12. Källan Sommar 2023

Page 1

Jubileum 100Ars Special

SOMMAR 20 23

HEJ!

2023 är verkligen ett firandets år. Göteborg fyller 400 år och vi tipsar om olika saker att hitta på i staden som inte kostar en krona. Vi på Källfelt ska såklart också fira vårt 100-årsjubileum. Det vill vi helst göra med alla våra hyresgäster! Den 10–11 juni bjuder vi in er till Nya Varvet där det bjuds på festligheter och aktiviter för både stora och små. Hela sommaren låter vi också gratisfärjan gå från Stenpiren ut till oss på Nya Varvet. Det är en riktigt trevlig tur som jag varmt kan rekommendera.

Att fylla 100 år gör att man reflekterar bakåt i tiden. Just nu håller vi på och dokumenterar vår historia och delar med oss av några godbitar här i Källan. Missa inte heller att läsa intervjun med fjärde generationen Källfelt som är namne med vår grundare, Johan. Han är verkligen en frisk fläkt och det är ett privilegium att ha honom som kollega i vardagen då vi fokuserar på hur vi ska skapa ett långsiktigt fastighetsägande och med levande torg och miljöer för framtiden.

Jag hoppas vi ses på Nya Varvet i juni. Välkommen!

VÄLKOMMEN ATT FIRA MED OSS!

Den 10-11 juni, kl 11.00 – 19.00

Ta GRATIS-färjan från Stenpiren direkt till Nya Varvet eller spårvagn nr 11, hållplats Nya Varvsallén.

Vid spårvagnen möter Stinsentåget upp och kör ner besökare till Nya Varvsområdet, kostnadsfritt. Denna dag tar vi inte bilen till Nya Varvet.

Det blir food trucks och två aktivitetsområden, ett mer avsett för de mindre barnen med rutschkana och hoppborg och ett som passar större barn (och vuxna?).

DEN LYCKLIGA VINNAREN AV PÅSKÄGGSJAKTEN

Den virtuella påskäggsjakten på Källfellts hemsida blev en succé. Den lyckliga vinnaren blev Isabel Bernaards, som inte helt oväntat sysslar med virtuell treasure hunt på fritiden. Hon ger här sitt bästa tips på påskäggsjakt och berättar om hur priset, en övernattning på Dockyard hotell, kommer att avnjutas.

Hur hittade du till påskäggsjakten?

Jag läste om den i Källan, som förövrigt är ett härligt litet magasin som jag uppskattar.

Vad är ditt bästa tips för en lyckad påskäggsjakt?

Deltagande är det viktigaste. Det är bara att köra!

Hur känns det med en hemester på Dockyard hotell?

Jag bor ju väldigt nära, men det ska bli härligt med en liten staycation. Jag bor också väldigt litet, så det ska bli skönt att byta miljö för en stund. Jag och vännerna brukar hänga på Nya Varvet, så det känns som hemma!

Johan Källfelt är 4:e generationens Källfeltare som arbetar på företaget. Han är fastighetsförvaltaren som gärna är ute och rör på sig bland husen och möter hyresgäster. ”Fastighetsförvaltning händer inte inne på kontoret” konstaterar han över en kopp kaffe och ett Ballerinakex. Det bästa med hans jobb är det föränderliga, när nöjda hyresgäster hör av sig och när man hittar den nya spännande verksamheten som kommer att förbättra hyresgästmixen i ett område. Han pratar även om Källfelt och dess långsiktighet, hur de går sin egen väg och att det finns en nostalgi över att fira 100 år. Men vi tar allt från början.

Har det alltid varit naturligt för dig att jobba på Källfelt?

Det går ju inte att hymla om att Källfelt som arbetsplats har funnits där under hela mitt liv. Dock var min far alltid tydlig med att arbeta på Källfelt verkligen inte var något jag måste göra, men så här i efterhand så har det alltid funnits där. Jag sommarjobbade som ung i kundtjänst och med enklare fastighetsskötsel. Jag fick då en bra känsla för företaget och vad det handlade om. När jag sedan läste till civilekonom, så fick jag under den resan en känsla av att det är i fastighetsbranschen som jag vill arbeta. Därefter studerade jag mer riktat mot fastighetsförvaltning. Jag kommer

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
GRATIS!
Peter
“INGEN VÄN AV OBEGRIPLIGA EXCELSNURROR”
Johan Källfelt ser ljust
på framtiden inför
100-årsjubiléet.

ihåg när jag pratade med Peter Boström (nu VD, på den tiden fastighetsförvaltare och alltjämt ständig mentor) och han sa: “Helt ärligt, det är ju jäkla kul det här arbetet”. Jag körde några år ute i entreprenadsvängen på ett par riktigt stora företag och kom fram till att det inte riktigt var min grej. När pappa dog var det naturligt att vända hem.

