Page 1

брой 110/01.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

ЗДРАВИ ЗЪБКИ В НЯКОЛКО СТЪПКИ

БРОЙ 110

ЯНУАРИ 2016

МАМА ПЛАЦЕНТА ПРЕВИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ДА СИ НАПРАВИМ СУПА БЕБЕ ПЪРВАТА ЗИМА НА МАЛЧУГАНА

ШЕСТ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ

15

БЕЗПЛАТНИ ПОДАРЪКА

ДЕТСКИ ДЕМОНСТРАЦИИ

НА ВОЙНА С УРИНАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Костадин Костов, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Ива Милорадова, Ина Пенкова Консултанти на списанието: доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, д-р Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Димитър Златанов, д-р Веселин Пенков, Ваня Висарионова, д-р Камен Коцилков, д-р Галина Кисьова, д-р Пламен Масларски, Лиляна Тръпчева Счетоводство: D&D Печат: Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Високоска – дългокоска Класическите пожелания за Коледа и Нова година звучат приблизително така: “Много здраве, щастие, мир и благоденствие!” Съвсем случайно видях, че настъпващата година е високосна. Суеверията, които съм чувала за по-дългата година са почти толкова много, колкото и тези за черната котка. Честно казано, не вярвам точно в тези суеверия. Според мен високосната година ни дава едно неоспоримо богатство - цял един ден повече. Какво можем да направим за един ден? Много или малко, за да сбъднем класическите пожелания за Коледа и Нова година: Да направим първата стъпка към отказване от един вреден навик – за да бъдем здрави. Да прекараме един, два или пет усмихнати часа с любимите си хора – за да се потопим в щастие. Да се замислим за чуждата гледна точка на един неприятел – за да се научим на разбирателство и да се доближим до мира. Да затворим очи, изгоним страховете и скочим в неизвестното – благоденствие се постига със смелост, упоритост и усилия. По-весели празници и по-усмихнати дни в по-дългата 2016 година!

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [32]

[50]

[20] 12 Събития на месеца

10 Новини

14 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

БРЕМЕННОСТ 18 Да пътуваме безопасно през бременността Нашите съвети ще ви помогнат да направите своето пътуване през деветте месеца по-комфортно и по-сигурно. 20 На война с уринарните инфекции Уринарните инфекции са по-чести при дамите, заради анатомичните особености. Научете повече. 22 Плацента превия 24 За и против спорт по време на бременност 26 Кървящи венци през бременността 28 Витамините от А до Z Витамин А има съществено значение за здравето на бъдещата майка и за развитието на бебето.

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

БРОЙ 110

8 Избор на редактора

30 "Заедно" за по-здравословен начин на живот на бременни и кърмачки Пилотен проект на Европейската комисия и Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" стартира във Варна. РАЖДАНЕ 32 Шест здравословни практики при раждане Съвети ни дава “Ламаз Интернешънъл” – организация, която насърчава естествения подход към бременността, раждането и родителството. 34 Без рагади за успешно кърмене! Какво представляват рагадите и как да ги лекувате ще разберете в следващите редове.

[68] 16 Цифрите разказват

ЗДРАВЕ И КРАСОТА 36 Топ 3 на най-модерните спортове за жени Те ще ви накарат да оставите дистанционното и да започнете тренировка, която ще ви презареди. 38 Осем начина да избегнете сухата кожа през зимата Научете как да предотвратите вредата, която зимата се готви да нанесе върху кожата ви. 40 Защитете кожата с колд крем през зимните месеци Колд кремът възстановява хидролипидния баланс и предпазва кожата от неблагоприятните външни фактори. 42 Колд козметика за здрава и красива кожа през зимата ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ 44 Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси


[90]

ЗДРАВЕ 46 Код червено Висока температура 48 Първата зима на малчугана

58 Календар на развитието 60 На масата Десет правила за приготвяне на детската храна. 62 Рецепти за мъници LIFE 64 Игри за развитие на мозъка 68 Детски демонстрации Ще ви разкажем за демонстрациите, които вадят от равновесие родителите… 70 Тези времена са безценни… Или нещата, които майките на бебета с колики, не бива да чуват никога 72 Кремчета против подсичане 74 В помощ на мама 76 Безопасността на нашите деца е безценна 78 Специален гост – Таня Калакунова Продължаваме поредицата от срещи с някои от най-големите представители от бебешкия и детски търговски сектор, за да ви запознаем с първите им стъпки в бранша и всичко това с една единствена цел - да бъдат близо до вас - бъдещите и настоящи родители.

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 84 Мисията сложна: спорт през зимата Ще споделим с вас няколко идеи за зимни спортове, подходящи за дългите студени дни. ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 86 За сложните въпроси и още по-сложните отговори Как да отговорите на детските въпроси за секса, различието, смъртта, раздялата, развода и има ли теми табу?

52 Здрави зъбки в няколко стъпки Кога се появява кариесът и можем ли да се предпазим? 54 Бронхит Научете кои са симптомите на бронхита и какво трябва да бъде лечението.

[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 88 Hollywood родители & децата им Ще разберете кои са най-скъпите подаръци, които звездите подаряват на децата си. 90 Изгубен Какво да направим, ако детето се изгуби? СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 92 Шест природни начина да си набавим магнезий Ако се оплаквате от безсъние или тремор на долните крайници най-вероятно страдате от липса на магнезий. ТЯ И ТОЙ 94 Петнайсет безплатни подаръка Най-хубавите неща в живота изобщо са безплатни.

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 96 Да си направим супа 98 Рецепти

[88]

НАШИЯТ ДОМ 100 Празнична украса на масата през зимата Нашите идеи за празничната украса на масата през зимния сезон. ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 102 Цермат - домът на Матерхорн 104 Комикс 108 Конкурси 109 Жълти страници

[102]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

[ www.kenguru.bg ] 3


KOKONA Bulgaria, тел.: +359 887 318 937 гр. Смолян, ул. Зорница 6


ПОДАРЯВА ВЪЛШЕБСТВА ОТ БЕБИНО!


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

ПИТЪР ПАН Той е момче, което живее на място, наречено Небивала земя, и отказва да порасне и да стане възрастен. Заедно с Уенди, братята й Джон и Майкъл и останалите момчета от Небивала земя Питър ще изживее спиращи дъха приключения с индианци и пирати. Kрасивото илюстрирано издание е чудесен подарък, с който родителите могат да зарадват своите малчугани. Предлага ви го издателство „Изток-Запад“.

НАРИСУВАЙ МИ… ОВЦА „Нарисувай ми овца” на ИК „Сиела” е книга за забавление на малки и големи – и още един начин да бъде преживяна магията на „Малкият принц”. По страниците на „Нарисувай ми овца” децата (и не само!) ще могат да оцветяват картини, населени с героите от великата книга на Екзюпери, а с помощта на родителите си да решават фантастични визуални задачи и ребуси, кръстословици, да си направят поп-ъп картичка, самолет, вулкан и… много други неща.

НОВАТА ДЕТСКА СЕРИЯ HELLO KITTY Новата детска серия „Hello Kitty“на Издателска къща „Хермес” включва книжките „Животните”, „Моят ден”, „Какво обичам” и „Брой до пет!”. Любимото на децата коте Хелоу Кити учи най-малките да броят и им разказва за своя ден, животните и любимите си неща. Освен това тези пъстри и забавни издания крият страхотна изненада – релефни елементи!

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА ВСЯКО ДЕТЕ Е ГЕРОЙ

К

ато еликсир за страховете и безпокойствата „Всяко дете е герой”

на издателство „Сиела” ще ви помогне да намерите пътя до душата на вашето дете и да осъзнаете, че то може всичко, ако му повярвате и видите героя в него. Авторът Стела Даскалова дава много въпроси и много отговори – за страховете и вълшебството на раждането, за първите житейски изпитания на малкото човече, за трудната адаптация в детската градина – първия

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ

ВРЕМЕ Е ЗА ПАРТИ! Едно голямо парти в ресторант „Хрупкавият рак”! Спондж Боб прави вкусна торта. Патрик надува балони и украсява ресторанта. Спондж Боб и Патрик правят гигантска ледена статуя на Сепия. Спондж Боб опакова специален подарък за Сепия. Ето, че партито може да започне! Всички се вълнуват заради рождения ден на Сепия. Освен самия той. Какво ли още ще измислят неговите приятели, за да го зарадват? Книжка на издателство „Колибри”.

РАЗСЛЕДВАНЕ В ГРАНАДА Издателство „Фют” предлага на малките си читатели поредна книга за приключенията на детективите Агата и Лари. Този път Агата и непохватният й братовчед Лари се озовават в Гранада. Испания е прекрасна, а мисията този път обещава да бъде спокойна. Агата и Лари трябва да пазят много рядка и красива роза, изложена в градините на прочутия дворец Алхамбра. Но не всичко минава, както са си го представяли.

АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ, КНИГИ, АКТИВНОСТИ

сблъсък с обществото, за трансформацията на любопитството в отегчение от ученето и причините за това. Акцентът в книгата е върху „Важните уроци, които не се учат в училище” и които детето трябва да научи в семейството – да мисли като победител, да преодолява страховете си, да прави верните за себе си избори, да поеме отговорност за живота си, да е толерантно към другите, без да е зависимо от мнението им, да влага любов и творчество във всичко, което прави, да живее с каузата да прави света по-добър.

НОВИ КУХНИ ОТ MAGGI ЗА СОФИЙСКИТЕ АПАРТАМЕНТИ НА SOS ПРИЕМНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ДЕТСКОТО СЕЛИЩЕ В ДРЕН

Приятелите на инициативата „Топла супа всеки ден” Андре Токев, Ради Стамболов, Лео и кака Лара посетиха две от приемните семейства от SOS селището в Дрен, които се преместиха в София. Малчугани-


те показаха на своите гости „сърцето“ на новите си домове - кухните, осигурени от бульони MAGGI. Кулинарните виртуози подариха на всяко семейство ръчно изработена готварска книга, в която да записват любимите си рецепти и така да споделят заедно един от най-вълнуващите за всяко семейство моменти, а именно приготвя-

нето на храната. Инициативата „Топла супа всеки ден“ стартира през 2014 г. Чрез нея екипът на бульоните MAGGI обединява усилията на български знаменитости, шеф-готвачи и служители на "Нестле България" децата от SOS Детски селища да растат и живеят в една по-уютна семейна среда.

ПОЛОВИНАТА РОДИТЕЛИ ПАЗАРУВАТ ЗА БЕБЕТО ПРЕДВАРИТЕЛНО 49,66 % от читателите на списание „Кенгуру” заявяват, че са купували дрешки и принадлежности за малкия човек, още преди неговата поява на бял свят. Бъдещите родители са пазарували за бебето предварително, за да имат достатъчно време да направят най-добрия избор. Резултатите са от интернет допитване сред читателите на списание „Кенгуру”. 16,03% от гласувалите заявяват, че са се снабдили само с по-големите покупки, а 24,38% се определят като суеверни, с което обясняват факта, че дори дрешките за изписването са купили след раждането на бебето. Вижте гласуването на нашите читатели и участвайте и в другите анкети на интернет сайта на изданието.

КУПУВАТЕ/ХТЕ ЛИ ДРЕШКИ, КОЗМЕТИКА, МЕБЕЛИ И ПРИНАДЛЕЖНОСТИ ЗА БЕБЕТО ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА? Да, разбира се, кога, ако не сега, бихме имали толкова време, за да изберем и купим всичко необходимо?

49,66%

Да, но само по-големите покупки – креватче, количка, кошница за кола.

16,03%

Купихме единствено два комплекта бебешки дрешки и малко козметика.

9,93% 24,38%

Не, суеверни сме. Дори дрешките за изписването (ще) купим/хме, когато бебето се роди.

Участвайте в анкетите на списание „Кенгуру”, публикувани в електронния вариант на изданието!

СТАНИ ЕКПЕРТ С КЕНГУРУ В грижите за малкото бебе още от появата му на бял свят, освен многото безгранична любов и нежност на мама и татко присъстват и един огромен куп неща, без които ежедневието няма да бъде същото. Става дума за онези малки, големи и още по-големи продукти, артикули и аксесоари, за които на пръв поглед едва ли се замисляте, но както впоследствие става повече от ясно, са ви нужни и несъмнено без тях просто би било немислимо да се оправите. Ето защо взехме решение с ваша помощ да стартираме нашата нова рубрика "Стани експерт с Кенгуру", в която вие ще сте главните действащи лица при положителните или отрицателни оценки на предлаганите от нас продукти, свързани с бременността и отглеждането на малкото бебе. КАК МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ ЕКСПЕРТ? Ако желаете да се включите, трябва да ни изпратите вашите имена, години, адрес по местоживеене, имената и възрастта на бебчето, ако вече е родено, или пък ако сте бременна да уточните в коя седмица се намирате. Електронният адрес, на който можете да ни пишете е redakcia@kenguru.bg. След направен анализ и подбор от наша страна, ще се свържем с онези от вас, които да направим експерти. Вие ще имате невероятната възможност да тествате продукти от различни марки и по предварително зададени критерии да направите своя важен избор - кой от тях ви допада най-много в ежедневието. Имената на нашите експерти ще бъдат обявени на страниците на списанието! Очакваме писмата ви с нетърпение, за да определим първите наши експерти!

[ www.kenguru.bg ] 9


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ПОЛЕЗНИ ИГРИ ЗА ДЕЦАТА?

повечето приказки тя е и полезна за децата със своите игри за писане, логически игри и специално за празниците среща с добрия Дядо Коледа, който носи изненада от няколко сцени за оцветяване и игри за наблюдателност.

Изненадайте близките си с подарък фотосесия Новото дизайнерско фотостудио Vesper photo studio в София ви дава възможност да направите оригинален подарък на любимите си хора. Мирослава Дерменджева е фотографът, който реализира проектите на Vesper - портретна, детска, художествена, модна и семейна фотография. Малки и големи се чувстват уютно в просторната приемна, където на чашка кафе или чай обсъждат с фотографа снимките, преди да влязат в студиото, оборудвано с водещата швейцарска техника BRONCOLOR. Vesper photo studio, макар и с дизайнерски характер, е насочено към широк кръг публика и предоставя услугите си на конкурентни цени. За своите клиенти Мирослава предлага и различни възможности за отпечатване на снимките, защото добрата фотография е истинско произведение на изкуството.

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

"Who lit the moon?" или "Кой светна луната?" е обучителна, интерактивна приказка, чиято цел е да дава отговори на детските въпроси. Освен забавна и весела като

Освен че е напълно озвучена на български, има добавени и диалогови балончета, в които се изписва всяка реплика на съответния герой. Така, ако някое дете има проблеми със слуха, ще може пълноценно да се наслади на играта!

Новата Oyster MAX Collection 2016

една количка, много комбинации...

Независимо дали имате едно, две или повече деца, с толкова много сменяеми комбинации и цветове Oyster MAX ще отговори на всяка нужда и всеки вкус. Една от възможните конфигурации е единична количка. Моделът включва рамка, летен кош, сенник, мрежа против насекоми и дъждобран. С опция Oyster Max кош за новородено заедно със сенник, покривало и дъж-

добран. Oyster Max предлага и втори модул от тандема, който включва летен кош, сенник, дъждобран, тандемни адаптери и калници. Можете да избирате между шест прекрасни цвята: винено, сиво, тюркоаз, синьо океан, черно и цикламено, а рамките се предлагат в черно или сиво с черен кош с вградена мрежа против насекоми, гуми, голям кош за багаж и дъждобран. Опция: кош за новородено с дъждобран (втори модул). Опция: тандем с друг летен кош, към който са включени сенник, дъждобран, адаптери и калници. Аксесоари: адаптер за повдигане на горен модул, скутер за по-голямо дете Ride On Board, съвместим с Oyster Max, чанта, зимен чувал, поставка за чаша за майката, адаптери за кошница за кола.

ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ И ТИХ РЕЖИМ НА РАБОТА С ПРАХОСМУКАЧКИТЕ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ НА ROWENTA Silence Force Multi-Cyclonic и Silence Force 4A са новите модели прахосмукачки от емблематичната серия Silence Force на Rowenta, разработени така, че да отговорят на различните потребителски предпочитания без компромис от гледна точка на всмукателна мощност, ефективност при почистване на различни подови настилки, нива на филтрация и клас енергийна ефективност. Уникалните уреди гарантират дълготрайно безкомпромисно поведение при почистване на всякакви подови повърхности при несравнимо ниски нива на шум. Rowenta доказва високото качество и надеждност на своите уреди за почистване чрез тестовете за издръжливост, симулиращи 10 години интензивна употреба.


ТЕСТОВЕТЕ NYTRIGEN ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ И ОПТИМАЛНА ФИЗИЧЕСКА ФОРМА

Ново поколение генетични тестове се включват в борбата с килограмите и различни заболявания. Те дават детайлна информация за индивидуалния ДНК профил на всеки човек, който до голяма степен определя реакциите на организма към външни влияния. Иновативните тестове NytriGen повишават ефективността на диетите и тренировките и съдействат за изграждането на „режим по мярка”. Тези персонални режими минимизират здравните рискове, свързани с генетичната обремененост и пропуските в начина на живот. Тестовете NytriGen покриват категориите спорт, диета, общо здравословно състояние и естрогенен метаболизъм. Подходящи са както при възрастни, така и при деца.

ПОВЕЧЕ ГРИЖА И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ С ARIEL И LENOR Иновации в грижата за спортно-елегантното облекло, което преобладава в гардероба на съвременните потребители, представиха Ariel и Lenor, заедно с прочутия дизайнер и глобален моден консултант на P&G Fabric Care – Жил Декон. Дрехите остават по-дълго време нови с Ariel и Lenor. Формулите на Ariel осигуряват ненадмината грижа посредством комплекс за почистване в дълбочина от ново поколение, който позволява щадящо пране при по-ниски температури. Технологиите FibreSCIENCE оставят влакната непокътнати и създават усещане за дрехите “като нови”. Формулата на Lenor помага за съхраняване на структурата и строежа на спортно-елегантното облекло и повдига настроението с ухание на парфюм.

PAMPERS ПОДКРЕПЯ 10 РОДИЛНИ ОТДЕЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

По случай 10ата годишнина от партньорството между Pampers и UNICEF в кампанията "1 пакет = 1 животоспасяваща ваксина" Pampers ще подкрепи 10 родилни отделения в България като им предостави неонатално оборудване и пелени за новородени. Така Pampers продължава своя дългосрочен план за осигуряване на още по-добра грижа за бебетата в първите дни от живота им. На Facebook страницата на Pampers България всеки може да гласува за български град, чието родилно отделение иска да бъде модернизирано. Благодарение на помощта на родители от целия свят, от началото на кампанията „1 пакет = 1 животоспасяваща ваксина” около 500 000 бебета са били спасени от заразяване с неонатален тетанус. Включете се в кампанията и вашият жест ще помогне на майки и деца в България и по цял свят.

КЛУБ "ПЪЛНА КЪЩА" С КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО За осма поредна година родителите от клуб "Пълна къща" към асоциация Родители се събраха в навечерието на Коледа, за да се забавляват и обменят опит в отглеждането на своите деца. Докато децата се забавляваха с много игри и викторини с подкрепата на аниматор, родителите водеха много оспорвана битка в кулинарния конкурс за домашно приготвени лакомства. Малките художници се състезаваха в конкурс за детска рисунка с тема "Моето семейство и другите животни". Кулминацията на партито беше появата на Добрия старец, който зарадва децата с подаръци от дългогодишните партньори на клуб "Пълна къща".

ШАМПОАНЪТ „БЕБИНО” НА „КОКОНА”- ЦЕНЕН ПОМОЩНИК ЗА ХИГИЕНАТА НА БЕБЕТО Мек шампоан за бебета - не дразни очите и измива нежно. Съдържа деривати от смрадлика и придава на продукта качества на прецизирана козметика за бебета. Меките пенители и нежния аромат създават чувството за чистота. Търсете и другите продукти от серията „БЕБИНО” – тоалетно мляко, сапун, пяна за вана, пудра, масло и крем против подсичане.

[ www.kenguru.bg ] 11


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

ЯНУАРИ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 29–31 януари

1 януари Ден на глобалното семейство Денят се чества всяка година на 1 януари в името на мира и разбирателството между хората и народите. Инициаторите от фондация "Глобално семейство " призовават всички да поставят на прозореца си запалена свещ като знак за съпричастност към идеята светът да стане по-добро и сигурно място. 2-9 януари Музейко забавлява малчуганите и през януари Екипът на Музейко ще разказва увлекателни истории за най-малките в „Приказка за природата” на 2, 3, 5, 7 и 9 януари. Любопитните посетите ще научат повече за тайните на минералите, енергията и центробежните сили в „Научните закачки” на 2, 3, 5, 6, 7 и 8 януари. „Приказка за петте сетива” ще ни разкрие какви страхотни изненади ни носят сетивата на 2, 3, 6 и 8 януари. Ателие „Космически предизвикателства… за деца” ще отвори врати на 5 и 8 януари. Като част от заниманията децата на възраст над шест години ще сглобяват роботи, лунни апарати и космически сонди. Работилницата „Моят град и аз”, която се провежда всеки петък, има за цел да запознае децата с правилата за движение по пътищата и с различните начини за опазване на околната среда.

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

ХХV Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2016 Организационният комитет на ХХV Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" ви кани да вземете участие във фестивала, който ще се проведе от 29 до 31 януари 2016 г. в гр. Перник. През настоящата година фестивалът „Сурва” чества 50 години от създаването си.

21 януари Ден на родилната помощ 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. В народната традиция празникът се нарича Бабинден и е посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които скоро са раждали.

18 януари Практичен семинар „Магията на здравословните торти”

21 януари Световен ден на прегръдката На 21 януари светът отбелязва един от най-необичайните празници Световния ден на прегръдката. Той е основан в САЩ през 1986 г. и бързо става популярен по целия свят. Според традицията на този ден могат да си подаряват приятелски прегръдки дори и непознати хора.

