6. Källan Sommar 2021

Page 1

SOMMAR 2021


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Viktigt att komma ihåg:

DU HAR VÄL EN HEMFÖRSÄKRING PÅ DIN HYRESRÄTT? VDs ord

HEJ! Nu vågar vi väl på allvar säga att sommaren äntligen har anlänt! Ljuset

Som hyresgäst måste du teckna en hemförsäkring, det gäller även om du bor i andra hand. Om olyckan skulle vara framme kan du nämligen drab­ bas hårt ekonomiskt om du står utan en försäkring, även om det inte är du som har orsakat skadan i ditt hem

eller trappuppgång. En hemförsäkring skyddar både dig, din lägenhet och dina ägodelar om något oförutsägbart skulle hända – dessutom ingår andra smarta fördelar såsom reseskydd, ansvarsskydd och rättskydd.

sträcker sig längre in på kvällarna och vädret har bjudit på en hel del sol, vilket uppskattassåhär i pandemi­tider då vi behöver umgås mer utomhus. I det här numret av Källan passar vi därför på att tipsa om hur du fixar odlingen på balkongen och ger dig även härliga recept till sommarens alla korvgrillningar. Vi har även tagit emot resultatet från den stora hyresgästundersökningen som genomfördes under hösten, vilket vi presenterar och lägger stor vikt på i detta nummer. Längre fram kan du läsa mer om vad vår Förvaltningschef Göran Fischer har att säga om årets resultat och även ta del av de specifika synpunkter och åtgärder som rör varje område. Vi ser en generell ökning i betygen i de allra flesta kategorier vilket naturligtvis är mycket glädjande för oss på Källfelt. Sen finns det som alltid även punkter där ni inte är helt nöjda, och undersökningen är på så vis ett värde­ fullt tillfälle för oss att se vart vi ska lägga våra framtida insatser – så att vi kan åtgärda dessa punkter så att ni får en ännu bättre boendemiljö. Vi på Källfelt önskar er en fortsatt härlig sommar och en trevlig läsning!

Peter Boström, VD

LADDA BILEN PÅ NYA VARVET Nu kan du med elbil besöka Nya Varvet, slå dig ner för en fika, gå en solig promenad i hamnen och samtidigt passa på att ladda bilen. Tillsammans med ChargeNode har vi nyligen installerat ett 40­tal ladduttag som kan användas av både besökare och hyresgäster i området. ”Efterfrågan av elbilsladdning på våra fastigheter har ökat rejält den senaste tiden och det känns därför viktigt att göra den här stora satsningen nu för att kunna möta behoven från både hyresgäster och besökare”, säger Peter Boström, VD på Källfelt Byggnads AB.

ChargeNode är ett Göteborgsbaserat greentech­bolag som tagit fram ett egenutvecklat och smart laddsystem som bygger på en centraliserad laddteknik som fördelar laddningen till flera p­platser, utan behov av separata laddstolpar. Detta gör att laddningen kan styras baserat på avre­ setid, där de bilar som står parkerade en kortare tid laddas först och de som ska stå längre laddas därefter. På så sätt blockerar inga bilar laddning för andra bilister och alla kan få den laddning de önskar när de behöver den. Tekniken gör sig väldigt bra för stora hyresgäst­ och besöksparkerin­ gar och kan enkelt skalas upp utan stora markarbeten. Framåt planerar vi att utöka till ett hundratal laddplatser.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

GÖR DIG AV MED FARLIGT AVFALL Det är lätt att samla på sig skräp och prylar som man inte kan slänga i det vanliga soprummet eller på sin närmaste återvinningsstation. För att underlätta för hushållen i staden kör Göteborgs Stad runt med avfallsbilar två gånger om året så du enklare ska kunna göra dig av med farligt avfall och mindre el­ och elektronikprodukter. Vårens turer börjar i april och sträcker sig till juni. Farligt avfallbilen har därefter nya turer till hösten igen – se när den stannar i ditt område på goteborg.se/farligtavfallbilen.

Det här kan du slänga: Farligt avfall Exempelvis batterier, brandvarnare, starka rengöringsmedel, frätande ämnen, foto­ kemikalier, lösningsmedel, målarfärg, lack, lim, bekämpningsmedel, kvicksilverter­ mometrar, oljeprodukter och bränsle. Små el- och elektronikprodukter Exempelvis lysrör, lågenergilampor, glöd­ lampor, hårtorkar, strykjärn, köksredskap, rakapparater, mobiltelefoner och batteri­ drivna leksaker.

