Kids & Family 2004

Page 1

Magasinet om barn och föräldraskap. Nr. 4 · 2020

Michaela Forni entreprenör, författare och bloggare

Höstpimpa barnrummet

Smarta amningsknep

Syskonkärlek eller syskonbråk


Hurra, våra uppdaterade blöjor är här! Med ännu bättre kvalité för din vilding.

Du hittar hela vårt sortiment på Willys, Hemköp, Tempo och Mat.se. Läs mer på minstingen.se

*jämfört med tidigare blöjor.

Såklart Svanenmärkta och godkända av Astma- och allergiförbundet!


L edare | KIDS& FAMILY

Bästa

Just

Nu!

Pyssla om er i mörkret!

Nu väntar flera månader av mörker, kyla, trötthet, regn och rusk – något som kan göra en nedstämd. Men det finns olika sätt att bearbeta sin trötthet under vinterhalvåret. Då finns det tid för omtanke, reflektion och att göra gott för andra. Barnpallar Bagge och Kanin 479 kr/st. Söt barnpall i trä som passar lika bra in i vardagsrummet som i barnrummet.

Vi på Kids & Family vill bidra med lite tips och uppmuntra och ge kreativitet till ny inredning i hemmet. Vi hoppas att de här idéerna kan ge dig, familjen och barnen inspiration. Att ha något roligt att se fram emot brukar göra livet lättare. Vi har samlat åtta smarta tips på hur du lyckas skapa ett riktigt härligt barnrum – där kidsen faktiskt vill leka. Utgå från barnens intresse när ni planerar inredningen. Ett barnrum ska vara kul! Är det någonstans i hemmet du verkligen kan ösa på med lek och kreativitet så är det i barnrummet, som har en helt egen magisk liten värld full av fantasifigurer och olika mönster! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Flygplan naturvit, lågenergilampa 15W 590 kr

Smart förvaring ... Inred efter olika teman ... Låt barnen vara med och påverka ... Förvandla sängen till koja ... Tänk på golvet! ... Lek med spännande detaljer ... Våga mönstermixa… Gå på känsla…

Alla som har barn vet att de vackra pastellerna och fina tapeterna är ett minne blott så fort barnen får bestämma över inredningen. Då kan vi räkna med leksaker i rött, gult, blått, rutigt, blommigt och så vidare. Hur skapar man ett harmoniskt och personligt hem eller rum som är hållbart i längden? Läs mer på sidan 26. Tre ledord – satsa på funktion, naturmaterial och kärlek så kommer du långt. N athalie D ahlin B engtsson C h e f r e d a k t ö r /A n s va r i g

u t g i va r e

Nathalie Enkelt! Gör det själv! Ha fantasi!

3


KIDS& FAMILY  |  I n n e h å l l

Innehåll Nr.4, 2020

16.

26.

Heminredning

Omslagsintervjun

- Kids & Family möter Michaela Forni

48.

Vad är meningit?

22.

3 vanliga syskonbråk – 3 lösningar 6. Experterna

36. Föd på dina villkor

52. Skönt under

16. Porträtt Michaela Forni

40. Återvinning

58. Sorgeprocess i diktform

22. Syskonrelationer 28. Ronja Rövardotter

4

44. Barnläkarboken 51. Bli miljonär 54. När längtan efter barn blir en kamp

62. Läklådan 64. Lekar 66. Nästa nummer


THE NEW LUXURY OF TRAVEL

PRIAM FRAME WITH PRIAM LUX CARRY COT

PRIAM FRAME WITH LITE COT

PRIAM FRAME WITH CLOUD Z

PRIAM FRAME WITH LUX SEAT

FR AME COLOUR

SE AT PAC K STANDAR D COLLECTION

CYBEX- ONLINE.COM/PRIAM Du hittar Priam hos babyworld.se samt andra återförsäljare online & i butik över hela Sverige.


KIDS& FAMILY  |   M ö t e x p e r t e r n a

Hej Madelene Kilsbeck, legitimerad barnmorska med lång erfarenhet samt utbildad vårdlärare. Kan du svara på fyra frågor som många blivande mammor har funderingar på?

FAMILY Ansvarig Utgivare/ Chefredaktör Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@kidsfamily.se

När ska jag kontakta barnmorskan om jag precis fått reda på att jag är gravid? – Kontakta barnmorskemottagningen så fort som möjligt för att boka in ett besök. Du har möjlighet att få snabb information i telefonen och även kunna ställa dina frågor. Barnmorskan har också möjlighet att ge dig information om var du kan hitta svar på frågor som gäller graviditet.

Redaktion Maria von Gegerfelt Sara Ericsson Paulina Gunnardo Anja Sörhuus

Vad händer vid inskrivningen och första besöket hos barnmorskan? Madeleine Kilsbeck – Vid första besöket samtalar man om livssituation, förvänt- Leg. barnmorska ningar, och levnadsvanor såsom motion, kost, rökning och alkohol. Du får fylla i en hälsodeklaration som rör tidigare sjukdomar, eventuella nuvarande sjukdomar, eventuella läkemedel samt ärftlighet. Barnmorskan utgår mycket från din hälsodeklaration och ställer många frågor bland annat om dina tankar om fosterdiagnostik. Prover som tas är blodvärde, blodsocker, urinprov (kontroll av äggvita), blodtryck och vikt. Ibland tas även gynekologiskt cellprov. Ytterligare blodprover som tas är kontroll av blodgrupp, sköldkörtel, HIV, syfilis och antikroppar mot röda hund. Eftersom det är mycket som ska hinnas med och samtalas om, händer det att barnmorskan rekommenderar att detta besök delas upp i två separata besök, till exempel graviditetsvecka 5-6 samt 9-12. Vilka veckor är besöken hos barnmorska? – Inskrivningsbesöket sker mellan veckorna 5 till 12, ibland vid två tillfällen. Vecka 16 – extrabesök om det framkommit något vid första besöket som måste följas upp, till exempel nedstämdhet, provsvar med mera. Vecka 20 – framför allt för förstföderskor, men även omföderskor som har behov av ett besök. Vecka 25, vecka 29, därefter varannan vecka, 31, 33, 35, 37, 39 och 41. Inom 16 veckor efter förlossningen erbjuds du ett besök hos barnmorskan. Även detta besök är ofta uppdelat på ett tidigt och ett senare besök.

Försäljningschef/Marknadschef Karolina Ekholm karolina@kidsfamily.se 073-525 97 68 Försäljning/Annonser Maria Sveed maria@kidsfamily.se 0492-793 01 PR/Försäljning/Digital Malin Tilja malin@kidsfamily.se 0708-672 620 Final art Stephen Anderson stephen@tolv80.se

Vad gör man hos barnmorskan och vid de olika besöken? – Vid varje besök kontrolleras blodtryck och barnets hjärtljud, dessutom förhör sig barnmorskan om hur du mår och om det är något som måste följas upp.

Tryck Åtta.45

omslag

Michaela Forni foto

Kate Gabor KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV

Carina Rylander är leg.barnmorska med lång erfarenhet av såväl förlossning, kejsarsnitt, eftervård och amning. Hon driver sedan 10 år företaget Babyz Of Sweden där hon håller kurser och föreläsningar för blivande samt nyblivna föräldrar. År 2017 startade Carina även den välkända podcasten, BabyzPodcast tillsammans med förlossningsläkaren Karin Ehns.

6

Paulina Gunnardo är beteendevetare och föreläser och utbildar om barns utveckling och föräldraskap, barn som far illa och barns rättigheter samt driver dittbarnochdu. se. Hon har bakgrund på masterprogrammet i psykologi och arbete inom bland annat förskola, som konsult och forskningsassistent i projekt om barns utveckling. Paulina är tvåbarnsmamma och brinner för barns rättigheter och att göra kunskap användbar i barns och föräldrars vardag.

Claude Kollin är barnkirurg, chefsläkare och VD på Barnsjukhuset Martina på Sophiahemmet. Han har tidigare haft en överläkartjänst på Astrid Lindgrens Barnsjukhus där han i huvudsak specialiserade sig på urologiska sjukdomar och är disputerad på testikelsjukdomar. Sen Claude tog över ansvaret på Martina har verksamheten expanderat kraftigt med specialister inom de fl esta områden och olika centra har etablerats.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag som privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt erbjuder onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Elisabeth Hjärtmyr

är legitimerad barnmorska sedan 28 år tillbaka, barn-specialistsjuksköterska samt amningsspecialist. Hon har arbetat inom hela vårdkedjan; MVC, förlossning, BB, BB-mottagning, BVC, barnsjukvård och amningsmottagning. Elisabeth är också aktiv inom AMSAK, AMNIS och håller föreläsningar för nyblivna föräldrar och vårdpersonal.


Ge dina barn den bästa möjliga starten! Curaprox, ger ditt barn den bästa möjliga starten i livet med sina nappar, bitringar och barntandborstar, Alla mycket skonsamma, effektiva och fungerar i harmoni med ditt barns naturliga utveckling. Curaprox från Schweiz sedan 1972.

NAPPEN

Valet, viktigare än du tror Curaprox har nappen, med en platt sugdel, som stödjer ditt barns utveckling och minskar risken för bettavvikelser, tandställning, andningsproblem och därmed sömn- och koncentrationsproblem. Utvecklad i samarbete med ortodontist.

BITRING

Nyttig, spännande och kul Curaprox bitring lindrar smärta vid de första tänderna. Den har en spännande ytstruktur att utforska och hjälper till att utveckla barnets sensoriska och motoriska färdigheter. Är dessutom utrustad med träningstandborste och en skallra.

BARNTANDBORSTE

Barnets första tandborste Curaprox färgglada barntandborstar från första tanden. Mycket mjuka borststrån i Curen®, extremt skonsamma mot tand och tandkött. Väldigt tät borst som gör den mycket effektiv mot plack. Slitstark. För ett livslångt friskt leende. I samarbete med:

CURAPROX Sweden AB | Florettgatan 14 | 254 67 Helsingborg | T +46 (0)42 12 88 00 | info@curaprox.se | www.curaprox.se


KIDS& FAMILY  |  A m n i n g

De vanligaste frågorna om amning den första tiden Elisabeth Hjärtmyr

Elisabeth Hjärtmyr är amningsspecialist och har jobbat med amningsrådgivning i över 25 år. Oavsett om frågorna kommer från föräldrar från Norrland eller Skåne, idag eller för tio år sedan, unga eller äldre mammor så är vissa frågor gemensamma och återkommande.

Här har vi listat de vanligaste frågorna om amning den första tiden efter barnets födsel. Vad kan jag själv göra för att främja amningen? – Först och främst, tänk på att ta hand om dig själv när det är möjligt. Försök att hitta tid för vila och återhämtning, även korta stunder gör skillnad. Se till att dricka mycket, inte bara vatten utan dryck med näring som till exempel färska juicer och smoothies. Och sist men inte minst, amma ofta eftersom ju mer barnet suger ju mer mjölk produceras. Har jag tillräckligt med mjölk? – Det finns flera bra tecken på att barnet får i sig tillräckligt med mjölk. Kontrollera följande om du är osäker: • Att barnet suger aktivt och effektivt med ett normalt sugmönster med små pauser mellan. • Att barnet jobbar med käken och sväljer. • Att barnet är nöjt och aktivt efter amningen (men kanske vill äta snart igen). • Att barnet kissar flera gånger per dygn och bajsar. • Att barnet har en normal viktuppgång. Hur ofta ammar en nyfödd bäbis? – Minst 8 gånger per dygn är ett bra riktmärke, men det kan vara olika lång tid mellan amningarna. Jag ammar hela tiden, är det normalt? – Ja, det är normalt. De tre första dygnen innan mjölken riktigt har runnit till, suger

barnet ofta väldigt mycket och det är för att få i sig den råmjölk som finns i dina bröst. Den här första råmjölken eller kolostrum är inte alltid är synlig för blotta ögat. Den innehåller allt det barnet behöver och är rik på antikroppar och proteiner och andra nyttigheter för barnet. Det är bra att barnet vill amma mycket i början, för ju mer barnet suger ju mer mjölk produceras till senare, så försök att ha lite extra tålamod de första dygnen, du kommer inte amma lika ofta sen. Varför gör det ont när jag ammar? – Det vanligast skälet till att det gör ont att amma är att barnets tag runt bröstet är för litet eller att barnet ligger för långt ifrån dig. Att det gör ont kan också bero på barnets läge i din famn – att det ligger för långt upp i din armhåla eller för långt upp mot din haka. Det kan också bero på att det tidigare tagit ett för litet tag kring bröstvårtan så att det blivit sår/sprickor på bröstvårtan. Du kan försöka göra justeringar enligt ovan och se om det känns bättre. Men det är viktigt att påpeka att det finns ingen anledning att tillåta smärtsam amning, varken i början av amningsperioden eller senare. De första sugtagen barnet tar brukar kunna kännas eller göra lite ont, men sedan ska det inte göra ont. Känn efter och respektera hur det känns när barnet suger.

finns det något man kallar ”Cottermans grepp” som hjälper till att mjuka upp brösten lite så att barnet sedan kan ta ett ordentligt tag om bröstet. Cottermans grepp innebär att du håller dina fingrar som en cirkel på vårtgården runt bröstvårtan en knapp minut. Då lägger sig den yttersta svullnaden och det blir lättare för barnet att ta ett stort tag om bröstet. Du kan också handmjölka efter att du har gjort Cottermans grepp, för att lätta på trycket i bröstet. På amsak-amningsmottagning.se kan du läsa mer!

Varför vill inte mitt barn ta bröstet? – När mjölken rinner till under andra till fjärde dygnet efter barnets födsel, kan brösten vara spända och hårda och det kan vara svårt för barnet att gapa upp och ta ett tillräckligt stort tag om bröstet. Då

8 FOTO ANNA SUNDHEDEN


Vårdappen för små paaenter Erfarna barnsjuksköterskor och barnläkare Kostnadsfritt, inom minuter 4.98 av 5 i App Store

9


KIDS& FAMILY  |  V i s s t e d u a t t . . .

Visste du att... ...17,3%

av alla förlossningar skedde med kejsarsnitt år 2018. Kejsarsnittsfrekvensen skiljer sig stort mellan regioner. Källa: Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2018

...ett par tvillingarna

vare sig föddes samma dag, månad eller år – utan valde att komma på varsin sida om tolvslaget. Den första bebisen blev därmed 2017 års sista och den andra 2018 års första att födas på sjukhuset i den lilla staden i USA. Källa: Aftonbladet

...17%

...barn under 15 år måste ha hjälm när de cyklar eller blir skjutsade. Källa: NTF

...114 523

barn föddes i Sverige förra året. Det är en liten minskning jämfört med 2018 då de föddes 115832 barn Källa: 1177

av den totala svenska mjölkproduktionen var ekologisk under 2019 Källa: Jordbruksverket

...56%

av alla samkönade äktenskap har ingåtts av kvinnor. Kvinnor som gifter sig med varandra är i genomsnitt yngre än de män som gifter sig med varandra.

...83% av svenskarna vill donera organ efter döden. Källa: Socialstyrelsen

Källa: SCB

10

Photo by Fallon Michael on Unsplash


återfukta

Ge vaginan den fukt och kärlek som den förtjänar. VagiVital är en hormonfri aktivgel som återfuktar sköra slemhinnor i underlivet, lindrar sveda och minskar samlagssmärta - med kliniskt bevisad effekt. VagiVital finns nu på ditt apotek.

vagivital.se


KIDS& FAMILY  |  M a m m a s a n n i n g a r

@mammasanningar

Följ gärna @mammasanningar för mer igenkänning i mammalivet. Mitt namn är Vivi och jag driver @mammasanningar på Instagram, ett konto där jag med glimten i ögat skildrar mammalivet utan filter. Helt enkelt ett ärligt nedstamp i familjevardagen där matvägran, trots, gravidkrämpor, lekplatser och vaknätter är ständigt aktuella ämnen. Jag driver också Mammasanningar-podden på samma tema. Min familj består av mina två goa och galet kreativa barn, Knut 9 år och Elmer 11 år. Jag är också sambo med min Anders och har två bonuskillar: Wilmer och Emil.

