10. Källan Vinter 2022

Page 1

DEC 20 22

HEJ!

Nu efter första fikan med pepparkakor, lussebullar och glögg börjar vi känna av julstämningen. För att sprida den vidare till våra hyresgäster och besökare på Nya Varvet är vi glada att kunna berätta att vår färja är igång på helgerna under december. Julmarknad, våffelstuga och god mat väntar om du besöker Nya Varvet just på söndagar! Bläddra vidare för att se tidtabellen och julaktiviteterna.

Inför detta nummer av Källan har vi pratat med Louise Granlund från Chapman United – en förening med många kreativa samarbetspartners som håller till kring Chapmans torg i Majorna. De anordnar event och kommer även hålla i en julmarknad.

Nytt för dig som är hyresgäst är att du numera får hjälp direkt av oss när du felanmäler något i din lägenhet eller lokal! Det är vår nya medarbetare Elena som du möts av. Du lär känna Elena lite mer på nästa sida! Vi är glada att ha henne här hos oss på Källfelt.

Vi vill också passa på att tacka de som kom till vårt tårtkalas för att fira att stamrenoveringarna på Wieselgrensplatsen är klara. Lägenheterna har blivit så fina, som om de vore helt nybyggda – speciellt de som är gjorda i plusutförande.

Ha en riktigt fin jul och ett gott nytt år! Vi hörs snart igen,

TÅRTKALAS PÅ WIESELGRENSPLATSEN

Äntligen är vi klara med stamrenoveringen av alla lägenheter på Wieselgrensplatsen 1-21. Själva byggnadsarbetet började 2019 och det sista blev klart nu i oktober/november.

För att tacka alla våra bostads- och lokalhyresgäster som stått ut med det stök som ett så här stort projekt för med sig, bjöd vi på Källfelt-tårta och finkaffe från den söta Fogarollibilen. Det var så roligt att så många kom ned och fikade med oss en stund.

Vi hoppas ni ska trivas hos oss i många år till!

VAD VILL DU SKA FINNAS PÅ WIESELGRENSPLATSEN?

Vi har ett par lokaler på torget som är redo att komma till liv. Vi tar jättegärna emot önskemål och tips! Vet du någon trevlig restaurang, kafé, butik, galleri? Hör av dig till oss på info@kallfelt.se.

GLÖM INTE TESTA DIN BRANDVARNARE!

Peter Boström, VD

Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren!

När ska du testa brandvarnaren?

• en gång i månaden

• när du satt upp en ny

• när du bytt batteri

• när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)

• när du gjort rent den

I din lägenhet ska det finnas minst en brandvarnare som vi på Källfelt står för. Kontakta oss om du helt saknar brandvarnare eller om den du har verkar vara defekt!

KÄLLFELTS ENERGISPARTIPS

1. ENERGISNÅLT, STANDBY

ELLER URDRAGEN KONTAKT?

Använd energisparläge hellre än standby på tv och dator. Men bäst av allt är att dra ut kontakterna på dina apparater.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
Peter

SERVICEANMÄLAN

FLYTTAR HEM

Att serviceanmälan är tillbaka på Källfelt är vi glada för. När du behöver hjälp med något rörande din lägenhet eller lokal är det Elena hos oss som lotsar dig rätt. För dig som hyresgäst innebär det bland annat att:

• Vi lär känna dig, vad som behöver fixas i lägenheten samt dina önskemål

• Vi kan agera fort då vi har direktkontakt med våra fastighetsskötare

• Enkelt och snabbt svara på frågor om våra fastigheter, lokaler och projekt

• Det är alltid Elena som svarar! Hon besvarar dina frågor och guidar dig

Vilka typer av ärenden ska felanmälas?

Anmäl skador eller fel som uppstått i eller utanför din lägenhet, lokal eller i själva fastigheten. Exempelvis att ditt kylskåp har gått sönder, kranen läcker, problem i tvättstugan eller i trappuppgången. Om någon har klottrat eller dumpat större skräp utanför fastigheten vill vi gärna veta det för att kunna åtgärda det så snabbt som möjligt.

Hur gör man en serviceanmälan?

Logga in på Mina Sidor på hemsidan och följ instruktionerna. Eller så ringer du Elena och berättar vem du är och var du bor. Efter det går vi igenom problemet. Elena hjälper dig sedan göra en serviceanmälan till din fastighetsskötare eller förvaltare, beroende på vad som är fel.

Behöver du felanmäla något?