Det här kan du inte slänga: Kläder och prylar Saker som fortfarande fungerar kan du även lämna in till Björkåfrihets insamlingsbil som följer avfallsbilen. Här kan du bland annat skänka porslin, böcker och mindre möbler. De tar även emot både hela och trasiga kläder och textilier.

Bilarna tar inte emot grovavfall såsom trasiga möbler, bildäck, större elektronik såsom kyl och frys, mediciner och avfall från företag och verksamheter


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Bästa tillbehören till sommarens korvgrillning Korvgrillning hör sommaren till, inte minst nu när vi helst ska träffas och umgås utomhus. Ta din grillade korv till nya höjder med spännande toppings och tillbehör! Limemarinerad rödlök Riv skalet och pressa saften från 4 st lime i en liten kastrull och tillsätt 2 msk socker. Skala och skiva 2 rödlökar och lägg ner, värm upp och låt småsjuda 2–3 minuter. Låt svalna och ställ sedan kallt. Avokado- och baconröra Stek 1 paket bacon lagom knaprigt, låt rinna av och svalna helt på hushållspapper. Tärna 1 tomat och 2 avokado smått, hacka bacon och en knippe persilja och blanda allt till en krämig röra i en skål. Smaka av med svartpeppar och citronsaft. Smörig majssalsa Häll av vattnet från 1 burk majs och hacka 1 röd paprika. Stek i smör tills grönsakerna får en härlig gyllene färg. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar och toppa med hackad koriander eller persilja. Fräsch äpple- och fänkålsallad Skär 1 fänkål och 1 äpple i små bitar och hacka 1 knippe gräslök. Blanda 1,5 dl majonnäs med 1 dl lätt-crèmefraiche i en skål, häll i grönsakerna och smaka av med salt och peppar. Krämig sötpotatissallad Skala och skär 800g sötpotatis i kuber och koka i lättsaltat vatten i 8–10 min. Tärna 2 saltgurkor smått, strimla 3 salladslökar och hacka några kvistar persilja. Blanda 1,5 dl majonnäs, 1dl matyoghurt, 1,5 msk dijonsenap i en rymlig skål. Lägg i sötpotatisen och övriga ingredienser, vänd samman försiktigt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Sommar på balkongen Sommaren ligger äntligen i luften och det hög tid för odling. Förvandla din balkong till en grön oas genom att utnyttja både höjden och bredden med härliga krukor, hyllor, spaljéer och amplar. Här följer lite tips på vad du kan odla: Bärbuskar Vinbär, krusbär, hallon och björnbär är bärbuskar som trivs bra på balkongen och kan planteras i stora krukor för att ge både färg och frukt. Örter Skapa din egen örtträdgård och plantera kryddväxter som persilja, dill, gräslök, oregano och basilika i en stor kruka eller blomlåda. Tänk dock på att mynta är invasiv och lätt slår ut andra kryddor, så sätt den i en egen kruka för bästa resultat. Ätbara blommor Det finns mängder av ätbara blommor som både är vackra att titta på men också förvandlar tallriken till fröjd. Kryddtagetes, hornviol, ringblomma och lavendel är några exempel som förgyller din balkong. Potatis I en vanlig hink eller stor kruka kan du enkelt trycka ner sättpotatis i näringsrik jord och få färskpotatis redo att skördas redan till midsommar. Tomater Kompakta busktomater och körs­ bärstomater trivs också bra i kruka på soliga och vindskyddadebalkonger. Glöm bara inte att tomater vill ha extra mycket vatten! Rabarber Rabarber går också fint att odla i kruka. Den blir en fyllig och fin växt med stora blad, och är dessutom är flerårig om du tar hand om den under vintern.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Så tycker ni om oss! Resultatet av 2020 års hyresgästundersökning är här.