12


En effektiv laddning av järndepåerna under graviditet & amning.

BASERAT PÅ SVENSK,

VÄRLDSLEDANDE FORSKNING.

Effektivt järntillskott, dessutom skonsamt för magen Femineral Gravid & ammande ger ett extra järntillskott när järndepåerna är låga. Det trevärda järnet har dokumenterad förmåga att tas upp effektivt av kroppen. Samtidigt är järnet kapslat för att minimera risken för illamående och/eller förstoppning och för att bibehålla en välfungerande mage under graviditeten.

Dokumenterat järnupptag Järnet i Femineral® Gravid & ammande har genomgått en klinisk studie som visat en markant förbättring av kvinnors blodvärden, d v s hemoglobin och röda blodkroppar. Förbättring av hemoglobin* (i jämförande klinisk studie) 16

Unik sammansättning + Trevärt järn, ger optimalt upptag + Inkapslat järn, minimerar risk för illamående/förstoppning + Extra tillskott av folsyra + Kliniskt dokumenterad, svensk forskning + Vegansk

Vetenskapligt visade effekter av Femineral Gravid & ammande

14 12

• Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin

10 8 6

• Folsyra bidrar till vävnadstillväxt hos gravida

4

• Koppar bidrar till normal järntransport i kroppen

2

• Vitamin C ökar järnupptaget i järndepåerna

0

Annan välanvänd Femineral järnprodukt Gravid & Ammande

• Riboflavin bidrar till att bibehålla normala röda blodkroppar och till normal järnomsättning

Studien publicerad i Scientia Pharmaceutica: 2008; 76; 725-742.

• Vitamin B6, vitamin B12 och folsyra bidrar till normal bildning av röda blodkroppar

Bidrar till vävnadstillväxt hos gravida Femineral® Gravid & ammande är dessutom kompletterad med extra folsyra, vilket rekommenderas såväl före som under graviditet och vid amning. Folsyran bidrar bland annat till vävnadstillväxt hos gravida, och rekommenderas såväl före som under graviditeten.

• Selen, zink, riboflavin och mangan bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress • Vitamin B6, vitamin B12, riboflavin, pantotensyra, folsyra, niacin, vitamin C och järn bidrar till att minska trötthet och utmattning

Femineral® Gravid & ammande hittar du hos: Marknadsförs av Baltex AB. Konsumentkontakt: 08-640 05 95 • www.femineral.se Rekommenderad dagsdos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.


KIDS& FAMILY  |  B l ö j s k o l a n

6

frågor och svar

Blöjvalet

Patricia Komorowski på Libero svarar på frågor kring barn och blöjor. TEXT SARA ERICSSON

Vad är det för skillnad på en öppen blöja och en byxblöja? – Ofta använder man en öppen blöja till mindre bebisar, för att senare övergå till byxblöja när barnet är lite äldre och börjar röra på sig mer. Båda modellerna är hos Libero Touch gjorda av supermjuka material skapade för att andas och ta hand om bebishuden. Byxblöjan har en resår istället för kardborrefästning och erbjuder barnet en anpassad passform med maximal rörlighet och bekvämlighet. Den är dessutom enkel att byta även när bebisen eller barnet till exempel står upp. Nytt för i höst är att vi just utökat vårt utbud med en byxblöja i storlek 3, för bebisar från 5-9 kg, för att tillmötesgå barnens behov och föräldrars önskemål. Hur gör man ett bra blöjval? – Det bästa är att prova sig fram och testa vad du tycker fungerar bäst för dig och ditt barn. För att underlätta valet av blöja är ett tips att hålla utkik efter Svanen, FSC och Asthma Allergy Nordic-märkning. De ger information om hur produkten tillverkats, vilka material den innehåller och är ett intyg på hög kvalitet samt att man tillämpat de bästa metoderna ur alla viktiga aspekter för både miljö och för bebisens hud.

ligt. Det kan vara behändigt att ha ett par leksaker nära till hands, och varför inte hänga upp en mobil ovanför skötbordet om ni använder ett sådant? Passa på att gulla och busa med din bebis. Var noggrann med att aldrig lämna bebisen ensam på ett skötbord, inte ens för en sekund. Efter ett blöjbyte – var och hur bör man helst slänga en använd blöja? – Du bör se till att den hamnar i ditt brännbara avfall, i soptunnan. Om man inte är hemma kan det vara smidigt att ha med sig blöjpåsar i skötväskan, för att försluta och ta den med om man inte har direkt tillgång till en lämplig papperskorg. Om du bor i de nordiska länderna kommer de använda blöjorna att samlas in och sedan troligen förbrännas för att förse samhället med fjärrvärme och el.

Hur fungerar en våtindikator i blöjan? – Våtindikatorn reagerar på vätskan som blöjan absorberat och byter färg när det är dags för ett blöjbyte. Den är till för att underlätta för föräldrar att veta när det är dags, men hjälper dig även att undvika onödiga blöjbyten. Smidigt och smart både för förälder och miljö. Utöver klassiska tips som att smörja en röd och irriterad blöjhud, vad finns det för andra sätt att undvika hudirritation? – Nästan alla babyrumpor blir lite röda ibland. Kiss och bajs irriterar huden, men det går att förebygga genom att byta blöja ofta och lufta mellan bytena. Vatten kan verka uttorkande så använd gärna babyolja, den verkar milt rengörande och återfuktande utan att irritera huden. Blöjor från Libero Touch har den ovannämnda, smidiga våtindikatorn som hjälper till att hålla koll på när det är dags att byta. Tips som gör blöjbytet roligare för barnet? – Gör det till en mysig stund. Se till att bebisen ligger bekvämt och säkert, på exempelvis en ren och mjuk handduk, i ett rum som är varmt och behag-

14

Patricia Komorowski på Libero


Det är innehållet som räknas. Och förpackningen. Vår mat för barn lagas på KRAVmärkta råvaror, utan tillsatser, utan onödigt vatten, och utan stärkelse eller andra ”llers”. Hela vår verksamhet är klimatkompenserad och vi stödjer SOS Barnbyar. När vi nu lanserar mättande måltider för ditt barn vill vi förstås fortsätta att göra goda val. Därför gör vi

det i en Tetra Recart® förpackning med 80% mindre klimatpåverkan än glasburk med lock.* Hoppas det smakar!

Nyhet! Mat för barn i Tetra Recart®.

*

Enligt Tricorona Climate Partner, läs mer på alexphil.se/info/klimatpaverkan

Du hittar våra 6 måltider hos de esta matbutiker. Eller besök oss på alexphil.se och beställ maten hem. Där kan du även läsa mer om oss och hela vårt matsortiment.


KIDS& FAMILY  |  M i c h a e l a F o r n i

OFILTRERAD OPERFEKTION TEXT SARA ERICSSON FOTOGRAF LISA HÖÖK

På ett lättsamt, avskalat och öppenhjärtigt sätt visar hon såväl unga tjejer som nyblivna mammor att ingen är perfekt. Nu är hon aktuell med en ny bok och en app som erbjuder allt hon själv saknat. Vi har träffat Michaela Forni för att prata om mammalivets ironi, den obefintliga sömnen och den fullständiga lyckan över livets viktigaste pusselbit. Hon är entreprenör, författare och en av Sveriges första – och största – bloggare. Sociala mediekreatören Michaela Forni har levt ett liv i offentligheten i över tio år, och vi har fått följa henne genom livets olika faser. – Jag har delat med mig av livet oavsett hur det sett ut och jag uppskattar den 16

möjligheten med sociala medier-världen, säger Michaela Forni när Kids and Family träffar henne. Hennes inlägg på sociala medier idag skiljer sig mycket men samtidigt lite mot hur de såg ut tidigare. Det är lika ärligt, öppenhjärtigt, avskalat, modesäkert och innehåller hennes talangfulla

sätt att sätta ord på känslor. Den stora skillnaden i då och nu är moderskapet. – För att besvara vem man är så halkar man lätt in på vad man gör. Å andra sidan går det lite hand i hand. Jag är en 31 år ung, nybliven mamma som älskar att äta pasta, hänga med familjen, mysa hemma, kolla serier och vara uppe all-


Mich ael a For n i | KIDS& FAMILY

fakta

Namn: Michaela Forni Gör: Författare, företagare, social media-entreprenör Familj: Fästmannen Damon 36 år, sonen Dante 1,5 år Bor: Stockholm Aktuell med: Boken My Baby Book och appen Baby Journey 17


KIDS& FAMILY  |  M i c h a e l a F o r n i deles för sent om kvällarna, säger Michaela med glimten i ögat. För ett och ett halvt år sedan föddes Michaelas och fästmannen Damons son Dante. – Jag var världens bästa förälder innan jag blev det, säger Michaela med ett skratt. – Jag hade en tydlig vision om hur jag skulle vara som mamma och vad jag skulle tillåta. Idag tycker jag att Dante kommer undan det mesta med en axelryckning från min sida. Michaela beskriver sin son som modig när det passar, social, trygg, glad och en sann ”drama queen”. – Både jag och Damon är dramatiska

18

människor. Det är allt eller inget som gäller, så att vår son blivit likadan är inte förvånande. Jag tycker det är fantastiskt att det finns så mycket personlighet i en så liten människa som har levt så kort tid.

Har samhället blivit mer accepterande?

För tre år sedan skrev Michaela boken Jag är inte perfekt, tyvärr – Om ångest, oro och konsten att vara snäll mot sig själv. En självhjälpsbok om att våga vara operfekt.

Samtidigt lyfter Michaela vikten av det stöd som kvinnor ger varandra.

Har du blivit mer accepterande mot dig själv som mamma? – Ja, och man mognar mer och mer för varje år. Det i kombination med djupare insikter om sig själv resulterar i att man inte är lika hård mot sig själv.

– Tyvärr har vi en lång bit kvar på vägen mot ett mer accepterande samhälle. Det är normstyrt, och dömande mot den som försöker gå utanför normen.

– Det finns ett starkt systerskap, jag känner mig inte ensam som mamma för det finns ett stort stöd med många medsystrar som backar upp när det behövs. Något Michaela lyfter som problematiskt är ”mom shaming”. – När jag blev mamma började allt fler tycka till om allt. Alla föräldrar gör sitt bästa för att vara en så bra förälder som


E l l e n B e r g s t r ö m  | KIDS& FAMILY

möjligt, något som tycks förglömmas i den digitala världen. Bara för att du gör på ett sätt så betyder det inte att det är rätt och att något annat är fel. Det var inte bara det hårdare klimatet på nätet som förundrade Michaela. Att bli mamma var mycket tuffare än hon trodde. – Alla hade fått det att se så enkelt ut. Jag fick kliva ned från mina höga hästar, där jag tidigare hade klarat av så mycket och stora saker i mitt liv. Alla klarar av att skaffa barn, men jag kände inte att jag klarade det. Michaela fortsätter berätta att det främst var sömnen som knäckte henne. Från dag ett var Dante en bebis som hade svårt att komma till ro, och han sov oroligt när han väl somnade. – Bristen på sömn chockade mig, jag önskar vi hade varit mer beredda på det. Humor och acceptans räddade relationen, berättar Michaela. – Vi har försökt att se humorn i situationen. Efter en tuff natt har vi suttit tillsammans vid frukosten och pratat högt om att det inte är vår relation som är trasig utan det ekande sömnbehovet. Vårt viktigaste vapen har varit skrattet, utan det hade vi inte orkat den tuffa perioden tillsammans och det har gjort oss starkare än någonsin. Även om det är och har varit riktigt tufft så har vi skapat en människa ihop som vi älskar gränslöst. En kväll när Dante var sju veckor och hade sitt allra värsta skrikutbrott tog Damon chansen. Michaela hade köpt med hamburgare hem och var redo för middag. Dante hade en ny body på sig med en röd text där det stod ”Mommy will you marry my daddy?” och bland bebisskrik och burgare föll Damon ned på knä. – Det var och är så fint att välja varandra i den vanliga vardagen. En viktig påminnelse under tuffa perioder och vakna nätter. Under hela graviditeten och första tiden


KIDS& FAMILY  |  M i c h a e l a F o r n i som mamma skrev Michaela ned tankar och känslor. Då pekpinnarna på nätet hindrade henne från att dela allt valde hon att hålla det för sig själv, vilket nu resulterat i en ny bok. Under hösten kom boken My Baby Book ut där Michaela på ett öppet och personligt sätt skriver om sin egen graviditet och babylycka. Hon skriver även på ett utlämnande sätt om humörsvängningar, foglossning, oro för missfall och allt annat hon upplevt. – Det var viktigt för mig att dela med mig av olika måenden från graviditeten och tiden efter förlossningen. När jag fick upp Dante på bröstet kände jag inte alls att det var den lyckligaste stunden i mitt liv. Jag var helt slut och hade inte ork att känna något. Den känslan var inget jag var beredd på, och nu när jag skrivit om den så har det visat sig att jag delar den upplevelsen med många andra mammor. I boken finns inga filter och Michaela har valt att skriva på ett sätt som får läsaren att känna att hon pratar med en vän.

– Den är baserad på vad jag själv hade velat läsa, som en ärlig handbok med glimten i ögat och en stor dos humor. Michaelas vänner har varit delaktiga i boken och anonymt fått skicka in vad som chockade dem mest efter förlossningen.

Responsen har varit positiv och redan första dygnet efter lanseringen hade 10 000 nedladdningar gjorts.

– De delar allt från historier om förstoppning, läckande bröst till bebisbajs och spyor så långt ögat kan nå.

– Det här är första stadiet, vi har många idéer och vill skapa ett helt universum inom området i framtiden.

Michaela och Damon kände att de inte hade nog med projekt ihop och valde att snabbt att skaffa bebis nummer två i form av ett bolag. I takt med vakna nätter och utmaningar under graviditeten, förlossningen och föräldralivet ville de skapa en app med allt som de själva hade behövt.

Men är det något livet lärt Michaela så är det att se de fina stunderna i allt och inte blicka för mycket framåt.

– Baby Journey är världens finaste app och något som många med mig saknat, vår passion för detta är så stark och det känns stort och viktigt att kunna hjälpa andra, säger Michaela.

Vi kan förhoppningsvis inspirera andra ofrivilligt barnlösa, oavsett familjesituation eller sexualitet.

20

– Mycket som riktar sig till kvinnor är vanligtvis skapat av män, nu har jag som själv gått igenom dessa stadium utvecklat appen ur ett kvinnligt perspektiv.

– Om man försöker ha en tydlig plan så blir man oftast besviken, det är bättre att inte blicka för långt fram utan försöka leva mer här och nu och njuta av det som sker runt omkring. Att få se en person som man älskar så gränslöst som sin son, se hans ”första” av allt, det är en lycka jag aldrig tidigare upplevt, avslutar Michaela.


Vår mjukaste och bästa blöja för bebisens hud


Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

KIDS& FAMILY  |  S y s k o n r e l a t i o n e r

3 vanliga syskonbråk – 3 lösningar TEXT PAULINA GUNNARDO, BETEENDEVETARE

I de allra flesta familjer är syskonbråk vanligt, mycket vanligare än vad de flesta kan tro. Studier visar att syskon bråkar mellan sex till åtta gånger per timme. Ja, du läste rätt. Det blir alltså en hel del konflikter.