Och min roll som förvaltare, i hur många andra yrken får du en sådan variation?

Du får strategi, ekonomi, sälj, teknik, service, personalledning. Man träffar folk, hyresgäster, entreprenörer. Du är ute och rör på dig och blir inspirerad. I ena stunden dricker man kaffe i byssjan och nästa möte är med en VD på ett spännande företag som är på jakt efter nya lokaler. Detta är ett väldigt roligt och omväxlande arbete och att sitta vid ett skrivbord hela dagarna är inget för mig. Jag får spader om jag inte får komma ut och röra på mig i verkligheten. Jag gillar vårt kontor men våra kunder och många av mina medarbetare finns där ute. Att Johan brinner för sitt arbete som fastighetsförvaltare är svårt att undgå. Fastighetsförvaltarna på Källfelt har delat upp ansvaret i geografiska områden, där Johan är ansvarig hela Nya Varvsområdet med både företag, skolor och bostäder samt Karneolgatan i Tynnered.

beslut utifrån hur det blir på sista raden ner till sista decimaltecknet. Visst ska det vara ordning och reda i ekonomin och för det är jag tacksam att vi har väldigt duktiga medarbetare som håller prydlig ordning, men till skillnad från många andra bolag behöver vi aldrig låta ett Excelark bli en tvångströja. Vi kan sätta vår personliga touch på verksamheten, där vi själva värderar resultaten och får på så sätt en friare roll än många andra fastighetsföretag som är mer toppstyrda och formella. Det är lite tråkigt med alla dessa slipsnissar som äger fastighetsföretag och bara bryr sig om en ständig sifferexercis men inte har någon känsla för sina hus och områden. Ibland behöver man kunna vara lite pragmatisk.

“KOMMER PARKEN PÅ NYA VARVET NÅGONSIN ATT HÄMTA SIG EFTER FIRANDET?”

Vad väcker det för känslor hos dig med ett 100-årsjubiléum?

Vad tycker du definierar Källfelt som företag?

Det är flera saker, men framför allt att vi är kreativt bångstyriga med örat mot marken. Ett visst mått av tjurskallighet är väl också en del av vårt DNA som företag. Vi både gräver där vi står och spanar oss omkring efter vad vi kan göra härnäst. Och såklart all personal som skapar just den där Källfeltandan. Visst kan man hyra in en fastighetsskötsel som säkert gör ett bra jobb men det strider mot vad vi står för. Det är inte vilka vi är. Vi vill ha personal som känner att detta är mitt hus, mitt ansvar och min stolthet. Det är nog egentligen det som definierar oss: känslan för det vi äger och att vi faktiskt är ett familjeföretag. Det skapar lite andra förutsättningar. Vi behöver inte alltid grotta ner oss i ett Excelark och ständigt ta

Ett exempel på utveckling och personlig touch är Chapmans torg och Karl Johansgatan i Majorna. Johan nämner tillfället för ett tiotal år sedan när han och Peter Boström var på Chapmans torg och sa till sig själva: “Men hur ser det ut här egentligen?”. Det var ett väldigt spretigt utbud av butiker och verksamheter och det saknades en röd tråd som gjorde området till en destination i sin egen rätt. Där och då bestämde de sig för att ta ett nytt grepp om området och ge det en tydligare profil. Sedan dess har företaget varit noggranna i valet av nya lokalhyresgäster för att kunna skapa en mer rolig och dynamisk plats för alla. Genom bra och spännande verksamheter skapas ett levande kulturtorg, som också lyfter området för de boende. Ett exempel är Teater Sesam, dockteatern för både unga och vuxna. “När man först hör om dockteater kan man ställa sig frågande. Hur ska det här gå egentligen? Nu fyllde de 36 år precis och har bara växt mer och mer genom åren. De sätter upp fantasifulla och färgstarka produktioner för både vuxna och barn, helt fantastiskt! Det är ett nästintill unikt koncept och om du inte har varit där har du missat något. Runda av kvällen med middag och en karaoke på Sing- Sing och några eftersläckare på Majornas Bryggeri så har du en helkväll. Nästa gång du kommer dit kan du ta en föreställning på GEST i stället. Det finns gott om teaterscener kring Chapmans torg”.