På Källfelt arbetar vi alltid för att upprätt­ hålla en hög kvalitet i vår fastighetsför­ valtning. För att lyckas med detta är det viktigt att vi lyssnar till dig som hyresgäst och tar reda på hur du upplever ditt boende eller din lokal. Nu är 2020 års resultat av hyresgästundersökningen här och vi är glada över att se en positiv utveckling inom många områden – samtidigt som det självklart finns punkter med utrymme för förbättring. Hyresgästenkäten genomförs vartannat år och är en omfattande undersökning som hjälper oss att utveckla förvaltningen och tillgodose önskningar och behov hos er som bor och verkar ute i våra fastigheter. Genom att ta reda på vad du som hyres­ gäst tycker kan vi hitta möjligheter till förbättring och på sikt göra ett bättre arbete för att du ska trivas hos oss. ”Ända sedan starten år 1923 har vi på Källfelt arbetat för att upprätthålla kvalitet i både byggandet och förvaltandet av våra fastigheter. Vi har gått från att vara ett byggföretag till att bli ett förvaltnings­ bolag – vilket krävt en stor omställning till ett kundfokuserat tillvägagångssätt i vårt arbete. Hyresgästundersökningen är på så vis otroligt viktig för att vi ska kunna hålla jämna steg med utvecklingen och skapa attraktiva boenden och lokaler för våra hyresgäster, nu och i framtiden”, säger Göran Fischer, Förvaltningschef på Källfelt. Årets resultat Hyresgästundersökningen är utförd av AktivBo, som är ett välrenommerat företag inom bostadsenkäter och genomför liknande undersökningar för de flesta större Fastighetsägarna i Sverige. ”Vi såg en ökning i svarsfrekvensen i årets undersökning, vilket är glädjande då det ger oss en bättre och mer rättvis bild av den aktuella uppfattningen”, säger Göran Fischer.

I 2020 års resultat ser vi en generell ökning i de flesta svarskategorierna. Detta är en mycket positiv utveckling och det är trevligt att se att ni i många fall tycker att vi sköter vårt uppdrag bra. Den kategorin där vi ser den allra största ökningen är Rent och snyggt. Vi tog under en period emot många klagomål på städningen av trapphus och andra gemensamma utrymmen och beslutade då om att byta städbolag i samtliga fastigheter. Denna åtgärd tycks ha gett resultat och vi hoppas på fortsatt höga betyg i denna kategori framöver.

Hållbara lösningar Hållbara lösningar är viktigt för oss på Käll­ felt och något vi märker är viktigt även för er hyresgäster. Vi har under året arbetat med att förbättra källsorteringen i flera av våra fastigheter och kommer fortsätta arbeta med att utveckla möjligheterna för detta genom hela förvaltningen. Det handlar både om att skapa ordentliga sorteringsmöjligheter i soprummen, men också om att skapa förutsättningar för er att sortera redan inne i köket. Här ser vi stor utvecklingspotential framåt.

Trygghet är också en kategori där betyget har gått upp. Vi ser att ni hyresgäster generellt upplever en ökad sämja och god samverkan er grannar emellan, vilket är roligt för oss som hyresvärd att se. Vi har även bytt ut och förstärkt belysningen i och omkring många fastigheter samt förbättrat skalskyddet med digitala låssystem, vilket verkar ha bidragit till en positiv effekt i årets resultat. Däremot är det en del områden där den upplevda tryggheten i närområdet har gått ner. Som en åtgärd för detta har vi nyligen anlitat Securitas som nytt bevakningsbolag inom Källfelt. De erbjuder regelbunden rondering kring våra fastigheter och vi kommer att stärka och öka ronderingen i just dessa områden.

Intresset för cykel och cykelpendling har gått upp generellt i landet och det är något vi även märker av i årets hyres­ gästundersökning. Att använda cykeln som ett alternativt färdmedel till bil är en hållbar handling som vi på Källfelt gärna uppmuntrar till. Vi kommer att arbeta för att möta era önskemål och förbättra möjligheter till cykelförvaring och stärka säkerheten kring utrymmena.

Fokus framåt De kategorier där vi ser lite mer varierade resultat i betygen är kontakt, hyresgäst­ information och serviceanmälan. Relationen till er hyresgäster är grundläggande för vår organisation. Därför är kontaktytor och bättre återkoppling en viktig punkt för oss att prioritera och något vi kommer att arbeta för att utveckla under det kommande året. Vi har redan gjort en viss omorganisation och arbetar för att stärka vår närvaro ute i fastigheterna. Vi ser även över möjligheterna att stärka upp med fler anställda och skapa en ny servicenivå för att komma närmare er hyresgäster.

Ett stort och viktigt arbete Tack vare er som deltagit i undersökningen kan vi på Källfelt nu ta med oss det resultatet och rikta våra framtida insatser mot att förbättra och stärka vårt arbete där vi kan. Eftersom varje område och fastighet är unikt undersöker vi alltid närmare hur vi kan agera och åtgärda specifikt för varje område. Här följer en genomgång av resultatet i undersökningen, område för område.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Högre än förra undesökningen Samma som förra undesökningen Lägre än förra undesökningen Högst betyg

NKI - Område för område

Johanneberg Ta kunden på allvar (92,4 % -> 87,3 %) Betyget kring besökstider och telefontider är fortsatt högt och ni upplever att ni får ett gott bemötande av fastighetsskötare och de reparatörer som är på plats, vilket är glädjande att se. Däremot ser vi att vi behöver arbeta ytterligare kring kontakt, att kommunicera vad som händer i huset och vem man ska kontakta angående felanmälningar. Detta tar vi med oss i vårt fortsatta arbete.