„Магията на здравословните торти” е практичен семинар, на който ще разберете как да си направите Веган торта, която засища глада за сладко по здравословен начин. Ще научите още какви съставки да подберете, с какво Веган тортата е по-различна от останалите и защо да я предпочетете. По време на семинара ще се приготви истинска торта, която ще можете да дегустирате. Заповядайте на практичния семинар „Магията на здравословните торти” на 18 януари от 18:30 часа в Бизнес парк София.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ

диета след празниците Петя Лечева

Горките ни тела. Това, което им причиняваме по празниците, може да събуди само съжалението ми. "Ало, тук е тялото ти! Искам почивка!" – крещи безпомощно то, затрупано от безумни количества салати, предястия, основни ястия и десерти от всякакъв вид, обилно полети с алкохол с различна степен на твърдост. Обичам тялото си и смятам за напълно естествено да му помогна, като го разтоваря с диета. Да разясня – диетата е режим на хранене,

Против Никога не съм била привърженик на диетите по какъвто и било повод. Даже ми е смешно, когато чуя някой да заяви, вярвайки си, че след празниците минава на пределния минимум, защото преди това си е позволил хапване на корем. Не виждам причина да си лиша душицата от каквито и било удоволствия, защото за мен добре приготвената и вкусна храна е точно удоволствие и няма причина да я пренебрегвам заради някой друг килограм отгоре. Мисля, че това дори е обратно

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

За

съобразен с нуждите на организма (виж тълковния речник). Не става дума за глад, лишения и тормоз. А разтоварващият режим след тежките празнични софри е абсолютно задължителен. И забележете, че говоря за тялото, а не за фигурата. Целта на диетата след празниците не e задължително свързана със сваляне на килограми и оформяне на фигура. Свързана е преди всичко със здравето ни и състоянието на организма ни.

Нели Христова

пропорционално на отслабването. Колкото повече умът ти е зает с мисълта да се стопиш, толкова повече тялото отказва да се подчини. Не ми се влиза в омагьосания кръг на ефекта йо-йо, нито пък ми се сънуват разни деликатеси нощем само защото през деня съм смогнала да избегна изкушението да ги изям. Харесвам се такава, каквато съм и след всеки празник с нетърпение очаквам следващия, а диетите засега нека останат за някой, който наистина има нужда от тях.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

КОСАТА

В ЦИФРИ Притежателите на светли коси трябва да се гордеят с гъстотата на косата си. Оказва се, че плътността на косата зависи от нейния цвят. Така при блондините средният брой фоликули е около при тъмнокосите – докато при рижите – едва

140 000, 110 000, 80 000.

2-3 пъти по-тънка е косата на кър-

мачетата в сравнение с тази на възрастните. С течение на времето косъмът се удебелява и косата се сгъстява.

Състоянието на косата е тясно свързано с настроението на човека. Неслучайно от жените смятат новата прическа за най-доброто лекарство срещу депресия и стрес.

85%

ОТ 60 ДО 100 КОСЪМА ДНЕВНО ПАДАТ ОБИКНОВЕНО ОТ ГЛАВАТА НА ЕДИН ЗДРАВ ЧОВЕК. СЛЕД РАЖДАНЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ХОРМОНАЛНИТЕ ПРОМЕНИ В ОРГАНИЗМА НА ЖЕНАТА ЕЖЕДНЕВНОТО КОЛИЧЕСТВО НА ПАДАЩИ КОСМИ МОЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ДО 500 БРОЯ НА ДЕН.

10-15%

1 път

на месец е било нормално да се мие косата от европейските дами до началото на XIX век.

Първата коса у човека се появява още в майчината утроба - приблизително около гестационна седмица. В момента на раждането или след това обикновено тя започва да пада.

12-та

1-2 седмици

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

3-7 години е средната продължителност на живот на един косъм. Той расте 0,4 мм средно на денонощие.

По-бързо расте косата през летните месеци. Това се дължи на по-бързото кръвообращение, свързано с топлото време и по-доброто снабдяване на клетките с хранителни вещества.

2 части

От се състои всеки косъм – стъбло и корен. Стъблото има – външен (кутикула), среден (кортекс) и вътрешен (медула).

3

слоя

Човешката коса е изключително издръжлива и силна. Например стегнато сплетена на плитка коса е в състояние да издържи тежест от тона или слона.

2

20


Весели празници и щастлива Нова година!


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Да пътуваме безопасно през бременността Автор: Силвия Костова

С

ъвременната делова жена често е толкова натоварена, че трудно намира време за почивка. Това важи с пълна сила и за бременната. Много бъдещи майки работят до последните месеци на бременността, а понякога пътуванията са неизменна част от техните ангажименти. Налага се бременните да пътуват и по лични причини. По-динамичните натури изобщо не възприемат идеята, че трябва да си стоят вкъщи през дългите девет месеца на бременността. И наистина, дами, вземете някои предпазни мерки, загърбете страховете си и пътувайте дори и през бременността. В действителност за повечето бременни пътуването е нещо напълно нормално, което не крие в себе си кой знае какви рискове за здравето на бъдещата майка и нейното бебче. Нашите съвети ще ви помогнат да направите своето пътуване през деветте месеца по-комфортно и по-сигурно.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


Движете се повече Не стойте седнали през цялото време на пътуването. Много важно е да се изправяте и да се раздвижвате на всеки час пътуване, независимо дали пътувате с кола или със самолет. Движението е направо задължително, ако сте в напреднал стадий на вашата бременност. Това ще предотврати всякакви болежки и скованост, които биха могли да се появят в резултат на по-продължително пътуване. Носете си нещо за хапване Да имате със себе си лека закуска е добра идея по време на дългите полети със самолет и при по-продължителните преходи с кола или автобус. Струва си винаги да имате нещо подръка и в спешни случаи като чакане на летище при забавен полет или ако се окажете в задръстване поради натоварен трафик. Хапването в такъв момент ще ви помогне да се справите с някои от обичайните дискомфорти по време на бременността като прималяването например, което обикновено е свързано с понижените нива на кръвната захар. Пийте повече вода Приемането на повече течности е задължително, когато пътувате, защото точно тогава се увеличава опасността от дехидрата-

ция. Бременните се нуждаят от много вода. Подсигурете се предварително и винаги носете бутилка с животворната течност. Бъдете подготвена за всяка извънредна ситуация Когато пътувате през бременността, си струва да носите медицинския картон и изследванията си. Може да не се случи да ги използвате, но няма да ви навреди да са на ваше разположение. Препоръчително е също да говорите със своя лекар за всички ваксинации, които трябва да избягвате, както и за ограниченията, свързани със състоянието ви, които евентуално биха могли да ви бъдат наложени при пътуване. Облечете се подходящо Подберете внимателно дрехите, които възнамерявате да облечете, за да се чувствате комфортно по време на пътуването.

Когато летите със самолет, винаги носете със себе си леко одеяло, защото по време на полета може да се окаже, че в самолета е доста студено.

[ www.kenguru.bg ] 19


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Милена Тошева

Според специалистите най-важното е пациентките да посетят лекар веднага щом усетят първите неприятни симптоми, имат често уриниране или необичайно често уриниране през нощта. Лечението не бива да се отлага, тъй като при бременните съществува възможност възпалението да обхване бъбреците.

Болката в гърба може да е знак, че инфекцията е обхванала бъбреците.

Консултант: д-р Димитър Златанов, уролог

НА ВОЙНА С УРИНАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ Жените са подложени на уринарни инфекции в по-голяма степен, отколкото мъжете, особено по време на бременност. Този проблем притеснява всяка десета бъдеща майка. Най-честата причина за появата на уринарни инфекции при жените, както и при бременните, е бактерията Ешерихия коли, която обичайно присъства във флората на дебелото черво. Инфекциите могат да се предизвикат от бактериите Proteus mirabilis, Klebsiela pneumonia, уреаплазма, Hlamidia trahomatis. При здравите жени във влагалището има микроорганизми, които са с висока киселинност, а ниско pH, и не позволяват на потенциално патогенните "нежелани" бактерии да нарастват и да се развиват. Различните патологични състояния по време

У

ринарните инфекции са по-чести при дамите заради анатомичните особености по-къса и по-широка уретра, близост на ануса до влагалището, което "способства" за по-бързото и по-масово навлизане на бактерии. По време на бременност допълнително уголемената матка притиска пикочния мехур, а и хормонът прогестерон се произвежда в изобилие. Това забавя перисталтиката на уринарната тръба, забавя се циркулирането на урината, която престоява по-дълго време в пикочния мехур, а това от своя страна води до появата на инфекции.

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

на деветте месеца могат да доведат до промяна в pH на влагалището и така да създадат предпоставка за растежа и развитието на "неблагоприятни" микроорганизми, които водят до възпаление на влагалището и уринарните пътища. От изключително значение по време на бременност е да се изследва урината редовно за наличие на бактерии. Бременните, които са с повишен брой на бактериите, дори и да са без симптоми, трябва да направят антибиограма и да приемат антибиотици – по


лекарско предписание. Ако асимптомните бактерии не се лекуват веднага, те могат да навлязат през уринарните пътища и да засегнат бъбреците. А не е изключено това състояние да предизвика преждевременно раждане и да доведе до други усложнения. В случай че асимптоматичните бактерии не се лекуват, при 25% от бременните може да се развие пиелонефрит – възпаление на бъбреците, с висока температура, болки в лумбалната област, повръщане, което повишава риска от преждевременно раждане, както и опасността от хронично заболяване на бъбреците на по-късен етап. Как да предотвратите инфекцията? Въпреки че уринарните инфекции са вторите по честота веднага след респираторните, те могат да се предотвратят с помощта на тези съвети:

1. Най-важно е ежедневно да приемате течности – от 1,5 до 2 литра дневно. Избягвайте напитките, които дразнят стомаха – алкохол, сок от лимон, и напитки, които съдържат кофеин. 2. Не отлагайте уринирането. Веднага щом усетите нужда, посетете тоалетната и изпразнете мехура. Стискането ще допринесе за размножаването на бактериите. 3. След ходене по голяма нужда нека забърсването да става отпред назад. По този начин се понижава възможността от разпространението на бактерията Е. коли от ректалната област към уретрата. 4. Мийте гениталната област с чиста вода и сапун с подходящо pH. 5. Къпете се редовно, но не седете във ваната. 6. Избягвайте използването на интимни спрейове, вани, пудри и парфюмирана тоалетна хартия. 7. Носете памучно бельо, което попива влагата, и често го сменяйте. Перете го с меки препарати. 8. Избягвайте носенето на тесни панталони.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Интервюто взе: Димитрина Пандурова

ПЛАЦЕНТА ПРЕВИЯ

ФАКТИТЕ

+ Плацента превия се среща средно в 1 от 250 случая на бременност, т.е. по-малко 0,5%. + Въпреки това състоянието е причина за около 22% от животозастрашаващите кръвотечения по време на бременност и раждане. + В съвременното акушерство все по-голям е делът на успешното раждане на здраво бебе при плацента превия, отколкото загубата на плод или смърт на бременната.

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Д-р Веселин Петков Пенков е завършил МУ – Плевен, през 1996 г. От 2001 г. е специалист акушер-гинеколог. От 1996 до 2013 г. работи в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен, катедра „Акушерство и гинекология“. От края на 2010 г. е управител на МЦ „Репромед” Плевен. Работи в областта на стерилитета, асистираната репродукция, гинекологичната ендоскопия и високорисковата бременност и раждането.

Какво представлява плацента превия? В медицински аспект плацента превия означава имплантация, или прикреправане на плецентата в долния маточен сегмент пред предлежащата част на плода. В човешки план обаче плацента превия е състояние, коета налага особено внимание, тъй като носи висок риск от сериозни усложнения по време на бременността и раждането. Чисто теоретично трябва да се отбележи съществуването на четири форми на състоянието плацента превия: • ниско разположена плацента; • маргинално разположена плацента; • парциална плацента превия; • тотална плацента превия – най-тежката патология. В кой етап от бременността най-често се провокира този проблем? За съжаление състоянието плацента превия много често се държи като „бомба със закъснител“. Процесът сам по себе си се осъществява в периода на имплантацията и последващото формиране на плацентата, а последиците от това могат да се наблюдават отчетливо във втори и трети триместър на бременността. Най-честата клинична изява са кръвотеченията през втората половина на бреме-

ността. Индиректно диагнозата може да се обвинява и за някои от преждевременните раждания, свързани с появата на бял свят на недоносени бебета с цялата сериозност и риск за тяхното по-нататъшно развитие. Какви са причините за за формиране на плацента превия? Дефектната васкуларизация (кръвоснабдяване) на ендометриума поради различни атрофични или възпалителни процеси предразполага към това състояние. Тази


внимание на мерките, за да не се стига до тях. Съвременните медицински грижи трябва да се стремят повече към превенция на евентуални усложнения, отколкото към справянето с възникнал вече проблем. Мили бременни, не робувайте на схващания от типа „на мен това не може да ми се случи“ или „точно на мен ли ще ми се случи“. При всеки проблем, възникнал по време на вашата бременност, се консултирайте с акушер-гинеколога си, за да не бъде подложен на риск животът на Вашето бебче, а дори и вашият живот. Доколко състоянието е генетично обусловено? Генетиката е един от най-бурно развиващите се дялове от медицинската наука. Съществуват данни в генетичен аспект, кореспондиращи с възможността за имплантация на ембриона, което може да се отнесе и към понятието плацента превия. Усъвършенстването на оперативните методики, възможността за бърза и спешна реакция от срана на здравните специалисти, както и повишаването на качеството на грижите за новороденото, са предпоставка за успешно раждане на здраво бебе след тази диагноза.

теория се подкрепя от фактите, че плацента превия увеличава честотата си с увеличаване на възрастта на жената, с броя на ражданията, с броя на прекараните спонтанни и изкуствени аборти и с това, че плацента превия рецидивира в между 4 и 8% от случаите. Прекарано цезарово сечение също увеличава около 2 пъти риска от последващо развитие на плацента превия. Състоянието се среща по-често и при „по-голяма“ плацента, което се наблюдава при многоплодна бременност. Какви са симптомите за ниско лежаща плацента? Внезапно, непредизвикано от външни фактори вагинално кръвотечение във второто или третото тримесечие на бременността е главният признак на плацента превия. Забележете, че в 95% от случаите липсват маточни контракции, често липсват

и болки. Клиничната картина се владее най-вече от степента на кръвотечение. Колкото по-сериозна е формата (степента) на плацента превия, толково по-рано могат да се появят признаците. Не е изненадващо, че кръвотечението може да възникне за пръв път през нощта по време на сън. Успокоително е, че често първото кръвотечение спира спонтанно, не е много силно или остава за няколко дни като слабо или оскъдно. Но това е онази „червена лампичка“, която моментално трябва да ни сигнализира за сериозен акушерски проблем. Ако не се вземат мерки, до какви усложнения може да доведе? Най-тежките усложнения се отчитат в графата майчина и фетална смъртност. Това е трагедия, която по-често все пак може да бъде избегната с профилактиката. За това трябва да се обърне

Може ли да се говори за по-рисков контингент сред жените, при които се среща тази диагноза? Да, определено съвремието ни сблъсква с множество рискови фактори, които не са за пренебрегване. Българската жена започва да реализира своята репродукция все по-късно, не е необичайно първата бременност и раждане да настъпват след 35-40 г. – един рисков фактор. Нездравословният и стресов начин на живот, тютюнопушене, хронични болестни състояния и др. също се винят като причина за по-честа плацента превия. Постиженията на медицинската наука в раздела асистирана репродукция предполагат зачеване и в по-късна възраст – риск, който можем да си позволим, стига да не се излиза от разумните граници. Не е страшно, ако дадено патологично състояние възникне, страшно е, ако не сме подготвени теоретично и практически да се справим с него. Опасно е да неглежираме възможността за съществуване на даден проблем и заровили главата си в пясъка като щраусите, да не търсим адекватни решения.

[ www.kenguru.bg ] 23


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Димитрина Пандурова

Консултант: Ваня Висарионовa http://www.fitbabyhotmama.com/

За и против

спорт по време на бременност

5 правила,

които не бива да пренебрегвате! 1. Първо и преди всичко – посъветвайте се с вашия наблюдаващ лекар! 2. Носете удобни и свободни дрехи. 3. Загрявайте. 4. Не се претоварвайте. 5. Забравете за резките движения и прекомерните разтягания. 6. Пийте вода или освежителен чай по време на тренировка, за да избегнете обезводняването.

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Като че ли лекарите никак не са привърженици на спорта през бременността... Споделяте ли това впечатление? Абсолютно не! Все повече момичета идват да спортуват при мен, след като техният лекар им е препоръчал да намерят начин да се движат повече. Ако една бременност протича нормално, няма причина жената да НЕ бъде физически активна. От значение ли са възрастта на една жена и спортуването през 9-те месеца?

До кой месец да спортуват дамите, докато са бременни? Има ли случаи, в които е противопоказно да се спортува? И кой е най-добрият спорт? Думата има Ваня Висарионова, магистър но спортни науки към Висшето немско спортно училище, Кьолн. В момента се обучава към Института за ресторативно движение, Калифорния. С личен пример и знания Ваня учи бременни жени и майки да възстановят естествената стойка на тялото си, така че то да функционира оптимално, и да бъдат добър пример за децата си.

Ако преди бременността жената е била активна, спортувала е през ден, имала е силови тренировки, сега трябва ли да забрави за това темпо? Желателно е да намали темпото през първите месеци. Обикновено се препоръчва да се изчака първите 12 седмици. След това, ако жената се чувства добре, може да продължи с предишните си двигателни навици, стига те да са безопасни както за нея, така и за бебето. При какви случаи и вие НЕ препоръчвате спорт? Не се сещам. Ако по някаква причина лекарят е забранил ДВИЖЕНИЕТО, т.е. жената трябва да остане на легло 9 месеца. Иначе винаги може да се направи подходяща


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

Много дами се оплакват от болки в кръста по време на бременност. Един от най-добрите лекове срещу това е именно плуването. Добре е обаче да знаете, че влизането във водата трябва да бъде бавно и постепенно, дори и в началните седмици. Плуването е именно спортът, който максимално щади ставите, а те са най-застрашени с увеличаването на теглото на плода. Упражненията във вода имат още едно предимство – ограничават отичането на крайниците.

програма и да се изберат упражнения, които да са подходящи спрямо физическото състояние на жената. Плуване или степаеробика – кое е по-безопасно? Плуване, но в естествени източници. До кой месец могат да спортуват дамите? До последния ден от бременността!

Ако не ви привлича нито един спорт и като цяло не сте спортна натура, можете да изберете нещо, което не изисква никакви усилия, но със сигурност ще ви тонизира – ходенето пеша. Няколко полезни съвета: Винаги гледайте напред, така ще избегнете евентуално натоварване на врата и раменете. Същевременно внимавайте за стойката на гърба, така че да разпределите натоварването на мускулите равномерно по тялото, а не само върху него. От помощ би могъл да ви бъде поддържащ пояс за бременни. Ако имате въпроси или искате да разнообразите досегашните си тренировки, можете да се допитате и до професионалното мнение на Ваня.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2015 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Силвия Костова

Консултант: д-р Камен Коцилков, стоматолог, гл. асистент в Катедра „Пародонтология”, МУ – София, Дентална клиника „КОЦИЛКОВИ” тел.: 0882/52 62 82 /; 02/ 476 76 80 еmail: kamenkotsilkov@gmail.com

Кървящи венци през бременността Венците и зъбите могат да се превърнат в проблем дори за онези жени, които не са имали изявени оплаквания преди бременността. Причина са хормоналните промени, които настъпват в организма на бъдещата майка. Те оказват влияние както върху венците, които стават много чувствителни към натрупването на зъбна плака, така и върху патогенните микроорганизми от зъбната плака, създавайки по-благоприятни условия за тяхното развитие. Така дори при добра орална хигиена във втория и третия триместър на бременността може да се

наблюдава зачервяване и подуване на венците (гингивит при бременни) и често кървене при миене и дори хранене. За да се избегнат усложнения (пародонтит, гранулом на бременността и др.), е необходимо бъдещите майки да се консултират с лекар по дентална медицина още в началото на бременността. Обикновено седмица-две след адекватно проведено лечение се постига контрол на възпалението, без да е необходим прием на лекарства. Ако не бъдат взети необходимите мерки обаче, са вероятни развитие на инфекция в устната кухина и последващи усложнения.

Как да се справим с кървящите венци? Професионална помощ От основно значение е постигането на ефективна лична орална хигиена. След всяко активно лечение зъболекарят назначава поддържаща програма с периодични визити за отстраняване на микроорганизмите от венечните джобове. Това е особено важно по време на бременността, когато е желателно посещенията при денталния лекар да са на всеки два месеца.

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Хигиена Мийте зъбите си редовно (минимум два пъти на ден). Вашият зъболекар ще ви препоръча най-подходящите орално-хигиенни средства, съобразени с формата и положението на зъбите ви и състоянието на венците. От основно значение е използването на правилни средства за почистване на междузъбните пространства (конец за зъби, междузъбни четки), тъй като от тях най-често започва развитието на венечното възпаление. Използвайте водите за уста внимателно.


Съществува риск от преждевременно раждане при бременни с тежък пародонтит в сравнение с бъдещи майки със здрави венци. Нещо повече, вероятността за преждевременно раждане нараства при увеличаване на тежестта на пародонтита. Причините за това са както имунологичните промени в организма на майката под въздействие на пародонталната инфекция, така и възможността за директно попадане на патогенни микроорганизми в околоплодните води.

Те не могат самостоятелно да излекуват възпалените венци и са необходими само в случаи с много изявено възпаление и след щателно почистване на зъбите в зъболекарския кабинет. При наличие на езичен налеп почиствайте и езика ежедневно със специално пригодените за това средства. 80% от бактериите в устната кухина се намират на повърхността на езика. При сутрешно неразположение изплаквайте устата старателно

след всяко повръщане, за да намалите нивата на киселинност, повишени от връщането на стомашни сокове. Мийте зъбите с четка и паста не веднага, а след около час, за да не увредите емайла им. Билки Жабуренето с билкови отвари по 2-3 пъти на ден действа добре на възпалените венци. Лайката и смрадликата са основна съставка на билковите смеси. Можете да си закупите чай за стягане на венците от билковите аптеки. Чаят трябва да се приготвя всеки ден и носи облекчение на кървящите венци, като е особено подходящ за времето на бременността, когато не е желателно да използвате лекарства.

