 Опасните инфекции Подробно за токсоплазмоза и рубеола. 2

І ДЕКЕМВРИ 2023

Какво да си носите в болницата?

БЕБЧО БРОЙ 205

#бременност

14 Всичко за вашата бременност

Интервю с Олга Дукат и Траяна Михайлова.

#здраве & красота

34 Алтернативи на коледния пуловер 36 Бижу по мярка

38 Мила, от какво имаш нужда? Всичко за проекта на фондация „Импакт Драйв“.

#здраве 40 Рецепти за мъници 42 Въпрос към педиатъра Рубрика на д-р Николета Парпулова. В броя: Силният имунитет.


[съдържание]

БЕБЧО

#Малчугани [развитие и обучение] 64 Вълшебна Коледа Да създадем приказни мигове за малчугана.

#здраве 44 На преглед при детски гинеколог Разговор с д-р Атанас Чернев.

46 Колики Как да си помогнем?

[детска психология] 66 Незабравимо по детски Предложения за пъстри изненади.

[64]

48 С любов към здравословната храна По какъв начин да я възпитаме?

50 Дерматит от пелената Съвети за справяне с раздразнението.

52 Безопасно и нежно за бебешката кожа Как да се грижим за нея?

#lifestyle

54 Мамини помощници Практични придобивки за грижовни мами.

56 Пелените, без които не можем

СЕМЕЙСТВО #здраве

68 Дефицит на желязо

Важни детайли за аксесоара.

Причини и симптоми.

58 Живот с усмивка

#направи си сам с ЕлиНика

Среща с Димитър Иванов – Капитана.

60 Списък за щастливо бебе Идеи за подаръци.

62 Когато сънят не е мираж Гостува ни Йоана Маринова от „Мамо, спи ми се!“.

72 Коледни украшения от филц

#Открито

[мъжки цикли с Лари] 74 Порно размисли

#вкусно и полезно 76 Тържествено меню

#отдих

78 Коледният дух на Виена 82 Ози Озбърн и Леброн Джеймс 84 Конкурси

ДЕКЕМВРИ 2023 І

3
#Любопитно [избор на редактора]

Би бл ио т ек а

Вълшебна Коледа С новата книга на „Фют“ ще преживеете истинско приключение и дните до Коледа ще минат неусетно. Натиснете бутончетата по страниците и чуйте празничните мелодии и коледни звуци! Разгръщайте страница след страница и се забавлявайте със забавните игри!

Голяма книга на суперсъкровищата Ефикасен помощник в процеса на възпитание. Предложението на „Колибри“ позволява на децата сами да открият природата, животните, приятелите, мечтите. По лек и ненатрапчив начин книжката учи малчуганите, че съществуват много ценни СУПЕРСЪКРОВИЩА, които ни правят истински щастливи и които трябва да пазим.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

Коледна песен Безценната класика излиза в прелестно ново издание на „Сиела“ с илюстрации на Лиса Айсату. Истински шедьовър, който запечатва в себе си не само ненадминатия талант на вечния разказвач Чарлз Дикенс, но и ни носи храна за размисъл по теми като самотата и алчността, съмнението, вярата и истинския смисъл на Коледа.

Нощта преди Коледа Класическата коледна история оживява с вълшебните илюстрации на Крис Дън. Изданието на „СофтПрес“ е модерен прочит на едно от най-обичаните творения, пресъздаващи магията на коледното чудо. Любима празнична история, с която са израснали поколения деца.

И зб ор на ре да кт ор а Книга дава отговори на въпросите ви за здравето на детето На всеки родител се случва да изпадне в ситуация, в която да се пита как да постъпи. Особено когато става дума за здравето и правилното отглеждане на малко дете. На помощ идва д-р Никола Клун (педиатър и диетолог, майка на две

6

І ДЕКЕМВРИ 2023

деца) с експертни съвети и отговори на всичките ви въпроси. Книгата на издателство „Ера“ „Дали всичко е наред?“ е практичен компас за майки и татковци, обхващащ голяма палитра от ситуации – доверете му се!#Любопитно [новини]

DERMOPUR E Измиващ гел при акне, петна и лъщене на кожата Новият измивен продукт е последната иновация в портфолиото на Eucerin® в борбата с акне и отлично допълва цялостната хигиенна грижа за акнеична кожа. Гелът намалява замърсяванията и отпушва порите. Премахва мъртвите клетки и намалява петната (при постинфламаторна хиперпигментация).

ProLact Balance+: Вашият С ProLact Balance+ можете да се на- MUTSY EVO: Любима количка сред съюзник на празничните сладите на празничните угощения, родителите по света! без да се притеснявате от неприMutsy EVO осигутрапези! ятни стомашно-чревни симптоми. Милиардите живи пробиотични бактерии, блендът от всички необходими храносмилателни ензими и бамбуковите фибри работят бързо и ефективно, за да осигурят лекотата и комфорта в стомаха. Нашата тайна за баланс в храносмилането е ProLact Balance+. Поръчайте сега на https://prolact.bg/.

рява максимално удобство както за вашето бебе, така и за вас! Практична и напълно оборудвана количка на страхотна цена, която умело съчетава модерен градски стил с функционалност, здравина, лекота и маневреност. Лесно и много компактно сгъване за удобно съхранение и пренасяне на количката навсякъде.

Млякото е готово за минути с Tommee Tippee Само за 2 минути млякото на дребосъчето е готово на точната температура. Новият уред за приготвяне на адаптирано мляко Tommee Tippee Perfect Prep Day & Night с дигитален дисплей за интуитивни настройки и мека нощна светлина е вашият нов помощник за перфектен резултат. Уредът работи с уникална филтърна система, за да сте напълно спокойни.

Подаръчен комплект Meadow Days от Tiny Love Страхотен подарък със специална селекция от очарователни базови играчки за мъничета! Насърчава сетивното развитие, двигателните и когнитивните умения и емоционална интелигентност на бебето. Съдържа 4 разнообразни играчки от колекция Meadow Days. 8

І ДЕКЕМВРИ 2023#Любопитно [семеен календар]

Декември РУБРИКА: Семеен календар

ГЛОБАЛНО (ЗВЕЗДЕН) СЕМЕЙСТВО ПРАХ В ОЧИТЕ..

Международен ден на планините 11.12. Отбелязва се вече 20 години, за да повиши осведомеността за проблемите в развитието на планинските райони. Темата на инициативата тази година е: „Възстановяване на планинските екосистеми“.

„Патешки истории“ с премиера на 22 декември Вълнуващата анимация на студио Illumination („Аз, проклетникът“, „Миньоните“) ни запознава със семейство Малард, които се отправят на пътешествие до красивата Ямайка. Щурите им приключения са озвучени от цяла плеяда звезди, а в санудтрака има песен на талантливата Тейлър Суифт.

ОТ СТАТИСТИЦИТЕ С Л Ю БО В

Мъжете харчат повече пари за коледни подаръци от жените

Изненадващо, нали? Това показват данните от проучване на сайта за подаръци Coupon Birds. В него участвали 2000 американци и се оказало, че мъжката част дава средно около $222.50 за изненада за съпругата, докато женската – $156.50. 10

І ДЕКЕМВРИ 2023


[любопитно]

ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ Коледно село Чавдар

Коледното село на България ви очаква за трета поредна година с още повече настроение. От 2-ри до 31-ви декември всяка събота и неделя ще можете да се насладите на открита музикална сцена, театър, зона за хранене с местни фермерски продукти, немски специалитети, коледни сладкиши, палачинки, греяно вино, както и базар на изкуствата с художествени занаяти.

Никулден

Бъдни вечер

Коледа

06.12. Почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моряците и рибарите, банките и банкерите. Традицията повелява приготвянето на рибник – пълнен шаран с лук, ориз, орехи. Поздравете: Никол, Никола, Николай, Николина, Нина, Кольо.

24.12. Посветена на дома и семейството. Специално място в празничната трапеза е запазено за обредния хляб, в който се поставят символи на берекета, здравето, работата – паричка, дрянова клонка, копче. Именици са: Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Първан.

25.12. Един от най-големите празници в християнския свят. Важен момент е коледуването, започващо в полунощ преди Коледа – обичай, в който участват само мъже. Честитете на: Христо, Христина, Христофор, Радомир, Радослав, Радостина, Емил, Младен. ДЕКЕМВРИ 2023 І

11


#Любопитно [Кенгуру LIVE]

МЕСЕЦ

и р в м е к е Д Абонирайте се за YouTu

Кога: 01.12., петък от 14:00 Тема: Коледна приказка Гост: Нина Йорданова Кога: 04.12., понеделник от 15:00 Тема: Здравето на детските зъбки – от утробата и след това Гост: д-р Илияна Тренчева Кога: 05.12., вторник от 14:00 Тема: Хранене на недоносеното Гост: доц. Христо Мумджиев и д-р Ирина Владимирова Кога: 07.12., четвъртък от 14:00 Тема: Сънят по време на пътуване Гост: Йоана Маринова

12

І ДЕКЕМВРИ 2023

be ка н а

ОчакврауйLIтеVE

в Кенгу

ла на спи с

ГЛЕДАЙТЕ НИ ТУК:

ание „Кенгуру“.

Кога: 14.12., четвъртък от 14:00 Тема: Най-чести грешки при кърмене и как да ги избегнем Гост: Елена Василева Кога: 18.12., понеделник от 14:00 Тема: Първи стъпки в бебеносенето Гост: Христина Лисник

Кога: 20.12., сряда от 14:00 Тема: Здрава кожа

Кога: 19.12., вторник от 14:00 Тема: Смесено хранене на бебето – как да запазим кърменето Гост: д-р Ирина Владимирова Кога: 21.12., четвъртък от 14:00 Тема: Как да осигурим безопасността на бебето Гост: Елена Василева

Кога: 15.12., петък от 14:00 Виртуален Ден на отворените врати в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив


[любопитно]

Да бъдем информирани със списание Признаци за готовност за преминаване към гърне

Подробно за грижите за бебето гледайте:

1 Най-подходящата възраст за преминаване към гърне е тази между 22 и 28 месеца. Има деца, които достигат до готовност по-рано или малко по-късно.

2 Детето успява да остане сухо около 1-2 часа. 3 Събужда се сухо от дневния сън. 4 Може само да свали и вдигне панталоните си. 5 Детето разбира и изпълнява прости указания. 6 Показва, че пишка или ака с определа думичка или мимика.

7 Употребява думи като „пиш“ и „аки“ с конкретно значение.

8 Проявява интерес към тоалетните навици на родителите.

9 Крие се, когато се изхожда в пелената. 10 Не е необходимо да са налице всички признаци. Колкото повече признаци показва детето, толкова по-вероятно е да е готово за преход към гърнето.

ДЕКЕМВРИ 2023 І

13


M A M A #бременност

Какво представлява „дирижираното раждане”? РУБРИКА: АТА ИЧ ВС КО ЗА ВАШ СТ БРЕМЕННО Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и сертифициран специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College Hospital в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив (с чието съдействие списваме рубриката) и преподавател в Медицински университет – Пловдив. В практиката си извършва консултации и проследяване на бременност, скрининг за хромозомни и генетични аномалии, фетална морфология, ранна профилактика на усложнения на бременността, водене на раждане и др. Повече информация прочетете на: http://pregnancy.bg/.

Р

аждането е момент, изпълнен с различни емоции у бъдещите родители. Неизвестността подхранва притеснения и страх, като очакванията за болка са също друг лош съветник. През годините има различни схващания за естественото раждане, както и за това, подпомогнато с медикаменти и манипулации. Един от често спряганите способи за водене на вагинално раждане е т.нар. „дирижирано раждане“ или активно водене на раждането. Основната цел на „дирижираното раждане“ е да съхрани физически, психически и емоционално майката и плода и да завърши със здрава родилка и здраво новородено. За тази цел се използват различни методи и медикаменти, които да подпомогнат процеса на раждане в трите му етапа: разкритие, раждане на плода, раждане на плацентата. Методите целят да ускорят процеса, да намалят болката и запазят силите на раждащата в различните етапи, както и след самото раждане. Все още има разнопосочни мнения за „дирижираното раждане“, тъй като не се разбира идеята за него, затова аз ще споделя за най-честите методи, които използваме. Раждането, което се води активно, може да е съпроводено с подготовка още преди започването му с различни 14

І ДЕКЕМВРИ 2023

способи, като масаж на зърната на гърдите, масаж на перинеума, отлепяне на мехура и др. В съвременните клиники се осигурява обезболяване на всички бременни жени, чрез проводна аналгезия от епидурална упойка. Това е методът, който е с най-добър ефект за обезболяване, като по този начин жената усеща контракциите, но без болка, или ако има, тя е силно понижена. Използването на този тип упойка изисква инфузия с медикамент, който да подсилва родовата дейност – окситоцин. Окситоцинът е хормон, който се произвежда в организма на бременната и се отделя по време на раждане, но ние можем да го приложим и в система. Друг естествен способ за ускоряване на родовата дейност е отварянето на околоплодния мехур. Дали се случва спонтанно или изкуствено, това води до отделяне на вещества (простагландини), които също подпомагат родовия процес. Част от способите за активно водене на раждането са и епизиорафията или перинеорафията. Това са малки разрези на кожата и влагалището, които спомагат за по-лесното раждане на плода, особено при много голям плод и нужда от по-бързата му екстракция. Прилагат се и медикаменти, които да помогнат плацентата да се роди. Всичко това се прави за по-бързо и безболезнено раждане, с минимална кръвозагуба и здрав плод. На всички бременни пожелавам безпроблемна бременност и леко раждане!M A M A #бременност

Вирусни инфекции

Д-р Олга Такева е акушер -гинеколог във II- ра САГБАЛ „Ш ейново“.

РУБРИКА: ОПАСНИТЕ ОПЛАКВАНИЯ

ВАЖНИТЕ ДЕТАЙЛИ ЗА ПРИТЕСНИТЕЛНИТЕ СЪСТОЯНИЯ ПРЕЗ ДЕВЕТТЕ МЕСЕЦА.

CMV или цитомегаловирус – най-често срещаната вирусна инфекция. В повечето случаи при възрастни протича безсимптомно или с леко неразположение. Предава се при близък контакт, по кръвен път, по полов

път, също така и с кърмата. За диагнозата при съмнение се изследват антитела IgM за наличие на прясна инфекция и IgG – при стара инфекция. Има ултразвукови находки, които могат да алармират за евентуална инфекция. Наличието на CMV би могло да доведе до редица вродени малформации на плода, особено през първия триместър. Ето защо е от голямо значение ранното диагностициране. 16

І ДЕКЕМВРИ 2023


[бременност]

Варицела – от семейството на херпес вирусите. Много заразна инфекция. Предва се по въздушно-капков път. След прекарване на варицела се създава траен имунитет. Има и ваксина, която е силно препоръчителна при жени, които не са прекарали варицела в детството и планиращи бременност. В ранните срокове може да дове-

ПАРВОВИРУС B19

предава се по въздушно-капков път. Много честа инфекция, особено в детските колективи. При възрастните може да протече безсимптомно. По време на бременност уврежда кръвните клетки на плода, в частност еритроцитите и това води до анемия. Изследват се антитела на майката, степента на анемия на плода се определя чрез ултразвуково доплерово изследване. При необходимост се извършва кръвопреливане на плода вътреутробно.

де до различни увреждания. Ако се установят до 20 г.с., се предлага прекъсване на бременността.