22


S y s k o n r e l a t i o n e r  | KIDS& FAMILY

Trots att syskonbråk kan vara tufft är det en naturlig del av att växa upp tillsammans. Det viktigaste är inte att bli av med syskonbråken utan hur man löser konflikterna. I syskonrelationer kan barnen lära sig av varandra och utvecklas både känslomässigt och socialt. Ditt engagemang som förälder behövs för att hjälpa barnen med att hitta lösningar på konflikter för att de på sikt kan kunna lösa dem själva. Vi ger dig tre exempel på vanliga syskonbråk och tre lösningar! Bråk om leksaker ”Mina barn, som är nära varandra i ålder, bråkar jämt om leksaker. De envisas med att ha samma saker och kan inte vänta på sin tur och skriker: Min!” Att barn bråkar om leksaker är vanligt. Barn som är nära varandra i ålder bråkar generellt sett mer eftersom de kan ha liknande intressen. Vid bråk om leksaker kan man tala om instrumentella bråk och sociala bråk. Instrumentella bråk handlar om själva leksaken och att det är samma leksak som barnen vill ha. Sociala bråk däremot handlar ofta om något annat än leksaken. De sociala bråken handlar istället exempelvis om att man vill ha samma sak, oavsett vad det är som barnet leker med. I bråken om leksaker övar barnen på sådant som är viktigt för den sociala och känslomässiga utvecklingen. Det kan exempelvis handla om att turas om, att hantera frustration och att komma överens. Bråken om leksaker innebär också att barnen övar sig i att dela med sig, ger uttryck för sin integritet, sin vilja och att göra sin röst hörd.

iskors upplevelser. Som förälder är det bra att vara närvarande i leken och hjälpa barnen att utveckla perspektivtagande. Det kan man göra genom att sätta ord på de olika perspektiven och barnens känslor, visa hur man turas om och kanske förklara att det andra barnet kan få leksaken när syskonet lekt färdigt. I fyra- till femårsåldern kan man som förälder se att barnen börjar samarbeta allt mer. I den här åldern utvecklar barn allt mer av perspektivtagande och inlevelseförmåga. Lekarna kan ha samma mål och barnen kan tilldela sig själva och varandra olika roller i en låtsaslek. Som förälder behöver man fortsatt finnas till hands för att kunna stödja när det behövs. Lyssna in vad barnen kan lösa på egen hand och vad de kan behöva hjälp med. Det är vanligt att barn i den här åldern behöver hjälp med att komma överens om lekens spelregler utan att det sker på bekostnad av någon som måste stå tillbaka. När barnen vill ha samma leksak men använda den på olika sätt i den gemensamma leken kan man som förälder föreslå kreativa lösningar där båda idéerna får utrymme eller något helt nytt kan skapas. Du kan också hjälpa barnen att komma med egna förslag. Rättvisa ”Det ska vara rättvist hela tiden. Det kan handla om vem som ska ha den längsta moroten, vem som fick mest mjölk eller vem som får vara uppe längst på kvällen. Hur viktigt är det att det är

barnen snabbt. Frågan om rättvisa har hängt med genom hela mänsklighetens historia och det är viktigt att inte bli sämre behandlad än någon annan. Att hävda sin rätt är en mycket viktig del av utvecklingen och handlar om barnets utveckling av integritet. Men det är inte alltid enkelt i en barnfamilj där behoven ser olika ut hos olika familjemedlemmar. Vad betyder rättvisa? För barn och vuxna kan det betyda olika saker. För barn kan det handla om att få lika mycket av något. För vuxna kan det handla om att få precis det man behöver för att må bra utifrån sina egna behov och intressen. Diskussionen om rättvisa introducerar därför olika slags begrepp som kretsar kring rättvisa, integritet och allas lika värde. Prata med barnen om detta och fråga hur de ser på rättvisa. Ibland kan konflikter vara ett sätt för barn att få uppmärksamhet från sin förälder. Ett bra sätt att uppmärksamma varje enskilt barn är att ge utrymme för ”barnstyrd tid”. Barnstyrd tid innebär att barnet, en liten stund, några gånger i veckan, får välja en aktivitet som ni båda uppskattar. Under den här stunden får barnet styra och få din fulla uppmärksamhet. Det blir ett tillfälle för dig som förälder att sätta ord på det barnet gör och på så sätt få barnet att känna sig sedd och bekräftad utifrån den unika individ han eller hon är. Säga förlåt Förlåt är ett ord som rymmer ånger och ansvarstagande. När någon säger förlåt – och menar det – betyder det också att personen kan ta den andres perspektiv och förstår konsekvenserna av sitt handlande. En vanligt förekommande fråga är om man ska tvinga barn att säga förlåt. Ofta manas barn att säga förlåt för att det ses som ett tecken på att ta ansvar och hantera en konflikt. Men om det inte finns ånger och förståelse för konsekvenser av sitt hand-

Mina barn vägrar säga förlåt till varandra. Jag vill att de ska lära sig att ta ansvar för vad de gjort.

Barn mellan ett och tre år leker ofta parallellt och interagerar inte så mycket med varandra. Med tiden kan man som förälder se att de kommunicerar allt mer i leken, kommenterar och lånar varandras leksaker. I den här åldern kan barn inte fullt ut ta andras perspektiv och leva sig in i andra männ-

rättvist? Måste de ha lika hela tiden?” Som vuxna har vi blivit varse att världen inte är rättvis och det märker även

23


KIDS& FAMILY  |  S y s k o n r e l a t i o n e r lande och en förmåga att kunna ta den andres perspektiv blir ordet ”förlåt” innehållslöst. Risken är också att barn som tvingas säga förlåt lämnar situationen utan att ha lärt sig något. Ordet förlåt sägs då istället av egenintresse snarare än ett intresse av att lösa konflikten och be om ursäkt för ett misstag. I själva verket handlar ofta frågan om att föräldern ser ett behov av att barnen utvecklar förmågan till konfliktlösning och empati där barnen blir sams igen.

Konfliktlösning och empati bygger på att man förstår den andres perspektiv och kan leva sig in i dennes upplevelser och känslor. Redan i tvåårsåldern kan barn visa viss förståelse för perspektivtagande och inlevelseförmåga, men barn under fyra år har generellt sett svårt för att kunna ta andras perspektiv. Studier visar dock att barns inlevelseförmåga och förmåga att ta andras perspektiv ökar med engagerade vuxna. Du som vuxen kan hjälpa

till genom att dela ditt perspektiv och att låta barnet få dela sitt perspektiv med dig. Som förälder kan du också hjälpa barnen sätta ord på känslor och upplevelser och att sätta ord på hur du uppmärksammar olika perspektiv. Om barnet själv bemöts med respekt, inlevelse och kärlek gynnas den empatiska utvecklingen. Utvecklingen av empatisk förmåga beror till stor del på hur vuxna synliggör barnets egna och andras känslor och konsekvenser av beteenden.

Det ska vara rättvist hela tiden.

24


Foto: Björn Rudnert

Bamseserierna är inte bara spännande och roliga, de ger även läslust och lär ut viktiga saker som att man ska hjälpa varandra och vara en bra kompis. Högläsning ur Bamsetidningen är bra för barns språkutveckling och ett mysigt sätt att umgås. Att alla texter är kopplade till bilder gör det enkelt att följa med i historierna och underlättar när barnen själva ska knäcka läskoden. Beställ din prenumeration på dintidning.se!


KIDS& FAMILY  |  Hem inr ed ning

Vi intresserar oss för inredning och våra hem som aldrig förr, och samtidigt är de flesta av oss plågsamt medvetna om att vi lever över jordens tillgångar och vill gärna leva miljösmart. Men hur kan den som är intresserad av inredning och design förhålla sig till hållbarhet och miljötänk?

26

Photo by Mae Mu on Unsplash

Små beteendeförändringar gör det enkelt att förnya sitt hem helt miljövänligt


Hemin redn in g | KIDS& FAMILY

Cirkulär ekonomi är motsatsen till linjär ekonomi och skillnaderna mellan de två är stora. Cirkulär ekonomi innebär att allt går i en cirkel – använda, minska,

återvinna (use, reduce, recycle). Linjär ekonomi är den klassiska ”slit och släng”-filosofin, numera kanske mer ”köp och släng”, som hade sin storhetstid för ett antal decennier sedan. Ida Magntorn, författare till den populära boken Ett hem med omtanke, är en stark förespråkare för cirkulär ekonomi och hon menar att det absolut inte behöver vara svårt att leva cirkulärt. – När du inreder ett helt nytt hem, eller när du bara får lust att göra om lite grann och kanske köpa något nytt – då gäller

det att tänka efter. Kanske kan du pröva att möblera om med det du redan har, eller se om det finns saker som du kan göra om och fräscha upp? Göra något nytt av något gammalt. Och om du verkligen inte hittar det du behöver hemma, se om du kan köpa det second hand. Antingen fyndar du något att använda precis som det är eller så hittar du en pryl som med lite pyssel går att förvandla till något annat, säger Ida Magntorn. Att behålla gamla möbler och saker eller att köpa på second hand behöver inte innebära att man tummar på estetiken – något som kanske oroar sådana som är nybörjare på att leva cirkulärt. Med målarfärg, tapeter (ja, även på möbler!), nya knoppar och annat småfix kan en gammal trist möbel eller sak få helt nytt liv, precis i enlighet med den stil man önskar ha hemma. Gillar man beige – måla krukan beige. Gillar man skarpa färger – måla den gul, och så vidare. – Om man tröttnar på hur det ser ut hemma, vilket ju är helt naturligt, är det bara att börja flytta runt saker. Testa att ta bort och sätta dit grejer på olika platser. Försök få in lite växter, för det kan helt ändra känslan i ett rum. Det går även att följa årstiderna i ommöbleringen och ta fram en massa textilier som mattor, filtar och fällar framåt hösten, och sedan framåt våren tar man bort dem igen och får genast ett luftigt och fräscht sommarhem, säger Ida Magntorn.

27


KIDS& FAMILY  |  B o k t i p s e t

Modern

Ronja Rövardotter

historia

Modern Ronja Rövardotter-historia inspirerar barn till mod och fördomsfrihet

landet Glimeria. Den berättar om hur de med mod och förslagenhet trotsar hot och faror för att rädda riket.

Barnboksserien Karma och Jonar är en storslagen äventyrsberättelse som utspelar sig i det avlägsna landet Glimeria. Författare är den fiktiva karaktären Zelda Falköga, som också själv dyker upp som en karaktär i den andra boken Flykten. Målet med böckerna är att på ett spännande och nyskapande sätt lära barn om vänskap, mod och fördomsfrihet.

Efter att tillsammans besegrat de onda klipptrollen i den första delen har Karma och Jonar blivit bästa vänner. De umgås i smyg och allt verkar vara på väg att ordna sig i Glimeria – tills en dag då Karmas lillasyster blir tillfångatagen av korkade men elaka grusgnomer. I Flykten måste Karma och Jonar sätta sin egen frihet på spel för att försöka rädda henne.

Karma och Jonar är en berättelse om en elvaårig flicka och en tolvårig pojke i 28

Det visar sig att hela Glimerias fram-

tid hänger på de två barnen. De oväntade hjältarna utsätts för en rad äventyr i kampen för att befria Glimeria från Stendraken som har kommit för att stjäla landets magiska stjärnglöd. Med på äventyren är kinten Gala (ett slags blandning mellan katt och räv, vars päls byter färg vid olika känslolägen) och den svarta enhörningen Remus. ”Jag önskar att berättelsen om Glimeria bara var en saga”, säger författaren Zelda Falköga. ”Men jag har själv träffat de unga hjältarna Karma och Jonar, och historien om vårt möte finns med i Flykten.”


XXX | KIDS& FAMILY

Med en historia i Ronja Rövardotteroch Romeo och Julia-anda uppmanar böckerna till en fördomsfri blick och mod i att stå upp för vad som är rätt. Tilltalet i serien är modernt med en ambition att nå ut till en ung målgrupp. Med utgångspunkt i färgsprakande karaktärer och vackra illustrationer förmedlar Karma och Jonar ett fint och viktigt budskap – att våga när det behövs och att vara en god och lojal vän. Samtidigt genomsyras berättelsen av eviga frågor som hur det är att växa upp och de godas kamp mot de onda.

Enklare än tabletter! D-vitaminspray för barn och ungdomar. Effektivt upptag i kroppen, fri från socker och sötningsmedel.

Zelda Falköga är en fiktiv avsändare, och bakom henne står en artist och författare som valt att förbli anonym i detta projekt. Zelda Falköga är en äventyrare och upptäcktsresande med mystiska och outforskade platser som specialitet. Hon är en av mycket få personer som någonsin har besökt landet Glimeria, och som har hört om landets öde med egna öron. I böckerna berättar hon för allra första gången om den största av alla sägner från landet, den om Karma och Jonars kamp mot Stendraken. Som komplement till böckerna syns karaktärerna också i flera medier. Zelda Falköga och vännerna kan man möta på Instagram där de bland annat möter kändisar och talar med dem om mod och vänskap. De har också ett eget soundtrack på Spotify med namnet Genom eld. Till serien finns också en särskild lärarhandledning för Åk F-3. Det finns även ett introduktionshäfte med extramaterial. Allt för att serien på bästa vis ska kunna användas i barnets utveckling och lärande. www.byatok.se

29


KIDS& FAMILY  |  S m å b a r n s å r e n


Hantering av atopisk dermatit och blöjutslag Samtidigt som år 2020 förutsågs bli ett framgångens och förväntningarnas år, bröt en oundviklig pandemi ut och störde vår normalitet. Hela mänskligheten kämpar nu för att komma till rätta med situationen, och det finns hopp vid horisonten. Barn har fått lära sig att anpassa sig, vänja sig vid distanslärande och nya skolformer. Särskilt föräldrar har påverkats djupt av pandemin som inneburit en stor påfrestning för deras psykiska och fysiska hälsa. För en förälder finns det inget värre än att se sitt barn lida, och det kan verkligen påverka hela ens liv. Att se sitt barn irriterat och obekvämt framkallar mycket smärta och ångest hos föräldrar. Atopisk dermatit är en vanlig klåda, som kan ge det gladaste barnet ett högst besvärat och gnälligt humör. Klådan gör att barnets hud blir röd, kliar, får knottror och flagor, vilket gör dem extremt sårbara och överkänsliga. Orsaker till atopisk dermatit Denna hudåkomma uppstår när ditt barns hud blir irriterad på grund av parfymerade produkter och kemikalier som finns i tvål och duschgel. Vissa mjukgörande hudprodukter kan vara rent skadliga för ditt spädbarns känsliga hud. Blöjutslag är faktiskt en form av atopisk dermatit, orsakad av urin och avföring i kombination med värmen som genereras i området under blöjan. En av de vanligaste produkterna som används i babyns hudvårdsrutiner är våtservetter. Du hittar säkert många olika våtservettsalternativ i din lokala affär,

men tänk på att det är viktigt att kontrollera hur många ingredienser produkten innehåller innan du köper dina våtservetter. Hur man undviker atopisk dermatit/blöjutslag Det effektivaste sättet för att undvika blöjutslag är att försäkra sig om att barnets blöjor byts ofta. En bebis hud är känslig och lättirriterad och därför är det viktigt med regelbundna blöjbyten. Dessutom är det viktigt att använda naturliga produkter. Naturliga och rena produkter lämpar sig bättre för barnets känsliga hud och minskar risken för irritation och utslag.

terad teknik i renrumsförhållanden, vilket gör det möjligt att producera en skonsam och effektiv våtservett utan några extra och onödiga ingredienser. WaterWipes är de enda våtservetter som prisats utav flera organisationer: • Skin Health Alliance • Allergy UK • The National Eksem Association of America (NEA) • Guldvinnare av Mother Baby & Child Awards under 2018 Årets Våtservett • The Eczema Association of Australasia (EAA) • Registrerade hos Vegan Society