Majorna Ta kunden på allvar (86,5% -> 86,3%) I denna kategori ligger vi på fortsatt sam­ ma nivå sen den senaste undersökningen. Ni upplever att telefontiderna har blivit bättre och att vi på Källfelt har blivit bättre på att dela med oss av information om vad som händer i fastigheten och vad som är nytt inom vår organisation. Vi ser dock förbättringsmöjligheter i tydlighet kring hur ni kommer i kontakt med rätt person vid rätt tillfälle. Trygghet (69,6% -> 72 %) Det är glädjande att se en stor ökning i hur ni upplever tryggheten i trapphus, källare, på gården och angränsande område. Förrådens säkerhet mot inbrott har ett oförändrat betyg, dock fortsatt lågt, vilket vi arbetar med att förbättra.

Trygghet (84,8% -> 80,3 %) Vad gäller tryggheten har ni gett oss bra betyg angående säkerheten kring inbrott i förråden. Vi noterar dock en minskning i betyget kring trygghet i trapphus, källare, gård och område. Även belysningen kring hus har fått lägre betyg och det är något vi ska se närmare på framöver. Rent och snyggt (65,8% -> 69,5%) Det gläder oss att se en ökning i betyget kring städning av trapphus, grovsoprum och tvättstuga, då vi nyligen bytt städbolag i samtliga trappuppgångar. Den nya städut­ rustningen som tvättstugorna har försetts med syns också tydligt i resultatet av årets undersökning.

Rent och snyggt (61,3% -> 63,3%) Vi ser en markant förbättring i betyget kring sophantering och möjligheterna till källsortering. Även snöröjningen under vintertid har fått ökade betyg. Däremot ser vi tapp vad gäller städningen av grovsoprum, utomhusmiljö och skötseln av rabatter och grönområden. Detta tar vi med oss i vårt arbete framåt. Åtgärder Flera av våra fastigheter i Majorna står inför en stamrenovering och viss projektering är påbörjad. Mer information kommer ut till berörda hyresgäster under juni 2021 och den preliminära byggstarten ligger under hösten 2022. Under stamrenoveringen kommer även en del gemensamma utrymmen att bli upprustade. Vi har bytt ut flera källardörrar i området till nya och säkra ståldörrar. Vi har även tagit emot synpunkter på myck­ et klotter på fastigheter och har kontaktat en ny entreprenör för att råda bot på detta. På Karl Johansgatan 72­84 och Chapmans torg har många kommit med önskemål om fler cykelrum. Vi ser över möjligheterna till

(XX % -> XX %) 2016

2021

Åtgärder: På Fribergsgatan och Meijersbergsgatan pågår projektering för att ta bort sopned­ kasten i trapphusen och nya sopanläggnin­ gar för hushållssopor och övrig sortering såsom glas, plast och metall kommer att anläggas. På Gibraltargatan 48 kommer utbyte av hiss ske med preliminär start v. 33. Arbetet tar ca. 3–4 veckor och under denna tid är hissen ur bruk. Mer information skickas ut till berörda hyresgäster. På samtliga adresser i området har vi tagit emot önskemål om fler planteringar, bänkar och bord kring fastigheterna. Dock är marken som tillhör fastigheterna begränsad och vi har tyvärr inte möjlighet att påverka detta.

detta och tittar även närmare på utbyte av lås till nuvarande cykelrum. Vi återkommer med vidare information till berörda hyresgäster. På Kusttorget kommer vi att se över möjligheterna för att utöka ytan för sophantering. Under hösten installerades en ny ståldörr för att öka säkerheten i cykelförrådet. Under året kommer även en grind med lås sättas upp vid ingången till gården. På Kusttorget har även flertalet hyresgäster efterfrågat diskmaskin och tvättmaskin till sina lägenheter. Vi kommer att se närmare på förutsättningarna för detta och återkommer med mer information kring möjligheterna för sådana installa­ tioner. Utöver detta kommer trapphuset få nya ljuskällor med LED­ljus. De gamla lampkuporna kommer finnas kvar för att bevara stilen. På Chapmans Torg har många efterfrågat planeringar samt fler bänkar och bord på torget. Torget tillhör Göteborgs Stad och vi på Källfelt kan tyvärr inte påverka en sådan utveckling, men vi har skickat vidare era synpunkter till kommunen.