Токсоплазмоза – това е паразитоза. Заразата най-често става чрез заразена храна – месо, мляко, вода, зеленчуци. Преносители са животни като котки и кучета. Може да доведе до тежки малформации на плода. Основното тук е съблюдаването на много стриктна хигиена, нужно е да се консумира сигурна и проверена храна. Възможно ли е – да се избягва контакт с животни, особено ако не са домашни и ваксинирани. Листериоза – заразяването става чрез заразено мляко, месо, вода. Може да се предаде на бебето по време на бременност, също така и по време на раждането. Увеличава риска от спонтанен аборт в по-ранните срокове и риска за преждевременно раждане при по-късна инфекция. Протича като респираторна инфекция, с температура, кашлица, обриви. При бебетата след раждането може да причини усложнения като менингит и енцефалит. Херпес – най-честият е Herpes simplex virus 2. По време на бременност е опасен гениталният херпес. Основно заразяването на бебето при активен херпес на майката става по време на раждането или след това. Тези бебета имат обрив по лигавиците на очите, устата, в гърлото. Може да се развие треска и други по-сериозни усложнения. Много рядко заразяването на плода може да се случи вътреутробно. Затова наличието на активен генитален херпес на термин е абсолютна индикация за цезарово сечение.

HPV – човешкият папилома вирус е ДНК вирус, който се предава по полов път. Един от най-честите вируси. Съществуват над 100 типа, като урогениталните са нискорискови, които причиняват най-често брадавици, и високорискови, които са причина за карцином на шийката на матката. Много често бременни-

те са носители на вируса, без да го знаят, затова е важно при регистрация на бременността да се проведе изследване и да се вземе цитонамазка. HPV вирусът не влияе на вътреутробното развитие на бебето. Ако бременната има активни кондиломи, по време на раждането при преминаване на бебето през родовия канал, то би могло да се зарази с HPV от лезиите на майката. Една такава зараза се изразява с полипи в устата и в гърлото на бебето, което е доста неприятно.

Грип – вирус, който се предава по въздушно-капков път и е един от най-често срещаните, особено през есенно-зимния период. Бременните са по-податливи на заразяване заради спада в имунитета и повишените естрогени, което изсушава лигавиците на носа и устата. В първия триместър инфектирането повишава риска от спонтанен аборт и малформации. Във втория триместър грипът протича по-тежко за жената, може да се насложи и бактериална инфекция, което да наложи лечение с антибиотици. В третия триместър може да доведе до преждевременно раждане. Важно е да се знае, че вирусът не преминава през кърмата и ако майката се разболее, не е нужно да спре да кърми.

COVID-19 – въпреки мащаба на пандемията, не стана ясно дали вирусът се предава на плода от заразената бременна. Но това, което се знае, е, че повишава риска от аборт, преждевременно раждане, усложнения от страна на самата бременна (дихателна недостатъчност). Препоръчва се ваксинацията на всички жени в детеродна възраст и на бременните след 12 г.с. ДЕКЕМВРИ 2023 І

17


M A M A #бременност

Особености на зимната бременност Зимата и студеното време навън са не само обикновен сезон от годината, когато става въпрос за бъдеща майка. През този период тялото се нуждае от повече витамини и минерали, за да подсили имунната система в борбата й с вирусните и простудни заболявания. А ето и кои са те. Витамин А играе важна роля в активирането на имунната система, осигурява растежа на нероденото дете и развитието на плацентата, участва в образуването на зрителни пигменти. Подобрява благосъстоянието по време на бременност, нормализира съня и работата на сърцето. Неговият предшественик, бета-каротин, активно се бори с инфекциите, насърчава заздравяването на рани и предпазва клетъчните структури от разрушаване. Витамини от група В. В1 (тиамин) укрепва нервната и сърдечносъдовата система, по-

18

І ДЕКЕМВРИ 2023

добрява апетита; B2 (рибофлавин) участва в метаболизма и е един от витамините на растежа, влияе върху формирането на костите, мускулите и нервната система на нероденото бебе; B5 (пантотенова киселина) участва в потискането


[бременност] Фолиевата киселина (витамин B9) в някои витаминни комплекси присъства в биологично активната форма на метилфолат за по-добро усвояване. Осигурява растежа и развитието на нероденото дете, като намалява риска от развитие на дефекти на нервната система.

Аскорбиновата киселина (витамин С) е най-лошият враг на всички болести, има пагубен ефект върху бактериите, неутрализира токсините, повишава устойчивостта към инфекции, стимулира имунната система и повишава работоспособността. Витамин D е необходим за поддържане на баланса на калций и фосфор в тялото на жената и за формирането на скелета и зъбите на нероденото дете. Витамин Е има благоприятен ефект върху нервната система, ретината и мускулната тъкан, участва в синтеза на хормони и осигурява нормалния растеж на нероденото бебе.

Липсата му е свързана с рискове от преждевременно раждане и спонтанен аборт в ранните етапи.

Микроелементи. Селенът и манганът поддържат имунитета, йодът участва в образуването на хормони на щитовидната жлеза, влияе върху съзряването на мозъка на нероденото бебе и определя неговата интелигентност. Според експертите на СЗО дефицитът на йод в организма е най-честата причина за умствена изостаналост. Анемията често се развива през втората половина на бременността. Допълнителният прием на желязо като част от витаминно-минерален комплекс ще помогне за предотвратяването й.

Важни нюанси Зеленчуците и плодовете могат да осигурят само 8-12% от дневната нужда от витамини, а месото – 20-30%. Така например, за да задоволите нуждите на организма от витамин С, трябва да пиете 5-6 литра прясно изцедени плодови сокове на ден; за да получите дневна порция витамин В1 – да изядете 1 кг черен хляб; 6 жълтъка ще осигурят нормално количество фолиева киселина. За да се усвои желязото от месото, продуктът трябва да се вари, да се пече на скара, да се консумира заедно със зелени зеленчуци, без сол и хляб. Колкото по-студено е навън, толкова повече ни привличат храни, богати на въглехидрати, защото те доставят допълнителна енергия. А и в студено време тялото интуитивно избира прости, бързи въглехидрати, които се намират в сладкишите, хляба от бяло брашно и тестените изделия. Те са лесно смилаеми и ни позволяват бързо да задоволим глада си и да се стоплим. Алтернатива на всичко това са сложните, бавни въглехидрати – нишесте и фибри. Това са зърнени култури, бобови и варива, кафяв ориз, зелени зеленчуци, зърнест хляб и др. Фибрите, като източник на енергия, стимулират стомашно-чревния тракт и създават благоприятни условия за съществуването на полезна чревна микрофлора. ДЕКЕМВРИ 2023 І

19

Автор: Нели Христова

на възпалителните процеси, помага за справяне със стреса и има благоприятен ефект върху нервната система на бъдещата майка; В12 регулира метаболизма на мазнините и въглехидратите; биотинът поддържа функцията на щитовидната жлеза и е важен за производството на енергия от глюкоза.


M A M A #бременност

Ох, тази млечница!

За съжаление, млечницата или т.нар. кандидоза е чест спътник на бременността. Ето защо в следващите редове ще разгледаме опасностите от млечница по време на деветте месеца и начините за нейното лечение.

Какво е лечението? Мненията по този въпрос са различни. Ако една бременна жена е диагностицирана с млечница, но няма неприятни усещания, заболяването може да не се лекува до раждането. Ако се планира естествено раждане, тогава заболяването трябва да се лекува преди раждането, за да се елиминира рискът от инфекция на детето по време на преминаването му през родовите пътища.

В случай че налице са характерните симптоми, проблемът трябва да се лекува. Лекарят е този, който ще назначи нужните изследвания и едва след това ще вземе решение за лечение.

Важно е да се вземат предвид следните препоръки: • Нормализирайте диетата си и се уверете, че не прекалявате със сладкишите. • Ако приемате кефир, предпочитайте продукти, които не са ферментирали от кефирени зърна, а от бифидобактерии. • Приемайте балансирани, висококачествени хранителни продукти за бременни и кърмещи жени само на естествена основа. • Поддържайте безупречна хигиена. Не използвайте обикновен сапун или душ гел, а специален продукт за интимна хигиена. • При предписано лечение вашият сексуален партньор също трябва да бъде лекуван, като най-добре по време на лечението е да се въздържате от сексуална активност. • Курсът на лечение трябва да бъде завършен напълно, дори ако неприятните симптоми са изчезнали. Това е важно, защото може да възникне рецидив на заболяването и растежът на гъбичките отново да се възобнови.

КОНСУЛТАНТ д-р Иван Диков, МЦ „Майчин дом“ – София

20

І ДЕКЕМВРИ 2023

Автор: Нели Христова

Какви са симптомите? Симптомите на млечница по време на бременност се различават минимално от симптомите на обикновената млечница. Усещанията са за парене в областта на гениталиите, сърбеж, течен, гъст, мехлеобразен секрет, с характерна кисела миризма. Сърбежът и паренето могат да се засилят след полов акт.


[editorial]

Как да изберем пробиотик? Пробиотиците стават все по-популярни. ProLact се съгласи да ни сподели повече „вътрешна“ информация за производството на пробиотици, която да ни помогне да правим по-информирани избори. биотиците полезните бактерии се обвиват със защита от протеини и мукополизахариди. Това не просто защитава бактериите, а и им осигурява хранителни вещества, което гарантира, че ще преминат през стомашната бариера.

Обърнете внимание на качеството Кое поколение е пробиотикът? Тъй като пробиотиците се приемат през устата, тяхната ефективност зависи от това дали могат да издържат на киселинната среда в стомаха. Това зависи от тяхната генерация. Първата генерация пробиотици представлява просто огромно количество бактерии. Проблемът е, че не оцеляват при температура над -18 °C. Тоест, ако на даден пробиотик е упоменато, че трябва да се съхранява в хладилник, най-вероятно полезните бактерии в него не са живи много преди да стигнат до вашия дом. Втората генерация пробиотици смесват полезни бактерии с преби-

отична среда. Тази генерация издържа на стайна температура по-дълго, но щом бактериите попаднат в стомаха, ниското pH ги убива. Третата генерация пробиотици отново съдържат пребиотична среда, но освен това са поставени в капсули с удължено освобождаване. При четвъртата генерация пробиотици настъпва истинска революция. Започва да се прилага „микроенкапсулация“ на бактериите – обвиването им с различни защитни вещества, с цел да се подобри устойчивостта им. ProLact създаде изцяло нова генерация пробиотици – NextGen Microencapulation. В NextGen про-

Пазарът на хранителни добавки не е регулиран. Това дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието ви. Винаги купувайте хранителни добавки от сертифицирани производители. Ето за кои сертификати е добре да следите: • • • • • •

GMP ISO 9001 ISO 22000 HACCP FCSS FDA Registered

В заключение… Проучването на производителя и хранителната добавка е много важно не само когато се отнася за пробиотиците. Няма по-скъпа хранителна добавка от тази, която не ни носи никакви ползи за здравето. ДЕКЕМВРИ 2023 І

21


M A M A #бременност

Мечтани подаръци

Всеки обича подаръците. И сега, в най-празничното време на годината ви даваме идеи как и с какво можете да зарадвате бъдещата майка.

Козметика за бременни

Уреди

Тук изборът е огромен, стига да се придържате към основото правило – нещата да са подходящи за периода на бременността и кърменето. И така, можете да вземете масло, балсам, продукти за стрии, крем за крака, който облекчава умората, натурални маски за лице, средства за пигментни петна, крем за грижа за гърдите.

Подходящи за целта са блендер, уред за готвене на пара, овлажнител, сокоизстисквачка, мултикукър, бебефон,

22

І ДЕКЕМВРИ 2023


[бременност]

Ваучер Ако изберете да подарите ваучер, нямате ограничения – фризьор, маникюр и педикюр, книга, домакински уреди, дрехи или бельо за бременни. Основното условие е ваучерът да е с дълъг срок на годност – поне шест месеца до една година. Това важи

особено за различни козметични процедури, тъй като не всички от тях са подходящи за бременни жени.

кошница със здравословни плодове ще достави незабравимо удоволствие.

Билет за кино, театър, концерт

Удобна, елегантна раница

Имайте предвид, че ако бременността е към края си, бъдещата майка едва ли ще иска да седи на едно място няколко часа или да стои права, докато слуша концерт на любимата си група.

Изберете среден размер, който ще освободи ръцете и ще позволи на жената да сложи в нея всички необходими дребни неща, като пелени, дрешки на бебето, бутилка вода и др.

Професионална фотосесия

Възглавница за бъдеща майка

Преди да организирате нещо подобно, се опитайте да разберете дали човекът, за когото организирате фотосесията, иска това. Някои дами предпочитат да не афишират деликатното си положение и да не парадират с видимо закръглените си форми.

В последните етапи на бременността жените обикновено се оплакват, че големият корем затруднява намирането на удобна позиция за сън. Всичко това се променя, ако поставите възглавница под долната част на гърба или корема. Освен това, този подарък ще влезе в употреба и след раждането на бебето като удобен аксесоар по време на кърмене.

Дневник на бъдеща майка Този подарък ще помогне да запомни датите на посещения при лекаря, назначените изследвания и много друга необходима и полезна информация.

Бонбони По време на бременност жените често жадуват за сладки изкушения. Красив букет от бонбони или

Фитбол Практичен подарък, който ще помогне на жената да подобри физическата си форма. Хубавото е, че ще може да го използва с минимални спортни тренировки.

Албум за снимки Дизайнерски албум за бъдещата майка, в който има място и за снимки на бебето.

Пелени за бебето Този подърък винаги ще влезе в употреба. В съответствие с новите тенденции можете да приготвите торта от пелени, в центъра на която да поставите някаква изненада: пари, карта за подарък от детски магазин, дрешки за бебето. ДЕКЕМВРИ 2023 І

23

Автор: Нели Христова

нагревател за шишета и, разбира се, електронна везна. Добре е, ако преди това се поинтересувате от какво има нужда семейството, което очаква бебе, за да не се получи дублиране на някой от уредите.


M A M A #бременност

Бременна на Нова година

Новогодишната нощ е най-специалното време през годината. А ако очаквате бебе, поводът за радост се оказва двоен. И така, къде е по-добре, по-лесно и по-удобно да празнувате Нова година, ако ще имате бебе? Всъщност няма очевидни табута за бременните жени на Нова година. Всичко зависи от вашето желание и най-важното – от вашето здравословно състояние. Идеалният вариант

Защо да не поканите приятелите си у дома? Имайте предвид обаче, че най-вероятно в рамките на час или два след като мине 12 часа ще искате да отидете и да си легнете. Затова предупредете всички гости за това и ги помолете да ви влязат в положение. Бъдете честни с тях, че ще прекарате по-голямата част от новогодишната нощ в леглото, и не си създавайте ненужни притеснения кой какво ще си помисли. Все пак, ако са ви достатъчно близки, ще разберат.

С родители С тях е по-лесно. Сигурно така или иначе се чувстват почти като у дома си. Затова не е нужно да се притесня24

І ДЕКЕМВРИ 2023

вате, че докато си почивате, няма да има храна на масата или питиета в чашите. Освен това близките ще могат да помогнат в слагането на празничната трапеза и почистването след това. А какво по-хубаво от факта някой да ви отмени в домакинските задължения, като готвене, сервиране и миене на цял куп мръсни чинии от новогодишната маса.