Внимание! Не използвайте стягащи венците средства преди почистване на зъбния камък и овладяване на възпалението, за да не утежните допълнително състоянието си.


НОВА

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

РУБРИКА

[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Витамин А

Витамин А не се произвежда от организма и трябва да се набавя чрез храната. Познат е в две форми - ретинол и каротин.

Защо е важен?

Витамин А има съществено значение както за здравето на бъдещата майка, така и за развитието на бебето – той е важен за правилното функциониране на очите, кожата и лигавиците, както и за растежа на костите и производството на червени кръвни телца. Добре е да се отбележи обаче, че както недостатъчният прием може да създаде проблеми, така и предозирането може да бъде опасно – да доведе до преждевременно раждане, както и вродени заболявания при новороденото бебе. След раждането витамин А помага за по-бързото възстановяване на тъканите и борбата на отслабналия организъм с инфекциите.

ЕТО ЗА РАЗВИТИЕТО НА КОИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ НА ВАШЕТО БЕБЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ВИТАМИН А ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ:

• За кожата • За очите • За растежа на крайниците и костната система • За оформянето на лигавиците • За имунната система

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ВИТАМИН А? Основната форма на витамин А е ретинол. Ето защо Световната здравна организация препоръчва дневен прием от 770 микрограма ретинолови еквиленти, или между 1500-2000 IU – международни единици.

ДО КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ПРЕДОЗИРАНЕТО С ВИТАМИН А? В случаите на предозиране незабавно се обърнете към вашия лекуващ лекар. Прекомерният прием на този витамин може да доведе до главоболие, гадене, повръщане, болки в корема, размазано зрение, болки в костите и ставите, нервност и раздразнителност.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИН А Мляко, яйца, рибено масло, черен дроб, касис, моркови, сливи, тиква, цитруси, шипки, ябълки, праскови, червени чушки.

Плодът започва да усвоява витамин А през третия триместър на бременността. След раждането приемът на този витамин става чрез майчиното мляко, което е особено богато и напълно задоволява физиологичните потребности на новороденото бебе.

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Внимание! Продуктите против акне, съдържащи изотретиноин, и препаратите с ретинол трябва да се избягват в случаите, когато планирате бременност или тя е вече факт.


л а т а н Пре

менни е р б а з ам и н и т и в и т жени . л и у щ м е и м р н ъ иик же л и р а бр е м ен н Съдържа над 100 натурални съставки!

С п еци а л

но

ла а ф ор му н е д а д з съ

за

Алайв Пренатал (Alive! Prenatal) е подходящ както в периода преди забременяването, така и по време на бременността и кърменето Алайв Пренатал е висококачествена формула с оптимално съдържание на витамини и минерали, смес от овощни плодове и градински зеленчуци и докозахексаенова киселина (DHA) от водорасли.

Подпомага мозъка и зрението на майката и плода Поддържа нормалните нива на енергия Помага за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба на плода и допринася за нормалните му растеж и развитие

Осигурява висока антиоксидантна защита Осигурява всички необходими хранителни елементи за нормалното функциониране на органите и системите в тялото

Подсладен с органик сироп от тапиока и кондензиран сок от сушена тръстика! На основата на пектин, без желатин! Под формата на вкусни желирани таблетки с плодов аромат на ягода и лимон!

Опитайте и мултивитамини за възрастни и деца

КАЧЕСТВО ОТ NATURE’S WAY, USA

Търсете в аптеките и онлайн на www.revita.bg


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

"ЗАЕДНО"

за по-здравословен начин на живот на бременни и кърмачки Текст: Елица Лукова

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Под надслов "Заедно" във Варна започна пилотен проект на Европейската комисия и Главната дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните", насочен към повишаване на информираността и разработването на различни практики, подпомагащи здравословния начин на живот на бременни и кърмачки. Проектът с мото "Здравословно за теб, здравословно за двама" се реализира едновременно в пет европейски държави, като Варна е единственият български град, който участва. Партньори на морската столица в инициативата са градовете Манчестър (Великобритания), Мурсия (Испания), Прага (Чехия), Одензе и Колдинг (Дания).


О

фициалното представяне на проекта беше през ноември 2015 г., но дейностите по реализацията са започнали месеци по-рано с провеждането на първоначално измерване по единна тестова методика за петте държави. Във всяка от тях трябва да бъдат включени по 500 бременни и кърмачки предимно от уязвими общности и такива в неравностойно положение. Във Варна до този момент са обхванати 306 жени, попадащи в целевата група: жени без или с ниска степен на образование, безработни, здравнонеосигурени; многодетни майки, самотни майки; жени с токсикози на бременността, с метаболитен синдром; бременни в рискова възраст, жени, живеещи при лоши битови условия, майки на деца с увреждания и др. Даниела Колева, член на УС на Алианса на българските акушерки и ръководител на проекта обяви резултатите от направеното първоначално тестване и сподели за многобройните трудности, които са го съпътствали. Поради ниската мотивация почти половината от включените до момента не желаят да продължат участието си в проекта, което налага допълнителното му популяризиране с цел обхващане на по-голям брой жени. От изнесените данни стана ясно, че голяма част от бременните (44%) и кърмачките (39%) отказват дори да се изтеглят по време на консултация. Физическата активност и при двете групи жени е много ниска и често се свежда само до разходки и домакински занимания. Изключително тревожна е статистиката по отношение на употребата на алкохол и цигари - 64% от бъдещите майки пушат, а 44% от тях пият дори и по една чаша алкохол на месец. При кърмещите жени резултатите са съответно 44% и 35%.

Макар 92% от жените да са заявили, че кърмата е най-доброто за техни деца, реално кърмещите са 62%. За сравнение в Прага те са 94%. Даниела Колева не скри своето разочарование от тези резултати и призова за по-тясно сътрудничество с асоциациите в подкрепа на кърменето с цел неговото популяризиране. Последното национално проучване върху храненето на бременни жени датира от 1997г. Настоящото първоначално тестуване показва запазване на негативните тенденции – висок прием на мазнини, захарни изделия и готварска сол, ниска консумация на плодове и зеленчуци, риба, пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти, недостатъчен прием на фолати, витамини В1, В6, С и минерали (желязо, цинк, калций и магнезий). "Целта на проекта е по-добра информираност по въпросите за рационалното хранене, здравословния начин на живот

и борбата с проблеми като недохранване, наднормено тегло и затлъстяване. Необходимо е да се подготвят информационни материали, както и да се разработят различни практики, които да подпомогнат по-здравословния начин на живот на бременни и кърмещи жени с цел раждането и отглеждането на едно по-здраво поколение." Това заяви педиатърът д-р Лидия Маринова, общински съветник и доскорошен заместник-кмет по здравеопазване и социални дейности, както и консултант по въпросите на здравословното хранене. Дейностите по проекта са обединени в няколко направления – да учим заедно, да се движим заедно, да пазаруваме заедно, да готвим заедно и да се храним заедно. Всеки месец до юни 2016 г. ще има отворено събитие, което ще се оповестява във Фейсбук страницата на проекта Together Varna. През юли и август ще се проведе заключително тестуване на жените от целевата група, а официалните резултати ще бъдат обявени от Европейската комисия през ноември 2016 г. Повече информация за проекта "Заедно" можете да откриете в сайта www.together-project.eu/bg.

[ www.kenguru.bg ] 31


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Автор: Силвия Костова Център “Съвременни родители” www.roditeli.info

ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ ОТ ИНСТИТУТА “ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ”

ИНСТИТУТЪТ „ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“ Е СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 1960 Г. КАТО ОРГАНИЗАЦИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ, СЪСТАВЕНА ОТ РОДИТЕЛИ, ПЕДАГОЗИ, ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ТЕХНИКИ ЗА ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ.

ЗА “ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” Организацията насърчава естествения и здравословен подход към бременността, раждането и началото на родителството. Знаейки колко трудни могат да бъдат тези събития в живота на майката, особено когато се сблъсква с тях за първи път, „Ламаз Интернешънъл “ служи като информационен ресурс за алтернативните начини, по които може да се случи едно раждане. Мисията на института е да насърчава, подкрепя и защитава естествения начин на раждане чрез образование, застъпничество и целенасочени усилия на професионални педагози, които подпомагат и обучават бъдещите майки. РАЖДАНЕТО – КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-БЕЗОПАСНО И ЗДРАВОСЛОВНО ЗА МАЙКА И БЕБЕ На базата на дългогодишни научни проучвания институтът “Ламаз Интернешънъл” разработва 6 здравословни практики при раждане, базирани на препоръките на СЗО, които показват как раждането може да бъде възможно най-здравословно и безопасно както за майката, така и за бебето. При работата си по шестте практики „Ламаз Интернешънъл“ си служи едновременно с модерни и проверени с времето

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

медицински практики, които имат за цел намаляване на използваните ненужни интервенции и осигуряване на едно спокойно и максимално естествено раждане. Една от целите на шестте стъпки на “Ламаз Интернешънъл” е да опростят процеса на раждане. Проучванията показват, че за благополучно протичане на раждането са необходими две условия: • да се използват техники, които подпомагат природно заложената способност на жената да ражда; • да се избягват практики, които работят срещу естествените сили на тялото, освен ако няма сериозни медицински показания за тях. Съвременната апаратура и напредналите процедури и практики са изключително важни при животоспасяващи ситуации, но рутинното им използване може да забави процеса на раждането, да усили болката, да причини на бебето излишен стрес и да повиши риска от цезарево сечение.

В следващите броеве ще ви запознаем подробно с всяка една от практиките. Подробности за работата на организацията, за шестте практики и за проучванията, въз основа на които са разработени те, ще намерите на сайта на института www.lamaze.org.

ШЕСТТЕ СТЪПКИ НА ЛАМАЗ 1. Нека раждането започне само. 2. Разходка, движение и смяна на позите. 3. Вземете любимия, приятелка или дула за подкрепа. 4. Избягвайте ненужните медицински интервенции. 5. Изправете се и следвайте поривите на тялото за напъване. 6. Не се разделяйте с бебето си след раждането – така е най-добре за вас, за бебето и за кърменето.


ПРАКТИКУМ “МОЕТО РАЖДАНЕ” ДВИЖЕНИЕ И МАСАЖ - 26.01. от 18,00 ч. ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯ - 02.02. от 18,00 ч.

София, ул. “Русалийски проход” 15-17; Телефон: 02/ 962 26 75; e-mail: info@roditeli.info

www.roditeli.info


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Автор: Нели Христова Бременността и раждането са едни от най-прекрасните и неповторими моменти от живота на всяка една жена. Наред с положителните и несравними емоции, свързани с усещането на майчинството и първата среща с бебето обаче, могат да се появят и някои неразположения, едно от които са рагадите на гърдите (разранени зърна). * Телцето на бебето трябва да бъде прилепено плътно към вашето без помежду ви да има нищо друго. * Зърното на гърдата, от която ще кърмите, трябва да е на нивото на неговото носле, защото по този начин то ще отвори уста максимално, за да го захапе, извивайки главичката си леко назад и обхващайки голяма част от ареолата на гърдата ви.

Какво да правите, ако имате разранени зърна?

БЕЗ РАГАДИ

ЗА УСПЕШНО КЪРМЕНЕ! Кога се появяват рагадите? Като причина №1 за появата на рагадите специалистите поставят неправилното поставяне на бебето на гърдата. Другата често срещана в ежедневието и провокираща разраняването на зърната причина е лошото засукване и сучене на бебето по време на кърмене. За да избегнете тези проблеми и да се радвате на успешно и продължително кърмене, предлагаме на вниманието ви няколко важни съвета, които ще ви помогнат да се справите с един от най-интимните моменти между майка и бебе – кърменето.

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

• Удобната поза – седнете и се уверете, че по време на кърмене ще ви бъде комфортно и удобно, като непременно поставете зад гърба си възглавница или нещо, което ще му помогне да стои изправен в минутите на хранене на бебето. * С помощта на възглавница или одеяло нагласете бебето, така че да е на височината на вашите гърди. Телцето на мъничето трябва да е обърнато изцяло към вас. В противен случай, ако е по гръб върху възглавницата с главичка, обърната към вас, рискувате да ви дърпа и по този начин разраняването няма да закъснее.

Ако въпреки съветите на специалистите по кърмене и правилното поставяне на гърда раничките на зърната вече са факт, трябва да знаете, че правилната хигиена е от първостепенно значение за бързото им възстановяване и успешното продължаване на кърменето. Ето кои са основните стъпки към добрата грижа: • Преди кърмене трябва да измиете добре ръцете си. • По възможност използвайте кремове, които нямат нужда от измиване, за да предотвратите допълнителното триене и травмиране на зърната. • Ако използвате кремове, които трябва да се отмиват преди кърмене, правете това само с чиста вода, без да търкате гърдите след това. При по-тежките случаи на разраняване, които включват парене на зърната, упорита болка, зачервяване кожата или изтичане на жълтеникава течност, най-вероятно се касае за вид инфекция и е препоръчително лечението да бъде медикаментозно след консултация със специалист.


PANTONE 2955 C


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Всяка една жена, влязла в новото хилядолетие, знае, че спортът е много повече от здраве. Спортът е мода, явление, начин за разтоварване, преживяване, споделено с приятелки. Той е забавление, към което се отправяме поне два пъти седмично. След него се чувстваме отпочинали и заредени с нови сили. Готови за една нова и по-натоварена седмица!

ТОП 3

За не спортните натури изборът на подходящ спорт може да бъде истинско изпитание. За да ви помогнем, подбрахме най-модерните женски спортове. Те ще ви накарат да оставите дивана и дистанционното и да се впуснете в една тренировка, която ще ви презареди, ще ви накара да се усмихнете, но без да се претоварвате изключително много.

Автор: Костадин Костов

Джоузеф Пилатес твърди: „Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие”.

НА НАЙ-МОДЕРНИТЕ СПОРТОВЕ ЗА ЖЕНИ 1. ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ПИЛАТЕС...

Пилатес е спорт, известен от доста години. Той набира все по-голяма популярност и оформя тяло, за което не една и две манекенки биха завидели. Той е любимото занимание на много певици, актриси и балерини, защото не само извайва тялото, но го прави по-гъвкаво и пластично. Пилатес е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика, балет и йога на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота. Упражненията се изпълняват бавно със специално внимание върху дишането и концентрацията на мисълта само по веднъж, в опре-

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

делен брой повторения, а не в серии, както е при другите видове гимнастика. Движенията изглеждат прости, но за да ги изпълнявате "чисто", се изискват максимална сила в мускулите и желязна концентрация на ума. Тайната за успеха на спорта се крие в това, че човек успява да релаксира, като същевременно натоварва всичките си мускули. Разбира се, методът няма да е успешен без два ключови фактора: хранителен режим и пиенето на много вода. За максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично. Един от най-интересните варианти на пилатес е съчетанието с йога. Общото между двете системи е, че "учат" ума и тялото да работят в синхрон за постигане на отлично физическо здраве. Вариантът се нарича йогалатес и предоставя възможност на човека да опознае тялото си като сложен и съвършен механизъм и да го контролира с ума си.


2. ТАЕ БО, ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА ОТСЛАБВАМЕ С ЛЕКОТА

Явление, което все още не е масово разпространено в България. Съседките ни на запад обаче отдавна са го окрили и са се възползвали от неговите неподправени сили. Били Бланкс измисля тае бо през 80-те години на XX век. Представлява тренировка за цялото тяло и е смесица от таекуон-до, аеробика, танц, кик бокс и йога. През 90-те DVD-та с тренировките добиват небивал успех и до 1999 г. са продадени над 1,5 милиона копия. В резултат на това тае бо става нещо като феномен в поп културата. Идеята е да се фокусираш върху душата, ума и тялото, да даваш всичко от себе си, докато тренираш, да се опитваш да достигаш до ръба на възможностите си и отвъд тях всеки път по време на тренировка. В този смисъл ползата и резултатът от тае бо-то не е само за тялото, но и за душата и може би точно с тази си идея тае бо се доближава до йогата. тае бо ще ви помогне да създадете мускулна маса, гъвкавост, да горите много калории, ще ви помогне да подобрите баланса и координацията си, предлага полезни за сърдечносъдовата дейност упражнения.

3. ЗУМБА, ИЛИ ТАЙНАТА НА КРАСИВОТО ТЯЛО НА ШАКИРА През 90-те години на ХХ век при провеждането на клас по аеробика Бето Перез забравя да вземе със себе си касетата с музиката за неговата хореография. За да не провали обучението, той решава да импровизира, като използва традиционни салса и меренге ритми от касетите, които носи със себе си. По този начин той провежда един нетрадиционен клас по аеробика, чрез който по-късно полага основите на зумба. Новият танц се възприема добре в родната му Колумбия, а Бето добива все по-голяма популярност в страната, като дори световната поп звезда Шакира го наема за хореограф на албума ѝ Pies Dezcalsos. През 2000 г. Бето Перез решава да отвори нова страница в своя живот и се мести в САЩ, където смята да сбъдне американската мечта.

Там той започва да работи с Алберто Пърлман и Алберто Агион, с които по-късно лицензират зумба и създават компанията Zumba Fitness. Популярността на зумба нараства много бързо през последните години, като близо 14 милиона души от повече от 151 страни посещават седмични зумба класове. Без значение с какъв спорт се занимавате, трябва да влагате цялото си сърце в него. Може да отмине повече време, докато откриете точно вашето занимание. Но това не бива да ви отчайва. Най-хубавите неща са се случили с повече търпение. За постигане на максимални резултати специалистите съветват да изберете поне два дни от седмицата, които да запазите за редовни спортни занимания.

[ www.kenguru.bg ] 37


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

1) НЕ СЕ КЪПЕТЕ С ГОРЕЩА ВОДА Да, много е приятно през зимата да се къпете с топла вода, но тя изсушава дермата прекомерно. Горещата вода отнема от естествения липиден слой по кожата ви, а колкото по-малко е той, толкова по-суха е кожата ви.

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


Автор: Милена Тошева

начина да избегнете сухата кожа през зимата Зимата не е най-добрият приятел на кожата. С понижаването на температурите сухотата и недостатъчната хидратация водят до напукване на кожата на ръцете и лющенето на кожата по краката. Как да предотвратите вредата, която зимата се готви да нанесе върху вас?

2) ХИДРАТИРАЙТЕ КОЖАТА Използвайте продукти, които са предназначени за вашия тип кожа. Нанасяйте мляко за тяло и крем за лице веднага след къпане. Така кожата ви ще съхрани влагата си, което ще допринесе за по-добрия й вид. 3) ВАЗЕЛИНЪТ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ВИ ПРИЯТЕЛ Сухи стъпала? Сухи лакти и сухи колене? Използвайте този продукт през цялата зима. Можете да го прилагате като балсам за устни, крем за стъпала, както и за отстраняване на грима. Той може да стори чудеса с недостатъците по кожата ви. 4) НОСЕТЕ КРЕМА ЗА РЪЦЕ НАВСЯКЪДЕ С ВАС Пазете ръцете си. Нека те да са нежни и меки. За целта винаги носете крем за ръце в дамската чанта. 5) МАСАЖИРАЙТЕ УСТНИТЕ С ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ Никой не харесва напуканите устни. С помощта на четка за зъби отстранявайте мъртвите клетки по устните, за да се радвате на блестяща и очарователна усмивка. Това, разбира се, не отменя използването на балсам

за омекотяване и предпазване на устните. 6) ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ СУХАТА КОЖА В ОБЛАСТТА НА ОЧИТЕ Използвайте средства, които съдържат вазелин, за да омекотите сухата кожа около очите. Отървете се от лющенето и неправилното нанасяне на пудра или коректор – поддържайте тази зона хидратирана. 7) КРЕМ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГРИМА Използвайте лосион за премахване на грима, който е с богато съдържание на

крем. Така лесно ще отстраните грима, а и ще избегнете допълнителното триене. Почистващото средство ще спомогне за поддържането на кожата ви нежна, както и за намаляване на появата на бръчки. 8) НЕ ДЕПИЛИРАЙТЕ КРАКАТА СИ ЧЕСТО Да, космите са неприятни, но се опитайте да не ги отстранявате всеки ден, особено през зимата – със самобръсначката или с депилатора отстранявате част от горния слой на дермата, който съхранява влагата, и се стига до лющене на кожата.

[ www.kenguru.bg ] 39


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ЗАЩИТЕТЕ КОЖАТА С КОЛД КРЕМ ПРЕЗ ЗИМНИТЕ МЕСЕЦИ Автор: Силвия Костова Кожата през зимата, особено тази на децата, се нуждае от подходящ предпазващ крем, който да я успокоява и защитава. Такъв продукт е колд кремът! Той спомага за възстановяване на хидролипидния баланс на кожата и я защитава отлично от неблагоприятните външни фактори. Що е то колд крем? Колд кремът е емулсия от вода, мазнини, включително пчелен восък и различни аромати, предназначена за предпазване на кожата. Консистенцията й е като „вода в масло” за разлика от кремовете от типа „масло във вода”, които попиват в кожата. Пчелният восък е много нежен към кожата и поради това е подходящ за употреба в продукти за чувствителна кожа. „Восъкът на Гален” Изобретяването на колд крема през втори век се свързва с името на римския лекар Гален. Неговите вариации се използват до днес, вече почти 2000 години. Във Франция продуктът все още е популярен и като „восъкът на Гален”. Съвременното наименование колд крем идва от ефекта, който първите студени кремове предизвиквали върху кожата. Тяхната формула била нестабилна и намазването на субстанцията върху кожата създавало усещане за студ. Новата формула Модерната формула за студен крем е доста по-различна от тази на Гален от гледна точка на аромати и качество, въпреки че съставките са на практика същите – мазнини и вода. В съвременните колд кремове зехтинът е заменен с минерални и други масла, които са по-устойчиви на разваляне, добавени са алкохол, глицерин и ланолин. От началото на 70-те години маслото от жожоба става традиционна съставка, заместваща използваната преди това китова мас.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Включен е също и бораксът, на който колд кремовете дължат белотата си. В парфюмерията студените кремове се отличават основно по своите ухания – на камфор, бадем, теменужки, рози и др. Ланолинът е лека вакса, която осигурява на овцете, от които се извлича, отлична защита срещу студ и вятър. Същевременно той поддържа нивата на влажност, гарантирайки, че кожата не се изсушава. Хидратиращите свойства на колд крема позволяват неговата употреба като маска за лице или балсам за устни. Той отлично премахва грим и може да се използва и като крем за бръснене. През вековете са били открити и нови приложения на субстанцията: за успокояване и охлаждане на кожата след слънчево изгаряне, като почистващ продукт, за омекотяване на загрубялата кожа и др. Днес колд кремът влиза в състава и на редица продукти, които защитават и подхранват кожата през студените и ветровити зимни месеци: кремове за лице и тяло, балсами за устни, емулсии за тяло, кремове за ръце, свръхобогатени сапуни, измиващи гелове и др.