Fortsättning


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Kålltorp Ta kunden på allvar (97,7% -> 90,6%) Vi har likt senaste undersökningen tagit emot högsta betyg vad gäller våra besöks­ tider, möjligheten att få tag i vederbörlig personal och bemötande vid felanmälan. Däremot ser vi att betyget sjunkit kring hur ni upplever att vi vidtar åtgärder vid synpunkter och hur informationen om vad som händer i fastigheten sköts. Detta noteras och ses närmare på i arbetet framåt.

Trygghet (93,3% -> 88,6%) Vi ser fortsatt högsta betyg, om än något lägre än senaste undersökningen, vad gäller trygghet i trapphus, gård och område om kvällar samt hur ni upplever säkerheten mot inbrott i lägenheten. Däremot noterar vi en minskning vad gäller betyget för trygghet i källare, inbrott i förråd och belysningen på gården och i området nära huset. Rent och snyggt (77,7% -> 71,5 %) Städningen av tvättstugan och den nya städutrustningen är tydligt uppskattad och har genererat ett högt betyg om än något lägre än föregående undersökning. Även snöröjning och skötsel av gård och rabatter har fått högt betyg. Däremot ser vi ett lägre betyg vad gäller städningen av grovsoprum, sophanteringen och möjlighet till källsortering. minskning i betyget gällande åtgärder vidtagna till följd av synpunkter och det är något vi tar med oss framöver.

Stampen Ta kunden på allvar (85 % -> 93,1 %) Det är väldigt trevligt att se att ni är nöjda med hur ni kommer i kontakt med oss på Källfelt. Vi har tagit emot högsta poäng i kategorierna besökstider, telefontider, kom­ ma fram på telefon, få tag i rätt person och bemötande vid kontakt och felanmälan. Ni upplever även att vi blivit bättre på att informera om vad som händer i fastigheten och inom Källfelt. Vi noterar dock en liten

Masthugget Ta kunden på allvar (90,9% -> 89,9%) Det är trevligt att omdömet för åtgärder vidtagna till följd av synpunkter är fortsatt bra. Vi ser även att ni är nöjda med kontakten med oss på Källfelt, möjligheten att nå fram till rätt person och att personalen håller det som lovas. Betyget för bemötande vid senaste kontakt och felanmälan har dock gått ner, vilket gör att snittbetyget i denna kategori gått ned något.

Trygghet (74,6 % -> 80,4 %) Vad gäller tryggheten så ser vi att betyget för hur säkra ni känner er mot inbrott i både lägenhet och förråd har ökat markant sedan förgående undersökning. Ni upplever även att ni har en bättre kontakt med gran­ nar vilket är glädjande att se. Rent och snyggt (69,8% -> 69,1%) Betyget för städningen av trapphus och källare har ökat rejält vilket är positivt. Däremot har betyget för städningen i grovsoprum gått ner och det är något vi ska titta närmare på framåt.

Åtgärder: Vi kommer att undersöka närmare var det eventuellt finns möjliga utrymmen för sopsortering. Ett nytt städbolag har anlitats för städning av de gemensamma utrymmena och vi hoppas att detta kommer att resultera i ökade betyg till nästa undersökning. I tvät­ trummet kommer även tydligare instruk­ tioner för maskiner att sättas upp då detta efterfrågats. Möjlighet för grillplats och fler sittplatser i utemiljön ses över under året.

Åtgärder: Vi har fått önskemål om möjlighet till källsortering. Tanken är att längre fram stänga sopnedkasten och låta Kretslopp se över en ny lösning för sophantering vilket möjliggör för utökad sortering. Trapphusen kommer få sig en uppfräschning under hösten. Källargång och tvättstuga är nu ommålade. Hissen på Odinsgatan 21 kommer att bytas ut med preliminär start v. 40. Arbetet pågår under 3–4 veckor och hissen kommer vara helt avstängd under tiden. Vi är även i processen att hämta in offert­ förslag från entreprenörer som kan fixa till de stora träden som det funnits en del synpunkter kring.

Trygghet (74,4% -> 81 %) Betyget för förrådens säkerhet mot inbrott har gått upp. Vi ser även en minskning kring den personliga tryggheten i trapphuset. Dock upplever ni att ni har god kontakt med grannar, där vi även ser att störningar från andra hyresgäster har gått ner.

Åtgärder: Efter att grundförstärkningen är gjord kom­ mer tvättstugan att målas och fräschas upp.

Rent och snyggt (74,7 % -> 82,6%) Det gläder oss att se att ni är nöjda med möjligheterna till källsortering, där vi har fått högsta betyg. Även betygen för sophan­ teringen i övrigt har gått upp, likaså betyget för städutrustning i tvättstuga. Städning av trapphus och skötsel av rabatter, buskar, träd och gröna ytor har däremot tappat något i betyg.