Du kan anmäla felet via Mina Sidor men om du behöver hjälp med det kan du alltid höra av dig till oss. Efter att anmälan har gjorts har vi på Källfelt tre dagar på oss att påbörja ditt ärende. Om ditt problem är akut ringer vi upp din fastighetsskötare och ordnar det med en gång.

Använd QR-koden för att komma till serviceanmälan.

Du kan även ringa oss på 031-69 70 00!

VEM ÄR ELENA?

Elena har jobbat hos oss sedan januari och är både positiv och omtänksam – hon lyckas få vem som helst på gott humör! Hon har rötter i Sverige och Grekland, älskar att laga mat och umgås med familjen och hunden. Kärleken för djur är stor och hon jobbade till och med på djursjukhus tidigare. Elena är den du möts av när du ringer eller besöker vårt kontor. Hon sitter i receptionen och har blivit vår allt-i-allo eftersom hon har koll på vad som händer hos oss på Källfelt. Elena är problemlösaren som tar emot alla serviceanmälningar och tar ärendet vidare för att snabbt och smidigt åtgärda felet som uppstått. Hon är alltid bara ett samtal bort!

2. SE ÖVER DINA ELPRYLAR I HEMMET

En bra grundregel är: om någonting blir varmt, om det är en adapter, dosa eller liknande, så drar det el. För lampor är LED mest hållbart och energisnålt.

3. TVÄTT-TIPS

Fyll tvättmaskinen! Använd så låg temp du kan när du tvättar – sänker du från 60 till 40 grader när du tvättar halverar du nästan din energiförbrukning. En torktumlare drar upp till fyra gånger mer el än en tvättmaskin, ett torkskåp åtta gånger så mycket.

4. FYLL DISKMASKINEN

Att köra disken i diskmaskinen är mer energisnålt än att handdiska med rinnande vatten. Välj ett energisnålt program eller sänk temperaturen på programmet.

5. LOCK OCH VATTENKOKARE

När du kokar på spisen är det bäst att använda lock – värmen kapslas in och det tar kortare tid. Men mest energi sparar vattenkokaren.

6. ANVÄND MIKRON ISTÄLLET

Att värma upp ugnen kräver mycket energi. Det är inte alltid man vill använda mikrovågsugnen men när du ska värma mindre portioner är det verkligen värt det.

7. DUSCHA SNABBT

Halverar du duschtiden så halverar du energiförbrukningen! Stäng av mellan schamponering och tvättning. Om du drar ned på tempen också gör det stor skillnad på elräkningen.

8. UNDVIK BADKARET

Även om det är mysigt att komma in i värmen och ta sig ett bad är det inte det bästa för dig som vill spara in på elen. Uppvärmningen är dyr och vattenmängden är stor.

9. FRYS- OCH KYLSKÅPSSMART

Om du frostar av frysen och rengör baksidan ett par gånger per år behöver den inte jobba övertid. När du tinar mat är det en bra grej att lägga den i kylskåpet –då drar kylskåpet nytta av kylan!

10. GAMERS I HEMMET?

Laptops drar generellt mindre än stationära datorer, men stäng av båda ordentligt för en lättare elräkning. De nyaste spelkonsolerna, Xbox och Playstation, kostar upp till 150 kr styck på standby-läge varje år.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

JUL PÅ NYA VARVET

JULFÄRJAN

Vad vore väl advent utan att ta Nya Varvetfärjan! Med ljusslingor och pynt lyser färjan lika starkt som en julstjärna mellan Stenpiren och Nya Varvet. Ta turen hit för att uppleva promenadstråket, julmarknaden och julbordet. Se till att klä dig varmt och komma hungrig, så lovar vi en fantastisk dag. Turerna går 1-4, 8–11, 15–18 och 22–23 december och julaktiviteterna är öppna på söndagar. Välkommen till Nya Varvet!

Stenpiren Avg. tid 11.30 13.00 14.30 16.00 17.30 19.00

Nya Varvet Ank. tid 12.15 13.45 15.15 16.45 18.15 19.45

Nya Varvet Avg. tid 12.15 13.45 15.15 16.45 18.15 19.45

Stenpiren Ank. tid 13.00 14.30 16.00 17.30 19.00 20.30

ORGANISKT JULPYNT

Skapa julstämning med växtlighet! Kottar och granris är ingen bristvara i naturen och blir fantastiska kransar, buketter eller stilleben.