Källfelt har länge varit kända för ett stort engagemang i idrottslivet i staden. Speciellt en viss idrottsklubb i öster är väl kända för att ligga familjen varmt om hjärtat. När vi frågar Johan om ÖIS tittar han fundersamt på oss och frågar: ”ÖIS, det är hockey va”? Vi förstår att det här med sport knappast är något stort intresse och går raskt vidare.

Det väcker förstås nostalgi och samtidigt är det kul med fest! Det är ju alltid kul att det händer något och inte bara är det gamla vanliga. Kommer våra hyresgäster gilla det vi anordnar? Tycker folk att det här är lika roligt som vi tycker att det är? Kommer det att vara mycket folk på Nya Varvet-färjan? Hur kul är det inte att vi till och med kommer att ha ett eget tåg som går från spårvagnen ner till varvet? Jag ser fram emot alla besökare som kommer och vi har aktiviteter för både stora och små. Kommer parken på Nya Varvet någonsin att hämta sig efter firandet?

Och nostalgi kan vi förstå att det väcks. Under 100 år har det hänt en hel del i företaget och det är många minnen som kommer upp under intervjun. Johan minns bland annat hur nervös farfar var över investeringen och köpet av Nya Varvet. De klassiska faserna “förvärva, ärva och fördärva” som så många familjeföretag gått igenom låg på farfars näthinna. Att Nya Varvet sedan blev en affär som skulle komma att symbolisera hela Källfelt var nog inget farfar trodde. Det är med värme och tillförsikt som Johan ser på Källfelts framtid. - “Vi på Källfelt har en anda av att vi gräver där vi står men samtidigt är vi lyhörda och långsiktiga. Vi är kanske inte världens mest våghalsiga företag men vi förvaltar de chanser som dyker upp. Fru Fortuna kan ibland komma med fantastiska gåvor”.

Men han lutar sig också mot den stabila kursen och förädlandet av det befintliga. Under ett sekel har Källfelt rört sig framåt och alltid följt sitt eget hjärta. När alla andra aktörer springer åt ett håll, då rör sig Källfelt mot det håll de själva tror på. Ibland det rakt motsatta hållet. Johan avslutar intervjun med: “Källfelt ska fortsätta att vara kreativa och långsiktiga och behålla vår nyfikenhet och ibland också våga ta spännande chanser. Vi ska inte bara stirra på datorskärmar och förlora förmågan att kunna höja blicken och se framåt. Obegripliga Excelsnurror och andra finansiella massförstörelsevapen får andra företag ägna sig åt”.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
“I ENA STUNDEN DRICKER MAN KAFFE I BYSSJAN OCH NÄSTA MÖTE ÄR MED EN VD PÅ ETT SPÄNNANDE FÖRETAG SOM ÄR PÅ JAKT EFTER NYA LOKALER.”

KÄLL-FORSKNING

Inför Källfelts stora jubileum kontaktades göteborgsprofilen och författaren Lars O. Carlsson för att fråga om han kunde bidra till att dokumentera Källfelts historia. Han har medverkat i ett trettiotal skrifter, ofta i samband med olika företagsjubileer, och är kanske för den stora allmänheten mest känd för sina många föredrag och radioinslag.

Vi fick en träff med Lars O. Carlsson och passade på att ställa några frågor.

Var det självklart för dig att åta dig uppdraget?

Ja, det var det nog. Jag visste inte så mycket om företaget, mer än att det är ett klassiskt Göteborgsföretag och det passar ju mig ganska bra.

Har allt gått bra?

Nej, inte riktigt. Jag fick en stroke i januari 2022 och blev då sjukskriven, med arbetsförbud, t o m 8 maj 2022, och den 7 maj 2022, avled Göran Källfelt, företagets f d VD och den som kanske bäst kände företagets historia så det hela började med en brant uppförsbacke. Jag hann aldrig träffa den som kanske bäst kunde hjälpt mig med fakta och minnesuppgifter.