WaterWipes, världens renaste våtservett, innehåller 99,9% vatten och en droppe fruktextrakt, vilket gör dem till det BÄSTA alternativet för din bebis. Hudutslag kan bli både allvarliga och komplicerade, men detta kan undvikas med en korrekt och snabb rengöring som samtidigt får din bebis att känna sig lugn, glad och utsövd. Hur skiljer sig WaterWipes från andra våtservetter? Kliniska studier som övervakats av dermatologer visar att WaterWipes är bra för huden, är icke-irriterande och icke-allergiframkallande. WaterWipes erbjuder en säker tvätt för den känsligaste bebishuden och är så milda att de till och med kan användas till för tidigt födda. De har utformats för att bli lika milda och naturliga som bomullsvadd och vatten. WaterWipes innehåller så lite ingredienser som möjligt och tillverkas enligt en unik och paten-

www.waterwipes.com

Om WaterWipes: WaterWipes är ett globalt irländskt varumärke och världens renaste våtservetter, tillverkade med endast två ingredienser, 99,9 % vatten och en droppe fruktextrakt. WaterWipes skapades av en upprörd pappa i jakt på en bättre våtservett då han upptäckt blöjutslag och känslig hud hos sin nyfödda bebis. Finns hos alla större återförsäljare. För mer information, besök www.waterwipes.com IG: waterwipessweden


Herbert var timmar från att dö. När Åsas ettårige son Herbert sov sig igenom en hel förmiddag trodde hon att han tog igen sig efter en tuff natt med magsjuka. Vad hon inte visste var att han egentligen var medvetslös efter att ha hamnat i diabetskoma och var timmar från att inte överleva. TEXT ANJA SÖRHUUS

När Herbert var 12 månader insjuknade han i typ 1-diabetes. Det var mitt i sommaren och Herberts mamma Åsa hade på förmiddagen varit på sommaravslutning på storebror Alberts förskola med lillebror sovande i vagnen. Herbert hade varit dålig på natten och kräkts och kissat utanför blöjan och Åsa trodde att han hade fått en släng av magsjuka. Efter en långlunch med en kollega försöker Åsa väcka honom, men ögonen rul�lar bakåt och han är slapp i kroppen. Hur kan han vara så trött? Åsa känner att någonting är fel och ringer 1177. Där får hon genast rådet att åka till barnakuten. När de kommer dit är Herbert blå om läp32

parna. Han slussas direkt till ett akutrum som snabbt fylls av läkare och sjuksköter-

skor. Han hade hamnat i ketoacidos – det man till vardags kallar diabeteskoma. Ett tillstånd i kroppen där alltför mycket glu-

kos (socker) befinner sig ute i blodbanan istället för inne i cellerna. Det händer om kroppen inte kan producera tillräckligt mycket insulin som behövs för att öppna cellerna. Insulin kan liknas vid en nyckel som i normala fall låser upp cellerna och ser till att de får glukos, som är en viktig energikälla för cellerna. Herbert klarade sig tack vare snabbt agerande av sjukhuspersonalen. Idag, fem år senare, har Åsa lärt sig mycket mer om typ 1-diabetes, en sjukdom som hela familjen lever med dygnet runt. – När vi först fick beskedet att Herbert drabbats av typ 1-diabetes visste jag knappt

Foto Sandra Seitamaa on Unsplash

KIDS& FAMILY  |  S e x & H ä l s a


D i a b e t e s  | KIDS& FAMILY

vad det var. Jag tänkte att vi kanske skulle få börja köpa sockerfria kakor. Det var det jag såg framför mig, jag visste ingenting. Men sedan fick vi ju vänja oss vid ett nytt sorts liv, ett väldigt skört liv, säger Åsa. Åsa sitter med sin mobiltelefon bredvid sig. Ofta under intervjun piper den till och hennes blick söker sig till skärmen. Det är Herberts glukoslarm som låter; larmet är kopplat till mobilen. Idag är Herbert sex år och går i förskoleklass. Han har en heltidsresurs i skolan som hjälper honom att sköta sin diabetes under dagen. På ena armen har han en sensor som mäter hans glukosvärden och på den andra en pump som doserar insulin. När värdena är för höga eller för låga går ett larm. I Herberts ålder går blodsockret upp och ner hela tiden beroende på vad han gör och vad han äter. – Vi får cirka 30 larm om dagen och behöver justera blodsockret två till fyra gånger per natt. Det som är svårast är när han börjar leka, då blir blodsockret lågt och han måste snabbt få i sig socker. Herbert är en aktiv kille och är väldigt duktig på idrott, men om han ska kunna vara med på träningar måste vi sitta bredvid och trycka i honom bananer, druvsocker och Festis i en jämn takt. Han är inte ett fritt barn på det sättet, för vi måste alltid sitta med, konstaterar Åsa. Inför varje måltid måste Herbert ha en dos insulin som beräknas på mängden kolhydrater i just den portionen. Men ett yngre barn kan ju utan vidare bestämma sig för att matvägra, kasta maten på golvet eller bara äta lite grann, och då måste allt justeras om. – Det blir mycket osäkerhet och mycket bråk med Herbert kring maten. Hur mycket fick han i sig egentligen? Hur mycket måste jag lägga till eller dra ifrån? Sensorerna är jättebra, men de ligger cirka 15 minuter efter aktuellt glukosvärde. När Herbert börjar leka och ha roligt vet jag att sensorn inte ger rätt svar, det stämmer helt enkelt inte. Då vill jag ligga steget före och ta ett blodprov och det vill oftast inte Herbert. Det är ju inga barn som tycker om att bli stuckna hela tiden.

Åsas telefon piper igen och jag frågar vad det larmar för denna gång. Hon tar upp telefonen och pekar på olika grafer. – Jag ser ju hans värden hela tiden när han är i skolan. Här kan jag se att tidigare idag var han uppe på 16–17 i glukosvärde, och då vet jag att på den nivån kan hans organ skadas långsiktigt. När det händer varje dag får jag såklart väldigt dåligt samvete. Det är också jobbigt att lämna över ansvaret till någon annan, man får ju ett stort

kontrollbehov av att leva med den här sjukdomen. Samtidigt vet jag att det är väldigt svårt för ett så litet barn att vara välinställd, det går nästan inte. Just skuldkänslorna och ansvarsbiten återkommer Åsa ofta till i samtalet. – Det är ett väldigt stort ansvar att bära som förälder. När vi kommer till ett inbokat besök till sjukhuset och får höra att hans värden inte har sett bra ut, då känns det ju väldigt jobbigt. Varje gång han får åka in med ambulans eller när han lägger sig på kvällen med alldeles för höga värden känns ju som ett misslyckande. Eller när han har hittat en bulle som han stoppar i munnen som vi inte har sett. Han ju ändå bara sex år, det finns inget konsekvenstänkande. Herberts diabetes påverkar naturligtvis hela familjen. Storebror Albert och lillebror Fred har fått lära sig att när Herbert börjar svaja

i sina värden eller blir dålig är det Herberts behov som går först. Alltid. För att kompensera det försöker föräldrarna ge de andra barnen egentid, men det är inte alltid lätt att få till. Åsa beskriver den ständiga tröttheten och oron som en stor energitjuv. Men samtidigt, mitt i kaoset och känslan av att det inte blev som de hade tänkt sig, känner Åsa att Herberts sjukdom har fört familjen närmare varandra. – Vi brukar säga att vi får någonting annat när man lever med en livshotande sjukdom. Livet är skört och vi vårdar det på ett annat sätt. Ingenting tas för givet. Det kommer andra insikter som inte alla andra har. Vi är nog lyckligare nu. Vi är bara så glada för att vi har fått behålla vårt barn. Vi har något att kämpa för, en vision. Det ger perspektiv, nya vänner och en drivkraft som är viktig. Herberts sjukdom är som en sorg – vi måste ta oss igenom den och acceptera den, sedan kan vi göra något bra av det vi har fått behålla. Åsa Laulajainen är engagerad i Barndiabetesfonden som samlar in pengar till typ 1-diabetes hos barn. Åsas hopp är att man en dag ska hitta ett botemedel vilket bara kan göras genom forskning. Stöd Barndiabetesfonden, Swish 900 05 97. På nästa uppslag kan du läsa om ny spännande forskning kring diabetes.

Typ 1-diabetes • Över 800 barn drabbas varje år av typ 1-diabetes. • Typ 1-diabetes är en livshotande och obotlig sjukdom. • Sverige och Finland har flest drabbade i världen, varför är inte helt kartlagt. Det kan bero på en genetisk känslighet i populationen, miljöfaktorer och högre födelsevikt bland nyfödda. • Normalt glukosvärde ska ligga mellan 4-8 mmol/l. Vid för lågt blodsocker måste personen få tillgång till socker. Höga värden regleras med insulin.

Symptom på typ 1-diabetes

• • • • • • • •

Andfåddhet Aceton- eller fruktdoft i utandningsluften Illamående Kräkningar Extrem törst Torr i munnen Trötthet Behöver gå på toa för att kissa ofta

Källa: Barndiabetesfonden 33


KIDS& FAMILY  |  D i a b e t e s

FORSKNING

– det enda som kan lösa gåtan med diabetes TEXT ANJA SÖRHUUS

Diabetes är idag en obotlig och livslång sjukdom. Det enda sättet att hitta ett botemedel mot diabetes typ 1 är genom forskning. I höst kom det svenska företaget NextCell Pharma/Cellaviva med positiva resultat från sin forskning med stamceller. Vi har pratat med Carla Vestin, laboratorieingenjör och biomedicinsk analytiker på NextCell Pharma om den senaste forskningen och hur framtiden ser ut för typ 1-diabetiker. Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens egna immunförsvar felaktigt attackerar de insulinproducerande cellerna, något som oftast sker redan under barndomen. Företaget NextCell fokuserar på forskning och utveckling av nya stamcellsterapier för att kunna behandla idag obotliga sjukdomar. I höstas presenterade de en studie som visar att stamceller som isolerats från navelsträngsvävnaden kan hjälpa nyinsjuknade diabetiker att behålla sin insulinproduktion längre. -I våra första studier ser vi möjligheten att i princip stoppa sjukdomsförloppet under ett år. Patienter som fått stamceller via vårt studieläkemedel ProTrans har fått behålla 80 % mer insulin efter ett år jämfört med patienter som fick placebo (koksaltlösning). Det är naturligtvis fantastiskt eftersom den naturliga utvecklingen annars är att de insulinproducerande cellerna så småningom dör och patienterna blir helt beroende av insulin, säger Carla Vestin. Carlas långsiktiga förhoppning är att man i framtiden ska kunna sätta stopp för utvecklandet av diabetes och barndiabetes. Nästa år 34

startar en studie, ledd från Akademiska sjukhuset i Uppsala, där man för fösta gången prövar cellterapi på barn med nydiagnostiserad typ 1-diabetes. Förhoppningar finns om att se samma positiva effekt på barn som hos vuxna. Kommer det gå att bota diabetes i framtiden? - Som typ 1- diabetiker själv satte jag stort hopp till forskningen när jag fick min diagnos som 14-åring och det hoppet består. Det känns därför extra kul att få vara med i ett team som fokuserar på att ta fram en alternativ, kompletterande behandling. Jag hoppas självklart fortfarande att man i framtiden kommer hitta ett botemedel för diabetes. Nya, mer känsliga, analysmetoder har visat att man kan ha kvar sin insulinproduktion under en väldigt lång tid, om än på låga nivåer. Det vore fantastiskt om vår behandling kunde hjälpa även oss som fick vår diagnos för länge sen genom att ”lära om” immunförsvaret, och därigenom få de insulinproducerande cellerna att få upp sin insulinproduktion igen. Varför är det viktigt med diabetesforskning? Det är viktigt att komma ihåg att det för inte så länge sen var vanligt att man dog av obehandlad diabetes. Att det idag finns långtidsverkande insulin, konstgjort producerat insulin, insulinpumpar med automatiska justeringar, sensorer som kan mäta ditt blodsocker dygnet runt - allt är tack vare forskning. Genom att fortsätta forska på diabetes möjliggörs ett friare och friskare liv för diabetiker i framtiden.


Specially for the

WORLD’S GREATEST MOTHERS MUM TO BE

NEW MUM

BACK TO YOU

Amningsbh med gelbygel för stöd och lyft utan att hindra flödet i mjölkgångarna. Rekommenderas av barnmorskor och amningsrådgivare.

1.

2.

3.

4.

1. Justerbart över-magen-stödbälte för omedelbar avlastning vid foglossningsbesvär och ryggont under graviditeten. 2. Vill du använda dina vanliga byxor ett tag till? Flexi-belt gör det möjligt. 3. Stödbälte vid foglossningsbesvär och ryggont under graviditeten. 4. Omlottbh för enkel och smidig amning, dag och natt. 5. Tvättbara amningsinlägg med silke skyddar och läker såriga bröstvårtor.

Läs mer på www.carriwell.se. Carriwell finns att köpa i babybutiker och online

5.


KIDS& FAMILY  |  Ta n k e n s k r a f t

Föd på dina villkor Att föda är en intensiv upplevelse och minnet av förlossningen kommer du att ha med dig hela livet. Alla mammor vill att deras bebis ska komma ut frisk och hel, men utöver detta, vad förväntar du dig av din förlossning? Vad är viktigt för dig? Vad är du orolig över? Vad ser du fram emot? Ju mer du vet om din egen inställning och förväntan, desto mer kan du och din partner förbereda er inför den. TEXT MARIA BENGTSSON ILLUSTRATÖR SARAMARA

Kontinuerligt stöd under hela förlossningen har i många internationella studier visat sig vara ovärderligt. Inte bara för mammans upplevelse, utan även för hennes och barnets fysiska hälsa då det drastiskt minskar risken för förlossningsskador och medicinska interventioner. Viljan att vara fullt närvarande finns så klart, men ofta har barnmorskorna på sjukhuset inte tid att stanna med den födande mamman genom hela förlossningen då de har andra kvinnor att ta hand om. Din eventuella partner kanske också behöver stöd från någon med mer erfarenhet. Då är en doula, en kvinna som utbildat sig till stödperson under förlossningar, en fantastisk tillgång. Tillsammans med din doula kan du och din partner innan förlossningen prata öppet om vad du önskar dig och vad du är rädd för. 36

Ni kan utforska olika sätt att möta dessa situationer på, och även acceptera om saker inte går som du eller ni tänkt er. Vilken miljö känner du dig tryggast i? Känns relationen till din barnmorska bra? Drömmer du om att föda hemma? Ta reda på vilka rättigheter och valmöjligheter du har inför och under din förlossning. I vår bok Föd på dina villkor sätter vi den gravida kvinnan och hennes behov i centrum och uppmuntrar henne att inte sopa eventuella rädslor under mattan eller försöka övertyga sig om att ”det ordnar sig”. Istället för att tänka att någon annan kommer att förlösa eller hjälpa dig genom förlossningen kan du ta ansvar för hur du förbereder dig. Du kan lära dig att möta smärtan med olika metoder som till exempel Dyktekniken. Du kan öva

på olika ställningar som underlättar förlossningsarbetet och hitta styrka och insikt att föda ditt barn aktivt och med rätt stöd. Skulle förlossningen kunna vara sensuell, sexuell eller till och med njutbar? Det beror på vem du frågar och var i världen du bor. Olika kulturer har olika attityder och traditioner kring graviditet och förlossning. Tänk efter var dina egna tankar och känslor kring födande kommer ifrån. Det är förmodligen en blandning av berättelser från kvinnor du känner, din egen mammas upplevelse och inte minst filmer och media, som ofta visar en skev, överdramatiserad och orealistisk bild av hur en förlossning går till. Vi kan faktiskt lära oss mycket om födande genom att utesluta de kulturella skillna-