NYÅRSRAKETER

Nyårsafton närmar sig och det ska självklart firas! Vi ser fram emot alla vackra fyrverkerier men vi vill påminna er om att ta det försiktigt. Det är inte tillåtet att skjuta upp raketer på gårdarna eller i närheten av våra hus. Tänk även på att djur och små barn lätt blir skrämda, så sök er till stora och öppna platser om ni planerar att fira in det nya året med dunder och brak.

REVELJÉNS JULMARKNAD

Mumsa på våfflor i våffelstugan, spana på konst och promenera runt Nya Varvet på söndagarna i advent. Efter förra årets succé är Reveljens julmarknad ännu större i år. Här kan du njuta av julstämningen samtidigt som du bockar av presenter på julklappslistan. De har julöppet på sin bakficka Tapto!

JULKAFÉ OCH GRILL

PÅ DOCKYARD

Glögg, pepparkakor och en rykande, het grillstund – en riktig god julkombination, eller hur? Kom in och värm dig på Dockyards julcafé varje söndag i advent, samma dagar som Reveljens julmarknad är i gång!

KLASSIKERN “EN JULSAGA” PÅ TEATER SESAM: EN PROFESSIONELL DOCKTEATER FÖR VUXNA & BARN

I jul framförs Charles Dickens ”En Julsaga”, som är en av tidernas mest omtyckta julberättelser. Herr Scrooge, den snåle och elake affärsmannen som inte har något till övers för jultider, blir hemsökt av tre ”Julars Andar” – en upplevelse som kommer att förändra hans liv. Besök teatersesam.se för biljetter!

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

DANSA UT JULEN!

Det finns nästan inget roligare än att ge bort och ta emot paket, men gåvorna resulterar ofta i en hel del skräp: julklappspapper, kartonger, bubbelplast och snören. För att inte riskera överfyllda soprum är vi tacksamma om du sorterar ditt avfall och slänger det på närmaste återvinningsstation. Det är både trevligare mot grannar och bättre för miljön! Du hittar information om närmaste ÅV-station på anslagstavlan i din trappuppgång.

ÅTERVINN GRANEN

När det är dags att slänga ut granen är det viktigt att den hamnar på rätt ställe. Som hyresgäst har du ansvar att forsla bort din gran till närmaste återvinningscentral.

TÄND RÄTT LJUS

Välj värmeljus och kronljus i 100 % stearin. Många ljus innehåller ofta paraffin och palmolja som bland annat avger bensen när det blir varmt. Det påverkar både växthuseffekten och är dåligt för vår hälsa. Se även till att ha LED-lampor i din elektriska belysning, det sparar massor av energi.

GÖR DINA EGNA LJUS AV LJUSSTUMPAR!

I mörkare tider är det härligt att lysa upp tillvaron med tända ljus, men vad gör man med alla ljusstumpar som blir över? Jo, spara dem och gör nya ljus i burkar, koppar, vaser, glas eller något annat fint!

Du behöver:

• Ljusstumpar av stearin

• Ljusvekar (finns i hobbybutiker)

• Grill- eller glasspinnar

• Metallbunke

• Soppslev

• Din utvalda ljusbehållare

Gör så här:

1. Lägg stearinstumparna i metallbunken och ställ den i ett vattenbad på spisen.

2. Rör runt tills du får en klumpfri och klar ljusmassa.

3. Fiska upp ljusvekarna.

4. Fixera ljusvekarna i den nya behållaren med pinnarna.

5. Häll i ljusmassan och låt pinnarna vara kvar tills de nya ljusen stelnat.

6. Klipp ned veken till ca 1 cm, annars börjar den sota.

7. Klart!

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

ETT STORT, ENGAGERAT GÄNG BILDAR CHAPMAN UNITED

I MAJORNA

Chapman United är en förening kring Chapmans torg med många samarbetspartners – alla får vara med! Föreningen finns för att lyfta torget och bidra med ett rikt kulturliv. Vi har pratat med Louise Granlund som representerar Faktum i Chapman United, där hon jobbar som marknads- och eventansvarig.

Varför startades föreningen?

– Vi är många aktörer som vill lyfta torget och tycker att det är viktigt. Vi vill öka samarbetet och gemenskapen oss emellan. Många är med i föreningen: Faktum, Majornas Bibliotek, GEST (Gothenburg English Studio Theatre), Crippas Café, Majornas Bryggeri, Sing Sing, Majornakyrkan, Chapmans Konditori, Källfelt med flera. Alla verksamheter är välkomna att vara med!

