2. Källan Höst 2019

Page 1

HÖST

20 19


HEJ! Efter en solig och varm sommar tycker åtminstone jag att det är skönt med lite krispighet i luften. Man får plocka fram varmare kläder, se löven skifta färg och spenderar gärna lite mer tid hemma med en god bok eller en bit mat. Passande nog hittar du i detta nummer av Källan massor av tips på hur du som hyresgäst kan uppdatera i hemmet med enkla knep. Dessutom delar vi med oss av ett härligt recept på en värmande vegetarisk höstgryta. Är du inte intresserad av att laga mat berättar vi även om den amerikanska pizzakedjan Domino’s

våra stadsutvecklingsprojekt, där vi satsar på att

VI RUSTAR FÖR FRAMTIDEN PÅ WIESELGRENSPLATSEN.

bredda utbudet av service och upplevelser med

Det är snart 60 år sedan Källfelt byggde fastigheterna på Wieselgrensplatsen 1–21 och

många nya och spännande hyresgäster. Detta är

vi har sedan dess förvaltat och verkat för ett långsiktigt fastighetsägande. Ingenting håller

något vi hoppas kunna berätta mer om längre

för evigt som känt är och det är nu dags att låta flerbostadshusen genomgå ett stambyte,

fram i vår.

för att på så sätt framtidssäkra fastigheternas försörjningssystem för ytterligare 60 år. I

Till dess önskar vi på Källfelt

och med stambytet byts rör, avlopp, ventilation och elinstallationer ut i kök och badrum,

en fortsatt härlig höst!

där även interiörer och ytskikt byts ut till nya. I samband med stambytet har våra hyres-

som erbjuder hemkörning och som nyligen har öppnat i våra lokaler vid Chapmans Torg i Majorna. Chapmans Torg spelar just nu en stor roll i ett av

gäster valmöjligheten att få hela lägenheten totalrenoverad för att leva upp till dagens standard. Under slutet av september har vi haft Öppet hus i en visningslägenhet där hyresgästerna kunnat kika närmare på kakel, golv och andra alternativ för sina framtida, uppgraderade hem. Responsen har varit väldig positiv och vi ser nu framemot att sätta Peter Boström, VD

igång med renoveringen inom en snar framtid.

TIPS!

LADDA NER 112-APPEN SOS Alarm har tagit fram en app som skickar din exakta position till larmcentralen när du ringer 112 via appen. Det ökar tryggheten och gör att räddningspersonal hittar rätt även om du inte riktigt vet var du är när olyckan är framme eller befinner dig på en svåråtkomlig plats. Dessutom får du viktig information om krissituationer i din närhet och kan ta del av säkerhetstips och instruktionsfilmer. Ladda ner den idag!

i HAR DU HITTAT EN ANNAN BOSTAD ELLER SKA SÄLJA DIN BIL? Nu kan du säga upp ditt hyreskontrakt på din lägenhet, garage eller parkeringsplats digitalt via Mina Sidor. Uppsägningen bekräftar du med hjälp av BankID och därefter får du en uppsägningsbekräftelse från Källfelt med mer information kring avflyttningen.


i

DOMINO’S PIZZA I MAJORNA

NYA REGLER KRING ANDRAHANDSUTHYRNING Den 1 oktober 2019 förändrades delar i hyreslagen. Den nya lagen innebär bland annat allvarligare konsekvenser för den som hyr ut olovligt i andrahand. Vid olovlig uthyrning riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt utan föregående varning och kan även få böter eller till och med fängelse om ärendet är allvarligt. Viktigt att notera är att även uthyrning via Airbnb är otillåtet. Det finns dessutom uppdaterade regler gällande inneboende och lägenhetsbyte som är bra att ha koll på.

Den amerikanska kedjan Domino’s Pizza har öppnat i våra lokaler på Karl Johansgatan 82 i Majorna i Göteborg. Butiken är en del av en stor Sverigesatsning där man planerar att öppna upp mot 100 butiker över hela landet. Hittills finns Domino’s Pizza i Halmstad, Malmö och i Göteborg öppnar den berömda kedjan tre butiker under hösten. Hela affärsidén kring Dominos handlar — utöver goda pizzor — om hemkörning. Hemkörningen sker genom el-cyklar, el-mopeder och el-bilar, och

Vi på Källfelt välkomnar lagändringen och hoppas att den bidrar till ett tryggare boende och en sundare bostadsmarknad, utan svarta kontrakt och olovliga andrahandsuthyrningar.

man siktar alltid på att du som kund ska få din beställning på under 30 minuter. Kika på menyn på dominos.se

Läs mer om lagändringen på kallfelt.se

@TracksRecycle

@tracksrecycle

KLASSISKT JULBORD PÅ REVELJEN

På Karl Johansgatan i Göteborg hittar du även Tracks Recycle, en second hand-butik som fokuserar på sport- och friluftsprylar. Här kan du lämna in dina gamla saker eller fynda något nytt själv. Eller varför inte båda?