Tan ken s k raf t | KIDS& FAMILY

derna och bara titta på de kroppsliga funktionerna under förlossningen. Faktum är att alla däggdjur föder på samma sätt. Det är samma slags hormoner som frigörs i din kropp vare sig du är katt, människa eller delfin. Hela graviditeten – från befruktningen, genom fostrets utveckling till det färdiga barnet – bygger på en kedja av mycket exakta hormonella och kemiska reaktioner i mammans kropp. Ett av dessa hormoner, oxytocin, spelar en extra viktig roll under förlossningen. Dess utsöndring är nödvändig för att livmodern ska dra ihop sig och föda barnet samt för att moderkakan ska komma ut. Men oxytocin är också en del av den ”kärlekscocktail” av hormoner som fyller kvinnans kropp under förlossningen. Oxytocin är helt enkelt ett rent njutningshormon. När du får en massage, blir förälskad, upplever orgasm eller äter en god middag är det oxytocin som strömmar genom din kropp och hjärna. Under förlossningen gör oxytocin mamman avslappnad och hjälper livmodern att massera ut barnet. Det är också ett hormon som medverkar till att amningen fungerar. Oxytocin är även den viktigaste komponenten i det som gör att den nyblivna mamman känner så stark kärlek för sitt barn. Kvinnor som fött utan smärtlindring beskriver ofta denna känsla som att vara hög på en drog som får dem att känna kärlek till hela världen. Aldrig i hela ditt liv kommer oxytocinnivåerna i din kropp att vara lika höga som då du föder barn utan medicinska interventioner. Alla hormoner som utlöses under förlossningen är till för att mamman ska klara av att föda. Kvinnors kroppar är gjorda för att kunna föda sina barn. Intensiteten och smärtan av förlossningsarbetet sänder en signal till hjärnan att släppa ut endorfiner och oxytocin för att smärtan ska dämpas. Det är samma kemiska reaktion som du kanske upplevt om du hållit på med en krävande sport

som till exempel löpning. Först känns det jobbigt och musklerna värker, sedan får du plötsligt en ”kick” som gör att du kan fortsätta springa. Förlossningen är ännu mer finstämd och har anpassats under hela vår utveckling som människor för att hjälpa mamman att föda sitt barn och ta hand om det efteråt. Det är viktigt att komma ihåg att alla däggdjur också kan släppa ut ett annat hormon: adrenalin. Dess effekt är att stoppa utsöndringen av oxytocin. Adrenalin frisätts både när det finns en verklig eller möjlig fara. Om du någonsin blivit hotad fysiskt eller blivit riktigt skrämd så vet du hur adrenalin påverkar oss människor. Vår puls ökar, våra muskler spänns, vi börjar andas snabbare och vi förbereder oss på flykt. Om faran snabbt går över kan vi reagera genom att börja gråta eller bli arga. Adrenalin tar ett bra tag på sig att lämna kroppen efter en reaktion eftersom det är ett överlevnadshormon. Om du är rädd för att föda, blir stressad eller orolig på väg till sjukhuset eller upplever något som skrämmande under förlossningens förlopp, kan adrenalin frisättas och göra så att värkarbetet stannar upp. ”Värksvaghet” är en vanlig diagnos som kvinnor får när de kommer in till sjukhuset och leder alltför ofta till igångsättning. Men minskade värkar är i själva verket kroppens normala reaktion på stress och rädsla samt att färdas från en plats till en annan och komma till en ny miljö. Ett klassiskt exempel är kvinnor som har starka värkar hemma, men när de kommer till sjukhuset så klingar de av i intensitet. Antingen får hon då någon typ av syntetiskt igångsättningsmedel eller så blir hon hemskickad bara för att upptäcka att hennes värkar ganska snart sät-

ter igång igen. Om kvinnan istället kunde få hjälp att känna sig trygg och lugn så skulle värkarbetet oftast sätta igång av sig självt igen. Mörker, kärleksfull beröring och varmt vatten är sådant som kan öka oxytocinnivåerna och få igång värkarbetet på naturlig väg. Använd graviditeten som en tid då du utforskar dig själv, dina känslor, rädslor och attityder – både inuti och utanpå. Förlossningen är ett naturligt förlopp som fungerar bäst när det ostört får ha sin gång, och genom att lita på din kropp kan du jobba med den istället för mot den. Om du låter ovisshet styra dina beslut är risken större att andra fattar beslut åt dig och att du får en negativ upplevelse. Vår systerbok Gravid med kropp och själ är skriven för att stärka dig både mentalt och fysiskt under hela graviditeten. Att slappna av och gå in i sin kropp är inte något du lär dig över en natt, och när värkarbetet sätter igång kommer du att behöva din inre kraft. Ta en liten stund varje dag och öva på avslappning och mindfulness, naturliga smärtlindringsmetoder och motion eller yoga så har du efter ett tag lärt dig jättemycket!

Om författarna Victoria Häggblom är författare, översättare och doula. Hon har en MFA i creative writing från Columbia University och har bland annat arbetat som doula-volontär för ensamstående mammor i Philadelphia. Victoria bor i Berkeley, Kalifornien med sin dotter Vivien, som inspirerat henne att stötta andra kvinnor på vägen till sitt föräldraskap. Maria Bengtsson Lenn är utbildad journalist och doula. Hon är mamma till tre och har sedan hennes äldsta barn föddes för 15 år sedan varit en obotlig ”förlossningsnörd”. Hon brinner för allt som har med graviditet, födande och nära föräldraskap att göra.

37


KIDS& FAMILY  |  M a l i n T i p s a r

Ge dig själv en stund av välmående

1. Skäm bort huden med Transdermas exklusiva serum Transderma A - en ansiktsbehandling på flaska! Med hög koncentration av Retinol-komplex och E Vitamin avlägsnas döda hudceller och på så sätt stimuleras cellförnyelsen. Transderma C innehåller naturligt C-vitamin som påverkar kollagen-bildningen i hudens undre skikt och fungerar även som en kraftfull antioxidant samt skydd mot fria radikaler. Resultatet blir lyster, fasthet och elasticitet.

Transderma O har en revitaliserande effekt, jämnar ut och stramar upp huden samt bidrar till cellförnyelse och revitalisering. Transderma R - ett prisvinnande serum för dig som vill ha en jämn hud med massor av lyster utan fläckar! Ett 100% organiskt serum mot pigmenteringar & rynkor med reservatrol & C-vitamin. Tips! Vill du testa alla, köp ett travelkit av det svensktillverkade hudvårdsmärket för 665 kr.

Transderma M för torr och trött hud som behöver balansera upp och återställa hudens naturliga fuktbarriär långsiktig.

3. Ekologiskt doftljus från Rosenserien Exklusivt doftljus av vax baserat på ekologisk svensk rapsolja. Ett hantverk som innehåller naturliga doftoljor från neroli (apelsinblom) ros, bergamott, kryddnejlika och sandelträ. Veken är tillverkad av ekologisk bomull. Enbart förnyelsebara råvaror och 100% ekologiskt och vegancertifierat innehåll. Det behagliga doftljuset innehåller varken paraffin, stearin, palmolja eller sojaolja. Ren förbränning med minimalt koldioxidutsläpp. Brinntid ca 50 timmar. Finns att köpa på www.rosenserien.com och utvalda salonger. Pris 375 kr

4. equa equa har en hel katalog med fina miljövänliga flaskor för varma och kalla drycker. Denna glasflaska rymmer 750 ml vätska och har ett grått överdrag i filt med metallhandtag i silver. Pris: 279 kr swedishbeautyfactory.com

2. Pro-Collagen Energising Marine Cleanser Av alla produkter jag testat under 2020 måste jag tipsa om denna fantastiska rengöring! Pro-Collagen Energising Marine Cleanser är en lyxig rengöringsgel som ger huden ny energi samtidigt som den effektivt tar bort make-up och dagliga orenheter utan att torka ut huden. Du behöver bara en enda rengöringsprodukt! Rek. pris 595 kr, 150 ml.

38


För de viktigaste vi har Det finns inget viktigare än barn. För deras skull har vi utvecklat vår bästa tillskottsnäring någonsin med en unik sammansättning av mjölkfett och Semper viktiga näringsämnen som t ex järn, jod & D-vitamin. BabySemp - för de viktigaste vi har.

Läs mer på www.semperbarnmat.se Amning rekommenderas framförallt de första 6 månaderna och gärna längre. BabySemp 2 är en tillskottsnäring baserad på mjölk och används endast som tillägg till barnets alltmer varierande mat, från 6 månaders ålder. Rådgör alltid med BVC om du behöver råd och stöd kring barnets mat.


KIDS& FAMILY  |  Å t e r v i n n i n g

Lek med återvinning under vabbdagarna

FOTO MAGNUS SELANDER

Vi är inne i december och med det är vabbsäsongen i full gång. Snoriga näsor och harklande halsar är då en stor del av alla småbarnsföräldrars liv. 2020 kommer förmodligen att bli året vi vabbat mest, på grund av allt som pandemin fört med sig.

40


Åter vin n in g | KIDS& FAMILY

1. Utför uppdrag med pappersåtervinning Samla kartonger tillsammans (från ex. mjölk, juice, filmjölk och yoghurt). Testa att bygga, räkna eller att mäta upp hur långa och höga saker är med kartongerna. Låt sedan barnen undersöka om kartongerna innehåller någonting som inte är papper innan de hamnar i återvinningskärlet. Kanske hittar ni skruvkorkar i plast eller liknande. Skruva i så fall av dessa och spara dem till rätt återvinningskärl.

FOTO MAGNUS SELANDER

Vi är inne i december och med det är vabbsäsongen i full gång. Snoriga näsor och harklande halsar är då en stor del av alla småbarnsföräldrars liv. 2020 kommer förmodligen att bli året vi vabbat mest, på grund av allt som pandemin fört med sig. Försäkringskassan rapporterade redan i maj om en kraftig ökning av ansökningar om vab. I april var cirka 100 000 fler föräldrar och barn hemma och vabbade jämfört med året innan, och första veckan av september gjordes 66 procent fler ansökningar om vabbdagar jämfört med samma vecka 2019. När vi spenderar mer tid med barnen i hemmet följer lätt en större press på föräldrar att vara kreativa för att hålla barnen stimulerade. Något som inte alltid är det lättaste under kalla, grå vinterdagar. Därför lanserar nu FTI, Förpackningsoch Tidningssamlingen, initiativet “Snorkul i Materialvärlden - en räddare i vabbnöden”, ett pedagogiskt material för att uppmuntra och utbilda fler barn och föräldrar om återvinning. I den digitala Materialvärlden kan man lära med materialisarna som äter förpackningar, ta del av spännande uppdrag och utmaningar, läsa en bok om materialisarna, lyssna på en sång, spela spel och se korta filmer. Räddningen för vabbande föräldrar och snoriga barn där allt material utbildar om återvinning på ett lustfyllt sätt.

FOTO MAGNUS SELANDER

Återvinning - spännande för de minsta Studier visar att många barn är intresserade av återvinning. FTI:s egna undersökning Återvinningsbarometern visar att mer än en tredjedel av barn i åldrarna tre till sex år har ett stort intresse för återvinning. Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, menar att barnen är viktiga när det kommer till återvinning. - Att barn är intresserade av återvinning är fantastiskt, och givetvis något vi vill uppmuntra. Det finns stora fördelar med att involvera barnen i återvinningen i tidig ålder. Nu när många spenderar mer tid tillsammans hemma är det perfekt att ägna sig åt aktiviteter som både föräldrar och barn lär sig något av, säger Veronica. Veronica hoppas att Materialvärlden kan bli en hjälp för att involvera och engagera barnen i återvinning. Hon menar att det finns många tips hur man kan få barnen intresserade av återvinning även i praktiken. - Att plocka skräp på promenaden är ett exempel, under förutsättning att barnen är tillräckligt pigga för att gå ut. Annars finns ju många former av pyssel att göra av sina använda förpackningar, säger Veronica. Veronica delar med sig av sina tre bästa tips på hur man lär barnen om återvinning och får hela familjen involverad i återvinningen.

2. Gå på återvinningssafari hemma Ge barnen i uppdrag att upptäcka saker att återvinna. Föreslå att de kan leta i badrummet, köket och brevlådan. Tomma schampo- och tvålflaskor, förbrukade toarullar och urdruckna mjölkpaket är bara några exempel på saker som kan dyka upp under safarin. Dela ut spännande återvinningsuppdrag som lär barnen genom lek. 3. Återvinningspyssel för hela familjen Gör barnen mer engagerade i återvinning med hjälp av kreativt pyssel. Använd material ni har hemma för att starta en pysselverkstad och skapa spännande, kreativa prylar av återvinningsbart material. Glöm inte att sortera och återvinna det material som blir över från pysselstunden. VIKTIGT ATT VETA OM ÅTERVINNING! • Chipspåsen - plast eller aluminium? Testa att knyckla ihop påsen, vecklar den ut sig igen är det plast och behåller den sin form sorteras den som metall! • Omslagspapper läggs ofta i tidningsbehållare, men är i själva verket en pappersförpackning. • 97 % av svenskarna uppger att de återvinner. • Stål, aluminium och glas går att återvinna oändligt många gånger. • Om alla återvann sina kapsyler så skulle det räcka till 2 200 nya bilkarosser, varje år. • Ett kilo återvunnen plast sparar koldioxidutsläpp som räcker till att bjuda ditt barn på en glass 30 gånger om. *Källa: FTI.se

41


KIDS& FAMILY  |  M i l o 6 å r t i p s a r

Mys i mörkret! Hösten har gått otroligt fort och en stor höjdpunkt har varit Halloween. Milo och hans kompisar började pynta hemma hos oss två veckor innan Halloween, nästan lika spännande som inför julafton som närmar sig med stormsteg.

Med många mörka kvällar när orken inte räcker till på samma sätt som de ljusa månaderna älskar Milo sin ”padda”, PS4 samt sin nya smartwatch. Han kan ringa mamma men det har även varit roligt att ringa mormor när man är hos kompisen! Sedan är det ett stort plus att mamma kan hålla koll på var han är med hjälp av den inbyggda GPS som är kopplad till klockan. Favoritspel just nu är Minecraft, men vi har även hittat flera gratisspel på PS4 som vi kan spela tillsammans, bland annat ett som heter Starlit Adventures. På surfplattan kör han gärna YouTube Kids eller Roblox

Huawei MediaPad T3 Perfekt för en aktiv 6-åring, han kan hantera den själv och jag har spärrat så han inte kan ladda ner saker som kostar utan att jag knappar in min kod och godkänner. Pris från 1 390:www.elgiganten.se 42

Playstation 4 Spela, se Netflix eller Disney via PS4. Vi kollar väldigt mycket film och det är otroligt mycket mer driftsäkert via PS4 än att använda mobilen som kontroll. PS5 lanseras i höst så priserna lär gå ned. Pris från 3 349:www.elgiganten.se

GPS som är kopplad till klockan. Svensk app Operatörsoberoende Kontantkort eller abonnemang Pris från 779:www.teknikmagasinet.se


Din familjefotograf

Ultraljud för gravida Aleris Ultraljudsmottagning i Solna Centrum välkomnar alla gravida från vecka 8 att göra sin ultraljudsundersökning hos oss. Vi har avtal med Region Stockholm för vårdval inom obstetriska ultraljud. Med remiss från din läkare eller barnmorska betalar du inget. Du är också välkommen till oss utan remiss men då bekostar du undersökningen själv.