Hur löste du detta?

Jag har intervjuat flera Källfeltare och en del branschfolk samt läst en stor mängd facklitteratur och andra källor samt där hittat en hel del intressanta uppgifter.

Är det något du kan dela med dig av?

Ja, självklart. Källfelt har byggt över hela Göteborg och det tycks som om de byggt inom olika stadsdelar under skiftande decennier. Under 1920 och 1930-talet byggde de i Kungsladugård, 1930- och 1940-talet byggde de i Johanneberg, Guldheden på 1940-talet och under 1950-talet var Kortedala och Wieselgrensplatsen i fokus , 1960-talet gällde Chapmans Torg samt Bergsjön, Landala på 1970talet och under 1980-talet köpte man Nya Varvet, ett område som Källfelt därefter förädlat och utvecklat på ett intressant sätt sedan dess. Det är ju en helt fantastisk utveckling av ett företag under dessa 100 år – ett bolag som trots allt nog upplevs som ganska anonymt i Göteborg.

Men finns det något Du kan lyfta som är extra spännande? Självfallet finns det massor, men låt mig ta några exempel.

Det första huset som Johan August byggde i egenskap av byggmästare var enligt mina efterforskningar huset vid Fågelfängaregatan 14, vars ritning av arkitekt Evald Reinhold Håkansson är daterad i maj 1922 och som godkändes av Byggnadsnämnden den 20 juni samma år.

Vid Mariaplan 4 i Majorna uppförde Johan August Andersson, sedermera Källfelt, en fastighet som han också kom att äga. I huset öppnades den 1 juni 1933 Apoteket Najaden och än i våra dagar finns ett apotek i denna fastighet.

Johan August Andersson, sedermera Källfelt, uppförde för sig och sin familj en fastighet på Oxhagsgatan 43. Hit flyttade familjen den 7 februari 1929 och flyttade vidare, till Gibraltargatan 36, den 20 maj 1943.

Inom Nya Varvets område finns sedan 1994 en vägsträcka med namnet Sven Källfelts Gata till minne av byggmästaren, företagsledaren och bowlingsvärldsmästaren Sven Källfelt (1915-1988). Detta trots att det kanske var brorsonen Göran Källfelt och sonen Lennart Källfelt som främst kom att arbeta med att förädla Nya varvet.

Något annat spännande att berätta?

Det är ju bara familjen Källfelt som får använda namnet Källfelt i landet, men drygt 100 år tidigare nyttjades detta namn i Östergötland. Detta var ett efternamn för den grenadjär som innehade befattningen på roten Vistena Östergård nr 29 i Skenninge Kompani av 2:a livgrenadjärregementet. En Eric Kellfelt hade befattningen år 1790, Olof Kellfelt år 1792 och Johan Kellfelt från 1809 till sin död den 13 april 1829, på Vistena Östergårds ägor. Om Johan sägs bara att han var 5 fot 6 ¼ tum.

Den siste som nyttjade detta rotenamn var alltså Johan Kellfelt –samma namn som Johan Källfelt från Källsjö 100 år senare.

Som sagt det finns massor att berätta om släkten och företaget Källfelt, som nu varit verksamma i över 100 år.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
Lars O. Carlsson Författare

DÄRFÖR HETER VI KÄLLFELT

Vi väljer att starta vår berättelse om namnet Källfelt hos makarna Sven Emanuel Andersson och hans hustru Emma Kristina Benjaminsdotter vid det gamla skattehemmanet Grishult, i Ullareds sockens västra del, norr om Flähult.

Sven Emanuel Andersson var född i Halländska Nösslinge, närmare bestämt i Borrås, i närheten av Väröbacka och Varberg. Borrås, inte att förväxla med den mer välkända gamla textilstaden Borås.

Kyrkbyn Nösslinge och sockenkyrkan Nösslinge kyrka ligger nära nog drömskt vackert mellan Nösslingevägen och Nösslinge badplats. Kyrkan är en röd liten medeltida timmerkyrka, kanske ursprungligen byggd redan på 1200-talet.

Sven Emanuel gifte sig den 7 april 1876 med Emma Kristina Benjaminsdotter, och flyttade in i hennes föräldrars gård, Grishult 1:2. År 1889 flyttade familjen till Fjällen under Broholmen i Källsjö.