Vi har även haft räddningstjänsten på plats som anvisat att de kommer åt alla lägenheter med stege. Viss komplettering kommer att ske på gården efter grund­ förstärkningen är klar.

Vi har tagit emot en del klagomål på fåglar som häckar på taket under vår och sommar och kommer att se över möjligheterna att sätta upp fågelskrämmor.

Gården skall göras om efter grundförstärk­ ningen. Mer information skickas ut gällande önskemål och medverkan i gårdsprojeketet.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Kvillebäcken Ta kunden på allvar (95,7 % -> 98,1 %) Det är väldigt upplyftande att se att vi har mottagit högsta betyg i alla kategorier förutom två. Ni upplever att information om vad som ska hända i fastigheten har blivit bättre sedan sist, vilket är glädjande. Dock är ni något missnöjda med bemötande vid felanmälan och bemötande av reparatörer, detta tar vi med oss.

Tynnered Ta kunden på allvar (85,2% -> 91,3 %) Här ser vi en betydande ökning i betygen och ni är speciellt nöjda med att ni får åt­ gärder vidtagna till följd av synpunkter, hur personalen håller sina löften och bemötan­ det vid felanmälan. Ett litet tapp noteras angående telefontider och möjligheten att komma fram på telefon.

Gärdsås Ta kunden på allvar (82% -> 86,4%) Det är roligt att se fortsatt höga betyg i samtliga kategorier. Vi ser en extra stor ökning i hur ni upplever besökstiderna samt information om vad som ska hända i fas­ tigheten. Vi noterar en liten minskning kring åtgärder vidtagna till följd av synpunkter och ska se närmare på detta.

Trygghet (77,8% -> 80%) Här ser vi en trevlig ökning, nämligen att ni till 100 % inte störs av era grannar och att ni upplever en god kontakt mellan hyres­ gästerna. Även belysningen på gården tycker ni har blivit bättre, och likaså trygg­ heten i trapphus och källare. Däremot har omdömet kring säkerhet mot inbrott mot lägenhet och förråd sjunkit något. Rent och snyggt (83,1% -> 94,3 %) Här ser vi en markant ökning i betygen och det är framför allt sophanteringen och möjligheterna till källsortering som gått upp. Ni är även nöjda med städningen av de gemensamma utrymmena såsom trapphus, källare, tvättstuga och grovsoprum.

Åtgärder: Vi har gått ut med erbjudande angående säkerhetsdörrar vilket tagits emot med uppskattning. Entreprenör kontaktas inom kort för beställning och installation. Vi har tagit emot en del synpunkter på skalskyddet i entrén. En översyn kommer att utföras för att se vilken lösning som blir bäst. Det har även efterfrågats fler tvättmaskiner i tvättstugan. I dagsläget finns det tillräckligt med maskiner sett till antalet hyresgäster, vi ska dock se över om det går att justera tvättiderna något.

Trygghet (77,2% -> 82,3%) Vi ser att ni upplever att den personliga tryggheten i trapphus och källare har gått upp vilket är trevligt. Ni tycker även att ni har en fortsatt god kontakt till era grannar och störs inte av andra hyresgäster. Dock ser vi en liten minskning i hur ni upplever säkerhet mot inbrott i lägenhet och förråd.

Åtgärder: I lägenheterna är ventilationsarbete med tilläggsisolering slutförd.

Rent och snyggt (60,8% -> 78,5% ) Det är väldigt trevligt att se att bytet av städbolag för städning av gemensam­ ma utrymmen har gett goda resultat. Ni upplever även att skötseln av gård och närmiljö har blivit bättre både på vinter­ och sommartid.

På grillplatsen är taket utbytt och en generell översyn är genomförd.

Tvättstugan har försetts med en ny tvätt­ maskin då en av de gamla krånglade mycket. Vi kommer under året att se över möjligheterna till att skapa ett cykelrum inomhus.

Vi har tagit emot önskemål om en utökning av lekplatsen men måste tyvärr meddela att det inte finns utrymme då nyanläggnin­ gar av lekplats har högt ställda krav som vi i dagsläget inte kan möta. Plafondbelysning har installerats i taken i den yttre genomgången.

Trygghet (59,2% -> 67%) Vi ser att den nya belysningen gett resultat då betyget har gått upp markant sedan förra undersökningen. Kontakten med gran­ narna blivit bättre och störningar från andra hyresgäster har gått ner. Däremot ser vi en minskning i personlig trygghet i trapphuset.