Läs mer på aleris.se

Välkommen att kontakta oss för tidbokning! Aleris Ultraljudsmottagning för gravida Solna centrum Solna Torg 3, 171 45 Solna Tel: 08-128 988 90 Aleris är ett vårdföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård och diagnostik i Sverige, Norge och Danmark.


KIDS& FAMILY  |  B a r n l ä k a r b o k e n

Världsfriska barn!

44


Bar n l äkarboken  | KIDS& FAMILY

I Sverige föds friska barn! Knappt något land i världen kan mäta sig med Sverige, här har vi låg spädbarnsdödlighet och få barn som föds för tidigt. Att svenska barn går en trygg framtid till mötes beror inte bara på bra vård i sam-

band med förlossningen. Friska och förnuftiga föräldrar och en bra mödravård, fritt tillgänglig för alla, spelar antagligen större roll. Många föräldrar bär ändå på en oro för 45


KIDS& FAMILY  |  B a r n l ä k a r b o k e n motsatsen, att barnet inte är friskt när det föds. Men den oron är oftast ogrundad eftersom det är ovanligt att nyfödda barn drabbas av allvarliga sjukdomar. Att bli förälder är ju ett av livets största och mest omtumlande ögonblick. Inte konstigt att frågor kan hopa sig: ”Är barnet friskt? Varför skriker det så mycket? Hur ska naveln se ut?” Före hemfärd blir alla nyfödda barn läkarundersökta på BB, under den så kallade barnronden. Genom åren har jag själv träffat tusentals barn och deras nyblivna föräldrar. Men, barnronden på BB går i ett högt tempo. Pratstunden med föräldrarna och hälsokontrollen av barnet kan ta mindre än tio minuter. Jag är säker på att många föräldrar upplever att de inte hinner med i svängarna. Deras lilla barn får OK-stämpel innan de ens hunnit blinka.

46

Fröet till ”Första läkarboken” grodde i min egen känsla av att inte alltid lyckas med det personliga tilltalet i mina korta möten med nyblivna föräldrar och deras barn. I boken kan jag ge lite längre svar på vanliga frågor.

behöver neonatalvård och kommer att växa upp som friska barn.

Jag har skrivit ”Första läkarboken” utifrån mitt perspektiv som barnläkare. Jag vänder mig i första hand till blivande och nyblivna föräldrar och min utgångspunkt är det friska barnet på BB. Boken handlar också om de vanligaste anledningarna till att barn behöver vård på en så kallad neonatalavdelning. Vart tionde nyfött barn i Sverige börjar sitt liv på ”neonatalen”, ett faktum som de flesta inte är medvetna om. Oavsett hur livet startar är det också ett faktum att de flesta barn klarar sig bra även om de

Stefan Johansson

Första Läkarboken finns både som e-bok och vanlig bok, i bokhandeln och på bibliotek


®

SPRID GLÄDJE MED ÅRETS BÄSTA JULKLAPPAR FRÅN RITUALS Gåvoseten från Rituals är den perfekta julklappen. De finns i olika dofter och storlekar och passar därför varje person på din lista. Produkterna finns tillgängliga i Rituals Cosmetics butiker och på rituals.com.

THE RITUAL OF SAKURA MEDIUM GIFT SET

Ge bort ett gåvoset från den populära kollektionen The Ritual of Sakura. En garanterat uppskattad julklapp till mamma, dotter eller vän. Innehåller duschskum, kroppsskrubb, kroppskräm och handtvål med doft av körsbärsblom och rismjölk.

THE RITUAL OF HOLI

PLAYFUL GIFT SET

En underbar och rolig gåva med lekfulla produkter till din bästa vän eller dotter. Gåvosetet innehåller Shower Flower Foam, Lipgloss, Body Mist, Crackling Mousse och Bubble Face Mask.

Pris: 325 kr

Pris: 380 kr

AMSTERDAM COLLECTION

LIMITED EDITION GIFT SET Överraska någon med ett gåvoset från Rituals vackra limited edition Amsterdam Collection. Innehåller duschskum, kroppskräm och doftspray och doftar friskt av tulpan och japansk yuzu. Pris: 490 kr

THE RITUAL OF SAMURAI SMALL GIFT SET

Ett gåvoset speciellt designat för att passa män. Just detta set kommer i storlek small och innehåller duschskum, kylande duschgel, rakkräm och deodorant. Pris: 230 kr


KIDS& FAMILY  |  M e n i n g i t

Vad är meningit?

Meningit är fackordet för hjärnhinneinflammation, det vill säga inflammation i de hinnor som omsluter hjärnan och ryggmärgen. Är själva hjärnan inflammerad talar man om hjärninflammation, på fackspråk encefalit. Meningit kan ha flera orsaker men vanligast är infektion av virus eller bakterier.

48


M e n i n g i t  | KIDS& FAMILY

Meningit kan drabba i alla åldrar, men små barn och unga vuxna är överrepresenterade bland de som drabbas av bakteriell meningit. Vilka är symtomen på meningit på grund av infektion? De oftast förekommande symtomen på meningit är desamma för virus eller bakterier. Virusmeningit är vanligare och ger i regel lindrigare symtom än vid bakteriell meningit. Vanliga symtom: • huvudvärk • illamående • feber • nackstyvhet • ljusskygghet

kan också orsaka meningit. Snabbt insatt antibiotika, i regel intravenöst, är väsentligt. Bästa profylaxen är god hygien och vaccination som kan ges mot bland annat meningokocker och pneumokocker. I flera länder ingår meningokockvaccin i vaccinationsprogrammet, dock inte i Sverige. Källor: Folkhälsomyndigheten 1177 Meningokockfonden

Ett mycket allvarligt tecken vid bakteriell meningit är medvetanderubbning och/eller kraftigt röda utslag, så kallade petekier, som är blödningar i huden av olika storlek och form. För fastställande av diagnos tas prov på ryggmärgsvätskan, så kallad lumbalpunktion. Hur behandlas meningit? Virusmeningit läker i de allra flesta fallen ut av sig själv efter upp till någon vecka med huvudvärk. Vid behov ges smärtlindrande och/eller febernedsättande. Mot vissa virusmeningiter finns virushämmande antibiotika. Bakteriell meningit kan vara ett mycket allvarligt tillstånd som kan utvecklas till livshotande inom loppet av 12 till 24 timmar, det gäller särskilt bakteriell meningit som orsakas av en bakterie som heter meningokocker och ofta benämns ”epidemisk hjärnhinneinflammation”, men andra bakterier

Faktaruta Meningkockfonden Vi som har startad Meningokockfondens insamlingsstiftelse är mamma och pappa till Mathias Bennborn som dog av meningokockmeningit (typ W) och sepsis den 22 juli 2019. Läs mer på www.meningokockfonden.se

49


Svensk design - alltid ekologiskt Det bästa för ditt barn Summerville organic finns att köpa i utvalda babybutiker, webbutiker och på www.summervilleorganic.com


Mil jon är | KIDS& FAMILY

När miljömedvetenhet leder till

förmögenhet själv är bortrest eller att hyra det man ändå bara behöver använda en kort period snarare än att köpa det ger genast klirr i kassan. Antingen genom att det kommer in nya pengar, eller för att man betalat mindre än vanligt och på så sätt kunnat spara det man fått över.

Många barnfamiljer har en stark vilja och önskan att leva miljövänligt, men ibland stannar det vid att källsortera och köpa ekologiska grönsaker. Då kan det vara bra att veta att det ofta går hand i hand att leva miljövänligt och att skapa sig en ordentlig summa på sparkontot. Det handlar inte om att vänta länge på att se hur det miljövänliga levernet betalar sig – det kan nämligen ofta ske direkt. Många tror att miljösmart sparande innebär att hitta gröna fonder och sedan vänta på att pengarna ska växa, men det är så mycket enklare än så. Små förändringar i livet, som att cykla istället för att ta bilen, sälja saker man ändå inte använder, hyra ut bostaden när man

Joel Bladh, småbarnspappa som skrivit boken Bli en miljönär – bygg en klimatsmart förmögenhet, menar att det är viktigt att vara ärlig kring att det inte räcker att säga att man är snäll mot miljön när det kommer till att leva miljövänligt – man måste erbjuda en större morot. – I min bok har jag medvetet vänt på resonemanget för att inspirera till förändring genom att pusha på att man får bättre privatekonomi samtidigt som miljönyttan kommer på köpet. Att man vinner på det personligen är hemligheten till varaktig förändring samtidigt som det blir en ”win-win” både för en själv och planeten, man får det bättre samtidigt som man kan känna sig stolt över att man tär mindre på jordens resurser, säger Joel Bladh. Som förälder tänker Joel Bladh mycket på barnens uppväxt och framtida generationer, och han är även utbildad inom

miljöområdet. Därför kändes det naturligt att skriva en bok för att visa hur enkelt det är att bli klimatsmart samtidigt som man tryggar sin ekonomi. – Det är ju så att en bra ekonomi inte hjälper om vi samtidigt pajar planeten. Det kan kännas lite svårt i början att till exempel cykla i trist väder när man helst skulle ta bilen, men allt förändringsarbete har ett inbyggt motstånd inledningsvis, säger Joel Bladh. Joels bästa tips: • K onsumera smartare med mer eftertanke, exempelvis nedsatta artiklar med kort datum i matbutiken. • Minska bilåkandet, cykla mer – och fortsätt gärna att jobba hemma en del även efter pandemin. • Nyttja delningsekonomin (hyr ut och hyr själv det du bara behöver ibland). • S e över dina investeringar så att de är framtidssäkrade för en grönare framtid – men var vaksam på ”säljsnacket” kring hållbara fonder. 51


KIDS& FAMILY  |  M ö t v i n t e r n o c h v å r e n Möt vintern och våren med värmande och söta små saker, djurtema är fortfarande lika populärt och alltid på tapeten när dom små får bestämma! Sakerna som värmer i mörkret och blir fina till våren! TEXT MARIA VON GEGERFELT

Yogamatta för stora och för små! Med miljö, funktion och glädje i fokus har Wilma & Louise tagit fram en unik, snygg och miljövänlig yogamatta som består av 100 % nedbrytbart naturgummi med ett lyxigt ytskikt i vegansk mocka. Det gör att denna yogamatta lämpar sig för alla former av yoga!

Exklusiva filtar i 100 % GOTS-certifierad ekologisk bomull. En mjuk filt eller en vacker pläd som utsmyckning i soffan, på sängen eller var du än befinner dig. Dessa fina jacquardvävda plädar i 100 % ekologisk bomull i mycket hög kvalité är en perfekt vän i kylan.! De har även matchande kuddfodral för att ytterligare kunna designa en helhet. De kommer från företaget Wilma & Louise. www.lyckligsyster.se

www.systerlycklig.se

Coola Skosnören!

Jungle Anilmals

Enklaste sättet att lyfta era gamla sneakers till nya höjder är med dessa trendiga, färgglada och coola skosnören. Dessa smarta och häftiga passar för både stora som för små fötter. De kommer från det svenska företaget The Shoelace Brand.

Jättesöta tallrikar, koppar och muggar från danska Rice i en härlig vild design! Rice har många produkter i sitt sortiment som används till förvaring och servering av mat. Produkterna är testade och har förklarats lämpliga av DVFA (danish veterinary and food administration) avseende matsäkerhet. Rice plast och melamin är helt fritt från BPA och ftlater.

www.shoescape.se

www.systerlycklig.se Härliga hus fulla med leksaker! Charmig förvaringslåda formad som ett hus från danska Rice. Huslådan som är handgjord i färgglad bast är både praktisk och underbart söt till leksaker.Taket är öppningsbart och fästes fast med små hakar. Korgarna har flätade handtag på sidorna och lekfullt broderade detaljer. Lådorna är helt tillverkade för hand och varje exemplar unikt. www.systerlycklig.se 52


Förlossningsprojektet

Giving Birth EN STUDIE OM LIVMODERMUSKELNS UTTRÖTTBARHET UNDER FÖRLOSSNING, SK ”VÄRKSVAGHET” Samarbetsprojekt mellan Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm och Karolinska Institutet (KI) Hur går ”Givning Birth” projektet till?

D

e flesta förlossningar är normala. Dock drabbas ungefär 20 % av kvinnorna en avstannad förlossningsprogress, eller något som kallas för värksvaghet. Värksvaghet kan liknas vid ett utmattande maratonlopp. En uttröttad livmoder producerar såsom andra av kroppens muskler vid stor ansträngning stora mängder mjölksyra. Vid höga mjölksyrehalter tappar livmodern sin naturliga kontraktionskraft. Livmoderns mjölksyrehalt avspeglas i fostervattnet.

Fostervatten rinner ut ur vagina under förlossningen efter att fosterhinnorna gått sönder. Detta fostervatten kommer att samlas upp av din barnmorska. Man tar inte hål på fosterhinnorna för projektets skull utan inväntar i möjligaste mån att vattnet avgår spontant. Provtagningen tar några extra sekunder under de vaginala undersökningar som alltid görs under aktiv förlossning och de kommer inte att störa dig eller barnet.

Värksvaghet innebär i korthet att värkarna kommer, men de är ineffektiva. Den hjälp som finns att tillgå är ett värkstimulerande dropp (Oxytocin). Trots en adekvat stimulering med oxytocin blir många kvinnor med värksvaghet förlösta via sugklocka/kejsarsnitt ofta efter många timmars hårt och utmattande förlossnings-arbete. Studier visar att Oxytocin fungerar helt enkelt sämre när livmodern är utmattad.

Detta innebär att man kommer försöka skräddarsy oxytocinstimulering av dina värkar utifrån just din livmoders mjölksyrenivå, detta på ett sätt som annars inte är möjligt idag. Vid riktigt höga nivåer av mjölksyra kommer ett behandlingsförslag ges för att om möjligt sänka nivåerna av mjölksyra innan stimuleringen startas.

En analys av mjölksyrehalten i ditt fostervatten kommer sedan att göras innan det värkstimulerande droppet kopplas.

Projektet mål är en normal förlossning med så lite intervention som möjligt.

Har du önskemål att delta och kommer föda barn på SÖS? Du kan läsa mer om projektet på nätet www.sodersjukhuset.se/varksvaghet och anmäla ditt deltagande där eller via QR koden ovan Studien är godkänd av Karolinska Institutets forskningsetiska kommitté. Vid ytterligare frågor kan du kontakta ansvarig prövningsledare Eva Wiberg-Itzel, Överläkare Docent, Kvinnokliniken Södersjukhuset. E-post: eva.wiberg-itzel@SLL.se.