Sven Emanuels far hette Anders Caspersson och därför fick Sven Emanuel efternamnet Anders-son, precis som Svens söner Karl Ludvig och Johan August fick efternamnet Svens-son efter sin far. Enligt traditionen med patronymikon, det vill säga ett tillnamn som har bildats av faderns förnamn för att markera vem en persons far är. För att komplettera bilden kan vi berätta att namn som bildats till moderns namn kallas metronymikon.

Kanske var det lite märkligt men Johan August Svensson (18781944) kom senare i livet även att använda efternamnet Andersson – i bygglovshandlingar noteras Johan S:son Andersson. I vilket fall som helst växte han upp i Källsjö men flyttade i december 1898 till Masthugget och Göteborg. Här i staden började han som lärling hos ett byggföretag och han blev snart murare och senare även murarmästare. Källfelts Byggnads AB har en logotype där en tegelmur har ett dominerande inslag. Muren vill påminna om grundaren Johan Källfelts ursprung som murare innan han startade sitt egna företag.

Vid tidigt 1920-tal startade Johan August en helt egen byggrörelse, i vilken familjen kom att engagera sig. Han började sin verksamhet med att uppföra bland annat bostadshus i Kungsladugård. I denna stadsdel byggde han dessutom 1929 en villa till sig och den egna familjen, närmare bestämt på Oxhagsgatan 33.

Det finns väl all anledning att misstänka att varken namnen Andersson eller Svensson var direkt unika för en byggmästare i 1930-talets Göteborg. Därför önskade Johan August att byta efternamn och inledningsvis önskade han namnet Källlsjö som nytt efternamn, vilket han inte fick av de beslutande myndigheterna. Vid den tiden fanns en regel om att man inte fick ta ett ortsnamn som efternamn. Han fick istället ta ett närliggande namn, Källfelt. Det sägs att den förste som fick ta ett ortsnamn som efternamn lär ha varit idrottsstjärnan Sven Johansson, senare ännu mera känd som Sven Tumba (1931- 2011). Han var i och för sig född i Stockholm, men flyttade som 10-åring till Tumba. Hans framgångar inom fotboll samt

ishockey är väldokumenterade, han var även duktig på vattenskidor och han blev också en stor ambassadör för golfsportens expansion i Sverige.

Den 23 november 1934 skickar Swedbergs Advokatbyrå på uppdrag av Johan August och hans hustru, Anna Maria, född Wahlström, en ansökan om att hela Johan August Svenssons familj skall få tillstånd att ändra efternamnet till Källfelt, ett namn med stark association till uppväxtgeografin kring Källsjö. Förutom Johan August och Anna Maria gällde ansökan även barnen Gunhild Ebba Ottilia (1903), Artur Agaton (1905), Sven Esbjörn (1915), Tore Gunnar (1923).

Ansökan skickas till Kungl Maj:t och frågan behandlades som justiedepartementsärende på konselj vid Kungliga slottet i Stockholm fredagen den 14 december 1934 och enligt protokollet var förutom Kung Gustav V samt statsministern Per Albin Hansson större delen av regeringen närvarande. Föredragande var chefen för justitiedepartementet och tillika stadsrådet Schlyter. Socialdemokraten Karl Schlyter (1879-1959) var justitieminister under åren 1932-1936.

Låt oss bjuda på ett litet protokollsutdrag från mötet den 14 december 1934:

Ӥ59

I underdånig ansökning den 22 november 1934 hava byggmästaren Johan August Svensson och hans hustru Anna Maria Svensson, född Wahlström, från Carl Johans församling i Göteborg för sig och sina omyndiga barn telegraftjänstemannen

Sven Esbjörn Svensson och Tore Gunnar Svensson ävensom makarna Svenssons myndiga barn Gunhild Ebba Ottilia

Svensson och byggmästaren Artur Agaton Svensson, de båda sistnämnda från samma församling, för egen del anhållit om godkännande av släktnamnet Källfelt.

Sven Esbjörn Svensson, vilken uppnått aderton års ålder, har biträtt den för honom gjorda ansökningen.

KUNGL. MAJ:t finner gott bifalla ifrågavarande ansökning.”