Кремовете за лице и тяло с колд крем защитават чувствителната и раздразнена кожа, както и много сухата детска и бебешка кожа, от външни агресии, като силен вятър и екстремен студ. Кожата остава хидратирана, успокоена и подхранена, благодарение на бариерния ефект на колд крема. Той образува много фин защитен слой, който защитава отлично кожата, като същевременно не запушва порите и й позволява да диша. Кремовете с колд крем се прилагат един или два пъти дневно върху добре почистената кожа на лицето или тялото преди излагане на студ. Те са особено подходящи за суха и напукана кожа на лицето и при загрубели участъци по тялото. Субстанцията се втрива нежно. Тя не попива напълно, защото образува тънък слой от вакса, който защитава кожата от неблагоприятните климатични фактори за дълъг период от време.

СЪВЕТ За да улесните попиването на продукта, затоплете малко количество в дланите си, преди да го нанесете върху лицето или тялото.


Най-добрата защита още от първия ден с Бебе защитен крем за лице „Себамед”

Н

ежната бебешка и детската кожа изискват постоянни и по-специални грижи с медицинска козметика, доказала качеството си и гарантираща здрава кожа през цялото детство. Такава козметика е Baby Sebamed - хипоалергенна козметика № 1 в Германия.

Грижата за кожата на бебето и детето с Бебе защитен крем за лице „Себамед” е особено важна при студено време. Съдържащите се в крема защитен овлажняващ комплекс, липиди, алантоин, хиалуронова киселина и др., предпазват нежната бебешка и детска кожа от изсушаване и стабилизират защитните й функции. Пантенолът стимулира оздравителния процес на кожата на лицето. Кремът защитава отлично от неблагоприятните атмосферни условия. Кожата на бебетата и децата е изключително нежна и около 10 пъти по-тънка от кожата на възрастен човек. Затова преди да излезете на разходка през зимата задължително намажете личицето на детето със защитния крем за лице на „Себамед”. Продуктът предпазва от изсушаване, засилва бариерната функция срещу външни вредители и успокоява кожата. Съставките са с гарантирано качество, подходящи за употреба при всички типове бебешка и детска кожа, включително свръхчувствителна и нетолерантна. Здравата кожа има биологична леко кисела повърхност, наречена киселин-

на мантия. При новородените този защитен киселинен слой липсва. Той се образува през първите няколко месеца от живота на бебето. Само ако pH на кожата е 5.5, тя е в състояние да се предпази от патологичните микроорганизми и вредното влияние на околната среда. Затова е много важно още от първите дни да се използва медицинска козметика за бебета и деца, която да подпомогне и укрепи естественото образуване на защитната киселинна мантия на кожата. Научно доказан факт е, че продуктите с pH 5.5 не изсушават кожата, улесняват възстановяването на нейния естествен защитен слой и я предпазват от увреждане и дехидратация. Начин на употреба: За всекидневна грижа на бебета и деца. Нанесете крема за лице върху чиста и суха кожа, с леки масажни движения. Повторете при нужда.

[ www.kenguru.bg ] 41


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Avene Cold Cream – крем за лице за суха кожа, 100 мл, цена: 27,70 лв. Бочко – бебешки крем при простуда и вятър, 75 мл, цена: 2,80 лв.

Uriage Cold Cream – подхранващ крем за бебета лице/ тяло, 75 мл, цена: 17,80 лв.

Klorane – дермо-протективен крем за ръце, 50 мл, цена: 10,40 лв.

Колд козметика за здрава и красива кожа през зимата! 42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


Mustela bebe Cold Cream – крем за лице за бебета, 40 мл, цена: 13,29 лв.

Bioderma Hydrabio Riche – хидратиращ крем с богата текстура, 40 мл, цена: 28,30 лв.

Uriage Xemose – крем за лице за суха кожа, 40 мл, цена: 25,50 лв.

Lavera Basic Sensitiv– био защитен крем, 50 мл, цена: 23,30 лв.

[ www.kenguru.bg ] 43


[ въпроси и отговори ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговорят на актуални въпроси АГ Доц. Иван Костов, акушер-гинеколог, Първа АГ Болница "Света София"

АГ Д-р Иван Диков, началник ДКБ при ПСАГБАЛ „Св.София”-София

Какви са началните симптоми при карцином на млечната жлеза?

Ракът на млечната жлеза е едно от най-значимите заболявания както с медицински, така и със социално-икономически отрицателен ефект. Заболяването се характеризира със засягане на жлезистата тъкан на гърдата. В последните години заболеваемостта и смъртността за съжаление се увеличават, за което има съответните предпоставки и те ще бъдат разгледани по-долу. В днешно време това е най-разпространеното онкологично заболяване при жените, като при тях е и второ като причина за смъртност. Не е куриозен фактът, че също и мъже може да са поразени от него (около 1% от злокачествените заболявания при тях се дължат на него) като симптоматиката му е подобна. Като всяко злокачестествено заболяване и това в най-ранните си прояви е или без оплаквания или с такива, които в началото може да се пропуснат. Първите настъпили видими изяви са най-често уплътнение или „бучка” в гърдата, промяна във формата є, секреция от зърното, локално набръчкване на кожата, зачервен участък. При напреднал стадий и според локализацията на разсейките се наблюдават подуване и уплътнение на лимфните възли, болки в костите, промяна в дишането или жълто оцветяване на кожата.

АГ

Приемът на желязо може да се коригира най-напред чрез храната и продуктите, които го съдържат - черен дроб, яйца, грах, леща, бадеми, орехи, натурален шоколад и други. В зависимост от неговите стойности и ако диетичният режим не помага за покачването му, трябва да се приема желязосъдържащ препарат, какъвто може да се намери в аптечната мрежа. Купуването на какъвто и да е препарат обаче трябва да стане само и единствено след задължителна консултация със специалист акушер-гинеколог.

Опасна ли е инфекцията с Ешерихия коли по време на бременност? Този тип инфекция е често срещана, особено при бременни жени. Характерните й симптоми са болки в слабините и поясната област – едностранно или двустраннно, с постоянен характер, чести позиви за уриниране с или без болка и парене, отпадналост, гадене и висока температура с типични втрисания. За отбелязване са още наличието на мътна и лошо миришеща урина, нощно уриниране, понякога и появата на кръв в урината. Лечението задължително се извършва от лекари специалисти – уролози или нефролози, като съществува широка гама от антибиотици, които обаче трябва да се прилагат само от лекари, особено при бременни! При много леки форми и като профилактика се препоръчват и някои билкови препарати – от мечо грозде, боровинки, хвощ и други. Ето защо от първостепенно значение е да се направи консултация със специалист акушер-гинеколог, който извършва необходимите изследвания и назначава необходимите медикаменти.

На какъв период от време се препоръчва преглед при мамолог и покрива ли се изследването от Здравната каса?

Д-р Иван Диков, началник ДКБ при ПСАГБАЛ „Св.София”-София

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Опасна ли е анемията по време на бременност за плода и неговото развитие?

За тези, които нямат оплаквания се препоръчва след 40год. възраст при възможност по едно посещение в годината при мамолог. Освен клиничен преглед, това включва и ехография на гърдата. В профилактика на заболяването след тази възраст влиза и мамографията. При липса на друга причина, същата се препоръчва не по-често от една на 2 години. Здравноосигурените в НЗОК за консултация към мамолог може да се насочват или от личен лекар или от гинеколог. Във втория случай това става на базата на талон , насочващ за АГ преглед и издаден от личният лекар.


АГ Д-р Иван Диков, началник ДКБ при ПСАГБАЛ „Св.София”-София

По какъв начин се прави самоизследването за рак на млечната жлеза? Както при всички заболявания и тук основното е профилактиката и възможно най-ранното му откриване. По отношение на профилактиката на първо място е самоинспекцията. Тя включва редовен оглед пред огледало, по време на къпане внимателно да се опипват последователно и 2-те гърди и регулярна проверка за секреция от зърната. Техниката е проста и може да бъде показана от всеки личен лекар, гинеколог, хирург или мамолог. В случаите когато се касае за преценка на рисковия фактор, то това е лично решение на жената дали да се подложи на специфичните генетични тестове или не, още повече, че те не се покриват от НЗОК или друга осигурителна институция и стойността им съвсем не е малка. При напипване на „бучка” или друга особеност не трябва да се мисли, че това непременно е злокачествен процес. Разумното поведение е да се потърси без отлагане консултация с мамолог, в краен случай личен лекар, гинеколог или хирург. Окончателната диагноза се базира задължително на 3 последователни изследвания: клиничен преглед от специалист мамолог, мамография разчетена от специалист рентгенолог и ТАБ - тънкоиглена аспирационна биопсия. В случаите, когато ТАБ не дава категоричната диагноза е необходимо да се направи минимална оперативна интервенция и при нужда хистологиният препарат да се консултира и от втори хистопатолог. За щастие, тези случаи в основната си част се оказват „доброкачествени”. Въпреки традиционната у нас нагласа че „рак не се лекува”, този на гърдата е категорично лечим и с изключително добра прогноза, но тогава, когато се хване в по-ранен стадий. Това е напълно възможно, защото първите признаци могат да се установят рутинно от всяка жена при редовна самоинспекция. Не е за пренебрегване и факта, че в последните години и у нас има скрининг на базата на генетично изследване. Смело може да се каже, че това изследване като качество, диагностична стойност и сигурност по нищо не отстъпва на подобните тестове предлагани в чужбина.

неонатолог Доц. Ралица Георгиева , неонатолог Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски болести - София

Има ли повод за притеснение при жълтеница на новороденото и какво може да се направи? Жълтеницата на новороденото дете е чест симптом, който в преобладаващата част от случаите не представлява повод за безпокойство. Най-честа е физиологичната жълтеница, която обикновено се появява след втория ден от живота, нивата на билирубина не са много високи и обикновено изисква само наблюдение, осигуряване на нормално хранене и прием на течности, а при необходимост и фототерапия. Последната представлява облъчване със специална светлина, която улеснява излъчването на билирубина. Често срещана е и жълтеницата от майчина кърма, която се наблюдава при кърмени деца, тя е леко до умерено изразена и в повечето случаи не налага лечение. Жълтеница, която се появява през първите 24 часа след раждането обикновено се дължи на патологично състояние, напр. несъвместимост между кръвните групи на майката и бебето, инфекция, вродени заболявания и др. Тези жълтеници се уточняват диагностично в неонатологичното отделение и се предприема съответно лечение - обменно кръвопреливане, фототерапия, антибиотици и др. Често се случва детето да бъде изписано от неонатологичното отделение с видима жълтеница. Това което трябва да се проследи от родителите и наблюдаващия педиатър е: интензивността на жълтеницата по кожата и склерите, динамиката във времето - дали се засилва или постепенно избледнява. При необходимост амбулаторно се изследва серумният билирубин и на базата на определените стойности се определя дали е необходимо лечение (фототерапия, венозни вливания и др.) Важно е да се наблюдава цвета на урината и изпражненията, ако на фона на засилваща се жълтеница изпражненията стават по-бледо оцветени, а урината по-тъмна е необходима незабавна консултация с педиатър. Опасността при тежките форми на жълтеница е свързана основно с увреждането на мозъка, което настъпва при високи нива на билирубина. Уточняването на причините за жълтеницата, провеждането на лечение в неонатологичните отделения и внимателното проследяване след изписването в дома е гаранция за предотвратяване на усложненията.

[ www.kenguru.bg ] 45


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Консултант: д-р Галина Кисьова, педиатър, Стара Загора dr.kisyova@abv.bg

Автор: Нели Христова

КОД ЧЕРВЕНО Висока температура

КОГА ЕДНА ТЕМПЕРАТУРА Е ПРЕКАЛЕНО ВИСОКА? Това на първо място се определя от възрастта на мъничето и от неговото общо състояние. Когато детето е на възраст до 3 години, за висока се приема температура над 38 градуса. Ако термометърът показва по-малко, не е нужно да давате медикаменти, които да я понижават, особено в случаите, когато детето видимо се чувства добре, не е отпуснато и не е имало фебрилни гърчове в миналото.

Високата температура при бебетата и малките деца често пъти е сигурна причина за изпадане в паника от страна на родителите. Кога обаче имаме повод за притеснение и трябва да побързаме да я свалим и кога е по-добре да изчакаме? Ще се опитаме да отговорим в следващите редове. КАКВО ДА ПРАВИТЕ? Най-важното е да не изпадате в паника, след което можете да се заемете с охлаждането на детето. Как да стане това? + съблечете мъничето от излишните дрехи и го оставете по нещо леко, за да може тялото да отделя излишната топлина. + завийте го в мокра хавлия, като водата трябва да е хладка, в никакъв случай студена. + можете да поставите студени компреси на челото, да обуете

Действието на свещичките е по-бавно от това на приетите през устата сиропчета или таблетки. Тази форма на температуропонижаващи медикаменти обаче не се препоръчва в случаите на разстройство.

ФАКТ Научно е доказано, че понижаването на температурата прави вирусите по-силни, а самата инфекция отшумява по-бавно от обикновено.

мокри чорапи или да сложите влажни кърпи/компреси под мишниците. Ако това не даде резултат, можете да преминете към даването на сироп, но след задължителната консултация с вашия педиатър. Най-често срещаните препарати за понижаване на температурата са на основата на парацетамол и ибупрофен, а за малките деца най-подходящите са под формата на свещички или сироп.

ПОДХОДЯЩИ МЕДИКАМЕНТИ Парацетамол Парацетамолът е известен с болкоуспокояващото и температуропонижаващото си действие. Обичайната доза е през 4 часа, а милиграмите се определят от лекаря, който наблюдава детето. Ибупрофен Препаратите на основата на ибупрофен са с по-ефикасно действие при по-висока температура и могат да се дават през по-дълъг период – на 6 часа. За разлика от парацетамола ибупрофенът има и противовъзпалително действие.

При деца под 12 години приемът на аспирин е абсолютно забранен.

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

И двата препарата започват да действат от половин до 1 час след техния прием.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Рано или късно за всяко малко дете идва първата зима. За току-що родените малчугани или тези, които чакат снега и студа най-много от 11 месеца, няма разлика – зимата не е враг. Извеждането на най-малките навън, когато застудее, е интересно и полезно преживяване, което обаче за майките може да се окаже ад. Пословични са страховете на родителите за здравето и имунитета

на малчуганите при срещата им с първата, а защо не и следващите зими. Още по-популярни са митовете за начина на обличане, подходящия първи момент за извеждане навън, ако е студено, и предпазните мерки в този период. В тази статия ние търсим, посочваме и коментираме обективните страхове, които не бива да ни спират да изведем детето си навън дори когато е студено.

РЕАЛЕН СТРАХ ИЛИ БЕЗПОЧВЕН МИТ – КЪДЕ Е ГРАНИЦАТА?

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


ПЪРВАТА ЗИМА НА МАЛЧУГАНА МИТОВЕ, ОБЕКТИВНИ СТРАХОВЕ, СЪВЕТИ... Автор: Ива Милорадова

Студът е опасен, особено за новородените. Това си казват една голяма част от майките, разсъждавайки кога и дали да срещнат бебето със зимата. Нашият съвет е да не забравяте, че няма сезон, през който да са забранени разходките с пеленачета или малки деца! Ограничението тук е да не извеждате новороденото през първите 2 седмици, ако сте родила през зимата, а след това спокойно да се разхождате с бебето навън. Не се препоръчва бебетата да се извеждат при температура под -5 0С, силен вятър и мъгла.

Ако не уцелим правилния първи зимен ден, след това бебето ще боледува много. Е да, в този сезон са нужни малко повече внимание и грижи, но подобно правило не съществува. По-скоро

рационалното тук е при разходките навън винаги да се съобразявате освен с възрастта и със здравословното състояние, и с физическото развитие на детето. През зимата го разхождайте най-малко два пъти на ден за половин-един час. Вярно е, че през този сезон вирусните инфекции са по-чести и вероятността от заболяване е по-голяма, но това не означава, че ще предпазите бебето, ако го държите само у дома. Продължителният престой в помещения с парно отопление е нездравословен. В топлия въздух има

изобилие от прах и болестотворни микроорганизми. При отоплението с печки с твърдо гориво кислородът във въздуха в помещението намалява. Сухият въздух дразни лигавиците и те не са сигурна бариера срещу инфекции. Извеждането навън, смяната на топло и студено закаляват бебето и повишават устойчивостта на организма му към респираторни заболявания.

При температура под 0 градуса децата нямат място навън! Категорично грешно схващане.

[ www.kenguru.bg ] 49


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Това означава едва ли не детето да стои вътре цяла зима. Разумното е, стига да не вали и да няма вятър, да изведем малчугана на разходка дори температурите да са под нулата. Нека хлапето бъде добре облечено и защитено.

Ако на мен ми е студено, найдобре да го облечем дебело! Силно разпространено и доста грешно схващане. Страхът от настинка или разболяване у родителите често се пренася върху децата, а когато това се отприщи в бебешка възраст, може да продължи и през цялото детство и дори юношеството. Вместо многото ката дрехи или дебелите платове детето ви има нужда от точно толкова, подобни на вашите дрехи, с колкото сте облечени вие. Препоръчваме да наблегнете на тънки долни дрехи от памук и плътните, връхни слоеве от задържащи въздуха и поемащи влага вълнени палта или водонепромокаеми космонавти. Шапката и ръкавиците, както и добрите обувки, са далеч по-важните елементи в облеклото. И да не забравяме, че вече се отрича продължителното ползване на шал при мъниците, което е по-скоро вредно заради образуването на влага и вдишването й!

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

На финала... Престараването в грижите, особено през зимата, може само да доведе до разболяване и изнежване на мъника. Така че спокойно извеждайте децата си навън и не ги затваряйте в дома си или в пълния с бактерии мол. В крайна сметка настинките и болестите са част от живота ни, а фактите сочат, че болестите не идват от студа, а от вирусите.


"STIGA BABY CRUISER

НЯКОЛКО ДОБРИ ИДЕИ ЗА СПОКОЙСТВИЕ И ИСТИНСКИ РЕЗУЛТАТ:

За да сте спокойни за здравето на малчугана, можете да го подготвите преди първата разходка. Това е една репетиция за вас и бебето, която ще ви направи по-уверени в контрола над събитията и ще настрои бебето за „цялото това обличане” и „страшния зимен студ”. Тренирайте детето за срещата със студения, въздух като го облечете добре и за около 5–10 минути го оставете на широко отворен прозорец в стаята. Повторете процедурата 4–5 дни, а след тази подготовка започнете с кратка 15–20-минутна първа разходка, като постепенно увеличавате времето до 2 часа. Докато сте се концентрирали върху страховете си, не забравяйте да помислите и за комфорта на бебето. Зимните разходки в толкова много дрехи, в количка, столче или кенгуру са новост за малчугана. Постарайте се, освен да е безопасно топло, да бъде и удобно за бебето, за да може то свободно да движи

Най-обичаната бебешка шейна, спечелила доверието на над 1 милион родители по света!"

1+

крайниците си и да изследва света наоколо. Прегряването, изпотяването и престоят с мокри дрехи са много по-опасни за бебето от самия студ. Малките деца нямат добра терморегулация и заедно с това не знаят дали им е студено или топло. Следете за прегряване, изпотяване и намокряне, за да смените дрехите и да преосмислите мерките си за „сигурност” през зимата. Още един важен щрих е да оцените истинските предимства на зимния сезон. Да, студът означава по-ниски температури, но също и по-свеж въздух, по-малко срещи с хора, които носят вируси. И последно, но не по важност – не забравяйте, че децата имат свой имунитет още от утробата, който не е за подценяване. Останалото е да осигурите условия да изработят своя активен имунитет след раждането.

Цена: 59,90 лв

Безплатна доставка за цялата страна.

Шейната е лека и здрава, изработена от висококачествена пластмаса. Седалката има обезопасителен колан и висока, удобна облегалка, снабдена е с меки подложки, които изолират допълнително детето от снега под него. Основата на шейната е широка и с голяма площ, което я прави по-стабилна и я предпазва от преобръщане. С шейната CRUISER всеки малчуган ще може да се наслади на зимните разходки в снега. Шейната за малки деца CRUISER е предназначена за деца на вързаст между 1 и 3 години. Предлага се в червен, син, розов и зелен цвят. ВНОСИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ - МИСТО-БГ ЕООД Вносител: “МИСТО-БГ” ЕООД;За контакти: тел.: 0884176920 info@misto-bg.com; www.misto-bg.com


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Автор: Милена Тошева

З

а доброто орално здраве на малкото дете са нужни както спазването на отлична зъбна хигиена и придържането към правилен начин на хранене, така и редовните профилактични прегледи при детски стоматолог. Кариесът се появява, когато вследствие от останалата храна по зъбите се развият болестотворни бактерии, които много бързо започват да разграждат захарта на киселини. От своя страна тези киселини увреждат зъба и ако в тази начална фаза не се вземат бързи мерки, възпалението обхваща целия зъб, а болката е първият сигнал, че нещо не е наред. ПО-МАЛКО СЛАДКИ ИЗДЕЛИЯ С намаляване консумацията на вкусните сладкиши рискът от

кариес също намалява значително. Ето защо специалистите препоръчват от най-ранна възраст децата да избягват сладките неща или поне употребата им да бъде разумна. Освен че съдържат много захар, много от тях са с лепкава консистенция и поради тази причина се задържат по-продължително време по зъбите, тъй като не е възможно „самопочистването” им със слюнката и езика. ХИГИЕНАТА Е МНОГО ВАЖНА Миенето на зъбките сутрин и вечер е от първостепенно значение за тяхното здраве. Освен това е важен и начинът, по който това трябва да става, а на вас като родители се пада честта да покажете и научите малкото човече как най-добре да го прави. За да му бъде интересно, можете да му подарите разноцветни четки във формата на различни любими герои от приказки и анимационни филми и по този начин да

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

ЗДРАВИ ЗЪБКИ В НЯКОЛКО СТЪПКИ

предизвикате неговото любопитство и желанието му да се заеме със здравословната задача. Още от появата на първите зъбчета можете да

научите детето само да се справя с тяхната хигиена, естествено, под вещото ви ръководство. А ако искате мъничето да се чувства самостоя-

телно, можете спокойно да му дадете възможност само да избере своята четка, разбира се, между подходящите за неговата възраст.