В ресторант Това също е доста удобен вариант за бъдещата майка. Първо, не е нужно да се притеснявате за готвенето. Второ, можете да извикате такси по всяко време и да се приберете да спите. Или каквото искате. Не всичко обаче е толкова просто. Когато резер-

Автор: Нели Христова

С приятели

Това, разбира се, е да останете сами с любимия човек. Само вие двамата знаете от какво имате нужда. Можете да гледате телевизия, да хапнете парче торта с хайвер, да ядете кисели краставички направо от буркана, да рисувате снежинки на корема си и да се снимате под елхата... И най-важното е, че дори да се чувствате добре, но все пак искате почивка, никой и нищо няма да ви попречи да пренесете новогодишния празник направо в леглото.


[бременност]

Бъдещата майка трябва да се чувства комфортно и безопасно. Когато избирате място за

празник, слушайте себе си и вашето бебе. И изберете място, където можете да получите това, от което се нуждаете двамата по всяко време.

В друго населено място вирате маса в ресторант, не забравяйте да проучите празничното меню и да попитате от какво се приготвят определени ястия, колко пикантно ще бъде месото, с какво е гарнирана салатата или каква марка вино ще сервират. В допъл-

нение към основното меню, разберете дали е възможно да поръчате нещо отделно. В крайна сметка е възможно „официалната“ маса да не оправдае очакванията ви и да прекарате новогодишната нощ с коричка хляб например.

Всъщност този вариант не е особено препоръчителен за бъдещата майка. Основната причина е отдалечеността от града, особено ако сте някъде на планина. И следователно ще бъдете далеч от квалифицирана медицинска помощ. Не забравяйте, че

една бременна жена може да се нуждае от лекар във всеки един момент, особено през първия и последния триместър. Затова, когато избирате мястото, независимо дали е на планина или на море, разберете предварително дали ще има поне дежурен лекар в навечерието на Нова година.


M A M A #бременност

ОПАСНИТЕ ИНФЕКЦИИ

90%

Делът на вродената рубеола е около 10% от всички вродени аномалии на плода. ТОКСОПЛАЗМОЗА Токсоплазмозата е инфекциозно паразитно заболяване, което навлиза в почвата с изпражненията на заразени котки. Заразяването е лесно – достатъчно е да консумирате недобре изпечено месо, лошо измити зеленчуци и плодо-

Тежките лезии при кърмачета се диагностицират с честота 3-10%. В други случаи новородените се раждат без явни симптоми, но последствията могат да се появят след месеци или дори години. Именно поради това препоръките на специалистите са бъдещите майки да се изследват за антитела срещу токсоплазма преди бременност.

26

І ДЕКЕМВРИ 2023

ве или не измиете ръцете прилежно след почистване на котешката тоалетна. Ембрионът развива вродена токсоплазмоза, честотата на която според статистиката е 1-10 случая на 10 000 живородени деца. Най-неприятно е, ако инфекцията е настъпила в началото на бременността. Тогава детето може да има такива прояви, като недоносеност, забавяне на развитието, увреждане на мозъка, сърцето, пневмония, хориоретинит (увреждане на очите), жълтеница, увеличен черен дроб и далак, обрив и гърчове. РУБЕОЛА Рубеолата е остро вирусно заболяване, причинено от РНК вирус. Вродената

рубеола се проявява като изоставане във физическото и психическото развитие, малък ръст и тегло, зрителни увреждания (вродена катаракта, глаукома и ретинопатия), глухота, сърдечни дефекти и увреждане на черния дроб.

те намаляват, но потенциалът за горните симптоми остава.

Рискът от малформации на плода в случай на инфекция до 10-а-14-а седмица достига 90% и поради тази причина обикновено в такива случаи лекарите препоръчват преустановяване на бременността. Ако инфекцията настъпи след 18-а седмица, рискове-

Препоръките на специалистите са да се направи тест за антитела преди бременност и да се постави ваксина, ако е необходимо – ваксинацията дава имунитет за 15-20 години. Зачеването е разрешено три месеца след ваксинацията.

КОНСУЛТАНТ проф. Петър Петров, МЦ „Свети Мина“ – Пловдив

Автор: Нели Христова

Когато планирате бременност, е важно да изключите възможна инфекция на нероденото дете и да се ваксинирате. Според специалистите това важи особено когато става дума за опасните токсоплазмоза и рубеола.

В от случаите липсват симптоми и клинични прояви, като слабост, субфебрилна температура, подути лимфни възли и увреждане на очите са изключително редки. В случай че заразяването стане преди зачеването, детето е в безопасност, тъй като имунитетът на майката може да се справи. Ако обаче първичната инфекция е настъпила по време на бременност, съществува риск от предаване на инфекция през плацентата – тогава съществува заплаха от смърт на плода.M A M A #раждане

РУБРИКА: СЪВЕТИТЕ НА А ТАНЯ ЛИСИЧКОВ

3 неща, които искате да знаете преди раждането Таня Лисичкова е акушерка, която подготвя бременните и техните партньори за раждането, кърменето и грижите за бебето чрез лекции, курсове и индивидуални консултации. Майка е на едно пораснало момче, чието раждане променя професионалния й път. През последните 10 години Таня помага на много жени да изживеят своите позитивни и удовлетворяващи раждания, да кърмят успешно и да имат спокойни първи седмици с бебето, за да навлязат в новия и прекрасен етап от живота си – майчинството, с лекота и увереност.

1. КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ ЗА ЗАПОЧВАЩО РАЖДАНЕ? • Контракции/стягане на корема • Слузесто-кървенисто зацапване (тапата) • Болки в кръста/ниско долу в корема • Позиви за често ходене „по голяма нужда“ • Изтичане на води (ако това се случи, дори без контракции, е необходимо да отидете в болницата) *Тази ранна (латентна) фаза на раждането може да отнеме известно време. 2. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РОДИЛНИТЕ КОНТРАКЦИИ? Ако ще ви е за първи път, вероятно нямате представа какво да очаквате. Някои жени сравняват контракциите със силна менструална болка. Контракцията представлява постепенно втвърдяване на матката. Може да се усеща като стягане, оформено „като хълм“. Представете си, че на върха на хълма боли и може да ви е трудно да говорите. Това усещане в пика на контракцията може да „спира дъха ви“. 3. КАКВО Е ФАЛШИВА ТРЕВОГА? Стяганията на корема (Бракстън хикс) може да се появяват по време на цялата бременност. 28

І ДЕКЕМВРИ 2023

Тези подготвителни контракции зачестяват в последните 2-3 седмици на бременността и: • не са регулярни и силни; • отшумяват, ако легнете, смените позата или се разходите; • спират, след като пиете течности. *Ниската хидратация може да предизвика контракции, затова пийте достатъчно вода. Успокояващо дишане и топъл душ действат отпускащо. А КОГА ДА ТРЪГНЕТЕ КЪМ БОЛНИЦАТА? Латентната фаза е дълга, но не може да се предвиди. При някои жени тя продължава няколко часа, а при други (особено при първо раждане) – няколко дни. Ако се чувствате добре, не изтичат води, контракциите са нерегулярни, кратки и слаби, можете да продължите ежедневните си дейности, да пиете течности, да се храните, да вземате душ или вана, да си почивате, да спите. Ако настъпи осезаема промяна в усещанията и все още не сте се свързали с екипа си за раждане, направете го или (ако нямате екип) отидете в болницата, в която ще раждате.M A M A #раждане

Раждането е незабравим момент в живота на всяка жена. А в подготовката за него в последните седмици важна част заема чантата с багажа за родилния дом.

В чантата на мама

Обикновено всяка болница има ориентировъчен списък със задължителни и препоръчителни неща, които трябва да приготвите преди постъпването си в родилната зала.

• хигиенни продукти: мокри кърпички, крем за под пелената, пелени за еднократна употреба; • залъгалка, ако е необходимо. ЗА ВАС МОЖЕТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ:

• документи и изследвания; • дрехи; • продукти за хигиена: паста за зъби и четка, шампоан, сапун, ластик за коса, гребен; 30

І ДЕКЕМВРИ 2023

• компресионни чорапи при цезарово сечение; • вода и храна – всички продукти трябва да са хипоалергенни и подходящи за хранене по време на кърмене; • превръзки за след раждане; • еднократни следродилни бикини; • сутиен за кърмене; • подплънки за кърмачки; • крем за зоната около зърната; • помпа за кърма.

Автор: Нели Христова

И ТАКА, ЗА БЕБЧЕТО ЩЕ СА ВИ НУЖНИ:M A M A #раждане

Родилният туризъм

Немалко бременни жени избират да родят децата си в друг град и дори държава. От какво е провокирано това и какво трябва да знаем – попитахме Олга Дукат (акушерка, инструктор за подготовка за раждането, консултант по кърмене и ръководител на акушерско звено „Ла Вита Нова“ в болница „Свети Лазар“) и Траяна Михайлова (дула в „Ла Вита Нова“).

ДАМИ, КАКВО СТОИ ЗАД ТЕРМИНА „РОДИЛЕН ТУРИЗЪМ“? Да пътуваш, за да родиш бебето си в друг град или дори в друга държава – това е феноменът, известен като „родилен туризъм“. Всъщност изобщо не е необичайно жените да пътуват извън града или страната за раждането си.

32

І ДЕКЕМВРИ 2023

КАКВО НАЛАГА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ ДА ПРЕДПОЧЕТАТ ДА РОДЯТ ДЕЦАТА СИ В ГРАДОВЕ, РАЗЛИЧНИ ОТ ТОЗИ, В КОЙТО ЖИВЕЯТ? За някои жени това дава възможност за по-безопасно раждане под грижите на медицински професионалисти от по-добре оборудвани болници. Други го виждат като

шанс да осигурят чуждо гражданство за децата си, тъй като има държави, които предлагат гражданство по право на рождение. Трети избират да пътуват в търсене на шанс за максимално естествено раждане и позитивно преживяване, както е в случая с нашата акушерска практика.


[раждане]

И именно това налага една нова вълна на родилен ту-

Без добрите практики

„За съжаление дори в големите многопрофилни болници, към които има родилни отделения, отсъстват добрите практики в сферата на майчиното здраве, които за Западна Европа са абсолютна норма – например осъществяването на първи контакт между майката и бебето, възможност за присъствие на придружител и избор на поза по време на раждане, раждане във вода, естествено раждане след секцио и др.“

ризъм – всички онези семейства, които искат да преживеят раждането като едно позитивно събитие, да бъдат заедно в този процес и бебето да не бъде отделяно от майката, търсят алтернативни начини. КАК БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ ДА РЕШАТ НА КОЯ БОЛНИЦА ДА СЕ ДОВЕРЯТ, ОСОБЕНО КОГАТО Е В ДРУГО НАСЕЛЕНО МЯСТО? Критериите за избор на място за раждане за всяко семейство са различни. За някои това ще бъде медицинското оборудване, за други – подходът и отношението на медицинския екип, за трети – материалната база, за четвърти – възможността семейството да не бъде разделяно и т.н. Двойките трябва да решат кое е приоритетно, защото всяко място има както плюсове, така и минуси. Накрая решението се взима във основа на тези критерии, отзиви на познати, проучване в интернет и посещение на съответната болница на място. ОПИШЕТЕ НИ СТЪПКИТЕ ЗА РАЖДАНЕ В ДРУГ ГРАД – КОГА ТРЪГВА РОДИЛКАТА, КАКВО СИ НОСИ, КАКВО Е НУЖНО ДА ЗНАЯТ БЛИЗКИТЕ? Спрямо индивидуалната ситуация ще се прецени

Мотивирани и подготвени „Само за последните месеци сме подкрепили семейства от над 15 различни краища на България, включително и няколко, които живеят и работят извън страната. Някои от градовете са: Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Бургас, Габрово, Ловеч, Смолян, Пазарджик и много други. За нас всяко раждане е уникално и различно и не го обвързваме толкова много с това откъде идва семейството. Но определено забелязваме, че майките, които пътуват от други градове, са изключително мотивирани и подготвени.“

най-добрият вариант за семейството. В някои случаи пътуването може да се случи и в самия ден, в който жената започне да чувства регулярни контракции. А в други – да се настани в града, в който ще ражда, няколко дни или седмици преди термина. Носи се обичайния багаж за родилно отделение плюс този за времето престой в друг град. МАЙКИ ОТ КОИ ГРАДОВЕ ИЗБИРАТ АКУШЕРСКАТА ПРАКТИКА „ЛА ВИТА НОВА“? И РАЗЛИЧНИ ЛИ СА ТЕЗИ РАЖДАНИЯ, В СРАВНЕНИЕ С ДАМИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ В СОФИЯ? Нашата акушерска практика „Ла Вита Нова” е алтернатива за жените, които искат да родят максимално естествено без излишни медицински интервенции. Ние предлагаме на семействата да преживеят раждането по желания за тях начин, осигуряваме така нужното безопасно пространство, в което майката може да се отдаде на процеса на раждане, без да се тревожи колко време ще отнеме. Пространство, в което са добре дошли партньорът й, придружителите й... В което може да бъде себе си и едновременно с това да получи нужната квалифицирана медицинска помощ и подкрепа. КОГА РАЖДАНЕТО Е ПОЗИТИВНО ПРЕЖИВЯВАНЕ? Когато майката и бебето са в центъра на грижите и когато се намери оптималният баланс между безопасността и необходимото време за изчакване, медицинските фактори и желанията на жената. ДЕКЕМВРИ 2023 І

33

Интервю на: Ива Л алова

Родилният туризъм в България в своя голям процент е обвързан с липсата на медицински специалисти и медицинска апаратура в съответното населено място. Масово жени, които живеят в малки населени места – села и по-малки градове, предприемат пътувания към близкия областен град, за да осъществат раждането си на място, където все пак има необходимата медицинска база. Така се гарантира, че при усложнение с майката и бебето може да се реагира навреме.


M A M A #здраве & красота

Алтернативи

на коледния пуловер

Нищо лично срещу Рудолф и компания, но емблематичните за коледните празници пуловери с различни вариации на елени са триумф на кича. Ето защо ще ги заменим решително със стилни алтернативи.

Цветове Няма съвсем да заличим облика на традиционните тоалети, защото ще запазим типичните за това време от годината: • • • •

яркочервено; тъмнозелено; бяло; сребристо.

Материи Вълнените блузони не са единствената възможност да изглеждаме добре в поредицата от празнични дни. Удобството на памука и топлината на кадифето са право в целта.

Дрехи Сега е звездният миг на блузите с качулки – сигурен начин за комфортна и небрежна визия. В един цвят или комбинация от бяло и бордо например, ще сте в крак с тенденциите през декември.

Дизайн Ефектен шарж на Дядо Коледа, 34

І ДЕКЕМВРИ 2023

закачлива Снежанка, бляскави снежинки – символите на сезона греят върху одеждите, без да им придават нелеп вид.

Аксесоари Ако не можете да се разделите с еленчетата, поканете ги върху шаловете, шапките, ръкавиците, пантофите... или чорапите. Като препоръчваме ликът им да е усмихнат, а размерът – дискретен. Идеи за цялото семейство Ето как можете да излъчвате празнично веселие, лишени от клишето на помощниците на добрия старец. За дамите: • Бяла рокля с червени обувки. • Тъмнозелен гащеризон със сребриста чантичка. • Червена риза и елегантни черни панталони. За господата: • Бял пуловер и класически сини дънки.