Ett nytt släktnamn var därmed godkänt, ett namn som familjen Källfelt nu var helt ensamma om.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
LARS O. CARLSSON

EN SOMMAR I GÖTEBORG –

HELT GRATIS!

Sommaren i Göteborg erbjuder massvis med aktiviteter för både barn och vuxna. Här hittar ni våra favorittips för aktiviteter som passar hela familjen i sommar. Dessutom är alla helt gratis!

Hammarkullekarnevalen 26–28 maj

Hammarkullekarnevalen startade redan 1974 i Göteborg. Festliga och färggranna kläder från olika kulturer passerar i tåget. Varje år är det en välbesökt tradition med färgsprakande kläder och latinamerikanska danser.

NYA VARVET-FÄRJAN ÄR TILLBAKA!

Äntligen är Nya Varvet färjan tillbaka med sin tur mellan Nya Varvet och Stenpiren. Den går hela sommaren och är dessutom helt gratis!

Parkhäng i hela staden

Vi har underbara parker överallt i staden, som tilltalar både de stora och de små. Alla djuren i Slottsskogen, Japandalen i Botaniska trädgården eller de tropiska växterna i Trädgårdsföreningen. Vill du ta en lite längre promenad? Då kan Änggårdsbergen både erbjuda grillplatser och vandringsstigar längs alla dess sjöar.

“Flunsan” - Folkparken på Hisingen

Sveriges enda kvarlevande folkpark. Under maj till juli är det uppträdanden i Flunsåsparken. Det är allt från viskvällar, stand-up, rock, schlager, dans till trolleri, talangjakt och mycket mycket mer.

Utomhusbio i Slottsskogen

Utomhusbion har blivit en uppskattad aktivitet under härliga sommarkvällar. I Juli visas filmer i Azaleadalen och under Filmfestivalen i September blir det utomhusbio utanför Björngårdsvillan.

Göteborgs kulturkalas 1–3 september

Kulturkalaset i Göteborg är en tradition som välkomnar alla till festligheter i stan och omnejd. Det blir konserterer, dans, teater, film, marknad, utställningar, uppvisningar och massor av god mat.

Under den 25 min långa turen får du inte bara en härlig tur sjövägen till och från Stenpiren, du får också en sightseeing och tillfälle att se vår vackra stad från havet. Du lämnar Nya Varvet och ser Röda Sten och hur Älvsborgsbron reser sig som en port för Göteborg. Vidare möter du den mäktiga Eriksbergskranen och det ikoniska tornet “Kvinnan vid havet” vid Sjöfartsmuseet. Resan avslutas vid Stenpiren och du befinner dig mitt i centrala Göteborg, med allt vad det erbjuder! Att se Göteborg från vattnet är verkligen en speciell upplevelse.

Självklart kan du ta färjan åt andra hållet, som då börjar vid Stenpiren och avslutas på bryggan vid Nya Varvet. Väl på Nya Varvet kan du besöka Reveljen, Malins Skafferi och Dockyard Hotel. Eller varför inte bara gå en härlig promenad längs med vattnet?

Fullständig tidtabell hittar du på vår hemsida!

2–4/6 9–11/6

16–18/6

Varje dag från midsommar 23/6 till 27/8

Tidtabell

Stenpiren Nya Varvet

11:30, 13:00, 14:30,

16:00, 17:30, 19:00

Nya Varvet Stenpiren

12:15, 13:45, 15:15,

16:45, 18:15, 19:45

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
Turer
ÅKGRATIS MEDOSS! NYAVARVET-FÄRJAN

VETERANBILARNA

Sedan 2021 så kommer veteranbilarna till Nya Varvet varje onsdag för att bidra med sina vackra linjer och detaljrikedom. Den som kan sina veteranbilar ser tydligt att det enbart är Europeiska bilar som kommer till Nya Varvet, de Amerikanska träffas på en annan plats i Göteborg. Veteranbilarna är på plats varje onsdag mellan kl 17-22 i Siöstiernas allé, mitt emot där Nya Varvet färjan lägger till.

“När vi fick frågan om veteranbilarna fick komma till oss varje onsdag under sommarmånaderna var det en självklarhet. Det är bara kul när fler vill vara på vårt härliga Nya Varvet” kommenterar Peter.