На мястото на млечните зъби израстват постоянните и ако първите се изгубят твърде рано поради една или друга причина, има голяма вероятност вторите да израснат накриво и най-малко от естетична гледна точка това е недопустимо, особено ако сте имали начин да го предотвратите.

Пастата за зъби се използва от момента, в който се убедите, че детето може да плюе и да плакне устата си. Възрастта на детето е определяща за нейния избор. Зъбите се мият с кръгови

движения, които обхващат и венците, и зъбите, разположени в края на устата, не само предните зъби. Когато детето се научи да се мие правилно, този навик ще му остане за цял живот.

РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ СТОМАТОЛОГА Редовните прегледи при денталния специалист също са от огромно значение за здравето на детските зъби. В случай че има проблем, навременните мерки са сигурен път към бързото му овладяване и неговото вероятно безболезнено отстраняване. Освен това болните млечни зъби могат да предизвикат появата на лош дъх, а това е сигурна предпоставка детето да се притеснява и да има ниско самочувствие.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Консултант: Д-р Пламен Масларски, педиатър

Автор: Нели Христова

Бронхит Бронхитът е остро инфекциозно заболяване, което засяга долните дихателни пътища и се наблюдава през цялата година, най-често през студените месеци. Може да се причини както от вируси, така и от бактерии. Най-често виновници за упоритата кашлица са респитаторно-синцитиалният вирус,

адено- и коксаки вирусите, като немалка роля имат и грипните вируси. Често пъти към вирусната инфекция може да се прибави и бактериална, което допълнително усложнява протичането на заболяването.

› Свиркащи хрипове в гърдите, които понякога се чуват и без слушалка. › Засилване на кашлицата от студен и прашен въздух. › Повишена температура. › Хрема. › Болки в гърлото. В случай че забележите някои от тези симптоми, детето трябва да бъде прегледано от педиатър или детски пулмолог, който да назначи лечение и да прецени какви изследвания са необходими в конкретния случай - кръвна картина или снимка на бял дроб.

Хранене и режим при бронхит

В началото Както подсказва и името му, бронхитът засяга лигавицата на бронхите. Ето защо заболяването започва като общо неразположение - малкото човече е отпаднало, нослето му тече и ако може да говори, се оплаква от болки в гърлото. За капак към всичко това се появява и суха дразнеща кашлица, която впоследствие става влажна с отделяне на секрет. Температурата в повечето случаи е повишена, но това не е задължителен симптом. Общото състояние и протичането на заболява-

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

нето много зависят от вида на причинителя, възрастта на детето, както и от неговата имунна система.

Симптоми при бронхит Ето кои са най-честите прояви при острия бронхит: › Суха и дразнеща кашлица в началото, след което става влажна, продуктивна с отделяне на храчки. Често пъти продължителната мъчителна кашлица може да доведе до мускулна треска в гърдите и корема на мъничето.

Силната храна и постелният режим са ключови в бързото и безпроблемно оздравяване. Ето какво е необходимо да направите като родители, ако вашето мъниче има бронхит: › Проветрявайте често стаята, където спи детето. › В случай че то се изпоти, трябва да го преоблечете бързо. › Не го насилвайте да яде и му подсигурете повече течности - бульони, супи и чайове. Избягвайте да давате храни с подправки, прекалено топли или студени напитки, както и газирано.

Лечение при бронхит Лечението е комплексно. Необходимо е детето да остане вкъщи, да не посещава детско заведение, а въздухът в стаята, където спи, трябва да е чист и овлажнен. Това е много важно за лига-


ри

ит

ен

то

М у кол

ич

Доказан троен ефект

ращ

л онхо итиче р н Б

Е кс п

ек

Ефективно лечение на кашлица и бронхит за цялото семейство

Eфективен и безопасен, подходящ за приложение още от кърмаческа възраст.

Лекарствен продукт без рецепта за възрастни и деца над 1-годишна възраст. Преди употреба прочетете листовката!

ИАЛ: А29/12.02.2015 За допълнителна информация ЛП и КХП /www.bda.bg/


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Кашлицата подобно на повишената температура е защитен механизъм на организма. Една от причините за появата й е дразненето в гърлото, наситено с микроби. Така наречената дълбока кашлица идва от белите дробове и се появява в напреднал стадий на заболяването, когато има повишена температура, отпадналост или други придружаващи симптоми.

› Капки за нос. Използват се в случаите, когато кашлицата е в резултат на задна хрема, стичаща се към гърлото и затрудняваща дишането, особено в легнало положение. › Отхрачващ сироп. С негова помощ секретите в белия дроб на детето ще могат по-лесно да се разводнят и отделят. вицата на дихателните пътища. Детето трябва да приема много течности. Трябва да му подсигурим пълноценна храна, богата на витамини и минерали (цинк, селен), които повишават имунните защитни сили на организма. Особено полезни са инхалациите с физиологичен разтвор, които се правят по няколко пъти на ден. При бронхит педиатърът е този, който ще изпише сироп за кашлица, защото самолечението е опасно и може да доведе до усложнения.

Кашлицата при бронхит не бива да се потиска, а да се приема сироп, който ще улесни отделянето на секрета от бронхите

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Ако детето има висока температура, трябва да приема температуропонижаващи медикаменти, съобразени с неговата възраст. Препаратите, повишаващи имунните сили на организма, са важни за общото укрепване и бързото оздравяване. В случай на бактериална инфекция и отново по преценка на лекаря е наложителна употребата и на антибиотик. Ето кои са останалите средства, които най-вероятно ще ви бъдат изписани от вашия лекуващ лекар: › Противокашлични препарати. Техният избор зависи то причината и вида на кашлицата. › Противоалергични препарати. Те се прилагат при кашлица, съчетана с алергичен ринит (алергична хрема).

› Витамини. Те са изключително важни в случаите на здравословен проблем, като важното е, ако може, детето да ги приема в естествен вид - плодове и зеленчуци в сурово състояние.

Ако малкото бебе кашля често, трябва да бъде прегледано, независимо от това дали температурата му е повишена или не, защото през първите месеци може да има тежки инфекции, които протичат без висока температура. Ето защо бързата консултация с педиатър е задължителна.


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО

Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първите 12 месеца от живота му?

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

Съсредоточете се главно върху това да осигурите на бебето сигурност, като сте близо до него и го прегръщате често. Научете се да разпознавате неговите нужди и тревоги. Макар и новородено, детето има нужда от общуване с вас повече от всичко на света. Докосването, прегръдките, люлеенето и носенето му дават положителните емоции, от които има нужда, а това е от първостепенно значение за правилното му развитие.

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

Не насилвайте детето да държи главата си изправена, ако не иска да прави това - не всички бебета харесват позата по корем. Не се опитвайте да го вдигате, като го държите само за ръцете, а останалата част от телцето му виси надолу, това е много опасно. Не го будете насила, защото, докато спи, то също расте.

Първи месец През първия месец новороденото спи през по-голяма част от денонощието, като обикновено се буди само за хранене.

Какво умее?

+ Може да задържи поглед върху лицето ви, докато го държите или сте се надвесили над него. + Може да вдигне главата си за миг, докато лежи по корем. + Все още размахва хаотично ръце и крака, когато е будно. + Плаче неудържимо, когато е гладно или нещо го боли. + Може да обръща главата си на едната или другата страна, докато лежи по гръб. + Ако го вдигнете и опрете крачетата му на твърда повърхност, започва да ги движи, все едно ходи. Това обаче е само рефлекс и не бива да злоупотребявате с него. Педиатърът е този, който ще ви го покаже, когато изследва рефлексите на бебето.

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Добре е да знаете

През този период бебето може да има повече ушна кал, но това не означава, че трябва да я почиствате с клечки за уши. За целта използвайте крайчето на хавлията след къпане, като нежно попивате, без да оказвате натиск. Няколко дни след раждането кожата на новороденото може да се бели, като това не бива да ви притеснява. За целта след къпане е добре да използвате специална бебешка козметика за овлажняване на телцето. След като пъпчето падне, съвсем спокойно можете да го измивате с вода и сапун по време на къпане, след което внимателно да го подсушавате.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

На масата

10 правила за приготвяне на детската храна Автор: Петя Лечева

Въпреки че вашият мъник вече е опитал по-голяма част от различните хранителни продукти и е преминал на обща храна, приготвянето на неговите ястия изисква по-особено внимание. Предлагаме ви 10 правила за готвене, които са залог за качествена детска храна и добро здраве на малчуганите.

1. Само най-пресните За приготвянето на плодови и зеленчукови пюрета и супи използвайте само добре узрели пресни плодове и зеленчуци, но без загнивания. В противен случай рискувате детето да се събуди със стомашно разстройство.

2. Мием и белим Преди да ги обелите, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат внимателно измити. Нищо, че няма да ги давате с обелките. Добре е да си измивате ръцете и след като сте обелили плодовете, преди да ги разделите на парчета, особено когато давате цитрусови. Като правило те се пръскат с химикали за по-дълго съхранение, които при белене остават по ръцете ни.

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

3. Киснем За да няма детето проблеми със стомахчето, преди готвене бобовите трябва да бъдат киснати в студена вода в продължение на 1-2 часа. Това касае и зеленолистните зеленчуци, при които във водата остават вредните нитрати.

4. На пара Готвенето на пара е най-щадящият към полезните съставки начин за при-

готвяне на хранителните продукти. Освен това при този начин на готвене храната по-добре запазва естествените си вкусове и аромати. Не предлагайте пържени храни на детето поне до 3-годишна възраст.

5. Без сол Не добавяйте сол в детските ястия


месните блюда и десертите може да слагате парченце краве масло. Растящият организъм има нужда от мазнини и съответно не давайте на детето обезмаслени млечни продукти.

7. Месото – постно В противовес на горната точка месото трябва да е постно – без тлъстини и жилки. Пуешкото, заешкото и телешкото са за предпочитане пред свинското.

8. Морска риба Рибата задължително трябва да присъства в детското меню поне 2-3 пъти седмично. За предпочитане са морските риби, тъй като те са по-богати на белтъчини, йод и други микроелементи от сладководните. Подходящи за малки деца са треска, лаврак.

9. Не пасирайте Хомогенната пюреобразна консистен-

ция на бебешките храни е необходима само в началните месеци на захранването. След 9-10-ия месец в ястията трябва да има малки парченца, а след годинка изобщо забравете за пасирането. По-едро смляната храна помага за развитието на артикулационния апарат на детето, което има непосредствено значение за развитието на речта. Не предлагайте на децата прекалено твърди храни, най-вече ядки, тъй като те могат да доведат до задавяне.

10. Подправките по-късно Въвеждането на подправки, особено нетрадиционни за нашите географски ширини, трябва да става внимателно, за да се изключи рискът от алергични реакции. Подходящи за най-малките са копър, магданоз, целина.

– тази, която естествено се съдържа в продуктите, е напълно достатъчна за децата през първите 2 години. Не се ориентирайте по своя вкус, за възрастните бебешките храни са изключително безвкусни.

6. Плюс мазнини Мастноразтворимите витамини А, Е, D се усвояват от организма само в съчетание с мазнина. Към зеленчуковите ястия добавяйте по малко растително масло (зехтин или др.), а в

[ www.kenguru.bg ] 61


НОВА

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА, БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ. ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА (С МЕСО)

Състав:

Пуешко (пилешко) месо*, яйце, ориз, овесена каша, пиле, морков, масло, вода, картофи.

ИЛИ 1 средно голям морков

1/2 средно голям картоф

може да бъде заменен с 1 ч.л. ориз

1 ч.ч. вода

1 с.л. варено месо от пуешки или пилешки гърди

1/2 ч.л. масло

*Можете да направите и постна супа, като вместо месо добавите 1/2 твърдо сварен жълтък.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте добре зеленчуците, обелете ги и ги нарежете на ситно. Сложете водата в тенджера и я оставете да заври, след което намалете огъня и сложете в нея зеленчуците да врат, докато омекнат. Вместо картофи можете да сложите ориз. Ако използвате овесена каша, трябва да знаете, че тя се слага накрая, размита в гореща вода за сгъстяване. Месото се сварява отделно във вряща вода до пълна

2

ЗАДУШЕНА ЯБЪЛКА

Състав: ябълка, захар, канела, масло.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

1 ябълка

1/2 ч.л. захар

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

1/2 ч.л. масло

1/4 ч.л. канела

готовност, след което се отцежда от бульона, нарязва се на ситно и се добавя към вече готовите зеленчуци. Докато е още гореща, към супата можете да добавите масло, а когато е постна, и 1/2 твърдо сварен жълтък. По желание супата може да се пасира, а ако ви се струва гъста, можете да добавите кърма или млечна формула към нея до получаване на желаната гъстота.

Измийте ябълката и отрежете върха й като капаче. С остър нож издълбайте семките и направете дупка в средата. Изсипете захарта и канелата вътре, а най-отгоре сложете маслото. Затворете с изрязаното капаче и сложете в тенджера с вряща вода. Водата трябва да покрива ябълката до половината. Захлупете и варете на много слаб огън, докато ябълката омекне и кората започне да се отделя от нея.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Игри за развитие на мозъка Автор: Силвия Костова

Време за спане, време за кърмене и време за смяна на пелените. Целият живот на младите майки се върти около тези задължения. Повечето от тях са наясно, че това не е достатъчно и че комуникацията с новороденото е от жизнено важно значение, но се безпокоят как и кога да осъществяват контакт с бебето. Тези примерни игри с детето, докато расте, ще ви помогнат да развиете неговите интелектуални способности.

Новородените обичат да бъдат гушкани Раздразненото, пищящо бебе има нужда да бъде нахранено, почистено и да усети близостта ви, за да се успокои. Прегърнете бебето нежно, залюлейте го леко и му говорете с успокояващ глас. Експертите посочват, че идеалната дистанция между вас и детето трябва да бъде 25-30 сантиметра. Когато докосвате крачето на детето, можете да казвате: „Това е малкото краче на моето сладко бебче”, и да му се усмихвате. Ще забележите, че

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

когато прокарвате пръст по стъпалото на детето, то ще ви отговори с т.нар. рефлекс на Бабински. Бебетата обичат мама да ги докосва, да ги гушка и да им говори нежно. Всички тези любими неща дават истински тласък на развитието на мозъка на новороденото. Общувайте с погледи и докосвания Контактът очи с очи и нежните ласки стимулират развитието на мозъка на бебето. През първите два месеца след раждането контактувайте отблизо с мъника, използвайки лицето си като иг-

рачка, вместо да оставяте детето да лежи само и да наблюдава механичната играчка, закачена над леглото му. Както и да контактувате, правете го в партньорство с мъника. Когато държите детската ръчичка, бъдете наистина нежни и се старайте контактът да продължи дотогава, докато е приятно на малчугана. На около два месеца бебето ще започне да ви разпознава като някой много важен и специален в своя живот. Успокоението, което се поражда от тази близост, ще създаде привързаност между вас, а точно тя ще е решаваща за формирането на


самочувствието на малкия човек. Привлечете вниманието на бебето с дрънкалка Когато се приближавате към детето и докосвате бузките му, когато му показвате играчка или дрънкалка, вие всъщност работите върху стимулацията на мозъка му. Бебето ще ви отговори с движения на крайниците и гримаси, то ще се опитва да достигне до дрънкалката, да я хване, да „говори” с нея.

Гъделичкайте бебето Социализацията е крайъгълен камък в човешкото развитие. Тя се постига при малките деца посредством простичкото гъделичкане. Бебетата обожават да бъдат гъделичкани. Закачайте бебето дотогава, докато се чувства комфортно и се наслаждава на усещанията. Гъделичкането също създава у детето определени положителни очак-

вания. Щом веднъж бебето е започнало да се наслаждава от удоволствието на гъделичкането, то изпитва чувство на очакване за последващо наслаждение и това чувство е достатъчно да накара мъника да се чувства отлично, да има прекрасно настроение. Научете детето на нови неща Играчките в ярки цветове и цветните дрехи могат да бъдат въведени, когато


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

бебето е на четири месеца. То ще започне да ги различава и да показва предпочитанията си към един или друг от цветовете. Когато детето си играе, е важно да не го оставяте само, а с него да бъде някой от родителите, за да го учи на нови неща. Използвайте прости, по възможност едносрични думи, за да насърчите малчугана да започне да ви имитира. Мозъците на малките деца приличат на супер гъба и притежават невероятни възможности. Точно на тях се дължи способността им лесно да разбират, без да могат да говорят все още. Окуражавайте детето да се движи Има различни игри, които можете да практикувате, когато бебето е на шест месеца. Например

„Къде е мама?”

Закрийте лицето с двете си ръце и в миг изчезнете. „Къде е мама?”, питайте удивения мъник срещу себе си. „Ето я мама!”, покажете се на бебето с почуда и въодушевление в гласа. Играта забавлява неимоверно малчуганите на пет месеца. С времето тя може леко да се усложни и да не сваляте ръце от лицето си, докато детето само не отвори мамините длани. За него е невероятно удоволствие всеки път да „открива” своята любима мама. Играта ще увеличи привързаността и доверието между вас и вашето бебе. Тя е от огромно значение и за развитието на мозъка на детето, което започва да разбира, че нещо, което е било пред погледа му, може да се скрие. То се опитва да анализира откритието си и се учи да контролира предметите и хората, попадащи в полезрението му.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

покажете му играчка и го окуражете да я достигне. Усмихвайте му се и го поощрявайте при всеки успех колкото и минимален да е той – преобръщане, движение на главата и др. Стихчетата и песничките са също форма на стимулация, която дава тласък на развитието на езиковите способности на мъника. Бебето обича да слуша, когато му говорите, и скоро ще се опита и да ви подражава. Нежното докосване и майчиният глас са перфектната комбинация за стимулиране на езиковите умения на бебето. Докосването има терапевтичен ефект и същевременно развива рецептивната речева дейност, а преобръщането и търкалянето дават на малкото същество невероятното усещане за мобилност, което поставя пред него нови предизвикателства.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Детски демонстрации Автор: Димитрина Пандурова

За жалост това не са онези демонстрации, които показват колко умен, добър, талантлив и способен е вашият малък наследник. Това са онези демонстрации, които много често вадят от равновесие родителите.

И

ма деца, които от бебета са кротки, тихи и послушни. И така например до първи клас, когато сякаш решават да „изпробват” какво ще се случи, ако вместо да не стъпват в локвата, направо седнат в нея. Има и малки човечета, които пък още от т.нар. първи пубертет обикновено вършат точно обратното на това, което им казват възрастните. На най-любезната молба „Моля те, обуй си пантофките!” отговорът да бъде „Няма!”, и то, изречен от устата на малчуган само на 2 години и половина. Няма начин да не сте били свидетели на дете, което не се вижда от земята, но реве с пълно гърло, защото иска нещо, но и то не знае какво. Горките

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

родители, буквално плувнали в пот, се чудят как да го усмирят... Подобни изблици са по-чести навън, където детето осъзнава, че обикновено по-лесно му „минава” номерът. Всеки родител може би е осъзнал, че децата са невероятни психолози и добре разбират кога ще получат своето с цената на всичко и кога наистина няма смисъл. Може ли да се „пречупи” инатът на детето, или той е нещо, с което

родителите трябва да се примирят и търпеливо да приемат?

Казват, че опъковият характер при по-малкото дете е израз освен всичко друго и на опознаването на света. Доста често родителите имат свръхочаквания от малките, като се ядосват, когато детето се държи


неразумно и не изпълнява това, което му е казано. Това обаче е напълно в реда на нещата и е част от онзи устрем към изграждане на собственото „Аз”. Демонстрирайки своята позиция, детето е с усещането, че то „контролира” положението, дава му самочувствие и го кара да се чувства като големите. Друг път подобно демонстрационно поведение може да разкрива страх от промяна или просто съпротива – нали в крайна сметка и родителите не винаги искат да направят нещо, което някой друг е поискал от тях. В немалко случаи обаче детският бунт е просто част от „играта” – от опита да привлече вниманието.

Непокорство и упорство

Това означава обикновено да си на две години – етапът, в който детето се учи да е независимо. Малките на тази възраст живеят сякаш в два свята – порастналото бебе е както зависимо, така и самостоятелно, както добро, така и с непокорен нрав и характер. В духа на 2-3-годишните са предизвикателното поведение и отрицанието. В този период малчуганите започват да осъзнават своите възможности и да се сравняват и подражават на възрастните. В неговите очи мама и татко взимат решения, независими са и то иска да прави точно като тях. Когато те се държат бунтарски, всъщност противоречат и на самите себе си, защото доста често не знаят какво точно искат и менят мнението си секунда след секунда. В този период обикновено мъниците протестират и демонстрират срещу родителската опека и обичат да правят онова, което знаят, че не трябва. В това може да породи криза в отношенията и само тактичното родителско поведение е ключът към нейното смекчаване. Ето и някои практични съвети: › Отстоявайте позицията си само по значими въпроси, маловажните пренебрегвайте. › Избягвайте повелителния тон, обръщайте повече всичко на игра и закачка: вместо “Обуй си пантофите” използвайте „Нека да потърсим къде са приятелчетата на твоите крачета. Те сигурно те търсят, защото им е студено без теб!”. › Не надценявайте възраст­та и възможностите на детето. Не бива да се очаква от 2-3-годишните да пазят чисто, когато се хранят. › Не показвайте, че сте ядосани пред детето, не използвайте заплахи и сила. › Към наказание прибягвайте само когато сте

спокойни, а не в пристъп на гняв. › Избягвайте забраните – детето не може да запомни прекомерните табута и опасности, и винаги давайте алтернативно предложение. › Опитвайте се да предугаждате действията на детето. Понякога гневните изблици са внезапни и напълно неочаквани. В този случай е найдобре просто да изчакате временното настроение да премине, вместо да влизате в спор, защото това само ще задълбочи кризата.