När längtan efter barn blir en kamp TEXT SUSANNE BURELO

Vad du än väljer är det helt okej oavsett varför. Att skaffa barn är det mest naturliga som finns. För de flesta. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle vara annorlunda för oss. Jag hade varit noga med preventivmedel sedan tonåren så när jag tog ut min spiral var den största oron att det skulle gå för snabbt, att vi inte skulle hinna förbereda oss på förändringen av att plötsligt få barn. Jag var inte helt säker på att det verkligen var rätt timing, men å andra sidan – när är rätt timing? Vi hade varit tillsammans i nästan tio år, bott utomlands och rest, kanske var det ändå dags, vi hade ju trots allt passerat trettio och det var väl nu eller aldrig. Så naiva vi var. Det där att planera så att barnet föddes lagom till sommaren 54

eller kanske tidigt på året skulle visa sig ligga milsvitt ifrån det som skulle bli vår verklighet. Det är någonting som inte stämmer Berättelsen börjar egentligen under hösten 2008. Jag har på känn att det är någonting som inte stämmer. Vi har halvhjärtat försökt att bli gravida, men ingenting har hänt. Enligt de direktiv som då fanns skulle man ha försökt i åtminstone ett och ett halvt år för att kunna söka hjälp, men det tålamodet har inte jag. Jag bokar tid för en utredning och bedyrar att vi försökt både länge och väl, vilket ju inte är sant, men jag känner också att det där med ägglossningsstickor och annat inte är speciellt kul att hålla på med i längden, det

kan ta död på lusten för vilket nyförälskat par som helst. Kanske hade min känsla varit instinktiv, för när resultatet kommer visar det sig att vi inte alls kommer att kunna bli gravida på naturlig väg, men vi får också reda på att det finns hjälp att få. Det vi kommer att behöva göra är IVF, eller så kallad provrörsbefruktning, samt ICSI, en metod för spermieselektion där de bästa spermierna väljs ut. Vi ställer oss i kö hos landstinget men inser att det kommer att ta minst ett och ett halvt år innan det är vår tur. Det känns alldeles för lång tid att vänta. Från att ha varit tveksam till om jag ville ha barn överhuvudtaget blev detta nu det viktigaste av

BOKOMSLAG: EVA KARLSSON FOTO LASSE HALLSTRÖM

KIDS& FAMILY  |  A t t v a r a gr a v id


Att vara gravid | KIDS& FAMILY

allt, och vi söker oss till en privat klinik som kan ta emot oss redan till årsskiftet. Behandlingen inleds Behandlingen inleds i januari 2009. Jag får ett recept på olika hormoner som jag ska injicera i magen och ett schema som anger dos och tidpunkt för sprutorna. Vi väljer den korta metoden som innebär att jag de fyra första dagarna injicerar ett hormon som ska få äggen att mogna. I en normal menscykel sker detta varje månad, men på detta sätt kan man få fram fler ägg som sedan kan plockas ut ur kroppen och befruktas.

allt genomförs med stor precision, samtidigt som en sköterska håller koll på att jag mår bra och kan känna mig trygg. Lättnaden är stor när labbet konstaterar att man hittat ägg.

Men den här gången skulle testet inte visa det där glädjande beskedet. Gång på gång skulle jag hoppas och tro och sedan drabbas av besvikelse och sorg över de försök som misslyckats. Gång på gång på gång.

Efter ägguttaget får vi kaffe och smörgås, sedan är det bara att åka hem och vänta på att äggen ska bli befruktade och hoppas på att de ska börja celldelas, i så fall blir det återföring och nästa fas av behandlingen kan inledas.

Under ett av försöken gick någonting fel. I äggplocket hade ett kärl punkterats. Det slutade med en ambulansfärd in till akuten innan man sent på natten kunde konstatera en inre blödning. Kunskapen om IVF verkade inte finnas annat än på specialklinikerna. Jag försökte förklara att jag gjort ett ägguttag, men vad det innebar var det ingen som verkade förstå. Jag hade fruktansvärt ont men smärtan var det minsta jag brydde mig om. Det viktigaste för mig var att veta om jag skulle hinna bli utskriven i tid för att kunna göra insättningen.

Dagen efter ringer telefonen och vi får det goda beskedet att insättning kommer att ske nästa dag. Vi återvänder till Dosen regleras och undersökningsrummet äggens mognad kontoch ett strå som rolleras med täta besök innehåller det lovande på kliniken, sedan börembryot förs in i livmojar jag ta ytterligare en dern. Ingreppet är snabbt spruta med ett hormon och smärtfritt och jag som ska förhindra att får med mig ett graviäggblåsorna som nu börditetstest och recept på jat växa ska lossna för hormoner som ska tas FOTO STINA AXELSON tidigt. Drygt en vecka senare är det dags vaginalt fram till testdagen två veckor att ta den så kallade stoppsprutan som gör senare. att äggen lossnar och att man trettiosex timmar senare kan genomgå det ingrepp Två veckor går snabbt – i vanliga fall. I som kallas för äggplocket. Det är då äggen IVF-sammanhang är två veckor en evighet. tas ut och kan sammanföras med spermierna som mannen får lämna samma dag. Tankar på ett syskon Vår IVF-resa blev till sist en solskenshisÄggen plockas ut toria. Jag blev gravid och i december 2009 Ingreppet genomförs under lokalbedöv- föddes vår dotter, hon vägde nästan fem ning och jag får även morfin intravenöst. kilo och hade en stor svart kalufs på huvuStämningen i rummet är speciell, det lig- det, alldeles, alldeles perfekt. ger en hoppfull spänning i luften, jag känner en oro som snabbt byts ut i förväntan. Det första året gick snabbt. Vi anpassade Jag har ännu inte vant mig vid att ligga oss till det nya livet som kommit in i vår uppfläkt i en gynstol i väntan på att bli värld och tankarna på ett syskon började befruktad, men detta märkliga ska snart formas. Det hade ju gått så bra sist, men bli välbekant. vi visste också att det inte alls var garanterat att vi skulle ha en sådan tur igen. Det Min man sitter vid huvudändan och kan kunde gå fort men det kunde också ta tid. liksom jag följa förloppet på en monitor. Det skulle visa sig att den här gången Vi ser hur nålen, som förts in vaginalt, skulle det bli en kamp. tömmer äggblåsorna som förhoppningsvis innehåller ägg. Vätskan transporteras Behandlingen var densamma. Sprutor, varsamt i ett långt genomskinligt strå som uttag och insättningar och sedan väntan. lämnas över till labbet via en lucka strax Väntan på att få se det där strecket på graintill. Det är ett helt team som ser till att viditetstestet som visade att jag var gravid.

Under alla dessa försök – det skulle sammanlagt bli sju stycken – brydde jag mig inte om någonting annat än att se det där strecket. Två gånger såg jag det också, men det skulle sluta i missfall och tårar. Hur länge skulle jag hålla på? Hur länge fick jag hålla på? Skulle läkarna en dag säga att det inte var någon idé att försöka längre? Det var så många rädslor. Så mycket som stressade. Alla hormoner som fick kroppen och humöret att pendla från hopp till förtvivlan. Det blev en kamp mot både kropp och tid. Klinikerna stängde under jul och sommar, efter varje försök var jag tvungen att invänta nästa mens för att kunna påbörja en ny behandling. Det gick inte fort nog, hade jag otur skulle jag få vänta flera månader extra om mensen kom när klinikerna hade semesterstängt. Men så en dag hände det, strecket var där! Ultraljudet visade först gulsäcken och sedan det lilla pickande hjärtat som slog. Det var på riktigt! Ett definitivt svar För oss var det inga konstigheter att göra fosterdiagnostik. Kanske berodde det på hur kliniska våra graviditetsresor redan varit. Det var fler ultraljud, mätningar och undersökningar än vi kunde hålla räkningen på. Vi hade lagt vårt öde i händerna på läkarna och vi litade på dem. Visst fick vi höra en del åsikter om att ett 55


KIDS& FAMILY  |  A t t v a r a gr a v id

fostervattenprov kunde vara skadligt för fostret, den ökade missfallsrisken, men vi vägde detta mot annat. Till exempel att statistiken var framtagen på 70-talet innan fostervattenprov gjordes under vaginalt ultraljud. Dessutom ville vi veta. Att barnet var friskt. Och gärna vilket kön det hade, när man ändå höll på. Med vårt första barn hade vi gjort KUB-test, men vi kände att resultatet inte var tillräckligt tillförlitligt. Det visade bara på en sannolikhet, inte ett definitivt svar, så för att stilla denna oro som osäkerheten medförde valde vi att göra fostervattenprov. Resultatet skickades med posten. Vi väntade en son och han var frisk. Förlossningsrädsla Jag kände redan att barnet jag väntade var stort, precis som sist. Barnmorskan var inte övertygad men jag var säker. Ju längre graviditeten framskred, desto mer orolig blev jag. Jag ville inte föda ett så stort barn igen. Vid förlossningen hade jag ådragit mig en sfinkterskada, den hade klassats som en grad två-skada och sågs därför inte som speciellt allvarlig. ”Det var normalt 56

att man sprack, speciellt med ett så stort barn” hette det och jag hade sytts, i både mellangård och tarm, men jag ville inte uppleva detta igen. Jag hade blivit förlossningsrädd och bad om ett kejsarsnitt. Det skulle inte vara några problem, förklarade man. Ville jag ha ett snitt så skulle jag få det. Trodde jag. När drygt halva graviditeten fortlöpt var det inte tal om något kejsarsnitt. Det måste beviljas av en överläkare och det var för sent att gå i Aurora-samtal. Det var nu min förlossningsrädsla började övergå i förlossningspanik. Jag slutade sova på nätterna och drabbades av kraftig migrän. Det som skulle vara den bästa tiden, den tredje trimestern, blev en kamp för att få slippa föda vaginalt. Men till sist fick jag mitt snitt beviljat och i mars 2013 föddes vår son som även han var stor, rund och alldeles perfekt. Barnlängtan är inte logisk Här kunde historien ha slutat. För vem är så dum att man efter denna långa kamp helt plötsligt börjar längta efter ett tredje

barn? Det var nog ingen som egentligen tyckte att jag var dum, det var ren omtanke som gjorde att folk ifrågasatte min önskan och inte kunde förstå att jag var beredd att än en gång utsätta min kropp och psyke för detta igen, men barnlängtan är inte logisk. För första gången kände jag en ren och sann längtan efter ett barn, någonting som jag kände att IVF-processen hade tagit ifrån mig. Det fanns inte tid eller kraft att tänka på vad ett barn till skulle innebära, det handlade bara om att lyckas. Det handlade bara om resultatet. Att få ett plus på stickan och till sist att hålla det där barnet som man kämpat för i sina armar. Jag hade ju två, räckte inte det? Nej, det gjorde inte det. Min man var inte övertygad. Han hade sett hur det tärt på mig. Under den kamp som blev med vår son hade jag blivit gradvis mer deprimerad och nu när det äntligen var över hade jag kommit tillbaka igen, jag var lycklig, varför riskera allt detta genom att kasta sig in i ovisshet och kamp igen? Jag kunde inte förklara det, längtan var för stark.


Snart stod jag återigen med recepten i min hand och hoppades på ett mirakel.

Fem dagar senare ringer telefonen. Barnet har Downs syndrom.

Lugnet före stormen Jag var gravid! Miraklet, som egentligen inte är ett mirakel utan resultatet av forskning, läkarkonst och biologi, hade skett igen. Jag var så tacksam men samtidigt kände jag en oro. De senaste insättningarna hade vi satt in två ägg för att öka chansen att bli gravid. Jag var nu trettionio år och chansen att lyckats hade minskat sedan den första gången sex år tidigare. Vid första ultraljudet hade man inte sett något foster, men vi hade avvaktat en vecka till och som genom ett under hade vi sett det lilla hjärtat slå.

Ingenting känns längre naturligt Allting rasar. Jag skuldbelägger mig själv. Det här var mitt fel. Jag som längtat, jag som tjatat, jag borde vetat bättre. Jag var för gammal. Ingenting från denna stund är längre naturligt. Inga beslut som fattas, inga ingrepp som genomförs, inga tankar som tänks känns naturliga. Vi är överens. Vi kommer att avbryta graviditeten. Vi tror inte att vi kommer att klara det. Inte som familj, inte som par. Vi vet inte om barnet har följdsjukdomar. Vi vet ingenting annat än att det bär på ett kromosomfel som kommer att göra barnet mentalt funktionsnedsatt och att det är en pojke. Och att allting är så fruktansvärt orättvist och fel.

Vi fick ofta frågan om vi önskade oss en pojke eller en flicka. Som de flesta svarade vi att det spelar ingen roll, bara barnet är friskt. Bara barnet är friskt. Vi lämnade stan för att åka ut till landet. Det var sommar och vi skulle passa på att njuta av att bara vara. Vår lilla familj som snart skulle utökas med en ny medlem. Jag minns att jag var så lycklig. I efterhand har perioden innan allt det andra hände framträtt som en lycklig film. En idyll. Barnen som leker i solen, grillen som doftar om kvällarna – lugnet före stormen. Det började med kraftiga blödningar. Jag som aldrig förr blött, det forsade och jag fick inte stopp på det. Skräcken när en blodig klump föll ut i toaletten. Jag åkte in till akuten och tjatade till mig en undersökning. Jag hade fått rådet att stanna hemma och avvakta, men hur skulle jag kunna det? Jag ville veta, jag ville förstå, fanns det något barn eller hade jag fått missfall? Två gånger forsade blodet och två gånger fick jag tacksamt se hjärtat som fortsatte att picka. Barnet levde, barnet fanns kvar, blödningarna fick jag vänja mig vid. När semestern var slut var det dags för fostervattenprov. Sedan skulle vi slappna av och glädjas, men det skulle inte komma något sedan. Redan vid provtagningen märkte jag att någonting var fel. Fostervattnet var svart och barnet var mindre än normalt. Om allt var bra skulle det komma ett brev på posten, annars skulle de ringa.

Jag handlar på autopilot. Bokar upp tid för abort och åker in för att ta tabletter innan ingreppet. Det är välbekant och okänt på samma gång. Det är en förlossning i samma typ av rum som jag fött tidigare, samma sjukvårdspersonal och smärta men den här gången kommer jag att lämna sjukhuset med tom mage, utan ett barn i mina armar. Jag lämnar sjukhuset, jag lämnar min son, jag lämnar allt hopp och all glädje. Det enda jag får med mig hem är en avgrundsdjup sorg och en känsla av skuld och skam. Jag som kämpat för att bli gravid har valt bort mitt barn. ”Bara barnet är friskt.” Ensam i sorgen Hur går man vidare efter det här? Svaret är att man måste. Det fanns två barn i bilden, två barn som behöver sin mamma. Mitt i all sorg finns de som i sin sorglöshet sprider glädje och livskraft. Det var de ensamma stunderna som var värst, det var då sorgen slog till med full kraft. Sorgen, skuldkänslorna och tvivlen. Även om vi var två om upplevelsen kände jag mig ensam i sorgen. Min man ville gå vidare och se framåt. Det var lättare för honom, det var inte han som burit barnet, som fött det, hållit det och kysst det farväl. Jag kunde inte gå vidare. Inte utan hopp och det enda hoppet jag hade var att bli gravid igen. Så jag valde hoppet. Jag vägrade att acceptera att detta var slu-

tet. Att all glädje skulle dö med honom. Han var verklig för mig. Jag älskade honom. Jag höll honom och jag begravde honom. Men jag ville ha honom tillbaka. Därför gav jag inte upp. Jag återvände till kliniken. Nya recept. Nya sprutor, och efter två försök var jag gravid igen. Efter en dramatisk förlossning föddes min yngste son, det barn som jag burit i mitt hjärta i nästan arton månader. Idag är han fyra år och alldeles perfekt, precis som sina syskon. Det händer inte mig Den här berättelsen har jag skrivit om i min bok Det mest naturliga – om längtan efter barn och om att välja bort. Jag skrev den som en del av min sorgeprocess, men jag skrev den inte bara för mig. Jag skrev den för att det som vi varit med om var så ofattbart och sorgligt. Det var en ensam resa, både IVF-processen och kampen för att få barn, men också traumat i att välja bort. Innan allt detta hände tänkte jag som de flesta, ”det händer inte mig”, särskilt inte som vi blivit gravida genom IVF, men det gjorde just det, det hände mig och det kommer att hända andra. En del av dem som upplevt detsamma har jag fått kontakt med. Vi har kunnat stötta varandra. Det är värt så otroligt mycket att inte stå där ensam, att mötas utan att bli dömd, för tro mig, det finns de som dömer, men trots allt dömer man sig själv hårdast. Även om jag vet att det val vi gjorde var rätt för oss så var det ett smärtsamt val som jag fått lära mig att leva med. Vi ska vara tacksamma att vi i Sverige tillåts välja, den rätten är någonting som är värt att kämpa för. Den dag du ställs inför ett val, kom ihåg att vad du än väljer är det helt okej oavsett varför. Jag ville också i boken ge en insyn i hur det är att gå igenom en IVF-process för alla de som står bredvid, partners och anhöriga som finns där men inte kan dela upplevelsen fysiskt. Deras resa är en annan, den att stå maktlös vid sidan av. IVF-processen är en tuff resa, men det är en resa som är värd att ta och vi som gjort den är beredda att gå nästan hur långt som helst i det som för de flesta tas för givet. Att få barn.

