9. Källan Höst 2022

Page 1

SEP 20 22

HEJ PÅ ER, HYRESGÄSTER!

Tack för i sommar – nu kliver vi in i en ny årstid! Färgglada löv börjar falla och kylan kryper på. Ta en höstpromenad ned till Nya Varvet för frisk havsluft och passa samtidigt på att se det nya kontoret vi bygger för SMHI. Fastigheten ska stå klar i december 2023 och vi ser fram emot hur den tar form. Vår medarbetare Henri berättar mer om projektet längre fram i magasinet.

En annan trevlig nyhet är att stamrenoveringen på Wieselgrensplatsen äntligen har gått i mål! Med fräscha, snygga badrum och kök hoppas vi att ni kommer trivas ännu bättre än tidigare. Ett stort tack till alla hyres gäster som gett oss värdefull input under processens gång!

I detta nummer av källan hittar du också våra bästa tips på hur du kan spara energi samt vad vi på Källfelt gör för att lätta på både plånbok och miljö.

Vi önskar er en fantastisk höst! Trevlig läsning!

NYA VARVET-FÄRJAN

KOMMER TILLBAKA I ADVENT!

Tack för i sommar! Färjan har gått sin sista tur för i sommar och den har varit mycket uppskattad! Nytt för i år är att den kommer tillbaka i advent. Varje adventssöndag är det julmarknad på Reveljen.

Turer i december 1–4, 8–11, 15–18 (Torsdag–Söndag) 22–23 (Torsdag–Fredag)

Välkomna tillbaka då!

Vad kan vi göra för att dra ned på vår energianvändning? Här är några enkla tips på hur du kan minska din el- värme- och vattenförbrukning hemma.

Kör disk och tvättmaskin när de är helt fulla och på energisnåla program.

• Skrapa matrester från tallrikarna i komposten istället för att spola av med vatten när de ska diskas i diskmaskinen.

Torka helst kläder på ställning, men om du inte kan det så välj hellre torktumlare än torkskåp.

• Tina mat i kylskåpet för att samtidigt använda kylan.

Låt mat svalna ordentligt innan du ställer in den i kylskåpet. Att ställa in varm mat gör att temperaturen i kylskåpet höjs och det är inte bra för de matvaror som redan finns där.

• Äldre elektronikprylar drar ofta el, även i stand by läge. Använd för enkelhetens skull ett grenuttag för att koppla ur flera saker samtidigt!

Vattenkokare är energisnålare än spisen. Kastruller och stekpannor som har en jämn yta har bra kontakt med spisen använder därför mindre el.

Välj inte en kastrull större än spisplattan och använd lock för att spara 30% av energin.

• +5 grader i kylen och 18 grader i frysen – sänker du temperaturen mer behöver vitvarorna jobba övertid.

Stäng av vattnet när du borstar tänderna och duschar.

• Det finns snålspolande munstycken som sparar ungefär 70% vatten vid varje dusch.

Dra ur laddaren!

Byt till LED lampor – 80% mindre energi och håller 10–20 gånger längre än glödlampor.

Vill du se hur mycket energi och pengar du sparar när du byter glödlampor till LED lampor?

Använd QR koden!

Peter har ordet Peter Boström, VD VÅRA BÄSTA TIPS FÖR ATT SPARA PÅ ENERGIN FÖR MILJÖN OCH PLÅNBOKEN!
ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

SERVICEANMÄLAN

iOm du märker att något behöver fixas i din lägenhet kan du göra en serviceanmälan under Mina Sidor på kallfelt.se.

Du kan även kontakta oss på tel. 0771 61 10 00, vardagar mellan kl. 09.00 15.00. Vid akuta ärenden efter kontorstid och på helger, och som inte kan vänta till nästa vardag, kontakta Securitas på 010 470 55 94.

SE FÖRESTÄLLNINGEN GHOST STORIES I HÖST!

Under Halloweenveckan har GEST ett specialerbjudande på biljetter till den internationella storsuccén Ghost Sto ries. Pjäsen är 80 minuter skräck och handlar om Goodman, en professor i parapsykologi – det övernaturliga. Från teaterstolen får du återuppleva professorns tre mest hemsökande historier. För att klara denna förvräng da resa genom det paranormala rekommenderar vi att ta med någon att hålla i handen!