47%

Так ъв е сре д н и я т п ро це н т н а хо р а т а п т о х а р е с в а о с в е т а , ко и т коледнит е пулов е р и . И рл а нди я е стр ан ата с най-м ного п оч и т а т е ли на този т и п д р ех и , д о ка т о в ъв Ф и н ланди я ги о бичат 1/3 от ж и т е ли т е .


[здраве & красота]

ото Родн дно ие мо щ е о т к р о е р н е т и сай т и В инт ного нашагат крас ки, ете мто предл ии за май луб и кц ве, ко едни коле ебосъци – ка а л р Т в и ко ко в ц и и д , ч о р а п и . о т т а т , п и жа м и т е в т о н с зи и ще д о п е т и . к ч и с в глав а

За децата: Облечете малчуганите с дрешки, върху които са „накацали“ любимите им: • подаръци; • лакомства; • животни (кученца, котки, мечета). ДЕКЕМВРИ 2023 І

35

По темата работи: Ива Л алова

Национален празник тия Всяка година в тре амери мв петък на деке т ва риканците чест Национален ден на грозния пуловер.

• Тъмнозелено поло и кафяв колан. • Червена карирана риза.


M A M A #здраве & красота

Бижу по мярка Аксесоарите са чудесен подарък за любими хора, стига да следваме златните правила при покупката им.

По негов вкус

И при бижутата, както и при всички други подаръци, водещи са предпочитанията на човека, когото искате да зарадвате. Не вашите.

За кого е? Съобразете бижуто с важни моменти за бъдещия му собственик: • стил – класически, модерен, екстравагантен; • начин на живот – професия, хобита; • алергии – към различни метали; • физически характеристики – размер на пръста например (ако купувате пръстен); • зодия – в случай че харесате тематично колие. 36

І ДЕКЕМВРИ 2023

ГАРАНЦИЯ И ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ Уверете се, че бижуто е снабдено със сертификат за качество и има възможност за връщане или замяна.

Какво е посланието?

Как да изберем?

Бижутата са не само модни находки, но и изпращат послания:

Наблюдение, Уотсън! Обърнете внимание на бижутата на щастливеца, който ще получи подаръка ви. Малки или големи обици носи? Златни или сребърни са те? Пазарува ли от артистични бутици? Или се вихри в мола? Всички тези насоки ще ви дадат нужната информация, за да направите сполучлив избор.

• Нещо скъпо: „Искам да те впечатля“. • Нещо сантиментално: „Искам да те разчувствам“. • Нещо оригинално: „Искам да ме запомниш“.


За здравословен растеж, Вашето дете се нуждае от пъти повече витамин D, отколкото Вие.

7

HiPP JUNIOR COMBIOTIC® съдържа всичко, от което се нуждае то за здравословен растеж. Допълнително количество витамин D, достатъчно за развитието на костите и зъбите

ВИТАМИН D НУЖДИ НА КГ ТЕГЛО

Вашето дете се нуждае от 7 пъти повече витамин D, отколкото възрастен

Витамин B и C за имунната система Аз гарантирам това с моето име.

ВЪЗРАСТЕН

МАЛКО ДЕТЕ

hipp.bg


M A M A #здраве & красота

Мила, от какво имаш нужда?

Автор: Веселина Панайотова , фондация Impact D rive Снимки: Вихрен Георгиев

Анита Джоунс

О

Достигнахме до над 36,000 жени с един въпрос: „Мила, от какво имаш нужда?“. Заваляха коментари под поста на фондация „Импакт Драйв“, с благодарност, че някой пита. И в същото време много малка част от жените попълниха анкетата. Каква е причината и какво отговориха те?

Здрава Воденичарова

т една страна, въпросът изглежда доста простичък – състои се само от 5 думи. От друга страна, това е един много дълбок въпрос. Отговорът му изисква да спрем всичко, каквото правим в ежедневието си за другите хора, и да си дадем време да установим собствената си нужда. Което не е никак лесен процес всъщност. 38

І ДЕКЕМВРИ 2023

Радина Петрова

Ето как често преминава ежедневието на една майка на 5-годишно дете. Сутринта започва с кафе, разбуждане на детето, тоалет, водене до детската градина, отиване на работа, мисъл какво ще направи за вечеря, след работа пазаруване за вечеря, взимане на детето от детска градина, приготвяне на вечеря, игра с детето, битка с детето за лягане, пус-

кане на пералня, евентуално душ и може би серия от филм, а най-добре сън. Доказано е, че жените извършват описания неплатен домашен труд средно около 4 часа на ден. При работен ден от 8 часа, 1 час обедна почивка и 1 час път от и до работното място, това значи, че средно една работеща майка има 14 часа на ден работа (платена и домашна). И във вихъра на тази въртележка същата тази жена няма често възможност да си помисли, тя самата от какво има нужда. Ако все пак успее да си даде отговор, проучването ни доказва, че 70% отговарят, че имат нужда от време. И нищо чудно – никой никога не ни учи как да управляваме времето си. Майката героиня, справяща се с всичко, е ценена жена за пример в стериотипизираното общество. Нищо че въздух не й остава от тичане по зада-


[здраве & красота]

чи. Други нужди, които жените са подали в проучването ни, са: адекватно заплащане, финансова сигурност и независимост, удобна работа, удобна инфраструктура, разбиране. 82% от жените, които са попълнили въпросника, са на възраст между 3049 години и живеят в град. 41% работят, а 46.2% са в отпуск по майчинство. Фотографът Вихрен Георгиев запечата част от нуждите на някои от же-

Impact Drive

е фондация от 2017 г., чиято мисия е да изгражда знания и умения в организации и хора. До 2023 г., чрез работата си по „Мама има работа“, участва в писането на становища и създаване на препоръки за промени в Кодекса на труда.

The White Ribbon Alliance e американска неправителствена организация, която вярва в стъпките „Питай, слушай, действай“ и с този механизъм от 2018 г. мобилизира и променя живота на над 500 милиона жени по света. Променя 45+ закона и политики, които да доведат до подобряване качеството на живот на жените.

ните, участвали в проучването ни. Зададохме и още един въпрос в анкетата: „Искате ли да се свържете с други жени и да обсъждате вашите искания?“. И тук отговорите са разделени почти наполовина между „да“ и „не“, което е интересно. Доколко съществуват общности, в които отиваш, за да търсиш помощ и подкрепа, и доколко и как се справяш сама с тежките ситуации? И нужно ли е да се справяш сама? Голям процент от жените, попълнили анкетата, вярват, че семейството (71,8%) следва да им откаже подкрепа, а на второ място е работодателят (43,6%). В същото време, много малък процент родители на деца до 8 години знаят или са се възползвали от промените в Кодекса на труда от 1.8.2023 г., а именно – правата на работника или служителя за съвместяване на трудовите и семейните задължения. Ако си жена, която се припознава в описанията по-горе, какво можеш да направиш? Първо, попълни анкетата ни. Второ, помисли има ли край теб и друга жена като теб – в парка, сред приятелите ти, сред колегите ти. Отиди при нея и я попитай: „От какво имаш нужда?“. Заяви

Права на работника или служителя за съвместяване на трудовите и семейните задължения (Загл. изм. – ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.)

Светлана Христова

Теодора ИвановаВълева

и своята. А сега виж дали нямаш нов близък човек в нейно лице. „Мила, от какво имаш нужда?“ е игра на думи. Когато създадохме кампанията в началото, Мила не е обръщение, а име на жена – онази приятелка, за която те е грижа и която я е грижа за теб.

И какво ще се случи сега? Какво ще се случи с тези данни? От фондацията вярваме, че тези данни ще бъдат в основата на искания за законови промени в България, които да подобрят живота на жените, полагащи грижа за други хора.

Гледайте видеото, като сканирате QR кода .

Видео Още за проекта можете да научите от участието на Веселина в предаването „Първи стъпки“.

ДЕКЕМВРИ 2023 І

39


Б Е Б Ч О #здраве Ре ц е п т и подходя те са щи ранени д за захе наличие ца, без на алерг и и и сп е ц и ф ич нужди. ни

Пилешка яхния с картофи РУБРИКА: РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

Предложение 1 Продукти за 2 порции:

Начин на приготвяне:

Съставки:

Пилешко месо, моркови, картофи, лук, олио, червен пипер, сол, магданоз. 40

І ДЕКЕМВРИ 2023

50 г пилешко месо

1 картоф

1 глава лук

1 с.л. олио

сол на вкус

1 морков ½ ч.л. червен пипер

Пилешкото месо се сварява в подсолена вода. Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават в тенджера с олиото и малко от бульона, в който е вряло пилето. Картофът се нарязва на кубчета и след като

лукът и морковите омекнат, се прибавя, заедно с пилешото месо и червения пипер. Ястието се долива с бульон и се вари до готовност на картофите. Накрая се добавя ситно нарязан магданоз.


[бебчо]

РУБРИКА: РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

Мляко с грис Предложение 2

Продукти за 4 порции:

8 бисквити „Боровец“ за деца с мляко

1 ванилия

Начин на приготвяне: Съставки:

Прясно мляко, вода, захар, масло, ванилия, грис, бисквити.

¾ каф.ч. грис

500 мл прясно мляко

В подходяща тенджерка прясното мляко се слага на котлона да заври, заедно с водата и ванилията. Добява се захарта и малко преди да заври, се изсипва гриста при непрекъснато бъркане на слаб огън, за да

100 мл вода 1 с.л. захар 1 ч.л. масло

не стане на бучки. Сместа се вари няколко минути с маслото, докато се бърка, след което се отстранява от котлона и се сипва в подходящи купички. Най-отгоре се поръсва със смлените бисквити. ДЕКЕМВРИ 2023 І

41


Б Е Б Ч О #здраве

Силният

имунитет РУБРИКА: Въпрос към педиатъра

Д-р Николета Парпулова от МБАЛ „Здравето“ отговаря на вашите въпроси.

П

ри новородените деца имунната система е незряла. Те получават готови антитела от майката през последните три месеца от бременността. Благодарение на тях са предпазени от редица заболявания. Така се създава пасивен имунитет, който е нетраен и се изчерпва за няколко седмици или месеци. Друг начин за получаване на антитела е кърменето. Чрез него детето получават готови противовирусни и антибактериални антитела, имуноглобулин А, който подобрява защитата на лигавиците, лактоферин, който снижава общата заболяемост. Затова СЗО препоръчва изключително кърмене през първите 6 месеца. Имунитетът може да се подсили и със задължителните ваксини, които предпазват детето от редица заболявания.

Съвети как да подобрим имунитета на детето: 1. Пълноценно хранене: по42

І ДЕКЕМВРИ 2023

Здравейте! Имам момченце на 2 годинки, което боледува много често. Как да засиля имунитета му? Велислава Антонова, Смолян

вече пресни плодове и зеленчуци, висококачествени протеини (риба, месо, боб), мазнини (зехтин, авокадо). Те съдържат витамини, минерали и фибри, които помагат за адекватното функциониране на имунната система. Трябва се избягват преработени храни, такива с добавена захар, купени сокове. Ако детето отказва плодове и зеленчуци,

може да приема мултивитамини с включени витамини (C, D, Е, А) и минерали (цинк, селен, магнезий). 2. Прием на много течности. 3. Прекарване време навън в разходки и игри – минимум 30-40 минути на ден. По този начин се подобряват общият тонус, кръвообращението, биологичните ритми на бодърстване и съня. Намалява се и

стресът, което подпомага правилния имунен отговор. 4. Достатъчно време за сън и почивка според възрастта. Нужно е да се редуцира екранното време, тъй като влияе върху съня – не се препоръчва децата да използват таблети, телефони, телевизори. Ако се използват, тяхната употреба трябва да се прекрати 1-2 часа преди сън. 5. Поддържане на балансиран микробиом. Установено е, че 80% от имунната система е съсредоточена в червата. Ето защо трябва да поддържаме здрава чревната флора, като се осигурява баланс между „добрите” и „лошите” бактерии. Това се постига чрез пълноценно хранене и прием на пробиотици. 6. Поддържане на добра хигиена.


Коледно на всички продукти Playgro

ИГРАЧКИ ЗА КОЛИЧКА

АКТИВНИ ГИМНАСТИКИ

ГРИЗАЛКИ

ДРЪНКАЛКИ

ИГРАЧКИ ЗА БАНЯ

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ STEAM LEARN

Търсете в търговската мрежа. Вносител: ИВЕНТАС ЕООД, тел. 02 955 5115;

iventas.bg


Б Е Б Ч О #здраве

На преглед при детски гинеколог Кога? Как протича? Защо се прави? Разказва д-р Атанас Чернев – акушер-гинеколог, специалист по детско-юношеска гинекология в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ – София, част от екипа специалисти на Медицински център „ФемиКлиник“.

При оплаквания „Разбира се, винаги, когато има

някакви оплаквания или съмнения от страна на родителя, е необходимо да се извърши преглед.“ Д-р Чернев, на каква възраст може да се направи първият преглед при детски гинеколог? Нужно ли е да се проведе профилактично? Или само при оплаквания? Гинекологията на децата и подрастващите се занимава със заболяванията и проблемите на женските полови органи при момичетата и подрастващите девойки в пе-

44

І ДЕКЕМВРИ 2023

риода от раждането до 18-годишна възраст. В този период се срещат практически всички гинекологични състояния и заболявания, характерни за жените в полово зрелия период, като това се пречупва през анатомичните, биохимични и психологични особености на детския организъм. Детско-юношеската гинекология се разделя на три периода: период на новороденото (от раждането до втората-третата седмица), полово спокоен период и пуберитетно-юношески период.


[бебчо]

Как протича прегледът? Преди да започне прегледът, е необходимо детето да е подготвено от родителя какво му предстои, за да знае, че няма нищо страшно или срамно.

Защото то така или иначе е достатъчно стресирано. По време на прегледа преди всяко действие му обясняваме и по възможност показваме какво ще правим. Трябва да действаме като екип – лекар, акушерка, родител и дете. Извършваме физикален преглед – обща оценка на тегло, височина, охраненост, физическо развитие и развитие на вторичните полови белези, оглед и оценка на външните гениталии. При нужда от гинекологичен преглед или взимане на влагалищен секрет е много важно да се обясни на родителя, че се извършва през естествения отвор на химена (девствената ципа), безболезнено е и не нарушава целостта му. Ако е необходима ехография, тя се прави през корема (абдоминално). За целта е необходимо пикочният мехур да е добре напълнен. Мануалният или ехографски преглед през ректума би трябвало да се извършва изключително рядко, при силно налагащи го показания. Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми при момиченцата във възрастта до 3 години? Те са свързани с възпаления на вулвата и влагалището (вулвити или вулвовагинити), флуор, чужди тела

във влагалището, кръвотечения от гениталиите, синехия (срастване) на малките лабии (срамни устни), травми и сравнително рядко – тумори. На какво се дължи синехията на малките срамни устни? Може ли да се предотврати и как се лекува? Това е ципесто или плътно срастване на малките срамни устни. Причина за него могат да са леките или по-сериозни вулвити, дразнене на кожата на срамните устни, което може да е чисто механично от пелената, както и липса на естрогени в циркулацията, т.е. липсва стимулация на трофиката (храненето) на външните гениталии. Освен затрудненията, паренето и дискомфорта при уринирането, при тези деца съществува и една сериозна опасност. Зад синехията се образува джоб, в който се задържа урина и се получава огнище на инфекция, което, от една страна, поддържа и стимулира развитието на синехията, а от друга, създава опасност от разпространяване на инфекцията нагоре по пикочните пътища. Съществуват основно 2 метода за лечение на синехиите. Първият е втриване на естриолов мехлем върху синехията. Процедурата трае 4-6 седмици и води до разрехавяването и разлепването й. Свързано е с ежедневен ангажимент, употреба на немного евтин медикамент, като през цялото време опасността от разпространяване остава в сила. Вторият метод, предпочитан от нас, се изразява в разлепяне на синехията едноетапно с жлебовидна сонда. Процедурата протича светкавично и напълно безболезнено за детето. Ще споделите ли насоки за правилен интимен тоалет при момиченцата? За постигане на по-висока хигиена родителите могат да използват мокър тампон или мокри кърпички и забърсването с тях да става винаги в посока от срамната кост към ануса. Могат да използват измивни лосиони с неутрално pH, но да не прекаляват с измиванията, за да не нарушават естествената кожна бариера. Нужно е винаги да почистват остатъчни секрети и замърсявания. Трябва да се инвестират време и усилия в обучението на момиченцата как сами да извършват тоалет след ходене по нужда. Може да се включи елемент на игра. Например – да демонстрирате първо с любимата играчка и след това да упражнявате с детето правилната посока на забърсване, както и правилния заход – ръката винаги минава отзад. ДЕКЕМВРИ 2023 І

45

Интервю на: Ива Л алова

В началото на всеки един от тях е добре да се осъществи профилактичен преглед. През първия етап този преглед се осъществява от неонатолозите. Затова първият профилактичен преглед трябва да е около шестия месец, когато се извършват и другите прегледи при по-тесни специалисти като ортопеди и нефролози.