Vill du berätta om de event ni ordnat?

– Vi har genomfört två lyckade event, Julfestivalen 2021 samt Gatufestivalen 2022. Båda ägde rum på Chapmans torg och alla vi i Chapman United deltog på olika sätt. Det drar mer folk till torget och blir en ökad rörelse, som både är uppskattat av oss som ingår i Chapman United och alla som det når! Det är en stor anledning till att vi fortsätter och vill växa.

Har ni några utmaningar?

– Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på, vad det skulle ge och om det skulle funka. Det har även varit svårt att nå ut då många runt om troget inte hade fått information om Julfestivalen förra året eller Gatufestivalen detta året. Men vi märker också att vi växer för varje event vi skapar.

Har ni något kul som händer framöver?

– Vi håller just nu på att planera årets Julfestival som kommer äga rum på Chapmans torg 10/12. In och följ oss på Facebook för att inte missa några evenemang, där heter vi Chapman United. Vi ser fram emot att ses på årets Julfestival! Stort tack till Louise som ville prata med oss om Chapman United. Lägg in föreningens Julfestival i kalendern med en gång, för visst ses vi där?

KÄLLFELT STÖDJER FAKTUM

Varje år släpps en temakalender som Faktums försäljare säljer på gatan. Årets tema är: Vad bär du på för historia som har ändrat ditt liv? Tolv av Faktums försäljare har fått svara på den stora frågan samt berätta om sin favoritblomma, -grönsak, -frukt och -färg. Varje svar har sedan tolkats i form av ett konstverk!

Kalendern kostar 150 kr – försäljarna köper den för hälften och får hela förtjänsten. Faktum är en del av Chapmans United. Stötta och köp kalendern på gatan av Faktums försäljare eller på faktum.se!

HALVA PRISET FÖR VÅRA HYRESGÄSTER PÅ SING SING KARAOKE

I vår fastighet på Karl Johansgatan 86 i Majorna kan du släppa loss dina inre popstjärnedrömmar. Sing Sing Karaoke Majorna bjuder alla våra hyresgäster på 50% rabatt på sina karaokerum! In och värm dig med sång, quiz och lekfull asiatisk street food.

Du bokar genom att mejla boka@singsinggbg.se och ange koden “SINGSINGKÄLLAN2022”

i ämnesraden eller i mejlet. Erbjudandet gäller fram till och med den 31 januari 2023. Det går inte att kombinera med andra erbjudanden. Bokas endast via mejl. Erbjudandet gäller under våra ordinarie öppettider och bara på Sing Sing Karaoke i Majorna.

CHAPMAN UNITED + MAJORNAS BRYGGERI

Majornas Bryggeri är ett småskaligt hantverksbryggeri där passionen för öl och ölkultur ligger i fokus. På Karl Johansgatan 88 har de startat Göteborgs första bryggeripub – där finns plats för ett hundratal sittande gäster som kan följa bryggprocessen från första parkett. Deras förhoppning med Chapman United är att lyfta torget med omgivningar till en naturlig plats att mötas på för öl, mat eller andra nöjen.

“Förr i tiden var ju faktiskt Chapmans torg “nöjescentrumet” i Majorna och vi tror att området genom lokalt samarbete och gemensamma event kan börja “sjuda” igen och attrahera fler roliga verksamheter och på så sätt hamna i en positiv spiral,” säger grundaren Tobbe Johansson.

Säg hej till Tobbe och gänget på @majornasbryggeri och boka in dig på en smakprovning och sittning på majornasbryggeri.se.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

NYA VARVET

Har utförts

Tagit upp fiskarna ur dammen för vintervila. Kommande

Två av almarna i Nya Varvsallén är sjuka. Vi ska ta ner dem och plantera två nya.

Stjärnbåtsgatan, Finnjollegatan

Kommande

Fräscha upp miljörum med ny LED-belysning, dörrar målas i november/december.

Stallegårdsvägen

Kommande

Den stora häcken mot Hästeviksgatan ska kapas/sänka höjden på 2023.

JOHANNEBERG

Fribergsgatan, Meijerbergssgatan

Kommande

Projektering av ny sophantering. Vi fortsätter att se över möjligheter att förändra tvättiderna.

Gibraltargatan

Har utförts

Vi har bytt till närvarostyrd LED-belysning. Kommande

Börja projektering för fönsterbyte under 2023.

