11. Källan Vår 2023

Page 1

VÅR 20 23

Peter har ordet

HEJ!

Häromdagen såg jag de första krokusarna och det känns som att våren verkligen står runt hörnet. I år fyller vi 100 år och det är svindlande när man tänker på vad som hänt under alla dessa år. Det är ett stort arv att både förvalta och utveckla. Men ska man sammanfatta vad som är det viktigaste här hos oss på Källfelt skulle jag säga att det är långsiktighet. Vi är måna om att våra fastigheter och verksamheten ska finnas i ytterligare 100 år. Att våra hyresgäster ska stanna hos oss i 100 år är kanske att sikta lite högt men nöjda hyresgäster som väljer att stanna länge hos oss är fundamentet i vår verksamhet.

Det är som vanligt mycket som händer i Källfelts verksamhet. Inte minst i området på Nya Varvet, i detta nummer kan du ta del av vad området har att erbjuda. Precis som i fjol kommer vi att ha en gratisfärja från Stenpiren ut till området, det är en fin tur som jag kan rekommendera. Mer om det kan du läsa i detta nummer av Källan. I vanlig ordning lär vi känna några medarbetare här på Källfelt, denna gång är det tjejerna på ekonomi som inte syns så mycket utåt men som gör ett viktigt jobb varje dag! Vem vet, jag kanske testar receptet på Påsktårtan som rekommenderas i intervjun.

Med önskan om en glad påsk!

KINGSMAN FIXAR SKÄGGET

På Karl Johansgatan 80 ligger den snygga barbershopen med känsla av USA på 195W0talet.

De är fyra bröder och tre av dem driver Kingsman Barbershop på Karl Johansgatan i Majorna.

Tidigare jobbade de på olika salonger men sedan drygt fyra år driver de en egen salong. Det var slumpen som gjorde att de hamnade i Majorna. De såg en annons på Blocket om en ledig lokal och då slog de till.

För att de inte skulle konkurrera med de frisörsalonger som redan låg i området blev uppgörelsen att de bara klipper korta frisyrer och då framförallt män och pojkar. Sen tar de hand om skäggen också och där finns det mycket att göra. De ska trimmas och behandlas med olika produkter för att bli mjuka och glansiga.

STOCKHOLM

Nya miljöstationer

Nu har vi nya miljöstationer med nytt källsorteringssystem i båda husen. Tillsammans hjälps vi åt att göra en insats för en bättre miljö, och hoppas det ska kännas ännu enklare att sortera rätt nu.

Trefas installerat För att möjliggöra framtida uppdateringar är även trefas elsystem nu installerat i båda husen. Dock ej i lägenheterna.

FJÄRDE LÅNG

Mellan Tredje och Fjärde Långgatan finns det just nu inte mycket att se. Men nu kan vi visa upp skisser på fastigheten som vi just nu söker bygglov för på denna plats. Det är Jan Larsson på Semrén & Månsson Arkitekter AB som plockat upp historiens vingslag i en tappning som passar framtiden.

Fastigheten kommer att bestå av 48 lägenheter och två restauranger på markplan.

Flera kunder har hittat dem på nätet och kommer från både Halmstad, Trollhättan och Norge för att trimma skägget eller mustaschen eller för att få en snygg frisyr.

Som en extra service har det hänt att de gör hembesök när det är någon äldre kund som har svårt att ta sig till salongen.

Vi önskar grabbarna på Kingsman lycka till i fortsättningen!

100 ÅR

1923 grundade Johan Källfelt tillsammans med hustrun Anna bolaget. Idag arbetar 4:e generationen i företaget. I år fyller vi alltså 100 år. Det skall såklart firas! Håll utkik efter hur och när.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

KÄLLFELTS EKONOMITJEJER

Det är många som jobbar på Källfelts huvudkontor, i detta nummer av Källan ska vi lära känna tjejerna som jobbar med ekonomi.

Vad är det som är bäst med att jobba på Källfelt?