KÄLLFELT FIRAR 100 ÅR OCH BJUDER PÅ FOTBOLL

Vi är matchvärdar när ÖIS Fotboll möter Landskrona Bois den 6 juni klockan 15:00 på Gamla Ullevi.

Som hyresgäst hos Källfelt kan ni gratis hämta upp till 6 biljetter per hushåll på följande sätt:

1. Gå in på oisfotboll.ebiljett.nu

2. Klicka på matchen ÖIS – Landskrona Bois den 6 juni – ”köp biljett”

3. Välj KÄLLFELT 100 ÅR i menyn

4. Ange Kod: KBAB100

5. Välj antal biljetter (max 6)

6. Fortsätt köp enligt instruktioner –det ska stå 0kr i kassan och ingen ytterligare kod behövs

7. Ange dina kunduppgifter

8. Biljetterna skickas till din mailbox

Om problem uppstår vid digital bokning, ring oss på 031-69 70 00 för upphämtning av biljetter på Källfelt Byggnads ABs kontor istället. Upphämtning senast 2/6.

GÖTEBORGS FRUKTLUNDER

Altplatsens fruktlund, Västra Frölunda äpple, plommon, körsbär

Backa röds fruktlund, Backa äpple, päron, körsbär

Bergkristallsparkens fruktlund, Västra Frölunda

äpple, päron, sviskon, plommon, körsbär

Billdals parks fruktlund, Billdal äpple

Eriksbos fruktlund, Angered äpple, päron, körsbär, vinbär

PALLA FRUKT I HELA GÖTEBORG!

Visste du att det finns över 250 platser i Göteborg där du kan plocka din egen frukt och att det finns 12 st anlagda fruktlunder, som bara väntar på att du ska komma dit och skörda? Här har vi samlat vi all information du behöver för att bli världens mest centrala fruktbonde!

De senaste åren har Göteborgs Stad anlagt flera fruktlunder och ordnat platser för stadsnära odling, efter önskemål från många göteborgare. I vanliga fall får du inte plocka frukt och grönt på kommunalt anlagda områden, men här är det annorlunda. Göteborgs stad har skapat 12 områden i staden där det är fritt fram att skörda. I Slottskogen kan du t ex plocka rabarber och jordgubbar, eller varför inte åka till Hisingsparken och plocka plommon?

Det är inte bara i fruktlunderna du kan plocka din egna frukt och bär, utan det finns fler platser än så. På fruktkartan.se hittar du fler än 250 platser i Göteborg där du kan plocka frukt, bär och blommor.

Nedan har vi listat alla fruktlunder i Göteborg och vad du kan plocka på varje ställe. Tänk på säsongen när du ska skörda; rabarbern är mogen lite tidigare på säsongen, medan äpple och päron kan plockas inpå senhöst. Plocka bara så mycket du behöver, så kan alla njuta av våra fruktlunder.

Gårdstensdalens fruktlund, Angered äpple, päron, körsbär

Hisingsparkens fruktlund, Lundby/Tuve äpple, päron, plommon, körsbär

Karlsrofältets fruktlund, Änggården äpple, päron, plommon

Positivparkens fruktlund, Frölunda äpple, päron, vinbär, krusbär, åkerbär, blåbär

Stobbées trädgårds fruktlund, Majorna äpple, päron, krikon, plommon, körsbär

Vårvädersgatans fruktlund, Biskopsgården

äpple, päron, plommon, mullbär

Slottsskogens fruktlund

äpple, päron, plommon, körsbär, jordgubbar, krusbär, smutron, vinbär, hallon, allåkerbär, blåbär, rabarber

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

VI PÅ KÄLLFELT ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT FIN SOMMAR 2023

E-post info@kallfelt.se

MINA SIDOR

kallfelt.se/mina-sidor

Källfelt växel & 031–69 70 00 serviceanmälan Mån-fre: 9.00–15.00 Lunchstängt: 12.00–13.00 Jour – Securitas 010–470 55 94 Vid akuta fel eller störning efter kontorstid Hissfel Kone Hissar 0771–50 00 00 RC-Hiss 0771–22 77 00 Odinsgatan 21 och Gibraltargatan 48 Skadedjursbekämpning – Anticimex 0752–45 10 00
Källfelts gata 21, Västra Frölunda
42 Göteborg
Besöksadress Sven
Postadress Box 12201, 402
Hemsida kallfelt.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.