Åtgärder: Vi kommer att göra en översyn av alla torkrum och har nyligen bytt ut torkaggre­ gat i tvättstugan på GG 1.

Rent och snyggt (53,7%-> 62,9%) Här ser vi en stor ökning i hur ni upplever städning och skötsel av utemiljön vilket är glädjande. Vi ser även att städningen och städutrustningen i tvättstugan har fått ökade betyg. Ett litet tapp kring sophan­ teringen och städning av grovsoprum.

En översyn av skalskydd gällande låsmeka­ nismen i entrédörrarna ska genomföras.

Vi har även anlitat nytt städbolag, installerat till närvarostyrd belysning i tvättstugor och trapphus.

På GG 1–5 är entréer och postgångar ommålade. GG 10­12 har nymålade trapphus I GG 1–12 pågår en projektering över att ta bort sopnedkasten i trapphusen. I samband med detta kommer nya sopanläggningar med övrig sortering såsom glas, plast och metall att anläggas. Fortsättning


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Landala Ta kunden på allvar (91 % -> 93,1 %) I betygen gällande att få åtgärder vidtagna till följd av synpunkter, hur vår personal håller sina löften och bemötande vid senaste kontakt ser vi i en ökning. Ni upplever även att vi har blivit bättre på att informera om vad som händer i fastigheten.

Nya Varvet Ta kunden på allvar (83,2% -> 82,9%) Här ser vi att ni är fortsatt nöjda med tele­ fon­ och besökstider, samt bemötandet av fastighetsskötaren. Däremot ser vi en min­ skning i hur ni upplever att ni kan komma fram på telefon och få tag på rätt person. Vi noterar även ett tapp i hur ni upplever att personalen håller vad dom lovar och hur åtgärder vidtas till följd av synpunkter.

Trygghet (78,7% -> 80,7 %) Den personliga tryggheten i trapphus och källare har gått upp. Ni upplever att ni har en god kontakt med grannar och störs inte av de andra hyresgästerna. Vi noterar dock en minskning i säkerheten ni känner inför inbrott mot lägenheten. Rent och snyggt (74,6% -> 73,6%) Här ser vi inga större förändringar i betyget från föregående undersökning. Vi har mottagit ganska lågt betyg vad gäller städning i trapphus och källare, detta är noterat. Ni upplever även att städningen av tvättstugan har blivit sämre.

Åtgärder: Vi har anlitat ett nytt städbolag i samtliga fastigheter och hoppas att detta kommer höja betyget angående städning av gemen­ samma utrymmen i nästa undersökning. Tvättstugan har utrustats med nya städred­ skap och vi ser även över att ändra tvätti­ derna för att möjliggöra för fler tvättpass. Stängning av sopnedkast är under utredning. Kretslopp har varit på plats och återkommer med ett förslag kring sophantering. Under våren/sommaren kommer förslaget prövas i ett trapphus för att sedan utvärderas. Vi kommer köpa in trädgårdstjänster från en ny entreprenör som kommer att ta hand om rabatter, buskar och träd.

Trygghet (78,7 % -> 88,4 %) Vi ser en stor ökning i hur ni upplever trygg­ heten i trappuppgång, källare, på gården och området nära huset. Betygen för säk­ erhet mot inbrott i lägenhet och förråd har gått upp vilket gläder oss. Vi ser däremot att ni upplever lite mer störningar från andra hyresgäster än tidigare.

Åtgärder: Vi kommer att se över möjligheterna att installera närvarostyrda lampor i källaren.

Rent och snyggt (61,7% -> 70,9%) Här noterar vi att betyget för sophanterin­ gen har ökat vilket är glädjande. Vi ser även att ni upplever att städningen av tvättstuga har blivit något bättre sedan förgående undersökning. Ni är också nöjda med städningen av gård och närmiljö samt snöröjning och sandning under vintertid.

På gården fortsätter vi med arbetet på staketet och ser även över dammen så att fiskarna mår bra.

Vi har även tagit emot synpunkter om städningen av soprummet och har infört nya rutiner som vi hoppas ska förbättra detta. Här genomförs även en översyn och eventuell åtgärd av soprumsdörrar.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Stockholm Ta kunden på allvar (86,3 % -> 87,9 %) Här ser vi fortsatt höga betyg i nästan alla kategorier, framför allt så ser vi ett ökat be­ tyg i fastighetsskötares bemötande och hur personalen håller sina löften. Vi ser dock en försämring i hur ni får ta del av information om vad som händer i fastigheten – det tar vi med oss och arbetar på att förbättra. Trygghet (81,3% -> 80,3%) Här upplever ni att säkerhet mot inbrott i lägenhet har gått upp. Kontakten med grannarna är god, däremot framgår det i undersökningen att ni störs mer utav varandra.