Först och främst är det bra kollegor och trevligt här på Källfelt. Vi har bra samarbete och känner att vi både kan lösa utmaningar och ha roligt tillsammans. Det är ett stabilt familjeföretag som tänker långsiktigt och vill skapa ett hållbart fasighetsbestånd.

Sen är det en fantastiskt arbetsmiljö här på Nya Varvet. Soliga dagar är det ljuvligt att titta ut på det glittrande havet.

AGNETA AGERVI

agneta.agervi@kallfelt.se

Vad gör du på Källfelt? Jag jobbar med redovisning och övriga frågor på ekonomiavdelningen.

Hur firar du påsk? Jag kommer att njuta av lediga dagar hemma och hoppas på vårvärme. Det blir säkert lite vårstädning i trädgården. Påskbuffén är viktig och självklart är laxtårtan på plats.

PÅSKTÅRTA CHEESECAKE

Fantastiskt god cheesecakepåsktårta med smak av citron.

Chokladägg och marsipankycklingar gör tårtan festlig. En given succé till påsk.

10 bitar

Du behöver:

Till botten

150 g digestivekex

50 g rumstempererat smör

Till fyllningen

skal och saft av 1 citron (1 citron motsvarar 1 msk saft)

300 g naturell färskost av cream

cheese-typ

2 dl lätt crème fraiche

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

Till garnering

godisägg

marsipankycklingar

Gör så här:

BIRGITTA

JACOBSON

birgitta.jacobson@kallfelt.se

Vad gör du på Källfelt? Jag hanterar hyresinbetalningarna. Det är jag som är länken mellan ekonomiavdelningen och hyresadministrationen när det gäller att se till att hyresgäster får igång sitt autogiro och e-faktura. Arbetar även med övriga ekonomifrågor.

Hur firar du påsk? Mitt mål är att hitta en skön plats i lä sitta med en kopp kaffe i solen. Sen hoppas jag att det inte är snö så jag kan få möjlighet att fixa med blommor, penséer är en favorit såhär års.

ELISABETH HOLLÄNDER

elisabeth.hollander@kallfelt.se

Vad gör du på Källfelt? Jag sköter vår leverantörsreskontra, löneansvarig och övriga ekonomifrågor.

Hur firar du påsk? Jag hoppas på promenader i solen. Sen blir det traditionsenlig påskmiddag med ägg och sill och självklart den supergoda Påsktårtan – testa gärna receptet, den brukar uppskattas av både små och stora.

Sätt ugnen på 175°C.

Botten: Mixa digestivekexen fint tillsammans med det rumstempererade smöret. Tryck ut blandningen ordentligt i botten av en form (22 - 23 cm i diameter, för 10 bitar) med löstagbar kant. Ställ kakformen i kylen.

Fyllning: Tvätta citronen och riv det yttersta av skalet fint. Pressa 1 msk saft (för 10 bitar).

Vispa ihop färskost, crèmefraiche, socker, vaniljsocker, ägg, citronskal och citronsaft med en elvisp till en slät smet.

Häll smeten i formen och ställ den mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den stannat.

Garnering: Garnera cheesecaken med godispåskägg och marsipankycklingar.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
AGENTA ELISABE T H RIB G I TTA

NYA VARVET

OM DOCKYARD

OM HISTORIEN

Redan på 1700-talet anlades en Örlogshamn på Nya Varvet. Nya Varvet var en utmärkt plats vid Göta Älv att ha örlogsfartyg som användes för att stärka upp försvaret i västra Sverige.

Området överläts till Fångvårdsstyrelsen 1870 och fungerade då som fängelse tills världskrigen kom och det åter togs i bruk av militären.

Det finns flera byggnader i området som är kulturminnesmärkta och historiens vingslag känns verkligen när man strosar omkring på Nya Varvet.

OM BÅTPLATSER

Källfelt hyr ut båtplatser med svårslaget läge precis i Göteborgs hamninlopp, med närhet till flera matställen och aktiviteter på land. Våra båtplatser finns för både större och mindre båtar. Då ingår; sjösättningsramp, el och wc/ vatten/vakuum- och avloppsanläggning. Hyresperioden är 15 april–31 oktober.