Б Е Б Ч О #здраве

Колики

Почистване Кога да ги очакваме? Коликите се появяват най-често на около триседмична възраст и се дължат на незрялата храносмилателна система на кърмачето. Случват се обикновено в късните 46

І ДЕКЕМВРИ 2023

следобедни часове или вечер, по време на или веднага след нахранване. Спазмите често продължават от 10 минути до 3 часа, и отшумяват към 3-4-тия месец на бебето. Как да ги познаем? Най-характерно за неприятното състояние е плачът на детето. То свива крачета и стиска ръчички в юмручета и нищо не е в състояние да

ДИАГНОЗАТА „КОЛИКИ” се поставя, когато бебето е здраво и наддава добре на тегло. Във всички останали случаи се налага изясняване на причината за болките в коремчето.

Автор: Нели Христова

Едва ли има родител, който да не изпадал в безпомощно състояние, когато чуе думата КОЛИКИ. А ако у дома си имате бебе, „челният сблъсък“ с неприятното състояние при новороденото е почти неизбежен. Защо се появяват коликите и как да си помогнем, открехваме завесата сега.


го успокои. Коликите не предизвикват температура, повръщане и диария. Ако вашето дете има тези симптоми, незабавно направете консултация с лекар. Как да си помогнем? • Ако кърмите, се уверете, че детето е засукало добре и не поема въздух, заедно с млякото. Ако храните от шише, обърнете внимание на биберона – той трябва да съответства на възрастта му. Добре е да използвате и специалните антиколик шишета, които възпрепятстват поглъщането на въздух по време на сукане. След нахранване, подръжте бебето изправено, така че да се оригне. • При някои бебета коликите преминават с помощта на топъл и сух компрес – например пелена, нагрята с ютия. Преди да поставите пелената на коремчето обаче, най-напред я проверете, като я докоснете до вътрешната част на дланта си. • Масажът на коремчето по посока на часовниковата стрелка също има много добър ефект за облекчаване на коликите. • Медикаментозното лечение на коликите трябва да става само и единствено след консултация със специалист – педиатър. С доказан ефект са продуктите с активната съставка лактазен ензим. Ролята на тези продукти е да разграждат по-голямата част от лактозата в кърмата или млякото на бебето и по този начин да облекчават коликите.


Б Е Б Ч О #здраве

С любов към

здравословната храна Когато родителите започнат да мислят за въвеждане на немлечни храни в менюто на детето, възникват много въпроси. И всеки от нас тайничко мечтае за онази вълшебна съставка, която ще накара малкото човече да хареса онова, което му предложим, без да извръща глава или плюе. Представяме ви няколко ефективни начина да възпитате у децата любов към здравословната храна без излишни драми. Всички (над 2 години) ядат едно и също нещо. Не се очакват специални условия или индивидуални замени. Разбира се, трябва да предложите меню с няколко опции и да обърнете внимание на любимите съставки на детето. Само така всеки ще намери нещо за себе си във всяко ястие. Забавлявайте се! Основната цел е да направите процеса на хранене ярък и позитивен, така че децата да го свързват с удоволствие.

Слагайте масата заедно. Ако нямате възможност да готвите всеки ден, можете да се доверите на детските кухни, които прецизно са подбрали подходящи менюта, съобразени с нуждите и възрастта на детето. Поинтересувайте се за детските кухни във вашия град и разгледайте нещата, които предлагат, като така ще прецените дали вашето дете би харесало това, което имат като опции. Децата пият предимно вода и мляко. На масата не бива да има сокове и газирани напитки. Те развалят апетита и правят така коремчето да се напълни, без да имат хранителна стойност за детския организъм.

Автор: Нели Христова

Започнете с малки порции. Дайте на децата си парче или две от храните, които искате да включите в менюто. Това ще им помогне да разберат кога вече са сити, вместо да ги увещавате с думите: „Хайде още едно парче, моля те“, или дори по-лошо – да ги принуждавате да ядат, докато чиниите се изпразнят.

Питайте децата за мнението им относно храната и се вслушвайте в него. Така, ако нещо не харесва на детето, опитайте да разберете защо и не го повтаряйте поне известно време в менюто.

48

І ДЕКЕМВРИ 2023


Открий и поръчай

www.yanbibiyan.net


Б Е Б Ч О #здраве

ДЕРМАТИТ ОТ ПЕЛЕНАТА

Дерматититът от пелената или познатото на всички родители „подсичане“ е често срещано страдание, което за щастие може да бъде предотвратено, стига да знаем няколко основни неща за него.

Кои са симптомите? Подсичането се среща при всяко второ дете и е най-честият кожен проблем при бебетата през първата година от живота им. В повечето случаи не представлява сериозна опасност, но може да причини дискомфорт – новороденото плаче, сънят му е нарушен, честотата на уриниране и изхождане намалява. Когато погледнете под пелената, ще забележите зачервяване на кожата под нея, особено около гениталиите, дупето и бедрата на мъничето.

Как да го избегнем? За да предотвратите дразненето на кожата, трябва да намалите степента на влажност, да минимизирате триенето и да елиминирате контакта с дразнещи вещества.

А ето и нашите съвети: • Сменяйте пелената навреме. Новородените се нуж50

І ДЕКЕМВРИ 2023

Всички продукти за грижа за бебешката кожа трябва да отговарят на няколко изисквания: • Да имат мек състав и неутрално pH, близко до pH на кожата на бебето, за да не нарушават естествената й микрофлора. • Да са преминали тестове за безопасност. • Да имат указания на производителя за начин на употреба, както и информация за всички компоненти на продукта, включително консерванти, овкусители, емулгатори. • Да съдържат съставки, които са одобрени за употреба при кърмачета и малки деца.

Автор: Нели Христова

Какви са причините? • Влагата под пелената и запарването в областта под нея. • Наличието на различни химични дразнители и микроорганизми, съдържащи се в урината и изпражненията, както и триенето от пелените и дрехите. • Склонност към алергии.

даят от смяна на пелената на всеки 2 часа, а по-големите бебета – на всеки 3 или 4 часа. Избирайте абсорбиращи и дишащи пелени за еднократна употреба, подходящи за възрастта на детето. • Почиствайте бебешката кожа добре. При смяната на пелената се препоръчва да използвате влажните бебешки кърпички. С тяхна помощ можете да избършете ингвиналните гънки от корема към гърба, като внимавате между кожните гънки да няма останала мръсотия. Ако предпочитате, можете да измиете детето и под течаща вода с подходящ продукт за баня. • Оставяйте кожата да диша. Между смяната на пелените трябва да оставите кожата на бебето да диша за 5-10 минути. Това ще сведе до минимум триенето и контакта на кожата с влага и дразнители. • Използвайте защитни продукти против подсичане. Нанасяйте защитен крем при всяка смяна на пелените. Уверете се, че продуктът е предназначен за бебета и е дерматологично тестван.


Иновативна формула за превенция и лечение при подсичане Натурални протеазни инхибитори Декспантенол 5%

Протеазните инхибитори блокират протеазите, които причиняват подсичане и възпаление; Дeкспантенол 5% създава защитна бариера и възстановява кожата;

Протеазите във фекалиите са основната причина за подсичане в областта на пелените

НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД от картоф, без оцветители и парабени


Б Е Б Ч О #здраве

Безопасно и нежно за бебешката кожа Кожата на бебето се различава значително от кожата на възрастните и две мнения по този въпрос не съществуват. Ето защо е необходима и специална козметика за грижа за най-малкия член на семейството. И не, обикновеният сапун, шампоан или влажни кърпички не са подходящи. Следващите редове са за онези от вас, които искат да получат повече информация за това как да изберат естествени и първокласни продукти в грижата за нежната бебешка кожа.

• •

• Специално за деца Детската козметика е прецизно тествана за хипоалергенност и липса на дразнещи компоненти. При нейното производство не се използват: • агресивни повърхностно активни вещества; • феноксиетанол; • парабени; • алкохоли; • багрила; • минерални масла и нефтопродукти; • силно концентрирани киселини. Пробиотици и пребиотици в полза на ефективната грижа Новост на пазара при детските стоки са продуктите, специално предназначени за нежната бебешка кожа, като влажни кърпички и шампоани, обогатени с ценните за здравето пробиотици и пребиотици. Благодарение на тези активни съставки полезните бак52

І ДЕКЕМВРИ 2023

терии по кожата на бебето се развиват по естествен начин, а образуването на обрив около пелените се предотвратява. Освен това пребиотичните агенти са естествени овлажнители, които премахват раздразненията по кожата и я защитават, без да е необходимо нанасяне на крем в областта на пелените. И така, когато избирате добрите продукти, следва да обърнете внимание на няколко основни момента: • Нежно да почистват и

Когато избирате козметиката на вашето бебе, обърнете внимание не на ярката опаковка, а на състава. Отделете време и прочетете информацията на етикета, за да сте напълно сигурни, че избирате безопасен продукт.

Автор: Виолета Костова

да се грижат за кожата на новороденото. Да са идеални за деликатната бебешка кожа. Да подхранват и хидратират. Да помагат за поддържане на естествена защитна бариера и функция на кожата. Да са дерматологично тествани. Да не съдържат вредни вещества и по възможност да са обогатени с пробиотични и пребиотични агенти. Да се използват от първия ден.Б Е Б Ч О #lifestyle BABY ART Коледна топка Christmas Ball, червена; Цена: 29 лв. Идеалният коледен подарък! С него можете да създадете уникална коледна украса, персонализирана с отпечатъка от малката ръчичка на детето ви и името му, изписано върху топката.

MUTSY Термочувал за седалка Mutsy EVO; Цена: 139 лв. Идеален аксесоар, с който да поддържате приятна и топла атмосфера за вашето дете по време на зимните разходки. Подплатен с полар и покривало с цип, което може да бъде загънато или отворено.

8 МАМИНИ ПОМОЩНИЦИ ЗА ДЕКЕМВРИ

В грижите за малкото бебе всяка майка има нужда от много неща – малки, големи и още по-големи – уреди, аксесоари, играчки и всичко онова, което ще направи ежедневието й по-лесно, по-удобно и найвече – по-приятно. За по-кратко ще наречем тези предмети помощници, а ето и нашите предложения за декември.

PLAYGRO Музикална играчка 2в1 Пиано и Барабани,12-36 м.; Цена: 45 лв. Помага за сетивното развитието на бебето, насърчава двигателните умения и научаването на причинно-следствените връзки. С 4 режима на игра, 20 мелодии и светлини, които мигат в ритъма на мелодията. 54

І ДЕКЕМВРИ 2023

Детска чаша с капак 2 в 1 NIP Eat Green SnackBox, за пиене и за храна; Цена: 24,90 лв. Практично място за съхранение на малки закуски и храна, която може да се взима от малки пръстчета. Гъвкавото, меко силиконово капаче позволява яденето от SnackBox лесно и чисто, на път, у дома или дори и при дълги разходки.


[бебчо]

Детска количка за близнаци или две деца Mountain Buggy Duet V3; Цена: 1559 лв. Най-компактната двуместна детска количка на пазара (само 63 см ширина). Градска количка от висок клас със седалки, които се повдигат независимо една от друга от легнало (за новородено) до седнало положение.

Чадър за количка Jane Универсален, Universal Flex; Цена: 88,90 лв. Анти-UV чадър с универсална адаптивност. Изработен от висококачествен материал, който включва анти-UV защита UVA UVB 50+. Материята е лека, еластична и лесна за почистване.

Ръкавица за бебешка количка Hauck с джоб за мобилен телефон; Цена: 63,90 лв. Замества досадното поставяне и сваляне на ръкавици, като ви позволява да сте със свободни ръце за вашето дете за нула време. Освен това ръцете ви ще останат топли и сухи при по-студените дни, благодарение на предпазващото от вятър водоотблъскващо покритие.

Стол за кола Cybex Cloud T i-Size SIMPLY FLOWERS; Цена: 739,00 лв. Когато се използва с база Base T (предлага се отделно), може да се накланя в полулегнало положение за удобно возене. Извън колата може да се използва с количка (предлага се отделно) като част от система за пътуване, осигурявайки максимален комфорт с ергономичното си легнало положение. ДЕКЕМВРИ 2023 І

55


Б Е Б Ч О #lifestyle

Пелените, без които не можем

Безспорно пелените за еднократна употреба са аксесоар и революционно откритие, което улеснява живота на всяко семейство. И макар често да се подценява, приемайки се за нещо елементарно и лесно, смяната на пелени има своите тънкости, които обобщаваме в помощ на всички майки и татковци.

Размер

Ако забележите, че пелената протича по краищата, преминете към модели с по-голям размер. Друг показател са следите от ластиците, които стягат крачетата на бебето, ако пелената му е малка. Не чакайте детето да достигне горната граница на размера, за да купите по-голям.

Последователно стъпка по стъпка

Въпреки многообразието от размери, нормално е посочените на опаковката килограми да не съответстват напълно на тези на бебето. Това е така, защото всяко тяло има своите специфики. Затова използвайте килограмите на малкото човече като ориентир, но допускайте и вероятността пелената да му е по-малка или голяма.

За да бъдете професионалист при смяната на пелените, трябва да изработите модел, който да следвате. Предлагаме ви класическата последователност от действия, които могат да са ви от полза и да улеснят подмяната на безценната пелена с чиста: • Поставете бебето върху пелена или кърпа. • Свалете използваната пелена и избършете дупето с предната й част. • Почистете с влажни кърпички. • Правете тоалет на момиченцата от срамните устни към дупето, а на момченцата – от пениса и тестисите към задните части. • Подсушете гънките, за да предотвратите подсичане. Можете

Една крачка напред Когато сте у дома, зареждайте периодично масата за смяна на пелени, за да бъдете подготвени. Излезете ли навън, носете със себе си няколко бройки и не забравяйте мокрите кърпички за мигновена хигиена. 56

І ДЕКЕМВРИ 2023

да използвате и специален крем за тази цел. • Оставете мъничето голо за кратко – кожата му се нуждае от въздух. • Вземете чиста пелена и поставете бебето в средата й, след което затегнете от двете страни с лепенките. Пелената трябва да прилепва плътно, но не и да е прекалено стегната.