Rent och snyggt (59% -> 74,9%) Här gläds vi åt att se en stor ökning i nästan samtliga underkategorier, där städningen av de gemensamma utrymmena ökat mest. Vi noterar dock ett litet tapp vad gäller sophanteringen och ska se närmare på hur vi kan förbättra detta. Åtgärder: På Sandhamnsgatan 5 har vi nyligen installerat ny belysning i källaren. I tvättstugan har vi bytt ut de gamla cylindrarna för bokningslåsen och kommer även att beställa en ny torktumlare som installeras inom kort. Vi har även tagit emot önskemål om utökad sopsortering och kommer under året att se över möjligheterna till detta. Utemiljön har försetts med nya bänkar, bord och planteringar och buskarna vid ingången har klippts ner enligt önskemål.

På Sandhamnsgatan 33­37 har vi fått synpunkter på städningen av trapphus och tvättstuga och har nu tagit in offerter för uppdraget. Vi kommer även att förse tvättstugan med nya instruktioner an­ gående städning efter varje tvättpass. Vi har även tagit emot synpunkter om brist på plats i cykelrummen. Där har vi planerat en cykelrensning i höst och ser även över möjligheterna för upphängning av cyklar för att frigöra mer plats. Förslag för upprustning av lägenheter har skickats för hyresförhandling till Fastighetsägarna Stockholm och Hyres­ gästföreningen i Stockholm. Vi kommer inom kort gå ut med mer information och erbjudande om renovering. Projektering av husets elförsörjning pågår. Utemiljön har försetts med nya bänkar, blomkrukor och rabatter. Ny ytterbelysning ska installeras på gaveln mot baksidan av huset.

VAD ÄR ETT STÖRNINGSÄRENDE? Att bo i ett flerfamiljshus innebär att bo nära inpå andra människor, vilket både kan bidra till trygghet men också orsaka irritation då det alltid är liv och rörelse i byggnaden. Det är viktigt att alla ska kunna leva sina liv som man vill, men det är också viktigt att man visar hänsyn, respekt och välvilja mot sina grannar. För att underlätta vad som klassas som en ett störningsärende har vi tagit fram några riktlinjer att förhålla sig till:

Hög musik Musik får endast spelas för eget bruk och extra hänsyn ska vidtas efter kl. 22. Spelning på instrument får göras med måtta och under kortare stunder. Borrning och hamrande Högljudda verktyg får endast användas av hyresgäster mellan kl. 8:00–20:00 på vard­ agar och mellan kl. 10:00–16:00 på helger. Städning och vatten Du bör inte dammsuga eller tappa större mängder vatten efter kl. 22:00 då detta tenderar att väsnas en del. Ta en kortare dusch istället för ett bad.

Lekande barn Självklart ska barn få leka, men tänk på att bollspel, hopprep, cykling och annan typ av åkning inte är tillåtet i lägenheten utan betraktas som utomhuslekar. Lek i trapphus eller hiss är inte heller tillåtet. Rökning Undvik att störa andra hyresgäster med rökning nära trappuppgång eller på balkong när grannar har öppna fönster.

!

Hit vänder du dig: • Om du upplever störningar utöver en accepterad nivå, ska du främst försöka prata med din granne och förklara hur du upplever situationen. Hjälper inte det ska du kontakta din förvaltare. •

Om du upplever en kraftig störning efter kontorstid ska du kontakta Securitas på tel: 010­470 55 94

Om du befarar att störningen innebär en risk för någons hälsa eller fara för fastighetens säkerhet, kontakta 112


VI PÅ KÄLLFELT ÖNSKAR ER ALLA EN UNDERBAR SOMMAR! KONTAKTA OSS Serviceanmälan

0771–61 10 00

Källfelt växel

031–69 70 00

Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00 Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00

Besöksadress

Sven Källfelts gata 21, Västra Frölunda

Postadress

Box 12201, 402 42 Göteborg

Hemsida

kallfelt.se info@kallfelt.se

Förvaltare

031–69 70 00

E-post

Jour – Securitas

010–470 55 94

kallfelt.se/mina-sidor

Hissfel – Kone Hissar

020–72 20 20

Skadedjursbekämpning – Anticimex

075–245 10 00

Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00 Vid akuta fel eller störning efter kontorstid

MINA SIDOR BETAL A H Y MED E-FA RAN KTURA kontakta oss på Kä llfelt om du be höver hjä lp.