Välkommen att kontakta jeanette.noller@kallfelt.se vid intresse.

På Nya Varvet hittar ni härliga Dockyard Hotel, som erbjuder allt från logi och konferens till lunch, fika eller kvällsbuffé. Hos Dockyard finns också alla möjligheter att få hjälp med arrangemang av alla slags fester och evenemang. På Dockyard är inget sällskap för litet eller för stort. Här bor du bekvämt, tvåbent som fyrbent, i rum som en gång i tiden var kaserner som fungerade som celler och militära förråd. Känn lugnet i gröna omgivningar och njut av närheten till havet, med möjlighet till aktiviteter i form av utflykt i skärgården, en runda padel eller varför inte med promenad runt vackra Nya Varvet. Avsluta med ”Kaffe & våffla” 50 kr ord pris 65 kr. Erbjudandet gäller under april månad och kodord ”Källan”.

OM SMHI

SMHI på Nya Varvet kommer att husera i helt nya lokaler som just nu byggs ett stenkast från från där de sitter nu. Det nuvarande kontoret blev för litet då SMHI på Nya Varvet får nya kollegor från det kontor som tidigare legat i Malmö. Det nya kontoret med sina 3800 kvadratmeter ger plats för cirka 90 personer. Kontoret är anpassat efter det specifika arbete SMHI gör. Utöver klassiska kontorsutrymmen finns en laboratorie- och bojverkstad samt ett våningsplan helt för meteorologer som härifrån har direktkontakt med Sveriges Radio för väderrapporter. Spännande minst sagt!

Vi börjar i juni

2–4/6

9–11/6

16–18/6

Varje dag från midsommar

23/6 till 27/8

Avgångstider

Stenpiren Nya Varvet

OM GRATISFÄRJAN

Även i år erbjuder vi vår egen färja mellan Nya Varvet och Stenpiren som är helt gratis! Seglatsen tar cirka 30 minuter en väg och är ett utmärkt sätt att ta sig till allt Nya Varvet har att erbjuda. Havsbris och tjusiga vyer från sjön får du på köpet!

11:30, 13:00, 14:30, 16:00, 17:30, 19:00

Nya Varvet Stenpiren

12:15, 13:45, 15:15, 16:45, 18:15, 19:45

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
Från goteborgsstadsmuseum.se

OM HUVUDKONTORET

Vid kajen ligger Källfelts huvudkontor. Vi är stolta och glada över att förvalta de lokaler och hus som ligger strösslade på Nya Varvet och runt om i Göteborg samt i Stockholm. Oavsett var vi verkar är vårt mål att alltid skapa hållbara kvarter, och vår utgångspunkt i alla lägen är de människor vi arbetar med och för.

Våra öppettider är måndag till fredag: 9.00–15.00 (Lunchstängt: 12.00–13.00). Välkommen förbi med ditt ärende!

OM SKAGERAK

I Nya Varvets hamn ligger fartyget R/V Skagerak. Det tillhör Göteborgs Universitet och används för utbildning inom marina vetenskaper. Det 49 meter långa och 11 meter breda fartyget rymmer utöver sin besättning 16 studerande och forskare. Skeppet blev färdigt så sent som 2021 i Falkenberg, men har nu fått sin båtplats hos oss. R/V Skagerak är ett ståtligt skepp väl värt att spana in när ni är i området.

Har ni inte vägarna förbi kan man också ta en 360 graders rundtur virtuellt på gu.view360.se/skagerak.

OM REVELJEN

Bara 50 meter från Dockyard Hotel och mittemot där färjan lägger till på Nya Varvet hittar ni restaurang Reveljen. På Reveljen kan du boka in ditt drömbröllop i magisk miljö, såväl som minnesstunder eller födelsedagsfester.

På bakfickan Tapto serveras lunch på vardagar mellan 11.30 och 13.30. Eller varför inte en afternoon tea en ledig lördag?

Den serveras 11.30 till 15.00. Missa inte Reveljens soliga sommarkrog som öppnar igen i april!

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

VENTILATION ÄR VIKTIGT

Bra luft är viktigt!