Почистване

Пелените пропускат, което налага редовно почистване на бебешката кожа. Така ще се предотврати подсичане. Хубаво е за тази цел да използвате мокри кърпички с минимум съставки, които щадят епидермиса на мъничето.

Автор: Нели Христова

Размерът има значениеБ Е Б Ч О #lifestyle

Димитър Иванов – Капитана:

Живот с усмивка Може би сте попадали на забавните му видеа в инстаграм профила @kapitana_standup. В тях той прави остроумни съпоставки на захранването, ходенето на море, възпитанието преди и сега... Срещаме ви с Димитър Иванов – Капитана заради огромните ни симпатии към неговия шеговит поглед към родителството и обезоръжаващо свежия позитизивъм.

гава какво ни пречи цял живот да се забавляваме?

Дъщерите са слабост на татковците. Ти имаш две момиченца – разкажи ни за тях.

Със сигурност една от важните съставки е хуморът. Той ли е тайната на хармонията у дома?

Не съм сигурен дали я знам. Много е трудно да практикуваш пътуваща професия и в същия момент да имаш семейство, което не пътува. Но за мен, за да бъде семейният кораб управляван успешно, трябва да се управлява от двама капитани. Както сме ние. Когато мен ме няма, съпругата ми поема командването. Когато нея я няма – аз. Въпросът е посоката да е една и съща.

Със сигурност хуморът вкъщи помага. Важното е да внимаваш дали жената е в настроение за хумор. Но да, с него е много по-лесно. На това се опитвам да науча и дацата. Има сериозни моменти, но като цяло животът трябва да е забавление. Да кажем, ако спечелите шестица от тотото, какво следва – забавление. Шансът да се родим е доста по-малък от този да спечелим шестицата. То-

58

І ДЕКЕМВРИ 2023

Как би описал живота си с три дами вкъщи? Розов! Наистина с много розово и много брокат. Имам си мъжка подкрепа – Рашо, кучето ни. За мен няма мъжки и женски занимания. Има забавни и незабавни моменти. Много обичаме настолните игри. Каката например е фенка на Хари Потър и искаше настолна игра, но те в мрежа-

Интервю на: Ива Л алова

Капитане, ще споделиш ли рецептата за успешно управление на семейния кораб?

Те са прекрасни деца, които не случиха на баща. Аз умирам да прекарвам време с тях, колкото и да е кът. Родителите трябва да прекарват много време с децата си, те ни учат на страшно много. Дъщерите ми се казват Ния и София. Ния е на 7, запалена гимнастичка, мечтае да стане ветеринар и художествена гимнастичка. А сестра й София скоро се научи да ходи и идея си нямаме каква иска да стане, защото още не е проговорила. Както казах – прекрасни са. Всички деца са прекрасни. Те са смисълът.


[бебчо] та бяха доста... за по-големи. Затова заедно направихме игра. И така всеки ден нещо ново, нещо забавно и задължително да сготвим нещо заедно. Семейството трябва да прави всичко заедно.

ят много хора. Нашата организация е НЕМ – Hashtag EVENT Management, и там имаме една поговорка, която обожавам: „Ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далеч, тръгни с екип“.

Какво те вдъхновява за забавните видеа, които правиш?

Живот с усмивка. Можем ли да обобщим така твоята философия и лесно приложима ли е?

Ежедневието, спомените, децата ми, хората. Всичко, което ме заобикаля.

ВИЗИТКА

Димитър Иванов – Капитана е актьор, стендъп комик и единственият български вентролог*. Определя се като „баща на две деца, мъж на една жена и човек на своето куче“. От 2018 г. се занимава предимно със стендъп комедия. Оттогава има няколко национални турнета, две самостоятелни шоута в зала 1 на НДК и много други изяви. През 2022 г. печели наградата „Златен микрофон“ за най-добър стендъп комик в България. *Вентрологията е изкуството да се говори без движение на устата и мимики на лицето. Вентролозите създават илюзията, че гласът им идва от куклата, която им партнира в скечовете.

Шоуто ти „Не се шегувам“ предизвика огромен интерес и бе разпродадено дни преди датата. Как си обясняваш този успех? Успехът се дължи на това, че работя с екип. Мнозина мислят, че съм солов играч, но истината е, че зад гърба ми сто-

Да, това за мен трябва да е философията на всички. Един ден няма да ни има – това е цената на живота. Живот, който е кратък. Ето защо не бива да забиваме в проблемите, а да се наслаждаваме на чудесата на света. Проблемите ще ги има винаги, но ако сме фокусирани върху тях, изпускаме живота, който така или иначе тече. Усмихвайте се и ще видите, че е заразно!

ДЕКЕМВРИ 2023 І

59


Б Е Б Ч О #lifestyle

Списък за щастливо бебе Дрешки

Изборът на подходящи дрешки зависи от сезона. Можете да подарите: • бодита; • шапки; • терлички/чорапки; • ританки; • костюмче – най-добре тип гащеризон с ръкави; • чувалче или одеялце за повиване; • ръкавички.

Козметика

Продуктите за хигиена на мъничето трябва да са дерматологично тествани и предназначени за бебета и деца. Доверете се на такива, закупени от специализирани магазини, и внимателно прочетете състава на 60

І ДЕКЕМВРИ 2023

Комплект

Практични са комплектите, включващи продукти за грижа за кожата на малкото човече: • Шампоан за коса и тяло • Подхранващо мляко • Масажно олио • Крем при подсичане • Влажни кърпички • Клечки за уши всичко, което докосва нежната бебешка кожа. За предпочитане са продуктите, специално разработени за бебета, с добавени екстракти от невен например.

Шишета за хранене Със сигурност едно от нещата,

които заслужават особено внимание, е храненето на детето. Ето защо подходящ подарък е комплект шишета, независимо от това дали бебето е изцяло на кърма, или е хранено с млечна формула. Когато избирате, обърнете внимание на продукти с доказано качество и от надежден производител. Шишетата трябва да са направени от безвредни за детето съставки. Избягвайте продукти, които съдържат бисфенол, фталати, пластмаса и други. За предпочитане е дизайнът да наподобява майчината гърда. Добре е, ако притежават анти-колик система за превенция на колики – често срещано състояние при иначе здрави деца.

Автор: Нели Христова

ОТ МОМЕНТА НА ПОЯВАТА НА НАЙ-НОВИЯ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО, ВСИЧКИ ВКЪЩИ ИСКАТ НАЙ-ДОБРОТО ЗА НЕГО. ОСВЕН БЕЗРЕЗЕРВНАТА ОБИЧ НА МАМА И ТАТКО, БЕБЕТО ИМА НУЖДА ОТ МНОГО ДРУГИ НЕЩА, КОИТО СА ЧУДЕСЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ.Б Е Б Ч О #lifestyle

Когато сънят не е мираж ПОЗНАВАТЕ Я ОТ ГОСТУВАНИЯТА Й В „ПЪРВИ СТЪПКИ“, КОИТО ВИНАГИ ПРОВОКИРАТ ОГРОМЕН ИНТЕРЕС. ЗАЩОТО, АКО БЕБЧО НЕ СПИ, НИКОЙ НЕ СПИ! ЗА ДА НЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ИНАЧЕ ДОКАЗАНА ИСТИНА, ВИ СРЕЩАМЕ С ЙОАНА МАРИНОВА – ПЕДИАТРИЧЕН КОНСУЛТАНТ ПО ДЕТСКИ СЪН, СЪЗДАТЕЛ НА ПЛАТФОРМАТА ЗА ДЕТСКИ СЪН И БЛОГА „МАМО, СПИ МИ СЕ!“ И МАЙКА НА ДВЕ ПРЕКРАСНИ ДЕЦА – БОРИС И ПИРИНА.

Йоана, как започна пътят ти на консултант по детски сън? Всичко започна, когато родих първото си дете. Да станеш родител е голямо предизвикателство, за което никой не е 100% готов. Ние имахме проблеми, каквито хората около нас не бяха срещали, и буквално нямаше от кого да взема опит, съвети или дори съчувствие. Първото ми дете много трудно, с месеци усилия, започна да се кърми нормално, без да се налага аз да стоя вкъщи

62

І ДЕКЕМВРИ 2023

с бебе на ръце по 12 часа в денонощието. Малко след това се отключи тих рефлукс, който направи храненето невъзможно и се върнахме в изходна позиция с кърменето. Но нищо не беше толкова предизвикателно, колкото проблемите със съня. Ако проблемите с кърменето и рефлукса бяха периодични и намирахме решение, то със съня ситуацията беше нерешима или поне аз не намирах решение. В България родителите нямаха никаква представа какво е консул-

тант по детски сън и защо е необходим. Спомням си, че аз се информирах само от чуждестранни консултанти. Така всъщност разбрах, че има хора, които помагат на родители, срещащи проблеми със съня на детето си, и открих тази професия. Записах се за обучение за консултант по детски сън, защото самата аз вече 3-4 месеца не се справях със съня на собственото си дете и положението не се подобряваше. На мъжа си обещах да се опитам да се развия в България, но вътрешно в себе си ня-


[бебчо] мах такива намерения. Просто исках да се съгласи да инвестираме, за да си помогнем. Намеренията ми бяха да си направя блог с безплатна информация, за да разкажа на родителите в България, че не зъбите и коликите са причина за години недоспиване. И точно така започнах!

Пред какви предизвикателства се изправят консултантите по сън?

Какво е отношението към тази професия? В световен мащаб професията съществува от над 50 години и е норма родителите да срещат проблеми със съня на детето си и да търсят помощ от консултант. През първите 3-4 години от живота на едно дете има различни периоди и предизвикателства, които носят със себе си нарушен сън. Това може да бъде за много кратък период – няколко дни до 2 седмици, ако родителите

имат нужните знания и инструменти за справяне. Но ако нямат такива, ще се озоват в един порочен кръг от недоспиване, а детето им ще расте мрънкащо, недоволно и недоспало. В България професията навлиза през последните 3 години и все повече хора се доверяват на консултантите. А това само показва, че обществото ни има нужда от такива специалисти!

Защо провеждаш обучения и как изглеждат те? Започнах провеждането на обучение за консултант по детски сън, за да има повече българи, които да помагат на недоспали родители. Повече консултанти по детски сън, които да мотивират и вдъхновяват все повече родители да изградят режим на своето дете. Обучението се провежда изцяло онлайн, така че курсистите да не зависят от време и място за провеждане. Периодът на обучение е общо 6 месеца, като всички участници преминават през задължителен стаж, чрез който да придобият увереност при работата с родители. Към обучението сме предоставили и допълнителни лекции на теми за кърмене, хранене, захранване, психология на майката. Тези теми ще допринесат към необходимите знания на всеки консултант по детски сън.

Как би продължила изречението: „Детето спи без проблем, ако...“? ... ако има режим за сън, създаден спрямо неговите индивидуални нужди. ДЕКЕМВРИ 2023 І

63

Интервю на: Ива Л алова

Предизвикателствата са най-различни и с всяко семейство срещаме такива. Понякога работим с майки, които не получават подкрепа от мъжа си или дори роднините по темата за съня на бебето. Трудно е да ги мотивираме да направят нужните промени по съня и режима на бебето, защото всички около тях са скептични. Това влияе силно, особено на неуверените майки! В други ситуации работим с майки, които имат по 2 или 3 деца и тогава често ми се иска да мога и физически да помогна на майката! Много по-лесно е да изграждаш режим на бебе, ако имаш само едно дете вкъщи. Но ако са няколко и всеки те търси за нещо и иска твоето внимание, то е почти невъзможно да бъдеш перфектната майка, която да осигури 100% комфорт на цялото семейство. И не на последно място – изключително предизвикателно е да откриваме причината за проблемите със съня, ако тя е свързана със здравословен проблем. Понякога с нас се свързват родители, които до този момент не са разбрали, че детето им не спи от някакъв здравословен проблем. Пример за това е тих рефлукс или железен дефицит. И двете състояния могат да се разпознаят при определени симптоми и при специфично поведение. Ние сме обучени да разпознаваме здравословни проблеми, но нямаме право да лекуваме и да назначаваме терапия без медицинско образование. Затова винаги, когато имаме съмнения, насочваме родителите към съответния специалист и правим проверка. Не би имало смисъл да се работи по режима на детето, ако се окаже, че то не спи, защото има здравословен проблем.


#Малчугани [развитие и обучение]

Вълшебна Коледа

На пръв поглед Коледа сама по себе си е вълшебен празник, особено за едно малко дете. Но ако повтаряте един и същ сценарий всяка година – украсявате коледната елха, хапвате лакомства, лягате си и се събуждате и разопаковате подаръците, празникът накрая ще загуби своята магия. И ще се превърне в скучна рутина както за вас, така и за детето.

И така, ще забъркаме едно коледно чудо и ще добавим щипка магия към него. Необходимите продукти са следните:

64

І ДЕКЕМВРИ 2023

1. ПРИКЛЮЧЕНСКИ КАЛЕНДАР Идеята за такъв календар идва от католическите страни, където първоначално е бил предназначен за очакване


[малчугани]

Още по-лесно е да си купите готов набор от шоколадови бонбони в магазина, всеки от който е в отделно отделение. По-интересен вариант е да поръчате или направите сами комплект джобчета или дървени чекмеджета. Поставете в тях задачи, пожелания или подаръци и ги отваряйте всеки ден с детето си. В отделенията на календара за всеки ден от месец декември можете да поставите:

ДЕТАЙЛИ Разбира се, вие ще трябва да играете ролята на Дядо Коледа. Изберете красива хартия и цветни химикалки, поздравете детето за празника, похвалете го за това, че е било много послушно (дори да не е така, можете да преувеличите) и му пожелайте нещо хубаво. Украсете писмото и плика – нарисувайте снежинки или използвайте блясък, кристали, красиви стикери, изкуствен сняг. За едно дете получаването на такова съобщение ще бъде вълшебно и незабравимо преживяване.