En helkväll med Partypatrullen & Mia Karlsson från Cruzified Barbra som bjuder på ett episkt rockäventyr. 22, 29, 30 november samt 6, 7, 12, 13, 14 december.

Alla typer av skidutrustningar, surfbrädor, hjälmar, outdoor-kläder och andra sportattiraljer som är hela och rena är av intresse. Pengar för dina saker får du när varan är såld i butiken. Så om du är på jakt efter något nytt eller står inför en rensning av garderober och förråd så vet du vart du ska gå!

För bokning: 031 - 85 70 20 konferens@dockyardhotel.se

RÄDDA PRYLARNA MED TRACKS RECYCLE

Följ Tracks Recycle på sociala medier och besök dem på Karl Johansgatan 76.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

GÖR OM DIN HYRESRÄT T MED ENKL A KNEP Vi längtar väl alla efter lite förnyelse i hemmet ibland. Speciellt så här på hösten när man spenderar allt mer tid inomhus. Att få lov att sätta sin personliga prägel på hemmet är viktigt, men vi vet att det ibland råder lite osäkerhet kring vad man får och inte får göra i sin hyresrätt. I den här artikeln reder vi ut frågetecken samtidigt som vi hoppas att vi inspirerar till både mindre och lite större projekt som kan förnya i ditt hem.

MÅLA OM

… OCH MÅLA IN!

Du får både lov att tapetsera och måla om i din hyresrätt. Viktigt är

Att måla bokhyllor, byråer eller sideboards i samma färg som väggen

bara att arbetet utförs av någon professionell och att motivet eller

är ett enkelt och dekorativt knep som verkligen kan lyfta ett helt rum.

färgerna är neutrala och lugna, så att även nästa hyresgäst kan trivas

Tänk på att du kan behöva en annan typ av färg till möblerna, fråga i

i lägenheten. Grått, beige och vitt är bra alternativ och finns i mängder

din färgbutik innan du börjar måla.

av härliga toner och nyanser – som gör stor skillnad.

Foto och styling: Mari Strenghielm för Alcro Trend

NYTT KAKEL MED KAKELDEKOR Är du trött på kaklet i badrum eller kök? Kakeldekor är självhäftande dekaler som du fäster direkt på kaklet och finns i mängder av färger och former. Sätt upp dem som en bård, täck en hel vägg eller markera området bakom handfat eller toalettstol. Det är lite pilligt, men på nätet hittar du videor som visar hur du enkelt får upp dem på bästa sätt. Tänk bara på att du kan behöva återställa när du flyttar ut.


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Foto: Granit

Foto: H&M Home

TÄNK PÅ! » Det är viktigt att du är försiktig när du gör hål i väggen för att sätta upp tavlorna eller hyllor. Tänk noggrant igenom var du vill att föremålet ska hänga och ta reda på vad det är för material i väggen så att du använder rätt sorts skruv, spik eller krok. För många hål i väggarna kan räknas som överslitage när du flyttar ut och gör att du blir ersättningsskyldig. » Det är inte tillåtet att göra hål i kakel eller annan våtrumsbeklädnad, kontakta din fastighetsvärd om du behöver hjälp.

LÅT VÄXTERNA TA PLATS

Ta in fler blommor, större växter och blanda med olika typer av krukor. Varför inte plantera i en klassik blombänk?

» Om färgerna eller tapeten är för utstickande kan du också bli ersättningsskyldig när du flyttar ut. Om du är osäker, rådfråga din fastighetsvärd.

DELA AV ETT RUM

Med en vikbar vägg eller öppen bokhylla kan du enkelt skapa rum i rummet. Skilj av sovalkoven från vardagsrummet eller läshörnan från matsalsdelen.