Pjäsen spelas 29/10–3/12 men erbju dandet avser endast föreställningar som visas under Halloweenveckan 31/10–5/11. Besök gest.se för rabatt, biljettbokning samt mer information. Ghost Stories framförs på engelska av Gothenburg English Studio Theatre som ligger på Chapmans Torg.

HAR DU HÖRT TALAS

OM CHAPMAN UNITED?

Våren 2022 startades föreningen Chapman United. Den är ett samarbete med bland andra SingSing, Faktum, Majornas Bibliotek, Majornakyrkan, GEST och Majornas Bryggeri. Tillsammans blåser de liv i torget med allt från orkestrar och karaoke till poesi och gatufester. I nästa nummer av Källan lär vi känna föreningen, deras happenings och vilka dagar vi ska boka in i kalendern!

Följ Chapman United på Facebook redan nu så du inte missar något!

ENERGI- OCH MILJÖ I KÄLLFELTS FASTIGHETER

Det har inte undgått någon att elen är rekorddyr. Trots den varma sommaren har elpriserna fortsatt stiga och nu går vi dessutom mot vår kallaste årstid. Vi arbetar ständigt för att energieffektivisera och förbättra våra fastigheter för människans, miljöns och plånbokens bästa. 2019 utförde vi på Källfelt en stor miljösatsning i våra fastigheter där vi också såg närmare på vilka energiförbättringar som kunde göras.

Strålsamlare Alla hyresgäster har fått munstycken med en effektivare strålsamlare monterade på sina blandarna i lägenheten. Strålsamlarna minskar vatten och energiförbrukningen genom att öka vattentrycket istället för att öka vattenflödet när du vrider upp kranen. Du märker ingen större skillnad och vattenförbrukningen sänks markant. Blandare och toaletter har även gått igenom en miljöservice för att de inte ska droppa vatten i onödan. Säg till oss om din kran eller toalett står och droppar eller rinner, även ett litet läckage blir stora mängder vatten över tid!

Temperaturmätare I flera av våra lägenheter finns temperaturmätare installerade, offtast i hallen. Den trådlösa mätaren känner av temperaturen i din lägenhet och via den informationen kan vi läsa av fastighetens snittemperatur. Det gör att vi snabbt och enkelt kan justera för både ett jämnare inomhusklimat och för att bespara miljön.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

STILRENT HALLOWEENPYNT!

Allhelgonahelgen närmar sig och för dig som vill pynta finns dessa fina fladdermöss. De blir snygga på grenar, girlanger och i blombuketter i höstfärger.

Gör så här:

1. Knyt en lös rosett med ett svart sidenband.

2. Klipp vingarna snett uppåt ganska näta knuten.

3. Avsluta med att måla på ögon med vit akrylfärg.

Tips! Ska du göra en pumpalykta i år? Använd ett LED ljus!

ÄNTLIGEN ÄR VI I MÅL!

2019 började vi att stamrenovera det första trapphuset på Wieselgrens platsen 21. Det är ett mycket omfattande arbete och det har tagit sin tid, så nu vi är glada att äntligen vara i mål!

Snyggt i båda utföranden Först och främst är det kök och badrum som berörts men för de som så önskat har vi renoverat hela lägenheten till samma standard som en helt nybyggd lägenhet. Det kallar vi plusutförande.

Ut med det gamla, in med det nya!

Därefter har vi dragit nya ledningar, lagt klinkers på golvet och kaklat väggarna. Badrummen har fått nytt handfat och WC stol, och badkaret har ersatts av en dusch med vikbara väggar. I plusutförandet kunde man välja till tvättmaskin och tork tumlare samt golvvärme.

VAD SKULLE DU ÖNSKA PÅ

WIESELGRENSPLATSEN?

Om du vet någon trevlig restau rang, butik, café eller varför inte ett galleri som hade fulländat torget får du gärna maila oss ditt förslag till info@kallfelt.se. Vi är öppna för alla önskemål!