• бонбони; • малка играчка; • части от голям новогодишен пъзел, които след това могат да се сглобят; • пожелания; • задачи, като например: нарисувайте Дядо Коледа, научете стихотворение за Нова година, изпечете сладки с мама и татко или направете играчка за коледно дърво. Накратко, всичко зависи от вашето въображение. Ако нямате време за голям календар, можете да направите негова кратка версия – за седмица или 10 дни. И ако не можете да измислите собствен дизайн, можете да потърсите идеи в интернет или да поръчате напълно готов и попълнен календар. 2. ПИСМО ОТ ДЯДО КОЛЕДА Всички са свикнали с факта, че писмото се изпраща от детето, което говори за това как е минала годината и иска подаръци. Но ще бъде истинско чудо, ако самият Дядо Коледа напише лично съобщение на детето и го остави под елхата заедно с подаръци или го пусне в пощенската кутия. 3. КЪЩИЧКА ОТ ДЖИНДЖИФИЛ Това е не само вкусен и необичаен десерт, но и страхотен елемент от празничния декор. Не е необходимо да се пекат джинджифилови сладки. Можете да закупите готов комплект, който вече съдържа всички детайли на ядливата къща: стени, прозорци, бонбони и мармалади за декорация, пудра захар. Остава само да приготвите глазурата или карамела и да комбинирате всички елементи. Можете да поставите малка електрическа свещ в къщичката и тя ще изглежда абсолютно магическа. 4. СЛЕДИ ОТ ДЯДО КОЛЕДА Ако детето все още вярва в Дядо Коледа, то ще бъде много изненадано и възхитено да види доказателства, че именно добрият старец е поставил подаръците под елхата. Tова може да се докаже от следи от „сняг“ по пода. Направете шаблони под формата на отпечатъци от обувки от листове хартия, вземете кутия с изкуствен сняг и нарисувайте отпечатъци от входната врата до коледната елха. Благодарение на това коледната сутрин ще стане още по-вълшебна за детето. ДЕКЕМВРИ 2023 І

65

Автор: Нели Христова

на Коледа. Днес също е доста разпространен и същността му представлява следното: всеки ден през декември детето изпълнява простички задачи или решава гатанки, обикновено свързани с подготовката за празника, като получава подаръци, като сладкиши. Календарите могат да изглеждат различно. Най-лесният вариант е да нарисувате или отпечатате стилизиран календар за декември и всеки ден да зачертавате по една дата или да залепяте стикери.


#Малчугани [детска психология]

Незабравимо по детски

Когато бяхме малки, имаше едни такива големи и истински елхи до тавана, стъклените топки по тях отразяваха светлините на гирляндите, а Дядо Коледа идваше в къщата и носеше истински подаръци. Сега вече не вярваме в него, защото сме възрастни, но за сметка на това имаме силата да подарим вълшебството на празниците на нашите деца, за да остане завинаги в сърцата им.

И ТАКА, КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ПРАЗНИКА И ДА ИЗНЕНАДАМЕ ДЕТЕТО У ДОМА?

В

ажен е не само самият празник, но и подготовката за него. Именно заради уникалната атмосфера на магия и очакване на чудо обичаме дните преди Новата година.

#

Посетете работилница за създаване на декоративни свещи, меденки, украса за коледно дърво или ръчно приготвени картички. Ако времето не позволява, гледайте подходящи клипчета в YouTube.

66

І ДЕКЕМВРИ 2023

#

Отидете на пързалка, направете снежен човек, поиграйте в снега и се замеряйте със снежни топки.

#

Новогодишните приказки и коледните истории могат да ви заредят с празнично настроение – четете ги на глас преди лягане. Класическите зимни приказки са, разбира се, „Снежната кралица” от Ханс Кристиан Андерсен, „Лешникотрошачката и царят

на мишката” от Хофман, „Вълшебната зима” от Туве Янсон, „Зимни приказки” от Сергей Козлов, „Дванадесетте месеца” от Самуил Маршак.

#

Гледайте филми с коледен дух. „Сам вкъщи“ вече се


[малчугани]

#

Украсете къщата с детето – ръчно направени или купени играчки, коледни лампички и фенери. Нарисувайте картини с витражи и ги залепете върху стъклото, изрежете снежинки от салфетки или просто бели листове хартия, направете снежни човеци от памук.

#

Включете детето в приготвянето на празничните сладки. На най-малките може да бъде поверено изрязването на фигурки от тесто с помощта на специални формички и боядисването на бисквитките с глазура.

#

Отидете на зимно представление или организирайте домашен куклен театър.

#

Направете нещо добро. В навечерието на Коледа различни фондации провеждат благотворителни събития – например събиране на подаръци за възрастни самотни хора или сираци. Такива добри дела са и малко новогодишно чудо.

#

Организирайте маскарад. Поканете на гости приятели или роднини на детето си с деца на същата възраст. Нека всеки измисли свой собствен костюм. Добра идея е да организирате тематично парти (например по любимите си анимационни филми или комикси).

#

Поканете Дядо Коледа. Ако детето е между три и седем годинки, това опреде-

лено ще се оцени подобаващо. На тази възраст децата все още вярват в чудеса, но вече са достатъчно големи, за да не се страхуват от непознат човек с брада.

#

За по-големи деца можете да организирате игра от рода на „Скритото съкровище“. Идеята е детето да намери подаръка, като решава гатанки, изпълнява малки задачи и дешифрира мистериозни послания от Дядо Коледа, скрити из целия апартамент. Това търсене определено ще се помни дълго време!

#

Направете си новогодишни гадания. Предварително напишете желания или прогнози на малки листчета хартия: нека бъдат весели, остроумни, хумористични, но най-важното – мили. Например: „През юли ще ти се случи нещо прекрасно“, „Най-съкровеното ти желание ще се сбъдне преди края на годината“, „Не се страхувай от черни котки, те са късмет.“ Навийте бележките и ги сложете в кутия

– и в новогодишната нощ започнете играта: извадете листчетата едно по едно и прочетете предсказанията на глас.

#

Запасете се с изкуствен сняг, бенгалски огън, ленти и конфети, за да изненадате детето в подходящия момент.

#

Не давайте всички подаръци наведнъж. Дозирайте изненадите, запазете нещо и за януарските празници.

#

Включете се в съвместно творчество. Например нарисувайте картина на зимна тема или направете Дядо Коледа и елените от солено тесто.

#

Играйте навън, когато времето позволява.

Новогодишните празници са чудесен повод да прекарате време с детето си и да му подарите вълшебни спомени от детството. Основното е да покажете внимание, любов и грижа. Не пропускайте момента! ДЕКЕМВРИ 2023 І

67

Автор: Нели Христова

превърна в новогодишна филмова класика и Коледа не е същата без него.


С Е М Е Й С Т В О #здраве

Дефицит на ЖЕЛЯЗО Недостигът на желязо нарушава метаболитните процеси и намалява защитните способности на имунната система. Ендокринната система също страда, тъй като ензимите, съдържащи желязо, са необходими за производството на хормоните на щитовидната жлеза. ПРИЧИНИ ЗА НЕДОСТИГ НА ЖЕЛЯЗО Едни от най-често срещаните причини за недостиг на желязо са недостатъчното предлагане и увеличеното търсене. В първия случай говорим за недохранване, а във втория дефицитът може да бъде причинен от активен растеж, бременност, нарушена абсорбция, кръвозагуба, прием на лекарства за лечение на стомашно-чревни заболявания и др.

СИМПТОМИ НА ДЕФИЦИТ НА ЖЕЛЯЗО Първите симптоми се появяват на етапа, когато микроелементът вече не е достатъчен, но това все още не е повлияло на нивото на хемоглобина. И така, основните белези за липса на желязо са: влошено общо състояние, умора, чувство на студ, задух, бледа кожа и лигавици, косопад и суха кожа. Хемоглобинът представлява около ¾ от общия запас от желязо в тялото. Останалата ¼ се разпределя между: КАК ДА ПОПЪЛНИМ ДЕ• феритин (протеинът, който го натрупва); ФИЦИТА НА ЖЕЛЯЗО • трансферин (желязотранспортен протеин); В случай на установен де• тъканни ензими; фицит на желязо, консул• миоглобин (кислород-свързващ протеин на сърдечния мускул); тация с лекар е препоръ• хемосидерин (продукт от разпада на хечителна, а запълването на моглобина). нуждите – задължител68

І ДЕКЕМВРИ 2023

но. За преодоляване на дефицита на микроелемента обикновено се препоръчват: • Подходяща диета – хранителните нужди включват месо, карантия (език, черен дроб) и морски дарове. • Добавки с желязо – подходящи са тези, които съдържат нужното количество за деня, с включени в състава си витамин С за по-добро усвояване, както и витамини В6 и В12 за намаляване на усещането за умора и изтощение. Доверете се на продукт, който е микрокапсулиран в липозоми и благодарение на това няма неприятен вкус, не причинява стомашно-чревен дискомфорт, а резорбцията на желязото е няколко пъти по-добра в сравнение с другите му форми. • Инжекции – препоръчват се в екстремни случаи (ако пероралните препарати са неефективни или в случаите на кръвозагуба) поради риск от усложнения.

Автор: Вероника Томова

Желязото е микроелемент, който е отговорен за доставката на кислород до клетките, а недостигът му води до хипоксия на всички тъкани в тялото. Защо възниква дефицитът на желязо, как се проявява и какви са начините за попълване на липсите от него, вижте в редовете по-долу.С Е М Е Й С Т В О #здраве

Bactology

Новият най-добър приятел на детските зъбки Замислете се какво консумира всекидневно вашето дете – шоколади, бисквити, вафли, бонбони, чипсове, снаксове, кока-кола и други газирани напитки. Те обаче са изключително вредни за зъбите. Изградени са от въглехидрати (захари), които са любима храна и на патогенните микроорганизми. Консумацията им води до производството на киселини, които разрушават емайла. Натрупва се зъбна плака, развиват се кариеси, венците се възпаляват... Затова е много важно детето да избягва (доколкото е възможно) подобни вредни храни и да приема достатъчно витамини и минерали.

Н

аша отговорност като родители е да научим децата си на полезни навици. Миенето на зъбките с четка и паста поне два пъти дневно е един от тях. То предпазва устната кухина от развитие на бактерии и гнилостни процеси. Елиминира лошия дъх и защитава от кариес. Така поне се говори. Истината обаче е, че сами по себе си четката и пастата не могат да сътворят всички тези чудеса. Те не са в състояние да премахнат фините остатъци от храна между зъбите. Дори упоритото търкане над достатъчните 2-3 минутки няма да помогне, а само би навредило на емайла. Тогава какво е решението? Е, сега ще ви кажем.

70

І ДЕКЕМВРИ 2023

ЖИВИТЕ БАКТЕРИИ ПОМАГАТ, ОТ КАРИЕСИ НИ СПАСЯВАТ През последните години пробиотиците се превърнаха в универсална хранителна добавка, която благоприятства организма на различни нива. Ежедневният им прием води до освобождаването на милиарди живи бактерии, които подобряват храносмилането и се справят с газовете, подутия корем и други стомашно-чревни разстройства. Но не само това. Те укрепват имунната система, особено крехка в детска възраст. Борят се и със затлъстяването. Още една причина пробиотиците да са препоръчвани от педиатри по цял свят е, защото свеждат до минимум риска от развитие на диабет, алергии, автоимунни заболявания и заболявания от аутистичния спектър. И, разбира се, не трябва да забравяме, че именно те осигуряват основна защита (наред с четката и пастата за зъби) срещу заболяванията на устната кухина. 60% от децата до 8-годишна възраст имат кариеси. Процентът е твърде висок, за да го подминем. Вместо да стоим и да се надяваме, че нашите деца ще са от 40-те процента със здрави зъбки, можем да сторим нещо по въпроса. НО КАКВО СТАВА В УСТАТА И КАК СЕ СЛУЧВАТ ЧУДЕСАТА? Устната кухина се явява входната врата, през която микроорганизмите влизат в нашето тяло. Оттам


[editorial]

те могат да се разпространят във всяка клетка, орган или система. Бактерии, вируси, гъбички... – поглъщаме ги най-вече с храната и при общуването си с различни хора, а особено често децата ги поглъщат чрез играчките, които вкарват в устата си. За щастие, пробиотичните бактерии идват на помощ. Те вършат своите чудеса през целия ден, дори и докато спим. Проникват в зъбите и венците и взаимодействат с останалите микроорганизми. Влизат в бой с лошите бактерии и ги нокаутират. Редуцират плаката, стопират развитието на кариес и елиминират лошия дъх, а след това ползотворното им действие продължава по целия стомашно-чревен тракт.

Формулата на Bactology е обогатена още с телешка коластра, която действа като мощен имуностимулатор. Към нея е добавен и пребиотик инулин, който служи като храна на пробиотичните бактерии и също така подобрява усвояването на минералите, важни за поддържането на здрави зъби и венци. Препоръчителната доза е 1-2 таблетки всеки ден, след измиване на зъбите. Най-добре е да се приемат вечер преди лягане, за да може, докато ние спим, добрите бактерии да вършат своята работа. Пробиотичните таблети на Bactology са подходящи както за дечицата, така и за родителите. Те са перфектният продукт за диабетици и страдащи от лактозна непоносимост, защото съдържат под 4% лактоза и никаква захар.

ПРАВИЛНИЯ ПРОБИОТИК ИЗБЕРЕТЕ, ЗДРАВЕ НА ДЕЦАТА СИ ПОДАРЕТЕ! И тук, разбира се, идва въпросът: как да изберете правилния пробиотик? На българския пазар се предлагат най-различни пробиотични добавки. Те се различават по щамовете, които съдържат, както и по формата си – капсули, таблетки, сашета... Що се отнася до децата, определено можем да кажем, че капсулите не са най-подходящите. Приличат на лекарства и детето се мръщи при вида им. А и те не са най-удачният пробиотик за орална хигиена, защото се поглъщат и разтварят чак в стомаха и червата. Bactology таблети в балансирана комбинация – най-вкусната иновация! Пробиотичните таблети в балансирана комбинация на Bactology са друго нещо! Разработени са в сертифицирана българска лаборатория и са минали всички тестове за контрол на качеството и безопасност. Формата им е привлекателна за децата, а освен това имат страхотен вкус на мляко с ванилия, който малчуганите обожават. Те се дъвчат или смучат, което означава, че живите бактерии се освобождават незабавно, още в устната кухина, проникват в зъбите и венците и започват войната си с патогените. Още един плюс на Пробиотичните таблети на Bactology е, че съдържат цели четири пробиотични щама: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium infantis и Lactobacillus rhamnosus. Учените са установили, че именно родовете Lactobacillus и Streptococcus осигуряват най-добрата защита за зъбите и венците. ДЕКЕМВРИ 2023 І

71


С Е М Е Й С Т В О #направи си сам с ЕлиНика

Здравейте, малки, големи и пораснали творци! Обичаят да се украсява коледна елха вкъщи се заражда в началото на XVI век, но докато добие истинска популярност, минават цели три столетия. Първоначално дръвчетата са обкичвани с плодове и джинджифилови сладки, а по-късно започва производството на декорация от стъкло, дърво и пластмаса.

Според друга традиция всяка година трябва да добавяме по една нова играчка на елхата. Днес ще изработим украшения от филц, които не само могат да бъдат нов елемент в декорацията на вашата елха, но и прекрасно допълнение към всеки коледен подарък.

Коледнтифилц украшения о Необходими материали: > филц – различни цветове > ножица > игла и конец > коледни формички за сладки > елементи за декорация (перли, пайети, копчета, мъниста) > силиконов пух > панделка > тънкописец

72

І ДЕКЕМВРИ 2023


[нашето семейство]

Как да изработите коледните украшения стъпка по стъпка:

1. Очертайте върху филца два броя от коледната формичка за сладки. Изрежете. 2. Декорирайте филца с перли, пайети, копчета или мъниста. 3. Сложете двете части с гръб една към друга и започнете да ги зашивате. 4. Отрежете панделка с дължина 20 см, подпъхнете двата й края между елементите от филц в горната част на украшението и зашийте закачалката. 5. Когато остане сравнително малък отвор, напълнете играчката със силиконов пух. Зашийте отвора.

Вашата коледна играчка е готова. Можете да изработите по същия начин елхичка, камбанка, звездичка, снежинка или снежен човек. Развихрете въображението си и бъдете креативни!