HISINGEN

Fryxellsgatan

Har utförts

Underhållsmålat takhuvar, takkupor och plåttak över entréerna.

Kommande

Byte belysning källare och vind till närvarostyrd LED-belysning

Wieselgrensplatsen

Har utförts

Stamrenoveringen är äntligen klar. Det är bara några besiktningsanmärkningar kvar att åtgärda.

STAMPEN

Odinsgatan

Har utförts

Sopnedkasten stängs och ersätts av en bättre källsortering i ombyggt miljörum.

Kommande

Se över belysning i trapphus för att hitta en modernare och mer energisnål lösning.

LANDALA

Södra Viktoriagatan, Övre Besvärsgatan

Har utförts

Byte belysning källare och allmänna utrymmen till närvarostyrd LED-belysning på Övre Besvärsgatan.

Kommande

Projektering av ny avfallshantering med mål att få till en bättre källsortering i miljörum.

GÄRDSÅS

Galileis Gata

Har utförts

GG 7-12: Byte av fönster och balkongdörrar samt renovering av balkongerna. Bytt till närvarostyrd belysning i källargångar. GG 1-5: Bytt belysning i brandtrapporna. GG 1-12: Projektering av avfallshantering med källsortering pågår.

Kommande

GG 7-12: Byte av fläktarna på vinden, OVK och injustering av ventilation. GG 7-12: Byte och utökning av torkmattor i entréer under vintern.

MAJORNA

Ekedalsgatan

Kommande

Sätta upp en låst grind mot gården, montera lås i dörren mot gatan.

Kusttorget

Har utförts

Utbyte av belysning, all fasadbelysning mot både gården och gatan. Stolpbelysning och trapphusbelysning blir närvarostyrda.

Kommande

Allmänbelysning i källare och förråd, två nya tvättmaskiner i tvättstugan.

Karl Johansgatan

Har utförts

Ljusbågarna kommer upp till advent. Stamrådsgruppens arbete pågår avseende stamrenovering.

Kommande

Relining i källaren stannar i december, byte av hissar startar i februari.

MASTHUGGET

Fjärde Långgatan

Kommande

Byte av plåtfasad mot innergården, fönsterbyte för hela huset plus att taket ska läggas om. Allt detta kräver bygglov, vilket vi väntar på.

TYNNERED

Karneolgatan

Har utförts

Byte av stolpbelysningen tillsammans med andra fastighetsägare i området för att spara energi och öka tryggheten.

Kommande

Byte av källarfönster påbörjas vecka 48.

KÅLLTORP

Wingårdsgatan

Har utförts

Löpande underhåll pågår och fortskrider.

STOCKHOLM

Sandhamnsgatan 5, 33-37

Har utförts

Pausa renovering av lägenheter på grund av rådande konjunktur, återupptar det senare. Elevio har dragit in trefas i fastigheterna, allt är monterat, återställningsarbete återstår.

Kommande

Sortering av matavfall blir obligatoriskt från och med början av 2023. Nya kärl och matavfall på utsidan fastigheten.

HUR TRIVS DU MED OSS PÅ KÄLLFELT?

Under nästa år skickar vi ut vår kund undersökning där du får svara på hur din upplevelse med oss är. Vi jobbar utifrån den för att bli en bättre hyresvärd för dig och uppskattar all feedback vi kan få.

Tack för din tid!

BETALA HYRAN MED E-FAKTURA

kontakta oss på Källfelt om du behöver hjälp.

ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB
OMRÅDESNYTT
VI PÅ KÄLLFELT ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! KONTAKTA OSS Källfelt växel & 031–69 70 00 serviceanmälan Mån-fre: 9.00–15.00 Lunchstängt: 12.00–13.00 Jour – Securitas 010–470 55 94 Vid akuta fel eller störning efter kontorstid Hissfel Kone Hissar 0771 50 00 00 RC-Hiss 0771–22 77 00 Odinsgatan 21 och Gibraltargatan 48 Skadedjursbekämpning – Anticimex 0752–45 10 00 Besöksadress Sven Källfelts gata 21, Västra Frölunda Postadress Box 12201, 402 42 Göteborg Hemsida kallfelt.se E-post info@kallfelt.se MINA SIDOR kallfelt.se/mina-sidor ÖPPETTIDER I JUL & NYÅR Från jul och över trettonhelgen är kontoret endast öppet för bokade besök. Serviceanmälan är öppet som vanligt. Vecka 2 är vi tillbaka med ordinarie öppettider.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.