Här kommer lite tänkvärda tips för hur du själv kan tänka kring ventilationen i din lägenhet för att få en hälsosam och bra inomhusmiljö.

1. Stäng inte

Ventilationssystemet ska se till att gammal luft förs ut och att ny luft kommer in. Fungerar den inte som den ska kan den bli skadlig både för dig själv och för huset.

Inomhusluften består bland annat av fukt och föroreningar vilket är anledningen till att vi måste byta ut den, alltså ta in tillräckligt mycket frisk uteluft. Finns det fönsterventiler i lägenheten ska de alltså inte stängas, även om man upplever att det drar. Effekten blir ofta den motsatta och koncentrationen av föroreningar i luften kan öka och luftfuktigheten blir för hög. Fukten sätter sig i sin tur längs väggar, fönster och möbler och det kan orsaka mögel och röta, vilket gör inomhusklimatet ännu mer ohälsosamt.

2. Hindra inte värmen

Tänk på att ha fritt framför elementen. En soffa eller ett bord framför ett element hindrar effektivt den varma luften från att stiga uppåt. Då kan det upplevas som dragit och kallt eftersom den kalla luften från fönstret istället får fritt fram.

3. Enkelt test Är du osäker om ventilationen fungerar kan du enkelt kolla funktionen. Håll en bit toapapper mot frånluftsventilen i kök eller badrum. Fastnar pappret är suget okej.

4. Ändra inte inställningar

En byggnad och alla dess lägenheter är injusterad av en ventilationstekniker för att alla lägenheter ska ha en bra inomhusmiljö. Ifall du ändrar på ventilerna och deras inställning i din lägenhet gör det att både du och dina grannar får ett sämre inomhusklimat.

MAJORNA

Det är drygt 60 år sedan Källfelt byggde husen på Karl Johansgatan 72–84, 86 och Chapmans 1–5, 10 och vi har sedan dess förvaltat och verkat för ett långsiktigt fastighetsägande. Flerbostadshus måste stamrenoveras med ett intervall på mellan 50–60 år. För att kunna säkra byggnadens försörjningssystem för ytterligare 60 år är det nu dags att byta ut rör, avlopp, ventilation och elinstallationer så att huset ska möta framtidens krav på standard och hållbarhet. Husen kommer alltså att genomgå ett stambyte. Kök och badrum får då nya ytskikt, interiörer och elinstallationer. En visningslägenhet är redan byggd och vi kommer inom kort att bjuda in till en visning för er hyresgäster att ta en närmare titt på hur fint det kan bli.

PÅSKÄGGSJAKT

Besök vår hemsida och se om du hittar dem! Hittar du ett är du med i utlottning av en övernattning på Dockyard.

Påskhelgen stundar och det är många som har mycket att fixa med inför helgen. Ta en paus i stöket och tävla med oss på Källfelt! Det finns ingen bättre uppladdning inför påsken än vår digitala äggjakt.

Tävlingen går till så här: Vi har gömt tre påskägg på vår hemsida kallfelt.se. För att vara med och tävla ska du leta reda på äggen och fylla i formuläret som dyker upp när du klickar på ägget. Glöm inte att skriva en motivering till varför just du borde vinna en övernattning på Dockyard Hotel. Vi meddelar vinnaren på den mailadress man tävlar med.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

MAJORNA

Karl Johansgatan, Chapmans Torg

Hissbyte och relining pågår. Samrådsgruppens arbete håller fortfarande på.

Kusttorget

Har utförts

Två nya tvättmaskiner i tvättstugan.

Ekedalsgatan

Har utförts

Grind mot gården monterades i mars.

MASTHUGGET

Fjärde Långgatan 11

Vi har fått bygglov för renovering av fasad, fönster och tak på Fjärde Långgatan 11. När det gäller nybyggnaden på Fjärde Långgatan 9 håller vi på med bygglovsarbetet.

HISINGEN

Wieselgrensplatsen

Getingtorget, dvs BK Häckens supporterförening, flyttar in i lokalen på Wieselgrensplatsen där Godistorget låg tidigare.