Ваш Сръчко, ЕлиНика

ДЕКЕМВРИ 2023 І

73


#Открито [мъжки цикли]

74

І ДЕКЕМВРИ 2023


[нашето семейство]

Порно размисли

РУБРИКАк:ли Мъжки ци

Порното нито е предпоставка, нито е фактор за ревност. Разбира се, сега всички ще кажат: „Неееееее, аз не гледам!“. Добре. Ще предам. Имайте предвид, че мастурбирането е част от израстването на мъжете (в никакъв случай на жените) и всъщност е фактор в опознаването на собственото ти тяло. И не на последно място е първият начин да се научиш да еякулираш на десетата минута, а не на десетата секунда.

Здравейте, всички със здрави предмишници, които не гледате порно! Днес трябва да си кажем истината, а тя е, че мъжете гледат порно. Мдаааа, така си е. Освен всичко се и заглеждат, като видят хубава мацка на улицата. Естествено, жените не го правят. Абсурд. Те пърдят дъгички, не гледат порно, като се съберат не обсъждат собствените си мъже, раз-

мерите, чуждите мъже и изобщо говорят само за списание „Дъга“ и „Жената днес“. Както и да е. Та за мъжете. Гледат. И чат-пат и мастурбират и по принцип си зяпат, но това по никакъв начин не ги прави боклуци, кръшкачи, женкари и т.н. Не че няма такива. Има си. И в последно време с тези отворени връзки даже не знам къде е границата между здравата връзка и тоталната кочина. То се изгуби границата кое е мъж и кое жена, та здравата връзка ли няма да отиде по дяволите...

А и до огромни проблеми с общуването. Защото заради порното всички искат да са водопроводчици, ама в истинския живот освен муфа и калчища е хубаво и две-три думи да можеш да кажеш. Щото в противен случай след цял ден тръби сам ще трябва да си навиваш резба на собствената такава. Ако ме разбирате. Пишейки тази статия, ръцете ми не са в гащите. Бъдете здрави и много сексове! Лари Фройдов ДЕКЕМВРИ 2023 І

75

Автор: Стоян Стойчев – Лари

Но както е полезно, така и прекаляването води до тежко зомбиране, тотално грешна представа за противоположния пол или който модерен пол вълнува индивида към дадения момент.


С Е М Е Й С Т В О #вкусно и полезно

Тържествено меню

4 топки бурата или моцарела 4 резена прошуто или шпек 4 бр. клементини 2 шепи рукола 1 шепа бейби спанак 1 лимон 3 с.л. сок от лимон 6-7 с.л. зехтин екстра върджин морска сол прясно смлян черен пипер 1 -2 клонки мента пармезан и балсамов оцет за гарниране

ПРАЗНИ ЧНА САЛАТА Приготвя се дресинг от лимоновия сок, зехтин, сол и черен пипер. В чинии се подрежда сиренето. До него се поставят резени от обелените и почистени от ципата клементини. Руколата, спанакът и част от листата мента се подправят леко с дресинга, оформят се на китка и се увиват на руло с всеки един резен прошуто. Рулата се подреждат върху цитрусовите резени. Салатата се гарнира с люспи пармезан, няколко капки балсамов оцет, лимонова кора и листа мента. Сервира се веднага.

76

І ДЕКЕМВРИ 2023

[ Автор и фотограф: Димитрина Бунова ]


[нашето семейство]

ШОКОЛА ДОВА ТАРТА С НАР

190 г лешниково или бад емово брашно 15-20 г какао 40 -50 г течен мед или кл енов сироп 1 пакет бурбонска ванил ова захар, 10 г 60 г краве масло Ганаш: 350 г полусладък шокол ад , 55% какао 250 мл млечна сметана 20 г краве масло 1 нар за гарниране

Брашното се разбърква добре с какаото, солта, меда, ваниловата захар и разтопеното масло. Индивидуални формички или форма с диаметър 22-24 см или се намазват с масло. Сместа се разпределя с помощта на шпатула или с опакото на лъжица. С ръце се притиска основата на блата, като се оформя борд с височина около 1-1.5 см. Оставя се в хладилник да стегне за около 30 минути. Междувременно шоколадът се нарязва на дребно и се поставя в огнеупорна купа. Сметаната се загрява до момент преди да кипне, като накрая се добавя маслото, за да се разтопи. Изсипват се върху шоколада, изчаква се 1 минута и внимателно се разбърква с шпатула, докато се разтопи шоколадът и се образува хомогенна смес. Изсипва се върху охладения блат и се оставя в хладилник около 4-6 часа или през нощта. Междувременно, когато ганашът стегне, леко се гарнира със зърна нар.

ДЕКЕМВРИ 2023 І

77


С Е М Е Й С Т В О #отдих

КОЛЕДНИЯТ ДУХ НА ВИЕНА Текст и снимки: Елица Лукова

Когато дърветата започват да се отърсват от пъстроцветната си премяна, а студените и мрачни небеса са надвиснали тежко над града и есента неумолимо се готви да отстъпи своето място на зимата, във Виена настъпва най-вълшебният сезон от годината. Това е времето, в което духът на Коледа се настанява буквално във всяко кътче на австрийската столица. Магически светлини, докосваща сърцето музика и сгряващи тялото напитки са само малка част от традиционните виенски коледни базари.

Коледният базар Christkindelmarkt на площада пред Кметството

78

І ДЕКЕМВРИ 2023


[нашето семейство]

Високият чинар пред Кметството е окичен с повече от 200 светещи сърца

На всеки ъгъл Коледни селца са изградени край великолепните летни резиденции на австрийските монарси – Белведере и Шьонбрун; пред Музея на императрица Сиси; на площад Мария Терезия, сгушен между Природонаучния музей и Музея на история на изкуството; в кампуса на Виенския университет; както и до внушителната осанка на катедралата „Свети Стефан“.

Н

а площада пред Кметството с цялата си пищност и великолепие се е разпрострял един от най-красивите и големи коледни базари в Европа Christkindelmarkt. Десетки приказно осветени щандове със занаятчийски изделия, коледна украса и кулинарни изкушения примамват шумно гъмжило от хора в приповдигнато настроение. Тук е и традиционната елха, която всяка година пристига от различна федерална провинция в Австрия. ДЕКЕМВРИ 2023 І

79


С Е М Е Й С Т В О #отдих Природонаучният музей и коледният базар на площад „Мария Терезия“

За вниманието на посетителите на базара пред Кметството се бори и едно нетипично за Коледа дърво – висок чинар, окичен с повече от 200 светещи сърца, подменени преди година с нови, енергоспестяващи LED лампи. Herzerlbaum е популярен фотомотив, но кой знае, може самият Купидон да е приседнал на някой клон и да изпраща своите стрелички оттам. В сърцето на столицата, на площад Am Hof, греят светлините на поредния коледен базар. Мястото съвсем не е случайно. Още в края на XIII век тук се оформя средище на търговията, а векове по-късно на пазарния площад започват да се организират и коледни базари – традиция, която се пази жива и до днес. На базарите се предлагат завладяващи сетивата кулинарни класики и гастрономически специалитети, но 80

І ДЕКЕМВРИ 2023

като че ли навсякъде най-много посетители привличат щандовете, където щедро се лее традиционното греяно вино. В цената на ароматния еликсир с дъх на канела, карамфил и цитрусови плодове е включена и керамична чаша, която може да отнесете у дома, за да ви напомня за неповторимата атмосфера дълго след отшумяване на празничната еуфория. Имайте предвид, че дизайнът на чашите е различен на всеки от коледните базари. Галопирането между многобройните кътчета на Виена, приютили китните коледни селца, може да бъде доста изморително, особено ако времето ви в австрийската столица е ограничено. От друга страна, обикалянето им неизменно ще ви даде идеи както за коледна украса, така и за подаръци за любимите хора. Базарите изобилстват от изящни ръчно изработени произведения до недотам


[нашето семейство]

оригинални и повтарящи се на повечето от тях предмети.

гат на този базар е да са със сертифициран органичен произход.

Различен в това отношение е коледният базар Art Advent, който се отличава с по-голямо качество и оригиналност на предлаганите продукти. Известен като Виенския Монмартър, базарът на площад Karlsplatz, пред църквата Karlskirche, залага предимно на произведения на изкуство и занаятчийски изделия. Нещо повече, там може да се срещнете със самите творци и дори да наблюдавате процеса на изработване на предлаганите от тях произведения. И тук не са малко щандовете с кулинарни изкушения и празнични напитки, но условието да се предла-

Специално внимание заслужава и базарът на Riesenradplatz. Противно на очакванията, че увеселителният парк „Пратер“ опустява през зимния сезон, когато повечето атракциони не работят, той е изпълнен с шумно множество. Десетките празнично осветени щандове, разположени на фона на емблематичното Виенско колело, не са единственото, което привлича тълпите жители и гости на Виена. Почти всяка вечер тук звучат поп, соул, джаз или госпъл на живо. Истински вълшебен коледен сезон!

В цената на традиционното греяно вино с дъх на канела, карамфил и цитрусови плодове е включена и керамична чаша, която е с различен дизайн на всеки коледен базар.

ДЕКЕМВРИ 2023 І

81


С Е М Е Й С Т В О #звездомания

ЗВЕЗДНИ РОЖДЕНИЦИ Представяме ви обичани знаменитости, родени през месец ДЕКЕМВРИ.

ОЗИ ОЗБЪРН Така можем да представим Ози Озбърн. Дори и да не сте подвластни на рока, няма как да подминете равнодушно Принца на мрака, чиято дискография е повлияла безброй имена в музиката. Затова слагаме черната очна линия и отваряме досието на неподражаемия изпълнител, за да научим повече за него.

ДОСИЕ • Роден е на 03.12.1948 г. в Астън, Бирмингам (Великобритания). • Първата му банда се казва The Music Machine („Музикалната машина“). • Съосновател е на групата „Блек Сабат“, чиито членове са сочени за пионери в хевиметъла. • Развива успешна солова кариера с много емблематични песни – като великата Mama, I`m coming home. • Има два брака и пет деца.

4. Предизвиква пожар в дома си, докато приготвя... сандвич с бекон.

ТОП 5 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

1. Страда от дислексия – затруднения с четенето.

5. Сам създава някои от татуировките си, сред които прословутото „OZZY“ на кокалчетата на пръстите на лявата си ръка.

2 . Голям почитател е на „Бийтълс“ и признава, че песента им „Тя те обича“ (написана от Джон Ленън и сър Пол Маккартни) го вдъхновява да се занимава с музика.

3. Не е гледал нито един епизод на телевизионното риалити „Семейство Озбърн“, излъчвано с огромен успех по MTV. 82

І ДЕКЕМВРИ 2023

ТОП ЦИТАТ

„От всички неща, които съм изгубил, най-много ми липсва умът.“


[нашето семейство]

ЛЕБРОН ДЖЕЙМС Името му е нарицателно за баскетбол. Освен с впечатляващи успехи на паркета, Крал Джеймс, какъвто е прякорът му, печели симпатии и с пословичната отдаденост на семейството и респектиращия перфекционизъм. Всичко това доведе до откриването на музей в родния му град, в който са изложени предмети от забележителната му кариера.

ДОСИЕ • Роден е на 30.12.1984 г. в Акрън, Охайо (САЩ). • В гимназията тренира баскетбол и американски футбол, но се посвещава на играта с оранжевата топка. • Започва кариерата си в НБА в „Кливланд Кавалиърс“, след което преминава в „Маями Хийт“. От 2018 г. е в редиците на „Лос Анджелис Лейкърс“. • На 7 февруари тази година подобри почти 39-годишния рекорд на легендарния Карим-Абдул Джабар за най-резултатен реализатор, събирайки 38 388 точки. • Женен е за ученическата си любов Савана, с която имат три деца – две момчета и едно момиче.

ТОП 5 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ 1. Той е първият чернокож мъж на корицата на Vogue. Украсява я през 2008 г. в компанията на Ричард Гиър и Джордж Клуни. стрелбата с недоминиращата си дясна ръка.

ТОП ЦИТАТ

„Мечтай, сякаш ще живееш вечно. Живей, сякаш ще умреш днес.“

3. Любител е на виното и пие по чаша червено всеки ден. 4. Никога не е виждал биологичния си баща, който го е изоставил.

5. Акционер е в английския клуб „Ливърпул“. ДЕКЕМВРИ 2023 І

83

По темата работи: Ива Л алова

2. Левичар е и полага много усилия, за да усъвършенства


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

205

205

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон до 20-то число на на текущия месец, ще спечелят награди от APTAMIL

5 от читателите, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Colief

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

205

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

ПЕЧЕЛИВШИ ОТ КОНКУРСИТЕ В БРОЙ 204 НА СПИСАНИЕ КЕНГУРУ МЛЯКО APTAMIL WATER WIPES Хагоп Малхасян Цветана Димитрова Светла Филева Виолета Манолова Драгомира Цветелинова Бояна Лазарова

Трима читатели, които изпратят попълнен талон до 20-о число на текущия месец, получават подарък от Friso Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

BAMBO NATURE Анна Илиева Веселина Димитрова Мария Николова

TOMMEE TIPPEE Христина Михайлова Гергана Димитрова Мая Стойкова

PINE Каролина Шуманова Деница Иванова Александра Енкова

FRIENDLY ORGANIC Невена Захариева Александрина Николаева Виктория Андонова

COLIEF INFANT DROPS Соня Петрова Bekley ORGANICS Доника Атанасова Любомира Димитрова Дияна Руменова Антон Илиев Галина Радмилова Радослава Иванова Боряна Чаушева

БИСКВИТИ БОРОВЕЦ Дарина Маринова Константина Кузманова Цвета Величкова

COLIEF D3 DROPS Павела Христова Бояна Ангелова Мирослава Горанова

FRISO Велислава Стойнева Добринка Неделчева Симона Антонова

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" * С Политиката за защита на личните данни на Ел креатив ООД можете да се запознаете на www.kenguru.bg.

84

І ДЕКЕМВРИ 2023КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

205

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Colief®

205

PLAYGRO ГРИЗАЛКА С ВОДА ЖИРАФЧЕТО ДЖЕРИ, 3М+ Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

205

205

BABY ART КОЛЕДНА ТОПКА CHRISTMAS BALL, ЧЕРВЕНА

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “ProLact”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" * С Политиката за защита на личните данни на Ел креатив ООД можете да се запознаете на www.kenguru.bg.

86

І ДЕКЕМВРИ 2023


СПИСАНИЕ “КЕНГУРУ” ВИ ПРИЗОВАВА:

СПАЗВАЙТЕ ДИСТАНЦИЯ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ! На сайта kenguru.bg можете да прочетете безплатно новия брой веднага след излизането му, както и да разгледате архив от предишни издания.

ЧЕТЕТЕ НИ

ОНЛАЙН


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

205

205

Посочете размер

Мокри кърпички

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от

Pine: пакет пелени и мокри кърпички Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

205

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Боровец

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от WaterWipes

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................ Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

205

Самозатопляща се бебешка бутилка iiamo go 2в1 с вместимост 380мл./180мл. с биберон 0+ със система против колики и 0% BPA, цвят оранжев/пурпур + комплект (5бр.) нагревателни капсули iiamo warm www.bioideabg.com www.iiamo.bg

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от IIAMO

Име и фамилия............................................................................................................... Телефон.............................................................................................................................. Точен адрес......................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Ел креатив ООД*

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" * С Политиката за защита на личните данни на Ел креатив ООД можете да се запознаете на www.kenguru.bg.

88

І ДЕКЕМВРИ 2023
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.