BISTROKÄNSLA MED EN FRISTÅENDE KÖKSÖ En mobil köksö kan förändra ett helt kök och skapar dessutom extra arbetsyta. De finns i mängder av olika utföranden och storlekar som både passar i det mindre och i det större köket. Foto: Ikea

SÄTT UPP NY KONST Idag hittar du mängder av webbsidor med snygga posters och prints till bra priser. Satsa på stora motiv eller

BYT KNOPPAR Luckor och dörrar får tyvärr inte målas om. Men garderober, köksluckor och badrumsskåp kan bli som nya genom att byta ut handtag eller knoppar. Se till att välja ett par som fäst på samma sätt som de gamla, så att du kan använda samma skruvhål. På nätet finns mängder av butiker där du kan söka handtag efter specifika mått. Glöm inte att spara de gamla handtagen till nästa hyresgäst.

skapa en mindre tavelvägg. Eller varför inte måla något själv? Köp akrylfärger i toner du gillar och måla något abstrakt. Det behöver inte vara speciellt svårt eller bli perfekt för att bli bra. Foto: desenio.se


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

Källans höstgryta Träden byter färg, luften blir frisk och dagarna allt kortare. Nu är det verkligen höst och äntligen kan man spendera lite extra tid i köket. Den här mustiga och värmande grytan är perfekt i höstmörkret. 6 stora potatisar 2 gula lökar 2 rödbetor 1 morot 1 äpple 10 skogschampinjonecvr 1,5 liter grönsaksbuljong 1 dl rödvin Timjan Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR: Skala och skiva potatis, lök, morot och rödbetor i så grova bitar som du önskar. Bryn löken tills den blir gyllenbrun och lägg sedan ner morötter, rödbetor och potatis i pannan. Stek tills alla grönsaker fått en krispig yta och flytta sedan över till en gryta. Häll över rödvin, buljong och krydda med timjan, peppar och salt. Låt grytan puttra i 15 minuter. Under tiden skivar du skogschampinjonerna och steker lite lätt. Tillsätt champinjonerna och koka i ytterligare några minuter. Smaka av och servera!


ETT HYRESGÄSTMAGASIN FRÅN KÄLLFELT BYGGNADS AB

OMRÅDESNYTT MAJORNA

LANDALA

Karl Johansgatan 55, 72-84, 86, Chapmans Torg 1-5, 10, Kusttorget 5-6

Södra Viktoriagatan 48-52, Övre Besvärsgatan 2-8

Har utförts • Fönsterrenovering baksidan av lokalerna Karl Johansgatan 72-84 och Chapmans Torg 3-5. • Ny lokalhyresgäst Domino’s Pizza på Karl Johansgatan 84. • Nya hållare och kontakter för ljusbågarna. Karl Johansgatan 72-84 och Chapmans Torg 1-5. • Nya tryckkärl med avluftare i undercentralen har installerats för en driftsäker värmeanläggning med automatisk avluftning och tryckhållning för fastigheten och lägenheternas radiatorer/element.

Har utförts: • Sedvanligt fastighetsunderhåll.

Pågående: • Förstärkning av belysning, fasad och passage. • Nya cirkulationspumpar för värmesystemet intalleras i undercentral på Karl Johansgatan. • Vi utreder nytt förslag gällande avfallshanteringen på Karl Johansgatan 72-84. Kommande: • Renovering av torkrum på Kusttorget 5-6. • Ny lokalhyresgäst Majornas Bryggeri på Chapmans Torg 10. • Nya närvarostyrda belysningsarmaturer i trapphuset på Karl Johansgatan 86. • Nya närvarostyrda belysningsarmaturer i trapphusen på Karl Johansgatan 74-84, Chapmans Torg 3-5 och 10.

KÅLLTORP

Wingårdsgatan 3 A-D Har utförts: • Ny tvättmaskin och torktumlare i tvättstugan. Pågående: • Installation av beställda säkerhetsdörrar 3A-B.

NYA VARVET

Har utförts: • Tvättning och målning av fasad på ett flertal byggnader har skett under sommaren. • Dockyard hotel har även fått ombyggnad av reception, restaurang och hotellrum. Kika in på deras Instagram: instagram.com/dockyard_hotel/ Pågående: • Extra satsning på grönytor denna höst/ vinter där vi även förbereder utemiljön med nyplantering av lökar och buskar samt beskärning av buskar/träd. • Vi renoverar plank/staket och beskär buskar/ träd på uteplatser och gård under vintern på Stjärnbåtsgatan 3 & 5 och Finnjollegatan 10. • Belysningsprojektet fortsätter och kommer att vara klart fram till årsskiftet. Då ska alla ytor fått god belysning för trivsel och säkerhet. Finns det någon favorityta som ni tycker behöver behöver lite extra uppmärksamhet så hör av er.