57


KIDS& FAMILY  |  A l l t g å r i b i t a r

Sorgen över ett barn bearbetad i diktform I Sverige föds omkring 400 barn döda varje år, och varje barn lämnar efter sig en stor sorg hos föräldrar och anhöriga. Alla människor hanterar denna sorg på olika sätt. Cyril Hellman, som tillsammans med sin fru förlorade det barn de drömt om och längtat efter, valde att bearbeta sorgen i diktform.

58


Al l t går i bitar | KIDS& FAMILY

Cyril Hellman och hans fru Julia kämpade i flera år för att få barn och när Julia var i 40-årsåldern lyckades de äntligen. I sjunde månaden, när de allra flesta har släppt oron för missfall och dåliga besked, fick paret det förödande beskedet att bebisens hjärta hade slutat slå. Cyrils sätt att hantera sorgen blev genom att skriva dikter. – Det var och är en otroligt stor sorg att tänka på allt som inte skulle äga rum, alla vardagliga rutiner som man tar för givet. Aldrig natta ett barn som inte vill somna, inga turer till lekplatsen, inte mata, klä på eller trösta. Jag behövde skriva för att bearbeta sorgen, säger Cyril Hellman. Diktsamlingen blev en bok som heter Allt går i bitar, och den skildrar hur barnet under smärtsamma förhållanden måste födas fram död. Boken tecknar även en bild av hur svårt det kan vara för relationen att överleva en så stor sorg, då Cyril och Julia till en början kom närmare varandra men snart ”sörjde isär”. Julia ville vara nära sin stora familj och sökte trygghet och stöd där, medan

Cyril valde att fly emotionellt, psykiskt och geografiskt. Dikterna i Allt går i bitar skildrar olika händelser samt Cyrils olika tankar och känslor och börjar när han får beskedet att dotterns hjärta inte längre slår. Sedan får läsaren följa med på samma sätt genom möten med släkt, förlossning, begravning och livet efteråt. Cyril hoppas att diktsamlingen även kan rikta ljuset m o t p r o b l e m e n i n o m mödr avården.

listmödravården, vilket inte gjordes. Likaså var det nyutbildade sommarvikarier på mödravårdsenheten som inte reagerade när Julia dagarna innan gick dit för att hon kände att något var fel. Inget går att göra ändå för att få vår flicka tillbaka, men jag hoppas att de som jobbar inom mödravården kan läsa detta och ta med sig det, säger Cyril Hellman.

– Att ett barn dör så sent in i graviditeten eller vid förlossning händer i snitt tre mödrar på tusen. Ofta, som med oss, har man ingen förklaring. Vi fick en väldigt bra, fin behandling på förlossningsavdelningen, men det slar vades från vården under graviditeten. Eftersom Julia var 46 år borde hon ha hänvisats till specia-

”Ständigt önskar tiden drogs tillbaka och jag gjorde rätt att vi gjorde rätt och förlöste dig tidigare Vi kunde inte veta.” – ur boken

59


KIDS& FAMILY  |  G r o d d s k o l a

Groddskola - Grodda hemma

Groddar är goda, näringsrika och enkla att odla hemma i köket. De kräver ingen jord utan bara vatten två gånger om dagen, och inom ett par dagar har du färdiga groddar. Visste du att frön, linser och bönor blir

ännu mer näringsrika man groddar dem? Genom att blötlägga och gråta ta bindas höga mängder enzymer som gör det enklare för vår kropp ta upp näringen. Dessutom har studier visa att groddar kan innehålla upp till 100 gånger så mycket enzymer och antioxidanter som den fullvuxna plantan!

Antioxidanter behövs för att motverka oxidativ stress i kroppens celler. Man Kan grodda året runt och det görs enkelt genom att blötlägga och sedan skölja fröna i några dagar. Groddarna passar i sallader, röror, smoothies, biffar bröd och - ja helt enkelt till det mesta.

VAD KAN MAN GRODDA? Det finns mängder av fröer som går bra att grodda. Några av de vanligaste som krasse finns att köpa i många mataffärer, men vissa finns bara att få tag på i hälsokostbutiker. Några exempel på groddar som blir goda att äta är: • baljväxter som bönor och alfafa • grönsaker som rädisor och vattenkrasse • oljeväxter som solros och sesam • spannmål som vete och quinoa

GÖR DET SJÄLV Du behöver: Fröer att grodda En groddburk. Vatten

Dosera upp till 2–3 matskedar frön. Rengör fröna i sil under kram eller i en bunke med vatten. blötlägg fröna i en skål med vatten i 12 timmar. Skölj fröna noggrant efter blötläggning och förflytta till ordnings burk. Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten från föregående bevattning det kan vara allt från 2 gånger per dag till en gång varannan dag beroende på frösort och odlings burk. Skörda groddarna efter 3 till 7 dagar beroende på frösort Bild text//I groddburken kan du enkelt odla och skörda din egna hemmagroddade groddar! Groddburken fungerar som ett litet miniväxthus och efter bara några dagar har du fått goda och nyttiga groddar att lägga på mackan eller ha i salladen!

60


TRICOT SLEN DET BÄSTA VALET FÖR DIN NYFÖDDA BEBIS OCH FÖRSTA ÅRET

Bär den du älskar

närmast hjärtat i en bärsjal från Babylonia carriers

För mer information www.babynord.se Babylonia carriers finns att köpa i baby- och webbutiker För återförsäljare www.babynord.se


KIDS& FAMILY  |  LäkLådan

Har ditt barn glutenintolerans? TEXT LEG. LÄKARE LARS BENGTSSON

Glutenintolerans, eller celiaki som det heter på fackspråk, är en autoimmun livslång sjukdom där kroppens eget immunförsvar reagerar mot proteinet (äggviteämnet) gluten från vete och snarlika proteiner i korn och råg. Sannolikt ger havre inte upphov till glutenintolerans, förutsatt att det inte är små mängder vete, korn eller råg som oavsiktligt blandats i havren. 62


LäkLådan | KIDS& FAMILY

Vid intag av matvaror som innehåller vete, råg eller korn uppstår sjukliga förändringar i tunntarmen som nedsätter dess förmåga till normal funktion att ta upp vissa födoämnen som kroppen behöver. Säkerställd glutenintolerans drabbar cirka 1 procent av befolkningen men mörkertalet är troligen större. Orsaken till glutenintolerans är inte säkerställd men man vet att både arv och miljö spelar roll. De vanligaste symtomen hos barn under två år är lös avföring, kräkningar, uppsvälld mage och hämmad tillväxt. Hos äldre barn dominerar smärtor i buken och förstoppning. Blodprover visar ofta lågt hemoglobin (blodbrist), zinkbrist och olika antikroppar kan i de allra flesta fallen mätas. För att fastslå diagnosen så tas cellprov (biopsi) från tunntarmen, som utförs via gastroskopi. På barn görs gastroskopi under narkos. Tiden före biopsitagning är det viktigt för att kunna fastslå diagnosen att barnet får samma gluteninnehållande mat som under sjukdomsperioden. I annat fall läker tarmen då man undviker mat som innehåller gluten, vilket gör att den definitiva diagnosen blir svårare att ställa. I vissa fall, då antikroppssvaret i blodprovet är kraftigt förhöjt, kan diagnosen ställas utan cellprov från tunntarmen.

Det finns bara en verksam behandling; glutenfri kosthållning. Alla livsmedel som innehåller de aktuella sädesslagen måste varudeklarera det, vilket även gäller alla andra vetesorter såsom dinkel, kamutvete, durumvete och emmervete. Med en strikt glutenfri diet är prognosen god. Kontakt med dietist är värdefullt, och då glutenfri diet kan innebära fördyrad kosthållning kan glutenfria produkter förskrivas med rabatt (livsmedelsanvisning) via apotek. Sökförslag: Svenska Celiakiförbundet (finns en ungdomssektion) Barnläkarföreningens hemsida Livsmedelsverket Att tänka på vid matlagning: Vete, korn, kamut och dinkel finns i all mat som görs på vete. Kamut och dinkel finns i mat som bröd, pasta, ravioli, tortellini, bakelser (tårtor, muffins, kakor och så vidare), krutonger, kex, skorpor, våfflor, pannkakor, crepes, pizzor, kringlor; tortilla gjord på mjöl, grissini och nattvardsbröd. Mannagr yn, bulgur och couscous

innehåller också vete och även pudding kan vara tillverkad med lite mjöl. Gnocchi består mest av potatis, men förbereds med lite vetemjöl. Det är vanligt att vitt mjöl används vid förberedningen av kött, fisk och vissa dressingar och såser. Fråga om ni äter på en servering. Andra produkter som är viktiga att kontrollera innehållsförteckningen på är vetegroddar, vetekli, rågvete, stärkelse, modifierad stärkelse, hydrolyserad stärkelse, livsmedelsstärkelse och ätlig stärkelse. Att äta istället: Kött (kontrollera om köttet blivit mjölat innan tillagning) Fisk (kontrollera om fisken blivit mjölad innan tillagning) Potatis/potatismjöl Ris, fullkornsris Frukt Grönsaker Ärtmjöl Baljväxter (ärtor, bönor) Mandelmjöl Kokosmjöl Bovete Majs/majsmjöl/majsstärkelse Hirs Havre (om helt vetefritt) Quinoa Durra Sojamjöl Vegetabiliska oljor

63


KIDS& FAMILY  |  L e k a r

Skojiga lekar för de allra minsta

Ibland verkar det som att barnen har oändligt med spring i benen, speciellt i dessa tider då man är hemma!

Gissa antal i burken Du behöver: Glasburk i modell större, många små grejer, (exempelvis suddgummin, tuggummin, spelkulor, pärlor, godis) papper och penna. Minst 2 personer. Så gör du: Stoppa ner X antal grejer i burken och skriv ner antalet på ett papper. Låt barnen gissa hur många som finns i burken. Den som kommer närmast får bestämma nästa omgång! Skottkärra-race Du behöver: En startlinje och en målgång, oömma kläder. Minst 4 personer.

Kläm och känn quiz Du behöver: Olika föremål, ögonbindel, ett gäng fnissiga kompisar, minst 2 personer. Så gör du: Personen med ögonbindeln ska med hjälp av känseln och luktsinnet lista ut vad den har i händerna. Det kan vara allt från en sked till shampoo! En lek som brukar kunna leda till många fniss och tankevurpor! Personen som gissar flest rätt vinner.

Så gör du: Två personer bildar ett lag. Den ena personen ställer sig med händerna i marken. Den andra ställer sig bakom och tar upp den främres fötter som bildar en ”skottkärra”. Tävla mot det andra laget om vem som hinner först i mål!

Killerball Du behöver: En mjuk och lätt boll av skumgummi. Minst 4 personer.

Handcharader Perfekt för att få dom mindre att sitta lite längre vid middagsbordet. Den minsta börjar att försöka likna ett djur med händerna, utan ljud och dom övriga gissar. Den som gissar rätt först får ta över stafettpinnen och göra nästa djur.

Så gör du: Bollen kastas in på planen och det gäller att ta den. Personen som har bollen kastar den på de andra deltagarna som då blir ”brända”. För att få vara med i leken igen gör man 10 upphopp. Händer och huvudet är fritt - man måste bli träffad på kroppen för att bli ”bränd”.

Fågel - Fisk - Mittemellan Välj ut en mindre sak en av er ska gömma, dom övriga blir guidade med orden Fågel (Högt upp) Fisk (Vid Golvet) eller mittemellan, följt av varmt för att man är nära skatten eller kallt då man kommer långt ifrån skatten.

64


Amningshjälp direkt i mobilen På Kry kan du få hjälp om det känns svårt att få till amningen på egen hand. Logga in i appen och prata med erfarna barnmorskor och sjuksköterskor.

Få hjälp från plats där du känner dig trygg, till exempel i hemmet. Tillgängligt i appen alla dagar 08.00–19.00. Kostnadsfritt i hela landet.

Hjälper dig, med dig.


Nästa nummer 25 mars 2021 # Säkerhet i hemmet

# Barnets utveckling # Gravid på jobbet # Fosterdiagnostik

SKRIV TILL OSS nathalie@kidsfamily.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter

Photo by Michal Janek on Unsplash

NYHET! DIGITAL Kids & Family På vår digitala plattform www.digital.kidsfamily.se kan du ta del av gobitar från tidningen samt extramaterial som bara publiceras online. Med möjlighet till prenumeration, utgör den en perfekt digital kanal med texter, videos och annat digitalt extramaterial med veckovisa uppdateringar.

@kidsofamily

www.digital.kidsfamily.se • www.kidsfamily.se www.facebook.com/kidsofamily •www.instagram.com/kidsofamily


Unna dig en prenumeration FAMILY 2 nummer För 0:-

Här kommer ett unikt erbjudande till Dig som vill bli vår VIP kund. Passa på att ge Dig extra läsglädje, prova på Kids & Family för 0:-

Magasinet om barn och föräldraskap. Nr. 3 · 2020

Micael Bindefeld

Beställ redan Din prenumeration redan idag på nathalie@kidsfamily.se ange kampanjkod ”2021”

Familjelyckan

Därför ska du anlita en DOULA!

Eller beställ din prenumeration enkelt online digital.kidsfamily.se och få din tidning digitalt och i brevlådan.

Barns eksem

Trevlig Läsning önskar Kids & Family

Hur viktigt är sex?

Erbjudandet gäller under hela 2021

FAMILY FAMILY

Magasinet om barn och föräldraskap. Nr. 4 · 2019

Magasinet om barn och föräldraskap. Nr. 3 · 2019

10 år - Kids & Family, träffa kvinnan bakom.

ADHD

Håll koll på dina leverfläckar

Friskvårdsträning

Mer energi och bättre sex får du om...

Socker – ett gift?

– bloggare och Youtube-profil

TRYGG VÅRD – när barn blir akut sjuka

Adoption –alla barn har rätt till en familj

Aknytning

– Lyhörd för bar nets signaler

Vilket preventivmedel passar dig bäst?

Margaux Dietz

Magasinet om barn och föräldraskap. Nr. 1 · 2020

Vänster- eller högerhänt?

EDWARD BLOM – en matglad trebarnspappa

www.kidsfamily.se

Ellen Bergström

– Hon dansade in i våra hjärtan


VI MINSKAR VÅR

kLIMATPÅVERKAN 100 % förnybar >el 50 i våra blöjfabriker

> 50

>  50 % förnybart material i blöjförpackningarna

Vi på Libero jobbar med barn varje dag. Därför har framtiden och klimatet alltid varit viktigt för oss. Vi var bland annat först i Norden med Svanenmärkta blöjor och FSC®-certifiering. Certifieringen innebär att vi bidrar till ett ansvarsfullt skogsbruk. Nu har vi dessutom 100% förnybar el i våra blöjfabriker och mer än 50% förnybart material i våra blöjförpackningar. Målet är att sänka vår klimatpåverkan med 33%* fram till 2030 genom att jobba stenhårt med produktdesign, val av material, materialåtgång och transporter. Allt för att våra barn ska kunna växa upp på en jord som mår bra även imorgon.

Läs mer om vårt klimatarbete på libero.se

* från 2008 för vårt baby produktsortiment


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.