Fryxellsgatan

Har utförts

Bytt belysning i källare och vind till närvarostyrd LED-belysning.

JOHANNEBERG

Meijerbergsgatan 8-10

Har utförts

Vi har gjort klimatkontroller i flera lägenheter på Meijerbergsgatan 10 för att få ett underlag för inomhusklimatet.

Friberg 2-4

Kommande

Utöka storleken på befintliga tilluftsventiler i fönstren för att få ett bättre inomhusklimat (och klara OVK-kraven - Obligatorisk Ventilations Kontroll).

På taket ska papp och läkt under tegelpannorna bytas ut framåt sommaren.

Gibraltargatan 48

Fönsterbyte i hela huset, start efter sommaren.

STAMPEN

Odinsgatan

Har utförts

Vi har provmonterat olika typer av belysning i trapphuset och ska utvärdera det för att sedan byta belysning i båda trapphusen

Bytt belysning i förrådsutrymmen i källaren till närvarostyrd LED-belysning

LANDALA

Södra Viktoriagatan 48-52

Påbörjat projektering för ny fläkt i ventilationsanläggning.

Byte av utvändiga dörrar till soprum och cykelförråd.

Beställt utbyte av avfuktare i båda torkrummen.

Övre Besvärsgatan 2-8

Hissen på Övre Besvärsgatan 2 skall bytas ut. Det innebär att hissen är avstängd under den tid arbetet pågår. Preliminär start v.39 och skall vara klar under v.42.

Byte av utvändiga dörrar till soprum och cykelförråd.

Projektering av ny belysning invändigt i hela huset i allmänna utrymmen, provmontage ska göras. I samband med byte av belysning passar vi på att även byta undertaken i allmänna utrymmen.

GÄRDSÅS

Galileis Gata 1-5

OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll) ska göras under året.

Kommande

Nytt cykelrum i garaget, klart under april månad. På Galileis gata 1 och 2 ska hissarna bytas. Det innebär att hissen är avstängd under tiden arbetet pågår.

Det arbetet påbörjas v.33 och vara klara under v.38.

Galileis Gata 7-12

Har utförts

Bytt fläktarna på vinden, ska injusteras.

Planerat till hösten 2023: byta ut förrådsväggar och dörrar mot källargång, från nät till galler typ Troax.

KÅLLTORP

Wingårdsgatan 3

Kommande

Översyn av torkaggregat i torkrummet ska göras

Komplettering med takfläkt i torkrum för effektivare torkning.

TYNNERED

Karneolgatan

Kommande

Under våren byts källarfönstren.

NYA VARVET

Stjärnbåtsgatan, Finnjollegatan

Kommande

Byta dörrar till miljörum. Staket utmed uteplatserna och utsida fastighet renoveras och byts där det behövs.

Stallegårdsvägen

Kommande

Kapa häcken mot Hästeviksgatan.

STOCKHOLM

Sandhamnsgatan 5, 33-37

Har utförts

Ny matavfallssortering. Arbetet med indragning av trefasel är klart.

Kommande

Lyfta utemiljön på båda adresserna.

BETALA HYRAN MED E-FAKTURA

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB OMRÅDESNYTT
kontakta oss på Källfelt om du behöver hjälp.

VI PÅ KÄLLFELT ÖNSKAR ER

Hemsida kallfelt.se

E-post info@kallfelt.se

MINA SIDOR

kallfelt.se/mina-sidor

OCH HÄRLIG
KONTAKTA OSS Källfelt växel & 031–69 70 00 serviceanmälan Mån-fre: 9.00–15.00 Lunchstängt: 12.00–13.00 Jour – Securitas 010–470 55 94 Vid akuta fel eller störning efter kontorstid Hissfel Kone Hissar 0771–50 00 00 RC-Hiss 0771–22 77 00 Odinsgatan 21 och Gibraltargatan 48 Skadedjursbekämpning – Anticimex 0752–45 10 00
ALLA EN RIKTIGT GLAD PÅSK
VÅR!
Besöksadress Sven Källfelts gata 21, Västra Frölunda
Postadress Box 12201, 402 42 Göteborg
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.