В немалко случаи родителите могат да предусетят, че предстои една „буреносна” съпротива, и да разсеят детето с нещо друго. Когато малкото е във фаза на демонстрационен гневен пристъп, е излишно да го умолявате да престане – подобна реакция по-скоро би могла да засили неговото отрицателно поведение. Веднага след като „стихията” премине, не говорете за случилото се, а само вметнете една похвала от типа „Бързо ти мина!”. Това ще се отрази добре на детето и ще му даде насока как по-бързо да се справи следващия път.

“Академия за родители” е платформа насочена към родители искащи да направят информиран избор за образованието, възпитанието и здравето на децата си.

СЪБИТИЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 27 И 28МИ ФЕВРУАРИ 2016 BULGARIA MALL, СОФИЯ ОТ 10:00 ЧАСА За повече информация посетете сайта ни

www.parentacademy.bg

[ www.kenguru.bg ] 69


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Уморена ли си? Естествено, че съм уморена. Нали не очаквате да съм свежа и бодра с толкова малко сън и ритъм като този. Не съм чувала нищо по-глупаво!

тогава да погледате бебето ми, докато тези най-безценни моменти от живота му преминат? Пробвахте ли да изключите от менюто си глутена? За Бога, чувате ли се изобщо! Сигурна съм, че това е единственото нещо, което ме крепи, за да не полудея. Никой не може да ми отнеме моите любими бисквити!

Тази нощ спах едва шест часа… Наистина ли? Не мога да си спомня последния път, когато успях да дремна повече от час, и то права! Шест часа сън ми звучат направо като луксозна ваканция. Гледа ли последния епизод на филма снощи? Естествено, че не. Единственото нещо, за което използваме телевизора от много време насам, е да въртим клиповете на Лайза Минели до откат. Струва ви се доста странно занимание? Няма такова нещо. Просто това единствено усмирява за малко бебето…

ТЕЗИ ВРЕМЕНА СА БЕЗЦЕННИ…

или нещата, които майките на бебета с колики не бива да чуват никога Автор: Силвия Костова

Не сте имали привилегията да прекарате известно време с бебче, измъчвано от колики? Или този период от живата ви е така далече, че спомените за него отдавна са избледнели в съзнанието ви… Нищо не ви оправдава! Проявете мъничко такт и опитайте да се поставите на мястото на младите майки. Никога не казвайте някоя от следващите реплики в присъствието на майката на бебе, което страда от колики! В противен случай рискувате гнева на изнервената родителка да се стовари с цялата си сила върху несъобразителната ви особа. Вижте повече! Добре ли си? Сигурно ли е, че искате да получите отговор? Ако някога зададете въпрос като този на майката на новородено, най-добре бягайте далече от гнева й. И се надявайте да е твърде изтощена от грижи по своето мъниче, слаба и анемична, за да не успее да ви догони…

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Кога беше последният път, когато си взе релаксираща вана? С абсолютна сигурност мога да кажа, че денят беше четвъртък! Но… кой месец? Тези времена са безценни, те са само веднъж! Стига толкова! Не искате ли

Никога не съм чувала дете да се дере така… Никога? Децата ви наистина ли не са ревали по този начин? Може и да се случи, ако го кажете отново! Благодаря се на Бог, че за мен тези ужасни дни отдавна минаха… Не сте сигурни, че сте насипали достатъчно сол в раните ми? Моля, моля! Дайте насам и от лимоновия сок! Защо не публикуваш вече снимки във Фейсбук? Защо ли наистина! Защото никой не харесва бебета, посинели от плач, със зачервени, подути очи и личица, омазани в слюнка и сополи! А може би греша? Странно, но мъникът никога не плаче, когато го взема… Наистина ли? Ами тогава той е целият ваш! Върнете ми го чак когато коликите му преминат…


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

1

2

3

5 4

6 8 1.

Здраве бебе – крем против подсичане с цинков оксид, 40 г, цена: 2,29 лв. 2. Bekley Organics – крем при смяна на пелените с масла, 30 мл, цена: 6,10 лв. 3. Sebamed – бебе крем против подсичане, 100 мл, цена: 14,80 лв. 4. Mustela – защитен измиващ гел при кожни раздразнения, 150 мл, цена: 21,31 лв.

9

7 10 5. A-Derma Primalba – крем при смяна на пелени, 100 мл, цена: 16,70 лв. 6. Topfer – крем против подсичане /без вода, с пшенични трици/, 75 мл, цена: 14,00 лв. 7. Bioderma ABC Derm – крем против възпаление (при смяна на пелени), 75 мл, цена: 16,90 лв. 8. Bepanthen – унгвент крем против подсичане 5%, 30 гр., цена: 8,60 лв. 9. Nivea Baby – крем против подсичане, 100 мл, цена: 5,90 лв. 10. Weleda Weisse Malve – крем против подсичане с бял слез, 50 мл, цена: 19,80 лв.

КРЕМЧЕТА ПРОТИВ ПОДСИЧАНЕ 72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

Дигитален термометър за стая и вана Philips Avent; цена: 39,00 лв. За измерване на температурата в бебешката стая, необходим при къпане на детето, тъй като малките бебета са много по-чувствителни към гореща вода от възрастните. Проектиран и изпитан като безопасна и забавна играчка за вана.

В БАНЯТА

Едно от първите неща след изписването ви от родилния дом, което ще трябва да организирате у дома, е къпането на малкото бебе. Затова подготовката за мокрото мероприятие трябва да е солидна, а изпълнението бързо, приятно и най-вече удобно за всички. Най-напред трябва да изберете помещението, в което ще става самото събитие, и за да не пренасяте всички атрибути (повярвайте, много са), е добре да бъде в близост до течаща вода. За целта би било найдобре да изберете банята, стига пространството в нея да е достатъчно за тези, които ще къпят, и за зрителите, ако ще има такива.

Jane вана за къпане със стойка; цена: 99,00 лв. Ергономичната ваничка със стойка е подходяща за деца от 0 до 12 месеца. В зависимост от възрастта детето се поставя в един от двата края, чиято форма е съобразена с големината на детето. Към ваничката има и съвместима с нея стойка.

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

В ПОМОЩ НА МАМА

Комплект четка и гребен за бебето Tommee Tippee; цена: 6,90 лв. Бебешката четка Basics има меки косъмчета за по-малко скубане и заплитане, а недраскащият гребен дава по-добър контрол и удобство - идеален дори за най-деликатните бебешки кожа и коса. NUK гърне - синьо new; цена: 16,50 лв. Бебешкото гърненце е ергономично и с висока облегалка, която подкрепя гръбчето за по-добра стабилност. Седалката е широка и има степенка за крачетата отпред за по-голям комфорт. Предният ръб е висок и така детето няма да пишка навън. Бебешкото гърне има удобна дръжка и обла форма, която позволява лесно почистване. Направено е от висококачествени материали.


Cangaroo подложка за повиване Forest Cangaroo; цена: 37,00 лв. Подложката е подходяща и за новородени. Снабдена е с твърда основа и краченца, за да може да се монтира и върху бебешко креватче. Изработена е от PVC материя, подплатена с дунапрен и твърда вложка. Дунапренът осигурява допълнителна доза комфорт за вашето бебче, докато PVC материята благоприятства лесното почистване и поддържане на хигиена. Подложката е с максимално заоблени ръбове за по-лесно и бързо почистване. Подходяща както за кошарка, така и за дървено легло. Размер 80х47х10 см.

Плаващ хипопотам с форми за подреждане Playgro; цена: 29,00 лв. Симпатичният плаващ хипопотам е чудесна играчка за баня. Детето може да загребва вода и тя да изтича през четирите разноцветни формички, като образува интересни водни форми. 4 форми за подреждане и 2 ринга, подходящи за игра в банята, басейна или на плажа. Идеална за забавление, стимулирайки любопитството и сетивата, разноцветни форми, стимулиращи познавателните умения, ярки цветове, които насърчават визуалното възприятие и сензорното развитие. Симпатичните уши са подходящи за гризане. За деца на възраст 6 м+.

Комплект аксесоари за бебешкия тоалет Visiomed; цена: 59,00 лв. Дигитален термометър ThermoSoft T105 с мек връх и цветна светлинна индикация за температурата. Аспиратор за нос (ръчен), четка за коса с мек косъм, четка за зъби (напръстник), ножичка.

Reer комплект четки за зъби; цена: 8,99 лв. Комплектът се състои от 3 четки: четка от меки гумени ламели за масажиране на челюстта и венците, четка с меки гумени влакна за намаляване на сърбежа при растежа на зъбите, четка с меки найлонови влакна за почистване на млечните зъби. Гумираните дръжки спомагат за лесното и сигурно боравене с четките, а ограничителят предпазва от неволни наранявания на устната кухина.

Sevi Baby хавлия за новородено; цена: 29,40 лв. Sevi Baby хавлия за новородено е изработена от мека памучна материя на два пласта. Памукът е нежен към чувствителната бебешка кожа. Хавлията е квадратна с качулка в единият край, което я прави идеална за първите месеци на вашето бебче. Предлага се в няколко разцветки и кантове. Изберете Sevi Baby – доказаната марка в областта на бебешките стоки.

[ www.kenguru.bg ] 75


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

БЕЗОПАСНОСТТА НА НАШИТЕ ДЕЦА Е БЕЗЦЕННА

Т

ръгвайки на път с нашите деца, пред нас, родителите, стои огромната отговорност да осигурим на п първо ърво място безопасно пътуване на най-малките. Първото нещо, когато се отправяме на път, с оглед сигурността нa детето е да изберем подходящото столче за кола. Това е най-разумният начин за защита при произшествие на пътя, а и за осигуряване на

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

комфортно пътуване на бебето. ADAC – най-големият клуб на автомобилисти в Германия, тества и столчета за кола или извършва т.нар. crash тестове, като на база на резултатите от тези тестове се дава оценка на това колко сигурно е едно столче не само при челен, а и при страничен удар – доколко вибрациите се абсорбират, протекторите защитават бебето, а столчето е устойчиво на


удар. Тестът се прави на базата на оценки в четири категории – безопасност, обслужване, комфорт и използване на седалките, на базата на които се дава една обща комплексна оценка. Винаги проверявайте оценките на ADAC при избора на стол за кола. Тук е мястото да споменем и доказания немски производител на висококачествени,

сигурни и комфортни столчета за кола CONCORD, преминали успешно редица crash тестове. На първо място при създаването на всяко столче CONCORD стои безопасността на детето, това в съчетание с иновативните решения, неповторимия и модерен дизайн, висококачествените материали, доказаното немско качество превръщат CONCORD

в най-подходящото комфортно и безопасно детско столче за кола. Благодарение на напредничавите си инженери CONCORD са първенци и в новата I-size категория столчета, която до няколко години ще стане задължителна за страните от ЕС. Столчетата CONCORD от всички групи са тествани от ADAC, като някои от тях дори имат и

по-висока оценка за сигурност при краш тестове, дадена от шведската организация PLUS. Нека имаме предвид, че столчето за кола не само може да осигури удобство на детето по време на пътуване, но може и да запази живота му при възникване на опасна ситуация или катастрофа. Бъдете отговорни при избора.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

OTБЛИЗО СЪС...

ОТБЛИЗО СЪС...

ТАНЯ КАЛАКУНОВА Продължаваме нашите срещи с едни от най-известните представители на бебешкия и детски бранш с една едничка цел - да са близо до вас, бъдещите и настоящи родители. В първия си брой от новата година избрахме да ви запознаем с една невероятна жена и майка с огромно сърце и нежни ръце, за да ви потопим в изпипаните до съвършенство деликатни изкушения на съвременната козметика за бебета и майки. За нас е удоволствие да ви представим Таня Калакунова, производител на козметика "КОКОНА".

БЛИЦ

Къде искате да живеете? Категорично в България, защото това е най-зеленият кът в света. Първата ви мисъл след ставане от сън сутрин? Чакам усмивката на Рая. Любима детска игра На балерини. Най-хубавото нещо в живота ви? Разбира се, това е Рая и чувството ми за позитивност. Най-големият ви страх? Непрекъснатият ни стремеж да бъдем по-добри. Каква суперсила искате да притежавате? Да няма болни хора. Довършете: Ако имах вълшебна пръчица, бих... Бих искала ВЪВ ВСЯКО СЕМЕЙСТВО ДА ИМА ДЕТЕ * Опишете се с няколко думи Много изискваща и безкрайно ценяща лоялността. * Нещо, което ви липсва? Морето. * Къде се виждате след 5 години? В първи клас с Рая.

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Как се зароди идеята за производството на козметиката „Кокона”? Идеята за производството на козметика идва от факта, че висшето ми образование е именно парфюмерия и козметика. Работила съм в тази сфера дълго време, след което взех решение, че най-добре би било със собствени сили и като семеен бизнес да направим една малка козметична компания. Заложихме всичко и така започнахме. Първите няколко години работихме на ишлеме В една козметична компания в Рудозем, а след това обособихме наша производствена база, която се намира на 8 км от Пловдив и така се появи нашата малка, но прекрасна фабрика, която отговаря на всички изисквания на добрата производствена практика. Фирмата ни е на 17 години и съвсем спокойно мога да заявя, че тя е моето първо дете, защото истинското се появи доста по-късно..., но тя е нещо желано и разбира се осъществено във времето. Гордея се и с факта, че към този момент вече разполагаме с номенклатура от 97 продукта! Откъде идва името на марката? Сигурно ще се съгласите, че името на компанията е малко провокативно. Статис-

тиката сочи, че 1% от жените са красиви, а всички останали можем да бъдем КОКОНИ. За да заслужим обаче този комплимент, трябва да вложим много желание и да успеем да подчертаем красотата си, защото козметиката е израз именно на това - да прикриеш недостатъците си и едновременно с него да подчертаеш красивото у себе си. А ние правим точно това. Какво включва портфолиото ви? Портфолиото на марката включва в себе си 10 серии в строго определена група. Най-популярните ни марки са средствата за крака, които съвсем разбираемо са и с най-голямата таргетна група. Съвсем отговорно мога да заявя, че това са прекрасни продукти, които решават проблеми както при жени, така и при мъже и деца. На второ място, но не и по значение, с огромен успех са двете ни серии - средства за бебета и средства за бременни. Доскоро ние бяхме единственият производител на продукти за бременни - "Кокона и майка", а със серията ни "Бебино" се конкурираме с още няколко български фирми за производство на средства за бебета. И двете продуктови линии обхващат грижата за бебето и за мама.


Всички наши продукти са клинично тествани, за да бъдат максимално изрядни към потребителя. Всички серии на "Кокона" имат оценки за безопасност и досиета, както и регистрации в CPNP, а с това получават възможност да се продават свободно в еврозоната. Кой продукт е топ според вас от двете серии - бебешка и женска козметика? При нас съществува т.нар. рейтинг листа и ако трябва да определя кой от бебешката серия е топ, със сигурност мога да кажа, че това е бебешката пудра и шампоанът "Бебино", без разбира се този факт да прави по-малко желани останалите ни артикули. На следващо място е кремчето, което намира своето потребление при подсечено дупе и като превенция против този проблем. Майките полагат изключително голяма грижа към своите деца, защото те са чакани, беззащитни и мънички и въпреки всичко, независимо че съм производител на бебешки продукти, мога смело да дам съвет да не се подценява водата, защото когато едно дете е добре измито и след това се положи козметиката, резултатите са два пъти по-добри. Какво е ценно във формулата на продуктите ви? Има ли тайна? Няма начин да няма тайни. Ще дам пример с кекса - всички жени знаят с колко яйца се прави той, но при всяка става с различен вкус. По този начин стои въпросът и с формулите в козметиката. При нас всичко е съчетание от качествени суровини, високоефективни технологии и машини, иновации, прекрасни аромати и в този смисъл бих казала, че тайната е в това, че за всичките тези 17 години по никакъв начин не сме направили така, че да ощетим клиентите си по какъвто и да е начин. Това означава, че всичко, което е изписано като състав на опаковката е точно това, което те наистина съдържат. Работим с утвърдени доставчици и имаме обратна връзка, когато се налага да проследим как точно се случват нещата във фабриката. Как се справяте с конкурентните продукти от козметичния бранш и на какво залагате за успех в продажбите? Конкуренцията е много важна за нас, защото в най-добрия смисъл на това понятие е добре човек да има конкуренти. По същия начин стоят нещата и при нас в козметиката. Има колеги, които са с по-голям опит и стаж на пазара, но това съвсем не означава, че продуктите ни са по-малко добри от техните, а най-хубавото от всичко е, че хората оценяват това. Когато посещаваме някакво изложение, ние носим със себе си нашата "Книга на щастието", където

[ www.kenguru.bg ] 79


OTБЛИЗО СЪС...

[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ни. От 2 години ние се занимаваме и с един нов продукт за хора, които имат стрии. В момента този продукт все още е в процес на изследвания и клинични тестове, но съвсем скоро предстои пускането му на пазара. Предполагам, че това ще стане през месец май, т.г. За да отговоря на втората част от въпроса ви, ще ви разкажа една кратка история за моето 22-годишно пътуване към най-прекрасното същество в моя свят - дъщеря ми Рая. Да, тя е рекламното лице на марката "Бебино". Рая се появи на бял свят благодарение на д-р Стаменов, д-р Димова, д-р Михова, д-р Остлеков, д-р Арабаджиев, д-р Христова и д-р Шефкетова, пред които се прекланям. През всичките тези 22 години аз губех надежда, но не и докторът, защото всяка жена заслужава да стане майка! Ето защо нямаше как да не направя нещо с Рая, първо защото е обичана, второ защото е изключително магнетично дете и съвсем скоро ще порасне, а сега е най-подходящото време точно тя да изрази това, което съм сътворила с ръцете си. Мисля, че най-големият коректив е, че Рая е отгледана с продуктите на "Бебино" и нейната кожа е повече от прекрасна.

Няма начин да няма тайни. Ще дам пример с кекса - всички жени знаят с колко яйца се прави той, но при всяка става с различен вкус.

всяка една майка може да сподели впечатленията си от използваните продукти. По този начин ние имаме едни прекрасни отговори от непредубедени хора, които споделят своите впечатления. Прави впечатление, че от известно време визиите са променени и много атрактивни и няма как да не забележим новото рекламно лице на „Бебино”. Кое е детенцето? Световната практика показва, че на определен период от време е добре визията да се осъвременява, както и да се търсят по-добри сурови-

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Вие участвате в благотворителни инициативи. Можете ли да разкажете повече? Да. Става въпрос за инициативата на "Искам бебе", свързана с прекрасната Радина и огромната ми благодарност към болница „Надежда”, където аз успях да родя своето дете с помощта на един „невероятен доктор – бебе”, както аз го наричам, д-р Стаменов. Става въпрос за това, че от всеки произведен продукт от марката "Бебино" се отделят по 0,05 лв., за да се дарят на жените, мечтаещи да имат свое дете. Смятам, че участвайки в тази благотворителна инициатива изразявам по красив начин своята благодарност към хората, които направиха невъзможното за мен. Единствената молба, която имах към тях в началото е отделените от мен средства да бъдат по някакъв начин насочени към хора, които познавам и знам, че имат нужда от тази финансова помощ. Тъй като самата аз съм заченала ин-витро съм абсолютно съпричастна към болката и страданието на тези


хора, по пътя към сбъдването на най-съкровената им мечта да имат своя рожба. Как успявате да се справите като майка и бизнес дама? Стига ли ви времето? Мисля, че успявам благодарение на хората, които ме обичат. Искам да споделя, че работя с един прекрасен екип и всеки от тях е готов да приеме отговорностите на „Кокона” като свои. Аз не знам дали се справям, но това което искам да се случи в близко бъдеще е да имаме една хубава и модерна фабрика с много нови продукти и по този начин да мога да дам още по-голямо бъдеще на хората, които са до мен. Какви са бъдещите ви планове? Имаме идея да реновираме част от другите продуктови линии, които произвежда „Кокона”, и които имат място във вашето списание като присъствие. При някои от тях ще подобрим самите опаковки, а при други ще се постараем да допълним съдържанието. До края на годината предвиждаме да има една много хубава серия за мъже и жени, която ще включва всякакви специалитети за тяло. Линията ще е богата и ще я представим подобаващо, за да покажем на клиентите, че може да съществува и по-различен тип козметика - козметика за глезене.

[ www.kenguru.bg ] 81


МОДА ЗА БЕБЕТО

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 83


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ

МИСИЯТА СЛОЖНА:

СПОРТ ПРЕЗ ЗИМАТА Автор: Ина Пенкова

БРУСТ, КРОУЛ ИЛИ БЪТЕРФЛАЙ? Ясно е, че ще си говорим за плуване. И ако си мислите, че то е запазена марка на летните месеци, много се лъжете. Плуването е спорт, който детето може да практикува през цялата година, и то при отлични условия, стига да намерите подходящо място за това. Ако сте от по-страхливите родители, които се притесняват, че тренировките на открито през зимата са предпоставка за поредното разболяване, заниманията в басейна са вашият спасителен пояс. Има ли смисъл да казваме изрично колко полезни за развитието на детето са водните спортове? От неговите първи месеци на новородено, когато игрите в коритото са част от адаптацията му към света извън утробата, до юношеския период, когато плуването се оказва истинска панацея срещу гръбначни изкриваяния.

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Това, че навън е студено, не оказва особено влияние върху енергията на малките палавници, които са готови да покорят света (и мебелите у дома) по всяко време на годината. Укротяването на мъниците е много по-лесна задача, когато им осигурите интересни заниманя, които едновременно да ги уморяват и развличат, затова днес ще споделим с вас няколко идеи за зимни спортове, подходящи за дългите студени дни.