Kommande: • OVK*. • Uppdatering av cykelförvaring i cykelrum. • Förfrågan om säkerhetsdörrar samt skalskydd kommer att skickas ut till hyresgästerna på Övre Besvärsgatan 2-8. Utförs i samband med uppfräschning av trapphusen. • Förfrågan säkerhetsdörrar samt skalskydd kommer skickas ut till hyresgästerna på Södra Viktorigatan 48-52.

STAMPEN

Odinsgatan 19-21

Har utförts: • Byte av panel samt målning av cykel- och återvinningshus på gården. • Ny belysning i invändig gång mellan gata och gård. • Sedvanligt fastighetsunderhåll. Kommande: • Viss förändring i återvinningsrum och eventuellt komplettering av kärl. • Svanströms fastigheter kommer att utträda ur tvättstugan och göra egen tvättstuga i sitt hus, vilket kommer ge fler tvättider i tvättstugan.

HISINGEN

Fryxellsgatan 15 A-D Har utförts: • Sedvanligt fastighetsunderhåll. Pågående: • Ny anläggning för sophantering pågår, markarbetet är klart och nya kärl ska levereras runt månadsskiftet november-december. Kommande: • Förfrågan om intresse av montering säkerhetsdörrar.

JOHANNEBERG

Fribergsgatan 2-4, Meijerbergsgatan 8-10 Har utförts: • Montage av ny ventilationsfläkt på Meijerbergsgatan 10. • Ventilationsrensning och OVK* på Meijerbergsgatan 10. • Sedvanligt fastighetsunderhåll. Kommande: • Uppdatering av cykelförvaring under hösten/ vintern. • Luftmätningar för att kolla av OVK*-krav på Meijerbergsgatan 10 samt ev. åtgärder efter mätning kopplat till OVK*. • OVK och fläktbyte på Meijerbergsgatan 8. Gibraltargatan 48 Har utförts: • Sedvanligt fastighetsunderhåll. Kommande: • Uppdatering av cykelförvaring.

BERGSJÖN

Galileis Gata 1-12

Har utförts: • Nya belysningsstolpar på gården. • Sedvanligt fastighetsunderhåll. • Byte av belysning inne i entréer på Galileis gata 1-5. Pågående: • Bygglovsansökan samt projektering för ny sopanläggning med sortering vilket innebär att sopnedkasten kommer att stängas. Detta möjliggör bättre avfallssortering där man bl.a. kommer kunna slänga komposterbart avfall. Kommande: • Komplettering av gårdsbelysning invid grillplats utanför Galileis gata 7. • Målning av ljusschakt samt ny träinklädnad av ljusschakt. • Ny belysning på våningsplanen Galileis gata 1-5.

STOCKHOLM

Wieselgrensplatsen

Sandhamnsgatan 5 och 33-37

Pågående: • Stamrenoveringsprojekt enligt plan se sid. 2.

Pågående: • Ventilationsarbete pågår inkl. OVK*. • Översyn och injustering av fastighetens värmesystem.

TYNNERED

Karnelogatan 55-79

Har utförts: • Nytt tryckkärl med avluftare i undercentralen har installerats för en driftsäker värmeanläggning med automatisk avluftning och tryckhållning för fastigheten och lägenheternas radiatorer/element. Kommande: • Ventilationsbyte etapp 2 och 3. • Nya belysningsarmaturer på innergården.

Vi ser nu över belysningen på våra fastigheter. Finns det någon yta som du tycker är för mörk? Hör av dig till oss! info@kallfelt.se

OVK*= Obligatorisk ventilationskontroll


BETAL A H Y MED E-FA RAN KTURA kontakta

VI PÅ KÄLLFELT ÖNSKAR ER ALLA EN UNDERBAR HÖST!

oss om du be på Källfelt höver hjä lp.

KONTAKTA OSS Serviceanmälan

0771–61 10 00

Källfelt växel

031–69 70 00

Förvaltare

031–69 70 00

Jour – Nokas Bevakning

010–210 90 00

Hissfel – Kone Hissar

0771–50 00 00

Skadedjursbekämpning – Nomor

0771-122 300

Klockan 9.00–15.00 Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00 Klockan 9.00–15.00 lunch 12.00–13.00

Vid akuta fel eller störning efter kontorstid

Besöksadress

Sven Källfelts gata 21, Västra Frölunda

Postadress

Box 12201, 402 42 Göteborg

Hemsida

kallfelt.se

E-post

info@kallfelt.se

MINA SIDOR

kallfelt.se/mina-sidor