I alla lägenheter är kök och badrum helrenoverade. Det innebär att vi rivit ut all gammal köksinredning samt bilat upp golv för att komma åt de ursprungliga vatten och avloppsledningarna och byta ut dem till nya. Dessutom har elledningar och vägguttag bytts i varje lägenhet. Köken har fått ny skåpinredning, nya vitvaror, nya bänkskivor, nytt kakel, nya golv, väggar och tak. I plusutförandet kunde man välja till exempelvis induktionshäll, diskmaskin och mikrovågsugn.

Stilrent och fräscht

När det gäller badrummen har vi även där rivit ut allt såsom tätskikt bakom och under golv och väggar.

Sist men inte minst Inte nog med att vi renoverat alla lägenheter, vi har även snyggat till i allmänna utrymmen! Det innebär nya hissar, renoverad tvättstuga, målat om i trapphus, nya entrédörrar samt ny ventilationsanläggning. Dessutom ett elektroniskt nyckelsystem med så kallade nyckeltags för bland annat tvättstugebokning och tillträde till allmänna utrymmen. Vi har även säkrat upp vindsförråden med nya gallerväggar och nya dörrar.

När alla flyttat in ska vi fira det. Håll utkik efter inbjudan!

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

VI BYGGER KONTOR FÖR SMHI!

Sedan i somras har byggentreprenörer rivit och schaktat för att bygga ett nytt kontor för SMHI på Nya Varvet. Markarbetet har precis påbörjats och det ska bli roligt att se huset växa fram! Ansvarig för byggprojektet är Henri Lindberg, byggchef hos oss. Han berättar mer om projektet:

“SMHI la ner tre av sina kontor i Sverige och det i Malmö var ett av dem. En del av personalen vid Malmökontoret fick erbjudande om arbete på kontoret i Göteborg. Detta medförde att det nuvarande kontoret blev för trångt. Det nya kontoret har tre våningar samt vind med teknikutrymme. Totalt rör det sig om 3800 kvadratmeter. Ca 90 personer kommer att arbeta på SMHIs nya kontor på Nya Varvet.”

I detta projekt utmanar vi oss själva och den traditionella bilden av ett kontor. Under projekteringsprocessen har vi fått lära oss om SMHI:s olika behov och vilka typer av ytor som krävs för att kunna leverera rapporter om vädret och Nordsjöns tillstånd.

“På markplan bygger vi en laboratorie- och bojverkstad. Labora toriet är utformat för deras specialistområde – oceanverksamhet. SMHI placerar ut bojar i Nordsjön för att mäta och samla in data om bland annat havsströmmar, föroreningar och temperatur för att klarlägga förändringar i havsmiljön. Det krävs både reparation och iordningställande av dessa bojar för att kunna få in löpande information. Sedan skickas bojarna ut till havs igen! Det är viktigt att fastigheten är optimerad för deras uppdrag.” säger Henri.

Andra våningen är utformad som en mer konventionell kontorsmiljö och där blir rum för möten och konferenser. På tredje plan hamnar vi mitt i SMHIs värld igen! Henri berättar vidare om projektplanen:

“På tredje plan sitter framförallt meteorologerna. Det öppna landskapet kommer ha många tv-skärmar där de sitter och tar fram väderprognoser och väderkartor. SMHI har direktkontakt med både P1 och P4 på Sveriges Radio. De har egna rum där väderrapporten sänds ut i etern.”

Vi på Källfelt tycker det är ett fantastiskt spännande projekt!

HENRI LINDBERG

Henri är byggchef på Källfelt Byggnads

AB. Han har hand om Källfelts stora fastighetsprojekt, såsom SMHI. Henri har lång erfarenhet från större bygg bolag och uppskattar därför de korta beslutsvägarna hos oss.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

NU ÄR DET DAGS FÖR ÄPPLESKÖRD!

Ewa, en av våra Källfeltare, tipsar om detta goda och enkla recept på äppelpaj! En både lättlagad och jättegod paj, som efterrätt eller till kaffet såhär på hösten.

Du behöver:

4 st äpplen

1/2 msk kanel

125 g smör

1 dl strösocker

2 dl fiberhavregryn

1/2 dl vetemjöl

1/2 solroskärnor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över kanel.

3. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn, mjöl och solroskärnor.

4. Bred blandningen över äpplena och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

5. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass och njut!

Lite strösocker ovanpå pajdegen gör den lite knäckigare.

VEM ÄR URBAN?

Urban Johansson är arbetsledare hos oss på Källfelt. Tillsammans med sitt team har han hand om mindre byggprojekt. I december 2021 gick han från att vara egenföretagare till att bli del av Källfelt. Han är problemlösaren som bland annat ser till att rätt underentreprenörer är på rätt plats, att allt material är beställt och tar hand om sånt som dyker upp från ingenstans! Urban är mest på Nya Varvet där ungefär 80% av hans yrkeskår håller till. Han tycker om energin på Källfelt och beskriver oss som hjälpsamma. Det tackar vi för! När han har ledigt från jobbet brukar han åka skidor, cykla och segla. I somras var han ute på havet i hela fyra veckor med barn och barnbarn!

VEM ÄR JAN-ERIK?

Jan Erik Engholm är projektledare på vår byggavdelning. Han springer mellan större och mindre ombyggnationer och har ständigt händerna fulla. Han började hos oss för ett och ett halvt år sedan, och arbetar mycket med fasad renoveringar, ombyggnationer och andra renoveringar. Du hittar ofta Jan Erik sysselsatt med ett bostadsprojekt som ligger mellan Tredje och Fjärde Långgatan eller på en fasadrenovering i Bergsjön. Jan Erik har hållit på med fastigheter hela livet och gillar därför variation om dagarna. Han tycker särskilt om att han får möjlighet att kombinera byggnadstekniska frågor med nybyggnad och renovering i ett långsiktigt perspektiv som det blir hos oss på Källfelt.

FRUKTFLYTT!

Semir Sertels Frukt och Grönt har flyttat från torget in i den tidigare charkbutiken på Wieselgrensplatsen! Med fräscha varor och trevlig service kan vi inte annat än att vara stolta över att få ha honom på torget året runt.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

GRÖNT & SMART MED E-FAKTURA

Med e faktura slipper du pappersfakturor och får dina hyresavier direkt till din internetbank i stället. Du sparar både miljö och tid då all information så som belopp, betaldatum och OCR nummer redan är ifyllt. Allt du behöver göra är att kontrollera och godkänna. Kontakta oss om du behöver hjälp med att anmäla dig till e faktura.

HYRESHÖJNING PÅ G!

Din nya hyra gäller från den 1 april 2022. Den retroaktiva hyran debiteras i efter hand och fördelas på oktober, november och december 2022. Hur stor höjningen blir framgår av din hyresavi för oktober!

Den 30e oktober är det inte bara dags att ställa tillbaka klockan en timme, utan det är också nu vi ser till så alla våra brandvarnare fungerar!

Så testar du din brandvarnare: Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte –byt ut brandvarnaren!

När ska du testa den?

en gång i månaden

• när du satt upp en ny när du bytt batteri när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)

• när du gjort rent den

I din lägenhet ska det finnas minst en brandvarnare som vi på Källfelt står för. Kontakta oss om du helt saknar brandvarnare eller om den du har verkar vara defekt.

SMS-påminnelse!

Få en påminnelse om att testa brandvarnaren genom att registrera ditt mobilnummer på aktivmotbrand.msb.se

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
VI PÅ KÄLLFELT ÖNSKAR ER ALLA EN UNDERBAR HÖST! KONTAKTA OSS Serviceanmälan 0771–61 10 00 Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00 Källfelt växel 031–69 70 00 Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00 Jour – Securitas 010–470 55 94 Vid akuta fel eller störning efter kontorstid Hissfel Kone Hissar 0771–50 00 00 RC-Hiss 0771 22 77 00 Odinsgatan 21 och Gibraltargatan 48 Skadedjursbekämpning – Anticimex 0752–45 10 00 Besöksadress Sven Källfelts gata 21, Västra Frölunda Postadress Box 12201, 402 42 Göteborg Hemsida kallfelt.se E-post info@kallfelt.se MINA SIDOR kallfelt.se/mina-sidor
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.