Снежните човеци са на мода Както и всички снежни забавления, в това число карането на шейна, търкалянето в снежни преспи и стрелбата със снежни топки. И докато има сняг на земята, тази мода никога няма да отмине! Защото не съществува по-смислено занимание за следобедните часове от зимната ваканция от игрите навън заедно с приятели, а защо не и с мама и татко. За много майки (да не говорим за бабите) гледката на зачервени нослета и мокри

чорапки е истински кошмар, затова предпочитат да ограничават присъствието на подобен тип дейности в програмата на мъниците. Истината обаче е, че искаме или не, децата ни ще имат все по-челни сблъсъци със студа в бъдеще, когато тръгнат сами на училище, започнат да посещават извънкласни занимания и имат по-самостоятелна програма като цяло. В този ред на мисли подобни дейности играят много важна роля в процеса на закаляване, която не бива да пренебрегваме.

Оставете детето да играе на воля. Ограничете забавленията дотолкова, че да осигурите адекватна екипировка (топли дрехи, шал, шапка, ръкавици) и да изберете подходящото време, в което да се проведат – за предпочитане в часовете около обяд, които обикновено са по-топли.

Колкото понависоко, толкова по-добре Ако често откривате


наследника си, възкачен върху кухненските шкафове или холната секция, може да помислите за едно по-нестандартно спортно решение, подходящо както за летните месеци, така и за най-студените дни. Нарича се спортно катерене. Всъщност няма нищо необичайно в това занимание, дори напротив – то упражнява едно естествено човешко умение, с което разполагаме по рождение. Освен че укрепва цялостната мускулатура на тялото, катеренето е чудесен начин детето ви да развие качества като комбинативност, ловкост и умение за работа в екип. И нещо много важно: свиквайки с височината още докато е малко, то ще

има по-голям шанс да преодолее един от често срещаните страхове при възрастните – страха от високо. До скоро беше истинско предизвикателство да намериш стена за спортно катерене на разположение, още повече, когато става въпрос за трениране на по-малки деца. Към днешна дата обаче такива инсталации има в няколко спортни центъра, както и в част от по-големите столични молове. Допълнително предимство е, че екипировката, необходима за начинаещи, не изисква голяма инвестиция, а в повечето случаи дори се осигурява от залата, в която се провеждат тренировките.

Спортно кътче у дома Едно от най-големите предизвикателства, свързани със зимните спортове, практикувани от деца, се отнася до логистиката. Карането и взимането от тренировки през лятото, когато слънцето залязва късно и денят е дълъг, е сравнително приемливо задължение. През зимата обаче, когато се стъмва още в шест, транс-

портът се превръща в съществена пречка. Ако и вие не сте почитатели на нощното каране, имаме предложение за вас: пренесете спортната зала у дома си. Наясно сме, че звучи гръмко и трудно за изпълнение, но всъщност задачата може да се окаже съвсем по силите ви, ако прецените добре ресурсите, с които разполагате. Първото притеснение неизбежно е свързано с познатото на всички ни „Вкъщи няма никакво място“. След него на двевен ред идва „Не мога да си го позволя“. За радост обаче обръчът, музикалното килимче, топката и въжето за скачане не изискват нито особено пространство, нито много средства. Изберете „уреди“, които са практични и лесно могат да се приберат в гардероба или под леглото, а после събудете интереса на детето, като му покажете различни игри с тях. Не е нужно да правите съществени промени по интериора на детската стая – просто разчистете единия ъгъл и заедно с мъника си го подредете така, че да изглежда приветлив за забавления. И помнете, че за децата най-сладки са забавленията, в които дейно участват мама и татко.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ Автор: Димитрина Пандурова

Консултант: Лиляна Тръпчева, психолог, http://psinspiration.com/

ЗА СЛОЖНИТЕ ВЪПРОСИ И ОЩЕ ПО-СЛОЖНИТЕ ОТГОВОРИ

Всеки родител е изпадал в неловката ситуация да чуе неочакван въпрос – един на пръв поглед много простичък въпрос, но с изключително труден отговор.

К

ои въпроси са сложни? Дали това са въпросите, на които не можем да дадем прост отговор, тези, на които нямаме такъв, може би по тема, която е болезнена за нас или смятаме, че децата са достатъчно малки, за да получат отговор? В повечето случаи това са въпроси, свързани със секса, различието, смъртта, засягат раздяла, развод, теми табу.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Отговорите на сложните въпроси търсим с помощта на психолога Лиляна Тръпчева. На сложните въпроси е достатъчно да отговаряме кратичко. Това ще задоволи любопитството на децата. Те ще са получили отговор, който могат да разберат. Хубаво е да използваме примери, тъй като по-малките още не могат добре да символизират и разбират

абстракциите. Най-важното е да сме честни. В случай че ни зададат въпрос, който много ни обърква, натъжава или хваща неподготвени, спокойно можете да кажете на детето: „Чух те, ще помисля върху въпроса ти и когато се навечеряме, ще ти дам отговор”. Също можем да кажем „Когато пораснеш, ще разбереш” или пък „Трудно ми е да ти дам отговор, но за това можеш да говориш с татко си и той ще ти обяс-


ни по-добре”. Добре е да знаем, че за детето по-важно от самият отговор е то да знае, че е чуто, и не е нужно да се чувстваме длъжни да сме подготвени във всеки един момент да му обясним ситуация, за която ще ни е нужно да намерим подходящите думи. Освен това е важно отговорите да бъдат съобразени с възрастта на децата. Ето някои конкретни примери за истински въпроси, зададени от деца към родителите, и съветите на психолога за отговор: „Как се прави сексът?” ПСИХОЛОГЪТ: „Сексът се прави между мъж и жена, които се обичат. Той е за големи и когато пораснеш, ти ще разбереш.” „Мъж и жена, когато се обичат, правят секс, като от желанието и любовта им се раждат деца.” Ако детето е достатъчно голямо, може да му купите книжка, адаптирана за възрастта. И макар тези отговори да не съдържат цялата истина, все пак са достатъчно информативни за определен момент. В крайна сметка информацията, която поднасяме, трябва да е съобразена с възрастта и разбирането. „Защо това дете е черно? Защо онова дете не може да ходи? ПСИХОЛОГЪТ: Въпросите, свързани с различие – раса, етнос, заболяване, просто могат да се обяснят. Често се страхуваме да говорим и показваме на децата болестта от страх да не ни се случи и на нас или пък какво ще правим, ако детето се изплаши, че и то може да се разболее или да бъде наранено. В крайна сметка това е животът и това е реалността. Лоши неща се случват и човек се научава да живее с тях. Добре е да се научим да гледаме на другите отвъд заболяването и различието им, да акцентираме върху стойностните им качества и да развием съчувствие у децата си. Но ако самите ние страдаме от предразсъдъци, това би било наистина трудно и тогава най-вероятно ще предадем тях и на децата си. „Защо баба е на небето? Как е отишла там? Аз мога ли да отида при нея?, Кога идва смъртта?

Ако дядо е на небето, защо не го виждам?” ПСИХОЛОГЪТ: Темите за смъртта, раздялата, загубата често носят на нас самите болка и за това ни е изключително трудно да отговаряме на тези въпроси. Но ако приемем, че смъртта е част от живота. Ако вярваме в живота на душата и след смъртта или дори да не вярваме, достатъчно е да разбираме, че телата остаряват, амортизират се, боледуват. Смъртта е естествен завършек на живота, но празнината, която оставя загубата на любим човек, е наистина голяма. Спокойно можете да споделите на детето чувствата си. Например: „Трудно ми е да ти отговоря на този въпрос. Аз самата съм объркана и ми е много тъжно. Знам, че времето лекува раните ни и няма винаги да е така. Искам да знаеш, че докато помним дядо

ти, думите, делата му, той винаги ще е с нас в мислите и сърцата ни и ще продължава да ни подкрепя и напътства”. „Не можем да го видим, защото сме устроени да виждаме телата, но можем да пазим спомена и да вярваме, че е добре там, където е, и душата му е с нас.” Факт е, че отговорите, които даваме на децата, са повлияни от собствените ни разбирания, емоции, предразсъдъци. За да можем да дадем спокоен отговор е добре първо да потърсим спокойствие за себе си, защото преди всичко децата търсят това – сигурност, спокойствие и да знаят, че могат да ни доверят тревогите си.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ЗВЕЗДИТЕ И ТЕХНИТЕ СКЪПИ ПОДАРЪЦИ КЪМ ДЕЦАТА ИМ По темата работи: Костадин Костов

В

своята над четиридесетгодишна кариера (стартирала през 1964 г. и продължаваща и днес) Елтън Джон се радва на световна известност, достигнала своя връх през седемдесетте години на XX век, продал над 450 млн. албума и над 200 млн. сингъла по цял свят, което го прави един от най-успешните изпълнители на всички времена. През 1988 г., след развода си с германката Рене Блауел, открито обявява своята хомосексуалност. В края на 2005 г. той сключва граждански съюз с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш. Двойката има две деца, родени от сурогатна майка. За раждането на втория си син Илая Елтън купува цял апартамент в северната част на Лондон. Едва на два месеца бебето вече е горд собственик на четиристайно жилище.

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Експерти оценяват имота на повече от 2 млн. паунда. Ето това се казва подарък за добре дошъл. Друга звезда, която не пести за детето си, е Адел. Тя е родена на 5 май

1988 г. в Тотнъм, Северен Лондон. Баща й изоставя нея и 20-годишната й майка, когато Адел е само на две, за което звездата все още не му е простила. Тя започва да пее на четири годишна възраст. През 2007 г.


Няма нищо по-хубаво от това да имаш възможност да дадеш на детето си всичко, от което то се нуждае. Понякога обаче в света на богатите и известните един подарък може да струва десетки хиляди долара... и да е подарен на бебе.

получава награда „Брит - Избор на критиците", както и "Запис на 2008 г." от BBC. Дебютният й албум „19" е издаден през 2008 г. и е последван от широк комерсиален успех и одобрение от критиците във Великобритания, където става четири пъти платинен. Смятана е за едно от най-великите имена в музиката. Идол на милиони и жена, на която можеш да се възхищаваш. Може би трудното детството на Адел са я направили по-отговорна сега, когато и тя е майка. Певицата стана майка през 2012 г., като дари със син партньора си Симон Конецки. Явно малкият Анджело ще бъде едно щастливо бебе, защото светските хроникьори на Острова пишат, че само дрехите му са оценени на близо

половин милион паунда. За това какво купува на детето си и колко точно харчи, Адел разказва пред английско издание: “Не лишавам детето си от нищо. Например вчера му купих играчка кола за 2000 долара, доставена специално от САЩ. Смятам, че след като имам възможност, нищо не ме спира да му купувам каквото иска. Моята майка нямаше тази възможност и винаги съжаляваше, когато трябваше да ми отказва.” Друга поп сензация и величие в музиката – Бионсе, също е фенка на скъпите подаръци за деца. Певицата е родена на 4 септември 1981 г. в Хюстън, Тексас. Носителка е на 13 награди "Грами" в соловата си кариера, както и на три в

качеството си на член на „Дестинис Чайлд". През 2001 г. става първата афроамериканка, спечелила ASCAP Pop Songwriter на годишните награди. За кариерата на звездата може да се напише много, тук обаче по-интересен е личният й живот. Бионсе има дългогодишна връзка с рапъра Джей Зи. Медиите ги следят навсякъде, но за съжаление не успяват да уловят тайния им брак, за който се твърди, че са сключили. На 7 януари 2012 г. се ражда дъщеря им Блу Айви Картър. За втория рожден ден на детето през 2014 г., звездата й подарява диадема с камъни Сваровски, оценена на почти 28 000 долара. Но това не е единственият скъп подарък на малката Блу. Тя притежава замък играчка, направен лично за нея от дизайнерите на "Порше", оригинални плюшени играчки, създадени от "Дисни". А може би най-любимият й подарък е кукла Барби с образа на майка й, оценена на повече от 6000 долара.

та, специално докарани от Шотландия. Всяко от понитата струвало по 8500 долара. Легендарната Марая Кери и съпругът й Ник купуват за раждането на близнаците си Маррокан и Монро диамантени пелени. Да, правилно прочетохте. Експерти не могат да оценят стойността на подаръка, защото все още няма пуснат в продажба подобен артикул. Самата Марая си ги е поръчала индивидуално за нея. Интересно какво става, когато се изцапат?

Сандра Бълок купува на сина си Луис шапчица с ръчно избродирани камъни Сваровски. Артикулът е пуснат само за продажба в избрани магазини и е на стойност 4000 долара. Без значение стойността на подаръка важно е какво символизира той. В България много малко родители могат да си позволят пелени с диаманти или понита от Шотландия. Все пак това не ни прави по-лоши родители. В Холивуд нещата се случват по различен начин. И винаги по индивидуална поръчка.

Други примери за изключително скъпи подаръци за деца са тези на Дженифъл Лопез и бившия й съпруг Марк Антъни. За миналата Коледа те подаряват на близнаците си пони-

[ www.kenguru.bg ] 89


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

ИЗГУБЕН

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО ДЕТЕТО СЕ ИЗГУБИ? Автор: Ели Маринова

Имайте предвид, че по всяко време можете да се разминете „на косъм” с детето. Най-доброто, което първоначално е добре да направите, е да го търсите „пасивно”.

Дано не сте преживявали онези нечовешки мигове, часове, да не говорим за по-дълго траещи дупки във времето, в които детето ви се изгуби. Който не е преживявал този ужас, не може да се доближи до представата за учестения пулс, милионите катарзиси, които сътворява фантазията ни, слабостта в клетките, прединфарктната буца в гърлото и туптящата от тревога глава. Какво да направим, в случай че се изгуби бебето или малкото дете? Какво чувства то? Може ли да подготвим хлапето за подобна ситуация така, че да се справи по-лесно до намирането му?

Не са много вариантите, ако изгубите бебе. Ако то тъкмо е проходило, ако е палаво и обича да се скрива мигновено от погледа ви и ако живеете в голям град, не е излишно да пришиете върху дрехите му телефонен номер. Можете да напишете на лист хартия вашите координати и да го пъхнете в джоба на малчугана.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Повече са възможностите за реакция, ако се изгуби малчуган над 3-годишна възраст. Ако детето се изгуби на гарата, в метростанция или в магазина Обяснете му отрано, че човек

в униформа може да му помогне. Малчуганът трябва да знае, че хората, на които веднага трябва да сигнализира, ако изгуби мама, са касиери, продавачи и охрана. Те са първите, които могат да задействат процеса на намиране на


детето, да съобщят по високоговорител, да привлекат вниманието на отчаяния родител. Длъжностните лица могат да ви помогнат бързо да се движите в тълпата и да намерят детето. Те в крайна сметка имат достъп до вътрешна радиостанция, говорители, полицейски пост. Ако се изгуби на улицата, в парка Споменахме доверие към униформени в затворено помещение. Тук е добре да се направи едно задължително разграничение. Постарайте се под формата на игра, на неангажиращ разговор да обясните на детето, че доверието си има граници. То трябва да знае, че за нищо на света не бива да тръгва след човек, който му предлага бонбони, шоколад, сладолед, обещава му играчка или увеселително влакче. Дори и този човек да е симпатична лелка. Ако изгубеното дете бъде хванато за ръчичка от непознат човек, нека

ФАКТ Има служби с обучени кучета, които намират изгубени по миризмата. Потърсете в интернет дали във вашето населено място има фирми с такива услуги. Отидете в офиса на фирмата с дреха на детето.

да вика. Има шанс наоколо да има кой да му помогне и да потърси помощ за намирането му. Ако детето не усети заплаха, никой не може да го накара да крещи. Още повече, че недоброжелателите често се държат ласкаво, за да спечелят доверието на изгубеното дете. Психолозите съветват във вид на приказка, на случка, профилактично да казвате на вашия малчуган, че ако се изгуби, е най-добре да започне да вика силно „Мамо, татко”. Това е най-ясният сигнал за околните, че човечето се е изгубило и има нужда от помощ. Така все ще се намери кой да потърси полиция. Ако детето се изгуби в непознат град или квартал Не са много възможностите за реакция от страна на малчугана. Паниката му ще е още по-голяма от предишните случаи. Най-добре е да влезе в подходяща сграда и да помоли хората там да позвънят на полицията. Ако детето е мъничко и не може да чете, обяснете му да се огледа за сграда с кръст – болница или аптека. Ако има витрина на магазин за детски играчки, детска площадка или двор на училище и забавачка – това също са места, на които със сигурност ще намери подкрепа. Има голям шанс там да има майки и баби, готови да се притекат на помощ. Обяснете на детето

да не влиза във вход на жилищна сграда. Не се знае кой пръв ще го види. Добре е детето да знае, че спирането на кола на стоп е много опасно. Не се знае докъде ще стигне и кой ще му отвори вратата на автомобила си. Какво да правите вие, когато се изгуби детето? Оглеждате се и го няма. Спокойно. В магазина можете да помолите охраната да помогне за намирането на малчугана, а вие да отидете да го чакате на изхода или на видно място – пред щанда с играчки. Ако сте в близост до детска площадка, мислете като дете – къде би могло да отиде? Може би вече е седнало на първата люлка и се опит­ва да се залюлее. Намерено бързо Ако ви се случи подобна неприятност, дано бързо да се намери вашето съкровище. Колкото и да сте ядосани, не му се карайте, то е сериозно наранено и уплашено. Говорете му спокойно, изслушайте го, проявете съчувствие, прегърнете го и го целунете. Похвалете го за правилното решение, обяснете му защо това се е случило и как да се избегне пак. Така малкият беглец няма да преживее сериозна

НЯКОЛКО ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ, НА КОИТО ДА НАБЛЕГНЕМ Винаги дръжте ръката на детето, особено в райони с голяма концентрация на хора. Ако вашето съкровище е поне на 5 години, дайте му да има по-стар модел мобилен телефон, запазете копчета с любими номера към вашия телефон (мама, татко, кака, батко са достатъчни) и му обяснете как да ги натиснат при нужда. Има услуги, предлагани от много мобилни оператори, които помагат да се открие къде е невръстният човек. Учете наследника си да знае своето име, имената на родителите, домашен адрес.

травма и ще забрави за случката бързо, запомняйки по-скоро уроците. Няма го от часове Ако го няма вече няколко часа, имате повод за сериозна тревога. Започнете търсенето веднага, не по-късно от час, откакто детето го няма. Първи е списъкът с приятели и съседски деца. Прозвънете. После идва ред на по-малко приятния списък с болниците. Проверете по телефона. Опитали сте всичко, провели сте куп разговори. Малкото същество още го няма. Бъдете оптимист – все пак не е в болница. Идете в полицията веднага със скорошна снимка на детето. Не забравяйте, че някой ще трябва да остане дежурен на телефона (ако имате домашен).

Съобщете за липсата на детето във всички възможни медии (телевизия, радио, вестници, списания). Дайте телефонния си номер на медиите, като предупредите да не го разпространяват. Има всякакви хора. Дано никога не преживеете подобна ситуация. И все пак добре е да сте готови – и вие, и децата. Периодично разигравайте ситуация, при която детето се е изгубило. То трябва да знае как да реагира. Ако населеното ви място не е много голямо, изберете си култово известно централно място, където в случай на изгубване да се търсите. Ако детенцето ви е твърде малко, то няма да се справи само. Но все пак е вариант. Подгответе го навреме, дискретно, под формата на игра, разкази и редовно преговаряне. И на финала от сърце се моля – Бог да пази децата ни!

[ www.kenguru.bg ] 91


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

6 ПРИРОДНИ НАЧИНА да си набавим магнезий Автор: Милена Тошева

Maгнезият е важен за здравето на зъбите, костите, сърцето, бъбреците и мускулите. Освен това той е от огромно значение за регулирането на останалите микроелементи в организма, като мед, цинк и витамин Д. Много хора не приемат магнезий в достатъчни количества, тъй като той не се съдържа в много продукти, а и се губи от организма заради прекомерния прием на кафе, алкохол и сол, вследствие на хроничен стрес и усилени тренировки.

Оплакващите се от безсъние или тремор на долните крайници най-вероятно страдат от липса на магнезий. Освен това нивото му може да е понижено при предменструалния симптом, когато дамите са напрегнати, депресирани или имат мигрена.

1) СОЛИ ЗА ВАНА Въпреки че това не е прием на магнезий чрез храната, ваните със соли от магнезий могат да са ви от полза, ако страдате от безсъние. Напълнете ваната с приятно топла вода и поставете солите. Легнете и се отпуснете. Кожата ви ще се напои с този разтвор, който е с благоприятно действие при възпалителни процеси и намалява отоците. Също така след тази вана по-лесно ще заспите.

Дамите би следвало да приемат от 310 до 320 mg магнезий дневно, а ако са бременни – от 350 дo 360 mg. Естествено, след консултацията с лекар. Недостигът на магнезий може да се

2) TЪМНОЗЕЛЕНИ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ Спанакът е богат на влакнини и антиоксиданти, а също и на витамини и минерали като магнезий например.

са богат източник на магнезий, който помага при раздразнителност и депресия. Те също така подобряват настроението, понеже съдържат протеини, влакнини, здравословни мазнини и други важни хранителни вещества.

допълни с помощта на таблетки. Но внимание: магнезият може да навреди, ако се приема в комбинация с някои медикаменти за високо кръвно налягане или някои антибиотици. Затова е най-удачно да си го набавяме чрез храната.

тази полезна закуска добавите и малко семена и костилкови плодове, ще увеличите съдържанието на магнезий.

плод съдържа около 32 mg магнезий.

6) ЧЕРЕН ШОКОЛАД Шоколадът, който съдържа повече от 80 процента какао, е богат на антиоксиданти. Освен това е богат на магнезий. 3) KOСТИЛКОВИ ПЛОДОВЕ И СЕМЕНА Семките на тиквата, ореховите ядки, бразилският орех, бадемите и шамфъстъкът

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

4) OВЕС Една ч.ч. овесена каша съдържа 61 mg магнезий. Ако към

5) БАНАНИ Може би най-лесният начин да си набавите магнезий е, като изядете един банан. Обикновено този

Вече сте наясно как да задоволите дневните си нужди от този ценен минерал. Внимателно и умерено.


Bon appetit

Bon appetit

HEALTHY KITCHEN

Healthy bits

bits

lthy HeaПРОГРАМИ ЗДРАВОСЛОВНА КУХНЯ И ТРАНСФОРМИРАЩИ

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ КЪМ НАС? Healthy bits appetit Bon

Пътят към здравето и щастието вече е възможен и лесен с програмите и хранителните менюта на Royal Nature. Нашите специалисти ще разработят специално за теб меню и тренировъчна програма, която ще ти помогне в изгражданетоBo наnтака мечтаното тяло. it appet Healthy bits

• Хранителен режим, подпомагащ Healthy bits

it Bon appettit Bon appetit

• • • • • •

NТОBЗИЕ!Ц

възстановяването на организма на всяка майка след раждане или кърмене. МЕС Среща с лекар нутриционист. Изготвяне на персонална тренировъчна програма от сертифициран инструктор. Healthy bits Петстепенно хранително меню, богато на суперхрани, витамини и минерали. Детокс напитки, подпомагащи прочистването на организма от натрупаните токсини. Безплатна консултация с НЛП специалист. Безплатна доставка за гр. София. it

Healthy bits

www.royalnature.bg Healthy bits

Запиши се и промени живота си сега! Свържи се с нас на телефон: 0898 454 313 и 02/827 41 87 или на email: porachka@royalnature.bg С нас е лесно и полезно!


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

безплатни подаръка Автор: Милена Тошева

Най-хубавите неща в живота изобщо са безплатни.

Грешките от време на време

Да, те са неизбежни. Случват се. Не се плашете от тях, защото в противен случай можете да пропуснете много. Оползотворете енергията, която използвате, за да ги предотвратите за наслада от живота. Отпуснете се и се опитайте да се потопите в ситуацията, когато трябва да пробвате нещо ново. А това ще ви отведе на места, за които не сте и мечтали...

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


Окуражителни думи

Думите са мощни. Те могат да ни ободрят, а могат и да ни съсипят. Затова е необходимо да ги подбирате разумно, особено тези, които изричате към вас самите. Нега да са позитивни и нека да ви теглят напред, а не да ви водят до отчаяние.

"Чаша", пълна с точните неща

Не става въпрос само за това дали чашата е наполовина пълна или празна. Важно е онова, което е в нея. Напълнете я с неща, които съответстват на душата ви: с добри приятели и семейство, което ви обича, с мечти, които искате да изпълните, както и с хубави дела за околните. Единственото по-лошо от това чашата да е полупразна е да е пълна догоре и след това да осъзнаете, че в нея няма нищо, което да утоли стремежа ви за прекрасен живот.

Радвайте се на това, което имате

Или с други думи радвайте се, докато живеете. Мислете позитивно и ще се случват положителни неща. Не се опитвайте да разрушите това, което имате, в търсенето на онова, което нямате. Насладете се на всичко хубаво и си припомнете, че това някога е било сред нещата, които сте искали. Радвайте се. Радвайте се така, че като ви видят околните, и те да поискат да са малко по-щастливи.

Свободата да не се извинявате за това, което не сте Носенето на маска е уморително, а една от най-трудните дейности е да се правите на това, което всъщност не сте. Никой не е идеален и затова, който се опитва да е такъв, само си губи времето. По-разумно е да сте това, което сте - с всички недостатъци и грешки. Не се извинявайте за това. По-добре е да бъдете смешен, отколкото смешно досаден човек в опит да сте като всики останали.

Чувство за хумор

Хуморът е най-добрият съюзник в борбата с малките проблеми, с които е изпълнен животът. Затова се смейте по-често и се опитвайте да радвате хората около вас.

Стабилност и обич у дома

Стабилното семейство е основата, върху която се градят успехите. Подсъзнателно всички ние искаме да имаме семейство, на което да вярваме. Посветете се на тези, които обичате.

Неограничена мечта

Днес животът се променя все по-бързо и по-бързо. Светът утре не прилича на днешния.

А хората с големи мечти са тези, които носят промените.

Надежда

Припомнете си - нощта е най-тъмна преди зазоряване. Никога не подценявайте силата на волята си да живеете дори и след загуба, да обичате, въпреки че сте били отхвърлени, или да станете, след като сте паднали. И въпреки че проблемите ви са достатъчно трудни, те все пак ще ви научат на нещо...

Вяра

Вярата е мирогледът ви към света и живота. С вярата можете всичко, тъй като знаете, че имате сърце, душа и воля.

Открити хоризонти

Всеки път когато узнаете нещо ново, бъдете отворени и ще бъдете в състояние да откриете всички възможности около вас, както и да изберете креативно и интуитивно как да продължите напред.

Постоянно учене

Вие сте резултат от това, което знаете. Затова развивайте страстта си към ученето. Това е нещо по-различно от обикновеното учене за оценките в училище. Четете, задавайте въпроси, анализирайте и задоволявайте любопитството си. С други думи обикнете процеса на учене.

Позитивен характер

Ядът може да е полезен за привличането на внимание, но сам по себе си не е добър. Вдишайте дълбоко и си припомнете, че ще бъдете много по-ефективни, ако запазите положителния подход към проблема. Не допускайте да бъдете обзети от ярост. Съсредоточете се върху изваждането на показ на най-доброто от вас самите и не забравяйте да се усмихвате.

Желание за промяна

Не съжалявайте за нещо, на което няма как да повлияете, а вземете мерки да промените ситуацията. Постарайте се да не се самозалъгвате. Тези, които вземат най-много от живота, са тези, които дават най-много. Открийте това, което ви изпълва, което вършите със страст, и се съсредоточете върху най-доброто, на което сте способни.

Бъдете промяната, която желаете да видите

Щастието, свободата и спокойствието се постигат чрез даване на другите - без очакване да получите нещо в замяна. Радостта идва при нас, като и ние даряваме радост - единственият начин да подобрите настроението си. Щастието идва, като и ние живеем щастливо. Засмейте се от сърце и се насладете на момента.

[ www.kenguru.bg ] 95


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Да си направим супа Автор: Димитрина Бунова

Т

радиционно и разбираемо, в януарската ни рубрика си говорим за супа и леки питателни ястия. Не би могло да бъде другояче в средата на зимата и след поредицата празнични дни. Приготвянето на супа е почти толкова удовлетворително, колкото и консумирането й, а

96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

суетенето в кухнята около къкрещата тенджрера – едно от любимите занимания през този сезон. Умението да се направи хубава супа включва познаването на някои основни етапи. На първо място стои приготвянето на добра база – основата, без която почти сме обречени на провал. Задушаването на дребно нарязани лук, моркови, чесън или целина е първата стъпка в изграждането на

ароматите. Добре е това да става под капак, на ниска температура и достатъчно дълго, за да омекнат зеленчуците, освобождавайки напълно ароматите си. Най-подходящата мазнина е маслото или комбинацията от масло и зехтин. На този етап добавянето на щипка-две подправка по избор върши чудеса. Кимионът е добро обединяващо звено,


бульона. Подходяща за сгъстяване е и белената червена леща, а при по-сладките супи могат да се използват ябълка или круша. Не бива да се пренебрегва един важен за крайния резултат момент – таймингът. Основните съставки на супата се добавят поетапно, според това за колко време се готви всяка от тях, за да избегнем на финала неприятната комбинация от преварени и недоварени парченца в нея. И така, стигаме до добавянето на течност. Тук доброто старо правило гласи, че ако нямаме наистина качествен бульон, по-добре да използваме вода, особено ако правим зеленчукова супа – по този начин най-добре ще се разгър-

което дава наситен, земен вкус на супите. Със същия успех може да се добави и сладък червен пипер. Куркума, сминдух и къри насочват вкуса към индийската кухня, а джинджифил, кориандър и чесън – към тайланд-

не вкусът на отделните съставки. Ако искаме да внесем известна доза елегантност към супата, би могло преди това да я деглазираме с малко сухо вино или ликьорно вино - порто, шери, марсала. Да пасираме или да не пасираме – това е въпросът? Удачни за тази операция са зеленчуковите супи, като и в този случай част от количеството може да се задели, придавайки впоследствие допълнителна текстура на ястието. Когато добавяме сметана или мляко, те трябва да бъдат предварително затоплени, тъй-като има опасност да се пресекат. За допълване на вкуса или за превръщане на супата в основно

ястие, към нея могат да се добавят различни гарнитури. Крутони или малки сандвичи, запечени с кашкавал са добро начало. Или настъргани сирена, с които супата се пъхва под грила за придобиване на хрупкава коричка. Добър вариант са запечените на сух тиган ядки и семена, кокосов чипс, лъжичка песто или ароматен билков зехтин, приготвен в хаванче от свежи зелени подправки и лимонов сок. Листа салвия, клонки мащерка или розмарин могат да се запържат в малко масло, докато станат хрупкави, придавайки чудесен допълнителен вкус и цвят на супата. Да не забравяме все пак, че добре изглеждащите ястия винаги са по-вкусни.

ската. Когато искаме плътност на пасираните супи, обикновено ги сгъстяваме със средно голям картоф, добавен заедно с основните зеленчуци. Друг вариант е да бъдат поръсени с лъжица брашно преди добавянето на

[ www.kenguru.bg ] 97


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Да си направим супа Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Доматена детокс супа с куркума 98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

250 г чери домати 800 мл консервирани домати 200 мл зеленчуков бульон 1 глава лук 2-3 скилидки чесън 2-3 ч.л. куркума 2 ч.л. кокосово олио сол и прясно смлян черен пипер 1 ч.л. ябълков оцет 1-2 ч.л. сух босилек филирани бадеми за гарниране Загрява се олиото и за 1-2 минути се сотират нарязаните лук и чесън. Добавят се куркумата и чери доматите, нарязани наполовина. Оставят се, докато омекнат и пуснат соковете си, като се разбъркват. Прибавят се консервираните домати, горещия бульон, оцетът и босилекът. Оставя се да къкри 5-10 минути и се пасира. Подправя се със сол и пипер. Супата се сервира гореща, гарнирана със запечени на сух тиган филирани бадеми.


М��ена супа с ��а и си��

4 порции 450 г моркови 1 малка глава лук 2 скилидки чесън 1-2 щипки смлян кимион 1-2 щипки червен пипер 600-700 мл зеленчуков бульон сок и настъргана кора от половин портокал 1 с.л. зехтин сол и прясно смлян черен пипер 50 г киноа 50-100 г саламурено сирене клонки магданоз и мента Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се сотират за 2-3 минути в загретия зехтин. Добавят се нарязаните моркови, подправките и портокаловата кора. Разбъркват се периодично за 4-5 минути, докато омекнат. Добавя се бульонът заедно с 200 мл гореща вода, сол и черен пипер. Оставя се да къкри 5-10 минути, след като заври. Междувременно се сваряват и отцеждат зърната киноа. Готовата супа се пасира, като се добавят портокаловият сок и сирене на вкус. Сервира се, гарнирана с киноа, натрошено сирене, свеж магданоз и мента, поръсени с екстра върджин зехтин.

�па � �� и ��� �� 4-5 порции 240 г кафява или зелена леща 3-4 печени червени чушки 1 глава лук 2 скилидки чесън 1 морков 2-3 с.л. сусамово олио 40 мл сухо бяло вино 1-2 с.л. тамари сос лют чили сос на вкус черен сусам за гарниране

Нарязаният лук се сотира в 1 с.л. олио. Добавя се наситнена скилидка чесън, разбърква се и се захлупва с капак за 3-4 минути. Прибавя се виното и се оставя да се сгъсти сосът. Добавят се почистената и измита леща, морковите, нарязани на тънки кръгчета, и 750 мл гореща вода. След завиране се оставя да къкри 25-30 минути, или докато зърната омекнат. Междувременно чушките се пасират заедно с останалото олио, тамари соса, скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус. Полученото пюре се добавя към лещата заедно с малко оцет на вкус по желание. Гарнира се със запечени на сух тиган семена черен сусам.

[ www.kenguru.bg ] 99


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

ПРАЗНИЧНА УКРАСА НА МАСАТА ПРЕЗ ЗИМАТА Автор: Силвия Костова

Подреждането на масата за хранене е съвкупност от множество елементи, всеки един от които със своето значение в създаването на един завършен цялостен облик. Обърнете внимание на цветовете, покривката, подреждането на приборите, както и на допълнителната декорация. Следващите редове ще ви дадат някои идейки за празничната украса на масата през зимния сезон.

Снежна приказка

Зимният сезон не свършва с отминаването на коледните и новогодишните празници. Снежната тематика остава актуална още поне два месеца. Това е и добра възможност да използвате част от декорациите, които сте си купили за празниците. Солниците - снежни човеци, салфетките на снежинки и дори коледните свещи могат да влязат в употреба като част от стайлинг с по-глобалната зимна тематика.

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Можете да направите и храната част от темата на масата. Красиво и подходящо за зимните месеци предястие е снежният човек от сварени яйца с шапка от колелца от морков, очи от черен пипер и парче червена чушка за нос. Предястието изненада ще създаде настроение на масата и ще впечатли гостите ви, а малчуганите със сигурност ще му се радват най-много. Можете да оформите като зимен пейзаж и млечната салата с елхички от кисели краставички и слънце от жълтъка на яйце. Гответе и се забавлявайте на воля!


Назаем от природата

Красиви есенни листа, елхови клонки, шишарки, изсушени шипки, буквално всички дарове на природата могат да се използват за украсата на празничната трапеза. Изберете тематиката или определете водещия цвят и оставете въображението си да се развихри.

Използвайте свещи без аромат по време на вечерите, за да не създавате неприятни усещания у гостите си. Не винаги екзотичните ухания се комбинират добре с вкуса на ястията, поднесени на масата, а и съществува вероятност някой от гостите да има непоносимост към определени аромати или дори да е алергичен.

Портокалови звезди Декорирайте с фигурки, изрязани от обелени портокалови кори. Направете красиви портокалови звезди или други форми, като използвате за макет формичките за сладки. Изсушете портокаловите фигурки на слаба фурна и ги съчетайте с боровите клонки и шишарките на масата. Стилно и красиво!

Цветна градина

Винаги е приятно да има свежи цветя на масата. Предпочитайте да украсявате със сезонни цветя, а през зимата заложете на намиращите се целогодишно на пазара рози и гербери. Можете да натопите във вазата и букет от елхови клонки, който да декорирате с изсушени листа, жълъди, шишарки и други дарове на природата. Избирайте ниски вази и подкъсявайте дръжките на растенията, които използвате за украса на масата. Гостите трябва да се виждат и да комуникират свободно по време на вечерята, без декорацията да е пречка за това.

Тиквена симфония

Масата в битов стил е особено актуална през зимния сезон, когато в празничния календар има много именни дни, които по нашите географски ширини отбелязваме традиционно на тежки софри и в шумни компании. Към класиката в жанра – покривка в битов стил и троянска керамика, добавете стилна декорация с тиква. Ако сте избрали тиквата за лайтмотив на своята празнична украса, включете я и в менюто, което предвиждате да сервирате. Тя може да бъде изпечена с орехи и мед за десерт или от нея да бъде сварена приятна супа. Сервирайте със стил това съвършенство в супник от голяма издълбана тиква или поднесете индивидуални порции на всеки гост в по-малки половинки.

[ www.kenguru.bg ] 101


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Цермат

Домът на Матерхорн Автор: Елица Лукова В южната част на Швейцария гордо извисява гранитна осанка превърналият се в символ на страната връх Матерхорн (4478 м). След покоряването му от английския алпинист и изследовател Едуард

П

ланинското градче, известно като дома на Матерхорн, има едва 5800 жители и няколкократно повече туристи по всяко време на годината. Тук възможностите за спорт и екскурзии са почти неограничени. Казват, че размерът има значение, когато става въпрос за големината на пистите. Четирите ски зони, разположени в непосредствена близост, предлагат над 360 км писти,

102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016

Уимпър на 14 юли 1865 г., започва развитието на сгушеното в подножието на исполина малко селище. Век и половина по-късно Цермат е един от придобилите световна слава курорти.

повечето от които са истинско предизвикателство дори за умелите скиори. При ясно време от специално изградената панорамна площадка можете да се насладите на пленителната гледка към покритите със сняг алпийски колоси. Освен стабилни обувки, топла шапка и ръкавици не забравяйте слънчевите си очила, които ослепителната белота на върха

Горнерграт - не се учудвайте, ако отседнете в стая 4478 в малкия хотел, така близо до звездното небе. Всяка от 23-те стаи има необикновен номер, показващ височината на някой от планинските исполини в района.


Връх Матерхорн (4478 м) превръща от моден аксесоар във вещ от първа необходимост. Нещо повече, Малкият Матерхорн предлага целогодишно както на любители, така и на професионалисти отлични условия за практикуване на зимни спортове. При бързо изкачване на голяма надморска височина без достатъчно време за аклиматизация мнозина изпитват леко замайване, учестено дишане и сърцебиене. Указателни табели съветват туристите да се движат бавно и при необходимост да седнат при поява на тези симптоми на височинна болест. За съжаление тук възможностите за отмора не са многобройни, но дори да не сте гладни, седнете на чаша топло какао в ресторанта на върха, където панорамните прозорци също предлагат магнетична гледка.

Ако искате да видите Матерхорн така, както изглежда на повечето картички, непременно трябва да изкачите Горнерграт. Само за половин час построената преди век зъбчата железница отвежда туристите от Цермат до високия 3135 м връх, обграден от 28 четирихилядника. Всеки ден повече от 5000 души потеглят към върха, за да се полюбуват на приказната гледка, разкриваща се от панорамната площадка, но малцина остават, след като потегли и последният влак обратно към Цермат. Казват, че в малкия хотел на върха с едва 23 стаи често отсядат търсещи вдъхновение писатели. Любителите на приказните алпийски пейзажи могат да се отправят на незабравимо пътуване с Глетчер експрес. За близо 8 часа считаният за най-бавно движещия се експрес в света изминава

Многобройните четирихилядници в района са притегателна сила за алпинисти и планинари, но ако нямате сериозната подготовка за такова изкачване, Цермат ще ви пред-

ложи нещо не по-малко вълнуващо. Всеки може да покори Клайн Матерхорн (Малкият Матерхорн) с изградената на най-голяма надморска височина в Европа въжена линия.

Планинският гребен (3883 м) е разположен между Матерхорн и масива Монте Роза, където се намира най-високият връх в Швейцария - Дюфур (4634 м).

Тук преди хилядолетия проправящата си към Северно море река Рейн образува дълбока 486 метра клисура. Недалеч от Филизур Глетчер експрес извива снага по виадукта Ландвасер, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Освен на спиращите дъха и сърцето алпийски пейзажи по време на това необикновено пътуване туристите могат да се насладят и на превъзходната храна, която се сервира във влака. Неслучайно мо-

тото на компанията е "Само най-доброто е достатъчно добро за нашите пътници".

Глетчер експрес и виадуктът Ландвасер уникалното съоръжение, построено преди повече от век без използване на скеле е с височина 65 м и дължина 142 м.

290-те километра, делящи Цермат от бутиковия курорт Сен Мориц. Железният път на теснолинейката се вие ту в подножието на заснежени алпийски върхове, ту над дълбоки клисури, минава по 291 моста и през 91 тунела. Живописният маршрут на Глетчер експрес ни отвежда до намиращия се на 2033 м н.в. проход Обералп, близо до който извира река Рейн. Малко по-късно, спускайки се към Хур - столицата на кантона Граубюнден, влакът преминава през район, наричан не без основание Швейцарския Гранд каньон. Цермат

Преди да се отправите на вашето вълнуващо приключение, трябва да имате предвид, че до Цермат може да се стигне само с влак или хеликоптер. В градчето с кристално чист алпийски въздух е забранено движението на автомобили, а най-близкото селище, до което можете да стигнете с кола, е Теш, откъдето има влак до Цермат на всеки 20 минути.

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

110

110

Трима от читателите, изпратили изрязан и попълнен талон, ще спечелят награди от BOON

Крем с двойно действие против стрии - 150 мл. 3бр. Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Чинийка с разделения Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

110

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

110

T Tрима читатели печелят пелени от Nanys (моля в талона отбележете кой размер ви е необходим) Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................... Размер .............................. Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 108 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 109 BOON 1. Ивелина Бориславова 2. Георги Дончев 3. Даниела Савова

NANNYS 1. Станислава Ивайлова 2. Албена Илиева 3. Добринка Мачева

DrBROWN'S 1. Бистра Ганчева 2. Мая Калошева 3. Калина Кръстева

Baby Art 1. Владислава Андонова 2. Петя Захова 3. Силвия Геновска

MUSTELA 1. Дария Павлова 2. Маргарита Барзова 3. Искра Боевска

FRISO 1. Поля Василева 2. Ваня Петрова 3. Яна Бинева

SEVI BABY 1. Елена Влаховска 2. Лилия Рангелова 3. Вера Мунчева

ПОБЕДА 1. Антония Христова 2. Габриела Бонева 3. Силвия Павлова

BEBINO 1. Антоанета Славова 2. Юлиана Наскова 3. Калина Александрова

PLASMON 1. Гергана Благоева 2. Марина Маринова 3. Милена Каракехайова

APTAMIL 1. Петя Ставрева 2. Кристина Кондратюк 3. Мария Цветанова

Tommee Tippee 1. Христина Аспарухова 2. Ваня Димитрова 3. Диана Линкова

[ www.kenguru.bg ] 109


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

110 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

110

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

110

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

110

ПАМПЕРС ГАЩИ за многократна употреба

Гривна – етикет за шише и чаша Двама читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от DrBrown’s.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Севи Бейби

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 110 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 111


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

110

110

Неразливаща се термо чаша със сламка Tommee Tippee 260мл. 12м+

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

110

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

110

Ортодонтични залъгалки Night 6-18м (2бр./оп.)

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от “ПОБЕДА” АД Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 112 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2016


Списание Кенгуру, брой 110/Януари, 2016 г.  
Списание Кенгуру, брой 110/Януари, 2016 г.